joi, 9 iulie 2015

Va sesiza Presedintele Klaus Iohannis erorile si discriminarile crase existente in Legea Pensiilor Militare de Stat adoptate de Parlament sau va fi "pacalit" de initiatorii acesteia cum a fost "pacalit" si Parlamentul, urmand ca Presedintele sa promulge legea ca "primarul"?

UPDATE

Legea numita a pensiilor militare de stat, a fost promulgata de Presedintele Romaniei, astazi 23.07.2015. Cu toate ororile si erorile acesteia. Era de asteptat ca Presedintele sa fie indus in eroare, tinand cont de faptul ca acesta a fost consiliat sa promulge legea de consilieri care sunt si membri ai partidelor care au adoptat respectiva lege in Parlament. Pt. consilierii in cauza contand sa nu isi contreze propriile partide, decat sa il informeze corect pe Presedinte. Cu aceasta ocazie se incheie si mitul "lucrului bine facut" care se dovedeste a fi doar o simpla reclama electorala pentru Presedintele Romaniei!

***

Motto: "Adevarul este cea mai redutabila arma!". Motto-ul este dedicat in mod preventiv, eventualelor persoane care nu agreeaza adevarul inclus la pct. nr. 1] al materialului.

Dupa cum cunoastem, Legea Pensiilor Militare de Stat initiata de Guvernul Romaniei si adoptata de Parlament se afla in curs de promulgare de catre presedintele Romaniei. Termenul limita fiind 27.07.2015. Presedintele avand insa si alternativa ca in cadrul aceluiasi termen sa retrimita legea in Parlament pt. reexaminare. Pot fi mai multe motive pt. care Presedintele poate retrimite legea in Parlament pt. reexaminare. De exemplu pt. faptul ca legea contine o serie de erori de tehnica legislativa, dar si o discriminare de proportii care clasifica pensiile militarilor in rezerva/retragere in vreo 3 categorii: pensii acordate militarilor negri (cei pensionati pana in anul 2008), pensii acordate militarilor gri-metiş (cei pensionati incepand cu anul 2008) si pensii acordate militarilor albi (cei in activitate care se vor pensiona dupa proxima majorare a soldelor).


PARTEA I
Erori ale Legii Pensiilor Militare de Stat

1].  Prima eroare si care este fundamentala este insusi titlul legii: LEGE PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT. Eroarea este fundamentala intrucat desi titlul legii induce ideea ca Legea Pensiilor Militare de Stat se adreseaza exclusiv MILITARILOR, din continutul legii [de exemplu: (Art. 3 lit. b)-c)] rezulta ca cca. 1/2 dintre viitorii beneficiari ai pensiilor militare de stat NU sunt militari, ci functionari publici care au statut CIVIL. Politistii si angajatii penitenciarilor nefiind militari, ci functionari publici CIVILI, conform propriilor statute, respectiv cf. Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare si cf. Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată

Fiind evident ca titlul legii este complet disconcordant fata de continutul acesteia! Modul de remediere este cel natural: legea trebuie retrimisa Parlamentului pt. reexaminarea fie a titlului acesteia, fie a intregii legi prin mentinerea ca beneficiari ai pensiilor militare de stat, exclusiv a militarilor.

[Mentionam faptul ca in anumite circumstante, din motive de tact (a se citi "duplicitate" = "haideti sa lasam si de la noi"), nu am fi reliefat acest aspect bizar al legii, insa este inadmisibil ca un functionar public CIVIL, fie el politist sau din Sistemul Penitenciare care se va pensiona in conditiile actuale ale L.P.M. sa beneficieze de pensie real militara, iar un militar autentic din M.Ap.N. pensionat poate cu numai o zi inainte de intrarea in vigoare a LPM, si cu vreo 5-6 misiuni de lupta in teatrele de operatii, sa beneficieze de un simulacru de pensie care numai militara nu mai este. Numai ca in conditiile date, cum nesimtirea initiatorilor, legiuitorilor si mai ales a "capusarilor" care "au tras sfori" ca aberatia descrisa sa se intample, toti militarii autentici trebuie sa iesim la ofensiva. Fapt pt. care  sugeram tuturor militarilor autentici [militarii autentici au grade militare cum ar fi cele de soldat, caporal, sergent, plutonier, capitan, colonel/comandor sau general/amiral, in timp ce "capusarii" CIVILI  ai drepturilor militarilor nu au grade militare, ci ierarhii civile precum agenti, (sub)inspectori, (sub)comisari sau chestori - asa cum exista ierarhii civile si la C.F.R. sau banci, unde sunt "n" ofiteri, de exemplu "de credite"), sa sesizati personal presedintelui cele prezentate in material, respectand adevarul si numai adevarul! Noi, militarii, nu avem nimic de pierdut daca declansam o ofensiva totala. Fiind si cam ultima ocazie. Am fi tacut daca nesimtirea celor mentionati (initiatori, legiuitori si profitori) nu era atat de crasa! Acum insa, nu mai avem oricum nimic de pierdut! In consecinta, solicitam tuturor militarilor autentici sa NU ne mai lase condusi de tot felul cetateni care pretind ca ar fi militari, "capusindu-ne" drepturile noastre de militari in timp ce exact noi ramanem fara respectivele drepturi, ci sa ii incolonam noi pe farsori, undeva  la mare distanta in urma noastra! Expediindu-i acolo unde le este locul real: intre cetatenii civili, cu drepturile cetatenilor civili]!

In masura in care Presedintia Romaniei este interesata de adevar:

- in statele NATO nu exista nicio lege a "pensiilor militare"  care sa acorde drept de pensie militara si altor categorii profesionale, cu exceptia militarilor. "Art. 16 (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate (...)".
 - un fundament esential al existentei unei legi a pensiilor militare este acela ca o astfel de lege se adreseaza unor cetateni care desi pensionati, pot fi reactivati oricand pt. reluarea atributiilor militare (campanie/razboi/mobilizare).  Or, acest fundament esential care se afla la baza oricarei legi a pensiilor militare, nu se afla si la baza Legii Pensiilor Militare de Stat adoptate de Parlamentul Romaniei. Intrucat in caz de reactivare, dintre toti beneficiarii pensiilor militare vizati de lege, doar militarii au atributii militare la campanie/mobilizare/razboi, si nu si functionarii publici cu statut special care pot indeplini eventual tot atributii CIVILE.
 -  in statele NATO dreptul la pensie militara este un drept de pensie distinct fata de orice alt drept de pensie (sistemul public sau privat). O caracteristica de baza a acestui drept fiind aceea ca dreptul la pensie militara se acorda strict pe baza unei vechimi exclusive in serviciul militar. Legea Pensiilor Militare de Stat adoptata de Parlamentul Romaniei fiind in realitate o lege-hibrid care acorda drept de pensie militara pe baza cumulului unei vechimi in domeniul civil cu a unei vechimi in serviciul militar. "Art. 16 (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:(..) b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu". Acest cumul al unei vechimi in domeniul civil cu al unei vechimi in domeniul militar si care acorda dreptul de obtinere a unei pensii militare, reprezinta in realitate o portita de obtinere a unei pensii militare complete de catre personalul cu o vechime la limita minima in serviciul militar, ca si cum ar fi activat intreaga perioada in serviciul militar.  
 - in statele NATO, pensia militara se calculeaza prin acordarea unui procent de 2,5%-5% raportat la ultima solda (sau la o medie a unui numar de solde), pt. fiecare an in serviciul militar. Or, Legea Pensiilor Militare de Stat adoptata de Parlamentul Romaniei nu respecta nici acest criteriu.  Fiind o lege-hibrid (legea nu acorda drept de pensie militara pt. vechimea exclusiva in serviciul militar, ci "combina" vechimea in serviciul militar cu vehimea in serviciul civil) procentajul acordat pt. fiecare an in serviciul militar este practic imposibil de stabilit. Cu toate acestea, prevederile Art. 29 (1) lit. b)  "pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul (...)", demonstreaza ca dintre toate statele NATO Romania are cea mai redusa apreciere a valorii unui an in serviciul militar, de numai 1%. Cu mult sub limita minimala (2,5%) existenta in celelalte state ale NATO!

2]. O a 2-a eroare este de natura tehnica si vizeaza grupele de munca in care sunt repartizati militarii. In cazul carora exista mai multe disconcordante, dupa cum urmeaza:

- Art. 21 (1) lit. b) prevede aceeasi reducere a varstei de pensionare pt.  2 grupe de munca diferite, respectiv pt. grupa conditii speciale/fosta grupa I de munca (denumita astfel inainte de aparitia H.G. nr. 1294/2001) si grupa alte conditii care este grupa de munca distincta intrata in aplicare incepand cu aparitia H.G. nr. 1294/2001. Ceea ce contravine prevederilor ale insesi H.G. nr. 1294/2001 care precizeaza ca in cazul grupei conditii speciale se iau in calcul in vederea pensionarii 1 an si 6 luni la fiecare an lucrat in grupa conditii speciale, iar in cazul grupei alte conditii se iau in calcul 2 ani la fiecare an lucrat in alte conditii. Or, din continutul Art. 21 (1) lit. b)  rezulta ca atat in cazul grupei conditii speciale, cat si in cazul grupei alte conditii, legea ia in calcul aceeasi reducere a varstei de pensionare, respectiv de 6 luni la fiecare an lucrat indiferent in care dintre cele 2 grupe. La nivel aplicativ, rezultand astfel: atat un contabil-sef si care face parte din grupa conditii speciale, cat si un pilot militar si care conform anexelor si normelor de aplicare a H.G. nr. 1294/2001 (M. 116/2002, M.S. 132/2010) face parte din grupa alte conditii, au aceeasi reducere a varstei de pensionare, desi conform H.G. nr. 1294/2001 fac parte din 2 grupe de munca cu risc profesional diferit in cazul carora trebuie sa se ia in calcul reduceri diferite ale varstei de pensionare.  Concluzia la acest subpunct este aceea ce in cazul grupei alte conditii pt. a realiza concordanta legii cu prevederile H.G. nr. 1294/2001, varsta de pensionare trebuie redusa cu 12 luni la fiecare an lucrat in alte conditii. Lucru care trebuie legiferat la reexaminarea legii prin introducerea unei prevederi corespunzatoare si distincte pt. grupa alte conditii, in cadrul Art. 21.

Art. 21 (1) lit. b) contine si o alta eroare la finalul tabelului anexat, respectiv aceea ca pt. o activitate desfasurata in grupa conditii speciale/grupa I de munca si/sau in grupa alte conditii, reducerea varstei de pensionare pt. tot ce depaseste 26 de ani vechime este acceasi ca si pt. 26 ani vechime (a se vedea formularea "26 de ani şi peste"). In concluzie, din punct de vedere al reducerii varstei de pensionare rezulta ca nu mai conteaza nicio zi lucrate in grupele mentionate mai mult de 26 ani. Cu toate ca personalul in cauza isi poate desfasura in continuare activitatea tot in aceleasi grupe si cu acelasi risc in munca si in anii 27-30-35 de activitate, la fel ca in primii 26 ani de activitate.  Concluzia la acest subpunct este aceea ca formularea "26 de ani şi peste" trebuie eliminata din textul legii, urmand sa se aplice acelasi algoritm de reducerea a varstei de pensioanare si pt. fiecare an ce depaseste 26 ani lucrati in grupele respective, si nu doar pt. primii 26 ani. 

Art. 21 (1) lit. a)  contine o eroare de calcul in tabelul anexat. Astfel, conform H.G. nr. 1294/2001 in cazul grupei conditii deosebite se iau in calcul in vederea pensionarii 1 an si 3 luni la fiecare an lucrat in grupa conditii deosebite. Fapt ce implica reducerea corespunzatoare a varstei de pensionare in cazul militarilor din aceasta grupa, respectiv cu 3 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite. Or din tabelul anexat, rezulta ca varsta de pensionare in cazul personalului din grupa conditii deosebite este redusa cu 2 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite si nu cu 3 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite. Concluzia la acest subpunct este aceea ca in cazul grupei conditii deoesebite pt. a realiza concordanta legii cu prevederile H.G. nr. 1294/2001, varsta de pensionare trebuie redusa cu 3 luni la fiecare an lucrat in conditii deoesebite. Lucru care trebuie legiferat prin modificarea corespunzatoare a tabelului de la Art. 21 (1) lit. a), astfel incat din acesta sa rezulte reducerea varstei de pensionare cu 3 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite si nu cu 2 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite.

- Art. 21 (2) prevede ca "Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau în alte condiţii stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani". Fapt care contravine din nou prevederilor H.G. nr. 1294/2001, obstructionand aplicarea acesteia in volum complet. Impactul rezultat din aplicare: reducerea varstei de pensionare este de 13 ani pt. un militar care lucreaza 26 ani ani in conditii speciale (6 luni la fiecare an lucrat in conditii speciale). Insa daca acelasi militar lucreaza mai mult de 26 ani in conditii speciale, varsta de pensionare a acestuia poate fi redusa tot cu maxim 13 ani. In consecinta, incepand cu anul 27 lucrat efectiv in conditii speciale, activitatea desfasurata in aceasta grupa de munca nu mai are nicio valoare la reducerea varstei de pensionare. Anomalia fiind mai mult decat evidenta, intrucat militarul in cauza activeaza si dupa 26 ani in conditii speciale, fiind supus aceluiasi risc in munca si in anul 27-28-30-35, nu doar in primii 26 ani lucrati in conditii speciale.

Anomalia semnalata vizeaza in aceeasi masura si prevederea conform careia varsta de pensionare "nu poate fi mai mică de 45 de ani". Exemplu aplicat: un militar lucreaza de la varsta de 18 ani, timp de 26 ani in grupa conditii speciale. La varsta de 44 ani, acesta beneficiaza de reducerea maxima a varsei de pensionare cu 13 ani, insa nu se poate pensiona la varsta de 44 ani, ci numai la varsta de 45 ani. Fiind obligat sa activeze astfel in continuare inca un an efectiv in grupa conditii speciale, supunandu-se aceluiasi risc in munca, insa gratuit. 

Concluzia la acest subpunct este ca Art. 21 (2) trebuie efectiv eliminat din textul legii. Urmand sa isi produca efectele in volum complet, fara nicio obstructionare, H.G. nr. 1294/2001.

In consecinta, Art. 21 trebuie revizuit fundamental tinand cont de observatiile efectuate. Nici macar nu este nevoie de tabele atasate care reprezinta un fel de pleonasm al aplicarii prevederilor H.G. nr. 1294/2001. Art. 21 trebuie reformulat dupa cum urmeaza:

"Art. 21 REFORMULAT. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), astfel:

a) cu 3 luni la fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) cu 6 luni la fiecare an lucrat in conditii speciale si/sau in grupa I de munca;
c) cu 12 luni la fiecare an lucrat in alte conditii de munca".

Doar in acest mod se va realiza acordarea Art. 21 cu prevederile  H.G. nr. 1294/2001, dar si cu Art. 9, 11 si 24 din textul Legii Pensiilor Militare de Stat.


3]. Cea de-a 3-a eroare este atat de natura tehnica, dar si discriminatorie si este strans legata de eroarile prezentate la subpunctul anterior. Are ca efect obstructionarea valorificarii la pensie a vechimii reale in serviciu, prin reducerea/minimalizarea artificiala a acestei vechimi. Art. 20 (1) lit b): "b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie". Cu alte cuvinte, o pensie militara poate atinge valoarea maxima de 100% raportata la venitul brut, insa in nicio situatie nu poate depasi  aceasta baza de 100%, respectiv venitul brut (solda/salariul). Aspectul de discriminare rezulta prin comparatie cu dreptul cetatenilor civili care in baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pot obtine o pensie in sistemul public care sa depaseasca venitul brut in activitate.

Din continutul legii rezulta ca vechimea in serviciu (incluzand perioadele rezultate din grupele de munca - acolo unde este cazul) care determina o pensie militara egala cu 100% raportata la  venitul brut, este de 45 ani. Rezultand ca in conditiile prevederilor Art. 20 (1) lit, orice an vechime in serviciul militar peste vechimea de 45 ani (incluzand perioadele rezultate din grupele de munca - acolo unde este cazul), are valoare NULA la calculul pensiei. In concluzie, o vechime de 45, 50 sau 60 ani in serviciul militar determina tot o valoare a pensiei de 100% raportata la venitul brut.

Un prim aspect frapant al  Art. 20 (1) lit b) este acela ca prevederea "fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei" contravine total conceptului de vechime in munca. In conditiile in care in orice sistem cuantumul unei pensii creste proportional cu vechimea in munca, in Legea Pensiilor Militare de Stat acest cuantum creste pana la vechimea de 45 ani in serviciu, iar pt. orice vechime mai mare de 45 ani in serviciu, acest cuantum stagneaza.


Art. 20 (1) lit b) are si un efect previzibil negativ asupra carierei militare si anume acela ca la implinirea vechimii de 45 ani in serviciu (incluzand perioadele rezultate din grupele de munca), oricare militar va solicita propria pensionare din moment ce orice an in plus peste aceasta vechime nu mai produce influente asupra pensiei, valoarea acesteia fiind limitata artificial la 100% la atingerea celor 45 ani vechime. La modul aplicat, rezulta astfel:

- un militar care a lucrat in grupa conditii normale (regasim mai rar militari in aceasta grupa) 45 ani efectiv, se va pensiona dupa 45 ani in aceasta grupa cu o pensie de 100% raportata la venitul sau brut. Orice an in plus in serviciu peste cei 45 ani in grupa conditii normale, nemaiaducandu-i oricum niciun beneficiu la calculul pensiei,  odata atinsa pensia de 100% raportata la venitul sau brut;
- un militar care a lucrat in grupa conditii deosebite (regasim frecvent militari in aceasta grupa) 36 ani ani efectiv, se va pensiona dupa 36 ani lucrati efectiv in aceasta grupa, cu o pensie de 100% raportata la venitul sau brut (36 ani in grupa conditii deosebite = 45 ani vechime in activitate). Orice an in plus in serviciu peste cei 36 ani in grupa conditii deosebite, nemaiaducandu-i oricum niciun beneficiu la calculul pensiei, odata atinsa pensia de 100% raportata la venitul sau brut;
-  un militar care a lucrat in grupa conditii speciale (regasim cel mai frecvent militari in aceasta grupa) 30 ani ani, se va pensiona dupa 30 ani lucrati efectiv in aceasta grupa, cu o pensie de 100% raportata la venitul sau brut (30 ani in grupa conditii speciale = 45 ani vechime in activitate). Orice an in plus in serviciu peste cei 30 ani in grupa conditii speciale, nemaiaducandu-i oricum niciun beneficiu la calculul pensiei, odata atinsa pensia de 100% raportata la venitul sau brut;
- un militar care a lucrat in grupa alte conditii (regasim cel mai rar militari in aceasta grupa) 22,5 ani ani, se va pensiona dupa 22,5 ani ani lucrati efectiv in aceasta grupa, cu o pensie de 100% raportata la venitul sau brut (22,5 ani in grupa alte conditii = 45 ani vechime in activitate). Orice an in plus in serviciu peste cei 22,5 ani in grupa alte conditii, nemaiaducandu-i oricum niciun beneficiu la calculul pensiei, odata atinsa pensia de 100% raportata la venitul sau brut. [Aici apare si alt aspect care se leaga in mod direct si de erorile de la subctunctul precedent. In fapt, militarul din grupa alte conditii, la 22,5 ani vechime in grupa alte conditii = echivalent cu 45 ani vechime totala in activitate, NU se poate pensiona decat anticipat cu aceasta vechime. Intrucat un astfel de militar intrat de regula in sistem la varsta de 18-20 ani, desi indeplineste criteriile de pensionare avand 45 ani de activitate (cu tot perioadele rezultate din grupa de munca), NU are varsta de 45 ani in momentul in care indeplineste criteriul de vechime in munca, ci are varsta de 40-42 ani. Un astfel de militar fiind nevoit sa lucreze inca 3-5 ani in continuare in armata pana atinge varsta de 45 ani, eventual tot in grupa alte conditii, acumuleaza in continuare vechime peste 45 ani de activitate. Insa acest lucru nu mai reprezinta niciun beneficiu la calculul pensiei pt. militarul in cauza intrucat atat pt. 45 ani vechime totala, cat si pt. 55 ani vechime totala, cuantumul pensiei ramane tot 100% raportat la venituri]. 

In sfarsit, un alt aspect frapant al  Art. 20 (1) lit b) este acela ca prevederea "fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei" obstructioneaza in aplicare atat H.G. nr. 1294/2001, cat si Art. 9, 11 si 24 din textul Legii Pensiilor Militare de Stat. In sensul ca orice zi de activitate in plus dupa 36 ani in grupa conditii deosebite, dupa 30 ani in grupa conditii speciale si dupa 22,5 ani in grupa alte conditii, are valoarea nula la calculul pensiei si al valorificarii conditiilor de munca la calculul pensiei. Desi militarii in cauza lucreaza in continuare in armata in aceleasi grupe de munca si cu acelasi risc in activitate, tot ce depaseste vechimile mentionate nu mai reprezinta decat munca patriotica!


Concluzia la acest subpunct este aceea ca  Art. 20 (1) lit b) trebuie revizuit in sensul eliminarii prevederii "fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei". Urmand ca in continuare sa isi produca efectele in volum complet H.G. nr. 1294/2001 si celalte prevederi care vizeaza vechimile rezultate din activitatile desfasurate in grupele de munca, fara nicio obstructionare/diminuare artificiala a vechimii reale in serviciu!

4]. Cea de-a 4-a eroare este de natura discriminatorie a militarilor pensionati in raport cu cetatenii civili pensionati. "Art. 78. – (1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă şi anticipate ale pensionarilor militari rechemaţi în activitate sau care au redobândit calitatea de poliţişti sau funcţionari publici cu statut special în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se revocă". Discriminarea consta in faptul ca pe cand cetatenii civili pensionati pot cumula in orice situatie pensia cu salariul, militarilor li se revoca dreptul la pensie in situatia rechemarii in activitate.

5]. ALTE ERORI/INADVERTENTE/CONFUZII/DISCRIMINARI (UPDATE)

Sunt prezentate de alte persoane din spectrul militar, in detaliu, dupa cum urmeaza:
- setul nr. 1 de erori: aici;
- setul nr. 2 de erori: aici;
- setul nr. 3 de erori: aici;
- setul nr. 4 de erori: aici.

Dintre acestea, ies in evidenta criticile privind prevederile Art. 112 (1) si (2) care introduc restrictii privind recalcularea pensiilor de urmas si de invaliditate.


PARTEA A II-A
Discriminari crase introduse intre pensionarii militari de Legea Pensiilor Militare de Stat


Analizand textul Legii Pensiilor Militare de Stat initiata de Guvernul Romaniei si adoptata de Parlament, rezulta ca legea face referinte atat la caracteristica de baza a unei legi noi, respectiv RECALCULAREA tuturor pensiilor in plata [Art. 109 (1)], cat si la caracteristica de baza a unei pensii militare si care este aceea de ACTUALIZARE a pensiilor in cauza in functie de majorarea soldelor militarilor in activitate [Art. 60 (1)]. 

Cu toate acestea, la modul aplicativ legea imparte pensionarii militari in 3 categorii, tratati in mod diferentiat, rezultatul fiind si aparitia a 3 categorii de pensii calculate in mod diferit, rezultand cuantumuri diferite pt. militari cu situatii identice (grad, functie, vechime etc.).  

Aceasta situatie se datoreaza urmare a unei omisiuni fundamentale din cuprinsul Art. 109 care desi prevede RECALCULAREA  pensiilor tuturor militarilor pensionati pana la data intrarii in vigoare a legii, aceasta operatiune NU este aplicata concomitent cu ACTUALIZAREA pensiilor in cauza in functie de coeficientii soldelor valabili la data intrarii in vigoare a legii. Rezultatul RECALCULARII fiind stabilirea unor pensii cu cuantumuri diferite, in functie de coeficientii soldelor valabili la data pensionarii fiecarui militar in parte, desi militarii in cauza au aceleasi grade, functii, vechime in serviciul militar etc. De principiu, acesti coeficienti au avut o valoare mai mica pt. personalul pensionat pana in anul 2008 si o valoare mai mare pt. personalul pensionat incepand cu anul 2008. Rezultand astfel 2 categorii de pensionari militari cu aceleasi grade, functii, vechimi in serviciul militar etc., dar cu pensii calculate in mod diferentiat: militarii pensionati pana in anul 2008 cu cuantumuri inferioare celor pensionati incepand cu anul 2008. [La modul aplicat, in cazul personalului pensionat pana in 2008 nu se modifica niciun cuantum fata de cel al actualelor pensii contributive aflate in plata. In urma RECALCULARII, aceste cuantumuri vor scadea initial urmare a coeficientilor redusi valabili inainte de anul 2008, urmand ca in final - urmare a Art. 111 sa fie mentinut in plata tot cuantumul pensiilor contributive].

In sfarsit, aceasta nu este totul. Luand in considerare afirmatiile recente ale ministrului muncii, Rovana Plumb, pana la sfarsitul anului in curs exista o mare probabilitate sa intre in vigoare o noua lege a salarizarii cu consecinta majorarii soldelor militarilor in activitate. Ceea ce va genera o a 3-a categorie de pensionari militari, ale caror pensii se calculeaza din nou in mod diferit fata de primele 2 categorii de militari deja mentionate. Aceasta  a 3-a categorie care urmeaza sa se pensioneze dupa preconizata majorare a soldelor din luna decembrie 2015 fiind si singura care va beneficia de pensii real militare.

Rezultatul final al legii fiind aparitia a 3 categorii de pensii pt. militari, cu cuantumuri diferite in functie de data pensionarii, desi militarii in cauza pot detine aceleasi grade, functii si vechime in serviciul militar. Primele 2 categorii formate din personalul pensionat pana la data intrarii in vigoare a Legii Pensiilor Militare de Stat, nebeneficiind realmente de pensii militare de stat, in absenta ACTUALIZARII pensiilor rezultate din RECALCULARE.

Ceea ce este mentionat NU poate fi prevenit sau corectat decat prin  introducerea in textul Legii Pensiilor Militare de Stat a unei prevederi elementare distincte si explicite in baza careia RECALCULAREA pensiilor  efectuata in baza Art. 109 (1)  sa fie operata concomitent cu ACTUALIZAREA pensiilor rezultate in urma RECALCULARII, in functie de coeficientii stabiliti soldelor militarilor in activitate valabili la data intrarii in vigoare a Legii Pensiilor Militare de Stat

In caz contrar, analizand toate articolele de lege care se refera la ACTUALIZARE, rezulta o mare "cacealma" pt. personalul militar deja pensionat, dupa cum urmeaza:

- In virtutea Art. 109 (2), prima ACTUALIZARE a pensiilor personalul militar pensionat la data intrarii in vigoare a legii care ar trebui efectuata "în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor", poate sa nu fie efectuata niciodata daca dupa data intrarii in vigoare a legii nu va mai exista nicio majorare a soldelor. Fiind extrem de probabil ca militarii deja pensionati sa NU beneficieze nicicand de vreo ACTUALIZARE, mai ales tinand cont de declaratiile  ministrului muncii, Rovana Plumb. Situatie in care cele 3 categorii de pensii raman vesnic diferentiate, exat asa cum au fost (RE)CALCULATE;

- Art. 60 (1) nu produce efecte in privinta ACTUALIZARII pensiilor cat timp nu sunt majorate soldele militarilor in activitate, majorare care sa fie operata dupa intrarea in vigoare a Legii Pensiilor Militare de Stat. In consecinta, prevederile acestui articol au un caracter ipotetic, de basm bun de adormit copiii si mai ales naivii!

- In ceea ce priveste Art. 28 (1), si acesta se refera la ACTUALIZARE. Articolul este deosebit de buclucas, dar mai ales confuz.  Cert este faptul ca desi induce o anumita senzatie ca ar fi bagati in seama si militarii deja pensionati, articolul nu este deloc explicit daca se refera si la pensiile personalului militar deja pensionat. Acest articol prevede la modul brut ca "Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c)". In fapt, articolul in cauza poate fi interpretat oricum.  In acceptiune pozitiva, articolul poate sa se refere si la pensionarii militari in masura in care normele de aplicare a legii considera ca si pensionarii militari reprezinta obiectul Art. 3 lit. a)-c). Element ce poate fi confirmat intr-o anumita masura de prevederile Art. 3 lit. d) care precizeaza faptul ca pensionarul militar este acea "[persoana definită la lit. a)-c) (...)]". Insa, la fel de bine normele de aplicare a legii pot sa excluda militarii deja pensionati de la a fi beneficiari ai prevederilor Art. 28 (1), intrucat in prevederile articolului mentionat nu intra in mod distinct si persoanele prevăzute la Art. 3 lit. d). Nu in ultima instanta, Art. 28 (1) nu precizeaza la care data a deschiderii a drepturilor de pensie se refera? La primul drept deschis vreodata la pensie sau la dreptul de pensie deschis in baza prezentei Legi a Pensiilor Militare de Stat? In sfarsit, mai este ceva care infirma total ca articolul in cauza s-ar aplica si militarilor deja pensionati! Este legat de istoria recenta. Cand cca. 160 000 de militari au fost pusi pe drumuri sa precizeze date, sa obtina adeverinte etc. (H.G. nr. 735/2010). Numai ca I.C.C.J. a stabilit ca este obligatia institutiilor sa obtina datele respective, nu ale persoanelor puse pe drumuri! Asa a aparut O.U.G. nr. 1/2011. Concluzia, tinand cont de istoria extrem de recenta, fiind ca Art. 28 (1) nu se adreseaza nicidecum militarilor deja pensionati, numai alegerea celor 6 luni punand din nou pe drumuri cca. 160 000 de pensionari militari. Ceea ce d.p.d.v. al logicii corelate cu evenimentele recent petrecute, este exclus!

Coreland concluziile privind confuziile determinate de Art. 28 (1) cu celelalte elemente mentionate despre actualizare, rezulta ca in fapt pensiile militarilor deja pensionati la data intrarea in vigoare a Legii a Pensiilor Militare de Stat, nu reprezinta obiectul actualizarii. Demonstrat prin faptul ca legea in ansamblul sau nu prevede nicio posibilitate concreta determinata intr-un timp exact, de ACTUALIZARE a pensiilor personalului deja pensionat la fata intrarii in vigoare a legii. Element care determina existenta unei discriminari certe in privinta modului de stabilire a pensiilor pt. cele 3 categorii de militari mentionati, discriminare existenta inca din prima zi a intrarii in vigoare a legii (daca va fi promulgata in aceasta forma), discriminare care nu are o finalitate definita in timp. Discriminarea fiind pana la proba contrarie,  "pe viata"! Motiv mai mult decat suficient ca legea sa fie retrimisa in Parlament pt. reexaminare.


SOLICITARE

Adresata tuturor militarilor in rezerva/retragere care sunt de acord cu cele prezentate in material! Rugam ca fiecare sa abordeze direct Presedentia Romaniei (corespondenta transmisa prin posta sau prin e-mail) solicitand Presedintelui retrimiterea legii pentru examinare pe baza motivelor mentionate! Intrucat daca NU facem noi acest lucru, nici NU o va face nimeni pentru noi!

Adresa de contact a Presedintiei Romaniei


Administraţia prezidenţială
Adresa:
Palatul Cotroceni,
Bulevardul Geniului nr. 1-3
Sector 6 - Bucuresti - Romania,
Cod postal 060116

Telefon:    (+40-21)410.05.81 


Compartimentul pentru
Probleme cetăţenesti, audienţe şi petiţii
Coordonator: GABRIEL-CRISTIAN PISCOCIU, Consilier de Stat
Adresa:
Palatul Cotroceni,
Bulevardul Geniului nr. 1-3
Sector 6 - Bucuresti - Romania,
Cod postal 060116

Telefon:    (+40-21)410.05.81 - interior 363; 305
Tel/Fax:    410.38.58
e-mail:      procetatean@presidency.ro 

Termenul de raspuns la petitii, stabilit în baza art. 151 din Legea nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, este de 45 de zile. 


Semnat: G. Olescu, un oarecare ofiter roman, in rezerva. Nu detin legitimatie de membru de partid, incat sa ma prefac ca nu observ erorile si ororile legii. Le observ insa "nemteste", cel mai probabil "defectul" fiindu-mi cauzat de faptul ca detin un banal certificat cu nr. 90 acordat de Gebirgs- und Winterkampfschule (o scoala de lupta si supravietuire in teren montan si pe timp de iarna), Germania. 

169 de comentarii:

 1. Data deschiderii dreptului la pensie este data de la care se pune in plata prima decizie de pensie, daca acel drept n-a incetat .
  Restul sunt recalculari, revizuiri, actualizari, indexari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi! Deci confirmi ca Art. 28 NU se aplica nicidecum decat militarilor care urmeaza sa se pensioneze in viitor!

   Ștergere
  2. Asa este! Si, daca ramane asa, pensiile recalculate avand baza de calcul media veniturilor brute actualizata la data deschiderii dreptului de pensie ,sunt mizerabile,mai ales pt cei mai in varsta dintre pensionari .Intr-o Hotararea de Guvern HG 1550 din 23.09.2004 aparuta in M.O.897/01.10.2004 se spune la  " Art. 3 Prin data deschiderii dreptului la pensie se înţelege data la care persoana în cauză a fost înscrisă la categoria de pensie de care beneficiază, sau care i se cuvine, la data începerii operaţiunilor de evaluare. ".Asta la civili.Nu cred sa fie altfel pt militari.
   Memoriul domnului R-26500 este solid argumentat si ar trebui trimis direct domnului Prezident
   Semnat,
   soldatu' Jvejk

   Ștergere
  3. @ Soldatu' Jvejk. Cu multumiri! Cumva aduci o oarecare lumina? "Categoria de pensie de care beneficiază"? "Categoria de pensie" in sistemul public fiind ceva diferit fata de "Categoria de pensie" din sistemul militar. Si ambele fiind diferite fata de "Categoria de pensie" in sistemul privat. Acest element le da cu masa in cap celor care nici macar nu au dorit recalcularea. De fapt, recalcularea de la Art. 109 este ca si cum ar fi prima calculare, fiind vorba de alta "categorie de pensie" decat cea in baza L. 119 si care era in sistemul public.

   Ștergere
 2. In sitemul legislativ din Romania,mai exista pensii care se recalculeaza cu diferite prilejuri:schimbarea legii sala rizarii,aniversarea regelui,etc?Daca nu, atunci de ce nu acceptam varianta propusa?Ce legi mai cunoastem care sa actioneze retroactiv cum clamam cu gura mare de infanterist ce striga „ura”?
  Cum vreti ca sa uniformizam pensiile dupa dorinta fiecarui care si-a dobandit onest dreptul la pensie?Chiar ca ar fi nedrept un comandant de unitate-sa zicem-iesit la pensie in 2006,sa ia aceeasi pensie cu mine iesit la pensie in 2009?Pensia i-a fost actualizata odata?Da,atunci pana la o noua majorare asta este?
  Sunteti n iste mincinosi !Lasati legea cum a iesit!De schimbat,nu poate fi vorba!Va garantez ca nu va cheama nimeni la razboi,nu visati cai maro!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bai, pacaliciule! Atat tie cat si comandantului tau vi se deschide dreptul la pensie militara (de serviciu) la data de 01.01.2016. Pana atunci amandoi aveti pensii contributive. Daca vi se deschide acelasi drept NOU amandorura, la aceeasi data, cum pretinzi stupiditatile pe care le sustii? Pensia militara nu mai are nicio legatura cu pensia contributiva de acum. Amandoi primiti ceva nou. Intrucat practic o luati amandoi de la zero. Fiind vorba despe un sistem VIRGIN, ambii trebuie sa beneficiati de aceiasi coeficienti ai soldelor, valabili pt. militarii in activitate la data intrarii in vigoare a legii. De aceea este pensie militara! Intrucat este legata de coeficientii de grad si functie ai soldelor militarilor in activitate.

   Mai esti pacalici la o faza! Pai daca tu sustii aberatia descrisa, tu sustii in fapt sa NU ti se aplice ACTUALIZAREA pensiei militare dupa proxima majorare a soldelor militarilor in activitate! Tu esti normal?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 3. Domnule Olescu,
  Va felicit pentru acest material publicat intrucat este bine argumentat si la obiect. Nu luati in seama diferitele comentarii ale unora cu mentalitati basisto-bolsevice: da' ce, nu le ajunge???!!! Aici nu este vorba daca ajunge sau nu cuantumul pensiei ci de corectitudine, echitate precum si eliminarea oricaror forme de discriminare!! Tocmai de aceea intr-un comentariu anterior v-am rugat ca sa trimiteti observatiile si propunerile rezultate in urma analizei textului de lege la Presedinte inainte ca acesta sa o promulge.
  Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece intrucat cunoscand modul de gandire si actiune a Casei de pensii si juristilor din M.Ap.N. noua, celor iesiti la pensie inainte de 2011, ni se va aplica art.109 si atat, care inseamna apa de ploaie !! Putem analiza legea sub toate variantele posibile ca in final se va ajunge la concluzia de mai sus !
  Si ca nu cumva sa ma acuze unii ca vorbesc nedocumentat despre mentalitati basisto-bolsevice ii invit pe acestia sa vada pe Gandul info si live ce spune Basescu depre pensiile militare in 4 iulie 2015 si vor constata o asemanare perfecta in modul de gandire a lor si a lui Basescu !!!
  Cei care fac asemenea comentarii fie ca nu au avut nicio treaba cu sistemul militar fie ca au patruns prin usa din dos in acesta unde au lucrat ca politruci.
  Revin cu rugamintea de a trimite observatiile si propunerile de imbunatatire a legii la Presedinte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Seara bună!
   Într-adevăr, iată ce spune golanul beţiv, nesimţit şi hoţ de Băşinescu:
   "..
   Despre PSD şi PNL
   ...
   Pensii speciale, la armata, la parlamentari, pensii care nu sunt justiticate de contribuţia la sistemul de pensii..."
   http://www.evz.ro/traian-basescu-unirea-romaniei-cu-republica-moldova-obiectivul-pe-care-eu-cred-ca-trebuie-sa-si-l-propuna-pmp.html
   ____________
   Un jegos împuţit!
   Dar, vorba englezului: "Cum e stăpînul, aşa e şi cîinele". Un popor majoritar de manelişti care "a ştiut şă-şi aleagă conducătorul".
   Şi-acum revăd în minte imaginile cu golanul, cînd după ce a băut la masă cu Jiji Becalu, s-a urcat la volanul maşinii şi-a plecat. Halal preşedinte!

   Ștergere
  2. Cum necum ..golanul spune ce prinde la publicul majoritar ! Si asta cu ..pensiile speciale ..prinde ..
   In 2016 asta va fi programul electoral al noului PDL...si PSD -coalitia ..va pierde toate alegerile !!!
   Apoi v-a urma ..dreptate ..pana la capat .....

   Ștergere
 4. Cel care iti spui Dan Rupea pe langa alte vreo 3-4 pseudonime! Ai iritat pe toata lumea, de aceea ti-au disparut abjectiile. Mai putin una semnata ca anonim. Aici este "R-26500 Elita"! Incearca sa eviti zona, nu este pt. pacalici si nici pt. cei cu probleme psihice ca tine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Suntteti si medic? Sau lacomia de a apuca cat mai multa sunca din fasole (noua lege) va califica si ca psiholog..In alta ordine de idei dacai tot clamati'' echitatea '' poate cereti sa restituti salariile compensatorii deoarece militarii iesit i la pensie dupa 2011 nu le-au primit .

   Ștergere
  2. Pai si ce, din cauza celor iesiti inainte de 2011 nu ai primit plati compensatorii? Da o fuga si pe la disponibilizatii din sectoarele civile si cere-le sa restituie compensatiile banesti primite. Mare-i gradina Domnului!

   Ștergere
  3. Ruptura, vino maine cu doua poze si cu mamicuta de mana, sa-ti dau si tie compensatorii. M-ai induiosat ce frumos plangi, asa ca m-am hotarat sa-ti alung ingandurarea si necazul.

   Ștergere
  4. @ Dan Rupea 10 iulie 2015, 02:02. Iar bati campiile?

   1]. Uite, eu vreau sa restitui salariile compensatorii. Nefiind acordate de statul roman, ci de BM din fonduri nerambursabile destinate integrarii armatei in NATO, cui trebuie sa ma adresez? Deci, daca BM accepta, eu returnez compensatoriile BM. Mai departe? Ma reincadrez in armata sau cum? Mai departe, urmeaza sa fie scoasa si Romania din NATO sau cum?

   2]. Incepand cu luna decembrie 2015, si militarii in activitate care se vor pensiona vor beneficia de ajutoare la trecerea in rezerva, tot un salarii compensatorii. Mai consistente ca pe vremea noastra. Cei vei face in acest caz? Te urci pe stalp la Cotroceni in semn de protest?

   3]. Militarii israelieni beneficiaza de fix 100 de salarii compensatorii la trecerea in rezerva, nu ca romanii. Ce faci, ataci Israelul in semn de protest sau cum?

   PS: Uita-te in oglinda si vezi ce culoarea are cerul gurii tale. Daca este negru, apeleaza un meic veterinar. Posibil sa fii turbat. Daca are culoare normala, apeleaza la psihiatru. Desi este cam tardiv pt. tine!

   Ștergere
  5. Ionel.Soldele compensatorii au fost asigurate din fondul social al M.Ap.N. aşa cum a răspuns primul ministru în anul 1998 când au fost primii disponibilizaţi, nu de la NATO fiindcă până la NATO au mai trecut 6 ani. De asemenea NATO nu are nici o legătură cu disponibilizările, reducerea efectivelor s-a făcut conform Tratatului de la Viena din 1988 şi care intrat în funcţie 1992 - 1995, fiecare stat din NATO şi fostul Tr.de la Varşovia au suportat cheltuielile cu reducere.Nu a intrat în reduce statele iugoslave iar Rusia şi trecut o mare parte din tehnică dincolo de Urali în afara Europei, respectând Tratatul.

   Ștergere
 5. Pentru R-2650----Pai ce facem domle? Eu cand m-am adresat unuia de teapa lui Dan Rupea, ieri si i-am zis ca are probleme psihice si ma intrebam cum de a trecut testarea psihologica la angajare, mi-ai sters postarea ..... vezi ,acum vii la vorba mea ca pe aici se perinda si unii care nu au toate tiglele pe casa .... Oricum nu sunt suparat ca mi-ai ejectat postarea .....noi sa fim sanatosi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveti multa unsoare in jurul gurii.Am totusi o intrebare pentru dumneavoastra domnule ''doctor''Vad ca sunteti foarrte vocal privind noua lege in speranta de a mai apuca niste untura dar teatre de razboi ati servit cum se serveste acum.?Sau la placinte inainte la razboi inapoi e deviza dumneavoastra?Cu stima (nedisimulata in invective inutile.)

   Ștergere
  2. Da prietene, si cei pensionati inainte de 2011 au "servit" teatre de razboi. Mai ai si alte intrebari basiste imbecile?

   Ștergere
  3. Decat sa "servesti" teatre de razboi, mai bine invatai (mult) mai multa carte, fiindca esti subtire rau... Structura verbala "cum se serveste acum" demonstreaza ca ai probleme si de logica.

   Ștergere
  4. Fara intentie! Probabil comentariul era in caseta de raspuns. Cand stergi comentariul primului intervenient (al "provocatorului"), exista 2 situatii:
   - fie stergi doar acel comentariu si raman raspunsurile la un comentariu sters. Insa in absenta comentariului "provocatorului", raspunsurile nu mai au obiect.
   - fie stergi "comentariul" provocatorului "la pachet" si cu raspunsurile celor pe care i-a iritat "provocatorul".

   Acum. 'mneata cum ai proceda? Ai lasa raspunsurile la un comentariu care NU mai exista sau le-ai lasa?

   Ștergere
 6. Cum necum ..golanul spune ce prinde la publicul majoritar ! Si asta cu ..pensiile speciale ..prinde ..
  In 2016 asta va fi programul electoral al noului PDL...si PSD -coalitia ..va pierde toate alegerile !!!
  Apoi v-a urma ..dreptate ..pana la capat ....

  RăspundețiȘtergere
 7. Stimati domni,
  Nu-i bagati prea mult in seama pe acesti indivizi gen Dan Rupea intrucat ei, in limita gandirii lor, se simt bine.
  Tineti cont de o vorba inteleapta: " nu sta de vorba cu prostul deoarece lumea nu mai poate face diferenta intre tine si el" !!
  Noi trebuie sa vedem ce putem face pentru a indrepta ceea ce se mai poate iar la Presedinte este ultima speranta.

  RăspundețiȘtergere
 8. Il doare in p..p..pix pe Klauss...

  RăspundețiȘtergere
 9. Stimati domni,
  Recentele modificari la Legea 263 privind grupele de munca opereaza si pentru pensiile noastre contributive ?

  RăspundețiȘtergere
 10. Santa Klauss nu va sesiza erorile/discriminările din lege. Doar consilierul pe probleme de apărare poate să-i atragă atenţia, iar acesta este gl.-ul Oprişor. Nu ştiu dacă individul are suficientă presiune în instalaţie pentru asta. Dacă era Scutaru, poate, poate...Şi, din cîte am văzut şi auzit, "Santa" nu are o părere prea bună despre instituţia militară.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Santa", ca sa reiau apelativul, nu trebuie sa aiba o parere buna despre institutia militara, ci trebuie sa-si aminteasca de sloganul "lucrului bine facut" (sper ca nu a fost doar un tertip pentru fraierirea votantilor, efect al Podului Mincinosilor). Or, daca pana la finele aceeasi legei, nu se respecta nici macar principiile enuntate la inceput ei, cam despre ce seriozitate nemteasca putem vorbi in cazul presedintelui, care isi pune "dangaua" in cunostinta de cauza si nefortat de nimeni? Ori o fi deja "contaminat" de politicianism romanesc, urmare a convietuirii de cateva luni cu penelistii?

   Ștergere
 11. Cum apar expertii dupa razboi ! Specificul romanesc din nou in actiune: criticam tot ce nu este facut de noi.
  Criticam Guvernul si pe Ponta ca nu introduce in Parlament Proiectul de Lege. Acum cand mai are un pas pana la aprobare il criticam si cerem sa nu fie promulgata legea! Curat, murdar Coane Fanica !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu NU ai citit legea? NU ai observat pana acum ca legea NU ofera pensii militare personalului deja pensionat pana la intrarea in vigoare legii decat in titlu, NU si in continut? NU stii sa citesti sau nu intelegi ce citesti? Pe superficialii ca tine s-au bazat si Ponta, Oprea si Dogaru cand au initiat legea! E ceva in genul: " Scrie-le, bai, in titul ca au pensii militare si in rest sa ii lasam tot ca pe prosti! Ce crezi ca citeste vreunul ceva din lege in afara de titlu"?

   PS: Asa ca fapt divers. Pe cuponul tau de pensie scrie "Pensii militare"? Scrie, nu? Desi TU nu mai ai de 5 ani pensie militara. Cu toate astea, majoritatea celor in rezerva/retragere ar jura ca au pensii militare. Ca doar asa scrie pe cupon, nu? Legea este denumita a "pensiilor militare", dar TU vei ramane faptic cu aceeasi pensie contributiva. Doar ca i-a schimbat denumirea, in rest e o lula militara. Dupa majorarea soldelor din decembrie 2015, vei constata ca pensia ta despre care tu crezi ca este militara, este undeva la minus 50% fata de a omologului tau pensionat in 2016. Intrucat Ponta si Oprea ti-au tras plasa cu legea si NU iti va ACTUALIZA "contributiva" pe care ai "rebotezata" la misto ca ar fi militara.

   Ștergere
  2. Pai, sa nu fie promulgata, daca nu are inglobata o farama de inteligenta. Cum se poate ca, prin continut, sa incalci tocmai principiile care stau la baza ei?

   Ștergere
 12. 1.INTELIGENTII CARE CRITICA LEGEA AU DISCUTAT CU INITIATORII LEGII ?SAU TREBUIA CA ACESTIA SA LE CITEASCA BLOGUL ??
  2.CATI AU DINTRE CRITICII LEGII PREGATIRE JURIDICA (nu sa fie absolventi a nu stiu ce facultate particulara aparuta dupa '90).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "INTELIGENTULE", io am pregătire juridică! Şi ce-i cu asta? Dacă legea în esenţa ei este o bălmăjeală de la cap la coadă, lasă loc de interpretări, are articole redundante şi nu este aplicabilă, trebuie musai să spunem că e bună? E o PORCĂRIE de lege!
   "INTELIGENTULE", şi mai stinge farurile pe NET, că nu eşti nici pe autostradă şi nici pe europeană.

   Ștergere
  2. Analizînd "Live Traffic Feed" din partea dreaptă a blogului, am constatat că aproximativ în jurul orei 12: 38 am avut un vizitator din Cluj. Să fi fost oare chiar Emil Boc în persoană?

   Ștergere
  3. 1]. Initiatorii NU discuta cu nimeni. Fapt pt. la dezbaterile din Senat, spre deosebire de alte legi, la LPM initiata de Guvern NU ni s-a permis sa transmitem nicio o opinie care sa fie afisata public. Dovada aici [https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18999], unde sunt zero opinii transmise, site-ul Senatului fiind blocat efectiv la a transmite vreo opinie pe marginea LPM initiate de Guvern. In contrast cu celalalt proiect al SCMD unde am fost lasati sa ne transmitem opiniile [http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18893] unde dupa cum vezi sunt in nr. de 114. AI INTELES? INITIATORII AU PROCEDAT CA IN COMUNISM, AI BLOCAT SITE-UL ASTFEL INCAT SA DISPARA CRITICILE! SI ATUNCI CU CINE SA DISCUTAM?

   2]. Sunt persoane dintre criticii legii care au si pregatire juridica. Daca te incalzeste cu ceva.

   3]. Si mai este ceva! Sunt si persoane, extrem de putine, dar sunt - care au "pile" neoficiale la "initiatorii" legii, inclusiv la juristii care au redactat textul. O astfel de "pila" iti spune simplu: "- Nu aveam ce face! Asa am primit ordin! Fara pensii real militare pt. cei deja pensionati!" Sau "- Nu aveam ce face! Ni s-a bagat un buget fix pe gat, iar daca redactam legea a.i. si militarilor pensionati sa le fie ACTUALIZATE pensiile incat sa devina real militare, depaseam bugetul alocat de initiatori! Asa am facut textul dupa buget, de aceea e formulata legea asa cum este. Ce puteam face?"

   Ștergere
  4. Inca e bine. Numai romanilor li se pot intampla d'astea. Daca era dupa razboiul de la sfarsitul primei jumatati a secolului trecut, eram morti de mult prin inchisori. Pentru "vina" de a ne fi aparat patria. Iar soarta noasta ar fi fost jucata pe degete tot de romanasi d'ai nostri, alde Dan Ruptura, care are pretentia ca eu sa nu-mi pot apara drepturile decat cu voie de la vreun tiriplici cu carte abia-abia.

   Ștergere
 13. @olescu
  de ce stergi ce am scris acum mai putin de 10 minute?
  este o informatie pt toti cei de buna credinta.O pot duce si pe alte bloguri
  informatia este urmatoarea:
  Legea salarizarii va intra in vigoare de la 01.01.2016.Informatie verificata!

  De ce ai sters daca am spus un adevar?Ce ai de ascuns? Ce interese servesti?
  Don Corleone

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu a sters nimeni nimic! Numai ca ce ai scris, ai scris de fapt in materialul precedent. Si ti s-a si raspuns tot acolo [http://r-26500.blogspot.ro/2015/07/rovana-plumb-anunta-probabilitatea-ca.html?showComment=1436529853801#c8172628422047459533]. Dai funda?

   Ștergere
  2. Iti redau raspunsul si aici! Atentie la posibila manevra cu 2 legi intrate in vigoare in aceeasi zi, Art. 60 (1) din LPM fiind aplicabil numai daca urmeaza o majorare a soldelor ulterior intrarii in vigoare a LPM, si NU simultan.

   Si acum copy-paste dupa raspunsul dat la problema expusa de tine.

   "Ai dreptul sa visezi! Dar hai sa gandim "jidaneste" asa cum s-a intamplat in cazul L. 241/2013, cand reintregirile acordate cu dreapta, s-au luat/se iau inapoi cu stanga prin neindexare. Bugetul alocat reintregirii fiind practic zero raportat la o perioada de timp, banii acordati pt. reintregire revenind in totalitate la buget prin neindexare, Si acum sa aplicam LPM, din prisma "initiatorilor". Adica, bugetul alocat platii pensiilor militarililor dupa 01.01.2016 sa fie EGAL cu cel de acum! Exact, ai ghicit! Sa trebuie sa alocam zero lei pt. ACTUALIZARE!


   Dupa cum stau problemele cu LPM, si decizia privind intararea in vigoare a Legii salarizarii o ia in exclusivitate tot Ministerul Finantelor! Intrucat la proiectia bugetara a implementarii legii salarizarii, apare si capitol distinct cu impactul asupra ACTUALIZARII pensiilor militare. Daca Legea salarizarii intra in vigoare pe 31 decembrie 2015, impactul cauzat de ACTUALIZAREA pensiilor militare, este ZERO. Numai daca Legea salarizarii intra in vigoare incepand cu minim 02.01.2016, este impact financiar provocat de ACTUALIZAREA pensiilor militare.

   Referitor la data de 01.01.2016, este cu dus intors. Daca ambele legi intra in vigoare in aceeasi zi, respectiv la 01.01.2016, Art. 60 (1) din LPM zice ca "Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor (...)". Legile intrand in vigoare simultan, practic NU exista nicio majorare a soldelor dupa intrarea in vigoare a LPM, majorarea fiind operata simultan cu intrarea in vigoare a LPM. Pt. a fi indeplinute conditiile Art. 60 (1) fiind nevoie mai degraba de o majorare a soldelor survenita dupa data 01.01.2016.

   Prin urmare e posibil sa ai dreptate cu data de 01.01.2016, dar tot sa iei plasa! Majorarea soldelor nefiind operata dupa intrarea in vigoare a LPM, ci simultan cu intrarea in vigoare a LPM."

   Ștergere
  3. Si o continuare! Referitor la conceptia "jidaneasca" la care am facut referire. Intrand in an electoral si fiind necesari de bani de campanie, nu vezi ca astia nu scot love nici sa recalculeze pensiile celor pensionati dupa 2011 in baza L. 263/2010 si care sunt o mana de oameni (indiciul fiind acela ca le-a lungit recalcularea la 12 luni, ceea ce este nepermis de mult pt. o mana de oameni), dar sa scoata lovele sa ne mai actualizeze si la toti?

   In caz contrar - o dadeau direct in LPM, prima actualizare sa fie efectuata in termen de 24 de luni de la intararea in vigoare a LPM si nu de la prima majorare a soldelor operata dupa intrarea in vigoare a LPM si care poate sa fie in 2075! Totul a fost calculat la liniuta!

   Ștergere
  4. Sa dam cuvantul si la maimute:

   Ștergere
 14. @R-26500
  DE CE nu vreti sa recunoasteti ca d.p.d.v. al rovanei plumb si al Min Finante impactul este 0(zero)?
  Incepand cu 01.01.'16 LPM va fi asigurata la plata de catre M.Ap.N din fondurile proprii care vor fi stabilite la 2% din PIB fata de 1,36% ca in prezent......n-are treaba nici min.muncii nici min.finante dupa alocarea fondurilor la M.Ap.N cu plata pensiilor militare.Offf ca greu va mai e sa pricepeti ABC-ul
  Cu pensii majorate sau nu M.Ap.N va primi obligatoriu cel putin 2% din PIB incepand cu 2016.Si tot el va asigura plata pensiilor militare
  Capisci?
  Don Corleone

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta asa este! Nu cumva anul de gratie este totusi 2017?

   Ștergere
  2. Dar, stai! Te-am prins la logica. Fondurile pt. legea salarizarii si cele pt. LPM, sunt tot de la bugetul de stat, nu? Ca si cei 2% pt. armata, nu. Bun! Atunci legea salarizarii la specificatiile bugetare, trebuie sa aiba capitol distinct cu cheltuielile cauzate de vreo eventuala ACTUALIZARE a pensiilor militare. Prin urmare, probam acest lucru mult mai curand decat 01.01.2016. Anexa cu cheltuilelile trebuie atasata la proiect. Nu exista alocari de la buget provocate de legea salarizarii alocate si pt. actualizarea pensiilor militare, rezulta ca PA actualizare! Aici NU ai cum sa ma contrazici!

   Ștergere
 15. @R26500
  Mai omule ce o tot arzi cu 31.12'15 sau 02.01'16 ce cauti nod in papura?.Ti-am spus/v-am spus: legea salarizarii va intra in vigoare pe 01.01'16 simultan cu LPM si da se vor aplica toate gradatiile de functie si grad stabilite la data intrarii in vigoare.De ce sa cautam probleme acolo unnde nu sunt? De ghita contra?
  capisci?
  Don Corleone
  PS Sau ca sa tii un blog "in viata" chiar daca nu mai are "obectul muncii":):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu m-am mai "ars" o data cu asigurari de genul asta si in cazul L. 241/2013. Nu esti obiectul, nu? Eu am actualmente fosta diminuata, actualmente "inghetata". Prin urmare, nu sunt Ghita contra, numai ca sunt experiment autentic al unei legi-pacaleli.

   In urma experientei respective am tot dreptul sa afirm ca prefer sa cred in textul actual al legii si NU in povesti cum ca va urma o "smecherie". Pana la proba contrarie, cf. textului de lege negru pe alb, ce spui sunt sperante, supozitii si atat. Cf. experientei mele cu L. 241, ar trebui ca experimentul sa fie extins acum tuturor beneficiarilor LPM. Adica sa ne multumim cu ce ne ofera legea: pensii militare in titlu si ACTUALIZARE in viata urmatoare!

   Ștergere
 16. @E-lita lui peste:degeaba stergi parerile altora.Asta nu te face de intrebuintare indelungata!Mi-e scarba de asemenea colegi!Oricum nu veti primi mai mult decat meritati!
  @R-2 si ceva :Cu „bai ”nu pot raspunde,este apanajul elitelor vopsite portocaliu !Sa poti pricepe ,chiar elita fiind-iti repet si tine minte:nu retroactiv ci actualizare la prima majorare!Imi pare rau de putinatatea intelectuala adunata de cand bateti campii pe acest forum,dar mi se pare ca asa este corect!!!Nu creati asteptari peste realitati,instigati,dezinformati si creati dihonie intre pensionari!Nu degeaba am fost catalogati ca o categorie ciudata!Cred ca lumea se uita la voi .Pacat ,ca nu adunati oamenii in loc sa-i luminati!Voi PACALTI oamenii!Despre rusine,vb.cand trec prin Pitesti !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bai, mamelucule! Discuti cu o persoana autentica si nu ascunsa sub anonimat ca tine, aflata in urmatoarea situatie tot autentica:

   - cu pensia militara desfiintata de Basescu/Boc/Oprea in 2011;
   - in locul acesteia cu o pensie in sistemul taiata la 1/2 fata de fosta pensie militara, intre anii 2011-2013;
   - in 2013, Ponta si (iar) Oprea s-au gandit ca pe aia cu pensiile diminuate sa ne ia prosti, fapt pt. care s-au prefacut ca ne reintregesc pensiile prin L. 241/2013. Doar s-au prefacut, intrucat din aceleasi an ne-au taiat orice indexare. Astfel pensia bunicii este indexata, a mea nu. Pensia lui tac'su lui Oprea, a mea nu. Si tot asa.

   Prin urmare, despre ce dihonie, dezinformare, instigare etc. discuti tu? Vrei sa adunam oamanii la un loc? In jurul cui? In jurul celor 26 500 cu pensii taiate/diminuate/inghetate/neindexate sau in jurul lui Oprea/Basescu/Ponta care ne-au facut lucrarea asta?

   Acum TU de ce intri in disperare acum? Ti-am dat exemplul meu cu L. 241! Tot asa va fi su cu LPM! O lula ACTUALIZARE. In lege NU exista termen, deci NU exista ACTUALZIARE. Mie si cei la 26 500 ne-au tras-o Oprea/Ponta punctual. A tinut faza, intrucat cei ca tine ati dormit in porumbi in loc sa reactionati! Acum aceiasi Ponta/Oprea ne-a trag la toti, inclusiv tie. Vom avea pensii militare doar in titlul legii. Macar eu sunt constient, tu insa ...
   Culca-te mai bine!

   Ștergere
 17. De unde au dat navala acesti indivizi cu expresii de mahala tiganeasca???!!! Ei spun ca sunt colegii nostrii !! Sa ne fereasca Dumnezeu de asa colegi !!! Eu nu am avut asemenea colegi si nici pe acestia nu-I consider colegii mei !! Sunt aproape sigur ca indivizii astia fac parte din cei cu UNPR-ul in suflet si au obtinut pensii pe cai ilegale si acum au intrat in fibrilatie intrucat se apropie funia de par!! Nu-I nimic baieti, limbajul de mahala nu va ajuta la nimic iar loc in duba este si pentru voi!!
  In privinta stersului unor comentarii cu continut abject sunt perfect de acord cu administratorul blogului si chiar eu l-am rugat sa faca acest lucru.
  Daca voua, mahalagiilor, nu va place ce scrie sau se comenteaza pe acest blog nu va uitati, nu va obliga nimeni. Dar faptul ca va uitati demonstreaza cele afirmate de mine mai sus!!! Atentie!! Odata si odata tot trebuie sa raspundeti pentru ilegalitatile facute!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt "istericii" lui Oprea! Sunt nervosi ca le divulgam cum Oprea a dat-o iar in freza pensionarilor militari, pacalindu-i ca vor avea pensii militare!

   Ștergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 20. Sanse ca Presedintele sa sesizeze erorile din LPM sunt. Tocmai am citit ca Presedintele a trimis la reexaminare legea pensiilor speciale (da, acestea sunt speciale) pentru parlamentari. Sper sa fie tot atat de atent si cu legea noastra !!

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 22. Admin, mai pliveste, ca ne-au napadit buruienile si gunoaiele. Nivelul lor este jenant, dar nici macar nu-si dau seama, fapt care ar releva inca un dram de inteligenta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buruienile si gunoaiele este cam acelasi psihopat! Fan Oprea!

   Ștergere
 23. Revenind la material! Atacul este total, este real! Insa, este inadmisibil ca un functionar public CIVIL, fie el politist sau de la Penitenciare care se va pensiona in conditiile actuale ale LPM sa beneficieze de pensie real militara, iar un militar autentic din M.Ap.N. pensionat poate cu o zi inainte de intrarea in vigoare a LPM, poate si cu vreo 5-6 misiuni de lupta in teatrele de operatii sa beneficieze de un simulacru de pensie care numai militara nu mai este.

  In conditiile date, cum nesimtirea initiatorilor, legiuitorilor si mai ales a celor care au tras sfori ca aberatia descrisa sa se intample, toti militarii autentici trebuie sa iasa la ofensiva. Fapt pt. care va sugeram sa sesizati personal presedintelui cele prezentate in material, respectand adevarul si numai adevarul! Nu avem nimic de pierdut! Am fi tacut daca nesimtirea celor mentionati nu era atat de crasa! Acum oricum nu mai avem nimic de pierdut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-am raspuns iar ca de obicei daca nu esti pupin si nu primesti osanale, comentariul a fost sters.Rusine sa fie la obrazul gros ca scandura.Atat .

   Ștergere
  2. Ti-am raspuns iar ca de obicei daca nu esti pupin si nu primesti osanale, comentariul a fost sters.Rusine sa fie la obrazul gros ca scandura.Atat .

   Ștergere
 24. @ Dan Rupea = Vasile = V. Aldea = anonim = alt anonim etc. Identitate multipla = SPAM! Te-ai dat singur de gol! Un pic mai sus.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 25. D-le R-26500, o intrebare pentru corectitudine: vi se pare normal ca unui Sof sau MM cu 25-30-35 ani vechime efectiva in " alte conditii" Sa I se calculeze pensia dintr-un salariu Mai MIC ca al unui locotenent cu 2-3 ani vechime( salariu net care intra PE card in ziua de salariu)? CE anume Il invata acel ofiter PE cel care e in prag de pensie? VA spun EU din experienta: NIMIC! Poate doar niste matematica sau alte cunostinte care nu prea au legatura directa cu CE fac la serviciu! SI asta din cauza legii salarizarii, unde un Sof sau MM cu 3 ani de Scoala tehnica POSTLICEALA (cat avea SI un of in anii 80, intr-adevar cu alte materii de studiu) este incadrat la studii liceale, ca un muncitor necalificat cu liceu! V- au interesat aceste lucruri SI probleme ale subordonatilor? Sau pentru ofiterii care participa la elaborarea acestor legi, "talpa" Armatei nu conteaza? Sa inteleg ca acum VA intereseaza legea pensiilor pentru ca VA afecteaza personal? Nu ca nu sunt de acord cu CE ati scris! Cu stima!

  RăspundețiȘtergere
 26. D-le R-26500, pentru corecta informare:este un blog pentru apararea drepturilor militarilor activi SI in rezerva? Atunci cum vedeti faptul ca un Sof sau MM cu 25-30-35 ani vechime efectiva in "alte conditii", cu 2 ani vechime la 1 an de munca, are un salariu( deci ce intra efectiv PE card in ziua salariului) Mai MIC decat al unui locotenent cu 3-4-5 ani de cand a iesit din Scoala militara? CE anume SI cine PE cine invata meserie? Lt PE Sof sau MM sau invers? Unde este important experientei? Daca sunteri pensionar, stiti cum era grila de salarizare pana in 90! SI a doua problema: Este normal ca un Sof sau Mm cu 3 ani de Scoala militara tehnica (~subinginer sau un ofiter din anii 80) Sa fie incadrat in actuala lege a salarizarii la studii liceale, ca un muncitor necalificat iesit din liceu? D-voastra ca ofiter SI probabil comandant, ATI facut ceva pentru subordonatii d-voastra? Dar nu va afecta asa cum VA afecteaza legea pensionarii! CE conteaza "talpa" Armatei? Cand s-a lucrat la lege, cine i-a reprezentat PE cei cu grade mici? Nimeni, dl. meu, SI nici un sef direct nu a tinut cont de drepturile celor mici in grad.Cu stima, un militar activ!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici se dezbat doar problemele ofiterilor superiori pensionati inainte de 2011 care nu se mai satura desi au pensii mult mai mari ca ceilalti.Pensiile amarastenilor cu grade mici nu intereseaza..

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Raspunsul nu poate fi decat o "combinata". In primul rand ca intrebarile de fond nu au legatura cu materialul. Mai putin una: " - Sa inteleg ca acum VA intereseaza legea pensiilor pentru ca VA afecteaza personal?". Nu neaparat, personal. In realitate legea pensiilor militare NE afecteaza pe toti cei deja pensionati. Intrucat evidentele desprinse din textul legii sunt brutal de clare: NOI (inclusiv dumneata), cei deja pensionati, NU beneficiem, in realitate, de pensii militare de stat.

   Referitor la celalte intrebari, dumneata ridice anumite probleme care in fapt, necesita o reforma radicala a intregului sistem. Ceea ce la modul pragmatic, este idealism. Incerc totusi sa raspund punctual si la celalalte intrebari:

   1]. Chiar imi pare normal ca un SOf/MM indiferent de vechimea sa aiba un salariu inferior unui locotenent indiferent de vechimea celui din urma. La fel cum imi pare normal ca un S.G.P. indiferent de vechimea sa aiba un salariu inferior unuiSOf/MM indiferent de vechimea celui din urma. La fel cum in cadrul aceluiasi corp profesional, sa zicem al MM, imi pare normal ca un MM cls. a V-a indiferent de vechimea sa aiba mereu un salariu inferior unui MM clasa a IV-a , indiferent de vechimea celui din urma.

   2]. "CE anume SI cine PE cine invata meserie? Lt. PE Sof sau MM sau invers?" Abordezi tematica dintr-un perspectiva primara. Sa intram in domeniul civil: este ca si cum ai pune intrebarea similara, ce anume si cine pe cine invata meserie: muncitorul strungar pe maistru sau invers? Sau in domeniul agricol: tractoristul pe inginerul agronom sau invers? Este evident ca la un moment dat muncitorul strungar va infileta un surub mai rapid decat maistrul său sau ca inginerul agricol poata sa nu aiba habar unde e filtrul de motorina la tractor, insa niciodata nici muncitorul nu isi va suplini maistrul, nici tractoristul pe inginerul agronom.

   La fel e si in armata. In mod cert, un soldat se va incheia mai repede la sireturi decat un Sof./MM., iar un Sof./MM. va lua mai rapid pozitia pt. lupta decat un ofiter, insa niciodata militarii cu grade inferioare nu pot suplini atributiile fundamentale ale celor cu grade superioare. Intrucat nu au instruirea/scolarizarea necesara.

   Cu toate acestea, am retinut "intepatura" intrebarii! Dumneata ca Sof./MM ai (avut) pretentia ca poti indeplini oricand atributiile unui ofiter. Nu? Fara instruire adecvata, asa nativ, nu? Sa stii ca exista si multi tractoristi care considera ca inginerii agronomi nu sunt buni de nimic in agricultura, intrucat multi ingineri nu au si brevet de tractorist. Cam in aceasta mentalitate te incadrezi si dumneata.

   3]. "Este normal ca un Sof sau Mm cu 3 ani de Scoala militara tehnica (~subinginer sau un ofiter din anii 80) Sa fie incadrat in actuala lege a salarizarii la studii liceale, ca un muncitor necalificat iesit din liceu?" Habar nu am. Este ca si cum ai intreba daca este normal sa existe unele facultati cu durata studiilor de 3 ani, altele cu durata studiilor de 6 ani. Si altele la care te poti inscrie fara bacalaureat.

   Ștergere
  4. Si continuare!

   4]. "Cand s-a lucrat la lege, cine i-a reprezentat PE cei cu grade mici?" Evident ca nimeni. Dar pe cei cu grade mari i-a reprezentat cineva? Tot nimeni. Altfel NU ar fi aparut materialul!

   5]. Si acum o para-intrebare? Apropo de intrebarile tale "in cascada"! Undeva faci referire la grupa " alte conditii". Acum intreb eu? Parasutismul, scafandreria, alpinismul, pilotajul (si alte cateva) sunt incadrate in grupa "alte conditii". Astia de la pensii sustin insa ca activitatile in cauza n-ar mai fi incadrate in grupa "alte conditii" daca sunt efectuate pe perioada cursurilor de cariera. Deci, daca sari cu parasuta la unitate - activitatea intra in "alte conditii", iar daca sari cu parasuta la cursul de parasutism activitatea e in "conditii normale". Ti se pare normal? Desigur ca nu si totusi o instructiune antica a D.M.R.U. intocmita probabil de unul care nu si-a imaginat ca exista si alte cursuri decat cel de limba rusa, asa precizeaza: pe perioada cursurilor toate conditiile sunt normale. Si unii de-ai nostri au mai si murit la acele cursuri.

   Ștergere
 27. leroiv leroivt12 iulie 2015, 15:01
  leroiv leroivt12 iulie 2015, 16:03


  Mataluta vb exact ca femeia de serviciu.....citez:
  DE CE am EU dupa 40 de ani de "munca" la spalat wc-uri in spital ,o pensie mai mica decat medicul chirurg cardiolog cu "DOAR" 30 de ani vechime......Crezi ca poti face diferenta dom' maistru.? Poti fi ofiter cu dirijarea intr-un complex de rachete AA,sau comandant de marina,sau aviatie...sau....etc
  Poti?? Dupa pregatire in mod sigur nu tovarase!!Asta era valabil pe vremea lui Stalin cu "origini sanatoase" si carte cat mai putina.De bine de rau si societatea noastra se aseaza asa greu cum este pe valorile reale
  Don Corleone
  Acu' ce sa zic si eu: poti merge la guvern,la parlament,eventual la NATO si chiar la ministerul apararii din Rusia sau China(dar ai grija ca la aia "ti-o iei" de nu te vezi)
  PS apropo cine sau ce te-a oprit sa te faci ofiter si sa urci pe scara ierarhica militara si in statutul social?? Cine-i vinovatul??
  Fara respect pentru oamenii fara caracter
  inca odata vreau sa spun ca doar stii sa te vaicaresti mai Sof NATO!! demisia se afla la un click si o semnatura....e asaaa de simplu!..."luptatorule"
  Don Corleone!!

  RăspundețiȘtergere
 28. Imi pare rau ca poate nu am fost prea clar, nu am nimic cu ofiterii, am SI specificat ca au Alta programa in scoala, e dreptul lor, ma refeream la drepturile celor Mai mici in grad care nu isi pot prezenta parerile SI argumentele. Referitor la experienta, da , VA spun sigur ca cei veniti din Scoala, lasand la o parte importanta functiei, chiar SI subof sau Mm, apeleaza la cei cu experienta, chiar daca au grade Mai mici. Poate ca d-voastra cand ATI iesit din Scoala le stiati PE toate,sau ATI invatat doar de la ofiteri Mai in varsta, Dar ma indoiesc! In rest toate cele bune, chiar SI pentru cei care au limbajul SI reactiile de Mai sus! Imi arata ca PE undeva am dreptate, am auzit de multe ori asta cu daca nu-ti convine, da-tI demisia! Vesnicul argument!

  RăspundețiȘtergere
 29. .....si aia cu medicul cardiololog(si o echipa de alti 6-8 oameni) o spun din proprie experienta dupa ce m-au salvat de la moarte pe la 2-3 dimineata in data de 22.04.2014.In mod sigur intre ei nu a fost si femeia de serviciu........precum domnul "surubelnita" cu pretentii si RESPONSABILITATI de conducator si pretentii salariale asemanatoare.Dar de ce?? Doar pe aritmetica anilor adunati ca porumbul in sac? ASTIA SUNT SubOF NATO actuali?......Brrrrrr!!!!

  RăspundețiȘtergere
 30. DC
  Las-o mai moale ca macane. Omu' a scris de salariu nu de pensie. Cat despre valori, poate ar trebui sa te raportezi la zona civila. Cat face parlita ta de diploma obtinuta la scoala de ofiteri, in viata civila. Zero!
  Ai vazut ce materii se studiaza la academie acum? In toti cei aproape trei ani se fac numai 48(patru zeci si opt) de ore de matematica si alea de nivel liceu tehnologic. In rest numai abureli, regulamente la greu, psihologie, ecologie, comunicare, pas de defilare si tot felul de vrajeli. Valoare! "Originile sanatoase" oare nu sunt valabile pentru toti? Doar pentru mm si sof? Cati ofiteri au venit direct din uzina cu numai 4 clase? Multi! Si cati au intrat pe usa din dos cu vreo facatura de facultate pe la Spiru sau alta de genul ei? Multi! Da multi rau de tot!
  Poti fi ofiter cu dirijarea intr-un complex de rachete AA ..... Pai poti, pentru ca nu ai pregatire tehnica, cand nu te pricepi ii pui pe altii care se pricep sa o faca in locul tau, e simplu.
  De bine de rau si societatea noastra se aseaza asa greu cum este pe valorile reale. Exact, asa si trebuie. Care e locul tau in societatea noastra asejat pe valori reale? Daca nu te bufneste rasul, poate te loveste modestia.
  Fara respect pentru oamenii fara caracter

  RăspundețiȘtergere
 31. @leroiv leroivt
  Prietene, daca nu va cereti drepturile, nimeni nu o sa va ajute. Vezi ce fel de comandanti aveti, cred ca sunt multi in activitate de teapa astuia care isi zice Don Corleone. Va este frica? Rusine? Sunteti lasi? Daca da, atunci va meritati soarta. Intelege ca nu trebuie decat sa va cereti drepturile legale. LEGALE! Ai legea educatie la dispozitie, vezi care este nivelul de studii si nu trebuie decat sa cereti sa se respecte prevederile legii, nimic mai mult. Nu vor fi de acord, insa puteti sa dati in judecata pe respectivul care se opune. Inaintati un raport catre DMRU, daca refuza sa respecte prevederile legii, actionati. Trebuie sa inteleaga si patronii astia kaki ca armata nu le apartine si trebuie sa respecte legislatia in vigoare.
  Din punct de vedere legal, refuzul de a va fi rezolvata problema conform legislatiei se numeste abuz in serviciu contra intereselor persoanei si este infractiune, se pedepseste cu puscarie. Si cred ca nu e o noutate ca avem destui generali si colonei condamnati. Deci se poate.
  Dar ma tem ca nu o veti face, asa ca ciocul mic si plangeti-va in continuare.
  Apropos, fiti un pic mai demni, voi aveti locul vostru distinct in armata. Cinstiti-l

  RăspundețiȘtergere
 32. @R
  Ai o optica deformata la adresa mm.
  In primul rand faci confuzie intre gradul de maistru militar si meseriasul din uzina care indeplineste o functiune de maistru. Ca sa ajungi MM trebuie sa ai diploma de BAC, susti examen de concurs la mate si fizica, poti urma aceasta forma de invatamant de la 17- 18 ani, primesti educatie formala, sustii examene periodice, susti lucrare de diploma si examen de diploma. Ca sa ajungi maistru civil trebuie sa ai cel putin varsta de 27 de ani, altfel nu poti urma cursurile vreunei scoli de maistri civili, trebuie sa fi profesat in meseria respectiva, nu se cere BAC, nu se da examen, pur si simplu te inscri, pregatirea e una profesionala. Asta e un aspect.
  In al doile rand, maistru ala civil care zici tu ca insurubeaza repede, te inseli. Maistru civil nu participa la productie, el doar supravegheaza, este un conducator.
  Daca ai citi ghidul carierei militare ai sa observi foarte simplu care este rolul MM in armata romana, probabil o sa ai un soc. Ca in armata noastra un mm insurubeaza si unge cu vaselina nu este decat o incalcare a ghidului carierei. Nu este rolul lui sa faca asta. In primul rand un mm este luptator si lider iar daca isi desfasoara activitate pe la vreun atelier de reparatii el nu poate indeplini decat functia de sef atelier. Daca ei insurubeaza si ung cu vaselina se intampla din cauza ca nu au pe nimeni in subordine si totusi lucrurile trebuie sa functioneze. De ce? Pentru ca armata trebuie sa aiba un anumit numar de oameni iar posturi de executie sunt foarte putine, in schimb avem la functii de conducere la greu. O restructurare serioasa ar pune lucrurile in ordine, piramida ar deveni piramida iar mm isi vor putea ocupa locul in angrenajul armatei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o tema care chiar nu are legatura cu materialul! Nu ne-am mai intalnit cumva ... Lore Ipsum/Unknown?

   Ștergere
 33. @goa'uld
  'Neata !

  Dupa lunga tirada a dumitale in care faci din mm niste"factotum" si din ofiteri,inutilitati, cred ca piramida ierarhica este inversata chiar in caputul matale.Pe subof nici macar nu-i bagi in seama,decat asaaaa tangential
  Si apoi eu stiam ca subof sunt in special elemente luptatoare,pe cand mm-ii au ca principal scop,partea de intretinere si reparatii tehnice.Asta asa ca scop principal pentru care mm-ii au fost "inventati".subof au existat sub diferite forme/denumiri inca din armatele antichitatii,mm-ii au aparut dupa al doilea WW ca necesitate la tehnologizarea armatelor
  Capisci goa'uld?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corleone
   Continui pe aceasi linie de ignoranta agresiva. Nu a fost nicio tirada ci doar o expunere a unei situatii din care se vede ca nu ai priceput nimic. Ca stiai tu ca mm au ca scop principal repararea tehnici, stiai prost, dupa cum am mai scris mm sunt luptatori si leaderi, atat. Si ca sa demontezi ce am scris nu trebuia decat sa te interesezi la surse oficiale nu sa apelezi la ce stiai tu. Pe subofiteri nu ii bag in seama pentru ca nu ei sunt femeile de serviciu ale armatei, dupa opinia ta si in al doilea rand nu este nici o legatura intre MM si sof. Incepand de la provenienta, admitere, nivel instruire, rolul in armata, etc. intre cele doua categorii nu exista nici o similitudine. Cu certitudine nici asta nu o stiai insa nu e vina ta, starea asta de confuzie a fost propagata si se continua intretinerea ei, dar tu de unde sa stii? De asemenea in buna traditie a ignorantei care te caracterizeaza mm nu au fost 'inventati' dupa WW II ci mult inainte, dar probabil asa stiai tu. Singurul lucru unde ne punem de acord este tehnologizarea armatelor si necesitatea aparitiei unui corp tehnic bine pregatit. In epoca moderna nu mai era suficient sa ai capu mic si burta mare, mai trebuie si materie cenusie.
   Ignoranta si "lasa ca stiu io mai bine" sunt cele doua puncte forte pe care te bazezi cand abordezi o discutie, din pacate cu aceasta atitudine nu faci decat sa jignesti o categorie de personal care nu ti-a facut niciun rau. Imi provoci mila.

   Ștergere
 34. Dan Rupea= Postac basist= tratament recomandat: psihiatric.

  RăspundețiȘtergere
 35. @ leroiv leroivt12 iulie 2015, 21:12
  Mie mi se pare ca este exact pe dos in problema pensiilor mm vs pensiile ofiterilor. Adica ar fi perfect normal ca pensia unui ofiter(nu vorbim de locotenenti, ca nu au cum sa beneficieze de pensie) care indeplineste conditiile minime de vechime sa fie macar egala cu pensia unui mm sau subofiter cu vechime maxima. Dar, cum spuneam, este exact pe dos. Ofiter iesit la pensie cu 21 ani vechime efectiva ca miltar, de pe functie de mr. si cu grad de mr. are pensia 70% fata de un mm cu 30 ani vechime efectiva ca militar. Sigur ca vechimea mai mare cu 9 ani conteaza, dar mie personal mi s-ar fi parut normal ca pensiile sa fie macar egale, pentru ca raspunderea si veniturile obtinute inclina spre ofiter mai mult decat spre mm. Asa ca nu va inteleg nemultumirea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu propaga si tu aceasi minciuna ca nu face bine nimanui. Ierovit s-a referit la salarizare, nu a pus in balanta nu stiu ce pensii scrii tu acolo. Si are perfecta dreptate, daca nivelul de instruire asigurat de o scoala militara de maistri cu acreditarea min. educatiei este de nivel postliceal de ce sa fie incadrati pe studii medii? Si e un aspect important pentru ca celor in activitate pensiile li se vor calcula in baza soldelor, care evident sunt diminuate din cauza incadrarii intr-o clasa de ierarhizare inferioara.
   Ca face el comparatii cu locotenentul care nu stiu ce invata de la el sau alte ineptii, e o boala comuna la noi la romani, uite la Corleone, un specimen bun de dat exemplu.

   Ștergere
  2. Discutii sterile....in fond ce vreti? Puneti mana pe legi si judecati ! Daca faci 4 clase, inca nu stii sa citesti dar conduci un BMW, crezi ca ai dreptul la diploma de doctor ?
   Asta zice COR 2015 - Clasificarea ocupatiilor din Romania. Dar, asta e ! Suntem in Romania !

   Ștergere
  3. @goa...
   Este parerea ta si nimic altceva si sper ca nu esti dintre cei care cred ca detin adevarul absolut. Referitor la salarizare nu ma pronunt, dar nu sunt convins ca este asa cum spune colegul nostru. Oricum, este politica Guvernului si nu vad de ce trebuie sa fie un subiect de raca intre ofiteri, mm si subofiteri. Cu atat mai mult, presupunand ca venitul lunar al unui locotenent abia iesit din Academie este mai mare ca al unui mm cu vechime maxima, nu inteleg cum ajunge mm sa obtina o pensie mult mai mare ca al unui maior , fie el si cu vechime mai mica.

   Ștergere
 36. @Ole,
  Mai este un aspect nesesizat si care trebuie abordat in lege, si anume actualizarea si recalcularea pensiilor de urmas si handicap, ale militarilor si urmasilor, care trebuiesc si ele aduse la nivelul celorlalti cu procentajul stabilit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nea Mărine, la cît de "KKO" e actuala aşa zisă lege a pensiilor militare, ce vrei tu, e deja bonboana pe colivă. iar nouă ne plîng de milă!!!
   Bre Nea Mărine, bre tată, totuşi zi-ne şi nouă deîndată, cum s-a putut ca de la Marea Adunare Naţională a apv-iştilor + puliţiştilor, aia de fu filmată şi la toată lumea dată, mă-nţelegi, cu acord faţă de legi, să se ajungă măi frate, iar la o pensii mlilitare în cuantum pe jumătate?

   Ștergere
  2. Sunt aplicate in lege.Cresc toate odata cu recalcularea

   Ștergere
  3. @Dorele, ce incape pe mana lui Gropan, la groapa ajunge....

   Ștergere
 37. Poate cineva sa faca o aplicatie obtinerea bazei de calcul ? Spre exemplu: iesire la pensie 30 august 1998, lunile alese noe 1994- aprilie 1995.Care vor fi pasii pentru obtinerea si actualizarea BAZEI DE CALCUL? MULTUMESC!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca urmam ad litteram dispozitiile art. 109 alin.(1) si alin.(2) precum si art.28 alin.(1) , in prima faza pensiile stabilite anterior datei de 01 ian. 2011 vor deveni pensii militare in sensul legii , adica vor beneficia de toate prevederile acesteia. Faza urmatoare , recalcularea , este un tandem cu dispozitia de la art. 109 alin.(2) , adica actualizarea ( max. 24 luni de la prima majorare a soldelor) . Recalcularea efectuata in tandem cu actualizarea este necesara fiindca la art. 28 alin. (1 ) se determina baza de calcul ca medie a tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive , din ultimii 5 ani de activitate , venituri actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie , in cazul dumneavoastra la data de 30 august 1998. La valoarea obtinunta se adauga procentul de max. 15 % ( care nu este explicitat cum se diferentiaza). Pensia recalculata la data de 30 august 1998 se determina conform art. 29 la care se adauga sporul prevazut la art. 108 si sporul OMM ( Legea 80/1995 , art. 11) . Pentru actualizare , aducerea la zi a cuantumului , asa cum prevede art. 60 alin. (1) , lit. a) se va extrage din baza de calcul determinata la art. 28 solda de grad si media soldelor de functie ( din perioada aleasa) care vor fi aduse la zi corespunzator criteriilor care vor fi precizate in normele de aplicare a legii . Ramane in discutie , ca o necunoscuta , cum se va proceda cu acele componente ale veniturilor totale care nu sunt in legatura procentuala cu soldele de functie si solda de grad. Cred ca aceste componente vor fi aduse la zi prin aplicarea majorarii datorita ratei inflatiei anuale sau a altor prevederi din legislatia timpului in domeniul salarizarii. La actualizare se vor aplica iarasi art. 29 , 108 si Legea 85/1995 art.11. Am aceasta viziune asupra actualizarii fiindca la art. 60 din lege se vorbeste despre actualizarea Cuantumului pensiilor militare , deci cuantumul actualizat nu poate fi mai mic decat cel anterior. In concluzie , la momentul actual , nu puteti determina decat media tuturor veniturilor pe care le-ati obtinut in perioada noiembrie 1994- aprilie 1995 extrase din anexa pe care ati primit-o la ultima decizie de pensie. Daca aveti posibilitati de informare privind solda de grad la 30 august 1989 si soldele de functie , puteti ajunge cu aducerea la zi in 30 august 1998 si mai departe pana la 31 dec. 2010.

   Ștergere
 38. Deci, sunt doua posibilitati: promulgare sau retrimitere in parlament pentru modificare....Dar, se pare ca este posibil sa apara si o alta varianta - stop, punct si de la capat ! Daca cineva a fost pe faza, la emisiunea Danei Grecu, pe marginea afirmatiilor Victoriei Nuland in legatura cu coruptia din Romania, Radu Tudor s-a scapat (intentionat sau nu), vehiculand ideea ca un partener euro-atlantic ar fi ordonat debarcarea premierului. Asta n-ar fi o noutate, dar motivul invocat este exploziv: neindeplinirea obligatiilor cu privire la securitatea nationala, apararea tarii....Trist ! Pe acest blog, si nu numai, de ani buni se tot aminteste ca programele de guvernare sunt stralucite, dar nu se respecta nici de doi bani ! Trist, pentru ca trebuie sa te urecheze strainii ca ti-ai lasat cainele din ograda sa moara de foame. Tu, stapanul, de turmentat ce erai, ai uitat ca ai caine. Personal, nu cred sa mai vad prea curand o LPM, iar daca va fi, va fi altfel. Si, daca Radu Tudor are dreptate, mai rezulta ceva - cineva, dintre activi, a bagat si aprins fitilul ! Mi-ar place ca realitatea sa fie asta.

  RăspundețiȘtergere
 39. @goa'uld13 iulie 2015, 18:37
  citez din "gandirea" goa'uld
  ........dupa cum am mai scris mm sunt luptatori si leaderi,.......(zic eu DC).....hai mai chiar asa chiar LEADERI....mai sa fie a dreak armata asta??
  Domnuuuu goauld,pt asa ceva americanii te trimiteau la Leavenworth pe viata,rusii te impuscau,iar chinezii te spanzurau

  Asa dupa cum a mai scris;vedeti postarile mai sus ca "baiatul" goa'uld are scoala putina si pretentii MARI:):) el este LEADER din categoria MM
  Ce mishto e cu dezechilibratii astia:):)

  RăspundețiȘtergere
 40. @goa'uld13 iulie 2015, 18:37

  Si cu asta inchei discutia:
  Te rog (daca pricepi) sa nu-mi spui mie dupa 27 de ani de RAA ca nu stiu diferenta dintre MM si subof(cum se scrie corect) nu cum scrii tu din nestiinta 'sof' ....ca aia e probabil prescurtarea de la 'sofer':)
  ...si apropo; nu mai "manca" i-urile din texte domnuuu' MM LEADER:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 41. Io acu' nu vreau "sa ma bag ca shtrampu' " dar imi place sa verific informatiile,si nu halesc tot ce citesc.
  Pe scurt si olteneste ca asa e vecinul meu,valabil si pt intrebarile puse de tigrii2

  Cum am spus mai sus:Am vb cu col logistica brigada pompieri BV,care si el la randul lui a vb cu omologii lui din MAI jandarmi si politie inca de acum 2-3 saptamani si concluzia e clara ca lumina zilei.Toti vom avea pensii recalculate si actualizate incepand cu 01.01.....restul vorbelor cu "negrii,metisi si albi" sunt asa sa "ne bagam in seama"Mai ca era sa cad in ridicol cand m-au intrebat "aia".Bai nene tu chiar o crezi pe aia cu 3 categorii de pensionari militari,sau 4,sau5.......Eu ce sa fac......le-am dat link-ul catre acest site ca sa citeasca.....pam,pam!!
  @tigri 2
  nu trebe cine stie ce formula de calcul:Baza de calcul pleaca de la 80% din VENITURI BRUTE(6 luni....bla,bla),dar sa nu depaseasca 100% la care se adauga OMM+pensie suplimentara 3/6/9% Punct.
  Ce dracu' cautam probleme unde nu sunt?
  Deja se lucreaza in draci la normele de aplicare si sunt implicati multi.credeti ca politaii/jandarmii/pompierii stau cu mana-n san?.....pentru avea "negri/metisi/albi? Haida de!! nebunie curata

  Ce facem noi aici? Ne informam sau ne dezinformam.Pastrati ce am scris eu acum si mai vb dupa 01.01.O sa vedem cine a avut dreptate. Il injurati degeaba pe Goprea in privinta asta.Pe bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. De curiozitate! Cei cu care ai discutat au habar ca in baza unei legi-capcana, respectiv, L. 241/2013, a fost creata falsa senzatie in titlul legii ca ar reintregi pensiile militarilor diminuate de Boc, cand in realitate acestea sunt "diminuate" invers, respectiv prin neindexare? Mai pe scurt: TU sau cei cu care ai discutat aveti habar ca acea lege a "inghetat" pensiile a cca. 26 500 militari, inducandu-se opiniei publice falsa senzatie ca s-ar fi implinit un act reparatoriu?

   Daca NU - verificati legea, daca DA - puteti porni de la premisa ca o "leapsa" asemanatoare include si actuala LPM, adica o falsa senzatie cf. experimentului deja mentionat si care isi produce efectele ACUM!

   2]. Concluziile trase de persoanele de care zici in absenta aparitiei normelor metodologice pot fi complet eronate. Asa spun meseriasii nostri de la D.F.C./C.S.P. si de la Directia Juridica. Este o manevra si cu normele metodologice: in mod normal, ar fi trebuit emise in timp de 3 luni de la publicarea legii in monitorul oficial, nu de la intrarea in vigoare a legii. Astfel incat sa isi produca efectele incepand cu 01.01.2016 si nu dupa Sf. Pasti la anul viitor.

   3]. Ai dreptate cu baza de calcul, 3/6/9% etc. Dar fara ACTUALIZARE. Legea este clara in acest sens. Acest lucru este scris in material: se RECALCULEAZA, dar fara ACTUALIZARE. Daca era sa fie o treaba OK, ar fi precizat simplu ca pensiile rezultate in urma recalcularii se ACTUALIZEAZA in termen de 24 luni de la intrarea in vigoare a legii, NU de la prima majorare a soldelor. Urmand ca pe viitor sa isi produca efectele si Art. 60. Lucru mai mult decat evident asupra faptului ca initiatorii au in plan urmatoarele:
   - sa fie RECALCULATE pensiile "la misto", dara nicio ACTUALIZARE;
   - sa pierdem si ACTUALIZAREA ce ar fi putut rezulta din majorarea soldelor, aceasta fiind operata "la mustata" inainte de intrarea in vigoare a legii.

   Ștergere
 42. Cu 80% este clar dar in ce stil se actualizeaza la data iesirii la pensie si de la data iesirii la pensie pana astazi. Asta am intrebat CUM SE FACE ACTUALIZAREA dom prof,ing,contabil sef.ne dam "stiuti" dar spunem prostii de doi lei, lasa grad , functie , vechime , sporuri , este vorba de "orele de zbor" , aterizari etc nu de cuantumul unei ore de zbor din solda cdt esc
  Ca pe tabelul cu venituri sunt toate la un loc si nici dracu nu stie cat e una si cat cealalta .Atata vreau sa stiu ACTUALIZAREA MEDIEI CELOR 6 LUNI pana la data deschiderii dreptului de pensie si de la data pensionarii pana acuma.O aplicatie CONCRET NU BLA, BLA , BLA ca nu-i sedinta de partid! Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 43. @R-26500
  raspuns
  1- nu conteaza=lege abrogata
  2- mai putin conteaza data la care apar normele,pot sa apara si pe 02.01 de exemplu ca au timp sa le faca pana atunci si sa le publice la timp.Conteaza CONTINUTUL lor.(si e de bine.....se zice pe la M.A.I. si culmea ii si cred:):))
  3-Cum am mai spus: Cf soldelor de grad si functie in vigoare la 01.01 cand intra in vigoare si legea salarizarii
  Asta e si mai multe nu stiu si nici nu zic ca sa "ma aflu in treaba"
  cu stima
  PS Imi pare rau dar iti dau si o veste proasta din cate am aflat.Nu va apare nici o modificare la "alte condtitii".....si cand spun ca imi pare rau sunt chiar sincer.....in privinta asta sunt de partea ta si a celorlalti.Sa dea Dumnezeu sa schimbe categoria "alte conditii" asa cum e normal.Numai ca o sa apara alta problema.O sa te impiedici de limitarea de 100% unde sunt sigur ca deja ai ajuns si atunci ce folos???

  RăspundețiȘtergere
 44. ref la pct 2 al tau
  asta cu normele si chestii....a fost o intamplare,deoarece au bagat LPM rapid de tot in sparlament odata cu legile demnitarilor si a aparatului functionaresc de la "casa lu poporu' ".....si asa s-au "ascuns dupa corcodus" Toate TV-urile au croncanit despre LPM si pe ceilalti i-au cam uitat.LPM trebuia sa fie de fapt votata si promulgata eheeee tarziu prin noe./dec si sa intre in vigoare simultan cu legea salarizarii cand vor fi facute si bugetele pe 2016(inclusiv al M.Ap.N si M.A.I.)Asa ca daca tragem linie si adunam putem spune:.....tot un drac!!
  Oare gresesc? Corecteaza-ma!!

  RăspundețiȘtergere
 45. Curleoane, în expunerea de motive a Legii Pensiilor Militare se spune foarte clar : NU SE MĂRESC PENSIILE! Şi atunci despre ce vorbim? Se doreşte doar recalcularea pnsiilor celor ieşiţi pe L263/2010! "Restul, "rămîne cum s-a stabilit", adică: cei ieşiţi pe 164, dar care au pierdut pe 119, vor rămîne cu cuantumul pe 164, iar şmecherii care şi-au mînărit-o pe 119, cu cuantumul de pe aceasta. Băi fraţilor, nu mai puneţi botul la fel de fel de braşoave!

  RăspundețiȘtergere
 46. @sticla de la 15:29
  Nu s-a spus " NU SE MĂRESC PENSIILE! " dar a spus madam plumb (de la min muncii-care munca nu stiu) ca impactul asupra bugetului va fi minim.Pai normal mai nene ,ca pensiile vor fi platite de M.Ap.N /M.A.I. dupa ce acestia isi primesc bugetul.Pai vezi vreo legatura cu madam plumb? Mai bine bea o cana cu zeama de varza;poate o sa incepi sa gandesti.....pam pam!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este asa, dar nu e deloc asa! Eventuala marire a pensiilor militare NU apare asa din senin in bugetul armatei. Armatei ii este destinat ACUM un buget fix 2% din PIB (sa zicem, 2% abia din 2017). La acest moment, bugetul armatei insa nu include plata pensiilor militarilor, acestea fiind platite de sisemul de asigurari.

   O majorare de buget PESTE bugetul initial alocat armatei, presupune intotdeauna un TRANSFER de fonduri din partea ministerului care a generat destinat majorarea. Deci:

   1]. in urma RECALCULARII, banii de la asigurari destinati militarilor se TRANSFERA la bugetul armatei, PESTE bugetul initial.

   2] Si acum ce ne doare: ACTUALIZARE? Dar aceasta NU este generata/platita de armata, de la bugetul armatei, ci de un ALT MINISTER: Ministerul Muncii. Intrucat o lege din apanajul Ministerului Muncii, respectiv LEGEA SALARIZARII, declanseaza si ACTUALIZAREA pensiilor militare din bugetul Ministerului Muncii si NU M.Ap.N. sau M.A.I. din propriile lor bugete.

   In concluzie, cheltuieliele generate de ACTUALIZAREA pensiilor militare sunt suportate de Ministerul Muncii. Sumele respective sunt doar transferate ministerelor in cauza sa le distribuie, dar acestea intra tot in bugetul Ministerului Muncii.

   Prin urmare, cheia adevarului este la noul proiect de Lege a salarizarii. Daca acest proiect, la cheltuieli alocate are prevazut si un capitolas DISTINCT cu cheltuieli suportate de MMPS generate de Legea salarizarii pt. ACTUALIZAREA pensiilor militare, lucrurile sunt OK. Sumele in cauza fiind transferate M.Ap.M. si M.A.I. si asa se inchide cercul alocarii bugetare!

   M.Ap.N. si M.A.I. ca institutii nu pot genera cheltuieli din propriile bugete pt. aplicarea unei legi din sfera altui minister, care sa genereze cheltuieli din bugetele prealocate ale propriilor ministere. MMPS trebuie sa le transfere sumele in cauza, iar daca aceste fonduri NU apar alocate in legea salarizarii, PA actualizare!

   Ștergere
  2. Referitor la sustinerea ta, TU ai uitat o chestie elementara si care reprezinta veriga lipsa. In trecut, mililitarii aveam lege proprie de salarizare. Aplicarea nereprezentand apanajul MMPS, ci al M.Ap.N./M.A.I. Fapt pt. care ministerele in cauza avea in bugetele proprii si cheltuielile de salarizare si implicit si de ACTUALIZARE a pensiilor generate de majorarile de solde.

   Insa noua lege a salarizarii este UNITARA, militarii nu mai au lege proprie de salarizare, fapt pt. care cheltuielile de salarizare si implicit si pe cele care genereaza si ACTUALIZAREA pensiilor militare, sunt gestionate gestionata EXCLUSIV de MMPS. Din buget propriu.

   In consecinta, cand vom vedea in noua Lege a salarizarii care se pune in aplicare din bugetul MMPS capitol distInct cu eventuale alocari bugetare "deturnate" catre M.Ap.N. si M.A.I. si pt. ACTUALIZAREA pensiilor militare, se confirma ceea ce afirmi. Insa, pana la proba contrarie, NU ai nicio sustinere in ceea ce afirmi!

   Ștergere
 47. @sticla 15:29
  Fie sa ai dreptate! Tu sa ai pensia pe care o gandesti si eu pe cea pe care o cred.Si pana acum nu m-am inselat niciodata.....ca de carcotasi?....slava Domnului! nu ducem lipsa.

  RăspundețiȘtergere
 48. si ca sa nu ne mai mintim cu sticla'n mana ca sa para unii mai"inteligenti" eu va trimit direct la:

  https://www.senat.ro/Legis/PDF/2015/15L212EM.pdf.......desi nu dau 2bani pe expunerea de motive.E doar tehnica procedurala fara nici o influenta asupra legii

  RăspundețiȘtergere
 49. @R-265000
  Vorba lunga saracia omului.Tot vorbesti despre transferuri ACUM.... bla,bla mai ceva ca in fotbal

  ITI REPET! 01.01.2016...alt an alte cheltuieli alte bugete ,bugete ce vor trebui stabilite pana la inceputul lunii noe.(in teorie)....pam,pam!!
  Capisci ? "ca ma enervezi cu nervii":):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si daca vei constatata ca NU se va intampla ceea ce presupui, mai ai vreun plan "B" de rezerva? Intrucat TU doar presupui presupuneri? Oricum, este debordant optimismul de a presupune ceva legat de pensiile militare ce insasi L.P.M. nu prevede!

   Ștergere
 50. Eu nu am nici un plan "B" tu ai zis ca ai ranita pregatita.Apropo....cate semnaturi ai strans?
  despre restul mai vorbim la iarna dar nici paranoic nu vreau sa devin.
  Te salut R-26.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Planul "B" NU poate fi facut public! Deocamdata. Oricum, este ceva in genul definitivarii fondarii unui corp de armata autentic romanesc - a carei formare este deja initiata (singurul corp romanesc - altele oricum NU mai exista), functional, cu baza la ... Baza poate fi oriunde! Acum, ca baza va fi la Sevastopol si anuntul va "nauci" mioriticii politicii romanesti care fac "misto" de Armata Romana de ani buni de zile, este problema lor. In realitate un astfel de anunt nu poate fi decat consecinta fireasca a politicii lor neghioabe in privinta armatei. La urma urmei si militarii romani luati "la misto" de politicienii romani au dreptul sa riposteze, nu? Ce mare schema ca o fac de la Caracal sau de la Sevastopol!

   Ștergere
  2. Si cine plateste acest „corp de armata autentic”? Voluntariatul tine doar câteva zile. Cel cu baza la Sevastopol... cam banuim cine-l poate plati.

   Ștergere
 51. Remarc tonul civilizat. Nici nu se putea altfel. Un cerb pe alee nu se dezminte niciodata !

  RăspundețiȘtergere
 52. Am facut armata ca militar in termen la o unitate a trupelor de graniceri, trupe ce apartineau la acea data (1973-1974) Ministerului Apararii Nationale. Am urmat timp de trei ani cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi a Ministerului de Interne, la absolvirea careia am fost inaltat la gradul de locotenent. Incepand cu anul 1979 mi-am desfasurat activitatea in unitati militare apartinand Ministerului de Interne, fiind supus prevederilor acelorasi regulamente militare ca si cei din unitatile ce apartineau MApN. Am fost avansat apoi in grad, pana la cel de colonel, in baza prevederilor acelorasi regulamente. Daca as fi incalcat articolele acestora, as fi fost sanctionat conform prevederilor Regulamentului Disciplinei Militare, iar pedeapsa cu arest as fi executat-o in arestul Comenduirii de Garnizoana, ca orice ofiter. Daca incalcarea ar fi constituit infractiune, as fi fost cercetat de Parchetul Militar si as fi fost judecat de un Tribunal Militar. In anul 2002,cand aveam gradul de colonel, din considerente de ordin politic am devenit functionar public cu statut special, iar gradul de colonel a devenit cel de comisar sef! Peste doar trei ani, m-am pensionat! Daca domnul Olescu, cel care a scris articolul de mai sus si care imi contesta dreptul de a beneficia de o pensie miltara, ar fi avut curiozitatea si decenta sa citeasca Legea 360/2002 privind Statutul politistului ar fi vazut ca nu difera mult de Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare! Ne sunt restranse aceleasi drepturi, suntem supusi acelorasi obligatii, avem aceleasi misiuni pe care la aveam si cand eram militari. Politistii de frontiera executa, ca functionari publici, aceleasi misiuni privind paza frontierei de stat ca si atunci cand erau graniceri, avand statut de cadre militare. In cei trei ani in care am lucrat ca politist cu statut prevazut de Legea 360/2002, am executat exact aceleasi atributiuni de serviciu ca si atunci cand eram militar, avand statutul prevazut de Legea 80. Si atunci, de ce imi negati dreptul de a avea o pensie militara, domnilor Olescu si Boarna? Stiti de ce cred eu ca mi-l negati? Fiindca faceti parte din categoria unora ca Dragomir, cel ce a tinut si torturat politistii din Sibiu, veniti pt a i se preda, in bazinul unitatii pe care o comanda! Pentru ca ne urati, considerand ca beneficiem de privilegii pe care cei din unitatile MApN nu le aveti! Nu sant prilegii, domnilor ofiteri, sunt doar chestiuni ce tin de specificul misiunilor pe care le avem de indeplinit! Sa stiti ca nu mi-a placut fotbalul niciodata. Totusi, eram obligat, uneori si de doua ori pe saptamana, sa fiu pe stadion, unde participam la asigurarea masurilor de ordine. La una din aceste misiuni, un capitan cu fata congestionata de furie, a inceput sa urle la mine, de dupa grilajul ce despartea tribuna oficiala de tribuna intai, ca de ce eu sant la tribuna oficiala si el nu! Eram acolo pt ca acolo fusesem repatizat in dispozitivul de ordine organizat pt acel meci! Acel ofiter ingust la minte era unul din cei de teapa dumneavoastra, domnule Olescu! Si, apropo, sa stiti ca in teatrele de operatiuni au fost detasati si politisti, domnilor. desi nu mai au statutul de militari! Chiar eu am avut doi subordonati ce au efectuat stagii in Bosnia! Asa ca incercati sa priviti dincolo de cozorocul caschetei, domnilor militari, pt a nu risca sa fiti considerati veritabili urmasi ai lui Mos Teaca!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. Calmati-va! Si incercati sa despartiti apele. Trebuie sa plecati de la premisa si naturala si model NATO ca o pensie MILITARA trebuie acordata in urma unei activitati desfasurate EXCLUSIV in serviciul MILITAR. Din 1973 pana in 2002 ati fost in serviciul militar. Aveti 29 ani vechime ca MILITAR! In concluzie, sunteti perfect indreptatit sa aveti drept de pensie militara.

   2]. Ce nu intelegeti Dvs. este faptul ca incepand cu anul 2002, niciun politist NU mai este in serviciul militar, ci in serviciul civil. Aici se despart apele. Intrucat d.p.d.v. al dreptului de a beneficia de pensia militara, au aparut 2 categorii de politisti:

   - cei care dumneata care au activat ca politisti si pana in anul 2002, fiind MILITARI inainte de anul 2002. Acest realitate NU poate fi contestata.
   - dar ce ne facem domnule cu cei intrati in sistem incepand cu anul 2002? Pensia MILITARA, daca o denumim MILITARA, trebuie sa se acorde pt. vechimea exclusiva in serviciul militar. Dvs. aveti 29 ani vechime in serviciul militar! Insa, cei intrati in serviciu ca politistI incepand cu anul 2002, NU mai au nici macar o zi in serviciul militar, fiind din prima zi a activitatii functionari publici CIVILI. Este asa sau nu?

   Si atunci cum sa acorzi domnule drept de pensie MILITARA unei persoane pt. o activitate in afara serviciului militar?

   In concluzie, dumneata esti indreptatit din plin sa ai drept de pensie militara intrucat ai fost la modul real 29 ani in serviciul militar. Insa, cu regret si cu respect, colegii dumitale mai tineri intrati in sistem incepand cu anul 2002, NU indeplinesc conditiile.

   Daca ai inteles diferenta intre politisti, faptul ca unii indeplinesc conditiile de acordare a unei pensii militare, iar altii NU o indeplinesc - este OK! In fapt nici NU trebuie sa conteze categoria profesionala ca DENUMIRE careia i se acorda drept de pensie militara, ci doar criteriul: PENSIE MILITARA PT. ACTIVITATILE DESFASURATE IN SERVICIUL MILITAR!

   3]. Ca fapt divers, exista diferente intre Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare si Legea 360/2002 privind Statutul politistului. In privinta restrictiilor, sa zicem ca militarii NU au drept de asociere sindicala, dar politistii au. Sa mai zicem si faptul ca in baza Art. 39 "(1) durata programului de lucru al politistului este de 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana". Ce inseamna acest fapt? Ajungem la o mare diferenta la salarizare. Salariul unui politist pt. "8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana" si este egal cu solda unui militar, numai ca solda militarului este acordata pt. "zile CALENDARISTICE", si pt. "8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana".

   4]. In sfarsit! Ati facut referiri la Legea 360/2002 privind Statutul politistului [http://www.politiadefrontiera.ro/cadruleg_pdf/legea_360_2002.pdf]. aRT. 23 l-ati citit? "Jur
   sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa-mi indeplinesc cu raspundere si buna credinta indatoririle ce-mi revin pot rivit functiei si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" Este cumva acesta juramant MILITAR? Desigur ca nu!

   Dar Art. 1 (1) l-ati citit? "ART. 1 (1) Politistul este functionar public CIVIL (...)". Si atunci de unde pana unde pensii militare pt. activitati civile?

   Ștergere
  2. Corect si argumentat raspuns!

   Ștergere
  3. Nu pricepi si pace .Majoritatea politistilor lucreaza in ture si nici vorba de 8 ore Baga ore nenormate la greu ca altfel ramai cu dosarele nerezolvate si esti bun de puscarie pentru abuz in serviciu . Cat priveste dreptul la asociere e egal cu zero . Cand Basescu a vrut sa dea afara 10000 de politisti sindicatele supuse politicului au tacut.Si da ar trebuii ca politistii sa aiba pensii mai mari ca militarii deoarece stresul si riscul e mult mai mare la politisti

   Ștergere
  4. @ Maxim One 15 iulie 2015, 19:11. Esti iritant pe fondul unui nivel de cultura indoielnic. Mergand la concret, aplicat pe textul Legii pensiilor militare, orice politist care a activat in viata sa si minim 15 ani in serviciul MILITAR - dar MILITAR, nu ca functionar public CIVIL, este indreptatit sa aiba drept de pensie MILITARA.Politistii cu mai putin de 15 ani in serviciul militar sau cu nicio zi in serviciul militar cum este cazul celor intrati in sistem dupa anul 2002, CIAO si directia sistemul public de public. Eventual o lege proprie de pensionare pt. functionarii publici CIVILI, dar NU a pensiilor MILITARE!

   PS: Ai un stil iritant! Sunt niste chestii care te depasesc. Pe limbajul tau, iti spun in clar: noi, militarii de cariera, ne consideram ofensati sa fim bagati "la gramada" cu functionarii publici CIVILI. Am mai fost "capusati" de cateva ori la drepturi de NEMILITARI, a tinut figura candva, dar acum este cazul sa inceteze aceasta "capuseala". Militarii cu militarii, ceilalti vedeti-va de ale voastre, faceti orice, dar NU ne mai "capusati"!

   Ștergere
  5. @minim one
   1-dreptul la asociere(sindicat) este treaba civililor....si doar atat ar fi suficient sa te "lumineze"
   2-Orele alea "nenormate" se recupereaza in bani sau in zile libere,ceea ce e conform "legii lu'civilu'."
   3-sindicatele voastre "au tacut"? intrebati-i pe ei domnilor sindicalisti politisti ca de aia platiti cotizatie
   4-stresul si riscul mai mare?? vai vai desigur ca sunt mai mari cand te gandesti ca de pilda la frontiera trebe sa pleci cu spaga de 2-3000 de euroi PE TURA si tu te duci acasa cu 500 amarati si un whisky si va mai pica si DNA-ul pe cap.Pai normal ca va stresati !!! ca te streseaza si nevasta!.Ce dracu!....urla toate televiziunile,si tu o arzi aiurea? Pe la "paza si ordine publica" stim cum e ca va mai "racoriti"moca in cate un bar,iar la circulatie stim cu totii cum este.
   daca poti sa ma contrazici spune-mi "minim one" cu ce?

   cu respect
   PS daca am uitat cumva vre-un "i" o sa-mi permit sa iau de la tine,ca si asa faci risipa

   Ștergere
  6. Nene Iancule,
   Ne cunoastem si ne purtam un respect reciproc ce sper ca nu fa fi clintit niciodata chiar daca vom avea uneori opinii diferite. Stiu ca politistii au avut si inca mai au un regim de lucru si privatiuni aproape militaresti, ca au purtat o uniforma si au avut grade militare ca si militarii si asta nu contesta nimeni. Ceea ce spun insa aici Olescu si Karadeniz nu este o negare a cestor adevaruri sau o lipsa de respect si o delimitare de colegii din politie. Ceea ce spun ei si eu am spus asta inca de la proiectul acestei legi este ca din punct de vedere juridic, ne aflam in incompatibilitate. Ori ii spunem lege a pensiilor militare si atunci se aplica doar celor care sunt militari ca statut si definitie, fie ii spunem lege a pensiilor lucratorilor din sistemul national de aparare si includem in ea si funactionarii cu statut special si pe cei din SRI , SPP, justitie, sau ce vrei matale sa mai intre acolo. Partea proasta este ca din nou ne batem joc de meserie, construim struto-camile, amestecam merele cu perele si le vindem drept legume. Nu interpreta aceasta opinie a mea ca o nerecunoastere a drepturilor celor de la interne de a avea o lege similara militarilor, dar nici sa nu uitam doua lucruri: 1. chiar si pe vremea defunctei legi 164, politistii aveau o lege separata a pensiilor chiar daca identica sau trasa la xerox dupa legea 164. 2. La aceasta ora, statutul politistilor difera substantial de cel al militarilor, mai ales prin faptul ca -asa cum spunea cineva- militarii nu isi pot arunca caschetele peste gardul cotrocenilor fara a fi trecuti in rezerva. Deci ceea ce spuneau colegii este faptul ca juridic si institutional, daca vrei chiar constitutional ne aflam -nu din vina noastra- in categorii diferite. Cu aceeasi prietenie !Marin

   Ștergere
 53. @R26....
  exact ce ai scris mai sus vroiam sa scriu si eu.......dar in concluzie se poate spune ca unii au DREPTURI de militari si OBLIGATII de civili.........ca ca cum ar fi aici:):):)

  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=36345

  In rest ii doresc domnului comisar sef Iancu Bata multa sanatate si pensie cat mai lunga
  DC
  PS Ca sa fiu rautacios: Mi-ar place si mie "oaresce" misiuni la tribuna oficiala a unui meci de fotbal(banuiesc important) ca doar nu platesc eu biletul:):)......din pacate militarii,militari(ca sa zic asa) au alte si alte tipuri de misiuni.
  PS 1 Cel mai tare "imi place" prevederea aia cu sporul de pericol de arma(in bani) care nu-i asa reprezinta un mare pericol pentru persoana(politist) care o poarta,ca daca iti gauresti pantoful cand predai arma si uiti sa scoti cartusul de pe teava?.Nu se pot da si sporuri de obuzier,tunuri de cal 100 si peste, sau macar ceva spor de torpila sau tun de crucisator?>Zic si eu......daca la cal 7,65 se poate,pistolet Carpati de ce sa nu se poata la tancuri cal.125? De ce? alea nu' periculoase:):)?

  RăspundețiȘtergere
 54. Pai in juramantul politistilor lipseste chestia aia "nesemnificativa" si total lipsita de importanta......"jur sa-mi dau chiar si viata....." In rest e bineeee!!!!

  RăspundețiȘtergere
 55. Nu ati vazut si n-o sa vedeti MILITAR aruncand cascheta peste gardul de la Cotroceni,indiferent cine il ocupa temporar si cum il cheama.Asta pe mine m-a enervat la culme...........asa ca tot veni vorba de ONOARE si DEMNITATE

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Onoare inseamna sa stai drept (si moral) sa nu te lasi calcat in picioare de niste politicieni corupti ca Basescu, Udrea, Boc,Gropea , etc nu in niste caschete aruncate dupa serpii astia tradatori de neam si tara .Daca dupa tine onoare si demnitate inseamna sa fi umil si sa te lasi scuipat de niste infractori ca cei mak sus mentionati, sa nu ripostezi macar printr-un gest simbolic, e grav.Sper ca esti singur in umilinta ta...

   Ștergere
  2. @ Don Corleone 15 iulie 2015, 17:00. La faza asta NU ai nimerit-o! Am retimut ca NU ai in fost in cauza, dar ce papucii nostri onoare si demnitate este aceea in care militarilor unui stat li s-au desfiintat pensiile militare. li s-au diminuat noile pensii stabilite, am ajuns sa umplem tribunalele patriei ca si cum am fi fost infractori sa reclamam abuzuri in diverse forme etc. etc.? Mai mult ca sigur ca se tavalesc rusii de ras vazand cum militarii romani - marele avanpost al NATO, se plang pe bloguri, pe Facebook, prin petitii etc. Si in afara ca se tavalesc de ras, sa fim fim siguri ca trag si alte concluzii - respectiv in privinta slabiciunilor armatei.

   Este drept ca noi romanii avem renumele ca suntem DOCILI! Pana la urma aruncatul caschetelor a fost un gest sublim! Daca apartineam unei alte natii mai putin docile si s-ar fi intamplat ce ni s-a intamplat noua, toata armata ar fi intrat in greva pana la rezolvarea situatiei! Boicotand politicul! Cel putin! Intrucat stim bine ca sunt si state in care daca politicul ar fi indraznit sa faca ceea ce a facut Armatei Romane, cei in cauza ar fi fost scosi de ceafa afara din Guvern sau din Parlament!

   In concluzie, pt. gestul cu caschetele, politistii chiar trebuie felicitati! O intreaga natie a savurat acel moment! Inclusiv militarii - fie vorba intre noi!

   @ Maxim One 16 iulie 2015, 14:18. La faza asta ti s-a dat dreptate. Alte comentarii ti-au fost retinute intrucat in loc sa aiba ca obiect tema materialului, sunt limitate exclusiv la atacuri la persoane. Oricine isi poate prezenta punctul de vedere pe marginea materialului, dar de aici pana la atacuri exclusive la alti interlocutori, este mare diferenta.

   Ștergere
 56. Ma tot chinui sa deslusesc gradele militare pe epoletul unui politist....nu reusesc pentru ca ele nu exista,dar stiu sunt grade profesionale.Au si medicii si profesorii si CFR-istii si altii

  RăspundețiȘtergere
 57. @ Iancu Bata
  Din intervenția dumneavoastră, corectă în fond în cazul particular de față, dar destul de nervoasă și un pic insolentă, după părerea mea, se desprinde clar un lucru. Chiar domnia voastră nu vă mai considerați militar.
  Intre armata și diferitele structuri care sunt introduse, de clasa politică, în aceiași oală cu militarii sunt diferențe mari care-i fac incompatibili. Armata are în componența sa un procent de civili ce depășește 10% și care real ar trebui să fie mai mare. Aceștia deși lucrează în interiorul armatei și au anumite facilități față de omologii din viața civilă nu primesc pensie militară. Celelalte structuri au în componența lor un procent de personal, majoritar, gen trupele de jandarmi, ori foarte mic, care au atribuții specifice asemănătoare militarilor. Dar aceste structuri și-au tras, cu sprijinul clasei politice, un fals statut de militar la pensie.
  Ce atribuții or avea la război funcționarii publici din penitenciare? Vor forma și conduce în luptă unități de deținuți?
  Cei peste 12 mii de oameni ai SRI-ului, mai mulți decât structurile similare, dar civile, din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia la un loc, vor forma la război câteva brigăzi de luptători?
  De ce doar polițiștii să aibă pensie militară și de ce nu și cei de la polițiile locale că și ei au uniforme și arme? La fel pot cere și cei de la firmele private de protecție și pază.
  Nu contestă nimeni riscul și privațiunile unor meserii, chiar mai mari uneori decât ale armatei, dar asta nu-i face militari.
  Dacă într-o bună zi România va fi obligată să lupte cu un eventual agresor, câți din cei care la acel moment vor avea pensie militară de stat și vârsta pentru a fi mobilizați vor fi chemați să lupte și să moară pentru țară, fără a se putea eschiva?
  Armata României are circa 70 de mii de oameni cu tot cu civili , dintre aceștia vre-o 35-40 de mii sunt efectiv luptători, cu ce s-ar strânge de pe la alte structuri, jandarmerie, poliție de frontieră, se poate ajunge la 50 de mii.
  Dacă adunăm pe toți cei ce sunt ori vor intra în viitor sub umbrela pensiilor militare de stat ajungem la o cifră ce se apropie de jumătate de milion. Mi se pare cam mult ca la 50 de mii de luptători să primească pensie militară de zece ori mai mulți oameni.
  Uitați-vă pe le celelalte state UE ori NATO și veți vedea că acolo lucrurile sunt altfel decât la noi. Polițistul american, pompierul, agentul FBI, sunt probabil mai bine plătiți ca militarul dar nu au pensie militară și nici acces la spitalele veteranilor.
  Dacă tot am pornit pe drumul acesta al democrației de ce să nu–i urmăm pe frații noștri mai mari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu tot respectul, plecati de la premisa gresita ca e vorba de o lege pentru militari. Nici pomeneala. Legea e data clar pentru toate categoriile de personal care au un regim de lucru atipic. Daca s-ar fi dat o lege separata pentru SRI, una pentru penitenciare, alta pentru Politie, etc, probabil ca nu mai avea loc discutia. Daca pilotii, magistratii, grefierii, etc, au legi separate, asta se pare ca nu va deranjeaza. Deci problema ar fi ca militarii sunt prinsi in aceeasi lege cu politistii, SRI-istii, SPP-istii, etc. Acum hai sa fim seriosi, daca si SRI si SPP sunt institutii civile....

   Ștergere
  2. @ cip dragos16 iulie 2015, 19:31.

   1]. Cum sa fie gresita premisa cand titulul legii este "Lege privind pensiile MILITARE"?

   2]. Atunci sa fie trimisa legea la reexaminare si sa ii fie schimbata denumirea in "Legea pensiilor pt. militari, politisti, functionarii publici din Adm. Penitenciare si (eventual) pt. alte profesii ATIPICE". Asa este cel mai natural, dar NU "Legea pensiilor MILITARE!" Zgarie rau la auz cand dupa ce parcurgem titlul legii, descoperim pensii militare si pt. pt. cetateni nemilitari.

   3]. Legat de punctul anterior, mai este ceva! Extrem de important! NU cumva includerea personalului NEMILITAR in programul pensiilor militare a dublat bugetul alocat, fapt ce a determinat excluderea militarilor pensionati pana in 2011 de la a fi beneficiari reali ai pensiilor militare?

   4]. Legat de angajatii SRI si SPP. Sunt militari, au exact acelasi statut cu cei din M.Ap.N. In concluzie, NU conteaza ministerul, ci doar STATUTUL. Toti militarii indiferent de minister se supun aceluiasi statut: Personalul militar este de altfel definit foarte clar si corect in lege si este cel de la Art. 3a):

   "Art. 3. – În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
   a) militar – cadrul militar, astfel cum este definit de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, soldatul şi gradatul profesionist, aşa cum sunt definiţi de Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, militarul angajat
   pe bază de contract, jandarmul angajat pe bază de contract, precum şi preotul militar, aşa cum este definit de Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar;"

   Astia sunt militarii si atat! Este drept ca sintagma "preot militar" pare cam aiurea, dar legea il defineste ca militar. In fapt nu este chiar exagerat, intrucat sunt preoti militari care au indeplinit misiuni cot la cot cu militarii in Afganistan. In plus ca in razboi, ar sapa gropi si impartasi muribunzi printre gloante si obuze, incat se justifica integrarea acestora in randurile personalului militar.

   Cat priveste Art. 3 b) si c), NU se leaga cu titlul legii de nicio culoare.

   Ștergere
  3. Nu e nici o premisă greșită. Legea prin denumirea ei, extinde doar la nivel de pensii, sintagma militari și asupra altor categorii profesionale. Toți ceilalți care întră în această lege și nu sunt cuprinși în art.3, lit. a, nu sunt militari. Echivalentul SRI din mai toate țările NATO și UE sunt instituții civile, singura excepție notabilă este doar Turcia. Că în cadrul acestei instituții dar și a altora sunt, în diverse procente, și militari asta nu înseamnă automat extinderea umbrelei ”pensii militare” asupra întregului personal decât în situația în care statutul acestora este identic cu cel al militarilor.
   Întreb încă odată, în caz de conflict militar câți din cei cuprinși în această lege vor fi puși obligatoriu să lupte și să moară pentru țară, inclusiv cei pensionați ori plecați anterior din respectivele structuri?
   Repet, avem experiența țărilor din NATO/UE unde armata este armată, poliția este civilă, SRI, personalul din penitenciare și alții sunt civil. De ce vrem să fim noi mai cu moț ca ei?

   Ștergere
  4. Exact ce va povesteam. Va legati de forma, nu de fond. Daca e Legea pensiilor militare, sa fie numai pentru Armata. OK, e un punct de vedere. Trebuia sa faca cate o lege pentru fiecare categorie implicata si era perfect. Dar de legea pensiilor parlamentarilor ce parere aveti?

   Ștergere
  5. E greu de crezut că nu puteți înțelege ceea ce spun. Nu mă leg de formă ci de fondul problemei. O simplă căutare pe google vă poate lămuri cum sunt organizate sistemele de pensii în lume. Tot google vă poate spune și cum sunt stabilite pensiile militare pe mapamond și de ce acestea sunt diferite de pensiile celorlalte categorii socioprofesionale din fiecare țară, precum și care sunt beneficiarii acestor pensii .
   România, membru UE și NATO, este cam singura țară ”atipică” în care principiile și normele celor două structuri sunt românizate după diverse interese.
   Spuneți într-o postare ulterioară ”sper că se va respecta legea și se vor recalcula toate pensiile militare , cu noile procente . Cât despre actualizare, rămâne să vedem normele de aplicare”.
   Între certitudine și speranță e o diferență uriașă.
   A creștere cu cel puțin 16% peste 160.000 de pensii, presupune un efort financiar consistent, probabil peste 200 milioane de euro anual. Adăugați la acestea creșterile de solde și salarii preconizate de noua lege a salarizării, creșterile cu noile pensii speciale ale altor categorii și vă puteți lămuri dacă acestea pot fi susținute de buget.
   Cândva în viitor se va face și recalcularea și actualizarea. Rămâne de văzut câți dintre actualii pensionari trecuți prin legea 119 vor mai prinde acest lucru. Vă reamintesc că după apariția legii 164- 2001 peste 20 de mii de pensionari din MApN, din cei pensionați anterior apariției acestei legi, au beneficiat de creșterile pensiilor datorate HG 1294 abia după 10 ani, odată cu prima recalculare a pensiilor pe legea 119, făcută de HG nr. 735/2010.

   Ștergere
  6. @ Karadeniz
   Nu stiu ce va face sa credeti ca nu inteleg ceea ce spuneti. Fara sa am pretentia de a avea elocinta dumneavoastra (revin mai tarziu pentru Don Corleone cu definitia cuvantului ELOCINTA) cred ca stapanesc suficient de bine limba romana pentru a intelege perfect sensul oricarei fraze, oricat de elaborate, ceea ce nu e cazul acum. Faptul ca Romania este complet atipica nu constituie un secret pentru nimeni, dar asta e situatia, fie ca ne place sau nu. Pe de alta parte, chiar daca in alte tari serviciile de informatii si cele speciale (de protectie si paza demnitari) sunt institutii civile, in mod obiectiv nu putem face abstractie de faptul ca in Romania membrii acestor servicii sunt fosti militari, ba chiar actuali militari, conform statutului, asa cum bine spunea Don Corleone, iar aici ii dau dreptate, chiar daca el nu intelege asta. In legatura cu actualizarea pensiilor militare nu pot decat sa sper in vremuri mai bune. Ma gandesc ca daca s-a stabilit un termen de doi ani pentru cei aflati in situatia noastra, acest termen se va regasi si in normele de aplicare. Are si adminstratorul blogului dreptate sa fie sceptic dupa ce am patimit din partea lui Basescu si restul gastii portocalii, dar sa incercam sa ramanem obiectivi, pesimismul nu ajuta la nimic. A nu se confunda obiectivitatea cu naivitatea, cum se incearca sa se induca ideea pe aici.

   Ștergere
 58. Si pentru ca m-am "activat"permiteti-mi sa fiu rautacios domnule comisar sef(grad profesional)
  va citez:
  "Fiindca faceti parte din categoria unora ca Dragomir, cel ce a tinut si torturat politistii din Sibiu, veniti pt a i se preda, in bazinul unitatii ......"

  Eu va intreb: tinand cont ca jumatate din cariera dvs ati fost militian.....despre ce politisti vorbiti la Sibiu in 20/21 dec '89???

  Nu contest ca (virgula),col Dragomir a facut abuzuri dar de indicativul "Radu cel frumos "ati auzit? Era alarma de lupta partiala domnule comisar sef(grad profesional),nu prea se "umbla cu manusi" si de asta se predau militienii(nu politistii cum sustineti dvs)
  Hai mai usor cu gargara ca am trait si noi vremurile alea
  Deci in concluzie ati inceput ca militian si prin "jocurile" istoriei ati ajuns un "politist modern"......e bine si asa si cum am mai spus
  Va doresc multa sanatate si pensie lunga domnule comisar sef(grad profesional)

  PS Dar in acelasi timp mai usurel cu minciunica.....a trecut prea putin timp ca sa-i uitam pe "politistii" din '89 si de dinainte....chiar din '79 ca dvs

  RăspundețiȘtergere
 59. Discutia a degenerat intr-o disputa sordida intre militieni si APV-isti, o reactivare a unei mai vechi dispute de pe vremea impuscatului, total neinteresanta si neproductiva. Sindromul : Capra vecinului e la cote maxime, spre bucuria politrucilor care pot sa-si bata joc in continuare si de unii si de altii. Hai ca-i bine.

  RăspundețiȘtergere
 60. @cip dragos 19:31
  nici un cuvant nu am spus despre SRI si SPP ca ar fi civili stim ca sunt militari(poate in afara de tine) asa cum nu am vorbit despre jandarmi, pompieri sau chiar cei de la SMURD.
  Eu am vorbit depre politisti doar despre politisti.... ATAT!!
  De ce esti sau parsiv sau in necunostinta de cauza?.Sigur stii toate astea dar te incapatanezi impotriva evidentei
  DC
  PSdomnule CIP te rog sa explici pentru noi astia mai prosti ce inseamna cuvantul "atipic"
  te citez din postarea de la ora 19:31,ca eu iti pot gasi "N" definitii pentru "atipic" atat de ambigue ca nu mai intelege nimeni nimic.Deci defineste ce inseamna "atipic" te rog!
  deci asta-i citatul;

  "Legea e data clar pentru toate categoriile de personal care au un regim de lucru atipic......"

  .........ma gandeam ca si spalatorii de geamuri la inaltime sunt atipici: o fi asa/n-o fi asa?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Don Corleone
   Atipic - care nu se incadreaza intr-un model prestabilit. Nu stiu daca este exact definitia din DEX, dar poti verifica, Si nu mai fi asa agresiv, ca nu-ti sta bine. Daca ai o disputa personala cu politistii (nici mie nu-mi sunt foarte simpatici unii din ei, dar evit sa generalizez) , poate ar fi bine sa o faci in particular, ca sa nu deviem de la subiect. Si nu te supara ca nu suntem toti de aceeasi parere, nici nu trebuie.

   Ștergere
  2. @ Don Corleone
   Referitor la spalatorii de geamuri la inaltime sa stii ca ai perfecta dreptate. Baietii ar merita pensie de serviciu ( nu am spus militara, nu trageti in pianist) mai mult decat politrucii nostri penali. Oricum, banuiesc ca se incadreaza in grupa de munca : Alte conditii.... Deci merita !

   Ștergere
 61. Pe zi ce trece, confirmati ca ne meritam soarta. Chiar nu putem sa ajungem la un numitor comun? Chiar nu putem sa ne rupem de trecut...si eu am suferit....la "Radu cel Frumos" colegul cu care am impartit 15 ani de tabere, poligoane, aplicatii in munti si la mare mi-a pus arma la tampla si a stat 2 zile cu mana pe tragaci pentru ca asa a primit ordin....atat l-a dus capul ! Am trecut peste asta....Dupa 25 de ani inca nu ne regasim ! Unii nu inteleg ca ceilalti, chiar daca nu jura sa moara isi fac meseria oficiala, si la pace, cu arma in mana (si vor muri daca nu si-o fac cu profesionalism), ceilalti nu inteleg ca cei care au jurat sa moara chiar vor muri, precum au jurat, pentru ca vor fi in prima linie, cu cea mai mare si grea responsabilitate. Unde e linia de demarcatie? Nu stiu daca e momentul sa o cautam. Dupa atata amar de vreme n-au castigat nici unii nici ceilalti. Suprapusa peste relatia rezervisti-activi, problema ne trimite, bucatele, la cosul de gunoi a istoriei !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Calin
   Ai pus o intrebare retorica, stiu ca pare greu de inteles pentru oamenii care se bazeaza pe logica si bun simt, dar da, ai dreptate din pacate, romanul se pricepe bine la scandal si invidie, mai putin la a sti sa-si faca viata usoara, din contra, daca nu are probleme si le inventeaza singur. Te rog, explica-i tu lui Don Corleone ce inseamna cuvantul " RETORIC"- am o presimtire ca nu stapaneste semnificatia lui.

   Ștergere
 62. @cip 19:31
  Dumneata esti chiar "pafarist" Vorbesti si nu stii ce vorbesti
  Pai chiar suntem seriosi in cazul in care nu ai inteles.SRI si SPP chiar sunt institutii militare.Mai citeste si tu altceva decat can-can si click
  te citez:
  " Acum hai sa fim seriosi, daca si SRI si SPP sunt institutii civile....".

  Am impresia ca esti complet opac atat timp cat sustii asemenea ineptii.Iti repet ca SRI si SPP sunt institutii MILITARE.Nu ma indoiesc ca nici acum n-ai sa pricepi......dar las-o asa cum ti se pare:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Don Corleone
   Bea un pahar cu apa ( nu altceva ) si trece.

   Ștergere
  2. @ Don Corleone
   Vorbeam cu domnul Karadeniz, care sustinea ca SRI si SPP sunt institutii civile. Nu vorbeam cu dumneavoastra, s-a inteles gresit. Eu sustineam contrariul, deci fiti mai atent pe viitor ca sa nu deveniti penibil.

   Ștergere
 63. @R26500
  vorbesti prea emotional! eu ma refeream la un principiu nu la altceva.
  Daca esti "rece" si riguros in gandire ai numai de castigat.Restul e gargara.
  arunca-ti si tu cascheta peste gard! n-ai decat! Pentru mine?..... e sub demnitatea mea .Consider ca oamenii inteligenti rezolva altfel problemele

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NU este nimic emotional, ci poate doar atipic pt. tine. In rest, este drept ca militarii NU sunt antrenati sa arunce cu caschete peste gard. Ci cu niste chestii care au si suflu si se mai si defragmenteaza.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 64. Pe surse provenind din interiorul M.Ap.N., s-ar parea ca martea trecuta ar fi fost luata decizia printre consilierii de la Presedentie ca legea sa fie promulgata exact asa cum este. Pana la proba contrarie, este insa imposibil ca informatia sa fie confirmata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E pacat ca au carpit o lege proasta gandita de Oprea, dar e mai bine decat daca ramanea proiectul de lege initial. Acum sa vedem cu aplicarea legii cum stam. Chiar daca mi s-a diminuat pensia de catre penalii portocalii sub comanda marinarului incerc sa raman obiectiv si sa nu plec de la premisa "tepei". Viitorul ne va lamuri.Personal sper ca se va respecta legea si se vor recalcula toate pensiile militare , cu noile procente . Cat despre actualizare, ramane sa vedem normele de aplicare.

   Ștergere
 65. @ R-26500
  Pai nu ti-a spus Don Corleone ca nu pricepe cuvantul atipic? Si tu:
  " NU este nimic emotional, ci poate doar atipic pt. tine." Pai se poate ?

  RăspundețiȘtergere
 66. Deși conducerile celor două structuri asociative ANCMRR și SCMD nu fac nici un comentariu pe tema erorilor și ororilor strecurate în textul legii pensiilor militare trimis spre promulgare ( intervenția pe site-ul central al SCMD a domnului Dogaru, reprezintă ca de obicei un punct de vedere personal care, tot ca de obicei, este departe de realitate), totuși apar semnale pe site-urile filialelor că această lege ar trebui cosmetizată înainte de promulgare. http://scmdfiliala1iasi.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Materialul are un UPDATE: "5]. ALTE ERORI/INADVERTENTE/CONFUZII/DISCRIMINARI (UPDATE). Sunt prezentate de alte persoane din spectrul militar, in detaliu, dupa cum urmeaza (...)": Al 4-lea link conduce spre [http://scmdfiliala1iasi.blogspot.ro/].

   In ceea ce priveste ANCMRR, este jenant, dar in comunicatele liderilor acesteia [http://ancmrr.ro/category/comunicate-ancmrr/] NU apare nici macar un cuvant despre faptul ca L.P.M. a fost adoptata de Parlament si este in curs de promulgare. Probabil din cauza ca liderii ANCMRR au suferit un soc cand parlamentarii au inclus in lege RECALCULAREA generala a pensiilor. Este ostentativ si faptul ca pt. ziua de 30.06.2015 cand a fost adoptata LPM de catre Parlament, conducerea ANCMRR a incercat sa denatureze atentia printr-un comunicat in care preaslaveste adoptarea noului Cod Fiscal de catre Parlament, si nu a LPM [http://ancmrr.ro/comunicat-nr-15-din-30-06-2015/]!

   Ștergere
 67. Presedintele mai are la dispozitie 7 zile (luni, pe 27.07.2015 expira termenul) in care sa promulge L.P.M. sau sa o retrimita Parlamentului pt. reexaminare. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ia o decizie chiar in aceasta saptamana.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Niste javre,foste in slujba piratului,din care unul fost ministru al muncii in guvernul MRU ,la B1,azi 20.07.2015,critica votarea in Parlament a LPM,zic,pe motiv ca ea inspira si alte categorii de pensionari.

   Ștergere
  2. Pai deja a promulgat neamtul legea pensiilor ptr. functionarii parlamentari, asa ca....deja altii au prioritate la legi speciale. Pe militari ii mai tine Johanis in suspans, nu prezinta importanta militarii pentru politruci.

   Ștergere
  3. ....si pentru diplomati...aceleasi reguli simple pentru toti specialii: 80% si ceva vechime....numai noi suntem cu 3 randuri de c... si, pana in prezent, fara lege !
   http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=15895&_PRID=

   Ștergere
 68. Am batut pas de defilare de la varsta de 14 ani.Deci sunt absolvent de liceu militar ,scoala militara,academie militara,cursuri post-academice.Spun asta pentru a demonstra ca sunt kakii pana in maduva oaselor si in concluzie nimeni nu ma poate acuza de partizanat.S-a iscat o disputa, cine este mai militar decat altul ,lucru care dupa parerea mea nu este avantajos.Este o mare prostie sa continuam meciul STEAUA-DINAMO.In 1989 pe fondul neintelegerii intre MAPN si MI,au profitat bijnitarii si uite unde am ajuns,In prezent suntem calariti mai ceva decat camilele,fie ca suntem militari(MAPN,SIE,SRI,SPP,TS,JANDARMI)sau,politisti,functionari cu statut special.Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca avem o funie comuna si daca nu tinem toti de ea o sa ajungem spanzurati.

  RăspundețiȘtergere
 69. @ All! Sunt remarcabile incurajarile/dorintele unor interlocutori ca L.P.M. sa fie promulgata exact asa cum este, adica cu efectele excluderii personalului deja pensionat de la a (re)deveni beneficiar real al pensiilor militare de stat. Aici putem avea de-a face cu 2 situatii:

  - cu persoane care efectiv NU inteleg textul legii, fapt pt. care NU constientizeaza faptul ca L.P.M. exclude personalui deja pensionat de la a (re)deveni beneficiar real al pensiilor militare de stat.
  - cu persoane care inteleg textul legii, insa NU fac parte din tabara celor deja pensionati, sustinand legea pt. oricine altcineva - mai putin pt. personalul deja pensionat;

  Pe de alta parte, apar opinii de falsa incurajare in genul " - Este clar ca legea este proasta pt. cei deja pensionati, dar macar sa treaca asa. Si om vedea noi ce vom face dupa, sigur va fi amendata etc. etc." Or, acesta "placa" cu amendarea ulterioara este doar un mit. Politica recenta a Romaniei demonstreaza ca, in principiu, nicio lege NU se mai modifica dupa promulgare. Politica anilor dinainte de 2 000 a demonstrat ca legile pot suferi modificari, insa trebuie sa treaca minim 8-10 ani pt. a fi adoptate modificari. In ambele situatii, L.P.M. devine astfel defavorabila personalului deja pensionat. Mai bine spus, NEUTRA!

  RăspundețiȘtergere
 70. @ All, in special pt. personalul din MAI. In legatura cu aparentul diferendum intre militari si functionarii publici civili cu statut special. Intr-un material precedent a mai fost discutat acest aspect. La un moment dat se inflamesera destul de tare niste spirite pe fondul lecturarii superficiale a materialului si a unei superficialitati in intelegerea problemei principale.

  In final, un politist din generatiile mai vechi a inteles ca NU exista niciun diferendum, calamandu-si toti interlocutorii din MAI. A inteles foarte exact fenomenul: omul era militar, intrucat activase o viata avand statut de militar in M.A.I. (militar pana in 2002). Acelasi politiist a inteles "din prima" ca ii recunoastem dreptul la pensie militara, intrucat chiar are acest drept pe baza anilor in serviciul militara dinainte de anul 2002.

  Concluzie? Stimati colegi din M.A.I. deja pensionati! Cei care ati activat in sistem pana in anul 2002, aveti o viata in serviciul militar. Aveti drept intemeiat la pensie militara precum militarii din M.Ap.N.! Problema de fond este ca cei deja pensionati, fie din M.Ap.N., fie din M.A.I. suntem EXCLUSI in fapt de L.P.M. de la a (re)deveni beneficiari reali ai pensiilor militare. Si acum ajungem la cheia problemei! Unde este diferendumul? Intre M.Ap.N. si M.A.I.? Nu? Diferendumul consta in faptul ca noi NU (re)devenim beneficiari ai pensiilor militare desi avem o viata in serviciul militar, din cauza functionarilor publici CIVILI cu statut special intrati in sistem relativ recent (incepand cu anul 2002). Desi NU au nicio vechime in serviciul militar care sa permita obtinerea dreptului la pensie militara, generatia functionarilor publici de dupa 2002 "si-a tras" acest drept. Urmand a se pensiona cu drept real la pensie militara. In schimb, politistii care chiar ati fost in serviciul militar inainte de anul 2002, intrati la "negri" alaturi de noi ceilalti. "Pe mana" colegilor Dvs. actuali din sistem! Despre asta este vorba!

  RăspundețiȘtergere
 71. Poate nu mai conteaza toata discutia! http://www.click.ro/news/national/la-toti-le-cresc-lefurile-doar-politistilor-le-scad-noua-grila-de-salarizare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pt. cei care au fost atenti la politica financiara a Guvernului actual, acesta NU a facut nimic de ordin pragmatic, ci doar spalaturi de imagine. Adica a luat dintr-o parte si a pus in alta parte, bugetul ramand in realitate mereu constant. Cazul cel mai concret este al L. 241/2013 cand Guvernul a reintregit pensiile diminuate ale militarilor, insa incepand din aceeasi zi NU le-a mai indexat ca la ceilalti pensionari. La modul pragmatic, Guvernul recupereaza exact ce pretinde ca a dat cu titul de reintregire. Bugetul ramand acelasi!

   Ștergere
 72. @ All. In ceea ce priveste incurajarea " - Sa avem incredere in Ordinul Comun (...) ... bla, bla ...". In sensul ca acesta va faci din legea pe care o aplica un fel de bici care sa mai si pocneasca. Aceasta este un banc de adormit copiii. Orice ordin comun/metodologie etc., DOAR aplica o lege, NU o modifica.

  In concluzie, ACTUALIZAREA fiind problema principala in L.P.M. a personalului deja pensionat, DACA in lege NU este precizat negru pe alb ca ACTUALIZAREA se efectueaza concomitent cu RECALCULAREA sau macar intr-un timp bine determinat, niciun ordin comun/metodologie NU poate sa prevada ceva ce NU este stipulat in lege, intrucat ar insemna sa completeze legea insesi. Si niciun ordin comun/metodologie NU completeaza o lege, ci doar o aplica - prin limitare stricta la paragrafele deja existente in lege, si nu la alte INVENTATE!

  De altfel, militarii cerebrali NU au nevoie de multe explicatii! Legea are o cheie logica la ceea ce am prezentat si care inchide orice fel de interpretare. Este vorba de Art. 109 (2): "Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor (...)". Acest articol face lumina asupra a ceea ce pare confuz in lege, dar in acelasi timp ar trebui sa aseze cu picioarele pe pamant pe oricine se imbata cu apa rece.

  In concluzie, pt. cei deja pensionati totul va fi la fel ca inainte. Adica vom beneficia tot de actualele pensii care vor fi indexate ca si pana acum, carora li se schimba denumirea in pensii militara si gata!. Noi NU vom beneficia de pensii real militare DECAT atunci CAND si DACA se va produce vreo majorare a soldelor militarilor in activitate. Actualizare de care beneficiem numai daca majorarea soldelor se produce musai dupa intrarea in vigoare L.P.M.

  In final, formula este simpla: PENSIA (REAL) MILITARA = PENSIA ACTUALA + CAND SI DACA VA FI ACTUALIZATA VREODATA!

  RăspundețiȘtergere
 73. @ All. Multe persoane solicita de a prezenta la un mod simplist, efectele L.P.M. daca va fi promulgata in aceasta forma. Efectele sunt urmatoarele:

  1]. Pt. personalul pensionat anterior anului 2011:

  a). Cei cu pensii majorate in urma desfiintarii pensiilor militare: vor avea aceleasi cuantumuri ale pensiilor ca si in prezent. Urmand a fi indexate pe viitor ca si in prezent. Prin urmare, noua L.P.M. nu va aduce nicio deosebire. In urma algoritmului de recalculare, in prima faza de calcul pensiile acestei categorii de personal scad, urmand ca in final sa fie aplicate prevederile cu mentinerea in plata a cuantumul actual - cf. Art. 111.
  b) Cei cu pensii diminuate in urma desfiintarii pensiilor militare, ulterior reintregite prin L. 241/2013, actualmente inghetate/neindexate. Vor avea aceleasi cuantumuri ale pensiilor ca si in prezent. Aceste pensii vor iesi insa din inghetare/indexare, urmand a fi indexate incepand cu 2016. Prin urmare, cu exceptia iesirii din inghetare/neindexare, noua L.P.M. nu va produce nicio deosebire nici in cazul acestui personal. Si in aceasta situatie, in urma algoritmului de recalculare in prima faza de calcul pensiile acestei categorii de personal scad, urmand ca in final sa fie aplicate prevederile cu mentinerea in plata a cuantumul actual - cf. Art. 111.

  2]. Pt. personalul pensionat incepand cu anul 2011 (in baza L. 263/2010). In urma recalcularii, vor rezulta pensii mai mari fata de cele actuale.

  In final, personalul pensionat incepand cu anul 2011 va avea pensii identice cu personalul de la pct. 1] b).

  Pensiile mentionate devin real militare exclusiv prin ACTUALIZARE, in conditiile ipotetice mentionate la Art. 109 (2): "Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor (...)".

  Bineninteles ca daca se produce vreo majorare a soldelor militarilor inainte de promulgarea L.P.M. si nu dupa (si exact asa intuim ca se va tampla), mai apare si o a 3-a categorie de pensii care apartin militarilor care se vor pensiona dupa majorarea soldelor. Aceste pensii vor avea cuantumuri net superioare celor de pct. 1] si 2], cu prea putin exceptii care vizeaza personalul de la pct. 1]a) (stiti - acele pensii contributive"umflate" spectaculos de 2-7 ori fata de cele militare).

  RăspundețiȘtergere
 74. Pentru a ne lămuri cât de bună va fi viitoarea lege, care se pare că va fi promulgată de președinte în forma în care a primit-o de la parlament, ne lămurește comunicatul de ieri al ANCMR:
  Două fraze confirmă că legea va faulta în continuare mulți pensionari:
  ”a rezultat că dispozițiile noii legi, care prevăd recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, asigură menținerea cuantumului favorabil beneficiarului”
  ”sunt condiții ca foarte multe pensii să fie mai mari decât cele actuale”

  COMUNICAT Nr.18 din 21.07.2015
  Stimați camarazi,
  Astăzi, 21.07.2015, la sediul central al Asociației a avut loc, la cererea conducerii ANCMRR, o întâlnire cu directorul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N., dl. col. Luca Constantin.
  Subiectul întâlnirii a fost discutarea, pentru o mai bună înțelegere, a unor prevederi ale Legii pensiilor militare de stat, aprobată de Parlament și aflată la Președinția României, pentru promulgare.
  Din discuțiile purtate a rezultat că dispozițiile noii legi, care prevăd recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, asigură menținerea cuantumului favorabil beneficiarului și sunt condiții ca foarte multe din aceste pensii să fie mai mari decât cele actuale. De asemenea, sunt prevederi care asigură recuperarea sumelor din pensii reținute ilegal prin legislația anterioară.
  În ce privește modalitatea de recalculare, aceasta va fi detaliată prin Normele de aplicare ce vor fi întocmite imediat după publicarea legii în Monitorul Oficial.
  Vă vom ține la curent cu evoluția situației noii legi a pensiilor militare de stat. Oricum, sunt garanții că nimeni nu trebuie să fie îngrijorat.
  Șeful Serviciului Juridic,
  Cdr.(rez) Constantin Alexandru

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect egea e buna dar deranjeaza mafia militara formata din smecheri care au mai mult vechime in civilie decat ca militari si totusi primesc pensii militare pe legea criminala a lui Boc unde se amesteca merele cu perele.

   Ștergere
  2. Maxim One 23 iulie 2015, 05:04.

   1]. Legea NU are cum sa fie buna cat timp NU contine absolut nicio prevedere de ACTUALIZARE intr-un timp concret a pensiilor personalului deja pensionat.

   2]. In ceea ce priveste "mafia militara formata din smecheri care au mai mult vechime in civilie decat ca militari". Este perfect real. Insa aceasta este formata, in special, din militarii in activitate care urmeaza sa se pensioneze, si NU din militari deja pensionati. Este vorba despre generatiile PRO care ACTIVEAZA acum, formate pe filiera INDIRECTA. 20 ani la croitorie inainte de a intra in armata + 15 ani la limita in armata = pensie militara pt. 35 ani vechime? Fiind cotat egal la dreptul de a obtine o pensie militara cu cel cu 35 ani vechime DOAR in armata. Ca sa NU mai discutam de faptul ca merge sa beneficiezi de pensie militara si cu primii 30 ani lucrati in viata civila fiind "fata sau baiatu' lu' tata" si apoi 10 ani la limita in armata, rezultand o anticipata pt. 40 ani vechime egala cu a unui militar cu 40 ani vechime DOAR in armata.

   Din acest motiv, in material este mentionat ca legea este o LEGE-HIBRID, si nicidecum o lege pura a pensiilor militare. Insa, "smecheria" este dedicata in special celor in activitate de astazi si NU celor deja pensionati, intrucat pe vremea noastra NU prea existau cazuri in care un militar sa aiba vechime mai mare in domeniul civil decat in cel militar.

   Daca facem asa o radiografie a angajarilor de dupa 2000 din armata, descoperim in masa cazuri in care "odrasle" cu varsta de 30-45 ani sunt "trase" din campul muncii si bagate in armata. Aceasta este "mafia militara formata din smecheri care au mai mult vechime in civilie decat ca militari"!

   Ștergere
  3. @ karadeniz 22 iulie 2015, 15:50. Comunicatul vrea sa spuna ceva, insa ca de obicei NU este redactat cu "gura plina".

   Totusi, formularea " asigură menținerea cuantumului favorabil beneficiarului" confirma ceea ce am sustinut intotdeauna: in conditiile noile L.P.M. - in absenta ACTUALIZARII, vom avea pensii cu aceleasi cuantumuri ca in prezent. Iar noi mai trebuie sa si multumim partidului ca in urma RECALCULARII - operatiune care in mod premeditat NU este dublata si de ACTUALIZARE pt. a NU ne creste pensiile, nu ne scad pensiile, ci ramanem tot cu cuantumul celor contributive aflate in plata actualmente.

   Este de remarcat si duplicitatea exprimarii! Liderii ANCMRR ca si cei ai SCMD au sustinut "faţiş" atat NERECALCULAREA pensiilor, cat si NEACTUALIZAREA lor. Adica sa ramanem cu cele in plata de acum, botezate a fi "militare". Pana la urma, dorinta le este implinita, intrucat RECALCULAREA nedublata de ACTUALIZAREA instantanee, inseamna mentinerea in plata a actualelor pensii contributive.

   In sfarsit, in ceea ce priveste duplicitatea liderilor ANCMRR, dar si ai celor ai SCMD in egala masura, nu putem decat sa constatam ca perioada comunismului si-a facut din plin efectele! Este aproape incredibil cum mai pot exista INCA in Romania dupa 26 ani de la disparitia comunismului, oameni cu varste de 60-70-80 ani care NU au curajul moral sa spuna lucrurilor pe nume si tot o dau "pe cotite" cu astfel de comunicate.

   Ștergere
  4. Păi nu ar putea să spună cu gura plină că noua lege nu va produce mare lucru pentru cei pensionați înainte de 2011 și că vor trece probabil 4-5 ani până când, cei care vor mai fi atunci, vor beneficia oarecum de efectele acestei legi, căci reacția membrilor ar fi destul de virulentă. Probabil că mâine sau luni președintele va promulga legea și apoi se așteaptă normele de aplicare, care norme vor fi probabil la fel de îmbârligate ca legea. Abia după alegeri se vor trezi din ”descântecele” lui Oprea și vor constata că nu s-a schimbat nimic.
   Interesant este că nici printre activi mulțumirea nu este toată. Cei care se pregătesc de pensionare constată prin arhive că le lipsesc și lor, ca și nouă, multe venituri. Cei de la arhive lucrează în foc continuu pentru reconstituirea unor venituri pe baza altor documente.
   Acum mi-e foarte clar de ce nu am primit răspuns la cotestațiile făcute încă din 2011, cu zeci de luni în care veniturile din tablele erau mult mai mici dcât cele reale.
   Am discutat cu câțiva maistri de marină , încă activi, care mi-au spus că noua lege nu le-ar fi favorabilă ( prin prisma veniturilor din ultimii 5 ani) și vor să se pensioneze, cei care pot, pe legea 263.
   Un alt zvon zice că o dată cu noua lege a salarizării vor reintra în vigoare și ajutoarele acordate la pensie, probabil încă un motiv de a-i diviza pe cei care se vor pensiona pe noua lege de cei pensionați după 2011.

   Ștergere
 75. Între timp președintele, la propunerea consilierilor, a promulgat legea pensiilor militare.
  Mingea e din nou în terenul lui Oprea și cum e stăpân peste două ministere va face cum vrea mușchiul lui.

  RăspundețiȘtergere
 76. Ati facut referire la art 30 din HG S 1019/2010. Tot de pe acest site ştiu că această HG a fost clasificată ca să ascundă nişte abuzuri.
  Nu există o altă soluţie legală ca să ne adresăm direct Curţii Constituţionale pentruca să constate neconstituţionalitatea acestei legi (sau a unor articole din lege).Poate deschiderea unor procese ar oferi prilejul unor avocaţi să ridice nişte excepţii de neconstituţionalitate.Doamne ajută!

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!