miercuri, 6 mai 2015

Proiectul Legii Pensiilor Militare initiat de Guvern este inregistrat la Senat cu nr. B218/2015! Jocul s-a incheiat pt. personalul militar pensionat pana in anul 2011, acesta fiind exclus din programul pensiilor militare!

Proiectul Legii Pensiilor Militare initiat de Guvern este inregistrat la Senat si are nr. B218/2015! Poate fi vizualizat/descarcat (de) AICI!

[Pt. a nu fi create confuzii, va readucem aminte ca NU este acelasi proiect de Lege a Pensiilor Militare care a fost inaintat Parlamentului de catre S.C.M.D., cel al S.C.M.D. fiind inregistrat la Senat cu nr. B123/2015, acesta putand fi vizualizat/descarcat (de) aici)]!

Acum e acum! Avem doua proiecte ale aceleiasi legi, cu initiatori diferiti. Diferiti doar la modul formal, intrucat initiatorii au lucrat impreuna la unul si acelasi proiect de Lege a Pensiilor Militare. Nu cunoastem ceea ce s-a intamplat in culise - desi intuim! Cert este ca initiatorii s-au despartit, fiecare simuland ca inainteaza Parlamentului propriul proiect de lege, desi in proportie de peste 99% proiectele sunt unul si acelasi. In ceea ce priveste proiectul inaintat de S.C.M.D., ne-am lamurit: acesta exclude la modul pragmatic personalul militarul pensionat pana in anul 2011 din programul pensiilor militare, oferindu-i doar o pacaleala de proportii prin schimbarea denumirii actualelor pensii contributive in pensii militare. Fapt pt. care este si criticat vehement de militarii in rezerva/retragere - lucru care rezulta si din opiniile transmise de acestia direct Senatului! Cat priveste proiectul Guvernului cu nr. B218/2015, acesta nu face decat sa consfinteasca excluderea personalului militarul pensionat pana in anul 2011 din programul pensiilor militare.

Prin urmare, acesta este proiectul oficial inaintat de Guvern, Parlamentului si are nr. B218/2015.  Descoperim cu usurinta urmare a continutului Art. 111 (1), Art. 111 (2), Art. 111 (3) si Art. 124 ca este exact acelasi proiect despre care aflasem deja pe surse ca ar fi al Guvernului, nemaifiind astfel necesar sa il restudiem in amanunt, intrucat nu ofera nimic nou [a se observa si faptul ca in cazul Art. 111 (2), proiectul Guvernului spre deosbire de cel al S.C.M.D. - dubleaza perioada de asteptare in cazul unei posibile actualizari de la 12 la 24 de luni, iar in cazul Art. 111 (3) proiectul Guvernului indeparteaza cu 24 luni orice posibilitate de recalculare in cazul in care cineva ar gasi vreo "portita" de a-i fi recalculata pensia]. Concluzia certa privind proiectul initiat de Guvern si inregistrat la Senat cu nr. B218/2015  fiind ca Guvernul, V. Ponta si G. Oprea fac misto in mod oficial de aceasta data,  de personalul pension at pana in anul 2011, caruia in loc sa ii ofere pensii militare de stat, ii ofera doar simpla schimbare a denumirii actualelor pensii contributive in pensii militare. In rest, totul a fost explicat in materialul de aici! Personalul militar pensionat pana in anul 2011 intrand oficial la clasa negri!

Se confirma cu aceasta ocazie si supozitia lansata de membrii si simpatizantii zonei rebele "R-26500" privind aparenta bizarerie a existentei a 2 proiecte ale aceleiasi legi, cu aceleasi prevederi de excludere a personalului pensionat pana in anul 2011 din programul pensiilor militare! Este evident ca cele 2 proiecte vor fi comasate intr-unul - nici nu mai conteaza care, cel mai probabil in cel initiat de Guvern. Urmand ca V. Ponta si G. Oprea sa se spele frumos pe maini in fata personalului pensionat pana in anul 2011, justificand excluderea acestuia din programul pensiilor militare prin faptul ca Guvernul nu a facut decat sa respecte dorinta militarilor in rezerva/retragere formulata in celalalt proiect inaintat Parlamentului chiar de rezervisti, via S.C.M.D.  


Dar sa NU o mai lungim asa mult! Concluzia finala este ca personalul pensionat pana in anul 2011 a fost  exclus din programul pensiilor militare, la ordinul lui G. Oprea, care se va disculpa in fata personalului eventual nemultumit/revoltat de "schemă", prin faptul ca majoritatea rezervistilor au solicitat ei insisi sa fie exclusi din program. Proiectul guvernamental avand deplinul acord al marionetelor sale, respectiv ai liderilor S.C.M.D., A.N.C.M.R.R. si ai liderilor a 6 sindicate din M.A.I. Ca sa nu mai discutam de faptul ca personalul din S.C.M.D. si-a introdus propriul proiect in Parlament, prin care a cerut in mod expres sa ramana fara pensii militare!

In consecinta, jocurile s-au incheiat si pt. putinii creduli care au sperat pana in ultima clipa minuni de la V. Ponta, M. Dusa si mai ales de la G. Oprea! Nu este o nicio minune: mostenirile contributive lasate de regimul portocaliu sunt "rebotezate" in "pensii militare de stat", si in rest totul ramane ca inainte! Cat priveste ultima speranta a personalului pensionat pana in anul 2011 - cea a "inecatului", cum ca va urma vreo actualizare a pensiilor care ar compensa cumva nerecalcularea acestora, Guvernul o taie si pe aceasta din faşă. Conform expunerii de motive, bugetul nu va fi modificat (cel putin) in urmatorii 5 ani. Game over!

NOTA: Pt. cei interesati a transmite Guvernului opiniile pe marginea proiectului, eventual "elogii" fata de excluderea personalului pensionat pana in 2011 din programul pensiilor militarilor, pot face acest lucru accesand link-ul Propuneri legislative aflate in consultare publica - respectiv AICI! Site-ul fiind deocamdata inchis la a trasnmite opinii privind proiectul B218/2015 (actul normativ nu apare inca deschis pt. a transmite opinii)! Ceilalti care au inteles ca jocul oricum este terminat in lipsa unei interventii prompte, sunt invitati sa isi pregateasca uniformele de campanie! Profesionistii neavand nevoie de detalii!

Proiectul de lege al Guvernului privind pensiile militare de stat

Număr de înregistrare Senat:B218/2015
Link pentru acces rapid la documentul legislativ:http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18999
Adresa:E38/2015
Prima cameră:Senat
Tip inițiativă:Proiect de lege
Inițiatori:Guvernul României
Număr de articole:126
Avizul Consiliului Legislativ:383/23.04.2015
Procedura de urgență:Nu
Stadiu:înregistrat la Senat pt. dezbatere
Caracterul legii:Organică
Opiniile persoanelor interesate asupra propunerilor legislative aflate în consultare publică:Opinii trimise

Derularea procedurii legislative:
DataAcțiunea
06-05-2015 Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b218 (adresa nr.E38/06/05/2015)

- adresa de înaintare a iniţiativei legislative pentru dezbatere
- forma iniţiatorului
- expunerea de motive la iniţiativa legislativă
- avizul Consiliului Legislativ
- hotărârea de Guvern

Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300.

133 de comentarii:

 1. Au trecut 2 ani - suntem tot acolo...cu toate promisiunile! Va mai aduceti aminte:
  http://www.mediafax.ro/social/proiectul-privind-pensiile-militarilor-finalizat-se-revine-la-principiile-legii-164-2011-10735947#comments
  In schimb, ei au reusit (si in ce conditii !):
  Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege care prevede că "personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică și personalul care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare".
  Proiectul a fost adoptat cu 226 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 86 de abțineri.
  De atata greata nu m-am mai uitat la legea adoptata; produce si aia discriminari intre generatii ca la noi? Ce dracu au guvernantii astia cu noi?

  RăspundețiȘtergere
 2. @Calin
  Nu merita sa incerci sa pricepi ce au cu noi derbedeii care "conduc" tara.
  @R-26500
  Nu mi se pare ca ar fi diferente semnificative intre proiectul Guvernului si cel al Dogarului.Aceeasi discriminare fata de militarii pensionati pana la 01.01.2011. Intr-o tara normala, o asemenea lege nu ar avea cum sa treaca, dar cum Romania nu mai e de mult o tara.....

  RăspundețiȘtergere
 3. Victor Aldea6 mai 2015, 22:38

  Legea e buna dar cu amendamentul ca pensiile cae
  au scazut dupa modificarile lui Boc sa fie repuse la valoarea initiala si sa fie indexate din 2011 cu rata inflatiei.Exceptie pensiile de peste 3000 de lei care trebuie inghetate definitiv A si reve nirea la grupa AC pentru operativi.Atat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Batrane! Tu sustii niste lucruri simpliste si in felul tau ai dreptate! Nu interveneam daca nu te refereai la grupa AC. Dar mi-ai atras atentia cu acest amanunt! Intrucat EU am activat in grupa AC. Dar fiind pensionat inainte de anul 2011, "am luat-o in mana", intrucat sunt trecut din start la clasa "negri". Intrucat mie NU mi se recalculeaza actuala pensie contributiva, EU avand ghinionul sa fiu pensionat inainte de 2011. Pensie contributiva care dupa ce a fost injumatatita 2 ani, in raport de fosta pensie militara, a fost "reabilitata" (cica) in 2013, mai nou fiind "inghetata" (neindexata, de exemplu ca la rromi) de 3 ani. Soarta care imi este destinata de politicienii romani, fiind sa imi fie "inghetata" pana in 2021 dupa actualele legi, cu reducere pana anul viitor daca se aproba "incercarea" aceasta de proiect.

   Astfel incat cu AC sau fara AC, pt. mine tot aia e. Dar! Intrucat cei din AC fiind (de regula) oameni decisi, pe fondul in care in mod intamplator am avut si o bunica rusoaica 100% pripasita in vremuri de restriste prin Romanai, am hotarat sa fac abstractie de toate experimentele pe care le-am suportat in ultimii 5 ani, si sa solicit cetatenia rusa! Asumandu-mi bineinteles si obligatiile militare care decurg din acest fapt! Inclusiv pe cele militare!

   Ti-am spus aceste lucruri, nu pt.a socializa, socializez permanent! Dar EU m-am saturat de experimente si pe ultimul il refuz. EU nu vreau sa devin si "prostituata" militara romaneasca. Intrucat acest lucru mi s-a oferit in final ca fost militar al Armatei Romane! Din grupa AC!

   Ștergere
  2. Tavarisci v.a.....una e sa-ti inghete pensia la 3100 lei.....si cu totul altceva sa ti-o inghete pe la 8000-9000 lei.....Ce spui ? Dar sa ti-o inghete pe la 14.000-15.000? Nu mai vorbesc de inghetul pe la 25.000 lei !.....samd....

   Ștergere
  3. @ Anonim 6 mai 2015, 23:18. Esti prea las sa ai un nume? Ai o problema grava! NU au exista pensii MILITARE de 8 000- 9 000, 14 000 sau 25 000 lei! Ci doar contributive la aceste sume! Iti spun EU pe romaneste ce inseamna acest lucru: Armata Romana a avut dintotdeauna cateva "curve". Ce inseamna acest fapt? In timp ce majoritatea militarilor munceau pt. solde, cativa "smecheri" muncea pe SUME. Adica se prefaceau ca muncesc, intrucat NU erau decat fii si fiice de nomenclaturisti ai politicii P.C.R., U.T.C., ai coruptiei etc. Se prefaceau ca munceau, dar pe sume de 5-10-15 ori mai mari decat soldele militarilor obisnuiti. Asa este si astazi!

   Acestia din zona "curvelor" au invins in final. Deocamdata! Intrucat la primul razboi, sunt primii care se dau inapti medical. Si pe mine sa NU incerci sa ma intoxici! Ia aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/juristul-constantin-alexandru-loveste_29.html] pensii CONTRIBUTIVE (!?) de 25 000. Hopa! Inseamna ca o astfel de pensie contributiva a fost generata de venituri medii de 25 000 pe luna! Suntem prosti sau ne prefacem? EU, nu ma prefac! TU de ce de prefaci? Intrucat risti sa ramai in rolul pe care il joci!

   PS: Si apropo! TU sa nu imi spui mie "tavarisci". Intrucat numai TU ai fost "tovarisci". Cu contributivii de aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/juristul-constantin-alexandru-loveste_29.html]. Astfel NU le-ai linge intre coapse! Pensiile de 25 000!

   Ștergere
  4. @Victor Aldea
   Acordarea indexarilor furate ar fi absolut normala, deci, sigur nu se va realiza. Cat despre cat de buna e legea.... mai discutam. Discriminarea din lege e usor de priceput chiar si de catre un elev de clasa a patra. Daca se recalculau toate pensiile militare, indiferent de data trecerii in rezerva era just pentru toata lumea. Eram de acord si cu diminuarea pensiei, daca din recalculare rezulta un cuantum mai mic. Dar asa, pentru unii muma si pentru altii ciuma,,,,,

   Ștergere
  5. Pt.dl.G.Olescu.
   1)Raspunsul nu era pt. dvs. ci pentru v.a. dar asa e cand te grabesti...graba strica treaba...
   2)Spuneti...nu exista pensii militare de 8000-9000, 14000/////ci doar contributive la aceste sume...Total fals ori, cu alte cuvinte fals tratat de vanatoare (de pensii)...Prin luna martie a.c pe alt site ce se ocupa de problematica pensiilor militare a fost publicat un tabel cu superbeneficiarii L164 si 241, pe judete si sectoare....Chiar prima pensie din tabel arata clar...pe L164=12.437....pe L119=4911...alt exemplu....pe L164=14462, pe L119=4343 , pe L164=8487 ...iar pe L119=5595.....pe L164=8947....pe L119=3750....si exemplele pot continua....ori pe L164 sunt numai pensii militare .....doar L164 are specific militar....nu gluma....ca superbeneficiarii acestor pensii militare nu o fi fost ei militari-militari ci militari -civili....nu stiu.....aici inclin sa va dau dreptate.....La fel cu faptul ca pe moment superbeneficiarii au invins....in detrimentul militarilor -militari care si-au sacrificat tineretea si viata activa prin viata cazona, plina de restrictii insa cu demnitate si onoare ostaseasca si-au indeplinit misiunile ordonate.....
   3) Si pe L119 sunt superbeneficiari.....destui...poate chiar mai multi decat pe L164.....cu pensii umflate cu pompa.....
   4) In ceea ce priveste asa zisa lasitate cu numele.....esential este ca fiecare sa-si expuna pdv propriu cu argumente pertinente......in fond progresul vine si din contradictii.....s-a vazut la ce a dus unanimitatea in pareri...in votari...inainte de 1989....nenorocirea e ca si dupa 1989 s-a intamplat la fel...oamenii sunt ca niste turme de oi fara pastor....nu cred ca e f. important ca o persoana care isi exprima pdv sa treaca gradul, numele , prenumele, adresa.....nr. de la pantofi, vecinii, vecinele......mai ales....astea erau obiceiuri ale secu care spiona totul.....si stia totul ...prin bravii si vajnicii informatori...care dupa 1989 s-au dat mari dizidenti...de multe ori....

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Continua minciunile huhurez-ului ...
  Dupa parerea lui :
  - cei de dinainte de 01.01.11 sint "vinovati" de prevederea cu nerecalcularea pensiilor lor
  - sint vinovati cei carora l.119 le-a micsorat pensiile , iar l.241 le plateste fostele cuantumuri
  - "cel mai vinovati" sint cei care pe l.164 avusesera "pensii imense" , iar l.119 le-a micsorat drastic acele pensii
  ----- l.241 le-a repus , acestora , in plata cuantumurile acelea "imensa"
  Acestia sint (in opinia huhurez-ului) cei care s-au opus recalcularii pensiilor celor de dinainte de 01.01.11 (printre care sint si ei) , pentru a nu pierde cuantumul primit pe l.241 ; la acest cuantum urmind sa se adauge , in timp , si majorarile ulterioare de pensii .
  Iata o "monstra" din gindirea huhurez-istica : " Expunerea de motive este redactata atât de dezechilibrat incât se poate aprecia ca intreaga motivare se adreseaza doar celor câtorva mii de revizuiti cu pensiile micsorate, beneficiari ai Legii 241/2013.
  Adevarul este ca acestia au fost atât de galagiosi in plan revendicativ si in spatiul virtual, in frunte cu SCMD si apoi ANCMRR, incât guvernantilor li s-au intiparit in memorie doar jelaniile lor."

  Intregul rationament , contorsionat si schiop , al huhurez-ului se bazeaza pe urmatoarele propozitii :
  - niste impricinati au avut niste "pensii imense" calculate de catre l.164
  - acesti impricinati au primit pe l.119 niste pensii drastic diminuate
  - acesti impricinati primesc pe l.241 cuantumurile "imense" ale pensiilor lor calculate pe l.164
  - prin recalculare (conform proiectului) acesti impricinati ar avea niste pensii mai mici decit cele avute pe l.164
  - avind pensia recalculata mai mica , acesti impricinati , vor ramine in plata cu ceea ce aveau din l.241 (cuantumul avantajos)
  - aplicindu-li-se principiul cuantumului avantajos nu li se va mai mari pensia pina cind pensia recalculata va fi mai mare decit cuantumul pe l.241
  Concluzia huhurez-ului este : cei cu "pensii imense" pe l.164 , beneficiari ai l.241/2013 , se opun recalcularii pensiilor lor pentru ca , prin recalculare , ar avea pensii mai mici decit ceea ce primesc ei acum (pe l.241) ... in acest fel ei urmind sa fie "exclusi" de la urmatoarele majorari de pensii ...
  Voi continua ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. Declarand frecvent ca ar fi simpatizant al "mitomanului" Ponta, ii este greu sa accepte ce "ţeapă" i-a tras chiar Ponta. Problema mai grava referitor la ce i se intampla este ca incearca sa se minta si singur, preluand sindromul "mitomaniei" de la Ponta. Cum sa se opuna cei cu pensiile foste diminuate, actualmente "inghetate" a le fi recalculate pensiile? Se cunoaste ca majoritatea celor cu pensii foste diminuate, acum "inghetate" prin L. 241 fac parte din grupa AC care NU a mai fost considerata ca grupa distincta de munca in Legea 119, fapt pt. care oamenii s-au trezit cu pensiile micsorate in mod artificial. In cazul recalcularii, persoanelor in cauza li s-ar majora toate pensiile intrucat nu numai ca ar porni de la o baza superioara de calcul - de 80% (poate chiar de 85% dupa amendamente), ci ar depasi lejer (functie de vechimea in AC) cu 10-50% cuantumul de 100%, respectiv pe cel atribuit de L. 241.

   Pe de alta parte, persoana in cauza este perfect izolata. Daca s-ar desprinde de virtual si ar da o simpla raita in lumea reala, respectiv printre rezervistii in carne si oase, fie ei de la ANCMRR sau SCMD, acestia nu acuza nicidecum pt. nerecalcularea pe beneficiarii L. 241/2013 despre care toata lumea stie ca au fost cei mai loviti de schimbarea legislatiei, ci pe beneficiarii L. 119/2010 carora le-au fost "umflate" crescut pensiile CONTRIBUTIVE cu pompa de 2 la 7 ori. Respectiv pe cele din tabelul de aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/juristul-constantin-alexandru-loveste_29.html].

   E interesanta o chestie! Rezervisti care nici macar nu stiu sa deschida un PC, au tabelul respectiv in buzunar. Deci, cum necum sunt informati despre realitate, informatiile circula prin diverse cai. Si toti zic astfel: " - Din cauza astora cu pensiile "umflate cu pompa contributiva" de 2-7 ori de G. Oprea, NU ni se recalculeaza noua pensiile".

   Aceasta este opinia generala a poporului rezervist, prin urmare tov. Huhurez ar trebui sa o accepte asa cum este si sa nu se mai minta singur! E mai sanatos sa accepte evidenta, respectiv ca Ponta si Oprea i-au tras si lui "ţeapă", motivul logic fiind protectia "contributivilor"cu pensii de 2 000-4 000 euro, "umflati cu pompa" de 2-7 ori de Boc, si in niciun caz protectia "diminuatilor inghetati".

   Ștergere
 6. Continuare la "Continua minciunile huhurez-ului ..." .
  Fractura in rationamentul huhurez-ului este la propozitia : "- prin recalculare (conform proiectului) acesti impricinati ar avea niste pensii mai mici decit cele avute pe l.164" .

  Iata despre ce este vorba in realitate :

  - pe l.164 calculul pensiei acelui impricinat s-a facut cu urmatoarele elemente :
  a)----- media soldelor din ultimele 6 luni de activitate

  b)----- conditii de munca (hg 1294/2001) incepind cu "conditii normale"
  ------------ majorare vechime=0
  ------------ lipsesc ani care sa primeasca acei 2% in plus

  c)----- procent de calcul pornind de la 60%

  d)----- pensie limitata la maximum 100% din baza de calcul

  - pe proiectul de lege recalcularea pensiei impricinatului s-ar face cu urmatoarele elemente :

  a)----- media soldelor din 6 luni din ultimii 5 ani
  ----------- este posibil ca in acei 5 ani sa fi avut 6 luni mult mai "banoase" ... deci le va alege pe acele 6 luni
  ----------- daca nu a avut (in cei 5 ani) alte 6 luni mai "banoase" ... obligatoriu le va alege tot pe acelea din l.164
  ----------- rezulta (de la acest element) ca pensia va fi cel putin egala ... dar poate fi si MAI MARE fata de l.164

  b)----- conditii de munca pe hg s-1019 ... care incep cu "conditii deosebite" ...
  ------------------ majorare vechime=+25% care genereaza ani pentru care se acorda acei 2% in plus
  ------------- rezulta (de la acest element) ca pensia va fi , obligatoriu , mai mare fata de l.164

  c)----- procent de calcul incepind cu 75%
  ----------- rezulta (de la acest element) ca pensia va fi , obligatoriu , mai mare fata de l.164

  d)----- pensia NU va mai fi limitata la 100% din baza de calcul
  - --------- rezulta (de la acest element) ca pensia va fi , obligatoriu , mai mare fata de l.164

  In concluzie : (nici) pensiile acelea "imense" pe l.164 nu pot fi mai mici , prin recalculare (pe principiile si cu elementele proiectului) , decit pensiile pe l.164 ... actualmente in plata pe l.241 .
  Alta concluzie : trebuie sa fie total timpit un beneficiar de pensie "imensa" pe l.164 si sa ceara nerecalcularea pensiei lui , atita timp cit aceasta este foarte posibil sa creasca ... in nici un caz sa scada !

  Dar ... bazindu-se pe "repeziciunea de mina (a lui) si nebagarea de seama (a cititorilor)" huhurez-ul continua sa "arunce pisica moarta" in curtea celor din l.241 . "Pisica moarta" a cererii de nerecalculare a pensiilor de dinainte de 01.01.11 ...
  Voi vontinua cu explicarea adevaratei cauze si aratarea adevaratilor "căuzaşi" ai problemei nerecalcularii acelo pensii ...

  RăspundețiȘtergere
 7. Informare! Urmare a monstruozitatilor nerecalcularii! Cunoastem ca in cazul personalul pensionat pana in 2011, activitatea din perioadele de scolarizare (scoli militare, academii militare, cursuri de cariera) si care la unii dintre noi au insumat si 6-7 ani, au fost considerate CN (conditii normale). De exemplu: activitatea de scafandrerie intra in grupa AC, dar pe perioada cursurilor intra in grupa CN. Sau: infanteristul pt. anii din SM beneficia de CN, dar ca infanterist dupa terminarea SM beneficia de CD.

  Problema s-a schimbat radical pt. personalul pensionat incepand cu anul 2011. La pensionare i se ia in calcul activitatea concreta efectuata - asa cum este si normal, nu conteaza in ce circumstante: SM, academie, curs sau in cariera de zi cu zi. Personalul in cauza beneficiind cel putin de CD si pt. anii de scolarizare (scoli militare, academii militare, cursuri de cariera). In concluzie, am luat "ţeapă" si aici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cele afirmate anterior, sunt informatii de la "prietenii" in activitate, confirmate prin deciziile de pensii emise in baza L. 263/2010. Nu pot preciza (deocamdata) in baza carei instructiuni, ci doar ca este secreta (clasificata). Probabil H.G.-S 1019/2010.

   Ștergere
  2. O mare magarie. E clar ca se doreste marginalizarea noastra , a celor pensioanti inainte de 2011. Curat murdar.

   Ștergere
 8. A stabilit un audit al Curtii de Conturi ca cele 90 de pensii din tabel si altele asemenea sunt corect calculate au ba?Este imperios necesar a se retransmite opiniile de la b 123 la noul proiect? La ce document nevalorificat ma pot gandi pt. incadrarea la art.111(3) daca in urmatoarele 24 luni dupa intrarea in vigoare a legii nu plec in locurile cu verdeata?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Greu de interpretat! Initial m-am gandit la faptul ca de exemplu, eu dupa pensionare mai inainte de a deveni agricultor pasionat ca acum, am lucrat si cu carte de munca, dar nu am facut niciun demers pt. valorificarea acestor stagii. Caz in care, as fi tentat sa cred ca pot "jongla" cu Art. 111 (3) si sa depun documentele in cauza, solicitand recalcularea. Ce simplu ar fi! Oricine se poate angaja 2 zile/2 saptamani/o luna (orice, nici nu conteaza) pana la intrarea in vigoare a legii, si sa uziteze de "schema".

   Faza a 2-a a schemei ar trebui sa fie aplicarea Art. 28 (1) si Art. 28 (3). Art. 28 care insa este extrem de confuz.

   "Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), actualizate la data deschiderii dreptului la pensie.
   (3) Actualizarea prevăzută la alin. (1) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu".

   Confuzia provine din urmatorul element: recalcularea se efectueaza in functie de soldele luate in calcul la data pensionarii? Sau in functie de soldele militarilor in activitate? Intrucat in primul caz, nu iese deloc bine. E prea confuz Art. 28, observatia fiind facuta si de Consiliul Legislativ.

   Pe de alta parte, presupunerea mea nu se leaga cu logica proiectului. Nu vad lagatura in caz de recalculare intre stagiul de cotizare cand am lucrat in viata civila dupa pensionare, cu pensia militara care este stabilita strict in functie de solda!

   Mai degraba pare a fi vorba despre altceva! Despre grupele de munca. In sensul ca daca mi-as mai descoperi eu o zi de armata inscrisa actualmente in CN care de fapt a fost in CD (exemplu), as depune adeverinta doveditoare ceea ce ar declansa procedura recalcularii. Este mai logic asa. La modul general, o astfel de situatie este la "noroc". Poate capata intr-un fel aplicabilitate generala numai daca H.G.-S 1019/2010 ar fi aplicat si celor pensionati pana in 2011.

   Aceasta sunt doar supozitii, totul fiind extrem de confuz.

   Ștergere
  2. Alooo, se poate mestere?
   Ai citat art. 28 din proiectul B123, nu din cel al curvernului,

   Ștergere
  3. Da. Ai dreptate. Redau din proiectul Guvernului. Pt. conformitate, nu ca ar conta in rezolvarea ecuatiei de la Art. 111(3).

   "Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), mai puţin solda de grad/salariul gradului profesional. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
   (3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu".

   Ștergere
 9. @MOS ALECU
  Asai cand n-ai ce face ! M-am luat, la indemnul matale sa fac comparatii intre pensia pe L164 si noul proiect. In primul rand prima decizie de pensionare nu are anexa (fisa de calcul). In al 2-lea rand, cautand prin hartoage am gasit un biletel (mi-am adus aminte ca mi l-a dat cadristul in ultimele zile de activitate) pe care scrie cam asa: SB=11.700.000; SN=8.500.000 (le-am rotunjit foarte putin). In ultimii doi ani de activitate nu am venit brut mentionat pe fisa de calcul, atasata ultimei decizii pe OuG 1, mai mic de 13.000.000, in ultimul an variind in jurul a 15mil. Pensia stabilita atunci a fost de cca 13mil. Care o fi fost baza de calcul? A fost corect calculata pensia pe L164 ? (asta asa ca supliment, caci datorita lui Boc am descoperit destule magarii si cu alte elemente, printre care incadrarea gresita in conditii...)

  RăspundețiȘtergere
 10. Continuare la "Continua minciunile huhurez-ului ..." .
  Sa vedem care sint cei care "au impus" introducerea prevederii privind nerecalcularea pensiilor de dinainte de 01.01.11 ....

  Multa lume a inteles care sint acestia ...
  Eu am spus-o de mai multe ori ... chiar pe blogul huhurez-ului ...
  Dar ... vor mai fi fiind si dintre aceia care nu au inteles mecanismul ...
  Huhurez-ul precis nu a inteles mecanismul ...

  Iata despre ce este vorba :

  - avem un impricinat cu o pensie oarecare pe l.164 ...

  - vine l.119 si-i micsoreaza pensia ... sau i-o mareste cu citiva lei

  - impricinatul , baiat "descurcăţel" , ia legatura cu "partidul de suflet" al ancmrr

  - partidul de suflet da dispozitiile necesare si pensia impricinatului nostru sufera o puternica umflare gopristica
  ------- procedura de umflare este relativ simpla , si greu de dovedit vinovatia cuiva ... sistemul "pe puncte" permite "imixtiuni" greu de gasit si de dovedit ...

  De aici incepe "balamucul" ...

  - apare un proiect de lege a pensiilor militare

  - proiectul prevede recalcularea tuturor pensiilor

  - impricinatul nostru isi face calculele privitoare la viitoarea sa pensie (foloseste sistemul descris anterior) : ------------ gaseste 6 luni din ultimii 5 ani mult mai "banoase" ca cele folosite cind i se calculase pensia pe l.164 ... rezultind o baza de calcul mult mai mare ca cea de la pensia pe l.164
  ------------ conditii de munca din hg s-1019 ... cu multi ani in plus ; cu multi de-alde 2% in plus fata de numarul de ani in plus la pensia lu pe l.164
  ------------ procent de calcul incepind cu 75% (fata de cei 60% pe l.164)
  ------------ pensia astfel calculata nu o mai limiteaza la 100% din baza de calcul (asa cum i se facuse la pensia pe l.164)

  - orice facea si "oricum o dădea" pensia recalculata era (mult) mai mica decit pensia goprizata

  - impricinatul nostru incepe presiunile , si reuseste : in proiectul de lege se inscrie prevederea conform careia pensiile de dinainte de 01.01.11 NU se recalculeaza
  --------- acele pensii devin pensii militare de stat ... ASA CUM SINT
  --------- fiind pensii militare de stat vor fi actualizate/indexate/majorate oricind vor fi actualizate/indexate/majorate toate celelalte pensii militare de stat : cele provenite din recalcularea pensiilor mai vechi (din l.263) sau cele calculate pentru viitorii pensionari militari

  RăspundețiȘtergere
 11. Continuare la "Continua minciunile huhurez-ului ..." .

  Dar ... baietii "au prins şpilul" si li s-a deschis pofta la mai mult , pentru inca vreo citiva ...
  Este vorba despre baietii (de-ai lor ... de-ai partidului de suflet) care au mai lucrat (mai lucreaza) dupa pensionare .
  - acestia avusesera pensii "babane" si pe l.164 ... dar umflarea gopristica le-a facut "si mai babane"

  - prin recalculare pensiile lor nu ajungeau "cu putin" sa fie mai mari decit pensiile lor goprizate
  ----- daca mai adaugau citiva de 2% (din ani suplimentari) pensiile lor recalculate depaseau si pensiile goprizate ... si intrau si la majorarile ulterioare

  - au introdus in proiect o "năstruşnicie" :
  ----- la calcularea/recalcularea pensiilor se considera ani de vechime (pentru calculul pensiei militare) si anii munciti (in civilie) DUPA pensionare , daca acei ani sint "recunoscuti" printr-o decizie de pensie pina la data intrarii in vigoare a legii (proiectului) . Alti ani munciti dupa pensionare se fructifica in civilie ...
  ----------- chestia aceasta este valabila pentru cei de dupa 01.01.11 (cei pe l.263)

  - pentru baietii de dinainte de 01.01.11 (cei cu partidul in suflet) acei ani (munciti dupa pensionare) NU trebuie sa fi fost recunoscuti printr-o decizie de pensie ...
  ----------- baietii vor face cerere de recalculare a pensiei (in sistemul si cu elementele din proiect) si li se adauga si anii munciti dupa pensionare

  - ca urmare acum au mult mai multi ani (care produc de-alde 2% in plus) si , impreuna cu celelalte elemente de calcul (conditii de munca superioare , procent superior , nelimitarea la 100%) pensia lor recalculata devine mai mare decit pensia goprizata ...

  Si uite-asa sint multumiti si alti baieti cu partidul in suflet ... la care umflarea gopristica a fost mai "moderata" (in raport cu ce avusesera pe l.164 , nu in cuantumul realizat) ...

  RăspundețiȘtergere
 12. @EU7 mai 2015, 13:03 :
  Da ! Se poate "jongla" cu anii munciti dupa pensionare , ani pentru care nu exista , inca , o decizie de pensie .

  Textul "actualizarea prevazuta" de la art.28 inseamna ca se folosesc soldele "actuale" , soldele celor (omologi) care sint in prezent in activitate ... Am tot explicat cum se face calculul cu coeficientii de ierarhizare a soldelor de functie/de grad si valoarea de referinta sectoriala . Coeficientii sint aceiasi din 2007 . Valoarea de referinta este cea din oct.2008 ... Aceste elemente dau "solda actualizata" .
  Inca o dat : nu se lucreaza cu valori banesti ale soldelor ... se lucreaza cu acei coeficienti care dau valoarea baneasca ACTUALA (ACTUALIZATA) a soldelor ...

  Daca "ti-ai descoperi o zi de armata inscrisa actualmente in CN care de fapt a fost in CD (exemplu), as depune adeverinta doveditoare ceea ce ar declansa procedura recalcularii. " .
  Da ! Ar declansa procedura de recalculare in baza si in sistemul l.263 (art.107)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ mos alecu 7 mai 2015, 14:49. Nu inteleg! 2 lucruri nu inteleg.

   1]. EU am cca. 2 ani lucrati dupa pensionare pt. care nici nu m-am agitat sa ii "raportez" la C.P.S. Tu ce sustii acum? Ca daca ii "raportez" dupa ce intra in vigoare legea, astia imi recalculeaza pensia ca pensie militara la fel ca la militarii pensionati incepand cu anul 2011? Adica cu baza de 70-80% etc.?

   2]. Pe de alta parte! Sa nu incurcam lucrurile. Intrucat tu ma treci dintr-o lege in alta, din cea a pensiilor militare in L. 263. Am o adeverinta obtinuta ulterior emiterii oricarei decizii anterioare de pensie pt. o perioada de detasare la o alta unitate. E vorba de vreo 6 luni. In decizia actuala de pensie acea perioada este trecuta in CD. Insa, adeverinta pe care am obtinut-o precizeaza ca in acea perioada am lucrat CS. Nu am valorificat adeverinta, dar o am acasa. Intra in vigoare Legea pensiilor militare, si pac ... le-am expediat adeverinta si cer recalcularea. Atunci tu cum afirmi ca recalcularea se declanseaza in baza si in sistemul L.263 (art.107), intrucat eu vizez recalcularea in cond. Art. 111(3) din Legea pensiilor militare, si nu din legea civila.

   Ștergere
  2. Nu ai inteles, este? "Art. 111 (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate, în termen de cel mult 24 de luni, se acordă începând cu luna următoare depunerii documentelor".

   Iar EU chiar am documente nevalorificate, respectiv perioada lucrada in viata civila si acea adeverinta care pt. 6 luni imi acorda alta grupa de munca. Le tin in sertar. In conditiile Art. 111 (3), daca ar declansa recalcularea, ar insemna sa fiu stupid si sa le expediez CPS inainte de intrarea in vigoare a Legii pensiilor militare. Asa ca le voi expedia frumos la o zi dupa intrarea in vigoare a legii.

   Intrebarea mea: se declanseaza recalcularea in conditiile Art. 111 (3) sau nu? Adica baza de 70-80% si tot tacamul?

   Ștergere
  3. EU - Nu va mai luati dupa ce crede unul sau altul. Pensia militara este batuta in cuie, ce s-a mai muncit dupa, este o alte pensie, care se calculeaza dupa algoritmul celei civile (nu se imparte la 20, ci la 30), si se ADAUGA la pensia militara. Ca aveti documente care se refera la pensia militara in sine, conform legii ele se vor lua in calculul pensiei initiale, in sensul adaugirii incepand din 01 ale lunii urmatoare depunerii documentelor a sumei rezultate de pe urma noilor date. Pensia militara a fost calculata dupa L.164/2001 pensionarilor militari pana in 2010, nu se recalculeaza dupa noua lege (si algoritm) doar pentru ca s-au mai descoperit 6 luni de CS si nu de CD.

   Ștergere
 13. @calin7 mai 2015, 14:13 :
  In ce an v-ati pensionat pe l.164 ?
  De le care institutie ... daca se poate ?

  RăspundețiȘtergere
 14. aceasta lege esteb ff mult comentata , ea este pentru cei ce se vor pensiona incepand cu 2016 , alte probleme se vor reglementa pe parcurs mai ales cand vor initia normele de aplicare . sant pensionarii si pe legi inainte de 1989 si sant rezervisti fara drept de pensie la iesirea in rezerva soi aici inainte de 2001 vreo 7ooo ,si care au acum varsta de pensionare si vor cere iesirea la pensie in 2o16 , asa ca vom vedea si cand va aparea noul sistem de salarizare cu stima

  RăspundețiȘtergere
 15. @EU7 mai 2015, 15:06 ;
  La : " ...daca ii "raportez" dupa ce intra in vigoare legea, astia imi recalculeaza pensia ca pensie militara ..." .
  Da !
  Art.111
  (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, în
  situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei
  legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate, în termen de cel mult 24 de luni, se
  acordă începând cu luna următoare depunerii documentelor.

  La pct.2 "...Intra in vigoare Legea pensiilor militare, si pac ... le-am expediat adeverinta si cer recalcularea..." .
  In proiect nu scrie nimic despre asa ceva ... Abia dupa ce vor fi recalculate pensiile (cu ceea ce au impricinatii in ultimele decizii pe l.119/263) , abia dupa aceea se pot trimite "noutati" descoperite de impricinati .
  Existenta acelei adeverinte nu genereaza inceperea procesului de recalculare ...
  Acea adeverinta poate fi valorificata numai in contextul actual al pensiei : pensie din domeniul l.263 ...

  RăspundețiȘtergere
 16. @EU7 mai 2015, 15:18 :
  Alin (3) al art.111 se refera numai la stagii de cotizare ...
  Vezi art.111
  (4) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3),
  precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în
  sistemul public de pensii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si totusi Art. 111 (3) este distinct fata de Art. 111 (4). O adeverinta care atesta ca in '900 toamna, EU eram in alta in grupa de munca decat cea inscrisa in decizia de pensia, este document NEVALORIFICAT. Ar fi trebuit sa o expediez CPS, dar nu am avut chef. Cunosc multi in aceasta situatie, care urmare a unor astfel de adeverinte expediate CPS privind schimbara incadrarii locurilor de munca, li s-au emis noi decizii de pensii. Ceea ce mi s-ar intampla si mie daca as expedia adeverinta maine. Dar NU o expediez.

   Concluzionez prin faptul ca in conditiile Art. 111(3) si documentele NEVALORIFICATE care tin de incadrarea in locurile de munca, declanseaza recalcularea pensiilor la fel ca si stagiile de cotizare nevalorificate.

   PS: Mai am o adeverinta cu inca 3 luni NEVALORIFICATE. In decizie am CD, in adeverinta am AC. Deci, in total am 3 documente NEVALORIFICATE. Bine ca nu m-am grabit ca fata mare la maritat sa le expediez pana acum.

   Oricum, daca ipoteza ta se adevereste, rezulta ca cine vrea recalculare si cauta un document NEVALORIFICAT, daca nu il are, il poate obtine astfel: sa mearga maine sa se angajeze orice, oriunde, o zi/o saptamana/o luna. Legal. Dar musai inainte de intrarea in vigoare a Legii pensiilor militare. Si isi tine perioada ca "asul secret din maneca". Apoi dupa ce legea intra in vigoare, le da in nas documentul nevalorificat. Asa ar rezulta, nu?

   Ștergere
 17. Da , s-a publicat Pr.LPM al Guvernului. Banuiesc ca proiectul inregistrat cu nr, B123/2015 va fi retras , ne mai avand rost. Asadar va trebui , in observatiile si interventiile care vor urma , sa ne calam pe acest proiect. Pentru pensionarii militari , asa cum este definita expresia in Pr.LPM nr. B218/2015 la Art. 3 , sunt de mare importanta : Art. 11 alin.(3) , Art. 61 , Art. 108 alin.(2) , Art. 111 pentru pensionarii militari cu pensii stabilite anterior intrarii in vigoare a prezentei legi , Art. 112 pentru pensionarii militari cu pensii stabilite in conditiile prezentei legi , Art. 113 , Art. 123 si Art. 124.
  Incep cu niste intrebari pe care mi le-am pus cand am incercat sa inteleg mecanismul legii , intrebari la care astept si lamuriri din partea celor cunoscatori in materie de legislatie.
  1) Cum , cand si in ce conditii se va aplica dispozitia de la Art. 11 alin.(3) cu privire la aplicarea prevederilor privind incadrarea locurilor de munca corespunzator HG nr. 1294/2001 cu modificarile ulterioare. si pentru pensionarii proveniti din MApN cu drepturi de pensie deschise anterior datei de aplicare a prezentei legi ?
  2) Majorarea despre care se vorbeste la Art. 61 alin.(1) se refera la coeficientii de ierarhizare , la valoarea de referinta unitara sau la cuantumul soldelor de grad /functie ? .
  Pun aceasta intrebare fiindca la lit.a) si b) ale acestui alineat apare notiunea de medie a soldelor de functie care se ia in calcul la actualizarea pensiilor fara a se face o alta precizare ( banuiesc ca nu sunt soldele din anii cand eram milionari ).
  3) La actualizarea de la Art. 61 alin(1) se poate aplica si prevederea de la Art. 11 alin.3 ?
  4) Pe ce baza se poate calcula solda de functie la actualizare atata vreme cat pensiile stabilite anterior sunt stabilite dupa principii contributive ?
  5) Presupunem ca exista un mecanism bazat pe coeficienti de ierarhizare si valoare de referinta unitara , la solda de functie , din perioada aleasa , se adauga si sumele rezultate prin aplicarea elementelor de calcul de care a beneficiat pensionarul militar in activitate , respectiv gradatii si solda de comanda ? Daca da , de unde rezulta ?
  7) Faptul ca la actualizare se foloseste o baza de calcul ( nedefinita inca !!) diferita de baza de calcul de la stabilirea pensiei nu reprezinta un act prin care un drept castigat printr-o dispozitie a unei legi este pierdut ulterior printr-o alta dispozitie a aceleiasi legi ?
  8) Ar fi bine ca la Art.61 alin.(1) sa se introduca o noua litera care sa defineasca cu claritate baza de calcul pentru actualizarea pensiilor ?
  9) Daca se are in vedere ca la Art. 124 se da posibilitatea alegerii sistemului de pensii , militar sau public , se mai justifica ultimatumul dat la Art. 111 alin.(2) ?
  Cu privire la neclaritatile de la Art.111 revin mai tarziu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Referitor la punctul 8), baza de calcul care va fi folosita la stabilirea pensiei va fi precizata prin normele de aplicare. Ma indoiesc ca va fi clarificata situatia prin legea pensiilor militare, pentru ca sunt mai multe situatii. Sigur ca ar fi bine ca legea sa nu dea loc la interpretari, insa in Romania ne place "ceata".

   Ștergere
 18. Proiectul Guvernului este tot inchis pt. OPINII [https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx]. Le e teama de confruntare sau ce se intampla? Prima zi a dezbaterilor este oricum pierduta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca proiectele sunt aproape identice si opiniile sunt la fel, sa le ia de bune p'alea!

   Ștergere
 19. @EU7 mai 2015, 16:01 :
  Initial proiectele de lege prevedeau recalcularea pentru toti ...
  Asa cum era prevazut in actualul art.112 :
  "Art. 112. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut
  special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare,
  devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu VECHIMEA VALORIFICATA prin ultima decizie de pensie." .
  Acea "vechime valorificata" include si eventualele majorari datorate conditiilor de munca ...

  Mai pe urma s-a "intercalat" si actualul art 111 . Ideea recalcularilor prevazute de el este aceeasi cu cea din actualul art.112 (vechimea valorificata...) ...
  Ca urmare ... ar fi posibila si o cerere de recalculare bazata pe conditii de munca nevalorificate ...

  La : "....sa mearga maine sa se angajeze orice, oriunde, o zi/o saptamana/o luna. Legal........................." .
  Da ! Exact !

  Inteleg ca ... gasindu-se aceste portite se raresc rindurile luptatorilor impotriva art.111 !!!!

  RăspundețiȘtergere
 20. http://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=18999

  RăspundețiȘtergere
 21. @Trofin7 mai 2015, 16:39 :
  Statele de organizare sint niste documente in care sint inscrise principalele elemente constitutive ale unei subunitati/compartiment/structura/unitate/mare unitate ... si cuprind :
  - personalul necesar pentru incadrarea respectivei structuri
  - principalele categorii de tehnica si armament

  La personal se inscrie in statul de organizare (pe linga alte elemente definitorii) si gradul celui care poate ocupa acea functie ("gradul functiei") precum si "coeficientul de ierarhizare a soldei de functie" . Acesta este un simplu numar cu o zecimala , si stabileste "pozitia" unei functii pe scara ierarhica a tuturor functiilor din sistemul militar.
  Coeficientii de ierarhizare a soldelor de functie (pentru toate functiile existente in sistemul militar) sint stabiliti prin lege/ordonanta de guvern . Ultima og care a stabilit coeficientii de ierarhizare a soldelor de functie a fost in 2006 (og 56/2006) cu aplicare de la 01.01.2007.
  Similar exista si niste coeficienti de ierarhizare a soldelor de grad (in l.248/2010 sint date direct cuantumurile soldelor de grad ... dar nu vorbim despre ea ca nu se aplica) ...

  Periodic se emit (se emiteau) ordonante de guvern in care se stabilea valoarea baneasca a coeficientului de ierarhizare 1,0 a soldei de functie/grad .
  Acea valoare baneasca se numeste "valoare de referinta sectoriala" . Ultima valoare de referinta sectoriala a fost stabilita in oct.2008 prin og 8/2008 . Ultima valoare de referinta sectoriala folosite la calculul soldelor este de 197,3387 lei .
  Aceasta valoare de referinta sectoriala se inmulteste cu coeficientul de ierarhizare a soldei de functie/grad si , astfel , rezulta cuantumul banesc al soldei respective .

  Celelalte elemente constitutive ale soldei sint , in esenta , procente din solda de functie si solda de grad .
  Calculul soldei (baza de calcul) in viziunea l.164 se facea cu coeficientii de ierarhizare ... abia la urma transformata in forma baneasca (vedeti-va deciziile pe l.164) .
  Calculul soldei prevazute in proiect nu presupune cautarea si inscrierea cuantumurilor banesti ale soldelor ...
  In dosarul de pensie pe l.164 exista toate elementele necesare (coeficientii de ierarhizare a soldelor) pentru recalculare .
  Chiar si la cei pensionati pe l.263 exista in dosarele de pensie acele elemente ...

  RăspundețiȘtergere
 22. @MOS ALECU
  Imi cer scuze, n-am putut fi pe faza...revin la postul dvs: mos alecu7 mai 2015, 14:53
  M-am pensionat la sf. de 2003. Am fost militar militar, peste tot, si in slujba tarii (in aceiasi masura hulit de toti - sa nu ma mai intrebati prin ce am trecut... in special cand am fost nevoit sa-i explic tatalui de ce a luptat 4 ani, in cele 2 zari, in conditii normale !!!), cu peste 39 ani pe L 164 si peste 41 ani pe OuG1. Militar militar peste 29 ani, ofiter peste 25 ani. Fac ceva pe cuantumul lor...n-au fost in stare sa redea onoarea si demnitatea armatei romane. Ii salut din mers si sa nu-i mai vad !!!
  (imi cer scuze pentru ton...dar sunt sigur ca nu sunt putini cei care au probleme pe L164 - eu sunt un exemplu si cred ca ar trebui sa exploatam si sa valorificam, prin noile prevederi, felul in care ni s-a deschis dreptul la pensie, atunci)

  RăspundețiȘtergere
 23. @calin7 mai 2015, 17:56 :
  Fiind pensionat in 2003 ... de la MApN ...
  Decizia dvs de pensie nu are o anexa un "Buletin de calcul" ?
  In 2008 trebuie sa fi primit o decizie de recalculare ... ca urmare a scaderii vechimii (necesare) pentru barbati de la 30 la 25 ani ...
  Nici la aceasta decizie de recalculare nu aveti atasat "Buletinul de calcul" ?
  Curios si de neexplicat ! ...

  Eu am acele buletine de calcul ... Eu am mai multe pen'c'am trecut prin mai multe "evenimente" ...
  Dar ... la dvs. ... acel buletin de calcul era obligatoriu si la decizia initiala si la acea decizie de recalculare din 2008 ...
  Mai cautati ...poate le gasiti ... !
  V-ar fi de ajutor in intelegerea situatiei ...

  RăspundețiȘtergere
 24. @mos Alecu 7 mai 2015 ora 17:46

  Nu mai exista si pensionari trecuti in rezerva inainte de introducerea coeficientilor de ierarhizare ?Daca exista, cum li se actualizeaza pensia?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Descarcati si dechideti aplicatia de aici:
   https://drive.google.com/file/d/0BxtxS26FLK4vSE5Cb2FzWGlMMDg/view?usp=sharing
   Introduceti elementele pentru solda si pensie, in celulele verzi. Rezulta pensia.

   Ștergere
 25. @mos Alecu
  Revin cu problema mai veche:
  La implinirea varstei legale de pensionare (60 de ani), pot beneficia de pensie pentru limita de varsta daca la acel moment am pensie anticipata partiala si vechime efectiva de 23 ani( nu 25 ani cat prevede legea pentru cei care trec in rezerva la 60 de ani) ?Altfel spus, am pensie anticipata partiala din 2007, dar nu si vechimea de 25 ani. La implinirea varstei de pensionare, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta din oficiu, indiferent de vechimea efectiva avuta la implinirea varstei de pensionare?

  RăspundețiȘtergere
 26. Descarcati si dechideti aplicatia de aici:
  https://drive.google.com/file/d/0BxtxS26FLK4vSE5Cb2FzWGlMMDg/view?usp=sharing
  Introduceti elementele pentru solda si pensie, in celulele verzi. Rezulta pensia.

  RăspundețiȘtergere
 27. @cip dragos7 mai 2015, 19:27 ;
  Inainte de introducerea coeficientilor de ierarhizare a soldelor (prin 1994) erau "clase de salarizare" .
  Acele clase de salarizare precizau , si ele , pozitia unei anume functii pe scara intregii ierarhii militare .
  Fiecarei clase de salarizare ii era asociat un anumit cuantum banesc al soldei functiei .

  Cind s-a facut trecerea de la clase de salarizare la coeficienti de ierarhizare s-a realizat si o grila privind corelarea lor . Adica : functia de col. , clasa de salarizare 15 , a devenit functie de col. , coeficient de ierarhizare a soldei de functie 4,3 ; in 2007 aceeasi functie a devenit de col. , coeficient de ierarhizare a soldei de functie 5,5 .

  Pentru situatia aceasta (a "transferului" intre coeficienti de ierarhizare , eventual si din vremea claselor de salarizare) l.164 a adoptat un mod foarte elegant de rezolvare . Este vorba despre rezolvarea in cazul recalcularii pensiilor venite din antichitatea decretului 214/1977 . Pentru acele cazuri se considera ca functia pentru care se (re)calcula pensia era (la toti) functia maxima (la maximum) indeplinita la data trecerii in rezerva .
  Proiectul actual nu prevede (inca) asa ceva ... Atunci vor trebui sa utilizeze acele grile de corelare ... Este putin mai greoi , dar nu imposibil ...

  Deci ... la cei din "antichitate" recalcularea se va face folosind coeficientii de ierarhizare actuali ai functiilor indeplinite de ei atunci ... in antichitate

  RăspundețiȘtergere
 28. @cip dragos7 mai 2015, 19:36 ;
  Stiu ca am mai discutat problema asta ...

  La momentul actual , prin efectul l.119 , dvs. aveti pensie pentru limita de virsta . L.119 a "transformat" pensiile anticipate si anticipate partiale in pensii pentru limita de virsta .
  Proiectul de lege nu are o asemenea prevedere : de transformare a tuturor pensiilor din legislatia anterioara (mai putin invaliditatea si mostenitorii) in pensii pentru limita de virsta .
  In cazul unei recalculari a pensiei dvs. inainte de implinirea virstei de 60 de ani , pensia re-devine pensie anticipata partiala (din cauza acelei vechimi insuficiente) ...
  Deranjant este faptul ca nu vi se vor lua in calcul stagiile de cotizare (munca in civilie) nici de dinainte nici de dupa pensionare . Pentru acele perioade va trebui sa va adresati la casele de pensie civile .

  La implinirea virstei de 60 de ani pensia dvs. anticipata partiala va deveni pensie pentru limita de virsta luindu-vi-se in calcul si eventualele perioade muncite in civilie inainte de militarie ... Perioadele muncite dupa militarie ramin in sistemul public (la casele de pensii civile) .

  Sa speram ca prin comisiile parlamentare sau prin alte organisme vor interveni si "baieti meseriasi" care sa aduca corecturi haloimisului acesta de proiect de lege ... Proiect de lege in care si-au bagat ghearele multi calexandri ...

  RăspundețiȘtergere
 29. Nu stiu, dar cred ca "negrii" sunt batuti in cuie(Doamne fereste, sper sa nu fie alea...) Cand am ajuns sub incidenta 241, am atentionat casa ca acel cuantum calculat dupa 164 este gresit - demonstrat chiar de calculul efectuat de OuG 1. Mi s-a raspuns, politicos, ca n-au cum sa refaca calculele, legea fiind abrogata. Daca nu miscam acum, treaba se repeta, toate legile care au condus la cuantumul care-l avem in plata, vor fi fiind abrogate, acest cuantum fiind inghetat, eventual indexat corespunzator inflatiei "0"....si botezat, cu larghete, pensie militara !

  RăspundețiȘtergere
 30. @calin7 mai 2015, 20:38 :
  "Ezact" !
  ----------------------------------------
  Dar calexandrii cu pensiile goprizate ? Si ale lor fiind la fel de nereparabile din cauza de abrogare de legi generatoare !

  Credeti ca lor le convine ca au pensii gresit calculate ? Credeti ca pe ei nu-i doare inima din cauza "nedreptatii" care li se face ?

  Si-atunci ... daca si ale lor sint gresit calculate , dar nu mai pot fi reparate ... sintem egali cu totii ! Toti avem pensii gresit calculate !
  Si asta ar trebui sa va umple inima de mindrie patriotica !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E clar ca se urmareste "stergerea urmelor" si ascunderea mizeriei sub pres. De aceea nu s-a facut recalcularea uniforma la toata lumea.Curat murdar, coane Fanica.

   Ștergere
 31. @mos Alecu
  Multumesc pentru raspuns. Asa am inteles si eu din proiectul de lege. Eu stiam ca la deschiderea dreptului la pensie se iau in calcul toate perioadele de vechime din ambele sisteme de pensii, militare sau civile. Dar in situatia pensiilor anticipate partiale, mi se pare aberant faptul ca se ia in calcul vechimea stabilita la data trecerii in rezerva. In fine, vorba unui fost coleg:"Daca nu traiesti mult, scapi repede."

  RăspundețiȘtergere
 32. @mos Alecu
  Referitor la D214 din 1977, daca nu ma inseala memoria, baza de calcul a pensiei o constituiau veniturile pe cinci ani consecutiv lucrati, la alegere, din ultimii zece ani.Banuiesc ca in cazul actualizarii acestor pensii, pensionarii vor trebui din nou sa opteze pentru media pe sase luni la alegere, conform actualului proiect de lege.

  RăspundețiȘtergere
 33. @ Mos Alecu
  Referitor la :"La momentul actual , prin efectul l.119 , dvs. aveti pensie pentru limita de virsta . L.119 a "transformat" pensiile anticipate si anticipate partiale in pensii pentru limita de virsta ."
  Asta mi se pare chiar haios, pensie pentru limita de varsta, desi nu am nici vechimea , nici varsta. Romania, tara tuturor posibilitatilor. E vorba tot de o rebotezare, ca si in cazul transformarii pensiilor pe L119 si OG 1 in pensii militare.Chiar ca e un haloimis, cum bine spuneati. Eu ii spun strutocamila.

  RăspundețiȘtergere
 34. @Mos Alecu
  Cu inima umpluta de mandrie patriotica iti doresc Noapte buna ! Ma duc la programul de somn...cum colegii s-au inecat de atata mandrie patriotica am sa fac eu planton sch 1,2 si 3. Pe maine !

  RăspundețiȘtergere
 35. @cip dragos7 mai 2015, 21:03 :
  Asa ... informativ ...
  In ideea ca legea - proiectul - va intra in vigoare la 01.01.16 ... La sfirsitul anului 2015 ce vechime veti avea (civil+militar+civil) recunoscuta printr-o ultima decizie de pensie ?

  RăspundețiȘtergere
 36. @cip dragos7 mai 2015, 21:18 :
  La : "Asta mi se pare chiar haios, pensie pentru limita de varsta, desi nu am nici vechimea , nici varsta " .

  Baietii care "scrisesera" l.119 erau , totusi , meseriasi !
  Daca scriau simplu (ca in proiectul "nostru") : devin pensii in intelesul l.19 ... insemna ca acele pensii trebuie tratate conform "normelor" de vechime si virsta din l.19 . Adica erau pensii anticipate partiale conform l.19 . Iar asta ar fi insemnat un dezastru : pensiile anticipate partiale fiind puternic penalizate si de catre l.19 .

  Baietii "scriitori" ai l.119 , fiind (cum am mai spus) "meseriasi" , au transformat acele pensii anticipate partiale (din l.164) in pensii pentru limita de virsta (in intelesul l.19) .
  Ca urmare nu s-au mai aplicat penalizarile pentru pensii anticipate partial .
  Acele pensii fiind mai mici numai datorita vechimilor mici ...

  RăspundețiȘtergere
 37. @cip dragos7 mai 2015, 21:08 :
  In prezent nu mai exista pensionari "puri" pe d.214/77 ... Acele pensii au fosr recalculate (si ras-recalculate) pe l.164 ; pe urma au fost recalculate de l.119 (cu hg.735/2010) ; apoi , eventual , au fost revizuite pe oug 1/2011 ...
  Despre acele pensii nu s-ar putea vorbi decit ca despre "pensiile stabilite pe principiile legislatiei anterioare" (dar proiectul nu vorbeste nicicum) ...

  Da ! Acei pensionari optau pentru veniturile din 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani !
  Da ! Daca li s-ar recalcula pensiile si celor din d.214/77 ... ar avea dreptul sa opteze pentru 6 luni din ultimii 5 ani (solda ... nu veniturile) ... Daca nu fac nici o "optiune" (si foarte-foarte multi nu vor face ... din cauza de "n-am stiut") se folosesc ultimele 6 luni (cele folosite si in l.164)

  RăspundețiȘtergere
 38. Am postat ieri de 2 ori acest text:
  La art 124 se precizeaza clar „ In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei Legi, persoanele prevazute la art. 3 POT OPTA pentru modul de calcul a pensiei in baza prezentei legi sau al Legii nr 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”.
  Daca acest articol va ramane asa, ORICE PENSIE MILITARA, inclusiv cele dinainte de 2011, pot fi, la cerere, RECALCULATE in baza PREZENTEI LEGI.
  De ce nu il publicati ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Punctul pe "i"...pam,pam:)

   Ștergere
  2. Pana la 01.01.2016 au timp berechet sa corecteze greselile!

   Ștergere
 39. Scuze, probabil nepublicarea mi se datoreza mie. O zi buina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. adicatelea orice anonim poate sa spuna ca "nepublicarea mi se datoreza mie"?Oare de ce?Vrem sa stim adevarul,doar atat.Fir-ar al dracu de art.124,ca mi-am tot frecat creierii cu 111 si 112 si nu m-am uitat si mai departe.....deci si eu sunt prostan,dar nu sunt rau intentionat si nici nu-i afectez pe altii.
   DC

   Ștergere
 40. "bulangiu' ":):) asta de art. 124 imi face impresia ca inchide orice discutie sterila.ma insel?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 41. Baaa!! care mi-ai sutit aipiu?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 42. inca doua vorbe si-am plecat
  Se CONFIRMA si ce a spus mos alecu acum cateva zile" pe surse".TOT RESPECTUL mosule daca nu esti tu chiar dogaru sau iliescu in persoana(doamne feri)!
  (art. 125).pam,pam
  DC
  Adica daca ma gandesc bine dogaru de abia a aflat de care parte trebuie sa tina arma, darmite sa folosesti un PC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mos Alecu-i frate cu Google nicidecum cu dogaru care mai trebuie instruit chiar si in privinta prioritarilor la legi speciale.

   Ștergere
  2. și-i mai are ca si ”consultanti” pe tigri2 , avianyc si Cezar

   Ștergere
 43. Dupa jignirile pe care le aduci te invit sa recitesti art 124 coroborat cu art 3......restul sunt "vuvuzele"
  te citez mai jos;


  "mos alecu6 mai 2015, 19:41
  Dupa discutii de mare calitate intelectuala .. sa venim cu picioarele pe pamint ...
  Proiectul are un art.124 ... prin care se poate opta pentru pensia contributionista sau cea militara ... Dar numai in termen de 3 ani .
  De ce numai 3 ani ! Cei care se vor pensiona dupa acei 3 ani de ce nu au dreptul sa opteze ?
  Dar ... cea mai mare magarie : cei de dinainte de 01.01.11 nu au acest drept . Deoarece lor nu li se recalculeaza pensiile .. ei nu au intre ce sa opteze !"
  DC
  PS chiar te intereseaza sublocotenentul de azi care va iesi la pensie peste 35-40 de ani?.....eheee mos alecule stai "listinit" si nu-ti mai face griji de pe acum.Pe atunci .....stii tu cum vom fi..
  PS 2 raman la parerea mea ca esti pulos cu art 125.....e clar ca ai fost mare stab la frecat turul pantalonilor in birouri pe la sefime zeci de ani.Prea ai "intuit-o" p-aia cu 1.01.2016(art 125) Ai pile,ai relatii,esti dat dreak'(ia-o ca pe un compliment te rog)
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @DC Stii tu cum v,om fi peste 35-40 de ani! Rog detaliati imi plac amanuntele picante!

   Ștergere
 44. @Anonim8 mai 2015, 09:42 :
  Da !
  In acel art.124 sint cuprinsi cei care vor fi pensionari (militarii , politistii , gardienii din penitenciare) si PENSIONARII militari (conform legii- proiectului) .

  Toti pot sa opteze pentru modul de calcul a pensiei : ca pensie militara de stat sau ca pensie din sistemul public de pensii (pe l.263/2010) .
  Dar...
  - pentru pensionari ... de ce este nevoie de un termen asa de lung ? Recalcularea (de exemplu) conf.art.112 se face in max. 12 luni ... iar pensionarul treb'e sa se gindeasca 36 de luni ?
  - pentru cei care se vor pensiona (in viitor) pe aceasta lege (proiect) ... de ce NUMAI 3 ani ? Ceilalti , care ar urma sa se pensioneze dupa cei 3 ani , de ce nu mai au dreptul la optiune ?

  In concluzie : prevederile din acel art. 124 au fost introduse "la ho-hau" ... Asa cum sint multe dintre prevederile din acest proiect .
  Au aflat "baietii" ca sint unii care ar vrea sa aiba posibilitatea de a opta , si au bagat (de-a-n-pulea) si acest articol .

  Proiectul are multe prevederi care au fost lipite "ca flaimucul de bordura" ...
  Printre primele proiecte aparute a fost un proiect caruia ii spuneam "proiectul Sava" . Acela fusese facut (in intregime) de meseriasi ...
  Pe urma "si-au bagat ghearele" in completarea proiectului diferiti "neica-nimeni" ... ziaristi , generali , "sindicatori politionisti" , specialistii dogarului ....
  Si a iesit un haloimis de toata frumusetea !...

  Una din găselniţele bagate in proiect (acolo unde nu gaseau solutii "specialistii pu.ii" care redactau) este aceea ca "se va reglementa prin ordin de ministru" .
  Brava , Misule ! Constitutia spune ca "organizarea executarii legilor" se face prin Hotariri de Guvern ... iar "proiectorii" proiectului de lege hotarasc ca organizarea executarii acestei legi se face prin Ordine ale ministrilor ...
  Feri' Doamne , ce ordine o sa de goprea pentru aplicarea acestei legi !

  RăspundețiȘtergere
 45. @Anonim8 mai 2015, 14:43 Akord75 ;
  Cine si cu ce te-a suparat ?
  Nu-nteleg care-i treaba !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. hai bre ca nu m-a suparat nimeni,cu atat mai putin dvs.Dar mai usor cu' pianul pe scari'ca va ia valul si devii putin incoerent si contradictoriu.Doar atat.
   Hai sa ne certam pe art. din proiect si cu argumente nu ca tzatza frosa.Azi ii ploua maine ii tuna,poimaine e soare.
   DC
   PS astept contraargumente dpdv al dvs ref la art.124.Dar sa fie "beton"........nuuuuu de alea cu viitorul colonel din urmatorii 40 de ani ca nu ma/ne intereseaza.OK?
   DC

   Ștergere
 46. @mos alecu
  ...ce dracu sa mai opteze dupa "cei 3 ani" ce rost ar mai avea? cine vrea sa mai ramana pe L263?....sau esti doar "ghita contra"
  Gaseste-mi si mie unul,doar unul care ar vrea dupa 3 ani incepand cu 1.01.2016 sa ramana pe 263 ca tie iti dau pensia mea pe 6 luni si pe ala il trimit la psihiatru.Tu ce dai daca am dreptate?
  Capisci?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 47. @ifrim8 mai 2015, 13:31 :
  La : "Pana la 01.01.2016 au timp berechet sa corecteze greselile!" .
  Sa speram !
  Probabil ca de aceea nici n-a fost "bagat" in procedura de urgenta !
  Proiectul treb'e "luat la laba" de la cap la coada si refacute corelatiile intre articole , scos "balastul" ...
  E de lucru pentru meseriasi ... altfel ne-am dat dracului !

  RăspundețiȘtergere
 48. @Anonim8 mai 2015, 14:50 Akord75
  Iar esti "anervat" ?

  Eu ce dracu' am intrebat ?
  Am intrebat : Cei care sint pensionari de ce le trebuie 3 ani de gindire ?
  Dar ... am mai intrebat : cei care se vor pensiona dupa acei trei ani de ce nu au dreptul la optiune ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @alecu
   citez
   "cei care se vor pensiona dupa acei trei ani de ce nu au dreptul la optiune ?"

   intreb si eu ca prostul desi ti-am mai raspuns odata un pic mai sus dar nu citesti
   intreb: care-i idiotul sa aleaga 263??????(in afara de faptul ca dpdv juridic nu se poate merge la infinit cu doua legi "in paralel") Chiar cauti gogorite fara importanta?
   DC

   Ștergere
 49. @ alecu
  zici mataluta cam asa;

  "- pentru pensionari ... de ce este nevoie de un termen asa de lung ?(3 ani- n.m.) Recalcularea (de exemplu) conf.art.112 se face in max. 12 luni ... iar pensionarul treb'e sa se gindeasca 36 de luni ?"

  Nu bre!! trebo sa gandeasca cel mult 36 de minute.....ala cu 3 ani e doar un termen MAXIM de gandire.Poate unii chiar au nevoie de atat,dar dupa cum vad ca esti de revoltat cred ca pentru dumneata e totusi prea putin:):):)
  DC

  RăspundețiȘtergere
 50. @mos alecu
  PS in plus mai are timp "pensionarul teaca" sa mai gandeasca si pana in 2016.Ce crezi ajunge timpul?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 51. Nu ar fi mai nimerit sa se adopte ambele legi (si cea ilesciana si cea dogariana )care se perinda acum prin parlament . După adoptare si publicare in MOf fiecare să aleagă ce-i pohtește inima.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai sunt la fel domnu'!
   DC
   PS fir-ar al dracului de sushi ca am probleme cu mancatorii de peste crud.Bagami-as!!

   Ștergere
  2. Pai dupa logica dvs de ce sa fie doar 2 ?Sa fie cate una pt fiecare dintre noi si mai ales "dupa cum ne pohteste inima" sau cate 3-4 engros la pachet.E bine asa domnuuu' gradu'?
   DC
   PS dupa sushi,am dat de supe.....pe dracu! erau ciorbe toate

   Ștergere
 52. @Anonim8 mai 2015, 15:16 Akord75 :
  La : "...intreb: care-i idiotul sa aleaga 263??????" .
  Nu stiu care-i , acum , idiotul !
  Da' mi-aduc aminte ca , "mai anţărţ" , erati citiva tare iubitori de contributeala !
  Ca-ntre timp v-a mai trecut "amoarea" ... este altaceva !
  Si nu v-am auzit pe niciunu' ca iesiti (la fel de vocali ca atunci) sa spuneti : "Am fost niste idioti !"
  De ce n-ar fi acum altii la fel de destepti ca voi atunci ?

  La : "...in afara de faptul ca dpdv juridic nu se poate merge la infinit cu doua legi "in paralel")" .
  Dar de ce este corect sa se mearga cu doua legi in paralel timp de 3 ani ?


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mosu'
   hai sa-ti respect stilul:)
   La:"Da' mi-aduc aminte ca , "mai anţărţ" , erati citiva tare iubitori de contributeala !
   Ca-ntre timp v-a mai trecut "amoarea" ... este altaceva !
   Si nu v-am auzit pe niciunu' ca iesiti (la fel de vocali ca atunci) sa spuneti : "Am fost niste idioti !"
   De ce n-ar fi acum altii la fel de destepti ca voi atunci ?"

   raspuns clar si concis:ca proiectul asta e si mai ok!! trebe doar sa fii ghita contra sau rau intentionat ca sa nu vezi.......sau doar prost pur si simplu

   La:"...in afara de faptul ca dpdv juridic nu se poate merge la infinit cu doua legi "in paralel")" .
   Dar de ce este corect sa se mearga cu doua legi in paralel timp de 3 ani ?"

   raspuns la fel de concis:Pai atunci sa anuleze(abroge) L263 din secunda 3, paguba-n ciuperci.......ei si?......dar au mai lasat 3 ani asa ca sa se lamureasca toti.Offf ar trebui sa te bucuri mosule ca o sa mai ai de "mestecat" nemultumiri inca 3 ani,desi fara "obiectul muncii"si cand colo tu ce faci.....te superi?
   DC
   PS pana la urma tii pariul meu de mai sus?Poate bem lada de bere impreuna (dupa ce o pierzi) si-mi explici si mie cum de ti-a devenit atat de draga L263 ca vrei tu sa fie mentinuta asaaaa pana la "calendele grecesti"......sau mai pe scurt ca un bun specialist ce te afli(pe bune) da-mi si mie macar 1(2-3 )argumente ca sa raman pe 263
   Raman la parerea ca daca o lege e buna/mai buna /pt.noi nu are rost sa-l injur pe goprea doar asa de amorul artei ca a "facut-o" el.Tu daca faci asta nu mai tii cu militarii,tu faci politica in interes personal.punct.

   Cum s-ar zice demonstreaza-mi ca 263 e mai "buna" si imi scot palaria.Dinspre partea mea poa' s-o abroge instant.Ca mai ramane 3 ani? Si ce daca?
   Si nu te mai gandi la slt. de azi care va fi colonel in prag de pensie peste 30-35 de ani.Heloooo !! trezeste-te!!
   DC

   Ștergere
  2. @mos alecu8 mai 2015, 15:56

   Mosule n-ai inteles un lucru extrem de simplu,asa cum spuneam si acum 3-4 ani.Mie NU au ce sa-mi faca.Poa' sa stea si in cur si-n cap ca la mine pensia o sa tot creasca indiferent de legea aplicata.....si stii de ce? pentru ca eu nu am pupat in cur pt IC sau SM pt ca mi-am facut treaba cinstit si onest,pentru ca am lucrat in conditii grele si supergrele, (vai de mine) si pentru multe alte motive oneste si cinstite.De aia mie imi convine legea asta ca si cele anterioare,ca si cele viitoare.Daca tu ai de carcotit datorita mustei de pe caciula......it's your business.Eu n-am nici o"apasare" la fel ca alte multe zeci de mii de cadre militare corecte
   DC
   Cre' ca daca te vede olescu si multi altii ca el(nedreptatit pe bune din cauza AC) te "sparge"!!
   Pana si pe vremea lu' ceasca exista grupa 0(zero) si se platea separat,cu spor de an/an si cu bani 100%.Acum de ce nu se poate????
   DC

   Ștergere
 53. Ce-o fi cu mos alecu?
  Oare isi suna sefii sa scoata nenorocitul art 124 ca il incurca dpdv politic.Mare belea ca il baga aia in sedinta in "beroul esecutif nasionel" si-l suspenda de "sprijin pulitic".Saracu mos alecu......dupa atata "da-i si lupta" isi da la gioale cu un amarat de art.124.Io zic ca e simplu. renumeroteaza legea de la 123 direct la 125 si gataaa.....
  Ce!.. ca nici americanii nu au etajul 13 si nu-i problema.Ba in plus amerlocii n-au nici parter macar.Vai de ei si mama lor:):)
  DC
  PS Uff acu' a fost cu friptura.Mda mai merge asa...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. '''mos alecu''' e contra cost .Daca legea e buna gaseste el sa carcoteasca impotriva contra ceva malai

   Ștergere
 54. @Dan8 mai 2015, 17:45 :
  Danutule ... stai cuminte !
  Daca esti dobitoc nu te baga in discutii ! Despre care lege buna vorbesti tu ?

  RăspundețiȘtergere
 55. Hei ,va puneti voi cu mos H`Alecu-pensie jmecherita ? Zice o vorba ca or cum ai taia felia ,taietura tot doua fete are. ~Farmecul~lui ” mos Ion Creanga” (al nostru mos Alecu) consta in faptul ca orice argument pui pe tava la el taietura are doar o singura fateta.
  Nu uitati totusi ca sunt destui care nu vor renunta la cuantumul obtinut pe contributivitate . Si argumentele sunt solide.

  RăspundețiȘtergere
 56. Dez-Akord-atule ... vezi de ce-ti spuneam eu asa ?
  Pen'ca_cind "o iei pe ulei" ... gata !... S-a terminat cu orice urma de logica in spusele tale !
  Iti iei avint si te auto-exciti in a insira "verzi si uscate" , fara cap si fara coada !...

  RăspundețiȘtergere
 57. @Anonim8 mai 2015, 18:44 avianyc - puţulică dobitocul :
  Ai vazut ca ai gasit portita sa intri aici ?...
  Asta spuneam si eu : de ce sa nu se acorde posibilitatea optiunii intre pensie militara si pensie pe l.263 si celor care se vor pensiona peste cei 3 ani prevazuti in proiect ?

  La : "...taietura are doar o singura fateta." . Sa stii ca exista suprafete cu o singura faţă ... Nu-ti spun care ... ca sa nu ti se blocheze neuronul ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Or fi existînd ele suprafete cu o singura fata dar taietura cu o singura fata mai putin. Mosule la resapat cu neuronul ramas pîna nu-i prea tirziu.

   Ștergere
  2. Anonimului din 8 Mai 2015 ora 19.04
   Constat ca v-ati plictisit de calculul pensiei. Pentru relaxare va recomand sa deduceti ecuatia suprafetei Mobius , suprafata cu o singura fata de care vorbea Mos Alecu , asa cum il vezi dumneata cu un singur neuron , dar bun.

   Ștergere
 58. mosuli Alecu , asa ca -ntre ”preteni” cu vechime, zii ca_cum se defineste in legea asta solda functiei de baza care se zice ca_car fi baza de calcul pentru penzie.

  RăspundețiȘtergere
 59. @Anonim8 mai 2015, 19:13 :
  L.284/2010
  Anexa VII
  Art. 3. - (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
  (2) Solda lunară se compune din solda functiei de bază, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
  (3) Solda functiei de bază este formată din solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. Pentru realizarea diferentierii soldelor functiilor de bază, se stabilesc clase de salarizare si coeficienti de ierarhizare pentru soldele de functie.
  ----------------------------------------------
  Numai ca in proiect :
  Art. 108. – (1) În perioada de aplicare etapizată a prevederilor Legii–cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, la baza de calcul prevăzută la art. 28 din prezenta lege se utilizează solda lunară/salariul de bază la care se adaugă sporul pentru păstrarea
  confidenţialităţii în legătură cu informaţiile clasificate, prevăzute de legislația în vigoare la 31.12.2009.

  Iar solda lunara din legislatia valabila in dec.2009 :
  L.138/1999
  ART. 3 Cadrele militare în activitate şi militarii angajaţi pe baza de contract au dreptul la o solda lunarã, compusã din: solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comanda, gradatii şi indemnizatia de dispozitiv

  RăspundețiȘtergere
 60. Daca n-ai fi dobitoc , putulica dobitocule , ti-as recomanda sa citesti dex-ul (taietura) ... Ai vedea ca taietura da numai o singura fata (suprafata) . In exemplul tau rezulta doua corpuri cu cite o singura taietura (fata/suprafata rezultata in urma procesului de taiere) ... Dar mintea ta este prea simplist structurata ca sa inteleaga asemenea complicatii ...

  RăspundețiȘtergere
 61. @mosu'?
  N-ai vrea sa ne dai niste exemple de legi de pe vremea romanilor,sau mai bine a faraonilor? ca si astea citate mai sus de tine au aceleasi valoare ca pe vremea faraonilor(cand erai tu tanar nene)......citeste/reciteste articolele din proiectul actual cu legile care se abroga.......trezeste-teeee mosuleeeee!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 62. tu mosule desteptule nu ne mai aburi!! si ti-o spun fara nici un fel de rautate.Ti-ai luat responsabilitatea de a ne lamuri,ca fiind tu cel mai competent:

  spune scurt/2 despre art 124.POTI?? DA sau NU? restul e gargara si sunt satul.Esti competent sau esti incompetent.Ca nenorocitul ala de "124" e clar ca lumina zilei."de la intrarea in vigoare a legii toate pensiile devin "militare de stat".Din momentul cand devin"militare de stat" pot fi recalculate la cerere" Desene nu-ti fac mos alecule ca mi-e jena de "inteligenta" ta:):) mai citesc pe aici si alti camarazi si hai sa-i lasam sa gandeasca "fara abureli inutile".Nu-ti mai fa griji cu nestiinta altora,si cu interesul tau.S-ar putea sa ramai surprins de inteligenta celorlalti despre care spui :citez; astea sunt chichite si multi nu isi vor da seama.
  LASA BRE CA NE DESCURCAM NOI!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 63. Dez-Akord-atule... noroc ca n-am avut timp aseara sa-ti raspund !... La cit erai de "uleiat" tot n-ai fi inteles nimic !...
  Vad ca ti-au revenit vechile deprinderi : pe tine (ca membru de baza al haitei de maidanezi) nu te intereseaza combaterea celor spuse de mine ! Pe tine te intereseaza "bruierea" mea !

  RăspundețiȘtergere
 64. @Anonim8 mai 2015, 21:28 :
  La : "Asa si?....." .
  Conform art.28 din proiect , la calcularea/recalcularea pensiilor , ar trebui folosita "solda functiei de baza" (functie , grad , gradatii , solda de comanda) ... din l.248/2010 .
  Dar ... l.248/2010 se aplica ...dar nu se aplica ...
  Conform art. 108 din proiect , la calcularea/recalcularea pensiilor se va folosi "solda lunara din legislatia valabila in dec.2009" (functie , grad , solda de merit , indemnizatia de comanda , gradatii , indemnizatia de dispozitiv) .

  RăspundețiȘtergere
 65. @Anonim8 mai 2015, 21:03 dez-Akord-atul :
  La : ...citeste/reciteste articolele din proiectul actual cu legile care se abroga." ...
  Daca te referi la l.138/1999 ... nu este abrogata de catre proiectul de lege a pensiilor ...
  Ea este (partial) abrogata ... dar de l.330/2009 . L.330/2009 care este abrogata de catre l.248/2010 ...
  Sint prea incurcate caile abrogarilor pentru mintea ta ...

  Retine : cind "ai luat-o pe ulei" nu te mai baga in discutii specifice ! Ramii pe "ho-hau-ri" numai pentru bruierea mea ! In acest fel te vei face de ris mai putin !
  Si nici cind "n-ai luat-o , inca , pe ulei" (la tine ... acea perioada foarte scurta de timp intre trezirez din somn si primul gît de haraşpincă) ... mentine-te pe a pune intrebari ... Nu te lansa in discutii pe teme de legi ... stii , foarte bine , ca nu te tin puterile !

  RăspundețiȘtergere
 66. @Anonim8 mai 2015, 21:23 dez-Akord-atul ;
  La : "...Ca nenorocitul ala de "124" e clar ca lumina zilei."de la intrarea in vigoare a legii toate pensiile devin "militare de stat" .
  Dar art.124 nu vorbeste nimic despre "devenirea" unor pensii ...
  Art. 124. În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, persoanele prevăzute la art. 3 pot opta pentru modul de calcul a pensiei în baza prezentei legi sau al Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

  La : "...Din momentul cand devin"militare de stat" pot fi recalculate la cerere" " .
  Chiar daca "pretenul" tau , huhurez-ul mincinos , ti-a spus asa ceva ... spune-i cetateanului ca , daca va face o asemenea cerere , i se va spune ca pensiile (din art.111) SINT pensii militare de stat . Deci cererea lui este deja "satisfacuta" . Daca vrea sa-i fie recalculata acea pensie (militara de stat) trebuie sa vina cu "documente nevalorificate" inca ... (art.111 (3) ...
  -------------------------------------------------------------
  Dom'le ... ce face "trăscăul" dintr-o minte (dez-Akord-ata) si asa foarte "putin mobilata" !!!
  ---------------------------------------
  Recunosc ... nu-i prea elegant ceea ce fac acum , dupa ce mintea "uleiata" se va fi "dezaburit" ...
  Dar oamenii treb'e sa stie cu cine au de-a face ...

  RăspundețiȘtergere
 67. mos Alecule ,mă făcui ca citesc in dex cam_cum vine treaba cu taietura . Io zic sa o lasam asa cu doua fatete chiar daca taietura divide in doua corpuri separate intregul, una fateta +una fateta = doua fatete.
  In alta ordine de idei,observ ca_cam bîjbîi raspunsul la intrebarea pe tema bazei de calcul a penziei, lucru inadmisibil tinînd cont de experienta de mare anvergura in domeniu.
  Precizarea clara in lege a bazei de calcul ar fi dus din prima la alegerea de catre catindatul la pensie sau pensionarul in floarea virstei a legii cu care vrea sa dea mîna fara a mai astepta tocirea gindirii in cei trei ani de gratie.
  Oricum s-ar prezenta la final noua lege ea va fi atractia multora in special din rindul ofiterimii . Legea contributivitatii insa după părerea mea va ramine o ancora pentru o mare parte a mesterimii si a celor care se simt confortabil cu pensia calculata raportat la venitul brut/vechime integrala si nu la salaiul functiei de baza/ lunara ca medie pe ultimele cinci luni de activ.

  RăspundețiȘtergere
 68. Ca totusi legea sa faca roade bune cred ca ar trebui altoita după metodele de altoire bine cunoscute;in taietura, in crăpătura sau in mugur. Ei pentru metoda in mugur a cam trecut vremea insa celelalte pot functiona din plin.

  RăspundețiȘtergere
 69. '''Mos Alecu, mos Alecu tunde oaia si berbecul'' si lasa proiectul de lege in pace ca e bun asa cum e [cu conditia sa se redea si grupa AC pentru militarii operativi cu misiuni grele ]Sa vedem totusi daca nu cumva acest proiect e doar o noua abureala plagiatorului ca de obicei cu ajutorul lui Groap[re]a pentru a mai pacalii la vot cativa militari care pun usor botul la savarina. Pana una alta vad ca doar legea grefierilor cu indemnizatii suplimentare [plus pensia normala] de minim 4000 de lei s-a aprobat in sparlament.De aia cred ca pentru militari se v-a aproba ciuciu ca de obicei si au nevoie de carcotasi ca tine nemultumiti ca sa poata avea motiv sa amane legea la calendrele grecesti [adica la pastele cailor] ...

  RăspundețiȘtergere
 70. @Anonim9 mai 2015, 08:41 putulica ... :
  La : "...ca_cam bîjbîi raspunsul la intrebarea pe tema bazei de calcul a penziei,..." .
  Reiau rasunsul (repetat de mai multe ori ...)
  mos alecu9 mai 2015, 08:06

  Conform art.28 din proiect , la calcularea/recalcularea pensiilor , ar trebui folosita "solda functiei de baza" (functie , grad , gradatii , solda de comanda) ... din l.248/2010 .
  Dar ... l.248/2010 se aplica ...dar nu se aplica ...
  Conform art. 108 din proiect , la calcularea/recalcularea pensiilor se va folosi "solda lunara din legislatia valabila in dec.2009" (functie , grad , solda de merit , indemnizatia de comanda , gradatii , indemnizatia de dispozitiv) .

  Ce-i neclar aici ? Pe scurt ... se folosesc soldele lunare din l.138/1999

  RăspundețiȘtergere
 71. @Anonim9 mai 2015, 08:41 putulica...:
  La : "...o ancora pentru o mare parte a mesterimii si a celor care se simt confortabil cu pensia calculata raportat la venitul brut/vechime integrala ... " .
  Asa "simt" si eu pulsul evenimentelor ...
  De aceea repet intrebarea : de ce (cei in activitate) pot sa-si aleaga sistemul de pensionare doar 3 ani ? Ceilalti , care se vor pensiona dupa acesti 3 ani , de ce sa nu mai aiba posibilitatea de alegere ?
  Explica-i tu dez-akord-atului despre ce-i vorba ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ ”pretenul” mos
   ”de ce sa nu mai aiba posibilitatea de alegere ?”

   Fiinca doar după cei trei ani legea devine lege in adevaratul sens al cuvîntului. Pîna atunci atîta timp cit spune ca se poate si asa si asa ea se numeste ”tocmeală”.

   Ștergere
 72. Tare as vrea sa ma lamureasca cineva cam care or fi ”militarii operativi cu misiuni grele” in afara celor precizati deja la AC. Tare mii teama ca -s niste jmecheri de prin birourile asa zis ”operative”.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. AC nu mai exista acum ci doar CS la fel cu frecatorii de birou...

   Ștergere
 73. @mos
  dupa cat ai gandirea de intortocheata cred ca bei mult mai mult ca mine(desi eu nu beau)...asta se vede si dupa cum scriu n'asa?
  ce ti-e asa de greu sa citesti art 111 si art 124(ce am zis mai sus se referea la 111 coroborat cu 124) dar chiar nu am timp sa "te luminez".Crezi ca stii atat de multa legislatie si de fapt nu mai stii nimic.Esti plin de contradictii si in capul tau e o varza ,o mare varza.:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. scuze !! am uitat sa ma semnez pt 10:05
   DC

   Ștergere
 74. Cu privire la faptul ca recalcularea pentru toti ar insemna un efort bugetar sporit pentru patria mama. Nu e un efort sporit ci o revenire la normalitate pentru niste cetateni ai acestei patrii mama care au slujit zeci de ani sub drapel, cu toate restrictiile impuse de viata de militar-militar. De unde bani? Ia mai scadeti voi guvernantilor din studiile alea de fezdrabilitate (facute pentru a n+1 oara) cateva sute de milioane de parai , ia cresteti voi redeventele pentru gaz si petrol la niste valori decente, ia mai confiscati voi niste averi nejustificate de alte sute de milioane de parai, ia mai vedeti voi ce s-a intamplat cu retrocedarile alea frauduloase de miliarde de parai, ia mai vedeti voi ce se intampla cu despagubirile acordate haotic pentru te miri ce pricini etc si o sa vedeti ca adunati la parai de nu o sa aveti ce face cu ei.

  RăspundețiȘtergere
 75. Referitor la controversatul Art. 124 din proiectul de lege , acesta se adreseaza tuturor persoanelor prevazute la Art. 3 unde la lit. d) sunt prevazuti si pensionarii militari . In baza definitiei expresiei "pensionar militar " cred ca si pensionarii militari pot opta pentru calculul pensiei in baza legii pensiilor militare sau a Legii 263/2010 chit ca drepturile de pensie au fost deschise anterior datei de intrare in vigoare a legii si in baza ei , in intervalul celor trei ani afectati exprimarii optiunii,au devenit pensii militare . Daca legea permite exprimarea optiunii pentru calculul pensiei in baza legii pensiilor militare nu vad care este impedimentul de a solicita cu acest prilej si recalcularea pensiei in baza prezentei legi asa cum admite neexplicit Art. 111 .

  RăspundețiȘtergere
 76. @Trofin9 mai 2015, 11:13 :
  Hai , dom'le ... ce dracu' esti asa de rautacios ?
  Pui omu' sa-si scrinteasca mintea cu banda lui Mobius ?
  Ei nu-s din generatia noastra ... ei îs de-aceia cu "creerele" cu suprafata neteda si apretata !

  RăspundețiȘtergere
 77. - "pensionar militar " ,,devii" dupa intrarea in vigoare a legii si RECALCULAREA pensiei...
  Art. 124 din proiectul de lege se adreseaza tuturor persoanelor prevazute la Art. 3, lit a)-c), unde sunt incluse si cadrele in rezerva/retragere.
  .****
  Art. 3. –În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
  a) MILITAR –ESTE CADRUL MILITAR, astfel cum este definit de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, soldatul şi gradatul profesionist, aşa cum sunt definiţi de Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, militarul angajat pe bază de contract, jandarmul angajat cu contract, precum şi preotul militar aşa cum este definit de Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar;

  LEGEA nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Actualizata 2014 ,
  Articolul 1
  (1)Prin CADRE MILITARE, in sensul prezentei legi, se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate, in conditiile prevazute de lege.
  (2)Cadrele militare sunt in serviciul natiunii.

  Articolul 4
  (1)CADRELE MILITARE SE POT AFLA IN UNA DINTRE URMATOARELE SITUATII:
  a)IN ACTIVITATE, cand ocupa o functie militara. Calitatea de cadru militar in activitate se mentine si pe timpul cat acestea sunt eliberate din functii pentru a urma diferite forme de pregatire in interesul serviciului, precum si atunci cand sunt puse la dispozitie: in vederea incadrarii sau trecerii in rezerva ori in retragere; pentru cazurile de boala stabilite prin hotarare a Guvernului; pe timpul cat sunt in captivitate.
  Pot fi ofiteri, maistri militari sau subofiteri in activitate persoanele care au cetatenie romana si domiciliul in tara;
  b)IN REZERVA, cand nu ocupa o functie militara, dar intrunesc conditiile prevazute de lege pentru a fi chemate sa indeplineasca serviciul militar ca rezervisti concentrati sau mobilizati, iar la nevoie, in calitate de cadre militare in activitate;
  c)IN RETRAGERE, cand, potrivit legii, nu mai pot fi chemate pentru indeplinirea serviciului militar.

  RăspundețiȘtergere
 78. @Trofin9 mai 2015, 11:36 :
  La : "Daca legea permite exprimarea optiunii pentru calculul pensiei in baza legii pensiilor militare nu vad care este impedimentul de a solicita cu acest prilej si recalcularea pensiei in baza prezentei legi asa cum admite neexplicit Art. 111 ." .

  S-o luam pe bucatele ...
  - dac-o luam "ad literam" art.124 permite optiunea pentru CALCULUL pensiei in una dintre variante .Deci s-ar adresa doar celor carora li se vor calcula (nu recalcula) pensiile ...

  Admitem ca este clara prevederea ca art.124 se adreseaza celor de la art.3 ...
  Acolo spune (despre noi , pensionarii) : "d) pensionar militar – este persoana definită la lit. a) - c), care beneficiază de pensie militară de stat în condiţiile prezentei legi;" .
  Iar noi (pensionarii de dinainte de 01.01.11) tocmai ce am fost declarati(de catre art.111(1)) "pensionari militari in intelesul legii-proiectului" .
  Ar cam fi un nonsens sa cerem sa ni se calculeze pensie militara (nu pensie pe l.263) atita timp cit AVEM PENSIE MILITARA.

  - cu acest prilej (eventuala folosire a art.124) nu putem cere RECALCULAREA pensiei ... Nu prevede asa ceva acest articol .

  Despre posibilitatea recalcularii pensiilor celor de dinainte de 01.01.11 vorbeste clar art.111(3) : documente nevalorificate inca in calculul pensiei actuale ...
  -------------------------------------------------------------------------
  Deja rindurile celor care critica art.111 (nerecalcularea pensiilor celor de dinainte de 01.01.11) se subtiaza substantial : multi si-au adus aminte ca au documente , stagii de cotizare nevalorificate inca ... Dupa intrarea in vigoare a legii ... hop si ei cu documentele , "pac la Razboiu" , si gata ... Treb'e sa le recalculeze pensiile ...
  --------------------------------------------------------------------------------------------
  De fapt ... cam toti cei de dinainte de 01.01.11 vor putea apela la acel subterfugiu generat de art.111 (3) .
  Deci legea (proiectul) este in vigoare ...Prin art.111(1) toti sintem pensionari in intelesul legii )proiectului) .
  In lege (proiect) , la art.11(3) .... beneficiem de prevederile hg s-1019/2010 .
  Cerem "ceferticat" de la CMJ cu noile conditii de munca ...
  Acest "ceferticat" este "docoment nevalorificat" (sub incidenta art.111(3)) ... cerem recalcularea pensiei in conditiile si cu elemetele din noua lege (proiect) ...
  Si gata !

  Iaca_ca pornind sa spun ceva despre ceva , am ajuns sa creez o noua problema : dupa intrarea in vigoare a legii , toata lumea cere certificate pentru conditiile de munca , si CPS treb'e sa le recalculeze pensiile ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si daca se modifica faimosul Art. 111 incat sa se permita recalcularea ? .
   Disputa se poarta acum intre termenii , nedefiniti de lege , actualizare si recalculare. Este oare normal sa actualizezi o pensie dupa principiile unei legi noi fara sa o recalculezi in baza principiilor de calcul din noua lege ? Legea nr. 19 din 2000 nu foloseste termenul de actualizare ( sau poate nu stiu eu ) dar a recalculat toate pensiile deschise in baza vechii legi pentru a se aplica unitar prevederile noii legi. La fel a fost si cu Legea 164/2001 , pensiile deschise in baza Decretului 214/1977 au fost trecute prin malaxorul recalcularii , la inceput cu mari probleme produse de o formulare suie a articolului privind recalcularea. Am pus niste intrebari anterior cu privire la actualizarea prevazuta de art. 61 alin (1) lit. a) dar ai ocolit raspunsul . Nu inteleg cum s-ar putea actualiza o pensie pe baza mediei soldelor de functie dintr-o perioada cand calculul soldei de functie se baza pe clase de salarizare , fiecare clasa avand alocate sume nu coeficienti de ierarhizare si valori de referinta unitare ( coeficientii de ierarhizare si valorile de referinta au aparut in legislatia de dupa 1999 ) Am presupus ca s-ar putea face o echivalare , din lege in lege pentru a se ajunge la situatia generata de proiectul de lege in discutie. Aceasta echivalare va produce o anexa ,ceva similar cu anexa 1 din OUG1/2011 , in care clasele de salarizare din anii '80 ai mileniului trecut se transforma in coeficienti de ierarhizare in deceniul 2 al noului mileniu. Daca s-ar face aceasta echivalare si-ar mai avea rostul calcul soldei medii de functie detinute , sa zicem , acum 30 de ani in urma ?. Nu ar fi mai simplu ca persoanele indreptatite sa-si aleaga cea mai convenabila perioada de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate , pe care o cunoaste ca a fost cea mai buna din punctul de vedere al functiilor ocupate si din care sa se extraga functiile indeplinite carora sa li se aloce coeficientii de ierarhizare corespunzatori din legislatia in vigoare ( acum extrasi din Ordonanta nr 56 din 30.08.2006) dupa care sa intre in malaxorul actualizarii ( termen pe care nu pot sa il inghit fara recalculare , dar fie ...) , ceva asemanator metodologiei elaborata de DFC cu Dispozitia Tehnica nr. A1662 din 23.03.2001 de intocmire a dosarului de pensionare?
   Ma poti lamuri ?

   Ștergere
  2. Rectificare , stiu ca esti foarte exigent : ...legislatia de dupa 1999.... devine corect ... legislatia de dupa 1989 ...

   Ștergere
 79. @MRV9 mai 2015, 12:22 :
  La : "- "pensionar militar " ,,devii" dupa intrarea in vigoare a legii si RECALCULAREA pensiei..." .
  Nu ! cei de la art.111 (cei de dinainte de 01.01.11) devin "beneficiari" de pensii militare de stat" (deci pensionari militari) FARA RECALCULARE.

  Daca luam "ad literam" si art.112 ... si cei de dupa 01.01.11 (pe l.263) mai intii devin pensionari militari si apoi li se recalculeaza pensiile ...

  RăspundețiȘtergere
 80. Toata lumea vede evidenta.....mos alecu NU si NU!!! ca asa vrea el.E de ras daca nu ar fi de plans
  DC
  singur a recunoscut mosu'.....munca inainte de militarie,nema,dupa...nema,frecat coatelele de-am 'p...a
  Acum cu putinii mei neuroni ma tot gandesc: pe mosu' asta il multumeste ceva? l-a multumit ceva in viata?....ca poate ne face el o lege "a pensiilor militare de stat" ca o sa-l pupe dogaru' de fericire cand o sa citeasca articole de genul:
  art x alin n: In functie de uzura si luciul turului pantalonilor si al coatelor se pot acorda sporuri la pensie de la 1000% pana la 100.000%. credeti ca atunci mos alecu va fi multumit?Nooooo ca i se pare tot cam putin Ca amandoi "gandesc" la fel : varzaaaa!!!:):)

  RăspundețiȘtergere
 81. zice mosu'

  "Deja rindurile celor care critica art.111 (nerecalcularea pensiilor celor de dinainte de 01.01.11) se subtiaza substantial : multi si-au adus aminte ca au documente , stagii de cotizare nevalorificate inca ... Dupa intrarea in vigoare a legii ... hop si ei cu documentele , "pac la Razboiu" , si gata ... Treb'e sa le recalculeze pensiile ..."

  .....dar uita sa zica, ca dupa intrarea in vigoare a legii perioadele respective se valorifica in sistemul public de pensii

  adica in "logica" mos alecu......inainte NU SE POATE dupa intrarea in vigoare NU ARE ROST
  Cand v-am spus ca e varza!....
  DC
  PS adica mosule cum sa le "valorifice" oamenii. Inainte cu o secunda,dupa o secunda,sau in timp ce...
  PS2 sau sa ascult ineptia aia cu .....ma angajez oriunde,oricum,1zi/2 o saptamana/2 si astept sa le "valorific" DUPA INTRAREA IN VIGOARE. Pur si simplu se cade in ridicol mosule cu asemenea aberatii.Si dumneata le sustii??
  Eu ce fac daca acum le am deja valorificate pe decizia de pensie dupa trecerea in rezerva si nu vreau/ nu pot sa mai muncesc o zi cu CIM(vezi si imposibilitatea Codului Muncii pentru o zi/saptamana/ what ever)? Sant ejectat din sistem? Ia "lamureste-ma"! ca cu cat vorbesti/scrii mai mult cu atat te faci mai abitir de ras
  DC

  RăspundețiȘtergere
 82. hai mos alecule sa-ti dau...m**a n'gura:)

  citeste casca ochii si gandeste:
  art.25
  art.111(3) exista formularea"pana la..."
  art.111(4) exista formularea "...cele realizate ulterior"
  Hai ca vad ca-i greu cu tine pana te destup la cap
  DC

  RăspundețiȘtergere
 83. ...am vrut sa zic "mura'ngura" dar intelegeti si voi cum vreti:)
  DC

  RăspundețiȘtergere
 84. NICI O RECALCULARE!!!MIE MI-A CRESCUT PENSIA CONTRIBUTIVA DE 7 ORI FATA DE AIA MILITARA!!!CA AM FOST SMECHER IN ACTIVITATE,NU CA VOI CARE MUNCEATI DOAR PENTRU SOLDE!!TREBUIE SA VA SACRIFICATI TOTI PENTRU MINE!!!CE VRETI,SA RISC SA IMI INGHETE ASTIA CONTRIBUTIVA DOAR CA VRETI VOI PENSII MILITARE???ASA CA NU SE RECALCULEAZA LA NIMENI!!!E ARANJATA FAZA CU GABRIEL OPEA ASA CA NU VA MAI AGITATI!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa e maistre!!!Abia am ajuns si io cu indexarile pe contributiva la 4000 de euroi de plange seful SMG cu solda lui de mizerie!!Si astia vor sa imi dea iar pensie militara???E inadmisibil!!!

   Ștergere
 85. Eu cand vad ticul verbal in care apare cuvantul "faza" deja stiu cine a scris.Mistocar baiatu'!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 86. @ nea olescu
  apropo ca e de bine! nu ati bagat de seama dar la AC se iau in considerare an/an adica se aplica un 2% mai consistent(nu ca ar mare lucru)
  stai asa sa vad art din proiect....
  ahaaa art.24 si nu uitati de coef de corectie de 1.18 parca?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 87. @Anonim9 mai 2015, 13:13 dez-Akord-atul ;
  Tu nu esti numai prost , esti si prost !
  Am mai aratat de citeva ori niste discriminari facute de art.111 .
  Dar tu , prost de prost , n-ai retinut ... si nici nu citesti proiectul potrivit de lege ...

  Hai s-o luam de la'nceput :
  Art.111
  (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, în situaţia depunerii de documente NEVALORIFICATE PINA LA DATA INTRARII IN VIGOARE a prezentei legi, ....
  (4) Stagiile de cotizare NEVALORIFICATE LA RECALCULAREA pensiei conform alin. (3), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

  Se intelege clar ca , printre documentele nevalorificate sint si documente cu stagii de cotizare nevalorificate pina la intrarea in vigoare a legii . Aceste stagii (munca in civilie) intra in vechimea cu care se (re)calculeaza aceste pensii .
  Depunerea de astfel de documente genereaza/determina procedura de recalculare a acelor pensii de dinainte de 01.01.11.
  De aici inainte orice alte stagii de cotizare vor fi valorificate in civilie .

  Celor care nu stiu acest lucru , si nu depun acele documente , nu li se recalculeaza pensia .
  Pensia lor va fi recalculata la gramada cu celelalte pensii (de dinainte de 01.01.11) dupa prima majorare a soldelor celor in activitate .
  Atunci nu li se vor mai lua in considerare acele documente/stagii nevalorificate .
  Acele documente nevalorificate , impreuna cu stagiile realizate ulterior vor putea fi valorificate in civilie .

  RăspundețiȘtergere
 88. @Anonim9 mai 2015, 13:13 dez-Akord-atul ;
  Sa continui ... desi slabe sperante sa intelegi si tu ceva ...

  Deci la cei de dinainte de 01.01.11 se pot valorifica ,_ca pensii militare , si stagii (munca in civilie) care nu fusesera valorificate pina la data intrarii in vigoare a legii ...

  Iata ce se intimpla la cei pe l.263 (de dupa 01.01.11) ;
  Art. 112. – (1) Pensiile militarilor, ... stabilite în baza Legii nr. 263/2010,... devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea VALORIFICATA PRIN ULTIMA DECIZIE de pensie
  (3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

  Asta inseamna ca la acestia stagiile nevalorificate pina la intrarea in vigoare a legii (proiectului) nu se mai iau in considerare la stabilirea pensiei militare .
  Aceste stagii (nevalorificate pina la intrarea in vigoare a legii - proiectului) impreuna cu stagiile ulterioare se vor valorifica in civilie .

  Ai inteles deosebirea , discriminarea ?
  Stagii nevalorificate pina la intrarea in vigoare a legii : pentru unii se iau in calcul , pentru altii nu se iau in calcul (la stabilirea pensiei militare) ...

  RăspundețiȘtergere
 89. Terminati ma cu cearta ca va da Ponta si Gropea doar minciuni.Li se falfaie astora de militari.Va aburesc asa pana la alegeri si apoi v-o dau doar sus ca si pana acum.

  RăspundețiȘtergere
 90. De parca ar putea sa inteleaga cineva ceva din creierii ravasiti de alcool ai mosului:
  hai sa vedem ! cine a inteles, sa spuna aici ca "mos alecu" e limpede in gandire precum cristalul
  DC
  Eu recunosc ca sunt prost.Laudati-l pe mosu'....daar atentie laudati-l voi,nu-l lasati sa se laude singur ca aici este "meserias".....din pacate doar aici
  PS si cititi si postarile din urma cu 36-48 ore si ganditi voi singuri cum va e mai bine.E simplu nu?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 91. avand in vedere ca urmeaza sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor militare , legea 263\2010 actualizata care are si norme de aplicare se va modifica . deci se vor scoate toate articolele care privesc militarii , asa ca nu va mai referiti la aceasta fiindca va avea un alt continut si alte norme de aplicare ... asa ca va referiti degeaba la ea ca se recalculeaza pensiile militare , care si cum vom vedea .

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!