vineri, 24 aprilie 2015

S.O.S.! Atentie la propuneri! Este in regula cerinta de RECALCULARE a pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011 in conditiile brute ale Art. 112 (2), sau doar prin raportare la soldele actuale ale militarilor in activitate, respectiv cu actualizarea instantanee?

Daca Guvernul va inregistra sau nu un alt proiect de Lege a pensiilor militare, ramane de vazut! Deocamdata singurul element cert este ca la Senat se afla deja inregistrat un proiect de Lege a pensiilor militare si acesta are nr. B123/2015. Din propunerile efectuate deja pe marginea proiectului, cei mai multi militari in rezerva/retragere pensionati pana in anul 2011 solicita Senatului RECALCULAREA propriilor pensii. Perfect, insa dupa modul de formulare, nu cumva cerinta in cauza poate produce efecte adverse? Intrucat: persoanele in cauza fie nu precizeaza la ce solda doresc raportarea in caz de RECALCULARE - ceea ce inseamna ca accepta criteriile de RECALCULARE existente in proiect, fie solicita RECALCULAREA in conditii identice aplicate personalului pensionat incepand cu anul 2011 prin Art. 111 (2). Ceea ce e posibil sa fie o mare eroare, daca nu si o gafa de proportii!

Eroarea fundamentala: Personalul pensionat pana in anul 2011 care a solicitat/solicitam recalcularea in conditiile precizate anterior, pleaca/plecam de la premisa ca aceasta s-ar efectua in 3 pasi simpli:

- Se stabileste vechimea totala in serviciu (vechimea efectiva + vechimea rezultata din grupele de munca);
- Dupa care se stabileste o baza de calcul conform Art. 29, respectiv de 70-80% pt. 25 ani de vechime, insa - si aici este eroarea, baza de calcul o raporteaza la soldele actuale ale militarilor in activitate si nu la ultima solda de care au beneficiat la iesirea din sistem;
- Adauga la baza de calcul de 70-80% pt. 25 ani de vechime, 2% pt. fiecare an in plus din vechimea totala in serviciu;
- Urmeaza calculul final. Cum urmare a activitatii in grupele de munca, practic oricine atinge lejer pragul de 100%, si cei mai multi il depasesc, pensia rezultata ar fi 100% raportata la solda omologului in activitate sau superioara. Frumos, nu?

In mod normal asa ar trebui sa fie, insa in condiile brute ale Art. 112 (2) aplicate si personalului pensionat pana in anul 2011 si in modul in care este conceput proiectul de lege, NU rezulta deloc asa! NU rezulta decat o diminuare in masa a cuantumurilor pensiilor si care in cel mai fericit caz vor fi mentinute in plata in cuantumurile de acum, dar "inghetate". Etern sau mai exact pana cand va exista vreodata vreo ACTUALIZARE. Din urmatorul motiv: RECALCULAREA generala solicitata in in condiile brute ale Art. 112 (2), are drept reper ultima solda a fiecaruia cand eram in activitate, si nu soldele militarilor in activitate de astazi. Caz in care daca aplicam ultimei noastre solde cand eram in activitate, baza de calcul conform Art. 29, respectiv de 70-80% pt. 25 ani de vechime, apoi 2% pt. fiecare an in plus din vechimea totala in serviciu, pensia rezultata este ceva mai mare decat prima pensie de care am beneficiat, insa nu va ajunge niciodata la cuantumul pensiei militare in plata din luna decembrie 2010, intrucat acest algoritm nu mai include nicio majorare/actualizare care ne-au fost acordate ulterior dupa iesirea la pensie. Acesta este rezultatul concret al RECALCULARII generale a pensiilor in  condiile brute ale Art. 112 (2) aplicate si personalului pensionat pana in anul 2011 si dupa modul in care este conceput proiectul de lege.

In concluzie! Cerinta de RECALCULARE generala fara a preciza ca dorim raportarea la soldele actuale ale militarilor in activitate, ne expediaza la o RECALCULARE in conditii identice aplicate personalului pensionat incepand cu anul 2011 prin Art. 112 (2), respectiv la ultima solda in activitate. Daca in cazul personalului pensionat incepand cu anul 2011, lozul este castigator - ultima lor solda fiind practic identica cu cea a militarilor activi de astazi, in cazul personalului pensionat inainte de anul 2011 - ultima noastra solda este cea de la data pensionarii. Pe care o regasim in dublurile tabelelor inaintate candva la C.M.J. Rezultatul aplicarii RECALCULARII in conditiile Art. 112 (2)  fiind total nefast pt. personalul pensionat pana in 2011. 

Detalii
 • Art. 112 (2) recalculeaza pensiile prevazute la Art. 112 (1), in raport, cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.
 • Art. 28. (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), actualizate la data deschiderii dreptului la pensie.
 • Art. 28 (3) Actualizarea prevăzută la alin. (1) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
Intrucat Art. 28 (1) si Art. 28 (3) determina confuzii, rugam pe oricine are informatii despre intentia initiatorilor, sa analizeze daca Art. 28 (1) si Art. 28 (3) deschid sau nu vreo posibilitate si de actualizare instantanee a pensiilor in plata, in cazul recalcularii lor, si pt. personalul pensionat pana la data de 01.01.2011!

In cazul unui raspuns negativ, coreland articolele, rezulta astfel: personalului pensionat incepand cu anul 2011 i se recalculeaza pensiile in functie de coeficientii de grad si functie stabilite soldelor la data trecerii in rezerva, nu in functie de coeficientii de grad si functie stabilite soldelor militarilor in activitate de astazi. Urmand ca in baza Art. 28 (3), pensiile personalului in cauza sa fie actualizate cand se vor majora soldele militarilor in activitate, la fel ca si in cazul personalului pensionat inainte de anul 2011. Acum, ca in cazul personalului pensionat incepand cu anul 2011, coeficientii de grad si functie stabilite soldelor la data trecerii in rezerva sunt identici la acest moment cu cei stabiliti soldelor militarilor in activitate, este bafta personalului in cauza si o intamplare "calculata". Pe cand daca personalului pensionat pana in anul 2011 i s-ar aplica algoritmul prevazut de Art. 112 (1) si (2), se va ajunge la aplicarea Art. 28 (1), respectiv la o recalculare a pensiilor tot in functie de coeficientii de grad si functie stabiliti soldelor noastre, dar la  data trecerii in rezerva. Numai ca in cazul nostru, avand nesansa sa fim nascuti mai devreme, coeficientii in cauza nu mai corespund coeficientilor de grad si functie stabilite soldelor militarilor in activitate de astazi, situatie in care recalcularea in conditiile mentionate ar determina diminuarea masiva a pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011.

Urmarea este aceea ca daca avem ceva de propus si trebuie sa ne integram in conceptia proiectului de lege, cerinta nr. 1 pt. personalul pensionat pana in anul 2011, este aceea de ACTUALIZARE a pensiilor in plata. Ideal ar fi ca actualizarea sa fie concomitenta cu intrarea in vigoare a legii, sau macar sa fie raportata la un timp concret - de exemplu in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii. 

Cum zarurile par a fi aruncate,  la acest moment totul tine doar de sansa: daca se majoreaza soldele militarilor in activitate (si cu un cent este suficient, ar declansa automat mecanismul actualizarii pensiilor), intram si cei pensionati pana in anul 2011 in randul lumii. Pana la proba contrarie, stam la rand! Insa, si aici este una dintre cele mai mari temeri. Tinand cont de modul de a face politica a guvernului actual [ne readucem aminte de Legea nr. 241/2013  - in cazul careia prin Art. 1(1) a simulat ca ne reintregeste pensiile, iar prin Art. 1 (4) ne-a taiat indexarile, balanta bugetara ramanand aceeasi], acesta ar fi capabil sa opereze orice majorare a soldelor militarilor in activitate exact inainte de adoptarea Legii pensiilor militare de stat, astfel incat sa nu mai existe nicio ACTUALIZARE a pensiilor celor deja pensionati. Bugetul alocat ramand astfel neschimbat!

Concluzii:

1]. Decalajul produs este nu numai evident, ci si imens.
2]. Decalajul produs nu poate fi recuperat  decat prin recalculare generala, insa raportata obligatoriu la coeficientii de grad si functie stabilite soldelor militarilor in activitate in momentul intrarii in vigoare a legii. Acest element inseamna de fapt ACTUALIZAREA generala a pensiilor, care trebuie operata concomitent cu RECALCULAREA lor.
3]. Actualizarea pensiilor pt. atenuarea decalajului si uniformizarea pensiilor, implica o alocare bugetara suplimentara. Pe care in conditiile expunerii din motive aflate la baza proiectului si concretizata in prevederile Art. 111 (3) - NU a alocat-o nimeni, bugetul alocat nesuportand modificari fata de cel alocat actualmente pt. plata pensiilor militarilor. In consecinta, ACTUALIZAREA ca singura metoda de atenuare a decalajului si de transformare a pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011 in pensii real militare, la acest moment este doar o iluzie.

Rezultatele concrete care decurg din aplicarea proiectului de lege, sunt:
- pensii real militare pt. militarii in activitate care se vor pensiona in viitor;
- pensii real militare pt. militarii pensionati incepand cu anul 2011 (cu toate ca si acestia risca un decalaj fata de prima categorie in cazul in care se opereaza vreo majorare a soldelor inainte de intrarea in vigoare a legii pensiilor, decalaj insa care este total nesemnificativ decat in cazul militarilor pensionati inainte de anul 2011);
- pensii doar botezate ca fiind militare pt. cei pensionati pana in anul 2011, botezul fiind compensat cu iluzia unei ipotetice actualizari, aceasta categorie de militari intrand la modul pragmatic din prima zi a adoptarii legii, in decalaj complet si abrupt fata de primele 2 categorii mentionate. Decalaj care la modul cel mai probabil va ramane si ireversibil.

Cele de mai sus sunt singurele rezultatele concrete ale "maretului" proiect de Lege a pensiilor militare cu nr. B123/2015, respectiv ale initiatorilor si sustinatorilor, indiferent cine sunt acestia!

In ceea ce priveste propunerea nr. 1 care trebuie transmisa Parlamentului, este mai mult decat clar ca aceasta trebuie sa vizeze ACTUALIZAREA pensiilor concomitent cu intrarea in vigoare a legii (sau intr-un termen rezonabil care nu poate depasi 12 luni), ceea ce impune o RECALCULARE generala efectuata in functie de soldele militarilor militarilor in activitate valabile la data intrarii in vigoare a legii! In caz contrar, neobtinand nimic cert "din prima", ceea ce ar trebui sa urmeze nu este decat o simpla iluzie!


UPDATE

Persoanele interesate de comparatia intre propria lor pensie in plata la acest moment si viitoarea pensie recalculata si actualizata in functie de soldele actuale ale militarilor in activitate, pot descarca fisierul de calcul automat de AICI! Fapt pt. care ii multumim colegului nostru dl. ing. Trofin Vasile. Link-ul de descarcare este acesta si este valabil pana pe data de 02.05.2015. Nu trebuie decat ca fiecare sa isi introduca propriile date si in maxim 5 minute isi cunoaste situatia! Ocazie cu care personalul pensionat pana in anul 2011 din clasa "negri", putem  realiza cu usurinta care este diferenta intre pensia real militara si propria pensie care in conditiile actualului proiect de lege ramane tot cea din prezent, fiind doar "rebotezata" ca ar fi militara! 

170 de comentarii:

 1. Prezentarea este corecta insa baza de interpretare este gresita. Cu alte cuvinte fundamentul de la care pleaca materialul este gresit. Din 2008 octombrie, cand premier era Tariceanu, soldele de gard si functie nu au mai fost indexate/marite. Din contra, au fost diminuate o perioada. Ca atare, baza de calcul la care se face recalcularea este aceiasi. Cu alte cuvinte, baza de calcul din 2008 este aceiasi cu cea din 20155, astefl ca cei pensionati dupa 2011 nu vor avea alte pensii!!! Astfel, cade toata constructia dvs.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oare? Sa dea Domnu', insa mie nu imi dau calculele. Eu am luat tabelul cu soldele si stiu ce solda am avut in ultima luna de pensionare. Cand m-am pensionat (2006), mi s-a stabilit o prima pensie urmare a ultimei solde in activitate, care acea prima pensie a fost la jumatate fata de cea in plata la 31.12.2010.

   Am luat acea solda valabila la momentul pensionarii si mi-am aplicat algoritmul. 80% baza de calcul, 2% pt. tot ce depaseste 25 ani, am depasit si 100% fata de acea prima pensie, mi-am depasit si ultima solda, dar tot nu am reusit sa ajung la cuantumul pensiei in plata din decembrie 2010. Unde am gresit in acest caz?

   Ceea ce spui dumneata, poate fi valabil pt. personalul pensionat dupa acele majorari de coeficienti (2006-2008, nu mai retin exact), insa ce se intampla de exemplu, in cazul unuia pensionat in 2000?

   Ștergere
  2. E chiar foarte simplu. Dvs v-ati pensionat dupa l164 (cu ultimul salariu avut) iar in 2010 vi s-a calculat dupa contributivitate pe timpul perioadei lucrate. Sper ca e clar acum! Cu respect,

   Ștergere
 2. Important este sa se aplice recalcularea potrivit art 111 din Proiectl Dusa, potrivit art 28 si urmatoarele,
  Actualizarea pensiilor militare, conform aceluiasi proiect, se face ca in L 263, nu se raporteaza la soldele activilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care este acel proiect Dusa si ce spune acel articol? Pe de alta parte, ce spui este o stupiditate! Daca mie mi se actualizeaza actuala pensie (si care este si "inghetata") dupa coeficientii soldelor militarilor in activitate, mi se majoreaza cu 44% si depasesc si solda omologului in activitate. Asa se intampla si in cazul celor pensionati dupa 2011, si la fel se va intampla si in cazul militarilor in activitate ce se vor pensiona. Deci, noi avem nevoie in primul rand de acea baza de calcul functie de grupe de 70-80%, dar care NU ni se poate aplica fara ACTUALIZARE dupa soldele militarilor activi. TU nu vrei baza de 70-80% si sa poti depasi 100% sau ce faci?

   De ce sa se actualizeze cf. L. 263 in conditiile in care cea mai mare parte din actualizare prevazuta de L. 263 este in realitate indexare cu rata inflatiei, iar rata inflatiei impusa de UE este sa scada gradual la 0.5%? Si in conditiile in care din 2030 se elimina si in componenta de actualizare si in functie de salariul mediu brut? E clar ca la un moment dat dupa L. 263 NU va mai exista absolut nicio actualizare, ci eventual o indexare de 0,1-0,5 anual, adca fix pix. Si atunci?

   Ștergere
 3. Pentru cei care primesc pensia conform Legii 241/2013, se pare că singurul câștig ar fi că și acestea vor fi indexate anual. Faptul că această indexare s-ar face după algoritmul pensiilor din sectorul public ar fi un mare dezavantaj pentru toți militarii, deoarece în timp vor apărea discrepanțe mari între pensionarii militari, așa cum s-a întâmplat prin anii '90. Dacă se va adeveri informația că vom primi diferențele de bani, apărute în perioada în care am încasat pensiile stabilite pe baza OuG-1/2011(până la 1 octombrie 2013), ar fi bine, dar nu ne putem pronunța până nu vom vedea ce conține exact proiectul aprobat în ședința de guvern din 22 aprilie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, acela este un castig. Problema este ca parca doream totusi sa avem pensii militare. Eu sunt experiment al Legii 241/2013. Urmare a proiectului, urmeaza sa ies din "inghetare, este real. Insa rezulta nu este pensie militara. Pe cand, daca mi se aplica algoritmul de actualizare cf. soldelor militarilor in activitate mentionat in material, rezultatul este + 44% la suta fata de pensia "inghetata" in baza L. 241, respectiv fata de ultimul cuantum al pensiei militare din decembrie 2010.

   Deci, problema de fond este daca avem sau nu pensii militare! Eu admit ca ies din "inghetare", dar fara recalcularea acelei pensii, concomitent cu actualizarea ei functie de soldele actuale ale militarilor in activitate, ce rezulta nu este pensie militara.

   Ștergere
 4. Pusesem (la articolul precedent) o intrebare legata de dreptatea care i se da col. Popescu . Nu mi s-a raspuns !

  Din scrierea col Popescu inteleg ca :
  1 - e de bine ca militarii revin la pensii militare de stat
  2- e de foarte rau ca unii militari pensionari sustin necesitatea recalcularii si pentru pensiile din l.119
  3- e de bine ca se recalculeaza pensiile celor din l.263 (cei de dupa 2011)
  4- e de bine ceva legat de nu stiu ce drepturi cistigate in justitie de catre nu stiu cine

  Daca punctele 1 3 si 4 sint bune ca bla-bla-uri , punctul 2 este aiuritor !
  Dar vad ca i se da dreptate col. Popescu !
  Asta insemnind ca articolul precedent (Mass media vuieste: Guvernul reintroduce pensiile militare pt. militarii pensionati incepand cu anul 2011! Ceilalti care am fost deposedati de pensii militare, am luat "țeapă"? http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/mass-media-vuieste-guvernul-reintroduce.html#comment-form ) , precum si toate comentariile facute acolo trebuie aruncate la gunoi ... Articolul acela (si comentariile de acolo) fiind in sprijinul ideii necesitatii/obligativitatii recalcularii si a pensiilor celor din l.119 .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stii care este realitatea? Interpretarea Art. 28 (1) si a Art. 28 (3). Acolo este cheia! Le poti interpreta la modul concret? Ai posibilitatea sa iti actualizezi pensia in caz de recalculare generala in baza respectivelor articole sau nu? Daca DA - e OK, daca NU - cerand RECALCULAREA si intrand in Art. 28 (1) si 28 (3), ce iti iese? Discutam, intrucat dintre initiatori nimeni NU ne spune nimic.

   Ștergere
 5. Recalcularea pensiilor (potrivit art.112) inseamna ca niste pensii SE CALCULEAZA din nou . Calcularea aceea (recalcularea) se face "potrivit prevederilor prezentei legi) . Prevederile prezentei legi privind calcularea unor pensii se aplica :
  - atunci cind impricinatul este trecut in rezerva cu drept de pensie
  - atunci cind impricinatul cere pensie militara mai tirziu fata de data trecerii in rezerva . La data trecrii in rezerva nu a indeplinit conditiile de virsta si/sau de vechime necesare pentru acordarea unei pensii militare .
  Cind se calculeaza pensia la trecerea in rezerva ... se folosesc elementele existente atunci .
  Cind se calculeaza pensia mai tirziu fata de data trecerii in rezerva , se folosesc prevederile art.28 ... Elementele de calcul (soldele) sint cele ACTUALIZATE la data calculului respectiv .
  Deci nu este nici un pericol ca recalcularea sa produca scaderea pensiilor din motiv ca nu ar fi luate in calcul soldele celor in activitate valabile in prezent .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica, ajungem la vorba unui interlocutor de-al nostru care a sugerat ca de fapt toate pensiile pot di recalculate si actualizate, numai ca la unii din oficiu, iar dintre cei pensionati pana in 2011, numai daca ne prindem de portitele deschise de Art. 28 (1) si Art. 28 (3)? Ti se pare logic?

   Ștergere
 6. Pentru discutiile care se poarta privind "tehnica" de calcul a pensiilor in ideea l.164 . Idee preluata , in general , si de actualele proiecte de lege .

  Pensiile nu se calculeaza folosind solde in reprezentarea lor baneasca . Se folosesc coeficientii de ierarhizare a functiilor si coeficienti de ierarhizare a gradelor (sau sumele reprezentind solda de grad in l.284/2010) .
  Acei coeficienti sint cei valabili la data efectuarii calculului pensiei (sint impricinati care "vin" din perioade in care nici nu existau coeficienti de ierarhizare ... existau clase de salarizare) ...
  Acei coeficienti sint si ei "actualizati" (asa cum s-a intimplat in 2007 cind s-au marit cu peste 40% toti coeficientii de ierarhizare).
  In continuarea calculelor acei coeficienti de ierarhizare se inmultesc cu valoarea de referinta sectoriala (valabila la data efectuarii calculului) ... si abia de aici avem solda impricinatului ... Nu este nevoie de umblat prin state de plata a soldelor ...
  Dupa ce s-a obtinut acea solda "baza de calcul" se aplica preocentele si majorarile ... si rezulta pensia ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun! Pai si atunci de ce mai vrem RECALCULARE? Daca tot in baza Art. 28 (1), e mai simplu sa facem o cerere sa ni se recalculeze pensiile pe baza mediei a 6 solde? Pot fi si inferioare (la mine au fost egale), ce mai conteaza din moment ce reusim sa "ne tragem" baza de calcul de 70-80% (depasim lejer 100%), sa obtinem si actualizarea imediata cf. soldelor activilor?

   Aici e smenul, intelegi! Asa de simplu sa fie, iar noi urlam in masa ca vrem recalculare generala, cand de fapt ea exista in lege, doar noi NU citim Art. 28 (1)? Gandeste-te bine, NU trebuie replici, ci solutii!

   Ștergere
 7. Printre "floricelele" cu care col. Popescu justifica sustinerea ne-recalcularii pensiilor din l.119 (l.241) este aceea ca prin recalculare s-ar crea impresia ca se neaga l.164 ... (spune col Popescu :"Altfel spus, daca s-ar fi aplicat o recalculare in contextul noii legi, pentru pensionarii dinainte de 2011, ar fi insemnat ca insasi Legea pe care s-a nascut dreptul nostru, al tuturor( L.164/2001), ar fi fost gresita,ceea ce este aberant;..." .

  Col. Popescu nu stie/nu a inteles ca in Romanica nu se mai ezista militari cu pensii calculate conform l.164 .
  In Romanica se ezista doar militari cu pensii calculate pe contributeala (l.263 si l.119 preluati in l.263) .

  In Romanica se mai ezista niste militari cu pensii calculate contributionistic dar care primesc cuantumul unei pensii pe care o aveau in dec.2010 (vestitii "beneficiari" ai l.241/2013) .
  Prin decizia primita ... acei militari primesc UN CUANTUM ... nu o pensie . Iar acelui cuantum nu-i este justificat in nici un fel modul de calcul.
  Acel cuantum (suma de bani) era primit de impricinat in dec.2010 .. si s-a hotarit sa fie primit de impricinat si in continuare . Cei neincrezatori studiati-va decizia de punere in plata pe l.241 si vedeti daca aveti vreo justificare ... asa cum aveti in decizia pe l.119 , in decizia pe l.263 sau in decizia pe l.164 .

  Ca urmare ... acestor impricinati nu li se vor recalcula cuantumurile din l.241(ca sa nu mai fie ingrijorat col. Popescu_ca "scuipam" pe l.164) . Lor le vor fi recalculate pensiile lor din l.119/l.263 .
  Iar , daca noul cuantum , este mai mic (lucru imposibil) decit ceea ce primesc pe l.241 ... ramine in plata cu ceea ce au acum ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mie mi se pare ca atrage atentia la altceva: "Prin urmare, nu este necesara decat o ACTUALIZARE" a acesteia in raport cu fiecare dintre noi". Scris si cu rosu. Fiecare intelege ce vrea, dar nu cumva ajungem la continutul materialului in sensul ca RECALCULAREA fara ACTUALIZARE poate produce efecte adverse? Cheia fiind ACTUALIZAREA?

   "Art. 61. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se ACTUALIZEAZA ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau soldele de funcţie/salariile de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30, 31 şi 110 și în funcție de vechimea avută la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, astfel (...)".

   Acum ca NU exista termen de ACTUALIZARE, nu vedem noi ceva in lege (apropo de Art. 28/1) sau e altceva la mijloc, e alta discutie!

   Ștergere
 8. Un impricinat provenit din l.119 (cu sau fara arondarea lui la l.241) NU POATE face cerere de recalculare deoarece art.11 spune ca acestor "indivizi" nu li se recalculeaza pensiile !
  Dintre acesti "indivizi" au dreptul sa faca cerere de recalculare numai cei care au mai acumulat niste vechime/stagiu in civilie (pina la intrarea in vigoare a legii) . Deasemeni mai pot face cereri cei care au fost pensionati din civilie pe l.263 , dar au vechime in serviciu (militar) care ii da dreptul la pensie militara de stat ...
  Altfel recalcularea se face/sau nu se face din oficiu ... fara cerere de la impricinati ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate si TU, daca vrei baza de calcul media a 6 solde din ultimii 5 ani. Asa scrie in Art. 28(1) - LA CERERE, nu? Daca NU faci - sigur nu obtii, daca faci castigi sau pierzi. De aceea am afirmat ca acel Art. 28 (1) e extrem de important in interpretare!

   Ștergere
  2. Cum poti pierde ceva daca exista decizia CCR de interdictie a micsorarii pensiilor in plata iar in proiect scrie clar ca nici o pensie nu va fi micsorata indiferent de recalculare.Opreste manipularea.

   Ștergere
  3. @ Vasile 24 aprilie 2015, 14:53. Scuza-ma, esti cumva analfabet? Tu ce vrei de fapt, pensie militara sau nu iti fie micsorata pensia, doar sa iesi din "inghetare" sa iti fie doar indexata la fel ca soacra-mii, sau vrei si pensie militara? Pe bune acum! Eu am inteles ce spui tu, dar tu nu pricepi de loc care e miza! Pai ei eu ies din "inghetare" si imi va fi indexata ca soacra-mii, dar asta NU e pensie militara. Devine militara numai daca suma aia ce rezulta din L. 241, este recalculata si actualizata ca celor pensionati dupa 2011. Asta recalculata si actualizata dupa soldele militarilor in activitate e pensia militara, nu "dezghetata" ta cea indexata!

   Situatie in care NU stiu ce iti va iesi tie, dar eu stiu ca in caz de recalculare si de actualizare, voi avea pensie superioara cu 44% ca "dezghetata" indexata, si egala cu a omolgului meu pensionat dupa anul 2011.

   Asta e problema! In rest, e prea mult de desenat sa intelegi despre ce e vorba, intrucat de fapt t nu intelegi nimic!

   Ștergere
 9. @R26500 24 aprilie 2015, 13:09
  Cum care Proiect „Dusa”?
  Uite-l aci, cu expunere de motive cu tot. Circula pe NET din 2013.

  https://plano10.files.wordpress.com/2013/11/proiectlegepensiimilitaredeladgj-ocr.pdf

  Din acel proiect a plagiat Dogaru. A adus câteva modificari la art. 28, 29, 60, 110-111 si l-a incredintat unor parlamentari ca sa si-l asume ca initiativa legislativa..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica, la dezbaterile care au avut loc in frunte cu Oprea, cu reprezentantii Guvernului si cu o gramada de sindicate, s-a conceput un proiect, Dogaru doar l-a furat sa il initieze mai repede, iar Guvernul va veni exact cu acelasi proiect? Sau Oprea si reprezentantii Guvernului au dat o ciorna dupa altceva celor participanti la dezabateri, pe cand proiectul adevarat era in buzunar la Oprea?

   Batrane, tare am impresia ca proiectul furat de Dogaru este exact cel original din sertarul lui Oprea si avizat de Guvern! Furat cu acordul lui Ponta si alui Oprea! Adica, lucrarea ne e facuta de toti!

   Ștergere
 10. Art.28(1) din proiectul depus la Senat nu vorbeste nimic despre "la cerere" ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scuze! La ALEGERE! "(...) la ALEGEREA persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c)." Insa este evident ca NU poti ALEGE ceva daca nu esti intrebat/nu ceri nimic.

   Ștergere
 11. Recalcularea nu poate fi , in nici un fel , fara actualizare ... Recalcularea inseamna folosirea elementelor de calcul (soldele celor in activitate) valabile la data efectuarii recalcularii ... deci actualizate ...

  RăspundețiȘtergere
 12. Proiectul "Dusa" a suferit multe modificari pina s-a ajuns la varianta "Dogaru" ... A fost (printre multe altele) varianta "Otilia" , varianta "jandarmi" ... Varianta din care a provenit varianta "Dogaru" fiind varianta "jandarmi" la care s-au adaugat (pe linga cele existente) multe timpenii :
  - dorinta lui Neacsu si a unui sindicalizt de la politie cu folosirea VENITURILOR , nu a soldei "tarifare" ...
  - dorinta lui Chelaru de a se folosi solda celei mai mari functii detinute ...
  -etc. , etc ...
  Este plin de perle acest proiect "dogaru" ...

  RăspundețiȘtergere
 13. @R-2650024 aprilie 2015, 15:07 :
  "La alegerea..." ...
  Se aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani ... nu se alege posibilitatea efectuarii calculelor ...

  Aici este o alta timpenie a proiectului ... Nu are prevedere care sa reglementeze ce se intimpla cu cei care nu stiu ca trebuie sa faca o astfel de optiune (6 luni din ultimii 5 ani) . Celelalte proiecte spuneau clar : baza de calcul este colda din ultima luna ; daca au avut loc modificri de solda de functie se alege media a 6 luni din ultimii 5-10 ani ; posibilitatea de optiune este valabila "n" luni de la intrarea in vigoare a legii ; cine nu face optiunea ramine cu solda din ultima luna ...

  RăspundețiȘtergere
 14. La intrunirea cu goprea , ca si la intilnirea lui Gropan , s-ar parea ca s-a discutat pe proiectul "jandarmi" ... Dogaru "a furat" acest proiect , i-a adus "imbunatatirile" (neacsu , Chelar , etc...) semnalate de mine si a convins-o pe deputata Liliana loterista "sa-l bage" (proiectul) la Parlament

  RăspundețiȘtergere
 15. Si totusi! L-a descoperit cineva? Daca Guvernul a adoptat in 22 aprilie un proiect de Lege privind pensiile militare de stat [http://www.curierulnational.ro/Politic/2015-04-22/Proiectele+de+acte+normative+adoptate+in+sedinta++Guvernului+Romaniei+din+22+aprilie], acesta ar trebuie sa existe undeva si pe site-ul Guvernului. L-a descoperit cineva sau e clasificat? Sau asistam la o mascarada si 22 aprilie, Guvernul doar a avizat proiectul B123/2015 aflat pt. avizare la Guvern inca din 31.03.2015?

  RăspundețiȘtergere
 16. FRECTIA AIA DE LA SENAT ESTE PROIECTUL!!!PONTA N-A FACUT DECAT SA IL AVIZEZE PE 22I!!IO SPUNE CLAR SI DOGARU."Astazi, 22.04.2015, Guvernul Romaniei a dat avizul pe Proiectul Legii pensiilor militare de stat, care se afla in dezbatere parlamentara." SCRIE NEGRU PE ALB AICI http://sindicatulcmd.blogspot.ro/2015/04/cu-privire-la-proiectul-legii-pensiilor.html

  RăspundețiȘtergere
 17. @Anonim24 aprilie 2015, 15:58 :
  Hai , dom'le ! ... Ce dracu' ??? A ajuns Dogaru sa fie dat ca exemplu de adevar in comunicatele pe care le prezinta ?
  Este posibil sa fie asa cum sustineti , dar nu cu argumentul spuselor lui Dogaru !

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim! Pana calculam, dati-ne niste exemple din moment ce tot cunoasteti niste rezultate!

   Ștergere
  2. Multumesc! Sa calculeze toata lumea. Mie mi-a iesit exact cum am calculat manual. Mi-a iesit tot cu +44% fata de marele cuantum nesimtit "inghetat". N-am trecut SM intrucat nu ii gasesc locul. SM mai intra undeva la sporuri sau adio?

   Ștergere
  3. Practic cine are 32-33 ani cu tot cu perioadele ce rezulta din grupe, ajunge la 100% valoarea soldei. Ulterior, tot ce depaseste 32-33 ani cu tot cu perioadele ce rezulta din grupe, determina depasirea limitei de 100% cu 2% pt. tot ce trece de 32-33 ani. Mai bine ca atat, ce ne-am mai dori?

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 19. @Trofin24 aprilie 2015, 17:02 :
  Prea mult optimism in stabilirea soldelor ... Deocamdata , pina dracu' stie cind , l.284/2010 este ... dar nu este ...
  La cei in activitate se calculeaza soldele pe l.284/2010 dar se limiteaza la cuantumul avut in dec.2009 ... ca si cind ar fi fost calculate pe l.138/1999 . Cu coeficientii de ierarhizare de acolo si cu valoarea de referinta sectoriala de 197,3378 ...

  Chiar si in conditiile soldelor calculate pe l.138/1999 pensiile (din l.119) recalculate tot vor fi mai mari decit cele calculate pe l.164 . Se va pleca automat de la 75% (se folosesc conditiile de munca din hg s-1019) ; vor fi mai multi ani "suplimentari" cu acel 2% (tot din conditiile de munca) ; nu mai este limitarea la 100% ...

  RăspundețiȘtergere
 20. Legat de acel SM ... solda de merit ... Trebuie avut in vedere , la fel cum trebuie avut in vedere si indemnizatia de dispozitiv ...
  Art. 108. – (1) În perioada de aplicare etapizată a prevederilor Legii–cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, baza de calcul prevăzută la art. 28 din prezenta lege este solda lunară/salariul de bază la care se adaugă sporul pentru păstrarea confidenţialităţii în legătură cu informaţiile clasificate, prevăzute de legislația în vigoare la 31.12.2009.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am fost modest! Am trecut cum scrie ca e definita solda functie de baza "Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă. " Atat! Ca daca as mai trece si SM si ID ... Dar nu am baza legala. Nu o vad!

   Ștergere
 21. "...baza de calcul prevăzută la art. 28 din prezenta lege este SOLDA LUNARA/salariul de bază la care se adaugă sporul pentru păstrarea confidenţialităţii în legătură cu informaţiile clasificate, prevăzute de legislația în vigoare la 31.12.2009."

  Legislatia in vigoare la 31.12.2009 :

  LEGE nr. 138 din 20 iulie 1999 (*actualizata*)
  privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civi
  l din aceste institutii
  ART. 3
  Cadrele militare în activitate şi militarii angajaţi pe baza de contract au dreptul la o SOLDA LUNARA , compusã din: solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comanda, gradatii şi indemnizaţia de dispozitiv.

  RăspundețiȘtergere
 22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 23. @Trofin
  Domnule este de-a dreptul lăudabil efortul dvs. în a oferi statistici, însă pentru a nu cădea asupra dvs. vreo umbră de bănuială că încercați să manipulați, cred că cel mai corect ar fi ca în statistica facută să respectați aceleași condiții pentru toți altfel cineva mai neavizat cum sunt eu ar considera că încercați să introduceți discriminări când nu e cazul în primul rând iar în al doilea să vedem adevărata dimensiune a pensiilor. Ori folosiți conditii de munca : normale =10 ani , deosebite =10 ani , speciale=10 ani; ori normale =3 ani , speciale =17 ani , alte conditii=10 ani; pentru toți, așa cum ați făcut cu datele generale, vechime, spor, gradații, contribuții, valoare de referință. La valoare de referință, aveți grijă că nu este 600 lei, este mult mai mică, valoarea folosită de dvs. nu s-a aplicat niciodată, ea face parte dintr-o lege suspendată, asta doar pentru o corectă informare. Aștept cu nerăbdare noile statistici cu corecțiile de rigoare, mulțumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. @Trofin
   Domnule reiterez același respect pentru efortul dvs.
   Dacă aplicația este versatilă și îndemnați oamenii să-și facă singuri calculele atunci nu mai publicați dvs. niște statistici comparând mere cu pere altfel riscați să obțineți țuică sau palincă nu niște date generale estimative. Văd că nu vreți să acceptați că valoarea de referință folosită pentru calculul soldelor nu este de 600 lei regăsită în Legea 284/2010 ci mult mai mică, aici nu am ce să fac, o consider încăpățânare și mă dau bătut. De asemenea nu mai există condiții de muncă normale pentru personalul militar și totuși ați folosit-o, pentru mai multă credibilitate și pentru a beneficia în continure de respectul meu vă rog să revizuiți cele amintite de mine. Explicația că manipulările sunt în concordanță cu prevederile legale nu se susține și atunci ramâne o simplă manipulare calificată.

   OUG 83/2014
   Art. 1. ‐
   (1) În anul 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de
   bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2014 în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții şi nu se aplică valoarea de referință şi coeficienții de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuți în anexele la Legea‐cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare.

   OUG 103/2013
   Art . 1
   (1) În anul 2014, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiaz ă personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2013 în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii şi nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salariz area unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare.

   Și așa mai departe pentru toți ceilalți ani. Încercați totuși să nu mai manipulați.

   Ștergere
 24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 25. "Art. 11. – (1) Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe
  baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind
  stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice
  pentru cadrele militare în activitate, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr.
  1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii,
  specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.
  (3) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi militarilor, poliţistilor şi funcţionarilor publici cu statut special din
  sistemul administraţiei penitenciare care au trecut în rezervă/retragere, respectiv au încetat raporturile de
  serviciu, până la data intrării în vigoare a prezentei legi." .

  "Modificarile ulterioare" sint ...hg s-1019 ...
  Nu mai exista militari in locuri de munca cu "conditii normale" ...
  In plus ... cei de la CN au trecut la CD ; foarte multi de la CD au trecut la CS ; unii de la CS au trecut la AC ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 28. Am sters toate postarile facute anterior dintr-un simplu motiv. Cineva , cu un discernamant precrar , m-a acuzat de manipulare . Manipularea ar consta ca eu , in exemplele date la rugamintea administratorului acestui unic blog competent de discutii civilizate , am folosit si conditii normale de munca ,conditii care , dupa opinia acuzatorului , nu mai exista (!!!) in legislatia actuala si am luat in calcul valoarea de referinta unitara de 600 lei care , deasemeni dupa opinia acuzatorului nu ar fi veridica . Acuzatorul mi-a dat si cateva exemple de acte legale , dar nu a citit tot . In OUG 83/2014 , art.1; alin.(4) tocmai aceasta valoare este prezentata. Chiar daca Legea 284/2010 nu se aplica in intregul ei , in anul 2010 s-a aplicat Legea 330/2009 , abrogata ulterior de Legea 284/2010 , iar toate actele normative privind salarizarea bugetarilor incepand cu anul 2011 ( Legea 285/2010, Legea 283/2011, OUG84/2012, OUG103/2013, OUG 83/2014 ) fac trimiterea la nivelul salariilor /soldelor din luna decembrie a anului anterior discutiei si anuntandu-se de fiecare data ( cu una sau doua execeptii) valoarea de referinta. Problema este simpla dar trebuie sa apara un carcotas care in lipsa de a spune ceva util , jigneste. Nu am vrut sa intervin in urma postarii acuzatorului de manipulare , fiindca am un principiu : nu ma ocup de oamenii care inteleg greu , ca sa nu spun ceva mai grav, dar am vrut sa lumuresc pe aceia care au vazut ca mi-am retras postarile. Chiar si cineva care intelege mai greu , daca nu este rau intentionat , ar putea sa-si dea seama ,din modul cum este construita aplicatia , ca are toata larghetea de a-si satisface poftele. Il rog pe acuzatorul meu ( poate se transforma intr-o persoana reala , sa-mi spuna ce date sa trec in program , daca nu poate sa o faca dumnealui, astfel incat sa nu i se mai para ca incerc sa manipulez "calificat ".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu trebuia sa stergeti nimic! Era de ajutor pt. a realiza niste comparatii. Majoritatea isi calculeaza "manual" fara alte indicatii! Asa era si in 2010 cand s-au desfiintat pensiile militare. Erau unii cu coli din alea mari ca niste cearceafuri intinse pe jos pe la cercurile militare, era de coma faza!

   Pana la urma chestiunea este simpla. Simpla pt. cine are legatura cu o unitate militara si au destui. Isi afla fiecare solda functiei de baza a omologului sau de grad si functie, se raporteaza la 70-80% din ea in functie de grupe, apoi 2% peste 25 ani, isi trage si OMM si cu asta basta! Unui pensionar din armata obisnuit, ii creste obligatoriu cuantumul fata de cel aflat in plata acum.

   Evident ca singurii carora nu le creste pensia in caz de recalculare/actualizare sunt cei cateva sute de ciudati cu 3 000- 4 000 euro pensie pe L. 119 sau cei carora pe aceeasi lege le-a crescut pensia de 6-7 ori fata de cea militara, dar e problema lor. Si eventual a DNA. Ciudatii fiind in tabelul de aici [http://r-26500.blogspot.ro/2015/04/cine-si-de-ce-exclude-militarii.html].

   In concluzie, RECALCULARE si ACTUALIZARE - doar acelea sunt pensii militare, restul e abureala!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  3. @Trofin
   Domnule îmi cer scuze, am crezut că sunteți o persoană care încearcă să dezinformeze, abia acum am înteles că de fapt dvs. nu pricepeți cum stau lucrurile însă asta nu schimbă cu nimic datele problemei, dezinformați involuntar iar rezultatul este același. Hai să vă explic în câteva cuvinte care e treaba, la aparița legii salarizării unice L 284 guvernanții și-au dat seama că nu pot plăti salariile în cuantumul rezultat așa că au dat imediat o lege prin care suspendă anumite articole din legea 284, unul dintre articolele suspendate este tocmai acela care stabilește că valoarea de referință de 600 lei în anul 2011(adică anul următor adoptarii L 284), NU SE APLICĂ. Am văzut că ați amintit de Legea 285/2010, de ce nu vă faceți un bine și să citiți Art. 4. Am să vă reproduc acest articol:
   Art. 4
   (1) Valoarea de referinta este de 600 lei.
   (2) In anul 2011 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, denumita in continuare lege-cadru.
   Dacă aveți suficientă rabdare și o să citiți al V-lea cuvânt de la punctul doi al articolului poate o să vă luminați în sfârșit.
   Apoi în fiecare an guvernul a emis acte normative care suspendă aplicarea acestei valori de referință. De asemenea guvernul este obligat prin alte acte normative să stabilească și să publice anual această valoare de referință, nu e obligatoriu să fie 600 lei, poate să fie oricât stabilește guvernul dacă poate să platească salariile în cuantumul rezultat. Deci cu alte cuvinte mai puțin pompoase ca să puteți pricepe și dvs. în fiecare an guvernul emite o ordonanță în care stabilește valoarea de referință însă în același act normativ suspendă aplicarea ei. Simplu, nu? În acest moment soldele militarilor sunt stabilite conform normelor valabile lunii octombrie 2010, adică înmulțiti coeficientul de ierarhizare valabil atunci cu valoarea de referință sectorială(denumire valorii de referință la acea dată)., deci nici vorbă de 600 lei. Ca să vă ușurez și mai mult munca și pentru că am vazut că-mi solicitați ce să treceți în program, procedați în felul următor, luați un coeficient de ierarhizare valabil în octombrie 2010, să zicem 5.40 pe care îl inmulțiți cu 199 lei valoarea de referință sectorială valabilă la acea dată și gata, ați reușit.

   @R 26500
   Decât să ramână prăpăstiile alea scrise mai bine că le-a șters. Este foarte posibil ca pe aici să treacă vreun jurnalist de la vreun ziar de scandal și să scoată un articol bombă. Cum în ultima vreme mai toți poartă grija medicilor și a profesorilor parcă văd un articol de genul, "pe când medicii și profesorii care fac numai bine și lugu lugu, au salarii de mizerie, apv-iștii care dorm toată ziua în cazărmi au niște salarii și pensii enorme că am văzut noi niște statistici scrise de un om de știință care se numește Trofin."
   E foarte bine că ajută cititorii cu tot felul de calcule și situații, dar să fie corecte altfel face mai mult rău.

   Ștergere
  4. @ Anonim 25 aprilie 2015, 19:07. Chiar asa impresionat esti de niste jurnalisti? Sa treaca pe aici si sa vada ce? Materialul este foarte clar: militarii pensionati pana in anul 2011, adica majoritatea covarsitoare NU va beneficia de nicio pensie militara. Pensiile actuale ale noastre sunt contributive, o parte neindexate de 3 ani, pur si simplu devind botezate ca ar fi militare, si atat! Nu se recalculeaza, nu se actualizeaza, nu se intampla nimic. Si atunci ce constata jurnalistii? Țeapa care este trasa la cca. 160 000 de militari in rezerva? Chiar e bun subiectul in media cu un mare titlu de senzatie: "Ponta si Oprea le-au tras plasa la cei 160 000 de militari in rezerva, afirmand ca vor avea din nou pensii militare. In realitate, au doar in titlul legii, respectivii beneficiind in continuare de fostele contributive. Ha, ha, ha!"

   Ai inteles, domnule? Trofin cu care se pare ca ai un duel personal face calcule ca si cum VOM AVEA PENSII MILITARE, dar NU vom avea. Eu l-am facut manual si mi-a iesit corect. Daca as avea pensie militara, mi s-ar majora cu 44%. Dar nu voi avea decat vechea pensie botezata ca ar fi militara. Si atunci?

   PS: Pt. relaxare! Ar putea sa bage in proiect daca totul e doar un botez al denumirii actualelor pensii in militare, desi ele nu sunt militare, si pe soacrele si bunicile militarilor si poate niste vecini ceva. Ce mare smecherie din moment ce oricum nu se schimba nimic, decat titlul?

   Ștergere
  5. @R
   Eu nu la articol mă refeream ci la comentariul lui Trofin în care îi rezultase niște cuantumuri ale viitorilor pensionari total eronate prin aplicarea unor coeficienți și valori de referință greșiți

   Ștergere
  6. @R
   Aplicând algoritmul lui Trofim mă tem ca acel 44% majorat nu este real, toate calculele făcute de Trofin sunt greșite și am explicat de ce.

   Ștergere
  7. @R
   Acum poate înțelegi de ce sunt așa pornit la adresa lui Trofin, deja ești unul care a fost înșelat de algoritmul lui.

   Ștergere
  8. @ Anonim 25 aprilie 2015, 19:56 & 19:58. Eu nu am fost inselat de Trofin. Intrucat am calculat mai inainte "manual". Suntem oameni pragmatici. Unii! Un om pragmatic procedeaza astfel: afla solda omologului sau in activitate (grad, functie, coeficienti) ceea ce nu e deloc greu. De la un priten in activitate, majoritatea avem asa ceva. Aplica 70-80% la solda de functie care se plateste acum pt. 25 ani vechime cu tot cu grupe. La ce rezulta se acorda inca 2% pt. fiecare an din tot ce depaseste 25 ani vechime cu tot cu grupe. La 32-33 ani vechime cu tot cu grupe - ceea ce e banal de a fi atins de aproape oricine, rezulta o pensie de 100% cat solda omologului in activitate. Ca sa nu mai discutam de OMM care se adauga 10-20% la ce rezulta.

   Rezultatul este prea clar: 99% depasesc la pensia recalculata/actualizata solda actuala a omologului sau in activitate. Cine nu crede, sa urmeze algoritmul descris - incepand intotdeauna prin a afla ce solda are omologul sau in activitate. In rest, discutam stupiditati! Aaah! Ca mai exista acei 1% care NU depasesc solda omologului in activitate? Da, exista! Sunt cei cu pensii pe L. 119/2010 carora le-au iesit o pensia "umflata cu popmpa" de 2-7 ori mari decat pensia militara. Cum? Nu ne intereseaza, dar nu sta in armata in loc pt. 200 de persoane din toate ministerele.

   Ștergere
  9. Acelui anonim acuzator de manipulare:
   Nu eu am facut calculele , le-a efectuat un calculator dupa un algoritm izvorat dintr-o lege pe care eu nu o detest precum dumneata. Am simulat , in baza unei legi exstente si nu inchipuite, ce s-ar intampla daca s-ar aplica ceea ce se preconizeaza. Dumneata ,ca analist al muncii oamenilor care insa nu se dau drept oameni de stiinta , ati interpretat dupa maniera carcotasului : nu este asa , este gresit , este o manipulare , se sperie jurnalistii , etc. Daca si guvernantii ar simula asa cum am facut eu si multi altii ca mine , mai putin dumneata , ar vedea ca se poate petrece o mare anomalie , asa cum pe buna dreptate o intuiesti si dumneata , dar care nu v-ar produce neplaceri , daca s-ar aplica legea pensiilor in concordanta cu legea salarizarii neaplicata decat partial ( legea se aplica doar acelora care sunt incadrati pe functii noi dupa o schema mai laborioasa) .Daca aveti curiozitatea , va pot face cunoscuta o schema pe care am realizat-o in scopul de a gasi gama de incadrare a parametrilor care intra in calculul pensiilor ,daca s-ar aplica intocmai datele din Legea 284/2010 , in asa fel incat sa nu apara pensii mult mai mari decat acelea stabilite dupa algoritmul din Legea 138/1999 , adusa la zi din punct de vedere al valorii sectoriale. Atentie la nuanta ! Problema pe care trebuie sa o rezolve guvernantii printr-o o noua lege a pensiilor militare , aplicbila la toti pensionarii militari , nu o constituie pensiile cadrelor militare care au avut sau au functii mari ci pensiile cadrelor militare care au avut sau au functii mici , la acestea din urma pensia militara devine dezavantajoasa in raport cu pensia contributiva . Cu toate ca va mentineti pozitia de pitit dupa anonimat va recomand sa nu fiti rautacios cu oamenii care au preocupari in a clarifica enigmele pe care le produc alti oameni. Nu mi-ar fi sarit tandara daca nu ma jigneati folsind termenul de manipulare. Nu fac parte din categoria oamenilor de stiinta asa cum incerci dumneata sa fii malitios si sa duci lucrurile in derizoriu dar nici greu de cap nu sunt. Incerc sa nu ma las acoperit de enigme si necunoscut si sa ma lamuresc pentru a nu face scandal degeaba ulterior .
   Cu aceste zise inchei dialogul cu dumneata .

   Ștergere
  10. @Trofin
   Domnul meu, o să ramâneți surprins dacă ați afla că un calculator nu este mai inteligent decât o broască de ușă, ce-i dă aparenta inteligență sunt tocmai "algorimi" de care vorbiți chiar dacă sunt izvorâți dintr-o lege, problema dvs este aceea că argumentele parametrilor folosite sunt eronate, nu parametrii, iar mașinii îi este indiferent ce așteptări aveți dvs. ea pur și simplu returnează ce i-ați cerut. Eu nu detest nimic altceva decât maniera în care abordați problema iar dacă e să considerați o cârcoteală faptul că v-am atras atenția că greșiți e doar problema dvs. Mă bucur că sunteți o persoană altruistă, o adevărată rara avis în zilele noastre și vă preocupă pensiile și soldele celor cu funcții mici însă nu veți reuși să arătați asta decât procedând corect. Numai așa veți reuși să arătați cât de mici sunt soldele și pensiile celor cu funcții mici, de asemenea că soldele și pensiile celor cu funcții mari, nu sunt chiar atât de mari.

   Ștergere
 29. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 30. Au fost sterse niste comentarii-reclama la adresa lui G. Oprea! Nu de alta, dar aici NU este blog de propaganda politica. Pe de alta parte, cine ii face statuie lui Oprea, are constiinta incarcata la fel ca Oprea. Readucem aminte:
  - zeci de mii de militari cu pensii taiate in perioada 01.01.2011-01.10.2013. Din care precis multi au fost nenoriciti. Cu complicitatea lui Oprea.
  - proiectul de lege B123/2015 face pur si simplu misto de personalul pensionat pana in 2011. Cu complicitatea lui Oprea. Oricine stie ca o pensie in plata a unui militar pt. a deveni militara de serviciu, trebuie obligatoriu recalculata si actualizata. In rest discutam vorbe!
  - pana cand va intra legea in vigoare, DACA va intra, Oprea daca avea vreo buna intentie fata de relele trecutului, putea macar sa ii ceara lui Ponta sa abroge Art. 1(4) din Legea 241/2013, intrucat militarii in cauza sunt in al 3-lea an de "inghetare" a pensiilor.

  A-l ridica in slavi pe Oprea, reprezinta in acelasi timp o ofensa adusa tuturor militarilor decimati de Oprea in 2011. Noua acest individ nu ne provoaca decat ceea ce este normal: repulsie. Asa ca mai usor cu Oprea.
  -

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. eu nu inteleg de ce mai sunt acceptate pe blogul asta commenturile lui cezar maimuta.
   a ramas el singur sa il sustina pe izmanar.
   in rest,nimeni nu il mai sustine.
   cezar maimuta nici nu mai conteaza,a ramas singur si este o cantitate neglijabila.

   Ștergere
 31. Nu am intentia sa trezesc animozitati sau acuzatii de manipulare.
  Am citit si rascitit cu atentie proiectul LPM si am comparat articolele care se refera la baza de calcul a pensiilor si la actualizarea pensiilor militare in comparatie cu prevederile corespunzatoare din fostele legi 138/1999 si 164/2001. Daca in Legea 164/2001 art. 21 se definea explicit baza de calcul a pensiilor , cu detaliile din Legea 138/1999 , art. 3 , in actualul proiect de lege baza de calcul se defineste a fi media tuturor veniturilor realizate in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate , deci nu se defineste explicit ca in Legea 284/2010, anexa VII. Mergand mai departe , la Art. 61 din proiectul de lege la alin(1) , lit.(a) - pentru pensionarii in plata la data aplicarii legii - intalnim solda de grad la data pensionarii si solda celei mai mari functii detinute pe timpul activitatii iar la lit.(b) ,solda de grad la data pensionarii si media soldelor de functie determinata conform art. 28 - pentru pensiile deschise in baza prezentei legi. Din aceste asertiuni trag concluzia ca la actualizare nu se mai iau in calcul sporurile care sunt cuprinse in solda functiei de baza , asa cum este definita in Legea 284/2010 , Anexa VII , respectiv nu se mai regasesc gradatiile si solda de comanda.
  Aceste constatari le fac cunoscute incat , la aplicarea procedurii de calcul din aplicatia EXCEL, utilizatorii carora li se actualizeaza pensia sa nu treaca procentele corespunzatoare gradatiei si soldei de comanda.
  Daca nu am inteles eu bine , rog lamuriri.

  RăspundețiȘtergere
 32. @Anonim25 aprilie 2015, 19:07 ;
  Pentru ca ati dus discutia in domeniul istoriei legilor salarizarii ...

  Legat de l.284/2010 ...
  Basinesco-bociii au anuntat cu surle si trimbite , inca din 2009 , realizarea unei legi a salarizarii unitare ... Aparuse l.330/2009 (precursoare a l.284/2010) . Lege care era si mai darnica : coeficienti de ierarhizare mai "generosi" si o valoare de referinta (pentru coeficientul 1) de 705 lei . Inca din continutul ei spunea ca "nu se prea aplica in 2010" ... dar bociii au emis si oug.114/2009 prin care l.330 se aplica ... dar salariile sa nu fie mai mari ca in dec.2009 ...

  A aparut apoi l.284/2010 ... cu coeficienti de ierarhizare "cosmetizati" fata de cei din l.330/2009 , si cu valoarea de referinta de 600 lei ...

  A urmat apoi sarabanda oug-urilor prin care in anul urmator se aplica l.284/2010 ... dar nu se aplica ... Salariile urmind a fi la nivelul celor din luna decembrie a anului anterior ...
  In acest fel salariile au ramas la nivelul lunii dec.2009 ... Cu neplacuta situatie din 2010-2012 cind au fost reduse cu 25% ...

  N-am reusit niciodata sa inteleg de ce nu s-au aplicat nici l.330/2009 si nici l.284/2010 ... Lipsa fondurilor era simplu de "ocolit" : se stabilea , prin lege (asa cum spun si cele doua legi) o valoare de referinta care genera salarii "suportabile" de catre buget ...
  Nuuuuu ! Ei , si bocciii si curvernantii actuali , au ales calea neaplicarii legii ... prin ordonante lungi si complicate ...
  ------------------------------------------
  Pentru rigoare ...
  Pentru aplicatia de simulare a marimii pensiilor ... soldele militarilor se calculeaza dupa "modelul" valabil in dec.2009 (pe l.138/1999) : coeficientii de ierarhizare de acolo si valoarea de referinta sectoriala de 197,3378 ... Pentru ca de acolo ar fi trebuit sa se aplice l.330/2009 (care nu s-a aplicat) , ulterior urmind sa se aplice l.284/2010 (care nu s-a aplicat nici ea ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am aflat, dintr-o sursa de specialitate , ca in anul 2010 s-a aplicat Legea 330 /2009 numai cadrelor militare incadrate sau reincadrate pe functii noi . Cadrelor care au ramas pe aceleasi functii din dec. 2009 li s-au aplicat in continuare prevederile din Normele de aplicare a Legii 138/1999, situatie care este valabila si azi. Azi , se lucreaza pe doua state , unul cu normele de aplicare a Legii 138/1999 9 care nu au fost abrogate ) si altul dupa Normele de aplicare a Legii 284/2010 cu trimitere si la Normele de aplicare a Legii 138/1999. Situatia este foarte confuza.

   Ștergere
 33. @Trofin25 aprilie 2015, 19:43 :
  Daca vii asa de rar pe aici ... ai pierdut discutiile in care semnalam multe din aiurelile actualului presupus proiect de lege ... Discutii in urma carora am fost tras de urechi pe aici , si am fost declarat "persona non grata" la Huhurez ..

  Deci.... baza de calcul ... In proiectul din care s-a nascut cel de acum , proiectul de la jandarmi , baza de calcul era "solda functiei de baza" (aia din l.284 ... care era "solda lunara" din l.138) ... Dar niste sindicalisti politioneri nu au vrut "solda functiei de baza" ... Ei si cu ziaristul Neacsu (colonel prazar de felul lui) au reusit sa bage chestia cu "veniturile" ca baza de calcul .
  Pe urma ... la actualizari (acel ar.61) era vorba despre "solda de functie" plus urmatoarele elemente necesare actualizarii ...
  Aici a intervenit (probabil) gen. Chelaru (inainte de recenta lui condamnare) ... El a vrut sa se calculeze pensiile in functie de "functia cea mai mare" detinuta in intreaga cariera ... Baietii s-au conformat , si-au bagat chestia cu "functia ce mai mare" acolo unde au gasit si ei un loc liber ... Nu si-a pus nimeni problema corelarii cu celelalte articole ...
  Si mai sint multe "floricele" de acest gen plantate aiurea ...

  RăspundețiȘtergere
 34. Este foarte posibil ca soldele militarilor să se calculeze după modelul din 2009 însă nu este nici o diferență notabilă între octombrie 2010 si decembrie 2009 se poate remarca doar diferența la valoarea de referință sectorială de la 197.33 la 199 lei care este de-a dreptul irelevantă. Însă aceste lucruri trebuie să i le spuneți dnului Trofin, poate totuși consideră că discernamântul meu nu e tocmai precar. Și pe desupra poate omul e bine intenționat, e pacăt să risipească energie folosind niște date care nu au nicio legătură cu realitatea. Folosind o valoare de referință de peste 3 ori mai mare decât în realitate este evident că vor apărea erori foarte mari la calcului soldei implicit al pensiei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. OK. Dar totul poate fi verificat mai simplu. Un om pragmatic procedeaza astfel: afla solda omologului sau in activitate (grad, functie, coeficienti) ceea ce nu e deloc greu. De la un prieten in activitate, majoritatea mai avem asa ceva. Aplica 70-80% la solda de functie care se plateste acum pt. 25 ani vechime cu tot cu grupe. La ce rezulta se acorda inca 2% pt. fiecare an din tot ce depaseste 25 ani vechime cu tot cu grupe. La 32-33 ani vechime cu tot cu grupe - ceea ce e banal de a fi atins de aproape oricine, rezulta o pensie de 100% cat solda omologului in activitate. Ca sa nu mai discutam ca orice depaseste 25 ani cu tot grupe, mai adauga inca 2% la fiecare an ce trece peste. Ca sa nu mai discutam de OMM care se adauga inca 10-20% la ce rezulta.

   Rezultatul este prea clar: 99% nu doar ca egaleaza, ci depasesc la pensia recalculata/actualizata solda actuala a omologului sau in activitate. Cine nu crede, sa urmeze algoritmul descris - incepand intotdeauna prin a afla ce solda are omologul sau in activitate. Aaah! Ca mai exista acei 1% care NU depasesc solda omologului in activitate in caz de recalculare? Da, exista! Sunt cei cu pensii pe L. 119/2010 carora le-au iesit o pensia "umflata cu pompa" de 2-7 ori mari decat pensia militara. Cum? Nu ne intereseaza, dar nu sta in armata in loc pt. 200 de persoane din toate ministerele.

   In concluzie, aproape oricine va depasi la recalculare/actualizare soldele actuale ale militarilor in activitate de ACUM. In conditiile in care aproape toti cei in rezerva au pensii sub nivelul acestor solde. In rest, discutam stupiditati.

   Ștergere
  2. M-am interesat pentru domnia voastra. Aveti dreptate. In aplicatie puteti inscrie , in celula F6, orice valoare doriti .

   Ștergere
 35. Au inceput sa isi bage unii coada, cum ca in cazul recalcularii/actualizarii pensiilor in raport de soldele militarilor, ar rezulta pensii mai mici. Informatia este falsa. Totul poate fi verificat foarte simplu si la modul pragmatic. In urmatorii pasi:
  - aflam solda omologului nostru in activitate (grad, functie, coeficienti) ceea ce nu e chiar asa de greu, doar daca ne-am izolat complet nu aflam aceasta informatie.
  - aplicam 70-80% la solda de functie care se plateste acum pt. 25 ani vechime cu tot cu grupe.
  - la ce rezulta majoram cu inca 2% pt. fiecare an din tot ce depaseste 25 ani vechime cu tot cu grupe.
  - de retinut: la 32-33 ani vechime cu tot cu grupe - ceea ce e banal de a fi atins de aproape oricine, rezulta o pensie de 100% cat solda omologului in activitate.
  - la ce rezulta in final, aduagam si 10-20% Ordinul Militar, in functie de vechimea in armata a fiecaruia.

  Rezultatul este prea clar: 99% dintre noi nu doar ca egaleaza, ci depasesc in cazul pensiei recalculate/actualizate solda actuala a omologului sau in activitate. Cine nu crede, sa urmeze algoritmul descris - incepand intotdeauna prin a afla ce solda are omologul sau in activitate.

  Acum ca ai exista acei 1% care NU depasesc solda omologului in activitate in caz de recalculare? Da, exista! Sunt cei cu pensii pe L. 119/2010 carora le-au iesit o pensia "umflata cu pompa" de 2-7 ori mari decat pensia militara. Cum? Nu ne intereseaza, dar nu sta in armata in loc pt. 200 de persoane din toate ministerele.

  In concluzie, aproape oricine va depasi la recalculare/actualizare soldele actuale ale militarilor in activitate de ACUM. In conditiile in care aproape toti cei in rezerva au pensii sub nivelul acestor solde. Nu trebuie crezut pe cuvant, ci sa isi aplice fiecare algoritmul mentionat si care este cel mai simplu de verificat!

  RăspundețiȘtergere
 36. R-26500,CORECT.2%,peste 25 de ani,dar adaugat si sporul la vachime functie de grupe.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Normal. 2% pt. fiecare an care depaseste 25 ani. De fapt, cei 2% provin in principal din sporul functie de grupa. Exemple brute, cu calcule superficiale, fara "bibileli":

   1]. Cazul "A" (nivel minim al grupei de munca CD): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in CD = 30 ani vechime totala.

   Se acorda:
   - 75% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 30 ani de vechime totala.
   - 5 ani x 2%=10%.
   - OMM=15%.

   Rezultatul final: 100% din solda omologului in activitate.

   2]. Cazul "B" - cel mai general, mai ales daca s-ar aplica H.G.-S 1019/2010 tuturor (nivel mediu al grupei de munca CS): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in CS = 36 ani vechime totala.

   Se acorda:
   - 80% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 36 ani de vechime totala.
   - 11 ani x 2%=22%.
   - OMM=15%.

   Rezultatul final: 117% din solda omologului in activitate.

   3]. Cazul "C" (nivel maxim al grupei de munca AC): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in AC = 48 ani vechime totala.

   Se acorda:
   - 80% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 48 ani de vechime totala.
   - 23 ani x 2%=46%.
   - OMM=15%.

   Rezultatul final: 141% din solda omologului in activitate.

   Probabil ca cei cu vechime efectiva de 20 ani cum e si in exemplele date, dar nu de 25, se gandesc probabil ca nu au 25 ani de vechime efectiva si ca nu se incadreaza. Este fals, ce este sub 25 ani, deci intre 20 si 25 ani este de fapt pensionare anticipata, dar algoritmul se aplica tot ca mai sus si in cazul unor astfel de pensii: se aduna pur si simplu vechimea efectiva cu perioadele rezultate din grupele de munca. In cazul cel slab: "X" s-a pensionat fix cu 20 ani vechime efectiva si nu are grupa de munca, deci vechimea totala este tot de 20 ani. Beneficiaza de 70% din solda omologului in activitate + 10% meritul militar = 80%. Suficient la o astfel de vechime. Desi este un caz aproape imposibil - sa existe militar doar in CN. In schimb, daca cei 20 ani sunt in CS, respectivul are 30 ani vechime totala si ajunge la 100% pensie.

   NOTA: CALCULELE SUNT REALIZATE SI SUMAR (NU AM ADAUGAT PROCENT LA CE REZULTA TOT DIN PROCENT) SI IN GRABA. DACA AM GRESIT VREO CIFRA SAU PROCENT, ESTE FARA INTENTIE DARNU PRODUCE CATASTROFE, IDEEA FIIND SA INTELEAGA ORICINE ALGORITMUL SI FAPTUL CA RECALCULAREA/ACTUALIZAREA ESTE "PARFUM" PT. ORICINE.

   Ștergere
  2. Calculul este gresit. De ex la pct 1. se adauga 75+10 = 85 %, iar meritul militar, 15 % se aplica la acel 85 %, nu se adauga la 85 % si da 100 %. Sper ca am fost clar. Daca 100 % inseamna 100 de ron, 85 % inseamna 85 de ron+15%= 97,75 ron. Deci nu da 100%.

   Ștergere
  3. @ Anonim 27 aprilie 2015, 10:49. Asa este! Dar am precizat ca am efectuat un calcul sumar fara "bibileli" din cateva taste batute in 2-3 minute. Fiind presat de timp. A se vedea NOTA din final. Pe de alta parte, marja de 2,25% nu reprezinta pt. nimeni o avere.

   Ștergere
 37. @Trofin26 aprilie 2015, 10:56 :
  La chestiile cu aplicarea l.330/2009 in 2010 si ale l.284/2010 atunci si in prezent ...

  Da ! L.330/2009 s-a aplicat celor mutati/numiti pe alte functii ... dar soldele care li se acordau erau acelea care s-ar fi cuvenit unora (cu conditii identice) in dec.2009 . L.330/2009 s-a aplicat "pe deplin" numai celor carora le iesea (pe l.138) o solda de maximum 705 lei ... li se dadea o solda de 705 lei , si gata ...

  Da ! Azi (ca si in 2009) se lucreaza "cu doua state" ... In asa fel incit : se stabileste solda pe l.284 , dar se plateste numai ceea ce era (pentru situatii identice) in dec.2009 , pe l.138 ... Si cu cei mutati/incadrati pe alte functii se procedeaza tot ca in 2010 : se calculeaza cit "ar merita" pe l.284 , dar i se plateste doar atit cit ar fi meritat un "omolog" in dec.2009 (pe l.138) ...

  Aici a aparut si o aiureala deranjanta pentru multi : chestia cu solda de merit ... L.330/2009 a desfiintat acest spor . L.284/2010 a preluat si mentinut desfiintarea acestui spor ...
  Dar ... cei care aveau acel spor in dec.2009 "beneficiaza" in continuare de solde mai mari fata de cei care nu aveau SM in dec.2009 . Este vorba despre cei care nu au fost mutati/incadrati pe alte functii in aceasta perioada ...

  In concluzie : pentru deplina corectitudine (pentru simularea cuantumului pensiei pe noul proiect de lege) trebuie folosite elementele si procedura de calcul valabile in dec.2009 (cele din l.138/1999)

  RăspundețiȘtergere
 38. Baga-mi-as in ea moderare !... Ca_cind vrei sa spui ceva nu stii ce-ai mai spus ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu a fost moderare! Doar pauza de publicare. Mai avem si pauze de gratar la iarba verde, si e mai greu cu netul prin padure.

   Ștergere
 39. Va rog sa tineti cont si de art 110. Nu e mult dar conteaza:)
  Cu stima

  RăspundețiȘtergere
 40. ma scuzati ca va deranjez din nou dar nu am gasit in lege nici o referire la OMM.Poate ma insel eu?

  RăspundețiȘtergere
 41. Este neproductiv sa se tot incerce a se demonstra necesitate recalcularii pensiilor celor de dinainte de 01.01.11 prin niste calcule care sa demonstreze ca pe noua lege ar rezulta pensii cu mult mai mari decit pe l.164 ! Cu atit mai putin prin niste calcule care sa demonstreze ca , prin recalculare , ar rezulta niste pensii cu mult mai mari decit soldele celor in activitate !
  Este suficient sa se demonstreze ca , prin recalculare , se vor obtine pensii cel putin egale cu cele pe l.164 !
  Este suficient sa se demonstreze ca , prin recalculare , chiar si cei carora le-au crescut pensiile pe l.119 (cele crescute in limite rezonabile ... nu cele umflate cu pompa goprista) , deci ca nici cei carora le-au crescut pensiile nu vor avea de pierdut ...
  Pentru asta nu este nevoie de "calculatoare" speciale de pensii , si nu este nevoie nici de "suna un prieten" !
  Este arhisuficient ca cei interesati sa se uite in ograda proprie si personala ... Sa-si caute ultima decizie pe care au primit-o pe l.164 .
  La acea decizie este atasata o Anexa cu un Buletin de calcul .
  Acolo aveti :

  - solda lunara bruta (baza de calcul a pensiei)
  ------ vedeti ce valoare de referinta sectoriala s-a folosit
  ------ daca nu s-a folosit VRS = 197,3387 ... refaceti calculele lor cu aceasta VRS .Ati obtinut astfel solda lunara bruta (baza de calcul a pensiei) .

  - procentul de calcul a pensiei (care va este prezentat cu elementele componente)
  ------ procentul pentru vechimea in serviciu . Mariti acest procent cu 10 (diferenta dintre 60 si 70 - procentele de pornire in l.164 si cel din proiect)
  ------ procentul pentru conditii de munca . Daca in activitate ati avut perioade in "Conditii normale" sau in "conditii deosebite" mariti acel procent cu vreo 20 ... (diferenta din aplicarea hg s-1019) ...
  ------ procentul pentru pensie suplimentara . Ramine asa cum este .

  - sporul pentru semnul onorific (OMM/SOSP) . Ramine asa cum este acolo .
  - calculul pensiei . Inmultiti solda care v-a iesit mai sus cu procentul de calcul de mai sus . Apoi aplicati si sporul pentru OMM/SOSP . Gata !

  RăspundețiȘtergere
 42. @mos Alecu
  Daca la data trecerii in rezerva am beneficiat de pensie anticipata partiala cu o vechime de in serviciu de 20 de ani si patru luni, la implinirea varstei prevazute de lege pot beneficia de pensia de serviciu pentru limita de varsta cu aceasta vechime, sau este necesar sa imi completez vechimea pana la 25 de ani?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art. 18. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
   a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
   b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
   (2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile prevazute la art.24.
   (3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă.

   Ștergere
  2. Conform art.18 al.(3) rezulta ca pensia de serviciu anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta, chiar daca conditia cumulativa de vechime efectiva de 25 ani nu este indeplinita?

   Ștergere
 43. @R-2650026 aprilie 2015, 22:18 :
  Păi , da !
  Unii stau pe baricade , si "da-i si lupta" , iar altii se grataresc si se iarba-verzesc !...

  RăspundețiȘtergere
 44. @R-2650026 aprilie 2015, 13:38 ;
  Atentie !...
  Procentul de majorara datorita OMM (SOSP) nu se aduna cu procentul de stabilire a pensiei ... Procentul de majorare datorita OMM (SOSP) se aplica la procentul de stabilire a pensiei ...
  Deci :
  -baza de calcul = 100 lei
  - procent de stabilire a pensiei = 80%
  - rezulta pensie = 80 lei
  - procent de majorare datorita OMM = 15 %
  - rezulta majorare pensie datorita OMM = 12 lei (80 lei pensie x15/100)
  - pensie totala = 80+12 = 92 lei .

  Daca vrem sa lucram direct cu procentele ... procentul de majorare se aplica la procentul de calculare a pensiei . Rezulta un procentaj "total" care se aplica bazei de calcul ...
  - 80(%) x 15/100= 12 %
  - 80% (procent calc.pens) + 12% (procent maj.din OMM) = 92%
  - 100 lei (baza de calc.) x 92% = 92 lei (pensie tot.)
  - pensie totala = 80 + 12 = 92 lei

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Dar am precizat ca am efectuat un calcul sumar fara "bibileli". Fiind presat de timp. A se vedea NOTA din final.

   Ștergere
 45. @Anonim26 aprilie 2015, 15:56 :
  La chestia cu art.110 ...
  Asa este ... dar asa a fost si in l.164 ; si asa a fost si este si in l.119 si l.263 ...

  Acolo este vorba despre majorarea procentelor de calcul a pensiei , majorare datorata contributiei la fondul de pensii suplimentare (inainte de 01.04.01) , contributiei la bugetul de stat (pe vremea l.164 ... intre 01.04.2001 si 31.12.2010) si contributiei la fondul asigurarilor sociale de stat (pe vremea l.263 ... de la 01.01.2011) .

  RăspundețiȘtergere
 46. @Anonim26 aprilie 2015, 15:59 :
  La art.108 ...
  Nu stiu ce o fi acel spor pentru confidentialitate in legatura cu informatiile clasificate ... In l.138 nu apare asa ceva ... si nici in l.284 ... Ori o fi verba despre vreo "gaselnita" pentru unii baieti "speciali" , ori o fi fiind ceva specific serviciilor ...
  Despre acel "indice de corectie" de 1,18 ... Nu stiu de unde l-au gasit ... si care-i rostul lui ...

  RăspundețiȘtergere
 47. @Anonim26 aprilie 2015, 16:03 :
  Legat de :referirile" la OMM (SOSP) ...
  Referirile la majorarea pensiilor datorita OMM (SOSP) sint in l.80/1995 (Statutul cadrelor militare) .

  Nici in l.164 nu existau astfel de referiri . A fost o referire la OMM in l.119 ... pentru a nu se uita de existenta acelei chestii . In l.263 nu este referire ... dar la legislatia abrogata nu este abrogata prevederea din l.80/1995 ...

  Deci ... si in acest proiect de lege se merge pe ideea existentaei si aplicarii prevederilor din l.80/1995 ...

  RăspundețiȘtergere
 48. Hai , dom'le !... Nu s-a mai terminat cu gratareala si iarba-verzeala ???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba da! Numai ca a inceput o noua saptamana. Agricola. Si e plin sezon. De munca.

   Ștergere
 49. @cip dragos26 aprilie 2015, 19:19 :
  Un boier cu tiganul lui innopteaza la un sarac ! Sint adapostiti intr-o camera... Noaptea , tiganul are nevoie sa iasa afara ... Deschide o usa , isi face nevoile , si se inapoiaza in pat ... Boierul se trezeste si : Băi , ţigane ! Cum i-afara ? Tiganul ii raspunde : Intuneric , beznă-pînză , şi'ndrăcit mai pute-a brînză , coane !...
  Tiganul fusese in camara gazdei !...

  Cam asa-i si cu proiectul acesta de lege a pensiilor militare ... Intuneric , bezna-pinza , si'ndracit mai pute-a brinza !
  -----------------------------------------------------------------
  La intrebarea dvs. nici nu stiu cum sa sistematizez raspunsul ... ca legea (proiectul) e vraiste ...
  Deci ... :
  - aveti 20 ani vechime in serviciu (militar)
  - probabil mai aveti (multi) ani de vechime in civilie (dupa pensie)
  - probabil (?) nu aveti 56 spre 57 ani
  - l.119 v-a transformat (automat) pensia anticipata partiala in pensie pentru limita de virsta
  - proiectul de lege spune ca pensiile anterioare devin "pensii militare in intelesul prezentei legi" ... Deci pensia dvs. redevine pensie anticipata partiala ... deoarece nu aveti "vrista" necesara ...
  ------ ar trebui sa fie automat recalculata
  ------------ sa vi se stabileasca o pensie militara de serviciu anticipata partiala (numai pentru anii in militarie)
  ------------ sa fiti trimis la o casa de pensii judeteana care sa va calculeze pensie pentru munca in civilie ... Cu impartirea punctajului la 35 ...
  ------ dar proiectul , in idiotenia lui , spune ca pensiile din l.119 nu se recalculeaza ... Deci ramineti cu o pensie militara de serviciu (nu se stie de care : pt.lim.de virsta ; anticipata sau anticipata partiala...) ...
  ------ daca va fi o majorare de solde la cei in activitate inainte de a implini virsta standard ... pensia dvs. va fi recalculata
  ------------ va fi atunci re-transformata in pensie de serviciu anticipata partiala cu calcul numai pentru anii de militarie . Si cu trimiterea la casa de pensii judeteana pentru partea de pensie pentru civilie ... cu impartirea la 35 ...
  ------- abia cind veti implini virsta necesara ... veti face cerere pentru re-re-recalculare . Vi se va lua in considerare si vechimea din civilie si veti fi cu pensie militara de serviciu pentru limita de virsta ...
  ----------------------------------------------------
  Culmea este ca asa ar trebui sa pateasca si cei pensionati pe l.263 care nu au virsta din proiect ... La ei recalcularea se face la data proiectului ... Ei devin cu pensii anticipate partiale , cu scoaterea civiliei din pensie si trimiterea lor la case judetene de pensii ...
  Toate astea deoarece autorii proiectului au avut in atentie numai veniturile nu solda pentru stabilirea pensiei ... Restul problemelor sint vraiste ...
  Intr-un proiect (caruia-i ziceam "proiect sirbu") de prin 2012 problema era clar rezolvata : toate pensiile din legislatia anterioara devin pensii de serviciu pentru limita de virsta (mai putin invaliditatea si urmasii) ...
  -------------------------------------------------
  Stiu ca , referitor la situatia pensiei dvs. , nu este nimic clar in raspunsul meu ... Dar ... asa spune legea , asa spun si eu : neclar !

  RăspundețiȘtergere

 50. uite asa zic astia numiti "PetitieOnline.net"
  Eeeee??


  Valoare de referinta SECTORIALA nu mai exista de la 1 ianuarie 2011,acesta era un termen folosit in Legea 138/1999 a salarizarii militarilor ,care e insa ...abrogata. Acum militarii ca si toti bugetarii sunt platiti dupa Legea 284 din 2010 http://legestart.ro/Legea-284-2010-cadru-salarizarea-unitara-personalului-platit
  -fonduri-publice-(MzY2NjA2).htm.
  Cap III art. 10. -
  (1) Salariile de baza, soldele/salariile de functie si indemnizatiile lunare de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare cu valoarea de referinta, rotunjindu-se din leu in leu in favoarea salariatului.
  (3) Valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 se stabileste anual prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar potrivit Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerului Finantelor Publice.
  (4) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea de referinta este de 600 lei.
  Si acum va spun smecheria de ce nu va da casa cu masa. Poate ati observat ca valoarea aia sectoriala se stabileste anual.Cititi si Legea 283/2011 privind aprobarea OUG 80/2010 pentru completarea art. 11 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_283_2011_aprobare_oug_80_2010_regleme
  ntare_masuri_financiare_domeniul_bugetar.php.
  Art. 4
  (1) Valoarea de referinta se mentine si in anul 2012 la 600 lei.
  (2) In anul 2012 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare.
  Concluzii: beneficiati de prevederile salariale ale Legii 284 din 2010,dar sunteti "inghetat" temporar la coeficienti pana la 1 ianuarie 2013 din cauza austeritatii lui boc.Cu taierile de salarii si inghetarea coeficientilor timp de 2 ani e normal ca nici dv sa nu mai stiti cum sunteti paltit. Daca nu va ingheata si ponta,de la 1 ianuarie 2013 ar trebui sa beneficiati la full de prevederile Legii 284 din 2010.Daca totusi mai sustineti ca exista vreo valoare de referinta sectoriala de 299 lei in mapn,precizati dupa ce lege sunteti platit!

  RăspundețiȘtergere
 51. @Anonim27 aprilie 2015, 11:57 :
  S-ar parea ca v-a suparat cineva !

  La : "...dar sunteti "inghetat" temporar la coeficienti pana la 1 ianuarie 2013..." .
  Nu este chiar asa ... Inghetarea s-a propagat si pentru 2013 , si pentru 2014 , si pentru 2015 (oug 84/2012 , oug 103/2013 , oug 83/2014) ... Toate (asa cum am spus intr-un comentariu anterior) au inghetat salariile la nivelul celor din anul "anterior" ... In asa fel incit , in 2015 , salariile sint inghetate la nivelul lunii dec.2009 ... cind era in vigoare l.138/1999 .
  Asa cum s-a mai spus pe aici : soldele se calculeaza conf.l.284 dar se platesc conf.l.138 . Pentru a se putea plati conf. l.138 ... trebuie sa fie calculate conform acelei legi ... cu coeficientii si valoarea de referinta sectoriala existente atunci (in dec.2009)

  RăspundețiȘtergere
 52. Se pare ca proiectul aprobat de guvern nu este acel b.123 de la Senat ... Se pare ca ar fi cel publicat la jandarmi ...
  Deci fara inovatiile prazarilor si ale chelarilor (care voisera toate veniturile in loc de solda "tarifara" si functia cea mai mare din toata cariera in locul mediei functiilor) ...
  Ramine valabila ne-recalcularea pensiilor pentru cei de dinainte de 01.01.2011 ...

  RăspundețiȘtergere
 53. Asteptati pane iese din votare/Parlament si vom vedea! Probabil sa fie ceva cu ,,la cerere,, - recalculare

  RăspundețiȘtergere
 54. @Anonim27 aprilie 2015, 15:27 :
  La : "Probabil sa fie ceva cu ,,la cerere,, - recalculare." .
  Da ! NUMAI cei care au stagii de cotizare (munca in civilie dupa pensionare) nevalorificate inca ... pina la data intrarii in vigoare a legii (proiectului) ...
  "Art.111
  (3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, în
  situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei
  legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate, în termen de cel mult 24 de luni, se
  acordă începând cu luna următoare depunerii documentelor." .
  ---------------------------------------
  Si aici este o magarie ...
  La cei ale caror pensii se recalculeaza (cei pe l.263 ... de dupa 01.01.11) stagiile de cotizare (munca in civilie) nevalorificate pina la intrarea in vigoare a legii (proiectului) nu se iau in considerare ... Trebuie valorificate in sistemul public de pensii ... De ce ??? C-asa au vrut autorii ...

  RăspundețiȘtergere
 55. am varsta 44 ani,vechime in armata 22 ani cu grupa speciale si 1 an scoala militara.
  ma incadrez la pensie anticipata partiala?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Yes! Dar conditionat de Art. 18. Altfel mai astepti 3 ani.

   Art. 18. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
   a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
   b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
   (2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile prevazute la art.24.
   (3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă.

   Ștergere
 56. Uailei ... proiectul de la jandarmi a fost imbunatatit ...
  Legea (proiectul) intra in vigoare la 01.01.2016 ...

  Si-acuma tineti-va bine !
  Art. 124. În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, persoanele prevăzute la art. 3 pot opta pentru modul de calcul a pensiei în baza prezentei legi sau al Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

  RăspundețiȘtergere
 57. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 58. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 59. @R-2650027 aprilie 2015, 22:40 :
  Cel care il are este om deosebit de serios si spune ca "sursa" lui este tot un om serios ...
  Se pare , asa cum am spus , ca este proiectul de la jandarmi ( http://www.jandarmi.ro/m/articles/view/INFORMARE-proiectul-Legii-pensiilor-militare-de-sta ) care , se spune ca ar fi fost discutat la acea intrunire supervizata de goprea din feb.2105 ... Nu contine "imbunatatirile" aduse de prazari si de chelari (imbunatatiri aduse dupa intrunirea lui Gropan) ... Are , in plus (la o prima vedere) , fata de proiectul de la jandarmi , data de 01.01.16 pentru intrarea in vigoare si chestia cu optiunea pentru pensie militara sau pensie din sistemul public de pensii (l.263) ...
  Mai asteptam putin ... poate-l publica cel care mi l-a trimis mie ...

  RăspundețiȘtergere
 60. @shulpha27 aprilie 2015, 17:58 :
  Daca toti cei 22 ani sint in CS ... reducere de virsta de pensionare de 11 ani
  Fiind nascut in 1971 ar trebui sa iesiti la pensie la virsta de 60 ani ... prin 2031 ... Scazind cei 11 ani (reducere , in prezent , de virsta) ati putea iesi la pensie in 2020 ... Peste vreo 4 ani (fata de acum) mai acumulati 2 ani reducere. La virsta de 47 ani si ceva ... puteti iesi la pensie pentru limita de virsta ; cu reducerea virstei de pensionare ...
  Pentru pensionare anticipata trebuie sa : aveti 55 ani ; sa se desfiinteze/reorganizeze unitatea ; sa fiti clasat injhapt medical ...
  Pentru pensionare anticipata partiala trebuie sa : sa se desfiinteze/reorganizeze unitatea ; sa fiti clasat injhapt medical ...
  Deci ... nu cred ca indepliniti conditiile pentru pensionare nici anticipata si nici anticipata partiala ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. eu intrebam daca am acesti 22 ani de armata cu CS si se reorganizeaza unitatea daca ma pot pensiona anticipat partial!
   reorganizarea este usor de facut(se schimba statul si se modifica cateva functii si gata reorganizarea-am mai trait cateva reorganizari)

   Ștergere
 61. Dupa intrarea in vigoarea a acestei legi (in orice forma !) anii lucrari in continuare in civilie, se pot adauga anual (solicita recalculari anuale ca pana acum ) la pensie sau asteptam 65 ani si se vor adauga atunci (cum era inainte de marea ,,democratizare si instaurare a statului de drept,, a tarii si a unora ??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna intrebare. Se adauga anual, asa cum prevede legea 263. Problema care se pune este la cat se va imparti puctajul anual ? la 20 asa cum este acum pentru cei pensionati inainte de 2010 sau la 30 de ani vechime completa pentru militari, pentru cei nascuti dupa 1971, si corespunzator anexei cu vechime completa pentru ceilalti, functie de anul nasterii.

   Ștergere
 62. @Anonim28 aprilie 2015, 09:02 :
  Mai intii ... anii lucrati in continuare in civilie nu se adauga ... Pentru acei ani se calculeaza (alte) drepturi de pensie in alt sistem .
  Acele stagii de cotizare (ani lucrati in civilie) se vor fructifica in sistemul public de pensii atunci cind vor fi fiind indeplinite conditiile cerute de sistemul public de pensii ... virsta . Dar si in sistemul public de pensii exista reduceri ale virstei standard de pensionare ; reduceri datorate muncii in conditii de munca deosebite de cele normale . Se vor calcula acele reduceri pentru toata perioada de munca a impricinatului (si in militarie si in civilie) si se va vedea virsta la care s-ar putea pensiona in civilie . La acea virsta i se va calcula (partea de ) pensia care i se cuvine pentru anii munciti in civilie . Va primi o decizie si cupoane d epensie de la casa de pensii judeteana .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domn, sunteti pe langa. Daca nu stiti nu vorbiti. Daca esti pensionat ca militar pentru limita de varsta, nu anticipat partial, ai aceleasi drepturi ca pensionarul civil pentru limita de varsta (nu trebuie sa ai 65 de ani, doar sa fie pensie pt limita de varsta), respectiv adaugarea anuala a noului stagiu nevalorificat. Simplu, nu ?

   Ștergere
 63. @Anonim28 aprilie 2015, 10:18 :
  Da ! Anual ... asa cum spune l.263...
  De fapt nu scrie nicaieri ca ... "anual" . Dar asa s-a incetatenit ... Este bine sa fie depuse dupa acumularea a inca 12 luni de activitate ...
  Sigur ! L.263 permite depunerea "anuala" de noi documente ... Pentru ca cel care le depune a indeplinit conditiile de pensionare cerute de l.263 . La aceia "imparteala" se face la numarul de ani din prima lor decizie ...
  In situatia fructificarii de ani din civilie pentru cetateni care au o pensie militara de stat ... Punctajul din civilie se obtine prin impartirea la nr de ani (virsta) conform l.263 pentru civili ... In orice caz ... din mar.2015 pentru barbati , virsta este de 35 ani ...

  RăspundețiȘtergere
 64. I-auzi na! de la spiderman jandarmul
  http://www.jandarmi.ro/m/videos/view/Ministrul-Afacerilor-Interne-despre-pensii

  RăspundețiȘtergere
 65. Se continua lupta baietilor care sustin bunaciunea proiectului de lege subliniind marea realizare a acestuia de a nu recalcula pensiile celor de dinainte de 2011 ... Lui calexadrul ancmrr-ist s-a adaugat col_popescul scmd-ist precum si un brincovean facebucist ... Zic toti acestia ca este fosrte normal si foarte bine ca pensiile de dinainte de 2011 sa nu se recalculeze ... pen'ca sistemul de calcul propus de proiect este identic cu sistemul de calcul aplicat de l.164 ..
  Asa-i istetilor ... numai ca elementele de calcul cu care se opereaza sint diferite .
  - pe l.164 se pleca de la procentul de 60%
  ----- pe proiectul de lege se pleaca de la procentul de 75%
  - cei care vin din l.164 aveau aplicate conditiile de munca din hg 1294/2001 (unde existau si "conditii normale"
  ----- pe proiectul de lege se aplica la toata lumea (si la cei de dininte de 2011) hg s-1o19 (in care nu mai exista "conditii normale" ... toata lumea pleaca de la "conditii deosebite" - deci majorari de vechime de 25%
  - pe l.164 se aplica limitarea pensiei la max.100% din baza de calcul (solda)
  ----- pe proiect nu mai exista o astfel de limitare
  - pe l.164 vechimea luata in calcul era cea existenta la trecerea in rezerva
  ----- pe proiectul de lege recalcularea (celor carora li se face) ia in considerare si vechimea realizata in civilie (dupa trecerea in rezerva)

  Deci ..
  - cei carora NU LI SE RECALCULEAZA pensiile ramin cu ceea ce aveau pe l.164
  - cei carora li se recalculeaza pensiile (cei de dupa 01.01.2011) au in recalculare toate elementele (mult mai mari) aratate mai sus .
  Este corect si nediscriminatotiu , istetiilor ???

  RăspundețiȘtergere
 66. Tot pentru calexandri , col_popesti si brincoveni ...
  Tot despre discriminari create de proiectul de lege ...

  Cei carora nu li se recalculeaza pensiile (cei de dinainte de 01.01.11) au dreptul sa ceara recalcularea . Pot cere recalcularea daca au stagii de cotizare (munca in civilie dupa pensionare) care nu erau valorificate la data aparitiei legii (proiectul) . Deci :

  - impricinat care a iesit la pensie in o mie noua sute toamna ... sa zicem 2005 .
  Acestuia nu ar trebui sa i se recalculeze pensia pe noua lege (proiectul)
  De atunci (din 2005) , dupa re...re...re...recalcularea pensiei (pe l.119) a mai muncit in civilie . In fiecare an a depus actele necesare si i s-a tot recalculat pensia (prin adaugarea acelor stagii ulterioare) .
  El munceste si in prezent .
  La data de 01.01.16 (data preconizata de intrare in vigoare a proiectului) nu depusese actele pentru anul 2015 .
  Dupa intrarea in vigoare a legii (proiectului) impricinatul trimite cerere impreuna cu actele privind munca din 2015 .
  I se recalculeaza pensia (in sistemul proiectului) luindu-i-se ca vechime si anul 2015 .

  - alt impricinat care a iesit la pensie in 01.02.11
  Acestuia trebuie sa i se recalculeze pensia pe noua lege (proiectul)
  De atunci (din feb.2011) a mai muncit in civilie .
  In fiecare an a depus actele necesare si i s-a tot recalculat pensia (prin adaugarea acelor stagii ulterioare) . El munceste si in prezent .
  La data de 01.01.16 (data preconizata de intrare in vigoare a proiectului) nu depusese actele pentru anul 2015 .
  Dupa intrarea in vigoare a legii impricinatului i se recalculeaza pensia .
  Dar nu i se ia in calcul (la vechime) anul 2015 - cel pentru care nu depusese actele pentru a fi fructificate pe l.263 .
  Pentru fructificarea acestui an trebuie sa se adresese unei case de pensii civile ... atunci cind va indeplini conditiile de pensionare din civilie (65 ani) ...

  Calexandrilor , col_popestilor si brincovenilor ... chestia asta-i bunaciune sau discriminare ???

  RăspundețiȘtergere
 67. Tot pentru istetii de calexandri , col_popesti si brincoveni ...
  Tot la discriminari ...

  Pensiile celor de dinainte de 01.01.11 nu se recalculeaza ... Totusi ... se vor recalcula (pentru a se putea actualiza) in termen de 24 de luni dupa o marire a soldelor celor in activitate ...
  Marire a soldelor care va avea loc ... cind ?
  Dupa acest "cind" mai este de asteptat inca 24 luni pentru a se recalcula si pensiile acestor "neispraviti" ...
  Inteleg ca este o bunaciune aceasta prevedere ! Nu-i asa calexandrilor , col_popestilor si brincovenilor ?
  Pentru ca in ceata celor de dinainte de 2011 sint "hodorogii" ... si vor crapa o multime dintre ei inainte sa li se recalculeze pensiile ...
  Celor de dupa 2011 (care , oricum sint mult mai tineri) li se recalculeaza pensiile (automat , si la toti) in maximum 12 luni ...
  Asta cum se cheama calexandrilor , col_popestilor si brincovenilor ???? Discriminare sau , pur si simplu , nesimtire ?????

  RăspundețiȘtergere
 68. In proiectul de lege care se spune ca ar fi cel aprobat in guvern s-a introdus posibilitatea ca impricinatii sa opteze pentru sistemul de pensii in care vor sa fie "arondati" ...
  "Art. 124. În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, persoanele prevăzute la art. 3 pot opta pentru modul de calcul a pensiei în baza prezentei legi sau al Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare." .

  Numai ca si acest articol se vede treaba ca a fost "ouat" pe gaura camasii ...

  - nu spune ca ar fi fiind vorba doar despre cei care sint pensionari la data intrarii in vigoare a legii
  ---- rezulta ca este vorba si despre cei care , in activitate fiind , ar urma sa se pensioneze in viitor

  - de ce numai 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii (proiectul) ?
  ---- dupa cei 3 ani ... ceilalti viitori beneficiari de ce nu mai au posibilitatea de optiune pentru unul din cele doua sisteme de pensii ?

  - cei care opteaza pentru includerea in sistemul public de pensii (l.263) din ce vor fi platiti ?
  ---- contributiile lor (in timpul activitatii) vor fi la bugetul de stat , nu la bugetul asigurarilor sociale de stat (fondul de pensii publice)
  ---- pentru ei nu vor fi nici contributiile "angajatorului" la bugetul asigurarilor sociale (la fondul de pensii publice)

  Sa asteptam sa vedem ce na va rezerva viitorul ...

  RăspundețiȘtergere
 69. @R-26500
  ...am trimis ceva pe mail. S-ar putea sa fie real. Oricum, mai ai o sursa pentru verificare.

  RăspundețiȘtergere
 70. Băăăăi ... imi fac unii niste "de-a draci" de treb'e sa iau distonocalm ...

  Un calexandru care-si zice (atunci cind se admira-n oglind) c.dor (probabil de marina) Constantin Alexandru , specialist in justitie , seful serviciului (?) juridic al ANCMRR , iese la rampa site-ului ANCMRR cu un comunicat uluitor ... http://ancmrr.ro/comunicat-nr-7-din-28-04-2015/ ...
  Pe linga faptul ca intregul comunicat este un "ho-hau" de pe vremea cind el si seful lui or fi fost activisti de partid , are , individul , o adevarata perla de gindire contorsionata ... ceva de speriat ...

  Zice , cetateanul : "Neînțelegând textul proiectului de lege, unii dintre protestatari cer ca recalcularea pensiilor să se facă pentru toți pensionarii militari, deși o asemenea măsură ar provoca probleme foarte dificile sistemului de pensii militare și ar fi nejustificată, având în vedere că recalcularea pensiilor militare pe baza prevederilor OUG1/2011 a fost o măsură aplicată NUMAI pensionarilor militari, fiind inutilă o nouă recalculare. În același timp, recalcularea pensiilor acordate pe baza legii comune (263/2010) este necesar a fi făcută potrivit noii legi, pentru a deveni și acestea „pensii militare de stat”." .

  Ia sa vedem :

  - " o asemenea măsură ar provoca probleme foarte dificile sistemului de pensii militare" . Sa chiorasti tu ? Cind (in 2001) s-a trecut de la pensiile pe d.214/77 la pensiile pe l.164/2001 treaba a fost rezolvata de cele 40 de persoane din Sectia pensii a DFC. In prezent , la Casa de Pensii Sectoriala , sint 120 de persoane . Ca sa nu mai spunem ca sistemul de calcul din proiect este infinit mai simplu de aplicat fata de "intortochelile" contributelii ...

  - "(recalcularea - n.m.) ar fi nejustificată , având în vedere că recalcularea pensiilor militare pe baza prevederilor OUG1/2011 a fost o măsură aplicată NUMAI pensionarilor militari, fiind inutilă o nouă recalculare." . Dar si recalcularea facuta de oug 1/2011 a fost "o noua" recalculare (a ceea ce facuse hg 735/2010) . Aia de ce a fost utila ? Pe urma ... oug 1/2011 a "creat" niste pensii contributioniste (la fel ca cele create de l.263) . De ce pensiile contributioniste create de l.263 trebuie sa fie recalculate in noul sistem , iar pensiile (tot contributioniste) create de oug 1/2011 nu trebuie sa fie recalculate in noul sistem ?

  - "În același timp, recalcularea pensiilor acordate pe baza legii comune (263/2010) este necesar a fi făcută potrivit noii legi, pentru a deveni și acestea „pensii militare de stat”." ." . Deci pensiile din l.263 nu sint "pensii militare de stat" si trebuie sa fie recalculate ! Dar pensiile din oug 1/2011 sint "pensii militare de stat" si (de aceea) nu este necesara recalcularea lor ? Bre , nene , matale esti intreg la cap ?

  RăspundețiȘtergere
 71. http://ancmrr.ro/greseli-facute-de-legiuitor-privind-diminuarea-cuantumului-unor-pensii-militare/

  Greşeli făcute de legiuitor privind diminuarea cuantumului unor pensii militare
  COMUNICAT
  Din 29.11.2012
  În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult despre unele „greşeli” făcute de legiuitor în ce priveşte diminuarea cuantumului unor pensii ale militarilor, ca urmare a aplicării unor acte normative (Legea 119/2010, Legea 263/2010 şi OUG1/2011) emise de fosta guvernare, dar puţini oameni ştiu exact în ce constă aceste „greşeli”.
  Vom încerca să explicăm, în cele ce urmează, despre ce este vorba.
  Legea 119/30.06.2010, precizează, în art. 1, că „Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:
  a) pensiile militare de stat;
  b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;…”
  Reglementarea este clară: din momentul intrării în vigoare a acestei legi, pensiile militare de stat nu mai existau, ele devenind pensii de asigurări sociale. Legiuitorul nu afirmă că aceste pensii ar fi “pensii speciale”, pentru simplu motiv că ele erau pensii specifice profesiei militare şi se calculaseră in baza unor criterii care să asigure un trai decent celor care serviseră ţara, într-un regim profesional deosebit.
  .................
  Tot o “greşeală” a legiuitorului este şi prevederea art. 8 din legea 119/2010, respectiv:- “Pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b), pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:…”,. Este vorba de aplicarea prevederilor H.G. 1249/2001, modificate prin legea 90/2007, care preia dispoziţiile H.G. 1294/2001 şi pentru militarii pensionaţi înainte de anul 2001.
  TOATE ASPECTELE MENŢIONATE MAI SUS DEMONSTREAZĂ CLAR CĂ LEGIUITORUL A ÎNCĂLCAT LEGISLAŢIA ÎN VIGOARE, DIMINUÂND ILEGAL, PRIN OUG1/2011, UNELE PENSII ALE MILITARILOR, CARE NU MAI ERAU PENSII MILITARE DE STAT, omiţând aplicarea dispoziţiilor legale şi constituţionale referitoare la menţinerea în plată a pensiei în cuantumul rezultat conform legii anterioare (respectiv Legea 164/2011), în situaţia că, prin recalculare, ar fi rezultat o pensie mai mică. Legiuitorul nu a vrut să ţină seama de faptul că, din momentul intrării în vigoare a legii 119/30.06.2010, pensiile militare nu mai existau, acestea devenind pensii publice de asigurări sociale, deci trebuiau tratate în această calitate, nu ca pensii militare de stat.
  Ca urmare a nesocotirii dispoziţiilor legale menţionate, un număr apreciabil de pensionari militari suportă o măsură luată cu nerespectarea legislaţiei în vigoare.
  A.N.C.M.R.R. îşi exprimă speranţa şi cerinţa ca această nedreptate să fie eliminată cât mai curând posibil, aşa cum a promis actualul Guvern.

  ŞEFUL SERVICIULUI JURIDIC

  Cdor.(r) Alexandru CONSTANTIN

  RăspundețiȘtergere
 72. Acum vor pensii speciale si primarii pe langa grefieri ,stewardese ,piloti civili ,diplomati,magistrati ,etc ...Numai militariii si politistii care ar trebui sa aiba pensii ocupationale [asa zise speciale ] ca in toate tarile Nato ,UE ,etc datorita privatiunilor militare,exact astia nu au ... La noi in colonia gulag Romanistan toate sunt pe invers....Colonie a perciunatilor de rahat
  ,exact astia nu au ... La noi in colonia gulag Romanistan toate sunt pe invers....

  RăspundețiȘtergere
 73. @Anonim28 aprilie 2015, 18:18 :
  Ia-ti , dom'le , un nume ! ....

  "DIMINUÂND ILEGAL, PRIN OUG1/2011, UNELE PENSII ALE MILITARILOR, CARE NU MAI ERAU PENSII MILITARE DE STAT,..."
  "din momentul intrării în vigoare a legii 119/30.06.2010, pensiile militare nu mai existau, acestea devenind pensii publice de asigurări sociale, deci trebuiau tratate în această calitate, nu ca pensii militare de stat." .

  Eiiii ! Dar acuma pentru el si altii ca el acele pensii au redevenit , prin umflarea cu pompa goprista , pensii militare de stat ... Ca atare nu are nici un rost sa fie recalculate dupa principiile de calcul a unor pensii militare de stat ...

  Mari pagube produce scleroza cerebrala la unii !

  RăspundețiȘtergere
 74. @Anonim28 aprilie 2015, 16:51 :
  M-a "anervat" suficient calexandrul ca sa ma mai poata "anerva" un neica nimeni ca tine !...

  La : "Daca esti pensionat ca militar pentru limita de varsta, nu anticipat partial, ai aceleasi drepturi ca pensionarul civil pentru limita de varsta..." .
  Se vede ca gindirea iti este "poluata" de situatia din prezent . In prezent insemnind ca ambii (si civilul si militarul) sint "sub obladuirea" aceleeasi legi (l.263) .Acum da ! Un militar (cu virsta standard de pensionare mai mica decit un civil) , cind ajunge la pensie pentru limita de virsta are acelasi tratament ca si un civil . Este la fel de "pensionar pentru limita de virsta" ca si civilul de 65 de ani tot "pensionar pentru limita de virsta" .

  Numai ca discutia era despre persoane "din legi diferite" .
  Pe l.263 : "Art. 52. - Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, conditiile privind VIRSTA STANDARD de pensionare si stagiul minim de cotizare ... prevăzute de PREZENTA LEGE." .
  Nu spune "nicaria" nimic despre virste valabile in alte legi ; dupa cum nu spune nimic despre decizii de pensie pentru limita de virsta din alte legi ...

  RăspundețiȘtergere
 75. Uiu-iuuuu !
  E bineeee !
  Iacata ca vine mintea la cap la unii !
  http://scmdfiliala1arges.blogspot.ro/

  "...2.PROPUN ca art.111 si art.112 , sa aiba urmatorul continut:
  << Pensiile militarilor, politistilor si functionarilor cu statut special, stabilite in baza L.119/2010 privind stabilirea...,OUG nr.1/2011 privind..., L.241/2013 privind..., precum si cele stabilite in baza L 263/2011..., se RECALCULEAZA in conditiile prezentei LEGI, IN RAPORT CU VECHIMEA VALORIFICATA PRIN ULTIMA DECIZIE DE PENSIE.
  BAZA DE CALCUL folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat, este cea prevazuta la art.28 alin.( 1 ),ACTUALIZATA la data recalcularii pensiei>>
  Consider ca aceasta FORMULARE, poate fi depusa si sustinuta ca amendament, NU constituie nici-un fel de impediment in promovarea Legii si elimina orice fel de temere sau interpretare gresita!

  Honor et Patria, Vae Victis!

  Vicepresedinte CD/Coordonator Filiale Muntenia Sud
  Presedintele Filialei Pitesti
  Colonel Victor POPESCU " .

  Asa da !

  -------------------------------------------------------
  Acum , ca sa fiu circotas , col. Popescu ar trebui sa mai spuna : "Am fost un dobitoc atunci cind am sustinit "pe dos" !"

  http://scmdfiliala1arges.blogspot.ro/

  (Comunicatul de mai jos fata de textul prezentat anterior)
  "...2. Aceasta pensie, avand principii foarte clare de functionalitate( feluri, stabilire cuantum,etc...dupa modelul NATO, toate tarile din UE s.a.),NU poate fi recalculata, deoarece TOTI, pana in 2011, am beneficiat de prevederile EI, in speta L 164/2001( principiile care au stat la baza acesteia)...Prin urmare, nu este necesara decat o actualizare a acesteia in raport cu fiecare dintre noi; TOTI stim care era situatia in 2010 - principiile si procedura de calcul, nefiind gresite; Altfel spus, daca s-ar fi aplicat o recalculare in contextul noii legi, pentru pensionarii dinainte de 2011, ar fi insemnat ca insasi Legea pe care s-a nascut dreptul nostru, al tuturor( L.164/2001), ar fi fost gresita,ceea ce este aberant;..."

  Dar nu spun ceea ce am spus mai sus ... Am vrut , numai , sa aduc aminte patronului blogului ca tot nu mi-a raspuns la intrebarea cu dreptatea pe care i-o dadea colonelului Popescu atunci cind acesta sustinea ne-recalcularea pensiilor de dinainte de 01.01.2011 ...

  RăspundețiȘtergere
 76. @mos Alecu
  Va multumesc pentru raspuns, dumneavoastra si administratorului blogului. Tocmai pentru ca am citit art 18 am ramas nelamurit. Daca luam articolul ad literam, rezulta ca pensia anticipata partiala poate deveni, la cerere, pensie anticipata, care apoi devine "din oficiu" pensie pentru limita de varsta . Daca citim conditiile cumulative pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, observam ca pe langa varsta legala se mai cere si o vechime efectiva de 25 de ani. In cazul meu, vechimea in serviciu este de 20 ani si 4 luni, iar vechimea in munca ulterior trecerii in rezerva este de 2 ani si 2 luni. Vechimea efectiva este de 22 ani si 6 luni, iar vechimea cumulata este de 26 ani si 9 luni.Intrebarea este daca ar trebui sa mai lucrez pana la atingerea vechimii efective de 25 de ani, ceruta de lege ca si cerinta cumulativa impreuna cu varsta , sau acest lucru nu mai este necesar ca urmare a faptului ca beneficiez de pensie anticipata partiala.Mai apare o intrebare legata de faptul ca vechimea luata in calcul la pensia pentru limita de varsta este cea calculata la data trecerii in rezerva. Deci vechimea realizata ulterior trecerii in rezerva nu se mai ia in considerare?

  RăspundețiȘtergere
 77. @Mos Alecu
  Mai precizez ca am varsta de 47 ani si ca pentru vechimea in munca din "civilie" beneficiez de pensie "civila" calculata separat si cumulata ce cea "militara" pe cuponul de pensie.
  Ce mi se pare cu adevarat discriminatoriu este faptul ca in prezent am in plata pensia pe L.119 si OG 1, care prin ultima indexare a ajuns sa fie mai mare ca cea de care am beneficiat la trecerea in rezerva, calculata cf. L.138. Deci daca am pensia in plata calculata in sistem public de pensii, ca si cei trecuti in rezerva dupa 01.01.2011, de ce sa nu mi se recalculeze si mie pensia in aceleasi conditii. Nu mi se pare corect sa faci recalcularea partial, in functie de data trecerii in rezerva. Oare CEDO ce parere ar avea?

  RăspundețiȘtergere
 78. Lucru specific romănesc; cîrpeala cu ciocanul și sîrma, sau merge și-așa...
  Toate pensiile trebuiau aduse prima dată la un numitor legislativ comun ( anii în care s-au făcut pensionările, grupe de muncă, coeficienți de ierarhizare și ce mama dracului mai trebuia), acestora aplicîndu-li-se ulterior condițiile specifice fiecărui individ în parte. Așa va ieși un lucru amestecat cu miros de ...

  RăspundețiȘtergere
 79. Ajuta la ceva concret "carcoteala" de aici sau ne manifestam doar in bunul si nepracticul spirit dambovitean?! Se pare ca pana la urma ne vom multumi doar cu apelativul de " militar "care ne-a fost furat.

  RăspundețiȘtergere
 80. https://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=18893
  Număr de înregistrare: 153
  Data de postare a opiniei: 4/28/2015 7:55:00 PM
  De la: Alexandru Constantin

  ,,Sunt unul dintre juri?tii care au contribuit la elaborarea proiectului acestei legi. Din pacate,
  unii colegi nu prea au în?eles sensul ?i con?inutul acestui act normativ. Astfel, unii considera ca ar trebui recalculate ?i pensiile aflate acum în plata, ob?inute înainte de 01.01.2011. Atunci, aceste pensii au fost calculate pe baza unei legi care acum nu mai exista. Au fost apoi recalculate pe baza legii 119 ?i revizuite prin OUG1/2011, aprobata prin legea 165/2012. Acest sistem de pensii a fost aplicat potrivit reglementarilor men?ionate, declarate a fi constitu?ionale de catre CCR. Peste 80% dintre pensionarii care au primit pensii recalculate ?i revuzuite au beneficiat de un cuantum egal sau pu?in mai mare decât cel anterior. A recalcula acum toate pensiile revizuite prin OUG1/2011 ar însemna sa nu fie respectata neretroactivitatea legii, fapt pentru care proiectul însu?it de guvern stabile?te ca aceste pensii devin pensii militare de stat. Aceasta situa?ie este valabila pentru toate pensiile acordate pâna pe 31.12.2010. Totu?i, proiectul prevede ca cei care, dupa diminuare, au revenit la pensia din decembrie 2010, sa primeasca înapoi ?i sumele ce rezulta din diferen?a dintre pensia revizuita pe OUG1/2011 ?i pensia din decembrie 2010. Cu totul alta este situa?ia pensiilor acordate potrivit legii comune (263/2010), care urmeaza a fi recalculate pe baza noii legi, pentru a deveni ?i acestea pensii militare de stat. Acesta este adevarul juridic ?i logic. Restul, sunt pareri personale”

  RăspundețiȘtergere
 81. @MRV29 aprilie 2015, 08:21 :
  Individul e complet "deranjat la bibilica" !
  Zice ca : "A recalcula acum toate pensiile revizuite prin OUG1/2011 ar însemna sa nu fie respectata neretroactivitatea legii..." .
  Păi bine , idiotule , dar recalcularea celor calculate (nu des-calculate , nu re-calculate , nu revizuite) pe l.263 ce dracu' inseamna ?

  Individul nu-i numai senil ... e complet sclerozat cerebral !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Colegule , esti prea dur cu rspectiva fiinta !. Eu am folosit un termen mai dulce pentru o situatie similara : discernamant precrar.
   Totusi , ai foarte mare dreptate asupra modului cum a inteles si cum justifica fiinta cu discernamant precrar recalcularea pensiilor in anii 2010-2012.

   Ștergere
 82. JUSTITIE....?!
  http://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000216366&id_inst=118
  Portal > Tribunalul CONSTANŢA > Informaţii dosar
  Nr. unic (nr. format vechi) : 20327/303/2014
  Tip solutie: Admite cererea
  Solutia pe scurt: Hotărâre . Respinge excepţia lipsei de obiect a executării silite. Admite cererea privind lămurirea înţelesului titlului executoriu .... În temeiul disp.art.713 alin 3 din C.pr.civ. dispune lămurirea înţelesului şi întinderii titlului executoriu reprezentat la Sentinţa civilă nr.4305/02.09.2011 a Tribunalului Constanţa, în sensul că: „dispune menţinerea în plata a deciziei de acordare a pensiei de serviciu stabilite în baza Legii nr.164/2001 pentru perioada rămasă PÂNĂ LA MOMENTUL FINALIZĂRII PROCEDURII DE REVIZUIRE în acord cu dispoziţiile art.1 din O.U.G. nr.1/2011.” Admite contestaţia la executare şi dispune anularea tuturor formelor de executare ce fac obiectul dosarului nr.1399/2014 ........
  Executorie. Cu apel, care se depune la Tribunalul Constanţa, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08.04.2015.
  Document: Hotărâre – completare dispozitiv 718/2015 08.04.2015
  .**************.
  „dispune menţinerea în plata a deciziei de acordare a pensiei de serviciu stabilite în baza Legii nr.164/2001 pentru perioada rămasă PÂNĂ LA MOMENTUL FINALIZĂRII PROCEDURII DE REVIZUIRE în acord cu dispoziţiile art.1 din O.U.G. nr.1/2011.”

  Procedura de revizuire nu s-a finalizat la data de 31.12.2011, dupa cum se prevede in OUG 1/2011, art. 1.
  S-au emis si transmis decizii de revizuire (fara a se cere acest lucru) si in anul 2013.
  MApN, CPS - nu a justificat emiterea deciziilor de revizuire dupa data de 31.12.2011 !!

  In aceste conditii CARE ESTE ,, momentul finalizării procedurii de revizuire…”??

  CONCRET (pentru cei cu pensiile reduse la recalculare/revizuire):
  - pana la data de 31.12.2011 s-au primit pensiile in cuantumul din luna decembrie 2010, cuantum stabilit conf. L164/2001;
  - de la 01.01.2012 – 30.09.2013, s-au primit pensiile conform deciziilor de revizuire. Ultima decizie de revizuire, (Ex. iulie 2013), este decizia la al carui cuantum au fost aplicate majorarile/actualizarile conform maririi valorii punctului de pensie, in baza art. 102 din L-263/2010.
  - Din data de 01.10.2013 pensiile s-au primit conform L-241/2013, in cuantumul din luna decembrie 2010.

  Daca se considera ,, momentul finalizării procedurii de revizuire…” ca fiind data emiterii ultimei decizii de revizuire, (Ex. iulie 2013), ar trebui ca pentru perioada 01.01.2012 – iulie 2013, sa primeasca pensia in cuantumul din luna decembrie 2010 ?!


  .***********************.
  OUG 1/2011

  Art. 1
  (1) Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat salariul mediu brut pe economie, potrivit art. 5 alin. (4) din aceeasi lege, se revizuiesc, din oficiu, CEL MAI TARZIU PANA LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de beneficiari.
  ……

  Art. 2
  (1) Pensiile prevazute la art. 1 pot fi revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date si elemente decat cele utilizate la recalculare/revizuire, perioade referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in serviciu, respectiv in munca, utile in sistemul public de pensii, care se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare si a punctajului mediu anual

  RăspundețiȘtergere
 83. Un cercetator americanesc (o fi facind parte din vestirul "grup de cercetatori englezi ???) a stabilit ca : gindirea mai inceata a batrinilor nu este din cauza deteriorarii creierelor acestora ! Gindirea lor , mai inceata , este datorata cantitatii foarte mari de informatii pe care le au ... Exact ca la calculatore (computere) : cu cit hrd-ul este mai "incarcat" , cu atit mai incet functioneaza calculatorul ...

  La calexandrul ancmrr-ist nu se aplica aceasta "descoperire" ! La el este vorba despre o puternica "virusare" a hardului ...

  RăspundețiȘtergere
 84. @MRV29 aprilie 2015, 09:32 ;
  Eu o inteleg altfel ... Hotarirea asta ii spune Tribunalului Constanta : " Băi , voi sinteti nebuni ? De cind si pina cind sa le plateasca ceva pentru care nu mai este baza legala ? Hai , mars la treaba , si lasati-o "asa cum a cazut" !"

  RăspundețiȘtergere
 85. @cip dragos28 aprilie 2015, 22:39 :
  CEDO ar avea parerea care-i va fi fost transmisa de curvernul Romanicai !

  RăspundețiȘtergere
 86. Moșule, folosiți 2 procesoare în paralel și nu uitați de ”calculele în virgulă mobilă”!

  RăspundețiȘtergere
 87. @cip dragos28 aprilie 2015, 22:16 :
  Nu ! In nici o lege (si nici in acest proiect) pensia anticipata partiala nu poate deveni (nici cu , nici fara cerere) pensia anticipata .
  Pensia anticipata ca si pensia anticipata partiala ramin asa ... pina in momentul cind virsta permite (obliga) transformarea lor in pensie pentru limita de virsta ...

  RăspundețiȘtergere
 88. @Anonim29 aprilie 2015, 10:01 :
  La : "Moșule, folosiți 2 procesoare în paralel și nu uitați de ”calculele în virgulă mobilă”! " .
  N-am inteles , dar presupun ca "e de bine" ...

  RăspundețiȘtergere
 89. eu cred ca ar trebui sa tineti cont si de art 2 alin a-b precum si art 3 alin a si d (oricum eu am "boala" pe ecscrocii numiti popi ,dar asta e:)
  PS In lipsa neaplicarii acestor articole,legea isi pierde orice sens.De aceea sunt 8imist
  DC
  PS daca aceste articole de inceput care sunt "radacina legii" se aplica,orice alta discutie nu reprezinta decat un "bla-bla" "hai sa ne bagam in seama" si o sa mai rada si "caratorii de shpan cu roaba" de noi

  RăspundețiȘtergere
 90. ....ca sa nu mai zic de art 2 lit f si art 7lit f si i......mai departe "scrie-n carte" Hai sa fim obiectivi totusi.Astept sa vad rezultatul final si nu neaaparat "ghita contra" fara argumente valide
  DC

  RăspundețiȘtergere
 91. imi cer scuze; este alin.(nu art.) 7
  Inca odata scuze!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 92. Ehe , heiii ! Sărutare, umbră veche! priimește-nchinăciune
  De la fiii României care tu o ai cinstit:... ("Sărutare" este folosit de autor in sensul de "salutare"...) . Iaca_ca ne-a (re)gasit Akord-75 ... Don Corleone ... si multe-multe alte nume ...

  Incearca , totusi , sa fii mai explicit ... Exprimarile atit de eliptice sint imposibil de inteles ...
  Art.2 (7) ... nu mai apare intr-un proiect care este prezentat ca fiind cel aprobat de guvern ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. N-au fost decat 2(unul de inceput dupa care a fost "DC") si atat.
   Ceva de genul "cei patru evanghelisti au fost trei: Luca si Matei.:):)

   Ștergere
  2. si ca sa revin la "cestiune"
   -art.3 pct.7 lit.f......."vechime cumulata"
   Deasemenea astept parerea dvs( a tuturor eventual) ref la art 2(a)(b) si art 3(a)(d)
   DC
   PS Sa nu credeti cumva ca doar atat am reusit sa citesc din lege,...hi,hi

   Ștergere
 93. @cip dragos ...
  Reluind despre problema dvs ...

  In felul cum este redactat in prezent proiectul de lege ... nu puteti beneficia (in cazul recalcularii) de pensie de serviciu pentru limita de virsta (nu aveti nici virsta si nici vechimea necesare) .

  Problema ar putea fi rezolvata prin schimbarea prevederii actuale (din proiect) cu o alta prevedere . Prevederea actuala este "... devin pensii militare de stat in intelesul prezentei legi" . In intelesul prezentei legi (proiectul) pensiile militare de stat sint : pensia de serviciu , pensia de invaliditate si pensia de urmas . Pensia de serviciu poate fi : pentru limita de virsta , anticipata si anticipata partiala . Deosebirile intre "pensia de serviciu pentru limita de virsta" si celelalte 2 categorii de pensii de serviciu sint date de virsta si vechimea necesare pentru acordarea lor . Avind in vedere virsta si vechimea dvs . pensia nu poate fi decit "pensie de serviciu anticipata partiala" .

  Pentru a se evita o asemenea situatie care se va gasi la foarte multa lume (inclusiv la militari pensionati pe l.263 cu pensii anticipate sau anticipate partiale) trebuie sa fie prevazut ca : "Pensiile anticipate sau anticipate partiale stabilite conform legislatiei anterioare devin pensii de serviciu pentru limita de virsta ". Asa cum a facut l.119 . L.164 nu a trebuit sa aiba o astfel de prevedere deoarece pensia de serviciu anticipata partiala nu era "penalizata" prin eliminarea civiliei de dinainte de militarie (asa cum este in proiect) ...

  RăspundețiȘtergere
 94. @Anonim29 aprilie 2015, 18:03 :
  N-ar fi mai bine sa-ti iei (reiei) un nume ?

  Deci ... la Art.3 , f) vechime cumulată - perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu,
  vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei
  pensii în condiţiile legii;

  Situatia este asa cum era si in l.164 ... cu un plus.
  La stabilirea pensiei militare de stat se iau in considerare atit anii din militarie cit si anii din civilie (de dinainte de militarie ) ... pentru ca daca ar fi avut munca in civilie dupa militarie ar fi iesit la pensie din civilie ...
  Pentru situatia recalcularii pensiilor din l.263 , la perioadele aratate anterior se mai adauga si perioada muncita in civilie dupa pensionarea din militarie . Numai acele perioade din civilie (dupa militarie) care fusesera recunoscute printr-o decizie de pensie pina la intrarea in vigoare a legii (proiectului ... Munca in civilie dupa intrarea in vigoare a legii (proiectului) se fructifica in civilie ...

  Totusi ... vino la articolul urmator . Pentru a putea urmari discutiile si ceilalti ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. """Totusi ... vino la articolul urmator . Pentru a putea urmari discutiile si ceilalti ..."""
   Adica?
   DC
   PS Si deja am un nickname ,intotdeauna am avut,si nu am scris pur si simplu "anonim" niciodata,dar NICIODATA chiar daca nici "Don Corleone" nu inseamna aproape nimic,sau chiar nimic......ca poze si alte alea,cre' ca nu conteaza de fapt
   DC

   Ștergere
  2. Ca sa fiu inteles.Care articol urmator? ca io-s mai prost si nu inteleg....pam,pam!
   DC

   Ștergere
  3. Pai si nu e normal?

   " Numai acele perioade din civilie (dupa militarie) care fusesera recunoscute printr-o decizie de pensie pina la intrarea in vigoare a legii (proiectului ... Munca in civilie dupa intrarea in vigoare a legii (proiectului) se fructifica in civilie ..."
   Cum s-ar zice; ce e inainte de intrarea in vigoare a legii e ok:comentarii ceva??....sau mai cititi si voi legea dar mai atent ..asaaa.....nu ca mine cu berea in nas,hac,hac
   DC
   PS si mai ales dupa cum bine zice mos alecu:
   Munca in civilie dupa intrarea in vigoare a legii (proiectului) se fructifica in civilie ..."
   Care-i problema?

   Ștergere
 95. @Anonim29 aprilie 2015, 21:36 :
  La : "Care articol urmator?" .
  Articolul urmator al blogului ...
  Io am gresit neprecizind !... Asta se intimpla cind te exprimi eliptic !... (Nu "etilic" !)
  ------------------------------------------------

  @Anonim29 aprilie 2015, 21:47 :
  La : "Cum s-ar zice; ce e inainte de intrarea in vigoare a legii e ok:comentarii ceva??" .
  Nu prea e ok ca se amesteca si mai tare munca in militarie cu cea din civilie ... dar ...
  Am mai spus si alta data !... Pe le huhurez , pare-mi-se !... Dar huhurez m-a declarat "persona non grata" (nu-i mai placea cum il tot contram ...) .

  Probabil ca acesta ("preluarea" muncii in civilie in pensiile militare de stat) a fost "pretul" cerut de rovinieta (M.Muncii) pentru a-si da avizul pe proiectul de lege !
  A cerut ministreasa : "Luati cit mai multe puncte de pensie din plata de la pensiile publice ... si va dau avizul ! Acele "puncte de pensie" sa le platiti voi (bugetul de stat) sub forma de pensii militare !" .

  Sigur ... chestia cu amestecarea muncii in civilei cu cea din militarie va continua (accentua ?) primirea in armata a multor "filiera indirecta" ... multe javre care vor intra in armata numai pentru pensie ...

  RăspundețiȘtergere
 96. @ mos alecu
  sincer sa fiu si fara a da dovada de egoism,mi se pare un lucru f avantajos pentru mine si ceilalti pensionari sa ni se includa in pensia militara si perioadele lucrate in civilie dupa iesirea la pensie.Tie de ce nu-ti convine mos alecule?
  1- pentru ca vor intra si mai multi in armata pe filiera indirecta? In stadiul in care ma aflu imi e perfect indiferent
  2-Ca vor plati de la bugetul de stat si noi tocmai de "grija" lui murim ?.Haida de! ce griji te framanta nea alecule.
  adicatelea sa schimbe legea ,sa taie perioadele lucrate legal cu contract de munca dupa plecarea din armata doar din cauza punctelor enumerate mai sus? Eu cred ca mai curand cu asemenea logica isi taie unii craca de sub picioare:)
  DC

  RăspundețiȘtergere
 97. Las' asa sa aplice legea sa creasca pensiile,dupa care se aplica principiul ala cu......"un drept castigat....."
  DC

  RăspundețiȘtergere
 98. @Anonim30 aprilie 2015, 07:52 :
  Phiii ! Dupa virsta nu te credeam dintre cei "fara somn" , care bîntuie net-ul cu noaptea-n cap !

  La : "Tie de ce nu-ti convine mos alecule?" .
  Mie mi-e perfect "infiderent" : n-am avut munca in civilie nici inainte nici dupa militarie ...
  Sint , insa , foarte multi cei carora , pe buna dreptate , "le stau in git" cei din filiera indirecta (adu-ti aminte de "elementul muncitorec" de pe vremea noastra) ...

  Mai este si chestia cu "cacatul amestecat care pute" ! . Daca-s pensii militare ... sa fie pentru militarie , si gata !

  La : "...sa taie perioadele lucrate legal cu contract de munca dupa plecarea din armata... " . Acele perioade nu se taie ... Se valorifica/fructifica in sistemul public de pensii ...
  Vezi ca , si aici , apare o (niste) discriminare : cei care sint deja pensionari dar nu au , inca , o decizie pentru munca din civilie ... Nu li se ia in calcul (la pensia militara) perioada din civilie !
  Deasemeni ... alta discriminare : cei care vor iesi la pensie (mai tirziu) pe aceasta lege (proiect) ; cei care vor munci in continuare (in civilie) nu vor primi acele perioade la pensia militara ...
  Deci ... la unii da , la altii ba !
  Parca-i strimb ceva !

  RăspundețiȘtergere
 99. ca sa te citez:
  "Mie mi-e perfect "infiderent" : n-am avut munca in civilie nici inainte nici dupa militarie ..."
  si atunci intreb:de ce te bagi ca shtrampu'...?
  2- nici eu nu i-am inghitit niciodata pe aia care veneau pe locuri asigurate pe baza de "dosar cu origini sanatoase".....ba mai mult unul din ei mi-a fost coleg de banca.Toata saptamana ma durea capul incercand sa-i explic ce si cum,dar sambata/duminica in invoire eram boier pe solda lui.Eu elev cu LM Breaza, sergent=75lei solda,el ....ooops =750lei solda(ca era provenit din cazangii din Buzau)..Dar astea sunt "fumate"de mult,de foarte mult timp
  3-te citez;
  "...sa taie perioadele lucrate legal cu contract de munca dupa plecarea din armata... " . Acele perioade nu se taie ... Se valorifica/fructifica in sistemul public de pensii ...
  Iti raspund pe scurt: ma pis pe ea de o asemenea "valorificare".Ce, nu cunosti conditiile?
  4-te citez:
  "Vezi ca , si aici , apare o (niste) discriminare : cei care sint deja pensionari dar nu au , inca , o decizie pentru munca din civilie ... Nu li se ia in calcul (la pensia militara) perioada din civilie ! "

  si cine ii opreste sa obtina o decizie pentru ce au lucrat pana acum? eu am obtinut 3(trei) toate parvenind in termenul legal de 30 zile.Care-i problema? lenea? este timp super suficient
  5-te citez:
  "Deasemeni ... alta discriminare : cei care vor iesi la pensie (mai tirziu) pe aceasta lege (proiect) ; cei care vor munci in continuare (in civilie) nu vor primi acele perioade la pensia militara ..."

  aici nu comentez,doar te rog sa gandesti,logic,moral si juridic(juridic dupa dreptul roman si international acceptat)....."dupa intrarea in vigoare a legii"
  e ceva de genul(moral vorbind) "ti-ai urcat sacii-n caruta" gata nu poti face asta la infinit.In afar da asta te contrazici in termeni.Pana la cateva postari mai sus,erai revoltat de civilii care vor virusa cariera militara pe filiera indirecta.Acum le plangi de mila......Pana la urma te hotarasti cumva? sau doar "ghita contra"?Cei care vor citi postarile vor trage singuri concluzia cere se impune.
  cu respect
  DC
  PS Imi cer scuze dar cred ca am ajuns la momentul ca nu te pot convinge nicicum.Iar la desen nu am talent:):) Asa ca ma las pagubas si imi vad de treaba mea....pam pam!
  DC

  RăspundețiȘtergere
 100. @mos alecu
  si ca ultim comentariu:Pana la urma crezi ca daca "ne executa" pe noi la pensiile lucrate "in civilie"dupa pensionare,repet dupa pensionare, iti va creste tie pensia macar cu un ban? Nooo nici gand!!
  te citez:
  "Mie mi-e perfect "infiderent" : n-am avut munca in civilie nici inainte nici dupa militarie ..."

  concluzie: si atunci de unde atata rautate gratuita?
  DC

  RăspundețiȘtergere
 101. @Anonim30 aprilie 2015, 09:58 :
  Eiiii ! Incepi "sa-ti intri in mina" ! In mina vechiului , si cunoscutului imprastiat in gindire ...

  La : "...de ce te bagi ca shtrampu'...?" . Pen'ca nu ma gindesc numai la mine !... Ma gindesc si la altii care citesc si se intreaba !...

  La : "...si cine ii opreste sa obtina o decizie pentru ce au lucrat pana acum..." .
  Uitarea ! Lipsa timpului disponibil ! Dar mai ales NECUNOASTEREA LEGII ! Necunoasterea necesitatii acelui demers !

  La : "...Acum le plangi de mila......Pana la urma te hotarasti cumva? sau doar "ghita contra"?Cei care vor citi postarile vor trage singuri concluzia cere se impune." .
  - nu le pling de mila ! Semnalez modul diferit de tratament aplicat in mod arbitrar
  - nu este vorba despre cei din "filiera indirecta" ... Aceia , oricum , vor avea inclusa civilia (de dinainte de militarie) in pensia militara . Este vorba despre cei care vor munci DUPA pensionare (pensionarea militara) . Acestora nu le va mai fi inclusa civilia (de dupa pensionare) in pensia militara . Iar printre acestia vor fi si cei "militari pur-singe" ... nu numai "elementul muncitoresc" ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daaa daaaa,dupa implinirea varstei de 60 de ani se vor "sparge" in a munci la patron cu asemenea pensie militara.O sa faca ditamai coada la angajari....hi hi
   DC

   Ștergere
 102. @Anonim30 aprilie 2015, 10:26 :
  De unde dracu' ai scos-o pe aia cu "rautatea" mea ???
  Unde am spus "sa va execute pe voi pentru munca in civilie de dupa pensionare" ? Eu am intrebat de ce nu se recunoaste si la altii acelasi gen de munca !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai spus.Ai lasat sa se inteleaga,ai insinuat si ai manipulat.Ceea ce e mult mai grav
   DC

   Ștergere
 103. Pe asta n-o stiam.Voi o stiti?
  http://adevarul.ro/international/rusia/tancul-rusesc-t-14-mai-puternic-blindat-lume-1_55405c52cfbe376e35aa95ca/index.html

  Desi daca a aparut pe net poate fi considerata vechitura
  DC

  RăspundețiȘtergere
 104. @mos alecu
  La mine astea cu "dus-intors" nu tin.Hai sa o lasam "asa cum a cazut",ceilalti vor trage concluzii fiecare pentru el si promit ca NU mai raspund indiferent ce se va scrie.Nu vreau,chiar nu vreau sa ma cert cu nimeni,dar voi citi in continuare ce se scrie pe acest blog.Sper ca am fost suficient de clar
  E bine asa?
  cu respect
  DC

  RăspundețiȘtergere
 105. @mos alecu
  Conform art.18 al.(3) rezulta ca la implinirea varstei de pensionare ceruta de lege, pensia de serviciu anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta, chiar daca conditia cumulativa de vechime efectiva de 25 ani nu este indeplinita?

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!