sâmbătă, 1 august 2015

Bilantul "prostirii" in masa a militarilor in rezerva/retragere prin numita Lege nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat!

Urmare a discutiilor active din ultima perioada, consideram ca am reusit sa sintetizam anumite concluzii privind modul de aplicare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Dupa cum urmeaza:

1]. In privinta aplicarii legii militarilor in activitate care se vor pensiona in viitor, totul este clar: legea este benefica. Militarilor activi revenindu-le doar decizia de a alege momentul oportun al pensionarii. Precizare poate fi importanta in conditiile in care ministrul muncii R. Plumb a anuntat ca majorarea soldelor/salariilor va fi efectuata in etape, pe perioada a 3 ani (decembrie 2015-2016-2017). Fiind evident ca cel care se va pensiona dupa ultima etapa de majorare, va beneficia de o pensie superioara ca si cuantum fata de cel pensionat in etapele precedente ale majorarii salariale. Decalajul fiind posibil de recuperat doar prin actualizarea pensiilor, care insa  nu poate fi declansata decat in conditiile strict ipotetice ale Art. 109 (2), cel mai probabil niciodata!

2]. In privinta aplicarii legii personalului militar pensionat incepand cu anul 2011 (in baza Legii nr. 263/2010), se contureaza 2 elemente:

- unul clar: pensiile acestui categorii de personal se recalculeaza in termen de maxim 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, conform Art. 110 (2);
- unul care tine de actualizarea pensiilor personalului in cauza, dar care depinde exclusiv de intentiile viitoare ale factorului politic. Pe scurt, daca factorul politic intentioneaza sa majoreze printr-o noua lege de salarizare soldele/salariile personalului militar in activitate inainte de data intrarii in vigoare a L.P.M. (01.01.2016) si sunt date care confirma ca factorul politic chiar asa si intentioneaza (Rovana Plumb a anuntat public acest lucru), personalul pensionat incepand cu anul 2011 va ramane cu pensiile recalculate, dar neactualizate cu noii coeficienti. Urmand a beneficia de o eventuala actualizare numai in conditiile absolut ipotetice ale Art. 109 (2), respectiv in urma unei noi majorari ulterioare datei de 01.01.2016 a soldelor/salariilor militarilor in activitate, cu mentiunea ca cel mai probabil este o astfel de majorare sa nu mai existe niciodata.

3]. In privinta aplicarii legii personalului militar pensionat inainte de anul 2011 (cu drepturi de pensie stabilite in baza Legii nr. 119/2010, O.U.G. nr. 1/2011 si Legii nr. 241/2013), in pofida confuziilor generate de lege si a unor interventii optimiste - dar nefundamentate, nu are sens sa o mai "aburim"! L.P.M. este conceputa de asa natura incat pensiile actuale contributive ale personalului pensionat pana in anul 2011, sa fie preluate cu aceleasi cuantumuri, urmand a fi "rebotezate" ca ar fi militare si cu asta basta! Asa a fost si conceptia initiala a legii, acesta este si rezultatul final al aplicarii legii. D.p.d.v. al operatiunii politico-juridico-financiare, "leapşa" este clara in lege: o pensie militara recalculata, dar neactualizata, nu este nicidecum pensie militara, ci este exact aceeasi pensie contributiva pe care o avem in plata acum, doar ca i se atribuie o alta denumire, respectiv de pensie militara. In privinta acestei categorii de personal ies in evidenta urmatoarele elemente:

- nu exista termen alocat recalcularii pensiilor acestei categorii de personal, spre deosebire de personalul pensionat incepand cu anul 2011. Cu toate acestea, Art. 109 (1) precizeaza faptul ca se recalculeaza si pensiile acestei categorii de personal. Cand? Legea nu precizeaza, dar raspunsul in absenta oricarei alte prevederi contrare, este evident: la data de 01.01.2016. Foarte logic ca acesta este termenul din moment ce recalcularea ca operatiune financiara simpla, respectiv neinsotita de actualizare, nu produce nicio majorare a actualelor pensii contributive, nefiind necesar nicio alocare bugetara suplimentara. Algoritmul este clar: orice recalculare care nu este operata instantaneu cu actualizarea, determina cuantumuri mai mici ale pensiilor decat cele aflate actualmente in plata, chiar daca baza de calcul este de 80%, intrucat recalcularea nedublata de actualizare expediaza intregul personal pensionat inainte de anul 2011 la coeficientii inferiori ai soldelor/salariilor valabili la data cand s-a pensionat fiecare. Urmand ca in cele din urma, personalului in cauza sa ii fie mentinute tot actualele cuantumuri in plata (Art. 111). Si cu asta s-a incheiat cu recalcularea!

- personalul mentionat este amagit cu o ipotetica actualizare. Actualizare care ca si in cazul personalului pensionat incepand cu anul 2011, nu poate fi declansata decat in baza unui alunecos articol din L.P.M., cu alte cuvinte actualizarea depinde exclusiv de intentiile viitoare ale factorului politic. Fapt pt. care va readucem aminte ca actualizarea NU poate fi operata decat in conditiile Art. 109 (2) din L.P.M., respectiv dupa o majorare a  soldelor/salariilor personalului militar in activitate care sa survina obligatoriu dupa data de 01.01.2016. Fiind evident ca daca o astfel de majorare se produce inainte de data mentionata ceea ce este exact si intentia factorului politic, personalului pensionat pana in anul 2011 nu ii mai ramane decat alternativa oferita si personalului pensionat incepand cu anul 2011, respectiv sa spere ca va urma o noua majorare a soldelor/salariilor militarilor in activitate care sa se produca si dupa data de 01.01.2016 - ca singura varianta care ar genera si actualizarea pensiilor. Scenariu care insa devine extrem de improbabil in aceasta viata.

Ca si concluzie comuna la pct. 2] si 3] [la fel de bine aplicabila si in situatiile de decalaj mentionate la pct. 1], actualizarea reprezinta singura alternativa de obtinere a unei pensii real militare pt. intregul personal militar deja pensionat, indiferent de data pensionarii. In mod fatalist insa, L.P.M. nu cuprinde niciun termen exact pt. a fi implinita aceasta cerinta, ci doar o himera inclusa la  Art. 109 (2). Ceea ce inseamna ca factorul politico-juridico-financiar ne-a luat de "fazani" si ne-a "tras in piept" ca pe copiii de gradinita, stimati colegi militari in rezerva/retragere!

Ai decoratii, ai spor de 15%! Daca nu, cumpara-ti macar 1/2 kg via ANCMRR!
4]. Cine va beneficia de acel procent misterios de pana la 15% care s-ar acorda unor pensionari militari "în conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale". Raspunsul corect? Sa fie militarii participanti la misiunile in teatrele de operatii? Nu, intrucat sunt prea multi (3/4 dintre efectivele M.Ap.N. au participat la astfel de misiuni), iar conceptia financiara a legii nu permite "excese" de plus 15% pt. astfel de situatii! Raspunsul exact este urmatorul: de acel spor de pana la 15% vor beneficia oamenii fideli ai "politicii de partid si de stat", posesori ai unor ordine/decoratii militare si posibil nu numai militare, indiferent de minister. Ordine/decoratii despre care cunoastem bine ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor au fost acordate unor persoane atat in activitate, dar si in rezerva/retragere, nu pt. fapte de vitejie sau pt. misiuni in vreun teatru de operatii, ci pt merite "mioritice" imposibil de explicat in fata unei alte armate a lumii. Cum este, de exemplu, cazul intregii conduceri superdecorate a A.N.C.M.R.R. Sau al sinistrei doamne general-maior (r) Maria Lupu - decorata in 2012 cu Ordinul "Virtutea Militara" in rang de ofiter pt. renumitele sale fapte de vitejie din domeniul contabilitatii militare si taierii pensiilor militarilor, savarsite in anul 2011 (an in care doamna generalita infiera cu deosebita manie proletara pe militarii cu pensii diminuate, injumatatindu-le pensiile acestora intr-o veselie). Si am lamurit si aspectul beneficiarilor misteriosului spor de pana la 15%! [Atentie! Legenda de la imaginea atasata are tâlcul ei! Asa ca amatorii de decoratii, fuguta la organizatiile "agreate" de partid, musai cu carnetul U.NP.R. in mana dreapta si eventual cu o sticla de whiskey in mana stanga sau cum mai este "mersul", pt. a fi trecuti pe lista de astepare in vederea inmanarii decoratiilor aducatoare de pana la 15% profit la pensie].

Alte date? Va readucem aminte ca la data de 01.10.2015, militarii in rezerva/retragere cu pensii diminuate de regimul sectant portocaliu, vor aniversa 2 ani calendaristici de "inghetare" (neindexare) a pensiilor urmare a Legii nr. 241/2013 (in fapt, sunt 3 ani de neindexari consecutive: 2013-2014-2015) prin care fostii "diminuati" in numar de cca. 26 500 au fost "prostiti" ca li s-ar fi reintregit pensiile. De parca mai conteaza la ceva acest palmares, in conditiile in care noua Lege nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, mareste arealul "prostitilor" la cca. 160 000, respectiv la toti militarii in rezerva/retragere!

113 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Liderii militarilor si ai politistilor sunt cam toti cumparati de politic asa ca nu exista nici o solutie viabila.De altfel totul se vinde si se cumpara in Romanistan ( grade,influenta,functii).Onoarea militara a ajuns o vorba goala din pacate.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. buna ziua,bun blog !!!!sa ne pregatim de dare in judecata pentru discriminare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Glumesti nu? Judecatorii in. Romanistan judeca la ordin politic.Exceptie cei de la CSJ (unde ajungi pana la urma) care sunt in proportie de 100% ofiteri acoperiti ai diferitelor servicii .Asa ca daca ai rabdare, timp bani si nervii tari joaca la ruleta justitiei romanistane.Un sfat ..Cauta avocatii cu relatii printre judecatori (care au tarife uriase) dar impart banii cu judecatorii daca vrei sa ai o sansa...

   Ștergere
 5. S-o credeti voi.In justitie veti obtine pe cea mai lunga din doua.Singura solutie e sa bateti cu buzduganul la portile Cotroceniului ,Victoriei si Casei poporului,sa-l luati de guler pe cel de la interne si aparare,si in ultima instanta sa cereti rusilor sa mai inainteze 150 km spre vest iar voi concomitent ocupati sediul UNPR.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atunci Unpr va jura imediat credinta rusilor...Stiti voi interesul national vorba lui Gropea

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @ Anonim 2 august 2015, 11:48. Buna idee! Numai ca cei de la Guvern si Cotroceni au semnaturile liderilor a 8 asociatii/organizatii/sindicate - este vorba despre cei care au participat la initierea proiectului de lege exact in halul in care a aparut legea cu marile ei sincope in final, asociatii/organizatii/sindicate care cuprind zeci de mii de militari in rezerva/retragere. Asa ca Guvernul si Cotroceniul se vor spala pe maini, afirmand ca legea este exact cum au cerut marile asociatii/organizatii/sindicate de militari in rezerva/retragere participante cica la dezbateri.

   Acele asociatii/organizatii/sindicate sunt: ANCMRR, SCMD, S.N.A.P., S.N.L.P., PRO LEX, SED LEX, S.N.P.P.C. si UNIPOL. Acum ca zecile de mii de membri obisnuiti ai asociatiilor/sindicatelor respective habar NU avea ca la dezbateri le era sapata groapa de propriii lor lideri, e alta discutie.

   In concluzie, primul pas si care ar fi decisiv este ca zecile de mii de membri ai organizatiilor amintite este acela de a-si alunga propriile conduceri. Fara aceasta miscare, orice protest ar parea al unor rataciti, intrucat la modul oficial, demonstrat cu acte si stampile, acele zeci de mii de militari in rezerva/retragere si-au dat acordul pe mana liderilor lor ca legea sa apara exact asa cum este!

   Ștergere
 6. Pi cai ..ostenii mei ...n-avem cai Maria -Ta...
  Atunci ..Pi ..curand ...!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Maria ta Iohanis vin rusii peste noi ...De unde ? Din spate ...Atunci inainteeee ostenii mei...

   Ștergere
  2. Atunci....La fel ca altadata....Pi ... P..ă... Oștenii mei!!!!

   Ștergere
 7. Domnule,
  Legea spune clar, pensiile recalculate in baza....devin pensii militare Aceste pensii devin pensii militare odata cu intrarea in vigoare a legii si incepand cu acea data sunt guvernate de legea 223/2015. Ca urmare, indiferent cand se ca face recalcularea, noile drepturi de pensie se cuvin din momentul intrarii in vigoare a legii. Actualizarea acestor pensii nu mai este necesara pana la urmatoarea marire a veniturilor activilor, actualizarea se face odata cu stabilirea bazei de calcul, baza ce se actualizeaza la data deschiderii drepturilor de pensie conf. art.28 al.(1). Faptul ca legea nu a stabilit un termen pentru recalculare nu inseamna ca aceasta nu se face. Asa ca nu trebuie sa mergem cu buzduganul. S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te pui cu ”razboinicii luminii” R 26500 si mosorogul ruginit Alecu?

   Ștergere
  2. Băi "pretine", citez ceea ce spui TU: "Legea spune clar, pensiile recalculate in baza....devin pensii militare"...Deci ţie ce să-ţi mai recalculeze? Nu sunteţi sănătoşi la cap? Ce vrei mai mult ca să-ţi dai seama că E O FĂCĂTURĂ DE LEGE?

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. @ Anonim 2 august 2015, 13:34. Dupa RECALCULARE, dumneata iti ACTUALIZEZI pensia in functie de coeficientii soldelor militarilor activi asa ca vrei dumneata sau in functie de coeficientii pe care i-ai detinut la data "deschiderii drepturilor de pensie" asa cum spune legea?

   "Art. 28 (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, ACTUALIZATE LA DATA DESCHIDERII DREPTURILOR DE PENSIE, la alegerea persoanelor prevazute la Art. 3 lit. a)-c)". Ti se deschide cumva dreptul de pensie la 01.01.2016 incat sa iti ACTUALIZEZI pensia cu coeficientii valabili la 01.01.2016 sau ti-a fost deja deschis acest drept in anul in care te-ai pensionat, situatie in care ACTUALIZAREA se raporteaza la coeficientii din anul in care te-ai pensionat?

   Atentie si la un alt amanunt! Nu cumva metodologia poate sa iti precizeze negru pe alb ca nici NU reprezinti obiectul Art. 3 lit. a)-c)", ci al Art. 3 lit. d)?

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Am ras cu lacrimi ....Adica se recalculeaza chiar daca'' legea nu prevede un termen'' asa cum spui tu.V-a trimis Gropea la produs sa manipulati vulgul?

   Ștergere
  7. @ Maxim One 2 august 2015, 14:10. In proiectul initial NU exista RECALCULARE pt. cei pensionati pana in 2011. Aceasta prevedere a fost introdusa in Senat, motivatia fiind corecta: legea nu ne pute fi aplicata, intrucat in absenta RECALCULARII nu ne putea fi emise decizii in baza L.P.M. Sa ne intelegem: deciziile noastre actuale devin nule la 01.01.2016 intrucat legile in baza carora sunt emise se abroga la 01.01.2016.

   Asa ca vrand nevrand, pt. a beneficia de decizii de pensii in baza L.P.M.. ne-au bagat la RECALCULARE. De ce NU este precizat un termen? NU era nevoie, intucat RECALCULAREA fara ACTUALIZARE determina aceleasi cuantumuri ale pensiilor. Prin urmare, RECALCULAREA intra in functiune incepand cu 01.01.2016, faptic neintamplandu-se nimic cu exceptia inmanarii noilor decizii de pensii.

   Termenul de 12 luni pt. RECALCULARE a fost precizat expres pt. militarii pensionati incepand cu 2011, intrucat aici este alta poveste: cresc acele pensii prin RECALCULARE, fiind nevoie de bani suplimentari fata de cei alocati platii actualelor pensii. Legiuitorul acordand acea marja de 12 luni pt. ca executivul sa faca rost de banii necesari.

   In concluzie, acordarea unui termen de implementare de catre orice lege, reprezinta in fapt un termen acordat de a procura banii suplimentari necesari. In fapt, un astfel de termen este o derogare/amanare de la data intrarii legii in vigoare. Cand NU exista o astfel de dergare/precizare in lege, aceasta intra in vigoare in plin de la data intrarii in vigoare.

   Ștergere
  8. R ... am totusi o intrebare Celor pensionati pe caz de boala(napt sau apt limitat) pe legea 263 dupa 2011 li se actualizeaza pensiile conform noii legi?Sau ei raman cu pensia pe contributivitate (botezata si la invalizi pensie militara si atat )chiar daca sunt pensionati dupa 2011 si au pensii mai mici ca invalizii de dinainte de epoca criminala basisto-boculiana ?

   Ștergere
  9. @ Maxim One 2 august 2015, 18:00. Fara sa vrei, scoti in evidenta una din ororile legii. Dupa cum descrii situatia, TU esti pensionat dupa 2008, fapt pt. care vei avea o pensie de invaliditate RECALCULATA superioara unui alt pensionar militar care a avut nesansa sa fie pensionat de invaliditate inainte de anul 2008. Desi amandoi aveti acum aceeasi pensie de invaliditate in baza L. 263.

   Referitor la acest an 2011, am mai explicat in materialele anterioare ca de fapt diferentele finaciare la stabilirea viitoarelor pensii militare sunt in functie de data de pensionare inainte sau dupa 2008. 2008 fiind anul in care au fost majorate si inca bine soldele militarilor. 2011 desparte legislatia civila de obtinere a unei pensii, dar in cazul stabilirii noilor pensii militare, anul 2008 face diferenta, nu anul 2011.

   La modul brut, RECALCULAREA fara ACTUALIZARE genereaza pensii "rebotezate" doar in cazul personalului pensionat anterior anului 2008 (anul ultimei majorari a coeficientilor soldelor). In cazul celor pensionati incepand cu anul 2008, RECALCULAREA fara ACTUALIZARE genereaza pensii mai mari decat cele aflate actualmente in plata.

   Mergand pe acest principiu, o pensia de invaliditate RECALCULATA - DAR NEACTUALIZATA apartinand unui militar pensionat inainte de anul 2008 si care este anul ultimei majorari a coeficientilor de solda, are un cuantum inferior unei pensii de invaliditate RECALCULATE stabilite unui militar pensionat dupa anul 2008.

   In ceea ce priveste comparatia de cuantum intre pensia actuala de invaliditate contributiva si cea militara viitoare de invaliditate, NU am realizat inca niciun calcul. Insa acest lucru poti sa il faci chiar tu. Iti cunosti pensia de invaliditate actuala, tu stii daca te-ai pensionat inainte de anul 2008 sau dupa, algoritmul de RECALCULARE este prevazut clar in lege, deci TU poti face comparatia cel mai bine. Si poate ne spui si noua rezultatul!

   Ștergere
  10. R ... am totusi o intrebare Celor pensionati pe caz de boala(napt sau apt limitat) pe legea 263 dupa 2011 li se actualizeaza pensiile conform noii legi?Sau ei raman cu pensia pe contributivitate (botezata si la invalizi pensie militara si atat )chiar daca sunt pensionati dupa 2011 si au pensii mai mici ca invalizii de dinainte de epoca criminala basisto-boculiana ?

   Ștergere
  11. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
   Un om cu capul pe umeri a inteles ce si cum cu "deschiderea dreptului La pensie" si cu "deschiderea dreptului DE pensie" ...

   Iata ce spune cineva , undeva ... :
   Anonim2 august 2015, 16:55

   Domnule,
   Nu confundati "dreptul de pensie" cu "dreptul la pensie", sunt notiuni diferite. Dreptul la pensie se deschide o singura data si se pierde numai in anumite conditii prevazute de lege.
   Drepturile de pensie insa se "stabilesc" prin deciziile de pensie, in baza legii. Bunaoara in baza legii 164 au fost stabilite drepturile de pensie taiate de Boc, in baza OG1/2011, au fost stabilite alte drepturi de pensie. Luati deciziile de pensie si vedeti, acolo se precizeaza... incepand cu data de...se stabilesc urmatoarele drepturi......pensie00000 lei. Prin urmare pensiile recalculate (de Boc) vor fi actualizate la recalculare cand se vor stabilii noile drepturi de pensie in baza legii 223/2015. S-auzim de bine!"
   -------------------------------------------------------------------
   Daca sinteti acelasi care a mai atras o data atentia asupra acestui "fenomen" , de ce nu va luati "un nume" ... pentru a putea urmari discutiile ...

   Aveti : "O viziune care este "novatoare" : exista deosebire intre "deschiderea dreptului DE pensie" si "deschiderea dreptului LA pensie" ...
   Viziune la care inclin sa ma raliez si eu ...
   Doamne ajuta ca acele formulari din lege (cu "dreptul DE ..." sau cu "dreptul LA..." ) sa nu fi fost inscrise "asa cum veneau la indemina la un moment dat" !...
   Daca acele formulari au fost inscrise "cu buna stiinta" ... se schimba unele lucruri !...
   "Dreptul LA pensie" fiind dreptul de a avea o pensie . Care se deschide la primirea primei decizii de pensie .
   "Dreptul DE pensie" fiind dreptul la un anumit cuantum al pensiei . La un moment dat ! Care drept "se tot deschide" de cite ori se modifica ceva in cuantumul pensiei ...
   In aceasta viziune ... unele din "pacatele" l.223/2015 dispar !...

   Sigur ... o oarecare incertitudine asupra exactitatii folosirii cu aceste intelesuri (in l.223/2015) este generata de o (mare) serie de "bîlbîieli" in folosirea acestor termeni . Mai ales a termenului de "deschidere a dreptului DE pensie" . Se folosesc si sintagme de genul :modificarea dreptului DE pensie , stabilirea pensiilor , determinarea cuantumului pensiei ...

   In orice caz ... la intrarea in vigoare a unei legi noi (cum este cazul si cu l.223/2015) , in toate cazurile s-au deschis drepturi de pensie noi . Folosindu-se elementele si procedurile de calcul stabilite de legile noi .
   Asa va fi si in cazul si in situatia l.223/2015 ! De altfel mai exista multe locuri (in afara de art.109 si 110) in care se vorbeste despre modul cum se vor face recalcularile . Recalculari care se vor face folosind elementele si procedurile de calcul stabilite (pentru pensiile viitoare) de catre l.223/2015. Folosirea acestor elemente si proceduri inseamna ACTUALIZAREA automata a pensiilor .
   Este "descrisa" inclusiv procedura de "transformare" a pensiilor de invaliditate in pensii de serviciu (la optiunea impricinatilor) ...
   Toate acestea intimplindu-se in situatia , pe care si eu o cred realista , a existentei acelei definiri a "deschiderii dreptului DE pensie" ...

   Ștergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Da ce Iliescu , Dogaru,Goarna sunt numiti pe viata?Luati-i de coaie ,strangeti-i bine fiindca traiesc pe spatele vostru, eventual aplicati-le legea lui Ciomo.O cisma in cur inseamna un pas inainte.Cine va opreste sa .faceti presiuni asupra lui Oprea ca in termen de 2 saptamani de la publicarea legii in MO sa publice Normele de aplicare in proiect?In momentul in care vedeti normele aveti motivul palpabil sa le dati la gioale.Va urez succes.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici este zona "R-26500", adica a militarilor in rezerva/retragere care NU fac parte din organizatiile mentionate. Intrebi, de ce? Oficial, liderii in cauza sunt desemnati prin vointa membrilor propriilor organizatii! Daca acestia dorm in izmene, inseamna ca le place situatia, insa un rezervist din afara organizatiilor in cauza NU are niciun temei sa se implice in activitatea unei organizatii din care NU face parte. Intrucat la modul brut ar rezulta ca ar actiona contra vointei tuturor membrilor acelei organizatii. Cum sa venim din afara sa ii debarcam pe Dogaru sau Iliescu sau pe Goarna, din moment ce propriii lor membri sunt "extaziati" ca si i-au ales sa ii reprezinte? Exact asa rezulta cat timp membrii in cauza "misca" nimic, inseamna ca le place modul in care sunt reprezentati.

   Ștergere
  2. Naivilor voi credeti ca liderii sindicatelor politistilor sunt alesi pe bune ?Aveau in statutul sindicatului pana acum 4 ani ca nu puteau fi membrii de sindicat SNPPC decat politistii activi .Ori conducerea e formata din pensionari(cu o exceptie) de la infintare acum 14 ani.In 2011 In timp ce Boc si Igas dadeau politisti afara prin celebra restructurare inversa (dati afara doar cei cinstiti fara pile la cererea lui masa verde ) liderii de sindicat organizau comisiile de verificare( din care faceau si ei parte )avand grija ca nu cumva sa fie dat afara vreun pilos sau bun cotizant la oala sefilor.Asa ca daca asteptati ceva bun de la sindicate, organizatii, asociatii ,etc sunteti cu capul.Toate sunt infiltrate si conduse de smecheri gargaragii supusi politicienilor contra a diverse interese materiale.sau politice

   Ștergere
 10. Domnule,
  Nu confundati "dreptul de pensie" cu "dreptul la pensie", sunt notiuni diferite. Dreptul la pensie se deschide o singura data si se pierde numai in anumite conditii prevazute de lege.
  Drepturile de pensie insa se "stabilesc" prin deciziile de pensie, in baza legii. Bunaoara in baza legii 164 au fost stabilite drepturile de pensie taiate de Boc, in baza OG1/2011, au fost stabilite alte drepturi de pensie. Luati deciziile de pensie si vedeti, acolo se precizeaza... incepand cu data de...se stabilesc urmatoarele drepturi......pensie00000 lei. Prin urmare pensiile recalculate (de Boc) vor fi actualizate la recalculare cand se vor stabilii noile drepturi de pensie in baza legii 223/2015. S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa dea sfantul sa fie asa.Da-mi voie sa fiu sceptic,adica Toma Necredinciosul.De prea multe ori ne-a fost tras presul de sub picioare .Cineva,aici,spunea,sa facem presiuni asupra lui Oprea astfel incat Normele de aplicare sa apara in termenul cel mai scurt de la publicarea in MO.Numai dupa ce vedem normele, putem fi siguri ca LPM nu este o facatura.Nu vedeti ca ,Casele de pensii nu se exprima ?

   Ștergere
  2. Ar fi ceva, dar este cam speranta innecatului. Poate fi diferenta intre "drept DE pensie" si "drept LA pensie". Insa, dumneata folosesti mereu termenul "stabilite" pt. a demonstra faptul ca "dreptul LA pensie" este deschis o singura data, ulterior aceluiasi drept fiindu-i "stabilite" diverse fluctuatii. Perfect! Insa, Art. 28 se refera la "drept DE pensie DESCHIS" si NU la "drept DE pensie STABILIT".

   Situatie in care acel drept "DESCHIS" - nici nu mai conteaza LA/DE pensie, te conduce automat la data DESCHIDERII dreptului initial LA pensie, asa cum a fost acesta pus in plata prima data. Urmand a fi STERSE toate "stabilirile" ulterioare (recalculari, actualizari etc.) a unor drepturi DE pensie (precum L. 119, OUG 1 etc.), RECALCULAREA fiind aplicata cu elementele acelui prim drept LA/DE pensie. In ceea ce priveste ACTUALIZAREA acelor elemente, in conditiile Legii 223/2015: "ACTUALIZATE la data DESCHIDERII drepturilor de pensie" (ACTUALIZARE valabila atunci cand ne-am pensionat fiecare), si NU la data "STABILIRII" drepturilor de pensie prin L. 223/2015.

   Acum, cu sinceritate! Referitor la aceasta lege, la cate alte neajunsuri evidente are, dumneata chiar crezi ca a fost un initiator chiar asa de Einstein, incat sa faca diferenta de care sustii intre "DE" si "LA", astfel incat o prepozitie sa modifice RADICAL un inteles al legii? Pe bune acum!

   Ștergere
  3. @ Anonim 2 august 2015, 16:55. Mai este si o logica "babeasca", intuitiva. Dumneata mai retii scandalul (opinia publica, televiziuni, inclusiv opinii exprimate in justitie) din 2010 cand am fost pusi 170 000 oameni pe drumuri sa obtinem niste adeverinte sa le expediem la CPS? Poate retii faptul am facut acest lucru urmare a HG 735/2010. Care a fost inlocuita rapid de OUG 1/2011 si care printre toate neajunsurile ei, a tinut cont de scandalul creat de HG 735/2010 cand ne-a plimbat pe drumuri, fapt pt. care a scos obligativitatea de a ne pune pe noi pe drumuri pt. a ne btine noi veniturile, "pasand" responsabilitatea asa cum era si normal catre CPS.

   Revenind la logica 'babeasca"! Dupa toate cele intamplate, dumneata vezi din nou acum cozi interminabile formate din 170 000 de pensionari militari pusi pe drumuri sa isi aleaga 6 luni consecutive pt. a ne fi aplicat Art. 28 (1)? Sau 170 000 de corespondente expediate de ministere catre noi in care sa preizam cele 6 consecutive, urmate de 170 000 de recomandate cu raspunsul aferent?

   Ștergere
  4. In legatura cu o controversa privind stabilirea datei deschiderii dreptului de pensie ,va supun atentiei urmatoarele informatii din:
   " NORME METODOLOGICE
   de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. " care la articolul 3 precizeaza:
        " Art. 3 Prin data deschiderii dreptului la pensie se înţelege data la care persoana în cauză a fost înscrisă la categoria de pensie de care beneficiază, sau care i se cuvine, la data începerii operaţiunilor de evaluare."Atunci ,cand s-a trecul la un alt sistem de pensii,bazat pe alte principii ,au fost aceleasi discutii printre civili .Articolul 3 i-a linistit pe toti,
   iar evaluare s-a facut in baza HG" HOTĂRÂRE nr. 1550 din 23 septembrie 2004
   Hotărâre privind efectuarea operaţiunilor de evaluare în vederea recalculării pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 , în conformitate cu principiile Legii nr.19/2000"
   semnat,
   soldatu' Jvejk

   Ștergere
  5. @ @ Soldatu' Jvejk. Am mai auzit. Categoria de pensie? Sunt 3 mari si late: in sistemul public, in sistemul pensiilor de serviciu din care fac parte si pensiile militare si in sistem privat.

   Si aici e aici! Categoria asta de pensie militara ca DREPT DESCHIS fiecaruia la pensie, NU ca lege, ne-a fost DESCHIS fiecaruia la alta data: unora pana in 1977 dupa un decret din '67, altora pana in 2001 dupa D. 214/1977, altora in 2001 dupa L. 164/2001. Iar celor care urmeaza sa se pensioneze - dupa L. 223/2015.

   Or, acest fapt confirma cele prezentate in material, respectiv ca RECALULAREA neinsotita de ACTUALIZARE, ne duce pe fiecare la coeficientii primei pensii MILITARE.

   Ștergere
  6. Stimate d-le R-26500,o iau pe scurtatura si zic:Data deschiderii dreptului de pensie este data inscrisa pe prima decizie de pensie a fiecaruia dintre noi,indiferent in baza carei legi am iesit la pensie si indiferent cate recalculari,actualizari,revizuiri au mai avut loc.Pt fiecare dintre noi aceasta data este una singura si e batata-n cuie, indiferent de ce-a fost, ce este si ce va fi.Asa este, recalcularea fara actualizare e ca o frectie la un picior de lemn,mai ales pt cei mai in varsta dintre pensionari.
   semnat
   Soldatu' Jvejk

   Ștergere
 11. Bă ,stați blînzi pînă apar normele de aplicare sau ordinul comun dupa cum prevad niste articole din lege, apoi dezlantuiti-va , scoateti pistoalele, împuscati răul si lasati binele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim pt. sugestii! Dar dupa cum stau lucrurile, va iesi scandal! Asa ca daca scandalul se amplifica, normele de aplicare vor fi secondate imediat de niste asigurari "orale" cum ca L.P.M. contine un "viciu de formulare" a.i. pensiile celor deja pensionati nu pot fi ACTUALIZATE. Dar este o situatie absolut trecatoare (pt. vreo 10-20 ani de zile), intrucat Oprea, Dogaru partidul etc. vor actiona "la unison" sa amendeze legea. Tot oral, desigur! Asa cum ne-a obisnuit partidul, in niciun caz printr-o OUG care poate fi emisa intr-o ora, ci prin initiativa depusa iar in Parlament si dai ... si hai ... bla, bla si lugu..lugu! Indicandu-ni-se bineinteles si partea pozitiva a legii, adica sa zicem mersi ca NU ne scad si pensiile pana trec cei 10-20 ani in care va fi amendata legea! Ce stii 'mneata?

   Ștergere
 12. Problema a fost ca in proiectele de lege care au circulat se mentiona ... actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, chestiune discriminatorie si foarte greu de aplicat la "recalculati" In proiectul de C.D. insa, problema a fost rezolvata in sensul... ..actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, asa cum s-a publicat in M. Of. 556. Dreptul la pensie se stabileste conf art.15,16,17........din lege iar stabilirea si plata drepturilor de pensie este reclementata de art.63 si pana pe la art 88. Asa ca sigur drepturile de pensie nu sunt totuna cu drepturile la pensie si este OK . S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ete ,na si tu. Colac peste pupeză!!!!!

   Ștergere
  2. @Anonim, AC
   Nu e nicio deosebire semantica intre deschiderea dreptului de pensie si deschiderea dreptului la pensie. Ambele se refera la data când se aplica prima decizie de pensie....
   Dupa deschiderea dreptului de pensie, pensiile mai pot fi stabilite, prin recalculare, in baza altor legi ulterioare.
   De exemplu, articolul 110 se refera la recalcularea pensiilor stabilite in baza Legii 263/2010, nu doar la drepturile de/la pensie deschise in baza Legii 263. Aici intra si drepturile deschise in baza legilor anterioare, dar stabilite prin recalculare in baza art 107 al Legii 263.
   Nu se observa, de asemenea, diferenta dintre art. 28 si art 60.
   In vederea deschiderii dreptului la/de pensie art. 28 cere alegerea veniturilor brute din 6 luni consecutive, pentru a se face o medie, pe când in art. 60 alin (2), pentru actualizarea pensiilor deschise pe legislatia anterioara legii pensiilor militare, se cere alegerea a 6 luni consecutive pentru calcularea doar a mediei soldelor de functie, Solda de grad care se actualizeaza este cea a ultimului grad detinut.
   Se observa,de asemenea, ca pensionarii cu drepturile deschise sau stabilite in baza legislatiei anterioare pot sa aleaga cele 6 luni, pentru media soldelor de functie,subliniez, nu media veniturilor brute, abia in termen de 6 luni dupa prima majorare a soldelor activilor. Pâna atunci nu li se poate face nici recalculare, nici actualizare. Ei pot spera intr-o recalculare doar odata cu actualizarea.

   Ștergere
 13. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Se bate multa moneda (calpa) pe ideea ca art.28 (cel cu definirea bazei de calcul este aplicabil NUMAI celor de la art.3 lit.a)-c) .
  Că , astfel , acea baza de calcul se va aplica "actualizata la data deschiderii dreptului DE pensie" NUMAI celor care sint in activitate . Iar celor pensionati anterior nu li se va aplica .
  Argumentul suprem fiind acela ca art.28 vorbeste (clar) despre cei din art.3 lit. a)-c) , nu si despre cei pensionati anterior...
  Daca citim cu atentie art.28 observam ca referirea la art.3 lit a)-c) se face NUMAI pentru a-i defini pe cei care isi vor alege acele 6 luni . Nu la faptul ca de prevederile art.28 ar beneficia doar acei militari .
  Este clar ca art.28 se refera inclusiv la folosirea acelei baze de calcul si pentru cei pensionati inainte de l.223/2015 .

  De altfel art. 60 (cel cu actualizarea in functie de soldele celor in activitate) se reia ideea celor 6 luni , precizindu-se ca tot 6 luni din ultimii 5 ani de activitate vor "folosi" si cei de dinainte de l.223/2015 ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 14. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Cu toata retinerea pe care o am in a crede ca acele deosebiri intre "DE" si "LA" (din sintagma cu deschiderea drepturilor ... pensie) sint folosite "cu buna stiinta" ...

  Totusi se pare ca asa este : acele sintagma sint folosite cu buna stiinta . Una este "deschiderea dreptului LA pensie" (dreptul de a avea o pensie) . Alta este "deschiderea dreptului DE pensie" (reprezentind un anumit cuantum , la o anumita data , al pensiei) ...
  Aceasta idee este intarita de existenta art.74 (2) ...

  Art. 74. -
  (2) Nu constituie modificare a drepturilor DE pensie masurile de indexare si actualizare a pensiilor generate de evolutia estimata a indicelui preturilor de consum corelata cu cresterile medii salariale, acordate prin hotarari ale Guvernului, cu exceptia primei actualizari reglementate de art. 60 alin. (1)..

  De aici se intelege clar ca "drepturile DE pensie" reprezinta acele cuantumuri ale pensiilor . Modificarea acelor cuantumuri din cauza indexarilor si actualizarilor , nu sint modificari ale drepturilor DE pensie . Pentru acele modificari NU se vor emite decizii de catre CPS .
  Modificari ale drepturilor DE pensii sint numai modificarile de cuantumuri datorate altor cauze . Pentru aceste situatii se vor emite decizii de catre CPS .
  Singura modificare a cuantumului pensiei datorata unei actualizari , modificare care se considera modificare a dreptului DE pensie , este cea datorata primei actualizari . Actualizare care se va face AUTOMAT la recalculare . Pentru aceasta situatie se va emite decizie de catre CPS .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. MOŞULE, te-am respectat şi încă te respect (sper să mă dezamăgeşti că...stricăm prietenia), Ţi-am luat apărarea de-a lungul anilor împotriva coteilor ce dădeau la bernevecii tăi, DAR, nu crezi cumva că le vinzi gogoşi unor oameni care-şi fac speranţe deşarte (cei ieşiţi la pensie pînă în 2011)? Acu", chestia asta ţine de fiecare; optimiştii -şi O LA LA sunt destui, vor marşa pe "bunătatea" acestei legi, pe norme care vor ţine loc de lege..., pe cînd pesimiştii (de fapt raţionalii) vor căuta să scoată în evidenţă bubele acestei struţo-cămile, chiar cu "oprobriul publicului". În acest moment, această lege NU POATE FI APLICATĂ!!! Deci, Moşulică, Huhurezule, nu mai vindeţi ILUZII, nu fiţi ca... David Copperfield!!!

   Ștergere
  3. "sper să nu mă dezamăgeşti că..." Scuze...din cauza vîrstei taică, a vărstei...

   Ștergere
 15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
   Zise tigri doi după ce dadu cîteva blocari pe fbuci. Uita ca nici el nu ne vede.

   Ștergere
 16. Fiind pensii NATO, stiti cumva in ce moneda vor fi achitate noile pensii dupa recalculare??In euro, in dolari sau in actiuni la bursa de la Londra??Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ha, ha, ha! Io, am primit informaţii (din surse sigure) că ori în ruble, ori în carboave ukraniene.

   Ștergere
  2. se poate plati si în barabule,pitoance si faina de milai.

   Ștergere
  3. Nu pricepeti ca trebuie luati Oprea si Dusa de gulere sa dea explicatii?Ce este atat de greu?.Puneti-o pe Gorgiu si pe Blaga sa le ceara socoteala.Gorgiu are blog.Asaltati-o.Bombardati-o cu mesaje..Montati-o sa zica ca LPM este o facatura si atunci Oprea si Dusa vor trebuii sa iasa la rampa cu explicatii.Urmeaza un an electoral si indivizii trebuie sa simta sula in coaste.Va amintiti ce a patit choirul la Iasi si Focsani?

   Ștergere
  4. @ Anonim 2 august 2015, 21:55. Cu Oprea si Dusa este intemeiat ce afirmi, sunt ministri de resort! Dar cu Gorghiu si Blaga ai dat fix in bara. Intrucat si PNL a votat legea, in unanimitate (au fost cateva abtineri), cu Alinuta si Bleaga in frunte! Asa ca punem pe unii care au votat 'facatura" sa se ia de altii care au votat aceeasi "facatura"?

   Ștergere
  5. Herr-R-26500@Cate legi au fost votate fara ca parlamentarii sa aiba habar ce voteaza?Fostii si actualii guvernanti ,fostii si actualii parlamentari si probabil viitorii parlamentari se "bat"pe ciolan.Oare cat mai trebuie sa cersim un drept ce ne apartine?LPM asa cum explicati ca va fi aplicata este discriminatorie iar noi daca acceptam suntem prostii prostilor si ne meritam soarta.Degeaba suntem multi daca nu suntem capabili sa ne unim.

   Ștergere
  6. @ iceparu 3 august 2015, 12:49. Man! In fapt, noua NU ne-au tras-o parlamentarii! Ne-am tras-o noi intre noi. NU mai vrei sa retii ca la dezbaterea pe proiectul initial al legii, si-au dat mana cu Oprea si Guvernul toti linciuristii rezervistilor? Aceasta este legea care poarta amprenta tradarii lui Dogaru, Iliescu & Co. si a liderilor a 6 sindicate din MAI (S.N.A.P., S.N.L.P., PRO LEX, SED LEX, S.N.P.P.C. si UNIPOL).

   Cei 8 lideri si-au prezentat sustinerea in numele a zeci de mii de rezervisti pe care ii reprezinta, tradandu-i pe toti! La modul formal si oficial (confirmat prin stampila si semnatura liderilor mentionati), parlamentarii au votat ceea ce au cerut zeci de mii de rezervisti. Vezi cumva vreun lider din cei mentionati ca isi va scoate organizatia/sindicatul la proteste intrucat am fost prostiti? Nu!

   Eu ca persoana chiar NU mai pot avea o problema cu parlamentarii: au votat exact ce au cerut liderii rezervistilor! In schimb, Dogaru, Iliescu si cei 6 lideri de sindicate de la MAI, ar trebui luati la suturi! Ei poarta intreaga responsabilitate pt. ceea ce se intampla!

   Ștergere
 17. mos Alecu-i ”user” sau un anonim hoinar?
  .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hei! Ce este cu spatiul gol asa de mare?

   Ștergere
 18. Haideti ca tineti cu ursul, pai la art3 lit (d) scrie ca pensionarul militar este persoana definita la art.3 lit.a)-c)
  (militar politist....)care beneficiaza de pensie militara in conditiile prezentei legi. Mai clar nu se poate. Pai nu sunteti militar politist sau... . deci beneficiati de prevederile art 28

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este justa observatia. Numai sa recunoasca si metodologia ca asa este.

   Ștergere
  2. @EU2 august 2015, 21:46

   Pai de ce sa nu recunoasca? Chiar TU(EU) ziceai mai deunazi ca metodologia nu poate schimba nimic din lege.De ce te contrazici??
   DC

   Ștergere
 19. Si banuiesc, ca multi dintre dvs nu ati aflat ca termenul"actualizare" este inclus automat in termenul"recalculare".....ulterior pentru viitor fiind valabile doar "actualizarile" odata ce "recalcularea" a fost facuta "LA ZI"......in rest gargara si apa de ploaie
  DC
  cititi si alte informatii domnilor,cititi!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corleoane, băi NEA, unde scrie? Ori, acum ai trecut de la pdl-işi unde erai membru cu cotizaţia la zi, în barca unpr-iştilor?

   Ștergere
  2. @Anonim2 august 2015, 21:52
   Te rog frumos(repet;te rog) sa ma lasi in pace cu comentarii idioate.Nu e nevoie!!
   DC
   Hai pa !!Daca atat te duce "devla politica" eu nu am ce-ti face.Eu nu am facut si nu fac politica!!! Tu poti sa faci si sa mori cu "ea" in brate.Sa fii "fericit"!!
   Si daca tot minti cu nerusinare,cred ca tu ai dat mai multa cotizatie la toate partidele,decat am dat eu .La mine suma totala=0
   daca ai putea sa fii un pic mai corect si sa ai "sira spinarii" cred ca ti-ar prinde bine in viata!!
   DC

   Ștergere
 20. @ All. In varianta optimistilor, rezulta astfel:

  - se ACTUALIZEAZA pensiile tuturor simultan cu RECALCULAREA. Ceea ce inseamna ca toate pensiile RECALCULATE cresc ca si cuantumuri;
  - neexistand termen de RECALCULARE pt. cei pensionati inainte de 2011, dar fiind alocate in schimb 12 luni pt. RECALCULARE in cazul celor pensionati dupa 2011, e si mai tare treaba: statul are bani sa RECALCULEZE inca de la 01.01.2016 pensiile a 160 000 de militari pensionati inainte de 2011, dar NU mai are si pt. mana de oameni (cateva sute, maxim 2-5 000) pensionata dupa 2011. Fapt pt. care ultimilor le lungeste termenul de RECALCULARE cu 12 luni;
  - intrucat RECALCULAREA este dublata oricum de ACTUALIZARE, rezulta ca este mai bine ca soldele/salariile miitarilor sa fie majorate inainte de 01.01.2016 si nu LA 01.01.2016. Intrucat in ultima situatiE ar trebui sa mai asteptam si 2 ani pt. ACTUALIZARE, pe cand in cazul majorarii soldelor inainte de intrarea in vigoare a LPM, ACTUALIZAREA s-ar produce oricum instantaneu cu RECALCULAREA.

  Ce-ar mai rezulta? A, da! Art. 28 se aplica tuturor. Asa ca 170 000 de pensionari militari vom bloca CMJ-urile sa ne alegem tacticos 6 luni consecutive care vrem noi. Ar mai fi si alta alternativa. Sa ne expedieze ministerele frumos cate o recomandata in care sa ne solicite sa precizam cele 6 luni, iar noi sa le precizam frumos tot prin recomandata. Cu mentiunea ca noi NU mai avem adeverintele originale de venituri care sunt deja la CPS. Asa ca le cerem inca o data la CMJ. Asta numai daca NU ne expediaza CPS cate o copie legalizata dupa adeverintele deja expediate pe care sa precizam ce luni dorim sa alegem.

  Asa este optimistilor?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gata, sau "HALAS" cum spuneau cei de prin ţările prin care am umblat pe vremuri! Actul final al "comediei " de lege se apropie de final. Mai bine facem o asociaţie, cotizăm cu 1 leu pe lună şi jucăm la 6 din 49. Io cred că avem şanse extraordinare şi am putea avea şi bani mai mulţi la pensie, decît dacă am aştepta după lege asta şi normele ei.

   Ștergere
  2. Numai ca! Ne bate in ratiune Art. 60.

   "Art. 60 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:
   a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ALE CAROR DREPTURI DE PENSIE AU FOST DESCHISE INAINTE de intrarea în vigoare a prezentei legi;
   b) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor Art. 28 PENTRU DREPTURILE DE PENSIE DESCHISE IN BAZA PREZENTEI LEGI".

   Ati observat bresa nr. 1? Nu ni se poate aplica Art. 28, decat numai in urma declansarii ACTUALIZARII prin majorarea soldelor militarilor in activitate. Abia atunci putem sa alegem ceva, respectiv cele 6 luni consecutive.

   Dar bresa nr. 2? Cum sa ni se ACTUALIZEZE pensiile RECALCULATE in functie de soldele militarilor in activitate valabile la data intrarii in vigoare a legii? Pai atunci de ce mai trebuie sa cerem noi ACTUALIZAREA dupa o eventuala majorare a soldelor?

   Dar bresa nr. 3? Este vorba de acea finete "drept LA pensie" versus "drept DE pensie". Dar Art. 60 (1) lit. a) precizeaza clar ca toti cei pensionati inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, am avut DESCHIS anterior dreptul DE pensie!

   Ștergere
  3. eu nu inteleg de ce unii sunt mai grei de cap!!
   hai sa citam din nou,in sinteza, pe unul mai priceput,ca pe mine nu ma credeti in ceea ce am spus ref. la faptul ca recalcularea cuprinde automat si actualizarea.....altfel ar fi absurd
   DC
   citez:

   Anonim2 august 2015, 20:59
   Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu


   Singura modificare a cuantumului pensiei datorata unei actualizari , modificare care se considera modificare a dreptului DE pensie , este cea datorata primei actualizari . Actualizare care se va face AUTOMAT la recalculare . Pentru aceasta situatie se va emite decizie de catre CPS .

   Ștergere
  4. In final, ce rezulta domnilor optimisti! Si aici, exista 2 variante mari si late:

   1]. Personalului deja pensionat NU ni se recalculeaza absolut nimic. Pur si simplu ramanem cu actualele pensii contributive in plata. Urmand ca daca dupa intrarea in vigoare a legii, DACA va exista vreo majorare a soldelor militarilor in activitate, de la acel moment + 2 ani (Art. 109/1) sa declanseze aplicarea Art. 60 (1). Iar Art. 60 (1) sa declanseze Art. 28 (1).

   2]. Exista o posibilita insa, intrucat in absenta RECALCULARII ar insemna sa ramanem ani buni de zile cu actualelel decizii de pensii si care fiind in baza unor legi expirate, normele metodologice sa stabileasca un "artificiu" astfel incat si CPS si noi sa intram in legalitate, urmand a beneficia chiar de la 01.01.2016 de niste decizii de pensii generice care sa legifereze ca am avea pensii in baza L. 223/2015. Iar singurul artificiu fara a incalca Art. 60 (1) din lege, este sa ne RECALCULEZE pensiile fara sa ni le ACTUALIZEZE, respectiv pe baza coeficientilor de cand ne-am pensionat fiecare. Urmand ca in final, pensiile scazand, deciziile sa fie finalizate cu faimoasa formula (cumva asemanatoare L. 241/2013) ca ne mentine in plata cuantumul mai avantajos in baza Art. 111, adica actualul cuantum. Pana cand? Pana cand se vor majora soldele militarilor activi si va fi declansata procedura de ACTUALIZARE!

   Cam atat!

   Ștergere
  5. @ Anonim 2 august 2015, 22:55. Da, unii "este" mai greu de cap! Ce sa iti ACTUALIZEZE daca Art. 60 (zice) negru pe alb ca nici Art. 28 (1) nu ti aplica cat timp NU vor fi majorare soldele militarilor in activitate?

   Ștergere
 21. Art. 3 lit a)-e) definesc persoane eligibile pentru a li se deschide dreptul la/de pensie militara pe când litera d) defineste militari care au deja pensii militare, recunoscute ca atare de art.109, si care urmeaza a fi recalculate.E o diferenta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si inca o mare diferenta!! problema de fapt e cu "drobul de sare":)
   DC

   Ștergere
  2. @ Huhurez Rez 2 august 2015, 22:47. Acela devine un amanunt practic irelevant. Mai sus este exprimata insiruirea logica. Art. 28 (1) nu poate fi aplicat celor pensionati decat cu respectarea conditiilor Art. 60 (1). Iar Art. 60 (1) nu poate fi declansat decat in conditiile Art. 109 (2).

   In concluzie, in genunchi cu fata catre Mecca! Sa ne rugam sa fie majorate salariile/soldele militarilor activi la cel mai scurt timp dupa 01.01.2016, dar sigur nu inainte. Abia daca acest lucru va fi infaptuit, ne rugam ca Art. 109 (2) sa aiba aplicabilitate in cat mai scurt timp sub 24 luni. Abia apoi devenim obiectul palpabil al Art. 60 (1), respectiv al Art. 28 (1) si in final al LPM.

   Asta este realitatea crunta, dar realitate!

   Ștergere
 22. In anul 2008,conform L164/2001,sper ca nu gresesc,mi s-a deschis un drept la/de pensie militara de stat.Din 01.01.2011,in baza unei alte decizii mi s-a deschis alt drept de pensie si anume civila in baza contributivitatii si pentru ca am tot trimis la casa de pensii hartii drept dovezi cu adaugiri la vechime,am mai avut doua decizii.Acum,ce sa inteleg,in baza L223/2015 din 01.01.2016 mi se va deschide alt drept de/la pensie militara de stat si pana atunci voi primi alta decizie de deschidere a unui nou drept de pensie militara de stat,care,conform textului legii va fi unica,imprescriptibila si va respecta egalitatea de drepturi si altele.Atunci cum pot sa inteleg ca unii pensionari militari,cu aceleasi conditii,vor avea pensii diferite dupa anul iesirii la pensie?Cred ca nu sunt optimist sau pesimist,mai degraba sceptic,sa asteptam normele metodologice(acestea pot fi tot asa de intortocheate ca legea,momentul adevarului va fi pe 01.01.2016,daca mai apucam) ,alta varianta nu vad, mai ales ca,cei care se dau reprezentantii rezervistilor au numai interese personale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Măi Cobe, măi prietene, tu eşti de-a lui R. Ungureanu, nu-i aşa?

   Ștergere
 23. În rahatul asta numai mos Alecu poate face lumina.

  RăspundețiȘtergere
 24. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Desi dadea semne ca incepe sa intelega ce si cum ... pasarica de noapte "da cu mucii in fasole" de mai mare dragul ! ...

  Iacata ce "indicăţii" pretioase da el :

  Huhurez Rez2 august 2015, 21:57

  @Anonim, AC
  Nu e nicio deosebire semantica intre deschiderea dreptului de pensie si deschiderea dreptului la pensie. Ambele se refera la data când se aplica prima decizie de pensie....
  ------------------------------------
  Pune mina , pasarico de noapte si ceteste :
  - pentru "drepturi LA pensie" art. 1 ; 2 c)-e) ;16 -18 ; 21 ; 23 (2) ; 26 (1) ; 28(2) ; 29 b) ; 32 ; 43 c) ; 45 (1) ; 48 ; 49 (1) 122
  - pentru "dreptul DE pensie" : art. 7 (1) (2) ; 28 (1) (3) ; 54 , 63 (1) (3) ; 65 (1) ; 74 (1) (2) ; 77 ; 80 ; 109 (3) ; 110 (5) ; 110 (7) ...

  Dupa ce citesti , in aceasta ordine , acele articole , pune mina si citeste iarasi , de la cap la coada toata legea ...
  Poate asa vei reusi sa intelegi ca EXISTA O FOARTE MARE DEOSEBIRE intre "deschiderea dreptului LA pensie" si "deschiderea dreptului DE pensie" ...
  Sau .... macar ar trebui sa incepi sa intelegi !...

  RăspundețiȘtergere
 25. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Pesimismul imi este caracteristic ! Eu spunindu-i "realism" !

  De aceea am tot subliniat ca am retineri in a crede ca deosebirile intre "DE" si "LA" (in sintagmele de genul "drepturi...pensie") sint folosite in cunostinta de cauza ...

  Dar multitudinea de locuri in lege in care au fost folosite cu sensuri diferite , precum si , mai ales , acel art.74 (2) , ma fac sa inclin balanta catre credinta ca acele sintagme sint folosite in cunostinta de cauza .
  Adica : legea diferentiaza "deschiderea dreptului DE pensie" , de "deschiderea dreptului LA pensie" .
  Aceste elemente conducind la ideea ca la intrarea in vigoare a l.223/2015 se vor "deschide drepturi DE pensie" tuturor militarilor ... Atit celor care se vor pensiona in viitor (carora li se vor deschide si "drepturi LA pensie") cit si celor care sint , deja , pensionari .
  Iar aceasta "deschidere a drepturilor DE pensie" se face , automat , cu actualizarea bazelor de calcul la acea data .
  ---------------------------------------------

  A nu se uita : art.109 (2)- , (3) sint "uitate" din formularea anterioara (initiala) a legii . Formulare care prevedea ca pensiile de dinainte de 01.01.11 NU se recalculeaza .
  Acele alineate (2) si (3) stabilind niste exceptii de la ne-recalcularea acelor pensii .
  Acele alineate nemaiavind nici un inteles in ideea exprimata de art.109 (1) .
  Sigur ... acele alineate exista in lege ... si vor putea fi folosite "subversiv" in acel ordin comun ...
  Dar ... sa speram ca acel ordin comun va face abstractie de acele alineate , si ca va tine cont de multele articole care stabilesc recalcularea cu actualizarea bazei de calcul a pensiilor de dinainte de 01.01.11 .

  Acel ordin comun fiind obligat sa faca abstractie si de art.30 , care nu-si mai are nici o justificare in contextul procentajului nediferentiat in functie de conditiile de munca ...
  Acest art.30 , "uitat" in lege , producind efecte si in alte articole ... efecte care vor trebui sa fie "ocolite" tot de catre acel ordin comun ...

  RăspundețiȘtergere
 26. Pîrtie pentru mos Alecu ,singurul ”capabil” sa faca lumina intr-un asemenea rahat plin de E-uri. Bzzzzz musca ca-i cu e-uri.

  RăspundețiȘtergere
 27. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Haoleo ! Am ajuns sa fiu "citat" (aparat ?) de catre unul din membrii haitei de maidanezi (cei al caror singur scop in viata era denigrarea si negarea celor spuse de mine) !
  O fi "de bine" , o fi "de rau" ???
  Sau o fi rezultatul insistentelor mele in a "descilci itele" acestei legi ?
  -------------------------------
  Iar ma leg de pasarica de noapte ... in amintirea vremurilor in care contribuiam la corectarea greselilor pe care le facea ...
  Corectare a greselilor care a condus la "eliminarea" mea din bloaga lui ...

  Ne spune pasarica de noapte ca ar fi o diferenta intre cei de la art.3 a)-c) (cei in activitate) si ceilalti (cei deja pensionati) ca_cum_ca cei in activitate sint "eligibili) pentru a li se deschide dreptul de/la pensie ... pe cind ceilalti sint un fel de "cei de mina a doua" ...

  Eii , taci !
  Despre "militari in activitate" se vorbeste numai la art.16-18 (acolo unde se vorbeste despre pensiile viitoare) .
  In continuare se vorbeste numai despre "militari" (asa cum sint definiti de catre legile statutelor ... acolo unde , prin "militari" se inteleg si cei "in rezerva/retragere") .

  Se mai vorbeste despre cei "in activitate" (despre cei de la art.3 a)-c)) la art.28 ... dar acolo este vorba numai despre dreptul acestora de a-si alege cele 6 luni ... nu despre baza de calcul ca fiind numai a acestora ...
  Iar "limitarea" de la art.28 (alegerea celor 6 luni de catre cei in activitate) este eliminata de catre art.60 , care extinde acea alegere a celor 6 luni si la cei pensionati anterior ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosule, te-ai rablagit rau de tot de când te-ai facebucit.
   Pensionarii militari au fost odata eligibili. Sunt exclusi de la procedura de calcul reglementata de art. 28. De la 01 01 2016, prin art. 109, sunt recunoscuti ca fiind pensionari militari ale caror drepturi urmeaza sa fie recalculate, odata cu prima actualizare, conform art.60.
   Credeam ca te-ai dezmeticit când ai citat articolul 74 alin.(2), conform caruia prima actualizare are valoare de modificare a dreptului de pensie, adica este considerata recalculare... cu alte cuvinte.
   Pentru aceasta actualizare/recalculare, ca pensionar militar cu drepturi deschise anterior legii, art. 60 iti cere sa-ti alegi doar media soldelor de functie din 6 luni, nu media tuturor veniturilor brute, asa cum cere art. 28 pentru cei eligibili sa-si deschida dreptul de pensie.

   Cei care deja sunt pensionari vor avea alta baza de calcul...prefigurata de art. 60.

   Ștergere
  2. @ Huhurez Rez 3 august 2015, 12:26. Da! Asa este!

   Ștergere
 28. Domnilor,
  Vorba unui mare (maruntel) comandant pe care l-am avut (cu toata sinceritatea ca poate citeste , CU TOATA STIMA d-le colonel S) "sa nu ne facem ca nu stim" pensiile vor fi recalculate, recalculatii (de Boc,Seitan,Udrea) vor fi si ei pusi in drepturi, cei cu pensii bune pe legea 263 vor fi bine si ei. Dar este bine ca ne contrazicem, mai vorbim si noi. Vad ca va culcati tarziu, tarziu, daca as fi stiut va uram noapte buna. Noa dara asa fiind, S-auzim de bine!
  P.S. Domnule Serban Dobre, interesanta idee cu loto, hai mai departe.

  RăspundețiȘtergere
 29. @mos alecu
  am inteles aluzia si nu-i nici "de bine" nici "de rau".E asa cum trebuie sa fie.Cand ai dreptate,...ai !!
  Nu sunt ranchiunos si nu urasc pe nimeni(Doamne feri-vorba PMT-ului)
  Doar ca iti dau dreptate intr-o chestie pe care unii o distorsioneaza pana la absurd.Mai sunt doar cateva luni si adevarul va iesi la iveala ca "untdelemnul la suprafata apei".....doar cateva luni.....si vom vedea cine s-a umplut de c***t :):)
  DC

  RăspundețiȘtergere
 30. in completare....
  PS.o stiti p'aia? "c-asai rumânu:):) ".....si cand îi bine tot nu-i bine"....
  DC

  RăspundețiȘtergere
 31. @R 26......
  Te rog sa nu ma mai denigrezi NICIODATA!!
  Am avut un singur nick-name(DC) uneori si conectat ca Don Corleone cu poze si ,bla,bla...,dar NICIODATA 3-4 "identitati" asa cum sustii
  DC
  PS Asta-i adevarul si nu am de ce sa postez fie ca R26.... fie ca EU.....fie de 7Xpe zi ca anonim
  Capisci??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ DC. Esti iritant! Dupa cum observi, mai "bantui" inca pe aici in ciuda unor expresii pe care mi le-ai adresat, cum doar puradeii din Ferentari le mai folosesc. Aceeasi sugestie: contreaza, combate, dar renunta la atacul la persoana si la limbajul indecent! Era la moda in adolescenta cand eram elevi-fruntasi sau elevi-caporali, dar unii am mai evoluat de atunci!

   Ștergere
 32. Ne tot omorâm cu dreptul la/de pensie, de parcă această lege ar fi făcută de Pruteanu nu de Oprea&co.
  Cred că în varianta la singular însemna același lucru. Când vorbim de dreptul de pensie în sensul de valoare bănească obținută după deschiderea dreptului la pensie, ar trebui să folosim pluralul DREPTURI DE PENSIE sunt de fapt mai multe, fie cuprinse în textul legii pensiilor, cap. III din lege ”Alte drepturi de asigurări sociale” fie prin alte legi (art. 11 din legea 80/1995), ordine, norme, hotărâri cum ar fi asistența medicală, case de odihnă, foi de drum, dreptul de a purta uniformă, etc.
  Textul legii provoacă derută prin faptul că la art.28 al. 1 referitor la media veniturilor brute , se spune că ”actualizate la data DESCHIDERII DREPTURILOR DE PENSIE”.
  Acest lucru se poate interpreta de pesimiști ca o actualizare a acestor venituri la data când a fost deschis prima dată dreptul la pensie, justificat de faptul că aceste venituri pot fi inclusiv din primele 6 luni din ultimi cei 5 ani și în această perioadă s-au produs modificări ale soldelor de funcție și/sau grad. Optimiștii speră să fie vorba de actualizarea la data deschiderii drepturilor de pensii în condițiile prezentei legi.
  Art.60 vorbește de actualizarea cuantumului pensiilor militare când se majorează solda de grad și/sau funcție, deci de această actualizare vor beneficia cei care, ca o condiție prealabilă, au dobândit, anterior/cel mult simultan, dreptul la pensie și drepturi de pensie militară, așa cum sunt ele definite de lege.
  Cei pensionați înainte de apariția legii au pensii contributive. Pentru a beneficia de actualizarea cuantumului trebuie ca aceste pensii contributive să fie transformate în pensii militare și acest lucru se face, funcție de momentul în care aceștia au fost pensionați, înainte ori după 2011, prin recalculare conform art.109 și art.110. La ambele articole procedura de recalculare, de la aliniatele 1 este aceeași ”se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”. Textul conține o eroare, din ultima decizie de pensie, pentru recalculare, se folosesc doar acele perioade specificate de art.3 litera e.

  RăspundețiȘtergere
 33. Diferențele între cele două articole apar la aliniatele următoare.
  Pentru cei pensionați direct pe legea 263:
  - Art.110 al.2 stabilește un termen de recalculare si acordare a noilor drepturi de pensie - de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, drepturi care, conform al. 4 ,se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a legii (februarie 2016 ) şi, se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul de 12 luni ( adică de la 1 ianuarie 2017). Acest aliniat ne spune că și în situația în care acel termen de maxim 12 luni ar fi redus (speranța optimiștilor) chiar până la ziua intrării legii în vigoare, cuantumul rezultat se va plăti, retroactiv ce-i drept, abia peste 13 luni;
  - Procedura de recalculare, conf. al. 5, se va stabili tot prin ordinul comun de la art.60 al. 4. Ea presupune doar alegerea de către împricinați a celor 6 luni consecutive din ultimii 5 ani;
  - Acestora nu li se face prima actualizare probabil pentru că în perioada 2011-2016, nu au fost cazul unor diferențe între ei și cei activi și nici în perioada celor 5 ani anilor anteriori lui 2011. Recalcularea acestora presupune, după stabilirea detaliilor complete prin ordine comune, proceduri, metodologii, doar alegerea celor 6 luni și comunicarea acestora către CPS-uri.
  Pentru cei pensionați înainte de 2011 și care au drepturi de pensie stabilite/recalculate/revizuite de mai multe legi 119/OuG1/ 241/ 263/80 situația se complică rău :
  - la al. 2, care prin similitudine cu art. 110 ar trebui să se refere la recalculare, se vorbește de prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a și că aceasta se va efectua în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/ şi/sau funcţie și de aplicarea începând cu luna majorării acestor drepturi.
  Optimiștii speră ca aceasta primă majorare să fie introdusă de la 1 ianuarie2016, ori dacă e introdusă înainte de această data, pensiile să fie actualizate simultan cu recalcularea, la nivelul celor ale activilor la data intrării în vigoare a legii.
  Abia la al. 3 se vorbește despre recalculare dar numai pentru aceia care depun de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare legii și se dă un termen ( apropo de Pruteanu și Oprea, au înlocuit termenul de ”maxim” , utilizat la al. 2 din ambele articole, cu unul mai frumos) cel mult) 24 de luni începând cu luna următoare depunerii documentelor. Procedura de recalculare de la al. 3 se va stabili, tot prin ordinul comun de la art.60 al. 4.
  Acest al.3 a derutat pe mulți dintre pensionarii de dinainte de 2011 care au început să caute stagii nevalorificate și să le păstreze pentru anul viitor spre oftica celor care nu au așa ceva, nici ca militari și nici stagii ulterioare. Unii au început să facă cereri de reverificări pe la unități ori arhive, alții cer răspunsuri la contestații în speranța că le-or găsi ceva.
  De fapt în proporție de 99.9% toți cei ce se încadrează în art. 109 au astfel de stagii și astea apar abia când începe să se aplice noua lege ,vezi art.11- Încadrarea locurilor de muncă, al. 3, HGS 1019.
  Spre deosebire de cei pensionați pe legea 263 pentru cei pensionați anterior anului 2011 recalcularea implică înainte de alegerea celor 6 luni consecutive, actualizarea grupelor de muncă dar și prima actualizare a soldelor de funcție și a veniturilor brute generate de acestea la nivelul anului 2010, dacă nu au apărut modificări ale acestora în perioada 2010-2016 sau 2016 dacă au fost astfel de modificări.

  RăspundețiȘtergere
 34. Referitor la acea primă actualizare pentru cei pensionați înainte de 2011 ( pensionați în perioade ce se duc la zeci de ani in trecut și în care sigur au fost astfel de modificări) acesta se justifică a fi făcută concomitent cu recalcularea, chiar dacă aceasta s-a produs înainte de intrarea legii în vigoare și este legitimată de necesitatea respectări principiilor ce stau la baza acestei legi, ca toți beneficiarii să aibă pensiile calculate/recalculate în baza acelorași norme de drept și un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică.
  Diferența între cele două categorii de pensionari anteriori legii 223 se menține și în privința termenelor de recalculare/prima actualizare. Astfel cei pensionați anterior anului 2011 vor fi recalculați/eventual actualizați la nivelul anului 2016 ( cu sau fără o nouă lege a salarizării) în termen de 24 de luni de la data măririi soldelor de funcție iar cei pensionați direct pe legea 263 vor fi doar recalculați în termen de 12 luni
  Ca o concluzie, pentru cei pensionați înainte de 2016 primele roade ale noii legi, dacă vor exista, se vor culege abia prin anul 2017 pentru unii iar pentru cei mai mulți abia prin anul 2018. Singurii care vor vedea ceva cert ceva mai mult decât acum sunt cei aflași sub incidența legii 241/2013 care cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie vor vedea, prin normele de aprobate prin HG, începând de când și în ce cuantum lunar , in baza cererilor vor beneficia de diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza legii 119. Cum termenul de restituire sete eșalonat pe cel mult 2 ani de la intrarea în vigoare a legii e foarte posibil să primească unele tranșe începând chiar din anul 2016.
  Să vedem și ce spune faimosul și dătătorul de speranțe art. 64. Aici între cei pensionați înainte de apariția legii nu mai este nici o diferență, toți intră la al. 1 litera a dar spre deosebire de cei pensionați după intrarea legii în vigoare, care intră la al. 1 litera b iar actualizarea se face automat, primii trebuie să facă o cerere, nu pentru începerea procedurii de actualizare ( aceasta se va face și din oficiu, dacă cererea împricinaților prin care stabilesc cele 6 luni, nu ajunge în 6 luni de la CSP doar că în acest caz se iau în calcul ultimele 6 luni din ultimii 5 ani) ci pentru a stabili cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
  Culmea prostiei este că dacă citești atent acest articol constați că această procedură diferențiată prevăzută la literele 2a și b nu dispare după prima actualizare ci se va repeta conform alin 1 ”ori de câte ori se majorează ” solda de grad / şi/sau funcție.

  RăspundețiȘtergere
 35. @ All. Pana la urma logica este una singura, nu? Atentie la insiruirea exprimata pe 2 august 2015, 22:04 si continuarile. Desi am avut contradictii acute in trecut, si Huhurez Rez confirma acelasi lucru pe 3 august 2015, 12:26. Intr-un rezumat sec, dar care reprezinta esenta: "De la 01 01 2016, prin art. 109, sunt recunoscuti ca fiind pensionari militari ale caror drepturi urmeaza sa fie recalculate, odata cu prima actualizare, conform art.60".

  Asta a fost! RECALCULAREA va fi efectuata concomitent cu prima ACTUALIZARE, in virtutea Art. 60 (1). Iar prima ACTUALIZARE se declanseaza in conditiile Art. 109 (2), respectiv in termen de 24 de luni de la prima majorare a soldelor militarilor in activitate. Daca si cand va exista o astfel de majorare dupa 01.01.2016.

  In concluzie, AM FOST "PROSTITI"! Unii ne asteptam, dar altora nici acum NU le vine sa creada cum am fost luati de fraieri, "vanzandu-ni-se" doar titlul unei legi si pensii militare LULA! NU ne mai ramane de facut decat un lucru: sa facem orice ca soldele militarilor in activitate sa NU fie majorate inainte de 01.01.2016 asa cum a afirmat R. Plumb ca este planul Guvernului, ci incepand cu 01.01.2016. Daca NU reusim nici MACAR acest lucru elementar, NU mai conteaza oricum nimic. Adica, urmeaza sa ramanem "PROSTITI" pe veci!

  RăspundețiȘtergere
 36. venituri brute inainte de 1989 nu erau

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. No ,o s_lă de cal , da pe unde ai trait bădie inainte de 89?

   Ștergere
 37. Ce le mai place unora sa se lamenteze in explicatii elucubrante , de fapt niste insiruiri stil Pythia( preoteasa Oracolului din Delphi), cand se afla sub influenta haluginogenelor.de la Mos Rahat uscat ma stept la orice ,dar de la Karadeniz nu m-as fi asteptat.Mai "stiutzii pamantului" daca tot detineti piatra filosofala , macar impartasiti-ne si noua din 'desteptaciunea " voastra, asa ca sa "nu parasim sistemul" prosti fiind, luminati-ne , pe intelesul nostru, nu veniti cu tot felul de ineptii intortocheate.

  RăspundețiȘtergere
 38. Cu tot respectul ,va rog sa-mi spuneti si mie de unde reiese acel spor in plus de 15% ca ru nu l-am gasit ,ce articol. multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art. 28
   (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la Art. 3 lit. a)-c).

   La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15% în conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale".

   Paragraful 2, da?

   Ștergere
  2. multumesc R-26500,citisem da recunosc am fost un pic cam ametit ,deci dupa cum s o interpreta ,eu am cam dat tot, timp de 25 de ani ,acum, oi vedea la anu pe vremea asta

   Ștergere
 39. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Ne spune unu' (pasarica de noapte) :
  "Pensionarii militari au fost odata eligibili. Sunt exclusi de la procedura de calcul reglementata de art. 28." .

  Bine , pasarico... dar art.109 (ca si art.110) spune ca pensiile alea (ale neeligibililor) "se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi" .
  Nu ne legam de chestia "cind se vor recalcula" ...
  Spune-ne tu , pasarica de noapte , ce procedura de calcul li se va aplica acestora ... daca procedura din art.28 nu le este aplicabila ?
  Art. 109 (ca si art.110) spune ca acele pensii se vor recalcula conform prevederilor prezentei legi !
  Care sint acele "prevederi ale prezentei legi" care se vor aplica in aceasta situatie ?
  -----------------------------------------------
  Ne mai spune , pasarica : " ...ca pensionar militar cu drepturi deschise anterior legii, art. 60 iti cere sa-ti alegi doar media soldelor de functie din 6 luni, nu media tuturor veniturilor brute,..." . Suge_rind , pasarica , _ca aceasta va fi baza de calcul pentru recalcularea pensiilor anterioare prezentei legi ...
  Ca n-ai inteles nimic din acel art.60 ... nu-i de mirare !
  Dar sa spui ca acea prostie pe care o spui este NUMAI pentru cei pensionati inainte de prezenta lege ... este cam mult si pentru tine ...
  Mai citeste o data acel art.60 ... si vei vedea ca aceeasi formulare (media soldelor de functie...) este folosita si pentru cei pensionati in baza prezentei legi ... Ca sa nu te ratacesti ... vezi ca-i vorba despre art.60 (1) , b).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sugestie! Renunta la "presaraturile" pitoresti si mentine-te strict pe subiect. Art. 60 (1) lit. b) pare cam bizar, este real. Insa daca il disecam un pic, rezulta astfel: cei care se vor pensiona in baza L.P.M. au 2 drepturi distincte:

   - sa isi aleaga media a 6 solde consecutive in baza Art. 60 (1) lit, b);
   - sa isi aleaga media a 6 venituri brute in baza Art. 28 (1).

   Ce zici, facem diferenta intre venit si solda? Exemplu? Eu am fost atasat militar cand eram capitan. Solda lunara era 1 000 lei, iar veniturile extra-solde erau de 7 000 lei/luna - ca doar de aia eram atasat. Media a 6 luni fiind de 4 000 pe luna. Ulterior am revenit in tara, am avansat la gradul/functia de colonel, aveam 4 000 lei/luna, dare NU mai aveam nimic extra-solda, nemaifiind atasat. Media fiind tot de 4 000 pe luna ca atunci cand eram capitan, dar atasat militar.

   Dar daca, as face EU o combinatie sa imi iau in calcul in baza Art. 28 (1) veniturile extra-solde de 7 000 pe luna din perioada cand eram atasat si soldele de cand eram colonel in tara, cum ar iesi? Iese o medie de 5 500 pe luna sau nu? Iese!

   Si asa zice Art. 28 (1) frumos ceva: "(1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, ACTUALIZATE la data deschiderii drepturilor de pensie". Iar Art. 60 (1) b) zice: "Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza (...) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor Art. 28".

   In concluzie, am dreptul sa ies la pensie cumuland cele mai mari venituri extra-solde din cariera cu cele mai mari solde din cariera? Yes! Intrucat daca imi aleg cele mai mari venituri extra-solde care pot fi de cand eram locotenent, raman cu acestea, la care imi adaug soldele de cand eram colonel.

   Recunosc ca un astfel de caz este pe muchie, dar TU recunosti ca "imbarligatura" rezolva problemele unor baieti "orientati"?

   Ștergere
 40. În primul rînd comentaţii legea sub anonimat, orin pentrucă doriţi rău militarilor rezervişti şi nu numai sau din necunoaştere a modului de interpretare şi aplicare a ledii.
  În primul rînd este o lege cu benefici faţă de vechea lege 164/2001 şi 179/2004. doi se aplică la toţi pensionarii, trei beneficiem de măririle de salarii activilor pentrucă se recalculează la nivelul salarilor din 01.01.2016 decdi cu salariu mărit, patru se aplică cu 01.01.2016 pentru toată lumea. Cei ce sunt Toma necredinciosul pot depune cereri şi vor primi răspuns în 30 de zile dar nu este recomandat pentru că aglomerăm activitatea.
  Cei ce scriu sub anonimat cred că nu ne iubesc şi ne doresc răul făcînd propagandă ca în 2009 pentru a crea o opinie ostilă nouă ori nu se pricep.
  Aşteptaţii primele decizii şi apoi discutăm. oricum acum nu se poate face nimic.
  Pînă acum cîteva luni ne dădeam cu c... de pământ să se elaboreze legea pensiile militare iar după ce s-a elaborat o criticăm , dar şi fără motive temeinice juridice .
  Dacă doriţi binele militarilor nu mai faceţi comentari ce o să ne dăuneze mai tîrziu. Daţi dovadă de înţelepciune, de raţiunea ce ar trebuii să ne caracterizeze.
  Cu stimă.
  Lt.col.(r)jr. Moldovan Gavrilă

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îmi cer scuze am publicat înainte de a o corecta.
   Lt.col.(r)jr. Moldovan G.

   Ștergere
  2. Sursa dumitale care este? Intrucat EU am mai auzit ca ar mai fi 2 puncte in plus:

   5) G. Oprea care indeplineste acum functia de premier interimar, a emis o OUG care modifica L. 241/2013 (cea care a plafonat/"inghetat" pensiile foste diminuate ale 26 500 militari in 2013), astfel incat si pensiile acestora sa fie indexate normal, de exemplu precum a dumitale. Stii cumva in ce monitor oficial a fost publicata?

   6) Tot G. Oprea la sugestia ANCMRR a initiat un proiect de "Lege privind investigarea abuzurilor si crimelor savarsite contra militarilor romani in perioada 2011-2012" urmare a raportului Comisiei Parlamentare de ancheta a faptelor in cauza. Stiii dumneata, acel raport care a stabilit ca desfiintarea pensiilor militare in 2011 a provocat cateva mii de victime in randurile militarilor. Stii cumva in ce stadiu se mai afla proiectul?

   Si ar mai fi o chestiune legate de cele 4 puncte mentionate de dumneata. Afirmi: "beneficiem de măririle de salarii activilor pentrucă se recalculează la nivelul salarilor din 01.01.2016" si faptul ca "se aplică cu 01.01.2016 pentru toată lumea". Misto! Dar asta asta se bate cap in cap cu indemnul de a nu depune cereri sa solicitam precizari "pentru că aglomerăm activitatea". Intrucat daca ne luam dupa dumneata si "beneficiem de măririle de salarii activilor pentrucă se recalculează la nivelul salarilor din 01.01.2016" si dupa faptul ca "se aplică cu 01.01.2016 pentru toată lumea", noi ar trebui sa precizam cam de pe acum cele 6 solde consecutive pe care sa ni le alegem pt. a ne incadra in termenul de 01.01.2016. Si atunci cum facem? Ori "aglomeram" activitatea, ori asigurarile dumitale sunt doar imaginatie?

   Cu multumiri!

   Ștergere
  3. Tot ce spune patronul acestui blog este adevarat si il sustin fara echivoc! Dogaru este egoist, e partizan al unui grup de interese si ne dauneaza celor pensionati inainte de 2011

   Ștergere
  4. Faptul ca a creat un sindicat, ca s/a zbatut pentru rezervisti si in mare parte a reusit ceva denota clar ca este egoist si ca serveste anumite interese....Oare ale cui...? Mentionez ca nu sunt in sindicat si nu il cunosc. , dar ma supara cand vrem ,, sa taiem capul,,... Celor care fac ceva pentru noi...

   Ștergere
  5. Dogaru este rau ca nu se zbate sa le dea statul unora ca adminul acestui blog pensii de 200% din salariul unui activ similar

   Ștergere
  6. Dogaru este rau ca nu mareste pensia adminului cu 200 %

   Ștergere
  7. adminul nu mai lasa nimic la publicat

   Ștergere
  8. Aveti 1000 de like! ..un militar,ca oricare.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!