vineri, 1 ianuarie 2016

Noutăți OK privind încadrarea în grupele de muncă a personalului M.Ap.N. urmare a Ordinului nr. 123/2015 al ministrului apărării naționale

La multi ani, tuturor! Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 este prezentat pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. Ordinul este acesta si este prezentat integral si la finalul acestui material.

Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 stabileste noile norme metodologice privind incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții, specifice personalului militar, abrogând în același timp vechiul ordin al ministrului cu nr. M. 116.2002 care stabilea aceleași norme.

La o analiză sumară a prevederilor ordinul ministrului apărării nr. 123/2015 rezultă un element (probabil) benefic si pt. majoritatea militarilor in rezerva/retragere, concretizat in Art. 9 alineatele (1) si (2), astfel:

- Dupa cum cunoastem, in urma prevederilor vechiului ordin al ministrului apararii cu nr. M. 116/2002 intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., perioadele de scolarizare, precum si cursurile de cariera au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale de lucru. Cu toate ca majoritatea dintre noi, am desfasurat la modul real atat pe perioada scolarizarii, cat si pe perioada cursurilor de cariera, activitati in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții. Exemple: cursurile de cariera de comandant de companie (cu durata de 6 luni intr-o anume perioada) sau de ofiter de stat major/Cdt. B. cu durata de 3 luni. Fiind cursuri de perfectionare, acestea nu erau statice incat sa se rezume doar la a lua notite in banci, ci erau extrem de pragmatice si dinamice, astfel incat, in functie de specializarea fiecaruia am efectuat diverse activitati specifice incadrarii in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții.  De exemplu, genistii chiar efectuau la acele cursuri activitati concrete de pirotehnie, vanatorii de munte efectuau alpinism, cercetasii efectuau toata gama de activitati din grupa alte conditii (parasutism, scafandrerie, pirotehnie, alpinism), tanchistii tragea cu tancurile, infanteristii cu T.A.B.-urile, rachetistii cu rachetele, parasutistii efectuau salturi etc.  Si inca la modul foarte intensiv, fiind cursuri de cariera, poate mai intensiv decat in acivitatea de zi cu de la unitati. Cu toate acestea, cf. ordinului M. 116/2002, intarit si cu niste precizari suplimentare provenite de la D.M.R.U., activitatile in cauza au fost considerate ca fiind desfasurate in conditii normale. De parca ar fi fost cursuri de pictura, de limba engleza sau de rusa, si nu cursuri cu acelasi risc profesional ca in activitatea de zi cu zi. Aberant in conditiile in care sunt si militari care au fost mutilati la cursurile de cariera sau chiar au decedat. [La fel si in cazul scolilor militare si academiilor pe care le-am urmat! Noi avem conditii normale inscrise in fisele de pensie, desi daca ne aruncam o privire la activitatile din Ordinul MS 132/2010 atasat la final, descoperim ca marea majoritate dintre noi am efectuat activitati si in scoli/academii in conditiile speciale de munca - nu doar in activitatea de cadru militar. Similar in cazul celorlalte grupe de munca].  
- In sfarsit, cf. prevederilor Art. 9 alineatele (1) si (2), din  ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, anomalia descrisa anterior este reglementata (probabil), astfel incat incadrarea in condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții se va afectua cum este firesc pe baza activitatilor concret desfasurate, indiferent daca acestea au fost efectuate pe perioada scolarizarii,cursurilor de cariera sau in activitatea profesionala de zi cu zi.

In ceea ce priveste  aplicabilitatea Art. 9 alineatele (1) si (2) si personalului in rezerva/retragere deja pensionat, ramane de vazut ce se va intampla. Probabil ca birocratia isi va spune cuvantul in acest caz si va fi necesar sa obtinam adeverinte care sa ateste ca in scolile/academiile militare sau la cursurile de cariera am facut si altceva, decat sa scriem poezii! Oricum este tare faza ca un fost pilot sa solicite scolii/academiei unde a fost scolarizat, adeverinta ca pe timpul scolii/academiei chiar a pilotat, si nu a studiat doar teoria elicei! Beneficiind actualmente pt. anii de elev-pilot de conditii normale de munca, iar ca pilot-ofiter de alte conditii de munca, desi activitatea de risc profesional a fost aceeasi. La fel si cu cursurile, la fel si in cazul tuturor armelor si specialitatilor!

In sfarsit,  ca amanunt tehnic legat de Ordinul ministrului apărării nr. 123/2015, constatam ca nu are publicata exact Anexa nr. 1 si care este cea mai importanta. De ce asa? Din cauza faptului ca acea anexa este clasificata, urmare a H.G.-S nr. 1019/2010 care a completat H.G. nr. 1294/2001. Daca era necesar? Nu era precis! Pe de alta parte, clasificarea este un lucru stupid intrucat  obstructioneaza in mod oficial accesul pensionarilor militari la a afla la modul concret conditiile de munca in functie de care ar putea depune cerere pt. reincadrarea in grupe de munca. La modul neoficial, cunoastem cu totii ca Anexa nr. 1 din H.G.-S nr. 1019/2010 este detaliata tot printr-un ordin clasificat de ministru, respectiv prin ordinul cu nr. M.S. 132/2010. Clasificat, dar care totusi a aparut inca din 2011 pe diverse site-uri sau bloguri (cu o simpla cautare ajungeti unde trebuie), fapt pt. care am descarcat si noi o copie a M.S. 132/2010, atasata la final!
 ________________________________________________________________________________

MS 132/2010

211 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Şi??? Zi-i/urează-i tu cele de cuviinţă. Băi omule, tu nu ţi-ai dat încă seama că "interesul poartă fesul"? Pînă mai acu vreo 2-3 săptămîni îi ţineai partea acestui derbedeu, Eu spun, ca noi militarii militari, "trecuţi prin ciur şi prin dîrmon", să ne vedem interesele DE CASTĂ şi să nu punem botul la fel de fel de promisiuni deşarte făcute de fel de fel de cioflingari, fie civili, fie aşa-zişi foşti militari. Hai să tragem o line, virtuală şi să vedem cu ce ne-am ales noi ca militari în anii ăştia de după "Marea Revoluţie din Decembrie". Nu mai vorbesc de Economie...Şi-atunci, despre ce vorbim? Lasă-ne-n durerea noastră cu Oprea, cu...cu să-i ia dracu"!

   Ștergere
  2. Lasa-l in masa de idiot agramat, il stie toata lumea pe retardul asta pupincurist.

   Ștergere
 2. Normal ca-i tineam in speranta ,motivata, de altfel, UNPR au facut alianata cu PSDul si credeam ca o sa ne sprijine in anularea OUG 57 ,dar vad ca sunt"intelesi" sa ne termine...asa ca mi-am resetat parerrile si flebeturile.Sunt constant in optiuni doar atat cat imi reprezinta interesele,cat nu ,sunt cel mai infocat dusman!

  RăspundețiȘtergere
 3. Oprea si altii imi promisesera ca se va reveni la L223 ORIGINALA, cea promulgata de presedinte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Băi Viorele, e o vorbă care "zice" cam aşa:

   " A promite e un lucru nobil, a te ţine de cuvînt e o prostie"!

   Ștergere
  2. "...prostia se plateste" sau "oaia care nu stie a-si purta lana,o pierde".

   Ștergere
 4. Aici intervine VOTUL ca o chezasie a cuvantului dat.Si eu am fost(inca sunt) cuprins in structura de formare a unui partid si am participat efectiv la alcatuirea statutulul, programului si directiilor de actiune si nu cred ca cineva si-ar compromite prezumtivii alegatori cu promisiuni neonorate ,cu buna stiinta ,chiar inainte de vot. In cazul legii 223 nu tine "vraja" cu pacaleala,facand un calcul en gros ar rezulta cam 700 000 de voturi probabile,calculate cu rigurozitate si cu multiple probabilitati ocazionale...

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. ..cand face partidul tau 0,001 %...sa ma anunti sa ma inscriu si eu ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 7. ***cezar, face nu face ,se va vedea ,conteaza ca am incercat nu am stat cu mainile in san si nu ne-am inchinat si pupat la "moaste",nu am stat pe margini 'scuipand seminte" si dand sfaturi idioate..
  ***All, gata , a trecut vremea blestemelor ,a rugamintilor si a petitiilor. A venit vremea ciomagului si a molotoavelor! nu uitati de Ziua Unirii,amintiti-va de Cuza si de legile stabilite in timpul lui,pentru Armata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 10. Anexa la HG 1294/2001, HG S/1019/2010 si normele interne in MApN sunt documente clasificate. Accesul la documentele clasificate se face cu respectarea legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, care implica respectarea a 2 principii de baza privind accesul la documentele clasificate:
  - principiul "need to need" = "necesitatea de a cunoaste"
  - avizarea anterioara , a persoanelor care urmeaza sa aiva acces la documentele clasificate.
  Avizarea, tinand cont de nivelul de secretizare a documentele ce reglementeaza grupele de munca, este de competenta comandantului UM.
  Concluzie: pensionarii militari au dreptul sa consulte orice document clasificat ce le stabileste un drept luat in calcul la pensie, cu aprobarea prealabila a comandantului centrului militar.

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu toate grupele de munca rezulta din documentele de evidenta existente la centrul militar. Pt anumite situatii sunt necesare cereri suplimentare, la UM sau la arhive.
  Recomand pensionarilor militari sa solicite comandantului centrului militar, accesul la legislatia care reglementeaza grupele de munca.
  Mai dificil va fi pentru urmasii cadrelor militare.

  RăspundețiȘtergere
 12. Noutati ...
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Bineinteles ca toti cei despre care vorbeam la "starea" cu prezentarea ordinul M. 123/2015/mapn , tac ca porcu'n popusoi !
  Cei care spuneau ca "noile" conditii de munca vor fi aplicate automat de catre CPS , iar eu spuneam ca "noile" conditii de munca se "obtin" si se aplica NUMAI LA CEREREA impricinatului ...
  Asta-i situatia : e greu sa nu fii magar si sa recunosti atunci cind gresesti !
  -------------------------------------------------
  Printre "noutatile" acestui ordin este si aceea ca perioadele de studii (scoli , academii , cursuri , etc. ) nu mai sint , automat , considerate ca fiind in CN ... Se vor "acorda" conditii de munca in functie de activitatile concrete desfasurate acolo ... (art.9/norme ord. M.123/2015) ... Acele unitati (scoli) fiind obligate sa inscrie in OZU 1/2016 "clasificarea" locurilor de munca in functie de conditiile de munca si pentru elevi/studenti/cursanti ...

  "Recuperarea" noilor conditii de munca , de catre impricinatii pensionari , se va face , asa cum am mai spus , prin adresarea unei cereri la CMJ (art.6(7)/norme si art.13/norme)...
  - pentru situatia "reconsiderarii" conditiilor de munca din perioadele de studii , impricinatii nu treb'e "sa culeaga" adeverinte si alte acte de pe la "scolile" respective ... Ei , impricinatii , treb'e sa se adreseze CMJ cu cerere . CMJ este obligat sa intreprinda toate demersurile necesare pentru obtinerea acelor acte doveditoare (art.6(8)/norme/ ord. M.123/2015/mapn) ... Iarasi CERERE din partea impricinatilor ... nimeni si nimic nu se face automat !
  - prin "reconsiderarea" vechilor conditii de munca , precum si prin adaugarea conditiilor de munca superioare din "scoli" este foarte posibil ca sa se depaseasca "fatidicul" plafon de 85% ... Repet : nu va lasati pagubasi in "culegerea" actelor pentru "noile" conditii de munca ... Faceti efortul si adunati-le ... nu se stie cind va vor fi utile ...
  - incercati sa aduceti la cunostinta cit mai multor colegi (militari-militari ... militari kaki) cerintele acestui ordin M.123/2015/mapn ... necesitatea de a face cereri catre CMJ...Altfel vor fi foarte-foarte multi ca cei care n-au stiut nici despre necesitatea de a cere de la CMJ conditiile de munca pe timpul l.164/2001 ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asa este! N-am citit tot ordinul, dar pare ca totusi ceva imi scapa. In trecut solicitam adeverintele doveditoare pt. stabilirea conditiilor de munca, nicidecum la CMJ, ci unitatilor prin care am trecut care pastrau arhivele doveditoare sau la Arhivele Statului. Dupa ce le obtineam, inaintam adeverintele la CMJ. Dar NU CMJ ne elibera acele adeverinte, CMJ doar le prelucra! Acum lucreaza CMJ si pt. noi sa obtinem adeverintele de la unitatile pastratoare de arhive? Ar fi premiera mondiala!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 13. Parerea mea este ca ar fi bine ca noi pensionarii militari a caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 01/01/2011 sa urmam urmatorul algoritm:
  - cerere la centrul militar pt eliberarea fisei cu locurile de munca (M 123/2015 art 6 al(7) )
  - verificarea fisei cu locurile de munca
  - cerere la centrul militar pt inaintarea fisei cu locurile de munca la CPS/MApN (M 123/2015 art 13)
  Obs. Se poate face si o singura cerere, de emitere si inaintare la CPS a fisei cu locurile de munca (M 123 art.6 al.7 si art.13)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun algoritmul cu urmatoarele precizari;
   -Se poate exclude cererea catre centru deoarece fiecare decizie de pensie are incadrarea in grupe si fiecare isi poate verifica incadrarea si functie de perioadele neincluse sau neclare sa ceara adeverinte la arhive sau unitatile apartinatoare si apoi odata cu adeverintele sa depuna cererea de la al.3 la CMJ.

   Ștergere
 14. A deverintele de venit la deciziile de pensie pe 263 contin si incadrarea in grupe. probabil si pe 241.
  Pentru a depasi momontul functie de necesarul fiecaruia este recomandat ca odata cu cererea catre CMJ sa fie depuse si adeverintele pentru perioadele neincluse.
  Adeverintele pentru incadrarea in grupe se obtin prin adresare catre arhivele unitatii depozitare de la Pitesti si depozitele intermediare de arme (Ploiesti,etc) pentru OZU cu termen de predare catre aceste arhive.
  Pentru OZU nepredate arhivei centrale sau intermediare cererile se fac catre unitatile militare in care ne-am desfasurat activitatea.
  Niciun rezervist nu mai are drept de a consulta documente clasificate.
  Pe baza de cerere se elibereaza adeverintele necesare .
  CMJ-urile vor face precizari clare si bine ar fi sa detina un ordin cu modul de incadrare pe timpul scolilor,facultatilor militare functie de specialitati.

  RăspundețiȘtergere
 15. @ All. Am atasat si MS 132/2010. Si acum e acum. Tot ordinul se refera la CADRE MILITARE. Iar in scoli noi eram elevi, de fapt! Cadre am fost doar la cursurile de cariera si AISM. Daca acest ordin 123/2015 se refera si la perioadele din scolile militare prin Art. 9 (1), inseamna ca mai exista undeva o prevedere de incadrare in conditii de munca si a perioadelor cand eram elevi/studenti. Din ordin lipseste fila 1 si nu stim practic ce cuprinde HG-S 1019/2010.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Situatie in care pt. cei deja pensionati, s-ar putea sa raman valabil doar Art. 9 (2) - perioadele de cursuri, nu si scolile militare.

   Ștergere
  2. După HGS 1019 grupa CN nu mai exista. ,dar pentru celelalte grupe diferentierea trebuie facuta pe specialitari,inf, transm.,intend., aviatie,auto,etc.
   Acest lucru ar fi bine daca ar fi comunicat prin ordin CMJ-urilor pentru a nu mai incurca rezervistii cu adeverinte.

   Ștergere
  3. Pentru scolile militare ordinul spune ca incadrarea se face functie de incadrarea stabilita de comisie pentru unitate(Probabil functie de specificul activitatile cadrelor militare in general/ profilul scolii se face incadrarea unitatii inclusiv incadrarea pt. elevi/studenti)

   Ștergere
  4. In scolile militare eram elevi cei drept dar cu solde dupa gradul si functia detinuta.Prin urmare eram un corp similar SGP-istilor de astazi,iar acestia beneficiaza de grupele de munca similare cadrelor militare,prin urmare si noi cei din scolile militare trebuie sa beneficiem de grupe de munca,pentru ca repet:eram platiti ca soldati ,fruntasi ,caporali ,sergenti etc.

   Ștergere
  5. @ anonim XXL1 ianuarie 2016, 21:04. Da! Nunai ca acea comisie stabileste incadrarea in locuri de munca a actualilor elevi/studenti, nu si pt. noi de acum cateva zeci de ani cand eram elevi. E cu schepsis!

   Ștergere
  6. Se aplica retro in mod sigur.

   Ștergere
 16. Este foarte posibil ca cei care sustin ca pensiile vor creste fata de ce avem acum după aplicarea noilor incadrari in grupe de munca si alipirea de sporuri si indemnizatii la solda functiei de baza pensiile pe L 223 Sa aiba dreptate.Posibil sa creasca iar de la o vechime vechime mai mare de 25 de ani efectivi in AC sa se egalizeze la sporuri egale .
  Pentru lamurirea situatiei si informare s-a facut doar un pas,normele de aplicare a grupelor de munca, mai este necesar ordinul comun care sa comunice componenta soldei lunare brute. După aceea stim cum stam cu cualtumul fata de ce avem in prezent.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deja te-ai lamentat si obisnuit.Prin urmare nu mai vii pe 24?
   Ar fi trebuit sa creasca in coditiile legii 223, nu a ordonantei 57...

   Ștergere
  2. Majoritatea cresc sigur fata de ce avem in plata daca solda lunara brute contine si sporuri si indemnizatii calculate la functia de baza.
   Daca se va comunica si asta pina in 24 fiecare informat corespunzator va decide.
   Oamenii ies in general pentru cuantum ,pentru onoare si demnitate mai ca se mai gîndesc.

   Ștergere
  3. @ anonim XXL1 ianuarie 2016, 21:17. Pt. cuantum? Unii, dar cei pe care ii stiu eu au ca prim motiv ca NU trebuie sa fim mai fraieri decat cei cu 80% care au pensii de serviciu. Irita si plafonarea de 85%, intrucat anuleaza de fapt activitatea in grupe de munca, FURA din vechime plafonarea la 85%. Fura din vechime si plafonarea la 100%, daramite la 85%. Cum sa aiba 2 pensii egale plafonate la 85%, si unul cu vechime cumulata de 45 ani si unul cu vechime cumulata de 60 ani? Unde sunt cei 15 ani vechime in plus pt. ultimul?

   Ștergere
  4. Adevarat. Daca vor intelege fenomenul poate vor repara ceva cit mai curind. Daca se încapătîneaza va fi greu si de durata.

   Ștergere
  5. Este corecta plafonarea...dar sa fie identica cu magistratii...
   Nu prea intelegeti fenomenul ...
   1..pensiile nu vor fi egale pentru ca baza de calcul ii alta la fiecare !
   2. nu se poate depasi salariul omologului in activitate ..CLAR ...

   Ștergere
  6. @ CEZAR 1 ianuarie 2016, 22:14. Noi 2 suntem colonei, aceeasi cariera, aceleasi functii etc. TU pe pensionezi cu 60 ani vechime cumulata, iar iar EU m[am plicitisit si ma pensionez cu 45 ani vechime cumulata. Amandoi alegem media ultimelor 6 luni. Medie care este aceeasi, intrucat am avut aceleasi grade si functii.

   In final, PAC ne trag astia la amandoi plafonare la 85%. Iti spun drept: EU am fost mai istet ca tine ca am iesit cu 45 ani vechime cumulata. Iar TU ai cam fost cam navleg avand cu 15 ani vechime cumulata mai mare ca mine. Ca oricum amandoi avem plafonare tot la 85%. Si ito fac si SÎC!

   Tu esti stupid la afirmatia ca "nu se poate depasi salariul omologului in activitate". Pai daca TIE ACTIV, iti acorda GRUPA DE MUNCA LA PENSIE SI NU IN ACTIVITATE, CUM SA NU ITI DEPASESTI PROPRIA SOLDA CU PENSIA CAND DOAR PENSIA ARE GRUPA DE MUNCA, NU SI SOLDA?

   Ia taie-ti TU mai bine orice grupa de munca! Sa ramai ca si activul, nici activul grupa in activitate, nici tu la pensie! Ca daca ti-o pui la pensie s-ar putea sa iti depasesti solda fara nicio grupa!

   Au dreptate astia care au scos faza ca grupele de munca vor fi platite pe viitor, IN ACTIVITATE! Probabil ca de la unul ca tine le-a venit ideea! Atunci sa vezi ce catastrofa de pensie iti iese!

   BAI, INFANTERIE! TU ESTI PIFAN! AI SOLDA SI LUCREZI IN CONDITII SPECIALE. PT. ACEST FAPT NU PRIMESTI NICIUN LEU IN ACTIVITATE. PT. CA AI LUCRAT IN CONDITII SPECIALE, ITI CRESTE VECHIMEA. IAR TU DESCOPERI CA AI AJUNS DIN CAUZA GRUPEI DE MUNCA CU O PENSIE DE 120% FATA DE ULTIMA TA SOLDA, DAR CARE NU AVEA GRUPA! IAR TU ITI TAI 20% = ADICA GRUPA DE MUMCA, DE RUSINE CA TI-AI DEPASIT SOLDA AIA CARE N-AVEA NICIO GRUPA DE MUNCA? BRAVO, TATA!
   |

   Ștergere
  7. Fals ...daca eu am 60 cumulata insemneaza ca nu am iesit colonel ci general ..deci ..tu saluti ....!!!

   Ștergere
  8. -eu am grupe ..activul are drept de hrana si alte sporuri care nu intra in pensie...

   Ștergere
  9. Solutia ii aia pentru care urlam si cand eram in activitate ...
   DEPARTAJAREA SALARIZARII prin indici corespunzatori ..muncii ...

   Ștergere
  10. Daca se face corespunzator ..la pensie nici nu mai trebuie ,,grupe "! Salarizarea pe indici corespunzatori se reflecta in pensie ..punct ...

   Ștergere
  11. @ CEZAR 1 ianuarie 2016, 22:42. Este o aberatie ce spui! Inainte pe vremea ta, poate te facea general fara portofoliu, fara functie viabila adica, eventual pe una onorifica! Dar in vremurile din urma sunt doar 70 de functii de general. Asa ca stati colonel pana iti vine acru si tot nu ai sanse sa ajungi general. Si asa ajungi sa ai solda dupa 15 de ani de colonel, egala cu a altuia care este de 1 an colonel. Functia fiind aceeasi, gradul la fel, nici nu se poate altfel. Tu aveai sansa sa iti fructifici vechimea de 14 ani in plus fata de proaspatul colonel de un an pe functie, EXACT PRIN GRUPA DE MUNCA SI CARE ITI ACORDA VECHIME CU CARUL LA CEI 14 ANI IN PLUS. Dar NU VREI TU! Vrei sa fii egal cu el.

   Restul interventiilor sunt alte stupiditati. TU nu mai poti departaja salariile decat pt. militarii activi, TIE nu iti mai foloseste la nimic. Tu esti la pensie acum. Daca ai lucrat in CS (exemplu) o viata si iti plateste acea grupa de munca la pensie, atunci sa ti-o plateasca. Fara limitare la 85%, 100% sau alta limitare. INTRUCAT ESTE GRUPA DE MUNCA SI REFLECTA RISCUL ACTIVITATTII TALE CAT AI FOST ACTIV! Daca TU ti-ai limitat la 85% sau la 100%, inseamna ca DEGEABA ai mai fost in grupa de munca! Ramai cu mandria ca ai fost in CS sau cum?

   Acum fie vorba intre noi! Se cracaneaza pe ei de ras cei care NU au avut grupe de munca la faza cu limitarea la 85% sau 100%. Sunt cei mai longevivi, normal. De fraieri ce am fost ailalti care ne-am ruinat sanatatea prin grupele alea! Soldele fiind egale, celor fara grupe NU li se intampla nimic cu limitarea la 85% sau la 100%, asta este oricum maximul lor. Pe cand cei cu grupe fluiera a paguba cand se vad cu aceeasi pensie ca cei fara grupe, urmare a limitarii la 85% sau 100%.

   Concluzia? Pt. activi, noi oricum nu mai avem ce face! Sa se faca bibliotecari, solda e la fel la toata lumea oricum. Iar la pensie nu mai conteaza grupa ca tot la limitare de 85% din solda unui bibliotecar ajung si ei!

   Ștergere
  12. QED...ai dreptate ..!!
   Si eu as vrea ..dar chiar crezi ca ..merge ....???

   Ștergere
  13. Ai vazut efectu L-164...cat a fost in Vigoare ! Activii au marit TOATE Vmai putin solda de functie si grad ! Oare de ce ,,...??

   Ștergere
  14. @ CEZAR 1 ianuarie 2016, 23:34. Eu am vazut un efect benefic in L. 164. Cu asta m-m pensionat in 2006. Peste 2 ani m-am trezit si cu o majorare de 30% urmare a nu stiu care OUG care a amendat L. 164. Ce, tu NU ai avut majorare de 30%? Nu conteaza ca nu te-ai pensionat pe L. 164/2001, aceasta i-a integrat si pe cei pensionati anterior, e drept ca in timp destul de lung, dar se rezolvase problema. L. 164 NU a avut nimic rau in ea. Poate tot cu exceptia limitarii la 100%. Fiina activ atunci, mi-am calculat si eu cat trebuie sa stau sa ajung la 100% pensie cat solda. Si cum am indplinit baremul, am si plecat. Toti faceau asa!

   Si pe L. 223/2015v va fi la fel. Daca OUG 57/2015 ramane, oamenii vor stat in sistem exact cat le trebuie sa ajunga la pensie de 85% din solda. Si cu asta PA!

   Insa in cazul recalcularii celor iesiti pe L. 164, dar si a legilor anterioare, iese ca lula acum! Imi adaugam 2% la 64% baza si aveam limitare la 100%, la care cu OMM ajungeam la 120%. Iar acum, nu mai ajung nici la 100%. O data din cauza faptului ca 2% in plus la 64% este mai mult decat 1% adaugati la 65%, si inca o data urmare a limitarii la 85%.

   Oricum, discutam aiureli. NU este bine asa! Daca acum L. 164/2001, ar fi fost in vigoare, ne scoteam cu totii. 10% in plus exact de luna trecuta! Asa, tot cu contributiva ramanem, anul asta ne dau de mila 5% indexare, de la anul o mare pauza! Si cand va urma marea recalculare, descoperim ca rezultatul este sa ramanem tot cu contributiva actuala de mila in plata, ca avand cuantum mai avantajos decat ce rezulta din OUG 57/2015.

   Ștergere
  15. Nu ai inteles ....
   PS.. Am cea mai mare satisfactie ca am contribuit ..modest dar am contribuit la daramarea ineptei L-164...
   Tu socotesti prin prisma celui ce se ,,ARANJASE "...dar uiti cei peste 85 % si care se tot inmultea ..care nu se aranjasera .....

   Ștergere
  16. @ CEZAR 2 ianuarie 2016, 10:28. Chiar asa? In acest caz ai ceva morti pe constiinta. La fel ca Basescu, Boc, Oprea. Daca TU iti imaginezi ca NU a fost asa, te inseli. Tu probabil ca au fost ceva ajustari pe ici pe colo, cu 2-3 lei, 100 lei! Aiurea! Au fost pensii taiate de la 3100 la 1200 intr-o minut. Au fost cazuri in care urmare a taierilor consistente, rezervistii si-au intrerupt tratamentul pt. cancer sau alte tratamente si au trecut in lumea de dincolo!

   In sfarsit! In viata de apoi, te vor judeca cei in cauza! Nu poti sa scapi de judecata lor! Tu ai trecut in rezerva cu pensie dupa D. 214/1977. Acesta a fost dreptul tau. Cei care au trecut in rezerva incepand cu 2001, dupa L. 164, acela a fost dreptul lor. Din atitudinea ta, rezulta ca tu ai atentat la dreptul celor de dupa tine, nu ei la al tau! In sfarsit, bine ca recunosti! O sa te judece Mierlici si altii, victime ale dorintelor tale morbide! Ei nu te-au ucis pe tine, tu pe ei - da!

   Ștergere
  17. Cezar asta nu e in toate mintile,Daca e real ce spune el,omul asta si=a dat cu stangul in dreptul,Are cap sa nu-i ploua in gat.Am iesit si eu tot cu decretul impuscatului.Cel mai avantajos pentru mine a fost si ramane 164/2001.Legea 164 cu aportul de 10% era exceptionala,

   Ștergere
  18. As ADMITE ce spui doar daca L-164 ar fi fost CORECTA cu TOATA lumea...
   Tu ori nu ai putere de a judeca ori esti ..fariseu....
   Nu a TAIAT nimeni vreo pensie ...
   DIFERENTA DINTRE L ..contributiva si L-164 reflecta amploarea HOTIEI LA UNII INDIVIZI....
   Am combatut regimul basist dar ....miscarea cu L-164 a fost corecta ...
   Mai las-o cu mortii...tot asa va faceti de ras si cu Pricina pe la televiziuni de va scuipa lumea ...
   Au crapat DE CIUDA cei care dupa ce s-au pricopsit cu o basculanta de COMPENSATOARE ...s-au trezit si cu o PENSIE BABANA facuta prin frauda si minciuna ..la o farsta de 39- 42..de ani !
   Astia si-au zis ca au ajuns si ei in CAPITALISM si s-au aruncat la credite la banci sa-si faca vile si sa-si cumpere JIPANE....apoi a venit DREPTATEA si li s-a umflat vena .,.
   Cunosc foarte bine situatia si multi indivizi care ne RANJEAU INFATA ...doar pentru ca fiind informati pe cai subterane au mai stat pana in 2011......

   Ștergere
  19. @ CEZAR 2 ianuarie 2016, 12:32. Iti recomand sa iti faci un control la mansarda! Esti dus complet! Este clar ca tu nu intelegi nici L. 223.2015. Ai o ura personala mpcnita in tine contra a ceva de demult.

   Una peste alta rezulta si ceva tehnic ce nu intelegi! Sau te prefaci ca nu intelegi. Un militar din AC care s-a pensionat la 39-42 ani = egal in drepturi cu unul pensionat din functie de bibliotecar frecator de menta prin armata in grupa CN. Profesional, primul este o valoare, ultimul este o nulitate. De aceea grupa AC ii dubleaza vechimea primului pt. fiecare an lucrat efectiv, iar pe ultimul il lasa doar cu anii efectivi intrucat nu s-a expus la absolut niciun risc ca militar.

   D.p.d.v. al vechimii in munca, urmare a grupelor, unul de 42 ani varsta = uzat ca unul de 55 ani varsta din CN. De altfel si L. 223/2015 procedeaza la fel. Unul din AC/CS se pensioneaza la 47 ani cu drepturi egale ca un frecator de menta din CN/CD la 60 ani. Diferenta asta de 13 ani iti sta tie de fapt in gat! Dar EU nu te=am pus frate sa fii figurant in armata sa nu ai grupa de munca?


   Asa in linii mari, dupa modul tau de manifestare, creezi impresia ca ai o frustrare accentuata ca si cum ai fi fost dat afara fara drept de pensie militara, pt. cine ce prostii! Privind cu jind catre colegii care au iesit cu drept de pensie militara. Doar un asemenea specimen poate face reclama contributivitatii!

   Esti invitat inca o data sa parasesti acest blog! Calomniezi memoria tuturor celor care nu mai sunt printre noi si care au trecut in nefiinta urmare a desfiintarii pensiilor militare in 2011 dublata de reducerea pt. o parte insemnata dintre cei in rezerva/retragere a mijloacelor elementare de subzistenta!

   Ștergere
  20. Cezar sinucide-te .Altfel te vor bantuii camarazii morti de infarct si din cauza ta.Dupa ce crapi (in afara de cateva flegme) camarazii te vor ierta.

   Ștergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  22. Bai basistule frustrat, urmeaza sfatul lui Maxim One si scuteste-ne de lamentarile tale. Daca nu esti capabil sa pricepi ca majoritatea militarilor si-au obtinut pensia corect, daca nu intelegi ca nu a fost nimeni fericit sa-si incheie cariera la 40 de ani inseamna ca esti foarte frustrat si nu te ajuta creierul.Nu mai manca rahat aiurea.

   Ștergere
 17. Seara bună! Cum spuneam în postarea anterioară (subiectul anterior), NU MAI EXISTĂ CONDIŢII NORMALE! Şcoala Militară/Academia Tehnică militară/Academia de Comandă şi Stat Major (AISM-ul sau cum Dumnezeu i-o mai fi zicînd acum), sunt încadrate "la" Condiţii Deosebite.
  Buuun...(fac/zic şi eu ca prietenul nostru Moş Klicu). Printre multele decizii de revizuire şi re, re, re, în penultima, deşi nu făceam obiectul/subiectul aplicării acestui HGS 1019, mi s-au altoit grupele de muncă la ordinul naşului Oprea (desigur nu personal), astfel încît vechimea totală (efectivă + vechimea pe grupe de muncă) ajungea la 52 de ani, ani pe care nici măcar nu-i aveam la vremea respectivă. Să nu vă gîndiţi cumva că în urma acestui giumbuşluc, pensia mi-a crescut. Nu, am fost lucrat la portofel cu vreo 350 de franci (româneşti). La 4 luni după chestia asta, după ce a venit Dobriţoiu parcă, coleg de şcoală cu Cezar GAZ-istul nost", am mai primit o decizie prin care mi se mai luau 150 de marafeţi. În fine, eu am avut şi am încă un termen de comparaţie cu privire la grupele de muncă, deoarece înainte de-a trece în rezervă, mi-am copiat din memoriul personal datele relevante.
  Ca o concluzie, toţi, fără excepţii vor avea de cîştigat cu noile încadrări în grupe, dar...65% x 85%, vor face inutilă această creştere (la fel ca cea pentru pensia suplimentară, pe care cei cu vechime completă o vor dona de bună voie şi nesil(u)iţi de nimeni statului românesc).
  Ca un sfat, trebuie ca TOŢI să se adreseze în scris CMJ-urilor/CMS-urilor pentru a intra în posesia noii fişe cu condiţiile de muncă actualizate. După ce ce le veţi primi, le veţi analiza, verificînd dacă acestea bat cu realitatea şi cu HGS-1019. Dacă datele se confirmă, fişa actualizată va fi trimisă Casei de Pensii, însoţită eventual de cererea de recalculare a pensiei. În funcţie de data cînd trimiteţi fişa cu locurile de muncă, aşa cum spuneam mai sus, puteţi solicita recalcularea, sau "luarea în evidenţă de către CSP a noilor condiţii de muncă, "în eventualitatea unei recalculări ulterioare". Nu uitaţi să vă faceţi copii după documente, deoarece în corespondenţa oficială le veţi ataşa pe cele originale.
  PS. Există şi unele situaţii particulare pe care fiecare va trebui să le analizeze după acest HGS...De exemplu, ipotetic, un ofiţer de artilerie este încadrat o perioadă conform HGS 1019 în "condiţii deosebite", dar a participat la trageri de omologare a unui tip de muniţie. Automat, conform acestui HGS, îi creşte încadrarea în grupa de muncă. Pentru această perioadă, dacă nu au trecut 5 ani de la "eveniment", se poate adresa pentru adeverinţă fostei unităţi militare unde-a lucrat (dacă aceasta mai există), sau dacă au treut 5 ani, Arhivei de la Piteşti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În acest exemplu, după obţinerea adeverinţei de la UM sau de la Arhivă, o veţi trimite CMJ-ului/CMS-ului...

   Ștergere
  2. PS... În decizia aia buclucaşă, perioada de Academie Tehnică Militară este "marcată" în condiţii DEOSEBITE. În prima decizie de pensie, această perioada era încadrată în condiţii NORMALE.
   Nu trebuie să ne bucurăm prea tare de acest "dar otrăvit". Limitarea/plafonarea totală a pensiei la aproximativ 50% din brut, fac inutili mulţi ani de serviciu şi mulţi ani de chinuri, poligoane şi aplcaţii. Cel/cei care au gîndit această ordonanţă au avut o minte diabolică. A fost clocită în laboratoarele puterii de multă vreme...Nu cred că "paranormalul" ăla de CAlexandru a fost capabil de aşa ceva. Şi ca să-nchei, unde-aţi mai văzut voi ca statul românesc să dea ceva de-a moaca? C-o mînă-ţi dă, iar cu două îţi ia. De fapt, acest stat de rahat de multă vreme nu mai reprezintă cetăţeanul de rînd; reprezintă clica tîlharilor de politicieni şi a justiţiei mafiote.

   Ștergere
  3. Daca nu apare cineva sa spuna ca acei cu minte diabolica sunt neaparat perciunati parca nu mai are niciun farmec... :)

   Ștergere
  4. Nici vorba de perciunati .Sunt ''bubulii'',.. Haa haaa haa ., Daca iti place sa stai capra la straini si sa iei informatia gata mestecata de mas media controlata de stapanii Romanistanului ( unde perciunatii ,masonii ,iluminatii ,grupul Bidemberg si alte asemenea lighioane nu exista ) iar noua ordine mondiala exista doar in imaginatia ''mintilor bolnave '' ( cum zic ei) esti sclavul perfect .De trepanati ca voi au ei nevoie in turma.Nici vorba de conspiratii si de faptul ca Romanistanul a ajuns o colonie de sclavi care nu mai detine nimic din resursele naturale si e guvernata de straini.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Măi MIERLIȚ One si PERCIUNAT , iar miorlai pe aici. Altceva mai bun nu poti sa dai ?

   Ștergere
  7. In Academia Militara Generala,facutatea de comanda si stat major eram ofiter iar solda o primeam pe functia de pe care venisem de la unitate.Sa nu se inteleaga ca le plang de mila.Fostii activisti,cei cu Stefan Gheorghiu,si cei cu Academia politica nu or primii conditii deosebite?

   Ștergere
 18. Pentru şeful GAZ al Dv. de la TM:
  Hai să-ţi spun eu cum stăteau lucrurile, asta dacă nu le-ai cunoscut şi mă miră (de fapt la tine nu mă miră nimic şi nu eşti singurul de pe-aici care afişezi această "calitate").
  În Decembrie 1989, înainte de marea "revoluţie", la o armată de aprox. 350.000 de militari, existau 14 (paisprezece) generali mari şi laţi. În ianuarie 1990, sub conducerea banditului de Militaru, existau 60. Acum, la o armată de...există peste 100 de aşa zişi generali. Mă mir că nu eşti printre ei...

  RăspundețiȘtergere
 19. Anonim2 ianuarie 2016, 00:30

  Este de-al nostru acel "cineva" şi cred că este servant la mitraliera de companie PKM. Oricum, şi el şi alţii mai condimenteză niţel atmosfera asta plină de incertitudini.

  RăspundețiȘtergere
 20. Pt. cei care nu am trimis nici o cerere pana la intrarea in vigoare a legii ne-ar fi de ajutor nr. si algoritmul de trimitere al acestora eventual modele de completare!

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 22. Nu stiu ce scrie mai sus. Citesc dupa aceasta postare.

  Nu ratati.
  Sange pe pereti!
  http://turda-cnsc.blogspot.ro/2015/12/politica-nu-i-pentru-cei-cu-doctorate.html

  RăspundețiȘtergere
 23. ***casandra, ce are S(angele) cu...prefectura? Ce treaba are Papahagi cu pensiile militare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu trebuie sa va suparati pe mine domnule!
   Ma gandeam si eu ca, in preocuparea noastra legata de arzatorul subiect al L 223 si OUG 57 n-ar fi rau sa nu ne scape si alte aspecte legate de unii binevoitori cu destinele noastre...
   Stiti bine ca au mai fost si altii care ne-au plans pe umar apoi ne-au busuiocit, jefuit, umilit etc.
   Ma gandeam si eu ca ar fi bine sa fim atenti la orice si oricine ne vrea... BINELE!

   Ștergere
  2. No problem ,ziceam si eu asa,deoarece unii isi vor face subiecte de discutii doar din asta caci la altceva nu se pricep.

   Ștergere
 24. Pentru perioada cat am fost ELEVI ai institutiilor militare de invatamant ,nu se prevede nimic,din acest articol rezulta ca doar"personalul militar"(banuiesc -cadrele militare)au si astia o exprimare de ciobani,nu de militari,nu prea le au cu termenii regulamentari.
  " Art. 9.
  (1) Personalul militar care urmează cursurile de zi ale unei instituţii militare de învăţământ poate beneficia de condiţiile de muncă stabilite de către conducătorii acestor instituţii, în raport cu activităţile de instruire şi pregătire pentru luptă la care participă."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu ai CN acum in decizia de pensie pt. perioada cat ai fost elev-pilot?

   Ștergere
  2. DA.Dar in 123nu suntem mentionati clar"elevi" ci o notiune noua si neprevazuta in lege"personal militar"???

   Ștergere
 25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 26. PERSONALUL MILITAR ???-o notiune nedefinita, nici macar de wilkipedia,din cine este constituit si ce articol de lege prevede asta,ca nu mai merge pe '"subinteles"-"document" vorba lu' tanti Leana

  RăspundețiȘtergere
 27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 29. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere

 30. LEGEA nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Actualizata 2014

  CAPITOLUL I: Dispozitii generale
  Articolul 1
  (1)Prin cadre militare, in sensul prezentei legi, se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate, in conditiile prevazute de lege .
  (2)Cadrele militare sunt in serviciul natiunii.

  Lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, 446/2006
  Intrare in vigoare: 01/01/2007
  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 990 din 12/12/2006
  Art. 3
  (1) Serviciul militar se indeplineste de catre cetatenii romani, barbati si femei, care au implinit varsta de 18 ani, in formele prevazute de lege.
  (2) Serviciul militar se indeplineste in urmatoarele forme:
  a) activ;
  b) alternativ;
  c) in rezerva.
  (3) Serviciul militar activ se indeplineste in calitate de:
  a) militar profesionist;
  b) militar in termen;
  c) elev sau student la institutiile de invatamant din sistemul de aparare si securitate nationala, cu exceptia elevilor liceelor si colegiilor militare;
  d) soldat sau gradat voluntar.

  RăspundețiȘtergere
 31. Ordinul 123 de aplicare a HGr 1294 modificata aduce avantaje substantiale celor ridicati in grupe si care prin ridicare in grupe nu depasesc 85% - cps (contrib.pensie suplim). Foloseste in speciala celor cu vechime mica si functii birocratice foste incadrate in CN. apoi si pentru o parte din cei ridicati din CD in Cs este benefica.
  Pentru AC mai putin.
  Strict referitor la ridicatii/reconsideratii in grupe acestia vor obtine beneficii importante pe L 263.
  Pe L 223 vor obtine beneficii prin cresterea cuantumurilor cei reconsiderati din CN in CD sau CD in CS si beneficiari de sporuri peste fosta baza de pe L 164.
  Pentru cei care depasesc 85% nu se pune problema de a pierde fata de ce au in plata ,vor fi cresteri dar si egalizari intre pensionari cu aceleasi conditii si nivel de nenituri.

  RăspundețiȘtergere
 32. Informatii noi de la mutu.Cele 20 de miliarde in plus la buget facute de plagiatorul Ponta cu ajutorul ANAF si pentru care au fost si crimele de la Colectiv ''au disparut'' .(Aceasi filiera prin care au disparut si cele 5 miliarde de euro luati pe BCR) Guvernul Soros pregateste noi taieri de pensii si salarii .Primii vizati suntem noi ( ca de obicei ) militarii .O sa aflati in curand (2-3 zile) alte vesti rele. Perciunatii s-au pus pe jupuit rau Romanistanul.Acum unii citesc neincrezatori probabil zambind. O sa va inghete zambetul pe buze va garantez .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 33. In lumea asta prost facuta
  Guvernul taie 'n loc sa puta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. De aia e si pus de nazistul sorosist Iohanis 6-2 case .Taie la fraieri si aduna bani pentru stapanii coloniei .Stai sa vezi ce pregatesc masonii lui Ciolanis.O sa ti se ridice parul maciuca.

   Ștergere
  3. Zău ,mo moaxime, chiar hașa ?

   Ștergere
 34. Ia ciiţi voi ici-şa! Sitaţia cu aceste grupe de muncă nu-i prea roză...

  http://www.secundatv.ro/anchete/dobritoiu-martorul-perfect-pentru-procurorul-enache-3029.html/
  ___________________
  În documentarul ăsta scris pe 27 octombrie 2015,se menţionat şi blogul Ordinul Militar "R-26500 Elita", dacă asta ne încălzeşte cu ceva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-i roza pentru cei care si le-au tras din pix. În rest de ce nu ar fi in regula.
   Ce nu s-a aplicat de drept atunci se aplica de fapt cu întîrziere acum. Ca pe lînga indreptatiti mai manînca si altii o pîine alba asta-i,ai cutitul îti tai cum si cît vrei.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Și cine a scris acolo voia de fapt sa spuna printre altele de ce nu-i diferenta intre AC si CS. Daca Oprea scote de la arhiva cîte cereri de reincadrare in grupe are de la nemultumitii de hgr 1294 ,dobritoiu care promitea la Timisoara in campanie ca le va acorda cf hgs 1019 la toata lumea ar trebui sa taca. la fei si Dogy care le-a numit falsuri.

   Ștergere
 35. Urmeaza noi recalculari in jos datorita fraudelor lui Gropea Pregatiti-va sufleteste.Mai ales cei cu grupe .Vor da si un vinovati si un nevinnovati.Si asta nu e totul. Guvernul Ciolanis pregateste ceva si mai groaznic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Si nu uitati ca acum pensiile redevenite ''militare''( doar cu nunele) nu mai sunt protejate de decizia CCR (ca nu pot fi taiate) ca pensiile civile.

   Ștergere
  3. Măi Maxime, mai dă-o-n brînza mă-sii de treabă! Dă-ne măi frate şi veşti bune! Vrei să ne rămînă în gît sarmalele, ori să ne intre pe-alături Busuioaca de Bohotin?

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Mo maxime ,mo, iar borăști mă pe aici . Hai bîști ca-ti pute gura .......

   Ștergere
  6. Vladimire,lasa-l ca nu are in dovleac benzina decît pentru 6 ore/zi. In rest merge pe drojdii.

   Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  9. Pentru porno -Anonim xxx.Daca iti creste un corn cu doua oua in frunte cati metrii vezi? Raspunde la intrbarea asta daca esti ''teligent '' .Vladimir exista si veste buna dar o sa ti-o dau pe 24 ianuarie .Dar pana atunci ne macelaresc.

   Ștergere
 36. De la Moş Klicu, prietenul nostru, mai puţin a "maidanezilor" (ştiu ei care şi cum sunt), zicere pe FB:

  "Mos Alecu
  20 de ore ·
  Bineinteles ca toti cei despre care vorbeam la "starea" cu prezentarea ordinul M. 123/2015/mapn , tac ca porcu'n popusoi !
  Cei care spuneau ca "noile" conditii de munca vor fi aplicate automat de catre CPS , iar eu spuneam ca "noile" conditii de munca se "obtin" si se aplica NUMAI LA CEREREA impricinatului ...
  Asta-i situatia : e greu sa nu fii magar si sa recunosti atunci cind gresesti !
  -------------------------------------------------
  Printre "noutatile" acestui ordin este si aceea ca perioadele de studii (scoli , academii , cursuri , etc. ) nu mai sint , automat , considerate ca fiind in CN ... Se vor "acorda" conditii de munca in functie de activitatile concrete desfasurate acolo ... (art.9/norme ord. M.123/2015) ... Acele unitati (scoli) fiind obligate sa inscrie in OZU 1/2016 "clasificarea" locurilor de munca in functie de conditiile de munca si pentru elevi/studenti/cursanti ...
  "Recuperarea" noilor conditii de munca , de catre impricinatii pensionari , se va face , asa cum am mai spus , prin adresarea unei cereri la CMJ (art.6(7)/norme si art.13/norme)...
  - pentru situatia "reconsiderarii" conditiilor de munca din perioadele de studii , impricinatii nu treb'e "sa culeaga" adeverinte si alte acte de pe la "scolile" respective ... Ei , impricinatii , treb'e sa se adreseze CMJ cu cerere . CMJ este obligat sa intreprinda toate demersurile necesare pentru obtinerea acelor acte doveditoare (art.6(8)/norme/ ord. M.123/2015/mapn) ... Iarasi CERERE din partea impricinatilor ... nimeni si nimic nu se face automat !
  - prin "reconsiderarea" vechilor conditii de munca , precum si prin adaugarea conditiilor de munca superioare din "scoli" este foarte posibil ca sa se depaseasca "fatidicul" plafon de 85% ... Repet : nu va lasati pagubasi in "culegerea" actelor pentru "noile" conditii de munca ... Faceti efortul si adunati-le ... nu se stie cind va vor fi utile ...
  - incercati sa aduceti la cunostinta cit mai multor colegi (militari-militari ... militari kaki) cerintele acestui ordin M.123/2015/mapn ... necesitatea de a face cereri catre CMJ...Altfel vor fi foarte-foarte multi ca cei care n-au stiut nici despre necesitatea de a cere de la CMJ conditiile de munca pe timpul l.164/2001 ..."
  ----------
  Cred că măgarul moşului nu-i măgar, ci o zburătoare. Dar în fine, sfaturile sunt demne de reţinut şi pus în aplicare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Ordinul 123 de aplicare a HGr 1294 modificata aduce avantaje substantiale celor ridicati in grupe si care prin ridicare in grupe nu depasesc 85% - cps (contrib.pensie suplim). Foloseste in speciala celor cu vechime mica si functii birocratice foste incadrate in CN. apoi si pentru o parte din cei ridicati din CD in Cs este benefica.
   Pentru AC mai putin.
   Strict referitor la ridicatii/reconsideratii in grupe acestia vor obtine beneficii importante pe L 263.
   Pe L 223 vor obtine beneficii prin cresterea cuantumurilor cei reconsiderati din CN in CD sau CD in CS si beneficiari de sporuri peste fosta baza de pe L 164.
   Pentru cei care depasesc 85% nu se pune problema de a pierde fata de ce au in plata ,vor fi cresteri dar si egalizari intre pensionari cu aceleasi conditii si nivel de venituri.

   Pe L 263 prin reconsiderare din CN in CD sau din CD in CS pentru minimul de vechime 20 de ani efectivi la un punctaj mediu anual =2 puncte se cîstiga la total aproape 10 punte plus care transformati in lei pot aduce pina la 4-6 sute lei plus la pensie. Pentru 25-30 de ani cresterile sunt mai mari la un puncat mediu doar de 2 puncte.
   Dilema va fi pentru multi intre ce sa aleaga L 263 indexata anual ,sau L 223 indexata anual si actualita la 2-3 ani sau cine stie.

   Ștergere
  2. anonim XXL2 ianuarie 2016, 14:22

   Da, interesantă chestia asta comparativă între L263 şi L223...

   Ștergere
  3. Uite ,concret.
   20 ani CN reconsiderati in 20 ani CS.
   Punctaj mediu anual =2 puncte
   Spor punctaj grpă = 0,5 / an x 20 = 10 puncte.
   10 puncte/20 = 0,5
   0,5x 871,7 (val punct pensie 2016) = 436 lei
   436 +15% OMM = 501 lei (opiens de CAP-ist fruntas)

   La vechime de 25 si 30 ani cu doar 2 puncte punctaj mediu va las sa calculati. La 30= plus 785 lei si doar la p. mediu =2 puncte. Incercati dv. la 3.
   De asemenea cu ceva sporuri adaugate plus fata de baza pe fosta L 164 calculati si pe L 223.

   La urma tragem concluzia cine mai da prin strada.

   Ștergere
  4. Legea 263 e de fapt inaplicabila pentru viitorii pensionari militari .Gasesti amanunte pe blogul cucuvelei.

   Ștergere
  5. Maxim One expirat ca si Cucuveaua.

   Ștergere
 37. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 38. Scris de Corneliu pe blogul lui huhurez :''Tehnoratatii romani sunt cei mai mari lingai si lustruitori de clante si dosuri ale sorosistilor si perciunatilor europeni, mai rau decat cei bolsevico-stalinisti! Sunt atat de slugarnici si de lachei incat ma fac sa vomit de atata jena! De fapt, acesti tehnoretardati sunt urmasii directi ai bolsevismului stalinist si cu radacini adanci in comunism, prin bunicii si parintii care au tradat idealurile de democratie ale romanilor! Acum o fac pe democratii europeni, in functii de codosi ai connationalilor de care le este rusine la Bruxelless, acolo dandu-se cu radacini extra-romanesti si carora le provoaca greata ortodoxia si obarsia mioritica...Daca satanele europene le zic, doar in gluma si sa se amuze pe seama slugarniciei lor bolnave, sa ne taie cate un deget, ei ne taie, in serios, toata mana, chiar si gatul, atat de putrede le sunt creierele si atat de mult se injosesc sa le fie calcate in picioare demnitatea si onoarea de ,,oameni!'' Mereu avem parte doar de gunoaie si fecale care sa ne saboteze si sa ne mutileze drepturile de militari!''

  RăspundețiȘtergere
 39. DEZINFORMARE
  Pe site-ul CPS/MAp exista un fisier cu "Informatii esentiale pt benficiarii legii 223/2015•••"
  La pct.6 "In situatia in care se constata diferente intre cuantumul pensiilor recalculate si cuantumul pensiilor aflate in plata, se pastreaza in plata cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexarilor anuale ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art 59 din legea 223/2015"
  Aceasta formulare, se doreste sa mascheze fenomenul de inghetare a pensiilor. Art 59 prevede indexarea pensiei recalculate si nu a pensiei aflate in plata.
  Ex. Pensie in plata decembrie 2015 = 1800 lei
  Pensie in plata in ianuarie 2016 =1,05*1800 = 1890 lei (cresterea se face pe art.14 al.2 din OuG 57/2015 nu pe art.59 din legea 223/2015)
  Pensie recalculata cf. Art 109 = 1500 lei
  Indexarile ulterioare se aplica la suma de 1500 lei . Dupa indexari succesive este posibil sa se depaseasca suma de 1890 lei. Pana atunci se pastreaza in plata suma de 1890 lei.
  CPS sugereaza ca indexarile ulterioare pt acest ex s-ar face la suma de 1890 lei

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu îngheata nimic.
   Timp de cinci ani se poate alege intre sistemul de calcul pe L 263 sau L 223 fara nicio inghetare. Pur si simplu alegi legea mai convenabila si te supui in continuare regulilor de pe acea lege.Vor fi pensii pe l223 mai mari ca pe L 263. Dar si invers si atunci se poate opta.
   Se zvoneste ca ,cu primele cupoane de pensie pe ians au feb vom primi componenta soldei brute care ar putea fi egala cu venitul după L119 sau L 263.
   In aceste conditii multi vor alege L223 fiindca vor fi cresteri substantiale.
   Pe masura ce sosesc noi informari se stinge chemarea in strada unde probabil vom fi indemnati sa sustinem pe linga salariul minim si pensiile de serviciu ale profesorilor, parte si ei din soc. civila a liderul sind.c.mil.

   Ștergere
  2. Te-ai prins de smecherie.Asta inseamna ca toate pensiile militare pe legea 223 modificata de oug 57 vor fi indexate in gol si nu vor mai creste ani de zile (pana crapa beneficiarul) .Si mai urmeaza ceva si mai rau .Sa vedem daca ghicesti.

   Ștergere
  3. Informare de la CSP
   6. În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr.
   223/2015. Menţionăm că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.
   7. Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (01.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.
   8. Diferenţele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi cele ale O.u.G. nr. 1/2011, se restituie la cererea beneficiarilor, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de
   la data intrării în vigoare a prezentei legi.

   Modalitatea de acordare a diferenţelor se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare Legii.
   La această dată, proiectul de hotărâre susmenţionat este deja elaborat, fiind
   demarată procedura de semnare de către instituţiile cu atribuţii în acest domeniu în vederea includerii pe agenda şedinţei Guvernului de la începutul lunii ianuarie 2016.
   9. În conformitate cu dispoziţiile art. 122 din Legea nr. 223/2015, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care vor ieşi la pensie după data de 01.01.2016, şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noua Lege, cât şi cele prevăzute la
   data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1
   ianuarie 2016.

   Ștergere
  4. Prostie . După recalculare se alege cuantumul mai avantajos.
   Cuantumul mai avantajos (daca este cazul) se supune regulilor art 59 din L 223.
   Deci se considera cuantum in plata cuantumul mai avantajos si acesta se supune anual regulilor din art 59 din L 223.

   Ștergere
 40. PE legea contrivutivitatii= elev sc.of.,ofiter-elev al AISM,elev academie tehnica=CN;activist pcr=CN.cdt.pl,cdt.cp(Bt).,cdt.B,cdt.Dn,cdt.R.,cdt.Bg.Sef.birou,sectie,directie=CD,sef arma=CD;loctiitori prevazuti in statele de organizare,precum si sefii de stat major prevazuti in statele de organizare=CD.Ofiter 1,2.3 din birouri,sectii,directii=CN,sef tura si ajutor sef tura in serviculul operativ cel putin CD Cei cu conditii speciale alta gasca in alta oala.


  RăspundețiȘtergere
 41. DEZINFORMARE continuare
  Pct 7 "Stagiile de cotizare nevalorificate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi 01.01.2016, precum si cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica in sistemul public de pensii"
  Art.25 prevede expres faptul ca "constituie vechime si perioadele recunoscute ca stagiu de cotizare pana la data intrarii in vigoare a legii 223/2015"
  Drept urmare, stagiile de cotizare nevalorificate pana la 01.01.2016 se pot valorifica si dupa aceasta data, daca ele se refera la o munca prestata pana la 01/01/2016.
  De fapt, pt activitati desfasurate in lunile noiembrie si decembrie 2015, stagiile de cotizare se pot obtine de la casele judetene de pensii doar in anul 2016.
  Concluzie: orice stagiu de cotizare realizat pana la 01.01.2016 se poatevalorifica pe legea 223/2015. Valorificarea acestor stagii pe legea 263/2010 este o obtiune, nu si o obligatie.

  RăspundețiȘtergere
 42. Noutati de la ...
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Este , unii , atit de subdotati la bibilica,_ca-ti vine sa-ti iei cimpii !
  Pe cimpiile internetului "hălăduieşte" multe mamifere care n-au cap ... au numai niste dopuri ca sa "nu le ploaie-n git" !...
  Un astfel de exemplar este si fostul sef al haitei de maidanezi ...
  C'acuma haita s-a cam destramat din motive ... că cine-i sef !...
  Că nu-l mai accepta , ca sef , pe cezar (prostovanul de sergent bula) !...

  Dară cezar (prostovanul de sergent bula) bate-n continuare cimpii...
  Ca_cum_ca "iel" a determinat abrogarea l.164/2001 ...
  Iară l.223/2015 rezolvă problemele fara "măgăriile" l.164

  Si care erau (in viziunea lui cezar - prostovanul de sergent bula) "magariile" l.164 ?
  "Iereau" , magariile , solda de merit si indemnizatia de comanda obtinute (in mintea lui inexistenta) special , pe ultimele 6 luni , inainte de pensionare ... Ca sa intre , acele elemente , in calculul pensiei...

  Numai ca ... cel care a avut solda de merit si indemnizatia de comanda (numai) in ultimele 6 luni , isi va alege aceeasi perioada si pentru recalcularea pe l.223/2015 .
  Ş'atunci ... ce-ai rezolvat prostovane ?
  Ca el , favorizatul , tot "favorizat" va fi !

  Da !
  S-a dat posibilitatea (prin l.223/2015) ca si cei "defavorizati" de restructurari sa-si aleaga perioade mai "banoase" ... s-a dat posibilitatea ca si tu sa-ti alegi perioada cind , comandant de companie fiind , ai avut solda de merit si indemnizatie de comanda ... Că , dupa "perderea" TAB-ului , ti-ai futat norocu' ... si ti-au disparut acele elemente ... Nu din cauza de restructurari !
  S-atunci unde-i "dreptatea" pe care-ai facut-o ?
  Sper ca , chiar la mintea ta inexistenta , plafonarea pensiei la 85% (fata de 100%) nu poate fi considerata un act de "dreptate" !

  RăspundețiȘtergere
 43. Altele de la ...
  Mos Alecu

  Iaca_ca treb'e sa dovedesc eu ca nu sint magar !
  C_adica recunosc atunci cind gresesc !
  Bine ... n-am gresit fundamental ... am gresit numai "umpic" !

  Spuneam undeva ( https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1728096090758287?pnref=story ) ca ord. M.123/2015/mapn "recunoaste" conditiile de munca si pentru "elevi/studenti/cursanti" .

  Numai ca ...
  - ord. M.123/2015/mapn intelege prin "personal militar" (art.1/norme) NUMAI pe cei din art.3 , a)/l.223/2015
  ---- acestia sint (pentru MApN... caruia se adreseaza ordinul) : "a) militar - CADRUL MILITAR, astfel cum este definit de Legea nr. 80/1995 ... SOLDATUL SI GRADATUL PROFESIONIST , asa cum sunt definiti de Legea nr. 384/2006 ..., militarul angajat pe baza de contract, jandarmul angajat pe baza de contract, precum si PREOTUL MILITAR, asa cum este definit de Legea nr. 195/2000 ...
  Asta insemnind ca NU ESTE VORBA despre elevii/studentii care se pregatesc pentru a deveni cadre militare ...

  Ca urmare ... CMJ-urile "vor recunoaste" (art.9/norme) conditiile de munca (diferite de cele normale) pentru situatiile in care CADRELE MILITARE au urmat felurite feluri de cursuri si activitati de pregatire ... Nu se va pune problema "recunoasterii" unor conditii de munca (diferite de cele normale) pentru perioadele de scolarizare in vederea devenirii ca_cadre militare ...

  RăspundețiȘtergere
 44. Gogomanii carageliene .Scrie negru pe alb,doar trebuie sa citesti. Trebuie sa vezi doar incadrarile din hgs 1019 functie de specializare.

  RăspundețiȘtergere
 45. Informare de la CSP a MApN

  6. În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr.223/2015. Menţionăm că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.
  7. Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (01.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.
  8. Diferenţele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi cele ale O.u.G. nr. 1/2011, se restituie la cererea beneficiarilor, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

  Modalitatea de acordare a diferenţelor se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare Legii.
  La această dată, proiectul de hotărâre susmenţionat este deja elaborat, fiind
  demarată procedura de semnare de către instituţiile cu atribuţii în acest domeniu în vederea includerii pe agenda şedinţei Guvernului de la începutul lunii ianuarie 2016.
  9. În conformitate cu dispoziţiile art. 122 din Legea nr. 223/2015, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care vor ieşi la pensie după data de 01.01.2016, şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noua Lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1
  ianuarie 2016.

  RăspundețiȘtergere
 46. Pt anonim XXL
  Exista o stare de drept care izvoraste din legea 223/2015 modificata cu OuG 57/2015 total diferita de starea de fapt, caracterizata de nivelul redus de intelegere de catre dumneavoastra a unei legi.
  Asta pentru mine nu constitue o problema, in schimb ma deranjaza faptul ca vrei sa induci in randul pensionarilor militari ca OuG 57/2015 ar fi un lucru bun si militarii n-ar trebui sa protesteze. OuG 57/2015 este in parte si neconstitutionala si reduce f.multe pensii aflate in plata. Pt acest lucru trbuie si suntem obligati sa protestam, chiar si in strada.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. dumneavoastra fara a lua in seamam calcule dovedidoare ca pensiile nu scad fata de cele existente în plata sustineti sus si tare in brate o pancarda cu inscriptia ”vrem 223 originala”. Mult succes.
   Pe 223 nu demonstrez cresterea pensiilor fata de cele în plata ofer doar un calcul de crestere in cazul mentinerii cuantumului mai avantajos pe L 263 (cuantum evedent adaptat la ordinul 123-aplicare hgs 1019). Cazul este absolut evident pentru marea majoritate a nemultumitilor.

   Uite ,concret cazuri care se vor intîlni după aplicarea ordinului 123-hgs 1019.
   20 ani CN reconsiderati in 20 ani CS.
   Consideram Punctaj mediu anual = doar 2 puncte
   Spor punctaj grpă = 0,5 / an x 20 ani = 10 puncte.
   Calcul plus la pensia in plata
   10 puncte/20 = 0,5
   0,5x 871,7 (val punct pensie 2016) = 436 lei
   436 +15% OMM = 501 lei ( cît o piensie de CAP-ist fruntas)

   La vechime de 25 si 30 ani cu doar 2 puncte punctaj mediu va las sa calculati. Ca sa nu zaboviti ,la 30 ani vechime efectiva reconsiderata in grupă = plus 785 lei si doar la p. mediu =2 puncte. Incercati dv. la puncaj mediu anual = 3 puncte.
   Aproape in integralitate cadrele militare au fost ridicate in grupe mici exceptii de la CS la AC plus ca se mai adauga grupă si pentru perioada de scolarizare.
   De asemenea cu ceva sporuri adaugate plus fata de baza pe fosta L 164 calculati si pe L 223. Eu nu calculez fiindca nu le ia nimeni in serios. Se zvoneste ca in lunile urmatoare vom primi cu talonul de pensie si informare asupra drepturileor pe care le putem include in solda lunara brută in vederea recalcularii. Se zvoneste ca acestea sunt apropiate sau identice cu veniturile de pe L 119 sau L263.
   Pe masura ce vor sosi aceste date deviza unora ”nu vrem pensii mai mari decît cele in plata,vrem pensii după L223 originala” isi va amplifica sau atenua ecoul. Iar neconstitutionalitatea se pate obtine cît de cît pt.cazul neincluderii unor procente in baza de calcul. Reintoarcerea legii in parlament pentru punere in constitutionalitate nu garanteaza si ca se va aplica L 223 original. Din pacate parlamente poate gasi si alte optiuni ,dar constitutionale. Oricum succes si studiati bine cazul pe L 263 ca sa nu mai dezinformati. Si tineti cont ca la cuantumul mai avantajos,considerat de lege cuantum recalculat in plata, se aplica art 59 din 223.

   Ștergere
 47. Buna seara
  Rog o explicatie competenta privind anuntul tv ref. la cresterea punctajului pt grupele de munca.
  Ne aduce vreun avantaj...

  RăspundețiȘtergere
 48. Atat timp cat oug 57/2015 la legea 223/2015 limiteaza pensia la 85% la ce-ti mai folosesc cei 45-55 de ani vechime?
  La nimic! Ca mandrie personala!?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru cei saltati din CN in CS sau din CS IN CD si nu depasesc 85% inseamna cresteri substantiale ale pensiilor in plata mai ales daca CPS ii ofera un cuantum mai avantajos pe L 263 supus apoi art 59 din L 223 /2015.

   Ștergere
 49. Pentru cei care dau lectii aici...
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Multi dilimani mai sint pe lumea asta !...
  Iar cind incep sa se dea drept "invatatori" devin de-a dreptul periculosi !...

  Iaca ce spune un astfel de specimen :
  "anonim XXL2 ianuarie 2016, 16:55

  Nu îngheata nimic.
  Timp de cinci ani se poate alege intre sistemul de calcul pe L 263 sau L 223 fara nicio inghetare. Pur si simplu alegi legea mai convenabila si te supui in continuare regulilor de pe acea lege.Vor fi pensii pe l223 mai mari ca pe L 263. ..." .

  Măi , dilimache , dreptul de optiune intre cele doua sisteme de pensii il au NUMAI cei care vor iesi la pensie dupa 01.01.16 (art.122/l.223/2015 modificata)...
  Noi , cei care sintem deja pensionari , nu avem un asemenea drept ...
  Noi vom fi pensionari in sistemul l.223/2015 .
  -------------------------------------------------
  Mai sustine , dilimache , pe undeva , ca vor fi pensii pe l.263/2010 mai mari decit pensiile pe l.223/2015
  Da ! Vor mai fi niste pensii pe l.263/2010 mai mari decit pensiile pe l. 223.2015 . Acele pensii provenite din umflarea cu pompa pe timpul re...re...re... Pensii care vor ramine cu acel cuantum in veacul vecilor (cuantumul avantajos) - ele nu se vor mai mari prin indexare/actualizare pina cind nu vor fi depasite de "cuantumurile corecte" ...
  Altele nu vor mai fi !
  In nici un caz nu vor fi pensii viitoare pe l.263/2010 mai mari decit pe l.223/2015 ...
  Vezi demonstratia mea de la https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1725081407726422...
  -------------------------------------------------------
  Mai are , dilimache , o perla de prostie :
  "anonim XXL2 ianuarie 2016, 17:42

  Prostie . După recalculare se alege cuantumul mai avantajos.
  Cuantumul mai avantajos (daca este cazul) se supune regulilor art 59 din L 223.
  Deci se considera cuantum in plata cuantumul mai avantajos si acesta se supune anual regulilor din art 59 din L 223."

  Nu , dili , nu "se alege cuantumul mai avantajos" !
  Iaca ce spune l.223/2015 modificata :
  „Art. 111. — în situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”

  Deci ... nu-ti alegi tu cuantumul !
  Ti se face cadou cuantumul avantajos .
  Asta insemnind ca indexarile/actualizarile vor fi facute la pensia calculata . Si mai inseamna ca vei primi in plata acele indexari/actualizari abia atunci cind , prin indexare/actualizare , pensia calculata va depasi cuantumul (avantajos) "pastrat in plata" ...

  Treb'e sa fii tare deranjat la bibilica incit sa crezi ca indexarile/actualizarile se fac la "cuantumul (avantajos) pastrat in plata" ...
  Asta ar insemna ca tu vei avea tot timpul o pensie mai mare decit pensia omologului tau caruia nu i-a ramas in plata un acel cuantum avantajos ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corec . E ceva putred cu acest ''anonim xxx'' -porno manipulator .O fi de la Ong ala de politruci pupincuristi( nu-i dau numele de scarba ) care il fac membru de o(r)(n) oare pe orice ministru al apararii? .A inceput sa le frica de miscarea militarilor si le frica ca rup lantul ?

   Ștergere
  2. Prostie. S-a mai gasit un ”expert” gen C A ,zice el ”destept” foc.

   Adica zice el in ” prostia”lui nemarginita ca pensiile a caror drepturi se deschid ( la alegere)pe L 263 incepînd cu 2016 in urmatorii cinci ani vor respecta prevederile art 59, iar cele in plata pe 263-recalculate prin aplicarea ordinului 123 –hgs 1019 ,oferite ce CSP ca si cuantum mai avantajos nu mai respecta, ci ingheata, fiindca ”au rîie”. Adica ,bre aceeasi” Marie” dar cu doua palarii? Si după asta,surpriza” devin si ”legale- nemai fiin considerate ca fiind umflate cîndva cu pompa”cum zice ”tribunul de peste mări”.
   Dar nu stiu ce veti spune cînd pe buletinele de calcul care va vor fi furnizate la domiciliu alaturi de cupon in lunile urmatoare veti avea surpriza sa constatati după cum se zvoneste ca solda lunara bruta pe L 223 va fi aprox. sau identica cu veniturile din baza pe L 119 sau L 223.
   Precis o sa cadeti pe spate.

   Și acum la treaba; Uite aici,
   Cuantumul mai avantajos se ofera in plata de CSP in conditii recalcularii;
   -pe L 223 conf algoritmului legii si a ordinului 123-hgs 1019.
   -pe L 263 recalculat in baza revizuirii grupelor cf. ordinului 123-hgs 1019
   Apoi se aplica corespunzator prevederile art 59 din Legea 223/2015 care spune;
   Art. 59.
   (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
   (2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
   (3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (1) are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
   (4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
   (5) Prevederile alin. (1) se aplică şi drepturilor de pensie deschise în cursul anului.
   Va este clar ca nu mai sa exista inghetari de pensii?

   Ștergere
  3. din pacate ”maxim one” tu pricepi si reproduci in parte doar ce spune ”Corneliu”, numai ca nu ne ajuta la nimic si practic cum vine asa se evapora.

   Ștergere
 50. Rog un raspuns direct si clar.
  De ce au anuntat la tv. ca de la 01012016 grupele de munca cresc
  Este valabil pt civili sau si pt militari?
  Cu stima.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Valabil pt. civili, beneficiarii L. 263/2010. Element ajutator L. 192/2015[http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40983/Legea-nr-192-2015-completarea-Legii-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pensii-publice.html].

   PS: Ca o gluma. Ce risc au militarii fata de balerini si clovni incat sa merite sa le creasca grupele de munca?

   Ștergere
 51. off topic dar eu gandesc ca aceasta femeie
  ”ARE DREPTATE!!!

  Julia Gillard este fost Prim-ministru al Australiei.

  Citez din discursul Doamnei Gillard: IMIGRANȚII TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE. Este o problemă de tip „TAKE IT OR LEAVE IT”. Am obosit ca această naţiune să îşi facă atâtea griji dacă nu cumva ofensează unele persoane venite aici recent sau cultura lor...

  Cultura noastră s-a dezvoltat timp de peste două secole, după atâtea zbateri, încercări şi victorii ale milioanelor de bărbaţi şi femei care au căutat libertatea. Vorbim engleza, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau altă limbă. Deci, dacă doriţi să faceţi parte din societatea noastră, ÎNVĂŢAŢI LIMBA NOASTRĂ !!

  Cei mai mulţi australieni cred în Dumnezeu. Nu este vorba despre «dreapta creştină» sau «presiuni politice», este o realitate faptul că această naţiune a fost fondată de bărbaţi creştini şi femei cu principii creştine. Este, cu siguranţă, adecvat de a afişa această realitate pe pereţii şcolilor noastre! Dumnezeu vă deranjează? Dacă DA, vă sugerez să luaţi în considerare o altă parte a lumii pentru a trăi acolo, pentru că Dumnezeu este parte a culturii noastre.

  Acceptăm convingerile voastre, fără întrebări. Tot ce vă cerem este să respectaţi convingerile noastre, să trăiţi în pace şi în armonie cu noi.

  Aceasta este ţara noastră, pământul nostru şi stilul nostru de viaţă, de care vă oferim posibilitatea de a vă bucura. Dar, din momentul în care începeţi să vă plângeţi, să gemeţi şi să bombăniţi despre steagul nostru, angajamentul nostru, convingerile noastre creştine sau stilul nostru de viaţă, vă încurajez să profitaţi de o altă mare libertate australiană: «DREPTUL DE A PLECA» . Dacă nu sunteţi fericiţi aici, ei bine, plecaţi! Noi nu v-am forţat să veniţi! Aţi venit de bună voie, atunci acceptaţi ţara care v-a acceptat aşa cum sunteţi!

  PS – Sunt convins că aceasta este abordarea corectă pentru România, dar şi pentru UE”, a notat fostul președinte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. UE a devenit acum doar o alta colonie a amerlocilor

   Ștergere
 52. cred ca de fapt d-na Julia Gillard a trecut si prin covasna si harghita si poate si pe la sediul UDMR......ca prea se potriveste!!

  RăspundețiȘtergere
 53. Multumesc pt. raspunsul clar.
  Mai am inca o intrebare la care doresc un rasuns la fel de clar si direct.
  Cei care am trecut in rezerva inainte de 2011 mai suntem supusi vreunei prevederi din legea 263 sau am trecut complet sub prevederile legii 223 de la 01.01.2016?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 54. Toata lumea a primit si mai primeste ,doar militarilor li se ciunteste si nu li se da ce-i al lor,cat sa mai rabdam stimati camarazi? Suntem blegi sau naivi? Nu uitati pe 24 ianuarie,alta solutie nu avem!

  RăspundețiȘtergere
 55. Multumesc pt. raspunsul clar.
  Mai am inca o intrebare la care doresc un rasuns la fel de clar si direct.
  Cei care am trecut in rezerva inainte de 2011 mai suntem supusi vreunei prevederi din legea 263 sau am trecut complet sub prevederile legii 223 de la 01.01.2016?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @iosif
   nu sunt jurist dar l 223 a intrat deja in vigoare cu prevederile prevazute pentru celelalte legi abrogate incl. l164 despre care se tot vorbeste....desi e abrogata de ieri.
   trage singur concluziile: Ce lege ti se aplica de ieri?

   Ștergere
  2. l 164 paremi-se a mai fost abrogata odata cand am fost inghesuiti cu civilii in l 263(e drept cu alte conditii de aplicare ca sa respectam adevarul)
   legea 263 este la fel de valabila si azi.....dar noi nu mai facem parte din ea.Chiar daca exista nu ne intereseaza.

   Ștergere
  3. @ Iosif Vasile

   CSP iti va oferi cuantumul mai avantajos rezultat după recalculare . Acesta poate fi rezultat din algoritmul L 223 sau din cuantumul in plata pe L 263 actualizat cu prevederile ordinului 123 -HGR 1294 modificat prin HGS 1019

   Ștergere
 56. Va vad ca tocati si tocati si tocati intr-una.E bine e foarte bine!!
  Eu fiind din start mai prostan(ca asa sunt astia de la RAA) va spun o parere fara "calcule savante si comparatii extravagante"desi calculele si nici limba romana nu-mi sunt straine...Nici nu stau pe ganduri daca ar fi sa aleg intre l263 si l223
  aleg zic "daca ar fi" l 223.Stiti de ce? Ca vreau sa mai traiesc si ma gandesc la viitor si la evolutia in paralel a celor 2 legi.Credeti ca l 263 va fi mai p....doasa fata de l 223?.eu sincer nu cred.si am o coala A4 plina cu argumente.
  Cu respect
  @ gelutu olescu
  DE CE? mie imi stergi postari neinjurioase ci doar poate cinice iar corneliu si maxim one "isi pun poalele in cap" si posteaza la modul.... aaaa cum sa zic....pornografic dar fara sa scoata nici macar o idee.Doar injuraturi.Iar tu admin ii tolerezi cu maxima ospitalitate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 57. Alte legi pentru ciobani, legi ce urmează să fie ''votate'' - sa ne mai si veselim la inceput de an!
  1. Când ies cu oile la păscut, ciobanii vor fi obligați prin lege să meargă în urma lor și să le strângă căcărezele în pungi biodegradabile.
  2. Se va considera abuz și act de cruzime asupra animalelor folosirea unor cuvinte precum “hoooo”, “dâââr”, “marș”.
  3. Dacă vin lupii, ciobanii sunt rugați să anunțe autoritățile și să aștepte în liniște sosirea lor.
  4. Stânele trebuie să aibă acordul de funcționare ISU, MISU, PISU și CANISU.
  5. Stânele cu o vechime mai mare de două ierni vor avea o bulină roșie pe gard.
  6. Ciobanii care pasc turme în Ardeal se vor adresa oilor atât în limba română, cât și în limba maghiară. De asemenea, câinii sunt obligați să latre bilingv.
  7. Berbecul care conduce turma va fi ales de către oi prin vot secret, democratic.
  8. Oile vor putea fi tunse doar cu acordul lor scris.
  9.cezar muci va primi gradatiile VIII:IX siX plus un spor de 50% pentru prostie , purtarea paduchilor si a raiei in clandestinitate.

  RăspundețiȘtergere
 58. @tigri 2
  La Multi Ani!!
  am primit si eu mail-ul cu oile inca din 30.12....dar la mine pct 9 lipseste.(si cred ca asa e bine corect si politicos)

  RăspundețiȘtergere
 59. ”Huhurez Rez spunea...
  Ion Spirache spunea...
  Buna ZIUA. Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare si anume daca cei care ne-am pensionat inainte de 2011 beneficiem de marirea de(la) 50% a cuantumului grupei a1-a de munca. Multumesc anticipat

  sâmbătă, 2 ianuarie 2016,

  @Spirache
  Aici se comenteaza, nu pe pagini.
  Pe legea pensiilor militare grupele si conditiile de munca aduc spor de vechime cumulata, nu punctaj, vechime care, peste 35 de ani incepe sa mânânce din sporul pentru pensia suplimentara, iar peste 45 nu mai valoreaza nici macar un ban.”

  Raspuns corect pentru Ion Spirache.

  Pe legea pensiilor militare L 223 dupa recalculare CSP va stabileste un cuantum al pensiei. Acesta poate fi mai avantajos calculat pe L 223 sau pe L 263 in plata dar actualizat cof. ordinului 123,recent emis.

  CSP vă va oferi in plata cuantumul mai avantajos.
  Pe L 223 procentele ce depasesc 85% rezultate din insumarea procentelor pentru anii ce depasesc 25 de ani vechime cumulata plus contributia la pensia suplimentara se pierd.Daca aveti de cîstigat pina in 855 + OMM, d-voastra stiti.
  Pe L 263 recalcularea si punerea in plata in caz de cuantum mai avantajos se face prin recalcularea pensiei functie de repozitionarea in grupe de munca (daca est cazul de repozitionare in grupe) adica prin recalculare se adauga diferenta de spor grupă de munca transformat in lei, corespunzator noii pozitii in grupă.Astfel cuantumul pensiei va contine aplicate prevederile ordinului 123 -HGS 1019.
  Daca sunteti activ aveti optiunea ca 5 ani sa optati intre L 223 si L 263.
  Cuantumurile mai avantajoase rezultate din recalcularile pe cele doua legi (la L 263 -doar aplicarea Ordinului 123 si normele de aplicare a HGR 1294 cu modificarile prin HGS 1019) se supun prevederilor art 59 din L 223.

  RăspundețiȘtergere
 60. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 61. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere

 62. 11. Gen. Dumitru Zamfir – adjunct al directorului SRI, 2011, condamnat pentru fals în declaratii, 1an închisoare cu suspendare ( dosar Case pentru generali – varianta SRI) ;

  12.Gen. Bg.(r) Danut Saulea – rezervist, 2011, condamnat pentru trafic de influenta, 3 ani închisoare cu suspendare;

  13. Gen Mihail Popescu – fost sef al S.M.G., 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani închisoare cu suspendare(dosarul Tofan);

  14. Gen. Eugen Badalan – fost sef al S.M.G., 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani închisoare cu suspendare(dosarul Tofan);

  15.Gen.Bg. Neculae Otelea – fost sef Serviciu Logistic al SMFT, 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani închisoare cu suspendare (dosarul Tofan);

  16.Gen.Bg. Petre Trandafir – comandant al ISU” Dobrogea”, 2012, condamnat pentru trucarea concursului de angajare, 3 ani si jumatate închisoare (dosar Angajari ISU Constanta);

  17. Gen.Bg.(r) Catalin Voicu – rezervist, senator, 2012, condamnat pentru trafic de influenta si fals în inscrisuri, 5 ani închisoare ;

  18. Gen.Bg. Traian Nistor – fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit , 2012,condamnat pentru complicitate la evaziune fiscala, 3 ani închisoare cu suspendare;

  19. Gen Bg. (r) Vasile Cocosila – rezervist, director al sucursalei Astra Asigurari Resita,2012, 6 luni cu suspendare ;

  20.Gen. Dumitru Cioflina – fost sef al S.M.G , 2013, condamnat pentru abuz în serviciu, 2 ani închisoare cu executare (Dosarul Schimb de teren M.Ap.N- Gigi Becali);

  21. Gen.Lt.Olimpiador Antonescu – sef al Jandarmeriei, 2013, condamnat pentru abuz contra intereselor publice, 3 ani cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

  22.Gen. Bg. Nicolae Rugina – adjunct al Inspectoratului Jandarmeriei, 2013,condamnat pentru abuz în serviciu, 1 an si jumatate închisoare cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

  23. Chestor Cristian Baci – Secretar General al MAI , 2013,condamnat pentru abuz în serviciu, 2 ani si jumatate închisoare cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

  24. Chestor Adrian Patrascu – Director General al Directiei Management Resurse Umane, 2013,condamant pentru abuz în serviciu, 3 ani închisoare cu suspendare( dosar Angajari Jandarmerie);

  25. Chestor sef de politie Ion Valentin Opritescu – Director General al Directiei Financiare MAI, 2013, condamnat pentru abuz în functie, 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare( dosar Angajari Jandarmerie);

  politic din în

  RăspundețiȘtergere
 63. Stima noastra si mandria ...si voi ca scapetii vreti respect si admiratie ./....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Măi şefule, cu 2 "subiecte" în urmă am postat link-ul cu ăştia. Ai umplut pagina aiurea. Dar, prietenul, naşul tău, nu se află printre cei "vizaţi"? Vezi că i-au deschis dosar penal şi-aţi feştelit-o cu UNPR-ul vostru cu tot.
   Uite, "ia de la Băsescu":

   http://www.secundatv.ro/anchete/dobritoiu-martorul-perfect-pentru-procurorul-enache-3029.html/

   Ștergere
 64. @ CEZAR! Ai fost invitar in repetate randuri sa o tai de aici! Cui ii este dor de tine, ai reclama pe partea dreapta a paginii de blog!

  RăspundețiȘtergere
 65. Iata ce spune el nea ”MITICA -fara frica - Olteanu ” 2 ian 16.59 în scîrba din Cadillac.

  ”Asta insemnind ca NU ESTE VORBA despre elevii/studentii care se pregatesc pentru a deveni cadre militare ...”

  pai mai ,nea Mitica fara frica in scolile/facultatile militare se instruiesc elevi/studenti si nicidecum animale. Altfei ce rost avea sa includa institutiile de invatamint in ordin. Si chiar asa greu esti de cap incît sa nu pricepi ca acolo in scoala ,in procesul de instruire este in pericol atît elevuvul/studentul din scoala de av,geniu,artilerie,etc cît si cel care-l instruieste.
  mai nea Mitica cu A de la alfabet, bă, io te crezui un pic mai destept nu chiar asa ingramadit.
  Si cum vrei sa le spuna mai nea Mitica cu A la inceput in loc de personal militar,personal civil, personal de serviciu pe unitate sau bucatarie.
  mai nea .......iar te faci de rîs in tîrg.,etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ***anonim XXL ,te gasesti in eroare si cred ca esti intr-una din urmatoarele situatii:
   1.faci slalom printre legi dar habar nu ai sa "schiezi";
   2.esti rau intentionat fata de noi si umbli cu 'soparlica";
   3.vrei sa te dai "rotund" dar nu ai "stofa"
   Asa ca vino cu picioarele pe Pamant si nu incerca sa "vinzi castraveti la gradinari"...in ORDINUL 123 / 2015 nu se face referire (directa cel putin) la "elevi sau studenti" ci la "PERSONAL MILITAR"(ART.9) asa ca sarcasmul tau:"pai mai ,nea Mitica fara frica in scolile/facultatile militare se instruiesc elevi/studenti si nicidecum animale. Altfei ce rost avea sa includa institutiile de invatamint in ordin. Si chiar asa greu esti de cap incît sa nu pricepi ca acolo in scoala ,in procesul de instruire este in pericol atît elevuvul/studentul din scoala de av,geniu,artilerie,etc cît si cel care-l instruieste." nu se justifica.
   Da in scolile militare ,elevii sunt instruiti si deserviti de "personal militar" (cadre,angajati si alte categorii)si pana nu se va specifica concret ce pozitie au "elevii" nu cadrele militare in postura de elevi,nu este lamurita treaba.

   Ștergere
 66. Domnule Stuparu,
  Multumesc pt raspuns.
  Pentru ca o veste buna este rara va rog sa reconfirmati daca am inteles corect:
  - pentru cei pensionati inainte de 2011, la valoarea actuala a pensiei inscrisa in talonul lunar se va adauga un plus in lei asa cum va rezulta din aplicarea Ord.123 si rezultatul majorat se va compara cu valoarea pensiei calculata cf.l223, urmand ca csp sa mentina in plata cuantumul cel mai avantajos pt. Beneficiar ?
  Este corect rationamentul?

  Apoi acest cuantum va fi inghetat cum se sustine?
  Cu multumiri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Momentan cuantumurile in plata sunt calculate după mai multe legi ; L 119, L263,L241.
   Acum se vor recalcula toate pensiile după L223. Cuantumul rezultat se va compara cu cuantumurile existente in plata (evident recalculate prin aplicarea ordinului 123) si se va alege de catre CSP cuantumul mai avantajos . Acest cuantum se va supune regulilor de indexare-actualizare stabilite de legea 223 la art 59.
   Nu exista precizari in lege care sa plafoneze pensiile similare cu precizarile din L 241 sau fosta L19 valabilă la civili cîndva inainte de L263.

   Aveti pe site-ul CSP a MApN precizarile recente ale CSP in acest sens.

   Ștergere
 67. Domnule Stuparu,
  Multumesc pt raspuns.
  Pentru ca o veste buna este rara va rog sa reconfirmati daca am inteles corect:
  - pentru cei pensionati inainte de 2011, la valoarea actuala a pensiei inscrisa in talonul lunar se va adauga un plus in lei asa cum va rezulta din aplicarea Ord.123 si rezultatul majorat se va compara cu valoarea pensiei calculata cf.l223, urmand ca csp sa mentina in plata cuantumul cel mai avantajos pt. Beneficiar ?
  Este corect rationamentul?

  Apoi acest cuantum va fi inghetat cum se sustine?
  Cu multumiri.

  RăspundețiȘtergere
 68. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 69. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 70. Noutati de la ...
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Uăi ce m'anerveaza unii !
  Nu m'anerveaza ca ma contrazic , m'anerveaza ca-s prosti , si-si etaleaza prostia !
  Prosti cu spume , prosti cu clăbuci !...

  Spusesem ca ord. M.123/2015/mapn nu se refera la elevii/studentii care se pregatesc pentru a deveni cadre militare .

  Cineva a transportat acele spuse ale mele altundeva ...
  Acolo , altundeva , se gaseste un tîmpilici sa nu fie de acord :
  "anonim XXL2 ianuarie 2016, 22:13
  .....
  pai mai ,nea Mitica fara frica in scolile/facultatile militare se instruiesc elevi/studenti si nicidecum animale. Altfei ce rost avea sa includa institutiile de invatamint in ordin. Si chiar asa greu esti de cap incît sa nu pricepi ca acolo in scoala ,in procesul de instruire este in pericol atît elevuvul/studentul din scoala de av,geniu,artilerie,etc cît si cel care-l instruieste........ " .

  Măi , tîmpiliciule , ti-am "iecsplicat" cum treb'e citit ordinul ... da' tu , redus la bibilica , n-ai inteles ...

  Hai sa-ti mai "iecsplic" o data . Sint sigur ca putinatatea mintii tale nu va putea sa "rumege" cele ce-ti voi spune ... dar, macar , ceilalti se vor convige de pustiul care-i in tărtăcuţa ta ...

  Citim normele de aplicare a ord. M.123-2015-mapn :
  - " Art. 9. (1) PERSONALUL MILITAR care urmează cursurile de zi ale unei instituţii militare de învăţământ poate beneficia de condiţiile de muncă stabilite..."
  Aici vorbindu-se despre PERSONALUL MILITAR care...

  - din art.1 al normelor de aplicare a ord. M.123 aflam ca : "Art. 1.În sensul prezentelor norme metodologice, noţiunea de PERSONAL MILITAR este cea definită la art. 3 lit. a) din Legea nr. 223/2015 ..." .
  Aici spunindu-ni-se ce se intelege prin notiunea de PERSONAL MILITAR ... notiune folosita si la art.9/norme

  - din art.3,a) al l.223/2015 citim ceea ce art.1/norme a exprimat prin acea trimitere : "Art. 3. a) militar - cadrul militar, ... soldatul si gradatul profesionist, ... precum si preotul militar, ..." .
  Asta insemnind ca notiunea de PERSONAL MILITAR (din normele de aplicare a ord. M.123) cuprinde (pentru MApN) NUMAI : CADRELE MILITARE , SGP , PREOTII MILITARI .

  - din art.1/l.80/1995 (statutul cadrelor militare) aflam care-s CADRELE MILITARE : "Art. 1 (1)Prin cadre militare, ... se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, ..."
  Asta insemnind ca_CADRELE MILITARE sint ofiteri , mm , subofiteri . Nu si elevi/studenti ...

  Iar asta inseamna ca art.9/norme trebuie citit/inteles (pentru MApN) astfel : " Art. 9. (1) OFITERII , MM , SUBOFITERII , SGP , PREOTII MILITARI care urmează cursurile de zi ale unei instituţii militare de învăţământ poate beneficia de condiţiile de muncă stabilite..." .

  Nu este vorba despre elevii/studentii care se pregatesc pentru a deveni cadre militare . Nu este vorba despre cei care se pregatesc pentru a deveni SGP . Nu este vorba despre cei care se pregatesc pentru a deveni preoti militari .

  Este vorba despre subofiteri , mm , ofiteri , sgp , preoti militari care participa la diverse forme de pregatire : academie (universitatea nationala de aparare) , cursuri , convocari , activitati de perfectionare a pregatirii , cursuri de cariera , cursuri de perfectionare , cursuri pentru schimbarea specialitatii militare , etc ... dracu' stie cum s-or mai fi denumind in prezent ...
  Participantii (cursantii) la acele forme de pregatire fiind cadre militare .

  Inca o data : nu este vorba despre cei care se pregatesc PENTRU A DEVENI cadre militare (sgp , preoti militari)... este vorba despre cei care SINT cadre militare (sgp , preoti militari) .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 71. Pentru @R26500, rugaminte
  Daca mai sunt amatori pentru a-si calcula /recalcula pensia cu aplicatia EXCEL dedicata acestor actiuni , am rugamintea sa se adreseze la adresa trofin_vasile40@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 72. De acord cu Mos Alecu, cu o mica observatie:
  - in conf. Cu legea 80/1995 cap.3 Provenienta ofiterilor (in activitate) art.36 lit b , sunt considerati ofiteri si absolventii anului IV din instit.mil. de invatamant cu durata mai mare de 4 ani. Ex AMT, I.MilMed.
  Drept urmare si studentii din AMT si IMM incepand cu anul V pot primi grupe de munca cf. Ordinului M123/2015, pt ca sunt ofiteri activi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect, aşa era la Academia Tehnică Militară şi la "medicină militară". Anul 5 îl făceai cu gradul de locotenent. Cei care aveau restanţe însă în ultimul semestru al anului 4, făceau anul 5 cu ultimul grad de subofiţer avut. Pierdeau 1 an ca ofiţer. Am avut cazuri şi chiar în promoţia mea.

   Ștergere
 73. Pt anonimxxl
  Pari "activ" dar destul de nepregatit.
  Daca te intreaba cei ce te-au pus la "treba" privind indexarea pensiilor in 2016.
  Nu se aplica art.59 din legea 223/2015.
  In conformitate cu OuG 57/2015 art 14 al.(2) :
  " Prin derogare de la prevederile art.59 al(1) din legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, in anul 2016 pensiile militare de stat se majoreaza cu 5% "

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Ai uitat un amanunt esential.
   De la 01.01.2016 pensiile in orice cuantum devin pensii militare de stat si se supun regulilor art 59 din L 223.
   După recalculare CSP iti ofera
   1. cuantumul cel mai avantajos rezultat din aplicarea algoritmului L 223 sau de pe l 263,l119 prin aplicarea ordinului 123.
   2. La alegere timp de 5 ani cuantumul pe L 263 sau 223 pentru cei pensionati incepînd cu 2016.
   Ce rezulta;
   a. toate pensiile se transforma in pensii militare de stat iar cuantumurile stabilite devin cuantumuri in plata si se supun regulilor art 59 din legea 223.
   - nicio pensie nu scade fata de cuantumul in plata la 31.12.2015 dimpotriva vor avea unele cresteri.

   Unde faceti greseala;
   - nu tineti cont ca guvernul nu avea alta formula pentru indexarea pensiilor care in decembrie 2015 functionau pe o lege(263,119,241- nefiind militare) iar din data de 1.1.2016 aceste pensii trec (inclusiv cuantumurile pensiilor) sub alta forma juridica sub denumirea si transformarea in pensii militare,urmînd a fi recalculate si actualizate.

   Ștergere
 74. @ Mitica -fara frica-Olteanu @ tehnocrat
  Doar o precizare as vrea sa fac pe modul de acordare a grupelor de munca.
  In stabilirea locurilor de munca cu grad ridicat de pericol Inspectoratul MApn responsabil cu protectia muncii ar trebui sa respecte Legea 90 /1999 privind protectia muncii republicata in 2001.
  Daca ar fi respectate prevederile acestei legi situatia incadrarii in grupe in mapn ar fi cu totul asta si stabilita pe cai absolut legale.
  Legea 90 spune ca mapn se supune si este obligat sa respecte aceste prevederi. Cine insa le respecta ?
  Iata ce spune legea si de ce toti cei care executa activitati in locurile de munca stabilite ca periculoase ar trebui incadrati in grupe de munca indiferent ca sunt elevi,studenti,cadre, sgv,pmc.
  Prin legea 90/1966 se stabilesc in cadrul institutiilor locurile de munca cu grad de pericol in baza carora se face încadrarea personalului in grupe de munca functie de pericolul mai mic sau mai mare prezentat de acel loc de munca.
  Ati vazut aplicîndu-se pe undeva in mapn aceste reguli?
  Doamne fereste ,dar cind se va intîmpla un ”colectiv” multi vor fi scuturati !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Urmariti in mod special art.24(2) lit a ,art. 48 (1) lit h si art 49 care defineste locul de munca cu grad de pericol.
   Legea nr 90/1996, legea protectiei muncii, republicata in 2001
   Art. 4
   (1) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale**) si Ministerul Sanatatii***), prin organele lor de specialitate centrale si teritoriale, organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de protectie a muncii.
   (2) Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei - Directia generala a penitenciarelor, Ministerul Finantelor****) - Garda financiara, precum si Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Protectie si Paza organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de protectie a muncii din unitatile proprii, prin organele acestor ministere si servicii, pe baza prevederilor prezentei legi.
   (3) Cercetarea, inregistrarea si evidenta accidentelor de munca si a bolilor profesionale, precum si autorizarea, din punct de vedere al protectiei muncii, a unitatilor din subordinea ministerelor si serviciilor mentionate la alin. (2) se efectueaza de organele proprii.
   Art. 24
   (1) In sensul prezentei legi, prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu, indiferent de natura juridica a contractului in baza caruia se desfasoara activitatea, si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile, invaliditate ori deces.
   (2) Este, de asemenea, accident de munca:
   a) accidentul suferit de elevi, studenti si ucenici in timpul efectuarii practicii profesionale;

   c) accidentul suferit de orice persoana ca urmare a unei actiuni intreprinse din proprie initiativa, pentru prevenirea ori inlaturarea unui pericol care ameninta avutul public sau pentru salvarea de vieti omenesti;
   d) accidentul survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers;
   e) accidentul cauzat de activitati care nu au legatura cu procesul muncii, daca are loc la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, in calitate de angajator, ori in alt loc de munca organizat de acestia, in timpul programului de munca si nu se datoreaza culpei exclusive a accidentatului.
   Art. 48
   (1) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale in colaborare cu organele de stat competente va elabora, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, norme metodologice in aplicarea prevederilor acesteia, referitoare la:
   a) autorizarea functionarii persoanelor juridice din punct de vedere al protectiei muncii;
   b) certificarea calitatii de protectie a prototipurilor sortimentelor de echipament individual de protectie si de lucru si avizarea introducerii lor in fabricatie;
   c) certificarea calitatii, din punct de vedere al securitatii muncii, a echipamentelor tehnice;
   d) avizarea documentatiilor cu caracter tehnic de informare si de instruire in domeniul protectiei muncii;

   f) comunicarea, cercetarea, inregistrarea, raportarea, evidenta accidentelor de munca si declararea, confirmarea, inregistrarea, raportarea, evidenta bolilor profesionale, precum si a celorlalti indicatori care definesc morbiditatea profesionala;
   h) locul de munca cu pericol deosebit si pericol iminent de accidentare.

   Art. 49
   In sensul prezentei legi, prin loc de munca cu pericol deosebit se intelege locul de munca ce prezinta un inalt risc de accidentare sau imbolnavire profesionala, care, datorita caracteristicilor proprii procesului tehnologic sau mediului de munca, instalatiilor si utilajelor cu regim de functionare continuu sau cu grad ridicat de pericol in exploatare, necesita cunoasterea si respectarea cu strictete a disciplinei tehnologice, a normelor de securitate a muncii, a regulilor de ordine si disciplina a muncii, pentru prevenirea oricaror avarii, explozii, incendii sau alte accidente tehnice cu consecinte grave.

   Ștergere
  2. Pentru cei "fara ureche muzicala" era un cantec:Pe landa drum / pe langa gard.Cam asta face XXL,,informatii incarcate de o nestiinta / mediocritate crasa in domeniul dezbatut de noi.Reseteaza-ti ideile baiete si nu veni cu citate / franturi de prin toate legile Romanistanului!

   Ștergere
  3. @ anonim XXL3 ianuarie 2016, 10:18. Ce spui tu este OFTICA in toate regula a unuia care provii din alt minister decat M.Ap.N. contra Ordinului 123/2015 care se adreseaza exclusiv militarilor din M.Ap.N.

   Ordinul 123/2015 este emis pt. punerea in aplicare a H.G.-S/1019, care la randul ei modifica si completeaza H.G. 1294/2001. Anexa 1 care se adreseaza exclusiv M.Ap.N. este parte integranta a H.G. 1294/2001 modificata si completata cu H.G.-S/1019.

   Ordinul 123/2015 NU face decat sa aplice toate celalalte acte mentionate, nu sa inventeze alte locuri de munca si grupe de munca.

   Pe de alta parte, undeva ai dreptate, dar NU in privinta nelegalitatii Ordinului 123/2015, ci asupra modului cum de exemplu, in HG-S 1019/2010, un popa militar poate beneficia de CS sau un magistrat de AC. Dar deja e stabilit prin HG, cu avizele comisiilor, deci razboiul este incheiat!

   PS: ASA CA LASA M.Ap.N. IN PACE! CA DACA ESTE SA AFLAM SI ANEXELE 2-6 VALABILE PT. M.A.I., S.T.S., S.R.I., MJ etc., s-ar putea putea sa descoperim sttrandul adevarat cu grupele de munca! Cum ar fi de exemplu ca acel comisar care le-o tragea detinutilor in Penitenciarul de la Vaslui, beneficia de CS sau AC, avand risc sa nu isi indoaie sula in fundurile puscariasilor.

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  5. Este jenant sa invoci in 2016 o lege abrogata de 10 ani. In Legea nr. 319/2006 - "Legea securităţii şi sănătăţii în muncă", la art. 53, alin. (2) scrie: "La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea protecţiei muncii nr. 90/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 47 din 29 ianuarie 2001". Oricum, nici actuala lege, nici cea veche, nu reglementeaza acordarea de conditii de munca in structurile militare, ci vechiul si prafuitul HG 1294/2001, si a carui Anexa nr. 1 de incadrare in grupe de munca a fost modificata prin Ordinul MS 132/2010, cu aplicabilitate incepand din 01.01.2011, fara a fi valabil si retroactiv.
   Cand invoci un drept trebuie sa te raportezi corect la baza legala, dupa care urmeaza discutii despre ce si cum. Nici M.123/2015 nu modifica acea reglementare cum ar fi vrut cei pensionati inainte de 2011, ci doar completeaza o scapare a vechiului ordin, prin care perioadele de cursuri erau socotite la conditii normale, chiar daca militarii din unitatea organizatoare erau incadrati in alte conditii decat normale, iar natura activitatilor era similara si pentru cursanti, si pentru cadrele didactice.

   Ștergere
  6. Denis ,ai dreptate. Sa nu crezi ca nu stiam de legea 319/2006 o facatura ca multe altele care da posibilitatea in special mediului civil sa nu acorde grupe de munca. Iata si dovada;
   f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos

   De asta se prevaleaza patronii atunci cind se prezinta ITM pentru expertizarea locurilor de munca, ascund riscurile sub motiv ca le-au eliminat si in felul acesta evita acordarea de grupa de munca angajatilor.

   Am facut referire la L 90/96 republicata in 2001 fiindca HGR 1294/2001 s-a elaborat si in baza legii 90.96 functionala la acel moment dat si care prevedea modul de stabilire a locurilor de munca ,indatorire a inspectoratului de protectia muncii din mapn. Mapn care trebuia sa respecte legea . Normele interne emise de mapn nu puteau excede legea 90/96 chiar daca-si stabileau niste norme interne specifice.
   Legea 319/2006 spune cam acelasi lucru insa sub forma arbitrariului. Dar mai spune si ca sefii institutiilor sunt obligati sa ia cele mai bune masuri de imbunatatire a conditiilor la locul de munca astfel incît in timp sa fie eliminate conditiile de acordare a gradului de loc de munca periculos si evident grupă de munca.
   In concluzie va rog sa retineti ca HGR 1294 s-a intocmit pe vremea functionarii L 90/96 si a ramas nealterat pina in 2010 cind la cererea multor nemultumiti a fost modificat prin introducerea tuturor in grupe de munca ,activitate care a dus la aparitia la DNA a unui dosar penal.
   Legile 90 si 319 nu reglementeaza acordarea de conditii de munca in structurile militare dar stabilesc in cazul L 90/96 modul in care se identifica si stabileste locul de munca cu grad de pericol ,baza pentru incadrarea personalului in grupe de munca si obligatie a Insp. de protectie a muncii de a respecta prevederea in momentul intocmirii HGR 1294/2001 prin MS 116/2002 se pare.

   Ștergere
 75. Legea protectiei munci nr.90 este din 1996 nu este nici din 1966 nici din 1999. N-ai nici cele mai elementare notiuni de protectia muncii aplicabile in MApN.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. spui o mare prostie ,mai bine sterge.
   Stii ca fiecare angajat(cadru militar,etc) trebuie sa aiba fisa de protectia muncii si fiecare loc de munca trebuie sa aaiba afisate instructiuni specifice de protectia muncii?
   Știi ca trebuie sa existe in unitate o comisie care sa stabileasca si sa numeasca in OZU locurile de munca cu grad ridicat de pericol ?
   Ca prin mapn multi nu au auzit de asaa ceva ,nu-i de mirare.Numai ca atunci cînd vine procurorul si-i ia la intrebari daau din colt in colt.

   Ștergere
  2. @anonim XXL - sunteti intr-o grava eroare, legislatia s-a schimbat de ceva vreme, vedeti legea nr. 319/2006 si HG nr. 1425/2006. Definirea unor locuri din unitate ca "zonele cu risc ridicat si specific" (art. 7, alin. (4), lit. e) din Legea nr. 319/2006) nu este suficienta pentru incadrarea persoanelor (care au acces acolo) in conditii de munca altele decat normale. De exemplu, o pasarela, un tablou electric sau un foisor pot fi incadrate ca zone cu risc ridicat in ce priveste securitatea in munca (fosta protectia muncii), dar nu au relevanta la incadrarea in CD sau CS.

   Ștergere
 76. In conformitatecu art.4 al.2/legea 90/1996:
  "MApN ..organizeaza si controleaza activitatea de protectie a muncii din unitatile proprii" drept urmare este singura institutie abilitata de lege sa stabileasca grupele de munca, in conformitate cu pericolele existente la locul de munca. Pt linistea ta , sa stii ca ITM n-are niciodata acces in MApN nici la stabilitrea grupelor de munca, nici la verificarea aplicarii prevederilor legale privind protectia muncii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Instructiunile mapn spun ca Tnspectoratul de protectia muncii din mapn va duce le indeplinire in MapN prevederile legii 90/66
   -grupele de munca se stabilesc dupa stabilirea locurilor de munca cu grad de pericol cf.legii 90/66. Aceste locuri se nominalizeaza in dosarul de prot.muncii avizat de Inspectoratul de prot.muncii mapn (arma).
   - se nominalizeaza locurile de munca in Ozu si se face incadrarea personaluli de grupe de munca cf locului de munca.
   Acum sa vedem cum se respecta legea in unele cazuri,contabili ,financiari,etc,etc,seful de birou in grupă iar subordonatul din acelasi birou nu (asta pina la ap. hgs 1019). Acum toti au grupe. dar la multi pe unde-i pericolul care trebuie stabilit cf.legii 90/66.

   Ștergere
  2. @ tehnocrat 3 ianuarie 2016, 10:59. Vorbesti aiureli! Totul pleaca de la Art. 7 din HG 1294/2001 [http://lege5.ro/Gratuit/gmydcmjt/hotararea-nr-1294-2001-privind-stabilirea-locurilor-de-munca-si-activitatilor-cu-conditii-deosebite-conditii-speciale-si-alte-conditii-specifice-pentru-cadrele-militare-in-activitate] completata cu HGS 1019/2010.

   La Art. 6 scrie insa ca "Locurile de muncă şi activităţile cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, sunt precizate în anexele nr. 1-6*), corespunzătoare instituţiilor prevăzute la art. 1 şi care fac parte integrantă din prezenta hotărâre".

   Deci locurile de munca sunt deja PRESTABILITE prin HG, PREAVIZATA in prealabil de toti cei care raspund in tara asta de grupe de munca, inclusiv de ... Ministerul Muncii - CARE ARE IN SUBORDINE INSPECTORATUL TAU AL MUNCII! Ia uite cine a contrasemnat HG 1294/2001:

   Contrasemnează:
   p. Ministrul apărării naţionale,
   Matache Gheorghe,
   secretar de stat
   p. Ministru de interne,
   Nicolae Berechet,
   secretar de stat
   Ministrul justiţiei,
   Rodica Mihaela Stănoiu
   Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
   Marian Sârbu
   Ministrul finanţelor publice,
   Mihai Nicolae Tănăsescu
   p. Directorul Serviciului Român de Informaţii,
   Vasile Iancu
   p. Directorul Serviciului de Informaţii Externe,
   Marcel Alexandru
   p. Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază,
   Vasile Dudu
   p. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
   Florin Mihalache

   ASA CA LOCURILE DE MUNCA FIIND DEJA PRESTABILITE PRIN HG 1294, ORDINUL M123/2015 SAU 132/2010, NU FAC DECAT SA APLICE CE SCRIE IN HG 1294/2001.

   Cu rezerva ca ai dreptate in unele aspecte, dar care NU incalca HG 1294/2001 si nici HG-S 1019/2010. Acum trebuie sa mai vedem lucuruile si altfel! Pai daca o simpla CONTABILITA cu doar 4 ani vechime la Curtea de Conturi are drept de pensie de serviciu (pleaca de la 80%, si cu plafonare la 100%) si mai face parte si din grupa CS (factori de risc ridicat, cu repercusiuni grave şi ireversibile asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de munca), CE ROST MAI ARE SA DESCOPERIM NOI APA CALDA?

   Sau in L. 263/2010, un clovn sau o balerina este in grupa CS. Beneficiind de 50% majorare punctaj, fix ca pilotii nostri si militarii din teatrele de operatii cand reprezentam obiectul L. 263/2010, CE MAI ZICI?

   Ștergere
  3. R 26500
   Asa se intîmpla cind totul este prestabilit, adica in prestabilit cine poate oase roade, iar cel care merita ,nu are ce face ca nu-l baga nimeni in seama.
   De la lege pîna la realitate cale lunga. Putini inteleg insa fenomenul.

   Ștergere
  4. @ anonim XXL 3 ianuarie 2016, 11:51. Daca esti meserias, lasa militarii. Mai bine cerceteaza strandul HG 1822/2004 [http://www.politisti.ro/forums/topic/6120-hg-18222004-activitatile-cu-conditii-deosebite-si-conditii-speciale/]. Si da-ne si noua *) Anexa care nu se publica, fiind clasificata potrivit legii. Si Dispozitia IGPR nr.544/2006 emisa in aplicarea Ordinului MAI 1140/2006 care modifica Ordinul MAI 489/2005.

   Sulimentar, baga si Anexele 1-4 fac care fac parte integrantă din Ordinul MAI nr.489/20.10.2005 - Condiţii de muncă deosebite şi speciale [http://www.politisti.ro/forums/topic/6882-ordinul-mai-nr48920102005-conditii-de-munca-deosebite-si-speciale/].

   Abia apoi sa vezi strand cand om descoperi cum orice politist beneficiaza de CS, poate sa fie si furier, paharnic sau sef garaj!

   Ștergere
 77. Pt anonim xxl
  N-am inteles, ca tu ai avea un nivel de pregatire cel putin la nivelul de "suficient" intr-o structura din SNAp.
  Incerci sa bruiezi acest blogg care incearca sa ofere anumite detalii privind prevederile legale, care acorda anumite drepturi pensionarilor militari.
  De ce o faci ?

  RăspundețiȘtergere
 78. Pt anonim xxl
  In viata toate greselile se platesc. Ce este mai rau, ca uneori platesc urmasi, fara sa aiva nici o vina. Pe la noi este o vorba, cand vezi unom batut de soarta: " plateste pt greselile lui sau pt greselile parintilor lui"

  RăspundețiȘtergere
 79. Dupa cum evolueaza lucrurile pe plan internationa, este posibil ca noi pensionarii militari in rezerva sa fim nevoiti, de fapt sa dorim sa ne aparam tara. In nici un caz nu vom apela la anonim xxl.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se pare ca pe mine ma vor trimite in linia I,iar pe voi in linia a II daca mai faceti fata.
   Din cîte am inteles o sa luptati din greu deocamdata pentru drepturile societatii civile. Un lucru bun si laudabil.
   Numai ca liderul sindical cam amesteca lucrurile si mai mult se baga singur in seama.
   Nu mar mira ca mîine sa mai adauge o revendicare izvorîta din societatea lui civila. Adica pensii de serviciu pentru profesorii parte a societatii lui civile. Sa asteptam!
   Ceva mai pe felie parca sefu lui Viorel.

   Ștergere
  2. @ anonim XXL 3 ianuarie 2016, 12:00. Perturbi! Iar ti-ai schimbat numele! Dar tot cu "î" scrii, invariabil, în loc de "â". Generatia cu "î", nu mai lupta oricum nicaieri!

   Ștergere
 80. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-am mai spus sa iti expui psihozele pe propriul blog, caruia i-am facut reclama in dreapta! Aici este o zona militara sanatoasa, cei sub tratament sunt pe propriul tau blog! Incalci orice doza de nesimtire daca mai insisti sa ne bruiezi! Si te declaram nebun!

   Ștergere
 81. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 82. Buna ziua si an nou linistit tuturor. As dori sa va intreb daca nu va suparati, care e penalizarea pentru pensionare anticipata partial fata de pensia normala. (27 ani militar si doar 46 varsta) Va multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu aveti penalizare avand deja 25 ani vechime (efectiva probabil). Numai ca trebuie sa aveti 47 ani varsta sa va puteti pensiona (vedeti ultima anexa de aici http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_223_2015_pensiile_militare_de_stat.php]. Toti cei nascuti incepand cu anul 1970 NU se pot pensiona decat la implinirea varstei de 60 ani din care se scade perioadele prevazute la Art. 21 [http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_223_2015_pensiile_militare_de_stat.php] in functie de grupele de munca.

   Presupunand ca ati lucrat toti 27 ani in CS, din varsta de 60 ani vi se scad maxim 13 ani. Varsta de pensionare = 47 ani. Alternativa este pensia anticipata in conditiile Art. 17 (greu de aplicat si nici nu prea merita pt. un an).

   In alta ordine de idei, NU trebuie sa urmariti penalizarea - nu faceti obiectul avand 25 ani vechime efectiva, ci cu ce cuantum al pensiei veti iesi. Asta inseamna ca trebuie sa stiti neaparat in ce grupa de munca ati activat in fiecare dintre cei 27 ani efectivi. Intrucat la fiecare din cei 27 ani, vi se adauga nimic daca ati lucrat in CN, 3 luni la fiecare an lucrat in CD, 6 luni la fiecare an lucrat in CS si 12 luni la fiecare an lucrat in AC. Prin urmare, puteti avea orice vechime CUMULATA intre 27 ani (presupunand ca i-ati lucrat pe toti in CN) si 54 ani (presupunand ca i-ati lucrat pe toti in AC).

   De aici pleaca tot calculul, de la vechimea cumulata. La tot ce depaseste 25 ani vechime cumulata, adaugati 1% pt. fiecare an in plus. Si aici este aici: adaugati la 65% din media a 6 solde pe care le alegeti Dvs. - asta daca ramane in vigoare OUG 57/2015 care a terminat L. 223/2015 a pensiilor militare. Si asa va calculati
   - anul 25 = 65%;
   - anul 26 = 65% + 1% = 66%.
   - anul 27 = 65% + 2% = 67%.
   - anul 40 = 65% + 15% = 80%.

   Daca depasiti 85%, NU mai adaugati nimic ca oricum NU se pune cf. OUG 57/2015.

   La rezultatul final, adaugati OMM de 20% si asa rezulta pensia. Deci NU penalizarea este problema in cazul Dvs., ci cu cat treceti mai mult peste pragul de 65%. Si neparat trebuie sa va cunoasteti vechimea CUMULATA! In nicio situatiem nu puteti depasi 102% cu tot cu OMM.

   Ștergere
  2. Multumesc de raspuns. Am ceva probleme medicale si cred ca trebuie sa ies medical, deci implicit pot opta pt invaliditate sau partiala...de asta intreb..vechime efectiva 27 ani, 25 cascheta+2 scoala si vechime cumulata vreo 39 de ani...

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!