miercuri, 12 octombrie 2016

Se confirmă! Afluiesc decizii de recalculare a pensiilor către militarii în rezervă/retragere! Și începe să iasă la iveală tot gunoiul de sub preș!

Nu prea avem încotro, dar cu riscul de a exaspera un anumit segment al militarilor în rezervă/retragere care sunt interesați și de alte teme decât cea a pensiilor, trebuie sa ne referim și în acest material tot  la pensiile militarilor! Întrucât așa cum rezultă din materialele anterioare, marea majoritate a militarilor în rezervă/retragere pare sa fie interesată în mod exclusiv de acest subiect!

Interesul este întemeiat, este normal, logic! Cu toate acestea, riscăm să ignorăm o temă cu mult mai importantă decât cea a pensiilor militare. Iar tema este aceea că chiar în aceste zile, situația relațiilor dintre S.U.A. și Federația Rusă a devenit atât de încordată, încât probabilitatea de a izbucni un război direct și letal între cele 2 superputeri militare, este de 100%. În condițiile în care România este partener strategic al S.U.A., ceea ce în limbaj militar se traduce prin țintă directă a oricărui adversar militar al S.U.A.

Așa că deși țara arde, optăm să ne prefacem și noi că nu se întâmplă nimic, fapt pt. care considerăm ca avem iluzii optice și nu observăm recentele dislocări de trupe, mijloace blindate, de artilerie si antiaeriene care se pretrec masiv și la vedere pe teritoriul României, sincronizate perfect cu acțiunile similare rusești care se produc la doar câteva sute de kilometri distanță de granița de est a României.

În consecință, ne referim și în acest material, tot la pensiile militarilor. Ce date concrete mai avem?

1]. Este real faptul ca începând cu a 2-a parte a anului în curs,  au început să afluiască decizii de recalculare a pensiilor pt. militarii pensionați înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat  (01.0.2016), completata si modificata prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Deocamdată deciziile au fost înmânate unui numar redus de militari in rezerva/retragere, cu o tendința de creștere moderata a nr. deciziilor expediate.

2]. Nu este deloc clar care sunt criteriile exacte privind prioritatea inmanarii unor astfel de decizii. Există în acest sens, decizii de recalculare înmânate atât unor persoane care au efectuat cereri de recalculare precizand cele 6 luni consecutive pt. determinarea bazei de calcul, cat si unor persoane ca nu au efectuat cereri de recalculare - obligatia caselor de pensii in ultimul caz fiind  de a selecta acestea, din oficiu, o baza de calcul aferenta ultimele 6 luni de activitate. Referitor la criterii, altceva este dubios! Deocamdata au aparut pe piață, exclusiv decizii de recalculare cu cuantumuri majorate. In conditiile in care acest calculator online prezentat de A.N.C.M.R.R. Câmpia Turzii și care este foarte exact, demonstreaza fără echivoc că algoritmul de calcul determină în raport de 100% și extrem de multe pensii, poate cele mai multe, cu cuantumuri diminuate! Si care vor fi servite cel mai probabil, dupa alegerile parlamentare!

3]. In ceea ce priveste cuantumurile despre care avem cunostinta a fi fost stabilite, am ajuns la urmatoarele concluzii:

a) Calculele si formularea juridica sunt efectuate de asemenea natura, incat pentru marea majoritate a celor deja pensionati, rezultatul final sa fie un cuantum aproape identic cu cel aflat in plata in acest moment. Si aici deosebim 4 ramuri:

- personalul cu cresteri modice (majoritatea celor pensionati inainte de anul 2011) in baza Legii nr. 119/2010 - si care au avut venituri lunare constante in activitate: rezultatul matematic al recalcularii pensiilor conduce la diminuari de pensii, in final urmand a fi mentinut in plata actualul cuantum (regula cuantumului mai avantajos).
-  personalul cu pondere numerica scazuta, dar cu cresteri consistente in baza Legii nr. 119/2010 - si care au avut venituri lunare neconstante in activitate. Neconstant inseamna obtinerea unor venituri extra-solde (extra-salariale), in anumite perioade, care depaseau cu mult nivelul soldelor/salariilor obisnuite. Rezultatul matematic al recalcularii pensiilor conduce la majorari substantiale de pensii.
- personalul cu scaderi in baza Legii nr. 119/2010 - si care au avut venituri lunare constante in activitate: rezultatul matematic al recalcularii pensiilor conduce la diminuari sau majorari nesemnificative de pensii - aproape ca sunt stagnari, ca si cum legea ar fi fost conceputa in mod premeditat sa determine aceleasi cuantumuri ca si in prezent;
- personalul cu scaderi in baza Legii nr. 119/2010 - si care au avut venituri lunare neconstante in activitate. Si in acest caz, neconstant inseamna obtinerea unor venituri extra-solde (extra-salariale), in anumite perioade, care depaseau nivelul soldelor/salariilor obisnuite. Rezultatul matematic al recalcularii pensiilor conduce la majorari de pensii, unele substantiale.

b) Punand datele cap la cap, devine evident ce se intampla! Calculele si formularea juridica sunt efectuate de asemenea natura, incat procesul de recalculare sa fie doar doar o procedura de tăiat frunză la câini, urmând ca în marea majoritate a cazurilor sa nu se întâmple absolut nimic esențial. In acelasi timp, legislatia ofera si o protectie dedicata unui grup redus redus numeric din cadrul celor deja pensionati. Si aici deosebim cateva ramuri, dar care au un numitor comun. Numitorul comun este acela ca personalul militar care a beneficiat in anumite perioade, in afara de soldele si salariile obisnuite, si de venituri extra-solde (extra-salariale) consistente - despre care cunoastem ca puteau dubla, tripla sau chiar încinci soldele/salariile obisnuite, va beneficia de cresteri consistente ale actualelor pensii.

In acest sens, este evident ca legea este conceputa cu dedicatie, la fel cum a fost conceputa, de fapt, si Legea nr. 119/2010. Fiind vorba despre un personal extrem de redus numeric in cazul carora apar pensii cu cuantumuri spectaculose, bugetul general alocat achitarii pensiilor nu suporta cresteri semnificative. Ca atare, dedicatia  este tolerata!

Faptul ca fenomenul mentionat reprezinta o dedicatie, este dovedit de 2 elemente:

- textul Legii nr. 138/1999 a salarizarii personalului militar care scoate cu usurinta in evidenta pentru cine este curios, ce personal a beneficiat in trecut de venituri extra-solde (extra-salariale) consistente, care puteau dubla, tripla sau chiar încinci soldele/salariile obisnuite. Acele venituri extra-solde (extra-salariale), desi nepermanente, sunt luate in considerare la calculul pensiilor. Dar - venituri extra-solde (extra-salariale) si tot nepermanente ofera la fel de bine si actuala Lege cu nr. 284/2010 a salarizarii unitare. Si acestea fiind luate la calculul pensiilor. Este vorba de prime/sporuri/indemnizatii de care au beneficiat numai specii ceva mai rare de personal, concretizate in spor de stres (de care nu beneficiaza si militarii din teatrele de operatii, cunoastem sigur - in razboi fiind relaxare curata) sau de spor de confidentialitate (majoritatea militarilor nebeneficiind de ultimul spor - fiind considerati astfel din oficiu ca fiind tradatori) sau de spor pt. lucrari de exceptie (lucrare de exceptie nefiind cu siguranta - deminarea unui drum prin Afganistan, ci ceva dedicat doar abonatilor consacrati de politica de partid si de stat la majorari salariale cu 50%)  etc.

- textul actual al O.U.G. nr. 57/2015 care exclude in mod cinic, luarea in considerare la calculul pensiilor, a veniturilor extra-solde (extra-solde) in cazul personalui participant in misiuni de razboi in teatrele de operatii. Si care au fost cam singurele venituri adevarate ale personalului in cauza din toata cariera! Acele venituri extra-solde (extra-salariale), nu sunt luate in considerare la calculul pensiilor. Intrucat daca ar fi fost luate in considerare, in conditiile in care armata are minim 50 000 de militari rulati in teatrele de operatii, fenomenul ar fi determinat o marire majorara a bugetului alocat achitarii pensiilor militare.

Acestea sunt elementele care demonstreaza dedicatia! In concluzie, legislatia actuala a pensiilor militare, ii aseaza in picioare tot pe baietii destepti. Atat pe cei care se pensioneaza astazi - cu spor de fidelitate, spor de lucrari de exceptie, spor de doctorat, spor de incordare psihica si alte inventii destintate unor majorari salariale artificiale de care majoritatea prostimii militare nu beneficiaza, majorari care se regasesc automat si intr-o majorare substantiala a pensiilor baietilor destepti. In ceea ce priveste trecutul, tot la fel de evidenta este dedicatia catre un grup anume de persoane. De exemplu, un spor extra-solda de receptie a unei aeronave pt. reparatii este luat in considerare la calculul pensiei militare, nu insa si indemnizatia extra-solda a unui militar care a fost pe front! Ceva mai cinic in domeniul pensiilor, nici că poate exista!


Va readucem aminte ca deciziile de recalculare sunt emise în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat - intrată în vigoare la data de 01.01.2016, completată și modificată prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 - care a intrat în vigoare tot la data de 01.01.2016 (a se sesiza paradoxul legislativ românesc: o lege adoptată de Parlament, a fost modificată de Guvern prin ordonanță de urgență, înaintea ca legea să intre efectiv în vigoare).  

Legat de Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, actul normativ are 2 caracteristici de bază:

- una pozitivă, prin introducerea în procesul de recalculare și a pensiilor personalului pensionat anterior anului 2011. Personal care a fost omis în mod bizar în prevederile inițiale ale Legii nr. 223/2015, ca singura cale de revenire și a personalului mentionat  la pensiile militare de stat. Drept despre care cunoaștem prea bine că personalul în cauză a fost deposedat în perioada 2011-2016, în mod abuziv, de către o clasă politică complet primitivă.
- una negativă, Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 diminuând  cuantumurile pensiilor militare stabilite inițial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, după cum urmează: baza de initiere a calculului pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65%, iar plafonul maxim a fost redus de la 100% la 85%. Situație în care pensiile de serviciu atribuite militarilor, devin pensiile de serviciu cu cele mai mici cuantumuri prin comparație cu celelalte categorii profesionale care beneficiază de pensii de serviciu, toate celalalte categorii profesionale beneficiind de o baza de initiere de 80% si un plafon maxim de 100%.

Vă mai readucem aminte că O.U.G. nr. 57/2015 produce efecte de la data de 01.01.2016. Actul normativ se afla in curs de aprobare prin lege adoptată de către Parlamentul României. Aprobare care poate fi efectuată cu sau fără modificări privind Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Senatul a operat deja ceva modificari - a se vedea aici forma adoptata de Senat. Cursul legislativ poate fi urmărit aici - cu mentiunea ca avem informatii cf. carora Camera Deputatilor va lua decizia finala in cursul saptamanii viitoare sau oricum - pana la sfarsitul acestei luni!

Concluzii finale in afara de senzatia de lehamite? Fiecare sa le extraga cu mintea sa, acestea fiind mult prea evidente!

212 comentarii:

 1. Rugaminte! Sa incercam sa ne referim cat mai concret la tema si pe cat posibil, sa furnizam date concrete despre procesul de recalculare. Motivul principal este acela ca daca o dam pe tachinari inutile care nu au legatura cu subiectul, in cateva ore se ajunge la maximul de 250 de comentarii pana la care platforma functioneaza fara sa fie ingreunata. Dupa cere, citim in reluare! Cu multumiri!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule R-26500, vreau sa va atrag atentia ca prima de receptie si verificare in zbor a unei aeronave dupa lucrari de reparatii capitale sau regulamentare, nu este un spor ci o prima (dupa cum este si numele ei); aceasta prima face parte din solda lunara bruta (dupa cum este definita de L 138/1999 si mai nou L 284/2010 Legea cadru privind salarizarea unitara...) din care se platesc CAS, CASS si impozit, este un venit de natura salariala, dar care este EXCLUS din baza de calcul a pensiei militare de catre art 40/OUG 57/2015. Receptia si verificarea in zbor nu o face ori si cine, pentru a obtine calificarea necesara este un parcurs lung, multe examene (pe bune- acolo sus esti tu, avionul si Dumnezeu. In stratosfera nu exista atei!), multa experienta, daruire si vocatie. Ca o parere personala: scoaterea primei orare de zbor si de receptie si verificare in zbor, in afar bazei de calcul a pensiei militare, este ilegala si neconstitutionala.

   Ștergere
  2. @ Mirage 2000 12 octombrie 2016, 15:32. Uite care este faza! Materialul este explicit. Este nu doar jenant, ci efectiv de ... ahat, sa NU consideri la calculul pensiilor indemnizatiile din vreme de razboi in teatrele de operatii. Dar in schimb sa iei in considerare la sporuri receptia..., bla...bla...bla... pe timp de pace.

   Ca sa nu existe confuzii si orgolii inflamate, iti desenez alta situatie? "Prima de aterizare se acorda personalului tehnic-ingineresc de aviaţie, definit la art. 13 din statut, din unitãţi (similare) care executa activitãţi de pregãtire pentru zbor a aeronavelor, exploateazã la sol şi în zbor aeronave, exploateazã şi întreţin mijloace tehnice de aerodrom, echipamente de altitudine şi de prevenire a evenimentelor de zbor prin mijloace tehnice de control obiectiv. Prima de aterizare se acorda lunar, în funcţie de numãrul aterizarilor realizate, diferenţiat pe categorii de funcţii ale personalului şi tipuri de aeronave, în limitele a 0,04%-3% din solda de funcţie, pentru fiecare aterizare.
   19. Pentru aterizarile executate în cadrul starturilor de noapte prima de aterizare se majoreazã cu 50%".

   TE PREFACI CA NU OBSERVI STUPIDITATEA? NICI MACAR NU ESTE VORBA DE PILOTI, CI GENERIC DE PERSONAL TEHNICO-INGINERESC. 100 aterizari = majorare de 300? Da! Noaptea plus 50%? Da! Intra la pensie? Da!

   Iar papagalilor aia care lupta in teatre, inclusiv noaptea, o iau in mana? Intrucat indemnizatia din tatre NU se pune la pensie, dar se pune in schimb la toa'su maistru de aeronautica pt. ca "intretinea" pista de aterizare maturand-o de frunze? Vai debasca noastra!

   Ștergere
 2. @ R 26500
  Cu referire la material in primul rind pot sa-ti spun ca te afli in multe privinte in eroare . In ultima postare am precizat cam ce se întîmpla in sistem dar nu prea te-a interesat. Nici cînd am spus pe vremuri ca pensionarii sa-si ceara adeverinte de salarizare pentru cei cinci ani in cauza nu te-a interesat sa faci propaganda . Numai asa si cunoscînd prin calcule concrete in ce zona sunt mai mari elementele g incluse/acceptate in baza de calcul in raport cu solda lunara bruta constituita in baza L138 din cf+cgr+Icda+SM +Gradatii+ID se putea face cea mai buna alegere.
  ,adica SLB+g-rile incluse cu valorile cele mai mari.
  Legat de aviatori ,daca tot iti stau in ochi anumite sporuri sa stii ca in concret aviatorii sunt cei mai loviti , sporurile despre care vorbesti tu intra la anexa 3 la L138 ca prime fiindca prin art 40 excluse din baza de calcul. Pentru naviganti si nenaviganti au mai ramas clasificarea,sporul de radiatii si la unii cam atit care nu depasesc cumulate aprox.40%. Deci ciocul mic.Si daca tot faci referire la cei din teatre poate ne spui care elemente salariale de acolo ar trebui incluse bineinteles pe linga cele care curg in tara. Sa vedem.
  Ce sa-i faci,ce ai tu in cap acolo rămîne, doar ideile tale sunt valabile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba am observat ce ai postat! Numai ca tu vorbesti de o lume din trecut si de niste situatii particulare. Majoritatea covarsitoare am avut cele mai mari solde din cariera, pe ultimele 6. Si venituri constante. Prin urmare, de ce sa mai cerem adeverinte pt. ceva deja cunoscut. Doar asa sa ne aflam in treaba?

   Cat priveste pe cei din teatre, sa nu ma freci prea mult. Art. 40 este clar: face misto de ei. Baga in schimb sporurile sulii la tot felul de orientati. Asta nu este lege, este o mistocarie! Cum sa bagi, mai, la pensie, spor de lucrari de exceptie unui sectorist asa cum am prezentat intr-un material anterior, si sa NU iei in calcul indemnizatia unui militar care a luptat pe front? Care a mai venit si cu picioarle frante? Sau in cosciug - apropo ca are urmasi care beneficiaza de pensia lui? Fara niciun spor - ca indemnizatia nu se pune. Dar se pune la maistri care maturau frunzele pe pista, nu? E de rahat ...dedicatia!

   Ștergere
  2. Ca sa fii linistit nu cred ca trebuie sa vina si ”colegul” tigri2-Colț Alb de Hurziceni sa-ti comfirme ca in aviatie se iau in considerare doar clasificarea si sporul de radiatii pentru cei iesiti pîna nu s-au introdus sporurile de fidelitate etc. Deci nu ia nimeni ”spor de frunze” fiindca intra la prime, prime pentru care Colț ALB de Hurziceni_tigri 2 se zbate sa le bage iar tu baronul de Curtea de Arges si confratii luptati sa fie scoase.
   Eu zic sa tii cap compas pe cu totul alte domenii. In aviatie toata lumea este mina de lucru,nu se lucreaza cu ciubucuri sau soldati la facut cizmele sau tras vodila. Iar o receptie la sol sau in zbor nu seamana cu atelierul de prezentare a PM sau telefonului de campanie. Ca sa faci o receptie in primul rind trebuie sa cunosti la perfectie cabina avionului apoi restul .........asumate sub semnatura privata.
   Ori ....sa nu facem similitudini cu ce se ia in politica/guvern pentru o semnatura privata de acces sau receptie. He,he,he orice asumare sub semnatura privata costa ,trebuia sa stii asta.

   Ștergere
  3. @ avianyc 12 octombrie 2016, 16:42. Materialul este despre cu totul altceva, nu este axat nicidecum pe detalii particulare. Ci pe magariile ascunse in lege.

   Mai bine, daca tot ai contribuit la acel calculator online, baga o explicatie logica la interventia mea de la orele 16:42. Una din aia, incat sa ramanem cu gura cascata! Persoanei nu i-a fost luata in calcul la recalculare solda de merit, nu are decat un spor de radiatii pe care oricum il aveam toti. Si i-a mai crescut si pensia cu 700 lei. Care este faza?

   Ștergere
  4. Ce poate fi decît o eroare care se repara prin contestatie.
   Mai sus am facut apologia acelei adeverinte de salarizare singura in masura sa te duca la o alegere in cunostiinta de cauza a celor sase luni mai avantajoase.
   Am intilnit caz concret cind a ales si depus cererea dupa nivelul veniturilor din listele atasate la deciziile de pensie pe L119 iar cînd a fost instruit si a cerut si primit adeverinta a constatat ca in perioada cu cele mai mari venituri alese nu se includea SM ,ci cu totul alte venituri care nu se luau in calcul. A trimis alta cerere pina in 31.06 si au luat-o in considerare.
   Un caz similar s-a putut produce si aici si din greseala CSP sa fi luat in considerare cererea fara SM. Totusi consider ca nu s-a luat in baza SM din eroare care se repara prin contestatie. Cresterea este generata zic eu pina la cunoasterea exacta a fenomenului fata de L 164 . Ori a ales o perioada mai buna ca ultima luna luata in considerare pe L164,ori a beneficiat de ceva sporuri peste baza initiala pe L164.
   Sunt pensii care prin sporuri ridicate peste 40-60% pot depasi si contributiva crescuta pe L119.
   Nu anii iesirii la pensie dau cuantumul mai mare sau mai mic intre similari ci norocul de a fi avut o perioda foarte buna intr-o anumita etapa de 6 luni din cei cinci ani.
   Un Lt col pensionat in 99 spre exemplu dintr-un anumit domeniu cu sporuri care a prins intr-o anumita perioada 6 luni bune cu toate incluse in SLB (6 elemente)plus g-uri de peste 60%, actualizat la 01.01.2016, poate depasi usor in cuantum un lt col sau chiar si col pensionat in 2005,2009,etcactualizat la 01.2016, care are si el toate cele 6 elemente incluse in SLB dar a avut o perioada nefasta in cei cinci ani si a prins la cea mai buna perioada de 6 luni doar un g=10%. Aici totul este mai mult la norocul fiecaruia.

   Ștergere
  5. @ avianyc 12 octombrie 2016, 17:30. Si ce sa conteste? Ca desi NU i-a luat in calcul SM, i-a crescut pensia cu 700 lei?

   Daca NU era faza cu SM, pana si eu ma gineam ca si-a ales 6 luni cand era ambarcat permanent. In port. Vezi Art. 28 e) https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_57_2015.pdf.

   Pe de alta parte, este greseala sau nu ca i-a retezat SM? Nu de alta, dar parca in legea actuala a salarizarii nu prea mai exista aceasta notiune, ci doar cea de solda de comanda (fosta IC).

   Chestii din astea m-as fi asteptat sa punctezi!

   Ștergere
  6. În sistem se întâmplă doar mânării, mai accentuat de vre-o 7-8 ani. Soluția ar fi fost ca prin acțiune comună și concretă să determinăm sistemul să revină la normal. In loc de asta propui să dansăm pe muzica lor, chiar dacă cei mai mulți nu cunosc pașii.
   Dacă toți militarii pensionari ar fi cerut adeverințe de salarizare le-ar fi primit probabil peste 2-3 ani. Și cu acele adeverinte 90% dintre ei nu ar fi făcut mare lucru căci faimoasele elemente G incă nu se cunosc precis și diferă funcție de structura de apărare, ele se afla de fapt in pixul celor care intocmesc și avizează acele venituri din cele șase luni.
   Și la pensiile recalculate și revizuite de legea 119 și OuG 1 s-au facut măgarii, mare parte din ele sesizate de împricinați și contestate. Reacția sistemului- au așteptat să dispară legea în cauză, să intre în vigoare noua lege și au răspuns si ei după mai bine de 3 ani la contestații aruncând pisica în curtea CMJ-urilor și a unităților deținătoare de arhivă.
   Deja cu noua lege apare la MApN o nouă categorie de pensionari militarii profesioniști ( cei care vrând-nevrând trec în carieră cel puțin o dată prin teatre). Deși în câțiva ani vor și cea mai numeroasă categorie salarizarea și pensiile lor sunt și vor rămâne derizorii comparativ cu cadrele militare din MApN și toți ceilalți funcționari publici cu statut special ce devin militari abia după ce se pensionează.

   Ștergere
 3. @ Cezar
  Referitor la comentariul anterior ,te servesc (se poate-vechi cunostite).
  Procedura de alegere corecta a celor sase luni era prin obtinerea adeverintei cu veniturile pe cei cinci ani cu pricina si apoi cu veniturile din adeverinta in fata aveai de stabilit g-rile care intra in baza de calcul ,apoi aveai de calculat procentul de sporuri din SLB constituita in baza L138 din cf+Cgr+IC+SM+ID. In urma acestor operatiuni mai trebuia doar sa alegi perioada de 6 luni cu cel mai mare coeficient de grad si functie si cele mai bune procente de spor aferente.
  Unii netinînd cont de acest altgoritm indicat ,nu au cerut nici adeverinte ci au ales din lista cu venituri atasata deciziilor de pensii pe L119 perioadele de 6 luni cu cele mai mari venituri evidentiate acolo. O mare greseala ,mai ales de cei care beneficiau de n diverse sporuri (g-uri). In acele venituri nu stii ce se ascunde pina cind nu vezi concret ce scrie in adeverinta.Se pot ascunde prime,premii,drepturi restante ,sporuri restante neplatite din lipsa de fonduri etc,etc etc.
  Initial pina la primirea adeverintei m-am bazat pe asa ceva si pe ce tineam minte ca atunci am avut o perioada mai buna . Numai ca atunci cind am primit adeverinta am constatat ca de fapt acele drepturi cuvenite ,din lipsa de fonduri s-au platit cu citeve luni intirziere si in afara perioadei considerate de mine initial ca fiind cea mai buna.
  In concluzie doar adeverinta de salarizare te duce la o alegere corecta a celor sase luni.
  Sper ca te-am lamurit despre utilitatea si necesitatea adeverintei de salarizare in alegerea celor sase luni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea ar fi trebuit sa oblige detinatorii de arhive sa trimita adeverintele de salarizare pentru a putea alege in cunostinta de cauza.Totusi ordinul M25 de punere in aplicare a legii ,prin articolul 8 lasa o "portita"de indreptare a unei situatii de alegere a unei perioade de sase luni cu salarii mai mici, prin neluarea in calcul a unor elemente de "g-uri",oferind posibilitatea alegerii unei alte perioade de calcul,bineinteles in urma unei contestatii.
   Totusi ,odata cu aparitia legii unice de salarizare vor disparea o gramada de "g-uri",fiind incluse in solda de functie.Astfel sporuri ca cel de confidentialitate,de fidelitate etc.vor fi incluse sau ar trebui sa fie incluse in solda de functie.De asemenea ,daca bonurile de masa vor disparea la civili fiind incluse in salariul de baza ,atunci si norma de hrana de la militari ar trebui sa fie inclusa in solda de functie.Doar atunci la actualizarea pensiei (de ce nu rentei,pentru ca numai rentierii primesc o renta fara o contributie financiara la un fond,depozit etc.?),militarul care a iesit in rezerva acum 40 de ani va avea renta egala cu a celui care iese imediat dupa aparitia noii legi de salarizare a bugetarilor.

   Ștergere
  2. Eu am cerut si am primit asemenea adeverinta. Nu mi-a folosit foarte mult. Perioada 1995-2000 a excelat prin o evolutie rapida a inflatie. Sodele au cresut rapid iar coparatiile devin greoaie. Motiv pentru care am optat pentru ultimele 6 luni.

   Ștergere
 4. Ceea ce am postat cu ceva timp in urma pe blogul lui Huhu, privind modul concret de calcul, se confirma in totalitate ! Restul sunt vorbe !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Formula la cea mai corecta a fost furnizata de ancmrr Cimpia Turzii la care mi-am adus un aport substantial in speta la ”calculator sporuri”.

   Ștergere
  2. Va rog, daca se poate sa nu mintiti ca v-ati adus aportul la formula noastra de calcul. Un singur domn, Ioan Spătăcean, ne-a trimis un tabel prin care te putea-i orienta in alegerea celor 6 luni. Asa ca va rog frumos sa nu va arogati nici un drept. Nu va cunosc si daca ati fost cumva si pilot, atunci nu mai am comentari.. Pacat!

   Ștergere
  3. @ avianyc 12 octombrie 2016, 16:24. Ai cam furat-o! Again!

   Ștergere
  4. Domnule Guiu cu tot respectul poate isi mai aduce aminte de corespondenta purtata cu date concrete si pensii calculate ,incusiv calculul de la a_Z (anexa1b) a unei pensii. In urma discutiilor s-a intervenit in modul de calcul al sporurilor. Cred ca a atunci ati primit prima pensie calculata in mod foarte corect de la A la Z prin email.Daca as mai avea corespondenta v-ar redirectiona discutia si materialele.
   Cu mult respect

   Ștergere
  5. Am vorbit cu foarte multa lume, dar de ajutat nu ne-a ajutat nimeni (decat domnul cu alegerea celor 6 luni). Programul l-am facut singuri, iar chestiunea de ajutor la sporuri este jenanta. Cu ce ma putea-ti ajuta, daca programul nostru este facut cu mult inaintea aparitiei Deciziilor de pensie. Eu mi-am dat numele exact, eu nu ma ascund.

   Ștergere
  6. Inclusiv cu atasarea adeverintei de salarizare STAS obtinuta de la arhiva in baza carora s-au facut calculele la concret si intocmit anexele pina la finele anexei 1b. Si asta prin lunile februarie martie a.c.Poate le mai aveti in INBOX.

   Ștergere
  7. Singura corespondenta a fost cu domnul Spatacean, iar tot ce a adus in plus am pus pe site separat (alegerea celor 6 luni). Programul, formulele si toata munca pe care am facut-o, nu are nici o legatura cu dumneavoastra. Acum urmeaza sa-mi spune-ti ca fara dumneavoastra nu faceam nimic."a aduce un aport substantial" este foarte mult spus. Din aceasta cauza nu am dorit sa intru pe alte site-uri, pentru ca am vazut foarte multa rautate. Acesta este ultimul comentariu al meu, pentru ca asa nu terminam niciodata.

   Ștergere
  8. Eu nu va umbresc meritele ,chiar retrag ”acel substantial”. Insa a spune ca ”Singura corespondenta a fost cu domnul Spatacean” este chiar prea mult. Eu nu am discutat pus problema alegerii celor sase luni ci am purtat discutii pe calcule concrete pe actualizare si conversia sporurilor in procente si apoi reconversia lor in sume prin actualizare. Aici a fost momentul reasezarii casutelor la calcul sporuri.
   Parte din implicare si discutii mai stau poate si pe la comentarii. Pe email s-au prezentat insa calcule corecte acceptate si de d-voastra .
   Cu respect ,

   Ștergere
  9. Ciocanare,
   Nu te lasa, da-i cu keia franceza in cap!
   Te-a facut avya-muc!

   Ștergere
 5. @ All. Mai ales pt. specialisti. De analizat interventia userului Karadeniz despre care confirm ca are credibilitate de 100%, din materialul precedent. Cum explicati?

  "Acum o oră am văzut o astfel de decizie compusă de fapt din două decizii. Cel in cauză e pensionat anticipat din 2003 și nu a făcut cerere pentru alegerea celor 6 luni. Deși la data pensionării nu avea ca elemente ale soldei în afara celor de bază (grad, funcție și gradații) decât indemnizație de dispozitiv și de comandă, solda de merit și sporul de radiații, au reușit să-i sară solda de merit.
  Față de pensia in plată, cea din decembrie 2010 va primi în plus cam 700 de lei.

  Am in față fotocopiile celor două decizii ale celui ieșit la pensie anticipat in 2003. Ambele sunt emise in aceeași zi, prima este cu vechimea cumulată din decizia de pensie anterioară legii 223 și se aplică de la 01.01.2016, a doua este cu vechimea rezultată după recalcularea grupelor de muncă și se aplică de la 01.03.2003, intre cuantumul celor doua decizii este o diferență de sub 50 de lei. Cele două decizii poartă același număr diferențiat prin 1/2 xxxxx/1 și xxxxx/2
  La litera g are doar sporul de radiații, denumit spor de condiții periculoase sau vătămătoare.

  Sunt 3 pagini la prima decizie. Prima cu decizia propriuzisă și o anexa 1 cu doua pagini care cuprinde patru tablele:

  1. baza de calcul conform art. 28 din legea 223/2015;
  2. Determinarea vechimilor;
  3. Perioade, calități;
  4. Perioade, condiții
  5. Detalierea elementelor de la litera g.

  A doua decizie are in plus un buletin de calcul pentru anul 2016 cu noua rânduri pentru lunile ianuarie - septembrie și coloane cu: drepturi cuvenite, drepturi plătite și diferențe cuvenite, fiecare având subcoloane: brut, impozit,CASS; Net.

  Sub tabel apare totalul diferențelor pe cele nouă luni. Chiar dacă pare lipsit de logica, diferența intre decizia de recalculare și cea în plată (din decembrie 2010) este un pic peste 700 lei și repet la recalculare nu i-au trecut in baza de calcul solda de merit.

  La baza de calcul tabelul este ca cel din M 25 cu diferența ca după primul rând - elemente salariale (cuantum actualizat decembrie 2009) nu mai apare celălalt rând - funcția transpusă echivalentă".

  Asadar, specialistii sunt rugati sa explice ce s-a intamplat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. !? Karadeniz? Esti sigur ca ai vazut bine de cand i se restituie omului diferentele rezultate din grupele de munca? De la data pensionarii lui - adica din 2003? Nu cumva de la 01.01.2016?

   Ștergere
  2. Explicatia este simpla, pe Legea 263/2010 a avut o pensie mica datorata anilor putini de activitate (puncte putine adunate), dar pe L 223/2015 l-a ajutat foarte mult indemnizatia de comanda. Daca ar introduce datele in tabelul nostru si ar anula ID, va observa ca pirde 500-700 lei.

   Ștergere
  3. Da am greșit decizia după recalcularea grupelor de muncă se aplică de la 01.03.2016 nu 2003. Repet 01.03. 2016.

   Ștergere
  4. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 18:14. Nu prea este logic. Intrucat lipeste o veriga. Omul a fost pensionat in 2003. Cu pensie militara in baza L. 164/2001 - care includea si IC si SM. Calculata in baza ultimei solde in activitate. Abia la conversia in pensie in sistemul public in baza L. 119/2010, a ajuns sa aiba pensie pe puncte. Care i-a fost diminuata fata de cea stabilita anterior in baza L. 164/2001.

   Or, incepand cu anul 2013, luna octombrie, in baza L. 241/2013, persoanei in cauza i-a fost repus in plata vechiul cuantum in baza L. 164/2013. Cu tot cu IC, SM si ce a mai avut opmul in 2003.

   Ca atare, logica dumitale are o fisura. Compari pensia recalculata in baza L. 223/2015, cu pensia diminuata a celui in cauza la intrarea in vigoare a L. 119. Dar care NU a mai fost diminuata incepand cu oct. 2013. Deci, la 01.01.2016, persoana in cauza avea cuantum in plata al vechii pensii militare, si nu diminuat.

   In caz contrar, ar rezulta ca pensia militara stabilita in baza L. 223/214, ar avea cuantum cu 700 lei mai mare decat cea fosta militara stabilita in baza L. 164/2001. Este imposibil. Rezultatul financiar al calcului pensiilor atat pe L. 164/2001, cat si pe L. 223/2015 NEMODIFICATA cu OUG 57/2015, este izbitor de asemanator. Iar in cazul in care se ia in calcul OUG 57/2015, cuantumul pensiei recalculare pe L. 223/2015, este inferior celui stabilit de L. 164/2001.

   Ca atare, explicatia nu poate fi decat cu totul alta!

   Ștergere
  5. @ karadeniz 12 octombrie 2016, 18:31. OK, nu e nicio problema, asa mai merge! Dar eu zic - nu eu, legea spune, ca diferentele se restituie incepand cu data intrarii in vigoare a legii. Data care este ianuarie 2016, nu martie 2016. Ca atare, cum sa i se restituie diferentele pt. grupa de munca numai din martie 2016? Iar recalcularea cu tot cu acele diferente rezultate din grupe, sa se produca din ianuarie 2016?

   Ștergere
  6. @ Guiu si R 26500
   Karadeniz trebuie sa dea un reper clar fata de ce s-a realizat cresterea .
   Aceasta nu se poate materializa ca si crestere decit fata de ceeace respectivul are in plata la ora actuala.
   Daca pe L263 sau 119 pensia a scazut fata de L164 la 31 dec 2010 ,atunci cresterea pensiei din noua decizie se poate face doar in raport cu pensia in plata in momentul de fata adica pensia restabilita prin L241 (cuantum la 31.dec 2010)
   Nu avea niciun sens ca sa mai raporteze acum o pensie crescuta cu 700 lei pe L223 la o pensie neaflata in plata la aceasta data .
   Am spus si mai sus cred ca totul se leaga de alegerea unei perioade mai bune decît perioada ultimei luni din care s-a calculat pensia pe L164.
   Foarte multi au fost calculati pe L164(ultima luna de activitate) din pozitia de pusi la dispozitie prin care li s-au anulat drepturile (IC,sporuri) avute in ultimii cinci ani de activitate.

   Ștergere
  7. @ avianyc 12 octombrie 2016, 18:50. Cam asa ar rezulta la modul logic! Numai ca userul Karadeniz precizeaza ca persoana in cauza NU a depus cerere de recalculare. Deci NU a ales nicio perioada in mod expres! Ca atare, i-a calculat CPS din oficiu pe baza ultimelor 6 luni. Nu i-au mai bagat nici SM (asta este chiar bizarerie), si i-au crescut si pensia cu 700. Fata de cea in baza L. 164/2001 - Karadeniz precizeaza clar. Deci? Ceata, este?

   Ștergere
  8. Nu va suparati, am calculat foarte multe pensii si stiu ce spun.Am constatat ca cei care au iesit cu vechime mica pe L 164/2001, dar au avut ID, pe legea 263/2010 au pierdut, dar acum au castigat foarte mult. Am coleg care a castigat 2200 lei.( pe L 164 a avut 2600, pe L 263 a avut 2200, dupa indexarea din 2016 a ajuns la 2730, iar dupa recalculare la 4907 lei) Acum ati inteles cum sta treaba.

   Ștergere
  9. DA in celelalte cinci luni poate a stat mai bine. Citi nu au fost loviti pe vremuri in ultima luna. Mutati,pusi la dispozitie,stat anexa,functii date in jos etc. Si au plecat la pensie in acea luna.

   Karadeniz trebuie sa dea explicatii. A mai gresit si cu aplicare drepturi de la 01.03.2003 lucru imposibil si neprevazut de lege.

   Ștergere
  10. De ce este mai mare pensia recalculată pe legea 223 decât cea pe legea 164? Pai răspunsul e simplu, pensia pe legea 164 lua în baza de calcul doar solda de grad și funcție, gradațiile, indemnizațiile de comandă și dispozitiv și solda de merit. Legea 223 ia în calcul și unele sporuri din cele așazise permanente, gen sporul de radiații/antenă, specialist de clasă, spor de izolare, ambarcare cheu, etc. Care pot ajunge pentru unii la 7-10 sporuri. Pe lângă acestea, din care o orice militar are cel puțin unul, mai intră în pensiile recalculate indexarea de 5% , compensarea pentru plata CAS și alte compensări anterioare.
   @ avianyc
   Creșterea pensiei recalculate este față de cea aflată în plată ( în baza legii L241). Cel in cauză nu a fost pus la dispoziție și nu a avut alte sporuri.
   @ R26500
   Referitor la grupele de muncă nu am a nici o explicație dar pe decizia a doua așa este precizat ”se recalculează pensia și se stabilesc începând cu 01.03.2016 următoarele:”
   A. Drepturi de pensie ............ ”
   Și pe buletinul de calcul se menține diferența, lunile ianuarie și februarie au trecute valoare pensiei recalculate de la prima decizie iar din martie valoare pensiei recalculate de la a doua decizie.

   Ștergere
  11. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 19:15. Nu se supara nimeni, cand discutam la obiect. Exemplul l-am inteles, dar nu si cum sta treaba. Decat numai daca precizati ce sporuri i-au fost luate in calcul, la modul concret, la recalculare. Este esential, intrucat NU toti am avut sporuri identice. OK?

   Ștergere
  12. Daca ati fi citit art.109 din lege (actualizat), va dadea-ti singuri raspunsul. Acolo ne spune ca recalcularea se face "in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie". Deci intai emit o decizie cu vechimea avuta la 01.01.2016, iar dupa primirea noilor grupe de munca emit o alta decizie cu data de 01 a lunii urmatoare depunerii cereri la Centrul Militar.

   Ștergere
  13. Radiatii 7,5%, conditii grele 7,5%, izolare 7,5%, stres 7,5%, confidentialitate 14% si clasificare 22%. Unde a avut 7,5% putea avea 10%, dar si-a ales aceasta perioada pentru ID, ca in alte perioade nu avea.

   Ștergere
  14. @ Guiu Gheorghe 19.15.
   La o pensie de 4907 lei se ajunge de la reper L164 doar prin adaugarea unor elemente neexistente in ultima luna luata ca baza de calcul pentru L164 sau prin adugarea bazei de calcul pe L 164 de sporuri in procent de peste 45-50%.
   Asa ca stiu foarte bine ce spun si i-am explicat si d-nului R 26500 cum o pensie poate sa creasca la actualizare indiferent de anul iesirii la pensie daca cel in cauza a avut noroc de o perioda buna cu sporuri salariale incluse de peste 50-60%.
   Si asemenea sporuri sunt suficiente in zona manevrarii munitiilor in L138.
   Si chiar demonstrez logic ca nu mint,mai ales pe domeniul calcule ,si sporuri.
   Sunt perioade cind in unitati s-au executat un anumit gen de lucrari iar cine a prins acel interval si a iesit la pensie in interval de cinci ani a fost cu noroc.Cine a mai ramas in activitate si a prins ultimii cinci ani fara lucrari de acel gen va avea o pensie actualizata mai mica ca si cel iesit cu 10,15 ani mai devreme in pensie.
   Cu perioade bune se poate depasi si pensia crescuta pe contributivitate indiferent de anul iesirii la pensie.

   Ștergere
  15. Domnule Guiu va infirmat chiar d-nul Karadeniz in logica afisata prin precizarile aduse la subiect. Raportarea se face asa cum am precizat la L241 si nu are legatura cu aspecte ce tin de L263.

   Ștergere
  16. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 19:53. Asa mai vii de acasa. Practic este vorba de in caz full option. Acele sporuri de conditii grele 7,5%, izolare 7,5%, stres 7,5%, confidentialitate 14% - majoritatea nu le au. Adica majoritatea - nu s-au orientat, au tradat, nu aveau niciun stres, iar la Vanju Mare sau pe Vf. Omu, nu erau deloc izolati - era ca la Paris acolo. Glumeam, desigur!

   Clasificarea de 22% exista doar la personalul aeronautic - este fireasca. Alte arme au specialitate de clasa, in procente mai mici - parca 10% maxim. Dar alea cu confidentialitate etc. - suna cam cu dedicatie! Spor de stres? Dar in misiunile de lupta din Iraq, unui infanterist nu i se acorda! E prea destins probabil! Cum NU se acorda nimanui nici daca intram ACUM in razboi cu rusii! In sfarsit ...

   Bine totusi ca am lamurit lucrurile, altfel probabil ca multi s-au imbatat deja cu apa rece crezand ca li se dubleaza pensiile! Ca atare, prezentul material confirma ... exceptiile!

   Multumesc pt. raspunsul la obiect. Dar mai am o intrebare? Solda de merit mai intra undeva in calculele Dvs.? Sau este scoasa complet! Nu de alta, dar avem o informatie cf. careia NU se regaseste intr-o decizie de racalculare ... deloc. Si daca NU ma inseala memoria, cf. noii legi a salarizarii, solda de merit nu exista nici in definitia soldei functiei de baza, nici pe langa! Intrebarea fiind ce se intampla la recalculare cu cei care am beneficiat totusi de solda de merit?

   Ștergere
  17. Toti cei care am beneficiat de solda de merit (15% pana in1997 si 20% dupa) intra in calcule, daca ne-am ales lunile in care am avut. Toti cei care ies la pensie dupa 01.08.2016 si nu au avut solda de merit, vor primi solda de merit in procent de 10%, pentru lunile care le aleg dupa 01.08.2016.

   Ștergere
  18. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 21:45. OK. Dar unde intra la calcule? La sporuri si prime? La solda? Pt. ca am verificat la userul Karadeniz si intr-adevar, din decizii si buletinele la care face referire, solda de merit a persoanei in cauza NU se mai regaseste deloc.

   Multumesc pentru informare! Ca fapt divers, eu NU am ales cele 6 luni, ci am uzitat de optiunea sa imi aleaga CPS cele 6 luni, respectiv pe ultimele din activitate. In care am avut si SM. Ca atare raspunsul dumitale este valabil doar pt. persoanele care NU au beneficiat de SM in ultimele 6 luni, ci intr-o perioada anterioara.

   Multumesc inca o data!

   Ștergere
  19. Solda de merit se calculeaza ca procent din functie si se adauga la functie, la fel ca si indemnizatia de comanda.

   Ștergere
  20. Domnule Guiu, spuneți că ,,Am coleg care a castigat 2200 lei.( pe L 164 a avut 2600, pe L 263 a avut 2200, dupa indexarea din 2016 a ajuns la 2730, iar dupa recalculare la 4907 lei) Acum ati inteles cum sta treaba.”. Vă rog să precizați în ce an a ieșit la pensie deoarece anumite sporuri, mai deocheate, au început a se acorda cu anul 2009. Nu de alta, dar aș fi curios ce sporuri se acordau în 2005, anul ieșirii mele la pensie, pentru a-mi calcula singur pensia conform programului de la Câmpia Turzii.

   Ștergere
  21. Colegul a iesit la pensie in 2010 si a fost pilot la Boboc. In 2005 nu exista confidentialitate, specialist de clasa (nu clasificare, pentru piloti, tehnici..), iar indemnizatia de comanda era 38% colonel, 35% lt.col.. In functie de arma la care ati activat putea-ti avea minim 10% spor de antena. Dar mare atentie ca sporurile nu se acordau pe perioada concediilor, doar clasificarea. Acum nu se mai umbla la sporuri cand pleci in concediu, dar atunci se dadeau proportional cu orele prezente.

   Ștergere
 6. Domnule R, primele orare de zbor,receptie si verificare in zbor, de aterizare, de dirijare, scufundare, etc... (venituri de natura salariala pentru care s-au platit si se platesc taxe si impozite) NU SUNT INCLUSE IN BAZA DE CALCUL a pensiei militare. A se vedea art. 40/OUG 57/2015 pct 4 lit e). Aceste prime au caracter permanent, atata timp cat desfasori activitatile specifice, nu sunt de conjunctura si este ilegal chiar neconstitutional neincluderea lor in baza de calcul a pensiei militare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aviatorule! Sa fie ca tine! O luam altfel atunci! In cuprinsul Legii nr. 138/1999 - cat este ea de lunga, NU depistezi chiar nicio dedicatie - in speta prime si sporuri, care intra in baza de calcul a pensiei militare? A anumitor militari intrati"in carti"? Atentie! Legea in cauza este corelata cu definitiile actuale din Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare! Chiar nimic, nimic, nu descoperi dubios?

   Ștergere
  2. Este foarte clar ca avem legi facute cu dedicatii, sa nu spun legi mafiote!
   1)sporul de radiatii il au toti (MAI si functionari din primarii) de parca am trai la Cernobil, niciodata n-am semnat procesul verbal de acordare pentru cei care nu erau expusi, macar la radiatii electromagnetce, (ca o paranteza, personal am masurat radiatiile cosmice la care este supus pilotul militar, la 16.000m sunt de 600 de ori mai mari decat la sol); dedicatie pentu cei radiati de neoane si telefoane;
   2) spor de pericol, se acorda aiurea celor din MAI, pilotii militari nu au asa ceva, ce sa mai zic de alti militari; dedicatie (pericolul consta in neimparetirea prazii cu mafiotii)
   3) spor de asanare daca se participa o data pe an, beneficiaza tot anul de 25% SFB; dedicatie
   4) spor de control financiar preventiv, de parca n-ar trebui sa-l faca cei care-l primesc; dedicatie
   5) spor de participare in sedinte de judecata o data pe an; dedicatie
   6) LUCRARI DE EXCEPTIE, pentru baieti de baieti
   7) doctorate plagiate...
   Cei care fac legile in domeniul salarizarii pentru prostime si-au tras sporuri barosane, juristii lui peste, cu facultati facute pe la Mizil, Segarcea, Herculane, si-au tras pensii de magistrat si-i doare-n cot de militarii din teatre sau din cazarmi.
   Datorita multitudinii de sporuri cu dedicatii, cei din MI ajung la 180%-200% sporuri, motiv pentru care nici nu-i mai intereseaza baza de calcul (le-ar iesi pensiile atat de mari incat ar bate la ochi). Astfel un sef de post are pensia mai mare decat un comandant de regiment de aviatie, pilot pe supersonic cu 30 de ani de zbor.
   Mai vrei R? Hai militienilor sariti la beregata, ca noi prostovanii ne mancam intre noi!

   Ștergere
  3. @ Mirage 2000 12 octombrie 2016, 18:00. OK! Esti pe solutie! La astia de aici [http://www.comisarul.ro/articol/cifre-cutremuratoare!-700-de-militieni-facuti-doct_851584.html] sa vezi sporuri de sporuri cand ii scoate la pensie.

   Ștergere
 7. In perioada 29 septembrie 10 octombrie pe site-ul CSP a MApN nu au mai fost făcute modificări la situația cererilor pentru aplicarea legii 223 și credeam că s-au cam terminat cu cererile, situația la acea dată era: cereri alegere cele 6 luni = 44.043, cereri recalculare grupe = 40.131; cereri restituire diferențe pensii= 12.978.
  De la 30.06 de când a expirat teremenul pentru cererile privind alegerea celor 6 luni consecutive au mai fost depuse 8117 cereri pentru recalcularea grupelor de muncă și 777 de cereri pentru restituirea diferențelor de pensie.
  Pe 10 octombrie au apărut noi cereri: recalculare grupe = 40.264; restituire diferențe pensii= 13.006 și la fel astăzi: recalculare grupe = 47.045; restituire diferențe pensii= 13.075.
  Dacă nu e vre-o greșeală a unui funcționar (ceea ce devine deja o obișnuință la MApN ) înseamnă că în două zile au ajuns la CMJ-uri 6781 cereri de recalculare grupe de muncă. Dacă cifra este reală ne dă o idee despre câți pensionari de dinainte de 2011 din MApN mai sunt.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic ca NU este greseala! Termenul limita de 30.06.2016 este EXCLUSIV pt. depunerea cererilor de RECALCULARE. In ceea ce priveste grupele de munca si cererile de restituire, asa din memorie - eu stiu ca in primul caz NU exista termen, iar in al 2-lea caz nu exista decat termen de restituire in functie de data depunerii cererii - cererea producand efecte oricand este depusa pana la 31 decembrie 2017.

   Legat de grupe, apare un lucru logic. Depun cererea cand am chef - respectiv cand am date noi. Oricum, urmeaza recalculare imediata la modificarea grupelor de munca. Din oficiu - pe baza ultimelor 6 luni din activitate daca NU am ales expres alte 6 luni sau pe baza celor 6 luni alese daca le-am precizat pana la 01.06.2016 (eu nu le-am selectat, i-am lasat sa stabileasca ei din oficiu ultimele 6 luni).

   Ștergere
 8. Din cate mi s-a spus
  MM din cei ce stateau pe pista si urau pilotului drum bun ajunsesera sa aiba pensie mai mare decat zburator.O fi fost corect?Retineti ca MM avea pensie mai mare decat colonelul.O fi bine dar pentru cine?Ne facem toti MM la aviatie?Intreb si eu nu dau cu parul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca navigantul-pilot a avut 20 de ani vechime si MM 30 cam asa s-a intimplat. Cel care a cumulat mai multe puncte a avut pensia mai mare. Vechimea mare in serviciu a generat si puncte in plus fata de cel cu 20 de ani vechime in majoritatea cazurilor.
   La vechimi in serviciu egale sau apropiate nu se pune problema ca un MM sa depaseasca un pilot cu ore de zbor la activ.
   Doar MM mecanici de bord care sunt si personal navigant pot depasi pilotii deoarece un tehnic de bord zboara cit zboara aeronava intr-o zi in timp ce pilotul zboara doar cit are trecut in planificare,adica in cele mai multe cazuri mai putin decit tehnicul de bord.Un MM mecanic de bord poate zbura intr-o zi spre exemplu 8 ore cît zboara aeronava in timp ce un pilot este planificat la zbor de antrenament doar doua ore in acea zi. Si asta se poate repeta zilnic. Si atunci ghici cine va avea pensia mai mare dupa L119 mai ales daca intervin si diferentele de vechime in favoarea mecanicului de bord.
   Sper ca am fost pe inteles.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. tigri 2 -nu-i bine sa arunci cu ocări ca nu se stie. Vine o vreme cind toate se platesc cu sau fara vointa noastra.

   Ștergere
 9. Pt Dl Karadeniz
  Nu este nici o gresala.
  Situatia cererilor privind restituirea diferentelor de pensie se face, numarand cererile adresate de beneficiar si inregistrate la CDC/CPS
  Situatia privind cererile de recalculare grupe de munca, nu reprezinta situatia cererilor adresate de beneficiari la cmj, ci este situatia primita de CPS de la cmj cu noile grupe de munca+cererea facuta de beneficiar pt luarea in calcul a noilor grupe de munca ( cererea aceasta este facuta la cmj cand te cheama sa-ti verifici noile grupe de munca).
  Faptul ca in 2 zile la CPS s-au inregistrat multe situatii+cereri pt luarea in considerare a noilor grupe de munca, este posibil ca cmj sa fi primit ordin sa sisteze trimiterea la CPS a tabelelor cu noile grupe de munca.
  Obs. CPS face situatii numai pe documente inregistrate la CDC propriu si nu are cum sa stie CPS cate cereri s-au adresat la cmj si sunt in lucru.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate fi și așa ceea ce înseamnă că procesul de recalculare al grupelor de muncă s-a cam încheiat, dar evidenta cererilor pe site-ul CSP a avut încă din start multe cereri cu grupe de muncă ceea ce ar fi însemnat o viteză fantastică de lucru din partea CMJ-urilor.
   Legătura dintre acestea și CSP este pusa bine la punct de pe vremea legii 119, când și unii și alții ( mai puțin noi cei în cauză) aveau acces la baza de date cu acele fotocopii ale statelor de plată.

   Ștergere
  2. Cum am anticipat la Casa de pensii a MApN greșelile sunt la modă. Dacă ieri 12.10 figurau 47.045 cereri recalculare grupe de muncă astăzi numărul lor a scăzut la 41.307.

   Ștergere
 10. cred ca trebuie vazut.Si sa nu spuneti ca sunt prostii,la fel e si la rusi......la noi??
  https://www.facebook.com/usawtfm/videos/10152865731353606/

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 12. R 26500 ,
  ramane la fel de neclar pana nu vedem un numar suficient de decizii .
  pana in prezent , deciziile emise in numar limitat au scopul de a linisti lumea . nu prea apar decizii cu scaderi semnificative .
  tu te referi clar la deciziile de recalculare , altii incearca sa trimita discutia pe grupe de munca , deturnand subiectul discutie .
  cred ca te refereai strict la recalcularea pe legea 223 . am fost imediat luat in balon , pe facebook , pentru ca mi-am manifestat indoiala pe aceea crestere substantiala a pensie . ( nici macar indemnizatia de comada , care era in alt cuantum in 2003 , nu putea produce o astfel de crestere ) .
  intradevar , multe prevederi sunt cu dedicatie , motivate sau nu .
  de aceea era mai importanta plecarea de la 80%.
  si la MAI exista multa prostie si hotie , diferentele sunt colosale intre lucratori - in privinta sporurilor .
  gresesti cand spui ca nu are sens sa cunostem veniturile sau elementele salariale . atat in privinta actualului mod de calcul , cat si pe viitor - nu stim ce prostii mai au cretinii acestia in cap .
  desi perioada 1999- 2016 este mai avantajoasa la calculul pensiei , in mod crescator , avand ca element de plecare anul 1999 , sunt multe capcane , care nu pot fi evitate atat timp cat nu se cunosc , in detaliu , toate elementele salariale luate lunar .
  am mai spus acest lucru , dupa ce am citit cam tor ce am gasit si am mai tinut minte ( legi , metodologii , instructiuni ) .
  exemplu : in anumite perioade , elemente salariale au fost sistate , dar nu anulate : spor de antena , spor de confidentialitate , spor izolare , etc
  ele nu se regasesc in statul de plata , conform legii nu se acorda .
  multi dintre noi nici nu stiam care sunt acele drepturi , cu atat mai putin stim acum , dupa atatia ani . fiecare procent de spor de la lit . g inseamna bani in plus sau in minus , si nu putini .
  cam aici trebuia facut lobby , repet , sa alegem in cunostinta de cauza , nu in orb .
  in cazurile prezentate apar unele elemente neclare pentru mine , care am citit legea . de aceea tot mi-am exprimat indoiala .
  sporurile care se iau in calcul sunt clare , nu inteleg ce se tot intoxica cu amestecul celor permanente cu cele nepermannente !
  citind cu atentie toate instructiunile de pe la MAI , spre exemplu , cu cat creste esalonul(structura) , cu atat cresc si sporurile - mai ales cele care trebuiau sa fie exclusiv pentru operativi .
  am mai atras atenia si asupra faptului ca , din ce am citit , se va schimba legea salarizarii , salariul functiei de baza va avea alte elemnte , etc .
  asta ca sa pricepem si noi tacerea unora din sindicatele politistilor .
  eu cred ca trebuie sa discutam serios , nu sa ne injuram .
  unii fac referire la faptul ca trebuie sa fim atenti la perioada cand am fdost in concediu , cursuri , spital .
  in lege este specificat foarte clar , aceste sporuri permanente se acorda si in perioada in care ne aflam in concediu , spital sau la cursuri .
  sporul de conditii grele , spre exemplu , este un spor permanent .
  din 2004 , acest spor este acordat ca spor parmanent .
  sporul de conditii periculoase sau vatamatoare - este spor nepermanent , este altceva , dupa cate stiu eu .
  am dat doar cateva exemple .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tupak
   Se considera sporuri permanente sporurile incluse prin lege in baza de calcul care figureaza luna de luna in cele sase luni alese. Nu conteaza ca acestea sunt variabile in suma de la luna la luna.

   Ștergere
 13. Of, of, of....de ani de zile ne razboim pe aceleasi chichite ! Ca pilotul o zburat, ca mm o receptionat si atat-ii de integrat in avionul ala ca e concomitent in aer, pe pista si Doamne fereste sub pamant! Tanchistul fierbe in cutie, rachetistul n-are degete pentru toate butoanele, artileristul nu mai are urechi, vanatorul o ramas spanzurat de coarda, scafandrul o ramas fara aer, pifanul nu mai are iepuri...toti plutesc ca un marinar intr-o marinata pregatita de sefii nostri... superradiati. Iar de toti, rad aia cu pixul...ca acolo-i puterea!
  A trecut mult timp de cand am propus sa luptam pentru principii...de exemplu:
  - activitatea ca militar de cariera sa fie retribuita dupa importanta misiunii tale, efortul depus, pericolul la care te expui si raspunderea ce o incuba...solda sa fie oglinda activitatii tale si feedbak-ul corect al entitatii in fata careia ai depus Juramantul !!!
  - pensia!...e pensie militara !!! nu contributiva ! (asta am vrut!) Sa reflecte, in mod corect activitatea, pozitia, raspunderea si timpul dedicat in structura militara...Chichitele cu primele, sporurile si alte drojdii au trecut - ai fost platit pentru asta cu varf si indesat la momentul cand aveai solda! Acum nu mai sunt radiatii, nu mai sunt ture, nu mai sunt proiectile neexplodate, raspundere zero barat!... Ce-ati vrea? Daca ati fost la cateva asanari patria sa va fie vesnic recunoscatoare? Ati fost platiti atunci pentru efort si expunere la pericol cu sporuri si prime! Acum...mai vreti odata? Lunar???Pana la ...transea de 2x1???
  Am imbratisat cu mare abnegatie ideea de a intra in NATO, ne-am sacrificat, ne-am batut, ne-am dat peste cap pentru a ne realiza scopul! L-am realizat! De ce nu ne plac principiile lor? De ce nu am luptat pentru implementarea lor? Vrem cu ei, dar... cum credem noi!
  Din cauza copacilor n-am mai vazut padurea ! Orbiti de puzderia problemelor pe care singuri ni le-am fabricat am ajuns sa ne dinamitam structurile, nu mai stie flancul stang ce face flancul drept. "Forta principala" crede ca este sprijinita ...daca nu, isi confectioneaza aceasta imagine...Tot frontul este in pericol!!! Dar, imaginea virtuala convine...ce frumoase parade! Ce Armata! Ce dotare! Oooo, F16!!!!!! (...planor, dezarmat!). Nu ne-am aplecat asupra problemelor reale! Noi, ca militari...noi, cei care ne dam rotunzi ca formam rezerva Armatei!
  Ce-au facut guvernantii cu noi nu cred ca s-a mai intamplat undeva in lumea asta, in state de drept, asa cum avem pretentia de a fi. Sa nu mai invocati trecutul si nici prezentul! Armata este, din pacate, o "replica" aproape fidela a societatii actuale! Nu ceea ce visam noi si semenii care mai au incredere in noi - pilonul puternic si neinfricat al poporului in fata pericolului...Prin noi, ar fi putut sa fie scutul in fata dezastrului...n-a fost sa fie! Prin noi! Noi?
  Noi...noi ne cantonam in lucruri marunte, spre satisfacerea deplina a sefilor care trag sforile! In interes strain de noi.........nu i-am deranjat nici macar cu un...Pardon!...si am stiut de mult cine ne joaca pe degete...asa suntem noi...noi, "marea muta" - domnisoara de pension care sopteste pe ascuns cu domnisoarele din salon - unele din ele, mai destepte si descurcarete.
  Ok! m-am descarcat...am trimis tot ce trebuie, din martie, pe toate liniile, n-am primit nimic! In afara de un amic care era tare satisfacut ca are +50% ca scribalau....na! m-am incarcat la loc!!!
  Intr-o librarie am gasit o carte...n-am gasit "marunt" prin buzunare sa-i schimb domiciliul. Pe coperta scria asa:
  MACHIAVELLI
  ARTA RAZBOIULUI
  -UN STAT NU-SI POATE INTEMEIA SECURITATEA DECAT PRIN PROPRIILE ARME
  -CONSTRANGERILE NU AU GENERAT NICIODATA SOLDATI BUNI
  -CELUI CARE CASTIGA O BATALIE I SE IARTA TOATE GRESELILE
  Sunt obosit, trageti voi concluziile (gloantele)!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De principii să vorbești și să aștepți doar de la cei educați nu de la "marea muta" - domnisoara de pension care sopteste pe ascuns cu domnisoarele din salon. Unele mai deștepte și descurcarețe decât altele, așa cum se cred ele. Însă să nu spui ce părere ai despre ele că se supără rău, fiindcă sunt educate și deștepte. Auzi pensie de ,,chestor,, fost șef de inspectorat și secretar de stat în MAI, acum cercetat penal și sub control judiciar - 9.564 ron.

   Ștergere
  2. @Mihaela - prezumtia de nevinovatie...nu si pentru pensie! Totusi, la cate minunatii suntem spectatori (fara "aplauze"), pensia impricinatului, pare mica in raport cu potentele sale :) Ti-o spune un amarat de instelat cu 3 luceferi, de la "munca de jos" dintr-o MU, care a salvat de la ridicol multe hotarari de Cdt., care a organizat, pregatit si comandat mii de efective si care e recompensat acum la 1/3 din cifra de mai sus

   Ștergere
 14. Cei pensionati inainte de 2011 primesc 2 decizii, avand ca temei de drept Art 109 din legea 223/2015 cu acelasi nr de inregistrare (probabil nr dosarului de pensie) diferentiate de "/1" si "/2".
  Decizia /1 , chiar daca nu se specifica detaliat, are temeiul de drept art.109 (1) drepturile se cuvin de la 01/01/2016 si se bazeaza pe vechimea cumulata stabilita in ultima decizie pana in 31/12/2015
  Decizia /2 chiar daca nu se specifica detaliat are ca temei de drept art 209 (5)
  Se bazeaza pe vechimea cumulata stabilita luand-se in considerare si noile grupe de munca, stabileste un cuantum al pensiei, cel putin cu decizia /1, drepturile de pensie se cuvin asa cum ne spune 109(5), incepand cu luna urmatoare depunerii documentului, numit Fisa cu noile grupe de munca...
  Care este considerata luna depunerii documentelor ? Parerea mea ca este luna cand cmj trimite fisa la cps.
  Daca cele 2 decizii /1 si /2 stabilesc acelas cuantum , diferind doar vechimea cumulata, adica ai castigat in vechime si n-o poti folosi si pensia recalculata estemai mare ca cea in plata in ianuarie 2016 se intocmeste un buletin de calcul
  pt diferente de la 01/01/2016, diferente care sunt identice pt fiecare luna pana cand se plateste noua pensie recalculata.
  Daca decizia /2 stabileste un cuantum mai mare ca decizia /1 si ambele decizii sunt pe plus fata de pensia in plata din ianuarie 2016, atunci in buletinul de calcul apar 2 intervale diferite de diferente cuvenite: 01/01/2016- data incepand cu care se stabilesc drepturile prin decizia /2-luna in care se pune in plata decizia recalculata. Pe fiecare interval din cele 2, drepturile restante lunare cuvenite sun identice.
  Daca decizia /1 stabileste drepturi recalculate mai mici decat cele in plata in ianuarie 2016 si decizia/2 stabileste drepturi recalculate mai mari ca cele in plata in ianuarie 2016, buletinul de calcul se intocmeste incepand cu data trecuta pe decizia /2 in preambulul decizieisub CNP in expresia "...se recalculeaza pensia si se stabilesc, incepand cu data de zz/ll/aaaa urmatoarele:" pana in luna in care se plateste pensia recalculata.
  Daca decizia /1 si /2 stabilesc cuantumuri mai mici decat pensia in plata in ianuarie 2016, nu mai este cazul de buletin de calcul cu diferente. In acest caz, se pastreaza in plata cuantumul din ianuarie 2016. Dar, indexarile/actualizarile ulterioare a drepturilor de pensie opereaza pe drepturile stabilite in decizia /2 indiferent de cuantumul in plata in ianuarie 2016 si respectarea principiului pastrarii in plata a cuantumului avantajos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ordinul Nr. 123/2015 pentru probarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar conform art. 3 a intrat în vigoare de la 01.01.2016 și acest ordin se referă și la articolul 11 din legea 223, lege care a intrat în vigoare tot de la 1 ianuarie 2016.
   Prin acest articol și cei pensionați anterior intrării în vigoare a legii 223 beneficiază de prevederile HG 1294 cu modificările și completările ulterioare iar anexa 1 a fost modificată prin HGS 1019 din 2010.
   Luna depunerii documentelor de către CMJ la CSP în cazul despre care am relatat a fost septembrie iar noul cuantum modificat al pensiei s-a aplicat din martie.

   Ștergere
 15. @ avianyc 12 octombrie 2016, 20:01. Interlocutorul tau tocmai a rapsuns la obiect la orele 19:53. Radiatii 7,5%, conditii grele 7,5%, izolare 7,5%, stres 7,5%, confidentialitate 14% si clasificare 22%.

  Tare chestia cu confidentialitatea! De parca restul armatei, tradeaza totul la rusi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. R ,eu ce spuneam ca doar in cazul in care omul a ales o pozitie mai buna in cele 6 luni decit cea din ultima luna luata ca baza de calcul pe L164, care poate sa aduca g-uri peste 40-50% se poate ajunge de la 2000 si ceva pe L164 (241) la 4000 si ceva. Deci confirma ce spuneam mai sus.
   Nu are nicio implicatie L263 in aceasta poveste cu ID,etc.

   Ștergere
  2. @ avianyc 12 octombrie 2016, 21:44. Uite care este faza! Spre deosebire de tine, userul Guiu Gheorghe a raspuns foarte la obiect!

   Ștergere
  3. Confidentialitatea a fost introdusa in decembrie 2006 si in functie de avizul de securitate pe care l-ai primit, ai primit si procentul intre 8 si 15. Deci toata armata a primit, indiferent de grad.

   Ștergere
  4. Si eu am calculat multe pensii si am intilnit situatii in care ca sa rezulte perioada cea mai buna a fost nevoie de intercalarea lunii de concediu intre cele sase luni ,in luna de concediu inregistrindu-se doar un spor de clasificare de 18% comparativ cu celelalte luni unde cumulul de sporuri s-au adunat pina la 78% medie pe cele sase luni 63%.
   Pensia in acest caz cu toate cele 6 elemente in SLB plus g=63% creste cu peste doua mii fata de contributiva care a trecut peste L164.(LT col).
   Eu am facut observatie de ce amesteca L263 in afacere cu raportare fara semnificatie la ID. ID este specific bazei de calcul pe L164 si 223. L263 lucreaza cu venituri brute.

   Ștergere
  5. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 21:57. Multumesc. Am avut aviz de securitate, dar NU am mai apucat sa fiu si "confidential". M-am pensionat cu cateva luni mai inainte. Stiu ca este gaselnita celor de la cifru, documente claificate si protectia informatiilor pt. a-si majora lefurile.

   Ca relaxare? Asta inseamna ca pot trada linistit. Nu? Daca tot NU am fost "confidential"!

   Ștergere
  6. @ R 26500
   Daca o sa faci scandal si o sa mai fie vreun influet interesat osa se rezolve si o sa primesti la pensie si ”confidentialul” precum unii au primit grupele de munca.
   Asa-i la armata R.doar ordine si disciplina . la MI s-au dat in activitate cu beneficii inclusiv pe fosta L164.
   Asa ca așteapta ca s-ar putea sa sara cofidentialu din tufis pe la batrînete.

   Ștergere
  7. Ideia este de a aduce functia pe care ai detinut-o in cele 6 luni alese, la zi.
   Legea si ordonanta nu au specificat sa fie aduse la zi numai unele elemente, prostia a plecat de la M25 art.15-18. Daca ar fi adusa la zi , atunci toti am beneficia de sporurile care sunt astazi in vigoare si nu atunci cand am iesit noi. Indemnizatia de comanda, solda de merit si dispozitivul aduse la procentele de acum. Functiile care inainte de 15 august 2008 nu au fost prevazute cu ID, iar dupa aceasta data au sa fie actualizate cu ID de acum.
   Asa nu va mai fi diferenta intre unul iesit la pensie in 2016 si altul iesit prin 1992, cand era doar grad, functie, vechime.

   Ștergere
  8. @ avianyc 12 octombrie 2016, 22:24. Spui numai poezii, ca de obieci. Cf. legislatiei romane, niciodata NU a fost platita nicio grupa de munca IN ACTIVITATE! La nimeni, nici la civili, nici la militari.

   In alta ordine de idei, hai sa o lamurim pe aia dreapta! Cei ACTIVI, beneficiaza la calculul pensiei de SOLDA DE MERIT, ca si cum ar fi avut. Dar NU au - actuala lege a salarizarii a scos-o!

   Asa ca - legat de sporul de confidentialitate, zambet, si altele - de ce nu si invers? Nu - pute rau! Acum realizez ca Kis avea dreptate: pilotii cu clasificarea lor de 22% sunt printre cei mai saraci pensionari militari fata de cei confidentialitatea, stres, zambet si etc.

   Ștergere
  9. @ Guiu Gheorghe 12 octombrie 2016, 22:24. Moral si normal, asa este! Numai ca asta ar insemna o crestere substantiala a pemsiilor tuturor militarilor deja pensionati. Iar tara NU vrea asa, ci doar pe cele ale "orientatilor" aflati in cartile politicii de partid si de stat.

   Apreciez ajutorul tau - si sper sa se lumineze cat mai multi asupra realitatii!

   Ștergere
  10. Ai ajuns si tu sa incepi sa pricepi .mai ai inca etape de parcurs.
   La politisti cu grupe de munca date in activitate nu a rezultat un calcul mai bun la procente pe L164 decît la militarii care le-au primit după apusul L164.
   Acum la ei nu-i nevoie de recalculare grupe.
   Poate acum pricepi efectul grupelor date in activitate folosite pe L164 si efectul lor date doar la pensie pentru cei inrezerva cu neputinta valorificarii pe fosta L 164. Au pirdut unii la greu vizavi de MI-sti si pe L164 prin procentele contabilizate din vechimea generata de grupe (2% pentru fiecare an peste 25).
   Acum pricepi?

   Ștergere
  11. Problema este ca ne-a tras-o ministrul nostru prin norme. Legea ne spune la art. 2, litera b, ca in aceeiasi situatie juridica, aceeiasi pensie.(principiul egalitatii)

   Ștergere
  12. @ avianyc 12 octombrie 2016, 22:44. NU exista grupe de munca in activitate. Nici la MI, nicunde.

   TU vrei sa spui cu totul altceva: SPORURI pt. orice. Asta este cu totul alta discutie.

   Ștergere
  13. Gelu,
   Sporul maximal de 15% (SSID) se acorda celor care au avizul obtinut, dar sporul pentru lucrul cu cifrul de stat este altul, 30%, pe langa cel de 15%! Un numar restrans au acest spor...repectiv cei care opereaza efectiv si cei care participa la controlul activitatii!

   Ștergere
  14. @ Iulian Mares 13 octombrie 2016, 07:41. Mi-ai luminat memoria. Se vede ca esti recent iesit din sistem. Asa este: 15% SSID + 30% cifru. Mi-am adus aminte: pe ultimii ii controlam, dar numai ei au aveau spor de cifru.

   PS: Dar sporul de doctorat mai exista? In ce procent?

   Ștergere
  15. Daca-mi permiteti, spor cifru 20% nu 30%

   Ștergere
  16. Iulică, spor SSID=spor confidențialitate?

   Ștergere
  17. Ioane,
   Generic, da!
   V. Oprea,
   Ok, 20%.... eu stiam de 30%, posibil sa confund cu cel de informatii, oricum esenta conteaza!
   Gelu,
   Sporul pt doctorat a fist sistat o perioada, dar s-a reintrodus in MApN si sistemul civil; 15%!

   Ștergere
 16. @ Calin
  Aici nu prea am inteles.
  ”- pensia!...e pensie militara !!! nu contributiva ! (asta am vrut!) Sa reflecte, in mod corect activitatea, pozitia, raspunderea si timpul dedicat in structura militara...Chichitele cu primele, sporurile si alte drojdii au trecut - ai fost platit pentru asta cu varf si indesat la momentul cand aveai solda! Acum nu mai sunt radiatii, nu mai sunt ture, nu mai sunt proiectile neexplodate, raspundere zero barat!... Ce-ati vrea? Daca ati fost la cateva asanari patria sa va fie vesnic recunoscatoare? Ati fost platiti atunci pentru efort si expunere la pericol cu sporuri si prime! Acum...mai vreti odata? Lunar???Pana la ...transea de 2x1??? ”

  Daca nu mai sunt radiatii si alte pericole supreme urmarile lor la unii se simt pe deplin si la pensie.
  Ori nu cred ca merge chiar asa usor cu uniformizarea la pensionare . De regula si bun simt cred ca se cuvine după munca si rasplata atit in activitate cit si la pensie.

  RăspundețiȘtergere
 17. @ All. Cu multumuri pentru conlucrare, tuturor celor cu bune intentii. Am reusit sa punem cat de cat lucrurile cap la cap! Din pacate, acestea confirma din plin materialul. La recalculare, va exista stagnare sau pe aproape in cazul majoritatii. Cresteri semnificative - exclusiv pt. personalul cu anumite premii/sporuri inaccesibile majoritatii armatei.

  Ca atare, singura sansa de iesire din clenci se rezuma la 2 elemente:

  - CD sa decisa revenirea prin legea de adoptare a OUG 57/2015, la bazele stabilite initial de L. 223/2015;
  - revizuirea primelor si sporurilor sau indemnizatiilor care sa permita ca prostimea sa se apropie cat de cat de esalonul elitist aflat "in carti".

  In caz contrar. recalcularea in baza OUG nr. 57/2015 asa cum este acum, NU este decat o noua pacaleala stupida la adresa armatei!

  RăspundețiȘtergere
 18. @avianyc Urmari? Da, sunt si nu numai pentru cei care se bat pe aici. Am coleg care a stat cuminte zeci de ani intr-o statie prapadita de RL...a ramas fara dinti, fara par, l-am vazut in carje...apoi nu l-am mai vazut. Nu e vorba de uniformizare - am specificat ca pensia trebuie sa reflecte, printre altele si activitatea depusa - si asta trebuia sa fie oglindita in solda primita - nu in spor, care il dai, cum il dai, cand il ai, mai mare, mai mic, cum ti se nazare...si departe de realitatea situatiei (vezi sporul de radiatii)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa mai da. Adica salarii după munca si nu împanari cu tot felul de care prinde sau care merita doar in prag de pensie.

   Ștergere
  2. Cred că cel mai corect și singurul spor ce trebuia dat, este cel de inteligență.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  4. @ avianyc 12 octombrie 2016, 22:36. A fost doar atac la alt user. Care de bine de rau, mai si "misca" ceva pt. pensiile noastre multilateral hacuite!

   Ștergere
  5. Culmea este ca sporurile, care ar trebui sa fie o ajustare a retribuirii, pentru a compensa riscurile operativilor, ajung in procente mult mai mari la cei care au coeficienti mari, corespunzatori functiei cu responsabilitati! Sunt atribuite discretionar, si clientelar. Astfel apar discrepante foarte mari intre oameni cu acelasi grad de inteligenta, de pregatire si cultura, diferentiati de vre-un curs facut intamplator, sau si mai grav de pile.

   Ștergere
  6. @ Mirage 2000 12 octombrie 2016, 22:51. La modul aparent, asa este! Dar mai sunt si exceptii! De exemplu - subofiterii de la CDC (documentele secrete de pe vremuri) sau de la Protectia Informatiilor (CI de pe vremuri) - au cam sporuri pe care 90% dintre ofiteri NU le au! Si mai sunt astfel de zone obscure!

   Ștergere
  7. Eu care raspundeam printre altele si de ladoiul blindat cu documentele operative ...am lula !
   Cunoasteti ca la ,,operative " CI...nu avea acces ...?
   In afara de cdt.si sef de stat major ..toti care aveau acces ..limitat trebuiau sa aibe semnat si in lada ...angajament scris ...??
   Documentele care unele insemnau si o fila doar ..aveau in dreapta sus ..de la 00 in sus ...??
   Aveti habar cum se tinea evidenta ..pe cate ..anexe ....
   Ei ..lula .sporuri .....

   Ștergere
  8. Ei, nu?
   Posibil sa fi refuzat tu! Ai facut raport scris ca renunti?

   Ștergere
  9. @Mihaela. E clar dupa propunerea d-tale eu voi muri de foame.Da ce taica d-ta mananci cu doua guri ? O vreau si " io" mare ca la voi!

   Ștergere
 19. Am primit o marire pe cuponul de pensie fara sa primesc o Decizie.19 ani militar ,vechime cumulata de 45 de ani.De la 2000 net la 2700.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In lipsa altor date, poate fi orice! De exemplu, era sa o comit si eu astazi cand m-am trezit pe card cu cca. 4 000 in plus. Si sa incep sa laud OUG 57/2015, partidul si tara!

   Numai ca mi-am adus aminte brusc ca de anul trecut, beneficiez de rambursarea unor sume retinute in trecut din pensie. In luna octombrie a fiecarui an, timp de 5 ani calculati din 2015. In baza Legii nr. 125/2014 si urmare a unor procese in instanta. Asa ca m-am linistit! Nu am de ce sa
   laud nici partidu', nici tara! Mi-au taiat pensia intr-o secunda in 2011, iar inapoi mi-o ramburseaza in ... 5 ani!

   Bravo tie! Dar incearca sa ne oferi si alte amanunte cand le ai! OK?

   Ștergere
  2. Astept decizia.Mai am un coleg ,tot subof. caruia ia venit pe talon suma de 2880 net si are 5 % mai mult la OM. Sumele se incadreaza in calculele noastre,dar vorba dvs-tra pot fi orice !

   Ștergere
  3. Totusi acum mi-a picat fisa ca pe talon scrie pensie bruta 3110,CASS-123 si impozit 310. Total drepturi 2677. Nu scrie ca diferenta de la 2000 reprezinta alceva.

   Ștergere
  4. @ zaraza 13 octombrie 2016, 08:03. Cam majorare se numeste!

   Ștergere
 20. @ All. In scurt timp, legat de acele SPORURI inaccesibile majoritatii militare si mizeriile din culisele pensiilor militare, am sa va dau date exacte, prin prisma colegului meu D.M. - lt. col. (r).

  A carui sotie este Plt.adj. D.D., ACTIV - inca 3 luni, deja are raport de pensionare. Urmeaza sa se pensioneze, urmand ca la acceasi vechime in sistem cu a sotului, doamna Plt.adj. (incadrata toata viata la personal) sa isi umileasca la pensie sotul, fost mare ofiter superior - ultima functie Cdt.B. si navetist de ziua a 7-a!

  Ce sa facem? Asta este treaba cu sporurile dupa moda retro! Exemplul este menit doar sa demaste hidoseniile ascunse in actualele prevederi de pensionare! Concluziile apartin fiecaruia!

  RăspundețiȘtergere
 21. @ R
  Chiar asa greu este de priceput povestea cu grupele sau cum sa-ti mai spun.
  UITE;
  daca la mapn am fost incadrat pentru o oarecare activitate in CD la MI de foarte mult timp aceasi activitate a fost incadrata la CS.
  Iesind la pensie cel de la MI a cumulat sa zic cu 4 ani spor de grupa maimult ca si cel de la Mapn.
  Valorificati la vechime peste 25 de ani MI-stului ii aduc cei 4ani pe L164 un spor de 4x2% =8% fata de cel de la mapn. Ei cit timp a functionat L164 MI-stul a luat din spor grupa cuantificat in pensie cu 8% mai mult ca mapn-istul care a primit si el grupa CS abia in 2016 si la pensie cind L164 nu mai exista.
  Sper ca acum o sa pricepi .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum vorbesti cu gura plina! Deci, si la MI grupele au fost platite tot dupa pensionare, NU in activitate. Ca la MI s-au facut smecherii interne, privind realismul normelor de incadrare intr-o grupa sau alta, este alta teaba! Sunt baieti destepti pana la proba contrarie! Inclusiv sefii, care sunt legati unul dupa altul! Dar macar au pensii de pensii!

   Ca fapt divers! Mai lipseste ceva din lege, apropo ca vrem ca magistratii! Magistratii care sunt condamnati pt. coruptie, isi pierd dreptul la pensie de serviciu. Prevederea asta ar trebui inclusa pt. orice pensie de serviciu.

   Ștergere
  2. Nu s-au facut smecherii...MApN s-a aliniat abia in 01.01.2016 la ceea ce prevedea HG care a fost aplicat in MI de la aparitia lui. Abia de la aceasta data un cdt.pl din MApN era similar cdt.pl. din MI

   Ștergere
  3. Stinge lumina R. Scuze celor care s-au simtit deranjati. Gresim dar nu mintim.
   Sa stii R ca la MI din 2001 prin HGR 1294 incadrarile in grupe au fost superioare celor din mapn, Deci pas map....si aici si beneficii la valorificarea lor in cuantumul pensiei..
   Hai stinge lumina .

   Ștergere
  4. @ calin 12 octombrie 2016, 23:17. Eu cand afirm "smecherii" - ma refer la cu totul altceva. Incadrarea in grupe de munca ar trebui sa efectueze dupa norme standardizate, la MI sau M.Ap.N. sau la civili, NU conteaza. Adica - fisa postului, riscul imprevizibil, riscul previzibil, riscul medical, speranta de viata, impact general medical si psihic. Sunt date fixe. Eu am avut privilegiul sa traduc normele unui alt stat, pe care le-am predat armatei romane.

   La noi insa, aceste norme standardizate NU exista! De aceea, incadrarea in grupe de munca a fost si este efectuata, in mod aleatoriu - dupa urecehe. Cum puii mei sa incadrezi generic o functie - sa zicem de jurist, in CS? Dar juristul civil NU are CS. Am baut gaz? Despre asta este vorba! La MI - nerespectandu-se absolut niciun standard, au fost bagati toti la gramada la CS. La armata - dovedind un oarecare discernamant, au fost pusi initial fiecare cam in clasa lui de risc.

   Despre asta discutam! Ca daca e sa o luam pe bune, dupa standarde ... mai bine tac, sa NU dau idei altora!

   Ștergere
  5. @ calin 12 octombrie 2016, 23:17. Sper ca ai inteles ce am vrut sa exprim. Asa din memoria, dumneata cu radiatiile ale cancerigene, ar fi trebuit sa faci parte din clasa "zero" de risc.

   Iar in legislatie, esti in grupa CS. Numai ca si balerinii sau clovnii, sunt tot in grupa CS. La fel si la armata! De parca nu cunoastem ca indiferent de minister, majoritatea sunt incadrati in grupe de risc la fel ca balerinele si cvlonii civili in CS!

   Ștergere
 22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noapte buna tigri2. Zii ca le zici bine. Cred ca pricep ei ceva ?. Mîine o iau de la capat cu aceleasi acuze.
   Vreau si eu sa-l vad pe ala care se apropie cu pile de exploatarea la sol sau in zbor a unei aeronave fara a trece prin toate furcile si examenele pentru care trebuie sa obtii cel putin 7 la scris si per total. Daca nu faci fata te duci direct la munca de birou sau la trupă,la exploatarea aeronavelor nu sub nicio forma .Aviatia este o arma demna si serioasa si cu cei mai bine pregatit personal .

   Ștergere
  2. @ tigri2 12 octombrie 2016, 23:21. Public orice cu conditia sa NU mai iti presari limbajul cu vulgarisme! Doar suntem domni, ce PM, nu? Nu chiar toti, e drept ...

   Ștergere
  3. @ avianyc 12 octombrie 2016, 23:31. Ti-au murit laudatorii armei? M-ai linistit oricum! Pe fondul asta de tensiune cu rusii si cu aviatia romana multilateral pregatita, dotata si inzestrata, ce sa mai ... vom dormi precis linistiti. Celelalte arme si specialitati, ar putea fi de altfel si desfiintate ...

   Ștergere
  4. Ei, de asta n-are coada ursu ! Faptul ca voi nu sunteti "fasolari". Pai, v-a reprosat cineva ca ati mancat numai ciocolata? V-a reprosat cineva ca nu sunteti crema armatei? Nu asta e problema. Aici si pe ale cateva bloguri unii s-au dat in stamba - realitatea nu e asta! Toti sunt de acord ca meritele voastre trebuie recunoscute. Dar felul cum le-ati promovat voi - uneori prin presiune, nu mai tine de bunul simt. De ce ati acceptat n-spe mii de sporuri fara sa va puneti in valoare functiile?

   Ștergere
  5. @ calin 12 octombrie 2016, 23:43. Isi apara propriul mit. Vorba de argo a cercetasului roman cand vine vorba de a compara americanii cu rusii.

   "- Sunt buni americanii, dar nu mai e nimic de capul lor daca raman in lupta fara ratia de ciocolata, aparatul de epilat, hamburgerul preambalat si pampers-ii de noapte. Pe cand rusul, mai mananca un pumn de boabe de porumb sau de fasole, trage 1/2 de vodka pe gat, se ..aca printre poalele mantalei, si tot merge mai departe!"

   Ștergere
  6. Sa nu-i judecam dupa 2,3 reprezentanti, care nici ei nu stiu exact cum sta situatia. Am cunoscut multi piloti - oameni exceptionali. Oameni care merita totul pentru felul cum se angajeaza in misiunea asta, aproape imposibila! Cred ca merita tot ce e mai bun din partea celor pe care-i slujesc. Cu o conditie,sa fie loiali armatei din care fac parte. Si Armata inseamna si parlitul de cdt. pl. de geniu sau un simplu cdt. de garda din cuiul unde se sprijina harta tarii.

   Ștergere
  7. Armata e compusă din diverse arme și specialități militare. Cei care conduc diverse eșaloane din armata română învață în Academia militară despre toate acestea pentru a le putea folosi întrunit în acțiuni militare. Deci o parte dintre noi cunosc destul de multe lucruri și despre aviație. Cu acest comentariu ai cam dat cu tesla exact in roțile trenului de aterizare al aviatorilor dovedind că mârlănia se ridică câteodată și dincolo de nori. Pun totuși această ieșire pe seama uzurii datorate meseriei deși alți piloți militari au rezistat mult mai mult in carieră. Probabil contează și plămada inițială.

   Ștergere
  8. @karadeniz - "Probabil conteaza si plamada initiala"...pai, asta e esenta!

   Ștergere
 23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu cui te-ai adresat, dar stiu sigur ca peste 99% din personalul aviativ militar n-ar fi reactionat asa. De ce ai atitudinea asta? Noi, ceilalti, ti-am gresit cu ceva? Ti-am nenorocit noi cumva cuantumul pensiei? Cred ca radarul de bord nu-ti indica tinta reala !

   Ștergere
 24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. tigri2 - imi pare rau, ai zburat degeaba 3000 de ore. Mai bine luptai pentru dotarea armatei decat pentru doi firfirei la pensie.

   Ștergere
  2. Visezi mosnege,Armata nu mai exista!

   Ștergere
 26. Iar procentul este de 99,(9)% ,exact asa cum raportai tu la organul de partid cand terminai lanul de papusoi de cules!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E un proiect de lege ... care obliga pe cei care au fost secretari PCR, in civilie sau armata - nu conteaza, sa returneze indexat statului lovelele cu care au fost retribuiti pt. functiile respective. Iar anii respectivi sa nici nu se puna la vechime. Proiectul se extinde si asupra membrilor fostei politii politice ... Proiectul va fi scos de la naftalina la aceste alegeri ...

   Ștergere
  2. Vrei sa te cred? Poate sunt unii care pun botul si-i ai pe constiinta. Or fi fost ei politruci mari si tari dar, cu o bomba de genul asta ajung legume....

   Ștergere
 27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect? Daca ai sti tu cate invective sunt stopate la adresa ta ... Mai ales de la prietenul tau MM ... Sau alte invective reciproce ale unora la adresa altora ...

   Ștergere
 28. Tigri 2 doar sa nu-i injuri . În rest da-le ”fasole” cît pot duce ,sa aiba ”gaz” pentru ”trageri”.

  RăspundețiȘtergere
 29. Toti aviatorii, cat au fost activi au fost ficiori faini, dupa pensionare marea majoritate au ramas la fel, foarte, foarte putini au facut riduri pe suflet, pt ca n-au stiut sa imbatraneasca, o parte dintre acestia se manifesta decadent si pe acest blogg, incalcand cele mai elementare lucruri, care tin de camaraderie. Acestia din urma, n-au nici o sansa sa se mai schimbe, pe Pamant. Nu stiu ce se va intampla cu ei in Rai, putin probabil sau in Iad, cel mai probabil.
  Dupa cum se comporta, fata de camarazii lor din celelalte arme, Pamantul n-o sa-i mai rabde prea mult.

  RăspundețiȘtergere
 30. Domnule, OUG.57/2015 a intrat in vigoare la 11 dec. 2015 si nu la 01.01.2016. De la 01.01.2016 s-a aplicat art. 40.

  RăspundețiȘtergere
 31. Un studiu comparativ, care poate lamureste unele neintelesuri.
  A si B s-au pensionat dupa data de 31 octombrie 2008 (inclusiv) pe legea 164/2001, omm=20%, cont.pen.suplim.=9% vechime 42 ani, lunile alese pt BC=ultimele 6 luni de activitate.
  A Cg=1,7 Cf=4,5 Sm=20% Gradatii=42% Dip=25% Spcls=10% Spconfid=12%
  B la fel ca A, in plus Icda=40%
  Pensii brute obtinute pe legea 164/2001
  A baza de calcul=solda lunara bruta cf pct 5 din decizie=2490, pensie =2988
  B baza de calcul=3123, pensie 3748
  B are la brut mai mult ca A cu 760 lei ce reprezinta in procente: 25,4%
  Pensii brute, ca rezultat al recalcularii pe legea 223/2015 modif cu OuG 57/2015
  A baza de calcul=3596, pensie=3852
  B baza de calcul=4510, pensie=4832
  B are mai mult ca A cu 980 lei (25,4%)
  Pensii nete, rezultate la recalculare
  A 3266
  B 4044
  B are la net, mai mult ca A cu 778 lei, in procent: 23,8%
  Obs.
  1. Situatia comparativa prezinta influenta indemnizatiei de comanda la o functie de lt.col.
  2. Baza de calcul al legii 164/2001=h din legea 223/2015: cuantumul total actualizat al elementelor de la lit a) la lit h, din Anexa 1b/M25/2016 sau Anexa1 din decizia de recalculare

  RăspundețiȘtergere
 32. Observ ca aviatia este foarte vocala.Intotdeauna aviatia a fost sprijin pentru trupele terestre.In concluzie fara bocancul soldatului razboiul nu se castiga.Priviti cat dureaza pana sa fie anihilat statul islamic.Poate ati auzit de arme intrunite.
  De acord ca a fi pilot este mai periculos in timp de pace comparativ cu unele arme.Ma repet navigant si nu alte accesorii.In concluzie navigantul este recompensat pe timp de pace prin anumite sporuri care la pensie se materializeaza prin alte conditii.Deasemenea navigantul a beneficiat de o compensatie in alimente mai mare,un program mai relaxat etc.Tehnicul a desfasurat aceeasi activitate ca si tehnicul de la auto,tancuri,transmisiuni,radiolocatie,armament etc., asa ca ciocul mic.Pilotule.Esti singurul cara in timp de pace isi risca viata?Oare parasutistul,scafandrul,cel de la deminari,cel ce este trimis in teatre este mai fericit?Astept comentarii.Din punctul meu de vedere sistemul militar are grija sa recompenseze fiecare gen de arma.
  In alta ordine de idei ar fi bine sa luptam pentru a nu exista discriminari adica DIFERENTE DE ABORDARE A CELUI IESIT LA PENSIE IN 1990 SI CEL IESIT LA PENSIE IN 2016.ACEASTA ESTE HIBA.

  RăspundețiȘtergere
 33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 36. Este un specimen care bantuie pe la SPAM care semneza (in fals) Adran Bontas! Iata ce screme specimenul: "Eu as pune din nou in discutie urmatoarea problema: Nu ar fi bine sa se revina la o lege unica a pensionarii? O lege justa pentru toti cetatenii acestei tari, care ca sa tina cont de toate veniturile din toata perioada activa".

  Iti raspunde eu, Bontas Vasile, intrucat ma irita stupiditatea ta. Bai, Franz, ca o lege sa fie JUSTA pt. toti cetatenii acestesi tari, toti cetatenii acestei tari, indiferent de culoare, rasa, breasla profesionala, religie etc. TREBUIE EGALIZATI in primul rand in privinta drepturilor si obligatiilor fundamentale, constitutionale si legislative. Si aici trebuie parcursi cativa pasi obligatorii. Dupa cum urmeaza:

  1]. Toti cetatenii sa fie remunerati ori la ZILE CALENFDARISTICE, ori la ZILE LUCRATOARE. Nu astazi, cand fraierii de militari au regim de sclav, fiind remunerati la ZILE CALENDARISTICE, iar cetatenii civili au regim de boier, fiind remunerati la ZILE LUCRATOARE. ATENTIE! Chestia asta influenteaza CONTRIBUTIVITATEA! Cum? Foarte simplu: civilii contribuie cu ora - lucreaza peste 8 ore, sambata sau duminica = salariu mai mare, contributie mai mare. Militarii lucreaza cam tot timpul peste 8 ore, sambata, duminica, noaptea etc. = acelasi salariu, aceeasi contributie!

  Dar ce puii mei, s-a intalnit hotul cu prostul de militar? Asa ca Franz, daca vrei sistem unic de pensii, rezolva prima problema, ca altfel ii ..uti pe militari!

  2]. Toti cetatenii sa aiba aceleasi interdictii si limitari de drepturi fundamentale sau nici militarii sa nu mai aiba nicio interdictie si limitare de drepturi fundamentale.

  La pct. asta iti dau exemplu pe limba ta! Si are lagatura cu contributia! Doamna croitoreasca are dreptul sa CONTRIBUIE din cate parti doreste? De exemplu - sa fie angajata - un venit si o contributie, sa aiba si magazin de haine - al doilea venit si a 2-a contributie, si seara sa danseze la cabaret - al 3-lea venit si a 3-a contributie.

  Dar, bai, Bula! De ce militarul in afara de jobul de baza, NU are dreptul fundamental de a avea si magazin de haine, iar seara sa danseze la cabaret? Ca vrei TU asa - sa il IMPIEDICI sa contribuie, dar tii mortis sa aiba pensie contributiva?

  Asa ca Franz, daca vrei sistem unic de pensii, rezolva si a 2-a problema, ca altfel ii ..uti pe militari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Bontas! Citeste atent!

   3]. In ceea ce priveste interdictiile de drepturi fundamentale, vezi ca militarii au multe! Cum ar fi sa NU faca parte din partide sau sa candideze la functii publice. Da' ce puii mei, crezi ca unui militar ii strica sa ajunga deputat sau presedinte, obtinand astfel venituri mai mari, o contributie mai mare si o pensie mai mare.

   Asa ca Franz, daca vrei sistem unic de pensii, rezolva si a 3-a problema, ca altfel ii ..uti pe militari! Adica ori se interzice oricarui cetatean sa mai faca parte din partide si sa candideze la functii publice, ori au si militarii acelasi drept.

   4]. Obligatii militare. Aici este durere! Ion civilul are pensie, Gheorghe militarul are pensie. Incepe razboiul si ca fapt divers, este extrem de aproape.

   Iar tara il ia cu japca doar pe pensionarul militar Gheorghe si il trimite pe front, iar pe pensionarul civil Ion il doare in bascula si sta in carciumi!

   Cum influenteaza totusi contributia treaba asta? Pensionarul Ion civil - poate sa mai aiba un job in afara de pensie. La fel si pensionarul Gheorghe militar. Numai ca daca vine razbelul este ...acarea Troii. Pensionarului militar Gheorghe ii taie pensia, il reactiveaza, ii da un salariu si il trimite pe front. Fara pensie, si iar cu contributia. Iar pensionarul Ion civil, are pensie, si mai contribuie si de la al 2-lea de munca. Si iar a picat de 6 armata!

   Asa ca Franz, daca vrei sistem unic de pensii, rezolva si a 4-a problema. Cum se rezolva? Foarte simplu! Ori niciun cadru militar NU mai are obligatii mlitare dupa pensionare, ori toti pensionarii 0 inclusiv femeile din familita TA, au obligatii la razboi DUPA pensionare.

   DUPA CE REZOLVI PROBLEME MENTIONATE, PUTEM TRECE IN SFARSIT SI LA UN SISTEM UNIC DE PENSII!

   Fa ce faci, dar NU incerca sa suntezi EGALITATEA in drepturi! In caz contrar, daca vrei egalitate in drepturi doar in partile in care iti convin, chestia asta se cheama un pic de ... fascism! Iar militarii in general, sunt alergici la fascisti! Militarii americani atarnandu-i un pic pe fascisti in streang, la Nurnberg.

   Ca sa am asa o concluzie? Nu am! Dar ma gandesc totusi la paralela existenta in fascism - cum isi tratau nazistii pe evreii sau pe rromi. Si apoi ma gandesc la tine Bontas - cum iti place tie ca militarii romani sa aiba statut la fel ca cei mentionati! Studiaza istoria fascismului - si vei descoperi multe trasaturi si la tine!

   Ștergere
  2. Gelu,
   Este Vasale, Omul fara Umbra, caruia îi creste parul pe crestet invers!

   Ștergere
 37. Pt ICEparu,
  Daca pentru tine toti tehnicii sunt la fel i-ti propun o intrecere; eu iti demontez un avion pana la ultimul surub, tu demontezi un tanc pana la ultimul surub. Schimbam locurile si fiecare ansambleaza produsele, dupa care le punem in functiune. Eu merg cu tancul si tu zbori cu avionul. Cand terminam misiunile ne intalnim si ne strangem miinile ( care le mai are la el) si apoi vorbim pe forumuri ( care mai poate). Pana cand oi accepta aceasta intrecere '' ciocu mic si joc de glezna''[

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Altceva mai bun, nu ai de facut? Eu iti sugerez ca pana la demontarea/asamblarea avioanelor si tancurilor, sa treci de testele prealabile elementare cum ar fi demontarea cuvintelor compuse si asamblarea ... cratimelor! Sau i-ti (!?) propun, cum vrei ... Abia dupa acest test elementar, trecem si la demontat/asamblat suruburi, OK?

   Ștergere
  2. Aviatia este si va fi o arma luptatoare si cu semnatura privata pentru tot ce face.
   Felicitari colegului Viorel Kis ,aviatorul care se bate pentru drepturile absolut meritate ale breslei in urma carora vor avea de cistigat si ”luptatorii” la sol fie ei si ”luptatori” din birouri.
   Jos laba de pe aviatie ,javrelor.

   Ștergere
  3. Alpacin,
   Te complici! Eu iti dau ceasul meu Grovana, automatic! Vrei tanc? Ia un TR-82 M, cu telemetru laser si SCF! Ia in calcul si echipa th necesara pt reparatii medii!
   In capul tau un tanc are senile, turela si tun? Gresit! Iti dau doar un pont...instalatie automata de stins incendiu, cu senzori!
   Dar, hai mai usor! Montezi o Mtr de 14,5/TAB, singur si tragi o serie de 2-3 cartuse BZT! OK?
   PS-nu are rost sa arunci in spatiu idei nerumegate....poate veni cineva cu o instalatie AA.... sau o statie de bruaj! Sau o fregata?
   Nimeni nu poate face totul singur! Asta e principala ideie!

   Ștergere
  4. @ Mares
   I-ai facut pe aviatori sa rida cu lacrimi.
   Ai fi bun la Antena 3 la ~poata zilei~.
   Sa dea naiba pina unde am ajuns. Ce sa mai zica aviatorii de farmecul instalatiei de combustibil si automatica motorului functie de parametrii aerodinamici si de mecanica a zborului,de intalatia hidraulica ,de instalatia pneumatica, de cea de oxigen ,de cea de stingere a incendiilor ,de cea de armament care include si scaunul de catapultare ,toate cu automatica lor ,apoi aparatura de bord,etc,etc.,giroscoape_girorizonturi,altimetre ,plus multa informatizare,etc,etc
   Bravo ,ai reusit cel mai bun banc pe ziua de azi. Poate ne mai spui si dece nivelul minim de scolarizare in aviatie este minim 3(trei) ani si minimul se refera la scoala de MM. Apoi din doi in doi ani examene de verificare,licenta si atestare la exploatare cu comisii de specialisti ,numite in OZU ,si unde baremul este minim 7.
   Felicitari masive !!! si pensie lunga. Bine ca a scapat armata de asa gindiri inaintate. Mai sunt pe aici si altii.
   Si sa mai stii ca pina la R Medie avionului i se fac la pista si SLA lucrari regulamentare dupa 25,50 si 100 ore de zbor,apoi RM si RK.

   Ștergere
  5. Avya-Myc
   Scrii f.urat.....
   Dar, de CI-stii tai, nu zici nimic? Castiga si ei ceva?

   Ștergere
  6. Alpacine,nu sunt tehnic.Sunt ofiter de arme intrunite,ofiter de comanda si stat major, daca asta iti spune ceva si deci beneficiar a n iesiri aviatie vanatoare-bombardament.Mai nou acum ii zice management.Nu te agita pentru ca am auzit de multe ori ofiter de legatura cu aviatia.In concluzie nu confund painea cu cutitul.Am spus ca activitatea de tehnic nenavigant nu comporta risc si deci din acest punct de vedere nu te deosebesti de tehnicul de la tancuri si auto,transmisiuni etc.La Boboc doi ani fac sc. pentru MM.Aceeasi durata a sc.este si la MM tancuri-auto etc.La ATM la toate specialitatile este aceeasi durata.Deci voi nu sunteti cu doua perechi si celalti cu una.Cu prietenie iti recomand modestie.Respect tehnicul dar nu am avut ca instrumente de lucru in armata, in principal, surubelnita si cheia fixa sau tubulara.Daca imi vorbesti despre tactica de aviatie te ascult cu placere.

   Ștergere
  7. Avyonycule,
   De ce te chinui sa scrii mereu asa mult?....pentru ca nu ai nimic de spus, sau pt ca asa ti s-a dat textul?
   Pls, ..... scrie ceva si despre instruirea si cooptarea ta la CI!
   Ex.: cum îi lucrai operativ pe fostii tai colegi, Mm! Arunca sacul cu pietre din spate....fii Turcescu!

   Ștergere
 38. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ți-ai șters comentariu în care ii insultai pe ceilalți militari ai armatei române așa cum ștergi cam 80 % din comentariile pe care le postezi.
   Acum vii și aici și pe blogul lui huhurez cu știrea că ai ” noutăți de mare importanta pentru pensionarii militari” da nu le spui că ești supărat.
   În M Of nu e publicat nimic privind militarii cu excepția unor modificări la legea privind regimul armelor și munițiilor.
   Pe site-ul MApN la unele lucruri privind pensiile. http://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/Comunicat_Presa_1610.pdf
   La Camera deputaților nu e comunicat nimic pe problema OG 57.
   SCMD se pregătește de adunări generale în noiembrie pentru a vedea dacă mai au ceva în afara structurii centrale.
   ANCMRR se autoresuscitează cu Apelul BPC și Platforma de coagulare a rezerviștilor 2016.
   Deci marele secret a lui Polichinelle, pe care aștepți să fii rugat în genunchi sa ni-l spui, e vreo chestie privind modificări prognozabile la textul ordonanței 57, pe care nu le știi decât tu și poate președintele Iohanis dar până le spune el apare o nouă lege.
   Uite eu te rog frumos să nu-i privezi pe ceilalți cititori de acest ”comunicat important pentru țară” și dă-le vestea bună. Și ”Fasolarii” sunt oameni și militari chiar dacă nu se ridică la măreția și geniul tău de aviator și luptător neînfricat pentru dreptatea pensionarilor. Drept pedeapsă ca te-am supărat mie să nu-mi spui.

   Ștergere
 39. Salve tuturor! După cum zice un vechi proverb românesc că :"prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul", vă dau o informaţie de astăzi 14.10.2016...
  " Pensiile militarilor și ale polițiștilor, modificate. Ultimele ştiri.
  Senatul a decis ca militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care au vechime de cel puţin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariu. "
  Ştirile "sunt în curs de actualizare", iar "fudulul" se recunoaşte cine este.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. @ Vladimir 14 octombrie 2016, 15:10. Te-ai intors in timp sau ce ai patit? Cum de astazi 14.10.2016? Informatia ta este fumata de vreo jumatate de an! Noi avem acum nevoie de decizia finala a Camerei Deputatilor, ceea ce a adoptat Senatul fiind simpla maculatura.

   Da fapt, Senatul a decis prin martie "smecheria" de care zici. "Smecheria" fiind ca desi a readus procentele la cele prevazute initial de L. 223/2015, acest fapt este doar aparent. Intrucat in plafonul maxim a bagat la gramada si Ordinul Militar si tot. Astfel incat rezultatul final al calculului pensiei, determina tot cuantumuri identice precum algoritmul de calcul stabilit de OUG nr. 57/2015, respectiv diminuate fata de cele rezultate daca s-ar fi respectat algoritmul initial stabilit de Legea nr. 223/2015.

   In consecinta, decizia Camerei Deputatilor este de interes acum, si nicidecum ceea ce prezinti tu acolo!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Gelu,
   Nu-i exclus ca sa aiba premonitii! Pentru 30.02.2017 16.29! :))

   Ștergere
 40. Sunt la o bere si dau cu destele pe mobil. Aici e rezervistii? Aha.

  RăspundețiȘtergere
 41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 42. Daca doriti o sinteza cu ce s-a discutat la sed comisiei de munca in 27 sept, cititi pehttp://ancmrrcturzi.ro
  In esenta , nimic deosebit, s-au rediscutat doar amendamentele stabilite anterior care intra sub incidenta modificarilor OuG 57/2015 OuG 20/2016 si OuG 43/2016.
  Ati asteptat prea mult de la Dl Viorel Kiss, care +3 reprezentanti a aviatorilor, le puteti afla numele, din sinteza comisiei de munca din 27/09/2016, Camera Deputatilor, au participat la aceasta sedinta.
  Nu stiu daca retinerea Dl Viorel Kiss in a face anumite informari la obiect, se datoreaza faptului, ca n-a priceput destul de bine, ceea ce s-a discutat in comisia de munca.
  Nu va asteptati sa se indeplineasca visele Dl Viorel Kis de ziua armatei, 25 oct sau la alte date care le viseaza.
  Cel mai probabil, peste 99% nu se va modifica nimic la OuG 57/2015privind efectul acesteia asupra legii 223/2015, pana cand toate componentele SNAp ordine publica si siguranta nationala nu pot stabili efortul bugetar.

  RăspundețiȘtergere
 43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 44. Să vedem ce ne spune casa sectoriala de pensii a MApN in comunicatul de presă de azi.
  1. Pensii acordate anul acesta în baza legii 223
  Până acum au fost înregistrate 2000 de cereri de pensii de serviciu din MApN, alte 2000 de cereri fiind fie pensii de invaliditate sau urmaș fie pensii pentru persoane din alte structuri de apărare.
  2. Pensii acordate în baza legilor speciale, legea 8/2006, modificată prin legea 83/2016 privind creatorii
  Au fost înregistrate 1.036 de cereri pentru acordarea îndemnizaţiilor pentru care s-au emis deja e 981 decizii, restul fiind în procesare și completare dosare.
  3. Recalcularea şi actualizarea pensiilor militare de stat:
  - Atât cererile de recalculare cât și listele cu pensionarii care nu au depus cereri și li se va recalcula pensia pe baza ultimilor 6 luni au ajuns la centrele militare ;
  - Peste 10 mii de cereri de recalculare au fost incorecte sau incomplete necesitând corespondență ulterioară;
  - Până pe 12 octombrie au ajuns la CSP 47.000 fişe cu locurile de muncă ( aici cred că au preluat cifra inscrisă greșit în tabelul cu evidența cererilor și corectată în zilele următoare, azi erau 41.333 ) și 8500 de baze de calcul din care au fost recalculate și preluate în plată peste 7000 de pensii cu tot cu plata diferențelor cuvenite.
  4. Restituirea diferențelor de cuantum din perioada 2011-2013
  - Au fost înaintate peste 13 mii de cereri de către 11.345 pensionari ( scuze Doru Șerban, aveați dreptate cu mai multe cereri trimise de un pensionar) ;
  - În urma verificărilor s-a stabilit până acum ca 6.850 de pensionari au de primit diferențe pentru aceștia find deja întocmite buletinele de calcul;
  - 4.160 pensionari care au făcut cereri nu fac obiectul prevederilor art. 121 din legea nr. 223/2015 ( aceleași scuze pentru Doru Șerban) ;
  - La cererile făcute pînă la 30 septembrie 2016 diferențele pe anii 2011 și 2012 vor fi plătite în luna noiembrie 2016, cererile ulterioare lunii septembrie și diferențele pentru 2013 vor fi plătite în 2017.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @karadeniz
   apreciez corectitudinea dvs

   Ștergere
  2. @karadeniz
   trenuie sa revin si TREBUIE sa recunoastem fie ca ne place sau nu......ca sunt destul de multi "cu capul" si intre noi(sau prost informati/sau influentati/ sau de-a dreptul senili
   Va multumesc pentru sinceritatea statisticilor pe care ("a-ti") de care v-ati ocupat(ca a mai scris un "geniu militar,a-ti" eu am pus ghilimele desigur
   Asta asa ca sa stim cine "populeaza" blogurile

   Ștergere
  3. Vezi fraiere ca te lasi manipulat de acest Nelson al birourilor marinei militare. Si nu pierde el in acest stil ,ci tu si cei mulit, de asta le este frica si incearca tot felul de comunicate "otravite si mincinoase".

   Ștergere
  4. @tigri 2/@karadeniz
   eu am multumit @karadeniz pentru scuzele cerute(pentru care de fapt nu avea de ce sa le ceara....ca nu a gresit cu nimic fatza de mine si ii multumesc inca odata)
   Cat despre comunicate "otravite si mincinoase" sunt pline blogurile de el.Si e perfect real.....Si NU PERMIT NIMANUI sa-mi zica "fraier". As mai spune cateva dar "imi taie admin macaroana" asa ca ma limitez la un limbaj politicos pe cat posibil

   Ștergere
 45. Mukti din cei prezenti ... erau foarte activi pe *plano10 ... *, care or fi motivele abvandonarii pentruca, si acolo erau dezbateri nu numai aprinse pe *tema* dar si informatii de apreciat ?.

  RăspundețiȘtergere
 46. 1. Pt Dl Eugen Barbat
  Luati-le cum doriti, dar daca in deciziile de recalculare, primite pt situatii identice cu cele prezentate, sunt valori pt pensii, stabilite de CPS MApN, care difera cu 1, 2, max 5 lei, fata de cele din exemplu, treceti cu vederea.
  Nu s-a folosit programul, de altfel foarte bun, de pe ancmrrcturzi.ro
  2. O idee despre nr de pensii militare, ce se recalculeaza cu legea 223/2015 la MApN
  Jud Cj =3000
  Jud Sb =9000
  Nr de posturi de pcc angajati temporar termen 31/12/2017 la cmj, este in functie de nr pensiilor de recalculat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @tehnocrat ,
   cu rsicul de a fi din nou luat la misto pentru neicrederea mea in postarile unora referitoare la cuantumul pensiilor recalculate , iti recomand sa recitesti comunicatul oficial al MApN .
   cu alte cuvinte , in tot sistemul de aparare si ordine publica , adica MAI , MApN , STS , SRI , SIE , SPP , penitenciare ... s-au emis doar 7.000 decizii de recalculare si actualizare a pensiilor .
   asta inseamna ca nu puteau fi emise , de catre MApN , doar in cele doua judete , 12.000 decizii de recalculare .logic , nu ?
   iti inteleg perseverenta , stoicismul si devotamentul fata de institutie , dar este rusinos fata de cei care sunt la pensie , naivi , creduli si care iau de bune toate datele si exemplele acestea teoretice , de tip "A" si "B" .
   comunicatele MApN vin inainte de alegeri , de frica , pentru acoperire . cam tarziu , datele sunt evazive , sunt amestecate , nu raspund la intrebari cheie . intrebari puse de pensionari pe aceste bloguri , pe care comentam noi .
   "purtatorii de cuvant" ai MApN ma luau la misto pentru faptul ca am intrebat insistent care sunt elemntele de la lit. g . chiar asa de haioasa era intrebarea mea ? a dat vreun minister un raspuns clar la aceasta intrebare ? oficial , nu basme .

   Ștergere
  2. Din textul declarației de presă reiese că cele 7000 de decizii sunt din MApN, partea de după virgulă, scrisă cu italic, se referă la ordinul comun.
   Referitor la punctul g in afara de ce scrie in lege nu va mai detalia nimeni nimic pentru că sporurile care intră aici diferă, ca și cele care nu intră , funcție de structura de apărare din care fac parte cei în cauză. Pe ANCMRR Câmpia Turzii sunt enumerate, pe baza deciziilor primite de aviatori, o parte din aceste sporuri:
   ”Sporurile sunt trecute in noile decizii de recalculare intr-un tabel, pe ultima pagina a deciziei. Valoarea lor maxima este:
   – spor radiatii – 10% – tot personalul (piloti/ingineri/ofiteri tehnici/maistri militari,…)
   – spor conditii grele (asigurare zbor) – 10% tot personalul (piloti/ingineri/ofiteri tehnici/maistri militari,…)
   – spor incordare psihica – 15% piloti, parasutisti (10% aviatia subsonica)
   – spor izolare – 10% tot personalul din unitati izolate, ex. Boboc
   – spor clasificare – maxim 30% (piloti supersonic), 25% (piloti subsonic, parasutisti), 17% tehnici, ofiteri dirijare (PC), 19% ingineri (ofiteri tehnici) Restul personalului a avut cu 2007 specialist de clasa de maxim 10 %.
   – spor lucrari de exceptie – 50% care a fost luat dupa 2000 doar de oameni din minister si SMG, plus sefii SMFA, SMFT si marina. Incepand cu 2015 s-a dat la 28-30 de cadre din fiecare unitate si creeaza in acest moment o mare problema.
   – spor de risc (asanari) – 50% pana in 2010 si 30% din 2011. Acum acest spor este luat de toti cei care au pile la sefi si doresc sa iasa la pensie. Sunt trecuti cat mai multi fara a se tine cont daca au sau nu dreptul. Au ajuns pana acolo incat se trec si pilotii, avand in vedere ca zborul, aterizarile, dirijarile si lucrarile nu se pun la pensie.
   – spor de noapte – 25% proportional cu orele lucrate de noapte.(cei care lucreaza in ture in special, mai tarziu in functie de unitate, s-au luat in considerare si la starturile de noapte, dar dupa 2003)”
   Că MApN nu răspunde concret și în detaliu la ce intereseaza pe pensionari nu e o noutate, celelalte structuri fac cam la fel când dau astfel de comunicate. Fiecare dintre noi ar vrea niște precizări clare și personalizate care să și corespundă cu așteptările lor. Concluziile genereale au fost trase deja sub diverse forme de la apariția legii și normelor. Așa cum le-am înțeles eu ar fi:
   1.Pensiiile recalculate ale celor pensionați după 2011 vor fi la fel cu ale celor pensionați în 2016, foarte mari în raport cu legea 263 cu care aceștia se compară, marea lor majoritate acoperă în valoare netă cuantumul net al soldelor ca activi inclusiv norma de hrană. Cele care depășesc sau sunt sub aceste valori depind de numărul cumulat de sporuri de la punctul g , diferit la unele arme specialități sau structuri.
   2.Cei pensionați pe legea 164 vor avea după recalculare pensii mai mari deoarece baza de calcul cuprinde în plus și elementele de la punctul G, indexarea din acest an majorarea de 10% și compensarea pentru plata CAS, chiar dacă procentul din baza de calcul la care poate ajunge pensia este mai mic ca la legea 164. Pensiile acestora vor fi în general mai mici c le cei pensionați după 2011 și vor depinde de numărul de sporuri de la punctul G, din care unele au fost introduse mai târziu după 2006/2009. Raportat le pensiile contributive pe baza legii 119 pensiile recalculate vor fi în principal mai mici le cei cu vechime completă si /sau vechime în viața civilă ani mai ales la MM/Subof din armele/specialitățile tehnice. Aici este interesant de ramarcat demersul facut de Asociatia ofiterilor în rezervă in parlament concretizat într-un proiect legislativ L 475/2016, ce vizează o completare a art. 110 din L223/2015 care să permită, în mod opțional și la cerere, transferul punctajului mediu anual și a vechimii acumulate după trecerea în rezervă și până la 31 decembrie 2015, în sistemul public la casele de pensii teritoriale.

   Ștergere
  3. 3.Cei pensionați anterior legii 164 vor avea dupa recalculare pensiile cele mai mici comparativ cu celelalte două categorii datorita faptului că o parte din sporuri nu se acordau anterior anilor 1997/1998 iar procentele unor drepturi salariale ca indemnizația de comandă și solda de merit se actualizează în procentele de atunci nu in procentele actuale.
   4. Din analiza elementelor ce compun veniturile lunare la diferite structuri de apărare (cu excepția SRI care nu deconspiră nimic) reise că și între pensionarii acestor structuri vor fi diferențe de pensie datorate unor sporuri, diferite ca număr, procent ori mod de acordare de la o structură la alta. Studierea legii 138/99, a OG 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, a OG 64/2006 privind salarizarea funcționarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor și a altor legi, hotărâri, norme, lămurește pe orice sceptic de acest lucru. Cel mai concludent exemplu este HGS 1019 care a modificat pentru cei din MApN anexa 1 din HG1291 privind încadrarea militarilor în grupe de muncă abia la 7 ani după cei din ministerul de interne.

   Ștergere
  4. @ karadeniz,
   am citit toata legislatia si normele de aplicare , de aceea pun intrebari . am inteles destul de bine si inteleg cat de greu este de aplicat legislatia , dupa prostiile din 2009 cu taierea salariilor , aplicarea sau neaplicarea legii 284 / 2010 , etc .
   am citit normele de aplicare , am citit ordinele de ministru , nu vreau sa dezvolt , pentru ca nu as fi inteles . la noi , oamenii doresc sa auda doar ceea cele convine , nu ceea ce spune legea .
   unele sporuri enumerate ( majoritatea ) se acorda greu si unui numar restrans de persoane ( vezi cu asanarile , orele de noapte , salarii de excelenta ) - numai daca sunt identificate in statele de salarizare .
   stiind ce haos este in salarizare dupa 2009 , as fi mai prudent in a spune ca aceste pensii vor fi mult mai mari .
   ma uit si la cei cu pensii de invaliditate , care nu au citit legea si normele de aplicare , avand niste surprize total neplacute la primirea deciziilor . cand le-am indicat articolele de lege , m-au ignorat . noi uitam ca legea acesta este valabila , in principal , pentru cei ce urmeaza sa iasa la pensie .
   uitam ca cei de la MAI au alte interese fata de MApN , pornind numai de la faptul ca majoritatea personalului provine din sursa externa . cu cat ne ducem mai mult pe sporuri , cu atat va fi mai alambicat modul de calcul si mai usor de prostit pensionarii .
   eu imi cunosc pensia si sporurile , chiar daca nu am primit decizia . asa cum bine ai spus , multi blufeaza , nu scot o vorba daca stiu ceva sau sunt nesinceri .
   legislatia este neclara , cu intentie , atunci cand se face referire la sporuri , sa nu ne prefacem ca nu intelegem .
   nu mai fa , te rog , referire la norma de hrana , ca nu are nicio legatura cu pensia . la fel cum sunt prostiti oamenii sa iasa la pensie la 27 de ani vechime , pentru ca oricum nu mai castiga nimic , prin plafonarea la 85% .
   inca o dovada ca oamenii nu inteleg nimic din modul de calcul .
   pentru mine asta este revoltator , minciuna ca metodda de lucru . vor continua asa , pentru ca prinde la naivi .

   Ștergere
 47. Totusi tactica lui V.Ilici a reusit; am aflat in mare cine e fudulul cu palarie verde si cam ce s-a discutat. Subscriu 99,(9)% celor afirmate de "tehnocrat".

  RăspundețiȘtergere
 48. Gelu,
  Observi si tu ce am descoperit eu?....Brrrr! Ce frig vine din ospiciu! :))

  RăspundețiȘtergere
 49. Gelu, nu ti se pare ca blogul ti-a fost invadat de javre , propagandisti de-ai MApNului care nu se impaca cu amendamentele ce se vor vota saptamana viitoare, au inceput sa atace pe toate planurile, cel putin pe mine ma ataca si pe fb, se apropie funia de par si toti generalii de kko se vor face de ras, vor intra in dizgratia pensionarilor militari, acuma se comporta ca niste albine date cu fum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deocamdata ma abtin! Sau mai bine zis, sesizez cu totul altceva. Senzatie de déjà vu si anume ca saptamana viitoare o vom fura. Again!

   Prin urmare, exista o propaganda, dar scopul pare cu totul altul: de a NU se trezi prostimea din reverie si sa inceapa sa arate cu degetul la "dedicatiile" legate de supersporurile de care au beneficiat un nr. restrans de oameni, scosi la suprafata pana la urma de OUG 57/2015.

   Legat de se va vota, imi mentin ceea ce am afirmat in repetate randuri: undeva este cu siguranta o capcana. Asa cum se intampla mereu de 6 ani incoace.

   Ștergere
 50. Să trăiți.Sunt șanse de majorare a cuantumului pensiilor de invaliditate?

  RăspundețiȘtergere
 51. Iceparu, Mares.
  Se pare ca nu vreti sa intelegeti, sau mai clar , nu puteti. Eu am vorbit destre responsabilitatea muncii depuse, si nu de cat este complicat ceasul tau. Va dau un inca un exemplu : ce se intampla dupa ce se opreste avionul in zbor, ce se intampla cand se opreste tauncul in mers si ce se intampla daca pe harta am facut un semn gresit. Va dau tot eu raspunsul: tehnicul aviator face puscarie si plateste avionul, tanchistul este mustrat in ordinul de zi si tacticianul ajunge comandantul armatei. Aceasta este diferenta. Sa va intre bine in cap.

  RăspundețiȘtergere
 52. O veste proasta pentru cei arondati la casa de pensii sectoriala a MAI .Softul de acolo e blocat intentionat de mafia de stat din MAI din 1 iulie ( la ordinul guvernului) si nici o pensie nu a mai fost calculata de sau recalculata( ma refer la cele 6 luni mai favorabile din ultimii 5 ani conf legii 223) din 1 iulie.Aceasta stire va aparea in curand si la tv .Probabil Rxxx va cenzura ( bloca)orice veste care ii intereseaza cu adevarat pe pensionari.Si sa nu uite Rxxx ca si la MAI sunt militari.

  RăspundețiȘtergere
 53. http://www.alternativenews.ro/2016/08/cinste-lor-ei-au-construit-transfagarasanul-veteranii-constructori-au-revenit-dupa-40-ani.html

  RăspundețiȘtergere
 54. Pt Dl Tumak Amaru
  Am spus "nr de pensii ce se recalculeaza" nu ca s-au recalcult, de recalculat cel putin la Cj, s-au recalcult sub 300 - 400 de pensii. Restul pana la 3000 sunt in procesul nefinalizat, de recalculare, cf M25/2016.
  Am vrut sa precizez cifrele totale a pensiilor care intra sub incidenta recalcularii, din cele doua judete, pt a intelege cat trebuie recalcult. Ce s-a facut, s-a spus in comunicat.

  RăspundețiȘtergere
 55. @ All. Intram in razboi! Brusc sau cu chilotii in vine, pentru cei mai multi. Desi militarii autentici nu sunt surprinsi deloc. Din pacate, autenticii sunt pe cale de disparitie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gelu,
   Ai dreptate...unii vor sa dea drumul iar cainilor razboiului!

   PS- Vasale, a facut public cuantumul pensiei tale....stie el sigur! 5426! O fi var cu d-na Pruna? O fi doar dement? Despre mine...mai ceva vreme iti explicasem in privat cum au iesit la pensie multi, dupa 2016, ai scapat public mesajul si.....bolnavul a inteles ca eu imi torn colegii! Sa fie doar senil? Ma tem ca nu!
   Categoric ca pe Cucuveaua Mov, caci se poarta!
   :))

   Ștergere
  2. @ Iulian Mares 16 octombrie 2016, 07:54. Bula ala este un shizofrenic si nu merita sa iti irosesti energia cu el. Eu nici macat nu ma mai agit. Pensia mea nu este 5426, nici macar pe aproape.

   Inteleg ca am comis o eroare de confidentialitate. Nu am observat. Nu pot vizualiza intregul continut al mesajului moderat, de aceea mi-a scapat. Care este acel mesaj?

   Ștergere
  3. Pt ca s-a facut public!
   Acum sporul pt lucrari de exceptie se plimba prin rotatie, intre 3-6 luni, la cei care ies la pensie, cu un un efect social nemeritat! Ceva vreme in urma nu era asa!
   Dar, macar sunt ajutati unii colegi....sau fosti colegi!
   Categoric ca stiu ex. concrete, dar nu are rost!
   Sa fie sanatosi!

   Ștergere
  4. Noi am fost tinta guvernarilor...noi toti suntem tinta rusilor!

   http://www.dcnews.ro/mobile/gusa-razboiul-este-instalat-iar-romania-e-mentionata-ca-stat-adversar_519089.html

   Ștergere
 56. Va intrebati probabil, de ce exista foarte multe cereri,cf comunicatului CPS MApN, de restituire a diferentelor, cf art 121/legea 223/2015, care nu fac obiectul de legalitate.
  Sunt mai multe cauze.
  Una din cauze rezulta din interpretarea art.121 si ceea ce s-a intamplat dupa data de 01/01/2011 in ceea ce priveste deschiderea drepturilor de pensie de urmas.
  Beneficiza de restituirea diferentelor cf art 121 doar pensionarii, cu pensie de serviciu sau de urmasi, care au avut aceeasi calitate, atat pana in decembrie 2010 cat si dupa aceasta data. Asa ca titularii pensiilor de urmasi, deschise dupa data de 01/01/2011 nu mai beneficiaza de restituirea diferentelor cf art 121, pt ca in decembrie 2010, sau anterior acestei date, nu au avut calitatea de titular al pensiei de urmas, chiar daca cadrul militar decedat, a pierdut in 2010, prin recalculare cu legea 119/2010+OuG 1/2011.

  RăspundețiȘtergere
 57. @r26499: Omule, ce dreptate ai cu fraza ta monumentala : "Intram in razboi! Brusc sau cu chilotii in vine, pentru cei mai multi. Desi militarii autentici nu sunt surprinsi deloc. Din pacate, autenticii sunt pe cale de disparitie!"
  Voi astia de aici unde va plasati? Vad ca dati in continuare cu deshtul pe telefonul mobil.

  RăspundețiȘtergere
 58. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 59. @tigri 2/@karadeniz
  eu am multumit @karadeniz pentru scuzele cerute(pentru care de fapt nu avea de ce sa le ceara....ca nu a gresit cu nimic fatza de mine si ii multumesc inca odata)
  Cat despre comunicate "otravite si mincinoase" sunt pline blogurile de el.Si e perfect real.....Si NU PERMIT NIMANUI sa-mi zica "fraier". As mai spune cateva dar "imi taie admin macaroana" asa ca ma limitez la un limbaj politicos pe cat posibil

  RăspundețiȘtergere
 60. Aplicatie calcul pensie L 223
  https://groups.yahoo.com/neo/groups/roarmy230/conversations/messages/36105

  RăspundețiȘtergere
 61. @ Karadeniz
  De cînd din 2001 pîna in 2016 sunt doar 7 ani.
  La MAI acele grupe care s-au dat doar acum la mapn sunt date din 2001 ,acestea aducîndu-le avantaj la pensionare pe ambele legi atit 164 cit si L263.
  La mapn se dau după ce omul a trecut in rezerva si este cu un picior in groapa ba la unii nu le mai foloseste la nimic prin trecerea vechimii cumulate +cps de acel 85%.
  Asata-i gindirea unor mari ilustri cu AMG-ul ala de doi lei plina de tactica pagubitoare-n cap. Decît asa mai bine........șmecher !!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 62. @Huhurezule, discutiile in comisia de munca s-au facut pe fiecare articol(modificabil) in parte, cum puteam eu sustine doar modificarea art 28, practic revenirea la forma din legea 223 doar ca mai explicit, daca nu as fi sustinut si varsta de pensionare, mai ales cei predispusi la accidente grave in timpul misiunii, actualizarea veniturilor, indemnizatiilor si altor elemente de calcul la nivelul 01.01.2016;acordarea unor drepturi pe care vechii pensionari nu le-au avut si , cel mai importantarecalcularea si celor iesiti mai inainte la pensie plus acordarea drepturilor din urma cf L241 si OUG20 si OuG 43----te intreb , cine este MITOMAN?
  Il tot cocolosesti pe karadeniz si pe avianyc, unul are legitimatie de membru in loja masonica iar celalalt este cel mai scarbos om al serviciilor Gestapo Romanian.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!