luni, 12 iunie 2017

Breaking News! Se va majora cu 15% cuantumul brut al soldelor de funcţie/salariilor de bază pentru cadrele militare în activitate, pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, precum și pentru personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi din instituţiile aflate în subordinea sa! Cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016!

COMUNICAT DE PRESĂ

În categoria Comunicat de presă12 iunie 2017
primit de la președintele Comisiei pentru munca si protectie sociala, domnul deputat Adrian Solomon (Grup PSD)

 • Luni, 12 iunie, a avut loc şedinţa comună a comisiilor pentru muncă şi buget ale Camerei Deputaţilor în cadrul căreia a fost dezbătut proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
În urma dezbaterilor au fost adoptate o serie de amendamente: majorarea cu 30% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru personalul care nu a beneficiat de majorări salariale, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017:
 • majorarea cu 30% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru personalul din bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, stabilit potrivit legii, precum şi din cadrul Bibliotecii Academiei Române;
 • majorarea cu 30% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru personalul din muzeele de importanţă naţională stabilite potrivit legii;

De la data intrării în vigoare a prezentei legi se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază ale următoarelor categorii de personal:

 • personalul din instituţiile şi autorităţile subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, inclusiv Oficiile de Studii Pedagogice şi Agrochimice cu excepţia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi a direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti
 • personalul din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi din unităţile de cercetare-dezvoltare din subordinea acesteia
 • personalul din unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (DJDS, DJTS, CS, casă de cultură a studenţilor)
 • personalul medical din cabinetele medicale din structurile teritoriale de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice
 • personalul care nu a beneficiat de majorări salariale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017, din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii, precum şi din direcţiile judeţene de cultură, respectiv a municipiului Bucureşti
 • personalul de specialitate din cadrul secretariatului tehnic din structura C.E.S.

Majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază/solde de funcţie al următoarelor categorii de personal:

 • Personalul din cadrul bibliotecilor centrale universitare
 • Cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016;
 • Personalul din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. 

De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului din cadrul Autorităţii pentru Reformă Feroviară se stabileşte la nivelul aflat în plată pentru personalul din cadrul Ministerului Transporturilor;

De la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în secţii/compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, hematologie oncologică şi în secţii/ compartimente pentru arşi, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază aflat în plată;

Indemnizaţia de merit acordată în temeiul Legii nr.118/2002 se stabileşte la nivelul a de trei ori salariul minim pe economie;

Aceste majorări salariale şi a sporurilor pentru categoriile enunţate vin să completeze măsurile care au fost aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 şi Legea nr. 250/2016".

Sursa directă - aici!


DETALII

In curs de analiză. Este vorba despre proiectul de lege inregistrat la Camera Deputatilor cu numărul PL-x nr. 126/2017 - traseul legislativ poate fi urmarit aici.

Rugăm personalul pensionat să nu se inflameze prea tare, cum că majorarea soldelor de funcție ar determina actualizarea pensiilor militare. Acest lucru depinde de un singur element: ca nu cumva Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016, sa nu includă/admită/păstreze prevederea buclucasa de la Art. I pct. 1 (9) din O.U.G. nr. 20/2016 aprobată prin Legea nr. 250/2016, conform careia majorarea salarială existentă, sa nu se considere majorare in sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Asta așa, numai de-ai dracu' ca nu cumva să poată fi majorate și pensiile militare prin actualizare.
Facem această precizare urmare a faptului că Legea nr. 250/2016 a aprobat de fapt (cu modificări) O.U.G. nr. 20/2016 - ultimul act normativ operând majorări anumite majorări salariale la armată. Normal ar fi fost să fi fost declanșată imediat  și actualizarea pensiilor militare. Numai că O.U.G. nr. 20/2016 a obstrucționat actualizarea pensiilor la armată, prin introducerea perversului Art. I pct. 1 (9). Atenție cum a fost șuntată actualizarea pensiilor militare:
"Art. I 1 (5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009. (6) Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.
"Art. I 1 (6) Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009".
 

"Art. I 1 (9) Drepturile prevăzute la alin. (5), (6) (...) nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă".
Prevedere politico-juridico-financiară care obstrucționează din pix aplicarea actualizarea pensiilor militare
Obstrucționarea aplicării Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prin tertipuri din acestea de natură  politico-juridico-financiară, sunt atât de jegoase, încât politicienii si guvernantii care emană astfel de scheme ce speculează pur și simplu in mod ordinar, principiile autentice ale statului de drept, ar merita pe deplin acelasi  tratament aplicat cândva de Vlad Țepeș speculanților-cămătari din alte timpuri.


UPDATE 

Proiectul de lege aflat în discuție, a fost adoptat in data de 13 iunie 2017. Forma pentru promulgare este aceasta. Textul de lege este redat la modul integral, mai jos.

260 de comentarii:

 1. Eu zic ca cei pensionati sa nu ne aruncam si sa o rumegam bine. Rog sa cooperati, intrucat suntem in hatis legislativ.

  Legea nr. 250/2016 a aprobat de fapt (cu modificări) O.U.G. nr. 20/2016 - ultimul act normativ operând majorări anumite majorări salariale la armată. Normal ar fi fost să fi fost declanșată imediat și actualizarea pensiilor militare. Numai că O.U.G. nr. 20/2016 a obstrucționat actualizarea pensiilor la armată, prin introducerea perversului Art. I pct. 1 (9).

  Ca atare, ca actualizarea sa se produca, trebuie sa belim ochii in tot hatisul legislativ, ca nu cumva sa ne blocam de o prevedere care sa considere ca majorarea nu se ia in calcul la actualizare.

  RăspundețiȘtergere
 2. Putem judeca si pozitiv. Da - se majoreaza solda de functie cu 15%, nu mai este nicio capcana si incepe actualizarea.

  Numai ca intr-un comentariu pe marginea materialului anterior, un user s-a aruncat deja in balta. Colegule Andrei, majorarea soldei de functie cu 15% nu inseamna nicidecum majorarea procentuala a pensiei tale totale cu 15%. Ia vezi in decizia de recalculare, ce valoare are acea solda de functie? Cam intre 1/4 si 1/3 din valoarea pensiei tale totale. Ei bine, tu sa NU majorezi cu 15% pensia ta totala, ci doar cuantumul acelei solde de functie din cadrul pensiei si apoi refaci pensia. Iar la final, vei observa ca pensia per total NU se va majora nicideum cu 15%, ci spre ... 3-8% (depinde de ponderea SF la fiecare in parte).

  E bine si asa, nu? Ei, nu este deloc asa! L. 223/2015 ti-a indexat deja pensia cu 5.25% in acest an. Aplicata la pensia totala. Numai ca aceeasi L. 223, prevede ca daca in acelasi an apar atat indexarea, cat si actualizarea, se opereaza DOAR ce te avantajeaza, NU ambele in acelasi an.

  Caz in care, presupund ca actualizarea pe baza majorarii SF cu 15% producere crestere totala a pensiei de 7%, din cei 7% ti se vor scadea cei 5.25% din indexare si vei primi doar diferenta de 1.75%. Iar daca actualizarea produce cumva o pensie mai mica decat cea indexata, atunci ramane cea indexata, adica la fel.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Perversitatea legiuitorilor se observa in procentele minime acordate mt. in raport cu cei din educație de ex. Olguța ne spunea ca ei nu au sporuri ca mt. A mințit au din contra mai multe sporuri ca noi plus in LSU coeficienți mai mari ca generalii

   Ștergere
  2. Daca solda de functie creste cu un anumit procent,toate elementele care sun raportate la solda de functie vor creste in raport cu procentele cu care acestea sunt raportate la solda de functie: de ex. IC = x% din sf ,noua valoare a IC fiind egala cu x%(sf+15%sf),precum si celelalte elemente care au in componenta raportari la sf vor fi in crestere! Spre ex2 ,vechimea(gradatiile) va avea urmatoarea valoare:x%(sf+15%sf+IC(rezultata din formula de mai sus)+ sg)
   ID va fi si ea in crestere, sporurile de la punctul g vor fi si ele in suma mai mare.In final baza de calcul va avea o valoare superioara,insa nu cu 15% deoarece exista in formula de calcul si sg care nu sufera nici o modificare!
   La baza de calcul rezultata aplicam procentul cu care este calculata pensia (functie de vechime,contributia la pensia suplimentara si ordinul miltar) .Aceasta este noua valoare a pensiei!

   Ștergere
 3. Au rasturnat scara de valori, indiferent ce vor face nu va iesi bine. In seara asta la B1 Abramburica spunea ca dupa ce se vor linisti apele profesorii vor cere aceleasi drepturi cu doctorii iar doctorii cu judecatorii, Armata la muncitori necalificati ca nu mai vrea nimeni sa lupte!

  RăspundețiȘtergere
 4. Importabt este daca acest 15% constituie majorare a SF?
  Recapitulare:
  -25% din ian 2018, cf LSU
  -20% din iulie 2017, SM la toti cei care nu au beneficiat....avantaj-Cezar! :)), el nici nu stia ca exista!
  -15%, iulie 2017, marire SF.
  Care din acestea vor conduce sigur la modificarea pozitiva a SF, intrucat ultimul alin (15%) produce controverse, nu ca celelalte ar fi f clare?
  Reduceri:
  -sporuri, indemnizatii si vekime
  -disparitia unora: ID, confidentialitate, radiatii, parca
  -procent actualizare-5,75% acordati in ianuarie 2017.
  Mai este ceva?....dracu le stie pe toate! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Iulian Mares 13 iunie 2017, 08:12. Este majorare clara a SF, nici nu se pune problema. Problema de fond este ca astia pot sa majoreze SF si cu 500%, cat timp legifereaza "din pix" ca majorarea NU se pune la actualizare.

   In halul asta, pot sa scrie orice in legi, intrucat hartia suporta tot. De exemplu, militarii putem fi declarati prin lege, ca am fi rromi sau negri, in masa. Nu conteaza ca nu suntem, daca este legiferat, dupa astia inseamna ca suntem. La fel si cu majorarea de solde, nu conteaza ca real este majorare, daca ei vor sa nu o considere la actualizare.

   Oricum, incercarile astea camataresti de terfelire a realelor principii ale statului de drept, nu pot sa determine decat o iritare din ce in ce mai accentuata. Care apropie in mod inevtiabil si momentul de ... bum!

   Ștergere
 5. In aceasta dimineata pilotul care s-a catapultat in zona MK intra in operatie la coloana, intrucat are tasare si fractura la L4! Plus osul calcaneu fracturat si afectiuni la coaste!
  La aceasta data starea lui, un barbat tanar, este in mana chirurgilor si a Domnului; pilotul nu-si simte picioarele!
  Din spirit camaderesc, va rog pe toti sa va rugati pentru el si stiinta medicilor in reusita operatiei f complicate, pt ca acest tanar mai are multe de facut in aviatie si in viata!
  Dumnezeu sa fie alaturi de el si medici ca noi toti sa ne bucuram ca un camarad se va intoarce sanatos la meseria lui!
  Doamne ajuta-l pe curajosul pilot al Aviatiei Militare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am vazut acest avion ieri in zona Valu lui Traian inainte sa se indrepte spre MK.
   Chiar vorbeam cu un coleg ca asta e un MIG.
   Apoi am auzit ca s-a prabusit.
   Dupa ceva timp au mai venit doua avioane militare, unul cu 4 si celalat cu 2 motoare, probabil din gama Hercules.
   Zilele trecute a trecut si un F16, dealtfel cam toate avioanele care aterizeaza la MK, atat civile cat si militare am observat ca fac un fel de volta in zona Valu lui Traian si apoi se indreapta spre MK.

   Ștergere
  2. 4 motoare, Hercules C -130, 2 motoare, Spartan J27!
   Asa trebuie ca sa se inscrie pt aterizare...este procedura tehnica, cred!

   Ștergere
 6. Doamne ajuta-l caci guvernantii si camarazii din alte arme au o atitudine ostila si nerecunoscatoare fata de cei cu meserii f.periculoase , ba chiar, au pretentii ca munca lor ,de birou sau desfasurata in siguranta sa fie echivalenta /echivalata cu a unui pilot, scafandru, parasutist , rusine cezar neghiobule si altor inconstienti. Cu ce a fost vinovat pilotul ca avioanele au peste 30 de ani si ca in zona nu sunt activate metode de alungare a pasarilor?
  Ii doresc insanatosire pilotului cu toate ca va ramane cu sechele groazbnice, asa cum sunt si alte zeci de cazuri dintre pilotii nostri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Viorel,
   Atitudinile unor frustrati continuu trebuie trecute la capitolul "bolnavi in livertate" si nu trebuie ca sa ne intristeze!
   Eu insumi fac parte din cei care dupa o anumita varsta am lucrat in "birou", dar faptul ca structura era tip JOINT, avand canarazi aviatori, marinari si din forte de uscat, diferite arme si specialitati, nu am avut aceste sentimente prostesti ci m-am apropiat de toti, invatand cate ceva de la fiecare, pt ca asta-i doar normalitate!
   Dumnezeu sa-l aiba in paza!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  4. Cezar,
   Sigur prostii nu merg singuri pe drum si tu ai cativa adepti de teapa ta! Stii ce a zis Brancusi "...v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
   La o adica si prostia are limite si nu este bine sa le fortezi caci poti trece f usor in patologic!
   Nu fa pasul asta! Citeste deviza de pe status!

   Ștergere
  5. Mai bine spune o rugaciune pt pilot...

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  7. @ CEZAR 13 iunie 2017. Ti s-au sters comentariile din acelasi vechi motiv. Aici nu este forum de atacuri la alti useri, asa cum iti imaginezi tu.

   Dupa cum vezi, majoritatea userilor mai aduc o informatie noua, incearca sa contribuie cu ceva sa mai aflam si noi cate ceva, etc.

   Singurii useri care in mod constant nu contributi cu absolut nimic la ce ne intereseaza, sunteti TU si Adrian. Daca ar fi numai atat, chiar nu ar fi nicio problema, insa nu va opriti aici, ci ii perturbati pe toti ceilalti useri prin atacuri la adresa lor.

   Bai, Cezar, tu nu vezi ca NU mai intereseaza interventiile stil adolescent neevoluat? Cauta-ti omul, un forum din ala in care se injura unii pe altii, insa aici nu este locul tau.

   Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 7. O mica observatie legata de OUG 20 / 2016 : Ordonanta 20 a dat militarilor in activitate, in doua transe de cate 10 %, salariul de merit ( cei peste 70 % din efectiv care nu aveau ). Acest salariu de merit nu mai fusese acordat din aprilie 2010, insa cei care la acel moment l-au avut, au ramas cu el in plata. Practic Ciolos in 2016 a facut o reparatie in salarizare, in sensul in care a acordat si celor peste 70 % din activii armatei salariul de merit, in doua transe. De aceea, in mod corect zic eu, nu a fost catalogata ca o majorare aceasta Ordonanta. De ea nu au beneficiat cei aproape 30 % din activi care aveau salariul de merit ramas in plata.
  Acum vorbim despre altceva. TOT EFECTIVUL M.Ap. N. va beneficia de o MAJORARE a salariului de baza / soldei de functie. Cuvantul majorare nu lasa loc de interpretari. In fond majorarea pensiilor militare odata cu soldele activilor ar fi o reparatie morala pentru militarii pensionari, acestia fiind UITATI in OUG 2 / 2017, atunci cand au marit punctul de pensie la civili.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Logica aparent corecta, pe fond legislativ care seamana cu scarpinat ... invers. Stii de ce? Pt. ca la nivel tehnic, majorarea cu 15% NU are cum sa eschiveze majorarea aplicata la SF per intregul ei si care la acest moment, are deja inglobat cuantumul deja majorat cu includerea SM. Includerea SM in SF, nu mai poate fi practic departajata, este doar o suma pierduta in cadrul SF.

   In alta ordine de idei, legat de actualizare. Sa nu uitam ca actuala coalitie NU ne-a fentat prima data in ceea ce priveste actualizarea in functie de majorarea SF, asa cum ne-a fentat prin Art. I pct. 1 (9) din OUG 20.2016. De fapt este a 2-a oara cand ne-a tras leapsa. Prima data soldele au fost majorate in decembrie 2015 cu 10%. Adica cu vreo 2 saptamani inainte de intrarea in vigoare a L. 223/2015, expres sa NU ne poata fi cumva declansata actualizarea. L. 223 nu putea declansa actualizarea, decat in cazul unor majorari de solde operate dupa intrarea in vigoare a legii si nu si inainte. Asa ca Ponta a operat majorarea de solde la mustata, adica inainte de intrarea in vigoare a L. 223. De parca nu ar fi putut sa mai astepte 2 saptamani. Dar de-ai dracu' au facut asa.

   In final, ce descoperim? Coalitia actuala a ESCHIVAT deja 2 actualizari, prin 2 scheme diferite. Intre timp, soldele au fost majorate de 2 ori, incat s-a acumulat majorare la majorare. Urmeaza a 3-a majorare. Ceea ce inseamna ca pt. actualizarea declansata de aceasta ultima majorare de 15% si CARE FAPTIC ESTE A 3-A MAJORARE DE SOLDE OPERATA (intr-un fel sau altul) IN TIMP DE 18 LUNI, coalitia care a tergiversat actualizarea, se trezeste in situatia sa puna in executie si efortul bugetar necesar actualizarii, eschivat la precedentele 2 majorari salariale.

   Ca si premonitie? Coalitia va proceda la un tertip sa eschiveze si aceasta a 3-a ocazie de actualizare.

   Ștergere
 8. In acelasi timp, nu pot nega faptul ca , daca actualul guvern vrea sa sunteze pensionarii militari, o poate face. Pana la finele anului cu siguranta se va umbla la Legea pensiilor. Au spus-o si guvernantii, si Dragnea...

  RăspundețiȘtergere
 9. Acord o mare bila neagra cenzorilor forumului paginii de Facebook a Ligii Militarilor Profesionsti. M-a inscris cineva si pe mine pe acolo.

  Despre ce este vorba! Pe acel forum, este permisa difuzarea doar a materialelor care aduc "osanale" politicii de partid si de stat. Fapt pt. care mi-a fost blocat materialul anterior care atragea atentia ca noua LSU elimina indemnizatia de dispozitiv, scade gradatiile de vechime, procentele pt. specialitatea de clasa si altele.

  Asa ca multumesc celor care m-au inscris, dar ma retrag de pe acel forum. Iar conducerii ligii, ii urez succes la adus "osanale" politicii de partid si de stat!

  RăspundețiȘtergere
 10. Prin acest spor care de fapt este cel de fidelitate mai putin indexarea de la inceputul anului, guvernantii au economisit 0.8 puncte procentuale cu pensionarii de la MApN fata de MAI,dar cu toate acestea si-au dat seamna ca actualizarea este sustenabila in actuala varianta a legii 223 amendata de oug 57.Prin urmare,acest procent de 15% impreuna cu solda de merit,pentru cei care nu au avut-o ,va duce la cresterea tuturor pensiilor de la 1 iulie a.c.,cu exceptia celor crescute artificial de legea 263.Cresterile vor fi succesive pana in 2022,cand prin aplicarea procentului de 7.5% pentru restrangerea unor drepturi constitutionale ecartul de crestere va fi cel mai mare din intervalul 2018-2022.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rectific procentul de economisire de la 0.8% la 0.2625%.

   Ștergere
 11. Pentru cei care au pensiile marite in urma recalcularii ! Procesul de actualizare - atunci cand se va declansa - nu va produce vreo diminuare a cuantumului pensiei recalculate, chiar daca se vor utiliza ciopartelile din LSU ( ex.: solda de comanda max.25%, fara indemnizatie de dispozitiv, etc. ) ! Asta pentru ca art.60 alin.3 din 223 prevede foarte clar ca in anul in care poate fi aplicata atat indexarea cat si actualizarea se aplica dispozitiile mai favorabile ! Sunt necesare astfel de precizari pentru a stopa zvonurile alarmiste lansate de catre unii "bine intentionati" !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa ar parea la prima vedere. Legea spune ca in anul in care opereaza atat indexarea, cat si actualizarea se aplica dispozitiile cele mai favorabile. Art. 60 (3) "(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile."

   Bun! Problema este cum aplica astia dispozitiile cele mai FAVORABILE! Si mai ales, cui mai favorabile?

   Asta ar insemna o recalculare generala prin actualizare si apoi un verdict care difera la fiecare in parte: tu ramai doar indexat ca iti mai este favorabil, tu ramai doar actualizat deorece iti este mai favorabil?!

   Putin probabil, iti zic eu care este manevra. Astia fac calculele in asa mod incat sa iasa una din doua:

   - ori ca actualizarea sa dea cu minus, astfel incat sa nu fie majorata nicio pensie, ramand in plata pensia veche indexata;
   - ori fac ca actualizarea sa aiba un asemenea procent din care scazandu-se in mod obligatoriu indexarea, sa dea cu un plus derizoriu, ceva cu 1-2 lei fata de vechiul cuantum si cu asta or sa se bata cu caramida in piept si or sa raporteze cu deosebita mandrie patriotica, cum ca toate pensiile au crescut prin actualizare. Chiar daca cresterile sunt pur simbolice.

   Trebuie sa luam in calcul si varianta cea mai dura, respectiv pe cea perversa. Prin care astia sa aplice prevederea la modul radical. Adica, intai sa ne actualizeze pe minus - spunand ca 15% este mai mare ca 5.25%, desi cuantumul final iese negativ. Si apoi cuantumul negativ sa il indexeze pe plus cu 5.25%. Finalul fiind scriptic pe plus, dar in mana pe minus. Iar ei or sa spuna ca ne-au aplicat dispozitiile cele mai ... favorabile.

   Ștergere
 12. La tancuri reuseau toate catapultarile.
  Sunt multe variabile care pot afecta reusita catapultarii. Insasi faptul ca are fractura de calcaneu spune suficient.
  Dumnezeu sa il ajute.
  Cu privire la organizatiile cadrelor militare in rezerva , singura care a solicitat oprirea batjocurii si umilirii armatei si rezervei , cred ca este Liga ofiterilor in rezerva.
  Multi au lasat garda jos si gresesc.Aceasta coalitie nu va ierta nici ,, noaptea generalilor,, din casa lui Oprea si nici faptul ca au fost obligati sa scoata art.40 din LSU.
  Probabil ca special au dat sefului SMG coeficient de dirijor sau actor manuitor de papusi mrioneta. In legatura cu acest aspect m-am adresat ieri presdintelui Romaniei pentru ca in calitatea sa de sef al CSAT sa opreasca definitiv batjocorirea si umilirea armatei inceputa acum 7 ani.
  Cred ca si dv. puteti sa trimiteti pareri pertinente pana la promulgare. Asa cum am facut toti cu proiectul legii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa parerea mea diminuarea cu 50% a coeficientilor de functie ajuta actualizarea pensiilor militare.Exemplu:la mr.de la 3.85-4.10 scade la 1.98-2.04.Prin urmare in aceeasi anvelopa bugetara preconizata intra doi oameni...activul si rezervistul.LSU este foarte buna pentru noi militarii,atat activii cat si rezervistii ar trebui sa fie multumiti.Ar mai trebui rezolvata problema generalilor,care intr-adevar sunt cam neindreptatiti...Sunt putini si acest lucru se va rezolva cat de curand...Toate acestea numai in cazul in care se da drumul la actualizari:1 iulie 2017,1 ianuarie 2018,2019,2020,2021 si 2022,fara a se mai umbla la 223.

   Ștergere
 13. Se discuta azi in Plenul Camerei Pl 126/2017, aprobarea oug.99,pct.7.
  A aparut Raportul celor doua comisii, are peste 20 de pagini..!
  Posibil sa fie in direct Sedinta !

  RăspundețiȘtergere

 14. Majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază/solde de funcţie al următoarelor categorii de personal:
  Cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016;

  Ce intelegeti din text ? Se aplica tuturor cadrelor militare in activitate sau doar celor din MApN ? Multumesc !

  RăspundețiȘtergere

 15. Majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază/solde de funcţie al următoarelor categorii de personal:
  Cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016;

  Ce intelegeti din text ? Se aplica tuturor cadrelor militare in activitate sau doar celor din MApN ? Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 16. LSU abroga dispozițiile OUG 20/2010 cu privire la solda de merit și suma compensatorie pentru doctorate, recunoaște drepturile în plată din luna iunie 2017, acordate potrivit legislației anterioare, abroga și aberația cu suspendarea actualizării pensiilor cu sumele compensatorii.
  http://www.huhurez.com/2017/06/lsu-abrogat-dispozitiile-din-oug-nr.html

  RăspundețiȘtergere
 17. In primul rand va anunt ca a fost votata pe articole OUG 99 / 2016 cu amendamente cu tot. Dupa amiaza intra in vot final. Vor avea 15 % toti salariatii civili, pentru ca ei nu au primit salariu de merit prin OUG 20 / 2016 DEVENITA L 250 / 2016.
  Toti sgp si cadrele care nu au primit nimic prin OUG 20/2016 ( L 250 ), vor avea functia marita cu 15 %. Am citit pe site-ul CD Raportul final al Comisiei de munca si buget finante din CD.
  Spune ca primesc marirea cei care nu au primit nimic prin OUG 20 ( l 250 ).
  In prima faza am crezut si eu ca aceasta crestere va fi generalizata. Am si scris aici in acest sens. Citind apoi Raportul din CD mentionat mai sus, cam asta ar fi... ORICUM, SCRIE CLAR MAJORARE....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Peste 80% din personalul militar activ a primit suma compensatorie privind solda de merit potrivit OUG 20.

   Ștergere
  2. Mirandolino,
   Tu ai pensie militara? Ai fost la Ansamblul Doina Armatei? Sau unde?

   Ștergere
 18. La intrebarea dl Adrian Dragomirescu : Din sursa enuntata anterior rezulta ca DOAR in M. Ap. N. si institutiile subordonate

  RăspundețiȘtergere
 19. Pentru cei cu "gandirea primitiva" de tip cezar:

  "Da, MiG-urile 21 sunt vechi si, da, trebuie inlocuite. Trebuiau inlocuite de acum 10 ani, pentru ca acum sa fie incheiat procesul de scoatere din flota. Dar asta inseamna bani si vreau sa ridice mana sus cine n-a strambat din nas ca, pe vremea basescului, se vorbea de un miliard de dolari pentru 24 de F-16 sau Gripen. Cati nu v-ati gandit ca mai bine facem scoli spitale, ca mai bine crestem salariile medicilor si profilor? Pai, nu se poate si una si alta. Avioanele noi, moderne, costa foarte multi bani si cat timp strambam din nas cand se pune problema dotarii nu le vom avea.

  ### Pentru ca o catapultare sa se lase cu afectiuni minime, e nevoie de o anumita pozitie in scaun in momentul ejectarii, dar si de putina sansa, pentru ca fiecare corp reactioneaza diferit in acel moment. Catapultarea inseamna o presiune enorma, de pana la 20G daca imi amintesc bine, pe coloana vertebrala. O pozitie foarte putin diferita fata de cea ideala se poate lasa cu afectiuni. O reactie a corpului diferita fata de cea ideala se poate lasa cu afectiuni ale coloanei. Sunt multe mici detalii care pot duce la o afectiune. Cert este ca sistemul de catapultare a functionat, pilotul a iesit din avion si a ajuns in viata pe sol.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. T2
   Dar carcotasii? Carcotasii de prost gust, ei sunt normali?
   Unii au inteles ca G vine de la Gin cu apa tonica! De ce sunt unii in libertate si au si dreptul sa voteze? Un examen pshic se impune, precum si stabilirea coeficientului de inteligenta! Cei cu nivel scoala generala nu ar mai trebui sa posteze...mai ales pe teme sensibile!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 20. Din 26 de avioane de acest tip,in ultimii 13 ani , s-au prabusit 8, oare cate TABuri dintre acelea pe care le-a "ratacit" cezar au explodat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai auzit de TAB-ul inteligent? Care-si gaseste singur comandantul, kiar si a 2 a zi? 😄😎😍 Ei, bine, afla ca acesta exista si nu este SF!

   Ștergere
 21. Ceata totala! Tare am impresia ca acele majorari sunt aplicabile punctual, doar la personalul civil si eventual la SGP. Pana la urma stirea zice de majorari la toata lumea, cu exceptia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016!

  Asa ca o luam pe fir. Legii nr. 250/2016 [http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/L250-2016.pdf] este o lege care aproba aproba OUG 20/2016 care la randul ei a modificat şi completat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

  Prin OUG 57/2015 ... baluba majorari salariale la armata. Astfel de majorari le regasim exlclusiv in OUG 20/2016. Reluam inca o data articolele. O.U.G. nr. 20/2016:

  "Art. I 1 (5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009. (6) Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.

  "Art. I 1 (6) Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009".

  Intrebarea fiind, la cine s-a operat de fapt marirea SF cu valoarea SM? La tot personalul militar sau doar la cel cu drept de SM IN 2009? Si la cine nu s-a operat din cadrul personalului militar?

  La personalul civil NU s-a operat, asta este clar, PC nefiind personal militar. Deci, acestora li se majoreaza precis cu 15%! In cazul personalului militar este de fapt, ceata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din 2009 SM a intrat in dolda pt cei care aveau atunci!
   Acum se repara pt cei 80% care nu su beneficiat! Se face o egalizare, cumva!

   Ștergere
  2. 85% din personalul militar activ a primit suma compensatorie pentru solda de merit prin OUg 20/2016.
   Se deduce că de majorarea cu 15% vor beneficia numai 15%, cei care aveau drept de solda de merit în 2009 si au primit acea sumă compensatorie, echivalenta sm, încă din 2010.

   Ștergere
 22. Locotenent-Comandorul Stancu a intrat în cărțile de istorie a Aviației ca al 89-lea pilot român care s-a catapultat, reprezentând, totodată, procent din cei 92,5% care au supraviețuit manevrei. Trece însă prin clipe grele, căci procedura a determinat leziuni ale coloanei, iar doctorii se pregătesc să îl opereze.
  **** Activii cu activii, oricum nu ne au la "inima"
  Cu privire la pensiile noastre situatia este neclara si prezinta "umflaturi" , este "putin gravida" , sa mai asteptam ca oricum nu avem ce face...

  RăspundețiȘtergere
 23. Nu este ceata R 26500 !! EU am primit anul trecut in august 10 %, reprezentand jumatate din SM. TOTI MILITARII ( cadre + sgp ) care nu au avut SM in plata anul trecut au primit jumatate din SM, deci 10 % la SF. In aprilie anul acesta au primit si restul de 10 % la SF.
  Ca procent de personal vorbim de aprox 80 % din cadre si sgp au primit SM in aceste doua transe.
  Deci, prin aceasta Lege votata azi, primesc 15 % toti civilii din M.Ap.N., si aprox 20 % din cadre si sgp.
  Pentru ca la sfarsitul anului trecut am trecut in rezerva, SPER ca prin folosirea in mod clar in legea de azi a expresiei MAJORAREA SF, sa ni se actualizeze pensiile cu 15 % in plus....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ceva nu este in regula. Titlul: "Se va majora cu 15% cuantumul ....cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016! Iar majorarile de care zici, au fost acordate in baza L. 250/2016 care a aprobat OUG 20/2016. Majorarile s-au acordat la TOT personalul militar, intrucat si cei 20% la care inca nu s-au achitat, urmeaza sa fie acoperiti tot de L. 250/2016.

   Dupa mine asta inseamna ca majorarea de 15% va fi exclusiv la ... civili. Si ... posibil ca Huhu Rezea sa aiba dreptate, nefiind exclus ca majorarea de 15% personal militar care aveau drept de solda de merit în 2009 si carora li s-a taiat, primind in schimb o suma compensatorie in 2010.

   In nicio varianta, eu tot nu vad insa cum se declanseaza actualizarea.

   Ștergere
 24. Anul trecut Ciolos a trecut ca punct distinct in OUG 20 ca nu reprezinta MAJORARE in sensul art. 60 din L 223 ceea ce ne-a dat.

  RăspundețiȘtergere
 25. Asa cum este formulat in raportul comisiei de munca, marirea de 15% se aplica la tot personalul armatei, mai putin celor care au primit marire in 2016. Articolul care prevede stoparea la actualizare pentru pensionari se refera numai in cazul introducerii SM in functie ( art I ( 9)), nu la marirea de 15 % ( art. II (3)). Deocamdata este bine, sa o vedem promulgata, mai este cale lunga pana acolo

  RăspundețiȘtergere
 26. Pai cu noii coeficienti redusi cu 50%, fara ID de 25%, cu IC redusi la max 25% si procentele corespunzatoare specialitatii de clasa reduse, mie personal imi scade pensia recalculata cu peste 1000 lei...abia dupa marirea din 2019 depasesc cuantumul actual aflat in plata. Ce fel de LSU este asta?

  RăspundețiȘtergere
 27. Pentru intelegerea corecta a situatiei ma duc un pic inapoi in 2010.
  In aprilie 2010, Boc hotaraste sa anuleze salariul de merit si sa nu mai acorde pentru anul urmator ( martie 2010 - februarie 2011)solda de merit. Cred ca ai inteles : salariu de merit primeau civilii, iar solda de merit cadrele militare si sgp. Prin urmare in luna aprilie 2010 SM a ramas in plata pentru cadrele si sgp care aveau stabilit acest drept inca din februarie 2009.
  Ca urmare a ordonantelor date in fiecare sfarsit de an in domeniul salarizarii, prin care se pastrau drepturile salariale din decembrie 2009, fara a se aplica grilele de salarizare din Legea 284, s-a ajuns ca in 2016, aceiasi oameni care luau in 2009 SM, sa ia si in 2016 SM. bINEINTELES CEI RAMASI Activi. S-a ajuns la situatia in care comandanti de unitati proaspat numiti NU AVEAU SM, in schimb subordonati ai lor, chiar sgp, AVEAU.
  Te rog sa ma crezi, am fost in aceasta situatie.
  Ciolos, cum spuneam mai devreme , a aflat despre aceasta anomalie si a corectat-o. A dat SM TUTUROR CELOR CARE NU AVEAU, insa in 2 transe, asa cum stim. Nu a dat si civililor SM pentru ca ar fi intrat in conflict cu restul ministerelor.
  Revenim la ziua de azi. Vineri pe 15, primesc transa a doua de 10 % cei care NU AVEAU SM. In felul asta era corect, tot personalul militar avea SM.
  Astazi s-a aprobat aceasta majorare de 15 % pentru EXACT CEI CARE AVEAU SM IN 2009.
  Adica ce sa vezi, iar se creeaza probleme. Diferenta in legiferare este ca , Ciolos a scris negru pe alb ca banii dati NU REPREZINTA O MAJORARE IN SENSUL ART 60 / L 223, iar in Legea de azi scrie ff clar ca este MAJORARE.
  Chiar sa nu fi fost informata Olguta ca face iar discordie... Sau poate interpretam noi gresit textul OUG 20 ??? Vedem cum vor aplica activii, pentru ca daca nu a fost majorare in OUG 20, AR TREBUI SA DEA LA TOTI ACUM 15 %...
  Oricum, pentru noi pensionarii asteptam ori actualizarea cu 15 % a SF luata in calcul, sau o OUG care stopeaza visele...
  Te-am pierdut pe drum, sau ai inteles ???!!! Sper ca am fost clar. Sanatate ! Si pentru colegul aviator !!!

  RăspundețiȘtergere
 28. Am folosit programul ancmrfcturzi.ro: calculul pensiei recalculate pe legea 223/2015 care mi-a dat o pensie bruta recalculapin 2017recalcuta X sensibil egala cu cea din decizia de recalculare.
  Am incercat sa vad ce inseamnaa cresterea de 15% a soldei de functie.
  Am inmultit cf functiei cu 1,15, cf introdus la a) Solda de functie a1 coeficient si de la III 1 Pensie bruta 2016 (pt a nu mai trece indexarea din 2017) am scos valoarea pensiei actualizate Y, cf cresterii cu 15% a soldei activilor.
  Daca se aplica asa ceva in 2017, la mine Y va fi mai mare cu 6,5% decat X=pensie bruta recalculata si in plata in prezent.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati luat in calcul si impozitul de 10% in 2018?

   Ștergere
  2. @ tehnocrat 13 iunie 2017, 14:53. Adica vrei sa spui ca dupa ce ti-ai majorat solda de functie cu 15% raportat la anul 2016 (fara indexarea de 5.25% din 2017), ai iesit pe plus cu 6.5% fata de actualul cuantum care cuprinde indexarea din 2017? Sau fata de cuantumul din 2016?

   Ștergere
 29. O parere pur personala, dar destul de acoperitoare, cu privire la actualizarea pensiilor cf art 60/legea 223/2017, daca se va pune in executare, ca urmare a cresterii cu 15% a soldei brute de functie:
  - marea majoritate a pensiilor 60-70%, ma refer la cuantumul in plata, nu vor suferi nici o modificare, in schimb se va reduce decalajul intre, cuantumul in plata si cel recalculat
  - restul, ma refer la cuantumul in plata, se va mari mai mult sau mai putin, nu cred ca vor fi f.f.f. multe pensii la care cuantumul in plata, va creste cu mai mult de 7%.
  Concluzie: daca la civili si la f.f.f. putinii militari a caror pensie este in plata pe l263/2010 de la 01/07/2017 pensiile cresc cu 9% ca urmare a cresterii pct de pensie la 1000 lei, pensiile militare=cuantumul in plata, marea majoritate nu se vor modifica, cele care se modifica, cuantumul brut in plata nu va depasi 7% decat cel actual.
  -

  RăspundețiȘtergere
 30. Pensiile calculate pe L 223 NU SE MAJOREAZA CU 9 %. Majorarea se face pe L 263. Cititi cu atentie OUG 2 / 2017. Abia a promulgat presedintele Legea de aprobare a OUG 2. Doar pensiile calculate pe principiul contributivitatii se majoreaza. Pensiile militare nu se majoreaza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Teoretic, ar trebui sa fie si pensii la militari pe L. 263, adica contributive. Asta pt ca L. 223 a lasat optiunea timp ca in timp de 5 ani, celor pensionati dupa 01.01.2016, sa isi aleaga: ori militara pe L. 223, ori contributiva pe L. 263. Cati or fi optat pe L. 263 sau daca o fi optat careva, este o alta discutie.

   Ștergere
  2. Chiar daca a cerut cineva calcul pe 263, pensia rezultata este tot militara si nu are nicio treaba cu punctele.

   Ștergere
  3. @ ?! Poftim?! Ei, cobori din top puternic. Orice pensie pe L. 263 este contribtiva. Daca ai optat pt. pensia pe L. 263, PA pensie militara!

   Ștergere
  4. „Art. 122. - În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta, o singură dată, pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau pentru cel prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.”
   OUG 57/2015
   Deci este vorba strict de modul de calcul nicidecum despre deschiderea dreptului la pensie in baza 263.

   Ștergere
 31. Dl Alex, aveti dreptate, dar trebuie sa sti ca sunt si pensionari care au fost militari si care s-au deschis drepturile de pensie dupa 01/01/2016 pe legea 263/2010 nu pe legea 223/2015.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NU!
   Cuantumul este in baza 263.
   Decizia este in baza 223.

   Ștergere
 32. Stiu. Asta am si scris, pensiile calculate pe L223 NU SE MAJOREAZA. Nu am vorbit despre pensionari militari. Sunt mai ales subofiteri si mm cu vechime integrala care au optat pentru calculul pensiei pe L 263/2010

  RăspundețiȘtergere
 33. Trebuie sa stiti, ca daca cresterea cu 15% a soldei de functie la activi, genereaza aplicarea art 60/legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cheltuielile bugetare din SNAp ordine publica si siguranta nationala sun neglijabile. Cu totul altceva era daca cuantumul in plata a lensiilor militare se indexa cu 9% de la 01/07/2017.

  RăspundețiȘtergere
 34. S-a votat legea. 246 pentru, 28 impotriva. Inregistrarea o gasiti pe CD de la 2h58min. Legea este clara: se majoreaza SF cu 15% la cei care nu au beneficiat de mariri in 2016. Acestia sunt cei care aveau in 2010 SM si au ramas cu ea permanent. Indiferent cui se mareste, aceasta marire a SF poate si trebuie se genereze inceperea procesului de actualizare a pensiei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe csle de consecinta, se actualizeaza pendia numai celor care, in activitate, aveau si au ramas cu SM? 😁🤗😅😆

   Ștergere
 35. Si eu cred ca impactul bugetar nu va fi mare , pentru ca de data asta este vorba doar de M.Ap. N.

  RăspundețiȘtergere
 36. Pt R-26500
  La aplicarea legii 223/2015 in urma recalcularii pensiei, pensia mi-a crescut fata de ce aveam in plata in dec 2015 si indexarilor din ian 2016 si ian 2017 am in plata un cuantum brut in valoare de X.
  Daca se mareste solda de functie cu 15% si se aplica actualizarea pensiilor cf art 60/legea 223/2015 ajyng la un brut de Y. Evident ca actualizarea este mai buna ca indexarea de 5,25% aplicata de la 1 ian 2017.
  Y este mai mare cu 6,5% decat X. Adica aplicand principiile legii 223/2015 ( se aplica ori indexarea ori actualizarea, adica cea mai favorabila dintre art 59 si 60) ca urmare a cresterii soldei de functie cu 15% si evident daca se aplica art 60/legea 223/2015 eu castig la cuantumul brut in plata, dupa actualizare, 6,5%.
  Netul se calculeaza la fel din brut, incepand cu ian 2017 si n-are nimic de a face cu indexarea sau actualizarea.
  Cum se calculeaza netul ?
  Daca Z=brutul in plata rezulta netul:
  NET=Z-(Z-2000)*0.16

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tehno,
   Impozitul va fi de 10%, incepand cu 2018, cf Prg politic de guvernare!

   Ștergere
 37. R 26500.
  Cred ca nu ai inteles bine legea 223/2015. Cei care au iesit dupa 01.01.2016 la pensie si au ales sa li se calculeze pensia pe 263 pentru ca le reiesea un cuantum mai mare ca pe 223 , raman cu acest cuantum in plata la fel ca si cei care au iesit la pensie inainte de 01.01.2016: ei au tot pensie militara si nu o sa li se mareasca puctul de pensie la 1000 de lei din 01.07.2017

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De 9% marire punct de pensie beneficiaza numai cei cu pensie contributiva, de oriunde ar proveni!

   Ștergere
  2. @ alpacin 13 iunie 2017, 17:37. Man! Ce ai? Daca ai optat pt. calculul in baza L. 263, in veci nu ma poti sa mai revii la calculul in baza L. 223.

   Daca e cum spui tu, cei in cauza au optat pt. "inghetarea" pe viata? La calculul pe L. 223 nu pot sa revina - asta este clar. Si daca nici nu li se indexeaza ca la contributivi, cei in cauza au in plata niste cuantumuri "moarte".

   Ștergere
 38. Alex
  Imi place cum gandesti, este adevarat, se maresc SF numai la MApN, dar este neclar la ce SF se refera marirea, la cea dinainte de 01.04.2017 sau la cea din 30.06. 2017, pentru ca de la 01.04.2017 s-au marit , fictiv, SF la toti militarii la 1450 lei, pentru care li se aplica toate sporurile, pana la 31.12.2017

  RăspundețiȘtergere
 39. Răspunsuri
  1. Cine are pensie mil de stat de 20-30000 lei? Ai scris asa..., sau poti da si exemple?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Eram sigur ca esti in eroare! Botos_Procuror General, Sef DIM, consilier de stat al Premierului! Oprea -Prim Vicepremier, ministru in mai multe mandate!
   Tu ce zici? Ei au pensie militara de stat sau cum?
   "Unul a ucis un politist pe cand se giugiulea cu amanta in habitatul limuzinei, cu girofar si in afara progamului! "... ai scris o mare prostie si poate te da in judecata Oprea! Stii care este programul unui ministru? dar de elemente de protectie ai auzit?
   Nu te mai hazarda, gen barfa de Onesti!....vei vedea ca pt dosarul deskis privind moartea motociclistului va fi akitat! Idem si pt masina cumparata la MAI, ca nu a luat-o acasa! ...deturnarea de fonduri poate aduce o amenda penala!
   Sa nu intelegi ca sunt simpatizantul lor!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 40. Răspunsuri
  1. Tu joaca-te cu vorbele si vei vedea si un nas, pana la urma!
   Scrie tu prostii si te vad actionat in instanta!
   Eu, doar incerc sa te avertizez ca te expui scriind numai prostii!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 41. Nu il iubesc pe Mos Alecu dar cred ca este singurul cu picioarele pe pamint ...

  Bîjbîieli , bîiguieli , visuri , dezamăgiri si , bineînteles , injuraturile de rigoare la adresa "răilor" care nu vor sa considere ca feluritele mariri aplicate unor solde sint "majorari ale soldei de grad si/sau ale soldei de functie" care sa impuna aplicarea art. 60/l.223/2015 ...

  L.138/1999 zice :
  ART. 4 (1) Soldele de functie ale cadrelor militare în activitate... sunt diferentiate prin coeficienti de ierarhizare, ...
  (2) ...coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie ... sunt prevăzute în anexa nr. 1 lit. A si B. "
  ART. 9 (1) Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad sunt prevăzuti în anexa nr. 1 lit. C "
  .
  ART. 52 (1) Valoarea corespunzătoare coeficientilor de
  ierarhizare din prezenta lege se stabileste în raport cu valoarea de
  referinta sectoriala*),...
  (2) ... valoarea de referinta sectoriala si......se stabilesc anual prin legea bugetului de stat.

  Acestea fiind elementele de baza care defineau/generau soldele ...
  Aceste elemente fiind si in prezent elemente de baza in calculul soldelor ...
  Aceste elemente trebuind a fi modificate (printr-un act normativ "cu putere" de lege ... pentru ca trebuia sa modifice o lege) pentru a se considera ca s-a facut o acea majorare a SG si/sau SF .

  Prin l.477/2006 (de aprobare a og 56/2006) s-au modificat (in crestere) coeficientii de ierarhizare a SF .
  Aceasta fiind o acea majorare a SF !

  Prin multe ordonante s-a modificat (in crestere) , periodic , valoarea de referinta sectoriala .
  Acelea fiind majorari si ale SF si ale SG !

  Alte felurite-feluri de mariri ale unor elemente de-ale soldei , chiar daca au afectat cumva si SG si/sau SF , NU SINT "MAJORARI ALE SG SI /SAU SF" ...
  Deci nu sint "generatoare" de actualizare de pensii pe art.60/l.223.2015 !

  Daca s-ar fi aplicat vreodata prevederile l.284/2010 ...
  Art. 9. - (3) în cadrul legilor speciale de salarizare anuale se stabilesc majorările... soldelor/...de functie ...,
  Art. 10. - (1) ... soldele/... de functie ... se stabilesc prin înmultirea coeficientilor de ierarhizare ...cu valoarea de referintă,
  (3) Valoarea de referintă corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 se stabileste anual prin legea....
  (4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea de referintă este de 600 lei.
  Art. 11. - (1) ... coeficientii de ierarhizare pe baza cărora se stabilesc ... soldele/../ de functie... sunt prevăzuti în anexele nr. I-VIII.

  Aceste elemente nu s-au aplicat niciodata ... dar , si asa , ati auzit de vreo modificare a acestora ?
  Daca n-ati auzit ... inseamna ca , si in cazul acestei legi neaplicate , nu au fost "majorari ale SG si/sau alfe SF" ...
  ********************
  Da !
  Intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii produce acele modificari ale SG si ale SF ... modificari care sa "genereze" necesitatea actualizarii pensiilor pe art.60/l.223/2015 ...
  Dar ... de-abia din ian 2018 daca nu va aparea vreo ordonanta care sa "stopeze" aceasta actualizare !

  RăspundețiȘtergere
 42. Analiza Maestrului Mos Alecu, este incompleta.
  N-a pomenit nimic de legea 293/2015, lege care s-a luat in calcul la actualizarea bazei de calcul la data de 01/01/2016 cf M25/2016 la aplicarea legii 223/2015 la recalcularea pensiilor militare.
  Ce prevede legea 293/2015 si cum s-a aplicat la actualizarea bc la data intrarii in vigoare a legii 223/2015 puteti sa vedeti, cei care ati primit deciziile de recalculare pe legea 223/2015 consultand anexa 1b din M25/2016.
  Legea 293/2015 a marit cu 10% la cei mai multi, la unii cu 25% anumite elemente salariale la activi , incepand cu decembrie 2015 fata de noiembrie 2015.
  Cu privire la tema: cresterea sf cu 15% cred ca nu va avea nici un efect asupra aplicarii art 60/legea 223/2015 cel putin in acest an si cel putin pana la incheierea aplicarii recalcularii pensiilor pe legea 223/2015, art.109 si 110.

  RăspundețiȘtergere
 43. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu intereseaza pe nimeni datu' la gioale intre useri. Te vizeaza si pe tine interventia din 13 iunie 2017, 12:33.

   Ștergere
 44. Cu privire la art.60/legea 223/2015 trebuie sa stiti ca oug 57/2015 a abrogat forma initiala a art.60 al(2) si ca sunt 2 situatii dustincte:
  - pt cei care s-au deschis drepturile de pensie anterior intrarii in vigoare a legii 223/2015, cf art.60 al(1) lit.a) actualizarea se face la cererea pensionarilor militari.
  - pt cei pensionati dupa data intrarii in vigoare a legii 223/2015 legea cf art.60 al(1) lit b) nu prevede inaintarea unei cereri din partea pensionarilor militari.
  Se pune intrebarea: se poate alege o alta perioada de 6 luni consecutive pt bc folosita la actualizarea pensiei pe art.60/legea 223/2015, alta decat la deschiderea drepturilor de pensie sau recalculare pe legea 223/2015 ?
  Cei mai multi pensionari NU pot face acest lucru.
  Exista insa si cateva exceptii, daca cititi cu atentie art 60 al(1) lit.a) si M25/2016 Anexa1 a:
  - cei care n-au inaintat cerere cf anexei 1a privind akegerea celor 6 luni consecutive pt bc folosita la recalculare
  - cei care au inaintat cerere dar in cerere au trecut alegerea celor 6 luni consecutive pt bc pt "recalcularea pensiei militare" nu pt "recalcularea/actualizarea pensiei militare"
  Obs. Daca aveti neclaritati cum se reflecta cresterea sf cu 15% la activi, in dreoturile de pensie, dupa publicarea in MOficial al acestei legi, va puteti adresa CPS.

  RăspundețiȘtergere
 45. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chestiune particulare legate de viata userilor, nu reprezinta obiectul forumului. Mai putin cele 3 exceptii printre care te enumeri si tu, pe niciun user nu interseaza viata altui user. Si asa este normal sa fie.

   Poti sa scrii romane despre viata altora, publica-le, poate primesti si indemnizatie de creator pentru asta, dar lasati-ne in durerea noastra. Tara arde sa mai aflam si noi ceva, iar pe tine si pe va framanta ba ce functie a avut nu stiu cine, ba ce chiloti purta nu stiu cine si alte chestii din astea. Asa ca ori intra in echipa, ori ... pa!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 46. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 47. Ca pauza de relaxare, il parafrazam pe Mares Iulian Mares, 13 iunie 2017, 16:33. Extras: "Pe cale de consecinta, se actualizeaza pensia numai celor care, in activitate, aveau si au ramas cu SM!" Si cu asta, basta!

  Si acum pe serioase! Oficialii din M.Ap.N. care ne mai furnizeaza informatii din cand in cand, nici macar nu isi pun problema ca ni va actualiza vreo pensie militara in acest an. Cica ar fost primii care ar fi stiut, dar nu i-a intrebat si nu i-a informat nimeni. Fiind exclus sa fie surprinsi de politic, in conditiile in care in astfel de situatii, politicul le cere mereu mai inainte necesarul de cheltuieli, impactul etc. Necesar si impact care nu a fost cerut de nimeni pt. vreo ... actulizare.

  RăspundețiȘtergere
 48. Daca tot personalul militar din MApN. are SM- 20% a ramas cu ea din anul 2009( asa sustine Alex in 13 iunie, ora 14.42 ) si ceilalti 80% au primit-o in august 2016 (jumatate) si in aceste zile cealalta jumatate, atunci cine mai beneficiaza de Majorarea cu 15% a Soldei de functie...? Are dreptate R...este MULTA CEATA...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Personalul civil in raport de 100%. Pt. ca acea OUG 20/2016 a acordat SM doar personalului militar. Iar legea dezbatuta azi, zice si de personalul civil. Cel mai probabil ca titulatura despre beneficiari este doar generica ... " Cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016".

   Legat de militari - asa la modul generic, aici s-ar putea sa fie un ... ascunzis. Se aplica personalului din M.Ap.N., dar si personalului ... institutiilor din subordinea M.Ap.N.?! Care sunt acele institutii din subordinea M.Ap.N., dar care NU fac parte din M.Ap.N.? Probabil ca aici este si cheia.

   Ștergere
  2. Agentii, fabrici...muze, ...etc!
   Dar vor lua si beneficiarii de drept ai SM din 2009! Ca sa fie ceata...

   Ștergere
  3. Majorarea de 15% se va aplica la intreg personalul militar si civil din MApN, cu exceptia celor care sunt salarizati pe grilele din L250 (personalul civil medical - medici si asist.medic. civili, pers.civil din invatamant salarizat pe grilele din L250).

   Ștergere
 49. Va doresc o seara buna,multa sanatate tuturor si adio!!

  RăspundețiȘtergere
 50. @ Mareș
  E foarte interesant când vă tutuiește, cu diminutive de pe la Răzoare, prietenul cu analize celebre și când vă explică ca la gradi ”cum devine cestiunea venerabile si onorabile”, dar mai ales când se supără și vă arde niste bocanci în gură și vă face albie de porci, la un loc cu toată colonelimea si generălimea armiei romane plus toată clasa politica. Școala din Valea Jiului iși dovedește eficiența și arată celorlalți de ce trebuie să aibă șeful SMG coeficientul din LSU.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa se intampla cand mila, in necunostinta de caza, se rasfrange asupra manivelelor "telectuale"! Ce tupeu poti sa ai sa ceri din pensia unui Procuror General al Romaniei!
   Kiar si din a lui Oprea...scrii de politruci, dar tu esti cel mai dur comunist, in viata!
   Interesant este ca nu se lasa...posibil ca doar cei 13 ani efectivi munciti sa-i dea taria! Cred ca nu lignit i-a cazut in cap ci turba! In fapt nici nu a dorit sa posteze decizia de pensie de invaliditate/incapacitate de munca in armata! Incep sa am mari indoieli ca asa au stat lucrurile...In ultimii 15 ani am lucrat cu putini Mm si subofiteri, dar asa ceva nu mi-a fost dat sa cunosc si nici nu am auzit macar! Individul sufera cert de ideologie bolsevica, in forma primara... A la MRSO/1917! Lenin mai lipsea de aici!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Esti nevindecabil!
   Dar, de ce nu ai mai muncit dupa...?

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Imi place autoevaluarea ta...... este carcacteristica unui segment din cateva judete...
   Omule, am vazut in Romania, subofiter cu proteza, de la genunki, facand escalade, oarasutism, conducand motocicleta, facand serviciu, cu o indarjire colosala de a invinge handicapul! Sa vinzi intr-un magazin nu-i mare lucru si asa faceai vekime si aveai o pensie mai mare!
   Daca tu te crezi "telectual" de Onesti, pmfletar de ora 10, mistocar de gura parcului, protestatarul cantinei sociale, reclamantul de serviciu este cu totul o alta poveste si categoric tine de o boala, dar nu a trupului ci a psihicului!
   As deskide si un ziar, dar cu sfaturi practice de pescuit si cel mult ti-as da drept salariu o un"dita, te-as invata sa pesuiesti si atat"! Daar, ma tem ca ma vei reclama si pe mine!
   Sfat-tu crezi ca faci pamflete cand porcaiesti pe unul si altul, dar nu faci decat sa te amagesti singur si nu ar fi mare lucru sa prestezi pe la WC garii, cu hotarare judecatoreasca, caci prea ti le cauti! Ei, aia da, lectie de viata! Fii bolsevic in continuare si sa tii minte ce ti-am scris! Nu poti face pe nebunul la nesfarsit, mai ales cand esti atat de vulnerabil si mai ales atat de slab pregatit, chiar si la nivelul educatiei institutionale! Cum s-ar zice...Vezi-ti de saracia ta si lungul nasului, caci ti se taie!

   Ștergere
 51. De exemplu o asemenea institutie ar putea fi Centrul de Incercari in Zbor din Craiova ?
  Are conducere militara..piloti de incercare..si personal civil..!

  RăspundețiȘtergere
 52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Dar tie nemunca ce iti da? Gura multa aiurea?
   Hai...sa nu ne comparam....stai in banca ta, caci eu nu am hartii...hartii ai tu in cap!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Edte evident ca esti un bolnav in libertate....
   Dar de ce nu ai iubit tu munca? Grea, usoara...ai fugit de ea toata viata! Restul...inkipuirile unei minti subrede!
   Spune de ce nu ai mai dorit sa muncesti de la 35 de ani! Pana acum...banuiesc ca ai 60-65!
   E posibil sa stai asa in adormire?
   Macar vindeai ziare in kiosc sau duceai crucea la morti? Dar faceai ceva, aveai vekime, pensie civila...etc!

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Crezi? Nu sunt sigur dar eu sunt dispus sa fac ceea ce am scris!

   Ștergere
 54. Discriminare,iar discriminare,întotdeauna,politicienii nostrii,indiferent de culoarea lor politică,când vin la putere,trebuie să facă ei ceva în a se întrece care să discrimineze,în loc să gândească în așa fel încât să îndrepte răul făcut anterior de către predecesorii lor.

  Iată,la orizont,se prefigurează o nouă discriminare,fără a le mai reaminnti pe cele precedente,si anume:
  Cei care au avut SM inclusă în solda,în 2010,cnf.gândirii binomului de la acea vreme,care nu-mi face nicio plăcere sa-l reamintesc,vor primi o creștere de 15℅!?
  Marea majoritate,a militarilor,care au beneficiat anul trecut de acea compensație,a soldei de merit de 10℅ si anul acesta din aprilie diferența de 10℅,am înțeles din textul oug-ului că,ei nu vor mai beneficia de această mărire de 15℅!?

  După părerea mea,este o nouă discrinare,la cea veche discrinare!
  Nu mai intru în amănunte pt.a nu plictisi audiența,o știți f.bine.
  Oricum,cred că,din actualizările de prin 2020,se vor aduce cuantumurile pensiilor cam la același nivel,în funție de sf si gradul avut.Numai dacă,nu vin alții deștepți la putere,cu alte idei iar,discriminările vor rămâne ca și până acum!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am inteles in ce consta discriminarea? Nu e clar nimic!

   Ștergere
  2. Înțelegi f.bine dar, te faci că nu îțelegi!
   Înseamnă că,pt.d-ta e bine!

   Ștergere
  3. Gigi,
   Nu spun ca este bine, dar nici rau si eu am temeri si asteptari, dar daca discutam pe corecte, vei constata ca nu prea este discriminare ci doar ajutor, sprijin! Ceva in genul asta! Sa nu intelegi ca as avea ceva contra, caci nu mi se ia nimic mie!

   Ștergere
 55. Răspunsuri
  1. Mai bine ti-ai propune sa te autoanalizezi si sa-ti spui tie, insusi, de ce nu ai vrut sa nuncesti cat de cat, timp de mai bine de 30 de ani!....Auzi cum suna?...30 de ani de stat degeaba! Asta este autoanaliza care-ti trebuie....acum ce, nu ai putea vinde paine la un mic magazin? Si nu ai mai avea de ce te plange cu un salariu de inca 1450 lei / luna!
   Da, stiu ca este greu sa te dai jos din pat dimineata...., dar nu esti Cioran!

   Ștergere
 56. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu tot sper ca sa inteleaga ca de pamfletele lui naive este plina lumea! Sa caute un editor si sa vedem daca i le publica!
   Daca vindea paine, ziare, tigari timp de 30 si ceva de ani ... macar nu caraia de foame!

   Ștergere
  2. Comentariu eliminat pentru dat la gioale altor useri!

   Ștergere
 57. Pentru Leon :
  De marirea de 15 % beneficiaza in mod sigur salariatii civili, iar din cadrul personalului militar ( cadre + sgp ), vor beneficia cei care nu au primit nimic anul trecut si acum , adica mai pe romaneste, cei care in 2009 aveau SM si au ramas cu el.

  Pentru Iulian Mares :
  ESTE VORBA DE DISCRIMINARE daca se acorda 15 % doar celor care nu au primit nimic prin L 250 / 2016.
  Nu ti se pare corect ca la functii egale solda de functie sa fie egala ?! Pe vremea lui Boc si Oprea, SM a fost ascuns in functie, fapt ce a generat situatia in care doi oameni cu functii egale, coeficienti de functie la fel, sa aiba solde de functie diferite, pentru ca unul avea mostenit SM , iar celalat nu avea. Ciolos a reglat chestia asta. A dat SM tuturor militarilor care nu aveau. Ce fac cei de acum ? Dau 15 % celor care nu au primit nimic anul trecut. Ok pentru civili, ei nu au mai avut SM din 2010. Primesc toti acelasi procent. La militari in schimb, iar apare diferenta intre aceleasi functii. Adica 15 pana la 20 % din efectivul cadrelor si sgp vor avea dupa promulgarea acestei Legi SF mai mari ca valoare decat colegii lor incadrati pe aceleasi functii, coeficienti egali.
  Nu bagam in discutie sporurile, conditii de munca, etc... Nu au nici o treaba aici. Solda de functie chioara ( ca sa zic asa ... ) va diferi. Cum poti sa-i spui altfel decat DISCRIMINARE ???? O zi minunata !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Beneficiaza intreg personalul militar si civil din MApN cu exceptia personalului civil medico-sanitar si din invatamant salarizat dupa grilele din L250.

   Ștergere
  2. Pe aceasta logica de ce sa nu acorde spor de invordare neuropsihica si solda de excelenta la toti, nu numai la cei care au avut? Caci este discriminaree pe fata, nu?

   Ștergere
  3. Un pdv original si posibil! Aveti si certitudini?

   Ștergere
 58. @Cornelius,
  Distinse domn, nu luați în seamă maniera total nepoliticoasă și lipsită de bun simț al celor care vă jignesc. Atât pot ei! Ce ați făcut în armată, ce suferințe aveți numai dvs. le știți. Ce ați fi putut face dacă nu ați fi avut probleme medicale e un alt aspect. De deștepți, e plin blogul. Domnilor Tigri și Iulian, puneți mână de la mână și construiți un chioșc (de ziare, de pâine) și angajați-l, dacă vreți să-l ajutați, dacă nu.... ciocul mic, mutați-vă la România TV!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Dorina,
   Nu crede tot ce vezi...
   A fost ajutat inclusiv cu bani!
   Dar el de ce nu se ajuta singur? 35 de ani numai de palavre!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 59. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 60. BRAVOS NATIUNE..! Adica primesc Majorari tot cei care din anul 2009 au luat an de an SM...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu inca cred ca este o greseala de redactare....

   Ștergere
 61. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 62. Pentru Lucian Mares :

  La inceput SM se dadea pe sest CELOR ALESI. Mai tarziu, a inceput sa vocifereze lumea si s-a dat pentru 30 % din personalul militar si ceva mai putin la civili. Asta ca numar de personal din fiecare unitate. Era un spor pentru cei ffffbbbb....
  Asa este acum Oscarul. Sau sporul pentru lucrari de exceptie. 50 % cuantum financiar , pentru 5 % din personalul M. Ap. N. Numai ca acest spor nu se da in fiecare unitate, se da functiilor ff mari, pilelor, relatiilor, amantelor, etc. Astfel, sunt unitati la nivel 4 unde iau acest spor si 20 % din personal, in timp ce unitati luptatoare au sporul doar cdt si eventual inca o persoana... Eu unul NU SUNT DE ACORD cu includerea acestui spor in baza de calcul pentru pensie. Nu este un spor permanent. Ma uitam la ce spuneau colegii despre cuantumurile pensiilor. Daca dam la o parte functiile de generali, aviatorii si pe cei de la ochi albastri, cele mai mari pensii le iau contabilii sefi, cei de la audit si cei care prind Oscarul cat mai aproape de maxim ( 45 - 50 % ).
  In fine, fiecare cu norocul lui, si viata lui. Eu unul VREAU SANATATE SI PACE!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu prea sunt de acord cu uniformizarea asta privind solda de merit. Pana la urma este un spor acordat sau nu, in functie de situatie si de activitatea individului. Asa cum parasutistii au prima pt. salturi, doar nu avem pretentia ca aceasta sa fie acordata si muzicantilor, sub pretextul ca ultimii nu au o astfel de prima. Nici SM, nici prima de parasutare NU constituie de fapt spor permanent. Si atunci, de ce SM sa nu fie introdusa in baza de calcul, iar prima de parsutare sa fie inclusa?

   Putem sa mergem mai departe. Dar exista spor de conditii periculoase de 50%. Si alte 'jde mii de sporuri sau prime sau indemnizatii. Cum ar fi sporul de cifru de 25%. Pana la urma, niciunul din aceste prime/sporuri/indemnizatii nu este in sensul real, permanent, la fel cum nu este nici SM. Si atunci, cum facem? Pe unele le baga in baza de calcul, pe altele nu?

   Revenind la SM, eu pe unde am bantuit, am intalnit si unitati unde SM s-a acordat pe ochi frumosi, dar si unitati unde s-a acordat pe merit. Eu totusi consider ca SM trebuie sa se acorde distinct. Din 3 motive, pe care le exemplific concret:

   1]. Au existat si exista suficiente structuri, incadrate cu grade si mai ales functii relativ egale/apropiate. Unde din 5, 4 invart cheile pe deget, iar al 5-lea munceste de crapa si pt. ceilalti 4. Lucrurile astea au existat, exista si vor exista. Si atunci, cum departajam chestiunea?

   2]. Exemplu concret. Sunt frecvente situatiile, unde in absenta titularului unei functii, este tras la loz in plic ca o persoana sa duca si functie respectiva. Prin cumul (oficial sau nu). Adica tipul in cauza, duce de fapt 2 functii. Cum il deosebim de ceilalti?

   3]. La fel de frecvente sunt situatiile, in care pt. anumite misiuni/sarcini etc. efectuate in alte garnizoane decat cea de resedinta, nu se inghesuie nimeni sa plece. Din diverse motive, unul fiind acela ca sunt si misiuni cum am intalnit eu, trimis la un exercitiu de 2 saptamani cu niste americani, iarna. Eu fiind cu cazare la camin dezafectat al armatei, fara apa, caldura etc. Pt. incalzirea si care era cu ... lemne, aveam topor, dar nu aveam de unde sa tai lemne. Asa ca am cumparat ... carbuni si lemne de la sateni. Mancare - conserve, desigur si sunca de acasa.

   Ei, ce vreau sa spun pana la urma? Sunt singurul care am avut SM in acel an. Din vreo 4-5 similari grade/functii etc. Comisia si Cdt. apreciind ca din cei 4-5 propozabili pt. acea misiune, doar eu nu inventasem probleme cu soacra, copilul si altele. Doar ca sa nu o fentez. In urmatorul an, am fentat si eu mizeria aia de misiune, fapt pt. care nu am mai primit SM. Dar nu m-am suparat!

   Acesta este dar un exemplu, sunt prea multe situatii in armata, in care desi gradele si functiile pot fi egale, munca poate sa difere in anumit context ca de la cer la pamant. Si atunci, trebuie facuta si o diferentiere cumva pt. astfel de situatii.

   Ștergere
 63. Pt eliminarea "discriminarilor" ar trebui ca cei care au avut in 2009 SM sa li se acorde solda de excelenta ca spor la SF, inclusiv la pensie, iar cei care nu au facut obiectul sa primeasca SM, inclusiv adaugat in SF pt pensionari!

  RăspundețiȘtergere
 64. Trebuie sa facem putina ordine.

  1]. Acest blog nu este destinat atacului intre useri. Ci are un alt scop, descris in antet. Aviz special: Cezar, Doru Serban, Adrian (Bontas)- care de cand va stiu, nu ati adus niciodata vreun sprijin sau vreo informatie care sa ne utilizeze.

  2]. Socializarea este OK, la fel si spiritul de gluma, dar de aici pana a descrie kilometri de autobiografii, situatii personale, (auto)caracterizari psihologice sau tratate de filosofie sociale, in conditiile in care niciun aspect din cele mentionate nu are legatura cu continutul materialului, este cale prea lunga. Aviz: Cornelius Flavius Ifrim.

  3]. Undeva mai la distanta, mai apare o categorie de useri. Acestia in general sunt pe subiect si la obiect. Singurul aspect criticat este acela ca atunci cand se plicitisesc, au momente cand dau apa la moara userilor din primele 2 categorii mentionate si intra in jocul lor. Adica incep sa isi dea ... oral, reciproc. Ceea ce determina din nou distorsionarea temei abordate. Asa ca punem la punct si acest aspect, pentru echidistanta. Aviz T2 si Iulian M. - care din cand in cand intrati in pielea userilor de la pct. 1. Mai ales T2. Sa nu ziceti, de ce va dispar comentariile tip raspuns cu aceeasi moneda la atacurile maidanezilor!

  4]. Userii T2 si Iceparu. Prezentati un caz aparte. Ar fi bine sa va decideti in final in ce barca vreti sa dansati. Nu de alta, dar in momentele voastre de furie privind abordarea unor teme care din motive pe care doar voi le stiti (dar si altii) - va deranjeaza, ati considerat ca trebuie sa ma spurcati pe mine pe ... celalalt blog. Chestie care se cheama ... defaimare. Stiti voi: ciordirea cotizatiilor unei filiale SCMD cu care mi-am tras vila in Liechtenstein sau in Thailanda si alte metode specifice PCR pt. defaimarea "dusmanului de clasa".

  Bun! Asa ca incercam sa mergem mai departe, dupa regula elementara a ... echipei. Pana la urma, de bine de rau, cu bune si cu rele, avem ceva in comun: incercam sa traim cu ... picioarele pe pamant. Afirm asta intrucat informatiile liber furnizate de unul sau de celalalt, precum si analiza lor, ne ajuta sa nu mai fim rupti de realitate ... pra mult. Pt. a demonstra aceasta din urma afirmatie, voi incropi un material alcatuit din "perlele" unor dintre ai nostri emanate pe "Facebook". "Perle" care nu mai au nicio legatura cu realitatea. Si sunt multi astfel de rezervisti rupti de realitate, foarte multi. De fapt, cei mai multi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica, pe Facebook sunt mai multe perle si stridii decat pe blogurile astea 2? Si eu, saracu nu am cont, sa pot rade primul!

   Ștergere
 65. Pentru R 26500 :

  Acum o ora am dat un raspuns pentru Iulian Mares legat de SM. De ce nu apare ? Am spus lucruri adevarate. Multumesc daca imi raspundeti. Sunt de foarte putin timp aici, dar , aveti dreptate, ff multe porcarii. Ar fi bine sa ne ajutam cu INFORMATII, nu sa ne plictisim citind PORCARII.Sanatate tuturor !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din cauza moderarii, menita sa stopeze interventiile care nu au legatura cu tema. Poate intelegi ca nu pot modera in timp real, mai am si alte lucruri de facut decat sa veghez non-stop pe net.

   Ștergere
  2. Alex,
   Am citit si expun pdv al meu:
   - Oscar si spor pt lucrari de exceptie sunt acelasi lucru si valiarea este de 50% din SF
   :El se acorda pt 5% din functii prevazute in stat, un loc se pastreaza pt Cdt., la decizia es superior; daca acesta nu este nominalizat se redistribuie!
   -la fel se proceda si cu SM, procentele difera!
   -sa luam in calcul cum se facea prin unele unitati, intram in derizoriu si nu avem probe! Intram in radio sant!
   Propunerea mea este: daca cei care nu aveau SM in 2009 si acum au, atunci cei care aveau SM in 2009 sa ia Oskarul! Nu este logic, caci nu suntem in kibutzul comunist, nu? Asa, vor lua toti cate ceva!

   Ștergere
  3. Daca la momentul intrarii in vigoare a vechii noi legi a salarizarii, care de fapt nu s-a aplicat niciodata si a blocat toate salariile undeva in timp, sporul/salariul de merit ar fi fost eliminat pentru toata lumea, asa cum dealtfel era legal, nu s-ar mai fi pus problema reintroducerii lui in masa pentru a opri discriminarea (pentru ca, desi initial avea caracter temporar si reflecta o activitate anuala mai buna a militarului care-l primea, a devenit permanent pentru cei mai norocosi, fara nicio legatura cu activitatea curenta). Solda de excelenta insa continua sa aiba un caracter temporar, reflectand lucrarile cu caracter special din luna pentru care se acorda. Ca se acorda ori nu avand in vedere criteriile mentionate de ordine este o alta discutie.
   Referitor la subiectul maririi cu 15%, se va aplica la toate cadrele militare si civilii din institutiile militare, fara legatura cu arma, cei exclusi sunt medicii/asistentele din cadrul sistemului militar, cel putin asa mi-a confirmat un prieten deputat.

   Ștergere
 66. De pe blogul lui Mos Alecu

  Năuci mai sint unii !
  Si se mai si dau rotunzi sa "iecsplice" altora ce si cum !

  Că , cică , in spusele mele de la status-ul anterior (cu ce trebuie sa se'ntimple cu SF si/sau SG pentru a se "activa" actualizarea pensiilor pe art.60/l.223/2015) nu as fi tinut cont de efectele l.293/2015 !

  Băbăiete :

  - l.293/2015 a majorat (global) cu 10% soldele functiilor de baza (SF+SG+SM+IC+Gr+ID)... incepind cu luna dec. 2015
  ---- nu s-au majorat SF si/sau SG ... s-a majorat acel total

  - la data intrarii in vigoare a l.293/2015 militarii nu aveau pensii pe l.223/2015 (aveau pensii pe l.263/2010) ... deci nici nu se putea pune problema "actualizarii" pensiilor

  - "efectele" l.293/2015 s-au vazut in "baza de calcul... media soldelor lunare realizate in cele 6 luni... actualizate la data deschiderii drepturilor DE pensie"
  ---- "efectele" acelei legi NU s-au vazut in "actualizarea" pensiei militare pe l.223/2015 ... aceasta actualizare nefiind inca nici nascuta
  ---- "efectele" acelei legi NU s-ar fi vazut intr-o presupusa "actualizare a pensiei" deoarece nu era vorba despre o marire a SF si/sau a SG ...

  RăspundețiȘtergere
 67. Tot de pe blogul lui Mos Alecu

  Se zice ca legea de aprobare a oug 99/2016 ar cuprinde o prevedere de genul : "(3) De la data intrării în vigoare a prezentei legi se majorează cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază /soldelor de funcţie ale următoarelor categorii de personal:
  b) cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr.250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20/2016 ..." .
  ***Textul este luat din raportul Comisiei de buget finante ... Din text se vede "calitatea compunatorilor" de legi din Romania ! Vorbeste "compunatorul" despre "SOLDATI SI GRADATI VOLUNTARI" ... acestia nemaipreaexistind prin armata Romaniei ! ***
  Hai sa vedem cine "se supune" acestor prevederi :
  - l.250/2016 a aprobat oug 20/2016 ... aprobînd (cu unele modificari ...in plus) majorarile prevazute de oug 20/2016
  - oug 20/2016 a prevazut :

  ---- s-au marit/majorat (pina la nivelul maxim al functiei...) salariile de baza ale civililor care beneficiau de un cuantum mai mic decit cel stabilit la nivelul maxim pentru functia respectiva .
  -------- aici au intrat si (unii dintre) salariatii civili din MApN . Acestia sint cei care "au beneficiat" de majorari conf. l.250/2016 .
  -------- salariatii civili din MApN care beneficiau de salariul de baza la nivelul maxim al functiei ... nu intrau la aceasta majorare . Acestia "nu au beneficiat de majorari" conf. l.250/2015 .

  ---- pentru militari (care "nu aveau" SM) s-a "cuprins" (in SF) si "cuantumul sumei compensatorii" corespunzatoare SM .
  -------- aceasta nu a fost o majorare a SF ... asa cum de altfel precizeaza si textul oug 20/2016 . Militarii "nu au beneficiat de majorari" conf. l.250/2015

  ---- majorari de salarii de baza la cei din "invatamint" si din "sanatate" ... Acestia "au beneficiat" de majorari conf. l.250/2015 ... dar nu sint din MApN...
  --------- prin l.250/2015 s-au mai facut majorari si la alte categorii de civili . Acestia "au beneficiat" de majorari conf. l.250/2015 ... si nu sint din MApN...

  In final : majorarea de 15% a salariilor de baza si a soldelor de functie (prevazuta de legea de aprobare a oug 99/2016) se va aplica (in MApN) :
  - civililor care (fiind salarizati la nivelul maxim al functiei) nu le-a fost majorat salariul de baza in baza oug 20/2015
  - tuturor militarilor ... care nu au avut nici o majorare in baza oug 20/2016 .
  *** Daca n-ar fi fost "succesurile" obtinute de prostul harnic , pentru militari aceasta majorare de 15% s-ar fi aplicat la "solda functiei de baza" (SF+SG+SM+IC+Gr+ID) ... asa.. se aplica numai la SF !****
  *** Prin aceasta majorare , numai pentru militarii din MApN (nu si pentru politisti , militari din MAI , servicii si penitenciare) , se incearca iar "repararea" discrepantelor intre salarizarea actuala a acestor categorii . Sa vedem urletele lui Coarna !***

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rste un fel de compensare a sporului de confidentialitate...MAI lua 5% iar MApN 20 %, diferenta fiind 15%! Eu cred ca astfel s-a incercat primul pas pt reducerea decalajelor! Este mai bine asa decat sa fie considerat spor!

   Ștergere
 68. Realitatea e ca marea majoritate a celor care luau SM in 2009, iau si Orcarul acum, pentru ca au functii sau prieteni cu functii. Total de acord si cu R 26500 care spune ca SM s-a dat si pe merit. Da, s-a dat pe merit DUPA ce s-a largit aria de acordare si se dadea in fiecare unitate de catre comisie speciala. Oscarul se da asa cum am spus pentru ca aria de acordare este ff mica doar 5 % din efectivul armatei, si nu este obligatoriu sa ia din fiecare unitate. Asta e necinstit de fapt. Am mai citit aici comentarii legate de modul cum se acorda Oscarul . Unele sunt povesti, altele sunt perfect reale. In conditiile in care abia m-am rupt de activi, va rog sa ma credeti ca multa lume de acolo crede ca acordarea acestui spor NU ARE NICI O LEGATURA CU VREUN MERIT. Exceptand functiile de gl despre care nu comentez ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oskarul se acorda tot de o comisie, dar dv nu ati stiut!

   Ștergere
 69. Pe siteul Camerei a aparut Forma pentru Promulgare a Pl 126/2017 -privind aprobarea Oug.99/2015..!

  RăspundețiȘtergere
 70. @r26500,
  Nu comparați sporul de cifru cu salariul de merit.Este cu mult (ca importanță)peste un SM!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este adevarat nici pe departe, poate doar asa iti convine tie sa fie. N-are sens sa face pipi ... in sus, toate sporurile sunt la fel de importante. Sau de neimportante.

   Aceste sporuri de care si eu am beneficiat pana la urma, abordand discutia la un nivel mai ridicat - incluzand si societatea civila, nu constituie decat o modalitate de a fenta principiul elementar al remuneratiei egale pentru munca de valoare egala. Atat reprezinta sporurile si nimic mai mult.

   Pentru ca daca este sa o spunem pe aia dreapta, ne rupem in figuri cu importanta muncii ba a unuia, ba a altuia. Iar in razboi - daca incepe la noapte, descoperim cu groaza ca militarii de pe front, fie ei ofiteri/subofiteri/soldati, au sporul ... ulii. Pe cand educatoarea ramasa in sat, are spor de solicitare neuro-psihica. Iar militianul de la post ramas tot in sat pe timp de razboi cu educatoarea, are spor de conditii deosebit de periculoase. Si tot asa cu sporurile astea!

   Ștergere
  2. Dorina,
   Pt o corporatista ai un limbaj prea militar, intelegi?
   Stii tu ceva despre cifru de stat si cui se acorda sporul? Sunt convins ca nu stii!

   Ștergere
 71. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 72. Poate prezinta interes si ne explica dogaru si pricina:
  Curtea de Justitie UE hotararea din 21 mai 2015 in cauza C-262/2014 , SCMD:
  Analizand o cerere a Curtii de Apel Alba Iulia, Curtea de Justitie a Uniunii Europene hotaraste ca Romania are dreptul sa interzica cumulul pensiei din sistemul public cu veniturile din activitati exercitate in cadrul unor institutii publice atunci cand cuantumul pensiei depaseste un anumit prag.
  Era vorba de anul 2010 cand Romania a interzis acest cumul, cand pensia depsea pragul de un salariu mediu brut pe economie , utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  Eu consider ca acest prag trebuie sa fie zero lei si sa li se interzica cumulul pensiei, inclusiv pensiei militare cu orice activitati renumerate,inclusiv cele din activitatea didactica, la stat, dupa pensionarea de la stat.
  Pt ca cei care ar trebui sa se ocupe de nivelul de trai a a militarilor activi, in rezerva si retragere, isi tradeaza camarazii , ca si Iuda pe cativa arginti, promisi si dati, dupa pensionare, pt activitati tot la stat, indrumatori de doctorate, cursuri indoielnice la institutiile de invatamant din SNAp, etc.

  RăspundețiȘtergere
 73. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pana la urma, merita si comandantul ala sa aibe ceva in plus, nu? Pt. ca fie vorba intre noi, diferentierea intre 2 functii avand doar un grad diferenta, a fost fix-pix.

   Ștergere
  2. Diferentele dintre functii nu prea erau "fix-pix"(unul avea 6400 iar urmatorul 4800,diferenta era de 33%!
   In alta ordine de idei.Nu ma plang, nu ma milogesc(miputzul) ci doar constat si "trag un semnal de alarma", mie imi ajunge cat primesc, doresc doar sa am sanatate si viata linistita!
   Iar cei ce cred ca numai ei au dreptul sa-si spuna parerea si ca parerea lor este adevarul absolut ,sunt niste bieti PROSATNACI cu ifose.

   Ștergere
 74. Chestia cu SM a impartit taberele distinct intre cei care au avut si cei care nu au avut. Olescu are dreptate ca de fapt este un spor. Au reusit sa ne dezbine si lupta cu ei a devenit lupta cu noi. Terminati dracului ca ajungeti ca tigancile cu poalele in cap. Maine poimaine va legati de functiile cu 50% mai mari ale genistilor sau ale CI stilor. Nu faceti decat jocul celor ce ne vor dezbinati si mai puneti si de la voi.
  Am scris la acest articol ca am solicitat presedintelui Romaniei sa analizeze coeficientul sefului SMG comparativ cu alte specialitati civile si am dat exemple clare. Am propus sa scrieti si voi pareri pertinente . Cati ati facut acest lucru? Va balacariti ca babele aici si traiti cu impresia ca ati fost buricul pamantului.
  Suntem toti legati si toti avem importanta noastra. Nu e nimeni cu doua perechi. Fiti militari adevarati nu babe .

  RăspundețiȘtergere
 75. Răspunsuri
  1. Pentru cei ce nu stiu, pensia este platita pentru ce-ai facut nu pentru "ce pericole ai acuma".

   Ștergere
 76. Pentru cei care nu ati aflat inca, legea a fost adoptata ieri in Parlament. S-a dat si update la material cu link-uri, text etc.

  Pentru orice eventualitate: traseul legislativ - aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16174

  Forma pentru promulgare poate fi gasita aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pr126_17.pdf

  RăspundețiȘtergere
 77. Se tot discuta despre sporuri! Daca am ajuns aici, am ajuns din pricina vederilor inguste, a intereselor personale si de grup. Am facut rabat la principii. Si am ajuns, unde am ajuns...
  Admin! Ai dat exemple de cum sunt pensiile in NATO. Dar cum sunt retribuiti activii avem exemple?
  Ca de aici pleaca totul! In final pensia!
  Cred ca ar trebui sa fie luata in vedere functia si nu omul (la noi omul ajunge pe functie pe cai mai putin ortodaxe!). Esti pilot? Apoi, asta e solda! Zbori sau nu zbori, uneori, asta castigi! Esti artilerist? Asta e solda! Ai intr-un an n-pe mii de poligoane sau aplicatii, asta e! ....asta e meseria! Si tot asa la toata lumea militara!
  Baiatul meu, electronist si corporatist nu primeste bonusuri pentru munca suplimentara sau mai intensa, sau in conditii de stres, sau in conditii de radiatii(?!?!?), ca sta pana la 10 ore pe zi cu ochii in ecran! Nu! Asta e postul si cu atat isi permite compania sa-l plateasca (postul! nu omul!) Vechime? Nici pomeneala! Pentru ca, oricand, poate fi inlocuit cu un alt "salahor" mai varstnic sau mai tanar, caruia nu i se ia in considerare anii de munca ci ceea ce face in raport cu cerintele postului. Daca apar bonusuri, acestea apar din alte motive ce tin strict de politica firmei in materie de motivare a angajatilor si nu se materializeaza in salariul care va conta vreodata pentru pensie...
  Eu nu zic ca asa e bine! Dar, legislatia pentru bugetari in materie de salarii a ajuns atat de stufoasa - tocmai din pricina sporurilor date pe sprinceana, incat nu e departe momentul cand se va bloca. LSU are un astfel de obiectiv, dar nu l-a abordat bine si nici rezolvarea nu pare sa fie corecta...
  Dupa cum observ, in loc sa se faca lumina in privinta pensiilor, ceata devine mai densa! Efortul de a gasi un drum prin hatisul de prevederi actuale cred ca e sortit esecului si invoc aceiasi idee, ca am facut rabat principiilor! Cred ca nu ne mai salveaza de la o oranduiala dreapta decat o noua lege a pensiilor...obligatoriu o noua lege a pensiiilor militare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @calin(strict)
   exact asa e fiul meu,exact asa!

   Ștergere
  2. Bucura-te caci msjorarea cu 25% a SF in MApN va declansa actualizarea!
   Nu exista spor de merit ci solda de merit acesta este termenul!
   Sporurile nu sunt inventate de noi ci sunt de import!

   Ștergere
 78. Juristul care intelege si ne explica si noua majorarile salariale pentru militarii din SNAp, prevazute de:
  -Oug. 57/2015,se afla in Camera Deputatilor din Aprilie 2016 si poate aduce ..surprize,
  -Oug. 99/2015, modificata si in aceste zile ajunge la promulgare,
  -Oug.20/2016, aprobata cu modificari prin Legea nr.250/2016,
  -Oug.9/2017, aprobata cu modificari prin Legea nr.115/1016,
  si ne anunta cand va avea loc PRIMA ACTUALIZARE A PENSIILOR MILITARE, dupa 9 ani de asteptare...il vom propune pentru premiul NOBEL...!
  Posibil ca Promulgarea LSU in aceasta luna sa lamureasca toate aceste modificari la ...modificari...!

  RăspundețiȘtergere
 79. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La ora asta pierzatori suntem toti! Viitorul apropiat e in negura. Ce sa mai vorbim de ce va fi la toamna! Guvernul e KO. Ce ne mai asteapta?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 80. Majorarea de 15% se va aplica soldelor de funcție ale cadrelor militare din toate instituțiile militare, nu numai celor din MAPN, cu excepția celor din structurile medicale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca sa nu fiu repetitiv întrucât am explicat pe huhurez.com, sper sa publice adminul, va spun doar ca niciodată in legislația salarizarii militarilor, după 1990, soldele de funcție nu au fost diferite la MAPN fata de celelalte structuri militare, respectiv MAI, SPP, SIE, SRI ori STS.
   Exemplificativ, coeficienții/cuantumul funcție de baza pentru funcția prevăzută cu gradul de gl. bg este si va rămâne aceeași pentru toate structurile militare. Celor din poliție si penitenciare nu li se acorda aceasta majorare deoarece in aceste instituții s-a acordat anterior sporul de fidelitate, păstrat ulterior ca majorare a salariilor funcției de baza.

   Ștergere
  2. pop iuliu, Da, majorarea se va aplica cadrelor militare in activitate din toate institutiile militare. Daca citim atent fraza si intelegem rolul semnelor de punctuatie, in acest caz "virgula", unde este pusa si unde nu este pusa, reiese clar la cine se refere din MAPN.

   Ștergere
 81. Procedura tacerii a functionat 24 de ore!

  RăspundețiȘtergere
 82. Majorarea SF cu 15% a creat conditiile certe pt actualizarea pensiilor in MApN!
  Ca o fi bine sau rau vom vedea! Nici la lupta nu stii daca te intorci cu scut sau pe scut!

  RăspundețiȘtergere
 83. Pt Dl Pop Iuliu
  Va rog sa ne precizati care articol de lege prevede cresterea soldei de functie cu 15% la militarii din celelalte ministere si institutii: MAdI, SPP, SRI, STS, etc.

  RăspundețiȘtergere
 84. Monitorul oficial 0444 din 14 iunie 2017
  http://www.ziuaconstanta.ro/informatii/legi-utile/negru-pe-alb-in-monitorul-oficial-ce-scrie-despre-solda-salariul-personalului-militar-politisti-functionari-cu-statut-special-632949.html

  RăspundețiȘtergere
 85. Constat ca unii au ceva indoieli citind un text, fie el si de lege! Nu-i bai!
  Dar, cand ai certitudini ffff superficiale si acuzi transant pe altul de ceea ce tu insuti reprezinti ca etalon, ei bine asta da, se poate incadra, fara tagada la categoria stupid!
  Textul spune clar: majorare cu 15% a SF, punand la final MApN! Astfel, textul impinge clar, fara ekivoc la actualizare, conform L223, nefiind spor! Asta a inteles din prima si menajera mea!
  Dar, ce te faci cu un camarad de-al meu, fost la CDC (pe vremuri - "DS")? Îl lasi neinformat sau revii la tema? Eu simt ca am obosit! Si....nici nu dau nume, are sansa sa descopere singur!

  PS-corpul se numeste SGP, kiar daca acum sunt soldati clasa I -III, diferentiati de functia de

  RăspundețiȘtergere
 86. S a promulgat si Oug.nr.2/2017 si devine Legea nr.137/13.06.2017. In principal se refera la majorarea punctului de pensie cu 9% si ajunge la 1000 lei,din Iulie; se majoreaza cu 20%, din iunie, salariile brute pentru: Oficiile teritoriale ptr.IMMuri si cooperatie; Agentia Nationala si judetene ptr.Protectia Mediului, Garzii Nationale de mediu si Biosfera Delta Dunarii; Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumat..!
  Deasemenea Studentii de la Stat vor primi Bursa pentru tot anul("12 luni).
  Medicii militari din SNAp, pot OPTA in locul Soldei de Functie,Gradatii si Comanda, pentrul Salariul de baza din Familia ocupationala SANATATE, la care se adauga Solda de Grad...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun! Pe asta nu o mai aprofundam, intrucat pe cei in rezerva/retragere nu ne vizeaza cresterea.

   Este vorba despre fostul PL-x nr. 142/2017
   http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16199

   Care aproba OUG 2/2017, textul initial al ordonantei fiind acesta https://www.universuljuridic.ro/oug-2-2017-privind-unele-masuri-fiscal-bugetare-precum-si-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative/

   Textul legii de aprobare a OUG 2/2017, prin L. nr. 137/2017 este acesta http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pr142_17.pdf

   Ștergere
 87. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Admin, tare ma tem ca zbaterile si calculele nostre se duc de rapa, daca vin liberalii la guvernare, pentru ca se intampla lucruri grave intre cele doua tabere antagoniste din PSD!

   Ștergere
  2. @ Cornelius Flavius Ifrim 15 iunie 2017, 11:47. Am reformulat, vezi la orele 11:54. Asta intrucat mi s-a incins creierul la cat trebuie sa alerg prin hatis. Ai fost redactor, asa poate rumegi un pic textele de lege si afli cine intra in categoria "CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016".

   Intrucat, ori cum o sucesc sa o invart, mie imi da ca la toate cadrele au fost operate majorari prin Legea 250/2016 (de fapt, prin OUG 20/2016, Legea 250/2016 aproband OUG 20/2016).

   Ștergere
 88. Pana la urma, trebuie sa respectam gramatica limbii romane, asa ca ne pliem pe observatiile lui pop iuliu 14 iunie 2017, 23:40 si ale lui Fireman rezervistul 15 iunie 2017, 07:34. Intr-adevar, virgula face diferenta. In consecinta, se majoreaza SF/salariile de baza cu 15% CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016:

  - Soldele de functie ale tuturor cadrelor militare si SGP indiferent de minister. CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016 Atentie! Politistii si angajatii de la Penitenciare nu sunt cadre militare - ci functionari publici civili, nu au solde de functie, ci salarii de functie - ca atare NU reprezinta obiectul majorarii.
  - Salariile de baza ale personalului CIVIL exclusiv din M.Ap.N. si din institutiile subordonate M.Ap.N. (institutiile subordonate sunt acele fabrici/uzine/societati sau regii producatoare de armamamente/munitii/tehnica si care desi nu fac parte din structura ministerului, se subordoneaza acestuia). CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016.

  Cam asta este! Acesta expresie CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016, constituie cheia problemei. Urmare a faptului ca respectivele majorari au fost operate tuturor cadrelor militare si SGP. Sau aproape?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu civili din M.Ap.N. si si institutiile subordonate, este clar: majorarea generala a salariilor de baza cu 15%.

   Cu cadrele militare si SGP nu este clar. Asa ca ne asezam frumos in pozitia babuinului si incercam sa detectam cine sunt acei extrem de putini - cadre militare si SGP sau daca cumva exista, carora NU le-au fost majorate soldele de functie prin efectul OUG 20/2016 aprobate cu L. 250/2016? Este clar ca aici avem de-a face fie cu o minoritate extrem de restransa sau chiar cu zero cazuri.

   Ștergere
  2. Asa ca inotand prin hatisul legislativ, ajungem sa detectam si care sunt acele cadre (SGP nu exista) care NU au facut obiectul majorarilor din OUG 20/2016, respectiv personalul militar in activitate - dar care este necesar sa fi fost in activitate si in 2009 si 2010, care in 2009 beneficia de SM, dar care le-a fost retrasa (teoretic) in 2010, suma aferenta SM fiind totusi introdusa in solda sub forma unor sume compensatorii. Aceste cadre NU au reprezentat obiectul includerii SM in SF, prin efectele OUG 20/2016. Deci, acestea sunt cadrele carora le vor fi majorate SF cu 15% si atat.

   Mai departe, ceata si creier incins.

   Ștergere
  3. Pe scurt, rezulta ca OUG 20/2016 a majorat la modul concret SF prin atribuirea unor SM virtuale intregului personal militar care NU a beneficiat de acest drept in anul 2009. In scopul apropierii salariale de cei care au beneficiat in 2009 de SM, SM desfiintata formal si readaugata sub forma unei sume compensatorii in cadrul soldei. Adica tot SM, dar cu alta interfata.

   OUG 20/2016 creand o apropiere salariala a "nemerituosilor" carora li s-a bagat la gramada echivalentul SM in solda de functie, fata de "merituosii" carora NU li s-a mai operat aceasta majorare a SF, pe motiv ca ei aveau deja sume compensatorii ale acelei SM.

   Fiind evident ce paradox a nascut OUG 20/2016 aparut: posturi identice cu SF identice ca remuneratie financiare pana la aparitia OUG 20/2016, devenind dupa aparitia OUG 20/2016 tot posturi identice, dar cu SF diferite ca remuneratie financiara. Cresterea cu 15% adresandu-se evident, SF ramase de caruță ca remunerație fata de alte SF identice ca incadrare.

   Practic majorarea cu 15% reface egalitatea SF ca remuneratie financiara. Acum ca cei carora li se opereaza majorarea cu 15%, ajung sa aiba venituri din nou mai mari decat cei care au facut obiectul OUG 20/2016 - intrucat li se pastreaza in plata distincta si sumele compensatorii pt. SM, este o alta discutie.

   Pana la urma, totul tine de un viciu legislativ: trebuie sa admitem era de'a'mpururea ca posturi identice, sa aiba SF remunerate diferit. Pe de alta parte, sa fi taiat celor in cauza sumele compensatorii pt. SM, ar fi fost o solutie - pana la urma fiind drepturi castigate cum necum. Eroarea a fost de fapt a OUG 20/2016 care ar fi trebuie sa NU prevada exceptii de la majorarea SF cu echivalentul SM.

   Ștergere
 89. CURAT MURDAR...Coane Olescu..:)) !

  RăspundețiȘtergere
 90. R-26500, nu se face referire la OUG20, ci strict la Legea 250, care, pe langa aprobarea ordonantei, introduce niste cresteri de venituri. Daca s-ar fi dorit, se facea referire si la ordonanta: CU EXCEPTIA CELOR CARORA LE-AU FOST OPERATE MAJORARI PRIN LEGEA 250/2016 ORI PRIN ORDONANTA APROBATA DE ACEASTA LEGE.
  Limba romana.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!