marți, 6 septembrie 2016

In loc să se preocupe de Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 care diminuează cuantumurile pensiilor militare stabilite inițial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deputații îi trec la pensii militare ca gâsca prin apă si pe orientații, fătucile și alte pupile - cu numai 10 ani de armată!

Dar mai intai sa ne readucem aminte in ce situatie mai suntem! Nu de alta, dar republica atat a inceput sa ne ameteasca, incat o parte semnificativa dintre noi a pierdut firul legat de ceea ce se mai intampla cu pensiile militare.

1]. Dupa operatiunea organelor pseudo-republicii din 2011 prin care au fost desfiintate pensiile militare de stat, acestea au fost reintroduse intr-un final, dupa 5 ani de asteptare, prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Elementele principale de interes ale noii legi fiind baza de initiere a calculului pensiei militare de 80% (raportat la media soldelor/salariilor pe 6 luni consecutive) si un plafon maxim al pensie de 100% (raportat la media soldelor/salariilor pe 6 luni consecutive). La fel ca la alti beneficiari ai pensiilor de serviciu, cum ar fi magistratii. Atentie! Plafonul maxim de 100% prevazut de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu include asa cum este firesc, elementele particulare ale fiecaruia cum ar fi contributia la pensia suplimentara (de la ca la caz: 0%, 3%, 6% sau 9%) sau Ordinul Meritul Militar (Semnul Onorific "In serviciul Patriei" - de la ca la caz: 0%, 10%, 15% sau 20%). Procentele rezultate din elementele particulare ale fiecaruia, urmand a fi fost adaugate conform prevederilor initiale ale legii, la plafonul maxim de 100%. 

2]. Numai ca incepand cu aceeasi data de 01.01.2016, guvernul Ciolos dand cu flit nu doar militarilor, ci si Parlamentului (ca mare organ reprezentativ al poporului), precum si presedintelui, a modificat  Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, introducand in mod pervers un Art. cu nr. 40 in cadrul O.U.G. nr. 57/2015. Prin care i-a fript pe toti militarii prin reducerea bazei de initiere a calcului pensiei militare de la 80% la 65% (raportat la media soldelor/salariilor pe 6 luni consecutive) si reducerea plafonului maxim al pensiilor militare de la 100% la 85% (raportat la media soldelor/salariilor pe 6 luni consecutive).

3]. La acest moment Art. nr. 40 in cadrul O.U.G. nr. 57/2015, produce efecte in mod nestingherit, rezultatul fiind reducerea in medie cu cca. 30% a cuantumurilor pensiilor militare fata de cel prevazut initial a fi rezultat urmare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, inainte ca aceasta sa fie modificata de guvernul Ciolos. Art. nr. 40 in cadrul O.U.G. nr. 57/2015 va produce si in continuare efecte, cat timp nu va fi abrogat sau modificat printr-un alt act normativ.

4]. Conform procedurilor, O.U.G. nr. 57/2015 a intrat in dezbaterea parlamentului, pentru a fi aprobata prin lege, cu sau fara modificari. 

Prima camera sesizata si care este Senatul, a mimat ca modifica Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, incercand sa ii fraiereasca pe militari ca ar fi readus baza de initiere a calcului pensiei la 80% si plafonul maxim la 100%. Asa este, numai ca Senatul a procedat la o alta magarie, introducand in plafonul maxim de 100% si elementele particulare ale fiecaruia, respectiv contributia la pensia suplimentara si Ordinul Meritul Militar. Elemente particulare care pot insuma la un calcul brut si fara integrale, cca. 29%. Cu alte cuvinte, militarii care ating oricum plafonul maxim de 100% - respectiv  fara a include in calcul si contributia la pensia suplimentara si Ordinul Meritul Militar, pot sa se stearga la fund cu cele 2 elemente, intrucat acestea nu mai conteaza la nimic. Persoanele aflate in aceasta situatie au contribuit astfel degeaba la pensia suplimentara, iar Ordinul Meritul Militar devine o tinichea fara nicio valoare. Forma in care legea de aprobare a O.U.G. nr. 57/2015 a fost adoptata de Senat cu tot magaria mentionata, este aceasta. Rezultatul final al cosmetizarii fiind de fapt tot mentinerea cuantumurilor diminuate stabilite de guvernul Ciolos.

5].  La acest moment, O.U.G. nr. 57/2015 se afla in dezbatere la Camera Deputatilor si care este si camera decizionala. Camera Deputatilor nu a inclus-o deocamdata pe ordinea de zi. Procesul legislativ poate fi urmarit aici!

Referitor la acest punct, va informam ca diverse surse particulare lanseaza pe piata o serie de basme optimiste cf. carora deputatii se agita intens pt. modificarea in favoarea militarilor a Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Cica treburile ar fi deja aranjate, iar din Art. 40 va curge numai lapte si miere. Nu este vorba doar de corectia celor mentionate, ci si de altele suplimentare. Cum ar fi de exemplu, acordarea in semn de diferentiere fata de alti militari, dar si ca semn de recunostinta a armatei si patriei fata de sacrificiul adolescentei lor pe altarul armatei si al patriei, a unui procent de 20% la pensie, acelor militari care au imbracat uniforma militara la 14 ani (absolventii liceelor militare). Element perfect justificat intr-o tara civilizata si o armata decenta, in conditiile in care cunoastem bine ca absolventii liceelor militare nu au absolut niciun avantaj pt. optiunea lor catre viata militara la numai 14 ani. In conditiile in care daca frunzarim atent Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ne sar in ochi cu usurinta diverse nazbatii urmare a carora diverse stagii non-militare sunt transformate din pix a fi fost militare, in timp ce cei 4 ani de uniforma ai absolventilor liceelor militare, nu conteaza la nimic. Asta ca sa nu mai aducem aminte de paradoxul republicii mioritice, cf. caruia cca. jumatate dintre beneficiarii  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, nici macar nu sunt militari, ci functionari publici civili!

Revenind la zvonurile optimiste lansate, am dedus de fapt ca sunt doar niste propuneri si atat. In ceea ce priveste sansele de punere in practica, istoria republicii ultimilor 6 ani demonstreaza din plin ca aceste propuneri nu se materializeaza niciodata cf. asteptarilor sau poate deloc, asistand maxim la un fenomen de cosmetizare a unor legi. Cosmetizarea avand insa mereu acelasi rezultat financiar final pt. subiecti tot precum legea din carti. In cazul de fata, precum Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015.

Si ar mai fi ceva! Dar noi am mai asistat la astfel de scheme cu fâsâite aruncate in pragul unor alegeri, in scopul momirii electorale a militarilor. Cu mentiunea ca respectivele fâsâite  nu au fost materializate absolut niciodata înainte de alegeri. Iar după alegeri, proiectele de lege fluturate anterior ca momeala fie au fost uitate, fie au fost denaturate/modificate in mod radical. In cazul ultimelor am mai asistat si la fenomenul de tergiversare a oricarei implementari cum este cazul chiar a  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat  - adoptata in timpul guvernarii Ponta, care a pasat-o insa pentru implementare la misto guvernului advers Ciolos,  continuarea fiindu-ne cunoscuta!

Pe aceste considerente si a istoricului legislativ recent, ne exprimam convingerea ca orice propunere s-ar realiza pe marginea Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, bugetul total alocat pt. plata pensiilor militare este impus sa ramana tot neschimbat. Caz in care nu ne putem astepta la nimic senzational, ci maxim la o cosmetizare fara substanta, si care se va produce musai in cadrul aceluiasi buget initial alocat. Cu mentiunea ca pot exista in cadrul aceluiasi buget si oscilatii-surpriza de genul: " - Luăm de aici/de la aștia pe care ii frigem și punem aici/la aștia pe care ii umflam un pic!" Bugetul total alocat achitarii pensiilor militare, ramand insa tot cel prestabilit de guvern. Cel mai bun exemplu din precedentul apropiat fiind Legea nr. 119/2010 care a umflat niste pensii, taind in schimb alte pensii!


In loc să se preocupe de Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 care diminuează cuantumurile pensiilor militare stabilite inițial de Legea nr. 223/2015, deputații din Comisia de Apărare îi trec la pensii militare si pe orientații, fătucile și alte pupile,  pentru numai 10 ani de armată!

Aceasta este ultima preocupare a alesilor neamului pentru pensiile militarilor. Despre ce este vorba? Despre o propunere legislativă pentru completarea art. 16 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Fiind vorba de art. 16 - cel cu categoriile de beneficiari ai pensiilor militare, am considerat initial ca alesii neamului si-au dat seama ca la adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, au fost indusi in eroare votand ca primarii, in conditiile in care cca. jumatate dintre beneficiarii legii sunt functionari publici civili si nu militari. Fapt pt. care am considerat ca deputatii intentioneaza sa puna legea in normalitate, astfel incat sa ramana beneficiari ai pensiilor militare doar militarii. Caz in care s-ar rezolva lejer si problema bugetului alocat, astfel incat sa fie mentinute prevederile initiale privind modul de calcul al pensiilor militare stabilite de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nemodificata.

Aiurea, nimic din toate acestea! Deputatii  au initiat de fapt o mica șmenărie, care ar asigura pensii militare acordate pe usa din dos pt. diversi orientati, fatuci si alte pupile ale sistemului, pentru o vechime in armata de numai 10 ani. De fapt, legea fiind deja combinata din start, vechimea de 10 ani nu trebuie sa fie nici macar in armata, ci doar ca simplu functionar public civil (politist sau angajat la penitenciare). Cu alte cuvinte, pt. a beneficia de pensie militara, nu trebuie nici macar o zi de armata, ci doar spirit de orientare. Perfect realizabil in Romania, in conditiile in care la adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, iluminatilor neamului nu le-a picat nici macar fisa ca pensiile militare prevazute a fi acordate unor militari - cf. titlului legii, se acorda in realitate, cf. continutului si unor cetateni perfect civili!

Dar sa nu o mai lungim! Este vorba despre Pl-x nr. 37/2016 care poate fi studiat aici. Proiectul deputatilor este prezentat integral mai jos. Iar astazi va fi dezbatut in Comisia de Aparare din Camera Deputatilor.
Smecheria este evidenta, nu? Parca nu o cunoastem, s-a practicat intens si in trecut. Specialistii (in practica este vorba mai mult de specialiste) angajati in armata direct din viata civila, trec prin armata la limita minima de 10 ani, avanseaza in 10 ani cat militarii de cariera in 25 ani de armata (in practica, orientatii ii depasesc frecvent in grade si functii pe militarii de cariera) si pac ... pensia militara!

In ceea ce priveste inalta si/sau dubla calificare profesionala? Care sa fie oare acele atat de inalte sau acele duble calificari profesionale (a se retine caracterul evaziv al asa numitei "duble calificari profesionala) ale unei persoane civile, indispensabile armatei, care sa merite fentarea carierei militare, dar nu si a dreptului la pensie militara? Specialist in armamente nucleare, astronaut pe statia spatiala internationala, dubla calificare ca jurist/contabil/purtator de cuvant/consilier - dar si in operatiuni speciale in teren arctic?  Evident ca niciuna, la mijloc fiind vorba doar de inalta fentare a carierei militare autentice, in combinatie cu o dubla orientare, in scopul obtinerii unei pensii militare cu eforturi minime.


Nota! Din surse confidentiale, va mai informam ca tot astazi se desfasoara la Camera Deputatilor, o noua runda de incercare de negociere, intre reprezentanti ai militarilor si alesii neamului, in privinta atenuarii/modificarii unor prevederi ale Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015. Cu mentiunea ca avem suficienta experienta, incat sa cunoastem ca orice propunere care necesita si suplimentare financiara se va lovi ca de un zid de Comisia de Buget, al carui secretar pe nume Andreea Paul tuna si fulgera pe unde poate, in special contra pensiilor militare (a se vedea - aici), inaintea oricaror alte pensii de serviciu (magistrati, contabilii de la Curtea de Conturi, pesonalul aeronautic civil etc.) in fata carora pensiile militare par efectiv C.A.P. - iste!

176 de comentarii:

 1. Am constatat fara surprindere, incurajarea incisiva a unei politici de intimidare si de denigrare la adresa militarilor care se exprima liber, practicata deja de mai multi ani de zile, pe blogul de aici http://www.huhurez.com/. Gazda blogului nu are identitate verificabila, cf. vechilor uzante ale politiei politice. Ceea ce spune totul despre formarea securistica care ii caractrizeaza existenta!

  Pe blogul mentionat se practica de asemenea denigrarea unor militari in rezerva/retragere, calomnia si minciuna fiind cele mai uzitate metode.

  Atrag atentie userului care isi spune Doru Serban ca minte de ingheata apele, in scopul de a ma denigra. Nu am fost niciodata la nicio intalnire privata cu liderul SCMD Dogaru, la niciun restaurant sau altele asemenea. Singura data cand m-am intanit cu M. Dogaru a fost la constituirea unei filiale SCMD in Curtea de Arges, la sediul Casei de Cultura, public, in prezenta a cca. 150 de alti colegi. Dupa constituirea filialei, delagatia SCMD a plect direct la Bucuresti si noi la casele noastre.

  Readuc aminte aceluiasi user Doru Serban pe care il observ ca il mananca rau, sa isi aduca aminte cum in urma cu ani de zile, calomnia in stil porcesc un lider SCMD si care era femeie. Viteazul Dorul Serban si-a scos pieptul de cocos, pana cand femeia in cauza i-a propus o intalnire sa lamureasca disputa fata in fata. Cocosul a acceptat, dar vitejia i-a murit subit, fapt pt. care a fugit de intalnire. Rusinosul eveniment pt. denigratorul Doru Serban s-a consumat in Brasov. Femeia in cauza poate sa intervina oricand sa confirme, asa cum a povestit public patania si pe grupul de discutii roarmy230. Si daca nu ma insala memoria, chiar si pe acest blog a facut marturisirea.

  In ceea ce priveste balacaritorii de duzina cum ar fi cel care isi spune Vasile Ion Valabil printre alte 21 de pseudonime diferite, este evident ca persoana in cauza este schizofrenica, de aceea nu merita atentia.

  Semnat: G. Olescu

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O fi! Nu ar fi asta problema principala. Dar atat el, cat si gazda blogului http://www.huhurez.com/, promoveaza intimidarea de tip SECURISTIC. Acesta este de fapt cel mai mare pericol. Ei cred ca este ceva distrativ.

   Cand vad asemenea specimene, mai ca imi vine sa dau dreptate acelui curent format contra armatei si care avea in cap sa ne taie pensiile de tot. Cum sa dai o pensie unui fost membru al armatei, militiei sau securitatii care behaie la 27 de ani dupa revolutie sloganuri de blocare a libertatii de gandire si de exprimare? Si mai si ameninta?

   Ștergere
 3. Asa au fost, sunt si vor muri! Oameni fara umbra si care au fost mereu flecari! Niste "Ipu"!

  RăspundețiȘtergere
 4. Cica se negociaza si pentru noi astazi. A se vedea nota din final.

  RăspundețiȘtergere
 5. Traiasca republica si republicanii care isi bat joc de popor!!!Mai ales de militari!!!Ura,ura,ura!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scuze,uitasem sa ma semnez...Vasile Ion Descreieratu' Mitica Olteanu Maxim One Arhimandritul Dan Aldea Distrugatorul de mituri...si mai am vreo 40 de nume de nu le mai tin eu minte!!!

   Ștergere
  2. Psihiatrie clar!
   Nici un nune real...rezulta ce? Ai uitat de 2 nume....cele mai concludente! :))

   Ștergere
  3. @Alta clona a lu' Vasile Ion Valabil

   Asa e!!Traiasca republica si republicanii care isi bat joc de popor!!!Mai ales de militari!!!Ura,ura,ura!!!

   Ștergere
  4. @All!

   Si io sunt clona ta Vasile!!Traiasca republica si republicanii care isi bat joc de popor!!!Mai ales de militari!!!Ura,ura,ura!!!

   Ștergere
 6. Da, este o mare escrocherie.
  Si fara aceasta modificare, in cf cu art 19 din legea 223/2015, militarii, politistii si functionarii publici cu statut special , care la data trecerii in rezerva ori a incetarii raporturilor de serviciu nu indeplineau conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar aveau cel putin 10 ani vechime in serviciu, beneficiau de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare pt limita de varsta, cf anexei din lege, maxim 60 ani.
  Dar nu puteau sa beneficieze de reducerea limitei de varsta prevazute in cele 2 tabele si pensia nilitara de stat se calcula doar pt vechimea in serviciu.
  Prin modificarile preconizate la lege au cel mai mult de castigat cei cu minim 25 de ani de vechime, realizata inainte de 01/01/2016 din care vechimea in serviciu minim 10 ani pana la 15 ani, exclusiv. Acestia vor beneficia de o pensie de seviciu pt limita de varsta cu reducerea limitei de varsta, minim 2 ani, cu cel putin 65% din baza de calcul.
  Parerea mea este ca cei mai multi beneficiari ai noii prevederi legale sunt "specialistii" de la cluburile sportive Steaua si Dinamo, plus o parte dintre cei disponibilizati cu OUG 7/1997, "specialistele", ofiterii acoperiti, "trecuti in rezerva", etc.
  Avand in vedre ca la vechimea cumulata, se ia in considerare, doar vechimea in viata civila realizata pana la 31/12/2015, odata cu trecerea timpului singurul avantaj va fi doar reducerea varstei standard de pensionare, cu minim 2 ani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate in ce punctezi, dar ai o tinta total gresita. Iti spun direct ca sa ma intelegi. In anii de dupa 2000, eu am trecut prin diverse structuri, unde situatia era cam asa:

   - aparea brusc o noua colega/un nou coleg - de regula in structuri din acestea auxiliare (resurse umane, finante, juridic, documente clasificate, unele posturi la logisitica), cu varsta de vreo 35-40 ani. Veneau direct din viata civila, i se trantea un grad pe umar - dar nu de prospaturi (adica nu de locotenent sau sergent major, ci direct de maior/lt.col sau plutonier major/plutonier adjutant) si ... gata smecheria. Legea spunea atunci ca pt. pensie militara era nevoie de minim 20 ani de serviciu, din care numai 10 de armata efectiva.

   In concluzie la acest punct, smenul este clar. Se angajau in armata la limita celor 10 ani, doar pt. a obtine o pensie militara.

   Fenomenul a luat o amploare incredibila in anii urmatori. Chiar imi aduc aminte de o faza, cand unul din (!?) tinerii astia de 35-40 ani veniti din extern, tot nu ii venea sa se tunda militareste, si statea ca nesimtitu' cu latele pe umeri la fel ca la firma de unde aterizase.

   Am mai intalnit o situatie pe care am mai prezentat-o o data. Nu fac nicio caterinca. Ofiter inferior cam cu vreo 12 ani de armata la momentul descrierii, cu nevasta croitoreasa originala. Intr-o zi, hop ca apare si nevasta sergent major. Cum, necum, nevasta mai baga si un Spiru Haret neacreditat sau cam asa ceva. Urmarea: nevasta ajunge sublocotnent, dar dupa un era deja capitan. Azi - amandoi sunt lt. colonei. Evident ca nevasta nu are decat cei 10 ani de armata din proiect necesari sa se pensioneze, nu? Si atunci, pac ... asa a aparut proiectul.

   Dar ca sa NU o mai lungesc! Chiar proiectul mentioneaza esenta: FILIERA EXTERNA! Ce inseamna asta? Ca NU ai dreptate ca proiectul se adreseaza celor mentionati de tine, eventual la modul aleator. FILIERA EXTERNA a aparut mai aproape de zilele noastre. Ca atare, proiectul se adreseaza amantelor, nepotilor, pupilelor din ziua de azi si din viitor! E prea clara treaba!

   Ștergere
  2. @ tehnocrat 6 septembrie 2016, 16:56. Si mai o chestie. Exemplele date de mine sunt din M.Ap.N., dar de fapt cazurile din M.Ap.N. sunt subtiri fata de ce exista in celelalte ministere.

   Daca ridicam cortina, dezmatul adevarat legat de FILIERA EXTERNA, nu este nici pe departe in M.Ap.N. Ci in MAI, SRI, STS. Unde majoritatea celor agajati de dupa 2 000 si care reprezinta mai mult de 1/2 din efectivele totale, provind din ... FILIERA EXTERNA.

   Lor le este dedicat proiectul legislativ, pentru orientati si odrasle, fiind insuportabil pt. acestia sa lucreze mai mult de 10 ani in armata.

   Ștergere
 7. Incadrarea pe filiera externa are doua aspecte:
  - din viata civila
  - prin transfer intre elementele SNAp ordine publica si siguranta nationala.
  Fara acest tip de incadrare, nu se pot rezolva deficitele de resurse umane, pt specialitatile pt care nu exista structuri de invatamant, in SNAp. Ex.: psihologi, juristi, translatori, popi, etc. sau exista structuri de invatamant dar absolventii acestora parasesc in corpore structurile SNAp datorita salarizarii, mult inferioare in comparatie cu societatea civila, ex inginerii de sistem, absolventi ai AMT.
  Da, s-au facut si abuzuri si probabil se vor mai face.
  Modificarea legislativa ii vizeaza atat pe sgv cat si cadrele militare. Prin cresterea drepturilor de pensie.
  Ca masura legislativa, este o masura buna, discutabila a fost, este si va fi, incadrarea din sursa externa, care s-a facut, posibil sa se faca si-n viitor, in detrimentul personalului propriu.
  Imi aduc aminte de un scandal notoriu de incadrare din sursa externa a unei psiholoage, pe functie de lt.col, cu atributii si-n teatrele de operatii externe, cu pregatire universitara la distanta, cu specializare discutabila, incadrare facuta in bataie de joc, ulterior anulata, cu toate ca in um din garnizoana existau ofiteri cu LM, scoala militara si facultate de psihologie facuta la stat la o universitate de prestigiu.
  Pana la urma, politica de personal este atributul comandantilor/sefilor, cum isi astern asa isi indeplinesc atributiile functionale ale structurilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A avut 2 aspecte. Ultimul fiind in fapt un transfer intre institutii, nici nu poate fi considerat FILIERA EXTERNA.

   FILIERA EXTERNA din ultimii ani, inseamna simplu: iei un cetatean civil de la Cocosu' SRL sau direct din somaj, il imbraci direct in uniforma fara vreo scoala sau academie militara, ii pui niste grade pe umar care NU respecta nicidecum criteriile de avansare aplicabile militarilor autentici - adica sa inceapa avansarea de la zero ca noi si care am muncit o viata intreaga sa ajungem la gradele trantite la misto pe umerii civililor "din schema de partid" si cu asta basta! La modul formal, civilii in cauza baga cica si un curs initial la misto de conversie cu durata de la 2 saptamani la o luna. Egaland astfel cu eforturi simbolice cei 2-5 ani de catanie parcursi de noi pt. a ajunge ofiteri/subofiteri.

   Vrei un exemplu real recent? M.A.I. - fatuca somer care a absolvit protectia mediului 3 ani la Spiru Haret, cu prezenta la studii din cand asa cum e moda in ziua de azi. In ziua de azi, nu mai trebuie niciun efort intelectual, cine da banul, obtine orice diploma fara probleme. Dupa Spiru Haret, fatuca s-a transformat brusc in mare politista la un punct rural, adjuncta marelui sef. Ce treaba o fi avand protectia mediului cu ordinea publica ... ?!

   M.Ap.N.? Fiica/Sotie de bastan, 39 ani, contabila la Papucu' SA. Avand proptele, se angajeaza direct contabila - dar cu grad de maior, la o structura financiara oarecare. La 49 ani, dupa numai 10 ani de armata, are drept de pensie militara. In cei 10 ani ajunge si colonel. Isi alege ce 6 luni consecutive din ultimii 5 ani vrea ea. La fel ca si colonelul intrat in armata la 14 ani. Cei 2 au pensii egale: unul cu 35 ani de armata, contabila cu 10.

   Si cu asta basta. Asta e FILIERA EXTERNA.

   Ștergere
 8. Pt R-26500
  Sunt de acord cu dumneavoastra, cu o mica obs.
  Avansarile ilegale, a cadrelor militare in rezerva, multe dintre ele dovedite si anulate, au avut si scopul de a da grade in rezerva, grade care nu puteau fi obtinute ca activi, datorita Ghidului carierei militare si valorificarea imediata a acestor grade, prin activare in SNAp. De obicei pe functii de "specialisti/specialiste" de inalta calificare sau "dubla specializare", cu o cariera militara undeva intre 10-15 ani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Asta este alta mare smecherie a sistemului. In mod normal, nu ar trebui sa existe nicio avansare in rezerva, decat numai in cazurile stricte in care este necesara completarea unor functii in statele de mobilizare. Dar la cat au facut misto de noi, parca mai conteaza la ceva!

   Ștergere
 9. se spunea ca ieri s-ar fi discutat ceva pe CD dacastie cineva ceva sa ne spuna si nou , sau poate cineva poate obyine informatii pe alta cale ,multumim

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In principiu, se aplica aceeasi strategie ca in anii precedenti. Pt. atragerea militarilor intr-o anumita tabara politica, se baga propuneri la Art. 40 din OUG 57/2015. Ni le afiseaza pe sub nas. Dar NU se vor materializa pana la alegeri, asa cum s-a intamplat de fapt si pana acum! Iar dupa alegeri, cei care au pus botul, iar iau teapa!

   Ștergere
 10. Este o lege care sfideaza logica si este o dedicatie clara pentru scroafele si porcii din porcaria politica, sugatori si sugatoare cu pupatoarea lunga si alte rapandule gaozar-indaratnic-popo care au lucrat cocosati, cu nadragii in vine si fruntea pe perete, sau cu capetele pe sub birouri si cu pupatoarea la prohab! La iesirea la penzie isi vor continua activitatea in Parcul Operei, fieff-ul acestor panarame ,,externe!''

  RăspundețiȘtergere
 11. @ All. Ceva misto! Dupa trafic, rezulta ca antepenultimul material face furori. Este cel cu titlul "Este oficial! De la 1 septembrie se reintroduce serviciul militar obligatoriu in caz de razboi, fără privilegii și discriminări, respectiv pentru toti cetatenii barbati si femei cu varsta între 18 și 63 ani!"

  Cica a ajuns inclusiv la Emil Boc si la Andreea Paul, care au inceput sa se balbaie complet cand si-au dat seama ce privilegiati sunt.

  Multumim celor care l-au raspandit! Metoda poate fi mai de reusita decat multe altele!

  RăspundețiȘtergere
 12. Vesti bune!?va propun sa nu va puneti poalele in cap pentru a suporta mai usor dezamagirea.se pare ca traim doua lumi paralele.parlamentul prin psd si alde pregatesc lucruri bune in timp ce guvernul tehnocrat indrumat de pnl-pdl pregateste in secret marirea impozitului pe pensie de la 16% la 21% precum si cas de la 5,5% la 8,9.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deocamdata in aceasta zona nu si-a pus nimeni poalelele in cap. Deocamdata in privinta Art. 40 din OUG 57/2015, faptele sunt ca toti parlamentarii sunt pe o mana. Sau ai uitat ca si PSD si ALDE au votat deja in Senat sa ne bubuie?

   Ștergere
 13. Vesti bune!?va propun sa nu va puneti poalele in cap pentru a suporta mai usor dezamagirea.se pare ca traim doua lumi paralele.parlamentul prin psd si alde pregatesc lucruri bune in timp ce guvernul tehnocrat indrumat de pnl-pdl pregateste in secret marirea impozitului pe pensie de la 16% la 21% precum si cas de la 5,5% la 8,9.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar sa ne situam in Africa Centrala?.....o alta forma de reducere a veniturilor?

   Ștergere
 14. Olescule@faptul ca acum si cu ceva timp in urma te bucuri de legea 164 chiar trunchiata se datoreaza pesedeului asa ca din doua rele una pare mai putin rea.vezi ca nemultumitului i se poate lua darul.cat priveste votul negativ e o mare prostie.cu voia sau fara voia mea cineva tot va fi ales si atunci ce rost are votul negativ.
  Deduc ca ai uneori idei nastrusnice.
  Cat priveste forma de guvernamant las-o moarta ca ai aprins spiritele fara rost.
  Cu toata stima dar e cazul sa te maturizezi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. L. 241/2013 a fost votata de un intreg ... Parlament. Deci si de prieteni si de dusmani. Si era normal - daca citim legea si revedem pacaleala! Prin acea lege ni s-au reintregit pensiile, dar in schimb ni s-au taiat indexarile!

   Pe de alta parte, cei mai penibil fost militar, este cel care este partizan al unui partid sau altuia! Unde este neutralitatea ta politica ce carcaterizeaza educatia de baza a unui militar?

   Legat de monarhie, aceasta nu este politica, ci o simpla optiune fundamentala pt. forma de guvernamant! Daca sapi mai atent in cercuriile civice din jurul tau, vei observa ca cei mai rafinati romani sunt ... monarhisti! Si numarul lor creste vertiginos de la o zi la alta! In armata e si mai si: majoritatea celor in activitate apreciaza tot monarhia. Deschis! In consecinta, exercitiul de maturizare ar trebui sa ti-l aplici tie insusi.

   Ștergere
  2. Aveti dreptate ca prin L241/2003 au fost reintregite pensiile insa au fost taiate indexarile. Trebuie sa fim insa corecti si sa aratam ca, la fel ca in foarte multe cazuri, gunoiul este ascuns sub pres. Taierea indexarilor a avut drept tinta pensiile alea smecherite, despre care s-a tot discutat( cele de 9000 lei, 12.000 lei , 14.000 lei, peste 20.000 lei etc apartinand unor semimilitari, fara legatura directa cu privatiunile cataniei), mult mai mari decat ale celor ce au indeplinit functia de sef mare stat major.Smecherii au stiut insa sa traga spuza pe turta lor si de pierdut au avut ca de obicei militarii-militari , cu pensiile corect calculate, fara smecherii(in fond si la urma urmei ce mai conta o indexare de 5% la o pensie smecherita de 15.000 lei? ...frectie la un picior de lemn).

   Ștergere
  3. @ Anonim 8 septembrie 2016, 10:42. O fi. Dar eu NU cunosc niciun singur rezervist in carne si oase, cu pensiile alea de care zici tu. Si atentie! Am avut acces complet la baza de date a unei filiale ANCMRR si a unei filiale SCMD si am si acum datele.

   In schimb, cunosc sute de cazuri trase la indigo. Cu urmatoarele pensii "smecherite" exorbitante: 1 500 lei - ofiter inferior, 1 700 lei ofiter inferior, 2 000 lei ofiter superior, 2 400 lei ofiter superior, 2 700 lei ofiter superior, 3 100 lei ofiter superior, 3 600 lei ofiter superior, 4 200 lei ofiter superior sau 4 600 lei ofiter superior.

   Si intrucat am si evidenta "macelului", dupa taierea pensiilor alea exorbitante prezentate de mine, s-a ajuns cam asa: cel mai prapadit nesimtit cu pensia nesimtita de 1 700 s-a trezit cu 1 200, iar cel cu pensia nesimtita de 4 600 s-a trezit cu 2 400. Toti ceilalti fiind decimati in aceesi marja de 30-50%!

   Si NU si-a smecherit niciunul nicio pensie, toti s-au pensionat legat in baza L. 164/2001! "Smechereala" a aparut din alt motiv. A fost creata de L. 119/2010. Astfel incat, daca in baza L. 164/2001 ne pensionam cum este normal, cu pensie calculata pe baza ultimei solde, pe L. 119/2010 a aparut manevra. Care a fost urmatoarea: nici rapciugi cu vechimi matusalemice in sistem, au calculat ca daca la contributivitate isi impart totul la 20 ani, si NU la 30 ani cum procedeaza de fapt sistemul contributionist, li se pot mari pensiile de 3, 4, 5 ori. Si asa au aparut contributivii de conjunctura cu 9 000, 12 000, 14 000 etc.

   In consecinta, pornind de la realitate verificabila pe teren, L. 164/2001 NU avea cum sa nasca pensii de 9 000, 12 000, 14 000. Daca ai un singur exemplu real si verificabil, esti rugat sa il prezinti. Eu am datele depspre care am afirmat si care sunt publicate pe alt site (iti dau si link) - cu nr. talon, cu pensia nesimtita de 1 700, 2 000 sau 3 000 si cu taierile de 30-50%.

   Asa ca esti provocat sa faci dovada!

   Ștergere
  4. Stimate domn, s-a tot scris despre acele pensii. Prin 2010 , MApN a publicat tabelele cu pensiile revizuite in baza L119, comparativ cu cele calculate pe L164, totul a fost public, in fond sunt pensii din banul public deci nu trebuie sa existe secrete. Au mai aparut si pe alte site-uri de profil tabele cu superbeneficiarii L164 si L241 . Cateva exemple: Pe L164, pensie de cca 16.000 lei, pe L119 pensie de 7000 lei, alt ex: pe L164 pensie de 9000 lei pe L119, pensie de 4000 lei, pe L164 pensie de 12.000 lei, pe L119 pensie de 5000 lei, pe L164 pensie de 10.000 lei, pe L119 pensie de 4000 lei samd. S-a mai scris si acesta e adevarul ca acele pensii nu apartin militarilor- militari ci unor detasati in diverse sectoare , fara legatura directa cu viata de cazarma, cu rigorile si privatiunile acesteia. Daca acele tabele nu sunt adevarate (ele au fost publicate la vremea respectiva si pe site-ul scmd ) nu stiu ce sa zic, insa erau prin 2010-2011 pe site-ul oficial al min de resort. Pensiile de care vorbiti dvs. -cele de 1700, 2000 , 3000 care au fost taiate (si reabi;itate de L241) nu pot fi considerate nesimtite si de altfel nu au fost considerate de nimeni nesimtite(poate doar de smecherii cu pensiile superbabane-superbeneficiarii ....pentru inducerea in eroare si oroare a publicului) .Si pe L119 au aparut superbeneficiari -e drept si se pare ca si pe noua lege vor apare unii superbeneficiari insa repet, ei nu sunt militari -militari cu viata de catanie ci cam paraleli cu viata de cazarma. Am luat date din tabele nu fac aici o ancheta ori o verificare , daca tabelele publicate prin 2010 sunt mincinoase nu e vina mea. Personal nu cred ca un rezervist militar-militar sa aiba pensie superbabana insa tabelele de care am amintit arata negru pe alb situatii de pensii superbabane.

   Ștergere
  5. Si mai e ceva ce trebuie amintit pentru a fi corecti. Pensiile alea superbabane de peste 10.000 lei o fi ele nesimtite (in comparatie cu majortitatea ) insa ele apartin unor persoane care au avut totusi niste functii de raspundere cat de cat si au niste obligatii si acum la pensie . Dar daca pe acestea le consideram nesimtite atunci ce putem spune despre indemnizatia de cresterea bebeului de 35.000 euroi lunar. In 2 ani se cam aduna 800.000 euroi ! Mandra indemnizatie, mester beneficiarul ! Sau mai pe inteles Nasule sa ne traiesti, ca mare boier mai esti , Din Craiova-n Bucuresti !Ca sa nu mai amintim despre salariile superbabane de pe la televizuni, companii , indemnizatiile grase si laptoase de pe la cons de admin si de pe la aga etc , pensiile superbabane ale pilotilor civili, magistrilor, grefierilor, stewarzilor ........

   Ștergere
  6. @ Anonim 8 septembrie 2016, 19:39. Batrane, ai fost cumva muzicant? Logica nu ai deloc? Hai sa le punem in ordine:

   1]. Conform spuselor oficiale ale vremii, fondul destinat achitarii pensiilor contributive - respectiv pe L. 119/2010, a crescut cu cca. 30% fara de cel destinat achitarii pensiilor militare pe L. 164/2001. Ca si concluzie bruta, rezulta ceea ce este evident din cifre "gonflarea" principala s-a efectuat pe L. 119/2010, nu pe L. 164/2001.

   2]. Pe L. 164/2001, calculul pensiei fiind efectuat exclusiv pe baza ultimei solde - gradele si functiile fiind identice pt. toata lumea, fara sporuri, etc. - din moment ce un sef de stat major al armatei - Popescu, si-a facut publica pensia si care era de cc. 5 500, rezulta ca nimeni pe L. 164/2001 NU avea cum sa aiba o pensie mai mare decat cea a sefulului statului major general. Pt. ca NU exista solda mai mare decat a unui general - se de stat major al armatei si nici functie ca sa poate exista o pensia mai mare de 5 500 lei. Deci L. 164/2001 a oferit tratament egal, fara posibilitate de smecherii. PUNCT!

   3]. Acum - sa te bucuri si tu un pic. Numai ca in alte legi, dar NICIDECUM in L. 164/2001,s-au facut mici "completari" ale pensiilor stabilite de L. 164/2001. Cum de exemplu acum, noi beneficiem de OMM ca si completare la pensie, dar NU in baza L. 223/2015, ci in baza L. 80/1995.

   Asa a fost si atunci. Si acum sa iti dau EU exemplu de ghidusie legata de L. 164/2001, dar care NU a fost legiferata in L. 164/2001. Ci in Legea 138/1999 a salarizarii.

   Il luam ca exemplu pe faimosul Gabriel Oprea! Cu cariera lui de fix 20 ani din 2 bucati. Mare general. Iata ce ghidusie s-a facut pt. unul ca Oprea! El a fost DETASAT ca PREFECT AL CAPITALEI, activ fiind. Ca PREFECT avand salariu de PREFECT si NU solda de general. Nu mai sapam daca a fost legal sau nu sa fi fost detasat ca militar activ in functia civila de prefect, prefectul fiind numit POLITIC.

   Cf. L. 164/2001, Oprea ar fi trebuit sa se pensionze pe baza ultimei solde. Numai ca L. 138/1999 a salarizarii a "completat" L. 164/2001, dansu-i posibilitatea lui Oprea sa se pensioneze pe baza ultimului salariu de PREFECT. La care i se aduga si gradul soldei de genral. Doar asa a fost posibil ca un general marunt sa il umileasca la pensie pe sefului Statului Major General. Si asa au aparut pensii pe L. 164/2001 cu cuantumuri mai mari decat ale unui al SMG. Capisci?

   Evident ca astfel de ghidusii au mai fost. De exemplu in cazul secretarilor de stat. Sau a unuia DETSAT de exemplu ca mare consultant la Ministerul Muncii! Sau la Aple Romane. Sau la Romavia. Si tot evident este ca astfel de cazuri se puteau numara pe degete!

   Sa mai fi fost si alte anomalii? DA! Magistratii militari! Da - s-au pensionat pe L. 164/2001, dar cu sporurile magistraturii civile. Fa-le ceva daca poti. Intrucat s-au uschit la desfiintarea pensiilor militare, in legea magistratilor civili! Dar in tabelele la care faci referire, ei FIGURAU cu pensii in baza L. 164/2001.

   Ca atare, TU te lupti cu morile de vant!

   2]. Iar acum te frig EU. Ti-ai dovedit reaua credinta, atacand exclusiv pensiile in baza L. 164/2001. Desi ti-am solicitat sa prezinti un singur talon cu pensie "gonflata" pe l. 164/2001, NU esti capabil si nici NU ai cum: ar trebui sa ii ceri talonul lui Oprea sau magistratilor militari.

   Si acum, daca tot iti plac tabelele! Ia baga TU un ochi acum aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html]. http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html]. Vezi pensii "gonflate" la contributivitate si de 7 ori? Fata de pensiile militare in baza L. 164/2001. Tot date oficiale sunt! De asta ce mai zici!

   Ștergere
  7. @ Anonim 8 septembrie 2016, 19:39.

   4]. Ia explica acum, mosule! Ce contributor sa fi fost ala cu pensia de 13 000 (asta in 2011) in baza L. 119/2010? Siumflata de 4 ori fata de fosta pensie militara Auzim? Pai ala ca sa ajunga la pensia aia la punctaj si contributie, ar fi trebuit sa aiba minim 15 000 pe luna de cand ma-sa l-a facut locotenent, pana s-a pensionat. Cum se poate?

   Vrei sa iti raspund tot EU? Ala nu a lucrat decat fictiv in armata. A fost DETASAT toata viata, din prima zi a carierei, pana in ultima, undeva unde era platit luna. Dar platit, frate, nu gluma - ca sa aiba pensia contributiva DUBLA fata de cea de 5 500 lei a unui sef al statului major general pe L. 164/2001. Sef al SMG care la contributiva, precis i-a fost si diminuata!


   Concluziile sa le tragi TU! EU le-am tras deja pe ale mele! Si care sunt foarte simple! Mie care nu am fost "gonflat" pe nicio lege, ba chiar am fost ras substantial pe L. 119, imi este jena de ce pensii mici au putut sa aiba "gonflatii" nostri militari, indiferent de lege.

   Cum frate sa mai mai agat de sumele alea care iti stau tie in gat de 9 000 sau 14 000, cand Isarescu are doar "ajutoare" la pensie de 12 salarii x 23 000 euro. Calculeaza tu cat iese! Sau acel judecator din Pitesti parca, cu 34 000 lei pensie. Sau acel Geica cu 30 000 lei pensii! Sau Monica Macovei care va insuma la pensie una de magistrat, plus indemnizatie de parlamentar, plus pensie de 4 200 euro de europarlamentar?

   Intelegi faza? Sau intelegi ceva? Si iti mai spun o faza. Multe s-au intamplat si ni se intampla si din cauza prostiei unora dintre noi. Aia ca Geica, judecatorul din Arges sau Monica Macovei sau Isarescu, stii ce isi spun in barba: " - Ba, ce prosti sunt astia in armata. Isi scot ochii pt. rahaturile alea de pensii de 9 000, 12 000 sau 14 000. Ia sa bagam o egalizare sa le taiem la toti din armata, iar ce taiem sa ne punem tot noua!"

   In concluzie, eu sustin ca unul ca tine, NU vede padurea adevaratelor pensii exorbitante si care apartin unor civili, din cauza unor copacei descoperiti de tine prin armata! Adica actionezi exact cum vor cei care ne fac mereu lucrarea! De-aia si fac toti misto de armata!

   PS: Am numerotat gresit punctele din intervenie. Dar le descurci tu!

   Ștergere
 15. A început balcaniada mioritică in parlament.
  Au dat psd-istii aprobati de toata lumea -indemnizatii pentru mamici(fara limita)
  Alde încearca si el sa dea ........
  Păcat......urma Oprea
  PNL transformat în pdl zice că el taie ceeace a dat (votat) !!!!!(((((bineînteles in afara de indemnizatiile fara numar pentru mamici.
  Frumos. Oare cîti doctori de cap si judecata le-ar trebui la astia ?
  Eu după mintea mea”putina” in comparatie cu a” vip-urilor parlamentare” as fi zis asa:consider ca este suficient limita de 1000 de euro timp de doi ani ca sa cresti un bebe. Cu 35000 Euro (vezi deocamdata cazul Sibiu) poti sa finanteze la valoarea de 50 lei/zi/copil un orfelinat cu 100 de copii napăstuiti timp de o lună sau se pot angaja cel putin 100 de bone/lună.
  Cît despre impozitare ce as putea zice după ”mintea si judecata mea putina„in comaratie cu a vip-urilor parlamentare,as zice ca era mai bine ridicat plafonul de la 1050 pe la 1500-2000 lei în prima faza ......Fiindca altfel proiectul de lege nu prea aduce voturi ,cei multi si napăstuiti de sub 1050 nu prea beneficiaza.
  Oricum balcaniada mioritica de adunat voturi cu oferte populist - pompieristice ”care mai de care” continua pîna in december. Apoi din January 2017 vom culege rezultatele.
  La asa masuri nu ma-ș entuziasma cîtusi de putin.
  Fara ratiune si discernamînt o dam în bara din nou. Asa zic eu un oarecare cu judecata de om simplu din popor.

  PS
  Era sa uit a va aduce la cunostiinta ultima propunere de modificare a anexei 4 la L 263 privind grupele de munca . Prin proiectul din CD aflat in dezbatere se propune introducerea in grupă speciala pe lîngă cîntăretii de operă si operetă si orice alt cîntaret de folclor cu conditia sa fie membru al unui ansamblu profesionist.
  Beton !!!Numai asta mai lipsea!!!!adica era în neregulă!!!
  S-apoi sa vedeti ce tra-la-la si tra-la-la prin campania electorala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea 263/2010, este legea contributionismului. Nu am nicio treaba dar mari retardati sunt in comisii. Retin si acum cum in L. 263/2010, militarii din grupa AC eram bagati asimilati la gramada cu greupa CS. CS pt. cele 6 luni suplimentare la an are 50% majorare punctaj la fiecare an efectiv lucrat, iar AC pt. cele 12 luni suplimentare la an are tot ... 50% majorare punctaj la fiecare an efectiv lucrat.

   Si asa dupa retardatii cu grupele de munca, eram ca la nebuni: indiferent de CS sau AC, tot 50% majorare de punctaj la fiecare an lucrat. Cum sa egalezi, tata, din pix 6 luni cu 12 luni? Cum se nasc, frate, astfel de specimene care sa mai ajunga si legiuitori?

   Ștergere
  2. "Eu după mintea mea”putina” in comparatie cu a” vip-urilor parlamentare” as fi zis asa:consider ca este suficient limita de 1000 de euro timp de doi ani ca sa cresti un bebe." Pai cine-i prostul care sa renunte la 35000 Euro pe luna pentru a creste un copil? Mai bine il ia crescut gata. Si-atunci, cum ramane cu cresterea natalitatii?. Mai mult, cati sunt din astia cu salarii fabuloase? Unu?, doi?,.... 1%?

   Ștergere
 16. Tuturor celor care-si sarbatorec azi ziua onomastica a Sf. Marii le urez un sincer La multi ani in sanatate, fericire si prosperitate! Doamne, ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 17. Modul de calcul pe legea 164/2001 era foarte ok , insa a fost modificat de persoane pe care evit sa la cataloghez.....cand va spuneam ca o sa fie emise decizii de pensii de peste 15 000 spuneati ca bat campii..ei bine, au fost emise, evident pentru cei cu functii, putini la numar, asa cum era si pensia fostului sef de la Aeroclubul Romaniei...peste 24 000 de ron. Introducerea sporurilor acordate pe criterii subiective au bulversat tot sistemul pensiilor militare...cei care lucreaza la casele de pensii militare cred ca nu mai stiu ce sa creada....numai in pielea lor sa nu fii. Aceasta lege va fi modificat cu siguranta intr-un viitor nu prea indepartat. Pentru a beneficia de toate sporurile se poate pleca si din 40-45 %......atunci sa vedem cine si ce va mai contesta !!??? In conditiile in care 3,8 milioane de pensionari din tara asta au pensii sub 1 000 de ron, noi ne uitam la judecatori si procurori....apoi spunem ca suntem discriminati !!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai, toxicule, iar bagi fitile ascunse? Daca este PENSIE DE SERVICIU! Asa cum mai exista inca vreo 10 categorii de PENSII DE SERVICIU. Si la toate celalalte alte 10 categorii de PENSII DE SERVICIU, baza de initiere porneste de la 80% FARA EXCEPTIE!

   Cine esti, frate, ca dintre toate pensiile de serviciu sa dai cu barda exact in cele MILITARE? Si care sunt oricum cele mai de ..acat dintre toate PENSIILE DE SERVICIU? Ce ai cu militarii? De ce NU dai cu barda in magistrati, in aeronautuca civila sau in consilierii Curtii de Conturi?

   In conditiile in care dintre toti beneficiarii PENSIILOR DE SERVICIU, numai si numai militarii pot avea OBLIGATII dupa pensionare? Fiind de fapt singurii pensionari indreptatiti sa beneficieze de PENSII DE SERVICIU!

   Tu ai mai aparut pe aici cu fumigene din astea contra militarilor! Ia prezinta, frate un talon cu pensie pe L. 164/2001 de 15 000 sau 24 000 lei?

   Te-am mai AVERTIZAT si alatadata ca gandesti stramb. NU poti EGALIZA pensia unui civil cu a unui militar, daca NU egalizezi intreaga legislatie. Astfel incat sa existe DREPTURI SI OBLIGATII identice pentru toti cetatenii, NU doar la EGALIZARE la pensii.

   Ce inseamna asta, concret? Vrei egalizarea regimului de pensii? Bun! Atunci sa egalizam totul, ca altfel dam in fascisme! Egalizam totul, respectiv:

   - obligatii EGALE in privinta varstei cetatenilor care pot fi obligati sa efectueza serviciul militar in caz de razboi. Fara privilegii! Adica - pana 63 ani, dupa modelul pensionarilor militari, barbati si femei! Sau sa NU mai aiba nimeni obligatii militare in Romania in afara celor aflati in serviciul activ. Cu mentiunea ca daca un militar activ are chef sa isi dea demisia in plin razboi, sa NU ii fie interzis prin lege sa faca acest lucru cum ii este interzis in prezent. Daca un croitor are dreptul sa isi dea demisia oricand, si militarii activi trebuie sa aiba exact acelasi drept. ALEGE TU! Dar egalitate completa sa fie!

   - drepturi fundamentale EGALE pt. toti cetatenii, fara PRIVILEGII si DISCRIMINARI pt. nimeni. Asta inseamna fie abrogarea Sectiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind interzicerea de drepturi fundamentale pt. militari (baga un ochi aici http://www.dreptonline.ro/legislatie/statutul_cadrelor_militare.php - vezi articolele 28-31). Fie aplicarea acelorasi interdictii de drepturilor fundamentale tuturor cetatenilor. Alege TU varianta! Dar sa NU umbli cu smecherii, sa fie egalitate completa!

   - abrogam porcaria de prevedere discriminatorie pt. militari fata de civili, cf. careia remuneratia pt. miilitari este calculata la ZILE CALENDARISTICE. Si NU la ZILE LUCRATOARE ca la civili. Sau acordam acelasi regim si civilor, respectam sa fie remunerati si ei la ZILE CALENDARISTICE. Alege TU varianta! Dar sa NU umbli cu smecherii, sa fie egalitate completa!

   Dupa ce am stabilit un tratament egal si pt. militari si pt. civili, privind drepturile si obligatiile, fara privilegii si discriminari, putem trece si la un regim de pensionare identic si pt. unii si pe altii!

   In caz contrar, daca aplici EGALIZARE doar in partile in care iti convin, iar in alte parti ii frigi pe militari cu ceasul de la gara, nu poti fi decat fascist!

   Ștergere
 18. De unde ai inteles tu ca pe 164 sunt pensii de 15 000.?...!!!!...Tocmai, ca pe actuala lege au aparut astfel de pensii. Spune la cate "obligatii dupa pensionare " ai luat tu parte !!??? In anii "50 erau oamenii avertizati ca nu gandesc corect. Cine vorbeste de egalizare...de unde le scoti pe astea? te uiti doar in sus la judecatori si procurori....dar in jos te uiti !!?? Parerea mea este ca, dupa magistrati, suntem ultima categorie care ne putem plange de pensii...ma poti contrazice aici ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu incerca sa ma intorci cu smecherii de 2 lei! Sunt cadru militar in rezerva, am obligatii la razboi pana la 63 ani. Daca nu vine razboiul - este doar chestie de noroc, dar eu NU ma bazez pe noroc, ci pe legea existenta.

   Dar daca vine, bai, baiete! De ce trebuie doar EU sa imi las familia de izbeliste, ca apoi sa imi puna patria sicriul pe masa familiei cu drapelul pe piept? In timp ce pe alti pensionari ii doare la basca si in timp ce EU sunt obligat sa iau bombe in cap, ei sa se plimbe cu catelul in parc? Si sa ma faca nesimtit?

   Si NU iti mai da TU pareri? Cei din armata, suntem cu adevarat pe ultimul privind cuantumurile pensiilor de serviciu. Macar si pt. faptul ca avem cea mai proasta baza de inietiere - de 65% si cea mai prosta plafonare de maxim - 80%! Restul - minim 80%, maxim 100%!

   Inainte sa mai faci afirmatii ca am fi pe locul 2 dupa magistrati dupa cuantumurile pensiilor de serviciu, invata mai intai cine sunt celelalte categorii care beneficiaza de pensii de serviciu! Ia baga un ochi aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/12/cin-sa-fie-cei-mai-fraieri.html].

   Militarii sunt ultimii, la cuantumuri! Citeste bine in link-ul dat? Contabilite cu pensii de serviciu cu 4 ani la Curtea de Conturi? Ia citeste atent cati smecheri si fufe sunt asimilati cu magistratii, dar ei NU sunt magistrati?

   Si vii tu comunistul partial si afirmi ca un SGP care iese la pensie speciala, de serviciu, militara cu vreo 700 lei, este pe locul 2 dupa magistrati! Esti extraterestru?

   Bai, mosule! Tu traiesti sub pamant cumva?

   Ștergere
  2. Mosule , nu inteleg de ce sa ma uit in jos si sa nu ma uit in sus? Tu, daca ai fost cadru , nu ai semnat lunar tabele cu salarii ci Satul de plata cu SOLDA lunara. Intelegi diferenta ? Am avut cu totii ani in care am facut ture de 24 cu 24 de ore fara sa mai vorbesc de cei din unitatile grele aflate in SLP si care erau plecati cu saptamana iar lunea o luau de la capat ca erau controale sau intretineri, etc.Si ai tupeul sa vorbesti de 40 sau 45% ? De ce sa nu renunti tu la pensie sau la majorarea ei ? Ca de , Udrea sau Cocos nu mai au bani decat de Mamaia.... Sau voteaza cu partidul lui Base daca esti masochist si ai toate sansele sa primesti ce doresti. Si tipul cu chemarea sub arme are dreptate....!

   Ștergere
  3. Mosule, nu eu spun de 40-45 %, eu v-am dat o suma ce se vehiculeaza in mediile guvernului tehnocrat, crezi ca mie imi convine!! Tocmai pentru ca am fost 24 din 24 la ordin/munca modul de calcul este diferit fata de civili, dar sa ajungi la pensii mai mari ca salariile celor din activitate este ok ??? Va fi subiect de campanie electorala si asa vor ajunge din nou basistii la putere....pt ca sa nu aveti impresia ca civilii spun da, este ok, militarii pot avea pensii mai mari de 6-7 ori ca noi !!!!!!

   Ștergere
  4. @ Traian 9 septembrie 2016, 11:43. Asadar, te asezi in genunchi, spasit, la slitul republicii. Asta iti este solutia? Civilii aia de care ti-e frica atat, cine sunt? Eu nu vad decat vreo cativa care clantane si aia pe la propaganda TV sau pe internet. Dar ceilalti 20 milioane, nu zic nimic.

   EU cand am spus ca suntem batuti in cap si NU stim sa luptam. De aia pierdem mereu. Problema cu pensiile de serviciu, este foarte simpla: cretinii afirma ca am fi privilegiati. Deci, arma lor orala este aceea ca NU ar agrea privilegiile.

   Atunci sa ii ..utem pe limba lor. Nici noua NU ne plac privilegiile LOR. Cand le-ai bagat pumnul in gat ca militarii NU au cele 3 privilegii esentiale pe care le au ei si restul societatii, vor tacea!

   Readuc aminte cele 3 privilegii esentiale pe care ei le au, dar militarii NU:

   - au PRIVILEGIUL de a NU avea atributii militare la razboi, in contrast vadit cu pensionarii militari cu varsta pana in 63 ani - barbati si femei;
   - au PRIVILEGIUL de a NU le fi incalcate drepturile fundamentale si constitutionale, in contrast vadit cu intregul personal activ al armatei - a se vedea Sectiunea a 3-a din L. 80/1995 (http://www.jandarmeriavaslui.ro/files/pdf/legi/lg_80_2005.pdf). Iar ei fac pe prostii si se prefac ca NU observa cum drepturile fundamentale si constitutionale sunt calcate in picioare in cazul militarilor;
   - au PRIVILEGIUL de a fi remunerati la ZILE LUCRATOARE, in contrast vadit cu intregul personal activ al armatei - a se vedea Legea 284/2010 a salarizarii unitare, Anexa VII, Cap. II, Art. 92 (1). Care este remunerat in dezavantaj complet fata de societate, respectiv la ZILE CALENDARISTICE.

   Dar daca noi suntem batuti in cap si NU am priceput ca la acuzatia cf. careia am fi PRIVILEGIATI ca am avea pensii de serviciu, le putem da in cap lejer cu propriile arme, acuzandu-i ca ei au in schimb alte 3 PRIVILEGII pe care NU le au militarii. Atunci inseamna ca desi avem arme, NU stim sau NU vrem sa le folosim.


   Dar daca le folosim, atunci ei NU mai au loc de intors! Nu are curajul nimeni sa spuna ca incalca drepturile fundamentale si constitutionale ale militarilor, pt. ca asa vor muschii lor! Si atunci incepe negocierea adevarata: privilegiul nostru cu pensiile versus cele 3 privilegii ale lor privind drepturile fundamentale ale militarilor.

   Ba le mai dam si desert. Toti cetatenii au privilegiul de a-si da demisia, oricand, oriunde. Numai militarii NU au dreptul sa isi inainteze demisiile in caz de razboi!

   Ideea principala fiind ca NU trebuie sa stam in genunchi! Am demonstrat ca avem cu ce lupta, iar ei NU pot contracara cu NIMIC!

   Ștergere
  5. @ Traian 9 septembrie 2016, 11:43. Cat zici ca vehiculeaza zvonurile? 40-45%!

   Atunci, sa ii informam pe SGP. Ca vor avea o mare pensie de serviciu militara, nesimtita, speciala si privilegiata, de ... 350 lei!

   Eu cand am spus ca multi dintre noi in ingustimea lor, uita de aceasta categorie noua de pensionari militari, respectiv de SGP ... si a caror zgandarire poate declansa o explozie ...

   Hai sa vedem! 40-45%, cu rezultatul unor pensii speciale de 350-400 lei pt. SGP. Asa se declanseaza mereu si revoltele si revolutiile! Asteptam!

   Ștergere
 19. @ghurse
  După statistica cam 21,7% zice M.Muncii. Deci daca toti stau acasa ca sa le dea statul din buget 35000 Euro/lună ca sa creasca un copil,este de bine pentru buget ,in timp ce bolnavii din spital si copii din orfelinate au alocati 18 lei/zi. Asta ar fi una dar banuiesc ca afacerile din care se scot cei 35000 Euro lunar nu stau pe loc,ci merg înaite cu tata,mama,socru,soacra ,etc. Frumos gîndit.
  De 35000 Euro din buget/luna o sa avem copii ca brazii. Sper sa nu fie tot asa ”inteligenti” si hoti precum actualii parlamentari !!!!

  RăspundețiȘtergere
 20. Un primar de comuna-studii medii- ridica lunar cam 2800-2900 lei .Un viceprimar cam 2700-2800lei.Ce munca credeti ca depune un primar de comuna care are un consilier al primarului ,secretarul primariei si doi juristi.Ii face cineva program primarului?Primarul vine la primarie cand i se scoala iar daca vrea e tot timpul pe teren in interes de serviciu mai la un patron,mai la un birt,mai la biserici ca sunt pe teritoriul comunei lui,etc alte locatii.Pleaca cand i se scoala ,vine cand i se scoala si da socoteala numai nevesti=.Vedeti acum ce solda are un lt.col,comparati si concluzitionati.

  RăspundețiȘtergere
 21. in mare masura aveti dreptate ,pentru ce se intampla cam dupa 2000 ,dar eu stiu un capitan a plecat prin demisie inca dinainte de 2001 cand a aparut legea pensiiloe militare , la plecare nu indeplinea condiitiile de prensionare , plecarea a fost ca nu mai suporta programul zi\noapte se imbolnavise si nu s-a dus sa iasa pe caz de boala , asa nu a vrut sa umble prin spitale stiind ca asta presupunea si niste spagi la doctori, Asa ca pana anul acesta a fost ajutat de famile si la aparitia legii 223 ,indeplinind conditiile de varsta a cerut pensie . avea deci 12 abi in armata ,anii de dinainte de armata unde lucrase in civile nu au fost luati in consideratie , asa ca avnd si grupa de munca speciala deci art 19 si 24 din lege ,.d-a calculat prnsia ca vai de lume cu aplicarea art 40din ordonanta CIOLOSI , pensia ste f mica ,dar4 asta e , Am spus asta ca sa vedeti ca au mai fost si alte situatii nu numai ce se intampla acum , acesta spera sa se revina la legea 223 si sa i se recalculeze si sa mai beneficieze de cativa lei , cu bine

  RăspundețiȘtergere
 22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va rog sa lamuriti dle t2:
   -daca va mai fi baza de calcul cu 6 luni alese din ultimii 5 ani?
   -gradațiile (vehimea) nu se vor mai limita la 7(42 la suta) cât este în prezent?
   -salariul de merit se va lua în calcul și la cei care nu l- au avut, sau se va tine cont dacă ai beneficiat de acesta cel putin o luna (adică valabil pentru cei ieșiți la pensie după 01.08.2016?)
   Cu mii de mulțumiri!
   Va doresc toate cele bune!

   Ștergere
  2. Vesti bune deci! La conditii egale , pensii egale ! Fara smecherii si aranjamente !

   Ștergere
  3. @ tigri2 10 septembrie 2016, 20:27. Tot ce este cert este ca in aceasta luna, unor pensionati din M.Ap.N. li s-au virat pe card sume mai mici decat pana acum. Este proaspata, nu cunosc detalii.

   In privinta propunerilor efectuate, doar finalul va stabili adevarul. La urma urmei, datele prezentate de tine reprezinta prevederile initiale ale L. 223/2015, nemodificate de OUG 57/2015.

   Si sa fie, eu zic ca astia se joaca cu noi. In decembrie va fi emisa o noua OUG 57/2015 cu acoperire pt. anul 2017. In fiecare an din ultimii 6 a fost emisa o astfel de OUG 57/2015. Si culmea ca fiecare astfel de OUG 57/2015, preia totul din precedenta ordonanta si mai adauga cate ceva de taiat.

   Parlamentul daca era adevarat reprezentant al poporului, ar fi trebuit sa NU permita guvernului sa ii modifice propriile legi adoptate prin ordonante de urgenta.

   Asa ca indiferent ce face acum parlamentul cu Art. 40 din OUG 57/2015 in avantajul nostru, noul guvern va emite in decembrie o ordonanta similara OUG 57/2015, si iar ne reteaza macaroana!

   Ștergere
  4. @ Anonim 11 septembrie 2016, 12:21. Aha! Deci avem sanse sa il prindem de pe urma pe Isarescu cu 23 000 euro salar pe luna si care mai primeste saracu' numai ajutoare de 12 salarii x 23 000 euro la pensionare! Asta pe pe langa contributiva de vreo 12 000 euro pe luna!

   Sau pe Monica Macovei cu cele 3 pensii insumate ale ei: una de magistrat care nu poate fi sub 5 000 euro, plus indemnizatia de parlamentar, plus 4 200 euro pensie de europarlamentar!

   Ștergere
  5. Gelu,
   Din pacate ai mare dreptate.
   Daar daca actualii deputati se spala de pacate si indreata lucrurile....sa fereasca Cel de Sus repetarea hotiei de catre noul guvern si parlament!
   Azi.....cineva a fost grav acuzat, la Tebea! Este timpul pt taiat capul naparcilor!

   Ștergere
  6. @ Iulian Mares 11 septembrie 2016, 12:59. Nu stiam despre ce e vorba la faza cu Tebea, dar am citit aici http://ziarulunirea.ro/serbarile-nationale-tebea-2016-programul-manifestarilor-din-11-septembrie-387486/.

   Asadar, un poet i-ai interzis lui Iohannis sa participe la Sărbătoarea Patrioţilor, de la Ţebea. Presedintele fiind acuzat de tradare nationala. Am inteles, pentru ce si este corect.

   Numai ca la marea sarbatoare a patriotilor, au fost tolerati ... alti tradatori cum ar fi Basescu si Blaga? Adica cei care au taiat salariile romanilor cu 25% si pensiile militarilor?

   Ștergere
  7. Felicitari, Tigrisor 2, pentru exactitatea acestor informatiilor, dar si vestile care par sa aduca un plus valoare la pensii! Inseamna ca cineva este posibil sa lupte pentru drepturile noastre si merita sa-l(i) onoram si cinstim!

   Ștergere
 23. In ce spune Dl Tigri2:
  1. Sunt apecte cu care-s deacord: indemnizatia de comanda, sporul de dispozitiv, procentul cf salariului de merit, daca este cazul, sa fie cf functiei echivalente sau procentelor existente la data de 01/01/2016
  2. Nu sunt de acord ca coef. functiei sa se ia la maximul gradului detinut sau la maximul gradului functiei detinute. Coeficientul functiei trebuie sa fie strict cel detinut in cele 6 luni consecutive, echivalat la 01/01/2016.
  Un exemplu din anul 1992 intr-un regiment de artilerie cu Dn inregimentate: la Bopl era functie de of 2 lt col 11, la Dn lt col 12, sef stat major R lt col 15. Cf din acel moment la lt.col erau 11, 12, 13, 14, 15. Cum n-au fost conditii egale de munca nu le poti echivala la toti coeficientul la max la lt.col de 4,60 care corespunde la lt.col. 15
  3. Sunt si lucruri discutabile: sporul pt informatiile clasificate. Certificatele ORNISS s-au dat din 2002, sporul din decembrie 2006 in valoare de max 15%. Ar fi bine ca sa se compenseze acest spor, tot max 15%, in functie de certificatul ORNISS detinul in cele 6 luni consecutive.

  RăspundețiȘtergere
 24. Da,rău ati mai ajuns , cascati gura la vrajile lui T2 citite în ghioc de Vanesa de Hurziceni.

  RăspundețiȘtergere
 25. @ All. In legatura cu scenariile optimiste si variantele de calcul prezentate.

  A nu se uita experienta trecutului - mai exact din ultimii 6 ani. Cand finantistii si juristii satanisti din Parlament au DAT ceva cuiva, au taiat intotdeauna in carne vie din alta parte.

  RăspundețiȘtergere
 26. Tigri 2 ii aburesti bine pe naivi

  RăspundețiȘtergere
 27. Pt Dl Corneliu
  Nu mai onorati si cinstiti in stana si-n dreapta. In nici un caz nu incepeti cu tigrisor 2. Acesta isi vede propriul interes, nu-l intereseaza de ceilalti pensionari militari si nare habar de transpunerea in practica a propunerilor sale, daca se pot face sau nu creaza discriminari.
  Acesta vrea sa intre in baza de calcul toate veniturile impozabile, presupun ca realizate la functia de baza.
  Un ex elocvent: doi cdt um inainte de 2011 si dupa, cu aceeasi functie. Numai ca primul isi alege cele 6 luni consecutive cu premiul anual si 2 premii trimestriale, al doilea n-are cum pt ca acestea nu s-au acordat. Asa ca apare o discriminare evidenta. Primul chiar daca a avut aceeasi functie ca si al doilea va avea o pensie cu 25-35% mai mare ca al doilea.
  Acest tigrisor due, doreste ca cei care au parasit mai demult SNAp si nu mai au cum sa participe la apararea tarii in caz de restriste, sa fie cu o pensie mai mare decat cei din rezerva operationala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca gaseste fraieri kis asta ii executa ..

   Ștergere
 28. Ce cuprinde o decizie de recalculare:
  Date personale si baza legala si de cand se stabilesc drepturile.
  Obs pt cei pensionati anterior datei de 01/01/2011 se emit 2 decizii cu aceeasi baza legala art 109 (nu se precizeaza si litera) care pot veni in acelasi plic sau la date diferite.
  Prima decizie se aplica incepand cu 01/01/2016 si are la baza vechimea cumulata stabilita in ultima decizie emisa anterior 2016. A doua decizie are in plus, cresterea vechimii datorita noilor grupe de munca, stabilite cf M123/2015 si stabileste drepturi incepand cu luna imediat urmatoare, inregistrarii la CPS anoului tabel cu noile grupe de munca.
  A. Drepturi de pensie
  B. Date care au condus la stabilirea pensiei militare de stat
  C. Motivare Aici se precizeaza si termenul de 30 de zile , pt contestatie.
  Anexe:
  1 baza de calcul cf art 28 din l 223/2015
  2 determinarea vechimilor
  3 perioada calitatii, in sistemul militar si civil
  4 perioade conditii (D, S si AC )
  5 detalierea elementelor de la lit g
  Daca in urma recalcularii, rezulta o pensie mai mare decat cea in plata pe luna ianuarie 2016 apare si un buletin de calcul pt drepturile cuvenite (diferentele lunare si Total) cuvenite si neincasate intre pensia recalculata si cea existenta in plata in ianuarie 2015.
  Obs.
  a) Baza de calcul este facuta pt functia echivalenta.
  b) din momentul inregistrarii bc actualizate la 01/01/2016 la CPS, dureaza in medie cam 4-5 saptamani pana cand se primeste deciziz de recalculare, in cutia postala a pensionarului.
  c) n-am vazut nici o decizie de recalculare pe baza datelor obtinute din depozitele centrale de arhiva, am vazut doar decizii pe baza datelor din arhivele um existente.
  d) daca sunati pe telverde la CPS puteti obtine pe baza nr cuponului de pensie, urmatoarele date:
  - daca bc actualizata s-a inregistrat la CPS
  - daca da, puteti obtine val bc si date despre procesul de recalculare, inclusiv val pensiei

  RăspundețiȘtergere
 29. @tehno..ula-n dunga si alti telectuali isteti, daca stiti mai multe si credeti ca spun bazaconii , va rog fiti gentelemani nu carpe si jurati aici ca daca se adeveresc cele spuse de mine veti dona jumate din ce"da peste" acestui blog pentru a incropi un gratar cu berici!

  RăspundețiȘtergere
 30. Viorel,este un optimist incorijibil.Eu va propun sa fiti moderati in optimism pentru a suporta mai bine deceptia.Atentie Cornele.Cum stai cu pompa de injectie?Observ ca si Tehnocrat incepe sa se imbete cu apa rece.Exemplul sau cu cei doi comandanti de unitate nu sta in picioare deoarece premiul anual si premiile trimestriale nu au nici o pondere in calculul pensiei in varianta legii 223.Se vede ca nu a lucrat la completarea cu resurse umane.Vinde castraveti la gradinar.Pentru stiinta.CMJ este suveran. Te plimba dupa nevoi.Cu tot respectul,am rezerve serioase ca un LT.col.sau col.la 63 ani poate face mai mult decat a da sfaturi.
  Olescule@probabil ca sunt niste cazuri izolate.Detaliaza.In ceeace ma priveste nimic deosebit comparativ cu luna anterioara.

  RăspundețiȘtergere
 31. Pai, toti am inteles de la el ca nu vor mai fi discriminari intre generatii si anii iesirii la pensie, toti vor beneficia de aceleasi drepturi de recalculare pe coeficienti unici si la functii si grade egale cu drepturi egale. Trebuie totusi onorati atat adminii acestor bloguri active, militare, care au luptat in toti anii acestia, indiferent cine sunt ei, cat si postatorii inversunati care n-au renuntat sa-si revendice drepturile pierdute. Eu, cu strangere de inima totusi, raman optimist caci speranta moare ultima! Mi-e frica doar de un guvern de dreapta care ne-ar intoarce iar inapoi cu 100 de ani, in mod sigur! Basismul ne-a demonstrat-o cu Basescu, Blaga, Berceanu, Udrea, Boc, Anastase, Olteanu, Videanu, Pinalti, Flutur, Cocos, Bica si toti mafiotii lor ruinatori!

  RăspundețiȘtergere
 32. @tehnocrat
  Nu oi fi eu mare fan Kis desi la origini facem parte dintr-un triunghi cu arie mica însa cred ca voi care ati desfasurat mai mult ”actiuni periculoaase din birou” recompensate cu sporuri de femei gravide si nu de adevarati militari (spor de ecran,spor de fidelitate,spor de documente clasificate ,etc) nu aveti dreptul sa spuneti că,colegul Kis isi cere un drept personal.
  Sa tii minte impreuna cu cei care mai dati pe aici cu niste denumiri de sporuri cu pericol de doi lei și cu ”premiul trimestrial” cu care tot bateti moneda in lipsa de altele nu este sinonim cu prima orara de zbor,aterizari,scufundari,parasutari,etc).
  Si ca sa-ti dea de gîndit unele afirmatii si exemple de sporuri iti dau doua exemple recompesate cu prime pentru intradevar actiuni de militari pur sînge.
  Atentie ; esti in aer în situatie dificila . Primesti de la sol comanda sa catapultezi. Raspunzi,„REFUZ CAtAPULTAREA” si aduci cu eforturi supraomenesti avionul la sol facînd un mare bine armatei. Prima pentru acea ora de zbor o fi interes personal?
  Alta: Te oferi voluntar sa incerci scaunul de catapultare al prototipului IAR 93. Declansezi comenzile de catapultare ,te inalti ,ti se deschide parasuta si apoi ”cazi nevatamat la sol”. Si prima asta pentru catapultare o fi interes personal ?
  Acuma care or fi mai de interes ,prima trimestriala,sporul de fidelitate,cofidentialitate,ecran,etc sau cea pentru ora de zbor si catapultare ?
  Sper ca doar ai avut intentia sa faci o gluma. Ca sa nu tragem concluzia ca de regula am fost mereu loviti de inspectorii pentru praf pe dulapuri,neintrodus ulei pe teava,etc.
  Cu respect

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. PT.DL AVIANYS
   APARATUL DE ZBOR ESTE OMOLOGAT DE FABRICANT, INCLUSIV SCAUNUL .... .
   CATAPULTAREA NU SE EXECUTA ÎN FIECARE ZI ȘI ORA , DAR ....DE BIROU AVEAU STERS ÎN FIECARE ZI ȘI MINUT .
   NU UITATI CA ....MASERIILE AU FOST .....ALESE , NU IMPUSE .
   SA FIE VORBA DE DICTONUL CU VULPEA ȘI STRUGURII .?
   SCUZE PT.MAJUSCULE .   Ștergere
  2. PT.DL AVIANYS
   APARATUL DE ZBOR ESTE OMOLOGAT DE FABRICANT, INCLUSIV SCAUNUL .... .
   CATAPULTAREA NU SE EXECUTA ÎN FIECARE ZI ȘI ORA , DAR ....DE BIROU AVEAU STERS ÎN FIECARE ZI ȘI MINUT .
   NU UITATI CA ....MASERIILE AU FOST .....ALESE , NU IMPUSE .
   SA FIE VORBA DE DICTONUL CU VULPEA ȘI STRUGURII .?
   SCUZE PT.MAJUSCULE .   Ștergere
  3. @ TOTOYAN
   ”APARATUL DE ZBOR ESTE OMOLOGAT DE FABRICANT, INCLUSIV SCAUNUL .... .”

   Foarte gresit domnule . De regula prototipurile de IAR Craiova erau incercate in zbor la CÎZ (unitate incadrata cu piloti militari).
   Aici a zburat si 001 (rupt in doua si cazut-pilot catapultat). Aici s-a omologat si scanul cu catapultare de la sol(fiindca la IAR 93 exista posibilitatea catapultarii atit de la sol cit si in aer).
   Un voluntar,pilot militar din CÎZ(centru de incercari in zbor) care a executat catapultarea de incercare de la sol pe prototip a scapat teafar in timp ce al doilea dintr-o eroare a ajuns pe sol decedat.
   Nu cred ca-i totuna cu stresul de la birou unde trece azi vine mîine si te scoate (pe unii) cu forta la pensie. Cîndva si zborul era zilnic sau de cel putin 3 zile pe saptamîna la supersonice.
   Asta in timp ce si zborul era cîndva zilnic si cam 3 zile pe saptamîna la supersonice.
   Cu respect fiecare cu patratica lui dar fara discriminari.

   Ștergere
 33. Cum se platesc pensiile recalculate si diferentele, daca pensia recalculata este mai mare decat pensia in plata la 01/01/2016:
  a. Pensia recalculata se plateste la aceeasi banca si la aceeasi data ca si pensia din ianuarie 2016. Daca este mai mica, se pastreaza in plata cuantumul avantajos: pensia din ianuarie 2016. Daca este mai mare se plateste incepand cu luna imediat urmatoare emiterii deciziei de recalculare si se platesc si diferentele.
  b. Diferentele se calculeaza de la 01/01/2016 si de la luna imediat urmatoare
  inregistrarii la CPS a tabelului cu noile grupe de munca. Aceste diferente, pana acum s-au platit intr-o singura transa la aceeasi banca unde se vireaza si pensia. Diferentele se platesc la aceeasi data cu prima pensie recalculata sau la alte date foarte apropiate de aceasta data. Pt fiecare banca agreata de pensionari pt plata drepturilor de pensie, in afara de data trimiterii pensiei, mai exista trei date lunare diferite pt virarea diferentelor.
  Pensiile care s-au recalculat, au legatura si cu data trimiterii la CPS a cererii cu alegerea celor 6 luni consecutive, dar sunt si alti factori obiectivi si subiectivi.
  Cei care n-ati ales cele 6 luni consecutive, este foarte, foarte greu sa primiti pensia recalculata in anul 2016.
  Pt a intelege cum decurge recalcularea va dau un exemplu.
  La inceputul lunii martie 2016, patru pensionari au depus prin posta la CPS cererea cu alegerea celor 6 luni, trei cu state de plata existente in um si unul cu state de plata existente in depozitul central de arhiva Pitesti.
  La cel cu statele de plata in Pitesti, elementele salarialen-au ajuns la cmj in vederea actualizarii lor la data de 01/01/2016. Ceilalti trei au cerut si primit de la um, in lunile ianuarie si februarie, tabel inregistrat cu elementele din statele de plata pe diverse perioade, de unde si-au ales cele 6 luni consecutive pt bc, numarul documentului l-au trecut si in cererea cu alegerea celor 6 luni. Cand cererea lor a ajuns in um de la Serviciul Istoric al Armatei, a fost foarte usor de completat anexa 1b, fara a se mai consulta arhiva.
  Din cei trei, doi au primit deciziile de recalculare in august si diferentele, o data cu drepturile aferente lunii septembrie, primul a iesit de la cmj, al doilea de la um relativ nou infiintata, cu arhiva putina. La al treilea i s-a emis in septembrie 2016, deciziile de recalculare, aceste sunt pe traseul de posta CPS-pensionar, n-a primit diferentele iar in septembrie a primit aceleasi drepturi ca inianuarie 2016.
  Va puteti verifica deciziile de recalculare ?
  Daca n-aveti toate elementele salariale care s-au platit in cele 6 luni consecutive si nu stiti algoritmul de recalculare, n-aveti cum sa faceti o verificare 100%.

  RăspundețiȘtergere
 34. @ avyanic
  Interesul lui Kiss este ca in pensie să-i fie incluse toate elementele ce-i compuneau solda la momentul pensionării.
  Astfel consideră el ca se face dreptate pentru toți și că la grade, funcții și condiții de muncă egale pensiile vor fi egale. Adică vrea și speră la un fel de pensie contributivă ca cea pe legea 119 dar cu stagiu de cotizare mult mai redus.
  Să analiză un pic chestiunea doar prin prisma aviației căci e mai greu de văzut egalitatea între infanterist și pilotul de supersonic, chiar dacă pentru armata română procentul de aviatori e probabil mult sub 1% din efective.
  Cazul 1. Viorel Kiss pilot de elicopter, ieșit la pensie la 40 de ani cu gradul de lt.col. Cu toate sporurile permanente și nepermanente din cele șase luni alese (cum speră el că se va modifica legea) baza de calcul depășește cred dublul soldei de grad, funcție, gradații și dispozitiv- elemente comune tuturor militarilor.
  Cazul 2. Ion Vasile pilot de supersonic ieșit la pensie cu vârstă, grad, funcție, vechime identice cu Kiss. Cum resursele de zbor erau reduse și ora de zbor scumpă, numărul de ore de zbor la supersonice era în cele 6 luni alese mult mai redus față de elicopterist astfel ca baza de calcul cu toate veniturile impozabile ale reactivului ajunge pe la vre-o 89-90% din solda de bază - grad, funcție, gradații, dispozitiv. Deci acest pilot de supersonic va avea pensia mai mică decât Kiss.
  Cazul 3. Aviator, pilot de supersonic, continuă cariera in SMFA iese la pensie colonel, grad, funcție, vechime mai mari ca cei doi. Baza de calcul cu tot cu SM, IC și spor de radiații, singurele elemente în plus față de solda de bază pe care la lua la comandament, este mai mică decât la cei doi și pensia la fel.
  Cazul 4 maistru militar tehnic de aviatie. Vechime la fel cu oricare din cazurile 1, 2, 3. Grad și funcție spre maximul corpului de cadre din care face parte. Solda de grad și de funcție mai mici decât ofițerii în cauză. Baza de calcul mai mare în sumă totală decât oricare din cei 3 ofițeri datorită unor sporuri care se acordau funcție de numărul de decolări-aterizări ori avioane pregătite pentru zbor și implicit și pensia.
  Mergem la legea 223 art. 2, principii și vedem că legea nu le respectă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Karadeniz,functie de norocul fiecaruia(asa-i croita legea). Si Ion Vasile daca a prins in ultimii cinci ani o misiuni de sase luni patrulare pe garanita sîrba sau in tarile baltice putea sa-l depaseasca si pe seful SMG daca nu intervenea art asta 40. Acum totul este la noroc chiar si un fost sgv in armata trecut la mai si avansat sof (smurd) poate depasi un aviator.
   Sa stii ca nu exista maistri de aviatie de sol (start) tehnici de avion sau specialisti pe alte specialitati care sa depăseasca la salar un pilot care face ore de zbor. Sporurile tehnicilor de sol sunt mult mai mici decît sporurile unui pilot care zboara. Nr de decolari -aterizari se constitue intr-o norma de aterizari/aparat /excadrila. Daca se indeplineste norma se iau banii ,daca nu se face norma nu se iau bani in luna respectiva si aterizarile sunt contabilizate pentru luna urmatoare. Pilotii pot fi depasiti de regule de tehnicii de bord care zboara cît zboara aeronava in timp ce pilotul zboara cît are inscris in planificare.
   Si cum nu prea se zboara foarte multi mm isi dau demisia si îi gasesti prin Canada la bombardiere.

   Ștergere
  2. @ avianyc 12 septembrie 2016, 13:51. Nu prea este de vorba de noroc, ci de specularea unor conjuncturi. Altceva a dorit sa exprime userul in cauza. Si anume ca personalul aeronautic cu aceleasi conditii de grad, vechime, functii etc., vor avea pensii net diferentiate. Ca si acum de fapt. Intrucat in cariera NU au avut si venituri identice, ci substantial diferite, din motive care tin de conjunctura vremurilor.

   Conjunctura insemna astfel: avem alocat in aceasta luna doar atata combustibil. Daca zburam toti, fiecare zboara o ora - ceea ce inseamna fix pix spor la solda. Daca insa zboara doar unul cu ... pile, alocandu-i doar lui tot combustibilul destinat escadrilei, acela va zbura 50 de ore. Cat pt. toata escadrila. Si i se va tripla ... solda, cu toate sporurile acordate. La pensie, fiind evident ca fostul pilot cu ... pile, isi va umili fostii colegi cu grade si functii identice.

   In ceea ce priveste personalul aeronautic de sol, aici manevra este si mai tare! Este chiar asa greu de recitit L. 138/1999 a salarizarii [http://www.jandarmeriasatumare.ro/LEGISLATIE/LEGE%20nr138.pdf]? Sau nu ai auzit de "Primele pentru asigurarea activitãţilor aeronautice se acorda tuturor categoriilor şi
   specialitatilor de personal aeronautic nenavigant, definite la art. 12 din statut, precum şi inginerilor, subinginerilor şi tehnicienilor de bord, astfel ...". Asa ca ....

   Pe scurt, chestii din astea conjuncturale a vrut sa reliefeze marinarul. Si are dreptate!

   Aah! Mai este o chestie. Aviatia militara avea misiuni de lupta, nu? Teoretic. In practica s-au luat resursele de la misiunile de lupta, fiind realocate misiunilor ... agricole. Acum, pe bune, de ce trebuie ca un pilot pe elicoptere redirectionat sa stropeasca viile sa aiba o pensie mai mare decat un pilot pe supersonice care a zburat mai putin? Doar din cauza ca resursele celui de pe supersonice au fost deturnate catre cel care a stropit via? Pana la urma, primul era de lupta, nu cel cu viile!

   Solutia LOGICA la faza asta, este una singura: pensii militare egale, la grade, functii si vechimi egale si la specialitati identice. Acolo unde au existat cazuri "conjuncturale" - cu venituri net diferentiate in aceleasi conditii de grad/functie/vechime/speciaitate, este o ... mare problema.

   Ștergere
 35. Ma numesc Andrei si sunt pensionar militar (maior). din anul 2011 pana la data de decembrie 2015 am beneficiat de [prevederile legii 82006 , care prevede ca pensionarii din sistemul public de pensii sa beneficieze de 50% marire a apensiei daca fac parte din uniuni artistice. eu fiind membru al U.C.I.M.R. DIN ANUL 2011 . Pensia mea actuala cu indemnizatia de 50% e de 7716 lei DORESC sa stiu daca odata cu trecerea la legea 223\2015 mai beneficiem de de prevederile legii 82006 sau raman cu pensia veche de 5150 lei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti prezenta un cupon cu datele tale? Cu numele real sa putem sa te verificam la U.C.I.M.R.? In caz contrar, tu minti! Nu exista maior cu pensie de 5 150 lei, nici pe legile anterioare, nici pe cea actuala.

   In alta ordine de idei, situatia prezentata de tine cu apartenenta la ... uniuni artistice, este o smecherie legislativa destinata unor foarte putini baieti destepti. Fie ei civili sau militari. Iar baietii destepti NU isi expun smecheria pe forumuri publice, intrucat risca sa isi atraga oprobriul majoritatii care nu am fost asa mari ... artisti ca tine. Ci militari de cariera autentica!

   Ștergere
  2. Sunt maior la pensie din 1998 .Nu exista pensie de peste 5000 de lei ptr sd gr maior cu sd. functie de maior la maxim .Nici ptr mr. pe functie de colonel nu este pensie fe peste 5000 la MApN. 5000 ron este dublu si ceva fata de pensia mea in plata iesit maior pe functie de lc.col.

   Ștergere
  3. Stiti cat are pensie un maior la SPP ?Lejer peste 6000 lei.Terminati cu prostiile.

   Ștergere
 36. @karadeniz, ai fost marinar si ma mira faptul ca iei atitudine negativa si nejustificata impotriva unor camarazi din breasla" arme tehnice". O explicatie ar fi ca ti-ai petrecut marinaria prin birouri si n-ai urcat in vita ta pe vre-unul dintre catargele bricului Mircea si nici nu ai "trait" clipele groaznice ale unei furtuni pe mare sau ocean...asa si cu pilotii sau tehnicii de bord,navigatori,insotitori ,tragatori,etc. Nu ti-as dori vreodata sa te lase instalatia hidraulica sau sa se defecteze ceva prin munti,sau chiar la sol stiind ca in spate , in cabina de pasageri /marfa , mai ai vreo 25 de suflete nevinovate ira in cateva zecimi de secunda sa iei niste hotarari de care va depinde viata lor. Oricum ,zborul este periculor ff periculos de la pornire pana la oprire. Tine cont ca durata noastra de viata este redusa cu 30%, numarul de boli profesionale este imens , asta daca ai norocul sa scapi cu viata ,caci un sfert dintre fostii colegi sunt "plecati la escadrila din ceruri" la varste sub 40 de ani.Si acuma vrei EGALITATE, FRATERNITATE SI PUTEREA GRADULUI??? Pai atuni i-a te rog bolile si stresul meu, da-mi inapoi vreo 25 de ani si o sa-ti dau toate sporurile mele.
  Chestia buna este ca nu un filfizon de talia ta va hpotari ce si cum, nici macar nu vei sa privesti legislatia altor tari (tari adevarate) in acest domeniu al pensiilor si categoriilor de pensionari. Tu ai vrea ca un colonel de infanteriu sa aiba pensie mai mare decat un maior de radiolocatie sau tancuri(care pe langa niste sporuri amarate mai au si clasificarea),unii incearca sa compenseze sporurile armelor tehnice prin tot felul de subterfugii,gen 'spor de carte"(poate de carte de poker), sau 'spor de stres de birou"( se streseaza ca nu mai este potent cu subordonatele) pe cand tanchistul radiolocatoristul , marinarul sau aviatorul sta cu viata atarnata de un fir de ata...sa-ti fie rusine ca gandesti precum un mucos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Altceva a dorit sa exprime userul in cauza. Si anume ca pilotii cu aceleasi conditii de grad, vechime, functii etc., vor avea pensii net diferentiate. Ca si acum de fapt. Intrucat in cariera NU au avut si venituri identice, ci substantial diferite, din motive care tin de conjunctura vremurilor.

   Conjunctura insemna astfel: avem alocat in aceasta luna doar atata combustibil. Daca zburam toti, fiecare zboara o ora - ceea ce inseamna fix pix spor la solda. Daca insa zboara doar unul cu ... pile, alocandu-i doar lui tot combustibilul destinat escadrilei, acela va zbura 50 de ore. Cat pt. toata escadrila. Si i se va tripla ... solda, cu toate sporurile acordate.

   La pensie, fiind evident ca fostul pilot cu ... pile, isi va umili fostii colegi cu grade si functii identice.

   Pe scurt, asta a vrut sa reliefeze marinarul. Si are dreptate!

   Ștergere
  2. In aviatie, in general nu se zbura pe pile , vorbiti fiecare , in domeniul vostru, nu va bagati nasul unde nu va fierbe oala cu tot felul de presupuneri idioate! Personal, nu am avut pile, dimpotriva eram tot timpul in contra sefilor mei si cu toate astea nu am zburat mai putin decat colegii mei, poate, uneori , mai mult caci eram trims unde era mai dificil , pe toate coclaurile ca sa scape de mine de pe la unitate.

   Ștergere
  3. @ tigri2 12 septembrie 2016, 14:22. Ba poate unore ne fierbe oala. Eu avand prieten adevarat fost pilot pe MIG 21. Cu o pensie cam cat a unui infanterist cu acelasi grad, vechime, functie. Dar cu cca. 50% mai mica decat a unui omolog de-al sau pilot pe elicoptere care stropea viile. Si ceea ce este mai crunt, cu o pensie mai mica decat fostii sai subalterni - maistri/subofiteri, care ii periau costumul de zbor sau ii punea scara sa urce in MIG.

   Prin urmare, totul a tinut de anumite conjuncturi! Ceea ce nu este normal! Indiferent cine si ce-ar spune.

   PS: Tot de la amicul meu, mai retin ceva legat de pensiile celor din fosta "aviatie a lui Ceausescu" (nu am retinut ce a fost cu aviatia asta). Pensii cam triple fata de a lui. Asa ca revenind la pile ... Amicul meu ce vina are ca NU a avut pile sa intre si el in "aviatie a lui Ceausescu"? Cu atatea sporuri fara numar ...

   Ștergere
  4. Puiule, pe mine ma cheama "KIS" tata a fost maghiar asa ca eu nu am avut acces la "FLOTILA" lui Nea Nicu, da l-am stimat si nu am cuvinte rele la adresa lui. Iar de zburat noi am zburat muuult in urmatoarele misiuni:
   EU...
   - parasutisti, luam cate 25 cu lansari, ziua/ noaptea, la ses, mare, munte de la 1000-4000 metri-am executat 800 de ore, in toate zonele tarii
   -stalpi , montare pe creste si zone accidentate/ munte ENEL-300 ore
   -misiuni cu echipe de vanatori straini si transport materiale si trupe straine -200 ore
   -aplicatii , transport cadre de conducere, ministri , personalitati, suprav4eghere spatiu aerian, desant , armament, munitie, depistari de grupari teroriste, transport personal , bombardament, trageri reale in folosul nostru sau al altor tari, echipe de strat la vanatoare si vanatoare bombardament, inundatii, salvari persoane, incendii , transport raniti , in toate conditiile meteo ...toate aste nu sunt laude , sunt realitati mentionate in cele patru carnete de zbor insumand un total de 3000 ore de zbor , pilot cl I instructor in toate conditiile meteo ziua si noaptea , asa ca orice pensie va fi BINEMERITATA!

   Ștergere
  5. Un pilot pe supersonic avea functia mai mare cu un grad decat noi , iar ora de zbor era mai bine cuantificata , doar cantitatea difera cauza , economica. Cu mentiunea ca zborul mult te macina si-ti distruge sanatatea.Pilotii de elicoptere si avioane erau grupati pe conditii "clasice " si "cu reactie" noi, cei de pe MI-8, alaturi de multi altii eram in aceiasi grupa cu cei de pe supersonice, cam aceleasi tipuri de motoare doar ca forta de sustentatie era produsa in alt mod, prin jet sau turbo-motor sau reactor.Repet MI-8 ca si MIGul erau rusesti , iar MI-8 avea 12,5 tone cu o putere de 3000CP si posibilitate de a transporta 4000kg in cabina de marfa sau 3000kg acrosat

   Ștergere
  6. Acuma se va face dreptate , dupa principiul "fiecaruia dupa cantitatea si calitatea muncii depuse" in perioada aleasa de sase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate. In sfarsit se va face dreptate pentru cei 60-70 000 de "scosi" din activitate, fara voia si vina lor,in interesele patriei,inainte de termen, in baza Ordonante 7 din 1997.

   Ștergere
  7. @ tigri2 12 septembrie 2016, 20:37

   Montarea ... stalpilor NU are de a face cu misiunile militare. Deci, ai lucrat in beneficiul sectorului ... civil. Ca atare ai drept de pensie militara - cf. misiunilor exclusiv militare. Restul - in completare, o prima contributiva acordata de legea pensiilor contributive. Care insa NU ti-o acorda!

   Cam asta este situatia - pe bune! Ce treaba are pensia unui militar cu montarea stalpilor unei companii civile, private, de transport energie? Cand TU ar fi trebuit sa ... clantani doar cu mitraliera sau cu rachetele agatate de elicopter? Si NU sa cari stalpi pt. ENEL? Asta NU e misiune militara!

   Ștergere
 37. Ce se intampla daca in urma intocmirii tabelelor cu noile grupe de munca, rezulta grupe de munca mai mici decat cele existente in ultima decizie de pensie emisa anterior datei de 01/01/2016 = marirea ilegala a grupelor de munca:
  Se intocmeste un nou tabel cu grupele de munca cuvenite pana la data de 31/12/2015 se modifica pensia contributiva si se retin banii in termenul general de prescriptie= 3 ani.
  Dl R-26500 ne-a informat ca sunt cazuri de pensionari militari cu pensia redusa, fata de lunile anterioare, fara a li se recalcula pensia pe l 223/2015.
  Daca este asa, o cauza este cea prezentata mai sus, cand CPS s-a autosesizat cu " grupele ilegale de munca".
  O alta cauza a scaderii pensiei aflata in plata, poate fi datorata hotararilor comisiei de contestatii, cu privire la folosirea unor venituri, pe contributiva,neacoperite de documente legale.
  Pe langa imoralitatea l 119/2010+OuG 1/2011 au existat si multe situatii de aplicare "eronata" a prevederilor legale.
  Pt cei care si-au ales cele 6 luni consecutive pt bc, din perioada 1999 - noiembrie 2006, un exemplu de pensie recalculata: sef st maj Bg AA sau terestra, cf 4, col, indemnizatie de cd 38%, sal merit, spor radiatii, spor sp clasa, gradatii 42%, omm 20%, vechime mai mult decat necesar, pensie suplimentara 9%, rezulta o pensie recalculata aproximativa de 5300 lei brut, daca acesta a fost cdt de Bg, indemnizatie de cda 41%, cf 4,4 , rezulta o pensie recalculata aproximativa de 5700 lei brut, daca a fost gl nu este o diferenta prea mare,nu trece de 5900 lei brut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am precizat ca NU cunosc detalii. Doar ca unor persoane li s-au virat pe card in aceasta luna pensii cu cuantumuri diminuate de la 150 lei in sus. Fara nicio decizie prealabila, nicio instiintare nimic. Nici cupoanele nu le-au fost inca inmanate - in eventualitatea ca ar prezenta vreun indiciu.

   Ștergere
  2. @ Tehnocrat
   Din ce știu eu, care am și fost în situația asta, măririle acelea ale grupelor de muncă, care s-au făcut prin emiterea unor adeverințe de venit eliberate de către CMZ București, nu de către centrele militare la care au memoriile rezerviștii, au fost corectate încă din 2012-2013 și banii în plus au fost recuperați.
   E posibil să mai fi rămas cazuri nedescoperite și ieșite la iveală acum, cu ocazia actualizării grupelor de muncă, când se verifică atent anexele 3 din memorii sau alte greșeli in calculul pensiei descoperite la contestațiile al căror răspuns se tot trimite de vreo 3-4 luni.
   E posibil ca inclusiv acea prevedere din legea 223 prin care actualizarea grupelor de muncă se face doar la cerea celui în cauză să aibă și acest scop nedescoperirea unor astfel de cazuri, pentru ca dacă nu se cere de cel în cauză recalcularea grupelor de muncă ele rămân așa cum erau la stabilirea pensiei pe legea 119.
   Cum banii intră pe card înaintea plicurilor cu cupoane, care vin prin poșta, vom afla peste câteva zile explicațiile ce însoțesc cupoanele in cazurile respective.
   Pentru acest an oricum pensiile celor care vor mai fi in viață când se face efectiv recalcularea vor fi plătite retroactiv de la 1 ianuarie 2016 dacă sunt mai mari ca pensiile anterioare.
   Pentru perioada ce se încadrează în ultimii trei ani se vor face recuperări din pensie, eșalonat, în limita a cât se poate reține legal, dacă respectivii mai trăiesc dar pentru asta cred ca ar trebui emise noi decizii pe legea 119 atât pentru reținerea diferențelor cât și pentru păstrarea cuantumului mai avantajos dacă pensia recalculată pe legea 223 va fi mai mică.

   Ștergere
  3. @ karadeniz 12 septembrie 2016, 15:28. Posibil sa fac eu confuzii, dar ceva nu imi suna deloc rotund. Eu zic ca actualizarea grupelor de munca se efectueaza obligatoriu - nu la cerere, dar numai concomitent cu recalcularea care va fi efectuata in baza L. 223/2015. Indiferent daca am depus sau nu cerere de recalculare la CPS, cunoastem ca daca NUam depus cerere, recalcularea tot se efectueaza, din oficiu, pe baza mediei soldelor din ultimele 6 luni. Iar atunci cand se efectueaza recalcularea, automat se actualizeaza si grupele de munca, doar nu se poate face recalculare "in orb".

   Exista doar diferenta de nuante: la majoritatea se efectueaza doar simpla trecere din CD in CS (de exemplu, activitatea pe tanc era pana in 2011 in CD, iar dupa 2011 este in CS). Caz in care NU trebuie nicio cerere de actualizare a grupelor de munca, trecerea se efectueaza din oficiu de catre CPS, activitatea fiind aceeasi. Se efectueaza concomitent cu recalcularea.

   In sfarsit, mai exista o situatie, dar care se incadreaza tot in cea mentionata anterior. Eu am depus la CMJ cerere de actualizare a unor perioade care inainte de 2011 erau in grupe inferioare. Deci NU la CPS, ci la CMJ. Mi le-a actualizat frumos si gata. CMJ le-a trimis la CPS. Dar eu la CPS nu am cerere nici de actualizare a grupelor, nici macar de recalculare. Prin urmare, cand CPS ma va recalcula din oficiu, automat imi va actualiza si grupele.

   Daca fac confuzii, poate explici si unde!

   Ștergere
  4. @ karadeniz 12 septembrie 2016, 15:28. Iata ce am dorit sa spun: L. 223/2015, Art. 11(3) "Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au trecut în rezervă/retragere, respectiv au încetat raporturile de serviciu, până la data intrării în vigoare a prezentei legi". Aln. (1) fiind cel cu incadrarea in grupele de munca.

   Asadar, nicaieri in cuprinsul L. 223/2015, NU regasim ca grupele de munca se actualizeaza doar daca cerem noi! Problema este simpla, am dat exemplu: CPS are fisa cu locurile de munca. Acolo scrie de exemplu, ca am fost tanchist in perioada ... Cf. legislatiei anterioare L. 223/2015, activitatea mea de tanchist a fost incadrata in CD. Insa cf. Art. 11 (3) din L. 223/2015, la emiterea proximei decizii de pensie in baza L. 223/2015 - adica de recalculare, acea perioada de tanchist va fi trecuta din oficiu in CS. Aceasta fiind obligatia CPS in virtutea Art. 11 (1) si (3). In fisa, tot activitatea de tanchist scrie - nu este alta activitate, CPS avand obligatia doar sa reconsidere incadrarea si sa treaca activitatea in CS.

   Chestiunea cu CEREREA, a aparut din alte motive. Este situatia in care pt. anumite perioade noi NU am avut incluse documente doveditoare care sa fie luata in considerare la intocmirea fisei. Exemplu simplu: curs de alpinism/scafanderie/parasutism. Cf. vechii legislatii, desi sunt activitati clare de AC, toate cursurile nominalizate au fost trecute in CN ca orice alt curs. Asta fiind un paradox al vechii legislatii: toate cursurile cu CN, de parca ar fi fost toate de limba rusa.

   Asadar, noi in fisa nu doar ca avem CN la acele cursuri (este vorba si de cele de cariera: Cdt. Cp/Bt, Cdt. B./Bg etc.), dar NU avem niciun document doveditor ca la acele cursuri am efectuat alpinism/scafanderie/parasutism sau ce am mai facut fiecare.

   Numai ca dupa 2011, si la cursuri se considera grupa de munca cf. activitatilor concrete desfasurate de fiecare. In aceasta ultima situatie, noi neavand insa niciun document la memoriu care sa ateste ca la cursuri mai faceam si activitati periculoase, nu stateam doar in banca, a trebuie sa facem CERERE la CMJ ca se ne reconsidere acele perioade. CMJ a inaintat apoi CPS noile date despre grupele de munca. Iar CPS, este obligata sa le ia in calcul la recalculare, are deja doumentele actualizate pe masa. Nefiind nevoie de CERERE speciala si catre CPS sa isi faca obligatia de aplicare a Art. 11 (1) si (3) din L. 223/2015.

   Ștergere
  5. Deși CSP ține pe site-ul ei evidenta cererilor pentru actualizarea grupelor de muncă acesta se face doar la CMJ, in documentul numit anexa 3 din memoriul personal La CSP vin două documente importante, elementele ce compun baza de calcula pe cele 6 luni actualizate la data de 01.01.2016 ( actualizarea elementelor din baza de calcul, din cele șase luni la nivelul lunii ianuarie 2016 nu implică și actualizarea grupelor de muncă) și, unde e cazul, fișa cu locurile de muncă. Pe baza acestora și a vechimii cumulate înscrisă in ultima decizie din dosarul de pensie cei de la CSP efectuează recalcularea, conform art.109 (1) din legea 223 și art. 3 (a) din M 25 și emit o decizie de recalculare.
   După aceasta CS , in baza fișei cu grupele de muncă primită de la CMJ , actualizată la cererea celor in cauză, va face recalculare a vechimii cumulate și dacă sunt modificări ale acesteia și/sau modificări ale valorii pensiei datorate acesteia se emite probabil o noua decizie de recalculare.
   Conform art. 6 al (7) dom M123/ 2015 aceste fișe cu locurile de muncă/adeverinţe privind încadrarea activităților şi a locurilor de muncă în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii doar la cerea celor în cauză.
   In formularul tipizat de cerere existent la CMZ Constanta ( bănuiesc că așa e la toate) este specificat
   ” vă rog să aprobați întocmirea și înaintarea către Casa pensii sectorială a M.Ap.N a fișei cu locurile de muncă, în conformitate cu Ordinul M123/2015, în vederea recalculării drepturilor de pensie în temeiul legii 223/2015.”
   Chiar dacă legea 223 nu prevede la art. 11 al/ 3 ca sunt aplicabile la cerere, prevede norma metodologică și într-un stat ca al nostru norma a primat și va prima multă vreme în fața legii. Funcționarul de la casa de pensii lucrează cu norma în față și cu programul informatic în care bagă date și scoate două 2-3 foi cu decizia de recalculare.

   Ștergere
  6. @ karadeniz 12 septembrie 2016, 18:19. Am retinut ceva. Probabil ca am fost un caz particular. In perioada de la inceput de an, am suportat o interventie chirurgicala. Prin urmare NU m-am deplasat la CMJ si NU i-am rugat nimic. Le-am expediat o recomandata prin care am solicitat actualizarea conditiilor de munca pt. anumite perioade. Si am atasat in original, toate adeverintele care mi-au fost eliberate inainte de a ma pensiona, dar care NU au fost luate in calcul inainte de 2011 (perioadele de cursuri - si care la mine au insumat cam mult timp). Solicitand in clar, grupa AC pt. perioadele respective.

   Recitesc ceea ce mi-ai indicat: art. 6 al (7) dim M123/ 2015 "Art. 6 (7) Centrele militare sau structurile militare care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale eliberează, la CERERE, personalului militar trecut în rezervă/retragere din structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi celui transferat şi trecut în rezervă/retragere de la celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională ori urmaşilor acestora, fişele cu locurile de muncă/adeverinţele privind încadrarea activităţilor şi a locurilor de muncă în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, numai pentru perioadele cât au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale".

   Deci, CMJ ar fi trebuit sa imi elibereze MIE, fisa si cam atat! Mai departe, rezultand in mod logic ca daca doresc actualizarea grupelor de munca de catre CPS, ar fi trebuit sa expediez eu insumi fisa catre CPS!

   Numai ca NU s-a intamplat deloc asa! Am primit un telefon parca prin iunie, ca CMJ a dat curs cererii mele, si daca vreau sa ma deplasez sa iau la cunostinta! M-am deplasat, am vazut fisa, da - acum aveam AC inclusiv la cursuri. Dar mi-am adus aminte si de faptul ca M. 123/2015 TREBUIE sa imi elibereze MIE fisa. Raspunsul oral: NU se poate, sunt date ... clasificate. Asigurandu-ma tot ... oral, ca o expediaza CMJ catre CPS. Cata amabilitate!

   Cerere de recalculare eu NU am depus. CMJ nu mi-a eliberat mie ca persoana nicio fisa cu locurile de munca. Desi am solicitat in scris. De fapt, nici raspuns scris nu am primit la solicitare. Totul fiind ... oral.

   De ce m-au chemat de fapt la CMJ? Sa contrasemnez eu, de parca eram seful suprem, ca cele ce mi-au inscris cei de la CMJ in fise, sunt date reale! Si cu asta, am tras apa!

   In concluzie, pana la proba contrArie CMJ va expedia din proprie initiativa fisa actualizata cu locurile de munca la CPS, iar CPS imi va recalcula tot din proprie initiativa pensia cu tot cu datele expediate de CMJ.

   N-am mai avut chef de tachinari, dar daca tot mi-ai adus aminte ... le mai scriu inca o data sa le readuc aminte ca NU am primit raspuns la cererea mea anterioara. Iar eu personal NU am primit nicio fisa de munca cf. art. 6 alin. (7) dim M123/2015. Desi am solicitat!

   Ștergere
  7. @Vasile Ion Valabil13 septembrie 2016, 19:16!!!Ba,da' analfabet mai esti!!!Doar politaii sunt functionarasi civili!!!Pompierii au statut de militari!!!Au statute diferite,citeste-le si tu!!!Ce tot ascunzi politaii dupa pompieri??

   Ștergere
 38. maior ? 5150 lei? Cum naiba!!stiu colonei care au mai putin,nici nu mai conteaza daca este brut sau net

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. Este o diversiune cu scop de creare a zazaniei.
   2]. Ai mare tupeu sa mai intri pe aici, dupa cat m-ai improscat pe alte bloguri.

   Ștergere
  2. Baiatul are un orgasm.Vise si iar vise.Colonel-colonel ,fost ceist de la gradul de Lt.maj si mai apoi in siguranta militara pana in momentul pensionarii,minus doi ani cat a urmat AMG,pe contributivitate pensie 4500lei.Maior cu pensie 5150lei?Haida de.Asta canta la trombon.

   Ștergere
 39. Pt tigri 2, mare misel poti fi, cum sa-i spui Dl Karadeniz, sa-i fie rusine, ca gandeste ca un mucos. Acest distins domn, cand si-a exprimat ideile pe forum, a dat dovada de mult profesionalism si foarte mult bun simt. In schimb tu te-ai comportat suburban, cu egoism si lipsa de respect fata de camarazii tai.
  Ai grija, ca totul se plateste in viata, cand Dumnezeu iti face nota de plata, s-ar putea sa plateasca si urmasii tai. Pot sa-ti dau multe exemple.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @tehno kk, am inregistrat "bai" adventist de ziua a saptea.

   Ștergere
 40. Un maior poate depasi o pensie bruta la recalculare de 5000 lei, daca si-a ales cele sase luni consecutive incepand cu decembrie 2006, a fost incadrat pe f de lt col, cf 4,5-4,6 gradatii 42%, ind de cd 40%, vechime mai mult decat necesar,omm 20%, spor de sp clasa, sp de radiati, sp de confidentialitate,spor
  de izolare,sal merit, etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dincolo de calcule. Am o singura cunostinta pensionata in acest an pe L. 22/2015 caruia ii cunosc pensia. 5 100 este. Este din MAI, comisar full vechime etc. De aceea, comparatia cu acel maior ma izbeste ... Unde sa fie eroarea?

   Ștergere
  2. Dezinfarmare evidenta si urita nu exista asa ceva mr. la maxim fc lt.col cu prima de comanda, solda de merit spor dispozitiv etc.=2043 pensie in plata din 1998

   Ștergere
  3. @ Mihai Cozma 12 septembrie 2016, 16:24. Maior la cel mai maxim pe fct. de lt. colonel, pensionat in 2008, 3100. Si vreo 46 ani de vechime cumulata (cu tot cu grupa - cel din exemplu a fost doar in AC).

   Or, maiorul anonim din exemplu, zice de vreo 5 150. Tot nu ajungea la suma asta si sa fi fost pe colonel sau de general de brigada.

   Daca exemplul este real, avem de-a face cu o alta situatie: un maior care avea si alte venituri care ii dublau solda. Tinand cont ca zice de spor de lucrari de exceptie si artisti ... de ce nu? Ia sa ne imaginam ca maiorul ar fi fost si profesor ... universitar. Solda era solda, pe langa care baga si sporurile de universitar. Plus coeficientul pt. titlul de ... doctor. Da - este posibil pana la urma, insa este evident ca avem de-a face cu o alta lume. A ... orientatilor!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. @ Vasile Ion Valabil 12 septembrie 2016, 18:09. In mod normal, la cat m-ai balacarit pe alte forumuri, ma mir ca mai ai nas sa dai pe aici. Dar atrage atentia abordarea ta!

   1]. Bai, Franz! Te-am prins ca ai fost domnisoara de salon in armata. Stii de ce? Ia spune tu, cum mai predai cand unitatea ta era in aplicatie 2 saptamani sau 30 zile? Fara sa chiulesti de la al 2-lea loc de munca si fara sa iti desfaca din acest motv cel de-al 2-lea angajator, contractul?

   Raspunsul tau? Este evident! Ori unitatea ta NU facea aplicatii, ori tu le fentai. In orice situatie, cel de-al 2-lea angajator NU angaja zilieri si iti dadea pasi daca plecai in aplicatie 2 saptamani, timp in care NU mai aveai cum sa predai.

   2]. Varianta 2. Ai predat cumva tot la armata? Cam pe aici se putea face ... punga mare. Pai tot asta fac acum si Elena Udrea si Gabriel Oprea! Serviciul de baza - strand si solda, din orele la academiile militare sau alte facultati de stat - pac se tripla solda! Dar asta este deja ... sugativa de la stat. Inclusiv de la stat ... degeaba.

   3]. Dupa gramatica afisata frecvent de tine pe forumuri, tu zici ca ai mai si ... predat?! Ce? Tamplaria sau ce?

   Ștergere
 41. Iar te aprinzi și insulți fără motiv înainte de a analiza ceea ce spun alții fapt ce dovedește că ai o anumită labilitate emoțională care nu prea făcea casă bună cu zborul, sa zicem că sunt schele ale profesiei.
  Trage aer in piept, bea o gură de apă și citește încă odată ce am postat eu.
  Nu am pomenit nimic de infanterie, sau alte arme ci m-am referit strict la aviație. Prin prisma a ceea ce vrei sa intre în calculul pensiei contrar principiilor legii, ca pilot de elicopter, activitate relativ mai ușoara ca pilotajul unui supersonic, vei avea pensie mai mare ca un coleg aviator în condiții similare cu tine dar care in perioada aleasă pentru calculul pensiei a zburat mai puține ore pe avioane reactive. La fel vei avea pensie mai mare ca un coleg de-al tău cu grad, funcție și vechime mai mari ca ale tale și cu ore de zbor pe supersonic mai multe ca ale tale, dar care ultimii cinci ani nu a mai zburat.
  Iar peste voi toți vine un maistru tehnic de aviație care are pensia mai mare ca toți cei trei ofițeri piloți.
  Deci in cadrul acestei arme de elită, pensiile militare, in varianta in care le vrei tu, nu au nici o legătură cu gradul, funcția, vechimea, corpul de cadre din care faci parte ci doar cu sporurile acumulate de unii piloți sau maiștri tehnici în anumite perioade și pe care la pot fructifica la calcul pensiei.
  Pensii care pentru ofițerii aviatori cu o carieră normală, dar care spre partea finală nu mai pot zbura sunt mai mici decât pensia unora ieșiți cu vechimea minimă admisă de lege.
  Nicăieri în lumea asta nu există un astfel de sistem de pensii militare cel puțin din datele publice existente în mediul online.
  Am fost ambarcat cea mai mare parte a carierei, cu excepția ultimilor patru ani, a Academiei militare si vreo trei cursuri de 3-6 luni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Karadenitz. Toti care stateau prin birouri si in comandamente ca tine luau spor de imbarcare deoarece se considera ca fac controale si misiuni pe mare.Si cand participau rar la misiuni ca observatori luau si ambarcare suplimentara si spor de manevra in timp ce cei care erau cu adevarat operativi pe nave luau ciuciu desi erau cei mai chinuiti.E mafie in marina ca si in aviatie.

   Ștergere
  3. Există o percepție greșită a unora că viața celor din comandamente era un huzur continuu și că doar cei de la eșaloanele mici reprezintă armata. Cei care ajung în comandamente trec întâi pe la eșaloanele mici, dacă sunt valoroși acolo vor fi și mai departe, dacă vor proști vor și la fel chiar dacă ajung șeful SMG.
   Lozinca aia cu ” Nu contează că ești prost mintea vine după post”
   e doar o lozincă.
   Există legea 138/99 care supune cum și cui se acordă aceste sporuri. Dar și în armată ca în orice comunitate românească există un grup de țațe bârfitoare care sunt adesea mai presus de Dumnezeu.

   Ștergere
 42. Buna ziua,
  Asta ca sa il contrazic putin pe anonim.....sunt maior, trecut in rezerva in 2011, pensie de invaliditate din cauza serviciului militar, de pe functie de lt. col. de 4,60 si am actualmente o pensie de 1.100 lei pe luna.
  Rog pe cei care nu au avut sau nu au tangente cu armata sa se abtina de la comentarii. Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai fost penalizat pe legea 263 si probabil ai doar 10-15 ani vechime.Nu e acelasi lucru.

   Ștergere
 43. Am 15 ani vechime efectiva, 4 ani institutul militar si vechime cumulata 33 ani......nu este acelasi lucru dar oricum ......este ceva diferenta de la 1100 la 5000.....nu credeti ?

  RăspundețiȘtergere
 44. Noul ministrul de interne a rasucit cutitul in rana adanca pana la os...Pe Huhu Rez este postata o declaratie veninoasa a acestuia. Cand Dumnezeu se va sfarsi cu iadul pensiilor militare? Mama lor de legionari nenorociti! O intreaga conspiratie a actionat impotriva-ne si dezavantajos, chiar din interiorul staff-ului nostru militar! Tradarea si tradatorii, iudele si diavolii si-au dat mana intr-o fratie sa ne puna garlejele pe butucul mortii pensiilor militare! Si dezbinarea noastra i-a incurajat la genocid!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un ministru al MAI, poate avea si dreptatea lui! Jumatate din MAI sunt de fapt civili, nu militari! L. 223/2015 ar fi trebuit sa scoata de la bun inceput de la pensii militare, functionarii publici civili (politistii si gardienii de la penitenciare sunt functinari civili, nu militari) si sa ramana pensii militare doar pentru cei cu statut de militari!

   Situatie in care si bugetul ar fi fost suficient. Si nici ministrii MAI nu ar mai fi asa confuzi!

   Ștergere
  2. @ Corneliu 13 septembrie 2016, 00:24. Si iti mai spun ceva! Multi - inclusiv TU, va dati mari specialisti in politica. Numai ca NU ati inteles un lucru elementar. Parlamentarii - indiferent de partid, voteaza in functie de deciziile comisiilor de finante si juridica.

   Problema pe care NU ai cunoscut-i insa, este ca toti parlamentarii din comisiile de finante, si minim 75% din parlamentarii din comisiile juridice, sunt ofiteri ai serviciilor secrete.

   Legat de OUG 57/2015, probabil ca NU ai observat, dar comisiile de finante si juridica din Senat, si-au dat toti acordul indiferent de partid, pe minunea care acum se afla cica in dezbatere ... in Camera Deputatilor!

   Rezum: partidele sunt doar de forma, parlamentarii la fel. Serviciile secrete impun toata politica, de fapt! Nu ar fi nicio problema, numai ca faptele dovedesc ca acestea sunt cu toate aservite unor interese ostile romanilor!

   Legat de afirmatiile ministrului de interne? Sa nu fim naivi! DGIPI are de fapt in subordine directa toata ... fruncea comisiilor din Parlament, pe linie de finante si juridica. Iar DGIPI este subordonata total SRI.

   In rest, asistam la o democratie mimata de republica esuata. Si cam atat! La fel e si prin alte democratii controlate din afara, cum ar fi prin Congo, Lesotho ... Unde toti liderii de partide, maharii din comisiile parlamentare, presedintele si premierul sunt numiti din ... afara. Fiind in realitate, colegi pe statul de plata ale unui ... alt stat! Cam in zona asta ne situam si noi!

   Am observat ca esti mare fan PSD! Despre care crezi ca este ostil in totalitate PNL! Numai ca daca te uiti pe votul dat de PSD in Senat, privind OUG 57/2015, ei sunt ... la fel! Ca fratii! Care ne mananca la unison ... ficatii!

   Ștergere
  3. Bai Olescule politistii si pompierii ,ISU nu ar trebuii sa plece la pensie de la 65% ca militarii mercenari puturosi care o freaca acum degeaba ci de la 85% .Se poate face asta daca pensiile militarilor ar pleca de la 45% .

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. @ Anonim 13 septembrie 2016, 09:35. Tov. militian, ai intrat in panica? Nu, Franz! Singurii din MAI care sunt militari prin statut sunt pompierii si jandarmii. Restul - toti sunteti functionari publici CIVILI!

   Prin urmare, solutia corecta este excluderea de la pensii militarilor a oricarui civil. Politistii si cei de la pentenciare NU au ce cauta la pensii militare. Sunt civili - PA! Caz in care, bugetul devine suficient si chiar excede pt. aplicarea bazei de calcul din L. 223/2015 in original.

   Este nesimtire si tupeu grosolan sa acorzi pensie militara unui civil comisar sau chestor de la 5 000 in sus, in timp ce SGP din M.Ap.N. si care este militar autentic, va avea o pensie nesimtita de ... 600 lei. Asta numai ca sa primeasca si tov. militieni civili pensie militara. Dar fara sa fi fost militari!

   Ștergere
  6. @ Vasile Ion Valabil 13 septembrie 2016, 10:41. Trantori militari?

   Ehe, baiete! Cand vad ce debitezi, ma gandesc ca nu degeaba va alerga populatia la revolutie!

   Logic este ca fiecare sa isi vada de mucii sai, cf. statului. Politistii au statut de civil, prin urmare NU au ce cauta sa capuseze pensiile militare. Pt. ca asta se intampla acum!

   Ștergere
  7. Asta zic si eu .Militarii sa ramana cu pensii militare ca acum iar politisti sa fie asimilati magistratilor cu care infaptuiesc actul de justitie .Si toata lumea e multumita.In sfarsit ne intelegem.

   Ștergere
  8. Si cu sgp iar ai dreptate.Propun ca fiecare militar care are pensie de peste 5000 de lei sa fie impozitat progresiv in plus ( doar ce depaseste 5000 lei) iar banii sa fie alocati pensiilor sgp.Ce zici esti de acord ?

   Ștergere
  9. Apropo de revolutie cine a tras in popor? Militia sau armata?

   Ștergere
  10. @Vasile Ion Valabil13 septembrie 2016, 12:33!!!Am modificat deja OUG 57!!!Gata,am scos civilii de la pensii militare!!!!Acum sunteti contributivi civili asa cum e normal!!!Magistratii nici nu vor sa auda de asimilare cu voi,e chiar calomnie pentru justitie!!!Justitia este putere in stat,cum sa fie asimilata cu niste functionarasi oarecare??!!!

   Ștergere
  11. @ Vasile Ion Valabil 13 septembrie 2016, 12:39. Eu sunt perfect de acord. Numai ca solutia ta este scarpinat invers. Cum ramane atunci cu tratamentul nediscriminatoriu? Unii impozitati, altii nu?

   Solutia corecta este una singura: majorarea in regim de urgenta a soldelor SGP. Posibil a fi perfect realizabil prin scoaterea tot in regim de urgenta de la pensii militare a oricarui civil.

   Ștergere
  12. Solutia era daca militarii erau pe lege separata de politisti, pentru ca sunt total diferiti si cu totala si diferita destinatie si unul, si celalat si nu mai era ciorovaiala si uitaturi peste garduri! Oul si gaina sunt total diferite! Nici unul dintre cei doi nu sunt mai prejos sau mai presus caci muncesc din greu in domeniul lor, dar statutele nu se potrivesc si nu se pot compara, dat fiind ca politistii sunt considerati functionari publici. Noi ne batem tartacutele de pomana, nu suntem de vina de toata torboseala asta...E inca un motiv sa ne halim intre noi!

   Ștergere
  13. @ Vasile Ion Valabil 13 septembrie 2016, 12:41. Pui niste intrebari de coma. TU macar stii cum a fost revolutia reala? Uite, EU o cunosc asa. Pe pielea mea, NU din povesti nemuritoare. Eram ostean in Tinutul Secuiesc. Unde poporul revolutionar a macelarit ... 6 militieni. Unul este acesta [http://www.ziaristionline.ro/2011/03/02/cum-a-fost-ucis-colonelul-post-mortem-aurel-agache-in-decembrie-1989-marturii-despre-atrocitatile-maghiare/]. Cu a carei sotie si cei 2 sau 3 copii de o schioapa, am stat fata in fata in acele zile. Aceasta este revolutia mea!

   Mai departe! Nu stiu ce puii mei revolutie ai tu in cap, dar a mea s-a incheiat pe 31 martie 1990 - aici https://www.youtube.com/watch?v=7Oa_27MDZXY.

   Dupa cate observi, NU am fost fata mare. Referitor la intrebarea ta concreta? Dar TU stii ca din cei cca. 1200 de morti la revolutie, cca. 660 au fost militari? Mai mult de jumatate! Asta ASCUND toti!

   Revolutia NU a fost ceea ce stii tu de la TV! A fost o lovitura de stat stil Panama si atat. Poporul a provocat si armata si politia prin infiltrati, iar de aici au inceput confuziile inerente. Noi in Tinutul Secuiesc aveam doar limba rusa si maghiara pe frecventele militare. Asta stii? Nu!

   In conditiile in care toti militienii si securistii erau refugiati la noi pt. a NU fi linsati de populatie - deci NU ei erau teroristii, din blocurile de vizavi s-a tras in plin la provocare exact pe deasupra cadrelor tocmai adunate in fata comandamentului.

   Si atunci, ripostezi Vasile! La foc armat, nu ridici batista, ci raspunzi cu foc!

   Au fost si incidente aiurea, este clar! Ehe! La razboi se intampla cu miile astfel de incidente, sunt inerente! Dar, sa NU uiti esentialul! Mai mult de jumatate din mortii Revolutiei au fost militari. Acest lucru NU este posibil decat in cazul unui duel intre 2 tabere militare, NU intre armata si civili neinarmati!

   Ca atare, lovitura de stat a fost prefecta. Model Panama - copie la indigo! Poporul NU trebuie sa stie insa niciodata decat ce i se spune! Ca armata a tras in popor! Pai daca trageam, frate, ar fi fost milionul de morti. Si NU 1200 din care mai mult de jumatate militari!

   Ștergere
  14. Las-o balta Olescule .La Timisoara armata a tras in popor in special la picioare (in cazuri particulare ),Asta pana in 21 decembrie la ordinul ''sinucisului’' Milea si al masonului Stanculescu ( din loja p-due ca si Ceausescu) . Sunt si condamnari dar si multi militari criminali scapati atunci de bestia Ilici kgb . Multi civili omorati au fost incinerati pana in 21 ( la crematorul Cenusa in Bucuresti) .Diversiunile( citeste crimele) ungurilor si rusilor impotriva armatei au aparut ulterior datei de 22 (pentru a avea motiv Ilici kgb si generalul Militaru gru sa solicite interventia URSS in Romania ).Dar s-a opus patriotul generalul Gusa( tot respectul) iradiat ulterior de serviciile rusesti . In rest ai dreptate .PS. Armata regala a tras si ea in popor la rascoala foamei in 1907 .

   Ștergere
  15. ''Parlamentar'' .Zici ca politistii si pompierii sunt ''finctionarasi oarecare'' ? Stii cati au murit in misiuni in ultimii 20 ani? Sute si sunt si mii de raniti grav .Speranta de viata la politisti e cea mai mica din tara ( ma rog colonie).

   Ștergere
  16. Rxxxx si de ce zici ca ma scarpin invers ?In majoritatea tarilor UE( aproape toate) exista impozitul progresiv.Asa pensiile si salariile sgp s-ar putea marii substantial.Simplu si eficient dar se deranjeaza mafia de stat.

   Ștergere
  17. @ Vasile Ion Valabil 13 septembrie 2016, 19:07. Uite care este faza! Pe mine ma enerveaza spalatii pa creier ca tine! Eu iti dau link cu militari linsati fix pe 22 decembrie si tu ma iei cu ...ulterior datei de 22 Decembrie.

   Mai citeste o data: http://adevarul.ro/news/societate/linsarea-maiorului-aurel-agache-1_50ad810c7c42d5a663966068/index.html

   Doar prima bucata de militar linsata pe 22 Decembrie. Mai vrei 6 bucati de militari cu gatul taiat in 22 Decembrie. Ia de aici http://adevarul.ro/news/societate/de-i-ai-gratiat-ucigasi-1_50ad6b6d7c42d5a66394cc58/index.html.

   Deci, fix pe 22, NU ulterior datei de 22!

   Si inca o data iti spun sa taci! Tu cine stie pe unde erai ascuns in '89. Nu mai prelua date propagandistice ca papagalu'. Derbedeii au fost infiltrati in populatia civila. Inclusiv la Timisoara, peste tot. Si azi se poate repeta istoria, dupa acelasi scenariu.

   Si inca o data iti spun! Cca. 1/2 din morti, au fost militari! Ceea ce incalca orice precedent din istorie, cand noi astia din armata, stim bine ca in astfel de situatii - adica la conflict populatie civila versus armata, raportul de civili ucisi versus militari este de minim 200 civili contra unui militar! Ori la revolutia de atunci, raportul a fost de aproape ... 1:1. 1200 de persoane decedate din care ... 667 militari? Un civil mort versus un militar mort? Pai asta spune totul despre ce a fost in '89! Lovitura de stat cu mana armata.

   Tu sa ma cam scutesti cu poezii despre revolutie. Daca ai fi fost militar atunci, ai fi cunoscut realitatea! Toti militarii cunosc realitatea! Armata a fost provocata cu mana armata. Restul sunt povesti!

   Ștergere
  18. @ Vasile Ion Valabil 13 septembrie 2016, 19:21. Tarile UE ...bla..bla..bla... Acestea au democratii consolidate de zeci de ani sau mai mult. Deocamdata noi suntem intr-o republica in care armata e doar carpa de sters pe jos!

   Ștergere
 45. Nea Olescule sau cum te cheama pe matale habar nu ai nici de DIPI si cei din subordinea lor,nici de multe altele.Iar daca gandesti ca munca intr-un penitenciar sau sectie de politie se compara cu frecatul mentei pe la Boboc sau lustruitul tunurilor te inseli amarnic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar asa, Franz? DIPI = Departamentul de Informații și Protecție Internă = POLITIE POLITICA. A fost, este si va fi mai fi asa inca multa vreme. In teorie, identifica si contracareaza riscurile la adresa ... securitatii nationale?! In practica = o structura de control si implementare a politicilor ostile intereselor romanilor.

   In ceea ce priveste subordonarea? Ca si in structura similara din M.Ap.N. - si liderii DIPI si majoritatea personalului din conducere, au nevoie la numire de avizul ... SRI. Fiind evident ca DIPI este o anexa condusa sub acoperire de ... SRI.

   In M.Ap.N. exista o structura similara numita DGIA. Numai ca apare o deosebire esentiala fata de DIPI: armata NU controleaza societatea civila. DGIA se ocupa predominant de obtinerea de informatii despre un adversar militar extern. Adversar care este si contracarat militar de fortele speciale care intra tot in subordinea DGIA. In cadrul DGIA nu exista decat o ministructura - fosta CI care practica politia politica, dar numai contra propriilor militari.

   In orice situatie, DIPI este o structura formata din functionari publici CIVILI si condusa tot de functionari publici CIVILI! Prin urmare, acesti functionari nefiind militari, NU trebuie sa aiba drept de pensie militara!

   Functionarii CIVILI s-au bagat ca motul si cu tupeu peste dreptul la pensie militara care trebuie sa fie doar al militarilor autentici. Asa ne-au palit pe toti, impovarand bugetul. De aceea s-a ajuns ca un SGP care este militar autentic, sa se pensioneze pe viitor cu vreo 600 lei pensie militara nesimtita. Asta numai ca sa aiba si civilii stil dom' comisar, domisoara' agent ... pensii militare. Ontinute pt. un serviciu civil, fara grade militare si fara juramant militar!

   Ștergere
  2. Juramant pe care il respectati? Asa de curiozitate tu iti respecti juramantul si mai ales respecti constitutia replublicana? Sau tot ca 89 cand ati tras in popor?Sau in Afganistan ce juramant ati depus?De mercenariat?

   Ștergere
  3. @ Anonim 13 septembrie 2016, 12:51. Juramant fata de cine? Sau fata de ce? Fata de republica ploii care a trimis in inchisoare pe toti ofiterii fostei Armate Regale? Fata de republica ploii care a desfiintat pensiile militre in 2011, lasand pe drumuri sau condamnand la moarte prin infometare zeci de mii de militari in rezerva/retragere? Fata de republica ploii care si-a alungat 5 milioane de romani in strainatate?

   Orice juramant militar are 2 componente: una sacra fata de popor si una perversa ... fata de legi, bla...bla....Pe ultima nu dau 2 bani! Din momentul in care republica m-a luat la misto si mi-a desfiintat pensia militara in 2011, s-a incheiat maritisul meu cu republica! Am instiinta oficial republica ca raspund reciproc tratamentului care mi-a fost acordat, imi declin orice obligatie militara fata de republica, mi-am predat livretul si cu asta basta!
   Juramantul este o chestie de .... constiinta si atat! Atuci cand juri credinta unei entitati statale, iar entitatea iti taie capul drept recompensa ... atunci raspunzi cu aceeasi moneda!

   In ceea ce priveste poporul, acesta poate fi aparat in multiple moduri si fara sa fii aservit republicii. Si aici sunt insa diverse probleme. Parca din popor tot ne faceau nesimtiti pe unde se putea! Ba chiar si acum!

   Ștergere
  4. Bai mare blogger Olelescu,ia mai citeste o data ce ai jurat tu atunci cand ai jurat!Si cand ai semnat cu manuta ta ai mentionat pe undeva cati bani dai pe chestia aia cu "comandantul suprem"?Daca nu,ciocu mic! Spui ca maritisul tau cu republica s-a terminat in 2011.Dar in 1989 ce erai,logodnica,sau doar amanta?

   Ștergere
  5. Dacă gardienii din penitenciare sunt pe același calapod cu domnia voastră este clar ce colegi avem la pensie. Pe cei din poliție âi tot vedem la televizor la fel de fel de emisiuni de satiră și umor așa că e totul clar.
   Sper ca cei din aceste structuri care citesc prima frază să înțeleagă că e doar un răspuns în același stil cu al ilustrul anonim.
   Fără să minimalizez munca, privațiunile și riscurile profesionale ale polițiștilor și celor din penitenciare aceștia nu trebuie asimilați cu militarii la pensie ( ca activi nu sunt asimilați având alt statut decât cel al militarilor, alte legi de salarizare, au grade profesionale nu militare, al regim de lucru, normat la ore nu la zile). Ambele categorii au alte atribuții decât militarii și la război nu vor participa la lupta cu un agresor pentru ca nu au astfel de atribuții și nici nu sunt instruiți în acest sens. Că la nevoie, parte din ei pot fi, printr-un program de instruire, transformați în militari e altă treabă ce ține de asigurarea rezervelor de mobilizare de către statul român și e o chestie posibilă care la acest moment nu este stipulată in planurile de mobilizare.
   Dar cel mai simplu este să privim le cei din jurul nostru, mai vechi și mai pragmatici decât noi în astfel de treburi. Luăm SUA etalonul democrației și libertății, model pentru toată lumea capitalistă și cea mai puternică țară de pe planetă. La ei poliția și cei din penitenciare nu sunt militari, sunt funcționari publici cu statut special chiar dacă sunt denumiți și ofițeri. Și nu doar ei au acest sistem, ci multe alte state, cum la fel cele mai multe state nu au serviciile, echivalente cu SRI ori SIE de la noi, militarizate ci civile, chiar dacă în cadrul acestora sunt și componente militarizate.
   Că nu e bun acest amestec nici măcar la pensie o vedem în chinurile aplicării noii legi. Funcționarii publici cu statut special din ambele structuri au anumite elemente salariale diferite de militari atât ca număr cât și ca mod de acordare și nu doar acestea diferă.

   Ștergere
  6. @ Anonim 13 septembrie 2016, 19:45. M-am razgandit! La fel cum republica s-a razgandit sa ma trateze cu demnitate in 2011! Ce mare smecherie! In scris am jurat, tot in scris m-am desjurat! Republica sulii care isi bate joc de militarii sai, este un mare rahat! Sa o apere cui ii place rahatul, eu am spus PAS!

   PS: Si sezi 'mneata ghinisor. Macar eu am fost gentleman, am denuntat juramantul in scris, oficial. Stai bland, insa! Mii si zeci de mii, NU s-au formalizat ca mine. Dar in mod cert, vor da un sut in cur republicii cu prima ocazie! Fara instiintare prealabila asa cum am procedat eu. Si bravo lor!

   Ștergere
 46. @ R 26500 12 septembrie 2016 20.37
  Banii contra prestatiei au intrat in bugetul MApN si s-au simtit poate si în pensia ta.
  Sa ai mare grijă cind calci pe Transfagarasan ca a fost construit in mare proportie de genisti ajutati de elicopteristii militari .Și sa stii ca acolo utilajele demontate (facute bucati) au fost mutate din loc in loc functie de unde se deschidea santierul cu elicopterele de catre pilotii militari.
  Daca pe vremuri pilotii militari nu ar fi împînzit cu jerfe supreme muntii României cu stîlpi de inalta tensiune ,alaturi de alte forte din armata care lucrau la constructiile hidrotehnice azi precis ai fi primit curent la calculator de la eolienele si elementele fotovoltaice montate de regimurile democrate sau de la hidrocentralele construite de Iliescu,Coposu,...Boc si alti lideri sau de iubita ta familie regala.
  Pe vremuri din astfel de lucrari armata se aproape autofinanta si nu era o piatra de gîtul economiei,soldatul primea imbracaminte,hrana,cazare si mergea acasa si cu un CEC de peste 11000 lei. Azi este finantata integral de la buget din taxe si impozitele poporului si ale bogatasilor care-si pot impune astfel punctul de vedere cît si cum sa dea la armata si executa misiuni in teatre peticita si cu traista pe jumatate plina pentru nu stiu cine care-i mai gratuleaza cu cîte un HamWi etc,etc . Mare diferenta.
  Probabil după cum zici tu toti acestia ar trebui scosi de la pensii militare si bagati pe nu stiu unde zici tu.
  Si mai retine un lucru esential. Se spune peste tot in orice discutii ca in economia nationala au muncit soldatii si nu ofiterii . Poate asa o fi,cu exceptia pilotilor si a tehnicilor de aviatie care sunt mînă de lucru si nu puteau sau nu pot fi inlocuiti cu soldati sau SGV decît eventual la carat vodila.Numai ca nu prea era soldati pe la escadrile fiindca aveau alte treburi in cazarma.
  Si sa nu uiti ca tot ce a fost pilot pina mai ieri prin orice structura a aviatiei române civile si militare a fost creat la scoala Boboc de instrucctori militari. Exista un mare respect intre indivizi in rindul acestei bresle,doar conducerile democrate si unii care nu stiu ce-i munca ,riscul major si raspunderea la cele mai minalte cote pot batjocori o astfel de categorie respectata peste tot in tarile civilizate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Transfagarasanul este o lucrare de exceptie creata exclusiv de armata. Ca si importanta a muncii, este evident ca au primat ... genistii. In rest, toti ceilalti militari au fost mana de lucru .... auxiliara. Unii din aer, altii la sol, nu conteaza.

   Paradoxul este insa ca acei genisti, au avut venituri si au pensii mai mici, decat auxiliarii care ii ajutau. In mod cert, mai mici decat elicopteristii. Ca fapt divers, la constructia Transfagarasanului, genistii ca si salahorii de la sol, au dormit ani de zile intre stanci, in corturi, baraci si vai de mama lor! Mancand conserve inghetate, ciorba la tuci facuta prin poieni improvizate etc. Elicopteristii doar veneau, le lasau materialele si plecau inapoi la caldura si berici.

   La constructia Transfagarasanului au murit cam 400 de militari. Toti la sol, cu stanci cazute in cap, alunecari intarziate de teren urmare la detonarile efectuate in munte etc.

   In rest, ti-am ai spus sa nu imi vinzi macar mie, legende cu elicopteristii! Sunt precis singurul de aici si printre putinii militari romani care am fost instruit si am indeplinit misiuni ... agatat de elicoptere, tarandu-ma in urma lor ca zmeul de hartie si la 3 500 metri altitudine sau cat vine sa treci peste Alpi. Nu este nicio smecherie sa transporti utilaje si alte incarcaturi masive cu elicopterele, trebuie doar sa fii bine instruit. Probabil ca in perioada ta, pt. voi era ceva absolut nou si procedurile erau improvizate, de aceea reliefezi ceva care de fapt este ... banal.

   Ștergere
 47. Ia vedeţi voi ici-şa: http://www.cotidianul.ro/majoritatea-instantelor-au-decis-sa-amane-protestele-287760/

  Săracii judecători de 3 parale, au lefuri cît salariul minim pe economie.

  RăspundețiȘtergere
 48. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Relativa chestia! Faza este ca venituri brute IMPOZABILE au fost si ... compensatoriile de la trecerea in rezerva. Ce zici?

   Si apoi mai este o chestie! Chestia cu IMPOZABILE este cam magarie. Si iti dau un exemplu banal. Tu ca fost pilot, beneficiai de prime IMPOZABILE. Avand venitul de 10 lei la final de luna. Eu in acea luna, am obtinut acelasi venit de 10 lei cu al tau. Urmare a unor diurne, fiind detasat la un exercitiu militar in Bavaria. Numai ca acele venituri extra-solda NU mi-au fost impozitate.

   In final, chestia cu IMPOZABILA este un artificiu de debarasare de majoritatea militarilor. Artificiul te avantajeaza pe tine si un grup mic de persoane si loveste in mine si in majoritatea militarilor. Ti-am dat exemplul meu si nu este singular.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @ tigri2 13 septembrie 2016, 12:57. Aia cu compensatoriile era de relaxare. Nu de alta, dar poate prinde la cate marinimie sustii tu dau astia din ei.

   PS: Ia baga pe FB pe privat si cere o opinie si lu' tanti Andreea Paul! Ca tot ce spui tu la modul optimist, ajunge de fapt in pixul ...ei! Portocaliu!

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 49. Subiecte pt concursul de rezidentiat 2016 specializare: doctor recalculare pensii militare pe legea 223/2015 modificata cu OuG 57/2015.
  Ipoteza:
  1. Pt toate cazurile
  Mr pe functie de lt.col. rezulta cf.grad=1,65+(1,7-1,65)/2=1,675
  Gradatii: 42%
  Salariu de merit:20%
  Spor de dispozitiv:25%
  Ind. de comanda:40%
  Loc de munca: tara padurilor (Silvania) spor de izolare: 15%
  Perioada pt baza de calcul : orice 6 luni consecutive din [decembrie 2006-decembrie 2015]
  Spor radiati:10%
  Spor specialist de clasa:10%
  Spor confidentialitate:14%
  2. Cazul A
  Cf functie:4,5 pensie suplimentara:6%, omm:15%
  Cazul B
  Cf functie:4,5 pensie suplimentara:9%, omm:20%
  Cazul C
  Cf functie:4,6 pensie suplimentara:6%, omm:15%
  Cazul D
  Cf functie:4,6 pensie suplimentara:9%, omm:20%
  Se cere:
  Pt fiecare caz in parte: A,B,C si D daca Mr poate obtine o pensie recalculata bruta, cu legea 223/2015 modificata cu OuG 57/2015 de minim 5000 lei si daca DA, sa se calculeze vechimea cumulata minima.
  Obs:
  A. subiectul se adreseaza profesionistilor, gen Dl Col.ing. Trofin si este exclus ageamiilor, gen Dl Huhurez, Dl. Corneliu, Dl. Tigri 2, diversilor anonimi, etc.
  B. Se pot folosi programe de recalculare proprii sau cel existent pe sit-ul ancmrrcturzi
  C. Poate incerca si Dl Cozma, pt ca neintelesul dumnealui privind recalcularea pensiilor militare, sa nu se transforme intr-un neinteles si mai mare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai tehnocrat ,iar vii pe aici cu sporurile astea de femei gravide si cu teme fumate deja.
   Iti spun eu direct fara sa mai trec pe la bibliografia ta.
   Acest caz se poate apropia de 5000 sau putin peste doar cu functie de lt col 4.5 -4,6. Cu functie de maior sub 4.1 doar daca are pe lînga ce ai prezentat si un spor mai ridicat in cele sase luni consecutive ,explu spor pentru activitati cu conditii periculoase 35-50%.

   Ștergere
 50. http://www.stiripesurse.ro/un-lider-important-de-sindicat-arunca-bomba-toba-hellvig-si-motoc-dicteaza-votul-parlamentarilor_1151651.html

  RăspundețiȘtergere
 51. @Tehnocrat, Decizia de pensie recalculata detine Adevarul, sau Neadevarul si ne vom tari prin tribunale ca ramele, parca vad, sa fie puschea pe limba mea si sa nu fie necesar!

  RăspundețiȘtergere
 52. Gelu,
  Cel putin 2 "domni" jurau ...., acum o saptamana, ca nu vor mai calca pe aici si injurau ca la usa cortului, pe tine, pe mine si ceilalti useri de pe blog!
  Acum...ce si-au spus? Numai pe asta ca este cald! :))
  "Unul" ....chiar devine insistent, in postari! Ce memorie scurta!..... si tu vrei sa tina minte despre 89?

  RăspundețiȘtergere
 53. Cu respect domnilor.Am 3 colegi de promotie iesiti la pensie de la fosta A4 Cluj-Napoca care au primit deciziile si pensiile recalculate cu mariri intre 250 si 600 lei net.Au primit pe card si diferentele de la 01 01 2016.Cred ca la prioritati conteaza foarte mult arhiva pe care o M.U.o are la dispozitie pentru mai multi ani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim pt. informatie. Puteti sa ne expediati o astfel de decizie, ca dovada? Iar daca este cumva postata altundeva pe net, puteti sa ne dati un link?

   Nu de alta, dar eu am la cunostinta de pensii mai mici virate pe card in aceasta luna. Neinsotite insa de nicio decizie, nici macar cupoanele nu au ajuns. Cum prind un document doveditor, il atasez imediat, desigur!

   Asadar, asteptam dovada - nu este greu! Pt. comparatie trebuie scanate prima fila din ultima decizie pe L. 119 si prima fila din prima decizie pe L. 223. Multumim!

   Ștergere
 54. Confirm ca si mie , prin recalculare , mi-a crescut pensia cu 950 lei , net lunar si am primit pe card diferenta de 7.600 lei

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Felicitari! Dar o ... dovada ar fi posibila? Nu de alta, dar ai semnat si ca anonim, iar pe forumuri in spatele anonimatelor se ascund frecvent diverse intoxicari. Multumesc!

   Ștergere
  2. Ce dovada vreti
   pe prima pagina a deciziei din 12 august scrie :
   cuantum pensie Legea 223 din 2015 5.798 lei ( 4810 lei net )
   aflat in plata 4.602 lei ( 3860 lei net )
   am trecut in rezerva in 2005
   vechimea cumulata : 47 ani
   Ordinul militar : 15%
   pe pag 2 :
   solda de functie : 5,4
   solda de grad : 1,75
   gradatii 42%
   salariu de merit : 20%
   indemnizatie de dispozitiv : 25%
   alte elemente i: intre 1.000 lei si 1.300 lei ( difera de la luna la luna )
   exista si un buletin de calcul care prevede plata a 7.600 lei ( 950 lei x 8 luni)
   Confirm ca in luna septembrie au intrat si pensia recalculata cat si diferentele de la 01 ian 2016
   Daca mai sunt intrebari ?

   Ștergere
  3. @ Anonim 14 septembrie 2016, 15:40. Da, am intrebari. Pt. a informa corect, trebuie sa precizezi din ce minister provii. Iar daca esti din MAI, trebuie obligatoriu precizat daca ai fost militar (pompier, jandarm) sau functionar public civili (politist).

   Mai este ceva! TU esti sigur ca ai vechime cumulata de 47 ani, dar ai OMM doar pt. o vechime intre 15 si 20 ani de cascheta? Asta inseamna 15% OMM: ai intre 15 si 20 ani de cascheta.

   Ca sa ajungi la 47 ani vechime cumulata in conditiile a 15% OMM, ar fi trebuit sa fi lucrat exclusiv in grupa AC minim 20 ani )asta inseamna 40 ani de vechime cumulata), plus ca iti mai trebuie inca 7 de altundeva. Ca sa ajungi la 47 cumulata. Deci?

   Ștergere
  4. Sunt colonel MApN
   la pct 2 din decizie : vechimea efectiv realizata : 36 ani ,10 luni si 11 zile
   la pct 3 : vechimea in serviciu realizata 26 ani , 8 luni si 11 zile
   la pct 7 vechimea cumulata : 47 ani
   mentionez ca din iulie 2005 lucrez si in viata civila ( deci inca 10 ani si 6 luni )

   Ștergere
 55. De acord cu Dl Anonim ora 11.27, cu urmatoarea observatie:
  Degeaba ai arhiva cu statele de plata, daca na-i personal care sa proceseze pe calculator statele de plata din arhiva. Da la Comandamentul fostei A4 care acum este D, exista si personal, la nevoie se pot si detasa, dar ce te faci la un B care este B din 2006 iar inainte, timp de 50 de ani a fost R pe 3 B/Dn inregimentate, sau Bg pe 4 B/Dn inregimentate si actuala structura de tip B, cu personal, relativ putin, pastreaza toata arhiva din ultimii 50 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 56. @ All. Sa va tineti bine! Urmeaza o decizie de pensie a unui ... agent-sef din MAI. In fata pensiei caruia pensiile ofiterilor superiori din M.Ap.N. sunt cam de ... muritori de foame!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vedeti, iar cand va spuneam eu ca la MI sunt pensii de peste 15 000 de lei net, ce spuneati !!???

   Ștergere
 57. Liderul Polițiștilor Din România: O Scrisoare Semnată De Tobă, Hellvig Şi Motoc Le Indică Parlamentarilor Să Voteze O Lege Controversată

  Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă a afirmat marţi că, în primăvara acestui an, a fost trimisă o scrisoare la Parlament, semnată de Petre Tobă, Eduard Hellvig şi Mihnea Motoc, prin care senatorilor şi deputaţilor "li se dictează cum să voteze" anumite elemente legate de sistemul de referinţă privind pensiile militare, transmite Agerpres."Sunt zvonuri cum că ar modifica sistemele de referinţă, anumite elemente din legea pensiilor militare. Or, în acest moment, există o scrisoare depusă la Camera Deputaţilor, scrisoare semnată de Tobă, Hellvig şi de Motoc în care se indica clar Parlamentului cum să se exprime cu privire la această lege, lucru care ni se pare inadmisibil. Până la urmă, forul suprem legislativ în ţara asta este Parlamentul României, nu cum vrea Tobă , Motoc sau Hellvig, pentru că acolo sunt nişte elemente de discriminare. Militari angajaţi pe bază de contact care sunt în teatrele de operaţiuni în România sunt pe un plafon intermediar neconstituţional de 85%. Şi tot timpul am încercat să se echilibreze aceste lucruri, am încercat să vin cu amendamente care să pună într-o zonă de legalitate această ordonanţă. Una peste alta, legea funcţionează cât de cât bine, dar această stare de incertitudine şi faptul că la ora asta Camera Deputaţilor s-a subordonat acelei scrisori mă deranjează extrem de mult", a declarat Coarnă, după întâlnirea cu senatori şi deputaţi PSD pe tema modificării şi completării OUG nr.20/2016 şi OUG nr.43/2016.Potrivit acestuia, dacă Senatul s-a comportat "exemplar", Camera Deputaţilor, din martie, "nu mişcă un deget".

  "Eu am văzut scrisoarea. Scrisoarea a fost trimisă undeva în sfârşit de martie - început de aprilie 2016. Şi de atunci se comportă fix cum le-a dictat în scrisoare. De ce mai avem Parlament dacă îţi scrie Tobă ţie? Că am înţeles că şi el e supărat cu plagiatul acela. Tu te raportezi pe vot cum îţi trasează scrisoarea? (...) Scrisoarea a fost trimisă ca să avantajeze marile pensii. Într-o luptă colosală pe sistemul de referinţă pe buget, cine a făcut scrisoarea sunt beneficiarii sistemului - generalii din Armata Română, din Poliţia Română, din SRI. Vor ei pensii mari, iar cei care luptă în Afganistan să rămână cu pensii de 700 de lei. (...) Le-am spus şi în sală (parlamentarilor PSD - n.r.): Nu mai lucraţi de frică, nu mai răspundeţi la comenzi, să nu vă fie teamă de SRI, de DNA, să fiţi corecţi şi votaţi ceea ce trebuie pentru ţara asta. Dacă aveţi o problemă de şantaj, plecaţi acasă, lăsaţi alţii care sunt curaţi şi care nu pot fi şantajaţi'", a adăugat liderul sindical.

  Dumitru Coarnă a susţinut că alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt "în pericol". "Această stare de incertitudine creează un mare disconfort în Ministerul de Interne pentru că sunt anumite zvonuri care circulă şi atunci oamenii au posibilitatea opţional să iasă la pensie, dar unii dintre ei chiar nu doresc. Şi aceste zvonuri circulând, sigur că am ajuns în situaţia că în momentul de faţă avem peste 9.000 de dosare depuse la casa de pensii a MAI. Analizând sistemul de referinţă, 9.000 de dosare aveam în trei ani. Or, acum suntem în luna august şi avem 9.000 de dosare. Dacă mergem în ritmul acestea şi nu se corectează Ordonanţa 57 prin amendamentele depuse de noi, sigur că probabil pănă în decembrie vor mai pleca 10.000 şi sigur că vom fi în imposibilitatea să asigurăm siguranţa votului din 11 decembrie, pentru un simplu motiv foarte clar - nu mai avem oameni. Oricum noi suntem într-un deficit de peste 20.000 de funcţionari în MAI", a completat el.
  http://www.huhurez.com/2016/09/coarna-rabufnit-la-a3-in-legatura-cu.html

  RăspundețiȘtergere
 58. Doar pt informarea dvs , sper sa nu fie interpretata altfel:
  Comunicat De Presă - Deputat PNL Andreea Paul
  Andreea Paul: Pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât cea militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat
  Pensiile speciale au creat privilegii și disproporții mari în sistemul public de pensii.
  Numărul beneficiarilor de pensii speciale se ridică, în România, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei în acest an. Dintre aceștia, 154.052 sunt pensionari militari și 7.609 pensionari civili (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori — Curtea de Conturi).
  Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridică la 5,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pensie specială militară medie de 3.226 lei pe lună.
  Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună.
  Așadar, pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât pensia specială medie militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat.
  Despre pensiile celor 5 milioane de români din sistemul contributiv și din agricultură găsiți detalii aici: http://www.stiripesurse.ro/ca-i-romani-au-pensia-peste-10-mii-de-lei-pe-luna-i-care-este-pensia-cea-mai-mare-din-ara_1142996.html
  Nu cred că astfel de decalaje în sistemul public de pensii sunt acceptabile. Principiul contributivității este unul corect și echitabil față de cetățenii României. Nu am susținut niciodată pensiile speciale ale parlamentarilor și cred că propunerea PNL pentru eliminarea acestora este corectă și necesară.
  joi, 1 Sep 2016, 10:39

  RăspundețiȘtergere
 59. Pt Dl Anonim ora 15.40
  Inteleg ca in cele 6 luni alese pt baza decalcul, ati avut gradul de lt.col pe functie de col, aproape la maxim (maxim=5,5), mai mare ca a unui sef de stat major de Bg AA sau art. terestra.N-ati uitat cumva, indemnizatia de comanda in valoare de 38% ?
  Ar fi interesant la sporuri (g) sa precizati, nu suma ci procentul mediu ?
  Numai daca se poate spune, IC si sporurile totale din tabelul anexa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ales ultimele 6 luni (dec2004 - mai 2005 )
   Colonel am fost doar in ultimele 2 luni
   In decizie media sporurilor (1.164 lei ) este de 20,28% fata de media soldelor lunare brute ( 5.649 lei ) . Interesant , dar inexplicabil , este ca in ultima luna de activitate am procentul cel mai scazut pt sporuri !!!! ( jumatate fata de celelalte 5 luni )
   Pe prima pagina a deciziei , la pct 7 capitolul " elemente de calcul a pensiei :
   baza de calcul utilizata : 5.649 lei
   vechimea cumulata 47 ani
   procent de calcul al pensiei : 85%
   spor pentru OMM 15%
   procent indexare 5%

   Ștergere
  2. Corect . Am uitat solda de comanda de 38%

   Ștergere
 60. Gelu,
  Gestul revoltator al ambasadorului US, de a se fotografia tinand de steagul secuiesc (in fapt a doua jignire....cu cea di Moldova) ma determina sa te rog ca urmatorul titlu sa fie dedicat politicii US in Romania si celor care au lins sau ling clanta portii acestei ambasade, mai ceva decat fanariotii ce pupau papucii sultsnului!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce tot o mai invartim? Americanii si-au dat complet arama pe fata. Ne trateaza ca pe colonie. Trebuie dati afara din tara cu tot cu bazele lor! La fel cum au procedat si alte state.

   Trebuie sa ne luam soarta in maini si sa incheiem balamucul! Oamenii au inceput sa se trezeasca in sfarsit si cer intr-un fel sau altul, sa scapam de colonisti. FB este plin de astfe de mesaje!

   Ștergere
 61. Modul de calcul al pensiilor militare, inclusiv cu prevederile U.G.- 57, este de bun augur pentru cadrele militare trecute în rezervă la limita de vârstă în grad. Să dam dovadă da altruism, ei nu au nici o vină, de prevederile L-80/1995 cu privire la: limita de vârstă în grad, stagiul minim în grad, ....; restructurarea/decimarea armatei, ...., EI, COLEGII NOŞTRII, MERITĂ O PENSIE PENTRU UN TRAI DECENT, dacă apar și alții "să le fie de bine".

  PROPUN PENTRU ANALIZĂ:
  Modul de aplicare al prevederilor art. 12 din M-25/2016 este un semn de întrebare privind coeficienții, de grad funcție, ...., aplicați la recalcularea pensiei: cei din statele de organizare sau cei în plată?

  RăspundețiȘtergere
 62. Sunt colonel in rezerva din 01 iunie 2005 , MApN
  Confirm ca si mie , prin recalculare , mi-a crescut pensia cu 950 lei net lunar si am primit pe card diferenta de 7.600 lei , pt 8 luni
  Am ales ultimele 6 luni (dec2004 - mai 2005 )
  Colonel am fost doar in ultimele 2 luni
  In decizie media sporurilor (1.164 lei ) este de 20,28% fata de media soldelor lunare brute ( 5.649 lei ) . Interesant , dar inexplicabil , este ca in ultima luna de activitate am procentul cel mai scazut pt sporuri !!!! ( jumatate fata de celelalte 5 luni )
  Pe prima pagina a deciziei , la pct 7 capitolul " elemente de calcul a pensiei :
  baza de calcul utilizata : 5.649 lei
  vechimea cumulata 47 ani
  procent de calcul al pensiei : 85%
  spor pentru OMM 15%
  procent indexare 5%


  pe prima pagina a deciziei din 12 august scrie :
  cuantum pensie Legea 223 din 2015 5.798 lei ( 4810 lei net )
  aflat in plata 4.602 lei ( 3860 lei net )
  am trecut in rezerva in 2005
  vechimea cumulata : 47 ani
  la pct 2 din decizie : vechimea efectiv realizata : 36 ani ,10 luni si 11 zile
  la pct 3 : vechimea in serviciu realizata 26 ani , 8 luni si 11 zile
  la pct 7 vechimea cumulata : 47 ani
  mentionez ca din iulie 2005 lucrez si in viata civila ( deci inca 10 ani si 6 luni )

  Ordinul militar : 15%

  pe pag 2 :
  solda de functie : 5,4
  solda de grad : 1,75 si 1,8 pt ultimele 2 luni
  gradatii 42%
  salariu de merit : 20%
  solda de comanda de 38%
  indemnizatie de dispozitiv : 25%
  alte elemente i: intre 1.000 lei si 1.300 lei ( difera de la luna la luna )
  exista si un buletin de calcul care prevede plata a 7.600 lei ( 950 lei x 8 luni)

  Confirm ca in luna septembrie au intrat si pensia recalculata cat si diferentele de la 01 ian 2016
  Din discutia avuta cu cei de la Centrul militar ( urmare a calculelor facute pana in prezent ) a rezultat ca cei care au iesit la pensie dupa anul 2000-2001 li se vor mari pensile prin recalculare . La ceilalti au spus ca depinde de situatia fiecaruia

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ok! Va cred, pana primesc si eu noua decizie!
   Si totusi, cat este pensia neta?
   Nu am inteles de ce ati fost-col doar in ultimele 2 luni, intrucat ati trecut si IC?.....si vechime completa!

   Ștergere
  2. Am fost facut colonel la 31 martie 2005
   Pensia neta este 4.810 lei/luna
   Suneam ca este inexplicabil de ce sunt sporuri diferite de la luna la luna :
   la pag 3 din Decizie apare pct 5 Detalierea elementelor de la litera g ( aceste sunt sporurile ):
   - titlu de clasificare 10% ( la fel in fiecare luna din cele 6 )
   - conditii deosebit de periculoase : luna 1 8,64% ; luna 2 5,78% ; luna 3 8,5% ; luna 4 7,39% ; luna 5 10% ; luna 6 9,05%
   - alte sume de natura salariala : luna 1 17,6%;luna 2: 12,61% luna 3 20%;luna 4 : 14,25% luna 5 :16,89% luna 6 : 0% ( !!!!!!!!!) CUM E POSIBIL ?????

   Ștergere
 63. Pentru ca sunt sporuri care se acordau functie de numarul de ore prestate. Cuantumul s-a raportat la procentul respectiv, de exemplu 10%, si a rezultat procentul pentru numarul de ore din luna respectiva (pentru 168 ore 10%, 160 ore 9,52%, 152 ore 9,04% etc.)

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!