vineri, 17 martie 2017

Vești despre Art. 40 din O.U.G. 57/2015, adunate de prin e-mailuri si din rețelele de socializare!

Va readucem aminte ca legea de aprobare a O.U.G. nr. 57/2015 cu tot cu Art. 40 care privește pensiile militarilor în rezervă/retragere, se află de un an, mai exact din data de 16.03.2016, în dezbatere la Camera Deputaților. Traseul legislativ poate fi urmărit aici! Ca atare, legea de aprobare a fost adoptată de mai bine de un an de Senat (14.03.2016). Forma legii de aprobare fiind aceasta, senatorii operând  deja modificări în conținutul Art. 40. Urmând însă ca deputații să ia decizia finala asupra formei finale a legii de aprobare a O.U.G. nr. 57/2015. Când vor dori!

Diverse surse confirmă că după un an de letargie, deputații au  început în sfârșit, să se precipite în aceste zile, în vederea aprobării prin lege a  O.U.G. nr. 57/2015. Există și știri privind privind modificările care ar fi aduse Art. 40.  Rugăm să nu ne întrebați de unde provin știrile, cunoaștem majoritatea că acestea circulă intens pe e-mail și prin rețelele de socializare. Ca atare, se subînțelege că știrile provin de la persoane care au contact în timp real cu deciziile din Camera Deputaților. Asta nu înseamnă că nu excludem posibilitatea ca astfel de știri să fie si simple intoxicari - acest lucru rămâne însă la aprecierea fiecăruia.

Vă prezentăm conținutul unui astfel de e-mail, urmând ca pe măsura sosirii altor vești, materialul să fie completat și cu alte elemente.

E-mail nr. 1 (redirecționare cu destinatari multipli):

" Informatie de ultima oră in legatura cu ce se pregătește la Camera Deputaților:

- se va modifica art. 40, din legea 223, astfel: se pleacă de la 80% , maxim 100%, contributia pentru PS de 3 - 6- 9% inclusă in maximul de 100% iar meritul militar se adauga la 100%, exact cum era in legea 164;
- perioada de vechime din civilie de după pensionare se va calcula pe legea 263 (legea Boc);
- modificările aduse art. 40 din OUG 57 se vor aplica de la 01 ianuarie 2016;
- cei care au primit deciziile de recalculare vor primi altele cu noile modificari;
- se intenționează ca in trimestrul 4 recalcularea si cu diferenţele sa fie la zi pentru a se trece urgent in 2018 la actualizare;
- actualizarea, care se va face in anul 2018, va rămâne in plată, nu cuantumul avantajos!

De urmarit procesul legislativ din Camera Deputatilor!"

Notă! Din conținut se observă cu ușurință că varianta prezentată este infinit mai rezonabilă decât stupidele cereri provenite de la unii "sforari" din rândul celor în rezervă/retragere, care au solicicitat nici mai mult, nici puțin, decât abrogarea/anularea completă a Art. 40. Element ce ar determina intreruperea procesului de recalculare la jumătatea lui, în condițiile în care multor mii și zeci de militari în rezervă, le-au fost majorate pensiile în urma recalculărilor!

În ceea ce privește ultima situație,  nu trebuie să aibă nimeni temeri dintre militarii în rezervă/retragere "normali". Întrucât extrem de puține pensii sau poate chiar niciuna, stabilite anterior în sistem contributiv pe Legea nr. 119/2010, ar putea fi atât de "gonflate", încât  la preconizată actualizare în condițiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, noul cuantum rezultat să devină inferior celui anterior stabilit în sistem contributiv. Ar însemna să fie vorba doar despre acele extrem de putine pensii "gonflate" pe Legea nr. 119/2010 de 2 la 7 ori, despre care am discutat cândva aici. Și în cazul cărora și cu o bază de inițiere a calcului de minim 200%-300% sau 400%,, tot  cuantumuri inferioare le-ar rezulta la actualizare!


*** 

E-mail nr. 2 - Cererea către A.N.C.M.R. din M.Ap.N. a C-dor. Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU (redirecționare cu destinatari multipli). Nota: ANCMRR din M.Ap.N. este o O.N.G. a unor militari în rezervă/retragere cu o conducere care care nu a apărat niciodată interesele membrilor propriei organizații, ci doar pe ale acelor membri aflați în cărțile conducerii de partid și de stat.

"Am onoarea să vă salut D-le general (r), Prof. univ. dr. Mihai ILIESCU.

Apreciem mult demersul dumneavoastră de a vă întâlni cu conducerea MApN și cu Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor. (http://ancmrr.ro/comunicat-nr-5-din-14-03-2017/ ), situații în care ați expus și susținut păsurile militarilor în rezervă și în retragere.

Am înțeles că „Ministrul Apărării Naţionale a remarcat utilitatea acestei întâlniri şi a cerut ca toate problemele ridicate cu această ocazie să fie trimise în scris la minister în vederea consultării acestora de către toate structurile de la acest nivel pentru a fi soluţionate în acord cu legile în vigoare”.

În acest sens vă informez că în numele a 86 pensionari militari am trimis și eu trei memorii referitoare pe de o parte la L223/2015 și art. 40/OUG57/2015, iar pe de altă parte la Proiectul de Lege a salarizării unitare (v. attachment). Memoriile s-au bazat doar pe articole de legi, pe decizii ale CCR și ÎCCJ și au fost trimise tuturor decidenților din antetul memoriilor, precum și fiecărui deputat din Camera Deputaților.

Trebuie să recunosc că în redactarea unor capitole din memorii m-am inspirat și din unele comunicate ale dumneavoastră cu privire la temele în cauză.

Este important pentru noi să vorbim aceeași limbă, să fim unitari în cererile noastre. De aceea vă trimit și dumneavoastră, în rezumat , problemele ridicate în memoriile noastre:

- actualizarea pensiilor nu s-a făcut la data de 01.01.2016, așa cum prevede însăși legea 223/2015, ci la 31.12.2009. Chiar și așa, soldele de funcție, soldele de grad, gradațiile, soldele de comandă, soldele de merit și indemnizațiile de dispozitiv luate ca bază de calcul, sunt mai mici decât cele care le aveam când am ieșit la pensie, din cauza unor formule de calcul alambicate și neconforme!!!
- în Baza de calcul nu au intrat gradațiile/indemnizațiile/primele/orele suplimentare care au fost introduse militarilor activi și pensionarilor nu (la funcții egale sau echivalente cu ale noastre din perioada activă). Nu mă refer la sporul de doctorat, salariul de merit sau altele asemenea (pe care le-ai avut sau nu), ci la sporuri de ordin general (spor de fidelitate, de confidențialitate, spor pentru activitățile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, spor pentru munca prestată în timpul nopții (aplicații, OSU), spor pentru munca suplimentară, spor pentru activitatea desfășurată în zone izolate etc.). Din acest motiv, pensiile sunt cu atât mai mari cu cât ne apropiem de 2016;
- ne sunt tăiați mulți ani de vechime și aruncați la coș, ceea ce crează mari discriminări între pensionarii militari cu vechimi diferite (aceeași pensie la grade și funcții egale, dar cu vechimi diferite; pensia nu este mai mare la cei cu vechime mai mare, așa cum ar fi firesc). Practic sunt tăiați toți anii peste 45 ani vechime (limita minimă de 25 ani + maximum 20 ani echivalenți procentajului de 1% pentru fiecare an ce depășește limita minimă). Cei 20 ani sunt practic anii care încap în ecartul 65%-85% (sau 80%-100%) de limitare a pensiei de serviciu pentru limită de vârstă;
- ne este anulată pensia suplimentară, deși pentru ea am cotizat toată viața;
- mai susțin că doar militarii de carieră (care includ și polițiștii de până în anul 2002, dată la care poliția a fost demilitarizată) ar trebui să aibă drept de pensie militară, prin militar înțelegându-se acei cetățeni în haină militară care prin lege sunt la dispoziția țării 24 ore din 24, 7 zile din 7 și toate sărbătorile legale. Polițiștii de astăzi sunt plătiți doar pentru 8 ore, ca funcționari cu statut special ce sunt. Dacă muncesc în plus, au dreptul să cearăplata orelor suplimentare. Deci ei nu mai sunt militari și deci n-ar trebui să mai primească pensie militară. Iar salariile și pensiile militarilor ar trebui să crească de 3-4 ori mai mult decât ale polițiștilor de astăzi, pentru că suntem la dispoziția țării de 3-4 ori mai mult decât polițiștii.

Informatie de ultima oră in legatura cu ce se pregătește la Camera Deputaților:

- se va modifica art. 40, din legea 223, astfel: se pleacă de la 80% , maxim 100%, contributia pentru PS de 3 - 6- 9% inclusă in maximul de 100% iar meritul militar se adauga la 100%, exact cum era in legea 164.
- perioada de vechime din civilie de după pensionare se va calcula pe legea 263 (legea Boc);
- modificările aduse art. 40 din OUG 57 se vor aplica de la 01 ianuarie 2016;
- cei care au primit deciziile de recalculare vor primi altele cu noile modificari;
- se intenționează ca in trimestrul 4 recalcularea si cu diferenţele sa fie la zi pentru a se trece urgent in 2018 la actualizare;
- actualizarea, care se va face in anul 2018, va rămâne in plată, nu cuantumul avantajos!

De urmarit procesul legislativ din Camera Deputatilor!

Precum se observă mai sus, chiar dacă limitarea pensiei de serviciu de 65%-85% va fi înlocuită de noua limitare de 80%-100%, asta înseamnă o oarecare creștere a pensiei, dar ecartul este tot de 20%. Adică în acest ecart nu încap mai mult de 20 ani vechime peste limita minimă de 25 ani. Restul vechimii se pierde (v. Memoriile 1 și 2 cu explicații mai ample). Iar dacă Pensia suplimentară (PS) este cuprinsă în acest maxim de 100%, se pierde și ea. Soluția ar fi ca această limitare de 100% să se aplice doar Pensiei de serviciu pentru limită de vârstă, la care să se adauge apoi 1%, PS și Sporul OMM (v. algoritmul de calcul propus pentru calcularea Pensiei Militare de Stat).

În ultimă instanță, pentru toleranță, v-aș sugera să propuneți ca MApN și/sau Camera Deputaților să modifice legea cum vor dori Domniile lor, cu condiția ca drepturile noastre stipulate în legile anterioare să nu ne fie anulate/diminuate. Legea 223/2015, „îmbunătățită” de art. 40/OUG57/2015, ne acordă teoretic toate aceste drepturi, și tot ea ni le anulează/diminuează. Așa ceva cred că nu putem admite.

Așteptăm cu interes demersurile dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât mulți dintre noi suntem membri cotizanți ai ANCMRR.

Am onoarea,
C-dor, Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU
"

Notă! Pentru cei care nu cunosc, C-dor. Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU a inaintat o cerere de bun simț si extrem de bine fundamentata, la adresa tuturor instituțiilor statului. Cerere care a fost mediatizată intens pe e-mail și pe retelele de socializare. Din spusele inițiatorului rezultă însă că dintre cei care au luat la cunoștință de cerere și care după viteza cu care a circula pe e-mailuri a ajuns cu siguranta la câteva mii sau chiar zeci de mii de pensionari militari, au semnat-o doar 86. Ceilalți, deși este evident ca au agreat cererea în totalitate sau in cea mai mare parte - judecând după multitudinea de e-mailuri redirecționate, s-au limitat să și-o expedieze unii altora, fiindu-le lene sa și o semneze. Așa au apărut numai 86 de semnatari dintre câteva mii sau zeci de mii de destinatari si cititori ai cererii! Si ne mai miram de ce nu avem succes!

259 de comentarii:

 1. Vor fi lupte grele pentru cuantumul avantajos.
  Desi nu ma afecteaza, cred ca va ramane.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Depinde. Sunt lucruri pe care noi nu le stim despre noi. De exemplu, stii ca daca iti pica ceva pe invers ca decident, chiar razi cu barda! Problema este ce hram poarta "gonflatii" excesiv. Noi nu stim. Aici nu este vorba de mizilicuri de pensii marite in trecut cu 20%, 30%, 50%. Astea sunt fix pix, nu o sa deranjeze pe nimeni. Problema este ca au fost si pensii majorate de 5-6-7 ori. Astea sunt adevaratele "gonflate". Ca decident, astea iti sar in ochi. Si cum decindentii mai iau la cunostinta si despre lucruri despre beneficiari (despre care noi nu stim nimic) care s-ar putea sa nu fie tocmai OK, atunci lovesc cu barda! Cel mai probabil ca beneficiarii acelor "gonflate" de 6-7 ori nu au fost doar asa simpli militari. Au fost lipiti ei de altceva care a determinat contributivelor in asemenea hal. Acest altceva va fi elementul decisiv. Ca daca de exemplu, erai securist la comert exterior in Dubai - normal ca aveai venituri cati alti 6-7 militari obisnuiti la un loc! Si asa s-a "gonflat" contributiva. Iar astfel de persoane sunt cam antipatice tuturor, choar si decidentilor. Etc.

   Ștergere
  2. Ok cu ceea ce a apărut pe surse de la CD. Referitor la M25/2016 nu am văzut nici un comentariu pe acest site. De exemplu art. 15/M25 aduce prejudicii celor pensionați înainte de 31.12.1999, adică SC este de doar 4-12%, față un procent mai mare pt. cei trecuți în rezervă după 1999. Cât timp va mai avea valabilitate ?

   Ștergere
 2. VIATA DE NASTURAS
  O mie si una de nopti de vise, amintiri si dor, mult dor cu lacrimi varsate la geamurile acestui edificiu- liceul militar "Stefan cel Mare" in serile lungi de vara cu miresme de brad si de iarna cu urlete de lupi ale caror ecouri ma faceau sa tresalt. Cu inima rupta-n doua , o parte spre satul natal unde se aflau cei dragi mie, rareori si cate o fata ce m-a vrajit pe perioada vacantei recente, relatie cu durata "vietii" unui fluture cu iz de ...nasturas, iar cealalta jumatate de inima , aici, la realitatea crunta si parca prea dura a vietii de copil-soldat, prea crud si prea dur si pentru ce toate acestea? Acuma, la batranete regret, regret ca am crezut in tara iar tara m-a tradat!
  Si ca toate acestea sa nu fie indeajuns, am jurat tarii, mi-am oferit viata si sanatatea in calitate de pilot militar iar acest sacrificiu mi-a fost pangarit, la pensie, zborul nefiind luat in considerare...ma doare, ne doare , sper sa fie de invatatura de minte pentru urmasi iar vinovatii sa fie pedepsiti, macar de ...istorie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. @ CEZAR 17 martie 2017, 16:06. Sters tot pt. atac la alt user.

   Ștergere
  3. Adevarat graiesti!

   Ștergere
 3. Ocazie cu care observam cu totii cam din ce zona perfida provine opozitia isterica privind recalularea pensiilor si solicitarile de abrogare a Art. 40. Pai daca exista date, ca in chiar si cu baza de initiere de la 80%, plafon maxim de 100% (cu contributia la suplimentara inclusa) si OMM adaugat la 100%, tot vor exista cateva pensii pe minus la actualizare, exista clar ca si la recalcularea cu exact aceleasi elemente, s-ar intampla la fel. Diferenta fiind doar ca la recalculare se mentine in plata fostul cuantumul contributiv.

  Si atunci, realizati ce cuantum al pensiilor contributive stabilite pe L. 119/2010 pot avea unii "sforari" incat sa nu le iasa pasienta nici macar cu elementele maxime stabilite de L. 223/2015 in original?

  "Sforarilor" nu le iese pasienta nici cu 65% baza de initiete, nici cu 80%, nici cu OMM pe langa 100%, nu le iese cu nimic! Este clar acum ca de asta au si scos recalcularea din textul initial al L. 223/2015 in original pt. cei pensionati pana in 2011. Adica omiterea a fost o dedicatie pt. un grup restrans. Acelasi grup care acum face spume la gura sa fie abrogat Art. 40, chiar daca ia uitati ce spune acel e-mail, recalcularea se va face in conditiile initiale ale L. 223/2015.

  In acest context, tinand cont ca "sforarii" nu mor greu, se poate anticipa si cum "trag sforarile" sa nu fie atinsi de actualizare. Ipingand actualizarea cat mai tarziu. Si mare minune sa nu reuseasca sa o impinga in termen de 2 ani de la finalizarea actualizarii soldelor. Adica prin 2022-2023!

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sters din eroare. Ziceai bine ce ziceai, dar ai bagat simultan si 2 comentarii tip atac la alti useri.

   Ștergere
  2. Din sursa bine documentata ..
   CUANTUMUL CEL MAI BUN SE VA MENTINE DAR ....LIMITAT PANA LA MAXIM 4500 lei !!

   Ștergere
  3. SALUT ACEASTA PROPUNERE SI SPER SA DEVINA LEGE !
   Sa facem cunoscut optiunea noastra si in acelasi timp sa combatem...GONFLATII..!!

   Ștergere
  4. Iti convine la pensioara ta de 4499!
   Haiducule!

   Ștergere
 5. R-26500 - Cu veștile despre Art. 40 din O.U.G. 57/2015 ,ne-ati mai dat o gura de aer. Multumim. Semper fidelis.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt doar vesti culese cum scrie in titlu. Varianta care va fi adoptata oficial, acolo va fi adevarul.

   Ștergere
 6. se va face asa ca dupa recalculare din atualiyare si din majorari cuantumul sa fie in asa fel incat sa nu fie nevoie de vreo scadere de pensie .poate sa fie ceva la cei care au primit grupa de munca stand cu fundul pescaun .nu ooperativ , astora li se va scade grupa ,deci procentul . dar nu o sa scada nici o pensie in plata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știați că toți lucrătorii de penitenciar lucrează în condiții speciale???

   Ștergere
 7. Ar fi ceva domnule R.., poate aveti gura aurita. Sincer dupa cate am patit cu Boc si acum cu cresterea negativa ma feresc sa-i cred pe politicieni.

  RăspundețiȘtergere
 8. Gelule fi si tu optimist odata !

  RăspundețiȘtergere
 9. Pt Dl tigri2
  Daca faceati LM-ul la Alba Iulia,deveneati barbat, la 18 ani. Din pacate unde ati urmat LM-ul v-a facut pe veci copil cu vise, mai mult sau mai putin implinite.
  Nu este vina noastra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @tehnocrat, LMul facut de mine in anii '70 nu se compara cu liceul de fete facut de tine la Alba Iulia asa ca nu stiu cine a devenit barbat si cine nu. Dar , vorba lui Seneca, in care te incadrezi perfect "cine nu stie si nu stie ca nu stie , este prost, ocoleste-l". Mai pe intelesul tau de clujean infumurat, daca ai o gandire mai poetica , artistica nu inseamna ca nu esti barbat, iar in cazul tau : , daca esti un badaran, grobian si cam tzigan, nu inseamna ca esti mascul feroce!

   Ștergere
  2. Am avut doi colegi de clasa la "Stefan cel Mare" care au ajuns piloti si care astazi nu mai sunt printre noi. Unul era poet in liceu si apoi a cazut cu elicopterul, iar altul era un glumet si a cazut cu MIG-ul.Nimeni nu-i plange in afara de copiii lor.

   Ștergere
  3. Orice solutie se va gasi, aceasta va fi in concordanta cu alte legi in vigoare asa ca idei ale unor neterminati precum :
   --cuantumul in plata va fi sters-
   --cuantumul vechi va fi limitat la 4500 de lei tramvai
   --OMM va fi scos in Piata Marasti
   --introducerea unui spor de fidelitate, ce spor?, noi am depus un juramant, despre ce fidelitate mai poate fi vorba, tie , da, o sa ti se acorde spor de idiotenie
   --cine vrea sa stie amendamentele ce vor fi adoptate in cadrul art 40 din OUG-57 sa mi se adreseze pe chat...

   Ștergere
  4. @ Anonim 17 martie 2017, 18:52. Asa este peste tot. Si eu am avut coleg care a cazut de pa stanca ... definitiv. Plus alti - colegi sau subalterni, morti in Afganistan. Si inca pe unul care a ramas fara o mana de la o explozie si s-a chinut asa in armata pana a prins drept de pensie de serviciu. In multe arme si spcialitati sunt victime.

   Ștergere
 10. Nu cred ca va mai exista un omm="rabdarea magarului" in locul lui posibil sa se introduca sporul de fidelitate la solda functiei de baza. Acest spor se va resimti si in drepturile banesti ale activilor. Ordine si medalii trebuie sa primesti pt fapte deosebite, nu pt ca ai lucrat o perioada ca activ.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai si uitst...rabdarea magarului este prima gradatie de vekime...
   Deosebit este tot ceea ce faci in cariera!
   Eu vreau sa bage OMM in solda inca din activitate, pe langa norma de hrana...dar dupa solda de functie si grad...nu asa...hai sa zicem ca am inclus-o si in fapt nu!
   In plus pt aprecierea corespunzator...-10% din solda de functie, kiar daca este un calificativ pozitiv!
   Nu ai luat testarea pt un curs de cariera...automat -10%!
   Nu ai participat la cel putin 2 aplicatii/trageri de lupta...-10%!
   Nu ai luat baremele preg fizica din prima...-10%!
   Nu ai cel putin 1111 , STANAG la o limba straina..-10%!
   Si mai gasim...
   Ei? Ce ziceti?

   Ștergere
  2. De ce @tehnocrat? Pentru ce induri in mediul militar, o medalie la 5 ani e o recunostinta si o incurajare pentru a continua ! Cu atat mai mult pentru fapte deosebite. E ceva specific mediului militar. Sa nu subestimam traditia si sa nu privim cu invidie pozele unor eroi, activi, rezervisti sau militari in retragere pe al caror piept stau zeci de medalii - fie ei din vest, fie din est...fie romani aplecati cu daruire si sacrificiu pentru tara asta. Sa nu fim ipocriti! La ce sustii matale nu stiu daca o mana de oameni ar agata in piept o medalie. Nu e vorba de asta! E vorba ca militarul are viata lui de om in slujba norodului fata de care a depus un juramant si ca, pace sau razboi, intelege sa renunte la parte din "bunatatile" de care se bucura fratii lui civili...Nu crezi ca ar merita o recompensa? Fie ea si de tinichea? Asa din cand in cand? Se duce in mormant cu gandul ca si-a facut datoria...si dezamagirea ca tara n-a avut puterea sa-l puna pe treapta care i s-ar cuveni....

   Ștergere
  3. @tehnocrat cred ca tu ti-ai prins "rabdarea" , ar fi fost culmea sa-ti pierzi titlul...

   Ștergere
  4. @ tehnocrat 17 martie 2017, 18:18. Undeva ai dat-o rau pe aratura. Ba trebuie sa primesti OMM pt. ca aceasta decoratie face diferenta intre militarii autentici si amantele bagate in sistem pt. cativa ani doar sa prinda o pensie militara. Acum desenez.

   1]. Militarul autentic "X". 28 ani in serviciu = 28 in armata din care 25 cu cascheta de ofiter/subofiter si 3 ani scolit. OMM 20% pt. ca 25 ani chiar a stat cu cascheta pe cap. Are drept de pensie militara pt. ca are minim 25 ani in serviciu si are drept de OMM ca are 25 ani cu cascheta.

   2]. Amanta "Lia" (fiica, nepoata, nevasta, ginerele, nora - oricine). 28 ani in serviciu = 13 ani dansatoare la cabaret + 15 ani in armata. Din cei 15 ani in armata, are doar 13 cu cascheta de ofiter/subofiter, 2 ani fiind scolita. OMM = ...ula, pt. ca nu are minim 15 ani sub cascheta. Are drept de pensie militara pt. ca are minim 25 ani in serviciu din care minim 15 in armata, dar NU are drept de OMM ca nu are minim 15 ani cu cascheta.

   Mergem mai departe? Militarul "X" si amanta "Lia", ajung in final la grad si functii egale, retributii egale, numai ca fiecare pe alt domeniu. Si vine momentul pensiei. Pensii egale, corect? Asta se intampla fara OMM. Pe cand cu OMM, militarul "X" ar fi avut PLUS 20% fata de amanta "Lia". Pt. ca a avut cariera de anduranta, nu in pleasna ca "Lia" doar sa prinda pensie militara!

   Acum ai inteles de ce este important OMM? Este singurul element care mai dace diferenta intre cariera autentica si cea imporvizata! Daca tai OMM, armata se va umple de oportunisti care vor intra in serviciul militar la limita celor 15 ani, doar asa sa prinda o pensie militara. Iar dupa tine, daca tai OMM, ii pui pe picior de egalitate cu militarii de anduranta care au minim dublul in serviciul militar fata de amantele stil "Lia".

   Ștergere
 11. Ar fi fost corect sa fie modificat si art 28, astfel incat parasutistii, scafandrii si personalul navigant (si poate si alte specialitati) sa nu piarda la pensie niste drepturi, doar pentru ca s-au numit "prime" si nu "sporuri"(pe langa faptul ca se pierde jumatate din vechime).Pentru a nu fi acuzat ca vorbesc prostii, exemplific, pe scurt, cazul din familia mea: comandor 4000 ore de zbor,31 ani vechime(62ptr.cs), 53 ani, pensie X ; colonel, birou cadre si apoi resurse umane in institutie de invatamant, 32 ani vechime,50 ani, pensie X+300 lei(mi-am permis, cu scuzele de rigoare, sa nu dau sumele).Stimati colegi, cu tot respectul, eu, comandorul, pentru ce sa militez; pntru legea 223 originala sau pentru art 40 din oug.57 ? Este vorba de principiu (dreptate pentru toata lumea) nicidecum de sume, nimeni nu s-a gandit sau militat si pentru aceste specialitati. Vi se pare normal ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu acele sume, ai dreptate. Si eu zic ca pensia trebuie calculata la venituri. In schimb, treaba cu suprematia unei arme sau specialitati asupra alteia, este o stupiditate. Din simplul motiv ca fiecare este la fel de bâtă in specialitatea sau arma celuilalt! Iar între 2 bâte nu este nicio diferenta esentiala.

   Nu am fost cadrist, sa fie clar. Dar sa imi bag papucii daca mi-ar fi placut sa ma ingrop in teancuri de hartii si dosare precum cadristii.

   Poate reții treba cu bâtele!

   Ștergere
  2. Makar 1/3 sa i se akorde! Sunt riscuri mari, kiar daca au fost platite, dar am inteles ca au fost si impozitate!
   Dar, nu vrea Cezarika! Nu vrea el, ka-i tot da-nainte cu "cukalata"!
   Daca era el in cauza..ce s-ar mai fi batut! Asa el avea conserva CFP...mmm, era super! Kand imi aduc aminte....si ghiveci! Super calitate!
   Va mai amintiti?

   Ștergere
  3. Cred ca am fost inteles gresit: fiecare specialitate are rolul, locul si importanta ei, fiecare militar merita si ultimul banut din salariu sau pensie, fiecare dintre noi a avut parte de aceleasi privatiuni neantelese de cei care nu au tangenta cu armata sau S.N.Ap. Am vrut sa subliniez ca unul (colonelul) beneficiaza la calculul pensiei de toate sporurile, pe cand celalalt(comandorul), nu, deoarece sporul lui se numeste "prima", de unde si diferenta. Deasemenea, nu se mai tine cont nici de acea vechime data de cs, si atunci intreb: fara falsa modestie sau ipocrizie, unde este remunerat riscul( chiar daca suntem bate in alte specialitati, avem cunostinte suficiente pentru a ne da seama ca unii au avut o munca mai grea si mai riscanta decat altii).Am incercat sa fiu obiectiv, fara a jigni sau a aduce atingere demnitatii nimanui, am vrut doar sa subliniez ca acest articol 40 ii nedreptateste flagrant pe unii, nu inteleg scopul si nici indiferenta cu care este tratat acel art.28, modificat de oug 57, atat si nimic mai mult. Cum am mai spus, doresc tuturor tot binele din lume, si daca majoritatea castiga mai mult si pierd eu, este ok, sanatate sa avem, ca ne-om descurca.Iar chestia cu echitatea si egalitatea in tarisoara noastra...poate nepotii nostri.

   Ștergere
  4. @ bel 17 martie 2017, 21:41. Totul pleaca de la cateva stupiditati legilative generale. Vorbim de risc. Riscul este in activitate. Iar idiotii NU platesc grupa de munca in activitate, ci abia dupa iesirea la pensie. Si la militari si la civili. Nu exista motiv logic pt. a proceda asa. Pana la urma riscul este in activitate. Numai ca astia NY platesc in activitate, din motive economice. Este mai rentabil pt. statul de ...acat sa platesca grupele cativa ani de trai dupa pensionare, decat o viata intreaga in activitate.

   In exemplul dat de 'mneata, pornind numai de la grupa ta de munca, ar fi trebuit sa ai solda minim dubla decat al colonelului din exemplu. De ce nu procedeaza statul roman asa? de ...ahat ce este!

   Ștergere
  5. R-26500, aveti dreptate, doar ca, mai nou, ni l-au luat si de la pensie. Pentru cei care nu stiu, personalul navigant militar a avut cele mai mici functii pe statul de incadrare( se stateau si 7-10 ani la avansare ptr.maior sau lt.col),functiile la minim,sporurile la minim, deoarece mereu s-a considerat ca plata orelor de zbor compenseaza.Nu stiu cat a compensat(nu m-am uitat niciodata in traista altuia),dar stiu ca mi-am luat teapa si atunci si acum. Nu regret, mi-a placut ce-am facut, pensia mi-ajunge asa cum e ea, si imi cer scuze daca am suparat pe cineva.

   Ștergere
  6. La noi la romani exista o vorba: cine-mparte, parte isi face! Toti cadristii si finantistii si-au tras toate sporurile posibile si imposibile.

   Ștergere
 12. Anonim17 martie 2017, 16:48 Si ce problema este daca au CS. Dar stiti ca toti executa misiuni,toti iau contact prin natura meseriei cu detinutii

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar cei din operativ execută misiuni cu deținuții.Ce fel de contact au cei de la financiar cu deținuții?

   Ștergere
 13. E unu p-aicea care e revoltat ca-n penitenciare se lucreaza in C.S.Ai fost ba vreodata macar la poarta Sa vezi cum e?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta nu este un motiv sa vorbesti urat.
   Nu uita ca sunteti cel mai bine platiti din sistem asa cum
   singur se lauda pe snlp.ro seful vostru de sindicat.

   Ștergere
  2. Nu am inteles trimiterea la poarta?...ce este cu ea?
   Era noua?
   Explicati ca a ramas asa...suspendata!

   Ștergere
  3. Anonim 17 martie 2017,20:22
   Probabil,Dvs ați efectuat serviciul în poartă, ziua,noaptea...
   Știați că în Spania lucrătorul de penitenciar este persoana care execută serviciul în SECTORUL DE DETINERE? Paza,misiunile sunt executate de jandarmi,restul serviciilor sunt civile.Sper să se întâmple și la noi!

   Ștergere
  4. Pt anonim 22.46
   Asta Ai inteles Tu? Ca am efectuat eu serviciul in poarta?Pacat...

   Ștergere
 14. Sanatate.
  Legea 223 initiala, a fost mai favorabila pentru toti beneficiarii ei fara exceptie.
  Daca art. 40 va trece de CD, modificat sau nu, ilegalitatile despre care s-a discutat aici, vor fi cu siguranta motive ca acesta sa fie atacat in instanta. Guvernul nu putea modifica legea 223 fara respectarea legii 24 si Constitutiei Cred ca se va gasii cineva sa ia taurul de coarne. Si de va castiga si cred ca va castiga, va castiga banet nu gluma!
  S-auzim de bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În instanță se poate câștiga, dar cât ar dura? niște ani? Apoi care ar fi costurile pt. avocat? În final câștigul s-ar putea să fie aproape de zero sau infim. Nu mai spun că ceea ce ar rămâne de plătit de către minister se dă eșalonat pe 5 ani(conform Grindeanu). Cu totul 7-8 ani.

   Ștergere
 15. Răspunsuri
  1. Mda! Nu ai nicio moderare. Numai ca mie imi da ca ai postat la orele 19.08. Dar pe marginea materialului anterior.

   Ștergere
 16. mosmartin1617 martie 2017, 19:08
  Chiar daca in Camera Deputatilor ar rezulta aceasta varianta a Legii de aprobare a OUG 57 ( plecat de la 80%, prag de 100%, cu pensia suplimentara inclusa in prag, OMM peste 100% ) tot e mai bine decat actuala OUG 57 sau varianta parsiva a Senatului ori decat tampenia lui Dogaru ( cea cu abrogarea/anularea si nu modificarea art.40 ) !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Kategorik!
   Sa le spui si unora ce sunt mai inkuiati ca nucile mici!

   Ștergere
  2. Nea Ursuletz.....:)))
   -si eu am replicat pe titlul anterior!

   Ștergere
  3. Este foarte agasant scrisul cu K. Chiar dacă nu-ți mai citesc postările sar în ochi acele K-uri. Dacă ți-ai propus să enervezi cititorii celor două bloguri ai cam reușit.

   Ștergere
  4. Si? De ce nu scrii mareaneagra?
   Stii...incepe tot ku K!

   Ștergere
  5. @karadeniz
   Domnul colonel o face intentionat.
   Pentru un om atent la detalii si militar de cariera pe deasupra asta nu poate fi o scapare...
   Vrea sa para mai tanar, unii vor Ferrari la 50-60 de ani... :)

   Ștergere
  6. @ Iulian Mareș
   Scuze, da-i înainte tot așa.


   @ reddog
   O sa parafrazez printr-un banc ” -Aparențele înșeală, zise licuriciul dându-se jos de pe un muc de țigară”.
   Mai analizați, e posibil sa aveți ceva surprize.

   Ștergere
 17. @ bel17 martie 2017, 19:13...greu de judecat. Cu o mica exceptie (!) cele mai mari pensii din tara asta le au aviatorii. Cei care ajung la pensie direct de la mansa. Poate e drept. Nu stiu prea bine. Da, o greseala a lor inseamna pana la 300-400 de vieti (cat de lugrubu putem judeca!)...Au ajuns la pensie pe la aproape 50 si ceva de ani...unii chiar mai mult. Civili, fosti militari trecuti la mansa civila ...o duc chiar binisor. Pilotul militar, pe supersonic, ajunge la pensie direct de la mansa? Nu prea! E cazul matale? (asa am inteles) ...mai treci pe la birou, cu destule raspunderi (poate mai mari decat cele din carlinga)...Armata nu e asa de usoara cum cred unii! Aici e toata filozofia ! Care e mai important decat celalalt? Te rog sa ma crezi ca nu ma consider mai inferior decat tine. Ma desparte de tine butonul care trimite racheta sa te doboare! Si atunci? De ce unii sunt mai cu mot decat altii?

  RăspundețiȘtergere
 18. Anonim 17 martie,20:22
  Vi se pare normal ca un lucrător de la financiar, resurse umane,secretariat,arhivă să aibă același spor de pericol ca și un supraveghetor?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vedeti ca financiarul are 30% spor ptcontrolul financiar preventiv!

   Ștergere
  2. Lucrătorul de la financiar, cel de la secretariat, resurse umane, arhivă sau supraveghetorul ar trebui sa fie, cu mici excepții civili. Sporul de pericol se acorda funcție de condițiile de muncă. Chiar dacă stewardesa face cam aceiași muncă ca ospătărița faptul ca lucrează la peste 10 mii de metri presupune un spor mai mare ca la restaurant.

   Ștergere
  3. Cu unele obiectii posibil!
   Secretariatul are toate documentele pt comandant si structura se regaseste la esaloanele mai mari...gen CFA!
   Resurse umane....hm!? Are memoriile, cursuri..completarea,.misiuni! Pot fi 1-2 civili de la D in sus!
   Fi obligat sef sa fie Of...ceilalti da..civili si cam sunt!

   Ștergere
 19. In ceea ce priveste unele specialitati: parasutisti, piloti, scafandri, etc. o varianta in discutie este prevederea de stat a functiei de baza cu un grad superior, fata de alte specialitati. Prin acest fel se recunosc si se platesc riscurile.
  Activii care au STANAG la limbi straine vor primi un spor la solda. Nu stiu daca acesta va intra si la pensie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur vor primi cei cu STANAG? La MAE este cate 5% pt fiecare limba cunoscuta!

   Ștergere
 20. D-lor dragi noi tot batem apa-n piua cu OUG 57 ,dar tovarasii nostri politisti merg inainte cu cererile si doleantele pt activii lor cu ricoseu pt pensionarii lor !Noi ce facem pt activii nostri?Sa vedeti ce spune Lincu de la Prolex ,numai ca nu ii face prosti pe cei din MApN in legatura cu salarizarea ,referitor la solda de functie raportata la sal minim pe economie!Legal si cu Curtea de conturi !Noi tot cu 2009!Castiga activii vom castiga si noi ,daca nu vom trage mata de coada!
  ps Plt adj pol 44!lt col SIPRI 58!Pensii!

  RăspundețiȘtergere
 21. @bel - datorita moderarii n-am inteles prea bine ceea ce sustii. Acum e clar. Si-ti dau dreptate in mare masura - am fost un pic rautacios, dar mi-am dat seama ca realizezi importanta tuturor armelor si ca ramane de fapt problema...biroului!!! "Biroul" din armata a avut timp, a profitat si si-a tras plapuma cat a putut de bine. Asta e! O stim toti, unii cu jumate de gura, altii cu manie, altii cu indignare...una din bubele actualei (vechi) legislatii. Si una din directiile in care n-am batut nici noi toba!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @calin
   Nici o problema, doar ca noi(da, am iesit la pensie de la mansa) suntem mai mereu comparati cu pilotii civili.Nu avem nici salariile, nici pensiile, nici responsabilitatile lor.Personalul navigant militar, ca si celelalte specialitati de care am amintit, pe langa misiunile specifice, indeplineste si sarcinile la sol( servicii de lupta, instructie,trageri,convocari,specializari,mentineri licente,etc),ceea ce face ca uzura fizica si psihica sa fie mult mai mare in comparatie cu omologii civili.De aceea noi iesim la pensie mai devreme decat ei, chiar si decat alte specialitati militare.Daca va aduceti aminte,si pana in 89, ieseam obligatoriu la pensie la 52 de ani, deci nu e o chestie inventata recent sau "romaneasca",asa este in toate armatele.La noi, performantele, de la un anumit moment,scad dramatic, nu mai eate suficienta cunoasterea sau experienta. Gata, m-am bagat suficient in seama, cred ca s-a inteles ce am vrut sa spun, respect si sanatate tuturor celor care si-au servit patria cu mandrie si onoare si care trebuie sa traiasca aceste vremuri complicate.

   Ștergere
 22. Presedintele CNS a fost numit Marian Burcea, fost vice, un f bun kirurg oftamolog din SUUMC Bucuresti!

  https://www.dcnews.ro/mobile/sorin-grindeanu-noua-numire-rang-de-secretar-de-stat_536431.html

  RăspundețiȘtergere
 23. Gelu,
  Ma asteptam la unele critici pt partea a 2a a postarii din 17.03.2017 19.24!
  Acum ce sa inteleg? Ca este ok sau nu prea?
  Regula ....ar fi asumare prin tacere....dar, stiu toti asta?
  Sau, nu vor sa deskida cutia Pandorei?....darurile nu-s otravite, zic eu! Poate procentele sunt cam mari....asa ca -3% ar fi mai OK!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Servit! O corectie lui Tehnocrat pt. gafa cu OMM. Nu stiu, dar parca unii dintre ai nostri au praf in cap in loc de creier. Si asa un dar de a-si singri craca de sub picioare. Disparitia OMM va da liber la umplerea armatei cu amante si filiera indirecta. Care vor arata destu' in sus militarilor autentici! Reiau elementele sa inteleaga toti despre ce este vorba!

   Cui ii trece prin cap sa scoata OMM, n-are minte multa. OMM face diferenta intre militarii autentici si amantele bagate in sistem pt. cativa ani doar sa prinda o pensie militara.

   1]. Militarul autentic "X". 28 ani in serviciu = 28 in armata din care 25 cu cascheta de ofiter/subofiter si 3 ani scolit. OMM 20% pt. ca 25 ani chiar a stat cu cascheta pe cap. Are drept de pensie militara pt. ca are minim 25 ani in serviciu si are drept de OMM ca are 25 ani cu cascheta.

   2]. Amanta "Lia" (fiica, nepoata, nevasta, ginerele, nora - oricine). 28 ani in serviciu = 13 ani dansatoare la cabaret + 15 ani in armata. Din cei 15 ani in armata, are doar 13 cu cascheta de ofiter/subofiter, 2 ani fiind scolita. OMM = ...ula, pt. ca nu are minim 15 ani sub cascheta. Are drept de pensie militara pt. ca are minim 25 ani in serviciu din care minim 15 in armata, dar NU are drept de OMM ca nu are minim 15 ani cu cascheta.

   Mergem mai departe? Militarul "X" si amanta "Lia", ajung in final la grad si functii egale (s-a orientat "Lia" in numai 15 ani de armata, cat nu s-a orientat fazanul de militar "X" in 28 ani de armata, retributii egale (fiecare pe alt domeniu, unul cu comanda si executia, "Lia" cu cafelele in functia de purtator de cuvant). Si vine momentul pensiei. Pensii egale, corect? Asta se intampla fara OMM. Pe cand cu OMM, militarul "X" ar fi avut PLUS 20% fata de amanta "Lia". Pt. ca a avut cariera de anduranta, nu in pleasna ca "Lia" doar sa prinda pensie militara!

   De aceea este important OMM! Este singurul element care mai dace diferenta intre cariera autentica si cea improvizata! Daca se tai OMM, armata se va umple de oportunisti care vor intra in serviciul militar la limita celor 15 ani, doar asa sa prinda o pensie militara. Pe de alta parte, o astfel de armata ar fi in realitate un fel de Garzile Patriotice II, numai armata nu!

   Ștergere
 24. Anonim17 martie 2017, 22:25 Din moment ce administreaza fondurile detinutilor, efectiv se deplaseaza pe sectia de detinere si prezinta situatia financiara a fiecarui detinut, din moment ce participa la misiuni de escortare a detinutilor si prezentarea la instanta su puncte de lucru ,da mi se pare corect. Si este vorba doar de sporul de 30% pentru risc deosebit deosebit. A si CS

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o orientare si bravo lor! Jenant este doar ca militarii autentici NU beneficiaza de spor de 30% de risc deosebit. Nici macar in razboi! In conditiile in care adversarul militarului NU este un simplu detinut incatusat si neinarmat. Ci unul inarmat macar la fel de bine!

   Ștergere
 25. "Praf pe creier ?"
  Nici dusmanii mei nu m-au considerat un prost.
  Faceti urmatorul calcul, puteti folosi programul ancmrrcturzi:
  - anulati omm, puneti procentul de omm la sporuri (acest lucru inseamna ca face parte din baza de calcul) porniti de la 80% pt 25 de ani vechime cumulata, in serviciu si limitati pensia la 100% din baza de calcul. Vedeti ce pensie va da.
  Obs. Una din cauzele sistarii noului proiect al Statutului Cadrelor Militare este rezolvarea problemei omm.
  Introducerea omm in baza de calcul, ca spor, rezolva doua probleme:
  - face parte din salarizarea activilor
  - permite utilizarea la stabilirea drepturilor de pensie a unei vechimi cumulate in serviciu mai mare, in viitorul apropiat, pana la 45 de ani, vechime care pt f.m. militari va fi greu de atins.
  In legatura cu "pipitele" vor iesi si mai rau ca pensie, pt ca se va lua numai vechimea cumulata in serviciu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Praf pe taratze, de unde creier?

   Ștergere
  2. @tehnocrat
   Chestia cu fostul OMM, actualul semn onorific în Serviciul Patriei nu are nici o tangență cu pensia ci face parte din sistemul național de decorații.
   Faptul că posesorii acestui semn onorific beneficiază de niște avantaje financiare este statuat prin alte legi care nu au nici o legătură cu legea salarizarii militarilor sau legea pensiilor militare.
   Acesta sunt prevederi cuprinse în alte legi:
   - Legea 80/2005 Statutul cadrelor militare art. 10 și 11
   Legea nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei art. 12
   Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, art.11.alin (4), pct. IX, poz. 6.
   Cred că e bine să nu amestecăm bocancii cu molieterele.

   Ștergere
 26. Dl R personal consider ca aveti dreptate,militari din pacate sunt vitergiti de sporuri pe care le merita din plin,sau daca nu sunt sporuri cel putin de o solda corespunzatoare importantei activitatii sociale pe care o desfasoara. Ca un fapt divers ,in penitenciar detinutii nu sunt incatusati iar personalul este neinarmat. Arme au doar cei de pe perimetru si escortele.

  RăspundețiȘtergere
 27. Ca de obicei militarii-militari au fost si sunt dezavantajati. In mod normal ar trebui sa se porneasca de la 80% iar OMM si Contrib Pens Suplim sa fie calculate separat. Anii munciti in civilie dupa iesirea la pensie sa fie calculati separat cf L263.HGS 1019 ar trebui aplicata pentru toti incepand cu 01.01.2011 daca tot e vorba sa se faca dreptate pana la capat! In situatia in care cuantumul unora ar depasi totusi cauntumul unui similar aflat in activitate(cazuri foarte rare !)cred ca se pot limita coeficientii de la litera g(gen spor de fidelitate, spor pentru lucrari speciale etc-sporuri pentru hartogarii de birou .....).Nu mi se pare in regula si nici corect sa se renunte la pens suplim pentru care unii rezervisti au contribuit ani buni(ma refer la cei ce au contribuit) sau la OMM (care demonstreaza vechimea in cadrele active ) si sa se ia in considerare unele sporuri hartogaresti.Iar pentru unii carcotasi -ARMATA a fost si este fundamentul de baza al unei natiuni iar cei ce au activat sub drapel trebuie recompensati dupa zeci de ani de catanie-ma refe la militarii-militari nu la cei care au activat in zone care nu prea au avut de-a face cu catania. Tot pentru carcotasi-participarea ARMATEI ROMANE inainte de 89 la multe actiuni gen TRANSFAGARASAN, METROU, CDMN, sisteme de irigatii, constructii industriale ,constructii cai ferate si sosele, participarea la inundatii, cutremure, deszapeziri....toate acestea au fost benefice dezvoltarii ROMANIEI.Ca multe dintre ele nu au fost si nu sunt utilizate eficient ori au fost distruse-nu e vina ARMATEI ci a politicienilor care au permis dupa 89 jaful fara precedent in istoria noastra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Anonim 18 martie 2017, 09:34. Este corect ce spui, dar si tu ca si altii cadeti intr-o capcana de va taiati singuru craca de sub picioare. Uite ce afirmi: "In situatia in care cuantumul unora ar depasi totusi cauntumul unui similar aflat in activitate (cazuri foarte rare !)cred ca se pot limita coeficientii de la litera g!"

   Inca o data incerc sa explic, pt. ca astia abia astepte sa speculeze prostiile unora dintre noi!

   Ai o decizie de pensie veche, din aia in baza L. 119? Ai, nu? Ai un cuantum final, este? Poate fi mai mic, egal, mai mare sau egal cu venitul unul militar activ, nu conteaza!

   Dar tu stii care este pensia ta reala din ce vezi acolo? Ia taie-ti TU 25% la fiecare an in care ai lucrat in CD si 50% la fiecare an in care ai lucrat in CS? Bine? Aia este pensia ta reala. Pe aia trebuie sa o compari cu solda unui activ. Intrucat aia 25% sau 50% in plus pt. grupa de munca, NU au nicio legatura cu fosta ta solda. Si vei vedea de ce! Tot asa este si la pensiile militare, numai ca cei 25% sau 50% sunt calculati altfel, prin adaos de 1% la fiecare an rezultat din adaosul privind grupa de munca.

   Am spus de atatea ori si iar repet. In activitate ai o solda, esti incadrat intr-o grupa de munca pt. un risc anume, dar acea grupa NU este remunerata in activitate. Este asa? Pt. ca iti promite statul ca ceva NU ti-a dat in activitate pt. grupa de munca, iti va da la pensie. Este asa? Bun!

   Si acum, iti calculeaza astia pensia si iti iese o suma. Care fara grupa de munca - aia care NU ti-a fost platita in activitate, intotdeauna va fi mai mica decat o solda. Dar statul isi tine promisiunea si pt. ca NU ti-a platit grupa de munca in activitate, incepe sa iti bage la pensie: 25% pt. fiecare an lucrat in CD, 50% in plus pt. fiecare an lucrat in CS.

   Iar TU constati ca in multe situatii, urmare a acestei grupe de munca, un cuantum al unei pensii poate depasi un cuantum al unei solde! Aceasta grupa de munca este de fapt cel mai important element al cresterii unei pensii, bate de departe orice alt element.

   Iar daca TU vrei ca pensia sa NU poata fi mai mare decat o solda, pici in capcana ca acea solda NU remunereaza grupa de munca. Grupa este remunerata doar de pensie. De aceea o pensie poate deveni mai mare decat solda.

   Daca sustii ca o pensie NU poata fi mai mare decat o solda, atunci NU te pacalesti doar pe tine la pensie - intrucat ca sa NU fie mai mare iti tai precis ca fraieru' singur din grupa de munca! Dar il pacalesti si pe militarul activ care are o solda unde grupa de munca NU este remunerata, sub promisiunea ca ii va fi remunerata la pensie! Iar cand ajunge la pensie, apare unul ca tine care zice ca NU se mai poate remunera grupa de munca la pensie, intrucat ar depasi solda!

   Se poate face si matematic. Generic. Luam o solda cu ce cuantum vrei tu, sa zicem de 4 000 lei. Acel militar este incadrat in CS, dar NU beneficiaza de nimic in plus la solda pt. CS. In caz contrar, daca i-ar fi platitia grupa in ACTIVITATE, solda lui ar tebui sa fie mai mare cu 50%, de 6 000 si NU de 4 000! Dar nu este platita grupa, asa ca ramane cu solda de 4 000. Tara ii spune sa lucreze in CS ca va fi recompensat la pensie cu 50% adaoos la fiecare an in CS.

   Si acum, militarul ala = sa zicem Dorel, iese la pensie. 80% din 4 000 inseamna 3200 lei. Este mereu pensia mai mica decat solda? Este in orice situatie!

   Numai ca vine tara si zice! "Bai fraiere, stai ca NU ti-am platit grupa in activitate, si ti-o bagam la pensie! Nu ti-am platit-o in activitate ca era cam scump sa iti marim solda cu 50% la fiecare an in CS. Dadeam faliment daca faceam treaba asta timp de 30 ani cat ai lucrat tu. Asa ca iti dam grupa acum la pensie. Cat pot sa mai traiesti, 5 ani, nu? Tot e mai economic pt. stat sa iti dam grupa la pensie 5 ani, decat sa ti-o platim 30 ani in activitate".

   Ștergere
  2. Continuare! i baga statul lui Dorel un adaos pt. grupa. 1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani vechime cumulata si ...pac, lui Dorel ii iese cu grupa 4800. De exemplu!

   Iar Dorel zice asa! Niet! Sa imi taiati aia 800, ca a depasit solda! Da, mai, dai aia 800 vin exact de la grupa aia de munca cu care l-a ametit statul pe Dorel ca i-o plateste la pensie! Daca ii tai, tai din grupa neremunerata in activitate. Sa zicem ca ar fi suma pt. vreo 8 ani lucrati in CS. Dorel chiar a lucrat in activitate anii aia in CS, moca. Iar cand sa isi primeasca portia la pensie pt. grupa, vine unul ca tine care zice ca NIET! Ai depasit solda omologului! Care nici el la randul lui NU are grupa remunerata in activitate. S.a.m.d.

   Asa ca ganditi profund inainte sa scoateti perle pe gura! Nu de alta, dar si civilii au grupe de munca. Si NU a facut nimeni gat dintre civili ca din cauza majorarii punctajului cu 50% la pensie pt. grupa de munca NERMUNERATA in activitate, si-a depasit respectivul salariu din activitate! Este perfect normal sa depasesti salariul/solda cat timp in tara asta mai exista grupe de munca! Si pe care statul promite sa o remunereze la pensie!

   Ștergere
  3. Bun exemllubsi demonstratia!
   Foarte buna alegerea numelui! Aleatoare, dar simbolica!
   Clar ca repetitia demonstratiei este mama invatarii...si pt Dorei!

   Ștergere
  4. @E26500 Aveti perfecta dreptate cu grupele de munca.Inclusiv cu grupele la civili. E adevarat, militarii-militari au fost cam tot timpul nedreptatiti cu multe.Iar eu nu am fost explicit, de altfel ma gandeam la cei gonflati ori supergonflati(in nici un caz militari-militari) ale caror pensii depasesc cu mult soldele activilor ceea ce nu este corect din nici un pdv.

   Ștergere
  5. ...dincolo...dincolo era mai ieftin...

   Ștergere
 28. CEI IN RETTRAGERE NIMIC?
  Apărarea Drepturilor Militarilor Activi și în Rezervă - Art.1. Definiții:
  1. Prin personal militar se înțelege: cadre militare active sau în rezervă, soldați/gradați profesioniști, elevi sau studenți

  RăspundețiȘtergere
 29. S-a dat UPDATE. Cu cererea deja celebrului C-dor. Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU catre ANCMRR.

  Pentru cei care nu cunosc, C-dor, Prof. univ. dr. ing. Tănase SUSANU a inaintat o cerere de bun simț la adresa tuturor instituțiilor statului care a fost mediatizată intens pe e-mail și pe retelele de socializare. Din spusele inițiatorului rezultă însă că dintre cei care au luat la cunoștință de cerere și care după viteza cu care circulau e-mailuri redirecționate cel puțin câteva mii, au semnat-o doar 86. Ceilalți deși au agreat cererea în totalitate - judecând după multitudinea de e-mailuri redirecționarte s-au limitat să și-o expedieze unii altora, fiindu-le lene sa și o semneze. Așa au apărut numai 86 de semnatari dintre câteva mii de cititori ai cererii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gelu
   Sa nu spun eu ce i-a putut scrie cel mai mare iubitor sl lui KWI!
   Sub acelasi anonimat...
   Am lista cu toti cei care au semnat-aderat!
   Pe cei mai indarjiti nu îi vei gasi dar ei sunt curajosi au personalitate...au fost-au dres ....critica, jignesc!
   Pana nu le facem public lasitatea...isi vor expune mereu icrele sterile!
   Voi incepe a le da numele...imediat ce-i mai vad pe aici!
   Am ajuns la saturatie...tipi din astia care fac copy/paste cu art din legi de zici ca sunt dodoasca dreptului...si ei vai mama lor! Se ca..a pe ei cum l-ai luat de gusa putreda!
   Cativa...deja au inteles si nu mai apar!
   Pe un lingau il avertizez ca sunt prieten...si eu cu M. Uratu si in scurt timp va apare CV lui 90% numai in CI...cel mai mult timp inainte de 89! Aici pledeaza in democratil globalist!
   Sau gloaba? Cine mai stie?

   Ștergere
  2. Comandorul asta cu toate titlurile posibile si imposibile ...mai putin un planor pe care sa fie ..comandor nu-i tata gonflatilor ...??

   Ștergere
  3. Iar citesti...la 1/2! Este comandor de marina si a fost profesor la AMM!

   Ștergere
  4. ..atunci facem rectificarea de rigoare ....,,mai putin un ,,bampor" ...pe care sa fie comandor ....!!!

   Ștergere
 30. tehnocrat
  Eu cam inteleg de ce nici macar dusmanii nu te considera doar prost, vezi ca adjectivele au si superlativ. Te tot freci cu placa ca pensia nu trebuie sa depaseasca nu stiu ce idiotenii tot spui pe aici. De ce sa nu depaseasca? Care e argumentul legal?
  Acum ai venit cu tampenia de introducere a OMM in baza de calcul. Care baza de calcul mai? Tu nu pricepi cum e treaba cu noua lege de salarizare?
  Esti plutonier, colonel, fruntas primesti o suma fixa de bani ex. 1000 lei plus gradul la care adaugi max. 30% si gata, asta e tot, asa spune legea, normele de aplicare nu pot depasi cadrul legii. Daca din cei 30% sporuri max. pe care le primesti la solda ii mai furi 15% cu OMM tau unde dracu se ajunge? Maniera asta de a privi lucrurile nu fac decat sa avantajeze birocratimea endemica care paraziteaza totata zona de aparare. Ce rost mai are sa te dai cu avionul, parasuta, teatre de operatii, etc daca tot nu depasesti 30% sporuri. Macar la pensie sa primeasca omul o mica recompensa pentru ce nu a primit in activitate, aka OMM-u.
  Eu cred ca esti trompeta financiarului de la SMG, prea tii cu ursu.

  RăspundețiȘtergere
 31. tehnocrat este un pmc,din Cluj,a lurat la 02565 (asa era cand am iesit eu) Le are cu soldele datorita locului de munca - Financiar.

  RăspundețiȘtergere
 32. Acum...cu cei 30% sporuri este-va fi o mare poveste!
  30% din ce?....banuiesc ca din fondul de salarizare pt numarul de functii la pace, din stat!
  Chestia asta, ca prevedere, a mai fost si pe timpul clitorisului ala de boc!
  Ex. de neinteles:
  -functie de lt col sef birou la BgMC-30%;
  -functie de lt col, of.4 la DI-tot 30%?
  Aici ma pierd!....IC unde si cum se reliefeaza?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. m_ale 30% din solda de functie ...ce nu pricepi ..???
   IC..saaalut ...nu mai comanzi nimic la pensie ! Poate totusi tu ..orataniile prin curte cand te rastesti la ..boboci...!!

   Ștergere
  2. Omule..
   Era in discutie aplicarea sporurilor in noua lege a salarizarii! Armata are functii de comanda si de executie! Ce nu poti intelege! Citeste de 3X!
   E bine ce spui dar nu se potriveste!
   Nu am curte....o boboaca am!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  4. @ CEZAR 19 martie 2017, 09:35. Ma gandeam ca totusi ai inteles regula. Aceea de a nu folosi limbaj de maidan la adresa altor useri. Daca mai continui cu astfel de limbaj, vei ramane din nou pe afara! Pierd timp cu moderarea comentariilor tale, si nu merita sa stau la panda doar asa ca poate din 10-20 de comentarii care iti apartin, voi da si peste vreunul cu limbaj adecvat!

   Ștergere
  5. Facem o incercare ..da acest comentariu sa vedem cine il dezaproba ..
   O faci numai asa ..sa te dai tare in parcare >..??
   Foarte rau ..normal ar fi sa lasi blogul liber ..sa fie viu ...asa ai vedea realitatea ..nu manipulat de tine prin comentarii doar care iti convin ...

   Ștergere
  6. @ CEZAR 19 martie 2017, 12:48. NU o fac asa doar sa mau dau tare in parcare. In primul rand ca blogul NU este pt. rating. Dar nu aste esentialul, asa ca iti spun franc.

   Blogul este urmarit de multe persoane care doresc sa primesca informatii, opinii etc. cat se poate de reale. La aceste informatii, opinii etc., contribuie fiecare intervenient/comentator cu cate ceva. Atunci insa daca din 20 comentarii, doar unul este tema, doar unul ofera o informatie cat de cat credibila etc., iar alte 19 comentarii constituie atacuri la persoane pe stil maidanez, blogul devine NEFRECVENTABIL.

   O alta treaba si cu asta ar trebui sa te potolesti! De o buna bucata de vreme, diversi factori de decizie din M.Ap.N. si mai mult ca sigur ca nu numai, isi iau informatii despre pulsul armatei, inclusiv de la la NOI! Niciodata ca decident, NU ai cum sa stii ce se intampla in realitate, daca NU cobori la talpa, sa vezi exat ce se intampla. Iar daca apari tu cu majoritatea interventiilor stil maidanez, TU nu oferi nimic concret care sa ne poate sprijini.

   Eu las oricand blogul liber, dar va capata repede un aspect de Ferentari. Din cauza unui ca tine a altuia sau a altuia.

   NOTA: RETINE! FIECARE VORBA DE A TA ESTE SORBITA IN SCOPUL CUNOASTERII REALITATII SI A INDREPTARII UNOR LUCRURI. LASA ATACURILE DE 2 BANI LA ALTE PERSOANE, PT. CA ASTEA NU EXPRIMA DECAT PRIMITIVISM.

   Ștergere
 33. Pt Dl Anonim ora 12.20
  La 14 ani am intrat in LM. Dupa iesirea la pensie, o perioada, care se intinde si-n prezent am lucrat si lucrez la privat.
  Nu aveam cum sa fiu pmc. Legatura cu serv. financiar in primul rand se datora faptului ca prin fisa postului, trebuia sa verific si aproba statele de plata ale personalului, pe langa alte activitati.
  Am invatat cand eram tanar ca in viata trebuie sa faci ce trebuie, nu ce-ti place. Nu toate punctele mele de vedere imi sunt si favorabile.
  In legatura cu UM 02565 Cluj-Napoca: am o parere foarte proasta despre Topliceanu si Cheler, imi este foarte greu sa-i clasific care este pe primul loc. Urmeaza cioara si bahnareanu.
  Ii cunosc destul de bine pe cei enumerati mai sus.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ciudat..
   Eu am fost subordonat gl Bahnareanu....un om deosebit!

   Ștergere
 34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 35. Cred ca ai dreptate, de fapt sunt convins ca e un parlit de pcc, uite ce scrie aici:
  "Nu cred ca va mai exista un omm="rabdarea magarului" in locul lui posibil sa se introduca sporul.."
  Habar n-are ce e ala OMM dar isi da cu parerea ca trebuie eliminat si introdus nu stiu unde dracu.
  De vreo doi ani de cand s-a aciuit p-aici debiteaza numai tampenii, nu cred ca trebuie sa subliniez grija civililor si in principal a celor din MApN despre soldele si pensiile noastre, au un of pe suflet

  RăspundețiȘtergere
 36. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 37. Adevarul despre noua reasezare a functiilor la nivel NATO in armata .

  https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. deja m-am enervat!.....mai mult aaa si aaa decat idei si concepte.Verificati si vedeti

   https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

   Ștergere
 38. T2
  Unii useri nominalizati de tine au jucat "Balena albastra" si s-au sinucis in deplin anonimat, cu iz rusesc!

  RăspundețiȘtergere
 39. Intr-un interviu acordat de Dl Gl Bg Jianu, seful DFC/MApN sunt anumite precizari cu privire la noul proiect de salarizare:
  - elementele de baza a salarizarii militarilor: solda de grad, solda de functie, gradatiile si indemnizatia de comanda
  - includerea sporurilor in solda de functie
  - aviatia, marina, fortele speciale si alte categorii vor avea solda de functie majorata
  - toate activitatile desfasurate de militari vor fi comensurate in solda de functie
  - se reaseaza profesia militara asa cum era acum 15 ani in comparatie cu celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar
  - MRU 2/1 a scazut unele functii, dar la cei care le-au scazut functiile vor fi salarizati inca 5 ani la nivelul functiilor actuale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tehno,
   -sunt principii, bune-rele, dar sunt!
   -exista specialitati care vor pierde mult, din start la sporuri; exemplu-sporul de 30 il aveau mai multe categorii, diferite, nu cred ca vor renunta usor!
   -referitor la ultimul tau alin., finalul: *la nivelul functiei avute anterior!
   Vom vedea!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Era cu verdeata...liniste, pace, ambrozie...cantecele...psalmi!

   Ștergere
  4. ar fi interesant sa te vad acolo in loc de multaaaaaaaa verdeata si cantece popoesti , idiotule

   Ștergere
  5. Frumos.
   Te va trimite la smoala!
   Acolo iti da di toate...cu furci si coarne!
   Ai scris urat...in iad sa fierbi!

   Ștergere
  6. :)
   https://m.youtube.com/watch?v=6jmkqHmzuCg

   Ștergere
  7. Includerea sporurilor in solda de functie si folosirea elementelor de baza a salarizarii militarilor: solda de grad, solda de functie, gradatiile si indemnizatia de comanda mi se pare a reaseza si reechilibra cel mai ok sistemul de salarizare in domeniul apararii si sig nationale, inclusiv RECALCULAREA PENSIILOR. De ce ? pt ca in anii 90 si in anii 2000 nu existau foarte multe sporuri care exista acum. Asa se face ca un plt adj de politie are acum salariu mai mare decat un colonel de armata !!!! Peste 100 % cu contributia la pensia suplimentara si cu OMM se poate trece doar daca in baza de calcul nu sunt introduse sporurile cu caracter temporar (ore suplimentare, antena, calculator, de exceptie). Altfel, numai pentru 6 luni cu sal de exceptie se poate ajunge la pensii astronomice pt tot restul vietii.....O pensie mai mare decat salariu unui activ pe aceiasi functie, salari normal nu cu sporurui temporare, ESTE O MARE ABERATIE si nici un ministru responsabil nu ar fi de acord cu asa ceva......chiar daca ar ajunge un fost militar premier si nu ar aproba asa ceva!!!SALARIZAREA militarilor trebuie sa faca diferenta intre subofiteri/ofiteri, intendenta/camp de razboi, operativ/neoperativ, birou/strada...etc. Sa ajungi pe o anumita functie sa fie respectate anumite conditii impuse de ghidul carierei, scoala, pregatire, vechime, experienta...nu poti pune sef de stat major un capitan cu 7 ani vechime !!!! Sau sa ajungi la 41 de ani general cu 4 stele !!!!

   Ștergere
 40. Dupa pensionare am lucrat in viata civila destul de multi ani (pana in 2015). Prin decizia actuala sunt valorificati, nu toti (ca 1% pt. fiecare an). In noua varianta cum va fi? Astept implinirea varstei de pensionare in viata civila si mai primesc o pensie civila separata? Asta convine celor "orientati" ca Dogaru, cu slujbe foarte bine platite si multi ani in viata civila. Nu toti pot fi consilieri in parlament.

  RăspundețiȘtergere
 41. Adevarul despre noua reasezare a functiilor la nivel NATO in armata .
  Ascultati totusi ce spune Ciucă si ministrul Les legat de noua incadrare pe functii a militarilor. Functiile de col/cdt batalion devin functii de lt col/cdt batalion.
  Asa că postulatele ”euclidianului tehnocrat ”cad în derizoriu.
  Acum poate,în sfîrsit, v-a accepta atât el ”tehnoeuclid” cât si alti ”gânditori de doi bani ca el” ca actualizarea s-a făcut si se va face in continuare raportat doar la coeficientii de grad si functie similari/corespunzatori la 01.01 2016 si nicidecum raportat la denumiri /incadrari de functii ”similare” cum zic ei.
  Din coeficientii de grad si functie deriva toate celelalte elemente componente ale soldei brute (gradatii,IC,SM,ID ,g-urile). Acestea se calculeaza/actualizeaza la 01.01 2016 in procentele detinute in perioada celor 6 luni alese prin raportare la coeficientii de grad si functie similari la 01.01 2016 raportati la VRS 197,....
  Cum se va face actualizarea după punerea in aplicare a noii legi a salarizarii ramîne de vazut.
  In solda de functie prevazuta in noua lege posibil sa intre doar indemnizatiile,sporurile fixe ,etc de care beneficiaza absolut tot personalul cadre militare plus SGV-ii, restul indemnizatiilor ,sporurilor ,etc care sunt variabile urmând a se adauga soldei de functie prevazuta in nomenclatorul de salarizare al noii legi.
  Asta deoarece nu poti sa prevezi sume de functie fixe cu sporuri si indemnizatii incluse care sunt variabile de la cadru militar la cadru militar .Atunci soldele de functie prevazute nu ar mai putea fi egale.


  Interviul cu Ciucă si Ministrul Les.
  Putin interesant in rest bla,bla,bla
  https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cel caruia i s-a redus functia cu un grad sau doar coeficientul functiei mai beneficiaza inca o perioada de banii pe functia detinuta anterior!
   Asta a spus tehno si asa se face acum si s-a facut si in trecut!
   Cand nu vor mai fi coeficienti de functie .... vom vedea cum si in ce fel se va aplica!

   Ștergere
  2. Neputand da nimeni o informatie certa 100% nu are rost sa ne certam....vom vedea!

   Ștergere
  3. @ sofer la remiza 19 martie 2017, 09:20. Ai afirmat ca "Functiile de col/cdt batalion devin functii de lt col/cdt batalion".

   In realitate, REDEVIN! Eu cand m-am pensionat, asa am lasat armata. Intrasem deja in NATO. In anii inainte de intrarea in NATO, ne-am facut de cacao atunci cand am intrat in contat cu alte armate. La structuri echivalente, cele din NATO erau comandate de militari cu un grad maxim cu o treapta sau doua chiar in minus fata de cele romanesti.

   Era de coma. Cdt. batalionului american sau danez sau polonez, maxim lt.col. La noi colonel. Si noi si militarii straini eram pusi in situatii penibile. Cand era vorba de preluarea comenzii unice, era ca dracu'. Era delegat sa preia comanda un lt.col. american, iar asta nu putea intrucat ar fi incalcat regulile ierarhiei, intrucat se impiedica de faptul ca avea in subordine un colonel roman.

   Deci, a mai fost asa. Oprea a stricat din nou regulile NATO atunci cand a marit functiile cu o treapta. Acum se revine practic la normalitate!

   Ștergere
  4. Fff exact! + beneficiu financiar pe care l-am specificat mai sus!

   Ștergere
 42. raspuns de penitenciar si "cultura"
  Ai fost ba la poarta??"
  Hai sa va spun: gardienii sunt inarmati,au catuse la dispozitie +bastoane au cheile de la celule,au trupe de interventie in sprijin,detinutii nu fac ce vor ei ci cf unui program strict.....si CULMEA!! gardianul se plange ca e "chinuit" de detinuti....mergeti domnilor acasa nu mai stati in pensionul de domnisoare:):)

  RăspundețiȘtergere
 43. A se asculta bine ce spunse seful SMG https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  Doar ca nu ne deseneaza https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  RăspundețiȘtergere
 44. V-am informat ce a aparut pe facebook.com/mapn.ro in 16 martie 2017 intr-un interviu luat de Col. Purdea sefului DFC/Mapn. Despre proiectul legii salarizarii.
  Interviul s-a deschis cu afirmatia Dl Gl Jianu:"prin noul proiect vrem sa reasezam intr-o ordine fireasca elementele de salarizare militare, astfel incat sa le putem utiliza in calculul pensiilor militare."
  Au fost mai multe intrebari, de ex:"poate fi performanta unui soldat platit cu salariul minim pe economie ?
  R:"categoric nu... Daca acum 10 ani militarii erau a patra categorie profesionala, raportandu-ne la salariul mediu in lei, acum din saisprezece categorii, am ajuns cam pe locul 12"
  Obs.
  1. Eu n-am lucrat pe linie financiara. Statele de plata se aproba de cdt si se verifica de nr.2
  2. In ultimii ani de activitate am avut un punctaj lunar (solda/salariul mediu pe economie) peste 3. Acum aceeasi functie care are acelasi cf de functie si grad, realizeaza un punctaj lunar sub doi.

  RăspundețiȘtergere
 45. Am fost recalculat si eu pana la urma. Pe plus. Ma incadrez in marja de crestere a colegilor mei de generatie de pensionare. Nu am zis ca ma umflu in pene, ci este doar o ocazie cu care mai dezamorsam vreo 4 mituri:

  - cei care cer abrogarea pur si simplu a Art. 40 sunt atat de "gonflati", incat acestia ies pe minus cu orice procent de initiere a calculului pensiei;
  - cei care cer abrogarea pur si simplu a Art. 40, in loc ca acesta sa fie modificat prin revenirea la baza de initiere de 80%, sunt fie stupizi, fie rau intentionati, fie ambele;
  - este in evident ca in lipsa recalcularii asa cum au dorit sa se intample pt. personalul pensionat iante de 2011 - initiatorii, adoptatorii si sustinatorii L. 223/2015 IN ORIGINAL, ar fi trebuit sa raman pana la ipotetica actualizare, tot cu pensia calculata dupa criteriile contributive ale L. 119/2010.
  - era un user - parca Tehno care sustinea cum ca sa NU fac gat de existenta Art. 67 din Legea bugetului de stat pe 2017, care amana restituirea diferentelor pana in trim. IV. Ca oricum voi primi decizia doar in trim. IV. Ei bine, nu este asa, neavand legatura una cu alta.

  De la acest moment, eu consider ca dupa 6 ani si 3 luni, mi s-a reacordat din nou, un drept furat in 2011. Nu conteaza cuantumul, putea fi si pe minus, dar in acel cuantum se regasesc elementele unei pensii militare. Pana la urma, de aici a inceput razboiul - de la desfiintarea unui drept, nu de la un cuantum!

  RăspundețiȘtergere
 46. @olescu
  nu zic "felicitari" pt ca TI SE CUVINE!!.....eu sunt inca in "stand by"/hold /wtf/mother fucker/kiss my ass ...etc(mai am vreo 3 in engleza 5 in rusa si fara numar in romaneste):):)

  RăspundețiȘtergere
 47. Pt Dl R-26500
  Sincer, ma bucur ca vi s-a facut dreptate.
  Am discutat candva cu un procuror militar, prieten de familie, la un sprit, legat de falsificarea grupelor de munca.
  Mi-a spus urmatoarele, cu toate ca in contestatie, eu si altii, am cerut sesizarea parchetului militar competent pt fal si uz de fals in stabilirea drepturilor de pensie:" legea 241/2013 a fost data cu scopul anularii prejudiciului datorat falsificarii grupelor de munca. Faptul ca s-au platit, o perioada, drepturile de pensie din dec 2010 este o consecinta si nu un scop"
  A precizat si art: " legea 241/2013 art 2 al 2:" ...sumele de recuperat...nu se recupereaza..."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai afirmat "legea 241/2013 a fost data cu scopul anularii prejudiciului datorat falsificarii grupelor de munca". Exact! Desi toti stiu ca L. 241/2013 a fost emisa EXCLUSIV pt. reintregirea pensiilor diminuate. Este fals, am discutat la acea vremea. De fapt, dupa cei cu pensiile diminuate s-a ascuns emiterea acelor decizii cu grupe de munca, prin incalcarea legislatiei.

   Aici "gonflatii" fiind si ei in cauza de a returna sume urmare a cresterii eronate a grupelor de munca, au actionat tot prompt. S-au bagat si ei in L. 241/2013 pe langa diminuati. Culmea ca L. 241/2013 a actionat din prima - respectiv din iulie 2013 pt. NERESTITUIREA sumelor provenite din cresterea grupelor de munca, si abia din octombrie pt. diminuati. Desi ar fi trebuit sa fie invers in ordinea prioritatilor!

   E interesanta disperarea "gonflatilor" de a nu fi fost prejudiciati cu niciun leu! Ce au zis? Da-i in basca mea pe aia cu pensiile diminuate, sa mai astepte pana in octombrie! Noi, gonflatii suntem mai importanti sa nu ne fie retinuta nici macar o luna vreo suma urmare a grupelor de munca, nu diminuatii aia ai sulii care stau cu pensiile la 1/2 de peste 3 ani". Si asa a fost! Apropo de naivii care mai cred ca reprezentantii rezervistilor din diverse asociatii, ar fi fost vreodata interesati de soarta adevratilor paliti in 2011.

   Ștergere
  2. ”gonflați” ați fost voi pe L 164.
   Grupele de muncă ar fi trebuit date de prin 2001 ,odata cu aparitia HGR 1294 la fel cun s-au dat aproape ca in HGS 1019/2010 din 2001 prin anexele 2 si 3 la mai si sri.Oricum pâna in 2010 (ultima modificare de incadrare la politistii de la circulatie -AC) mai si sri au avut grupe cf. cu HGs 1019.
   S-au facut multe cereri la mapn in acest scop din 2001 până in 2010 când de abia doar Oprea a reactionat,restul s-au făcut că nu văd si nu aud strigatele celor nedreptătiti. Rapoartele inaintate in acest sens s-au blocat si prăfuit prin sertarele lu Mares si ale sefilor lui care nu au avut curajul sa le promoveze.
   Apoi au venit alti ”deștepti” Dogaru si Dobritoiu si au strigat ca sunt falsuri după ce in campania electorala promiseseră rezervistilor pe la Timisoara ca vor aplica grupele la toata lumea.
   Și uite asa cu ”deștepti” din astia au pierdut map-istii sume frumoase la pensie până in 2016 fata de mai-sti.
   Daca nu facea Oprea ce a facut multi in special din cei disponibilizati ar fi fost muritori de foame cu pensia contributiva calculata prin /30 după cum voia BOC seful de partid pe atunci a lui tehnocrat de la Cloooj.
   Să vezi ce spunea tehnocrat atunci fiindcă tot are el dragoste de /30.
   Dreptate era doar daca L 164 ar fi avut forma L223 asa cum s-a cerut pe acele vremuri (luarea in calcul a tuturor veniturilor impozabile) si nu doar favorizarea unora prin acordarea de pensii după functii trase pe ultima juma de an garnisite cu IC,SM ,etc.
   L 164 o rusine si o pacaleala ca sa prosteasca ”disponibilizatii” sa paraseasca sistemul pentru realizarea scopului de micsorare a efectivelor în vederea integrării.
   Asa ca ”gonflatilor ” pe L 164 lasati L223 sa-și faca efectele benefice pentru cei care au trudit din greu si au primit ca recompense sporuri,indemnizatii,prime,etc.
   Premiile trimestriale si anuale sunt apanajul celor de teapa lui tehnocrat -birocrati cu cotiere nebeneficiari de conditii grele de munca si sporuri adecvate.

   Ștergere
  3. @ sofer la remiza 19 martie 2017, 14:27. Te-a cuprins disperarea cumva? Ai mai expus teoria asta stupida de atatea ori. "Gonflat" este acel fost purtator de uniforma care nu a inteles niciodata ca a fost un accident al armatei! Din moment ce a pus botul la desfiintarea dreptului la pensie militara - drept pe care l-a avut la iesirea sa la pensie. Doar sa se bucure la cativa arginti dati de Boc/Basescu/Oprea, in timp ce alte cateva zeci de mii de militari in rezerva/retragere s-au trezit cu pensiile rase la jumatate sau poate mai mult.

   In disperarea TA dupa argintii lui Boc/Basescu/Oprea ai devenit extrem de contradictoriu. Cine NU lasa L. 223 sa isi faca efectele benefice? Nimeni! Dar cei pensionati pana in 2011 - cei bine ...ututi candva de Boc/Basescu/Oprea, nici NU toleram sa fim prostiti de unii ca tine si sa asteptam efectele bnefice de la Sf. Asteapta, prefacandu-ne ca in absenta RECALCULARII imediate incepand cu 01.01.2016, nou am avea tot pensii contributive in plata!

   In sfarsit, vad ca ii faci statuie lui Oprea! Oprea este un nimeni care a pus botul la "sforariile" unora ca tine si a desfiintat pensiile militare! Fara nicio remuscare ca a lasat zeci de mii de militari in rezerva/retragere cu 1/2 de pensie. Fapt pt. care NU am niciun regret pt. ce i se intampla. Si nici pt. faptul ca a fost infundat de Rise Project https://www.riseproject.ro/ - organizatia aceea in vizorul careia daca intri, nu scapi fara gratii. Si pe care am spijinit-o si eu ... putin!

   In sfarsit! Mai asculta inca o data ce spune seful SMG! Nu este deloc intammplator ce afirma - doar trebuie sa asculti cu atentie! Asa ca eu zic ca vremea "sforarilor" de teapa ta, a cam apus!

   Cat ptiveste Oprea, imi exprim convingerea si va urma un timp in care sa fie degradat complet, nu la soldat, ci complet!

   Ștergere
  4. Din ce a spus seful SMG am retinut printre altele si foarte multi de ăă........ăăă.....ăăă...
   Iar ce a spus seful are legatură cu viitorul cadrelor militare în activitate prin prisma incadrarii pe functii compatibile cu NATO.
   Dar uite asa ka_când stau si mă gîndesc bine ma întreb daca cumva se vor pune în aceeași ordine functiile si pe la MAI sau doar astia de la armata trebuie sa fie compatibili cu NATO si doar la functii nu si la ”traistă/seif”. . CEi din MAI si SRI kaKa_cum vor sta la compatibilitate?
   Apăi noi rezervistii lu pește prăjit avem legatura doar cu istoricul celor sase luni alese si cu noile prevederi ale legii salarizarii prin prisma actualizarii pensiilor cf art 60.Si câtiva cu art 40 din OG 57.
   In rest ,toate bune si-un praz de prânz ,mai ales că d-nu Dragnea ajunseră la concluziunea precum că_că pentru administratiune trebuieste facută o anexa separata în legea salarizarii in care sa se prevada doar minimul de încadrare ,”MAXIMUL”(auzi bre inovatie oltenească) urmînd a fi stabilit de fiecare administratie in parte functie de fondurile disponibile la dispozitie.Asa că tin -te administratie si umfla taxele si impozitele să aibă dom primar salar de belfer regional.
   Bine că am trăit să o aud si pe asta !!!!!!!! Vai di noi cu așa dibaci la conducere !!!! Să vezi ce balamuc urmează la termenul de aplicare a legii salarizării !!!!

   Ștergere
  5. @ sofer la remiza 19 martie 2017, 18:38. Eu am retinut cu totul altceva de la seful SMG. Nu garantez ca nu gresesc. Numai ca s-a exprimat ceva in genul ca in solda de functie va intra cam .. tot ce este bagat azi sub forma de sporuri ... pe langa solda. Asta inseamna ca va creste solda - asa cum este definita. Desi, per ansamblu este destul de posibil ca veniturile totale sa ramana cam aceleasi.

   Numai ca legat de pensii, actualizarea NU se face daca creste M50 - de exemplu, ci numai daca creste solda. Iar daca bai M50 - in solda, atunci creste solda, iar actualizarea se face dupa solda majorata. M50 este doar un exemplu aleatoriu - orice spor auxiliar soldei poate fi de fapt inclus in solda.

   Pe noi ca pensionari nici nu prea ar trebui sa ne mai intereseze cum creste solda - poate sa bage in ea si sporul de stat pe Facebook. Conteaza numai sa creasca, intrucat doar asa putem castiga la actualizare!

   Ștergere
 48. Apropo de o discutie cu Cezar la orele 12:48/13:07. Am obligatia sa va spun ceva (inca o data).


  Blogul NU este pt. rating. In afara de asta, mai este ceva si mai esential pe care o spun franc.

  Blogul este urmarit de multe persoane care doresc sa primesca informatii, opinii etc. cat se poate de reale. La aceste informatii, opinii etc., contribuie fiecare intervenient/comentator cu cate ceva. Atunci insa daca din 20 comentarii, doar unul este pe tema, doar unul ofera o informatie cat de cat credibila etc., iar alte 19 comentarii constituie atacuri la persoane pe stil maidanez, blogul devine NEFRECVENTABIL.

  Ba mai mult! De o buna bucata de vreme, diversi factori de decizie din M.Ap.N. si mai mult ca sigur ca nu numai, isi iau informatii despre pulsul armatei, inclusiv de la la NOI! Niciodata ca decident, NU ai cum sa stii ce se intampla in realitate in popor, daca NU cobori la talpa, sa vezi exat ce se intampla. Iar daca decidentii dau de doar de interventii pe stil stil maidanez, acestea nu ofera nimic concret care sa ne poate sprijini.

  Daca las oricand blogul liber, acesta va capata repede un aspect de Ferentari. De aceea exista moderare si care ma incurca inclusiv pe mine!

  NOTA: ROG A SE RETINE! FIECARE VORBA A UNUI USER CARE CHIAR ARE CEVA A SPUNE, ESTE SORBITA IN SCOPUL CUNOASTERII REALITATII SI A INDREPTARII UNOR LUCRURI. Fapt pt. care ii rog pe acei useri talentati doar sa prolifereze atacuri la alti useri, sa lase atacurile la persoane. Acestea nu exprima nimic in afara de primitivism si ne produc rau tututor. Ce poate sa inteleaga un decident cam ce probleme avem cu adevarat, daca da numai de comentarii intre useri gen "Ba pe a ma-tii, prostule! Iti curg mucii pe piept, 'isa'm-as pe mormantu' ...". Acel decident va concluziona in conditiile unui astfel de limbaj ca de fapt noi nu avem nicio problema, decat poate la mansarda!"

  RăspundețiȘtergere
 49. Felicitări pentru creşterea pensiei! Deşi citesc de 3-4 ori pe zi blogul tău, ai văzut că nu mai comentez. Motivul? Cel la care faci tu referire, atacul la persoană. De exemplu, nu mi-au plăcut faulturile la adresa ta, a lui Karadeniz, Tehnocrat, Corleonu...faulturi pe care le fac unii (de fapt cam aceiaşi indivizi). Se cunosc ei... Argumentele, pro sau contra poţi să ţi le exprimi şi într-un mod civilizat. Hai, vă las! Multă sănătate tuturor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mergem inainte! Dincolo de majorare, eu sunt de departe cel mai impacat ca am din nou pensie militara. Pensia aia contributiva care mi-a fost stabilita cu forta de Boc/Basescu/Oprea prin L. 119, a fost nu doar un cuantum, ci ca un fel de râie de care am vrut să scap mereu.

   Acum ca am scapat de râie, mergem mai departe! Normal ca mergem. Spre 80% baza de initiere si algoritmul de calcul stabilit initial de L. 223. Nu de alta, dar este INDMISIBIL ca dintre toate pensiile de serviciu din Romania, tot ale militarilor sa aiba cele mai dezavantajoase prevederi.

   NU este vorba de lacomie, ci de altceva! Pai doar noi, militarii an avut pensii de serviciu in Romania! Iar acum dupa ce ne-au copiat modelul inca vreo 10 bresle - si cu venituri adevarate, nu ca militarii, tot noi sa iesim pe ultimul loc? Niet! Asa ca mergem inainte!

   Ștergere
 50. Ridicasem o problema pe 17 03 la h 23 06!Cat aveti fratilor pensia de nu va doare ca un plt adj de pol are 44?Ca un lt col 58?Pt mine ca mr cu CS non stop 25 ani ,26 e de cacao!Si nu facem nimic pt activii nostri cum fac politistii?Tot o frecati cum sa fie OG 57 in loc sa ne batem pt baietii nostri activi !Repet ,bateti apa in piua ca la sedintele BOB de-mi vine sa cred ca toti n-ati facut toata viata decat asta!

  RăspundețiȘtergere
 51. @ Vladimir si Raul
  Va felicit dlor pentru pozitia dv. Sunt sigur ca nu fara vreun interes , multi care scriu aici sunt atacati si provocati , tocmai pentru a raspunde cu injurii, pentru a cobora nivelul discutiilor si nu in ultimul rand pentru a reduce interesul pentru blog.
  Sunt foarte multi care considera ca ei au fost,, buricul,, armatei, ca ei au depus cele mai mari eforturi, ca fara creierul lor armata se prabusea. In limbaj medical chestia asta are un nume... nu mai stiu exact cum.
  Noi toti trebuie sa luptam clar pentru cateva lucruri clare
  - pentru respectarea drepturilor militarilor activi
  - pentru drepturile noastre ale celor in rezerva si retragere
  - pentru egalitatea in drepturi cu politistii si cu cei din servicii , fiindca este mai mult decat clar ca legea este aceeasi dar diferentele de venituri sunt fantastice
  - pentru drepturile celor care si-au facut datoria peste granita si pentru ale urmasilor celor cazuti. Nu uitati ca la 01.12.2015 Ciolos s-a fotografiat cu un copil al carui tata cazuse in Afganistan , cu lacrimi in ochi iar cateva zile mai tarziu , cainele turbat si imputit a dat OUG 57.
  Nu trebuie sa avem incredere decat in noi , sa fim uniti si sa nu mai punem botul la provocari.
  Si mai ales sa fim constienti FIECARE de treapta ierarhica pana la care am ajuns. Toti dar toti ne-am sprijinit eforturile pe munca celorlalti. Nimeni nu a lucrat singur. De fapt asta este armata si camaraderia .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred ca ne intelegem asupra unui punct! Dar am stabilit de atatea ori! In absenta gestului lui Ciolos "cainele turbat si imputit care a dat OUG 57" - cum il denumesti tu, noi cei pensionati pana in 2011 nici la ora asta - la 15 luni de la intrarea in vigoare a L. 223/2013, NU aveam nicio baza de a fi inceputa recalcularea in vederea transformarii fostelor noastre contributive in pensii militare de stat!

   Imputiti si turbati sunt eventual cei care au premeditat L. 223/2015, astfel incat sa NU se intample nimic pt. cei pensionati pana in 2011 pana la vreo proxima si ipotetica actualizare.

   Ca atare Ciolos a eliminat o mare discriminare a L. 223/2015. Lui NU i se poate imputa decat ca a umblat la cuantumurile initiale prevazaute de L. 223, NICIDECUM ca eliminat discriminarea!

   Pana la urma cum este mai bine pt. cei pensionati inainte de 2011? Sa ai o lege INAPLICABILA pt. cei pensionati pana in 2011 - pana la o ipotetica si proxima actualizare - adica pe la Pastele Cailor sau sa fii scos cum necum din starea de discriminare inca din prima zi a intrarii in vigoare a legii?

   Si apoi, cine impiedica puterea actuala din Parlament care a fost culmea aceeasi si pe vremea lui Ciolos, sa nu MODIFICE OUG 57/2015 in sensul dorit de militari? Nimeni! Au trecut totusi 1 ani si 3 luni. De la recalculare ne-au taiat din lege de la bun inceput, Art. 40 din OUG 57/2015 este tot pe mana lor de 1 an si 3 luni! Si atunci despre ce discutam?

   Ștergere
  2. Eu m-am referit strict la diminuarea procentului. Nu vreau nici sa fac compuneri . Sunt sigur ca oamenii pricep. Si cand am spus cainele turbat si imputit m-am referit la secventa cu copilul cu care te prefaci ca plangi pentru ca in cateva zile sa ii diminuezi veniturile. De exemplu pentru urmasii celor cazuti la datorie pensia de urmas ar trebui sa fie 100% , te-ai gandit la asta ? Ca nu a murit pentru Leana ...
   Cred ca nu trebuie sa spun de 1000 de ori ca ai dreptate cu privire la capcanele L223....

   Ștergere
  3. @ micutzul
   Mare dreptate ai cu pensiile de urmas pentru cei cazuti la datorie.
   Oricum un stat care-și respecta cetatenii ar trebui sa asigure urmasului celui decedat in primul rând integral pensia pentru care a muncit o viata plus 50% din pensia de urmaș de pe urma celui decedat pentru toata durata vietii.
   Unii desi muncesc o viata pentru o pensie ne parasesc poate chiar după ma doua pensie incasata . și atunci statul lipsit de onestitate anuleaza pensia de drept a urmasului pentru care a muncit o viata si asigura după caz si nr de urmasi 50-75% doar din pensia decedatului.

   Ștergere
 52. @ R 26500
  ”Pe noi ca pensionari nici nu prea ar trebui sa ne mai intereseze cum creste solda - poate sa bage in ea si sporul de stat pe Facebook. Conteaza numai sa creasca, intrucat doar asa putem castiga la actualizare!”
  Părerea mea că domnii aștia cam vântură si nu stiu ce prin interviuri.
  Ca atare să ma lamureasca pe mine cineva cum imi poate stabili ei prin lege o valoare a soldei de functie fixă cu sporuri incluse ,atâta timp cât sporurile sunt atât sporuri fixe ca valoare cât si variabile pe timp efectiv lucrat.
  Ei pot stabili o valoare fixa in bani pentru functiile de Lt col sa zicem doar în conditiile in care includ in solda aceleasi elemente salariale pentru toata lumea plus un procent de sporuri fixe de care sa beneficieze toate cadrele cu functie de lt col în acest caz . Așisderea pentru functiile de slt,lt ,cpt,mr,col sof,MM ,etc.
  Ce se întâmplă în acest caz cu sporurile variabile pe timp efectiv lucrat in conditii grele sau deosebit de grele.
  Orice spor variabil introdus in solda de functie nu mai asigura stabilitatea acelei sume fixe prevazute pentru solda de functie in legea salarizarii.
  Și atunci unde ajungem ?Să consideram ca in soldele cu valori fixe specificate in lege pentru fiecare functie în parte intra doar anumite sporuri fixe general valabile pentru toata ostirea iar sporurile cu caracter variabil pe timp efectiv lucrat se vor adauga la solda de functie stabilita pentru ca sa nu piarda nimeni din venituri ?
  Încâlcite rău de tot si cu iz de ambiguitate.
  --------------------------------------------------------------------------------------
  In rest ,toate bune si-un praz de prânz ,mai ales că și d-nul Dragnea ajunseră la concluziunea precum că_că pentru administratiune trebuieste facută o anexa separata în legea salarizarii in care sa se prevada doar ”MINIMUL” de încadrare ,”MAXIMUL”(auzi bre inovatie oltenească) urmînd a fi stabilit de fiecare administratie in parte functie de fondurile disponibile la dispozitie.Asa că tin -te administratie si umfla taxele si impozitele să aibă dom primar salar de belfer regional.
  Bine că am trăit să o aud si pe asta !!!!!!!! Vai di noi cu așa dibaci la conducere !!!! Să vezi ce balamuc urmează la termenul de aplicare a legii salarizării !!!!
  Sa vedeti ce-i place asta lui Huhurez & Co
  ------------------------------------------------------------------------------------
  Dar vorba ta Gelule ,să fie valoarea soldei de functie prevazută în lege în asa fel încât sa iasa la pensie un pic peste ce avem recalculat. În rest pot baga si ”sporul de facebook” ca mai putin contează. Sefimea oricum isi pregateste felia unsa pe ambele părti. Restul ungerea pe o singură parte sau doar pe dungile feliei.  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce spor in suma fixa cunosti?
   Sincer...eu nu stiu decat fe spruri procentuale!

   Ștergere
  2. Din ce spune seful SMG, soldele vor fi diferentiate in sensul ca vor fi adaptate la risculului muncii la modul, concret. Ba in interviu, chiar ete pomenit ceva de aviatie si marina. Din asta am inteles de exemplu ca militarul tras pe linie moarta - de exemplu la CMJ, poate avea acelasi grad si functie cu a unui pilot care zilnic face patrula aeriana. Munca fiecaruia fiind la fel de importanta, fiecare insa in alt domeniu. Numai ca cei 2 vor avea solde diferite in favoarea pilotului - si care cel mai probabil acopera riscul fata de omologul de la CMJ. Ceea ce este perfect normal. Cum de altfel este perfect normal ca daca acel pilot nu mai zboara din diverse motive si trece pe o functie cu acelasi grad si functie - dar pe o linie moarta, undeva unde nu se mai spune riscului de a pilota efectiv, sa beneficieze de o solda ca a celui de la CMJ.

   Nu stiu cum vor aplica, dar cel mai probabil, totul va tine de definitia soldei. Daca in definitie este bagat ceva de risc etc., aceasta devine fluctuanta, fireste. Daca ai risc - ai o solda mai mare, daca nu ai risc ai o solda mai mica. Adica nimeni NU mai ramane cu spor etern.

   Pe de alta parte, zici ceva "variabile pe timp efectiv lucrat"! Majoritatea dintre noi nu am avut astfel de variabile. Ori 8 ore, ori 24 ore, ori 5 zile, ori 7 - aceeasi solda. Lucru care din datele mele va fi corectat pe viitor, in sensul ca si militari activi vor fi remunerati in sfarsit, la tarif orar calculat la zile lucratoare!

   Ștergere
  3. @ mareș
   ”Sporuri fixe ” însemnînd de fapt sporuri procentuale fixe care apoi se transforma in sume in cadrul soldei de functie preconizata in lege.

   Ștergere
  4. Ei....asa daaa! Acum te-ai exprimat corect!
   Cele mai multe sporuri fiin "fixe"!
   Dar, atentie....ca un user facea greseala asimiland IC cu sporul si nu este corect!
   Solda de functie cu ecart min si max, posibil sa fie data de rangul esalonului!

   Ștergere
 53. Iata o simulare ce include toate variantele posibile privind recalcularea pensiilor militare ! Date luate ca exemplu : vechime cumulata = 48 de ani ; pensia suplimentara ( PS ) = 9% ; Ordinul Meritul Militar ( OMM ) = 20% ; baza de calcul = 4500 lei.Iata clasamentul pensiei brute rezultate :
  1. 80% + 1% + PS + OMM = 6048 lei ;
  2. 80% +1% = 100% ( asadar prag ) + PS + OMM = 5886 lei ;
  3. 80% + 1% + PS = 100% ( prag ) + OMM = 5400 lei ;
  4. 80% + 1% + OMM = 100% ( prag ) + PS = 4905 lei ;
  5. 65% + 1% + PS = 85% ( prag ) + OMM = 4590 lei ( n.n. - conform variantei prezente, respectiv OUG 57 / 2015 ) ;
  6. 80% + 1% + PS + OMM = 100% ( prag ) = 4500 lei ( n.n. - conform variantei Senatului ) ;
  7. OUG 57/2015 abrogata si nu modificata = 3500 lei ( suma reprezinta pensia contributiva ! Aici s-ar ajunge dupa mintea creata a lui Dogaru ( SCMD )!!! ).
  Asa putem vedea pe unde suntem si unde am putea ajunge prin ceea ce va face Camera Deputatilor ! O duminica placuta !

  RăspundețiȘtergere
 54. Doru Serban19 martie 2017, 11:23
  deja m-am enervat!.....mai mult aaa si aaa decat idei si concepte.Verificati si vedeti

  https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inca una si ...ma duc..
   Intrati pe linkul ast si daca nu va speriati...insemneaza ca sunteti tari !!
   aSA CEVA ..4 STELE..,,SA VORBESTI" 3 MINUTE SI SA NU SPUI ...nimic..
   tRECAND PESTE IMPOLITETEA FACUTA FATA DE ..MINISTRUL CIVIL ..
   LAS LA O PARTE CA -I MAI MARE IN FUNCTIE ..DAR ERA ..INVITAT SI NORMAL SA IA PRIMUL CUVANTUL...
   CREDEAM CA ODATA CU POPESCU(Dumnezeu sa-l odihneasca) am scapat ...dar surpriza surpriza

   Ștergere
 55. Mos martine pe bune ca nu sunteti sanatos!De unde dracu scoti o baza de calcul de 4500?La o VR de 217 la O fct de mr la max de 4,1 la un grad de cacao cu sporuri de doi lei cum dracu ajungi la asa baza?Ma rog tu oi fi facut-o pt col dar oricum tot nu iese pt cei pensionati inainte de 2000!Repet cred ca sunteti numai col pe aici ,cu pensii babane si n-aveti ce fsce de comentati pe aici cu o anumita frica referitoare la diminuare!

  RăspundețiȘtergere
 56. 1.Variabile pe timpul efectiv lucrat, ex: spor de radiatii, spor de pericol, casari munitii, etc. Sporul de radiatii daca se aorda in locul de munca unde prestezi, il ei daca esti la munca, daca esti in concediul de odihna, nu-l iei.
  2. Cu pilotii, scafandri, etc. Riscurile meseriei, efortul, etc. sunt acoperite prin mai multe elemente:
  - prevederile gradului functiei, superioare altor specialitati. Ex un sublocotenent pilot cand termina scoala se incadreaza pe fctie de lt sau cpt. Pt ca la piloti nu vor fi fctii de slt, posibil nici de lt. Adica la aviatie la piloti si in alte domenii riscante, se va plati mai bine datorita functiei de incadrare si mai putin datorita primelor de zbor sau altor indemnizatii sau sporuri.
  - reducerea stagiului de varsta in grad cu un an la piloti. Cel putin asa era in proiectul de statut al cadrelor militare pus in 2016 in dezbatere publica
  - norma de hrana.
  Etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tehno
   Acum se ia sporul de rad. si in CO! Ce va fi...vom mai vedea!
   Multe instructiuni fi vor fi schimbate...

   Ștergere
 57. Stimati colegi,va informez ca sursele mele chiar din interiorul Camerei Deputatilor mi-au confirmat ca nu se misca nimic nici pentru PL-x 82/01.02.2017 nici pentru PL-x 39/01.02.2017 Proiect de Lege pentru completarea art.110 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.Oseara buna.Dragos Icleanu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşazisele modificări la art. 40 sunt lansate pentru liniştirea pensionarilor militari. Politicul are alte obiective şi interese.
   După zecile de emailuri şi dupa reacţiile de pe bologuri, forumuri, facebook nu pot să nu remarc ca astfel de manipulari se cam fac profesionist şi la noi.

   Ștergere
 58. Va rog sa-mi conumicati pe adresa de e -mail dragos.icleanu@yahoo.com cum pot intra in legatura cu dvs prin e-mail. Cu stima Lt.col.r.Dragos Icleanu

  RăspundețiȘtergere
 59. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum se face ca acum nu numai ca scrii corect si logic...dar stiii sa umbli si prin documentele CD??

   Ștergere
  2. D-na mirela "ma uimiti"!! ce grad si ce functie aveti?.....asa de amorul artei ca la betie tov.(gradul) ati scris ff corect,nu ca o babaciune de 83 de ani care este agramata dar foloseste perfect internetul si calculatorul si stie si engleza mai bine ca olguta(olgleza mai nou)
   Tov "mirela" hai ca e timpul sa va luati de acum si al 3-lea nume conspirativ...primele doua sunt compromise.
   PS si daca uitati misiunea si nu va puteti concentra beti domnule mai putin,ca e greu sa joci teatru cand esti manga si uiti "rolul"

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @mirela marinescu fosta....stim cine.Numele meu nu e real nici poza de profil dar imi place ca ati revenit la analfabetismul teatral domnule(gradul):):)

   Ștergere
  5. mirela marinescu
   va citez:

   "si eu am umblat in toata lumea inainte de 1989 ,asta ca sa nu va mai mirati , asa ca.. ."
   ........................................................................

   Eheee toti stim cu ce aprobari umblau unii in lume inainte de '89
   Cum s-ar zice: SA TRAITI TOV SECU.(ca morcovul):)

   Ștergere
  6. esti dus cu pluta ,dragule . eu cred ca iti lipseste o doaga

   Ștergere
  7. da ,am umblat prin lume .ca tu cat esti de invidios nu poti sa intelegi nimic ,

   Ștergere
 60. OK! Am inteles......asta este varianta ZIP-Demo a "Dreptatii pana la capat!"!?

  RăspundețiȘtergere
 61. CCR a hotărât Guvernul e obligat să dea AJUTOARELE la ieșirea la pensie .Se vor da si retroactiv din 2011https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/861001487372436/

  RăspundețiȘtergere
 62. oare o fi cineva pe aici"cu minte de adolescent"?(regula 4)eu stiu o singura persoana dar i se mai aplica inca 5 reguli.....asa sunt "adolescentii":):),obligatoriu cu "fonctii mari" cum zicea Nea Luca Caragiale
  Adolescenții vor fi terorizați! S-au descoperit regulile jocului „Balena Albastră” special create pentru România:

  1. Foloseşte cratima când este cazul.
  2. Nu mai asculta manele.
  3. Citeşte o carte
  4. Nu mai scrie cu k și y când nu scrii kilogram sau yacht.
  5. Renunță la spart semințe.
  6. Vorbeşte fără dezacorduri.
  7. Foloseşte „extraordinar” în loc de „oh my god”
  8. Ține țigara fără sârmă, ca să îți miroasă degetele acasă.
  9. Joacă „Fazan” pe capitale.
  10. Ține-ți respirația doar atunci când înoți cu capul sub apă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. si mai renuntati la ok,ok,ok......"kiar" asa cum va spun:):)recunoasteti: "kiar" am dreptate,"kiar" daca nu credeti.....na ca am pierdut niste K-uri:):)

   Ștergere
  2. ref la ce am scris anterior(ca am "invatat" de la altii mai "inteligenti")nu va rog...va scriu doar "pls"
   in engleza autentica inclusiv cea actuala NU se prescurteaza cuvantul"please"niciodata/never.....chestii de cocalari romani de genul limbii lui "olgleza/olguteza":)

   Ștergere
 63. @informare desi stiu ca e inutil.Toti puteti vedea asa ceva(stadiul recalcularilor M.Ap.N)

  20.03.2017/38.703/50,87%

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La informarea recalcularilor de ce nu actualizeaza si situatia pensionarilor la zi sa vedem cum stam cu natalitatea, demisiile, ca cei noi nu e cazul ca nu se recalculeaza!

   Ștergere
  2. @ifrim
   pt ca restantele se platesc de la 01.01.2016 inclusiv la urmasi.....de asta nu se "actualizeaza"....si daca se actualizeaza cu ce va ajuta chestia asta.Aia cu "natalitatea" a fost cea mai tare:):):) Pe bune!!

   Ștergere
 64. Ha ha ha... La mirelamarinescu s-a schimbat tura ... Hai mai baieti fiti meseriasi ce dreAkului ( ca la mirela )....

  RăspundețiȘtergere
 65. @mirela, a pro pos de 12.50...un proverb romanesc spune asa :"flamandul tot la mancare se gandeste" iar eu ,parafrazand, spun "betivul tot la alcool cugeta"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. T2
   Pentru unii...nu era suficient ca stiau toti din familie ca sunt prosti...si-au facut si cont pe Faceboo"K"!

   Ștergere
 66. Includerea sporurilor in solda de functie si folosirea elementelor de baza a salarizarii militarilor: solda de grad, solda de functie, gradatiile si indemnizatia de comanda mi se pare a reaseza si reechilibra cel mai ok sistemul de salarizare in domeniul apararii si sig nationale, inclusiv RECALCULAREA PENSIILOR. De ce ? pt ca in anii 90 si in anii 2000 nu existau foarte multe sporuri care exista acum. Asa se face ca un plt adj de politie are acum salariu mai mare decat un colonel de armata !!!! sau un sef de stat major din anii 90 are o pensie recalculata pe actuala lege cat un sef de birou !!!! Peste 100 % cu contributia la pensia suplimentara si cu OMM se poate trece doar daca in baza de calcul nu sunt introduse sporurile cu caracter temporar (ore suplimentare, antena, calculator, de exceptie). Altfel, numai pentru 6 luni cu sal de exceptie se poate ajunge la pensii astronomice pt tot restul vietii.....O pensie mai mare decat salariu unui activ pe aceiasi functie, salari normal nu cu sporurui temporare, ESTE O MARE ABERATIE si nici un ministru responsabil nu ar fi de acord cu asa ceva......chiar daca ar ajunge un fost militar premier si nu ar aproba asa ceva!!!SALARIZAREA militarilor trebuie sa faca diferenta intre subofiteri/ofiteri, intendenta/camp de razboi, operativ/neoperativ, birou/strada...etc. Sa ajungi pe o anumita functie sa fie respectate anumite conditii impuse de ghidul carierei, scoala, pregatire, vechime, experienta...nu poti pune sef de stat major un capitan cu 7 ani vechime !!!! Sau sa ajungi la 41 de ani general cu 4 stele !!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pensiile trebuie sa reflecte ”întocmai si la timp” veniturile realizate in activitate (cu sporuri procentuale fixe ,temporare -adica pe timp efectiv lucrat, etc).
   Legat de activi ,acestora sa le faca veniturile astfel incât sa nu fie depăsiti de pensionari.

   Ștergere
  2. Tare ma tem ca in soldele de functii ce circula pe net sunt cuprinse si sporurile!

   Ștergere
  3. @ sofer la remiza 20 martie 2017, 15:50. Ti-am mai explicat o data ca sustii o stupiditate care loveste atat pe cei in activitate, cat si pe cei pensionati. Si ti-am spus ca stupiditatea ta consta in faptul ca abordezi superificial subiectul grupelor de munca.

   Mergi pe exemplu pragnatic, ca sa iti dai seama in ce groapa conduce ineptia pe care o sustii!

   Un militar IN ACTIVITATE din grupa de munca de risc extrem denumita ALTE CONDITII! Grupa de ii este platita IN ACTIVITATE, cum nu este platita in activitate la nimeni, nici la militari, nici la civili.

   Militarul din exemplu, risca moca, lucreaza, are un venit de 100 LEI. Apoi iese la pensie! Ii calculeaza astia pensia si ii stabilesc un cuantum de 80 LEI. Da, dar NU i-au pus grupa de munca, aia neplatita in activitate! Iar acum ii baga si grupa - 1% pt. fiecare am ce depastes 25 ani vchime CUMULATA (cumulata este de fapt grupa)! Si ii baga cate 1% pe fiecare an in plus, pana ii iese pensia de 120 LEI.

   Si-a depasit venitul in activitate cu 20 LEI? Din ce cauza? Din cauza grupei de munca? Si atunci care este solutia ta, mai, istetule? Ii dai 20 LEI? Adica din grupa de munca? Pai militarul din exemplu a picat de prost si in ACTIVITATE si la PENSIE! In activitate pt. faptul ca a riscat ca boul MOCCA in grupa ALTE CONDITII - pe baza promisiunii ca ii va fi remunerata grupa prin adaos la pensie! Iar cand ajunge la pensie, apare unul ca tine ca ii da cu barda in grupa de munca pe motiv, pe motiv ca pensia i-ar depasi solda.

   'Ti-ar mintea aia de ras pe care nu o ai deloc!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. @ sofer la remiza 20 martie 2017, 18:43. Chiar asa? Iti propun urmatorul experiment simplu:

   1]. La pensia calculata pe L. 119. Taie-ti grupa de munca la fiecare an lucrat, astfel: 25% pt. anii in CD si 50% pt. anii in CS. La ce iti iese, baga si sporurile. Si apoi vezi cam cu cat mai ramai. Cum este fara grupa?

   2]. La pensia calculata/recalculata pe L. 223 modificata. Taie-ti din vechimea cumulata orice an din ce depaseste vechimea efectiva. Stii ca orice depaseste vechimea efectiva, este de fapt ADAOS pt. grupa de munca. La vechimea efectiva, adica cea fara grupa de munca adaugi apoi ce sporuri vrei. Daca NU ai 25 ani vechime EFECTIVA, atunci din 65% scazi cate un an pt. fiecare an in minus din vechimea EFECTIVA. Si la fel - adauga ce sporuri vrei. Si apoi vezi cam cu cat mai ramai. Cum este acum fara grupa?

   Cum poti sa afirmi, mai, ca NU grupele fac de fapt pensia mai mare decat salariul/solda? Cand fara grupe am fi toti fiii ploii la pensie - daca am mai ramane cu 1/2?

   Ștergere
  6. R 26500
   Ce trebuie sa intelegi tu si altii . Grupele te pot face doar cu 85% din salariu similar activ pe cînd sporurile te pot duce si la 130-150% fata de activul similar. Adica cu acoperirea normei de hrana.

   Ștergere
  7. @ sofer la remiza 20 martie 2017, 20:32. Ce NU intelegi probabil doar TU! Ai spus ca o pensie NU trebuie sa depaseasca veniturile unui militar activ. Ca atare, din tot ce depaseste 100%, TU vrei sa tai! Numai ca in cuantumul final intra extrem de multe elemente, dupa criteriul procent din procent! Cand depaseste 100% si vrei sa tai, dai de fapt din orice! INCLUSIV SI MAI ALES DIN GRUPA DE MUNCA!

   Sa NU uiti! Acel procent pentru pensia suplimentara NU este calculat la pensia FARA grupa de munca, ci la pensia CU grupa de munca! Ca atare, daca TU crezi dupa matematica ta ca tu tai doar din pensia suplimentara, de fapt tai in mod implicit si din grupa de munca, adica din propria vechime. La fel OMM - NU este calculat la pensia FARA grupa de munca, ci la pensia CU grupa de munca! Ca atare, daca TU crezi dupa matematica ta ca tu tai doar din OMM, de fapt tai in mod implicit si din grupa de munca, adica din propria vechime - OMM fiind adaugat la acea vechime.

   La fel la orice spor! Tu zici ca sporurile te pot duce si la 130-150% fata de activul similar! Da - dar acelea sunt calculate ca adaos la pensia precalculata cu grupa de munca! Ca daca le adaugi la pensia cheala, adevarata - si care este aceea fara grupa de munca, cu sporurile alea ale tale NU mai ajungi la 80-90%.

   In consecinta, cu afirmatiile tale, iti furi singur caciula. Si acum iti dau un exemplu sa te dau pe spate. Un militar fara sporuri, dar care are 35 ani in serviciu in AC - adica are 70 ani vechime cumulata (i se dubleaza vechimea in AC). NU a AVUT SPORURI, ci o solda de ...ahat! Nu a avut nici contributie suplimentara, nimic! Dar a avut grupa!

   In acest caz, facem calculele:

   1]. In varianta cu 65%. 65% la 25 ani vechime cumulata. Dar el are 70 ani vechime cumulata, asa ca ii dam 1% pt. fiecare an in plus pana la 70 ani vechime cumulata, adica inca 45%. TOTAL = 110%. Este asa sau nu? E dreptul lui, e grupa lui! Iar TU ii dai 10%? Din ce ii tai 10% sa il aduci la 100%, doar ti-am spus ca nu a avut niciun spor, nimic? Clar ca ii tai din grupa 10 ani cumulati = 5 ani lucrati efectiv in AC, dar care devin egal cu zero. Dupa tine! Dar el chiar a lucrat si acei 5 ani in AC! Cine iti da dreptul tie sa ii tai din vechimea sa, adica din grupa de munca? Pt. care in activitate i s-a spus ca ii va fi remunerata la pensie! Iar TU vii acum si zici "M-am razgandit, doar o parte iti mai consider grupa la pensie, si iti tai daca depasesti 100%!"

   2]. In varianta cu 80%. 80% la 25 ani vechime cumulata. Dar el are 70 ani vechime cumulata, asa ca ii dam 1% pt. fiecare an in plus pana la 70 ani vechime cumulata, adica inca 45%. TOTAL = 125%. Este asa sau nu? E dreptul lui, e grupa lui! Iar TU ii dai 25%? Din ce ii tai 25% sa il aduci la 100%, doar ti-am spus ca nu a avut niciun spor, nimic? Clar ca ii tai din grupa ... 25 ani cumulati = 12,5 ani lucrati efectiv in AC, dar care devin egal cu zero. Dupa tine! Dar el chiar a lucrat si acei 12,5 ani in AC! Cine iti da dreptul tie sa ii tai din vechimea sa, adica din grupa de munca? Pt. care in activitate i s-a spus ca ii va fi remunerata la pensie! Iar TU vii acum si zici "M-am razgandit, doar o parte iti mai consider grupa la pensie, si iti tai daca depasesti 100%!"

   Ti-am dat exemplul doar sa iti arat unde conduce stupiditatea gandirii de a limita o pensie la 100%. Uite, fara sporuri, fara nimic, si ti-am arata ca o pensie poate fi mai mare decat solda - doar din cauza grupei de munca! Si este normal sa fie asa, intrucat in activitate NU ni s-au remunerat grupele de munca. Si acum, tu ce faci? Tai din ele si la pensie, doar sa NU iti depasesti venitul din activitate in care NU era de fpat inclus NIMIC pt. grupa de munca?

   Ștergere
 67. ***traian , sa nu uitam ca Npoleon Bonaparte a ajuns general la 24 de ani iar Alexandru Macedon la 14 ani si mergand din 10 in 10 maine o sa vedem ca nepotul lui ...(secret) va ajunge general la 4 ani.

  RăspundețiȘtergere
 68. Nu va uitati la procentul pensiilor recalculate. In primul semestru 2017 se cunosc toate elementele necesare si suficiente privind efortul bugetar al platii drepturilor de pensie. Dupa acest moment se vor lua hotarari de cei in drept, privind aprobarea intr-o forma sau alta a oug 57/2015 art 40.
  In nici o situatie un pensionar militar nu va depasi solda unui activ, raportata la aceleasi, functii si vechime.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Referitor la ultima frază trebuie să mai studiezi din greu și numai după ce esti edificat în profunzime să te pronunti.

   Ștergere
 69. Ce parere aveti?

  https://www.antena3.ro/actualitate/ce-salariu-are-politistul-marian-godina-404542.html

  RăspundețiȘtergere
 70. Pentru domnii tehnocrat și șoferul .. ,
  La un pensionar în calculul pensiei intra , ipotetic TOATE sporurile militarului în activitate , după care le ,, dijmuieste ,, la 65% .Cum sa fie pensia mai mare ca retibutia activului ? Altele sunt elementele ce conduc la mărirea pensiei , acelea pe care le invoca dl R ..... .

  RăspundețiȘtergere
 71. @Gelule, sper ca macar acuma in al XIlea ceas iti dai seama de ce factura sunt alde,cezar, tehnocrat si avyamuci. Nu stiu daca ai observat cu cata "manie proletara" ataca pensionarii militari si eventualele venituri/ drepturi dar sa stii ca "nu mor caii cand vor cainii" si in scurt timp , tocmai acestia isi vor musca mainile de invidie si de "ura proletara"!

  RăspundețiȘtergere
 72. Salarizarea activilor este data de functie, mai precis de nivelul atins in ierarhia militara. Pensia militara este data tot de nivelul atins in ierarhia militara , pe timpul activitatii. Cum dupa pensionare nu mai poti urca in ierarhia militara nu vi se pare logic ca pensia pt aceeasi functie sa nu depaseasca salarizarea activului ?
  Intreb si eu asa, de bun simt !
  Din partea mea sa-i dea fiecaruia pensia care o doreste. N-am nimic impotriva.
  La actualizarea pe art 60/legea 223/2015 dupa noua lege de salarizare a activilor, unele surprize pot apare de la indemnizatia de comanda, care este posibil s-o ai daca ai comandat sau comanzi structuri militare si nu diverse compartimente sau birouri. Aviz contabililor sefi, etc. care n-au comandat si nu comanda nimic. Cheia de bolta a aplicarii art 60 este functia echivalenta existenta in stat la 01/01/2016 care s-a folosit la recalcularea pensiilor cf art.109 si 110 si cum va fi ea salarizata cf noii legi de salarizare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici tind sa-ti dau dreptate partial, dar atat timp cat o functie are in stat denumirea de Cdt., Loct, sef....va primi ID, intrucat este seful unui colectiv!
   Cat priveste echivalenta functiilor este posibil dar, la data intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii unitare!

   Ștergere
 73. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar, sa spuna el singur ce mail i-a trimis cdor de marina care a cerut sprijinul pt semnaturi la cele 3 memorii facute in sprijinul activilor si pensionarilor!
   Eu il am....dar astept sa scrie el cum si ce a dorit sa influenteze!

   Ștergere
 74. Pt Dl care manuieste stivuitorul, cu incarcator lateral sau frontal, in remiza
  N-am lucrat la pension asa ca am sporuri peste 30%.
  Posibil ca remiza dumneavoastra sa aiva geamurile mate si sa nu vedeti nimic in exterior. Iesiti afara din remiza si priviti lumea reala.
  Veti fi surprins de cate lucruri veti vedea . Sigur veti vedea altfel lucrurile, inclusiv in domeniul salarizarii si drepturilor de pensia ale militarilor.
  Sunteti ca soldatul militar din RM 2, v-o uitat armata in remiza si tot acolo sunteti si acum.
  Domnule, "razboiul" s-a terminat, mergeti acasa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Are si el Facebook?....caci stia doar familia ca-i ...., acum stiu toti!

   Ștergere
 75. @ șofer de remiză
  Când discuți de pensii și raportezi cuantumul acestora la solda activului echivalent faci niște erori impardonabile care mă fac să cred ca ai alt rost pe aici decât cel de comentator. Ce-i drept nu ești singurul, s-au cam înmulțit de ceva vreme postacii ăștia cu ruperi de ritm.
  Pensia militară nu are nimic de a face cu fostul OMM sau actualul semn onorific în Slujba Patriei și nici cu contribuția pentru pensia suplimentară.
  Primul este un supliment financiar care se acordă militarilor in rezervă sau retragere, prin legea 80/1995, ca o compensare pentru limitările și îngrădirile unor drepturi constituționale. Legiuitorul a ales soluția acordării acestei compensații militarilor în rezervă și retragere din anumite considerente care e posibil ca în viitor să se schimbe.
  Contribuția pentru pensia suplimentară a fost o chestie introdusă în 1967, prin legea 27/1966, ca un fel de fond privat de pensii pentru toată lumea. A fost modificată ulterior privind procentul de contribuție în 1986 și 1998. Din 01.04.2001 odată cu intrarea în vigoare a legii 19/2000 s-a abrogat contribuția pentru fondul de pensie suplimentară deci acest procent ce se acordă suplimentar din pensie funcție de perioada de contribuție se tot micșorează și va dispărea în următorii 10-15 ani.
  Normal este ca atunci când discutăm de calculul pensiilor să dăm deoparte aceste bonificații, care se adăugă, vremelnic, abia după ce se calculează pensia, normală și firească, reieșită din legile de pensionare, ca procente din acestă pensie.
  Problema spinoasă o reprezintă cuantumul pensiei militare raportat la solda activului, echivalent ca grad, funcție, vechime, armă/specialitate, condiții de muncă. Normal ar trebui ca pensia să nu depășească solda/salariul. Doar că legiuitorul din anumite motive a ales ca pentru diferitele condiții de muncă, sporurile cuvenite celor ce lucrează altfel decât în condiții considerate normale să se primească nu în activitate ci la pensie prin niște bonificații privind micșorarea vârstei de pensionare cât și prin adăugarea unor procente la calculul cuantumului pensiei. Așa se ajunge în situația ca unii pensionari să poată obține teoretic dar și practic o pensie mai mare ca solda/salariului activului echivalent cu el. Nu discutăm considerentele acestor situații deși în mod cert au o logică din care dau un singur exemplu, speranța medie de viață mai mică la cei care au lucrat în grupe de muncă.
  În cazul specific militarilor, beneficiari ai unor pensii militare de stat, diferite oarecum de sistemul de pensii publice cât și de cel al pensiilor speciale, pentru a nu se depăși frecvent de către pensie veniturile activului prin legea 223 a fost prevăzută o bază de calcul a pensiei mai mică decât veniturile salariale ale activului echivalent. Deci chiar și în condițiile în care pensia militară crește cu niște procente datorate grupelor de muncă această creștere depășește arareori veniturile activului datorita aceste baze de calcul mai mici.

  RăspundețiȘtergere
 76. Şi tocmai ce spuneam ieri...Domnilor, unii dintre dumneavoastră sunteţi INCORIGIBILI! Nu mai aveţi nicio şansă de "vindecare". Măi Viorel Kiş, măi omule, stai liniştit că-ţi strici "bypass-ul" şi nu ăla de la elice, ci ăla de la "motor". Parcă ziceai că ai "stent" la inimă. Eu nu văd de ce atîta înverşunare din partea ta şi a altora atunci cînd purtaţi o discuţie. Iar în altă ordine de idei, fără supărare, dacă ai ceva de spus şi EŞTI BĂRBAT, nu-ţi mai şterge precum mîţa _ahatul comentariile. Ori postezi ceva, ori nu, ce mama _racului!

  RăspundețiȘtergere
 77. In noua lege a salarizarii solda(salariul) va fi format exact din aceleasi componente ca si in legea lui Boc(284/2010),adica, SFB, indemnizatii,compensatii,sporuri, etc.
  SFB = SF + SG + Gradatii + S. de comanda
  SF va fi cea prevazuta in noua lege a salarizarii, care de fapt o sa cuprinda si Solda de merit si ID si Sporul de confidentialitate( fidelitate.)
  La SFB se mai adauga celelalte sporuri pe care le are fiecare, calculate in procente din SFB. Si gata solda. Deci nu o sa mai existe nici SM, nici ID, nici SConf. O sa existe solda de functie care are un minim si un maxim iar fiecare va fi incadrat in functie de locul de munca corespunzator gradului , va primi o suma fixa (SF) fara indici de salarizare si fara o valoare de referinta.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!