luni, 11 mai 2015

Domnilor V. Ponta & G. Oprea, de ce va temeti de confruntare si nu permiteti exprimarea "recunostintei si pretuirii" personalului militar in rezerva/retragere fata de proiectul guvernamental al Legii Pensiilor Militare inregistrat la Senat cu nr. B218/2015? Cumva din cauza faptului ca proiectul exclude personalul mentionat din programul pensiilor militare?


Proiectul de Lege a pensiilor militare adoptat de Guvern este inregistrat la Senat cu nr. B218/2015. Inca din data de 06.05.2015. Pentru DEZBATERE, asa este inscris aici! Numai ca pe marginea proiectului in cauza, dupa 5 zile de la inregistrarea in Senat, nu poate fi transmisa nicio opinie online, fapt pt. care suma opiniilor rezultata din rubrica "Opinii transmise" este egala cu zero. Ce facem, am ajuns din nou ca pe vremurile cand emanatiile legiferate de forul calauzitor al politicii de partid si de stat, nu puteau fi comentate/criticate/analizate/imbunatatite de niciun cetatean?

Interzis la a transmite opinii la proiectul Legii pensiilor militare inregistrat cu nr. B218/2015!

Prin urmare, solicitam sa ne transmitem opiniile! Nu pentru ca ar fi foarte diferite fata de cele deja exprimate in proiectul-clona de Lege a pensiilor militare inaintat de S.C.M.D. Parlamentului, inregistrat la Senat cu nr. B123/2015 si care este identic in ceea ce priveste prevederea de excludere a personalului militar pensionat pana in anul 2011 din programul pensiilor militare, cu maretul proiect inaintat de Guvern. Ci macar pt. a incuraja simularea democratiei! Daca totul este pe simulate in Romania! Sau va este atat de teama de confruntarea cu cei pacaliti, incat mai bine interziceti totalmente opiniile acestora?


 ***
Readucem aminte persoanelor interesate in a transmite online direct Senatului opiniile pe marginea oricarui proiect de lege, modul de procedura:

1].  Se acceseaza link-ul  Propuneri legislative aflate in consultare publica - respectiv AICI! In acest moment apar toate proiectele legislative aflate in consultare publica, in ordinea nr. de inregistrare! Sunt 2 posibilitati de cautare a actului legislativ:

a) Fie introducem numarul actului care ne intereseaza, de exemplu B218/2015, in caseta din stanga sus si dam click pe caseta "Caută".


Ar trebui sa apara proiectul cu nr. B215/2015, avand caseta inserata cu textul "Trimite opinie" ca in caseta de mai jos. Numai ca nu apare.

 Unde este B218/2015?

b) Fie dupa ce accesam link-ul  Propuneri legislative aflate in consultare publica - respectiv AICI, desfasuram pagina pana cand gasim nr. proiectului care ne intereseaza, proiectele legislative fiind inscrise in ordinea nr. de inregistrare. Ar trebui sa apara si proiectul cu nr. B215/2015, avand atasat caseta cu textul "Trimite opinie". Numai ca din nou nu apare, proiectul in cauza fiind "sarit" din desfasurator.

 Unde este B218/2015?

2]. Mai departe, dam click pe "Trimite opinie", completam datele de contact solicitate, ne expunem opinia, daca avem un fisier mai lung cu opinii/propuneri/amendamente este de preferat sa il atasam cu ajutorul optiunii "Incarca fisier", click pe "Trimite" si gata! [Ca sugestii: fara diacrilice, intrucat in loc de "î", "ă", "ş", ţ" sau "â", apar diverse semne asemanatoare unor hieroglife care altereaza intrega opinie. Si cu numele reale, intrucat opiniile semnate stil "wassy", "Toto Iany" sau "Huhu Rezervistul", sunt considerate ca si in cazul petitiilor oficiale ca fiind anonime, deci nule, aterizand direct la cosul de gunoi"]. 

 Unde este B218/2015?

Numai ca nu avem posibilitatea sa transmitem niciun fel de  "elogii" vizavi de excluderea personalului pensionat pana in 2011 din programul pensiilor militarilor. Site-ul fiind inchis la a trasnmite opinii privind proiectul B218/2015! Pur si simplu NU regasim  in desfasurarea actelor in dezbatere proiectul cu nr. B218/2015, astfel incat nu avem posibilitatea sa transmitem opinii.


UPDATE
  Cu masurile ferme ale lui G. Oprea si V. Ponta la interpelarea adresata de "R-26500 Elita"

Raspunsul a urmat in mod surprinzator, in aceeasi zi si la scurt timp dupa redactarea prezentului material. A fost inserat direct pe site-ul Senatului. Continutul este urmatorul: 

"Termenul de adoptare tacită (nota: de adoptare de catre Senat a Legii pensiilor militare - varianta guvernamentala) este de 45 de zile și se calculează de la data de 11.05.2015.
Termenul urmeazã sã se împlineascã dupã vacanta parlamentarã, la 16 zile de la reluarea activitãtii Senatului.

Termenul este calculat conform art. 75 alin.(2) și art. 115 alin(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art. 113-115 din Regulamentul Senatului". 

Concluziile apartin fiecaruia! Site-ul Senatului fiind bineinteles, tot inchis la a ne trasnmite opiniile privind proiectul B218/2015. Situatie care ne aduce aminte de vremurile Marii Adunari Nationale!
 

121 de comentarii:

 1. PROPUNERE:
  Deschide un Topic sau redefineşte-l pe acesta:
  **Proiectul guvernamental al Legii Pensiilor Militare, înregistrat la Senat cu nr. B218/2015, în dezbatere la ,,R26500"**

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna idee! Mai asteptam o zi.

   Ștergere
  2. Ti-am trimis, ieri, un tabel cu amendamente. Ar putea constitui un ,,punct de plecare" la propunerea de mai sus. Daca reusim sa stabilim un set de amendamente le putem trimite unor senatori pentru propunere/susţinere...

   Ștergere

 2. --------------------------------------------------------------------------------
  Titlul legii ar trebui sa fie ceva de genul : "Lege a pensiilor de stat" ; sau "Lege privind sistemul pensiilor de stat" .
  - in acest fel s-ar evita folosirea termenului de "pensii militare" pentru unele categorii de personal care nu au nici un fel de legatura cu "militaria" .
  - in acest fel s-ar elimina si unele luari de pozitie foarte dure ale unor militari legat de acordarea de "pensii militare de stat" unor alte categorii de personal
  - in fond nicaieri nu exista "Lege a pensiilor judecatoresti" , sau "Lege a pensiilor marinaresti" ... De ce ar exista o "Lege a pensiilor militare" ?
  - in textul legii ar fi nominalizate categoriile de personal care vor fi "gestionate" de lege .
  Toate acestea in ideea ca se doreste O SINGURA lege care "sa gestioneze" pensiile de stat pentru militari , dar si pentru unele categorii de functionari publici (civili) .
  Exista si varianta intocmirii a doua legi (aproximativ identice) : una a pensiilor pentru militari si alta pentru pensiile pentru acele categorii de functionari publici ... Asa cum a fost situatia cu l.164/2001 si l.179/2004 (pentru militari , respectiv politisti) ...
  Doua legi , chiar daca aproximativ identice , inseamna un timp mult mai indelungat pentru elaborare , studiere , avizare , "parlamentarizare" ...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred ca o virsta de pensionare de 55 de ani este "acceptabila" pentru militari .
  Nu stiu ce va mai putea face un comandant de companie la 60 de ani ... Sau orice alt militar !...
  - se poate inscrie in lege posibilitatea ca GENERALII sa fie mentinuti in activitate pina la virsta de 60 (si mai multi) de ani . Dupa evaluarea starii de sanatate si aprobarea prelungirii activitatii pentru cite un an
  - nu este indicat sa fie prelungita activitatea pentru gradele mai mici ... Acestia fiind cei care trebuie sa fie PE DEPLIN apti sa indeplineasca misiuni/sarcini cu mare consum de energie fizica si intelectuala
  - -------nimeni nu este (nu trebuie sa fie) "de neinlocuit" in armata . Comandantul de companie nu este de neinlocuit : daca moare comandantu , compania nu inceteaza lupta ... Urmatorul ia comanda !...
  - trebuie reintroduse "limitele de virsta in grad" in statutul cadrelor militare
  -------- nu are loc de promovare in functie , sau "nu poate" ... gata ! La pensie ! Nu se ocupa locurile cu batrini care asteapta pensie .

  In ideea ca va fi o singura lege :
  - daca functionarii publici considera ca pot ramine in activitate pina la 60 de ani , acest lucru (impreuna cu esalonarea cresterii de virsta) vor fi inscrise in lege pentru aceste categorii .

  RăspundețiȘtergere
 4. Baza de calcul a pensilor trebuie sa fie solda care defineste un anumit grad si o anumita functie ! Fara sporuri si alte "gaselnite" care se aplica (doar) pentru unele activitati de scurta durata . Aceste sporuri si "gaselnite" pot fi aplicate discretionar in ideea maririi pensiei ...sau invers (se retrag de la cineva caruia trebuie sa-i fie micsorata pensia) !

  Acea solda "definitorie" a functiei si gradului cuiva era :
  - pina la 31.12.2009 - solda lunara (bruta)
  ------- solda de funcţie, solda de grad, solda de merit,indemnizaţia de comanda, gradatii şi indemnizaţia de dispozitiv.
  - de la 01.01.10 - solda functiei de baza (bruta)
  ------- solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. De la aceasta dat nu se mai acorda "solda de merit" ; iar "indemnizatia de dispozitiv" este inclusa in solda functiei de baza .
  *** trebuie neaparat stabilit , prin lege , care elemente se folosesc drept baza de calcul deoarece intre cele doua solde prezentate exista diferente de calculare , care pot conduce la diferente nemeritate de pensii : Pina la 31.12.09 : Solda de Merit si Indemniz.de Cda. se calculau din Solda de Functie ; Gradatiile se calculau din SG+SF+SM+IC ; Indemiz.de dispoz. se calcula din SG+SF+SM+IC+Gr .
  Din 01.01.10 atit IC cit si Gr se calculeaza (numai din SF . ca urmare trebuie precizat expres ce elemente si ce metoda de stabilire a bazei de calcul se foloseste *************
  Probleme care trebuie rezolvate prin lege :
  - stabilirea clara a elementelor care se iau in calcul ...
  ----- in prezent este o "bulibaseala" in acest domeniu ... Se vorbeste despre "solda functiei de baza" , dar plata se face dupa cuantumul din dec.2009 (adica dupa "solda lunara" de atunci)
  - rezolvarea problemei "soldei de merit"
  ----- in prezent nu se mai acorda ... dar , cei care o aveau la 31.12.09 , o au in continuare . Chiar daca nu ar mai merita-o ! Chiar daca si altii ar fi meritat sa o aiba !
  ----- pentru cei de dinainte de 01.01.10 problema este , relativ , simpla : au avut solda de merit ... sa o aiba si la pensie
  ----- pentru cei de dupa 01.01.10 problema se complica : unii o au perpetuu , iar altii , care ar merita-o , nu o pot primi ...

  RăspundețiȘtergere
 5. Este obligatoriu ca pensiile sa fie limitate la MAXIMUM 100% din baza de calcul...
  Si asa ... ele tot sint mai mari ... din cauza majorarii datorate OMM (SOSP).
  Nu este normal ca solda celui care munceste zilnic sa fie mai mica decit pensia (omologului) care "sta cu burta la soare" .
  Prin extrapolare se poate ajunge la situatia in care rezervistul (pensionar) este chemat la mobilizare ... Stiind ca va avea solda mai mica decit pensia ... se va sustrage . Va "face" putina inchisoare (timp in care pensia "merge") si gata ... Stiind ca , in caz de ranire , va primi o indemnizatie de cel mult 1-2,5 solde de grad+functie ... Asa ca ... mai bine un pic de puscarie (cu tot cu pensie) decit riscuri cu solde mai mici ...
  In orice caz... nu este normal ca pensia sa fie mai mare decit solda celui in activitate . Prin "cel in activitate" intelegind un "cineva" cu aceleasi : grad , functie , vechime , conditii de munca ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. Ne se poate decat intr-un caz: cand fiecare cumuleaza atatia ani urmare a grupelor de munca incat sa poata obtine o pensie egala 100% din baza de calcul sa fie dat afara! Asa toti devin egali la pensie. Ai mai ridicat aceasta problema si tot in mod eronat, din spirit probabil de egalitate nord-coreeana. Exemplu: un pilot urmare a incadrarii in grupa AC, dupa 20 ani in grupa AC are 40 ani vechime. Varsta estimativa: 38 ani-40. La acest moment cel in cauza daca se pensioneaza are o pensie de 100% din baza de calcul. Daca NU il pensionezi si tu ii limitezi baza la 100%, mai departe omul NU mai are niciun avantaj sa ramana in armata. Situatie in care, daca NU vrei sa ii acorzi 2% pt. fiecare an ramas in plus in armata in grupa AC, da-l afara si NU face misto de el tinandu-l cu forta. Si asa se rezolva problema cu 100%.

   2]. Nu merge ghidusia cu "pensia merge in caz de mobilizare". Intrucat este taiata din momentul emiterii ordinului de reactivare, fiind inlocuita de solda. Asa ca in inchisoare ajungi eventual cu solda, nu cu pensie. Dar merge altceva: repensionare cu drept de pensie militara si ... recalculata. Asta numai daca nu se prind parlamentarii de ghidusie si stabilesc ca dreptul la pensie militara se pierde in cazul persoanelor care au comis infractiuni. Fiind inlocuit cu drept de pensie in sistemul public.

   Ștergere
 6. Exista unele categorii de militari cu conditii de munca si atributii mult peste salarizarea pe care o primesc prin "grad si functie" .
  Este vorba , in general , despre cei cuprinsi in hg 1296/2001 si hg s-1019/2010 la categoria "alte conditii de munca" : piloti , scafandri , vinatori de munte , etc ...
  La acestia salarizarea era "completata" prin sporuri specifice . Sporuri care nu intra in acele elemente prezentate ca facind "baza de calcul" a pensiei .

  In cazul lor trebuie folosita o alta baza de calcul , in asa fel incit sa fie respectat si principiul ca "pensia nu trebuie sa depaseasca solda celui in activitate" .
  Ca urmare legea trebuie sa stabileasca , de exemplu :
  - pentru fiecare an (real) muncit in acele locuri de munca baza de calcul (stabilita conform regulii generale) se majoreaza cu 1% ...
  ------ procentajul trebuie stabilit de "cunoscatori" a situatiei salarizarii reale ... Ce influenta aveau (in solda "tarifara") acele sporuri acordate pilotilor , scafandrilor , alpinistilor ,...?
  In acest fel si pensia acestor categorii de personal va fi "acordata" cu soldele lor reale , fara a se incalca principiul cu cei 100% ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceeasi eroare. NU functioneaza decat daca ii tii cu forta in armata dupa ce ating baza de calcul de 100%. NU este natural. Nici Zdrulea n-ar mai sta in AC stiind ca i-ai limitat baza de calcul. S-ar transfera eventual in CN, ca bibliotecari, etc. Pt. ce sa mai lucrezi in AC dupa ce ai atins baza de 100? Moca? Solutia: ori ii dai afara la atingerea bazei de 100%, ori lasi vechimea sa curga.

   Exemplu concret in care te-ai incurcat singur: Rezervist pensionat 100% baza de calcul. Nu conteaza specialitatea, grupa, nimic. Maine intram in razboi. Si e chemat si papagalul care intra fix 4 ani in razboi. Adica exact in grupa AC, toti la razboi intram in AC. Ar trebui sa se repensioneze (daca traieste) cu cat zici tu? Tot cu 100%? Pai fraierul a luptat degeaba 4 ani in AC? NU - TREBUIE REPENSIONAT CU 108%, ASA ESTE NORMAL. IN CAZ CONTRAR, DACA TE CRAMPONEZI DE FIXUL CU 100%, CHEMI ALTUL LA RAZBOI PENSIONAT CU BAZA SUB 100%. Ai facut ce varza iese din ideile fixe?

   Ștergere
 7. L.164 folosea ca "procentaj de pornire" 60-62-64% .
  Unele proiecte de lege erau "mai generoase" ... ajungind la procentaje de pornire de 70-72-74%...a chiar si 70-75-80% ...
  Sigur ... dorinta unora este ca aceste procentaje sa fie cit mai mari din baza de calcul !
  Trebuie tinut cont si de faptul ca la aceste procentaje se adauga si procentajele datorate conditiilor de munca (care generaza vechime in munca suplimentara) , precum si procentajele datorate contributiei la fondul de pensie suplimentara , si la fondul de pensii pe l.263/2010 .
  Ca urmare exista "pericolul" ca procentajul total sa depaseasca 100% din baza de calcul . Asta in situatia ca se accepta obligativitatea ca pensia sa nu depaseasca solda celui in activitate ...
  Cu cit conditiile de munca vor "genera" mai multi ani de vechime suplimentara , cu atit este mai mare "pericolul" ca multe "procente" sa nu fie "valorificate" in calculul pensiei ... Lucru care este "deranjant" pentru cel caruia i s-a "promis" (de catre lege) ceva ... realitatea fiind alta ...
  Ca urmare ... probabil ca procentajul stabilit in "zona" lui 60-65% ar fi suficient .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deja o iei complet pe langa asfalt! Cica prea multa modestie da in altceva! Pensia militara este pensie de serviciu! In loc sa luam modelul unor oameni luminati ai societatii, respectiv magistratii, si sa ne aliniem bazei de calcul de 80% a lor (si care apropo, nici nu participa la vreun razboi), tu ce faci, lovesti fix in militari?

   Da o in papaucii nostri si stewardesele au baza de 80%!

   Ștergere
  2. Corect!
   Nu ca avem ceva cu insotitoarele de bord, care sunt oricum mai indreptatite decat parlamentarii care vor pensie dupa un singur mandat.

   Ștergere
 8. Este vorba despre militarii detasati in institutii in afara mapn , sau pentru diferite misiuni (de lunga durata) in strainatate ...
  Pentru aceasta categorie de militari l.164 era clara : pentru baza de calcul a pensiei solda lor de functie este salariul/indemnizatia pe care o primesc pe functia pe care o indeplinesc ...

  Au aparut , in niste proiecte de lege , niste propuneri năstruşnice : baza de calcul sa cuprinda solda de functie pe care ar fi putut sa o primesca in mapn ; sau ... baza de calcul sa fie cea definita in e-mailul cu baza de calcul ... dar pentru perioada de dinainte de a fi fost detasat in afara mapn ...
  Trebuie tinut cont de faptul ca acei militari nu s-au detasat singuri in acele alte locuri de munca (in afara mapn) . Ei au fost trimisi acolo de catre ţară ! Tara a avut nevoie de ei , acolo , in calitatea lor de militari ! Altfel... tara ii trecea in rezerva si-i numea , pe acele functii , ca civili !
  Deci ... tara sa le plateasca pensia (cuvenita pentru salariile primite acolo) ca pentru niste militari care i-au executat ordinele !

  RăspundețiȘtergere
 9. Actualizarea pensiilor inseamna aducerea/mentinerea acestora IN ACELASI RAPORT cu soldele celor in activitate ca la data calcularii/recalcularii lor (a pensiilor) .
  Acest lucru inseamna ca pensiile pot fi actualizate NUMAI in raport de evolutia soldelor celor in activitate .
  Orice alte "inventii" conduc la alterarea acelui raport .
  "Indexarea' ... Nu se mai foloseste acest termen de multa vreme ...

  In conditiile in care se accepta principiul mentinerii unui raport constant (in timp) intre pensie si solda din activitate ... raportul de la data calcularii/recalcularii pensiei pina "la sfirsit" ...

  Marirea pensiilor tinind cont de inflatie si evolutia salariului mediu pe economie conduce la situatii aberante :
  - - trei "activi" cu aceleasi solde (1.000) indeplinesc exact aceleasi conditii de pensionare in 2013 , 2014 si 2015
  - toti vor fi pensionati cu 100% din baza de calcul
  - pensionat in 2013 , p-2013 = 1.000
  - pensionat in 2014 , p-2014 = 1.000
  - pensionat in 2015 , p-2015 = 1.000

  Brava ! S-a eliminat discriminarea ... pensiile sint egale . Mai mult ... nu este discriminare nici fata de "activ" , a carui solda este tot de 1.000 .

  Numai ca ...
  - in 2014 s-au marit pensiile cu vreo 4% ...
  --------- p-2013 = 1.040
  - in 2015 s-au marit pensiile cu 5%
  --------- p-2013 = 1.092
  --------- p-2014 = 1.050
  --------- p-2015 = 1.000
  Asta se intimpla in timp ce solda "activului" a ramas tot 1.000 ...
  Daca admitem si chestia cu inflatia ...
  Sa zicem ca in 2015 se maresc soldele celor in activitate cu 5% .
  Solda devine 1.050 .
  Ce facem cu pensia p-2013 (1.092) ? O micsoram ca sa revenim la acelasi raport cu solda (1.050) ?
  Ca urmare ... pensiile trebuie sa se ACTUALIZEZE NUMAI in legatura cu evolutia soldelor celor in activitate .
  Aici apare o problema ...
  In l.164 era un text :
  ART. 48*)
  (1) Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
  a) ori de câte ori se majorează solda de grad si/sau solda FUNCTIEI MAXIME... ale cadrelor militare în activitate, potrivit gradului militar si FUNCTIEI MAXIME AVUTE la data trecerii în rezervă, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condiTiile prevăzute la art. 22 , 25, 33 9i art. 78 alin. (1). Cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasă luată în considerare la calculul pensiei;
  Deci actualizarea (prima actualizare) se facea cu solda functiei maxime a gradului detinut sau cu solda functiei maxime detinute .
  Este vorba despre cei care , la data trecerii in rezerva , erau pe functii in limitele gradului detinut si de cei care erau pe functii mai mari decit cele ale gradului detinut ...
  Acestia aveau posibilitatea sa opteze pentru calcul in una din cele doua variante ...
  Situatie care poate fi reglementata identic si in noua lege .

  RăspundețiȘtergere
 10. către Marin  L.164 prevedea stabilirea bazei de calcul ca fiind ultima solda lunara (media ultimelor 6 solde) .
  Proiectele de lege aparute au adus si unele modificari : media a 6 solde din ultimii 5 (10) ani .
  Ar fi corecta folosirea unei astfel de posibilitati .
  Sint multe cazuri in care , din motive independente de vointa impricinatului , se produc mutari pe functii mai putin platite ...
  Sint cazuri (?) cind , prin abuzuri , unii militari sint mutati pe functii mai mici ... tocmai pentru a li se diminua si pensia ...
  Au fost foarte frecvente cazurile , mai ales in situatia creata la restructurarea armatei !
  Ca urmare ... este corect ca militarul sa aiba posibilitatea de a-si alege cea "mai buna" perioada din ultimii 5 ani .
  Varianta cu "cea mai mare functie" detinuta vreodata s-ar putea sa nu fie "fiabila" : a avut , cindva , o functie foarte mare care cumulata cu un grad si o vechime mica sa conduca la o solda "baza de calcul" mai mica decit o functie (eventual) mai mica , dar cu grad si vechime mare ...


  RăspundețiȘtergere
 11. Toate pensiile aflate in plata TREBUIE sa fie recalculate 1
  S-au lansat idei ca , vezi doamne , recalcularea pensiilor din l.119 , ar insemna foarte mult timp si foarte multi oameni care sa se ocupe de asta ...
  Dar pensiile din l.263 de ce nu au aceleasi nevoi pentru recalculare ?
  Problema este ca recalcularea nu opereaza cu solde in forma baneasca , solde care sa trebuiasca a fi "recuperate" din state de plata a soldelor .
  Recalcularea (ca si calcularea in acest sistem) opereaza cu coeficienti de ierarhizare a soldelor de functie/soldelor de grad . Acesti coeficienti se inmultesc cu "valoarea de referinta", se aplica "corectiile" pentru celelalte elemente componente ... si gata ... avem suma de bani "baza de calcul .
  Iar acei coeficienti de ierarhizare a soldelor se gasesc in dosarele de pensionare pe l.164 , precum si in dosarele de pensie pe l.263 .
  Daca cumva , prin absurd , au fost "rataciti" niste coeficienti de ierarhizare ... se gasesc foarte repede in Memoriile originale de la CMJ-uri .
  Ar fi chestiunea cu "alegerea" lunilor celor mai favorabile din acei ultimi 5 ani de activitate ... Cei in cauza se vor adresa la CMJ-uri si vor primi datele necesare (coeficienti de ierarhizare) din Memoriile originale ... Treaba de , maximum , 30 de zile ! Pina cind trimit documentele necesare ... li se poate recalcula pensia si pe baza datelor existente la dosarele lor de pensionare ...
  Sa nu se uite ca :
  - pensiile , pe l.164 , a vreo 80.000 de oameni erau "gestionate de 40 de oameni (Sectia pensii/DFC) . Asta in conditiile in care se iesea la pensie "pe banda rulanta" ... situatia disponibilizarilor masive ...
  - in prezent la CPS sint 120 de oameni ...

  RăspundețiȘtergere
 12. - Baza de calcul a pensiei sa fie "solda lunara" din l.138/'99 (grad , functie , indemnizatie de comanda , gradatii , solda de merit , indemnizatia de dispozitiv) . Sa nu se admita nici un fel de alte sporuri. Toate acele "alte sporuri" pot fi acordate/retrase discretionar tocmai penstru a influenta marimea pensiei .

  - Baza de calcul (solda) sa poata fi calculata ca o medie a soldelor din 6 luni din ultimii 5 ani de activitate .
  Sint unele propuneri ca acea baza de calcul sa fi doar ca medie a soldelor din ultimele 6 luni de activitate . Aceste propuneri dezavantajeaza , in mod nemeritat , pe cei care , din cauza restructurarilor (nu din vina lor) au fost mutati , in ultima perioada a activitatii , pe functii mult mai mici (mai mici , fara indemnizatie de comanda si fara solda de merit) .

  - Sa se gaseasca o modalitate prin care sporurile specifice pentru piloti , scafandri , vinatori de munte , etc. , sa fie "valorificate" in cadrul bazei de calcul . Acele sporuri sint "definitorii" pentru acel gen de categorii de militari . Acele sporuri ar fi trebuit sa fie incluse in "solda lunara" a acelor categorii de militari ... dar comoditatea unora a facut ca acele sporuri sa fie acordate ca "un plus" la solda ... Poate fi o , eventuala , "bonificatie" de genul majorarii de pensie datorate OMM (SOSP) ...

  - Sa se includa in proiect limitarea pensiei la maximum 100% din baza de calcul . Altfel vor exista pensii mai mari decit soldele celor in activitate . Este aberant sa gindesti ca un pensionar , a carui principala activitate este "burta la soare" , sa aiba venituri mai mari decit cel in activitate care are munca si raspunderile zilnice ... Este vorba despre pensionari si militari in activitate care au conditii echivalente : grad , functie , vechime , conditii de munca ...

  - Sa se gaseasca o modalitate prin care pensiile celor din "alte conditii de munca" sa primesca "un bonus" de genul celui creat de majorarea datorata OMM (SOSP) ... In conditiile actuale ale proiectului , precum si in conditiile includerii limitarii pensie la 100% din baza de calcul , pensiile celor din "alte conditii de munca" se vor suprapune cu ale celor din "conditii speciale" ...

  - Sa se scoata din proiect "indexarea" cu rata inflatiei si salariul mediu pe economie ... Din 2001 nici nu se mai foloseste termenul de "indexare" ... termenul folosit este cel de "actualizare" ...
  Actualizarea sa se faca NUMAI prin raportarea la soldele celor in activitate . Introducerea maririi pensiilor cu inflatia va conduce la pensii diferite (ca marime) pentru conditii identice ... Pensiile celor care ies la pensie acum vor fi mai mici decit ale celor care au iesit la pensie acum 2 ani - care au fost indexate cu inflatia ... iar cele de acum sint calculate fata de aceleasi solde (care au stagnat) ... Deasemeni actualizarea cu inflatia va conduce (in situatia stagnarii soldelor) la pensii mai mari decit soldele celor in activitate ... Plus ca este o aberatie : calculez pensiile ca procent din solde ... dar le actualizez cu inflatia ...

  - Sa se includa in proiect aplicarea prevederilor HG S-1019/2010 si pentru cei care , in prezent , sint pensionari , precum si pentru cei care vor cere pensie militara pentru perioade anterioare .

  - Sa se modifice formularea "pensiile devin pensiimilitare de stat si se racalculeaza..." cu " pensiile se recalculeaza si devin pensii militare de stat) .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ziceti: Baza de calcul a pensiei sa fie "solda lunara" din l.138/'99 (grad , functie , indemnizatie de comanda , gradatii , solda de merit , indemnizatia de dispozitiv) . Sa nu se admita nici un fel de alte sporuri. Toate acele "alte sporuri" pot fi acordate/retrase discretionar tocmai penstru a influenta marimea pensiei .
   Pai si solda de merit putea avea aceesi soarta!Dar ce spuneti de conditii specifice muncii:spor de radiatii,confidentialitate,spor de lucrari deosebite-ele nu au fost ale omului la locul de munca?Si nu au fost discretionar atribuite.
   Nu vreti sa vedeti Decretul 214/din 77 parca si sa apreciati cum erau atribuite pensiile militare?Sper sa nu -si aminteasca cineva!Cum sper ca nimeni sa nu se intrebe de cu 17 ani vechime ,in sistemul de calcul actual,dorim pensie ca la 35 ani?

   Ștergere
  2. Pe perioada cat a fost in vigoare O.G. 7/1998, era firesc sa se iasa la pensie cu vechimea minima de 20 ani(17 ani + scoala militara).Incercati sa nu intrati in modul de gandire (sau de negandire) al PDL, care au incercat sa-i incrimineze tocmai pe militarii "loviti" de restructurare/desfiintare, in timp ce smecherii care boiereau pe functii caldute nu aveau nici un motiv de ingrijorare. Numai stresul acelei perioade ne-a redus speranta de viata cu cativa ani.

   Ștergere
 13. PS ...Sa nu sari cu TAB-ul pierdut .....nu eu l-am pierdut ci unul care ..a ajuns mare si cu IC+SM...
  Basca ..a mai facut si publica ..aceasta patanie ...considerand-o ca ceva ...umoristic !
  Daca eu nu am mai rezistat si i-am zis sa stearga drakului ..postarea ca rad curcile ..civile de el ..asta-i alta treaba ! Bineinteles ca am devenit ..dusman personal ....hi..hi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. maistru militar mandat 1455161112 mai 2015, 10:55

   IO N-AM AVUT IC+SM!!!DAR MI-A CRESCUT CONTRIBUTIVA DE 7 ORI!!!I-AM UMILIT PE TOTI PAPAGALII DE OFITERI CU IC+SM!!!

   Ștergere
 14. Scenariul de bază cu legislația nemodificată :
  - pană în 2020 pensia va fi indexată 100% cu inflația la care se adaugă 50% din creșterea salariului mediu brut;
  - intre 2021-2030 indexarea cu evoluția salariului mediu brut se reduce anual cu 5%;
  - iar din 2030 pensia va fi indexată doar cu inflația.
  Luați în calcul și șcenariul actualizării numai prin raportarea la soldele celor in activitate.

  RăspundețiȘtergere
 15. @CEZAR11 mai 2015, 17:14 ... aia cu sergentul bula :
  Nu-ti mai spun cum iti spun eu ... ca se supara patronul blogului si-mi sterge comentariul !...
  Dar lumea de aici stie ca-ti spun pro...vanul de sergent bula !
  Ceea ce tu te straduiest permanent sa confirmi !

  Cind te-am "injurat" pe motiv de sustinerile tale pe tema de l.164 ?
  Care sustineri ale tale pe tema de l.164 ... cind tu scoteai (si scoti) doar simple grohaituri la adresa mea ?

  Pe linga ca nu te-am injurat ... mai mult ... am sustinut , de multa vreme , necesitatea unor corectii care trebuiau aduse modului de calcul a unor eventuale pensii militare de stat ...
  Ia de-aici ceea ce ti-am mai prezentat si cu alte ocazii ... dar tu esti scurt la tinerea de minte ...

  " Unele "deficiente" ale L.164 ar fi :
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de comanda ;
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a soldei de merit ;
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de dispozitiv
  - nevalorificarea vechimii in serviciu pentru cei care au lucrat in
  conditii de munca , altele decit cele normale ;
  - nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor ,
  etc ;
  - existenta unor pensii (militare de stat) uluitor de mari .

  Despre indemnizatia de comanda ...
  Exista suspiciunea unor (posibile) mutari discretionare pe/de pe functii,
  inainte de iesirea la pensie , pe functii cu/fara acest element al soldei , in
  ideea influentarii cuantumului pensiei ... In afara de afirmari vehemente ... nu
  am auzit despre date concrete care sa sustina ideea "discretionarismului" ...
  dar ...
  Cum s-ar putea rezolva problema ? Prin marirea termenului de 6 luni (la 12
  luni) pentru care se face media soldelor de functie ... Marirea termenului la
  mai mult poate DEFAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie si a
  perioadelor fara acest element) pe cei care , isi indeplinesc atributiunile cu
  daruire ... si reusesc sa fie promovati in functie (din cauze care tin de
  organizarea sistemului) abia in ultimul an de activitate .
  Aceeasi marire la mai mult , a termenului , poate FAVORIZA (pe nedrept ...
  prin includerea in medie a perioadelor cu acest element) pe cei care , din
  motive IMPUTABILE lor , au fost indepartati din functii care prevedeau existenta
  acestui element ."

  http://groups.yahoo.com/group/roarmy230/message/23396


  Deci ... eu gindeam , atunci , la marirea numarului de luni din baza de calcul ... Proiectul actual a marit perioada din care se pot alege acele luni de calcul ...

  RăspundețiȘtergere
 16. @Anonim11 mai 2015, 17:24 ;
  Nu inteleg ce doriti sa aratati/sustineti !
  Actualizarea pensiilor militare (din proiect) cu inflatia este o aiureala !
  Revedeti cele aratate de mine despre efectele pe care le produce acest fel de actualizare .
  Actualizarea cu inflatia a pensiilor militare produce distrugerea intregii filozofii privind modul de calcul a acestor pensii .
  Nu fiti "nesatui" si dornici de mariri dese si puternice ale pensiilor !

  RăspundețiȘtergere
 17. ...mosule cat de jmecher esti ! Cum o aduci ..din creionul chimic...
  Cei care au ceva vechime pe aici ..cunosc ..deci nu tine ....

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atac la user sub forma limbajului indecent!

   Ștergere
 19. @CEZAR11 mai 2015, 18:01 pro...vanul de sergent bula ;
  Solda de merit era componenta a soldei lunare !
  Cine a avut-o trebuie sa-i fie luata in calcul !

  Cei care n-ati meritat-o ... gasiti solutii !
  Dar nu vestita solutie a haitei de maidanezi : sa le-o ia la toti !
  "Sforţaţi-vă" si voi ceea ce nu aveti in cutiutele dintre urechi si gasiti solutii !
  Nu va duce mintea ... asta-i situatia !
  Ghinion !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa-i fie luata da ..la CONTRIBUTIVITATE ...

   Ștergere
 20. @Anonim11 mai 2015, 18:39 :
  Baga-mi-as !...
  Am tot rugat sa nu se mai puna comentarii "intercalate" printre altele ...
  La fiecare intrare treb'e verificat daca nu cumva au aparut comentarii noi ... si-i si complicat de raspuns ...
  ----------------------------------------------------------
  La : "Pai si solda de merit putea avea aceesi soarta!" .
  Da !
  Dar nu aceasta era situatia normala ... Erau (posibil ???) cazuri absolut anormale , disparate si singulare ...
  Pe urma ... situatia cu alegerea celor 6 luni din ultimii ani permite alegerea tocmai a acelor luni in care sa fi fost si SM !
  Daca impricinatul nu a avut SM vreodata , in intreaga activitate ... nu cred ca este o intimplare ! Nu este o intimplare imputabila relei-credinte a comandantilor sai ...

  La : "Nu vreti sa vedeti Decretul 214/din 77 ..." .
  D.214/1977 :
  Art. 11
  (1) Retributia tarifara care se ia ca baza de calcul la stabilirea pensiei este media retributiilor tarifare lunare din 5 ani de serviciu consecutivi in cadrele permanente, la alegere, din ultimii 10 ani premergatori iesirii din cadrele permanente.

  Acea "retributie tarifara" este tocmai "solda lunara" din l.138/1999 ... sau "solda functiei de baza" din l.248/2010 .

  La : "Dar ce spuneti de conditii specifice muncii:........" .
  Acele sporuri sint dintre asa-zisele "sporuri nepermanente" care nu definesc pozitia in ierarhie a unei anumite functii ...
  Iar legea pensiilor militare de stat (proiectul) are ca idee de baza : pensii care sa reflecte pozitia avuta in ierarhia militara pe timpul activitatii ...

  Pentru informarea dvs. : acele sporuri au fost luate in calcul de catre l.119 (si sint luate in calcul si pe l.263) pentru a nu rezulta pensii prea mici ... La civili sporuri de acel gen nu se iau in calcul !

  La ultima intrebare ... nu am inteles !

  RăspundețiȘtergere
 21. @ mos alecu
  ai mancat ceva stricat?????
  citez din "perfectul" mos alecu

  mos alecu11 mai 2015, 16:31
  L.164 folosea ca "procentaj de pornire" 60-62-64% .
  Unele proiecte de lege erau "mai generoase" ... ajungind la procentaje de pornire de 70-72-74%...a chiar si 70-75-80% ....................................................................
  Ca urmare exista "pericolul" ca procentajul total sa depaseasca 100% din baza de calcul .......................................................................................................................................................
  Ca urmare ... probabil ca procentajul stabilit in "zona" lui 60-65% ar fi suficient .


  No uite unde aveam noi cele mai mari probleme.Proiectul de lege prevede 70-75-80% dar pt mosu e suficient maxim 60-65% Pai nu-i asa ? ce noi suntem grefieri? Nu desigur mos alecu iar are "dreptate"
  Uite cum isi dau senilii astia cu tesla in co**e.....daca le mai au
  DC
  apropos >mai e un colonel (r) Marin care face spume pe site-ul senatului la rubrica propuneri ca e prea mult ca de ce procentaje asa mari ca de ce asa si pe dincolo.

  Bai fratilor si tu alecule ! Daca sunteti imbuibati si nu mai aveti loc,vedeti-va de treaba ca eu cu olescu si multi altii suntem amarasteni

  PS2 verificati si voi ce a scris ALECU la data si ora de mai sus
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E taxat! Si la faza cu baza de calcul, si la faza cu limitarea cu 100% e complet pe aratura. Limitarea la 100% e stupiditate in stare cristalina. Exemplu aplicat:

   Exemplu concret in care s-a incurcat singur: Rezervist pensionat 100% baza de calcul. Nu conteaza specialitatea, grupa, nimic. Maine intra in razboi. Si e chemat si papagalul care intra fix 4 ani in razboi. Adica exact in grupa AC, toti la razboi intram in AC. Ar trebui sa se repensioneze (daca traieste) cu cat zici Alecu? Tot cu 100%? Pai fraierul a luptat degeaba 4 ani in AC? NU! TREBUIE REPENSIONAT CU 108%, ASA ESTE NORMAL - INTRUCAT ARE VECHIME MAI MARE IN SERVICIU DECAT VECHIMEA INAINTE DE MOBILIZARE.

   La fel e si pe timp de pace! NU trebuie sa existe limita de 100%. Vechimea rezultata din grupele de munca trebuie sa curga normal. In caz contrar, este mai bine ca fiecare cand ajunge la 100% baza de calcul sa fie dat afara! Decat sa fie tinut cu arcanul in continuare, cel in cauza nemaiavand oricum niciun avantaj.

   Ștergere
  2. Ce nu ai inteles? El are ceva de impartit cu maistrii si singura modalitatate ca vreunu dintre ei sa nu ia o pensie mai mare decat a lui e sa se limiteze pensiile la 100% din solda activului indiferent de vechime, conditii, etc. Cum un maistru are solda mai mica decat un ofiter, indiferent de grad si-a atins scopul. Pe el nu-l intereseaza ca pierd si ceilalti indiferent ca sunt maistrii sau ofiteri, ideea este sa-si satisfaca orgoliul de om prost. Pe de alta parte cat e de parsiv cu certitudine si-a facut el un calcul, el fiind contabil nu are grupe de munca si deci e greu de crezut ca poate sa depaseasca 100% din solda omologului in functie, mai bine sa piarda toti, "sa fie bine ca sa nu fie rau".

   Ștergere
 22. @R-2650011 mai 2015, 19:00 :
  Se vede ca inainte de a raspunde nu ajunsesei cu cititul si la : "In cazul lor trebuie folosita o alta baza de calcul , in asa fel incit sa fie respectat si principiul ca "pensia nu trebuie sa depaseasca solda celui in activitate" ." .

  Iata cam despre ce ar fi vorba :
  Impricinat la 55 ani
  Ultima solda = 1.000 lei
  Vechime reala = 30 ani
  --- in conditii speciale (CS) = 25 ani
  --- in conditii deosebite (CD) = 5 ani
  Vechime (de calcul)
  --- in CS = 37,5 ani . 38 ani .
  --- in CD = 6,25 ani . 6 ani
  Total vechime (de calcul) = 44 ani
  Calcul pensie ;
  - pt. 25 ani = 74%
  - pt. 19 ani(pina la 44) = 38%
  - pentru pens.suplim. = 9%
  - Total = 121%
  *** Limitat la 100%
  Pensie = 1.000 lei
  Majorare pens.pt.OMM = 200 lei
  Total pensie de plata = 1.200 lei .
  Tot situatia dupa proiect ...

  Impricinat la 55 ani
  Ultima solda = 1.000 lei
  Vechime reala = 30 ani
  --- in alte conditii (AC) = 20 ani
  --- in conditii deosebite (CD) = 10 ani
  Vechime (de calcul)
  --- in AC = 40 ani .
  --- in CD = 12,5 ani . 13 ani
  Total vechime (de calcul) = 53 ani
  Calcul pensie ;
  - pt. 25 ani = 74%
  - pt. 28 ani(pina la 53) = 56%
  - pentru pens.suplim. = 9%
  - Total = 139%
  *** Limitat la 100%
  Pensie = 1.000 lei
  Majorare pens.pt.OMM = 200 lei
  Total pensie de plata = 1.200 lei .
  -------------------
  Deci ... pensie egala cu cel din CS ...
  Ceea ce , considera cel care face acele propuneri , nu este bine !

  RăspundețiȘtergere
 23. @R-2650011 mai 2015, 19:00 :
  Continuare :
  Hai sa traducem propunerile ...

  Propunerea cu "valorificarea" in cadrul bazei de calcul a sporurilor specifice pentru piloti , scafandri , vinatori de munte ...

  Spuneam mai sus ca acea "ultima solda" este de 1.000 lei .
  Dar acea solda nu cuprinde acele sporuri specifice .
  Propunerea ar fi ca (de exemplu) pentru fiecare an de "piloteala , scafandreala , vinatoreala" sa se majoreze baza de calcul cu (sa zicem) 1% .
  Avind 20 ani in acele "meserii" ... se va cumula o majorare de 20% .
  Deci... baza de calcul (majorata) este 1.200 lei
  Pensia calculata (limitata la 100%) va fi de 1.200 lei .
  Majorare pt.OMM = 240 lei .
  Total pensie de plata = 1.440 lei .
  --------------------
  Parca "suna" altfel !...

  Sa continuam traducerea propunerilor ...

  Propunerea cu "valorificarea" vechimii din AC in asa fel incit limitarea pensiei la 100% din baza de calcul sa nu plafoneze acele pensii ...

  Propunerea este ca anii reali minciti in AC sa produca si o majorare a pensiei calculate (calculate dupa modelul prezentat situatia din proiect) ...

  Acolo ajunsesem ca pensia calculata (cu limitarea la 100%) sa fie de 1.000 lei .
  Propunerea este ca la acest cuantum sa se aplice o majorare de (sa zicem) 1% pentru fiecare an real in AC .
  Ca urmare :
  - pensia calculata (limitata la 100%) = 1.000 lei
  - majorare datorata muncii in AC (20%) = 200 lei
  Majorare pt.OMM = 200 lei
  Total pensie de plata = 1.400 lei
  ----------------
  Diferit clar de pensia prezentata la inceput pentru impricinatul din CS .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E stupid ce sustii! Decat sa limitezi pensia la 100% tinand omul cu forta in armata, mai bine ii dai pe toti afara cand ating limita de 100% si cu asta basta!

   Ti-am dat exemplul cu rezervistul mobilizat la razboi! Tu ce faci, egalezi "din pix" orice vechime mai mare in serviciu de 40 ani cu tot grupe, tot cu 40 de ani? Asta inseamna limitarea bazei de calcul la 100%. Caz in care, decat asa mai bine ii dai afara, astfel:

   - pe cel in CN, dupa 40 ani efectivi in CN. Are baza 100%;
   - pe cel din CD, dupa 32 efectivi in CD. Are baza 100%;
   - pe cel din CS, 27 ani efectiv in CS. Are baza 100%;
   - pe cel din AC, 20 ani efectiv in AC. Are baza 100%.

   In caz contrar, versiunea ta este efectiv stupida! Cel din CD - ce motiv mai are sa ramana in armata mai mjlt de 32 ani? Dar cel din CS mai mult de 27 ani? Dar cel din AC mai mult de 20 ani? Daca oricat ar lucra peste vechimea respectiva, tot cu 100% baza de calcul se aleg?.

   Mai bine ii dai afara cand ajung la 100% si gata! Daca mai ai nevoie 1-2 ani, 5 ani de unul din CS sau AC, ori il lasi sa depaseasca baza de 100% intrucat acumuleaza vechime, ori sa NU facem misto de personal! Au facut destul misto altii!

   Ștergere
 24. aveti mare grija activi si rezervisti !! sunteti in PERICOL!!!
  Nu spun eu o spune unul care va vrea "binele"!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 25. @R-2650011 mai 2015, 19:03 ;
  La : "Pensia militara este pensie de serviciu!" .
  Nu !
  Pensia militara este pensie de stat .
  Pensii de serviciu au magistratii , grefierii , curtea de conturi , pilotii civili ..... Alea-s altceva !

  Da ! Pensiile acele "de serviciu" au 80% din media ultimelor 12 salarii ... Si atit !
  Nu tu spor de conditii de munca ; nu tu spor de contributie la pensia suplimentara ; si (poate nu ne aude nimeni) nu tu majorare pentru oarece decoratii ...
  Deci ... "mai incet" cu comparatiile

  RăspundețiȘtergere
 26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este vorba de patima si ura! Este vorba de logica, dar si de bun simt.

   Ștergere
 27. @R-2650011 mai 2015, 19:31 :
  Stiu ca efortul de a citi este extenuant !...
  Totusi vezi cele spuse de mine "ezact" sub comentariul tau ...

  Si , pina la urma , nu inteleg de ce atita patima si ura ?
  Am facut niste propuneri !
  Faceti voi altele mai bune ! Ca in afara de citeva indemnuri exaltat-mobilizatoare si de muscaturi la c...l meu n-am prea auzit altceva pe-aici !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cei din AC suntem, de regula, mai calmi! Intrucat intai gandim si apoi actionam! Inversul poate crea catastrofe!

   Ștergere
 28. Proiect de lege privind pensiile militare de stat

  Număr de înregistrare Senat: L212/2015
  Link pentru acces rapid la documentul legislativ: http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18999

  Adresa: E38/2015
  Prima cameră: Senat
  Tip inițiativă: Proiect de lege
  Inițiatori: Guvernul României
  Număr de articole: 126
  Avizul Consiliului Legislativ: 383/23.04.2015
  Procedura de urgență: Nu
  Stadiu: în lucru, la comisiile permanente ale Senatului
  Caracterul legii: Organică
  Termen adoptare: Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 11.05.2015.
  Termenul urmeazã sã se împlineascã dupã vacanta parlamentarã, la 16 zile de la reluarea activitãtii Senatului.
  Termenul este calculat conform art. 75 alin.(2) și art. 115 alin(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art. 113-115 din Regulamentul Senatului.
  Opiniile persoanelor interesate asupra propunerilor legislative aflate în consultare publică: Opinii trimise


  Derularea procedurii legislative:

  Data Acțiunea
  06-05-2015 Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b218 (adresa nr.E38/06/05/2015)
  11-05-2015 cu nr.L212 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
  11-05-2015 trimis pentru raport la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (TERMEN: 17/06/2015)
  11-05-2015 trimis pentru raport la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 17/06/2015)
  11-05-2015 trimis pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 12/06/2015)
  11-05-2015 trimis pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi (TERMEN: 12/06/2015)
  11-05-2015 trimis pentru aviz la Comisia pentru egalitatea de şanse (TERMEN: 12/06/2015)

  - adresa de înaintare a iniţiativei legislative pentru dezbatere
  - forma iniţiatorului
  - expunerea de motive la iniţiativa legislativă
  - avizul Consiliului Legislativ
  - hotărârea de Guvern

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica, ne-o trag "tacit"! Ca in Coreea de Nord!

   Ștergere
 29. @R-2650011 mai 2015, 19:43 :
  N-ai inteles nimic !
  Si ma straduisem sa explic pe intelesul ...

  Nu observi ca propunerea este de MAJORARE a bazei de calcul pentru cei din AC ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da un exemplu aplicat! Mie imi iese ca degeaba majorezi baza de calcul, daca limitezi pensia la 100%! In cazul limitarii bazei de calcul la 100%, indiferent de grupa, ramai fara personal. Intrucat se vor pensiona toti la atingerea bazei de 100%. Si asta e o mare problema!

   Deci ce exemplu ai? Aplicat! Am 24 ani in AC! Calculeaza-ma!

   Ștergere
 30. Hm !
  Joaca frumos baietii :
  Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 11.05.2015.
  Termenul urmeazã sã se împlineascã dupã vacanta parlamentarã, la 16 zile de la reluarea activitãtii Senatului.

  Adica ... mai spre toamna , pe la culesul viilor ...
  Dupa aia "balanganeala" prin Camera Deputatiolor ...

  RăspundețiȘtergere
 31. @R-2650011 mai 2015, 19:49 :
  La : "Intrucat intai gandim si apoi actionam!" .
  Nu se prea vede , dar o iau de buna ...
  Citeste TOT ce spun eu si , pe urma, sări la gîţii mei !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma calculezi sau nu? Ti-am dat exemplu! Am 24 ani in AC. Nimic in alta grupa. Si am primit si ordin de mobilizare. Merg pe front 4 ani tot in grupa AC. Care este diferenta intre 20, 24 si 28 ani in AC daca tu limitezi baza de calcul la 100%? Baza de calcul pe care deja am atins-o dupa numai 20 ani in AC? Restul de 8 ani devine munca voluntara sau cum? Pai nu mai bine dupa 20 ani in AC treceam in CN si o bateam in cap la CMJ sau decat sa merg la razboi 4 ani, ma ocup mai bine de vaduvele celor de pe front? Daca tot e acelasi cu limitarea bazei la 100%?

   Ștergere
  2. Am scris asta si mai sus dar o repet si aici:
   Ce nu ai inteles? El are ceva de impartit cu maistrii si singura modalitatate ca vreunu dintre ei sa nu ia o pensie mai mare decat a lui e sa se limiteze pensiile la 100% din solda activului indiferent de vechime, conditii, etc. Cum un maistru are solda mai mica decat un ofiter, indiferent de grad si-a atins scopul. Pe el nu-l intereseaza ca pierd si ceilalti indiferent ca sunt maistrii sau ofiteri, ideea este sa-si satisfaca orgoliul de om prost. Pe de alta parte cat e de parsiv cu certitudine si-a facut el un calcul, el fiind contabil nu are grupe de munca si deci e greu de crezut ca poate sa depaseasca 100% din solda omologului in functie, mai bine sa piarda toti, "sa fie bine ca sa nu fie rau".

   Ștergere
 32. @R-2650011 mai 2015, 19:55 :
  Exemplul "aplicat" a fost dat , dar ...

  Impricinat la 55 ani
  Ultima solda = 1.000 lei
  Vechime reala = 30 ani
  --- in alte conditii (AC) = 20 ani
  --- in conditii deosebite (CD) = 10 ani
  Vechime (de calcul)
  --- in AC = 40 ani .
  --- in CD = 12,5 ani . 13 ani
  Total vechime (de calcul) = 53 ani
  Calcul pensie ;
  - pt. 25 ani = 74%
  - pt. 28 ani(pina la 53) = 56%
  - pentru pens.suplim. = 9%
  - Total = 139%
  *** Limitat la 100%
  Pensie = 1.000 lei
  Majorare pens.pt.OMM = 200 lei
  Total pensie de plata = 1.200 lei .
  *********************
  Spuneam mai sus ca acea "ultima solda" este de 1.000 lei .
  Dar acea solda nu cuprinde acele sporuri specifice .
  Propunerea ar fi ca (de exemplu) pentru fiecare an de "piloteala , scafandreala , vinatoreala" sa se majoreze baza de calcul cu (sa zicem) 1% .
  Avind 20 ani in acele "meserii" ... se va cumula o majorare de 20% .
  Deci... baza de calcul (majorata) este 1.200 lei
  Pensia calculata (limitata la 100%) va fi de 1.200 lei .
  Majorare pt.OMM = 240 lei .
  Total pensie de plata = 1.440 lei .
  --------------------
  Parca "suna" altfel !... (1.440 fata de 1.200).

  *************************
  Exemplul este cu "un exemplu de majorare a bazei de calcul cu 1% pe an de AC" .
  Poate sa fie "ceruta" o alta majorare a bazei de calcul pentru acele situatii ... Faceti propuneri !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te labartezi prea tare si esti greu de urmarit! Aplica pe mine, este simplu! Am 24 ani in AC. Nimic in alta grupa. Si am primit si ordin de mobilizare. Merg pe front 4 ani tot in grupa AC. Care este diferenta intre 20, 24 si 28 ani in AC daca tu limitezi baza de calcul la 100%? Baza de calcul pe care deja am atins-o dupa numai 20 ani in AC? Restul de 8 ani devine munca voluntara sau cum? Pai nu mai bine dupa 20 ani in AC treceam in CN si o bateam in cap la CMJ sau decat sa merg la razboi 4 ani, ma ocup mai bine de vaduvele celor de pe front? Daca tot e acelasi cu limitarea bazei la 100%?

   E greu? Deci, ce iti da? La calculul pensiei iti iese ca 20 ani in AC=24 ani in AC=28 ani in AC=100% baza de calcul (ca o limitezi ti). Sau ca 40=48=56 ani vechime totala=(ca o limitezi tu). Asa iti da, nu? Pai si atunci, NU mai bine ma dai afara la fix 20 ani in AC, daca baza de calcul tot aia este? Pana la urma nu sunt nici eu dement sa incerc sa imi mai rup gatul din patriotism inca 4-8 ani in AC, daca tot cu 100% ies la pensie. Zic mersi ca am scapat intreg dupa 20 ani in AC, cu pensie 100% si PA armata! Altii la rand!

   Ștergere
 33. Aveti grija la ce va doriti ... ca precis nu vi se va intimpla !

  Cind vor vedea baietii din Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 12/06/2015) ce procente din ultima solda se vehiculeaza pe aici si pe aiurea , isi vor pune miinile in cap si vor introduce "la urgenta" limitarea la 100% din baza de calcul .

  Analizati propunerea cu majorarea bazei de calcul ... poate ca asa ii veti putea pacali !

  Altfel ... baza de calcul = solda lunara/solda functiei de baza/solda tarifara/solda de baza ne maninca !
  Si mai rugati-va sa nu se intrebe cineva (mai curios din fire) ce-i cu acea majorare a pensiei datorata OMM(SOSP) !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De ce pe L 164 nu-si mai puneau mainile in cap baietii de la comisia pentru buget? Esti dat dracu de parsiv

   Ștergere
  2. Dar de unde stii ca nu studiaza proiectul in oglinda cu Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare) [http://www.dreptonline.ro/legislatie/statutul_cadrelor_militare.php]. Observand ca e fix-pix o baza de 80% si depasirea acesteia fata de "sclavagismele" din Sectiunea a 3-a?

   Sau de unde stii ca membrii acelorasi comisii nu isi pun intrebarea de ce militarii in rezerva pensionati pot fi concentrati pana la implinirea varstei de 63 de ani, si mamele lor nu?

   Sau de unde stii ca membrii acelorasi comisii nu au langa si Legea salarizarii 284/2010 in care ar descoperi ca soldele militarilor fiind raportate la volum de 24 ore/zi si zile din 7, sunt de rahat incat sa se mai agate de baza de calcul de 80% sau de depasirea a 100%?

   Pana la urma, totul trebuie sa fie echilibru. EU daca as fi in acele comisii, asa as lucra. Cu proiectul in dreapta, Cu Legea 80/1995 in stanga, cu Legea 284 in fata si cu (mai ales) cu reglemantarile privind mobilizarea in dinti. Caz in care s-ar putea sa fac si scandal ca 80% baza de calcul e bataie de joc, si sa trec 100%. Si 2,5% pt. tot ce depaseste 25 ani vechime, si nu 2%. Cat priveste limitarea la 100%, NU as dormi linistit sa stiu ca mi-am batut joc de militari, in conditiile in care noapte de noapte ca parlamentar sunt trezit din somn de patrulele aeriene, ceea ce inseamna ca altii ma pazesc in timp ce eu dorm in halat linistit. Asta daca vrem legi echitabile si nu bataie de joic!

   Ștergere
 34. https://groups.yahoo.com/neo/groups/roarmy230/conversations/messages/19080
  19080Fw: Demonstratie ,,discriminare" L164.Vezi attach
  .*****
  https://groups.yahoo.com/neo/groups/roarmy230/conversations/messages/19106

  .************
  Nu sunt de acord cu limitarea pensiei la 100% din baza de calcul…

  LEGE Nr. 303 Republicată*) privind statutul judecătorilor şi procurorilor..
  ,,Art. 82 - (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi ….. se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, …, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, ŞI SPORURILE AVUTE ÎN ULTIMA LUNĂ DE ACTIVITATE ÎNAINTE DE DATA PENSIONĂRII.”

  S-A AJUNS LA:
  http://www.romaniatv.net/cea-mai-mare-pensie-din-romania-vezi-cine-este-barbatul-care-ia-peste-30-000-de-lei-pe-luna_128787.html
  Gheorghe Bălăşoiu, fostul comandant al Penitenciarului Colibaşi, deţine încă recordul de cea mai mare pensie din ţară. Acesta primeşte peste 30.000 de lei pe lună...

  SI NU AU… ,,mustrari de constiinta”

  .*****************

  RăspundețiȘtergere
 35. @Anonim11 mai 2015, 20:21 dez-akord-atule ;
  Pensia pe l.164 ERA LIMITATA la 100% din baza de calcul .
  Stiu ca este inutil sa-ti cer sa citesti , dar :
  L.164/2001
  ART. 25
  Pensia militară de stat stabilită si actualizată în condiŃiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât baza de calcul avută în vedere la stabilirea/actualizarea pensiei.

  Cei cu acele pensii imense au avut baze de calcul imense .
  Stiu ca-in greu , spre imposibil , sa intelegi fineturi de astea ... dar straduieste-te !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Strici orzul pe gaste. Pe de alta parte, nu mai insista cu procente mai mici decat cele propuse in proiectul de lege. E absurd.

   Ștergere
 36. @R-2650011 mai 2015, 20:18 :
  Grele-i martimetica asta !
  Pentru 24 ani in AC (pentru situatia analizata de mine... unde erau 20 ani AC) ...
  1.488 (cu "noua" baza de calcul) fata de 1.200 cu baza de calcul "comuna" ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te scarpini invers! Cu cat prevederile legislative se indeparteaza de simplitate, cu atat aberatiile si anomaliile sunt si mai multe si mai mari. Dovada: chiar proiectul analizat! Stufos, clocit, intors. Tu calculezi elemente secundare, toate fiind inaplicabile personalului pensionat pana in 2011. Intrucat nu facem parte din program. Si ce-am rezolvat irosindu-ne energia pe canale secundare, cand noi suntem oricum "blocati" frontal?

   Ștergere
  2. Pe de alta parte, intuiesc (fler de AC - nu m-a inselat niciodata) ca tu chiar ai expediat ceva propuneri pe la comisii/parlamentari etc., inclusiv pe cele "nastrusnice" care produc rau armatei.

   Invata de la mine o chestie: in negocierile cu politicienii e mai rau ca in afaceri! Cand ceri ceva, cere minim dublu, avand ca tinta sa obtii macar 1/2. Referitor la orice: baza de calcul, etc. Intrucat daca ceri fix cat crezi tu ca e minimul decent, te vei alege mereu tot cu 1/2.

   Ștergere
  3. Nu asa ca ma aburesti! Rezultatul concludent e in procente! Deci, 20 ani in AC = 100%, 24 ani in AC = ?, 28 ni in AC = ?

   Ștergere
 37. @MRV11 mai 2015, 20:18 :
  La : "SI NU AU… ,,mustrari de constiinta” " .
  Se uita esentialul : pe ei i-a durut fix in p..a de l.119 !
  Ei sint cei care hotarasc cum e bine si cum e rau !
  Ei sint cei care au hotarit ca "e bine" sa se desfiinteze pensiile militare de stat !
  Ei sint cei care vor hotari (la sesizarea de neconstitutionalitate pe care o va face presedintele) ca legea pensiilor militare de stat (proiectul) este neconstitutionala ...

  RăspundețiȘtergere
 38. @R-2650011 mai 2015, 20:37 :
  La : "Dar de unde stii ca nu studiaza proiectul in oglinda cu Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 ................" .

  Îi va durea fix in p..a de exaltarea ta si de interpretarile pe care le dai tu unor prevederi ale legilor !
  Ei vor executa ordinul : "atentie la efortul bugetar !" .

  RăspundețiȘtergere
 39. @R-2650011 mai 2015, 20:50 :
  La : "Te scarpini invers!" .
  In conditii normale o astfel de constatare ar trebui sa ma puna pe ginduri !...
  Dar dupa cit de greu n-ai inteles nimic din cele spuse de mine ... o iau ca pe o simpla floricica retorica !

  Propunerea mea este aplicabila tuturor , este simplu de implementat , rezolva problema celor din AC care , altfel , vor fi tratati ca si in L.164 : solda "tarifara" va fi baza de calcul ; pensia va fi limitata la 100% .
  Da ! Stiu : iar te-ai inflamat !
  Nu mai este cazul sa afisezi comentariile ! Las' sa se manifeste haita de maidanezi !

  RăspundețiȘtergere
 40. @R-2650011 mai 2015, 21:00 :
  La : "(fler de AC - nu m-a inselat niciodata)" .
  Si in cazul de fata , ca si in alte multe alte cazuri , "flerul" pe care ti-l exhibi nu este decit o simpla iluzie a ta !

  RăspundețiȘtergere
 41. @mos alecu11 mai 2015, 20:56
  Aveti dreptate, au executat ordinul. Si, probabil, nu vor ezita sa o mai faca... chiar daca, alta data, aveau alta parere fata de pensiile militarilor..
  DECIZIA Nr.20 din 2 februarie 2000
  ….Art.103, a cărui abrogare este dispusă în acest fel, are următoarea redactare: “Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul net realizat din salariul de bază, sporul pentru vechime în muncă şi sporul de stabilitate în magistratură, avute la data pensionării.
  Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin.1 se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din venitul net, fără a se putea depăşi 100% din venitul net stabilit conform alin.1, avut la data pensionării...”
  …2.a) Cel dintâi aspect se referă la faptul că, prin abrogarea prevederilor art.103 din Legea nr.92/1992, republicată, text legal prin care în anul 1997 a fost instituită pensia de serviciu pentru magistraţi, se creează “o discriminare în defavoarea magistraţilor care vor fi pensionaţi după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, în raport cu cei pensionaţi până la această dată, ceea ce este inadmisibil faţă de dispoziţiile art.16 din Constituţia României”.

  …2.b) Cel de-al doilea aspect pentru care în sesizarea Curţii Supreme de Justiţie este criticat textul art.198, prin care se abrogă art.103 din Legea nr.92/1992, republicată, îl constituie nesocotirea faptului că în România, ca şi în statele europene cu un anumit grad de dezvoltare, “dreptul la pensie de serviciu îl au toate forţele de apărare a ordinii publice — armata, poliţia şi serviciile speciale”. ...
  Din această argumentare rezultă ideea inegalităţii de tratament între magistraţi şi cadrele militare. Astfel, în timp ce prin abrogarea art.103 din Legea pentru organizarea judecătorească se suprimă magistraţilor dreptul de a li se stabili, în condiţiile legii, pensie de serviciu, militarii vor continua să beneficieze de pensia de serviciu pentru activitatea depusă, prevăzută la cap.II al Decretului nr.214/1977 .…
  Un alt element comun care justifică în mod obiectiv şi rezonabil un tratament juridic asemănător al magistraţilor şi al cadrelor militare, inclusiv în ceea ce priveşte regimul de pensionare, îl reprezintă riscul pe care îl implică exercitarea profesiilor respective, ambele având un rol esenţial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice, a valorilor statului de drept. În considerarea riscurilor la care se expun în exercitarea atribuţiilor lor militarii şi magistraţii, Parlamentul a stabilit pentru militari dreptul de a purta uniformă şi dreptul de a folosi, în condiţiile legii, arme, iar, în mod corespunzător, în cazul magistraţilor, art.91 alin.3 din Legea nr.92/1992, republicată, prevede dreptul acestora şi al familiilor lor de a fi protejaţi în situaţiile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestora este supus unor ameninţări…
  Curtea Constituţională constată, pe de altă parte, că reglementarea în vigoare a pensiei de serviciu pentru militari, ca şi cea a pensiei de serviciu pentru magistraţi, cu diferenţele pe care această pensie le prezintă faţă de pensia comună de asigurări sociale, nu constituie o încălcare a principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, principiu prevăzut de art.16 alin.(1) din Constituţie….
  Această constatare se bazează pe specificul comun al activităţii militarilor şi magistraţilor, care, astfel cum a rezultat din analiza anterioară a dispoziţiilor constituţionale şi legale aplicabile, impune celor două categorii profesionale obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri…

  RăspundețiȘtergere
 42. In concluzie:
  Daca militarii nu aveau un dusman periculos pana acum dpdv legislativ,uite ca acum avem si se numeste "mos alecu'dusmanul armatei/politiei/sri/spp /isu.... si altii
  si de ce? pentru ca a fost doar un contabil de c***t si atat? Nu tine parsivule ....NU TINE!!!
  Daca tu o patesti ca ai fost o putoare ce ai cu altii,cei multi, altii corecti si cinstiti....putoare ce esti!!
  DC
  PS sterge olescule,sterge daca eu mint cu ceva aici! ca m-a "inervat" cu nervii contabilul lu' peste
  DC

  PS apropo' domnuuu alecu" care suge din berbecu'".... da de ce propui matale ca sa fie suficient 60-65%.....n-ar fi mai bine un 5-10% ca si asa vad ca te f**e grija de bugetul statului!.......doar de al tau NU!!
  DC
  PS adica daca ti-a murit tie berbecu' de la care sugeai,trebuie sa moara si capra vecinilor?.Apai,na suge de la berbec in continuare.....dar sa te stergi la gura dup'aia
  Oooops am zis ceva de rau/urat/necivilizat?.Noooo am zis doar adevarul!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 43. @mos alecu

  Eu acum nu vreau sa jignesc pe nimeni dar de ce toti sunt "haita de maidanezi" si alecu' e desteptul?
  Dupa cum se manifesta alecu' in curand toata armata Romaniei cu rezervisti cu tot,va fi "haita de maidanezi"
  el ce dracu' va fi?
  Du-te nene la psiholog!!!...pardon psihiatru ca la tine problema e grava si irecuperabila
  DC
  PS Ai devenit deja al 2-lea RH>Deja va inmultiti?

  RăspundețiȘtergere
 44. http://scmdsector6.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
 45. am citit cele de mai jos:
  http://scmdsector6.blogspot.ro/

  Va spun sincer ,foarte sincer......nici in p**a nu ma doare! ...duceti-va dracu'!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 46. ....completare:
  cu SCMD cu tot,ca numai rau ne-ati facut!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 47. ANONIM 12 mai 2015, 00:30 cu apelativul "Baaa!"

  Ba era chiar asa .Ramai tu cu "principiile" dogariene, cu limbajul de secretar de partid si cu dosar cu "origine sanatoasa"........se vede cat de "sanatoasa"
  Vai de capul tau!!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 48. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 49. @MRV11 mai 2015, 21:28 :
  Bineinteles ca aseara , in focul discutiilor , am uitat sa va atrag atentia asupra alin. 4 al acelui art.82... Pentru ca din citatul anterior al dvs. (art.82(1)) se putea intelege ca pensiile magistratilor pot ajunge la hăăă-hă-hăăăăt 700-800% din ultimul lor salariu ...
  Iacata ca :
  Art.82
  4) Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1) şi (2) la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), fără a o putea depăşi ...
  -------------------------------------------------------------------
  Despre exemplul cu acel Balasoiu...
  Nu stiu de unde a iesit la pensie ... Daca a iesit la pensie ca fost comandant de pensitenciar trebuie retinut ca este "de-ai nostri" (din legea pensiilor militare de stat) ... Pe vremea lui , comandanti de penitenciare erau de la militie-paza penitenciare ... deci a avut salarii babane , a avut vechime babana si a avut si conditii de munca echivalente celor di AC actuale ... iar contributeala i-a facut acea pensie ...

  RăspundețiȘtergere
 50. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 51. @mos alecu balasoiu spertarul L164

  Gheorghe Bălăşoiu, pensionarul cu cel mai mare venit din România, a urmat un plan bine pus la punct pentru a-şi asigura pensia colosală. El a lucrat în magistratură, apoi a fost şef al Penitenciarului Colibaşi. Exact înainte de a ieşi la pensie, în 2005, a fost încadrat însă ca procuror. Potrivit unei note a departamentului de resurse umane al CSM, Bălăşoiu a stat doar două săptămâni la Curtea de Apel Piteşti, dar s-a asigurat astfel că pensia nu îi va fi modficată.

  Pentru ca venitul pentru ultima lună de muncă să fie cât mai mare, a renunţat la concediul de odihnă din ultimul an şi a avut foarte multe deplasări în interese de serviciu. Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. Aşa a ajuns la suma colosală de peste 34.000 de lei, încasată lunar.
  DC
  PS asa au ajuns spertarii sa-si faca pensia din ultima luna....si va tot repet asta de ani de zile, aparatorilor L164.......si m-am mai convins odata ca am dreptate(de parca nu mi-ar fi fost de ajuns cei 4 fosti colegi -demonstrati- care au facut la fel/ca principiu nu ca suma.Si sunt cateva mii la nivel national....printre care si alecu cu IC+SM+ sporuri+prime in ultima luna=aprox 70% majorare pensie
  Alecule balasoiule ne poti minti pe multi,de multe ori dar NU poti minti pe toti,tot timpul.
  Capisci?
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Irelevant! Nu exista legatura intre pensia unui militar si cea a unui magistrat (procuror). Nici intre L. 164/2001 si cea dupa care se pensioneaza magistratii.

   Ștergere
 52. raspunzi la intrebarea cu 60-65%? sau azi nu esti de serviciu?
  Ah da azi esti doar "anonim" si atat. De maine iti raspunzi singur la intrebarile care le pui azi ca "anonim" Maine la "serviciu" vei redeveni "mos alecu".
  DC

  RăspundețiȘtergere
 53. Ca sa nu va plictisiti:)...avem tot felul de "mos alecu" in tarisoara asta
  DC


  Ziarul: Jurnal de Arges

  Domeniul de incadrare: Actualitate

  Are aproape dublu faţă de cât s-a crezut - Fostul şef al Penitenciarului Colibaşi are o pensie de 300 milioane lei pe lună

  Ţineţi-vă bine! Nea Gică Bălăşoiu, fostul director al penitenciarului Colibaşi, n-are pensie de 180 milioane lei vechi pe lună, după cum anunţa postul de televiziune Antena 3, în octombrie anul trecut, ci de 300. Da, 300 (trei sute), atât încasează lunar fostul gardian şef de la Colibaşi, care devine astfel cel mai bogat pensionar argeşean.

  Gabriel Grigore
  Procurorul general Cornel Ioana s-a speriat când a văzut valoarea pensiei

  Vă prezentăm în continuare o întâmplare extrem de amuzantă, dar cât se poate de reală legată de această pensie care trebuie cărată cu sacoşa. Când s-a pus problema aprobării dosarului de pensie al lui Bălăşoiu, a fost nevoie şi de semnătura procurorului general Cornel Ioana. Se ştie că Gheorghe Bălăşoiu este de profesie procuror şi a fost detaşat din magistratură, ca să poată fi director de puşcărie. Prin urmare, când a venit sorocul pensionării, nea Gică a trebuit să se întoarcă la matcă, adică la Parchet, ca să-şi închidă dosarul. Când a văzut procurorul general Cornel Ioana de câtă pensie va beneficia colegul său, s-a speriat. A crezut că e o greşeală şi a trimis adresă la Parchetul General, cerând şefului de la cadre să i se confime că e vorba, într-adevăr, de o pensie de aproape 30.000 RON. Abia când de la Parchetul General i s-a confirmat această valoare, generalul Ioana a aprobat, nu fără noduri în gât, dosarul.

  Pensionarul Bălăşoiu a intrat în avocatură

  Cum s-a ajuns la această pensie gigantică? Ca director la Colibaşi, Bălăşoiu avea un salariu astronomic, rezultat din indemnizaţia specifică unui şef de puşcărie, la care s-au adăugat „n” sporuri, de conducere, de periculozitate, etc. Astfel că, atunci când a ieşit la pensie, a beneficiat de circa 85% din salariul de director la puşcărie. La toate acestea s-a mai adăugat şi vechimea în câmpul muncii (de aproape 40 de ani), astfel că a rezultat o pensie cu adevărat specială. Ce face acum nea Gică Bălăşoiu? Nu-şi plimbă prin parc nepoţii, după cum s-ar crede, ci e o persoană activă în continuare, ca avocat în baroul Argeş. A intrat în barou de câteva luni, asta cu toată opoziţia avocaţilor din Argeş, care n-au agreat ideea că dă buzna în profesia lor unul care, oricum, are după ce bea apă. S-au împotrivit degeaba pentru că nea Gică a venit cu ţidulă de la Bucureşti, cum că trebuie musai să fie primit în Baroul Argeş. Şi uite aşa a ajuns gardiano-procurorul Bălăşoiu- avocatul Bălăşoiu. Nu se bate el în clienţi cu „greii” Panţoiu, Chelaru sau Vişinescu, dar nici nu trage targa pe uscat. Dacă nu curge, pică. Şi ce pică, se adaugă la pensia de 30.000 RON.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce legatura au militarii de cariera cu acel caz? Cu acele sume de 30 000 etc.? Noi avem cu totul alte probleme. De exemplu, militari cu pensii de la 3 000 diminuate la 1 500. Reintregite la 3 000 si "inghetate" pe viata! Militari exclusi din proiectele viitoarei legi a pensiilor militare de la (re)beneficia de pensii militare!

   Ștergere
 54. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 55. @admin
  poate e si asta o dovada ca nu neaaparat goprea a "umflat pensiile cu pompa" cred ca functionarii nu aveau curaj sa faca atatea falsuri din burta si daca ar fi fost uneperistii lu' peste.Chiar mult laudata lege a lu' mosu' a permis asa ceva......functionarii doar au "scribalit" deciziile.Simplu nu?
  Nici o pensie nu a fost umflata atunci dupa 01.04.2001 dar au urmat 2002/03/04/05 ,samd......eheeee!!!
  Cine a dat legea?cand? stim cu totii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Despre care pensii "umflate cu pompa" vorbesti? In baza carei legi? Intrucat pari sa te referi la "pensii umflate cu pompa" in baza L. 164, si omiti pur si simplu pensiile "umflate cu pompa" pe L. 119/2010?

   Nu te grabi: ia citeste macar antetul din tabelul de aici: http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html. Ce vedem? Pensii militare de 3 000 (dupa grad: nu e colonel/comandor, ci mai mic) transformate in pensii contributive de 13 000? Pensii militare de 850 lei (dupa grad nu e Plt.adj.sef/M.M. principal, ci mult mai mic), transformate in pensii contributive de 6 000? Cresteri de 3-7 ori de la militara la contributiva? Da sau nu?

   Deci, esti invitat sa holbezi bine ochii la tabelul de aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/tabel-cu-pensiile-putin-umflate-cu.html]: sunt pensii contributive "umflate cu pompa" de 2-7 ori fata de cele militare pe L. 164? Despre astea discutam acum!

   Lamurind acest aspect, sa revenim la functionari. Functionarii cand au "umflat" pensiile in baza L. 119, nu au gresit nimic. Pur si simplu au existat ofiteri/subofiteri/maistri cu venituri de 2 000-4 000 euro pe luna. Rezultatul firesc fiind de pensii CONTRIBUTIVE de 2 000- 4 000 euro pe luna!

   Rolul lui Oprea la faza asta? Dar ce suntem copii? A pus botul la rugamintile alora cu venituri de 2 000- 4 000 euro pe luna sa desfiinteze un pic toate pensiile militare si sa le faca contributive. Era singura cale in care cei in cauza sa isi majoreze pensiile de 2-7 ori. Iar Oprea s-a lasat tot un pic induplecat, adica influentat. A traficat mai departe un pic legislatia, in cardasie cu portocaliii, sa fie desfiintate toate pensiile militare! Si asa a facut hatarul celor cu venituri de 2 000- 4 000 euro. Care i-au dat probabil un whiskey, asa ca multumire!

   Ștergere
 56. @ ALL. Urmeaza matura! Si tot pt. atac la user sub forma de limbaj indecent! Vi se acorda timp sa va stergeti singuri comentariile care propaga un astfel de limbaj!

  RăspundețiȘtergere
 57. @ mos alecu. Si tu ti-ai pus singur paie in cap. In proportie de peste 90%, "emanatiile" tale sunt OK, vizand principii corecte. Totusi, cand vine vorba de aplicarea si departajarea grupelor de munca, iese in evidenta un atat de mare subiectivism, chiar egoism care tine in mod evident de situatia ta personala care cel mai probabil nu ai beneficiat de nicio grupa de munca, incat iti strica toata partea pozitiva de 90%. De aceea ai si fost facut praf!

  Stii tu: cand iti spune unul sa nu crezi, cand iti spun 2 sa te indoiesti, dar cand iti spun mai mult de 3, problema e precis la tine! La urma urmei, din perspectiva prin care ai abordat grupele de munca, ar putea fi toate desfiintate. Nu? Caz in care toata lumea ar lucra in conditii normale si gata. Nu? Iti dai seama ce misto ar fi o armata in care sa existe doar grupa CN? E o armata fara scafandri, fara pirotehnisti, fara piloti, fara alpinisti, fara luptatori antitero, fara parasutisti, fara rachetisti, fara tanchisti, fara militari care sa participe la razboi sau in teatrele de operatii... fara ... fara....Tare, nu? Intrucat precis NU vei avea si astfel de militari in armata unde toti au acelasi regim privind grupele de munca, ci niste marionete imbracate in uniforme militare inarmate astfel: cu clanta, cu pixul, cu pantofi cu gaurele, cu carnetele, cu serviete-diplomat, cu stegulete, cu insigne, cu sticle si borcane, cu cosuri de cules porumb, cu calculatorul de buzunar, cu cafeaua, cu tuica si altele asemenea.

  Asta este! Si egoismul excentric naste monstri.

  RăspundețiȘtergere
 58. @R-2650012 mai 2015, 10:51 ;
  Exista legatura intre pensia magistratilor si pensia militara de stat : LIMITAREA la maximum 100% din ultimul salariu !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Incearca sa fii flexibil! Discutam de o lege a pensiilor militare. Care dupa conceptia ta ar trebui sa limiteze pensia la 100%, nu? Dar ce solde au militarii comparativ cu magistratii? SGP - de la 700 lei (acum si SGP urmeaza sa fie pensionari militari) la cat maxim? 7-8 000 un general? Media la subofiteri/maistri: 2 000- 2 500, media la ofiteri 2 500- 3 500? Asa rezulta pensia militara raportata la ultimul salariu! Ce inseamna aceste sume comparativ cu pensiile magistratilor de 30 000 lei si sa le mai si limitezi 'din pix"? Dupa cum vezi, lucrurile sunt complet diferite.

   Pe de alta parte, in toate sustinerile tale, tu pur si simplu ai o conceptie robotica: excluzi in proportie de 100% probabilitatea ca militar pensionat sa fii reactivat/concentrat si trimis in razboi! Poate ca tu ai peste 63 ani si NU reprezinti obiectul, poate ca ai fost in M.A.I. si NU te intereseaza aspectul! Sau poate ca ai fost contabil si esti mobilizat ca si contabil (probabilitate infima in cazul unei astfel de specialitati), deci NU esti afectat. Dar pe noi ceilalti ne intereseaza si inca foarte mult! Noi NU excludem deloc probabilitatea de a fi concentrati, ba din contra multi o consideram extrem de probabila!

   Tinand cont de cele 2 aspecte, pe magistrati cu pensia lor de 30 000 ii doare in papuci de concentrari, razboaie si altele. Pe ei NU ii va deranja nimeni dupa pensionare. Ci pe militarii amintiti! Si atunci ce faci? Il iei pe SGP cu pensii militare de 700 lei sa le apere pensiile magistratilor de 30 000? Poate si acel SGP ar fi putut avea 2 000 daca nu ii limitai pensia la 100%. Si tot asa la subofiteri/maistri, ofiteri.

   Nu este in regula ce sustii! Uite, EU mi-am propus sa accept limitarea de 100%. Dar, la mobilizare sa stau acasa si sa fie concentrati doar magistratii! Dupa cate vezi, cand scoti un porumbel pe gura, trebuie sa cumpanesti toate aspectele. Nu tac, pac - sa iti dai cu barda singur in cap!

   Ștergere
 59. @R-2650012 mai 2015, 10:12 ;
  N-am inteles de ce ai sters si comentariile mele ...
  Nu foloseam nici un termen "prohibit" ...
  Erau simple constatari ale inactiunii patronului !

  Din restul poliloghiei tale se intelege ca tot n-ai inteles nimic ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din tabloul de bord! Oriunde apare un termen "prohibit", DELETE!

   Ștergere
 60. Bineinteles ca unul dintre cei aparati de catre patron bate cimpii ... iarasi ...
  Vorbeste despre venituri cumulate in ultima luna de activitate care ar fi generat marirea pensiei calculate pe l.164 ...
  Pensia pe l.164 se calcula pe "solda lunara" ... Acea solda lunara cuprindea doar : functie , grad , solda de merit , indemnizatie de comanda , gradatii , indemnizatie de dispozitiv .
  Handicapatii nu stiu ca nici un alt fel de venit nu era luat in calcul pentru pensie pe l.164 ...

  Dar ... cetatenii care viziteaza acest blog stau si se uita ! Probabil ca sint si dintre aceia care dau dreptate acelor handicapati ...

  RăspundețiȘtergere
 61. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 62. @ mos alecu balasoiu

  mos alecu12 mai 2015, 11:38
  @R-2650012 mai 2015, 10:51 ;
  Exista legatura intre pensia magistratilor si pensia militara de stat : LIMITAREA la maximum 100% din ultimul salariu !

  foarte "corect" ai spus " mos balasoiule"dar ne spui si ce salarii au magistratii? sau iar ai "uitat"?
  ca iti spun eu daca tu tii minte doar ce te avantajeaza
  DC

  RăspundețiȘtergere
 63. @ mos balasoiu:)


  mos alecu12 mai 2015, 11:42
  @R-2650012 mai 2015, 10:12 ;
  N-am inteles de ce ai sters si comentariile mele ...
  Nu foloseam nici un termen "prohibit" ...
  Erau simple constatari ale inactiunii patronului !

  Din restul poliloghiei tale se intelege ca tot n-ai inteles nimic ...
  ...................................................................................................................................................

  Atat de mult ii acuzi pe toti ca nu inteleg nimic ca ajungem la concluzia ca de fapt tu nu spui NIMIC.....doar ti se pare!
  ...Bine asta de mai sus era/este o axioma.Toti cei care te cunosc stiu ca le "judeci" asa de limpede ca pana la urma te contrazici singur si nimeni nu mai intelege nimic din atatia "daca" "poate" "ce-ar fi sa.."
  DC

  RăspundețiȘtergere
 64. @ mos balasoiu

  mos alecu12 mai 2015, 11:47
  "Pensia pe l.164 se calcula pe "solda lunara" ... Acea solda lunara cuprindea doar : functie , grad , solda de merit , indemnizatie de comanda , gradatii , indemnizatie de dispozitiv .
  Handicapatii nu stiu ca nici un alt fel de venit nu era luat in calcul pentru pensie pe l.164 ..."
  .................................................................................................................................................
  solda functie+ solda de grad+solda de merit(daca o fi fost)+indemnizatie de comanda(in mod sigur)+gradatii+indemnizatie de dispozitiv(care dispozitiv?...o fi asa ceva si la puscarie? sigur nu!!)......buuun. din toate astea adunate(chiar daca nu exista unele) calculam 64%(la maxim ca asa sunt eu baiat bun) si iese o pensioara de peste 30.000 lei noi.Poti sa ne explici tu mosule ce salariu avea nen'tu balasoiu cu o luna inainte de a iesi la pensie? ca sunt sigur ca te pricepi! Daca nici la asta nu raspunzi la fel ca la alte intrebari care ti s-au pus e clara treba cu tine oricat de mult te chinui sa ma jignesti
  DC

  RăspundețiȘtergere
 65. @ mos alecu 12 mai 2015, 11:47. Fac EU o contrapropunere daca iti sustii ineptia cu limitarea la 100%. Prin care ti se da curs propunerii, dar in alt mod.

  "Art. (...) Personalul militar a carui vechime totala in serviciu rezultata din insumarea vechimii efective la care se adauga perioadele rezultate din grupele de munca, determina o vechime totala in serviciu de 40 ani, este trecut in rezerva din oficiu". Si asa apare limitarea naturala la 100% si toate lumea cu pensii de 100%:

  Cu efectul "ADIO ARME", transpus astfel:

  - cei din CN, ADIO ARME dupa 40 ani efectivi in CN, varsta de pensionare cca. 58 ani;
  - cei din CD, ADIO ARME dupa 32 efectivi in CD, varsta de pensioanare cca. 50 ani.
  - cei din CS (majoritatea acum) dupa 27 ani efectiv in CS, varsta de pensioanare cca. 45 ani.
  - cei din AC dupa 20 ani efectiv in AC, varsta de pensionare cca. 38 ani.


  Cu combinatiile de rigoare care tin de migratia de la o grupa la alta, ideea de baza fiind ca la 40 ani vechime in serviciu cu tot cu perioadele rezultate din grupe, sa fii dat afara! Cu pensie de 100%. Orice an in plus neaducand DUPA CONCEPTIA TA decat munca gratuita fara niciun beneficiu celor in cauza.

  Mai mult! Pornind de la aceasta premisa, in caz de mobilizare - nimeni care a trecut in rezerva cu pensie (limitata) la 100%, NU trebuie reactivat. Intrucat NU ii mai creste vechimea in serviciu dupa reactivare, iar daca supravietuieste tot cu pensie de 100% este repensionat - chiar daca dupa reactivare a lupta ca Stan si Bran inca 20 ani ani prin transee.

  In consecinta, conform conceptiei tale, tu egalezi "din pix" vechimea in serviciu a unui militar dupa regula 20=40=60 ani vechime. E prea stupid ce sustii: tu vrei si cu capul in nori si cu chestia in dos? Nu tine! Pana si Marioara care isi mareste vechimea la croitorie, isi poate depasi ultimul salariu cu pensia dupa dupa L. 263.

  RăspundețiȘtergere
 66. "Iecsplica" un handicapat ca_cum_ca pensia acelui Balasoiu a ajuns la cuantumul acela deoarece : "Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. " .

  Nu !
  Legea lor permite cumularea doar a "sporurilor" primite in ultima luna de activiate ... Iar acele sume incriminate NU SINT sporuri .

  Pensia lui a ajuns cum a ajuns deoarece are pensie de magistrat ... La puscaria Colibasi fusese detasat din procuratura ... deci el era tot procuror (magistrat) . Iar salariile de la puscaria Colibasi , probabil , sa "bat" chiar si salariile unor procurori ... Ca urmare "media salariilor din ultimele 12 luni" a "provocat" acea pensie .
  LIMITATA la 100 din acea baza de calcul !

  Retineti aceasta LIMITARE existenta la pensiile magistratilor !
  Ea va fi aplicata si la pensiile militarilor !

  In loc sa ma tot muscati pe mine ... mai bine incercati sa "pacaliti" niste "potenti" care sa introduca acel mod de modificare a bazei de calcul (sugerat de mine) , macar pentru cei din AC (piloti , scafandri , vinatori .... ) !

  Altfel ... solda functiei de baza/solda lunara si limitarea pensiei la 100% din baza de calcul va maninca !

  Nu sariti la bataie nici chiar cei cu idei putine dar fixe (nelimitarea pensiilor si explozia pensiilor pentru cei din AC) !

  RăspundețiȘtergere
 67. @ admin
  domnu' olescu sterge te rog articolul cu "unde o fi B218?
  De fapt este: numar de inregistrare la senat: L212/2015
  si mai jos mura'n gura:

  http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18999#

  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. OK. Ieri s-a facut modificarea de cand cu adoptarea "tacita"!

   Ștergere
 68. Io eram sigur ca mosu' care "le stie pe toate" o stia si pe asta cu L212....dar n-a vrut el sa ne spuna .Oricum inca n-a facut propunerea cu 60-65% ca baza de calcul,ca am verificat dar mai are timp mosu'.....poate mai scade niste procente ca asa e el "bine intentionat"
  DC

  RăspundețiȘtergere
 69. @R-2650012 mai 2015, 12:41 :
  Nu stiu cind o sa reusesc sa te fac sa intelegi ca eu PROPUN O ALTA BAZA DE CALCUL pentru voi , cei din AC !
  Cind dracu' o sa reusesti sa iesi din fixismul ideilor pe care ti le consideri "litera de evanghelie" !
  Eu propun , pentru voi ,cei din AC , o ALTA BAZA DE CALCUL !
  Ce dracu-i asa de greu de inteles ???

  O ALTA BAZA DE CALCUL care sa fie mai mare decit baza de calcul pentru ceilalti !
  O baza de calcul care va genera pensii mai mari pentru cei din AC !...
  Pensii pentru AC care vor fi limitate la max.100% din acea ALTA BAZA DE CALCUL mai mare !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da stim deja: o propui pe aia "avantajoasa" de 60-max 65%
   DC

   Ștergere
 70. @R-2650012 mai 2015, 12:05 :
  La : "Din tabloul de bord! Oriunde apare un termen "prohibit", DELETE! " .
  Da ! observ ...
  Comentariile mele toate sint sterse (fara nici un termen "prohibit") ....
  Ale pretanarilor (tai ?) ramin afisate pina cind le citeste cit mai multa lume ... apoi , cu mare parere de rau , le stergi din 3 in 4 ...

  Nu-ti fa probleme !
  Sint invatat cu haita de maidanezi 1
  Asa ca ... unu-n plus sau unu-n minus ... n-are importanta !

  Era chestie de fairplay ! Dar de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere !

  RăspundețiȘtergere
 71. Un dizabilitat zice ca ma ia la misto : "...mosu' care "le stie pe toate" ".
  N-am spus asta niciodata ... dar daca s-a observat , asta e' !
  Ma straduiesc sa nu dezamagesc 1
  Ma doare faptul ca sinteti multi , dizabilitatule , care habar nu aveti pe ce lume traiti !

  RăspundețiȘtergere
 72. mos alecu12 mai 2015, 12:54
  @R-2650012 mai 2015, 12:41 :
  mosu asta e dus rau,da' rau de tot
  iauzi ce zice!

  O ALTA BAZA DE CALCUL care sa fie mai mare decit baza de calcul pentru ceilalti !
  O baza de calcul care va genera pensii mai mari pentru cei din AC !...
  Pensii pentru AC care vor fi limitate la max.100% din acea ALTA BAZA DE CALCUL mai mare !
  ............................................................................................................................................
  Ok deci o baza de calcul mai mare,dar sa se limiteze la 100%:):)

  Pai mosule eu sunt de acord sa faci tu o "baza de calcul" de vre-o 500%

  Asta il incalzeste pe olescu precum frectia la picior de lemn daca ceri in acelasi timp limitarea tot la 100%

  si apropo ...vezi ca aia ce ti-am zis-o ca "le stii pe toate" era in ghilimele.tine cont de ele si nu te mai lauda,ca n-ai cu ce.
  DC

  RăspundețiȘtergere
 73. Mosule, iti dau dreptate 100%. O rugaminte insa: nu-i mai baga in seama pe maidanezi.

  RăspundețiȘtergere
 74. hai s-o luam fara imbarligaturi de tip alecu

  un exemplu simplu si clar:
  pentru 20 de ani efectiv in serviciu rezulta:

  -pentru grupa CD= 25 ani cumulati adica 0 ani peste 25x2%=0% majorare pensie(mos alecu)
  -pentru grupa CS= 30 ani cumulati adica 5 ani peste 25x2%=10% majorare pensie(cazul meu)
  -pentru grupa AC= 40 ani cumulati adica 15ani peste 25x2%=30% majorare pensie(olescu) asaaa din prima ca se mai adauga OMM etc.....

  Deci de ce e suparat mos alecu? Uite ca tocmai i-am si spus desi el are multi mai multi ani este la CN ca a supt pixu' de aia.Pe mos alecu l-am bagat eu la CD ca sunt larg la inima dar el e cu o treapta mai jos la CN adica 20de ani efectiv=20 ani.asa ca mosule ar cam fi cazul sa lasi blogurile si sa mai si muncesti.
  Si te rog nu mai minti oamenii pentru interese meschine
  Multumesc
  DC
  PS asta cu exemplul de 20 de ani a fost doar asa simplist sa-l inteleaga si contabilii.De fapt situatia e mai buna ca e + solda de grad+ OMM + indice de corectie+.....care se adauga DUPA ce se face calculul pentru CD/CS/AC adica,,,, daca olescu a muncit 30 de ani in AC mos alecu trebe sa mai suga pixu inca o cariera de contabil.Acum v-ati prins de unde rautatea.Oamenii sunt rai v-am spus eu!
  Si apropo: toata lumea stie ca oamenii se impart in trei categorii
  oameni buni
  oameni rai
  soferi
  Nu este adevarat! se imparte in 4 categorii
  oameni buni
  oameni rai
  soferi
  CONTA BILI
  Q.E.D.
  DC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Contabili din armata ar trebui ..impuscati ....hi..hi...

   Ștergere
  2. Si idiotii ar trebui spanzurati, ca "gloantele e scumpe", ca sa vorbim pe intelesul lui Cezar.

   Ștergere
 75. mos alecu12 mai 2015, 12:54

  ".....O ALTA BAZA DE CALCUL care sa fie mai mare decit baza de calcul pentru ceilalti !
  O baza de calcul care va genera pensii mai mari pentru cei din AC !...
  Pensii pentru AC care vor fi limitate la max.100% din acea ALTA BAZA DE CALCUL mai mare !"
  ..........................................................................................................................................................
  asta trebuie neaaparat retinuta......e bancul zilei(daca n-ar fi o tampenie)
  le trimit mail camarazilor sa rada si ei
  DC

  RăspundețiȘtergere
 76. @Seban Dorel12 mai 2015, 13:39 :
  Numele dvs. este "periculos" de apropiat de numele unui cetatean de pe aici ...
  Inclusiv fotografia de prezentare ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa e Mosule! Ma uit la sticla asta si vad jumatatea plina a ei, nu pe cea goala. Sunt hoptimist cu legea asta a pensiilor.

   Ștergere
 77. @mosu 14:44
  Pai daca dvs va tineti de bancuri? dar sunteti departe,foarte departe de adevar cu poza si numele
  V-a salvat olescu,ca a "intors foaia" The war must go on:):)
  DC

  RăspundețiȘtergere
 78. mosule Alecu ,pîna te vad ”cununat” cu noua lege a pensiilor pierzi si ultimul neuron raman pe elipsa.

  RăspundețiȘtergere
 79. mosule Alecu ,pîna te vad ”cununat” cu noua lege a pensiilor pierzi si ultimul neuron raman pe elipsa.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!