luni, 3 august 2015

Sadismul cinic a lui Gabriel Oprea & Aservitilor la adresa rezervistilor pensionati pana in anul 2011, inclus in Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat!

In sfarsit, urmare a discutiilor interactive din ce in ce mai intense din ultima perioada, am reusit sa depistam si "subteranele" juridice ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Rezultatul este exact cel anticipat in precedentele materiale, dar pe care urmare a confuziilor si ambiguitatilor existente in textul legii, probabil nu am reusit sa il explicam suficient de bine. Rezultatul final si de necontestat fiind acela ca militarii pensionati pana in anul 2011, am fost luat intr-adevar de "fazani". Nu vom beneficia de nicio pensie militara de la 01.01.2016, ci exact de actualele pensii contributive. Ceea ce este si mai frapant este insa faptul ca Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu ofera niciun termen concret la care am putea sa beneficiem si noi de pensii militare, ci unul absolut relativ, respectiv "în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari asoldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor defunctie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilorpublici cu statut special". Pana cand aceasta conditie elementara NU este indeplinita, NU va exista nici pensie militara RECALCULATA, nici ACTUALIZATA, nici baza de calcul de 80%, deci NU vom beneficia de pensii militare!


A]. "Art. 109 (1) Pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, cu modificarile ulterioare, revizuite în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cele platite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu modificarile ulterioare, precum si pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, DEVIN PENSII MILITARE IN INTELESUL PREZENTEI LEGI si SE RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie". 

Ce contine la modul concret acest articol? Doua elemente distincte fara a se conditiona unul pe celalalt!

1) "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi". Traducere: pensiile personalului pensionat pana in 2011, aflate in plata in acest moment, sunt "botezate" ca fiind militare, NU se recalculeaza si NU se actualizeaza - deci sunt preluate cu acelasi cuantumuri ca in prezent, urmand ca incepand cu data de 01.01.2016 sa fie considerate "pensii militare de stat în întelesul prezentei legi". Chiar daca raman exact cum sunt acum!

In fapt, procedura este un "artificiu" legislativ manelisto-jihadist, caracteristic ultimilor generatii de politicieni, juristi si finantisti! Deciziile noastre de pensie isi pierd valabilitatea la data de 01.01.2016, legile in baza carora sunt emise, urmand a fi abrogate incepand cu aceasta data. Situatie in care daca nu ar intra in vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, am ramane fara pensii deloc. In consecinta, pentru a ne fi emise decizii de pensii valabile, ni se vor emite noi decizii simple de pensii (fara calcule, desfasurari si altele) in baza L.P.M.. Avand ca baza prevederea stricta din Art. 109 (1) conform careia pensiile noastre actuale contributive "devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi". Restul operatiunii - adica recalcularea, actualizarea, baza de 80% etc., in alte etape, intr-un viitor incert, L.P.M. neoferind niciun termen concret in acest sens.

2) "si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi". Prevede legea vreun termen? La acest articol - nu, insa il vom regasi pana la urma in lege. Cei care intuiti ca acel termen este undeva catre Sf. Asteapta, sigur nu va inselati!


B]. "Art. 60 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel: 

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor Art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi."

Ce contine la modul concret acest articol? 

1) In primul rand prevederea ca  pensiile militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functi. La pct. A] am demonstrat deja ca noi, cei pensionati pana in 2011, vom beneficia d.p.d.v. formal de pensii militare de stat incepand cu data de 01.01.2016, chiar daca acestea sunt in realitate tot actualele pensii contributive, "rebotezate", fara nicio recalculare, fara nicio actualizare, fara niciun element al unei pensii militare. Totusi, din prevederea mentionata anterior se trage o concluzie: pensiile pe care le avem in plata acum, urmeaza a fi actualizate atunci cand vor fi majorate soldele militarilor in activitate. Mai trebuie sa stabilim doar cand se va intampla minunea.

2) Dar recalcularea cand se produce, cunoscut fiind faptul  ca nicio pensie nu poate fi actualizata fara recalcularea, in prealabil, a acesteia? Daca recitim cu atentie Art. 60 (1), descoperim in cele din urma si cand se va produce recalcularea! Art. 60 (1) prevede ca actualizarea se va efectua in "procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie". Si aici este marea surpriza: desi Art. 60 (1) se refera generic la actualizare, in realitate referintele la  Art. 29, 30 si 108, contin exclusiv elemente specifice recalcularii. Concluzia fiind cea evidenta: doar in momentul declansarii actualizarii cf. Art. 60 (1), urmeaza a ne fi recalculate si actualele pensii contributive si abia atunci vom beneficia de: baza de 80% (Art. 29), eventual de prevederile H.G.-S 1019/2010 (Art. 30) si de prevederile Art. 108 (3-9% contributie pt. pensia suplimentara). Si astfel am reusit sa stabilim si un termen (neincadrat in timp, dar termen) si pt. recalcularea pensiilor noastre contributive despre care se face referire la Art. 109 (1), recalcularea urmand a fi operata, in realitate, concomitent cu actualizarea


3). Tot acest Art. 60 (1), mai face lumina in 2 chestiuni. Coreland Art. 60 (1) lit. a) cu Art. 60 (1) lit. b), rezulta urmatoarele:

- la actualizarea pensiei, personalul pensionat pana in 2011 nu i se ofera alternativa de a alege cf. Art. 28 (1) media "tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate", ci de a alege doar media "soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate". In conditiile in care cunoastem bine ca media soldelor este mereu inferioara mediei veniturilor brute.
- in urma formularii prin care Art. 60 (1) departajeaza net regimul de actualizare a pensiilor pt. persoanelor cu drepturi de pensie deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi [lit. a) fata de persoanele cu drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi (lit. b)], exista premisa ca personalului pensionat pana in anul 2011 sa NU i se mai aplice niciun element al Art. 28 (1). Singurul care ar fi mai contat fiind cel conform caruia la media obtinuta "se adauga un spor de pana la 15% în conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale". Insa acest fapt va fi stabilit in mod evident chiar prin respectivul ordin comun.

4) In sfarsit, Art. 60 nu contine niciun termen concret pt. declansarea operatiunii de actualizare, afland doar ca actualizarea va declansa si operatiunea de recalculare, ambele efectuandu-se in fapt, concomitent. Numai ca vom regasi si un termen concret la punctul urmator.


C]. "Art. 109 (2) Prima actualizare prevazuta la Art. 60 alin. (1) lit. a) se realizeaza în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari a soldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor de functie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special si se aplica începand cu luna majorarii acestor drepturi". 

Articolul este extrem de clar! In conditiile in care la pct. B] am stabilit si faptul  ca fara actualizarea mentionata la Art. 60 alin. (1), NU exista nicio recalculare, urmand ca ambele operatiuni sa se produca simultan.

Concluzie finala! Personalului pensionat pana in anul 2011 ii va fi efectuata recalcularea si actualizarea actualelor pensii contributive - moment de la care va beneficia si acest personal de pensii militare reale, în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari a soldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor de functie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special. 

Se observa cinismul legii, nu? Termenul este doar 1/2 concret, intrucat prima 1/2 si care este in fapt cel mai important element al termenului este reprezentat de data majorarii soldelor/salariilor militarilor in activitate si care in realitate este o necunoscuta. Anticipam ca acest cinism al legii va lua, in final, forme de-a dreptul sadice! Intrucat conform declaratiilor publice ale ministrului R. Plumb, soldele/salariile militariilor in acivitate vor fi majorate in decembrie 2015, respectiv inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Astfel ca recalcularea si actualizarea pensiilor contributive ale personalului pensionat pana in anul 2011 - ca singura alternativa de a reveni la pensii militare, sa nu se mai produca niciodata! 

Ar mai fi ceva, nu? Un scurt mesaj pt. Gabriel Oprea & Aservitii (aservitii sunt capii organizatiilor care cuprind militari in rezerva/retragere care si-au dat acordul pe proiectul initial al legii despre care cunoastem bine ca excludea de la recalculare inca din conceptie, personalul pensionat pana in 2011, respectiv capii A.N.C.M.R.R., S.C.M.D., S.N.A.P., S.N.L.P., PRO LEX, SED LEX, S.N.P.P.C. si UNIPOL): IPOCRITILOR!

254 de comentarii:

 1. In decembrie a.c., personalul pensionat pana in anul 2011, vom primi noi decizii de pensii pe care va fi inscris desigur "militare" emise in baza L.P.M., sub o forma unei 1/2 pagini simple (asemanatoare ca forma cu cele in baza H.G. nr. 735/2010), unde va fi precizata vechimea si la sfarsit un cuantum fara alte justificari. Cuantum care va fi identic cu cel in plata actualmente. La final va urma un rand menit a ne insufleri elanul patriotic, scris mai marunt cu mentiunea ca "Pensia stabilita urmeaza a fi recalculata si actualizata conform prevederilor Art. 109, Art. 60 ...". Avem si pensii militare, avem si decizii, legea este respectata! Si cu asta basta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 2. Mă,io zîc sa-l lasam pe mos Alecu sa se balacească din plin in ” apa asta proaspăta”. Poate să spuna ce l-o taia capul numai să nu cumva sa întoarca legea la propunerile lui din vremea facerii legii el considerîndu-se atunci prin volumul imens de propuneri ca fiind moașa principală.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stie ca "l-am inchis"! Recunosc ca as fi vrut sa aiba el dreptate. N-am fost niciodata nici jurist, nici finantist, nici la personal. Cu intuitia am sta insa bine mereu si consider ca si cu logica. Referitor la intuitie, prima "licarire" a fost inca din faza de proiect, cand cei pensionati pana in 2011 eram efectiv exclusi de la recalculare. Nu am crezut niciun moment ca initiatorii s-au intors la 180%, in pofida unor sperante date de textul ambiguu al legii. Tot legat de intuitie, pe baza experientei cu L. 241/2013 cand au mimat ca ne reintregesc pensiile cu un articol, iar cu alt articol ne-au taiat indexarile, din start NU am avut incredere nici in intentiile acelorasi initiatori privind LPM.

   Mai este si un element tehnic aici: expunerea de motive prezentata Parlamentului afirma negru pe alb ca bugetul alocat NU se modifica. Unii l-au bagatelizat, EU nu.

   Mai departe, mi-a atras atentia faptul ca Art. 109 NU precizeaza un termen de recalculare, iar Art. 110 ofera termenul de 12 luni. Fiindu-mi clar ca undeva este o "smecherie".

   In final, asa cum ii sade bine unui fost ofiter de comanda si stat major si stiind sa mai si citesc fara sa ma emotionez, am adus toate elementele pe masa (unele fiind in mod premeditat "ascunse" pe sub copertile legii), exact cum sunt. Concluzia fiind exact cea descrisa in material! Am fost luati de 'fazani"!

   Ștergere
  2. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar în material e o interpretare pesimistă a textului. În opinia mea, actualizarea pensiilor este una iar recalcularea alta. Actualizarea se face la solda de functie/grad, parte componentă a bazei de calcul (a venitului brut lunar şi prin asta la media celor 6 luni), pentru toată lumea, nu numai pentru cei pensionaţi până în 2011- şi cred că e firesc să fie aşa, la solda de funcţie/ grad şi nu la veniturile brute.
   Cât despre recalculare, aceasta se face conform prevederilor legii, adică se aplică acelaşi mod de calcul ca acelora care ies la pensie în 2016 ( că alt mod de calculare/recalculare nu am întâlnit in cuprinsul legii). Şi atunci nu văd de unde atâta pesimism. Doamne ajută să am dreptate şi să fie bine pentru toţi!

   Ștergere
 3. Din păcate asta este situaţia, cotoioasă.
  PS. Gelule, reformulează te rog în text epitetul cu care i-ai categorisit pe ovrei. Nu de alta, dar chiar săptămîna trecută Santa Klaus a promulgat o porcărie de lege cu Holocaustul, cămăşi verzi, Ceauşescu...şi să nu ai vreo surpriză. Neplăcută desigur, că în Romanika cele plăcute "nu se egzistă".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. OK! Acum observ ca ultimul DEX '09 a eliminat formele peiorative! Oricum, nu pot fi acuzat de astfel de lucruri din moment ce in alte materiale am demonstrat ca am un respect natural pentru Simon Wiesenthal. In ceea ce priveste legea de care zici, este de sorginta manelista. Intrucat, daca este sa adunam toate victimele legilor emise/adoptate/promulgate in Romania, am descoperi infinit mai mute crime legale decat cele condamnate de legea in cauza.

   Cica l-au condamnat pe prapaditul ala de Visinescu pt. simpla executare a unor atributii stabilite de politicieni ai acelor vremuri si pt. ducerea la indeplinire a unor pedepse stabilite de magistrati ai acelor vremuri. Pionul este inchis asa ca sa vada opinia cum sunt condamnate crimele comunismului, iar pe cei care au declansat toata acea nebunie - politicieni, magistarti etc. stau bine mersi!

   Daca revenim la cele intamplate dupa 2011, ne este clar tuturor ca au murit militari in rezerva/retragere din cauza deciziilor lui Boc/Basescu/Oprea. Si a politicienilor care au votat DA! Si a magistratilor care au stabilit ca este OK asa! Toti cei care au produs astfel de decizii, fiind criminali in libertate.

   Urmare a unor astfel de legi care in mod cert aduc lezare multor romani, este posibil ca Santa Klaus sa se trezeasca cu un corp de armata neaos romanesc stationat fix in F. Rusa!

   Ștergere
 4. Daca art.109 prevede clar in teza I ca : „Pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, cu modificarile ulterioare, revizuite în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare (adica cei care au iesit inainte de 2011)............... devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie.” , iar baza de calcul pentru pensiile militare de stat este cea prevazuta la art.28 din lege , nu inteleg care este problema si de ce faceti referire la termenul de actualizare care ,asa cum am aratat, nu apare prevazut in art.109, alin.1 (cel care prevedere ca pensiile dinainte de 2011 vor fi recalculate).
  De asemenea fac precizarea ca art.60 la care face trimitere si al.2 al art.109 , articole pe care le-ati invocat si care intradevar fac o diferentiere injusta intre categoriile de pensionari (inainte de 2011 si dupa 2011) sunt inserate de legiutor in Capitolul 2 – Sistemul pensiilor de stat , Sectiunea 4 – Indexarea si actualizarea pensiilor , astfel ca acestea nu pot stabili aspecte privind recalcularea pensiilor . Ele nu pot stabili decat modul de efecuare a actualizarii pensiilor, nicidecum modul de recalculare a pensiilor.
  In alte cuvinte ,mai pe scurt , daca toate pensiile militare indiferent de anul in care s-a iesit la pensie , trebuie recalculate conform prevederilor acestei legi care prevad modul de recalculare (art.28), nu inteleg de ce va ganditi ca pensiilor dinainte de 2011 li se vor aplica prevederile din aceasta lege care fac referire la o cu totul alta activitate , respectiv actualizarea???
  Aceasta este interpretarea legii pe care eu o inteleg. O alta interpretare , in sensul celor sesizate de dvs. o gasesc a fi injusta si discriminatorie. O astfel de interpretare ar fi cu siguranta atacata in justitie si cu siguranta sansele de castig ar fi maxime. Numai bine !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fii atent! Iti abat un pic atentia!

   1]. Teza 1 din Legea nr. 241/2013 [http://www.legex.ro/Legea-241-2013-128175.aspx]. OK?
   "Art. 1 (1)Pensiile recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se plătesc în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010".

   Este clar? Asa a fost! Ni s-au reintregit pensiile, nu? OK! Numai ca ne-a dat in cap cu Teza 2. "Art. 1 (4): Cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, prevăzut la alin. (1), se menţine în plată până când cuantumul pensiei rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii, conform prevederilor
   Legii nr. 119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010".

   Rezultatul? Ni s-au reintregit pensiile prin Art. 1 (1), dar prin Art. 1 (4) avem aceleasi pensii de 3 ani, nemaifiindu-ne indexate. Exact asa este si in cazul LPM.

   2]. Justitie? Doar avem experienta, nu? Justitia NU schimba legea dupa care judeca, ci judeca dupa lege. Noi NU putem invocata decat exceptia de neconstitutionalitate a legii in fata unui Tribunal. Daca Tribunalul accepta sa trimita judecarea exceptiei la CCR - bine, daca nu - tot bine. Si daca ajunge la CCR, experienta ultimilor ani este clara: este constitutional orice legat de pensii/salarii, doar magistratii avand mai multe perechi.

   Ștergere
  2. Strict la obiect! Iti sugerez dumitale sa compari Art. 109 (1) cu Art. 110 (1,2). In prima situatie, pensiile celor pensionati inainte de 2011 "devin pensii militare in inteles prezentei legi/si se recalculeaza". Fara termen de recalculare. In cazul celor pensionati incepand cu 2011 pensiile "se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi", în termen exact de maxim 12 luni, nedevenind in prealabil "pensii militare in intelesul prezentei legi", ci NUMAI dupa recalculare.

   Chiar NU observi diferenta si marsavia? Este totusi explicata in material.

   Ștergere
  3. Pensiile stabilite in baza Legii 263/2010 devin pensii militare in intelesul noii legi si se recalculeaza... se reglementeaza la art. 109. La art. 110 ii amageste doar ca se recalculeaza mai repede. Am demonstrat ca nu se pot nici acestea recalcula inainte de 6 luni dupa prima majorare a soldelor activilor.

   Ștergere
  4. Legea aceasta e ca un morman de piese disparate din care trebuie să construiești un mecanism funcțional. Ai schema de montaj dar multe piese nu se potrivesc și nu ai nici sculele necesare.
   Încercați să construiți un pensionar militar cu pensie de serviciu pentru limită de vârstă după cele trei modele prevăzute de lege, un activ ce se va pensiona începând cu data de 1 ianuarie 2016, unul pensionat anterior apariției legii și care se încadrează la art.109 și altul care se încadrează la art. 110. Toți au același grad aceeași vechime în serviciu, și au avut aceleași funcții.

   Ștergere
 5. @R26500
  Câteva precizari.
  -Nu se va emite nicio decizie de pensie in jurul datei de 01 01 2016. Pensiile in plata râmân in cuantumul prezent, fiind denumite pensii militare prin efectul legii, art. 109.
  -Potrivit art. 74 alin (2) se vor emite decizii de pensie abia dupa actualizarea/recalcularea prevazuta de articolele 60 si 109 adica in termen de 2 ani dupa prima majorare a soldelor activilor. Acea operatiune este considerata modificare a dreptului de pensie
  -Ca sa beneficieze de actualizare/recalculare este musai ca pensionarii in plata, inclusiv cei recalculati potrivit art 110, trebuie sa depuna,in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor, cerere prin care isi exprima optiunea pentru cele 6 luni din care se va face media soldelor de functie. Daca omit sa depuna cererea actualizarea/revizuirea se va face din oficiu cu media soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate.
  -Drepturile recalculate/revizuite se vor cuveni de la data primei majorari a soldelor activilor.
  -Articolul 60 introduce toate pensiile in plata in aceeasi oala, nu mai face deosebirea intre cele deschise inainte si dupa 01 01 2011. Asa ca termenul de 1 an din articolul 110 poate sa devina i an si 6 luni. Avantajul pentru acestia e ca drepturile recalculate se platesc din luna februarie 2016.
  -Tot articolul 60 face precizare ca, la actualizare, numai pensiile deschise in baza acestei legi beneficiaza de aplicabilitatea Art.28.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Cu sau fara decizii, la modul practic tot asa rezulta. Am considerat ca vor fi emise decizii simple (la fel cum s-a intamplat in cazul HG 735/2010) din urmatorul considerent: in cei 2 ani noi NU putem prezenta la nevoie ca document, in fata nici unei institutii, o decizie de pensie valabila, cele in baza L. 119 devenind nule la 01.01.2016. Si sunt situatii in care avem nevoie in raport cu alte institutii de decizii de pensii in baza unor legi valabile, indiferent de ceea ce scrie in decizii, dar valabile sa fie!

   Ștergere
  2. Pe de alta parte, desi NU se modifica cuantumul, la 01.01.2016 "inceteaza" plata pensiei in sistemul public in baza L. 119, iar dreptul de pensie chiar este "modificat" , pensia in baza L. 119, devenind pensie militara de stat. In concluzie, chiar este intemeiat a primi noi decizii de pensii in jurul datei de 01.01.2016, urmand ca al 2-lea val sa urmeze in conditiile Art. 74 (2).

   Ștergere
  3. Cand se abroga o lege nu se abroga/anuleaza/desfiinteaza si actele emise in baza acelei legi, mai ales daca acele acte au produs efecte juridice. Nu mai pot fi emise alte acte in baza legii abrogate..
   Ultima decizie de pensie ramâne valabila pâna se emite urmatoarea.

   Ștergere
  4. @ Huhurez Rez 3 august 2015, 19:10. Nu vreau sa detaliez, dar incearca dupa 01.01.2016 sa mergi sa faci o asigurare la masina cu reducere pt. pensionari, sa iei un credit, un leasing, ceva in rate sau sa girezi pe cineva, prezentand ca document o decizie de pensie in baza L. 119 abrogate! Vei constata ca NU indeplinesti conditiile, documentul pe care il prezinti avand valoarea nula in fata celor pe care il prezinti! Asta ca sa nu mai discutam de faptul ca daca institutia in cauza face exces de zel, te mai poti trezi si cu alte dandanale!

   Ștergere
  5. Se poate?
   In astfel de situatii ti se cere Talonul de pensie.

   Ștergere
  6. @ Huhurez Rez 3 august 2015, 19:59. Alaturi de decizie. Este verificat!

   Ștergere
  7. Asa este ! Cei de la ANAF, cand cu tampenia aceea de au fost chemati oamenii aiurea ca nu si-au platit CASS din 2012, mi-au cerut alaturi de talonul de pensie si decizia de pensie (nici nu stiam pe care sa o duc ca am vreo patru)!!

   Ștergere
  8. Unde se gaseste in art. 60 asemenea precizare? Cum sa beneficieze de prevederile art. 28 numai cei pensionati in baza acestei legi? Unde ati gasit prevederea ? O prea aburiti. Dar stiti ce ar putea sa se intample? Cred ca o sa ne impuste din doi in doi, ca asa prevede L 223/2015 la art. 2998. Ce ziceti de aceasta. Haideti domnule ca prea ne ametiti

   Ștergere
 6. Putem da si o alta interpretare art. 109: din moment ce legea nu prevede un termen de recalculare pentru cei iesiti la pensie inainte de 2011 poate ca legiuitorul s-a gandit la faptul ca acestora recalcularea li se va face imediat ce legea va intra in vigoare, nu??!! De fapt aceasta ar fi si ordinea fireasca, intai cei iesiti inaite de 2011 si apoi cei iesiti dupa 2011!!!
  Dar consider ca mai sunt si alte aspecte ce trebuie lamurite:
  - sa vedem la recalculare ce prevederi ale legii va aplica casa de pensii, cele ale art.11, aln. (3) "Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care au trecut în rezerva/retragere, respectiv au încetat raporturile de serviciu, pana la data intrarii în vigoare a prezentei legi" sau cele ale art.109. "....si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" !!!!
  - daca se vor aplica integral prevederile art.108 in sensul ca la spor sa se adauge si contributiile la bugetul de stat intrucat acestea pana in prezent nu au fost luate in calcul !!!
  Acestea ar putea constitui si elemente pentru o eventuala contestatie.
  Sunt de acord cu cele afirmate de R-26500 privind emiterea unor noi decizii de pensii indiferent daca acestea vor avea sau nu cuantumul modificat intrucat asa s-a procedat si la intrarea in vigoare a L.119 si OUG 1 cand pensiile au fost recalculate/revizuite. Si prin noua lege se prevede recalcularea tuturor pensiilor intrucat sistemul de calcul este total diferit de cel dinainte eliminandu-se principiul contributivitatii (o mare tampenie) !!!
  Constat ca se continua umblarea cu lucruri care creeaza suspiciuni. Printr-un comunicat ANCMRR ne anunta ca s-a intalnit cu directorul ( s-a civilit armata asta cu totul) casei de pensii M.Ap.N. dl. col. Luca!!
  Dar dl. director nu stie ca ii este interzis sa faca discriminari !! Ori se intalneste cu toti militarii pensionari ori cu nici unul!! Sau s-a dus sa primeasca instructiuni de la Oprea prin intemediul celor cu UNPR-ul in suflet!! Oricum, prin noua lege Oprea a ingropat definitiv toate manariile facute in domeniul pensiilor militare!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu toata bunavointa, dar aceasta "alta interpretare" data Art. 109 (1), este blocata de Art. 60 (1). Intrucat ar rezulta o DUBLA recalculare. Intrucat Art. 60 (1) desi se refera generic la ACTUALIZARE, in fapt isi extinde aria in domeniul RECALCULARII, prin referiri la Art. 29, 30 si 108. Art. 29 inseamna stabilirea bazei de 80%, Art. 30 se refera la procentele pt. grupele de munca, iar Art. 108 se refera la adaosul de 3-9% pt. pensia suplimentare.

   Or, daca RECALCULAREA ar intra in vigoare la 01.01.2016, s-ar calcula deja elementele mentionate la Art. 29, 30 si 108. Nemaifiind necesar sa fie RECALCULATE inca o data si in baza Art. 60 (1). Actualizarea vizand exclusiv coeficientii soldelor.

   Daca ar fi sa fie o fluctuatie cat de cat, la 01.01.2016 am putea primi eventual decizii unde singura modificare sa fie sporul pt. grupele de munca cf. HG-S 1019/2010. Este doar o ipoteza. Insa DUBLA recalculare este blocata de Art. (60) 1.

   Ștergere
  2. @EU.Clarificari la obiect. Totusi se cuvine o precizare: sporul pt grupele de munca trebuie acordat incepand cu intrarea in vigoare a legii. Oricum ,era o discriminare crasa care de fapt trebuia inlaturata de la origine, adica sporul trebuia aplicat pentru toti pensionarii militari de la data intrarii in vigoare a HGS 1019. Si daca ne amintim bine, HGS a fost aplicata prin 2010 (e drept s-a spus ca au fost facute si greseli in aplicare) pana au venit niste mari sefi care au concluzionat ei ca aplicarea unei legi mai bune(mai favorabile) pentru militarii-militari ar fi frauduloasa.In consecinta grupele (corect aplicate la f multi militari-militari) au fost retrase. Corect ar fi ca de data asta sa fie aplicate pentru toti, potrivit HGS cu incepere de la 01.01.2011.

   Ștergere
  3. @ Anonim 4 august 2015, 20:05. La modul generic, este posibil ca sporul pt grupele de munca sa fie acordat incepand cu intrarea in vigoare a legii. Insa NU poate fi acordat decat tot concomitent cu RECALCULAREA. Nu poate fi aplicat de la 01.01.2016 asa brut la actuala pensie contributiva intrucat noi avem acum procentaje de + 25%/+50%, insa acest dispare de la 01.01.2016. Tot de RECALCULARE avem nevoie.

   Ștergere
  4. @EU. Multumesc pentru precizari. Noua lege prevede ca HGS 1019 este aplicabila si la cei pensionati inainte de 2011. Ca atare, apare de data aceasta o baza legala solida pentru actualizarea grupelor de munca incepand cu 01.01.2016( cel putin daca nu incepand chiar cu 01.01.2011). De aceea, pentru a se evita eventualele actionari in judecata( pe baze legale temeinice) , cred ca actualizarea grupelor de munca se va face incepand cu 01.01.2016, prin decizii de pensie aplicabile la pensiile in plata . Ca banii vor fi dati efectiv dupa 12-24 luni e cu totul altceva. Nu cred totusi nici in aceasta varianta care ar duce la prelungirea discriminarii cu privire la grupe.Probabil ca sumele vor fi acordate in max. 12 luni. Cat priveste recalcularea potrivit noii legi..pt cei dinainte de 2011...e o poveste mai incalcita, sa speram ca Normele de aplicare vor face lumina.

   Ștergere
  5. Nu se vor emite decizii de pensii decat la recalculare. Emiterea unor asemenea decizii implica punerea in ordine a datelor referitoere la vechime. Exista foarte multi pensionari care in urma acordarii drepturilor prevazute la grupele de munca au primit sporuri care nu au fost luate in considerare la stabilirea drepturilor in baza L 164 si care nu beneficiaza de drepturile aferente acestora. L241 nu avut reglementari care sa rezolve asemenea situatii. Prin urmare nu se pot elibera decizii care sa nu tina cont de vechimea din ultima decizie de pensie, deci fara recalculare.

   Ștergere
  6. @anonim 5 august 20:59. Stimabile, poti sa detaliezi ce ai scris? Sincer, nu am inteles nimic din insiruirea de cuvinte.Grea e logica asta !

   Ștergere
 7. R26500@domnule ,ne-ai tampit complet.ANCMRR si SCMD zic" a" iar aici se zice" b".Nu ar fi mai bine sa cerem un punct de vedere initiatorilor legii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cere-l domnule, cine te opreste! Vezi ce iti va raspunde Oprea si Dusa si cand iti va raspunde! Si daca nici acum nu te-ai lamurit ce zice si ce face ANCMRR si SCMD nu are rost sa mai discutam. Opinii si pareri diferite au aparut ca urmare ca aceasta lege este facuta prost cu prevederi contradictorii si neclare !! Dupa ce primesti punctual de vedere al initiatorilor sa ni-l spui si noua, bine!!

   Ștergere
  2. E bun bancul! Ce punct de vedere sa mai cerem initiatorilor legii - adica Guvernului, cand pe perioada de dezbateri din Parlament, ne-au interzis sa ne exprimam opiniile? Dovada aici [https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18999]. Opinii trimise = zero, intrucat NU ni s-a permis.

   Au fost smecheri! Proiectul fiind clona cu legea ailalta trimisa de SCMD Parlamentului, pe acel proiect trimis de SCMD ne-au lasat sa il criticam, sa propunem, sa facem, sa dregem! Dovada aici [https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18893], 114 opinii inresgistrate la Senat! Nu le-a convenit ca avem dreptul sa gandim, asa ca la proiectul Guvernului, ne-au taiat curentul!

   In ceea ce priveste un eventual raspuns al Guvernului ca o cerere de a formula un punct de vedere, doar cine NU are experienta in astfel de situatii NU anticipeaza raspunsul. Scurt, laconic, fara sa exprime nimic concret, indicand cateva articole si la sfarsit "aruncand pisica" ca NU e legea Guvernului, aceasta fiind adoptata de Parlamtul Romaniei. Smile!

   Ștergere
 8. Măi hotărîți-vă odata. Și dacă nu știți ,doar presupuneți ,mai bine tăceți.
  Raliati-vă si voi la cei care au impus tacere pe subiect(sindicate,ministere,asociatii) pentru a nu alimenta pe comediantii din mass-media cu material promotional despre ”pensiile nesimtite”.
  Ar fi bine sa va abtineti fiinca ati comentat fara rost si pe lînga si inainte de aparitia legii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Asa am comentat anuntand dinainte ca L. 241/2013 ii "prosteste" pe cei cu pensiile diminuate, reintregindu-le pensiile la misto, urmand a fi in realitate "inghetate". Asa ni s-a spus si atunci, sa tacem. Ca stiu 'mnealor (sindicate, ministere, asociatii) ce fac! Si in final a fost ca noi! In situatia asta fiind si azi!

   Ștergere
  2. Importante griji te framanta, anonimule de la 21.51! Dar te-a obligat cineva sa bantui pe aici? Sau ai vreo sarcina? In acest caz, primeste urari "fierbinti" din partea mea. Sa ai soarta puiului!

   Ștergere
  3. Comediantii din mass-media isi fac datoria, in aceiasi nota. Societatea civila=Mungiu Pippidi, tocmai si-a manifestat indignarea cu privire la greseala fatala facuta de Romania cu acordarea pensiilor speciale militarilor si politistilor. Greseala care trebuie musai reparata....trebuie sa fie o filozofie unica a rezolvarii salarizarii si pensionarii....Acum, cred ca vedem cu totii care sunt greselile noastre...si daca ne vom alege, in final, cu o rebotezare, sa fim multumiti. Din partea noastra guvernantii s-au ales cu un mesaj anemic: "ipocritilor !", noi, cu un nou paste - al cailor, pierderea increderii in activi si in noi insine. NOI, NU MAI SUNTEM NOI, n-am reusit sa ne recastigam increderea celor pentru care am jurat, suntem niste carpe prafuite, bune de aruncate la gunoi, care nu merita nici macar sa mai fie spalate si reciclate.

   Ștergere
  4. @ calin 3 august 2015, 22:56. Profund! Cu o remarca: TV acelea mioritice de paraştiri politici (nu conteaza tabara), sunt urmarite din ce in ce mai putin de romani! Este normal, in vest astfel de posturi au disparut total inca de prin anii '50 din lipsa de audienta si interes! Si ar fi un amendament! N-am reusit sa ne recastigam increderea celor pentru care am jurat? Eu zic exact invers: ei si-au pierdut increderea armatei! Ceea ce atat pt. prezent, cat mai ales pt. viitor, le poate deveni fatal! Noi de bine de rau stim sa supravietuim in momente critice! Ei fara noi - NU au nicio sansa!

   Ștergere
  5. # anonim 22.04
   eu nu+ti doresc soarta puiului ci ma rog sa ai minte mai mult decit un pui de gaina. Ori daca oi fi fost in activitate responsabil de baza sportiva sau clubul unitatii evident ca nu ti se poate cere mai mult.De unde nu+i nu poti cere,este regulă.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere  7. Balena Mungiu Pipi-di si cu slugoiul perciunatilor pupincuristul prezidential Rares manancau aseara rahat cu polonicul de''' pensiile speciale ''ale militarilor la irealitatea tv .Despre pensiile cu adevarat speciale cu indemnizatii nesimtite ale magistratilor, pilotilor civili ,.grefierrilor,.stewardeselor,procurorilor, diplomatilor ,,sparlamentarilor nici un cuvant.Oricine poata sa aiba pensii speciale cu conditia ca militarii si cei asimilati sa aiba pensiii batjocoritoare pe criiterii arbitrare Curat murdar in colonia Romanistan..

   Ștergere


  8. Balena Mungiu Pipi-di si cu slugoiul perciunatilor pupincuristul prezidential Rares manancau aseara rahat cu polonicul de''' pensiile speciale ''ale militarilor la irealitatea tv .Despre pensiile cu adevarat speciale cu indemnizatii nesimtite ale magistratilor, pilotilor civili ,grefierilor ,.stewardeselor,procurorilor, diplomatilor ,,sparlamentarilor nici un cuvant.Oricine poata sa aiba pensii speciale cu conditia ca militariii si cei asimilati sa aiba pensiii batjocoritoare pe criterii arbitrare Curat murdar in colonia Romanistan..

   Ștergere
  9. @ Maxim One 4 august 2015, 07:16. Asta din cauza ca serviciile armatei de combatere a propagandei contra armatei, dorm. "Oralistii" astia ca Mungiu si Rares precum si orice alt "opozant" al armatei, ar putea fi linistiti subit daca li s-ar crea drepturi egale cu militarii, respectiv:

   - sa li se impuna obligativitatea stagiului militar pt. situatiile critice, asa cum le este impus doar tinerilor barbati cu varsta de 20-35 ani.
   - obligatia mentionata mai sus sa poata fi indeplinita pana la varsta de 63 ani, de catre toti barbatii si femeile, inclusiv de pensionarii civili, asa cum aceasta obligativitate o au si pensionarii militari in rezerva/barbati si femei;

   Si s-ar linistit subit si Pipiddi si Rares cand ar afla ca pot fi obligati si ei sa efectueze stagiul militar obligatori in situatii critice. Si s-ar mai linisti tot subit cand ar afla ca mamele si tatii lor pensionari civili cu varsta sub 63 ani pot fi concentrati/mobilizati oricand la fel ca pensionarii militarii. Asta ca in astfel de situatii sa NU mai existe parinti pensionari de progenituri cu dreptul mai special de a sta cu cracii in sus, in timp ce pensionarii militari ar fi rasi cu tunurile.

   Numai ca chestiile astea reprezinta datoria serviciilor de combaterea a propagandei declansate contra armatei. Isi faceau treaba pana prin anii 2 000, acum sunt moarte complet in cotet.

   Ștergere
  10. Din prostie sau din cine stie ce motive legatura intre pensionarii militari si militarii activi este aproape rupta.Probabil ca asta au vrut si guvernantii, lucru care din pacate l-au realizat.Colac peste pupaza mai facem si prostia sa ne luam in spangi cu cei de la MAI,SRI,SIE,SPP,STS.

   Ștergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  12. Daca legatura dintre activi si pensionari e rupta, asta e in nota generala de tembelism care domneste in tara. Vina apartine clar activilor, care ori nu inteleg, ori nu-i intereseaza faptul ca foarte curand trec in tabara pensionarilor si vor fi batjocoriti la randul lor. E vorba de logica elementara.Oricum, in meltenica Romanica toata lumea uraste pe toata lumea, deci ce mai conteaza.

   Ștergere
 9. Din fericire situatia de azi nu-i comparabila cu situatia de atuncii cind un sindicat a vrut neaparat sa obtina ,știe el ce, blocînd amendamentele unor senatori si deputati.
  Ceeace ce s-a obtinut acum este ceva de nevisat pentru foarte multi,iar a da cu piciorul iscînd un scandal imens in presa pe aceasta tema nu merita.
  Lasti lucrurile sa curga ,sa apara ordinul comun, norme de aplicare si atunci singura solutie de rezolvare este actiunea in justitie. Nu cred ca trebuie labartat in vazul lumea niste lucruri care la multi le stau in gît si pot influenta eventuale decizii ,asa cum se va intimpla si cu legea salarizarii,etc (inclusiv la demnitari). De la presa au pornit multe neajunsuri si pentru militari si vor mai porni. Cu cît mai secret si de mai putini cunoscut subiectul ,cu atît mai bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun si acest banc! Cat priveste curentul format de presa, opinie publica etc. a fost un curent creat artificial si perfect trecator ca si altele in anii portocalii! Acum scroafa e moarta in cotet, presa este decredibilizata total, iar opinie publica oricum nu exista! Dovada cea mai buna este ca LPM este votata in unanimitate si inca si de opozitie, presa are in prim plan vesnicile probleme pt. pensionarii captivi la TV, respectiv sa critice sau sa preaslaveasca pe Iohannis-Ponta-Basescu-Udrea. Iar opinia publica este oripilata de violul din Vaslui, insa degeaba - violatorii sunt tot in libertate. Etc. Etc!

   Ștergere
  2. R ..... pe tine pote sa te duca la orice slujba ca nu te schimba nimic . Ce ai in gușa si-n capuse.
   Insa sa nu uiti un lucru ; ce s-a dat nu s-a dat din dragoste de militari ci zice-se ca s+a reparat dar in mod sigur pentru niscai voturi. Si tot pentru niscai voturi se poate lua ~reparatia~ , nu trebuie dec]t sa se invirta roata si sa socoteasca cineva votantii sustinatori .

   Ștergere
  3. @ Anonim 3 august 2015, 23:00. In mod normal, pt. perioadele de acalmie, este valabil ce zici! Numai ca in aceasta aparenta acalmie mioritica, "lupta de clasa" s-a ascutit prea mult! In mai multe segmente ale societatii, perioada urmatoare va demonstra aceste lucruri! Sezonul replicilor cu "ba pe a ma-tii" s-a cam incheiat! Ce roata sa se mai invarta? Sa faca ce? Sa exileze militarii romani luati efectiv de "prosti" de ani de zile fix in Transnistria? Foarte posibil! Orice semanat de vant culege furtuna mai devreme sau mai tarziu!

   Ștergere
 10. Cine va opreste sa le dati peste bot?Faceti-va nevoile fiziologice la usa lor.Dati-le cate o flecma intre felinare.Realitatea numai realitate nu e si trebuie invatata sa execute saltul si mersul tarasi..Numai asa ii faceti pe acesti nenorociti sa inceteze a mai manca rahat.Secatura aia de Rares Bogdan trebuie luat de beregati .Uitati-va bine la el si veti constata ca are mutra si comportament de curva masculina.Mungiu e un hoit in putrefactie ,care isi varsa frustrarea .Demonstrati ca sunteti militari.Cum permiteti sa fiti loviti de niste scursori ale societatii?Rau imi pare ca nu mai am varsta voastra .

  RăspundețiȘtergere
 11. Despre baza de calcul, actualizare, recalculare și indexare -comparați și trageți concluzia situațiilor în care s-au aflat și se află pensinarii militari:
  - DECRET Nr. 214 din 12 iulie 1977privind pensiile militare de stat -Art. 11
  - LEGE Nr. 164 din 7 aprilie 2001 privind pensiile militare de stat –Art. 21,25,48,79 și 80
  - Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat –Art.28,59.60 109,110 și 111
  Fiecare prevedere legislativă a mulțumit dar a și nemulțumit acestă masă de manevră iar articolul 9 din Legea 164/2001 referitor la condițiile de muncă care nu s-a aplicat și celor pensionați anterior a fost devastator ( prin Legea 90/2007 s-a reparat ceva).

  RăspundețiȘtergere
 12. Potrivit informatiilor oficiale transmise, la solicitarea AvocatNet.ro, de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, pensiile a peste 142.000 de persoane vor fi recalculate. Concret, este vorba de aproximativ 77.000 de persoane aflate in evidenta Casei de pensii sectoriale a MApN si de peste 65.500 de persoane aflate in evidenta Casei de Pensii Sectoriale a MAI

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sursa,domnule,sursa.Unde gasim scris,negru pe alb.Pana nu indici concret sursa sunt sceptic.Sper sincer ca nu e abureala.

   Ștergere
  2. Ca vor fi recalculate scrie si in lege, doar nu sunt nebuni sa contrazica legea facuta de ei. Dar nici legea si nici ei nu spun cand se vor recalcula celor iesiti la pensie inainte de 2011!! De asemenea, nici legea si nici ei nu spun in ce consta concret recalcularea, care sunt elementele ce vor fi luate in calcul?? La art. 109 se vorbeste doar de vechimea stabilita prin ultima decizie de pensie! Dar si aici au dat-o cu oistea in gard deoarece contrazice prevederile art.11 alin.(3).
   Deci din punctual meu de vedere nu au spus nimic pentru avocatnet !!!

   Ștergere
  3. @ iceparu4 august 2015, 18:40 Sursa este [http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41136/Ce-persoane-vor-beneficia-de-la-1-ianuarie-2016-de-pensii-militare-sau-de-recalculari.html]. Dar informatia nu prezinta ceva concret, ci ce scrie deja in lege: ca se recalculeaza. Or si noi stim acest lucru. Ce nu cunoastem este CAND incepe RECALCULAREA, CAT dureaza operatiunea si cand se incheie.

   Intrucat conform concluziilor din acest material rezultate din textul de lege, RECALCULAREA va incepe la o data la care "vor muschii lor" (dupa prima majorare a soldelor militarilor in activitate) si dureaza pana la 24 luni de la data de cand au ei chef sa inceapa operatiunea! Aici este problema de fapt! Data cand "vor muschii lor" sa inceapa RECALCULAREA, in rest fiind clara treaba!

   Ștergere
  4. Sursa am specificat-o în postare . O simpla cautare pe google te duce la www.avocatnet.ro ori direct la articol.

   Ștergere
  5. Am postat din acel articol pentru a informa care este numărul de pensionari ce vor fi recalculați de noua lege. Lipsesc cei de la SRI care îi au la ei si pe cei de la SIE.
   STS și SPP sunt la MApN ori MI daca nu mă înșel.
   Vedeți câți pensionar erau în MApN în decembrie 2010 și câți sunt acum în condițiile în care s-a ieșit la pensie și după 2010. Pierderile sunt preponderent din cei pensionați înainte de 2011 și ele vor crește până când pensiile recalculate de noua lege vor genera drepturi bănești.

   Ștergere
 13. ***Karadeniz&R-26500+Mos Dusman.De ce nu sunteti corecti, de ce umblati cu informatii scoase din contestul legii ? Va spun eu de ce. Voi ati iesit la pensie cu peste 30 de ani vechime efectiva si ati beneficiat de pensii dupa contributivitate calculate la 20 de ani, tot ce-a fost peste 20 de ani vi s-a adaugat la pensie , dublandu-va aceasta pensie , acuma voua nu va va reveni mai nimic si ce spuneti camarazilor vostri? Spuneti niste minciuni si faceti asta din invidie.Dar pentru cei iesit la 20 de ani vechime efectiva dar cu 45 cumulata va fi o crestere considerabila deoarece acuma ei au o pensie mica dupa contributivitate. va rog spuneti adevarul oamenilor, nu fiti cinici. Asa sa va ajute D-zeu , dupa cat rau ati dori sa faceti altora.Sa va fie rusine. R-26500 , te rog sa nu publici asta ca sa nu vada lumea cat de mincinos esti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Motănele, iar ai scăpat de la circ? Du-te de-ţi ia pasteaua şi la culcare, că văd că iar ai început cu prostii pe bloguri.

   Ștergere
  2. Oarece dreptate are T2..dar nu-i numai atata !!
   Pe unii ii deranjeaza groaznic limitarea de 100% !
   Multi dintre cei care isi fac ,,apostolatul " pe aici li se pare absolut norma si firesc ca EI..!!..sa ajunga la o PENSIE de 150% -200 % din solda activului...????!!!!! ..mai este nevoie sa comentam ....???

   Ștergere
  3. @tigri2
   Ia citește art. 2 din lege referitor la principii și vezi cum se aplică ”aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii” și ” un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”
   Adică tu pilot ieșit la 20 de ani vechime în serviciu cu gradul de cpt. cdor și care ai prins în 6 luni din ultimii 5 ani niște ore de zbor o să ai o pensie mai mare decât generalul de infanterie cu 3 stele ieșit la 55 de ani ori chiar decât colegul tău din aviație Dănilă, fostul șef al SMG, tot aviator, ieșit la aproape 60.
   Mai uiți un lucru, pensia în actuala lege e plafonată la 100% din acel venit care deocamdată nu se știe exact ce cuprinde. Toată lumea crede ca la ea se vor adăuga și acei 10,15, 20 % pentru semnul onorific în serviciul armat, conform art. 11 din legea 80/1995, ei dar uită că actuala lege nu abrogă legea 263 și că aceasta la rândul ei, prin art. 196 litera r a abrogat art.11 din legea 80/95.
   Ia vezi ce spune un jurist referitor la treaba aceasta și o să ai surpriza să constați că nu doar acel spor la pensie nu poate fi acordat ci nici pensia militară de stat așa cum este stabilită prin această lege.

   Ștergere
  4. @ tigri 25 august 2015, 01:47. Ba public pt. a demonstra ca esti dus cu pluta rau! Din cauza ca in loc sa te referi la tema, ataci persoane - desi fiecare are propria sa situatie. EU activand in AC, cum papucii mei sa am 30 ani vechime efectiva? Stiu bine ca doar un robot poate rezista 30 ani vechime efectiva in AC. Fapt pt. care si inteleg bine ceea ce sustii si ai dreptate punctuala. Insa, pe de alta parte atacul la persoane demonstreaza ca ai probleme serioase de educatie nu doar militara (aproape sigur nu ai fost ofiter sau daca ai fost ai fost ai avut ceva probleme) si familiala.

   Ștergere
  5. @ CEZAR 5 august 2015, 09:06. Tu ai o putere redusa de intelegere. Ti s-a mai explicat de atatea orice de ce deranjeaza acea limitare la 100%. Si pe L. 164/2001 exista aceasta limitare de 100%. Rezultatul a fost catastrofal pt. armata intrucat isi pierdea constant pe cei mai greu de format militari si care sunt cei din AC, la varsta de 38-41 ani. Adica dupa 20 ani vechime in AC. Aceasta era varsta si vechimea la care atingeai 100% din baza de calcul ca militar in AC, fiind ilogic mai departe sa mai pierzi vremea in armata, neputand depasi baza de 100%. Asa au aparut structuri de aviatie fara piloti, structuri de parasutisti fara parasutisti, structuri de scafandri fara scafandri, structuri de cercetasi in dispozitiv fara cercetasi in dispozitiv, structuri de VM fara alpinisti, structuri de geniu fara pirotehnisti etc.

   In conditiile noii LPM, limitarea la 100% conduce tot la rezultatul mentionat mai sus! Cei din AC, dupa 22,5 ani vechime in AC si la maxim 45 ani varsta, ADIO ARME! NU mai au niciun motiv de a ramane macar o zi in plus.

   Dar pt. 'mneata pare cam greu sa intelegi fenomenul! Ai fost cumva incadrat la "ceremoniale militare" din moment ce NU observi ca efectul limitarii la 100% este o structura armata formata preponderent din muzicanti, depunatori de coroane si diverse majorete? Care NU au ce sa le fie limitat, intrucat ating 100% abia la 60 ani varsta!

   Ștergere
  6. R-265005 august 2015, 10:29
   Cum o mai intorci tu ca la ..Curtea de Arges !! Mai ceva vreme...tipai tare ca bosorogii nu au ce cauta in structurile operative ..mai ales in specialitatile luptatoare pe care le-ai enumerat !! Si aproape ca aveai dreptate
   Acum CULMEA , te intereseaza faptul ca oamenii o roiesc la 45 de anisori...si ca nu pot sa mai taraie bocancii pana pe la 60 si ceva de ani .....PE CINE CREZI TU CA PACALESTI??....poate pe Karadenici ...hi..hi..hi..

   Ștergere
  7. La 45 de ani ..ii bine ca ostenii sa cam traga linie....si sa se mai apuce si de altceva ....
   Daca mai si pupa o pensie - renta de 100%...trebuie sa multumeasca lu Dumnezeu si lu ....Oprea (hi..hi..hi..)

   Ștergere
  8. Tigri 2@nu te inteleg.Faci afirmatii care nu se verifica in practica.Am 31 de ani vechime efectiv ca militar din care,elev 3 ani,functie de locotenent,2ani,functie de capitan,2ani,functie de maior la maxim 7ani, ,functie de lt.col la maxim 10 ani,functie de colonel ,7 ani.Legea pensiei dupa asa zisa contributie mi-a scazut cuantumul pensiei cu 8oolei noi.Mi-a scazut ,pricepi ,nu mi-a dublat?.Legea 241 m-a repus,partial in drepturi .Partial am iesit in avantaj chiar daca am pierdut indexarea.Noua lege imi reda dreptul la indexare,cat va mai fi ea, ceeace iar imi produce un avantaj.Este adevarat ca noua LPM in varianta in care se apreciaza aici creeaza disconfort dar asta e.,In viata nu poti sa le ai pe toate.
   Azi,m-am intalnit cu un fost coleg de unitate,lt.col.,in varsta de 83 ani, ,iesit la pensie cu o vechime de 40ani.Are o pensie de 4100lei in mana.Practic legea contributivitatii,aproape, i-a dublat pensia.Face parte din generatia celor care se puteau pensiona la termen numai cu aportul medicilor.Isi manufesta frica ca i se va lua ,si nu-si punea problema daca va primi.Mosulica,asta,pe care il detestam cand eram in activitate,cumpara fructe si le imparte pe strada.In rest are o minte brici chiar daca timp de 8ani a prestat serviciu operativ permanent.
   Decat sa ne certam intre noi mai bine i-am da chiorului peste bot fiindca ne acuza ca prin LPM furam .

   Ștergere
  9. Pierzi timpul cu explicatii. Baietii "nu vrea sa pricepe", ca sa vorbesc ca fata chiorului, duduia EBA. Au frustrari prea mari si gresit directionate, iar unii au probabil interese directe sa intretina zazania intre noi. Se observa imediat dupa limbaj care sunt cozi de topor.

   Ștergere
 14. Mosule&KK, nu stiu cine umbla cu prostii,ca nu eu sunt cel ce raspandeste minciuni sfuntate si atzatza lumea,eu, daca as fi in locul legiuitorului v-as intocmi dosar penal pentru propaganda antisociala.T2 are dreptate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Waaw! In mintea ta incetosata, exprimarea adevarului si demascarea unor "magarii" legislative ale lui Oprea & Asociatii precum cele incluse in L.P.M. se numeste mai nou "propaganda antisociala"? Te crezi inca pe vremea comunismului sau traiesti in Coreea de Nord?

   Daca e sa ne dram drumul la imaginatie! EU daca as fi fost in locul legiuitorilor, as fi introdus un articol separat in L.P.M. prin care as fi infiintat un organism de cercetare a crimelor contra militarilor romani rezultate in urma desfiintarii pensiilor militare in 2011. Si pt. fiecare militar decedat urmare a celor mentionate, as fi acordat 25 ani la racoare acordati lui Boc, Basescu, Oprea si fiecarui parlamantar care prin votul sau a contribuit la astfel de crime. Si propagandistilor ca tine care ati sustinut ceea ce s-a intamplat. Culmea este ca odata cu schimbarea generatiilor, intr-un anume viitor, cele mentionate de mine chiar se pot implini!

   Ștergere
  2. Sezi bland mai "sange de vipera" ca nu-i chiar asa , precum graiesti."In zadar urla sarmanul ca si boul in turbare" "cai dreptatea lui Oprica-i tot mai mare , tot mai mare".cam aceste versuri ti se potrives, puisor de naparca ,care esti.

   Ștergere
  3. Tu ai ceva care este greu de explicat.Ce frustrare te macina?Esti in stare sa porti o discutie civilizata?Tu nu intelegi ca azi in Romania sunt 2 optiuni?.Una a piratului in sensul ca trebuie pusi bani la saltea si a alta traiului bun astazi.A naibii lichea propune pentru ceilalti austeritate iar pentru el pensie mai mare.Jagardeaua spune ca are pensie de 3300 lei dar omite sa spuna ca are indemnizatie de fost presedinte de 5500lei.

   Ștergere
 15. ***Kara
  Geaba"o dai cotita" ca la...Constanta, VENITUL BRUT este unul singur.Normal ca pe tine si pe altii , pe care . a trebuit sa va scoata cu catafalcul la pensie, sa nu va convina. dar nu uita ca din cauza unora ca voi, noi cei de 40 si ceva de ani, avand functii mici si desfiintandu-ni-se subunitatile am fost nevoiti sa parasim sistemul militar , iar voi 'bosho" ati ramas sa mestecati betel , in continuare si asta in interes national(NATO).Nu uita :VENITUL BRUT, ce tot umblati cu fofarlica, ce indici de corectie ce generali_cam multi, mult prea multi - si care cam taie frunzulite la catei.Normal ca un pilot sa ia mai mult decat un general ca asa este peste tot in lume, un pilot valoreaza mult mai mult decat un general. Ce nu inteleg eu , de ce sunteti asa de porniti vreti ca voi si numai voi sa fiti cei mai tari din parcare???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Piloti ca tine cumperi cu kilogramul in tirg la Cosereni. Ai zburat tu, dar pe simulator.

   Ștergere
  2. Daca te consideri asa de istet de ce nu te duci sa te faci pilot, sau, poate ai vrut dar te-au picat la examenul psihologic, suferi de mania grandori, puiule! Cu privire la simulator , afla ca la data introducerii simulatorului de la Alexeni aveam destule ore de zbor , iar simulatorul era bun doar pentru cazurile speciale nu pentru tehnica pilotajului, in rest mai mult te incurca. Oricum eu nu am nevoie de aprecierea ta, stiu ca am facut ceva in viata si am fost de folos oamenilor pe care i-am servit in calitate de pilot.Atata as vrea sa te rog sa-mi spui:cati oameni ai salvat de la moarte si de cate ori ai 'cochetat" cu moartea in timpul activitatii tale-umile?

   Ștergere
  3. Da, tigrulet, ai facut ceva, ai mancat moca la "pomana socialista" a lui nea Ilie Rosu. De ce nu recunosti ca nu te-au tinut mai mult in activitate deoarece nu prea aveai scoala pentru alte locuri de munca? Faptul se vede si din corectitudinea scrierii. Atat stiai sa faci, iar tehnica, mergand la fier vechi, utilizatorii au ramas fara "jucarii". Ca atare, poate si generalii sunt prea multi, dar nici pilotii care se antrenau la ridicat butoaie de la sol, in vremurile cand va "calarea" Horga, nu mi-au facut alta impresie. In schimb, au fost fanfaroni dintotdeauna. La tine fanfaronada se manifesta si acum, sub forma scremetelor pentru o exprimare colorata, dar nu pacalesti pe nimeni, fii cuminte!

   Ștergere
  4. Chiar, am observat si eu ca pilotii si mm de intretinere care au trecut in rezerva, toti au un comportament bizar, beau de sting, au un limbaj ce nici la prostituate nu intalnesti si in general sunt superiori si agresivi, chiar extrem de agresivi. O fi de la stres sau de la dotarea superficiala cu neuroni la mansarda?

   Ștergere
  5. Te repezi ca buldogul să muști de țurloaie fără să citești și să rumegi un pic spusele celuilalt. Nu cred că venitul brut in accepțiunea sa juridică se va aplica așa cum crezi. Adică aici o sa intre și al 13 salariu, dacă prinzi in cele 6 luni și luna în care se acordă, și norma de hrană și cea de echipament plătit în bani, și chiria și indemnizația de mutare etc.
   Dar nu asta e un capăt de țară deși sunt ferm convins că vor fi niște limitări și la acest venit brut. Pentru orientare vezi ce spune art. 31 al.1 și întreabă un finanțist din ce se plătește această contribuţie individuală.
   Îți reamintesc că nu am ieșit pe catafalc la pensie ( suntem de aceași vârstă) și nu împlinisem 50 de ani când m-am pensionat de nevoie prin desființarea unității și lipsa unei funcții corespunzătoare gradului în altă unitate.

   Ștergere
  6. Doar veniturile salariale ar putea fi luate in calcul, precum premiul anual(al 13-lea salariu). In nici un caz nu intra chiria, normele de hrana si echipare, indemnizatii de mutare/delegari, etc. Avantajati vor fi din nou cei care au beneficiat de sporuri foarte mare, venituri suplimentare semnificative.

   Ștergere
 16. Ca sa stam stramb si sa judecam drept!!

  Hai sa luam un caz simplu,poate chiar cel mai simplu.Al meu.

  Am 37 ani vechime cumulata( inclusiv cativa ani lucrati in civilie dupa pensionare) cf ultimei decizii de pensie.Asta cred ca inseamna modo grosso cam asa :80%+12%+6%(contrib. supl.)=98%
  Adica se ajunge ff usor la 100%. cei 2% care lipsesc vor "sari" in mod sigur fie din OMM fie din sporul "de pana la 15%.......si daca nu vor "sari" vorba romanului: paguba-n'ciuperci!! cu plus sau minus 2%.oricum eu(cu litere mici) nu sunt lacom,nehalit,si nici nesimtit
  Tigrii 2 ARE DREPTATE!!!! Nu le "cunoaste" dar le intuieste perfect.....inclusiv intentiile unora
  PS apropo!! legea a fost deja promulgata cam de multisor,dar unii in lacomia lor or fi uitat?......restul e gargara.Mi-e imi mai trebuie 2% pana la 100% si daca prin absurd n-o sa-i am nu am sa fac infarct din cauza asta asa cum pot sa o pateasca nehalitii

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S-a explicat efectul! Trecem peste cazurile particulare ale fiecaruia. Nu se agata nimeni de +2% sau -2%. Limitarea la 100% afecteaza in principal armata si mai putin persoana. Pe L. 164/2001 din cauza acelei limitari la 100% si-a pierdut armata cei mai greu de format specialisti la fix 20 ani vechime in AC, cca. 40 ani varsta. Acum pe noua lege, aceeasi limitare la 100% conduce la acelasi rezultat: la maxim 45 ani varsta, armata ramane fara cei din AC. De parca specialistii din AC ar fi instruiti la FF in 3 ore si nu in ani si ani de zile!

   Daca ai limitat la 100% pensia, mai tine daca poti in armata unul din AC peste 45 ani varsta! Cu ce il "momesti", cu sentimente patriotice? Asa cum pe L. 164 cei din AC plecau in valuri la 40 ani, asa se va intampla si acum!

   Ștergere
 17. ...si nu mai stau sa intru in "amanunte" de genul VENITUL BRUT (observati ghilimelele) ca se schimba treaba radical.Si iarasi are dreptate TIGRI 2 cand spune ca deja unii sunt la aproape 100% si or sa mai primeasca ceva de "o bere"(aia scosi cu sfestania din UM-uri)La amarastenii cu vechime mica datorita reorganizarii armatei nu s-au gandit DINOZAURII care posteaza pe aici.......ei se gandesc doar atat: Cum adica dom'le eu am deja 100% doaaar atat!!!!! MAI VREAU,MAI VREAU!!!!
  Las sa aiba colonelul activ 5000 lei eu ca pensionar vreau 7-8000......In ce armata,in ce tara,ati mai vazut domnule KARA asa ceva.?Dati-mi un exemplu.Unul singur!(ca de domnul olescu nu mai zic nimic. Si 1000% i s-ar parea putin)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Nu te ambala! Totul pleaca de la grupele de munca! Ceea ce exprimi TU, nu poate fi LOGIC valabil decat daca grupele de munca sunt platite in ACTIVITATE, si NU la pensie! Asa este in alte state ale lumii. Atunci cel din ACTIVITATE este indreptatit mereu sa aiba o solda mai mare decat pensia unui omolog de al sau in rezerva.

   Insa, in Romania NU este asa! Cel in ACTIVITATE are platita grupa de munca abia dupa ce iese la pensie. Si atunci automat, daca acel militar in activitate are o solda de 100%, NU a avut remunerata grupa de munca in ACTIVITATE si iese la pensie cu limitare de 100%, rezulta ca acesta NU beneficiaza de grupa de munca nici la pensie, nici in activitate! Adica, d.p.d.v. al grupei de munca, a facut munca patriotica de exemplu ca pilot militar in activitate, nimic in plus in activitate, nimic in plus la pensie, din moment ce pensia = solda = 100%!

   Ștergere
 18. DC la procentajul de 100% intra doar vechimea completa de 1%, cea peste 25 de ani, restul de 15%OMM si 5%PS este peste 100%.Tu vei avea 80%+12%=92%, deci 92%din media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate (in Armata) actualizata la data iesirii la pensie si apoi la data actuala.Lasa-i pe carcotasii care-l acuza pe Oprea ca ar fi SADIC, ei sunt cei sadici ca sunt rai si invidiosi, urla hada batranete din ei, nu-i suporta pe cei tineri si buni la pat(asa ca noi), ei vor bani mai multi ca sa-si cumpere viagra si de aceea ne ataca , pe toate caile.Pe langa cei 92% din MVB vei mai avea 6%PS+ 15%OMM. Total>>>M+21%M+15%M(care se va acorda) +x%M marirea activilor.Stay linistit nu te lua dupa cei de varsta a IV-a, noi suntem tineri feciori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Materialul este despre altceva! CAND zici ca se vor aplica la modul concret cele mentionate de tine? Raspunde concret! Care zici ca e data aplicarii, badie?

   Ștergere
  2. Viorele taică, puteţi tu şi Curleone să vă daţi în fund şi în cap, puteţi face fel de fel de scenarii, care de care mai năstruşnice, dar aţi uitat un lucru: Legea asta NU se va aplica celor ieşiţi la pensie înainte de 2011. Visaţi băieţi, visaţi...

   Ștergere
  3. Macar avem o speranta si conform L223 / 2015 , reiese clar ca si noua ni se va recalcula, vezi ce -a scris Karadeniz, care este om serios , la pasajul, 04.08. 17.38. dara voi, voi "epigonii" ce sperati?

   Ștergere
  4. @R26.....
   asta cu aplicarea ,ai dreptate....e cam nashpa,n-am ce zice.......daaa de ce mi-ai sters inca un comment?....ca m-am belit la deste cat am scris si tu ai sters de-a lungul timpului.Nu-i bine domnu' nu-i bine,ca ai plecat de multisor din SCMD si trebo sa-ti schimbi si mentalitatea.Nu tot ce nu-ti convine, nu este si adevarat.PE BUNE!!
   @anonim 10:57
   cu tot respectul:"esti cu pluta!"

   Ștergere
  5. Stimate d-le tigri2 ,in postarea dvs faceti afirmatia ca "media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate (in Armata) actualizata la data iesirii la pensie si apoi la data actuala" Adica ,daca am inteles bine,dupa spusele dvs,media veniturilor brute din ultimii cinci ani de activitate va fi actualizata la data actuala ,indiferent de anul iesiri la pensie?Pe ce va bazati aceasta afirmatie?Pe ce lege?V bazati pe intuitie?Pe informatii din interiorul facatorilor de norme de aplicare?Pe ce va bazati?
   Semnat
   Soldatu' Jvejk

   Ștergere
  6. Pe logica, Jvejk, pe logica. altfel ar iesi aiurea , gandeste-te la cei iesiti la pensie in 1987, sau cei din 1992 sau cei din 2012 cum ar putea sa se raporteze doar la sumele din acea perioada? Numai un "gandicacios" gen Mos Rapciune &Venin ar putea emite altfel.

   Ștergere
  7. @svejk(asa se scrie corect cu apostrof deasupra literei S,dar mie mi-e lene)
   Pai ia ganditi-va cum ar fi pensia lu' unu iesit in '77 toamna la pensie,sau mai precis a lu' Visinescu care a iesit la pensie in 1970 asaaa doar ca exemplu(nu are legatura cu justitia si alte "alea')si mai sunt sute de alte cazuri.Vreti sa ma convingeti ca(virgula) coloneii aia iesiti la pensie in anii 80 o sa o aiba mica,mica cat o furnica?No ei bine eu nu cred.E absurd!!!.....in afara de faptul ca vor fi pensionari "negri/metisi/albi/roz-bombon/3-4-5 categorii......e si mai absurd
   DC

   Ștergere
  8. DC asa s-a intitulat el Jvejk , asa i-am spus si eu, din partea mea poate fi si kkt uscat.

   Ștergere
  9. Stimate d-le tigri2,imi place optimismul dvs. bazat pe logica,numai ca "juristii" absolventi de drept si care au facut LPM provin, in marea lor majoritate ,din elevii de la sectia "uman",n-au facut logica.Logica se-nvata de mic studiind stiintele exacte , matematica ,fizica, chimia dar si-asa uneori ne poate insela, daca plecam de la premise false.Nu cred ca se mai preda "Logica" in liceu,iar la facultatea de drept n-am auzti sa se predea.Pai se vede de la o posta ca aia care au facut legea nu prea le au cu logica.
   Semnat ,
   Soldatu' Jvejk

   Ștergere
  10. Stimate anonim , la facultate îi spune logică juridica si are o filosofie foarte incîlcită. Probabil de aici se trage si concluzia ca dreptul nu-i o știinta atita timp cît ”logica” aplicantilor spune ca se poate si așa dar si așa. Trageti concluzia.

   Ștergere
  11. Stimate d-le avianyc,ce logica juridica sa faci cu unii care nu sunt invatati de mici sa judece logic.Or judecata logica se deprinde incet-incet de la o varsta frageda ,si incepe cu studiul matematicii si mai apoi cu studiul altor stiinte exacte.Cand n-ai pe ce sa cladesti ,degeaba faci logica juridica la maturitate,ca nu se prinde de "jurist"cum nu se prinde apa de gasca.
   Semnat,
   Soldatu' Jvejk

   Ștergere
  12. Baza de calcul a pensiei conform art. 28 o reprezintă media veniturilor brute pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani ( ce vor stabili prin norme că intră în venitul lunar brut ) actualizată la deschiderii drepturilor de pensie (atunci când te-ai pensionat) la care se adaugă un spor de până la 15% (care se va stabili prin ordin comun și nu știm ce conține și cui se acordă). Acest venit din care se calculează pensia, denumit VENITUL BRUT UTILIZAT LA CALCULUL PENSIEI, este cuprins intre media venitului brut pe cele 6 luni actualizată la data pensionării și 115 % din acest venit.
   Din acesta se stabilește în procente cuantumul pensiei de serviciu și conform art. 29 al.1a acesta este de 80% pentru cei care au cel puțin 25 ani vechime cumulată, adică poate fi cuprins între 80%, din media veniturilor pe cele 6 luni pentru cei fără acel spor de 15%, până la 92%, pentru cei care au acel spor de 15% la maxim, din media veniturilor brute pe cele 6 luni.
   Conform art. 29 al.1 b la acesta se mai adaugă pentru cei care au depășit vechime cumulată de 25 de ani un spor de 1% anual fără a se depăși ATENȚIE- VENITUL BRUT UTILIZAT LA CALCULUL PENSIEI, la data deschiderii dreptului la pensie.
   Referitor la sporul la pensie de care beneficiem pentru contribuția la fondul pentru pensia suplimentară și /sau individuală la bugetul de stat, art. 108 spune că , beneficiază de un spor procentual la CUANTUMUL PENSIEI STABILITE ÎN CONDIŢIILE ART. 29 și 39 de 3,6,9% funcșie de vechimea cotizației.
   Adică acele procente se adaugă la pensia stabilită de art.29 astfel că pensia finală poate fi mai mare decât media veniturilor pe 6 luni stabilită de art.28 putând ajunge in cazul unuia cu acel spor de 15% cu 8 ani vechime peste cumulată peste 25 de ani și vechimea contribuției suplimentare de peste 25 de ani ( spor de 9%) poate ajunge la 125,35% din media veniturilor pe cele 6 luni.
   Actualizarea la data actuală se va face doar la o parte din acele venituri brute, doar nu crezi că-ți vor actualiza primele de zbor ori recompensele bănești trimestriale.
   Cât despre ceea ce denumești OMM ți-am explicat anterior că art.11 din legea 80/95 este abrogat din 2011 de art. 196 litera r din legea 263 deci nu vei vedea acel spor, de 15% în cazul tău ieșit înainte de 25 de ani vechime efectivă. Tot datorită acestui articol o să constați că și celelalte prevederi din art. 11 inclusiv cele referitoare la dreptul la pensie militară și la actualizarea soldei de grad cu activii sunt abrogate.

   Ștergere
  13. Tigrisor-pe vremuri se spunea ca pentru a te face pilot ,trebuie sa-ti lipseasca o doaga.Din cate se vede tie din pacate,chiar iti lipseste.Fa o internare de graba baiatule la spitalul 9.

   Ștergere
 19. R-26500, tinere domn, daca vrei , am 'sa dau din casa", Normele de aplicare la Legii 223 / 2015 vor apare inainte de Ziua Armatei si vor prevede clar cand si cum ,de asemenea se vor adauga si maririle la activi.Cu privire la termenele date de lege , acelea sunt termene maximale"in termen de..se refera la limita maxima" nu la cea minima, pe cine vrei sa prostesti si de ce? Eu stiu de ce , am si spus-o =din invidie si rautate! Noi ce trebuie sa facem ? sa ne identificam perioada cea mai convenabila si sa facem un raport , banuiesc , in cursul lunii decembrie 2015 , iar platile se vor efectua cap prin martie aprilie 2016, oricum, pana la alegeri. Aici joaca si marile interese politice. asa ca nu te mai lamenta atata, fii corect! Nu mai umbla cu "fitile".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oooh! Ce bucurie! Problema mea este ca ale mele cunostinte din sistem care ar trebui sa aplice ce afirmi tu, NU cunosc nimic despre ceea ce pretinzi! Nu au nicio "indicatie" ca incepand cu 01.01.2016 sa se intample ceva celor pensionati! TU de unde le scoti?

   Ștergere
 20. Pai hai sa mai si gandim:)(mai putin pisoiu de la 10:57)
  Platile se vor face in termen de maxim 24 de luni,DAR ATENTIE "incepand cu luna urmatoare intrarii legii in vigoare"(adica februarie)E de bun simt sa credem ca nu va sta M.Ap.N si M.A.I 2 ani sa astepte sa se adune "o carca de bani la plata" pentru fo 142000 de pensionari, pe "ultima suta de metri"adica intr-o luna/doua.Las ca nici ei nu-s prosti.Sunt destepti asa cum eram si noi acum 15-20 de ani.Mai ales MAI-ul paradoxal va face tot ce trebuie in aceasta privinta ca sa iasa bine.De obositii ghenerali din armata sunt satul pana peste cap.Mare deziluzie am avut cu armata asta,ca acum trebuie sa-mi pun nadejdea in functionarii publici cu statut special.Dar va spun "eu"(cu litere mici) MAI-ul va rezolva problemele! Ei au parghiile,si sunt mai......hm,hm.....pizdosi:)

  RăspundețiȘtergere
 21. La 45 de ani ..ii bine ca ostenii sa cam traga linie....si sa se mai apuce si de altceva ....
  Daca mai si pupa o pensie - renta de 100%...trebuie sa multumeasca lu Dumnezeu si lu ....Oprea (hi..hi..hi..)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rog sa aveti in vedere cand postati sa va intrebati ''cui ii foloseste ?''
   Daca recititi va veti da seama ca ceva nu este in regula .
   Va rog sa nu va suparati .

   Ștergere
  2. Mai clar se poate ...???

   Ștergere
  3. DA SE POATE .
   ÎN CAZUL DE FATA NU CONSIDER CA AR FI BINE.

   Ștergere
  4. Pe Oprea te lasam pe mata sa-l pupupu in c,...r. Noi ne abtinem... cum spuneai..asa hihihi.

   Ștergere
 22. Sincer sa fiu mie imi e greu sa mi-l inchipui pe bunicu' la 60 de ani, la mansa unui avion de lupta,sau intr-un humvee in desert sau luptand cu cine vreti voi in ukraina sau in afganistan sau oriunde sau..... etc...etc.... ca sa aiba el pensie de 220%V/50Hz:):) in "alte conditii" Pai deja pentru "alte conditii" la 45 de ani esti coscovit de-a binelea!! Cu conditia ca alea "alte conditii" sa fie pe bune.Pe aici pe la BV mai precis la Brigada VM in centrul orasului,(langa fostul cinema Patria) am si eu niste VM-isti cu "alte conditii"......care uita si cate cafele au baut in birou intr-o zi si vor sa iasa la pensie musai la 60 de ani.CA DOAR POT!!
  Fraierii nu au aflat inca de 100%.......da' nici io nu le-am spus......asa de-al dreak':):)
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fiti mai tolerant .'

   Ștergere
  2. Ai o cultura militara indoielnica! Bunicu' la 60 ani fost pilot pana la 45 ani, poate fi cel mai bun sef al SMFA dupa varsta de 45 ani! Iar bunicu' la 60 de ani din desert, poate fi dupa 45 ani cel mai bun sef al SMG si al celei mai bune armate din sud-estul Europei!

   In cazul in care NU le oferi o motivatie adecvata de a ramane peste 45 ani in armata, SMFA poate fi condusa si de un tanar maistru militar sau sublocotenent de aviatie, iar SMG si de un la fel de un tanar Plt. Maj. sau capitan de infanterie. Intrucat cei cu experienta adecvata de a conduce si incadra nu grupe, plutoane, companii sau batalioane, ci mari structuri de conducere - de la brigada in sus, la 45 ani pleca de buna voie din sistem! Cu cine incadrezi marile structuri de conducere, cu "pisoi" care abia daca stiu bine ce sa faca cu o escadrila sau cu o companie?

   Pana la urma NU ar fi fost mare scofala sa elimine acea limita de 100%. Nu se imbogatea nimeni, dar nici NU ramanea armata

   Ștergere
  3. PANA LA LUPTA VA TREBUI SA PROIECTEZI NIȘTE STRUCTURI LUPTĂTOARE , SA LE EXPERIMENTEZI , SA LE OMOLOGHEZI ETC. ,, TATAICU,, DE PE SITE 50 POATE SCURTA MULT ACESTE ETAPE .

   Ștergere
 23. Parca si nenea ala din poza din articol pare a avea mult sub 45 de ani.La americani la 45 de ani esti CEL PUTIN lt.col ,mai sus in grad,sau pleci .....in viteza.Si apropo si rusii au intrat pe acelasi sistem.
  Si daca ai 45 de ani si ai lucrat "pe bune" in AC e si cazul "sa iei viteza" ca randament ,nema!
  repet PE BUNE!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 24. R-265005 august 2015, 10:29
  Cum o mai intorci tu ca la ..Curtea de Arges !! Mai ceva vreme...tipai tare ca bosorogii nu au ce cauta in structurile operative ..mai ales in specialitatile luptatoare pe care le-ai enumerat !! Si aproape ca aveai dreptate
  Acum CULMEA , te intereseaza faptul ca oamenii o roiesc la 45 de anisori...si ca nu pot sa mai taraie bocancii pana pe la 60 si ceva de ani .....PE CINE CREZI TU CA PACALESTI??....poate pe Karadenici ...hi..hi..hi..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Partial este cum ai afirmat! Insa tu nu vezi exact esenta! Problema de fond este a legii: daca unul de 45 ani care a atinse deja 100% - despre care sa zicem ca in toata viata lui a activat in fortele speciale, este atat de bun incat sa devina ulterior seful SMG la recomandarea NATO? Pentru viitorii 15 ani! Ce ii oferi acestui om daca pt. cei 15 ani de vechime in plus in care este "curtat" sa mai raman in armata, nu ii mai oferi absolut nimic la pensie? El avand 100% si la 45 ani si la 60 ani, si la 25 ani vechime efectiva si la 40 vechime efectiva?

   Intelegi acum? Dupa 45 ani NU mai lupti individual ca Rambo, dar precis poti conduce cu succes si experienta, o brigada de F.Sp. sau o divizie oarecare a armatei sau un stat major al armatei! Pe cine pui sa conduca astfel de structuri, pe cei de la finante, de la Ziarul Armatei sau de la cazarmare, care din cauza grupei de munca trebuie sa se pensioneze oricum mai tarziu de 45 ani?

   Ștergere
 25. ...Oamenii mai muncesc si pentru solda-salariu .nu doar pentru ..pensie .
  Si apoi daca ma gandesc bine..dar bine de tot ..UNA-I 100% din solda Maiorului ..alta-i din solda Colonelului ..si cu totul alta -i din solda generalului ..ce naiba ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hai ca le faci varza! Stii bine ca vechimea in activitate NU are nicio legatura la calculul pensiei cu gradul/functia. Un maior, un colonel si un general pot avea aceeasi varsta: 50 ani. Toti trei pot fi de exemplu, parasutisti! Toti 3 la 45 ani au atins deja 100% posibilitatea de a obtine o pensie cat solda. Situatie in care pt. niciunul dintre cei 3 NU mai conteaza la pensie niciun an vechime peste cei 45 ani vechime atinsi deja la varsta de 45 ani. Cum nu mai conteaza cu nimic la pensie nici faptul ca si dupa 45 ani sar inca cu parasuta! Deci, daca cei 3 se pensioneaza fix la 45 ani NU pierd nimic. Ba chiar sunt foarte rationali! Mai ales ca toti 3 au sanse multiple se se pensioneze la 60 ani tot cu gradele si functiile de la 45 ani.

   Daca NU ar fi existat acea limitare de 100%, pt. urmatorii 15 ani in plus ramasi in armata peste varsta de 45, ar fi trebuit sa beneficieze de 115% daca ar mai fi activat in continuare in CN - pana la 130% daca ar fi activat in continuare in AC. Asa, in practica ii pierdem pe toti 3 la 45 ani cu 100%, fiind evident ca niciunul dintre cei 3 - daca NU este un sentimental incurabil NU are niciun motiv rational sa ramana in armata si dupa momentul atingerii a 100% pensie cat solda.

   Ștergere
 26. @ anonim 13.01
  Stimate anonim , la facultate îi spune logică juridica si are o filosofie foarte incîlcită. Probabil de aici se trage si concluzia ca dreptul nu-i o știinta atita timp cît ”logica” aplicantilor spune ca se poate aplica si așa dar si așa. Trageti concluzia.

  RăspundețiȘtergere
 27. @ Pt. DC alias CEZAR. Care va prefaceti ca NU intelegeti la ce conduce limitarea la 100% a pensiei, indiferent de vechimea in munca. Sa luam un exemplu aplicat: Cdt. actual al Bg. 2 V.M. [http://www.curierul.forter.ro/photos/2015.01_Gl%20Petrache.jpg]. Este unul dintre cei mai buni ofiteri actuali de operatii si comanda ai armatei, este un ofiter-legenda. Pana in 2014 a activat exclusiv in trupele de cercetare in dispozitiv si in cele de parasutisti. Deci toata viata a activat in AC. De anul trecut este Cdt. Bg. V.M. activand tot in AC. Are peste 50 ani. Inca de la 45 ani a atins posibilitatea de a obtine o pensie cat 100% solda sa. Ce ii ofera la pensie legea acestui ilustru militar pt. anii de vechime de dupa 45 ani ramasi in armata? Nimic. Tot o pensie 100% ca si cum s-ar fi fi pensionar la 45 ani. Deci d.p.d.v. al L.P.M., aceasta persoana a ramas in sistem dupa 45 ani din pasiune. Pasiune care dura pana la 60 ani sau care poate trece maine!

  Daca nici acum NU intelegeti efectele limitarii la 100%, aveti mari probleme! Cum sa afirmati domnilor ca este normal ca ori pt. 45 ani vechime, ori pt. 50 vechime, ori pt. 60 ani vechime, pensia tot 100% ca solda trebuie sa fie?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ..Gresit rationamentul R-123....Functia de Cdt Bg este de ..GENERAL ..dci va avea 100%din functia si toate cele de general ..nu Lt.co...nu Col ...!! Asta ca sa nu mai punem solda pe care o incaseaza si toate celelalte beneficii! deci nici gand ..sa lucreze doar din ..pasiune ...desi nu ar strica un piculet ....

   Ștergere
  2. @ CEZAR 5 august 2015, 14:49. Nu mai face pe naivul! Vechimea in munca este una, gradul/functia altceva! O pensie trebuie sa fie proportionala cu cat vechimea in serviciu este mai mare. Sau extrema - sa NU mai existe notiunea de vechime in serviciu si gata. Dar NU poti afirma ca o pensie creste pt. primii "N" ani vechime, iar de la momentul "N" ramane constanta.

   Pe de alta parte, CIVILII nu au aceasta limitare la 100%. Fiind aceleasi grile de salarizare si la militari si la civili, desi sunt moduri de calcul diferite, se ajunge la situatia cand din cauza limitarii de 100% aplicate militarilor, cei 2 ofiteri mentionati pot avea pensii mai mici decat omologii lor civili la salarizare - ultimii neavand limitare la 100%. O alta consecinta stupida a LPM!

   Ștergere
 28. Pe R 26500 si mos Facebook doar o exorcizare ii mai poate aduce pe linia de plutire. Ce au în gușă si-n căpușe. Necazul ca le lăbarteaza in spatiul virtual de te ia groaza .Nici daca vin cu Suhoi-ul nu te ia asa o groaza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da "maestre", tu poate vii cu morisca de vint.

   Ștergere
 29. R 26500 tu ai in mod sigur nevoie de un adapter la cotidian.
  Daca vei studia mai atent o sa observi ca nimeni nu mai vrea țeapa luata de tine si de altii ca tine. Acum din contră fac cereri de a mai ramîne in activitate peste limita impusa actualmente de lege. Asa ca nu mai purta grija zilei de mîine pentru comanda trupei. Dormi linistit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Visezi frumos! Vei ramane uluit de valurile de cereri de pensionare dupa 01.01.2016. Mai ales de cele pt. anticipate. Ca sa faci cerere sa ramai in armata peste limita impusa de lege, nu poti fi decat in 2 situatii: sa fii foarte pasionat de armata (putine cazuri) sau sa NU faci nimic in armata. Da, pt. ultima situatie se fac masiv cereri de a ramane peste limita impusa de lege. Fiind mai odihnitor la serviciu, decat acasa!

   Ștergere
  2. Teapa am luat cand ne-am nascut in tara asta tembela, care fata specimene ca tine.

   Ștergere
 30. @ Tot pt. DC alias CEZAR. Inca un exemplu aplicat [http://www.clujarm.ro/conducere/glCiolponea/Gl_bg_AdrianCiolponea.htm]. Este tot un ofiter actual de legenda. Cititi bine CV-ul. Cdt. Bg. 6 F.Sp. pana in acest an. Acum are 48 ani. Urmare a grupei de munca AC, de 3 ani indeplineste conditiile de a obtine o pensie de 100% cat solda. Conform noii legi a pensiilor militare, pt. tot ce activeaza dupa 45 ani, tot 100% pensie cat solda are. Si mai este si primul ranger al Romaniei, un curs unde rata de promovabilitate este de 1 din 25.

  Nu ar fi fost normal sa beneficieze de 1% pe an si pt. ce depaseste 45 ani vechime? O astfel de persoana este de neinlocuit pt. orice armata a lumii. Cum este recompensata activitatea sa in AC si vechimea peste 45 ani in armata? Pt. salturile cu parasuta, scufundarile, alpinismul si alte peripetii "la limita" efectuate timp de 22,5 ani se pune grupa si vechimea in munca, dar pt. aceleasi activitati efectuate dupa cei 22,5 ani, NU se mai pune nici grupa, nici vechimea, intrucat se depaseste baza de 100%, nu?

  Pai atunci, nu ar fi mai bine sa fi legiferat ca la 45 ani sa fie dat afara efectiv si gata? Mare smecherie, era inlocuit la Bg. 6 F. Sp. de unul mai tanar de la muzici militare sau acum la D. 4 I de un finantist de la CPS sau de un jurist de la Directia Juridica. Daca tot NU mai conteaza la nimic ce depaseste 45 ani vechime, doar ca asa a vrut un idiot sa limiteze "din pix" ceea ce era normal sa aiba continuitate!

  RăspundețiȘtergere
 31. Il las pe DC !! Vezi ca m-a jignit ..grav ..m-a confundat cu ..tine !!! Macar dupa miros de se lua ...eu miros a parfum fin..tu a W .Spirt ..de frecat rachetele ..ce draku ...hi..hi..hi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu ai "parfumul" impregnat in piele de cind erai sef la GAZ-ul diviziei de la TM. Ala nu iese decit cu peria de paie.

   Ștergere
 32. Regret nu pot sa-ti raspund ..pentru ca imi sterge ...R-123..!!!

  RăspundețiȘtergere
 33. @Cezar, @Curleone,@Tingiri2
  Fiţi atenţi aciulea şi nu vă mai burzuluiţi aiurea:
  "Un proiect de lege, care ar urma să fie depus la începutul sesiunii de toamnă, le-ar putea aduce pensionarilor a 13-a pensie.
  În proiect nu este stabilit foarte clar când s-ar putea vira ce-a de-a 13-a pensie. Ar fi două variante posibile, ori înainte de sărbătorile de iarnă, ori înainte de sărbătorile pascale.

  Iniţiatorul legii este un senator de la UNPR, Constantin Popa."
  ______________________
  http://www.antena3.ro/actualitate/pensionarii-ar-putea-primi-a-13-a-pensie-305937.html
  _______________________________________
  Vă ajunge, ori ba? Cezare, ţie care de altfel locuieşti la tine în TM de vreo 3 ani pe "Popa Şapcă", cred că-ţi sunt suficinţi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand vezi fauna care apare pe aici mai ca nici nu te mai bucuri de a 13-a pensie cand stii ca cei cu pensiile umflate cu pompa vor mai lua o groaza de bani necinstiti. Asta e tarisoara.

   Ștergere
  2. Ati citit sau ati auzit?
   Fiti mai atenti!
   Este vorba de pensiile de pana la 1500 lei

   Ștergere
 34. Rău am mai ajuns. Să cadă scrierile lui mos Alecu-Facebook in asa dizgratie pe bloguri incît sa fie nevioit sa le prezinte ca un nimeni adica anonim. Și la R... se mai intîmpla dar la el este de inteles.

  RăspundețiȘtergere
 35. Iar au scapat maidanezii pe aici, deja miroase urat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Du-te mosule și cîntă pe fb ,poate ai succes si o sa mai primesti cîte un like de la vreo băbuță.

   Ștergere
 36. Piloate ...nu rade bai ! Iti dai seama sa dai cu C/P cativa ani la rand si sa vezi ca nimic ..dar nimic nu-ti iese ..e dureros! Bine ca nu mai are ..pistol ....!!!!
  Tov Base..dixit ...Cel mai mare JAF din banul public ..pensiile speciale ! Pensiile fara contributie ..un MARE FURT ...ei ce ziceti ??.. Tare don Base.....????!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îi fac eu rost de unul încarcat si armat !

   Ștergere
 37. Nu va mai dati cu capul de pereti.Esential este ca nimeni nu pierde.Cei ce au pierdut si-au recapatat drepturile.Cei ce au castigat raman cu castigurile.Mai bine,sa nu fim prost,si toti la unison,MAPM,MAI,SRI,SIE,SPP,STS,JUSTITIE ,sa punem tunurile pe cei ce ne ataca .

  RăspundețiȘtergere
 38. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 39. @R 26......
  Pai dupa cum ai enumerat pana acum numai "ofiteri de legenda"...... legende de astea din ultimii 5-10 ani,eu te astept si pe tine sa te dai ca exemplu de "ofiteri de legenda".ce naiba! chiar asa demonetizam cuvintele?
  si iti mai dau un exemplu care mi se pare elocvent.Ce zici de asta:"......celor care se mai opun încă experimentului de exterminare desfaşurat de statul roman începand cu anul 2011, contra Armatei în general şi a rezerviştilor acesteia, in mod special!"
  Aia cu EXTERMINAREA chiar ca ............
  DC
  PS e chiar mottoul blogului tau......hai chiar asa? EXTERMINARE?....argumenteaza te rog!
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @ Anonim 5 august 2015, 18:26. Am inteles! Sa ma dau pe mine exemplu, nu? OK! Ca sa ma dau exemplu, este cam naspa pt. tine si pt. multi alti adormiti in izmene! Intrucat TU si altii ca tine NU veti mai avea nicio pensie! Adica veti muri de foame! Diferenta fundamantala intre mine si cei ca mine pe de o parte, fiind ca EU/NOI suntem capabili sa luptam si la modul real. In schimb, pe partea opusa, TU/VOI culegeti mereu doar oscioarele de ros! Si asta numai daca mai ramane ceva de ros. Istoria demonstrand ca invingatorii obtin mereu, totul! Adica TU si cei ca tine ramaneti fara pensie deloc! Domnia are totusi o limita inainte sa dea in prostie! Nu crezi?

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Exterminare este clar .Vrei argumente?Pai sa-ti dau un exemplu .In 2011 au fost dati dat afara din MAI 10.000 de cadre, adica .politisti ,pompieri ,jandarmi ,etc, exact din randul celor cinstiti fara nicio pata sau vina.Si culmea au fost dati afara si fara nici un drept sau ajutor ( nici macar somaj ) cadre avand peste 20 de ani vechime si cu calificative (fb) .In schimb au fost pastrati coruptii,spagarii si pilosii chiar cu dosare penale . .Crede-ma cunosc multe din familiile acelor militari si politistii dati afara pe nedrept si multe au suferit de foame. pana au parasit definitiv cu scarba colonia Romanistan Sunt si unii care au cedat si s-au sinucis ..Si asta pentru ca asa a vrut chiorul blestemat masa verde blestemat fie-i numele in veci

   Ștergere
 40. uite ca mi-am adus aminte de doi ofiteri de legenda adevarati(nu facaturi) si culmea din sisteme politice diferite/adverse.
  1- generalul Mociulschi
  2- generalul Baștan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mociulschi da.Privind Bastan mai sapa.Cat a baut si cat a futut n-ai ideie.Mai bine ai vedea ca basistii sunt pe cale sa-si ia tara inapoi si s-ar putea sa ai parte de o reducere a pensiei cu 15% exact cat apreciaza chiorul ca furi.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 41. Sara bună! Măi camarazi/ tovarăşi şi prieteni, asta nu-i o lege a pensiilor militare, asta-i una dintre legile alea ale lui Murphy:
  "Daca mai multe lucruri pot merge prost, vor merge in cea mai defavorabila secventa"

  RăspundețiȘtergere
 42. @ R 26500 &co
  Parca tratai ca pe un banc bun faptul ca te rugam sa mergi pe burta cu comentariile-nemultumiri la acesta lege fiindca roata se invîrte functie de nevoia facerii rost de voturi. Ei...R 26500 ...elita cam cum crezi ca_ca vor evolua lucrurile daca mai mdam apă la moara ...........Daca nu te convinge nimeni ,te vei convinge sigur.
  “În momentul de faţă, responsabilitatea pentru stabilitatea fiscal-bugetară a României este zero la oamenii politici. Uitați-vă și cu salariile speciale pentru înalții demnitari, a sărit și Parlamentul, pensii speciale, deși oamenii nu au contribuit la fondul de pensii, deci este un furt”, a spus Traian Băsescu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Esti portocaliu cumva? Atunci, "ia de la Basescu"!

   Ștergere
  2. Era doar o replica la materialul lui ”ELITA” nemultumit ca liderii sindicali ,de asociatii ale militarilor,ministere ,nu-i ofera lui o informatie vitala care sa-l lamureasca de ce nu i-au aprobat amendamentul prin care putea beneficia de un procent de cel putin 200% din ce-si propusese el.
   Ori nu faceam decît sa-i atrag atentia ca aceste sindicate ,asociatii etc au hotarît tacere pe subiect pentru a evita alimentarea presei cu material promotional despre acest gen de pensii.
   R spunea ca spun bancuri, numai ca ”profitorii” politici vor incerca sa exploateze si sa traga foloase electorale din aceasta tema care nemultumeste parte a societatii civile ,pensionari civili,etc.
   Începutul comentariilor contra s-a facut si nu se vor opri . Nu trebuie sa fii caracterizat basist pentru ca tragi astfel de semnale.Politica afost si ramîne cea mai mare curva,presa................sustine pe cine vrea muschii ei.

   Ștergere
  3. @ avianyc 5 august 2015, 21:41. Man! Esti dus complet! Care profitori politici din moment ce LPM este votata de toti "profitorii politici"? Singurul care a spus NU legii este exoticul ala cu parul facut coada (Cernea Remus ii zice) si care de felul lui apara diverse chestii nenaturale, cum ar fi pe cei care incurca gaura in care sa si-o traga! Gandeste perfect nenatural, asa cum si TU gandesti asemenea! Sa NU zici esti "pe felie" cu EA? Cu Remus adica! NebunaticElor!

   Ștergere
  4. Nu-l mai cita pe chior.Hotul striga hotii.Chiorul vrea austeritate dar nu pentru el.Pe el il doare in pix.Pe fufe le-a scos,el este bine mersi pana da in primire.

   Ștergere
 43. @ R........Elita
  Să nu uiti ca si L 164 a fost votata și de pdl-ul vremurilor ,de Boc chiar cu doua mîini. A tinut pîna cind a simtit ca tema de campanie electorala ”taiem pensiile nesimtite-toata lumea pe contributivitate” prinde la electoratul in general pricajit (foarte multi) si aduce voturi. Nu au ezitat după cîstigarea alegerilor sa inventeze criza ,sa-si puna in aplicare tema de campanie(fara magistrati). Noroc ca tot din motive bine stiute s-a implicat Oprea si a reusit sa faca numitorul fractiei 20 . Ca daca ramînea 30 cum planuise Boc ai fi belit fasungu si tu si mos Alecu si Karadeniz (care cînd il lauda pe Op. cînd il blama).In cazul cind se aplica sub linie 30 ar fi fost jale pentru multi,iar unii fara echivalentă in viata civila ar fi fost nevoiti sa lucreze poate pe minimum pe economie ca sa completeze pentru familie.
  Pacat ca ai pastrat de la caii/magarii(carausii) potecarilor doar ochelarii pentru inainte. Lucrurile nu stau decît in parte cum le vezi tu&co.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fa-i reclama capitanului de la UNPR in alta parte! Si el ca si Boc/Basescu merita 25 ani cu executare pt. fiecare militar in rezerva/retragere decedat urmare a desfiintarii pensiilor militare in 2011! Oprea e un pervers politic si atat!

   Ștergere
  2. @R-26500, aia de i-ai enumerat si nu numai, nu merita 25 cu executare la taiat la sare, ci tzac-pac.

   Ștergere
  3. Avianyc..desigur !!.....

   Ștergere
  4. Prin acel stagiu de cotizare de 20 de ani Oprea nu a făcut decât să crească foarte mult pensiile celor ieșiți la 55 de ani și peste 55.
   Legea 119 nu a fost decât o interfață de aplicare a legii 19 pentru pensiile militare de stat, pensiile de stat ale polițiștilor și pensiile speciale.
   Rostul ei a fost să nu se aplice cuantumul mai avantajos. Pensiile speciale au fost recalculate de legea 119 utilizând întocmai algoritmul din legea 19. Artificiul lui Oprea cu acel stagiu unic de 20 de ani era diferit de prevederile legii 19, unde stagiul de cotizare era variabil de la 20 la 30 de ani funcție de grupele de muncă. Deci dacă s-ar fi aplicat concret legea 19 toți ar fi avut pensiile diminuate față de legea 164 prin stagiile diferite de cotizare.
   Nu cred că ai văzut vreun comentariu de-al meu în care să-l laud pe Oprea.

   Ștergere
  5. Ai spus ceva ..noutati ?? Eu ..nu cred !

   Ștergere
  6. Lasa ca vii tu zilnic cu noutati.Macar omul nu vorbeste prostii.

   Ștergere
  7. Greșit.
   Numitorul trebuia sa fie 30, ca la toată lumea .
   Așa se crea o masa critica și militarii erau uniți .
   Au ales calea cu numitorul fractiei 20 ca sa dezbine, sa fie mai mulți mulțumiți decât nemulțumiți.
   Militarii, ca și ceilalți cetățeni au marșat .

   Ștergere
  8. Pe ceilalti cetateni nu ia mai interesat. Golaneala politica s-a facut, apoi nu a mai contat.

   Ștergere
 44. intreba un reporter doi pensionari : va deranjeaza schimbarile de guvern?
  Raspuns: sigur ca da fiindca nu mai stii pe care sa-i injuri.

  RăspundețiȘtergere
 45. Aveti grija ce vorbiti Sunt sute de scriitori deja interzisi prin legea de acum cateva zile.Printre ei Cioran, Eliade, Vulcanescu, Goga etc cu trecut legionar.Desi tribunalul de la Nurmberg a specificat clar ca legionarii nu au fost nazisti in colonia Romanistan unde perciunatii sunt stapani pana si pe serviciile secrete au dat legi care condamna orice exprimare libera care indrazneste sa spuna adevarul.Aveti grija serviciile monitorizeaza tot iar dreptatea umbla cu capul spart in colonia sclavilor romanistani .

  RăspundețiȘtergere
 46. Aveti grija ce vorbiti Sunt sute de scriitori deja interzisi prin legea de acum cateva zile.Printre ei Cioran, Eliade, Vulcanescu, Goga etc cu trecut legionar.Desi tribunalul de la Nurmberg a specificat clar ca legionarii nu au fost nazisti in colonia Romanistan unde perciunatii sunt stapani pana si pe serviciile secrete au dat legi care condamna orice exprimare libera care indrazneste sa spuna adevarul.Aveti grija serviciile monitorizeaza tot iar dreptatea umbla cu capul spart in colonia sclavilor romanistani .

  RăspundețiȘtergere
 47. Aveti grija ce vorbiti Sunt sute de scriitori deja interzisi prin legea de acum cateva zile.Printre ei Cioran, Eliade, Vulcanescu, Goga etc cu trecut legionar.Desi tribunalul de la Nurmberg a specificat clar ca legionarii nu au fost nazisti in colonia Romanistan unde perciunatii sunt stapani pana si pe serviciile secrete au dat legi care condamna orice exprimare libera care indrazneste sa spuna adevarul.Aveti grija serviciile monitorizeaza tot iar dreptatea umbla cu capul spart in colonia sclavilor romanistani .

  RăspundețiȘtergere
 48. In ultimul număr din observatorul militar directorul casei de pensii a MApN vorbește câte ceva despre pensii. Nu spune nimic în plus față de lege cu excepția faptului că prin HG care va stabili normele privind restituirea diferențelor între pensiile din 31.12.20101 și pensiile recalculate/revizuite de legea 119/OuG 1 se vor mai stabili și atribuțiile,organizare și funcționarea CPS. Detaliază pe categorii ceea ce se va stabili prin ordinele comune ale conducătorilor instituțiilor: acordarea sporului de până la 15% din baza de calcul; stabilirea procedurii de actualizare a pensiilor; metodologia de întocmire a dosarului de pensie; organizarea, funcționarea și structura comisiilor de contestații; procedura de recalculare; constituirea, organizarea, funcționarea și atribuțiile comisiilor de expertiză medico-militară. Mai spune că pensiile aflate în plată vor fi indexate anual și/sau actualizate funcție în funcție de soldele de grad și funcție ale beneficiarilor și că prima actualizare se va efectua în maxim 24 de luni de la data primei majorări și se acordă cu luna majorării.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Directorul CSP MApN e un oltean care-si vede numai interesul propriu, un arivist nesimtit si este pierdere de vreme sa te uiti in gura lui. Un fel de madam Lupu in varianta masculina, desi numai mascul nu-l poti numi pe individ.

   Ștergere
 49. Si ce-ai vrea mai mult? Spune cumva ca celor iesiti la pensie inainte de 2011 nu li se vor aplica prevederile acestei legi? Sau ca cele prevazute la art 28 nu se vor actualiza? sau alte minciuni se denaturari / interpretari aiurea, pe care voi le dati L 223 / 2015. Stiti care este supararea voastra? 1.Ati fi dorit ca pensia sa se stabileasca dupa venitul din ultime luna+alte invetii ale L164 / 2001..2.Voua si numai voua sa vi se aplice noua lege , celorlalti nu-va cam roade ura si invidia..'reati ai dreak de zgaibe!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Măi Viurele, nu ţi-e cald în blana aia? Cred că ţi s-a încins "unitatea centrală" de-ai început să dai rateuri aşa de dese.

   Ștergere
  2. Calmează-te, omule să nu faci vre-un infarct, chiar nu poți să dialoghezi în mod civilizat? Constat că de când ai ajuns membru fondator de partid ți-ai cam pierdut puținele urme de bun simț pe care le mai aveai.
   Prevederile art. 28 se vor aplica, după lege, tuturor la recalculare. Pentru cei pensionați pe legea 263, cărora pentru recalculare e nevoie doar ca aceștia să-și stabilească cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, recalcularea durează până în 12 luni începând cu ianuarie 2016 iar drepturile bănești cuvenite, chiar dacă recalcularea se produce mai devreme se plătesc, conf. art. 110 4, ”începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2)” adică din ianuarie 2017.
   Pentru cei pensionați înainte de 2011, de câteva ori mai numeroși decât cei pensionați după 2011 cărora în plus trebuie să li stabilească noile grupe de muncă, conform HGS 1019 și să li se actualizeze elementele din baza de calcul referitoare la solda de funcție și alte elemente din soldă care derivă din aceasta, acest termen este mult mai mare. Te-ai întrebat câți dintre aceștia nu vor mai fi printre noi când se va termina această acțiune peste 2 ani?
   Dacă tot ți-ai tras partid activează-ți unul din bloguri și pupa-l acolo în cur pe Oprea și alții de teapa lui cât vrei, dar când intri în casa altuia poartă-te civilizat că așa ar fi trebuit să înveți în cei 7 ani de-acasă și în anii în care ai purtat uniforma armatei române.

   Ștergere
  3. @ Karadeniz, răspunsul tău adresat blănosului este foarte corect şi pertinent. Nu mai vorbesc de ultima parte care m-a făcut să rîd cu poftă. Dacă pînă şi pe tine - pe care "te cunosc" de ani de zile pe bloguri ca un om raţional şi echilibrat, Viurelul te-a adus la exasperare, situaţia-i gravă. Şi ce este mai grav, este de ceea ce spuneai despre "recalcularea" pensionaţilor anterior lui 2011. Mulţi dintre noi nu vom mai fi atunci aici.

   Ștergere
  4. @Karadeniz
   Chiar nu merita luati in seama politrucii astia redusi mintal. Lasati-l in plata Domnului, ca si asa e batut de soarta, agramat si frustrat ca toti basistii.

   Ștergere
  5. Fiți tolerant.
   Dorim ca legea sa fie clara .
   O lege ambiguă ne face sa ne adresam cuvinte neadecvate .
   Tendința de a câștiga cât mai mult este specifica la romani .

   Ștergere
 50. R..Elita si mos Alecu trebuie exorcizati. Altfel nu revin pe linia de plutire. Daca nici asa o lege nu-i multumeste atunci sa faca Ilici o lege specială pentru ei unde sa nu se auda de venitul brut numai de solda de grad si fonctie sau venitul din ultima luna.
  Mai buna lege nici ca se putea ,sper sa se poata aplica si pentru cei doi trepăduși.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. @Avianyc
   Am inteles ca ai un meci personal cu R.. si mos alecu. Dar nu ti se pare de porc sa tot trancanesti pe langa subiect si sa-ti versi frustrarile basiste pe aici? Ori esti platit sa faci asta ori esti ciudat rau.

   Ștergere
 51. Ce vrei camarade, ei considera ca "doar gurile lor trebe sa manance" ei si cu verii lor cu palate cu turnulete.

  RăspundețiȘtergere
 52. ....zice karadeniz la 13:54:):)....."dar când intri în casa altuia poartă-te civilizat că"......
  Io's mai prost si nu inteleg.: CARE CASA????.....un blog asa cum sunt cu sutele de mii ,un blog care este public si se poate accesa de la Polul Nord pana la Polul Sud.Care "casa" karadenize.....case de astea cu izmenele intinse pe toate gardurile planetare? Care "casa" karadenize?exista "casa" in virtual/net si publica?
  si mai zice karadeniz:" activează-ți unul din bloguri și pupa-l acolo în CUR pe....."
  Pai daca scriam eu cuvantul "cur" ma stergea "preacorectul" admin "instant"......dar karadeniz poate!...el e "miezul"Asta cu "curul" da dovada de multa URA. Din fericire se va vedea incepand din primele luni ale anului 2016 cine pe cine o sa pupe in cur

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca bine ai zis-o cu "Io's mai prost si nu inteleg"!

   Ștergere
  2. Chiar e, dar nu "mai prost" ci exagerat de prost. Daca nici o metafora simpla gen nu intra cu bocancii in casa omului nu se pricepe....

   Ștergere
  3. @14:41
   Ai inteles si tu ce ai putut din cat ai citit.Asta e! ...."fericitule":):)

   Ștergere
  4. Blogul este tot o casă virtuală a cuiva, că e poarta deschisă nu însemnă că poți să intri cu bocancii plini de rahat, flegmând ori scuipând semințe. Și în locurile publice sunt reguli și norme de comportament.
   Cuvântul cur se găsește în toate dicționarele limbii române.
   Referitor la primele luni ale lui 2016 nu se va întâmpla mare lucru decât că vom avea probabil niște norme și metodologii de aplicare care e posibil să-i irite inclusiv pe zeloșii aplaudaci ai acestei legi. Iar asta se va întâmpla doar dacă legea va fi amendată până atunci pentru a putea fi aplicată.
   Chiar dacă se va dovedi optimismul euforic al unora, care nu au catadicsit să citească legea, faptele și făptașii rămân aceleași. Nu am cum să uit și să iert faptul că Oprea a fost părtaș la violul în grup din 2010 și nici să cad în sindromul Stockholm pentru că după asta l-a dus pe tigri 2 acasă, i-a dat bani pentru a-și înlocui chiloții rupți iar cum vrea să-i facă și o reconstrucție de himen.

   Ștergere
 53. Bai baieti nu mai deschideti bloguri ca va intra cineva "in casa"Eu am cam numarat userii si nu pot trece nici cum de numarul degetelor de la o mana(cu mine cu tot)+ cele n identitati ale "anonimului" admin+EU +R26....
  Asta-i treaba?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar daca numarul lor, al user-ilor trece de 20, ce faci? Adunate, degetele de la membrele tale sunt in numar mai mare?

   Ștergere
 54. D../77 n-a fost bun.L164/...L 263/....L241 n-au fost bune.Acum nici L223 nu e buna!
  S-ar parea ca lacomia si rautatea unora nu au lecuire,din fire/nastere

  daaa nici nu ma mai semnez,ca nu mai intru eu in "casele planetare" ale altora

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bai, legea in teorie e buna, dar sa vedem aplicarea, ca doar traim in Romania si suntem satui de bataie de joc, prostie si jigodism. Eu personal cred ca, spre deosebire de crima faptuita de inculpatii Basescu, Boc, Videanu si alti politruci infractori in 2010, de data asta lucrurile stau mai bine, nu scade nici o pensie, unele cresc, altele mai asteapta. Ce nu este deloc ok e faptul ca se continua discriminarea intre pensionari identici ca vechime, specialitate, evolutia carierei militare, pentru singurul motiv ca unii s-au aflat in locul si la momentul nepotrivit si au trebuit sa treaca in rezerva, in timp ce altii mai " cu noroc in viata", ca sa nu zic pilosi si caratori de pachete pe la sefi, au continuat sa fie activi, incercand in continuare sa ocupe functii caldute si munca sa le-o faca altii.

   Ștergere
 55. Pai fac eu 200 de useri puleti si anonimi repejor.Dar ar fi o mare minciuna!!! si apropo: ti se par multi?....20 ? Ma faci sa rad.....

  RăspundețiȘtergere
 56. @14:57
  Trebuie sa recunoastem ca nici L223 si nici o alta lege nu poate sa-i diferentieze pe caratorii de pachete din care am cunoscut si eu cativa/ vs cei care au tras din greu.Diferentierea asta nu poate fi facuta de nimeni nicicand/nu poate fi nici dovedita macar ci doar la nivel de zvon.Si eu pot spune ca adminul acestui blog a dat mii de $ ca sa se lipeasca de o misune "afara" Nu pot dovedi stiu ca nu este adevarat dar pot calomnia foarte usor si nu este CORECT!!
  Cred ca legea este buna acolo unde este clara se aplica 6 luni la alegere din ultimii 5 ani+alea,alea,iar acolo unde sunt ambiguitati normele de aplicare vor alege varianta cea mai avantajoasa dintre "ambiguitati" Logic nu?
  DC
  PSLa mine e "nasol" ca pot alege orice din ultimii 5 ani ca rezultatul e acelasi......ba chiar din (aproape) ultimii 10 daca ar fi sa ma refer strict la grad si functie........si fara "pachete" ca n-aveam de ce.
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @15:19
   Sigur ca legea nu discerne intre smecheri si fraieri, nu asta era sensul. Era doar o replica la ideea ca noi cei iesiti din sistem inainte de 2011 am "aranjat" asta pe ideea ca facem o mare afacere, dar de fapt am luat teapa. Probabil unii judeca prin prisma gandirii lor de caratori de pachete pe la sefi. Realitatea celor cateva zeci de mii de oameni fortati sa plece din sistem este alta. Practic unii au fost amagiti sa paraseasca sistemul, unii cu minte mai putina poate chiar s-au bucurat sa plece, dar majoritatea noastra am fost obligati sa trecem in rezerva, nemaireusind sa ne gasim loc. Unii au ramas pe grup de sprijin, unii au facut naveta pe unde au gasit, smecherii au carat pachete si si-au aranjat functii caldute de plimbat mape de la un birou la altul , cam asta s-a petrecut, Situatii diferite de la un caz la altul, asa ca e de porc sa generalizezi si sa acuzi in bloc toti militarii care , intr-un fel sau altul, au trecut in rezerva inainte de 2011.

   Ștergere
 57. @14:57
  ca sa te lamuresc scurt pe doi.Am avut doar doua functii
  Dupa ce am terminat scoala am avut din prima zi ca lt. functie de maior la max timp de 9 ani.Apoi cu dispensa de la ministrul apararii nationale(pt ca eram doar lt.maj)pentru ca asa au decis sefii mei care au propus, am fost numit pe functie de lt.col. cu academie ,la max.Si au mai trecut 12 ani (24 efectiv cu scoala)+CS pentru 21+cativa in civilie......Si gataaa.......s-au adunat fo 38 cumulati.
  Ce sincer sunt! Voi puteti sa fiti sinceri si corecti?Unii sigur NU!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 58. Așa ,așa ,camarazi, trageti tare . Oricum legea-i clara pentru cine stie sa o interpreteze.
  O sa constati ca de fapt , drobul de sare era bine ancorat, nu prezenta pericol.
  Că nu vine suficienta apă la moara unora asta-i alta problema.
  Dar mai sapati ca hîrtia suporta orice. Si cînd ma gindesc ce satisfactie ati fi avut cîndva daca va apropiati de 100% !!!!!!! si nu de 35- 45%.

  RăspundețiȘtergere
 59. @Avianyc
  Am inteles ca ai un meci personal cu R.. si mos alecu. Dar nu ti se pare de porc sa tot trancanesti pe langa subiect si sa-ti versi frustrarile basiste pe aici? Ori esti platit sa faci asta ori esti ciudat rau.

  RăspundețiȘtergere
 60. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 61. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 62. Apropo de fericirea ce ne așteaptă în primele luni ale anului 2016, când credeam că am identificat cam tot ce mai e de stabilit pentru aplicarea noii legi constat că mai găsesc câte ceva prin n lege.
  ”ART. 86 Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”
  Deci case de pensii sectoriale nu se pot apuca legal de acordat ori recalculat pensii in actuala structură ci abia după ce apare o HG care să le stabilească atribuțiile, organizarea ( probabil că directorul va avea funcție de general) și funcționare, iar întocmirea atribuțiilor, a statului de organizare și normelor de funcționare vor dura și ele ceva timp căci după ce apare HG trebuie dat și un ordin de ministru pe tema asta apoi începe aplicare, se fac fișele posturilor, se dă concurs pe funcții, se stabilește ziua noii specialități militare etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea asta e varza!!! Nu mai vorbesc ca, in continutul acesteia, un articol face referiri la articole ulterioare, ceea ce reprezinta o prostie/neglijenta crasa a modului in care se eloboreaza si redacteaza astfel de acte normative.
   Tare mi-e sa nu patim si noi ca profesorii cu legea aia a lor a salarizarii...

   Ștergere
  2. asta sa fie cel mai mare necaz. Orice denumire ar avea tot de pensiile militare se ocupă si in flux continuu,fara intreruperi.

   Ștergere
  3. Karadeniz,bine ca nu ai adaugat si faptul ca-si predau functiile vechi si le iau in primire pe cele noi in prezenta unor comisii numite de ministru , Vorbesti de parca iar da pe toti afara si ar aduce novici cu examen pe acolo.
   Mai scormoniti ca timp mai este.

   Ștergere
 63. @ dorel si-un deț

  Oricum de la 1.01 2016 produce efecte, cu recuperari ca in cazul profesorilor. Încaierarea intre finantisti ar putea aduce si o astfel de versiune.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!