marți, 30 iunie 2015

Breaking News! Legea Pensiilor Militare de Stat votata de Senat a fost adoptata in sistem Blitzkrieg si de catre Camera Deputatilor! Militarii romani au din nou dreptul la pensii militare de stat!

Dupa cum v-am informat in materialul precedent, Senatul a adoptat, ieri, proiectul Legii pensiilor militare. Este vorba despre fostul proiect inregistrat la Senat cu nr. L212/2015, votat de Senat cu amendamentele de aici.

Intr-un timp record, respectiv in mai putin de 24 ore de la adoptarea legii de catre Senat,  proiectul Legii pensiilor militare a fost inaintat de Senat, Camerei Deputatilor si (re)inregistrat la Camera Deputatilor cu nr.  PL-x nr. 529/2015. Ocazie cu care aflam si textul final al proiectului adoptat de Senat si inaintat Camerei Deputatilor, cu amendamentele incluse la care am facut referire in materialele precedente, textul legii inregistrat la Camera Deputatilor  fiind acesta.

Surprizele nu se termina aici. Comisia pentru muncă şi protecţie socială si Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputatilor, avand deja redactat la acest moment raportul comun si care contine amendamente privind proiectul Legii pensiilor militare inregistrat la Camera Deputatilor cu nr. PL-x nr. 529/2015, raport care este acesta.

Dupa rapiditatea aproape incredibila cu care s-au petrecut lucrurile, exista o posibilitate minimala - este drept, dar exista, ca legea sa fie adoptata chiar in aceasta sesiune.

Prin urmare, neexistand timpul fizic necesar extragerii unor concluzii finale, sunteti invitati sa studiem impreuna:

- Textul  Legii pensiilor militare inregistrat la Camera Deputatilor cu nr.  PL-x nr. 529/2015;
- Raportul comun si care contine amendamente (atentie la acestea, intrucat determina forma finala a legii) ale Comisiei  pentru muncă şi protecţie socială si Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională privind proiectul Legii pensiilor militare inregistrat la Camera Deputatilor cu nr. PL-x nr. 529/2015.

Si apoi sa tragem concluzii! Daca mai apucam sa tragem vreo concluzie inainte sa fie deja votata legea si de Camera Deputatilor! Intrucat in mod total surprinzator, legea urmeaza sa fie votata tot astazi, in plen!

UPDATE

LEGEA PENSIILOR MILITARE DE STAT A FOST ADOPTATA CU O MAJORITATE COVARSITOARE DE VOTURI SI DE CAMERA DEPUTATILOR, ASTAZI 30.06.2015. FORMA FINALA A LEGII REZULTA DIN ULTIMA PARTE A MATERIALULUI (COLOANA A IV-A), URMAND A MAI FI REDACTAT DOAR TEXTUL FINAL CU NOUA NUMEROTARE CE SURVINE INTEGRARII AMENDAMENTELOR ADUSE DE CAMERA DEPUTATILOR!

***
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Proceduri parlamentare > Proces legislativ la Camera Deputatilor > PL-x 529/2015 Versiunea pentru printare
PL-x nr. 529/2015
Proiect de Lege privind pensiile militare de stat
Nr. înregistrare:
- B.P.I.:671/29-06-2015
- Camera Deputatilor:529/30.06.2015
- Senat:L212/11.05.2015
- Guvern:E38/22.04.2015
Procedura legislativa:cf. Constitutiei revizuita în 2003
Camera decizionala:Camera Deputatilor
Tip initiativa:Proiect de Lege
Procedura de urgenta:nu
Stadiu:adoptat de către Camera Deputaţilor
Initiator:Guvern
Consultati:
Format PDF - 1638 kb Expunerea de motive
Format PDF - 702 kb Anexe
Format PDF - 4710 kb Avizul Consiliului Legislativ
fisa de la Senat
Derularea procedurii legislative
Data       Actiunea
SE
29.06.2015    adoptat de Senat


Format PDF - 9216 kb Forma adoptată de Senat
CD
30.06.2015    prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor


Format PDF - 163 kb Adresa Senatului
Format PDF - 106 kb Adresa Guvernului
     înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere
     trimis pentru raport la:


Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
termen depunere amendamente: 30.06.2015
termen depunere raport: 30.06.2015
     trimis pentru aviz la:


Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
     primire raport de la:


PDF format Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
     înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor
30.06.2015    adoptat de Camera Deputatilor
rezultat vot pentru=289, contra=1, abtineri=13 (prezenti=303)

Adresa poştală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti marţi, 30 iunie 2015, 19:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro
UPDATE

Cu riscul de a lungi materialul, prezentam amendamentele care au fost aduse legii de Camera Deputatilor. In acest mod, putem avea in campul vizual intreaga lege articol cu articol,  de la forma initiala a acesteia propusa de Guvern, la cea adoptata de Senat si pana la forma finala care este cea care include amendamentele comisiilor Camerei Deputatilor.


AMENDAMENTE ADMISEAMENDAMENTE RESPINSE70 de comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Legea a fost adoptata...1 vot impotriva si 3 abtineri .....!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Totusi a fost si un tembel basist care a votat impotriva.

   Ștergere
 3. VOT FINAL IN CAMERA DEPUTATILOR:
  289 -13 -1

  RăspundețiȘtergere
 4. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor . Sa vedem ce se va intampla de acum inainte : promulgarea, publicarea in MO si normele de aplicare.

  RăspundețiȘtergere
 5. ART.39 LIPSESTE?
  CARE SA FIE MOTIVATIA PROPUNERII FACUTE DE CEI DOI MINISTRII REFERITOARE LA BONUSUL DE 15% ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In momentul de fata exista sporuri pentru accesul la informatii clasificate , functie de nivel, pana la 15 %.

   Ștergere
  2. @ Anonim 30 iunie 2015, 17:04. Spor la pensie? Nu de alta, dar parca dupa trecerea in rezerva nu prea mai avem acces la informatii clasificate. Nu mereu!

   Ștergere
  3. Comparativ cu textul modificat - acopera valoarea soldei de grad... Cred eu....!

   Ștergere
  4. E vorba de perioada in care am lucrat cu documente clasificate pana la data trecerii in rezerva, si pentru care beneficiam de un spor la solda de baza. Nu e vorba de perioada de dupa trecerea in rezerva.

   Ștergere
 6. Eu v-am dat semnalul!
  "calin29 iunie 2015, 21:02
  Daca ar fi un pic de vointa, s-ar putea si maine ! Incalcite si neintelese sunt caile parlamentare."
  Acum sa vedem ce s-a votat.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mereu ai fost cu un pas inaintea anumitor evenimente. Si care s-au confirmat. Multumim!

   Ștergere
 7. Oricum nu s-a introdus un termen pentru recalcularea pensiilor stabilite pana in 2011...sau nu am vazut eu???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Termenul este de 90 de zile de la data aplicarii legii, adica 01.01.2016.

   Ștergere
 8. Iar nu-i bine! Astia ne-au luat obiectul muncii, acum ce fire mai despicam noi in 4 toata vara? Sa se-nvete minte Ponta sa mai umble brambura,si nu s-ar putea intocmi normele de aplicare dupa amiaza, Klauss sa o promulge la noapte,sa intre in vigoare de maine?Hotarat lucru trebuie sa mai las bautura nu e in corcodanta cu , canicula!Multumesc pt. vestile bune d-le admin..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stabilim noi ce e bun si ce nu dupa redactarea formei finale a textului care va fi trimis la promulgare!

   Ștergere
  2. Hai ... nu fi suparat. Mai avem de lucru. Urmeaza Ordinul comun privind actualizarea. Avem de stabilit... cum se face actualizarea pe baza mediei veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni sau media soldelor.... Cum se face actualizarea pentru cei care in locul soldei de functie a avut salariu de functie. Sunt o gramada de chestii de lamurit. Avem experienta. Am reusit sa rezolvam anomalia de la art. 111, asa ca se asteapta mult de la noi.....

   Ștergere
  3. Metehne vechi astea cu despicatul firului in patru. Mai bine va cautati ceva profitabil de facut, din care sa iasa niscaiva bani, ca din palavrageala nu iese nimic....

   Ștergere
 9. Art.30 din amendamentele Camerei isi mai are rostul, in conditiile in care pensia este 80% din baza de calcul?

  RăspundețiȘtergere
 10. ultima decizie de pensie despre care se face vorbire: o fi cea in baza L. 241 ? ce se intampla cu cei ce au pensiile inghetate ? Dar cu aplicarea unitara [ si pentru cei pensionati pana in 2011] a OMS 132/2010{HGs 1019/2010
  ]mister!!--- si termene de recalculare interesante -24 luni: unii n-o sa apuce sa vada
  ]
  }

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. RECALCULARE in 24 luni? Unde scrie? In cazul celor pensionati inainte de 2011, NU este prevazut niciun termen de RECALCULARE, ci doar de de ACTUALIZARE si care este intr-adevar de 24 luni (a se vedea amendamentul de la nr. crt. 130). Doar in cazul celor pensionati dupa 2011 este termen de RECALCULARE si care este de 12 luni ((a se vedea amendamentul de la nr. crt. 131).

   Asa la prima vedere, ar rezulta ca pensiile celor pensionati pana in 2011 se RECALCULEAZA din prima zi intrarii in vigoare a legii, iar pensiile celor pensionati dupa 2011 se RECALCULEAZA in termen de maxim 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

   "Art.109.
   - (1) Pensiile militarilor (...) recalculate în baza Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor (...), revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 (...), stabilite în baza Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...), plătite în baza Legii nr.241/2013 (...), devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei
   legi şi se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie".

   Ai gasit undeva vreun termen de RECALCULARE pt. cei pensionati inainte de 2011? Eu nu am gasit, ci doar termen de ACTUALIZARE in conditiile aln. (2) care este altceva. Situatie in care RECALCULATEA se va efectua cel mai probabil in vigoare a legii, intrucat in caz contrar nici nu NU ni se poate emite decizie de pensie militara.

   Ștergere
  2. pensionarii cu drepturi deschise inainte de 2011 au fost revizuiti in baza legii 119. la dosarele lor de pensie exista adeverinte cu veniturile brute realizate pe toata perioada de activitate, prin urmare, recalcularea mentionata la alin 1 din noul art. 109, se poate face direct la casa de pensii , mai ales ca vechimea este deja mentionata in decizia de pensionare.

   Ștergere
  3. @ Anonim 30 iunie 2015, 21:41. Ca sugestie, incearca sa eviti acest termen "revizuiti", intrucat multora dintre noi le provoaca resentimente.

   Acum, mergand pe esenta, observatia ta este relevanta doar intr-o anumita masura. Acele adeverinte includ veniturile brute obtinute si care sunt cam "la gramada", fiind formate din SOLDA in plata la data deschiderii dreptului de pensie + ALTE VENITURI. Acele venituri includ solda functiei de baza, dar care NU este ACTUALIZATA, ci este cea valabila la data deschiderii drepturilor de pensii.

   In concluzie, in cazul RECALCULARII casele de pensii, trebuie sa procedeze astfel:
   1]. Sa stabileasca care este solda din toate acele venituri.
   2]. Sa ACTUALIZEZE acea solda.
   3]. Sa adauge la rezultat si celelalte VENITURI si care si acelea unele se ACUALIZEAZA, altele nu pot fi ACTUALIZATE (de exemplu primele).

   In caz contrar, daca aplicam SEC 80% la acele venituri brute obtinute la data deschiderii drepturilor de pensie - adica doar la acea valoare numerica, fara a fi ACTUALIZATA componenta soldei din toate acele venituri si mai departe algoritmul mentionat de lege, rezulta o pensie cu cuantum mai mic decat in decembrie 2010 si decat actualele pensii in plata.

   In concluzie, adeverintele sunt relevante doar in privinta ALTOR venituri cu exceptia SOLDEI, solda care trebuie ACTUALIZATA si care rezulta din coeficientii de grad si functie aflati in plata in acest moment si NU la data trecerii in rezerva. In caz contrar, daca aplicam algoritmul legii la acele venituri brute ca valoare numerica cum sunt inscrise in adeverinte, (aproape) toate pensiile scad. Deci, SOLDELE din cadrul acelor venituri trebuie ACTUALIZATE cu coeficientii valabili ASTAZI si NU preluate doar asa cu valoarea numerica a acestora la data trecerii in rezerva.

   Cu aceste mentiuni, RECALCULAREA chiar se poate faca direct de casele de pensii. Exceptand cazul acelor persoane care vor opta pt. media celor 6 solde consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Aceste persoane vor trebui sa precizeze clar care sunt acele 6 solde consecutive care ii avantajeaza.

   Ștergere
  4. @R-26500 1 iulie 2015, 09:35
   Foarte adevarat, dar nu uitati ca la dosarul de pensie exista deja solda de pe vremea cand se aplica legea 164. Chiar si cele deschise anterior 01.04.2001 au fost recalculate pe legea 164 si au la dosar solda de functie si solda de grad.

   Ștergere
  5. @ Anonim 1 iulie 2015, 15:00. Asa este, insa pe L. 164/2001 a urmat o ACTUALIZARE consistenta in anul 2008 urmare a cresterii coeficientilor de grad si functie. De exempl;u, eu m-am pensionat in 2006. La dosar sunt veniturile din 2006. Si care sunt inferioare pensiei din 2008, intrucat in 2008 au fost actualizati coeficientii de grad si functie. In acel an au crescut toate pensiile pe L. 164/2001, urmare a cresterii coeficientii de grad si functie la militarii in activitate. Daca mi se RECALCULEAZA pensia luand in calcul veniturile din 2006, cu coeficientii de grad si functie valabili in 2006, mie imi rezulta o pensie inferioara celei din 2010. Doar ACTUALIZAREA acelor coeficienti rezolva problema.

   In concluzie, noi nemaifiind obiectul pensiilor contributive, acele adeverinte cu valoarea numerica a soldelor la data pensionarii nu mai au nicio valoare la RECALCULARE, ci doar coeficientii de grad si functie inscrisi in dosar detinuti la data de pensionarii, cu ACTUALIZARILE acelor coeficienti ulterioare pensionarii. Practic, la RECALCULARE nu este nevoie decat de coeficientii soldei functiei de baza valabili la 01.01.2011, acestia determina RECALCULAREA pensiei. Acele adeverinte NU mai sunt relevante decat pt. veniturile extra-solde.

   Ștergere
 11. @Ifrim
  Faptul e implinit. Avem pensii militare de stat. Asta ne-am dorit. Ramane de vazut care e calitatea legii....Poate prin felul cum se va aplica se vor evita eventualele neconcordante sau nemultumiri. Lupta nu s-a sfarsit. Politicienii si-au facut datoria - asa cum si-au facut-o...stransi cu usa, dar stransi de nevoile lor...noi, abia acum putem trage niste concluzii: cat am fost de uniti, ce arme am folosit, unde ne-am concentrat efortul....vara nu-i pierduta, e chiar sansa ca prin continuarea discutiilor sa fim mai uniti in obiectivele pe care ni le-am propus.

  RăspundețiȘtergere
 12. Sa traiesti Caline ca si tu te-ai zbatut monitorizand ,informand pe subiect,daca ai bani meriti o bere iar eu doua!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am baut-o ! Sa traiesti si sa ne traiasca si gazda. Meritul ii apartine ! Nu e putin lucru sa coagulezi idei pentru un obiectiv atat de nobil in contextul creat. Sa auzim numai de bine !

   Ștergere
 13. Cateva concluzii fugitive:
  - cei pensionati inainte de 2011 nu vom beneficia de prevederile HG.1019/2010;
  - art. 60 C.D. neclar: cererea de actualizare se face ori de cate ori se majoreaza solda de grad si de functie sau numai o singura data??!! De unde aflam noi cand creste solda de grad sau de functie??!!
  - Art.114 C.D. - foarte dubios in conditiile abrogarii integrale a L.241??!! Sa avem in vedere faptul ca in 2012 unele pensii au crescut prin modificarea grupelor de munca iar in 2013 au revenit la cuantumul initial??!! Era mult mai clar art. 116 al senatului;
  - art. 121 C.D. : trebuie sa facem cerere pentru a primi diferentele dintre solda din 2010 si pana la 01.10.2013!!!
  - sa urmarim ce va fi cu cel spor de 15%??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pana nu avem normele de aplicare, putem face doar speculatii. Totusi, referitor la H.G.-S 1019/2010, presupunand ca cei pensionati inainte de 2011 am fi sariti din schema. Ce act normativ ne sare din schema, Legea pensiilor militare sau H.G.-S 1019/2010? Evident ca H.G.-S 1019/2010, deci o hotarare de guvern. Aceasta poate fi modificata usor, doar receptivitate din partea guvernului sa existe!

   Ștergere
  2. Sunt anonim de la 20:28
   Chiar daca ar fi elaborata o noua H.G. tot nu ne-ar ajuta intrucat in lege scrie:" vechimea valorificata in ultima decizie de pensie". Deci ne leaga de vechimea stabilita la ultima decizie !!!!
   Este necesara interventia in aceasta lege printr-o completare sau modificare. Sansa este la presedintele Romaniei !!! Sa ne adresam lui Oprisor, il cunoaste cineva???, Pentru a merge treaba mai repede!!
   Totodata, intuiesc ca acel spor de 15% va fi dat celor care au fost in teatrele de operatii. Nu fac parte din aceasta categorie ca sa nu creada cineva ca trag focul pe turta mea!!

   Ștergere
  3. Cu privire la aplicarea unitara a HGS 1019 lucrurile sunt destul de clare nu o mai ametiti atata pe toate partile. Art. 11 alin. 3 din Lege precizeaza f clar ca prevederile art. 11 alin. 1 sunt aplicabile si celor pensionati inainte de intrarea in vigoare a Legii.Iar Legea e mai puternica decat o prevedere oarecare a HGS care poate fi modificata f usor pt. corelare. Desigur, unele formulari lasa loc la interpretari dar in cazul acesta numai un carcotas gen gica contra poate spune altceva. In toate luarile de cuvant, in toate amendamentele cerute pana la stabilirea textului final al Legii s-a spus ca e nevoie de eliminarea prevederilor care sa duca la discriminare. Ori, aplicarea doar pe sprancene a HGS 1019( doar la cei alesi cum voiau niste corifei, falsificatori de declaratii prin 2011-2012) crea o discriminare uriasa, generatoare de mii de procese indreptatite.

   Ștergere
  4. @ Anonim 30 iunie 2015, 22:51. Oprisor este 100% poet. Politic. In ceea ce priveste interventia presedentiei, este posibil sa existe, dar nu pe teme secundare, ci care tin de fondul legii. De exemplu:
   - este inadmisibil sa existe o lege a pensiilor numite MILITARE, unde beneficiarii sunt cam 50% funcionari publici CIVILI (politistii si cei din penitenciare sunt functionari CIVILI).
   - legea mai are un viciu esential: S.G.P. trecuti deja in rezerva la data intrarii in vigoare a legii si care ar indeplini conditiile de acordare a unei pensii militare daca ar fi in activitate la data intrarii in vigoare a legii (au 25 ani vechime din care 15 in serviciul militar) - chiar si anticipate, este dreptul lor, NU au drept de pensie militara. In schimb, are drept de pensie militara un functionar public CIVIL care - daca facem referire la generatiile mai noi, NU are nici macar o zi in serviciul militar.

   In ceea ce priveste problemele secundare (grupe de munca etc.), nivelul de intelegere al juristilor de la Presedintie asupra chestiunilor legate de legislatia muncii, NU are cum sa fie superior juristilor de la Guvern/Parlament celor care au initiat/amendat legea. Si unii si altii fiind umanisti, logica si chestiunile tehnice apartinand altui domeniu decat al lor!

   Ștergere
 14. @ All. Ce chestie! Singurul vot impotriva [http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=13204] ii apartine exoticului Remus Cernea [http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=58&cam=2&leg=2012]. Ce bine i-ar sedea tuns si trimis sa faca stagiul militar obligatoriu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa-l intelegem....neuronii nu-i stau pe acasa. Ideea nu e rea, dar cine s-o puna in practica?

   Ștergere
  2. Desi sunt bucuros (pentru adoptarea legii in forma presupusa pe site ), cred ca ar trebui sa- i fim recunoscatori lui Remus Cernea ! Unanimitatile sunt intotdeauna periculoase !( Avem exemple nenumarate in trecut ....)

   Ștergere
 15. Sunt de acord cu eliminarea art 30 nu isi mai are rostul in contextul modifucarii art 29

  RăspundețiȘtergere
 16. ART.39 LIPSESTE ?
  VECHIMEA O CUNOASTEM DIN ULTIMA DECIZIE DUPA CUM NE SPUNE LEGEA .
  BAZA DE CALCUL CUM SE VA DETERMINA ? LEGEA NU PRECIZEAZA , CRED .
  UNIFORMIZAND LEGISLATIA REFERITOARE LA GRUPELE DE MUNCA PUTEM CERE RECALCULAREA PENSIEI CONSIDERAND CA AU APARUT MODIFICARI IN DOCUMENTELE CARE AU STAT LA CALCULUL PENSIEI ?
  APRECIATI CA LACUNELE LEGII POT FI INDREPTATE PRIN LEGISLATIA COMPLEMENTARA ?
  MULTUMESC .

  RăspundețiȘtergere
 17. NU ESTE BINE CA CERNEA A FOST IMPOTRIVA .
  O FI FOST PUS DE GORGHIU LA SUGESTIA PREMIERULUI DE LA UMBRA SAU CUM SE ZICE , PREDOIU PORTOCALIU CARE VA PROROGA TERMENUL DACA VA FI DESEMNAT , VALIDAT .....
  SA INTERVENIM CA LA ULTIMA RECTIFICARE BUGETARA SA SE PREVADA FONDURILE NECESARE PT. A PERMITE CA LEGEA SA INTRE IN VIGOARE DIN DECEMBRIE 2015

  RăspundețiȘtergere
 18. Rapiditatea votului din cele doua Camere Parlamentare nu va surprinde? De asemenea, declaratia lui Dusa referitor stagiul militar obligatoriu. Sa fim atenti la focul de la granite.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Extrem de probabil sa existe o legatura intre viteza uluitoare cu care a fost adoptata legea si focul de la granite. Dovedit si prin faptul ca parlamentarii au votat legea la unison, practic fara opozitie si dezbateri, doar pe baza recomandarilor comisiilor din Parlament. Membrii acestora fiind deja intelesi intre ei.

   Ștergere
  2. Rapiditatea a fost negociata de Oprea contra sustinerii lui MRU cu pnl iar psd nu se putea opune ca doar era pm interimar

   Ștergere
  3. @ Anonim 1 iulie 2015, 12:25. Prea mare incredere ai tu in Oprea privind sustinerea fata de militari. Daca era ceva de capul lui, ii includea inca din faza de initiere a proiectului pe cei pensionati pana in 2011 in prevederile favorabile personalului in cauza adoptatein final de Parlament?

   Mai vrei un test pt. a-ti demonstra ca pe Oprea il doare in cot de militari? Din 2013, inclusiv la acest moment, 26 500 de rezervisti au pensiile "inghetate" (neindexate). "Dezghetarea" NU il costa pe Oprea decat o banala O.U.G. Putea sa convinga Guvernul sa o emita, iar acum cand Ponta e plecat iar Oprea ii tine locul, poate sa o emita singur! Dar il doar in cot!

   Ștergere
 19. remus cernea este acela care se ocupa de homo ,, pai asta sa voteze pentru pensii militare? asta e chiar culmea , sau nu este acela ?

  RăspundețiȘtergere
 20. Ce se intampla cu SCMD si ANMRRR? Nici o reactie? Nu se bucura? Nu fac precizari Dep. Juridice?Dorm?

  Dar Mos Alecu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vad ca tac toti la unison , tunsi, rasi si frezati beton ! Tac precum ursul in papusoi ! Ori o fi intrat in binecuvenita vacanta? Dupa atata truda si munca grea, in conditii "speciale" ori "alte conditii" li se cuvine si odihna. Cat au luptat ei pentru interesele rezervistilor ! Cate sacrificii ! Erau gata sa-si sacrifice si iubitele pensioare( alea superbabane) numai ca noua lege sa nu se aplice la toti. Ceea ce s-a intamplat insa arata ca in tarisoara noastra mai exista si oameni care mai si gandesc nu numai muncesc prost, ca mai exista oameni pentru care demnitatea si onoarea militara nu sunt niste simple lozinci aruncate in graba catre tot felul de intruniri asa zis tovarasesti. Iata de ce toti cei ce au contribuit la forma finala a noii legi(cu toate ca mai exista unele imperfectiuni, ce pot fi corectate usor), la formularea amendamentelor admise merita toata recunostinta rezervistilor !Cei ce au bagat strambe si au tinut cu tot dinadinsul sa-si conserve pensiile lor excesiv de avantajoase insa ......stiu ei ce merita !

   Ștergere
  2. Deocamdată nu avem legea în forma finală și mai ales normele de aplicare. În ”țărișoara asta ” cei care ” mai si gandesc” au prostul obicei de a face din normele de aplicare altceva decât spune legea. Recunoștința unor rezerviști de calibrul ”Anonim” se va materializa probabil în mii de adeziuni la UNPR.
   Cei care au lucrat și mai ales vor lucra în grupa alte condiții vor trai în continuare la fel ca și până acum. In orice cimitir militar din țară se poate constata că acești oameni pleacă dintre noi mult mai repede decât ceilalți.

   Ștergere
  3. Conform comunicatului de ieri BPC al ANCMRR a hotărât ca de de astăzi până pe 15 septembrie ”membrii asociaţiei naţionale să fie în vacanţă”, nici in următorul comunicat nu suflă o vorbă despre legea pensiilor trecută de parlament, în schimb ne anunță că, prin noul cod fiscal aprobat de parlament pe 25 iunie, a fost aprobată propunerea ANCMRR de de a dispune de 2% din impozitul pe pensie.
   SCMD prin comunicatul de azi își arogă toate meritele și în plus promite că ”va contribui la elaborarea normelor si procedurilor de aplicare a legii, ca si a celorlalte proiecte de legi vizand sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”
   In plus ”Vom veghea asupra modului concret de aplicare a Legii Pensiilor Militare de Stat, pentru ca vor fi, ca de obicei, scapari si inerente erori, dar vom consilia si interveni punctual NUMAI IN SPRIJINUL MEMBRILOR SCMD CU LEGITIMATIE LA ZI ”

   Ștergere
  4. Karadeniz.... o dai pe politica. Sigur esti intr-o barca si faci valuri pentru ceilalti. Ar fi bine pentru pensionarii militari daca PARTIZANII si-ar vedea de politica si nu s-ar mai implica. Sesizam si o oarecare incercare de ademenire in vederea obtinerii sprijinului..... cat e cotizatia? Si ce faceti cu ea?

   Ștergere
  5. Devine clar :contributia asociatiei si sindicatului la textul de lege adoptat privitoare la recalcularea pentru toti rezervistii(cum era si normal) tinde catre zero barat. Daca era dupa marii conducatori , cei pensionati inainte de 2011 ramaneau de caruta.Ca unele filiale au contribuit din plin la redresarea situatiei e si asta adevarat dar zona centrala nexam.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  7. @ Nicolae1 iulie 2015, 16:49
   Fiecare înțelege după propria-i putirință. Eu nu iau ci dau. Dădeam la a sindicat dau încă și în acest an la ANCMRR.
   ” Partizanii” vor mai racola inca mulți rezerviști pentru ca ăsta-i rostul lor și au incă de unde racola.

   Ștergere
 21. Citita cu atentie, articol cu articol, in partile esentiale legea pare OK. Sunt niste chestii de finete la un moment dat, a se vedea Art. 29 (1) lit. a, unde cei 25 ani reprezinta vechime CUMULATA (efectiva + ce rezulta din grupe), ceea ce inseamna ca nu sunt penalizati nici cei cu mai putin de 25 ani vechime efectiva. Nu?

  RăspundețiȘtergere
 22. am 20 ani de cadru militar activ + 2 ani sc militara + 1,6 ani armata , etate 48 ani , iesit din armata la cerere (demisie) in 2010 .Pot iesi la pensie ,eventual anticipata ,pe baza acestei legi /

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Suntem in stadiul la care legea fiind atat de recenta, o "rumegam" inca si noi, iar un raspuns cert poate fi eronat. Oricum, in cazul cel mai nefericit sa nu ai acest drept fiind deja trecut in rezerva prin demisie, ai o "portita" sa te reangajezi pt. o zi/o saptamana/o luna apoi sa te repensionezi cu drept de pensie militara. Trebuie sa studeizi bine aceste articole:

   "Art. 16. - (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
   a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
   b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
   (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin.(1) lit.a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

   Art. 17. - (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condiţiile de vechime prevăzute la art.16 alin.(1) lit.b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi se află în una dintre următoarele situaţii:
   a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securitate naţională;
   b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
   (2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani prevăzută la alin.(1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative".

   Ștergere
  2. [CONTINUARE].

   "Art. 18. - (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
   a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
   b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
   (2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin.(1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art.3 lit.e), la care se adaugă sporurile acordate conform art.24.
   (3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.

   Art. 19. - Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art.3 lit.e), la care se adaugă sporurile acordate conform art.24".

   Cel mai probabil, te vizeaza Art. 19 - insa este o opinie ce poate fi eronata! Normele metodologice (cabd vor aparea) vor face lumina in aceste cazuri!

   Ștergere
  3. Nu puteti iesi pe baza acestei legi, pentru ca ati iesit prin demisie.

   Ștergere
 23. Preluare de pe roarmy230:

  "...
  1. Pentru domnul Viorel Bolohan.
  Dumneavoastra ati spus ca anii sunt deja valorificati in ultima decizie de pensie.
  De la 1 ianuarie 2016 pensia Dumneavoastra devine pensie militara in intelesul noii legi si in cuantumul pe care il aveti in plata.
  Actualizarea se va face diferit:
  a)pentru cei care nu au stagii ramase nevalorificate pana la data de 01.01.2015 recalcularea si actualizarea pensiei se va face in termen de max. 2 ani e la prima majorare a soldelor activilor.
  b) pentru cei care au stagii de cotizare nevalorificate pana la data de 01.01.2015 recalclarea se va face in termen de 2 ani de a depunerea cererii de actulaizare.
  Cei care au iesit la pensie in baza legii 263 beneficiaza de o recalculare a pensiei dupa noua metodologie in termen de 12 luni de la data iesirii la pensie.
  Cred ca ati observat diferenta de tratament.
  Practic introducerea in fostul art. 111 (cred ca este 109 dupa amendamentele de la CD) a sintagmei "se recalculeaza" nu aduce nicio modifcare a situatie juridice fata de reglementarea din proiectul initial. Acolo se prevedea ca pensiile noastre devin pensii militare de stat si caprima actualizarea se va face cu aplicarea metodologiei noi, practic se va face si o recalculare in baza noii metodologii, iar acum ca se ne pacaleasca au sus ca pensiile se vor recaclula dar fara a preciza un termne si ca recalularea va avea loc la prima actualizare care nu se stie cand se va produce.
  iata ca de fapt aspectul cel mai important practic a ramas EXACT CUM A FOST INAINTE."
  Ujica Ionel

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faceti confuzie intre recalculare si actualizare. Toate pensiile militare calculate pana in 2010 se RECALCULEAZA, art.111 alin 1...final = "........şi se RECALCULEAZA potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensionare".
   Actualizarea se face in situatia modificarii coeficientilor de ierarhizare, iar aseara ministrul muncii a anuntat ca pregateste o noua Lege a Salarizarii Sistemului Bugetar. Asta inseamna ca daca se aplica cu 1 ianuarie 2016, practic vor avea loc doua operatiuni. Prima va fi recalcularea, dupa care se va face reactualizare.

   Ștergere
  2. ..."recalularea va avea loc la prima actualizare care nu se stie cand se va produce." Domnul Ujica descifreaza textul de lege ca fiecare din noi sa speram in functie de optimismul/pesimismul fiecaruia. Daca pana la 01.01.2016 se vor modifica soldele activilor corespunzator noii legi a salarizarii, urmatoarea modificare poate sa aiba loc la sfantu' asteapta. Intre timp, veniturile vor creste conform indicelui de inflatie.

   Ștergere
  3. In marinimia lor si contextul actual de securitate guvernantii nostri vor amana intrarea in vigoare a legii salarizarii dupa 01.01.2016 !!!

   Ștergere
 24. Gabriel Todea1 iulie 2015, 14:44

  Am si eu o intrebare [mai degraba nelamurire] .Am 45 de ani sunt iesit la pensie pe caz de boala ,grad 3 [acum 5 ani] deoarece sunt operat pe coloana, pe inima si ''detin '' si un parkinson .. Am 21 se ani vechime, efectiv ca militar operativ iar cu tot cu grupe [conditii speciale si alte conditii] ajung la vechimea 32 de ani .Dupa legea noua votata ieri pot iesi la pensie anticipata partiala la varsta actuala ?Sau trebuie sa mai astept ?Cu stima.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabriel Todea1 iulie 2015, 14:55

   Rectific un pic ,decizia de pensionare e din ianuarie 2012 [ grupele sunt 11 anl a.c. si 10 ani c.s.]Astept un raspuns daca se poate .Va multumesc .

   Ștergere
 25. Pe site-ul camerei deputaților a fost postat textul legii ce va fi trimis spre promulgare.
  http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr529_15.pdf

  RăspundețiȘtergere
 26. GROPAN NICOLAE2 iulie 2015, 10:36

  Cititi cu atentie art.109 din PL-x 529/2015, forma pentru promulgare si veti intelege ca legea se refera la toti pensionarii militari, indiferent cand au iesit la pensie. De interes sunt si art.24,28,29. Este bine sa ne documentam cum este cu recalcularea, actualizarea si indexarea pentru a nu aparea neuntelegeri si confuzii. Colaborarea si conlucrarea aproape totala a asociatiilor si sindicatelor in cadrul Forumului infiintat pe langa Federatia Militarilor din Romania se pare ca a dat rezultate destul de pozitive. Desigur ca mai sunt si mici inadvertente materiale pe text, dar este pentru prima data cand apare o reglementare unitara care, nota bene, asigura si posibilitatea ca pensionarul militar sa opteze pentru sistemul cel mai favorabil lui. Pe aceasta cale multumesc tuturor participantilor la forumul amintit cat si tuturor celor care au facut propuneri documentate in interesul tuturor, printre care acest site extrem de util si la obiect. PRIN UNITATE DE VOINTA SI ACTIUNE SE POT REALIZA ACTIVITATI DEOSEBITE. Noi nu suntem in vacanta. Cu respect va rog sa primiti un salut camaraderesc- Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule Gropan, cititi si dumnevoastra cu atentie cele trecute pe linkul pe care vi-l postez mai jos si apoi vorbiti. Apoi poate ne explicati ce inseamna ”rezultate destul de pozitive” Doar atat ati putut face sau ati dat la pace ? Si acuma ce faceti, pentru ca situatia este dezastruoasa... practic nu s-a obtinut nimic pentru cei trecuti in rezerva. Era mai fait sa se spuna ca datorita principiului neretroactivitatii legii, aceasta nu se aplica celor deja pensionati si stiam o treaba. Apropo, domnul Bartolomeo a reusit sa-si rezolve problemele de dosar, ca stiu ca asta urmarea ultima data cand l-am vazut. Cititi va rog aici: http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/07/03/d-o-d-noua-anm-a-armatei-romane-partea-a-doua-teapa-tepelor-9343

   Ștergere
 27. Formularea aceasta cu "media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c)." este cam ambigua. De ce ? la art.3 lit.a-c sunt militarii, politistii si functionarii publicii cu statut special. Este adevarat ca la lit d - pensionarii militari -persoana definită la lit. a)-c), care beneficiază de pensie militară de stat în condiţiile prezentei legi, insa lit d nu a fost introdusa in acest articol ?
  Ideea este ca media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive in anii 90 era una si alta era in anii 2000, ca sa nu spun pe finalul lui 201. Sa intelegem ca aceasta medie va fi actualizata la nivelul lui 2015 ? si aceasta este "data deschiderii drepturilor de pensie" prevazuta in text si nu data cand s-a pensionat omul - sa zicem in 2001 ???!!! Altfel, ar fi o DISCRIMINARE, chiar si intre cei pensionati in decembrie 2015 in baza legii 263 care va fi in vigoare atunci si cei ce se vor pensiona incepand cu 2016. Diferentele pot fi si de 30 %

  RăspundețiȘtergere
 28. De ce militari iesiti din armata prin demisie nu au dreptul de pensie , desi indeplinesc contitiile de pensionare ? Nu au facut parte din armata romana, nu le mai este recunoscut statutul de militar ? Unde sunt principiile egalitatii si unicitatii , conform art,2 sau 3

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!