luni, 8 mai 2017

Atenție! Păcăleală cămătărească macabră privind salarizarea personalului bugetar! Din 2018, angajatorii nu vor mai plăti contribuții de asigurări pentru angajați, urmând ca respectivele contribuții să fie plătite în totalitate numai de către angajați!

Este vorba despre faimosul proiect de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - înregistrat la Senat cu un nou număr, respectiv cu  nr. L111/2017 (vechiul număr de înregistrare fiind B161/2017). Nu cunoaștem motivele pt. care proiectul de lege si-a shimbat nr. de înregistrare, cel mai probabil fiind un tertip ca urmăritorii cu sufletul la gură a proiectului, să ii piarda urma!

Ca atare, de acum discutăm despre proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - înregistrat la Senat cu nr. L111/2017. Textul este acesta, iar traseul legislativ poate fi urmarit aici.

Constatăm că au fost deja emise Avizul Consiliului Legislativ, precum și Punctul de vedere al guvernului. Legat de Punctul de vedere al guvernului, acesta este doar un joc care mimează democrația, de parcă nu cunoaștem că în ciuda faptului că Parlamentul figurează ca inițiator formal al proiectului de lege, în realitate proiectul a fost redactat de guvern care s-a și lăudat în mod public cu marea realizare.

Dar să trecem la obiect. Așa cum era de așteptat, guvernul nu a clintit nici măcar cu o virgula, perfidul Art. 40 introdus in proiectul de lege a salarizării. Art. 40 care suspendă până minim în  anul 2022 actualizarea pensiilor militarilor. 

Numai ca am profitat de ocazie și am comis imprudența de a analiza toate emanațiile guvernului în exercițiu. Ocazie cu care am aflat cu stupoare că întregul proiect al legii salarizării, nu este decât o glumă macabră la adresa celor care au visat majorări salariale. Întrucât respectivele majorări vor fi anulate de surpriza pregătită în Codul Fiscal de către guvernanți angajaților din sectorul bugetar și care de 1 ianuarie 2018, își vor plăti singuri toate contribuțiile de asigurări. Și nu ca până în prezent când aceste contribuții de asigurări sunt plătite parte de angajat și cea mai parte de angajator.

Vă readucem aminte că la acest moment:
- un angajatul plătește contribuţia la pensii CAS: 10.5%; contribuţia la sănătate CASS: 5.5% și Contribuţia la şomaj: 0.5%;
iar
- angajatorul plătește pentru acelasi angajat. contribuţia la pensii CAS: 15.8%; contribuţia la sănătate CASS: 5.2%; contribuţia la şomaj: 0.5%; contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate FNUASS: 0.85%; contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale: 0,15% - 0,85%; contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale: 0.25%.


Fiind evident că urmare a precizărilor guvernului (scăpate probabil fără intenție), de la 1 ianuarie 2018 angajatul va plăti și întreaga parte de asigurări suportată de angajator. Caz în care schema majorărilor salariale trâmbițate se dovedește a fi doar o mare fâsâită. În sensul că acestea vor fi operate doar de fațadă, pe fluturași vor apărea salarii brute mai mari, însă salariile nete vor rămâne cam la fel, urmare a faptului că respectivele majorari abia dacă acoperă majorările contribuțiilor de asigurari ce urmează a fi suportate în totalitate de către angajați. Fiind vorba de personalul bugetar in cazul caruia statul este angajatorul, este clar ca la mijloc nu este decat o plimbare de sume rezultate din contributiile de asigurari pe care in loc sa le platesca direct statul, i le acordă sub formă de tranzit angajatului, scoțându-i ochii cum că ar fi o majorare, urmand însă ca angajatul sa plateasca din falsa majorare, contributii de asigurări care depășesc dublul celor plătite până la 1 ianuarie 2018. Plus un impozit și mai mare la salariul brut majorat doar la modul aparent, că doar salariul apare ca majorat la modul scriptic, nu? Cu alte cuvinte, într-un final, tot cetățeanul este cel prostit de stat!

În fine, tot din analiza Punctului de vedere al guvernului, rezultă cu claritate că acestuia îi stau în gât cel mai mult, majorările salariale de la armată și poliție. În cazul cărora, în mod ipocrit, guvernul nu precizează sume ca în cazul personalului medical - 3 600 euro, ci procente de crestere de peste 100%. Guvernul. prin jocul de-a procentele, creând falsa impresie că militarii și polițiștii ar ajunge cam în capul listei creșterilor salariale! În conditiile în care zeci de mii de solde/salarii din armata, vor ajunge după marea creștere "substanțială" (asa după cum se exprimă guvernul) de peste 100%, la exorbitanta sumă de 2 500 lei (cazul a zeci de mii de SGP), respectiv de 550 euro. Adică la prognozatul pentru anul 2022, a viitorului salariu minim pe economie! Acesta fiind mărețul rezultat final al creșterilor salariale "substanțiale" pentru armată la care face referire guvernul!


ATENȚIE!

Merită analizat și  Avizul Consiliului Legislativ. Organism care dă cam cu tifla inițiatorilor proiectului de lege în mai multe aspecte, și foarte decis în privința Art. 40.


Avizul Consiliului Legislativ

81 de comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inca o data te ACUZ de propaganda in favoarea "politicii de paritd si de stat"? Ne faci chiori pe față?

   Afirmatia guvernului este scrisa negru pe alb cum ca toata partea de contributii de asigurari - nu doar de asigurari sociale, este preluata de angajat. Asta inseamna contributii de asigurari mai mult decat duble fata de cele de astazi, suportate de angajati!

   Ca guvernul s-a scapt din prostie sau cu intentie, nu este treaba noastra! Dar TU nu mai incerca sa ne minti in față!

   Ștergere
  2. T3. Te invit sa iti reciclezi metodele securistice. Sunt depasite! Ce tot ne trambiteti cu placile cu salariul activului si cu propaganda ca nu se pot actualiza pensiile decat dupa ... ce PM tot indrugi tu pe acolo!

   Dar Avizul Consiliulul Legislativ NU vezi ce spune? Gata, incheiem cu politica si justitia camatareasca! Made in Tel Aviv, dar aplicata pe romani!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @ T3 8 mai 2017, 20:41. Tu chiar te prefaci pana la capat? Legatura intre solde si pensii, este fix ca aia stabilita de Ciorbea in cazul Art. 40 din OUG 57/2015, cand a scos nastrusnicia ca noi nu cei in cei in rezerva, nu prea am mai fi militari.

   In cazul pensiilor, Avizul Consiliului Legislativ este DESENAT! Sa faca cum vor, dar sa NU fie create discriminari intre pensia unuia pensionat inainte de de 01.07.2017 si a altuia pensionat dupa aceasta data! Or, asta inseamna ca Art. 40 CADE! Jihadistii trebuie sa inventeze cu totul altceva, dar NU faza cu NEACTUALIZAREA! Si mare minune ca inventia sa NU fie inca o L. 119/2010 model Boc/Basescu! Care sa desfiinteze inca o data pensiile militare!

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 2. Avizul Consiliul Legislativ este extrem de clar. Obliga practic pe jihadisti sa ne chilareasca in alt mod decat cu neactualizarea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru dezbatere publica, proiectele de lege se inregistrraza la Senat cu B, apoi merg la Biroul Permanent si se inregistreaza cu L si se trimite la comisii.Deci L 111/ 08.05.2017 are termen avizare la Comisii pe 12.05. si Raport la Comisia de munca T.25.05.2017!

  RăspundețiȘtergere
 4. Astept IMPOZITAREA PROGRESIVA....panaceu universal

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La salarii, nu prea mai ai pe ce! Din moment ce angajatul plateste toate contributiile de asigurari.

   Legat de pensii, iar e cu dus intors! Pai abia s-a scos impozitul, pe motivul intemeiat ca am mai platit o data impozit la acele sume cand eram activi.

   Panaceul tau este posibil de realizat, dar ... universal inseamna ca dincolo. Sa platesti impozit progresiv, pe orice venit. Nu doar pe pesoana fizica, ci si pe firma. Si aici apare ruperea. Asta inseamna sa dispara 16%, iar Dacia Pitesti sa plateasca de exemplu 60%.

   Tu iti imaginezi ca progresivul se refera doar la veniturile persoanelor fizice, dar eu stiu ce spun. Am rude cu firma in stat occidental cu impozit progresiv. Iar acest impozit se plateste UNIVERSAL, fara deosebire intre persoana fizica si firma. Si plateste pe firma de se ... cracaneaza! Acum miram-as ca ai nostri sa actioneze contra companiilor straine care conduc in realitate Romania, doar asa sa fie ... impozit progresiv!

   Ștergere
  2. In France ..impozitul pe venit al firmelor este de..33%..
   Macro..u...a promis 27....

   Ștergere
 5. Rectific: Termen Raport Comisia pentru munca 22.05.2017..!

  RăspundețiȘtergere
 6. Pai la nr. nou de inregistrare nu sunt opinii trimise, sa nu credeti voi ca le reporteaza cineva, iar daca faceti un sondaj pe civili fata de noi .....deci chestia e reciproca si ma incearca o lacrima la coltul ochiului stang!

  RăspundețiȘtergere
 7. R 26500
  Din ce am citit in fuga am retinut niste aberatii ale guvernului prin care te face sa crezi ca astia habar nu au de ce legi se aplica in salarizarea actuala.
  Iti dau doar un exemplu, apoi vin cu altul ca sa se vada de propunerile cui asculata guvernul.
  pag 2.
  ”-stabilirea salariilor de baza ca valori nominale in lei pentru anul 2022, ELIMINAREA COEFICIENTILOR DE IERARHIZARE SI A VALORII DE REFERINTA SECTORIALE utilizata in prezent conform Legii cadru nr 284/2010.”

  Vreau sa-mi spuna cineva cănd s-a aplicat in salarizarea militarilor ” VALOAREA DE REFERINTA SECTORIALĂ ” de 600 lei prevazuta de L284/2010.
  Nu cumva atât in salarizare cât si la recalculare pensii se folosesc coeficientii de ierarhizare modificati in 2006 la nivelul celor copiati apoi in L 284/2010 si a VALORII SECTORIALE DE REFERINTA de 197 ,3387 din L 138/1999.

  Asa si art 40 este o gafa imensa din punct de vedere tehnica legislativa.
  Plus ca i se da intelesul ca se blocheaza indexarea anuala a pensiilor speciale pe art 59 ,ceea ce este total neconstitutional prin asta afectându-se dreptul constitutional la un trai decent ,viata,etc.
  Tot avizul guvernul cuprinde prevederi care demasca necunoasterea realitatilor din salarizarea militarilor si nu numai.

  RăspundețiȘtergere
 8. Uite vin si cu celalalt exemplu promis ca sa se vada de propunerile cui ”asculta” guvernul.

  pag 18
  ”6. De asemenea la Anexa VI Cap II ,propun urmatoarele;
  Se introduce un nou articol 91 cu urmatorul cuprins:
  Art 91. personalul militar ,politistii ,functionarii publici cu statut special sin sistemul ANP care DETIN GRAD DIDACTIC DE PROFESOR UNIVERSITAR ,CONFERENTIAR UNIVERSITAR precum si personalul militar............................................. ......................................................................................
  beneficiaza de MAJORAREA CU 25 % A SOLDEI DE FUNCTIE/SALARIULUI DE FUNCTIE .
  Se renumeroteaza si art 91 si devine 92.”

  @ R26500 &all
  Asta trebuia sa declari tu ca tradare vizavi de propunerile amărăstenilor si nu ceea ce trebuia facut cu contributiile ca sa se poata face actualizarile cf art 60.
  De aici se vede cine este si cine nu ascultat la propuneri.
  Parca d-l Jianu spunea ca salarizarea va fi diferita pentru armele de elita. De aici se vede cine-i ”INTOTDEAUNA ELITA”.
  Nici nu ma asteptam la asa ceva. Ma asteptat ca majorarea sa fie pentru armele de elita.
  Aici se geseste materializate si o particica din revendicarile d-nului Susanu.
  Daca asa trebuie sa fie ,sa judece fiecare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce te mira cu profesor universitar? Asta este sistemul Tel Aviv! Oferi ceva unor lideri putini, care sa tina in frau masele care nu au acel ceva!

   De aceea au facilitati magistratii, consilierii Curtii de Conturi etc., membrilor CCR, membrilor din comisiile parlamentare etc. Astfel de beneficii, sunt un fel de MITA legislativa oferita EXCLUSIV celor care tin in frau masele. SPAGA oficializata acordata pt. suntarea democratiei autentice!

   Ștergere
 9. Ifrim, propunerile se trimit direct la senatorii din comisii. Azi am trimis propuneri la cativa senatori din Comisia de Aparare, Buget si Munca.
  Termenele sunt scurte si maine ar trebui trimise propuneri !

  RăspundețiȘtergere
 10. Bun! Incep sa se lege lucrurile. Este o mascarada la scara mai laraga, in genul L. 241/2013. Acea lege ne-a reintregit pensiile, dar ne-a taiat orice indexare ulterioara, urmand ca cu fiecare neindexare, pensiile sa scada din nou, pana ajungeam tot cum ne-a lasat Boc.

  Ca atare, asistam la masuri populiste, insa bugetul alocat per total, trebuie sa ramana la fel. Pe scurt, iau dintr-o parte si pun in alta.

  Problema de fond este ca aceasta plimbare a unor sume de bani dintr-o parte in alta, creeaza si profit pentru buget. Altfel nu ar fi operata nicio moificare. Profit pe spatele cetateanului, desigur.

  Bomba NU este completa daca nu este si triplata: un nou Cod Fiscal - despre care guvernul s-a dat deja de gol ca ii ... ute pe angajati si o noua lege a pensiilor - despre care guvernul s-a dat din nou de gol ca ... rade pensiile de serviciu.

  Este aceeai politica a sectantilor portocalii si nici macar nu este suprinzator. Candva fiind impreuna la guvernare. Diferenta este doar ca sectantii portocalii ne frigeau cu barda direct, iar sectantii rosii ne ..ut zambind!

  Acum poate inteleg si cei care mai aveau dubii, ca singura sansa de a riposta, este exact cu arma lor. Care creeaza un fel de tenta de "egalitate in drepturi" si careia u prea i te poti opune! In consecinta, le-o servim cu aceeasi arma, fapt pt. care le cerem abrogarea Sectiunii a 3-a din Legea 80/1995. Plus niste chestii legate de egalizarea obligatiilor pensionarilor la mobilizare/razboi! Plus niste chestii legate de egalizarea obligatiilor militare intre barbati si femei, privind obligativitatea stagiului militar! Daca tot le place egalitatea atat de mult!

  Cererea de abrogare a Sectiunii a 3-a este vitala! Si inca o data afirm ca se tem ca dracu' de tamaie de o asemenea cerere/revendicare simpla, care NU inseamna decat respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale si pt. militari, la fel ca pt. cei care lovesc in militari! Cu astea le-am ...utut directia complet!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe masura ce se vor apropia de punerea in aplicare a promisiunilor isi vor dezvalui ”adevarata fată”. Bine ca a fost promulgata legea si s-a pus cu toate ingredientele ulterioare in vigoare.
   Cuantumul în plata după recalculare ramâne in vigoare/plata orice schimbari legislative vor face ca sa le iasa pasenta. Este un drept câstigat si nu se va mai intâmpla ce s-a intâmplat în guv Boc.
   Pacat de cei pagubiti la baza de calcul.

   Ștergere
  2. T3 8 mai 2017, 22:20. Legat de cuantumul avantajos, NU se va intampla ca in guvernul Boc. Ci ca in guvernul Ponta - L. 241/2013. Cuantumul avantajos NU se mai indexeaza pana cand cuantumul recalculat diminuat NU il va depasi prin indexare pe cel avantajos. Aceeasi schema Tel Aviv ca la L. 241/2013, faptasii sunt aceiasi.

   Ștergere
 11. Gelule , vad ca nu scapi de "insecte" a plecat unul cu nume de roman(..uscus.uscus mucus) si a aparut alt neghiob care se pretinde a fi orice inafara de adevaratul escroc(cosmonaut, pilot, inginer, arvocat, politician,etc) el fiind de fapt un biet maistoras care freca tubul Pittot la avioane(si la piloti),iar apoi si-o fi "completat" studiile gen Spilu Balet, sau o fi cumparat vreo diploma...de ce crezi ca isi ascunde adevarata identitate???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Am inteles cum stau lucrurile . Vorbesti singur pe drum iar Gelu te inregistreaza si iti reda aiurelile.

   Ștergere
 12. @ R 26500
  Preluarea in totalitate a sarcinii de plata a asigurarilor de catre angajat inseamana ca de acum inainte angajatul va fi cel care-si va plati asigurarile/obligatiile fiscale catre stat prin statul la coada la ghisee.
  Asata nu inseamna o majorare a fiscalitatii decât o trecere a sarcinilor de la angajator la angajat.
  De asta se stia de mult ,nu este o noutate.
  La fel cum au prevazut niste gogorite si in administratie . Primarul va hotarâ salariile angajatilor, care salarii nu vor putea depasi salariile viceprimarului .
  Adica vor fi toti pe la 5-10 lei sub salariul viceprimarului.
  S-apoi sa vezi taxe si impozite locale ca să le iasa salariile.
  Bine gâdit !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Ai luat-o iar dunga? Pt. angajat este CLAR o majorare a fiscalitatii. Pt. ca din leafa lui, va plati ceea ce plateste acum PLUS ceea ce platea pana acum angajatorul pentru el. Este sau nu majorare a fiscalitatii pt. angajat?

   In plus, ii iese un salar brut mai mare din moment ce i se majoreaza. Chiar daca pe net ramane la fel, din moment ce plateste dublu la asigurari. Dar impozit plateste tot din brutul ala mare, adica iese mai prost ca acum la net.

   Ștergere
 13. In ceea ce priveste plata asigurarii de sanatate si sociale de catre angajat,acest fapt se doreste a avea un efect de scoatere din zona gri a salariilor platite de angajatori pe contracte de 4 sau 2 ore.Acest fapt cuplat cu acela ca angajatorii vor plati contributiile pentru salariul minim pe economie nu fac decat sa-i faca pe acestia sa treaca angajatii in zona contractelor de 8 ore pe zi.Daca nu o fac, oricum prin plata de catre angajati a unor sume mai mari decat pentru contractele pentru care sunt platiti nu vor face decat sa atraga atentia organelor de control gen ITM care prin amenzi vor duce la imblanzirea acestora usor ,usor.
  Prin urmare nu vad de ce aceasta masura are un efect negativ,ci dimpotriva prin aducerea mai multor bani la buget acest fapt nu face decat de a ordona cumva societatea romaneasca.De asemenea prin impozitarea gospodariilor se va rezolva in parte si problema "transferului" de avere pe rude ,cunostinte etc.Nu stiu cine mai doreste sa plateasca pentru averea altcuiva sume importante de bani fara a fi a lui si de a face declaratii in fals, care la o adica i-ar putea aduce o condamnare...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Astea sunt abureli. In Romania nu exista angajator cu exceptia multinationalelor, care sa isi platesca la "alb" angajatii. So nici nu va exista in urmatorii 500 de ani. Ce naiba, doar totul se intampla in jurul nostru de 27 ani continuu ... ITM nu poate sa faca nimic. Angajatul stie ca daca clampane ceva, ramane fara loc de munca .. asa ca toata lumea stie, iar viata merge inainte.

   Masura are efect negativ, urmare a faptului ca niciun angajator nu se va grabi sa scoata la alb remuneratiile, doar asa sa isi platesca angajatii dari mai multe. Ba se va intampla inversul! Angajatul o sa ceara sa treaca salarii mai mici, doar sa ii ramane bani mai multi in mana, decat sa platesca asigurari la stat.

   Ștergere
  2. Masura explicata in detalii de d-nii ”profesori” politici la tabla pe A# si RoTv nu este rea in sensul ca statul scapă de iertari de datorii ale angajatorului catre stat.
   Pe angajat din moment ce ajunge in baza de date a ANAF il executa ei cum vor.
   Intirzierea de plata va insemna decizie imediata de impunere. Nu platesti la termene te incarca cu penalitati si dobânzi de-ti sar capacele .
   Si daca nici in continuare nu platesti te vor executa silit prin decizie ANAF in trei miscari chiar si pentru cele mai mici debite.
   Colectarea va depinde de modul in care angajatul va reactiona si isi va plati datoriile fata de stat inaintea cheltuielilor familiale .
   Se pare ca masura o vor corobora cu impozitul pe gospodarie si vor include in schema si acel ”agent fiscal de familie” care se va ocupa de calcule si plati.

   Ștergere
  3. Aici ,prin coroborare cu impozitul pe gospodarii vor trece și la neimpozitarea veniturilor până in 2000 lei.
   Practic ,angajatul va plati mai putin decît plateste in prezent.
   Majorarea brutului desi ”fictiva ” il ajuta la stabilirea punctajului in cazul L 263.
   La militari si speciali va fi functie de metodologia pe care o vor stabili pentru actualizare.

   Ștergere
  4. @ Tigri 3 9 mai 2017, 09:26. Vorbesti mult si prost. La aceasta ora, mai mult de 1/2 dintre angajati romani (cei care in 2008 aveau sub 35 ani) platesc contributii obligatorii la sistemul ... privat de pensii.

   Lor ce punctaj le mai stabilesti pe L. 263/2010, ai idee cumva? Din moment ce contributiile de asigurari platite dei ei la stat, sunt deturnate obligatoriu la firmele private de asigurari? Firme care NU au niciun macar un calcul, ce pensie li se vor acorda acelor victime precise?

   Ca atare, legat de ceea ce se intampla, statul se spala pe maini legat de ce se intampla angajatilor. Le va oferi o pensie de ...ahat functie de putinii bani din contributii care nai ajung in sistemul public. Statul o sa se disculpe ca restul de pensie va fi acordat de ING etc. ca doar acolo au ajuns 1/2 din contributiile oamenilor. ING etc. care in momentul in care trebuie sa achite pensii ... vor proceda ca in USA si Canada, adica dau un pic faliment si gata. Si asa raman oamenii cu ochii in soare!

   Chestia asta cu dispersarea obligatorie a contributiilor oamenilor la companii private, este cea mai mare MAGARIE si AFACERE a mileniului! Nicaieri pe lumea asta cu exceptia Romaniei, NU mai exista pensii private OBLIGATORII. Nicio institutie din Romania si nicio companie de asiguraridin Romania NU poate preciza la acest moment, totusi ce pensie privata obligatorie vor avea angajatii carora le sunt deturnate obligatoriu contributiile la acele companiii? Asta este coruptie la nivel extrem de inalt. Companiile acelea se folosesc de banii oamenilor, iar legea spune ca in caz de faliment, statul se obliga doar sa retruneze cash oamenilor cat au contribuit, fara dobanzi, indexari etc. Prost sa fii ca si companie sa nu te folosesti zeci de ani de banii oamenilor, iar cand sa le dai pensia, sa nu declari faliment si sa le dai oamenilor bani depusi cash, bani cu care urmare a inflatiei, nu mai poti cumpara nici macar o roata de rezerva.

   Asa ca pe L. 263/2010, cei angajati in 2008 si trecuti cu forta la pensii private obligatorii, vor ingrosa randurile celor cu pensia minima sociala de ... 350 lei.

   Ștergere
  5. Interesul statului este sa aduca bani la buget pentru a-și putea achita promisiunile,salariile si pensiile.
   Daca de la angajator scoate mai greu datoriile fiindca atunci când angajatorului nu-i convine o masura declara INSOLVENTA si prin lege pâna se reorganizeaza merge inainte fara plata taxelor catre stat. Din ce câstiga in insolventa angajatorul plateste doar creditorii prin judecatorul sindic nu si taxele catre stat.
   Transferând insa taxarea pe angajat ,statul isi incaseaza taxele aferente salariului angajatului indiferent in ce pozitie se afla angajatorul.
   Aici in mare parte este vorba de impozit si CAS .Statul este interesat sa poata sustine pensiile din sistemul public ,apoi pe cele din contributiile in pilonul II.Poate odata le neavând incotro le vor nationaliza si trece la sistemul public.
   Problema este doar cum se vor adapta patronii din privat la ce se va intâmpla după punerea in aplicare a legii salarizarii.
   La bugetari nu se pune problema fiindca au evidente la tot ce miscă.

   Ștergere
  6. Pensiile in sistemul public se stabilesc cf procedurii din legea L263.
   Cu cât ai un venit brut mai mare cu atât obtii un punctaj lunar/anual mai bun.
   Pensiile din pilonul II sunt doar un adaos la pensiile stabilite pe L263 sau pe legile speciale si depind ca marime de modul in care fondurile sunt gestionate sub supravegherea Bancii Nationle /guvern de catre administratorii fondurilor.

   Ștergere
  7. @ T3 9 mai 2017, 10:03. EstI dus cu sorcova? Tu NU ai angajati in familie cu varsta sub 44 ani? Ei platesc contributii de asigurari la stat ca oricine. Numai ca la la pensiile din sistemul public mai ajung doar o parte din acele contributii, intrucat statul le DETURNEAZA parte din ceea oamenii au viral la stat, catre companiile private de asigurari.

   Ca atare, este la mintea cocosului ca statul iti asigura o pensie in sistemul public in functii de banii ajunsi efectiv cash la sistemul public. Si care sunt mereu mai putini decat cei platiti realmente de oameni pt. pensii. Diferenta DETURNATA de stat catre companiile private NU mai intra la calculul punctajului in sistemul public. De acea diferenta ar trebui ca acele companii private sa ofere o a 2-a pensie, un supliment asupra caruia nu exista niciun calcul.

   Intelegi, man? Ia exemplu simplu! Omul plateste 100 lei la pensii catre stat. Dar statul ii baga contributie la sistemul public doar 50 lei. Ceilalti 50 lei statul ii da la ING. Asa ca omul primeste pensie in sistemul public raportata la aia 50 lei care au ajuns la sistemul public. De ceilalti 50 lei ar trebui sa ii dea o pensie ING, adica compania privata care s-a folisit de ceilalti 50 lei. Care ii da ... ula in brate.

   Ștergere
 14. Salarii PREA MARITE pentru profesorii universitari, cei cu sporurile imense si venituri lunare (actuale) de cate 2-3-400 milioane/luna.
  Asa guvernantilor, dati-le suta de milioane pe luna, mai castiga peste doua sute/luna din taxe si examene si traiesc precum sultanii din vechile seraiuri turcesti! Iar militarilor taiati-le si ce le-a mai ramas , de aceea am ajuns ca SSM sa ia cat un asistent universitar!

  http://avramflorea.ro/mi-ridicat-fusta-sarutandu-ma-cu-forta-politista-aproape-violata-de-un-profesor/

  RăspundețiȘtergere
 15. Deci este o dubla pacaleala! Pe de o parte raportarea la un salariu minim de 2500 lei, pe de alta parte din salariul brut al angajatului se vor plati ca pana acum contributiile angajatului (16,5%) si contributiile pe care acum le plateste angajatorul (minim. 23%). Din ce ne promit ei mai scadem 23%.
  In loc sa impoziteze firmele straine care scot din Romania minim 40 mld. EUR/an neimpozitati, trag tot pe angajatii romani.

  RăspundețiȘtergere
 16. De vazut cand aveti timp. Explica multe, inclusiv au facut si ce fac "guvernantii" nostri: https://www.youtube.com/watch?v=VfuRQFKaI8g

  RăspundețiȘtergere
 17. Astia au inteles guvernantii ca sunt specialitatile de elita care trebuie sa aiba un spor la salarizare.

  ”pag 18
  ”6. De asemenea la Anexa VI Cap II ,propun urmatoarele;
  Se introduce un nou articol 91 cu urmatorul cuprins:
  Art 91. personalul militar ,politistii ,functionarii publici cu statut special sin sistemul ANP care DETIN GRAD DIDACTIC DE PROFESOR UNIVERSITAR ,CONFERENTIAR UNIVERSITAR precum si personalul militar............................................. ......................................................................................
  beneficiaza de MAJORAREA CU 25 % A SOLDEI DE FUNCTIE/SALARIULUI DE FUNCTIE .
  Se renumeroteaza si art 91 si devine 92.”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta este MITA legislativa din care se infrupta si liderii profesori universitari din asociatiile de rezervisti si din sindicatele politistilor ... sa tina prostimea in frau ca nu cumva sa protesteze! Toate sunt conduse de profesori .... universitari.

   Ștergere
  2. Si o mica aplicare la propunerile d-nului Susanu din acel demers. Poate urmeaza sa valideze si propunerea de acolo cu trecerea la contributiva.
   Oricum d-nul prof univ nu are nicio vina in treaba asta.
   Art 91 a fost sub influenta mafiei din structuri si asociatii de rezervisti.

   Ștergere
 18. Asta este mobilizarea generala de care vorbeam ? Nu pot sa cred.

  RăspundețiȘtergere
 19. Vasile Spinean
  14 ore ·

  Printr-un alt amendament la LSU propun abrogarea art.15.- cel care legiferează acordarea acelei majorări cu 50% a soldei de funcție pentru jmecherii care fac LUCRĂRI DE EXCEPȚIE, iată motivarea:
  "Această majorare acordată doar celor de la anumite eșaloane, pe criterii total netransparente, sau acordată în ultimele 6 (șase) luni de activitate, înainte de pensionare, „celor de-ai casei”, pentru a le „umfla” baza de calcul a pensiei militare, face să fie un motiv de disensiune, de suspiciuni și de neîncredere în comandanți, de scădere a gradului de coeziune a structurilor militare, de reducere a moralului, cu repercusiuni asupra gradului de pregătire de luptă și nu în ultimă instanță de grevare accentuată asupra bugetului de salarii și pensii. Pe scurt: “băieții deștepți” deși nu sunt chiar deștepți, ci doar simpatici și loiali unui individ, iar nu sistemului, beneficiază de solde "umflate", pe când cei mai puțini simpatici, doar se uită, iar în perspectivă nu fac decât, vorba aceea “să fenteze armata”.
  În domeniul pensiilor, este o înșelătorie legală!
  Să beneficiezi de o pensie cu aproape 50% mai mare decât cea la care ai fi avut dreptul dacă nu primeai OSCAR-ul, (așa au numit militarii această majorare necuvenită) pentru 6 (ȘASE) LUNI DINTR-O CARIERA, este ceva nemaipomenit, dar și dureros pentru cel care a muncit corect și din greu, dar nu face parte din schemă sau din gașca "CONDUCĂTORILOR, care APRECIAZĂ CA ATARE" cui se cuvine și cui nu, să primească acest cadou pentru restul vieții."

  RăspundețiȘtergere
 20. Observ ca unii va dati experti in chestii minore, dar va scapa o esenta monstruoasa!

  Pacaleala cu contributiile achitate excusiv de angajati, este mult mai ampla! Asistam la una dintre cele mai mare escrocherii financiare pe spatele cetatenilor romani! La aceasta ora, mai mult de 1/2 dintre angajatii romani (cei care in 2008 aveau sub 35 ani) platesc contributii obligatorii la sistemul ... privat de pensii. Adica copiii nostri!

  In cazul lor, toti se feresc sa spuna raspicat ce punctaj li se mai stabileste pe L. 263/2010! Din moment ce contributiile de asigurari platite de ei la stat, sunt deturnate in parte in mod obligatoriu la firmele private de asigurari! Ca atare, statul le va acorda acestor cetateni o pensie in sistemul public, doar functie de contributiile care mai ajung in sistemul public. Firme private la care ajung restul contributiilor, NU au nici macar un calcul, ce pensie li se vor acorda acelor victime precise? Iar oficialii statului tac si sunt partasi, fiind mituiti pe bani grei sa incurajeze acest CARITAS! Iar gravitatea nr. 1 este aceea ca in cazul angajatilor la stat, acestia sunt obligati sa deturneze bani achitati pt. salarii de la bugetul de stat, catre companii private.

  Ca atare, statul se spala pe maini legat de ce se intampla angajatilor. Sistemul public le va oferi angajatilor o pensie de ...ahat functie de putinii bani din contributii care mai ajung in sistemul public. Statul o sa se disculpe ca restul de pensie va fi acordat de ING etc. ca doar acolo au ajuns 1/2 din contributiile oamenilor. ING etc. care in momentul in care trebuie sa achite pensii ... vor proceda ca in USA si Canada, adica dau un pic faliment si gata. Si asa raman oamenii cu ochii in soare!

  Chestia asta cu dispersarea obligatorie a contributiilor oamenilor la companii private, este cea mai mare MAGARIE si AFACERE a mileniului! Nicaieri pe lumea asta cu exceptia Romaniei, NU mai exista pensii private OBLIGATORII. Adica se acorda libertatea angajatilor sa aleaga unde sa isi vireze contributiile, fie la privat, fie la stat, dar niciun stat NU mai obliga cetatenii sa vireze contributii doar unde vrea statul. Nicio institutie din Romania si nicio companie de asigurari din Romania NU poate preciza la acest moment, totusi ce pensie privata obligatorie vor avea angajatii carora le sunt deturnate obligatoriu contributiile la acele companiii? Asta este coruptie la nivel extrem de inalt, transfrontaliera. Companiile acelea de pensii private se folosesc de banii oamenilor, iar legea spune ca in caz de faliment, statul ca garant se obliga doar sa returneze cash oamenilor cat au contribuit, fara dobanzi, indexari etc. Prost sa fii ca si companie sa nu te folosesti zeci de ani de banii oamenilor, iar cand sa le dai pensia, sa nu declari faliment si sa le dai oamenilor bani depusi cash, bani cu care urmare a inflatiei, nu mai poti cumpara nici macar o roata de rezerva.

  Asa ca pe L. 263/2010, cei angajati in 2008 cu varsta sub 35 ani (azi sub 44 ani) si trecuti cu forta la pensii private obligatorii, vor ingrosa randurile celor cu pensia minima sociala de ... 350 lei. Daca va mai exista vrei pensie sociala garantata de stat vreodata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa au inteles cei in drept ca trebuie aplicate propunerile de pe site-ul senatului la legea salarizarii;
   - majorare solda functie arme - specialitati de elita = 0
   -majorare solda functie militari si pol care detin titlul de prof univ ,conf univ (multi elite plagiate) =25%
   -majorare creatori ,muzicanti (alte elite) = 50 %
   -majorare prin spor salarial la SF ( elite ”OSKAR” ) = 50 %

   Ce ziceti ? Este bine sau la alin 2-4 ar trebui majorat procentul ?

   Ștergere
  2. Pentru cei care NU inteleg ce se intampla. Toti avem angajati in familie cu varsta sub 44 ani. Ei platesc contributii de asigurari la stat ca oricine.

   Numai ca la la pensiile din sistemul public mai ajung doar o parte din acele contributii, intrucat statul le DETURNEAZA parte din ceea ce oamenii au viral la stat, catre companiile private de asigurari.

   Ca atare, este la mintea cocosului ca statul iti asigura o pensie in sistemul public in functii de banii ajunsi efectiv cash la sistemul public. Si care sunt mereu mai putini decat cei platiti realmente de oameni pt. pensii. Diferenta DETURNATA de stat catre companiile private NU mai intra la calculul punctajului in sistemul public. De acea diferenta ar trebui ca acele companii private sa ofere o a 2-a pensie, un supliment asupra caruia nu exista niciun calcul.

   Exemplu simplu! Omul plateste 100 lei la pensii catre stat. Dar statul ii baga contributie la sistemul public doar 50 lei. Ceilalti 50 lei, statul ii da la ING. Asa ca omul primeste pensie in sistemul public raportata la aia 50 lei care au ajuns la sistemul public. De ceilalti 50 lei ar trebui sa ii dea o pensie ING, adica compania privata care s-a folosit de ceilalti 50 lei contributii. Companie care ii da ... ula in brate.

   De retinut! Doar in Romania exista pensii private OBLIGATORII! Sare in ochi escrocheria de la mii de ani de lumina! NU are cum sa fie ceva privat si obligatoriu. De aceea, Ungaria si Polonia au spus STOP. Daca omul vrea el sa aiba pensie privata, este decizia lui sa contribuie la o companie privata, scoate banul, plateste si isi asuma riscul. Dar NU obliga niciun stat pe cetatean sa riste cu forta! Asa cum se intampla in Romania!

   Escrocheria este foarte clara! Statul avand vreo 2 milioane de angajati platiti de la bugetul de stat, DETURNEAZA cu forta via ASIGURARI pt. pensii, bani de la bugetul de stat catre companiile falimentare de pensii private. Companii care se trezesc in vistierie cu o pleasca provenita de la bugetul de stat. Iar cand vine scadenta, se fac nevazute!

   Escrocheria este intarita de faptul ca nicio astfel de companie, NU are niciun calcul despre pensiile care ar urma sa fie primite de cetateni de la companiile unde le-au fost virate asigurarile cu forta! Iar statul tace, fiind vorba de peste 1 mld. euro deturnati anual catre ... nimeni.

   Ștergere
  3. @ r 26500
   Imi cer scuze dar trebuie sa te atentionez ca faci putina confuzie.
   Pensiile in sistemul public pe L263 se stabilesc după o formula care ATENTIE nu are nimic in comun cu valoarea procentelor de contributie. Conteaza mai mult doar sa fii contributor.
   Atata timp cât formula de calcul a punctajului este venit brut/valoare punct pensie mai conteaza daca tu ai contribit cu 10 -20 sau 30% la fondul de pensii?
   Unde se reflecta procentul de cotizatie in raportul ”venit brut realizat/valoare punct pensie= punctaj lunar/anual/total” ?
   Vezi tu reflectat undeva procentul de cotizatie la pensiea publica in acest raport prin care se stabileste cuantumul pensiei pe L 263 ?
   Eu nu-l vad.
   Cu cât venitul brut este mai mare cu atât pensia este mai mare. Ca intre venitul brut si cotizatie exista o relatie asta nu mai conteaza in formula stabilirii pensiei.
   Asa ca masurile astea cu plata de catre angajat a impozitelor si contributiile de asigurari pot deveni benefice daca vor fi implementate adecvat si colectate la timp.
   pensia din pilonul II nu are inca formula de calcul ,ea va fi doar un adaos la pensia publica.
   Ca atare nivelul contributiilor in pensia publica conteaza mai putin . O vor stabili functie de necesarul de sustinere a fondului de pensii.

   Ștergere
  4. @ T3 9 mai 2017, 10:43. Nu este nicio confuzie. Escrocheria este foarte clara. Din 2018, DETURNAREA va fi evident mai mare din moment ce se raporteaza la un CAS mai mare. Cat priveste L. 263/2010, aceasta este ... trecatoare. Nu are la baza realitati, ci doar formule de calcul care pot fi modificate oricand. Principiul contributiei NU are la baza SUME, ci SUME transformare mecanic in PUNCTE. 100 LEI pot fi facuti din pix si 5 puncte, dar si 0,1 puncte. Sa NU ai tu impresia ca statul este prost. Cand vine scadenta, iti aduna frumos sumele cash virate, modifica un pic legea si iti ... ute niste puncte din pix, de faci apoplexie. Si daca faci gat, te trimite direct la ING sa iti iei suplimentul.

   Deocamata calculele neoficiale spun ca o persoana care contribuie 20-30 ani la pilonul II, primeste un mare supliment de ... 220 – 480 lei http://www.certinvestpensii.ro/pilonul-2/. Asta daca fondul NU da un pic faliment si ii pune cetateanului in brate cash 53 000 – 116 000 lei (cat a contribuit in numerar) cu care peste 20 ani, urmare a neindexarii cu inflatia si devalorizarea monetara, pagubitul isi va cumpara un ... trening! Sau 2 kile de lumanari!

   Ștergere
  5. @ R26500
   Fii te rog putin atent:
   Fondul la pilonul II este garantat de stat si este sub supraveghere bancara.
   In sistemul public practic nivelul cotizatiei nu conteaza . Poate sa fie si 10 lei daca legiuitorul stabileste ca in procent de x platesti cotizatie 10 lei.
   Transferul catre pilonul II a unei valori cât mai mare din contributie s-ar putea ca ,daca este gestionat corespunzator fondul sa fie ceva benefic la pensie.
   Exemplu concret;
   În sistemul public lucrurile stau cam asa;
   Tu ai avut un venit brut constant egal cu salariul mediu brut pe economie timp de 30 de ani.
   Ai platit din el CAS = 10%
   la valoarea punctului de pensie de 1000 lei vei realiza;
   Suma din (venit brut/SMBrut)/30 = 1000 lei
   pensie = 1000 lei

   Eu am realizat constant tot un venit brut egal cu salariul mediu brut pe economie timp de 30 de ani.
   Am cotizat la CAS =30%.
   La valoarea punctului de pensie de 1000 lei eu voi avea o pensie de ;
   Suma din (Venitul brut/salariul mediu pe economie) /30 = 1 punct de pensie= 1000 lei.
   Pensie =1000 lei
   Intrebare;
   Care-i diferenta intre noi doi eu contribuind in sistemul public cu 30% iar tu cu 10%. Pensie oricum este pentru amândoi =1000 lei.
   Se simte cumva cotizatia in sistemul public in nivelul pensiei ? Se pare ca NU .
   Practic rezulta ca CAS in sistemul public se stabileste aleatoriu functie de nevoile fondului de pensii.Ca atare poate sa fie 10 sau 30% pentru angajat fiindca la pensie nu conteaza in formula de calcul.
   Conteaza doar faptul ca ”a contribuit” timp de 30 de ani si atât.
   Cu cât venitul brut mai mare cu atât contributia mai mare ,cu atît pensia mai mare dar doar functie de venitul brut nu si de cotizatie.

   Alta intrebare;
   Oare nu ar fi benefica pentru angajat o contributie pe pilonul II mai bunicica daca ar avea garantia gestionarii corespunzatoare a fondului?

   Sper ca m-am facut inteles !

   Ștergere
  6. @ T3 9 mai 2017, 11:39. Intamplator sunt ... autorizat in domeniu. Doar am lucrat in asa ceva. NU este deloc cum spui tu. Daca TU au contribuit cu 30% din salariu EXCLUSIV la sistemul public, iar EU cu 10% din salariu la sistemul public si cu 20% la pilonul II, se va intampla asa:

   - statul iti va stabili tie o pensie SUPERIOARA celei ale mele in sistemul public, in functie de contributia TA de 30%;
   - statul imi va stabili mie o pensie INFERIOARA fata de a TA in sistemul public, in functie de contributia MEA de 10%.

   Si cu asta, statul a incheiat cu noi doi. Mai departe, compania ING unde statul m-a obligat sa virez 20% cu forta, trebuie sa imi acorde un supliment la pensia in sistemul public. A carui valoare NU o poate preciza nimeni, pt. ca schema este un butoi de pulbere de care toata lumea se fereste.

   Atentie! Daca ING da faliment (prin transformare, asa se procedeaza - a inceput deja procedura prin schimbarea numelui in NNG pt. fraierii din Europa de Est si pe care o sa si-l mai schimbe o data cand va fi sa isi achite obligatiile), intervine partea a 2-a mascaradei. Statul garanteaza la misto doar cat am depus eu cash in 20 ani la ING - fara acoperirea ratei inflatie si devalorizarea monetara), adica o suma devalorizata. O suma in NUMERAR cu care azi cumperi un apartament, iar peste 20 ani cumperi un sac de paine. Asta garanteaza statul!

   TU sa retii esentialul! Nicaieri pe aceasta lume NU exista concept de pensie privata OBLIGATORIE, mai putin in Romania! Este problema fiecaruia daca isi face o astfel de pensie sau nu. Daca omul vrea sa contribuie EXCLUSIV la stat sau EXCLUSIV la privat sau in regim MIXT. A IMPUNE cu forta o pensie privata unei persoane, este echivalent cu furtul unui bun din proprietatea acelei persoane. Daca o comite persoana din vointa ei, este alta situatie, este riscul sau. Dar NU poti impune nimanui sa isi vireze bunurile (salariul este un bun) unei persoane private fara voia lui! Pe baza unei promisiuni care faptic la acest moment NU acopera nimic. CARITAS se cheama!

   Ștergere
 21. Cititi din Ev. Zilei articolul Pensia minim garantata 600 lei din 2018, pagina 1 dreapta. Olguta zice de pensiile noastre ce se va intampla cu ele!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din ce data este acest "ev z" ,fa un rezumat, nu arunca stirea asa ,la plesneala...

   Ștergere
 22. Se va discuta azi pe Romania tv despre schimbarea tuturor legilor pensiilor pana la sfarsitul anului, scrie pe burtiera ecranului...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este vorba de pensiile referitoare la grupa de munca,militarii nu intra ...

   Ștergere
 23. Stire din 28 aprilie 2017:"Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat că, din iulie, după ce Legea salarizării unitare va fi promulgată, Guvernul se va concentra pe modificarea legii pensiilor publice. Separat, însă, indemnizația minimă socială va fi majorată"

  , mai ametitule ,stay pe bloaga aia ordinara a lui Huhurez si scuteste-ne de ineptiile tale, numai aiureli spui

  RăspundețiȘtergere
 24. R 26500 are dreptate cu pilonul II. Si exista o legatura directa intre punctul de pensie si marimea salariului avut, pe de o parte, respectiv punctul de pensie si procentul de contributie, astfel:
  - marimea salariului determina numarul de puncte acumulate; daca am castigat echivalentul a 1 salariu mediu brut, voi avea 1 punct de pensie cand voi iesi la pensie;
  - procentul contributiei determina marimea fondului din care se platesc pensiile si implicit valoarea punctului de pensie. Daca din aceste contributii o parte se duc la mafiotii internationali, valoarea punctului de pensie va fi mai mica. Vedeti cate fonduri private de pensie au fost delapidate in SUA si in alte tari dezvoltate (Enron sa fie un exemplu bun?); Si dupa ce mafiotii (bancile si societatile de asigurari) au furat fondurile de pensii si au falsificat evidentele contabile cine a platit? Statul, adica cetatenii, care in anii de criza au dat mii de miliarde ca sa acopere aceste gauri. Trebuie desfiintat pilonul II de pensii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care-i problema daca valoarea punctului de pensie se stabileste după formula = venit brut realizat / valoare salariu mediu brut pe economie ? Ce legatura are punctul de pensie cu fondul de pensii ?
   Se pare doar ca singura legatura consta in nivelul fondurilor care trebuie transferarate de la bugetul de stat catre fondul de pensii ca sa se acopere plata pensiilor.
   In rest in interiorul malaxorului CAS-ul poate fi stabilit aleatoriu de catre legiuitor functie de necesarul de acoperire la fondul de pensii.
   Nivelul CAS nu face parte din formula de calcul a pensiei.
   Nivelul pensiei se stabileste pe formula binecunoscuta care are ca termeni doar venitul brut,salariul mediu pe economie si nr de ani de cotizatie obligatorii cf legii. Evident ca ,cotizatia este direct proportionala cu venitul brut, efectul ei se vede doar in fondul de pensii . Ea poate fi si 10% si 40% din V brut,efectul in cuantumul pensie este 0.

   Ștergere
  2. @ T3 9 mai 2017, 12:07. Ce expui tu sunt principiile vechilor legi de pensii. Nu ai auzit ca urmeaza o noua lege a pensiilor? Iti spun in proprtie de 100%, ca punctajul va fi raportat la nivelul efectiv al contributiilor la sistemul public. Tu crezi ca astia sunt prosti? Pana acum NU a fost cazul de achitare de pensii de la Pilonul II, dar se apropie termenul. Totul este calculat! Dau si in scris ca in viitoarea lege a pensiilor, punctajul va fi calculat functie de contributiile efective la sistemul public!

   Ștergere
  3. Pâna atunci vorbim de ce avem in functiune ,adica L 263 de pe care se calculeaza momentan pensiile civile si ale militarilor care au optat pentru L263.
   Pentru pilonul II ,oricum o dam ,la seriozitatea institutiilor si a administratorilor din rândul statului sau al privatilor nu cred ca se poate gasi o formula de gestionare mai sub scut oarecum. Este un tarâm minat in orice varianta s-ar gestiona. Un risc ”garantat de sta” zic ei pâna la proba contrara.

   Ștergere
 25. Sa revenim la material! Pacaleala este tare! Acum un angajat plateste constributii de asigurari din leafa in valoare de 16.5%, iar angajatorul sau in valoare de 23,45%. De la 1 ianuarie 2018, angajatorul nu va mai plati nimic, iar angajatul va plati tot = cca. 39.95%.

  Astia fac asa! Cica ii majoreaza salariul angajatului cu cca. 25%, adica cu exact ce va plati mai mult la asigurari angajatul de la 1 ianuarie 2018. Majorarea salariala in mana fiind ...ula! Ba chiar salarii mai mici. De aceea urla Consiliul Legislativ ca daca apar scaderi de salarii - si vor aparea clar, sa fie mentinut in plata salariul actual. Pana cand acestea vor fi depasite cu 1-2 lei dupa majorarile etapizate.

  Mai departe! O sa mai apara cu siguranta o alta problema, cu lovitura in plin pe pensii. Astia induc ideea ca noua lege de salarizare ar fi fatala si ar acoperi si riscurile de munca, adica remuneratiile cica ar acopei si a grupele de munca. Ca atare, lula grupe de munca la pensii! Urmand aceeasi schema Tel Aviv: inghetari de pensii pana cand indexarile ar depasi cuantumurile in plata. Sa NU ziceti ca NU am spus faza cu grupele!

  RăspundețiȘtergere
 26. @ R26500
  Fii te rog putin atent:
  Fondul la pilonul II este garantat de stat si este sub supraveghere bancara.
  In sistemul public practic nivelul cotizatiei nu conteaza . Poate sa fie si 10 lei daca legiuitorul stabileste ca in procent de x platesti cotizatie 10 lei.
  Transferul catre pilonul II a unei valori cât mai mare din contributie s-ar putea ca ,daca este gestionat corespunzator fondul sa fie ceva benefic la pensie.
  Exemplu concret;
  În sistemul public lucrurile stau cam asa;
  Tu ai avut un venit brut constant egal cu salariul mediu brut pe economie timp de 30 de ani.
  Ai platit din el CAS = 10%
  la valoarea punctului de pensie de 1000 lei vei realiza;
  Suma din (venit brut/SMBrut)/30 = 1000 lei
  pensie = 1000 lei

  Eu am realizat constant tot un venit brut egal cu salariul mediu brut pe economie timp de 30 de ani.
  Am cotizat la CAS =30%.
  La valoarea punctului de pensie de 1000 lei eu voi avea o pensie de ;
  Suma din (Venitul brut/salariul mediu pe economie) /30 = 1 punct de pensie= 1000 lei.
  Pensie =1000 lei
  Intrebare;
  Care-i diferenta intre noi doi eu contribuind in sistemul public cu 30% iar tu cu 10%. Pensie oricum este pentru amândoi =1000 lei.
  Se simte cumva cotizatia in sistemul public in nivelul pensiei ? Se pare ca NU .
  Practic rezulta ca CAS in sistemul public se stabileste aleatoriu functie de nevoile fondului de pensii.Ca atare poate sa fie 10 sau 30% pentru angajat fiindca la pensie nu conteaza in formula de calcul.
  Conteaza doar faptul ca ”a contribuit” timp de 30 de ani si atât.
  Cu cât venitul brut mai mare cu atât contributia mai mare ,cu atît pensia mai mare dar doar functie de venitul brut nu si de cotizatie.

  Alta intrebare;
  Oare nu ar fi benefica pentru angajat o contributie pe pilonul II mai bunicica daca ar avea garantia gestionarii corespunzatoare a fondului?

  Sper ca m-am facut inteles !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma determini sa mai raspund o data. Intamplator sunt ... autorizat in domeniu. Am lucrat in asa ceva si am fost recompensat si cu excursie la Viena. NU este deloc cum spui tu. Daca TU au contribuit cu 30% din salariu EXCLUSIV la sistemul public, iar EU cu 10% din salariu la sistemul public si cu 20% la pilonul II privat, se va intampla asa:

   - statul iti va stabili tie o pensie SUPERIOARA celei ale mele in sistemul public, in functie de contributia TA de 30%. Si nimic de la Pilonul II - normal.
   - statul imi va stabili mie o pensie INFERIOARA fata de a TA in sistemul public, in functie de contributia MEA de 10%.

   Si cu asta, statul a incheiat cu noi doi. Mai departe, compania ING unde statul m-a obligat sa virez 20% cu forta, trebuie sa imi acorde un supliment la pensia in sistemul public. A carui valoare NU o poate preciza nimeni, pt. ca schema este un butoi de pulbere de care toata lumea se fereste.

   Atentie! Daca ING da faliment (prin transformare, asa se procedeaza - a inceput deja procedura prin schimbarea numelui in NNG pt. fraierii din Europa de Est si pe care o sa si-l mai schimbe o data cand va fi sa isi achite obligatiile), intervine partea a 2-a mascaradei. Statul garanteaza la misto doar cat am depus eu cash in 20 ani la ING - fara acoperirea ratei inflatie si devalorizarea monetara), adica o suma devalorizata. O suma in NUMERAR cu care azi cumperi un apartament, iar peste 20 ani cumperi un sac de paine. Asta garanteaza statul, daca NU ai stiut! Adica o scamatorie!

   TU sa retii esentialul! Nicaieri pe aceasta lume NU exista concept de pensie privata OBLIGATORIE, mai putin in Romania! Este problema fiecaruia daca isi face o astfel de pensie sau nu. Daca omul vrea sa contribuie EXCLUSIV la stat sau EXCLUSIV la privat sau in regim MIXT. A IMPUNE cu forta o pensie privata unei persoane, este echivalent cu furtul unui bun din proprietatea acelei persoane. Daca o comite persoana din vointa ei, este alta situatie, este riscul sau. Dar NU poti impune nimanui sa isi vireze bunurile (salariul este un bun) unei persoane private fara voia lui! Pe baza unei promisiuni care faptic la acest moment NU acopera nimic. CARITAS se cheama!

   Compania care m-a invatat ce smecherie majora se afla la mijloc, este austriaca, iar austriecii sunt cei mai dibaci la smecherii de genul asta!

   NOTA: Imi dai 100 000 lei cash cu imprumut? Iti dau in scris cu garantii materiale de la stat, ca ti-i dau peste 20 ani. Nu imi dai precis in astfel de conditii, intrucat stii ca peste 20 ani, cei 100 000 lei pe care mi-i dai azi, nu mai au nicio valoare daca eu iti returnez tot aceeasi suma in numerar, fara acoperirea devalorizarii monetare si a ratei inflatiei. Suma cu care tu vei cumpara un ... trening peste 20 ani. Asta este garantia statului si in privinta Pilonului II. Si asa cum te fac eu pe tine daca o musti, tot asa ii face statul pe toti cei cu Pilonul II cu marea garantie.

   Ștergere
 27. Nu-i admir dar ii respect
  Cine are armata are: cine nu? e-n curul gol!!...facem comparatie?

  http://stirileprotv.ro/stiri/international/desfasurare-de-forta-la-parada-cu-peste-10-000-de-militari-din-piata-rosie-din-moscova-live-ora-10-00.html

  RăspundețiȘtergere
 28. @ R 26500 9 mai 2017, 12:01

  Dă-mi tu formula de calcul a pensiei pe L263 care tine cont de valoarea CAS.
  Daca o gasesti promit ca ma ocup doar de ”ingrijorarile lui tigri 2 si tehnocrat”.

  Formula de calcul pe L 263 este aceasta;

  -venit brut /salariu mediu pe economie = punctaj lunar
  -suma punctaj lunar /12 = punctaj anual
  -suma punctaj anual/ 30( sau nr de ani obligatorii de contributie cf legii)= punctaj total
  -punctaj total x valoare punct pensie = cuantum pensie (in lei)

  Spune-mi te rog unde vezi tu efectul marimii CAS in stabilirea pensie pe formula L 263 ?
  De câte ori nu s-au modificat valorile CAS ,efectul vazându-se doar in plus sau minus prin buzunarul angajatului si nicidecum in valoarea pensie.
  Asta in ideea ca stii bine modul de calcul pe L 263.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ T3 9 mai 2017, 12:07. Poti considera L. 263 ca fiind ultima varianta a contributivitii comuniste! Ce expui tu sunt principiile vechilor legi de pensii si care NU mai corespund.

   Nu ai auzit ca urmeaza o noua lege a pensiilor? Iti spun in proportie de 100%, ca punctajul va fi raportat la nivelul efectiv al contributiilor la sistemul public. Tu crezi ca astia sunt prosti? Pana acum NU a fost cazul de achitare de pensii de la Pilonul II, dar se apropie termenul. Totul este calculat! Dau si in scris ca in viitoarea lege a pensiilor, punctajul va fi calculat functie de contributiile efective la sistemul public! Si ca sistemul se va spala pe maini de cei cu Pilonul II. Totul este atat de clar, incat cand Dan Agathon Matei (expert) s-a scapat public de cand se clocea Pilonul II - despre ce va urma, a fost tras pe linie moarta imediat.

   Ca mine este! Vei constata pe pielea membrilor propriei tale familii cu varsta sub 44 ani.

   Ștergere
  2. Eu chiar inclin sa cred ca nici povestea cu nationalizarea fondului nu a fost chiar o gogorita. Se pare ca-i un pic de foame de bani prin sistem in ciuda evidentelor si propagandei.
   Oricum pâna la o noua lege cei impricinati iau pensia in cuantum stabilit pe L263.
   Inclusiv si tema pusa in discutie se axeaza pe efectele L263 completata cu pilonul II.

   Ștergere
  3. @ T3 9 mai 2017, 12:35. Nu este o gogorita cu siguranta. De aceea, ungurii si polonezii s-au prins imediat de ghidusie si au desfiintat obligativitatea.

   Eu mai destainui ceva! Ministri celebri de la munca si finante si alti diversi politicieni de rang inalt, cu influenta in facerea legilor, de orice orientare, au fost si sunt MITUITI la greu, sa accepte legiferarea mascaradei!

   Practic orice oficial implicat in legiferarea sau lobby pentru pastrarea Pilonului II ca OBLIGATIVITATE, are conturi intesate cu zeci si sute de mii de euro de la actionarii fondurilor de pensii! Sub acoperire, asa cum sta bine mafie transfrontaliere.

   Ipocrizia a atind deja cote maximale! Vii TU oficial si tipi ca NU sunt bani suficienti la sistemul public de pensii! Dar TU oficial NU sesizezi ca NU sunt bani suficienti, deoarece CONTRIBUTIILE oamenilor sunt DETURNATE cu forta de stat de la sistemul public catre vistieriile private obscure ale fondurile private de pensii? Daca ar fi vointa cetateanului, NU ar fi problema, face ce vrea cu banii lui!

   Dar statul cu mana lui baga mana in banii din sistemul public virati de cetateni statului si ii face cadou fondurilor private! Si apoi tot statul urla ca NU sunt bani suficienti la sistemul public de pensii? Asta este crima organizata in toate plenitudinea ei!

   Ștergere
  4. Gelu
   Lasa-l dracu in pace...nu vezi ca e dus?
   A ajuns sa scrie mai mult decat Sadoveanu si Corneliunsson la un loc!

   Ștergere
 29. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Undeva , cineva'si da cu presupusul despre modul de calcul a pensiilor pe baza l.263/2010 ...
  In esenta are dreptate : pensiile contributive se stabilesc proportional cu contributia impricinatului la fondul de pensii ; partea de contributie a impricinatului care se "dirijeaza" catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat (asa-zisul "pilon II de pensii") nu "participa" la calcularea pensiei din sistemul public ... Că dupa exprimarea acelei "esente" se tot invirte "pe dupa coada" ... asta-i altceva !

  Iacata ca vine un invatator (tigri 3 , avianyc , avia t nicu) care "pune lucrurile la punct" :
  "tigri 39 mai 2017, 12:22
  @ R 26500 9 mai 2017, 12:01
  Dă-mi tu formula de calcul a pensiei pe L263 care tine cont de valoarea CAS.
  Daca o gasesti promit ca ma ocup doar de ”ingrijorarile lui tigri 2 si tehnocrat”.
  Formula de calcul pe L 263 este aceasta;
  -venit brut /salariu mediu pe economie = punctaj lunar
  -suma punctaj lunar /12 = punctaj anual
  -suma punctaj anual/ 30( sau nr de ani obligatorii de contributie cf legii)= punctaj total
  -punctaj total x valoare punct pensie = cuantum pensie (in lei)
  Spune-mi te rog unde vezi tu efectul marimii CAS in stabilirea pensie pe formula L 263 ?
  De câte ori nu s-au modificat valorile CAS ,efectul vazându-se doar in plus sau minus prin buzunarul angajatului si nicidecum in valoarea pensie.
  Asta in ideea ca stii bine modul de calcul pe L 263." .

  ..., acest avianyc , habar n-are de "spusele" l.263/2010 !
  Ingrijorator este faptul ca nimeni nu-i da peste bot ... toti de pe-acolo luind de bune timpeniile lui ...

  Mai habarnistule nu mai vorbi "pe gaura camasii" !
  Uite ce spune l.263/2010 :
  "Art. 96. -(3) în situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în conditiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contributia datorată la sistemul public de pensii si contributia prevăzută de lege pentru conditii normale de lucru." .

  Iar hg 257/2011 (norme de aplicare a l.263/2010) detaliaza :
  "Art. 71. - (3) Cota de contributii datorată la sistemul public de pensii se determină prin deducerea cotei de contributie aferentă fondului de pensii administrat privat din cota de contributie de asigurări sociale aprobată pentru conditii normale de muncă." .

  Asta insemnind ,..., ca partea de contributie care "se duce" la fondul de pensii obligatorii administratea NU CONTRIBUIE la stabilirea/calcularea pensiei din sistemul public de pensii (pensiile contributive pe l.263/2010) ! C'adica pensiile din sitemul public vor fi mai mici fata de contributia platita ; mai mici proportional cu partea de contributii "dirijata" catre fondurile alea "private" ...
  Uite cum se calculeaza :
  - ai contribuit cu 30% din venituri
  ---- asta insemnind , de examplu , realizarea unui punct de pensie ;
  ---- 6 procente , din cele 30 (de la contributie) , se duc la "fondul privat" (adica 20% din contributie) ;
  - pensia ta se stabileste pentru 1 punct corectat cu 20%
  ---- pensia se stabileste pentru 1 punct - (minus) 20% dintr-un punct
  ---- pensia se stabileste , deci , pentru 0,8 puncte

  RăspundețiȘtergere
 30. @ R 26500
  Deci după o juma zi de discutii am cazut la concluzia ca CAS nu are influenta in cuantumul pensiei pe L 263 indiferent de procentele stabilite prin lege.
  De aici rezulta ca atâta timp cât CAS este determinant doar pentru fondul de acumulare de la fondul de pensii publice si nu element determinant al cuantumului pensiei el CAS-ul va fi tot timpul un instrument de manevra a votantilor in campaniile electorale. Asta deoarece statul prin bugetul de stat isi permite sa fie ”actionar” al fondului de pensii publice. Si atunci partidul de guvernamânt in schimbul voturilor isi permite sa jongleze. In anul electoral scade CAS ,după ce căstiga alegerile il maresc si tot asa ,bugetul de stat suporta ,ca doar nu dau de la ei. Cuantumul pensiei nefiind la brut influentat de nivelul CAS-ului. Pâna acum au avut practica pe patroni care influentau angajatii. De acum vor ”lucra” direct cu angajatii care ” se vor bucura enorm cu ceva farâmituri la net” la micsorarea CAS-ului cu ceva 1-2 procente. Dupa care le vor creste la loc.
  Pilonul II l-au inventat ca un favor zic ei ca să sustină nenorocitele de pensii ce rezulta pe L 263 pe actualele salarizari dupa 30-40 de ani de munca pe muchie.
  Oricum nu au ei habar de multe din legile astea de salarizare si pensionare.
  Daca scriu in acest aviz ca actualmente salarizarea se face la nivelul VALORII DE REFERINTA SECTORIALE prevazut de L284/2010 in timp ce salariile si pensiile se calculeaza/recalculeaza la nivel VRS =197,3387 corespunzatoare cu dec 1999 (Legea 138/99) iti poti da seama cât de preocupati si în tema cu realitatea sunt.
  Uite aici cunoastere de realitate;
  pag 2.
  ”-stabilirea salariilor de baza ca valori nominale in lei pentru anul 2022, ELIMINAREA COEFICIENTILOR DE IERARHIZARE SI A VALORII DE REFERINTA SECTORIALE utilizata in prezent conform Legii cadru nr 284/2010.”

  Are cumva cineva in prezent VRS cf L284/2010 si noi nu stim ?

  RăspundețiȘtergere
 31. T 3 ! Ce pensii vor avea tinerii care accepta in contractul individual de munca Salariul minim pe economie, dar angajatorul le plateste dublu ? Se multumesc acum cu bani in plus dar de viitor nu prea le pasa...!

  RăspundețiȘtergere
 32. Dintre avantajele posibilei aplicari a prevederilor noi din Codul Fiscal , in speta plata contributiilor de asigurari sociale numai de catre angajat , se pot enumara :
  1) Creste venitul lunar brut al angajatului cu partea de contributie pe care o platea pana in prezent angajatorul si care nu se regasea in venitul brut lunar al angajatului ;
  2) creste numarul de puncte lunare la calcularea pensiei corespunzator actualei legi a pensiilor publice datorita faptului ca o suma mai mare se raporteaza la castigul salarial mediu brut pe tara din luna de calcul ;
  3) creste numarul de puncte anuale de care va beneficia persoana ale carei drepturi de pensie se vor deschide ulterior datei de aplicare a noilor prevederi legale ;
  4) in consecinta , creste cuantumul brut al pensiei .
  Problema care poate sa apara : discriminarea intre pensionarii in plata la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative si pensionarii care vor intra in plata in baza acestor noi prevederi legislative . Se va rezolva oare asa cum s-a rezolvat de catre Legea 223/2015 privind compensarea contributiei individuale la fondul pentru pensia suplimentara / contributia individuala la bugetul de stat ?
  Atrag atentia numitului "tigri 3" ca nu ma intereseaza opinia lui la opinia mea. Daca are ceva de spus sa o faca fara a se servi de opinia mea sau a altcuiva .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Toate acestea sunt valabile azi, dupa legile actuale. Cu vreo 7 ani in urma, niste politicieni experti in pensii, afirmau ca exista un plan privind pensiile intind pe mai multi, care sa preintampine un impact care ar avea loc asupra sistemului public.

   Planul era extrem de simplu! Cu cat mai putini abonati la sistemul public, cu atat sistemul este mai ... sustenabil (vorba aia stereotip a lor). Cum oamenii nu pot fi ucisi pur si simplu, se vede clar varianta reala: se vor diminua cuanturile acelor pensii achitate de sistemul public. Iar cea mai buna metoda de diminuare a cuantumurilor, este aceea redirectionarea catre Pilonul II. Adica spre sucombarea din cauza foamei!

   Ștergere
 33. Mos Alecu a publicat pe blogul sau:

  Undeva , cineva'si da cu presupusul despre modul de calcul a pensiilor pe baza l.263/2010 ...
  In esenta are dreptate : pensiile contributive se stabilesc proportional cu contributia impricinatului la fondul de pensii ; partea de contributie a impricinatului care se "dirijeaza" catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat (asa-zisul "pilon II de pensii") nu "participa" la calcularea pensiei din sistemul public ... Că dupa exprimarea acelei "esente" se tot invirte "pe dupa coada" ... asta-i altceva !

  Iacata ca vine un invatator (tigri 3 , avianyc , avia t nicu) care "pune lucrurile la punct" :
  "tigri 39 mai 2017, 12:22
  @ R 26500 9 mai 2017, 12:01
  Dă-mi tu formula de calcul a pensiei pe L263 care tine cont de valoarea CAS.
  Daca o gasesti promit ca ma ocup doar de ”ingrijorarile lui tigri 2 si tehnocrat”.
  Formula de calcul pe L 263 este aceasta;
  -venit brut /salariu mediu pe economie = punctaj lunar
  -suma punctaj lunar /12 = punctaj anual
  -suma punctaj anual/ 30( sau nr de ani obligatorii de contributie cf legii)= punctaj total
  -punctaj total x valoare punct pensie = cuantum pensie (in lei)
  Spune-mi te rog unde vezi tu efectul marimii CAS in stabilirea pensie pe formula L 263 ?
  De câte ori nu s-au modificat valorile CAS ,efectul vazându-se doar in plus sau minus prin buzunarul angajatului si nicidecum in valoarea pensie.
  Asta in ideea ca stii bine modul de calcul pe L 263." .

  Idiot complet , acest avianyc , habar n-are de "spusele" l.263/2010 !
  Ingrijorator este faptul ca nimeni nu-i da peste bot ... toti de pe-acolo luind de bune timpeniile lui ...

  Mai habarnistule nu mai vorbi "pe gaura camasii" !
  Uite ce spune l.263/2010 :
  "Art. 96. -(3) în situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în conditiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contributia datorată la sistemul public de pensii si contributia prevăzută de lege pentru conditii normale de lucru." .

  Iar hg 257/2011 (norme de aplicare a l.263/2010) detaliaza :
  "Art. 71. - (3) Cota de contributii datorată la sistemul public de pensii se determină prin deducerea cotei de contributie aferentă fondului de pensii administrat privat din cota de contributie de asigurări sociale aprobată pentru conditii normale de muncă." .

  Asta insemnind , idiotelule , ca partea de contributie care "se duce" la fondul de pensii obligatorii administratea NU CONTRIBUIE la stabilirea/calcularea pensiei din sistemul public de pensii (pensiile contributive pe l.263/2010) ! C'adica pensiile din sitemul public vor fi mai mici fata de contributia platita ; mai mici proportional cu partea de contributii "dirijata" catre fondurile alea "private" ...
  Uite cum se calculeaza :
  - ai contribuit cu 30% din venituri
  ---- asta insemnind , de examplu , realizarea unui punct de pensie ;
  ---- 6 procente , din cele 30 (de la contributie) , se duc la "fondul privat" (adica 20% din contributie) ;
  - pensia ta se stabileste pentru 1 punct corectat cu 20%
  ---- pensia se stabileste pentru 1 punct - (minus) 20% dintr-un punct
  ---- pensia se stabileste , deci , pentru 0,8 puncte

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mos Alecule daca nu spune si el o prostie pe zi nu-i sanatos.
   Problema-i ca el se învîrte ca titirezu in explicatii ca sa nu dea dreptate nimanui,
   Pai mai mos Alzeimar Alecu ai chiar tâmpit . Prostesti aici o lume intreaga precum ca nenorocitii astia participa la un fond de pensii privat -care poate fi pilonul II să isi micsoreaza pensia de la 1 punct pensie la 0,8 puncte după formulele tâmpite emanate de tine.
   Rău ai mai ajuns.
   Pai atunci de ce mai participă la fondul de pensii privat ?Sau am tâmpit cu totii după tine.
   Mai mosule ,sunt momente când esti destept si sunt momente când dai in gropi.
   Pilonul 2 de pensii este facut ca sa aduca un plus la pensia publica calculata pe formula clasica cu corectiile cf art 96 adaugate si nu sa o micsoreze ,mai neuronalule.Acea corectie se calculeaza separat de calculul pensiei publice si se adauga la pensia publica. Nu se amesteca formula de calcul pe public cu formula de calcul a corectiei . Sunt lucruri distincte.
   Pensia publica se calculeaza dupa o formula bine stabilita care depinde doar de venitul brut ,salariul mediu pe economie si nr de ani prevazuti de lege pentru cotizatie .
   Aceasta punct de pensie se corecteaza in plus cu valorile de corectie rezultate din art 96 adica 1punct + corectia.
   Acest lucru l-am spus si eu fara sa explic in detalii fiindca subiectul nu era cel in care te-ai bagat tu precum musca-n curu calului.
   Poti tu sa cotizezi in sistemul public si cu 90% din venitul brut realizat ,cuantumul pensiei il vei avea raportat tot la venitul brut realizat si nu la cât ai contribuit.
   Plusul rezultat din art 39 se va adauga cuantumului rezultat pe public nu se va scadea mosule.
   Ai mai spus pe fb -ul ala precum ca pe formula actuala a L 223 cu OG 57 pensiile nu pot depăsi salariile similarului activ.
   Ca sa vezi ca dai in gropi o sa-ti trimit cu toate ca sunt blocat pe acolo citeva astfel de exemple ca sa vezi cât de înapoiat rulezi abac-ul ruginit.
   Sa vedem cum o mai scalzi pe urma.

   Ștergere
 34. Eu stiu un lucru simplu pe care il stie o planeta intreaga
  In 2006 s-a prabusit sistemul de pensii private in SUA.Peste 30 milioane de pensionari au ramas muritori de foame "peste noapte"......belea mare necaz mare si a intervenit guvernul care a inceput sa plateasca.Au fost la un pas de razboi civil.Ma rog,americanii au avut de unde si din ce sa plateasca "falimentul" firmelor private de pensii.Au facut puscarie 2-3 sefuleti si cam atat......La noi cine plateste in caz de... ???

  RăspundețiȘtergere
 35. @tigri 3 9 mai 2017, 19:59
  Eu spun ca ai dreptate.(parerea mea)

  RăspundețiȘtergere
 36. Mos Alecu a publicat pe blogul sau:

  Nu m'anierva , mai aviamucule , nu m-anierva !

  Revenind la status-ul anterior :
  - tigri 3 (avianyc , nicu t avia) sustinea pe undeva ca partea de contributie (pentru pensii) , "trimisa" la fondurile private , nu micsoreaza punctajul (pensiile) din sistemul public (pe l.263/2010)
  - dupa ce i s-a "iecsplicat" ... aviamucul supraliciteaza si spune ca , in sistemul public , punctajul (rezultat in raport cu veniturile impricinatului) SE MAJOREAZA proportional cu partea de contributie "trimisa" la fondurile private ...

  De ce ma zbat in aceasta problema ?
  Pen'ca sint "uamini" care cred cele spuse de de-alde aviamuc - a se vedea si o interventie pe aceasta pagina ; si a se vedea si reactia unui membru al "haitei de maidanezi" ... acolo unde se re-produce aviamucul ...

  S-acuma sa vedem ce spune cineva care este "autoritate" in domeniu ... Autoritatea de Supraveghere Financiara ...

  Iaca ce spune aceasta Autoritate :
  "Cum îmi este afectată pensia din sistemul public de contribuţia la sistemul fondurilor de pensii administrate privat Pilon II?

  Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate după 1 ianuarie 2011, inclusiv pentru personalul militar, la determinarea punctajului lunar se utilizează câştigul salarial brut/soldă brută sau, după caz, venitul lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
  Excepţii
  În cazul asiguraţilor care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile legii se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie datorată la sistemul public de pensii şi cota de contribuţie prevăzută de lege pentru condiţii normale de muncă. Cota de contribuţie datorată la sistemul public de pensii se determină prin deducerea cotei de contribuţii aferente fondului de pensii administrat privat din cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru condiţii normale de muncă.

  Această corecţie aplicată punctajului lunar calculat în condiţiile legii are în vedere faptul că o parte din contribuţia individuală a asiguratului se transferă la fondul de pensii administrat privat, pentru care va beneficia de o pensie privată, conform reglementărilor legale.

  Exemplu

  O persoană a realizat în luna ianuarie 2011 un punctaj lunar de 1,25555 puncte, perioadă pentru care a contribuit şi la un fond de pensii administrat privat.
  Cota de contribuţie prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru pentru anul 2011 este de 31,3%. Cota de contribuţie pentru pensiile private obligatorii pentru anul 2011 este de 3%.
  Cota de contribuţie datorată sistemului public de pensii se determină prin deducerea cotei aferente fondurilor de pensii administrate privat din cota de contribuţie stabilită prin lege:
  31,3% - 3% = 28,3%

  Prin urmare, raportul cu care se corectează punctajul lunar aferent lunii ianuarie 2011 va fi este de :
  28,3/31,3 = 0,90415

  În concluzie, punctajul lunar corectat aferent lunii ianuarie 2011 va fi de 1,13521 puncte:
  1,25555 x 0,90415 = 1,13521 puncte " .

  Ce ne spune noua "autoritatea" :
  - ca punctajul impricinatului se calculeaza ca raport intre veniturile totale si salariul mediu brut pe economie ... asa cum spune si aviamucul
  ---- cu acel punctaj ar trebui sa se stabileasca/calculeze pensia impricinatului ... numai ca...
  - acel punctaj "se corecteaza" (in minus) datorita faptului ca o parte din contributiile impricinatului sint "trimise" la un fond privat
  - pensia (din sistemul public ; pe l.263/2010) impricinatului se calculeaza cu punctajul CORECTAT ... si gata
  ---- punctajul "pe veniturile totale" ale impricinatului este 1,25555
  ---- punctajul CORECTAT (pentru care i se va stabili/calcula pensia din sistemul public... pe l.263/2010) este de (numai) 1,13521

  RăspundețiȘtergere
 37. Pentru tigri 3
  http://www.csspp.ro/faq/cum-imi-este-afectata-pensia-din-sistemul-public-de-contributia-la-sistemul-fondurilor-de-pensii-administrate-privat-pilon-ii/47

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ mos Alecu
   (doar o replica desi nu este la subiect. Mai am ceva nepublicat dar ...asta-i....)
   La exemplul d-voastra,
   „O persoană a realizat în luna ianuarie 2011 un punctaj lunar de 1,25555 puncte, perioadă pentru care a contribuit şi la un fond de pensii administrat privat.
   Cota de contribuţie prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru pentru anul 2011 este de 31,3%. Cota de contribuţie pentru pensiile private obligatorii pentru anul 2011 este de 3%.
   Cota de contribuţie datorată sistemului public de pensii se determină prin deducerea cotei aferente fondurilor de pensii administrate privat din cota de contribuţie stabilită prin lege:
   31,3% - 3% = 28,3%
   Prin urmare, raportul cu care se corectează punctajul lunar aferent lunii ianuarie 2011 va fi este de :
   28,3/31,3 = 0,90415
   În concluzie, punctajul lunar corectat aferent lunii ianuarie 2011 va fi de 1,13521 puncte:
   1,25555 x 0,90415 = 1,13521 puncte”

   Precizez spre lămurire.
   Asta insemnînd 1,13521 puncte ÎN SISTEMUL PUBLIC 9adica minus cota de 3% trasferata la pilonul II)
   La aceasta valoare (1,13521) se adauga insă valoarea pensiei private -pilonul II rezultata din acumularea cotizatiei de 3% investita de fondul privat cu un randament mediu anual de 9%.
   Te las pe d-ta sa calculezi cu cît trece de 1,25555
   Valabil si pentru d-nul Olescu.
   Pilonul II nu a fost inventat ca sa scada pensii,atâta timp cât fondurile de investitii sunt obligate la randament 0 sau mai mare ca 0 prin lege.
   Asta insemnând ca prin pilonul II pensia poate fi egala sau mai mare cu ce ar fi rezultat in mod normal fara pilonul II.
   Cine nu realizeaza randament cel putin 0 este exclus prin lege din sistemul de administrare privata a pensiilor pilon 2.
   In concluzie in exemplu dat ati uitat sa adaugati la pensia publica si valoarea pensiei private pilon2. Daca adaugati si pensia pilon 2 cu randament de 9% pensia totala trece de 1,25555
   La MUlti Ani !

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!