duminică, 1 noiembrie 2015

Ce parere aveti despre capacitatea Romaniei de a gestiona o catastrofa cu mai mult de 200 de victime?

Materialul are legatura cu catastrofa din Club Colective Bucuresti! Ne exprimam regretul pt. tot ceea ce s-a intamplat. Legat de circumstante, trebuie sa facem de la bun inceput o remarca radicala! Nu a fost niciun atentat terorist (cel putin asa sugereaza declaratiile si cercetarile preliminare), insa judecand dupa nr. victimelor, accidentul  are efectiv amploarea unui atac terorist savarsit cotidian in Orientul Mijlociu! Or, nefiind confirmat niciun atac terorist, nu ne mai ramane decat sa afirmam ca superficialitatea sistemului romanesc de preventie a unor catastrofe casnice a atins un nivel atat de ridicat, incat ne putem astepta oricand sa explodeze tot ce pare pasnic in jurul nostru! Din cauza acestei superficialitati de preventie a sistemului.

Esenta materialului este insa cu totul alta! Legat de accidentul de la Club Colective Bucuresti, interventia oficialitatilor se doreste a fi de aplaudata! Cu toate acestea, o serie de evenimente legate de accident, au scos la iveala faptul ca interventia in sine nu a fost decat o parada bine organizata, dar care inapoia ei ascunde monstri:

- Primul ajutor vital in astfel de situatii acordat extrem de profesionist de cate medici sau asistenti, insa care erau total depasiti numeric de numarul victimelor. Problema  care a frapat de departe este ca la interventie a participat prea putin personal medico-sanitar, comparativ cu cohortele de jandarmi si politisti din jur, la o inteventie la care ultimii nu prea aveau nimic concret de facut cu exceptia asigurarii pazei bordurilor! O prima concluzie de necontestat fiind aceea ca in situatii de catastrofe, realitatea demonstreaza ca aparatul M.A.I. este cu mult supradimensionat, iar acest lucru se intampla in defavoarea sistemului medico-sanitar. Aceasta fiind o consecinta deosebit de nefasta a politicilor ultimilor 5 ani din Romania!

- Interventie de exceptie, insa absolut improvizata a sistemului medico-sanitar, pe fondul lipsei de resurse. Aflam astfel ca urmare a insuficientei personalului si resurselor,  personalul medico-sanitar de la Maternitatea Bucur din apropiere de locul tragediei a primit dispozitie sa  isi abandoneze posturile curente si sa intervina la Club Colective. Situatie in care nu ar fi de mirare sa aflam ca in urma dispozitiei in cauza, mai avem si alte victime printre pacientii de la Maternitatea Bucur, ramasi fara supravegherea personalului medico-sanitar, nevoit sa isi abandoneze posturile pt. a interveni la catastrofa din apropiere.  

Si acum, direct in plin! Cel mai halucinant aspect rezultat in urma evenimentului de la Club Colective, este de departe cu totul altul. Iar acesta este faptul Romania este incapabila sa gestioneze o catastrofa cu mai mult de 1 000 de victime!  Concluzia rezulta pe de o parte, din afirmatiile secretarului de stat Raed Arafat care a declarat in seara accidentului ca urmare a aglomerarii spitalelor bucurestene, ia in calcul varianta mutarii victimelor si la spitale din afara Bucurestiului. Suficient de clar cat sa intelegem ca sistemul medico-sanitar din Bucuresti clacheaza in caz de catastrofa cu mai mult de 200 de victime. Pastrand proprotiile, este tot suficient de clar ca in caz de catastrofa cu mai mult de 1 000 de victime, Romania nu are resursele medico-sanitare necesare sa o gestioneze. 

A mai iesit in evidenta un aspect legat de ineficienta sistemului-sanitar, sistem pus pe butuci de politicienii ultimilor ani!  In cazul accidentului de la Club Colective,  este evident ca victimele au avut si au nevoie de transfuzii de sange! Situatia dovedind nu doar ca un oras cu 2 milioane de locuitori nu are rezervele necesare de sange pt. 200 de persoane, ci si faptul ca intregul sistem medico-sanitar nu detine pe stoc  rezervele de sange necesare pt. 200 de persoane! Asa ca s-a ajuns tot la improvizatii, respectiv la mobilizarea oamenilor de bine din toata Romania pe Facebook pt. a dona sange care sa sustina viata victimelor de la Club Colective! Actiune exista, buna vointa exista, oamenii reactioneaza peste tot, incercand sa suplineasca fiecare cum poate ineficienta aparatului de partid si de stat! Ramane o intrebare! Cine raspunde totusi din aparatul politic de partid si de stat fata de lipsa rezervelor de sange, vitale pt. victimele care au trecut in nefiinta, nemaiavand timp sa astepte ca romanii inimosi sa faca cheta pt. a salva viata si celor ce nu mai sunt? 

Ultimele surse afirma ca in urma accidentului de la Club Colective sunt pana la acest moment 30 de tineri de ai nostri decedati  si cca. 150 de raniti! Ocazie cu care descoperim ca in  caz de catastrofa, Romania este complet descoperita din punct de vedere medico-sanitar. Sirene avem, interventii avem, girofare avem, jandarmi si politisti cu duiumul, declaratii politice avem, piepturi in fata la fel. In schimb cand tragem linie si adunam, observam ca pt. victime nu exista nici medici sau asistenti suficienti, nici sange pt. transfuzii, nici spitale suficiente. Concluzia fiind ca tot ce am vazut in aceste zile in Romania privind eficienta sistemului in caz de catastrofa, a fost doar de parada. 

In sfarsit! Evenimentul va ramane in urma, dar in acelasi timp raman si problemele grave de sistem! Fapt pt. care nu avem cum sa ne punem intrebarea ce s-ar fi intamplat daca in loc de 200 de victime, ar fi fost vreo cate zeci de mii in urma unor raiduri asupra Bucurestiului sau a unui cutremur in Romania precum cel din 1977? Acum romanii de bine dand clasa autoritatilor s-au mobilizat pe Facebook sa doneze sange, dar la o catastrofa adevarata cand nici Facebook nu mai exista, cum mai facem? Ce mai improvizam? Sau jertfa tinerilor nostri va ramane pur si simplu in zadar?

UPDATE 

Cutremurator! Mărturia unui medic: "Sunt un ”șpăgar”! Am salvat vieți!"

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 01/11/2015


Te trec fiorii când citești mărturia unui dintre medicii care au intervenit în aceste zile pentru a salva viețile tinerilor arși în clubul Colectiv. Este vorba despre medicul Cosmin Humulescu de la Spitalul Clinic Colțea. Un mesaj cum nu a mai transmis nimeni, un mesaj cum nu se vede în mediul politic, un mesaj profund emoționant și emoțional. Un mesaj care trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni.”Fac parte din gașca *șpăgarilor*. De regulă mă emoționez greu. Noaptea trecută a fost una fără precedent pentru mine. Am aflat destul de târziu despre eveniment - pe la ora 1. L-am sunat pe colegul meu care era de gardă la Spitalul Clinic Colțea (atenție!- spitalul clinic, NU DE URGENȚĂ). Mi-a spus că e o imagine de coșmar. M-am îmbrăcat, am luat un bax de apă și in 10 minute eram la spital. Așa a fost pentru majoritatea, oamenii nu au fost chemați ci AU VENIT!! Una din asistentele noastre a venit din Voluntari, fără remunerație, fără șpagă, plătindu-și taxiul din salariul ei de 1100 de lei, salariul cu care creste un copil de 15 ani. De ce? Din omenie, din empatie, din ce motiv vreti voi, sa ajute niște oameni carora li s-au topit bancnotele "de șpagă" in buzunar, impreuna cu buletinele.
 
7 victime au fost duse la Colțea. Cea mai putin gravă era o fată cu arsuri pe 20% din suprafața corpului. Vi se pare puțin? pentru ea au insemnat ambele brațe si fața!!! Cei mai gravi erau 2 baieți cu arsuri pe 55% din suprafată corpului. Unul dintre ei a trebuit să fie intubat, s-a pus problema unei come induse, dar, medicul anestezist s-a temut ca nu se va mai trezi asa că a fost intubat treaz, doar cu analgezie. In terapie intensivă era un miros de fum, provenit doar din aerul expirat de cei arsi. Absolut toti aveau fața arsă - si căile aeriene. S-au mobilizat toți medicii din sectia de chirurgie. Șeful secției, prof. Traean Burcoș, debrida si curăța arsurile cot la cot cu rezidenții dumnealui. A venit personal de pe toate sectiile spitalului. Au fost 40 de cadre medicale pentru 7 victime. Atenție! cadre medicale inseamnă medici, asistente, tehnicieni, infirmiere, brancardieri. Numai un imbecil iși inchipuie ca deficitul de personal este numai in rândul medicilor. Deci la intrebarea - de câte cadre medicale este nevoie pentru 180 de victime? raspuns- cam de 800-1000. Cam cați sunt disponibili la ora actuală in București? Păi cam ăștia am fost toți! Aoleo....pai și noi ce ne facem in cazul unei calamități cu 2000 de victime???? Răspuns- Ne ia dracu pe toți!!!!

Bolnavii de la Colțea au fost, chipurile, bolnavi triați, cu leziuni mai putin grave. M-am gandit cu groază la ce a fost la Floreasca sau la Arși, etc. Femei si barbati cu fețele arse, fără păr pe cap, cu ochii tumefiati si cu lacrimi de sânge.

Si ce face românul? Nimic!!!!! In seara asta cârciumile sunt din nou pline in București. Așa ca acest mesaj este pentru TINE, IMBECILULE, care te afli intr-o stare de sanatate aparentă si din acest motiv stai relaxat si nu esti preocupat. Pentru TINE, CRETINULE, care la 40 de ani si la primele semne de boală vii la doctor si spui ca vrei "să te facă bine, că ție ți-a luat 1 milion pe lună la sănătate" - IESI LA PROTEST, IMPLICĂ-TE, fă ceva cu substanță, lasă dracu episodul din Las Fierbinți. Daca nu pentru tine, fă-o pentru MĂ-TA, aia pe care o aduci la internare vinerea pentru că ți se pare ție că ultima ei bășină a mirosit putin diferit, doar pentru ca vrei tu sa te duci la Predeal să mănânci pleșcoi in weekend. Fă-o pentru fratii tai, pentru copiii tăi care ies la distracție în niste locuri care in mod legal nu ar obtine autorizație de funcționare nici ca siloz.
 
Veșnică recunostință "șpăgarilor" din spitalele bucureștene! Ati dat dovada si de această dată de un maxim profesionalism!

EDIT: Scopul acestei postari nu este acela de a atrage recunoștință! Sper ca mesajul se va intelege corect. Ar fi bine sa nu mai bezmeticim precum muștele fara cap.”, scrie medicul Cosmin Humulescu.


Citește și: Unica MĂRTURIE COMPLETĂ din România: Cum m-a ocolit MOARTEA pe 30 octombrie!

Citește și: TERIFIANT Ce spune un chirurg plastician după 32 de ore de gardă: Avem nevoie să știm adevărul!

Citește și: ȘOCANT Mărturia unei asistente care a ajuns să salveze vieți în clubul GROAZEI: AM VĂZUT IADUL!


Vezi și: Să-ţi fie ruşine, Gabriel Oprea! Nu cu zeci de morţi ştergi urma unei alte morţi!
 
Iniante de orice comentarii, rugam persoanele care nu realizeaza amploarea tragediei si ineficienta sistemului romanesc de interventie in situatii de catastrofa, sa citeasca  cu deosebita atentie "Mărturia unei asistente care a ajuns să salveze vieți în clubul GROAZEI: AM VĂZUT IADUL!"


 

28 de comentarii:

 1. Bugetul sanatatii e de 6 miliarde de euro ceea ce e imens. Triplu ca al ministerului apararii care are si spitale militare care functioneaza destul de bine .Problema e ca bugetul ministerului sanatatii e capusat cumplit si e praduit aproape in totalitate de mafia medicamentelor, mafia functionarilor CNAS , si foarte putini bani ajung cu adevarat in spitale. De aici si incapacitatea coloniei Romanistan de a face fata unui eveniment grav.Totul e sufocat de mafia politica si coruptie generalizata..PS. Cum va explucati ca clubul acela ''Colectiv ""avea autorizatie de functionare de la primaria lui Piedone desi nu avea nici un aviz din cele 32 necesare cum prevede legea.Numai zic de avizul de la pompieri absolut necesar conform legii. Nu a vazut nimeni de atatia ani ? Si asa e peste tot o putreziciune a coruptiei totala..Coruptia a sufocat colonia de tot..Fereasca Dumnezeu de un cutremur sau alt eveniment ca praful se alege de noi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabi, spune-ne si noua care e legea care prevede cele 32 de avize de care trebuia sa tina cont Piedone si care e cea care prevede avizul de la pompieri.Esti pe dinafara total, vorbesti aiurea.Nu mai acuza daca nu stii. Lasa pe cei care stiu sa stabileasca vinovatii.

   Ștergere
  2. Gasesti legislatia pe net Altfel nu discut cu anonimi habarnisti .Repet pentru a fi in legalitate(alimentatie publica )sunt necesare in toital 32 de avize Am prieteni cu firma si stiu ce vorbesc

   Ștergere
 2. Aparatul MAI nu e supradimensionat decat in cazul jandarmerie zeci de mii de bastonari i care sunt absolut inutili daca eram stat de drept iar politicienilor nu le era frica de oameni .Cat priveste politistiii suntem sub media europeana cu cei 40 000 de politisti din care doar o treime operativi .Operativi care sunt haituiti si baga ore suplimentare neplatite la greu ca sa acopere si politistii birocratii care stau degeaba in birouri .Exact ca si la MAN care si el o gramada de birocrati(e) cu grade mari absolut inutili.Multe lucruri anapoda dupa 25 de ani de stapanire straina a coloniei noastre chinuite.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sustin ca este mult supradimensionat. Depinde in ce zona traiesti ca sa percepi lucrurile corect! Eu traiesc intr-un zona unde de exemplu, pt. supravegherea circulatiei nu este nevoie a fi incadrate mai mult de 2 echipaje cu 2 persoane fiecare si asta numai daca ar lucra zi si noapte, in ture, altfel este suficient si un singur echipaj. Insa la fiecare colt de straduta sau alee sau ulitele care fac legatura cu satele din jur, gasesti cate un echipaj care face parte din peisaj, incat daca ar fi sa adunam membrii echipajelor, acestia par sa fie mai multi decat strazile pe care le supravegheaza. La fel si la ordine publica.

   Si mai este un aspect! Legat de zona rurala de aceasta data. Nu pot sa pricep nicidecum de ce este nevoie de un ofiter cu grad superior cu 5-6 oameni in subordine, la un punct rural de politie. Sunte comune in care intalnesti asa ceva, desi nu sunt pe granita sa prezinte vreo atentionare infractionala, ci exact in mijlocul Romaniei.

   Acum ca in zona ta este altfel si este deficit de politisti, e o alta discutie. Ar insemna ca sistemul este ineficient dimensionat.

   Legat de jandarmi, ai dreptate! Romanii sunt oameni pasnici. Sunt si comice, dar si agasante d.p.d.v. civic imaginile cand la diverse mitinguri sau manifestatii, jandarmii sunt mai multi decat protestatarii. Protestarii fiind de regula oameni civilizati, femei gravide, batrani, diversi cetateni care se incoloneaza frumos in sir si daca ar fi supravegheati mumai de 1-2 jandarmi, nu de batalioane.

   Ștergere
  2. @ Gabi1 noiembrie 2015, 23:21. Discutand despre supradimensionare versus eficienta. Intr-o perioada am actionat in dispozitive de protectie pt. misiuni si persoane importante. La astfel de misuni, eram 5-7 lanturi de protectie, din toate ministerele SRI, MAI, M.Ap.N., etc. la vedere sau discret. Ne cunoastem intre noi si stiam ce face fiecare. Insa, pe bune acum, in interior fiind am sesizat atatea verigi slabe in toate aceste 5-7 lanturi de protectie, incat am ajuns la concluzia ca daca isi pune cineva mintea sa se intample, tot se intampla.

   Ștergere
  3. Cititi si asta:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20549626-scrisoare-deschisa-martor-tragediei-din-club-colectiv-catre-raed-arafat-comandamentul-pentru-situatii-urgenta.htm

   Ștergere
  4. Pentru eu.Cum faci tu ture cu doua achipaje Sa lucreze non stop 12 cu 12 fara nici o zi libera si sa stea nespalati ca animalele ?.Mare e gradina Si in caz de evenimente ce faci.? Te orbrste ura fata de politisti si aberezi la greu.

   Ștergere
  5. @ Gabi 3 noiembrie 2015, 06:12. Ce ura baiete, ce ai? E vorba despre eficienta si bani irositi in zadar din buzunarele cetatenilor pt. intretinerea unui aparatar politienesc supradimensionat. Intr-adevar, mare e gradina ta daca nu ti-ai dat seama pana acum ca in majoritatea localitatilor din tara, turele in strada nu reprezinta decat pierdere de vreme pt. politisti, bani irositi de la buget, consum inutil de benzina si un factor de iritare pt. cetateni.

   Pai de ce sa ai 15 echipaje intr-un orasel cum e Copsa Mica cu 10 stradute, sa prapadesti degeaba benzina doar asa sa vada lumea ca ai su tu activitate? Mai bine stati degeaba ori la birou, ori acasa. Daca suna cineva la 112, intervii si gata, daca nu, iti vezi linistit de treburi!

   La evenimente ce fac? Hai sa iti spun eu care neavand alarma activate, am avut portbagajul masinii pradat in 2009. Rezerva, cric, compresor, extinctor, tot ce intr'un portbagaj! Tot ce era fiind depozitat intr-o geanta personalizata de scule unica in Romania. Merg la Politie, fac plangere. Primul lucru sesizat a fost ca cei in cauza nu prea erau incantati de inregistrarea sesizarii, dar nu ma prindeam de ce. In sfarsit, au luat amprente, le-am dat pana si seria la compresor care era pe bonul fiscal de achizitie. Le-am dat pana si poza cu geanta unicat, facuta intamplator in alta situatie.

   Urmarea! Dupa 5 ani, primesc de la Procuratura o instiintare care spunea ca hotul nu a prins, prin urmare cazul a fost clasat! Apoi am aflat de undeva de ce nu erau incantati de inregistrarea sesizarii in urma cu 5 ani. Este un bilant periodic care spune cate sesizari au fost rezolvate din cele depuse? Iar biroul in cauza avea aproape 100% din sesizari nerezolvate in fiecare an! Asa ca nu e mai eficient sa il desfiintam complet? Despre asta e vorba!

   Ștergere
  6. Te contrazici singur.Zici ca sunt prea multi politisti apoi ca ti s-a furat geanta cu scule.Daca erau prea multi politisti pe strazi nu iti fura nimeni geanta .Iar in viitor cu politisti putini spre deloc cum vrei , hotii vor fura si masina nu numai geanta si probabil iti vor sparge si casa .Cam asta si meriti.Atunci sa te vad cum o sa tipi ca nu sunt politisti pe strazi.

   Ștergere
  7. @ Gabi 1 noiembrie 2015, 23:21. EU nu ma contrazic deloc, TU bagi in fata o importanta a muncii care NU se justifica pt. beneficiari! Este exact cum ti-am spus! Ca daca iti mai spun ca intr-o parcare privata apartinand CEZ Romania, un bou mi-a tras o dunga in portiera din dreapta, ajungem la ineficienta crasa a politiei. Parcarea era si filmata continuu! Au trecut 5 luni de la sesizare! Iar scroafal este tot moarta in cotet: zgarietura exista, filmarea exista, sesizarea exista. Asa, si?

   PS: Cu casa am rezolvat problema! Sunt electronist pasionat, asa ca urla sirenele in tot cartierul daca se intampla ceva. Am rezolvat si cu masina, este filmat totul HD. Problema este ca tot eu trebuie sa gasesc infractorii in ambele cazuri. Doar nu o sa astept 5 ani mereu ca sa primesc verdictul de autor necunoscut. Am rezolvat si cu violentii. Am un electrosoc de iti da un pluton de politisti pe spate, daramite 2 borfasi marunti! Plus un pistol cu bile de cade si taurul in genunchi! Asta e realitatea, baiete! Nu trebuie nici supraestimat ceva, nici subestimat! Dar nici nu am chef sa sustin financiar niste politisti care dupa 5 ani de zile, imi trimit o hartie in care afirma ca nu au descoperit autotul! Mai ales ca in noaptea aia, a fost razie de masini sparte: 16 bucati!

   Ștergere
 3. dar la xutremurul din 1977 au fost mult mai multi raniti si decedati , cum s-a putut gestiona situatia , paeca , cu ajutorul armatei. dar poate ati observat ca la aceasta nenorocire , la acel club erau foarte multi baeti de o anumita varsta , poate ca daca fsceau si ei armata era mai bine m asa stau prin baruri si carciumi , eu cred ca ar fi bine sa mai se vada si acest aspect ,cu ce se ocupa tineretul nostru

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Omiti esenta materialului. Critici victimele din cauza varstei lor? Ce legatura are varsta acestora cu interventia medicala si care s-a dovedit ca a fost un esec total? La fel de bine putea fi un cutremur cu 4 000 de victime numai in Bucuresti. Rezultatul interventiei ar fi fost acelasi: rezerve de sange pentru maxim 50 de persoane si paturi de spital in Bucuresti pentru maxim 200. Si restul de 4 800 daca ar fi fost cutremur? Victime sigure din cauza sistemului, nu?

   Pe de alta parte, nu ai dreptate nici cu criticile aduse tineretului. A trecut acea etapa de frenezie de acum cativa ani. La acest moment, multi din tineri sunt mai incercati decat noi decat atunci cand aveam varsta lor. Majoritatea tinerilor lucreaza orice, pe unde apuca, sa se intretina in facultati sau in viata de zi cu zi. Ba, daca tragem linie si adunam, sunt mult mai pragmatici si descurcareti decat noi. Statul lor nu le ofera absolut nimic. Spre deosebire de generatiile noastre cand statul te ridica de pe strada sa iti ofere un loc de munca, de multe ori si acela tot de la stat, sau un adapost tot de la stat sau o mancare la cantina tot de la stat etc. etc..

   Ștergere
 4. Basescu le-a spus medicilor sa munceasca in strainatate. boc a desfiintat foarte multe spitale, oprea a fost de acord si cu basescu si cu boc. Am ajuns in situatia sa platim si pentru basesescu, boc si oprea si pentru greselile noastre ca i-am votat si i-am acceptat ca exponenti ai statului nedrept. Ca sa emitem pretentii de redresare a situatiei din Romania in primul rand trebuie sa ne schimbam atitudinea noastra. Daca vrem sa traim ca in orice tara civilizata din UE si NATO trebuie sa eliminam din conducerea administrativ -politica pseudo valori, ca Basescu, boc, oprea, vass, anastase, blaga, ialomiteanu, sarbu, etc.
  Altfel nu putem spune decat ca atat meritam.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Dar pt. echidistanta, cei care au venit dupa Boc, Basescu, Oprea (ma rog, Oprea a stat pe loc), sunt de acord cu tot ce au facut primii. Intrucat NU au schimbat nimic! Au trecut totusi mai bine de 3 ani de cand sectantul Boc i-a cedat puterea lui Ponta!

   Ștergere
 5. Jandarmi,urgente,judecatorii,avocati toate stau pregatite sa deserveasca sleahta de tzigani cu nuntile si bataile lor intre clanuri ,cu toate ca ei nu platesc nimic si nu muncesc, nu contribuie cu nimic la dezvoltarea tarii, dimpotriva,fura ,distrug si consuma,ei beneficiaza de toate aceste servicii. Platim politia ,serviciile sanitare,judecatoriile si jandarmii sa se ocupe de tzigani! Prosti mai suntem!

  RăspundețiȘtergere
 6. S-a dat un UPDATE! Asa gandesc oamenii referitor la tragedia petrecuta!

  RăspundețiȘtergere
 7. ISU a redevenit o institutie despre care se spunea ca actioneaza pompieristic, adica intervine doar dupa ce se intâmpla o nenorocire. Si-a pierdut componenta de prevenire.
  In haosul capitalismului salbatec, nu conteaza cu ce mijloace faci bani. Daca vine cineva sa te disciplineze, sa-ti ceara sa aplici legea, ii arunci vorbe de ocara de genul....fugi de-aci comunistule, imi ingradesti tu mie libertatea?
  Bai fratilor, când intrati intr-un local public si vedeti ca usa de la intrare se deschide spre interior... fugiti! Localul acela nu are avizul de functionare de la pompieri. De acolo nu mai poti sa iesi in caz de cutremur sau alta catastrofa. Usa nu se mai poate deschide din cauza celor care se imbulzesc panicati sa iasa. Chiar si la blocuri intâlnesti multe usi care se deschid spre interior.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar NU este vina ISU! Ci a conceptiei politice de organizare a ISU! Daca trage cortina, ce observam? Asa in mare, din 100 ce angajati ISU, 90 de umplutura, iar 10 sunt indispensabili - acestia din urma fiind adevaratii specialisti ai ISU (pompieri, asistenti medicali, scafandri, pirotehnisti, specialisti NBC, hidrologi).

   Deci, in situatii de catastrofa actioneaza 100 de angajati ai ISU! La evenimentul in cauza rezulta astfel: un pompier a actionat efectiv si 99 de colegi au fost de umplutura! Si aici intervine drama adevarata! La catastrofe sunt mereu si victime. Iar ISU nu are medici si nici spitale! Are conventii ca M. Sanatatii sa preia victimele, personalul medical fiind de departe cel mai important in situatii de catastrofe. Ceilalti din cadrul ISU devin simpli necalificati, caratori, dar in niciun caz salvatori. Iar la capatul lantului trofic, descoperim brusc ca avem cu 99% mai putin personal medical decat are nevoie ISU sa fie eficient! Dar avem in schimb, brigazi de jandarmi si politisti. Aici este problema adevarata!

   Vina apartine exclusiv sistemului politic! ISU ar trebui reorganizat din temelii! Un medic sau un asistent poate face pe caratorul sau soferul (in Occident chiar asa si este), dar invers nu este posibil.

   Ștergere
  2. Trebuie sa-i dau dreptate d-lui Huhu .La noi totul functioneaza haotic, fara nici o regula. In tragedia amintita s-au incalcat reguli elementare.De aceea e bine ca si copiii sa fie educati sa-si pazeasca pielea singuri in capitalismul salbatic de la noi.

   Ștergere
  3. @ Da, da, Lupus-Huhurez are dreptate cu haosul! Si cand te gandesti ca tot acest haos si distrugere a tarii a inceput taman cu mentorii sai Iliescovici Ilici si Bolsheviskoe Roman, "pasoptisti" nu la 1848 ci de la 1948! Nu mai vorbesc de guru lui domn meletian Huhu, care acum e cercetat ca " a lucrat" cu lopata lui Stalin, dar nu la carbune ci pe carca bucurestenilor, indiferent ce hram purtau acestia.

   Ștergere
 8. Socant. Lumea iresponsabililor. La noi masuri doar dupa ce se intîmpla nenorocirea. Autoritatile parte la vinovatie. Legi drastice si in primul rînd preventie,preventie, nu spaga si inchis ochii. Ca la noi ,las`că merge si asa. Daca inainte astfel de tragedii se intimplau in mină si in alte locuri de munca periculoase acum se intimpla in tot felul de cotețe ”avizate” de propagare a inculturii,consumului de droguri,prostitutie, etc gen cluburi,discoteci si alte ”sali atractive”. O noua industrie . Pacat.
  Timpul va trece. Peste trei,sase ,..........luni va fi la fel . De regula, in acest capitalism salbatic importat ,raul domina binele. Nimeni nu va pricepe prea multe din acest rau deja facut.
  *avn

  RăspundețiȘtergere
 9. @ All. Urata poveste. Militarii care au avut legaturi cu actiuni legate de incendii in spatii inchise si in conditii de temperaturi ridicate, cunosc ca numarul initial al decedatilor va creste. Probabil ca va fi cel putin dublu. Din cauza ca temperaturile ridicate creaza nu doar arsuri la suprafata, ci si lezarea cailor respiratorii interne. In cazul leziunilor interne, totul tine de soarta.

  RăspundețiȘtergere
 10. România are capacitatea de gestiona catastrofe cu mii de victime, dovada fiind cei peste 25 de ani de la revoluție, inclusiv simultane cum a fost cea de acum.
  Gestionarea lor se face in stil neaoș românesc, o tornadă informațională și mai ales dezinformațională în mass-media, declarații belicoase ale guvernanților și politicienilor, un doliu național, niște marșuri de protest, ceva slujbe religioase, donări de sânge ca în cazul de față ori strângeri de ajutoare pe la inundații ori alunecări de teren.
  După ce trece șocul emoțional și se găsesc ”acarii” care au declanșat problema se trece la luarea de măsuri. Se concepe, în 2-3 ani, o nouă lege , care necorelată cu altele aflate in vigoare este de regulă inaplicabilă, se declanșează un val de controale fără prea mare efect decât aducerea la buget a unor venituri din amenzi, se mai creează niște structuri ce măresc și mai mult cohortele bugetare, ocazie cu care mai apar niște locuri călduțe de muncă ocupate pe pile și relații.
  Prevenția nu este o caracteristică a României, la noi se acționează totdeauna după. Cel mai simplu ar fi să copiem ceea ce fac alții doar că și aici ar fi probleme căci la alții legea și aplicarea ei se fac fără rabat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din personalul MAI stii cat este cu adevarat operativ.? Cel mult 30% Restul ori sunt sefi ori fetite dulci angajate pe pile ori sunt operativi doar cu numele( paznici ,birocrati etc) Asa e si la MAN care are foarte putini militari de front si o gramada de colonei si generali care se bat de musca prin birori.Numai zic de structura logistica supradimensionata si tehnica de pe vremea lui Stalin.Suntem varza si dupa ce vor aresta cativa acari Paunii tot ce se va intampla in viitor va fi cresterea valorii spagilor la primarii.E prea putreda de coruptie colonia si totul se impute de sus de la politicieni.

   Ștergere
 11. Dupa cum se manifesta un producator autohton de stingatoare de incendii cred ca in curand se va emite un act normativ prin care fiecare locuinta , in functie de criterii bine gandite , trebuie sa fie dotata , in mod obligatoriu cu stingatoare de incendii care sa fie asezate langa usa de la intrare ,atat la interior cat si la exterior.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Binenteles va fi aleasa o firma dorita de politicieni contra ceva spaga.Cum au facut si cu asigurarea obligatorie a locuintei desi nici o societate de asigurari nu poate sustine un dezastru natural deoarece sunt decapitalizate de patroni si nu sunt reasigurate ca afara. Practic un impozit pe naivitate.Iar patronii societatilor de asigurari au cotizat la greu la politicieni pentru aceasta lege pana au dat faliment.Vezi Astra ,Asirom, etc..

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!