joi, 3 decembrie 2015

Ultima luna pana la impactul (ne)aplicarii Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Partea 1 - "To be, or not to be" pensii militare de stat pt. toti militarii?

Suntem nevoiti sa reluam tematica. Fapt pt. care incepem cu o informare provenita din "gura lupului". A indica sursele cu nume si prenume, inseamna a periclita niste locuri de munca, si implicit si existentele unor oameni. Informarea fiind aceea ca la acest moment, nimeni dintre oficialitati nu a luat in calcul aplicarea vreunei operatiuni de recalculare a pensiilor sau de actualizare a lor sau de aplicare a grupelor de munca cf. H.G.-S nr. 1019/2010 si militarilor pensionati anterior anulului 2011! Pur si simplu, oficialitatile au luat in calcul in cazul celor pensionati anterior anului 2011 doar faptul ca in plata vor ramane actualele noastre pensii contributive, care urmeaza a fi majorate nici macar cu 5% in 2016 la fel ca la "ceilalti oameni ai muncii", ci in conditiile Art. 59 (1) [Atentie! Nu este acelasi lucru cu majorarea de 5% aplicata pensiilor din sistemul public in cazul carora majorarile se raporteaza la punctaj]. Putem sa spunem ceva? Doar Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prevede clar la la Art. 109 (1) ca actualele noastre contributive devin "pensii militare de stat in intelesul prezentei legi". Recalculate sau nu, actualizate sau nu, tot "pensii militare de stat in intelesul prezentei legi" sunt! Ca elementar secundar, urmeaza a beneficia si de decizii noi de pensii, cu contributivele majorate cu rata inflatiei si cu ce mai scrie la Art. 59 (1). Pentru cei pensionati pana in anul 2011, acestea urmand sa fie marile noastre pensii militare de stat. Pentru mult timp, la multi pe viata, respectiv pana la o ipotetica majorare a soldelor/salariilor militarilor si politistilor in activitate.

La 01.01.2016 intra in vigoare  Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Data de 01.01.2016 ar fi trebui sa marcheze sfarsitul unui razboi declansat cu 5 ani in urma de statul roman contra propriilor militari, carora acelasi stat ne-a desfiintat pur si simplu dreptul la pensie militara. Cu toate acestea, categoria de militari cel mai greu incercata, respectiv militarii in rezerva/retragere pensionati anterior anului 2011, carora maretul stat roman ne-a desfiintat pur si simplu dreptul la pensie militara in cursul derularii lui, reclamam faptul ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat este conceputa in asemenea mod, incat aceasta nu ne va reacorda dreptul la pensie militara de stat decat in anumite circumstante si care sunt de ordin pur conjunctural! Intrucat aceste circumstante depind exclusiv de o majorare a soldelor/salariilor militarilor in activitate, care poate avea loc la fel de bine si oricand ca si niciodata! Situatie care va prelungi razboiul declansat de statul roman in anul 2011 si dupa data de 01.01.2016, pe o perioada nedefinita si care poate fi la fel de bine si pe viata!

Cert este doar faptul ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat va intra in vigoare la 01.01.2016, fara ca niciun militar in rezerva/retragere pensionat anterior anului 2011 sa beneficieze de pensie militara de stat in ianuarie 2016. Pensiile actuale ale personalului mentionat urmand a fi pur si simplu rebotezate cu incepere de la 01.01.2016 ca fiind militare de stat, fara a se intampla faptic nimic spectaculos. Este drept ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat cuprinde niste aspecte cu caracter reparatoriu la adresa celor cca. 26 500 militari in rezerva/retragere decimati de regimul sectant portocaliu prin diminuarea dramatica a pensiilor, ulterior inghetati de regimul Ponta-Oprea. Insa aceste aspecte, desi importante pt. militarii mentionati, sunt de ordin secundar, neavand absolut nicio legatura cu dreptul in sine la pensie militara de stat. In spiritul Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pensia militara de stat avand semnificatia unei pensii calculate in mod identic pt. orice militar, indiferent ca acum este activitate si urmeaza a se pensiona sau ca este deja in rezerva/retragere. Or, in cazul militarilor pensionati anterior anului 2011, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu prevede absolut niciun termen concret de aplicare a principiilor elementare ale legii si militarilor pensionati anului 2011. Principiile elementare fiind:

1]. Cuantum de 80% din media veniturilor a 6 luni consecutive [Art. 29 (1) coroborat cu Art. 28 (1)] pt. o vechime cumulata de 25 ani in serviciu;

2]. Acordarea a 1% pt. fiecare an in plus in serviciu peste cei 25 ani vechime cumulata [Art. 29 (2)];

3]. Uniformizarea grupelor de munca, concretizata prin aplicarea si in cazul militarilor si politistilor pensionati anterior anului 2011, a acelorasi prevederi  precum militarilor si politistilor pensionati incepand cu anul 2011 [Art. 11 (3) - care la randul sau nu poate fi aplicat fara a fi declansat, in prealabil, Art. 29 (1)].

Cu toata bunavointa, oricat am analiza textul legii, cele 3 principii elementare mentionate si care stau la baza unei pensii militare de stat, nu pot fi aplicare si personalului pensionat anterior anului 2011, decat  numai in conditiile si la termenele stabilite (in realitate termenele nu sunt stabilite, ci induse) de Art. 60 (1) si Art. 109 (2). Iar acest lucru l-au hotarat si decidentii care urmeaza sa puna in aplicare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Decidenti care in fapt, cunosteau elementul mentionat inca de la initierea legii si pe care l-au avut drept obiect de atins, soarta militarilor pensionati anterior anului 2011 fiind prepecetluita inca de la facerile legii.

Concluzia fiind aceea ca pana cand nu se vor realiza conditiile prevazute de Art. 60 (1) (o eventuala majorare a soldelor/salariilor militarilor si politistilor in activitate care sa survina dupa data de 01.01.2016), militarii pensionati anterior anului 2011, nu vom beneficia la modul concret de pensii militare de stat. Urmand ca pana la implinirea vreodata/candva a conditiei in cauza, "perciunații" care au initiat, sustinut (unii din naivitate, altii cu rea intentie), votat si promulgat legea, sa fie frati buni cu cei care au desfiintat pensiile militare de stat in anul 2011. Iar noi, aceleasi victime, doar cu ceva bandaje suplimentare peste rani vechi!

NOTA 1: Termenul "perciunați" este utilizat frecvent nu doar de militarii in rezerva/retragere, ci si de mare parte din populatia civila, pt. a desemna faptul ca destinele ostile neamului romanesc, legile ostile cetatenilor sau deciziile ostile Romaniei, sunt trasate de diversi cetateni care nu prea ar fi romani. Nu contestam, dorim doar sa atragem atentia ca "perciunații români" care au initiat, sustinut, votat si promulgat legea Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat in  forma care exclude practic redobandirea dreptului la pensie militara de catre personalul pensionat anterior anului 2011, au dovedit ca sunt la fel de "perciunați" ca si "perciunații" autentici. Si unii si altii fiind de fapt una si aceeasi specie!

NOTA 2: De la acest moment, ramanand mai putin de o luna pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cele prezentate in material nu mai pot fi infirmate "pe vorbe", pe supozitii sau pe baza de optimism debordant, ci strict in baza documentelor oficiale de aplicare a legii, respectiv in baza viitoarei hotarari emise de Guvern si a Ordinului Comun care urmeaza a fi redactat de ministerele din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

151 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. "In termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi". Adica in ianuarie 2016. H.G. nu poate avea insa vreun impact asupra L. 223/2015, decat in 2 probleme secundare.

   - restituirea sumelor restante - a se vedea Art. 121;
   - atributiile, organizarea si functionarea caselor de pensii sectoriale - a se vedea Art. 86.

   Chestiuni care nu rezolva in niciun caz cele prezentate in material.

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. R-xxxx iar gresesti ..Dar inutil tu nu vrei sa vezi adevarul si pace .O ti langa cu modul tau deformat de a citii legea . Peste putin timp ( 28 de zile) ai sa te lamuresti si tu cat ai aberat pe aici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Materialul incepe intr-un fel anume! A trecut vremea cititului legii. Am precizat ca informarea provine de la cei care vor aplica legea. Clara si la obiect: pana la o proxima majorare a soldelor militarilor in activitate, cei pensionati pana in 2011 vom avea actualele contributive in plata, indexata ca la orice "om al muncii".

   Celor pensionati in perioada 2011-2016, li se vor recalcula pensiile, fara a se lua in calcul majorarea de luna aceasta aplicata militarilor activi. Aceasta categorie va beneficia de pensii aproape militare.

   Cei pensionati incepand cu 2016 vor beneficia de pensii real militare, cu majorarea de 10% inclusa.

   Din moment ce colegii nostri militari activi - si informati nu gluma, afirma ca deja au fost aruncate zarurile, eu nu ii mai pot contrazice cu nimic! De altfel, mi-a fost evident de la bun inceput ca "perciunatii" cara au intocmit legea, vor eschiva calea cea dreapta! Si daca ar fi fost infanteristi, tot ar fi reusit sa scoata un articol unic pt. toti cei pensionati, cu prevederi clare de recalculare in termen de 12 luni, cu actualizarea pensiilor in functie de soldele militarilor valabile la data intrarii in vigoare a legii! Si NU 15 articole "invartite", a caror "invarteala" NU a avut ca scop decat sa ne sara din schema pe cei pensionati anterior anului 2011.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Asta ar insemna ca si cei pensionati dupa 2011 (cu pensii mai mici acum) sa nu beneficieze de recalcularea pensiilor daca nu trimit perioada cu cele 6 luni mai favorabile din ultimii 5 ani .Nu cred ca vor stii toti ca trebuie sa caute in dosare si sa trimita cererea lla CMJ .Sa vedem normele de aplicare intai.

   Ștergere
  5. Sunteți răutăcios.
   Sunt lucruri la care puteți adăuga o părere.
   Ce plăcere va satisface lucrurile postate?
   Pe funcția aceea era, trebuia sa fie ocupata de cineva.
   Rog o părere la tematica propusa dacă aveți ceva de comentat.

   Ștergere
  6. @ Maxim One 3 decembrie 2015, 15:23. Mai stii? Cica de necunoasterea legii este responsabil doar cetateanul. Stai linistit! Cei pensionati in perioada 2011-2015 sunt atat de putini, incat la o adica primii care afla ce si cum sta treaba, ii anunta chiar si personal pe ceilalti. Ca metodologie, C.S.P. au insa obligatia sa ii recalculeze. Asa ca apropo de acel draft, veti fi instiintati de C.S.P. la plic. Nu ca nu ar putea dormi de grija de voastra, dar ei trebuie sa se acopere cu hartii.

   Apropo de acoperit cu hartii, ca si norme gasesc ei ceva. Una din doua: ori baga faza cu cererea, ori pe ailalta de le da lor din oficiu sa aleaga ultimele 6 luni. De altfel in cazul celor pensionati dupa 2011, exista o chestie curioasa si aici s-ar putea sa fie capcana pt. ei. Mai intai sunt recalculati cf. Art. 110, INSA acel articol NU spune ca respectivele recalculate "devin pensii militare de stat in intelesul prezentei legi". Numai ca pe cei pensionati dupa 2011, in baza L. 263/2010, ii mai regasim inca o data si la Art. 109, de data asta cu "devin pensii militare de stat in intelesul prezentei legi".

   Deci, cei pensionati incepand cu 2011, apar de 2 ori recalculati: o data in temeiul Art. 110 fara ca ce rezulta sa fie si "pensii militare de stat in intelesul prezentei legi" si inca o data in temeiul Art. 109, abia acum recalculatele devenind "pensii militare de stat in intelesul prezentei legi".

   Si cum eu nu cred in coincidente si nu suspectez nici prostia celor care au initia legea, undeva trebuie sa fie o ambuscada!

   Ștergere
 4. Este bine ca se mai vorbeste despre pensiile militare . Dar nu este bine ca vorbim numai dupa idei care nu au legatura cu legea .
  Eu am mai trecut prin astfel de recalculari si sint de aceeasi parere cu Mos Alecu .
  Mos Alecu
  14 noiembrie la 17:25 ·
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1712724165628813

  Hai sa vedem ce mai spune Pravda !
  **********************
  Venea bunică-miu de la serviciu ... Dupa ce minca , spunea : "Hai sa vedem ce mai spune Pravda !" . Si'ncepea sa citeasca ziarul ... Era abonat la ziarul "Scinteia" , "ziar de ziar" , pe atunci ...
  ****************************************
  Asa si eu : "Hai sa vedem ce mai spune Pravda !" ... legea care ne da atit de mult de furca ...

  Că multa lume-si da cu presupusul ! Multi isi dau cu preputul !...
  Fiecare a fost "emotionat" de cite o bucata de articol din lege ... Au adunat o multime de astfel de bucati de articole pe care le-au pus gramada intr-un cos ... Acum fiecare baga mina , la'ntimplare , in cos , scoate o astfel de bucata de articol , si-ncepe sa traga concluzii despre , mai ales , recalculare si actualizare . A pensiilor noastre , bine'nteles ! Concluzii care sint prezentate si sustinute ca fiind cele mai "beton" ...

  HaI sa punem problemele recalcularii si actualizarii "in cutiute" separate , si sa vedem cu ce se ocupa fiecare in contextul legii ...
  1) Recalcularea ...
  - a) - recalcularea este "operatiunea" de "transformare" a marimii pensiei
  ------ pensiile (noastre) au fost calculate (ultima data ... tot printr-o recalculare/revizuire) intr-un anumit sistem , folosind niste anumite elemente
  ------ art.109/l.223/2015 spune ca TOATE pensiile de dinainte de 01.01.16 (data intrarii in vigoare a l.223/2015) SE RECALCULEAZA
  ------ recalcularea inseamna transformarea marimii pensie noastre intr-o alta marime . Prin folosirea sistemului si elementelor de calcul valabile in l.223/2015 (a se vedea textul din art.109 si 110 : "se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi" )
  ------------- pentru aceasta se va folosi vechimea din ultima decizie de pensie (a se vedea art.109 sau 110) . Asta insemnind ca recalcularea se face fara conditiile de munca din hg s-1019/2010 . Vechimea din ultima decizie de pensie este cea stabilita cu_conditiile de munca din hg 1294/2001 .
  - b) - recalcularea este operatiunea prin care pensiile noastre "sint luate in evidenta" ca pensii conforme cu noua lege
  - c) - recalcularea se face cu baza de calcul determinata de veniturile/soldele stabilite conform legii salarizarii valabile la data efectuarii recalcularii
  ------ daca nu va intra in vigoare o noua lege a salarizarii (pina la data de 01.01.16) , stabilirea veniturilor/soldelor se va face asa cum se calculeaza (in prezent ... si la data de 01.01.16) soldele celor in activitate
  -------------- soldele celor in activitate se determina (in prezent) conform l.284/2010 si oug 83/2014 ... adica se stabilesc conf.l.138/1999 ... cu sporuri cit de multe , fara a fi limitata marimea sumei sporurilor
  ------- daca va intra in vigoare o noua lege a salarizarii , stabilirea veniturilor/soldelor se va face conform noii legi ... cu suma sporurilor care sa nu depaseasca 30% din (SG+SF+Gradatii+S.C.da) ...
  --------------- tineti cont ca acea noua lege a salarizarii va fi mult mai "generoasa" in ceea ce reprezinta SG+SF ... ca urmare acea limita de 30% a sporurilor va reprezenta mai mult decit vechea suma a tuturor sporurilor
  ------- daca se va face numai o majorare a soldelor celor in activitate (acea majorare de 10% despre care se spune ca a fost aprobata de Parlament) ... atunci stabilirea veniturilor/soldelor se va face tot cu sporurile "nelimitate" , dar aplicate la soldele majorate cu 10%
  - d) - pentru recalculare nu are nici un fel de implicare "actualizarea" prevazuta la art.60 , la fel cum nu are nici o implicare actualizarea de la art.109 (1)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tare! Concluzia la ce afirmi este ca Mos Alecu si cu tine suspectati de prostie crasa, cohortele de juristi, finantisti si ofiteri de resurse umane din toate ministerele, toti juristii si finantistii din Guvern si toti juristii si finantistii din Parlament.

   Care desi aveau intentia sa calculeze pensiile tuturor celor deja pensionati pana in 2016, unora le-a dat termen de 12 luni, iar altora a uitat sa le dea termen.

   De asemenea, aceleasi cohorte de juristi, finantisti si ofiteri de resurse umane, au precizat tot din prostie ca chiar daca pensiile au fost recalculate, acestea la actualizarea in conditiile Art. 60 (1), li se mai aplica inca o data Art. 29, adica se mai recalculeaza inca o data!

   Man! E bine ca esti optimist si ca impreuna cu Mos Alecu ati reusit sa demonstrati incompetenta cohortelor de juristi, finantisti si ofiteri de resurse umane din toate ministerele! Cara atat s-au incurcat in articole pt. a transpune in practica un simplu element, incat noroc cu voi ca reusiti sa ii luminati ce au vrut sa faca de la inceput!

   Ștergere
  2. Nu muta acum vinovatia de la cohortele de basisti la alte cohorte. Nu se poate pune egalitate intre criminalii care au initiat legile basiste cu cei care incearca sa aplice cumva aberatiile legislative care vin din Parlament.

   Ștergere
  3. @ cip dragos 4 decembrie 2015, 10:55. Sa stii ca nu pun semnul egal, dar si tu esti complet subiectiv. Cand basistii iti rad 1/2 pensie, iar pontistii pozeaza in baieti buni si iti reintregesc aparent pensia dupa 2 ani de la preluarea puterii, insa drept pedeapsa pt. reintregire, ti-o "ingheata" 8 ani (2013-2021), ajungi la concluzia ca intre cele 2 clanuri difera doar modul in care isi vand marfa! Basistii taind direct cu barda, iar pontistii otravindu-te!

   Esti subiectiv si cand afirmi despre aberatiile legislative care vin din Parlament. Te referi la L. 223/2015, banuiesc! Iar baietii buni incearca sa aplice aberatiile legislative, nu? Mai, frate! Dar cine mama dracu' a initiat legea cu tot cu aberatiile ei legislative? Nu, guvernul Ponta-Oprea? Ai uitat ca guvernul Ponta-Oprea "uitase" in proiectul initial orice referire la recalcularea pensiilor celor pensionati anterior anului 2011? In halul asta a ajuns proiectul in Parlament!

   Dar ce crezi ca Parlamentul a bagat recalculare in lege sa ii faca in ciuda lui Ponta/Oprea? Nu! De fapt este tot ca Ponta/Oprea. Parlamentul a bagat recalcularea si pt. cei pensionati anului 2011 din cu totul alt motiv. Era prea flagranta discriminarea creata in lege, avand sanse multiple sa fie lovita la CCR. Asa ca au bagat recalcularea si pt. cei pensionati anului 2011, insa doar asa de fatada, facand-o inoperabila! Asta este toata manevra!

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Se stie ca intotdeauna e vinovata mana care apasa tragaciul, nu e vinovat pistolul. Asa ca lasa cohortele de birocrati, problema e la politruci. Acum e clar, ca mai simplu de atat nu stiu sa explic?

   Ștergere
 5. Continuarea la cele spuse de Mos Alecu ...

  2) Actualizarea
  - a) - actualizarea este operatiunea prin care marimea pensiilor (militare de stat) , stabilite cu o anumita baza de calcul , se aduc "la zi" , in cazul in care se modifica baza de calcul folosita la stabilirea marimii pensiei
  ------- modificarea bazei de calcul are loc atunci cind (deoarece) (art.60) se produc mariri ale soldelor celor in activitate
  ------- marirea soldelor celor in activitate se "produce" prin marirea soldei de grad si/sau de functie .
  ---------------- marirea acestor elemente se "transmite" automat in toate celelalte elemente componente ale soldei/veniturilor impricinatului
  ---------------- nu este nevoie ca , in lege , sa se inscrie toate elementele costitutive ale soldei/veniturile .Marirea soldei de grad si/sau de functie "genereaza" automat marirea tuturor celorlalte elemente ale soldei/veniturilor
  - b) - despre actualizarea prevazuta la art.60 se poate vorbi numai dupa ce pensiile noastre "au fost luate in evidenta" , cu marimea lor , ca pensii militare de stat (aia stabilita prin recalculare)
  - c) - despre actualizarea prevazuta la art. 60 se va putea vorbi abia in cazul unei majorari a soldelor celor in activitate produsa dupa intrarea in vigoare a l.223/2015
  ------- daca , si atunci cind , dupa ce ne vor fi fost recalculate pensiile , se va produce o marire a soldelor celor in activitate , fapt care va determina "activarea" prevederilor art.60 - actualizarea pensiilor
  -------------- abia aceasta "actualizare" va fi supusa prevederilor art.109 (2) - cele referitoare la termenul de 24 de luni pentru realizarea actualizarii ...
  ------------------------------- asta in ideea ca acest alineat nu va fi tratat ca o "ramasita" nefericita de pe vremea cind legea prevedea ne-recalcularea pensiilor de dinainte de 01.01.11 ... Recalculare care ar fi trebuit sa se produca abia cu ocazia acelei actualizari ...
  - d) - daca va intra in vigoare o noua lege a salarizarii se va modifica si modul de stabilire a soldelor celor in activitate
  ------ acest lucru va "activa" (si el) art.60 ... actualizarea pensiilor
  --------------- pentru acea actualizare se va stabili (o noua) baza de calcul a pensiei , conform modului (nou) de stabilire a veniturilor/soldelor celor in activitate
  ----------------------------------------------------
  Fructificarea conditiilor de munca din hg s-1019/2010 se va putea face abia dupa recalcularea pensiilor
  ------ prin aplicarea prevederilor art.11 (3)/l.223/2015
  ------------------------------------------------------

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect Poate intelege in sfarsit si R xxxx..

   Ștergere
  2. Gandire pozitiva! Numai ca are o fisura de cele mai mari proportii! Cica: "b) - despre actualizarea prevazuta la art.60 se poate vorbi numai dupa ce pensiile noastre "au fost luate in evidenta", cu marimea lor, ca pensii militare de stat (aia stabilita prin recalculare)".

   Aiurea in tramvai! In lege scrie clar la Art. 109 (1): "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi". Prin urmare, aici sunt 2 elemente distincte, fiecare cu PM:
   - Tot ce este in plata la 01.01.2016, devine ASA CUM ESTE ACUM, BOTEZATA pensie militara de stat. Asta inseamna "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi".

   Si s-a incheiat cu botezul. Mai departe, candva, vreodata si NU cu incepere de la 01.01.2016, urmeaza "si se recalculeaza".

   Art. 109 (1) in traducere libera devine astfel: "Art. 109 (1) Pensiile militarilor, politistilor ....devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi" Punem PUNCT. Si continuam. "si se recalculeaza" = ulterior/dupa aceea/candva/vreodata se recalculeaza". Acea banala conjunctie "și" RUPE de fapt aplicarea Art. 109 (1) in 2 etape.
   - "contributivele se boteaza jn pensii militare de stat în întelesul prezentei legi";
   - "ulterior contributivele botezate jn pensii militare de stat, se recalculeaza "potrivit prevederilor prezentei legi".

   "Potrivit prevederilor prezentei legi" = "la termenele/in conditiile de timp ale prezentei legi". Ceea ce in cazul celor pensionati anterior anului 2011, recalcularea "la termenele/in conditiile de timp ale prezentei legi", nu are reper decat in conditiile Art. 60 (1).

   Deci, la 01.01.2016, pensiile noastre in plata acum sunt luate in evidenta asa cum sunt acum, cu marimea lor de acum, ca pensii nilitare de stat, si NU dupa ce sunt recalculate. Aici este fisura de care discutam la inceput! Si este uriasa!

   Ștergere
  3. R-26500 03.dec. 2015 /18.15
   Expresia de la art. 109 : "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi" este de importanta cruciala pentru cei ce pastreaza (cuantumul avantajos) sau solicita (in urmatorii 3 ani) calculul pensiei dupa contributivitate (L 263/2010) pentru a putea beneficia de indexarea pensiei cu rata inflatiei si cresterea sariului mediu brut, in conformitate cu prevederile acestei legi.(art.59 al.1, L/223/2015).
   In rest , cum L119/2010 mi-a transformat pensia militara in pensie contributiva, acum legea 223/2015 spune " La loc comanda" si-mi trimite ,din nou , pensie militara!

   Ștergere
  4. @ Ionel N.3 decembrie 2015, 18:31. Fraza "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi" este formata din 2 propozitii care NU se conditioneaza una pe alta. Acea fraza de la Art. 109 (1) putea fi la fel de bine fi defalcati in 2 propozitii, sensul articolului ramanand neschimbat:

   Art. 109 (1) lit. a) "Pensiile militarilor, politistilor ...recalculate în baza Legii nr. 119/2010, revizuite în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cele platite în baza Legii nr. 241/2013 ...devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi. PUNCT!

   Art. 109 (1) lit. b) "Pensiile prevazute la Art. 109 (1) lit. a) se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi.

   Acum poate vezi mai bine care este sensul "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi". Fiind evident ca tot ce este in plata acum, devin de la 01.01.2016 DIN PIX "pensii militare de stat în întelesul prezentei legi". Fara nicio operatiune de recalculare, actualizare etc. Intr-un alt viitor, urmeaza si "se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi". Dar noi incepand cu data de 01,.01.2016, vom fi considerati a fi avand deja pensii militare, chiar daca acesta nu au suportat nicio modificare.

   In rest, ma "incrucisezi"! Ce este crucial pt. niste persoane, cu aplicabilitate limitata in timp, adica 3 ani, NU trebuia sa faca parte din lege si pe mine NU ma intereseaza. Fiind clar ca legea omite probleme esentiale cu caracter general, dar are dedicatii cu caracter special! Dar daca un militar activ care iese la pensie peste 3 ani si 2 luni? Si are chef sa ii fie calculata pensia dupa L. 263/2010? El de ce sa NU aiba dreptul? Fiind evident ca portita de care spui este destinata exclusiv unui nr. limitat de persoane, aflate deja la pensie. Trebuind fie sa aiba caracter nelimitat pt. orice, fie sa NU existe in lege!


   Ștergere
  5. R-26500 03.dec.2015 /1858.
   Legiuitorul ,initial , la presiunea celor cu castig mare la cuantumul pensiei ( cu vechimi "preistorice") nu a dorit sa recalculeze toate pensiile si fostul art 110 din proiect continea numai prima propozitie referitoare la pensionarii existenti anterior datei de 01.01.2011.
   La contrapresiunea noastra s-a preferat forma actuala care introduce o oarecare confuzie...
   Ca sa intelegi rostul acestei formulari trebuie sa te gandesti cum se pot indexa pensiile celor care opteaza pentru pentru pastrarea cuantumului rezultat in urma aplicarii legii 119/2015 ?
   Singurele referiri la indexare sunt cele de la art .59 .
   Articolul 60 , care prevede actualizarea , se refera numai la pensiile calculate dupa algoritmul de la art. 29 din prezenta lege.
   Pensiile care pastreaza cuantumul calculat dupa contributivitate , cele noi calculate dupa legea 263/2010 , vor beneficia de indexare ca si pana in prezent.
   Legea aceasta este foarte generoasa si nu doreste sa prejudicieze pe nimeni !
   Ps. Termenul de 3 ani, prevazut la art. 122 din legea 223/2015, reprezinta limita la care vechimea minima obligatorie in specialitate (24 ani) poate conduce la obtinerea unui cuantum superior celui rezultat prin aplicarea art.28 si art. 29 din prezenta lege.

   Ștergere
  6. @ Ionel N. 3 decembrie 2015, 20:06. Ceea ce prezinti tu, poate fi real, insa pare mai degraba a fi idealism! Eu consider ca si "voi" cei care ati vrut sa induceti acea oarecare confuzie, ati fost bagati intr-o ceata la randul vostru, din care nu o sa culegeti decat furtuna! Eu prefer sa merg pe mana din ce in ce mai putinelor cunostinte ale mele din sistem, care cu ocazia zilelor libere prelungite legate de 1 Decembrie, mi-au zis pe scurt ce se va intampla. Si este ceea ce este scris in material.

   Pana una alta, imi exprim convingerea ca NU vei contesta faptul ca in ianuarie 2016 vom beneficia si TU si EU, de aceeasi pensie contributiva ca acum, indexata tot cu 5% precum cele ale bunicilor noastre! Caracterul militar al pensiilor noastre fiind identic precum cel al bunicilor noastre!

   Cat priveste Art. 59, dai explicatii halucinante! Acest articol trebuie coroborat cu Art. 60 (3). Prin urmare, orice pensie viitoare (denumita la oha) militara va fi fie indexata, fie actualizata. Asta daca se intampla minunea ca in acelasi an sa fie si indexata si actualizata, se aplica "dispozitiile cele mai favorabile". Adica - operatiunea din care rezulta mai mult malai. PENTRU TOTI, IONELE, FARA LEGATURA CU CUANTUMUL PE L. 119 SAU PE ORICARE LEGE ANTERIOARA.

   PS 1: Aia cu vechimea minima in specialitate de 24 ani, din ce lege zici ca face parte? La ce articol ar fi in L. 223/2015? Sau e vreo anexa secreta?

   PS 2: Urmare a smecheriilor de care zici ca le-ati negociat aprig, ne-au smecherit astia in final pe toti!

   Ștergere
  7. @ R-26500 03.dec.2015/ 2038
   Ca sa lamurim lucrurile : singurele presiuni facute de mine referitoare la legea pensiilor militare sunt cele referitoare la recalcularea tuturor pensiilor militarilor , prin postarea de interventii in acest sens pe toate site-urile frecventate de militari.
   Acum , nu vreau sa fiu rau ,dar iti exprimi pareri ce vrei sa fie imuabile ,fara sa aprofundezi problema legilor ce vor guverna pensiile miltare in viitorul apropiat !
   - O pensie care va reprezenta (pensia) cuantumul obtinut pe contributivitate , deci acest cuantum, in viitor nu va putea fi decat indexat cf. art. 59 din L223/2015 !( ce crezi tu ca generalul Iliescu de la ANCMRR nu-si va mentine cuantumul actual ?!)Actualizarea conform art.60 se va face numai la pesiile rezultate in urma aplicarii art.28 si 29 din prezenta lege (223/2015) ! Cum iti inchipui tu ca se va actualiza o pesie obtinuta dupa principiul contributivitatii ?O pensie obtinuta de un viitor pensionar utilizand calculul contributivitatii ( art. 122 din L223/2015) va putea fi numai indexata cf. art. 59 din L223/2015. Pentru actualizarea pensiei trebuie sa solicite calculul cf. art28 si 29 din L 223/2015 !
   Cei 24 de ani de vechime minima in specialitate ( suma ceficientilor anuali , cu sporul de grupe etc, se va imparti la 24) se gaseste in tabelul din Anexa 6 a legii 263/2010 , lege la care face referire art.122 din L223/2015 !
   Ce se va intampla la 01.01.2016 ? Dupa parerea mea, toate pensiile vor fi indexate cu 5%. In plus , pensiile care sunt inca platite dupa cuantumul din decembrie 2010 vor fi indexate (corectate ) cu pana 15 % in plus cf.art.28 al1 din L223/2015.Dupa care se va face recalcularea !

   Ștergere
  8. @ Ionel N. 3 decembrie 2015, 21:21. Ceea ce sustii tu, imi pare un lucru nu doar bine facut, ci si de prea mult bun simt! Mai ales ultima ta afirmatie. Ar fi o chestie ca militarii "evrei" cu pensii injumatatite, ulterior "inghetate", sa beneficieze de o majorare de 20%, iar cei la zi de 5%. Numai ca mie imi suna perfect a basm! Si ceea ce ma deruteaza mai tare, este ca ai mei colegi din sistem nu imi confirma mitul!

   Ștergere
  9. @ R-26500 03.dec.2015/ 21:42
   Speranta mea , legata de corectarea cuantumului celor cu pensiile neschimbate din 2010 se bazeaza pe faptul ca, legea 223/2015 vrea sa repare nedreptatile din trecut, iar corectarea bazei de calcul cu pana la 15 % a fost amendata in senat, o data trecerea la recalcularea tuturor pensiilor!(amendarea art. 109 fost 110 din proiect)

   Ștergere
  10. @ Ionel N. 3 decembrie 2015, 21:52. Am inteles, este o speranta! Evident ca de bun simt. Numai ca EU nu stiu despre criteriile despre care speri dumneata! Eu am aflat ca este vorba de niste "smecherii" cu cei 15%. Nicio lege din Romania, cu exceptia celor recente cu niste presupusi tortionati, NU acuza nedreptati din trecut. Nu exista lege PSD cara sa aiba in textul el ca obiect nedeptatile portocalii! Si nici invers!

   Prin urmare, cei 15% reprezinta o schema de profit pt. unii baieti destepti si atat. De exemplu! Exista niste medalii numite "Virtutea Militara" sau cam asa ceva - sunt mai multe astfel de tinichele. Se dau pe ochi frumosi, atat in activitate, cat si ... celor in rezerva/retragere. Eu sustin ca aici vor merge cei 15%! Si in niciun caz pt. "repararea nedreptatilor din trecut". Eu NU am o astfel de medalie. In schimb, cunosc un un fost secretar PCR, care in rezerva trecut a ajuns de la locotenent-colonel in activitate, la general de brigada in rezerva. Si este decorat dupa trecerea in rezerva si cu "Virtutea Militara" de vreo 2 ori. Adica 10% si-a asigurat din cei maxim 15%. Sau poate toti cei 15%.

   Eu as vrea sa iti dau tie dreptate cu 15% pt. "repararea nedreptatilor din trecut" sau cu 15% exclusiv pt. misiuni in teatrele de razboi! Numai ca "pericunatii" isi vor trage 15% pt. medalii onorifice, NU pt. "nedreptati" sau misiuni de razboi!

   Ștergere
 6. Nu cred. N-ar mai avea rost actualizarea daca recalcularea ar rezolva problema.Recalcularea ar viza aplicarea procentelor cuvenite valorii soldelor de la data pensionarii, cu consecinta unei pensii , de regula, mai mica decat cea aflata in plata. Atunci, activeaza articolul potrivit caruia daca cuantumul este mai mic, se mentine pensia în plata. Abia la actualizare (când, cum , nu se stie) s-ar ajunge la zi, prin aplicarea procentului cuvenit la nivelul soldelor actualizate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tocmai de aceea nu se recalculeaza nicio pensie decat concomitent cu o actualizare. Pt. a fi evitat impactul unor deciziii cu cuantumuri mai mai mici, chiar daca se mentine in plata cuantumul mai avantajos.

   Este mai simplu sa emiti niste decizii cu acelasi cuantum in plata si sa numesti respectivele pensii ca ar fi militare. Cum mai adauga astia si 5%, 98% dintre noi vor cadea extaziati pe spate crezand ca chiar sunt militare. Iar daca mai baga astia la sfarsit: "Avem placerea sa va informam ca pe viitor, pensia Dvs. urmeaza sa fie actualizata ori de cate ori vor fi majorate soldele militarilor in activitate, cf. Art. 60 (1) din L.P.M.", si din cei 2% vigilenti, daca mai raman 100 nefraieriti.

   In sfarsit, daca mai scriu astia in decizii si "La multi ani!" sau un "An Nou fericit" ca in 2011 cand ne injumatateau pensiile ...Etc.!

   Ștergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cum sa fie mai mica decat cea aflata in plata daca "Art. 28. -
  (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la art. 3 lit. a)" este vorba de cele sase luni cele mai convenabile nu de media generala a intregii cariere ,la care ,pe la inceputuri veniturile erau minime si spune clar MEDIA TUTUROR VENITURILOR BRUTE, iar procentele depasesc 100%,caci in prima faza sunt 80% din aceasta medie la care se adauga pana la 100% procentele de 15 / an ce depaseste 25 ani vechime ,apoi 3;6;9% pensia Suplimentara si 10; 15;20% OMM,plus cei 15% care sunt discutabili,acordati de sefii de arme...Nu mai aruncati vorbe asa doar ca sa suparati pensionarii sau de ciuda ca voua nu vi s-ar da mai mult ca la altii.

  RăspundețiȘtergere
 9. Despre pensii se discuta foarte putin. Da, punem in aplicare ce-au hotarat predecesorii. Adica 5% pentru toti.
  Reaparitia pensiilor militare are mari implicatii in bugete. Degrevarea sistemului public (oxigen curat) si incarcarea bugetelor institutiilor din aparare. Nimeni nu sufla nimic...
  Pilonul 2 ramane inghetat si urmarea e scaderea pensiilor pe care le asteapta peste ani cei care sunt inca tineri si trag din greu la "saiba". De ce au inghetat fondurile la 5% ? Nu prea sunt bani?
  S-a lansat ideea de a se mari salariile bugetarilor cu 10% in doua transe. Nu prea sunt bani? Si, de aici, intreb: daca se aplica si militarilor in acest fel, la a 2-a transa nu intra, automat, toti rezervistii pensionati inaite de 2011, sub incidenta LPM fiindu-le recalculate si actualizate pensiile in anul 2016?
  Dupa cum merg treburile, raman pesemist...adica "botezat".

  RăspundețiȘtergere
 10. Rabdare,tutun si cafea.Rabdare copii.31 zile nu este un deceniu.Ne-au fost dezghetate pensiile ceeace reprezinta un pas inainte. Pana una alta sigur primim un 5% ceeace pentru unii reprezinta ,mai mult sau mai putin o gura de oxigen.Un 150 lei net nu este ceva de aruncat.Este adevarat ca se putea si mai mult dar in viata sunt situatii cand te multumesti si cu putin.Pana la urma luam nu dam.Nu cred ca aplicarea legii pensiilor militare in varianta 223/2015 ne aduce niste cresteri spectaculoase comparativ cu varianta 164/2001.Da am inregistrat crestere semnificativa atunci cand am trecut de la decretul impuscatului si asta s-a intamplat incepand cu 2004 in 6 transe fapt pentru care i-am dedicat lui Bombonel toti sfintii existenti in biblie.Sa-i multumim pe bune lui Melescanu care ne-a facut egali in drepturi cu femeia.

  RăspundețiȘtergere
 11. Parca suntem in fabulele lu La Fontaine,adica cum, le dam 25% doar la medici si profesori si cu militarii ne stergem undeva???Oricum ambele profesii sunt de mari spagari,nu vad corectitudinea,unde este?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei, unde? In spaga si coruptie legiferata, unde sa fie corectitudinea?

   Ștergere
  2. Medicul poate sa plece spre alte zari,Militarul activ nu.Pe urma militarul activ este obisnuit sa bata din pinteni si sa zica am inteles pe cand medicul ii baga mortul in casa.Aveti ideie cat castiga un agent de securitate demnitar ,salariat al unei firme de paza romaneasca in IraK sau Afganistan?Bag mana in foc ca mult mai mult decat un colonel cu indemnizatie de comanda si salariu de merit.

   Ștergere
 12. Rabdare,tutun si cafea.Rabdare copii.31 zile nu este un deceniu.Ne-au fost dezghetate pensiile ceeace reprezinta un pas inainte. Pana una alta sigur primim un 5% ceeace pentru unii reprezinta ,mai mult sau mai putin o gura de oxigen.Un 150 lei net nu este ceva de aruncat.Este adevarat ca se putea si mai mult dar in viata sunt situatii cand te multumesti si cu putin.Pana la urma luam nu dam.Nu cred ca aplicarea legii pensiilor militare in varianta 223/2015 ne aduce niste cresteri spectaculoase comparativ cu varianta 164/2001.Da am inregistrat crestere semnificativa atunci cand am trecut de la decretul impuscatului si asta s-a intamplat incepand cu 2004 in 6 transe fapt pentru care i-am dedicat lui Bombonel toti sfintii existenti in biblie.Sa-i multumim pe bune lui Melescanu care ne-a facut egali in drepturi cu femeia.

  RăspundețiȘtergere
 13. Sa ma ierte Maiag
  "maiag spunea...
  Am vazut proiectul de salarizare unica,armata are salarii sub cea mai joasa limita,un colonel are cit jumatate decit un primar de comuna,un locotenent mai putin decit un invataor de tara,mai putin decit o asistenta medicala
  kiR NU INTELEG, atrecut armata si polutia pe cea mai joasa treapta de salarizare?se intelege ca si pensile sunt afectate proportional
  ,kiar nu pricep cine afacut negocierea asta de grila pentru sistemul de aparare si siguramntza nationala"
  (comentariu la vecinul nostru bun)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar unde este acel proiect? Macar sa stim ce combatem!

   Ștergere
 14. Recalcularea prevazuta de art.109 si 110 stabileste o pensie mai mica sau mai mare decat pensia actuala. Cei care s-au pensionat inainte de denominare (iulie 2005) au sanse foarte mici ca pensia recalculata sa fie mai mare decat pensia actuala. Puteti sa constatati singuri acest lucru impartind veniturile din ultimii 5 ani la 10000. Cei pensionati anterior lunii decembrie 2006 (atunci au crescut soldele de functie) au sanse la fel de mici ca pensia recalculata sa fie mai mare decat pensia actuala. Cei care ati avut 6 luni consecutive cu noii coeficienti de functie, si aceasta functie a constitui baza de calcul pe legea 164/2001 aveti sanse mari ca pensia recalculata sa fie mai mare decat pensia actuala, in special la ofiterii cu indemnizatie de comanda, la ceilalti discutabil si mai ales la MM si SOF.
  Ca principiu de baza, cu cat a trecut mai mult timp de la pensionare, cu atat sansele ca prin recalculare cu art.109 in special, sa rezulte o pensie recalculata mai mica.
  Cauze:
  - inflatia
  - recalcularea ia in calcul veniturile actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie (data emiterii primei decizii de pensie)
  Obs. Daca prin recalculare rezulta o pensie mai mica, se pastreaza in plata cuantumul actual.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scuza-ma! Inseamna ca eu am stat degeaba in aceste zile la aceeasi masa, cu colegii mei din sistem. Ei imi spun concluzia: ca marea mea pensie militara va fi de la 01.01.2016, tot actuala mea contributiva, indexata ca si bunicei mele tot cu 5%. Iar tu inca esti la integrale sa stabilesti altceva decat ceea ce deja e hotarat!

   Ștergere
  2. NU POT RASPUNDE ȘI REGRET.
   PUN O INTREBARE:SUNT ATUNCI RESPECTATE PRINCIPIILE ENUNȚATE DE LEGE ?

   Ștergere
 15. Valoarea pensiei recalculate are o importanta foarte mare asupra indexarilor cu art.59 sau actualizarilor cu art.60.
  Daca indexarea cu 5% din lanuarie 2016 se aplica la valoarea pensiei actuale (decembrie 2015) celelalte cazuri de indexare sau actualizare se vor aplica la valoarea recalculata, dar cu pastrarea in plata a cuantumului avantajos.
  Actualizarea prevazuta de art.60 adaugata la recalcularea cu art.109 in foarte multe cazuri nu are ca rezultat o pensie cel putin egala cu pensia actuala indexata cu 5%. Apare fenomenul de inghetare a pensiilor.
  Cauza: nu se actualizeaza toate veniturile, se actualizeaza solda de grad si/sau de functie. La un ofiter cu functie de comanda poate fi o valoare cuprinsa intre 5% - 20%.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ tehnocrat 3 decembrie 2015, 20:56. Asta asa este! 5% indexare s-ar putea sa fie mai mult decat 10% actualizare. Dar este valabil doar in acest moment! Intrucat, pe viitor, daca astia chiar vor sa faca solde NATO, atunci 1% actualizare este mai mult decat 5% indexare. Dar parca noi vroiam pensii militare de stat! Adica, sa fim mai intai recalculati si actualizati la zi, astfel incat sa avem acelasi mod de calcul precum al militarilor in activitate. Acestea sunt pensii militare reale! Ulterior, ne aleg altii intre ce este mai favorabil dintre indexare si actualizare! Dar noi nici pensii militare nu reusim sa avem in prima faza! De aici pleaca totul!

   Noi cu ce pornim la drum de la 01.01.2016? Cu contributivele actuale, este? Pana sumele astea NU se recalculeaza si actualizeaza incat sa zicem ca avem si noi pensii militare, orice alta continuare este de prisos. De exemplu, EU vreau sa stiu la 01.01.2016, doar ce valoare are gradul meu militar in cadrul pensiei care mi se va achita in ianuarie 2016! Element care NU poate fi precizat de nimeni! Adica, in ianuarie 2016, EU nu am pensie militara! Nici bunica nu are grad militar calculat distinct in cadrul pensiei ei, nici eu. Deci, ambii suntem in aceeasi situatie! Ce spui tu reprezinta doar oscilatii intre sume, dar nicio suma de a ta NU defineste elementele unei pensii militare!

   Ștergere
 16. Pt R-26500
  Daca precizati luna si anul pensionarii, pot sa va dau detalii. Daca precizati si coeficientul de functie, detaliile vor fi mai multe.
  Colegii dumneavoastra activi nu v-au mintit. Ca regula generala, foarte multi vor ramane cu pensia actuala indexata cu 5% din ianuarie 2016. Cand vor creste soldele de grad si/sau de functie la activi si se va aplica art.60 numarul acestora va mai scadea putin, dar dupa parerea mea cel putin 65% - 75% vor ramane tot cu pensia actuala indexata cu 5%.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu pot sa dau detalii! Dar cui folosesc? In fata mea a sunat un telefon undeva, sa imi fie precizata pensia pt. luna ianuarie 2016! Raspuns: este contributiva de acum, plus 5%. Exact ca la mama! La a 2-a intrebare - daca e vreo lege ceva care sa imi schimbe situatia in viitorul apropiat? Raspunsul a fost NU! Iar explicatiile suplimentare ca ar fi posibil, dar numai daca si parca va urma o lege-surpriza care sa majoreze soldele militarilor in activitate, atunci poate si eu as ... Dar NU exista nicio lege-surpriza.

   Asa ca avand o varsta si eu, NU mai cred in basme!

   Ștergere
 17. Ministerul Apararii va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% deci o suplimentare de 11 milioane de euro(adaugire pensii si salarii cumva?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei! Chiar asa este! In realitate, era preplanificat! Intr-adevar, reflecta si majorarile de 10% pt. solde si pensii Dar NU e vorba de adaugire la pensii, ci de o "plimbare" (transfer) a unor bani din fondul public de pensii, in cel al apararii! Scame in ochi!

   Ștergere
  2. Pt R-26500
   Daca v-ati pensionat inainte de decembrie 2006, ati avut un grad mare, un coeficient de functie mare, indemnizatie de comanda, salariul de merit, SUNT 100% de acord cu afirmatia dumneavoastra din 3 decembrie, ora 21:18.

   Ștergere
 18. OK, sa presupunem ca ne vor minti si nu se va aplica Legea pensiilor militare,in acest caz care este pasul pe care trebuie sa-l facem,vom putea misca pensionarii militari in strada?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu! Nu in actuala conjunctura!

   Ștergere
  2. Nu ne vor minți pe deplin. Legea, în forma actuală are niște termene de aplicare, destul de largi și interpretabile. Rostul acestora este, fără a nemulțumi prea tare segmentul căruia i se adresează legea, de a împinge cât mai mult în timp aplicarea integrală, astfel ca un număr suficient de mare din actualii pensionari să rămână cu speranța că odată și odată li se va aplica și lor legea , dar cei care vor apuca efectele ei parctice să fie cât mai puțini.
   Cu mișcatul pensionarilor e puțin probabil, cei mai mulți dintre noi, din necunoaștere și inducere în eroare au aplaudat noua lege în forma ei alunecoasă, structurile asociative și-au dat mâna cu Oprea și au aprobat total condițiile parșive puse de acesta. Să vii peste 3-4 luni, când vom vedea concret elementele de aplicare, și să spui că legea e proastă după ce i-ai ridicat statuie lui Oprea și i-ai lăudat legea nu prea mai are efect. Așa că va fi un fel de bingo, cine mai apucă recalcularea și actualizarea pe noua lege.

   Ștergere
  3. @ karadeniz 3 decembrie 2015, 22:13. Ca de obicei, un marinar militar pe frecventa!

   Ștergere
 19. Alegerea celor 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, necesare aplicarii art.60 (actualizarea) pot fi diferite de cele necesare aplicarii art.28 (stabilirea) bazei de calcul ?
  NU, la cei care se pensioneaza incepand cu 1 ianuarie 2016. Vezi art.60 al.(1) lit. b.
  DA, la cei pensionati inainte de 1 ianuarie 2016. Art.60 al.(1) lit.a, nu face nici o referire la art.28.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Art. 60 (1) face referire la Art. 29. E asa sau nu? Citez din Art. 60 (1): "în procentele stabilite la Art. 29". Iar Art. 29 la randul lui, face referire la Art. 28? Este asa sau nu? Citez din Art. 29: "...în cuantum de 80% din baza de calcul prevazuta la Art. 28". In concluzie, nici Art. 29, nici 28 NU pot fi aplicate decat declansate de Art. 60. Iar cand se declanseaza Art. 60, acesta aplica obligatoriu si Art. 29 si 28.

   Ștergere
 20. Legea 223/2015 se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2016 dar 100% in spiritul si litera ei.
  Ce se va intampla in 2016 pentru cei pensionati anterior datei de 1 ianuarie 2016 ?
  - se va plati contributiva indexata cu 5%
  - se vor recalcula pensiile conform art.109 si 110 la cei carora dosarele de pensie vor fi complete si sunt inregistrate la CPS. Aceste pensii se cuvin incepand din luna imediat urmatoare inregistrarii dosarului si vor fi platite cel mai devreme dupa 1 an de la aceasta data, se va plati si retroactiv.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai ce dosar sa inregistrezi sau il inregistrezi degeaba, cat timp CPS nu are baza legala un timp definit pt. recalcularea pensiei! Tu poti cere recalcularea pensiei in baza Art. 109, iar ei iti dau in cap ca ar vrea sa o faca, dar Art. 60 (1), nu le permite sa iti aplice Art. 29 - de unde pleaca toata recalcularea, decat daca iti va fi actualizata pensia!

   Acum, pe bune! Eu nu am fost nici finantist, nici cadrist! Ci simplu ofiter de comanda si stat major! Dar am trecut prin chestii la limita mai complexe de aplicat legea, decat chitibusariile destul de transparente din L. 223/2015! Nimeni NU iti va aplica ceea ce tu speri, decat in termenul prevazut de lege. Si care in cazul celor pensionati anterior anului 2011, este cel indus de Art. 60 (1): la actualizarea pensiei tale!

   Ștergere
  2. @tehnocrat
   Esti cam diletant!
   -Nu contributiva se va indexa cu 5% in luna ianuarie ci pensia devenita militara, in cuantumul platit in luna decembrie.
   -In vederea recalcularii nu se va inregistra niciun dosar la CPS. CMZ-urile si Inspectoratele trimit la Casele Sectoriale, in baza cererii prin care se aleg cele 6 luni din ultimii 5 an, fisa cu veniturile brute actualizate.
   Daca prin recalculare va rezulta o crestere a cuantumului pensiei... aceasta se plateste incepând cu luna ianuarie 2016, pentru cei pensionati anterior anului 2011, si din luna februarie 2016 pentru cei pensionati in baza L 263/2010, nu din luna inregistrarii cererii sau a vreunui dosar.

   Ștergere
 21. Pt R-26500
  Art.60 al.(1) face referire si la procentele stabilite de art.29, 30 si 108. Nici unul din aceste procente n-au legatura cu alegerea a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani. Art.29 si 30 fac referire la vechimea cumulata, art.108 se refera la contributia la fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat.
  Faceti va rog urmatorul exercitiu:
  - alegeti de ex. Primele 6 luni din ultimii 5 ani si calculati procentele stabilite de art.29, 30 si 108
  - alegeti de ex. Ultimele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate si calculati aceleasi procente.
  Nu puteti obtine decat acelasi rezultat.
  Obs. Legiuitorul a stabilit calculul unor procente a caror valoare (aceeasi valoate) corecteaza atat baza de calcul stabilita cu art.28 cat si actualizarea stabilita cu art.60. Acest lucru nu inseamna ca actualizarea cu art.60 implica recalcularea (baza de calcul determinata cu art.28)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Man! Tu ai afirmat ca Art. 60 (1) face referire la Art. 29. Dar TU ai citit Art. 29? Nu! Ti-l readu eu integral, iar ceea ce NU ai observat este transcris cu MAJUSCULE!

   "Art. 29 (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determina în procente din baza de calcul, astfel:
   a) militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform Art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la împlinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, IN CUANTUM DE 80% DIN BAZA DE CALCUL PREVAZUTA LA ART. 28";

   ACUM AI VAZUT? DIN BAZA DE CALCUL PREVAZUTA LA ART. 28! AI VAZUT ACUM? Si acum cum puii mei sa NU aiba legatura cu alegerea a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, din moment ce Art. 28 zice negru pe alb "Art. 28 (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate (...)".

   ADICA ART. 60 (1) TE BAGA CU NASUL IN ART. 29 (1), IAR 29 (1) TE BAGA CU CAPUL FIX IN ART. 28 (1) CU ALEGEREA CELOR 6 LUNI CONSECUTIVE. Si vii tu si afirmi ca niciunul din procente de la Art. 29, NU are legatura cu alegerea a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani. CAND ART. 29 TE PUNE SA EXECUTI EXACT ART. 28, ADICA SA ALEGI CELE 6 LUNI CONSECUTIVE!

   PS: Ce specialitate militara zici ca ai avut? Cam dubioasa, din moment ce aveai inceput bun, dara finalul era complet pe langa inceput?

   Ștergere
 22. Tineti-va bine .Maine vine reprezentantul FMI in Romanistan sa dea ordine guvernului lui Soros ( guvernul Ciolanis) Ceva urat se pregateste.Sa vedem pentru cine..

  RăspundețiȘtergere
 23. Eu cred ca se poate aplica recalcularea si eventual reactualizarea pentru ca mărirea soldelor cu 10 la suta s-a efectuat ulterior apariției Legii nr223 a.c.,chiar daca va intra efectiv in vigoare la 01 01 2016.Dar, trebuie sa constatam ca efectiv majorarea intra si ea tot cu aceeași data. qed

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Orice este posibil! Daca legea este facuta de romani, se poate! Daca in schimb, legea e facuta de "perciunati" NU se poate!

   Ștergere
 24. Tineti-va bine .Maine vine reprezentantul FMI in Romanistan sa dea ordine guvernului lui Soros ( guvernul Ciolanis) Ceva urat se pregateste.Sa vedem pentru cine..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Era de asteptat! Isarescu le-a dat dat verde! I-a cerut presedintelui sa nu promulge legea cu aia tepuiti cu francii elvetieni. Iar FMI ii sare in ajutor!

   Ștergere
 25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 26. Analiza sporului de pana la 15% prevazut de art.28 dpv a:
  - limitarii prevazute la art.29 al.(1) lit. b )
  - efectului acestuia asupra cuantumului pensiei de serviciu determinate in procente din baza de calcul cf. art.29
  Cateva exemple pentru vechimea cumulata ( Vc):
  a) Vc>=45 ani, indiferent de valoarea acestui procent, efectul acestuia este zero
  b) Vc = 40 ani, 1/0.95=1.05, daca procentul este mai mare de 5% efectul acestuia se limiteaza la 5%
  c) Vc<=32 ani, 1/0.87=1.15, efectul acestui procent este dat de valoarea lui
  Concluzie: acest procent conteaza la Vc reduse. Eu consider ca procentul acesta compenseaza situatiile cand militarii au parasit sistemul fortuit. Exemplu: invaliditate, restructurare, etc.
  Se va aplica acest procent si la cei pensionati inainte de 1 ianuarie 2016 ?
  DA daca ordinul comun prevazut la art.28 specifica expres acest lucru (vezi aplicarea grupelor de munca). In caz contrar nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pana la 15% pentru:

   I. Ordinul Mihai Viteazul;
   II. Ordinul Steaua României;
   III. Ordinul Serviciul Credincios;
   IV. Ordinul Pentru Merit;
   V. Ordinul Virtutea Militară;
   VI. Ordinul Meritul Sanitar;

   Pana la 10% pentru:

   I. - Medalia Virtutea Militară;
   II. Crucea Serviciul Credincios;
   III. Medalia Serviciul Credincios;
   IV. Medalia Pentru Merit;
   V. Medalia Bărbăţie şi Credinţă;
   VI. Medalia Meritul Sanitar.

   Pana la 5% pt. fiecare misiune in teatrele de operatii, fara a se putea depasi prin insumare 15%,

   Este doar o supoztie, dar mai mult ca sigur ca in aceasta zona se vor duce cei 15%.

   Ștergere
  2. PS: Daca nu ai nicio medalie, nu e problema. Se dau la liber via ANCMRR, dar depinde si ce relatii ai la UNPR. Cu 1-2 sticle de whiskey poti face rost macar de 1/2 kg de medalii si decoratii.

   Ștergere
  3. Asta cu tot felul de merite si ordine nu este o supozitie ci ,mai degaraba un "supozitor" pentru cei infierbantati de ura impotriva aparitiei acestei legi.Sa vedem pe unde o sa scoti camasa pentru toate minciunile ce le-ai promovat aici,peste ,nu mai mult de doua luni o sa dai socoteala in fata noastra. Tu ce crezi Olescule,cum iti va fi cu onoarea patata de minciuni si scorneli?

   Ștergere
  4. Pt R-26500
   De acord partial cu dumneavoastra. Si rezultatele deosebite obtinute in activitate (numai in activitate) vor face obiectul sporului de maxim 15%. Recompensate prin ordine si medalii nationale si internationale. Nu cred ca toate enumerarile dumneavoastra se vor incadra in acel spor de maxim 15%. Probabil ca cei ce au calitatea de veterani din teatrele de operatii din strainatate vor face obiectul acestui spor.

   Ștergere
  5. @ tigri 24 decembrie 2015, 10:43. Pe unde o sa scot camasa pentru toate minciunile ce le-am promovat aici, iar peste nu mai mult de doua luni o sa dau socoteala in fata voastra?

   Care este fata aia a voastra? Aia cu care TU si cei ca tine v-ati dat la fund si ati bagat capul in nisip cand Basescu'Boc/Oprea ne-au ras pensiile la jumatate sau mai mult, la minim 26500 militari in rezerva/retragere? Sau fata voastra este aia in care din nou TU si cei ca tine v-ati dat la fund si ati bagat din nou capul in nisip cand Ponta/Oprea ne-au luat la misto si ne-a "inghetat" de 2 ani pensiile acelorasi 26500 militari in rezerva/retragere?

   Acum, pe bune! In orice armata serioasa a lumii, cei ca tine v-ati dat la fund si ati bagat capul in nisip la ororile politice asupra a zeci de mii de militari, ati fi degradati complet. Nici macar grad de soldat nu meritati. Si nici pensie militara!

   Asa ca dupa vei da TU socoteala pentru lipsa TA de onoare timp de 5 ani de zile fata de cei 26500 militari in rezerva/retragere decimati de Basescu/Boc/Oprea si luati in bascalie de Ponta/Oprea, abia atunci iti vei recastiga dreptul de acuza vreun militar din cei mentionati. Pana atunci, iti recomand macar sa nu mai spui la nimeni ca ai fi lucrat si tu prin armata!

   Ștergere
  6. @Eu
   Pai ce-ar fi sa-ti dovedesti buna credinta si sa-i "degradezi" tu pe cei care l-au pupat in cur pe Basescu/Oprea si sa le interzici sa mai improaste venin pe blogul tau?

   Ștergere
  7. @ Anonim 5 decembrie 2015, 19:14. OK. Mai spre ianuarie 2016. Oprea - fara grad militar, seful de la ANCMRR fara grad militar, Dogaru la fel. Sunt cam vreo 200.

   Ștergere
 27. Daca vedeti avansarile care s-au facut de presedinte, cu ocazia Zilei Nationale, veti constata ca a intarcat balaia pentru UNPR si ANCMRR. S-a terminat cu avansarile pe criteriu politic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe cine sa mai avanseze ca avem mai multi generali decat militari operativi?

   Ștergere
  2. @ tehnocrat 4 decembrie 2015, 11:28. Da! Numai ca discutam de alta schema. Deja sunt acordate pana la acest moment de-a lungul timpului, cateva mii de medalii si alte decoratii. Si foarte multe sunt acordate dupa trecerea in rezerva. Acum o fi intarcat balaia! Dar sa vezi dumneata ce 15% iese la pensie pt. cei anterior medaliati!

   Ștergere
  3. Domnu eR, eu am fost decorat cu Medalia "25 de Ani de la incheierea cooperativizarii" si "Tata Eroin" ! Cat la 100 imi baga in + la penzie ?

   Ștergere
 28. De fapt nici UNPR, nici ANCMRR si nici SCMD nu mai reprezinta nimic astazi in randul cadrelor militare active, in rezerva sau retragere, nici ca membrii activi, nici ca membrii simpatizanti.

  RăspundețiȘtergere
 29. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 31. Dupa ce a dat ordine guvernului Ciolanis sa taie din pensii si salarii ( pentru a avea ce praduii perciunatii ""iluminati'' ) reprezentantul FMI celebrul Thomson si ai stapanilor Romanistanului ( vezi perciunatul Soros.) s-a dus acum sa se sfatuiasca cu alt perciunat cu bildembergul lsarescu..Diavolul stie ce mai pun la cale impitriva coloniei Romanistan

  RăspundețiȘtergere
 32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 33. Apropo, ca să ne mai descreţim frunţile, voi ştiţi că trebuie să iubim copii şi animalele. Cel mai bun exemplu este acest Titigri2, care nu vrea să înţeleagă, sau nu poate, cum stă treaba cu pensiile noastre. Ca să vedeţi, uitaţi ce scrie blănosul pe blogul Cucurezului:

  vineri, 4 decembrie 2015, 11:37:00 EET
  tigri2 spunea...
  Mergeti pe burta(taras) Legea 223 / 2015 lucreaza in termenii si conditiile stabilite,am vorbit cu toti factorii de decizie,fara "valuri" fondurile sunt alocate ,inclusiv despagubirea celor pe 241conform art 28 si art 29 fara modificari sau interpretari rautacioase stil cucuvaie sau Olescu. Dupa cum am mai spus pana cel tarziu 12 aprilie 2016 banii cuveniti se vor regasii in cuponul de pensie!Bineinteles la cei cu situatia in ordine si cu perioada aleasa raportata.

  În schimb, răspunsul primit este pe măsura "hard disk-ului" cu care-i este echipată "mansarda" blănosului:

  Huhurez Rez spunea...
  @Salbaticiune
  Te trezesti si tu schelalaind ca in jungla. Cum sa primesti, mai naivule, pensia recalculata in luna aprilie? Pâna atunci nici nu primesti lista cu veniturile brute pe ultimii cinci ani, ca sa-ti alegi cele sase luni.
  Daca se aplica articolul 28 ca la activi, cu actualizare venituri brute la data pensionarii, o sa ai o pensie recalculata mai mica decât ai avut-o in 2010, pe Legea 164/2001 si nici nu mai este nevoie sa-ti mai faca vreo plata peste ce primesti acum.

  vineri, 4 decembrie 2015, 13:09:00 EET

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Conversatia este chiar comica! E tare faza cu "am vorbit cu toti factorii de decizie". Care puii nostri or fi factorii aia "de decizie". Singurii "factori de decizie" care pot schimba ceva astfel incat sa se aplice L.P.M. si celor pensionati pana in 2011 in "full", este Guvernul care poate amenda L. 223/2015 prin OUG si Parlamentul care poate adopta o lege de modificare a L.P.M.

   Ca la Radio Erevan s-a anuntat ca "factorii de decizie" din Directia Juridica a M.Ap.N. au concluzionat ca nu poate fi emisa nici H.G. si nici ordin comun care sa recalculeze vreo pensie a celor pensionati anterior anului 2011 in absenta unei actualizari. Intrucat ar insemna ca cele 2 acte normative ar incalca L. 223/015. Cu toate acestea tot la Radio Erevan s-a anuntat ca exista si posibilitatea ca premierul si sefii ministerelor sa decida prin HG si ordin comun sa recalculeze si pensiile celor pensionati anterior, cu conditia ca "factorii de decizie" sa fie puternic "dopati" inainte de a semna!

   Ștergere
 34. Foarte multi pensionari militari au dorit "Jos Ponta!", "Jos Oprea!"...acum sa strige "Sus tehnocratii!"...cica "nemultumitului i se ia darul"...Sa traiti, din nou, binee!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu sau fara tehnocrati, militarii pensionati pana in 2011 vom culege de la 01.01.2016 exact bomba introdusa de Ponta si Oprea in L. 223/2015.

   Ștergere
  2. Militarii sunt în slujba țării nu a lui Ponta ori Oprea. Dotare, echipare, solde, pensii nu le dau nici Oprea nici Ponta din banii lor. Nu e vorba de nici un dar ci de niște drepturi, nu trebuie să datorăm nimic nimănui pentru acestea. Obediența asta față de unii politicieni veroși și putrezi de corupți este cea mai mare racilă a acestei țări. Cum naiba sa-i ridici osanale lui Oprea când acesta este un infractor dovedit, e drept că încă nu a ajuns pe mâna justiției dar mai este timp.

   Ștergere
  3. @Karadeniz
   Din pacate e greu cu coloana vertebrala. Am vazut prea multi latrai care pe timpul cand erau activi se ocupau cu trasul cu urechea pe la usi si codositul pe la comandant. E normal ca acum se umilesc pe la politruci pentru trei lei, desi au pensii mari si nemeritate, in cazul acestor indivizi. De aceea am ajuns sa nu mai pricepem nimic, desi stam cu legea in fata.

   Ștergere
  4. @ cip dragos 5 decembrie 2015, 19:22. Afirmi: "De aceea am ajuns sa nu mai pricepem nimic, desi stam cu legea in fata". Stii sah? Daca, da - stii si faptul ca cu cat esti mai apropiat de tabla de sah, cu atat ai mai multe sanse ca fiin pierdut in amnunte, sa nu vezi intregul camp de bataliel. Cam asa este si cu LPM!

   LPM este simpla! Este ca o tabla de sah: departeaza-te de amanunte si incearca sa vezi legea in ansamblu! Si vei avea revelatia corecta, respectiv cea prin care de la 01.01.2016 contributiva se numeste la misto pensie militara si gata. Cu 5% anul asta indexare ca la ceilalti oameni ai muncii si iar gata. Si asa va ramane situatia pana la vreo actualizare a acestei contributive rebotezate, in functie de eventualele majorari ale soldelor militarilor in activitate.

   Ștergere
 35. Ionel , Ionelule , nu mai bea , băiatule !
  Tehnocratule tu eşti tehnocratiţă !

  RăspundețiȘtergere
 36. Este suficienta o vechime cumulata (Vc) de 45 de ani pentru ca procentul din baza de calcul, determinat cf. art.29 si art.30 sa fie 100 % ? DA si NU.
  Ex. pt. DA:
  a) CN=6 ani, CD=8 ani, CS=6 ani, AC=10 ani, rezulta Vc=45 ani si
  vechime efectiva Vef=30 ani
  b) CN=5 ani, CD=20 ani, CS=10 ani, rezulta Vc=45 ani si Vef=35 ani
  Ex. pt NU
  CN=3 ani, CD=16 ani, CS=4 ani, AC=8 ani, rezulta Vc=45 ani si Vef=31 ani
  Concluzie: 45 de ani sunt suficienti, daca se indeplineste si conditia prevazuta la art.30 : cei care au lucrat efectiv cel putin 20 de ani in CD sau 15 ani in CS+AC. In caz contrar vechimea cumulata trebuie sa depaseasca 45 de ani, pt. un procent de 100%.

  RăspundețiȘtergere
 37. Cum se calculeaza baza de calcul conform art.28 pt. cei pensionati anterior datei de 1 ianuarie 2016:
  - se iau veniturile lunare din ultimii 5 ani de activitate . Aceste venituri le au toti pensionarii in ultima decizie de pensie primita pana in prezent.
  - venitul din fiecare luna se actualizeaza la data deschiderii drepturilor de pensie (data la care s-au stabilit in prima decizie de pensionare, drepturile de pensie)
  Aceasta actualizare a unui venit lunar, reprezinta un calcul matematic aplicabil in cadrul unui fenomen specific economiei de piata, prin intermediul caruia gradul de depreciere a valorii banilor aflati in circulatie in luna respectiva sunt adusi astfel la puterea lor de cumparare din data deschiderii drepturilor de pensie. Acest tip de actualizare, in practica curenta se face pe baza ratei inflatiei (aceasta se gaseste pe net, site-ul Institutului National de Statistica). Se actualizeaza doar suma totala a veniturilor, fara a se tine cont de elementele care s-au luat in calcul (ex. solda de functie, solda de grad,etc.) la stabilirea acesteia.
  - se face media aritmetica a tuturor posibilitatilor (55 de valori) de 6 luni consecutive. Valoarea maxima a mediilor reprezinta valoarea optima care are ca rezultat cea mai buna baza de calcul .
  - cu sporul de pana la 15% este bine sa se astepte ordinul comun prevazut la art.28.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. se poate sa inlocuiti cu cifre concrete ceea ce afirmati teoretic?
   ca sa poata intelege si cei mai putin familiarizati cu cifrele!
   (luati un exemplu de dinainte de denominalizarea leului)

   Ștergere
  2. se poate sa inlocuiti cu cifre concrete ceea ce afirmati teoretic?
   ca sa poata intelege si cei mai putin familiarizati cu cifrele!
   (luati un exemplu de dinainte de denominalizarea leului)

   Ștergere
  3. @ tehnocrat 4 decembrie 2015, 22:55. Nu este bine!Aceasta varianta incalca principii de baza ale L.P.M. In totalitatea veniturilor, exista o solda a functiei de baza. Aceasta componenta NU poate fi actualizata asa la gramada dupa algoritmul pe care il sustii, ci distinct, adica exclusiv in functie de soldele functiilor de baza ale militarilor in activitate.

   Celelalte venituri extra solda functiei de baza pot fi actualizate cum afirmi, dar NU si solda functiei de baza. In caz contrar in lege nu ar mai exista notiunea de ACTUALIZARE in functie de majorarile soldelor militarilor in actibitate, ci exclusiv de indexare la gramada a tuturor veniturilor!

   Prin urmare, daca e sa acceptam varianta ta, Art. 28 ACTUALIZEAZA o data solda functie de baza cf. soldelor militarilor activi, NU prin corectare cu rata inflatiei. La ce rezulta se pot adauga si celelalte venituri extra solde, acestea fiind singurele care pot fi asa ca speranta inecatului, actualizate cu rata inflatiei.

   Insa, si sici este un mare INSA! Inca de la initierea legii, ministerele au cerut ca NU cumva sa se repete bulibaseala din 2010-2011. Adica au cerut ca trecerea la pensii militare pt. cei deja pensionati, sa fie efectuata cat mai simplidicat, adica fara multa bataie de cap pt. CPS. Si fara sa mai treaca picior de militar in rezerva/retragere prin CMZ cum s-a intamplat babilonia din 2010 - apropo de unele pareri pe aici care sustin ca in caz de recalculare, CMZ va avea raspunderi imense.

   Or, prin ceea ce sustii tu cu statistica si rata inflatiei, pui la munca exact CPS, si la munca nu gluma! Ceea ce contravine cerintelor institutiilor, respectiv sa nu cumva sa mai iasa babilonia din 2010.

   Ștergere
  4. Legea 223/2015 este valabila pt. tot SNAp. In cadrul acestuia sunt diferente majore privind elementele care se iau in calul la stabilirea veniturilor lunare. Art.28 face referire la suma tuturor veniturilor lunare. Aceste venituri provin din functia de baza si din alte 'indeletniciri'. Actualizarea la data deschiderii drepturilor de pensie, prevazuta la art.28 se refera la o valoare globala a drepturilor salariale. Nici nu se putea face altfel, pt. ca anumite componente din aceasta suma nu mai pot fi gasite in documente, iar altele nu se mai regasesc in prezent. Legiuitorul a considerat ca in ultimii 5 ani de activitate, marea majoritate a beneficiarilor legii 223/2015 au avut cel putin 6 luni cand s-au atins maximul salarial. Datorita unor cauze obiective: restructurare, stare de sanatate,etc. foarte multi n-au reusit acest lucru in ultimele 6 luni. S-a considerat necesara o actualizare a acestor venituri, la data deschiderii drepturilor de pensie, pt. a compensa devalorizarea leului.
   Dpv practic aceasta actualizare se realizeaza prin programul informatic, un program foarte, foarte simplu. Ratele lunare de inflatie se introduc intr-un nomenclator.
   In decizie vor apare veniturile pe cele 6 luni alese si baza de calcul, daca este cazul si acel spor de max. 15%.
   Din interviurile celor din conducerea CPS rezulta ca s-au luat masurile necesare aplicarii legii. Unele masuri sunt publice: M 82/2015, incadrari de personal.
   CPS proceseaza dosarul de pensie. CMJ incarca baza de date (extras pt fiecare judet) cu elementele care lipsesc din baza actuala. Nu este dificil, datorita sistemului informatic ordonat prin M82. Ca activitate mai consistenta, dar nu dificila, pt CMJ o reprezinta actualizarea bazei de date cu noile grupe de munca, la cei pensionati anterior datei de 1 ianuarie 2015.

   Ștergere
  5. @ tehnocrat 5 decembrie 2015, 16:50. Uite care este problema. Tu afirmi o serie de lucruri care NU sunt confirmate de niciuna din urmatoarele 4 persoane: directorul C.P.S. din M.Ap.N., un ofiter oarecare din aceeasi C.P.S. din M.Ap.N., un alt ofiter de la D.F.C. din M.Ap.N. si un secretar de la M.Ap.N. trecut in rezerva anul trecut. Din cele 4 persoane, cunosc 3 si acestea sunt alte 3 in afara directorul C.P.S. Cu 2 dintre cele 3 persoane pe care le cunosc, sunt prieten bun si acestea sunt altele doua decat secretarul de stat. Una dintre cele 2 persoane care este la CPS cu care sunt prieten bun mi-a fost si subaltern timp de vreo 3 ani inainte sa isi schimbe speciallitatea. Cea de-a doua persoana cu care sunt prieten, este de fapt consoarta colegului meu, el in rezerva, ea la D.F.C. Coleg de al meu care si el la randul lui a fost coleg cu actualul director al C.P.S.

   Cu secretarul de stat sunt prieteni buni vreo 75 ofiteri si subofiteri din garnizoana in care am aterizat ultima data si care candva fusesera colegi. Adica se cunosc bine.

   In consecinta, ceea ce spui tu este o varianta, dar care niciuna din cele 4 persoane mentionate si care toate sunt "pe frecventa" NU o confirma!

   Iti dau si bonus! In penultima unitate in care am lucrat, aveam incadrata o colega jurista. De retinut ca apartine de Directia Juridica din M.Ap.N. Tatal ei fost ofiter de resurse umane fiind in rezerva si care e interesat de subiect, fiind cam faultat la pensie si el. Nu pot sa iti spun ca nici tatal fostei colege juriste NU conforma ce sustii tu pe aici! Cu alte cuvinte, ceea ce sustii NU se regaseste sub aspect juridic, nici in proiectul Ordinului Comun si nici al H.G. ce urmeaza a fi emise! Altfel ar fi stiut ceva si jurista de care iti aminteam si care si-ar fi informat tatal, asa cum ea ra firesc, iar el pe mine.

   Intrebarea mea pt. tine fiind foarte simpla! Cum se face ca cele 5 persoane din sistem cu care am intr-un fel sau alta o tangenta, NU confirma ce sustii TU? TU de unde ai acele informatii?

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. @ cip dragos 5 decembrie 2015, 19:27. Nu am avut nicio problema cu colegii din alte specialitati. Asta NU inseamna ca unor lucruri nu trebuie spuse pe nume. De exemplu, in ceea ce priveste fosta colega jurista. Abia absolvise dreptul civil si a fost incadrata ca sublocotenent. N-am vazut-o niciodata in uniforma decat dupa 3 ani de activitate. Cand a aparut direct maior din sublocotenent. In conditiile in care alti subloctenenti aveau stagiu de 7 ani in acel grad. Dar macar era de gasca si recunostea ca nu e facuta pt. armata, nici pt. domeniul juridic, dar s-a luat si ea dupa tac'su.

   Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  9. @EU 5 decembrie 2015 ora 19:39
   Dar de infanteristele facute sublocotenent dupa sase luni ce spui? Astea nu mai erau juriste, nici finantiste. Dar de auditorii de toate specialitatile ce spui? Astia nu mai erau "de gasca" si nu recunosteau ca nu sunt facuti pentru domeniul economic. Cred ca ar fi bine sa-si faca fiecare meseria pentru care s-a pregatit. Si eu cred ca juristii, finantistii, "cadristii" ar trebui sa fie angajati din viata civila, dar la fel si inginerii, medicii, maistri militari, sanitarii. Dar asta e o treaba la care sa se gandeasca ministerele in viitor. Cei care au facut Academia sau scolile militare sunt cadre militare, indiferent de specialitate si trebuie sa beneficieze de toate drepturile. Asa ca mai lasa aroganta si grija altora, ca si asa ne poarta sambetele unii care habar n-au ce inseamna Armata, nu trebuie sa ne mai bagam si singuri cuie in talpa.

   Ștergere
  10. @ cip dragos 6 decembrie 2015, 18:22. Infanteristele la 3 luni aveau deja armata lunga fata de noile pupile din sistem! Macar infanteristele stiau sa salute si ceva pas de defilare. Noile pupile sunt bâtă total!

   Nu sunt de acord ce afirmi despre medici, maistri si sanitari. Probabil ca nu ai vazut niciodata un maistru militar reparandu-ti tancul exact pe campul de lupta. Si niciun medic intubandu-te tot pe campul de lupta. Sau un sanitar carandu-te cu targa printre bombe. Da, ca la noi asemenea cazuri sunt rare, e o alta discutia. Dar in vreme de razboi, tot carne de tun sunt si ei.

   Ștergere
  11. @R-26500
   Nu are rost sa discutam discutii. Nu stiu ce armata aveau infanteristele (nepoatele de general) facute ofiteri in cateva luni. Oricum, nu ai tu calitatea sa comentezi despre oameni care au facut o facultate ca "sunt de gasca" si alte asemenea. Despre artileristii, tanchistii, infanteristii pusi la Resurse Umane, Audit, nu sufli nimic. Inainte sa arunci cu piatra, sa fii tu ala fara de pacat. Jurista de care vorbeai nu era de gasca, pur si simplu iti comunica ca nu are treaba cu armata si asa si este. Dar tu nu ai cum sa vezi asta, din cauza ideilor cretine care v-au fost inoculate inca din academii si scoli militare.Nu te chinui sa mai raspunzi ca nu ma intereseaza .

   Ștergere
 38. PREVEDERILE ART.109 AL (5) SE REFERA decât LA SITUTIA CÂND SE DEPUN DOCUMENTE NEVALORIICATE PANA LA INTRAREA ÎN VIGOARE A LPM ? SAU LA INTREG AL (1) DE LA ART.109 ?
  DACĂ SE POATE INTERPRETA ȘI AȘA , DUPĂ CUM SUNT FOLOSITE SEMNELE DE PUNCTUATIE ȘI COJUNCTIA ,, ȘI, , .
  CONSIDERATI CA ART.3 DIN HG 1550/23.09.2004 A FOST SUFICIENT DE CLAR ÎN URMA DEZBATERILOR?

  MULȚUMESC ANTICIPAT, DL R 26500

  RăspundețiȘtergere
 39. Data deschiderii drepturilor de pensie : dec. 2004
  Suma veniturilor dec.2000: 6000000 rezulta 6000000/10000=600 lei (actuali)
  Accesand adresa de pe net: http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro
  Se selecteaza IPC TOTAl
  Sup textul : ' Va rog sa selectati perioada de interes:'
  Selectati cele doua campuri: ' Perioada curenta' cu valoarea : 2004 Decembrie
  'Perioada de referinta:' cu valoarea : 2000 Decembrie
  Actionati butonul: 'Submit'
  Obtineti o valoare pt IPC=191.5
  Aloarea actualizata la data deschiderii drepturilor de pensie: dec.2004 a celor 600 lei din dec.2000 este:
  600*191.5=1149 lei

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. acum e ceva mai clar
   multumesc pentru solicitudine

   Ștergere
 40. HG 1550/2004 a fost in vigoare in perioada 01.10.2004 - 01.01.2011, fiind abrogata prin legea 263/2010.
  Art.109 al.(5) se refera la stabilirea prin ordin comun in termen de 90 de zile, a procedurii de recalculare prevazuta la al(3). In practica, aplicarea art.109 al(1) la foarte multi pensionari nu se va face intr-un singur pas. Al (5) permite recalculari succesive , atunci cand se modifica stagiile de cotizare. Un exemplu concret: un pensionar solicita apicarea art.109 al.(1) ulterior primeste adeverinte cu stagii de cotizare pana la data de 31/12/20015 nevalorificate la prima recalculare. Solicita o noua recalculare cu art.109 al.(3). Acelasi lucru se poate face si cu art.65 care are insa o arie de aplicare mult mai mare si deciziz de recalculare este inlocuita cu decizia de revizuire.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. SA INTELEG CA ART.109 AL (1) SE APLICA DE INDATA ?

   Ștergere
 41. Scuze, al.5 permite recalculari succesive.

  RăspundețiȘtergere
 42. Pe mine ma framanta asa ..o problema : dac vor fi p.militare cuponul va fii kaky....???
  Rog specialistii...afonii sa nu se bage .....

  RăspundețiȘtergere
 43. A taiat azi (de la buget pe 2016) Ciolanis banii de constructii a si mai multe biserici ( 150 milioane lei) bani care ajungeau majoritatea in masini de lux la popi.Un lucru bun.In schimb a pastrat peste un miliard de lei de la buget ipentru salariile popilor ( 40 000 de popi) si a dascalilor( cantaretilor) de biserica 18. 000 .Bani aruncati in vant pentru ca aduc voturi la sate .Asta in timp ce nu avem macar un spital dotat la standarde europene dar avem 18 000 de biserici pentru putorile popesti ( exceptie calugarii) care urasc munca dar iubesc argintii si luxul .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Plus ca popii au alergie la impozite ( le apar bube pe piele daca platesc impozite).

   Ștergere
  2. S-au inmultit bisericile ca ciupercile dupa ploaie.Satul si biserica.Mai nou,unitatea militara si biserica.Sa dea naiba, dar nu am auzit de nici o calugarita ca ar fi fost violata.Sa o vezi pe maica stareta ce masina bengoasa are.Mai nou zicese ca in majoritatea lor ar fi lesbiene.Care o fi sursa lor de trai ?

   Ștergere
 44. Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2016, Administraţia Prezidenţială va beneficia de un buget de peste 56 de milioane de lei, cu 40% mai mult decât în 2015 şi cu peste 150% mai mult decât în 2014, în perioada preşedintelui Băsescu. În 2015, cheltuielile bugetare au fost de 40,45 milioane lei (execuţie preliminară), iar în 2014 de doar 21,75 milioane lei.
  Cheltuielile salariale vor creşte cu 56%, după ce preşedintele Iohannis şi consilierii prezidenţiali au beneficiat de o ordonanţă prin care indemnizaţiile le-au fost majorate cu circa 350%.

  RăspundețiȘtergere
 45. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La noi este o vorba: sa faci ce zice popa nu ce face popa. Popii s-au transformat in menegeri, multi de tip mafiot, in ceea ce priveste evaziunea sunt undeva pe podium. Percep taxe fara sa presteze ceva. Un exemplu: o persoana in varsta inainte de a muri, a avut ca ultima dorinta ca funeraliile de inmormantare sa le faca un preot care din pacate nu presta in parohia de domiciliu. Acest lucru s-a si intamplat. Preotul din parohia de domiciliu a incasat si el taxa de inmormantare, fara a participa la aceasta. N-au fost bani putini. La slujbele de inmormantare in cimitirele militare, pe langa preotii militari de multe ori participa si cei civili, care slujesc in parohia in care se gaseste cimitirul militar. Indiferent ca participa sau nu, taxa de inmormantare o incaseaza si acestia.

   Ștergere
 46. Un subordonat, inainte de 1989 a fost dat afara din armata, pentru ca a renuntat la carnetul de partid, trimitandu-l prin posta la esalonul superior. S-a angajat revizor contabil la popi. M-am intalnit de multe ori cu el dupa 1990. Pot sa va spun ca DNA, DICOT,parchete sunt zero fata de puterea acestui revizor. In ce consta puterea acestuia: in evaziunea fiscala care-o faceau popii. Cum se combatea aceasta ? 'Stagiu la manastire' . Pe timpul acestui stagiu, nu mai 'produceau' nimic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce chestie! Chiar este interesanta! Eu am renuntat la livretul militar pe care l-am trimis tot prin posta la esalonul superior! Asta era pe vremea portocalie! Ba am scris in el ca denunt si juramantul militar pana cand statul nu imi reacorda dreptul la pensie militara. Si am atasat si o notificare distincta! Cand a ajuns Ponta la putere, surpriza! M.Ap.N. mi-a dat livretul inapoi, dar nu prin posta! Ci printr-un angajat in activitate al M.Ap.N. Care l-a lasat la randul lui l-a lasat la alt rezervist cu care eram si sunt bun prieten! Asa ca am din nou livret militar, dar cu tot ce am scris in el candva! Oricum, notificarea separata ar trebui sa existe! Dar numai daca a fost si inregistrata!

   Ștergere
  2. Esti slabut Giolescule !! Eu nici macar nu l-am ..ridicat .....

   Ștergere
 47. SE AGITA DL. DOGARU .
  STITI CEVA ?
  DL.COARNA POATE FI INTREBAT ?
  MULȚUMESC.

  RăspundețiȘtergere
 48. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 49. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 50. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 51. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 54. DL.HUHU ANUNTA CA NU SUNT BANI PREVAZUTI PENTRU A PUNE ÎN OPERA LPM.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este greu de stabilit daca are sau nu dreptate. Din 2016 pensiile militare NU se mai platesc din bugetul asigurarilor sociale, ci din bugetele ministerelor. Iar bugetele ministerelor au fost majorate. Daca majorarile sunt destinate pt. plata pensiilor militare, pt. cheltuieli pur militare sau cheltuieli pur combinate, NU avem de unde sa cunoastem fara a cunoaste cheltuielile defalcate ale institutiilor.

   Ștergere
 55. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 56. Si totusi Dogaru zice ca miercuri vor incerca sa anuleze prin OUG legea 223 .E posibil orice guvernul masonic a lui Ciolanis e in stare de orice marsavie pentru a pune mana pe banii de la buget i si ai trimite ( prin achizitii trucate) stapanilor coloniei ,adica perciunatilor

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trecand peste noi cei in pensie, NU trebuie sa uitam faptul ca LPM se adreseaza in primul rand militarilor si politistilor in activitate. E greu de crezut ca un guvern sa anuleze prin OUG intreaga LPM, intrucat acest fapt i-ar intarata intr-o masura imprevizibila in special pe militarii si politistii in activitate. Iar cea mai imprevizibila reactie va fi cea a soldatilor si gradatilor profesionisti in activitate si care sunt cam 70 000. Cand oferi in sfarsit ceva SGP dupa 26 ani in afara de somaj, si apoi le retragi oferta de sub nas, consecintele pot deveni imprevizibile pt. intregul sistem de aparare si ordine publica.

   Noi am mai auzit de acea posibila OUG. Coreland cele mentionate anterior despre impactul anularii complete a legii asupra SGP cu diversele zvonuri de emitere a unei OUG, este posibil mai degraba sa aveam de-a face cu o OUG dar care NU anuleaza aplicarea LPM, ci ii estompeaza in impactul financiar cel putin pt. anul 2016.

   In cazul militarilor in activitate, estomparea impactului financiar se poate face fara nicio OUG, ci doar prin dispozitii interne. Din cauza ca pensionarea SE APROBA! Singura situatie in care NU este nevoie de APROBARE expresa si LPM produce efecte obligatorii este doar in cazul militarilor care ating in 2016 varsta fizica maxima, respectiv de cca. 58 ani si care sunt extrem de putini. In rest, pt. cei care doresc sa se pensioneze prin reducerea varstei de pensionare urmare a incadrarii in grupe de munca, SE APROBA sau NU se aproba! Iar ministerele NU vor aproba, lungind artificial, dar legal, mentinea militarilor in sistem!

   Prin urmare, tinta posibilei OUG pare mai degraba taierea/lungirea unor cheltuieli prevazute de LPM a fi efectuate in cazul celor deja trecuti in rezerva/retragere. Si aici, pornind de la premisa ca LPM exclude oricum din start pana la actualizarea pensiilor, vreo operatiune de recalculare in cazul celor pensionati anterior, deci NU implica cheltuieli in plus cel putin pt. anul 2016, o eventuala OUG nu poate avea decat urmatoarele tinte:

   - anularea sau lungirea achitarii in timp a cheltuielilor destinate implementarii art. 121 (cel cu restituirea sumelor catre cei macelariti de Basescu/Boc/Oprea intre anii 2011-2013);
   - tergivesarea termenului de recalculare in cazul celor pensionati incepand cu 2011.

   Exista insa si un nivel mai DUR care poate fi atins de o eventuala OUG! Sa NU uitam ca LPM, desi este o lege NUMITA A PENSIILOR MILITARE, jumatet dintre beneficiarii ei sunt FUNCTIONARI PUBLICI CIVILI! Deci, da, exista si posibilitatea de a taia complet dintre beneficiari jumatatea constituita din FUNCTIONARI PUBLICI CIVILI!

   Acum EU mai spun si alte lucruri! Dupa 2004, in M.Ap.N. NU mai este cum a fost o data! Militarii nostri chiar au evoluat, au o anumita libertate in gandire. Si chiar EXPUN FRANC ceea ce gandesc, inclusiv ceea ce li se pare nedrept sau nefiresc intr-o lege. Un lucru pe care sigur il considera nedrept la LPM este calculul pensiei militare in functie de venituri si nu la solde! Militarii din M.Ap.N. avand doar solde calculate la zile calendaristice, fara posibilitate de a obtine si venituri extra-solde! Fapt pt. care anumiti decidenti s-au enervat afirmand in cercuri proprii ca in noua LPM, dupa ce ca jumatate din beneficiari sunt functionari civili, tot ei ies mai bine la calcul decat militarii autentici urmare a faptului ca functionarii civili au venituri calculate la ora, iar militarii autentici au solde fixe.

   Ștergere
  2. Eu am auzit ca s-a propus ca noi cei de la MApN sa trecem la 60% din ultimile 6 solde iar cei din MI sa se desparta de legea pensiilor militare ( 223 ) si sa primeasca. pensii civile dar cu 80% din cele 6 luni cum au cerut cei din sindicatele politistilor Cica functionarii publici cu statut special s-au saturat de lasitatea politrucilor pupincuristi din conducerea MApN ( care ii lucreaza pe la spate pe cei din SNPPC ) si vor despartirea in doua sisteme de pensii separate .Daca e asa e rau Vedem miercuri.

   Ștergere
 57. Pensiile militare de stat nu se majoreaza de la 01.01.16...

  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu?fref=nf

  Pasarico , pasarico ... cit m-ai mai muscat tu de c..r ca nu-nteleg io promisiunile curvernantilor nostri (iubitii tai pesedici...) ! Ca toate pensiile se vor mari de la 01.01.16 ...
  Iar eu spuneam ca acea marire se va face la "valoarea punctului de pensie" . Asta insemnind ca se vor mari NUMAI pensiile din sistemul public de pensii . Asta insemnind ca pensiile militare de stat (nou aparute de la 01.01.16) "nu vor suferi acea majorare" ...
  Acum , ca ai vazut proiectul legii bugetului asigurarilor sociale , ai inteles ca "temerile" mele erau intemeiate ? Ai inteles ca ai sarit cu dintii la c...l meu degeaba ?
  Daca nu te duce mintea sa gindesti decit in termeni de partid , macar ai bunul simt sa recunosti ca , si in acel caz , eu am avut dreptate !
  -----------------------------------
  Spre aducere aminte :

  Mos Alecu
  23 Octombrie · editat ·

  Bine-nteles ca pasarica mîncă_ca'asa-i obiceiul ei : sa mînce !
  Ca_cum_ca m-as fi bucurat eu ca ca pensiile din l.241/2013 nu se vor indexa de la 01.01.16 ... ;
  Iaca ce-i bese mintea (in dorinta de a-si "promova" netarmurita lui cunoastere) :

  "Huhurez Rez23 octombrie 2015, 10:40
  Unde mai este @mos curba de nivel, care citise el, topografic, legea si va speria ca pensiile platite pe Legea 241/2013 nu se indexeaza nici de la 01 01 2016? ,"

  Pasarico jumulita , unde-am vorbit eu despre faptul ca l.223/2015 ar spune ceva despre neindexarea pensiilor militarilor la 01.01.16 ?
  Eu am spus ceva despre aceasta posibilitate NUMAI in legatura cu promisiunea curvernantilor de a mari pensiile , de la 01.01.16 , cu 5% .
  Stiu ca nu ai rabdarea/capacitatea de a citi si intelege un text ... dar ...

  RăspundețiȘtergere
 58. Continuarea celor spuse de Mos Alecu

  Uite ce-am spus eu atunci :
  "Mos Alecu
  6 octombrie la 16:08 ·

  Au inceput unii "de-ai nostri" sa se bucure ca_cum_ca ... chiar daca , de la 01.01.16 nu ni se vor recalcula pensiile , macar vor primi acea majorare (de 5%) despre care tot vorbesc "curvernantii" nostri ...
  Şedeţi blînzi cetăţenilor !

  Acea marire a pensiilor se va face prin marirea valorii punctului de pensie ...
  Valoarea punctului de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016)...
  Valoarea punctului de pensie se aplica la pensiile stabilite in sistemul public de pensii (cele stabilite "in puncte de pensie") .

  Incepind cu 01.01.16 pensiile militarilor nu mai sint in sistemul public de pensii . Ca urmare nu li se aplica majorarea valorii punctului de pensie ...

  Doar daca (doamne ajuta !) in legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016) se va prevedea ca si pensiile militarilor se majoreaza cu procentul de crestere a valorii punctului de pensie ... Dracu stie daca va fi asa !...
  Daca nu va fi o astfel de prevedere (de majorare si a pensiilor militarilor) ... pensiile acestora vor ramine asa cum vor fi fiind la 31.12.15 ...

  Daca in legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016) se va prevedea ca "majorarea valorii punctului de pensie" se aplica (pentru anul 2016) si pensiilor militarilor ... atunci pensiile din l.241/2013 vor "ramine pe loc" , iar celelalte pensii vor creste ..." .

  Ceteste , pasarico ! Ceteste si straduieste-te sa pricepi ce se spune in ceea ce citesti !
  N-am vorbit nimic despre l.223/2015 !
  Am vorbit numai despre "promisiunea" curvernantilor !
  Am aratat ca acea "promisiune" este , deocamdata , numai pentru pensiile contributioniste !
  Am spus ca , daca nu se specifica si "nou aparutele" (la 01.01.2016) pensii militare de stat ... acelea nu vor fi marite cu 5% !
  Am spus ca pensiile militare de stat "nou aparute" (la 01.01.2016) trebuie sa fie cuprinse distinct in actul normativ de indexare a pensiilor ... altfel acele pensii nu vor fi indexate ...

  In concluzie : pasarico ... ceteste , straduieste-te sa pricepi , si nu mai arunca "deductii" la nivelul comentatorilor de pe blogul tau !...

  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1702026996698530

  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1706820739552489

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Referitor la majorarea de 5%, Mos Alecu are dreptate. Cf. L. 223/2015, mai exact a Art. 59 (1), "Cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat".

   Acest fapt inseamna ca indexarea respectiva NU are legatura cu majorarea de 5% aplicata pensionarilor din sistemul public de pensii unde L. 263/2010 lucreaza cu puncte de pensie.

   In cazul militarilor "100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut", avand un rezultat care poate fi diferit de 5%. Nu l-am calculat - rugam specialistii sa o faca, insa rezultatul poate fi tot majorare de 5% doar din pura intamplare.

   Ștergere
 59. Dogaru...la ministru; politia direct la presedinte si premier:
  http://www.snapromania.ro/comunicat_896_drepturi_care_trebuie_acordate_politistilor
  ...asadar, guvernantii sunt informati sau le-a sunat clopotelul. Ma tem ca kaki se face iar de ...kaki!

  RăspundețiȘtergere
 60. "Sedeti linistiti la locurile voastre,tovarasi!"......Anul 2016 este an electoral,asa ca va fi "de bine".O sa mai primim ceva arginti (pentru o pastila de Viagra,un Paracetamol,un supozitor pentru constipati,etc),dar nu prea multi fiindca trebuie sa ajunga pentru toti.Numai ca....."vedeti ce votati",ca de nu iese treaba bine o sa mai primiti si niscaiva OUG-uri de o sa deveniti "KKI" la fata.Cei care mai aveti "caschete" pe acasa,pregatiri-le ca sa le aruncati in fata la Guvern sau la Presedentie.Politistii isi vor arunca "cinstea si onoarea" (pe care oricum nu le prea mai au!).

  RăspundețiȘtergere
 61. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 62. De ce se induce o stare de neliniste prin postarea pe acest blog a unor informati privind APLICAREA sau NU a Legii 223/2016?
  Cei care posteaza astfel de informatii au ceva concret in acest sens? Poate spune cineva, cu subiect si predicat, ca informatiile respective sunt cu adevarat reale? Daca DA, astept comentarii?
  Cu aleasa consideratie pentru toti cei care sunt alaturi de militarii activi si rezervisti din Sistemul National de Aparare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Statele de plata pt. ianuarie 2016 sunt intocmite deja. Iar tu vei avea in luna ianuarie 2016 aceeasi pensie contributiva ca in prezent. Oricat vei cauta in acea pensie sa vezi ce valoare are gradul tau militar - doar de aia ar trebuie sa fie pensie militara, nu vei regasi decat o suma egala cu contributiva lui Boc, plus 2 lei indexare ca si la alti oameni ai muncii socialiste!

   Ștergere
  2. Statele de plata pt ianuarie nu sunt intocmite inca. In clipa asta sunt intocmite statele pt decembrie cuprinzand veniturile lunii noiembrie si norma de hrana pt luna in curs(decembrie).Pt ianuarie 2016, cu veniturile din decembrie, statele se intocmesc dupa data de 04 ianuarie. Eu intrebasem doar de ipoteza aplicarii sau nu na legii 223/2016. Nu inteleg logica dumneavoastra. Poate ma ajutati cu mai multe detalii.Multumesc pt. rabdare.

   Ștergere
  3. @ Dan 6 decembrie 2015, 14:03. Stai linistit. Statele sunt preluate cu copy-paste de la luna anterioara! Iar angajatii CPS cand au mai mult timp liber, isi fac treaba anticipat, nu in ultima clipa.

   Domnule, chiar nu am chef sa fac o sinteza aici a unor materiale publicate timp de 6 luni. In primul rand, ar trebui sa precizezi daca stii ce este aceea pensie militara. La modul simplificat iti explic eu:

   1]. Cuantum de 80% din media veniturilor a 6 luni consecutive [Art. 29 (1) coroborat cu Art. 28 (1)] pt. o vechime cumulata de 25 ani in serviciu;
   2]. Acordarea a 1% pt. fiecare an in plus in serviciu peste cei 25 ani vechime cumulata [Art. 29 (2)];
   3]. Uniformizarea grupelor de munca, concretizata prin aplicarea si in cazul militarilor pensionati anterior anului 2011, a acelorasi prevederi precum militarilor si politistilor pensionati incepand cu anul 2011 [Art. 11 (3) - care la randul sau nu poate fi aplicat fara a fi declansat, in prealabil, Art. 29 (1)].

   Mai sunt cateva mici detalii, dar ceea ce am exprimat mai sus reprezinta esenta unei pensii militare. Situatia de la 1 ianuarie 2016, va fi insa urmatoarea:
   - elementele mentionate se vor aplica militarilor care se vor pensiona incepand cu aceasta data;
   - elementele mentionate se vor aplica prin recalculare, in termen maxim de 12 luni, si militarilor pensionati in perioada 2011-2016;
   - elementele mentionate nu se vor aplica militarilor pensionati anterior anului 2011, intrucat acest lucru nu este posibil decat in urma unei majorari a soldelor militarilor in activitate.

   Acum ca stii ce este aceea pensie militara, NU este vorba de mare LOGICA, ci doar de citit L. 223/2015. Daca esti activ si te vei pensiona dupa 01.01.2016 - logic ca vei sustine ca legea se aplica impecabil. Iar daca esti pensionat anterior anului 2011 o sa sustii ce spune legea: ca vei avea o .ula pensie militara!

   Ștergere
 63. @Dan
  Simplu ! Cine s-a ars odata sufla si in iaurt ! Cu aceiasi consideratie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. as fi dorit sa stiu daca este doar o opinie pur si simplu sau este o informatie cu sustinere.
   Multumesc pt raspuns.

   Ștergere
  2. as fi dorit sa stiu daca este doar o opinie pur si simplu sau este o informatie cu sustinere.
   Multumesc pt raspuns.

   Ștergere
 64. Dogaru ( desi nu-l suport) are dreptate Am intrebat o cunostinta la secretariatul general al guvernului si e real .Se pregateste pe blat o OUG cu privire la pensiile militare. Joi va fi si publicata in MO. .Astia nu se joaca sunt pusi pe taieri .O sa vedem joi mai e putin .

  RăspundețiȘtergere
 65. Trebuie anuntati cei de la SNPPC cine ii cunoaste

  RăspundețiȘtergere
 66. @R-26500
  Nu are rost sa discutam discutii. Nu stiu ce armata aveau infanteristele (nepoatele de general) facute ofiteri in cateva luni. Oricum, nu ai tu calitatea sa comentezi despre oameni care au facut o facultate ca "sunt de gasca" si alte asemenea. Despre artileristii, tanchistii, infanteristii pusi la Resurse Umane, Audit, nu sufli nimic. Inainte sa arunci cu piatra, sa fii tu ala fara de pacat. Jurista de care vorbeai nu era de gasca, pur si simplu iti comunica ca nu are treaba cu armata si asa si este. Dar tu nu ai cum sa vezi asta, din cauza ideilor cretine care v-au fost inoculate inca din academii si scoli militare.Nu te chinui sa mai raspunzi ca nu ma intereseaza .

  RăspundețiȘtergere
 67. @R-26500
  Mai bine fa curatenie in ograda, ca sa nu ramai singur pe aici...

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!