miercuri, 1 iulie 2015

Forma finala (pentru promulgare) a Legii Pensiilor Militare de Stat adoptate de Parlamentul Romaniei!

Alte detalii despre cursul legislativ - aici. Legea poate fi descarcata de aici. Ultima etapa este promulgarea legii de
de catre Presedintele Romaniei. Acum putem dezbate aplicat pe textul final, cu noua numerotare a articolelor!
34 de comentarii:

 1. Multumim.
  Mos Alecu a avut dreptate cu maximul de 100%. De remarcat ca cei care au lucrat in grupe in ultimii 5 ani pot beneficia de o pensie mai mare prin baza de calcul-venit brut. Poate nu este cea mai buna varianta, dar este mai mult decat nimic. Si eu sunt curios ce lucruri bune / magarii se vor face in normele de aplicare. Din pacate prea des legea zice una si normele alta. Bafta tuturor ! Eu, personal, castig bine la recalculare. :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O fi avut, dar armata isi pierde astfel militarii din grupa AC la varsta de 40 ani. Militarii din aceasta grupa ating 100% dupa 22.5 ani vechime. Dupa aceasta limita, pt. militarii din AC nu se justifica a mai lucra in armata. Asa a fost si in cazul L. 164.

   Ștergere
  2. cred ca la 45 ca la 40 nu au vechimea efectiva (am inteles eu...). Dar da, ii pierd mult prea repede.

   Ștergere
  3. Este importanta modificarea adusa de Camera la art. 28, prin care baza de calcul poate fi majorata cu pâna la 15 %. Este un câstig sa aplici 100% din B+15%B.
   In plus, procentul de pensie, cu pensie suplimentara si OMM poate ajunge la 131% din baza de calcul, majorata sau nemajorata cu 15%.

   Ștergere
  4. @ s 2 iulie 2015, 10:12.

   1]. Ai dreptate, 45 ani. Insa, acel doar 1% acordat peste 25 ani vechime efectiva este atat de infim, respectiv 1% pt. fiecare an in minus sub 25 ani, incat poti pleca linistit din sistem in AC la 40 ani, cu 95%. Pana la urma, 5% in plus sau in minus este fix pix. Si nici intre 80% pt. 25 ani vechime si 100% pt. 45 ani vechime NU este o diferenta atat de mare incat sa merite sa mai ramai in sistem, doar sa acumulezi 1% pt. fiecare an. La modul pragmatic, este mai rentabil sa iesi cu 80% pensie, cand esti relativ in putere, avantajul fiind ca ai viata inainte. Acel 1% pt. fiecare an se recupereaza usor facand altceva in viata civila si fara stres. Acel DOAR 1% acordat pt. fiecare an in plus peste 25 ani vechime si limitarea la 100% a pensiei, reprezinta cele mai mari deficiente ale legii. La modul practic, efectele vor fi valuri de pensionari anticipate sau la limita celor 25 ani.

   2]. Mai este ceva. Pornind de la premisa ca acordarea acelui DOAR 1% pt. fiecare an ce depaseste 25 ani vechime va declansa valuri de pensionari anticipate sau la limita celor 25 ani si luand in calcul si acea limitare la 100%, este extrem de posibil ca intentia legiuitorilor sa aiba alta tinta: intinerirea armatei. In ultimii ani ne-am cam facut de bacanie si in teatre si chiar si la paradele din tara, aducand in prim plan militari garboviti, detasamente intregi cu militari cu parul alb etc. In teatre se stie: romanii sunt cei mai batrani militari. Situatia in care aceste elemente corelate determina o cu totul alta intentie legiuitorilor: adio arme la 45 ani, mai departe ai fi prea uzat sa mai fii militar!

   Ștergere
  5. Cred ca aveti dreptate si la 1, dar si la 2

   Ștergere
  6. sunt subofiter.am intrat in sistemul militar in 1992.am acum 23 de ani de armata.
   atunci cand am intrat in armata exista un statut si aveam niste facilitati care acum au disparut total.
   am fost mintit si amagit de multe ori.
   am varsta de 44 de ani si sper sa mai rezist un an sa ies la 45 de ani
   acesti ani am lucrat doar operativ in CS.
   VA ZIC CEVA:operativii vor iesi imediat ce pot deoarece operativii duc greul.
   am fost 1 an pe la birouri si am vazut cu ochii mei ce munca duc cei din birouri.daca as fi la birou as vrea sa ies la 75 de ani cu secretara si subordonatii considerati slugi
   la mine coloneii si generalii sunt zei pe pamant iar subofiterii sunt soldatii din comunism
   deci eu chiar speram sa ies la 42 de ani cu 20 vechime
   nu ma intereseaza asa mult procentele doar sa plec cu ceva dupa ce m-am lecuit cu boala de spate datorata 90% serviciului
   cine intra acum in sistemul militar si nu are pile si relatii este un prost
   acum este sclavie moderna acolo

   Ștergere
  7. SHULPHA@daca acum este sclavie moderna ce sa spun ca era inainte de 1990?.Iti spune asta un colonel in retragere,licentiat in stiinte militare si care nu a luat gradul de colonel la apelul de seara..Prin 1975 mergeam pe campuri cu un autobuz de stat major iar cand acesta dadea printr-o groapa jur ca simteai ca ti se rupe gatul.Am dormit la minus 15 grade ,ofiter cu gradul de capitan prin gropi,Am inotat prin zapada in marsuri numai pentru ca marele sef hotarase economie>Soldatul iti era sef.Pentru orice tampenie a lui tu erai vinovat ca nu l-ai educat.Daca ii scapai o palma si avea martori sau pile dadeai cu subsemnatul pe la procuratura militara pana la loc comanda.Se aplica in prostie cazarma noastra ,casa noastra,Iti paraseai familia anual timp de luni de zile transformandu-te sef de trib la munci agricole.Nici ofiter cu functie si la birou nu era stralucit,Adio masa ,adio casa.Dormeam numai cu telefonul la cap si mancam cu ceasul pe masa.Multi colegi ai mei cand ajungeau in garnizoana de resedinta,telefonau acasa pe motiv ca sa nu-si strice familia,Sa stai pe burta pe o harta de 4/4,si sa vina diversi sefi de la imparatie sa-ti spuna fara argumente serioase ca esti prost si trebuia asa si nu asa te apuca damblaua,De multe ori mi-am dorit sa fi fost subofiter,plutonier de companie inumarand ismene sau sef de autostatie de transmisiuni decat ofiter comandant de diferite esaloane.Stai cuminte ca pe langa ce am indurat noi inainte de 1990 acum este boierie curata.Fa-ti vechime cat mai multa ca cine stie cand ajung niste basisti sau boci la putere si iar aplica falsa contributeala.

   Ștergere
 2. Ordinul militar nu mai are nici o relevanta la pensie, drepturile de pensie se aplica de la 01.02.2016 si se vor plati incepind cu 01.01.2017. A se vedea art.110.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ad literam ai dreptate ...

   Ștergere
  2. 1]. Esti functionar public civil? Cum sa nu aiba OMM relevanta la pensie? Pt. militari are precis relevanta, probabil nu are pt. functionarii civili. Cf. Legii 80/1995 (Statutul cadrelor militare) [http://www.jandarmeriavaslui.ro/files/pdf/legi/lg_80_2005.pdf], Art. 11 "Pensionarii militari decorati cu ordinul "Meritul Militar" clasele a IIIa, a II-a şi I beneficiazã de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei".

   2]. Art. 110 se refera la militarii/functionarii publici pensionati in baza L. 263/2010, deci incepand cu anul 2011.

   Ștergere
 3. Felicitari si multumiri pentru efortul facut domnului R-26500.
  Legea pensiilor militare de stat fiind adoptata va propun sa continuati activitatea invitand juristi,finantisti,ofiteri de personal, informaticeni ,activi sau din rezerva care sa ne explice diferite aspecte pe care dorim sa le elucidam.Pentru unele aspecte sa putem intreba si autoritati responsabile de implementare acestui act juridic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si noi va multumim! In ceea ce priveste raspunsul in sine, cu exceptia membrilor comisiilor parlamentare care sunt singurii care stiu cu exactitate "tainele" acelor aspecte ale legii mai greu de inteles/interpretat (doar conceptia le apartine), pana la aparitia normelor metodologice oricine altcineva s-ar hazarda in interpretari.

   Ștergere
 4. Mai e ceva. Baza de calcu prevede media veniturilor brute iar recalcularea se face pe baza medie soldelor de functie. Nu inteleg....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu. Unde e mos Alecu, sa ne lamureasca?

   Ștergere
  2. Oarecum este logic. Cand discutam de RECALCULARE, aceasta nu se poate realiza decat pe baza coeficientilor de functie (si de grad). Dublata obligatoriu de ACTUALIZAREA COEFICIENTILOR. Ce valoare a avut solda functiei de colonel in '90 ( un exemplu, nu retin coeficientii exacti): 2,80. Ce valoare are aceeasi functie in 2015? 6,20 (e tot exemplu). Mai departe, urmeaza transformarea in bani a coeficientilor, care erau precis mai mici in '90 decat in 2015. Apoi se recalculeaza pensia cu noii coeficienti si dupa algoritmul legii.

   Intrucat, daca ne referim la venituri extra-solde, acestea NU prea se pot recalcula. Cum se RECALCULEAZA de exemplu, primele trimestriale? Clar ca nu pot fi recalculate. Si atunci, doar solda poate fi recalculata. Probabil!

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Coementariul era mai mult o behaiala sub forma de limbaj indecent. In esenta, autorul vroia sa spuna ca iar vine dreapta la putere si iar abroga LPM. Individul care a posta asemenea ineptie, este confuz total. Dreapta a votat in unanimitate legea atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor. PDL nu au reprezentat niciodata dreapta, fiind doar o secta politica, neavand sanse ca o astfel de secta sa se mai impuna pe scena politica.

   La nivel pragmatic, LPM nu mai poate fi abrogata niciodata. Intrucat noua lege aduce alaturi de cadrele militare si toti soldatii si gradatii profesionisti si care reprezinta o forta de soc care se alatura astfel cadrelor militare. A incerca sa mai abroge cineva o astfel de lege, nu poate conduce decat la o revolta militara de proportii.

   Ștergere
  2. Sunt inca multi basisti cu minte putina si prostie cat incape care nu au alt scop in viata decat umilirea militarilor. Recunosc ca nu pot pricepe asa ceva intr-o tara ca Romania, nici nu mai incerc sa inteleg, fiecare primeste in final ceea ce merita, dupa inima fiecaruia.

   Ștergere
 6. @ All. Ce chestie! Mare diletant este M. Dogaru! Cica "Am invins...Va multumim!" [http://sindicatulcmd.blogspot.ro/2015/07/am-invins-va-multumim_1.html]. Si Legea pensiilor militare in varianta-clona (cea care ii scotea pe cei pensionati pana in 2011 din programul pensiilor militare prin nerecalcularea actualelor pensii contributive) zace si acum la Senat [http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18893]. Ba are si o evaluare primara de la Senat [http://www.senat.ro/legis/PDF%5C2015%5C15L283EV.pdf]! Cica SCMD a blocat L. 119/2010 la ICCJ, cand in realitate acest lucru a fost facut de un jurist (Col. Av. Viorel Iepure) in numele unui grup ex-SCMD din zona Cluj, SCMD afiliindu-se grupului in cauza doar in finala. Liderul SCMD (cine i-a fi scris comunicatul) se da inca o data de gol asupra unei "smecherii" legate de L. 241/2013: cica SCMD a avut un rol decisiv la "stoparea “executiei” finale a tuturor rezervistilor, care trebuia sa aiba loc la 01 iunie 2013, cu plata in 6 luni a diferentelor fata de noile decizii, pentru 30 de luni din urma". Asa este, acea lege a avut drept obiect principal sa stopeze executia NU a tuturor rezervistilor, ci doar a afiliatilor lui Oprea care le-a marit grupele de munca "din burta". Ceilalti beneficiari ai legii, cei cu pensiile diminuate, am fost doar folositi ca paravan de catre "gonflatii", ei atingandu-si obiectivul cu grupele, iar noi ramanand ca prostii tot cu pensiile diminuate pana in octombrie 2013 si "inghetate" pana in ziua de azi.

  In partea cealalta, la ANCMRR ultimul comunicat si care culmea, dateaza din data de 30.06.2015 ziua adoptarii de catre Parlament a Legii pensiilor militare, anunta adoptarea noului Cod Fiscal. Comunicatul e semnat acum de Constanda, probabil ca C. Alexandru e in fibrilatie din cauza ca legea recalculeaza pana la urma toate pensiile. Inclusiv pe a lui!

  RăspundețiȘtergere
 7. @ Catre "behaitorii" (stil Cezar ascund sub anonimat) care tot incercat sa perturbati niste dezbateri civlizate. Efort inutil, orice "behaiala" va fi oricum stearsa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In sfarsit, o actiune buna! Sa va tina...

   Ștergere
 8. Perfect. Nu e nevoie de justificari.

  RăspundețiȘtergere
 9. ROG ȘI EU SA ABORDATI DIFERITE PERSOANE CE POT OFERI UNELE DETALII , LAMURIRI ÎN LEGATURA CU UNELE ASPECTE CONTROVERSATE DIN LEGE .
  POATE SUGEREAZĂ CE VA TREBUI SA URMARIM ATUNCI CÂND VOR FI ELABORATE NORMELE METODOLOGICE , LEGISLATIA COMPLEMENTARA .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ultimul material. Este atat sec. Incat cei pensionati pana in anul 2011, ar trebui sa luam in calcul ca am luat (din nou), ţeapa!

   Ștergere
 10. Este in afara subiectului dar pe mine ma intereseaza.Este cineva care a obtinut permis de port arma letala?Cat conteaza in fata celor de la politie de la arme si munitie ca sunt fost militar activ?Sper ca seful R-26500 nu ma va sanctiona ca pun o intrebare ce nu se refera la PMS.

  RăspundețiȘtergere
 11. Este in afara subiectului dar pe mine ma intereseaza.Este cineva care a obtinut permis de port arma letala?Cat conteaza in fata celor de la politie de la arme si munitie ca sunt fost militar activ?Sper ca seful R-26500 nu ma va sanctiona ca pun o intrebare ce nu se refera la PMS.

  RăspundețiȘtergere
 12. nu cred ca este foarte clar art 22 ,,Art 22. Militarii, politistii si functionarii publici , cu statut special , in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani in calitate de personal din unitati /structuri de interventie si actiuni speciale .....,
  precum si personalul din unitatile de comunicatii,radiolocatie si razboi electronic beneficiaza , la cerere, de pensie anticipata sau anticipata partiala indiferent de varsta , daca au o vechime ca militar/politist sau functionare public cu statut special , in activitate de cel putin 10 ani....

  Dupa cum este formulat in prima parte a frazei se intelege ca cei care au avut 20 de ani in unitatile mai sus mentionate trebuie sa indeplineaca si 10 ani .....ceea ce mi se pare un nonsens....sau nu am interpretat eu destul de bine ce am citit.....va rog daca aveti o parere pertinenta sa o expuneti

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desi! Este posibil sa nu fie o scapare. Intrucat exista unitati /structuri de interventie si actiuni speciale incadrate si cu personal civil. Situatie in care, celor in cauza li se impune 20 ani, din care minim 10 ani ca militar, si restul ca civili. Dar musai in unitati /structuri de interventie si actiuni speciale.

   Ștergere
 13. deci tot nu m-am lamurit ....trebuie ca un militar sa aiba 20 de ani lucrati in acele unitati militare ...pentru a putea avea drept de pensie anticipata partiala ?....ca nu vad logica frazei ....

  RăspundețiȘtergere
 14. Ce atatea laude si felicitari???!!! s-a promulgat ceva? s-a dat vreun semn de ok din partea Presedintelui? ...mai e mult pana departe...ce va bucurati asa?? cate legi aprobate si promulgate au ramas prin sertare ingalbenite de vreme? ce aberatie este aia sa adopti o lege, sa o promulgi(???!!!) si sa o aplici peste sase luni??? sunteti asa siguri? eu nu prea, se pot intampla multe pana in ianuarie.....e posibil sa vina unii care sa ne bage din nou in "criza"....

  RăspundețiȘtergere
 15. deci tot nu m-am lamurit ....trebuie ca un militar sa aiba 20 de ani lucrati in acele unitati militare ...pentru a putea avea drept de pensie anticipata partiala ?....ca nu vad logica frazei ....

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!