joi, 28 mai 2015

Este oficial! Armata Română convoacă militarii in rezerva pt. "actualizarea" situatiei militare! Tu ce faci, rezervistule?

Anuntul este realizat de mass media, de exemplu aici, aici sau aici. Militari in rezerva sunt acei cetateni care au urmatoarele caracteristici:

- sunt soldati si gradati in rezerva, ceea ce inseamna ca au indeplinit serviciul militar obligatoriu si/sau serviciul militar voluntar ca soldat si gradat profesionist. Un soldat/gradat este mentinut in rezerva pana la varsta de 55 ani, dupa acesta varsta nemaiavand obligatii militare. Baza legala: Art. 1 (25) din Legea 128/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare.

- sunt cadre militare in rezerva. Un cadru militar este mentinut in rezerva pana la varsta de 63 ani, dupa aceasta varsta nemaiavand obligatii militare. Baza legala: Art. 86 din Legea Nr. 53 din 21.04.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Nu am mai prezentat in ultima perioada informatii despre evolutia rusilor si care este din ce in ce mai directa si mai incisiva, insa se se subintelege ca rolul respectivelor convocari este legat de situatia din est. Oficialii NATO prefigurand un conflict inevitabil direct intre statele NATO si armata rusa, termenul estimat pt. primul contact militar "in forta" fiind exact perioada de timp actuala, luna iunie anul curent fiind un termen maxim. Pe de alta parte, militarii de cariera - fie ei in activitate sau in rezerva, urmaresc oricum pas cu pas ce se intampla in est, isi sintetizeaza propriile informatii si trag concluzii - in mod independent fata de ce spun sau nu spun politicienii si televiziunile. Politicieni si televiziuni despre care fie vorba intre noi, din ce in ce mai putini cetateni le acorda credibilitate, si cu atat mai putin militarii. Cei mai multi militari fiind constienti spre deosebire de clasa politica in ansamblul ei, dar si spre deosebire de  mass media axata vesnic pe teme din ce in ce mai anoste, asupra faptului ca inevitabilul se va produce. Si inca foarte curand!

Informatii brute

 - convocarea se realizeaza pe baza de ordine scrise. Insa acestea nu ajung intotdeauna la destinatar din diverse motive, un motiv frecvent fiind schimbarea domiciliului de catre cei in cauza care insa au omis sa anunte si centrul militar teritorial/zonal despre acest fapt.
- personalul convocat trebuie sa aiba asupra sa livretul militar. Nu esta un amanunt relelevant, insa si aici este o mica durere. Sunt cadre militare care dupa ce au ramas fara pensii militare, si-au expediat frumos livretele catre M.Ap.N. (similare) in semn de protest, unii militari in rezerva/retragere inscriind  in respectivele documente ca si-au denuntat si juramantul militar. Tot in semn de protest.
- in situatii neprezentarii la centrul militar de apartenenta, statul face cadou impricinatilor o amenda cu valoarea cuprinsa intre 100-300 lei.

Se poate "fenta" convocarea?

Indatoriri P. I
Indatoriri P.II
 Probabil ca unii manati subit de un patriotism de fatada, vor sari "ca arsi" la abordarea acestui detaliu. Cum se poate gandi un cadru militar in rezerva deposedat de pensie militara, ulterior cu o pensie injumatatita timp de vreo 2 ani, actualmente inghetata (neidexata) pana prin 2021, pe viitor fiind exclus de a fi beneficiar real al noii Legi a pensiilor militare, la o astfel de situatie? Dar trecem peste acest amanunt, intrucat ca cetatean este perfect natural ca atunci cand ai fost tratat de stat la misto, sa raspunzi necesitatilor statului tot la misto. Nu poti face acest lucru oricand, ci numai in situatiile critice pt. stat! In situatiile critice cand ca militar ai permanent moartea in fata, nu mai esti impresionat cu siguranta de criticile, behaielile sau amenintarile statului de zi cu zi, nici de lectiile de moralitate ale unuia sau altuia date la TV si care in caz de conflict armat nu are nicio sarcina militara, pierzand vremea in continuare tot la TV.

Convocarea poate fi "fentata" intr-un mod simplu (pana la un punct) si care rezulta din notificarile de pe ultimele file ale livretului militar. De exemplu, posesorul livretului militar are obligatia de a-si preda livretul la centrul militar de apartenenta inainte de plecarea in strainatate. Sunt milioane de cetateni in aceasta situatie, care insa si-au ignorat obligatia inscrisa pe livret. Din acest aspect rezulta insa si posibilitatea unei mici smecherii: te decizi ca trebuie sa pleci in Antarctica si te prezinti la C.M.Z. si iti predai livretul. Nu conteaza ca nu mai pleci. Din momentul in care ti-ai predat livretul, daca C.M.Z. doreste sa te convoace, trebuie sa iti trimita ordinul de chemare in Antarctica. Si ar mai fi un amanunt: in livret nu scrie ca daca revii din Antarctica, trebuie sa mergi la C.M.Z. sa iti iei livretul inapoi, moment din care ai figura din nou ca disponibil pt. convocare. Si chiar daca ar scrie, uitarea este fireasca. Convocatul figurand astfel vesnic in Antarctica. Bineinteles ca este un tertip care poate fi folosit doar pe moment, intrucat la orice verificare de rutina pe baza de C.N.P., poate fi depistat cu usurinta orice cetatean cu obligatii militare, aflat (inca) in tara. Am descris "fenta" in cauza doar pt. a demonstra o slabiciune a sistemului privind capacitatea de a-si aduna rezervistii. Lucrurile dezastruoase cu adevarat serioase fiind insa cu totul altele!

Alte lucruri neserioase?

1]. Revenim la inceputul materialului.  Un cadru militar poate fi convocat pana la varsta de 63 ani, iar un soldat/gradat poate fi convocat pana la varsta de 55 ani. Deja nu mai este nimic serios, intrucat cadrele militare nu au o speranta de viata mai ridicata de soldatii/gradatii convocati. Criteriul stabilit de legislatia romana fiind pur si simplu arbitrar.

2]. Un alt lucru neserios. Cadrele militare in rezerva, barbati si femei, pot fi convocati pana varsta de 63 ani. Numai ca si aceste cadre militare sunt pensionari unitari la fel ca toata pensionarimea. De exemplu, ca pensionara Stanca de la Cluj care si-a manifestat vehement opinia ca nu este de acord ca militarii sa aiba drept de pensii militare. Stanca de la Cluj care sta cu dansa in sus in caz de convocare, in timp ce pensionara Maria sau pensionarul Vasile din armata, trebuie sa isi sacrifice inclusiv viata pt. ca o pensionara precum Stanca de la Cluj sa aiba posibilitatea sa isi debiteze ineptiile.

3]. Un al 3-lea lucru neserios. In caz de mobilizare/reazboi, se reintroduce stagiul militar obligatoriu. Nu este neserios faptul ca se reintroduce stagiul respectiv, ci altceva: faptul ca acest stagiu militar obligatoriu este indeplinit doar de un grup-tinta de persoane: barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 ani. Aici apare neseriozitatea. Deci, un soldat/gradat care a efectuat deja stagiul militar, poate fi convocat pana la varsta de 55 ani - inclusiv o femeie care este soldat/gradat in rezerva, iar in cazul unei odrasle de 36 ani - fie barbat sau femeie, este exclus de la a efectua stagiul militar obligatoriu? Pe de alta parte, pensionara Maria din armata poate fi convocata pana la varsta de 63 ani, iar niste bine hranite precum Elenea Udrea sau Daciana Sarbu, nu pot fi obligate la anii lor sa efectueze o perioada minima de stagiu militar obligatoriu?


Exista si un lucru serios?

Da, exista! Ataca rusii. Ca in cazul oricarui alt stat, si Romania isi va mobiliza rezervistii. In pofida faptului ca extrem de multi nici macar nu pot fi instiintati oficial, presupunem (desi nu este nici pe departe real) ca cei in cauza afland vestea de pe Facebook, revin in tara fara sa mai fie instiintati si oficial, ci doar asa din patriotism.

Si acum urmeaza dandanaua! Urmeaza sa se intalneasca in aceleasi structuri militare, cadrele acelea militare - cu pensiile foste militare desfiintate, diminuate, inghetate, luate la misto si de noua  Lege a pensiilor militare, cu soldatii/gradatii care si-au lasat familiile de izbeliste prin Spania, Italia si alte tari. Si sa lupte unii alaturi de ceilalti. Pentru patrie. Suna misto, nu? Probabil ca da, insa apar structuri militare intregi in care si comandantii si subalternii sunt perfect nemultumiti de tratamentul care le-a fost acordat de statul roman, fiecare din motive bine intemeiate. Urmarile putand deveni nu doar imprevizibile, ci explozive.

Intr-o astfel de situatie, un singur lucru este si serios si previzibil: la mobilizare/razboi, militarii romani nu isi vor indeplini obligatiile militare cu daruire si patriotism, decat numai din faza a 2-a. Respectiv, numai dupa ce clasa politica actuala va fi responsabilizata pt. tot raul produs armatei. Nu este o teorie fara acoperire, ci face parte din evolutia naturala a lucrurilor. De altfel situatia nici nu ar fi inedita, intrucat s-a mai intamplat si in alte perioade ale istoriei, atat pe alte meleaguri, cat si in Romania. Respectiv ca armata sa corecteze deviatiile societatii politice exact in momentele critice ale istoriei. Ca se va crea un mic haos este evident, dar nu in randurile armatei, ci in randurile clasei politice care in cazul unui conflict armat, nu va mai putea sa evite sa isi deconteze (i)responsabilitatea fata de felul in care si-a tratat militarii!

Nota: In privinta iminentei unui conflict cu Rusia. Acesta este alimentat de ambele parti, respectiv si de S.U.A., nu numai de catre Rusia. State precum Romania, Ucraina, Tarile Baltice - nefiind semnificative pt. niciuna dintre cele 2 puteri militare, fiind folosite doar pe post de "state-cobai". Zilele trecute s-a petrecut un fapt caruia orice militar ii cunoaste consecintele. Ucraina a retras dreptul de tranzit al Armatei Ruse pe teritoriul sau, "taind" legaturile Armatei a XIV-a rusa din Transnistria cu Federatia Rusa. Cunoscut fiind faptul ca singura posibilitate de  intretinere pe cale terestra atat a a Armatei a XIV-a ruse din Transnistria, cat si a administratiei de la Tiraspol, este teritoriul ucrainean. Singura alternativa ramasa Rusiei, respectiv de aprovizionare a Transnistriei pe calea podului aerian, nu este o optiune viabila. Pt. niciun alt stat nu ar fi. In consecinta, miscarea respectiva a Ucrainei nu reprezinta decat o provocare directa adresata Rusiei de catre S.U.A. de a invada Ucraina, Rusia nemaiavand oricum nicio alta posibilitate de a-si reface jonctiunea cu Transnistria. Provocarea are menirea de a determina inaintarea trupelor rusesti spre granitele estice ale NATO, respectiv de a le aduce "la contact". Desi persoanelor neavizate le poate parea paradoxala aceasta strategie a S.U.A., militarii cunosc ca face parte din normalitatea operatiunilor militare, statele intrate in conflict fiind cu atat mai avantajate cu cat bazele lor de sprijin a operatiunilor militare sunt mai apropiate de teatrele de razboi. In ceea ce priveste continuarea, simpla pozitionare a Transnistriei, distanta nesemnificativa d.p.d.v. strategic fata de Romania, faptul ca R. Moldova nici nu conteaza in ecuatie (mare parte a populatiei, administratiei si armatei are si caracter rusofil), precum si faptul ca teritoriile din nordul M. Negre sunt totalmente rusofile, prefigureaza din plin evolutia evenimentelor din urmatoarea perioada care vor opune in mod direct fortele militare ale S.U.A. si F. Ruse. Cu Romania cuprinsa la mijloc!

21 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Nu prea cred nimic. Sunt convins ca in situatia unui conflict armat, in Romania va exista si un haos intern.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Haos avem oricum, cu sau fara conflict.

   Ștergere
 2. Io n-am livret de cind am iesit la pensie; pe bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-l fac pe loc! Au stocuri noi-noute!

   Ștergere
 3. Site monitorizat! Deci nu spun ce am de gand sa fac! Dar la momentul oportun...doar fac!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si cui foloseste? In '89 eram monitorizati toti. Si in 10 minute s-a incheiat tot mitul! In cazul unui conflict militar, totul poate deveni imprevizibil in orice moment si in interiorul Romaniei. Dupa 25 ani de povesti nemuritoare, populatia s-a maturizat. Nu mai tine teoria nici ca nemtii cand ne-au ocupat ar fi fost mai buni ca rusii, si nici invers. Populatia matura stie doar ca ne-au ocupat si unii si altii.

   In ceea ce priveste armata, lucrurile stau tot ca in cazul populatiei civile. Daca mai adaugam si experimentele politico-sociale asupra armatei din ultimii 5 ani suprapuse peste frustarile populatiei civile in ultimii 25 ani, se poate forma o vaga imagine asupra a ceea ce va urma.

   Ștergere
 4. Lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, 446/2006 :
  Art. 52
  (1) Documentul de evidenta militara aflat asupra cetatenilor ... pentru rezervisti este livretul militar

  Art. 80
  (1) Constituie contraventie savarsirea de catre ... rezervisti a uneia dintre urmatoarele fapte:
  e) neprezentarea, in termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenta militara;

  Art. 81
  (1) Contraventiile prevazute la art. 80 alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  a) cu amenda de la 50 lei la 100 lei, fapta prevazuta la lit. ... e) ...

  --------------------------------------------------------------------------------------------
  De risul lumii !
  Cetatean care nu-si indeplineste niste "sarcini" infime legate de pregatire pentru apararea tarii este amendat cu 50-100 lei .
  Atit au apreciat "legiuitorii nostri" ca este importanta pregatirii populatiei pentru apararea tarii .
  Amenzile prevazute la acel art.81 trebuiau actualizate prin hotarire a guvernului ...
  Bineinteles ca , in conceptia guvernelor Romanicai , neindeplinirea unor minime "atributii" ale cetatenilor in directia pregatirii pentru apararea tarii nu a meritat efortul de a fi actualizate amenzile aplicabile ...au ramas la acelasi nivel ... de 50-100 lei ...
  Prostitutia amendindu-se cu 500-1500 lei !
  La mintea curvernantilor nostri ... faptul ca "Nutzi se cordeste" este mai periculos (pentru existenta tarii) decit faptul ca multi nu sint luati in evidenta ca posibili aparatori ai tarii !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici ai dat-o complet pe aratura! Este chiar o gandire pur securistica. Ce faci? Amendezi un militar cu 5 000 euro ca nu se prezinta la convocare, apoi dupa ce reuseste sa se prezinte, il trimiti si pe front sa moara? Dar daca nu are 5 000 de euro pt. amenda, il pui intai sa faca munca in folosul comunitatii vreo 5 ani de zile sa isi plateasca amenda in timp ce razboiul curge, iar apoi dupa ce isi ispaseste pedeapsa si se termina razboiul, il trimiti si pe el pe front?

   Mai este o chestie! Sunt "n" militari angajati in domeniul civil. Unii in tara, altii in strainatate! Acum ce vrei, sa vina Ionel din Canada sau Virgil din Australia sa isi actualizeze situatia militara in Romania, dand 2 000-3 000 de dolari dus-intors pe biletul de avion, cei doi urmand sa fie dati si afara de la locul de munca din Canada sau din Australia pt. absenta din perioada cat au venit la ordin in Romania?

   Si pe intern, sunt tot "n" militari astfel de situatii. Vii in dinti de la Iasi unde ai locul de munca, la Slobozia doar asa sa zici ca ti s-a actualizat situatia militara? Cele 2-3 plinuri de benzina si probabil si pierderea locului de munca de la Iasi, nu se pun, nu? Si atunci de unde atata manie proletara?

   Ștergere
  2. Ti s-au oprit comentariile ulterioare pe aceasta tema si care indeamna la represalii dure fata de militarii in rezerva care indraznesc sa nu raspunda prompt la apelul statului pt. indeplinirea obligatiilor militare. Din urmatoarele motive:

   1]. Esti rupt de realitatea interrelationarii cu oamenii. Indeplinirea obligatiilor militare se face "din convingere", deci in conditiile existentei unei motivatii bine intemeiate pt. militarii in cauza si membrii familiilor lor. Daca impui sa fii aparat "cu forta" si nu in urma autoconvingerii sau motivatiei celor in cauza, risti doar o intoarcere a armelor, dezertari in masa sau in cel mai bun caz o pasivitate totala.

   2]. Ca si comandant sau alt factor de decizie (autoritate publica, politic nu conteaza) trebuie sa fii "dus complet" sa pui in practica indicatiile tale de opresiune. Daca pe timp de pace tine figura, pe timp de razboi, un militar rational NU ar putea duce la indeplinire indicatiile tale. Din simplu motiv (dincolo de alte convingeri) ca ar risca sa fie arestat de propriile trupe sau mai rau, "ascuns" pe sub vreo transee.

   3]. Comentariile oprite au ca mentalitate timpuri imemoriale care nu mai sunt de actualitate si nici nu mai pot reveni. Suntem in 2015. Acum mai in gluma, mai in serios - daca ai incerca sa iti pui in aplicare fantasmagoriile securistice fata unul care munceste pe branci in Spania de 15 ani sau a unui militar care a trecut prin desertul irakian sau afgan, mai risti si altele in afara de cateva curele la fundul gol, cum ar fi postura "de fetita de trupa".

   Ti-ai dat pana la urma complet arama pe fata! Oricum era ceva care NU s-a legat niciodata!

   Ștergere
 5. Ce tara sa mai aparam, cand Romania este dezmembrata de drept si de fapt?Am pensia taiata, am fost umilit si scuipat, si de Basescu si de Ponta, asa cum se sterg ei cu legile la fund asa ma sterg si eu cu obligatiile. Asa a fost si in al doileA RAZBOI MONDIAL CU FRANCEZII , CAND S-AU PREZENTAT DOAR 30% LA MOBILIZARE, DE I-AU CUCERIT NEMTII. Sa se duca sa apere tara , jegurile de magistrati in frunte cu marele General-magistrat Dan Voinea care dupa 29 de munca are 210 milioane de lei pensie nu eu care o am inghetata pe 15 ani si taiata.Sunt in Spania si este o diferenta de 50 de ani intre ce este aici si ce HAOS SI BULIBASEALA ESTE IN COLONIA ROMANIA.

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 7. S-au convocat mecanici conductor tanc si T.A.B. soferi alte specilitati militare.Tehnica nimic.Au vizitat unitatile de unde au fost trecuti in rezerva.Actualii habar nu au cu ce se mananca aceasta activitate.Nu au nici macar echipamentul si armamentul individual.HALAL ARMATA.VAI DE NOI!

  RăspundețiȘtergere
 8. Relativ, de putin timp, s-a impus o moda: pantalonii rupti, parca rupti de caini. E drept, cine are de aratat ceva arata si, in consecinta, ruptura e mai mare si plasata unde trebuie. Nu stiu de ce, imaginea cu pantalonii mi-a revenit citind despre plimbarea rezervistilor convocati prin unitati si marirea soldelor celor care vor lucra in unitati NATO. Am realizat ca Dusa e tare pudic - incearca sa ma peticeasca si el pe ici pe colo. N-are bani pentru toate peticele darmite pentru un alt pantalon, fie el si second hand.

  RăspundețiȘtergere
 9. Dusa in pantaloni devine grotesc.I se potriveste mai degraba o fusta scurta cu gauri la spate,,gauri folosite de general Izmana zis si Gropea

  RăspundețiȘtergere
 10. Oameni buni.Am discutat in amanunt, cu un soldat angajat.Va pot spune ca armata nu a ramas nici macar la nivelul anului 1990.Aceeasi gamela,lingura furculita,masca contra gazelor si casca.Autovehiculele pe care le tot vedeti pe la defilare sunt colectate,una cate una din toate unitatile.Politicienii astia daca nu se trezesc la realitate o sa ne vedem cu o armata constituita din Ciomagari.

  RăspundețiȘtergere
 11. Orice militar care stie ce mai inseamna Armata la aceasta ora,in nici un caz nu va accepta sa fie condus de "generali" ca Oprea,iordanescu,Ontanu ,Iliescu si toata liota de generali de rahat cu care (scuzati cacofonia!) a fast capatuita "Armata romana".Care Armata.Mai bine ne luam pasaportul si plecam in "excursie" pentru urmatorii 10-15 ani.Ca daca o fi sa fie un conflict armat se termina repede.Cel putin pentru noi.Cine se vrea erou,nu are decat sa fie "patriot".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Strategia de aparare a tarii de pe timpul impuscatului era cel putin in parte functionala chiar daca majoritatea populatiei suferea de foame.Pe undeva exista si un spirit de antisovietizare pe cand acum este totala nepasare.Presa ,televiziunea etc trateaza situatia internationala de parca Romania ar fi singura pe Mapamond.Subiecte ca Nuti de la Plescoi,Piratul de la Basarabi,Oana Zavoranu,Elodia se vand bine la populime si atunci ce importanta mai are ca Romania se afla la rascruce de vanturi.Sincer nu as dori sa fiu in pielea celor din CMJ-uri.Guvernantii daca nu regandesc cat mai este timp Strategia de aparare a tarii in noile conditii existente in Romania ,daca nu devin constientii ca apartenenta la un bloc militar nu inseamna ca nu trebuie sa te preocupe apararea prin mijloace proprii vom avea mari probleme.Se vede ca pe parlamentari ii doare in pix si atunci eu ,catana batrana dece trebuie sa am doua perechi ?Cu un actual presedinte care nu se sfieste sa recunoasca public ca considera satisfacerea stagiului militar pierdere de timp,cu un fost presedinte care a batjocorit armata mintind la scena deschisa,cu guvernanti care nu poseda nici cea mai elementara instruire militara vrem noi sa ce?

   Ștergere
  2. Generali de carton sau de salon.Multi,foarte multi, facuti dupa trecerea in rezerva pe apartenenta politica.Ce naiba sa faci ,cand ei nu sunt instruiti nici macar la nivelul unui soldat angajat?

   Ștergere
 12. Exista o vb pe la noi: Armata romana cu cai de lemn. Cam asta e situatia generala.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!