marți, 2 mai 2017

Iata ce ultim drept solicită un ofițer in rezervă, Senatului! Dreptul la eutanasiere, în semn de protest față de Art. 40 din Proiectul de lege cu nr. B161/2017 care prevede suspendarea actualizarii pensiilor militarilor pana minim in anul 2022!


Cererea unui ofiter in rezervă de a fi eutanasiat, ca alternativa la hărțuirea legislativă in care traieste continuu de 7 ani de zile!

"Urmare a faptului ca, desi in dezbatere se afla un proiect de lege care vizeaza salarizarea, initiatorii proiectului de lege intentioneaza sa afecteze, prin prevederile Art. 40, drepturile de pensie ale personalului militar, prin suspendarea actualizarii pensiilor militare pana in anul 2022  (in conditiile in care aceste pensii nu mai sunt actualizate din anii 2007-2008), solicit urmatoarele: 

1. Eliminarea Art. 40 din proiectul de lege in partile care priveste personalul militar. 

2. Demiterea conducerii MApN si a celor care incadreaza directiile financiar si resurse umane, care au fost de acord cu o asemenea prevedere, pe care o consider nu numai nedreapta dar si antisociala. 

Cu aceasta ocazie aduc in atentia intregului Senat, faptul ca, din anul 2009 si pana in prezent, pensionarii militari au fost permanent batjocoriti prin modificarile repetate ale legilor si hotararilor de guvern, care reglementau statutul pensiilor militare. Numai in anul 2017, este al doilea act ostil indreptat contra pensiilor militarilor. Primul fiind Art. 67 din Legea bugetului de stat pe anul 2017 (initiat si introdus in lege de guvernul Romaniei)

De 7 ani sunt pus in situatia de a trai o permanenta nesiguranta privind drepturile mele de pensie, deoarece legislativul Romaniei nu este capabil sa stabileasca odata o regula de acordare a pensiilor militare, ceea ce a dus la emiterea de catre MapN a unui numar nepermis de mare de decizii de pensii. Personal am primit vreo 15-20 de decizii in acesti 7 ani.

Deoarece, prin atitudinea Parlamentului si Guvernului Romaniei, de-a lungul acestor 7 ani, s-a demonstrat o totala lipsa de preocupare fata de starea pensionarilor militari, considerand ca, personal, constitui o povara pentru stat, voi apela la alt procedeu pentru degrevarea statului de aceasta sarcina si va cer acordul sa fiu EUTANASIAT, aceasta fiind ultima solutie pe care o mai vad realizabila. Voi apela in acest sens la toate organele din structura statului roman si apoi si la cele europene, pentru a scapa astfel statul de o sarcina pe care o constitui eu ca pensionar militar! 

Maior (rez). Toncean Valer
Oradea"


***
Încurajăm în continuare personalul militar să își exprime opiniile/propunerile/criticile/sugestiile/cerințele, în mod deschis pe site-ul Senatului, asupra proiectului de lege. Pașii de urmat pentru transmiterea opiniilor, au fost explicați în materialul din data de 27.04.2017

Continuăm să prezentăm opiniile, sugestiile, criticile și cerințele personalului militar privind prevederile proiectului de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - înregistrat la Senat cu nr. B161/201. Cu riscul de a conduce la exasperare "aparatul de partid și de stat", care consideră de ani buni de zile că armata reprezintă doar o nicovală în care trebuie să lovească toți! 

*** 
Boc ne-a dat in cap cu reducerea la 50% a pensiilor militare, trimisul Bruxellesului- Ciolos a venit c u ordonanta 57 in buzunar. Macar pe ecesti antiromani am satisfactia ca nu i-am votat niciodata. Vine acum la TV, Olguta Vasilescu si minte ca ne creste pensie la 120%, desi Legea 223 din 2015 o limiteaza clar la 100%. Ea propune ca sa mai asteptam actualizarea pana in 2022, timp in care vor mai muri 3000 dintre noi. CE SA MAI CREDEM? PE EA AM VOTAT-O. dV. STITI CA PRIN RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE LA 90% DINTRE NOI LE-A SCAZUT DRASTIC PENSIA? ACUM NE MAI SI AMANATI ACTUALIZAREA. NU STIU CE SA MAI CRED.

***
La Anexa nr.6 capitolul I seful Statului Major General are solda de functie 10880 lei si coeficientul 4,35. Propunere: Ar trebui sa aiba cel putin un coeficient de 7,50 si o solda de 18700 lei. Justificare: Importanta sociala a muncii desfasurate, conduce aproximativ 70000 de militari si este o singura functie. Un medic primar are salariul de baza de 12500 lei si sunt peste 100000 de medici primari in Romania. Seful SMG este unul singur si pozitionat putin peste un medic specialist in grila de salarizare. Propunere:Eliminarea art.40 din proiectul de lege in partile ce priveste personalul militar. Justificare:Creeaza inechitati in situatia unui pensionar militar si un militar activ. Pana in 2022 vor disparea pe cale "naturala" aproximativ 24000 de pensionari militari, deci mai putin de plata pentru bugetul de stat. Propunere:Revizuirea Anexei nr.6 capitolul I. Un medic militar de unitate luptatoare(medic primar) cu gradul de locotenent colonel ajunge sa aiba solda de functie de peste doua ori mai mare decat comandantul unitatii care are gradul de colonel. Justificare:Importanta sociala a muncii desfasurate.Incalcarea principiului ierarhizarii din proiectul de lege. 

***
Doamnelor/Domnilor Senatori. Prin adoptarea legi salarizarii cu art. 40 se va face o alta nedreptate fata de pensionarii militari, la fel ca si in guvernarile Boc si Ciolos. De-a lungul vremurilor militari au fost singurii care aveau "pensie militara". Dupa 1989 tot mai multe categorii socio profesionale au luat modelul acesta care de fapt este modul de recompensare fata de militarii tarii in toate armatele moderne din lume. In Romania militarii au fost si sunt in continuare batjocoriti prin grija guvernantilor. Prin aplicarea Legii 223/2015 asa cum a fost ea conceputa initial si acum prin aceasta lege a salarizarii unitare s-ar fi facut o reparatie fata de militari. (Cand zic militari ma refer la militarii din MApN). Nu este posibil ca un agent sef de politie care iese acum la pensie, sa aiba o pensie dubla fata de un colonel sau chiar fata de unii generali iesiti la pensie in anii 90. Militarul armatei romane este categoria socio profesionala care nu a avut si nu are un program strict de 8 ore. Peste 5 ani adica in 2022 multi dintre pensionarii militari sigur nu vor mai apuca acea actualizare. Cu stima,

***
Propun eliminarea art. 40 din Proiectul Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice pentru urmatoarele motive : -. dispozitiile art.40 nu numai ca nu consfiintesc caracterul temporar al masurii, ci permit ca restrangerea exercitiului tuturor acestor drepturi sa continue si dupa data de 1 ianuarie 2022, transformandu-se dintr-o restrangere cu caracter temporar intr-o restrangere cu caracter permanent, care isi pierde legitimitatea constitutionala ; -art.40 nu este in acord cu Decizia nr. 872 din 25 iunie 2010 a Curtii Constitutionale a Romaniei ; -trebuie avut in vedere, existenta deja a mai multor masuri legislative, adoptate cu caracter pecuniar, ce afecteaza negativ pensionarii militari de peste 8 ani; -dispozitiile art. 40 din prezentul proiect, erodeaza increderea in coerenta si corectitudinea actului legislativ, a imaginii institutiei politice legiuitoare; semneaza: Edmond Ciuturoianu(subofiter in rezerva) 

***
Stimati parlamentari! Sunt beneficiarul unei PENSII MILITARE DE SERVICIU, NU SPECIALE(!), fost CADRU MILITAR, cu Scoala militara 3 ani plus Liceu Militar 4 ani. Art. 40 din proiectul de lege creeaza discriminare intre personalul militar activ si cel in rezerva, prin suspendarea actualizarii drepturilor de pensie in raport cu cresterea salariala . Juramantul meu NU ESTE SUSPENDAT asa ca daca maine(deloc improbabil) veti decreta mobilizarea eu voi spune "PREZENT!". Desi dvs., imi suspendati drepturile NU INSA SI OBLIGATIILE! Cu respect va rog reanalizati oportunitatea art 40. Ciucur Gheorghe-ofiter rezervist.

***
Stimati domni si doamne senatori, Cu respectul cuvenit celor care diriguiesc legile si autentica democratie in tara noastra ,doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca din nou se incearca sa se atribuie categoriei noastre de pensionari militari venituri din pensii suprarealiste ,generate de cateva exemple a unora provenite din sistemul de aparare , ordine publica,servicii ,penitenciare ,etc.,unele chiar demilitarizate si nu mai vad de ce ar beneficia de aceasi lege ca noi,devenind functionari publici! Din nou suntem desconsiderati prin noua lege a salarizarii propunandu-se venituri echivalente sau mai mici cu ale profesiilor ce nu necesita pregatire continua , restrictii,program 24 din 24h etc. Ca si OUG.57/2015 care stabileste masuri fiscale si acum in Legea salarizarii s-a introdus un” articol 40”ce nu are ce cauta deoarece contine o prevedere a Legii pensiilor! . Art.60 din L.233\2015 prevede actualizarea pensiilor militare ori de cate ori cresc soldele militarilor activi. Pensionarii militari nu au pensii speciale ci “pensii militare de serviciu”,celalalte categorii prevazute in art. 40 au pensii din doua componente :pensia contributiva + pensia de serviciu!! Drept urmare nu este corecta inghetarea pensiilor acestora conform art. 40 .Va rugam sa acceptati realitatea juridica si sociala ca pensiile militare de stat sunt altceva decat pensiile speciale.In alt rand pensiile militare de stat sunt concepute sa mentina o stricta ierarhie intre gradele si functiile militare si dupa trecerea in rezerva a cadrelor militare, prin actualizarea permanenta cu soldele celor in activitate, conf.art.60 din L223/2015, lege organica in vigoare, deoarece militarul in antiteza cu celelalte categorii care au pensii speciale ,are obligatii la mobilizare dupa trecerea in rezerva !Un principiu care a statuat sistemul de pensii militare antebelic era ca solda unui militar activ nu putea fi mai mare decat pensia militarului cu grad imediat superior acestuia si aceasta tocmai din ratiunile mai sus amintite( ex.un maior activ nu putea avea salariul mai mare decat al lt.col. pensionar!!!). Prin inghetarea actualizarii pensiilor militare pe timpul cresterilor salariale ale militarilor activi se realizeaza o diminuare dramatica in timp a puterii de cumparare pentru pensionarii militari si o nedreapta modalitate de calcul intre cei pensionati in prezent si cei care urmeaza sa se pensioneze. In urmatorii ani (daca se presupune pana in 2022!!)multi dintre pensionarii militari nu vor mai exista, iar cei care vor ramane vor fi trecuti din clasa de mijloc in clasa paupera a Romaniei.Daca acum tara nu are bani sa actualizeze gradual cresterile corespunzator cu soldele militarilor activi ,va putea sa faca fata bugetul din 2022 sa acorde asemenea diferente la cei ramasi in viata!! Mai mult ,prin recalcularea pensiilor militare in baza Legii 223/2015 s-au creeat niste discrepante uriase intre cuantumurile pensiilor militarilor cu acelasi grad ,functie , vechime si sporuri in raport cu elementele de calcul al veniturilor brute luate diferit in functie de data trecerii in rezerva!Tocmai prin actualizarea pensiilor in raport cu soldele potrivit noii legi a salarizarii ,asa cum afirmase directorul Casei Sectoriale de Pensii a MApN se poate ajunge la o normalitate evidenta a acestora ca indiferent de anul trecerii la pensii ,la acelasi grad,functie,vechime si sporuri ,cuantumul pensiei sa fie acelasi!! 1.Va rog sa reanalizati oportunitatea integrarii acestui articol” 40 “care priveste pensiile in contextul Legii Salarizarii si sa-l anulati,lasand ca art. 60 din Legea 223/2015 (a pensiilor miltare ) sa -si produca efectele gradual pe fiacare etapa a majorarilor de solde ale activilor. 2.Rog sa reanalizati cuantumurile soldelor de grad si functie propuse in noua Lege a salarizarii in asa fel incat sa fi statuate intr-un raport direct cu importanta,restrictiile ,conditiile de stres continuu in misiunile din tara si in afara si alte privatiuni. Sunt încrezator în bunele dvs intentii ce va subordoneaza întreaga activitate de parlamentar al Romaniei, având la baza promovarea spiritului Legii si sper intr-o îndreptatita acceptare a celor 2 amendamente propuse. Cu stima si aleasa consideratie, Colonel(r) PETREA STANCIU 

***

Articolul 40 (fatidica numerotare ca si la Ordonanta 57 emisa de Guvernul Ciolos) produce si accentuaeaza discriminarile produse deja în sistemul militar de pensii de la Guvernul Basescu-Boc încoace. Din 2010 s-au emis mai multe acte normative, unele cu încalcarea legilor organice pentru ca au fost modificate cu Ordonante de Guvern, care au produs haos si chiar perderi de vieti omenesti, la unii pensionari militari cu sanatatea mai subreda. Pentru a face dreptate nu este necesar decât sa anulati prevederile articolului 40 si sa faceti o lege a pensiilor militare dupa modelul Legii 164/2001 care sa respecte urmatoarele principii: - pensie egala la grade si functii egale, la vechime în munca egala si la conditii de munca egale, indiferent de data iesirii la pensie. Altfel continuati discriminarea si nedreptatea în traditia unor institutii ale statului care au actionat ilegal, ilegitim si discretionar împotriva unei categorii sociale a Statului Român (pensionarii militari) si asa veti fi perceputi în continuare.

***
Art. 40 din proiectul Legii salarizarii, redefine?te pensiile militare in mod voit fals, ca fiind pensii speciale, blocând astfel aplicarea Legii 223/2015. Pentru a evita astfel de inechitate, va solicit cu deosebit respect sa scoate?i din continutul prezentului proiectului de lege, art. 40 . 

***
Au plecat Basescu, Boc, Ponta, Ciolo?. Înaintea lor au venit ?i au plecat altii. Acum au venit Iohannis, Dragnea, Grindeanu, Olguta Vasilescu. Toti o apa si-un pamant. Toti ati pus umarul la distrugerea armatei: ati redus-o pana la limita la care putem spune ca tara nu mai poate fi aparata, n-ati dotat-o decat cu tehnica second hand, ati facut si faceti generali subordonati politic, va bateti pe achizitii militare pentru ca-i rost de comisioane grase, va prefaceti ca sunteti patrioti, ati bagat zazanie intre militarii activi si rezervisti. De câ?iva ani buni va ocupa?i prin diverse tertipuri sa ciunti?i pensiile militare, încalcand multe legi. Chiar nu va este rusine de poporul acesta cuminte care v-a votat, sperand ca va veni odata si o clasa politica responsabila? Ati atins limita de jos a bunului simt. Asa oameni politici nu erau pe timpul socialismului, cu toate bubele acelei societati. Cât timp crede?i ca mai pute?i pacali cetatenii acestei tari? Opriti-va odata din furat si nu ne mai spuneti ca n-aveti bani de salarii si pensii. Aceasta este MINCIUNA ce o propagati de 27 ani incoace. Bani de furat au fost/sunt tot timpul, bani pentru plata oamenilor nu sunt. Cine sa va mai creada! Nici n-ati facut bine L223/2015 cu privire la pensiile militare ?i ati si anulat-o cu art. 40/OUG57/2015 (dumneavoastra, PSD-ul, nu Ciolos; Ciolos a definitivat ce a lasat PSD-ul). Acum nici macar nu a?i definitivat bine Legea salarizarii unitare, ca a?i si introdus un art.40 care suspenda temporar - adica vreo 8 ani - actualizarea pensiilor militare. V-ati intrebat insa cati vor muri pana prin anul 2025? Sau poate scopul ce-l urmariti este tocmai GENOCIDUL? Ce aveti cu noi militarii? Cine sta in spatele tuturor partidelor de la putere si va tot indeamna sa taiati, sa ciuntiti pensiile celor care au avut nesansa sa iesa la pensie cu ceva ani in urma? Domnilor, ELIMINATI acest articol RUSINOS. Nu va amenint, dar s-ar putea sa vina o vreme cand veti fugi ca potarnichile. Nici Ceausescu nu credea ca-i va veni si lui vremea. Si totusi... i-a venit. Oricum... va asigur ca nu va vom uita pentru umilinta la care ii supuneti pe militari. Tineti minte, D-na... Olguta ?i D-le... Dragnea: NU-I BAGATI PE MILITARI IN CATEGORIA PENSIILOR SPECIALE! Noi avem PENSII MILITARE pe care le au toti militarii NATO, doar marimea este romaneasca. Întelegeti? Repet: PENSIILE MILITARILOR NU SUNT PENSII SPECIALE! SUNT PUR SI SIMPLU PENSII MILITARE. Ca sa intelegeti odata ca in armata sunt si au fost oameni foarte bine pregatiti (si carora, prin legi limitative si perfide, nu le dati voie sa se manifeste si in domeniul public, iar celor care au apucat sa lucreze in acest domeniu le-ati taiat, prin aplicarea Legii 223/2015, pana si vechimea acumulata), eu mi-am trecut special pe acest site toate titlurile profesionale si stiintifice pe care le-am dobândit de-a lungul vie?ii. Sunt militar ?i profesor universitar, ?i am predat Electrotehnica si Electronica. Si-acum va intreb: 1. De ce, prin Legea salarizarii unitare, un profesor universitar civil are un salariu de func?ie de 2-3 ori mai mare decat solda de functie a unui profesor universitar militar? Cu ce este superior sau mai important un profesor civil, în compara?ie cu un profesor militar?!!! 2. De ce, la acest salariu, profesorul civil are doar o norma didactica de 7 ore conventionale (adica doar 5 ore fizice pe saptamana), iar profesorul universitar militar, pe langa aceasta norma didactica ?i pe langa toate celelalte sarcini de cercetare stiintifica, poate fi tinut la servici ?i 24 ore/zi (vreau sa spun ca este la dispozitia tarii 24 ore din 24, 7 zile din 7). 3. De ce, daca profesorul universitar militar are sarcini militare in plus fata de profesorul universitar civil, raportul de salarizare nu este unvers? Daca tot faceti o lege a salarizarii unitare, faceti-o macar dreapta. Nu va jucati de-a legile prin Parlament! V-am mai atentionat asupra acestui aspect ?i n-ati facut nimic sa indreptati aceasta discriminare. De ce-i discriminati pe militari, onorabililor? Faceti-va treaba pentru care v-am trimis in Parlament! Si nu-i mai ascultati pe cei care sunt ranchiunosi pe armata doar pentru ca un „mos Teaca” le-a ras mustata cand erau „flacai” in armata. Fiti responsabili, ce Dumnezeu!

***
Toate sporurile si indemnizatiile pensionarilor militari, indiferent de perioada iesirii la pensie, trebuie,aduse la nivelul actual (cuantumuri egale) altfel se va crea o discrepanta uriasa intre cuantumurile pensionarilor cu acelasi,grad,functie si vechime, dar iesiti la pensie in perioade diferite. Prorogarea actualizarii peste cativa ani constituie o greseala si o condamnare la "iesirea din sistem" a mii si mii de pensionari, un atentat la viata noastra. Anulati/revizuiti articolele 40 de la OUG-57 si de la Legea salarizarii Unitare, nu meritam sa fim umiliti si nedreptatiti, noi am jurat tarii si ne-am facut datoria , sub paza noastra nimeni nu a indraznit sa ridice ochii impotriva Romaniei! 

***
1. locotenent colonel cu buzunarele goale: florea m gheorghe -bacau 2. pensie 2390 ron; dosar nr04552503. credeti doamna Olguta Vasilescu faptul ca aceasta pensie este mare? 3. din 2009 nu s-au mai marit pensiile militare; 4. am votat cu PSD dar in viata mea nu voi mai vota. De ce vreti sa incalcati L223 din 2015 si nu actualizati pensiile militare odata cu marirea salariilor activilor?

***
Niciodata nu va fi corectitudine la stabilirea coeficientilor de ierarhizare atat timp cat cine striga mai tare castiga. De ce nu utilizati salarizarea (ca si coeficienti) din SUA de exemplu. Pentru militari o gasiti aici https://www.military-ranks.org/ Cel mai graitor exemplu de incorectitudine, un maistru militar principal cu 25 ani vechime studii militare 3 ani + studii superioare la noi are coeficient de incadrare mai mic decat un sublocotenent cu vechime 1 zi si studii militare 4 ani. De ce? Pentru ca cei care propun acesti coeficienti de ierahnizare sunt niste fosile fara minte. Trag plapuma numai pentru gradele mari nu pentru corectitudine. De aceea armata a ajuns vai mama ei. Comparati grila din armata SUA cu grila propusa de ai nostri ca sa vedeti ce mizerie au propus. degeaba le scri pentru ca te ignora.
Acum aveti sansa sa indreptati dvs lucrurile. 

***
Va rog sa anulati art 40 din prouectul legii salarizarii deoarece in loc sa elimine discriminarile ditre pensiile rezervistilor mai tare le adancesc!Fac precizarea ca sunt un asemenea cazdatorita datorita oug57 la recalculare am primit un minus de 500ron,col ,cdt,studii superiiare 47 ani vechime exact cat un subofiter de pentenciar!Cele bune si receptivitate fata de aceste solicitari de bun simt!Sa traiti!col r Dita Puiu

***
Militarii trebuiesc scosi din continutul art.40 intrucat nu beneficiaza de pensii speciale.Ei beneficiaza de pensii militare de serviciu,comform Legii 223/2015,amendata,nemeritat de O.G. 57/2016 si acum,tot nemeritat,de art.40 din proiectul legii salarizarii. Cele doua modificari nu fac decat sa amplifice inechitatile dintre militari,iesiti la pensie in perioade diferite. Discriminarile sunt atat de mari incat cei iesiti la pensie inainte de anul 1990,beneficiaza de pensii de 3 ori mai mici decat colegii iesiti in ultima perioada. Prin actualizarile succesive care trebuiau facute se inlaturau aceste diferente si militarii beneficiau astel de tratament nediscriminatoriu. 

***
Va rog sa apreciati daca este corect si echitabil : SEF STAT MAJOR GENERAL coeficient 4,35 ,pe aceiasi treapta cu dirijor ,scenograf ,solist vocal,si culmea cu minuitor papusi-marionete toti cu acelasi coeficient 4,35(pag 56 draft).Seful S.M.G. este ;dirijor; dar el dirijeaza armata Romaniei nu papusi si marionete si are scoala multa in comparatie cu un primar de localitate(5000loc)coeficient 4,50 COLONEL( comandanti de unitati si mari unitati) coeficient 2,32-2,74 pe aceiasi treapta cu sculptor papusi(pag56),sufleor,(pag,57)etc toti cu un coeficient de 2.74 dar cu o treapta mai jos ca un artist circ coeficient 2,91(pag58)sau un minuitor papusi(altul) coeficient 3,37(pag 58) Sint ofiter MApN in rezerva.Nu este cazul sa ne oropsiti din nou.Va rog sa eliminati art 40 din proiectul legii ;ne lezeaza drepturile.Militarii au pensii militare de stat nu pensii speciale. Bredean Radu
***
Stimati, parlamentari! Am rugamintea, ca la dezbaterea acestui proiect sa respingeti cu fermitate art.40,deoarece este total inadecvat, inoportun si nelegal atat timp cat sunt in vigoare acte normative ce reglementeaza problema pensiilor militare de stat,pe care le mentionez in argumentatie, si nu sunt motive obiective de modificare/prorogare a articolului referitor la actualizarea pensiilor militare,recte art.60-al.(1) din Legea nr.223/15,cu completarile si modificarile ulterioare. Argumente avute in vedere: 1.Dupa cum reiese din continutul art.1 al proiectului in dezbatere,obiectul de reglementare al acestuia ar trebui sa avantajeze pensionarii militari, ale caror pensii nu au fost actualizate de ani buni,ci numai indexate,unele nu toate, si nu sa-i dezavantajeze prin amanarea actualizarii inca aproape cinci ani! 2.In Programul de guvernare pentru perioada 2017-2020 nu se specifica nimic referitor la amanarea actualizarii pensiilor militare, ba din contra la capitolul "Echitate" se arata:"Echitatea trebuie sa fie si pentru pensionari(se refera la cresterea pensiilor nu la micsorarea acestora!) alaturi de salariati si celelalte categorii sociale.De aceea punctul de pensie va creste in urmatorii patru ani..."In categoria "pensionari" oare nu se includ si pensionarii militari? Sau se aplica principiul vaselor comunicante, ca sa creasca la unii trebuie sa scada la altii? 3.In " Expunerea de motive" la proiectul in cauza nu se precizeaza nimic despre o situatie exceptionala care ar justifica cumva necesitatea amanarii( deficit al bugetului de pensii al M.Ap.N.,criza economica sau alte influente negative).Dimpotriva, initiatorii proiectului spun ca doresc sa corecteze salarizarea "nemultumitoare" a personalului militar.Daca astfel se recunoaste acest fapt, de ce nu s-ar dori si actualizarea pensiilor militare, pentru ca si acestea au ramas nemodificate ba chiar au fost "ciuntite" de unii guvernanti prin acte normative nelegale, ulterior abrogate? 4.Actele normative in vigoare ce reglementeaza pensiile militare de stat: Legea nr.223/15; OUGnr.57/15;Ordinul Ministrului Apararii nr.25/16. Cu respect si multumiri anticipate, col.(r.) Gheorghe Negrut. 

***
Stimati parlamentari. Aplicarea art. 40 din acest proiect de lege ( B161/2017) pâna în anul 2022, adica neactualizarea pensiilor militare de stat odata cu majorarea soldelor de grad sau de functie conform art. 60 din legea 223/2015, va produce în timp o anomalie foarte grava. Prin suspendarea actualizarii pensiilor militare de stat timp de 6 ani probabil se doreste ca pensia militara a unui colonel (r.) sa fie aproape egala cu cea a unui militar gradat profesionist pensionat in anul 2022. Va fi o nedreapta modalitate de calcul care va crea diferente mari intre cei aflati in plata in prezent si cei care urmeaza sa se pensioneze in viitor. Trebuie macar sa revedeti si sa respectati principiile de baza specificate foarte limpede la art. 1 si 2 din legea 223/2015. Acestea consfintesc asa: Art. 1 Dreptul la pensii si asigurari sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare este garantat de stat si se exercita, în conditile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul aparari nationale, ordinii publice si securitatii nationale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat. Art. 2 Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat sunt urmatoarele: a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti participantii la acesta; b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeasi situatie juridica, în ceea ce priveste drepturile si obligatile prevazute de lege; (..........) e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea si administrarea, de sine statatoare, a sistemului pensilor militare de stat de catre institutiile din domeniul aparari nationale, ordini publice si securitatii nationale; f) principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si familile acestora pe timpul carierei. Nota. Noi militarii si politistii pensionari suntem loviti de soarta. 1. Nu se respecta in totalitate Art. 1 si 2 din legea 223/2016. 2. Suntem nedreptatiti grosolan si prin aplicarea neortodoxa a art. 40 din OUG 57/2015 care dealtfel plafoneaza drepturi legitime ce ni se cuvin prin pensiile militare, adica de exemplu subsemnatului i s-a taiat/furat 9% din calculul cuantumului pensiei cuvenite, pentru absolut toata contributia pentru pensie suplimentara/individuala la buget in timpul cat am muncit (cam 30 de ani contributie) ca si cum nu am contribuit niciodata la acestea. E cinstit asa? Nu! 3. Tot OUG 57/2015 este cea care amana/suspenda si plata ajutoarelor financiare la trecere in rezerva, acestea sunt prevazute de art. 20 din Anexa 7 (VII), cap. II, din Legea 284/2010 - adica salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Dar pana cand se amana acordarea acestor drepturi? Pana la calendele grecesti? Practic neaplicarea legii din acest punct de vedere este aspect "legiferat" de guvernanti din anul 2011 in fiecare an prin alta OUG. Sa inteleg ca legea 284 din 2010 este veche si neaplicabila in totalitate? Aceasta va fi inlocuita de cea la care facem acuma discutii/opinii. Procedati astfel ca noua lege a salarizarii unitare sa fie aplicabila si justa si pentru noi care acum suntem rezervisti. La aspectele acestea pe care le-am amintit aici va recomand sa analizati atent repercusiunile si sa nu practizati cu dusmanii. Sa judecati ca si dumneavostra ajungeti pensionari, sa luati bine aminte ca de fapt acum fiind parlamentari reprezentati legiuitorul. Sanatate va doresc. Doamne ajuta.

***
Art. 40 care vizeaza suspendarea pentru o perioada de minim 5 ani (si) a actualizarii pensiilor militare de stat atribuite personalului militar, constituie un nou element care agraveaza incalcarile de drepturile si libertati constitutionale si fundamentale la care sunt supusi militarii pe timpul perioadei de activitate. Aceste incalcari de drepturi si libertati fundamentale si constitutionale la adresa militarilor, sunt concretizate prin prevederi legislative interne profund nedemocrate, existente in Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Atrag atentia atat initiatorilor, cat si tuturor decidentilor politici asupra faptului ca pensiile militare de stat nu reprezinta decat o compensare partiala pt. gravele incalcari ale unor drepturi si libertati fundamentale si constitutionale la adresa personalului militar, impuse prin lege interna – respectiv prin Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pe timpul perioadei de activitate.

Readuc aminte in acelasi timp, initiatorilor si decidentilor politici asupra faptului ca dintre toti cetatenii romani pensionati, personalul militar pensionat constituie singura categorie care poate fi reactivata oricand in situatii critice pt. Romania cum ar fi mobilizare/razboi/campanie. Fiind evident ca in situatii de reactivare, personalul militar pensionat va fi supus din nou incalcarilor de drepturi si libertati fundamentale stipulate prin Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ca atare, prevederile Art. 40 in ceea ce priveste personalul militar pensionat nu reprezinta decat un nou element care continua incalcarile de drepturile si libertati constitutionale si fundamentale la adresa personalul militar si dupa perioada de activitate.

In aceste conditii, sugerez initiatorilor si decidentilor politici, ca mai inainte de oricare alt demers legislativ care vizeaza obstructionarea drepturilor de pensie ale personalului militar, sa procedeze la respectarea drepturilor fundamentale si constitutionale pt. personalul militar cat timp acesta se afla in activitate. Element care nu poate fi concretizat in alt mod, decat prin abrogarea in totalitate a Sectiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

In caz contrar, concluzionez ca initiatorii, institutiile si decidentii politici care incurajeaza/tolereaza/legifereaza aplicarea pentru personalul militar a prevederilor Art. 40, dar care in acelasi timp refuza sa respecte pentru acelasi personal militar, drepturile si libertatile fundamentale si constitutionale in egala masura precum in cazul celorlalti cetateni, prin mentinerea in cadrul legislativ a Sectiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, intra sub incidenta ilegitimitatii democratice si constitutionale.
Semnat: Olescu Gelu (ofiter in rezerva) 

***
Datorita faptului ca in dezbatere publica se afla un proiect de lege care vizeaza salarizarea, initiatorii proiectului de lege intentioneaza sa afecteze prin prevederile art.4o drepturile de pensie ale personalului militar, prin suspendarea actualizarii pensiilor militare pana in anul 2022, cu toate ca acestea nu au mai fost actualizate din anii 2007-2008, solicit urmatoarele: 1. Demisia din Parlamentul Romaniei a tuturor initiatorilor proiectului de lege; 2. Demiterea întregului guvern in conditiile in care diversi membri ai guvernului au adus la cunostinta opiniei publice faptul ca proiectul de lege a fost initiat la modul informal, chiar de catre guvernul in exercitiu; 3.Eliminarea art.40 din proiectul de lege in partile care privesc personalul militar; 4. Luarea in considerare, ca ultima alternativa la pct.3, a suspendarii obligatiilor militare ce revin personalului militar si dupa pensionare, in caz de mobilizare/razboi/campanie/alte obligatii, pe intreaga perioada a suspendarii actualizarii pensiilor militare; Reamintesc cu aceasta ocazie întregului senat ca acesta este al 2-lea act indreptat in anul 2017 contra pensiilor militare, primul fiind concretizat prin art.67 din Legea bugetului de stat pe anul 2017, prin care s-au instituit restante in achitarea la zi a pensiilor recalculate ale militarilor, avand ca efect intarzieri de 8-10 luni in achitarea drepturilor de pensie cuvenite personalului militar. Semnat. Lt.col.(rez) Stricescu Panduru Eugen

***
Stimati domni/doamne senatori, In legatura cu art.40 In realitatea juridica si sociala ,azi, pensiile militare de stat sunt altceva sau diferit decat pensiile speciale, acestea din urma avand doua componente, una contributiva si una de la bugetul de stat. In al doilea rand pensiile militare de stat sunt concepute sa mentina o stricta ierarhie intre gradele si functiile militare si dupa trecerea in rezerva a cadrelor militare, prin actualizarea permanenta cu soldele celor in activitate, cf.art.60 din L223/2015, lege organica in vigoare. Aceasta se datoreaza obligatiilor militare pe care cadrele militare le au si dupa trecerea in rezerva. Ar exista posibilitatea ca aceste obligatii militare sa fie ori anulate ori generalizate la intreaga populatie si atunci s-ar justifica eliminarea sistemului pensiilor militare de stat. 

***
Eliminarea Art.40 din proiectul de lege in partile care priveste personalul militar.

40 de comentarii:

 1. Dle Adm.rog postati Opinia 142 ca si pe celelalte...sa fie mai lizibila !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un simplu click pe acea captura-imagine, determina marirea textului. Dar m-am conformat, asa ca am atasat inca o data textul extras, imediat dupa captura.

   Ștergere
 2. Asa da. Multumesc ! Suntem majoritatea nemultumiti de batjocora guvernatilor la adresa Armatei Romane dar nu asta este solutia...! Deocamdata sa luptam cu ...pixul, apoi gasim alte forme de lupta, dar nu in acest fel...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lipsa raspunderii pentru faptele lor. Politrucii care lovesc Armata, o fac din pozitii acoperite. La promovarea OUG 57, in Motivare nu se gaseste un CUVANT despre vestitul art. 40, cu toate ca se refera la cu totul altceva decat continutul Ordonantei. Diversiunea a dat roade. Verificati si observati aceiasi strategie si la Legea salarizarii unitare. Motivarea e muta referitor la ... PENSII. Pentru ca nu exista motivare. Ar insemna sa recunoasca ca la unii le da si la altii le ia. In 6 ani 40% din pensionarii in plata ies din sistem. Cei care intra in sistem sunt ... diferentiati (dezavantajati) in functie de stadiul de aplicare a Legii, deci nu sunt egali. Era greu de explicat si nu era politic. Una peste alta O ESCROCHERIE.

   Ștergere
 3. Nu cred ca a existat vreodata in Romania un proiect de lege , in dezbatere publica,care sa genereze atatea opinii impotriva unui singur articol.
  Sa nu cumva sa va lasati fiindca vor incerca tot felul de subterfugii prin care sa umileasca atat activii cat si pensionarii militari. Deja ministrul muncii Olguta a inceput sa emane perdele de fum aruncand pe piata tot felul de idei cum ca actualizarea ar incepe cand o sa fie definitivata O NOUA LEGE A PENSIILOR. Concluzia este ca in capul lor cred ca legea 223 e rea? Astia nu se opresc cu batjocura ? Sa revina la procentul de 80% si gata .
  De asemenea sa nu credeti ca ambasadele nu au luat cunostiinta de majora nemultumire existenta in randul armatei active si a rezervei militare. Vorbesc de cele ale statelor NATO si UE.
  Pentru maiorul care vrea eutanasiere. Nu fi fraier colegule. Astia nu merita un astfel de gest. Daca e sa te duci trebuie sa iei 10 . Ca la instructie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da e proasta !
   S-o faca precum in SUA..UK..sau Polonia !
   Vezi ca a publicat Olescu ....

   Ștergere
 4. cum ma, Dragnea, iti permiti tu un zero barat in stiinta militara, sa combati pe generalul meu, care doreste, cere mijloace moderne si puternice de aparare AA a Romaniei?
  Esti tradator pe fata?
  Stii tu ce inseamna capacitatea de combatere a tintelor aeriene sau asigurarea spatiului aerian?
  A pus cineva problema achizitiei fara respectarea procedurilor? NU! Si atunci cum de iti permiti, ma?
  Decat sa pescuiesti mai bine te documentai si nu aruncai cu noroi in generalul meu!
  Si, in definitiv, ai tu responsabilitatea cheltuirii banilor pt aparare?
  Scandalos si rusinos!

  RăspundețiȘtergere
 5. Observ ca, dimineata, cineva aprecia observatiile cuiva, Seitan pe nume...care la un interviu recent zicea asta:
  "Legea pensiilor din 2010 spune ca toate pensiile vor fi calculate la fel, adica in functie de contributia din intreaga viata, indiferent ca esti judecator, militar etc. Stiti cum aveau militarii, de exemplu, pensie? In functie de ultimul salariu la care se adaugau toate sporurile posibile. Fiecare decoratie adauga 10% in plus la pensie. Si mai si ieseau la pensie la 45 de ani, dupa care continuau sa lucreze la stat. Dl Dogaru a creat acest model, m-a si dat in judecata."
  Cam asa judeca toti! Cred ca tinuta la care faceti apel nu e suficienta !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor

   Ștergere
  2. CONTRAZICE-L CU UN ARGUMENT MACAR!!

   Ștergere
  3. @ CEZAR 3 mai 2017, 07:53. Argumentul privind contrazicerea lui Seitan, este foarte simplu. Individul este un fascist nenorocit si atat. Propavaduieste egalitarismul de tip fascist, adica doar in partile in care ii convine. Numai ca in nici societate NU poate exista egalitarism doar pe parti.

   Dau exemplu? Fascistul de Seitan a vazut ca toate pensiile trebuie calculate la fel. Dar fascistul din el, NU a vrut ca si toate salariile sa fie calculate la fel. Adica si pt. militari - tot la zile LUCRATOARE si nu la calendaristice.

   Alt exemplu? Fascistul de Seitan a vazut ca toate pensiile trebuie calculate la fel. Dar NU a vrut ca si toate drepturile si libertatile fundamentale sa fie acordate si militarilor precum civililor. Adica sa isi traga firma si militarul, sa poate face greva si militarul sa poate candida la Parlament si militarul etc.


   Alt exemplu? Fascistul de Seitan a vazut ca toate pensiile trebuie calculate la fel. Dar NU a vrut ca si nevasta-sa sa aiba obligatii la mobilizare/razboi la fel ca pensionarele noastre din armata.

   In consecinta, Seitan nu este decat un simplu fascist cat timp ii place EGALITATATEA DE TRATAMENT doar in partile in care ii convine! Iar in celelalte parti, privilegiaza pe ma-sa, nevasta-sa, fii-sa sau pe ginere.

   Ștergere
  4. @ CEZAR 3 mai 2017, 07:52. Peste 90% dintre pensionarii Romaniei - adica toti cu exceptia celor din armata, stau cu ... ula la soare in caz de mobilizare/razboi. Nu participa cu nimic la mobilizare/razboi, ci stau acasa cu cracii in sus si rup sistemu contributiv de pensii.

   Ștergere
  5. ,,12 categorii profesionale"..poate ca NICI NU S-A referit ,,fascistul" la Armata ! Ca Armata nu are ...,,pensii speciale....!!
   PS
   Chiar asa vezi tu razboiul ..ca un meci de fotbal ..intra echipele si ceilalti chibiteaza ...nea Olescule ..ce cursuri ai facut prin gradina lui Hitler ..??

   Ștergere
 6. Sunt de parere, in primul rand ca actualul buget destinat pensionarilor militari, ma refer la cel in plata, este prost gestionat si irosit nejustificat. Asa cum s-a incalcat principul acordarii celui mai mare grad: de general lui gabriel oprea, ca o recunoastere in plan social, a nivelului de pregatire militara, asa sunt acum in plata tot felul de drepturi de pensie pt unii militari si pseudo militari, drepturi care nu au de aface cu cariera militara. Ma refer la drepturile creatorilor RUSINE PRICINA, a unor "PARTICIPANTI IN REVOLUTIE" , "PSEUDO DOCTORI IN STIINTE MILITARE" smecherasi care si-au convertit viata ca civili in vechime in serviciu, etc. asa este si actualul sistem de drepturi de pensie a militarilor.
  Eu sunt de parete ca trebuie sa se respecte actualul buget, dar trebuie sa se faca curatenie in sistem. Cu fondurile obtinute trebuie sa se rezolve in primul rand cresterea pensiei de urmas dupa cadrele active decedate in si din cauza serviciului militar si pensiile de invaliditate cauzate in si din cauza serviciului militar.

  RăspundețiȘtergere
 7. @ calin
  Seitan este un rahat de pe vremea lui base-boc , instrument de parti si securistoid, jeg de om care impreuna cu Roberta, Cotoi si P(a)ula voss si=au batut joc de pensionarii militari cu o lege trecuta PRIN FRAUDA in parlament.
  Incep sa apara , la ordin, mancatorii de rahat, ai serviciilor care lupta impotriva statului de drept.
  De abia acum vom incepe sa suportam lovituri , sa fim umiliti in presa si la televiziuni . Fruntea sus si sa facem liste cu toti. ,,Vreme trece , vreme vine,,.... Nu stiu de ce dar am sentimentul ca nu peste mult timp o sa facem cate un X in dreptul lor. Eu inca mai stiu meserie , voi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. faptul ca o vedeti "pe aia" la 45 de grade nu inseamna ca stiu doar atat....nici pe departe

   Ștergere
  2. Da raschete ..mai aveti ...??

   Ștergere
 8. Buna dimineata!
  Proiectul noii legi de salarizare va fi dezbătut in Parlament in procedura de urgentă, la recenta propunere a Grupului PSD din Senatul României. Așa ca trebuie sa ne grăbim in publicarea opiniilor noastre cu privire la controversatul art. 40.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pare Déjà vu. Este copia procedurala a adoptarii pe sub masa a L. 223/2015. Mai exact:

   - La Senat, simuleaza ca fac exercitiu democratic si ne lasa sa exprimam opinii. Posibil ca tot la Senat sa apara atenuari la Art. 40 menite sa ne adoarma vigilenta.
   - Bubuiala va fi la Camera Deputatilor si care este de fapt cea decizionala. Se va intampla ca la L. 223/2015: NU vor permite dezbaterea publica, iar legea va fi adoptata pe sub masa, ultrarapid sa nu apucam sa reactionam. Cu tot cu Art. 40 in varianta initiala, bineinteles.

   Ștergere
  2. Inainte de a solicita abrogarea art. 40 cred ca ar trebui scos art. 87, alin. (2) din anexa nr. VI (pag. 131) care spune ca ,,drepturile banesti stabilite a fi acordate prin alte acte normative in raport cu solda lunara se vor calcula fata de solda de functie aflata in plata.

   Ștergere
 9. Mai terminati cu chestiile astea ..lacrimogene ..plangoacioase ..!!
  Devenim ridiocoli ..!
  Abia am scapat de Corneliuson..si a aparut Toncean..
  Poate sa joace Balena albastra ..daca se vrea ..eutanasiat ...!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cezar,
   Omul nu pare lacrimogen sau ca se plange, kiar pare ferm!
   Sa inteleg ca esti pregatit pentru varianta macedoneana?

   Ștergere
  2. @ CEZAR 3 mai 2017, 07:36. Esti platit sa duci lucruri in derizoriu sau o faci din inconstienta? Omul are stofa autentica de militar, adica are acel sambure de demnitate pe care il mai au destul de multi dintre noi.

   Esenta protestului sau este simpla. Refuza sa mai fie carpa de sters pe jos a unui spectru politic de ... acat. Acest refuz este chiar exercitiu de demnitate elemantara din partea unui militar!

   Ștergere
  3. M-Ale daca ai credinta ca ne maresc astia ..pensiile poti sa joci si tu ..Balena Albastra ..!!

   Ștergere
  4. Eu sm invins jocul!
   Mereu....

   Ștergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu cum se face, dar mereu cand apare un element printre cei in rezerva care sa starneasca disperarea sistemului, apar unii printre noi care incearca sa carmeasca directia spre ... derizoriu! Cum ai fi si tu. Tactica veche securistica! Este fumata!

   Ștergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca nu fac confuzii de nume si cred ca nu, acel maior este extrem de bine verificat si calit in .. lupte. Spre deosebire de ... tine si altii. Altii specialisti mai mult in ... clante si diluarea unor proteste ale celor in rezerva, la care sa ramana masca si NATO si rusii!

   Nu stiu cum se face, dar mereu cand apare un element printre cei in rezerva care sa starneasca disperarea sistemului, apar unii printre noi care incearca sa carmeasca directia spre ... derizoriu! Cum ai fi si tu. Tactiva veche securistica!

   Ștergere
  2. Suferi nene, suferi de ...mania grandori, neevindecabil .Eu si securitatea ,pisica si baletul.

   Ștergere
  3. @ tigri2 3 mai 2017, 08:57. Nu am deloc certitudinea. Stiu sigur doar ca cei care obstructioneaza sau descurajeaza prin diverse metode, protestele vizibile/deranjante/inedite (adica alea care sa sifoneze un pic imaginea poleita cu ...ahat politic a Romaniei, in fata altor armate) ale personalului militar in rezerva sau chiar in activitate, o fac in baza unor ordine precise de "partid si de stat"!

   Ștergere
  4. mizeria aceasta , de a-i declara nebuni pe cei care deranjeaza sistemul , este veche . reminescenta a regimului trecut si a celor care l-au slujit sau iubit .
   in loc sa le taiem capetele celor care ne umilesc pe noi si familiile noastre , de 7 ani , cel putin , scuipam in cei care iau atitudine .
   ce jeg uman poti fi , sa nu intelegi suferinta unui militar , tu insuti fiind militar ?
   asta este peste puterea mea de intelegere .
   R 26500 , gunoaiele acestea , chiar au fost militari ? cum pot avea chef de glume si ironii la adresa unor confrati ? cum au condus iresponsabili acestia oameni ?
   timpitii acestia , iresponsabili , chiar nu inteleg suferinta traita de noi si familiile noastre in toti acesti ani ?
   mie scarba de acestia mai ceva decat de boc , seitan , vasilescu , dragnea , etc.
   din cauza unora ca acestia fac politicienii ce vor cu noi !

   Ștergere
  5. Tupak amaru, de aia refuz sa mai postez pe aici. Cum sar la gatul si beregatile lor sa-i spulber, cum sunt insultat! Acum postez pe Senat cat pot muschii mei, fara sa mai dau raportul cuiva, si doar o fac in binele tuturor, ca daca te porti cu porcii politici cu manusi mai rau te rad la drepturi! La nemernicii astia se merita sa te aliezi cu aia din strada, cu opozitia, cu Soros, cu Satan, cu oricine si care vor sa darame guvernarea, sa le dai o mana de ajutor s-o faca mai repede, indiferent de consecinte! Oricum, cu astia nu mai avem nimic de castigat si merita sa le tragi suturi in dos pana-si rup garlejele de pamant! Terminati-o dracului cu mangaiatul acestor cefe de porci politici, mafioti si iresponsabili!!!

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. @ Cornelius
   Iți repet încă odată pentru că ești extrem de încăpățânat. Postează ce vrei, unde și cum vrei dar nu o fă în numele altor militari în rezervă căci nimeni nu te-a împuternicit să postezi în numele lui. Că te faci tu de râs e treaba ta, că faci de râs ceilalți militari și îi compromiți în fața civililor e și treaba lor.

   Ștergere
 12. Răspunsuri
  1. Dar cat are pensia Toncean ala? Sa ma lamuresc si eu. Ce dracu se vaita atat...

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!