marți, 14 aprilie 2015

Legea Pensiilor Actuale Rebotezate Militare a fost inregistrata la Senat! Sa intervenim acum, daca vrem sa mai salvam ceva! Partea a III-a: Ce patesc militarii aflati la pensie care sunt mobilizati/concentrati, in raport cu restul societatii "pensionare"?


Analizand proiectul de lege, ajungem la prevederile Art. 79 (1) care stabilesc negru pe alb ca in caz de mobilizare/concentrare/razboi, plata pensiilor militare inceteaza, militarii reactivati urmand a beneficia de solde! 

"Art. 79. – (1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă şi anticipate ale pensionarilor militari rechemaţi în activitate sau care au redobândit calitatea de poliţişti sau funcţionari publici cu statut special în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională se revocă". Urmand ca dupa noua trecere in rezerva, militarii in cauza sa fie repensionati in conditiile Art. 79. – (4) - nu cu vechea pensie, ci asa cum este firesc - cu o pensie de serviciu care rezulta urmare a rechemarii in activitate.

Pana aici este in regula! Doar aparent, intrucat daca intram in detalii descoperim subit cum militarii pensionati reactivati, devin in realitate cei mai discriminati intre pensionarii societatii. Ca sa nu spunem de-a dreptul fazani!

Care este smenul?  Ca o prima observatie: cunoastem ca liderii S.C.M.D. (si nu numai - este un intreg mecanism inapoia acestora) promovatori ai proiectului de lege, dupa ce s-au zbatut 5 ani de zile sa reintroduca posibilitatea de cumulare a  pensiei cu un salariu/venituri de la stat pt. toti pensionarii Romaniei (Legea nr. 134/2014), nu doar pt. cei din armata, au si si reusit. Numai ca dupa cum bine observam, prin Art. 79. – (1), aceiasi lideri ai S.C.M.D. exclud posibilitatea ca militarii mobilizati/concentrati sa cumuleze propria pensie cu solda/salariul/veniturile de la stat. Consecinte? Sa aplicam proiectul la modul pragamatic:

- pensionarul civil mobilizat/concentrat va putea sa isi cumuleze pensia contributiva cu solda militara;
- militarul pensionat care nu este mobilizat/concentrat si mai are si un serviciu la stat, va putea sa isi cumuleze pensia militara cu salariul obtinut la stat;
- militarul pensionat care este mobilizat/concentrat  isi pierde efectiv pensia militara si beneficiaza strict de solda/salariu;
- militarul pensionat care inainte de mobilizare/concentrare mai si lucra, la stat sau in domeniul privat - nu mai conteaza, isi pierde si pensia militara si serviciul la stat/privat, si beneficiaza doar de solda militara.

Concluzia? Este prea evidenta, nu? Daca legea ar fi cu adevarat o lege a pensiilor militare de serviciu, nu ar fi o problema - pensiile de serviciu trebuie sa presupuna anumite obligatii si pe timpul pensionarii! Sau mai bine zis ar trebui, intrucat magistratii, consilierii Curtii de Conturi si personalul aeronautic civil beneficiaza de pensii de serviciu fara a mai avea niciun fel de obligatii dupa pensionare! Dar asa e in Romania, numai in cazul militarilor se impun obligatii dupa pensionare, indiferent daca nu beneficiaza de pensii de serviciu - cum este in acest moment sau daca vom beneficia de pensii de serviciu! 

Insa, problema principala este aceea expusa in Partea I a materialului, respectiv faptul ca in cazul militarilor pensionati pana in anul 2011 si care reprezinta obiectul Art. 111, in absenta actualizarii si recalcularii din oficiu a pensiilor actuale ale acestora la fel precum in cazul militarilor pensionati incepand cu anul 2011 (in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii), pensiile atribuite militarilor pensionati pana in anul 2011 nu sunt militare/de serviciu, ci sunt efectiv cele actuale rebotezate ca fiind militare!  

Situatie in care in absenta corectiei necesare si care este elementara, nu se mai justifica existenta in proiect nici a Art. 79 (1). Mai exact, cat timp Art. 111 face misto de militarii pensionati pana in anul 2011 - pacalindu-i ca ar avea pensii militare desi nu sunt, acestia trebuie sa aiba dreptul sa cumuleze pensia rebotezata ca fiind militara cu solda/salariul in caz de reactivare, la fel cum si ceilalti pensionari pot cumula oricand pensia lor cu un salariu/venit atribuit de stat! Pana la proba contrarie, Art. 79 (1)  trebuie exclus pur si simplu din proiect!

(Va continua - urmeaza sesizarea unui aspect si mai catastrofal. Persoanele interesate pot studia de pe acum cam ce pensii "la jumatate" pot obtine militarii concentrati/mobilizati reactivati si care devin invalizi pe timpul actiunilor militare, comparativ cu pensiile de serviciu care le-au fost stabilite inainte de mobilizare si cand erau sanatosi si "intregi").


UPDATE

De urmarit si opiniile care incep sa curga spre Senat, majoritatea apartinand bineinteles, militarilor in rezerva/retragere! Cum putem transmite opiniile in modul cel mai simplu, adica on-line?

Dam click pe Propuneri legislative aflate in consultare publica - respectiv AICI! In acest moment apar toate actele normative aflate in consultare publica, in ordinea nr. de inregistrare! Cea mai simpla varianta de cautare este urmatoarea: introducem numarul actului care ne intereseaza, respectiv B123/2015  in caseta din stanga sus si dam click pe caseta "Caută".


Dupa ce dam click pe caseta "Cauta", se deschide o fereastra ca in imaginea de mai jos:

In dreapta apare caseta "Trimite opinie". Dam click pe "Trimite opinie" si se deschide o rubrica precum cea de mai jos:


Completam datele de identificare, transmitem opinia, iar daca avem un fisier de atasat (ceea ce este si recomandat in cazul textelor mai lungi sau a celor care cuprind propuneri de amendamente sub forma tabelara), atasam fisierul cu ajutorul casetei "Alegeti fisierul", apoi clic pe caseta "Trimite". Gata!

(O a 2-a metoda de a regasi nr. actului normativ este urmatoarea: dam click pe Propuneri legislative aflate in consultare publica - respectiv AICI! In acest moment apar toate actele normative aflate in consultare publica, in ordinea nr. de inregistrare! Desfasuram pagina pana gasim actul care ne intereseaza, respectiv B123/2015. Dam click pe "Trimite opinie" din rubrica destinata actului respectiv si mai departe se urmeaza procedura descrisa mai sus).La acest moment sunt transmise 20 opinii/sugestii/recomandari, asa cum rezulta din caseta de cautare! Nu analizam in detaliu opiniile/sugestiile/recomandarile, insa ies in evidenta in mod foarte clar cerintele militarilor de a fi amendat proiectul de lege. Prioritatea cvasigenerala este in modul cel mai vizibil, excluderea Art. 111 si integrarea si a militarilor pensionati pana in anul 2011 in prevederile Art. 112. Iese in evidenta de asemenea, cerinta ferma de departajare la stabilirea bazei de calcul si reducerea varstei de pensionare, a grupei alte conditii fata de grupa conditii speciale. Mai apare o cerinta elementara si care tine tot de firesc, respectiv de a fi aplicate aceleasi acte normative privind incadrarea in grupele de munca, in fapt H.G.-S nr. 1019/2010, si militarilor pensionati inainte de anul 2011, nu numai militarilor pensionati incepand cu anul 2011.  Observam si opinii care privesc exclusiv pe militarii cu pensii diminuate in trecut de "regimul portocaliu", actualmente aceiasi militari fiind ostracizati de regimul Ponta-Oprea prin "inghetarea" pensiilor lor [a se vedea interventia dl. Col. (r) Vladimir Toma atunci cand se refera la faptul ca "26 500 militari in rezerva/retragere sunt deja in al 3-lea an consecutiv de neindexare (inghetare) a pensiilor, fiind discriminati prin art. 1 (4) din Legea nr. 241/2013"]

In concluzie, sa ne facem treaba intrucat oricum nu o face nimeni pt. noi! Aici dezbatem pana ajungem la concluzii juste, insa opiniile/recomandarile/sugestiile nu trebuie sa ramana aici, ci fiecare dintre noi trebuie sa le transmitem in forma concisa, aplicate pe textul de lege, direct la Senat! A 2-a metoda este sa procedam la abordarea directa a parlamentarilor in care avem incredere ca ne iau in considerare opiniile/recomandarile/sugestiile! Nu conteaza ca transmitem mai multi aceleasi opinii/sugestii/recomandari, important este sa le transmitem! Sa avem succes! 

Semnat: G. Olescu

47 de comentarii:

 1. Bataia de joc la adresa militarilor continua...Daca si grefierele si stewardesele ajung sa aiba pensii[cu indemnizatii speciale ] triple fata de militari [fie chiar fata de piloti militari] inseamna ca e bataie de joc pe fata fata de militari si MAI .Militarilor romani li se cere sa-si dea viata pentru colonia asta [praduita acum de toti politrucii] in timp ce li se ia si bruma de bani cu care isi intretin familile. Civililor o li se permite cumulul la orice venituri ca doar nu sunt militari batjocuriti de toate guvernarile Azi trebuie sa fii cretin congenital ca sa mai recomanzi o cariera militara[sau de politist] pentru copii tai..Si apoi politicienii se mira ca politistii iau spaga si ajung corupti iar militarii sunt acum debusolati .Militari care nu inteleg de ce statul se pi.. pe ei cu bolta desii ei si-au facut datoria.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am depasit faza de ofiter in rezerva deci sunt tataie cu diploma.Presupunand ca statul roman uita ca sunt in retragere ma gandesc ca incearca sa ma pacaleasca.Pai daca tot m-a transformat in civil dece sa-mi ia dreptul de pensie,ca doar il am in urma unei munci prestate?A ma chema acum pentru a presta o munca dupa pensionare inseamna ca trebuie sa ma plateasca ,nu? E la mintea cocosului.Inteleg ca prezentarea la mobilizare este obligatorie si nu pe baza de voluntariat.Asta este discriminare pe fata.Ministrul este si parlamentar si membru in cat mai multe consilii de administratie.Deci salariu de ministru,indemnizatie de parlamentar,indemnizatie pentru membru in consiliul de administratie la Hidroelectrica de exemplu.Oprea ,bata-l vina,salariu de viceministru,indemnizatie de parlamentar,pensie.Si astea sunt cateva exemple.Ia sa-l mobilizeze si pe Oprea etc.

   Ștergere
  2. @ Anonim 6 aprilie 2015, 13:06. Intuiti bine! Dvs. Fiind in retragere si avand peste 63 de ani, dupa actualele legi nu veti fi reactivat in caz de mobilizare/razboi! Numai ca vi se va mari varsta pana la care puteti fi reactivat si inca prin ordonanta de urgenta, doar cunoastem de ce sunt in stare poiticienii, nu? Deci, ati intuit bine cum veti fi "pacalit"! Sanatate!

   Ștergere
  3. Politrucii nu se mira de nimic, nici nu-i intereseaza nimic altceva decat furatul si spaguitul. Pe militari ii dispretuiesc la fel ca si ceilalti romani. Motivul este de neinteles la fel ca tot ce se intampla in "colonia" asta prapadita numita Romania, sau Romanica, sau Ghiorlanica, etc.Ghinion, cum ar spune neamtul, sa fii militar in Romania.

   Ștergere
 2. http://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=18893
  Incepe sa devina interesant. Problema e ca ideile valoroase se ascund in texte uriase, greu de citit. E momentul s-ai bombardam cu toate problemele, dar in stilul: una opinie=un articolul de lege=o propunere+motivare, altfel nu le citeste nimeni. Un pachet de principii de respectat n-ar fi rau, dar trebuie sa fie concis, fara comentarii. Vedeti ca Dogaru si-a pregatit terenul de 2,3 zile. Nimeni nu a sesizat? N-am vazut comentarii la ultimul material de pe situl lui. Si ridica o gramada de probleme, in stilul caracteristic cu perdele si fum...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim! Da e momentul sa ii "bombardam". Avem termen pana pe 23.05. In principiu, aveti dreptate. Pachetul trebuie sa fie concis, fara comentarii. Singura problema este de forma: forma tabelara a amendamentelor este cel mai simplu de citit si analizat. Insa aceasta nu poate fi transmisa ca opinie, ci ca text atasat la opinie. Am dat UPDATE cum poate fi facut acest lucru.

   Ștergere
  2. Vladimir Toma? Un barbat de nadejde, un radiolocatorist.

   Ștergere
 3. VETERANII de pe aici,luptam si speram mereu.
  Si militarii,cei vechi,dar si cei noi,ne tot ametesc cu legaturile lor cu politicienii,ba chiar cu anumite legi despre salarii si pensii.
  Din pacate acestea sosesc pe alte adrese,ptr.anumite persoane,numite civile.
  Tartorii din parlament ne rad in fata cu impertinenta iar noi speram la Sfantul Astepta!
  Diavolii partidelor politice si-au bagat coarnele prin organizatiilele militare.Si daca n-au reusit sa le dea in totalitate de partea lor
  au tabarat de-au infiintat alte structuri,special ptr.a diviza,ptr.a rupe comunitatea militarilor in halci usor de digerat.
  Vin,incearca sa incalece si daca sunt zvarliti din sa, se regrupeaza si-si continua agresivitatile din tutela protectiei politice.
  Vizibil,in organe,organisme,organizatii,cluburi,asociatii,etc.actioneaza nestingheriti ai lor.Iar noi,cei din alta plamada,speram si imbatranim.
  Printre prezumtivele victime sunt si eu ,VETERANUL,cu ALTE CONDITII.
  Dar baietii nu m-au indoit!Fiindca de demult am invatat sa sufar si sa sper.
  Pe sub bereta celor 33 ani de cariera militara, ai mei,observ cu tristete ca pe undeva se incearca iarasi aburirea militarilor.
  Si se intampla asa fiindca am fost naiv de toleranti si am fost baze bune de aterizare a invaziei politice in armata.
  Cu regret trebuie sa afirm, toleranta acesta dusa la extrem,fata de politic,ne-a costat enorm!
  Promit sa nu crap pana nu-mi voi recastiga drepturile odata castigate!

  RăspundețiȘtergere
 4. "Aici dezbatem pana ajungem la concluzii juste, insa opiniile/recomandarile/sugestiile nu trebuie sa ramana aici, ci fiecare dintre noi trebuie sa le transmitem in forma concisa, aplicate pe textul de lege, direct la Senat!"
  Nu-i bine !!! Daca ne ingramadim toti sa transmitem acelasi lucru? N-am facut nimic. Un pic trebuie sa ne organizam - stiu, greul e pe tine Admin. Dar ai si puterea ! Material s-a scris aici de ajunge pentru 1000 de legi. Trebuie revazut, selectionat si grupat pe principii si pasat in parlament. Am zis eu o varba mai demult: sa strangeti randurile cu Alecu, Karadeniz si cine se mai pricepe...cred ca puteati introduce o lege in parlament agreata de 99% din tot ce inseamna militar in tara asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Urmeaza si centralizarea! Insa eu recomand ca fiecare care este interesat, sa dea un copy-paste si sa transmita opiniile/recomandarile/sugestiile. In caz contrar, parlamentarii gandesc astfel: cei cu opinii sunt 20 de cazuri izolate, inseamna ca ceilalti 160 000 sunt multumiti asa cum e proiectul! Doar traim in Romania, nu trebuie sa ne imaginam altfel!

   Ștergere
  2. Asa da ! Felicitari ! Sper sa puna umarul cat mai multi.

   Ștergere
  3. Comandorul de marina Karadeniz e super OK, gandeste identic ca noi! La Alecu, e ceva in neregula! La faza cu grupele de munca a intrat in conflict direct cu mine, dar si cu Col. (r) V. Iepure care este o somitate indubitabila in domeniu din moment ce a reusit sa determine suspendarea HG 735/2010. Probabil fara intentie, Alecu fiind iesit (probabil) din sistem cand existau Gr. I si Gr. II, nu reuseste sa realizeze faptul ca de 14 ani de zile, sunt 4 grupe de munca si nu tot 3.

   Dar ii acord o sansa pt. urmatoarea parte a materialului. Sa calculeze bine ce ni se intampla daca suntem reactivati, supravietuim, dar invalizi, precum si in cazul urmasilor nostri. La prima lecturare mie mi-a iesit ca in acest caz sunt repensionat cu pensie de invaliditate, mult mai dezavantajoasa decat cea dinainte de reactivare. Nu de alta, dar razboiul e razboi, iar Generalul Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO a declarat alaltaieri ca Rusia va ataca în maxim 60 de zile [http://www.evz.ro/generalul-wesley-clark-expert-nato-ucraina-trebuie-inarmata-acum-rusia-va-ataca-in-60-de-zile-video.html]. Si nu avem motive sa nu il credem, e general american si expert NATO!

   Tot la prima lecturare, mi-a mai iesit si altceva: daca iau o racheta ruseasca in freza in afara spatiului romanesc, ar fi mai avantajos pt. pensia de invaliditate sau de urmas, daca as lua aceeqasi racheta ruseasca in freza, dar in Bucuresti!

   Acum are ocazia Alecu sa demonstreze ce si cum! Intrucat daca concluziile mele preliminare sunt corecte, proiectul de care discutam are cu totul alte intentii decat ceea ce vrea sa para!

   Ștergere
  4. Ca sa facem conversatie, sa vedem cum sta treaba cu pensia de invaliditate:
   - pensia de invaliditate s-a inventat pentru ca orice roman (militar ) care si-a pierdut capacitatea de munca sa beneficieze de suport material pentru existenta;
   - pensia de invaliditate intervine in situatia in care impricinatul nu indeplineste conditiile standard de pensionare:
   - propunerea legislativa este un progres in privinta pensiilor de invaliditate pentru ca nu mai staueaza un stagiu minim (5 ani) de cotizare.
   Si acum sa trecem la noi (adica eu , tu ) "relicvele" : am fost concentrati, ni s-a luat pensia si beneficiem de solde (mai babane ca cele pe care le aveam inainte de pensionare, ca suntem in stare de razboi!). Avem ghinion si suntem mutilati. Suntem clasati inapti medical si trecuti in rezerva.
   SURPRIZA La trecerea in rezerva (dupa mutilare) solicitam deschiderea dreptului de pensie : de care pensie ? pai la vechimile pe care le avem cerem pensie de serviciu!!!!! Ce treaba avem cu pensia de invaliditate?! In rest sa vorbim de altceva!

   Ștergere
  5. Principiile trebuie sa fie clare si concise si sa avantajeze majoritatea rezervistilor( sa-i avantajeze chiar pe toti e putin probabil)"
   - recalculare pentru toti rezervistii indiferent de data pensionarii ;
   - aplicarea principiului cuantumului mai avantajos ;
   - pentru pensiile cu cuantum excesiv de avantajos( indiferent pe ce lege au fost stabilite si cu ce amendamente de conjunctura), de principiu cele peste 1500-2000 euro cred ca ar fi normal ca macar sa fie inghetate daca nu chiar aduse la nivelul corect-pretul corect;
   - aplicarea unitara a HGS1019 pentru toti rezervistii, indiferent de data iesirii la pensie;
   - stabilirea unor coeficienti superiori la grupa "alte conditii", fata de "speciale" -asa ar fi corect si echitabil.
   Cred ca in esenta cam aceste obiective ar conduce la o lege dreapta pentru toti , ar elimina harababura actuala in domeniul pensiilor militare , ar stabilii criterii clare si onorabile si o ierarhie schitabila in ceea ce priveste cuantumurile pensiilor militare si ar mai reduce pe cat posibil smecherii si smecheriile .
   -

   Ștergere
 5. Pensiile de invaliditate sunt extrem de mici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stiti ca Dusa a aprobat ca noi,pensionarii sa beneficiem de medicamente gratuite.Procedeul este de-a dreptul hilar.Mergi la medicul de familie care obligatoriu trebuie sa aiba contract cu Casa de asigurari a apararii.Cu adeverinta mergi la filiala Buzau a ANCMRR.Deci obligatoriu membru.ANCMRR iti trimite adeverinta la Spitalul Militar Focsani.In ultima instanta mergi la farmacie in Ramnicu Sarat sa-ti iei medicamentele.Asta cam inseamna sa te scarpini cu mana stanga la urechea dreapta.

   Ștergere
  2. Pe durata exercitarii mandatului,parlamentarii nu pot fi concentrati sau mobilizati.Uite ca indivizii s-au pus la adapost.

   Ștergere
  3. @anonim 7 april 2015 11.52
   Vedeti ca cineva va păcaleste cu procedura asta. Nicaieri nu am mai auzit de asa ceva ,decît ca trebuie sa depui la ridicarea medicamentelor din farmacie o copie după talonul de pensie din ultima luna , asta inca o prostie MApN-ista. Parca nu am fi in era stocarii informatiei pe mijloace electronice. Si culmea pentru cei de la MAI nu se cere copie cupon. Daca nu ne trezim suntem de risul lumii la rezolvarea problemelor in sistem informatic.

   Ștergere
  4. @anonim 7 april 2015 11.52
   Vedeti ca cineva va păcaleste cu procedura asta. Nicaieri nu am mai auzit de asa ceva ,decît ca trebuie sa depui la ridicarea medicamentelor din farmacie o copie după talonul de pensie din ultima luna , asta inca o prostie MApN-ista. Parca nu am fi in era stocarii informatiei pe mijloace electronice. Si culmea pentru cei de la MAI nu se cere copie cupon. Daca nu ne trezim suntem de risul lumii la rezolvarea problemelor in sistem informatic.

   Ștergere
 6. Privatiunile din timpul activitatii militare se reporteaza pe durata pensionarii,fiind militari rezervisti trebuie mentinut tonusul fizic,creierul in forma,prin complexitatea activitatilor,dar noi nerecunoscatorii nu percepem cum statul initiaza lucruri bine facute in favoarea noastra!

  RăspundețiȘtergere
 7. https://www.facebook.com/groups/1414229612173477/1560034117593025/?notif_t=group_comment_reply

  RăspundețiȘtergere
 8. @anonim 7 april 2015 11.52
  Vedeti ca cineva va păcaleste cu procedura asta. Nicaieri nu am mai auzit de asa ceva ,decît ca trebuie sa depui la ridicarea medicamentelor din farmacie o copie după talonul de pensie din ultima luna , asta inca o prostie MApN-ista. Parca nu am fi in era stocarii informatiei pe mijloace electronice. Si culmea pentru cei de la MAI nu se cere copie cupon. Daca nu ne trezim suntem de risul lumii la rezolvarea problemelor in sistem informatic.
  Si retineti nu Dusa a aprobat medicatie gratuita ,prevederea era prevazuta cu mult inainte in lege insa totul s-a facut functie de incadrarile bugetare.

  RăspundețiȘtergere
 9. Intoxicare pentru unii, dar nu cu pensii:
  http://russia-insider.com/en/czechoslovak-reservists-facebook-group-issue-memorandum-against-nato-planned-war/5316
  Preocuparile rezervistilor in diversitatea lor, care ne deosebesc, depind de traditii si locul ocupat pe suprafata Pamantului. Unii scriu memoranduri, altii comenteaza legea pensiei militare. Unii trezesc politicienii din somnul lor, altii ii adorm cu teorii si demonstratii. Teoria moleseste si provoaca somnul mintii, practica invioreaza gandirea si o tine treaza. Avem de ales intre teorie si practica vremurilor. Cred, unii, ca sunt nemuritori pe acest Pamant.Totusi, Pamantul ne hraneste, ne suporta si tot el ne inghite.

  RăspundețiȘtergere
 10. Daca tot suntem în N A T O ...să fim şi cu atribuții dar şi cu drepturi....Militarul care a servit Patria timp de 20 de ani poate să iasă la pensie .Indiferent de vârsta şi grad

  RăspundețiȘtergere
 11. Militarului angajat să i se confere Semnul onorific „în Serviciul Patriei”,.......dacă în prezentul proiect se specifică clar ce înseamna militar , ce înseamna vechime în serviciu....etc...atunci .....???!!!!!! această categorie trebuie susținuta în acest sens....PENTRU CĂ MERITĂ....ONOARE ŞI GLORIE !
  Mă numesc F. Alexandru...un tânăr care a servit Patria de la Vârsta de 21 de ani...acum am 45..pot spune cu mândrie că am făcut parte din pionieratul aceste categorii militare...şi sper să apuc să trăiesc un moment de mult așteptat....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai postat greşit, tinere.... pensionarii de aici au o singură grijă, să-şi recalculeze pensiile. Despre vârsta de pensionare.... nu vor 55, vor 60. Nu susţin pe cei care vor, ca şi ei, să iasă la 55 de ani la pensie. aşa că.... aşteaptă întâi recalcularea pensiilor !
   Oricum mie mi se pare aberant să nu susţii pensionarea mai devreme ci s-o ţii numai pe-a ta, cu recalcularea. Dar asta e de la educaţia pe care au primit-o în urmă cu mulţi, mulţi ani.Au ochelari de cal!
   Succes eu îţi doresc şi să ne vedem peste 15 ani la pensie :) !

   Ștergere
  2. @ Anonim 9 aprilie 2015, 10:59. Esti analfabet? Citeste bine legea inainte sa emiti supozitii legate de varsta de pensionare. Varsta de 60 de ani este o varsta standard pt. un militar care a lucrat in CONDITII NORMALE. Ceea ce NU exista, nu exista in practica militar care sa lucreze in CONDITII NORMALE! Azi, majoritatea covarsitoare a militarilor sunt incadrati in grupa CONDITII SPECIALE si un numar mai mic in grupa CONDITII DEOSEBITE. Ceea ce inseama ca varsta de pensionare standard de 60 de ani se reduce cu 6 luni la fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE si cu 3 luni la fiecare an lucrat in CONDITII DEOSEBITE.

   Dupa textul actual al proiectului, orice militar care a lucrat exclusiv in CONDITII SPECIALE toata viata, are drept de pensie integrala la varsta de 47 ani (vezi materialul precedent)!

   Ștergere
 12. Privind ,noi,militarii este o mare inselatorie.Presupunand ca doresti sa iesi la pensie la varsta standard oricum nu poti.La un moment dat numarul functiilor nu va putea sa acopere numarul gradelor.O sa te trezesti capitan la 50 de ani,comandant de pluton. Mos Teaca.In asemenea situatie te vor pune pe tuse pentru limita de varsta in grad.Este cinstit?O alta nedreptate.Nevoile armatei ne muta la Cucuietii din Deal.Automat nevasta ramane fara munca si deci pe viitor cu o pensie mica.In cazul in care dam coltul dece sa primeasca pensie de urmas diminuata?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta este structura armatei în toată lumea. Nu toți sublocotenenții/aspiranții vor ajunge colonei/generali. Problema este rezolvată în mai toate armatele mai puțin în România. Atât timp cât asistăm pasivi la modul în care clasa politică își bate joc de armată și de întreaga societate, pe undeva ne merităm soarta.

   Ștergere
  2. @Karadeniz
   O fi asta structura armatei in toata lumea, dar prin alte parti exista criterii clare de selectie si o proiectie a carierei militare bazata pe aptitudinile individuale inca din scoala militara. Pe la noi, influenta politica si "descurcareala" sunt de baza pentru a avansa in ierarhia militara, nicidecum competenta si aptitudinile individuale in exercitarea specialitatii miltare.

   Ștergere
  3. Criterii de selecție sunt și în armata română. La partea teoretică stăm foarte bine, avem statut, ghid, norme metodologice etc. Problema este în aplicarea acestora. Influența politică este determinantă dar o mare parte din vină o au înșiși militarii pentru că ei sunt cei care aplică practic ceea e prevede teoria privind cariera militară.
   Cele mai mari daune au fost provocate armatei române în vremea în care ministrul apărării a fost Oprea, militar la origine. In alianță cu Marin și alți generali și ofițeri de aceiași speță au distrus moralul și credibilitata armatei pentru multă vreme.
   Cea mai elocventă dovadă este tăcerea și lipsa de acțiune și unitate a miilor de pensionari militari umiliți și batjocoriți de peste cinci ani.
   O simplă deplasare la București a 4-5 mii dintre ei pentru câteva zile ar fi rezolvat de mult această problemă.
   Ori după cum se vede lipsa de coeziune și acțiune ne va costa scump. Toate categoriile de speciali care după 2000 au copiat și îmbunătățit legea pensiilor militare, vor reveni iar la acele pensii până în 2016 mai puțin pensionarii militari de dinainte de 2010.
   Spre deosebire de restul profesiilor cea de militar are câteva carecterisitici unice.
   Activitatea se desfășoară sub jurământ și spre deosebire de alte profesii în care se mai practică un angjament sub formă de jurământ, cel militar prevede asumarea jertfei supreme.
   Mlitarii sunt obligați să accepte o serie de limitări și restrângeri a unor drepturi și libertăți.
   Ierarhia militară presupune din start că nu toți cei care sunt selectați și admiși în această meserie vor ajunge la finișul ei.
   Dacă în multe alte profesii poți rămâne pînă la pensie pe o funcție/treaptă inferioară armata nu dă acestă posibilitate. Legat de aptitudinile fizice dacă în alte profesii poți continua să profesezi și după deteriorarea stării fizice ca urmare a unor boli ori accidente, ori poți fi incadrat pe alte funcții adecvate stării fizice în armată acest lucru nu este posibil.
   Chiar dacă iesi, voit ori nevoit, din sistemul militar, juramântul și obligativitatea de a fi reîncorporat ulterior și a-ți da viața pentru țară sunt imprescriptibile.

   Ștergere
 13. Se anunță o lupta dură pe marginea acestui proiect de lege. SCMD, cel care a inițiat trimiterea acestui proiect, cu toate erorile și inechitățile pe care le conține și fără a avea macar suținerea celor câteva sute de membri cotizanți care i-au mai rămas, persistă cu o încâpăținare prostească susținerea acestuia. Văzând reacția pensionarilor de pe acest site dar și de pe altele contracarează dar nu o mai face sub semnătura lui Dogaru ci o bagaă la inaintare pe Monica Caloianu, șefa departamentului juridic.
  ” Membrii SCMD si toti militarii activi si in rezerva sunt chemati sa sustina Proiectul Legii pensiilor militare de stat”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recalculare pentru toti si eliminarea exceselor(cuantumurile excesiv de avantajoase)! E singura varianta onorabila ! In plus, legatura cu soldele activilor, aplicarea unitara a grupelor de munca si compensarea echitabila a grupei"alte conditii", stabilirea unei varste echilibrate de pensionare in sistemul militar -pentru militarii-militari nu pentru tot felul de ciocoflenderi.

   Ștergere
 14. Pentru SCMD care urmarește foarte atent acest site.
  În calitate de lider al societății civile, m-aș fi așteptat să mediatizați protestul de alaltăieri de la UM Moreni, mai ales că acesta privește atât industria de apărare cât și armata.
  Este inedit modul in care aceștia au scos cele două prototipuri de transportoare SAUR 1 și SAUR 2 la poarta societății. Sindicaliștii acuză atât guvernul, prin lipsa de implicare în rezolvarea problemei industriei de apărare cât și armata care preferă un program de achiziții externe de circa 150 transportoare blindate 8x8 și 400 4x4.
  De asemeni în calitate de sindicat al militarilor m-aș fi așteptat și la ceva păreri despre proiectul privind modificările și completările la statutul cadrelor militare, postat spre dezbatere publică pe site-ul MApN.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Karadeniz am lucrat peste 25 de ani in acest domeniu al apararii si tin sa-ti spun ca dezvoltarea industriei de aparare autohtone nu se doreste, din simplul motiv ca nu se poate lua mita in situatia achizitiilor. Numai pina in anul 2008, DCO (Documentul cu Cerintele Operationale) pentru Avionul Multirol a fost modificat de 7 ori, dar nu in mai bine ci in mai prost. Nu mai spun la voi la marina cu fregatele, vinatoarele de mine si corvetele..."Sa traiasca Marin-boy si Barbu tractoristul..." Putini dintre cei care s-au aflat la cirma Armatei au avut curajul cu adevarat sa-i infrunte pe politicienii verosi, politicieni de toate culorile si care au distrus toata armata romana.

   Ștergere
  2. Apreciez ca incepand cu 1997 in MAPN s-a procedat prosteste,Pe fondul restructurarii ,fortati de imprejurari sau de bunavoie am acceptat sa ne pensionam chiar daca multi dintre noi inca eram potenti.In acelasi timp cei de la MAI angajau pe banda rulanta din viata civila direct politisti, subofiteri si maistri militari.Nu le este rusine celor care ne-au imputat ca nu avem stagii de vechime complete?le-a fost mai la indemana sa ne dea cate un sut in partea dorsala iar acum se vaita ca este numarul pensionarilor prea mare.Pe timpul impuscatului te tinea la munca chiar si dupa depasirea varstei standard de pensionare daca nu te aranjai cu medicii sa te scoata inapt serviciul militar.

   Ștergere
  3. Lichidarea industriei de apărare și destructurarea armatei române ne va costa enorm de scump în viitorul apropiat. Sper totuși că vom avea satisfacția morală de a vedea pedepsiți pe cei vinovați de această stare de fapt, de la cei trei președinți ai României la cei ce au condus diverse structuri decizionale din MApN și servicii. Din păcate pedepsirea acestora nu va compensa jertfele oamenilor simpli care vor fi nevoiți să moară pentru incompetența, prostia și lăcomia acestora.

   Ștergere
  4. Nu am avut tangenta cu industria de aparare decat in postura de beneficiar dar parca dincolo de patriotism presupun ca trebuie sa achizitionam ce este mai bun. Daca x sau y,firma straina scoate produse mai bune sa cumparam produse romanesti numai si numai ca sunt romanesti?In 1975 cand am facut cunostinta cu TAB romanesc initial am privit cu admiratie dar cand am trecut la exploatare imi venea sa-mi dau cu tesla in testicule.Idem si cu simulatoarele pentru instruirea mecanicilor conductori TAB.La demonstrativele de la DEPAIA mergeau zzais, la unitati ioc.Ulterior am aflat ca primele aveau piese electronice japoneze iar ultimile romanesti.

   Ștergere
  5. Si F-16. Bock 25 aruncat de toti la gunoi acum zeci de ani [ Echivalent MIG 21 ] e bun pentru romani contra comisioane de sute de milioane de euro.?Mai bun era soimul [cu ceva modernizari]
   si cu banii aia construiam peste 400 de bucati

   Ștergere
 15. La început șovăielnic de primăvară, la îngemănarea dintre moarte și viață, primiți taina creștină a ÎNVIERII ca pe o sărbătoare a curățeniei spirituale, a purității sufletești și a unui nou început!
  PASTELE ne aduce în inimă credinţă, încredere şi dragoste. Bucuria şi simplitatea acestor momente ne ajută să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, să apreciem adevăratele valori ale vieţii. Şi asta se simte în orice are viaţă, în firul ierbii, în cântul păsărilor, în seninul cerului.
  Cei care se războiesc să aducă pace, cei care urăsc să ştie să iubească, cei bogaţi să dăruiască!
  E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit!
  Cu speranta, VETERANUL cu "ALTE CONDITII".

  RăspundețiȘtergere
 16. http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18788&pos=0&NR=b42&AN=2015
  Cata acuratete, cata grija fata de noi !!! Cine semneaza ? Aia care nu s-au ingramadit pentru pensiile militarilor ! Macar stim cum stam in TO.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte interesant! Tot militarii par sa fie victime, nu? Rugaminte: poate incercati sa faceti un rezumat privind consecintele, pe care il transformam in material brut! Rugamintea este adresata din cauza unor avalanse de informatii survenite in ultima perioada, lipsind practic timpul fizic de a fi prelucrate toate informatiile in timp real si mai ales eficient:
   - un proiect care ne vizeaza pe toti;
   - tabele cu persoane cu pensii marite si de 7 ori pe L. 119 care fac pac parte din mafia care a desfiintat pensiile militare, tot aceasta fiind cea care se opune in conditiile legii pensiilor militare si recalcularii pensiilor celor pensionati pana in anul 2011 (via proiectul lui Dogaru la ordinul lui Oprea);
   - zgomotele provocate de reactoarele patrulelor aeriene din spatiul aerian, care ne trezesc noapte de noapte;
   - flota militara rusa trece la misto chiar acum prin Canalul Manecii, iar cu putin timp in urma M. Britanie a ridicat aviatia de vanatoare sa intercepteze bombardierele rusesti din apropierea spatiului sau aerian.

   In concluzie, fata de ce ati semnalat, va rugam sa faceti Dvs. un scurt rezumat privind consecintele! Asa la o lecturare sumara, pare un pretext bun ca unii militari sa ramana fara pensii deloc!

   Ștergere
  2. Din expunerea de motive:
   - cazuistica invocata vizeaza persoanele care solicita si obtin pensionarea in cazul inceperii urmaririi penale
   - din toate categoriile de persoane mentionate in Art.6/L263/2010 s-au ales militarii
   - se invoca art. 53 din Constitutie fara a se tine cont de aliniatul 2 care face trimitere la "nedescriminare"
   - se subliniaza (boldat) atingerea moralei publice (militarii sunt singurii imorali?!?) si trimiterea la neindeplinirea sau indeplinirea atributiilor de serviciu cu rea credinta (au inceput sa tremure? le e frica de armata tarii?)
   - asa ca este esentiala o modificare a legii prin care "nemernicii" condamnati definitiv (pentru fapte de coruptie si serviciu) si care au reusit sa se pensioneze sa faca bine sa dea banii inapoi daca au beneficiat de facilitatile oferite de legea pensiilor (anexa6) pana la pronuntarea hotararii definitive. De fapt "se impune recuperarea pensiei"
   - consiliul legislativ a dat avizul pozitiv cu observatii legate de forma
   - consiliul economic si social - aviz negativ (nu e vizibil pe pagina)
   - au semnat 19PSD, 2 UNPR, 1 PNL - lege organica in procedura de urgenta !!!
   Concluziile ...vin singure, peste noi !!!

   Ștergere
 17. http://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2015%5C15b142EM.pdf
  Foarte interesant ! Initiative legislative si pentru mineri, legate de conditiile speciale...Aviatorii au reusit, parlamentarii sunt pe teava, urmeaza minerii...............................noi? dupa !!!

  RăspundețiȘtergere
 18. Subofiter,pensionat in 2015,cu vechime de 34 ani de subofiter si scoala 2 ani , a primit pensie ,bani in mana 2200 RON.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate ne explici relevanta, sa putem face niste comparatii. Pana una alta, un alt exemplu, verificat 100%. Ofiter superior, pensionat 2015: 31 ani vechime efectiva [26 ca ofiter + 3 scoala + 2 ca civil inainte de scoala] si cu 44 ani vechime totala rezultata din cei 26 ani de activitate in grupa CS = 2 600 pensie net. Ultima sa solda fiind de cca. 4 400.

   Relevanta in acest caz este urmatoarea: daca se va aproba legea pensiilor militare, va trece la o pensie calculata astfel: (80% din 4400) + (2% x 19 ani) = 118% raportat la ultima solda = 5192 lei.

   Fata de exemplul mentionat, un omolog al sau pensionat inainte de anul 2011, cu conditii asemanatoare de vechime, grupa si ultima solda are acum o pensie de cca. 3 600. In conditiile in care proiectul de lege EXCLUDE recalcularea pensiilor si a celor pensionati inainte de 2011, cel pensionat in acest an va beneficia de o pensie de cca. 5 200, iar cel pensionat inainte de 2011 va beneficia de o pensie de cca. 3 600. Diiferenta intre pensiile celor 2 fiind de cca. 30% in defavoare celui pensionat inainte de anul 2011. De fapt si mai mult, intrucat proiectul de lege mai adauga celui pensionat in 2015 si alte procente (meritul militar, gradatiile de vechime - nu mai stau sa le analizez).

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!