duminică, 26 iulie 2015

Stati, nu disperati! Va urma inca o Lege a Pensiilor Militare de Stat in varianta S.C.M.D., proiectul fiind in dezbatere in Parlament! [Din ciclul: "La S.C.M.D. au innebunit salcamii"!]

Nota: Acest material redactat in parte la modul ironic, in parte prezentand o realitate, dar tinand cont ca este si perioada de vacanta, are menirea sa acopere (partial) spatiul de timp care va curge pana la aparitia Ordinului Comun de aplicare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Prin urmare, prin exceptie de la regula, se poate comenta orice, chiar daca nu are legatura cu materialul, respectand bineinteles regulile limbajului civilizat in relatiile cu alti useri.

Inainte sa trecem la salcamii de prin S.C.M.D., ne referim succint si la  Ordinul Comun de aplicare in care isi mai pun unii optimisti ultimele sperante de a avea pensii real militare. Insa, suntem nevoiti sa le retezam din start sperantele: niciun ordin comun de aplicare a unei legi, nu poate modifica sau completa nici macar o virgula din textul unei legi, ci doar aplica legea! Astfel incat conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu sau fara ordinul comun de aplicare, rezultatul pensiilor recalculate, dar neactualizate - intrucat legea NU prevede actualizarea pensiilor recalculate, precum si in urma calculului pensiilor militarilor activi care se vor pensiona, rezultatul este acelasi:

1]. Pt. personalul pensionat pana in anul 2008, mai putin PCMUP2x7, indiferent de lege: PMVN = APC.   [Unde PMVN < FPM ⇒ Art. 111/L. nr. 223/2015 = APC < PMVG < PMVA < PCMUP2x7];
2]. Pt. personalul pensionat incepand cu anul 2008 (indiferent de lege), dar nu mai tarziu de proxima majorare a sodelor militarilor activi:
- pt. cei pensionati in perioada 01.01.2008-01.01.2011: PMVG > APC [Unde PMVG > PMVN > FPM > APC < PMVA < PCMUP2x7];
- pt. cei pensionati incepand cu data de 01.01.2011: PMVG > APC [Unde PMVG > PMVN > APC < PMVA < PCMUP2x7];
3].  Pt. personalul in activitate care se va pensiona dupa proxima majorare a soldelor militarilor in activitate: PMVA [Unde PMVA > PMVG > PMVN < PCMUP2x7];
4]. Pt. personalul PMV2x7: PMV = APC. [Unde PMV =  PCMUP2x7 > FPM > PMVA > PMVG > PMVN ⇒ Art. 111/L. nr. 223/2015 = APC = PCMUP2x7].


Unde intotdeauna PMVN < PMVG < PMVA < PCMUP2x7. Conditia ca PMVN = PMVG ⇔ = PMVA: majorarea soldelor militarilor in activitate dupa 01.01.2016, data care insa poate sa → ∞  + inca 2 ani de asteptare. [Cat priveste posibilitatea PMVA → = PCMUP2x7, ar insemna ca veniturile militarilor activi sa fie majorate de 2-7 ori = ⇔ ∥ cu realitatea].

[PMV = pensia militara viitoare; PMVN = pensia militara viitoare acordata militarilor negri, PMVG = pensia militara viitoare acordata militarilor gri-metis, PMVA = pensia militara viitoare acordata militarilor albi; PCMUP2x7 = pensii contributive "umflate cu pompa" de 2-7 ori in 2011; PMV2x7 = pensionari militari viitori "gonflati" in 2011 beneficiari ai PCMUP2x7; FPM = fosta pensie militara; APC = actuala pensie contributiva; = egal; < mai mic; > mai mare; ⇔ implicit; → ∞ = tinde spre infinit; ⇒ rezulta; ∥  paralel].


Din ciclul: "La S.C.M.D. au innebunit salcamii"!

Motto"Vom contribui la elaborarea normelor de aplicare a legii (nota: Legea privind pensiile militare de stat) si, doar pentru membrii de sindicat, la corecta lor aplicare". [Din ''perlele" presedintelui S.C.M.D., M. Dogaru]. Nemailipsind decat refrenul de la Plugusor: "Hăi, hăi", in rest servirea fiind completa!

Dilema? Sa fi innebunit de tot salcamii? Trecand peste absurditatea precizarii lui M. Dogaru, o completam noi! Este posibil sa se adevereasca, dar numai cu o conditie prealabila: aceea ca Parlamentul sa adopte proiectul de Lege privind pensiile militare de stat inaintat de S.C.M.D. Parlamentului si care "zace" si la acest moment inregistrat la Senat  cu nr. L283/2015. Lucru pe care M. Dogaru nu il mai precizeaza in comunicat! 

Mai tineti minte ca la un moment erau inregistrate in Parlamentul Romaniei,  2 proiecte de lege a pensiilor militare? Unul initiat de Guvern inregistrat la Senat cu nr. L212/2015 si care intre timp a devenit Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat!

Numai ca in Parlamentul Romaniei mai exista inca un proiect de lege a pensiilor militare de stat. Acesta a fost inaintat Parlamentului de presedintele S.C.M.D., care a convins un grup de senatori si deputati cu Liliana Minca in frunte sa il initieze. Parlamentarii initiatori "au uitat" insa intre timp ce au initiat, votand celalalt proiect al Guvernului! Proiectul S.C.M.D. aflandu-se (inca) inregistrat la Senat cu nr. L283/2015. Din Raportul de Evaluare Primara intocmit de Senat, rezulta ca proiectul in cauza nu este respins, deci lucrarea merge inainte! Tot din raportul mentionat (pct. IV) rezulta ca atat timp cat nu mai exista inregistrata la Senat o initiativa legislativa similara - si nu mai exista, proiectul va parcurge toate procedurile ulterioare in incercarea de a deveni lege. In consecinta, revenind la precizarile lui M. Dogaru, probabil ca la acest proiect se refera presedintele S.C.M.D. ca va elabora norme etc. pe care le va aplica exclusiv membrilor S.C.M.D., doar este proiectul său, nu? Bineinteles, cand si daca proiectul S.C.M.D. va deveni si lege, mai exact undeva spre Sf. Asteapta!

Concluzia? Or fi innebunit sau nu salcâmii, dar pe la conducerea S.C.M.D. unii au pâlcuri intregi de mărăcini şi alte bălării, in cap! Dovedit si prin faptul ca din totalitatea filialelor S.C.M.D., doar vreo doua mai baga in seama refrenele din ce in ce mai "nebunatice"ale conducerii!


UPDATE 

Este socant pentru multi, cunoastem! Dar majorarea soldelor/salariilor militarilor va fi efectuata inainte de data de 01.01.2016. In consecinta, mesajul pt. militarii deja pensionati care au crezut in intentiile lui G. Oprea/V. Ponta/R/ Plumb & Co., precum si in divagatiile lui M. Dogaru - cum ca Legea Pensiilor Militare pt. militarii deja pensionati nu consta doar in schimbarea denumirii pensiilor contributive actuale in pensii militare, ci va urma si o mare actualizare in functie de soldele/salariile militarilor in activitate, NU constituie decat o mare "gogonata". Soldele/salariile militarilor in activitate vor fi majorate inainte de intrarea in vigoare a Legii pensiilor militare, ceea ce inseamna imposibilitatea aplicarii Art. 109 (2) din L.P.M. - cel putin in aceasta viata! In concluzie, si sustinatorii celor mentionati, ati luat plasa, tovarasi! Cei mai multi din naivitate, dar aveti si colegi care v-au mintit cu rea credinta, incercand sa va manipuleze! Ceea ce au si reusit! Dovada este aici, a se vedea intervalul 12'40"- 16.00'! O majorare a soldelor/salariilor militarilor operata inainte de 01.01.2016, determinand imposibilitatea actualizarii pensiilor militarilor pana la viitoarea majorare a soldelor/salariilor militarilor care daca va fi efectuata vreodata, ar trebui efectuata dupa 01.01.2016. Mai exact, candva, vreodata, cand va mai fi adoptata o alta noua lege a salarizarii, devine posibil sa fie operata si o actualizare a pensiilor militarilor! Lucru despre care este cert ca cei mai multi militari in rezerva/retragere nu il vor mai prinde in aceasta viata!

202 comentarii:

 1. @ All. Informatia perfect verificabila este preluata de la un interlocutor cu numele Marin, preluata din materialul anterior. Pe care o redam si aici!

  "Am ascultat (intamplator) interviul ministrului muncii pe A3 de la ora 17.00 referitor la noua lege a salarizarii si am inteles ca se aplica in trei etape: etapa I - decembrie 2015 = majorare 10 %, etapa II - 1/2 anul 2016, etapa III - anul 2017 (conditionat de ramanerea guvernului Ponta). Intrebare: Daca se intampla asa, recalcularea/actualizarea se fac mai repede pentru noi sau trebuie sa asteptam (5 ani, 10 ani, 20 ani sau Sfantul Asteapta) pana la o noua indexare a colegilor activi?"

  Socant, nu? Desi am avetizat in repetate randuri ca asa se va intampla. Se confirma din plin faptul ca celor in rezerva/retragere NU ne vor mai fi ACTUALIZATE pensiile in veci pururi. Intrucat prima faza a majorarii de 10% din decembrie 2015, presupune ca Legea salarizarii intra in vigoare inainte de L.P.M., majorarea soldelor fiind declansata astfel inainte de 01.01.2016. Chestiune la care nu mai conteaza practic etapele de majorare din 2016-2017 pt. a ne ACTUALIZA si noua pensiile, intrucat majorarea este in baza unei legi anterioare intrarii in vigoare a L.P.M. Este asa sau nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pensia ţi-o vor actualiza ăştia, cînd vei atinge vîrsta standard de pensionare, deci cînd vei putea beneficia de pensie pentru limită de vărstă. Cine mai apucă...

   Ștergere
  2. @ Anonim 26 iulie 2015, 21:36. EU am atins-o! TU mai ai inca probleme? Doar nu ai sub 45 ani!

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu asteapta nimeni sa se aplice legea lui Dogaru! Si daca s-ar aplica, ar fi L.P.M. actuala, dar care o spune direct: fara RECALCULARE - fraierilor. Ca si in aia Guvernului, tot aia e RECALCULARE fara ACTUALIZARE! In rest, Dogaru e un mare propagandist a lui Oprea si atat si isi duce de nas propriii membri cum ca ar face si ar drege!

   Baiete! In cazul tau formula e consacrata: PMVN < FPM ⇒ Art. 111/L. nr. 223/2015 = APC < PMVG < PMVA < PCMUP2x7. Sau PMVN < PMVG < PMVA < PCMUP2x7. TU esti PMVN. N = "negri"! Punct!

   Ștergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosti ca chestia cu clonele NU este stilul casei, ci al musafirilor! Nu integram informatia daca NU avea ceva logic: marirea salariilor in etape. Fiind clar cf. practicii politice de pana acum ca salariile NU pot creste la unii de la 01.01.2016 (sa zicem la militari), iar la altii in 2017 (sa zicem la profesori). Prin urmare, la toti vor creste salariile, cate un pic, gradual! Pe de alta parte, in decembrie prin traditie este Luna Cadourilor, nu? Dar si tanti Rovana in Porumb a afirmat ca prima etapa a cresterii salariilor va fi in decembrie 2015! Asa este sau nu [http://r-26500.blogspot.ro/2015/07/rovana-plumb-anunta-probabilitatea-ca.html]? Marin interlocutorul nebun, dar si ministra nebuna - nu? Bravo, tata!

   Copil esti DC! Pana la urma informatia furnizata de interlocutorul Marin poate fi verificata usor! Si este 100% reala!

   Ștergere
 4. Ieri parca nu puneai botu la stiri !! Tot ca stire , verifica rectuficarea bugetara la ministere si o sa vezi ca NU tine la ce ai pus TU botu !!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu pun! Dar stii ceva! Am experienta dupa patania cu L. 241/2013 cand cu dreapta ne-au reintregit pensiile, iar cu stanga ne-au luat totul inapoi prin neindexare!

   Urmare a experientei mentionate, intrand in mintea initiatorilor si avand si ceva experienta in domeniul psihologic, iti spun clar: ca initiator al L.P.M., as proceda similar ca in cazul L. 241/2013. Deci, da! Daca as fi G. Oprea/R.Plumb/Ponta, i-as "pacali" pe toti pensionarii militari cum am procedat cu cei pe L. 241/2013. Adica, as mari salariile/soldele inainte de intrarea in vigoare a L.P.M., urmand sa le trag leapsa la cei pensionati prin NEACTUALIZARE!

   Nu EU as face asa ceva, probabil ai inteles! Insa cine a fost o data curva, NU se mai face fata mare niciodata! In concluzie, stii ce te asteapta. EU am fost experiment al pacalelilor cu L. 241, acum urmeaza sa fiu si cu L.P.M. Diferenta este ca TU intri virgin in ceea ce ti s-a pregatit, EU macar m-am lecuit de naivitate.

   Ștergere
 5. Pentru ,,Anonim 26 iulie 2015, 21:38,,
  Daca aveti timp ascultati ce zice rovana plumb (http://www.antena3.ro/actualitate/salarii-mai-mari-cu-70-vezi-lista-completa-a-cresterilor-salariale-304033.html) - minutul 12.40 - 16.00, iar daca vreti sa vedeti cui apartie expresia ,,conditionat de ramanerea guvernului Ponta,, ascultati toata emisiunea -nu imi apartie tot rovana a graito.
  Citez: ,,PS In afara de faptul ca pupinpulistu' marin se refera la "legea salarizarii" si face o confuzie crasa.,, Am spus de la inceput ca nu sunt un specialist in finante dar intreb - nu se indexeaza si salariile colegilor activi odata cu aparitia noii legi a salarizarii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim! Te-ai lovit de niste "propagandisti maidanezi". In fapt, printr-o interventie absolut onesta si la obiect, i-ai pus in linie in genunchi! Candva era un banc cu o profesoara care ii intreba pe niste copii de tigani ce urmeaza dupa ce Harap Alb l-a pus pe zmeu in genunchi ! Copiii raspunzand in cor: "... UE, UE!".

   Multumim pt. informatie! Este bruta. Dar cei care te-au luat in raspar, sunt in faza de executie a raspunsului din banc!

   Ștergere
 6. Iar eu doresc sa reclam calitatea prezervativelor ce se-ndoaie de la mijloc!

  RăspundețiȘtergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnilor,vorbiti frumos! Nu pierdeti nimic! Daca vreti sa contraziceti unele pareri o puteti face in mod decent.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 8. O multime de carcotasi. .... Pensiile devin pensii militare si se recalculeaza. Art 109. Cei care carcotiti atat de mult si acid, definiti "recalculeaza potrivit prezentei legi". Una peste alta e si bine.... tinem lumea treaza....

  RăspundețiȘtergere
 9. Hai sa vedem cum se rezolva recalcularea si actualizarea. Baza de calcul e o medie a tuturor veniturilor din sase luni. Unde mai pui ca sunt o serie de cadre militare care au avut alt sistem de salarizare, nu pe solde. Cei detasati in afara Ministerului si cei din Industria de Aparare. Cum o sa recalculeze/actualizeze.? Sa vedeti balamuc, procese, etc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aha, iar beleaua asta. Cei de la Financiar nu i-au dat niciodata de cap. Ei, cu salariile... pas. Nu prea au solutii. Iar nenea Ianculescu nu mai.... activeaza, ca gasea el o solutie.... paralela.

   Ștergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 14. I-auzi ia!!
  functionarii cu statut special de la penitenciarul Gherla solicita sub amenintarea grevei, plata orelor suplimentare si extinderea protestului in toate penitenciarele din tara.Saracii noi militarii nici nu ne putem gandi la asa ceva,DAR LPM e valabila pentru toti nu? Pai e corect?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 15. ......cica au muncit suplimentar ceva sambete/duminici/si alte sarbatori.......pai eu le-am si uitat numarul pe ale mele, cu solda mea fixa de militar.....ce ti-e si cu civilii astia cu sindicat si cu pensii militare.....ioi !!
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Curleoane, iar ai dormit pe liniile din gara Birtolomeu. Te-a tras curentul rau mai baiatule.

   Ștergere
 16. @ All. Au fost sterse acele comentarii continand un limbaj efectiv de mahala, scrise in vizibila stare de ebrietate de un anonim ce uneori se semneaza DC + alte vreo 4 pseudonime. Ne-am interesat pt. Dvs. si am aflat ca persoana in cauza este client vechi al unei sectii de dezalcoolizare din BV. si mai are si probleme serioase la "mansarda''. Persoana in cauza mai are caracteristic faptul ca intra sistematic in sevraj, manifestand si crize de isterie/furie, atunci cand cineva din spectrul militar dezvaluie fapte/conduite/atitudini negative la adresa militarilor in rezerva/tragere in care este implicat si Gabriel Oprea.

  Cu sau fara astfel de reactii furibunde, oricum imaginea lui Gabriel Oprea nu mai poate fi spalata de nimeni. Va readucem aminte ca aceste este personajul care a lovit permanent in militarii in rezerva/retragere, incepand de la desfiintarea pensiilor militare in 2011, la mistoul cuprins in L. 241/2013 in urma careia cca. 26 500 militari in rezerva au pensiile inghetate/neindexate de 3 ani, la actuala L.P.M. care din nou face misto de militarii in rezerva/retragere neoferindu-le pensii militare, ci doar schimbarea denumirii actualelor pensii contributive.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lasa omul sa bea. Daca scrie prost il delesc astia. Zii ceva de pensiile militare. Sau, hai sa-l binecuvantam pe Dogaru. Inscriu un nou subiect.... PROCEDURA DE RECALCULAREA ART 109, PROC DE RECALC ART 110 SI PROCEDURA DE ACTUALIZARE ART 60. Discutii..............

   Ștergere
 17. deocamdata legea nu este publicata in monitoriul oficilal. aveti rabdare sa vedem normele de aplicare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Avem. Desi nicio norma de aplicare a unei legi nu modifica, nu adauga, nu sterge nimic dintr-o lege. Normele detaliaza doar ceea ce este scris negru pe alb in lege si nu produc niciodata modificari asupra textului legii.

   Ștergere
 18. Salutări tuturor!
  La bulibăşeala care este în această "lege", nu ştiu cum vor reuşi cei în cauză să elaboreze normele. Vai de mama ei de lege!

  RăspundețiȘtergere
 19. @ All. Pana la urma ce pare prea complicat, are intotdeauna rezolvari mult mai simple. Mergand pe aceasta premisa, este posibil sa fi gasit solutia a ceea ce se intampla. Totul pleaca de la un amanunt extrem de posibil sa ne fi scapat:

  1]. "Art. 109. – (1) Pensiile militarilor (...) RECALCULATE în baza Legii nr. 119/2010 (...), REVIZUITE în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 (..), (...) STABILITE în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, (...) cele PLATITE în baza Legii nr. 241/2013 DEVIN PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI şi se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie".

  2]. "Art. 110. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special STABILITE în baza Legii nr. 263/2010 (...), se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie."

  Pare sa existe o prevedere in dublura, nu? Atat la Art. 109, cat si la Art. 110 SE RECALCULEAZA pensiile STABILITE in baza Legii nr. 263/2010? Numai ca la Art. 109 pensiile in cauza devin DEVIN PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI si abia apoi SE RECALCULEAZA, iar la Art. 110 SE RECALCULEAZA fara a deveni IN PREALABIL PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI, CU DIPA RECALCULARE.

  In fapt, consider ca am gasit dezlegarea! Art. 109 se refera asa cum a fost conceput initial EXCLUSIV la personalul pensionat pana in anul 2011. Intrucat oricine a fost pensionat inainte de anul 2011 si i-au fost recalculate/revizuite etc. pensiile in baza L. 119/2010 si derivatele acesteia (OUG 1/2011, L. 241/2013), ARE LA ACEST MOMENT DE FAPT IN PLATA O PENSIE IN INTELESUL LEGII 263/2010: "Art. 171 (din L. 263/2010) La data intrarii in vigoare a prezentei legi (NOTA: LEGEA 263/2010), pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv categoriile de pensii prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, DEVIN PENSII IN INTELESUL PREZENTEI LEGI (NOTA: LEGEA 263/2010)".

  In consecinta, pensiile prevazute la Art. 109 "STABILITE în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" NU sunt acelasi lucru cu pensiile prevazute la Art. 110 "STABILITE în baza Legii nr. 263/2010". La Art. 109 apare de fapt o insiruire caracteristica doar personalului pensionat pana in 2011 care caracterizeaza exclusiv pensiile RECALCULATE în baza Legii nr. 119/2010 (...), ACELEASI pensii fiind REVIZUITE si în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 (..), (...) si STABILITE în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Art. 171), (...) si PLATITE în baza Legii nr. 241/2013.

  Acum este destul de clar ce se va intampla in cazul personalului pensionat pana in 2011. Pensiile pe care le avem actualmente in plata, DEVIN pur si simplu PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI. Apoi "se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. CONTINUARE!

   Acum este acum. Ar rezulta astfel:

   - ni se iau in considerare cuantumul ACTUAL in plata, probabil fara OMM - nu este cert, fara povestea cu cele 6 luni consecutive etc. (nu suntem obiectul Art. 28), pornindu-se de la considerentul ca pensiile sunt deja CALCULATE;
   - acestui cuantum i se aplica 80% baza de RECALCULARE pt. 25 ani vechime (cu tot cu grupele de munca);
   - pt. tot ce depaseste 25 ani, se adauga 1%;

   La rezultat ar urma sa se adauge PROBABIL si OMM. Si cam atat! E o smecherie la limita cu OMM. Intrucat din moment ce pensiile actuale DEVIN PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI, acestea sunt CALCULATE cu tot cu OMM. Fiind chiar posibil ca sa NU se mai adauge niciun OMM.

   3]. In ceea ce priveste Art. 110, acesta se adreseaza exclusiv celor pensionati incepand cu 2011 vizati de L. 263/2010, si carora li s-a deschis dreptul de pensie in baza L. 263/2010. In cazul lor pensiile se RECALCULEAZA probabil de la zero din moment ce pensiile lor in plata nu devin in prealabil PENSII MILITARE DE STAT IN INTELESUL PREZENTEI LEGI. Probabil ca aceatsa categorie este vizata si de Art. 28.

   Cam atat!

   Ștergere
  2. Tinere cam greu pentru unii cu descîlcitul legii , iar daca pui pelerina după ploaie risti niste intepături pe la buc_ale.
   In contextul legii lucruririle decurg normal cele trei articole 109(1) ,28, si 60 te duc de mîna spre calculul pensiei in sensul;
   In baza art 109 (1) pensiile vor si recalculate si actualizate la nivel 1.01.2016 (data aplicarii legii) in baza art 28( nu poti recalcula pensia la data deschiderii drepturilor de pensie decit prin aplicarea unei baze de calcul, baza de calcul fiind data de lege la art 28).
   Art 60 este un art care consinteste modul de efectuare a actualizarilor si nu trebuie interpretat ca fiind ceva care se aplica sau nu celor pensionati inainte si după 2011. El de fapt spune cum se face actualizarea pentru aplicarea art 109 completat cu baza de calcul a recalcularii de la art 28. Tot acest articol 60 are menirea de a lamuri modul cum se va face actualizarea pensiilor după ce ele vor fi recalculate in totalitate.
   pensionarii au fost separati in art 109 si 110 deoarece cei de la 110 sunt platitori de CASS si atunci la acestia trebuie rezolvata o problema vizavi de cei din 109 care nu au aceasta problema. Fiind si mult mai putini la numar iar pentru unii iesiti de curind nemaifiind nevoie de actualizare fiindca nu au mai avut loc fenomenele prevazute la art 60 ,legiutorul a stabilit un termen de recalculare de 12 luni pe cind la cei supusi art 109 (pensionati inainte de 2011 după mai multe legi) situatia fiind mai complexa si numarul de pensionari cu mult ,mult mai mare legiuitorul a stabilit un termen de 24 de luni.
   Deci daca vei retine ca recalcularea nu are alta baza de calcul decit art 28 ,iar actualizarea art 60 incet ,incet vei pricepe si efectul acestor articole pe linga cel care ai inceput sa-l pricepi(cu greu) 109.
   Legea nu imparte pensionarii,baza de calcul si modul de actualizare in inainte de 2011 si după 2011.
   Este clara de aceea a si fost promulgata.
   Normele de aplicare vor aduce doar unele lamuri fara modificarea art de lege precum ; compunerea venitului brut,metodologia aplicarii acelui 15% ,(oMM se aplica in baza legii 80), cum se procedeaza cu CASS retinut la cei pensionati după 2011 si cu unele sume ce trebuiesc restituie,termene ,etc si alte prevederi precum s-a procedat si la aplicarea L 164.
   (avn)

   Ștergere
  3. Tot nu acopera tarlaua. O gramada din cei pensionati inainte de 2011 au realizat stagii suplimentare care au determinat calcularea lor dupa L263. Astia unde intra? Pe urma mai e o chestie Art. 11. (3) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi militarilor, poliţiștilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au trecut în rezervă/retragere, respectiv au încetat raporturile de serviciu, până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Deci chestia cu grupa schimba vechimea. nu mai e la ultima DECIZIE. Eu zic sa vedem intai procedura. Treaba cu media tuturor veniturilor nu include si norma de hrana? Cum se recalculeaza o pensie din 1999 care a fost indexata de cateva ori si nu mai seamana cu cea initiala. Deci sa vedem cum se defineste actualizarea si recalcularea. Vorbind de venituri se cam departeaza de SOLDA, deci procedura va cuprinde si actualizarea mediei comparat cu SOLDA. Sunt o gramada de probleme............

   Ștergere
 20. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
  Băi , oameni buni ... daca astia nu-s nebuni , atunci îs nebuni !
  Care-s acei "astia" ? Vedeti imediat !

  Cineva se-ntreba cum vor fi tratate pensiile din l.119 care au "suportat" o interventie a l.263/2010 - adaugarea de stagii ulterioare . Se-ntreba daca acea pensie este din art.109 (cel cu pensiile de dinainte de 01.01.11) sau din art.110 (cel cu pensiile pe l.263/2010 - adica de dupa 01.01.11) ...
  Mi s-a parut ciudata nedumerirea ... el acel "intrebator" fiind dintre cei din l.119 . Consideram ca acolo (in art.109) trebuie sa fie "catalogat" , chiar daca ulterior a mai primit niste decizii si "de la" l. 263/2010 .

  Hai sa "cetesc" legea 223/2015 !
  Minune , de să ţi se scoale păru-n cap !

  Iacata ce scrie actualul art.109 :
  Art.109. – (1) Pensiile militarilor,... recalculate în baza Legii nr.119/2010 ...revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 ... STABILITE IN BAZA LEGII nr. 263/2010 ... cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 ...precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr.80/1995 ... devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie ..." .
  Urmind apoi acele alineate privind detalii ... alineate uitate de pe vremea cin pensiile de dinainte de 01.01.11 nu se recalculau ...

  Si iacata ce scrie actualul art.110 :
  Art.110. – (1) Pensiile militarilor... STABILITE IN BAZA LEGII nr. 263/2010,..., se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie
  Urmind acele detalii mai putine pentru aceste pensii ...

  Asta insemnind ca pensiile de dupa 01.01.11 (cele STABILITE IN BAZA LEGII 263/2010) sint cuprinse in doua articole care prevad modalitati oarecum diferite "de tratament" .
  Dac-ar fi sa fim rautaciosi am observa si faptul ca acele pensii devin pensii militare si se recalculeaza (in art.109) , dar nu mai devin pensii militare si se raclauleaza (in art.110) .

  Deci ... toti cei care ne framintam pentru soarta pensiilor de dinainte de 01.01.11 , trebuie sa ne largim sfera de cuprindere a framintarilor : un balamuc asemanator este si pentru pensiile de dupa 01.01.11 (cele pe l.263/2010) .

  Acum apare intrebarea : care dintre cele doua articole este "in plus si fara rost" ? Art.109 sau art.110 ? Pen'ca art.110 cuprinde "o mica parte" dintre cei specificati in art.109 !...

  S-atunci nu se pune problema : "Băi , oameni buni ... daca astia nu-s nebuni , atunci îs nebuni !"

  RăspundețiȘtergere
 21. PS.
  iar cu referire la art 3 (ca s-ar aplica doar celor de la lit a-c ) nu introduce nicio dilema atita timp cit la lit d se specifica clar ca pensionarul militar este cel care a figut in una din pozitiile cuprinse la lit a-c.
  Era fara sens sa mai fi prins si lit d pe lînga a-c.
  (avn)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Urmare si a ceea ce ai sustinut la 27 iulie 2015, 15:23. Ai 2 fisuri destul de naspa in logica. Fii atent:


   A]. Prima e legata de ACTUALIZARE. Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor,
   poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
   a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii
   5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

   (2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate".

   Bine? SI ACUM BOMBA! "Art. 109 (2) Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se
   realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor
   drepturi".

   Si atunci cum sustii TU ca in baza art 109 (1) pensiile vor si recalculate si ACTUALIZATE la nivel 1.01.2016 (data aplicarii legii), cand Art. 109 (2) zice negru pe alb ca " Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi".

   2]. Cum iti mai aplici Art. 28, din moment ce Art. 109 (1) zice negru pe alb ca pensia aia pe care o ai acum devine pur si simplu pensie militara de stat în înţelesul prezentei legi - adica o ai deja stabilita, si abia apoi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi? TU vrei sa iti stabilesti din nou pensia in baza Art. 28? Nu iti voie Art. 109 (1), care iti zice negru pe alb ca TU ai deja pensie in intelesul prezentei legi ca si cum ti s-ar fi aplicat in prealabil Art. 28. Deci, TU nu ai posibilitatea decat sa iti fie RECALCULAT, ceea ce deja ti-a fost STABILIT! STABILIT = CALCULAT! Asa ca iti ia cuantumul deja STABILIT/CALCULAT pe care il ai acum in plata, tai 20% din el, ramai cu 80% pt. 25 ani vechime, si mai adaugi cate 1% pt. ce depaseste 1%, iar rezultatul este pensia RECALCULATA!

   Ștergere
  2. Poti sa-mi raspunzi cind se va face ”prima actualizare” a pensiei celui care se pensioneaza la 31.ian 2016 in baza art 109(2).
   Art 28 spune ca actulele pensii devin in mod generic botezate ”,pensii militare de stat”,lucru normal. Dar ca sa devina pensii militare de stat in adevaratul sens al cuvîntului ele trebuie trecute prin algoritmul legii,art,28,29,30, art 60, art 108 (alta baza de calcul a recalcularii nu există) si binenteles 109 si 110.(109 si 110 pentru ca sunt doua categorii de pensionari diferite aici ,inainte de 2011 neplatitori de contributii la Casa Nationala de pensii desi unii fac obiectul art 110 si după 2011 platitori de CASS la Casa Nationala de pensii- fapt ce-i pune intr-o situatie diferita de cei pensionati inainte de 2011. Ori iesirea de sub Casa Nationala De pensii si trecerea contributiei la bugetul de stat presupune reglementare prin normele de aplicare cu recuperarea sumelor sau etc).
   Recalcularea in baza art 109 nu-si are rostul fara aplicarea prev, art 28,29,30,108 cu actualizarea drepturilor la indicii 2016 deoarece neaplicînd aceste prevederi faci praf sistemul chiar daca se prevede ramînerea cu cuantumul cel mai avantajos. Atunci inseamna ca nu se mai aplica legea sau se recalculeaza-actualizeaza in baza a ce????
   (avn)

   Ștergere
  3. @ Anonim 27 iulie 2015, 16:48. Cind se va face ”prima actualizare” a pensiei celui care se pensioneaza la 31 ian 2016 in baza art 109(2)? Incepi sa iti sesizezi erorile, nu? Sa le lamurim, in acest caz este 2 vorba in realitate de 2 actualizari.

   1]. Prima: In baza Art. 28. "Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, ACTUALIZATE la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c)."

   2]. A 2-a: Urmand ca dupa ce se pensioneaza si va urma vreo majorare a soldelor militarilor in activitate dupa pensionare, sa i se aplice doar Art. 109 (2). Ca noua acum!

   In concluzie, militarul care se va pensiona pe 31.01.2016, isi alege frumos veniturile pe 6 luni consecutive, acestea i se si ACTUALIZEAZA intrucat abia i se deschide dreptul de pensie. Urmand ca dupa pensionare, daca va exista vreo majorare a soldelor militarilor in activitate, sa i se aplice Art. 109 (2) - cu ACTUALIZAREA insa stricta a elementelor de solda, NU si a veniturilor in totalitatea lor!

   Ștergere
  4. @ Anonim 27 iulie 2015, 16:48. Ai observat unde ai gresit, nu? Art. 28 iti ACTUALIZEAZA o singura data VENITURILE: cand iesi la pensie si atat. Asupra acestora mai departe opereaza indexarea si atat ca in sistemul public. Nu ti le mai actualizeaza nimeni altfel.

   Actualizarea de la Art. 109 (2) si Art. 60 se refera strict doar la coeficientii soldelor din totalitatea veniturilor.

   In concluzie, din moment ce Art. 109 (1) a stabilit deja ca pensia ta actuala devine asa cum este, pensie militara in intelesul legii, restul nu prea mai conteaza - insemnand ca ti-a fost actualizate o data veniturile cand te-ai pensionat, si ulterior indexate. RECALCULAREA nu este decat un procedeu formal ca sa poti primi decizie de pensie in conditiile LPM. Insa aceasta fara ACTUALIZARE nu poate aduce nimic spectaculos, eventual aplicarea Art. 111. Cat priveste posibile actualizari viitoare, doar daca se majoreaza soldele militarilor in activitate + 2 ani.

   Ștergere
  5. La ”2]. A 2-a: Urmand ca dupa ce se pensioneaza si va urma vreo majorare a soldelor militarilor in activitate dupa pensionare, sa i se aplice doar Art. 109 (2). Ca noua acum!”

   Urmînd ca după ce se pensioneaza (recalculeaza-actualizeaza) sa se aplice prev. art 60 cît timp o fi legea in functiune.

   Ștergere
 22. După cum se vede se descoperă tot mai multe probleme în textul acestei legi, probleme care o cam fac greu de aplicat. Oamenii lui Iohanis, militari ori foști militari, deși am informații că le-au sesizat, nu au retrimis-o în parlament din interes politic. Legea va trebui să fie completată și revizuită ulterior ceea ce face ca aplicarea ei, ce puțin pentru cei care speră într-o recalculare care să-i aducă la același nivel cu cei ce se vor pensiona în baza noii legi, să se tergiverseze câțiva ani buni.
  Moș alecu constată că art. 109 referitor la recalcularea pensiilor anterioare legii 223/2015 include în el și pe cei cărora li s-a deschis dreptul de pensie în baza legii 263 nu doar pe cei recalculați revizuiți de legea 119, OuG 1, legea 24/2015 ori legea 80/1995.
  Aceiași oameni pensionați pe legea 263 apar și în articolul 110. Care-i rostul acestor două articole ? Nu moș alecu, nu-s nebuni,sunt parșivi.
  Domnul Orzan semnalizează prevederile art. 171 din legea 263/2010 care spune ” La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, DEVIN PENSII ÎN ÎNŢELESUL PREZENTEI LEGI.”
  Acest articol consfințește faptul că legea 263, care la art. 196, litera a, abrogă legea 19, dar nu abrogă legea 119, care era încă în derulare.
  Conform art.1 legea transformă fostele pensii militare de stat, pensile de stat ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor ( atenție că acestea nu mai erau pensii militare) și pensile speciale ale unior categorii socio-profesionale cu exceptia magistraților, în pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurăari sociale. Iar transformarea lor se făcea conform art. 3 adică ”se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual și a cuantumului fiecarei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr.19/2000”
  Cum legea 223 nu anulează prevederile legii 263 privind militarii ori asimilații acestora, rezultă că orice beneficiar al legii 119 de la art.1 a și b, poate solicita să rămână în legea 263. Probabil că unii o vor face cu ajutorul instanței dar după ce recalcularea pe baza art.109 le va modifica grupele de muncă. In baza documentului cu noile grupe poate cere revenirea la legea 263 cu noile sporuri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca excludem ca textul L.P.M. ar contine erori inadmisibile si acceptam ideea ca totul se leaga fluid, ar rezulta astfel:

   1]. Art. 109 si 110, contin aceeasi prevedere privind pensiile stabilite in baza L. 263. Insa, referirea la L. 263 poate fi doar generica, intrucat in realitate Ordinul de Aplicare ar putea stabili ca Art. 109 face trimitere de fapt la Art. 171 din L. 263 si care ii vizeaza pe militarii pensionati inainte de 2011, iar Art. 110 face trimitere de fapt la Art. 51 din L. 263 pe militarii pensionati incepand cu 2011.

   2]. Mai este un amanunt! In cazul acelorasi pensii stabilite in baza L. 263, la Art. 109 acestea intai devin pensii militare in intelesul prezentei legi si apoi se recalculeaza, iar la Art. 110 acestea doar se recalculeaza. Insa, Ordinul de Aplicare poate stabili ca Art. 109 cu referirea generica la pensiile stabilite in baza L. 263 ca include si pensiile de la Art. 110 abia dupa ce au fost recalculate.

   Si acum, bomba! Ar insemna ca si pensiile de la Art. 110, dupa ce au fost recalculate, sa li se aplice prevederile Art. 109 devenind pensii militare in intelesul legii, urmand ca dupa indeplinirea acestei conditii sa fie din nou recalculate alaturi de cele ale personalului pensionat pana in 2011.

   Si este posibil sa fie asa, intrucat abia acum dupa "tragerea" prin artificiul descris al celor vizati de Art. 110 in prevederile Art. 109, sa fie aplicat si la unii si la altii Art. 109 (2), respectiv Art. 60 (1).

   2]. Intr-o astfel de logica, desi intortocheata, incepe sa se lege totul, ceea ce ar insemna astfel:

   - Art. 28 NU se aplica nici celor vizati de Art. 109, nici celor vizati de Art. 110;
   - cei vizati de Art. 110 beneficiaza de o dubla recalculare: una in conditiile Art. 110, apoi dupa ce sunt inclusi la comun in prevederile Art. 109 ceea ce a rezultat din recalcularea de la Art. 110, devine pensie militara de stat si se recalculeaza din nou, de data asta sub incidenta Art. 109 (1). Rezultatul dublei recalculari, o data in consitiile Art. 110, a 2-a oara in conditiile Art. 109 (1) fiind o pensie superioara celei rezultate numai a aplicarii Art. 110.

   - Desi pare neverosimila procedura, nu trebuie uitat ca in fapt si cei pensionati inainte de 2011, din moment ce pensiile in plata devin pur si simplu pensii militare de stat in intelesul prezentei legi si abia apoi se recalculeaza, cuantumurile finale ar contine si acestea elemente de dubla recalculare cum ar fi OMM. Practic cand transformi pur si simplu o pensie actuala in pensie militara de stat in intelesul prezentei legi, se sterg cu buretele toate elementele de calcul vechi din componenta acesteia - de exemplu OMM, ramand doar un cuantum/suma fix(a) unde niciun fost element de calcul nu mai conteaza la nimic. Deci, da! Daca se ia reper 80% din cuantumurile actuale, se poate adauga OMM chiar daca cuantumul/suma la care se face referire continea OMM inainte sa devina pensie militara de stat.

   3]. Urmand ca pe viitor, cand va fi aplicabil vreodata Art. 109 (2) coroborat cu Art. 60, sa fie aplicabil tuturor.

   Ștergere
  2. Ca sa intelegi mai bine fenomenul ;
   art 109 ii cuprinde pe cei pensionati inainte de 2011 neplatitori de CASS
   art 110 îi cuprinde pe cei pensionati după 2011 platitori de CASS la ATENȚIE ; Casa Nationala de Asigurari- institutie civilă.

   Deci ;
   -cele doua categorii nu puteau fi cuprinse in acelasi art pentru ca cei de la 110 platitori de CASS la casa Nat. de Asigurari de sanatate li s-a oferit posibilitatea fiind platitori de cass pe 263 la institutia civila sa aleaga in trei ani in a-și transforma pensia in pensie militara de stat sau o opta pentru drepturile cuvenite pe L263 . In acest sens legiuitorul nu a abrogat prevederile L 263 special pentru aceasta categorie care a fost contributionista din 2011 la Casa Nationala de Asigurari de sanatate, ceilalti de la art 109 nefiind contributionisti nu au aceasta problema desi multi din cei de pe L119 au acesta problema insa nu au fost contributionisti in mod real, ei doar pot sa mentina cuantumul mai avantajos transformat in pensie militara de stat evident la cine va fi cazul, , iar activii care se vor pensiona in continuare rămîn contributionisti dar nu la Casa Nationala de Pensii ci la bugetul de stat conform se pare art 31.

   Ștergere
  3. PS
   Rectific: Casa Nationala de Pensii in loc de Casa nationala deasigurari de sanatate.
   Nimeni nu-și doresti un litigiu cu CN Pesii atita timp cît toate retinele de la cei pensionati după 2011 s-a facut printr-o lege 263 aprobata de parlament. Nu ar avea cîstig de cauza nimeni. Si atunci s-a oferit posibilitatea optiunii.

   Ștergere
  4. Nu prea am înțeles de unde ați scos concluzia asta că cei pensionați înainte de 2011 nu sunt plătitori de asigurări sociale.
   Și unii și alții au plătit la fel începând de la apariția legii 19 și tot la fel au plătit ori li s-a considerat că au platit și civilii.

   Ștergere
 23. A fost publicata legea in MO

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cat dureaza pana apar normele metodologice?
   pot apare chiar si in 2016 dupa intrarea in vigoare a legii?
   este chiar asa greu sa se compuna normele?
   doar nu va fi mai stufoasa decat legea in sine?

   Ștergere
  2. @ shulpha 27 iulie 2015, 18:15. E o chitibusarie cu normele metodologice. Legislatia recenta face referiri mereu ca astfel de norme metodologice se aproba printr-un ordin al ministerului de resort sau printr-un ordin comun. Or, in LPM termenul pt. aparitia ordinului comun este de 90 zile de la data intrarii in vigoare a legii. Rezultand ca acela este si termenul de emitere a normelor metodologice, in caz contrar ordinul comun nu ar avea ce sa aprobe!

   Ștergere
 24. Nu inteleg dece ne batem atat capul.Vom trai si vom vedea.Din cate imi amintesc pensia lui Dogaru si Pricina se invarte in jurul a 3500 ron.Sper ca nu sunt atat de tampiti incat sa-si taie singuri craca de sub picioare.Tot dusi cu pluta or fi si cei de la MAI si SRI?Daca ne-au tras in piept guvernantii inseamna ca suntem prostii prostilor si pe cale de consecinta ne meritam soarta.Ar fi dezastru sa se repete situatia din 2001 cand pensionarii militari erau "albi " si "negri".Nu pot sa uit ca solda majurului era mai mare decat pensia generalului.Nu exagerez.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai avem mai putini majuri decar generali de carton

   Ștergere
  2. @ Maxim One 28 iulie 2015, 03:06. Nu avem, ci avEam! Acea epoca este istorie!

   Ștergere
  3. Maxim One@generalul la care m-am referit era meserias chiar daca in neam prostie nu-l intrecea nimeni.Chiar stia cu ce se mananca armata.

   Ștergere
  4. Nu stiu "majurii", dar m.m. cu siguranta. Si pensiile m.m. sunt mai mari ca pensiile ofiterilor restructurati care nu au apucat sa acumuleze decat vachimea minima necesara pentru a beneficia de pensie anticipata partiala. Oricum lumea e cu fundul in sus asa ca nu ma mai mira nimic.Asa o fi normal, nu stiu ce sa zic.

   Ștergere
  5. Am vechime ca militar 31 de ani din care ofiter 28.Timp de 7 ani am fost incadrat pe functie de colonel. Stiu MM nenaviganti ,din cei care au stat pe pista ,cu aceeasi vechime,a caror pensie este mai mare decat a mea.O fi corect?

   Ștergere
 25. asa este a fost publicata in mop cu nr monitor 556

  RăspundețiȘtergere
 26. Dintr-o privire,cu noul calcul,se pare ca noul cuantum al pensiei va fi mai mic ca cel in plata sau pe aproape.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Dar nu este de mirare tinand cont ca initiatorii legii au sustinut mereu ca aplicarea legii NU modifica bugetul alocat platii pensiilor. Pe aceasta conceptie a legii au lucrat, iar textul redactat cu tot ambiguitatile lui trebuie sa se incadreze in concpetia initiala: bugetul nu se modifica.

   Ștergere
 27. @R 26500
  Revin cu textul corectat.

  Ca sa intelegi mai bine fenomenul ;
  art 109 ii cuprinde pe cei pensionati inainte de 2011 neplatitori de contributii la C.N.Pensii
  art 110 îi cuprinde pe cei pensionati după 2011 platitori de contributii la fondul de pensii la ATENȚIE ; Casa Nationala de Pensii- institutie civilă.

  Deci ;
  -cele doua categorii nu puteau fi cuprinse in acelasi art pentru ca cei de la 110 platitori de CASS la casa Nat. de Asigurari de sanatate li s-a oferit posibilitatea fiind platitori de cass pe 263 la institutia civila sa aleaga in trei ani in a-și transforma pensia in pensie militara de stat sau o opta pentru drepturile cuvenite pe L263 . In acest sens legiuitorul nu a abrogat prevederile L 263 special pentru aceasta categorie care a fost contributionista din 2011 la Casa Nationala de Asigurari de sanatate, ceilalti de la art 109 nefiind contributionisti nu au aceasta problema desi multi din cei de pe L119 au acesta problema insa nu au fost contributionisti in mod real, ei doar pot sa mentina cuantumul mai avantajos transformat in pensie militara de stat evident la cine va fi cazul, , iar activii care se vor pensiona in continuare rămîn contributionisti dar nu la Casa Nationala de Pensii ci la bugetul de stat conform se pare art 31.
  Nimeni nu-și doresti un litigiu cu CN Pesii atita timp cît toate retinele de la cei pensionati după 2011 s-a facut printr-o lege 263 aprobata de parlament. Nu ar avea cîstig de cauza nimeni. Si atunci s-a oferit posibilitatea optiunii intre pensia militara de stat si pensia contributiva pe L 263

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pt. avianyc27 iulie 2015, 18:24
   Atentie nu contrz pe nimeni! Ar trebui sa fim solidari ca sa gasim solutii! Revenind la problema, art. 109 si art. 110, ati putea avea dreptate, dar in cazul acesta Legiuitorul ar fi TREBUIT SA DISTINGA! Or, in continutul celor 2 art regasim:
   [Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare].
   Stim cu totii ca DACA LEGEA NU DISTINGE NIMENI NU O POATE FACE, desi!!!
   Cat priveste abrogarea prevederilor L. 263/2010 9sper sa nu ma mai contreze mos Alecu) va aduc aminte ca abrogarea nu STERGE TRECUTUL ci face ca ce e abrogat sa nu mai produca efectele pe care le facea pana la abrogare. Deci chiar cu abrogare activii ar fi ramas cu contributiile platite la Sistemul public intre 2011-2016. Aici ar fi trebuit COMPENSARe - L. fin publice, Cod fiscal ... dar nu e cazul acum sa intram pe linia asta.
   Si inca ceva - cu literele cele mai mici sa nu vada cineva - sunteti convinsi ca contributiile militarilor inte 2011 si 2016 au mers la Bugetul public de pensii???

   Ștergere
  2. Asa la modul literar este posibil sa ai dreptate, insa cel mai probabil esti complet pe langa tarla! Daca e sa dezvoltam abordarea din punctul tau de vedere si sa ne axam pe CASS al tau, atunci la fel de bine este posibil ca Art. 110 sa acopere situatia celor carora incepand cu anul 2008 (obligatoriu celor care aveau sub 35 ani in 2008 si optional celor care aveau sub 45 ani in 2008) statul din acel CASS virat la Casa Nationala de Pensii, le-a "deturnat" cu forta cota parte catre un fond privat de pensii (pensia privata obligatorie). Situatia asta cum o mai legi? Este ca te-am blocat complet?

   Ștergere
 28. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Gata ! S-a relansat discutia !

  S-a facut o noua impartire a pensionarilor in plata !
  Acestia ar fi :
  - cei care nu au platit CASS
  - cei care au paltit CASS
  Probabil ca s-a vrut a se spune CAS !
  CASS inseamna Contributii de Asigurari Sociale de Sanatate .
  CAS inseamna Contributii de Asigurari Sociale ... astea fiind pentru pensii .
  Dar ... sa zicem ca a fost o "scapare" !

  Sa venim la CAS si sa vedem ce spune l.223/2015 despre acestea !
  Nu spune nimic !
  Ba mai mult .. are un articol (art..108) prin care se majoreaza pensiile pentru cei care au avut diverse contributii in timpul activitatii lor . Este vorba despre "Contributii la fondul pentru pensiile suplimentare" si "Contributii individuale la bugetul de stat" . Atit !
  Deci pensiile celor care au platit Contributie de Asigurari Sociale nu vor fi majorate conform acelui art.108 !

  Mai mult ... din 01.01.11 pina in prezent multi dintre cei de dinainte de 01.01.11 (de dinainte de l.263/2010) au muncit .
  Si au platit CAS !
  Ia vechimea realizata in aceasta noua "postura" le este luata in considerare ca vechime pentru calculul (recalcularea) pensiei militare de stat .
  Ei de ce sa nu fie (in acea noua "imparteala") tot printre cei care au platit CAS ?
  -----------------------------------------------------------
  Pentru aducerea aminte ...
  Acel art.108 este o "preluare" din l.164/2001 .
  Este vorba despre "recunoasterea" , in pensie , a unor contributii care erau "prelevate" din veniturile proprii ale impricinatilor .
  Este vorba despre :
  - contributia la fondul pentru pensia suplimentara . Contributie care fusese platita de catre cei pensionati pe D.214/1977 . Pensionati caroara li s-a recunoscut acea contributie la "preluarea " lor de catre L.164/2001 .
  - contributia individuala la bugetul de stat . Aceasta contributie a fost platita de catre cei in activitate pe perioada de existenta a l.164/2001 . Contributie care urmeaza sa fie "recunoscuta" de catre l.223/2015 .
  - contributia de asigurari sociale . Aceasta contributie a fost platita de catre cei in activitate de la intrarea in vigoare a l.263/2010 . Aceasta contributie a fost platita si de catre pensionarii care au muncit in continuare dupa 01.04.2001. Contributie care urmeaza sa NU FIE recunoscuta de catre l.223/2015 .

  RăspundețiȘtergere
 29. Art. 121. – (1) Diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite
  pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010,
  cu modificările ulterioare şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului
  nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi
  completările ulterioare, se restituie titularilor, la cererea acestora, în mod
  eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

  Care stiti sa explicati DE CE trebuie sa se faca cerere de restituire,si nu o fac din oficiu cum au facut si pe L 241?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. EU cam stiu explicatia si am un exemplu temeinic in acest sens! Pur si simplu initiatorii/legiuitorii din dorinta de a retine cat mai multi bani la buget, mizeaza pe ignoranta cetateanului ca desi acestuia i se creeaza dreptul de a i se restitui anumite sume, acesta nu cunoaste legea, prin urmare nu face cerere, banii ramanand astfel la buget!

   Si acum exemplul concret! Mai este o lege cu o asemenea reglementare pt. pensionari, respectand Legea nr. 125/2014 (cea cu debitele retinute la pensionari). EU am avut astfel de debite (retineri lunare), am aflat de lege, am citit-o, am facut cerere si am primit si banii. Numai ca am constatat cu stupoare ca NIMENI, dar absolut NIMENI dintre colegii care erau in aceeasi situatie ca mine (cca. 25-30 persoane) NU a primit niciun ban inapoi, ci doar EU. Am verificat ce s-a intamplat si am descoperit urmatoarele:

   - in primul rand ca toti auzisera de lege si ca ar trebui sa primeasca niste sume. De la TV, nimeni necitind si legea. De aici apar 2 situatii, si de ras si de plans.

   1]. Situatia A-;
   - o persoana nevizata de L. 125/2014, a ajuns la concluzia extraterestra ca s-a dat o lege - adica asta 125/2014 in urma careia se restituie diferentele intre pensia pe L. 164 si pensia pe L. 119. Desi L. 125/2014 la toata lumea. Si a spus la un Cerc Militar chestia asta la toata lumea. Nimeni necitind si L. 125/2014.
   - asa ca s-au apucat sa faca toti - si cu debite si fara, o cerere asa generala, solicitand ca vor oamenii diferentele inapoi, desi L. 125/2014 se refera doar la debite (retineri din pensie).
   - cei care chiar aveau debite au facut tot acea cerere generala, neatasand niciun document ca li se retinusera diverse sume, desi la debite primesti decizie de impunere si acesta este documentul care demonstreaza ca ai avut debite.
   - iar CPS le-a raspuns tuturor exact ce trebuia, respectiv ca NU exista nicio lege care sa restituie diferentele intre L. 164/2001 si L. 119/2010. Ceea ce era adevarat, L. 125/2014 era despre debite - o alta situatie.
   - in final au luat-o toti in mana. Pe drept.

   Situatia asta am rezolvat-o eu cu totul intamplator. Din vorba in vorba am aflat ca celor 25-30 colegi cu adevarat cu debite, CPS le-a raspuns ca nu li se restituie nimic. Iar la cererea mea, aceeasi CPS imi raspundea ca imi restituie toate sumele fara probleme. Tot nu eram dumerit, asa ca am cerut la un coleg sa vad si eu ce cerere a facut el. Mi-a venit sa imi dau singur palme cand am vazut ca cererea in cauza nu avea nimic in comun nici cu L. 125, nici cu debitele. Pur si simplu cerea niste diferente de pensie ca asa vroiau muschii lui.

   In final cand au vazut ca mie CPS mi-a raspuns favorabil, au copiat cererea dupa mine, CPS le-a raspuns si lor favorabil si au primit oamenii banii.

   2]. Situatia B. Tot de ignoranta tine. Sunt care nici acum nu au facut cerere de loc. Sunt oameni izolati. Si incredibil de multi sunt izolati, poate cei mai multi. Tot asa nu au citit legea. au auzit ceva de ea si asteapta ca poate CPS le va returna banii din proprie initativa. Si aici am deschis ochii la cati am putut, respectiv cu care m-am intalnit. Trebuiau sa faca si ei banala cerere, dar nu le spusese nimeni (!?). Cine sa le spuna daca ei nici nu citisera legea si mai erau si izolati total?

   Am povestit mai mult pt. a demonstra ca scopul acelei CERERI la care faci referire se traduce cam asa: "- Da-i incolo de fraieri, majoritatea nici nu o sa stie ca trebuie faca cerere. Cine se prinde bine, cine nu e problema lor, noua trebuie sa ne ramana cat mai multi bani la buget!"

   Ștergere
 30. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Pentru cineva care bate cimpii ...

  Ca , vezi doamne , platitorii de contributii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor avea dreptul ca , in 3 ani , sa-si aleaga dreptul de pensie pe l.263/2010 ...
  Ca amesteca pensiile cu_contributiile de sanatate ... nu-i de mirare la posibilitatile lui !
  N-a inteles , chiar daca le-am mai explicat o data , ca acel art. (122) cu dreptul de a alege sistemul de pensii este o aiureala ...
  N-a inteles , insa , un lucru mult mai grav pentru cei care isi vor alege sistemul de pensionare pe l.263 !
  L.223/2015 A ABROGAT PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE (art.124 b) de catre militari (cei "arondati" legii pensiilor militare de stat) .
  Ca urmare , cei care vor opta pentru pensie pe l.263 , vor avea "surpriza" ca pentru 1 la 36 luni (in functie de data cind vor iesi la pensie) sa "acumuleze" o (zero) puncte de pensie .

  RăspundețiȘtergere
 31. @R-26500
  Am cateva intrebari pt. d-voastra si ,in masura posibilitatii,va rog daca se poate sa-mi puteti raspunde:

  Militarii iesiti in pensie de invaliditate pe L 263/2010 vor avea parte de recalculare a pensiei conform art.28 din L 223/2015?Daca da,care este modalitatea?
  Militarul invalid iesit pe L263/2010 a carui vechime in serviciu este sub 10 ani poate primi pensie militara conform L 223/2015? Daca nu,perioada cat este in pensie de invaliditate ca militar(perioada asimilata) il ajuta cu ceva atunci cand se vor indeplini conditiile de pensionare pentru limita de varsta?
  Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!
  P.S. Va urmaresc cu placere postarile si,sincer,imi pare rau ca uneori trebuie sa suportati multe nedreptati.
  Cu deosebit respect,Dan.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o problema destul de delicata pt. a da un raspuns "pe genunchi" care poate fi eronat. Rumegam problema, bine?

   Ștergere
  2. Ok. Va multumesc! O seara linistita!

   Ștergere
  3. Bun! Pt. a nu ne repeta: raspunsul la problema ridicata de dumneata, acordat de interlocutorul semnat "Anonim 28 iulie 2015, 10:43" este cel corect. Multa sanatate!

   Ștergere
 32. @ karadeniz
  Cu scuzele de rigoare corectez spre intelegerea textului. Contributii la fondul de Pensii al Casei Nationalale de Pensii in loc de CASS la Casa de Asigurari de sanatate.
  Cer scuze.

  RăspundețiȘtergere
 33. @Dan
  exact cum ati spus! Nu il ajuta , ci pur si simplu ii rezolva problema(inclusiv perioada asimilata).Legea e clara in aceasta privinta)
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deci,cat esti sanatos,este in regula,cand nu mai esti,isi ia statul "mana"de pe tine...
   Oare, pot sa ma mai astept la ceva corect de la cei care ne conduc!?

   Multumesc pentru raspuns, DC ! O seara linistita si d-voastra!

   Ștergere
  2. Deci,cat esti sanatos,este in regula,cand nu mai esti,isi ia statul "mana"de pe tine...
   Oare, pot sa ma mai astept la ceva corect de la cei care ne conduc!?

   Multumesc pentru raspuns, DC ! O seara linistita si d-voastra!

   Ștergere
 34. Cred ca art 74(2) da solutia modului de recalculare.Puteti deja sa va calculati singuri noua pensie .Media celor 6 luni,raportata la media salariului mediu pe economie ,sunt date din decizia de pensie.Salariul mediu pe economie in 2015 este cam2550 lei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se mai raporteaza la salariul mediu pe economie. Dar veniturile din decizie ar trebui sa fie corecte. Se face pur si simplu media veniturilor prin insumarea lor si impartirea la 6 luni, iar media rezultata este baza de calcul care se inmulteste cu 80%. Asta pe scurt. Mai departe nu stiu daca si cum se iau in calcul OMM si grupele de munca, penalizarile in cazul pensiei anticipate, etc. Dupa aparitia normelor de aplicare putem vorbi mai la concret.

   Ștergere
 35. Din 1950 si pana prin 2010, un colonel avea pensie intre 2 si 4 salarii medii pe economie,sa zicem media 2,5-3,iar un plt. adj. cam 1 la 1,5 salarii medii pe economie.PENTRU VECHIME COMPLETA.Cam 36 ani.Calculati cam cat ar trebui sa fie pensia acum.

  RăspundețiȘtergere
 36. DOMNULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI
  COMANDANTUL FORTELOR ARMATE
  CONTINUT PETITIE........................ .....................................................................
  FRAZA FINALA:
  Recalcularea pensiilor personalului militar deja pensionat sa fie efectuata concomitent cu Actualizarea pensiilor rezultate din Recalculare, Actualizare care trebuie efectuata in functie de soldele militarilor in activitate aflate in plata la data intrarii in vigoare a Legii pensiilor militare de stat.
  Data: 10.07.2015
  Cu deosebită consideraţie şi speranţă,
  RASPUNS:
  Petitia nr.18383
  Data: 27-07 -2015, ora 16.57

  Domnule .....................................,

  Va informam ca am primit petitia dumneavoastra adresata Presedintelui României, domnul Klaus Iohannis, înregistrata în cadrul Administratiei Prezidentiale cu numarul de mai sus, si am analizat aspectele semnalate referitoare la Legea privind pensiile militare de stat.

  Totodata, va precizam ca Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis promulgarea Legii privind pensiile militare de stat, prin Decretul nr. 682 din 23 iulie 2015.

  Cu stima,

  Consilier de Stat
  Gabriel-Cristian Piscociu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Interesant si lamuritor raspuns. Rămîne cum am stabilit sau vă consult intr-o problema în care am hotărît.
   (avn)

   Ștergere
 37. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Din seria " Cititorii intreaba , blogul (nu mai) raspunde !" ...

  Cineva (@Dan) pune o intrebare la care a mai primit raspuns si aici (cind era Daniel Caramete...) .
  Este bine ca mai cere si "o alta opinie !
  De mirare este ca primeste un raspuns (telegrafic) cu niste urme de adevar de la un membru al haitei de maidanezi ...

  Iata ce intreaba @Dan :
  -"Militarii iesiti in pensie de invaliditate pe L 263/2010 vor avea parte de recalculare a pensiei conform art.28 din L 223/2015?" .
  Raspuns : Nu !
  Pensiile de invaliditate nu sint recalculate de catre l.223/2015 (art.112) .
  Numai in situatia ca vi se va schimba "gradul de invaliditate" veti fi "preluat" de catre l.223/2015 . Tot ca pensionar de invaliditate ! Asa ca ... ramineti in l.263/2010 cu pensie de invaliditate !

  -"Militarul invalid iesit pe L263/2010 a carui vechime in serviciu este sub 10 ani poate primi pensie militara conform L 223/2015?" .
  Raspuns : Nu !
  Deoarece va referiti la posibilitatea de a obtine "pensie de serviciu" (alea care se mai cunosc ca "pentru limita de virsta") .
  Cu mai putin de 10 ani vechime... Nu !
  In orice caz ... ar trebui ca , mai inti , sa fiti "preluat" cu pensia de invaliditate (ceea ce nu se face de catre l.223/2015)... apoi sa vi se "transforme" aceasta pensie in pensie de serviciu (pentru virsta) ... Iar despre "preluarea" pensiilor de invaliditate de catre l.223/2015 am vazut ca nu se face !

  -"Daca nu,perioada cat este in pensie de invaliditate ca militar(perioada asimilata) il ajuta cu ceva atunci cand se vor indeplini conditiile de pensionare pentru limita de varsta?" .
  Raspuns : DA ! .
  Uitati-va in Anexa 6 /l.263/2010 . La data nasterii dvs , vedeti care este virsta standard de pensionare . La acea virsta vi se va transforma , de catre l.263/2010 , pensia de invaliditate in pensie pentru limita de virsta . Ocazie cu care perioada cit ati fost in pensia de invaliditate va va fi recunoscuta ca stagiu de cotizare (perioade asimilate) .
  Dupa ce veti primi acea decizie va veti putea adresa CPS pentru a primi pensie militara de stat (pentru vechimea inscrisa in acea decizie) . Va puteti adresa CPS , pentru aceasta problema , daca mai gasiti documente prin care sa dovediti ca aveti cel putin 10 ani efectiv (reali) ca militar ... Altfel ... nu aveti sanse !
  Succes

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fiind un caz deosebit, cu toata bunavointa cu care ar trebui tratat, asa mi-a rezultat si mie!

   Ștergere
 38. legea intra in vigoare la 3 zile dupa punlicare in monit oficial sau la data stipulata in lege decii cei ce au dreptul sa depuna cerei inc epand cu 1 ianuarie conf varstei etc , vor avea normele dupa care trebuie sa i se aplice legea , despre pensionarii actuali e clar se va da un ordin comun ,,,,cand vor apare normele de aplicare ;ege pensii

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art. 123 "Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016". [http://lege5.ro/Gratuit/g4ztmmzqgi/legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat?pId=211403050#p-211403050]


   Toata legea [http://lege5.ro/Gratuit/g4ztmmzqgi/legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat].

   Ștergere
 39. normele de aplicare cand

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cred ca nimeni nu stie sa raspunda.nici macar guvernantii nu stiu
   posibil in ianuarie,fara sa fie prevazut in buget vreo marire la recalcularea pensiilor asa mai amana 1 an ceva cheltuieli

   Ștergere
 40. Nu exista stipulat un termen pentru elaborarea normelor de aplicare a legii insa in mod normal ele ar trebui sa apara pina la intrarea legii in functiune.
  Exista la art 60(4) o precizare privind emiterea unui ordin comun prind modul de actualizare a pensiilor in termen de 90 de zile. Probabil odata cu acel ordin comun se vor emite si normele de aplicare.

  (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește
  prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării
  naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de
  zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
  (avn)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Avianyc
   Legea aceasta e o lege stil rebus cu multe capcane și încuietori.
   Deși nu se specifică explicit în lege, trebuie întocmite niște norme de aplicare, cei de la casele de pensii nu lucrează direct cu legea ci cu norme întocmite de conducătorii instituțiilor.
   Nu doar art. 60 al. 4 vorbește despre acel ordin comun privind actualizarea pensiilor.
   La art. 109 al. 5 se spune că procedura de recalculare a pensiilor, pentru cei care conform art.109 al.3 (cei recalculați/revizuiți de legea 119/OuG 1) depun documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a legii, se va stabili tot prin acel ordin comun.
   La art. 110 pentru cei aflați sub incidența al. 1 ( pensiile militarilor stabilite pe baza legii 263) și al. 5 (persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu.), procedura de recalculare, conform
   al. 8, se stabilește tot prin ordinul comun prevăzut la art. 60 alin. (4).
   În plus facă de acest ordin comun, ce va cuprinde atât probleme de recalculare cât și de actualizare ulterioară a pensiilor acordate ori recalculate de noua lege, mai trebuie emisă ( în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare) o HG cu normele de aplicare pentru restituirea diferenței dintre cuantumurile pensiilor cuvenite în luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza legii 119/2010/OuG 1/2011, conform art. 21.
   Restituirea se face LA CEREREA celor aflați în această situație, în mod eșalonat pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a legii.

   Ștergere
 41. Am nevoie de ajutor.Rog pe cel/cei care cunosc/au inteles mai bine prevederile noii legi sa ma lamureasca;
  -am"documente nevalorificate pina la data intrarii in vigoare a prezentei legi''
  -6luni si 14 zile ,cumulate,lucrate in ani diferiti in viata civila ,documente originale
  -o adeverinta recenta de la Arhive Pitesti din care rezulta participarea mea la activitati de
  asanare aterenului si poligoanelor de munitie socate, avariate sau ramase neexplodate
  in trei ani de activitate 'HG 1294/2001
  -mentionez ca am iesit la pensie in anul 2001
  Nelamurire
  -pentru beneficiu maxim pentu mine cind este indicat sa trimit documentele la casa de pensii? Inainte sau dupa intrarea in vigoare a noi LPM ? inainte de ce si dupa de ce ?
  Multumesc
  RADU

  RăspundețiȘtergere
 42. in 2016 chiar in 2 ianuarie indeplinesc varsta si am toate drepturile sa depun cerere de pensionare fiind deja in rezeva , deci cand pot depune cererea si cum vor emite decizie daca nu au norme de aplicare mulyumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ anonim 14.08
   Probabil în normele de aplicare va fi și un model de cerere. Cei de la compartimentul resurse umane vă vor ghida inainte de pensionare.
   Dacă normele nu vor fi, cel mai probabil, gata la acel moment dosarul va fi procesat după emiterea normelor. Istoricul dosarelor de pensionare arată că pot dura luni bune între depunerea cererii și a dosarului de pensie și emiterea deciziei. Verificați când a intrat în vigoare legea 164 și când au fost emise normele de aplicare.
   Întrebați pe foștii colegi pensionați pe legea 263 la cât timp de la depunereacererii și dosarului au primit decizia de pensie.

   Ștergere
  2. ar trebui sa si raspundeti la chestia cu legea 164 si normele ei....
   nu toti stim de acele date
   ar fi mai util sa dati niste raspunsuri seci si scurte

   Ștergere
  3. si ne puteti spune acele date ale legii 164 cu normele???

   Ștergere
  4. Legea 164/2001- deși la art. 87 prevedea că intră în vigoare de la 1 aprilie 2001, a intrat de la 10 aprilie 2001, data la care a fost publicată în MO.
   Normele metodologice de aplicare a legii ar fi trebuit să apară în 45 de zile de la publicare legii, nu stiu data când au fost emise, fiinde norme interne cu caracter secret de serviciu parcă.
   Dar HG 1188/27 11.2001- Normele metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat s-au publicat în MO pe 7 decembrie 2001
   Deși la art. 9 privind condițiile de muncă ale militarilor se prevedea, la punctul 4, că HG privind locurile de muncă și activitățile cu condiții deosebite și speciale specifice cadrelor militare va fi adoptată în trei luni de la data publicării legii 164 în MO, HG 1294 nu a fost publicată în MO la data de 10 iulie ci abia pe 29 decembrie. Ordinul Ministrului apărarii naționale M 116 pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea în codiții deosebite, speciale și alte condiții specific cadrelor militare în activitate a apărut abia în data de 05.09.2002.

   Ștergere
 43. acel ordin comun se refera la actualii pensionari cred ca normele de aplicare ar trebuii sa fie facute fiidca legea intra in vigoare dupa 3 zile de la publicare in monitor si acea stipulare ca intra in vigoare legea la 1ian este clar ca trebuie sa fie emise acele norme

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ anonim 14.15
   In mod cert vor fi făcute norme de aplicare, cei de la compartimentele de resurse uman și casele sectoriale de pensii nu lucrează cu legea ci cu norme de aplicare emise șefii structurilor respective.
   O fi clar pentru dumneavoastră că normele vor fi emise până la 1 ianuare dar experențiele anterioare demonstrează că în lipsa precizării unui termen clar normele pot fi emise și ulterior intrării legii în vigoare.
   Chiar și acolo unde legea prevede termene clare și stricte, cen cazul contestațiilor, MApN nu respectă aceste prevederi legale.

   Ștergere
 44. Stie cineva daca voi beneficia de conditii speciale conform HG S 1019 pentru perioada cat am fost secretar PCR fiind seful microstructurii in acea perioada??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O sa-l intrebam pe ILICI. In mod sigur o sa va aprobe ca v-ati spetit al naibii cu dictatul cuvîntarilor? Marș la normale ,tupeiștilor!

   Ștergere
 45. Buna ziua!!Am lucrat 10 ani inainte de anul 2002 ca functionar public la o primarie de comuna,iar din anul 2002 activez ca functionar public civil cu statut special (politista adica) in aceeasi comuna.E adevarat ca in 2017 am dreptul la pensie militara de stat chiar daca eu n-am fost nici macar o zi in armata ??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puțin probabil ca în 2017 să aveți vârsta pentru a vă pensiona pe legea 223. Ca polițist de comună aveți probabil un grad profesional echivalent cu subofițerii. Vă recomand ca după apariția legii privind donațiile contra gradelor militare să obțineți, chiar dacă e onorific, un grad militar. Dacă la nivel de comună e greu să puteți strânge suma necesară pentru un grad de general, măcar pentru un grad de colonel sigur puteți. Dacă vă înscrieți și in UNPR sigur veți face și câteva zile ori nopți de armată.
   Să nu mă întrebați DeCe acest răspuns, nu eu am început.

   Ștergere
  2. S-a umplut tara de muieri cu genunchii tociti care se cred politiste

   Ștergere
 46. Mai baieti da multi naivi mai sunt pe aici! Voi ni intelegeti ca Toante pensiile se vor recalcula,se vor re....,se vor indexa,se vor mari cum vrem noi,DAR(fiindca exista un DAR!) cu o singura conditie:sa va inscrieti cat mai repede in UNPR.Ca daca nu face Gabi milionul de membri de partid in UNPR,se supara si ia si pielea dupa noi(la unii,prin....belire! ).Asa ca,luati cu asalt filialele UNPR din tara daca vreti sa aveti si voi pensii ca "generalul" Iliescu,cdor."jurist" Alexandru,col"doctor in propaganda si diversiune" Dogaru si toate loazele din filialele ANCMR de pe teritoriul national si alte planete.Va pup!ma grabesc sa prind si eu un loc la coada filialei UNPR din B.........

  RăspundețiȘtergere
 47. @ All. Pana la urma, trebuie sa recunostem cu totii ceva: lege mai confuza care sa vizeze spectrul militar si in general domeniul legislativ, nu am intalnit! Oameni cu pregatire juridica exista printre noi, ofiteri de personal avem, ofiter de stat major avem, ofiteri de finante avem. Cu totii avem si experienta cu carul de a lucra cu o lege sau alta! Si cu toatea astea, nu o scoatem la capat!

  Lasand la o parte interpretarea juridica si incercand sa analizam L.P.M. d.p.d.v. psihologic ca pe comportamentul/atitudinea unei persoane care intr-o abordare deschis pe o tema oarecare simpla, te invarte, te ameteste, de plimba de la Ana la Caiafa, nu raspunde la obiect chestiunii abordate, incearca sa abata atentia de la esenta spre aspecte secundare, utilizeaza cuvinte si expresii cu inteles ambiguu etc., priveste in gol evitand privirea (cam ca inititiatorii legii care au evitat sa ne transmitem opiniile in mod public, inchizand site-ul Senatului pe aceasta tema - numai si numai la aceatsa lege) la ce concluzie am ajunge? Ca intreaga L.P.M. incearca sa ne induca in eroare, nu?

  RăspundețiȘtergere
 48. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Deoarece baietii fac , pe bloguri , seminarii si congrese depre "maretia dreptului" ... intrebarile unor "curiosi" ramin (ca de obicei) fara raspuns ...

  Iacata ce-l doare pe un impricinat :
  "-am"documente nevalorificate pina la data intrarii in vigoare a prezentei legi''
  -6luni si 14 zile ,cumulate,lucrate in ani diferiti in viata civila ,documente originale
  -o adeverinta recenta de la Arhive Pitesti din care rezulta participarea mea la activitati de
  asanare aterenului si poligoanelor de munitie socate, avariate sau ramase neexplodate
  in trei ani de activitate 'HG 1294/2001
  -mentionez ca am iesit la pensie in anul 2001
  Nelamurire
  -pentru beneficiu maxim pentu mine cind este indicat sa trimit documentele la casa de pensii? Inainte sau dupa intrarea in vigoare a noi LPM ? inainte de ce si dupa de ce ?" .

  Pai ... sa vedem :
  - cele 6 luni imprastiate in mai multi ani nu produc mare lucru la punctaj (pentru lunile ramase pina la 01.01.16) .
  De ex. punctele din 2 luni lucrate intr-un an calendaristic se impart la 12 ca sa rezulte punctajul anual ...
  Acest punctaj anual (mic) va produce o crestere f.mica a punctajului mediu anual ... ca urmare o crestere mica a pensiei contributioniste ... Dar de ce sa fie pierdute pentru cele citeva luni cit veti mai fi "contributionist" ?
  Trimiteti documentele cu acele stagii de cotizare !
  Daca trimiteti acele documente , vi se va emite o decizie de pensie ("ultima decizie de pensie") care va constitui baza pentru stabilirea vechimii pentru pensia militara ...
  Daca nu trimiteti acele documente , acele vechimi nu vor fi luate in considerare la stabilirea vechimii pentru pensia militara ... Acele vechimi urmind sa le "fructificati" in sistemul public (l.263... contributionista) ...
  Exista riscul ca acele vechimi sa "genereze" un plus de procentaj care sa treaca de 100% ... Si ... atunci acele vechimi nu vor mai produce crestere de pensie militara ...
  Deci ... vedeti citi ani aveti (cu tot cu "sporul" pentru conditiile de munca) peste cei 25 . Pentru fiecare din acei ani "in plus" adaugati cite un procent la cei 80% ... Daca treceti de 100% ...lasati acele vechimi (despre care vorbeati) sa le "fructificati in sistemul public ... Nu veti primi "mare lucru" pentru ele ... dar veti primi ceva ... Prin pensia militara neprimind nimic ...
  - chestia cu acele participari la asanari ... Conditii de munca "Alte conditii" ...
  Trimiteti acele documente .
  Pentru perioadele respective vi se vor schimba conditiile de munca (majorarea de punctaj) si veti primi niste bani in plus (pentru lunile pina la 01.01.16) la pensia contributionista .
  Acele conditii de munca va vor fi folositoare si la pensia militara ... Acolo vor produce o crestere de vechime , care produce acea crestere cu 1% a procentajului de calcul ...
  Sigur ... acea vechime (suplimentara) creata de conditiile de munca pe care le veti trimite poate genera depasirea procentajului de 100% ...
  Dar ... acele conditii de munca vor produce (mai mult ca sigur) o majorare a bazei de calcul ... iar plafonarea la 100% va fi pentru aceasta baza de calcul majorata ... Una peste alta ... majorarea de baza de calcul va suplini eventualele procente "pierdute

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Răspuns corect. Calificat pentru etapa urmatoare.
   (avn)

   Ștergere
  2. Multumesc pentru lamuriri
   radu

   Ștergere
 49. Pentru @Dan :
  -"Militarii iesiti in pensie de invaliditate pe L 263/2010 vor avea parte de recalculare a pensiei conform art.28 din L 223/2015?" .
  Raspuns: Da. Conform art.109 (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special ..... stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

  Art. 14. – În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii: a) pensia de serviciu; b) pensia de invaliditate; c) pensia de urmaş.

  RăspundețiȘtergere
 50. În baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:

  1. Sld - MAC, la arme terestre: 1.750 - 2.450 euro la care se adaugă 25 - 45 % în funcţie de vechime, iar la UM speciale (Av, Ma, Tc, Aa) 1.750 - 2.450 euro plus 25 - 45 % în funcţie de vechime

  2. Sg. Maj. - Plt. Adj la arme terestre primeşte 2.450 - 3.450 euro plus 22 - 38% în funcţie de vechime, iar la UM speciale 2.450 - 3.450 plus 22 - 38% vechime.
  3. 03 MM Cl IV- MM Principal primeşte 2.750 - 3.750 euro şi încă 28 - 38% pentru vechime, iar la UM speciale 2.750 - 3.750 euro plus 28 - 38% vechime
  4. Slt - Căpitan venit cuprins între 3.650 - 4.950 euro şi încă 24 - 48% pentru vechime, iar pentru UM speciale 3.650 - 4.950 euro plus provcentele de vechime de la 24 la 48% .
  5. Mr - Col are un venit sigur dce 5.050 - 7.750 euro şi 24 - 48% vechime, ai la UM Speciale 5.050 - 7.750 plus vechimea în procent de 24 - 48%.
  6. Gen1*- Gen 4* are venitul de 7.550 - 11.750 euro plus 15 - 25% vechime, iar la UM speciale 7.550 - 11.750 euro şi încă 15 - 25% vechime.
  7. PMC Gr. 1 - PMC Gr. 6 venitul este de 2.250 - 3.750 euro la care se adaugă vechime de 20 - 35%, iar la UM speciale2 250 - 3.750 euro plus vechime de 20 - 35%.

  La aceste valori se adaugă sporul de vechime, sporul de funcţie, sporul de risc în teatrele de operaţiuni, gradaţii, ordine, medalii, indemnizaţia de instalare, indemnizaţia de re-inserţie în economia civilă, norma de hrană de campanie, banii pentru uniformă şi furnituri, alocaţii pentru copii şi pentru soţiile fără serviciu, costuri cu chiria, transportul, comunicatiile, etc. Vechimea în serviciul militar activ, se stabileşte în funcţie de grade astfel: corpul generalilor - max. 40 de ani, ofiţeri superiori - max. 35 de ani, ofiţeri inferiori - max. 30 de ani, subofiţeri şi maiştri militari - 35 de ani, soldaţi şi gradaţi - max. 25 de ani, personal civil conform codului muncii.
  Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Pentru cadrele decedate în misiuni de luptă, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egală cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
  Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată.
  Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului

  RăspundețiȘtergere
 51. Am o nelamurire .Am 46 de ani ,pensie de invaliditate din 2012 pe legea 263 , cu 23 de ani vechime ca militar operativ , plus 11 ani din grupe si cu 4 ani ca perioada asimilata dupa 2012 .Trebuie sa fac cerere ca sa beneficiez de noua lege a pensiilor militare sau se calculeaza automat in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii? Si daca ma incadrez la pensie anticipata partiala, conform art 19 din aceasta lege, trebuie sa fac iar cerere sau prevederile art19 intra automat in vigoare din 2016 ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Erata. Rectific e vorba de articolul 18 nu 19 .Stie cineva.?

   Ștergere
  2. Situatie extrem de complexa. Pana apar alte opinii, rezulta astfel:

   Ne axam pe Art. 18 coroborat obligatoriu cu Art. 45 (1). Indeplinesti conditiile de la Art. 18, e realizabil ceea ce doresti, insa trebuie sa parcurgi ceea ce cuprinde ambele articole.

   "Art. 45 (1) Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au dreptul la pensie de invaliditate POT OPTA, la deschiderea dreptului de pensie, pentru pensia mai avantajoasa dintre pensia de invaliditate si pensia de serviciu anticipata sau anticipata partiala, dupa caz, daca îndeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru acordarea acestora". Aici ne-am incurcat! POT OPTA = CERERE, ASTA E CLAR. Ce nu este clar in lege este si problema celorlalti: nu cunoastem in absenta aparitiei METODOLOGIEI la care DESCHIDERE a dreptului de pensie se refera legea? La primul drept de pensie deschis vreodata - care in cazul tau este pensie de invaliditate sau la dreptul de pensie de pensie deschis in baza prezentei legi?

   In abordare pozitiva si care pt. tine s-ar simplfica foarte mult situatia, ar insemna ca trebuie sa faci o simpla CERERE in baza Art. 45 (1) solicitand transformarea pensiei de invaliditate in pensie anticipata partial si gata! De fapt, chiar sa faci CEREREA, intrucat NU pierzi nimic - dar macar afli in clar ce si cum!

   Presupunand ca NU ai reprezenta obiectul Art. 45 (1) intrucat ti s-a deschis deja dreptul la pensie, iti ramane varianta de rezerva - Art. 18 aplicata independent de Art. 45 (1). Ceea ce inseamna ridicarea gradului de invaliditate, urmand a te repensiona dar cu pensie anticipata partial in conditiile Art. 18 b) " urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara".

   Doar metodologia va face lumina in astfel de situatie! Iar in cazul in care si aceasta lasa loc de interpretari - lucru putin probabil, NU ramane decat sa le transtesti o cerere in baza Art. 45 (1). Daca raspunsul e pozitiv - ai castigat, daca e negativ - iar castigi, chiar daca trebuie sa "te misti" un pic pt.a a ti se aplica Art. 18 (b).

   Ștergere
  3. Multumesc R..Cred ca ai dreptate cu mentiunea ca sunt deja apt limitat adica am pensie de invaliditate (singura pensie care exista ca invalid presupune inapt sau apt limitat altceva nu exista) Adica articolul 18 dupa cum vad eu ..Cu stima Maxim Gabriel

   Ștergere
 52. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Din ciclul "Cititorii se dau rotunzi , blogul nu le da peste bot !" .

  Tare le mai place unora sa "se dea dăştepţi în capul lor" !

  Va aduceti aminte ca am dat un raspuns lui @dan (Daniel Caramete) ... Raspuns in care-i spuneam ca pensiile de invaliditate NU sint recalculate de catre l.223/2015 ...
  Furierul , constiincios , a dus acea "stare" a mea la locul unde aparuse intrebarea ...
  Iacata ca se trezeste un "dăştept în capul lui" sa-i raspunda lui @Dan ca "pensiile de invaliditate se recalculeaza de catre l.223/2015 ... Si mai da si un fel de justificare ...

  Bre , "dăşteptule în capul tau" , ia pune mina si citeste art..112 :
  "Art.112 . – (1) În cazul modificării numărului de urmaşi după intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru o pensie stabilită pe baza legislaţiei anterioare, pensia de urmaş cuvenită soţului supravieţuitor se recalculează ...
  (2) Prevederile alin.(1) se aplică şi în cazul pensiilor de invaliditate stabilite pe baza legislaţiei anterioare, la modificarea încadrării într-un alt grad de invaliditate ." .

  Deci , "dăşteptule în capul tău" ,
  - pensiile de urmas se vor recalcula atunci cind se va produce o modificare a numarului de urmasi
  - pensiile de invaliditate se vor recalcula atunci cind se va modifica incadrarea in grad de invaliditate
  - adica , "dăşteptule în capul tău" , pensiie de urmas si pensiile de invaliditate , stabilite in baza legislatiei anterioare , nu se recalculeaza la data intrarii in vigoare a l.223/2015 ; ele se vor recalcula numai (abia) atunci cind se vor fi schimbat numarul de urmasi sau gradul de invaliditate ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica te obliga sa ramai in continuare pensionar invalid, pe acelasi grad , pe legea 243 ? ASTA E DISCRIMINARE pe fata . Inseamna ca invalizii militar ramani civili pe 243 si nu devin pensionari militarii .pana la schimbarea grupei sau pana mor. Ciudat nu?

   Ștergere
  2. @Gabi
   Cel mai devreme poti cere transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta la varsta de 53 si 6 luni daca cei 11 ani au fost in SC sau AC.
   Daca cei 11 ani au fost in CD la varsta de 58 de ani.
   Pentru transformarea pensie de invaliditate in pensie anticipat partiala nu se poate, nu te afli in niciuna dintre situatii iar daca s-ar putea, cel mai devreme cand inplinesti varsta de 55 de ani.
   Vezi Art 46. (2).

   Ștergere
  3. @ Anonim 29 iulie 2015, 20:04. E corect ce afirmi, insa omul vrea altceva: sa treaca din pensie de invaliditate, in pensie anticipata partial, NU in pensie pt. limita de varsta (probabil cunoaste ca nu se incadreaza la pensia pt. limita de varsta decat peste 7-8 ani). Are "23 de ani vechime ca militar operativ , plus 11 ani din grupe si cu 4 ani ca perioada asimilata dupa 2012". Asta inseamna 27 ani vechime efectiva din care 23 ca militar + 11 din grupe = 38 ani vechime totala. Daca nu ar fi pensionar de invaliditate, s-ar incadra la Art. 18 (1) pt. anticipata partial. Intrucat nu are nevoie de varsta pt. anticipata partial, ci doar de "vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime în serviciu". Si indeplineste conditiile.

   Numai ca trebuie sa parcurga niste etape care tin in mare parte de sistemul medical, respectiv:
   - sa fie scos din situatia de pensionar de invaliditate;
   - sa fie clasificat imediat ca apt limitat/inapt medical. Odata declarat apt limitat/inapt medical, indeplineste conditiile de a se repensiona, dar de aceasta data cu anticipata partiala cf. Art. 18 (1) b).

   Ștergere
  4. Cred ca gresesti .Pensia de invaliditate asta inseamna conform deciziei medicale (sunt operat pe inima si am 4 boli grave) Apt limita t scrie pe decizie t .Adica art 18 .Eu asa inteleg.Oricum multumesc.Cu stima Maxim Gabriel

   Ștergere
 53. vad ca e cineva calificat sa raspunda ,deci exista posibilitatea sa se faca normele de aplicare mai repede , asa fel incat in 1 ian 2016 legea sa aiba si normele ,casele de pensii nu pot lucra altfel si sant si unii care asteapta cu sufletul la gura sa ii vina decizia de pensie ,sant aceia plecati fara drept de pensie , care acum indeplinesc conditia de varsta si vechime dar nu lucreaza , nu au niciun venit , asta esye situatia , stiu pe cineva care este bolnav dar nu are pensie de oala ca nu a dat spaga asa ca in 2016 are drept la pensie militara , va astepta cine stie cat decizisa ....eu cred ca ar trebuii sa se ia masuri sa se respecte acele 45 zile din lege pentru emiterea deciziei , oare aude cineva ?

  RăspundețiȘtergere
 54. E normal sa fi recalculate confor art 112". pentru ca se modifica. Cuantumul.

  RăspundețiȘtergere
 55. Avem pensionari specializati in informatii si contrainformatii,precum si in razboi psihologic.Ce naiba chiar nu suntem in stare sa punem mana pe un proiect al normelor de aplicare a LPM si in felul acesta sa aflam pe ce muzica dansam?Cu pareri si pareri ne spargem capetele degeaba.

  RăspundețiȘtergere
 56. pensia de urmasi are aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut intretinatorul sa fie clar

  RăspundețiȘtergere
 57. Pentru EU 04 iulie 2015 18.43
  SERBAN DOREL 04 iulie 2015 18.47
  Postari pe Ordinul militar R-26500 Elita

  Va rog sa fiti mai clari. De ce este mai avantajos pentu mine sa trimit la CPS, stagiile nevalorificate pina acum, dupa 01 01 2016? Cu ce/cum ma ajuta treaba asta? Tot pe blog am fost sfatuit sa le trimit pina pe 01 01 2016.[Ordinul militar R-26500 elite ANONIM 28 iulie 2015 18.14.] Sint nedumerit. astept sa ma
  luminati
  Multumesc
  RADU  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt EU!

   1]. La cat de confuza si interpretabila este legea in anumite aspecte, in lipsa aparitiei normelor metodologice, nu poate face oricum nimeni lumina. Chiar EU sunt in situatia dumitale: am adeverinte pt. 9 luni cu salt in grupa de munca, si mai am si 2 ani lucrati dupa trecerea in rezerva. Nu le-am expediat pana acum parte din motive de lehamite, parte din motive de comoditate si parte din motive rationale: perioadele in cauza mi-ar majora pensia, este real, dar nesemnificativ.

   2]. Dumneata esti derutat de termen! Cand sa expediezi adeverintele? Inainte sau dupa 01.01.2016? EU am decis sa le expediez dupa 01.01.2016. De ce asa? Eu reprezent obiectul Art. 109 (pensionat inainte de 2011). In proiectul initial, la Art. 109 (1) nici NU era vorba de recalculare in cazul celor pensionati inainte de 2011. Singura portita era Art. 109 (3) care a ramas in vigoare si prevede astfel: "Art. 109 (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, incepând cu luna următoare depunerii documentelor".

   Deci, la acest moment, EU sunt pus in urmatoarea situatie:
   - de a expedia adeverintele inainte de 01.01.2016. Situatia in care mi s-ar actualiza actualiza pensie contibutiva/adica se va majora cu cativa lei in baza L. 119. Urmand ca aceasta sa fie recalculata in conditiile Art. 109 (1). INSA, NU IMI PLACE DELOC FAPTUL CA ACEST ART. 109 (1) NU IMI OFERA ABSOLUT NICIUN TERMEN DE RECALCULARE. SPRE DEOSEBIRE DE COLEGII PENSIONATI INCEPAND CU 2011 SI VIZATI DE ART. 110 CARE AU TERMEN DEFINIT: 12 LUNI DE LA INTRAREA IN VIGOARE A LEGII.
   - de a expedia adeverintele dupa 01.01.2016. In aceasta situatie, am macar o certitudine: Art. 109 (3) spre deosebire de Art. 109 (1), prezinta un termen concret de recalculare: "cel mult 24 de luni, incepând cu luna următoare depunerii documentelor". Fiind evident ca cel putin poate sa fie si o luna. Cu conditia sa le depun dupa 01.01.2016.

   3]. Urmare la cele mentionate, EU am decis sa le expediez dupa 01.01.2016. Constientizez faptul ca daca Art. 109 (1) - desi NU ofera niciun termen concret, declanseaza totusi recalcularea incepand cu 01.01.2016, EU pierdut niste bani pe 6 luni cu care oricum nu ma imbogatesc. Daca tot am tinut adeverintele in sertar pana acum. ce mai conteaza 6 luni? Insa, prefer sa procedez asa, intrucat si daca NU se declanseaza recalcularea la 01.01.2016, EU pierd si singura varianta oferita de lege: recalcularea in baza Art. 109 (3).

   Cam asa sta situatia! EU nu pot lua o decizie pe baza unor elemente incerte - chiar daca poate fi cea norocoasa, le prefer pe cele certe.

   Ștergere
  2. Multumesc R-26500 29 iunie 15 21

   Ștergere
 58. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  La si din cauza unui comentariu al @Socrate Toma ...

  @Socrate Toma . La chestiile cu art. 109-110 si acel buclucas art.112 .
  Da ! Sintagma "pensii" (folosita de art. 109-110) ar trebui sa cuprinda si pensiile de invaliditate precum si pensiile de urmas .
  Si s-ar putea intelege ca si aceste categorii de pensie sint sub "incidenta" art.109-110 .
  Aceasta interpretare fiind sprijinita si de "precedentul" existent pe vremea recalcularilor facute de l.164 .
  Numai ca ... l.223/2015 are "in corpul ei" acel art.112 .
  Care articol spune ceva despre pensiile de urmas si pensiile de invaliditate STABILITE PE BAZA LEGISLATIEI ANTERIOARE .
  Care articol spune ceva despre niste unele dintre pensiile cuprinse si in art.109-110 .
  Care articol spune CIND SI CUM vor fi recalculate acele unele dintre pensiile cuprinse si in art.109-110 .

  Sa nu uitam ca :
  - un articol asemanator cu art.112/l.223/2015 nu a existat in l.164 .
  ------ acolo , in l.164/2001 , pensiile de invaliditate si pensiile de urmas erau tratate in contextul ansamblului "pensiilor militare de stat"
  - in l.223/2015 exista prevederile privitoare la recalcularea , la "schimbarea conditiilor" , a pensiilor de invaliditate si a pensiilor de urmas ... viitoare (art.56 si art.42 (2)) .
  ------ daca se considera ca art.109-110 cuprinde si acele categorii de pensii , recalcularea lor ("potrivit prevederilor prezentei legi") insemna aplicarea si a prevederilor acelor articole (referitoare la modificarea acelor conditii) .
  ------ dar ... legiuitorul a stabilit (prin art.112) ca acele pensii se vor recalcula , "potrivit prezentei legi" , numai in cazul in care , dupa intrarea in vigoare a legii 223/2015 , se vor fi produs acele modificari de conditii ...

  Tocmai de aceea propusesem eu , inainte de promulgare , si o "anulare" a art.122 ... in asa fel incit si acele pensii sa fie recalculate "automat" la intrarea in vigoare a l.223/2015 ...

  RăspundețiȘtergere
 59. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Completarela "starea" anterioara ...
  La si din cauza unui comentariu al @Socrate Toma ...

  @Socrate Toma . La chestiile cu art. 109-110 si acel buclucas art.112 .

  Citim acel art.112 :
  Art. 112. -
  (1) In cazul modificarii numarului de urmasi dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pentru o pensie stabilita pe baza legislatiei anterioare, pensia de urmas cuvenita sotului supravietuitor se recalculeaza potrivit prezentei legi, cu pastrarea conditiilor existente la data deciziei initiale
  (2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensiilor de invaliditate stabilite pe baza legislatiei anterioare, la modificarea incadrarii intr-un alt grad de invaliditate

  Aflam ca :
  - DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi mai exista "pensie (de urmas) stabilita pe baza legislatiei anterioare" (care , deci , nu au fost recalculate la intrarea in vigoare a prezentei legi)
  - acea pensie (de urmas) se recalculeaza DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi , IN CAZUL (cu conditia) modificarii numarului de urmasi ... Este clar ca fara indeplinirea conditiei ... nu se recalculeaza !
  - acelasi lucru il aflam si despre pensia de invaliditate
  ----- DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi mai exista "pensii (de invaliditate) stabilite pe baza legislatiei anterioare" (care , deci , nu au fost recalculate la intrarea in vigoare a prezentei legi)
  ----- acele pensii (de invaliditate) se recalculeaza DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi , in cazul (cu conditia) modificarii incadrarii intr-un grad de invaliditate... Este clar ca fara indeplinirea conditiei... nu se recalculeaza !

  In concluzie : daca (DUPA intrarea in vigoare a prezentei legi) NU se produc acele "modificari" la acele pensii stabilite in baza legislatiei anterioare (pensii de invaliditate si pensii de urmas) , acele pensii NU SE RECALCULEAZA ! In aceasta situatie acele pensii ramin asa cum sint : "stabilite in baza legislatiei anterioare" .

  RăspundețiȘtergere
 60. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Din seria : "Cititorii intreaba , blogul (nu mai) raspunde !" ...
  Bine... daca nu luam in considerare acele raspunsuri care pot fi pentru emisiunea "Copii spun lucruri trasnite !" ...

  Intreaba cineva : ".Am 46 de ani ,pensie de invaliditate din 2012 pe legea 263 , .Trebuie sa fac cerere ca sa beneficiez de noua lege a pensiilor militare sau se calculeaza automat ...? Si daca ma incadrez la pensie anticipata partiala, conform art 19 din aceasta lege, trebuie sa fac iar cerere sau prevederile art19 intra automat in vigoare din 2016 ?" .

  Pensiile de invaliditate NU se recalculeaza (art.112) !
  Daca s-ar recalcula ar deveni tot pensii de invaliditate !

  De pensie anticipata partiala pot beneficia NUMAI cei in activitate (art.18) .
  Cei care au pensie de invaliditate nu pot obtine pensie anticipata partiala , dupa obtinerea pensiei de invaliditate .
  Acel art.45 se refera STRICT la cei in activitate care pot opta pentru una din cele doua tipuri de pensie : anticipata partiala sau de invaliditate . Optiunea se exprima INAINTE de a se stabili una din cele doua pensii .
  Pensia de invaliditate se poate "transforma" NUMAI in pensie de serviciu pentru limita de virsta . La implinirea virstei standard de pensionare .

  "Renuntarea" la pensia de invaliditate se poate face numai printr-o revizuire medicala , la cererea pensionarului .
  Revizuire medicala care sa stabileasca faptul ca starea de sanatatea a impricinatului s-a imbunatatit . Acest lucru inseamna "redobindirea capacitatii de munca" .
  Dar asta poate inseamna ca impricinatul devine apt limitat sau inapt pentru serviciul militar .
  Iar institutiile "din sistem" nu pot angaja persoane care nu sint apte pentru serviciul militar ... Ca urmare ... nu pot sa acorde pensie anticipata partiala unei persoane care nu este "in activitate" ...
  Cercul s-a inchis !
  Pensiile de invaliditate nu se recalculeaza si vor deveni pensii de serviciu pentru limita de virsta la implinirea virstei standard de pensionare .
  Daca , dupa intrarea in vigoare a legii , se schimba gradul de invaliditate , pensiile de invaliditate , stabilite coform legislatiei anterioare , se recalculeaza tot ca pensii de invaliditate . Pensii militare de stat de invaliditate .
  Aceste "noi" pensii de invaliditate vor deveni pensii de serviciu pentru limita de virsta la implinirea virstei standard de pensionare ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Batrane! Insirui multe si de multe ori ta afli si in treaba! Persoana in cauza NU a intrebat daca se recalculeaza sau nu pensia de invaliditate, ci cu totul altceva! Persoana in cauza nu este interesata nici de faptul ca pensiile de invaliditate vor deveni pensii de serviciu pentru limita de virsta la implinirea virstei standard de pensionare, ci de cu totul altceva.

   Omului i s-au dat f. clar 2 solutii:
   1]. Una care nu poate fi infirmata pe baza de pareri, ci pe baza de incercare. Cerere la CPS in baza Art. 45 (1). Nu costa nimic decat pretul expedieiti. Poate sa solicite si acum o recomandare la CPS, nu trebuie sa astepte 01.01.2016 pt. a afla ce si cum.

   2]. I s-a solutia de baza in cazul unui raspuns negativ al CPS (si EU in anticipez, dar NU sunt Mafalda sa afirm 100% ca asa este). Prin urmare apeleaza la solutia nr. 2. "Rezolva" sa isi ridice invaliditatea si se repensioneaza cu anticipata partial ca apt limitat sau inapt medical in baza Art. 18 b). Este realizabil. Nici nu trebuie sa mai ajunga la vreo unitate incadrat, cu ceva bunavointa se rezolva direct in Comisia Medicala.

   3]. Nu mai da TU sfaturi fataliste. Plutonier major Vasile Zbânca [http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Militarul+care+si-a+pierdut+ambele+picioare+in+Afganistan+dar+es] a ramas in continuare in activitate cu ambele picioare amputate. Deci, este extrem de realizabil ca persoana care a solicitat o sugestie sa i se ridice invaliditatea si sa se repensioneze in baza Art. 18 (b).

   Ștergere
  2. @ Mos Alecu! Ti s-a mai spus sa nu "labartezi" blogul! Ai multe interventii pertinente, dar acest raspuns trebuia incadrat in caseta persoanei direct interesate, respectiv "Gabi 29 iulie 2015, 02:26". Nu de alta, dar afla si mai repede si mai usor ce il interesa, fara sa fie nevoit sa faca slalom marunt printre diversele interventii!

   Ștergere
  3. Deși legea-i o necunoscuta inclusiv pentru părerologul si ”jurist”autodidact” Anonimul mos Alecu isi da cu parerea in orice ratat crezînd ca detine adevarul absolut. Uneori le nimereste alteori scrie ca sa se afle in treaba derutind intervenientii pasnici de pe bloc. Dreptate are cît il ajuta Google,in rest pareri, presupuneri.
   Ar fi recomandat sa-i limitezi sfera de actiune pe aici acestui Anonim.
   (avn)

   Ștergere
  4. Scuze ca intervin iar dar eu sunt deja apt limitat grad 2 (asta inseamna pensie de invaliditate)Nu exista pensie de invalididate ca militar decat daca esti inapt sau apt limitat.Deci cun am inteles de la R-26500 daca se aplica articolul 18 cred ca trebuie cerere..MOS Alecu fara suparare cred ca gresesti, articolul 18 e clar nu trebuie sa astept cum spui tu pana la 55 de ani.

   Ștergere
 61. Atentie la...neatentie! N-avem destule belele? Ne mai trebuie si asta:
  http://www.flux24.ro/e-oficial-a-inceput-monitorizarea-on-line-a-celor-care-il-sustin-pe-maresalul-ion-antonescu-si-a-ideilor-fasciste-legionare-rasiste-sau-xenofobe-a-cultului-preotilor-si-intelectualilor-nationalist/

  RăspundețiȘtergere
 62. In ce consta recalcularea pensiilor celor iesiti la pensie deja?Vor face cerere in care vor preciza cele 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani?Cine este in domeniu si poate lamuri acest aspect?

  RăspundețiȘtergere
 63. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Cred ca , pina la urma , ma las pagubas sa tot spun ce spune legea celor care isi fac visuri pe baza de "las' ca stiu eu mai bine !" .

  Cei care sinteti pensionati de invaliditate , pe ale caror decizii medicale mai scrie si clasarea (nu clasificarea) ca "apt limitat" sau "inapt" pentru serviciul militar ...
  Aceasta "clasare" nu este suficienta pentru aplicarea prevederilor art.18 (cel cu pensiile anticipate partiale) ...
  Pentru a primi pensie anticipata partiala , un impricinat trebuie , in primul rind , sa fie in activitate !!!!!
  Acesti "militari in activitate" trebuie , mai apoi , sa fie trecuti in rezerva ca urmare a clasarii ca apt limitat sau inapt pentru serviciul militar .
  Pentru a se "renunta" la pensia de invaliditate ... trebuie o decizie medicala de redobindire a capacitatii de munca .
  Daca aceasta decizie medicala va mentine clasarea ca apt limitat sau inapt ... nimeni nu va va putea "reactiva" .
  Deci ne-devenind militar in activitate nu veti putea fi trecuti in rezerva cu drept de pensie anticipata partiala !
  Deci ne-devenind militari in activitate , nu veti putea primi pensie anticipata partiala , dar ... ati pierdut si pensia de invaliditate , pentru ca ati cerut , si ati obtinut decizia medicala prin care ati redobindit capacitatea de munca ... dar nu in sistemul militar .

  Nu va faceti sperante desarte !
  Daca vreti ... luptati pentru introducerea obligativitatii recalcularii si a pensiilor de invaliditate !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E aberant ce �� sustii tu.De unde lle scoti anonim?

   Ștergere
  2. Pentru anonim Unde scrie in lege ca pentru a primii pensie militara (anticipat partiala) in cazul meu trebuie sa fi in activitate si nu deja pensionat cu apt limitat ?Fara suparare dar inventezi articole de lege..Art 18 e destul de clar clar .

   Ștergere
  3. Art. 18. -
   (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii,... IN ACTIVITATE , care au ... si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
   a) sunt trecuti in rezerva ... ca urmare a reorganizarii unor unitati ... precum si pentru alte motive sau nevoi ale ...
   b) sunt trecuti in rezerva ... ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara

   Ștergere
  4. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

   Un cetatean (Maxim One) este foarte suparat pe mine pe motiv ca , zice el , pensii de serviciu anticipate partiale pot obtine chiar si cei care sint , in prezent , pensionari de invaliditate ...
   iar eu spun ca acele pensii pot fi obtinute NUMAI de catre militarii in activitate care indeplinesc , cumulativ (adica toate indeplinite concomitent "si-n acelasi timp") niste conditii : sa fie in activitate , sa aiba o anumita vechime , sa fie trecuti in rezerva pentru una din doua situatii (restructurare unitate sau clasare medicala ca apt limitat sau inapt) .
   Supararea lui este din cauza ca el stie foarte bine ce spune art.18/l.223/2015 si ca eu sustin niste aberatii ...
   Asa cum am mai postat la locul nemultumirii lui , iata ce spune art.18 din l.223/2015 :
   Art. 18. -
   (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii,... IN ACTIVITATE , care au o vechime ... si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
   a) sunt trecuti in rezerva ... ca urmare a reorganizarii unor unitati ... precum si pentru alte motive sau nevoi ale ...
   b) sunt trecuti in rezerva ... ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara

   Nu ma astept la recunoasterea greselii lui ... dar macar sa dea un semn de viata ca_cum_ca a aflat si el ce spune legea ...

   Ștergere
  5. Pt Anonim... Batman Batman ..Pct b nu e clar ?Nu mai poti fi in activitate daxa esti clasat apt limitat Iar legea nu prevede (nici nu are cum ca e discrininare) ca doar cei clasati si trecuti in rezerva dupa 2016 ca apti linitat sau inapti pot beneficia de dreptul de cere pensie anticipata partiala.Ceilalti nu desi au aceleasi drepturi ..Aberant ce sustii.Mai citeste o data punctul b.

   Ștergere
  6. Pt anonim .Daca ar fi asa cum spui inseamna ca cei clasati apt linitat in 2015 au alt regim juridic fata de cei clasati apti limitat in 2016 care au mai multe drepturi . Asta inseamna ca si pensiile pe caz de boala se impart nu numai in grade de invaliditate ci si ca in fiecare an ai alte drepturi ca invalid diferite de ceilalti invalizi ceea ce e deja spitalul de nebuni nu lege data de sparlament..

   Ștergere
  7. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

   Daca :
   - " "Dreptul LA pensie" este dreptul de a avea o pensie . Care se deschide la primirea primei decizii de pensie .
   - "Dreptul DE pensie" este dreptul reprezentat de un anumit cuantum al pensiei . La un moment dat ! Care drept "se tot deschide" de cite ori se modifica ceva in cuantumul pensiei ..." ..."
   Daca aceste formulari sint inscrise "cu buna stiinta" in textul legii , atunci unele pensii de invaliditate s-ar putea TRANSFORMA in pensii de serviciu anticipate sau anticipate partiale .
   Pensiile de invaliditate NU SE RECALCULEAZA , dar s-ar putea TRANSFORMA in alt tip de pensii : pensii anticipate sau anticipate partiale .
   Aceasta TRANSFORMARE s-ar produce prin aplicarea prevederilor art.45 din l.223/2015 . Nu prin acele "artificiii" prezentate de unii impricinati sau "sfatuitori" ...

   Deci ... inca o data ; daca acele formulari sint inscrise in lege "cu buna stiinta" , atunci pensiile de invaliditate (pe legislatia anterioara) se pot TRANSFORMA in pensii anticipate sau anticipate partiale , daca sint indeplinite conditiile cerute de l.223/2015 .
   Art. 45.
   (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au dreptul la pensie de invaliditate pot opta, la deschiderea dreptului de pensie, pentru pensia mai avantajoasă dintre pensia de invaliditate şi pensia de serviciu anticipată sau anticipată parţială, după caz, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea acestora.

   In continuare pensiile de invaliditate (care nu indeplinesc conditiile de trenasformare) ramin pensii de invaliditate pe l.263/2010 . Care vor fi racalculate la modificarea gradului de invaliditate (daca se va produce) ... cind vor fi recalculate ca pensii de invaliditate pe l.223/2015...

   Ștergere
 64. va rog dle KARA .. vad ca va pricepeti de aceea va rog sa ma ajutati sa interpretez urmatoarele' ;; ma incadrez la art 19 din lege si cu aplicarea art 24 , in 4 ian indeplinesc si conditia de varsta dar vreau sa va intreb daca dispoziiiile tranzitorii , art 106 al 3 si 4 mi se aplica fiindca documentele mele sant din 1994 cu gr 1 de munca , aceasta imi da dreptul la ani suplimentari la vecime , ?abul trecut am depus cerere la casa de pensii mapn si nu au luat in considerare adeverinta de grupa de munca cu toate ca art 158 din 263 tot la dispozotii tranzitorii spuneau asa ceva , oare acum se va lua in calcul? multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Anonim 08.34
   Nu mă pricep. Până la instituirea cursurilor obligatorii la fără frecvență,de legislația pensiilor, concepute pe profesorii Băsescu, Boc, Șeitan, Oprea pentru pensionarii militari, eram profan la această materie.
   Tot ce fac este să citesc legile și elementele conexe ale acestora.
   Înțeleg că ați activat o perioadă de minim 10 ani intr-o structură care vă da dreptul la pense militară și că anul viitor în baza legii 223/2015 puteți face cerere pentru pensie militară. Acești 10 ani trebuie să fie în una din situațiile enumerate la art.3 litera e, referitoare la vechimea în serviciu. La calculul drepturilor de pensie acestora li se adaugă sporurile de vechime prevăzute la art. 24 care fac ca vechimea cumulată să fie mai mare decât vechimea în serviciu.
   Problema dumneavoastră pare a fi adeverința ce atestă grupa 1 de muncă pe care o aveți din 1994. și pe care CSP a MApN nu v-a luat-o în considerare anul trecut. Asta presupune că acea adeverință nu a fost emisă conform prevederilor art. 158 al. 2 din legea 263 și care este identic cu art.106 al. 4 din noua lege.
   Părerea mea este ca cei care vă încadrați în prevederile art.19 să vă uniți, eventual creați o platformă online pentru discuții și clarificări, pentru a putea acționa eficient, inclusiv cu ajutorul unor juriști/ avocați care să vă ajute.
   Dacă sunteți membru al unei structuri asociative a militarilor puteți cere ajutorul compartimentelor juridice ale acestora.
   Sper că veți mai primi și alte opinii de la comentatorii acestui blog mai în temă decât mine.

   Ștergere
  2. In situatia persoanelor in ale caror carnete de munca exista inregistrari ale activitatilor desfasurate in grupa I sau a II-a de munca, dar care nu au putut sau nu pot fi valorificate din cauza unor vicii de forma sau de fond, inlaturarea acestora se poate face numai in baza adeverintelor intocmite si eliberate in conformitate cu prevederile Ordinului MMFES nr. 590/2008.

   Mai jos este modelul de adeverinta prevazut in Anexa la Ordinul nr.590/2008.

   UNITATEA ___________________
   C.U.I. ________/Cod fiscal _______
   Adresa _______ Telefon _________
   Nr. __________/Data ___________

   A D E V E R I N T A

   Se adevereste prin prezenta ca doamna/domnul ____________________________________________,

   nascuta/nascut la data de _______________ in localitatea ______________________, judetul _____________,

   sectorul ___, avand C.N.P. ____________________________, a fost angajata/angajat cu contract individual de

   munca la societatea*) _____________________________________, in perioada de la ____________________

   pana la _______________________.

   In perioada de la ___________ pana la __________, avand meseria/functia de ____________________,

   a fost incadrata/incadrat in grupa**) _____________ de munca, in procent de _______%, conform nominalizarii

   efectuate prin ___________________________________________________________________________***)

   Temeiul juridic al incadrarii in grupa**) __________de munca il reprezinta

   ______________________________________________________________________________________****)

   OBSERVATII:

   _________________________________________________________________________________________

   Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile art. 288 si 289 din Codul penal, referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

   Conducatorul unitatii,
   ___________________
   (numele, prenumele, semnatura si stampila)

   Directia/Serviciul cu atributii
   salarizare personal
   _____________________
   (nume, prenume, semnatura)

   Intocmit
   ______________
   (nume, prenume, semnatura)

   Ștergere
  3. *) Se completeaza denumirea societatii sau, dupa caz, eventualele denumiri anterioare.

   **) Se completeaza I sau II.

   ***) Se completeaza actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea, pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotatarea

   consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc. ).

   ****) Se completeaza actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca:

   ● pentru perioada anterioara datei de 18 martie 1969 incadrarea in grupa I sau II de munca s-a facut cu respectarea Instructiunilor nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile si functiile prevazute in grupele I si II de munca;

   ● pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, 105/1976 si 210/1977;

   ● pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupele I si II de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 125/1990;

   ● conform altor acte normative in vigoare la data respectiva.

   OBSERVATII: Se va completa cu precizări suplimentare, după caz, in situatia persoanelor care au lucrat in aceleasi conditii cu muncitorii. Campurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.

   Ștergere
  4. *) Se completeaza denumirea societatii sau, dupa caz, eventualele denumiri anterioare.

   **) Se completeaza I sau II.

   ***) Se completeaza actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea, pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotatarea

   consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc. ).

   ****) Se completeaza actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca:

   ● pentru perioada anterioara datei de 18 martie 1969 incadrarea in grupa I sau II de munca s-a facut cu respectarea Instructiunilor nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile si functiile prevazute in grupele I si II de munca;

   ● pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, 105/1976 si 210/1977;

   ● pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupele I si II de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 125/1990;

   ● conform altor acte normative in vigoare la data respectiva.

   OBSERVATII: Se va completa cu precizări suplimentare, după caz, in situatia persoanelor care au lucrat in aceleasi conditii cu muncitorii. Campurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.

   Ștergere
  5. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
   Sint impricinati care au "de recuparat" GRUPE de munca de dinainte de 01.04.2001 .
   Oamenii au obtinut niste adeverinte de pe la fostele lor locuri de munca , dar se pling ca acele adeverinte nu au fost luate in considerare de catre CPS ... Foarte posibil !
   Probabil ca acele adeverinte nu erau asa cum trebuie sa fie si nu cuprindeau datele cerute de legislatia in vigoare ...
   ORDIN Nr. 590 din 15 septembrie 2008 al Ministerului Muncii precizeaza ce si cum cu acele adeverinte .
   Asa cu au fost postate si la locul unde aparuse "plingerea" ...
   http://www.cjpgiurgiu.ro/wp-cont…/uploads/…/04/O590-2008.pdf

   Ștergere
 65. Constat ca este multa otrava in acest camp . Daca aveti sugestii , actiuni pozitive faceti-le publice . daca nu . NU . Sa va dea Dumnezeu minte sanatoasa !

  Ib

  RăspundețiȘtergere
 66. Ne-am inecat!? Din cauza copacilor nu mai vedem padurea!?Am ramas incremeniti in aceleasi probleme minore, punctuale, care fac praf principiile. Ne inconjoara fumul diversiunilor (propuneri aiuristice cu grade cumparate, cu atentionari si amenintari la ceea ce spunem si postam pe aici si aiurea)...opinia publica oricum ne injura, asa a fost inoculata iar noi am stat ca naucii fara sa reactionam. Sutele de comentarii dovedesc si pentru prosti, noi n-avem curajul s-o spunem raspicat: legea nu e buna! Nu e clara! Nu e ceea ce se declara in motivare si primele articole...Am putut sa intervenim in actul legislativ, am simtit ca nu e destul dupa amendamentele promovate dar n-am insistat, n-am fost vocali si ne-am lasat scufundati intre doagele oparite ...Acum asteptam normele. Aici, chiar nu mai avem ce face. Vor fi asa cum vor dori ei...si cercul se inchide! Pentru cei mai tineri: s-o aveti lunga ! Pentru ceilalti: ...camasa-n pantaloni, pulovere groase, umbrela, pixul si hartia pentru contestatii...vin vremuri grele. Sa nu intelegeti gresit...priviti in zare! Nu v-ati plictisit de varfurile roase ale papucilor? Si pentru ca nu va intereseaza capra vecinului, nu-i asa? sa nu fiti invidiosi pe toti ceilalti care au reusit. Suntem caliti...murim pe campul de batalie....patria nu ne va fi recunoscatoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca orice lege de la noi si aceasta lasa loc la interpretari care sa speram ca vor fi clarificate prin normele de aplicare(evident ca normele trebuie sa respecte litera legii). Oricum, e clar ca recalcularea se refera absolut la toate pensiile militare(cu termene diferite), se acorda coeficienti diferiti pentru grupa "alte conditii " fata de speciale, se porneste de la baza de calcul 80%fata de 60%, exista legatura cu soldele activilor. In plus se aplica HGS 1019 si la cei pensionati inainte de 2011, e drept incepand cu data intrarii in vigoare a legii=01.01.2016. Cu alte cuvinte o discriminare mare e acceptata pana la 01.01.2016 si abia apoi e inlaturata. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata ori pe calea proceselor in justitie. Si acum, sa vedem NORMELE si apoi sa concluzionam.

   Ștergere
  2. @ Anonim 31 iulie 2015, 11:01. NU se acorda coeficienti diferiti pentru grupa "alte conditii " fata de speciale: tot 80% este baza de calcul, tot 1% se adauga pt. fiecare an ce depaseste 25 ani vechime. Nici macar NU exista o reducere diferita a varstei de pensionare pentru grupa "alte conditii " fata de speciale: tot cu 6 luni la fiecare an lucrat indiferent in care din cele 2 grupe. Singurul avantaj relativ la grupa "alte conditii" este dat de HG 1294/2001, nu de LPM: cei 45 ani vechime (cu tot cu perioadele care provin din grupe) necesari acordarii unei pensii de 100% , se implinesc dupa 22,5 ani vechime efectiva in grupa "alte conditii". Cu toate acestea, LPM face praf si HG 1294/2001 in privinta grupei AC: degeaba la 22,5 ani vechime in AC ai 45 ani vechime si atingi 100%, intrucat nu ai varsta de pensionare. Asa ca LPM te mai tine cu forta in aceasta grupa si in armata inca vreo cativa ani, dar care NU mai conteaza cu absolut nimic la vechime, intrucat odata atinsa baza de 100% dupa 22,5 ani de activitate, tot ce depaseste NU mai foloseste la nimic celui din AC. Pur si simplu, munceste gratis peste cei 22,5 ani vechime, asteptand doar implinirea varstei de pensionare.

   Ștergere
  3. @EU.Multumesc pentru precizari. Cu alte cuvinte aceeasi Marie cam cu aceeasi palarie la grupa "alte conditii". Trist dar adevarat ! Total incorect fata de militarii- militari din grupa respectiva care isi desfasoara (sau si-au desfasurat) activitatea in conditii grele dar la rasplata........mai la anul.

   Ștergere
  4. @@Eu
   Nici chiar asa!
   Cu 22,5 ani vechime efectiva nu primesti OMM clasa I.
   Probabil ca sporul de pâna la 15% la baza de calcul, art. 28 alin (1), paragraful-2, va fi mai mare pentru alte conditii.

   Ștergere
  5. @ Huhurez Rez 31 iulie 2015, 14:46. Te referi la sporul de până la 15%, nu? Dupa flerul meu acest spor de pana la 15% NU va avea legatura cu grupele de munca, ci va fi acordat exclusiv militarilor care au desfasurat actiuni reale de lupta (mai exact pt. misiunile externe in teatrele de operatii si pt. misiuni interne antitero etc.). Probabil ca va fi procent pt. fiecare misiune reala de lupta - sa zicem 3-5%, fara a se putea depasi per total 15%. Sau si mai restrans, sporul va fi acordat exclusiv militarilor raniti in astfel de misiuni.

   Nu vad alt temei indreptatit pt. a fi acordat acest spor! Daca am dreptate, acest spor de 15% ar fi unul dintre putinele elemente militare ale legii. Este posibil sa am dreptate si din alt punct de vedere: acordarea celor 15% asa la gramada sau in functie de simpla incadrare intr-o grupa sau alta, creste automat bugetul alocat. Prin urmare, sunt destul de sigur ca de cei 15% va beneficia un numar redus de militari.

   Nu trebuie sa fie nimeni invidios daca varianta mea este corecta. La urma urmei, nu exista militari mai bravi decat cei care au executat misiuni reale de lupta. Ca sa nu mai discutam de cei raniti! Prin urmare, acest spor ar trebui sa le apartina!

   Ștergere
  6. @Eu
   Sporul de 15 % este evident ca se va da pe baza de pile, nu de teatre de operatii si competente. Ce Dumnezeu, suntem in Romania!

   Ștergere
  7. @ Calin
   Opinia publica injura de dinainte de 89, asa ca n-a fost greu sa fie "inoculata". Mentalitatea asta nu ai cum s-a schimbi. Si daca incepe un razboi, astia tot te injura, ca atat ii duce capul. Nu vei vedea niciodata romani care sa aplaude militari care vin din teatre de operatii. Asa ca nu are rost sa-ti bati capul, asta e situatia.

   Ștergere
  8. @ cip dragos 31 iulie 2015, 19:43. Posibil! Ceea ce afirmi s-ar incadra perfect in stilul "la pleasna" in care este conceputa intreaga lege. A acorda acel spor de 15% tuturor militarilor participanti la misiuni in teatrele de operatii, ar majora bugetul substantial. Intrucat la ora asta, minim 75% din militarii activi au efectuat misiuni in teatre, si un procent de minim 20% dintre cei in rezerva.

   In acest caz, ramane in picioare doar ipoteza unui nr. extrem de restrans de beneficiari. Acestia pot fi militarii raniti, insa mergand pe logica ta si care este foarte realista, respectiv ca sporul va fi acordat pe baza "de pile", arunci beneficiarii NU pot fi decat cativa beneficiari ai unor ordine si decoratii militare gen "Virtutea Militara" si cum s-or mai numi. Care se acorda atat in activitate, dar si in ... rezerva/retragere pt. cine este pasionat de tinichele si este supus partidului. Si aici poate intra oricine care a luat la pleasna o astfel de decoratie, de exemplu si Generalita-contabila (r) Maria Lupu!

   Ștergere
  9. Legat de acel procent de pana la 15%. In proiectul initial era prevazut astfel: "(3) Militarii şi funcţionarii publici cu statut special care au participat la misiuni în afara teritoriului statului roman şi au fost decoraţi de statul roman si/sau alte state/organism internaţional beneficiază de un spor al cuantumul pensiei care se stabileşte, în functie de decoratia primita, prin hotărâre de Guvern în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi".

   Articolul a fost scos din lege! Insa sporul a ramas! Mai mult ca sigur ca de acest spor vor beneficia doar "decoratii". Si care in mod paradoxal, majoritatea NU au calcat in viata lor intr-un teatru de operatii! Dar au "decoratii". Primite inclusiv dupa trecerea in rezerva. Cum e cazul "moastelor" din conducerea ANCMRR!

   Ștergere
  10. @ Eu
   Pai daca si gradele se vor da pe bani, cum sa mai crezi ca banii respectivi se vor acorda altfel decat pentru smecheri.

   Ștergere
 67. Cum am uitat? Blaga tocmai a afirmat ca cei de la armata n-au ce cauta prin orasele tarii (comentariu la situatia lucrarilor din Cetatea Oradea din 29.07 a.c.)...va rog totusi sa vedeti padurea unde sa va ascundeti !!!

  RăspundețiȘtergere
 68. La rectificarea bugetară MApN –ului i s-a luat suma de 96 de milioane lei. Mircea Dușa declară că a disponibilizat această sumă, din bugetul alocat pentru 2015 acestei instituții pentru asigurări sociale (casa sectorială de pensii), pe motiv că anul trecut la previzionarea bugetului au trecut o sumă mai mare.
  Greu de crezut că nimeni nu verifică fundamentarea bugetului și că poți cere și primi în plus o suma care reprezintă aproape 3500 de pensii medii ale militarilor pentru un an de zile.
  Cred că la excedentul acesta s-a ajuns prin ieșirile naturale din sistem și prin reducerea pensionărilor din rândul celor activi în așteptarea noii legi.

  RăspundețiȘtergere
 69. Am 45 de ani si 26 de ani vechime subofiter + scoala sunt apt limitat voi putea iesi la pensie anticipata partial conf. art 18 ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai degra ba cu articolul 45 Normal ar fi sa poti.Dar pana nu apar normele de aplicare nimeni nu stie precis.

   Ștergere
 70. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 71. Tara de 2 bani! Scrii asta: legea salarizarii unitare 2015 si vezi asta: 29.07.2015 ... Ministerul muncii a publicat noua lege a salarizarii unitare a persoanlului ... privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
  Desfaci legea si la art....citesti:
  Art. 32. - Anexele nr. I - VIII fac parte integranta din prezenta lege.
  Art. 33. - Prezenta lege intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
  Tara de betivi !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stii care este culmea? Sa fie adevarata faza cu intrarea in vigoare la 1 ianuarie 2011. Intrucat L. 284/2010 intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, in fapt NU se aplica. Ar fi in stare astia!

   Ștergere
  2. Sunt convins ca legea pensiilor militare nu se va aplica pentru ca nu e eligibila .Fac pariu ca in decembrie se va da un OUG prin care aceasta lege va fi amanata la calendele grecesti.. Intentionat aceasta lege a fost facuta cu atatea bube si e atat de alambicata si interpretabila (ca si legea salarizarii unitare amanata la nesfarsit)Asta in timp ce mas media avea grija asa ziselor ''pensii speciale'' pentru militari,smecherii politici din sparlament si-au tras pensii cu adevarat speciale iar iinaltii functionari publici (presedinte ,guvern ,consilieri ,etc)si-au triplat salariile .Totul cu aplicare imediata nu ca la LPM care e nascuta moarta intentionat dar in schimb distrage atentia presei de la smecherii politici care isi fac legi doar pentru ei. .Asa ca singurii cu pensii cu adevarat speciale raman stewardesele ,pilotiii civili,magistratii,grefierii,diplomatii sparlamentarii ,etc..Ca in TOATE tarile. NATO doar militarii(cu asimilatii) au pensii speciale nici nu mai conteaza Suntem o colonie condusa de hoti, fara viitor..

   Ștergere
  3. @ Maxim One 1 august 2015, 06:19. Va fi aplicata. Intrucat este pur si simplu o cacealma la adresa personalului militar deja pensionat. Ce mare smecherie sa aplici o lege in urma careia in absenta actualizarii pensiilor recalculate, la peste 90% din personalul deja pensionat (este vorba de personalul pensionat pana in 2011) pensiile raman la fel, schimandu-se doar denumirea lor din "contributive" in militare? Cresc pensiile putinilor pensionati dupa 2011, insa daca se majoreaza soldele in decembrie asa cum sustine R. Plumb si NU dupa 01.01.2011, legea ii pacaleste si pe cei pensionati incepand cu 2011, lasandu-i si pe acestia fara actualizare.

   Ștergere
  4. Eu cred ca legea este facuta pt cativa smecheri care vor lua 100% din salariu ca pensie apoi in vara sau in iarna lui 2016 vor baga ceva modificari la actuala lege.
   de unde naiba sa dea astia atatia bani sa dea???
   voi nu vedeti ca totul este aranjat pt alegerile de la anul?
   acum au ceva bani ca au luat tot de la investitii si au furat mai putin ca vor fura de la anul iarasi en-gros.
   in tara asta jaful si minciuna au ajuns la nivel de arta

   Ștergere
 72. Va rog sa va pronuntati
  Am cautat in lege,nu am gasit, nu m-am lamurit.
  Cei ''INGHETATI'' vor beneficia de cresterea punctului de pensie pentru ani 2014 si 2015 si dupa aceia se va face recalcularea sau recalcularea curge dupa pensia ''INGHETATA''???
  Inteleg ''beneficiile''recalcularii .Art.121 aln.1 face trimitere la aceasta problema sau se refera la altceva?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu! De fapt, legea nu mai are nicio legatura cu punctele de pensie. Intrebi probabil daca iti va fi mai intai indexata pensia "inghetata" pt. anii 2014 si 2015, si abia apoi transformata in pensie militara. Nu! Pensia pe care ai acum "inghetata" devine militara cu cuantumul actual al acesteia. Urmand a iesi din "inghetare", respectiv a fi indexata din 2016. Partidul a stabilit ca ce a fost pierdut in 2014 si 2015 este bun pierdut.

   Ștergere
 73. Ha, ha, ha!!! Io cînd vă spuneam (+ Karadeniz + G. Olescu) că e o făcătură, nu aţi crezut? Stau şi mă întreb, ŞI MĂ REPET ÎNCĂ ODATĂ: cît de naivi puteţi fi? Cît de naiv poate fi Moş Alecu, cît de naiv poate fi Huhurez (dar între noi fie vorba- "mnealui e un propagandist PSD-isto-UNPR-isto...ş.a.), să credeţi într-o lege de RAHAT? Legea asta e o lege "nedeterminată", adică are mai multe variabiel/necunoscute decît ecuaţii. Fraţilor şi cumnaţilor, păcat că nu sunt turc şi nu trăiesc în Turcia, unde cei care au slujit în armată au un cuvînt de spus! La noi mai găseşti, ba pe unul ca Tigri2, ba pe unul ca Orzan, cărora de le spui adevărul, se supără, se înbăţoşează şi te acuză de rea-credinţă. Asta a fost, este şi va fi "ARMATA" Românistanului! Vorba unui camard de pe-aici: "nu am depăşit cu privirea, dar mai ales cu fapta şi conştiinţa, vărful bocancilor"! Cine poate să înţeleagă, bine, cine nu, să facă de-o "alba-neagra" în continuare!

  RăspundețiȘtergere
 74. Fratilor ce varsta trebuie sa aiba un cadru militar pentru a beneficia de articolul 18 ???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu conteaza varsta, ci doar criteriile de vechime din articol.

   Ștergere
  2. Nu cred deoarece la celelalte categorii scafandri , piloti etc.e specificat pe langa criteriile de vechime ..... expresia indiferent de varsta .....

   Ștergere
  3. @ Anonim 1 august 2015, 22:16. Precizarea la care ai facut referire "indiferent de varsta" este o derogare de la Art. 17. Pt. pensia anticipata (nu pt. cea anticipata partial) trebuie indeplinit criteriul "varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani". Iar Art. 22 prin precizarea "indiferent de varsta" spune ca in fapt pilotii, scafandri etc. se pot pensiona anticipat (nu confunda cu anticipat partial) fara sa mai aiba nevoie de prevederea de la Art. 17, respectiv sa atinga "varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani".

   In ceea ce priveste anticipata partial, Art. 18 este foarte clar: NU exista impediment de varsta.

   Ștergere
 75. Cine va opreste sa luati pozitie si sa scoateti in evidenta ca legea este interpretabila?Aveti sindicate,aveti asociatii ,aveti lideri.Protestele de strada nu sunt interzise.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Numai ca liderii sindicatelor si asociatiilor la care faci referire si-au dat mana de la inceput cu Diavolul pe lege. Practic niciun sindicat si nicio asociatie dintre cele ai caror lideri si-au dat mana pe lege inca din faza de proiect, nu pot protesta, intrucat initiatorii legii au semnaturile celor in cauza date in numele organizatiilor lor ca au fost de acord ca asa sa apara legea. Se poate trece la proteste numai daca, in prealabil, SCMD il linseaza pe Dogaru, ANCMRR pe Iliescu si C. Alexandru, in aceeasi situatie sunt inca 6 sindicate din MAI (S.N.A.P., S.N.L.P., PRO LEX, SED LEX, S.N.P.P.C. si UNIPOL.).

   Oficial, SCMD, ANCMRR si cele 6 sindicate din MAI apar in acte ca asa au fost de acord sa apara legea! Faza la care initiatorii si legiuitorii nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase! La orice protest vor sustine ca participantii reprezinta niste rataciti, aratand actul cu stampile cu 7 sindicate + ANCMRR au fost de la bun inceput de acord cu legea!

   Ștergere
  2. O lege de kakat facuta parca impotriva tuturor militarilor cu grija de a nu deranja guvernul Romanistanului Cat priveste liderii militarilor se vand ieftin la Unpr.Tot acolo se cunpara si gradele de general.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 76. varianta de lucru:
  la 01 dec 2015 mareste soldele militarilor cu 10%,trec 6 luni,ies la pensie un numar X de smecheri din sistem,trec alegerile, castiga iar psd-unpr apoi dau o OUG prin care modifica legea pe motiv ca nu sunt bani
  si restul de fraieri raman cu ochii in soare ...
  moderator forum ce parere aveti?
  e viabila varianta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In Romania de astazi, orice este posibil! La modul pragmatic, este o combinatie de diversi factori. De exemplu:

   - am stabilit ca aplicarea LPM nu implica mari cheltuieli cu personalul deja pensionat. Dar personalul deja pensionat, prin decese, asigura ceva bani si de solde/salarii. Un motiv pt. care salariile/soldele se majoreaza in etape:
   - pe de alta parte, majorarea in transe a salariilor/soldelor militarilor activi, face parte din politica financiara a ultimilor ani. De exemplu, eu am de recuperat niste bani de la M.Ap.N., iar printr-o lege ii primesc in cinci transe anuale. Daca mai apuc. Sau daca nu se da alta lege care imi impune 15 transe. Nu sunt o exceptie: in toate situatiile cand statul acorda niste sume de bani unor cetateni, procedeaza la chestia cu "in transe".
   - referitor la problema ridicata de tine: in fapt initiatorii legii nu isi asuma raspunderea decat pt. perioada cat mai sunt precis la guvernare, respectiv pt. cea mai mica transa de 10%. Restul de 90% este "pasat" in realitate la viitorul guvern. Si care intr-adevar se poate razgandi privind restul de 90%.

   Ștergere
 77. (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
  a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor...
  daca ma duc la Cdt si ii zic ca nu mai vreau sa stau in armata deoarece nu mai pot face fata cerintelor si doresc sa trec in rezerva cu pensie anticipata partiala el poate sa decida singur daca sa aprobe raportul de pensie sau pur si simplu sa zica ca ma da afara din sistem?
  ce anume se poate intelege prin denumirea "alte motive sau nevoi ale institutiilor"?
  dati macar 2 ex ca sunt mai multe(la plural)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. precizare:am 24 ani armata si 45 varsta

   Ștergere
  2. Rabotai, Shulpha, raborai...

   Ștergere
  3. neinteligibil ce ai scris aici
   baga si un translate:rabotai,raborai?!/

   Ștergere
  4. @ shulpha. Indeplinesti conditiile de vechime, varsta nu are relevanta la pensionarea anticipata. Cat priveste formularea "alte motive sau nevoi ale instituţiilor", a existat dintotdeauna, dar nu au existat niciodata detalii privind aplicarea. In principiu, este necesara aprobarea ministrului si ai nevoie mare si de "pile". Exemplu de functionare? Ai auzit de existenta cumulului pensiei cu salariul, nu? Bun! Sa zicem ca de tine este nevoie "imperioasa" ca civil in cadrul aceluiasi minister in care lucrezi, de exemplu ca secretar de stat. Situatie in care esti trecut in rezerva cu pensie anticipata partial pentru "alte motive sau nevoi ale instituţiilor". Marea nevoie a institutiei fiind ca TU sa lucrezi ca civil, TU avand si pensie militara anticipata partial, dar si salariu de civil. Asa a functionat in trecut, tot asa este si astazi. In concluzie, NU te incadrezi sa te pensionezi anticipat pentru "alte motive sau nevoi ale instituţiilor", daca NU ai "relatii" temeinice "de partid si de stat"!

   Ștergere
  5. si de varianta de lucru cu LPM?

   Ștergere
  6. @ shulpha. Corectie pt. orele 22.27. Indeplinesti conditiile de vechime, varsta nu are relevanta la pensionarea anticipata partial (Art. 18), ci doar la cea anticipata (Art.17).

   Ștergere
  7. Shulpha, voiam sa-ti spun ca, intr-o buna zi, poate aparea un politician cu ideea ca "nu porti basca", si sa ti se taie din pensie atat cat sa-ti musti mainile ca nu ai continuat sa lucrezi. Deci, lucreaza!

   Ștergere
  8. EXACT DESPRE ART 18 vorbeam si eu
   la art 17 este 60 de ani redusa cu 5 ani adica 55 ani
   eu vorbesc despre art 18 cel in care totul se rezuma la cum i se scoala unui singur om(daca are chef el sa pensioneze in acest caz)

   Ștergere
  9. @ Anonim 1 august 2015, 22:55. Daca aceasta persoana doreste sa plece din sistem, este posibil sa aiba motive create tot de politicieni. De exemplu, este posibil ca persoana in cauza sa fie un subofiter clasic pt. anii de dupa 2004, respectiv un mare comandant de grupa care cara zilnic in spate 40 kg. Acestia fiind subofiterii standard NATO din ziua de azi. Are 45 ani, cat crezi ca o mai duce in ritmul asta?

   Ștergere
  10. CCR a spus ca nu te poti atinge de pensia obtinuta
   eu cu 24 de ani vecime nici nu ma intereseaza sa obtin OMM clasa 1 care spune ca la pensie ai 20% spor.
   nu as sta in sistem nici o zi in plus
   la mine unde lucrez sunt 70% ofiteri sup,5% ofiteri inf si 25% subofiteri din care jumatate sunt pile la generali
   deci cine credeti ca duce greul?
   daca mai stau cativa ani ma imbolnavesc de tot
   jumate din colegi au probleme de sanatate si vor sa plece din sistem pe cand coloneii vor sa stea pana la 60 de ani ca e bine sa fii stapan peste slugi

   Ștergere
  11. shulpha, nu te mai consuma prietene degeaba, nu poti sa iesi, ai sa te imbolnavesti.
   Legea pensiilor militare ar trebui sa fie una dintre legile orientate exclusiv pe om nu pe institutie, prin aceasta lege statul ar trebui sa-ti multumeasca pentru anii de privatiuni, exact ca in juramantul militar pe care l-ai depus, cand ti-a venit sorocul sa lasi armele deoparte. In tarile sanatoase cu capul unde oameni competenti sunt pusi in functii exista un singur criteriu de a a primi pensie militara, un anumit numar de ani, fara tot felul de inflorituri si conditii care de fapt ascund interese meschine de grup. Eu nu vad nicio relevanta ca in legea pensiilor militare sa apara conditii de genul "reorganizare unor unitati", "reducerii unor funcţii din statele de organizare", "motive sau nevoi ale instituţiilor", etc. Daca ai 30 de ani varsta ti se reorganizeaza unitatea si pentru tine nu se mai gaseste functie in armata, automat esti trecut in rezerva, atunci care e relevanta acestor aberatii din lege?
   Legea ar trebui sa prevada un criteriu unic de a avea dreptul la pensie, sa zicem 20 sau 25 de ani iar restul actului normativ ar trebui sa contina numai modalitati de calcul, drepturi, beneficii, etc. nu reglementari de functionare a institutiei.
   Dar nu se doreste o aliniere la celelalte armate, gandeste-te daca s-ar proceda asa din cei 25% cati sunteti in unitatea voastra cati ar mai ramane? Multi ciobani putine oi. Procentul de ciobani ar creste si mai mult iar oile vor fi doar pe hartie. Stai sa vezi legea salarizarii, o sa-ti creasca bucuria si mai mult.

   Ștergere
  12. @ Anonim 09.12
   ”prin aceasta lege statul ar trebui sa-ti multumeasca pentru anii de privatiuni, exact ca in juramantul militar pe care l-ai depus”
   Păi chiar o face, cel puțin la nivel declarativ. Ia citiți art. 2 - Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt următoarele: litera f) principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei.

   Ștergere
 78. Pentru EU 01 august 2915 21 08 .Multumesc ,aveti dreptate Ati vorbit de PARTID ca a stabilit etc Sint sigur ca veti reciti cu'' placere'' versurile Ninei Cassian
  Colt de tara minunat minunat
  Viata noua cin-ti-a dat
  Cine-ti dete-n scoli lumina?
  Cine te schimba-n gradina ?
  E partidul faurarul,el a izgonit amarul
  Fericire el ti-a dat ,colt de tara minunat
  Citire clasa a 2 a 1961

  RăspundețiȘtergere
 79. Pentru Serban Dorel 01 August 2015 17.08
  Cita dreptate avea/are camaradul dumneavoastra cind spunea''NU AM DEPASIT CU PRIVIREA, DAR MAI ALES CU FAPTA SI CONSTIINTA,ViRFUL BOCANCILOR'' Multi ''PITICI'' cu grade mari printre noi Generalii nostri'' viteji '' tac. Nu mai sintem buni pentru ascensiunea voastra? Nu sint circotas,am gradul pe care il merit,nu am putut mai mult,sint multumit .Bunicul meu ,OFITER REGAL,1942 -1944 ,cum, cu mindrie se prezenta chiar si in timpul comunismului -a facut puscarie 5 ani-spunea despre un general incult,incapabil,pe care la avut ca si comandant''MARE NEVOIE A AVUT TARA ASTA DE GENERALI CA LA FACUT SI PE............GENERAL'' Cit adevar atunci dar mai ales acum. Poate ne lamureste Badalan ,Pastinica Muresan etc

  RăspundețiȘtergere
 80. Badalan?
  Am muncit in R. 282 Mc. de ne-au sarit capacele. Nu stiam ce este dupa amiaza libera, doar cateodata si din intamplare, duminica, SRL se anula, luam SRL "a la Badalan" care mai nimerea, nu-i asa domnule General?
  Comandantii de Pl., Cp. (Bt.), B. (Dn.), neuitandu-i pe cei din statul major, TOTI, am muncit fiindca stiam ca facem parte dintr-un regiment STRONG al Armatei Romaniei. Da domnule General, fara noi, asa buni sau rai cum am fost, dvs. nu ajungeati ce ati ajuns.
  Dar, ne-ati uitat!
  Si mai rau, ne-ati tradat!
  V-ati inhaitat cu bOC(!). Oare chiar nu ati vazut ca acesta haita de GOLANI, HOTI si CURVE isi bat joc de rezerva "activa", si nu numai, a Armatei Romaniei?
  Toti urlam "UNDE NE SUNT GENERALII?"
  Da domnule General, dvs. ati preferat sa nu tradati.
  Nu ati tradat PNL-ul.
  Ati preferat sa ne tradati pe noi cei care V-AM FOST ALATURI, BUNI SI RAI!
  Pacat ca ati ratat ocazia de A FI MARE!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Generalii nostriii (si avem mii de politruci in toate sistemele) nu isi tradeaza niciodata interesul personal....Case moca, masini de lux ,pensii babane,funcfii politice etc.Trupa nu conteaza decat ca slugi si eventual la vot

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!