miercuri, 1 aprilie 2015

Pachet-surpriza de legi pt. militari inainte de Sf. Pasti! Militarii activi au dreptul sa candideze la alegeri, iar la mobilizare/razboi participa toti cetatenii barbati si femei cu varsta maxima de 63 ani! Si multe altele!

Pachetul de legi urmeaza sa fie adoptat in procedura de urgenta, la initiativa C.S.A.T., fiind deja asumat de toate partidele. Sursele sunt trecute la finalul materialului. Modificarile vizeaza in principal, acordarea de drepturi absolut egale militarilor precum cetatenilor civili, si bineinteles de obligatii constitutionale egale si cetanilor civili precum militarilor. De retinut, modificarile reprezinta un consens al tuturor partidelor politice care au ajuns la concluzia ca nu mai trebuie sa existe legi speciale de salarizare si de pensionare pt. militari pt. a nu mai fi considerate privilegii de unii si de altii, dar nici diferente intre cetatenii civili si militari privind regimul de munca sau cel de pensionare, drepturile fundamentale si constitutionale sau obligatiile militare ale diversilor cetateni la mobilizare/razboi.

Noutatile absolute ale pachetului legislativ sunt urmatoarele:

1]. Abrogarea intregii Sectiuni a 3-a din Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare), la propunerea vicepremierului pe probleme de securitate nationala G. Oprea! "- Este inadmisibil ca in conditiile in cre ne consideram stat de drept, militarilor sa le fie interzise prin diverse legi prevederi de drepturi fundamentale si constitutionale, fara ca acestea sa le fie commpensate cu ceva!" - a sustinut vicepremierul in cadrul C.S.A.T.! Va readucem aminte ca acea sectiune este care impunea o serii de limitari si interdictii de drepturi fundamentale si constitutionale militarilor, acestea nemaijustificandu-se a exista incepand cu anul 2011 - moment din care militarii au fost declarati cetateni cu drepturi egale la salarizare si pensionare. Astfel, de la intrarea in vigoare a pachetului de legi si militarii in activitate vor avea  aceleasi drepturi constitutionale precum orice alt cetaten dupa cum urmeaza:

- si militarii in activitate au dreptul sa administreze firme fara niciun fel de restrictii, ridicandu-se in sfarsit interdictia de a contribui la propriile pensii din orice alta activitate in afara profesiei de baza, la fel cum si ceilalti cetateni au acest drept.
- si militarii in activitate au dreptul sa candideze la functii publice la fel cum si ceilalti cetateni au acest drept.
- si militarii in activitate au dreptul sa se inscrie in partide politice sau sa exprime opinii politice, la fel cum si ceilalti cetateni au acest drept.
- si militarii in activitate au dreptul sa se organizeze in sindicate si sa declare greva, la fel precum toti ceilalti au acest drept.
- se abroga si prevederea ca militarii in activitate nu aveau voie sa efectueze activitati care contraveneau demnitatii si prestigiului militar - desi acestea sunt perfect legale pt. orice alt cetatean, astfel incat si militarii pot exercita profesii suplimentare care altadata erau considerate nedemne, precum lucrator la salubritate, activitati de streaptease, sedinte foto la Playboy etc.

2]. Cea de-a 2-a surpriza vine din partea ministrului muncii, Rovana Plumb! Nu face parte din C.S.A.T., dar a trimis forului mentionat un memoriu, contribuind astfel la corectarea unei chestiuni fundamentale in ceea ce priveste legislatia muncii. "- Nu este posibil sa fiu ministru al muncii si sa ma prefac ca nu observ ca Legea nr. 284/2010 (a salarizarii unitare) isi bate joc de militari in stil barbar, incalcand orice spirit al social-democratiei! Cum sa aiba toti "oamenii muncii" lefurile calculate la tarif orar si la zile lucratoare, doar militarii la zile "calendaristice" in conditiile in care legea pretinde la art. 3 ca trebuie sa existe "remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală". Cum vine asta, lefurile castigate de unii cetateni la 8 ore sunt egale cu lefurile castigate de militari la 24 de ore de munca, dar ce volumul de munca este acelasi?" - ar fi afirmat R. Plumb!

Fapt. pt. care noul pachet legislativ abroga, in sfarsit, Art. 92 (1)/Cap. 2/Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare, astfel ca dupa intrarea in vigoare a pachetului legislativ, soldele actuale ale militarilor vor fi acordate la fel ca tuturor celorlalti oameni ai muncii, respectiv la zile lucratoare, pt. un volum de munca de 8 ore/zi si de 40 ore pe saptamana. Mai departe, urmand a fi aplicat Codul Muncii, respectiv in situatia in care patria mai are nevoie de militari si dupa programul normal de lucru sau pe timpul noptii, acest fapt se poate face fie cu remunerarea timpului suplimentar si de noapte lucrat, fie prin timp liber in compensare dupa regulile Codului Muncii!

Referitor la acest punct, unitatea militara aflata actualmente in misiune in Afganistan isi exprima deja bucuria, intrucat dupa cele 6 luni in misiune, prin aplicarea Codului Muncii militarii respectivi vor beneficia la intoarcerea in tara de timp liber in compensare pt. urmatorul  an si jumatate! Nu este nimic senzational, este aceeasi procedura ca in cazul tuturor celorlalti oameni ai muncii!

Un alt aspect care deriva din modificarea legislativa este acela ca intrucat in baza Codului Muncii, programul de munca nu poate depasi 48 ore pe saptamana cu tot cu orele suplimentare, in situatie de conflict armat/mobilizare, militarii nu pot fi obligati sa lupte mai mult de 48 de ore pe saptamana (cca. un schimb de 7 ore si jumatet pe zi), beneficiind in sfarsit astfel de acelasi regim in munca precum toti ceilalti cetateni "unitari".

3]. Cea de-a 3-a surpriza vine din partea ministrului apararii, M. Dusa! Care a primit un memoriu de la militarii unei unitati de infanterie recent revenita din Afganistan, care i-au cerut sa precizeze urmatorul aspect: "- Care este diferenta de ordin pragmatic, urmare a Legii nr. 263/2010 (a pensionarii unitare), intre grupa de munca "alte conditii" in care au lucrat militarii respectivi pe timpul misiunii in teatrul de operatii si grupa de munca "conditii speciale" in care intra in mod obisnuit, pe timp de pace in tara, din moment ce indiferent de grupa, majorarea de punctaj pt. riscul in munca este tot de 50% si reducerea varstei de pensionare este aceeasi"?

Ministrul M. Dusa ar fi raspuns militarilor in cauza, astfel: "- Sunt profund șocat asupra a ceea ce ati semnalat! Nu m-am gandit ca initiatorii legii au putut fi atat de incompetenti incat sa includa in lege 2 grupe diferite de munca cu aceeasi majorare de punctaj si aceeasi reducere a varstei de pensionare! Si nu m-am gandit ca ministrul muncii, R. Plumb, e la fel incompetenta incat sa nu observe nici ea anomalia de cand e ministru. Am luat masuri de corectare a legii printr-o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Ponta, astfel incat militarii care au lucrat in grupa "alte conditii" sa beneficieze de o majorare de punctaj de 100% pt. perioadele lucrate in grupa "alte conditii", fiind evident ca aceasta trebuie sa fie majorarea de punctaj corespunzatoare vechimii suplimentare de 12 luni acordate pt. periodele lucrate in grupa "alte conditii", din moment ce personalul care a lucrat in "conditii speciale" beneficiaza de o majorare de 50% in consitiile in care vechimea lor suplimentara este doar de 6 luni la fiecare an lucrat in "alte conditii"!

4]. Cea de-a 4-a surpriza vine din partea presedintelui Iohannis, in calitate si de presedinte al C.S.A.T. In contextul iminentului conflict cu Rusia, acesta a solicitat Administratiei Prezidentiale un raport complet despre legislatia de profil privind obligatiile cetatenilor romani in caz de mobilizare/razboi! Descoperind varza din legislatie pe care o cunoastem: unii cetateni pot fi obligati sa indeplineasca stagiul militar obligatoriu, altii nu, barbatii pana la 35 ani - da, femeile pana la 35 ani - nu, pensionarii din armata - pot fi mobilizati pana la implinirea varstei de 63 de ani, indiferent ca sunt barbati sau femei, ceilalti pensionari - deloc. Si tot asa! "- Nu este posibil asa ceva! In conditiile in care Constitutia prevede drepturi si obligatii egale pt. toti cetatenii, Romania ce face, practica discriminarea? Dar de ce sa le discriminam pe Elena Udrea sau pe fiicele lui Basescu in a eschiva obligatiile militare, in conditiile in care toate femeile solicita egalitate in drepturi cu barbatii? Sau personalul cultelor? Sau pe pensionarii care au lucrat in domenii civile, fata de cei care au lucrat in domeniul militar? Acestea nu se intampla in nicio tara "a lucrului bine facut!" - ar fi afirmat Comandantul Fortelor Armate!

Urmare a celor mentionate, C.S.A.T. a uniformizat intreaga legislatie privind obligativitatea efectuarii stagiului militar si in caz de mobilizare a cetatenilor. Principalele prevederi sunt urmatoarele:

- la mobilizare/razboi, pot fi convocati oricand toti cetatenii care au indeplinit o forma sau alta a serviciului militar, barbati si femei, cu varsta maxima de 63 ani, dupa modelul actual al prevederilor pt. cadrele militare.
- stagiul militar devine obligatoriu in situatie de mobilizare/razboi pt. toti cetatenii barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 18-63 de ani care nu au efectuat nicio forma a stagiului militar.
- nu mai exista exceptii de la prevederile mentionate, nici pt. personalul cultelor, nici pt. alte categorii, deci s-a incheiat cu privilegiile.

5]. Cea de-a 5-a surpriza vine din partea liderilor A.N.C.M.R. Conducerea A.N.C.M.R. de la Bucuresti, sub indrumarea Gl. (rtg) dr. M. Iliescu, Gl. (rtg). Constanda V. si C-dor (rtg) C. Alexandru, au decis o modificare substantiala a statutului asociatiei. Modificarea apare in contextul situatiei legata de Rusia, in care statul rasaritean practica un razboi de tip nou denumit hibrid, care are la baza actiuni de tip paramilitar, si despre care practica din Ucraina demonstreaza ca nu pot fi combatute eficient decat tot cu grupari paramilitare! 

Conducerea A.N.C.M.R.R. a luat decizia istorica ca in situatia declansarii unui razboi-hibrid pe teritoriul Romaniei, asociatia se va transforma din asociatie tip C.A.R. in organizatie paramilitara si va intra in actiune armata directa contra gruparilor similare sustinute de rusi, in mod voluntar si din proprie initativa. Astfel, tinand cont de numarul membrilor declarati de cca. 35 000, A.N.C.M.R.R. se va arunca in lupta cu minim 12 brigazi paramilitare, mai mult decat suficient sa combata in mod profesionist orice razboi-hibrid declansat pe teritoriul Romaniei!  Ceea ce ar insemna si o economie de 35 000 de pensii, in urma disparitiei in primele 12 ore de lupta a tuturor brigazilor mentionate!

Legat de acest punct, merita mentionat si faptul ca Gl. (ret) M. Iliescu a anuntat ca a trimis deja in mod preventiv la interceptare o prima brigada A.N.C.M.R.R. sub comanda C-dor (rtg) C. Alexandru (mare specialist in actiuni marine, submarine si in apararea de coasta) - brigada care este deja campata in stufarisurile din Delta Dunarii, si o a 2-a brigada A.N.C.M.R.R. sub comanda  Gl. (rtg). Constanda V. in zona de sud a Transnistriei - cu misiunea de invaluire a fortelor rusesti care inainteaza spre gurile Dunarii! Actiunea este coordonata de renumitul Gl. (ret) Ontanu N. - cel mai mare specialist roman din toate timpurile, in actiunile de combatere a razboiul-hibrid!

6].  Cea de-a 6-a surpriza vine din partea S.C.M.D. Liderul S.C.M.D. Mircea Dogaru, a atras atentia C.S.A.T. ca nu este normal ca pe timpul manifestatiilor desfasurate de militari, protectia acestora sa fie asigurata de politisti civili. "- E inadmisibil ca un colonel de armata sa fie bagat in front si sa mai ia si bulane pe spate de la un civil care nici macar soldat nu este!" - ar fi afirmat M. Dogaru! Urmare a observatiei in cauza, legislatia a fost deja modificata, astfel incat protectia in cazul manifestatiilor desfasurate de militari va fi asigurata pe viitor doar de Politia Militara prin militari cu grade cel putin egale cu al militarilor protestatari.

7].  Cea de-a 7-a surpriza vine din partea premierului V. Ponta! Din dorinta de a nu se lasa mai prejos decat presedintele in ceea ce priveste securitatea nationala, premierul a studiat si el legislatia privind participarea la mobilizare/razboi! In ciuda vigilentei presedintelui, Ponta a descoperit o noua discriminare, respectiv ca in caz de mobilizare/razboi, personalul militar nu isi poate prezenta demisia! " - Nu este normal ca eu sa am dreptul sa demisionez oricand din functia de premier, inclusiv la razboi, iar militarii sa nu aiba acest drept!"  - ar fi afirmat Ponta in plina sedinta C.S.A.T. Urmarea este introducerea in pachetul legislativ si a prevederii respective, astfel incat orice militar poate demisiona si in caz de mobilizare/razboi, la fel ca parlamentarii, ministrii, presedintele sau oricare alt cetatean in serviciul său!

8].  Cea de-a 8-a surpriza este urmare a pachetului legislativ de ansamblu si consta in mai multe modificari esentiale ale reglementarilor interne ale armatei. Una dintre cele mai importante este aceea ca niciun militar nu mai poate fi obligat sa se mute cu forta intr-o localitate pe care nu si-o doreste, beneficiind astfel si militarii de un tratament constitutional egal precum ceilalti cetateni.

Ministerul Apararii a luat deja masuri privind inchiderea tuturor unitatilor militare din zona Covasna si Harghita, precum si din diverse alte localitati defavorizante sau izolate, anticipand plecarea in totalitate a personalului militar din zonele respective, dupa adoptarea pachetului legislativ!

9]. O a 9-a surpriza consta intr-o initiativa de modificare Constitutiei! Liderul PNL - Alina Gorghiu a studiat modificarile aduse de predecesorul acesteia Crin Antonescu, si a constat cu stupoare ca acesta a lasat nemodificat Art. 42 care prevede faptul ca dintre toti cetatenii romani, doar militarii si puscariasii pot fi obligati sa efectueze munca fortata! "- Art. 42 din Constitutie incalca in mod flagrant Cartea Fundamentala a Drepturilor Omului! Ori introducem munca fortata la toti cetatenii, ori o eliminam si la militari! Cu puscariasii treaca-mearga, dar ce, militarii sunt negri pe plantatie incat sa fie obligati sa practice munca fortata, iar ceilalti cetateni sa stea cu "dansa" la soare?" - ar fi spus A. Gorghiu, revoltata de faptul ca marele liberal C. Antonescu a lasat neschimbata prevederea constitutionala amintita, adormind probabil cand a ajuns la articolul respectiv!

10]. Cea de-a 10-a surpriza si ultima, vine pentru militarii in rezerva/retragere! Toate fortele politice au concluzionat ca actualii militari in rezerva/retragere sunt defavorizati net fata de ceilalti cetateni, la modul de calcul al pensiilor in sistem contributiv in conditiile in care acestia au beneficiat in trecut de venituri fixe, indiferent de volumul de munca.

In consecinta, militarilor in rezerva/retragere urmeaza sa li se recalculeze lefurile pt. perioada in care au fost in activitate, insa calculate pt. un volum de munca de 8 ore de luni pana vineri. Urmand ca pt. timpul suplimentar lucrat in afara de programul mentionat,  militarilor respectivi sa li se achite retroactiv veniturile cuvenite in conformitate cu prevederile Codului Muncii (minim dublu pt. tot ce a reprezentat timp suplimentar lucrat), actualizate cu rata inflatiei, urmarea imediata fiind si recalcularea tuturor pensiilor lor contributive la nivelul noilor venituri!

O alta masura reparatorie este aceea de majorare cu 50% a pensiilor recalculate conform celor mentionate anterior, ca minima compensatie a faptului ca militarilor in cauza li s-a interzis ca pe timpul activitatii sa detina firme sau sa ocupe functii publice, ceea ce a determinat diminuarea artificiala a posibilitatilor de obtinere a veniturilor lor, si in mod implicit - limitarea posibilitatilor de contributie la propriile pensii! 

In sfarsit, in privinta nedreptatilor la care au fost supusi militarii in rezerva/retragere in perioada 2011 si data intarii in vigoare a noului pachet legislativ, Parlamentul a aprobat infiintarea Consiliului Militar de Etica, ca organism autonom in subordinea C.S.A.T. Acesta are misiunea de a investiga si centraliza toate cazurile in care schimbarea legislatiei a provocat victime umane la propriu printre militarii in rezerva/retragere si familiile acestora (decese, diverse traume medicale) urmare a schimbarii legislatiei in anul 2011, precum si de a stabili vinovatii si sanctiunile in astfel de cazuri. Consiliului Militar de Etica este format din 10 membri - dintre care 5 militari in rezerva/retragere cu pensii diminuate/ulterior "inghetate" si 5 membri ai familiilor militarilor in rezerva/retragere decedati urmare a masurilor legislative mentionate. Deciziile Consiliului Militar de Etica sunt general obligatorii si se duc la indeplinire de institutiile statului, in mod similar deciziilor Justitiei! Ca fapt divers, primul inculpat este fostul premier E. Boc care a fost deja condamnat la 25 ani de inchisoare cu executare, cu castrarea chimica pt. a preveni nasterea si altor generatii asemenea lui, dupa eliberare urmand a fi exilat pe viata in Coreea de Nord sau in Desertul Afgan! Al 2-lea caz in curs de finalizare este cel al magistratului C.C.R. A. Zegrean care a declarat ca sunt constitutionale legile care au produs victime printre militari!

Cam atat! In final, redam intrebarea unui militar in activitate care intreaba daca in contextul noului pachet legislativ, in caz de conflict armat cu Rusia, militarii pot lupta intre orele 08.00-16.00 de partea trupelor romane, iar in schimbul al 2-lea - de partea trupelor rusesti! Sau invers! Noi ce sa raspundem? Fireste ca au acest drept, orice cetatean are dreptul, atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi, sa aiba 2 sau oricate job-uri la 2 sau oricati angajatori diferiti! De ce ar face exceptie, militarii, nu? Doar de aia exista cetateni salarizati si pensionar "unitar"!

Sursele materialului sunt: aici, aici si aici!  

Semnat: Mr. (r) in trupele romane si Lt.col. in activitate in trupele F. Ruse cu baza in Crimeea (este un simplu job in scopul completarii pensiei contributive "inghetate" pana in anul 2021, la fel precum ar fi culesul de capsuni in Spania), Г. Oлecky

20 de comentarii:

 1. Numai de 1 Aprilie putea sa apara acest "science-fiction"! Oricum,,aceste pacaleli sunt bune pentru cei care apartin categoriei "vrabia malai viseaza". Oricum,daca il vei intreba pe un militar adevarat daca mai avem armata,ti se va raspunde:Care Armata?Ce e aia Armata?

  RăspundețiȘtergere
 2. Lasa-ne sa visam ! La treaba - de maine !!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bine ca m-am uitat in calendar. Astfel chiar as fi dat crezare materialului de mai sus. Felicitari autorului pentru umorul pe care il mai are.

  RăspundețiȘtergere
 4. a
  asta da reparatie morala pentru rezervisti daca era adevarat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Minunat.Speranta moare ultima.

   Ștergere
 5. Ridem noi dar nu e risul nostru !
  Sa vedem cum vom ride in viitorul apropiat !

  RăspundețiȘtergere
 6. Fabula de ziua pacalelii: Daca cei cu pensii f. mari se opun cu vehementa recalcularii tuturor pensiilor cf. proiectelor preconizate pt.conservarea a 150% din baza de calcul in detrimentul disponibilizatilor beneficiari a L 241exista si varianta de lucru ca cei cu OG7 vechimea se imparte la 20 deoarece din denumire reiese URGENTA de a adera la NATO pe cand restul iesiti la termen,calm,molcom nu a fost nici o urgenta si vechimea se imparte natural la 30,bugetul nu este afectat in plus,discriminare nu e deoarece sunt stari de fapt diferite urgenta si nonurgenta!Morala:Nu toate pacalelile de 1apr. sunt de bun augur,unele pot produce chiar frisoane!

  RăspundețiȘtergere
 7. S-ar putea ca pe blogul lui Huhurez sa gasiti comentarii nastrusnice. Este bine sa avem umor , este bine ca avem umor dar ajunge ?

  RăspundețiȘtergere
 8. Pentru a avea comentarii fabuloase din partea acelora care urasc de moarte pe toti pensionarii militari ale caror pensii au fost recalculate defavorabil dupa Legea 119/2010 , era bine ca printre surprize sa fi fost introdusa si ceva referitor la o actiune a guvernului pentru indexarea cuantumului platit acestor pensionari cu un coeficient egal cu produsul coeficientilor de indexare din perioada 2013-2015 si plata diferentelor care li s-ar fi cuvenit prin indexarea anuala a cuantumului platit in baza legii 241/2013.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trofine ,se pare ca lansarea ti-ai făcut-o pe Plano-Huhu tot cu nastrusnicii plictisitoare si comentarii fara rost(esentă).

   Ștergere
  2. Se pare că Oprea are în plan și o astfel de chestie, în sensul că noua lege ar putea stabili doua stagii diferite, unul de 20 de ani de ani pentru disponibilizații pensionați în perioada restructurării, parțial anticipat și anticipat, și altul de 25/30 de ani pentru cei pensionați la termen 55/60 de ani. Acesta pare a fi și unul dintre motivele pentru care structurile asociative sunt de acord cu proiectul la care se tot lucrează de trei ani. Această variantă nu ar presupune fonduri suplimentare prea mari dar ar dă bătăi de cap sistemului de pensii contributiv care ar trebui să calculeze alte pensii pentru cei cu stagii în afara celor militare și să asigure în continuare bani pentru aceste pensii.

   Ștergere
  3. karadeniz1 aprilie 2015, 21:37
   "Se pare". Ce nu stiu postacii care retransmit toate aberatiile e simplul fapt ca nu se poate introduce un sistem de calcul dual pentru aceeasi categorie de pensionari, indiferent in baza carei legi au iesit la pensie. E ca si cum am introduce o formula de calcul pentru cei iesiti la pensie sub regimul Basescu si alta formula pentru cei iesiti sub regimul Iliescu iar apoi introducem o noua formula pentru noul presedinte. O fi fost ieri ziua pacalelilor dar pareati un om serios.

   Ștergere
  4. pentru Anonim nascut la 01 Aprilie 2015 ora 21.04

   Imi amintesc perfect de dumneata. Peste tot , unde ai aparut inainte de a te naste , ai rostit numai invataturi celebre. Ce trista ar fi lumea fara oameni de valoarea anonimilor , asa cum este valoarea dumitale !

   Ștergere
  5. @ Anonim 2 aprilie 2015, 06:44. Ba da! Ce NU stii tu este ca in S.U.A. si care este democratia nr. 1 a lumii, legea pensiilor militare functioneaza diferit de la caz la caz, in sensul ca fiecare militar american beneficiaza de un sistem de calcul al pensiei valabil pt. fiecare generatie in parte, strict valabil conform legislatiei valabile la data intrarii si mai ales a iesirii din sistem. Este ca si cum astazi in Romania, militarii care s-au pensionat pana in anul 2001, ar avea pensii calculate in baza D. 217/1977, militarii pensionati intre 2001-2011 ar avea pensii calculate in baza L. 164/2011, militarii pensionati incepand cu 2011 ar avea pensii calculate in baza L. 263/2010.

   Mai mult, legea pensiilor militare la americani s-a aplicat succesiv incepand cu WW2, pt. 5 ani vechime in serviciul militar, apoi pt. 10 ani, ulterior pt. 15 ani si acum pt. 20 ani! Dar, in niciun caz, NU s-a efectuat vreo recalculare astfel incat cel care a beneficiat la data iesirii din sistem de un sistem de calcul pt. 5 ani vechime sa ii fie recalculata pensia dupa criteriile celui care a iesit cu 20 de ani de armata la pensie, si nici invers.

   Mai mult! Astazi, militarii americani ies la pensie dupa minim 20 ani de serviciu militar! Insa, NU toti au aceeasi baza de calcul, ci exista 2 categorii: dupa ultima solda - in cazul celor intrati in sistem pana la data 08.09.1980 si dupa media celor mai mari 36 de solde din cariera in cazul militarilor intrati dupa aceasta data in armata!

   Punand toate datele cap la cap, in Romania ar trebui sa fie astfel:

   - pensie militara in baza D. 217/1977 pt. militarii pensionati inainte de anul 2001, respectiv inainte de aparitia L. nr. 164/2001;
   - pensia militara in baza L. 164/2001 pt. militarii pensionati in perioada 2001-2011;
   - pensia militara in baza L. 164/2001 pt. militarii aflati in activitate in anul 2011 si carora in 2011 li s-a schimbat legislatia in timpul activitatii deja incepute in armata;
   - pensie in baza L. 263/2011 pt. militarii intrati in armata incepand cu anul 2011.

   Asa e in SUA! De ce NU ar fi posibil si la noi? Trecerea dintr-o legislatie in alta si intelegerea mioritica a notiunii de "neretroactivitate", a provocat tot haosul existent! Sa fie ca la americani: fiecare sa moara cu legea in baza careia a iesit din sistem, sa nu mai umblam cu alte manevre si abureli!

   Ștergere
  6. R-265002 aprilie 2015, 11:31
   Nu spun ca nu este posibil. Ma bazez pe alte principii. Daca la noi este posibil ca ieri sa fie interzisa migratia alesilor, azi este posibil sa fie permisa iar miine este din nou interzisa, sigur ca este posibil orice si la noi. Din pacate daca mergem cu judecata asta atunci este posibil ce vrei tu astazi iar miine cind vine alt guvern nu o sa mai fie posibil. (sau cind premierul o sa gindeasca azi ca deputat iar miine ca presedinte de partid).

   Ștergere
 9. Suntem pe 2 aprilie - nu mai glumim. Pe HUHU Dna senator Cristiana Irina Anghel a fost atacata pe nedrept si nepoliticos. Dna senator e printre putinii piloni pe care ne mai putem baza in parlament. A fost un atac josnic si in defavoarea demnitatii si onoarei la care tot facem apel. Nu este necesara o noua declaratie de razboi celor inregimentati "contributivitatii" dar este nevoie de o delimitare clara a apelor. Ce vrem? Si daca vrem ceva sa o spunem raspicat ! Se pare ca energia disipata pe NET nu produce efecte. Noi zicem, noi auzim ! Radu Tudor - mare analist militar, a produs un mare fasss ! Toate sunt cunoscute. Nimeni nu vrea sa smulga o informatie legata de pozitia NATO in privinta situatiei din Romania. Daca si NATO e aburit nu mai am ce comenta !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Subofiterul Huhurez tocmai a fost identificat chiar de C. Anghel ca fiind un blogger anonim pe al carui blog se tuna si se fulgera contra militarilor de cariera! [http://www.huhurez.com/2015/03/proiectul-guvernamental-al-legii.html]. Ce nu s-a prins doamna senator este ca ca cel care o calomniaza este chiar gazda blogului care isi comenteaza singur ineptiile sub 5-6 pseudonime!

   Ștergere
 10. @ Karadeniz ,sunt in ceata! Structurili sunt sau nu de acord?

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu prea e de glumit cu pensiile militare [acum civile dupa legea lui Boc] cand militarii pensionati mor cu zile batjocuriti de ultimele doua guverne si de gunoiul tradator Gropea.

  RăspundețiȘtergere
 12. @ Anonim 06:44
  Chiar istoria pensiilor militare din ultimii 25 de ani demonstrează că se poate.
  La apariția legii 164, grupele de muncă introduse de HG1294 nu s-au aplicat și celor pensionați anterior. Au trecut ani buni până ce s-a rezolvat acest lucru, pentru mulți abia in 2011. Parte din cei care au murit in perioada 2001- 2011 nu au beneficiat de acest lucru.
  La apariția legii 119 și a legii 263 cei pensionați pe legea 164, cu stagiu minim de 25 de ani, au beneficiat la recalculare de un nou stagiu de 20 de ani, cei de pe legea 263 au un alt un stagiu ce ajunge la 30 de ani pentru cei ce se vor pensiona la 60 de ani. Actualul proiect face și el diferențierea in cadrul aceleași categorii de pensionari, cei de dinainte de 2011 și cei după.
  Deci acel ”se pare” este după cum vedeți destul de cert având deja precedente. Intr-un stat mafiot ca al nostru nu princiipiile de drept și echitate primează ci modul în care cei aflați vremelnic la putere pot jongla cu populația.
  O lege a pensiilor interesează guvernanții doar prin impactul financiar și eventual prin atragerea de votanți.
  De ce credeți că se tărăgănează această lege nouă lege din 2012 ? Varianta convenită de Oprea cu structurile asociative nu afectează prea mult bugetul, doar cei pensionați pe legea 263 urmând a primi pensii mărite ceilalți rămân cu ce-au primit iar inghețați se bucură doar de primăvarea oprista. Cu cei care ies pe cale naturală din sistem cheltuiele sunt cam la fel.
  La cererea unora, de a se aplica aceași măsură tuturor, vulpoiul de Oprea a folosit acest argument.
  ” V-am dat destul tura trecută, ba la cei din vârful structurilor chiar prea mult, ori vă țineți oamenii în frîu ori facem legea echitabil pentru toți și riscați să pierdeți si pensiile pentru stagiile ulterioare dacă nu aveți 65 de ani.”

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!