joi, 23 iulie 2015

Opinii stupide propagate in spectrul militar! [O mica pauza in asteptarea promulgarii sau reexaminarii L.P.M.].

Pe pagina filialei S.C.M.D. Iasi a aparut un material cu titulul "Despre IMORALITATE". Parcurgand materialul, observam cum autorul induce ideea ca "limitarea pensiei la max.100% din baza de calcul este o chestie normală" si ca ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar. 

Apare si un exemplu menit a sustine prezentarea: 2 militari aflati in anul 2016 in activitate au venituri identice, de 4 000 lei. Daca primul s-ar pensiona in ianuarie 2016, iar al 2-lea ar mai ramane in activitate pana in mai 2016, ar urma ca cel pensionat sa aiba o pensie de cca. 6 000 lei, iar cel ramas inca in activitate ar urma sa aiba venituri de cca. 4 000 lei. Iar autorul materialului se declara revoltat de faptul ca cel pensionat are venituri mai mari decat cel in activitate, declarand acest lucru ca ar fi imoral. 

In fapt, autorul materialului ori este senil, ori cel mai probabil este rau intentionat. Doamnelor si domnilor, autorul materialului uita (cel mai probabil cu intentie) un lucru elementar.  Cei 2 militari din exemplul mentionat pot fi incadrati in activitate in aceeasi grupa de munca. Numai ca in Romania, apartenenta la o grupa de munca sau alta sau alta, NU este remunerata in activitate, ci este compensata doar la iesirea la pensie. Astfel, presupunem ca cei 2 militari la care face referire autorul ar fi parasutisti, fapt pt. care sunt incadrati in grupa de munca extrema denumita (cam anost, ce e drept) alte conditii. Ambii au aceleasi venituri de 4 000 lei. Pt. faptul ca apartin grupei de munca alte conditii efectuand salturi cu parasuta, acestia NU beneficiaza de niciun leu in plus. Cum de altfel niciun militar din nici o alta grupa de munca NU beneficiaza de niciun leu in plus, urmare a apartenentei la o grupa de munca sau alta. Orice militar, indiferent de apartenenta la o grupa de munca sau alta, poate beneficia de sporuri, indemnizatii, prime etc, dar in niciun caz urmare a incadrarii in grupele de munca.  

Conform legislatiei romanesti, apartenenta la o grupa de munca este recompensata strict la pensionare, si nu in activitate. In consecinta, este foarte normal ca un militar sa aiba o pensie mai mare decat propria sa solda in activitate, respectiv ca a omologului sau in activitate, intrucat daca NU s-ar intampla astfel, ar insemna ca incadrarea in grupele de munca pe perioada cat a fost in activitate are valoare nula nu doar in activitate, ci si la calculul pensiei!

Revenim la exemplul aplicat cu cei 2 parasutisti. Prin sustinerea "limitarii pensiei la max.100% din baza de calcul", precum si a faptului "ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar", autorul nu face nici mai mult nici mai putin decat sa anuleze total apartenenta celor 2 parasutisti la grupa extrema de munca alte conditii. Intrucat daca s-ar aplica ineptia autorului, ar insemna ca cei 2 parasutisti NU beneficiaza de nicio compensare a apartenentei la grupa extrema de munca alte conditii, nici in activitate, si nici la pensionare. Ca si cum ambii ar fi fost poeti militari!

In fapt, abordari precum cele ale autorului au la baza un egoism excentric care determina o perceptie schimonosita a  realitatii. Discutand tot la modul aplicat, o astfel de persoana are o cu totul alta motivatie pt."limitarea pensiei la max.100% din baza de calcul", precum si pt. sustinerea faptului ca "ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar". In fapt, sustinerea unei astfel de persoane nu poate apartine decat unui militar care NU a activat niciodata intr-o grupa de munca, desfasurand activitati in armata fara niciun risc profesional (grupa conditii normale). Cum armata (de altfel ca si societatea civila) NU a departajat niciodata prin remuneratie activitatea desfaurata in grupele de munca, ci doar la pensie, soldele in activitate au fost/sunt si vor fi egale, indiferent de apartenenta la o grupa de munca sau alta. 

Astfel, la acelasi grad, aceeleasi functii, acelasi parcurs al carierei  etc., un militar din grupa conditii normale (sa zicem - cafetier/costumier/arhivar/liftier la Muzeul Militar), un militar din grupa conditii deosebite (sa zicem - transmisionist), un militar din grupa conditii speciale (sa zicem - lansare R.A.A.) si un militar din grupa alte conditii (sa zicem - scafandru/pilot/parasutist), soldele sunt egale, iar militarii nominalizati NU beneficiaza in activitate de niciun leu in plus pt. apartenenta la o grupa de munca sau alta. Oricare dintre cei nominalizati poate beneficia de sporuri, prime etc., dar NU pt. apartenenta la o grupa de munca sau alta, intrucat recompensarea riscului in activitate se efectueaza doar la pensie.

Or, prin sustinerea "limitarii pensiei la max.100% din baza de calcul", precum si a faptului "ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar", autorul NU face decat sa anuleze orice compensare a apartentei la o grupa de munca sau alta, tinta ascunsa si perfida a autorului fiind ca toate pensiile sa fie egale cu ale personalului din grupa conditii normale din care cel mai probabil a facut parte si autorul, nemaicontand astfel pt. niciun militar apartenenta in activitate la grupele de munca cu risc superior. 

Astfel, revenind la cifrele si exemplele prezentate de autor, conform dorintelor acestuia, parasutistul in activitate ar urma sa aiba o solda/venituri de 4 000 lei si o pensie tot de 4 000 lei, nebeneficiind astfel de niciun leu in plus pt. apartenenta la grupa alte conditii - nici in activitate, nici la pensie. Urmand ca dupa pensionare, urmare a "limitarii pensiei la max.100% din baza de calcul", precum si a sustinerii conform careia "ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar", parasutistul sa mai constate ca are si o pensie egala cu a altui militar care a facut parte din grupa conditii normale (la acelasi grad, vechime. functii etc.). Fiind redusa astfel la zero orice posibila compensare a riscului profesional urmare a incadrarii sale in activitate in grupa de munca alte conditii (si care este grupa cu cel mai ridicat risc profesional din armata).

Concluzia acestui material fiind cu certitudine aceea ca autorul este complet senil in sustinerile sale, pe fondul unui negru-vinetiu in cerul gurii. Pe de o parte, intrucat pe de alta parte ar rezulta ca autorul ne considera cumva senili pe cei am fost/suntem/vom fi incadrati in grupe de munca cu risc superior, incat sa nu realizam micimea sustinerilor sale. Fericirea suprema a individului fiind aceia ca militarii care ne-am riscat viata in activitate prin incadrarea in grupe de munca cu risc superior, am facut-o in zadar, esenta sustinerilor sale fiind aceea ca este complet imoral sa fie compensata financiar incadrarea in grupele de munca! Aceasta inseamnand transpunerea in practica a ineptiilor autorului prin sustinerea de "limitare a pensiei la max.100% din baza de calcul", precum si a faptului "ar fi imoral ca o pensie a unui militar sa depaseasca solda unui militar"!

6 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti pare rau sau nu, dar NU intelegi absolut nimic! In nicio legislatie, nici civila, nici militara, apartenenta la o grupa de munca sau alta NU a fost NICIODATA remunerata in activitate, ci doar la pensionare. Cum o remunerezi la pensionare daca pui stavila 100%?

   De exemplu, acum ai pensie dupa L. 119. Ai 25% la pensie in plus pt. anii in grupa CD, dar in activitate NU ai avut 25% in plus pt. faptul ca ai facut parte din CD. Sau ai 50% la pensie in plus pt. anii in grupa CS, dar in activitate NU ai avut 50% in plus pt. faptul ca ai facut parte din CD.

   Pe de alta parte, ce are sula cu prefectura? Parasutistul poate sa aiba niste sporuri in plus fata de infanterist, dar NU pt. grupa de munca. Dar si un infanterist poate sa aiba niste sporuri in plus, dar NU pt. grupa de munca - sa zicem ca infanteristul a fost la cifru toata viata, caz in care il bate la pensie infanteristul pe parasutist ultimul fiind platit efectiv la salturi si nu cu spor permanent de 25% pt. cifru!

   Problema este cu apartenenta la grupa de munca. Cum compensezi apartenenta parasutistului la grupa AC daca ii limiteze pensia la 100%, desi el a efectuat 30 de ani de salturi? Ii iei in considerare doar salturile din primii 10 ani pana cand ajunge la pensie de 100%, apoi ii anulezi restul activitatii de 20 ani in grupa AC lasandu-l tot cu 100%?

   EXEMPLU SIMPLU APLICAT! Noi 2 suntem colegi:

   - EU am fost parasutist 25 ani ani si ma pensionez cu 100% limitat de lege, desi daca mi s-ar aplica grupa AC pana la capat, as avea dreptul la o pensie de 105%. Cei 5% in plus fiind urmare a incadrarii continue in grupa AC, nu din burta.
   - TU imi preiei functia si ramai parasutist inca 5 ani dupa mine, deci 30 ani ani in total si te pensionezi tot cu 100% limitat de lege.Exact ca mine. Desi daca ti s-ar aplica grupa AC pana la capat, ai avea dreptul la 115%.

   Si atunci, ce avantaj ai tu fata de mine care desi ai o vechime mai mare in sistem si in grupa, ai aceeasi pensie ca mine, si amandoi avem o pensie limitata la 100%? Nu cumva am fost mai istet ca tine ca m-am pensionat exact la limita de 100%, iar TU te expui gratis in continuare? Despre asta e vorba!

   Ca sa nu mai discutam de faza cand dupa ce te pensionezi si tu, cu aceeasi pensie ca mine, descoperim la o bere pe unul care a fost comandant la Muzeul Militar in grupa CN, care aceeasi pensie ca noi de 100% sau noi ca el. Urmare a faptului ca respectivul fiind "baiet de sistem", a avut niste venituri de taiat frunza la caini de ne-a doborat pe amandoi cu toate primele de parasutare. Am fi avut pensii superioare celui in cauza daca nu exista limitarea de 100% urmare a apartenentei la grupa AC, dar asa am furat-o! Ca sa nu mai aduc aminte faptul ca unul dintre noi poate avea gatul stramb, iar altul o tija la sold!

   Ștergere
 2. Stimabile,cu tot respectul dar dupa umila mea parere ,mai trebuie analizat daca autorul este chiar senil sau rau intentionat.Dece nu ceri si parerea unui activ?Ar fi demn de vazut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intamplator sunt activ si parasutist.... am activat 20 de ani intr-o unitate de parasutisti si de 5 ani activez intr-o unitate de forte pentru operatii speciale, tot acest timp am fost si inca sunt peronal aeronavigant-parasutist.
   Referitor la postarea respectivului privind limitarea pensiei la 100%:
   Cred ca cel ce a postat acel comentariu este un militar/fost militar de carton, care si-desfasurat activitatea intr- un birou si are frustrari vis-a-vis de cei ce isi desfasoara activitatea pe terenul de instructie, probabil este un fost/actual CDC-ist care toata cariera miltara a consemnat intr-un registru niste documente si cel mai mare efort al sau este atunci cand in chinuri si consum de energie fizica si psihica este atunci cand intoarce foaia registrului de inregistrare a documentelor, cu un program fix de 8 ore, doarme in fiecarea seara langa sotia sa, isi vede copiii in fiecare zi si absolut toate weekendurile le petrece in sanul familiei fara sa ii fi fost anulat sau replanificat vreodata concediul fara sa se intoarca vinerea seara de la o misiune de instructie ca sa plece sambata dimineata la alta.
   Daca el consideta ca trebuie sa aiba aceiasi pensie ca mine care timp de 25 de ani m-am instruit in conditii extreme (Salturi cu parasuta, alpinism, scufundar/scafandreriei, multiple calificari ca genist, chimist, transmisionist... etc.) Fiind plecat la instructie pe teritoriu aproximativ 9-10 luni pe an, indiferent de conditiile meteo sau de teren... (apropos... probabil ca unul ca el a beneficiat de conditii de munca conform legii pe timp de canicula in ultimele 2 saptamani... cel putin 2 l de apa asigurat de sistem, un birou racoros si un scaun confortabil si... program redua de munca, pe cand eu mi-am petrecut ultimele 2 saptamani pe camp... in soare.... cu program de instructie de 12 ore pe zi.... dormit pe camp, iar apa achizitionata din solda proprie si la temperatura mediului ambiant de 35-39 de grade). Eu imi vad sotia si copii doar in weekend , de multe ori odata la 2 sau 3 weekenduri... nu imi pot petrece concediul cu familia deoarece aproape mereu trebuie replanificat deorece esaloanel superioare planifica activitati/exercitii/aplicatii fara a tine cont de acest aspect.... deci, sa revenim ...
   Daca acest CDC-ist doreste sa aiba aceiasi pensie ca mine.... nu sunt de acord.... dar daca el nu vrea ca eu sa am penaie mai mare de 100%.... accept cu xonditia ca el sa aiba pensia de 50%.
   Asta este opinia unui "activ" intamplator si operator de Forte pentru Operatii Speciale.
   Scuze pentru greselile de tastare... editez de pe telefonul mobil si este cam incomod.

   Ștergere
 3. S-a terminat . Legea pensiilor militare a fost promulgata azi 23.07.2015.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!