sâmbătă, 26 decembrie 2015

Gânduri necenzurate ale militarilor români înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015 privinde pensiile militare de stat - lege siluită înainte de a se naște prin O.U.G. nr. 57/2015 a Guvernului Ciolos! La mulți ani tuturor!

Mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015 privinde pensiile militare de stat.  Lege despre care cunoastem cu totii ca intră în vigoare siluită - și nu oricum, ci într-un mod extrem de înjositor pt. militari, prin O.U.G. nr. 2015 a Guvernului Cioloș (Art. 40).

La un moment dat am considerat cu toții ca la 01.01.2016, dupa 5 ani de lovituri continue asupra armatei române, va lua sfârșit procesul de subminare și de umilire a militarilor români de către clasa politică internă. Numai că după cum bine observăm, acest lucru nu se întâmplă!

Motivul principal pt. in care in ultimii 5 ani de zile, diversi nesimtiti ai clasei politice romanesti au indraznit si indraznesc sa isi bata joc in integrum de armata romana, este unul halucinant de simplu. Nesimtitii politici se bazeaza pe faptul ca predecesorii au legiferat faptul ca militarii romani nu trebuie sa aiba aceleasi drepturi si libertati fundamentale de care se bucura toti ceilalti cetateni. In consecinta, in Romania beneficiaza de drepturi si libertati fundamentale orice cetatean - români sau rromi, politicieni sau nu, croitori sau profesori, cersetori sau miliardari, albi sau negri, jurnalisti sau aurolaci, oricine.   Cu o singura exceptie - militarii romani!

Militari care nu au nici macar dreptul elementar de a revendica drepturile si libertatile fundamentale de care se bucura toti ceilalti cetateni! De aceea in ultimii 5 anii de zile a lovit la liber in interesele militarilor, oricine a dorit, incepand cu Basescu/Boc, continuand cu diverse persoane din spectrul media sau al societatii civile si terminand cu premierul Ciolos! Fiind extrem de simplu ca stat sa iti bati joc de o categorie de cetateni, care din  moment ce nu beneficiaza nici macar de dreptul civic elementar de a riposta pt. incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale de catre stat - drept pe care il au ceilalti cetateni, inseamna ca acea categorie nu exista!  Nesimtitii politici trecand insa cu usurinta peste faptul ca legile statului roman care interzic militarilor romani sa isi apere drepturile, incalca grosolan Constitutia RomanieiCarta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv  Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Dar si demnitatea si  onoarea militara, bunul simt al romanului, cei 7 ani de acasa s.a.m.d.

Constitutia Romaniei:


"UniversalitateaARTICOLUL 15
(1) Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.

Egalitatea în drepturiARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".


In consecinta, transmitem tuturor militarilor români, clasei politice și societății in ansamblul acesteia, urmatorul mesaj: 

1]. Militarii romani trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi si libertati fundamentale si constitutionale precum toti ceilalti cetateni!
2]. In situatia alternativa, solicitam clasei politice și societății, sa isi aplice aceleasi interdictii si limitari de drepturi si libertati fundamentale si constitutionale la care sunt supusi militarii romani de statul roman! 
3]. In situatia de a exista un compromis, il acceptam numai cu conditia  in care clasa politica si societatea va oferi militarilor romani, ceva rezonabil - in niciun caz la misto, in schimbul acceptarii de catre militari a interzicerii si limitarii unor drepturi si libertati fundamentale si constitutionale.

Vă readucem aminte tuturor faptul ca la acest moment, militarii români sunt supuși unor multiple interdictii si limitari ale unor drepturi si libertati fundamentale si constitutionale. Acestea au fost compensate parțial până în anul 2011, printr-o lege speciala de salarizare si o lege rezonabilă a pensiilor militare de stat! În perioada 2011-2016 aceste interdictii si limitari ale unor drepturi si libertati fundamentale si constitutionale nu au fost compensate prin absolut nimic.  Începand cu 01.01.2016 ar fi urmat sa intre in vigoare Legea nr. 223/2015 privinde pensiile militare de stat, avand o forma initiala menita sa compenseze în mod rezonabil o parte din interdictiile si limitarile de drepturi si libertati fundamentale si constitutionale la care sunt supusi militarii romani. Numai ca aspectul de rezonabilitate deja nu mai există, legea menționată fiind alterată substanțial de O.U.G. nr. 2015 a Guvernului Cioloș (Art. 40). Astfel incat din pensiile militare de stat nu a mai ramas decat titlul!


Urmare a celor menționate, luând notă de mișto-ul în formă continuată la adresa militarilor români, transmitem clasei politice și societății românești faptul că dorim abrogarea Sectiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statulul cadrelor militare! Si care are titlul "Interzicerea sau restringerea exercitiului unor drepturi si libertati" - aplicata desigur, doar militarilor români. Clasa politica si societatea neoferind armatei nimic rezonabil in schimb! In caz contrar, ne facem datoria de a avertiza clasa politica si  societatea in ansamblul acesteia, asupra faptului ca privarea unei categorii de cetetani de drepturile si libertatile constitutionale si fundamentale fara a oferi nimic rezonabil in schimb, determină mai devreme sau mai târziu, consecințe nefaste asupra stabilității statului pe teritoriul căruia se întâmplă astfel de situații!
"Art. 28
Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c) sa declare sau sa participe la greva.

Art. 29
Cadrelor militare in activitate le este restrinsa exercitarea unor drepturi si libertati, astfel:
a) opiniile politice pot fi exprimate numai in afara serviciului;
b) exprimarea in public a unor opinii contrare intereselor Romaniei si fortelor armate nu este permisa;
c) conditiile in care cadrele militare in activitate vor putea sa prezinte public informatii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apararii nationale;
d) aderarea la culte religioase este libera, mai putin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de pastrare a ordinii publice, precum si la cele care incalca bunele moravuri sau afecteaza exercitarea profesiei;
e) constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-stiintific, cultural si sportiv-recreativ, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare;
f) incheierea casatoriei este libera in conditiile legii. Casatoria cu o persoana apatrida sau care nu are exclusiv cetatenia romana este conditionata de obtinerea aprobarii prealabile a ministrului apararii nationale;
g) participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune;
h) cadrele militare in activitate se pot deplasa in strainatate in conditiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.

Art. 30
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare. [Despre ce demnitate a militarilor mai poate fi vorba, cand de 5 ani de zile oricum loveste in armata, oricine are chef?]

Cadrelor militare in activitate le este interzis:
a) sa indeplineasca alte functii decit cele in care sint incadrate, cu exceptia cumulului prevazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale;
b) sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.

Art. 31
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in rezerva, pe timpul cit sint concentrati sau mobilizati in unitati militare, pot ramine membri ai partidelor, formatiunilor sau organizatiilor politice, precum si ai sindicatelor din care fac parte, dar le este interzisa desfasurarea oricaror activitati cu caracter politic sau sindical, in unitati militare".

Sugeram tuturor militarilor de buna credinta ca in anul 2016 sa actioneze unidirectional pt. abrogarea Sectiunii a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statulul cadrelor militare! Majoritatea vor înțelege cu siguranță din ce motiv. Pt. cei care nu inteleg totusi, le explicam pe scurt: este singurul punct nu doar vulnerabil, ci si fatal, al celor care lovesc continuu in armată. Dacă are legătură cu pensiile militarilor? Și incă cum! Numai simpla referire la abrogarea Sectiunii a 3-a, sectiune despre care oricare politician, judecator la C.C.R. sau simplu cetatean, cunoaste exact ca este perfect neconstitutionala si incalca in mod grosolan si drepturile si libertatile fundamentale, creeaza frisoane intregului sistem care ia la acest moment armata la misto! Sistem care va percuta singur si in regim de urgenta pt. a oferi militarilor ceva rezonabil in schimb,  numai ca acestia sa nu cumva sa revendice aceleasi drepturi si libertati fundamentale precum ceilalti cetateni. E drept ca la acest moment, nimeni nu a solicitat in mod oficial abrogarea Sectiunii a 3-a. De aceea sistemul isi permite sa faca încă misto de armată!

La mulți ani, tuturor!

196 de comentarii:

 1. @ All
  Stiu ca daca nu lovesc in ciolhani nu veti baga in seama dar incerc.

  Il invit in mod special pe Trofin si mos H_Alecu sa prezinte o extrapolare cu alte variante la acest caz si sa stabilim cine pierde si cine cîstiga fata de cuantumul in plata pe sistemul de calcul similar L 164 si cam in ce procent ar fi cei care sa presupunem ca pierd. Poate participa cu argumente concrete (calcule aplicate si nu de genul 100-85=15%) si d-nul Huhurez.

  Presupunînd prin reducere la absurd ca;
  - daca am posibilitatea sa aleg timp de 5 ani intre L 263 si L 223 modificata baza de calcul va fi identica pentru ambele variante. Oricum si L 263 prevede ca nesalarialele cuprinse la art 28 lit a-p nu intra in baza de calcul. Cred ca stiți asta.
  Studiind un caz clasic ( ipotetic) pentru un individ pornit de la L 164 (conditii normale) si trecut prin L223 modificat (saltat in conditii deosebite speciale prin hgs 1094) cu 20, 25 respectiv 30 de ani vechime efectiva in serviciu pe ambele sisteme de calcul.

  Nu am inclus in baza de date sporuri de de aviatie- sporuri de zbor fiindca nu suportati. Sunt adaugate doar sporuri calculate la functia de baza accesibile oricui.
  Caz ipotetic:
  20,25,30 ani vechime pe L 164 ,conditii CN
  Solda bruta cf. L 164 se compune din ; solda de grad ,solda de functie, gradatii, ID, SM, ID =^ elemente componente = 1000 lei(ipotetic)
  Spor vechime grupe de munca CN = spor vechime 0 ani la an lucrat
  1.Vechime cumulata = 20 +0 = 20
  2.Vechime cumulata = 25 +0 = 25
  3.Vechime cumulata = 30 +0 = 30
  Baza de calcul % caz 1 =60%+ 6% = 66%
  Baza de calcul % caz 2 =60%+ 9% = 69%
  Baza de calcul % caz 3 = 60+ 10% +9%=79%
  Pensie caz 1 1000x 66%= 690 lei + 20% OMM(cf. Legii 80)
  Pensie caz 2 1000x 69%= 690 lei + 20% OMM

  Spor vechime grupe de munca CD =spor vechime 3luni la an lucrat
  1.Vechime cumulata = 20 +5 = 25
  2.Vechime cumulata = 25 +6 = 31
  3.Vechime cumulata = 30 +7 = 32
  Baza de calcul % caz 1 =62%+ 6% = 67%
  Baza de calcul % caz 2 =62%+12+9% = 83%
  Baza de calcul % caz 3 =62+14%+9% =85%
  Pensie caz 1 1000x 67%= 670lei + 20% OMM(cf. Legii 80)
  Pensie caz 2 1000x 83%= 830 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3 1000x 85%= 850 lei + 20% OMM

  Spor vechime grupe de munca CS =spor vechime 6 luni la an lucrat
  1.Vechime cumulata = 20 +10 = 30
  2.Vechime cumulata = 25 +12 = 27
  3.Vechime cumulata = 30 +15 = 45
  Baza de calcul % caz 1 =64%+10+ 6% = 80%
  Baza de calcul % caz 2 =64%+12+ 9% = 85%
  Baza de calcul % caz 3 =64+15% +9% = 88%
  Pensie caz 1 1000x 80%= 800 lei + 20% OMM(cf. Legii 80)
  Pensie caz 2 1000x 85%= 850 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3 1000x 88%= 880 lei + 20% OMM

  Spor vechime grupe de munca Ac =spor vechime 2 luni la an lucrat
  1.Vechime cumulata = 20 +20 = 40
  2.Vechime cumulata = 25 +25 = 50
  3.Vechime cumulata = 30 +30 = 60
  Baza de calcul % caz 1 =64%+15+ 6% = 85%
  Baza de calcul % caz 2 =64%+25+ 9% = 98%
  Baza de calcul % caz 3 =64+30% +9% = 103% =100% (pierdere -3%)
  Pensie caz 1 1000x 85%= 850 lei + 20% OMM(cf. Legii 80)
  Pensie caz 2 1000x 98%= 980 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3 1000x100%=1000 lei + 20% OMM


  Acelasi individ in postura L 223 (saltat prig hgs 1094 în CD)
  20 ani vechime grupa cd
  25 ani vechime grupa CD
  30 ani vechime grupa CD
  solda lunara bruta L 223=solda de grad,solda de functie,gradatii ,IC,SM,ID,IC spor de confidentialitate, prima de clasificare/specializare, spor de conditii vatamatoare,spor conditii de pericol,spor de radiatii,etc= 6 elemente cf. L 164 + n elemente stabilite cf L 284 =în mod ipotetic 1100 lei (sporuri =10%), 1200 lei(sporuri =20%), 1300 lei(sporuri = max 30% cf.legii 284)  Urmeaza continuare

  RăspundețiȘtergere
 2. continuare @ All
  1. 20,25, 30 ani in CD (spor vechime 3 luni la an lucrat)

  1.a.Spor vechime 20ani CD= 5 ani
  1.b.Spor vechime 25ani CD = 6 ani si 3 luni = 6ani
  1.c.Spor vechime 30ani CD = 7 ani si 5 luni = 7 ani
  Vechime cumulata caz 1.a.= 20 +5 = 25 ani
  Vechime cumulata caz 2.b. = 25 + 6 =31 ani
  Vechime cumulata caz 3.c. = 30 + 7 =32 ani
  Baza de calcul % caz 1.a =65% + 0% + 6 % = 71%
  Baza de calcul % caz 1.b = 65%+ 6% + 9% = 80%
  Baza de calcul % caz 1.c. =65 + 7% + 9% = 81%
  Pensie caz 1.a. = 1000x 71% = 710 lei + 15% OMM
  1100x 71% = 836 lei + 15% OMM (cf. legii 80)
  = 1200x 71% = 852 lei + 15% OMM
  = 1300x 71% = 923 lei + 15% OMM
  Pensie caz 1.b. = 1000x 80% = 800 lei +20% OMM
  1100x 80% = 880 lei + 20% OMM
  = 1200x 80% = 960 lei + 20% OMM
  = 1300x 80% =1040 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3.c = 1000x 81% = 810 lei + 20% OMM
  1100x 81% = 880 lei + 20% OMM
  = 1200x 81% = 972 lei + 20% OMM
  = 1300x 81% =1053 lei + 20% OMM

  2. vechime 20, 25, 30 ani în CS (spor vechime 6 luni la an lucrat)


  1.a.Spor vechime 20ani CD= 10 ani
  1.b.Spor vechime 25ani CD = 12 ani si 5 luni = 12ani
  1.c.Spor vechime 30ani CD = 15 ani
  Vechime cumulata caz 1.a. = 20 +10 = 30 ani
  Vechime cumulata caz 2.b. = 25 +12 = 37 ani
  Vechime cumulata caz 3.c. = 30 +15 = 45ani
  Baza de calcul % caz 1.a =65% +(30-25)% + 6 % = 76%
  Baza de calcul % caz 1.b = 65%+ (37-25)% + 9% = 86% = 85% (pierdere -1%)
  Baza de calcul % caz 1.c. =65 + (45-25)% + 9% = 94% = 85% (pierdere -14%)
  Pensie caz 1.a. = 1000x 76% = 760 lei + 15% OMM
  1100x 76% = 836 lei + 15% OMM (cf. legii 80)
  = 1200x 76% = 912 lei + 15% OMM
  = 1300x 76% = 988 lei + 15% OMM
  Pensie caz 1.b. = 1000x 85% = 850 lei +20% OMM
  1100x 85% = 935 lei + 20% OMM
  = 1200x 85% =1020 lei + 20% OMM
  = 1300x 85% =1105 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3.c = 1000x 85% = 850 lei + 20% OMM
  1100x 85% = 935 lei + 20% OMM
  = 1200x 85% =1020 lei + 20% OMM
  = 1300x 85% =1105 lei + 20% OMM


  2. vechime 20, 25, 30 ani în AC (spor vechime 2 ani la an)


  1.a.Spor vechime 20ani AC= 20 ani
  1.b.Spor vechime 25ani AC = 25ani
  1.c.Spor vechime 30ani AC = 30 ani
  Vechime cumulata caz 1.a. = 20 +20 = 40 ani
  Vechime cumulata caz 2.b. = 25 +25 = 50 ani
  Vechime cumulata caz 3.c. = 30 +30 = 60ani
  Baza de calcul % caz 1.a =65% +(40-25)% + 6 % = 89% = 85% (pierdere -4%)
  Baza de calcul % caz 1.b = 65%+(50-25)% + 9% = 99% = 85% (pierdere -14%)
  Baza de calcul % caz 1.c. =65 +(60-25)% + 9% = 109% = 85%(pierdere -24%)
  Pensie caz 1.a. = 1000x 85% = 850 lei + 15% OMM
  1100x 85% = 935 lei + 15% OMM (cf. legii 80)
  = 1200x 85% =1020 lei + 15% OMM
  = 1300x 85% =1105 lei + 15% OMM
  Pensie caz 1.b. = 1000x 85% = 850 lei +20% OMM
  1100x 85% = 935 lei + 20% OMM
  = 1200x 85% =1020 lei + 20% OMM
  = 1300x 85% =1105 lei + 20% OMM
  Pensie caz 3.c = 1000x 85% = 850 lei + 20% OMM
  1100x 85% = 935 lei + 20% OMM
  = 1200x 85% =1020 lei + 20% OMM
  = 1300x 85% =1105 lei + 20% OMM

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ipotetice ,reale sunt mult mai mari,adica functie de media soldelor lunare brute.

   Ștergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. continuare @All
  Pe acest caz studiat se desprind urmatoarele:
  -ținînd cont de proportionalitatea intre anii vechime si conditiile de munca pentru fiecare individ in parte pensiile fata de cuantumul pe L 164 nu scad
  - se inregistreaza o egalizare in cuantum intre cei ridicati din grupa CN si cei care au fost in grupa CD si nu au mai fost ridicati in CS.
  - se inregistreaza o egalizare a cuantumurilor incepînd cu o vechime de cel putin 25 ani in CS ( de aici incepe pierderea procentelor peste 85%)dar nu o pierdere fata de cuantumul pe L 164.
  - în varianta in care in armata nu mai exista grupa CN pentru militari prin HGS 1094 si cf L 223 prin L 284 cap Familia bugetara ”apaărare ,siguranta si O.p.”(in care este inclusa L 138/99, fiecare beneficiaza de un miminim spor de 10, 20,30 % fata de solda bruta pe pe L 164 nu se inregistreaza pierderi fata de cuantumul in plata pe fosta L 164.

  Va rog sa va aplecati cu atentie asupra calculelor si sa combateti(concluzionati) cu exemple concrete si nu cu gargara populista partinica.
  Cer scuze daca mai sunt unele greseli la calcule.

  RăspundețiȘtergere
 7. Tigri 3@prietene.Ceeace faci tu te ajuta sa-ti mentii personal inteligenta prin gimnastica mintii.Fiecare e in masura sa-si calculeze pensia in toate variantele mai ales ca dispune, gata calculata pensia pe legea 164 si cea a contributivitatii.Fiecare caz in parte are particularitatie lui.Legea 223 nemodificata,fara plafonare era ideala.Varianta modificata nenoroceste pe cei ce urmeaza sa se pensioneze.Noua celor cu pensia in mana ni se rupe.Cuantumul cel mai avantajos ne salveaza.O singura intrebare este fara raspuns.Pensia suplimentara este inclusa in procentul de 85%?Daca da ,este un abuz sau mai bine spus furt la scena deschisa.Ne vedem pe 28 decembrie si dupa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Tinere” prietene @anonim
   1.În primul rînd am cerut parerea unor cunoscatori ai matematicii precum Trofin si mos H_Alecu. O parere in plus nu strica dar cu exemplu concret.
   2. Ca principii de drept, statul nu are obligatia sa puna pe nimeni mai sus de principiul egalitatii in sistemul de calcul al pensiilor.
   Daca totusi guvernul prin alesii poporului au stabilit sa acorde de drept si militarii pe lînga alti priviligiati cu adevarat anumite facilitati ,tot statul prin aceiasi impricinati poate stabili cuantumul darurilor functie de incadrarile bugetare calculate.
   Din cîte cunosc nu stiu ca sa existe prevederi in sensul ca pensiile sa depaseasca 100% salariul ,dar exista sa nu depaseasca. ca la unii se face diferenta prin nivelul de salarizare este cu totul alceva.
   Ba constitutional in anumite împrejurari guvernul poate propune sau asuma raspunderea prin masuri financiar bugetare chiar sa taie o particica a pensiutei.
   Eu va doresc succes la a obtine un 120 % ca sa fie totul inclus ,numai sa nu primiti reversul cu pornire de la vreo 55-60% cu totul inclus.
   Daca ne luam după activi ar insemna sa renuntam la L 223 ca sa fie bine.
   Evident ca nu pot compara nivelul meu de venituri din perioada cind era tehnica si activitate (pilot/avion, mecanic/tanc/tab), etc cu perioada actuala (10 piloti/avion, 10 mecanici/tanc,tab),etc si atunci de unde ore/sporuri etc,etc.
   Asta ce ar insemna ,sa taiem veniturile la cei de pe vremuri bune ca sa fim egali la venituri cu cei care se antreneaza pe niste hîrburi care au mai ramas prin cazarmi 1/4 din orele de antrenament a celor din vremurile bune.

   Ștergere
  2. Tigri3: in primul rand iti ascunzi identitatea; in al doilea rand faci calcule dupa o metodologie proprie dandu-te si cunoscator; in al treilea rand nu cred sa fii militar sau, cel mult, esti unul din beneficiarii L164 si iti bagi unghia in gat ca ar putea alti camarazi sa fie mai bine vazuti.In concluzie n-ai ce cauta sa-ti dai importanta.

   Ștergere
 8. care inteligenta .....hi..hi..hi ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Prea mare efortul la tine pentru o fraza. Pentru mai mult mai inghite ceva lecitina sau vitamax !!!

   Ștergere
 9. Sunt atatea inadvertente incat iti pui mainile in cap.Uite pe legea 164/2001 am mai multi ani cu sporuri decat pe legea contributivitatii.Uite pe mine ma avantajaza legea 164.Legea 223 cu modificari chiar cu marirea de 10% imi reduce din cuantum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. daca spuneai ca nu regasesti sporuri in 6 luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate si ca sporurile se gasesc de la al 6-lea an spre inceputul carierei erai credibil.
   Este ca si aia cu 85% +20 % = 105% . Nu prietene = 102%.

   Ștergere
  2. Pe tine chiar te-a lovit in cap, mitraliera de 14,5?Tu nu pricepi ca pensia mea pe legea 164 indexata cu 5% este mai mare decat pensia pe legea 223 modificata in care este inclusa si marirea de 10% ?

   Ștergere
  3. Pe calcule nu pe vorbe. Cifre + operatiuni matematice sa vedem comparativ (in oglindă)

   Ștergere
  4. La lovit nene ..l-a lovit .....!!!

   Ștergere
  5. Tigri 3 e doar un propagandist aburitor.Are misiunea lui si prietenii l-au mirosit ..

   Ștergere
  6. Ce ghinion pi mini ca R 26500 nu-i singur la a_mirosit !

   Ștergere
 10. Pt tigri 3
  Solda bruta pe legea 164/2001 egala cu 1000 de fapt va referiti la componentele care se folosesc la calculul bazei de calcul pe legea 164/2001.
  De ce scad pensiile pe 223/2015 modificata cu OuG:
  - marea majoritate a pensiilor existente in plata au trecut prin procesul de recalculare si actualizare pe legea 164/2001. Acest lucru a determinat stabilirea unui coeficient de functie maxim gradului detinut la pensionare. Legea 223/2015 recalculeaza pensiile pe coeficientul de incadrare. Rezulta ca pentru cel putin 95% din pensionari acel 1000 lei ipotetic, este mincinos. In realitate este 900-950 lei
  - vechimea cumulata cu 1% spor la procentul de calcul pt o v.c mai mare de 25 ani este mai dezavantajoasa decat cu sporul de 2% pt fiecare an peste 25 ani
  - anumite elemente folosite la BC pe legea 164/2001 nu se regasesc in legea salarizarii unice: spor dispozitiv, salariu de merit
  - in legea salarizarii unice, pt ca dupa aceasta lege se actualizeaza pensiile recalculate, procentele pentru vechime si indemnizatie de comanda sunt mai mici decat cele folosite pe legea 164/2001
  - valoarea sectoriala folosita la recalculare este cea din dec. 2009 care este egala cu cea din octombrie 2008
  - cresterile salariale care s-au facut la activi s-au facut la suma totala, nu la valoarea sectoriala
  - a crede ca in baza de calcul intra si alte sporuri ce n-au intrat pe 164/2001 este o iluzie. Probabil ca in plus va intra sporul de confidentialitate, care s-a introdus din 2007 si nu-l au prea multi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi putin calculele de sus cu sporul dobîndit prin salt in grupe ,după care vorbeste.Recalcularea -actualizarea se face la zi si după cum spui pe aici mai sus.

   Ștergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 12. ..nene eu i-am zis ca-i prost si el a zis sa iau ..Vitamax...hi..hi..hi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mai cezar-aerianule ,tu crezi ca pe aici îi ca la stina ta,numeri caprili din doi in doi si iese inventarul. La fel si la cîini si ies trei.

   Ștergere
  2. Cezar porcare ai dreptate si tu o data.

   Ștergere
  3. ce-mi place mie cîd ba va pupati ba va scuipati,adica K_cînd va dezbracati de k_racter.

   Ștergere
 13. @ tigri3
  Fac o precizare de la bun inceput. Cazuri ipotetice pot fi multiple si abordarea lor tine de persoana care le emite. Oamenii sunt persoane concrete , nu ipotetice . Dupa promulgarea unei legi care urmeaza sa fie aplicata nu mai putem vorbi de ipoteze de lucru. Ipotezele trebuia sa fie luate in calcul de catre legiuitor pana la adoptarea legii. Asadar , va propun sa discutam pe date concrete pentru a vedea care este castigul sau pierderea unui pensionar concret cand ne raportam la cele trei legi care au determinat si va determina cuantumul pensilor militarilor .
  1) Care a fost cuantumul brut al pensiei stabilit dupa legea 164/2001 valabil la data de 31 dec. 2010?
  2) Care a fost cuantumul pensiei recalculate corespunzator Legii 119/2010 si a OUG 1/2011 la 31 Dec. 2011 sau la ultima decizie de pensie emisa pana la 31 Oct. 2012 , fara indexarile ulterioare precum si cu ultima indexare din anul 2015 , daca este cazul.?
  3) Cu datele de calcul valabile in dec.2010 care este cuantumul pensiei daca s-ar stabili dupa Legea 223/2015 asa cum a fost promulgata , la data de 01.01.2016( cu indexarea de 10% aplicata soldelor personalului din activitate ) ?
  4) cu datele de calcul valabile la 31 dec. 2010 care ar fi cuantumul pensiei daca s-ar stabili dupa Legea 223/2015 promulgata si modificata cu OUG57/2015 , tot la data de 01.01.2016 ( cu indexarea de 10% aplicata soldelor personalului din activitate ).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trofin
   Multumesc de raspuns.
   1.In primul rind as vrea sa precizam clar ca nu se pot compara (decît formal) doua cuantumuri cu baze de calcul absolut diferite L 223 cu L 119-L263. Sunt lucruri total diferite.
   Se pot compara cuantumuri cu acelasi sistem (baza de calcul) respectiv L 164 cu L 223.
   2.Stabilirea componentelor din baza de calcul.
   Aici fac o precizare deoarece cam nimeni nu a facut referire la acest aspect.
   Se spune în lege ca ai voie ca in decurs de cinci ani sa alegi intre L 223 si L263. Pe baza asta intreb; crezi cumva ca vor fi doua baze de calcul diferite pentru cele doua legi. Adica mai concret ,pe o lege la alegere se va merge pe veniturile cuprinse in baza pentru L 263 si pe cealalta pe acelasi lucru mai putin elementele prevazute la art 28 lit a-p, care de fapt sunt specificate si in 263 ca nefacînd parte din venituri.
   Nu cumva baza de date pe cele doua legi la alegere ar trebui sa fie identica?
   3. Am ales ipotetic acele sume 1000 lei in sensul de a putea mai usor trece prin niste calcule ca apoi fiecare functie de conditiile de vechime si incadrare in grupe sa se poata aseza in schema si calcula.
   Pe varianta L 164 ;CN ,CD,CS, AC am cosiderat insumarea celor 6 elemente componente ca totalizind 1000 lei. Fiecare poate sa-si puna suma reala. Evident ca sunt cazuri cind lipseste SM sau IC dar ele se pot regasi in cele sase luni consecutive pe ultimii cinci ani pe L 223.
   Pe varianta L 223 am mers tot pe acelasi numar de elemente ca pe L 164 plus o parte din sporurile care se vor atasa la acestea si vor constitui baza de calcul pe L 223 (solda lunara bruta).

   Ștergere
  2. Corect !. Nu putem compara cuantumurile pensiilor rezultate din calcule folosind baze de calcul total diferite. Putem compara procentual rezultatele. Ca atare , va dau exemplul meu :
   1) Valoarea de referinta este de la data de 31 dec. 2010 , cuantum determinat conform Legii 164/2001 cu datele de solda din Legea 138/1999 cu modificarile ulterioare =100% ( VRS= 197,3387 lei) ;
   2) la data de 01.01. 2012 ,pensia recalculata corespunzator prevederilor Legii 169/2010 si OUG 1/2011 = 78,65% ;
   3) la 31 dec. 2015 , pensia recalculata si indexata corespunzator Legii 263/2010 = 89,11%;
   4) la 01.01. 2016 , pensia recalculata si indexata corespunzator legii 263/2010 = 93,58%;
   5) la 01.01. 2016 ,daca se recalculeaza corespunzator Legii 223/2015 , promulgata si cu baza de calcul stabilita cu aceleasi componente si valori procentuale valabile la 31 dec. 2010 = 113,97% ( VRS=217,0726 lei);
   6) la 01.01.2016 ,daca se recalculeaza , corespunzator Legii 223/2015 modificata cu OUG 57/2015 , cu baza de calcul stabilita cu aceleasi componente si valori procentuale valabile la 31 dec. 2010 = 95,55 % ( VRS=217,0726 lei ) .
   In cazul meu concluzia este clara , voi ramane ceva vreme cu pensia stabilita la 31 dec. 2010 , transformata in pensie militara de stat corespunzator art. 109 si indexata cu 5% ,daca se aproba OUG 57/2015 asa cum a fost publicata. Daca in baza de calcul pentru recalcularea pensiei corespunzator art. 109 vor intra si alte venituri care nu au fost cuprinse in baza de calcul din 31 dec. 2010 ( Legea 264/2001) , atunci , in cazul meu , valoarea procentuala a pensiei recalculate la 01.01.2016 dupa Legea 223/2015 modificata cu OUG57/2015 fata de cuantumul din 31 dec. 2010 devine 105,12 % , putin mai mare decat pensia in plata ,conform Legii 241/2013 ,valabila la 31 dec. 2010 , indexata cu 5%.
   In cea ce priveste intrebarea pe care o puneti in legatura cu cuantumul bazelor de calcul pentru stabilirea pensiei corespunzator Legii 223/2015 si corespunzator Legii 263/2010 ,cred ca acestea pot sa difere fiindca constructia lor este total diferita: media soldelor / salariilor brute realizate la functia de baza (!) in cazul legii 223/2015 cu restrictiile aduse de OUG 57/2015 si veniturile brute lunare pentru care s-au platit CAS in cazul Legii 263/2010.

   Ștergere
 14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 15. @ Trofin (continuare)
  In acest sens am considerat pentru 20,25 si 30 ani vechime efectiva (ca si in varianta L 164) urmatoarele date pentru baza de calcul;
  1000 lei - in care sporuri plus fata de baza stabilita pe L 164 = 0%lei
  1100 lei - in care sporuri plus fata de baza stabilita pe L 164 =10%lei
  1200 lei - idem =20%lei
  1300 lei - in care sporuri plus fata de baza stabilita pe L 164 =30%lei (max.prevazut de L 284/2010-care cuprinde in continut prev. L138/99 in materie de sporuri)
  Aceste date le-am trecut prin aceste cîteva ipoteze in sensul de a sensibiliza si a gasi daca intr-adevar afirmatiile ministrului ca pensiile nu scad sunt adevar sau iluzii. Dar comparativ doar cu L 164 si nu cu L 263 care are o cu totul alta formula de calcul si nici nu merita comparatie decît ceva informal pentru stabilirea cuantumului mai avantajos.
  Rezultatele calculelor sunt percepute aici ca final al etapei de recalculare -actualizare si tinînd cont ca sumele restante de pe L 164 se vor restitui actualizate.

  RăspundețiȘtergere
 16. Guvernul mason a lui Soros a atacat la CCR pensiile speciale ale baronilor politici .Slugile perciunatilor imbuibatii de la CCR au primit ordin sa taie la toti pensiile speciale ( exceptie doar ei magistratii care sunt ''speciali'' pentru ca ei hotarasc pentru prostimea lasa) .Oricum pentru militari nu-i nici o paguba dupa aparitia OUG 57.

  RăspundețiȘtergere
 17. Pt tigri3
  Sporul pt saltul in grupe ?
  Acesta nici nu mai conteaza. Datorita plafonarii la 85%. Aceasta plafonare cuprinde vechimea cumulata plus sporul pt contributia suplimentara.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ia vezi tu aici putin
   25 ani in CN pe Hgr1284 cu 20 ani vechime pe L 164 cu baza 60%.
   25 ani salt in CD pe hgs 1094 rezulta 31 vechime pe 223 adica 6% plus la baza 65%/
   De la 60% la 71% este ceva. Plus ca fata de baza de calcul pe L164 se mai adauga niste sporuri (max 30% calculate la functia de baza)/
   Acum calculeaza sa vezi cum stau lucrurile. calculele mele reliefeaza de unde se pierde peste 85% si scot in evidenta ca nu se pierde fata de L 164.

   Ștergere
  2. Corectez
   25 ani in CN pe Hgr1284 cu 25 ani vechime pe L 164 cu baza 60%.

   Ștergere
  3. Asa tigri 3 abureste-i si calmeaza-i pe fraieri nu te lasa.. Bravo acum stim ce rol ai.

   Ștergere
  4. Curios ce-o sa stigati în piata cînd va vor întreba revolutionarii din custodia lui dogaru , mă de ce-ati tras in 23 in noi ?
   O sa reusiti sa-i aburiti sau sunt deja aburiti de custode?

   Ștergere
 18. ..nenea ..asta cu Vitamax ..da L-164 nu mai exista ! De ce tot faci comparatii cu ea..??
  Ca sa-mi demonstrezi ca esti prost la maxim one ...?.. dar stiam ...hi..hi ..
  PS.. T2 (cu un coi ) va striga:vreau pensie de 15 mii..care sa fie 180-200% din salariul activului ...parca vad cum o sa-i zboare ..coltii....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. poate asa ajunge si la urechile tale blege ca mai sunt destui cu cuantumuri la nivelul dec.2010 avut pe L164.

   Ștergere
  2. și hai că am treabă, sunt în asteptarea întoarcerii din vacanta a lui mos Grivei

   Ștergere
 19. Ciobarlane,ma-ta si alte neamuri apropiate stiu de aventura ta cu acea handicapata ,in scaun cu rotile ,pentru care ai luat trenul Timisoara -Iasi,sperand ca va deveni iubirea vietii tale,numita Creatura Visatoare,si care te amagise pe bloaga ta de doi bani "armya international'? daca nu stiu o sa fie informate,ca vad ca "'de trei zile-ncoace fleanca nu-ti mai tace". Noarmal,acuma ti-a trecut dragostea pentru handicapata si te-ai lipit, cu mult aplomb, de mister Horwath,cineastul din Deva, de care te leaga o dragoste mai mult decat platonica si cu care te cam intalnesti ,pe ascuns,in prag de seara , intr-un cuibusor de nebunii, de pe malurile Begai.

  RăspundețiȘtergere
 20. Daca ai sti tu ce mi-a spus gagicuta (28 anisori- numa buna sa puna ..ventuze )..despre tineee ...aoleoooo...
  Cat dai sa nu zic ...??

  RăspundețiȘtergere
 21. tigri 3 ,tu esti confuz.Legea 164/2001 a fost completata cu legea 90/2007 datorita marinimiei domnului Melescanu.Baza de calcul 60% pentru 20 ani vechime.Pentru fiecare an peste 20 ani ,2%.Pentru vechime 31 ani de centura 60%+(31-20)x2%=60%+22%=82% vechime in serviciu.82%+9% pensia suplimentara+n%pentru conditii de munca=procentul de calcul al pensiei.La procentul de calcul al pensieixsolda bruta se adauga procentele pentru ordinul militar.Tu nu stii ca vechimea de serviciu pleca de la 20 de ani si pentru fiecare an in plus se primeau 2 procente.Acum se pleaca de la 65% pentru 25 ani si-ti da numai un procent peste .Pentru asta calculele tale sunt eronate.Las-o moarta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. esti complet strain de legislatie.
   In prima faza procentele de + 2% se adaugau pentru vechime cumulata peste 30 ani pe urma a fost scazuta vechimea la 25. Esti aerian rau de tot.
   Calculele pe L 164 sunt facute X 2% pentru fiecare an care depăseste vechimea cumulata de 25 de ani.
   Mai documenteazate ca sa stii ce ceri in strada.

   Ștergere
  2. Uite aici legea 90/2007
   ART. 24
   (1) Cadrele militare care au o vechime în serviciu mai mare de 25 de ani beneficiază, pentru
   fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea/actualizarea
   pensiei.
   (2) Prevederile alin. (1) se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanŃe de
   urgenŃă, pentru pensiile militare aflate în plată la această dată, la prima actualizare, conform art.48 alin. (1) lit. a).

   Ca sa stii ce vorbesti cînd te dai cocoș.

   Ștergere
 22. ..este inert mintal nene ...si imi spune mie sa iau Vitamax !
  Apoi eu chiar ..folosesc ..Vitamax .....!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. orice ai lua tot vorba lu mos Grivei ...........

   Ștergere
 23. ***t3,nu-l mai baga in seama pe prostanac,ciobanul,tot cioban ramane...

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna dimineata!
  Dupa cum se vede f clar din art 24(1) se vorbeste de vechime IN SERVICIU care depaseste 25 de ani ×2% in timp ce l 223 se vb de vechimea CUMULATA....mie chestia asta cu vechimea din ultima decizie cu civilia de dupa pensionare imi da cu plus inca 14% pacat ca e doar ×1%. fara sa mai vb de contr. la pens.supl....asa ca modo grosso + omm....e asa si asa spre bine.
  Pentru cei care vor demonstra maine:
  Sunt total impotriva ca pensia sa fie mai mare ca unui activ in conditii egale din toate pdv.Am mai mai spus-o si imi mentin parerea....ia puneti-va in locul activilor astia care cereti 120-150% Ce ati gandi in aceasta situatie.v-ar "place" ha?.....asa in spiritul dreptatii pe care o afisati pe toate gardurile.bine a zis orson wels in ferma animalelor....egalitatea e cea mai buna dar aia din cotetul porcilor au comentat:da dar noi vrem sa fim mai egali decat ceilalti
  Asa vorbeau si fratii intre ei:impartim totul frateste dar eu iau jumatatea mai mare
  Asa ca mai bine ati milita pentru cresterea de baza a salariilor activilor....poate ii spuneti si lui dogaru.

  RăspundețiȘtergere
 25. Buna dimineata!
  Dupa cum se vede f clar din art 24(1) se vorbeste de vechime IN SERVICIU care depaseste 25 de ani ×2% in timp ce l 223 se vb de vechimea CUMULATA....mie chestia asta cu vechimea din ultima decizie cu civilia de dupa pensionare imi da cu plus inca 14% pacat ca e doar ×1%. fara sa mai vb de contr. la pens.supl....asa ca modo grosso + omm....e asa si asa spre bine.
  Pentru cei care vor demonstra maine:
  Sunt total impotriva ca pensia sa fie mai mare ca unui activ in conditii egale din toate pdv.Am mai mai spus-o si imi mentin parerea....ia puneti-va in locul activilor astia care cereti 120-150% Ce ati gandi in aceasta situatie.v-ar "place" ha?.....asa in spiritul dreptatii pe care o afisati pe toate gardurile.bine a zis orson wels in ferma animalelor....egalitatea e cea mai buna dar aia din cotetul porcilor au comentat:da dar noi vrem sa fim mai egali decat ceilalti
  Asa vorbeau si fratii intre ei:impartim totul frateste dar eu iau jumatatea mai mare
  Asa ca mai bine ati milita pentru cresterea de baza a salariilor activilor....poate ii spuneti si lui dogaru.

  RăspundețiȘtergere
 26. Daca scriu pe tel. se posteaza de 2×.....t-ai dreak cu vdf-ul vostru

  RăspundețiȘtergere
 27. Daca scriu pe tel. se posteaza de 2×.....t-ai dreak cu vdf-ul vostru

  RăspundețiȘtergere
 28. LA MULTI ANI!! PMT...."sa fie bine ca sa nu fie rau":):)
  ca ai scapat de fortonase ploasca si alte alea.....multa sanatate si lu' "zbarcita"
  Fostul don corleone: fost ? Da pentru ca nu le convine tovarasilor......desi don corleone avea mai multa onoare si demnitate decat multi beneficiari de IC si SM de pe aici.
  Don Corleone nu a pupat bucile nimanui, niciodata si nici nu s-a dus cu juma de porc pentru un SM
  Asa ca ma cheama cum vezi.
  Inca o data LA MULTI ANI CU SANATATE!!

  RăspundețiȘtergere
 29. @ All. La multi ani tuturor interlocutorilor! Si acum sa lamurim niste chestii tehnice! Atentie, unii va bateti cuie in talpa singuri!

  @ Doru Serban 27 decembrie 2015, 06:45. Ai afirmat "Sunt total impotriva ca pensia sa fie mai mare ca unui activ in conditii egale din toate p.d.v."! Da? Pai, bai fratele meu! TU ti-ai taiat de fapt grupa de munca. Ai tie, si activilor! Ca ACTIV NU beneficiezi de remuneratie IN PLUS pt. grupa de munca. De aceasta remuneratie beneficiezi doar la pensie. Pai daca TU NU vrei sa ai o pensie mai mare decat ultima ta solda si care NU cuprindea grupa de munca, pe motiv ca pensia ar deveni mai mare decat solda, inseamna ca TU ti-ai aruncat intreaga grupa de munca la gunoi.

  Ia-ma pe mine dept exemplu. Mergem pe L. 223/2015 NEMODIFICATA. Am solda de 100% intrucat eram aruncat de la 5 000 metri in Dunare de 3 ori pe zi, cu trotilul aprins agatat de gat. Am activat 25 ani in grupa AC (care vrei tu dintre CD, CS si AC, tot aia este pastrand proportia). Asadar am 50 ani vechime cumulata: 25 efectiva si 25 urmare a grupei.

  Si ies la pensie. Am 80% pt. 25 ani! Pt. ailalti 25 mai am 25%! Total 105%! Imi depasesc solda cu 5%! Si vii TU acum si imi tai cei 5% in plus? Care reprezinta 5% ai mei acordati pe drept la pensie, intrucat am activat in grupa AC in activitate? Pe motiv ca mi-as depasi ultima solda care oricum NU includea niciun spor pt. grupa de munca? Adica EU am fost fraier ca am activat in grupa AC, stiind ca acest lucru imi va fi recompensat la pensie?

  Bai, fratele meu! Cu logica asta a TA, vezi sa nu vina vreunii ca din vechimea ta cumulata sa iti taie tot ce depaseste vechimea efectiva! Adica tot ce inseamna grupa de munca! Asta faci tu de fapt, prin sustinerea ta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai gresit amarnic stimabile 105%. Trotilul aprins trebuia sa-l tii in dinti si nu ”legat de gît”. Daca ne-ai fi spus si ce lungime avea fitilul am fi calculat sa vedem daca nu ne-ai tras pe sfoara si cu ăi 5000 de m de la care te-au ”aruncat”.
   Problemele la pensii le evitai numai daca te aruncau cu frînghia de gît.

   Ștergere
  2. @ tigri 3 27 decembrie 2015, 09:35. Ia mars in puii mei de aici de sabotor!

   Ștergere
  3. Concluzia este că se comit discriminări prin art. 30 modificat prin OUG 57/2015, la Legea 223/2015

   Ștergere
 30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 31. ***R-26500. ce pretentii poti avea de la un prostanac care scrie doar cand are ceva "la masea",vrea si el sa se afle in vorba ,sa contrazica pentru a fi bagat in seama,in rest ,habar nu are ce spune.El este un sarantoc care nu are dupa ce bea apa,in schimb se lamenteaza pe aici ca am avea pensii "babane" si cu toate ca este 'rupt in fund" afiseaza o falsa mandrie ,gen Giovani Becali. Nivelul lui de conversatie se limiteaza la gasca de betivani de pe la birturile din Bartolomeu cu care isi imparte timpul dupa ce iese din tura de paznic de noapte.N-as avea nimic cu idiotul dar tot el este acela care jigneste si se leaga de OM p-recum raia capreasca a altui dobitoc-Cezar pastorul de patrupede.

  RăspundețiȘtergere
 32. @ tigri3. Nu realizez unde vrei sa ajungi cu calculele tale. Este evident ca in orice forma, L. 164/2001 este cu mult mai avantajoasa decat L. 223/2015 NEMODIFICATA. Modificarile cf. O.U.G. nr. 57/2015 fiind de-a dreptul catastrofale. Cand discuti despre AVANTAJELE sau DEZAVANTAJELE unei legi, iei in calcul toate elementele principale si care sunt: cuantum, varsta de pensionare, vechimea minima in serviciu.

  Iar elementul de baza atat al L. 164/2001, cat si al L. 223/2015, este unul comun. Si se reduce la o intrebare: "EU LA CE VARSTA POT SA MA PENSIONEZ CU CUANTUM DE 100% RAPORTAT LA ULTIMA MEA SOLDA?" Acesta a fost obiectivul celor care s-au pensionat atat pe L. 164/2001, cat si a celor care se vor pensiona pe L. 223/2015. Caz in care:

  - L. 164/2001 este net avantajoasa fata de L. 223/2015 din cauza faptului ca adaugi 2% la 60-64%, si nu 1% la 65% - pt. fiecare an in plus ce depaseste 25 ani. Deci, ajungi mai repede la cuantumul de 100% pe L. 164/2001, decat pe L. 223/2015. Acesta fiind obiectivul principal al oricarui militar! Si cu asta basta!

  Referitor la comparatia dintre L. 164/2001 si L. 223/2015 MODIFICATA prin OUG 57/2015, L. 164/2001 este parfum. Din cauza ca limitarea pe L. 164/2001 era la 100% si NU la 85%. ATENTIE! Pe L. 164/2001, limitarea era 100% FARA A FI INCLUS SI O.M.M. Care este o decoratie si NU element propriu-zis al pensiei! Si fiind decoratie, aceasta trebuie platitia distinct fata de procentajul rezultat din calculul pensiei, indiferent care ar fi acela! Deci, da - ajungeai la 120% pe L. 164/2001! Pe OUG 57/2015, NE ESTE FURAT EXACT ORDINUL MKILITAR!

  In sfarsit! Singurul avantaj al L. 223/2015 fata de L. 164/2001 este unul singur: faptul ca prevede si obligativitatea indexarii pe langa actualizare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ai urmari cu atentie materialul ai observa ca in toate cazurile pe L 223 modificata pensiile fata de L 164 cresc lucru recunoscut prin alte metode de calcul de catre Trofin. Sa vedem ce va zice mos Grivei cînd se intoarce din vacanta.
   voi doar vorbiti dar nu va inhamati la calcule concrete si nu tineti cont ca acel 1% in plus pe L 164 este acoperit si depasit de saltul in grupe pentru majoritatea cu mari beneficii pentru cei saltati din CN in Cd si din CD in CS.
   Plus ca baza de calcul pe L 223 se poate mari cu (am calculat aici)max 30% lei fata de baza pe L 164.
   Chiar si de unde incep pierderile peste 85% pensiile pe L 223 modificata nu scad sub L 164.
   Daca nu va aplecati asupra problemei cu calcule concrete veti inghiti mereu galusca.
   Si sa stii ca si L 164 prevedea atit indexare cît si actualizare.

   Ștergere
  2. @ tigri 3 27 decembrie 2015, 09:53. TU esti complet dus! Afirmi ca pe L. 223 MODIFICATA, toate pensiile cresc fata de L. 164/2001? Dar NU cresc din cauza modului de calcul, ci dim cauza ca li s-au facut astora mila de noi si au zis ca tot ce avem acum in plata se numeste pensie militara. Care va fi indexata cu 5%. Doar in anul 2016, ca pe viitor NU mai vom mai vedea pomana asta!

   Ia sa vedem! Tarzan - 25 ani vechime efectiva in grupa AC pensionat in anul 2010 pe L. 164/2001, ultima solda 3 000. Rambo, 25 ani vechime efectiva in grupa AC pensionat in anul 2016 pe L. 223/2015, ultima solda 3 000.

   Tarzan de la 18 ani in armata pensionat L. 164/2001: 64% + 50% = 114%. Limitat la 100%. Plus 20% OMM, rezultat final = 120% = 3600. Varsta de pensionare = 43 ani.

   Rambo de la 18 ani in armata pensionat L. 223/2015 MODIFICATA: 65% + 25% = 90%. Limitat la 85%. Plus 20% OMM, rezultat final = 105%? O LULA! Intrucat la limitarea la 85% scazi procent DE 15% din 100% solda, si abia apoi adaugi OMM la suma rezultata. Calculezi asa: 3 000 - 15% = 2550. Apoi adaugi 20%, rezultat final: 3 060. PROCENT 102%. Varsta de pensionare = 47 ani.

   BAI, BAIETE! EXEMPLUL ITI ESTE CLAR SI FOARTE SIMPLIFICAT SI CALCULUL LA FEL! LA TINE 3060 este mai mare decat 3600?

   Ștergere
  3. Eu am facut specificatii clare pe calculele mele in mai multe variante si am spus ca si concluzii ca vor fi cazuri in care cei saltati in grupe din CN in CD îi vor egala in cuantum pe cei care au fost si au ramas in continuare incadrati in CD. La fel se intîmpla cu cei saltati din CD in CS fata de cei fosti si ramasi in continuare in CS,
   De asemenea am specificat ca de unde incepe pierderea peste 85% pensiile se egaleaza pentru indivizi cu aceleasi conditii si baza de calcul.
   Prin calculele facute am vrut sa constat daca afirmatiile celor din minister scad in raport cu L 164(acelasi sistem de calcul) si nu cu L 263 (cu totul alt sistem de calcul-nemilitar si necomparabil)
   Voi insa nu sunteti interesati de lucruri aplicate ci imediat puneti botul la prostiile scrise de tot felul de cunoscatori ai legilor si a modului de calcul.

   Ștergere
 33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 34. ***R-26500, Legea 164 fata de Legea 223 nemodificata ,este avantajoasa doar pentru cei cu SM si functie de comanda,in rest NU,iar Legea 223 este avantajoasa pentru cei cu prime speciale,specifice anumitor arme(aviatie,parasutisti,AA,artificieri,mineri,politie,medici etc),este vorba de VENITURI BRUTE,in fond SUA are varianta alegerii a trei luni, cu cele mai mari venituri ,alese dintr-o perioada de 36 luni ,iar acele trei luni nu trebuie sa fie consecutive. Daca POLITIHOTII nostri se subordoneaza si se gudura pe langa americani atunci de ce nu le adopta anumite principii si legi?De ce nu au spus " media VENITURILOR BRUTE a sase luni ,la alegere, din ultimii cinci ani".Si de ce la iesirea la pensie nu procedeaza ca la americani sa li se asigure locuinta de serviciu,un un card cu 300 000 de dolari si ofiterilor superiori ,ordonanta(un soldat platit sa aiba grija de pensionar).De ce " Uite de aia ,fiindca nu au pic de respect sau teama fata de Armata. Acuma nu trebuie sa-i slabim ci sa-i facem sa ne priveasca cu teama si respect, sa ne acorde ce ni se cuvine in functie de importanta noastra pentru mentinerea independentei tarii,unde esti tu Ceausescule sa vezi si sa iei masurile ce se impun?

  RăspundețiȘtergere
 35. Ca sa fie destul de clar ca OUG 57 prin modificarea art 28 nu scoate din venitul brut altceva decit scoate L 263. Adica nesalarialele sunt scoase de peste tot atit la speciale cît si la contributiva.

  Legea 263
  ART. 37
  (1) Contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând:
  a) prestaţii suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru
  accidente de muncă şi boli profesionale;
  b) diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer;
  c) participarea salariaţilor la profit, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 64/2001 privind
  repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale
  cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări
  prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
  d) indemnizaţia de şedinţă pentru consilierii locali şi judeţeni;
  e) contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, în limitele de deductibilitate
  stabilite potrivit legii;
  f) compensaţiile lunare pentru chirie;
  g) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de
  lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor
  drepturi de protecţie a muncii, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de
  echipament;
  h) sumele primite potrivit legii pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul
  serviciului;
  i) indemnizaţiile de instalare;
  j) valoarea financiară a normei de hrană;
  k) contravaloarea transportului ocazionat de plecarea în concediul de odihnă, precum şi a
  transportului la şi de la locul de muncă.
  (2) Sumele asupra cărora nu se datorează contribuţia de asigurări sociale, prevăzute la alin.
  (1) lit. b) - k), nu se iau în considerare la stabilirea prestaţiilor din sistemul public de pensii.tiva.

  Deci unde-i problema? Daca unii interpreteaza cum vor!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ tigri 3. Citeste la orele 10:16! Si apoi ascunde-te! Poate mai citeste cineva si dintre decidenti pe aici, si cand o vedea ce poame ca tine avem printre noi, s-ar putea sa le vina ideea de a NU mai pastra in plata nici cuantumul mai avantajos. Doar a exista precedent pe L. 119/2010!

   Totul trebuie sa fie foarte clar! Atat timp cat la toate celelalte pensii de serviciu, initierea bazei de calcul pleaca de la 80% din VENITURI, asa VREM si noi! Si sa fie plafonata tot la 100% ca la altii - ca asa VREM si noi si NU la 85% ca suntem noi mai negri! Pt. ca NU vrem sa fim mai prosti nici decat stewardesele, nici decat contabilitele de la Curtea de Conturi (cu pensie de serviciu pt. 4 ani vechime) si nici decat grefieritele.

   In rest, o alta lege (L. 80/1995), ne acorda de la 10-20% in PLUS la pensie pt. o decoratie numita Ordinul Militar. UNORA, intrucat SGP NU beneficiaza de aceasta decoratie. Prin urmare, cele 10-20% trebuie adaugate la pensie rezultata, indiferent care este aceasta. De aia este decoratie, inseamna o suma in plus pe langa alte drepturi. Si care ar trebui platita si IN ACTIVITATE, si NU doar la pensie!

   A incerca manevra ca limiteaza la 85% pensia, intrucat oricum se adauga Ordinul Militar, este o curvarie de prost gust care inseamna ca de fapt ca astia s-au pista pe OMM al nostru! Ca sa NU mai discutam de faptul ca OMM nu este 20%, ci 10-20%, SGP nu beneficiaza de OMM. Dar si despre faptul ca pe viitor prevederea poata sa dispara pur si simplu din L. 80/1995.

   Ștergere
  2. Daca toti stiu legea ca domul anonim solicitant de iesit in strada ca si altii este clar

   tigri 3 spunea...
   Cam asa stiu legea toti care se dau cocosi si vor in strada. Te mai si combat cu tupeu . Vai de ea armata de surubari.
   Pai daca asa stiu normal ca se vaita toata ziua in trei fraze.

   anonim26 decembrie 2015, 20:54
   tigri 3 ,tu esti confuz.Legea 164/2001 a fost completata cu legea 90/2007 datorita marinimiei domnului Melescanu.Baza de calcul 60% pentru 20 ani vechime.Pentru fiecare an peste 20 ani ,2%.Pentru vechime 31 ani de centura 60%+(31-20)x2%=60%+22%=82% vechime in serviciu.82%+9% pensia suplimentara+n%pentru conditii de munca=procentul de calcul al pensiei.La procentul de calcul al pensieixsolda bruta se adauga procentele pentru ordinul militar.Tu nu stii ca vechimea de serviciu pleca de la 20 de ani si pentru fiecare an in plus se primeau 2 procente.Acum se pleaca de la 65% pentru 25 ani si-ti da numai un procent peste .Pentru asta calculele tale sunt eronate.Las-o moarta.

   Ștergere
  3. ***t3 ,te rog sa-mi explici despre primele orare de zbor,parasutari,scufundari ,etc,punctul"e"?

   Ștergere
  4. primele orare de zbor sunt calculate la functia de baza. Nu cred ca prin ordinul comun o sa-și permita sa le lase pentru cei care aleg 263 si pentru cei care merg pe 223 sa nu le introduca in solda bruta lunara.
   Ei se refera la alte prime necalculate le functia de baza cum ar fi primele de pasti, de craciun etc.

   Ștergere
  5. Mai sapa mai desteptule.Tu faci tot posibilul sa aburesti oameni.Cand iti zice unul ca esti beat injura-l.Cand iti zic mai multi-ceeace se intampla in cazul tau-du-te si te culca.

   Ștergere
 36. Poate cineva să-mi spună,dacă în 1999,anul ieșirii la pensie ,am avut o medie a soldelor 3400000,o vechime cumulată de 25ani8luni din care 14ani8luni grupa conditii deosebite,ce pensie voi avea după legea 223/2015 modificată cu og57?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lungaaa..nene !! Pare rau dar nu pot confirma daca si ...tareee....!!!!

   Ștergere
  2. @ Vasile Olteanul 27 decembrie 2015, 10:32. Date incomplete! Medie a soldelor la ce? La 6 luni sau cum? Dupa L. 223/2015 modificata cu OUG 57, in anul 2016 vei avea oricum acelasi cuantum ca in prezent + 5%. Pt. recalcularea pensiei, trebuie indeplinite niste conditii:

   - sa vina anul 2017;
   - sa nu fie abrogat pct. din OUG 57/2015 - cel care prevede ca pensia iti va fi recalculata in termen de 24 de luni de la data intrarii in vigoare a L. 223/2015. Si OUG 57/2015 va fi abrogata pe 31 decembrie 2016. Caz in care - e bine per ansamblu, dar iar NU mai ai termen de recalculare, intrucat L. 223/2015 NEMODIFICATA nu are un astfel de termen;
   - sa cunoastem concret pe ce functie si ce grad ai detinut acele solde. Elemente in absenta carora NU avem cum sa ghicim la ce functie si grad iti va fi realizata ACTUALIZAREA.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 37. Cine-i face o poza lu Colt Alb..puricosul ...nehalit ...la manifestatie mai primeste 5 %......

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S-o gasi vreun rivolutionar care sa o faca si sa scrie pe ea-asta la puscarie ca tras in noi în 22.

   Ștergere
  2. Cu ce ca asta nu avea voie ..la arme .....!!!!?

   Ștergere
 38. @olescu
  Pentru ca m-ai jignit fara sa am nici o vina te intreb:
  1.ai fost in SLP macar o secunda?Eu am fost 20 de ani si urcam pe coclauri mai mult ca tine la VM(iti traduce t2 si altii ce inseamna sa ai regim de razboi si legi de razboi pe timp de pace)si asta o nimica toata...doar 20 ani in timp ce tu faceai instructia tragerii pe schiuri sau cu tehnica "performanta" cu magarul si samarul....da stiu aveat si cai si catari care trebuiau tesalati.La voi cei mai grei erau bocancii ca am purtat si eu.....pentru ca la noi ne schimbau tinuta in fiecare an.....am avut semne de arma si echipament complet si de auto si art. si tc si pifanterie si da chiar si de VM.....si eu eram de cu totul alta specialitate
  si acum o afirmatie sau doua.
  aia cu trotilul agatat de gat banuiesc ca a fost o figura de stil.nici minerii nu-l purtau asa.si afla de la mine ca trotilul nu prezinta nici un pericol daca nu are amorsa.poti sa-i dai foc si arde cu flacara mica.....doar atat.Oricum cei de pe aici stiu asta.
  a doua e ca mie mi-e greu sa cred ca te aruncau in Dunare de la 5000m(cinci mii metri)
  Hai ma da-o dreak ca nici RAMBO nu te crede.Poate de la cinci metri ca altfel cadeai in Galati in parc nu in Dunare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. alde olescu,”jmechecheraș” -zice el, de bucuresti si atît.

   Ștergere
  2. @ Doru Serban 27 decembrie 2015, 10:43. Nu te-a jignit nimeni! Dimpotriva! La ora 09:06 ti-am atras atentia si ti-am deschis ochii ca de "istet" ce esti, TU ti-ai taiat ca papagalul grupa de munca acordata la pensie prin legislatie, doar sa NU iti depasesti TU ultima solda!

   Adica, ai lucrat in SLP degeaba! Puteai sa stai la CMJ sau la vreo arhiva in CN. Tot solda aia, tot pensia aia! Iat tu NU vrei in ruptul capului sa iti pui la pensie grupa de munca, intrucat ai avea pensia mai mare decast solda activului de la CMJ EGALA cu a activului din SLP! Ridica mainile, e mai corect asa!

   Exemplul ti-a fost dat sa constati singur ce usor este sa fii stupid!

   Ștergere
  3. Pentru @ Doru Serban 27 decembrie 2015, 10:43, bine că nu ai lucrat 20 de ani în PLM,că atunci puteai să calculezi avantajele L 223/2015, modificată prin OUG 57/2015

   Ștergere
 39. De la Mos Alecu...
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Puţulică dobitocul (avianyc care-si zice , in ultimul timp , tigri 3) continua sa ma muste de c.r !
  La mintea lui de pupător de puţulici de "stevardeze" nici nu te poti astepta la mai mult !

  La un moment dat , undeva , puţulică dobitocul spune :
  "tigri 327 decembrie 2015, 09:53
  ... Sa vedem ce va zice mos Grivei cînd se intoarce din vacanta...." .

  Păi ... ce să spună mos alecu ?
  Spune ca sa te duci in 'zda mă-tii cu toate asa-zisele demonstratii facute de tine !
  Atitea aiureli pe metru patrat ca-n "demonstratiile" tale ... mai rar , neicusorule !
  Bine ... si unele din "contrele" pe care ti le administreaza unii de pe-acolo ... sint de-aceeasi calitate a cunoasterii "functionarii" l.164/2001 si a l.223/2015 ... (Spune-i , puţulică dobitocule , lui tehnocrat26 decembrie 2015, 17:23 , ca are niste elemente tare "originale" , pentru a nu spune "de necunoscator" , in spusele lui...)
  In concluzie ... puţulică dobitocule (avianyc , tigri 3) , avind in vedere multele (prea multele) aiureli din "demonstratia ta" , mos Grivei iti zice : "Du-te-n 'zda ma-tii , putulica dobitocule ! Esti prea dobitoc pentru a ma deranja sa-ti demontez toate timpeniile pe care le sustii !..."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. în pizda ma-tii mizerabila de bucurestean imputit sau ce-oi fi sa intri cum ai iesit. Futute-n gura de nespalat puturos de bucuresti.

   Ștergere
  2. Mos Tagarta au stewaedezele putulici ? Aoleu am regulat cateva si puteam sa o patesc.Daca in loc sa stea ca mielul la oaie (cum sta Tigri3) scoatea putulica si ma lua pe mine la intors ?

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 40. QED...ba ce tare ii mosul .....!! Si cand te gandesti ca pe vremea imputitei de L-164..umbla cu ..ABA-cul...!!
  Apoi mosule..eu ii zisei ca-i atins de ..filoxera ...da el Batman ..Batman ..cica sa servesc eu ..Vitamax ...Hi..hi..hi...

  RăspundețiȘtergere
 41. Cand am zis legi si regim de razboi pe timp de pace ma refer si la responsabilitatea avuta in carca.timp in care aveai fo 30 de secunde sa iei decizia.....daca era nashpa ori erai mort ori te luau procurorii militari apoi tribunalul militar si te judecau dupa legile de razboi indiferent de varianta.......mai bine saream si eu de la iiiix metri cu trotilul "agatat" de gat si transpiram pe carari de munte decat sa transpir contra cronometru

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Este mai elegant sa ridica mainile si sa iti recunosti stupiditatea! Cat timp ai activat in SLP, ai fost in CS. Pt. grupa de munca NU ai beneficiat de NIMIC in plus in ACIVITATE.

   Dupa ce iesi la pensie, constati ca daca iti adaugi grupa de munca, iti depasesti ultima solda in activitate! Solda care insa NU includea grupa de munca! Fapt pt. care faci si scandal afirmand ca NU se poate ca pensia ta sa fie mai mare decat solda pe care o aveai in activitate!

   Este evident ca pensia devine mai mare decat solda, in principal din cauza grupei de munca si care NU ti-a fost remunerata niciodata in activitate. Ar fi fost mai scump pt. sistem sa procedeza astfel. Si ti-a lasat doar varianta economica, iti da grupa la pensie, stiind ca oricum traiesti mai putin decat ai activate. Iat TU refuzi si oferta asta, adica TU ti-ai taiat singur grupa de munca. Intrucat ai constatat ca ti-ai depasit solda in activitate!

   Gafa pe care ai facut-o este prea mare incat sa poata fi treuta cu vederea! Da funda si mai bine taci!

   Ștergere
 42. .. @ DC... Giolescu ..putea omule .....!!!

  RăspundețiȘtergere
 43. completare(nu "complectare" cum vesnic se exprima corneliu si frosa)
  30-40 sec. inclusiv cu timpul pana la impact.Ce naiba mai uita-te si tu pe net, ca eu am fost curios si am vazut si spetnazul si beretele turcesti maro si matkala israelian si beretele verzi u.s.a......etc....
  am vrut sa vad si eu meseria TA de cercetas.Nu se potriveste de "nici-o culoare"cu ce spui ca ai facut tu.prea mult rambo strica!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lasa netul! Mai era un rachetist profesionist pe aici care cu atat net inca nu aflase ca platforma MK-41 de la Deveselu poate slobozi la fel de bine si rachete cu raza de 19 km, dar si de 11 000 de km!

   Pe de alta parte, in abordarea legata de tine, NU este vorba de Spetnaz, ci este vorba de o gafa imensa pe care ai facut-o in defavoarea tuturor! EU iti mai spun ceva! Ca fler de cercetas! Asa cum este conceputa OUG 57/2015, am regasit pe la unii dintre voi idei nasoale pt. toti care ulterior s-au confirmat in OUG 57/2015. Semnalul pe care vreau sa ti-l dau este ca mare minune sa NU mai "plagieze" legiuitorii ceva si mai nasol, pe baza ideilor infantile ale unora ca tine.

   Ștergere
  2. Lasa-ma cu mk 41 ale tale.Eu am spus astea.....tu ai mancat bors cu mk41 alea.....si mananci in continuare.Se vede ca ai fost absent la ultimele 300....si de comenturi si ai lasat bloaga de-ampulea.eu am fost don corleone si m-am hotarat sa-mi dau identitatea reala
   1.erau prea multi deranjati,nu stiu de ce,poate din motive de b.o.b partid comunist
   2.nu mi-e rusine cu numele meu,n-am furat si mintit niciodata......daca cineva ma intreaba de un lucru/meserie sau un om si nu stiu nimic raspund simplu Nu stiu!iar acolo unde stiu afla olescule stiu bine,bine de tot.
   Cum sa face ca tu in schimb stii toate specialitatile si cunosti toti militarii indiferent de arma
   Tu incepi invariabil cu:un prieten.....si apoi urmeaza scafandru/tanchist/pifan/autopilot/etc etc etc
   Si ca sa ne amuzam.Intr-o postare ai bagat ca ness-ul 3 in unul....citez:
   Am 3 prieteni.unul e pilot pe mig,unul e pilot pe spartan si unul e pilot de elicopter.....asta in afara de zecile de prieteni de toate specialitatile si din toate ministerele.Ca si acolo zici ca ai cu duiumul......dar NICIODATA nici un nume nici un grad nici o functie macar

   Ștergere
  3. @ Doru Serban 27 decembrie 2015, 11:36. Esti ciudat! Te intereseaza detalii care NU au de-a face cu tema. Cat priveste amicitiile. EU nu sunt izolat. Iar cine NU este izolat, are intotdeauna si multi priteni. Este drept ca stiu si rezervisti izolati, care habar nu au ce se mai intampla, dar a fost alegerea lor sa se izoleze.

   Oricum, ca fapt divers: cu un pilot de elicopter sunt coleg de liceu militar - si are numele afisat pe site-ul SCMD; cu un alt pilot de elicopter - in activitate, sunt tot coleg de liceu, si nu sunt stupid sa ii dau numele; cu un pilot de MIG, sunt prieten de familie, este pensionat, un om foarte calm dupa ce s-a redresat la limita la o decolare unde pierduse motorul puterea, traim in aceeasi localitate; cu un alt pilot de AN-2, sunt tot coleg de liceu si tot prieten de familie, traim in aceeasi localitate; cu cel de pe Spartan, sunt ruda prin alianta, si-a dat demisia si acum e la TAROM. Ne-am intalnit la slijba de Craciun in localitatea mea de unde provine sotia lui. Etc!

   EU nu dau numele unor persoane al caror accept nu il am. Nici nu ii intereseaza acest forum! Tie la ce iti folosesc astfel de detalii?

   Ștergere
  4. Cel cu nikul fals Doru Serban e securist .AVETI GRIJA.

   Ștergere
  5. bai conserva proasta !! vrei si scan dupa buletin? idiotule!!

   Ștergere
 44. Dom george olescu
  Hai sa o luam si altfel ca tu chiar ma crezi tampit
  "Par ecsamplu"!
  TU azi esti col. in armata RO si ai 5000lei net.
  EU luna trecuta am iesit la pensie si tu mi-ai preluat functia cu toate drepturile si indatoririle......si eu am avut tot 5000 lei.Dar acum eu sunt pensionar si plimb plasa prin piata cu o pensie de 7000 si tu ai ramas pe functia mea cu 5000 ca activ.Ai ce zici de logica asta?Ca e a ta!
  Dupa cat te cunosc ai fi facut spume si mai sareai o data de la 5000 m fara parasuta doar asa de oftica.Gandeste-te cu maaaaare atentie ce ar fi in mintea si sufletul activilor in asemenea situatie.Dar in mintea ta daca ai fi activ.Hai zi cinstit!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Este foarte cinstit! Intrucat EU preiau functia TA, fara sa imi fie platita grupa de munca. Cum nici TU nu ai avut-o platita! Adica, pt. faptul ca ai riscat in activitate, tie iti mai adauga ceva la pensie urmare a grupei de munca. De aceea, TU ai dreptul ca tu sa ai 7 000, iar eu 5 000. Intrucat si EU, voi avea 7 000 cand ies la pensie, iar cel care imi preia functia 5 000. Si tot asa!

   Ca TU sa ai dreptate in sustinerea TA, toata legislatia romaneasca a pensiilor - CIVILE SAU MILITARE, NU CONTEAZA, trebuie modificata astfel: orice grupa de munca sa fie PLATITA IN ACTIVITATE, SI NU LA PENSIE! Atunci, TU IESI LA PENSIE CU 7 000, iar EU iti preiau functia cu solda de 7 000 si urmeaza sa ies si EU la pensie tot cu 7 000.

   Insa, sistemul NU va fi niciodata idiot sa plateasca cuiva grupa de munca in ACTIVITATE, intrucat va costa infinit mai mult decat sa achiti cuiva grupa dupa pensionare pt. 1-5 ani cat mai traieste, in loc de 25-30 de ani in activitate!

   Iar acum vii TU si pt. ca iti jena ca daca iti platesc astia grupa la pensie, ai avea o pensie mai mare decat solda in ACIVITATE, iti dai grupa de tot. Nemavand-o nici la pensie! Da funda si taci! Nu este jenant sa recunosti cand gresesti! Jenant este sa persisti!

   Ștergere
  2. @ Doru Serban 27 decembrie 2015, 11:15. Nu vreau sa mai reiau! Prin sustinerea ta, TU nu le-o tragi doar celor pensionati. Ci si ACTIVILOR! Plateste-le, tata, activilor. grupa de munca IN ACTIVITATE, si NU se mai intampla ce sustii TU! Dar daca NU esti capabil si stii ca NU este posibil, atunci spune-le ACTIVILOR in fata: "- Bai, baieti! Vedeti ca e pacaleala cu grupa de munca la pensionare, intruca v-ati depasi soldele in activitate! Faceti-va mai bine arhivari toti si lasati dracu' lucrul in grupele de munca cu risc profesional, ca tot aia!" Punct!

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Pentru Serban

   Nu doar Olescu te crede tampit si eu te cred tampit, prostan si mai ales rau intentionat .Mai flegma umana scoti niste sume uriase din burta si confunzi militarii cu magistratii .Numai magistratii( ca sunt smecheri) au pensii de la 7000 de lei in sus .Ia verifica tu sa vezii ce pensii de mizerie( 800 - 1500 lei ) au militarii de rand si nu mai scoate sumele astea din burta.Care e scopul pentru care inventezi sumele astea?Mare fecala esti si te mai dai si militar.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  8. Corleone,tu stii ca norma de hrana pentru un cadru la mijlocul carierei reprezinta o treime din venituri?Pai numai asta daca socotesti, odata ca nu intra in baza de calcul si secundo ca la pensie nu se pune problema de norma trebuie sa duca la venituri mai mari ale activului fata de pensionar si mai sunt si alte venituri de genul asta.Nu mai spun de sumele pe care le arunci din gusa,nu mai spun ca mai mereu compari mere cu pere cum iti vine tie la socoteala,nu faci decat sa semeni vrajba intre activi si rezervisti.Iar daca o fi adevarat ce comentezi tu referitor la cuantumuri de 7000 astea trebuie sa fie pensiile moastelor de i-a scos cu targa din sistem si le-au calculat pe legea 263.La peste 50 de ani vechime cumulata impartit la 20 de ani stagiu de cotizare 7000 e chiar putin.

   Ștergere
 45. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 46. @gelutu olescu
  Da-mi te rog si mie 2-3 nume de piloti militari in rezerva.Am cunoscut multi din ei prin natura meseriei si as fi fericit sa-i reintalnesc si sa discutam si despre blogul tau.Doar ne sunt cunostinte comune nu-i asa?
  Ma ajuti?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Olescule nu-i da nume de prieteni .Vrea sa-ti afle contactele ca sa le bage sub urmarire .Nu banuiesti ce perversi sunt astia..

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 47. Pentru R-26500,este media ultimelor 6 luni,gradul este maior,functia colonel,16ani10luni7zile cadru militar,5 ani ATM.Se poate să reveniți?Mersi

  RăspundețiȘtergere
 48. Daca citeste un "om de bine" ceea ce scrieti , nu trebuie sa ne mai mire reactia opiniei publice .

  In primul rand , vad ca a devenit o obsesie in a prezenta venituri de peste 4.000 lei si pensii de acelasi nivel ; in realitate pensiile medii sunt la nivelul a 2.200 lei .
  In al doilea rand , cea mai mare prostie este ca muscati momeala asta de 105% , lansata de imbecilii de la SNPPC , fara sa intelegeti ce inseamna baza de calcul .ideea este ca baza de calcul nu are cum sa fie mai mare decat salariul activului .
  in al treilea rand , prevederile legii 164 / 2001 sunt deasemenea intelese gresit : 2% - se acorda pentru ceea ce depasea 25 de ani vechime in specialitate . adica , in exemplul dat de R 26500 , zero - la 25 ani vechime efectiva , nu primeai spor de 50% , pentru alte conditii ( asa spune textul legii 90/2007 ).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi,tupak
   Astia ne cred pe toti prostovani nestiind de fapt starea lor

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Corect .Media e 2200 lei Iar media e facuta( si trasa in sus) si cu pensiile miilor de generali politruci ( in toate ministerele plus serviciile). Marea majoritate a militarilor operativi au pensii de mizerie de sub 1500 de lei si fac foamea.

   Ștergere
 49. @max one
  1.nu tigri 3 a scris ci eu
  2.daca nu intelegi ca am scris "de exemplu"...nici macar atat n-ai retinut inseamna ca respiri degeaba....mai citeste si lasa-l pe t3 in pace ca n-are omul nici o vina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. De unde dracul scoti exemplele astea aberante de 7000 lei ? Si da am scris la inceput ( gresit) tigri3 deoarece dobitocul ala securist avea obiceiul sa inventeze pensii uriase ca sa atraga mania civililor creduli. Dar mama prostilor e mereu gravida si vad ca va inmultiti.

   Ștergere
 50. @ tigri 2
  primele orare de zbor sunt calculate la functia de baza. Nu cred ca prin ordinul comun o sa-și permita sa le lase pentru cei care aleg 263 si pentru cei care merg pe 223 sa nu le introduca in solda bruta lunara.
  Ei se refera la alte prime necalculate le functia de baza cum ar fi primele de pasti, de craciun etc.

  RăspundețiȘtergere
 51. @gelutu olescu
  Hai "s-o lasam cum a cazut" sau "hai sa fie bine ca sa nu fie rau" OK ?
  Si daca ai vedea olescule cat te-am laudat cat ai lipsit ??....da tu nu citesti
  Am zis doar ca spre deosebire de huhurez noi si altii dar NU huhurez avem un singur "PARTID" ROMANIA si un singur crez "ARMATA"......eu cred ca am zis bine.Asta e convingerea mea.
  ref la procente:
  Huhurez a venit cu ideea scaderii procentului din baza de calcul la 60% ca nu-i "intra " toate procentele....dupa care s-a tot gandit si a vazut ca tot "nu-i intra" si a propus scaderea bazei pana la 51% pentru a-si valorifica el toate procentele desi stia ca e plafon maxim limitat si de oriunde porneste toooot acolo se opreste.......dar ce se face cu puletii cu vechime mica, care una rezolva cu bazaincepand de la 80% si vai de mama lor daca incep de la 51% cum isi doreste huhurez(ca sa valorifice tooooot) desi da cu capul in acelasi tavan.......ceilalti disponibilizatii sunt liberi sa moara de foame incepand de la 51% si nu prea avand ce sa valorifice.Ca ei n-au iesit din armata ca nea huhu din militie un pic mai tanar ca matusalem.uite asa vor unii sa "fructifice" nu valorifice(ca sa folosesc exprimarea exacta a huhurezului)
  Fructificati baieti "fructificati"

  RăspundețiȘtergere
 52. LA MULTI ANI TUTUROR UTILIZATORILOR ACESTUI BLOG !
  Iar comentatorilor de top, un ALUPIGUS FERICIT !

  RăspundețiȘtergere
 53. Tupak,vezi ca legea 164/2001 a suferit completari cu legea 90/2007 ,Pentru asta se acorda la vechimea de 20 ani,60% din solda bruta iar pentru fiecare an in plus inca 2%.Tigri3,asta nu-i prost dar face pe prostul.E un talhar.El se raporteaza strict la legea 164/2001 pentru ca are un singur scop si anume sa ne faca sa credem ca oug 57 e benefica..Pentru a te dumiri ia la puricat buletinul de calcul anexa la decizia de pensie primita anterior celei din ianuarie 2011.Uite eu iti vorbesc cu deciziile in fata:decizia din 1997,din 2005,din 2007,2010.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ba prostovane ,ti-am dat mai sus articolul din lege care precizeaza 25 nu 20. Tot de asta tii ca de 85 +20% = 105% in loc de 102%.

   Ștergere
  2. esti complet strain de legislatie.
   In prima faza procentele de + 2% se adaugau pentru vechime cumulata peste 30 ani pe urma a fost scazuta vechimea la 25. Esti aerian rau de tot.
   Mai documenteazate ca sa stii ce ceri in strada.

   Uite aici legea 90/2007
   ART. 24
   (1) Cadrele militare care au o vechime în serviciu mai mare de 25 de ani beneficiază, pentru
   fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea/actualizarea
   pensiei.
   (2) Prevederile alin. (1) se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanŃe de
   urgenŃă, pentru pensiile militare aflate în plată la această dată, la prima actualizare, conform art.48 alin. (1) lit. a).

   Ca sa stii ce sa vorbesti !

   Ștergere
  3. Tigrule de-a treia... "roata de la bicicleta", nu toti militarii trebuie sa cunoasca musai legislatie, dar este foarte jenant cand vreunul nu cunoaste limba romana.

   Ștergere
  4. Poate vrei ”anonim ” sa ti-o mai trag odata. Asa de-a ........

   Ștergere
  5. @ tigri 3 27 decembrie 2015, 13:20. Si un infanterist rade de ce spui acolo! 102% iesie. Ia, repeta dupa mine:

   1]. Avem o suma fixa: 1000 lei = 100%.
   2]. Scade din ea 15% sa ajungi la 85%. Iti raman 850 lei.
   3]. Acum adauga la 850 lei ordinul militar 20%.

   Si acum deseneaza: 850 lei + 20% =? 1020, OK!

   Proba: daca 1000 lei = 100%, cat inseamna 1020 lei in procente? Rezultat: (1020 le x100 %):1000= ... 102%.

   Da-o in puii nostri de aritmetica! Te-ai prins unde ai gresit? Tu ti-ai depasit pensia, ai scazut-o la 85%, dar in loc sa iti adaugi la 85%, 20% din pensia ta de 85%, ti-ai bagat 20% din 100%. Cauta un copil de maxim clasa a 4-a, si iti va arata cu mere: daca din 100 mere scazi 15%, iar la rezultat adaugi 15% nu iti mai da tot 100 de mere, ci 97,75 mere.

   Ștergere
 54. DC..te-ai bagat intre ...niste naroji ....!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gramatica,corigent:un nerod,doi nerozi,doua neroade=cezar idiot.

   Ștergere
 55. Bai vere ..au astia niste ...rationamente de te sperie !
  Bine ca nu a fost cazul sa ia decizii ..sa duca oamenii la moarte ...
  Auzi la Giolescu ...nu ti-au platit grupele in activitate si pleasca ti le platesc la pensie ! Concluzia ..poti avea linistit pensia mai babana decat ..SALARIUL
  De asta am zis eu ca DOAR CONTRIBUTIVITATEA FACE LUMINA si pune pe fiecare in bancuta lui..
  Ai fost platit ai contribuit conform Salariului ..si primesti pensie conform contributiei ..
  Fara ..ghidusii din astea ..vechime ..Virtuala ...grupe de munca ....etc ...
  Auzi idiotenie are vecgime reala contributiva ..20 de ani ..dar sa te tii bine ..virtuala ..fix 40...???!!
  Lula..tot la contributivitate se va ajunge mai devreme sau mai tarziu ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Contributivitatea? Pai tocmai despre asta e materialul! Ia citeste-i bine! Intru in armata. De la 08.00 la 16.00 lucrez in armata romana. De la 16.00 la 20.00 lucrez cu 1/2 norma in armata bulgara. Intre timp firma de vanzari armament imi merge fix! Ba imi fac renume si candidez si la presedintie sau ca parlamentar!

   Bai, puiule! TU t5rebuie sa fii idiot sa vorbesti de contributivitate la un militar cu rahaturile alea de restrictii pe care le vezi in material! Contributivitatea este exact pt. aia care au dreptul sa faca de toate, sa contribuie din orice pozitie. NU pt. militari!

   Cand se vor abroga toate porcariile alea, ai dreptul sa vorbesti de contriv=butivitate la militari! Pana atunci, ia aplica toate porcariile ale de restrictii de drepturi fundamentale celui mai drag al familiei tale CIVIL. Si apoi pune-l sa si contribuie!

   Ștergere
  2. Nu mai vorbi prosti..Giolescule ...unde al doilea serviciu..dupa ce TRAGI la primul 10-12 ore ...mai termina ...

   Ștergere
 56. hai adapati-va din putul gandirii....
  duminică, 27 decembrie 2015, 11:16:00 EET
  tigri2 spunea...

  Nu este prima data cand "avyanic" isi arata caracterul duplicitar intre" om de buna credinta,educat si corect" si cel de " zeflemist,mistocar,Giga Contra",chiar si alegerea de nume "t3" este facuta ca un fel de paravamn la prostiile pe care le debiteaza,astfel ca lumea sa il confunde cu "t2",caesti indivizi fac parte din categoria celor numiti de rusi:"licinii celovek". Emite niste teorii si interpretari ale Legii 223 / 2015,false, prin omisiune ,exact cum fac televiziunile curve. mi-e sila ,colega ,nu stiu ce te mana in lupta sa ma ataci, subtil-crezi tu,dar prea vizibil pentru mine. Sa fii sanatos,RUSINICAAAA!,pana la urma, vorba Mosului(cu referire la tine).

  RăspundețiȘtergere
 57. Asta vrea pensie de ..15 mii..intrebati-l voi pentru ce ...????

  RăspundețiȘtergere
 58. Auzi ba nea max one.!!Jignesti si mananci cu "gura plina"
  Ai injurat ca un birjar,gandesti ca un mormoloc si te exprimi ca o cizma.Dar te iert si te-n'teleg
  Daca nimeni nu iti raspunde scrii si tu de'am.....si cand ti se "scoala" orgoliul ca nimeni nu zice nimic despre "intelepciunea"ta te apuci s-o lalai aiurea in tramvai.Uite mie mi-e mila de tine si te-am bagat in seama.Dar gata!. mai milogeste-te si de altii ca sa-ti demonstrezi ca existi,desi esti degeaba deschizatorule de conserve.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti se pare ca am nevoie de limbi in popou de la un profesionist al limbilor ca tine? Te inseli.Poti sa prostesti pe cine vrei tu dar pe mine nu reusesti.

   Ștergere
 59. Asta-i, au facut politrucii din pensia mea ceva asemenea pielii p_lii. Modificarea pozitiei pielii se face la schimbarile de guverne si amplitudinile sunt mult mai mari in jos. Saptamana trecuta a dus-o 3 mm (lei) in sus. Va urma mult in jos pentru anul ce urmeaza. Bineinteles, miscare insotita de o noua decizie, dar si de raspunsurile la contestatii. Multe intr-una. De ma apuca scarba. Oare la ce alti mohicani pensionari li se mai face astfel de "belisuri" la cuantumuri? Pe cand si la magistrati, ca ei au pensii cu mult mai mari si ar trebui sa paraseasca si mai grabnic sistemul pe cale naturala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și cu mîinile curate ..........

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 60. Si pe mine ma enerveaza MAGARIA NESIMTITA cu 80% vs 65% ca DA! este o mare magarie!!si ca sa vedeti de ce:
  Am citit si am aflat ca in toate motivatiile e o abureala de genul
  1.magistrati/ mare stres si consum psihic=80%
  2.parlamentari....idem
  3.functionarii din parlament...idem
  4.alesii locali...idem
  5.pilotii civili si stevardesele...idem
  6.pana si grefierii cu tastatura...idem
  7.acum apar si profesorii cu aceeasi motivatie de genul epuizare psihica si stres.Astia nu au un pic de imaginatie.baga totul cu copy/paste si fraierii inghit gogoasa cu 80% si restul nelimitat
  DC
  de aici se poate trage concluzia logico idioata ca militarii si armata si la unii multi si cu LM cu ai lor 65% sunt asaaă un fel de pension de domnisoare sau o sesiune de comunicari.....
  ...Tu-i'ngura!! sa-i "tut"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da' de contabilitele de la Curtea de Conturi ce zici? 4 ani vechime le trebuie acolo sa aiba pensie de serviciu. 4, ai auzit? Mai inainte pot sa lucreze la Bancorex sa o bage in faliment, iar dupa la firmele lui Becali! 4 ani!

   Ștergere
  2. Pai am zis ca poate am uitat de unii adauga si tu pct 8.....asta cu 4 ani e ridicola, jenanta prosteasca talharie.....nici n-am cuvinte....vomit!!

   Ștergere
 61. Cand am zis ca fraierii inghit gogoasa....ma refeream la noi....ceilalti pct 1-7 suntsmecherii...si or ma fi si altii.Gata ca e nashpa.tastatura pe tel. e mica eu am degetele cam mari....ma pis pe el de tel. Ma duc la calc.....ca mai mult sterg deacat scriu pe cacatu asta de smart. Si tot scriu aiurea.asta e!!

  RăspundețiȘtergere
 62. @14:45
  Acu sa nu spui ca iti faci si l.ba virtual.Ai niste descrieri obsesiveeeee......brrrrrr

  RăspundețiȘtergere
 63. @14:45
  La un moment dat spui:pe cand si la magistrati belishurile astea.Nici nu trebuie "desteptule" sa scada la ei ca nu rezolvi nimic!!trebe sa creasca la noi ....in rest fati-o linistit in continuare cu 3 mm in sus si in jos.....hi,hi...3mm?
  Incrancenatilor!!
  Maine "i-o faceti" lu dogaru si apoi va trimite la casierie sa platiti cotizatia ca "l-ati rezolvat".Adica tot voi.Tura viitoare poate va si f..e:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-mi spune mie "desteptule", acest apelativ intre ghilimele ti se potriveste uns. Atat pentru capacitatea ta de intelegere (spuneam ca miscarea este realizata de politruci), cat si pentru ortografieri si folosirea de expresii tipice incultilor si agramatilor: "fati-o", "lu"... Ascunde-te, rad vizitatorii si de alti rachetisti, foarte capabili, pe care i-am cunoscut in institutia de pe Mihai Viteazu. Pacat ca paduchii ies intotdeauna in fata. Si nu te mai victimiza cu radiatiile de la radare, ci compatimesti-i pe cei care lucreaza direct pe radare, pe mai putini bani, mult mai pregatiti - si aduc marturie in acest sens spusele gl Teodorescu -, si cu mai mult bun simt.

   Ștergere
 64. Din experienta
  Aveti program de bosorogi
  Va activati dimineata un pic....o lalaiti pe la pranz un pic acum "dati cu soiu" si diseara e nebunie ca vb tzuica din voi
  Da e bine si asa rau:):)

  RăspundețiȘtergere
 65. Pana acuma,m-am cam abtinut sa va spun adevarul cu privire la atitudinea unora ,de pe aceste bloguri, cu privire la modul de abordare a calculelor.Fiecare incearca sa-si impuna teoria care-l avantajeaza. Sunt mai multe categorii de pensionari militari astfel(daca gresesc,sau nu reusesc sa fac o clasificare corecta ,imi cer scuze)...
  1.Militari iesiti la pensie datorita restructurarii Armatei ,conform OG7 / 1997 ,care au iesit inainte de a ajunge la varsta standard si care au acumulat vechimi in jurul a 20 de ani,pentru acestia s-a elaborat L263 care a avut ca perioada de contributie de 20 de ani si de care au profitat si cei(2.) cu cate 30 de ani vechime,tocmai acestora nu le convine alt sistem de calcul,deoarece, oricum au pensiile "umflate" cu cei 10 ani in plus fata de limita de calcul si din invidie,nu ar vrea sa fie "egalati" de cei cu 20 de ani de militarie.
  3. Cei iesiti cu L164 si cu mu,lte "beneficii" care ...nu ma intereseaza.
  Legea 223 /2015 s-a vrut ca o masura reparatorie pentru cei 77000 de militari iesiti din Armata dartorita restructurarii,dar boshorogii nehaliti nu au putut suporta ca cei amarati sa-i egaleze si au venit cu aceste completari / modificari ale L223 /2015 ,aprobate si promulgate. pe ei ii doare in basca,oricum raman cu pensii de cinci cifre.
  Acuma, la comentariile de pe aici sunt indivizi din cele trei tabere ,plus cativa gura-casca,idioti care habar nu au ce se intampla si vorbesc sa se afle in treaba ,chiar daca isi dau cu stangu'-n dreptu'si se faulteaza singuri,oricum ei nu-si dau seama.Pe Dogaru ,personal nu-l intereseaza L223 / 2015 in forma originala,poate sa-l deranjeze plafonarea si scaderea la 65% ,in rest o face pentru a-si aduna adepti.daca gresesc ,vreau argumente convingatoare si documentate.

  RăspundețiȘtergere
 66. ”R-2650027 decembrie 2015, 15:59
  @ tigri 3 27 decembrie 2015, 13:20. Si un infanterist rade de ce spui acolo! 102% iesie. Ia, repeta dupa mine:

  1]. Avem o suma fixa: 1000 lei = 100%.
  2]. Scade din ea 15% sa ajungi la 85%. Iti raman 850 lei.
  3]. Acum adauga la 850 lei ordinul militar 20%.

  Si acum deseneaza: 850 lei + 20% =? 1020, OK!

  Proba: daca 1000 lei = 100%, cat inseamna 1020 lei in procente? Rezultat: (1020 le x100 %):1000= ... 102%.

  Da-o in puii nostri de aritmetica! Te-ai prins unde ai gresit? Tu ti-ai depasit pensia, ai scazut-o la 85%, dar in loc sa iti adaugi la 85%, 20% din pensia ta de 85%, ti-ai bagat 20% din 100%. Cauta un copil de maxim clasa a 4-a, si iti va arata cu mere: daca din 100 mere scazi 15%, iar la rezultat adaugi 15% nu iti mai da tot 100 de mere, ci 97,75 mere.”

  R 26500 cocos cum de dai tu.
  Parerea mea este ca te-au aruncat aia de la 5000 de metri cu capu-n jos si in loc sa cazi in Dunare ai cazut pe faleza si tot ce ai invatat pina in a saptea s-a sters.
  Păi ,măi colenele ,cdt de batalioane speciale care execută si nu gîndesc, uite tu ici- șa cum se calculeaza OMM la pensiuta;
  85% + (20% din 85%) = 85 + 17 = 102% -OMM = 17 lei
  850 + (850x20%) = 850 + 170 = 1020 -OMM =170 lei
  100 + (100x20%) = 100 + 20 = 120 -OMM = 20 lei
  1000 + (1000x20%) = 1000+ 200 = 1200 -OMM =200 lei

  Memoreaza nu cumva in piata sa vina vreunul de la minister sa te chestioneze si sa gresesti expunerea de motive.
  Răul mare-i ca mai ai frati destui in aceasi situatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa a inteles R 26500 raspunsul meu dat unui tolomac care spunea ca pe L 164 2% se adauga la vechimea peste 20 de ani desi l-am atentionat mai sus ca doar de la 25% (din 2007).
   Tot tolomacul asta ”anonim ” mai spunea ca 85% +20% = 105 % la care l-am corectat la 102%.
   Vine el RAMBO in capul meu după ce de fapt nu a inteles nimic.

   ”anonim27 decembrie 2015, 12:52
   Tupak,vezi ca legea 164/2001 a suferit completari cu legea 90/2007 ,Pentru asta se acorda la vechimea de 20 ani,60% din solda bruta iar pentru fiecare an in plus inca 2%.Tigri3,asta nu-i prost dar face pe prostul.E un talhar.El se raporteaza strict la legea 164/2001 pentru ca are un singur scop si anume sa ne faca sa credem ca oug 57 e benefica..Pentru a te dumiri ia la puricat buletinul de calcul anexa la decizia de pensie primita anterior celei din ianuarie 2011.Uite eu iti vorbesc cu deciziile in fata:decizia din 1997,din 2005,din 2007,2010.

   Răspundeți
   Răspunsuri

   tigri 327 decembrie 2015, 13:20
   ba prostovane ,ti-am dat mai sus articolul din lege care precizeaza 25 nu 20. Tot de asta tii ca de 85 +20% = 105% in loc de 102%.

   Ștergere

   tigri 327 decembrie 2015, 13:23
   esti complet strain de legislatie.
   In prima faza procentele de + 2% se adaugau pentru vechime cumulata peste 30 ani pe urma a fost scazuta vechimea la 25. Esti aerian rau de tot.
   Mai documenteazate ca sa stii ce ceri in strada.

   Uite aici legea 90/2007
   ART. 24
   (1) Cadrele militare care au o vechime în serviciu mai mare de 25 de ani beneficiază, pentru
   fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea/actualizarea
   pensiei.
   (2) Prevederile alin. (1) se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanŃe de
   urgenŃă, pentru pensiile militare aflate în plată la această dată, la prima actualizare, conform art.48 alin. (1) lit. a).

   Ca sa stii ce sa vorbesti !”

   Ștergere
  2. Aha! M-a lasat vederea! Asadar, tu ziceai 102%, nu interlocutorul tau! Mi-am insusit critica!

   PS: Acum schimba si tu ochelarii! 'tu-l pe mama lui daca legea aia 90/2007 din care citezi pt. a 7-a oara, zice undeva ce spui tu. Uite, asta e L. 90/2007 [http://www.legex.ro/Legea-90-2007-78239.aspx]. Tu citezi de fapt din OUG 77/2007 [http://lege5.ro/Gratuit/geydqobwgm/ordonanta-de-urgenta-nr-77-2007-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-164-2001-privind-pensiile-militare-de-stat-precum-si-pentru-modificarea-legii-nr-80-1995-privind-statutul-cadrelor-militare]. Devenita L. 14/2008 [http://www.juris.ro/legislatie-detaliu/Lege-nr-142008-din-14022008-pentru-modificarea-si-completarea-Legii-nr-1642001-privind-pensiile-militare-de-stat-precum-si-pentru-modificarea-Legii-nr-801995-privind-statutul-cadrelor-militare/].

   Ștergere
  3. R 26500
   O gasesti in L 164 (PFD)

   Ștergere
 67. Pe dogaru il deranjeaza plafonarea nu scaderea bazei.ca asta e tuthankamon in persoana in armata.....mai avea un pic si iesea cu picioarele inainte din arhivele p..ei
  Pe mine si pe disponibilizati ne arde scaderea bazei ca asa a fost viata.Noi nu am fost nici dogaru nici militianu huhurez.pur si simplu unitatile s-au desfiintat....v-am mai spus : nu ma pricep nici la pifa nici la art nici la tc(ca exemplu)...si unde?....casa de unde? servici pt nevasta unde? copii mutati cu scoala....mai baieti spuneti voi ca nu-i asa.si dupa ce mi-am futat viata la raa sa ma duc la varsta mea sa fac CE?....e ca si cum l-ati pune pe tigri 2 in fata pupitrului de lansarea rachetelor cu o echipa din 6 oameni pe care sa-i conduca "la secunda" sau ma puneti pe mine la mansa unui elicopter.....acelasi dreak....doi neispraviti sinucigasi...nu vreau sa jignesc pe t2....dar tot sinucigas as fi fost si la levierele unui tanc sa zicem.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iar minti ?.Acum te dai disponibilizat ca sa empatizezi cu vulgul naiv ? Tu-va muma-n cur de jeguri platite nu va e rusine?

   Ștergere
 68. Of,of
  Pai nu ti-am/v-am scris mai sus T2 ca huhurezul se gandea la coborarea bazei de calcul pana la 51% ca nu putea el sa "fructificeeeee"
  Ceilalti?...da-i in p..a!!

  RăspundețiȘtergere
 69. Of,of
  Pai nu ti-am/v-am scris mai sus T2 ca huhurezul se gandea la coborarea bazei de calcul pana la 51% ca nu putea el sa "fructificeeeee"
  Ceilalti?...da-i in p..a!!

  RăspundețiȘtergere
 70. Pt tigri2
  Ai perfecta dreptate cu legea 223/2015: "s-a vrut o masura reparatorie"
  Restul este discutabil. Cand Romania a dorit sa fie membra NATO, s-a angajat sa implementeze un set de legi, printre care si o lege a pensiilor militare . Asa a aparut legea 164/2001.
  In 2010 a "aparut" rusinea nationala numita UNPR, un pseudo partid fara electorat. Atunci a aparut legea 119/2010 cu scop clar de a crea electorat pt unpr. Aceasta lege a avantajat foarte mult militarii care au lucrat marea majoritate a carierei inainte de 1989. Daca vrei sa verifici, poti s-o faci si singur: imparte soldele de grad si functie minime din OuG 1/2015 la salariul mediu pe economie. Tot legea 119/2010 a permis unor pensionari militari fentarea legii 263/2010 privind valorificarea imediata a stagiilor de cotizare realizate in viata civila (un ex concludent este oprea) dupa pensionare.
  Legea 119/2010+OuG 1/2011 s-a dat pt incalcarea Constitutiei privind raportul intre varsta si stagiu complet de cotizare.
  Pensiile recalculate si/sau revizuite s-au preluat de legea 263/2010, lege care a crescut treptat stagiul complet de cotizare, drept urmare a inceput sa devina neatractiva. In scena a intrat tot solutia imorala unpr. Asa a aparut legea 223/2015. O lege foarte buna dar care nu-i mai avantaja asa de mult pe "beneficiarii" legii 119/2010. Dupa schimbarea guvernului unpr s-a trezit ca in loc de 1000000 de membrii, in realitate n-are nici macar 3000. Atunci s-a apelat la sindicatele si asociatiile din SNAp, care si-au declarat atasamentul fata de unpr cu o conditie: modificarea legii 223/2015. Modificarea a pornit din MApN pt ca acolo CPS este coordonat de un secretar de stat unpr. Parerea mea personala: unpr a destabilizat legislatia in domeniul pensiilor militare, cu scop politic, pt electorat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. alaturi de superficialii din psd care au amendat-o in parlament fara calcule in spate doar asa ca sa aibă si ei parte si bineinteles votanți. numai ca după amendare la primele calcule si-au dat seama ca ies cuantumurile mai mari ca salariile activilor care nu mai beneficiau de sporurile babane din vremurile bune. Și imediat s-au apucat de reparat. au demisionat si au lasat cartoful cald spre rezolvare unor zic ei fara partid. Asa ca de vina sunt doar ”tehnocratii”.

   Ștergere
 71. Uite R 26500 ce scrie un confrate de piață de-al tău daca nu cumva esti chiar tu în persoană.
  Asta nu ți-a sarit in ochi.

  ”anonim26 decembrie 2015, 20:54
  tigri 3 ,tu esti confuz.Legea 164/2001 a fost completata cu legea 90/2007 datorita marinimiei domnului Melescanu.Baza de calcul 60% pentru 20 ani vechime.Pentru fiecare an peste 20 ani ,2%.Pentru vechime 31 ani de centura 60%+(31-20)x2%=60%+22%=82% vechime in serviciu.82%+9% pensia suplimentara+n%pentru conditii de munca=procentul de calcul al pensiei.La procentul de calcul al pensieixsolda bruta se adauga procentele pentru ordinul militar.Tu nu stii ca vechimea de serviciu pleca de la 20 de ani si pentru fiecare an in plus se primeau 2 procente.Acum se pleaca de la 65% pentru 25 ani si-ti da numai un procent peste .Pentru asta calculele tale sunt eronate.Las-o moarta.”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Asta [http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_modificare_pensii_militare.php] e L. 90/2007. Legea asta nu are nicio legatura cu ce afirmi tu, ci este legea care precizeaza ca se aplica nictes chestii "si cadrelor militare care aveau calitatea de pensionar militar la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

   Asta [http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/LEGI/L164-2001_act.pdf] este L. 164/2001 cu toate modificarile.

   In rest faci varza si alte chestii!

   Ștergere
  2. R
   vezi legea 164 (pfd) cu modificari.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 72. Cei ce incearca sa ne "shulphaneasca" si sa modifice baza de calcul a Legii 223,ne cred prosti.prin introducerea insiruirii de venituri / sume primite care ,oricum nu erau prevazute a fi luate in calcul pe nicio lege(Ex:diurna,bani de echipament,mutare,etc)numai ca,escrocii,pe langa acestea incerca sa scoate si alte venituri ,pentru care s-a platit impozit,precum primele de 1 mai,23 august,25 oct,30 dec pentru care se platea impozit "gras" ca noi luam aceste prime ,le 'spargeam" prin birturi si apoi luna urmatoare mai scoteam din buzunar.Apoi primele orae de zbor cu toate adaugirile,primele de parasutaj sau orele suplimentare la politisti etc,pe care le scot prin punctele "e" si "P'.
  Cine sunt acestia? Nu este Ciolos si nici Johannis ci marii mahari care au deja pensii formate din cinci cifre si care nu incepo cu '1" si care se simt amenintati de o noua orientare sau impozitare in trepte. pe langa acestia sunt si invidiosii care ,de asemeni simt rasuflarea in ceafa a celor disponibilizati si ,care din orgoliu, se opun maririi pensiilor mici,sesizand ca alor ramane pe loc.
  Noi trebuie sa luptam pentru legea 223 ,cea originala ,fara modificari,nu credeti in minciunile gogonate ca nu ar putea fi calculate sau ca cei iesiti inainte de 2011 nu vor intra la calcul ,toate acestea se pot "drege" prin Normele de aplicare" Daca sunt corecti atunci de ce nu au emis Ordonanta pozitiva nu in detrimentul nostru?De ce nu maresc soldele activilor in asa fel incat sa fie mai mari decat pensiile? De ce,de ce ,de ce? Fiindca ne stiu slabi si blegi,mamaligi rascoapte si naive.de aia. Stiu ca nu avem sange in penis,ANDROPAUZA la ambele capete!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lantul slăbiciunilor, daca maresc salariile activilor prin actualizare obligatoriu cf. legii trebuie sa mareasca si pensiile .
   Asta nu le mai convine.
   Să nu le treaca prin gînd cu totul altceva in astfel de situatii nebuloase..........

   Ștergere
  2. Se pot face ,mariri ,astfel incat la final SOLDA BRUTA a unui activ sa fie mai mare decat PENSIA BRUTA asta la grade si functii echivalente. Asa puteti sa urmariti salarizarea pe septembrie a SMG si veti observa MM cu solde mai mari decat coloneii,nemaivorbind de MMTB de aviatie care au solde mai mari decat unii generali.

   Ștergere
 73. @minim one
  daca nu ai fost in stare,ti-am ales eu poza de profil.Ti se potriveste perfect.
  cu baioneta sau pumnalul esti in stare sa mori nevinovat ca habar n-ai ce sunt alea.
  priveste cu atentie poza de profil si te rog s-o folosesti!....e perfectaaaa pt tine

  RăspundețiȘtergere
 74. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 75. Dragi tovarăsi si pretini.
  Va urez să fie cum vreți voi.
  A mai fost odata si aici am ajuns.
  Mult succes la ”bilantul” de activitate din P.V. si innoirea listelor sindic.
  Pîna cînd apar precizari privind componenta ”soldei lunare brute” sa fie cum ziceti voi. De acolo incolo mai discutam.

  Tuturor multa sanatate si impliniri in noul an!
  ”LA MULȚI ANI”

  RăspundețiȘtergere
 76. Nu sunteti in Piata ..la recunoastere ..??

  RăspundețiȘtergere
 77. Doar n-oi fi fraier sa ma duc sa strig in Piata pentru niste nesimtiti care stau comozi in casa. Cand o sa considere ca trebuie sa iesim cu totii,macar cei apti si de prin apropiere ,atunci o sa ies si eu,in rest sa auzim de bine!Pe toti care-i intrebi au treaba si nu pot participa,cu toate ca si maine,vremea tine cu noi.In zona Urziceniului sunt peste 500,cu politisti cu tot si nu se inghesuie niciunul ,asa ca PAS PAROL!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @tigri 2
   Pai boss,... super boss acum doua zile erai si super boss si super hotarat sa mergi acolo cu dogaru....ti s-a 'nmuiat??
   Pe bune iti arat ce-ai scris cu degetelele tale.Sa nu ma injuri ca nu am nici o vina pt ce scrii tu...pam...pam!!
   DC
   PS asta cu gargara ca vai ce bolnav sunt am observat-o si eu la destul de multi si ca sa respectam adevarul T2.....la cei mai razboinici dintre noi cu fo 48 de ore inainte i-au apucat toate bolile pamantului.....Baaaa ziceai ca a venit DNA-ul peste ei asa repede s-au imbolnavit.Mare lucru o plimbare cu dogaru...hi,hi
   Booon pui pariu cu mine ca cei doi "mari disparuti" (corneliu si eufrosina) vor apare de marti si vor fi cei mai tari in clanta?? cu poezii idioate cu urari cu injuraturi... cu tot tacamul.Dar doar de marti daca nu cumva i-am zgandarit eu acum
   Da vezi deschizatorul de conserve merge?? Ca asta injura cel mai "profi"

   Ștergere
 78. @ cezar
  hai sa fim golani!!
  ce recunoastere baaaa !!! ce piata baaa!!....doar gelutu' cercetasul aruncat de la 5000 m "stieee".....noi mai varza asa nu ca gelutu dat dezertor pe blog fo 5 zile.Ca el a zis....articol fara tema bateti-va capu' ca o sa vin si eu dupa mahmureala....gelutule eu ma bucur ca ai venit!!(daca la doua prostii spui si un lucru bun si argumentat tot e bine)
  DC
  te rog nu mai folosi expresia aia de kkat....(a "slobozit" rachetele)...baaaa baiatule si tata frosa cunoaste termenul lansare.Eu cred ca te-au slobozit pe tine de la 5000 de metri si nu ai nimerit Dunarea.Ai cazut in parcul din galati!!
  apropo! putem sa mai si radem? ca daca nu??...vine "deschizatorul de conserve" zis mini-mani-maxi mo-oane!! ala cu pumnalul rosu din filmele horror:):):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. ceistul tigri 3 o urare sincera : Suge-o in cur bai laba trista spaima latrinelor militare .Daca era dupa mine probabil ca te-asi fi injurat cam asa ''Usca-mi-as chlotii pe crucea matii''.Dar politetea militara nu imi permite sa fac asta .Asa ca iti urez doar banalul ''sarbatori fericite'' la fabrica de chibrituri.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 79. @ All. Sunt niste contradictii aiurea pe aici legate de L. 164/2001. De curiozitate, am recitit L. 164/2001. O aveti aici [http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/LEGI/L164-2001_act.pdf], cu toate actualizarile.

  M-am pensionat ca la carte! Exact cat sa ating baza de 100%, nefiind nevoit ca sa raman pana la 55 ani pt. a atinge acea baza. Baza de 100% la care se adauga si OMM.

  Acum daca eram in activitate si ma prindea L. 223/2015 MODIFICATA, as fi iesit si cu o pensie inferioara celei pe L. 164, din cauza limitarii la 85%. Si la o varsta mai inaintata. Diferenta in cazul meu este de plus 15% pe L. 164/2001 fata de L. 223/2015 MODIFICATA, si aceasta rezulta exact din diferenta intre plafonare 100% pe L. 164 si de numai 85% pe L. 223.

  In ceea ce priveste varsta de pensionare. Ca sa ajung la pensia pe L. 223/2015 MODIFICATA, oricum mai mica cu 15% decat pe L. 164/2001, ar fi trebuit sa mai stau in activitate inca minim 6 ani. Prin urmare, eu sunt impacat ca am facut ce trebuie si cand trebuie.

  In sfarsit, L. 223/2015 FARA MODIFICARI - DACA ni s-ar fi aplicat - avea un singur avantaj notabil: calculul la VENITURI, si NU la solde. Baza de 80% la care adaugi doar 1% pt. ce depaseste 25 ani vechime cumulata, este mai proasta cu putin decat cea de pe L. 164/2001, care desi pornea de la 60-64% pt. 25 ani, cei 2% adaugati la fiecare an ce depaseste 25 ani, permite sa ajungi la 100% mai rapid ca timp fizic decat 1% aduagati la baza de 80% pe L. 223.

  Un neajuns fundamental al L. 223/2015 indiferent ca este modificata sau nu, este mentinerea LIMITEI DE VARSTA! Care NU exista pe L. 164. In acest mod, pe L. 223/2015, de la un punct, NU se mai poate lua in calcul faptul ca militarii lucreaza in grupe de munca. Exemplu simplu: pilot (grupa AC). NU se poate pensiona sub varsta de 47 ani. In acelasi timp, el trebuie sa zboare continuu timp de 29 ani (incluzand scoala, si acolo piloteaza, nu canta la vioara) ca sa ajunga la 47 ani varsta . 29 ani in grupa AC inseamna 58 ani de vechime cumulata. Dupa 22.5 ani de pilotaj (= 45 ani vechime cumulata), la 41 ani varsta fizica, pilotul pensionat pe L. 223/2015 NEMODIFICATA, are deja vechimea necesara sa obtina o pensie de 100%. Dar NU se poate pensiona ca nu are 47 ani! Asa ca mai zboara inca 6 ani, tot in grupa AC - care inseamna de fapt 12 ani cumulati. 12 ANI ZBOARA MOCA, ACESTI ANI NU MAI SUNT LUATI IN CALCUL IN NICIUN FEL LA CALCULUL PENSIEI, PILOTUL ATINGANDU-SI LIMITA DE 100% INCA DE LA VARSTA DE 41 ANI! DAR NICI NU ESTE LASAT SA SE PENSIONEZE LA 41 ANI! EXPUNANDU-SI VIATA INCA 6 ANI (12 vechime cumulata) IN GRUPA CEA MAI INALTA DE MUNCA - MOCA! NICI MACAR CA ANI IN CN NU MAI CONTEAZA CEI 6 ANI!

  In ceea ce priveste L. 223/2015 MODIFICATA, PROSTIA ESTE SI MAI MARE. Luati in calcul tot pilotul din exemplu. Atinge baza de 85% la varsta de 34 ani, dupa cca. 16 ani de pilotaj in grupa AC. Mai departe el lucreaza moca pana la 47 ani din moment ce NU poate depasi baza de 85% in niciun fel, oricati ani fizici sau cu tot cu grupa ar mai lucra dupa 34 ani. Ceea ce am prezentat in clar mai sus, este general valabil, indiferent de grupa.

  In sfarsit, un defectul principal atat al L. 164, cat si al L. 223/2015 este limitarea la 100%. Daca pe L. 164 din cauza acelei limitari plecai la ce varsta doreai dupa ce aveai vechimea pt. 100%, in cazul L. 223/2015 ramai ca fraieru' sa mai implinesti si varsta, desi ai vechime pt. 2 pensii, nu pt. una.

  Daca OUG 57/2015 ramane, atunci trebuie scoasa neaparat limita de varsta. NU ESTE POSIBIL PE PLANETA ASTA SA AI O VECHIME CARE SA NU CONTEZE LA PENSIE! SA NU CONTEZE LA NIMIC!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Tinand cont ca speranta de viata la militari e mica conteaza sa ti un militar in sistem cat mai mult timp (daca se poate pana crapa) .Asa ca stat nu vei platii pensii decat putin timp sau chiar deloc .Asta e scopul.

   Ștergere
 80. CPS din MApN (http://cps.mapn.ro) face unele precizari privind:
  - contributia pt pensia suplimentara
  - grupele de munca
  - ex. de sporuri si indemnizatii
  Etc.

  RăspundețiȘtergere
 81. Deci si pt cei care mai aveau dubii:
  65% pt 25 ani + 1% pt fiecare an in plus peste 25 ani + sporul prevazut de art 108 (contributia pt pensia suplimentara paa la 31 decembrie 2015) <= 85 %

  RăspundețiȘtergere
 82. Va rog, cine imi poate face si mie un calcul pentru pensie de invaliditate, cu 22 ani vechime cumulata din care 14 ani vechime ca politist (doar cu 5 ani conditii speciale, restul conditii normale) si nu stiu cu sporul pentru pensia suplimentara.. Urmeaza sa ma pensionez gr.2. Ramane tot 65%? Mai am facultate civila la zi 5 ani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. fara a va da informatii gresite , trebuie sa va documentati singur , cu mare atentie , si sa cereti opinia unui om serios , nu pe net .
   dar , ca informtatie , in prezent la MAI nu prea stiu sa fie conditii normale , doar speciale .
   fara a va demoraliza , deasemenea trebuie sa stiti ca principalul obiectiv al guvernantilor , trecut in toate strategiile care se refera la pensii - este acela de a descuraja pensionare pe caz de boala .
   cretinii , neavand contact cu realitatea , iar politistii neavand sindicate , nu inteleg ca in aceste profesii oamenii se imbolnavesc prematur ( datorita conditiilor de munca ) .
   v-as sfatui sa va calculati pensia pe venituri , conform legii 263 / 2010 , si dupa actualele prevederi legale si sa alegeti .
   nimeni nu poate sa vadea un rezultat , fara venituri , functie avuta , alte elemente . vorbind de pensia suplimentara , cred ca va referiti la cei 15 ani de vechime efectiva ca ofiter sau agent . trebuie sa aveti minim 15 ani , pentru a primi " Meritul Politienesc " clasa a III - a , cel pentru care se acorda 10% - "pensia suplimentara" .

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!