luni, 15 februarie 2016

Plafonarea artificială a pensiilor militare la un procent anume indiferent care ar fi acesta prin raportare la solde/salarii, nu reprezintă decât o "măgărie" legislativă de proporții! Urmare a căreia se taie cu barda din vechimea reală rezultată din încadrarea în grupe de muncă!

Pensiile militare, ca de altfel niciun alt tip de pensie, nu trebuie plafonate din pix la niciun procent raportat la solde/venituri: nici la 85% asa cum stabileste O.U.G. nr. 57/2015, dar nici la 100% asa cum stabileste Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Pur si simplu, pensiile nu trebuie plafonate la niciun procent anume raportat la solde/salariu!

Din elementarul motiv ca in perioada activa, militarii ca si alti cetateni sunt incadrati in diverse grupe de munca! Insa NU sunt remunerati pt. incadrarea intr-o grupa sau alta de munca in activitate, ci exclusiv la pensie. Vechimea in activitate in functie de care se efectueaza si calculul pensiei, creste urmare a incadrarii fiecaruia intr-o grupa sau alta de munca. Astfel: la vechimea efectiva a fiecaruia, se adauga un supliment de 3 luni, 6 luni sau 12 luni pt. fiecare an lucrat efectiv. 3 luni in cazul personalului care a activat in conditii normale, 6 luni in cazul personalului care a activat in conditii speciale si 12 luni in cazul personalului care a activat in alte conditii. Rezultand astfel o vechime totala in munca formata din vechimea efectiva la care se adauga acele perioade rezultate pt. activitatea desfasurata in grupe de munca. Fiecare avand astfel propria vechime totala in munca. Diferita de la caz la caz. In functie de care se efectueaza calculul pensiei fiecaruia!

Problema de fond este urmatoarea: urmare a acestei vechimi totale in munca si despre care am stabilit ca difera de la caz, sunt pensii care in urma calcului pot depasi atat plafonul de 85% raportat la solde/salarii stabilit de O.U.G. nr. 57/2015, dar si plafonul de 100% raportat la solde/salarii stabilit de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Dar este normal sa se intample asa! Intrucat limitarea la 85% raportat la solde/salarii asa cum stabileste aleatoriu O.U.G. nr. 57/2015, dar si plafonul de 100% raportat la solde/salarii asa cum stabileste la fel de aleatoriu Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, nu se poate efectua decat cu consecinta nerecunoasterii in integralitate a vechimii totale in munca a personalului militar.

Sunt opinii fie rau intentionate, fie fara nicio fundamentare  cu exceptia egoismului pur, care sustin ca pensia unui militar nu poate fi superioara ca si cuantum soldei/salariului unui militar activ! Noi avertizam acele persoane sa stea in banca lor intrucat lovesc in egala masura atat in militarii in rezerva/retragere, si in special in militarii activi! Intrucat militarii activi (la fel ca si ceilalti cetateni activi) NU beneficiaza de absolut nicio remuneratie in activitate urmare a incadrarii intr-o grupa de munca sau alta. Asteptand cu incredere ca acea remuneratie sa le fie inclusa in pensie! Iar cand sa li se aplice in sfarsit la pensie, vin niste bizari si le taie cu barda dreptul care li se cuvine pe motiv ca si-ar depasi propria solda in activitate! Cu alte cuvinte, atat urmare a plafonarii artificiale la 85% raportat la solde/salarii stabilit de O.U.G. nr. 57/2015, dar si a plafonarii tot artificiale la 100% raportat la solde/salarii stabilit de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, mii de militari intra in situatia in care ani buni din vechimea totala in munca au valoarea zero la pensie! Ceea ce este o măgărie de proporții si de cel mai prost gust la adresa militarilor!

Atentie! Exemplele urmatoare sunt simplificate, incat fiecare sa inteleaga corect ce se intampla! Aplicate concret la cazul fiecaruia dintre noi in parte, descoperim insa cu usurinta cum prin plafonarea artificiala la 85% raportat la solde/salarii stabilit de O.U.G. nr. 57/2015 sau la 100% raportat la solde/salarii stabilit de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, majoritatea dintre noi suntem talhariti cu o perioada anume din vechimea totala in munca: 1 an, 2 ani sau 20 ani - nu conteaza decat talharia! Perioade care devin egale cu zero absolut la calculul pensiei. Talharia exprimata in procente fiind in marja de 1-20%, in functie de vechimea totala a fiecaruia! Procente care ne sunt furate efectiv, urmare a plafonarii artificiale mentionate!

Exemplu 1 (simplificat - sa presupunem ca este vorba de un genist/rachetist): Militarul "X" lucreaza 40 ani in grupa conditii speciale! Fapt pt. care are o vechime totala in munca de 60 ani (40 ani vechime efectiva + 20 ani rezultati din adaugarea a 6 luni la fiecare an lucrat in conditii speciale). Pt. faptul ca lucreaza in conditii speciale, in activitate beneficiaza de ciuciu. Avand aceeasi solda/salariu la fel ca oricare alt militar - normal din moment ce grupele de munca nu sunt remunerate in activitate la nimeni. Militarului din exemplu oferindu-i-se asigurari cat timp este activ ca incadrarea sa in grupa conditii speciale nu este remunerata in activitate, intrucat va fi reflectata pe deplin in viitoarea pensie! 

Numai ca atunci cand iese la pensie, se intampla astfel:
 - urmare a plafonarii artificiale la 85% raportat la solde/salarii stabilit de O.U.G. nr. 57/2015, militarul in cauza descopera ca desi are 60 ani vechime totala in munca, nu poate valorifica la calculul pensiei decat 45 ani. La  65% baza de initiere pt. 25 ani vechime, se adauga inca 1% pt. fiecare an in plus din cei 60 de vechime totala. Adica, ar trebui sa i se adauge inca 35%. Lasand calculul sa curga normal, in cazul acestui militar ar trebui sa se ajunga la cuantumul de 100% - numai ca urmare a valorificarii corecte a vechimii totale de 60 de ani in munca. La care trebuie sa se adauge distinct si procentele pt. pensia suplimentara si Ordinul Militar. Militarul in cauza fiind perfect indreptatit sa ajunga la un cuantum de cca. 130% fata de propria lui solda in activitate, intrucat abia acum la pensie ii este remunerata si grupa de munca in care a fost incadrat in activitate!

Urmare a plafonarii artificiale la 85% raportat la solde/salarii - stabilite de O.U.G. nr. 57/2015, militarului in cauza i se taie cu barda fix 15 ani din vechimea totala. Care devin astfel egali cu zero! Mai exact, ultimii sai 10 ani lucrati efectiv in grupa conditii speciale sunt aruncati la gunoi urmare a plafonarii pensiei sale la 85% raportat la solde/salarii - stabilite de O.U.G. nr. 57/2015!

O alta consecinta nefasta si magarie pe fata este aceea ca militarului mentionat avand 60 ani vechime totala,  i se stabileste in mod artificial o pensie egala cu a unui militar omolog (grad, functie, solde/salarii) cu o vechime totala mai mica cu 15 ani, respectiv care are o vechime totala de numai 45 ani. Tradus prin faptul ca O.U.G. nr. 57/2015 il talhareste efectiv pe militarul cu 60 ani vechime totala  cu 15 din vechimea sa totala in munca!


Exemplu 2 (foarte simplificat - sa presupunem ca este vorba de un parasutist/pilot):  Se refera de aceasta data la plafonul de 100% introdus tot artificial, in Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Studiu de caz:   Militarul "Y" lucreaza 30 ani in grupa alte conditii! Fapt pt. care are o vechime totala in munca de 60 ani (30 ani vechime efectiva + 30 ani rezultati din adaugarea a 12 luni la fiecare an lucrat in alte conditii). Pt. faptul ca lucreaza in alte conditii, in activitate beneficiaza de ciuciu. Avand aceeasi solda/salariu la fel ca oricare alt militar - normal din moment ce grupele de munca nu sunt remunerate in activitate la nimeni. Si acestui militar din exemplu oferindu-i-se asigurari cat timp este activ ca incadrarea sa in grupa alte conditii nu este remunerata in activitate, intrucat va fi reflectata pe deplin in viitoarea pensie!

Numai ca atunci cand iese la pensie, se intampla astfel:
 - urmare a plafonarii artificiale la 100% raportat la solde/salarii stabilit de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, militarul in cauza descopera ca desi are 60 ani vechime totala in munca, nu poate valorifica la calculul pensiei decat 45 ani. La  80% baza de initiere pt. 25 ani vechime, se adauga inca 1% pt. fiecare an in plus din cei 60 de vechime totala. Adica, ar trebui sa i se adauge inca 35%. Lasand calculul sa curga normal, in cazul acestui militar ar trebui sa se ajunga la cuantumul de 115% - numai ca urmare a valorificarii corecte a vechimii totale de 60 de ani in munca. La care trebuie sa se adauge distinct si procentele pt. pensia suplimentara si Ordinul Militar. Militarul in cauza fiind perfect indreptatit sa ajunga la un cuantum de cca. 145% fata de propria lui solda in activitate, intrucat abia acum la pensie ii este remunerata si grupa de munca in care a fost incadrat in activitate!

Urmare a plafonarii artificiale la 100% raportat la solde/salarii - stabilite de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, militarului in cauza i se taie cu barda fix 15 ani din vechimea totala. Care devin astfel egali cu zero! Mai exact, ultimii sai 7.5 ani lucrati efectiv in grupa alte conditii sunt aruncati la gunoi urmare a plafonarii pensiei sale la 100% raportat la solde/salarii - stabilite de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat!

O alta consecinta nefasta si magarie pe fata este aceea ca militarului mentionat avand 60 ani vechime totala,  i se stabileste in mod artificial o pensie egala cu a unui militar omolog (grad, functie, solde/salarii) cu o vechime totala mai mica cu 15 ani, respectiv care are o vechime totala de numai 45 ani. Tradus prin faptul ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat il talhareste efectiv pe militarul cu 60 ani vechime totala  cu 15 din vechimea sa totala in munca!


Dar nu ne putem preface ca nu observam si o alta magarie care tine de intregul sistem! Din moment ce grupele de munca nu sunt remunerate la absolut nimeni in activitate, ci doar la pensie! Din moment ce soldele/salariile in activitate sunt identice indiferent de grupa de munca si specialitate, acordandu-se in principal pe baza gradelor si functiilor si care sunt identice indiferent de specialitate! Iar la pensie este impusa plafonarea artificiala de 85% prin O.U.G. nr. 57/2015 sau de 100% prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, retezandu-se cu barda din vechimea totala in munca in cazul personalului din grupele cu risc superior in munca. Raportat la exemplele mentionate, nu inseamna decat ca un militar trebuie sa fie  tampit sau prea pasionat sa mai practice vreo activitate in grupele de risc superior. Din moment ce un astfel de risc nu este remunerat nicidecum in activitate. Iar la pensie, remunerarea acestuia este blocata din pix. Doar sa nu existe diferente fata de personalul din grupele inferioare de risc profesional cu vechime totala in munca sesizabil mai mica. Despre care este evident ca a cam taiat frunze la caini in activitate. Nesupunandu-se absolut niciunui risc profesional!

106 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pertinente observațiile și calculele exemplificate, ceiace va duce la o multitudine de procese în contencios, pentru atacarea deciziilor de pensionare. Lucru contrar aspectelor din motivarea guvernanților, pentru care au susținut urgența modificării legii prin OUG.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cam prea tarziu ati ajuns la concluzia ca sunteti furati.De fapt am fost tot furati din 1990 ,an de an.

  RăspundețiȘtergere
 4. Analizand multiple cazuri de calculare a PMS, fie dupa Legea 223/2015 asa cum este promulgata , fie dupa Legea 223/2015 modificata prin OUG 57/2015 art. 40 am ajuns la concluzia ca Legea 263/2010 este mult mai corecta , ea cuprinzand toate cazurile posibile de calcul fara nicio limitare , cu exceptia plafonarii bazei de calcul la acele 5 venituri medii brute pe economie care , in decembrie 2015 ,era de 2930 lei ( media pe anul 2015 fiind de 2559,50 lei). Regret ca trebuie sa spun , Legea 223/2015 este discriminatorie fata de Legea 263/2010.
  Argumente :
  1) limitarea bazei de calcul mult mai rigida decat Legea 263/2010 ;
  2) limitarea cuantumului pensiei fata de valoarea bazei de calcul admisa;
  3) ne se ia in calcul intreaga vechime , se limiteaza datorita pragului de 85%;
  4) defavorizeaza pensionarii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentara prin luarea in calcul a contributiei numai dupa primii 5 ani de contributie si in procente constante pentru perioade mari de timp ;
  5) Recalcularea pensiilor in plata dupa principii absurde si cu metode rautacioase.
  Pana cand nu vor fi corectate aberatiile Legii 223/2015 si ale OUG 57/2015 , raman cu acest gust amar ca Legea PMS este potrivnica militarilor. Imi pare rau !.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Are si L.263/2010 o "prosteala" de proportii la adresa militarilor. Numai a militarilor din grupa AC. Cf. L 263/2010, militarii care au lucrat in AC beneficiaza de aceeasi majorare de punctaj de 50% la fel ca personalul din CS. Astfel ca atunci cand vine vorba de calculul pensiei, 6 luni suplimentare adaugate in CS sau 12 luni suplimentare adaugate in AC = tot cu 50% majorare de punctaj pt. fiecare an indiferent in care grupa din cele 2 ai activa! E de rahat faza, L. 263/2010 incluzand grupa AC doar la nivel declarativ, formal! Furt pe fata. Daca la 6 luni suplimentare legea acorda majorare de 50%, este clar ca la 12 luni suplimentare trebuie majorare de 100%. Iar ei au bagat din pix tot 50%, furand cate 6 luni din vechimea suplimentara la fiecare an lucrat in AC.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 5. @R26500
  Acea limitare a sporului pentru AC la nivelul CS este o propagare de la Legea 164/2001 dupa multiplele modificari si tot de catre ai nostri militari a fost sustinuta. Da , recunosc , trebuia sa o prevad la partea de limitari produse de Legea 263/2010. Sa nu ma considerati un fan al acestei legi 263/2010 , fiindca ma introduceti in gura specialistilor de pe facebook !. Nu am zis decat ca este mai coreta decat ce au produs ai nostri pentru noi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu contest! Tehnic asa este, este clar! Cu toate astea, in practica a fost o mare diferenta. Legea 164/2001 m-a limitat la 100%. Iar L. 263/2010 mi-a ras 6 luni din 12, acordandu-mi doar 50% majorare punctaj ca si cum as fi lucrat in CS. Rezultatul final? Pe L. 263/2010 mi-a scazut pensia cu cca. 30% fata de limitata la 100% pe L. 164.

   In alta ordine de idei, nu trebuia sa existe nicio limitare nici pe L. 164. Daca este vechime rezultata din grupele de munca, ori o consideram toata asa cum este la toata lumea, ori taiem de tot grupele de munca si gata.

   Acum trebuie sa spun si dedesupturile. Prin limitarea la 100%, L. 164 te determina sa iesi din sistem exact cand ajungi la 100%. Nicio zi in plus. Stii ca nu exista limita de varsta, ci doar vechimea conta. Comparativ, atat L. 263, cat si L. 223, NU trateaza corect grupele de munca la militari. Din cauza ca impun si limita de varsta. Dupa L. 223, in AC poti indeplini conditiile pt. o pensie de 100% in fix 22.5 activitate, ceea ce inseamna 41 varsta. Cu toate astea, NU te poti pensiona pana la 47 ani varsta. Te obliga astfel sa mai ramai 6 ani ... DAR ... la vechime cei 6 ani NU mai conteaza la pensie, intrucat am atins deja plafonul de 100% si fara cei 6 ani! 6 ani efectivi care pot fi in CD, CS sau tot AC - NU mai folosesc la nimic! Asta este FURT pe fata! Si un fel de santaj! Ma obligi sa raman pana la 47 ani desi la 41 am indeplinit conditiile pt. o pensie de 100%, dar nici nu ma lasi sa depasesc 100% chiar daca EU inca mai avem 6 vechime efectiva/12 cumulata in plus! Nu este normal sa furi vechimea unui om. Nici la civili nu se fura.

   Ștergere
  2. Legea asta-i ceva mai buna ca L 164 ,dar tot are si ea favoritii ei precum a avut si L 164.
   Dupa ce pilotii si cadrele cu vechime mare si salarii brute frumusele au pierdut bani grei pe formula L 164 , acum personalului aeronautic si in special pilotii sunt perdantii legii.
   Desi pe L 164 pilotii aveau prevederi clare ,acestea nu s-au aplicat niciodata ,iar in 2007 amenintati cu procese au abrogat prevederea din L 138/99.

   Pct. IV din anexa 3 a fost abrogat de pct. 3 al art. I din ORDONANŢA nr. 15 din 31
   ianuarie 2007 , publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 1 februarie 2007

   IV. Primele acordate personalului aeronautic militar, cu excepţia majorãrilor,
   sporurilor şi primelor speciale, prevãzute în prezenta anexa, se iau în calcul la
   stabilirea pensiei militare de stat şi a pensiei suplimentare.
   ------------
   L 164 a fost buna pentru disponibilizati si smecherii sistemului abonati la IC,SM si functii mari in ultimele 3 luni.
   Asa ca n-o ridicati in slavi.

   Ștergere
  3. QED....tu esti..foarte bine pregatit !!

   Ștergere
  4. @ avianyc-tigri 3 15 februarie 2016, 18:40. Iar bagi, mai, strambe? Dar ia spune-mi tu mie acum:

   - IC=indemnizatie comanda. Daca nu comenzi nimic, nu primesti IC. Normal, nu? N-ai comandat nimic este? Dar tu, mare costumier (un fel de subofiter/maistru care verifica costumele de zbor si care mai are si rol de magaziner) primeai prima/indemnizatie pt. asa ceva, nu? Nu ti se pare ca chiar TU ai fost smecher al sistemului? Si ceilalti maistri/subofiteri verificau costumele sefilor lor, ba le mai si periau, dar ei nu beneficiau de prima de costumier pt. acest fapt! Ca tine! Smecherie ce esti! Uita, vreau si eu prima de costumier. Mi-am verificat ranita, casca si mi-am lustruit bocancii mereu! De ce sa fii numai TU privilegiat?
   - SM=solda merit. De asta beneficiau cei care meritau, din toate corpurile: ofiteri, maistri/subofiteri, dar si PCC. Cam 1/4 din personal avea dreptul, nu mai retin exact! Ce vina avem si noi ca NU ai meritat si tu? Era comisie care facea selectia. Daca NU te-a selectat, ai avut tu o chestie slabe legata de tine.

   Mai zici si de nieste functii mari in ultimele 3 luni. Da, se putea aranja pt. cine avea relatii mari. Dar NU este nicio ilegalitate. E normal sa doresti sa iesi cu o pensie mai mare. Daca tu gasesti o functie mare libera, o ocupi daca poti. Poti sa iesi la pensia si a 2-a zi si peste 20 ani. Care este ilegalitatea?

   Poate ca este imoral, dar nu ilegal. Mie mi se pare mai imoral insa ca toti de pe un aerodrom sa ia prima de aterizare pt. fiecare aterizare a unui aparat, in conditiile in care doar echipajul acelui aparat decoleaza si aterizeaza. Inclusiv costumierul! E de coma faza! Si apoi va mai luati la rost si pilotul ca el avea IC intrucat isi comanda nava sau o escadrila ceva. La fel si cu SM.

   Cei ca tine nu va dati ce perle puteti sa scoateti din voi!

   Ștergere
  5. M-a amuzat copios pamfletul dar, CĂŢAUA E MOARTĂ-N COTEŢ!

   Ștergere
  6. Cred ca intram in zona absurdului daca incepem sa plangem dupa legile basiste.Mai rea decat plafonarea la 85% mi se pare discriminarea prin reducerea procentului de la 80 la 65%. Chiar am ajuns paria societatii. Plafonarea nu este noua, doar ca si aceasta s-a redus de la 100 la 85 la suta. Oricum, cu toate problemele, noua lege acorda pensie de serviciu, fata de vechea lege care acorda pensie "contributionista" retroactiva, desi sistemul contributionist nu exista pana la aparitia legilor basiste.

   Ștergere
  7. Pentru R-2650:de prima de aterizare beneficiaza personalul tehnic aeronautic care efectuiaza lucrari in cadrul pregatirii pentru zbor,pregatirii nemijlocite si refacerii capacitatii de lupta a aeronavelor.Functia de la costume (costumier cum ii spui dumneata!) nu se refera la periatul de scame a sefilor:sunt operatiuni de intretinere si reparatie a castilor,a costumelor si ajutarea TUTUROR pilotilor de asi imbraca echipamentul(cei mai vechi isi aduc aminte de costumul ''strato''!Toate dcestea sunt stipulate in regulamente aeronautice!Privitor la''moralitatea'' ocuparii unei functii inainte cu 6 luni iesirii la pensie sa inteleg ca daca ai fost un ofiter mediocru toata cariera este normal si moral sa obtii asta?!Problema fondului ca aceasta chestie este valabila numai la ofiteriAsadar cu tot respectul daca nu cunoasteti normele aeronuticii militare abtinetiva de la mizeriile veninoase pe care le scuipati sub protectia anonimatului!Este nedemn ptr. un ofiter!

   Ștergere
  8. @ Unknown 19 februarie 2016, 10:42. Pai cam asta spuneam si noi pe aici: "de prima de aterizare beneficiaza personalul tehnic aeronautic care efectuiaza lucrari in cadrul pregatirii pentru zbor,pregatirii nemijlocite si refacerii capacitatii de lupta a aeronavelor". Adica, daca tu MM aveai sarcina sa ingrijesti toaleta pilotului sau erai la cazarmare ca instalator, automat luai prima pt. "lucrari in cadrul pregatirii pentru zbor,pregatirii nemijlocite si refacerii capacitatii de lupta a aeronavelor". Ca si curatarea toalelor inainte de zbor, contribuie la pregatirea zborului! Bai, nu ne mai aburi cu prostii din astea!

   Eu iti sugerez ca mai intai sa iti iei bacalaureatul. Mai face omul greseli, mancam o litera, o virgula, o tastare eronata etc, e normal, nu ne legam de amanunte! Dar tu esti catastrofa totala:

   - "efectuiaza"?!
   - "asi imbraca "?!?
   - "abtinetiva"?!?

   Aceleasi greseli ca si tehnicii de la tractoare? Cu gramatica pe care o dai din tine, TU mai ai inca nas sa faci aprecieri la adresa ofiterilor? Ce tot ne bruiezi pe aici? Ti s-a acordat sansa sa ai pensie in continuare in sistemul public? Mergi unde iti este locul si lasa tu armata in pace! Eminentule!

   Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 6. in sfarsit,faceti o analiza corecta si de bun simt,si pentru fostii piloti militari.sanatate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au mai fost si in trecut astfel astfel de analize. Nu este o analiza exckusiv pt. fostii piloti, doar ca sunt dati ca exemplu pt. grupa AC. Grupa AC cuprinde in fapt mai multe specialitati, cateva de fapt. Dar toate au aceasi caracteristica fundamentala: poti "da coltul" oricand, plus niste efecte nasparlii si cam ireversibile asupra starii de sanatate. Plus o durata de viata mai redusa decat personalul din alte grupe.

   Daca e sa fie ceva interesant, eu am invata in Germania care sunt efectele ireversibile cauzate de altitudine asupra starii de sanatate si de ce durata de viata este mai redusa in cazul acestui personal. Interesant este doar faptul ca in armata romana, militarilor nici macar NU li se spune cum sta treaba. Iar cand vine vorba de o minima recompensa a riscurilor, astia dau cu barda asa cum se vede!

   Ștergere
 7. Concluzia....nu se doreste elaborarea unei legi corecte dpv angajat/angajator!
  Asta nu am sa inteleg niciodata!
  Parca este un blestem ciclic!
  Notati, ceva.....din Parlament?

  RăspundețiȘtergere
 8. @ Trofin
  Dar de cazul asta ce ai de spus.
  Oare acest calcul nu va contrazice toate presupunerile.

  Ziseră cei din comisiile mapn precum că pensiile vor fi undeva la nivelul unui similar activ,adica pe la 100%. Nu au precizat clar daca la net sau la brut. Dar sa calculam.
  Vă invit sa urmariti si baza care a dus la reducerea cu 15%.

  1.Salariu activ Lt col= 4500 brut (fara norma de hrana,diurne,chirie,predat cu ora,garzi pe conventii civile,etc).
  Deci, 4500 lei brut
  Retineri:
  CASS = 246
  CAS = 472
  CPS = 225
  Deduceri = 1000
  Venit impozabil= 2557
  Impozit = 409
  Salariu net = 3184

  Pensie pentru similarul activului Lt col (rez) in baza L 223 modificate =4500lei brut
  Retineri;
  CASS = 206
  Impozit = 552
  Pensie netă = 3742 lei

  Rezulta 3752 > 3148 cu aprox. 16%

  Sa insemne asta ca trebuie sa ne mai micsoreze pensia ca sa fim egali cu activul la net? Sau 16 % in plus constitue un avantaj fata de activ raportat la solda lunara bruta.
  Sa vedem si cu reducerea de 15% de la 100% adica cu limitarea la 85%
  4500X 85% =3825
  CASS = 167
  Impozit =444
  3825 -611 = 3214

  3214 > 3184

  Redus la 85% pensia neta devine egala cu netul activului.
  Pare complicat contextul OG 57 art 40 in parlament.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exemplul dat nu mi-a dat peste cap presupunerile. Eu m-am referit la cu totul altceva.
   Revenind la exemplul prezentat , este unul dintre multele cazuri cunoscute si s-a mai discutat pe forumuri aceasta problema. Limitarea cuantumului pensiei o realizeaza Legea 223/2015 , initiala si modificata , prin includerea in baza de calcul numai a anumitor componente in timp ce solda totala din activitate beneficiaza si de alte drepturi financiare . Nu putem pune semnul egalitatii intre cuantumul pensiei si cuantumul soldei lunare . OUG 57/2015 la modificarea art. 28 din Legea 223/2015 elimina 16 categorii de venituri la stabilirea bazei de calcul pentru stabilirea pensiei. Am mai zis si cu alte prilejuri , numai norma de hrana , pentru multi militari are o pondere mai mare de 30% din solda lunara . Faptul ca liderii militari vad ca fiind posibila o asemenea egalitate , intre solda si pensie , este o MANIPULARE si ne pune in postura de a ne considera vinovati sau SA NE FIE RUSINE ca vrem prea mult.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. @ Trofin
   Comiti o eroare.
   Exemplul prezinta o solda bruta care include toate elementele soldei lunare brute cf. L 138/99 calculate la solda functiei de baza sau la solda lunara bruta in unele cazuri.
   Dintre cele 16 elemente la care faci referire doar primele pentru personalul aeronautic ,parasutisti si marinari nu au fost incluse cu exceptia primelor de clasificare si specializare.
   Celelalte elemente de care spui sunt elemente nesalariale ,nepurtatoare de CAS .Ele cf.art 37 din L263 nu au fost incluse nici in veniturile luate in calcul pe legea L119 sau L263.
   Calculul din exeplu este raportat la solda lunara bruta cf L138/99 sau L284/2010 si cuprinde pe linga elementele clasice si SM si IC unde este cazul plus sporurile care se includ.

   Ștergere
  4. @Avianyc
   Calculul facut de tine e corect, nu si rationamentul. Pensionarul beneficiaza de un regim fiscal mai favorabil decat activul, iar activul beneficiaza de norma de hrana si echipare, iar acestea conduc la un venit net superior in favoarea activului, asa cum este si normal. Evident ca o lege nu poate multumi pe toata lumea, in functie de situatia conjuncturala a fiecaruia, dar este important ca o lege sa se bazeze pe principii echitabile si nediscriminatorii. Mie mi se pare ca prezenta lege este mai corecta comparativ cu legile anterioare.

   Ștergere
 9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 11. ***R-26500 uite asa au ajuns tehnicii terestii sa aiba pensii mult mai mari decat pilotii,ei iesind la pensie cu 30-32 de ani vechime iar noi la 20-24,cu 50% in ambele cazuri acuma ne rad in nas"Ce BA,ce daca ai fost pilotul sulii ca eu am pensia aproape dubla fata de tine" si normal ca ne doare,tocmai de aceea m-am indrumat baiatul sa nu se orienteze spre pilotaj.I-am explicat clar cate riscuri enorme comporta si cat de prost esti remunerat si pensionat.Nu merita!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tigri2
   Nici chiar toti terestri!.....sunt cazuri si cazuri!
   Exista, ce-i drept si cate unul, dar nu-i raspunde si-i trece pana la urma!

   Ștergere
  2. Ai patit-o, nu? Nu esti singurul. De aia am sustinut o reevaluare a grupelor de munca dupa standarde ca in vest. Caz in care minim 80% ar intra in grupa CN fluierand.

   Ștergere
  3. Au fost si inca mai sunt aberatii, iar cu cuantumul cel mai avantajos se vor pastra. Eu (col.r)am avut mai bine de un an si jumatate pensia mai mica decat pensia de urmas a unui mm optician - o viata a curatat lentile de binoclu in magazia lui. N-am nimic cu el, a fost un om deosebit dar...daca asa a fost legea !!!

   Ștergere
  4. @ calin 15 februarie 2016, 20:04. Si tu ai patit-o? Da, dar tu erai colonel o data si luai o solda o data pe luna. Iar maistrul in afara de solda, mai lua si bonus la fiecare lentila curatata. Mari aberatii s-au putut intampla.

   PS: Morala apropo de lentile? Mari fraieri am fost ca n-am dat ca ofiteri cu pumnul in masa sa fim remunerati pt. fiecare centimetru in mars. Sau pt. fiecare glont tras. Ce solde am mai fi avut ce prime, ce indemnizatii. II bateam pe costumierii-magazineri si pe maistrul tau cu lentilele din magazie, cu ceasul de la gara.

   Ștergere
  5. Morala? Da, morala! Fata de ce am afirmat mai sus a intervenit o modificare. Acum n-am pensia mai mica decat pensia de urmas, e oricum mai mica decat pensia lui intreaga...

   Ștergere
  6. Sa-i ia naiba pe cei care au venit cu ideia asa zisei pensii contributive.Eu colonel iesit la pensie la varsta de 50 ani am ajuns sa am pensie mai mica decat MM care stergea avionul de praf si cremuia cauciucurile .Si sa nu va mirati ca mai sunt cazuri.De exemplu.Subofiter de la fostul CI actualmente siguranta militara are pensie mai mare decat lt.col..ambii cu aceeasi durata de cascheta.Mai oameni buni,va puteti imagina ce inseamna sef de arma intr-o armata de arme intrunite si ce raspundere are.?Ce ce fel de legi sunt astea in care un MM nenavigant are pensia mai mare decat un asemenea om?Mai Tigri 2,si Avianyc cum naiba ati acceptat ca astia sa primeasca prime astronomice si voi sa primiti praful dupa toba?Cinstit ca va-ti si ne-am complacut cu asemenea mizerii.Va spun din experienta ca noi cei iesiti la pensie inainte de 2001 -unii dintre noi fara salarii compensatorii-am dus-o al naibii de rau.Nici nu stiti ca in 1998 un plt.adj.sef avea cu sporuri un salariu echivalent cu pensia unui gl.lt.,fost comandant armata.Din punctul meu de vedere legea 223 cu unele ajustari punea lucrurile in ordine macar pentru viitor.Personal nu am nimic cu MM si subofiterii dar legea contributivitatii sfideaza normalitatea.Netrebnicul ala de chior,cum a putut sa fie atat de nesabuit incat sa justifice prin aceea ca subofiterii reprezinta baza armatei.Atunci trebuia ca intregul corp al ofiterilor de la sublocotenent la general sa-si dea demisia.Cum naiba ditamai ofiterii au suportat asemenea batjocura?Unul pe aici s-a suparat ca am dat exemplu pe greci privind modul cum isi apara drepturile.Atitudine de om cu demnitate.

   Ștergere
  7. Inventia cu schimbatul regulilor in timpul jocului a adus numai dezastre!
   Daca in aula M-100 basescu promitea gl si col ca nu se va umba la ppensiile si salariile militarilor si dupa 2 luni iesea pe post ca un idiot si anunta -25% si -15%!
   Efectele produse se vad astazi....
   Pe f putini activi, ma dau ca exemplu, nu i-a interesat continutul legilor pensiilor, vechi si noi!...in fapt sunt atatea incat este ca in jungla virgina!
   Toti am crezut ca statul nu-si va schimba pozitia fata de cei mai loiali angajati ai sai, cei care nu au fost duplicitari!
   Asistam la distrugerea legaturi armata/biserica - popor!
   Nivelul de incredere deranjeaza, dar si isterizeaza in acelasi timp!

   Ștergere
 12. Nu ar fi fost mai bine sa modifice sub forma % din soldele brute din ultimii 2-3 ani de activitate si se termina cu toata fitiiala asta de ales 6 luni de la bec(arhiva -unitate,etc,etc). Simplu ,elegant si cu calcule terminate in maxim un an de zile sau citeva luni.
  La civilii speciali asa se calculeaza, fara vechimi cumulate cu grupe de munca,etc. La ei se considera doar vechimea efectiva si daca depaseste 25 de ani efectivi, mai primesc un 1%/an peste cei 25.Dar au vechimi mari si salarii pe masuri,deci nu se impune vechime cumulata.
  La militari este problema cu disponibilizatii fara vechime , care fara aceste grupe nu trec peste 25 cumulati.

  RăspundețiȘtergere
 13. Am doi baieti,olimpici la matematica,in fiecare an intre primi 10 pe judet, voiau sa ma urmeze, le-am interzis categoric, le-am explicat ce sacrificii trebuie sa faca pentru a ajunge piloti de vanatoare, ce eforturi si ce sacrificii trebuie sa faca in timpul activitatii si i-am deturnat. Un student bun din anul 3 la informatica primeste 700-1000 de euro/ luna de la firmele interesate sa-l recruteze. Un Cpt.Cdor are solda mai mica. In curand in armata vor ajunge cei care n-au loc in alta parte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am scris asta de anul trecut
   in sistem vor intra doar cei cu IQ sub medie si cei care nu stiu sa faca ceva in real-life
   dar stiti ceva?
   voi credeti ca intereseaza pe cineva asta?
   chiar si NATO le pasa doar de carnea de tun provenita din colonia de la marginea europei care nu are o autostrada completa sau un spital judetean construit in ultimii 30 de ani
   asa ca "cetateni" ai europei de mana a doua ,pliscul mic ca va rad si ce aveti acum!!!!

   Ștergere
  2. @ Mirage 2000 15 februarie 2016, 20:03. Multi am luat aceeasi decizie pt. copiii nostri. De fapt, ei au luat-o pt. ei! In cazul meu, nu mai era nevoie de nicio convingere cand m-au vazut franjuri in 2011 cu pensia rasa la 1/2. Asa ca au decis ei. Ca nu merita sa intre in sistemul militar romanesc. Sunt ultimul membru al familiei mele care a comis eroarea. Dar ma bucur macar ca patania mea i-a salvat pe altii din familie.

   Ștergere
  3. …………. patania mea i-a salvat pe altii din familie. Întru-un fel asa este! Dar Ţara, cine trbuie sa o salveze ? În aceasta Ţara sunt ...... familiile noastre!

   Ștergere
 14. Mai trebuie observat ca L.263 nu impune nici o limitare a punctajului rezultat din calcul.Ce-ar fi fost ca punctajul rezultat sa fie limitat la 85% din valoarea sa? Nu cumva L.223 este discriminatorie si din acest punct de vedere?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Astea sunt punctele slabe ale legii: plafonarea la 85% , in loc de 100% si procent de 65%, fata de 80%, in mod neconstitutional si discriminator. Dar chiar si asa, este o lege mult mai buna decat aberatia contributionista. Si are conditii mai bune si fata de L.164, cu exceptia celor doua puncte slabe prezentate mai sus.

   Ștergere
  2. Exista o vorba:ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca. Nu mai plangeti dupa legea care ne-a taiat pensiile ca s-ar putea sa dati idei celor care ne iubesc ca sarea-n bucate.

   Ștergere
  3. Referitor la L 263, nu impuneau limite de punctaj, dar se calcula strimb pentru perioadele in care nu s-au mai gasit statele de plata.Salariul minim pt grad si functie. Calculati ce inseamna 72 de luni (6 ani), sa ti se ia in considerare salaril de comandant de pluton iar in realitate sa ai functie mult mai mare. Asta da jecmaneala!!!

   Ștergere
 15. R 26500 !

  vorbesti de liderii de sindicat de la MAI , dar tu procedezi la fel .
  exemplele prezentate sunt exact ceea ce doreste sa auda propaganda ! cifre aiuritoare , auzi tu : 30 de ani alte conditii si 40 de ani conditii speciale . daca ai fi lucrat efectiv in aceste conditii , ai fi intels ca este imposibil .
  o a doua problema , vedeti ca nu ati citit deloc proiectiile privind sistemul public de pensii , altfel nu ati mai posta prostii , vezi "rezervistul revoltat".
  o a treia problema , prezentata de " tigri 3 " : desi ordinul comun , asa cum este el , adica in lucru , este prezentat pe toate site-urile , nu-l citeste nimeni . terminati cu prostia referitoare la solda bruta , nu asa se calculeaza solda functiei de baza . ieri , militienii daceau exemplul cu salariul de 3400 lei - pentru un agent .
  inoculati ideea sustinuta de politruci : pensia mai mare decat salariul , dar nu scoateti o vorba de baza de plecare de 80% . si vad ca musca lumea .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. eu am acum 23 de ani de munca in CS
   SUNT DEMOLAT FIZIC SI PSIHIC
   abia astept sa fac cei 25 de ani sa ies din decor si sa las locul vreunui prost care intra in sistem,daca ar fi sa ma intrebe cel nou cum este as raspunde sec : -Esti un prost!

   Ștergere
  2. @ tupak amaru1 5 februarie 2016, 20:08. In material este precizat ca este exemplu simplificat, deci este generic. Stiu ca acele limite sunt nerealiste, sunt prezentate asa doar sa observe idiotii unde conduce plafonarea. Pot sa le fac realiste, imi da cu virgule, dar pot modifica. Special am trecut calculele asa, sa vada si handicapatii din MAI si altii ca ei cum le taie oamenilor vechimea in munca prin plafonare pensiei.

   PS: Am lucrat in AC, baiete. Daca tot freaca grija. Evident ca nu 30 ani, intrucat nu este posibil in aceasta grupa.

   Ștergere
  3. tupak
   Exemplul prezentat pleaca de spusele comisiilor . Chiar si fara aceste spuse in cazul in care salariul brut al activului ar fi egal cu pensia bruta a pensionarului deci 100%,la net lucrurile stau altfel ,pensionarul va avea netul mai mare fiindca va avea mai putine retineri (impozit si CASS0 pe cind salariatul activ are mai multe retineri(CAS,CASS,CPS, Impozit) care fac netul mai mic decit al pensionarului.

   Ștergere
  4. Si ce daca? Asta e valabil pentru toata lumea, civili sau militari. Sau vrei ca la militari sa ne impoziteze pensia mai mult decat la civili? Hai sa mai gandim putin inainte sa postam ceva, numai asa ca avem frustrari de tot felul.

   Ștergere
 16. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1107323769297850&set=pcb.1107324289297798&type=3&theater

  RăspundețiȘtergere
 17. Legea 164/2001 a facut parte dintr-un pachet legislativ, asumat de Romania, privind aderarea la NATO. A fost o lege cu bune si rele. Cel mai rau lucru pt ofiteri si generali, s-a intamplat la mai putin de un an de la intrarea in vigoare a legii: modificarea legii 80/1995 privindreducerea limitelor de varsta in grad. Ex mr la 50 ani, lt.col. la 52 ani etc. Te scotea calculatorul la pensie.
  Imediat a urmat restructurarea masiva cu iesiri fortuite la pensie, din lipsa de functii.
  Ca parti negative:
  - dezavantajarea celor care la calculul soldei, aveau si alte elemente, care n-au mai intrat in BC. Ex. Piloti, parasutisti, marinari, etc
  - transformarea contributiei suplimentare in contributie la bugetul de stat acelasi procent de 5%, dar, fara a mai fii luat in calcul la stabilirea procentului pt pensia suplimentara
  - actualizarea pensiei n-a tinut pasul cu soldele activilor, dar prin 2008 pensiile au recuperat din diferente, fata de soldele activilor.
  - puteai lucra dupa pensionare, dar, marea majoritate nu-si mai valorificau stagiile de cotizare, datorita legii 19/2000.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si acuma ,ce se vrea cu (40 /4)din OUG 57 ,nu cumva cam(cacam) aceleasi elemente cuprinse si in L164??? Banuiesc ca aceiasi actori joaca si aici,numai ca mai batrani cu un deceniu.

   Ștergere
 18. Ca tot faceti referire pilotii civili- CONDITII SPECIALE -similare cu ale specialistului de birou sau club de unitate.

  ANEXA 1
  LISTA
  cuprinzând personalul navigant din aviaţia civilă ale cărui locuri de muncă
  se încadrează în condiţii speciale
  1. Personal navigant pe:
  a) avioane turboreactoare şi turbopropulsoare de transport;
  b) avioane clasice de transport public;
  c) avioane clasice în misiuni sanitare sau de specialitate;
  d) elicoptere şi avioane utilitare;
  e) aeronave prototipuri la încercare în zbor.
  2. Echipaje de recepţie în zbor a aeronavelor, instructori în şcoli, cursuri şi aerocluburi, pe:
  a) avioane clasice;
  b) avioane turboreactoare sau turbopropulsoare.
  3. Personal de încercare în zbor a aeronavelor noi, de serie
  4. Personal navigant de control în zbor
  5. Personal tehnic care execută recepţia şi controlul tehnic în zbor al aeronavelor
  6. Instructori în şcoli, cursuri şi aerocluburi de zbor fără motor
  7. Personal de paraşutism profesionist care:
  a) execută salturi din aeronavă în procesul de instrucţie, antrenament sau salturi speciale;
  b) execută salturi pentru recepţia paraşutelor;
  c) execută salturi din turnul de paraşutism;
  d) desfăşoară activitatea de instructor de paraşutism la bordul aeronavei din care se execută
  salturi cu paraşuta.
  8. Însoţitori de bord

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa va vad eu birocratilor in cabina lui B737 pe ruta externa si atunci va stabilesc grupa de munca.
   Pina atunci ciocu mic ca nici nu stiti ce facilitati aveti.

   Ștergere
 19. @ Trofin
  Comiti o eroare.
  Exemplul prezinta o solda bruta care include toate elementele soldei lunare brute cf. L 138/99 calculate la solda functiei de baza sau la solda lunara bruta in unele cazuri.
  Dintre cele 16 elemente la care faci referire doar primele pentru personalul aeronautic ,parasutisti si marinari nu au fost incluse cu exceptia primelor de clasificare si specializare.
  Celelalte elemente de care spui sunt elemente nesalariale ,nepurtatoare de CAS .Ele cf.art 37 din L263 nu au fost incluse nici in veniturile luate in calcul pe legea L119 sau L263.
  Calculul din exeplu este raportat la solda lunara bruta cf L138/99 sau L284/2010 si cuprinde pe linga elementele clasice si SM si IC unde este cazul plus sporurile care se includ.

  RăspundețiȘtergere
 20. Tomorrow is the longest day ... suffering long way military pensioners

  RăspundețiȘtergere
 21. ***Avianyc,tu ii inviti pe birocrati la un zbor de placere cu B737,eu i-as invita doar o ora in elicopterul MI-8,pe ploaie si vant pe langa Vf Nemira cu un stalp de inalta tensiune de 1200kg atarnat sub el de-ti zdrangane toti dintii si maselele si simti ca nu mai ajungi la platformasa... deasupra Siretului involburat ,apa creste ,creste si iar creste,transportand bucati de materiale si copaci smulsi din radacini iar pe un smarc o mama cu cei cinci copilasi facand semne disperate ,asezati in genunchi si facand semnul crucii,al disperarii catre noi,riscant,pericol de acrosaj,sase vieti plapande,sufletul de pilot ,din mine nu-i lasa si cu tot riscul stau la 20 cm de sol ,coboara tehnicul de bod si-i urca ,cate doi ,cate trei in brate..i-am salvat ,plang fericiti si incearca sa ne pupe mainile.Asta munca adevarata,asta satisfactia indeplinirii unei misiuni!!! iar acuma ,macar un MULTUMESC! din partea statului mafiot,nu primim.

  RăspundețiȘtergere
 22. Domnilor, va supun atenției faptul ca pensiile stabilite anterior intrării in vigoare a L164, au fost aduse la aceleași elemente cu ale legii. Prin actualizările făcute la unii s-au reactualizat funcțiile la nivel maxim.Iar acum se realizează o discriminare, întorcându-ne la nivelul funcției de baza....

  Ar trebui ca toți sa fim racordați la L164 cu principalele elemente si nivelul funcției la maxim.

  RăspundețiȘtergere
 23. De mic copil mi-a fost frica de apa involburata si mai ales noaptea. Cu mare,mare greutate as reusi sa fac asa ceva. Pentru a tine si lucra cu elicopterul asupra asa ceva iti trebuie curaj si maiestrie. Spun cu mare sinceritate acest lucru.
  Bataia de joc nu vine doar de la statul mafiot ci inclusiv de la ,sa nu le zic la fel ca sa nu-i ~defaimez~, jmecherii din virful ierarhiilor abonati la tot ce se poate mai bun si avantajos ,studiati din cursuri in cursuri de ma mir cind au avut timp sa-si mai faca si treaba ,totul pentru a sta la adapost pe un scaun caldut.Dupa care vezi doamne ,trag niste lucrari de exceptie~~ la o armata ruina si gata +50% din SLB .
  Pe astia i-as lua in cabina ,i-as pune sa sparga un plafon cu ploaie si gheata si sa gaseasca iesirea. Nenorociti ordinari.Sau i-as pune sa semneze pentru darea la zbor a unui avion facut din bucati de avioane casate ~modernizate~-adevaratele lucrari de exceptie si apoi sa zboare cu el -alta lucrare de exceptie lunara.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Baietas! Mai, Tom Cruise! Cum sa iti fie mai ca pilot teama de apa involburata, noaptea si ce mai spui tu pe acolo! Eu n-am fost niciun pilot, dar am stat agatat de niste elicoptere la un curs de salvare-evacuare de mi s-a acrit! M-au dus pilotii si deasupra stancilor, si deasupra apei si deasupra la cei vrei tu! Ei isi pilotau elicopterul, iar eu imi faceam treaba de salvare-evacuare. Agatat in sub elicopter si asa pleca cu mine agatat deasupra la cei vrei tu! Dar eu nu pot sa pricep in ruptul capului cum sa iti fie teama de ceva ce este sub tine, cand daca gresesti, o mierlesti indiferent ce ai sub tine! Ba in caz de catastrofa, decat sa am niste stanci din alea ascutite din vreun munte sub mine, as prefera mai degraba o apa!

   Nu stiu ce sa zic, dar eu cred ca ai ceva probleme la mansarda! Mie im rezulta ca tu de fapt ai rau de inaltime sau altceva! Cu ce influenteaza ce ai sub tine, din moment ce tu esti in aer? Astfel incat cand esti deasupra unui munte sa n-ai nicio greata, iar cand esti deasupra Dunarii sau marii sau altei ape, sa intri in panica si sa lesini?

   Esti confuz total! Dupa ce "spargi plafonul cu ploaie si gheata" insinuand ca ai fi Tom Cruise, iar ai ajuns la mentenenta si la avioane casate si reparatii motoare si la semnaturi? Decide-te ce ai fost pana la urma: pilot sau maistru militar de mentenanta? Nu vezi ca te contrazici singur? Plus ameteala din cauza apei involburate!

   Ștergere
 24. Domnilor intre drepturile banesti (veniturile) exceptate de la includerea in baza de calcul a PM, sunt strecurate miseleste la lit.e) premiile si primele......;-venituri de natura salariala din totdeauna, impozitate si supuse contributiilor catre stat,iar la lit.n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman;- aceste venituri nu cunosc in ce masura sunt impozitate si taxate, dar cred ca sunt tot venituri de natura salariala. Aceste venituri specificate la lit.e) si lit.n) vad ca n-a sustinut nimeni dintre cei consultati in intrunirea de la Palatul Parlamentului sa fie incluse in baza de calcul. Hai ca nu le-au sustinut pe cele de la lit.e) imi explic - l-am vazut la intrunire(in poza) pe vesnicul general Rus Iosif a fost pilot, a zburat MiG-ul si este explicabil , ma asteptam si de la el si de la Danila, dar pe celelate...?

  RăspundețiȘtergere
 25. @ avianyc-tigri 3 15 februarie 2016. Prin interventiile tale, iriti ca de obicei! Vii cu povesti cu B-737 si chestii din astea? Ia NU te mai umfla TU in pene! Daca este dupa opinia mea, personalul militar care se supune de departe celui mai inalt risc profesional, sunt cercetasii in dispozitiv (actualele forte speciale). Ai auzit macar de ei? Astia fac de toate: parasutism, scandrerie, alpinism, pirotehnie, aantiterorism si mai mor si prin Afganistan si nici NU se mai bat cu caramida in piept!

  Esti perfect iritant! Vii tu cu B-737 care este un banal avion de linie. Ce legatura are cu aviatia militara? Uite, eu am fost si cu B-737 su cu B-777 si cu A-310 si cu A-320. Dar si unul de 20 locuri, cu 2 elice in fata, nu stiu daca era Cessna sau altul. Ca pasager! Si care este faza palpitanta. Niciuna!

  Am fost in misiune pe Sikorsky/Black Hawk. Pe care TU l-ai vazut numai in filme. Ca desant, inclusiv agatat de el - deci zbura cu mine, dar eu eram in afara lui. Si care e faza palpitanta? Absolut niciuna.

  Toate chestiile astea pt. mine reprezinta doar o cale de transport/mijloc de evacuare/de desantare. Dar atat! Esenta unei misiuni de lupta este cu totul alta, sa lupti, NU sa stai in cabina lui B-737. Si stewardesele intra in cabina, care e manevra si spectaculosul? Ce ne iei, tata, cu chestii din astea?

  Vrei sa iti spun parerea mea dreapta despre tine? Tu in viata ta NU te-ai ridicat de sol mai mult de etajul 4 al vreunui bloc! Stii de ce banuiesc? Aia adevarati NU se lauda cu niciodata cu rutina, ci culmea - se lauda cu diverse elemente, exact cei care niciodata NU au efectuat ceva din ce se lauda!

  Numele meu il stii! Ia da-ti acummnumele si iti spun exact ce ai facut tu cu adevrat la aeronautica! Parca vad ca n-ai iesit niciodata din atelierul de verificare a acumulatorilor. Unde zic eu ca ai lucrat de fapt! Hai, demonstreaza-mi ca nu este asa!

  RăspundețiȘtergere
 26. R 26500
  Tu crezi ca chiar imi pun mintea si cariera de 21 de ani pe militara si 7 ani civila pe B 737 -Blue Air trecuta prin n examene de sc.militara si universitara plus testari medicale si psihologice, cu brevet de pilot pt.av cu motor obtinut inca de pe pe vremea celor cinci ani de liceu industrial facut la zi la aeroclub, cu educatia ta fizica de speriat caprele lui Cezar prin padurile Harghitei si Covasnei atacind pe la nord si iesind victorios pe la sud.
  Chiar asa crezi ca ,o sa te conving acum pe tine ca ce am facut eu nu fac multi dar ce ai facut tu poate face orice luat de strada,facut sergent la jandarmi,apoi avansat subofiter,apoi daca a mers ca grpa la Spiru Haret a ajuns si ofiter de jendari si alpinist,salvamontist,parasutist, antitero si mai stie naiba ce meserii de sgv la care nu trebuie multa scoala.
  Si asta doar pentru ca atunci cind nu-ti convine un comentariu recurgi la observatii meschine si aduci jigniri nejustificate precum in acest caz in care nu ti-am adus cea mai mica jignire,
  Ar trebui sa intelegi ca nu doar tu si Dogaru detineti adevarul absolut.
  Dreptul la opinie este liber,insa ca la noi cistiga cei care au tupeu mult desi minte si pricepere la ceva mai putina. Scopul ,sa fie cu orice pret lideri.
  Sa fii sanatos cu blogul tau cu tot. Si nu uita ca sunt membru ARPIA si am ramas surprins de faptul ca Cezar a fost coleg de liceu cu colegul meu de escadrila pilot instructor la baza de pregatire practica de la SC mil Boboc lt maj Cretu cazut din prostia generalului Stan la Timisoara.
  Esti un nimeni in aviatie si ar fi bine sa te abtii . Daca treci cu grade pe acolo iti garantez ca nu te baga in seama si saluta nimeni. Acolo sunt oameni destepti si aroganti fata de armele terestre.
  Ramas bun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma intereseaza amanuntele tale! De cand am fost internst recent cu fost subaltern al meu avand fix 5 schije in ambele picioare luate in Afganistan, toate bravurile astea expuse de tine ... Imi par de rahat!

   Eu recunosc ca sunt un nimeni in aviatie. Numai ca TU esti un nimeni si ca militar si ca om! Insae o chestie care ne diferentiaza net! Eu imi dau numele, nu infloresc si au incredere in mine militarii. Cu tine e o problema naspa in acest sens! Nu vei impresiona pe nimeni cu nimic, decat atunci cand ai cu ce! Dar TU nu ai cu ce.

   Ștergere
  2. Aici este o problema....adevarat, pilotii sunt putin aroganti cu ceilalt, asa este peste tot, chiar si ceilalti naviganti, am patit-o si eu, dar intr-o saptamana le-a trecut, vazand singuri ca nu au motiv.
   Avianic...stiaam ca esti arogant, dar nici chiar asa...drept pt care te intreb
   -cine ti-a platit trecerea pe B737? ..cam 20000€, nu?
   -se compara un B737 cu un interceptor sau El de lupta?
   -in felul tau, arogant, ii desfizi si pe cei care stateau cu ochii pe RAP sau Pasact Sitcen, colegi de fapt?
   -crezi ca numai tu stii sa cisti in NOTAM?
   -vei argumenta cu responsabilitatea pasagerilor, dar camarazii tai de pe C-130 si Spartan, nu sunt la fel?
   -stii, tu, ca un C130, harbuit, a trecut Oceanul, pana in state pt reparatii si modernizari? .....si nu e turbo!

   Ștergere
  3. Numai daca intelegi ce ti-am scris, raspunzi, daca nu ....taci pe veci!
   Eu chiar stiu piloti/copiloti plecati din armata la companii comerciale.....si nu e pe roz, umbla din comanie in companie aeriana, caci este viata grea, cu marile companiistrainee, puternice!

   Ștergere
  4. "Oameni destepti si aroganti ". Hm, asta nu prea se pupa. Da, am vazut si eu ca au o aroganta prosteasca o parte din ei, dar asta nu le face cinste deloc. Prin definitie arogantul nu poate fi destept. Poate doar in capul tau. Deja ma faci sa evit sa zbor cu vre-o companie de asta low cost, pana acum am zburat doar cu companii de linie si cred ca asa voi face si in viitor, nu vreau sa am pilot vre-un "destept si arogant" de asta de care zici.

   Ștergere
 27. Amendamente la OUG 57 propuse de deputatul MIRCOVICI gasiti aici https://www.facebook.com/mircovici.niculae?fref=ts&ref=br_tf

  RăspundețiȘtergere
 28. k km asa este Gelule,nu pot uita/ierta cand ma mistocarea direct si indirect,un adevarat aviator nu ar face asa ceva,daca este impotriva o spune in fata nu sub umbrela unui 'scuipator" de Dambovita.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ia citeste TU cu atentie ce dezvaluie! Vrei sa iti spuna concluzia un carcotas? Tipul si-a dat demisia fix dupa 20 ani vechime ca maistru/subofiter in aviatia militara! Apoi s-a angajat ca steward(esa) la compania privata Blue Air. Asta este compania unica cu B-737 - exclusiv. Asa ca steward-ul (exista barbati stewardese - banuiesc ca stii), oscileaza cum vrea muschii Ei intre pensia militara si cea pt. personalul aeronautic civil. Ca daca isi da numele real (nu are curaj) si il intreb pe Cpt. Cdor. Pleșița de la Blue Air daca distribuia OK caserolele cu mancare la pasageri, se imbujoreaza tot! Sau toata.

   Restul? Mai trage si tu concluzii cu cei din breasla ta care te "capuseaza"! Cica, Blue Air! Bravo aviatie militara cu fosti angjati deveniti stewardese la companii low-cost! Si tot ELE in fata la pensii!

   Ștergere
  2. Am un vecin,nascut in 1954(Mitica) a fost tehnic de bord ,la MI-8 la noi la Alexeni(are pensia cat mine)si imediat dupa pensionare s-a angajat la Otopeni(cu pile grase ca acolo majoritatea sunt asa)si lucreaza la bagaje(asa spune el-cara bagajele la si de la -avion).Povestea cu stewardul este o minciuna gogonata.Mai sunt unii ,fosti colegi ,dar fosti ofiteri care s-au "lichit" (dupa un curs)ca si coordonatori de zbor,aia au salarii pana la 5000euro la Romatsa,am incercat si eu dupa pensionare dar trebuiau PILE grase nu jucarie /ca asa-i in ROUMANIE.Asa cu laudarosenii ,sa ne dam sferici,este simplu.Eu am tacut ,dar stii ca l-am pus la punct de cateva ori,asa finut(chestia cu "vaia con Dios").Poti sa-ti dai seama cu cine ai de-a face dupa cum gandeste,ce limbaj are si ce elemente foloseste,El nu are limbaj de pilot,nici macar un limbaj tehnic nu are.De, "smecherasii astia "da"Dambovita,fosti pustani "da"Ferentari,"colegi de "facultatzuri" de-ai lui Vanghelie.
   Asa ca ,amice avianyc,altadata fii,vigilent,condescendent si madagascaric,vezi-ti de lungul nasului si stai in patratzica ta.Pe mine m-ai jignit de cateva ori si nu admit!

   Ștergere
  3. Viorele,
   Felicitari!.....a fost demascat al 2 lea postac!
   Stiu bine ce si cum este la ROMATSA!....sunt si cativa fost gl. (2) si comandori, ca asa-i in sport!
   Sa fim noi sanatosi si sa reusim sa invingem in aceasta lupta! Cea mai urata, zgomitoasa si perfida lupta!
   Mai tii minte ca o tuta de la Tv/RTV zicea cu gura plina....de ce au sporuri parasutistii si aviatorii? Nu asta e meseria lor, sa zboare cu av si sa sara cu parasuta?
   Ea se credea formatoare de opinie, dar era o biata escorta! Si aia sub acoperire!
   "Soneria".....i se spune!....una bruneta, linsa pe par!

   Ștergere
  4. Zi-i numele,ce ti-e teama? Da-o in crucea ma-sii de "cancerica"

   Ștergere
  5. Completare...fosts si labe1tv!....poate mai este inca ....labe1tv!

   Ștergere
  6. Tu nu vezi ca este o naiva ,de care rad chiar si colegii ei.Chestiile cu Base si cu"ofiterul acoperit" colegul ei.Este o natanga,apoi LABE 1 Tv este un post subversiv care-l pupa in fund pe Piratul Chior.

   Ștergere
 29. Au murit copii nevinovati, din cauza unei bacterii parsive!
  A fost nevoie sa moara copii ingeri ca voi sa nu va dati demisia?
  Bacteria este mai putin parsiva ca voi!
  Care voi?
  Tu Johanis, tu Ciolos, tu ministru al sanatatii bolnave...&!

  RăspundețiȘtergere
 30. Daca Trustul Intact va fi evacuat in 5 zile, posibil incapacitat cateva luni si guvernului nu-i pasa de impozitul platit de toate televiziunile lui, voi va dati seama in ce tara bizara traim?
  De la acest guvern asteptam noi adevarul si dreptate?
  Ce dracu, suntem plante, nu gandim?.....incasarile la buget scad, multinationalele externalizeaza banii (pe 2015 au raportat 2,5 mld lei, toate, iar Petrom, singur 3 mld lei), iar guvernul va explica rece ca nu poate mari nici salariul minim, din mai, caci economia si bugetul e mai subtire decat s-a preconizat!"
  ..... "Multumim Ponta!

  RăspundețiȘtergere
 31. Ha,ha,ha s-a umflat rînza-n gașca dogariană . Curios pe care va pune tambur-major daca pe lînga oieri,caprari,si cfr-isti (adevarata societate civila) mai scoate la demonstratiune si nemultumitii de la folclor si fanfara (grupa I de munca).
  Probabil pe partea cealalta a pietii vor fi mai multi aplaudaci ai fanfarei decît demonstrantii din societatea civilă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu, nu as fi comentat chiar deloc!
   Asta daca citeai mai sus!...pe tine te pune tambur major, caci te pricepi la note false...muzicale!
   Semeni cu un c mic, dar care s-a mai potolit!
   Semeni vant culegi furtuna

   Ștergere
 32. Mistocare,daca mai aveai un dram de onoare ,te-ai fi facut mic,mic de tot si ai fi disparut in decor.Tu, chiar, te crezi stapanul inelelor facand glumitze rautacioase cu toti,inclusiv cu cei ce ti-au aratat simpatie si sperand ca nu vei fi descoperit deoarece te-ai "vopsit " cu tot felul de denumiri. O singura intrebare am,de ce ti-ai adaugat "tigri 3" asa ca sa ne demonstrezi ca poti sa ne iei? Limiteaza-te la pozitia intelectuala si sociala in care esti si nu incerca sa sari pe etajere superioare ,risti sa-ti luxezi mintea-ti frageda si plapanda!

  RăspundețiȘtergere
 33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 34. Pentru ca tot ati primit apă la moara de la C.Dep.
  Pentru sgv-istul caporal R26500 si Mareș-alul neîncoronat.
  Avînd dubla specializare aeronautica plus studii de drept ,cunoscator la fluent engleza si germana mi-a fost usor avînd relatii si priteni sa ma infiltrez in sistemul civil intîi ca reprezentant de vînzari pentru Cessna,apoi reprezentant al unei companii aviatice nemtesti pe Ardeal ,de unde cu ajutorul unui general care era seful nostru pentru compania aeriana (Opruta)pe tara, m-am lipit de firma low cost in calitate de copilot,(care se extinsese in Ardeal si cu ajutorul nostru)cu stagii de pregatire si licentiere in Germania si Elvetia.
  Iar comandorul pe care-l pomenesti este un as si un om de exceptie de la care am avut toti ce invata . De la voi ce sa sa invatam ,cînd pe toate blogurile,etc va înjura oamenii ca pe niste din aia buni de nimic ,care au jecmanit pe toate partile soldatul la datorie.

  @ tigri
  Daca tot te-ai înfoiat si ti-ai dat arama pe fata cum se zice,pot sa-ti afirm ca tu ai fost cel care ai injurat primul apoi ascuns sub pseudonime ai lovit din toate partile,cu toate ca te-am evitat cît am putut. Si nu numai pe mine ci si pe alti respectabili.
  Este rusinos pentru tine sa batjocorestii colegii de breasla si mecanicii care ti-au pornit motoarele si pregatit totul ca tu sa te asezi doar la mansa(parca asa-i la MI-8) in timp ce la Alouette Helicopter face pilotul tot si nu-l vorbeste de rau pe mecanic cum faci tu.
  Si nu inteleg de ce porti ranchiuna acestor mecanici stiind ca ei realizeaza ore de zbor cît elicopterul in schimb tu doar cîte ai pe planificare. Și daca au reusit sa faca si vechime ,trebuie cumva împuscati ca sa te simti tu si caporalul sgv-ist R 26500 bine.
  Urît gest din partea ta si eu asa ceva nu mi-am permis. Am avut de-a face mai ales la Boboc cu mm tehnici de avion si specialisti in fata carora imi plec palaria,oameni incaruntiti de pista si competenta, la o doua ,treia operatie de coloana azi, in fata carora nu puteam sa nu le cedez intîietatea la intrarea intr-o incapere ,sala,etc. Acolo te-ai format si tu ca școler insa probabil te-ai stricat rău la Alexeni cu activitatile de cules porumb si la ce va mai punea bravul si renumitul vostru comandant pilot T.

  Și fiindca va inteleg ”competentele” ma retrag precum cerebralul mos Alecu (desi ne mai hîrjoneam pe blog ca sa treaca timpul) din sfera unde bîntuie doar politica babelor adunate la șuetă pe ulita satului.
  Nu am facut niciodata referire si nu m-am implicat in a comenta din alte arme in care nu am trait si nu ma pricep,am apărat breasla ,care azi face din rahat bici si mai si zboara cu toate lipsurile aferente ,iar scopul pe blog a fost mai mult impletit cu hîrjoneala in scopul doar de a trece timpul pîna se face de lucru in gradină.
  Daca voi interpretati in stilul vostru inconfundabil vă privește, replica trebuie sa vina pe masură.
  Auf wiedersehen !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mister,
   Nu ai raspuns la nimic si o tii asa...intarita! Si Catrina spune referindu-se la armata.."la voi la armata".....ironie de ROMATSA!
   Te superi pe sat?
   Ca cine?
   Atunci ...Fara revedere!

   Ștergere
  2. Avianyc,sa inteleg ca tu esti maistru militar?De aici si vocalizele tale?Stai in patratica ta fiindca orice ai face tot sub ofiter ramai.Ciocul mic baiete ca mirosi a vaselina .

   Ștergere
  3. Astept ,cu mare deschidere desonspirarea ”tuceștilor” începînd cu ”paru înghetat” si continuînd cu alte lighioane de aceeași speță.

   Ștergere
  4. ,,Nu am facut niciodata referire si nu m-am implicat in a comenta din alte arme in care nu am trait si nu ma pricep,am apărat breasla ,,,... ”tuceștii” începînd cu ”paru înghetat” si continuînd cu alte lighioane de aceeași speță....!?

   Her,ori e alba, ori e neagra...Atfel, e ameteala mare, moncher avianyc ! Ori, sainteleg ca sunt 2 de ,,avianyc,, in aceeasi a matale persoana, fiecare independent si suprem ?! zile inspirate !

   Ștergere
 35. Concluzia ,esti un ..."pistil" mincinos si incapabil de a purta un dialog bazat pe logica sau cunoastere.Minti de ingheata apaele in toiul verii.Tu crezi ca pilotajul se invata asa la poezie ,in timpul unei misiuni sub acoperire gen Robert Turcescu ,mai domnule "sint"(a pro pos din 1993 se scrie "sunt",daca era "sant" se scria cu "i "din "a").
  Cu privire la statutul MM daca citesti cu atentie vei observa ca eu i-am sprijinit si sustinut tot timpul.
  Uite ce este domnule,cunoscand cateva smecherii si cu ceva bruma de cunostinte despre"uite tata trec avioane" nu devii pilot de curse ,tocmai pe BOEING.Limiteaza-te la pozitia sociala in care esti postat,nu incerca sa sari parleazul ca ramai cu tzambra-n cur.(vechea ta poza)

  RăspundețiȘtergere
 36. Cu regret iti spun ca mos Alecu avea mare dreptate cînd te indruma spre tratamentul ”cu pasteau” sub numele de ”motănelul kkacios” ca sa te fereasca de internare sub numele real.
  A fost fair play moșul. Ți-a mai dat o sansă, dar degeaba.
  Și chiar nu aș vrea sa dau la acest moment un citat din vorbele de bine aruncate MM de tine si sgv-ul R 26500.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. SGV-ist, ai? Nu se leaga nimic din ce indrugi. Pai daca esti asa meserias si indispensabil, de ce te-au dat afara de la Blue Air? Unde comandantul Pleșiță si care e mai in varsta ca tine, piloteaza si ...azi?

   PS: Ai naibii SGV-istii astia. Cum dracu' or sti astia niste chestii despre aviatie, dar eu n-au fost aviatori?! Ca daca iti spun ca au fost vremuri in care protectia curselor externe si chiar si interne, era asigurata de niste ... un fel de SGV-isti, imbracati civil desigur si cu Naganul sub haina ... S-ar putea sa ai ...altfel de revelatii. Si azi se mai practica, dar numai pe anumite rute. Ti-am spus doar asa informativ apropo de cabina B-737. Familiara si unor anumiti SGV-isti.

   PS-ul nu are decat talc educativ. Si acela este sa nu mai desconsideri pe nimeni. Tu ai o lume strict limitata, si ii consideri prosti pe toti ceilalti din jurul tau. Dar daca ridica cortina, vei descoperi singur. Ca TU esti de fapt Pacaliciul!

   Dupa cum vezi sunt un SGV-ist cum zici TU. Care stie ceva mai mult decat un caporal ... Despre lucruri pe care crezi ca doar tu le stii!

   Ștergere
  2. Avianyk
   In viata vietilor tale sa nu mai spui ca vorbesti fluent o limba strains, sau, mai modestule, doua!
   Fluent= nativ=standard NATO=5555!
   Ai retinute macar asta?

   Ștergere
 37. Cea mai tare gluma ,a spus-o prostanacul cand a descris cum "sparge plafonul " in sus.Ceva de pus la cele mai tari glume.Tavanului i se mai spune si plafon,chestie de termeni,atunci ce si-a zis "smecherasu',mai astia sparg tavane cand spun ca sparg plafonul in sus,auzind si de givraj ca apare in plafon(apare "si" in plafon) a facut legatura ,gata ,plafonul este un strat gros de gheata care trebuie strapuns,de aceea spunea ,la un moment dat ca la sparegere in sus sareau bucati de gheata,nu gasesc exact dar am ras pana m-au durut"bucile" obrajilor.Pai ce mai loaza ,tu crezi ca la spargerea plafonului trebuie sa vii cu spargatorul de gheata, nuclear, Potemkin? Plafonul este constituit dintr-un strat de nori sau ceata stratiforma de o anumita grosime si densitate.Deci vapori in suspensie nu "bloguri de gheatza".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Motănelul sfîrlează si presupunile lui care te fac sa rîzi de ți se aprind bojocii.
   El crede ca prin plafoanele astea pilotii pun „gheață” în coniac. Nu motanele ,de la coniacul rămas incă in” memorie” ai încurcat gheața cu grindina tot o ”ghiață”.
   Dar nu-i nimic ,vorba lu mosu,o pasteuă si trece.

   Ștergere
 38. ***avianyc 22.13 din 15.02.2016
  Pe astia i-as lua in cabina ,i-as pune sa sparga un plafon cu ploaie si gheata si sa gaseasca iesirea. Nenorociti ordinari.Sau i-as pune sa semneze pentru darea la zbor a unui avion facut din bucati de avioane casate ~modernizate~-adevaratele lucrari de exceptie si apoi sa zboare cu el -alta lucrare de exceptie lunara.

  RăspundețiȘtergere
 39. ...bucati de avioane casate de zici ca-i FANTOMAS,facut din bucatele de cadavre;
  ...inginerii dadeau la zbor ,la ordin,
  ...pilotii zburau ca le se ordona sa urce in aceste sicrie zburatoare
  ...plafon cu ploaie si gheata(ploaia destrama plafonul sa stii si tu-studiaza meteo)
  >>>=ZBOR HORROR ;BRAVO IMPOSTORULE!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. motănele ,hai sa fim ”seriosi”.
   Ai zburat cumva cu piese de schimb pe motor luate de la elicoptere oprite de la zbor ,fiindca unitatea nu-ti putea asigura altele noi?
   Ai zburat cu subansamble a caror resursa a fost prelungita pe nu stiu ce criterii de o comisie in frunte cu ing.sef?
   Se numesc astea improvizatii cumva ?
   Sau pe la voi decimatii inainte vreme nu s-a purtat?

   Ștergere
  2. Tigri3
   Acest nume provine cumva de la indicativul tau de pilot?
   Oricum, iti recomand cidirea de la minutul 08, ora locala a ROU!.....ca poate esti pe alt meridian...si atunci putem trece in UTC+3, ca este iarna, inca!

   Ștergere
  3. Mere Mareș-ale
   La tigri 2 poti să-i repartizezi PCR +2 că tot primeste el talonul cu o luna in urmă de la Tata Hrușciov

   Ștergere
  4. Mergi pe burta...tu ai dat de baut ca sa te primeasca in pcr!

   Ștergere
 40. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 41. iceparu 15.02.2016
  “personal nu am nimic cu M.M. si subofiterii dar lagea contributivitatii sfideaza normalitatea ”.
  Dar de ce sa nu consideram ca aceasta a fi trebuit sa fie normalitatea si ca cele doua categorii au fost defavorizate pana la acel moment, in beneficiul altora ? Ce parere aveti ? ……….. sa moara capra vacinului?
  - Nu pot sa cred si mai ales sa accept ideea ca un M.M., la aceiasi vechime in aceleasi conditii de munca si in aceiasi perioada de activitate, sa iasa cu o pensie mai mare decat un colonel? Ca argument in sustinerea acestei afirmatii: situatia din tabelul cu cuantumul soldelor de grad si soldelor de functie la minim, din O.U.G. nr. 1/2011.
  - Credeti ca M.M. le-a convenit cand peste noapte, un pix, a ridicat categ. subof. cu un grad fara ca acestia sa faca un curs sau ceva de genul acest. Una este sa faci 3 ani de scoala de maistrii si alta 2 ani de scoala de subofiteri. Multi colegi de promotie, de la alte specialitati, cand ne vedeau cu acele “cearceafuri de scheme electrice” ale statiilor radio, se mirau cat aveam noi de invatat fata de ei. Dar, fiecare cu ….. soarta pe care si-a aleso!
  - M.M. nu putea sa se mute in ultimile luni de activitate pe functii de comanda si apoi sa ………
  Consider ca nu este bine, nu este frumos si nimeni nu castiga ceva daca ne dam singuri cu stangul in dreptul. S-ar putea sa ne inpiedicam si sa stricam … formatia.
  O nava militara daca nu are legatura radio permanenta(statia radio – deservita de un m.m.) si motoarele care sa funtioneze, sa plece, la …chee, (deservire tot un m.m.), este o tinta fixa si usor de distrus de catre un inamic?
  Mai pe scurt …. stim cu totii ca padure fara …… nu este!
  Si mai scurt: Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu, pe noi si aceasta Ţară, de ..........
  Altii au decis, decid si cel mai grav este ca îi lasam sa decida în continuare, soarta noastra si a acestei Ţări.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!