luni, 19 octombrie 2015

A face cerere de aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, inainte, dupa data de 01.01.2016 sau deloc?

Un comunicat emis de presedintele S.C.M.D. atrage atentia in afara de picanteriile obisnuite, asupra unui amanunt legat de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat care poate deveni extrem de important. Picanterii? De exemplu, presedintele S.C.M.D. recunoaste cu nonsalanta ca atat S.C.M.D., cat si sindicatele din M.A.I. sunt responsabile atat pt. inghetarea pensiilor a cca. 26 000 de militari in rezerva/retragere prin țeapa de Lege nr. 241/2013 (lege-cameleon care in aparenta a reintregit pensiile diminuate militarilor in cauza, dar in schimb le-a taiat orice indexare ulterioara), cat si pt. multiplele țepe continute la adresa militarilor deja pensionati continute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si care cel putin in anul 2016 vor beneficia de orice pensii, numai militare nu.

Inainte sa trecem la subiectul propriu-zis, suntem nevoiti sa facem o apreciere generala legata de comunicatul in cauza. Acesta are ca subtitlu  "In atentia camarazilor bulversati de diversionistii basisti!". Citind insa comunicatul pe de-a intregul, rezulta ca diversionistii basisti sunt acei militari in rezerva/retragere deposedati de pensii militare in anul 2011, acei militari in rezerva/retragere cu pensii injumatatite de regimul opristo-bocisto-basesc in perioada 2011-2013, acei militari in rezerva/retragere cu pensii inghetate de 2 ani de actualul regim opristo-pontist, toti acestia avand asteptarea ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat sa li se aplice din plin, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, fara tergivesari, lungiri, alte frectii si abureli.  Or, din comunicatul mentionat rezulta ca militarii in rezerva/retragere care au pretentia sa li se aplice la modul concret Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, fara smecherii ascunse, ar fi basisti! Bravo, lume! Am ajuns in situatia paradoxala in care liderul S.C.M.D. - cunoscut in ultimii 2 ani ca fiind un mare adulator al renumitului basist de meserie G. Oprea, sa ii acuze el insusi de basism pe militarii in rezerva/retragere care au/au avut/vor avea tupeul sa solicite ministerelor sa li aplice Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, din plin, incepand cu data intrarii in vigoare, respectiv 01.01.2016, asa cum este si firesc.

Si acum sa trecem la abordarea principala. Cu riscul de a va plictisi, suntem nevoiti sa aducem un reper in discutie fara de care materialul nu poate fi inteles. Este vorba despre un element arhicunoscut de toate cadrele militare in rezerva/retragere pensionate in ultimii 10 ani si bineinteles si de catre oricare militar in activitate. Planificarea bugetului alocat cheltuielilor menite a fi suportate de ministere pt. anul urmator, se efectueaza in anul in curs, in perioada de toamna, pana la data de 15 octombrie (in cazuri exceptionale termenul poate fi prelungit, dar nu mai tarziu de data de 15 noiembrie). Pe scurt, pana la data de maxim 15 noiembrie orice structura militara este obligata sa isi prezinta cererile de cheltuieli calculate si justificate pana la ultimul cent, pt. a fi incluse in bugetul alocat anului urmator. Cheltuieli nu numai de natura materiala asa cum se proceda pe vremuri, ci si de personal, incluzand  si pe cele pt. plata pensiilor. Cat priveste justificara respectivelor sume solicitate, aceasta este extrem de rigida. Pt. fiecare leu solicitat a fi cheltuit in anul 2016, in anexa justificativa intocmita obligatoriu in acest an 2015 se inscrie in clar baza legala (lege, articol, paragraf, cerere a unei persoane efectuata in baza unei norme legale etc.), altfel acel leu nu se aloca

De la aspectul mentionat pleaca o dandana intreaga.  Daca o structura militara a omis dintr-un motiv oarecare sa prevada in bugetul alocat pt. anul 2016 sumele necesare platii pensiilor cuvenite militarului "X"care si-a declarat intentia sa se pensioneze in anul 2016, acel militar nu se va putea pensiona in 2016, intrucat nu a fost inclus inca din anul 2015 in cheltuielile bugetare alocate anului 2016. Fiind vorba de un singur caz, militarul "X"are sanse sa beneficieze totusi de pensie in 2016, printr-o posibila realocare bugetara in cadrul aceluiasi minister! Si neaparat din cadrul aceluiasi capitol bugetar, deci nu se poate achita o pensie cu bani realocati de la plata echipamentului sau achizitia de rechizite sau de avioane F-16, ci tot din bugetul alocat platii pensiilor (de exemplu, din sumele precalculate pt. plata pensiilor unor militari in 2016, care din nefericire vor trece in viata de apoi in acelasi an 2016). In sfarsit, daca rateaza sansa mentionata, militarul "X"mai are inca o posibilitate la limita de se pensiona in 2016: o rectificare bugetara efectuata de Guvern. Numai ca in cazul aplicarii Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si militarilor deja pensionati, nu discutam de sume realocate pt. un militar, nici pt. 100, nici pt. 1000, ci pt. 160 000. Caz in care posibilitatea de realocare a unor sume neprevazute la intocmirea bugetulului pt. anul 2016 in cadrul aceluiasi minister - este nula, iar in aceea ce priveste posibila majorarare de fonduri necesare pt. aplicarea legii in urma unei rectificari bugetare efectuate de Guvern in 2016, este aproape exclusa. Intrucat anul 2016 va fi si asa un incarcat bugetar din cauza sumelor destinate campaniilor electorale la care nu va renunta absolut niciun partid, doar asa de dragul de a pune in aplicare prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Un motiv in plus pt. care orice coalitie politica aflata in prag de alegeri promite/minte ca isi va onora diversele promisiuni, insa numai alegeri si daca va iesi invingatoare!

Legat de materialul propriu-zis si luand in calcul detaliile mentionate, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat intra in vigoare la data de 01.01.2016. Deci, legea este perfect operabila in anul bugetar 2016. Urmare a efectelor legii, ministerele ar trebui la modul aparent sa efectueze in anul 2016 niste plati, cum ar fi:

- restituirea unor sume in baza Art. 121. Legea este insa perversa, intrucat precizeaza ca restiturile se efectueaza exclusiv la cererea persoanelor in cauza. Numai ca neexistand o cerere adresata ministerelor inainte de inceperea anului bugetar 2016, astfel incat sumele de restituit sa fie inca din aceasta toamna incluse in bugetul pt. anul urmator, sansele de a fi restituita vreo suma in 2016 sunt practic nule. Ministerele disculpandu-se lejer prin faptul ca sumele necesare restituirilor nu au fost incluse la timp in anul bugetar 2016, din vina petentilor care nu au inaintat cereri la timp!

- majorarea pensiilor (majoritatii) personalului militar urmare a recalcularii/actualizarii celor contributive actuale. Numai ca situatia devine similara celor precizate mai inainte: aproape in toate cazurile in care Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prevede plata unor sume catre pensionarii militari pt. recalculare/actualizare sau alte situatii, este necesara tot o cerere. Conditia existentei cererii prealabile - respectiv intocmita in acest an, fiind valabila inclusiv pt. militarii in activitate care au intentia sa se pensioneze in anul urmator!
 
In ceea ce priveste  comunicatul emis de presedintele S.C.M.D, atrage atentia logica urmatorului fragment: "Legea nr. 223/2015 intra in vigoare la 1 ianuarie 2016. Orice institutie de stat nu poate primi legal o petitie, cerere etc. decat in contextul unei legi operabile, fiind obligata sa o rezolve in maxim 45 de zile! Or, Legea nr. 223 inca nu a intrat in vigoare si pana la data respectiva mai sunt 76 de zile!"Asa o fi! Numai ca precizarea este smecherita.  In primul rand ca orice institutie are obligatia sa inregistreze orice cerere, indiferent ce scrie in aceasta. Abia dupa inregistrare institutia o examineaza si daca constata ca aceasta cuprinde solicitari intemeiate - a admite, iar in caz contrar  o respinge. Dar ce ar putea constata pana la urma o institutie? Un cetatean afland din Monitorul Oficial ca la 01.01.2016 urmeaza sa intre in vigoare  o lege care ii acorda anumite drepturi, inainteaza o cerere inca din acest an prin care solicita institutiei in cauza sa ii fie acordate respectivele drepturi! Bineinteles ca institutia nu poate acorda niciun drept inainte de intrarea in vigoare a legii. Insa nici nu poate respinge o cerere in care petentul nu face altceva sa solicite respectarea prevederilor legii care urmeaza sa intre in vigoare! Legea exista, cererea exista, nu ramane decat ca cererea sa fie solutionata in momentul cand  legea devine operabila, respectiv dupa 01.01.2016 si in niciun caz respinsa.

Pe de alta parte, comunicatul emis de presedintele S.C.M.D. care indeamna cu disperare sa nu mai inainteze nimeni cereri inainte de anul 2016, cuprinde o ocolita de proportii! Institutiile de stat sunt obligate sa rezolve o cerere in 45 de zile, este real. Insa, o astfel de rezolvare perfect legala in urma unei cereri inaintate in anul 2016, va fi cel mai probabil sub forma urmatoare: "Urmare la cererea Dvs. inregistrata cu nr. .../2016, va informam ca in conformitate cu prevederile legii/ordonantei/dispozitiei privind planificarea bugetara, sumele necesare restituirii/recalcularii/actualizarii au fost prevazute a fi incluse in bugetul anului 2017. Mentionam ca nu vi se poate restitui suma solicitata/recalculata pensia/actualizata pensia in cursul acestui an, urmare a faptului ca Dvs. ati depus cererea de restituire ulterior aprobarii bugetului necesar platii pensiilor pt. anul 2016.  Cu stima, ura si la gara!" In linii mari, cam asa este povestea! Si astfel vor fi rezolvate toate cererile de restituire/recalculare/actualizare depuse in 2016 in  maxim 45 de zile, toti petentii care depun cereri in 2016, fiind expediati a-si primi drepturile in anul bugetar 2017.

Si atunci care poate fi smenul  comunicatul emis de presedintele S.C.M.D.? Acesta se incadreaza perfect in cliseul general al Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat care tot o invarte si suceste in privinta termenului concret de aplicare a legii si personalului deja pensionat, cand totul ar fi putut fi simplificat prin stabilirea in clar a unui termen de intrare in vigoare, in plin, fara subterfugii. Rezultand si altceva care explica din plin alunecusurile legii: legea a fost conceputa de asa natura, incat sa nu implice nicio modificare bugetara fata de actuala situatie - cel putin pt. primul an al intrarii in vigoare, respectiv anul 2016. Cu alte cuvinte, aplicarea legii este pasata efectiv in responsabilitatea viitoare coalitii de guvernare care se va instala la putere incepand cu anul 2017. Doar asa se poate explica mânia liderului S.C.M.D. pe militarii impertinenti in rezerva/retragere care prin cererile de restituire/recalculare/actualizare efectuate in acest an, l-ar pune intr-o situatie jenanta pe G. Oprea, care ar deveni astfel pus la zid sa puna in aplicare el insusi Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat inca din prima zi a intrarii in vigoare a acesteia. Ceea ce este imposibil! Din cauza nesuplimentarii bugetare necesare aplicarii legii in anul 2016, suplimentare pe care nu si-a propus-o de fapt, nimeni! Asa cum tot nimeni nu a luat in serios ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ar trebui aplicata in viitorul apropiat si militarilor deja pensionati!


Dar totusi, cine sunt "băsiștii" adevarati in povestea asta?

Luand contact cu diverse persoane care au depus deja cereri de restituire/recalculare/actualizare depuse de diversi militari in rezerva/retragere, am constat ca niciunul nu este băsist! Dar nici oprist! Majoritatea covarsitoare a militarilor in rezerva/retragere nerealizand, pe drept, nicio deosebire intre basisti si opristi, in conditiile in care basistii si opristii sunt frati de cruce la macelul declansat in 2011 impotriva pensionarilor militari! Element pe care presedintele S.C.M.D. il uita sistematic de vreo 2 ani de zile, infierand doar basistii pt. macel si incercand sa ii scoata imaculati pe opristi!

Astfel, militarii in rezerva/retragere care au depus cereri inca din acest an, nu sunt decat oameni onesti din diverse organizatii (inclusiv din S.C.M.D.) sau din afara lor, satui pana peste cap si de basisti, si de opristi si de gogosile furnizate de opristo-basistii de la conducerea S.C.M.D. sau A.N.C.M.R., care nu vor decat sa se asigure ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ii vizeaza si pe ei. Dar mai este un aspect! Militarii in rezerva/retragere mentionati cunosc foarte bine ca nu pot beneficia de prevederile  Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat inca din anul intrarii in vigoare, adica din 2016, fara a fi inclusi in cheltuielile bugetare alocate anului 2016. Cheltuieli care sunt insa planificate acum in 2015 pt. anul 2016! Sau neplanificate in absenta cererilor persoanelor indreptatite a li se achita drepturi in temeiul Legii nr. 223/2015.

De unde cunosc militarii in rezerva/retragere aceste subtilitati? In primul rand  pt. ca nu toti sunt poeti, multi pensionari din domeniul militar confruntandu-se in activitate cu acele ghidusii legate de  planificarea bugetului!

Insa, mai este un aspect!  Persoanele in cauza au depus astfel de cereri, intrucat au fost sfatuiti sa procedeze astfel si de persoane din cadrul ministerelor. Deci nu de Basescu, ci de catre persoane de bine din cadrul ministerelor care au atras atentia petentilor ca orice ar solicita in cursul anului 2016 si implica plata vreunei sume suplimentare vizavi de pensii, nu este posibil a fi achitat in cursul anului 2016, intrucat sumele in cauza ar fi trebuit prevazute in buget inca de la finele lui 2015. Singura portita fiind ca persoanele in cauza sa inainteze cereri inca din acest an pt. a fi inclusi in platile pt. anul viitor!

Prin urmare, marea sugestie basistă provine de la niste specialisti din ministere care cunosc prea bine ca niciun leu necesar a fi cheltuit in anul urmator, nu va fi alocat daca nu a fost solicitat inca de la finele acestui an. Iar basistii inventati de presedintele S.C.M.D. nu sunt decat fostele si actualele victime ale lui Basescu si Oprea,  care nu cred o iota din asigurarile lui M. Dogaru si ai altor opristi - cum ca in 2016, Legea nr. 223/2015 le va readuce pensiile militare inapoi!In sprijinum materialului, recomandam si studierea documentului de mai jos! De unde rezulta negru pe alb faptul ca institutia Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. recomanda petitionarului in cauza sa depuna cerere pt. restituirea unor sume. Din modul de formulare a raspunsului, rezulta foarte clar ca cererea poate fi inaintata oricand, inclusiv in acest an, urmand ca plata sumelor de restituit sa se efectueze numai dupa emiterea H.G. care va aplica Legea nr. 223/2015. La o analiza si mai atenta a raspunsului, constatam ca acesta desparte situatia in 2 parti distincte: momentul de inregistrare a unei cereri neavand absolut nicio legatura cu timpul in care se va da curs efectiv cererii in cauza. 
Ulterior, informatia disipandu-se cu rapiditate in diverse cercuri formate din militari, un numar de rezervisti care probabil se mareste vertiginos de la o zi, a depus/depune cereri pt. a li se aplica acele diverse prevederi ale Legii nr. 223/2015 care sunt conditionate de existenta unei cereri! Din datele pe care le detinem, pana la acest moment nu a fost respinsa nicio cerere depusa.

Mai jos, o alta dovada care contravine total precizarilor liderului S.C.M.D. de a nu inainta cereri in acest an. Dovada confirma din plin ceea ce am prezentat in material legat de buget si imposibilitatea aplicarii in 2016 a Legii nr. 223/2015, in absenta includerii sumelor aferente in bugetul pt. anul 2016.Redam si un model de cerere care a fost deja expediat C.P.S. de diversi militari in rezerva/retragere, acuzati tot ei de "basism" pt. tupeul de a-si solicita drepturile taiate de Basescu in cardasie cu cameleonul basist G. Oprea:
Concluziile despre cine sunt "băsiștii" adevarati in aceasta poveste apartin fiecaruia! Si nu veti gresi cu certitudine daca veti ajunge la concluzia ca cei mai teribili "băsiști" sunt exact cei care ii acuza pe altii ca ar fi "băsiști"! Cei acuzati fiind exact noi, cei care vrem sa vedem negru pe alb ca de la 01.01.2016 vom beneficia de pensii militare de stat, si nu tot de un regim basist camuflat in povesti opristo-dogariene despre pensiile militare, asa cum ne flutura liderul S.C.M.D. din dorinta de a amana cat mai mult momentul impactului cu sefuletul sau basist, G. Oprea! Atat sefuletu', cat si propagandistul sau sef, cunoscand la fel de bine ca si  noi, ca in privinta revenirii la pensiile militare, cel putin anul 2016 va fi un mare fâs la adresa militarilor deja pensionati!

150 de comentarii:

 1. Cererile pot fi trimise si prin email sau numai prin posta cu confirmare de primire?Sau cum e indicat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atentie! Materialul nu are scopul sa iti spuna ce sa faci, ci sa demonteze propaganda liderului SCMD indreptata contra celor care nu sunt in niciun caz "diversionistii basisti!", ci oameni ca si noi care fac cum cred ei de cuviinta ca este mai bine sa se asigure ca L. 223/2015 li se aplica in 2016.

   Cat priveste raspunsul in sine: intr-un alt e-mail care urmeaza sa fie atasat, cineva precizeaza ca se expediaza standard, prin posta cu confirmare. De altfel un e-mail nu prea are valoare juridica decat daca daca este insotit de semnatura electronica cu caracter special.

   Ștergere
 2. Cererile pot fi trimise si prin email sau numai prin posta cu confirmare de primire?Sau cum e indicat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. trimite si tu prin fan curier.....sau du-te personal pe jos......sau cum e indicat??? exact cat te duce manerul de la pumnalul de causugi...asa e indicat maxim one de la gradi...
   DC
   Educatoarea stie?

   Ștergere
  2. Sunt operat pe inima si nu ma pot deplasa asa ca ironiile tale obosite nu isi au rostul .De aia am intrebat..Nu te mai baga ca chilotii in cur .daca nu esti in tema.

   Ștergere
  3. CERERE ADRESATA PE EMAIL

   DOMNULUI DIRECTOR AL CASEI DE PENSII SECTORIALE

   Subsemnatul,....................... , domiciliat in localitatea .........jud............,cod postal .........., posesor al C.I. seria .., nr. ........,
   eliberat de SPCLEP ............, la data de ................, CNP............., cu dosar pensie nr. .......va solicit restituirea drepturile de pensie aferente perioadei
   01.01.2012 – 30.09.2013, potrivit art. 121 din Legea 223/2015.
   Anexez: copie dupa cupon mandat pensie si C.I.
   Date de contact: tel. ..........................
   email :.........................
   Cu stimă,

   col(r.)............................... Data 07.10.2015

   RASPUNS CPS/M.Ap.N:
   casadepensii@mapn.ro catre mine:
   Mesajul dvs. a fost receptionat si va fi procesat conform prevederilor legale in vigoare.
   M.Ap.N.
   Casa de pensii sectorială
   Drumul Taberei, Nr. 7-9, Sector6, Bucureşti 061416
   TelVerde: 0800.808.880
   Tel.: +4021.319.58.58 interior 2803 sau 2837
   Fax: +4021.311.88.70
   E-mail: casadepensii@mapn.ro
   Site C.P.S.: http://www.mapn.ro/structuri/csp

   Ștergere
  4. @ Anonim 20 octombrie 2015, 17:07. Aha! Basistule! Cum iti permiti sa solicit asa ceva? Vrei sa il faci sa simta prost pe G. Oprea? Glumeam. Cam sinistru, desigur! Dar asa suntem catalogati mai nou dupa Dogaru cetire, cei care ne vrem drepturile inapoi!

   Ștergere
 3. Mie mi se face greata si imi vine sa vomit cand aud formularea:
  Subsemnatul general locotenent...bla,bla ADRESEZ RESPECTUOS RUGAMINTEA...bla,bla...

  Catre domnul director al CPS Bucuresti bla,bla.......
  ........si zice ditamai generalul
  cu stima!!!.....bla bla
  DC
  OK sunt eu dus cu capul!!! dar generalul ala de cacat vi se pare normal? Eu zic ca ar putea sa ia si o muie
  de la stimatul director al CPS .Ca doar nu o fi asa de greu dupa atata "VA ROG RESPECTUOS"....generalu' p**ii
  Baaaa are dreptate si Olescu (R 26500) asta....armata de cacat cu generali de cacat(scuzati expresia armata,pentru alte cuvinte nu-mi cer scuze)
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Generali politruci.
   total inutili coloniei Numai Basescu a inventat la apelul bocancilor cateva mii de generali slugi umile ale politicienilor,, generali fara obraz ( vezi exemplu tovarasa general pdl Lupu) sau fara coloana vertebrala ( veritabili paraziti care sug mare parte din bugetul armatei) in 10 ani ..Ce prdtentii ai de la parazitii astia plin de tinichele luate pentrj slugarnicie si lichelism.Asta in timp ce militarii operativi sunt platiti cu salarii si pensii de 10 ori mai mici decat solda astora luata pentru slugarnicie politica (vezi Unpr)

   Ștergere
  2. Si ce director cps avem, n-ai idee, chiar ca-ti vine sa vomiti cand vezi cum se umileste gheneralul lu peste prajit.

   Ștergere
 4. cica generalul este "subsemnatul"
  Asta-i prost "cu crăci"
  DC
  are dreptate olescu!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate este doar un model generic si acel general nici nu exista. Cat priveste faza cu ADRESEZ RESPECTUOS, da - e stil clsic de servilism intalnit din plin in limbajul anumitor generatii.

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. daca bugetul se face functie de cîte cereri se depun este clar ce ordine-i în evidente si pe acolo. Știam ca bugetul se face pe capitole functie de necesarul calculat. Daca unii cred in ce spun este doar treba lor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si cum justifici necesarul, tinerete? Daca legea zice CERERE si cererea nu exista, pe ce baza soliciti necesarul? In material este explicat ca a devenit foarte rigida aceasta procedura. Am intalnit perioade in care sefii structurilor militare erau faultati rau daca solicitau fonduri mai mari decat necesarul si pe care erau nevoiti sa le returneze, necheltuindu-le in totalitate.

   De altfel, nici nu trebuie sa ne intereseze aspectele minore. Este o smecherie introdusa de finantisti pt. a le fi usurat propria munca, nu situatia noastra. Daca legea ar fi fost lege adevarata, bine intentionata, scoteau conditia de CERERE si gata. Asa aceasta se va aplica cui si cand va fi pe frecventa.

   Ștergere
  2. Bine ca nu au cerut si hotarîre judecatoreasca îndividuala ? Cerere la ce ? Adica casa de pensii nu stie ca are necesar atît pentru returnarea banilor ? Chiar daca pina atunci la returnare aplicantul cererii da ortul ,daca sunt cinstiti si corecti, acei bani ar trebui returnati urmasului supravietuitor al decedatului si nu returnati la buget fiindca este un drept cîstigat.
   Insa la noi birocratia traieste din cereri peste cereri si ploconiri pe la usa birocratilor pentru un drept ce ți se cuvene si care ar trebui sa ti-l ofere prin mandat postal la domiciliu. Atît si nimic mai mult. Iar bugetul se face per total pe necesarul CALCULAT si nu functie de cerile depuse . Cel facut fata de cereri ala nu-i buget . ala-i parodie de buget , nu buget pe necesar/total. Problema-i ca nimeni nu are chef sa se ocupe de necesarul CALCULAT, mai bine depui cerere s-apoi mai vedem .Și daca uiti sa depui cerere ,adio returnare. Specifica undeva in lege ca urmasul supravietuitor are dreptul sa depuna cerere sau adio bani! de unde sa stie un urmas in vîrst, bolnav etc ca ar trebui depusa cerere. Ca la noi ,la nimeni. Cred ca cel mai corect ar fi ca fara cerere sa-ti puna pe tava la domiciliu prin mandat postal diferentele. Mai buna evidenta ca ei nu are nimeni ,mai ales cînd trebuie sa-ti ia.

   Ștergere
 7. Tara de tampiti ! Parlamentul scoate o lege ca se circula pe stanga. Bun! Circul pe stanga. Ma amendeaza ca n-am depus cerere ! Circul pe dreapta. Ma amendeaza ca nu respect legea ! Asta e treaba de Avocatul Poporului....daca mai exista asa ceva ! (amenda=pierdere pentru mine=castig pentru hoti !)

  RăspundețiȘtergere
 8. Multe aspecte abordate in material sunt corecte , dar asa o gogomanie : "Conditia existentei cererii prealabile - respectiv intocmita in acest an, fiind valabila inclusiv pt.militarii in activitate care au intentia sa se pensioneze in anul urmator !" !!!!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Multe aspecte abordate in material sunt corecte , dar asa o gogomanie : "Conditia existentei cererii prealabile - respectiv intocmita in acest an, fiind valabila inclusiv pt.militarii in activitate care au intentia sa se pensioneze in anul urmator !" !!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei, na! Poate in vremurile pasoptiste pe care le stii tu mai bine, nu era asa! Pe stil nou, faci cerere in anul bugetar precedent. Daca ai un cadrist vigilent, te trage de maneca sa o faci la timp. Daca nu, poti face cerere si asa. Care se APROBA sau NU. Fii sigur ca daca te trezesti brusc ca vrei sa iesi in august 2016 la pensie si NU ai avizul DFC pe cerere, mai stai in activitate pana in ianuarie 2017.

   Ștergere
  2. @ mosmartin 1620 octombrie 2015, 11:05. Inteles, toa'su? Eu am patit asa! In martie am facut cerere, insa abia cand a venit ianuarie anul urmator, mi s-a aprobat iesirea la pensie. Nu ca ar fi avut nevoie de mine neaparat, dar nu aveau cu ce sa imi achite pensia si alte drepturi aferente.

   Ștergere
  3. Eu@exact ca la civili pe timpul impuscatului.Le era aprobata pensionarea dar intrau in plata incepand cu ianuarie anul urmator.Dece naiba am impuscat pe Ceausescu daca traim ca pe timpul lui?Ne dezvoltam un pas inainte ,doi inapoi.

   Ștergere
 10. Intrebare generica (si poate si retorica)
  DE CE trebuie ca pensionarii sa faca CERERE cu 6 luni consecutive (cele mai bune dpdv financiar) din ultimii 5 ani.(stiti la ce ma refer).
  CPS-ul nu le poate alege ? ca doar de la ei am primit adeverintele alea cu venituri si tot la ei se afla dosarele noastre
  Don Corleone
  ......sau poate spera ca mai greseste cate un pensionar si ei se spala pe maini ca Pillat din pont,spunandu-ti
  -N-am ce-ti face nene tu ai cerut asa iar noi "te-am servit".Uite-ti cererea scrisa cu propria manuta
  .......sau o fi vorba de o crasa nesimtire si de o lene dusa la extrem.

  Mai intreb o data poate ma aude si cine trebuie
  CPS al M.Ap.N NU POATE gasi acele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani?? trebuie sa le gasim noi.??Eu pot ca inca sunt zdravan si am o varsta asa si asa; dar ma gandesc ca mai avem si fosti camarazi chiar sefi /comandanti sau lectori si profesori care chiar au acum o varsta inaintata sunt chiar trecuti de 75-80 de ani (si le mai si "bate lantul") PE EI CINE II AJUTA ??
  DC

  RăspundețiȘtergere
 11. @EU20 octombrie 2015, 11:17
  Cum dracu nu puteau sa-ti achite PENSIA dar puteau sa-ti achite SOLDA + toate celelate drepturi ,norma de hrana,basca ceva prima de Craciun
  Ma lamuresti ??
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In material este precizat ca au reguli extrem de constipate. Pana trec astia un leu de la subcapitolul bugetar SALARII la subcapitolul bugetar PENSII, te mananca sfintii. Trebuie sa refaca toate bugetele interne cu 'jde mii de aprobari si paraaprobari. Si sa se agite, tot trece anul pana primesc toate avizele. Asa ca mai bine nu se agita si te trec din prima ca pensionar in noul an bugetar si nu ca salariat. Nu ai alternativa decat sa astepti si sa fie ca ei.

   Ștergere
 12. Geaba va tot framantati creierasele ca nu o sa obtineti nimic pana nu vine Mos 164,singurul care va poate scoate din kkt cum numai un kknar stie s-o faca.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu are timp. Este în monolog pe facebook. El comenteaza, el pune intrebari la comentariu, el își da raspuns. Trebuie înteles...........si scuzat.

   Ștergere
 13. MaKak....da chestiunea pare imbarligata !
  Asadar ....ca cum se face ..??
  Cu deosebit respect ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu deosebit respect .... ceva probleme diareice de la laptele covasit?

   Ștergere
  2. Incearca sa renunti la ticul din prima parte a interventie. Nu de alta, dar K este o trasatura a messengeristilor cu 3 clase. OC? Sau OK?

   Ștergere
  3. Ma uluiti cu incultura voastra ...!!
   Macac este un gen de primate din sub-familia Cercopithecinae.

   Este cel mai răspândit gen de primată și se întâlnește din Japonia până în Afganistan, iar în cazul macacului barbar (Macaca sylvanus), până în Africa de Nord și Europa de Sud

   Ștergere
  4. Pana si tu bai ..Piloate ...??

   Ștergere
 14. @R 26500
  Bine ca nu au cerut si hotarîre judecatoreasca îndividuala ? Cerere la ce ? Adica casa de pensii nu stie ca are necesar atît pentru returnarea banilor ? Chiar daca pina atunci la returnare ,aplicantul cererii da ortul ,daca sunt cinstiti si corecti, acei bani ar trebui returnati urmasului supravietuitor al decedatului si nu returnati la buget, fiindca este un drept cîstigat.
  Insa la noi birocratia traieste din cereri peste cereri si ploconiri pe la usa birocratilor pentru un drept ce ți se cuvine prin lege si care ar trebui sa ti-l ofere prin mandat postal la domiciliu. Atît si nimic mai mult. Iar bugetul se face per total pe necesarul CALCULAT si nu functie de cerile depuse . Cel facut fata de cereri ala nu-i buget , ala-i o parodie de buget , nu buget pe necesar/total. Problema-i ca nimeni nu are chef sa se ocupe de necesarul CALCULAT, mai bine depui cerere s-apoi mai vedem .Și daca uiti sa depui cerere din varii motive ,adio returnare. Specifica undeva in lege ca urmasul supravietuitor are dreptul sa depuna cerere sau adio bani! de unde sa stie un urmas in vîrsta, fara tangenta cu domeniul, bolnav, etc ca ar trebui depusa cerere. Ca la noi ,la nimeni. Cred ca cel mai corect ar fi ca fara cerere sa-ti puna pe tava la domiciliu prin mandat postal diferentele. Mai buna evidenta ca ei nu are nimeni ,mai ales cînd trebuie sa-ti ia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! N-ai inteles nimic? Stie adunand doar sumele din nr. de CERERI, asa cum zice L. 223! Daca NU au cereri, ce sume sa adune? ZERO CERERI IN 2015 = ZERO LEI ALOCATI IN BUGETUL PE 2016. E regula lor, noi nu avem nicio vina. Noi suntem doat cobaii regulilor lor!

   Ștergere
  2. Daca atîta întelegi vai de capul ei Romanie. Ia sa trebuiasca sa-ti ia inapoi sa vezi cum ar sti foarte bine si la timp. Cind sa-ti dea nu mai stiu face niste diferente fara cereri pentru a le prinde in buget. Interesant. Dar daca scrie in lege asa sa fie. Iar unii in bucuria returnarii accepta povestea ca de..... Insa ce fac cu urmasii suprvietuitori pe la 70-80 de ani care nu au auzit de asa ceva ? Nu-i prinde in buget , sau nu le returneaza banii ? Ehe, he,......... ma abtin

   Ștergere
  3. @ avianyc 20 octombrie 2015, 12:09. Chestia asta cu CERERE pt. a beneficia de niste drepturi acordate de o lege, este o maiestrie tiganeasca a politicienilor din ultimii 5 ani. O regasim in mai multe legi. Beneficiaza pe faptul ca multi vor auzi de lege, dar putini vor citi legea, astfel incat majoritatea nu va cunoaste niciodata ca trebuie sa faca CERERI. Si nu vor face.

   Chestia este probata pe viu! Mai este o lege L. 125/2014 care se refera la restituirea unor sume catre pensionari in general, tot pe baza de CERERE, care au avut retineri pe pensii din diverse motive. Si acum sa iti demonstrez ce inseamna ignoranta noastra vs. perfidia lor. Citind eu L. 125/2014, am sesizat ca trebuie sa intocmesc o cerere, sa atasez dovada ca am avut retineri, am facut-o, iar astia imi restituie frumos sumele restante.

   Si acum sa facem si un pic de haz! Dupa vreo 3 luni, aflu ca nimeni din colegii militari aflati in situatia mea, nu numai sa nu a primit niciun leu inapoi, dar i-a mai luat si la misto CPS. Intrucat baietii desi aflasera de lege de la TV, nu au citit-o niciodata, dar aflasera ei la o bere ca daca fac niste cereri sa le restituie banii opriti, CPS percuteaza urgent. Si au facut baietii cererile la o bere din care rezulta ca Ponta a dat o lege care restituie toate taierile din pensii efectuate de Basescu! Numai ca L. 125/2014 se referea la debite, retineri, la cu totul altceva. Neatasand niciun document sa dovedeasca faptul ca avusesera debite, CPS i-a luat la misto.

   Nu le venea sa creada ca eu primisem deja prima transa a restituirilor. Si atunci le-am aratat cererea mea si dovada de primire a resituirilor! Cu documentele care demonstrau retinerile, atasate! In final, s-au prins toti ca cerusera altceva decat preciza legea. Au refacut cererile si si-au primit oamenii restantele.

   Morala! Sunt ei politicienii perfizi, dar si multi dintre noi suntem facuti gramada de multe ori. De aia si procedeaza asa politicienii, finantistii, juristii etc. Noi mizam pe bunul simt al lor, iar ei mizeaza pe ignoranta noastra si pe faptul ca ne pot prosti usor. Si toate astea se intampla doar de 5 ani, iar fenomenul se va accentua.

   Ștergere
 15. Lege care se aplica doar daca faci cerere .Aberant asa ceva exista doar in colonia Romanistan..Ori e lege pentru toti ori e o lege doar pentru cei care fac cerere ...Plus ca vor fi cereri care nu corespund criteriilorr lor ( multi de abia mai vad) si iar nu se va aplica legea 223 .Aberant.Trebuie sa te apuci sa faci studii de drept la 70 de ani ca sa descalcesti legea asta si tot nu reusesti.

  RăspundețiȘtergere
 16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E he, baiete! Tu crezi in Rusia de ameninti cu CP? Dar tu stii ca daca un regim al unei tari emite legi care au drept urmare victime asa cum a fost in cazul desfiintarii pensiilor militare, cei in cauza (politicieni, presedinti, judecatori, minsitri, propagandisti ca tine etc.) pot fi cercetati, judecati si pedepsiti de Curtea Penala Internationala? Asta asa ca fapt divers.

   Si acum la subiect! Da, este mai important pt. orice politician sa fie poseta unei Ileana din propriul partid plina cu 0,3/0.6 mld. euro, decat sa recalculeze/actualizeze pensiile unor militari. In caz contrar, intram in 2016 si recalculati si actualizati si restituiti.

   Auzi? Micutule propagandist oprist! Dar pe tine de ce deranjeaza adevarul? Ia zi, este adevarat sau nu ca basisto-opristii au taiat pensiile militare? Este adevarat sau nu ca la acest moment in Romania cca. 26500 de militari in rezerva/retragere au pensiile inghetate de opristo-pontisti? In Romania se intampla, NU in Rusia! In sfarsit este adevarat sau nu ca TU incepi anul 2016 tot cu actuala pensie contributivo-colhoznica si habar nu ai daca si cand va redeveni recalculata/actualizata incat sa redevina pensie militara? Intelegi mata ceva cam cum este cu adevarul asta?

   Sugestie! Nu mai incerca sa minti pe cineva in fata! Doar din dorinta de a ascunde rahatul basisto-goprist sub pres! Pute prea rau, tu nu mai ai miros sau cum?

   Ștergere
  2. Si apropo de amenintarea cu CP! Sa stii ca desi intens si pe drept criticata, legea aia noua cu cultul personalitatii nu are ca tinta doar pe legionari, ceausesti etc. Ci si pe orice politician sau alt cetatean care intr-un mod sau altul a provocat sau va provoca crime contra unor grupuri de persoanei. Cum a fost de exemplu in cazul desfiintarii pensiilor militare de stat: initiatori, Guvern, parlamentarii de atunci, presedintele care are promulgat-o, propagandistii care ne infierau cu manie proletare etc. Sa tii mintea treaba asta cu legea cea noua!

   Ștergere
 17. Ma da' cat timp aveti sa ardeti gazu'!:-)

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 19. Va rog sa ia cineva INITIATIVA,si sa facem Sesizari la Guvern,La ministerul Finnatelor,La Ministerul Munciii,ptr.a se prinde in Bugetul pentru anul viitor,sii sumele necasare,pentru Platile pensiilor si restantelor noastre.Bucataru Cipr.este fiul meu,si as vrea,sa primesc si eu,sa ma inscriu la dvs.= Emailul meu:bucataructin@yahoo.com.Va intreb,putem depune cererile si prt.pensii militare,cu cele 6 luni alese in ultimii 5 ani.telefoane.o746825085,fix.0232/740010.Iasi.Podu Iloaiei.deasemnei,daca si in cazul meu,trebuie sa depun cerere,conf.aert121,eu am iesit la pensie ,in 7.12.2011,cu Legea 263/2011.va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 20. @R 26500
  Stii care-i tot baiu pe aici. La stat nimeni nu-i raspunzator aprofundat a ceeace ce face. Treaca azi ,sa vina miine,leafa merge, noi ne facem ca muncim. Da cineva o lege sa-ti dea in cap, nicio problema imediat functionarii se conformeaza.
  Necazul mare-i ca traim in epoca de bum informatic si in relatiile cu partenerul stat -institutiile statului nu prea avem parte de aceste beneficii. Daca trebuie sa ti se restitue o diferenta de impozit ,depui cerere. Daca trebuie sa-ti platesti impozitul si alte dari la stat si primarie intii la ghiseu ti se solicita sa depui o fituica numita cerere, apoi sa scoti certificat fiscal de la ghiseul de alaturi desi functionarul are calculatorul primariei statului in fata lui. Scoti certificatul fiscal la normal sau urgenta (acelasi lucru ca timp) decît ca difera pretul, apoi il prezinti functionarului unde ai facut cererea, acesta iti face formele si platesti darile la caserie. Deci trecere degeaba pe la trei ghisee si o plata. Daca in schimb stii procedura de plata online ,platesti si nu te intreaba nimeni de certificat fiscal sau cerere. Asta-i un aspect. Alt aspect destul de grav si jenant pentru zilele noastre este faptul ca in primarie nu exista (intentionat) o interconectatre intre calculatoare in asa fel incît functionarul la care depui cererea sa vada ca nu ai datorii,etc si sa-ti rezolve urgent problema fara alte taxe de eliberari certificate fiscale de la alt ghiseu alaturat,etc. Aidoma pentru alte chestiuni,autorizatii etc.
  Daca incasezi o amenda de circulatie , platesti amenda la o institutie a statului (primarie,CEC) după care vezi doamne in epoca bumului informatic ,trebuie ca tu platitor sa trimiti ”organului” in plic ,dovada ca ai platit amenda. Oare la cît s-a furat nu trebuia cumva sa fim scutiti de asa o corvoada si sa existe actualmente un sistem unic care sa informeze imediat ”organul ”ca s-a facut plata. Si daca nu trimiti dovada platii desi ai platit ,”organul” informeaza la sfîrsit de an bugetar directia fiscala a primariei de domiciliu care te cauta sa te execute pentru neplata. Si cînd se prezinta la usa ii arati dovada platii s-apoi pleaca cu coada intre picioare. Asta-i tarisoara in care traim. Trebuie sa depunem o cerere peste tot, ca in unele cazuri cererea mai face un venit de supravietuire primariei, postei,un timbru de la Monetaria Nat. si etc si uite asa economia duduie. Acum ce mai conteaza o cerere ca vezi doamne sa poate face bugetul in care trebuie sa includa si nu altceva complicat pentru care sa zicem ca ar trebui cerere ci doar sa-ti restitue niste restante care se afle in evidentele lor ,trebuie doar sa le transpuna in buget si sa ti le trimita la domiciliu cu mandat. Daca i-ar pune cineva sa plateasca din buzunar pagubele produse prin dobinzi si penalitati la sumele nerestituite la timp in mod sigur nu ar mai avea nevoie de cerere. Asa insa............hai,depuneti cerere. Si se poate continua......................insa asa cum ai spus in epoca informaticii îi plin meleagul de ”plebei” care nu stiu pe ce lume traiesc si trebuie dusi de mînuta de la intrare pina la iesire.

  RăspundețiȘtergere
 21. Va rog sa ia cineva INITIATIVA,si sa facem Sesizari la Guvern,La ministerul Finnatelor,La Ministerul Munciii,ptr.a se prinde in Bugetul pentru anul viitor,sii sumele necasare,pentru Platile pensiilor si restantelor noastre.Bucataru Cipr.este fiul meu,si as vrea,sa primesc si eu,sa ma inscriu la dvs.= Emailul meu:bucataructin@yahoo.com.Va intreb,putem depune cererile si prt.pensii militare,cu cele 6 luni alese in ultimii 5 ani.telefoane.o746825085,fix.0232/740010.Iasi.Podu Iloaiei.deasemnei,daca si in cazul meu,trebuie sa depun cerere,conf.aert121,eu am iesit la pensie ,in 7.12.2011,cu Legea 263/2011.va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va salut! Nu vreau sa va dezamagesc, Am mai avut astfel de initiative, dar toate au ajuns la gunoi. in fapt, Legea nr. 223/2015 era cheia, respectiv sa nu apara in halul asta. Institutiile de care mentionati vor afirma ca in baza L. 223/223 ... bla, bla .... Si cu asta basta. Cand a fost adoptata L. 223/2015, NU ni s-a permis sa expediem sugestii deschise Parlamentului, blocand site-ul. Fapt pt. care pe marginea legii nu apare public nicio opinie transmisa, desi am incercat.

   Ștergere
 22. @tigri 2 ora 13:15
  de unde ai scos pensia militara la o MEDIE de 4431 lei ????
  sper ca a fost doar un exemplu, esti in parametrii normali si nu ai mancat nimic stricat
  Oaleiii citesc altii de "pensia medie militara" de 4431 lei si e gata razboiul civil.......Bai frate cand mai scrii cate ceva,incearca sa si gandesti.Daca nu poti mergi si linge oasele lu' "arsenie Moca"
  a aflat deja toata planeta ca in romanistan pensia "medie MILITARA" este deja de 1000 de euroi.Acum ma intreb: Cat o fi minim si cat maxim ca sa dea media asta IDIOATA !!!
  don corleone
  ....si cand scrieti faceti minimul efort si ganditi sau lasati dracu' bautura
  DC
  PS bine ca ne-ai dus pana pe la eminescu .....nu ca nu ai explicat,dar dobitocii asta vor intelege.Militarii au (sau vor) 1000 euro/luna.
  AI GRIJA CE VORBESTI !! cu "aplicatiile" tale de clasa a-4-a
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cele mai multe pensii militare sunt intre 1500 si 2500 ron, Cele care depasesc 4000 ron sunt de regula la MI ,SRI, STS, pentru vechime integrala si functii foarte mari. Sau acordate pe spranceana politic, dupa cum vad ca se vehiculeaza pe aici, eu nu cunosc situatiile astea, dar admit ca e posibil.

   Ștergere
  2. Gresesti.Mai sapa.Sunt si la noi(nesmecherite) si destul de multe.Aviatia,parasutistii,marinarii,cifratorii,siguranta,cei pensionati inainte de 1990, sunt numai cateva exemple.

   Ștergere
 23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 24. Am zis pensia medie asa de chichi,n-am de unde sa stiu cat este cu toate ca lista cu pensiile militare este publica si a circulat vreo patru ani pe aceste bloage.

  RăspundețiȘtergere
 25. Nu stiu de ce va raniti singuri si apoi chemati SMURDUL,voi din nimic faceti un caz ,probabil va suna in cap versurile din "Scrisoarea " ;lui Eminescu "...nu e nimic si totusi e>>". Din haosul de legi ,meseriasi la mestecat vorbe fara sens ,construiesc o petitie.Sa ma "ezplic"...despre ce prevederi bugetare vorbiti? Cat reprezinta acestea din PIB? Ia sa facem o "aplicatie"
  160 000 de pensionari cu pensia medie sau 0,002-0,004% din PIB,despre ce kkt vorbiti aici? despre ce prevedere in buget? Cam cat fura Ileana cu poseta! Dar ce ,in 2011 cand s-au marit pensiile la peste 85% dintre pensionari (cam tot atata se vor mari si acuma) a facut cineva vreo aplicatie, a prevazut cineva in buget? De ce va place sa umblati cu cioara vopsita si sa spuneti ca-i papagal?Ce-i asta decat DIVERSIUNE? Stiti ca pedepsirea acestui tip de propaganda poate fi pedepsita de codul penal???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ” Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi
   Sa ajung-a fi stapâna si pe tara si pe noi!
   Tot ce-n tarile vecine e smintit si stârpitura,
   Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natura,
   Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,
   Toti se scursera aicea si formeaza patriotii,
   Incât fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,
   Bâlbâiti cu gura strâmba sunt stapânii astei natii! ”

   Ștergere
  2. Valabil si acum .Mare e Eminescu ..

   Ștergere
 26. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  De-ale lu' Conu Leonida ...
  "...să te ferească Dumnezeu de furia poporului!... Ce să vezi, domnule? Steaguri, muzici, chiote, tămbălău, lucru mare, şi lume, lume,... de-ţi venea ameţeală nu altceva...." .
  "...pensia e başca, o am după legea a veche, e dreptul meu..." .
  " Treaba statului, domnule, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme..." .

  Cam asa-s discutiile militarilor pensionari ! ...

  Da' ... hai sa devenim , cit de cit , seriosi ...
  Mare "zavera" mare pe tema ca de ce sa se faca cererile , pentru una , pentru alta , prevazute de l.223/2015 ...

  Hai sa vedem ce cereri trebuie sa inainteze impricinatii ... pensionari deja ...
  - pentru alegerea celor 6 luni necesare pentru recalcularea pensiei cu baza de calcul actualizata (art.60(1) , a) si art.60(2)
  - pentru aplicarea prevederilor hg s-1019/2010 (art.65(1))
  - pentru suspendarea platii pensiei (art.72(4))
  - pentru reluarea platii pensiei (art.73)
  - pentru ajutor de deces (ptiu , drace !) (art.82(1)
  - pentru valorificarea stagiilor ulterioare realizate in civilie (art.110(6)
  - pentru restituirea diferentelor intre cuantumul din dec.2010 si pensia stabilita pe l.119/2010 ...

  Sa le luam la puricat ... pe cele mai urgente si cu mai mare relevanta pentru perioada recalcularii pensiilor ...

  A) Cerere pentru alegerea celor 6 luni .
  Necesara pentru a se stabili baza de calcul care va fi actualizata in vederea recalcularii pensiei .
  Daca nu se trimite acea cerere ... se vor folosi NUMAI SOLDELE (nu veniturile !) DIN ULTIMELE 6 luni ... existente in dosarele de pensii pe l.164 .
  ************
  Aici am mai semnalat si in alte locuri : cei pensionati inainte de l.164 (cu pensiile recalculate pe l.164) nu au , in dosarele de recalculare a pensiilor , decit SOLDELE DIN ULTIMA luna de activitate ... Sa vedem cum va reglementa ordinul comun situatia celor (din aceasta categorie) care nu vor sti , si nu vor trimite cerere cu cele 6 luni ...
  ****************************
  Revenind ...
  De ce nu foloseste CPS "veniturile" pe care le are (din documentele pe l.119) ?
  Pentru ca acele venituri nu sint relevante si nu sint utilizabile pentru actualizare si "constituirea" bazei de calcul pe l.223/2015 .
  --- acele venituri sint niste sume "globale" ... iar pentru actualizare si constituirea bazei de calcul este necesara defalcarea acelor venituri pe "elemente constitutive" : solda de grad , solda de functie , sporuri , prime , indemnizatii , etc...
  --- acele venituri pot fi "inselatoare" pentru impricinat :
  -----------intr-o perioada a avut functie si grad mic , dar sporuri uriase , rezultind venituri mari
  ---------- intr-o alta perioada a avut functie si grad mai mare , dar sporuri putine ... rezultind venituri chiar mai mici decit cele de mai sus
  ---------- prin actualizare , veniturile acelea de la functia si gradul mici vor fi mai mici decit veniturile de la functia si gradul mai mare (atentie ! legea salarizarii care va fi in vigoare la data recalcularii - lege pe baza careia se va face actualizarea veniturilor - limiteaza sporurile constiturive ale veniturilor la max. 30% din SG+SF+Gradatii+Solda de C.da)
  *** Mai ales cei care , la restructurari , au fost pensionati de pe functii mult mai mici , trebuie sa trimita acele cereri ... altfel li se recalculeaza pensia cu numai SOLDELE din ultimele 6 luni . Iar ei ar putea sa-si aleaga 6 luni din perioada in care mai erau , inca , pe functii mari , cu , eventual , si niste sporuri !
  -------------------------------------------------------------

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. limiteaza la 30% doar in capul tau vidat ,asta ar insemna sa ia din nou la mîna toate veniturile din cele sase luni alese de pensionari si sa le limiteze (pe ce baza si metoda) la 30%.
   Ar fi bine sa bagi la cap ca legea pe care o pomesti are efecte doar in viitor si nu anuleaza prevederile L223 pentru cei pensionati inaintea intrarii in vig. a legii care limiteaza sporurile activilor la 30% din .......etc.

   Ștergere
 27. Continuare la de ale lui Mos Alecu ...
  B) Cererea pentru aplicarea prevederilor hg s-1019/2010 .
  Necesara pentru aplicarea prevederilor hg s-1019 si celor pensionati inainte de 01.01.11 .
  Trebuie , neaparat , trimisa , mai ales ca trebuie sa fie insotita de un Certificat emis de CMJ in care sint inscrise "noile" conditii de munca in care a lucrat impricinatul , in "viziunea" hg s-1019/2010 .
  Daca nu se trimite ... CPS nu are de unde sa stie ca acel impricinat are dreptul la luarea in considerare a altor conditii de munca .
  Atentie ! Conditiile de munca in "viziunea" hg s-1019/2010 vor fi luate in considerare abia dupa recalcularea pensiei , ca o revizuire a pensiei . Recalcularea se va face cu vechimile din ultima decizie de pensie ... deci cu conditiile de munca din hg 1294/2001 .
  -------------------------------------------------------------------------------
  C) Cerere pentru restituirea diferentei dintre cuantumul din dec.2010 si pensia pe l.119/2010 .
  Necesara (???) pentru ca "asa vrea muschiul" lor .
  Asa cum (in trista perioada a re...re...re... basinesco-boccii) au publicat mai multe tabele comparative cu efectele aplicarii l.119/2010 asupra pensiilor militarilor ... tot asa pot cere calculatoarelor sa le prezinte , comparativ pe fiecare impricinat , cuantumul din dec.2010 si evolutia lui pina la terminarea aplicarii l.119 (fara eventualele stagii ulterioare adaugate) ... Si gata !
  Dar , probabil , baietii mizeaza pe neinformare populimii militaresti ... si se mai fac oaresce economii la buget ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. măi ,primată de Rahova-Obor, era in discutie doar cererea pentru returnarea diferentelor 2012-09.2013.
   Ca de obicei ,hop si tu (d-ta) , cu flitu-n lături. Fara un ”deștept” ca tine nici ca se putea.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 28. Macac este un gen de primate din sub-familia Cercopithecinae.

  Este cel mai răspândit gen de primată și se întâlnește din Japonia până în Afganistan, iar în cazul macacului barbar (Macaca sylvanus), până în Africa de Nord și Europa de Sud

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”primata”macacul barbar roșu din cîte se cunoaste bîntue si prin Bukarest linia Rahova -Ferentari- Obor si se ocupă de afaceri cu pensii militare.

   Ștergere
 29. Stare
  Fotografie / Clip video
  Eveniment din viaţă
  La ce te gândeşti?

  Noutăţi
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Un impricinat ii cere pasaricii ajutorul : pensiile de invaliditate se vor , sau nu se vor recalcula ?
  Deranjata de impertinenta impricinatului , pasarica raspunde , din virful ciocului , ca (si) pensiile de invaliditate stabilite pe l.263/2010 se recalculeaza ... pen'c-asa spune art.110 ...

  Pasarico , pasarico ! ...
  Ti-am mai vorbit , despre "cestiune" , si cu alte ocazii !
  De ce nu termini si tu de "cetit" l.223/2015 ?
  Straduieste-te si poate ajungi , cu "cetitul" , si la art.112 .
  Si-acolo o sa vezi ca pensiile de urmas (si cele de invaliditate) stabilite pe baza legislatiei anterioare se recalculeaza "la modificarea incadrarii intr-un alt grad de invaliditate" ("In cazul modificarii numarului de urmasi DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi - pentru pensiile de urmas) .
  Asta insemneaza , pasarico , ca pensiile de invaliditate (de urmas) , stabilite pe baza legislatiei anterioare , se recalculeaza daca , DUPA intrarea in vigoare a l.223/2015 , se produc niste "evenimente" - schimbarea gradului de invaliditate sau modificarea numarului de urmasi .
  Daca nu se produc acele "evenimente" cele doua categorii de pensii NU se recalculeaza !
  -----------------------------------------------
  Sa nu mai spui , pasarico , ca si-alta data , ca art.112 stipuleaza faptul ca , dupa recalcularea "automata" , acele categorii de pensii se recalculeaza si atunci cind se vor produce acele "evenimente" ...
  Ti-am mai spus ca situatia aceasta (recalcularea acelor pensii din l.223 la producerea acelor "evenimente") este reglementata de art.42 (pensii de invaliditate) si de art.56 (pensia de urmas) . Ca urmare ... art.112 este numai pentru acele categorii de pensii stabilite in baza legislatiei anterioare .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In cazul asta inseamna ca pensiile astea( de urmas si de invaliditate) nu devin pensii militare daca nu se recalculeaza sau actualizeaza niciodata ceea ce inseamna ca legea 223 nu se aplica tuturor militarilor .Ce grad de handicap sa schimbi daca ai gradul 1? Se asteapta ca cei gravi bolnavi sau pe moarte sa se declare sanatosi ca sa beneficieze de schimbarea gradului de invaliditate si de recalculare?Sau vaduvele (babete) de pensionari militari sa faca copii la 70 de ani ( in vitro) cu sperma decedatului militar pentru a aparea modificari ale numarului de urmasi?Asa o lege cretina nu putea aparea decat in colonia Romanistan...

   Ștergere
  2. @Mos-curba de nivel
   Vezi de ce nu-ti mai permit sa comentezi pe blog? Tu citesti legile precum curbele de nivel pe harta si ratacesti oamenii in teren.
   Cum poti sa le spui pensionarilor de urmas si de invaliditate ca nu li se recalculeaza pensiile decât daca se produc acele evenimente? Se recalculeaza mosule... ca si acelea sunt pensii militare.
   Ti-am mai spus ca art, 112 este o exceptie de la regula referitoare la recalculare.
   Daca acele evenimente intervin inainte de incheierea procesului de recalculare, cu ocazia modificarii cuantumului generata de eveniment se recalculeaza pensia si potrivit noii legi.
   Pacat de aceste ifose maniacale pe care le etalezi din când in când...ca in rest le mai nimeresti.

   Ștergere
 30. Ce limitare de 30% voi chiar sunteti dusi cu pluta??? Unde scrie in legea 223 asa ceva? Da, daca asa vrea Mosu ,pe care il admir pentru stilul de analiza, se vede ca stie ,numai ca minte cu buna stiinta. Ce ma deranjeaza este ca apare cate o" Drosophila melanogaster " care se baga in vaginul iepei cu disertatii de birt si se crede Diogene al perioadei actuale. Despre cei 30% se vorbeste in Proiectul noii legi a salarizarii dar pe noi nu ne afecteaza. si apoi nu stiu de ce "bazaie" cei 26500,deoarece si lor le vor creste pensiile in urma noii legi,doarca:POATE ar trebui sa le fie luate la purificat dosarele cu veniturile in urma carora au luat pensiile dupa L164>>>BIBLIA /CORANUL Mosului. Sunt convins ca s-ar declansa o mare ancheta in momentul cand s-ar observa cresterea asimtotica a veniturilor celor ce urmau sa se pensioneze...Adica, cum Dracu cum Talpa Iadului ,tocmai atunci erau trecuti toti pe "fonctii" de "colinel" iar cei indrituiti sa merite aceste functyii faceau cate un pas inapoi timp de cateva luni???Oare CFIul nu se autosesizeaza?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mîţule. ia-ţi RUDOTELUL şi du-te de te culcă! Iar ai consumat alcool şi doar ştii bine că nu-ţi face bine la gumari...

   Ștergere
  2. Ai lins toata viata la ventuze, iar acum te zbarcesti ca n-ai fost trecut si tu pe functii de colonel. De parca e vinovat cineva ca ai ramas pe functie de maior, pana ce moartea va va desparti !
   Sa-i dea cineva un ALUPIGUS, ca i s-au inclestat maxilarele.

   Ștergere
 31. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 32. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  "Invatatorul" care-i invata pe nestiutori cum ii cu treaba alegerii celor 6 luni , si , mai ales , cum se vor actualiza (in viziunea lui) acele venituri folosind inflatia de-atunci pin-acum ... isi dovedeste-n continuare nelimitatele lui posibilitati de a nu intelege nimic din l.223/2015 ...

  Acum (de fapt mai ieri...) isi etaleaza timpenia "iecsplicind" problema actualizarii veniturilor/baza de calul ca urmare a cresterii soldelor de functie si/sau de grad ale celor in activitate ... "Demonstratiunea" lui centrindu-se pe actualizarea veniturilor (?) care vor fi folosite pentru recalcularea pensiilor ...

  O fi renuntat la ideea (pe care ne-o prezentase anterior) ca_cum_ca acele venituri se actualizeaza cu rata inflatiei ?
  Sau o fi uitat ce ne propovaduia cu o zi inainte ,,, si-acum o ia tot pe aratura , dar pe o alta aratura ?

  Ne citeaza , invatatorul , prevederile art.60 . Care articol spune ca pensiile "se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad... si/sau solda de functie... al militarilor, ..." .
  Si trage , invatatorul , o concluzie de-a dreptul dobitoceasca : acele venituri se vor actualiza (mari) NUMAI cu diferenta dintre vechile solde de functie/grad si noile solde de functie/grad ...

  Mai , cetatene , retine :
  - elementele de baza , fundamentale , ale "veniturilor" militarilor au fost/sint/vor fi : solda de grad si solda de functie
  - din aceste elemente de baza decurg/se calculeaza si celelalte elemente ale veniturilor : gradatii , solda de merit , solda/indemnizatia de comanda , indemnizatia de dispozitiv , sporuri , etc ...
  ---- legiutorul nu putea inscrie in lege multitudinea de sporuri care au fost si vor fi de-a lungul timpului (spor de calarie , spor de sabie ... in trecut ; sau spor de "bilibizdroneala" si spor de "dilimandreala" care , este posibil , sa fie inventate in viitor)
  ---- legiuitorul a inscris in lege numai elementele fundamentale care stau la baza calcularii veniturilor
  - atunci cind se actualizeaza acele elemente de baza (SG si/sau SF) , se calculeaza , automat , si toate celelalte elemente constitutive ale veniturilor , numai asa putindu-se stabili o baza de calcul "actualizata"
  - recalcularea pensiilor din legislatiile anterioare inseamna CALCULAREA pensiilor acelor impricinati conform prevederilor noii legi (l.223/2015)
  ---- CALCULAREA unei pensii (si in cazul recalcularii pensiilor din legislatiile anterioare) inseamna aplicarea acelor procente din art.29 la acea baza de calcul din art.28 ...
  ------------ acea baza de calcul care trebuie sa fie actualizata . Actualizare care inseamna ca acea medie a 6 venituri obtinute in acele 6 luni (din antichitate) trebuie aduse la marimea pe care ar avea-o dac-ar fi sa fie primite in prezent
  ------------------------------

  RăspundețiȘtergere
 33. Continuare la de ale lui Mos Alecu
  --------------------------------------------
  De retinut ... motiv de suparare pentru alti doi dobitoci (motanelul cacacios - tigri2- si putulica dobitocul - avianyc-) :
  - veniturile obtinute cindva , "in antichitate" , au fost calculate conform prevederilor unei legi a salarizarii , in vigoare la acea data
  - actualizarea acelor venituri se face prin re-calcularea lor in STRICTA CONFORMITATE cu prevederile legii salarizarii in vigoare la data efectuarii acestei re-calculari
  ------ nu este posibil ca , pentru cei care se vor pensiona in viitor , veniturile/baza de calcul sa fie stabilite conform unei legi a salarizarii , iar pentru recalcularea vechilor pensii sa se foloseasca modul de stabilire a veniturilor/baza de calcul din alta lege a salarizarii (lege care , intre noi fie vorba , este/va fi abrogata) ...
  - daca in "vechea" lege a salarizarii existau niste sporuri care nu mai exista in noua lege a salarizarii ... atunci acele sporuri nu vor mai fi "materializate" in baza de calcul pentru recalcularea pensiilor
  - daca in vechea lege a salarizarii se puteau obtine sporuri de 2-3-4-5 ori mai mult decit (SG+SF+SM+Grad+IC+ID) , iar in noua lege a salarizarii sporurile nu pot depasi 30% din (SG+SF+Grad.+SC) ... atunci acest 30% din... va fi si limita sporurilor care vor fi "folosite" in baza de calcul pentru recalcularea pensiilor ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mosuli 164 H_Alecu pensie jmecherita , asta nu-i treaba ta ci a normelor de aplicare care vor clarifica problema. Asa că_că mai incet cu datu în bobi pe meleagurile mioritice.

   Ștergere
 34. http://www.antena3.ro/actualitate/statul-trebuie-sa-ti-restituie-bani-trebuie-sa-afli-asta-319756.html

  RăspundețiȘtergere
 35. Dupa asa o logica - domnule R26500 - daca in anul 2016 trebuie sa ma pensionez la limita de varsta si nu vreau ca in acest an sa depun o cerere "prealabila", rezulta ca in 2016 primesc pensie ZERO !!! ABSURD !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu! Daca nu ai fost prins in plan, mai lucrezi pana in ianuarie 2017!

   Ștergere
 36. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 37. To be, or not to be .
  Nu-i vorba de beut, cum ar crede unii, e vorba de a face sau a nu face cererea. Cum legea asta nici Hamlet nu ar putea sa o desluseasca, eu zic sa asteptam totusi normele de aplicare, ca ne agitam inutil. Poate ca nu ar fi rau de obtinut adeverintele de la CMJ-uri privind grupele de munca, dar nu stiu daca vor raspunde la cereri daca legea nu a intrat in vigoare. Probabil va depinde de fiecare comandant de CMJ. Pana una alta, asta e legea, cu asta defilam.Asa tara, asa lege in bataie de joc. Ma intreb daca legea pensiilor speciale pentru "alesii" din Parlament va fi la fel de "clara" ca a noastra. Voi ce credeti?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic ca le ai deja la dosarul de pensie! In adeverinte scrie doar ce ai facut si in ce perioade, nu te incadreaza si in grupe de munca. Incadrarea se face de CPS. Mai direct: ai adeverinta in care scrie ca in perioada cutare te-ai aruncat in aer de 3 ori pe zi. Cf. HG 1294 - daca te-ai aruncat in aer de 3 ori pe zi esti in CD, iar cf. HG/S 1019, daca te-ai aruncat in aer de 3 ori pe zi esti in CS.

   In concluzie, nu prea mai ai ce cauta la CMJ intrucat iti vor aceleasi adeverinte pe care le ai deja. Saltul dintr-o grupa in alta se face exclusiv prin efectele HG/S, adeverintele nu mai produc niciun efect in acest caz, ci doar legea care mareste grupele cu o treapta in conditiile in care activitatile sunt aceleasi!

   Ștergere
  2. @ R-26500
   Sunt perfect de acord ca CPS are deja toate datele privind incadrarea in grupele de munca. dar trebuie sa fii si tu de acord ca traim intr-o tara in care birocratia e la putere si orice este posibil. Daca pentru sumele furate de la noi de basisti trebuie sa facem cerere de restituire , nu e de loc exclus ca pentru reincadrarea in grupele de munca conform noii legi cu intrare in vigoare la 01.01.2016 sa fie nevoie de adeverinte "proaspete" de la CMJ. Sper sa ai tu dreptate si sa nu fie nevoie, vom vedea.

   Ștergere
 38. Serios, domnule R 26500 ?!!! In care lege si in ce articol e precizat ca esti obligat sa mai lucrezi pana in ianuarie 2017, chiar daca ai limita maxima a varstei admisa de lege, implinita in - sa zicem - primavara lui 2016 ?!!!! Deci, daca nu ai facut cerere, cum ii spuneti dvs. "prealabila", in 2015,ai doua variante : a) esti obligat sa lucrezi pana in ianuarie 2017 ( nu conteaza ca limita maxima a varstei de pensionare - conform legii - s-a implinit in primavara lui 2016 !!!!! ) ; b) treci in rezerva in primavara lui 2016, dar nu primesti pensie !!!!! Ma abtin de la alte comentarii !!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Esti catar? Sunt 2 situatii:

   1] Daca un militar care ajunge la limita de varsta FIZICA in 2016, ii este facuta lucrarea de pensionare inca din acest an de propriul lui cadrist. Astfel incat sa fie prins in fondurile de pensii pt.2016. Daca acel cadrist este un plapumar si rateaza faza pt. acel militar, ministrul il da pe cadrist afara, apoi scoate ministrul undeva de o pensie (are propriul fond de rezerva) si tot il pensioneaza. Dar acest caz expus este o INEPTIE, O RARITATE, intrucat am avea de a face cu un militar ajuns la limita de varsta FIZICA, adica cu unul care a lucrat strict in CONDITII NORMALE toata viata. Ceea ce NU exista in armata.

   2]. Asa ca ajungem la situatia reala, cotidiana, adevarata. Mergem pe lege: limita de varsta este de 60 ani ca varsta fizica, indiferent de grupa de munva. Da, dar unul care a lucrat in CS se poate pensiona la limita de varsta fizica de 47 ani. Se poate pensiona, nu este obligat. E asa sau nu? Deci, nu il da nimeni afara la 47 ani, daca il mai tin curelele poate sa lucreze pana la 60 ani.

   Si acum caz aplicat! Este cel mai general! Cel care in 2016 ajunge la 47 ani varsta fizica are drept de pensie la limita de varsta, insa aceasta varsta in cazul lui este 47 ani. Intrucat din 60 de ani i se scad 13 datorita grupei, fiind egal in drepturi cu unul care nu exista in armata din CN nevoit sa ajunga la varsta fizica de 60 ani ca sa ajunga la limita de varsta.

   Mai departe! Tipul de 47 ani varsta fizica isi calculeaza ca in la 1 mai 2016 indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta de 47 ani (care de fapt sunt 60 cu tot cu grupa). Si face raport de pensionare inca din februarie 2016. Pe raport va fi inscris insa ca se pensioneaza cu data de 01.01.2017 si nu cu data de 01.05.2016. Daca face gat, e avertizat ca nu a facut raport in anul precedent ca vrea sa se pensioneze in 2016. Cadristul NU are nicio obligatie sa il instiinteze pe individ sa faca raport de pensionare inca din 2015 din motive ca in mai 2016 indeplineste conditiile de pensionare pt.limita de varsta. Intrucat limita de varsta fizica este de 60 ani, iar in 2016 cel care vrea sa se pensioneze are 47 ani, chiar daca indeplineste aceleasi conditii de pensionare pt. limita de varsta valabile pt. cineva cu varsta fizica real de 60 ani.

   Asa ca cel mentionat mai ramane 7 luni in plus in armata, care in termeni echivalenti inseamna 60 ani varsta fizica PLUS 7 luni. Asta ca sa nu reaUic aminte faza ca si daca ultimele 7 luni le lucreaza in CS,

   Despre asta este vorba! Poate acum intelegi cum sta cazul!

   Ștergere
  2. caz: vechime in armata 26 de ani efectivi(grupa CS)
   din acesti 26 a fost in concediu medical 1 an (cumulatdin cei 26)
   cat primeste la grupa de munca?
   13 ani sau 12,5 ani?
   pe perioada C.O. se primeste grupa de munca?

   Ștergere
  3. @ shulpha 21 octombrie 2015, 13:40. 12.5 ani. Normal ca nu beneficiezi de grupa pe perioada CM, intrucat in acel de CM nu ai executat nicio activitate care sa iti dea dreptul la vreo grupa de munca superioara. Grupa nu se acorda generic, ci pe baza unor activitati concrete valabile pt. fiecare an de activitate. De exemplu: esti incadrat pilot. Insa, beneficiezi de grupa AC numai daca zbori. Daca intr-un an, 6 luni zbori, iar 6 luni esti trimis la un curs de limba engleza, pe perioada celor 6 luni de la cursul de engleza beneficiezi de CN. La fel este si in cazul CM.

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 39. Aici se minte ca la balamuc,in frunte cu detinatorul blogului care dirijeaza aceasta escrocherie.pacat ca nu avem un blog de discutii serioase .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fa-ti si tu unul! Ce inseamna discutii serioase la tine? Sa il preaslavesti pe Oprea ca a desfiintat pensiile militare? Batrane, uite care e faza! Vorbeste cu gura plina! Cunoastem si noi ca cca. 2% din armata, cei din sfera nomeclaturista, ati avut venituri de minim 10 ori mai mari decat soldele celorlalti militari! Este clar ca ai facut parte din favorizatii militari ai regimului comunist. Din cauza voastra si fix pt. voi s-au desfiintat pensiile militare. Cunoastem si noi, oricat v-ati camuflat!

   Asa ca deschide-ti tu un blog de discutii serioase cu cei 2% favorizati ai nomenclaturistilor. Macar sa afle toate lumea cum un subofiter sau ofiter avea venituri de minim 10 ori mai mari decat un alt subofiter sau ofiter, cu toate ca aveau aceleasi grade, functii si solde. Durerea ta de fapt este sa nu afle lumea ce hram ati purtat in trecut si stii bine ca nu puteti justifica veniturile mai mari de minim decat soldele vostre, decat pt. fapte jenante, rusinoase, reprobabile chiar. Pe voi v-a scos Oprea in 2011, voi sunteti cei care sunteti pe invers si acum.

   Asa ca deschide un blog si macane tot din tine! Asa cum macani ca propagandist in sfera diversilor din UNPR! Am dat de amprenta ta UNPR, din intamplare! Cam multe aprecieri lingusitoare la adresa doamnei de casa a UNPR infiltrata de Oprea in M.Ap.N.! Pe bune acum!

   Ștergere
  2. Tigri 2 asta e pupincurist HOprea s pupinbasist ?Nu are pic de obraz atunci si fface de rusine haina militara ca si stapaniii lui.

   Ștergere
 40. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acesta NU a fost un comentariu, ci o simpla latratura opristo-basista!

   Ștergere
 41. In ce masura aceasta decizie a CCR poate aduce dobanzi sumelor care trebuie restituite subiectilor Legii 241/2013?
  Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală, stabilind că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reține sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor, relatează Agerpres.
  Plenul CCR a luat în dezbatere marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanța Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedură fiscală, potrivit cărora: „(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin. (2) și (21) sau la art.70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

  RăspundețiȘtergere
 42. Pentru ca cererile despre care se vorbeste in Legea 223/2015 sa fie luate in considerare la constructia bugetului pe 2016 ar fi trebuit sa se stabileasca un termen limita de inaintare a lor la CSP. Nu am cunostinta ca s-ar fi dat un asemenea termen. Stiu ca asa se proceda la constructia bugetului esalonului in care am activat , cererile ( propunerile ) pentru fonduri aveau un termen limita pentru inaintarea la structura de specialitate. Daca pana in prezent nu s-a initiat nicio actiune in aceasta directie este posibil fie ca CSP cunoaste toate detaliile necesare constructiei bugetului pe 2016 fie ca in anul 2016 nu se va petrece nicio actiune care sa pretinda fonduri suplimentare ( adica recalculare , actualizare sau restituire). Legea 223/2015 este presarata cu erori care o fac inapta pentru operare fara corecturile de rigoare. Pana in prezent institutiile abilitate cu aplicarea legii nu au semnalat necesitatea corectarii legii de unde banuiala ca termenul de aplicare a legii va fi prorogat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E posibil ca aceasta lege s fie doar o fata morgana .Cred ca intentionat a fost facuta cu greseli ca sa poata fi interpretabila in functie de interesele politicienilor.Fac pariu ca nu vor aparea norme de aplicare inainte de alegeri sau legea va fi anulata prin Oug.

   Ștergere
  2. Păi chiar în "Expunerea de motive" cu care a fost înaintată Legea 223/2015, se spune foarte clar, că:"Pentru aplicarea legii, nu sunt necesare fonduri suplimentare". Interesant, nu? Asta ca să-i mai desumfle pe unii care "umblă cu cioara vopsită şi vor s-o dea drept porumbel"...

   Ștergere
  3. N-are nicio legatura cererea lui Mos Teaca, cu "constructia bugetului ". Sunt suficiente baze de date la structura de resort care, printr-o simpla filtrare, iti furnizeaza toate informatiile referitoare la sumele necesare pentru returnarea banilor furati de guvernele portocalii de trista amintire: numar de persoane pagubite, pe corpuri, pe grade si ce mai vreti voi, banii necesari, etc.
   In doi timpi si 3 miscari, intre o gura de cafea si doua fumuri de tigara, un ciumpalac care manuieste baza de date ti-a si scos buletinul de calcul cu sumele ce ti se cuvin a fi restituite, pe fiecare luna in parte !
   Chestia cu cererile e specifica sistemului. Vrei ceva, musai sa faci cerere/raport. De aia se consuma, inca, jde mii de tone de hartie anapoda, pe care, ulterior, alte jde sute de oameni trebuie sa le indosarieze, sa le inventarieze si sa umple depozitele cu maculatura.
   Ca si in alte cazuri, si in aceasta situatie, cererea n-are nicio valoare si nu foloseste la absolut nimic. Atata timp cat pensionarul exista in evidenta casei de pensii, deci si in baza de date, cererile astea, insotite si de cate o copie dupa talon si buletin (kasay la noi), vor spori, cu cateva sute bune, numarul dosarelor cu maculatura inutila.

   Ștergere
 43. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Despre niste "adeverinte" (cu privire la conditiile/grupele de munca) care ar trebui/n-ar trebui a fi primite de la CMJ ...

  - Nu este "adeverinta" ! Este "Fisa cu locurile de munca in care a lucrat dl... si care ii dau dreptul la incadrarea in locuri de munca si activitati cu conditii deosebite , speciale si alte conditii" !
  - CMJ-urile (oricit de "binevoitori" ar comandantii acestora) nu pot emite un astfel de document cu conditiile de munca prevazute de hg s-1019/2015... deoarece l.223/2015 (cu tot cu art.11 din aceasta lege) NU A INTRAT IN VIGOARE .
  - de altfel ... aceasta "fisa" nu ne este necesara pentru recalculare . Recalcularea se face , obligatoriu , cu vechimile din ultima decizie de pensie . Vechimi calculate cu conditiile de munca din hg 1294/2001
  ----- fisa cu locurile de munca... ne va fi necesara pentru revizuirea pensiei (ulterioara recalcularii pe noua lege) . Atunci se va revizui (art.65) pensia recalculata (art.119-110) prin aplicarea noilor conditii de munca . Revizuire care se va face "la cerere" ... cerere insotita de aceasta "fisa" ...
  - datele din aceasta fisa nu se gasesc in Dosarul de pensie (de la CPS) . Se gasesc numai in Memoriul original (de la CMJ) .
  - CPS nu are nici un fel de abilitare de a stabili conditiile de munca in care a lucrat un impricinat . CPS este obligata sa verifice numai corectitudine incadrarii , facuta de CMJ , in acele conditii . Numai locurile de munca "semnalate" de CMJ . Nu poate verifica da ar mai fi si alte locuri de munca (in cariera mpricinatului) care i-ar fi dat dreptul la incadrarea in conditii de munca ...
  - conditiile de munca nu pot fi "translatate" automat din hg 1294/2001 in hg s-1019/2010 . Intr-adevar ... toti din CN au trecut la CD . Dar... nu toti de la CD au trecut la CS , precum si nu toti de la CS au trecut la AC ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Discutam de 2 situatii diferite:
   . adeverinta este una;
   . fisa cu locurile de munca este alta.

   Situatia A. Adeverinta se elibereaza de fapt, fie de catre o unitate militare, fie de catre arhive. In acele adeverinte scrie sec, cam asa: "Mentionam ca in anul '907 toamna, dl. X a desfasurat activitati de parasutism, dupa cum urmeaza:

   - in baza OZU nr. 123/12.12.'907, in cadrul exercitiului aplicativ "Soimii patriei" desfasurat in perioada 12.12.'907-26.12.'907, desfasurat in zona Cucuieti
   - in baza OZU NR. 98/....'908, ...desfasurat in raionul/poligonul etc.

   Prezenta adeverinta ii serveste la intocmirea fisei cu locurile de munca cf, HG 1294 ... sau mai sec ... la intocmirea/actualizarea dosarului de pensie". Si GATA cu adeverintele!

   Aceste adeverinte ajung la militarul in rezerva/interesat sa le obtina. Care are 2 variante: le tine in sertar sau le preda la CMJ sau CPS, solicitand CMJ/CPS sa ii fie actualizat dosarul de pensie. NU este eronat a expedia adeverintele direct la CPS, chiar daca institutia NU detine memoriul original, intrucat in final CPS raspunde de pensii, CMJ NU este casa de pensii. Acum ca CPS le reexpediaza CMJ solicitand sa ii fie retransmise datele actualizate, este o problema secundara.

   EU, am expediat adeverinte obtinute ulterior direct CPS, intrucat dupa experienta din 2010 cand stateam ca oile pe acolo, mi-am zis sa nu mai calc prin CMJ. Si a functionat perfect.

   SI ACUM LA OBIECT! In fisa cu locurile de munca pe care tu probabil ca nici nu stii cum arata, de la anul 1 de activitate, pana la ultimul, in dreptul fiecarui an apare incadrarea in locurile de munca si AICI este smenul. Este precizat si documentul care acorda dreptul la acea incadrare, adica faimoasele ADEVERINTE. Care fac parte din memoriu.

   Aplicat, in fisa vine astfel:

   - anul 1998, conditii deosebite, activitatea mecanic conductor TAB, document justificativ - adeverinta cu nr. ..., eliberata de.... Punct. Adeverinta fiin atasata fisei.

   Acum, la reincadrare cf. HG/S 1019. fisa este aceeasi, adeverinta este aceeasi, activitatea din adeverinte este aceeasi, adeverinta e in dosar atasata fisei. Singurul lucru care trebuie facut este ca persoana care raspunde de dosar sa modifice CD pt. anul 1998, in CS, intrucat cf. HG/S, activitatea de mecanic conductor tancuri NU mai este incadrata in CD, ci in CS.

   In consecinta, translatia in grupele stabilite de HG/S, este efectuata automat de persoana care se ocupa de dosar, din pix, pe baza HG/S. Intrucat acea pesoana are deja adeverinta care demonstreaza ca in 1998, X a fost mecanic conductor de tancuri. Asa ca doar ii modifica incadrarea din CD in CS, avand baza legala HG/S.

   Ștergere
  2. A se vedea explicatiile directorului CPS in ziarul Observatorul Militar nr. 41 /21-27 oct/2015 cu privire la acest subiect. Cred ca @EU21 octombrie 2015, 11:59 este foarte aproape de adevar. Urmeaza normele.

   Ștergere
  3. Daca se face cerere la CMJ pentru a se obtine o adeverinta, in mod normal CMJ este obligat sa raspunda in 30 de zile. Deci asta nu e mare lucru, dar intrebarea este daca ajuta la ceva. Cred ca este posibil sa nici nu fie nevoie de aceste adeverinte. Esential este sa existe vointa politica pentru dregerea busuiocului, adica repararea nedreptatilor comise de Basescu si gasca lui abjecta.

   Ștergere
 44. 1)perioada , 01.01.12-31-09.13 este aiurea pentru ca bunaoara eu am pri mit drept pensie incepand cu 01-01.11 o anumita suma ,incepand cu 01.01.2012 alta valoare,incepand cu martie 2012alta valoare si incepand cu iulie 2013 alta.Deci am de recuperat diferente pe perioada ianuarie 2011-octombrie 2013.
  2) Curiozitati.Stiti ca agentul de politie de la postul de politie comunal primeste conditii speciale?Stiti ca agent de politie iesit la pensie la varsta de 55 ani primeste pensie brut 3800 lei?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1) Cine te opreşte să nu formulezi în cererea adresată CSP, ceva de genul: "...vă adresez rugămintea, ca în baza prevederilor Legii nr.223/2015, Art.___alin.____, a prevederilor Curţii Constituţionale a României, nr:____din data de _____, să mi se restituie sumele reţinute conform OG1 din_____ în anii 2011, 2012, 2013, 2014 şi 2015, precum şi dobînzile aferente acestora. Oricum, nu e bine de a intra prea mult în detalii, deoarece se poţi face greşeli. Ştiu ăia de la "pensii", de cînd şi cum ţi-au reţinut paraua...
   2. Cît despre melţeni/poliţai să ştii că merită. Toată ziua ei umblă cu "organul" în mînă. Tu ai umbla cu aşa ceva?

   Ștergere
  2. Doar 3800 lei ..Poate 38000 de lei Mare e gradina ...

   Ștergere
  3. Stiti cati politisti au fost raniti in misiune in ultimii 5 ani ?1451 raniti grav si 27 de morti.Ce ai vrea sa aiba conditii normale?

   Ștergere
  4. @ Dani 21 octombrie 2015, 16:46. Intrebi "Ce ai vrea sa aiba conditii normale?" Creezi impresia ca la MAI, conditiile de munca se acorda pt. functii, nu pt. activitatile concret executate care acorda dreptul la grupe de munca. Mai exact, vrei sa afirmi ca un agent de la postul de politie comunal primeste conditii speciale intr-un anumit an, asa din oficiu sau din rutina, chiar daca in acel an nu a executat/organizat/condus absolut nicio activitate inregistrata care sa aiba implicatii de pericol care sa dea dreptul la incadrarea in CS?

   Mai exact! Vrei sa spui ca atat politistul X din comuna pasnica Y care in 2015 nu a avut absolut nicio interventie contra vreunui grup/persoane periculoase, cat si politistul Z din Pantelimon care zilnic se ciomageste cu grupurile infractionale si s-a mai ales si cu cateva plagi taiate, au si unul si altul CS?

   Daca este asa, aveti o problema extrem de serioasa in sistem! In sensul ca este strand curat in MAI la aplicarea HG 1822/2004!

   Man! Incadrarea intr-o grupa de munca sau alta are la baza desfasurarea unor activitati concrete care impun risc profesional. Prin urmare, ca sa fii incadrat in CS intai trebuie sa faci ceva concret sa meriti incadrarea, abia apoi esti declarat ca fiind in acel an in CS, Caz in care ca politist comunal anul asta poti fi in CN, la anul in CD, in alt an in CS etc. Cum la fel de bine, un politist comunal poate fi toata viata in CN daca nu a fost niciodata in situatie de pericol, iar altul din Berceni sa fie toata viata in CS,

   Ștergere
  5. In politie nu exista activitati fara pericol (pentru agenti)daca esti politist operativ(exceptie dispecerat) .Atunci ai CS ..Plus ca s-a scos din MI grupa AC inca din 2001 cu toate ca se moare pe capete ca in razboi .Daca ati fi politisti ati prefera sa fiti in MAN .Dar e greu de priceput de unii cat de greu e sa fi politist si sa te bucuri ca ai mai ajuns acasa sanatos ..Apropo de bine ce in politie anul trecut si-au dat demisia 134 de politisti iar 4 sau sinucis.

   Ștergere
  6. @ Dani 21 octombrie 2015, 22:02. Franz, uite care e problema! Incearca orice, dar sa nu ne aburesti! Bine? Subsemnatul a fost inclusiv la trupele antitero din M.Ap.N.! OK? Da, numai ca daca eu intre anii 2001-2004, de exemplu, in primii 2 ani am avut interventii antitero LULA, iar in urmatorii 2 ani am avut interventii reale, grupa devine astfel: 2001-2002 CD, 2003-2004 AC. Ceea ce este corect. Intrucat chiar daca eram incadrat la antitero, in anii 2001-2002, am jucat table si nu am avut nicio interventie care sa imi acorde dreptul de beneficia de grupa AC. Nu am facut nimic concret in anii 2001-2002 sa merit AC.

   Si acum vii tu cu teoria lui Peste! In M.Ap.N. - activitatile cu pericol se iau in considerare la grupa de munca, NUMAI DUPA CE LE EXECUTI! Iar la voi in MAI, se iau in calcul din oficiu, ca si cum le-ati executa? In conditiile in care 98% dintre politisti sunt statici, adica nu executa la modul concret absolut nicio activitate care sa justifice incadrarea in grupe superioare de munca?

   Prin pozitia ta NU faci decat sa reconformi ceea ce am afirmat! La voi este starnd curat. La un control al Curtii de Conturi dati lovelele inapoi lejer pt. riscuri imaginare in activitati neexecutate pe teren!

   Dar daca va merge, bravo voua!

   Ștergere
  7. 98% din politisti sunt statici s nu desfasoara nici o activitate care sa necesite grupe de munca ...Haaa haaa haaaaa... am ras cu lacrimi desi e de plans .... Cei peste o mie de politisti raniti sau morti in misiuni sau accidentat la birou? Auzi 98% din politisti sunt statici...Doamne mare e gradina ta si multi ii sar gardul .Aflla ca in afara de dispeceri si cei de la arest nu exista politisti statici.decat in imaginatia ta , deoarece infractorii nu se prind din birou iar cercetariile in dosare presupun multe deplasari si multa munca neplatita . Mai ales cu deficitul de personal.actual Plus ca confuzi grav trupele de interventii ale MAN care freaca(u) menta cu trupele de interventii rapide ale MI ( care au si cate 3-4 interventii pe zi de cele mai multe ori ramanand peste program..Cat priveste grupele de munca sunt si multi politisti care au conditii normale Exemplu finante, personal ,etc.Dar astia sunt politisti doar cu numele.Repe.t pana intelegi pana si tu politistii operativi isi risca viata zilnic , violenta la noi e in crestere nu in scadere iar drepturi ioc.Nici macar alea din statut nu sunt respectate.Viata unui politist e de 1000 de ori mai grea decat a unui militar .De aia 1 din 3 daca mai apuca pensia..Asta e adevarul si nu te abureste nimeni ..

   Ștergere
  8. R-26 confunzi politistii cu bucatarii de la popotele voastre care aveau si grupe deoarece erau cam singurii care munceau la MAN .Aia erau statici ..

   Ștergere
  9. Cred politistii isi merita cu varf si indesat grupele de munca deoarece isi risca viata zilnic avand de a face cu scursura societatii .Problema e la MAN care nu ar trebui sa dea grupe de munca decat celor din teatrele de operatiuni nu militarilor de opereta de care e plin acum MAN..Numai zic de miile de generali politruci cu grupa AC.

   Ștergere
  10. @ Dani 22 octombrie 2015, 01:53 alias Anonim 22 octombrie 2015, 02:05. De ce nu iti expui tu mai bine fanteziile printre colegii tai, functionari publici civili? Sus de tot scrie ca aceasta este o zona dedicata Elitei Armatei Romane, nu finctionarilor civili.

   Bine? Nu de alta, dar unul dintre cei mai buni amici ai mei este politist. Comisar, Am ramas perplex: comisar la un punct rural? Avand in subordine 5 persoane, 6 pistoale si un Logan? Pai la M.Ap.N. echivalentul de grad al unui comisar comanda cel putin un batalion cu 650 de oameni, blindate, tunuri, tancuri, mitraliere etc. In M.Ap.N. pana si un Cdt. Gr. subofiter are mai multi subalterni decat 5. Ca sa nu mai discutam de armamentul si tehnica grupei subofiterului din M.Ap.N. cu mult superioara Loganului si celor 5 pistolete de care raspunde la voi un mare comisar.

   In concluzie, baiete! Canta la masa functionarilor publici civili cu Logan, pantofi cu gaurele si burta mare in fata! Ai cam mare tupeu ca functionar publici civil si care probabil ca nu ai nicio zi de armata, prin urmare esti invitat sa lasi armata in pace!

   Ștergere
  11. Fiecare din miile de generali si colonei politruci ai MAN au macar 5 subordonati ?Ma indoiesc ..Altfel ai dreptate (doar aici) cu comisarii (sefi) care s-au inmultit ca ciuperciile dupa ploaie.Asta in timp ce numarul de agenti operatiivi a scazut drastic dupa restructurarea inversa Igas -Basescu cand au fost dati afara exact cei care munceau ,erau cinstiti si nu aveau pile...Au patit-o dupa scandarea corecta"" javra ordinara.""Iar comisarii inutili cu salarii triple i-au dat in gat .

   Ștergere
  12. Gresit .Am stagii in ambele ministere si sttiu exact cum sta treaba. La MAN era greu doar in doua saptamani in aplicatii ..In rest era life.La MI e ra greu si stres tot timpul.Nu ma provoca sa spun mai mult.

   Ștergere
  13. PS Un comisar adevarat (daca nu e politruc) trebuie sa cunoasca mii de legi si proceduri (o greseala si e terminat) nu doar sa-si lege sireturile la bocanci si drumul la popota i ca un colonel MAN .

   Ștergere
  14. @ Dani 22 octombrie 2015, 11:59. Man, esti copil sau ce vrei sa faci? Si un colonel M.Ap.N. trebuie sa cunoasca tot mii de legi si proceduri. Inclusiv pe cele NATO, inclusiv in limba engleza. O greseala si e terminat nu doar el, ci si intreaga unitate pe care o comanda. Orice ofiter si subofiter actual, dar si SGP din M.Ap.N. actioneaza doar pe baza de proceduri. Abia la urma isi mai leaga si sireturile la bocanci.

   Eu insist sa ne lasi in pace cu functionarii tai civili, intrucat devii iritant. Pur si simplu, intre militari si politistii - mai ales politistii generatiilor actuale, nu exista nicio similitudine, nici de statut, nici de atributii, nici de nimic. Nu ne intereseaza detaliile din MAI.

   PS: Apropo! Schimbati, fratele meu, daca aveti pretentia sa semanati si voi a militari, macar numele ministerului. Cum adica, Ministerilor AFACERILOR Interne. AFACERILOR? Pe bune acum! Vedeti-va voi de AFACERI si lasati-ne pe noi cu apararea, armate si alte chestii militare.

   Ștergere
  15. Ok ..Nu are rost aceasta polemica dar ma enervasera minciunile ca toti politistii au CS si pensii mai mari Vad ca baga unii batul prin gard cu asa zisele avantaje ale politistilor cand realitatea e exact pe dos.Inchei aici.

   Ștergere
  16. Polemica asta MApN versus MI e veche si prosteasca. Dusmanul comun ar trebui sa fie politrucii nesimtiti care tocmai se pregatesc sa-si traga pensii de serviciu pentru patru ani de dormit in Parlament si furat din buzunarele noastre. Mai bine va ganditi la asta decat sa va certati aiurea in tramvai.

   Ștergere
 45. 1)perioada , 01.01.12-31-09.13 este aiurea pentru ca bunaoara eu am pri mit drept pensie incepand cu 01-01.11 o anumita suma ,incepand cu 01.01.2012 alta valoare,incepand cu martie 2012alta valoare si incepand cu iulie 2013 alta.Deci am de recuperat diferente pe perioada ianuarie 2011-octombrie 2013.
  2) Curiozitati.Stiti ca agentul de politie de la postul de politie comunal primeste conditii speciale?Stiti ca agent de politie iesit la pensie la varsta de 55 ani primeste pensie brut 3800 lei?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stim. Bravo lor, bravo lor, bravo militienilor, care, intotdeauna, au fost cu cel putin un pas inaintea apevistilor de la armata ! Si la salarizare, si la grupe, si la pensii, si la ce vreti voi.

   Ștergere
  2. De unde le scoateti frate.?Am fost agent de politie 31 de ani si am pensie 1870 lei. Pe legea 263 .Cat despre CS cred ca sunt pe deplin meritate cand speranta de viata e cea mai mica la politisti din intreg sistemul bugetar .Numai ieri au murit 2 colegi in misiune.Iar pensia o apuca doar 1 din 3 ..

   Ștergere
  3. Dani@ia sa-mi spui tu mie cati lt.col. primesc pensie brut 3800lei.Vezi ca subsemnatul am lucrat cu politia fara sa fiu politist.Stiu exact activitatea politistului-militianului-de la postul de politie comunal- inainte de 1990 si dupa.Si ca sa-ti dovedesc ca stiu iti voi spune doua activitati:securitate respectiv evidenta militara.Las-o jos ca macane.Cine a spus despre pensia agentului nu a facut-o cu intentie rea numai ca omul si-a exprimat mirarea.

   Ștergere
  4. Batman batman .Vad ca va plac fabulatiile .Va garantez ca nici un agent de politie nu are pensie mai mare de 2000 de lei .Nu inteleg cine isi bate jioc de voi cu aberatiiile astea ca on agent are 3800 lei pensie..Mare e gradina MAN

   Ștergere
  5. Ce securitate ..Bati campii cu gratie anonim.Confunzi cu un serviciu ...

   Ștergere
 46. a aparut Observatorul militar-cu ceva lamuriri -HGs 1019-aplicabil ptr. toti.

  RăspundețiȘtergere
 47. Recomand sa se citeasca/studieze explicatiile pe care le acorda ,cu privire la aplicarea Legii223/2015 in ziarul Observatorul Militar nr 41/21-27 Oct. 2015 pag. 9 , domnul col. Constantin Luca , directorul CPS.
  Cateva date :
  1) la data de 1 ianuarie 2016, vor fi indexate toate pensiile, inclusiv cele stabilite/plătite în baza Legii nr.80/1995 şi Legii nr. 241/2013.
  2) Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de HG nr. 1294/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Acest act normativ este aplicabil, în egală măsură, tuturor militarilor, indiferent de data trecerii în rezervă sau în retragere. În acest sens, doresc să menţionez că va avea loc o reîncadrare în grupe de muncă pentru toate cadrele militare care au trecut în rezervă anterior datei de 5 ianuarie 2011.
  3) În ceea ce priveşte diferenţa între pensia cuvenită pentru decembrie 2010 şi cea stabilită în
  baza Legii nr. 119/2010 şi OUG nr 1/2011, aceasta se restituie, la cerere, în mod eşalonat, pe o perioadă
  de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a noii legi, iar modalitatea de aplicare se va stabili prin
  hotărâre a Guvernului. În acest sens, la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale s-au luat toate măsurile pentru stabilirea acestor diferenţe şi includerea lor în buget. Pentru toţi pensionarii aflaţi în această situaţie se vor întocmi şi transmite buletine de calcul, astfel încât, fiecare va cunoaşte sumele pe care urmează să le încaseze.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum fie vorba intre noi, de cand cu elogiile jenante la adresa lui Oprea din 2011, ziarul in cauza nu mai nicio credibilitate. Dar sa analizam afirmatiile directorului CPS. Ce rezulta? Cine i-a acordat interviul, ii cere de fapt sa spuna ce scrie in L. 223/2015, interviul neoferind niciun element inedit. Asa ca Luca nu face decat sa povesteasca pasaje din L. 223/2015. Pe care de fapt le cunoastem si noi. Tot ceea ce a precizat directorul este inscris negru pe alb in L. 223. Deci, nimic nou!

   Acum, fiind un interviu militar, toate intrebarile si raspunsurile au fost prestabilite astfel incat sa nu il puna in incurcatura pe directorul CPS cu nimic. Asa era in comunism, tot asa este si acum.

   Daca cel care l-a intervievat pe directorul CPS, in loc sa il puna sa repete pasaje din L. 223/2015, ii punea intrebarile concrete de mai jos?

   1]. Intrebare punctuala: "Cand va fi aplicat HG nr. 1294/2001 pentru toate cadrele militare care au trecut în rezervă anterior datei de 5 ianuarie 2011?" Raspunsul ar fi fost o tacere mormantala. Intrucat raspunsul corect ar fi fost ca in momentul recalcularii pensiilor celor pensionati pana in 2011.

   2]. Intrebare punctuala: "Cand vor fi recalculate la modul concret si pensiile celor pensionati pana in 2011?" Raspunsul ar fi fost o tacere si mai mormantala. Momentul recalcularii fiind nedefinit de L. 223/2015.

   3]. Intrebare punctuala: "In cazul celor pensionati pana in 2011, recalcularea se va efectua independent sau este conditionata de actualizarea mai intai a pensiilor acestei categorii de personal in functie de majorarea soldelor militarilor in activitate?" Intrebarea la care Luca ar fi facut tot malc, intrucat L. 223/2015 este conceputa de asa natura, incat in cazul celor pensionati pana in 2011 recalcularea NU poate fi efectuta decat daca este declansata de actualizare, si nu in mod independent.

   4]. Intrebare punctuala: "Daca soldele militarilor activi se majoreaza prin lege care va intra in vigoare in decembrie 2015, iar L. 223/2015 intra in vigoare la 01.01.2016, vor fi actualizate si pensiilor militarilor pensionati in functie de majorarea mentionata efectuata inainte de intrarea in vigoare a L. 223/2015? Sau trebuie sa astepte o majorare a soldelor si dupa 01.01.2016 pt. a fi operata actualizarea!" Raspunsul ar fi fost niste ochi incrucisati si s-ar fi terminat brusc interviul.

   Dupa care cel care a pus intrebarile incomode ar fi fost bagat in somaj!

   Ștergere
 48. ***Trofin, nu-i adevarat ce scrie in Observatorul Militar, daca aude Mos Alecu te face "praf",totul este o inscenare,o "facatura" ...prezumtia de pacaleala!!!

  RăspundețiȘtergere
 49. @Dani
  Ce să-ţi facem dacă nu ai fost cuminte şi nu l-ai avut pe naşul Huoprea în suflet? Te-au ars la boznar!

  RăspundețiȘtergere
 50. @.R 26 500
  ” În acest sens,la nivelul Casei d pensii sectoriale aMinisterului Apărării Naţionale s-au luat toate măsurile pentru stabilirea acestor diferenţe şi includerea lor în buget. Pentru toţi pensionarii aflaţi în această situaţie se vor întocmi şi transmite buletine de calcul, astfel încât, fiecare va cunoaşte sumele pe care urmează să le încaseze.”

  Pentru mine si altii legea este clara si aplicabila,doar sa apara normele-ordinul comun. Este foarte simplu.
  Conditia îngrijoratoare pentru noi este doar aceea daca se va putea sustine financiar.
  Avem si satisfactia ca legea exista in forma care ne multumeste si rasplateste munca . Intoarcerea ei in Parlament dupa dorinta unora ar fi insemnat trenare,exact cum se intîmpla cu legea indemnizatiilor pentru pensionari care se apropie de 60 zile in parlament desi trebuia rezolvata in 30 zile. iar cu noua bîntuiala a FMI-ului pe aici cine stie ..........ce se intîmpla daca o prindea neaprobata prin parlament.
  Înca un lucru de retinut vizavi de critica facuta celor din MAI legat de grupe. In MApN este la fel sau chiar mai rau, daca unii iau grupa pe timp efectiv lucrat altii iau grupa prin notificarea incadrarii locului de munca in OZU nr 1 si prezenta la program .Ce activitati periculoase la locul de munca al contabilului sau sefului cercului militar sau camin de garnizoana ? ........ Asa ca stai blind........

  RăspundețiȘtergere
 51. intrebare simpla:
  am facut 2 ani scoala militara la Campina.
  ce vechime se calculeaza?
  2 ani sau se pune si ceva grupa?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Grupa kanci, vechime da!

   Ștergere
  2. La Campina era scoala pentru Securitate. E bine sa-l intrebi pe Huhu, ca asta e militian si stie mai bine.

   Ștergere
  3. Scuze, am confundat Campina cu Gradistea. Dar tot Huhurezul e mai in tema.

   Ștergere
 52. Pentru cei 2 ani de scoala "nu se pune " nimic in plus ! Numai 2 ani !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu exceptia celor pensionati incepand cu anul 2011! HG-S 1019/2010 ne-a diferentiat si aici!

   Ștergere
  2. Doi ani, si atat la vechime Scoala militara, Shulfa!

   Ștergere
 53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai pus-o de mai multe ori si ti s-a si raspuns. Numai ca raspunsul corect este 50%-50%.

   Noua celor din M.Ap.N. pensionati pana in 2011, perioadele de scolarizare si cursurile de cariera au fost trecute in grupa de munca CN. Colegilor nostri din M.Ap.N. pensionati incepand cu 2011, atat perioadele de scolarizare, cat si cursurile de cariera au fost trecute in grupe superioare de munca. Probabil ca diferenta provine din faptul ca celor pensionati pana in 2011 ni s-a aplicat HG 1294/2001, fara modificarile survenite prin HG-S 1019/2010 - ultima prevedere aplicandu-se exclusiv personalului pensionat incepand cu 2011.

   Stai! Dar tu vorbesti de Campina, deci esti politist, nu militar! In acest caz, prevederile privind grupele de munca sunt stabilite de HG 1822/2004. Caz in care ar fi bine sa iti raspunda un politist.

   PS: Man! Dar parca ziceai ca esti activ? Nu e mai simplu sa il inviti pe cadrist la o bere si sa iti spuna el ce si cum?

   Ștergere
  2. da,sunt politist la origine!
   si activ chiar!
   dar ca sa ajung la cadrist e complicat si nu "raspunde" decat daca faci cerere la comandant
   la mine la job e greu sa iti raspunda un superior si sa te si lamureasca.
   nu au timp pt plebei.
   oricum va multumesc pt raspuns.

   Ștergere
  3. La voi e ca la civili. Numai in Armata fiecare vorbeste cand trebuie sa taca, sunt si pe aici multe exemplare care spun lucruri traznite, daca nu sunt precum Basescu, sub influenta beuturilor.

   Ștergere
 54. Dupa Legea 223 / 2015 se vor mai acorda majorare grupe ,ca la OG1/2011? La cuantum pensie nu la vechime.

  RăspundețiȘtergere
 55. 1. Iar vorbim in cinci limbi ! Ca sa pricepem ! Ce tot o imbarligam atat ? Ori e HG1294 ori HG1019? Cu formula " HG1294 cu modificările şi completările ulterioare " am ramas, in mai multe randuri, tot asa...Dupa raspunsul tatucului nostru:"... HG nr. 1294/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Acest act normativ este aplicabil, în egală măsură, tuturor militarilor, indiferent de data trecerii în rezervă sau în retragere. În acest sens, doresc să menţionez că va avea loc o reîncadrare în grupe de muncă pentru toate cadrele militare care au trecut în rezervă anterior datei de 5 ianuarie 2011" - singura concluzie logica e ca va fi aplicata HG1019, dar n-o spunem direct. De ce?
  2. E halucinant ! Tatucul nostru: " În ceea ce priveşte diferenţa între pensia cuvenită pentru decembrie 2010 şi cea stabilită în baza Legii nr. 119/2010 şi OUG nr 1/2011, aceasta se restituie, la cerere, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a noii legi, iar modalitatea de aplicare se va stabili prin hotărâre a Guvernului. În acest sens, la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale s-au luat toate măsurile pentru stabilirea acestor diferenţe şi includerea lor în buget. Pentru toţi pensionarii aflaţi în această situaţie se vor întocmi şi transmite buletine de calcul, astfel încât, fiecare va cunoaşte sumele pe care urmează să le încaseze"
  Deci: s-au stabilit diferentele, au fost incluse in buget, se vor transmite pensionarilor buletinele de calcul, dar...fa cerere nene !!! Cand ? Inainte sau dupa ce primesc buletinul de calcul. Si daca, dupa, ma considera atat de fraier (prost) sa-i refuz oferta ? ...Romanica, Romanica ! Rau ai ajuns !

  RăspundețiȘtergere
 56. Dar unde-i Kisu, s-a pierdut ca magarul in ceata? A fost punct ochit, punct lovit? Ce jenant!

  RăspundețiȘtergere
 57. Pentru R - 26500 : art.55 alin.1 din Legea 263 /2010 ( in vigoare ) l-ai vazut ?!!!! Zice acolo ca au dreptul ...Despre ce vorbim ?!!! Mai citeste si documenteaza-te ! O noapte buna !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NB! Desi nu era greu sa imi dai dreptate! "ART. 55 (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează: ..."

   Deci, au dreptul! Adica NU ii obliga nimeni! Mai departe, au dreptul, dar vin finantele cu planificarea bugetara pe partea cealalta si care in propriile precizari baga faza ca daca DREPTUL in cauza NU este solicitat cu un an inainte, astfel incat sa intre in cheltuielile planificate de pensionare de catre impricinati, aia care au dreptul fac mai intai frumos cerere dupa ce se dezmeticesc cum sta treaba, si abia in viitorul an care urmeaza cererii li se aproba sa se pensioneze.

   Chiar tu afirmi ca AU DREPTUL! Adica NU obliga nimeni pe nimeni sa ii si acorde acel drept, ci doar il aprobe sau NU! In functie de vigilenta sau de lipsa de vigilenta a impricinatului! E o chitibusarie, dar e reala!

   Ștergere
 58. Imi este greu sa cred asa ceva ! Ar fi - fara indoiala - o incalcare a legii, iar cineva ar raspunde !

  RăspundețiȘtergere
 59. @ mos martin
  Acum daca implinesti vîrsta standard de pensionare ai doua posibiitati si atit;
  - treci in rezerva cu drept de pensie in mod obligatoriu la data implinirii vîrstei.
  - faci cerere motivata de aprobare a prelungirii duratei de pensionare cu 6(sase) luni si daca se aproba mai rămîi sase luni ,daca nu se aproba pleci la pensie.
  Serviciul cadre are evidenta iesilor la pensie si nu mai permite mai nou ramînerea in activitate peste aceasta vîrsta decît in cazuri bine motivate si doar la cerere. In baza iesirilor ,mai nou se intocmeste/stabileste cifra de scolarizare pentru anul in curs. Evidenta iesirilor la pensie este deja bugetata pentru anul in curs.
  Prin exceptie uneori,in cazuri bine motivate, se mai admite prelungirea termenului la cerere cu maxim de doua ori 6 luni.

  RăspundețiȘtergere
 60. Decizia CCR poate aduce dobanzi sumelor care trebuie restituite subiectilor Legii 241/2013?

  Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală, stabilind că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reține sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor, relatează Agerpres.
  Plenul CCR a luat în dezbatere marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanța Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedură fiscală, potrivit cărora: „(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin. (2) și (21) sau la art.70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

  RăspundețiȘtergere
 61. As dori si eu un model pentru cererea de recalculare a pensiei militare. Are cineva?

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!