luni, 6 martie 2017

Au fost aruncate pe piață informații despre viitoarea salarizare a personalului din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale! Precum și demonstrația că remunerațiile actuale din M.A.I. sunt mai mari în medie cu 40% decât cele din M.Ap.N.!

În stilul general al politicii de șantaj electoral dusă prin tradiție de PSD & Aliații, respectiv cu majorări salariale etapizate, care apar la orizont ca o Fata Morgana după care alergi mereu, dar nu o prinzi niciodată! Finalul etapelor și desigur și cel mai consistent, urmând să fie o promisiune aplicabilă abia în anul ... 2021. Respectiv în anul (maxim) în care ar trebui să fie efectuată rocada cu o altă guvernare politică, guvernare care s-ar trezi pusă astfel în situația de a pune în practică chiar ea promisiunile neîndeplinite de PSD & Aliații în timpul propriului mandat. Stilul de șantaj electoral este același ca în cazul Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, adoptată la inițiativa și cu majoritate tot a PSD & Aliaților. PSD & Aliații care în momentul când să aplice chiar ei Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, si-au dat demisia de la guvernare, lasand aplicarea legii la cheremul viitorului guvern Cioloș. Guvern Cioloș despre care se cunoaște că a violat un pic cuantumurile stabilite inițial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Acum însă guvernarea aparține iar PSD & Aliaților. Pe care i-am prins complet cu mâța în sac. După revenirea la guvernare, în loc să se apuce să readucă din nou la original cuantumurile stabilite de ei înșiși în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, nici măcar nu s-au sinchisit de violul acestor cuantumuri prin efectele Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 a fostului guvern Cioloș. Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 care la acest moment se află culmea, tot la cheremul PSD & Aliaților, în vederea aprobării prin lege de către Parlament (traseul legislativ zace aici)! 

Acum, legat despre apariția pe piață a unor prevederi ale viitoarei legi a salarizării care privește exact personalul din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, avem anumite rezerve. Acestea fiind legate de faptul că prevederile în cauză au fost scoase la iveală, numai după amenințările sindicatelor polițiștilor privind organizarea unor mitinguri contra guvernului actual, în perioada 23-25 martie a.c

***

Dar să trecem la obiect! Sursa este Mediafax, respectiv aceasta! Redam materialul in mod integral! Cu o mențiune halucinantă, dar care explică extrem de multe lucruri. Din tabelele anexate, rezultă cu claritate că actualele remunerații din M.A.I. sunt în medie cu cca. 40% mai mari decât cele ale personalului M.Ap.N. Tot din tabele rezultă suficient de multe exemple și cu funcții remunerate dublu în M.A.I. față de funcțiile similare din M.Ap.N. În condițiile în care M.Ap.N. este scutul forte al apărării națiunii - cel extern, fără de care nimic nu mai contează în interior. Ca să nu mai discutăm de faptul că tot M.Ap.N. este singurul organism militar (sau militarizat) din România, care este parte a forțelor NATO!
 
"Potrivit proiectului prezentat luni sindicatelor din Ministerul de Interne, creşterile salariale se vor face gradual până în anul 2021, cea mai mare majorare fiind pentru gradul de soldat din MApN, de 267%, în timp ce la MAI, creşterea cea mai mare va fi la funcţia de plutonier major, de 126%.

Majorările graduale, în următorii patru ani, vor fi diferite pentru salariaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Apărării Naţionale (MApN), astfel încât, la finalul anului 2021, cele două categorii să aibă salariile egale.


Un exemplu, şeful statului major general, secretar de stat-şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, prim adjunctul Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorul Serviciului de Pază şi Protecţie ar urma să aibă un venit de 10.265 lei (la finalul lui 2021), majorările urmând să fie de: 14% în anul 2018 şi 19% în anul 2021, în cazul funcţiilor MAI, respectiv de 84%, în anul 2018 şi 92% în anul 2021, în cazul funcţiilor MApN.


Diferenţele mari dintre procentele cu care vor creşte salariile sunt date tocmai de veniturile diferenţiate din acest moment pe acelaşi grad. 

În ceea ce priveşte adjuncţii SIE şi SRI, majorările vor fi de 10% (în 2018), respectiv de 15% (2021).

Cele mai mari creşteri salariale în MApN ar urma să fie înregistrate, gradual, pentru funcţiile de soldat şi fruntaş, de până la 267%, în anul 2021, în timp ce funcţii similare din MAI vor avea majorări de 91%, respectiv 93%, în 2021.

În ceea ce priveşte majorările din cadrul Ministerului de Interne, cele mai mari se vor înregistra la funcţiile de plutonier major, de 126%, până în anul 2021.

Salariile vor creşte, potrivit proiectului prezentat sindicatelor, şi pentru angajaţii din sistemul penitenciar, acolo unde sindicaliştii se plâng că s-a ajuns la un deficit de 8.000 de oameni, iar un angajat a ajuns să păzească 300 de deţinuţi.

Conform proiectului legii salarizării unitare, funcţiei corespunzătoare gradului de agent- agent şef principal penitenciare, majorarea este de până la 57% (până în 2021)".

De majorări de doar 1% sau 3-5% vor beneficia angajaţii din MAI pe funcţiile de chestor principal de poliţie sau comisar şef de poliţie/penitenciare".


Observație? Nu avem informații dacă și în viitoarea lege a salarizării, militarii iar urmează să fie fraieriți față de angajații din Poliție și din Sistemul Pentitenciare ca în prezent, în sensul ca remunerațiile să fie acordate primilor pt. un volum de muncă raportat la zile calendaristice, iar ultimilor pt. un volum de muncă raportat la zile lucrătoare! Lucru care ar putea fi corectat chiar acum, prin modificarea actualei legi a salarizării!
***
***

UPDATE

Doar la M.Ap.N.! La MAI, SRI, STS, SIE si SPP, datele sunt STRICT SECRET de importamta planetară!

63 de comentarii:

 1. AVANTUL NATANGULUI

  @All, vointa-i mare , cu pensiile si salariile , numai ca , putirintza este tare mica. S-au cam aventurat si au dat de fundul sacului cu danii. Au impartit cam aiurea si se vor trezi cu poporul la usa , iar acuma nu vor veni cu copii si catei ci cu topoare si faclii. Va fi vai si amar in tara daca nu se trezesc si nu vor veni oameni destepti cu multa chibzuinta, care sa alcatuiasca niste grile de pensii si salarii conforme cu restul tarilor adevarate/ cu experineta , din Europ.
  Da vrem sa facem kktul praf si nu suntem in stare sa suflam pulberea.In primul rand trebuie stabilit un raport intre pensia si salariul minim si cele maxime , apoi ajustate , chiar si cu scaderi, in razboi si in dragoste totul este permis. Daca nu o s-o faca vor iesi scantei sub un butoi de pulbere! Ce drept castigat, ce drept de a cheltui banul public fara oprelisti, ce rasturnare de valori cand seful are venituri mai mici decat executantul???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti sugerez sa te aduni un pic si sa revezi acele tabele. Care puncteaza diferentele de salarizare actuale dintre M.Ap.N. si MAI. In defavoarea M.Ap.N., fostule Fighter Pilot. Nu ca nu ar fi corect ce exprimi, dar poate reformulezi!

   Ștergere
 2. cititi-l si pe senatorul serban nicolae.Are numai idei "cretze",deja e plin net-ul de el

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai vazut tabelele? Cam pe la ce grad de agent din MAI sau ofiter, te-ai incadra, d-le Lt. colonel M.Ap.N.?

   Ștergere
 3. O sa dea din *ula.Au ajuns deja la fundul sacului(cum zice T2) pt promisiuni electorale si voturi luate de la betivi si analfabeti(e) pe "vorbe in vant" dupa numai 3 luni de zile.Si ei ne spun noua despre"greseli de comunicare" cine mai crede asa ceva? Si mai spun ca pana in 2021????? pe care bugete? ca eu stiu doar de 2017......restul sunt gogorite aruncate in spinarea viitoarei guvernari.......si iarasi de la capat si tot asa se "rostogoleste bolovanul"

  RăspundețiȘtergere
 4. Aaaa in 2021 sunt alegeri?....ahaaa!!

  RăspundețiȘtergere
 5. PS mie imi "place" de huhurez...Nu se lasa asta sub nici o forma.La el curge numai lapte si miere.Oare de ce?(intrebare retorica bineinteles)ca toti stim motivul($ +functii)

  RăspundețiȘtergere
 6. Uitati-va ce prostii intreaba Dogaru pe olguta vasilescu, niciun cuvant despre pensionari...bla . bla , bla!KKt cu perje!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si cand iti spuneam ca Dogaru este omul sistemului, ziceai ca ... bat campiile! Ia cerceteaza aerian din zbor! Nu cumva a fost si in MAI - la aia din tabele cu 40% in plus fata de fazanii din M.Ap.N.? Ce naiba, doar e public!

   Ștergere
 7. Am gasit niste tabele mai lizibile si le-am inserat in material. In paralel, va readucem in prim plan observatia unui M.Ap.N.-ist vioi de pe Facebook! "Din coloana valorilor evidenţiate cu roşu care reprezintă soldele în plată azi din MAI, rezultă că acestea sunt în medie mai mari cu 40% în comparaţie cu cele de la MApN. Prin acest proiect ele se egalizează. Mai rămân doar sporurile care să le diferenţieze".

  Iar observatia colegului nostru, chiar nu poate fi contrazisa de nimeni. Lucru care ma face sa am deja convingeri ca actuala conducere a M.Ap.N. chiar vrea sa isi tina cuvantul privind scoaterea militarilor M.Ap.N. din conul de umbra in care se afla, vizavi de omologii lor din alte ministere/similare!

  RăspundețiȘtergere
 8. In legatura cu comentariul anterior. Insist sa va aruncati o privire pe decalajul dintre remuneratiile personalului M.Ap.N. si cele ale personalului M.A.I. Este efectiv halucinant. Ocazie cu care am mai spulberat un mit. Este incredibil!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cea mai mare crestere este a cdor de marina pt functia de Cdt portavion din cadrul Garzii de coasta/Politia de frontiera si a Sefului de post!

   Ștergere
  2. Este incredibil. Sublocotentul din M.Ap.N. functie remunerata cu 1438 lei (si la zile calendaristice), omologul din MAI 3104 lei (la zile lucratoare). Daca nu ar avea si solda de grad, primul ar fi remunerat sub salariul minim actual pe economie.

   Un fost al meu coleg - actual sef al SMG care conduce tot ce misca in tara asta la razboi 5353 lei, iar omologul lui din MAI 8646 lei.

   Si cica aia din M.Ap.N. am bagat Romania in NATO. Si in conditiile in care NATO lucreaza doar cu fortele M.Ap.N. - celelalte ministere necontand la nimic.

   Asa se explica multe! Cam totul. Inclusiv in privinta pensiilor militare - mai exact in cazul lipsei de reactie a sindicatelor din MAI. Ce reactie sa mai ai stiind ca esti remunerat cu 40% mai mult decat militarii autentici din M.Ap.N.? Decalajul pastrandu-se inclusiv la pensie, logic.

   Ne mai uitam pe tabele? Colonel in M.Ap.N 3318 lei solda de functie. Deci nu m-a pacalit alt fost de al meu coleg, colonel undeva sef unde nu vreau sa spun la SMG. Are si o academie militara si o facultate de telecomunicatii civila si vreo 5-6 misiuni de razboi. Omologul lui din MAI 6 305 lei salariu de functie. Deci colegul meu din M.Ap.N. - colonel si el in prag de pensie, e retribuit cam ca un locotenent cu varsta de 25 ani(inspector este gradul echivalent pt. locotenent) din MAI. Si cu 22% mai mult decat un ta' major principal de comuna pricajita.

   Vai de steaua noastra, colegi din M.Ap.N.!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 9. Prin urmare un amarat de maior din armata a castigat pana acum 2339 de lei pe cand un amarat de subcomisar a castigat 3793 de lei.Sunt curios de cand este aceasta situatie? Probabil din momentul in care s-a demilitarizat ordinea publica.De ce am fost noi atat de fraieri?Ce fel de conducatori a avut aceasta armata?Niste pisoiasi?

  RăspundețiȘtergere
 10. Pe timpul unui interviu ministrul puncii a puctat de 2 ori ca in armata salariile au ramas mici din cauza ca nu au sindicat!
  La fel a tinut partea SGP...ceea ce este super!
  Citez: "... si cu cat vreti sa marim solda omului asta? Cu 10-20%? Si cu ce il ajut? Sunt la curent cu discutiile din...diverse medii. Ii mares la normal ca sa aiba cu ce trai!"

  PS-am inteles ca pe unii cu meserii diametral opuse îi va penaliza la salariu...dar mai ales la pensie. Ex.: si ing si avocat. Sau si medic si primar. Sau si mincinos si KWI-ist! -:)))
  T2- acum te gandesti de unde bani?.... Din nefurat! Stop la jaf! Atat este suficient!
  Voi nu intelegeti ca pt a iesi din conditia de sclav trebuie sa ai salariul decent?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un salariu decent si domnul Isarescu sa nu slabeasca leul ,cum de fapt a facut intotdeauna dupa marirea salariilor.Cine-l tine acolo pe acest specialist?

   Ștergere
  2. Eu cand am spus mereu ca pana nu dispare blestemata aia de Sectiune a 3-a din Legea 80/1995, armata nu va fi niciodata capabila sa isi apere vreun drept! Sectiunea aia nu are nicio legatura cu nicio atributie a niciunui serviciu. Este dar o sectiune plina de interdictii de drepturi fundamentale si constitutionale. Care poate fi la fel de bine aplicata oricarei categorii profesionale sau nici uneia.

   Ca atare, pana nu dam cu acea sectiune de pamant, armata va ramane mult si bine de caruta. Caile la indemana: atacarea acesteia in justitie - pe de o parte, la Av. Poporului pe de alta parte. Urmand sa se pronunte CCR daca este normal ca astfel de interdictii de drepturi fundamentale si constitutionale pot fi aplicate selectiv militarilor, evreilor, negrilor sau oltenilor. Sau doar membrilor CCR, membrilor partidelor politice, rromilor si moldovenilor. Deocamdata interdictiile fiind aplicate doar militarilor!

   Asta este cheia reusitei - egalitatea in drepturi si libertati fundamentale! Pe care nu o poate intoarce nimeni!

   Ștergere
 11. De ce te Miri R nu se știe ca diferența de 20 la% rezulta numai la salariu de fidelitate, daca MAN nu a făcut nimic pe aceasta linie ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar o explicatie partiala! Numai ca diferenta medie este de ... 40%. Ce crezi ca am uitat de manevra discriminatorie cu plata la unii la zile lucratoare, iar la altii la zile calendaristice? Niet, nu am uitat!

   Cum nu uit faptul ca insititutiile demilitarizate in activitate, NU trebuie sa aiba drept de pensie militara? Dar ce puii mei, se remilitarizeaza doar la pensie?

   Nu am garantii, dar eu cam intuiesc cine a aruncat acele tabele comparative pe piata! Fapt pt. care desi sunt scepticul de serviciu, ii salut pe respectivii! Si vreau sa mentionez ca am inteles ce mi s-a transmis din partea colegilor activi, adica sa intru la ... rupere! Si exact asta voi face!

   Ștergere
 12. R26500. Te rog sa mai observi ca s a greșit chiar la etalonul grilei -gradul de colonel, unde in loc sa crească soldele se micșorează. Ei au aplicat un fel de zigzag. Funcție maxima maior = funcție minima lt. Colonel șamd

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asa este. Dactilografii, mau mult ca sigur!

   Ștergere
 13. Stați liniștiți nu va înghesuiți se va da( nu va spun ce) la toți ''până în 2022''.Până atunci euro si dolarul vor fi 10 lei.O să deveniți iar toti milionari în lei( cu care o să cumpărați un pachet de margarina cancerigenă).Nenea ala cu perciuni de la BNR a zis că nu va lăsa la greu si va face milionari ( în lei) pe toți/ Eu va urez de pe acum salutul tovarasesc :''Să trăiți bine''..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Popo, fara generalitati! Discutam și acționăm strict aplicat! Daca chiar vrei sa intri in Elită, desi ai sanse aproape zero! Deocamdată la modul strict aplicat, tabelele din material dau pe goarna faptul ca demilitarizatii din MAI, au remuneratii mai mari cu vreo 40% decat militarii autentici! Raportul fiind pastrat bineinteles si la pensiile militare, unde demilitarizatii din MAI s-au remilitarizat brusc la pensii, plus 40% fata de militarii autentici! Asta este concret! Nu lalaieli cu perciuni si alte trestii!

   Ștergere
  2. Când eram un activitate soldele colegilor care era la MApN ( unde am lucrat si eu 9 ani și 8 luni) erau aproximativ egale( fără SM ) .

   Ștergere
  3. Parca raspopitul Oceanului Planetar plangea pana ieri de soarta intelectualului Sef de post, .... Spiru Haret (si-au batut joc si de reformatorul invatamantului), care mai ceva ca in Juarez/Mexic, lupta cu bandele de traficanti, cu automatul la umar si grenadele la cingatoare!..... si lupta asa de tare, de dimineata pana-n seara ca si dadea gata 5-6 baterii...... de vin!
   Hai sa va povestesc ceva...
   Ceva timp in urma, un prieten a fost 3 ani la Cdm NATO maritim din Napoli! Avea la el docunente personale tip NATO si ale masinii, in rate, oe facilitate NATO!
   Intr-o comuna din Severin il opreste un agent ff tanar, iar seful lui burtos si rosu la obraz tocmai ce iesea din bar!
   Se uita tinerelul prin acte si nedunerit i le inmaneaza sefului sau!
   Comandorul de marina le vorbea cand in italiana, cand in engleza cand in romana...ca sa rada de ei!
   Pe final se uitau ca la poarta noua si i-au inmanat acestuia actele!....dar au si salutat!
   Prietenul meu pleaca si-i aude totusi vorbind..
   -Sefu ce-i cu asta? O fi spion?
   Nu ba, nu stii tu d-alea! E american roman si lucreaza la italieni! Al draku...putea sa dea si el o bere americaneasca! Dar tot îi dadea inainte ca el e la CC-MAR!....or fi pocaiti, d-aia de nu beau beutura? Vai de ei!

   Ștergere
 14. Toxicii apartinand de DGIPI, va uram succes! Puteti canta la alta masa! Dar in niciun caz la cea a militarilor autentici!

  RăspundețiȘtergere
 15. Olescule ...de ce nu ne spui ca Seful SMG ( fost coleg de-al tau , care comanda tot ce misca in tara asta la razboi )- este cel mai mare vinovat , lingau si pupincurist ...care nu a facut nimic pentru asi apara subordonatii , pentru a avea prestanta de Sef SMG .Faptul ca cei de la MI au salariile cu 40% mai mari decat cei de la MApN este vina acestui individ cocotat pe fuctie ( la fel ca si cei dinainte lui ) care a lins clantele politicenilor , slugarind prin teatrele de operatii - alergand dupa stelele de General...in rest este ,, zero "...exact cum a fost si in Scoala Militara - un pilos (ocrotit de Secretarul de partid ...de la Sc.Militara Ofiteri Transmisiuni ) Cine are puterea cea mai mare sa stie cand sa bata cu pumnul in masa politicenilor pentru drepturile subordonatilor ... ? Dogaru ...care isi cauta interesele ? NU !!! Seful SMG- el este omul care trebuie sa stie tot ce misca un Armata , el trebuie sa se bata pentru drepturile subordonatilor , el trebuie sa stie cum si ce trebuie sa faca pentru a apara o tara impotriva dusmanului extern si intern , el trebuie sa ia taurul de coarne cand o tara este condusa de politiceni corupti slugoi intereselor altor influiente externe ! El trebuie sa fie adevaratul militar activ cu drepturi si obligatii...dar niciodata lingaii si pupincuristii ajunsi vremelnic pe aceste functii nu o sa-si apere ...subordonatii ! Asa ca ... nu ne putem astepta la nimic bun , nici din partea acestei grile salariale prezentate ...oamenii sunt aceiasi , iar politica lor tot la fel ca si pana acum... Armata la ora actuala nu are militari adevarati , doar slugi pe post de ghiocei ... cand o sa apara un militar adevarat ...cu sange in instalatie - atunci o sa aiba si Armata drepturi ... altfel nici-o sansa , doar noi vom latra pe aici !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dincolo de generalisme, hai sa fim cu capul pe umeri! Actualul sef al SMG a preluat exact situatia pe care o vezi acum de la fostii sefi ai SMG. Ca atare, pana la proba contrarie, predecesorii lui trebuie dati cu capul de calorifer, nu actualul sef al SMG.

   Pe de alta parte, tabelele din material cu soldele de ...ahat ale militarilor versul ale celor din MAI, au aparut in timpul actualului sef al SMG. Fiind clar ca asta este o miscare provenita din cadrul M.Ap.N. la care are bineinteles un merit si actualul sef al SMG.

   Din tabele rezulta cu claritate cresteri masive ale soldelor personalului M.Ap.N., astfel sa fie ajunsi din urma cei din MAI. Iar chestia asta se intampla in timpul actualului sef al SMG.

   Nu in ultima instanta, eu zic ca faci o mare eroare. Seful SMG este militar de cariera. Iar armata are un ministru politic si o pleiada de secretari de stat tot politici. Ca atare, responsabilitatea nr. 1 pt. tot ce s-a intamplat si se intampla, apartine ministrilor apararii din ultimii 10 ani, secretarilor de stat din ultimii 10 ani si partidelor politice care i-au numit. Seful SMG nu emite legi si ordonante si nu face parte din guvern, spre deosebire de ministri si secretarii de stat. Seful SMG nu poate decat eventual sa demisioneze si atat. Sau sa iasa ca Lt. Alexandru Gheorghe in piata sa isi exprine nemultumirea, iar a 2-a zi sa fie dat afara cum a patit si locotenentul pe care observ ca desi reangajat urmare a deciziei justitiei, nu il mai avanseaza nimeni.

   Ca sa inchei! Man, am spus si o sa spun la nesfarsit! Cheia nu este infierarea cu manie proletara a unui sef SMG, ci abrogarea Sectiunii a 3-a din Legea 80/1995. Aia care incalca drepturile fundamentale si constitutionale care zice ca in calitate de militar n-ai voie sa vorbesti, nu ai voie sa ai sindicat, nu ai voie sa manifestezi etc. Ca din cauza acestei sectiuni se intampla toate ..acaturile armatei. Politistii de aia au salarii mai mari cu 40% - ca au sindicate si dreptul de a manifesta, ca altfel tot pacalici erau si ei.

   Bun! Asadar la acest moment, noi trebuie sa il sprijinim de fapt pe seful SMG si pe militarii activi! Cum? Foarte clar. In strada cu "Jos Sectiunea a 3-a!". "Vrem drepturi fundamentale egale si pt. armata!" etc. Asa ca pana la proba contrarie, noi suntem aia vinovati. Pt. ca avem dreptul sa ne exprimam, dar nu o facem! Asteptam marea cu sarea de la cei activi, iar ei sunt blocati de Sectiunea a 3-a. Iar culmea este ca pagalii nostri in rezerva/retragere zic ca ce treaba avem noi cu activii sau ca ... e aiurea sa existe sindicat in armata! La noi este vina principala, nu la seful SMG.

   Ștergere
  2. Seful SMG este transmisionist, nu infanterist, parca?

   Ștergere
  3. Actualul sef al SMG este intr-adevar infanterist la origine, nu transmisionist. http://smg.mapn.ro/conducere_smg/sef_smg/

   Ștergere
  4. Emanuel
   Fii tu atent ce-ti spun!
   Il cunosc pe gl Ciuca de cand era mr si Cdt B 26I. Si el ma cunoaste..
   In TOpEx nu a slugarit pe nimeni! A fost primul Cdt.B care a luat in subordine o Cp.I din US! Este cam singurul care si-a comandat B intr-o lupta reala... asigurarea unui flanc fescoperit al unei DMc US!
   Apreciez pe cei destepti si care au si ceva sprijin!
   Posibil sa jignesti fara sa cunosti?
   Se oare ca da! Regretabil!
   Un sef SMG nu este un despot si nici ceea ce ar fi normal in NATO, adica Sef al Apararii! Aici este mai complicat putin!.....vom vedea daca se doreste asta!

   Ștergere
  5. .... ia fii atent ce-ti spun Iulian Mares...mai ....stiutori a toate si a tot ...voi stiti sa cititi ce am scris eu ? Sc.Militara .de Transmisiuni care era gard in gard cu Infanteria ... avea un Col. Secretar de Partid ce era pila lui Ciuca - adica unchiul lui - dupa mama - din Craiova ...ce vreti sa mai stiti ?...de cate ori sarea gardul si venea la noi in dormitor unde avea un var - tot pilos ... protejat de acelasi Col . ??? daca nu stii ...mai bine taci , nu incerca sa-l aperi ca faci valuri ...destul de mari - stai in carapacea ta .

   Ștergere
 16. Legiferarea sporului de 75%:
  Ministerul Afacerilor Interne - MAI
  Ordinul nr. 28/2017 privind condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în perioada 1 martie-31 decembrie 2017
  Pai daca facem parte din aceiasi categorie , la pensii, atunci de ce ei au niste drepturi si militarii nu? Ar fi cazul sa fie scosi din lege, dar , capii mafuioti au tot interesul sa-i tina pentru ca amantele si angajatii civili specific lor sa beneficieze de b onificatiile Legii 223/2015.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Niciun functionar public care a avut statut civil in activitate, nu trebuie sa aiba drept de pensie militara dupa incetarea activitatii civile. Este o stupiditate legislativa. Este ca si cum noi am avea drept de pensie de magistrat sau e parlamentar, dar noi nu am fost nici una, nici alta in activitate.

   De altfel, vazand acele tabele, am deja o presimtire. De acolo rezulta clar ca va fi stagnata orice crestere salariala la MAI timp de 4 ani, astfel incat militarii din M.Ap.N. sa ii ajunga din urma pe cei din MAI. Decalajul este infiorator si cu 200% si peste 200%.

   Presimtirea pe care o am, este ca ceea ce vedem in tabele se va regasi si in modificari la pensii. Ia gandeste-te cum! Eu reflectez chiar la modificarea L. 223/2015, astfel incat beneficiari ai pensiilor militare de stat sa ramana exclusiv cei cu statut militar in activitate, fara echivalari din pix si alte ... haturi. Iar acest lucru se poate face culmea ... rapid, prin amendarea Art. 40 din OUG 57/2015 si care urmeaza sa fie aprobat prin lege de CD.

   In situatia mentionata de mine, nu doar ca se creeaza o situatie de normalitate - pensie militara strict pt. activitatea de militar si nu pt. trombonisme cu sefi de post, dar se poate face si rost rapid de lovele pt. majorarea salariilor celor din M.Ap.N. - nu in 4 ani, ci intr-o luna!

   Ștergere
  2. Mosnegeilor nu va duce capul deloc!Dacă sunt scoși polițiștii din legea 223 cine va mai apară drepturile ?(Chiar si așa prin lovitura cu manta ca la biliard).Polițiștii au sindicate puternice sunt uniti si tot sunt batjocuriti de toate guvernele ( e drept nu atât de mult ca cei de la MApN dar în nici un caz nu au venituri cu 40% mai mari cum zice Rxxx) Pe mine nu mă deranjează ca politistii să treacă la sistemul de pensii civil al magistraților (cum e normal deoarece 97% din dosarele penale sunt întocmite de polițiști nu de procurori cum greșit credeți voi) .Întrebarea e cine se va lupta cu politicienii mafioți pentru drepturile militarilor dacă vor rămâne singuri în legea 233 .Dogaru ?Seful SMG? ANCMRR?Lamuriti-ma. Aveți grijă ca drumul spre iad e pavat cu intenții bune.Voi nu vedeți că conducerea MApN nu e în stare să obțină nici măcar OMV pentru amarastenii sgp de parcă aia lupta pentru o armată străină.Și voi visați cai verzi pe pereti când nu va puteți aduna macar 100 de rezerviști cu aceleași propuneri.Din contra fiecare militar rezervist sau în retragere trage spuza pe turta lui ex Tigri2 sau ANCMRR.Treziti- va la realitate.

   Ștergere
  3. @ Patriarhul din Agora 7 martie 2017, 11:03. Popo, esti si chior? Nu vezi tabelele? Cum sa nu existe decalaj de 40%? In tabele apare decalaj si de ... 267% numai la solda de functie. Vezi coloana cu rosu din dreapta cu remuneratiile maxime ale functiilor in MAI si imediat in stanga ei remuneratiile maxime ale functiilor in M.Ap.N. Toate functiile din MAI - fara exceptie de la chestor la SGP, sunt remunerate superior cu mult fata de cele echivalente din M.Ap.N. asa ca pune-ti biciclete pe nas si verifica.

   In alta ordine de idei, te anunt ca tabelele comparative reprezinta exact pumnul in freza smecherilor dat de conducerea actuala a M.Ap.N., ca instrument de aparare a drepturilor militarilor autentici. Pareaza-l daca poti! Dar nu poti, este fatal!

   Eu am mai spus ca in M.Ap.N. bate un vant benefic al schimbarii. Si mai urmeaza ceva, nu s-a incheiat inca!

   Cat priveste miorlaiala cu politistii tai, nu ne intereseaza! Sunt functionari civili si nu trebuie sa aiba drept de pensie militara. Ca vor avea pensie de magistrat, de parlamentar sau contributiva, nu este treaba militarilor, nu ne intereseaza. Acum legat de tabele, devine clar de ce politistii nu au organizat niciodata vreun miting de sprijin al pensionarilor militari! Iar noi chitaiam cu pensiile rase la jumtate! Cum puii mei sa faca miting pt. asa ceva, ca doar nu erau prosti sa isi taie din salariile lor "gonflate" fata de M.Ap.N. doar sa ne reintregeasca noua pensiile!

   Mare minune ca acele plusuri salariale fata de armata si care nu sunt de ieri de astazi, sa nu aiba radacini chiar in pensiile militare diminuate intre 2011-2013, apoi inghetate.

   Si apoi esti si contradictoriu! Plangi pe umerii SGP din M.Ap.N., dar iesi cu politistii in fata, fara sa vezi majorarile salariale medii de 40%, nu? Fii decis daca tot plangi pe umerii SGP din M.Ap.N. si taie "gonflaturile" de 40% din MAI de la agent pana la chestor, si tripleaza intr-o ora soldele SGP din M.Ap.N. Daca tot iti place caritatea!

   Ștergere
  4. Este cam duplicitar...
   Ador mandrii sefi de post si nunumai ce isi pun insigna MApN de studii superioare la camasa bluza!
   Popa...sa fii sigur ca va iau magistratii pe legea lor! De 3-4 X/zi! -:))

   Ștergere
  5. @ Iulian Mares 7 martie 2017, 12:03. Sunt luati deja! Numai ca magistratii le iau deocamdata regulat doar ....politistele!

   http://www.nationalisti.ro/2017/03/politiste-date-cu-japca-procurorilor/

   Te doare mintea unde s-a ajuns cu MAI asta infoiat cu personal cat pt. 5 state.

   Ștergere
 17. @Gelule, nu ai nicio presimtire deoarece aseqara la A3 ministru munci, Lia Olguta a spus aceasta si a promis ca va face dreptate militarilor, recunoscand ca politistii au avut parte de mariri deoarece au "glas" prin sindicate pe cand, militarii nu au , asa ca au in plan sa faca egalarea .Coarna a simtit asta si de aceea este atat de incisiv, el ar vrea ca si alor lui sa le creasca in acelasi ritm , chiar daca s-ar pastra imensul decalaj.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Presimtire vizavi de modificari radicale si la ... pensiile militare. Asta am vrut sa spun. Este creat deja cercul vicios salarizare-pensionare! Este clar ca daca a rasarit .. ahatul privind decalajul imens legat de salarizare, nu are cum ca acest element sa nu influenteze si pensiile. Fiind evident ca si pensiile sunt la fel de ... decalate la cuantumuri intre cele 2 ministere. Una este sa alegi 6 luni baza de calcul in MAp.N. si alta este pensia daca alegi aceeasi baza ca angajat al MAI. In mod sigur ca urmeaza corectii si la acest capitol.

   Ștergere
  2. Pensiile militarilor vor fi actualizate cf noilor solde de functie si grad in fiecare etapa sau...cum?
   Logic si de bun simt in fiecare etapa!
   Zic si eu!

   Ștergere
  3. @ Iulian Mares 7 martie 2017, 11:43. Cf. stilului PSD de tergiversare pana in panzele albe a lucrurilor care necesita finantare, eu zic ca vom fi faultati. In sensul ca vor inventa un articol in urma caruia actualizarea pensiilor se va produce intr-un termen de sa zicem 24 luni (minim), calculat de la ultima etapa a majorarilor salariale. As vrea sa nu am gura aurita, dar ...

   Pe de alta parte, in toata aceasta poveste se conecteaza si introducerea de catre Guvern a acelui Art. 67 din Legea bugetului de stat, care tergiverseaza achitarea diferentelor rezultate din recalculare pana in trim. IV.

   Astia de la PSD, au un stil cam parsiv de a aplica acte normative emise de ei si care necesita majorari. Opereaza intr-adevar majorari, dar taie mereu din altceva si culmea din cadrul aceleiasi bresle. Nu taie brutal, ci de exemplu - nu mai indexeaza ulterior sau ceva in genul asta. Sau "ingheata" ceva tot la aceeasi breasla (L. 241/2013 este exemplul). Astfel incat per ansamblu, suma totala alocata breslei sa ramana tot aceeasi. Chiar sunt curios cine vor fi "lovitii"!

   Ștergere
  4. Personal as dori MAI si in mod special Garda de Coasta a Pol. de Frontiera!
   Astfel va avea "lacrimi reale"!

   Ștergere
  5. Pana se vor hotari, ei, sa ne dea ceva , multi dintre noi vor fi plecati pe pasunile ELIZEE sau la ...Manitu!

   Ștergere
 18. @ Mareș& tigri 2
  Ca să nu vă mai parfumati pe chiept cu scuipați cind dați pe trompeta ”revendicarili” ascultati aci.
  1. în primul rând tanti Olguța a vorbit aseara doar ”politic” adica ce si cum din auzite, nefiind în stare sa explice precis ce inseamna acele ”Minimuri si Maximuri” prevazute pentru fiecare an din intervalul 2018 - 2021 plus inca ceva pe acolo legat de cresterile din grilă.
  A incercat sa ne spuna bâlbâit si in nestiintă precum ca în grila ar fi stipulate solda minima si maxima in care ,citez, după cum a zis ea”își baga ei vechime ,gradatii si ce mai au ei acolo” ??????????? Adica dupa spusele ei ar fi rezulta precum ca minumul este solda de baza si maximul ar fi cu gradatii,indemnizatii si ”ce-și mai baga ei acolo”. Adică asa pe oltenește get-beget. Niste ”ei” acolo pentru d-na ministru.
  Eu cred că este cam fals tanti OLga . Cineva probabil trebuia sa va spuna pe linga nenorocirile cu salariile militarilor si sgp-ilor precum ca acel ”MINIM si MAXIM ” corespund ”COEFICIENTULUI MINIM SI MAXIM” al functiei respective pentru fiecare an in curs.
  Ca atare am tras concluzia că in sfirșit doar in urma ”zgomotului ” făcut de unii prin mass -media au aflat si politicienii dezastrul din salarizarea militarilor.
  Fara ”zgomot” si amenintari cu iesit in strada prin familii ,rude ,etc alaturi de politisti probabil ca dormeau bine in continuare si aveau grija doar de ce stiu sa faca - politica fara rezultate.
  Asa că halal explicatii de la un ministru ”implicat” pina-n gît in elaborarea legii.
  Ma-ș fi bucurat sa sesizati si acest element esential din vorbaria ministrei.

  2. Bani vor fi atita timp cit presedintele ,procurorul general si DNA stau cu lupa pe ei. ”Paza buna trece primejdia rea” se zice.
  Apoi probabil daca se vor repatria si profiturile din ”coco-brazil” si ”aero-florida” precursor la coco-brazil,trai pe vatrai sub lozinca ,”să impărtim si la săraci din agoniseala noastra de partid social ”.
  Cititi profiturile din ”praful de pușcă ” fagarașan , aci mai jos;

  archive.li/1V1QB

  Să vedeti ce surpriza si surse suplimentare de venituri la pensii veti găsi.
  Va recomand sa gasiti si alte linkuri cu aceeasi tema.
  Valabil si pentru Tehnocrat si mai putin pentru Iceparu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Niciun ministru nu a fost niciodata capabil sa prezinte statistici contabilicesti pe domeniul sau. Si este normal, de aia si are armate de consilieri.

   Pana una alta, din toata povestea asta rezulta clar un lucru! Dupa ani de zile de umbra, M.Ap.N. a iesit la ofensiva. A lovit inteligent, prin surprindere si fatal. Indiferent cine ai fi - om politic sau nu, civil sau militar, nu ai decat sa ramai cu gura cascata!

   Si eu zic ca este abia inceputul ofensivei! Cand spun asta, ma gandesc la un act normativ in regim de urgenta care sa abroge nenorocita aia de Sectiunea a 3-a si in primul rand acea prevedere care interzice militarilor sa se organizeze in sindicate. Treaba este prea clara si a zis-o pana si Olguta Vasilescu pe față cât să priceapa iapa! Personalul acelei institutii care nu are sindicat, este luat de prost de toate celelalte institutii. Asta este realitatea, iar tabelele confirma din plin!

   In consecinta asteptam initiativa M.Ap.N. sau de undeva din guvern, abrogarea acelei nenorocite de Sectiuni a 3-a din Legea 80/1995 din cauza careia armata cade vesnic de sase in privinta diverselor drepturi.

   Ștergere
  2. Tu sa ai tupeu sa mai scrii dupa postarea mea de pe 06.03. 2017 ora 05.22!
   Eu nu m-am adresat tie sub nici o forma! Tu de ce continui...ca p.... pe pod?
   Procurorul general si al DNA intr-un stat normal ar trebui qrestati in secunda 1, dupa hotararea CCR!
   Asa ca lingei unde si cand vrei!
   Voiai ca Olguta sa detalieze ca un financiar de unitate?
   Trebia sa te oferi sa o ajuti! Ca prea le stii pe toate...numai cu obrazul nu le ai!

   Ștergere
 19. eu ma amuz:):)
  zice un "destept" nu spun cine
  politistii fac 97% din dosarele penale,.....ha,ha!! intreb cine "politienii" aia de la paza si ordine sau aia de la rutiera,sau seful de post?
  Pai atunci desfiintam procurorii si ramanem cu boby din "las fierbinti"?
  Nene sa ma scuzi(adica nu am de ce sa imi cer scuze) Dar mataluta ai fost militian dar militian convins nu gluma.Mataluta anchetai,mataluta spargeai dintii,mataluta faceai dosarul....asa cum iti venea la interes pt avansare si prime si tot mataluta tov militian bagai dosarul direct la tribunal cu recomandarea b.o.b al pcr.SI GATA SENTINTA.....vorbesti de parca noi nu am fi trait pe vremea aia

  RăspundețiȘtergere
 20. 1. Sunt ofiter superior in rezerva al MApN... echivalentul ( la soldaeu, la venit el) al plotonierului majur din politie.
  2. Toti reprezentantii MApN ,militari si civili , care de/a lungul anilor au participat la negocieri cu privire la soldele MILITARILOR trebuie sa isi prezinte demisiile si sa fie dati in judecata pentru neexecutarea atributiunilor de serviciu si prejudicierea materiala si sociala a militarilor romani.
  3. Acest proiect este un ,,,acat mare si puturos ca toate legile unice votate si promulgate pana acum. Nu au si nu vor avea banii necesari si in cel mai rau caz se va crea din nou un imens decalaj intre soldele activilor si pensiile rezervistilor fiindca o sa se gaseasca un inteligent sa dea o ordonanta de urgenta.
  Nici social democratii si nici liberalii nu inteleg de vorba buna. Pana nu le arati ..... nu te cred in stare de nimic.

  RăspundețiȘtergere
 21. Cei 2 povestitori de claca, popa si cel cu remiza, sunt atentionati inca o data ca prin multitudinea de comentarii in avalansa pe care le emana fara a spune mai nimic concret, determina atingerea rapida a nr. de 200 de comentarii - moment de la care se ingreuneaza accesarea materialului. Pe de alta parte, aici nu este site de propaganda politica, nici de matrimoniale si nici de spovedanie.

  Nu in ultima instanta, acei comentatori stil popa, care intra pe aici doar pt. a preamari virtutile sefilor de post din MAI in fata militarilor autentici din M.Ap.N., sunt rugati sa se retraga in zona breslelor frecventate de functionarii publici civili si sa preamareasca acolo calitatile sefilor de post.

  Ocazie cu care am dat explicatiile necesare celor nemultumiti privind neaparitia unor comentarii stil behaieli si care nu au nicio legatura cu apararea drepturilor militarilor de cariera!

  RăspundețiȘtergere
 22. SOFERUL ...ESTE ACOPERIT SAU DESCOPERIT ?

  RăspundețiȘtergere
 23. Va init sa studiati si aici http://m.cugetliber.ro/stiri-eveniment-grila-completa-a-salariilor-militarilor-i-politi-tilor-cat-vor-castiga-ofiterii-subofiterii-si-militarii-profesionisti-313790

  Rezultatul final al majorarilor si nu mai apar erorile din tabele (unde de exemplu - la colonel in loc sa apara cresteri graduale in linie, solda ba creste, ba scade).

  Cu mentiunea ca o sursa din sistem apropiata de zona "R-26500", CONFIRMA ca grila este deja aprobata si avizata.

  OFITERI

  "Şeful statului Major General, directorul SRI – 2018 – 9857 lei, 2019 – 9939, 2020 – 10.020 lei, 2021 – 10.265 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de general, amiral, chestor general de poliţie, directorul Administraţiei Penitenciarelor: 2018 – 7.902 lei, 2019 – 7984 lei, 2020 – 8065 lei, 2021 – 8147 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de general locotenent, viceamiral, chestor şef de poliţie – 2018 – 7.902 lei, 2019 – 7984 lei, 2020 – 8065 lei, 2021 – 8147 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de general- maior, contraamiral, chestor principal de poliţie – 2018 – 7576 lei, 2019 – 7658 lei, 2020 – 7.739 lei, 2021 – 7821 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de general de brigadă, gemeral de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliţie – 2018 – 6925 lei, 2019 – 7006 lei, 2020 – 7.088, 2021 – 7169 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de colonel, comandor, comisar şef de poliţie – 2018 – 6517 lei, 2019 – 6.599 lei, 2020 – 6680 lei, 2021 – 6762 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie – 2018 – 5540 lei, 2019 – 5621 lei, 2020 – 5.703, 2021 – 5784 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie – 2018 – 4847 lei, 2019 – 4969 lei, 2020 – 5051 lei, 2021 – 5132 lei
  Funcţii corespunzătoare gradului de căpitan, inspector principal de poliţie – 2018 – 3.747 lei, 2019 - 4073, 2020 – 4.399 lei, 2021 – 4725 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent, inspector de poliţie – 2018 – 3503 lei, 2019 – 3910 lei, 2020 – 4236 lei, 2021 – 4318 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie – 2018 – 3259 lei, 2019 – 3747 lei, 2020 – 4073 lei, 2021 – 4.155 lei

  Funcţii corespunzătoare gradului de subinspector de poliţie debutant – 2018 – 2257 lei, 2019 – 2680 lei, 2020 – 2933 lei, 2021 – 3177 lei.

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna ziua, cum s-ar reflecta toate aceste majorari in pensiile militare ? Dati un exemplu daca se poate.....multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea nr. 223/2015 cu sau fara modificarile aduse de Art. 40 din OUG 57/2015, este clara in acest sens. Cu mentiunea ca in baza Art. 40 din OUG 57/2015, Aln. (2) din Art. 60 este deja abrogat.

   "Art. „(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

   a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

   b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

   (2) În situația în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptățite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate. (ABROGAT)

   (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile.

   (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

   Ca atare pana in prezent lucrurile sunt clare! Numai ca NU putem fi siguri ca nu vor exista capcane privind actualizarea pensiilor militare. Acest lucru il vom afla abia dupa ce vom cunoaste textul final al legii salarizarii, in forma care fi adoptata de Parlament. Experienta ne invata ca de la un proiect de lege pana la adoptarea textului final al legii, pot sa apara multiple surprize. Asa ca stand-by deocamdata!

   Ștergere
  2. Tare imi e teama ca vor introduce, ca si intr-un proiect anterior, urmatoarea formulare:
   Pana la finalizarea aplicarii etapizate a prezentei legi (adica pana in 2021), se suspenda actualizarea pensiilor militare.
   Trebuie facut lobby prin toate mijloacele, inclusiv presiune prin mitinguri, daca se afla ca au aceasta intentie.

   Ștergere
 25. Neamul lui manivela,Parosul3 sau Aviamuci@Iar te-ai constipat cu salam sasesc?

  RăspundețiȘtergere
 26. Poate fi si asa:
  - cresterea vizeaza 2021, cand se incheie;
  - atunci se va lua in calcul si actualizarea pensiilor, care se va realiza etapizat in urmatorii ...ani!
  Asadar?
  Din ce rezulta de mai sus, suntem ai nimanui. N-avem sindicate? Ar fi trebuit sa ne bucure, pentru ca avem comandanti!!!.........dar n-avem!

  RăspundețiȘtergere
 27. Vă rog să analizeze, dacă se poate, cineva cu expertiza în domeniu din ce cauza apar diferențe așa de mari intre ofițeri și subofițeri în ceea ce privește nivelul propus pentru solda în noua lege de salarizare .
  Intre slt și col , la nivelul anului 2018 , este o diferență de 4260 lei , iar intre sg măj și plt adj șef de 465 lei , având în vedere ca sunt 5-6 trepte , grade în ierarhie .
  Adică ofițerul debutant când ajunge la gradul de colonel ,, câștigă,, 4260 lei , iar un subofițer decât 465 lei .
  MULȚUMESC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Încerc să vă răspund fără a avea expertiza în domeniu ci doar punându-mă în postura celor desemnați să facă aceste grile din partea MApN. Probabil că au avut în vedere o serie de criterii bine definite la stabilirea grilelor de salarizare. Neavând aceste grile și criterii pot cel mult invoca două pe care le-aș vedea cuprinse în acestea.
   Unul ar putea fi acela că doar un procent de cel mult 10-15 % din sublocotenenți vor ajunge colonei ceilalți vor părăsi cariera militară mai devreme, limitați de numărul mai mic al funcțiilor de ofițeri superior pe când sergenții, căci acesta este primul grad de subofițer, pot ajunge, majoritatea, plutonieri adjutanți șefi, funcțiile maxime la subofițeri și maiștri sunt, cred, într-un procent mult mai mare față de cele minime comparativ cu ofițerii. Un alt motiv ar putea fi acela că funcțiile de ofițer superior sunt funcții de comandă ce presupun un nivel de pregătire/instruire suplimentară față de funcția sublocotenent/aspirat, pe când la subofițeri și maiștri majoritatea sunt funcții de execuție.

   Ștergere
 28. PT. DL Karadeniz,
  Mulțumesc pentru răspunsul dvs.
  Putem cobora nivelul și discrepanta este totusi mare .
  Nu a existat un răspuns logic și mulțumitor din partea decidenților militari .
  Un subofițer cu facultate , consider ca ar trebui sa aibă o solda aproximativ egala cu aceea a unui căpitan .
  Pentru informarea dumneavoastră , acest sistem a fost creat și susținut de gl BADALAN .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am analizat tabele căci în mod sigur vor suferi multe modificări până vor fi introduse oficial în lege și nu vreau sa-mi încarc memoria cu ele acum. E posibil ca decidenții militari să nu aibă un astfel de răspuns și ca în multe cazuri să fie niște sume stabilite ochiometric fără a avea nimic la baza lor.
   Referitor la problema facultății, căci astăzi în România datorită lipsei locurilor de muncă avem mulți militari profesioniști, subofițeri și ofițeri cu studii superioare.
   Normal ca acolo unde statul de încadrare prevede pentru subofițer ori maistru militar studii superioare să fie plătit altfel decât o funcție prevăzută fără. Cât ar trebui plătită nu pot să apreciez. Dumneavoastră spuneți cât un căpitan, fie și așa. Problema se pune pentru cei care au studii superioare dar nu este prevăzută funcția cu așa ceva. Aici ar fi două variante, dacă studiile respectiv pot fi valorificate prin îndeplinirea atribuțiilor funcționale la un nivel superior unuia care nu le are ori pot fi utile în evoluția ulterioară a celui în cauză aceștia pot primi un bonus pentru aceste studii. Dacă studiile respective, să zicem teologia, nu au nici o relevanță pentru calitatea activității sale ca militar nu văd de ce l-aș plăti.
   Mai e o chestie cu studiile superioare la militari, subofițeri ori maiștri, mulți din ei speră și unii chiar obțin pe baza acestora trecerea într-un corp superior. Probabil că e util și eficient financiar să ai un anumit procent din ofițeri, maiștri sau subofițeri proveniți pe această filieră dar fără ca asta devină filiera principală.
   Dacă studiați armata germană în al doilea război mondial veți vedea că majoritatea maiștrilor/subofițerilor tehnici erau ingineri în viața civilă.
   Prin cele țări pe unde pleacă românii în căutarea unui loc de muncă dacă aplici pentru un job sub studiile sau calificarea ta, când te duci la interviu nu treci în CV studii sau locuri de muncă anterioare mult peste cele cerute de post căci nu vei fi angajat.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!