joi, 23 iulie 2015

Legea pensiilor militare de stat a fost promulgata de Presedintele Romaniei! Sa ii felicitam pe militarii care se vor pensiona pe viitor - singurii beneficiari ai unor pensii real militare, cei deja pensionati alegandu-se doar cu schimbarea denumirii pensiilor lor actuale!

Comunicat de presă
(23 iulie 2015)

''Ref.: Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 23 iulie a.c., următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat.

Departamentul de Comunicare Publică
 

23 Iulie 2015''


VICTORIE! NE-AM INVINS!

Cam aceasta a fost povestea! Legea are nr. 223/2015, iar textul legii este acesta. Efectele promulgarii legii in forma adoptata de Parlament sunt urmatoarele:

1]. Pt. personalul pensionat anterior anului 2011:
 
a). Cei cu pensii majorate in urma desfiintarii pensiilor militare: vor avea aceleasi cuantumuri ale pensiilor contributive ca si in prezent. Pensiile urmand a fi indexate pe viitor ca si cele contributive aflate in plata in prezent. In urma algoritmului de recalculare, in prima faza de calcul pensiile acestei categorii de personal scad, intrucat baza de 80% se aplica la coeficientii inferiori ai soldelor in vigoare la data deschiderii dreptului initial la pensie. Urmand ca in final sa fie aplicate prevederile cu mentinerea in plata a cuantumul actual - cf. Art. 111. De ce asa? In majoritatea cazurilor, pensionarea acestei categorii de personal este efectuata inainte de anul 2008 - anul in care a avut loc ultima majorare a coeficientilor soldelor militarilor in activitate, coeficienti care insa NU pot fi luati in calcul la recalcularea pensiilor, decat urmare si a ACTUALIZARII pensiilor RECALCULATE. Situatia ar fi putut prevenita numai daca legea ar fi prevazut in mod expres ca pensiile recalculate sa fie si actualizate concomitent, in functie de soldele militarilor in activitate valabile la data intrarii in vigoare a legii. Ceea ce legea NU prevede. Prin urmare, la nivel pragmatic noua L.P.M. nu va aduce categoriei de personal mentionate nicio deosebire fata de situatia existenta, cu exceptia schimbarii denumirii pensiei. Pensiile acestei categorii de personal urmand a deveni real militare doar urmare a actualizarii lor (vreodata, candva). Legea neoferind insa niciun termen concret in acest sens!

b) Cei pensionati inainte de anul 2008, cu pensii diminuate in urma desfiintarii pensiilor militare, ulterior reintregite prin L. 241/2013, actualmente inghetate/neindexate. 

In cazul personalului cu pensii diminuate/inghetate/neindexate - pensionat pana in 2008 (anul ultimei majorari a soldelor militarilor in activitate), pensiile scad in prima faza (intrucat baza de 80% se aplica la coeficientii inferiori ai soldelor in vigoare la data deschiderii dreptului initial la pensie, deci la cei de dinainte de anul 2008), urmand ca in final sa fie aplicate prevederile cu mentinerea in plata a cuantumul actual (mai avantajos) - cf. Art. 111. In final, pensiile rezultate vor avea aceleasi cuantumuri ca ale pensiilor contributive achitate in prezent. In cazul acestei categorii de personal, un avantaj relativ este acela ca pensiile stabilite in vaza L. nr. 241/2013 vor iesi din inghetare/neindexare, urmand a fi indexate si acestea incepand cu 2016 la fel ca celelalte pensii. Un alt avantaj relativ este acela ca personalul in cauza isi va  recupera sumele retinute din perioada diminuarii pensiilor (doar la cerere - a se vedea Art. 121). Cu toate acestea, in absenta ACTUALIZARII noua L.P.M. nu va asigura pensii real militare nici acestei categorii de personal. La fel ca si in cazul personalului de la pct. 1a), situatia ar fi fi fost prevenita numai daca legea ar fi prevazut in mod expres ca pensiile recalculate sa fie si actualizate concomitent cu recalcularea, in functie de soldele militarilor in activitate valabile la data intrarii in vigoare a legii. Numai ca legea NU prevede. Prin urmare si pensiile in cauza vor deveni real militare tot numai urmare a actualizarii lor (vreodata, candva). Legea neoferind niciun termen concret nici in acest caz!

c) Cei pensionati incepand cu anul 2008, cu pensii diminuate in urma desfiintarii pensiilor militare, ulterior reintregite prin L. 241/2013, actualmente inghetate/neindexate.

In cazul personalului cu pensii diminuate/inghetate/neindexate - pensionat incepand cu anul 2008 (anul ultimei majorari a soldelor militarilor in activitate), pensiile cresc prin recalculare. Si personalul din aceasta categorie iese din inghetare/neindexare si isi va  recupera si sumele retinute din perioada diminuarii pensiilor (doar la cerere - a se vedea Art. 121). De ce cresc aceste pensii prin recalculare? Intrucat baza de 80% se aplica la coeficientii superiori ai soldelor, valabili incepand cu anul 2008. Practic, la RECALCULARE aceasta categorie de personal NU mai are nevoie si de ACTUALIZAREA coeficientilor, intrucat coeficientii luati in calcul la recalculare sunt oricum cei mai mari coeficienti din moment ce dreptul la pensie este deschis dupa anul 2008. Coeficientii in cauza fiind (inca) egali cu coeficientii soldelor militarilor aflati in activitate la acest moment, aceste pensii pot fi denumite ca fiind militare! La modul relativ, deoarece situatia este valabila doar daca proxima majorare a soldelor militarilor in activitate va fi operata dupa intrarea in vigoare a L.P.M., si nu inainte asa cum preconizam. Intrucat in ultima situatie Art. 109 (2) nu mai produce niciun efect, urmand ca si pensiile categoriei de personal mentionate sa intre in neactulizare alaturi de cele deja mentionate la pct. 1 a) si pct. 1b).


2]. Pt. personalul pensionat incepand cu anul 2011 (in baza L. 263/2010). In urma recalcularii, vor rezulta pensii cu cuantumuri mai mari fata de cele actuale. Faptic, personalul pensionat incepand cu anul 2011 va avea pensii identice cu ale personalului mentionat la pct. 1] c) pensionat incepand cu anul 2008. Raman valabile aceleasi observatii legate de faptul ca aceste pensii pot fi considerate militare cat timp proxima majorare a soldelor militarilor in activitate va fi operata dupa intrarea in vigoare a L.P.M., si nu inainte asa cum preconizam. Intrucat in ultima situatie Art. 109 (2) nu mai produce niciun efect, urmand ca si aceste pensii sa intre in neactulizare alaturi de cele deja mentionate la pct. 1 a) si pct. 1b). 
  

Comparatii?

Par dificil de realizat in absenta datelor oficiale! Pana la acest moment, discutam de 3 categorii de cuantumuri ale pensiilor militarilor, stabilite diferentiat in functie de data deschiderii dreptului la pensie (anul cand s-a pensionat fiecare)! Cu toate acestea, bazandu-ne pe cei 5 ani de experienta tematica, declaram ca fiind oficial urmatorul clasamanent:

- locul I: cele mai mari cuantumuri revin la egalitate militarilor de la pct. 1] c) si de la pct. 2;
- locul II: cuantumurile medii revin majoritatii militarilor de la pct. 1] a);
- locul III: cuantumurile cele mai mici revin militarilor de la pct. 1] b).

Diferentele apar urmare a faptului ca legea nu prevede (in mod premeditat, desigur) ca recalcularea pensiilor militarilor sa fie efectuata concomitent cu actualizarea lor in functie de soldele militarilor in activitate valabile la data intrarii in vigoare a legii.

[Ar mai fi si un loc ''zero''. Apartine unei numar ignisifiant de persoane ascunse vreme de 5 ani in  marea masa a militarilor mentionati la pct. 1] a). Ati ghicit! Este vorba despre acele persoane care in urma desfiintarii pensiilor militare in anul 2011, s-a trezit cu pensii contributive "umflate cu pompa'' de 2-7 ori. Cuantumurile pensiilor acestor persoane surclasandu-le efectiv pe toate celelalte, neputand fi ajunse din urma  nici in urma a 10-20 actualizari consecutive. Aceste pensii ''gonflate" fiind obtinute in imprejurari accidentale si avand o pondere extrem de redusa d.p.d.v. numeric, constituie o exceptie de la regula, fapt pt. care nici nu le includem in clasament].

De retinut! Orice pensie a unui militar indiferent de categorie/data pensionarii, devine/se pastreaza pensie real militara exclusiv prin ACTUALIZARE in functie de soldele militarilor in activitate. Militarii de la pct. 1a) si pct. 1b) au ratat oricum startul, iar cei de la pct. 1c) si pct. 2 sunt deocamdata pe solutie. Situatia neavand o rezolvare certa, ci doar una sintetizata in conditiile ipotetice mentionate la Art. 109 (2): "Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor (...)". Pana la implinirea acestei etape (vreodata, candva sau niciodata), pensiile rezultate in urma aplicarii L.P.M.  personalului militar deja pensionat, sunt si raman in cele 3 situatii descrise: niciuna nu seamana cu cealalta!

Bineninteles ca daca se va produce vreo majorare a soldelor militarilor inainte de intrarea in vigoare a L.P.M. (fapt despre care intuim ca chiar asa se va si intampla, tinand cont de lipsa de fair-play si imensa capcana deja existenta in L.P.M. privind NEACTUALIZAREA pensiilor) si nu dupa, o sa mai apara si o a 4-a categorie de pensii care apartin militarilor care se vor pensiona dupa majorarea soldelor. Aceste pensii vor avea cuantumuri net superioare celor de pct. 1] si 2]. Aceste pensii ale militarilor care se vor pensiona in viitor devenind in final si singurele pensii real militare! Urmand ca personalul mentionat la pct. 1] si 2] sa mai coboare cu o treapta in clasamentul mentionat, ramandu-i doar alternativa sa astepte mult si bine aplicarea Art. 109 (2) pt. a (re)beneficia si acesta de pensii real militare!

EPILOG

In final, nu ne mai ramane decat sa redam integral naduful unui coleg de al nostru manifestat aici! Si care exprima poate cel mai bine, realitatea in care ne aflam:  

"O armata de prosti! N-am fost in stare sa ne impunem punctul de vedere. Toate celelalte segmente "speciale" au reusit! Noi, NU! Asa ne trebuie! Mai vrem sa punem si batista pe tambal, ca vezi Doamne o sa se repare ceva prin normele de aplicare. Normele nu pot decat sa aplice legea stabilind detaliile. Daca legea e proasta asa vor fi si normele: bune pentru unii, proaste pentru altii, si asta plecand de la pretentia din motivare ca asa zisa lege va inlatura discriminarile si nedreptatile la care am fost supusi! Nu v-ati saturat de atatia ani de chinuri prin salile de judecata? Nu v-ati saturat de contestatii peste contestatii fara raspunsuri? Se pare ca va place! Continuati! Sunteti caliti - rezervisti militari romani! Rezervisti? Nu ati reusit sa va rupeti de vechile mentalitati, nu ati inteles democratia si puterile ei. Traiti in frica, asa cum ati facut o viata intreaga! Tara nu are nevoie de voi, asa! N-ati inteles? Va cert cu ura, ura pentru mine in primul rand, caci ma simt neputincios. In afara de a utiliza varianta virtuala nu mai pot face nimic. Altii au putut si pot inca! Dar n-au putut trece de "- Sa traiti sefu, am inteles!" Asa ne trebuie! Asa ne trebuie? Da! Armata nu se termina cu noi. Va fi cum vor stapanii! Noi ne terminam! Bucurati-va!"

215 comentarii:

 1. Asta-i "România lucrului bine făcut", în varianta unui "neamţ" balcanic...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E un capitol in care etnia nu conteaza la nimic! Neamtu' balcanic a facut exact ce i-au cerut initiatorii si parlamentarii autentic mioritic.

   Ștergere
 2. Pula ..Pula ..PULAAAAA zice vrumoasa Sabrina ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Dar Pula aia e o mare UE la adresa tuturor militarilor pensionati! Inclusiv la adresa TA!

   Ștergere
  2. Bine spus! Dar strici orzul pe gaste, pentru ca omul ori e masochist, ori e din categoria celor cu pensiile umflate politic cu pompa de catre tov, Oprea, de care faceai vorbire in postare.

   Ștergere
 3. Bine ca s-a promulgat.Toata lumea castiga

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Materialul este clar si explicit. Pensii real militare NU vor obtine decat militarii care se vor pensiona dupa proxima majorare a soldelor. Majorare care va fi efectuata inainte de intrarea in vigoare a L.P.M. - asta ca cei aflati la pensie sa nu mai prinda in veci pururi vreo actualizare. Mistoul devenind astfel total.

   In rest, disuctam bancuri despre pensii militare!

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 5. Domnule,
  Trebuie remarcata prevederea legii referitoaere la "baza de calcul": aceasta se calculeaza in functie de data deschiderii dreptului la "pensie"si nu a dreptului la "pensie militara" Toti am abtinut dreptul la pensie in 2011, prin OG1/2011 si de aici vor fi pornite calculele pentru toti. Oricum pana in 2011 a mai existat o recalculare in baza legii 164 si pensiile au fost puse la punct. Atunci cei in cauza au primit diferentele corespunzatoare. Asupra acestei perioade nu se mai poate revenii. Recalcularea inseamna indreptarea unei greseli, refacerea unor calcule pe baza unor date noi. Recalcularea presupune si restituirea diferentelor si legea nu are prevederi in acest sens. Asadar, cred ca se va porni de la data cand toti trecut de la pensia militara la "pensie " si ca vom fi tratati toti egali asa cum prevede legea. Nu cred ca mai are cineva interes (cu mici exceptii) sa dam iarasi buzna si sa blocam instantele cu mii de procese S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pensiile sunt calculate in baza OG 1. Pensiile devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi (art 109). Deci baza de calcul, grupe de munca si vechime. Nu vor fi diferentieri. Se aplica de la 01.01.2016. Cand se va achita efectiv? Vom vedea.

   Ștergere
  2. Asa cred si eu sau asa sper cel putin, desi in Romania s-au vazut multe aberatii in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea legii. Am in vedere si prevederile Art. 3 din Normele Metodologice la Hotararea nr. 1550 din 23 septembrie 2004, care a mai fost invocat pe acest blog zilele trecute si care spune:
   [[Art. 3 - Prin DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE se înţelege DATA LA CARE PERSOANA ÎN CAUZA A FOST ÎNSCRISA LA CATEGORIA DE PENSIE DE CARE BENEFICIAZA sau CARE I SE CUVINE la data începerii operaţiunilor de evaluare.]]
   Cu alte cuvinte, pentru cei pensionati inainte de 01.01.2011, prin “Data deschiderii dreptului de pensie” nu poate fi considerata data la care am obtinut pensia militara in baza Decretului nr. 214/1977 sau Legii nr. 164/2001, intrucat nimeni din acesti pensionari nu mai “beneficiaza” sau “i se cuvine” pensie in baza acestor acte normative, care AU FOST ABROGATE.
   La 01.01.2016, cand intra in vigoare noua Lege, noi cei pensionati inainte de 01.01.2011 “beneficiem” de pensii conform L119/2010, OuG1/2011 si unii cf. L241/2013. Deci ca “Data deschiderii dreptului de pensie” trebuie sa conteze data de la care “beneficiem” de aceste pensii, respective 01.01.2011.
   Eu personal as merge si mai departe, in sensul in care daca noua lege abroga L119/2010, OuG1/2011 si L241/2013 inseamna ca incepand cu 01.01.2016 noi nu mai mai “beneficiem” sau “ni se cuvin” pensii in baza acestor acte normative, care AU FOST ABROGATE, ci beneficiem de “pensie militara” asa cu reglementeaza art. 109 din lege. Deci ca “Data deschiderii dreptului de pensie” trebuie sa conteze data de la care “beneficiem” de aceste pensii, respectiv 01.01.2016! Deci actualizarea prevazuta de art. 28 ar trebui facuta pentru acesti pensionari la data de 01.01.2016 sau data cand se va realiza recalcularea. Nu stiu, eu asa vad lucrurile. Dar sa vedem Normele.

   Cu stima,

   Ștergere
  3. Data deschiderii dreptului de pensie in baza legilor in vigoare este data trecerii din pozitia de salariat- platitor de contributii la fondul de pensii în pozitia de pensionar civil sau militar-neplatitor pina la o anumita data de contributii(deschidere drepturi de pensie in urma indeplinirii conditiiilor legale). Pe parcursul folosintei dreptului de pensie deschis pot interveni modificari ale legislatiei care incumba recalculari/revizuiri ale cuantumului pensiilor ,asta nu inseamna insa deschiderea /redeschiderea dreptului de pensie.
   Niciodata insa asupra unui drept de pensie deschis nu pot avea actiune retroactiv prevederile legilor emise ulterior.

   Ștergere
  4. @ Anonim 24 iulie 2015, 07:37. Multumim pt. incurajari! Dar legea NU le sustine! Noua NU ni s-a deschis dreptul la pensie in 2011! Adica suntem cu totii pensionati de 4 ani? Exclus! Fiecaruia dintre noi i s-a DESCHIS un drept de pensie intr-un alt an si la o alta data, dupa o anumita lege: D 214/1977, L. 164/2001 (cei pensionati incepanad cu anul 2011 - dupa L. 263/2010).

   Celor pensionati dupa D. 214/1977 si L. 164/2001 ni s-a deschis dreptul la pensie in baza acestor legi, in perioade diferite: 1970-1980-1990-2000-2010. Practic legile nici NU mai conteaza, ci doar anul deschiderii dreptului la pensie.

   Mai departe ne aplicam L.P.M. asta noua! Ne RECALCULAM pensiile cu coeficientii valabili la data deschiderii dreptului de pensie al fiecaruia. La unii valabili pt. 1970, la altii pt. 1990, la altii pt. 2010. NU putem sa ii ACTUALIZAM la coeficientii valabili astazi, intrucat legea NU prevede.

   In consecinta, ne scadem bine actualele pensii cam la valoarea primei pensii in plata a fiecaruia (usor mai crescuta urmare a bazei de 80%, dar sigur sub nivelul celei actuale) si ne da cu MINUS. Mai departe ne salveaza Art. 111 care ne mentine in plata actualele cuantumuri! Iar noi trebuie sa multumim din suflet partidului ca NU ne-a scazut pensiile, ci au ramas la fel!

   Ștergere
  5. Parerea mea este ca recalcularea, chiar daca se va face cu coeficientii de ierarhizare de care am beneficiat la data trecerii in rezerva, dar la valoarea de referinta sectoriala de la data de 01.01.2016. Asa ar fi normal. Dar sigur ca pana nu vedem normele de aplicare, nu putem fi siguri de nimic. Si eu nu sunt de acord ca normele nu sunt importante. In conditiile unei legi destul de alambicate, normele sunt esentiale pentru o aplicare cat de cat coerenta, Acum, pe langa procentul majorat de la 60% la 80%, eu am citit in proiect ca baza de calcul o constituie media pe sase luni a veniturilor brute. Ori noi am avut ca baza de calcul solda lunara, care era simtitor inferioara venitului brut, mai ales in cazul celor din SMAVA(parca asa se chema comandamentul fortelor aeriene) care aveau sporuri de zbor si parasutare cel putin egale cu solda lunara, deci baza lor de calcul practic s-ar dubla.

   Ștergere
 6. R26500 &Co, sunteti cu totii nistre frustrati,egoisti si mincinosi , in frunte ci Mos Besleaga, omul cu venin in loc de sange.Aveti voi un "dinte" impotriva tututror iar lacomia din voi va face RAI, vreti totul pentru voi , iar cand altul primeste un drept ajungeti in pragul turbarii-Asa sa va ajute D-zeu, dupa sufletul vostru meschin si hain~Ce nu va ajunge? Ca ati beneficiat de mierea" L164 , i-ati prins gustul si acuma nu vreti si ca altii sa -si unga o felie de paine cu aceasta dulceata pe care ati "supt-o" timp de 9 ani, in timp ce noi, cei pensionati inainte de 2001 inghiteam in gol.Venoiti cu tot felul de informatii trunchiate, scoase din context, pentru a invrajbi lumea si a o face sa nu se bucure, spre dezamagirea voastra-mi-e sila la gandul ca am fost camarazi cu unii dintre voi!Stiu ca nu vei publica aceasta , esti un las notoriu.Lovesti, musti si te ascunzi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. @ tigri2 24 iulie 2015, 08:33. Esti clona, crezi ca esti mai interesat daca postezi aceleasi lucruri sub mai multe nume? Ti-am mai raspuns o data la alt ID, iti tarnspun si aici.

   Tovarase! Voi ce pensionati pana in 2001, de fapt ati furat-o si acum! Citeste clasamentul inclus in material. Esti pur si simpu batut in cap daca NU pricepi ca LPM iti lasa in plata actuala pensie contributiva si cu asta basta! Ia si explicatiile:

   "Tu te-ai pensionat inainte de 2001, sa zicem in 1999. TU iei in calcul faptul ca la RECALCULARE iti mai ACTUALIZEAZA cumva cineva si coeficientii rezultati din majorarea soldelor dupa ce te-ai pensionat TU? Urmand ca apoi, dupa ce LPM intra in vigoare si daca se majoreaza soldele, urmeaza o noua ACTUALIZARE? De fapt, ai "furat-o" cu prima jumatate a situatiei!

   Intrucat dreptul tau de pensie ti s-a deschis in '99. Coeficientii din '99 sunt cei in baza carora ti se opereaza RECALCULAREA, fara nicio ACTUALIZARE ulterioara a acestor coeficienti. Intrucat legea Nu prevede. La RECALCULARE, cu tot cu baza de 80% iti va iesi o pensie foarte apropiata de prima ta pensie incasata in viata. Si cu mult inferioara celei actuale. Intrucat la RECALCULARE ti se iau in calcul coeficientii din anul 1999 fara nici o ACTUALIZARE ulterioara a acestora. In final, iti iese o pensie cam cat prima pensie din '99, adica iti da cu minus fata de cea de acum! Numai ca te salveaza Art. 111 care iti mentine in plata cuantumul actual si te-ai scos!

   Acum te-ai prins cum ai "furat-o" cu ACTUALIZAREA? TU ai reflectat ca la RECALCULARE iti baga coeficientii de azi ai soldelor, nu? Aiurea! Ti-i baga pe cei din '99, intrucat cei de dupa '99 reprezinta ACTUALIZARE. Iar legea NU prevede sa iti ACTUALIZEZE si pensia cu coeficientii de dupa '99, ci doar sa iti fie RECALCULATA pensia.   Ștergere
  3. Cam cu forta. Nu poate fi asa. Din 99 au fost destule majorari si indexari ale pensiei. Dupa care se ia in calcul grupele de munca asa cum prevede Legea, adica se aplica si celor iesiti la pensie. Cei care au realizat stagii de cotizare dupa iesirea la pensie - se ia in calcul noul stagiu. Deci nu prea se potriveste ce spui mata.....

   Ștergere
  4. @ Nicolae 24 iulie 2015, 11:18. EU mi-am aplicat mie! Fii atent! M-am pensionat in 2006. Ulterior a urmat o ACTUALIZARE consistenta, cam 30%-35% in 2008, urmare a faptului ca s-au marit coeficientii in 2008. Precizez un element: atat pe L. 164, cat si pe actuala lege, ajung la 100% urmare a grupelor de munca.

   Si mi-am aplicat LPM, cu coeficientii din 2006. NU cu cei din 2008, intrucat mie mi s-a deschis dreptul de pensie in 2006. OK? Mi-am tras si baza de 80%, am pus si 1% peste 25 ani si am ajuns la 100%. Si imi iese cuantumul mai redus decat al pensiei in baza L. 164 valabil in decembrie 2010. Si este normal: intrucat cuantumul din 2010 era ACTUALIZAT, incluzand coeficientii rezultati in urma majorarii din 2008. Dar EU acum nu pot sa iau in calcul si coeficientii din 2008, decat daca mi se ACTUALIZEAZA pensia astfel incat sa beneficiez de respectivii coeficientii. In acest caz as iesi pe plus. Dar NU pot lua in calcul acei coeficienti, intrucat dreptul meu de pensie este deschis in 2006,iar LPM actuala NU prevede sa imi fie ACTUALIZATI coeficientii valabili in 2006 la nivelul celor din 2008.

   Si atunci, in ce baza imi ACTUALIZEZ pensia INFERIOARA rezultata din RECALCULARE? NU am baza legala in lege, asa ca imi aplic Art. 111 si raman tot cu aceeasi pensie ca acum! Baza TA legala pt. ACTUALIZARE care este?

   Ștergere
 7. Da domnule. Fac unii niste analize... de te doare capul. Pensiile vor fi recalculate. Va exista o singura metodologie. Nu vor fi moduri diferite. Hai sa nu ne alarmam aiurea. Drobul de sare sta bine. Am asteptat aceaasta LEGE. A venit. Vom vedea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Normal ca o singura metodologie! Ca are prevederi diferite pt. categorii diferite, e altceva! Si L.P.M. este una si are prevederi diferite (Art. 109 vs. Art. 110).

   Ștergere
 8. R 26500 nu reuseste din considerente de el stiute sa facă diferenta intre recalculare si actualizare.Conditiile actualizarii se pot realiza si peste 1,2-10 ani , asta nu inseamna ca recalcularea se face odata cu actualizarea. Recalcularea isi va urma cursul conf. precizarilor art 109 (1) iar actualizarea cuatumului rezultat prin recalculare se va face la aparitia primei majorari ale soldelor de grad si functie. Precizarile sunt destul de clare dar el si cei care-i tin companie rastalmacesc articolele in sensul gîndirii lor. Bine ca lucrurile merg inainte si nu se opresc la sugestiile lor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Esti sub influenta alcoolului sau nu stii sa citesti? Intregul material face diferenta intre RECALCULARE si ACTUALIZARE si puncteaza pe faptul ca RECALCULAREA nedublata de ACTUALIZARE este ŢEAPĂ. Inclusiv la adresa TA!

   Unde gresesti TU! TU iei in calcul faptul ca la RECALCULARE iti mai ACTUALIZEAZA cumva cineva si coeficientii rezultati din majorarea soldelor dupa ce te-ai pensionat TU? Urmand ca apoi, dupa ce LPM intra in vigoare si daca se majoreaza soldele, urmeaza o noua ACTUALIZARE? De fapt, ai "furat-o" cu prima jumatate a situatiei!

   De exemplu! Tu esti pensionat mai mult ca sigur pe decretul comunist D. 214/1977. Atunci ti s-a deschis dreptul la pensie. Sa presupunem ca te-ai pensionat in '99. La RECALCULARE, cu tot cu baza de 80% iti va iesi o pensie foarte apropiata de prima ta pensie incasata in viata. Si cu mult inferioara celei actuale. Intrucat la RECALCULARE ti se iau in calcul coeficientii din anul 1999 fara nici o ACTUALIZARE ulterioara a acestora. In final, iti iese o pensie cam cat prima pensie din '99, adica iti da cu minus fata de cea de acum! Numai ca te salveaza Art. 111 care iti mentine in plata cuantumul actual si te-ai scos!

   Acum te-ai prins cum ai "furat-o" cu ACTUALIZAREA? TU ai reflectat ca la RECALCULARE iti baga coeficientii de azi ai soldelor, nu? Aiurea! Ti-i baga pe cei din '99, intrucat cei de dupa '99 reprezinta ACTUALIZARI. Iar legea NU prevede sa iti ACTUALIZEZE si pensia cu coeficientii de dupa '99, ci doar sa iti fie RECALCULATA pensia.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Mai discutam după emiterea normelor de aplicare.
   Pîna atunci mai reflecta la art 28 si apoi trage concluzii ce ar putea insemna recalculare in ideea art 109(1) si actualizare in ideea art 109 (2).
   Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei
   militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni
   consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii
   drepturilor de pensie,

   Ștergere
  4. PS
   art 28 (3). Prevedere normala . La cel pensionat in 2016 nu ai ce sa actualizezi daca nu au fost majorari ale soldei de grad si functie pe cind la cei pensionati inainte de 2016 si au prins o majorare se poate aplica actualizarea.

   Ștergere
  5. @ avianyc 24 iulie 2015, 11:01. Si ce legatura ai tu cu acel articol? Este aplicabil persoanelor de la Art. 3 lit. a)-c), iar pe noi L.P.M. ne-a "pasat" la Art. 3, lit. d).

   Pe de alte parte, dupa scandalul din 2011, TU chiar crezi ca astia isi puneau iar paie in cap sa ne cheme 160 000 de insi la CMJ sa ne alegem nu stiu ce medie a unor venituri? Art. 28 este aplicabil doar militarilor care se vor pensiona.

   Pe de alta parte, in acceptiune fortata - dar pozitiva, chiar TU afirmi ca te cheama sa iti alegi 6 luni din 1999 sau care iti convin din perioada de activiatte, unde iti baga o media a unor venituri ''ACTUALIZATE la data deschiderii drepturilor de pensie". Pai si ce ai castigat daca ACTUALIZAREA se face la nivelul anului ''99? Te duci sa iti alegi veniturile ACTUALIZATE in ''99 ca apoi vazand cum iti scada pensie, sa iti ramana in plata tot pensia actuala?

   Ștergere
  6. Nu fiindca art 28(3) lamureste situatia, iar cel de la art 3 lit d provine din cei prevazuti la art 3 lita-c. altfel iar zice la trecere in rezerva somer ,etc

   Ștergere
  7. @ avianyc 24 iulie 2015, 11:33. Aceea este speranta ta! Man! Pe bune acum! Tu crezi ca astia care au facut LPM in halul asta, au facut-o ca nu stiau romaneste? Ia exemplu: in cazul tau (Art. 109) NU exista termen de RECALCULARE, in cazul celor iesiti dupa 2011 - termenul este de 12 luni (Art. 110). Ti-ai pus intrebarea de ce? Crezi ca este o eroare? Nu este sigur! Pt. mana de oameni pensionati dupa 2011 au nevoie de fonduri, intrucat le cresc pensiile. De aceea este termen de 12 luni.

   In schimb, noi NU avem termen. Ce inseamna acest fapt? Ni se RECALCULEAZA instantaneu, intrucat derbedeii de initiatori stiu ca fara ACTUALIZARE NU se intampla nimic, ramanand aceleasi pensii in plata, aceleasi fond! Sau ce crezi? Ca astiau aveau nevoie 12 luni sa faca rost de bani pt. o mana de oameni, iar in cazul nostru - a 160 000 au milioanele de euro in sertat inca de la 01.01.2016?

   Ștergere
 9. Gelule, nu-ţi mai pierde vremea cu de alde Motănelul - cum îi spune Moş Alecu! Atît înţelege, atîta poate. Nu vezi că, "vinovaţi" că lui nu i se măreşte pensia, sunt cei ieşiţi pe L164? Nu vezi că unii dintre cei care comentează pe aici nu înţeleg că pentru cei ieşiţi anterior L263 NU VOR PRIMI un şfanţ în plus la pensie? Asta-i legea pe care-o "plămădiră" actualii "iubiţi conducători". Nu uitaţi că în "expunerea de motive" a legii - parcă punctul 7, se menţionează clar că "actuala lege NU ARE CA SCOP MĂRIREA PENSIILOR MILITARE"!
  --------------------------
  PS. Domnule Viorel, nu-ţi mai şterge domnule comentariile pe care le tot "depui" pe bloguri! Asta că tot vorbeşti de "curaj şi conştiinţă"! Stau şi mă întreb, cum oare ai fost cooptat în "echipa" aia a lui Jean Ceauşu, Arniceru... pe care-i cunosc personal. Dar..."Dumnezeu e mare".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Citiţi şi aici, pe blogul lui nea Mărin Neacşu:

   http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/07/22/legea-pensiilor-militare-ultimul-pas-9424

   Ștergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 12. @ tigri2, avianyc, CEZAR & clonele! Sunteti invitati sa va stergeti singuri "hahaielile"care NU au legatura cu materialul! In caz contrar, iar ramaneti pe afara!

  RăspundețiȘtergere
 13. @R26500
  Iti inteleg frustrarile iti dau dreptate in privinta"alte conditii" dar nu uita ca asta nu trebuie sa-ti intunece ratiunea.Ultimele tale articole si chiar cele mai vechi "bat toba" pe aceeasi si aceeasi "idee" repetata la nesfarsit
  Deja e plictisitor:):)
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vere, nu ai dreptate! Ce legătură are "sula cu prefectura"? Acum îl scoatem vinovat pe G Olescu pentru faptul că are blog şi a dezbătut un subiect care ne interesează pe toţi? Eu cred că unii dintre voi, zilele astea, au stat prea mult în soare fără pălărie pe cap.

   Ștergere
  2. @sebandorele alias Olescu
   vere ramai tu cu "dreptatea" ta!! E bine? esti multumit?
   DC
   Cu "palarie fara palarie"?problema e ca alcoolul afecteaza grav neuronii.O stiu din proprie experienta si de aia m-am lasat.Acum sunt perfect rational,logic si pragmatic.Ce te faci "sebandorele" daca se va dovedi incepand di 01.01.2016 ca ati mintit intr-una deliberat?? Ai sa-ti schimbi nick-name-ul si ai sa te pierzi ca magaru-n'ceata.asta ai sa faci!! Eu il am pe acelasi din 2011 de cand am inceput sa-mi pierd timpul cu "bloagele"
   DC
   PS.Mai bine vezi pe la "huhurez" care ne anunta cu emfaza ca vom afla primii despre promulgare FIX de pe blogul lui SI DOAR DE PE AL LUI.Adica avem PC-uri/laptop-uri/tablete/internet de mare viteza si hopaaaaa ce belea!!!! Nu avem televizoare:):) E tare huhurezu' ...este???(burcu2)baga astia niste"stiri" pe bloguri despre cate o pustoaica, ca ajunge aia bunica pana scriu ei "bloaga"....

   Ștergere
  3. DC-eule, dragă eu nu sunt T2! Cît despre sticlă...nu ştii tu ce e în ea. Dar, revenind la ceea ce spui că: "Ce te faci "sebandorele" daca se va dovedi incepand di 01.01.2016 ca ati mintit intr-una deliberat???" Păi DC-ule, a scoate în evidenţă prostiile din această aşa-zisă lege dezlînată nu înseamnă a minţi. Dacă legea ar fi fost clară şi nu ar fi lăsat loc la interpretări, da, ai spune ca T2 că suntem cu rea-voinţă, dar aşa...Am mai spus-o: păcat că unii dintre voi "mustesc" de naivitate.

   Ștergere
 14. @R....
  PS....si apropo mai intreaba-i si pe militarii activi cum se simt cand un col.(r)/rtr are pensia mai mare ca veniturile unui colonel activ(si nu uita ca 100% la care te referi este la pensionari (subliniez)"din venituri brute" pe cand la activi solda este (subliniez) "neta" Ai priceput diferenta??? ....ca e mareee ,dar nici lacomia nu prea are limite.ESTE??
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am discutat si inca de foarte curand! Eu am un cerc special cu care tin legatura, format din persoane care au activat cam toata viata in grupa ''alte conditii" (cercetasi in dispozitiv, alpinisti, parasutisti, piloti). Toti au atins dupa numai 25 ani in grupa AC baza de 100%. Si toti au o vechime de 30-35 ani in aceasta grupa AC. Sperand intr-o lege mai buna care sa le valorifice vechimea in munca, s-au trezit ca au luat teapa cu LPM la faza cu limitarea la 100%. Ei sunt activi acum si urmeaza sa se pensioneze masiv pe noua lege.

   Problema de fond este urmatoarea? Bai, baiete! Cum PM (papaucii mei) sa iasa cu aceeasi pensie limitata la 100%, si unul cu 45 ani vechime si unul cu 70 ani vechime? Adica, colegii cu care tin legatura au ramas de fraieri in armata in grupa AC inca 5-10 ani din moment ce le este limitata pensia la 100%, in loc sa se pensioneze linistiti la 45 ani iesind la pensie tot cu 100%?

   NOTA: Si sugestie pt. militarii in activitate din grupa AC! Cunoastem ca mai treceti pe aici! NU mai ramaneti un an in plus peste 25 ani in grupa AC. Intrucat ramaneti degeaba! Tot cu pensie 100% iesiti si cu 25 ani vechime in AC si cu 75 ani vechime in AC!

   Ștergere
  2. @R.....
   Ca sa vb oltenestePai vazusi ce bine scrisesi "NOTA" Bravos bobocule!!
   DC
   Cat despre aia cuuu.....70 de ani.? "las-o asa cum a cazut"
   PS1 Hai sa ma "spovedesc" la voi(apropo...tu-i'ngura de popi)Bai baieti,va spune mosu: Mai bine mai mica dar lungaaa,decat mare dar scurta doar de cateva luni(pensia biensiur)....ca am avut caz in familie.A fost nashpa rau.
   DC

   Ștergere
  3. @Anonim 24 iulie 2015, 11.25
   Acum hai sa nu exageram ca ar avea un pensionar venituri mai mari ca un activ echivalent ca grad si functie, Asta e gogonata rau. Daca sunteti corect spuneti cat are activul numai norma de hrana si echipare lunar, venituri pe care pensionarul nu le are( si e corect sa nu beneficieze de ele) . Daca pensia este plafonata la 100% din baza de calcul a activului, fara a mai lua in calcul indexarile la soldele activilor care nu influenteaza pensiile rezervistilor, fara a lua in calcul normele de hrana si echipare, este absurd sa afirmam ca un activ poate avea venituri mai mici decat un pensionar cu acelasi grad si functie.

   Ștergere
 15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimati colegi, referitor la “Data deschiderii dreptului de pensie”, eu nu cred ca pentru cei pensionati inainte de 2011 aceasta data (in sensul art. 28) NU poate fi data cand am luat pensie pe Decret 214/1977 sau Legea 164/2001. Reiterez argumentele prezentate mai sus (24 iulie 2015, 09:43) dar vreau sa aduc in discutie si prevederile art. 74 din Lege, de care Normele trebuie sa tina cont sau cel putin noi sa le prezentam, chiar si in Justitie daca va fi nevoie.
   [[Art. 74. – (1) Încetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum şi ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE se fac prin DECIZIE EMISA DE CASELE DE PENSII SECTORIALE, în conditiile RESPECTARII REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE.
   (2) Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare şi actualizare a pensiilor generate de evoluţia estimată a indicelui preturilor de consum corelata cu cresterile medii salariale, acordate prin hotărari ale Guvernului, CU EXCEPŢIA PRIMEI ACTUALIZĂRI REGLEMENTATE DE ART. 60 ALIN. (1).]]
   Cu alte cuvinte, eu cred ca art. 74 ne indica ca odata cu intrarea in vigoare a noii legi, ca “Data de deschidere a dreptului de pensie” pentru toti trebuie sa fie luata in considerare data de 01.01.2016, sau data la care se va face efectiv recalcularea. Asta cu atat mai mult cu cat noua lege reprezinta o MODIFICARE fundamentala A DREPTURILOR DE PENSIE (modificare de regim juridic), respectiv „transformarea prestatiilor/pensiilor din Sistemul Public de Pensii in prestatii din Sistemul Pensiilor Militare”, adica sisteme de pensii total diferite/separate, atata timp cat Sistemul de Pensii Militare a fost definit ca „NEINTEGRAT SISTEMULUI PUBLIC”.

   Ștergere
  2. Un drept de pensie se deschide o singura data apoi el se recalculeaza chiar daca intre timp ai fost rechemat in activitate si repensionat.

   Ștergere
  3. De acord, de la 01.01.2016 mi se DESCHIDE DREPTUL LA PENSIE MILITARA, drept care inainte de aceasta data NU A EXISTAT.

   Ștergere
  4. Desigur o metafora gustata.
   Cu respect, dreptul de pensie nu face referire la militar civil,f.cu st. sp,etc.

   Ștergere
  5. La fel cu respect, dar dreptul de pensie, fara a face referire la "militar civil,f.cu st. sp,etc.", face referire la Sistemul la care ai fost asigurat/contribuabi, respectiv Sistemul public de pensii, Sisteme de pensii de serviciu (Magistrati, diplomati etc. - asigurati la Sistemul public), Sisteme neintegrate de pensii - sisteme proprii (Sistemul de pensii al avocatilor si pana in 2010 sistemul PMil), Sistemul de pensii al agricultorilor si toate sistemele necontributive (revolutionari, IOVR etc.), sisteme total diferite/separate. Si cred ca stiti ca in anumite conditii un cetatean putea/poate primi 2 pensii sau chiar mai multe, ceea ce contrazice afirmatia Dvs. ca exista un "singur drept la pensie". Cred ca stiti de situatii in care un militar pensionar prin 2000 si ceva putea sa mai ia o pensie, "micuta" e adevarat, pentru perioada in care mai muncea ca civil dupa pensionare, pentru ca intre cele 2 sisteme - public si militar se "recunosteau stagiile de cotizare/vechimea in serviciu pt. deschiderea dreptului de pensie pt. limita de varsta". Nici nu va inchipuiti cati avocati in varsta sunt care iau pensie din sistemul public si pensie de avocat - si in baza legii indeplinind conditiile de contributivitate si prin recunoasterea stagiilor intre cele 2 sisteme. Deci nu exista un Drept Unic la pensie. Chiar noua lege la art. 109 alin 3) imi arata ca daca voi fi harnic si voi mai munci de acum incolo pot sa iau si o pensie in Sistemul public, pe langa cea militara.

   Ștergere
  6. Cer scuze, am vrut sa spun deschiderea dreptului de pensie si nu dreptul de pensie.

   Ștergere
  7. Am vrut sa spun art. 109 alin 4). Si sa mai stiti ca in legislatia de asigurari sociale "Recalcularea", "Revizuirea" etc. reprezinta MODIFICARI ALE DREPTURILOR DE PENSIE si se fac prin DECIZIE EMISA DE CASELE DE PENSII, asa cum spune si art. 74 din noua lege. Si aceasta Decizie trebuie sa respecte regimul juridic AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE.

   Ștergere
 16. Poti sa stergi ce vrei,dar nu e corect.
  Eu refuz sa cred draga domnule olescu,ca in urma acestei noi legi vor aparea 3 categorii de pensionari militari si mai nou dupa spusele matale,chiar 4.Pur si simplu este ilogic.
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tot ilogic a fost si ca cei cu pensiile diminuate sa fim trasi pe sfoara ca ni se reintregesc pensiile in baza L. 241/2013, iar de atunci dam reintregirile inapoi, nefiindu-ne indexate pensiile! Si totusi existam!

   Ștergere
  2. @R...
   De acord ,super de acord cu tine dar ai folosit sintagma"a fost".Noi vorbim despre viitor draga domnule Olescu.Stai linistit o sa fie bine.(si nu umblu cu "abureli")
   DC

   Ștergere
  3. @ DC. Anonim 24 iulie 2015, 12:12. Iar vezi dublu? Cei care am luat ''leapsa" cu L. 241/2013, existam ACUM. Deci "nu a fost", ci este. Iar initiatorii LPM sunt aceiasi ''tepari''. Ce crezi ca si-au schimbat naravu'' doar sa NU iei si tu plasa? DC - este exact ca in material! De altfel, cum avem ceva pile la DFC, vom afla curand ce fonduri solicita M.Ap.N. pt. pensii pt. anul 2016!

   In creionarea deja existenta NU exista cerere suplimentara de fonduri decat pt. cei pensionati in baza L. 263. Mai este o rubrica necompletata pt. cei care se vor pensiona anul viitor. Noi nu avem pana acum nici macar rubrica!

   Ștergere
 17. Interpretari ca pe aici din partea lui R&Co am mai citit pe undeva pe unde alde mos Alecu cu toate cele ”bune” ale lui ,comenta precum ca actuala lege nu prevede abrogarea L 263. Deci mosul voia sa-i lase fara abonament pe candidatii la pensia civila si pe cei de art 122 carora li se ofera posibilitatea dea a elege. Euforia gradelor de afară.........agita apele asa doar ca sa fie in priza.........

  RăspundețiȘtergere
 18. ***R-26500 &Dorele(cred ca aceiasi marie cu alta...sticla.Daca vezi ca nu ai dreptate incepi sa ne faci prosti si naivi.Sezi bland puisor ca vad ca prostia i-a mai degraba fatza ta decat a noastra.Noi, macar , vaem bunul simt de a astepta ca o lege sa fie definitiva , cu metodologia de aplicare cu tot nu "ne dam atotstiutori", mai presus de comisia sau comitetul care a alcatuit legea, dealtfel o lege corecta care ,ca si , legea contributivitatii ni lasa portitele hotiei si ale smecherelilor, deschise , asa cum a facut-o L 164 / 2001 >>BIBILIA voastra a celor 26500, care din cei 160 000 de pensionari reprezinta doar 16,56.Ca sa vezi oenstitatea voastra, pentru nistre "drepturi inchipuit si manarite" , obtinute de voi , cu buna stiinta prin L164, vreti ca restul de 83% sa fie sacrificati? Voi aveti CINSTE SI ONOARE? cat despre prostie si naivitate mai cugeta , puiut mic si nestiutoe.Cum cuantifici tu prostia , care sunt criteriile si elementele. Eu nu spun ca esti prost ci doar ca nu stii si nu stii ca nu stii.Noi , macar recunoastem cand nu stim ceva , asa ca daca nu ai argumentele necesare unui dialog "sezi blandutz"!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe tine sigur te-a batut soarele in dovleac! Nu stiam ca de la inginer de sport ai ajuns si specialist in pensii.

   Ștergere
 19. @ All. Sunteti multe opinii, unele extrem de incisive - desi NU au fundament logic. Lansam o provocare! Provenim din ministere diferite, iar unii dintre noi avem cu certitudine (jnca) relatii in ministerele in cauza incat sa aflam niste informatii veridice. Practic, putem afla totul ce si cum inainte de 01.01.2016 si inainte de aparitia oricarui Ordin Comun.

  Toate Casele de Pensii indiferent de minister, sunt ordonatori de credite. Prin urmare, acestea solicita fonduri pt. efectuarea platii pensiilor pt. anul viitor! Plati justificate pe capitole. Creionarea este deja realizata, iar in septembrie (maxim) cererile trebuie inaintate.

  Mai departe, ne punem ''antenele" in functiune si "cercetam''! Intrucat daca fonduri suplimentare "NU E" pt. cei pensionati pana in 2011, "'NIMIC NU E!" Iar la acest moment, in creionarea cererii de fonduri suplimentare pt. personalul in cauza, nimic "NU E" . Adica, pana NU se solicita/aloca fonduri suplimentare, este clar ca raman in plata actualele pensii.

  Dar sa zicem ca LPM nici NU a aparut inca in MO si NU se poate face inca cerere oficiala de fonduri. Dar o sa apara. Mare chestie sa aflam fondurile alocate fara sa asteptam 01.01.2016. Doar maine nu este poimaine!

  RăspundețiȘtergere
 20. H'anonimus erectus, nu stiam ca pe acest blog au voie sa scrie toti retardatii sub acoperirea anonimatului.Acuma te stiu "bai" Mos Vasii fara minte-n capatai! Dar nu mai pot sa-ti dau o replica pe masura ca nu-mi da voie Potecaru"--pretinu' si toa'shu tau.

  RăspundețiȘtergere
 21. Musca-i di curulet ..T 2..tu-i in gura ....de patachine ...!!

  RăspundețiȘtergere
 22. ***R-26500,ai o logica de ..creta, dar in 2010 / 2011 cand peste 80% din pensii au crescut ,destul de mult, de unde au fost fondurile "neplanificate"?Stii ce , lasa vrajelile ca daca stii s-o aduci din condei asta nu inseamna ca esti si inteligent. Mai consulta-te cu Mos Fistic, ca ala mai gandeste , chiar daca este exponentul SATANEI pe Coaja Pamantului!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Se vede ca esti generatia din Razboiul de Independenta! Iti mai desenez o data cum este de cand cu NATO! Nu este doar cu lupte, ci mai sunt si niste chestii anuale legate de bugetul pe anul viitor, cand iti vine sa fugi cand trebuie sa faci cerere de fonduri care sa acopere de la coli de hartie, la gloante obuze, misiuni, dar si pensii. Fiecare compartiment/departament/directie trece prin aceasta corvoada, intrucat toti trebuie sa faca la cererea de fonduri pe finantistii.

   La nivelul tau acum! TU mare sef - din compartimentul/departamentul/directia PENSII, DACA vrei sa mai existi anul viitor TU si directia/compartimentul/departamentul tau, SOLICITI fonduri pt. plata pensiilor. Maxim in luna septembrie a.c. pt. anul viitor. TU calculezi fondurile, TU justifici fondurile. Esalonul ierarhic doar ti le centralizeaza si iti da fondurile cerute. Daca NU ai prevazut ceva, o iei in mana. NU primesti nimic fata de ce NU ai solicitat.

   In concluzie, avem cam toti (tu probabil ca nu) relatii pe la ministere. Suficient cat sa aflam in perioada urmatoare daca exista sau nu, fonduri alocate pt. 2016 pt. o eventuala majorare a pensiilor personalului pensionat pana in 2011. Restul e cancan!

   Ștergere
  2. Ne-ai facut parul maciuca cu Nato ,cu rușii cu f.publici cu st.sp. si unde ca pîna la urma a iesit o lege buna care nu tinu cont nici de Nato, nici de venirea rusilor, nu-i scoase nici pe f.p. cu st.sp. si pîna acum nu se taiara nici drepturile alea care te deranjau din statutul pers aero inclus in l 138.
   Ce-oi mai gasi de acum inainte că colegul tau mos A gasi el precum ca in lege nu se prevede abrogarea L263 (atita timp cit la ea se raporteaza art 122 si pensionarii civili). Cine sa va mai creada si inteleaga?. Dar sunt destui ,asa ca tineti-o asa.

   Ștergere
  3. @avyanic
   lasa-l bre ca el pleaca la sevastopol,are ranita pregatita, si o lista de semnaturi(de la nr.1 la nr.4 atat) unde doar el a semnat.Ce naiba?... e aici pe site.Semnati si voi,!!hi,hi
   DC

   Ștergere
  4. @ avianyc 24 iulie 2015, 13:27. Da? Bine. Atunci iti spun pe limba ta: ai picat de prost cu noua L.P.M. Acum esti pe locul 2 in clasament, iar dupa majorarea soldelor care va fi efectuata cu siguranta inainte de 01.01.2016, vei trece pe locul 3.

   Ștergere
 23. Cezare, eu zic sa-i musti tu ca esti obisnuit si ai o muscatura mai sanatoasa, iar ai calcat in scuipat de smecher, chiar nu poti fi condescendent?

  RăspundețiȘtergere
 24. Se impune chemarea lui mos Alecu-Vasile cel Nou de arbitru? Tare mi-aș dori sa încerce un fluierat pe aci.

  RăspundețiȘtergere
 25. vedeti voi ce baiat destept e domnul Trofin? O sa apara cu date precise exact atunci cand va fi momentul.Pana atunci tace pt ca e suficient de destept ca sa nu vorbeasca daca nu e cazul......si cand ma gandesc,ca nici macar nu-l cunosc;chiar ca-mi pare rau.Pe bune!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 26. „Vom contribui la elaborarea normelor de aplicare a legii si, doar pentru membrii de sindicat, la corecta lor aplicare.”
  HONOR ET PATRIA! VAE VICTIS!
  PRESEDINTELE SCMD,
  Col. (r.) dr. Mircea DOGARU

  Pas alergator, mars ! la sindicat, daca vreti CORECTA APLICARE a normelor, adica a legii. Lasati certurile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai lipsea "Hăi, hăi!"

   Ștergere
  2. Lu' nenea Dogaru sigur ii lipseste o doaga (sau chiar mai multe...).

   Ștergere
  3. Buna observatia! S-a cam ticalosit excelenta sa, nu vi se pare? Deci, "daca vreti pensii corecte sariti cu cotizatia la sindicat", Tare sau ce?

   Ștergere
  4. Este suficient de spus doar MARS!!!

   Ștergere
  5. Bai, Dogaru asta trebuie izolat de putere.... asta a lucrat doar pentru un grup mic de militari in rezerva... ofiteri... cu ceilalti nu are nici o treaba... lucreaza in defavoare militarilor in general si in specizll impotriva celor in activitate si mai ales a subofiterilor... cine stie cu ce idei mai contribuie la normele de aplicare.... de ramanem fara pensii de tot.... (un activ)

   Ștergere
 27. "Pachetul de reduceri de taxe și de impozite prevăzute de proiectul de Cod Fiscal este inaplicabil din punct de vedere economic și financiar, iar retrimiterea actului normativ în Parlament de către președintele României este un lucru înțelept", a declarat vineri guvernatorul Băncii Naționale a României, în cadrul unei conferințe de specialitate.

  Bugetul, inclusiv cel pentru pensiile speciale, are vreo legatura cu ce spune Isarescu ?

  RăspundețiȘtergere
 28. Mos Alecu
  Chiar acum ·

  Putulica dobitocul (avianyc , Nicu T. Avia) se da "dăştept in capul lui" ... Cu putinatatea resurselor lui intelectuale nu a inteles ce-am spus eu referitor la neabrogarea articolelor referitoare la militari din l.263/2010 !
  Pentru inceput : eu am semnalat neabrogarea NUMAI a articolelor din l.263/2010 care se refera la militari . Nu am semnalat neabrogarea INTREGII l.263/2010 .
  Pentru cei care sint interesati de problema si care ar putea fi "ametiti" de afirmatiile lui putulica dobitocul , iacata ce-am spus eu despre acea problema :
  -1- "Incepind de la data de 01.01.16 militarii româneşti sint cuprinsi in doua legi , total diferite , ale pensiilor !
  Legea , recent promulgata , a pensiilor militare de stat nu abroga prevederile referitoare la militari din l.263/2010 !
  Art.124 din lege , articol care "se ocupa" cu abrogarea actelor normative care "nu se potrivesc" noii legi , nu vorbeste ni'ca despre abrogarea articolelor , referitoare la pensionarea militarilor , din l.263/2010 ...
  In acest art.124 nu este cuprinsa nici atotcuprinzatoarea sintagma cu "se abroga orice alte prevederi contrare prevederilor prezentei legi " ."
  -2- " @Socrate Toma ... La chestiile cu "neabrogarea articolelor din l.263 , din cauza de art.122" . Acel art.122 este o alta idiotie : creind doua categorii de militari pensionari . Daca admitem aceasta "justificare" ... ce se intimpla dupa cei 3 ani ? Mergind la extrem : neabrogarea acelor articole creeaza posibilitatea aberanta ca militarii sa primesca doua pensii . Una contributionista si'nca una ... militara de stat ! "
  -3- "@Socrate Toma ...Si ... pentru a te convinge ca neabrogarea acelor articole este din timpenie ... Spuneai ca neabrogarea acelor articole este din cauza de art.122 - ca , de-adicatelea , au avut grija de cei care vor opta pentru pensii pe l.263/2010 ... Aici apare timpeala timpitilor : au abrogat (foarte corect) prevederile l.284/2010 privind contributiile sociale pentru militari . Corect ! Militarii nu mai platesc contributii sociale (pentru pensii pe.l.263) ... ei vor plati acele "contributii individuale la bugetul de stat" . Inclusiv cei care , din 01.01.16 pina in 31.12.18 , vor opta pentru pensii pe l.263 . Acestora li se vor calcula punctaje egale cu 0 (zero) pentru de la una la 36 de luni (functie de cind vor iesi la pensie) ... Deci pensiile lor pe l.263 vor fi puternic afectate ... Asta cu "afectarea pensiilor" fiind amplificata si de cresterea stagiului complet de cotizare care se va produce in acea perioada ... Eiii , ce mai zici ? Neabrogarea acelor articole din l.263/2010 este din cauza de art.122 , sau din cauza de timpeala ?"
  -4- "@Socrate Toma ...Si pen'ca mi-am adus aminte ...Chestia cu "punctaje de pensie egale cu 0 pentru multe luni de activitate" dovedeste (o data in plus) si timpeala acelui art.122 ! Adica ... le dai impricinatilor posibilitatea sa-si aleaga un sistem "mai convenabil" , dar "le tai" punctajul obtenbil din perioada de alegere ! Brava , ginditorilor de propuneri , amendamente si imbunatatiri !"

  Hai , putulica dobitocule , fugi si anunta ca ai mincat c..at atunci cind spuneai ce spuneai despre spusele mele !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevarul este ca gafa este socanta! Cum sa Nu abroge L.P.M. prevederile contrare din L. 263? Nici in Banthustan nu s-ar intampla asa ceva!

   Ștergere
  2. Mosle ,recomandarea-i ca acolo pe unde te-ai izolat sa bagi fest in matrici grupările de sase luni consecutive ca sa vezi pe unde dă mai bine . Poate pîna la 31 dec găsesti si rezultatul si-ti faci un cadou de 1 Ianuarie 2016.

   Ștergere
  3. Socante sunt afirmatiile voastre prin care dezvaluiti ca nu aveti in cap altceva decît L 164,ierarhia și ramasite de tarîte. Are dreptate Avian. De ce sa nu se ofere o sansa si altora ?

   Ștergere
  4. R-2650024 iulie 2015, 14:38
   Sunteti rau! De ce nu va ganditi ca autorii legii (unii juristi cu peste 40 ani experienta!!!) au avut in vedere strict jurisprudenta Curtii Constitutionale in domeniu? Poate sau gandit la Decizia nr. 873 din 25 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 433/2010 - M. Of. 433 / 28 iunie 2010, care ne spune:
   [[„Curtea retine ca, de principiu, pensia de serviciu a unei categorii profesionale, reglementata printr-o lege speciala, are DOUA COMPONENTE, si anume PENSIA CONTRIBUTIVA si un SUPLIMENT DIN PARTEA STATULUI. Partea contributiva a pensiei de serviciu SE SUPORTA DIN BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT (pensia care o avem acum), pe cand partea care depaseste acest cuantum SE SUPORTA DIN BUGETUL DE STAT (ce ne va da noua lege!!!). Acordarea acestui supliment tine de politica statului in domeniul asigurarilor sociale si nu se subsumeaza dreptului constitutional la pensie, astfel cum este reglementat in art. 47alin.(2) din Constitutie.”;]]
   Mentionez ca acest Considerent general valabil si obligatoriu a fost repetat la nesfarsit si in cele 544 de Decizii ale CCR referitoare la Legea 119/2010, precum si in peste 70 Decizii referitoare la OuG1.
   Si poate si-au adus aminte si de Decizia CCR nr. 872 din 25 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.433 din 28 iunie 2010, care stabileste astfel:
   [[„CUANTUMUL PENSIEI, stabilit potrivit PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂȚII, se constituie într-un DREPT CÂȘTIGAT, astfel încât DIMINUAREA ACESTEIA NU POATE FI ACCEPTATĂ NICI MĂCAR CU CARACTER TEMPORAR. Prin SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUȚIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, PERSOANA ÎN CAUZĂ PRACTIC ȘI-A CÂȘTIGAT DREPTUL DE A PRIMI O PENSIE ÎN CUANTUMUL REZULTAT PRIN APLICAREA PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂȚII; astfel, contributivitatea ca principiu este de esența dreptului la pensie, iar derogările, chiar și temporare, referitoare la obligația statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanța dreptului la pensie.”]]
   Glumesc desigur, dar lucrurile sunt grave.
   Cat priveste “Neabrogarea prevederilor contrare din L263/2010”, realitatea este ca Consiliul Legislativ nu ar fi acceptat aceasta formulare, care este contrara Legii 24 – tehnica legislativa. Mai mult, Legea 263/2010 nu contine prevederi neaparat “contrare” prevederilor noii legi ci contine 113 art. care ar fi trebuit modificate si completate pentru a pune lucrurile in ordine. Or, o astfel de operatiune ar fi impus Republicarea Legii 263/2010, aspect asupra caruia Min. Muncii nici nu a vrut sa discute!

   Ștergere
  5. Sunt sigur ca ai glumit si cu participarea la conceptie a juristilor cu peste 40 ani experienta, caci din aceasta categorie avem, ca unic exemplar, pe nepretuitul (adica fara valoare) CA, cdor parat de marina, juristul ANCMRR.
   Sunt convins ca, daca Al de Sus ne-ar fi protejat, l-ar fi luat la el inainte sa-si aduca aportul in tampenii la proiectul noii legi.

   Ștergere
 29. Credinta duetului mos Alecu _R 26500 ,doar o singura varianta adaptata la L164 cu abrogarea prevederilor contrare din L 263.
  Numai ca legiuitorul a gîndit si alte posibilitati favorabile pentru unii si anume;
  Art. 122. – În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a
  prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta
  pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau a Legii
  nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
  Si astfel duetul Al _R mai lua o măciuca-n plex.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bai, mosule! Articolul ala era o dedicatie speciala pt. niste militari in activitate aflati cumva in aceeasi situatie cu "gonflatii'' cu pensii majorate de 2-7 ori pe L. 119 in situatia in care parlamentarii ar fi decis fie sa nu ramana in plata cuantumul mai avantajos, fie sa fie ''inghetat'' cuantumurile in cauza pana cand indexarile si actualizarile ulterioare l-ar fi ajuns din urma.

   Cum insa L.P.M. ii salveaza pe ''gonflati'' fara sa le reduca cuantumurile cum am patit noi in 2011 si fara se le ''inghete'' asa cum suntem ce pe L. 241 acum, acel Art. 122 are efecte nule. Ba mai mult! Daca un ''gonflat'' ar opta pt. L. 263, trebuie sa fie si cam dus cu capul, intrucat ar opta ca intre INDEXARE+ACTUALIZARE sa beneficieze foar de prima varianta!

   Acest articol a fost dedicat unei ''mafii'' foarte apropiate a lui Oprea din cadrul militarilor activi care a beneficiat de sporuri tip loterie pana in 2011! Dovedit prin faptul ca prevederile Art. 122 NU pot fi aplicare altor militari activi si dupa 2018.

   Deci, da! Legiuitorul a gîndit si alte posibilitati favorabile pentru unii. Pentru unii smecherasi. DNA ar trebui sa rezolve cazul!

   Ștergere
 30. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
  Un cetatean (Marcel Orzan) se da de ceasul mortii sa dovedeasca_ca "data deschiderii dreptului de (la) pensie" este data la care un pensionar este cuprins intr-un anumit sistem de pensie .
  Adica : militarii pensionati pe D.214/1977 , in momentul cind au fost "preluati" in l.164/2001 ... li s-a deschis dreptul de (la) pensie la data acelei preluari .
  Pe urma , prin l.119/2010 , militarilor li s-a deschis iarasi (un alt ?) dreptul la pensie .
  Urmind ca in 2016 , la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor militare de stat , militarilor sa li se deschida (iarasi) un alt drept la pensie . Argumentul lui fiind ca avocatii au o "data a deschiderii dreptului la pensie" in sistemul de pensii al avocatilor , si pot avea o (alta) "data a deschiderii dreptului la pensie" si in sistemul public .
  Da , cetatene ! Pentru acei "unii" avocati asa este ! Au doua date (concomitent) ale deschiderii dreptului la pensie ; pentru cele doua sisteme complet diferite si independente de pensii .
  Asa se poate intimpla si pentru personalul unor culte religioase (care au sisteme proprii de pensii).
  Asa se va intimpla (daca se va mai intimpla) si la sistemul de pensii obligatorii administrate privat (care este independent de sistemul public de pensii).
  Asa se va intimpla si la sistemul de pensii private (care este independent de oricare alt sistem de pensii)...

  Numai ca ...
  Militarii au trecut (au fost preluati) prin diferite sisteme de pensii .
  Nu au participat concomitent la doua sisteme (diferite) de pensii ...
  Au fost trecuti dintr-un sistem in altul considerindu-se conditiile cerute de noul sistem ca fiind indeplinite inca din vechiul sistem .
  In acest fel data deschiderii dreptului de (la ) pensie , la militari , este unica si numai una .
  Este data cind au primit prima decizie de pensie !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numai ca militarii activi nu sunt scutiti de contributia la fondul de pensii nici după 1.01.2016 si atunci este logic ca trebuie sa li se ofere posibilitatea de a opta intre noua lege si L 263 in baza art.122.

   Ștergere
  2. @ Anonim 24 iulie 2015, 15:26. Ipoteza ta este falsa. Raspunsul corect este cel din 4 iulie 2015, 15:22! Militarii activi NU pot opta pt. L. 263 decat in anii de pensionare 2016, 2017 si 2018. Fiind evident ca Art. 122 a fost dedicat unor ''gonflati'' care ar urma sa se pensioneze fix si maxim in acei ani. Despre ce este vorba? Din 2011 toate sporurile si primele insumate NU mai pot depasi cu mai mult de 30% soldele, spre deosebire de perioada precedenta anului 2011 cand la unii era ca la loterie: venituri de 10-15 ori mai mari ca soldele.

   Art. 122 a fost creat special pt. militarii activi cu venituri ''loteristice'' inainte de anul 2011. Li s-a dat 3 ani la dispozitie sa isi ia talpasita cu pensii ''gonflate''. Incepand cu 2019 articolul nemaiavand aplicabilitate! Ce dovada mai buna mai vrei?

   Ștergere
  3. Anonim24 iulie 2015, 15:26
   Contributia se va plati la Bugetul de Stat nu la Bugetul asigurarilor sociale de stat. Nu e acelasi lucru!

   Ștergere
  4. pt. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

   La asemenea prostii nici nu s-ar merita sa raspundem, dar trebuie replicat pt. ca acest gen de "cunostinte de specialitate" ca cele din capul unora ca Mos Alecu au dus la balacareala in care se afla Sistemul pensiilor militare (desfiintarea lui incepand cu 2011 si greutatile refacerii cu ocazia noii LPM).
   Sistemul pensiilor militare de stat a fost intotdeauna (ma rog pana la L. 263/2010) un sistem "propriu de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii" - vezi art. 194 L. 19/2000 si partea introductiva si mai ales art. 20 din L. 164/2001. Asa va fi si dupa 01.01.2016 - vezi art. 1 si 2 din noua LPM. Acest sistem asigura/va asigura participantilor Dreptul la Pensie militara de stat/prestatie de asigurari sociale de la Sistemul pensiilor militare, care nu are nimic de a face cu Dreptul de pensie din sistemul public/prestatie de asigurari sociale de la sistemul public!!!
   Deci pe scurt exista posibilitatea ca o persoana sa aiba o "Data de deschidere a Dreptului de pensie militara" si o "Data de deschidere a dreptului de pensie in sistemul public", in conditiile indeplinirii criteriilor din cele 2 sisteme.
   Ref. la "Nu au participat (militarii) concomitent la doua sisteme (diferite) de pensii ..." - ia citeste mata art. 172 din L. 263/2010!! Si sa mai stii mata ca L. 119/2010 samd ne pune pe toti pensionarii militari in aceasta situatie juridica: toti avem Deciziile de rec./rev. (acte juridice - cel putin inceput de Dovada cf. ncpc) care in anexa ne arata ca avem Stagiu de cotizare in sistemul public si deasemenea putem dovedi ca pana in 2001 am platit Pensia suplimentara (la Sist. P. militare si nu la Sist. public) iar dupa 2001 am platit contributia de 5% (art. 78 alin. 2 si 3 L. 164/2001) la Bugetul de stat (Sist. P. militare) si nu la Bugetul asig sociale de stat (Sist. public de pensii). Eu chiar am obtinut dovezi scrise in acest sens de la DFC.
   Cat priveste "Au fost trecuti dintr-un sistem in altul considerindu-se conditiile cerute de noul sistem ca fiind indeplinite inca din vechiul sistem" - asa e! Adica prin L. 119/2010 militarii au fost scosi din Sist. P. mil. si introdusi in Sist. public considerand ca militarii au contribuit la Sist. public, desi chiar tu ai spus aici acum ceva timp ca noi nu am contribuit la acest sistem pana in 2011 (miliarii au contribuit la sist. propriu). Clar in felul asta au fost indeplinite "conditiile cerute de noul sistem ca fiind indeplinite inca din vechiul sistem" - mai citeste odata art. 194 L. 19/2000 si art. 20 din L. 164/2001 si pot sa-ti dau si vreo 10 Decizii CCR care fac lumina in speta respectiva.
   Tot asa, odata cu noua LPM, incepand cu 01.01.2016 activilor li se va spune ca in perioada 2011-2016 ei au platit contributia prevazuta de noua LPM - la Bugetul de stat, cand in fapt in aceasta perioada ei au platit contributia de 10,5% din Brut la Bugeul asigurarilor sociale de stat (Sist. public) - cred ca stii si mata ca cele 2 bugete sunt complet separate, legi si executii separate, adica bani care vor ramane p.. de suflet platiti dincolo, fara sa doara pe nimeni capul desi acesti bani sunt cf. Cod pr. fiscala "creante fiscale, drepturi patrimoniale rezultate din raporturile de drept fiscal".
   Si in final, daca tot crezi ca e asa simplu sa treci dintr-un sistem in altul de ce nu te ceri mata sa ti se deschida Dreptul la Pensie de agricultori - L. 263/2008, ca mania proletar/cooperatista cu care ne inveti tu pe noi te poate califica la "considerindu-se conditiile cerute de noul sistem ca fiind indeplinite inca din vechiul sistem"

   Ștergere
 31. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
  In zbaterea lui de a gasi o solutie problemei art.28 din lege , Marcel Orzan o tot "invirte pe dupa cires" ca_cum_ca data de 01.01.16 va fi o "data a deschiderii dreptului de (la) pensie" ...
  Nu va fi o noua deschidere a dreptului de (la) pensie !
  Dar va putea fi (in contextul legii) asimilata (asemanata) unei astfel de categorisiri !

  @ Socrate Toma... Daca privesti textul strict cum este scris ... ai dreptate ... De aceea si eu am propus completarea art.28 cu un alineat care sa "vorbeasca" despre baza de calcul pentru "recalculari" ... baza de calcul care sa fie actualizata la data recalcularii ... Dar... legea pensiilor militare schimba fundamental (fata de legea contributionista) conditiile , elementele si procedurile . Ca urmare RECALCULAREA trebuie asimilata ("asimilata" , nu "considerata") unei DESCHIDERI A DREPTULUI DE PENSIE . Asa vede , legea , problema cu alegerea celor 6 luni : le actualizeaza la data deschiderii dreptului de pensie ; chiar daca acele 6 luni vor fi fost din primul an din cei 5 . Asa vede , legea , si problema celor 6 luni pentru cei care nu au drept de pensie ; cind vor avea dreptul (peste 5 , 10 , 15 ani) , le actualizeaza soldele-veniturile la data deschiderii dreptului de pensie . Adica ... face acele venituri ca si cum ar fi fost primite la data efectuarii calculelor ... A se vedea art.60... Ai iesit la pensie pe l.164 ... de atunci soldele celor in activitate s-au modificat . Ei sint obligati sa-ti actualizeze pensia (recalculata) ... Deci ... "uitarea" produsa in art.28 (cu actualizarea bazei de calcul "la data recalcularii") este anulata de art.60 ... Si inca un "dar..." ... este mai bine sa fie prevazut in art.28 : actualizarea la data recalcularii (chiar daca problema este rezolvata , de catre lege , pe cai ocolitoare).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pt. Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
   [[Art. 74. – (1) Încetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum şi ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE se fac prin DECIZIE EMISA DE CASELE DE PENSII SECTORIALE, în conditiile RESPECTARII REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE.]]

   Ștergere
  2. Hai sa NE scarpinam si invers! L.P.M. este adoptata de Parlament, nu? Poate sa adopte orice. Daca mergem pe logica afisata, rezulta astfel:

   - initiatorii au incercat sa ''pacaleasca'' si opinia publica si parlamentarii, creand senzatia ca L.P.M. nu actualizeaza si pensiile celor deja pensionati, dar de fapt le actualizeaza;
   - parlamentarii la randul lor - unii nu s-au prins si au fost pacaliti, altii s-au prins, dar s-au lasat pacaliti, fapt pt. care au incercat sa ''pacaleasca'' si ei si opinia publica si pe presedinte, creand senzatia ca L.P.M. nu actualizeaza si pensiile celor deja pensionati, dar de fapt le actualizeaza;
   - presedintele la randul lui intrand in joc, a promulgat legea fiind fie pacalit, fie incercand sa ''pacaleasca'' si el si opinia publica, creand senzatia ca L.P.M. nu actualizeaza si pensiile celor deja pensionati, dar de fapt le actualizeaza.

   Stii ceva? Se mai scarpina omul invers, dar da-l in puii nostri de scarpinat invers! Este o lege adoptata de Parlament totusi! Este penibil sa sustinem ca toti de la initiatori, la presedinte, s-au pacalit unii pe altii creandu-si reciproc senzatia ca NU se actualizeaza si pensiile celor pensionati pana in 2011, cand de fapt se actualizeaza.

   Ștergere
 32. Mos Alecu

  Sarmanul Marcel Orzan ! I-a bagat cineva-n cap ca-i cel mai tare din parcare ... si da cu mucii in fasole de tot risul !

  Am spus eu undeva : "In acest art.124 nu este cuprinsa nici atotcuprinzatoarea sintagma cu "se abroga orice alte prevederi contrare prevederilor prezentei legi " .".

  Zice baiatul : "Cat priveste “Neabrogarea prevederilor contrare din L263/2010”, realitatea este ca Consiliul Legislativ nu ar fi acceptat aceasta formulare, care este contrara Legii 24 – tehnica legislativa."

  Sa chiorasti tu , Orzane ! Sa chiorasti ca "nu se ezista" legi cu o astfel de formulare ?
  Ia citeste tu , iubitule , ce spune (par egzamplu) L.263/2010 :
  Art. 196. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
  s) orice alte dispozitii contrare prezentei legi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rugaminte! Pasajele reluate frecvent cu copy-paste de pe alte surse si trantite aici, sunt cam SPAM!

   Ștergere
  2. pt. Mos Alecu
   Nu inteleg de ce sunteti asa agresiv. Am scris ce stiu si asta cu siguranta. Spre ex. cum pot fi considerate "dispozitii contrare prezentei legi" art. din L. 263/2010:
   [[Art. 16 - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
   a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;
   b) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), până la intrarea în vigoare a prezentei legi;]]

   sau


   [[Art. 19 - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
   (2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.]]

   Evident ca acestea trebuiau modificate si completate pentru a evidentia noua situatie juridica a militarilor. Si va asigur ca s-a discutat in acest sens.

   Cat priveste abrogarea dispozitiilor contrare, vedeti pct. 30 din avizul Cons. Legislativ.

   Eu sunt calm si sa stiti ca nu am publicat niciodata ca sa va contrez pe Dvs. sau pe altcineva.

   Ștergere
 33. Buna ziua! Cine imi spune si mie ce inseamna venituri medii brute pentru sase luni consecutive! Eu inteleg pe cele din decizia de pensionare in conformitate cu legea pensiilor unitare pe care le avem toti! Gresesc sau este asa? Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 34. Toată lumea comentează într-o frenezie delirantă tot felul de păreri personale dar cred că cei mai mulți nu au avut răbdarea să citească această lege și să incerce să-i deslușească capcanele, erorile și aberațiile.
  Probabil că asta a și fost ideea creatorului ca până la intrarea în vigoare și întocmirea normelor de aplicare a acualizării pensiiilor calculate ori recalculate pe noua lege lumea să fie obosită și eventualele proteste de după alegeri să nu mai aibă ecou.
  Apropo de aceste norme de care iată că azi vorbesc, in aceași necunoștință de cauză, și SCMD și ANCMRR, legea nu prevede în textul ei intocmirea unor astfel de norme.
  Ceea ce este prevăzut la art.60 al 4 se referă la actualizare, care în definiția art.60 al. 1 se face atunci când se produc majorări ale soldei de grad și/sau funcție ale activilor. Actualizarea se face pensiilor aflate în plată deci anterior acesteia trebuie să dobândești acest statut de pensionar fie prin pensionare după intrarea legii în vigoare fie prin recalcularea pensiei.
  In stilul concis și milităresc al lui Oprea se vorbește în lege așa mai pe la colț și de oareșce norme privind recalcularea.
  La art. 110, cel cu recalcularea celor pensionați pe legea 263,( lege pe care iată că moș alecu ne arată că nu e abrogată pentru militari) spune, la al. 8, că ”procedura de recalculare se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).
  Și la art. 109, în care suntem băgați cei care suntem recalculați/revizuiți de legea 119 se spune, la al. 5, ”Procedura de recalculare prevăzută la alin. (3) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).”
  Doar că al. 3 se referă la cei care vor depune documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel de cazuri fiind foarte puține, despre grosul celor prevăzuți la al.1 nu se spune nimic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Kara, citeste cu atetie Motivarea L241. Esti prea istet ca sa nu intelegi la ce ma refer.

   Ștergere
 35. Eu am inteles cam asa! Practic toti cei care au lucrat in sistem cu o cariera peste 25 ani efectiv de serviciu vor avea 0,80 din veniturile medii brute la care se adauga sporuri pentru grupele de munca! Toate nu pot depasi valoarea 1. Peste acestea se adauga Ordinul Meritul militar deci in situatia data 0,20 si pensia suplimentara/contributia individuala de 0,09! Or mai fi sau nu si alti coeficienti de ajustare nu stiu! Deci o formula grosiera de calcul este de 1,29 x Baza de calcul! Eu asa am inteles!

  RăspundețiȘtergere
 36. Tună si-i adună plus ca mos Alecu lucreaza prin furier care furier ar putea fi chiar el.

  RăspundețiȘtergere
 37. @ All. LPM are si numar acum: Legea nr. 223/2015 [http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=15045].

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. N-ai greşit cumva? prea seamănă a o lege gen 263.

   Ștergere
 38. Parerea mea este ca recalcularea, chiar daca se va face cu coeficientii de ierarhizare de care am beneficiat la data trecerii in rezerva, dar la valoarea de referinta sectoriala de la data de 01.01.2016. Asa ar fi normal. Dar sigur ca pana nu vedem normele de aplicare, nu putem fi siguri de nimic. Si eu nu sunt de acord ca normele nu sunt importante. In conditiile unei legi destul de alambicate, normele sunt esentiale pentru o aplicare cat de cat coerenta, Acum, pe langa procentul majorat de la 60% la 80%, eu am citit in proiect ca baza de calcul o constituie media pe sase luni a veniturilor brute. Ori noi am avut ca baza de calcul solda lunara, care era simtitor inferioara venitului brut, mai ales in cazul celor din SMAVA(parca asa se chema comandamentul fortelor aeriene) care aveau sporuri de zbor si parasutare cel putin egale cu solda lunara, deci baza lor de calcul practic s-ar dubla.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Man! Sa facem abstractie de textul legii! Dumneata chiar vezi dupa scandalul din 2011 cu plimbatul pe la CMJ sa fie chemati din nou 160 000 de pensionari la CMJ sa isi aleaga 6 luni consecutive, in conditiile in care toata media, jusitita si chiar si OUG 1/2011, au stabilind ca este un abuz sa fim plimbati la CMJ? In final, OUG 1 stabilind ca este obligatia CPS sa se agite sa scoata veniturile? Pe bune acum! Initiatorii din care fac parte si juristii si finantistii ministerelor, ar fi trebuit sa fie intr-o doaga sa isi puna singuri jar in cap 160 000 de oameni!

   Ștergere
  2. @R-..
   Pai ce treaba au CMj sa cheme pe cineva? Fiecare pensionar face o simpla cerere catre CSP prin care solicita ceea ce doreste: perioada de sase luni ca baza de calcul a pensiei, recalculare, actualizare, fiecare ce opteaza. Doar, slava Domnului, suntem invatati sa trimitem cereri si contestatii la CSP, am imbogatit Posta Romana cu cate adrese cu confirmare de primire am trimis la CSP. Deci chematul la CMJ nici nu intra in discutie. Totusi constat ca deviati de la subiect. Eu doar spuneam ca e greu de crezut sa scada pensiile, daca atat baza de calcul cat si procentul cresc. E doar o opinie. Dupa ce vedem normele de aplicare poate ne lamurim. Sau poate intram mai tare in ceata, ca asa e la moda acum.

   Ștergere
  3. @R-...
   Bine, sa scada pensiile in urma recalcularii am vrut sa spun, ca de scazut efectiv este clar ca nu scade niciuna, se mentine cuantumul mai avantajos.

   Ștergere
  4. @ cip dragos 24 iulie 2015, 20:49. Am mai explicat cuiva. Nu trebuie sa facem filosofii, ci sa ne aplicam algoritmul noua insine.

   1]. Poftim! EU mi-am aplicat mie! Atentie, eu m-am pensionat in 2006. Ulterior a urmat o ACTUALIZARE consistenta, cam 30%-35% in 2008, urmare a faptului ca s-au marit coeficientii in 2008. Precizez un element: atat pe L. 164, cat si pe actuala lege, ajung la 100% urmare a grupelor de munca.

   Si mi-am aplicat LPM, cu coeficientii din 2006. NU cu cei din 2008, intrucat mie mi s-a deschis dreptul de pensie in 2006. OK? Mi-am tras si baza de 80%, am pus si 1% peste 25 ani si am ajuns la 100%. Si imi iese cuantumul mai redus decat al pensiei in baza L. 164 valabil in decembrie 2010. Si este normal: intrucat cuantumul din 2010 era ACTUALIZAT, incluzand coeficientii rezultati in urma majorarii din 2008. Dar EU acum nu pot sa iau in calcul si coeficientii din 2008, decat daca mi se ACTUALIZEAZA pensia astfel incat sa beneficiez de respectivii coeficientii. In acest caz as iesi pe plus. Dar NU pot lua in calcul acei coeficienti din 2008, intrucat dreptul meu de pensie este deschis in 2006,iar LPM actuala NU prevede sa imi fie ACTUALIZATI coeficientii valabili in 2006 la nivelul celor din 2008. Asa ca imi aplic algoritmul, pensia scade, apoi imi aplic Art. 111 si raman tot cu aceeasi pensie ca acum!

   2]. Daca INSA m-as fi pensionat dupa anul 2008 si imi aplic algoritmul legii cu coeficientii din 2008, as avea crestere de cuantum. Dar eu sunt pensionat inainte de 2008. Asta e tot! Probabil situatia este general valabila: cine s-a pensionat inainte de ultima majorare a coeficientilor din 2008, ii scade pensia la recalculare, urmand sa i se aplica Art. 111 ramanand cu acelasi cuantum. Cine s-a pensionat incepand cu anul 2008, ii creste pensia la recalculare.

   Ștergere
 39. Ce inseamna pana la urma "documente nevalorificate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi "?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cele pe care le deţii şi pe care nu le-ai trimis la recalculare conform OG1 (bună gluma, nu-i aşa)? Sau, faci "cerere/raport" domnului MENESTRU să-ţi aprobe să faci niscaiva săpături arheologice prin zona Arhivei MApN de la Piteşti. Scuză-mă pentru umorul cinic, dar practic nu ai cum să aduci documente nevalorificate din Armată. O chestie pusă la mişto în această lege făcută la mişto. Să dea Dumnezeu să fie bine, dar...În fine, noi să fim sănătoşi.

   Ștergere
  2. Eu banuiesc ca este vorba de perioade lucrate in viata civila pentru care nu s-au trimis la CSP adeverinte eliberate de Casele de pensii civile, care sa ateste veniturile si vechimea realizata in sistemul public de pensii. Sau daca ai avut un lapsus si ai uitat sa trimiti vre-o adeverinta de la CMJ, Arhive, etc.

   Ștergere
  3. Asa este. Chiar si 1 luna care nu a fost valorificata la recalcularea Pensiei de limita de varsta cf. art. 107 alin. 4 din Legea 263/2010 poate fi trimisa la CPS cu cererea prevazuta la art. 109 alin. 3 din noua lege.
   Ar mai fi o posibilitate, dar nu stiu cum vor reglementa Normele de aplicare aceasta problema. Ma refer la prevederile art. 11 alin 3) din lege care reglementeaza:
   [[Art. 11 - (1) Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 1822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.
   (3) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi militarilor, poliţiților şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au trecut în rezervă/retragere, respectiv au încetat raporturile de serviciu, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.]]
   Cred ca in baza acestei prevederi CMJ ar trebui sa ne elibereze adeverinte cu o noua incadrare in grupe de munca conform modificarilor aduse de HG S 1019/2010 la HG 1294/2001, caz in care aceasta adeverinta ar fi "document nevalorificat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi ". Nu stiu, sa vedem.

   Ștergere
  4. @ Marcel Orzan 24 iulie 2015, 21:22. Am rumegat si eu situatia si a iesit astfel:

   1]. EU nu am trimis niciodata o perioada de cca. 2 ani lucrata dupa trecerea in rezerva la CPS. Voi face acest lucru pe 02.01.2016. Cu toate acestea, nu ma imbat cu apa rece. Intrucat Art. 109 (2) creeaza intra-adevar posibilitatea recalcularii in 24 luni. Imi adauga 2 lei in plus pt. cei 2 ani si gata. Dar numai a RECALCULARII, nema si ACTUALIZARE raportata la coeficientii soldelor militarilor in activitate valabili la data RECALCULARII.

   2]. In legatura cu HG-S 1019/2010, lucrurile sunt similare. Si este si ceva interesant. Am aflat de la cineva pe blog pensionat dupa 2011 ca la cei pensionati dupa 2011, perioada scolilor militare si academiilor este trecuta in "conditii deosebite". Or, noi avem "conditii normale" pt. perioadele de scolarizare. In consecinta, am putea gasi o portita de aplicare a Art. 109 (2), chiar daca trebuie sa facem rost de adeverinte sa demonstram ca am efectuat trageri de ne-a venit acru''. Insa, acest fapt declanseaza numai RECALCULAREA - ne adauga 2-3 lei in plus acolo, dar nicidecum si ACTUALIZAREA raportata la coeficientii soldelor militarilor in activitate valabili la data RECALCULARII.

   In consecinta, orice portita am gasi, putem determina doar ajustari ignisfiante pe aici pe colo, dar NU putem declansa ACTUALIZAREA.

   Ștergere
  5. Aveti dreptate, asa cred si eu ca gandeste cel putin CSP a MApN. Cu toate acestea eu insist cu prevederile Art. 3 din Normele Metodologice la Hotararea nr. 1550 din 23 septembrie 2004, cel putin pentru amorul meu propriu si care spune:
   [[Art. 3 - Prin DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE se înţelege DATA LA CARE PERSOANA ÎN CAUZA A FOST ÎNSCRISA LA CATEGORIA DE PENSIE DE CARE BENEFICIAZA sau CARE I SE CUVINE la data începerii operaţiunilor de evaluare.]]
   La 01.01.2016 eu nu o sa am in plata/mi se cuvine pensia pe Legea 164/2001 (abrogata deja) si nici macar pensia recalculata/revizuitaa cf. L.119/2010 si OuG1/2011, care vor fi abrogate incepand cu 01.01.2016. Mai mult, desi e deja filosofic si nu vom gasi intelegere la decidenti cu acest aspect, noua lege infiinteaza incepand cu 01.01.2016 Sistemul pensiilor militare de stat, ca siste autonom, neintegrat Sistemului public, deci total separat si care nu a existat pana la 01.01.2016. Ca urmare, incepand cu 01.01.2015 mi se va deschide PENTRU PRIMA DATA Dreptul la pensie militara de stat. Si chestia cu recalcularea, numai noi militarii am putut sa reglementam asa ceva in noua lege. Pe ceilalti "speciali" care si-au redobandit dreptul la pensie de serviciu i-au durut undeva cu abrogarea L. 119/2010 sau a vreunei HG de recalculare si nici nu s-au impartit intre ei dupa anul iesirii la pensie - au zis sa aiba toti pensie minim 80% din salariul celui in activitate care ocupa functie echivalenta.
   Si recalcularea prevazuta de noua lege este la fel de aberanta, daca nu si mai si, decat cea pe L. 119/2010 si OuG1/2011. Adica va intreb eu, cum mi se recalculeaza spre ex. punctajul lunar aferent lunii feb 1992 din Decizia de revizuire in cuantumul pensiei militare de stat pe care o voi avea!?!
   Deocamdata nu avem ce sa facem, sa vedem ce Norme o sa scoata astia.

   Ștergere
  6. @ Marcel Orzan
   Este un punct de vedere de bun simt, dar ma tem ca mos Alecu, desi putin cam nervos, are dreptate si CSP , mai mult ca sigur, va merge pe prima decizie de pensie, nu va lua data de 01.01.2016 ca data a deschiderii dreptului de pensie. Si LPM precizeaza ca recalcularea se face avand la baza data trecerii in rezerva. Mai trebuie sa spunem ca in cazul pensiilor anticipate partiale se aplica o penalizare in functie de anii pana la varsta legala de pensionare. Ori ma indoiesc ca vor recalcula pensia anticipata dupa cativa ani, stergand cu buretele anii de la data trecerii in rezerva pana la 01.01.2016.

   Ștergere
 40. Conform celor declarate de ministrul de finante la o emisiune tv , cel mai probabil crestea salariilor bugetarilor se vor face in 3 etape .In anul 2016 de la 01.01.si de la 01.07 iar ultima in anul 2017 !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Posibil! In varianta pozitiva, ACTUALIZAREA care reprezinta cheia LPM ar insemna sa fie aplicabila pana in decembrie 2018. In varianta negativa aceeasi ACTUALIZARE ar insemna sa fie aplicabila pana in decembrie 2020.

   In rest, stirile sunt stiri. Dupa stiri, la ora asta in Romania cei cu pensii diminuate de Boc, suntem "reparati" prin L. 241/2013. Iar noi suntem ca prostii "inghetati". Cam asta este cu credibilitatea ministrului de finante si a TV care a preluat stirea.

   Problema nici nu este a lor! Dar TU mare papagal ai putut sa ajungi daca ai ajuns sa pui botu''la niste televiziuni care NU fac decat rating pt. din ce in ce mai putinii dependenti de TV!

   Ștergere
  2. ei nu pot da 100 de lei neimpozabili marire de salariu la doctori si profetesc ca o sa le dea salarii de la 4 la 7000 de lei.
   poate niste firfirei si o actualizare.

   Ștergere
 41. @ R 26500 24 iul 21.08
  Ai mare noroc ca televiziunile despica in patru futaiuririle in grup ca altfel Monica Tatoiu (prof. de matematica) ți-ar face praf socotelile expuse. Tu ori esti comediant ,ori ai o hiba la priceperea legii ,ori vrei neaparat sa bagi zînzanie intre penzionari pe motivul ca ai tu niste nemultumiri printre care si aceea ca nu poti primi pensie mai mare decît salariul activului similar functiei tale adica 150%.
  Coboara cu picioarele pe pămînt ca legea-i buna si nu pierde nimeni ”în afara de tine”.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite care este treaba! La TV mioritice de stiri NU se mai uita decat putini pensionari scelerati! Ceilalti ne-am lecuit! Dupa stiri, toti pensionarii militari o vor avea "dubla" de la 01.01.2016. Poporul asa stie, dar TU vei ramane la fel!

   Ștergere
  2. Stai linistit că mioriticii se ocupă si de noi, sa apara primele calcule . :Nițu &co au lectiile facute.

   Ștergere
  3. @ avianyc 24 iulie 2015, 22:32. Daca ai ajuns sa te uiti in gura M. Tatoiu, mai mult ca sigur ca urmaresti si telenovele turcesti sau coreene, si mai urmaresti si pe Simona Senzual pe Kanal D. Nu intra in panica, este o ultima etapa relativ normala din viata unui pensionar dus cu pluta!

   Ștergere
  4. @ avianyc 24 iulie 2015, 22:47. Stiu cine e Nitu, e un papagal cret! Man! Si Nitu si TV a lui, sunt circari! In asemenea hal ai ajuns? Uita-te mai bine la desene animate, sigur e mai sanatos!

   Ștergere
  5. Daca spui din experienta atunci incerc sa ma feresc. O sa urmaresc doar tvr 1.De la astia nu am cu ce sa ma molipsesc.

   Ștergere
  6. Da, da, Avianyc ar face mai bine sa se uite la desene animate. Mai ales la "Cartea junglei". Acolo joaca si Tigri2 si Cezar.

   Ștergere
  7. Cat ma bucur ca am distrus si cu efortul nostru ,, Gasca de maidanezi "..infama lege 164 ! De acum poate sa urmeze ....orisice ! Ne-am facut ..damblaua ....

   Ștergere
 42. NU am pus botu , dar nu cred ca vor avea astia atata banet sa mareasca salariile tuturor bugetarilor intr-o singura transa ! Nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur! Acum sa judecam limpede pornind de la ideea ca per ansamblu bugetul trebuie sa ramana constant. Asta este politica Guvernului actual. Doar exercitiu de imagine: iau dintr-o parte ca sa puna in alta parte, dar per ansamblu cheltuielile trebuie sa ramana constante. Asa cum este in cazul "inghetatilor'' pe L. 241/2013: ne-au reintregit cica pensiile, dar ne-au taiat indexarile. Finalul fiind acelasi si pt. noi si pt. buget.

   Fiind vorba de o Lege a pensiilor militare si ca sa NU o lungim prea mult, scenariul este deja clasic. Vor urma RESTRUCTURARI masive. Probabil ca M.A.I. va fi injumatatit, bate la ochi pt. oricine ca sunt prea multi si se calca pe picioare. Guvernul are o tactica care a mai fost aplicata si de alte guverne: este mai economic sa achiti o pensie, decat o solda/salariu.

   Deci, banetul pt. pensiile militare ACTUALIZATE, NU poate proveni decat numai in urma unor RESTRUCTURARI si normal ca totul va fi in etape. Restul, am mai vazut, nu?

   Ștergere
  2. @R-..
   Aplicarea Legii 241/2013 a reprezentat o majorare a pensiilor si implicit un efort financiar bugetar suplimentar, Faptul ca nu s-au mai acordat indexari e alta poveste, asta ca sa fim corecti pana la capat.Au fost pensionari militari care au pierdut si 1500 ron la pensie, pe care i-au recuperat prin L.241/ 2013. Acei bani s-au platit efectiv, iar dupa aplicarea LPM cu 01.01.2016 va mai urma un efort financiar pentru restituirea sumelor retinute abuziv si ilegal de gasca lui Boc.

   Ștergere
 43. Probabil ca vor urma restructurari in MI ca in 2011 .Atunci au fost dati afara doar cei cinstiti care nu erau corupti [ adica fraierii] .Cei cercetati penal[spagarii] si cei aflati in procese [acuzati de primire de mita ] nu pot dati afara ca asa e legea[si sunt mii] .Cat timp dureaza procesele [de obicei minim 4-5 ani] nu pot fi dati afara.

  RăspundețiȘtergere
 44. R-26500 , uite iti prezic si te asigur ca dupa aparitia "meotdologiei de aplicare a LPM" vei ajunge precum "Mehedinti Blog" a lui Burcu, nici dracu' no sa se mai uite pe foaia ta MINCINOASA!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. oare? vad ca tu te uiti. de unde stii?

   Ștergere
 45. stie cineva daca sau cand se publica in monitoriul oficial?

  RăspundețiȘtergere
 46. daca nu s-a publicat . dece nu s-a publicat fiindca ordonanta cu salariul lui iohanis s-a publicat in aceeasi zi ,,

  RăspundețiȘtergere
 47. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu
  Of , of , of !...
  Un oarecare Marcel Orzan se plingea mai ieri ca eu as fi prea violent in comentariile la adresa lui ...
  Parca-ncepuse sa-mi para rau ca-l "flocăisem" asa de tare ! Chiar daca_cu el mai avusesem "încontrări" ... El bălăngănindu-se prin kilometri de citate din care trage niste concluzii de-a-n-pulea ! Chiar el recunoscind ca nu mai stia de unde a inceput si ce voia sa demonstreze ...

  Dar ... cetateanul si-a refacut fortele si trece la muscaturi la cu..l meu !
  Zice el (undeva pe niste poteci curte-argesene) multe si-ameţite . Din zicerile lui inteleg ca militarii au mai multe "date ale deschiderii dreptului la pensie" . Deoarece sistemele de pensii militare erau (si vor fi) separate de sistemul public de pensii . Adica ... un militar are "o data a deschiderii dreptului la pensie" in sistemul pensiilor militare" si "o alta data a deschiderii dreptului la pensie" in sistemul public de pensii ... Asta in contextul in care vorbeste despre "trecerea" militarilor dintr-unul din acele sisteme in altul ...

  Mai băieţică !
  De-a lungul istoriei militarii au fost trecuti prin mai multe legi ale pensiilor . Au fost trecuti chiar si in sisteme diferite de pensii (sistem public sau sistem al pensiilor militare de stat) .
  Trecerea lor dintr-o lege in alta sau dintr-un sistem in altul s-a facut prin RECALCULAREA pensiilor ! Nu printr-o noua DESCHIDERE A DREPTULUI LA PENSIE .
  Pentru ei (acei militari) "data deschiderii dreptului la pensie" este unica si numai una : data cind au primit prima decizie de pensie !
  Pentru a intelege problema ... ia si citeste :
  -1- D.141/1967 , art.68069 - a preluat pensiile din legislatia anterioara prin recalculare . Nu prin deschiderea unui nou drept la pensie !
  -2- D.214/1977 , art.73 - a preluat pensiile prin mentinerea pensiilor din legislatia anterioara . Nu a deschis un nou drept la pensie !
  - l.164/2000 , art.79 - a preluat pensiile din legislatia anterioara prin recalculare . Nu prin deschiderea unui nou drept la pensie !
  -L.119/2010 , art.3 - a preluat pensiile din legislatia anterioara prin recalculare ! Nu prin deschiderea unui nou drept la pensie ! Chiar daca aici a fost un caz "extrem" : trecerea pensiilor din sistemul pensiilor militare de stat in sistemul public de pensii ... sisteme total diferite si independente unul fata de celalalt .
  - L.223/2015 , art.109-110 - preia pensiile din legislatia anterioara prin recalculare ! Nu prin deschiderea unui nou drept la pensie ! Chiara daca , si aici , este tot un caz "extrem" : trecerea pensiilor din sistemul public in sistemul pensiilor militare de stat ... sisteme total diferite si independente unul fata de celalalt ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anonim25 iulie 2015, 15:20
   Mos Alecu
   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

   Pentru a intelege tu problema ... ia si citeste:
   1) D.141/1967 – Sistem Ps. Militare Legea 27 / 1966 – Sistem public pensii;
   2) D.214/1977 – Sistem Ps. Militare Legea 3 / 1977 – Sistem public pensii;
   3) L.164/2001 – Sistem Ps. Militare Legea 19 / 2000 – Sistem public pensii;

   - L.119/2010 recalculeaza P. Militare si desfiinteaza Sist. P. Militare;
   4) FARA Sistem Ps. Militare Legea 263 / 2010 – Sistem public pensii (inclusiv militarii);
   5) L.223/2015 – Sistem Ps. Militare Legea 263 / 2010 – Sistem public pensii;
   Hai basti de aici ca nu stii nimic. Dupa cum pui problema sper ca la recalculare sa-ti deschida dreptul de pensie dupa D.141/1967 (incepand cu 1967 toamna) si sa-ti dea vreo 233 lei cu tot cu Ord. Mil. Sa nu uiti sa faci contestatie ca atunci nu se dadea Ord. Mil.

   Ștergere
 48. @mos Alecu
  Pana la urma cresc sau nu pensiile militare de la 01.01.2016? Eu zic ca da, dumneavoastra ce parere aveti?Argumentul meu ar fi ca prin marirea bazei de calcul(media veniturilor brute pe sase luni consecutive din ultimii cinci ani lucrati) si a procentului de la 60 la 80 la suta , in majoritatea cazurilor cuantumul pensiei militare ar trebui sa creasca, Oricum legea nu are cum sa diminueze pensiile militare, asa cum s-a intamplat in 2010, dar sunt si eu de acord ca nu este chiar ceea ce ne-am dorit, adica o lege coerenta si nediscriminatorie.

  RăspundețiȘtergere
 49. @ Mos alecu
  Legea ar fi fost in regula, dupa parerea mea, daca nu se stabileau termene de actualizare diferite pentru pensionarii militari in raport cu data trecerii in rezerva. Mie mi se pare o discriminare evidenta. Cat despre recalculare, eu inteleg ca baza de calcul avuta in vedere este cea actualizata la data recalcularii.In plus, media VENITURILOR pe sase luni consecutive este in mod logic mai mare decat SOLDA LUNARA, care nu includea toate sporurile care intrau in compunerea VENITULUI LUNAR. Ramane sa vedem normele de aplicare. Dupa publicarea in M.Of. si aparitia normelor de aplicare putem discuta mai concret. Deocamdata sunt doar pareri, fiecare spera sa fie mai bine si eu cred ca sigur e mai bine ca in 2010.

  RăspundețiȘtergere
 50. @ R..
  Referitor la politica " de imagine" a Guvernului de a "muta" cheltuielile in asa fel incat bugetul sa ramana constatnt, hai sa nu ne facem ca nu pricepem. Fara a fi un admirator al lui Ponta, care minte asa cum respira, nu a inventat el roata. Practica de care faci vorbire exista de cand lumea si nici nu se poate altfel, atat timp cat Bugetul de Stat se voteaza in Parlament si, in principiu , ramane batut in cuie. Mai pe romaneste, atati bani ai, cu ei trebuie sa te descurci. Asta e valabil la nivelul oricarui ordonator de credite ca principiu general, dar cu cat nivelul este unul superior, cu atat ai mai multe "parghii" de a "muta" cheltuielile dupa bunul plac. Revenind la subiect, mi se pare ca totusi exagerezi cu "rigoarea bugetara". Totul depinde de calculul politic, solutii bugetare se gasesc, mai ales ca nu vorbim de cine stie ce efort bugetar. Asa ca pana in toamna spre iarna cand se aproba bugetul e tot timpul sa se rezolve chichitele financiare bugetare. Oricum, atunci cand o lege dispune mariri de credite bugetare, exista temei legal pentru suplimentari de buget , fie si prin "mutari' de bani asa cum spuneai, prin diminuari de la un buget sau mai multe bugete ale unor ministere si majorarea bugetului ministerelor din sectorul de aparare, din bugetul carora urmeaza sa se plateasca pensiile majorate.

  RăspundețiȘtergere
 51. Ma duc sa-mi cumpar tigari. In fata mea, un tip cu burta, in tricou, pantaloni scurti (jerpeliti) si slapi de plaja, tuciuriu bine (desi n-a fost la plaja), cumpara si el un pachet de tigari. Se chinuie un timp pana scoate din buzunarul pantalonilor un teanc gros, cam de 4 cm, de bancnote de 50 lei. Arunca una, in zeflemea, pe taraba si are grija sa-l vada toata lumea...Isi ia pachetul de tigari si pleaca inainte ca vanzatorul sa apuce sa numere restul...o fi soarele prea tare, zic eu....putin mai tarziu, am realizat ca, de fapt, in fata mea era un viitor general ar armatei romane. Cat de nepoliticos am putut fi! Trebuia sa-i iau restul si sa alerg dupa el, sa-i cer scuze si sa-i promit ca-i duc acasa pachetul de tigari. Cat de prost am putut fi! Cum am pierdut o ocazie uriasa! Mai bine ma-npusc !!!
  Nu-mi mai recunosc tara...nu-mi mai recunosc camarazii...ce dracu am ajus? Ce zice armata asta paralizata? Mai avem ofiteri si generali in tara asta? Mai au ei gura? Sau toti sunt...fosti, ca personajul meu?
  Cititi si va minunati!
  http://adevarul.ro/news/politica/alesii-cheama-populatia-ajute-bani-armata-donatorii-primesc-schimb-grade-militare-facilitati-fiscale-1_55b25f0cf5eaafab2ce6e89b/index.html
  ...poate intelegem de ce nu avem legi, finantare, dotare...infine, armata adevarata cu comandanti adevarati!

  RăspundețiȘtergere
 52. Domnilor,
  Art.28 (1) prevede ca baza de calcul o reprezinta media tuturor veniturilor......actualizata la data deschiderii dreptului la pensie Dar,sa zicem in 1991, la deschiderea dreptului de pensie, aceste date au fost actualizate, verificate si reverificate. Este de neinteles cum pot fi "actualizate" in 2015, niste date din 1991 prin raportare la anul 1991 si apoi folosite la "recalculare" NU se poate. Mai mult, la al.(2) este reglementat modul in care se stabileste baza de calcul pentru cei care au parasit sistemul fara drept la pensie si care l-au dobandit in baza acestei legi. Aceasta baza de calcul stabilita conf. al.(1) se actualizeaza la data deschiderii dreptului da pensie. Prin urmare este clar spiritul legii, faptul ca intentia legiuitorului a fost de a asigura egalitatea celor aflati in situatii similare, cuantumul egal al pensiilor lor, indiferent de data deschiderii dreptului la pensie. Si de aceea eu cred ca, in pofida unui aparent defect al legii in ce priveste reglementarea bazei de calcul a recalculatilor, toti vom fi tratati la fel si ca aceasta lege va stinge nemultumirile create de ..... de trista amintire. Sa traim

  RăspundețiȘtergere
 53. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Se-ntreaba (ma-ntreaba) cineva , pe undeva , ca_care va situatia pensiilor militare dupa 01.01.16 : vor creste , au ba ? De ce n-o fi venind aici ... sa discutam "in tihna" ?

  Mai intii ca , din 01.01.11 , in Romanica nu se mai "ezista" PENSII MILITARE . Exista PENSII pentru niste cetateni care au muncit "in militarie" !
  Au existat PENSII MILITARE in perioada 01.04.01 - 31.12.10 !
  Vor exista PENSII MILITARE dupa 01.01.16 !

  Considerind ca intrebarea se refera la pensiilor , aflate in plata , ale tuturor militarilor ... putem spune pe scurt : DA si NU !
  PENSIILE MILITARE (alea stabilite si platite pina la 31.12.10) ar trebui , unele dintre ele , sa creasca !
  Cele (din perioada l.164/2001) care fusesera stabilite , deja , cu cele mai mari venituri ale impricinatilor , si , care ajunsesera la acea limitare la 100% ... nu vor creste ... vor fi cam tot pe-acolo !
  Sa fim bine intelesi : aici este vorba numai despre cei care sint "beneficiari" ai l.241/2013 !

  Pintre ceilalti pensionari ... "beneficiari ai l.119/2010 (oug 1/2011) situatia-i mai "imbirligata" !
  Depinde de cit corect sau cit de mult le-a fost "umflata cu pompa" pensia pe l.119 :
  - daca pensia le-a fost stabilita corect (pe l.119) , exista mari perspective ca pensia militara (din 01.01.16) sa fie mai mare
  - daca umflatura-i de mai mici dimensiuni , exista posibilitatea ca pensia militara (din 01.01.16) sa fie mai mare
  - daca umflatura-i "nesimtit de mare" ... atunci nu prea sint perspective ca pensia militara (din 01.01.16) sa o intreaca ... Acestia trebuid sa se multumesca_cu_cuantumul avantajos ... Aici apare cauza marii nemultumiri a acestor "umflati" : pensia lor "umflata" ramine (ca_cuatum) pe loc , pina cind (ăhăă , hăăă ..) va fi depasita de cuantumul pensiei militare ... Durere mare ! De-asta nici n-au vrut ei recalculare ... Si de asta , probabil ca , vor trage toate sforile ca pensiile sa se recalculeze cit mai tirziu ...

  Despre cei pensionati pe l.263/2010 (in perioada 01.01.11 - 31.12.15) situatia-i tot "nuantata" :
  - cei care au vechimi "matusalemice" (categoric improprii indeplinirii obligatiilor militare ... dar asta-i alta poveste) ... s-ar putea ca pensiile militare sa fie mai mici
  - cei care au vechimi care nu suna aiurea pentru eforturile cerute unui militar ... pensiile militare vor fi mai mari ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   Evident ca m-am referit la pensiile militare care vor intra in vigoare la 01.01.2016, nu ma credeti aerian ca nu e cazul. Evident ca din 2011 au existat pensii in sistem contributionist "nemilitare" , ca sa zicem asa. Eu am pus o intrebare care are legatura cu logica: Daca atat baza de calcul cat si procentul care se aplica la recalculare cresc, cum papucii masii sa nu creasca pensia? Doar daca , asa cum insista R-26500, nu sunt actualizate cuantumurile coeficientilor de ierarhizare ai SG si SF, ceea ce ar contrazice art.28. Asadar, nu m-ati lamurit de unde apar "imbarligaturile " de care vorbiti.

   Ștergere
 54. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Si ... se mai intreaba (constata) cineva : "Legea ar fi fost in regula, dupa parerea mea, daca nu se stabileau termene de actualizare diferite pentru pensionarii militari in raport cu data trecerii in rezerva. Mie mi se pare o discriminare evidenta.

  Nu-i "discriminare evidenta" !
  Îi timpenie totala ! Ii nesimtire crasa ! Ii imoralitate dusa la extrem !
  Păi ... cum sa stabilesti termen de plata de 2 ani a "recalcularilor" celor mai batrini , si termen de plata de numai un an a "recalcularilor" pentru cei "proaspat" pensionati ?

  Dar... "se ezista o iecsplicatie" : termenele respective (cu referire clara la cei 2 ani) sint ramase din vremea in care "umflatii cu pompa" reusisera "interzicere" recalcularii pensiilor lor (c-asa le convenea lor ... dupa cum am mai demonstrat de multe alte ori) ...
  Cind "umflatii cu pompa" au luat-o peste bot , si s-a introdus recalcularea pentru toti ... cei care au introdus recalcularea au uitat sa sterga "detaliile" (din art.109) care erau pentru situatia nerecalcularii ...
  S'acum treb'e "sa ne spalam pe cap" cu timpenia aia ramasa-n lege ! Sa vedem ce-o iesi prin acel ordin comun

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos Alecu
   Deci sa asteptam normele de aplicare si sa punem acatiste pe la manastire...ha, ha, ha.
   Vai mama ei de tara la ce decadere morala asistam.
   Vorba unui amic: daca nu traiesti mult, scapi repede. :)

   Ștergere
 55. Cred ac se impun cateva precizari:
  - pensiile beneficiarilor L241/2013 vor creste in majoritatea cazurilor pe noua lege, exceptiile fiind pensiile cu cuantum excesiv de avantajos ( cele despre care s-a tot spus ca de fapt nu sunt ale militarilor -militari ci ale militarilor-civili adicatelea militari cu numele si desigur si prenumele ca gradul nu-l cunoastem decat daca ne uitam in tabelele publicate de-a lungul vremii pe site-urile de profil);
  - idem pensiile pe L119 -majoritatea vor creste dar avem si aici umflaturi cu pompa cat cuprinde......
  Cei ce s-au impotrivit din rasputeri la recalcularea tuturor pensiilor se afla in buna parte printre cei umflati.....Le tremura izmenele pe canicula ca nu cumva min. de resort sa publice iar( ca in 2010-2011) tabelele cu pensiile in plata si cele rezultate pe noua lege; le cei cu cuantum excesiv de avantajos diferentele ar fi mari, f mari, fff mari, enorme.
  Spre cinstea lor , majoritatea rezervistilor (ma refer la militarii-militari) nu au a se teme......pensiile lor, calculate dupa L164, L241 , L119 , L263 sunt justificate si calculate corect, fara amendamente smecheresti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anonim 25 iulie 2015, 18:17. In cele din urma, dumneata NU ai inteles nimic din ce s-a intamplat in ultimii ani, si nici ce se intampla acum.

   1]. Pensiile cu "cuantum excesiv de avantajos" au aparut in baza L. 119 [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html]. Acestea au fost indexate pana acum, deci au cuantum si mai "excesiv de avantajos". Si vor fi indexate si pe viitor cf. noii legi, intrucat legea mentine in plata cuantumul ''excesiv de avantajos''. In concluzie, cine a fost ''umflat cu pompa'' in baza L. 119, este intangibil.

   2]. In ceea ce priveste beneficiarii L. 241/2013. Materialul are un clasament. Sunt 2 situatii:
   - cei mai multi dintre beneficiarii L. 241/2013 sunt pensionati inainte de anul 2008. Acestora NU le creste nicio pensie la RECALCULARE, intrucat oricine s-a pensionat inainte de 2008 (beneficiar sau nu al L. 241), are coeficienti mai mici LA RECALCULARE decat cei pensionati dupa 2008. ACEASTA CATEGORIE OCUPA ULTIMUL LOC IN CLASAMENT, IN CONDITIILE NOII LEGI.
   - la RECALCULARE cresc pensiile unor beneficiari ai L. 241, insa doar ale celor pensionati incepand cu anul 2008. Acestia trec pe primul loc in clasament, este real.

   Ștergere
  2. Singura solutie, pur ipotetica desigur, ar fi un audit "pe bune" asa cum s-a propus mai demult. Dar asta nu se va intampla cat timp baiatul ala care clipeste des si i s-au pus atatea stele pe epolet de nu le mai stie numarul ramane la guvernare.

   Ștergere
 56. Sincer va indemn sa-l lasati pe unineuronalul Alecu dreagului acolo unde s-a izolat si unde crede el ca haita nu-l poate lua la șuturi pentru prostiile ce le debiteaza pe acolo crezînd ca vreo babută ii va da ”like” si va fi si el deosebit de fericit /emotinat ca-l ”apreciaza si pe el cineva.
  Lasati-l sa urle acolo la luna nu-i mai transbordati ineptiile pe aici.
  Se intreaba el pe acolo in vazul lumii daca o sa-i cresca pensia daca se ia in calcul in loc de solda de functie ,venitul brut. Trebuie sa fii tare batut in capatina fara creier ca sa -ti pui asa intrebari. Sa-i intrebe pe sstia din televiziunile cîrcotase ca-i fac calculele imediat si le dau si publicitatii.
  S-au nu o fi gasit el pîna acum (nu s-a trezit inca din betie) cele sase luni care sa-l faca fericit? El marili sfătuitor finantist-contabil. Miram-aș !
  Asa ca lasati-l acolo-n prostia lui sa behaie de unu singur la lună nu-l mai transpuneti pe aici si ne stricati ziua.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Maistre, "mira-ma-s"!!! Ai cam lipsit de lectiile de gramatica, ori poate ai invatat in stilul lui Mogorogea.

   Ștergere
  2. găinăriile lui anonim-mos alecu. Parca el nu mai scapă cîte una din viteză. Pot sa-i aduc pe loc doua asemenea agramatisme postate tocmai intre preteni lui de fb. La tratament mosule,argumentele oneste s-au terminat.

   Ștergere
  3. Baietica, calul moare de drum lung si prostul de grija altuia. Ai grija ta si lasa oamenii sa discute, ca nu esti pe mosia ta aici. Vad ca tupeul da pe afara, cu gramatica si neuronii stai mai prost.

   Ștergere
 57. Noutăţi
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Iar a dus furierul niste comentarii de-ale mele pe la altii ...
  La unul din acei "altii" au aparut niste precizari ... Ca_cum_ca : "- pensiile beneficiarilor L241/2013 vor creste in majoritatea cazurilor pe noua lege, exceptiile fiind pensiile cu cuantum excesiv de avantajos " .
  Nu stiu , si nici n-am facut aprecieri cantitative referitoare la numarul de pensii care vor creste ...

  Dar ... pensiile care fusesera calculate , deja , cu veniturile maxime obtinute de impricinati , care ajunsesera , deja , la "plafonarea" de 100% si ale celor carora hg s-1019/2010 nu le "sporeste" conditiile de munca , nu vor creste ... Este vorba , in special , despre cei cu multi ani in CS si AC ...

  La cei cu asa-zisele "pensii excesiv de avantajoase" ... situatia-i si mai clara ! Categoric nu vor scadea ! Ba , mai mult , multe dintre ele vor creste !
  Pen'ca :
  - impricinatii respectivi isi vor alege "ezact" aceleasi venituri care le-au generat pensia pe l.164/2001 ... Daca nu cumva in acei ultimi 5 ani vor fi avut , cumva , venituri si mai "babane" - caz in care pensia va fi mai mare ...
  - impricinatii respectivi au mai muncit , precis (dupa 01.01.11) , ca urmare au , acum , vechime mai mare
  - calculul pensiei impricinatilor respectivi va incepe de la 80% (fata de acel 60% din l.164/2001) . Daca in ambele situatii se ajunge la "plafonarea" de 100% , tot nu se poate vorbi despre o scadere a pensiei ...
  - daca impricinatii respectivi mai au si conditii de munca recognoscibile de catre hg s-1019/2010 ... iacata ca mai fac rost de niste vechime... Ba , mai mult , vor face rost si de o majorare a bazei de calcul a pensiei . Majorare a bazei de calcul care va conduce ca "plafonarea" de 100% sa fie aplicata acestei "noi" baze de calcul ...

  In concluzie ... slabe sperante ca asa-zisele "pensii excesiv de avantajoase" sa se micsoreze ..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. anonime ,astea nu-s noutati ,aste-s ineptiile repetate ale unui mos Teacă bătut cu leuna-n cap.
   Tare nestiutor si strain de evenimente trebuie sa fii ca sa casti gura la ce ” telefoneaza” asta din ”exil”.

   Ștergere
  2. Dixit ! Cinste lor ! Sa fie sanatosi si la punga grosi ! Ca asa le sta bine la pungasi ! Cu punga plina ! Oricum , cu noua lege si plafonarea la 100% nu vad cum s-ar putea ajunge la pensiile alea de muuuuuuuuuuuulte bulioane.......peste 20.000 lei noi (nu tigri si ursi)

   Ștergere
  3. @ Anonim 25 iulie 2015, 21:25. Plafonarea la 100% este aplicabila doar militarilor care se vor pensiona in viitor! In cazul celor pensionati li se va aplica oricum Art. 111 - cel cu mentinerea in plata a cuantumului mai avantajos. Prin urmarem cine are acum 20 000, ramane tot cu 20 000, care se indexeaza ca si pana acum etc. etc. Deci?

   Ștergere
 58. Ce este cu adevarat trist, este ca toti cei ce puteti lupta pentru indreptarea sistemului o faceti doar in interes strict personal... Va limitati doar la drepturile voastre de militari in rezerva sau retragere... nici un moment nu am vazut opinii care sa faca referire la militarii activi. Stiti doar ca cei in activitate nu au dreptul si mijloacele de a lupta cu acest sistem. Suntem divizati pe grupuri de interese si nu putem lupta pentru TOTI MILITARII (vezi activitatea lui Dogaru si a altora ca el), ne luptati doar pentru drepturile noastre personale si nu pentru niste principii aplicabile tuturor militarilor.... divizati de interese.... asa o sa murim. (un activ)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum adica "nici un moment nu am vazut opinii care sa faca referire la militarii activi"? Ai citit titlul materialului? ''Sa ii felicitam pe militarii care se vor pensiona pe viitor - singurii beneficiari ai unor pensii real militare (...)"! Se refera la militarii activi sau nu?

   Mai afirmi ca '' cei in activitate nu au dreptul si mijloacele de a lupta cu acest sistem''. Cam asa este! Desi seful S.M.G. si sefii categoriilor de forte si altii din ministere similare ar fi avut posibilitatea sa isi inainteze demisia in semn de protest pt. faptul ca militarilor in rezerva/retragere li s-au furnizat ''gogosi'' in loc de pensii militare, pe cei in cauza ii doare sub genunchi. Deci?

   Ștergere
 59. Ce mult ma ma bucur ca am distrus si cu efortul nostru ,, Gasca de maidanezi "..infama lege 164 ! De acum poate sa urmeze ....orisice ! Ne-am facut ..damblaua ....!!!..pam ..pam ..vorba lui D.C.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vivat! Să fie intr-un ceas bun . Doamne ajută. ”Gașca de maidanezi” și-a facut datoria.
   Bine ca s-au debarasat de propunerile lui mos Teaca &co,sindicalisti,ancmr-isti si s-au gîndit ca trebuie rasplatiti si cei care au trudit din greu cu riscul vietii si le-a fost rasplatita munca cu ceva in plus.
   Egalitate mai exista doar in matematica in rest rasplata după munca si cîstig.

   Ștergere
  2. Felicitari! Ati reusit sa va autodistrugeti! Daca era in vigoare L. 164, ati fi prins in viata ACTUALIZAREA pensiilor si ati fi avut si voi pensii militare din nou! Dupa recalculare veti avea pensiile stabilite la data pensionarii, respectiv in baza D.141/1967 si D. 214/1977. Fara nicio ACTUALIZARE intrucat noua lege NU prevede. Urmand ca legea actuala sa va mentina de mila actualul cuantum in plata cf. Art. 111. Asta numai daca Art. 111 nu va fi abrogat intre timp sau daca nu va fi atacat la CCR!

   In ca o data, felicitari pt. pensiile contributive mentinute de mila in plata si rebotezate ca ar fi militare! Cam asta ati reusit!

   Ștergere
  3. Da R.....
   Meritul nostru este doar acela ca am reusit sa vedem ceva mai mult decît functie,ierarhie,solda de grad si functie specifice vietii cazone de cazarmă si poleite cu aura L164.

   Ștergere
  4. @ avianyc 26 iulie 2015, 11:13. Maistre! TU ai fost poet la aeronautica ta sau stiai sa si socotesti? Revezi clasamentul din material! Tu si cei ca tine ati luat ''ŢEAPĂ'' cu fanatasmagoriile si sustinerile voastre. In conditiile noii legi, in clasament pe primul loc se situeaza tot pensionatii dupa L. 164/2001. Este drept ca doar cei pensionati incepand cu 2008, dar tot dupa L. 164/2001.

   Ceea ce NU ai inteles TU niciodata: NU nr. legii a contat in toata aceasta poveste, ci doar anul nasterii, pensionarii, respectiv al mortii! Legea actuala demonstreaza clar: cu cat anul nasterii/pensionarii este mai indepartat, respectiv anul mortii mai apropiat, cu atat acei pensionari militari sunt mai NIMENI pt. sistem! Chestiune in care intr-adevar, TU si cei ca tine, v-ati adus contributia din plin!

   Ștergere
 60. @ CEZAR
  Simbioza cu RH începe să-ți facă efectul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. karadeniz....de acolo din Canada !!
   Tot stramb vezi ...dovada ca NU AI INTELES NIMIK....!!!
   Sper ca a fost o lectie pentru GUSATII...care doar atat au putut sa zica atunci cand 164 le-a fost bagata sub nas...,,BA DA MIE CAT IMI IESE".....
   Nu i-a interesat ..de cei pe care ii ,,comandasera "..pana mai ieri ! Nu mai era valabila sintagma din regulament (de parca ar fi fost valabila vreodata pentru gusati )..seful are grija ..isi apara intodeauna subordonatii.....

   Ștergere
  2. @ CEZAR 26 iulie 2015, 12:15. Prin sustinerile tale, ti-ai tras singur ''ŢEAPĂ''. L. 164/2001 ar fi trebuit sa iti ACTUALIZEZE inclusiv propria ta pensie stabilita pe D. 214/1977. Pana la urma am priceput micimea ratiunii tale. TU in loc sa procedezi precum majoritatea celor pensionati pe D. 214/1977, respectiv sa soliciti ACTUALIZAREA si sa te misti si TU un pic - adica sa iti fi cerut adeverintele pe unde ai lucrat, TU ai dormit sau ai baut. Adica, te-ai izolat in asemenea hal, incat NU ai aflat niciodata ca ar fi trebuit sa te misti si tu pt. tine sa iti fie ACTUALIZATA pensia dupa L. 164.

   Pur si simplu, te-ai limitat sa constati ca TU ai o pensie mai mica pe D. 214/1977 decat a unui pe L. 164/2001, fara sa ai habar ca ai avut optiunea sa iti fie ACTUALIZATA pensia dupa L. 164/2001. Faza la care TU esti vinovat exclusiv! La o scara mai mica ti s-a intamplat ceva similar cum se va intampla acum: Art. 121 al legii actuale prevede ca li se vor returna toate sumele celor cu pensiile diminuate in urma L. 119. Cu o conditie: SA FACA CERERE! IAR MINIM 75% NU VOR FACE ACEASTA CERERE, INTRUCAT SUNT ATAT DE IZOLATI, INCAT NU VOR AFLA NICIODATA CE PREVEDE ART. 121. Exact asa ai patit si TU cu L. 164/2001!

   Iar acum, ai ce ti-ai dorit: tot locul II in clasament, iar daca soldele vor fi majorate inainte de 01.01.2016, cazi pe locul III.

   Ștergere
  3. R-123....ca de fiecare data ..sutezi nu in bara ci muuult pe langa poarta..!
   .1..Izolat in ,,buricul Timisoarei "..la 1,5km de CMJ.....
   2..Verifica din ce an s-a admis Recolerarea (asa-i zicea atunci ) ...actualizarea ....

   Ștergere
  4. PS..Toti cei din gasca Maidanezilor...nu ne-am multumit doar sa clapacim pe net ! Toti am avut rapoarte detaliate in care descriiam nedreptatea ..LA 3 (TREI )MINISTRII ai APARARII...PRESEDINTE ...PARLAMENT ..PRESA ETC ....asta asa ca sa se cunoasca ....

   Ștergere
  5. @ CEZAR 26 iulie 2015, 12:54. Rapoarte? Dar oricine cunoaste ca pensiile militare au fost desfiintate in 2011 urmare a unor astfel de rapoarte apartinand unor frustati care prezentau situatii personale si subiective. Oprea a pus botu', Boc la fel. Ulterior chiar Oprea a recunscut ca a fost dus de nas de "finantisti''.

   Problema rapoartelor este foarte simpla. ''Gonflatii'' cu venituri de 10 ori mai mari ca solda au prezentat rapoarte in care au demonstrat ca sunt avantajati de principiul contributivitatii fata de pensia militara, inducand falsa idee ministrilor/politicienilor ca toti militarii sunt in aceeasi situatie. ''Gonflatii'' nesufland un cuvant despre faptul ca reprezentau mai putin de 1% din totalul militarilor aflati in situatii ''gonflate''. Urmarea s-a vazut: cativa ''smecheri' au produs un rau majoritatii militarilor in rezerva/retragere si tuturor celor in activitate.

   Acest rau continua sa fie produs si acum prin noua LPM, insa doar celor in rezerva/retragere. Militarii in activitate sunt singurii care au reusit sa se repare. Pana la urma, au si ei dreptate ca ne-au lasat in plata noastra! Iar acest lucru se datoreaza cu certitudine si unuia ca tine! Rezultatul final al rapoartelor tale este unul singur: RUPEREA definitiva a celor in rezerva/retragere de militarii in activitate! Felicitari!

   Ștergere
  6. Daca zici tu ...!! Intreaba-i pe cei 85%...carora le-a crescut considerabil...
   Gonflatii..??...Daca exista ..exista si un DNA...etc ...

   Ștergere
  7. @ CEZAR 26 iulie 2015, 14:57. Nu mai incerca sa fii smecher slab! ''Gonflatii'' sunt niste smecherasi cu pensii contributive ''umflate cu pompa'' de 2-7 ori fata de cele militare [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html]. Nu un subofiter saracu' caruia i s-a marit pensia cu 5 lei!

   ''Gonflatii'' NU aveau cum sa reuseasca decat daca inventatu o ''gaselnita'' procedurala cu contributivitatea! Pana la urma au descoperit ca daca ar aplica contributivitatea si la altii, la 85% le-ar creste cu 2-5 lei, iar lor de 2-7 ori. Asa ca i-au bagat la inaintare pe cei 85% cu 2-5 lei in plus, la ailalti 15% le-au injumatatit pensiile, iar pe ale lor si le-au ''gonflat" linistiti de 2-7 ori. Asta a fost toata manevra!

   PS: Si TU ai picat prada propagandei celor cu 2-5 lei in plus. De fapt, ai fost si tu folosit de ''gonflati''. NU este vorba de DNA, DNA nu are ce sa le faca. Intrucat, noi chiar am avut in armata ''gonflati'' cu venituri de 10-15 ori mai mari ca soldele, obtinute in baza scaparilor legale ale unor legi. Putini, dar am avut. Tabelul de aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html] extras de pe site-ul M.Ap.N.

   Acum ca subofiterul a pus botu' pt. cresterea de 2-5 lei sau vreun ofiter pt. o crestere de 100 lei, precis asa este! Insa, cei in cauza NU au constientizat niciodata ca au fost folositi ca masa de manevra impinsa in fata de baietii ''gonflati'' de 2-7 ori.

   Ștergere
 61. @ All. Apar diverse opinii exprimate de persoane in rezerva/retragere, unele rationale, altele complet nastrusnice. In ceea ce priveste aplicabilitate L.P.M. celor deja pensionati, materialul exprima realitatea exact asa cum este, sec, fara vise. Referitor la opiniile "nastrusnice'' exprimate, le readucem pe pamant:

  1]. Legea prevede RECALCULAREA tuturor pensiilor in plata, cu tot cu algoritmul precizat in lege: baza de 80% etc. Insa Fara ACTUALIZAREA concomitenta a pensiilor rezultate din recalculare, si aici este marea ''ŢEAPĂ'' a legii! Acest fapt inseamna ca in urma RECALCULARII, rezultatul acesteia va fi o pensie cu cuantum inferior pt. oricine s-a pensionat inainte de anul 2008. Cu atat mai inferior, cu cat s-a pensionat la mai mare distanta inainte de anul 2008.

  Exemplu: daca cineva s-a pensionat in anul 1976 avand dreptul de pensie deschis in baza D.141/1967 si i s-a stabilit o pensie cu valoare de 233 lei atunci, rezultatul RECALCULARII acestei pensii va fi urmare a acelei baza de 80% ceva mai mare de 233 lei, spre 250 lei. In absenta ACTUALIZARII - ACTUALIZAREA acestei sume nefiind prevazuta de lege, aceasta pensie de cca. 250 lei este cea rezultata in urma RECALCULARII. In final, persoana in cauza urmand sa fie salvata de Art. 111, mentinandu-i-se in plata actualul cuantum.

  2]. MAI TINETI MINTE VARIANTA INITIALA A INITIATORILOR? ACEASTA NU PREVEDEA RECALCULAREA PT. PERSONALUL PENSIONAT ANTERIOR ANULUI 2011! In concluzie, initiatorii au avut din start in conceptie sa transforme actualele pensii contributive in pensii militare LA MISTO, adica preluandu-le exact asa cum sunt si rebotezandu-le. Acum pensiile sunt RECALCULATE, dar NU sunt ACTUALIZATE. Rezultatul fiind cel de la pct. mentionat anterior care inseamna in fapt tot aplicarea conceptiei initiale a initiatorilor!

  3]. Urmare a celor mentionate, ori aplicarea conceptiei initiale a legii - FARA RECALCULARE DELOC, ori ceea ce prevede acum legea RECALCULARE FARA ACTUALIZARE, rezultatul financiar este acelasi: mentinerea actualelor pensii contributive in plata, rebotezarea lor ca fiind militare si cu asta basta.

  4]. Cei care isi exprima imensa "bucurie si satisfactie" proletara impotriva L. 164/2001. In fapt, va exprimati bucuria si satisfactia ca ati luat ŢEAPĂ! Intrucat daca NU ar fi fost adoptata legea de acum, ci ar fi fost abrogate toate actele normative care au abrogat L. 164/001 cu efectul reintrarii in vigoare a L. 164/2001, NU ar mai fi fost nimeni ''fentat'', urmand ca toti sa fi beneficiat de ACTUALIZAREA pensiilor in functie de cresterile soldelor militarilor in activitate. Asa am luat-o in mana! In frunte cu voi, cei care ati blamat L. 164/2001.

  5]. Legat de Art. 28 - cu alegerea a 6 luni consecutive etc.! Art. NU are legatura cu RECALCULAREA pensiilor celor deja pensionati, ci doar cu STABILIREA pensiilor celor care urmeaza sa se pensioneze in viitor. Asa ca cei care v-ati facut planuri, stati linistiti: nimeni NU va chema la CMJ 160 000 de pensionari militari. Pe de alta parte, ne-ar chema degeaba! Sa alegem, ce? Niste venituri ACTUALIZATE la data deschiderii dreptului de pensie in '900 toamna cand s-a pensionat fiecare? Pai, s-ar intampla tot ceea ce este descris la mentiunea nr. 1], intrucat orice venit ACTIALIZAT la data deschiderii dreptului de pensie, determina o pensie inferioara celei actuale!

  IN FINAL, TOTUL ESTE CA IN MATERIAL! ASA CA FUGA LA BISERICA SA NE RUGAM SA NU FIE MAJORATE SOLDELE MILITARILOR IN ACTIVITATE INAINTE DE 01.01.2016 ASA CUM AR FI IN STARE G. OPREA & Co. SA O FACA, CI DUPA ACEASTA DATA! URMAND CA IN TERMEN DE 24 LUNI, CELOR CARE MAI APUCA IN VIATA SA LI SE ACTUALIZEZE ''REBOTEZATELE" ACTUALE PT. A (RE)DEVENI IN SFARSIT PENSII MILITARE!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 0 barat adevar in interpretarea pe care o dai art.28,60 si 109 din lege.

   Ștergere
  2. La fel s-a procedat si pe scarboasa L-164..!
   Dupa 8 (opt).ani ..am reusit sa mai prindem si noi ceva FIRIMITURI de la masa boierilor !
   Concluzie R-123 ??
   Daca o fi asa cum zici ...noi ,,Gasca de maidanezi "..reprezentanti FIDELI a peste 85% dintre militarii pensionati suntem...obisnuiti ..avem ..antrenament ...!!
   Vom putea incontinuare ..sa mulge tapul...pentru a-l servi pe Mos Alecu....!!!

   Ștergere
  3. @ CEZAR 26 iulie 2015, 12:24. Dupa 8 ani ai reusit sa mai prinzi si TU ceva FIRIMITURI de la masa boierilor? Bravo! Numai ca cu noua L.P.M. ai ramas din nou si fara acelea!

   Ștergere
  4. Daca marirea salariilor bugetarilor se face in transe inclusiv 2016 ma gandesc ca ne incadram si la actualizare!

   Ștergere
 62. Nu inteleg de ce unii/unul mai ales, nu intelege un lucru foarte simplu;"recalcularea"(ca termen generic) implica toate procedurile pt a aduce pensiile la zi(asa a fost si cu legile anterioare.Recalcularea implica automat actualizarea la data intrarii in vigoare).Ulterior ori de cate ori se majoreaza soldele va apare in mod normal doar "actualizarea"...ca doar recalcularea(incluzand si actualizarea) a fost facuta deja la intrarea in vigoare a legii.Eu nu inteleg totusi cum e posibil in varianta olescu sa apara 3 categorii (sau chiar 4) de pensionari militari....si acum o intrebare simpla: Daca un caz similar cum ar fi Visinescu(nu are nici o legatura cu ce a facut,dar eu MA REFER doar la varsta) are acum 90 de ani,deci a iesit la pensie acum 45de ani adica in anul 1970......cu asta cum se procedeaza in viziunea olesciana?.se ia solda din ultimele6 luni....blabla.... se recalculeaza si reiese o pensie actuala "fara actualizarea olesciana" de sub 2000 de lei de aia ai RSR..... bineinteles?.Asa cevaaaa.....:):)
  DC
  Pe mine nu m-a batut soarele in cap pe altii da'....inca de prin primavara:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Batrane, ce este greu asa? Cand au modificat textul initial al legii - cel in care efectiv NU exista RECALCULARE, senatorii au stabilit ceva elementar: fara RECALCULARE nu puteam fi beneficiarii legii, intrucat am fi ramas cu vechile decizii de pensie emise in baza unor lege abrogate. NU ar fi fost posibil sa ne fie emise decizii de pensii in baza noii legi, pe care sa scrie pur si simple ca pensiile in baza L. 119 = pensii militare in baza L.P.M./2015, fara nicio explicatie, calcul etc.

   In concluzie, s-a introdus etapa formala a RECALCULARII, pt. a avea decizii valabile si NU decizii NULE in baza unor legi abrogate. Formalitatea este indeplinita, legea este respectata, deciziile de RECALCULARE reflecta ca ni se aplica legea si gata. Faptul ca toate pensiile ies INFERIOARE in urma RECALCULARII, este alta poveste! La sfarsitul calculelor rezultate din RECALCULARE care oricum nu mai conteaza pt. nimeni, rezultand un cuantum inferior, va urma 1/2 rand cu mentiunea ca in baza Art.111 ramane in plata acelasi cuantum ca si in prezent. Si gata! Asta a fost tot!

   Revenind la Visinescu! Fiindu-i deschis dreptul la pensie dupa D. 141/1967, in urma RECALCULARII ii va iesi o pensie de vreo 300 lei. Decizia de pensie fiind finalizata cu formula: "Cuantum in plata in baza Art. 111 din L. 223/2015 = 6 000 lei". Si gata!

   Ștergere
 63. @ karadeniz
  Domnuuuuuu....ca va stiu destupat la minte si logica.Chiar credeti ca vor fi 4 categorii de pensionari militari e valabil si la M.A.I tot 4?...sau mai multe?Pe bune?
  DC
  Valabil si pentru domnul mos alecu
  va multumesc ambilor!
  Asta asa ca sa nu mor eu prost si sa va aud parerea sincera
  DC
  Pe domnul olescu nu-l intreb....uite asa ca stiu:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si care ar fi noutatea? Si la acest moment exista 4 si inca mai rau: dupa legi diferite. Noua lege introduce macar sub aceleasi coperti 4 categorii.

   Categoriile existente acum sunt:
   - in baza OUG 1/2011;
   - in baza L. 241/2013;
   - in baza L. 263/2010;

   Si mai exista o categorie: in baza L. 164/2001. Este vorba despre un grup extrem de redus de persoane - dar care exista si carora dupa 5 ani de procese, instantele de judecata au stabilit definitiv sa le fie mentinute pensiile in baza L. 164/2001 in plata. Toti din grup sunt din M.Ap.N., ministerul nemeaivand cai de atac, instantele mai stabilind si tot definitv sa fie execute si M.Ap.N. silit.

   Asadar? Ce este de mirare ca noua LPM a pensiilor militare are 4 categorii de pensionari sub acelasi acoperis? Ca NU este normal - asa este, dar NU noi am stabilit anomalia!

   Ștergere
  2. Si mai adaug eu, asa doar in trecere, Pensiile de limita de varsta recalculate in baza art. 107 alin (4) din Legea 263/2010 - cele cu adaugarea stagiilor ulterioare, realizate in sist. public dupa pensionare. Nasol cu astea e ca nu sunt mentionate la recalculare in art. 109 din lege; s-a tot discutat chiar aici ca acestea nu sunt STABILITE cf. Legii 263/2010, acestea sunt doar RECALCULATE cf. Legii 263/2010!! Sa vedem.

   Ștergere
  3. @ DC
   In abordarea acestei probleme trebuie pornit de la două criterii, pe baza cărora viitoarele decizii de pensie militară pot fi contestate în justiție de către beneficiari:
   - Principiile ce au stat la baza noii legi, în special principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la acesta și principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;
   - Modul în care legea, în forma actuală respectă aceste principii.
   După principii totul pare OK, după textul legii, formulările diferitelor articole a încălcă principiile respective.
   Dacă pentru cei ce se vor pensiona pe această lege lucrurile par a fi clare, deși mulți din cei care vor intra anul viitor sub incidența ei spun că nu prea e așa, pentru ceilalți vor fi foarte multe probleme și e puțin probabil ca acel ordin comun va putea să le rezolve.
   Pentru a vă lămuri, puneți-vă în postura CPS a MApN, luați proaspăta lege promulgată de președinte și încercați să o aplicați. Este clar că aducerea tuturor sub perfecta respectare a principiilor va dura ani buni și probabil rezolvarea cea mai la îndemână este aceea a ieșiri celor în cauză din sistem. Până atunci, cel puțin la MApN vor exista mai multe categorii de pensionari.
   Referitor la celelalte structuri incluse în această lege, experiența anilor trecuți ne arată că aceștia s-au orientat mult mai bine decât militarii și singurele probleme care-i pasc, comune cu armata, sunt viitoarele restructurări iar pentru anumite structuri o ieșire ulterioară din legea pensiilor militare. Nu a fost întâmplătoare neabrogarea, la art. 142, a prevederilor legii 263 cum nu a fost întâmplătoare nici retrimiterea legii în parlament pentru corectare și promulgarea în această formă.

   Ștergere
  4. @ karadeniz 26 iulie 2015, 15:45. E real, insa drumul deschis de dumneata conduce la invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in instanta! Alti ani prin tribunale.

   Ștergere
 64. "parecsamplu":):)

  "adeca" la grade,functii,vechime si toate "alelalte" EGALE ,vrei sa ma convingi ca ,cf oug 1/L241/L263/L164 eu si ceilati 3 camarazi (si cu mine 4) avem/am avea in acest caz ipotetic, cuantumuri DIFERITE ale pensiilor?? Pe bune? hai ca "m-ai spart"!!
  DC
  Baaa ce ma mai distrez:):)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact asa este! L.P.M. te convinge, NU eu. Trebuie doar citita sec si aplicata la fel de sec! Casele de pensii, juristii si finantistii NU aplica nicio lege interpretand-o sentimental.

   Ștergere
 65. @R...
  vezi ca ai uitat de cele doua decrete din '67si 77 si uite asa ai mai scos "doi iepuri din palarie"...deci se fac 6....si daca ne intoarcem in timp pana la Cuza mai gasim cate ceva este?
  DC
  Ce ai scris mai sus nu are nici o legatura cu ce spuneam eu,doar ca tu fiind "in corzi" si nevrand sa recunosti evidenta....o "intorci ca la Ploiesti".Ti-au spus-o atatia!
  Ce dracu! esti militar! Comporta-te ca atare!
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care atatia? Unul plus 5-6 clone inseamna atatia? Man! Ia L.P.M., pune-te in locul unuia de la C.P.S., renunta la sentimentalisme si aplica-mi MIE legea! Dar exact ce scrie in ea! Cu mentiunea ca daca imi ACTUALIZEZI ceva fara baza legala, esti bun de plata! Asadar, eu fiind pensionat in 2006, in ce baza zici ca dupa RECALCULAREA cu coeficientii din 2006, imi faci ACTUALIZAREA cu coeficientii din 2008? Auzim?

   Ștergere
  2. R ...nu pricepe si pace.Nu poti explica ceva unuia care nu vrea sa priceapa.

   Ștergere
 66. @ All. Ca relaxare! Fiti atenti ce perle scoate Dogaru aici [http://sindicatulcmd.blogspot.ro/2015/07/b-i-l-n-t-la-promulgarea-legii.html]: "Vom contribui la elaborarea normelor de aplicare a legii si, doar pentru membrii de sindicat, la corecta lor aplicare".

  Waaw! De fapt, ce nu spune Dogaru este ca membrii SCMD mai au o sansa: sa aiba propria Lege a pensiilor militare! Intrucat in Parlament mai exista un proiect de Lege a pensiilor militare: este cel inaintat de SCMD Parlamentului si initiat de L. Minca & Co. Proiectul NU este retras din Parlament, merge inainte! Dovada aici [https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18893].

  Proiectul are si o evaluare primara [https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2015%5C15L283EV.pdf] din partea Senatului in care scrie "negru pe alb" la pct. IV care precizeaza ca pe agenda de lucru a Senatului nu se mai afla nicio initiativa legislativa cu un obiect de reglementare similar. Ceea ce este real, membrii SCMD avand sansa sa li se aplice Legea pensiilor militare nr. II!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai lasa-te detrăsnăi.
   Acel proiect a fost respins,ca atare-i la lada de gunoi.
   sa dea naiba daca am vazut/auzit un comediant mai mare ca tine.
   O sa-i dea d-nului Dogaru pensie după legea lui cînd mi-oi vedea ceafa. Cred si mos Teaca de pe fb se prapădeste de rîs.
   Mare-i gradina...

   Ștergere
  2. Mi se pare corect. Fiecare grup, asociatie, sindicat etc sa aiba propria lege si fiecare sa-si stabileasca pensia dupa cum vor muschii lui, functie de cate rate are la banci (si scaune la cap desigur).Iar cestiunea...."aplicarea corecta a normelor numai pentru membrii de sindicat......."este mai mult decat proverbiala......Oare chiar s-ar putea asa ceva intr-o tara NATO si UE?....Chiar acolo am ajuns?

   Ștergere
  3. @ avianyc 26 iulie 2015, 14:42. Era o ironie - desigur, dar totusi proiectul exista in Parlament si d.p.d.v. procedural proiectul merge inainte! Proiectul NU este respins. Unde vezi TU ca este respins [https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18893]?

   Ștergere
 67. Ce magarie! Unii chiar nu mai gandesc de loc. E prea mult chiar si pentru tara asta hilara.

  RăspundețiȘtergere
 68. Noutăţi
  Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Acel Marcel Orzan a mai gasit un motiv de a bate cimpii ! Ca , cica , stagiile ulterioare adaugate conform l.263/2010 nu se vor lua in considerare ca vechime pentru pensia militara de stat , ca_cum_ca acele stagii sint doar "recalculari" si nu sint "stabiliri" de pensie in baza l.263/2010 ...
  Asta pen'ca , vezi doamne , acele pensii nu sint cuprinse in art.109
  Baiatu-i complet "oblic" cu_cunoasterea l.223/2015 !... Si-i complet habauc cu aplicarea propriilor concluzii !...

  Bai , baietica , acele pensii nu sint cuprinse in art.109 pen'ca sint cuprinse in art.110 1
  Iar la art.110 (ca , de fapt , si la art.109) zice clar : "Pensiile militarilor... se
  recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie...." .
  Iar "vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie" este cea din ultima decizie ... aia prin care au fost "fructificate" acele stagii ulterioare ...
  Acea ultima decizie nu este "de stabilire" a pensiei , este "de recalculare" a pensiei.. dar tu spuneai ca astfel de decizii au acelasi regim juridic . Sau , acum , nu mai au acelasi regim ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect, deci sunt STABILITE cf. Legii 263/2010. Altadata mai contrat pe tema asta. Multumesc! Asa cred si eu.

   Ștergere
 69. Mos Alecu
  https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu

  Cu uimire , cu surprindere , dar si cu bucurie , observ ca este (macar unu) cineva care-a inteles cum ii cu "actualizarea bazei de calcul la data deschiderii dreptului la pensie" ... Chiar daca cetateanul respectiv este unul din membrii haitei de maidanezi . Se vede treaba ca insistentele mele de a explica treaba dau rezultate ...

  Cineva a lansat ideea halucinanta ca l.223/2015 va crea 4 categorii de pensionari ... in functie de data trecerii in rezerva . Ca acele categorii vor fi fiind datorita acelei actualizari a bazei de date "la data deschiderii dreptului la pensie" ...
  A aparut acel Marcel Orzan care a furnizat , "lansatorului" ideii de mai sus , "argumentatia beton" ca_cum_c-asa va fi ...
  Cit il duce mintea pe Orzan am tot vorbit ... Dar "lansatorul" ideii nu baga de seama asemenea "nimicuri" ...

  Am mai vorbit ce-i cu acea expresie "baza de calcul actualizate la data deschiderii dreptului la pensie" ...

  Este vorba , in primul rind , despre cei care se vor pensiona pe l.223/2015 .
  ------Acestia pot sa-si aleaga veniturile din 6 luni din ultimii 5 ani . Ca urmare cele 6 luni pot fi primele 6 , din primul din acei ultimi 5 ani . De la acele 6 luni din primul an (din acei ultimi 5) pina la data deschiderii dreptului de pensie vor fi avut loc modificari ale veniturilor . Actualizarea "la data deschiderii dreptului la pensie" inseamna ca acele venituri se actualizeaza ca si cum ar fi fost primite "la data deschiderii dreptului la pensie" .

  Este vorba despre cei care au trecut in rezerva fara a fi avut dreptul la pensie ... Peste 5 - 10 -... ani acestia vor avea dreptul la pensie .
  ----- Acestia isi vor alege 6 luni din ultimii 5 ani din activitatea lor . De la acele 6 luni pina la data deschiderii dreptului la pensie se vor fi produs (precis) modificari ale soldelor-veniturilor celor in activitate . Actualizarea "la data deschiderii dreptului la pensie" (pentru acel impricinat) inseamna ca veniturile alese de el se actualizeaza ca si cum ar fi fost primite "la data deschiderii dreptului la pensie" .

  Este vorba despre pensiile care vor fi recalculate .
  ------ Aceste pensii vor fi recalculate "potrivit prevederilor prezentei legi (l.223/2015) . Iar 'prevederile prezentei legi" sint cele de mai sus ...
  ----------------------------------------------------------
  Daca , prin absurd , cineva (acolo sus...) ar interpreta acea "actualizare la data deschiderii dreptului la pensie" asa cum o face "lansatorul" (sustinut de Orzan) ...
  ------ imediat dupa recalcularea pensiei (cu aplicarea acelei interpretari aiurea) ar intra sub incidenta art.60 .
  Art. 60 care spune ca pensiile se actualizeaza (cu soldele celor in activitate) imediat ce s-au produs acele modificari de solde .
  Iar ei (CPS) vor "constata" ca de la "data deschiderii dreptului la pensie" pina la recalculare s-a produs "modificarea soldelor" celor in activitate ... ca urmare fiind obligati sa actualiozeze pensiile recalculate ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mergi la culcare mosule. Nu se merita sa ne pierdem timpul cu tine.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!