joi, 22 octombrie 2015

Despre interviul privind pensiile militare acordat de directorul Casei de Pensii Sectoriale din M.Ap.N., ziarului "Observatorul militar"!

Materialul survine urmare a sugestiilor unor colegi de ai nostri, extaziati de precizarile directorului Casei de Pensii Sectoriale din M.Ap.N. privind aplicarea Legii nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat)! Am analizat cu mare atentie interviul in cauza. Nu ofera nicio noutate pentru pensionarii din sistemul militar, interviul fiind alcatuit dupa un tipar binecunoscut in armata, respectiv jurnalistul si intervievatul dau la pace asupra intrebarilor si raspunsurilor din cadrul interviului. Intrebari si raspunsuri care in fapt nu fac decat sa recite la modul cel mai sec posibil, prevederile unui text de lege. In linii mari, interviul suna cam asa:

Intrebarea 1: " - Nu este asa ca la Art. 3 din Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca beneficiarii noii legi sunt: militarii – cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti şi personalul
care a îndeplinit activităţi pastoral-misionare, etc.?" Raspuns: " - Da, la Art. 3 din
Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca beneficiarii noii legi sunt: militarii – cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti şi personalul care a îndeplinit activităţi pastoral-misionare etc.!"

Intrebarea nr. 2:  " - Nu esta asa ca la Art. 60 din Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca pensiile se vor actualiza ori de câte ori se vor majora solda de grad şi/sau solda de funcţie a militarilor în activitate?" Raspuns: " - Da, la Art. 60 din din Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca pensiile se vor actualiza ori de câte ori se vor majora solda de grad şi/sau solda de funcţie a militarilor în activitate!" 

Intrebarea nr. 3 (raspunsul e extaziat multi pensionari militari pensionati anterior anului 2011): " - Nu este asa ca la Art. 11 (3) din Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca prevederile HG nr. 1294/2001 privind grupele de munca, cu modificările şi completările ulterioare vor fi aplicabile in egala masura si pt. cadrele militare care au trecut în rezervă anterior datei de 5 ianuarie 2011?". Raspuns: " - Da, la Art. 11 (3) din Legea nr. 223/2015 (a pensiilor militare de stat) scrie ca prevederile HG nr. 1294/2001 privind grupele de munca, cu modificările şi completările ulterioare vor fi aplicabile in egala masura si pt. cadrele militare care au trecut în rezervă anterior datei de 5 ianuarie 2011!" Intrebare seaca, raspuns sec, desi atat jurnalistul cat si directorul Casei de Pensii din M.Ap.N. cunosteau cu precizie ca prevederea in cauza este operabila numai in momentul recalcularii pensiilor pesonalului mentionat, la termenul definit de lege si care in fapt nu este definit deloc, fiind  conditionat de operatiunea de actualizare, iar operatiunea de actualizare fiind conditionata de majorarea soldelor militarilor in activitate!
  
S.a.m.d. Singura exceptie de la tiparul "- Nu este asa ca acolo scrie ca ..? - Da asa este, acolo scrie ca ...", este o intrebare legata de pensiile militare in alte state NATO. Ocazie cu care aflam inca o data ceea ce bine cunoastem cu totii, respectiv ca militarii NATO beneficiaza de legi speciale de pensionare in Franţa, Italia, Turcia, Marea Britanie, S.U.A., Olanda, Ungaria etc.

Interviul nu contine decat o singura precizare concreta, de natura secundara, respectiv cea referitoare la restituirea diferenţei între pensia cuvenită pentru decembrie 2010 şi cea stabilită în baza Legii nr. 119/2010 şi OUG nr. 1/2011. Cunosteam cu totii ca aceasta diferenta se restituie in baza Art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, la cerere, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a noii legi. Dar musai numai dupa ce Guvernul va emite in acest sens o hotarare de Guvern. Precizarea concreta a directorului Casei de Pensii din M.Ap.N. fiind aceea ca institutia pe care o conduce a "luat toate măsurile pentru stabilirea acestor diferenţe şi includerea lor în buget. Pentru toţi pensionarii aflaţi în această situaţie se vor întocmi şi transmite buletine de calcul, astfel încât, fiecare va cunoaşte sumele pe care urmează să le încaseze". In concluzie la acest subpunct, totul ar fi rezolvat, ramane doar ca militarii in rezerva/retragere sa depuna cereri, iar Guvernul sa emita o hotarare de guvern astfel incat sa poate fi efectuate restituirile. De remarcat ca precizarea cuprinde un schepsis. Sa fie atat de prevazatoare institutia incat sa includa sumele destinate restituirilor in bugetul pe anul 2016, inainte sa apara hotararea de guvern si in absenta cererilor persoanelor care reprezinta obiectul restituirilor? 

In sfarsit! Asa cum ne asteptam, constatam ca interviul nu contine absolut nicio intrebare concreta, si nicio precizare concreta legate de ceea ce ii framanta pe cei cca. 160 000 de pensionari militari. Respectiv, când va fi declansat efectiv procesul de recalculare a actualelor pensii contributive ale personalului militar deja pensionat, astfel incat si acestea sa redevina pensii militare de stat in adevaratul inteles al cuvantului. 

Cu toate acestea, luam in considerare faptul ca un jurnalist profesionist este capabil sa transmita si altfel de mesaje, indiferent de limitarile care ii sunt impuse. Mesaje care se transmit, intotdeauna, fie in titlu, fie in redactarea generala a interviului, fie in ambele. Sa le descoperim impreuna!

Mesajul nr. 1: "Pensiile se vor actualiza ori de câte ori se vor majora solda de grad şi/sau solda de funcţie a militarilor în activitate!" Mesaj suficient de clar adresat personalului in rezerva/retragere inclus chiar in titlu si care practic raspunde la intrebarile neadresate si precizarile neefectuate. In traducere libera, rezulta ceea ce am afirmat si in alte diverse materiale. Revenirea la pensiile militare de stat in cazul personalului militar aflat deja in pensie se va efectua conditionat numai in urma unei majorari a soldelor militarilor in activitate. Expresia "ori de cate ori" avand semnificatia "0, 1, 2, 3, 4 ...ori!" Deci, include si posibilitatea 0 (zero)!

Mesajul nr. 2: "Legea cuprinde dispoziţii pentru trei categorii de pensionari. Prima categorie cuprinde cadrele militare trecute în rezervă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ale căror pensii au fost recalculate şi revizuite în baza Legii nr. 119/2010, a OUG nr. 1/2011, Legii nr.80/1995 şi a Legii nr. 241/2013. A doua categorie cuprinde cadrele militare trecute în rezervă în perioada 1.01.2011-31.12.2015, iar a treia, personalul militar care va trece în rezervă începând cu 1 ianuarie 2016".  Ceea ce am afirmat si noi in repetate randuri! Cu mentiunea ca este evident ca de la 01.01.2016 vor beneficia de pensii militare in adevaratul inteles al cuvantului, doar militarii in activitate care urmeaza sa se pensioneze. Ceilalti, conform mesajului nr. 1: ori de cate ori, parcă, dacă și când vor fi majorate soldele militarilor in activitate. La care se adauga de aceasta data si un termen concret, respectiv de maxim 24 luni cf. Art. 109 (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Concluzia noastra proprie pe marginea interviului? Desi este redactat intr-un mod rigid, interviul transmite, cu certitudine, anumite semnale. Mesajul final transmis fiind tradus cam asa: "- Domnilor militari in rezerva/retragere, noi avem toata bunavointa sa reveniti la pensiile militare! Insa, beliti si Dvs. ochii la factorul politic sa nu va faca cumva bucata si sa majoreze soldele militarilor in activitate inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Intrucat in aceasta situatie veti rata orice actualizare a contributivelor Dvs. si implicit orice posibilitate de a rebeneficia de pensii real militare!" 

124 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Si acum, in prezent si in urma , acest ziar a demonstrat ca nu este credibil.Mai de mult, articolele publicate-pline de patos/revolutionar , in prezent- golite de continut,necomunicative la fel ca si pagina MApN.

   Ștergere
 2. Într-adevar ,in acest ziar se respecta metehnele trecutului-toate bune si frumoase de parca in armata s-ar trai in paradis.
  Nu-i mai putin adevarat ,după cum spun unii comentatori, ca si admin. acestui bloc dezinformeaza cititorii cu multa nestiinta sub o armura nevinovata si necorectabila,crezînd ca detine adevarul absolut.
  Si atunci ce sa mai creada cititorii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cititorii sunt de 2 feluri:
   - care filtreaza un mesaj, deci gandesc;
   - care preiau un mesaj ca atare, deci nu gandesc.

   Acest blog se apropie de 1 milion de deschideri de pagina, dupa numai 236 de articole. Ceea este improbabil a se petrece in cazul unui blog care dezinformeaza, acesta fiind abandonat de cititori inca din fasa. In concluzie, observatia ta cu privire la dezinformare NU se justifica, este o opinie care iti apartine tie si unui nr. limitat de persoane! Persoane care aveti caracteristic faptul ca intrati imediat in transa daca cineva din spectrul militar indrazneste sa realizeze vreo analogie intre desfiintarea pensiilor militare si G. Oprea!

   Da' chiar, daca tu crezi ce afirmi, de ce mai bantui pe aici? Dar nici tu crezi, te deranjeaza doar faptul ca pensionarii militari ar putea realiza inainte de vreme, ca legea actuala a pensiilor militare este o farsa la fel cum este tot ce se petrece de 5 ani de zile.

   Ștergere
  2. In timp ,mersul evenimentelor au demonstrat ca dai cu oistea in gard. Chiar in acest material ai scris cîteva fraze prin care tu insuti iti pui sub semnul intrebarii niste afirmatii legate de cereri si buget de restituiri. Deci in acel material ai dezinformat desi cineva va corectat. Cu politistul cu grupele de munca la fel.
   Lovitura ati primit-o pe direct de la acest articol venit la țanc ca sa demonstreze ca cel care va corecta avea dreptate.
   Pentru nestiutori sa stiti ca merge ,pe stiutori insa ii pacaliti mai greu. Nici chiar pe mos martin nu ati reusit sa-l pacaliti pe tema procedurii de pensionare. Să stii ca studii au demostrat ca astfel de spete pot induce in eroare mari mase de nestiutori,dezinteresati, analfabeti in domeniu,etc. Incercati sa dati niste versuri inventate, atribuitile ca autor pe Eminescu si veti vedea ca o sa aveti o gramada de nestiutori, analfabeti in domeniu,etc care vor spune, da Eminescu -ce versuri pătrunzatoare ............ si ce destept administratorul blogului.etc.
   unul care stie va va corecta insa pe loc.
   Cam asa si pe aici, 80% dezinformare si neadevar,5% manipulare,de restul intelege fiecare ce vrea.
   Ce sa mai zicem atunci de gasca Iasi in frunte cu un general fauritor de lege, care nu stiau ca OMM se acorda după L80 si nu trebuie introdus in L 223. Deci ,gradina-i plina si de aceea nu avem prestanta si eficacitate in justitie ,societate,etc. Una-i sa fii doct si alta sa fii semidoct arogant. Regretabil. Cititorii sunt intr-adevar de mai multe feluri,priceputi care te cînteresc din prima, nepriceputi si care bat cîmpii ca sa se afle-n treaba , dezinteresati- incitatori, zeflemisti (mistocari)etc

   Ștergere
  3. @ Anonim 22 octombrie 2015, 14:50. Este absolut normal sa pui sub semnul intrebarii niste afirmatii provenite din partea unor institutii care au demonstrat ca si-au pierdut credibilitatea dupa anul 2011.

   Iti readuc aminte ca "Observatorul militar" NU a prezentat absolut niciun rand despre valul de proteste din 2011, atunci cand au fost desfiintate pensiile militare si diminuate bine cateva zeci de mii dintre acestea! Din contra, a facut toata armata romana de cacao postand selectiv in paginile ziarului diverse osanale prefabricate in stil nord-coreean la adresa ministrului de atunci al apararii [http://www.adelin-petrisor.ro/oprea-un-stalin-mult-mai-mic/].

   La acest moment, cei 26 500 de militari in rezerva/retragere cu pensii diminuate pana in 2013, au regim de paria. fiind singurii romani cu pensii "inghetate". Desi este un aspect jenant si pt. Romania si pt. armata, "Observatorul militar" nu a facut niciodata referiri nici la acest aspect.

   In rest, ramane cum este realitatea! Pana la urma problema este simpla: TU insuti o ai! La ora asta militarii in rezerva/retragere sunt "sparti" in 2 categorii: prima categorie formata din cei preafericiti de Oprea, cu pensii majorare, indexate normal etc. Insa, exista la fel de bine si a 2-a tabara formata din cei macelariti de Oprea, cu pensii mai intai diminuate, actualmente "inghetate". Tu faci partea din prima tabara, de aceea NEGI ca existam si noi cdeilalti! Chestia asta cu A NEGA o realitate de necontestat, se numeste paranoia.

   Detaliind problema cu paranoia, este evident ca un individ care prezinta sindromul, va NEGA toate realitatile care NU corespund propriei lui situatii! Acuzand pe cei aflati in alte situatii decat a sa, ca dezinformeaza, manipuleaza etc.

   Mai, baiete! Devii iritant prin interventiile tale! Iesi tata din gaoace, intra printre militarii cu pensii diminuate si acum inghetate, pune-te si in locul experimentului facut de 5 ani pe acestia si apoi discuta de dezinformari, manipulari si altele! Cand vei percepe aceasta realitate si pe care TU nu o admiti ca exista, abia atunci ai sanse sa incepi sa iti revii!

   Ștergere
 3. Cum se pot realize stagii de cotizare pana la data de 31.12.2015 ?
  Raspuns:
  Y si Z doi pensionari militari, fiecare are un nepot, ambii nepoti merg in saptamana x dimineata la scoala, dupa amiaza la diverse activitati de recreere, dupa acelasi program si in acelasi loc.
  In conformitate cu Lg.53/2003 Codul Muncii art.10, art.83 lit. g) si art.104 Y il angajaza pe Z si Z pe Y cu contract de munca (CIM) pe perioada determinata : 5 zile lucratoare in aceeasi perioada de timp (saptamana x) cu timp partial : 4 ore/zi pe aceeasi functie: curier, cu salariul minim pe economie: 1050 lei.
  Y si Z au o prietena comuna T specialista in contabilitate si resurse umane. T intocmeste CIM si situatiile contabile necesare si vireaza contributiile si impozitele la bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale , din banii lui Y pt Z si din banii lui Z pentru Y. Y inregistreaza personal CIM-ul lui Z la ITM, la fel face si Zcu CIM-ul lui Y. T percepe un onorariu de 101 lei lui Y si 101 lei lui Z.
  Atributiile postului de curier: transportul bagajelor celor 2 nepoti si insotirea la scoala pentru X si la activitatile de recreere pentru Y. Daca nu se acopera cele 4 ore se poate introduce in fisa postului si activitati diverse ex. socializare la mustarie..
  Cheltuieli:
  Cheltuielile lunare ale angajatorului Y sunt egale cu ale angajatorului Z, pentru CIM cu norma intreaga: 1290 lei din care net 777 lei. Netul se recupereaza ca salariu: Y de la Z si Z de la Y deci raman in discutie taxele platite la stat ca angajator si angajat, egale cu 1290-777=513 lei. Aceasta suma de 513 lei este pentru o luna intreaga si pentru un program de lucru de 8 ore/zi.
  Pentru 5 zile lucratoare cu timp partial de 4 ore cheltuielile efective a lui Y cu Z si Z cu Y sunt:
  513*5/(22*2)=59 lei
  Tinand cont si de onorariul lui T cheltuielile lui Y sunt egale cu cheltuielile lui Z si se ridica la suma de:
  101+59 = 160 lei.
  Obs. 1. Sunt necesare: fisa medicala, instructajele de protectia muncii si statele de plata.
  2. Contractul de munca poate fi facut si pentru un timp mai mic, dar minim 8 ore care reprezinta o zi de munca pentru ca vechimea cumulata are ca unitate minima de masura: ziua de munca.
  3. Stagiile de cotizare realizate pana la 31.12.2015 si valorificate dupa data de 1 ianuarie 2016 permit unui pensionar militar pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 o strategie care eclipseaza normele de aplicare a legii.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ma poate ajuta cineva ? Am facut scoala de subofiteri ma-u trecut in rezerva dupa 7 ani . Vad ca domnul colonel spune ca am sa primesc pensie miliatara . Cum sa fac sa primesc pensie ?

  RăspundețiȘtergere
 5. Neclaritățile ramase în urma interviului pot fi adresate d lui. Col.de către Dvs. ?
  Exista aceasta posibilitate legala ?
  Am fi bucuroși sa vedem acele răspunsuri cât pot ele a fi date în lipsa legislației complementare .

  RăspundețiȘtergere
 6. De pe pagina Departamentului Juridic (!) a Societatii Comerciale "Mircea Dogaru" aflam, cu titlu de recomandare, ca ar fi bine sa renuntam la procesele pe care le avem cu MApN, pentru recuperarea sumelor retinute in perioada 2011-2013. Mai mult, ni se ofera si un model de cerere, pe care ar trebui sa-l trimitem instantelor de judecata in cauza.

  http://paginajuridicascmd.blogspot.ro/

  La o prima lectura a argumentelor (http://decizii-cd.blogspot.ro/2015/10/de-ce-sistam-actiunile-in-justitie.html ), ai zice ca totul e in regula. Faci cererea, o trimiti la instanta care te judeca si scapi de eventualele emotii, de a nu intra in calculul restituirii banilor retinuti din pensie, pana nu se pronunta judecatorul, definitiv si irevocabil. Cine stie ce-i poate trece prin cap juristului sef al armatei, stiti voi care !
  Insa, de curiozitate, am cautat si textul celor doua articole, care stau la baza renuntarii la judecata.
  Iata:

  Renunţarea la judecată şi renunţarea la drept
  Art. 246

  (1)Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă.

  (2)Renunţarea la judecată se constată prin încheiere dată fără drept de apel.

  (3)Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, va obliga pe reclamant la cheltuieli.

  (4)Când părţile au intrat în dezbaterea fondului, renunţarea nu se poate face decât cu învoirea celeilalte părţi.

  respectiv:

  Renunţarea la judecată
  Art. 406
  Condiţii
  (1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
  (2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
  (3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
  (4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
  (5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
  (6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.

  Pai, si daca paratul, puternic lovit la orgoliul lui de organ, ii cere instantei sa-l oblige pe palmas la cheltuieli de judecata ? Adica, mai pe romaneste, si futut si cu banii luati ?

  Sunt o gramada de fraieresteni care au pus botul la brasoavele lui Dogaru, cu recuperarea banilor prin instanta de judecata si care, acum, sunt in prag de a risca ca, ori sa fie amanati de la restituirea sumelor ce li se cuvin, pana la solutionarea definitiva a proceselor, ori sa plateasca niscaiva cheltuieli de judecata ! Asta, doar asa de kiki, ca i-a mancat in cur sa se joace de-a procesomania dogariana, sterila si inutila.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este mai complicat de explicat in cateva randuri. In principiu, acel comunicat se refera la retragerea actiunilor in instanta depuse de rezervisti apartinand exclusiv SCMD, la sugestia SCMD, pentru recuperarea sumelor retinute in perioada 2011-2013. Totul pornind eronat de la inceput, temeiul legal invocat fiind L. 241/2013 care nu cuprinde nici macar o referire la recuperarea acelor sume de bani. Fapt pt. care rezervistii in cauza calauziti de D. Juridic al SCMD s-au ales si cu amenzi de 1 000 lei de persoana.

   In astfel de cazuri, finalul fiind atat de previzibil, adica NU exista nicio sansa ca un rezervist sa castige ceva pe o astfel de speta, renuntarea la judecata este intr-adevar cea mai avantajoasa solutie pt. rezervisti.

   Da, teoretic este posibil ca ministerele ca ministerele sa solicite recurs chiar daca renunti la judecata si sa te faulteze in recurs. Din informatii confirmate insa, pana acum ministerele NU au depus niciodata recurs pt. astfel de situatii.

   2]. Singurele procese in care M.Ap.N. a pierdut fara nicio alta cale de atac in fata rezervistilor, sunt cca. 150. Nepunand de buna voie HJD definitiva in executie, s-a ajuns in situatia in care M.Ap.N. sa fie executat silit, pierzand si aici definitiv. La acest moment M.Ap.N. este la discretia executorilor judecatoresti avand de dat nu numai pensiile oamenilor inapoi, ci si cheltuielile de executare cerute de executori. Insa aceste procese NU au ca speta restituirea unor sume avand ca temei L. 241/2013. Ci primele procese, acelea numite generic pe recalculare, in care niste judecatori isteti au formulat de asa natura HJD de a legat M.Ap.N. si de maini si de picioare. Insa, asta este o alta poveste valabila pt. numai cca. 150 de persoane din toti rezervistii.

   Ștergere
  2. Corect si clar. Situatia este valabila doar pentru cei vreo 700 de pensionari, care au aplicat la aburelile lui Dogaru.
   Deci, exista posibilitatea reala sa ti-o furi, de la mai marele Maciu-Piciu, si daca nu depui cererea, dar si daca o depui. Asa, ca o mica razbunare, pentru tupeul unora de a indrazni sa-l execute silit !

   Ștergere
  3. @ Anonim 22 octombrie 2015, 16:56. Bine, teoretic orice este posibil. Practica a demonstrat ca instante diferite pronunta sentinte diferite pe aceeasi speta. Daca mergem pana in panzele albe, un complet mai altfel poate sa si tranteasca lui recursul Maciu-Piciu. Insa este doar o probabilitate redusa, ar fi pt. prima dara cand Maciu-Piciu ar invoca recurs contra H.J. in care reclamantul a solicitat renuntarea la judecata.

   Cat priveste chestia cu razbunarea, e o ipoteza, dar este greu de crezut ca are vreun suport.

   Ștergere
 7. a spus ceva de cei care la plecare in rezerva au mai putin de 10 ani? sa faca ce? nu se arata art de lege la care se refera , cea vrea sa zica ? bate campii nu am inteles nimic . este valabil art 19 swau nu?

  RăspundețiȘtergere
 8. Sporul procentual acordat la cuantumul pensiei conform art.108: contributia la fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat, se datoreaza numai activitatii in sistemul de aparare, siguranta nationala si ordine publica.
  Pentru cei pensionati inainte de 1 ianuarie 2016 la calculul vechimii de contributie sunt doua cazuri:
  1) Cei pensionati pana la 31 martie 2001 (inclusiv): vechimea de contributie, este cea din decizia de deschidere a drepturilor de pensie care este identica cu cea din deciziile de recalculare, revizuire sau actualizare. Aceasta lege nu le modifica vechimea de contributie.
  2) Cei pensionati in perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2015: la vechimea de contributie din actualele decizii se adauga vechimea calculata din data de 1 aprilie 2001 pana la data pensionarii, dar nu mai mult de 31 decembrie 2010 (inclusiv). In acest caz vechimea de contributie este mai mare si este posibila o trecere intr-un interval superior.
  Observatie: Conform art.78 al(2) din Legea 164/2001: “De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni contributie individuală la bugetul de stat”
  Dupa data de 1 ianuarie 2011 s-au platit contributii sociale la bugetul asigurarilor sociale.
  Aceasta perioada nu face obiectul acestui spor.
  Acest spor cu aceeasi valoare, se foloseste atat la recalcularea prevazuta de art.109,110 cat si la acualizarea prevazuta de art.60.

  RăspundețiȘtergere
 9. Pt anonim22 octombrie 2015, 15:01
  Ce trebuie sa faceti:
  1.Cititi art.19 din legea 223/2015 : veti constata ca trebuie sa indepliniti 2 conditii: de varsta si o vechime in serviciu de minim 10 ani
  2. verificati in anexa la legea 223/2015 daca indepliniti conditia de varsta
  3. Verificati daca aveti minimum 10 ani in serviciu. Vechimea in serviciu este definite la art.3 lit.e). In cazul dumneavoastra: scoala militara, cat ati lucrat in activitate si posibil sa fi fost si militar in termen.
  4.Daca indepliniti cele 2 conditii de mai sus cititi art.61 al(3) lit b) din legea 223/2015 si veti constata ca incepand cu 1 ianuarie 2016 va puteti adresa centrului militar sau unitatii militare de unde ati trcut in rezerva (daca aceasta mai exista) care sunt obligate sa intocmesca dosarul de pensionare si sa-l inainteze celor in drept pentru a va stabili drepturile de pensie.
  Obs: in conformitate cu art.19 pensia militara se va stabili numai pentru vechimea in serviciu la care se adauga grupele de munca din cei 7 ani de activitate

  RăspundețiȘtergere
 10. Art.60 daca prevede actualizarea la mariri de solde,grad,functie, ce se intampla in caz de Predoiu, Ialomitianu,Paul adica scad se intra la actualizare au ba ca art.zice doar mariri!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este posibil sa fie scazute pensiile, daca s-ar diminua soldele. Sa citim cu atentie, bine?

   "Art. 60 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori SE MAJOREAZA solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor (...)".

   Deci, pensiile NU se actualizeaza decat daca se MAJOREAZA soldele, NU si daca se diminueaza!

   Ștergere
  2. Decizia CCR poate aduce dobanzi sumelor care trebuie restituite subiectilor Legii 241/2013?

   Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală, stabilind că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reține sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor, relatează Agerpres.
   Plenul CCR a luat în dezbatere marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanța Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedură fiscală, potrivit cărora: „(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin. (2) și (21) sau la art.70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

   Ștergere
  3. Ce poti raspunde ca daca nu esti pe lungimea de unda a lui r-26500 iti blocheaza comentariul.Ei dicteaza, ei suteaza ,ei marcheaza si tot ei isi dau premii.Sunt TURBATI!

   Ștergere
 11. Man(ca sa te parafrazez), acum ce putea sa spuna omul referitor la o lege balmajita in halul asta ? Da, ai perfecta dreptate, interviul este exact cum l-ai prezentat, la modul nu-i asa ca...., deci perfect inutil.
  Singurul lucru pe care l-am retinut a fost ca CPS va lua parte direct la elaborarea normelor de aplicare si a celorlalte instructiuni tehnice, ordine de ministru, etc si ca domnul director CPS si-a luat angajamentul ca va tine cont de toate structurile sindicale si ca va fi de partea militarilor pensionati(ma refer la ultima propozitie, cea cu CPS stie in slujba cui este...).

  RăspundețiȘtergere
 12. Da cînd au taiat pensiile in slujba cui au fost ? A lu satan belit?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand au taiat pensiile...... CINE?
   Pensiile le-a taiat Basescu, nu functionarii care pun in aplicare legile. Hai ca e simplu, nu e greu de priceput.

   Ștergere
 13. Asa cum am mai enuntat anterior, multi dintre colegii nostri, poate inclusiv "anonimul" de la 22.10 13.28 (ce scarba mie de astia care se ascund in anonimat cand vor sa critice!) afiseaza un optimism desantat privind efectele Legii 223/2015, iar eu nu stiu pe ce se bazeaza respectivul sentiment.
  Incepand cu 2010, am trecut prin multe evenimente care mi-au marcat existenta, iar fiecare licar de speranta s-a dovedit a fi, ulterior, un mare fas. Ca atare, am adoptat o atitudine mai rezervata, usor pesimista, si, in conditiile unui reviriment consistent al pensiei mele, voi avea "pipota" fericita; in schimb, cei care au asteptari mari in viitorul nu prea indepartat, pentru cei care-l apuca, o deziluzie le-ar fi poate fatala.
  In aceste zile, bordul FMI a avut convorbiri cu presedintele (as fi vrut ca Iohannis sa nu se implice, caci guvernantii stabilesc daca au nevoie de un imprumut si tot ei negociaza) si cu Ponta, incl. ministri lui.
  Iar cum constat ca Ponta, de la o luna la alta, se tot „inmoaie”, nu m-ar mira emiterea unei OG, prin care sa se proroge aplicarea Legii 223/2015.
  Insa, acum, sa stabilim cam ce ne asteapta in viitor:
  Actualii guvernanti si-au dorit (si mai sa realizeze, cu largul concurs al unor jigodii) introducerea sistemului de pensii militare de stat, marea parte dintre ele avand doar schimbata denumirea, nu si cuantumul. Iar amendamentele introduse, pentru care s-a initializat euforia naivilor, nu au o perspectiva sigura de aplicare in viitorul apropiat, iar, mai tarziu, nu se stie cati dintre ei mai supravietuiesc.
  Viitorii guvernanti, mare parte dintre ei fiind „la butoane” si cand s-au „amputat” abuziv veniturile tuturor bugetarilor (si a celor inclusi in sistemul asigurarilor sociale) de catre Basescu, Boc si Oprea, nu si-au ascuns intentia de a proceda similar daca veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente pentru plata pensiilor (nu si pt invartelile lor!). Asadar, cu ei, nu numai ca pensiile militare pot stagna in cuantum, dar pot si fi diminuate la nevoie.
  Asadar, cam ce motive as avea sa ma bucur de intrarea in vigoare a noii noastre legi, cu atat mai mult cu cat se intentioneaza aplicarea prevederilor viitorului normativ privind a salarizarea unica incepand cu 01.12.2015? Iar daca urmatoarea actualizare (nu se pune problema unei recalculari fara actualizare!) va avea loc prin 2020-2022, am motiv sa ma bucur si sa „dau din coada”, fara a ma asigura cineva ca voi supravietui in toti acesti ani?
  In concluzie, stimati colegi, cu ce va argumentati optimismul excesiv privind natura si cuantumul viitoarei Dvs pensii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Texte preluate de la Radio Sant, apoi dezvoltate de niste bashinosi, la crasma din colt ! Circula jde mii de povesti, cu zmei si balauri, despre pensiile astea ! La ora actuala, in afara de ce e scris negru pe alb, ca acte ori comunicate oficiale, restul sunt balade si povestiri nemuritoare !
   Te doare capul ce-i pe-aici, calcule sumbre, scenarii apocaliptice si alte manevre posibile, de-ti vine sa te arunci in urma trenului ! La fel a fost si cand legea asta era in faza de proiect/proiecte, de li s-a terminat unora oxigenul de cat s-au spart in figuri pe aici, ca va veni sfarsitul lumii.

   Ștergere
  2. Eu va raspund cu siceritate . Nu sunt un entuziast dar cred in lege. Daca nu se va aplica la timp sau niciodata , aceasta reprezinta vointa politica a oamenilor pe care i-am adus in forul legislativ. Din zisele directorului CPS am retinut doua detalii interesante care imi dau un pic de entuziasm :
   1) nu sunt necesare cereri din partea beneficiarilor legii 241/2013 pentru introducerea fondurilor in bugetul pe 2016; se vor trimite buletinele de calcul fiecarui beneficiar iar acestia vor transmite cereri pentru restituire. Cand ? Sigur , dupa aparitia normelor. Cred ca asa ar fi corect ca fiecare sa-si verifice sumele de care beneficiaza si sa transmita cererea de restituire sau de revizuire( daca sunt obiectii) , dupa caz. Pare mai chisnovatica si cu motiv de ironizare !. Dumneavoastra cum ati proceda sa-i impacati pe toti ?
   2) Faptul ca CPS dispune pentru majoritatea pensionarilor , cu drepturi de pensie deschise pana la 31 Dec. 2010 , de Fisa cu locurile de munca ( Anexa 3 la Normele de aplicare a HG1294/2001 aprobate cu ordinul M116/2002 ), este posibil ca pensionarii in cauza sa nu mai umble pe la portile CMZ pentru a obtine aceleasi date pe care le are si CPS. Nu cred ca la CPS nu exista un mecanism pentru echivalarea Anexei 1 la Normele aprobate cu M116/2002 si Anexa 1 la ordinul MS132/2010 . De fapt , aceasta echivalare , pentru pensionarii de dupa 10 Martie 2001 ( beneficiarii directi ai Legii164/2001) , a fost facuta in cursul anului 2011 dar a picat fiindca un minstru liberal al apararii s-a trezit sa conteste ( nu il apar pe G. Oprea !) aplicarea HGS1019/2010 pentru toti pensionarii militari cu pensii recalculate.
   Aceste doua puncte sunt sperantele mele imediate. Pentru celalte aspecte , sunt doar asteptari neintuziaste.

   Ștergere
  3. @Trofin. Sperante justificate.Un comentariu pertinent si la obiect. Cu privire la grupele de munca aveti dreptate, in cursul anului 2011 a fost operata actualizarea grupelor potrivit HGS 1019(poate cu unele erori) insa un acel ministerial , in conkubinaj cu un mare komandant de osti au considerat ca aplicarea unitara a acelei HG ar constitui o frauda si drept consecinta grupele au fost taiate conducand la discriminari crase dar asa se scrie istoria cu istoricii actuali.

   Ștergere
  4. @ Trofin 23 octombrie 2015, 10:25. Dumneata punctezi 2 aspecte diferite:

   1]. Se restituie cert niste bani. Cu cereri sau fara, are mai putina importanta. E OK, insa este vorba despre niste sume de bani si atat. Care se duc pe apa sambetei. Problema este ca aceste sume NU au nicio legatura cu aspectul esential al problemei. Si care este acela ca noi vrem pensii militare, calculate/recalculate/actualizate identic dupa regulile aplicate militarilor care se vor pensiona incepnd cu 01.01.2016. Aceste pensii reprezinta adevarata valoare a legii, si NU acele sume de restituit. Aceasta este problema fundamentala, de fapt.

   2]. Da! In privinta grupelor de munca in baza HG-S nr. 1019/2010, este extrem de posibil ca pensionarii in cauza sa nu mai umble pe la portile CMZ pentru a obtine aceleasi date pe care le are si CPS. Insa, ne lovim de nou de problema pincipala. De acele grupe, NU avem cum sa beneficiem decat daca ni se recalculeaza/actualizeaza actualele pensii contributiva.

   Insa, pana la urma am retinut care iti sunt si sperantele imediate si asteptarile neentuziaste. Pt. mine prioritatea ar fi sa am o pensie real militara, recalculata/calculata/actualizata la zi, dupa regulile aplicabile militarillor in activitate si nu restituirea unor sume care sunt importante doar pe moment sau pt. o perioada scurta de timp, dar care nu pot suplini in niciun caz acordarea unei pensii real militare.

   Ștergere
  5. Inca doua prostioare la ordinea zilei.
   1. sumele restituite sunt difentele intre doua legi cu actiune intr-o anumita perioada si nu au nimic de-a face cu actualizarea prevazuta prin L 223. Despăgubirea se va face la nivelul valorilor prevazute in lege ca diferente. Punct.
   2. Grupele de munca nu au nimic in comun cu recalcularea- actualizarea, ele se acorda pur si simplu si se adauga sporul de pensie la cuantumul existent. Recalcularea -actualizarea este o alta poveste neincurcata de loc de acordarea in avans sau in mod separat a grupelor.
   dar după cum te categorisea mos Alecu ,”un exaltat”- paranoic adaug, trebuia neaparat sa-l puna la punct si pe Trofin
   Rușinică, MAN !!(((( Rușinicăă
   *avn

   Ștergere
  6. @ Anonim 23 octombrie 2015, 14:00. Esti banat dupa invectivele adresate si care urmeaza sa fie publicate, alaturi de altele pt. a intelege auditoriul de ce mahalagisme sunteti in stare sa dati pe gura.

   Acest comentariu apare intrucat contine o perla atat de mare, incat merita evidentiata!

   Franz! Ai urmat filosofia, cum sa nu fie conditionata aplicarea grupelor de munca de recalculare/actualizare? Tu iti dai seama ce ai scos pe gura? La acest moment tu ai pensie contributiva. La calculul actualei pensii, tu beneficiezi de majorare 25% pt. fiecare an lucrat in CS si de 50% pt. fiecare an lucrat in AC. La 01.01.2016, pensia de care beneficiezi acum devine botezata pensie militara de stat! Deci, PA , s-a terminat cu contributiva, si cu modul de calcul cei 25%-50% adaugati ca majorare la fiecare an in grupa.

   TU la 01.01.2016, vei afla in plata o simpla suma. Pt. a ti se aplica grupele de munca cf. HG-S 1019/2010, NU ai cum sa adaugi pur si simplu un spor la pensia actuala. Intrucat de la 01.01.2016, TU faci obiectul L. 223/2015 a pensiilor militare. Care in cazul grupelor de munca are un calcul care NU mai are nicio legatura cu acele procente de 25%-50% ca la contributiva.

   Pt. a ti se acorda grupele de munca cf. HG-S 1019/2010, NU exista nicio alta posibilitate decat sa iti fie RECALCULATA intreaga pensie. Adica: Iti ia vechimea totala din ultima decizie de pensie, adica aia cu tot cu grupe, sa zicem ca ai in total 50 de ani (sa presupunem ca ai 30 efectiv si 20 din grupe). Mai intai, trebuie sa iti stabileasca baza de calcul de 80% pt. 25 ani dintre cei 50 cu tot cu grupe. Apoi, la cei 80%, incepe sa iti adauge pt. anul 26 = +1%, pt. anul 27 = +1%, pt. anul 28% = +1%, pt. anul 40 =+1% si tot asa. Pana ajungi la 100%, intrucat daca depasesti 100%, oricum ce trece de 100% nu mai conteaza!

   Si acum, bre filosofule! Dar toata operatiunea de mai sus se numeste RECALCULARE! Deci, in absenta RECALCULARII, este IMPOSIBIL sa beneficiezi de vreun spor pt. grupa de munca urmare a aplicarii HG-S 1019/2010. Intrucat, pt. a aplica HG-S 1019/2010 ca si (HG 1294/2001 de altfel), sporul de 1% pt. fiecare an in plus peste cei 25 ani NU se poate acorda decat dupa ce in prealabil ti se stabileste baza de calcul de 80%. Or, asta e RECALCULARE PURA! Fara RECALCULARE, ai luat-o in mana si cu aplicarea HG-S 1019/2010! Intelegi ceva sau trebuie si desene?

   PS: Ai absolvit la filosofie, la muzica sau la arte?

   Ștergere
  7. Man, scrie pe aici precum ca grupele se aplica doar odata cu recalcularea sau doar numai presupun unii ca daca se aplica grupele ar fi posibila si o recalculare.
   Din art 11, parca rezulta adaugarea sporului de grupă incepind cu 1.01.2016 indiferent in ce sistem este calculata pensia . Art. 11 nu conditioneaza acordarea grupei de recalculare/actualizare.
   Oricum daca ai facut arte martiale in loc de logica juridica este cam greu in sensul giratoriu.
   *avn

   Ștergere
  8. @ Anonim 23 octombrie 2015, 17:05. Devii ridicol! Ia acorda-ti tu sporul rezultat din aplicarea HG-S 1019/2010, si comunica-ne si noua cum ai facut fara sa iti RECALCULEZI actuala pensie? Cum faci, adaugi 1% pt. tot ce depaseste 25 ani la actuala contributiva, care la randul ei are 25%-50% la fiecare an lucrat in grupe, pensie care in plus de la 01.01.2016 nu mai este decat o simpla suma unde toate valorile luate in calcul la stabilirea initiala a acesteia devin nule, cu exceptia sumei finale?

   Hai, daca iti plac poeziile, acorda-ti tu sporul rezultat din aplicarea HG-S 1019/2010, si comunica-ne si noua cum ai facut fara sa iti RECALCULEZI mai intai actuala pensie dupa regulile L. 223. Macar sa radem pana la capat, eu deja ma tin de burta!

   Ștergere
  9. Pîna sa-ti spun eu cum se va aplica, spune-ne tu cum se aplica grupele celui care iese ( i se deschide dreptul de pensia pentru prima data) la pensie in 05.01,2016. Excludem niste timpi necesari ptr. birocratia reincadrarii in grupe) . Sa ne spui ,cum va arata decizia respectivului referitor la incadrarea in grupe. Poate rîdem si cu dosul ,nu numai cu fata. Daca spui ca trebuie sa asteptam un an ,doi ...pina se va face incadrarea in grupe simultat cu recalcularea,etc sa te mai gîndesti.
   *avn

   Ștergere
  10. @ Anonim 23 octombrie 2015, 17:33. Cum va arata? Legea este foarte clara.

   1] In primul rand, in decizie i se stabileste vechimea totala in munca. Astfel: la vechimea efectiv lucrata sa zicem fix 30 ani, se adauga 3 luni pt. fiecare an lucrat in CS, cate 6 luni la fiecare an lucrat in CS si cate 12 luni la fiecare an lucrat in AC. Sa presupunem ca a lucrat numai in CS, astfel incat vechimea lui totala este 30 ani efectiv lucrati +15 ani din grupe = 45 ani total vechime.

   2] Fiind activ, ia intocmirea dosarului de pensie isi alege veniturile pe 6 luni consecutive care il avantajeaza. I se face media veniturilor celor 6 luni. Din aceasta medie, se stabileste baza de plecare pt. calculul pensiei, baza care este de 80% din media veniturilor pe cele 6 luni alese.

   3]. La acel procent de 80% i se adauga cate 1% pt. fiecare an in plus peste 25 ani din acea vechime totala de 45 ani. Rezulta astfel:
   - 25 ani vechime totala = 80% pensie din media celor 6 luni alese;
   - 26 ani vechime totala = 81% pensie din media celor 6 luni alese;
   ..............................................................................................
   - 30 ani vechime totala = 85% pensie din media celor 6 luni alese;
   ..............................................................................................
   - 35 ani vechime totala = 90% pensie din media celor 6 luni alese;
   ...............................................................................................
   - 40 ani vechime totala = 90% pensie din media celor 6 luni alese;
   ...............................................................................................
   - 45 ani vechime totala = 100% pensie din media celor 6 luni alese;

   Si cu asta am incheiat! Ai intrebat de incadrarea in grupe si atat! De aceea la rezultat nu am mai adaugat nici OMM, nici procentul pt. pensie suplimentara. Care in exemplul dat, vor majora pensia rezultata cu pana la 30% procente. Si am incheiat cu militarul care se va pensiona la 05.01.2016.

   Ștergere
  11. @ Anonim 23 octombrie 2015, 17:33. CONTINUAREA SI PARTE FINALA!

   3] Si acum e buba, baiete, care nu ai inteles-o tu! Tu vroiai sa iti majorezi pensia contributiva actuala urmare a HG-S/1019, este? Bravo! Dar pt. asta TU trebuie sa urmezi algoritmul de calcul aplicat militarului activ pe care l-ai dat exemplu ca se va pensiona la 05.01.2016. Adica, sa iti alegi 6 luni, apoi CPS iti face media lor, si stabileste 80%. Apoi va urma acelasi algoritm ca la militarul care se va pensiona la 05.01.2016. Dar inseamna RECALCULAREA pensiei tale. Care faptic este o CALCULARE exact ca la militarul activ din exemplu. Cum nu i se poate aplica militarului din exemplu HG-S 1019 daca NU i se CALCULEAZA pensia cf. algoritmului mentionat, nici tie NU ti se poate aplica HG-S 1019 daca NU ti se RECALCULEAZA pensia.

   Problema de fond este ca militarului din exemplu, chiar i se va calcula pensia la 05.01.2016 pt. a-i fi aplicat HG-S 1019. Insa, tie, mie, nimanui NU ni se RECALCULEAZA pensia la 05.01.2016 pt. a ni se aplica algoritmul mentionat si pt. a beneficia si noi de HG-S 1019.

   Totul este atat de limpede, incat pe bune, si o baba chioara un pic mai destupata la minte ar intelege cum sta faza! In concluzie, HG-S 1019 NU se poate aplica celor pensionati inainte de 2011, decat daca ni se RECALCULEAZA actualele pensii. Adica, mai direct pana CONTRIBUTIVELE noaste actuale NU sunt transformate in militare exact dupa modul de calcul stabilit pt. militarii in activitate, am luat-o in mana si cu HG-S 1019!

   Ștergere
  12. @Trofin: In legatura cu acel comentariu al Dvs din 23.10 10.24:
   Sesizez o oarecare satisfactie vis-a-vis de interviul dat, nu luat, de catre col Luca, care (cacofonie intentionata!), in opinia mea, nu aduce mai nimic nou privind obiective (recalculare, actualizare) si termene. Se pare ca sunteti incantat de restituire si de aplicarea unor norme privind conditiile de munca, dar mai putin interesat de obiectivul major, respectiv dezideratul "beneficiarilor" Legii 241/2013, privind existenta unei legi a pensiilor militare de stat, incl actualizare si recalcularea concomitenta a veniturilor noastre.
   Imi amintesc cum, prin mai 2013, cand eu insistam pe o amendare consistenta a proiectului de lege, in scopul mentinerii puterii de cumparare a pensiei din 2010, s-au gasit cativa colegi (George Manu, Sorin Rabaia si altii) de suferinta, care ma acuzau ca nu mi-as dori intrarea rapida in aplicare a legii; de parca ar fi avut cineva certitudinea ref la spusele lui Ponta ("... vom avea o noua lege a pensiilor pentru militari din ian. 2014 ...). Iata ca, e clar acum, demersul meu ar fi avut rost, caci ceea ce a iesit din parlament a fost un "rahat cu perje".
   Asa si Dvs, sunteti satisfacut pentru efectul imediat ("imediat" inseamna 2017), ca veti lua cu taraita niste bani ca restituire, caci aplicarea normelor privind conditiile de munca nu-i posibila pana la actualizare concomitenta cu recalcularea.
   Din pacate, intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii bugetare, aproape certa in dec. 2015, indeparteaza orizontul de actualizare a pensiilor noastre catre 2020.
   Mai ma intrbati pe ce se bazeaza pesimismul meu?

   Ștergere
 14. stie cineva. la art 19 ,pentru cei care vor cere drept de pensie in 2016 , si indeplinesc conditiile de varsta si acei 10 ani la care are dreptul si la art 24 , li se aplica pentru deschidere drept pensie , adica numai pentru vechime , anii lucrati inainte de a se incadra in armata ?mai precis este vorba despre rezervistii plecati inainte de 2001 ,fara drept de pensie , iar in 2016 conf legii acesteia noi pot cere pensie? deci vechime in civilie inainte de armata , prin transfer in interes serviciu ,aceasta vechime numai pentru deschidere drept pensie

  RăspundețiȘtergere
 15. R 26500

  Rog un raspuns clar la urmatoarea speta:

  Presupunem ca L223/2015 este in vigoare, s-a recalculat pensia militara cu luarea in considerare a stagiilor ulterioare trecerii in rezerva - process incheiat.

  Ce se intampla mai departe daca lucrezi in mediul privat?

  1. Cum se va mai calcula punctajul, tot raportat la 20 de ani?
  2. Cu plata de la data depunerii cererii?
  3. Unde voi depune cererea, tot la Casa de pensii a M.Ap.N.?

  Cu multumiri anticipate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici chiar ca numai Ordinul Comun poate face lumina. Legea spune ca "Stagiile de cotizare (...) ulterior intrarii în vigoare a prezentei legi se valorifica în sistemul public de pensii".

   La modul brut ar rezulta ca pt. acele stagii rezultate din activitatea lucrativa desfasurata dupa obtinerea unei pensii militare de stat, se deschide al 2-lea drept de pensie in sistemul public raportat strict la nr. de ani lucrati dupa obtinerea unei pensii militare. Cu drepturi in baza L. 263/2010, dupa toate regulile L. 263/2010. Rezulta ca ar fi 2 pensii care s-ar insuma: una militara de stat si un supliment in sistemul public. Problema este ca in acest caz, este aproape imposibil ca in conditiile L. 263/2010 sa indeplinesti conditiile de obtinere a unei pensii in sistemul public, este nevoie de prea multi ani lucrati pt. a avea un drept de pensie.

   Dupa mine, in Ordinul Comun care este avizat si de M.Muncii, va exista o dispozitie care sa permita obtinerea unui supliment de pensie in sistemul public, raportat strict la nr. de ani lucrati in domeniul civil dupa obtinerea unei pensii militare. Care va fi acordat la varsta de 65 ani dupa regulile L. 263/2010, de catre sistemul public, in mod independent fata de pensia militara de stat.

   Insa, toate acestea reprezinta doar supozitii!

   Ștergere
 16. Unde mai este @mos curba de nivel, care citise el, topografic, legea si va speria ca pensiile platite pe Legea 241/2013 nu se indexeaza nici de la 01 01 2016? ,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. domnule H v-am suparat imi pare rau , dealfel eu nu mai aveam alte intrebari , dar voiam sa urmaresc celelalte comentarii , asta e , cu deosebita stima

   Ștergere
 17. MAREA MUTA! CA ACU' 150 DE ANI...ARMATA ESTE CONDUSA DE "caprari" si DISPRETUITA DE POLITICIENI!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Armata cu mii de general si colonei( multi cu grade luate politic ) mai numerosi ca trupa la ce te astepti?

   Ștergere
 18. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Bine-nteles ca pasarica mîncă_ca'asa-i obiceiul ei : sa mînce !
  Ca_cum_ca m-as fi bucurat eu ca ca pensiile din l.241/2013 nu se vor indexa de la 01.01.16 ... ;
  Iaca ce-i bese mintea (in dorinta de a-si "promova" netarmurita lui cunoastere) :

  "Huhurez Rez23 octombrie 2015, 10:40
  Unde mai este @mos curba de nivel, care citise el, topografic, legea si va speria ca pensiile platite pe Legea 241/2013 nu se indexeaza nici de la 01 01 2016? ,"

  Pasarico jumulita , unde-am vorbit eu despre faptul ca l.223/2015 ar spune ceva despre neindexarea pensiilor militarilor la 01.01.16 ?
  Eu am spus ceva despre aceasta posibilitate NUMAI in legatura cu promisiunea curvernantilor de a mari pensiile , de la 01.01.16 , cu 5% .
  Stiu ca nu ai rabdarea/capacitatea de a citi si intelege un text ... dar ...

  Uite ce-am spus eu atunci :
  "Mos Alecu
  6 octombrie la 16:08 ·

  Au inceput unii "de-ai nostri" sa se bucure ca_cum_ca ... chiar daca , de la 01.01.16 nu ni se vor recalcula pensiile , macar vor primi acea majorare (de 5%) despre care tot vorbesc "curvernantii" nostri ...
  Şedeţi blînzi cetăţenilor !

  Acea marire a pensiilor se va face prin marirea valorii punctului de pensie ...
  Valoarea punctului de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016)...
  Valoarea punctului de pensie se aplica la pensiile stabilite in sistemul public de pensii (cele stabilite "in puncte de pensie") .

  Incepind cu 01.01.16 pensiile militarilor nu mai sint in sistemul public de pensii . Ca urmare nu li se aplica majorarea valorii punctului de pensie ...

  Doar daca (doamne ajuta !) in legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016) se va prevedea ca si pensiile militarilor se majoreaza cu procentul de crestere a valorii punctului de pensie ... Dracu stie daca va fi asa !...
  Daca nu va fi o astfel de prevedere (de majorare si a pensiilor militarilor) ... pensiile acestora vor ramine asa cum vor fi fiind la 31.12.15 ...

  Daca in legea bugetului asigurarilor sociale (pentru 2016) se va prevedea ca "majorarea valorii punctului de pensie" se aplica (pentru anul 2016) si pensiilor militarilor ... atunci pensiile din l.241/2013 vor "ramine pe loc" , iar celelalte pensii vor creste ..." .

  Ceteste , pasarico ! Ceteste si straduieste-te sa pricepi ce se spune in ceea ce citesti !
  N-am vorbit nimic despre l.223/2015 !
  Am vorbit numai despre "promisiunea" curvernantilor !
  Am aratat ca acea "promisiune" este , deocamdata , numai pentru pensiile contributioniste !
  Am spus ca , daca nu se specifica si "nou aparutele" (la 01.01.2016) pensii militare de stat ... acelea nu vor fi marite cu 5% !
  Am spus ca pensiile militare de stat "nou aparute" (la 01.01.2016) trebuie sa fie cuprinse distinct in actul normativ de indexare a pensiilor ... altfel acele pensii nu vor fi indexate ...

  In concluzie : pasarico ... ceteste , straduieste-te sa pricepi , si nu mai arunca "deductii" la nivelul comentatorilor de pe blogul tau !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos...curba de nivel.
   Bai... da' catâr esti!
   Mai bine taceai...ca mai mult te-ai ratacit pe coordonate.
   -Pai...tocmai Legea 223 da posibilitatea indexarii pensiilor militare.
   -Indexarile n-au cum sa fie prevazute in legea bugetului asigurarilor sociale pentru ca pensiile militarilor se vor plati din 2016 de la bugetul de stat.
   -Nemaifiind exprimate in puncte de pensie, pensiile militare se indexeaza procentual, nu valoric.
   N-ai cum s-o mai dregi...dupa ce ai spus ca pensiile platite pe L 241/213 vor ramâne pe loc.
   Invata, invata!

   Ștergere
 19. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Conditiile de munca , asa cum sint ele definite de hg s-1019/2010 nu pot fi aplicate la recalculare pentru cei pensionati inainte de 01.01.11 !
  Conditiile de munca din hg s-1019 s-au aplicat numai celor pensionati dupa 01.01.11 .
  Cei pensionati inainte de 01.01.11 "nu au dreptul la hg s-1019" decit dupa data de 01.01.16 .

  Recalcularea pensiilor celor de dinainte de 01.01.11 se va face (obligatoriu) "in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" (art.109) ...
  Vechimea valorificata in ultima decizie de pensie este cea rezultata prin aplicarea prevederilor hg 1296/2001 .
  Pina la data de 31.12.2015 acestor pensionari nu li se poate emite nici un fel de decizie care sa cuprinda aplicarea prevederilor hg s-1019/2010 ... Ca urmare ... pensiile lor vor fi recalculate cu "conditiile de munca" din hg 1294/2001 .
  Dupa recalcularea pensiilor (pe l.223/2015) acesti impricinati "vor apela" la art.65 si vor cere "revizuirea" pensie (recent recalculate) pentru includerea (in baza art.11 din l.223/2015) conditiilor de munca din hg s-1019 ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Directorul CPS a MApN , cu privire la HGS 1019/2010 spune foarte clar sa inteleaga toti: " Acest act normativ este aplicabil in egal masura tuturor militarilor, indiferent de data trecreii in rezerva sau in retragere. In acest sens, doresc sa mentionez ca va avea loc o reincadrare in grupe de munca pentru toate cadrele militare care au trecut in rezerva anterior datei de 095 ian. 2011". Mai clar de atat nu se poate ! Am redat textual din Obs. Militar, ca sa nu fie discutii si comentarii inutile. Mai citeam pe aici in lunile anterioare ca unii juristi din nu stiu ce sindicat descoperisera ei ca L223 de fapt nu prevede aplicarea unitara a HGS 1019 , ca totul poate fi interpretat etc.......O fi cumva juristii lui dughy ori ai beretonatului ? Mai stii?

   Ștergere
  2. @ Anonim 23 octombrie 2015, 21:39. Directorul CPS NU a mintit. Dupa lege, HG/S 1019/2010 este perfect aplicabil si celor pensionati inainte de 05.01.2011. Dar in consitiile L. 223/2015, NU dupa soare! Nicio grupa de munca NU se poate calcula DE SINE STATATOR fara CALCULAREA/RECALCULAREA pensiei! Pana si pe OUG 1/2011 cand au marit accidental pensiile din cauza acelei HG/S 1019/2010, au trimis inca o decizie de pensie.

   Deci, directorul CPS a spus adevarul, dar NU a mai precizat ca fara RECALCULARE, HG/S 1019/2010 este imposibil de aplicat celor pensionati inainte de 05.01/2016! Asadar, tie ca ti se aplice HG/S 1019/2010, iti va fi emisa obligatoriu o noua decizie de pensie. Asta inseamna insa RECALCULAREA completa a actualei pensii, intrucat NU este posibil tehnic sa umbli la grupe fara sa RECALCULEZI intreaga pensie. In concluzie, directorul CPS a spus adevarul, dar numai jumatate, cealalta jumatate e eschivat-o.

   Ștergere
 20. Putin calm si cumpatare nu strica nimanui :mult a fost,putin mai este.Sper ca domnul colonel Luca este un om responsabil,cu onoare si demnitate de om si afirmatiile pe care le face sunt ale unui coleg responsabil si in deplina cunostinta de cauza.Fara indoiala ca scepticismul si nerabdarea noastra au si ele justificare in tot ceea ce inseamna trecut si neampliniri.Inep insa sa cred ca si spinoasele probleme legate de unele aspecte destul de neclare din Legea 223 se vor rezolva,mai ales ca vin......alegerile.Noi,trebuie doar sa fim "PE FAZA" si in functie de modul de rezolvare si aplicare a legii,SA ACTIONAM.De data asta,sa actionam POLITIC (marsuri demonstratii,pichetari de sedii politice,,propaganda electorala,etc..Trebuie sa ii facem pe politicieni ca militarii ca si categorie socio-profesionala nu sunt creatia lor,ci politicienii sunt creatia tuturor cetatenilor(deci si a militarilor) si ca pot avea un cuvant greu de spus in viata politica.Ma refer la militarii demni si cu onoare,nu la loazele -slugi de prin diverse asociatii si organizatii,sindicate ,precum si la cei care au obtinut avantaje ilegale si grade "cu caciula" ,facand sluj si tradand pe fostii camarazi.RESPECT pentru militarii adevarati,sila si scarba pentru loaze si slugi.

  RăspundețiȘtergere
 21. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Exact ! Pensionarilor militari (pe l.223/2015) li se va deschide un nou drept LA pensie in situatia in care , dupa pensionare (pensie militara de stat) vor mai munci in "civilie" .

  "Pensia" din civilie li se va calcula dupa principiile l.263/2010 : virsta standard de pensionar si stagiu complet de cotizare .
  Punctajul li se va calcula cu stagiul complet de cotizare prevazut de l.263/2010 (35 ani - barbatii - si , in crestere de la 30 la 35 ani - femeile) .
  Acel stagiu complet de cotizare nu trebuie sa fie atins prin munca de dupa pensionarea cu pensie militara .
  Acel stagiu complet va fi calculat prin insumarea vechimii pe care a avut-o la pensionarea militara , cu vechimea realizata dupa acea pensionare .
  Stabilirea punctajului se va face , insa , numai pentru anii reali munciti in civilie (dupa pensionarea militara) . Pentru ceilalti ani ... impricinatul avind , deja , o pensie militara ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. Anonim23 octombrie 2015, 20:02
   Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

   Rog explicatii privitor la “ li se va deschide un nou drept LA pensie”. Mai demult pe acest blog tot ati sustinut ca EXISTA UN SINGUR DREPT LA PENSIE! Acum ne spuneti ca exista mai multe?
   Cei pensionati inainte de 31.12.2010 si care au muncit in civilie dupa pensionare si si-au valorificat aceste stagii in drepturile de pensie au actualmente “Pensie de limita de varsta IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, recalculata conform art. 107 (4) din L. 263/2010”. Deci ei au deja “DESCHIS DREPTUL LA PENSIE IN SISTEMUL PUBLIC”!!!. Acest drept “NU POATE FI INCHIS DE NIMENI, SUB NICIO FORMA”, cu atat mai mult cu cat L. 263/2010 ramane IN VIGOARE, NEMODIFICATA, NECOMPLETATA samd….!

   Ștergere
 22. Pt. Dl.Iosif Vasile
  1. In conformitate cu art.76 din Legea 223/2015 daca esti pensionar militar cu pensie de serviciu, poti cumula pensia militara cu venituri provenite din situatii pt. care asigurarea este obligatorie (citeste art.6 din legea 263/2010 acolo sunt detaliate situatiile). Daca esti urmas, invalid de gr. III, etc. citeste tot art.76 si vezi daca poti cumula pensia militara de stat cu salariul. Daca nu, atuci trebuie sa renunti la drepturile de pensie si ramai cu salariul, la salariu nu poti renunta datorita Codului Muncii
  2. Daca doresti sa lucrezi in sisteme neintegrate sistemului public ,ex: avocat, personal clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, etc. nu exista restrictii privind dreptul de munca.
  3. Art. 77 din Lg.223/2015 iti ofera posibilitatea valorificarii stagiilor de cotizare indiferent in ce sistem sunt realizate si cand s-au realizat, cu o singura conditie: aceste stagii sa nu fie valorificate la stabilirea drepturilor de pensie pe lg.223/2015
  4. Daca lucrati in sistemul public de pensii ( platitI contributiile de asigurari sociale LA BUGETUL DE ASIGURARI SOCIALE DE STAT) atunci stagiile de cotizare le puteti valorifica conform Lg 263/2010 numai daca indepliniti conditiile cumulative: varsta si stagiu minim de cotizare prevazute de prezenta lege. In caz contrar nu veti optine si o pensie pe Lg. 263/2010.
  5. 5. Stagiul complet de cotizare este 35 de ani. Stagiul complet de cotizare egal cu 20 de ani s-a stabilit cu art.5 din Lg. 119/2010 Acest articol la data de 1 ianuarie 2016 este abrogate. Veezi art. 124 din lg.223/2015.
  6. Cererea se depune la casele judetene de pensii. Pentru Casa de pensii MApN activitatea dumneavoastra, ulterioare datei de 1 ianuarie 2016 nu mai prezinta interes si n-are o evident a stagiilor de cotizare.
  7. Intr-un singur caz activitatea dumneavoastra in domeniul civil (privat sau de stat ) mai prezinta interes: daca sunteti in acelasi timp si “acoperit” si se refera la luarea in considerare a “tuturor veniturilor” LA O NOUA DESCHIDERE A DREPTURILOR DE PENSIE.
  SPOR LA MUNCA SI CEASURI BUNE.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domnule Anonim,

   Va multumesc pentru explicatiile primite.

   Daca am inteles correct, pentru viitor, dupa ianuarie 2016 nu mai este rentabil sa lucrezi pentru o crestere a veniturilor din pensie, ca fost militar, ci eventual numai pentru salariu.

   Nu discutam situatia acoperitilor, sa fie sanatosi sa faca treaba buna pentru statul roman.

   Speta concreta este urmatoarea:

   1. Avand in vedere vechimea cumulata de 50 de ani (35 ani activitate efectiva ca militar si 15 ani conditii) cred ca indeplinesc cerintele necesare pentru atingerea procentului maxim admis de L223 de 100% din baza de calcul, fara a mai avea nevoie de adaugarea de stagii civile de dupa pensionare si chiar cu pierderea unor ani ce ar fi putut fi valorificati
   Acest lucru face neinteresanta si inutila, cel putin pentru mine, reconsiderarea conditiilor de munca.

   2. Dupa pensionare (mai 2010) am lucrat in viata civila si am acumulat pana in present 5 ani vechime pentru care am solicitat Casei de pensii a MAp.N. si am primit cresteri de pensie anuala prin decizii in baza L263, care imi sunt deja in plata.

   Avand in vedere cele de mai sus si prevederile art.77/L223 care ma trimit la protocoale ce vor fi incheiate intre entitati, al caror continut nu-l pot anticipa, se nasc urmatoarele intrebari:

   1.Casa de pensii a MApN cand va analiza dosarul pentru aplicarea L223 se va opri numai la vechimea cumulata militara suficienta pentru atingerea plafonului maxim admis?

   2.Cine imi va plati diferenta de pensie in plata datorata contributiilor la asigurarile sociale platite dupa trecerea in rezerva si deja valorificate in baza L263 prin decizii successive?

   3.Se va suspenda plata pensiei deja in plata pentru stagiul de cotizare civil pana la implinirea varstei de 65 de ani?

   4. Va fi inclusa componenta civila a pensiei in pensia militara de stat in plafonul de 100% cu pierderea valorificarii integrale a vechimii cumulate militare?

   5.Ce demersuri ar trebui facute pentru o solutionare echitabila , legala si morala a acestui tip de situatii.?

   Avand in vedere ca sunt multi colegi in situatii similare astept cu interes raspunsurile specialistilor si va multumesc anticipat.

   Ștergere
  2. Pt. Anonim 23 octombrie 2015, 20:19

   De acord. Dar ce spuneti de prevederile L. 263/2010, astfel:
   <>
   Si eu cred ca Deciziile de recalculare pe L. 119/2010, Deciziile de revizuire pe OuG1/2011 si chiar Deciziile de recalculare conform art. 107 L. 262/2010 ne arata ca noi am fost “ASIGURATI LA SISTEMUL DE ASIGURĂRI SOCIALE DE STAT”, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 si “ASIGURATI LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII”, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001!! Simultan, am fost “ASIGURATI si LA SISTEMUL APĂRĂRII NAŢIONALE, ORDINII PUBLICE ŞI SIGURANŢEI NAŢIONALE”, lucru evident mai ales in cazul celor pensionati pe L. 164/2001. Interesat nu!?
   Si cred ca sunteti de acord ca abrogarea unei legi sau unui art. nu sterge trecutul, in sensul ca nu se anuleaza ceea ce a produs acea lege sau acel art., ci faptul ca legea/art. nu mai pot produce acea situatie/efect juridic dupa data abrogarii.

   Ștergere
 23. blogul dlui huhurez este foarte util ,acolo veti gasi raspuns la toate intrebarile . persoana este foarte competenta ,

  RăspundețiȘtergere
 24. Art. 65. -
  (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu ori la cererea persoanelor indreptatite, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire
  (2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

  RăspundețiȘtergere
 25. Cîţi naivi pe -aici...Pacat. Vise, Visuri...Succesuri.

  RăspundețiȘtergere
 26. @ mos alecu & R 26 500
  In mod normal daca ordinul comun nu prevede altfel incepind cu 1.1.2016 sporul de grupă pentru cei pensionati inainte de 5.01 2011 ,se ataseaza la decizia de pensie in plata la data de 1.1.2016 ,care este un document cu forta juridica pîna cind va fi inlocuit cu o noua decizie de pensie pe L 223 ,decizie pe L 223 care poate sa prevada si noul spor de grupă corespunzator vechimii pe L223. In acest caz deciziei pe L223 îi va fi atasat un buletin de calcul care va prevedea diferentele in plus sau minus de achitat sau retras vizavi de cele doua sisteme(legi).
  Incepind cu 1.1 2016 grupele de munca se acorda pentru toti militarii si se ataseaza la decizia de pensie in plata la data schimbarii incadraii in grupe . Acordarea sporului nu este in mod obligatoriu legat de recalculare. Daca recalcularea se face incepind cu decizia din 01,2016 atunci sporul de grupă se atseaza noii decizii emise in baza L223. Daca recalcularea se face mai tirziu de 1.2016 atunci sporul de grupă se ataseaza deciziei in plata cu forta juridica la acea data.
  *avn

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. Man! Devii iritant! Tu la data de 01.01.2016, vei avea o decizie de pensie in baza OUG 1/2011. Insa, in aceasta zi mareata de 01.01.2016 se abroga OUG 1/2011. Cum sa aplici HG-S 1019/2010 in conditiile prevazute de L. 223/2015 a pensiilor militare, unei pensii stabilite in baza OUG 1/2011? Daca NU recalculezi acea pensie si emiti o noua decizie in conditiile L. 223/2015?

   2]. Acum la modul optimist! Si este singurul miracol care poate fi produs! Daca astia vor, in Ordinul Comun baga faza ca de la 01.01.2016 se aplica prevederile HG-S 1019/2010 si STOP! In aceasta situatie, prevederea in cauza atrage AUTOMAT si RECALCULAREA si ACTUALIZAREA pensiilor noastre. Intrucat in cazul celor pensionati pana in 2011, legea NU prevede termen de recalcalcare, Ordinul Comun il poate declansa prin ghidusia cu aplicarea HG-S 1019/2010. Este singura varianta de a ni se aplica HG-S 1019/2010 care deja devine un maruntis, partea principala devenind faptul ca ar declansa si procesul de RECALCULARE.

   Este perfect legal artificiul, o operatiunea secundara cum este aplicarea HG-S 1019/2010, declansand de fapt operatiunea principala care este de fapt recalcularea.

   Insa, pt. acest lucru trebuie multa vointa, si mai ales multa istetime!

   Ștergere
  2. PS
   Decizie cu forta juridica la acea data însemnînd de fapt obligatia CPS de a emite o noua decizie de pensie in luna ianuarie 2016.
   *avn

   Ștergere
  3. @ Anonim 23 octombrie 2015, 22:57. Am raspuns si am stabilit. Este o portita miracol. Asa este, daca aplici HG-S 1019, automat emiti o decizie si in care automat pensia este si recalculata. Insa, daca aplicarea HG-S 1019 de la 01.01.2016 NU este inscrisa negru pe alb in Ordinul Comun. tot scenariul optimist se prabuseste. Ramanand ca doar la RECALCULARE sa fie aplicat si HG-S 1019. In orice situatie, niciuna dintre cele 2 operatiuni - aplicarea HG-S 1019 sau RECALCULAREA, NU pot fi efectuate indepenent una fata de cealalata, asta este clar.

   Deci, da, exista o portita miracol! Aici apare insa o problema care tine de si de logica si de echilibru! Deci, noi, cei pensionati inainte de 2011 si care suntem vreo 160 000 ar insemna ca la 01.01.2016 prin ghidusia cu aplicarea HG-S 1019 care obligatoriu ar declansa RECALCULAREA, sa intram in plata din prima zi a anului cu pensii recalculate. Iar bruma de oameni pensionati dupa 2011, sa aiba pensiile recalculate in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii? Dar asta este deja logica sparta! Ca doar unde erau 160 000, mai incapeau si cateva sute dintre cei pensionati dupa 2011! Dar ne-au despartit la recalculare, fiind integrati in 2 articole separate! Ceea ce conduce la concluzia ca NU am fost despartiti asa aleatoriu in 2 articole, ci undeva este un schepsis! Iar singurul schepsis logic este ca cei 160 000 suntem prea multi sa ne aplice legea cu HG-S 1019/2010 de la 01.01.2016 si care automat atrage si recalcularea, fapt pt. care L. 223/2015 se aplica in plin in prima faza multimii mai mici, respectiv brumei de oameni pensionati dupa 2011. Iar noi trebuie sa stam la rand!

   PS: Eu NU cred logica sparta! Nu s-a adeverit niciodata!

   Ștergere
  4. Logica mea spata zice ca cei iesiti la pensie cf. L223 sunt mai tineri decat noi si au timp de asteptare mai generos decat mine care nu stiu daca mai apuc decizia pe legea preconizata, dar probabil se justifica prin compensarea cu cele 8 primite pe re,re,re contributionista!

   Ștergere
 27. Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi 24 că poliţistul aflat în coloana oficială a vicepremierului a murit „pentru interesul naţional”, deorece orice deplasare a lui Oprea e face doar cu escortă.

  „Dumneavoastră ştiţi pentru ce a murit acest băiat de 28 de ani? Eu ştiu: a murit pentru interesul naţional. Aveţi vreo îndoială in directia asta? Eu nu am. Orice deplasare a domnului Oprea, chiar şi când se duce la closet, e în interes naţional…”, a declarat Cristian Tudor Popescu la digi 24

  „Dacă era sau nu urgentă această deplasare a domnului Oprea cu escorta respectivă? Toate deplasările lui Oprea sunt urgente, toate. Dânsul se miscă continuu ca sa vază unde e interesul national. Interesul ăsta national e așa, ca o zvârlugă: se duce de la Dragnea la Ponta, de la Ponta PNL, pe urmă la Cotroceni, după aia la UDMR. Și dânsul trebuie tot timpul să facă naveta cu mare viteză, ca să vază unde e interesul național și să-l mențină. Eroul, salvatorul oamenilor aflați în dificultate cine e ? Ministrul de Interne și vicepremierul Oprea. Iacătă cum sub ochii lui un om a murit! Domnul Oprea nici nu a oprit. Oprea, marele şef al operațiilor de salvare din țara asta nici nu a oprit să vadă ce se întâmplă cu omul ăla”, a spus Cristian Tudor Popescu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabi, le zici bine! Eu i-aş ridica în juvăţ şi pe Oprea şi pe CTP. Fără drept de apel. Amîndoi nişte jigodii. Gloanţele le păstrăm pentru duşmanii externi ai României,iar funia pentru hoţii, trădătorii şi escrocii interni.

   Ștergere
 28. Mos Alecu


  Un hăbăuc (putulica dobitocul , avianyc , avn) continua sa construiasca scenarii fanteziste privind aplicarea prevederilor hg s-1019/2010 la recalcularea pensiilor celor pensionati dinainte de 01.01.11 ...
  Prima nelamurire ar fi cea legata de ce-l doare pe el capul de o asemenea chestie : el (zice ca) a fost pilot . Pilotii au fost (si in hg 1294/2001) tot in AC . Aplicarea , la piloti , a hg s-1019/2010 nu va produce nici un efect .
  In situatia lui , aplicarea hg s-1019/2010 va produce efecte doar in situatia in care el , habaucul , avea numai uniforma de pilot ... el fiind , de fapt , seful GAZ-ului regimentului ...
  -----------------------------------------
  Vrea , habaucul , ca , la 01.01.16 , sa se emita o decizie (in baza art.11 din l.223/2015) prin care ii vor fi recunoscute conditiile de munca din hg s-1019 ...
  Dupa care sa i se emita decizie de recalculare ... prin care sa-i fie recalculata pensia ... cu conditiile din hg s-1019 ...
  Ar parea o cale realizabila ...

  Numai ca ...
  Acea decizie din 01.01.16 (in baza l.223/2015) NU ESTE ULTIMA DECIZIE emisa pina la intrarea in vigoare a l.223/2015 ... Este o decizie emisa DUPA intrarea in vigoare a l.223/2015 ... O decizie emisa IN BAZA l.223/2015 ...
  Recalcularea se va executa "in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" (art.109 si 110)... Acea ULTIMA DECIZIE este o decizie emisa in baza l.119/l.263 .
  In acea ULTIMA decizie conditiile de munca sint conform hg 1294/2001 ...
  Adica ... degeaba s-a emis acea (PRIMA) decizie pe l.223/2015 (cu recunoasterea conditiilor din hg s-1019) ... pentru ca nu va putea fi folosita la recalculare ...
  Abia dupa emiterea deciziei de recalculare... se va putea emite o decizie de revizuire (art.65) prin care sa se "introduca" in calcule noile conditii de munca (alea care , ipotetic , fusesera recunoascute prin acea prima decizie pe l.223/2015)...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 2 aspecte secundare:

   1]. Am introdus moderarea pt. pt. a elimina niste invective. E drept, ale lor sunt mai ascutite decat termenii hăbăuc, putulica si altii din vocabularul tau, Dar totusi, poate renunti si tu la epitete.

   2]. Te referi la faptul ca in privinta grupei AC, HG-S 1019 nu ofera niciun avantaj fata de HG 1294. Asa este, insa tu pornesti de la premisa ideala ca o persoana a lucrat tot timpul numai in AC. In practica este aproape imposibil sa lucrezi toata cariera in AC. Aproape fiecare care a lucrat in AC are diverse perioade incadrate si in alte conditii de munca. HG-S 1019 va valorifica in cazul celor din AC, strict acele perioade lucrata si in alte grupe cu exceptia AC.

   Exemplu. Fisa de pensionare pilot supersonice. In fisa, cei 4 ani de zbor pe supersonic din timpul scolarizarii apar trecuti in CN. Desi activitatile de zbor apartin 100% grupei AC. Abia dupa terminarea scolii activitatile de zbor apar incadrate in AC. Asta intrucat niste idioti de la DMRU au emis o instructiune care precizeaza negru pe alb ca toate activitatile din perioada scolarizarii si de pe perioada cursurilor de cariera sunt in CN. Ce in cauza urmand probabil niste scoli sau cursuri de logistica, si-au imaginat ca si in alte scoli sau la alte cursuri nu exista pericole asupra vietii, deci Nu exista grupe de munca.

   Detaliez cu un alt exemplu paradoxal cauzat de acea instructiune stupida. Un parasutist are AC pt. toti anii in care a efectuat salturi. Dar daca a efectuat salturile in cauza pe timpul cursului de perfectionare pt. Cdt. Cp. sau Cdt. B., in acele perioade beneficiaza de CN. Intrucat aceiasi idioti de la DMRU au stabilit in aceeasi instructiune ca pe perioada cursurilor conditiile de munca sunt normale. Cum au fost ale lor pe linie logistica sau de personal.

   Revenind la subiect, in cazul aplicarii HG-S 1019, atat pilotul din exemplu cat si parasutistul vor beneficia de AC si pt. perioada de scolarizare si pt. perioada cursurilor de cariera. Adica HG-S 1019 le-ar transforma 4-5 ani din CN in AC.

   Pe abordarea principala, ai dreptate!

   Ștergere
 29. R-26500 ,da-mi adresa ta de e mail ca sa-ti trimit raspunsul la o scrisoare adresata casei de pensii a MApN referitoare la Lega 223 / 2015

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adresa de contact pt. teme legate de blog este rezerva.26500@gmail.com. Este publica, apare si la profil daca incerci sa expediezi un e-mail. Persoanele care isi prezinta numele real pe blog sau in propria lor adresa de e-mail, ma pot contacta pe adresa personala care este gelu.olescu@gmail.com. Poti expedia raspunsul la care adresa doresti! Si sa precizezi neaparat daca doresti sa fie facut public sau nu!

   Ștergere
 30. @ tigri 2 & R 26 500
  Pot sa va dau si adresa lui mos Alecu balaceanca@nerecuperabili.ro pentru a-i transmite ca a fost cautat de Huhurez la 23 oct.10.40 (pe popular Cucuveaua- Buha) ca” sa-i ia datele”.
  Revin cu lamuriri la postarile anterioare fiindca ceva devine interesant si de interes.
  Pîna atunci sa studiati cu atentie daca deciziile care se vor emite in luna ianuarie 2016 pot fi contestate .
  *avn

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Terminati cu epitetele, intrucat va pierdeti in amanunte! Pana la urma construim ceva. Deocamdata, in cazul grupelor de munca situatia este astfel: cei pensionati pana in 2011, avem CN pe perioada scolarizarii si cursurilor de cariera. Cei pensionati incepand cu 2011, au grupe de munca si pe perioada scolarizarii/cursurilor de cariera. Aceste perioade insumate (scoli + cursuri de cariera) sunt cuprinse de la caz la caz intre 3-7 ani in cariera fiecaruia. 3-7 ani in care cei pensionati inainte de 2011 avem CN, iar cei pensionati incepand cu 2011 au grupe de munca.

   Si acum sa tragem linie! In vederea aplicarii HG/S 1019 si celor pensionati inainte de 2011 pe timpul perioadelor de scolarizare, nu cumva trebuie sa solicitam mai intai adeverinte sa demonstram faptul ca am efectuat si pe timpul scolarizarii si cursurilor de cariera activitati care ne acorda dreptul de incadrare in diverse grupe de munca? Sau ni se aplica din oficiu? Aceasta este o problema pragamtica si care ne vizeaza pe toti!

   Ștergere
  2. Dvs. prezentati un caz particular. Sunt foarte multe situatii cu grupele iar L223 si Directorul CSP precizeaza f clar ca se va proceda la o reincadrare in grupe pentru toti. Iar legea se aplica de la data intrarii ei in vigoare- 01.01.2016, nu e nimic de interpretat aici.Aveti dreptate posibil cu punerea in aplicare a legii care poate fi mai tarziu de 01.01.2016 insa cf. legii si in aceasta situatie banii se dau din urma.Logic este sa fie aplicate prevederile HGS1019 de la 01.01.2016, actualizandu-se grupele la pensia in plata la 31.dec 2015(sunt 2 situatii-pensii pe L241 si pensii pe L119-restul au aplicat deja HGS in cauza), urmand ca recalcularea cf L223 sa fie operata ulterior. Chestiunea ca nu se pot reincadra grupele la 01.01.2016 ca, chipurile, unele legi ar fi abrogate odata cu intrarea in vigoare a L223 nu tine nici logic si nici legal. Deci, la 01.01.2016 se abroga L119 insa f multi au pensia calculata pe L119 .Dupa logica unora, incepand cu 01.01.2016 cei avand pensia calculata peL119(ori pe L241) nu mai pot primi pensie ca legile au fost abrogate.Cred ca trebuie sa mai si gandim nu numai sa muncim !

   Ștergere
  3. @ @ Anonim 24 octombrie 2015, 15:58. O afirmatie reala, dar care da nastere la semne de intrebare. Afirmatia din paranteza este una care creeaza senzatia ca cei carora NU li se aplica HGS1019 am fi o mana de oameni, iar cei carora li se aplica ar reprezenta o larga majoritate. Afirmi: "Logic este sa fie aplicate prevederile HGS1019 de la 01.01.2016, actualizandu-se grupele la pensia in plata la 31.dec 2015 (... sunt 2 situatii-pensii pe L241 si pensii pe L119-restul au aplicat deja HGS in cauza)...".

   Cele 2 situatii in care nu s-a aplicat HGS1019, respectiv cei pensionati pe pe L241 si pensii pe L119, reprezinta de fapt toti militarii pensionati inainte de 2011. HGS1019 nu s-a aplicat decat unui nr. infim de militari, respectiv celor pensionati incepand cu anul 2011 in baza L. 263/2010.

   Or, tu cand te referi la "restul au aplicat deja HGS in cauza", creezi impresia ca te referi la o majoritate covarsitoare carora li s-a aplicat HG-S 1019 si NU la o minoritate ignisifianta. Cei pensionati inainte de 2011 si care suntem cca. 160 000, avem pensii stabilite in baza L. 119, OUG 1/2011 si L. 241/2013. Nici unuia NU i se aplica la acest moment HG-S 1019. HG-S 1019 se aplica in acest moment strict celor pensionati incepand cu 2011, in baza L. 263/2010 si care sunt cateva sute, maxim 2 000 de persoane.

   Ștergere
 31. @Anonim 23 octombrie 2015 ora 20:19
  Am vazut ca s-a afirmat mai sus faptul ca activitatea desfasurata dupa data trecerii in rezerva nu mai prezinta interes pentru CPS. Din cunostintele mele, in cazul pensiilor militare anticipate se face recalcularea din oficiu a acestora in momentul in care se atinge varsta legala de pensionare. Intrebarea mea este urmatoarea: la momentul recalcularii pensiei militare anticipate, care devine pensie de serviciu pentru limita de varsta, vechimea realizata in sistemul public (ulterior trecerii in rezerva) se ia in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta ? Intreb asta deoarece stiam ca vechimile realizate in ambele sisteme se recunosc reciproc la stabilirea pensiei pentru limita de varsta. Deci ar fi normal ca in momentul in care pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta, sa fie luata in calcul vechimea totala realizata in ambele sisteme de pensii ( militare si civile) . Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 32. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Iarasi mi-a facut cineva "un pustiu de bine" si-a dus la altii niste pareri de-ale mele de-aici ...
  Pareri despre cum se va intimpla cu cei care vor munci (in civilie) dupa primirea unei pensii militare de stat ...

  Spuneam ca acelora , pentru perioadele "muncite" in civilie , li se va deschide un nou drept La pensie ...
  Am presupus ca se subintelege : un drept LA pensie in sistemul public de pensii . Sistem diferit de sistemul pensiilor militare de stat ... deci ... drept La pensie in sistemul public de pensii . Care este diferit de dreptul LA pensie militara de stat . Care este diferit de dreptul LA pensie din sistemul de pensii al avocatilor (neintegrat sistemului public de pensii) . Care este diferit de dreptul LA pensie din sistemul de pensii al unor culte religioase (neintegrat sistemului public de pensii) . Care , toate , sint diferite intre ele ...

  In urma acelor pareri ale mele (transportate altundeva) cineva isi manifesta niste nedumeriri :
  "Anonim24 octombrie 2015, 04:36

  Pt. Anonim23 octombrie 2015, 20:02
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Rog explicatii privitor la “ li se va deschide un nou drept LA pensie”. Mai demult pe acest blog tot ati sustinut ca EXISTA UN SINGUR DREPT LA PENSIE! Acum ne spuneti ca exista mai multe?
  Cei pensionati inainte de 31.12.2010 si care au muncit in civilie dupa pensionare si si-au valorificat aceste stagii in drepturile de pensie au actualmente “Pensie de limita de varsta IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, recalculata conform art. 107 (4) din L. 263/2010”. Deci ei au deja “DESCHIS DREPTUL LA PENSIE IN SISTEMUL PUBLIC”!!!. Acest drept “NU POATE FI INCHIS DE NIMENI, SUB NICIO FORMA”, cu atat mai mult cu cat L. 263/2010 ramane IN VIGOARE, NEMODIFICATA, NECOMPLETATA samd….!" .

  S-o luam metodic :
  - celor "veniti" , din alte legislatii , in l.263/2010 nu li s-a deschis un alt drept LA pensie . Lor li s-a deschis dreptul LA pensie atunci (pe d.214/1977 sau pe l.164/2001) cind au iesit la pensie .
  ------- ulterior acestora li s-au deschis (calculat , stabilit) noi drepturi DE pensie . Prin recalcularea acelorasi pensii ale lor in noile legislatii ...
  ------- prin l.119 pensiile lor s-au recalculat ; iar l.263 (prin art.171) "a preluat" ACELE pensii ; prin art.107 ACELEASI pensii au fost "imbunatatite" . Aceleasi pensii pentru care dreptul LA pensie fusese deschis pe d.214 sau pe l.164 ...
  ------ altfel spus ... cei veniti din d.214 , sau din l.164 , au (pe l.263) drept DE pensie pentru o pensie LA care aveau dreptul mai de demult

  RăspundețiȘtergere
 33. Continuare de la Mos Alecu

  - pe l.263 s-a deschis dreptul LA pensie numai pentru cei pensionati dupa 01.01.11

  - daca vorbim despre cei carora li s-a deschis dreptul LA pensie pe l.263/2010 (pentru ca despre ceilalti nu avem cum vorbi)
  ------- acestia au dreptul sa aiba o pensie ... au dreptul LA pensie . Nimeni nu le poate lua acest drept LA pensie
  ------- intimplator acestora li s-a deschis dreptul LA pensie sub "obladuirea" l.263 .
  ------- prin l.223/2015 pensiile LA care au dreptul acesti impricinati vor fi recalculate . Pensiile vor trece sub "obladuirea" altei legi , si a altui sistem de pensii . Fara a li se anula dreptul LA pensie (dreptul de a avea o pensie) ; drept LA pensie obtinut inca de pe vremea cind erau sub "obladuirea" l.263
  ------ daca acesti impricinati doresc sa aiba pensie si din alt sistem de pensii (avocati , culte religioase , sistemul public de pensii) trebuie sa indeplineasca si conditiile cerute de acel alt sistem . In momentul in care indeplinesc acele conditii li se deschide drept LA pensie si in acel sistem

  - dupa "modelul" aratat la cei pensionati pe l.263 , se vor petrece lucrurile si cu cei "veniti" din d.214 sau din l.164 , recalculati de l.119 , preluati de l.263 ...
  ------ dreptul lor LA pensie a fost deschis atunci , de mult . Dar , incepind cu 01.01.16 , aceste pensii vor fi in sistemul pensiilor militare de stat . Pentru munca ulterioara in civilie vor avea dreptul si la o pensie din civilie ... li se va deschide un drept LA pensie in sistemul public de pensii
  ----------------- cei (din aceasta categorie) care vor munci in avocatura ... li se va deschide un drept LA pensie din sistemul de pensii al avocatilor...

  In concluzie : dreptul LA pensie nu-l ia nimeni ! Numai ca impricinatii respectivi "trec" (la 01.01.16) in alt sistem de pensii . Iar , pentru a obtine pensie dintr-un alt sistem de pensii (fata de cel in care sint inclusi de la 01.01.16) ... trebuie sa aiba (sa li se deschida) dreptul LA pensie si in acel alt sistem ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. Mos Alecu

   OK. Nu prea inteleg. Hai sa ne oprim la cei pensionati dupa 01.01.2011 – pe L. 263, respectiv cei cu PENSIE DE LIMITA DE VARSTA in sistemul public de pensii. Daca asa cu spui "intimplator acestora li s-a deschis dreptul LA pensie sub "obladuirea" l.263" (asta semnificand si ca "intamplator" AU INDEPLINIT CONDITIILE CERUTE DE SISTEMUL PUBLIC DE PENSII) de ce trebuie ca acest "drept LA pensie" sa mai fie deschis inca odata? Acesta este deschis odata pentru totdeauna - motivatia ar fi ca L. 263 in baza caruia s-a stabilit acest drept este inca in vigoare si va ramane si dupa 01.01.2016! S-au sugerezi ca acest "drept LA pensie" se anuleaza sau se revoca, urmand a mai fi deschis inca odata in viitor?? Atunci care e temeiul legal pentru aceasta? In legislatia de asigurari sociale (L. 263) nu exista ANULARE sau REVOCARE ci doar INCETAREA sau SUSPENDAREA PATII PENSIEI, aspecte care nu cred ca ni se aplica celor de mai sus, adica CSP nu va trimite acestora Decizii de INCETAREA/SUSPENDAREA PATII PENSIEI. Si daca acesti pensionari vor lucra in civilie dupa 01.01.2016, care e motivatia sa nu mearga la Casa civila de pensii imediat cu Cerere de recalculare a PENSIEI DE LIMITA DE VARSTA IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, cf. art. 107 (4) din L. 263 si nu la 65 de ani, asa cum sugerezi tu, pt. a solicita O NOUA DESCHIDERE A DREPTULUI LA PENSIE?

   Ștergere
 34. @ All. Ce chestie interesanta! Pe Facebook circula diverse mesaje transmise de militari care cer demisia lui G. Oprea. Are legatura cu un accident in care si-a pierdut viata de curand un militar SPP din coloana oficiala a lui Oprea. Partea cu adevarat interesanta este aceea ca mesajul este propagat si de multi militari si politisti in activitate de toate gradele si functiile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si va pare ciudat, Domnule Colonel Olescu? Si daca, prin absurd, ar fi fost binefacatorul nostru, lucid fiind, apreciez ca vina tragicului accident este impartita, astfel:
   - decedatul, pt ca a executat "orbeste" ordinul;
   - seful dispozitivului de insotire, care a dat un ordin imbecil (marirea vitezei peste cea de min 80 km/h din momentul accidentului) , in conditii de timp nefavorabil;
   - ministrul, pt abuz in serviciu privind insotirea sa (la amanta, la tuns, la carciuma, etc).
   Apoi, exista complicitatea la abuzul in serviciu, savarsita de catre seful IGP si cel al Directiei Politiei Rutiere.

   Ștergere
  2. @ Dan Buzescu 24 octombrie 2015, 20:36. Nu cunosc detalii despre accident, am preluat la modul fugitiv ce s-a intamplat! Doar m-a surprins faptul ca fosti colegi de ai mei activi din M.Ap.N. sau cunoscuti din M.A.I. in activitate, ii cer demisia pe Facebook deschis lui Oprea. Majoritatea colegilor activi avand functii foarte mari in cele 2 ministere. E totusi o chestie indedita ca un colonel din S.M.G. sau un comisar din M.A.I. in activitate, sa ceara fara fereli demisia lui G. Oprea! Asta inseamna ca acel accident ascunde ceva care deranjeaza enorm pe militarii celor 2 ministere, din moment ce rabufnesc deschis! O sa ma informez mai in detaliu ce si cum!

   Ștergere
  3. Daca erau ”isteti” faceau si ei o comisie de cercetare si peste doi ani ca in cazul lui Iovan il scoteau doar pe decedat vinovat. *

   Ștergere
 35. @ R 26 500
  Multam ca l-ai tras de mîneca pe mos Alecu (Katîr bătrîn) instiintindu-l ca prin armata asta cei din AC au mai avut in sarcina si alte activitati ,după cum le enumerai si pe care unii habarnisti ca mosul s-au gîndit sa le prinda pe la CN de parca pe la acele cursuri s-a stat cu burta la soare. Numai vorbesc ca daca cadristul a fost ”daruit meseriei ” si ti-a trecut in memoriu pina si ultima permisie ,nici pentru aceasta nu primesti decît CN desi aceea permisie nu este decît rasplata pentru o mica parte din orele suplimentare specificate in OZU si veci nerecompensate. Daca adun din OZU-ri toate orele suplimentare lucrate efectiv in Ac cred ca fac vreo cel putin doi ani,iar ei imi trec trei zile de permisie la CN. Se uita faptul ca de exeplu prin anii 94-97 aparuse un ordin al MStMajor care spunea ca daca pe parcursul unui an de pregatire de lupta desfasori 75% din activitati in grupa a II-a atunci se ia in considerare tot anul in grupa II ,iar daca desfasori 50 % din activitati in grupa I de munca atunci ti se considera tot anul ca lucrat in grupa I de munca. De astea insa nu tine si nu a tinut nimeni cont cind au bagat ,permisiile, recompense pentru orele suplimentare in AC,detasari la cursuri etc cind la CN la reincadrarea in gerupe. Astea ar fi doar unele aspecte.
  Un alt aspect ar fi faptul ca nimeni nu s-a sesizat in momentul in care s-a abrogat L 164 ca odata cu abrogarea a cazut si hotarirea CCR care declara ca si constitutionala aplicarea grupelor conf HGS 1019 numai pentru cei pensionati după 5.01.2011. Ori anulindu-se efectele legii L 164 s-a anulat si motivarea de constitutionalitate data de CCR ca atare grupele la sesizarea instantei pe motiv de discriminare ar fi trebuit aplicate pentru toti din acel moment. Dar păcalicii rabda ,.
  mos Alecu poti sa fii linistit ,te asigur ca nu ma framînta problema grupelor decît in masura in care am citiva ani de inactivitate in AC trecuti la CN ,desi nu era normal. Cine nu-și da seama cum stau lucrurile traieste linistit , cine insa stie ca-i nedrept trebuie sa se exteriorizeze intr-un fel.
  *avn

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Confirm! Cadristii au fost diferiti de la unitate la unitate. Unii batuti in cap, altii baieti dezghetati. In timpul unui curs de cariera efectuat la Scoala de Aplicatie, era sa imi pierd viata in timpul unei escalade! La pensionare, unitatea unde am facut cursul, mi-a expediat la cererea mea adeverinta necesara, care atesta ca in baza OZU nr. ,,, la acel curs in afara de a invata, cursantii efectuam si alpinism.

   La pensionare, cadristul din unitatea mea mi-a zis ca degeaba scrie in adeverinta ca am efectuat activitati in AC la curs, intrucat nu stiu ce dispozitie zice ca la cursuri nu se pun decat CN, poti sa te arunci si in aer de 3 ori pe zi, tot CN inseamna. Adica, al meu cadrist trecea in CN inclusiv activitatile de parasutare sau scafandrerie desfasurate pe perioada cursurilor! Asa ca m-a linistit total, la mine toate aceste cursuri in AC insumau cam 18 luni.

   Ulterior am aflat ca in cazuri similare cu al meu, atat la Scoala de Aplicatie, cat si la alte unitati, in fisa de pensionare cadristii inscriau in fisa de pensionare AC, inclusiv cand erau desfasurate la cursuri. Deci, doar cadristul unitatii mele era mai cu mot.

   La ceva vreme dupa ce m-am pensionat, am aflat ca si fostul meu cadrist dupa ce s-a trezit cu un raport, incepuse sa inscrie conditiile de munca cf. realitatii, si nu dupa criteriul ca daca e curs si mori din cauza activitatii in AC - nu se pune la grupa, dar daca mori din aceeasi cauza la unitatea de zi cu zi, se pune la grupa.

   In sfarsit, mai de curand l-am intalnit si aducandu/mi aminte faza, l-am intrebat sa imi precizeze si mie totusi care e instructiunea aia care zice ca daca sari cu parasuta la unitatea de zi cu zi - se pun AC, dar daca sari cu parasuta la un curs de perfectionare cariera - acele conditii sunt CN. S-a uitat la mine ca muta la ...la si a zis ca el NU a auzit de o astfel de instructiune!

   Ștergere
 36. @ R 26 500 & Katîr batrîn - mos Alecu
  Legat la trecerea care se va face la 31.12.2015 de la sistemul de legi L 119 ,OG1, L241,etc pe sistemul L 223 la 01.01.2016 ramîn la ideea ca aceasta trecere se va putea face numai prin emiterea unei noi decizii de pensie in baza careia sa se faca platile pe luna ianuarie, In cazul in care nu se va emite o noua decizie de pensie ,orice alta decizie in baza careia se va face plata pe luna ianuarie se poate contesta si devine atacabila in justitie,
  Deci după parerea mea acel ordin comun ar fi trebuit sa apara cum de altfel era firesc in 90 zile de la promulgare pentru a se putea pregati terenul si declansa incepind cu ianuarie 2016 emiterea de noi decizii. Desi au o oarecare acoperire inclusiv in cazul acordarii grupelor de la 1.01.2016 dar prin recalculare, nu cred ca isi vor permite sa nu emita noi decizii incepind cu 01.01.2016. Sa vedem ce se va intimpla ,mai ales daca intîrzierile de plati fara acoperire in cazul grupelor produc dobînzi. Poate gresesc ,dar eu asa interpretez.
  *avn

  RăspundețiȘtergere
 37. Tare de tot postarea asta:

  Corneliu spunea...
  Kaka-maka! Eu am intzeles, la un moment dat, ca se vor revizui iar grupele de munca, sau ceva de genul asta, mai spre sfarsitul acestui pseudo-interviu! Apoi nr. TEL VERDE INFO 0725939301 si blogul www.mapn.ro par mai optimiste pentru aburirea noastra cu promisiuni pentru pastele cailor! Daca n-as fi jurnalist, l-as mai fi crezut pe ici, pe colo, si printre baltoacele acestor generalitati citite din caietul zilnic de sarcini! Recunosc ca si eu mai iau cate un interviu, ca acel pe care il descriu mai jos, dar fortzat de imprejurarea ca senatorul sau deputatul e la Bucale, iar eu in provicie, si greu dau de ei, iar redactorul sef ma preseaza ca maine apare ziarul si trebuie interviul...Banuiesc, mai mult ca sigur, ca domnia sa nu a raspuns cu mustiucul in reportofon si Biblia Legii pensiilor militare (tradusa in limba romana din cea de contzopisti de birou parlamentari) in ,,manuri''la intrebarile unui jurnalist, bine informat cu framantarile si problemele pensionarilor, ci doar dupa un telefon dat din redactie, cam asa: -,,Alo, mandeo gradu', vezi ca vreau sa-ti iau un interviu, fara ,,cacofon,'' cu pensiile brotacilor, asa ca sa le mai inchid mestecatorile fomistilor cu ciuful alb si contul varsat in farmacii...Vezi si tu, asa, cam ce vor si cu ce ai putea sa-i prostesti! Dar vezi sa dea bine copt pe coaja si crud la miez si, dupa ce-l scrii, da-mi-l prin mail si dumnica o sa bem o bericica de saftea in Cismigiu!''... Cu ce noutati s-a remarcat distinsul ofitzer? Nu cumva trebuia clar sa ne explice exact protocolul esalonarii si distribuirii pensiilor militare, cu date aproximative macar, dupa recalculare-reactualizare, ori ceva despre metodologii? Sau treaba cu maririle soldelor la activi, inainte si dupa 01 01 2016, si cum pot fi aplicabile recalcularile si actualizararile, intrucat dupa aceste principii ar fi trebuit sa fie explicat, in detaliu, ce si cum sa ne putem dumiri si orienta si noi mai precis? Daca e de aviatie, e in aer; daca e terestru, e la pamant! Mai sunt, ele, multe pe care adminul Huhurez le tot intoarce pe toate partzile pe aici, cat si onor domniile voastre, stimati postatori, si el le stie de la ,,ochii albastrii,''dar o face pe...aerianul! Sau pe terestrul...Am citit un articol, si doar atat! In rest, lemn-Tanase de Dambovitza! Onor, Huhurez, poate sa-i dea clasa la explicatzii, si mi-ar place sa aud ca s-a dus, pe furish, la dansul sa ia lectzii din meditatii pe tema de pensii militare! Nu-i exclus, inca...

  sâmbătă, 24 octombrie 2015, 20:50:00 EEST

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mmmmm, daca esti jurnalist ai grija la conjugarea verbelor si folosirea articolului hotarat pentru substantivele comune. Faci aceleasi greseli gramaticale ca cel numit Don Corleone ceea ce ma face sa cred ca sunteti una si aceasi persoana.

   Ștergere
  2. Sezi bland mai bagaciosule,ca ,n-ai "direptate".

   Ștergere
  3. Mai gresesc si eu, onorabile, dar esential e ca din interviul dat la mistocareala de catre directorul Casei de Pensii Militare ne-am lamurit ca e paralel, paralelogram si echilateral, lipsindu-i o secanta importanta, si anume aceea ca nu stie nimic, chiar e tabula rasa!

   Ștergere
  4. Nu stiu cine-i Corleone, dar nu scrie deloc rau! Mananca portocala si arunca-i coaja, pentru ca e gustoasa! Conteaza continutul si mesajul textului, restul nu-i decat o consecinta, stimabile Anonom!

   Ștergere
 38. @ All. Cu ocazia Zilei Armatei, va dorim sa vi se implineasca totul si sa aveti parte aveti numai de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumim! TRĂIASCĂ PATRIA, JOS MAFIA!

   Ștergere
 39. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu


  Sint atentionat ca , mai de demult , spuneam ca "dreptul LA pensie" se deschide o singura data , si ca , acum , vorbesc despre doua (mai multe) "deschideri ale dreptului LA pensie" .
  Atunci cind vorbeam despre o singura deschidere a dreptului LA pensie era vorba despre altceva . Cineva spunea ca militarii pensionati pe d.214 au avut mai multe deschideri ale dreptului LA pensie : la pensionarea pe d.214 - prima desch. a drept. LA pensie ; la "trecera" in l.164 - a doua desch. a drept. LA pens. ; la trecerea in sistemul public (prin l.119) - atreia desch. a drept. LA pens. ... si asa mai departe
  Eu am aratat acelui cetatean ca , in cazul acelor militari , "deschiderea dreptului LA pensie" a fost o singura data : la iesirea la pensie ... Toate celelalte activitati (recalculari) au fost , doar , deschideri ale dreptului DE pensie ...

  Venind "la oile noastre" :
  - deschiderea dreptului LA pensie (dreptul de a avea o pensie) inseamna verificarea si validarea indeplinirii , de catre impricinat , a conditiilor obligatorii pentru a primi o pensie dintr-un anumit sistem de pensii

  - in Romania exista mai multe sisteme de pensii . Fiecare avind conditii (specifice) care trebuie a fi indeplinite pentru a se deschide dreptul LA pensie (dreptul de a avea o pensie) in sistemul respectiv
  ----- sistemul public de pensii
  ----- sistemul pensiilor de serviciu (magistrati , Curtea de conturi , piloti civili , etc ...)
  ----- sistemul pensiilor militare de stat (reintrodus de la 01.01.16
  ----- sistemul pensiilor avocatilor
  ----- sistemul pensiilor personalului din unele culte religioase
  ----- sistemul pensiilor obligatorii administrate privat
  ----- sistemul pensiilor private

  - un impricinat poate avea una , doua , sau chiar mai multe pensii . Din sisteme diferite . Nu poate avea mai multe pensii din acelasi sistem .

  RăspundețiȘtergere
 40. Continuare de la Mos Alecu

  - pentru a avea pensii din mai multe sisteme de pensii , acel impricinat trebuie sa indeplineasca conditiile obligatorii pentru a i se "deschide dreptul LA pensie" in acel sistem .
  ----- unui avocat i se va deschide dreptul LA pensie in sistemul de pensii propriu ; daca a platit si contributii sociale pentru sistemul public de pensii ... i se va deschide un alt drept LA pensie - o pensie din sistemul public de pensii (atunci cind va avea virsta si stagiul de cotizare prevazute pentru sistemul public) .

  - pentru pensiile care au fost trecute dintr-un sistem in altul (cazul pensiilor militarilor)
  ----- deschiderea dreptului LA pensie este la data (calendaristica) in care impricinatul a indeplinit , prima data , conditiile pentru a primi o pensie
  ----- trecerea in alt sistem de pensii s-a facut , prin lege , pentru toate pensiile din "vechiul" sistem ; considerindu-se indeplinite criteriile de primire a unei pensii (in noul sistem de pensii) de catre toate pensiile (din vechiul sistem)
  ----- in acest fel nu se deschide un nou drept LA pensie ... dreptul de a primi o pensie fiind indeplinit inca de cind era in vechiul sistem ...
  ----- in acest fel s-au petrecut lucrurile cu pensiile din d.214 si cu cele din l.164
  ----- in acelasi fel se vor petrece lucrurile si cu pensiile din l.263 (cele de dupa 01.01.11)

  - pentru pensiile care vor fi recalculate de catre l.223/2015
  ----- toate vor fi avind ca data a "deschiderii dreptului LA pensie" data (calendaristica) la care , impricinatii , au primit prima (din viata lor) decizie de pensie
  ----- dupa data de 01.01.16 toate aceste pensii devin "pensii militare de stat" . Aceste pensii sint "scoase" din sistemul public de pensii si sint introduse (toate) in alt sistem de pensii - sistemul pensiilor militare de stat .
  ----- daca un impricinat , cu pensie din sistemul pensiilor militare de stat , doreste (si) o pensie din alt sistem de pensii... acel impricinat trebuie sa indeplineasca toate conditiile cerute de acel "alt sistem de pensii"
  ------------ acestui impricinat (care indeplineste conditiile cerute in alt sistem de pensii) i se va "deschide dreptul LA pensie" (dreptui de A AVEA o pensie) si in/la/din acel "alt sistem de pensii" .

  In concluzie :
  - pensiile recalculate de catre l.223/2015 nu mai sint in sistemul public de pensii
  ----- aceste pensii vor fi in alt sistem de pensii

  - pentru cei pensionati dupa 01.01.11 (direct pe l.263/2010) dreptul LA pensie este cel deschis la data cind au primit prima decizie de pensie
  ----- pensia lor (pe l.223/2015) nu poate fi "imbunatatita" prin activitati pentru care exista sisteme proprii/diferite de pensii (public , avocati , etc...)
  ----- pentru activitatile pentru care exista sisteme proprii de pensii (public , avocati , etc...) va trebui a fi verificata , si validata , indeplinirea conditiilor cerute pentru a primi pensie din acele sisteme . Daca sint indeplinite conditiile cerute de acele sisteme de pensii ... se dechide dreptul LA (o) pensie si in acel/acele sistem/sisteme de pensii ...

  - nu se pune problema ca , pentru cei din l.223/2015 , ar fi incetat (ar fi fost desfiintat , revocat , anulat) dreptul LA pensie
  ------ incepind cu 01.01 16 acestia au dreptul LA pensie din sistemul de pensii militare de stat ...
  ------ dreptul lor LA pensie a fost deschis la acea data de pe vremea l.263/2010 , dar , dupa 01.01.16 , acestia nu mai au dreptul la o pensie din sistemul public de pensii... au dreptul la o pensie din sistemul pensiilor militare de stat ... Daca (mai) vor (si) o pensie din sistemul public de pensii (pe care l-au parasit) ... trebuie sa indeplineasca cerintele sistemului public de pensii...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai exista o situatie. Am intalnit-o de curand. Este vorba despre persoanele care lucreaza legal in strainatate si care sunt cel putin vreo 2 milioane. Acestia sunt inclusi in sistemele de asigurari alte statelor gazda, insa la pensionarea in Romania le este acordata o pensie in sistemul public romanesc. Nu cunosc detaliile tehnice, ci doar fondul. Am o cunostinta care s-a pensionat in sistemul public anul trecut. A lucrat ultimii vreo 6-7 ani intr-un alt stat, intr-o slujba foarte modesta.

   Cei 6-7 ani lucrat in strainatate au contat atat de mult ca pondere financiara la calculul pensiei primita de persoana in cauza, incat la un mod asa in mare, rezulta ca 5 ani lucrati intr-un job modest intr-un alt stat, valoreaza la calculul pensiei cam cat 20 ani lucrati de un ofiter din armata romana.

   Pornind de la exemplul mentionat, rezulta ca un roman care a lucrat cca. 10 ani legal, ca simplu zidar, capsunar sau menajer(a)- sa zicem in Italia, va beneficia de o pensie in Romania cu un cuantum asemanator unui ofiter roman cu vechime de 40 ani in armata romana si de o pensie dubla fata de un subofiter roman care a lucrat 40 ani in armata romana.

   La prima intalnire cu persoana in cauza voi afla si detaliile tehnice. Nu sunt deloc lamurit la aspectul privind corelarea sistemului public cu sistemele de asigurari din alte state. Mai exact, daca pt, perioadele lucrate in alte state, acele state vireaza Romaniei contributiile romanilor sau daca pur si simplu, veniturile obtinute legal de romanii care lucreaza in alte state se iau in considerare la calculul pensiei in sistemul public romanesc, chiar daca persoanele in cauza nu au contribuit la fondul public romanesc, ci la sistemele de pensii din alte state.

   Oricum, este o chestie interesanta si dintr-un alt punct de vedere ca un zidar cu 10 ani de santier prin Germania sa aiba pensie cat un general cu 40 ani vechime in armata romana! Zidarul in cauza meritand a fi felicitat pe deplin! Ca si toti romanii de dincolo care au inteles ca decat sa hamalesti o viata pe 200 euro in Romania ca apoi sa aiba o pensie de 100 euro, mai bine fac acelasi lucru vreo 10 ani pt.1 500 euro in alta tara, avand apoi pensie de 1000 euro in Romania.

   Ștergere
  2. Nu este chiar asa.In Spania individul trebuie sa aiba lucrat cel putin 15 ani si nu la negru.Beneficiaza de pensie anticipat cand atinge varsta de minim 61 ani acum cand nu este la putere partidul socialist.Varsta de pensionare este de 65 ani.Pensia se invarte in jurul la 700 euro.In Spania chiria este de 1000 euro.Se traieste foarte bine in SUA si bine in Canada Cine nu-si gaseste de lucru traieste din ajutorul social.

   Ștergere
 41. Pt. Mos Alecu

  Hai ca ma omori! Citeste si tu ce scrii! Ce logica e asta?
  1. “------ dreptul lor LA pensie a fost deschis la acea data de pe vremea l.263/2010,” - adica AU INDEPLINIT TOATE CONDITIILE cerute de sistemul public pentru deschiderea dreptului LA pensie, corect?
  2. “dar, dupa 01.01.16 , acestia nu mai au dreptul la o pensie din sistemul public de pensii... au dreptul la o pensie din sistemul pensiilor militare de stat ... “ – de acord, care e temeiul legal? Dreptul la pensie in sistemul public este IMPRESCRIPTIBIL!, ca de altfel in toate sistemele pe care le-ai descries si tu!
  3. “Daca (mai) vor (si) o pensie din sistemul public de pensii (pe care l-au parasit) ... trebuie sa indeplineasca cerintele sistemului public de pensii...”. Pai de ce, daca ei “AU INDEPLINIT TOATE CONDITIILE cerute de sistemul public de cand li s-a deschis dreptul lor LA pensie de pe vremea l.263/2010”??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va mai tachinati intil! Chestia asta cu analogia intre sistemele diferite de pensii reprezinta o falsa paradigma si care exista doar in Romania. Desfiintarea in 2011 a dreptului la pensie de serviciu in timp ce pensiile de serviciu erau in plata, prin convertirea respectivului drept "din pix" intr-un drept in sistemul public - dupa ce oamenii se pensionasera, nu constituie decat o deviatie flagranta de la democratie, in premiera mondiala. Care nu a demonstrat decat primitivismul clasei politice romanesti, dar si a sistemului juridic romanesc.

   In 2011, cei care au desfiintat pensiile militare pur si simplu convertindu-le "din pix" in pensii in sistemul public, ar fi avut orice drept democratic, inclusiv de a diminua si cu 99% respectivele pensii de serviciu, dar NU sa le desfiinteze exact cand erau in plata.

   Anularea/revocarea fortata (adica fara acceptul subiectului) a unui anumit drept de pensie, deschis de un stat intr-un anumit sistem de pensii, este pur si simplu, doar o crima contra umanitatii. Chestia cu conversia unui drept de pensie in alt drept de pensie, este doar o masca a acelei crime.

   In rest, putem discutam oricate povesti despre sistemele de pensii, statul de drept imaginar romanesc, arhaismul sistemului juridic sau fanariotismul CCR!

   Ștergere
 42. Teoria dreptului LA si DE pensie! :):)
  Un fel de cum e corect? Pana rosie de vulpe LA palarie sau PE palarie?

  RăspundețiȘtergere
 43. Buna seara,
  Sunt pensionat in 03.01.2011 cu pensie de invaliditate.....intrebarea mea este daca se deschide un alt drept de pensie pot opta pentru pensie anticipata partial avand in vedere ca am o vechime cumulata de 29 de ani ? Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 44. Buna seara,
  Am trecut in rezerva in 03.01.2011, cu pensie de invaliditate, intrebarea mea este daca incepand cu data de 01.01.2016 se va deschide un alt drept de pensie si daca da......daca pot opta pentru pensie anticipata partial tinand cont ca am o vechine cumulata de 30 de ani. Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 45. Pt. anonim 25 octombrie 18:39
  Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 dumneavoastra conform Lg.223/2015 aveti mai multe optiuni:
  1. Puteti solicita stabilirea pensiei conform art.40 indiferent de gradul de invaliditate, daca pensia rezultata este mai avantajoasa si daca va incadrati in prevederile acestui articol: invaliditate din cauza serviciului militar. In acest caz pensia va fie egala cu solda de functie avuta la data producerii invaliditatii. Aceasta pensie se indexeaza conform art.59 sau actualizeaza conform art.60 la fel ca orice pensie militara.
  2. Puteti solicita recalcularea pensiei (aveti acest drept conform art.109 si art.110). Recalcularea inseamna stabilirea unei baze de calcul conform art.28 si a unui procent din baza de calcul conform art.29 si 30. In acest caz trebuie sa tineti cont de sporul de pana la 15% prevazut la art.28 Dumneavoastra, mai mult ca sigur ca veti beneficia de acest spor, sigur veti beneficia de acest spor daca invaliditatea s-a datorat serviciului militar. Asteptati ordinul comun prevazut la art.28. Cu acest spor, in functie de tipul invaliditatii, va veti apropia de procentul de 100% din baza de calcul, la care se va adauga sporul prevazut de art.108 si sporul datorat meritului militar (daca aveti asa ceva). Cuantumul rezultat va fi diminuat cu procentele stabilite de art.39 al.(5) Aceasta pensie se indexeaza conform art.59 sau actualizeaza conform art.60 la fel ca orice pensie militara. Avand in vedere data pensionarii: 03 ianuarie 2011 recalcularea pensiei dumneavoastra mai mult ca sigur va avea ca rezultat o pensie mai mare decat pensia actuala.
  Data deschiderii drepturilor de pensie la dumneavoastra este 3 ianuarie 2011. Indiferent de optiunea dumneavoastra, dreptul la pensie se pastreaza, nu se modifica data deschiderii drepturilor la pensie, se modifica numai modul de calcul al drepturilor de pensie.
  Nu aveti nevoie de intocmirea unor noi documente cu grupele de munca.
  In ceea ce priveste dreptul la pensia de serviciu anticipata partial:
  - Aceasta pensie in conformitate cu art.18 se acorda doar cadrelor militare in activitate .
  - Conform art.45 optiunea pentru o pensie anticipata se poate face numai la deschiderea drepturilor de pensie . La dumneavoastra drepturile de pensie s-au deschis deci nu mai puteti opta pentru acest tip de pensie.La implinirea varstei prevazuta in anexa la lege, puteti opta pentru o pensie de serviciu care va avantajaza. Daca faceti acest lucru vedeti si consecintele: pierdrea unor drepturi (art.41)
  Presupun ca doriti o pensie de serviciu (anticipata partial) pentru ca doriti sa mai munciti si pentru a putea cumula pensia de invaliditate cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Cititi art.76 si vedeti daca faceti obiectul. Daca nu va priveste art.76 puteti lucre ca zilier (nu se platesc contributii pentru asigurari sociale). Cititi legea 52/2011 ( legea angajarii zilierilo) rmodificata cu legea 18/2014 si legea 277/2013. Puteti lucra si in alte sisteme neintegrate sistemului public.
  Concluzie: asteptati pensia stabilita prin recalculare, analizati art.40 si apoi luati o decizie.

  RăspundețiȘtergere
 46. Multumesc frt mult pentru raspuns !

  RăspundețiȘtergere
 47. Poate prezinta interes pentru cei care au parasit sistemul national de aparare fara drept de pensie iar dupa data de 1 ianuarie pot beneficia de pensie in conformitate cu legea 223/2015.
  In Lg.223/2015 la art.3 lit.f) este definite vechimea cumulate. Din aceasta vechime face parte si vechimea in munca.
  In Lg.138/1999 Anexa 9 :
  “Anexa 9 :
  8. Perioadele pentru care se acorda drepturile prevãzute la art. 32 alin. (2)
  şi la art. 33 din lege constituie vechime în munca. “

  “ART. 32
  ..
  (2) In cazul în care cadrele militare în activitate trecute în rezerva în baza art. 85 alin. 1 lit. c)-e) din Legea nr. 80/1995sunt apte de munca, dar nu se pot încadra din lipsa de locuri de munca corespunzãtoare pregãtirii
  lor, mai beneficiazã de:
  a) plata unui ajutor, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a avut loc trecerea în rezerva şi pana la încadrarea în munca, fãrã a depãşi durata maxima prevãzutã de lege pentru acordarea ajutorului de
  şomaj, în raport cu vechimea efectivã ca militar şi ca salariat civil în cadrul acestor ministere şi instituţii centrale, calculat astfel:
  - 50% din solda lunarã bruta avutã în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de pana la 5 ani inclusiv;
  - 55% din solda lunarã bruta avutã în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o echime efectivã de la 5 pana la 15 ani inclusiv;
  - 60% din solda lunarã bruta avutã în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o echime efectivã de peste 15 ani;
  b) plata unei alocaţii de sprijin, dupã încetarea plãţii ajutorului prevãzut la lit. a), în condiţiile prevãzute de Legea nr. 1/1991privind protecţia socialã a
  şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã,cu modificãrileulterioare.
  ART. 33
  Militarii angajaţi pe baza de contract, cãrora li s-a desfãcut contractul înainte de expirarea termenului prevãzut în contract din motive neimputabile lor pana la aplicarea prezentei legi, beneficiazã de:
  a) plata unui ajutor, de la data desfacerii contractului şi pana la încadrarea în munca, fãrã a depãşi durata maxima prevãzutã de lege, în raport cu vechimea în serviciu, astfel:
  - 50% din solda lunarã bruta avutã în luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime în serviciu de pana la 5 ani inclusiv;
  - 55% din solda lunarã bruta avutã în luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care a
  u o vechime în serviciu de la 5 pana la 15 ani inclusiv;
  - 60% din solda lunarã bruta avutã în luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime în serviciu de peste 15 ani;
  b) plata unei alocaţii de sprijin, dupã încetarea plãţii ajutorului prevãzut la lit. a), în condiţiile prevãzute de Legea nr. 1/1991
  , republicatã, cu modificãrile ulterioare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea 330/2009
   Art. 48
   (1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:


   8. Legea nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 347 din 22 iulie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia prevederilor art. 1, 23, 42, 43, 62, art. 65, 66, 67, 68, 69, 70, 72, precum si pct. 1, 7 si 11—16 din nota la anexa nr. 1, anexa nr. 5, pct. 4 din anexa nr. 7, precum si pct. 2, 4 si 6 din anexa nr. 9.

   Ștergere
 48. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Cu speranta ca niste "preteni" nu-si vor abandona obiceiul de a "transporta" si-n alte locuri zicerile mele de pe-aici ...

  S-ar parea ca am gasit "motivul-cauzei" pentru care se sustine cu atita tarie chestia ca stagiile ulterioare (in civilie ...realizate dupa intrarea in vigoare a l.223/2015) vor fi tratate ca_"continuatoare" ale perioadei cit impricinatii vor fi fost "sub obladuirea" l.263/2010 ... Si ca aceasta "continuitate" va fi materializata prin folosirea stagiului complet de 20 de ani (acel stagiu la care se impart punctajele , pentru a se determina punctajul mediu anual ... cel care determina marimea pensiei ...

  Este vorba despre nerozia prin care l.223/2015 NU abroga articolele , referitoare la militarii pensionari , din l.263/2010 ...
  Este vorba despre nerozia despre care vorbeam inca din 23 iulie :
  "Mos Alecu
  23 Iulie ·
  Rămîi tablou ! Rămîi mască ! Rămîi mut !

  Incepind de la data de 01.01.16 militarii româneşti sint cuprinsi in doua legi , total diferite , ale pensiilor !
  Legea , recent promulgata , a pensiilor militare de stat nu abroga prevederile referitoare la militari din l.263/2010 !....."
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1673758539525376

  Sigur ... vazind asa lucrurile... se poate admite ca stagiile ulterioare (in civilie ...realizate dupa intrarea in vigoare a l.223/2015) vor putea fi "tratate" ca_"continuatoare" ale stagiilor complete recunoscute de catre l.263 : prin folosirea stagiului complet (preluat din l.119) de 20 de ani ...

  Numai ca se vor "intimpla" noi discriminari (defavorizante fata de cei pensionati inainte de 01.01.11) :
  - cei pensionati inainte de l.263/2010 (inainte de 01.01.11) vor avea stagiul complet de 20 de ani ...
  - cei pensionati pe l.263/2010 (cei de dupa 01.01.11) au avut stagii complete crescatoare , ajungind , la sfirsitul anului 2015 , la 22 a 6 l...
  ------ ca urmare punctajele lor medii anuale vor fi mai mici fata de cele calculate (pentru situatii comparabile) la cei de dinainte de 01.01.11 .
  - cei care se vor pensiona dupa 01.01.16 , si care vor munci in continuare ... vor avea , si ei , stagii "permanent" crescatoare (in functie de anul in care vor cere valorificarea stagiilor ulterioare ...
  ------ la ei nici nu se va putea pune problema "continuitatii" in l.263 ... ei nu vor fi avut nici o zi de pensie din l.263 ...
  ------ lor va trebui sa li se aplice (de la-nceput) prevederile acelor articole ne-abrogate din l.263/2010

  Treaba dracului , in casa popii !

  Sa speram , totusi , ca va aparea o ordonanta care sa mai remedieze din "aiurelile" cuprinse in lege (pe linga asta cu ne-abrogarea mai este si chestia cu art.30 ... si altele...)
  ------------------------------------------------------

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. Mos Alecu

   Vezi Mos Alecu ca daca te calmezi si te pui cu picioarele in apa rece incepi sa intelegi si tu! Dar ca sa te minunezi si mai mult, ia citeste aici, pe langa L. 263/2010:
   - Hotarârea nr. 257 din 20 martie 2011:
   Art. 134 - (2) Pensia pentru limita de vârsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data înscrierii la pensie.
   (3) La recalcularea pensiilor pentru limita de vârsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii în vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
   (7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) - (6) se acorda începând cu luna urmatoare celei în care a fost înregistrata solicitarea.

   Art. 130 - Pentru perioada 1 aprilie 2001 - 1 august 2007, punctajelor anuale aferente persoanelor care au avut calitatea de cadru militar în activitate, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public în vigoare în perioada respectiva.

   Art. 70 - (4) La cuantumul pensiei corespunzator stagiilor de cotizare în specialitate, stabilit potrivit prevederilor legii, se aplica dispozitiile art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Nu e frumos? Si e baza legala, nu!!! Cine suntem noi sa incalcam legea?!

   Asa ca ia consiliaza-ne si pe noi cei ce mai lucram in civilie, CAM CAND si CUM (cu ce cerere si ce alte doc.!) trebuie sa mergem la Casa civila de pensii pentru VALORIFICAREA “Stagiilor de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3), precum si cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii” - art. 109 - (4) si art. 110 - (4) din L. 223/2015.
   Astept cu interes!

   Cat priveste [["motivul-cauzei" pentru care se sustine cu atita tarie chestia ca stagiile ulterioare]] acesta este unul pur si simplu legal, dupa cum chiar tu ai inceput sa intelegi. Legea, desi lege scrisa “din pix” cum spune Dl. Col. Olescu, ramane lege. Eu merg mai departe si spun ABERATII LEGALE NASCUTE DE CATASTROFA L. 119/2010!!!!

   Anonimul din 25 octombrie 2015, 11:42

   Ștergere
  2. Prostii. Punctajul anual, la casa de pensii se calculeaza cf. L 263. Nu exista diferente. Numai cei care si-au valorificat vechimea la casa sectoriala a avut punctajul stabilit la alt stagiu. Le cam amesteci, cu sau fara stiinta. Dar nu prea conteaza.

   Ștergere
  3. Pt. Nicolae Baiculescu30 octombrie 2015, 13:32

   Pai daca "...cei care si-au valorificat vechimea la casa sectoriala a avut punctajul stabilit la [[alt stagiu]]", nu crezi ca e normal ca stagiile ulterioare datei de 01.01.2016 sa fie valorificate la acelasi [[alt stagiu]]? Sugerezi ca acest [[alt stagiu]] se anuleaza si cautam altul in L. 263? Daca sa crezi, explica, dar cu prevederi legale, ca altfel tu esti cel ce vorbeste prostii!!

   Ștergere
 49. Continuare de la Mos Alecu

  Si cind te gindesti ca "scriitorii de legi" (din vechime) referitoare la pensiile militarilor erau baieti desteti ... nu ca propunatorii de propuneri care au alterat l.223/2015 ... Baietii aceia stiau ca atunci cind treci militarii pensionari dintr-o lege a pensiilor militare in alta , una din primele griji este sa abrogi legea anterioara : d.141/1967 a abrogat d.293/1959 ; d.214/1977 a abrogat d.141/1967 ; l.164/2001 a abrogat d.214/1977 ; l.263/2010 a abrogat l.164/2001 ...
  Chiar si forma initiala a proiectelor legii 223/2015 prevedeau abrogarea "dispozitiilor contrare din l.263/2010" ...

  Au venit propunatorii de propuneri si , pe linga multe alte idiotii inscrise in lege (aratate si de mine) , au introdus si idiotia ca : "Art. 122. - In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele carora li se deschide dreptul la pensie pot opta pentru modul de calcul al pensiei in baza prezentei legi sau a Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare."
  Probabil ca din aceasta cauza au renuntat si la abrogarea art.6 alin(1) , I , lit.c) din l.263/2010 ... (cel cu_cuprinderea in l.263 a militarilor...) .

  Pe linga chestiile aparute cu stagiul complet , se mai pune si intrebarea : de ce , daca sint militari , pot sa opteze intre sisteme diferite de pensionare ! De ce pot sa opteze numai cei care se vor pensiona in acei 3 ani ? Urmatorii de ce nu mai au posibilitatea de optiune ... daca tot s-a transformat sistemul de pensii militare intr-un sistem bazat pe negociere ?

  RăspundețiȘtergere
 50. Noi trebuie sa facem raport incepand cu 01.01.2016, in care sa precizam cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, ca dorim recalcularea si actualizarea pensiei, dar toate elementele de functie si toate sporurile si elementele soldei ....de unde le iau cei de la CSP ? Sau trebuie sa anexam si o adeverinta de la locul de munca respectiv cu toate elementele de salarizare...........

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt deja in dosarul tau la casa de pensii.

   Ștergere
 51. Domnule Colonel OLESCU,
  Nu credeti ca ar fi cazul ca inscrierea, postarea si comentarea in pagina sa beneficieze de o oarecare deontologie, in sensul in care sa fie restrictionati cei care "mustesc" in anonimat?
  Recunosc ca unele comentarii sunt interesante, insa altele ..... imi consuma degeaba timpul la lecturare. Este si dificil, la cati sunt, sa-i nimeresc exact pe cei aflati, cum se spune, "pe felie"! O fi asa greu sa-si asume o identitate, insa nu si o opinie personala? Sau aceasta din urma, cu autor cunoscut, isi pierde din valoare? In acest spirit, principial fiind, am refuzat amicitia virtuala a unor personaje care publica cu pseudonim la Huhurez, desi priceperea unora in domeniu este de notorietate. In opinia mea, anonimatul este o tara de caracter, iar in pagina mea nu posteaza cei care nu au un nume, o poza si un CV-minimal. Unii reactioneaza cu vocalimbarul din dotare, cand le solicit asumarea personalitatii si a carierei profesionale, astfel incat ai crede ca ar fi atinsi de ciuma, daca-si dezvaluie identitatea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Huhurez e un fost ofiter de secu.Nu-l baga in seana rolul lui e sa manipuleze .Astia nu se potolesc niciodata.Asta stiu asta fac.

   Ștergere
 52. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Măi , oameni buni , stie careva dintre dvs. daca_cumva pasaricile de noapte maninca boasca de la storcatoarele de struguri ?
  Ca numai prin betie s-ar putea explica unele ziceri ale "pasaricii" noastre ! Numai prin betie daca n-am sti ca el citeste legile din doi in trei si le intelege din patru-n sapte ...

  I-auziti ce scoate pasarica ...
  "Cuantumul pensiei militare care se va plati din luna ianuarie 2016 va fi cel din luna decembrie 2015, ultima luna de pensie civila pentru militari, indexat cu procentul care va fi prevazut in Legea Bugetului de Stat pe 2016 sau in alt act normativ, " .
  Pasarico ... pensiile pentru o anumita luna se platesc in luna respectiva ! Dac-ai uitat ceea ce nici n-ai stiut ... uita-te si vezi ca ai primit , deja , cuponul pentru luna oct.2015 , in imediata vecinatate (in timp) a primirii banilor in cont ... (art.108/l.263 sau art.66/l.223) .

  Dac-ar fi cum zici tu (ca in ian.2016 se vor primi pensiile din dec.2015) cum dracu' sa fie indexate (acele pensii din dec.2015 , primite in ian.2016) cu procentul pentru indexarea pensiilor din 2016 ?

  I-auziti ce mai spune pasarica :
  "Decizia de recalculare va cuprinde si cresterile vechimii suplimentare pentru pensionarii MApN anteriori anului 2011, prin aplicarea dispozitiilor HG 1294/2001 cu modificarile ulterioare, inclusiv HG S 1019/2010." .

  Presupunem ca si pasarica a inteles ca PRIMA decizie pe care o vom primi pe l.223/2015 va fi decizia de recalculare ...
  Pentru ca ... pentru a se face alte "miscari" pe baza l.223/2015 ... trebuie , mai inti si mai intii , sa existe acea pensie recalculata pe l.223/2015 .
  Dup-aceea ... dumnezeu cu mila ! Vom vedea cite , cind si cu ce continut decizii vom mai primi ...
  Iar aceasta decizie de recalculare trebuie sa fie emisa "in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" . Asa cum spun si art.109 , dar si art.110 din l.223/2015 .
  "Ultima decizie de pensie" avuta in vedere fiind o ultima decizie de pensie emisa pe l.263/2010 .
  Dar , surpriza ... pe l.263 nu se pot emite decizii care sa "foloseasca" conditiile de munca din hg s-1019/2010 pentru cei pensionati inainte de 01.01.11 ...
  Si ... tot , surpriza ... inainte de decizia de recalculare nu se pot emite decizii , pe l.223/2015 , care , eventual , sa puna in aplicare (automat) prevederile art.11/l.223.2015 ... Pentru ca acele conditii de munca trebuie sa fie "aplicate" la niste vechimi care nu au fost , inca , "luate in considerare" printr-o decizie de recalculare ...

  Despre restul "imbirligaturilor" din zisele pasaricii ... fereasca Dumnezeu !
  Fereasca-i Dumnezeu pe cei care le vor lua de bune !
  ---------------------------------------------------
  Daca_cumva verificati "la sursa" cele semnalate de mine , si daca nu mai gasiti cele prezentate acum ... inseamna ca pasarica si-a "revazut" spusele (in sensul celor spuse de mine) ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai, mai, credeam ca @mos curba de nivel este ceva mai istet, dar vad ca este de-a dreptul incuiat.
   Mai desteptule, in luna ianuarie 2015 care cuantum ti s-a indexat cu 5%? Ce este atât de greu sa intelegi ca pensia din luna ian 2016 va fi mai mare cu 5% decât cuantumul primit in luna decembrie?

   Te spânzuri tu daca in deciziile de recalculare apar, pe lânga vechimea din ultima decizie de pensie contributiva, si vechimea pentru stagiile ulterioare pensionarii cerute in baza art. 109 alin.(3) si sporul de vechime calculat celor pensionati inainte de 2011 in baza HG S 1019/2010?

   Ștergere
  2. Huhurez securistule de ce cenzurezi grosolan forumul tau ?La tine pe forum se posteaza numai minciuni iar tu manipulezi la greu impreuna cu cei din fosta directie a- 4-a a fostei securitati . Rusine sa-ti fie pentru ode aduse kgb-iistului criminal Iliescu si javrei ordinare masa verde.Iti scriu aici deoarece toate postarile care incearca sa restabileasca adevarul nu apar la tine pe site .Inca o data rusine si sa dea Dumnezeu sa-ti primesti rasplata pentru tinerii morti in 89 si la mineriade.Acum vrei pensie marita si dai sfaturi altora cand locul tau e in puscarie(impreuna cu Ilici kgb si Basescu) langa ceilalti tortionari ai poporului ronan.Dar voi securistii nu aveti obraz sau rusine..

   Ștergere
  3. @Maxim One, alias Aldea
   Este un cioflingar nesimtit, care dupa ce se milogeste sa primeasca informatii despre pensia sa, drept recunostinta isi exiba comportamentul anarhist-mitingist.

   Ștergere
  4. De unde le scoti securistule basist Huhurez .?Auzi sunt Aldea acum ,

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 53. Ba ma lasi!
  Adevar este ca se mareste de fiecare data, cu a activilor, problema e cand din ianuarie incolo?!
  Raspuns : peste vreo 10 ani, cand se va schimba din nou legea pensiilor cu alt continut.., binenteles cu alte mariri, adica niciodata in viata asta ( ma refer la noi , in viata noastra!!)

  RăspundețiȘtergere
 54. Nu stiu daca stiti , dar actuala guvernare a inventat ceva; atunci cand se maresc salariile la bugetari nu se mareste salariul de incadrare ci se aplica respectivul procent de marire direct la salariul de baza brut, evitand in acest fel marirea valorii de referinta sectoriala ( Acest lucru se aplica sigur in invatamant).Daca s-ar aplica si in armata ar insemna ca solda de functie si de grad nu s-ar mari desi salariul va creste, cu alte cuvinte recalcularile pensiilor ar incepe la S.F. Asteapta.

  RăspundețiȘtergere
 55. @Huhurez
  Mars inapoi in scorbura din care ai iesit ca sa versi venin, basistule.

  RăspundețiȘtergere
 56. Sunt nascut in 1955 30..10
  Am depus dosarul de pensionare de drept pe data de 24.10.2016cu actele mai jos mentionate + urmatoarele acte;
  13.09.1974-20.081977;Elev scoala militara

  20/08.1977-29.07.1980;Maistru militar activ,a lucrat in locuri de munca si activitati cu conditii deosebite,speciale si alte conditii, conform anexei1 la HG1294/2001cu modificarile si completarile ulterioare ,astfel1.20.08.1977-30.05.1979;Comandant grupa motoare la VS33dinDn.339VS/ordinMC059/16.08.1977
  29.07.1980 trecut in rezerva
  CONDITII SPECIALE-HG1294/2001,anexa1,cap.2,pct.9,aplicata cu ordinulM123/2015-PENTRU CARE SE IAU IN CALCUL 1(UN ANSI 6 LUNIPENTRU FIECARE AN LUCRAT IN ASEMENEA CONDITII
  2.30.05.1979-29.07.1980;Comandant grupa motoare la VS31 din Dn339VSm ordin CM 03/30.05.1978
  2.CONDITII SPECIALE-HG1294/2001,anexa1,cap.2,pct.9,aplicata cu ordinulM123/2015-PENTRU CARE SE IAU IN CALCUL 1(UN ANSI 6 LUNIPENTRU FIECARE AN LUCRAT IN ASEMENEA CONDITII
  Doresc sa stiu daca CaSA JUDETEANA DE PENSII e obligata sa accepte anii de grupa +anii de scoala militara + anii cat am fost cadrul activ in dosarul de pensionare.mentionez ca acesti ani de grupa mi-au fost refuzati.
  -In perioada 09.07.1991-01.04.2001 avand functia de mecanic motopompist pompier si sef tura pompieri a fost incadrat in grupa a 2 a de munca conform pct.3 din ordinul nr 50/1990si pct.134,anexa2,la ordinulnr.50/1990,in proportie de 100%din programul normal de lucrudin "activitatea industrie,,,conform P.V nr.20/11.05.1990 al Consiliului Administratie a statelor de plata si a pontajelor lunare.
  Total ; 09(noua ) ani 08 (opt)luni 22(douadozecisidoi) zile.
  observatii; in conformitate cu adresele nr.43g/2853/12.10.1999 si 277/23.03.2010 ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale,in care se invoca pct.3 si 6 la ordinul 50/1990 se aproba ca intreg personalul societatii din activitatea industrie sa beneficieze de incadrare in grupa a 2a de munca,conform.pct.134 din anexa nr.2 la ordinul 50/1990.
  Perioada totala lucrata in aceasta unitate a fost din anul 09.07.1991-01.05.2002
  in urma externarilor facute in aceasta unitate am trecut la firma privata incepand cu data de 2002.05.01 -2016.05.01am dus si aceasta adeverinta pentru anii lucrati, in prezent care inca mai lucrez la aceasta unitate.
  mentionez ca la dosarul de pensie mi-sa refuzat grupa mentionand ca functiile mele de mecanic motopompist pompier si sef de tura nu sunt trecute in nomenclatura muncii .
  Perioada 29.09.1980-23.02.1991avand functiile de motorist si ajutor ofiter mecanic, pe navele de 500CP ,a fost incadrat in grupa a 2 a de munca, in procent de 100% conform nominalizarii Hotararii Consiliului de Administratie nr.4/06.09.1991 si prin pontaje lunare si state de plata.
  Temeiul juridic al incadrarii in grupa a 2 a de munca il reprezinta Ordinul nr.50/1990 republicat,anexa nr.2,pct.124
  Societatea a retinut si virat CAS si pensie suplimentara conform legislatiei in vigoare.
  mentionez ca ,CASA JUDETEANA DE PENSII a refuzat bruturile din aceasta perioada nerecunoscandu-le mentionand ca ei vor sporurile, sporuri ce in acea perioada se bagau in acord global si nicidecum separat, la aceasta unitate mi s-au acordat 2 ani de grupa .
  Pe data de 29.12.2016 Casa Teritoriala de Pensii a emis decizia de respingere a cererii de pensionare la limita de varsta prin nerecunoasterea perioadelor de grupa a 2 a de munca si grupa speciala din cadrul armatei.
  Multumesc astept raspuns.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!