sâmbătă, 11 martie 2017

Atenție, rezerviști pensionați anterior anului 2011 - recalculați și majorați sau care urmează să fiți recalculați! Se clocește anularea recalculărilor efectuate și stoparea recalculărilor care urmează a fi efectuate, printr-un act de trădare comis de "sforari" din conducerile ANCMRR M.Ap.N., ANCMRR S.R.I., SCMD si din conducerile unor sindicate ale polițiștilor!

 PRECIZĂRI IMPORTANTE ADRESATE PERSOANELOR
PENSIONATE ANTERIOR ANULUI 2011
(au fost adaugate ulterior redactarii materialului, urmare a constatarii ca multi militari in rezerva pensionati inainte de anul 2011, fiind indusi in eroare prin diverse metode, nu inteleg efectiv implicatiile nefaste chiar pentru ei, ale abrogarii pur si simplu a Art. 40 din OUG 57/2015

1]. Inițierea și adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, a avut la bază un compromis de proporții bazat pe o discriminare de cel mai prost gust, realizat la cererea expresă a capilor unor organizații ale militarilor în rezervă și sindicate ale polițiștilor.
2]. Compromisul a fost acela ca militarilor în rezervă pensionați anterior anului 2011, să nu le fie recalculate pensiile contributive stabilite în baza Legii nr. 119/2010, în viitorul prea apropiat, pensiilor respective urmând să le fie schimbată doar titulatura în pensii militare de stat. Stare de lucruri care ar fi urmat sa dureze până la o actualizare a pensiilor, la un termen nedefinit, respectiv in termen de 24 luni după o proximă majorare a soldelor militarilor în activitate [Art. 109(2)]. De retinut! Orice operatiune de actualizare, include simultan si recalcularea pensiilor.
3]. Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original a fost adoptată exact cu compromisul respectiv. De aceea au apărut 2 articole cu prevederi diferite: Art. 109 dedicat celor pensionati anterior anului 2011 fara nicio recalculare pana la o proxima actualizare si Art. 110 dedicat celor pensionati intre anii 2011-2016 cu recalculare imediata [in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii - a se vedea Art. 110 (2)].
4]. Urmând ca într-un alt viitor - fara termen concret, pensiile atât ale personalului pensionat pana in 2011, cat si ale personalului pensionat intre 2011-2016, sa fie actualizate. Aceasta ipotetica actualizare urmand a fi si data primei recalculari a fostelor pensiilor contributive atribuite personalului pensionat anterior anullui 2011, respectiv data celei de-a doua recalculari pt. personalul pensionat intre anii 2011-2016 (personal care beneficiaza deja de pensii militare urmare a primei recalculari). A se revedea in acest sens veriga de legatura pt. actualizare care se realizeaza si pt. personalul pensionat intre anii 2011-2016 tot sub acoperirea Art. 109 (1) care include si  referiri la personalul pensionat intre anii 2011-2016, dar numai in segmentul de actualizare, recalcularea pensiilor personalui respectiv fiind efectuata in prealabil prin vederile exprese ale Art. 110(2).
5]. In consecinta, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original a produs o discriminare de proportii intre personalul pensionat anterior anului 2011 si personalul pensionat intre anii 2011-2016. Urmare a faptului ca desi ambele categorii de personal beneficiau la data intrarii in vigoare a legii tot de pensii contributive in plata, unele stabilite in baza L. 119/2010 (personalul pensionat anterior anului 2011) si unele in baza L. nr. 263/2010 (pesonalul pensionat intre anii 2011-2016), legea a omis transformare imediata in pensii real militare prin recalculare a fostelor pensiilor calculate in mod contributiv atribuite personalului pensionat pana in anul 2011.
6]. Compromisul cu efecte profunde de discriminare a fost realizat la cererea si influenta unor persoane pensionate anterior anului 2011. Acestea au indus in eroare atat guvernul, cat si legislativul ca o recalculare a pensiilor personalului pensionat anterior anului 2011 ar fi inutila, intrucat Legea nr. 119/2010 a stabilit pensii cu cuantumuri majorate celor care ar rezulta dintr-o recalculare in conditiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, in vederea transformarii fostelor pensii contributive in pensii real militare. Ceea ce este complet fals! Declansarea in cele din urma a recalcularii si pt. personalul pensionat anterior anului 2011, recalculare posibil a fi efectuata doar urmare a apartitiei Art. 40 din OUG 57/2015, a demonstrat ca in urma recalcularii rezulta pensii atat cu cuantumuri atat diminuate (de regula, in cazul acelor pensii majorate substantial prin efectele Legii nr. 119/2010), dar si pensii cu cuantumuri majorate (de regula, in cazul acelor pensii diminuate substantial prin efectele Legii nr. 119/2010). De retinut un prim aspect! Acele pensii asa zis diminuate, in realitate nu sunt diminuate, pastrandu-se in plata cuantumul avantajos (cuantumul este acelasi ca inainte de recalculare. De retinut un al 2-lea aspect! In majoritatea cazurilor, acele pensii majorate, au in realitate un cuantum mai mic decat al pensiilor carora le-a fost pastrat in plata cuantumul mai avantajos.
7]. Urmare a celor mentionate, constatam ca in absenta Art. 40 din OUG 57/2015 nu ar fi fost posibila recalcularea pensiilor si pt. personalul pensionat anterior anului 2011. Ca atare, acesta este punctul forte si de necontestat al  Art. 40 din OUG 57/2015. Cunoastem si punctul slab: legiuitorul a eliminat discriminarea, dar a pastrat acelasi buget alocat, ceea ce a determinat reducerea plafoanelor bazei de initiere de la 80% la 65% si a plafonului maxim  de la 100% la 80%. Chiar si in aceste conditii, mai constatam ca Art. 40 din OUG 57/2015 nu a diminuat nicio pensie a unui militar pensionat inainte de anul 2011, ci dimpotriva a permis majorarea unor pensii in general cu cuantumuri foarte mici pt. personalul pensionat anterior anului 2011. 
8]. Concluzia fiind cea extrem de evidenta! Cum este mai bine? Sa fie abrogat complet Art. 40 din OUG 57/2015 - ceea ce ar reinstaura starea de discriminare prin intreruperea recalcularilor pt. personalul pensionat anterior anului 2011. Ca sa nu mai discutam de faptul ca operatiunea s-ar produce in conditiile in care cca. 50% dintre recalculari sunt deja efectuate! Ca sa nu mai discutam de faptul ca acele pensii majorate prin recalculare ar trebui din nou rediminuate, plus alte consecinte (returnarea sumelor rezultate din diferente). Ca sa nu mai discutam de faptul ca zeci de mii de militari cu pensii mici au luat la cunostinta din deciziile de recalculare emise deja colegilor lor, de faptul ca acest tip de pensii au fost majorate prin recalculare, fapt pt. care primii asteapta ca si lor sa le vina randul sa intre in normalitate.
9]. In circumstantele descrise, este evident ca cererea acelor lideri ai organizatiilor de rezervisti sau din sindicatele politistilor, de abrogare pur si simplu a Art. 40 din OUG 57/2015, este o rea intentie evidenta la adresa a extrem de multi militari in rezerva pensionati anterior anului 2011. Intrucat o astfel de cerere stopeaza posibilitatea de majorare a pensiilor stabilite multor militari pensionati anterior anului 2011 si care in absenta recalcularii efectuate in baza Art. 40 din OUG 57/2015, ar ramane in continuare cu pensii extrem de mici. Este evident ca solutia ideala in situatia creata, NU este ABOGAREA Art. 40 din OUG 57/2015, ci MODIFICAREA articolului mentionat, astfel incat sa aplice prevederile calcului initial din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original (baza de initiere de 80%, plafon maxim de 100%, luare in calcul a tuturor veniturilor). Ocazie cu care pot fi testate si bunele intentii ale guvernarii actuale, in conditiile in care in urmatoarele zile, deputatii din Parlament vor adopta prin lege OUG 57/2015, unde pot modifica cum vor Art. 40, in avantajul sau in dezavanajul militarilor in rezerva (procesul legislativ poate fi urmarit aici).
10]. Ramane la atitudinea fiecaruia de a stabili ce rol au acele cereri ale  unor lideri ai organizatiilor de rezervisti sau din sindicatele politistilor, care doresc intreruperea recalcularilor pt. personalul pensionat anterior anului 2011. O fac din interes personal sau din pur egoism - avand de-a face cu persoane cu pensii atat de mari, incat nicio recalculare nu la mai poate majora pensia, indiferent de modul de calcul? Sau avem de-a face cu persoane care fac acest lucru la ordin, in conditiile in care stoparea recalcularilor nu poate decat sa creeze o rezervă financiara pt. alte interese decat ale personalului deja pensionat, rezervă ce ar urma sa fie creata in mod evident prin jecmănirea celor ale caror pensii ar fi majorate prin recalculare? PARTEA I

CAPCANELE LEGII NR. 223/2015 PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT ÎN ORIGINAL, PT. PERSONALUL PENSIONAT ANTERIOR ANULUI 2011, PE ÎNȚELESUL TUTUROR!  SPRE DISPERAREA CELOR CARE DORESC SĂ STOPEZE ÎN MOD PERFFID,  PROCESUL DE RECALCULARE A PENSIILOR PERSONALULUI PENSIONAT ANTERIOR ANULUI 2011!  


Rugăm să ridicați cu mult ștacheta, pentru a înțelege exact ce se întâmplă. Întrucât în aceste zile se clocesc lucruri negre pentru personalul pensionat anterior anului 2011 (și care constituie marea majoritate a militarilor pensionați). 

Cu precizarea că dacă are cineva dubii asupra celor ce urmează a fi relatate (și sunt cu siguranță persoane care au astfel de dubii), are o variantă extrem de simplă de verificare și care nu poate fi contestată. În acest sens, persoanele în cauză sunt rugate să expedieze o notificare simplă pe adresa fie a guvernului, fie a comisiilor juridice din Parlament, fie a ministerelor/similare, fie simultan la toate instituțiile menționate (adică la organismele profesioniste care au contribuit la redactarea  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original). Prin care să solicite un punct de vedere despre posibilitatea sau imposibilitatea recalculării pensiilor personalului pensionat anterior anului 2011, în condițiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original - adică nemodificate prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 sau printr-un alt act normativ (ordonanță de urgență sau lege) și care să prevadă expres recalcularea pensiilor și pt. personalul pensionat anterior anului 2011. Iar răspunsul va fi NU,  respectiv că în condițiile  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original nu poate exista niciun proces de recalculare a fostelor pensii contributive stabilite prin Legea nr. 119/2010, astfel încât fostele pensii contributive să (re)devină pensii militare de stat.  

De ce așa? Întrucât așa cum v-am atenționat la vremea respectivă, chiar așa a fost concepută Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, adică în mod și perfid și discriminatoriu. Respectiv, să nu existe nicio recalculare a pensiilor contributive ale personalului pensionat anterior anului 2011 în vederea (re)trensformării acestora în pensii militare de stat, astfel încât să existe recalculare doar în cazul personalului pensionat între anii 2011-2016. De aceea au apărut în lege 2 articole diferite, respectiv Art. 109 pt. personalul pensionat anterior anului 2011 și Art. 110 pt. personalul pensionat între anii 2011-2016. Deși este la mintea cocoșului și elementar d.p.d.v. juridic că dacă nu ar fi existat șmenul legat de eludarea procesului de recalculare a pensiilor pt. personalul pensionat anterior anului 2011, nu ar fi trebuit să existe decât un articol unic privind recalcularea pensiilor, atât pt. personalul pensionat anterior anului 2011, cât și pt. personalul pensionat între 2011-2016, în condițiile în care ambele categorii de personal beneficiau tot de pensii contributive în plată înainte de adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original

Mare parte din persoanele în rezervă/retragere pensionate anterior anului 2011 au fost indus în eroare privind premeditarea nerecalculării pensiilor lor, urmare a unei formulări subversive alambicate a Art. 109 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original. Art. 109: "(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 (...), devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi." Da, numai că prezenta lege în original nu conține nicio prevedere de recalculare a pensiilor pt. personalul care face obiectul Art. 109. Ci doar pt. personalul pensionat între anii 2011-2016 și care reprezintă obiectul Art. 110Art. 110 (2) "Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi". În consecință, inițiatorii  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original au intenționat să procedeze la o măgărie discriminatorie de cel mai prost gust! Deși ambele categorii de personal militar pensionat beneficiau de pensii contributive în plată, recalcularea în vederea trecerii de la pensii contributive la pensii militare de stat, a fost prevăzută punctual doar pt. personalul pensionat între anii 2011-2016 și care reprezintă obiectul Art. 110. În ceea ce privește personalul pensionat anterior anului 2011, în ciuda unei formulări menite a induce în eroare,  Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original  nu prevede la modul operabil, nicio o operațiune de recalculare. Ci doar de actualizare a fostelor pensii contributive, la o data ulterioară necunoscută, cunoscut find faptul că orice operațiune de actualizare induce automat și recalcularea pensiilor. "Art. 109 (2) "(2)Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional și/sau soldelor de funcție/salariilor de funcție ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special și se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi". 

Ce observații finale avem?

1]. În privința persoanelor pensionate între anii 2011-2016, inițiatorii au procedat foarte corect, respectiv:

- au introdus termen bine definit, respectiv de 12 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, privind recalcularea pensiilor lor contributive in vederea trecerii reale la la pensiile militare de stat.
- în cazul posibilelor majorări rezultate din recalculare, acestea s-ar fi achitat asa cum este normal, de la data de 01.01.2016. "Art. 110 (4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi și se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlinește termenul prevăzut la alin. (2) (nota: 12 luni)".

2]. În privința persoanelor pensionate anterior anului 2011, inițiatorii au procedat de-a dreptul lugubru și perfid, respectiv:

- au exclus din lege posibilitatea de recalculare a pensiilor contributive ale acestora prin recalculare in vederea trecerii la pensii militare de stat - la fel ca in cazul personalului pensionat intre anii 2011-2016;
- au intentionat pur si simplu sa redenumeasca fostele pensii contributive in pensii militare de stat, fara ca aceastea sa devina cu adevarat pensii militare de stat, din moment ce nu parcurg operatiunea tehnica-financiară elementare de transformare în pensii militare de stat și care este acea de recalculare;
- au lăsat o singură cale de ordin relativ de transformare a pensiilor contributive si a pensiilor celor pensionati anterior anului 2011 în pensii real militare, respectiv prin actualizare - daca va fi fost vreodata si in termen tardiv de 24 luni de la prima majorare a soldelor - daca va fi fost vreodata! Iar la acest moment, după un an si 3 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original nu a existat nicio majorare a sodelor militarilor in activitate pt. a putea fi initiata trecerea la pensiile militare prin actualizare si in cazul personalului pensionat anterior anului 2011. E adevarat ca exista niste zvonuri cum ca ar urma o noua lege a salarizarii care ar urma sa majoreze soldele militarilor in activitate, incepand cu anul 2018, gradual - pana in anul 2021 inclusiv. Ce inseamna acest fapt transpus in practica pt. cei pensionati anterior anului 2011 in conditiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original?  Exact ce prevede Art. 109 (2) . Respectiv ca dacă vor mai în viață, vor trece în sfârșit la pensiile real militare prin actualizare cel mai devreme în termen de 24 luni de la etapa primei etape de majorare a soldelor (prima majorare de solde = 2018, rezultă că prima actualizare a pensiilor ar fi în intervalul 2019-2020) si cel mai tarziu, dar cel și cel mai probabil - in termen de 24 luni de la finalizarea ultimei etape de majorare a soldelor (ultima etapa a majorarii soldelor = 2021, rezultă că prima actualizare a pensiilor ar fi în intervalul 2022-2023). Moment pana la care personalul pensionat pensionat anterior anului 2011, dacă mai apucă în viață acel moment, ar trebui sa ramana in plata cf. Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, cu pensiile calculate anterior după principiile contributive.
- mai este ceva tot perfid.  Presupunem că 1/2 dintre cei pensionați anterior anului 2011, ar apuca în viață o operațiune de actualizare în vederea transformarii pensiilor contributive stabilite anterior în baza Legii nr. 119/2010, în pensii militare de stat, reale. Cf. Art. 109 (2), dacă prin actualizare va fi majorată pensia, majorarea va fi aplicata începând cu luna actualizarii. Pe când în cazul personalului pensionat între anii 2011-2016, urmare a operatiunii prealabile de recalculare operată după cum este firesc înainte de actualizare, diferențele rezultate din majorare se achită începând cu data de 01.01.2016. Și nu începând cu luna majorării.

3]. Singura corelare a tratamentului aplicat celor pensionați atât înainte de 2011, cât și între anii 2011-2016, realizându-se abia în etapa de actualizare a pensiilor. Actualizare care se aplică în condițiile Art. 109 (2), tuturor. De menționat că forma alambicată a Art. 109 (1) se referă și la personalul pensionat între anii 2011-2016 în baza Legii nr. 263/2010, însă prevederea este operabilă doar în strictă corelare cu Art. 110, respectiv numai pt. etapa de actualizare și numai după parcurgerea de către personalul menționat a etapei extrem de importante de recalculare prevăzute în clar de Art. 110 (2).  

Etapă de recalculare care este omisă în mod intenționat și vădit discriminatoriu de către Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, pt. personalul pensionat anterior anului 2011. Lucru care a fost corectat ulterior, prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 a renegatului Guvernul Cioloș.


PARTEA A II-A

REPREZENTANȚII ASOCIAȚIILOR DE MILITARI ÎN REZERVĂ ȘI AI SINDICATELOR POLIȚIȘTILOR CARE SUSȚIN  PUR ȘI SIMPLU ELIMINAREA/ABROGAREA ART. 40 DIN O.U.G. NR. 57/2015 ȘI NU DOAR MODIFICAREA ACTULUI NORMATIV SAU FĂRĂ SĂ SOLICITE SIMULTAN EMITEREA UNUI ACT NORMATIV CU APLICARE IMEDIATĂ CARE SĂ PREVADĂ EXPLICIT ȘI RECALCULAREA PENSIILOR PERSONALULUI PENSIONAT ANTERIOR ANULUI 2011, ÎN ACELEAȘI CONDIȚII PRECUM ÎN CAZUL PERSONALULUI PENSIONAT ÎNTRE ANII 2011-2016, SUNT TRĂDĂTORI AI INTERESELOR REZERVIȘTILOR!

Pentru că exact acest lucru se întâmplă. Precizăm încă o dată că lovitura sub centură acordată personalului pensionat anterior anului 2011, de către Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original - prin omiterea etapei de recalculare a fostelor pensii contributive, a fost corectată la timp prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 a renegatului Guvern Cioloș. 

Pe cei cu pasiuni politice, vă rugăm sa nu săriți imediat în aer! Ajungem imediat și la cuantumuri! Numai că înainte de orice, trebuie să recunoaștem că în absența Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 care să amendeze Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original,  nu s-ar fi putut declanșa niciodată vreo operațiune de recalculare la personalul militar pensionat anterior anului 2011. În acest mod, Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 corectează imensa stare de discriminare între personalul pensionat anterior anului 2011 și cel pensionat între anii 2011-2016. Toată lumea intrând la recalculare, în aceeași perioadă de timp, așa cum este firesc! Pensia militară reală fiind doar fosta pensie contributivă indiferent dacă a fost stabilită anterior în baza Legii nr. 119/2010 sau a Legii nr. 263/2010, dar musai recalculată.

Neajunsul principal al Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, este arhicunoscut. Deși a eliminat orice discriminare privind recalcularea pensiilor, între personalul pensionat anterior anului 2011 și cel pensionat între anii 2011-2016 - toți intrând după cum este normal în același regim juridic privind egalitatea de tratament, Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 a redus baza de inițiere a calculului pensiilor militare de la 80% la 65% și a plafonului maxim de la 100% la 85%. 

Chiar și în aceste condiții, tot personalul pensionat înte anii 2011-2016, dar și parte din personalul pensionat anterior anului 2011 și cărora le-au fost recalculate pensiile (cca. 50% din M.Ap.N. - celelalte ministere/similare neoferind nicio statistică), au raportat majorări de pensii urmare a recalculărilor operate. Este adevărat că există și persoane pensionate anterior anului 2011 care au constatat că le-au fost emise decizii de recalculare cu cuantumuri mai mici decât cele aflate în plată înainte de recalculare, dar cărora le-a fost păstrat în plată cuantumul mai avantajos (cel al fostei pensii contributive), adică nu au pierdut nimic.

Legat strict de personalul pensionat anterior anului 2011, este evident că în absența Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, nu ar fi fost majorată absolut nicio pensie, întrucât nu s-ar fi recalculat niciuna!

Iar acum asistăm cu stupoare că reprezentanți ai unor asociatii/organizatii de militari in rezerva, dar si ai unor sindicate din poliție, în loc să solicite după cum este normal doar modificarea Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 - în sensul revenirii la baza de inițiere de 80% și plafonul maxim de 100%, solicită nici mai mult nici mai puțin decât stoparea recalculărilor prin anularea/modificarea completă a Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Ce înseamnă în realitate acest lucru? Este evident că înseamnă doar revenirea la starea de discriminare legiferată inițial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original. Mai exact:

- se vor (re)recalcula pensiile cu baza de initiere de 80% si plafon maxim de 100%, dar numai  pt. personalul pensionat intre anii 2011-2016;
- personalul pensionat inainte de 2011 va reveni la situatia initiala, adică să rămână cu pensii calculate contributiv până la proxima actualizare de la Sf. Așteaptă.

Ba mai mult! Anularea/abrogarea pur si simplu a Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 determină nu doar stoparea recalculărilor în cazul personalului pensionat anterior anului 2011 - adică 50% să rămână recalculați dacă tot au apucat așa, iar ceilalți 50% tot cu pensiile calculate contributiv. Implicația este de fapt mult mai amplă, întrucât anularea/abrogarea întregului Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, induce automat:

-  anularea tuturor recalculărilor efectuate în cazul personalului pensionat anterior anului 2011;
- rediminuarea cuantumurilor pensiilor recalculate si care au fost si majorate, la vechile cuantumuri stabilite in mod contributiv;
- restituirea prin executare silită în cazul acelor pensii  recalculate si care au fost si majorate, a tuturor diferențelor încasate pt. perioada 01.01.2016 - data emiterii deciziei de recalculare, diferente care cf. legilor în vigoare vor fi considerate ca sume încasate necuvenit din moment ce au fost acordate în baza unui act normativ care a rămas fără valabilitate.

 De retinut! Legat de ultima mențiune, nu mai poate opera menținerea în plată a cuantumul mai avantajos rezultat din recalculare, întrucât Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original prevede că cuantumul mai avantajos se menține în plată doar există diferențe între cuantumul stabilit de Legea nr. 119/2010 și Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original, nu între cuantumul stabilit de Legea nr. 119/2010 si cel stabilit de Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 (care ar mai fi si anulat/abrogat) sau față de cuantumul stabilit de orice alt alt act normativ cu excepția Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original.

Concluzia acestei părți? Este evidentă, nu? Reprezentanții acelor asociații de militari în rezervă sau ai acelor sindicate ale polițiștilor care solicită anularea/abrogarea pur și simplu  a Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, fără să aducă niciun alt act normativ în schimb care să reglementeze recalcularea pensiilor și pt. personalul pensionat anterior anului 2011, în aceleași condiții precum în cazul personalului pensionat între anii 2011-2016, trădează în mod grosolan interesele majorității pensionate anterior anului 2011.

Nu în ultimă instanță, observăm cu claritate mobilul trădării și care nu este altul decât deturnarea acelor sume care ar fi fost necesare pt. majorarea pensiilor recalculate ale personalului pensionat anterior anului 2011, către alte interese - tot de ordin perfid desigur! Și despre care am aflat câte ceva!

PARTEA A III-A

PE CINE LOVESC DE FAPT, REPREZENTANȚII ASOCIAȚIILOR DE MILITARI ÎN REZERVĂ ȘI AI SINDICATELOR POLIȚIȘTILOR CARE SUSȚIN  PUR ȘI SIMPLU ELIMINAREA/ABROGAREA ART. 40 DIN O.U.G. NR. 57/2015 ȘI NU DOAR MODIFICAREA ACTULUI NORMATIV SAU FĂRĂ SĂ SOLICITE SIMULTAN EMITEREA UNUI ACT NORMATIV CU APLICARE IMEDIATĂ CARE SĂ PREVADĂ EXPLICIT ȘI RECALCULAREA PENSIILOR PERSONALULUI PENSIONAT ANTERIOR ANULUI 2011?

Am stabilit în cele din urmă și acest lucru! Păliții sunt exact tot cei cărora la desființarea pensiilor militare în 2011, le-au fost diminuate dramatic pensiile de către trio-ul satanic Boc/Băsescu/Oprea. Vă readucem aminte că în acel an au fost diminuate dramatic cca. 30 000 de pensii ale personalului aflat în rezervă/retragere. Dramatic înseamnă cu 30%, 50% sau cu 70%. Aceste persoane au rămas în situația respectivă până la data de 01.10.2013, când urmare a Legii nr. 241/2013, acestora li s-au reintregit pensiile. Doar la modul aparent, întrucât începând cu aceeași dată, celor în cauză li s-au "inghetat" pensiile, nemaifiind si indexate ca la toti ceilalti. Pierderea prin neindexare - cca. 5% pt. anii 2013, 2014 si 2015, ceea ce inseamnă o pierdere la cuantum de cca. 25% în numai 3 ani (25% rezulta din procentul calculat la procentul deja neadaugat din neindexarea anterioara). Ca atare, vechii diminuați, au devenit noii păliți!

În mod paradoxal (pentru unii),  dar exact recalcularea permisă prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 a determinat niște majorări ale pensiilor celor diminuați între 2011-2013 și "inghetati" intre anii 2013-2016. Majorari care in fapt, nu reprezinta decat o apropiere de normalitate, acesti oameni având înainte de recalculare niște cuantumuri puternic decalate în minus, față de ale majorității.

Culmea bizarului este însă că exact unii dintre cei pensionați înainte de 2011 și neafectați vreodată de diminuări sau "inghetari", au început să facă gâlci! Si tot acestia trag sforile sa fie incetata orice recalculare pt. cei pensionati anterior anului 2011! Placa ipocrită a respectivilor este cam următorea: " - Mie mi-a fost emisă o decizie de recalculare pe minus. Iar celuilalt, pe plus. Dacă nu îmi era menținut în plată cuantumul vechi ca fiind mai avantajos, mi-ar fi scăzut pensia cu atât! Așa ca eu nu mai vreau nicio recalculare. De ce ăluia să i se mărească pensia și mie, nu?" Ceea ce nu spun însă fariseii în cauză este altceva! Că de fapt cuantumurile pensiilor lor menținute în plată, sunt tot superioare cuantumurilor omologilor lor majorate prin recalculare. 

Dăm și un exemplu, aleatoriu, dar real cu cifre rotunde? Colonelul "T" (nediminuat si "înghetat" de Boc/Basescu/Oprea) - pensia înainte de recalculare = 7 000 lei, pensia după recalculare = 4 800 lei, pensia menținută în plată = 7 000 lei. Colonelul "A" (diminuat intre 2011-2013 la 2 400 lei si "înghetat" intre 2013-2016 la 3 600 lei) - pensia înainte de recalculare = 3 600 lei, pensia după recalculare = 4 800 lei, pensia menținută în plată = 4 800 lei. Iar acum, colonelul "T" cu pensia mentinuta in plata prin efectul cuantumului mai avantajos face gâlci că de ce nu a beneficiat și el de majorarea de 1 200 lei la suma de ... 7 000 lei, la fel precum colonelul "A" care abia ajuns la 4 800 lei cu tot majorare? Ce mai observam raportat la exemplul prezentat? Faptul că in cazul său, pensia fiindu-i "gonflată" cam mult de trio-ul Boc/Basescu/Oprea, colonelului "T" nu i-ar fi majorata nici macar cu procentele stabilite initial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original. Si exemplele pot continua, statisticile de pe teren demonstrand fara posibilitate de negare că toate pensiile majorate prin recalculare, au de fapt cuantumuri tot inferioare fața de cele nemajorate. Ca atare, colonelul "T" trebuie sa gaseasca o solutie personalizata sa isi indeplineasca scopul, desigur una mai putin transparenta si morala! 


Cu toate acestea, reprezentantii unor asociatii/organizatii de militari in rezerva sau ai unor sindicatelor din politie, solicita stoparea oricarei recalculari prin anularea/abrogarea Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Atitudine care dupa cum demonstrat nu face decat sa lovească decât tot in cei loviți și altădată. 
 

 PARTEA A IV-A

Așa cum am afirmat, dincolo de sentimantalisme si stupidități în care cad plasă mulți dintre cei în rezervă/retargere, mobilul real al trădării acelor reprezentanti de asociatii/organizatii de militari in rezerva sau ai unor sindicatelor din politie, care solicita pur si simplu stoparea oricarei recalculari prin anularea/abrogarea Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 fără să pună nimic în loc,  trebuie să fie de ordin pur pragmatic. Și care nu este altul decât deturnarea acelor sume care ar fi fost necesare pt. majorarea pensiilor recalculate ale personalului pensionat anterior anului 2011, către alte interese - tot de ordin perfid desigur! Mai exact spre majorarea doar a anumitor pensii, desigur ale unor "sforari" ipocriți, dar orientați. Să ne imaginăm numai că acele pensii ar fi ale unora care în loc de armată pe pâine ca majoritatea, au predat cu ora la diverse institutii militare sau civile, invartindu-si cheile pe deget si incaltati la la pantofi cu gaurele. Doar un exemplu, întrucât mai sunt și alte mici "dedicatii". Ei, cam in acea directie merg sumele economisite daca s-a stopa recalcularea pensiilor militare pt. cei pensionati anterior anului 2011, prin abrogarea pur si simplu Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Da, ați ghicit! Eventuala stopare a recalcularilor pt. personalul pensionat anterior anului 2011, nu reprezintă decât o "deturnare" a unor sume de la  pensionarii mai amărâți, către un grup exclusivist de "șmecheri". Sume care se vor regasi la actualizare in pensiile personalizate ale unora precum colonelul-sforar "T" despre care am facut referire in partea precedentă!

NOTA: Pozitia perversa a reprezentantilor acelor organizatii de militari in rezerva si sindicate ale politistilor privind stoparea recalcularii pensiilor militarilor pensionati anterior anului 2011 - prin cereri de anulare/abrogare totala a Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, ne-a fost dezvaluita de membri ai organizatiilor respective. Pozitia reprezentantului SCMD este si publica - a se vedea aici!

167 de comentarii:

 1. DLE ,eu zic ca nu este nimic adevarat , recalcularile se fac ,dar cu intarziere, asa cum draftpentru legea salarizarii nu exista si au aparut tabele cu alarii aiurea asa si aceste zvonuri . NU este nimic adevarat si va faceti sange rau degeaba Nu va luati dupa zvonuri . poate doar admita amendamentul cu 80 in loc de65 asa cum afost aprobt in senat anul trecut .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe site0ul SCMD, sunt publicate 2 astfel de cereri NU de modificare a Art. 40, ci pur si simplu de ANULARE/ABROGARE completa a Art. 40. Una este pt. vicepremier si una pt. premier http://sindicatulcmd.blogspot.ro/. Ca atare, cererile sunt adevarate, fiind ... publicate.

   Cat priveste faptul ca aceleasi cereri au venit si de la ANCMRR M.Ap.N. si SRI si de la sindicatele politistilor (de la reprezentantii lor), am aflat de la oameni din organizatiile mentionate. Dar ca nu le-au facut si publice cum a facut Dogaru!

   Ștergere
  2. Mitela
   Esti posesoatea unei pensii de urmas...fost ofiter securitate, tehnic-DSS. Aveti 85 ani. Multo inaonte!
   Corect?

   Ștergere
  3. gresit,foartegresit mare confuzie

   Ștergere
  4. Asa ai zis cand purtai alt nume....

   Ștergere
 2. Fara legatura cu subiectul de mai sus ,dar interesant http://www.stiripesurse.ro/ve-ti-uria-e-pentru-angaja-ii-mai-cu-cat-li-se-maresc-salariile_1184867.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si continuarea aici http://www.mapn.ro/cpresa/15408_COMUNICAT-DE-PRES%C4%82

   Ștergere
 3. Eu cred ca OUG 57/2015, daca se va discuta in Camera Deputatilor in acest an nu vor fi modificari fata de varianta initiala.Se va astepta finalizarea recalcularii tuturor pensiilor militare iar in anul 2018 va fi si prima actualizare a acestora conform Anexei nr.2.din Ordinul M 25/2016 al MApN.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stiam asta si nu gresesc! Numai ca materialul se refera la cererile formulate de unii reprezentanti ai asociatiilor de militari in rezerva si de la sindicatele politistilor, de ANULARE/ABROGARE completa a Art. 40. Nu m-am legat de cererile de MODIFICARE, ci de cele de anulare/abrogare completa!

   Ia uita-te pe site-ul SCMD ca Dogaru are 2 astfel de cereri doar in ultima saptamana! NU de MODIFICARE, ci de ANULARE/ABROGARE COMPLATA. Aceleasi cereri au fost facute si de reprezentantii ANCMRR din MApN, si de cei ai reprezentatntilot ANCMRR din SRI si de reprezentantii unor sindicate ale politistilor. De ANULARE/ABROGARE, si NU de MODIFICARE! Una este modificarea si cu totul altceva anularea/abrogarea! Despre asta este vorba!

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scrie clar in material. " Art. 109: "(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 (...), devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi." Da, numai că prezenta lege în original nu conține nicio prevedere de recalculare a pensiilor pt. personalul care face obiectul Art. 109. Ci doar pt. personalul pensionat între anii 2011-2016 și care reprezintă obiectul Art. 110. Art. 110 (2) "Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi".

   Ca atare, pt. tine = pensionat inainte de 2011, legea nu are prevederi de recalculare "in conditiile prezentei legi" - deci sula vreo recalculare.

   Iar daca tot ai dubii si ai si PILE, intreaba in puii mei orice jurist din guvern si din comisiile juridice din Parlament. Si o sa iti spune exact ce iti spun juristii profesionisti in preambulul OUG 57/2015.

   Citeste! Inscris OFICIAL in textul OUG 57/2015 https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_57_2015.pdf

   " Având în vedere faptul că Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016 şi luând în considerare faptul că în textul acesteia există PREVEDERI ARBITRARE în interpretare care pot determina DIFERENTIERI DE TRATAMENT aplicabil pensionarilor în etapa de stabilire, RECALCULARE şi/sau actualizare a pensiilor militare de stat ... ". TU esti discriminatul, man, adica cel pensionat pana in 2011 - adica sula recalculare.

   Mai departe "ţinând cont că, în condiţiile neadoptării măsurilor de modificare şi completare a Legii nr. 223/2015, este imposibilă emiterea normelor juridice de rang inferior (...)". Asta este pt. naivii care a pus botul cum ca desi nu exista termene si prevederi pt. recalcularea pensiilor celor pensionati anterior anului 2011, v-au vandut Dogaru si aia de la sindicatele politistilor gogosi, cum ca va rezolva situatia guvernul situatia prin HG sau ministrul prin ordin de ministru! Iar OUG 57/2015 va da in cap si va spune negru pe alb ca NU pot fi emise astfel de acte normative de RANG INFERIOR!

   Totul este mura in gura, dar cine NU a vrut sa vada capcana, nu a vazut-o! Iar daca se mai indoieste cineva cand capcana este descrisa negru pe alb si in textul OUG 57/2015, aunci ala chiar nu are creier!

   Ștergere
 6. ...si tu la T2..te asteptai sa gasesti creier ..???
  Si asta spera sa se anuleze in totalitate art 40...
  Sperand la o recalculare la toti ..in conditiile initiale ale legii ..spera sa-i intre toate sporurile aiuristice si sa ajunga pe la 15 mii...
  Este atat de orbit de aceasta treaba incat nu mai vede ..nimic altceva ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Partea buna este ca chiar a crezut sincer ca anularea in totalitate a Art. 40, ar fi declansat o alta recalculare generala. Fara sa realizeze ca Legea nr. 223/2015 IN ORIGINAL exclude pe cei pensionati inainte de anul 2011, inclusiv pe el. Multi au cazut in capcana asta si nu sunt de condamnat nici ei, tinand cont de stilul pervers in care a fost concepura legea.

   Acei lideri ai diverselor asociatii si ai sindicatelor politistilor care au stiut pas cu pas mascarada conceputa chiar de ei, trebuie efectiv ... rași! Mai ales cei care insistă si acum si cer cu neobrazare eliminarea in totalitate a Art. 40.

   Ștergere
 7. Daca totul se va termina cu bine, adica sa fie pana la urma realculati si cei pensionati pana in 2011, imi va face placere teribila sa dezvalui numele uneia dintre putinele persoane cu rang oficial care s-a opus mascaradei initiale din L. 223/2015 si care a facut tot ce este posibil ca si cei pensionati anterior anului 2011, sa nu fieluati la misto si sa intre la recalculare.

  Este persoana ca a luptat cu dintii pt. recalcularea si a pensiilor celor pensionati pana in 2011. A reusit doar in limitele de cuantum impuse de Art. 40 (bugetul era deja precalculat numai pt. recalcularea pensiilor celor pensionati dupa 2011), dar i-a reusit principalul - de a nu fi luati de fraieri cei pensionati pana in 2011.

  Voi spune totul cand va sosi momentul!

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Articolul 9 se refera la altceva. Probabil vrei sa spui 109. In rest, totul este explicat clar in material. Pt. tine si altii cu nivel de intelegere mai redus. Este la mintea cocoșului și elementar d.p.d.v. juridic că dacă nu ar fi existat șmenul legat de eludarea procesului de recalculare a pensiilor pt. personalul pensionat anterior anului 2011, nu ar fi trebuit să existe decât un articol unic privind recalcularea pensiilor, atât pt. personalul pensionat anterior anului 2011, cât și pt. personalul pensionat între 2011-2016. In condițiile în care ambele categorii de personal beneficiau tot de pensii contributive în plată înainte de adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în original.

   Asa au bagat 2 articole diferite - ce recalculare clara pt. cei pensionati intre 2011-2016 (Art. 110 - 12 luni pt. recalculare etc). Si ceata totala pt. cei pensionati inainte de 2011, pe care au vrut sa ne bage direct in ACTUALIZARE, fara RECALCULARE.

   Iar daca tot NU te prinzi sa legi cele 2 articole, mai desenez o data. O data recalculati cei pensionati intre 2011-2016, ce ar mai urma? Actualizarea? Cand? Odata cu cei NERECALCULATI pensionati inainte de 2011. Asa a aparut referirea cu pensionatii pe L. 263 si la Art. 109, desi ei erau recalculati in baza Art. 110. Urmand ca Art. 109 sa ii preia pe toti si pe nerecalculatii pensionati pana in 2011 si pe recalculatii in baza Art. 110, dar NUMAI de la faza de ACTUALIZARE!

   Oricum, nici eu nu m-as fi prins de magarie. Daca la vremea respectiva cine de buna credinta din sistem, nu imi desena si mie magaria!

   NOTA! ITI MAI DAU UN INDICIU! IA INTREABA FRANC PE TOTI CEI DIN GURA LUPULUI CARE VOR SA ANULEZE PUR SI SIMPLU ART. 40, IN CE BAZA MAI RECALCULEAZA PENSIILE SI ALE CELOR PENSIONATI PANA IN 2011?

   Si apoi, man! Mai da-o in puii mei de scleroza! Ca sa fii sigur ca nu pici in put, NU este mai sigur sa ceri MODIFICAREA Art. 40 - unde nu mai trebuie de fapt inscrisa decat baza de initiere de 65%, plafonul la 100% si calculul la venituri ca in legea originala. Si cu asta totul devine clar? Ce faci, dai vrabia din mana pe cioara de pe gard?

   Ștergere
 9. @ mirela marinăreasa
  Să știi că atunci când motanul tigri 2 mișcă din coada precis este la 80% . Dacă mai si miaună insemneaza ca a crescut la 100%.
  @ ole
  tigri 2 = precis agent scmd -filiera secretari bob pcr neretribuiti. La astia se vorbește că le bagă drept recompensă si LM 20%.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Olescule,la majoritatea pensionatilor inainte de 2011 cu exceptia anilor 2010,2o11 le-au scazut dramatic pensiile prin aplicarea art.40/OUG 57/2015.Multi AU INREGISTRAT SCADERI CHIAR COMPARATIV CU leGEA 241/2013.Ma dau exemplu.Prin aplicarea legii 164 am primit coeficienul functiei maxime si nu mai putin.Totodata indemnizatia de comanda de 45% precum si sporul de dispozitiv de 25%.In conditiile art.40 pensia mi-a fost diminuata prin aplicarea coeficientilor si sporurilor mult mai mici din anul pensionarii.Chiar daca legea contributivitatii mi-a diminuat initial pensia avuta inainte de 2010 ulterior prin aplicarea maririlor cu 5% mi-a fost adusa la nivelul lui 2009.Art.40 aduce prejudicii inclusiv celor care spui tu ca au beneficiat de pensii gonflabile.Daca omul a avut venituri si vechime ce ai cu el?Uite el nu vrea ca pensia sa-i fie recalculata .Iliescu,Bouaru,Dogaru ,Coarna etc.personal au pierderi la pensie,si doar nu o fi prosti sa-si dea singuri cu tezla in coaie.Majoritatea pensonarilor militari o reprezinta cei pensionati anterior anului 2009.Uiti voit ca intrarea in NATO a insemnat diminuarea efectivelor de la 150000 la 75000.Daca legea era astfel croita ca sporurile si coeficienii sa fie aduse la nivelul de dupa 2009 era pace si prietenie.Cuantumul cel mai favorabil este relativ.Tu crezi ca de prosti cei din ANCMRR au cerut nerecalcularea?Am discutat si cu subofiteri si politisti pensionari.Nici pentru ei art.40 nu este benefic.Am pus punct discutiei cu tine pe acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Minti! Si TU si ei! NU au avut pierderi, ci eventual decizii de recalculare cu cuantumuri diminuate. Dar in plata le-au ramas tot vechile cuantumuri. Deci nu au pierdut un sfant!

   Ba mai mult! Cuantumurile pensiilor lor recalculate, dat NEMAJORATE, sunt cu mult superioare cuantumurilor pensiilor omologilor lor recalculate si MAJORATE!

   Cei nominalizati de tine sunt in situatia din material! Colonelul "T" versus colonelul "A". Primul desi NEMAJORAT are 7 000, iar ultimul desi MAJORAT cu 1 2 00 abia a ajuns la o pensie 4 800. Caz in care tot colonelul "T" face gâlci. Intrucat dupa recalculare nu i-a pus si lui 1 200 sa ajunga la 8 200.

   Cica ai discutat cu subofiteri si politisti pensionari si nici pentru ei art.40 nu este benefic. Cu care? Cu cei pensionati dupa 2011, este? Pt. ca nu mai pot pleca de la 80% si calculul la venituri, este? Decat intr-o situatie: sa NU se mai recalculeze pensiile celor pensionati pana in 2011, iar sumele ramase sa fie redistribuite STRICT pt. calculul pensiilor celor pensionati intre 2011-2016!

   De ce au cerut cei din ANCMRR NErecalcularea? De fapt unii! Stii cine? Niste fosti "gonflati" carora urmare a recalcularii, NU le poate creste pensia nici cu plafon de 80%, nici de 100%, in niciun fel. Si atunci si-au dat mana cu Satana si au gasit o portita EXCLUSIV pt. ei. Dar NUMAI la actualizare. Ca restul oricum o iau in mana. Iar PACTUL DIAVOLULUI este sa sustina NERECALCULAREA pt. toti cei pensionati inainte de 2011, dar in schimb la ACTUALIZARE lor sa li se bage niste smecherii care sa conduca la o mai mare "gonflare" a pensiilor. Cum ar fi ... introducerea in baza de calcul a orelor predate ca ... profesori universitari. Caz in care s-au scos si Iliescu si Dogaru si Coarna, iar prostii raman tot cu destu' in gura. De asta sustin cei nominalizati anularea oricarei recalculari. Pt. a-si directiona lozul economisit prin nerecalculare, strict catre buzunarele lor si altora cativa putini in carti, la actualizare!

   Oricum, este ultima data cand iti explic! Ma suprindre ca la varsta si experienta ta, ai uitat mirosul de ... fufe! Pute user Iceparu, prea tare!

   Ștergere
 12. Cred ca ajungem la nebuni !
  "tigri2 15 noiembrie 2015, 06:49
  ***EU oo..09 spui ,intentionat eronat ca:"Art. 110 prevede pt. cei pensionati incepand cu 2011 un termen de RECALCULARE de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii." iar ADEVARUL este mentionat in lege astfel:" (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

  (2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. ".
  Este o diferenta intre CEI PENSIONATI INCEPAND CU 2011 si DESCHIDEREA DREPTURILOR DE PENSIE CONFORM LEGII 263" De ce incerci sa deformezi articolele de lege ,ne crezi prosti???
  EU15 noiembrie 2015, 09:12
  Eu NU cred ca este fraier nimeni. Exceptand pe cei care ei insisi cred ca legiutorii au prevazut din prostie 2 articole diferite, respectiv Art. 109 si Art. 110, pt. 2 categorii de personal diferite! Cand ar fi putut sa comaseze foarte simplu cele 2 articole intr-unul singur! Nu! Legiuitorii NU au prevazut precis din prostie 2 articole diferite, fiind evident ca cele 2 articole genereaza finalitati diferite in privinta termenelor de recalculare a pensiilor pt. cele 2 categorii de militari."
  ...luat la intamplare din arhiva blogului !
  Pai ce facem? Din noienbrie 2015 reluam toate discutiile...din nou...si iar din nou ! Toti au fost de acord atunci ca legea nu era aplicabila pentru cei "negri" Intrati in arhiva, nu va fie lene ! Admin are dreptate...problema e ca noi reluam la infinit discutiile si timpul trece, altii lucreaza pe sest si, asta e, suntem buni la gura (cu atata am mai ramas!)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Din pacate, multora dintre ai nostri nu le poti inlocui voalul de pe fata, decat cand e prea tarziu! Respectiv cu giulgiul. Dupa cum vezi! Acu ca unii o fac - nu din prostie, ci cu intentie, 'mneata ar trebui sa ii mirosi mai bine! Tinand cont din ce domeniu provii!

   Ștergere
 13. Ai dreptate R26 ! Daca nu ar fi fost OUG 57 ( cu toate hibele sale )s-ar fi facut recalcularea ( pentru cei pensionati inainte de 2011 ) prin anul....2500 !!!! Iar pentru cei d-alde Dogaru care solicita anularea art.40 din OUG 57 si nu eventuala modificare a acestuia, lucrurile sunt clare :ori nu stiu sa citeasca ori sunt niste nenorociti !

  RăspundețiȘtergere
 14. R 26500 - aveti dreptate privind atitudinea lui Dogaru. Intotdeauna a jucat duplicitar, numai in interes propriu si al gastii lui, nu in interesul sindicatului. Am fost membru SCMD si m-am retras dupa un an si jumatate. Daca erai pe lista prietenilor, castigai in instanta. Daca nu, nu aveai nici o sansa. Am aflat mult mai tarziu ca exista o "filiera". Ceilalti eram cotizanti pentru salarii frumusele si atat. In plus, dezinformare si intoxicare masiv privind ce urma sa se intample, ca sa ne tina de clienti si sa mai deschida niste procese.

  RăspundețiȘtergere
 15. Pornire de la 85 %..pana la 100% ...formula castigatoare ..!

  RăspundețiȘtergere
 16. mosmartin1611 martie 2017, 19:34
  Ai dreptate R26 ! Daca nu ar fi fost OUG 57 ( cu toate hibele sale )s-ar fi facut recalcularea ( pentru cei pensionati inainte de 2011 ) prin anul....2500 !!!! Iar pentru cei d-alde Dogaru care solicita anularea art.40 din OUG 57 si nu eventuala modificare a acestuia, lucrurile sunt clare :ori nu stiu sa citeasca ori sunt niste nenorociti !

  RăspundețiȘtergere
 17. DLE R... ,
  Aduceți în discuție , pentru clarificare și răspunsul dlui Oprea care spunea ,,.....și așa nu se referă la cei pensionați pana în 2010 ,, la o întrebare ce i-a fost pusa când era la MAI .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce sa mai aducem aminte? Doar se stie ca el si cu "sforarii" lui sunt cei care au creat mascarada la adresa celor pensionati pana in 2011. Iliescu, Coarna, Dogaru ... care faceau flic-flac ca L. 223/2015 IN ORIGINAL sa fie aprobata cu mascarada mentionata contra celor pensionati pana in 2011.

   Iar acum tot aceiasi sunt cei care fac flic-flac ca mascarada sa fie totusi aplicata.

   Norocul nostru este ca DNA l-a blocat pe Oprea! Iar eu vreau sa ii felicit pe putinii din sistem (din sistem - nu inseamna neaparat in activitate) care s-au opus mascaradei. Acestia au pus pumnul in masa si au spus NU! NU vrem discriminare, indiferent de baza de initiere si de plafonul maxim. Vrem doar sa fim tratati EGAL! Asa a aparut Art. 40 din OUG 57/2015. Asa am fost scosi din ceata si cei pensionati pana in 2011! Am precizat ca voi spune mai multe cand ca fi momentul.

   Ștergere
 18. REVIN SI SCRIU MARE SA VADA SI MIOPII : DACA SE ANULEAZA/ABROGA ART.40 DIN OUG 57/2015 SI NU SE MODIFICA EVENTUAL, REZERVISTILOR DE PANA IN 2011 LI SE RECALCULEAZA PENSIA DUPA CE AJUNG PE LUMEA CEALALTA !!! PENTRU CEI CARE CRED ALTCEVA SUNT VARIANTELE : A)SA CITEASCA LEGEA 223/2015 ; B) SA APELEZE LA UN JURIST DACA AU DIFICULTATI DE INTELEGERE ; C) SA TACA NAIBII PENTRU CA SUNT NISTE TICALOSI !!! O SEARA LINISTITA SI INTELEAPTA !

  RăspundețiȘtergere
 19. Dl Iceparu ridica o problema.
  A fost pe functie de col si la recalcularea pe legea 164/2001 i s-a acordat coef de functie de col maxim, fara sa-l fi avut in realitate. Acest lucru a fost un neajuns a legii 164/2001. Cum sa-i dai cuiva un cf de functie care nu l-a avut niciodata ?
  Daca a primit ceva moca vrea sa mai primeasca si altceva moca.
  Fara sa fiu neam prost, dar vreau sa fiu direct: Dl Iceparu nu mai contati deloc in ecuatia fortelor destinate apararii nationale a Romaniei. Asa ca nu veti mai primi nimic moca.
  La fel pt tigri2, dezinformare manipulare= tigri3, dogaru, pricina, conducerea centrala ancmrr si judetene, etc.
  Faptul ca si pensiile militare de stat se platesc din bugetul ministerelor si institutiilor din SNAp trebuie sa inteleaga si persoanele de mai sus si altele aflate in situatia lor, ca nu se mai poate irosi banul public.
  Tripleta de trista amintire basescu, boc, oprea a spus asa ca nimeni nu va mai lua din drepturile activilor si pensionarilor militari in rezerva din rezerva operationala ca sa dea pensionarilor militari in retragere sau chiar celor in rezerva aflati in imposibilitatea indeplinirii functiei de paza: parasutisti, piloti, etc.
  Ceasuri bune la toti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceasta prevedere a fost acceptata pentru simplificare, pentru debirocratizarea activității de recalculare a pensiilor.
   A fost și o dovada de camaraderie din partea activilor fata de rezervisti.
   Am fost în .....interiorul evenimentului .

   Ștergere
 20. Au aparut deja atacuri furibunde ale "demascatilor". Sa faca spune si sa stea la SPAM.

  Cunoastem cu totii de celebra cerere a Comandorului (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE - inaintata tuturor institutiilor statului. Nu am mai publicat-o fiind preluata deja cam de toata lumea, pe e-mail. O cerere de mult prea mult simt, care descrie cu deosebita acuratete cam totul. Va readucem aminte doar ceva legat de pensii. Comandorului (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE a fost si dumnealui indus in eroare de faptul ca actuala L. 223/2015 in original, exclude recalcularea pensiilor celor pensionati pana in 2011. Insa a gasit o alternativa care chiar NU poate fi comvatura de nimeni:

  "2. Fie aplicați ultima, singura și cea mai simplă propunere, care elimină orice discriminare: propunerea de modificare nr. 6 privind art. 122 și care, dacă sunteți de acord, va avea următorul conținut:

  Art. 122.
  În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensionarii militari pot opta, la cerere, pentru:

  1. Modul de calcul al pensiei în baza Legii pensiilor militare nr. 223/2015;
  2. Modul de calcul al pensiei în baza Legii pensiilor unitare nr. 263/2010;
  3. Modul de calcul al pensiei militare în baza Legii nr. 223/2015, iar pentru stagiile de cotizare în sistemul public, în baza Legii nr. 263/2010".

  Propunere daca s-ar aplica, ar da posibilitatea ca fiecare sa isi aleaga drumul sau!

  RăspundețiȘtergere
 21. DLE R... ,
  VĂ rog , dacă se poate, sa comentați postarea SCMD din 10 03 2017 , referitoare la OUG - UL despre care discutam .
  Este o intoxicare ?
  A fost returnata la Senat ?
  Cu mulțumiri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este intoxicare sau ... prostie. Este vorba de asa numita "Decizie de ultimă oră a SENATORILOR în privinţa pensiilor militarilor şi poliţiştilor". Materialul SCMD este publicat in 10.03.2017. Numai ca decizia la care se refera dateaza din data de 14.03 ... 2016. Repet ... 2016. Dovada aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15553. SENATORII au votat decizia lor "de ultima ora" pe 14.03....2016. In data de 16.03....2016 au predat proiectul legii de aprobare a OUG 57/2015 la Camera Deputatilor. Urmand ca deputatii sa ia adevarata ... decizie de ultima ora.

   In concluzie, materialul SCMD desi dateaza din 10.03.2017 ... face referiri la evenimente petrecute cu un an in urma. Iar noi asteptam tot de un an, ca mareata "ultima decizie" sa o ia ... deputatii.

   Daca ar fi fost reintoarsa le Senat legea de aprobare? Exclus - ar fi scris in traseul oficial al legii de aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15553!

   Ștergere
  2. Iar materialul SCMD, prezinta si sursa. AGERPRES, IAR DACA O LUAM PE FIR AJUNGEM LA DATA PUBLICARII DE AGENTIA MENTIONATA ca fiind 08.03...2016.

   http://www.agerpres.ro/politica/2016/03/08/senat-comisie-pentru-buget-pensiile-de-serviciu-ale-militarilor-politistilor-80-din-baza-de-calcul-20-17-57

   Ștergere
 22. @TOTO IANY 11 martie 2017, 20:16
  Intoxicare...aveti raspunsul chiar pe situl SCMD: http://scmdfiliala1iasi.blogspot.ro/2017/03/despre-ce-vorbiti-domnilor-proiectul-de.html

  RăspundețiȘtergere
 23. Legat de persoanele care au prezentat pozitia acelui general de finante Jianu - cum ca ministrul apararii nu "achieseaza" la cresterea salariului minim brut si la armata, iata ce spune comunicatul de azi al M.Ap.N. http://www.mapn.ro/cpresa/15408_COMUNICAT-DE-PRES%C4%82

  Dar cum am fost mai dusi de nas cu astfel de comunicate (cum ii cunosc pe cei din M.Ap.N. - in ciuda formularii generale, este extrem de posibil ca acel comunicat sa se refere doar la personalui civil), cel mai bine ar fi sa verificam la urmatoarele solde ale SGP.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceasta

   http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-vesti-proaste-pentru-militari-mapn-se-opune-acordarii-salariului-de-baza-minim-de-1450-lei-pentru-sgp-314182

   este stirea contrazisa de comunicat!

   Ștergere
 24. R26, nu intoxicare ( referitor la Dogaru ) ci ticalosie !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa sa fie! Numai ca a dat-o pe fata! Din prostie sau cu intentie, nu conteaza! Dar ce ne facem cu ceilalti care "achieseaza" pe la spate. Iliescu, Coarna, cine o fi mucea de la ANCMRR SRI etc.?

   Ștergere
 25. In comentarii, am si eu de ceva vreme, erori de tastare. Nu este de vina tastatura, ci o conjunctivita rebela de sezon. Cica!

  RăspundețiȘtergere
 26. Legea 223, o copie neșlefuită a legii 164, a dorit ca și prima lege să nu-i introducă în textul ei pe cei pensionați anterior. Dar cum înaite a fost un melanj de două legi, 164 rebranduită prin legea 119 apoi oprizată prin Oug 1/2011 ( practic nu o lege a pensiilor ci o lege a conversiei pensiilor militare în pensii contributive) și concomitent legea 264 care desființa practic pensiile militare și le transforma în pensii contributive, s-a stabilit ca cei pensionați pe legea 164 să fie excluși.
  La anumite presiuni, venite din partea celor care pot pune presiune pe politicul nostru vulnerabil, s-a decis ca și cei pensionați pe legea 164 să fie recalculați pe legea 223, dar, în stilul mafiot-oprist, legea nu a prevăzut nici un articol concret cu recalcularea acestora urmând ca eventualele detalii să fie cuprinse în norme, care, neavând o bază de plecare prin lege, nu puteau fi contestate.
  Dacă s-ar anula acum art, 40 din OuG, 57/2015, când cam 50 % din pensii sunt recalculate, chiar dacă textul legii nu prevede când și cum se face concret recalcularea aceasta nu s-ar anula ci ar continua.
  Probabil ar necesita niște modificări la M 24, lucru destul de ușor de făcut sau chiar o modificare a legii 223 printr-o altă lege.
  Problema de esență este alta, fiecare din cele 6 structuri cuprinse acum în apărare au legi de salarizare diferite, cel mai prost stă MApN, iar cel mai bine probabil SPP, SIE și SRI, dar de aici lipsesc datei nu doar date ci inclusiv control din partea statutului. Dar avem în schimb date de la MAI și ministerul justiției. Dacă aștia au deja sporuri duble, gen semnul onorific în Serviciul Patriei/ fostul OMM și sporul de fidelitate, și nu numai, obținând venituri salariale mai mari cu 40-60% ca cei din MApN este logic ca cel puțin la același nivel sunt și soldele celor care nu și le declară, deși se pot deduce, la modul general, din bugetele alocate.
  Cei mai mulți dintre militari speră ca prin anularea art. 40 legea să revină la forma inițială și la acea bază de calcul prevăzută la art. 28 ”media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”. Chiar dacă art. 40 din Ou G57/ 2015 se anulează modificările produse de acesta la legea 223 nu dispar decât dacă o nouă ordonanță sau lege le anulează.
  Chiar și dacă s-ar da o astfel de lege sau ordonanță trebuie să nu uităm că baza de calcul prevăzută de legea 223 inițială se actualiza potrivit aceluiași art. 28 doar ”la data deschiderii drepturilor de pensie” deci cu posibilitatea de a nu fi actualizate la nivelul existent la intrarea în vigoare a legii 223.

  RăspundețiȘtergere
 27. Am asistat la o discutie pe tema pensiilor militarilor, intre pensionari MApN.
  S-a emis urmatoarea concluzie: diferenta intre pensia recalculata si cea in plata pe legea 223/2015 modif cu oug 57/2015 si intre pensiile recalculate si cele deschise dupa data de 01/01/2016 pe legea 223/2015 modif cu Oug 57/2015 este data de activitatea militarului in timpul cat Romania a fost membra a Tratatului de la Varsovia si perioada de preaderare si aderare a Romaniei ca membra NATO.
  Am cazut cu totii de acord ca chiar daca sunt foarte,foarte putine exceptii, o putem considera ca regula generala, privind valoarea pensiilor recalculate, nu cele in plata, ale militarilor, in prezent.
  La aceeasi functie maxima atinsa in cariera, in ultimii 5 ani de activitate, si aceeasi vechime cumulata, ai o pensie recalculata mai mare, cu cat ai iesit mai tarziu la pensie, raportat la data invitarii Romaniei in NATO: 21 noiembrie 2002.
  Daca n-ai fost activ deloc dupa 2002 sau ai fost, dar foarte putin, ai o pensie recalculata mai mica. Cineva care s-a pensionat in 2001 a spus urmatoarele: noi nu mai contam, pensia recalculata este mai mare decat cea in plata doar la cei care mai conteaza la apararea tarii.

  RăspundețiȘtergere
 28. OLESCULE, ce s-a stabilit la senat va aproba şi camera deputaților in legatura cu art. 40 deoarece nu se modifica bugetul alocat. Limita maximă scade de la 102% la 100%. Cele două procente provenite de la pensiile mari vor acoperi cresterea de la 65% la 80% pentru pensiile mici.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. asa ar fi drept . cei cu vechime cumulata sant cei de la art 19 lege 223 ,care au avut grupa speciala si sant putin ,unii sant in rezeva din 1994 , poate ca locul de munca le-a cauzat sanatatii ,munca in ture etc ,Asaca 18 ani cumulati fac cat 30 de ani de birou .Eu sant de acord sa li se mjoreze astora , dar sant sigura ca pe viitor se vor rezolva toate

   Ștergere
 29. Gelu,
  Dupa cum bine stii, fiind pensionat in i31 an 2015, unii poate au crezut ca benefic ar fi fost pt mine L223 initiala sau anularea art 40/OUG 57, intrucat am pierdut la cuantum, ramanad cu 80% + OMM!
  Simplist se poate spune ca a luat de la unii ca sa ajute pe altii!
  Ma gandesc ca asa gandesc unii dintre cei pensionati dupa 2011, intrucat nedreptatea facuta prin diferenta specifica dintre art. 109 si 110 este mai mult decat evidenta!
  La pensie ..ca si in activitate nu trebuie sa primeze instinctele de jungla gen fiecare ce apuca mai mult!
  Avand la baza aceleasi principii de calculare putem redeveni camarazi, indiferent ce cuantumuri au pensiile!
  Abia de aici incolo incepe batalia (dupa aplicarea principiului cel mai bun pt toti) pentru si mai bine si/sau normalitate!
  Eu asa gandesc....altfel nu ar avea rost sa mai scriu aici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iuliane! Eu am intrat la angajare inca din 2010. Intru greu, dar am defectul ca dupa ce intru, nu cedez sub nicio situatie. Materialul NU te vizeaza pe tine in niciun mod.

   Problema de fond este alta! Cand TU erai inca activ, niste idioti in rezerva prezentau cam asa! "Tovarase ministru, ce va mai complicati dom'le cu recalculari pt. cei pensionati pana in 2011? Am facut noi calculele, si am iesi mai prost decat dupa recalculare". Iar drept dovada, sulfanii au prezentat propriile recalculari. Fara ca ministrul - renegatul Oprea sa se prinda, ca sulfanii prezentau doar situatii particulare. Inapoia lor, zacand in realitate, o armata de natangi pt. care recalcularea pensiilor ar fi fost ... parfum. Numai ca pe natangi, nu i-a consultat nimeni!

   Dovada cea mai buna? Pai natangii au constatat ca dupa recalculari, proaste asa cum sunt cu coeficientii stabiliti dupa Art. 40 din OUG 57/2015, li s-au majorat pensiile. Care de fapt erau de ..ahat fata de ale sulfanilor care negociau (cica) pentru ei!

   Cam despre asta este vorba! Nicidecum despre un razboi intre oameni la fel de onesti indiferent de anul pensionarii! Pe care sulfanii ne cred natangi!

   Ca sa inchei! Fara discriminari - recalculari pentru toti, actualizari pentru toti! Dupa aceleasi reguli! Asta esenta materialului, nu alta!

   Ștergere
  2. De acord!
   Luni caut in arhiva de mail si-ti trimit, spre publicare, "mailul celui mai curajos si destept user"!
   In el isiexprima scurt, dar ka obiect, intreaga filozofie de om cinstit si intelept avocat!
   Asemenea lasitate si prostie nu mi-a fost dat sa vad din 1974-2015!
   ....poate doar la militarii italieni ce au luptat in Nordul Africii, alaturi de nemti!
   Stii ce au invocat cand i-au incercuit si invins englezii?....da, am fost aici, dar nu am luptat, verificati-ne armele!
   Apoi s-au mandrit cu cea mai mare inovatie adusa tehnicii blindate sau pe roti! Adica oglinda retrovizoare! Pai cum?....a intrebat cineva...De ce ati facut-o?
   -Ca sa vedem si noi linia frontului si lupta, au raspuns la unison!
   Cam asa este si cu derbedeul asta de pe blog.....voi face print-scrin!
   Un derbedeu, care fiind inca sub comanda diversionistilor nu inceteaza a posta numai prostii politice, denigrand fostii ofiteri!
   O cazatura de cea mai joasa speta!

   PS-nici oe mine nu ma afecteaza postarile de dincolo ale unui trepanat, doar ca raman puin surprins....nu m-a barfit nimeni in activitate si s-a gasit un terkea-berkea, un om Fara Umbra, un Nimeni in Drum, cu parul alb sau lipsa, sa faca glume de dok uscat!

   Ștergere
 30. Gelu,
  In comunicatul MApN apare ...zic eu, pt prima data expresia "restrictii impuse de lege", intru-n context viu si indelung dezbatut aici!
  Cine o avea cont pe blog?....Oti sau Les?... :))

  https://www.dcnews.ro/mobile/salarii-mai-mici-la-mai-pozi-ia-mapn_535580.html

  RăspundețiȘtergere
 31. Tot ce se intampla acum se datoreaza bosorogilor care conduc ANCMR si sindicatelor din politie care si-au dat girul pentru OUG 57 si acum au inceput sa primeasca pensii recalculate de pana in 3000 lei brut. Asa se intampla cand aceste organizatii sunt conduse de analfabeti functionali

  RăspundețiȘtergere
 32. Olescu spune....,,Ca sa inchei! Fara discriminari - recalculari pentru toti, actualizari pentru toti! Dupa aceleasi reguli! Asta esenta materialului, nu alta!
  AFERIM.
  Si ma simt foarte confortabil ..ca atunci cand vizam L-164..spuneam acelasi lucru !
  Moama si ce de injuraturi primeam ...!!!
  PS..cred ca nu ar trebui sa-i bagi la spam pe cei care sunt impotriva !!
  Ii putem vedea mai bine ...intelege si combate ....!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa acelasi...principii nu reguli!
   Regulile se aplica la...ex. vekime, cps....etc! Unii pot avea 9% cps....altii 6%!
   Unii au 20% omm...altii 15%!
   Dar principiul este sa i se acorde omm! Regula...atat cat prevede!

   Ștergere
 33. @ Mareș
  Mai nou la moda se comunică cu fb.
  Nu știu cine se încurcă cu tine cu email, eu sigur nu.

  RăspundețiȘtergere
 34. Cerveni II
  Nici nu te duce mintea ce ai scris....vom vedea cine se va incurca cu un veki si actual CI-ist las!.... memoria ti-e scurta si cam curva! Deh...e ca si purtatorul!
  Daca eu am nume...tu nu ai nimic! Deci nu existi!...o nulitate atemporala!

  RăspundețiȘtergere
 35. Pt Dl Rica
  1. Nu se ia de la nimeni nimic ca sa se dea la altii
  2. Incadrarea in acelsi buget al pensiilor se va face altfel
  In primul rand dispare omm. In locul acestuia se introduce sporul de fidelitate. Pt 20 de ani de militar fara scoala 20%. Acest spor se aplica la h din M25%, o baza mult mai mica decat la ce se aplica omm. Se pleaca de la 80% pt 25 de ani vechime cumulata si limitare la 100%. Se limiteaza toate sporurile la 30%. Vor rezulta pensii la unii mai mici la altii mai mari decat actualele pensii indexate cu 5% in 2016 si 5,25% in 2017. Daca nu se vor incadra in aceeasi suma totala a bugetului, se va umbla la vechimea cumulata, prin renuntarea la vechimea ca civil in viata civila pana la 31/12/2015 si la contributia pt pensia suplimentara tot pt vechimea in serviciu.
  Se va pastra cuantumul avantajos dar indexarile ulterioare se vor aplica la valoarea pensiei actualizate cf art.60/legea 223/2015 nu la cuantumul in plata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. @ tehnocrat
   Sporul de fidelitate este echivalentul OMM pentru civili. Vezi că la MAI se dă și unul și altul, dacă le iei unul se supără nenea Coarnă. Zic niște pitici ca așa ar fi și la ceilalți veri din celelalte patru structuri de apărare care sunt prea secrete pentru a comunica chestii de acest gen și că doar Armata, vărul cel mic negru și pricăjit, ar fi fraierul care ia doar OMM.
   La fel e și cu sporurile alea limitate la 30%. Multe din elementele salariale care la amărâtul de MApN sunt trecute la sporuri la ceilalți cinci verișori din structurile de apărare sunt deja în solda de funcție deci e posibil ca în timp ce la MApN mai taie din sporuri la ei să mai adauge ceva la sporuri ca să facă 30%.
   Referitor la cuantumul avantajos de la introducerea sa în 2000, odată cu legea 19, acesta a rămas imobil și a crescut doar cuantumul pensiei recalculate. Excepția celor de pe legea 223 este temporară și nu face decât să confirme regula.

   Ștergere
  3. @ dox777
   Nu prea aveți clare noțiunile referitoare la viitor.
   Corect este așa ”La actualizarea probabilă din 2018 procentul soldei de comandă va fi cel prevăzut din probabila viitoare lege a salarizării unitare”
   Cum legea anterioară 284/2010 nu a intrat în vigoare nici după 7 ani de la publicarea sa în MO nici viitoarea lege nu va intra în vigoare mai repede. În zona Românească din Balcani timpul se scurge diferit de restul lumii.

   Ștergere
 36. DOMNULE TEHO de unde aveti aceste inforatii? daca s-a hotarat ceva sau este inca in diecutie deoece nu este trecut in nicio comisie din parlament in diecutie acestea spuse de dvs . LUMINATI_NE

  RăspundețiȘtergere
 37. vechimea cumulata nu este cu anii din civil ,ci cu adaugarea grupei de munca ,asa ca nu are ce sa scada rx art19 si art 24 din legea 223

  RăspundețiȘtergere
 38. PROBLEMA SPORURILOR
  Recalcularea/actualizarea pensiilor aflate in plata anterior intrarii in vigoare a Legii 223/2015, se opreste la nivelul anului 2009, pe considerentul ca de la acea data, nu au mai avut loc majorari salariale, noile clase de salarizare prevazute de Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalul bugetar, nu au fost aplicate, fiind amanata intrarea in vigoare a prevederilor legale respective, termen prorogat anual, iar in prezent se pregateste o alta amanare.
  Daca nu au fost majorari salariale la functia aferenta, in schimb, in ultimii ani, pentru compensarea in parte a acestui inconvenient, s-au introdus numeroase sporuri pentru conditii de munca si salarii pentru lucrari de exceptie, toate acestea fiind avute in vedere si incluse in baza de calcul la cei care se pensioneaza in prezent, sau cei care si-au putut alege perioada de 6 luni consecutive, din ultimii ani anteriori intrarii in vigoare a legii, cand deja erau acordate astfel de sporuri. Intrucat cu cativa ani mai in urma, ponderea din aceste sporuri nu erau acordate, s-a ajuns la situatia incredibila, ca cei care se pensioneaza acum, la functie, grad, vechime egala si conditii similare de munca, sa aiba pensiile mai mari cu 100-150% decat cei pensionati cu cativa ani in urma, adica subofiterul( agentul de politie) pensionat actual, sa aiba pensie mai mare decat ofiterii superiori sau generali. Aceasta situatie a creat o discriminare grava intre pensionarii militari, in raport de perioada iesirii la pensie. Prin aceasta, se incalca, se anuleaza de facto principiile de baza care guverneaza sistemul pensiilor militare de stat: principiul unicitatii; principiul egalitatii; principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionarii publici cu statut special.

  RăspundețiȘtergere
 39. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 40. Nu e adevarat!in cazul meu,am lucrat 20 de ani in m.i. a venit decizia de recalculare.. A intrat deja marita! Eventuale diferente, ar fi trebuit sa intre,mai astept....!cu respect Vasile Topala

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La M.A.I NU sau virat diferentele la recalculare am auzit ca se acorda in trim IV 2017 la rectific. bugetara

   Ștergere
 41. Dacă îmi este îngăduit!
  Iată cum arată o decizie de recalculare a unei pensii aflată în plată primită vineri(2 zile în urmă):
  1) Procent vechime cf.art.29....
  2) Procent contribuție P.S......
  3) Total Procent(1+2)...........
  4) Baza calcul cf.art.28........
  5) Pensie(3*4)..................
  6) Pensie plafonata cf.art.30(4*85℅).....…..........
  7) Majorare pens.cf.art.11 L.80/95…..........….............
  8) Majorare cf.Oug 57/2015(5℅)...

  PENSIE MILITARA DE STAT Cf.L.223/2015 (6+7+8).........

  Toate aceste elemente,sunt prev.la Cap.V al DECIZIEI.

  De menționat:Indexarea de anul acesta(5,25℅),nu este inclusă în decizie.
  Ea,se aplică la cuantumul rezultat la nivelul anului 2016,din decizie.
  Deci,se va găsi pe cuponul de pensie.
  Exemplu:
  Cuantumul rezultat si înscris în decizie+5,25℅.(Indexarea pe 2017)

  RăspundețiȘtergere
 42. 1.Ocserv din prima că Iceparu si-a luat liber azi. Sau lucreaza doar 12 cu 24 și nu 24 din 24 sau a făcut schimb de tură cu tehnocrat !!!!!!!.
  2. Legat de comunicatul lui Olescu de mai sus eu zic sa nu va ambalati prea tare. Se pare că doar un nebun a aruncat piatra în balta si 100 mai ...........încearca sa o scoata fiecare în felul lui.
  3. Ca sa nu mai fie razboi cu astia care fac legile de pensionare eu propun ca fiecare arma sa aiba propria casa de pensii. Adica la antrenamente ,popotă si la război împreuna ,la pensii fiecare cu casa lui de pensii. Si pensiile să fie clasificate la strict secret de importanta deosebita cu numerotare specifica fiecarei arme si fara de posibilitate luare la cunostiinta interarme.
  Am avea astfel ;
  -infanteria - CSP a infanteriei
  -tancuri si auto -CSP a tanchistilor si soferilor
  -artileristii -CSP a artileristilor
  -transmisionistii (comunicatii) - CSP a transmisionistilor ......
  șamd
  ____________________________________________________________________________
  -politistii -CSP a politistilor
  -jandarii -CSP a jandarilor
  -pompierii -CSP a pompierilor
  șamd
  în felul asta s-ar evita scandalul intre arme si nu s-ar mai uita unul in gradina celuilalt fiecare si-ar concentra atentia doar in interiorul armelor ,subordonatii cu ochii pe șefi, sefii cu ochii pe sefii ierarhici si apoi toti ci nasul in ciorba celuilalt, etc.
  Astfel infanteristii s-ar putea ,ca de obicei, regula doar intre ei rotindu-se la sapat locasul de tragere si transeea de adapost, tanchistii si soferii la fel, s-ar putea masura cu manivela intre ei ori de câte ori seful da ordine în favoareaa unuia sau altuia in loc sa faca după cum cred unii că este bine,transmisionistii s-ar putea bruia intre ei pâna le iese fum pe urechi, aviatorii ar putea stabili ca o saptămână să zboare pilotii ,o saptamână tehnicii ca să fie egalitate la salarii si pensii si asa mai departe.
  Apoi ca sa fie si mai in regulă propun ca fiecare CSP sa aibă o curte de arbitraj iar peste toate sa fie o curte Suprema de Arbitraj condusa nemijlocit de un colegiu din care sa facă parte Olescu -presedinte, mos Alecu -vicepresedinte ,membri titulari tigri 2 ,tehnocrat ,Iceparu ,membri supleanti Karadeniz si Huhurez
  furier șef corespondentă strict secreta transportata cu TAB-ul _ Mareș
  Cdt de TAB si șofer - Cezar (rică-sergentul ....)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Glume fe surubar! Ai intrat in TAB? Macar odata!

   Ștergere
  2. Domnule IPU,
   (caci orice nume vi se potriveste, dar ceea ce alegeti nu pare uman)
   Din analiza intervalului orar in care postati reiese indubitabil ca sunteti activ pana spre ora 20.00, maximum 20.30!
   Pe cale de consecinta si deductie logica, concluzionez ca dupa aceste ore sunteti pasiv! În acest sens, rogu-va sa fiti foarte precaut si sa urmati sfaturile medicinei preventive, in sensul unei protectii sigure!
   Facand recurs si la memoria personala, este cazul sa va reamintesc eu, ce sfaturi pline de curaj ati transmis unei persoane care a cerut sprijinul pt niste memorii?... si cat de luptator ati fost, declinându-va umila identitate, fie si intr-un mail personal?

   Ștergere
  3. M-ai nimerit ! Chiar am brevet de mecanic conductor Cls..a IIa..
   Mil-a pus la recalculare ....!!

   Ștergere
  4. @sofer
   ce-mi plac glumele!!
   de data asta chiar ai avut umor

   Ștergere
  5. @mares
   cum dreak se face ca in fiecare seara dupa ora 21 ti se "imbarliga"tastaura....o fi de la "apa plata"??
   ti-am mai spus ca e evident.....dar esti perseverent in consumul de "apa plata"
   PS mai nou "o comiti" deja de pe la 11 am.Nashpa de tine.......si vezi ca dupa ora 23 injuri ca un birjar.....pe olescu il inteleg,doar sunteti prieteni si iti publica orice,doar eu am ramas "negri".....vorb'aia
   PS 2.geluuuu!!! ce mai faci?
   raspuns:iuliane mersi o duc bine:):)

   Ștergere
  6. @mares
   desi intrebarea nu-mi era adresata recunosc si eu:
   NU am intrat in TAB niciodata.Ce vinovat ma simt:):)

   Ștergere
  7. Tu esti vinovat nativ! Gelu a scos la concurs postul de Corector! Acte necesare....fisa matricola la lb romana!
   Te califici?
   Daca ai bea cat beau eu atunci ai si gandi nu doar ai respira!

   Ștergere
  8. Nu este singurul lucru unde tu nu intrai...au fost altele mult mai importante! Cand jignesti esti cumva simtit?....mutule! :)))

   Ștergere
 43. Seara bună tuturor!
  Ia uitaţi ce spune Col.(r) jr. OROS IOAN, aici pe:

  http://scmdzalau.blogspot.ro/

  Din păcate, ca întotdeauna, noi militarii ne trezim "la spartul tîrgului".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oros e cu capul pe umeri. Doreste MODIFICAREA, iar seful lui de sindicat doreste ABROGARE lasandu-i pe cei pensionati pana in 2011 cu destu' in gura!

   Iar Dogaru, UNIPOL, Diamantul si capusa securista CNSC - au cerut ABROGAREA!

   Ștergere
  2. Părerea mea este asta.
   Art.40 să fie modificat așa:
   Plecare de la 80℅,plafonat la 100℅.
   După care sa fie aplicate P.S.si OMM.
   Așa este just,cinstit si corect.
   Astă înseamnă să se amendeze art.29si30,din Lege.Precum si în Ordinele M24,25....

   Ștergere
 44. Deci nu mai inteleg nimic https://youtu.be/8PZVQtQeIzQ

  RăspundețiȘtergere
 45. Pt Dl dox777
  Indemnizatia de comanda acum este un procent maxim de 50%. Acest lucru inseamna ca sunt si procente mai mici: ex col=45%, lt.col.=40%, etc. Aceste procente se aplica la solda de functie.
  In legea 284/2010 procentul pt IC se limita la 25%.
  Probabil ca si in legea unitara ce va apare in 2017, se va limita la o valoare de 25% dar aplicata altei baze de calcul.
  Tipurile de functie si procentele efective pt IC se stabilesc de ordonatorul principal de credite, la MApN= ministrul apararii.
  Care va fi baza de calcul la care se aplica IC ramane de vazut, dar probabil ca va fi solda functiei de baza, care este diferita de actuala solda de functie.
  Solda functiei debaza este mult mai mare decat solda de functie pt ca in ea se introduc si elementele care nu se mai regasesc: solda de merit, sporul de dispozitiv, sporul de confidentialitate, etc.
  Cum se va face actualizarea IC ?
  Probabil in functie de functia echivalenta existenta in statele de organizare la data de 01/01/2016 si prevederile legale a valorii IC a functiei echivalente, existente la data aplicarii art.60. Este posibil ca la momentul aplicarii art. 60/legea 223/2015 o parte dintre actualele functii ci IC sa nu mai fie prevazute cu IC.
  Obs. La recalcularea pensiilor pe legea 223/2015 la fiecare dintre noi i s-a stabilit o functie echivalenta existenta in structura organizatorica, la data de 01/01/2016.
  Aceasta functie nu apare pe decizia de pensie. Pt ca recalcularea pensiilor, presupunea o actualizare la data de 01/01/2016 a tuturor elementelor functiei detinute in cele sase luni consecutive din BC la nivelul functiei echivalente. Lucru care nu s-a intamplat in totalitate: ex IC, sal merit, sporul de dispozitiv. Acest lucru s-a datorat unei prevederi de rang inferior M25/2016 care incalca o prevedere de rang superior legea 223/2015 in aplicarea careia s-a dat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Tehno
   Exclus! Nu va exista functie de comanda fara IC! Adica nu poti ocupa o functie denumita Cdt sau Sef fata IC!
   Nu toate functiile de acelasi grad au aceeasi IC. Una este functia cu IC pt lt col la B si alta la SMFN!

   Ștergere
  3. Mulțumesc pt. explicații. S-ar părea că se vor întâmpla și lucruri bune și echitabile după ian. 2018. Mi-a plăcut mult conținutul ultimei fraze, a cărei esență se potrivește cu ceea ce prevede legea 24/2000:

   Art. 13
   Actul normativ trebuie sa se integreze organic in sistemul legislatiei, scop in care:
   a) proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune;
   b) proiectul de act normativ, intocmit pe baza unui act de nivel superior, nu poate depasi limitele competentei instituite prin acel act si nici nu poate contraveni principiilor si dispozitiilor acestuia;

   Ștergere
 46. Mos Alecu
  7 martie la 08:35 ·
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1968730950028132

  La si din cauza unor comentarii ale lui Vasile Iosif si Mihnea Popescu ... legate de "transpirarea" in presa a tabelului cu soldele de functie ale militarilor , in viziunea proiectului legii salarizarii despre care se spune ca ar trebui sa intre in vigoare in iulie 2017 ...
  La o prima vedere a acelui tabel se ajunge la concluzia ca sumele inscrise acolo sint mai mari decit intregile baze de calcul ale multor pensii ... In acel tabel fiind inscrise numai soldele de functie , iar bazele de calcul cuprinzind si alte elemente ...
  Asta ar fi de bine !
  De foarte de bine !

  Dar ...

  - se vedem aceasta lege promulgata ... C'au mai fost proiecte de lege care "s-au inecat" inainte de a ajunge la adoptare si promulgare ... Ca sa nu mai spunem ca cineva , pe parcurs , va uza de toate posibilitatile de a bloca si amina intrarea in vigoare a legii ...

  - sa vedem aceasta lege ca , dupa eventuala promulgare , va fi si aplicata ... C'au mai fost legi ale salarizarii care , in vigoare fiind , nu s-au aplicat niciodata ...

  - se vedem ce mai cuprind si "detaliile explicative" privind modul de calcul a soldelor
  ---- se vedem ce cuprind acele solde de functie ... care din elementele de calcul (care , in prezent , sint "componente de sine statatoare") sint considerate a fi cuprinse in solda de functie
  ---- sa vedem ce "relatii" de calcul sint stabilite intre elementele constitutive ale soldelor

  In legatura cu efectele acestor "tabele" asupra pensiilor - ar trebui sa se aplice automat prevederile art.60/l.223/2015 , si toate pensiile sa fie actualizate ca urmare a "aparitiei" unei noi baze de calcul ...

  Dar ...

  - trebuie reglementat , printr-un act normativ care sa modifice ord. m.25/2016 , modul de "translatare" a soldei de comanda (fosta indemnizatie de comanda)
  ---- in prezent procentul de aplicare a IC este cel din cele 6 luni alese
  ---- pentru cei de dinainte de 01.12.1999 procentul pentru IC este de 4%- 12%
  ---- in prezent procentul , pentru IC , este de 10% - 50% din SF
  ---- prin toate proiectele de lege a salarizarii de pina in prezent procentul IC este de 25% - 23% . Este foarte posibil ca si acest (ultim) proiect sa prevada acelasi procent
  ---- in prezent este aberant ca la un "recalculat" sa se foloseasca procentul de 12% , in timp ce la la un "mai recent pensionat" se foloseste procentul de 50% ... Dar este "folositor" pentru "sanatatea bugetului" ... care este mai putin solicitat...
  ---- ar fi aberant ca pentru un "actualizat" sa se foloseasca procentul de 50% , in timp ce pentru un viitor pensionar sa se foloseasca procentul de 23% ... viitor pensionar care ar fi absolut "la fel" cu "actualizatul" (ca functie detinuta in activitate) ... Si-ar fi foarte "nesanatos" si pentru buget ...

  - deasemenea ar trebui reglementata problema "translatarii" sporurilor ... in varianta in care (conform tendintei din proiectele anterioare) sporurile , in viitor , vor fi mai mici decit cele de pina in prezent...
  ---- ar fi aberant ca un "actualizat" sa aiba sporuri de (sa zicem) 70% in timp ce un "viitor pensionar" nu ar putea atinge (cu exact aceleasi sporuri) decit , sa zicem , 30% - 40% ...

  Ca urmare ... vorba unguroaicei din Merghindeal la primirea vizitei unui elev de scoala militara in aplicatii la Cincu : "Șteptam puțin ...spălăm p..zdu !" ...

  RăspundețiȘtergere
 47. Mos Alecu
  8 martie la 14:57 ·
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1970082963226264

  In ideea ca poate , totusi , noua lege a salarizarii va intra in vigoare vreodata ... actiune care ar genera necesitatea actualizarii pensiilor conf. art.60/l.223/2015 ...
  In ideea ca in noua lege a salarizarii se renunta la coeficientii de ierarhizare a soldelor (de grad si de functie) , si ca (in baza "trendului" din proiectele de lege vehiculate pina in prezent) se produc si "oareșce" modificari in modul de calcul ...

  Sa vedem cum se va face "translatarea" datelor din decizia de recalculare in vederea actualizarii pensiei in contextul noilor solde/baze de calcul ...

  In decizia de recalculare aveti (veti avea) pe pagina cu Baza de calcul...
  - solda de functie : coeficient (CSF) si suma
  - solda de grad : coeficient (CSG) si suma
  - gradatii : procent (PG) si suma

  Coeficientii (de ierarhizare ai) soldelor de functie pe care ii veti gasi pe acel rind sint :
  - functie de subof. - 1,8 - 3,2
  - functie de cpt. - 3,3 - 3,7
  - functie de mr. - 3,8 - 4,1
  - functie de lt.col. - 4,2 - 4,6
  - functie de col. - 4,7 - 5,5
  - functie de gl.1 - 5,6 - 5,8
  - functie de gl.2 - 6,3 - 6,4
  - functie de gl.3 - 6,5 - 6,7
  - functie de gl.4 - 6,8 - 7,0
  - sef SMG - 9,0

  Coeficientii (de ierarhizare ai) soldelor de grad pe care ii veti gasi pe acel rind sint :
  - pl. - 1,3
  - pl.maj. - 1,35
  - pl.adj. - 1,4
  - pl.adj.sef. - 1,45
  - cpt. - 1,6
  - mr. - 1,65
  - lt.col. - 1,7
  - col. - 1,8
  - gl.1 - 1,85
  - gl.2 - 1,9
  - gl.3 - 1,95
  - gl.4 - 2,05

  Pentru cei care , in cele 6 luni , ati fost "cu fundu'n doua luntri" (fie ati fost inaintat in grad , fie ati fost mutat pe alta functie , fie ati "prins" inca o gradatie) ... dar si pentru cei care au fost "stabili" in acele elemente ...

  - se face media celor 6 CSF din decizie (MCSF)

  - se face media celor 6 CSG din decizie (MCSG)

  - se face media celor 6 PG din decizie (MPG)

  - se determina unde "se pozitioneaza" MCSF in intervalele de coeficienti prezentate mai sus
  ---- de ex. : s-a obtinut o MCSF = 4,4 ; in cele 6 luni s-a detinut , in medie , o functie de lt.col. undeva pe la mijlocul intervalului
  ---- se merge in tabelul cu soldele de functie "viitoare" , de la http://www.stiripesurse.ro/exclusiv-care-vor-fi-maririle-de… si , de la functiile de lt.col. , se "scoate" solda (de functie) aflata pe la mijlocul intervalului pentru anul 2018 (4.847 - 5.540) ... ulterior si pentru ceilalti ani ...
  ---- aceea va fi solda de functie care va fi folosita la actualizare (art.60/l.223/2015)
  ---- daca tabelul prezentat va mai fi schimbat ... procedura se pastreaza , folosindu-se soldele stabilite ...

  - se determina unde se pozitioneaza MCSG fata de coeficientii soldelor de grad prezentati
  ---- de ex. : s-a obtinut o MCSG = 1,65 (inaintat in graddul de lt.col. in ultima luna)
  ---- se va folosi (din tabelul cu soldele de grad , care urmeaza sa fie "divulgat" media a 5 solde de grad de maior plus o solda de grad de lt.col ...

  - media procentelor gradatiei (MPG) se imparte la 2 si se obtine procentul care va fi folosit la actualizare (in ideea ca se va mentine calculul gradatiilor ca 3% din SF pentru fiecare 3 ani vechime)

  RăspundețiȘtergere
 48. @Mario soto12 martie 2017, 23:10
  Citeste cu atentie cele 2 comunicate, ale MAI si MApN. Frazele de final spun totul:
  "Prin acțiunile întreprinse, Ministerul Afacerilor Interne urmărește în permanență soluționarea problemelor profesionale cu care se confruntă polițiștii, personalul militar și civil din cadrul tuturor unităților."
  "Pe parcursul întregului proces de negociere și elaborare a noii legi a salarizării unice, Ministerul Apărării Naționale va milita pentru implementarea unor principii juste în salarizarea personalului militar și civil, în concordanță cu specificul misiunilor încredințate, riscurile asumate și restricțiile impuse prin lege."
  Ca sa nu mai subliniez remarca lui Lincu de pe Youtube, care, pe scurt spune ca MAI aplica legea iar MApN NU. Ca sa nu mai spun ca n-am vazut si auzit in viata mea atatea injuraturi cate a inghitit gl.Jianu de la comentatori (sgp) pentru ca nu "achieseaza"...

  RăspundețiȘtergere
 49. In comisiile Camerei Deputatilor sunt repartizate pentru Raport urmatoarele proiecte de lege care sunt de interes pentru pensionarii militari:
  1.PL-x nr.82/2016,privind aprobarea OuG.nr.57/2015 in care Art.40 modifica recalcularea pensiilor militare.Deoarece sunt deja recalculate aproape 50% din pensii ar fi absurd sa fie abrogat in totalitate Art.40. Eventualele modificari ar trebui aplicate incepand cu anul 2018 odata cu prima actualizare a pensiilor militare, dupa aprobarea noii legi a salarizarii bugetare.
  2.PL-x nr.39/2017,pentru completarea Art.110 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.Consider ca perioada lucrata in viata civila, unde de fapt au si fost platite contributiile de asigurari sociale, sa fie valorificata la Casele Judetene de Pensii la implinirea varstei standard de pensionare conform Anexei nr.5 din Legea nr.263/2010,privind sistemul unitar de pensii publice.
  3.PL-x nr.142/2017-privind aprobarea OuG.nr.2/2017, este de interes pentru militari Art.2.al.1):Incepand cu data de 1 iulie 2017,prin derogare de la prevederile art.102 al.2 din Lg.263/2010...valoarea punctului de pensie stabilit potrivit art.12 alin.1) din OuG.nr.99/2016, se majoreaza cu 9% si este de 1000 lei.Deoarece pentru pensionarii militari nu este prevazuta o alta majorare fata de cele 5,25% din ianuarie 2017 se presupune ca in acest an nu vor mai fi nici actualizari si nici o alta majorare a pensiilor militare...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va fi? Si civilii au benneficiat de cele 2 masuri!

   Ștergere
 50. pentru mos Alecu HABARNITUL
  Actualizarea pentru solda de functie se va face prin echivalarea la denumirea functiei. Exemplu: ai fost cdt. batalion, functie de col. iar acum funcţia de cdt. batalion este prevazuta cu gradul de lt.col. actualizarea se va face la functia activului adica lt. col. Pentru toate elementele salariale se va tine seama de cele ale omologului activ. MAREŞ ştie sigur despre ce vorbesc si sunt sigur că si OLESCU

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o ineptie ceea ce sustii. Daca functia s-a desfiintat?
   Daca functia era de colonel si acum este de maior?

   Ștergere
  2. @ rică 13 martie 2017, 12:20. Aia cu denumirea functiei si nu gradul ei, este fix din top. Exista functii care pre vremuri erau de colonel, iar azi sunt de ... locotenent sau sublocotent.

   Cum functiile pot fi diminuate oricand si pe viitor .... nu, nu se imbuca!

   Ștergere
  3. Rica
   Ai curaj sa-l infrunti pe Alecu...tocmai cand faceaamor ghebos cu o oaie!
   Te va nominaliza ca in MCV!

   Ștergere
 51. Cu ocazia acestui material si in ciuda opiniilor contrare ale unor useri - de felul lor dubiosi si care s-au retras pe blogul Cuuvelei, a mai fost dezamorsat un mit. Materialul a fost propagat in 3 grupuri de pe Facebook, insumand mii si mii de membri.

  Spre surprinderea placuta, o majoritate importanta a celor de pe Facebook cunosteau ca asa este. Respectiv ca abrogarea Art. 40 din OUG 57/2015, fara a fi pus nimic in loc, stopeaza orice recalculare a pensiilor militare. Oamenii au fost constienti de la bun inceput ca L. 223/2015 a facu misto de cei pensionati pana in 2011. In sfarsit, au mai existat si opinii contrare, dar care au fost repede reduse la tacere prin informare corecta, astfel incat aproape toti au sesizat capcana pt. cei pensionati inainte de 2011, a anularii complete a Art. 40.

  Opiniile contrare au provenit de regula de la persoane pensionate intre 2011-2016 care ar deveni bineinteles favorizate daca ar fi scos de la recalculare personalul anterior anului 2011, prin abrogarea Art. 40. Sau de la persoane ignorante (avem si din astia cu carul), ori impatimite politic. Cei din ultima categorie au ocazia sa ii testeze pe favoritii lor care in aceste zile au posibilitatea sa MODIFICE sau nu, Art. 40 din OUG 57/2015, in sensul readucerii bazei de initiere la 80%, a plafonului maxim la 100% si a calcului pensiei la venituri - cf. Legii nr. 223/2015 in original.

  Fara niciun regret pt. acei lideri ai organizatiilor militarilor si din sindicatele politistilor, despre care am aflat ca sunt pusi la zid pt. farsa sinistra de abrogare a Art. 40 din OUG 57/2015, de catre diversi membri ai organzizatiilor lor pensionati inainte de 2011.  RăspundețiȘtergere
 52. Anularea OUG40 nu convine la cei pensionati dupa 2011, deoarece nu li se recalculeaza pensiile. Ceea ce nu mi se pare corect. Dar ganditi-va ca cei care au vechime completa (45 ani), conform legii 223 beneficiaza de 100% pensie + 20% OMM + pensii suplimentare. Conform OUG40, cei cu 45 ani vechime beneficiaza de 102% cu OMM si pensii suplimentare cu tot.Cum e mai avantajos? Mie mi se pare mai bine pe legea 223, mai ales ca baza de calcul o sa fie mai mare, salariul brut impozabil, deci cuprinde si alte sporuri specifice care acum nu se iau in calcul.Intr-adevar nu e bine ca nu s-ar mai recalcula acum si celor pensionati inainte de 2011, dar ar beneficia si acestia de recalculare dupa 01.01.2018, pe legea 223 cu avantajele acesteia Toti fostii colegi ai mei de munca, care au avut aceeasi functie ca si mine si acelasi grad la pensionare ,dar au fost mai mari cu cativa ani si s-au pensionat inainte de 2010 au iesit cu o pensie cu aproape 50% mai mare decat a mea, care am iesit dupa 01.01.2011. Toti care au iesit inainte de acest an au beneficiat de impartirea la 20, iar cei iesiti dupa 01.01.2011 li s-a facut impartirea dupa tabelul din legea 263, care ajunge pana la impartirea la 30. Atunci a fost corect? De ce nu a zis atunci nimeni nimic cand s-au vazut cu pensiile alea marite de nu le venea sa creada, de ne era noua rusine (pensionatii dupa legea 263)sa le spunem ce pensii avem, fiindca radeau de noi.Nu stiu daca iti convine dl. R-26500, dar acesta este adevarul si de aceea nu cred ca o sa imi publici acest comentariu,cu toate ca ar trebui, pentru a vedea care sunt parerile si celorlalti

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Comantariul este publicat. Am urmatoarele amendamente. Nu prea a fost diferenta mare intre pensiile pe L. 119 si cele pe L. 263. Chestia cu impartitul la 20 NU prea sta in picioare. Dumneata afirmi ca "cei iesiti dupa 01.01.2011 li s-a facut impartirea dupa tabelul din legea 263, care ajunge pana la impartirea la 30". STOP! Ajunge la impartirea la 30 in anul ... 2013. L. 263 a actionat asupra armatei fix 5 ani. Iar i cei 5 ani, stagiul de cotizare a fost intre 20 ani si o luna si 22 ani si 6 luni. In functie da data pensionarii fiecaruia intre anii 2011-2016. Acum pe bune, ce puii mei mare diferenta mai este intre unul cu stagiul de cotizare de 20 ani cu pensie in baza L. 119 si unul cu stagiu de cotizare de 20 ani si 2 luni pensionat in 2011 in baza L. 263/2010? 1-2 ani chiar nu sunt relevanti. Mai este o chitibusarie! Dar eu stiu exact pensia omologului meu pensionat in 2015 pe L. 263/2010. Cu 800 mai mare decat cea stabilita mie pe L. 119. Acum el e recalculat, eu inca nu - si dierenta intre noi este deja de 2800. Omolog in fata caruia am pierdut la concurs (cica), asa ca el a ramas mai mult decat mine in sistem. Fiind dat afara pt. ... coruptie in 2015 (probabil ca de aia a fost si mai tare ca mine la concurs), si cu 3 ani de cu suspendare. cu pensie mai mare cu 800 decat contributiva mea, iar acum - fiind recalculat, este mai in fata cu ... 2800. Iar TU sustii ca eu pensionat inainte de 2011, sa NU am drept la recalculare?! Dar ce eu sunt ... negru sa nu imi recalculata pensia? Sau sunt vinovat ca nu am si eu ... 3 ani cu suspendare?

   Ar mai fi o treaba! Eu cunosc o persoana de aici cu pensie stabilita in baza L. 119. O pensie si care de mica ce este, tu nu ai face schimb cu a ta pe L. 263. Si sunt multe cazuri!

   Mai ai o afirmatie ilogica. "Anularea OUG40 nu convine la cei pensionati dupa 2011, deoarece nu li se recalculeaza pensiile". Poate la cei pensionati INAINTE de 2011. Anularea Art. 40 scoate complet din ecuatie orice recalculare pt. cei pensionati inainte de 2011.

   Ramanand la recalculare doar cei pensionati intre 2011-2016, care vor fi recalculati cf. Art. 110 (a si expirat timpul - 12 luni erau initial), cu baza de initiere de 80%, plafon la 100% si la venituri. Asa este!

   Si acum iti pun intrebarea? Tu chiar nu stii ce pensii de ...ahat sunt stabilite pe L. 119, incat oamenii sa fie exclusi si ei de la recalculare la fel ca cei pensionati intre 2011-2016 in conditiile Art. 110? Nu compara din auzite si nu te lua dupa cateva exceptii ale unora cu pensii "gonflate" pe L.119 si carora si daca le bagi baza de initiere de 500%, tot pe minus vor iesi la recalculare la pensiile "gonflate" pe care le au.

   Fapt pt. care eu te invit sa cobori un pic printre pamanteni! Uite, revin la exemplu! Este o persoana aici pensionata in 2000. Nu mi-a dat acordul, dar o fac pe cont propriu: are o pensie de ...ahat pe L. 119. Iar acum cu 250 lei in plus, tot de ...ahat este. De rahat inclusiv fata de fosta ta pensie pe L. 263! Si tu vrei sa fii recalculat numai tu, iar el sa ramana tot de caruta? Pai daca se anuleaza recalcularea, omul care s-a bucurat si el acolo la 250 lei - desi cu ei tot pensie de ...ahat are fata de a ta, tot el in dai?

   Ștergere
  2. @ kostas
   De unde ați dedus că doar celor pensionați după 2011 nu li s-ar recalcula pensiile dacă s-ar anula art. 40 din OuG 57? Chiar dacă art. 40 se anulează, dacă printr-o altă lege ori ordonanță nu se stabilește revenirea la forma inițial a legii 223 modificările produse de art. 4a raman valabile. Iar dacă se revine la forma inițial a legii se vor calcula toate pensii recalculate ori deschise direct în baza legii 223.
   De unde ați scos această vechime de 45 de ani care ar duce la o pensie egala cu 102% din baza de calcul? Poți să ai o vechime cumulată de 36 de ani, care te duce la un procent de 76% din baza de calcul și cu un 9% pentru contribuția la pensia suplimentară faci acel 85% maxim din baza de calcul, dar dacă nu ai OMM cl.I cu care să faci 85%+ 85x20%=102% ci doar OMM clasa a II, atunci 85%+85x15%= 97,75%
   Referitor la legea 263 creșterea stagiului de cotizare de la 20 la 30 de ani se realizează abia în în 2030 adică peste 13 ani. Creșterea stagiului de cotizare este oarecum compensat de creștere vârstei de pensionare.
   Cui puneți aceste întrebări, nouă cititorilor acestui blog, conducerii MApN, parlamentului care a făcut legea 119, 263 și 223 și ce doriți concret ?

   Ștergere
  3. Karadeniz. Eu am dat exemplul cu 45 ani vechime cumulata deoarece oricine are mai mult are degeaba. Ce este peste 45 ani nu i se mai pune la calcul nici pe legea223 nici pe OG57.Ai inteles de ce am ales 45 ani? Ca sa vada orice om diferenta dintre pensia pe legea 223 si OG57. Dar e valabila aceasta diferenta pentru orice varsta alegi. Exemplul tau: Pe OG57 ti-a iesit 97,75% Pe legea 223 ar fi iesit 96% din baza de calcul.Pensia suplimentara,9%.OMM 15% Deci pensia pe legea 223 ar fi fost: 96% + 8,64% + 14,40% = 119,04%. Ce zici? E mai mult decat pe OG57? Dar e logic ca orice vechime ai lua diferenta dintre pensiile pe legea 223 si OG57 este uriasa.

   Ștergere
 53. Sincer, va apreciez pentru modul in care va bateti pentru drepturile militarilor, insa, uneori, nu va inteleg. Pana la urma sunteti de admirat pentru ce faceti. Incercati sa scoateti materiale mai scurte si la obiect, pe intelesul tuturor. Referitor la esenta acestui material, DA AVETI DREPTATE in ce sustineti. Eu sunt de parere ca DACA va intra in vigoare noua lege a salarizarii, 1 ianuarie 2018 este un bun moment de recalculare si reasezare a pensiilor militare pe fagasul lor normal, in sensul ca functiile, gradele si vechimea in armata vor fi respectate. De asemenea, sa nu fie amestecate vechimile militare cu cele civile, ulterioare trecerii in rezerva. Asa cum am vazut proiectul legii salarizarii, se va renunta la coeficienti/clase de salarizare. Vor fi salarii de functie in care ar fi bine sa intre toate sporurile cu caracter permanent existente in momentul de fata. In acest mod, se elimina orice dezechilibru intre un militar pensionat in 2000 si altul in 2016. Diferenta trebuie sa o faca functia, gradul si vechimea. Sporurile temporare, gen ore suplimentare, calculator, exceptie...etc, nu ar trebui sa intre in calculul pensiei pt simplu motiv ca o pensie militara nu poate fi mai mare decat salariu unui activ pe aceiasi functie ! logic , nu ? Mai ales ca un pensionar nu mai plateste contributii la sanatate, asigurari sociale...primii 2000 n se impoziteaza ...Poate ca unor o sa vi se para ciudat ce spun insa trebuie sa existe un echilibru in viata, nu !?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ciudat este aproape totul!
   Lasati pe altii sa isi bage sporuri di plin....noi? Nu! Din patriotism!
   Baza % de pornire cat sa fie?
   Pensia suplimentara, OMM...1-2% ptniste ani in plus peste cei 25 cum ramane?
   Asa o fi si la alrii?
   Dar cu drepturile restrictionate?

   Ștergere
 54. Cf afirmatiilor Dl Gl Dumistracelu , la inceputul anului 2016 si functiilor scoase la concurs in 2016, la CPS MApN, cmg, arhive, etc. pt aplicarea recalcularii Pensiilor militarr cu legea 223/2015 in MApN s-au incadrat cca 500 de posturi, toate cu contract individual de munca pe perioada determinata, termen 31/12/2017.
  Din mai multe surse va informez ca acest termen:31/12/2017 nu va fi depasit.
  Rezulta ca orice modificare a art 40/oug 57/2015 si aplicare a art.60/legea 223/2015 (actualizarea pensiilor f de cresterile salariale la activi) se va face numai pe baza datelor existente in baza de date la CPS pt ca dupa data de 01/01/2018 nu mai exista personal pt extragerea altor date din documentele financiare. Asa ca la aplicarea art.60/legea 223/2015 se vor folosi aceleasi date sau o parte din aceleasi date care s-au folosit la aplicarea art 109 si 110 (recalcularea pensiilor) din legea 223/2015 sau alte date care se regasesc in baza de date a CPS.

  RăspundețiȘtergere
 55. @rica
  esti dus rau cu capul
  functia mea a fost de lt.col(si gradul) si a devenit din 2000 functie de capitan
  @rica: ori esti prost ori diversionist ori rau intentionat(ca sa fi mai putin acuzat eu prefer prima varianta)
  Nea ricaaa eu am 5 decizii de pensie dar nu sunt cpt in nici una din ele(nici la functie si nici la grad)
  @rica te banuiesc totusi ca te afli in prima varianta:):) deci te "admir" nu esti rau intentionat si nici diversionist....ramane restul:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. *ca sa fii.....domnule corector!...mai multe...in viitor!
   *ori...ori!
   *rica
   Constructiv?

   Ștergere
 56. Hm...nu-mi aduc aminte sa se fi intamplat ceva asemanator:
  http://www.stiripesurse.ro/comisia-pentru-aparare-vizita-de-documentare-la-centrul-nato-humit_1185219.html
  14-16.03 toata comisia pleaca la documentare in vestul tarii. Printre multele obiective de urmarit si-au propus si analiza situatiei rezervistilor (oare din ce punct de vedere?). Sa vedem daca apar ceva concluzii.

  RăspundețiȘtergere
 57. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Felicitari! Sa fii sanatos!

   PS
   Numai lui Dorel nu-i vine! Cred ca a ramas greu!

   Ștergere
  2. Ce sa zic, te felicit. Daca vor readuce baza de initiere la 80% prin modificarea Art. 40 din OUG 57/2015, va fi sa mai mult. Legat de diferente? Le vei primi abia in trim. IV. Pt. ca au modificat nenorocitii care guvermeaza acum treaba si in loc sa iti bage diferentele in aceasta luna cum s-a intamplat pana acum la recalculatii dinaintea ta, au modificat hoțește treaba prin Art. 67 din Legea bugetului de stat pana pe 2017. Adica iti tergiverseaza restituirea unui drept. Si ai deja restante la plata drepturilor care ti se cuvin pt. perioada 01.01/2016-01.03.2017.

   Temerea mea legata de restante, este ca nenorocitii sa NU bage vreo ordonanta sau altceva, sa le ... proroge/anuleze. Ar fi in stare din moment ce au fost in stare sa amane plata unor drepturi cuvenite.

   Pe de alta parte, le dai unora peste ceafa dintre comentatori care afirma ca NU creste nicio pensie prin recalculare la cei pensionati inainte de 2005 sau 2001! Tu ai demonstrat ca nu este adevarat. Ar trebui sa spui celor sustin contrariul ca ai avut grad si functie mica, adica si pensie mica in raport cu altii.

   De ce ar trebui sa spui? Ca sa vada toti toxicii care sustin ca trebuie intrerupta recalcularea, ca de fapt fenomenul ar lovi in primul rand in acei militari cu pensii foarte mici.

   Ștergere
  3. @emanuel
   e bine si asa !!
   eu inca mai astept. S-au adunat 15 luni de restante deci am de primit....la "sfantu' asteapta sau la pastele cailor" inca nu am aflat....si mai potoliti-l pe betivanul ala de mares ca iar e manga,nu mai face diferenta intre tastatura si butoanele de la aragaz "marele" SMG-ist......trei lulele,trei surcele facem razboi cu ele
   E clar e ora 22:25 mares face nani sau e "muci"(sau amandoua)

   Ștergere
  4. Dorele...
   Stiu ca universul tau este alcoolul si protanul....dh, fiecare dupa gusturi!
   Ca incerci sa-i compari pe toti cu tine este dicutabil si indoielnic!
   Regret, ca mai tot timpul, te-ai calificat pt pozitia corector voluntar, dar sub linie!
   Ti-am mai zis....caprarul injura sergentul, pe la colturi!
   Stii, si cainele moare de drum lung si tu de grija altora!
   Chiar, mai votati cu Stalin, ca asa iti laudai familia?

   Ștergere
  5. Emanuel vezi ca alde Gheorghe si altii de pe aici au inteles ca tu afirmi ca ti-a fost marita pensia cu ocazia recalcularii ceeace este fals. Nu ai primit pensia marita conform OUG 57 fara sa primesti decizie de recalculare a pensiei.Si eu eu pensionat inainte de 2000 am primit pensia marita cu 397 lei,suma rezultata prin anularea CASS si impozit de pana la 2000.Vei primi pensia recalculata mai mica decat cea aflata in plata in acest moment si decat similarii tai pensionati dupa 2009 deoarece tu nu beneficiezi de sporurile pe care le au ei,adica de fidelitate,de complexitatea muncii,de lucru cu documente secrete etc.R-26500 spunea in octombrie 2016 privind OUG.57"rezulta o catastrofa in clar.Fara dubii,mi se pune asa o ceata incat tare imi vine sa ma inrolez in armata rusa SI SA INCHEIEM ODATA BALAMUCUL"Acum cand a dedus ca el pensionat dupa 2009 primeste ceva in plus a dat-o la intors.Un prefacut.Daca ma va cenzura va intarii afirmatia mea.

   Ștergere
 58. Nu esti corect,R-26500, deoarece nu dai drumul la postarile care nu-ti convin tie. Vrei numai tu sa ai dreptate.Nu dai drumul la diversitatea de opinie pe blog.Inteleg sa opresti postarile jignitoare la adresa cititorilor,care contin expresii si injurii, dar nu postarile celor care au opinii diferite fata de ale tale si vad intr-un alt fel problemele fata de tine. Lasa-i pe cei ce le vad sa-si spuna parerea si nu monopoliza numai tu optiunea daca e bine sau nu ceea ce se posteaza. Imi pare rau, credeam ca este un blog de discutii, fara cenzura.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu te ambala! Nu stau timpul pe post de paznic sa pot modera comentariile in timp real. Gandeste-te ca poate mai si eu si altceva e facut decat sa stau permanent pe blog!

   Ștergere
 59. Imi cer scuze daca este asa cum zici si eu am gandit altceva.

  RăspundețiȘtergere
 60. Lu ala de mai sus i-a venit pensia marita ..pentru ca s-a scos impozitul si CAS...mare bolovan ...!!!
  Habar nu are ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai asta a fost parca in ... februarie! Acum este ... martie! Deci, daca are o majorare fata de luna trecuta, este ... recalculat!

   Ștergere
  2. ce sa-i ceri lui Cezar ...daca ar avea si putin creier sa gandeasca bine ar fi ...dar , turnatorii de meserie ...nu au creier

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 61. Din surse demne de dipreţ: în iulie 2017 se vor indexa şi pensiile militare cu 9%.
  Argumente: punctul de pensie se mărește pentru civili la 1000 lei pentru că in timpul guvernării boc nu a fost marit doi ani la rând iar acum se recuperează acele pierderi, dar de acele pierderi au avut parte si militarii care la rândul lor trebuie să recupereze coroborat cu faptul ca militarii nu mai beneficiază de actualizare in 2017 ci in 2018.

  RăspundețiȘtergere
 62. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intekeg ca il cunoasteti bine pe domnul mr.(Rtg) Petre Padina! Pe facebook are o foto de locotenent pt fete, nu?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. @ CEZAR 14 martie 2017, 09:10. Diputa e treaba voastra. Dar cu ultima parte nu ai dreptate. Mai intodeauna daca ai vreo majorare prin recalculare, te trezesti mai intai cu banii pe card si abia apoi vine posta cu decizia. Cand ti se vireaza tie pensia lunar pe card, tu primesti intai talonul cu posta si abia dupa aia iti vireaza banii pe card? Sau invers. Nu mai insista ca toti pe care ii cunosc mai intati s-au trezit pe card cu majorarea, abia apoi au urmat deciziile.

   Ștergere
 63. uitaţi-vă pe scmd la ce ne vrăjeşte măgarul dogaru

  RăspundețiȘtergere
 64. Rugaminte
  Emigrantilor care barfesc pe alt blog, cand revin aici sa-i markezi cu #!....sunt destui si nu sunt la primul act imoral!

  RăspundețiȘtergere
 65. dogaru confirmă 100% ce ai scris in materialul de faţă OLESCULE. Nu s-a dorit recalcularea ca sa nu dea bani din urmă, doar actualizarea cine ştie când şi recunoaște prostul. Şi-a dat arama pe faţă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Are ordin sa saboteze ... la disperare, recalcularea pensiilor! Din comunicatul de aici, rezulta si alte elemente:

   1]. Dogaru insusi este bine "gonflat", de aceea il doare in ...ur de cei carora le-au crescut pensiile prin recalculare.

   2]. Face pe prostu' pana la capat! Si actualizarea va creste pensii - cine stie cand si daca va fi, dar si recalcularea a crescut pensii si prompt - incepand cu data de 01.01.2016. Nu ca la actualizare care poate fi si in ...2022 si 2023, iar majorarile se acorda din prima luna a actualizarii. NU de la 01.01.2016.

   Si atunci Dogaru ce face? Da el din buzunar diferentele de la 01.01.2016 celor care daca ar fi fost recalculati, le-ar fi majorate pensiile de la 01.01.2016? Cine ii da dreptul sa tina ani si ani de zile pe loc aproape 200 000 de rezervisti cu pensii contributive calculate dupa L. 119?

   3]. Dogaru este luat la stanga de ... ai nostri, desigur!

   Ca fapt divers, acel CNSC la care face mereu Dogaru reclama si care culmea - este mare societate civila, dar se baga in problemele militarilor, este celula de proganda securistica platita de Vociulescu si care este si in serviciul tot de propaganda securistica al PSD.

   Ștergere
  2. Dogaru s-a batut doar pt cei 50% acordati prin Uniunea scriitorilor din Romania!
   Acesti bani asigura gonflarea! Si Pricina la fel!
   In rest....nimic!

   Ștergere
  3. @ Iulian Mares 14 martie 2017, 05:33. Exact! Iar legat de pensii, pt. inca o magarie. Lui nu poate sa ii creasca pensia prin recalculare. Dar i s-a promis ca daca cere sa stopeze recalcularile pt. cei pensionati pana in 2011, din banii economisiti la actualizare baga astia o ghidusie cu dedicatie pentru el, Iliescu de la ANCMRR si Coarna si ii fac astia cu spor baban la pensie de ... catedra, de universitar, istoric si doctor docent. Asa ca fariseii s-au apucat sa darame recalcularea pt. cei pensionati inainte de 2011!

   Ștergere
 66. Apropo" de Dogaru...pacat de cei ademeniti de catre acesta !

  RăspundețiȘtergere
 67. R-26500. Intr-adevar am gresit cand am scris DUPA 2011,si trebuia INAINTE de 2011. Corect. Nu a fost din necunoastere ci pur si simplu am gresit cuvantul.In al doilea rand eu nu am afirmat ca nu e bine sa se recalculeze si celor pensionati inainte de 2011, ci practic am afirmat ca o sa castige toata lumea daca se revine la legea 223 (motivele le-am expus mai sus).Intr-adevar ar pierde momentan cei care sunt pensionati inainte de 2011,datorita nerecalcularii pensiilor lor, dar ar castiga mult mai mult din 2018 cand o sa le recalculeze si lor la intrarea in vigoare a legii salarizarii, datorita modului de calcul a bazei si a modului de calcul al pensiei prevazut in legea223. Ce e mai bine spre exemplu? Sa iei acum 3000 lei conf. calculului dupa OUG40 si la orice recalculare sa se faca la 102% sau 100% din baza de calcul,sau sa iei de la 01.01.2018, 4000 lei, daca pensia s-ar calcula dupa legea 223, conform careia pensia ar fi cu cel putin 23% si maxim 29% mai mare decat baza de calcul,plus unele sporuri impozabile care s-ar putea adauga la baza de calcul? Si asa ar ramane la toate recalcularile care ar urma. Ideal ar fi sa se modifice OUG 40 si sa se revina la baza de calcul si a modului de calcul al pensiei conform legii223. Dar in caz contrar, eu zic ca este mai convenabila legea223, decat OUG40 in forma actuala.In al treilea rand impartirea la 20 chiar a fost o problema. Cazul meu: conditii speciale si alte conditii toata perioada de munca plus scoala militara Iesit la pensie la limita de varsta,perioada cotizare 26 ani 5 luni, reducere varsta 12 ani. S-a impartit la 26,5? Sa nu uitam ca cei nascuti prin 64,63,62, care nu indeplineau conditiile de pensionare dupa legea 164,sa aiba 55 ani, incepand cu 2011,cu legea 263 care prevedea reducerea varstei cu pana la 13 ani,mai ales ca s-au marit si grupele de munca la unii, s-au incadrat brusc pentru pensie la limita de varsta si s-au pensionat, iar impertirea s-a facut la 24,25,etc.Prin 2012,13,14,15 ajunsese sa se pensioneze si cei nascuti prin 65,66,67, care au avut alte conditii multi ani si impartire li s-a facut la 26,27, iar daca mai tinea legea pana in 2020 ajungeau sa se pensioneze si cei nascuti in 1970 cu impartirea la 30.Sa se inteleaga, ca eu vorbesc aici numai despre cei cu conditii speciale si cu 15-20 ani cu alte conditii. Eu cred ca in marja de ani pe care am expus-o nu sunt potini ci foarte multi.Nu este o analiza exacta ci aproximativa.

  RăspundețiȘtergere
 68. @ kostas1 3 martie 2017, 21:33. Intrebi! "Ce e mai bine spre exemplu? Sa iei acum 3000 lei conf. calculului dupa OUG40 si la orice recalculare sa se faca la 102% sau 100% din baza de calcul,sau sa iei de la 01.01.2018, 4000 lei, daca pensia s-ar calcula dupa legea 223, conform careia pensia ar fi cu cel putin 23% si maxim 29% mai mare decat baza de calcul,plus unele sporuri impozabile care s-ar putea adauga la baza de calcul?"

  Uite care este faza! Din punct de vedere al celui pensionat intre 2011-2016 si fara sa te uiti in jur, gandesti pragmatic. Dar la modul egoist! Dupa Legea 223 in original, tu oricum ai fi fost recalculat in 12 luni. Cu 80% initiere, la venituri si 100% maxim. Ti-ai fi recuperat si diferentele de la 01.01.2016. Fiind relativ recent pensionat, ti s-ar fi luat in calcul elemente care sunt si acum valabile, adica tu ai fi fost si actualizat odata cu recalcularea! Nu ti-ar mai ramane decat sa astepti o noua actualizare. Cand? Nu se stie, nu conteaza, cand va fi. Sau poate sa NU mai fie niciodata.

  Dar din punct de vedere al celui pensionat inainte de 2011, lucrurile nu mai bat deloc. Cum au intrat in Legea 223/2015? Tot cu pensii contributive ca si tine, este? Iar in absenta recalcularii, ei trebuie sa ramana cu pensii calculate contributiv. Tu fiind deja la zi. Pana cand sa ramana cei pensionati inainte de 2011 cu pensii contributive? Pana cand va urma o actualizare. Cand? Nu se stie, nu conteaza, cand va fi. Sau poate sa NU mai fie niciodata. Asta ca sa nu mai discutam ca daca ar fi fost recalculati si cei pensionati pana in 2011, ar fi fost si ei la zi ca IINE, si ar fi primit si ei diferentele din urma ca TINE. Atentie si la amanunte! Acesti oameni la ACTUALIZARE, nu vor mai primi niciodata diferente din urma - adica de la 01.01.2016. Cum ai primit TU! Ca atare intra direct in ACTUALIZARE - daca si cand va fi, cu pensii contributive - pe cand a ta este militara, si fara diferente cum ai primit TU. Intra in stare de inferioritate si decalaj puternic la ACTUALIZARE fata de tine sau nu? Evident ca da!

  In ceea ce priveste arugumentele tale! Tie iti place discriminarea? Mie nu - de aceea si apar cum pot militarii. Dar TU nu esti OK! Pt. ca tu vrei O luam invers atunci! Accepti ca si cei pensionati intre 201-2016 sa NU mai treaca prin nicio etapa de recalculare si sa nu mai primeasca nici vreo diferenta de la 01.01.2016. Adica sa ramana tot cu contributive ca si cei cu pensii pe L. 119.

  Si atunci, avem acelasi regim toti, acelasi tratament juridic. Si asteptam impreuna cu destu' in gura ca poate va fi vreo actualizare. Pe care sa o prindem impreuna! Asa iti convine? Nici asa, nu?

  Ei bine, nici eu ca pensionat pana in 2011, nu vreau sa fiu considerat nici negru pe plantatie, nici evreu in Germania nazista! Bine?

  RăspundețiȘtergere
 69. Cunosc un caz a unui mr care si-a ales pt baza de calcul anul 2000. La recalculare a castigat peste 1000 ron net. Aceasta diferenta s-a datorat indemnizatiei de comanda, specialist de clasa si salariului de merit. A iesit la pensie in 2002 la restructurarea unitatii (desfiintarea functiei). Fara elementele prezentate anterior. Asa i-a fost norocul, atunci si acum. S-a pensionat pe legea 164/2001.

  RăspundețiȘtergere
 70. @ Emanuel & Cezar! Duelati-va doar intre voi, bine? @ Emanuel. Ti-am tolerat un limbaj pe care de regula nu il accept pe forum. Intalniti-va mai bine in Timisoara si rezolvati-va problemele ca de la ostean la ostean!

  Pana atunci, poate va aruncati un ochi la ultimul comunicat a lui Dogaru! Care zice cu subiect si predicat ceva in genul ca "actioneaza cu deosebita manie proletara" sa il faca pe Emanuel sa dea aia 264 lei ... mare marire, inapoi! Asta insemnand printre altele, abrogarea ceruta de Dogaru, a Art. 40 din OUG 57/2015. Iar aia care au primit majorari de vreo 1 000, 2 000 sau 3 000 pe luna si diferentele de la 01.01.2016, dupa imaginatia lui Dogaru - trebuie executati si silit sa returneze totul, iar apoi bineinteles... spanzurati!

  In consecinta, Emanuel & Cezar! Dupa mine, suntetii ambii in situatia in care in timp ce voi va incordati coltii unul la altul, lupul va face de petrecanie pe la spate. La amandoi! Si la alte cateva mii sau zeci de mii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bine spus!!(nu spun autorul ca imi cere "drepturi de autor" asa ca prefer plagiatul)

   "In consecinta, Emanuel & Cezar! Dupa mine, suntetii ambii in situatia in care in timp ce voi va incordati coltii unul la altul, lupul va face de petrecanie pe la spate. La amandoi! Si la alte cateva mii sau zeci de mii!"

   Ștergere
 71. O intrebare pentru Dogaru! Oare o raspunde sau improasca iar cu noroi ! Daca dispare OUG 57/2015, care este articolul din Legea 223/2015 care prevede in cat timp si cum se recalculeaza pensiile celor trecuti in rezerva pana in anul 2011 ?!! Raspuns : NU EXISTA ! Asa ca, nu va lasati manipulati si amagiti de....oameni rai !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. sa se faca orme de aplicare ,nuordonante de urgenta . norme de plicare si pentru cei pensionati inainte de 2011 si mai demult

   Ștergere
  2. @Mos izmana gaurita, nu pentru toate trebuie stabelite termene asa cum nici prostia ta nu are limite!

   Ștergere
  3. @ mirelamarinescu@917 14 martie 2017, 00:37. O norma de aplicare este o un act juridic de rang inferior care aplica o OUG sau lege, NU care completeaza sau modifica o lege. Daca legea sau acea OUG nu precizeaza in clar A SE FACE CEVA sau a NU SE FACE CEVA, nicio norma de rang inferior NU poate preciza ca DA - SE FACE sau NU - NU SE FACE!

   De altfel, chiar specialistii guvernului care au emis OUG 57/2015 afirma clar in textul ordonantei faptul ca unul din motivele emiterii Art. 40 este si acela ca textul L. 223 IN ORIGINAL, NU PERMITE emiterea normelor de rang inferior cum vrei tu si care sa reglementeze recalcularea pt. cei pensionati inainte de 2011, L. 223/2015.

   Extras din OUG 57: ... "ţinând cont că, în condiţiile neadoptării măsurilor de modificare şi completare a Legii nr. 223/2015, este IMPOSIBILA emiterea normelor juridice de rang inferior (...)".
   Ori TU exact asta ceri. Sa fie emise norme juridice de rang inferior care sa reglementeze lucruri NELEGIFERATE IN CLAR de L. 223.

   Tine minte! Politicienii vin si pleaca, dar colectivele de juristi din guvern raman pe loc. Iar ei NU au precizat de stupizi in textul ordonantei ceea ce am precizat. Cum NU au precizat de stupizi faptul si tot in textul OUG 57 faptul ca "" Având în vedere faptul că Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016 şi luând în considerare faptul că în textul acesteia există PREVEDERI ARBITRARE în interpretare care pot determina DIFERENTIERI DE TRATAMENT aplicabil pensionarilor în etapa de stabilire, RECALCULARE şi/sau actualizare a pensiilor militare de stat ... ". DISCRIMINATII in textul L. 223/2015 fiind exact cei pensionati pana in 2011 - in cazul carora legea NU prevede nicio recalculare imediata ca la cei pensionati intre 2011-2016. Ci doar concomitent cu actualizarea si care dupa ultimele stiri ar fi programata spre anii ... 2022-2024. Adica cum zice L. 223, in maxim 24 luni de la majorarea soldelor. Majorarea soldelor incheindu-se in ... 2021.

   Ștergere
  4. au avut norme de aplicare .toate legile si legea 263 pensii unitare a lui bos , destule norme si multe ăentru armata ,eu am benrficiat fain de tot .in rest lasati ca se va lamuri .....niciodata

   Ștergere
 72. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am devenit deloc fata mare! Ba chiar deranjez stapanirea in stil ... barbar. Recunosc doar ca incepe sa ma oboseasca prostia din jur. Si care este ... cam prea multa! Tu stii niste chestii care azi sunt amintiri pt. tine si pt. altii, altii din ce in ce mai putini. Eu stiu doar ca am devenit extrem de incomod ... astazi! In alta ordine de idei, eu nu prea am obtinut nimic pt. mine. Doar pt. altii! Si nu imi pare rau.

   In rest, aporpo de fetele mari! Zici ca ti-ai rezolvat problemele singur, nu? Dar, dar cei 264 adaoos la pensia ta se datoreaza si mie. Dupa cate stiu, tu nu prea ai miscat nimic.

   Ștergere
  2. @Emanuel , daca este asa cum spui , atunci ce cristelnita in care te-a cufundat, de te facu' asa de prost, cauti pe aici ? Du-te la o vecernie , ceva , gen si nu te arata printre barbati!

   Ștergere
 73. Cica cu salariul minim, au luat teapa nu doar apararea, dar si internele http://m.cugetliber.ro/stiri-eveniment-maririle-salariale-ale-militarilor-i-politi-tilor-o-mare-in-elatorie-salariul-minim-de-1-450-lei-va-cuprinde-inclusiv-sporurile-primele-si-indemnizatiile-314302

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai, sa fie? Kiar asa? Parca nu-mi vine a crede?
   Sa mai cercetam!

   Ștergere
 74. pensii recalculate
  13.03.2017 36.645 48,16%

  RăspundețiȘtergere
 75. Olescule ...HA , HA , HA ... eu am miscat la timpul meu - cand mi-am riscat tot ...viata , cariera , familia ...pentru o adunatura de trantori numite cadre ale << Armatei Romane >> fara sange in instalatie... care ... mi-au intors spatele si au lins in continuare cururile celor din sistem ... tu ce risti acum daca te hartuiesti cu sistemul din postura de pemsionar cu vechime ? nimic - va duelati latrand unii la altii traind cu impresia ca tu rezolvi multe ...bla , bla , bla ! Stai linistit ca nu mi-ai dat tu marirea la pensie ... sunt altii care au alte interese ...lasale lor caramida sa se bata in piept ...tu poate ai scos in evidenta foarte corect si la obiect marsaviile obedientilor din Armata , slugile si pupincuristii cu grade , dar nici de cum hotararea de a se mari pensiile. Astea sunt chestii politice , fandoseli in jocul cu banul public , reglari de conturi intre politiceni care da mai mult ...cand...stai linistit ca nu te baga nimeni in seama. Daca erai capabil sa scoti activii , pensionarii in strada si sa-i bagi prin cosurile de gunoi cum faceau ucrainenii - se temeau si ei de ceva ...asa doar se distreaza sau au subiect sa se duieleze pe seama a ce le scoti tu in evidenta. Asa ca ...Armata Romana nu mai exista astazi , doar niste slugi angajate sa faca jocurile unora sau altora ...nu mai exista cinste , onoare , demnitate , patriotism ...doar niste papagali cu grade care ocupa temporar anumite pozitii pentru a obtine niste drepturi.Nu ma intereseaza cine cu cine se lupta pentru drepturi , pentru pensii mai mari , fiindca cei care au tras mata de coada si se bat cu caramida in piept au cele mai mari pensii, cele mai multe sporuri ...sunt cei mai viteji...dar in realitate sunt niste zdrente fricoase cu muschi doar pe tastatura. Ti-am spus - nu ma intereseaza banii , nu ma intereseaza cat de mare sau mica este pensia ...doar faptul ca sunt in viata , sanatatea si sa reziste ,,bastonul " ... cat mai mult ! Viata lunga la toata lumea !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-as spune mai multe, dar nu prea merita. Mai ales cum am ajuns sa fiu brusc interesant pt. conducerea M.Ap.N. Cica sa ... discutam chestii, desi eu nu i-am am cerut asta. Asa ca stai in banca ta.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. @ emanuel 14 martie 2017, 14:00. O dai deja in altele! Precis mai ai dreptul sa conduci legal? Cat priveste translatorii, eu nu am avut nevoie in nicio misiune. Si nu am auzit de acel Stoianov. Pe de alta parte, iti sugerez sa stai in banca ta. Ai fost transmisionist, deci nu ai avut nicio legatura cu trupele de lupta. Ca sa fii autorizat sa mai dai si sfaturi altora.

   Tu ai fi baiat baiat bun, dar este vizibil ca ai ceva probleme ... mansarda! Eu am evitat sa iti asta direct pana acum, fapt pt. vad ca incepi sa ma tavalesti tu pe mine. Ai probleme elementare si cu ... gramatica!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Hai, mergi si fa nani. Nici macar la soldatii cu 8 clase nu am vazut atata analfabetism ... uimestene ... vre-o ...orcand ... vre-o.

   Iar daca iti bag cateva poze cu starvuri umane din Iraq, nu mai mananci vreo 2 saptamani. Hai, mergi si fa nani! Vremea ta a apus!

   Ștergere
 76. I
  In urma consultarii unui avocat asupra Legilor 223/2015 si 263/2010 vreau sa demontez exagerarile colegului R-26500 din aceasta expunere:
  LEGEA 223/2015
  Art. 109. - Modificări (1), Puneri în aplicare (1)

  (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

  (2) Prima ACTUALIZARE prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional și/sau soldelor de funcție/salariilor de funcție ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special și se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.

  ART.60(1):-

  (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. L-ai consultat degeaba! Citeste ultimul comunicat a lui Dogaru! In care da totul pe față. Anularea Art. 40 determina stoparea oricarei recalculari pt. cei pensionati inainte de 2011. Iar Dogaru confima ca asa a fost conceputa legea. Ca la cei pensionati intre 2011-2016 sa li se recalculeze imediat pensiile (12). Iar cei pensionati inainte de 2011 sa astepte mult si bine ... vreo actualizare. Care dupa cum statu lucrurile se va produce in anii 2022-2023, adica in termen de 24 luni de la ultima etapa de majorare a soldelor activilor. Daca va fi vreo majorare.

   Ca atare, Dogaru confirma mascarada la adresa celor pensionati pana in 2011 si se ... mandreste cu ea.

   Iar dupa cate observ, si tu sustii magaria!

   Ștergere
 77. II.
  Art. 110. - Puneri în aplicare (1)

  (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.
  Modificări (1)
  (2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
  Modificări (1)
  3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.
  (4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi și se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlinește termenul prevăzut la alin. (2).

  LEGEA 263 / 2010

  Art. 3. - Jurisprudență (1), Referințe în cărți (1)
  (1) În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
  Modificări (1)q) stagiu de cotizare în specialitate - perioada în care o persoană din sistemul național de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și din sistemul administrației penitenciare s-a aflat în una dintre următoarele situații:
  Acțiuni respinse (1), Jurisprudență (2)
  1. a avut calitatea de cadru militar în activitate;
  2. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar;
  3. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
  4. a fost în captivitate;
  5. a avut calitatea de funcționar public cu statut special în instituțiile din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și din sistemul administrației penitenciare;
  6. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract și/sau de soldat și gradat voluntar;
  Dupa cum se observa , la art 109 si 110 din legea 223/2015 nu se specifica faptul ca pentru cei pensionati inainte de 2011 nu se va produce RECALCULAREA , asa sa interpretam cum am crede noi sau sa exageram, ar trebui sa tinem cont:"Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem

  RăspundețiȘtergere
 78. @ghita contra.....contra la orice ca e bine ca e rau,nu conteaza contra sa fie sa ne dam "importanti":)
  olescule simti ceva.....?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu sa taci, mai monumet al PROSTIEI si al grobianismului primordial!

   Ștergere
  2. T2
   Ce ai domnule cu Corectorul de geniu al blogului?
   Acest geniu non alcoolic, specific lucratorilor Protan si omoratorilor de sobolani, descrisi de Marin Preda!
   Betivul nici ca recunoaste....mai nou crezand ca toti sunt ca el...Muti, de la cocartz! Ai vazut o opinie la el? Doar atacuri etilice in sevraj bahic!
   Vai, de el!

   Ștergere
 79. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa vechiul obicei - atac calomnios la alt user!

   Ștergere
 80. HI..HI..HI...nu era calomnios ..era un .."complement"...!!!

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!