marți, 8 martie 2016

Decizie de ultimă oră a senatorilor în privinţa pensiilor militarilor şi poliţiştilor! Să fie "pe bune" sau doar asistăm la o nouă "farsă cămătărească"?pensii plata

Decizie de ultimă oră a senatorilor în privinţa pensiilor militarilor şi poliţiştilor

Gabriel Zamfirescu, Redactor
16:57

"Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marţi, un amendament potrivit căruia militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime de cel puţin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, faţă de 65% cum este, în prezent, în OUG 57/2015.
Senatorii din comisie au adoptat şi un amendament privind plafonarea pensiei stabilite, recalculată şi actualizată la cuantumul de 100% din baza de calcul. Senatorii au dezbătut şi avizat în acest sens proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetar, în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din domeniul apărării.

Membrii comisiei au decis, astfel, revenirea la procentul de 80%, cum era în Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, dar au stabilit un plafon pentru aceste pensii. Potrivit celor adoptate de comisie, "militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (...) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul". "Pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul".

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului care este primă Cameră sesizată. În decembrie 2015, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se modifica, între altele, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât la stabilirea bazei de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat să fie luate în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea sporurilor şi a altor drepturi băneşti de care beneficiază militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Ordonanţa mai stabilea că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (...) de cel puţin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a justificat atunci ordonanţa de urgenţă prin faptul că Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu era funcţională din cauza unor "anumite contradicţii" şi a fost nevoie de găsirea unei formule "juste, aplicabile şi raţionale" care va produce o creştere a acestora, conform Agerpres".

Sursa: aici!

NOTA: Va readucem aminte ca evolutia O.U.G. nr. 57/2015 in Senat poate fi urmarita aici! Inca nu a fost dat publicitatii raportul Comisiei pentru Buget. Avem însă temeri serioase să considerăm că  treaba nu este deloc așa roz cum sugereaza stirea. Având drept reper, pe de o parte intuiția bazată pe modul "curvesc" in care se face politica in ultimii 6 ani, pe de altă datele si informatiile prezentate in materialul anterior. Cel mai probabil ca la mijloc nu este vorba decat decât o simplă "schemă cămătărească".  Aceasta fiind următoarea: se mărește baza de inițiere a pensiei de la 65% la 80% și plafonul maxim al acesteia de la 80% la 100%, însă în plafonul de 100% intră cu de-a sila si cele 10-20% acordate pt. Meritul Ordinul Militar urmare a Art. 11 din Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare). Precum si cele 3-9% acordate pt. contribuția individuală la pensia suplimentară. Aceste procente insumeaza, de la caz la caz, 13-29%. Procente care se fură efectiv, în totalitate, din drepturile de pensie in cazul tuturor celor cu mai mult de 45 ani vechime totală (cumulată) în serviciu. Persoanele în cauză atingând oricum un plafon de 100% al pensiei și fără cele 10-20% acordate pt. Meritul Ordinul Militar, precum și fără cele 3-9% acordate pt. contribuția individuală la pensia suplimentară. Ordin Militar și contribuție individuală la pensia suplimentară care în cazul celor cu mai mult de 45 ani vechime totală (cumulată) în serviciu, devin egale cu ZERO. 

Plafonarea la 100% determină însă ca și cei cu mai puțin de 45 ani vechime totală (cumulată) în serviciu, să fie jefuiți. Un exemplu simplu la indemana tuturor? Exemplu: un militar cu 38 ani vechime totală (cumulată) în serviciu  (situatie frecvent intalnită), cu o contribuție la pensia suplimentară pt. care are drept de majorare cu 9% și Ordinul Meritul Militar pt. 20 ani de cadru militar - cu drept de majorare a pensiei cu 15%. Calculul? 80% pt. 25 ani vechime totală (cumulată) + 13% (1% pt. fiecare an din ceilalti 13 ani până la 38 ani  de vechime totală (cumulată) + 9% pensia suplimentara + 15% Ordinul Meritul Militar = ... 117%. Numai că plafonarea este impusa artificial la 100%. Ceea ce înseamnă că celui în cauză i se taie/fură 17%. Respectiv: Intregul Ordin Meritul Militar in valoare de 15% + 2% din contributia la pensia suplimentara. Aceasta este o "schema cămătărească" si care conduce la situatia ca amendamentele sa determine aplicarea aceleiasi O.U.G. 57/2015, dar cu o alta palarie!  Ne exprimam convingerea ca in acest exemplu, ati constat ironia! Daca baza de initiere pleca de la 65%, persoana in cauza ajungea la 98%, iar prin pastrarea in plata a cuantumului mai avantajos, ramanea cu o pensie de 100%. Faptul ca baza de initiere porneste de la 80%, nu schimba cu nimic situatia cuantumului, urmare a plafonarii la 100%. In oricare din ambele variante, pensia militarului exemplificat, ramand in acelasi cuantum!

Si acum, exemplu de exemplu! Pe intelesul tuturor. Simplificam totul!  Un militar cu 25 ani vechime totală/cumulata (nu are grupa, vechimea efectiva este si cea totala/cumulata). Cu o contribuție la pensia suplimentară pt. care are drept de majorare cu 9% și Ordinul Meritul Militar pt. 25 ani de cadru militar - cu drept de majorare a pensiei cu 20%. Calculul? 80% pt. 25 ani vechime totală (cumulată) + 9% pensia suplimentara + 20% Ordinul Militar = ... 109%. Numai că plafonarea este impusa artificial la 100%. Ceea ce înseamnă că celui în cauză i se taie/fură 9%. De unde? Logic ca din Ordinul Meritul Militar, care in loc de 20% se subtiaza la ... 11%. Aceasta este aceeasi "schema cămătărească" si care conduce la situatia ca amendamentele sa determine aplicarea aceleiasi O.U.G. 57/2015, dar cu o alta palarie!  Ne exprimam convingerea ca si in acest ultim exemplu, ati constatat ironia! Daca baza de initiere pleca de la 65%, persoana in cauza ajungea la 94%, iar prin pastrarea in plata a cuantumului mai avantajos, ramanea cu o pensie de 100%. Faptul ca baza de initiere porneste de la 80%, nu schimba cu nimic situatia cuantumului final, urmare a plafonarii la 100%. In oricare din ambele variante, pensia militarului exemplificat, ramand in acelasi cuantum! Schema aceasta mai este cunoscuta in lumea finantelor drept "farsa jidănească"!

Să nu avem noi dreptate si sa fi ales politicienii calea cea dreapta, ce ziceți? 

UPDATE

Din diverse comentarii, am realizat ca exista militari in rezerva/retragere care nu inteleg decat cu exemple concrete cum sta treaba cu furtul celor 3-9 procente la pensia suplimentara si a celor 10-20 procente pentru Ordinul Meritul Militar. Si despre care sustinem cu fermitate ca NU trebuie incluse in plafonarea de 100% raportata la solda militarului in activitate, ci trebuie atasate distinct la acele procente de 100%. Acest atasament fiind un bun propriu care difera de la militar la militar!

Exemplu: 4 plutonieri (r), cu acelasi coeficient de grad si functie la trecerea in rezerva, aflati in urmatoarea situatie:
- Plt.  (r) Stan: 32 ani vechime totala/cumulata (cu tot cu grupe), 3% contributie pt. pensia suplimentara (atentie ca dupa 2001 NU s-a mai platit o astfel de contributie, prin urmare aceasta contributie este variabila de la persoana la persoana ) si 10% pt. Ordinul Meritul Militar (are sub 15 ani ca subofiter);
- Plt. (r) Bran: 40 ani vechime totala/cumulata (cu tot cu grupe), 6% contributie pt. pensia suplimentara si 15% pt. Ordinul Meritul Militar (are 20 ani ca subofiter);
- Plt. (r) Ștrul: 45 ani vechime totala/cumulata (cu tot cu grupe), 9% contributie pt. pensia suplimentara si 20% pt. Ordinul Meritul Militar (are 25 ani ca subofiter);
- Plt. (r) Bulă: 48 ani vechime totala/cumulata (cu tot cu grupe), 9% contributie pt. pensia suplimentara si 20% pt. Ordinul Meritul Militar (are 25 ani ca subofiter). Acest ultim exemplu este cu schepsis. Schepsisul fiind acela ca NU trebuie sa existe niciun fel de plafonare! 


Pentru a efectua o comparatie corecta, facem raportarea la un al 5-lea plutonier pe nume Vasile, dar care este in activitate. Are 32 ani vechime totala/cumulata (cu tot grupe), o solda egala cu pensia Plt. (r) Stan care tocmai s-a pensionat, Plt. Vasile preluandu-i functia. Plt. Vasile nu intentioneaza sa se pensioneze curand, ci tinteste o vechime mai mare, precum si la obtinerea Ordinului Militar cls. I (pt. 25 ani de activitate numai ca subofiter, acum avand doar 10 ani ca subofiter).

Sa le recalculam pensiile celor 4 plutonieri pensionati:

- Plt. (r) Stan: 80% (pt. 25 ani vechime cumulata) + 7% (1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani) + 3% (pensia suplimentara) + 10% (Ordinul Militar) = 100%. Bravo! S-a potrivit la fix!
- Plt. (r) Bran: 80% (pt. 25 ani vechime cumulata) + 15% (1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani) + 6% (pensia suplimentara) + 15% (Ordinul Militar) = 116%. Sa ii taiem 16% sa aiba si el tot 100%, nu? De unde? Cum de unde? Toate cele 15% pt. Ordinul Militar si 1% din contributia lui la pensia suplimentara! Bravo?
- Plt. (r) Ștrul: 80% (pt. 25 ani vechime cumulata) + 20% (1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani) + 9% (pensia suplimentara) + 20% (Ordinul Militar) = 129%. Sa ii taiem 29% sa aiba si el tot 100%, nu? De unde? Cum de unde? Toate cele 20% pt. Ordinul Militar si toate cele 9% din contributia lui la pensia lui suplimentara! Bravo?
- Plt. (r) Bulă: 80% (pt. 25 ani vechime cumulata) + 23% (1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani) + 9% (pensia suplimentara) + 20% (Ordinul Militar) = 132%. Sa ii taiem 32% sa aiba si el tot 100%, nu? De unde? Cum de unde? Toate cele 20% pt. Ordinul Militar si toate cele 9% din contributia lui la pensia lui suplimentara! Dar tot ramane cu 103%! Asa ca ii mai taiem inca 3% si din vechimea totala.cumulata! Bravo? Acesta era exemplul cu schepsis pt. a demonstra ca in unele cazuri, plafonarea la 100% atinge NU doar contributia la pensia suplimentara sau Ordinul Militar, ci si vechimea totala/cumulata in serviciu!In final, urmand ca dupa "schema cămătărească" mentionata, cei 4 plutonieri sa aiba o pensie de 100% raportată la solda omologului lor, Plt. Vasile - aflat inca in activitate! Care si el va lua aceeasi țeapă când se va pensiona, ba si mai mare, intrucat vrea sa mai cumuleze saracu' și o vechime totala de 52 ani (cu tot grupa), crezand ca asa o sa aiba si el o pensie mai mare decat cei pensionati inaintea lui! Tinta lui la cei 52 ani vechime totala/cumulata si Ordinul Militar cls. I era sa ajunga la o pensie de 136%. Numai ca si el va plafonat la 100%, ramanand fara niciun procent pt. Ordinul Militar, fara niciun procent pt. pensia suplimentara, dar si fara 7 ani (7%) din vechimea totala/cumulata. Exemplele date sunt perfect realiste. Evident ca la modul pragmatic, Plt. (r) Stan a fost cel mai istet/orientat, ceilalti cumuland degeaba mai multa vechime, mai multi ani de contributie la pensia suplimentara si mai multe procente pt. Ordinul Militar! Se constata cu usurinta din exemple cum pt. a fi mentinut plafonul de 100%, se taie de la caz la caz, partial sau total, fie din Ordinul Militar, fie din contributia la pensia suplimentara, fie chiar din vechimea totala/cumulata in serviciu, fie din toate! Ori asa ceva nici macar in Coreea de Nord NU poate exista!

183 de comentarii:

 1. Pare de bine dar mai trebuie pritocit.Asteptam detalii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca limitarea de 100% include OMM, dar si pensia suplimentara (la care am contribuit ceva ani, fiind practic o pensie privata), ca in proiectul de amendamente, este un regres fata de formularea din OUG nr. 57/2015, pct. 40. Sunt avantajati cei cu cativa ani peste 25 ani vechimea cumulata, practic diferenta dintre 80 si 100% se acopera din OMM si PS, plus 1% pentru fiecare an peste 25. Eu am 50 ani vechime cumulata, OMM de 20% si PS de 6%. La ce imi (mai) foloseste?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In forma asta, la nimic!....asta este varianta Coarna /Coarda!

   Ștergere
  2. Si la prima vedere ajuta pe oricine numai pe cei din MApN nu!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Daca e inclus si OMV in cei 100% de fapt modificarea asta mai taie 2% din cuantumul pensiei pentru cei cu vechime mare si avantajeaza pe cei cu vechime ceva mai mica care pleaca de la 80% . Dar eu va spun a suta oara sa va linistiti nici o modificare (amendament) a OUG 57 (viitoarea lege 665) nu va fi acceptata.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  7. Exclus sa fie un regres fata de 65%. Sa nu fim absurzi.

   Ștergere
 3. la 7 ani de civilie si 24 in sistem la speciala se ajunge la 100%/?

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Se cam tinde catre o egalizare dupa parerea mea.La unii creste la altii scade.Asta e.In viata nu poti sa le ai pe toate.Noroc cu cuantumul cat s-o mentine si asta.Haideti sa ne gandim sa fie cat mai lunga.Indivizii ne tin in stres.

  RăspundețiȘtergere
 7. A zis nazistul neamt masonul Iohanis ca vrea sa faca un muzeu al holocaustului in Romanistan .Deci nu in Germania vinovata de holoocaust ci in Romanistan. Acum am ajuns si vinovati de holocaust. Asa colonie de lasi nu mai exista pe pamant.

  RăspundețiȘtergere
 8. @dan - 24 ani cu speciale in armata inseamna 36 ani ca vechime, plus cei 7 din civilie = 43 ani vechime cumulata. Ce este peste 25 ani se aduna cu 1% pentru fiecare an in plus la 80%, deci 43 - 25 = 18, deci ajungi la 80 + 18 = 98%. Pentru 24 ani ca militar ai 15% pentru OMM, asa ca pierzi 13% prin limitare la 100%, la fel cum pierzi procentele de la contributie pentru pensie suplimentara (cat ai, 3, 6 sau 9%). Exact cum (de)scrie R-26500 mai sus. Ii inteleg pe colegii care au depus rapoarte de iesire la pensie, nu mai au motivatie pentru a ramane in continuare in sistem din moment ce au atins limita de 100% pentru calculul pensiei militare de serviciu, la ce ar folosi sa aduni 30-40 ani vechime cumulata, pensia oricum va fi aceiasi. Sa stai numai pentru Norma de hrana sau banii de echipament?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Norma de hrana si banii de echipament reprezinta cam un salariu mediu net pe economie. Unii ar "sta" fie si numai pentru banii astia. Deci se va face o triere. Ceea ce e foarte bine, mai scapa sistemul de oportunisti.

   Ștergere
 9. Maxime One,
  Astepti cumva un nume nou, pe aici?
  Caci toate-s vechi si noi sunt toate!
  Cat timp crezi ca rezista individul?

  RăspundețiȘtergere
 10. R 26500,
  Dar daca se aplica varianta aia, care asigura tot, plecand de la 42%?....asul din maneca lor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Dumneata esti pensionat dupa 2011 si este o chestie aici! Pornim de la premisa pastrarii in plata a cuantumului mai avantajos. Varianta cu 42% ar aduce in acest caz la pastrarea in plata tot a cuantumului actual, ca fiind cel mai avantajos. Pentru cei pensionati inainte de 2011, varianta cu 42% nu ar schimba nimic. Poate sa fie si 10% baza de initiere, tot cuantumul actual ramane in plata.

   Numai ca pentru cei pensionati dupa 2011, in varianta cu 42% ar fi o adevarata bataie de joc. Intrucat cuantumul mai avantajos in cazul celor pensionati dupa 2011 ar fi cel actual ... stabilit cf. L. 263/2010. Cine a scos chestia cu 42%, ala nu a gandit doar camatareste, ci de-a dreptul tiganeste!

   Ștergere
  2. Exact! ... e o varianta de lucru, doar!
   Dar sa vdem textul cu pdv al comisiei!

   Ștergere
 11. În forma asta legea produce în sistem o harababura gen ”Turnul Babel”. Adica egalizeaza la 100% tot ce miscă indiferent de vechime ,grad si functie,diferentierea mai ales prin vechime la grade si functii similare dispare, lucru care probabil nu va fi acceptat de ministere.
  Este un avantaj mare doar pentru functionarii de birou cu vechime mica în special disponibilizati,in rest cam pauza.
  Problema este ca decizia finala va fi la C.DEp. unde amendamentele d-nului deputat Mircovici au de trecut prin comisia de finante cu doi membri gica contra ,d-na Vass si Ialomiteanu .
  Si sa vedem ce vor zice ministerele la forma asta ,care prin ce scoate ca si cuantumuri lasa de gîndit.
  A nu se întelege ca am ceva împotriva formei ,vreau sa spun doar ca seamana cu o înghesuire cu forta a tuturor în intervalul 80-100,lucru nu prea firesc pentru unii cu vechimi mari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Egalizarea la 100% este doar aparenta. Intrucat apar 2 categorii de 100%:
   - prima este formata din fostii "diminuati" si "inghetati" la care se adauga si cei pensionati dupa 2011. Devin una si aceeasi grupare. Si care vor avea pensii practic identice.
   - a doua este formata din fostii "gonflati ai lui Oprea" pe L. 119/2010. Care raman cu 100% ale lor!

   Si prima si a 2-a categorie au tot 100%. Raportat insa la propriul cuantum. Numai ca 100% a "gonflatilor lui Oprea" este mai mare decat 100% a primei categorii.

   Aici e sparla. Fiecare are "suta la suta" lui!

   Ștergere
 12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 13. Legea 223/2015, modificata prin OUG 57/2015 are tinta precisa si va las sa ghiciti cui este adresata. Drumul spre iad este pavat cu intentii bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu prea este adresat nimic nimanui. De cand s-a batut palma pe L. 223/2015, "ordinul" a fost clar. Faceti-o cum vreti, dar sa NU mariti cu o centima bugetul alocat pensiilor. De aceea, NU a fost intamplator acel articol legat de cei pensionati pana in 2011 - carora NU ni s-a prevazut termen de recalculare. Noi maream de fapt bugetul, de aceea L. 223/2015 ne-a lsat in "coada de peste"!

   Iar OUG 57/2015 are aceeasi filosofie ca si L. 223/2015. Au o suma fixa de lovele la dispozitie, pot sa oscileze cum vor cu ea in interior, dar per total trebuie sa ramana aceeasi. Acesta este "ordinul"!

   Ștergere
 14. Un prost arunca piatra in fantana si o mie de destepti se chinuie s-o scoata! De ce dracu sa recalculeze pensiile corect si legal stabilite,daca la 95% scad? Chiar si cele care au scazut pe L119/2010 au fost reintregite prin L 241/2013. De ce sa le recalculezi daca le scade cuantumul, pe care tu stat te obligi sa-l menti in plata (pana cand?)? Domnilor OUG a fost initiata chipurile cu un scop foarte nobil, dar ne va afecta pe toti cei care ne-am pus la dispozitie viata si n-ai ce spune, ca scopul este nobil, iar noi batrani si prosti. REPET "Drumul spre iad este pavat cu intentii bune"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule,
   Pensiile scazute si apoi reintregite au pierdut in valoare aprox 14% in decursul a 3 ani !
   Te-ai fi simtit bine daca erai in aceasta situatie ?

   Ștergere
  2. NU Ionele! Si nu ma bucur de raul nimanui, desi uni asta ar mai crede.N-ai inteles ce insinuam eu si multi nu inteleg. Eu sunt de principiul ca fiecare trebuie sa ne primim drepturile integral,sa nu mai facem cadou (in chip comunist-- adica de la fiecare dupa posibilitati si fiecaruia dupa necesitati, iar necesitatile le stabileste cate un neica nimeni asa cum îi vine pe sub cacila). Daca o spun pe direct care-i logica OUG 57/2015, nu va vine sa credeti, asa ca va las sa descoperiti. ATENTIE eu nu m-am bucurat niciodata de raul nimanui!

   Ștergere
  3. @ Mirage 20008 martie 2016, 22:28. Ai 3 exemple clare si simplificate la sfarsitul materialului. Eu NU pricep unde bati anume, insa pari sa emiti judecati eronate! Esenta OUG 57/2015 este foarte clara:

   - baza de initiere porneste de la 65% si se plafoneaza la 85%, iar apoi se adauga pensia suplimentara si OMM, cei mai multi se indreapta spre 100%, dar NU ajung la 100%. Celor multi urmand sa li se plateasca insa tot 100%, ceea ce inseamna de fapt actualul cuantum in plata (regula cuantumului mai avantajos). Aceasta varianta are ca scop real ca in urma calculelor MAJORITATEA sa NU depaseasca 100% din cuantumul actualei sale pensii. Singurii care pot depasi aceasta valoare ar fi cei cu vechimi matusalemice de peste 45 ani vechime totala (cumulata).

   sau

   - baza de initiere porneste de la 80% si se plafoneaza la 100%, DAR pensia suplimentara si OMM SE INCLUD in cei 100%. In aceasta situatie, cei mai multi ajung insa la 100% sau pe aproape si fara pensia suplimentara sau OMM. Aici apare o ghidusie. DACA S-AR ADAUGA CORECT PENSIA SUPLIMENTARA SI OMM - FARA SA CONTEZE DACA DEPASIM PLAFONAREA LA 100% SI NICI CU CAT, APROAPE TOTI AM DEPASI 100%, DE LA CAZ LA CAZ, CU 1%-29% (pensia suplimentara plus OMM). Diferenta 1%-29% fiind determinata de vechimea totala/cumulata a fiecaruia. Poate exista si majorare de peste 29%, insa doar pt. cei cu vechimi totale/cumulate matusalemice - adica peste 45 ani.


   Prin urmare, datorita limitarii la 100%, majoritatea raman in plata tot cu cuantumul actual sau foarte pe aproape. De ce asa? Pai propaganda spune ca urmare a L. 119/2010, pensiile majoritatii au fost majorate. Ba mai mult, in anii 2013-2016 au fost si indexate in total cu 14%. Iar soldelor militarilor activi NU au fost majorate decat cu 10%, in decembrie anul trecut. Asa ca recalcularea in varianta 80%-100%, va deterrmina in cazul marii majoritati, tot mentinerea in plata a cuantumului mai avantajos care este SUPERIOR celui recalculat.

   Bineninteles ca si in varianta a 2-a, vor fi si exceptii. Este vorba de "gonflatii lui Oprea", cei cu pensii umflate in baza L. 119/2010 de 2-7 ori fata de cele stabilite pe L. 164/2001. In cazul lor, orice recalculare duce la prabusire de cuantum. Dar li se mentine si lor in plata cuantumul mai avantajos, adica cel al pensiei actuale.

   CONCLUZIE? DACA S-AR RECALCULA PENSIILE CORECT, RESPECTIV IN VARIANTA 80%/100%, DAR CU ADAOS DISTINCT A PENSIEI SUPLIMENTARE SI OMM LA PLAFONUL DE 80% - CHIAR DACA DEPASIM 100% DATORIA PENSIEI SUPLIMENTARE SI OMM, MAJORITATEA AR BENEFICIA DE CRESTERI. NU AR BENEFICIA DE CRESTERI, "GONFLATII LUI OPREA" CU PENSIILE MAJORATE DE 2-5 ORI PE L. 119/2010. TINTA - DACA ESTE SA FIE UNA A OUG 57/2015, FIIND DOAR SA NU ALOCE LOVELE SUPLIMENTARE PENTRU PLASA PENSIILOR MILITARE, RESPECTIV SA NU CREASCA BUGETUL ALOCAT FATA DE ANUL PRECEDENTI!

   Acum! Deci tinta OUG 57/2015 este palirea majoritatii militarilor! Daca si protejeaza pe cineva OUG 57/2015? Da! Pe "gonflatii lui Oprea"! Este vorba despre acel grup de cateva sute - poate mii de persoane, cu acele pensii majorate in baza L. 119/2010 de 5-7 ori! La orice recalculare, li s-ar prabusi pensiile daca NU ar fi cuantumul mai avantajos! Insa, NU trebuie sa ii acuzam si sa cerem acum sa le taie/diminueze pensiile. Este suficient ca mai trecut unii prin aceasta sitiatie si ar fi bine ca istoria sa NU se mai repete pt. nimeni! Desi ar merita unii, tinand cont ca i-a durut in ..ula sau chiar s-au bucurat, cand celor 26 500 ni s-au injumatatit pensiile, doar sa le "gonfleze" pe ale lor!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Rxxx e suficient pentru gonflatii lui Gropea un plafon al pensiei.Adica o suna maxima a pensiei militare de stat.Dar cine sa faca dreptate ? PS ar trebui sa existe o suma minima a pensiei militare pentru cei cu vechime de peste 25 de ani.Aici ar fi cazul SGV care altfel vor avea pensii sub 700 de lei.Adica vor murii de foame.

   Ștergere
 15. Tara pulii,nimic nu merge ,toate sunt aiurea si avem parte numai de vesti rele ---fara perspective!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 16. Vreau un coment pentru tov. Huhurez : tovarase administraor de blog, cenzura a fost abolita din decembrie 1989 ? Te voi pune in discutia comitetului de partid ca ai ignorat aprobatea dela Popescu "Dumnezeu "! In organizatia de la Belu militasr !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Pe ''blogul'' lui Kufurez sunt doua conditii (ca sa nu fi cenzurat). 1 Militianul Kufurez are intodeauna dreptate (si se asteapta ca toti postacii sa-l sarute in fund) .2 Nu se pronunta cuvintele : Voiculescu ,securitate si trustul Intact (decat la modul laudativ). De aia acolo de obicei gasesti persoane fara stima de sine si pupincuristi fanatici. Gretos personaj .

   Ștergere
  3. Mai istetilor' in loc sa emiteti judecati de valoare mai bine adresati-va pe facebook parlamentarilor incat sa nu mai poata respira de mesaje.nu mai stati cu mainile in san ca nimeni nu ne accepta nimic pana nu cerem.nu-i suficient sa tot palavragim intre noi.daca acum nu actionam pierdem trenul.dumnezeu ne da dar nu ne baga si in traista. Ma adresez in principal celor ce pe 6 martie au stat acasa.

   Ștergere
 17. Posibil a fi un pas in obtinerea drepturilor legale!
  Senatul a facut ceva...sa vedem C Deputatilor, face al doilea pas spre indreptare?
  In conluzie, efortul trebuie concentrat, acum, pe CD! Aria s-a restrans!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pasul poate fi doar la nivel simbolic. CD poate sterge tot ce adopta Senatul. Cei cu pensii diminuate in trecut, cunoastem bine ca NU ar fi prima data. Pe scurt: Senatul adoptase in mai 2012 o lege prin care fostii diminuati, eram rezolvati: se mentinea in plata acelasi cuantum ca in 2010 urmand sa ni se indexeze ca la toata lumea si noua si nu mai eram obligati sa restituim niste sume (in 2012 deja ni se efectua retineri din pensii deja diminuate). Deci, am fi intrat in normalitate!

   Numai la CD, in iunie 2012, legea adoptata de Senat a fost facuta ... varza. Singura "clementa" - sa NU mai restituim niste sume. Dar noi, tot cu pensiile diminuate am ramas si tot cu ele neindexate.

   Am ramas asa pana in octombrie 2013, cand a venit o alta lege L. 241/2013 care a stabilit sa ne fie mentinute in plata cuantumurile din 2010. Si aici a fost o ghidusie: in proiectul initial, legea spunea sa ni se restituie si sumele retinute. Iar pensiile reintregite sa fie indexate ca la toata lumea! Aiurea, au fost doar reintregite, dar fara a ni se mai indexa ca la toate lumea, fiind "inghetate".

   In consecinta, am dorit sa exprim ca pasii acestia privind traseul legislativ, pot fi inselatori. Finalul este tot ce conteaza. CD poate NU neaparat sa imbunatateasca legea adoptata de Senat, ci sa o faca si mai rea decat in forma initiala! Experieta trecutului este relevanta in acest sens.

   Ștergere
  2. R@spune-le baietilor astia care sunt foarte vocali pe net, ca cel putin daca au stat acasa sa faca si ei ceva.Fiindca toti parlamentarii au facebook trebuie in principal, deputatii plictisiti pana la exasperare.Trebuie spus fara ocol ca suntem cu ochii pe fiecare si ca au votul nostru si al familiilor noastre functie de cum ne trateaza.

   Ștergere
  3. @ iceparu 9 martie 2016, 11:42.

   1]. Nu ai inteles nimic in acesti ani? Mesajele catre parlamentari sunt egale cu ZERO! Toate partidele au membri in comisii. Inclusiv in comisiile de BUGET! Parlamentarii voteaza EXCLUSIV cum le spun acei membri. Daca acei membri din comisiile de BUGET le spun parlamentarilor de la partide ca au calculat tot BUGETUL Guvernului, dar NU pot fi scoase lovele suplimentare pt. pensiile militarilor, atunci toti parlamentarii OUG 57/2015 asa cum a fost avizata de proprii membri din comisiile de BUGET!

   Fenomenul este simplu de tot. Sefii de partide dau indicatii membrilor din comisiile de buget! Cam asa: "- Mai, prioritatea impartirii lovelelor este pentru ... pentru si pentru... fiecare ce interes are legat de el sau de prin familie. [De exemplu, daca nevasta lui e doctoranda ... da buget la doctoranzi. Daca nora-sa e artista.creatori, da buget la artisti.creatori etc.] Dupa ce ii rezolvati pe astia si le dati tot, daca mai ramane ceva, bagati si la papagalii de militari".

   Numai ca nu mai ramane nimic in plus. Asa ca papagalii de militari, o iau in mana! Toti parlamentarii voteaza cum le spun sefii de partide. Iar sefii de partide voteaza cum le spun membrii din comisiile de BUGET. Ultimii dand avize pe bugete in functie de ordinelor sefilor de partide. Si cu asta basta!

   2]. Legat de vocalizele pe net. Nu au valoare. Legat de protestele de-a 'pururea, PROST tintite si organizate, la fel NU au nicio valoare. Legat de amenintarea cu votul nostru, nici asta NU are nicio valoare. Pe cine mai amenintiti cu votul daca toti actioneaza in Parlament contra noastra? Nu ne ramane decat sa stam acasa si sa NU votam pe nimeni saubsa iesim la vot si sa anulam buletinele! Asa? Si cu ce i-ai amenintat? Pentru ei tot aia este, daca NU votam sau anulam buletinele, rezultatele le decid oricum celelalte milioane de votanti!

   3]. Ce poate avea totusi valoare? Doar un protest bine tintit si organizat. Mai bine spus o pichetare tactica, MUSAI in uniforma de campanie (daca nu avem, macar una asemantoare de prin magazine), a M.Ap.N. si a celorlalte ministere si mai ales a ambasadei SUA si Comandamentului NATO. In momentul acela, mici NU apucam sa incepem pichetarea si problemele vor fi rezolvate. De jena NATO, Europei si SUA fata de Rusia si de lumea intreaga, NU din alte motive!

   Asa cand protestezi civil cu vuvuzeaua in gura, NIMENI NU stie ca niste militari protesteaza intr-un stat NATO! Stii cum gandesc astia? " - Da, sunt unii protestatari pe acolo care zic ar fi militari romani in rezerva/retragere, dar NU este decat o manipulare, chestie de partide, joc politic etc. etc". Si gata, s-au linistit si NATO si Europa si SUA!

   Dar daca, apari imbracat in uniforma mozaic cu bereta pe cap in bocanci si fara vuvuzea in gura, tuns, barbierit, pichetand in tacere cu mainile la spate sediul M.Ap.N., ambasada SUA sau Comandamentul NATO, in cateva minute atat imaginea, cat si stirea, fac inconjurul lumii! Abia atunci intra in transa si ai nostri, de la presedinte la cine vrei. Pentru ca NU vor sa se afle in lume si nici macar in tara, ca asa ceva se poate intampla intr-un stat NATO si european!

   In concluzie, problema se poate rezolva tot prin protest - la care NU mai conteaza nici macar numarul, ci doar impactul.

   Ștergere
  4. Rxxxtu nu vezi ca le e lene sa iasa in strada?Macar sa latre daca le e lene sa muste.Nu-i scoti in strada nici cu arcanul decat daca se imparte mici,sarmale si aghiasma.

   Ștergere
 18. Ia uite ce grija are de noi Ciolos!
  In finalul articolului!

  http://www.dcnews.ro/mobile/secretarul-general-al-nato-recomand-romaniei-sa-isi-creasca-cheltuielile-de-aparare_499456.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil au aparut la vanzare niste epave dublu casate sau avioane ruginite de acum 50 de ani si cineva trebuie sa le cumpere la pret de noi cu comisioane ( parandarat ) uriase .Iar guvernul Soros al coloniei de sclavi Romanistan trebuie sa ''marce banul '' ca doar de aia a fost pus aici .

   Ștergere
  2. Maxim nu mai deturna sensul subiectului.1)Lovitura principala trebuie pe deputati.Mesaje la greu.
   2) Colonie am fost din totdeauna si tot colonie vom ramane cat va exista planeta.

   Ștergere
  3. Iceparu daca vrei sa traiesti in genunchi e treaba ta.Cat priveste ''sensul discutiei'' pentru mine e clar. OUG 57 NU va fi modificata si asa va devenii legea 665.

   Ștergere
 19. SI NOI SUNTEM MUCENICI...

  Cucurigu boieri mari
  Fiti oameni nu fiti talhari.
  Nu ne momoti cu DOI LEI,
  Reveniti la 223.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 20. Ori ce limitare de procent se refera strict la legea 223/2015 modificata cu OuG 57/2015. Cititi nota de fundamentare a OuG 57/2015. Drept urmare, intr-un anumit context international, lipsa de respect fata de rezervisti (si pensionari militari) se va reduce temporar.
  Putem considera cu o eroare acceptabila, ca limitarea la 100% se refeta la drepturile de pensie + pensia suplimentara, mai putin OMM.
  Nu se va introduce OMM in limitarea de 100% pt.c. s-ar incalca statutul: lg. 80/1995. Acest lucru nu se poate justifics in nici un fel.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Vivemus et faciemus"(vom trai si vom vedea).

   Ștergere
  2. @ tehnocrat 9 martie 2016, 12:40. Ei, ce mare chestie? Sa NU uiti ca atunci cand ni s-au desfiintat pensiile militare, NU i-a durut mana sa umble si la L. 80/1995 unde scria ca avem drept la pensie militara. Asa ca au abrogat si articolul ala.

   Asa ca astia sunt in stare sa lase chestia cu 80%-100% la pensii - afirmand senin ca NU se ating de procente, in schimb sa abroge intregul articol 11 din L. 80/1995 care este Statut al Cadrelor Militar si NU lege a pensiilor. Si cu asta ne-a capsat complet!

   Ștergere
 21. Mai da cat de nerusinat poate fi acest personaj,cum a ajuns ofiter un asemenea caracter,mai sustine ca ar fi facut si liceul militar,Doamneee,mare-i gradina ta...

  RăspundețiȘtergere
 22. Cei care nu mai aveti obligatii militare (cadre militere in retragere ) n-aveti nimic de pierdut. N-ati pierdut nimic pe lg 119/2010+OuG 1/2011 doar ati castigat, nu pierdeti nimic pe lg. 223/2015, probabil ca multi nici nu veti castiga nimic, cel putin cativa ani de aici in colo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atunci pentru ce a mai fost facuta legea 223,in forma ei,originala si promulgata. se spunea ca vrea sa fie o reparatie pentru cei 70 000 sacrificati pe altarul reducerii Armatei de la 320 000 de cadre la 70000 ,actual ,in scopul primirii in NATO,acuma de ce o dau la intors.Tot nesatuii sa profite ,asta vor? Mie mi s-a desfiintat regimentul ,n-am avut cum sa stau in Armata sa fac 30 de ani vechime precum cei din SMG ,care,vor sa ia ei tot potul.In alta parte nu mi s-a oferit ocazia sa ma mut deoarece s-au redus zeci de mii de functii.

   Ștergere
 23. @ All. Nu numai in M.A.I. se fac cereri de pensionare pe capete, ci si in M.Ap.N.!

  RăspundețiȘtergere
 24. Eu domnilor, am fost Maistru Militar cls a 1 a in Marina Militara .Am iesit la pensie du 25 ani vechime si ar fi trebuit sa beneficiez de recalcularea pensiei la implinirea varstei de pensionare. Acest lucru nu s-a mai intamplat deoarece D-l Basescu a binevoit sa iasa pe TV si sa spuna:"Cei ce au iesit anticipat sa ne mai lase in pace"Asa incat acum eu am pensia cam jumatate din cat au colegii mei...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ceva nu se leaga, nu ti-a fost recalculata pe L119/2010 sau 263/2010? Aceste legi simuleaza contributivitataea si ar trebui sa ai pensie similara cu un coleg care a fost in aceeasi grupa de munca cu tine si a avut aceeasi vechime.

   Ștergere
 25. In 2019 Romania va prelua pt prima data presedintia CE. Actualul guvern, nu trebuie privit decat ca o mana de elevi care fac practica in administratie. O parte dintre ei vor constitui nucleul celor 5000 de romani di conducerea CE. ciolosi, iohanis, etc. n-au nimic de a face cu NATO si nici cu SNAp.
  Daca pe diverse canale, in special externe se solicita cresterea cheltuielilor militare ale Romaniei, noi militarii de cariera trebuie sa ne pregatim pt orice situatie.

  RăspundețiȘtergere
 26. Toata bataia de joc din partea statului roman, la adresa cadrelor militare, active siin rezerva, au avut si au mai multe consecinte:
  - dorinta activilor de a parasi cat mai repede posibil SNAp
  - un dispret cel putin egal , cu dispretul statului roman, din partea cadrelor militare in rezerva.
  - lipsa totala din partea tinerilor de valoare, de a mai dori sa urmeze o cariera militara.

  RăspundețiȘtergere
 27. Cu sportivitate, in flancul de Est NATO.
  In 2012 aavut loc Campionatul European de fotbal din Polonia si Ucraina.
  Atunci s-au facut "recunoasterile" in teren, si au inceput formarea si dezvoltarea nucleelor pt actiunile viitoare.
  La inceputul lui 2014a avut locJocurile Olimpice de Iarna de la Soci, pilej pt Rusia de dezvoltare a unei infrastructuri foarte utile in desfasurarea unor actiuni militare ulterioare.
  Imediat dupa incheierea jocurilor olimpice de iarna s-aanexat Crimeiasi s-a destabilizat Ucraina si Moldova.
  In 2018 are loc Campionatul Mondial de fotbal in Rusia. Panaatunci, Rusia isi face delucru in Asia Mica.
  Dupa Campionatul Mondial din 2018, pt care Rusia ainvestit vreo 300-400 de miliarde de dolari, ne putem astepa la o uniune intre, rusi si islamisti, si actiuni militare pe tot flancul de Est al NATO.
  Atunci noi inca ne vom ocupa de aplicarea legii 223/2015.
  Oricum, nici rusi nici islamistii nu se vor opri in Romania.

  RăspundețiȘtergere
 28. Doi politisti pe un aeroport.
  - Mai, eu nu pot sa inteleg cum poate un terorist sa deturneze ditamai avionul care e asa de mare.
  - Mai tampitule, nu-l deturneaza cand e la sol, ci in aer sus cand se face mic de tot.
  Asta a fost un banc deoarece la Legea 223 ne fac baietii lui Coarna si ai lui Surugiu,exact cum pilotii civili i-au facut pe cei militari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In sfarsit ceva inteligent, ca de cretini suntem satui. Fain bancul.

   Ștergere
  2. ASA AU LUCRAT SI LUCREAZĂ ACOPERITII.
   PARCA NU AR FI DE CONDAMNAT DACA SUNT SI INTERESEAZA POLITISTILOR.
   CE FAC MILITARII ?
   CA ÎN 89 CAND AU VENIT MI LA APĂRARE CE CREDETI CA S-A INTSMPLAT?
   LE-A REDUS SALARIILE SOLDELE LA NIVELUL ARMATEI .
   CAND AM PROPUS SA SE FACĂ INVERS UN SEF A SPUS.LASĂ.SA.VADĂ.SI EI .....
   GANDIRE KAKI .

   Ștergere
 29. Mai oameni buni, voi pe ce lume traiti !!!??? Voi vreti pensii mai mari decat salariile !!!??? Auziti, daca ies cu 107 % ...se fura 7 % !!!???? dar daca iesiti cu 35 % cat iese un civil, cat se fura ???? Sa nu va fie cu suparare, dar intr-o tara cu pensia medie de 900 de ron, sa fie pensii de peste 10 000 asa cum au magistratii sau 8-9000 cum vor iesi militarii, putini este adevarat, acum, este normal ? Pai sa introduci sporuri de ore suplimentare si altele in calcul este ca la pilotii care inainte de pensie sareau de 5 ori pe zi cu parasuta !!! Se prefigureaza o noua GRECIE si la noi.....atentie la bugetul de pensii !!!! Sa fim realisti.......ma puteti si injura daca nu intelegeti exact ce vreau sa spun.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai frate ia o pauza si numai bate campii !!!

   Ștergere
  2. ***R-26500 de unde l-ai gasit pe ratacitul asta(Traian) ,o fi traian basescu sau traian ciurdarul lui cezar muci imprastiati pe toate bloagele si cu tot felul de IDuri???

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  4. @ Traian
   Traim pe lumea insotitoarelor de bord cu 80% pensie si a militarilor cu pensii civile. Adica in Romania. Ai inteles ?

   Ștergere
  5. Petre Padina,zis Traian,si eu care credeam ca ti-ai revenit.Trateaza-ti vacile ca toate sunt nebune.

   Ștergere
  6. STATI LINISTIT CA NU VA INJURAM .
   NU NE SIMTIM CONFORTABILI SA CONSTATAM CA CINEVA ARE O PĂRERE UIMITOARE FARA PIC DE ARGUMENTATIE.
   DE UNDE STITI CA NU SUNT BANI ?
   CE STITI DVS.SI NOI NU DESPRE BUGETUL DE PENSII ?
   NOI STIM CA NISTE CORIFEI AU INTRODUS CA REGULA PLATA UNOR PERSOANE CE NU AU CONTRIBUIT LA FONDUL DE PENSII .EX.MILITARII .S-A FACUT O IPOTEZA CA AU PLĂTIT DAR NU AU VENIT SI BANII DE LA.BUGETUL DE STAT SUMA CALCULATA DE LA 1900 TOAMNA PANA AZI CA DE ...MILITARII AR FI FOST CONTRIBUTORI.
   SIGUR MAI SUNT SI ALTE EX.PE CARE CIUMA PORTOCALIE LE-A COMIS PT.A PACALII PE UNII CA DVS. CA NU SUNT BANI .TREBUIA ALIMENTAT ROBINETUL CRINUTEI .
   DAR PT.UNCHESEI SUNT BANI ?
   NU L-AM VAZUT PE DORULET SAU CUM II ZICE SA SPUNA CEEACE ATI POSTAT DBS.
   OARE DE CE ? NU CRED CA MAI ....
   SA NU LUNGIM LUCRURILE DESI SUNT MULTE MULTE DE SPUS DACA VENITI CU O ARGUMENTATIE CAT DE CAT CANTITATIVA SI NU CALITATIVA
   O DISCUTAM CU PLACERE.
   CE ATI FACUT DVS.IN TERMENI INDULGENTI SE SPUNE CA.VA.DATI CU STANGUL ....SAU INVERS.
   SCUZE PTR.LIPSA UNOR SEMNE DE PUNCTUATIE DAR TEHNICA NU MA AJUTA .

   Ștergere
  7. Ei, de unde atata Traian.....este bunicul lui....tot imparat! Ce, nu te-ai prins?

   Ștergere
  8. @ Traian 9 martie 2016, 14:43. Nu ne este cu suparare! Facem ca tine, dar nici tie sa NU iti fie cu suparare:

   - daca TIE si familiei tale si la toti CIVILII, vi se impun aceleasi interdictii si restrictii de drepturi constitutionale si fundamentale precum militarilor. De exemplu: sa NU vi se aplice Codul Muncii, adica angajatorii sa va tina cat au ei chef pe zi pana la 24 de ore si 7 zile din 7, la munca, pe aceleasi salariu. Sa NU aveti voie sa va faceti firme, sa exprimati opinii politice, sa va faceti sindicate, sa faceti greva sau sa manifestati in strada. Si musai sa va mute statul cu serviciul ori de cate ori are chef de la Ana la Caiafa si de la Botosani la Slobozia - si de 2 ori pe saptamana! Bine?
   - mai este o smecherie: in caz de razboi/mobilizare, toti pensionarii militari - barbati si femei cu varsta pana la 63 ani, sunt concentrati sa moara pentru ... civilii aia pe umerii carora plangi! Cum adica, noi suntem mai fraieri? Dar civilii-pensionari cu varsta pana la 63 ani, de ce sa NU fie mobilizati? Ti se pare frumos ca o femeie-militar sa fie mobilizata la 62 ani, iar sotia ta sa mama ta - poate mai tinerele, sa stea cu cracii in sus la telenovele? Sau TU? Pe bune acum!

   Deci, baiete! NU te injura NIMENI? Dar cat timp NU introduci si civililor, fix aceleasi restrictii si interdictii de drepturi fundamentale si constitutionale ca la militari, precum si tuturor pensionarilor civili- inclusiv femeilor, obligatii dupa pensionare ca la militari, TU sa NU mai faci comparatii intre civili si militari? Bine?

   Ștergere
  9. Sigur, militarii sunt veniti de pe alta planeta, ei nu pot fi comparati cu nimeni !!! Apropo, politistii au sindicate ? pot manifesta in strada ? sunt platiti pentru ore suplimentare? cati civili nu stau peste program si bani ioc!!! Apoi, chestia cu exprimarea opiniilor politice ...!! sa fim seriosi, poate fiecare in afara programului sa exprime ce vrea. Din 1945 am uitat de razboaie si sper sa uitam si in urmatoarea 100 de ani.....MAI OAMENI BUNI, EU NU AM NIMIC IMPOTRIVA MILITARILOR, DAR SA SOLICITI O PENSIE MAI MARE DECAT SALARIU MI SE PARE O INEPTIE.........adica vezi ala iesie cu 116..ala cu 107...si pierde x % !!! Sa fim rezonabili, eu lucrez intre civili si va rog sa ma credeti ca nu ati vrea sa stiti ce cred ei despre pensiile noastre.Asa poate apare un nou boc sau basescu care sa le ia voturile mergand pe aplicarea caelorasi principii la calcularea pensiilor pt toata lumea.....sa nu va mire daca legea asta va fi suspendata sau inlocuita....

   Ștergere
 30. Camera Deputatilor este decizionala...asa ca mai e mult pana departe !!

  RăspundețiȘtergere
 31. Poate este o alta smecherie de adormire a vigilentei si inducere in eroare. Termenul de adoptare a legii pentru implementarea OUG 57/2015 este data de 14.03.2016. Amendamentele din comisii trebuiesc supuse dezbaterii plenului senatului si camerei deputatilor pina la aceasta data. Altfel legea va fi adoptata tacit conform prevederilor initiate de guvern prin OUG 57/2015 fara amendamente. Prin urmare mai sunt cateva zile pentru ca amendamentele aprobate de comisii sa fie discutate si votate in plenul senatului. Daca asa se vor desfasura evenimentele este ok si nu ne mai intereseaza adoptarea tacita din camera deputatilor unde ma indoiesc ca se va dezbate si vota aceasta OUG pina la aceasta data. Altfel toata dicutia pe acest subiect a fost doar o mare diversiune din partea politicienilor in cardasie cu acesti guvernanti!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Camera deputatilor chiar daca este camera decizionala, va vota sau nu forma aprobata de camera senatului.

   Ștergere
 32. Pt traian, urmasul lui traian basescu
  1. Daca iesi cu 107% ii treaba ta. Acum in Romania nu exista o prevedere legala cate sa stabileasca acest procent
  2. La militari nu s-au platit, nu se platesc si nu se vor plati orele suplimentate
  3. Tu nu cred ca faci fata in SNAp dar daca ai copii sau nepoti, dai la armata, si atunci vei vedea ce salarii au si la ce pensii vor ajunge
  4. In legatura cu magistratii, sun-o pe codruta, la bilant o zis ca accepta si critici.
  5. Cand abordezi un domeniu, in speta pensiile militare, ar fi cazul sa citesti, asta nu inseamna obligatoriu ca vei si pricepe.

  RăspundețiȘtergere
 33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 34. ***R-26500,avem ,aici ,printre noi un prostanac,unul singur, care face pe smecherul,se imbraca de fiecare data cu alta vigana (cioarsa de rochie) ieftina ,dar cu aceiasi gaci si crede ca nu-l recunoastem. Peste tot sustine aceiasi ineptie"cum ar putea fi o pensie mai mare decat "un salariu"(spune prostu'),chestia este, cam ce intelege el prin SALARIU,dar nu trebuie sa ne consumam neuronii cu asemenea tampenii-da-i peste nas,adica "da-i cezarului ce-i al cezarului"--un sut in dos ca sa-i fie cu folos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca ai nevoie de recuperare. Daca esti rezervist trebuie sa intelegi ca nu este ca in armata......pot fi si altii cu alte pareri. Poti sa faci prost pe cine vrei, este democratie, insa sa te fereasca Dumnezeu de prostu cu mintea odihnita.....

   Ștergere
 35. Au fost cateva interventii la avocatul poporului pentru a inainta spre analiza OUG 57art 40 la CCR,cum a ramas?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. CA SI CAND NU S-A INTREPRINS NIMIC.
   SE PARE CA DL.GROOAN A FOST LUAT PESTE PICIOR DE CATRE CIORBEA.
   CONCLUZIA ....SA FIM UNIȚI.

   Ștergere
  3. Col. Avocat/Cluj a facut sesizare in scris! Ciorbea analizeaza si trimite la CCR!

   Ștergere
 36. Toate acțiunile de modificare a Legii 223/2015 prin OG 57/2015, au ca scop și susțin aceiași ,,inepție", cum ar putea fi o pensie mai mare decât "un salariu".
  Ministerele și guvernanții au impus această barieră și în negocierile cu reprezentanții rezerviștilor și sindicaliștii. Urmează să vedem în acest context cam ce aberație de lege o să rezulte, asta dacă se va modifica ceva. Dispoziția este ,,dați speranțe, dar nu modificați nimic,,. Pensionarii în plată trebuie să rămână plafonați la ce au, iar cei ce vor ieșii în viitor, să fie plafonați la un nivel care să nu depășească anumite calcule bugetare. Dacă nu se vor iniția acțiuni de genul celor menționate de R-26500, privind pichetarea unor instituții, nu văd nici-o modificare în modul de abordare a pensionarilor militari, de către ministeriabili și colonialiști.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. PAI...SA SE ANALIZEZE OPORTUNITATE CA OMM SAU CUM II ZICE SA PRODUCA EFECTE SI LA ACTIVI SI ATUNCI ESTE OK.
   OMM ATUNCI CE SEMNIFICATIE MAI ARE DACA NU PRODUCE EFECTE NICI LA ...NICI LA....

   Ștergere
 37. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Si militarii cu tot cu familiile lor reprezinta o categorie de votanti numerosi, asa ca mai lasa strambele astea de 2 lei.

   Ștergere
  3. Eu citesc cu f mare atentie analizele alea economice si de finante....pt ca sunt f concrete! Dorm cu ele sub perna!.....pentru ca le scrie cu sarg!

   Ștergere
 38. Ultima sansa este interventia directa la deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci. A fost afisata pe facebook o lista cu adresele de la cabinetele parlamentare din colegiile din teritoriu. Adresarea de petitii cu argumente juridice cat mai convingatoare, cat mai multe petitii scrise si sustinute verbal, constituirea unei delegatii reprezentative pe categorii de forte, care sa participe la lucrarile comisiei si chiar in plenul Camerei deputatilor. Suruiu Iulian poate intra in comisii si in plenul Parlamentului si noi militarii nu avem acces? Problema este ca aceasta situatie ne-a prins cu pantalonii in vine, neorganizati, fara reprezentativitate (Gropan reprezinta SGV, dar pe maiorii si Lt. col. chiar si Col. disponibilizati cine-i reprezinta? Ori astia pot muri de foame sau de ce nu sa cerseasca pentru ca n-au facut circ atunci cand s-au desfiintat unitatile.

  RăspundețiȘtergere
 39. @R....
  Eu zic sa faci tu o lege cum iti convine tie si sa o aprobam noi aici.
  Acum, pe bune, daca si in forma asta tot mai ai comentarii, cred ca e cazul sa te cauti la cerebel. Asa numai ca sa carcotesti, sa nu dai faliment cu blogul, e de porc. Si daca ar plafona la 100% cu tot cu CPS si OMM si tot ar fi excelent.Dar sunt convins ca OMM va fi in afara plafonarii, deci vom avea un maxim de 120%. Case closed, cum ar spune tembelul ala din Piatra Neamt. Eu zic sa-ti dea tie 500% procent de baza , cu plafonare la 800%, ca noi restul ne multumim cu 80% si 100%.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ...ciobanas cu trei slute de oi?

   Ștergere
  2. @ Esti muzicant cumva? Nu stii sa faci niste calcule minore? Citeste ultimele 3 exemple din material. Mai ales pe ultimul si penultimul. TU ori daca ai [65% initiere si 85% plafonare + pensia suplimentara + OMM], ori daca ai [80% initiere si 100% plafonare (pensia suplimentara si OMM oricum nu ti se mai aduga intrucat oricum ajungi la 100% si fara ele], tot CUANTUMUL de acum il vei avea in plata. In primul caz, intrucat desi iti va iesi la recalculare o pensie mai mica, iti va ramane in plata actualul cuantum care e mai avantajos. In ultimul caz, intrucat NU iti poti depasi actualul cuantum, intrucat 100% e de fapt actualul tau cuantum.

   Papagal esti, tata! NU pricepi deloc ca daca pleci de la 80% si ramai cu plafonare la 100%, iti bagi ..ula in ea si de pensie suplimentara si de OMM ca NU iti mai folosesc la nimic? Ia spune cati ani ai de vechime cumulata si iti fac calculul pe loc! Sa vezi ca asa este!

   Ștergere
  3. Timpul ne va arata care dintre noi doi este papagal. Mie imi este deja clar. Cat despre muzicanti, nu am nici o legatura dar mi se pare o meserie foarte onorabila si extrem de cautata in Romania. La mine calculele ies foarte bine. La tine, ghinion, cum ar spune cineva, "nu spui cine, persoana importanta". Asta-i viata. Cand aveau altii pensii de doua sau trei ori mai mari ca a mea, pentru cativa ani in plus lucrati nu a sarit nimeni in sus sa protesteze. Asta nu inseamna ca nu-ti dau dreptate in privinta OMM, care este corect sa nu intre in plafonare. Dar nu fi naiv sa crezi ca se va renunta la plafonare.

   Ștergere
 40. vezi aici propuneri de amendamente facute de colegii de lupta sindicala.RUSINE
  http://www.snppc.ro/stire.php?id=435&idu=com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cek de la SNPPC si-au tradat de mult politistii.Gruia e omul serviciilor si ii prosteste pe politisti in fata.

   Ștergere
 41. @R.........
  Referitor la :
  "Daca si protejeaza pe cineva OUG 57/2015? Da! Pe "gonflatii lui Oprea"! Este vorba despre acel grup de cateva sute - poate mii de persoane, cu acele pensii majorate in baza L. 119/2010 de 5-7 ori! La orice recalculare, li s-ar prabusi pensiile daca NU ar fi cuantumul mai avantajos! Insa, NU trebuie sa ii acuzam si sa cerem acum sa le taie/diminueze pensiile."
  Ba da, daca s-au comis infractiuni sa li se taie pensiile. Daca noua ne-au taiat pensiile legal calculate, niste pensii calculate gresit automat trebuie corectate. Aici e diferenta intre noi, tie ti se par normale golanelile, dar nu esti de acord cu lucruri de bun simt, cum ar fi planonarea pensiilor la 100%.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre "gonflati" am zis doar sa nu fim negri in cerul gurii cum au fost altii cu noi! Nu cu nu ai avea dreptate.

   Cat priveste faza cu plafonarea la 100%, TU inca nu intelegi magaria. La faza asta, pentru majoritatea devin egale cu zero si contributia la pensia suplimentara si OMM. Cum sa iti desenez sa pricepi? Sa luam un caz clasic: un pifan a lucrat 25 ani efectiv (pe aici se invart majoritatea pensionatilor), din care 22 ani in CS si 3 ani de scoala in CN. Rezulta ca are vechimea cumulata de 36 ani. Este o vechime cumulata frecvent intalnita. Are OMM 15% caz frecvent intalnit (intrucat are 20 ani de cascheta). Are 9% contributie pt. pensia suplimentara - caz frecvent intalnit. Si acum sa bagam aritmetica!

   - 80% pt. 25 ani
   - plus inca 11% pt. diferenta de 11 ani pana la 36 ani de vechime cumulata. Cat face in total? 91%, da?
   - plus 9% pt. pensia suplimentara? Cat fac? 100%, da?

   Bravo! Da' OMM cu cei 15% unde il mai bagi? Il arunci la gunoi? Ca ai ajuns deja la 100%! Iti arunci OMM pur si simplu la gunoi? Pai TU asta faci de fapt cand sustii? Ti se pare de bun simt sa iti arunci OMM la tomberon cu tot cu cei 15% aferenti? MIE NU MI SE PARE DELOC DE BUN SIMT!

   Si atentie ca am fost realist in exemplu! Este unul mediu intre vechimea cumulata minima care nu poate fi sub 28 ani la nimeni (un pensionat cu fix 20 ani vechime care a lucrat in CS mai putin scoala) si vechea cumulata maxima care poate ajunge si la 60 ani in cazul celor care au lucrat exclusiv in AC.

   Sa luam si cazul minim? 20 ani la limita, 17 in CS si 3 ani scoala in CN. Total vechime cumulata: 29 ani rotund. Ii dam doar 6% la pensia suplimentara si 10% OMM. Si acum ii bagam si lui aritmetica!

   - 80% pt. 25 ani
   - plus inca 4% pt. diferenta de 4 ani pana la 29 ani de vechime cumulata. Cat face in total? 84%, da?
   - plus 6% pt. pensia suplimentara? Cat fac? 90%, da?
   - plus 10% OMM. Cat fac? Hopa! 100%, da?

   Da mestere, in ultimul exemplu s-a potrivit la FIX chestia cu 100% fara sa ii mai taie nimeni din contributia la pensia suplimnetara si din OMM? Dar ce ne facem ca exemplul asta este la limita? Ca doar nu toti avem 29 ani vechime cumulata, 6% la pensia suplimentara si 10% OMM? Sunt care au si 30 si 40 ani vechime cumulata, dar si 9% pt. pensia suplimentara, dar si 15%-20% OMM? Cu astia ce facem? Le taiem asa din vechimea cumulata sau din pensia suplimentara sau din OMM, doar sa NU depaseasca 100% si sa fie egali cu ala cu 29 ani vechime cumulata si 10% OMM?

   Macar acum iti este clar? Daca vrei iti si desenez. Plafonarea la 100% incluzand contributia pt. pensia suplimentara si OMM, este FURT! Plafonarea poate fi acceptata la 100%, insa fara a include contributia la pensia suplimentara si OMM! Cu toate ca si in acesta varianta se da cu barda in vechimea cumulata a celor cu mai mult de 45 ani vechime cumulata (nu sunt multi, dar sunt). Pai de ce sa nu aiba drept oamenii la inca 1% pt. anul 46 vechime, inca 1% pt. anul 47 si tot asa? Ca vrei TU?

   Ștergere
  2. Daca se include OMM in plafonare, sunt de acord cu tine ca e furt. In rest, stai linistit ca le am si eu cu desenatul. Doar ca nu ma apuc de desenat pana nu stapanesc problema.Cum nu ai stapanit tu problema cand ai sfatuit oamenii sa trimita adeverintele cu vechimea acumulata dupa trecerea in rezerva dupa 01.01.2016. Rezultatul? CPS nu a luat in calcul decat cererile inaintate pana la 31.12.2015. Dupa 01.01.2016 nu se mai valorifica vechimea in sistemul public decat la implinirea varstei legale din sistemul public de pensii.

   Ștergere
  3. Lui îi este clar, dar la condițiile pe care le îndeplinește îi și convine. Nu vezi că nu a răspuns ce vechime are. Se pare că se încadrează în ultimul exemplu și lui îi pică ,,la fix". Lupta lui era ca baza de calcul să plece de la 80% și să poată ajunge la 100%. Acum nu îl mai doare de cei de care îi explici că sunt furați. El este un fericit, nu unul furat.

   Ștergere
  4. @ cip dragos 9 martie 2016, 19:56.

   1]. Stai sa ne limpezim! Deocamdata NU cunoastem raportul Comisiei de Buget. Inca NU a aparut public. Ci doar informatiile astea: http://federatiapolitistilor.ro/amendamente-oug-57-din-2015-privind-legea-pensiilor-militare/. In care la pct. 3 scrie negru pe alb ca OMM intra in ... 100%.

   2]. In ceea ce priveste sugestia de care ma acuzi, era vorba de niste discutii, nu? Am sa le revad sa realizez exact ce s-a intamplat. Problema cu stagiile ulterioare NU este clara nici acum! Daca trimiteai adeverinta inainte de 01.01.2016, situatia era astfel:

   - iti marea vechimea, inutil in cazul meu, am 40 ani cumulata (nu pt. ca sunt extraordinar de in varsta, ci pt. ca am lucrat mult timp in AC) si NU imi mai mai folosea niciun an in plus intrucat L. 223/2015 in original limita la 100% posibilitatea de a valorifica orice an vechime peste 40 de vechime cumulata.
   - la marirea pensii contributive aflate in plata pana la 01.01.2016. Iar NU am inteles la ce imi folosea, intrucat in conditiile L. 223/2015 in original, cu OMM calculat in afara de cei 100%, oricum imi depaseam contributiva oricate stagii ulterioare as fi valorificat inainte.

   Reluam in alt comentariu!

   Ștergere
  5. @ cip dragos 9 martie 2016, 17:24. Si acum sa limpezim treaba cu vechimea in rezerva. Zici ca ai predat dovezile dupa 01.01.2016 si ti s-a dat cu flit? Dar la 01.01.2016 era in vigoare OUG 57/2015, este? Sa citim: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_57_2015.pdf!

   Art. 40 pct. 21. Articolul 109 se modifică şi va avea următorul cuprins:

   (5) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se cuvin începând cu luna următoare depunerii documentelor şi se acordă în termen de cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la casa de
   pensii sectorială competentă.

   (6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii".

   Clar, nu? Mai ales ultimul articol care spune clar ca daca TU ai depus documentele pana la recalculare - si afirmi ca le-ai depus, recalcularea nefiind inca efectuata, la recalculare ti se iau in considerare stagiile ulterioare, deci si vechimea lucrata dupa ce ai trecut in rezerva.

   In concluzie, cineva te-a pacalit! Nu esti singurul! Si pe mine m-a pacalit cineva la telefon care zicea sa EU trebuie sa solicit direct la arhive o adeverinta de la un curs care sa confirme ca la acel curs am desfausrat activitati pt. AC. Si apoi sa o predau la CMJ. Cand de fapt, M. 123/2015 zice negru pe alb ca EU trebuie sa cer CMJ sa scoata de la arhive adeverinta care imi este necesara! Fapt pt. care le-am trantit o cerere cu confirmare de primire in care le-am precizat si articolul din M. 123/2015 prin care le atrageam atentia ca e sarcina lor sa imi scoata adeverinta.

   Prin urmare, ori te-a prostit cineva, ori cine stie ce oi fi cerut tu pe acolo!

   Ștergere
  6. @R......
   Nu m-a prostit nimeni cu nimic, stai linistit. Eu mi-am valorificat vechimea si am beneficiat si de pensie pentru perioada lucrata in viata civila. Dar sunt colegi care au aprimit adresa scrisa ca vechimea nevalorificata pana la 01.01.2016 se valorifica in sistemul public la implinirea varstei legale. Verifica daca nu crezi. Cat despre calcule, mi le fac singur, cred ca sunt ceva mai calificat ca tine. Cat despre plafonare, am spus clar ca nu sunt de acord sa includa si OMM, deci nu-mi rastalmaci vorbele. Stiu ca ti-ai dori sa primesti 150% pensie, iti urez succes s-o obtii. Dar hai sa nu aberam si sa spunem ca e rau sa avem si noi procent de 80%, la fel ca grefierul si stewardesa.

   Ștergere
  7. @ cip dragos 9 martie 2016, 22:34. Deja o intorci rau de tot! Sunt sigur ca esti mai destept si mai frumos ca mine. Numai ca sustii ceva in numele unor colegi de care ai auzit ... Ce? Eu ti-am dat articolele! Daca au primit astfel de raspunsuri, asta e motiv de demisie a Directorul CPS si a altora!

   Eu zic sa NU te mai aprinzi usor pe ce ai auzit de la ...colegi! Iti dau exemplu? Eu si inca vreo 30-40 am fost obiect al L. 125/2014 (restituiri drepturi de pensie). Toti am facut cerere de restituire. Fiecare in legea lui, EU am primit lovelele, ceilalti NIMIC. Ba au primit si un raspuns la misto. Care era faza? Am cerut o cerere sa vad ce au scris ei pe acolo! Si scriau orice, dar fara sa faca nici macar o referire la L. 125/2014 care era de fapt baza legala! Facuse un fraier o cerere dupa niste stiri de la TV sau de la coltul strazii, ceilalti au copiat-o - ceva in genul ca vor lovelele retinute ca asau au auzit ei ca trebuie. Iar CPS i-a luat pe drept la misto! In final, cand le-am aratat plicul cum prima transa, s-au trezit din reverie. Si le-am dat eu cererea mea, au copiat-o si si-au primit si oamenii banii!

   Asa si cu prietenii tai! Nu cumva or fi tot aia ai mei? De aia ti-am spus sa fii atent la ce dracu' au scris pe acolo! Ca avem si noi prostii nostri, cu carul chiar!

   Ștergere
  8. Daca imi permiteti sa intervin si eu cu o precizare. Stagiile din civilie nevalorificate pana la 31.12.2015 pot fi valorificate incepand cu 01.01.2016 in sistemul public de pensie. Atentie. nu la implinirea varstei legale, cum spune dl cip..., ci la fel ca pana acum, adica cum au fost valorificate anual la casele sectoriale militare. De ce ? pentru ca suntem pensionari pentru limita de varsta si la fel ca orice alt pensionar civil care lucreaza peste varsta legala de pensionare, vechimea se valorifica la casele sectoriale civile. Legea 119 precizeaza la inceput ca pensiile aflate in plata la data de 31.12.2010 devin pensii pentru limita de varsta. Conform legilor in vigoare stagiul adaugat are ca baza de calcul vechimea completa stabilita legal, in cazul militarilor pensionati pana in 2010 ea este de 20 de ani. Parerea mea este ca dupa obtinerea punctajului, trebuie luata o adeverinta de la casele miltare de pensii in care sa se precizeze vechimea valorificata de ei.....pana la data de ....pentru a sti casele civile de unde se pleaca in calculul stagiului adaugat. Atentie, recalcularea pensiilor militare se face la vechimea avuta la trecerea in rezerva. Cea adaugata ulterior in civilie, pana la 31.12.2015, va fi platita in continuare de casele de pensii militare. Toate bune,

   Ștergere
 42. OBSERVATORUL MILITAR Nr.1/6-12 ianuarie 2016
  PRECIZĂRI REFERITOARE LA INTRAREA ÎN VIGOARE A LEGII NR. 223 - 2015 PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT
  Exemplu de stabilire a cuantumului pensiei:
  • militar care iese la pensie, la cerere, cu reducerea vârstei de pensionare; vechime efectivă: 28 de ani; • a lucrat în condiţii deosebite 20 de ani (1an şi 3 luni pentru fiecare an lucrat: 20 x 1,25 = 25 de ani) şi în condiţii normale 8 ani; • vechime cumulată: 25 + 8 = 33 de ani; • peste 25 de ani de activitate: 8 ani x 1% = 8%; • a cotizat la fondul pentru pensie suplimentară şi buget peste 25 ani: 9%; • total procente din baza de calcul: 65+8+9 = 82%, la care se adaugă procentul pentru ordinul Meritul militar.
  • militar care iese la pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare: 57 de ani şi 8 luni, cu 36 ani vechime efectivă, din care 20 de ani în condiţii speciale (1 an şi 6 luni pentru fiecare an lucrat: 20 x 1,5 = 30 de ani) şi 16 ani în condiţii deosebite (1 an şi 3 luni pentru fiecare an lucrat: 16 x 1,25 = 20 de ani ); • vechime cumulată: 30 + 20 = 50 de ani; • peste 25 de ani de activitate: 25 de ani x 1% = 25%; • a cotizat la fondul pentru pensie suplimentară şi buget peste 25 de ani: 9%; • total procente din baza de calcul: 65+25+9 = 99%, dar se plafonează la 85%, la care se adaugă procentul pentru ordinul Meritul militar.
  Comisia pentru buget a Senatului modifică și spune ,, pentru cel puţin 25 de ani beneficiezi, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul,pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul ”la care se adaugă procentul pentru ordinul Meritul militar.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numai un pic sa ne intelegem! Este vorba de ultima parte. Aici [http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19515] este legea la senat. De unde stii ce a modificat Comisia pt. Buget la Senat daca NU a aparut raportul? Sau unde este acel raport daca inca NU am aflat de el? Pe site-ul Senatului [http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19515] NU a aparut inca! Deci?

   Ștergere
  2. DAR IN MODIFICARILE PROPUSE LA COMISIA DE APARARE ....UNDE SEMNASE DEJA DOBRITOIU SE SPECIFICA FAPTUL ÇĂ P.ŞUPLIMENTARA SI OMM INTRA IN
   BAZA DE CALCUL .

   Ștergere
 43. @R....
  Referitor la :
  Asa cand protestezi civil cu vuvuzeaua in gura, NIMENI NU stie ca niste militari protesteaza intr-un stat NATO! Stii cum gandesc astia? " - Da, sunt unii protestatari pe acolo care zic ar fi militari romani in rezerva/retragere, dar NU este decat o manipulare, chestie de partide, joc politic etc. etc". Si gata, s-au linistit si NATO si Europa si SUA!

  Dar daca, apari imbracat in uniforma mozaic cu bereta pe cap in bocanci si fara vuvuzea in gura, tuns, barbierit, pichetand in tacere cu mainile la spate sediul M.Ap.N., ambasada SUA sau Comandamentul NATO, in cateva minute atat imaginea, cat si stirea, fac inconjurul lumii! Abia atunci intra in transa si ai nostri, de la presedinte la cine vrei. Pentru ca NU vor sa se afle in lume si nici macar in tara, ca asa ceva se poate intampla intr-un stat NATO si european!
  In concluzie, problema se poate rezolva tot prin protest - la care NU mai conteaza nici macar numarul, ci doar impactul.

  Aici ai perfecta dreptate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect .Doar protestul in fata ambasadelor rezolva problemele noastre.Dar Dogaru nu vrea.De ce?

   Ștergere
  2. Habar n-am. Sa-l intrebam pe Dogaru...

   Ștergere
 44. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Scroafa-i moarta'n popuşoi !
  Daca amendamentele propuse la Senat se aproba .. si daca acele amendamente se aproba si de catre Camera Deputatilor ... treaba devine cotoioasa ...

  Legea pensiilor militare a fost facuta , la inceput , de baieti din MApn ...
  Pe urma au intervenit ziaristii lui Neacsu si calexandrii , toti sub directa coordonare si supraveghere a sindicatelor din politie... si au bramburit legea ...
  In parlament s-au confruntat toate acele "tendinte" si a iesit asa cum a iesit ...

  Cineva si-a dat seama ca , cel putin la politisti , pensiile vor fi imense ...
  Au bagat , pe şestache , acel art.40 in oug 57/2015 ... micsorarea pensiilor prin procentele 65 - 85% ... si eliminarea unor elemente din baza de calcul a pilotilor , scafandrilor ...
  Cauza pensiilor imese la politisti : includerea in baza de calcul a j'de mii de sporuri ... Sporuri care nu exista la militarii-militari (militarii kaki) ...

  Civilii din sindicatele politistilor civili reusesc o noua victorie in definirea pensiilor militarilor ... In una din comisiile Senatului se aproba niste amendamente care stabilesc limitarea pensiei la 100% din total : vechime + contributie la fondul pentru pensia suplimentara + majorare pentru OMM(SOSP) .
  Initial propunerile pentru aceste amendamente au fost prezentate de sindicatul agentilor de politie ... al lui Surugiu ... http://www.snapromania.ro/comunicat_948_amendamente_oug_57_…

  Astazi se lauda , cu victoria admiterii acelor amendamente , SNPPC-ul lui Coarna ...
  http://www.snppc.ro/stire.php?id=435&idu=com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru asta, cei de la circulatie nu trebuie sa-i mai opreasca-n trafic, pe ei si pe rudele lor, cinci randuri de neamuri!
   E de bine, Godina? :-)

   Ștergere
  2. Macar sa treaca amendamentul .

   Ștergere
  3. Mos Alecu ala e dubios si bate campii..

   Ștergere
 45. Daca veti intra pe site-ul SNPPC veti gasi urmatoarea temere a d-lui Coarnă:
  În ultima vreme s-au lansat foarte multe zvonuri cu privire la Legea nr. 223/2015 care au creat o stare de nelinişte în rândul personalului care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Neoficial, din anumite surse, am aflat că se încearcă modificarea legii în sensul că procentul din care se pleacă să fie 45 % (în prezent 65%), iar vechimea cumulată să fie ridicată la 30 sau 35 de ani (în prezent 25 ani).

  RăspundețiȘtergere
 46. @ All. Apropo de interventia userului "cip dragos 9 martie 2016, 17:24" care in mod evident NU intelege de ce atacam plafonarea la 100%. Atentie, atacam plafonarea la 100% in conditiile in care contributia la pensia suplimentara si OMM intra cu japca in aceasta plafonare. Ca daca plafonarea este la 100% fara contributia la pensia suplimentara si OMM care se ataseaza la cei 100%, atunci este OK!

  Va invitam sa cititi exemplele de mai jos sa vedetu unde conduce plafonarea la 100% cu tot cu contributia la pensia suplimentara si OMM bagati in cele 100%! Calculele sunt sumare, nu ne agatam de virgule sau ca la procent calculat din alt procent, rezultatele reale dau cu 1% plus sau minus. Asadar:

  1]. Sa luam un caz clasic: un pifan a lucrat 25 ani efectiv (pe aici se invart majoritatea pensionatilor), din care 22 ani in CS si 3 ani de scoala in CN. Rezulta ca are vechimea cumulata de 36 ani. Este o vechime cumulata frecvent intalnita printre pensionarii militari. Are OMM 15% caz de asemenea frecvent intalnit (intrucat are 20 ani de cascheta). Are 9% contributie pt. pensia suplimentara - caz tot frecvent intalnit. Si acum sa bagam aritmetica!

  - 80% pt. 25 ani
  - plus inca 11% pt. diferenta de 11 ani pana la 36 ani de vechime cumulata. Cat face in total? 91%, da?
  - plus 9% pt. pensia suplimentara? Cat fac? 100%, da?

  Bravo! Da' OMM cu cei 15% unde il mai bagam? Ca omul a ajuns deja la 100%? Il aruncam pur si simplu la gunoi? !

  2]. Si acum un exemplu pt. cea mai mica vechime cumulata posibil a exista in practica. Un pensionat cu 20 ani la limita, 17 in CS si 3 ani scoala in CN. Total vechime cumulata: 29 ani rotund. Ii dam doar 6% la pensia suplimentara si numai 10% OMM (pt. 15 ani de cascheta). Si acum ii bagam si lui aritmetica!

  - 80% pt. 25 ani
  - plus inca 4% pt. diferenta de 4 ani pana la 29 ani de vechime cumulata. Cat face in total? 84%, da?
  - plus 6% pt. pensia suplimentara? Cat fac? 90%, da?
  - plus 10% OMM. Cat fac? Hopa! 100%, da?

  DA, spre deosebire de primul exemplu, in ultimul exemplu s-a potrivit la FIX chestia cu 100% fara sa ii mai taie nimeni din contributia la pensia suplimnetara si din OMM? Dar ce ne facem ca exemplul asta este la limita? Ca doar nu toti avem 29 ani vechime cumulata, 6% la pensia suplimentara si 10% OMM? Sunt care au si 30 si 40 ani vechime cumulata sau mai mult, dar si 9% pt. pensia suplimentara, dar si 15%-20% OMM? Cu astia ce facem? Le taiem asa din vechimea cumulata sau din pensia suplimentara sau din OMM, doar sa NU depaseasca 100% si sa fie egali cu ala cu 29 ani vechime cumulata si 10% OMM?

  In concluzie, plafonarea la 100% incluzand contributia pt. pensia suplimentara si OMM, este FURT! Plafonarea poate fi acceptata la 100%, insa fara a include contributia la pensia suplimentara si OMM! Cu toate ca si in acesta varianta se da cu barda in vechimea cumulata a celor cu mai mult de 45 ani vechime cumulata (nu sunt multi, dar sunt). Pai de ce sa nu aiba drept oamenii la inca 1% pt. anul 46 vechime, inca 1% pt. anul 47 si tot asa? E dreptul lor pana la urma!

  Speram ca exemplele sunt relevante! Nici in Coreea de Nord NU s-ar putea egala 2 pensii la 100%, in conditiile in care cei 2 subiecti au vechimi totale/cumulate diferite, contributii diferentiate la pensia suplimentara si procente pt. OMM tot diferite!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu înteleg de ce m-ai contrazis cînd am spus treaba asta si ca asa iese ca la ”Turnul Babel”. Nu cred ca rezista si nu o spun cu dusmanie sau invidie.

   Ștergere
  2. Ca fapt divers, poate exista o vechime si mai mica. Caz extrem! Unul pensionat pe L. 164/2001 cu doar 10 ani in armata cu tot cu scoala si 10 in civilie. Efectiva este de 20 ani. La cumulata insa a pus-o rau de tot! Are doar 7 ani in CS, 3 ani scoala in CN si 10 ani in civilie tot in CN. Asta ar avea vechimea cumulata de 24 ani cu indulgenta. Poate sa NU aiba pensie suplimentara deloc (dupa 2001 NU s-a mai contribuit la o astfel de pensie). Si NU are OMM avand sub 15 ani de cascheta. Pensia lui fiind 79% All Inclusive (din 80% scadem 1% intrucat nu are 25 ani cumulata)!

   O situatie asemanatoare poate fi intalnita si la vechimi in munca mai mari, dar cu o vechime la limita in armata de numai 10 ani sau in cazul celor care se vor pensiona pe viitor de numai 15 ani in armata.

   Exemplele mentionate determina inca o data faptul ca pensia suplimentara si OMM NU trebuie incluse in plafonarea de 100%. Ci trebuie atasate distinct la pensie, fiind drepturi care difera de la persoana la persoana si care trebuie valorificate distinct in afara acelei plafonari de 100%!

   Ștergere
  3. Daca mai atacati mult plafonarea, poate ne linistesc astia si abroga legea si ramanem "inghetati" pana la "iesirea naturala din sistem". Daca faci ca militianul Huhu si vrei sa fie toti de acord numai cu parerea ta, atunci ok. Succesuri !

   Ștergere
  4. @ cip dragos 9 martie 2016, 22:56. Am dat special UPDATE la material pentru tine! Nu ai cum sa NU ataci plafonarea! Rezulta din Update!

   Ștergere
  5. Stiu ca ai dreptate in principiu, dar sincer nu cred ca se va renunta la plafonare. Ar fi mai pragmatic sa ramana OMM in afara plafonarii si astfel sa faca diferenta in raport cu vechimea. Dar nici sa ajungem la diminuarea procentului, numai ca sa facem iar pensii de cinci ori mai mari la vechimi de numai o data si jumatate mai mari. Parca nici asa nu-i corect, ce spui Mihaela?

   Ștergere
  6. @ cip dragos 9 martie 2016, 23:44. Capos esti! Macar pari sa fi inteles acum cum sta treaba! TU ai plecat de la ideea ca OMM se ataseaza separat. Ei, nu! Stirile de la Radio Șant spun insa ca NU! In varianta cu 65%, OMM se ataseaza separat la 85%. In varianta cu 80%, OMM este inclus in plafonarea de 100%. TU nu vezi ca rezultatul final este tot cam acelasi? Asta era toata faza!

   Ștergere
 47. Daca veti intra pe site-ul SNPPC veti gasi urmatoarea temere a d-lui Coarnă:
  În ultima vreme s-au lansat foarte multe zvonuri cu privire la Legea nr. 223/2015 care au creat o stare de nelinişte în rândul personalului care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Neoficial, din anumite surse, am aflat că se încearcă modificarea legii în sensul că procentul din care se pleacă să fie 45 % (în prezent 65%), iar vechimea cumulată să fie ridicată la 30 sau 35 de ani (în prezent 25 ani).

  RăspundețiȘtergere
 48. 80% pt. 25 ani
  - plus inca 4% pt. diferenta de 4 ani pana la 29 ani de vechime cumulata. Cat face in total? 84%, da?
  - plus 6% pt. pensia suplimentara? Cat fac? 90%, da?
  - plus 10% OMM. Cat fac? Hopa! 100%, da?
  Nu credeti ca baza de calcul porneste de la 80-1%x5 ani pana la 25?Deci 75% iar rezultatul este mai dezastruos,nu are 100%

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oare? OUG 57: " Art. 29 MODIFICAT (2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime CUMULATA de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din ACEASTA VECHIME (ADICA DIN VECHIMEA CUMULATA)".

   Si sa ai dreptate, exemplul este oricum la limita: 20 ani efectiva, 29 cu tot cu grupe, 6% din 9% maxim posibil pensie suplimentara si doar 10% din maxim 20% pt. OMM? Posibil a exista, dar este caz rar!

   Ștergere
  2. Nu stiu de ce unii colegi trateaza cu asa usurinta procentele pentru OMM sau PS, este o problema strict de matematica. In exemplul de mai sus @gh.stramb calculeaza gresit cuantumul, adunand la 84% si 6% de la PS, si 10% de la OMM. Pensia totala este alcatuita (sau ar trebui) din pensia militara de serviciu (cate procente rezulta din calcul ca + sau - fata de pragul de pornire) + pensia suplimentara (ca d'aia ii zice suplimentara) din pensia militara de serviciu + procentele pentru OMM (conform Legii nr. 80/1995, este un adaus la pensia militara de serviciu). De exemplu, daca baza de calcul este de 4.000 lei (doar de dragul exemplului), 84% reprezinta 3.360 lei. La suma asta trebuie adaugat 6% pentru PS din 3.360, adica vreo 202 lei, plus 10% pentru OMM, adica 336 lei (tot asa, calculata fata de ), rezultand pensia totala de 3.898 lei. Care suma este sub baza de calcul cu 2,54%. Nu trebuie adunate procentele pentru OMM si PS pentru ca ele se aplica la altceva decat baza de calcul. In cazul nefericit cand PS se baga in limitare, atunci 84% + 6% = 90%, care din 4.000 lei, baza de calcul, inseamna 3.600 lei pensie militara de serviciu. La asta se adauga 10% pentru OMM, care este de 360 lei, deci total pensie va fi de 3.600 + 360 = 3.960 lei. Nici asa nu rezulta 100% ca in adunarea lui @gh.stramb.

   Ștergere
  3. @ Denim Denis 9 martie 2016, 22:51. Nu are nicio vina, de la mine a plecat discutia. Am si precizat ca NU ma raportez la sume, ci la procente, intrucat este mai usor de urmarir ce se intampla. Am si precizat ca poate exista o eroare procentuala, iar tu ai ajuns la 2.54% in minus. Ceea ce este OK!

   Ștergere
 49. Am citit cu atentie, informarea Agerpres.
  Toate procentele se refera la baza de calcul, dar nimic nu se spune, ce s-a intamplat cu baza de calcul. Este posibil ca aceasta crestere a procentelor sa se faca prin modificarea si mai defavorabila a art. 28 a.i. sa se obtina acelasi rezultat, chiar daca limitarea creste de la 85% la 100%.
  Reducerea procentului de 65% la un procent de 40-50 % nu este posibila. Daca s-ar faceacest lucru, populatia civila ar cere si reducerea procentului de 80% aplicabil pensiilor speciale ale grefierilor, magistratilor, etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stai linistit, populatia civila NU va avea nicio reactie si daca ne taie pensiile de tot! Ba chiar se va bucura!

   Ștergere
 50. Cand le-am zis ca se tinde catre egalizare nu au vrut sa creada.Pe mine o eventula marire a vechimii cumulate nu ma ajuta cu nimic decat intr-o eventuala trecere la contrivutivitate.Am vorbit cu baietii de la CMJ.Se misca greu cu reevaluarea grupelor intrucat sunt putini si treaba asta nu-i scuteste de atributiile functionale.Rezervistii nu sunt dispusi sa faca munca voluntara.

  RăspundețiȘtergere
 51. OK sa ramana 100% BAZA DE CALCUL dar in acea baza sa intre toate veniturile +PS+OMM,toate incluse in BAZA cu pornire de la 80% si plafonare la 100% apoi sa futi pi dansa!

  RăspundețiȘtergere
 52. @ mihaela mihaila
  Mai repet odata si pentru tine ca nu sunt de acord ca OMM sa intre in plafonarea de 100%. Cat despre faptul ca nu-mi pasa de cei furati, avand in vedere ca am fost fost furat la randul meu chiar imi pasa. Doar ca o pensie de 80% plus CPS plus OMM mi se pare rezonabila prin comparatie cu pensia "contributionista" pe puncte. Atat si nimic mai mult. Sanatate si pensie lunga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai întorso ca la Ploiești. Aici se face comparație între Legea 223/2015, modificată prin OG 57/2015 și eventualele modificări ale acestei ordonanțe. Eu zic să optezi mata pentru contributivă și să ne lași....în supărarea noastră.

   Ștergere
  2. @ cip dragos 9 martie 2016, 22:47. Pai si noi tot asta spunem! Numai ca astia vor sa bage CPS si OMM in plafonarea de 100%. Si atunci degeaba mai pleci de la 80%! Asta este tema! Citeste UPDATE la material! Am impresia ca de abia acum incepi sa te prinzi cum sta treaba! Eu cred ca abia acum ti-a picat fisa. Mai sunt si altii care tipa ca bezmeticii ca e bine asa cu 80% initiete si 100% plafonare, fara sa observe macar ca si-au taiat singuri ca neghiobii si CPS si OMM!

   Ștergere
  3. Bine Mihaela, te las in supararea ta, daca promiti ca ma lasi si tu sa aleg pensia militara, nu aia taiata de basisti. OK?

   Ștergere
  4. Te las să alegi ce vrei, fără supărare, dar după modul cum te manifești se pare că tu ești Plt.(r) Stan.

   Ștergere
  5. Si cine este plutonierul Stan, ca eu n-am auzit de el? A luat vre-un premiu Nobel?

   Ștergere
 53. V-au trebuit pensii kki,fireati ai dreak, na ca vi le scot astia pe nas. O sa vedeti 45% +CPS+OMM+6%=80% X KKI=KK.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am mai auzit formularea asta la o ... alta persoana, un user renegat care cam canta in struna contributivitatii. Cum adica am vrut pensii kaki? Vrei sa spui ca si TU ai fost "umflat cu pompa" la contributivitate de Boc, in timp ce alti zeci de mii avea pensiile rase la jumatate? Cam pe aici te invarti, nu?

   Ștergere
  2. User "renegade" isi posaza singur comentarii la articole copy/paste! Mai are putin si impusca sigur cocorii, caci trebuie sa revina la mijlocul primaverii!
   Nu m-ar mira ca bulan sa fie acel veros postac! Si-a facut cont in 2016!
   Si cum vrea limitarea...prin OUG, lege...decret, ordin de ministru, hotarare CSAT?
   Sa dea si solutia asta cel putin hilara si neconstitutionala!
   Nu vrea sa avem si minim 3 copii?

   Ștergere
 54. Oricum pensiile militare trebuie plafonate la 5000 de lei Atat ar trebuii sa fie pensia maxima si 2000 de lei pensia minima la vechime de minim 25 de ani Nu ca acum pensii de mizerie pentru majoritatea militarilor de 1000- 2000 lei si pensiii de bastani pentru smecherii militari, de peste 6000-12000 lei .Asta la vechimi conparabile.Nu se poate sa existe ca acum pensii militare si de 10 ori mai mari indiferent de grad .Nimeni nu mananca cu 10 guri.Dar lacomia unora e mare si nesimtirea lor e porceasca.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa ai visat TU azi-noapte? Sau cum ai stabilit chestia asta? Adica militarii sa fie plafonati, iar civilii fara plafon? Sau ce TU ai impresia ca NU exista pensii de 6 000-12 000 lei si la "smecheri" civili? Stai TU linistit ca sunt "n" civili directori, directorasi, secretari si secretarite pe la companii de stat si altele asemenea, care depasesc 6000-12000 lei. Ce, ai impresia ca un "smecheras" pe la Loteria Romana NU depaseste 5 000 sau 10 000 sau 20 000? Lor de ce de NU le pui plafon?

   Alta chestie! Dar de ce casunezi pe militari sa le pui plafon la 5000 si NU casunezi pe magistrati, grefieri, contabilii de la Curtea de Conturi, personalul aeronautic civili, notari si executori judecatoresti sa le pui si lor plafon la 5 000? Ca doar unii au 30 000 lejer, adica de 6 ori mai mult decat plafonul imaginat de tine pentru militari! Si civilii astia nici NU mai pot au obligatii de serviciu dupa pensionare cum pot avea militarii la razboi/mobilizare? Auzim o explicatie logica?

   Ștergere
  2. Gandire de fundamentalist religios,tu oi fi ala care duce sarcofagele cu oase pentru pupatorii din piete?

   Ștergere
  3. Corect! Culmea este ca tot astia cu pensii mari au grija celor cu pensii de 1500 lei. Pe ei mai mult ii supara ca ajungi si tu la o pensie decenta decat ca le plafoneaza lor pensia. Tipic romanesc, apropos de unitatea invocata de Mihaela Mihaila. Democratia nu-i pentru catei.

   Ștergere
 55. Mirage 2000 M
  Ne trebuies doar oameni normali la cap! De unde-i luam? Asta-i intrebarea!

  RăspundețiȘtergere
 56. VAI DE EA TARISOARA,

  Bietul nea Nicu striga pana i se umflau bojocii :suveranitate ,independenta,integritate teritoriala dar iata unde am ajuns. Tara nu a fost atacata la granite ci a fost acaparata bucata cu bucata ,cu invoiala diriguitorilor zilei.Economia tarii a fost distrusa sistematic,dirijat dinafara pana am ramas in izmene.Dar ei ,marile puteri nu s-au oprit aici,vor sa ne ia si gacii cu care am mai ramas ca sa ne transforme in niste masini umane,docile . Parca nu era indeajuns ca ne mananca si cei alesi de noi,conducatorii nostri,care au furat cu milioanele de euro si acuma incep sa chitaie prin mass media ca sunt persecutati. Au inceput sa-si pregateasca scaparea si acoperirea marsaviilor.Cineva spunea :"Sa fie deferiti justitiei" . Ce justitie, pe cine si la cine sa mai dai in judecata ,nu vedeti ca ei sunt preocupati sa-si acopere gunoaiele precum pisica rahatul.Ei gresesc,furand ,inseland ,mintind si talharind avutul statului apoi tot ei isi dau legi care sa-i protejeze,lucrand pe principiul ,noi ramanem cu ce-am furat si voua va uram putere de munca sa mai produceti ca sa putem fura in continuare.Solutia,lasati singuri sa stapaneasca o tara...parasita!

  RăspundețiȘtergere
 57. Bulanule,
  Cand mie mi s-a taiat 25% din solda, c/v echipament, rambursarea banilor pt chirie, pe care.i platea in avans, unora nu numai ca nu li se taia nimic, ci li s-au marit coeficientii! Un procuror care termina stagiatura, la cel mai mic parchet are coeficient 13!
  Asa ca, daca gasesti tu o logica, dar vero-vero, posteaza si eu ma inclin!
  Pana atunci...cf proverbului romanesc, modificat de tine....omoara-ti capra si plangi cu capul pe pielea ei, dupa dorul de lapte!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu are nicio logica, s-a scarpinat la ..ur, a mirosit degetul, l-a bagat in gura si apoi a emanat judecati.

   Cat priveste procurorii, intra in tagma sistemului mafiot protejat legislativ. Cand ni s-au desfiinta pensiile militare, procurorii din armata au tradat primii prostimea militara, trecand la pensii dupa sistemul magistratilor civili.

   "Art. 82 (7) Judecătorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militară de serviciu". [http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/Pensii/legea_303din2004-republicata.pdf]

   Prin urmare, ii doare in cot de zbaterile prostimii militare. Daca ar fi dupa mine, eu as desfiinta justitia militara. Este doar de fatada si nici nu se justifica. Este jenant ca dupa 12 de ani de NATO, ministerele sa NU aiba avocati/juristi care sa ii reprezinte pe militari in litigiile cu statu;, inclusiv pe cei in rezerva/retragere, in instantele de judecata si sa le apere drepturile. Parca asa este in SUA! Este sigur, doar am stat fata n fata cu sefului departamentului de avocatura al puscasilor marini. Noi avem in schimb doar ... judecatori si procurori militari. De parca am fi in stare de razboi permanent cum sunt Coreea de Nord cu Coreea de Sud. Iar la ministere, cativa juristi si consilieri juridici care au orice atributie, dar NU si apararea drepturilor militarilor. Ci doar a statului! De rahat!

   Ștergere
 58. In loc sa mangaiati protapul mai bine sensibilizati scarita si ciocanelul parlamentarilor.Zicea unul pe aici ca "mesajele catre parlamentari sunt egale cu zero"de parca legile sunt votate de extraterestri.Si atunci ce faci mai istetule?Stai cu ochii pe cer si inumeri stelele?In strada nu iesi ,nici nu te adresezi celor ce pot modifica legi in schimb tai frunza la caini.Bravos natiune.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sensibilizezi o ...ula! Sunt mii de "scriitori" militari catre parlamentari, sa NU ai impresia ca esti singurul! Pariez ca pana si lu' ala cu coada Remus Cerna, i-a scris un rezervist? Asa, si?

   Bai, baiete! Pe parlamentari ii doar in sula! Voteaza cum le canta sefii de partide. Mai mult de 90% habar NU au ce voteaza, ci urmaresc doar degetul sefului de partid: daca e ridicat in sus - voteaza da, da e coborat in jos - voteaza nu!

   Tu ce faci? Uiti ca sunt cam aceeasi parlamentari din 2012 incoace? Pai cand a fost cu L. 241/2013, le-am scris de ne-a venit acru in ..ula sa NU faca misto de noi cu reintregirea. Adica sa simuleze ca ne reintregesc pensiile, dar in schimb sa ne taie indexarile ulterioare. Si? Tot asa au votat. Cum le-au spus sefii de partide.

   Man! Tu NU pricepi ca in Parlament, la legile de dat lovele, toti voteaza ca la armata, cum le spune seful de partid? Cati parlamentari rebeli care sa se impotriveasca sefului de partid ai vazut pana acum in afara de C. Anghel? Niciunul! Asa va fi si acum! Doar NU o sa isi taie ei indemnizatia de parlamentar de 1600 la 4 ani, sa ti-o dea tie!

   Ștergere
  2. @R...
   Deci care e solutia? Protestele in strada, dar asta presupune unitate. Ori aici stam prost, asta e.

   Ștergere
 59. În forma asta acesta lege este doar ”legea cămătăriei”. Se ia de la piloti,parasutisti ,marinari si se da protipendadei de birou poavazata cu de toate (grupe ,sporuri,etc).
  Daca au pixul si puterea în mînă își taie din tort cît vor. Asa au facut si pe L 164 cînd multi piloti aveau cuantumul pensiei sub un birocrat garnisit cu IC,SM si functie de col.trasa pe ultimele trei luni.
  Acum s-a revenit zic ei la ”normalitate”.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea 164 a fost parfum. Pilotii aveau niste indemnizatii in plus la pensionare fata de L. 164 acordate de L. 138/1999. Cam cum e OMM acum care e acordat de alta lege: L. 80/1995. Numai ca in 2007, parca Tariceanu a taiat prin OUG acele indemnizatii, modificand legea salarizarii!

   Pe de alta parte, IC + SM = KK MAKA fata de pensia contributiva a pilotului dat exemplu de CPS in 2011 si care era atunci de 12 000 lei. Iar sefii de stat major ar armatei, deci si ai pilotului buclucas, avea pensii de vreo ... 5 000 lei. Cu tot cu IC + SM. Asa ca esti invitat sa canti pe L. 263/2010 daca tot iti place contributivitate asa mult.

   Ștergere
  2. Ție oricît iti spune omul ca acele indemnizatii prevazute in L138 nu s-au dat niciodata ,tu tot pe ale tale le tii.
   Desi s-au facut n cereri pentru a se pune in aplicare in 2007 dîndu-și seama ca o incurcă prin tribunale, in loc sa le dea ,au abrogat prevederea.
   Legea 119 a mai reparat ceva pentru aceste categorii,piloti ,parasutisti,marinari ,pirotehnisti ,nebeneficiari de IC+SM si functii inalte pe ultimele trei luni.
   Acum L 223 face din nou ”cămătărie ”pe spinarea acestora si ”gonflează” birocratia ,că de ”fără ei nu se poate” după spusele unii ”eminent” de pe aici.

   Ștergere
  3. @ tigri 3 10 martie 2016, 10:25. Mai, papusico! Cu contributiva pilotului de 12 000 la nivelul lui 2011, nu ai cum sa ma contesti, intrucat declaratia a fost facuta publica de CPS. Acum are vreo 15 000 cu indexarile!

   Si acum legat de L. 164. Cum papucii mei sa NU se acorde acele indemnizatii intre anii 2001 si 2007, esti dus sau ce ai? Nu gasesti nimic public. Dar stiu eu pilot pensionat pe L. 164/2001 care in combinatie cu L. 138/1999, fost detasat la Romavia, cu pensie de 14 000 lei. De altfel, numele lui a fost pomenit si pe acest forum.

   Si atunci tu despre ce vorbesti? Eu am impresia ca tu ai fost MM, pensionat inainte de 2001, nu ai beneficiat de IC si nici de SM, fie ca nu comandai nimic, fie ca nu meritai, fie din alte motive.

   Si vii cu gargara ... ulii! Na - ti-am dat 2 exemple: in pilot cu 12 000 la contributivitate in 2011, altul cu 14 000 pe L. 164. Ambii fara IC si SM, primul s-a pensionat inainte de 1999, iar al 2-lea NU avea IC si SM fiind detasat la Romavia.

   Iar Badalan si Popescu, ditamai sefii de state majore ale armatei si pilotilor in cauza, li s-au diminuat pensiile la contributivitate, ulterior li s-au reintregit la undeva sub 6 000 si ambii mai aveau si IC si SM.

   Tu exprimi numai neintelesuri sau ambiguitati! Probabil ca te roade pe tine ceva anume, dar este o chestiune strict subiectiva legata de propria ta cariera si atat. Banuiesc ca ai fost MM la aeronautica fara IC si SM si te-ai trezit ca la contributivitate ai luat cu 10% in plus si ai prins pe Dumnezeu de picior. Dar la prostii aia cu IC si SM cu pensiile rase la jumatate, nu ai reflectat niciodata ce s-a intamplat? Iti spun eu ce s-a intamplat: au fost fraieri in activitate ca nu au facut gat sa fie retribuiti ca la aeronautica: ora de mars si banul jos, ora de trageri si banul jos, ridicatul de pe scaun si banul jos, ora de aplicatie si banul jos etc. etc.

   Dar la nivelul tau, e prea greu sa intelegi chestia! Tu stii una si buna: ca ti-au marit astia cu 70 lei la contributivitate si ca nu ai avut IC si SM. Dar aia 70 lei cu care ti-a marit tie sunt furati de la aia cu SM si IC care s-au trezit cu pensiile la jumatate! Asta sa iti intre in cap! Atunci a fost marsavie: a luat de la unii sa dea la altii! Iar acum marsavia se repeta, numai ca de data asta esti si tu victima!

   Ștergere
  4. Ar fi bine sa nu mai jignesti crezînd ca iti aperi presupunerile.
   Toate pensiile celor din aviatie s-au calculat după formula clasica ,ca si pentru orice militar din front.
   Romavia a fost o companie autonomă,cu,pe lîngă misiuni speciale, detasări de avioane in chirie cu echipaje pe la sefi de state africane,o perioada activitati cu baza in Libia ,cu etc,cu curse aeriene regulate pentru firme private prin inchiriere(Carpatair,etc),etc,etc. Acolo au fost doar o mîna de oameni ,cu ce regim doar ei stiu,ce stiu este ca se cîstiga bine.
   Ei nu fac parte din marea masa a pilotilor de aerodrom care s-au incadrat la pensie în regulile clasice de calcul.
   Asa ca astept scuze pentru jignirile repetate si afirmatii nefondate.

   Ștergere
 60. @ All. Pana la urma, in tot ce se intampla se razbuna un lucru prost facut de la bun inceput. Este vorba de L. 223/2015. Este clar ca astia nu vor sa scoate lovele in plus pt. aplicarea legii. Din diverse motive. Daca analizam si aspectul lovelelor, pana la urma L. 223/2015 poate fi "restructurata" complet. Daca e sa fie pensii militare, atunci sa fie pensii militare fix ca la americani! Sau ca la britanici! Pensie militara pt. oricine a efectuat o forma sau alta a serviciului EXCLUSIV militar! Si doar pt. anii in serviciul militar, fara alte smecherii sau combinatii! Pentru anii lucrati si in domeniul civil, un supliment la pensie dupa regulile sistemului civil si gata! Asta este pensia militara stil NATO si NU combinatia oferita de L. 223/2015.

  Nu trebuie sa uitam ca L. 223/2015 acorda pensii militare si functionarilor publici civili. De aceea NU iese nici bugetul. Daca L. 223/2015 ar exclude functionarii publici civili de la a fi beneficiari ai pensiilor militare, atunci bugetul ar fi ... suficient.

  Politistii mai vechi sa nu sara in aer si sa stea in banca lor! Pana cand li s-a schimbat statutul (2002), au fost militari, deci au activat in serviciul militar. Prin urmare pt. toti anii pana in 2002 trebuie sa aiba drept de pensie militara. Pentru anii de dupa 2002 cand au fost transformati in functionari civili, NU trebuie sa aiba drept de pensie militara. Este problema lor in ce sistem de pensii isi valorifica anii ca functionari publici civili! Dar precis NU in sistemul militar!

  Este ceva normal! Cum sa acorzi pensie militara pe viitor unui puțoi sau unei pustoaice intrați in politie in 2002 ca functionar public civil si care nu au nici macar o singura zi in serviciul militar? Suntem nebuni sau ce facem aici?

  NOTA: Precis userul Maxim One va sari in aer. Din spirit de breasla, nu ca ar avea si dreptate. Sa stea mai bine in banca lui. Mai zilele trecute discutam cu un fost comisar-sef pensionat recent. Sef peste 12 oameni in subordine intr-un post din ala rural si cateva dosare. Echivalat pe livret din pix cu un ... colonel de armata. Colonel care poate fi sef de stat major sau loctiitor la o brigada cu ... 3 000 de oameni, tunuri, tancuri, misiuni de razboi, tacam complet. Ce m-a frapat la comisarul-sef? La pensionare si-a predat functia in ... 2 minute! Nici nu avea ce, un pistol si cateva dosare. Iar un colonel comandant de batalion sau un sef de stat de major de oriunde, se chinuie minim 30 de zile sa predea om cu om, tanc cu tanc, tone de dosare, planuri de operatii, obuze, tone de munitii etc. etc. Iar colonelul nici NU are dreptul la pensionare sa fie echivalat pe livret drept comisar-sef! Ci doar invers!

  In concluzie, lucrul amestecat pute de cand lumea a .. rahat! Punerea L. 223/2015 in ordine cu acordarea de pensii militare strict pt. anii in serviciul militar, oricui, dar militar sa fi fost - fara echivalari si alte smenuri, scoate urgent lovelele necesare pt. pensii in baza L. 223/2015 nemodificate, in folosul militarilor reali!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar daca ai dreptate in anumite privinte, abordarea ta este inflexibila si prin urmare, fara sanse de reusita. Pacat ca nu esti la fel de inflexibil in privinta pensiilor obtinute fraudulos, pe pile politice.

   Ștergere
  2. Pai eu stiu ca la aia la '' pulitie dosarele penale le intocmesc agentii nu comisarii.Comisarii si coloneii sunt cam inutili in ambele sisteme .Cibe are nevoie de mii de comisari si colonei majoritatea politruci?.Cateva sute de colonei ca in orice armata NATO ar fi arhisuficienti . Ori noi avem nai multi colonei decat sgv .Absurd .

   Ștergere
 61. Bietul nea nicu ? Tovarasul Gl.Lt. ceausescu nicolae, ii drept, cu o pregatire militara mult superioara lui oprea si ontanu, a fost un om care a facut mai mult bine Romaniei, decat iliescu, basescu si iohannis, dar a fost un om in urma vremurilor in care a trait, iar pt militari a distrus casta militarilor de cariera. Drept urmare in 1989 militarii l-au parasit.

  RăspundețiȘtergere
 62. Dacă nu exista unitate, rămâneam cu contributiva, acum vrem ....., ce vrem ? Probabil să ne separăm și să lupte fiecare pentru el. Probabil asta se și dorește. Probabil ei cu sindicatul lor vor reuși să se mai adune în stradă și să strige ,,ieși afară javră ex...ordinară". Probabil noi ne vom da încontinuare la gioale ,,Da ce piloate, ce ai făcut tu de vrei mai mult, da tu scaf...., etc.,,. Așa cum au magistrații, aviatorii, etc. legea lor, vor opține și ,,funcționarii publici cu statut special,,(lucrători din penitenciare, polițiști, polițiști de frontieră, funcționari STS 112, etc.) legea lor. Ce am câștiga ? Reducerea vocilor care strigă atunci când suntem nedreptățiți, sau cel mai concret s-a văzut pe 06.03.2016, câți am fost în stradă. Nu mai propovădui dezbinarea, ci unitatea pentru obținerea anulării nedreptăților.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar, accepti smecheria lui Coarda?....si/sau Surugiu?

   Ștergere
 63. Raspuns la toti care ma critica .Inteleg ca e vorba de lacomie. Astia de care pomeniti nu sunt militari ( grefieri stewardese, magistrati ,etc) .Militarii se presupune ca au onoare si demnitatr si nu isi lasa camarazii la greu .Cred ca o pensie dubla sau tripla pentru unii militari pensionari cu aceeasi vechime dar mai multe sporuri ( risc mai mare) e arhisuficient.Dar vad ca primesc exemplu ca alte categorii sociale au pensii si mai mari.Dar nici macar acolo nu exista magistrati care au pensij de 10/ ori mai mari ca alti magistrati , grefieri care au pensii de 10 ori mai mari ca alti grefieri, etc .Numai la militari exista pensii militare de 10 ori mai mari ca ale mulitarilor de rand. Inteleg pensii duble , triple , Ok .Dar de 10 ori mai mari ca un militar de rand e batjocura pe fata.Ce au facut sutele ( mii cu cei deja in rezerva) de generali pensionari de au pensiile astea uriase?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Ba deloc .E purul adevar .

   Ștergere
  3. @ Bulan 10 martie 2016, 11:11. Se vede ca esti SGP sau subofiter intrat in armata cu pluta. Magistratii NU depasesc 100%? Ba da! Stii cum? Ei au grupa de munca numita "spor de conditii periculoase" de 15% inclus in salariu. Deci se regaseste automat si la pensie. Militarii NU au sporul de grupa de munca in salariu, ci se acorda strict la pensie. Iar cand sa il acorzi, pac ... cica depasesti 100%. Ca daca aveam grupa de munca bagata si noi in solda, nu ne durea capul! Se regaseau automat la pensie fara sa depasim 100%. Dar NU o avem!

   Pune frate mana si citeste mai intai statutele altor categorii, inainte sa te compari cu ele! Ti-am dat exemplul cu smecheria cu plus 15%!

   Ștergere
 64. @R...
  Spui : "Daca e sa fie pensii militare, atunci sa fie pensii militare fix ca la americani! Sau ca la britanici!"
  Daca te fac si eu papagal, te superi. Dar eu n-o fac, ca nu-mi place sa jignesc pe nimeni. Orice ne-am dori, e bine sa ramanem realisti. Sa fie cum spui tu, sa traim sa vedem tara asta cum se normalizeaza. Dar pentru asta e nevoie de unitate, cum spune Mihaela Mihaila, cu care sunt de acord, chiar daca nu ma crede.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!