vineri, 13 februarie 2015

Sa spunem lucrurilor pe nume! Neactualizarea si nerecalcularea pensiilor militarilor pensionati pana in anul 2011, se datoreaza (si) insuficientei bugetului din cauza dublarii artificiale a acestuia prin introducerea tot artificiala a functionarilor publici civili cu statut special ca beneficiarii ai pensiilor militare, desi acestia nu sunt militari!

Motto: "La pensii militare inainte, dar la razboi inapoi!"

Acesta NU este militar, ci functionar public CIVIL! Pensie militara?
Materialul are punct de plecare actualele proiecte de lege privind pensiile militare de stat, de exemplu pe acesta, proiecte care insa toate, absolut toate par a fi trase la indigo, in sensul realizarii unei discriminari de proportii intre militarii pensionati pana la data de 01.01.2011 si cei pensionati dupa aceasta data, prin neactualizarea si nerecalcularea pensiilor primilor! Motivele nu sunt suficient de clare, dar cum logica este una singura, trebuie sa fie unul din cele 2 mentionate in materialele precedente:

- fie un grup de interese obscure din randurile celor pensionati inainte de anul 2011, practica la greu traficul de influenta pe langa decidentii politici pt. a nu fi actualizate si recalculate pensiile celor pensionati inainte de anul 2011, singura justificare fiind legata de interesele respectivului grup format din preafericiti care in urma desfiintarii pensiilor militare s-au trezit cu niste pensii contributive atata de "umflate cu pompa", incat in cazul actualizarii si recalcularii lor in functie de soldele militarilor activi, celor in cauza le-ar fi plafonate pensiile un numar de ani;
- fie din motive legate de insuficienta bugetului. Unele justificari provenite din zona A.N.C.M.R.R. si S.C.M.D. induc aceasta idee, desi poate fi doar un simplu pretext care sa camufleze primul motiv mentionat. [Posibilitatea sa fie un pretext are urmatorul argument: in 2011 ni s-a spus ca bugetul a crescut urmare a desfiintarii pensiilor militare, cu cca. 30%. Caz in care este putin probabil ca revenirea la pensiile militare sa determine din nou cresterea bugetului, oricum ceva nu e in regula].

Functionar public la penitenciare - NU este militar! Pensie militara?
Admitand insa ca bugetul ar fi insuficient, sa ne aruncam o privire pe textele proiectele mentionate, poate incercam sa gasim o modalitate de ajustare, alta decat discriminarea produsa militarilor pensionati pana in anul 2011! Nu trebuie sa calculam nimic complex, intrucat art. 1 al proiectelor in cauza spune totul: bugetul alocat pensiilor militare este practic dublat artificial intrucat "initiatorii"  doresc sa faca din lege un fel de program "pensii militare pentru toti" - adica si pt. militari, dar si pentru unii civili! "Unii civili" fiind functionarii publici cu statut special, care sunt cetateni civili in toata regula, politistii incepand cu anul 2002 si functionarii din penitenciare incepand cu anul 2004. Cine are dubii ca sunt cetateni civili sa le citeasca statutele si legile de functionare, ocazie cu care pot observa si faptul ca persoanele respective, fiind functionari publici cu statut special, nu (mai) sunt din anul 2002, respectiv 2004 in serviciul militar, si incepand cu aceiasi ani nu mai depun nici macar juramant militar in calitatea de functionari publici!

Si atunci, descoperim subit o metoda eficienta si care tine de normalitate, de a reduce bugetul alocat achitarii pensiilor militare si care este bineinteles cea a excluderii dintre beneficiarii pensiilor militare a oricarei alte persoane care nu indeplineste conditia minima pt. care se acorda pensii militare in aceasta lume, respectiva pt. efectuarea serviciului militar pt. un anumit termen minim, dar bine determinat!

La urma urmei, ca peste tot in lume, pensiile militare trebuie acordate unor militari si atat! Criteriul universal? Vechimea in serviciul militar si tot atat! Ce inseamna serviciu militar? Simplu: perioada in care un cetatean a fost in activitate sub juramant militar si a beneficiat de grad militar! Orice alta interpretare, este o anomalie! 

Interesant este ca in conditiile in care revendicam de 5 ani de zile ca noi dorim pensii militare ca in NATO, in toate variantele mioritice de proiecte de lege a pensiilor militare apare urmatoarea combinatie extrem de bizara: pensie militara acordata pt. minim 25 ani in munca din care minim 15 in serviciu. Cei 15 ani in serviciu nefiind nici macar exclusiv in serviciul militar, ci pot sa fie si in serviciul civil, de exemplu ca functionar public civil cu statut special. In concluzie, in variantele mioritice ale proiectelor de lege privind pensiile militare, pensia militara se poate obtine atat de un militar, cat si de un civil, in urmatoarele marje extreme:
- pentru toata viata in serviciul militar;
- pentru toata viata in serviciul civil.

Moment de la care, in Romania este aruncat complet in aer conceptul de pensie militara asa cum sunt aruncate in derizoriu multe alte lucruri. Deranjeaza pe cineva daca spunem lucrurilor pe nume? Desigur, dar acesta este adevarul!

STUDIUL DE CAZ NR. 1
POLITIST MILITAR vs. POLITIST PARTY-TIME vs. POLITIST PUR-SANGE

Viitoare pensionara militara ca si cum ar fi fost si ea in serviciul militar?
Admitem varianta mioritica ca baza de plecare nr. de 25 ani vechime minima in munca si 15 ani in serviciu precizat in proiectul de lege drept conditie de obtinere a unei pensii militare, insa cei 15 ani nu in orice serviciu, ci exclusiv in serviciul militar!

Politistul "A" - militar pur:  A activat in sistem intre anii 1970-2002. Este normal sa aiba drept de pensie militara? Este normal precis, intrucat pana in 2002 a fost cadru militar, cu grad militar, 32 ani in serviciul militar, 32 ani sub juramant militar. Cam in ce cuantum? Evident ca pt. cei 32 ani in serviciul militar!

Politistul "B" - militar mai mult de 15 ani: A activat in sistem intre anii 1980-2015. Pana in anul 2002 a fost cadru militar, a activat in serviciul militar 22 ani si a fost tot 22 ani sub juramant militar. In continuare, intre anii 2002-2015 a activat ca functionar public civil cu statut special, sub juramant civil, pana la iesirea la pensie. Total vechime in munca: 35 ani, din care 22 ani in serviciu militar cu grad militar si 13 ani in serviciul civil cu un grad profesional civil.  Este normal sa aiba drept de pensie militara? I-l acordam, intrucat omul are 22 ani in serviciul militar. Cam in ce cuantum? Dupa cum spune proiectul, nu complicam lucrurile Desi daca ar fi fost in S.U.A. sau in alt stat NATO, omul ar fi beneficiat de o pensie militara doar pt. cei 22 ani in serviciul militar, iar pt. ceilalti 13 ani in serviciul civil ar fi beneficiat de o a 2-a pensie in sistemul public/privat in functie de contributia pt. cei 13 ani lucrati in domeniul civil.

Politistul "C" - militar party-time (mai putin de 15 ani): A intrat in sistem in 1990 si intentioneaza sa se pensioneze in 2015. Pana in anul 2002 a fost cadru militar, a activat in serviciul militar 12 ani si a fost tot 12 ani sub juramant militar. In continuare, intre anii 2002-2015 a activat ca functionar public civil cu statut special, sub juramant civil, cu grad profesional civil. Total vechime in munca: 25 ani, din care 12 ani in serviciu militar si 13 ani in serviciul civil.  Este normal sa aiba drept de pensie militara? Nu, intrucat are numai 12 ani vechime in serviciul militar! Mai departe? Nu e treaba noastra daca isi mai completeaza cei 3 ani in serviciul militar pe undeva si beneficiaza de pensie militara sau se pensioneaza cu drept de pensie in sistemul public peste 10-15 ani!

Politistul "D" - civil pur-sange:  A intrat in sistem in anul 2002. Nu a fost niciodata cadru militar, nu a activat niciodata in serviciul militar, nu a fost niciodata sub juramant militar ca functionar public civil si nu a avut niciodata grad militar ca functionar public civil. Activeaza ca functionar public civil cu statut special, sub juramant civil, cu grad profesional civil, pana la iesirea la pensie in 2037. Total vechime in munca: 35 ani, din care zero ani in serviciu militar si 35 ani in serviciul civil, fara grad militar.  Este normal sa aiba drept de pensie militara? Nu, intrucat omul nu are nicio macar o zi in serviciul militar, fiind in intreaga sa activitate in serviciul civil. Mai departe? Nu e treaba noastra!

STUDIUL DE CAZ NR. 2
CE FAC FUNCTIONARII PUBLICI CU STAtUT SPECIAL IN CAZ DE MOBILIZARE SAU RAZBOI?

Sef siguranta penitenciar, nud in serviciu (comisar) - viitor pensionar militar?
Un rol esential al existentei pensiilor militare in acesta lume este de acela de a forma o rezerva de personal militar care si dupa pensionare, sa poata fi convocata oricand la mobilizare sau razboi! Ori, in caz de mobilizare/razboi, functionarii publici cu statut special, in speta politistii si functionarii din penitenciare, nu mai au incepand cu anul 2002, respectiv 2004, absolut nicio sarcina militara la mobilizare sau razboi, avand in situatia rechemarii in serviciu, aceleasi atributii ca pe timp de pace! Normal, de aceea sunt cetateni civili!

Daca se poate improviza ceva totusi? Nu, nu se poate! Luam ca etalon exemplul cu acel politist "D" - civil pur-sange. Ce s-ar putea face cu acesta la razboi in conditiile in care nu a indeplinit nici macar o zi de serviciu militar? Nimic, nici in functii de executie, nici in functii de comanda! In conditiile in care instruirea unui simplu soldat necesita minim 4 luni pt. a deveni puscas de infanterie! Deci acest om ar beneficia de pensie militara, degeaba - in afara cadrului de normalitate pt. care un cetatean sa beneficieze de acest drept!

Si atunci, nu vi se pare ca treaba asta a devenit ceva in genul la razboi fuga inapoi, dar la pensii militare inainte? 

REZOLVAREA

Si el are cascheta si uniforma! De ce nu o fi avand drept de pensie militara?
Nu ne-ar fi interesat aceasta situatie prea mult, insa proiectele de legi actuale care discrimineaza in mod vadit pe militarii pensionati inainte de anul 2011, ne determina sa aratam cu degetul!  Pe stil real NATO!  Cum este posibil ca un militar autentic, si cu cateva misiuni in teatrele de razboi, cu pensia diminuata pana in anul 2013, actualmente inghetata (neindexata), sa fie luat de fazan si introdus in legea pensiilor militare la misto - din moment ce pensia sa nu este actualizata si recalculata in functie de soldele militarilor in activitate si asta dupa ce-a mai suportat si 5 ani de intemperii, dar se naste in schimb o lege unde un civil oarecare fara o zi in serviciul militar si fara atributii la mobilizare/razboi, sa beneficieze de pensie militara dupa ultima moda (actualizata/recalculata)?

Si mai este un aspect care este tot pe stil NATO! In Romania sunt mii sau zeci de mii de soldati/gradati profesionisti in rezerva! Cu 10-15-20 ani exclusiv in serviciul militar, multi cu misiuni in teatrele de operatii si cu ani suficienti in alte profesii incat sa indeplineasca conditiile din proiecte pt. o pensie militara, fie ea si anticipata! Dar ei nu au drept de pensie militara in conditiile actualelor proiecte de lege, au in schimb toate fatucile civile care dirijeaza circulatia pe drumuri de tara si toti functionarii publici la fel de civili care isi risca viata pt. tara controland precupetele sa nu vanda morcovi fara autorizatie prin vreo piata! Sau gardienii din penitenciare la fel de civili - protagonistii unor exhibitii sau orgii prin peniteciare! In conditiile in care la mobilizare/razboi primii inhatati in afara de cadrele militare, sunt exact acei soldati/gradati profesionisti cu 10-15-20 ani exclusiv in serviciul militar, dar care nu au loc in legea pensiilor militare din cauza fatucilor si orientatilor de tot felul si care au capusat un drept elementar al militarilor autentici!

Rezolvarea propriu-zisa? Era vorba despre insuficienta bugetului pt. pensii militare, nu? Dar tocmai am demonstrat ca am facut rost de banii necesari si mai ramane si o rezerva daca acordam pensii militrare strict militarilor! In concluzie, nu mai merge cu improvizatii, intrucat sunt lucruri care deja "put" prea tare! Pensiile militare trebuie acordate doar militarilor, exact ca in NATO, pentru anii efectuati exclusiv in serviciul militar, fara "combinatii", fara echivalari "din pix" si fara alte "smecherii"! In caz contrar, militarii autentici sunt "prostiti" in stil barbar de niste baieti "smecheri" care isi aroga drepturi care nu li se cuvin, vazandu-si imperturbabili interesele dupa regula "La pensii militare inainte, iar la razboi inapoi. Sa mearga militarii sa lupte, mereu au fost mai boi ca noi!"

Nota:  Prezentul material nu are tendinta de a dezbina, ci exprima o realitate! Nici nu prea mai e ceva de dezbinat din moment ce militarii autentici pensionati pana in anul 2011, am fost deja "aruncati la gunoi"! La fel si soldatii/gradatii profesionisti trecuti in rezerva fara drept de pensie, unul singur dintre acestia putand avea ani vechime in serviciul militar cat o intreaga sectie de functionari publici civili pe stil nou, la un loc!

Semnat: G. Olescu 

UPDATE 

Survenit in urma unor comentarii incisive si amenintari staliniste, pe marginea materialului! Cine e interesat, poate sa le citeasca! Si mai apoi, sa traga concluziile de rigoare! Una fiind cu siguranta aceea ca a spune adevarul, pt. unii inseamna (inca) o blasfemie! La adresa Satanei, desigur!

91 de comentarii:

 1. Rezolvare este Clasificatorul Ocupatiilor din Romania(COR) care sa cuprinda Grupa Majora 0 - Fortele Armate cu conditia sa respecte standardul international de clasificare al ocupatiilor(ISCO 08) unde scrie clar:

  Excluded from this group are:
  - jobs held by persons in civilian employment of government establishments concerned with defence issues;
  - police (other than military police);
  - customs inspectors and members of border or other armed civilian services.
  Insa acest lucru nu se va intampla deoarece ministerului de interne le-a fost atribuit rolul de implementare a acestei grupe in urma cu cel putin 7-8 ani iar rezultatul se vede. Dar ar fi prea simplu si prea evident.

  RăspundețiȘtergere
 2. R-123..da Stevardeza ..unde-i stevardeza ..ca asta merita .....

  RăspundețiȘtergere
 3. Cica, azi, s-au intalnit, din nou, la Parlament...stie cineva ceva si rezultatele?

  RăspundețiȘtergere
 4. "Potrivit unui raport al Curţii de Conturi pentru anul 2013, Ministerul Afacerilor Interne a plătit sporuri de risc pentru poliţişti neoperativi şi contracte care nu respectă pricipiile "eficienţei şi eficacităţii", informează Mediafax."
  -----------------------------------
  http://www.cotidianul.ro/ministerul-de-interne-le-a-dat-sporuri-de-risc-pentru-munca-de-birou-256661/

  Curtea de Conturi a constatat că, deşi nu îşi pun în pericol integritatea fizică în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul din diversele structuri ale aparatului central al MAI "beneficiază de o compensaţie de pericol deosebit de până la 30 la sută, calculată la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.

  Curtea de Conturi a constatat însă şi alte nereguli, cum ar fi condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center. Potrivit raportului, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni.
  Perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale până la data de 31 decembrie 2014.

  În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca nu sesizeaza Parchetul sau DNA sau daca nu se autosesizeaza Parchetul sau DNA, tot degeaba! Dar poate ca ...

   Ștergere
 5. Poti sa ne spui cu ce se diferentiaza ca atributiuni politistul - fost cadru militar de politistul facut de democratia occidentala ”civil” schimbînu-i cascheta si denumirea gradului plus, ia ma si fa-ti un sindicat ca sa urli la luna.
  Ai asistat la un examen in scoala de politie, pur militarizata, incepind cu depunerea juramintului fata de patrie si popor. Examenul si probele sunt chiar mai dificile ca la scolile militare.
  Ai facut dumneata un serviciu de zi in toate basinile arestatilor si condamnatilor sub toate amenintarile posibile ,ca multi ajung in spitalele de pshihiatrie cu boli mintale.
  .Crezi ca ceeace ai afisat pe aici nu gasesti de zece ori mai mult la militari fie ei mapn-isti sau jandarmi ,pompieri, facuti din SGV culesi de pe strada, mari subofiteri si inghesuiti cu grupa la Spiru Haret apoi mari mahari cu insigna de absolvent de studii superioare in piept,nestiind scisul si vorbitul corect.
  Vorba unui politist-ce bine era in militia ceausista fata de stresul si alergatura din politia democratica.
  Asa ca domnule nu stiu cu ce drept iti permiti sa denigrezi o ”arma ” cu atributiuni de aparare a legii si a cetateanului de infractori,hoti etc. Ai vazut pe cineva de la MAI sa se afiseze cu materiale de genul celor pe care le expui contra semenilor. Sau prin educatie au invatat sa fie discreti si la obiect. Fiecare padure cu uscaturile ei.
  Daca politistii civili cu exceptia celor ”fosti militari” vor avea o lege separata cu acelasi text si virgula si se va plati tot de la buget vei fi satisfacut sau iti vei da seama ca ai facut o gafa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Hai, bre, mai lasa-ne in pensia noastra cu aburelile tale! Esti functionar publici CIVIL, baga-ti lege de pensii de serviciu pt. functionarii publici civili si PA! Ai 15 ani in armata, adica sub juramant militar - ai drept la pensie militara! Nu ai 15 ani in serviciul militar - atunci intai sa ii faci inainte sa ceri pensie militara, altfel PA si nu ne mai baga pe gat toti comunitarii care nici macar 1 si 4 luni ca soldat nu au fost!

   Ștergere
  2. Daca am vazut la MAI " materiale de genul celor pe care le expui contra semenilor"? Pai TU ai citit materialul? Dar TU ai vazut vreunul din M.A.I. sa se opuna a NU fi actualizate sau recalculate pensiilor militarilor pensionati pana in anul 2011? Dar TU ai vazut vreunul din M.A.I. sa se ridice in picioare si sa spuna: " - Nu e bine, domnule! Cum sa am eu drept de pensie militara cu 5 ani in serviciul militar si restul de functionar civil, iar papagalii aia din armata de S.G.P. cu 20 in serviciul militar dati deja afara si cu de 4 ori mai multa armata ca mine sa nu aiba drept de pensie militara"!

   Ei bine NU ai vazut pt. ca NU exista! Asa ca mai scuteste-ne cu educatia, discretia si moralitatea in MAI!

   Ștergere
  3. @ Anonim 13 februarie 2015, 20:02. Gafa? Nu este gafa! Cat timp serifii din SUA nu au pensie militara, ci doar militarii SUA, NU este gafa! Gafa este la noi!

   Ștergere
 6. PS
  Stii dumneata care-i viata politistului de vfrontiera de la fîsie (fostul granicer) ca sa-ti permiti sa blamezi prin prisma unor uscaturi pe care le gasesti in toate armele.
  Cine-ti permite dumneata sa -ti dai cu părerea in public fata de ceva in care nu cunosti amanunte si nu ai activat macar o zi .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ti-as spune eu, dar mi-e ca iti denunt colegii cum fac misto de romanii care ies si intra in tara! Le scot bagajele pe marginea soselei cica sa controleze cai verzi pe pereti. La 50-100 euro - liber, esti OK, urmatorul!

   PS: Ba, baiatul! Citeste-ti statutul! Esti militar? NU! Si atunciTU cum ai pretentia la pensie militara daca eu nu am pretentia la pensie de functionar public CIVIL?

   Ștergere
  2. Ba prostovanilor care furati alimentele de la soldati si-i puneati sa va faca cizmele va puteti numi militari. De asta va dezaproba lumea ca stie cit va speteati cu munca si plimbatul hirtiilor prin cazarma facind inventarieri lunare si trimestriale si batjocorind in tot felul soldatii.
   Daca esti militar si te-ai fi trezit din betie ai sti ca romania are si granita terestra si fluviala nu numai pucte vamale sau de control. Si acea granita trebuie păzita prin patrulare in teren variat zi si noapte.
   Ar fi bine sa stii ca pentru un proiect bun de lege s-au batut mai mult politistii si mai-stii decit partea care trebuia sa se bata mai mult ca reprezentativi in domeniu.

   Ștergere
  3. Si mai tineti minte ca mai-stii si-au facut sgv-ii subofiteri, inclusiv pe cei primiti de la mapn, nu i-au aruncat afara cu 20 de ani de militarie.Asa de orientati sunteti. O sa facem o plingere impotriva acestui site pentru denigrare si ura intre semeni ,lucru contrrar legii.

   Ștergere
  4. @ Anonim 13 februarie 2015, 21:06. Multumim pt. limbaj! Prezinta o dovada cu un proiect in care politistii "s-au batut" vitejeste sa nu ii excluda de la actualizarea si recalcularea pensiilor pe militarii pensionati pana in anul 2011. Iar granita se pazeste de politia de frontiera doar contra infractorilor marunti care sunt si in Ferentari, nu contra tancurilor rusesti. Graniceri nu mai exista de ceva vreme!

   Ștergere
  5. @ Anonim 13 februarie 2015, 21:13. Fa plangere conform continutul materialului. Nu inainte sa iti citesti statutul [http://www.politiasibiu.ro/statutul-politistului/], vezi art. 1 in care esti CIVIL. Da sau nu? Dupa care mergi la Art. 14 unde vei constata ca NU ai grad militar. Da sau nu? Apoi mergi mai jos la Art. 23 (2) si aduti aminte ce juramant au functionarii publici civili, jurmanat care NU etse militar. Ti-l redau integral: "Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa-mi indeplinesc cu raspundere si buna credinta indatoririle ce-mi revin potrivit functiei si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

   Acum fa plangere! Niste militari NU sunt de acord sa fie acord drept de pensie militara de stat unor persoane care NU sunt militari, NU au grade militare si NU au depus un cu totul alt jurmant decat cel militar unde primul lucru sare in evidenta fata de un jurmant militar este ca NU si-ar viata in nicio imprejurare fata de Romania! Sa ne anunti si pe noi rezultatul plangerii!

   Ștergere
  6. Bun, acum sa vedem un art. lege care cere sa-ti dai viata pentru tara. Dupa aia discutam...

   Ștergere
  7. R de cate ori te-ai batut tu rusii pana acum?

   Ștergere
  8. @Anonim 13 februarie 2015, 21:13
   MAI si-au facut SGV-stii agenti nu subofiteri iar daca vorbesti de jandarmi, jandarmeria este aparat de represiune nu militar. Si la MAPN subofiterii provini "numai" din randul SGV-istilor, nu poti sa ajungi subofiter pe filiera directa, doar ofiterii si maistrii pot ajunge pe filiera directa. Este un lucru bun sa iei un SGV-ist care deja are experienta, sa-l scolarizezi si sa-l scoti subofiter.

   Ștergere
  9. @ Anonim 14 februarie 2015, 07:42. Iti raspund. Dupa ce imi precizezi ce atributii zici ca ai la mobilizare sau la razboi!

   Ștergere
 7. Gelule, modul în care ai prezentat subiectul acesta este total neinspirat şi nu face cinste nici unuia dintre noi, fie că e apv-ist, fie că e poliţist. Da, ai dreptate, trebuie o lege a pensiilor separată pentru poliţişti, avînd în vedere că din 2004 ei sunt funcţionari publici avînd şi o altă lege a salarizării. Pentru cei care au activat o anumită perioadă de timp în sistem militarizat, aşa cum bine ai prezentat, să li se acorde pensie militară proporţională pe durata corespunzătoare, fie ea chir şi de 1 an. Nu este vina poliţiştilor şi nu au cerut ei să fie demilitarizaţi. E cam la fel cu disponibilizaţii de la noi din MApN, care în majoritatea lor au fost nevoiţi să plece prin restructurarea funcţiilor şi a unităţilor. Deşi am fost apv-ist de carieră ca majoritatea celor ce postează aici, în "casa" ta-blogul tău, ţin să subliniez faptul că respect toate armele, indiferent de ministerul din care fac parte şi mă conduc după principiul coeziunii celor din sistemul de apărare, ordine...Dacă noi, ca întreg nu vom fi uniţi şi nu ne vom impune din punct de vedere moral ca o adevărată "castă", atunci chiar că ţara asta se va duce dracului. Jos pălăria în faţa pompierilor, grănicerilor şi a jandrmilor. Ei au treaba lor, la fel de importantă ca a unora dintre noi. Cît priveşte fotografia cu poliţista aia tinerică, trebuie să recunoaştem că şi noi avem femei pilot, infanteriste, iar de curînd şi marinar, artileriste şi tanchiste. Fără să par masochist, cît de eficiente sunt în armele lor, asta rămîne de văzut. Preferam să le văd ca medici, logisticiene, dar azi nu ne putem pune cu emanciparea femeilor. În încheiere, te rog să ştergi fotografiile alea care nu-şi au locul în postarea ta şi eventual să mai "cizelezi" niţel conţinutul acesteia.
  Cu stimă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic ca materialul este foarte decent! Nu calomniaza pe nimeni, ci prezinta o realitate asa cum este! In privinta fotografiilor, NU sunt trucate, sunt reale! La fel si adnotarile de pe marginea lor! Deci, de ce trebuie sa contribuim toti sa ascundem sub pres ceea ce este perfect adevarat? Ce nu este adevarat in afirmatia ca pensii militare nu trebuie acordate decat militarilor, si in afirmatia ca cu cat acorzi si la alte categorii pensii militare, cu atat se mareste bugetul destinat achitarii acestor pensii?

   In ceea ce priveste mare unitate! Ai dreptate, dar nu exista proba contrarie! Ai vazut TU vreun sindicat al MAI si au o gramada, sa protesteze in vreun mod sau altul asupra faptului ca proiectele de lege fac misto efectiv de militarii pensionati pana in anul 2011? Nu! Pana la proba contrarie, lucrurile raman asa!

   Ștergere
  2. E drept că n-am văzut sindicate de-ale lor protestînd pe legea/proiectul legii pensiilor, dar am văzut în schimb poliţişti cu "sînge în instalaţie" care aruncau cu caschete şi strigau ceva de genul: "Ieşi afară javră ordinară"! Păcat că armata română nu este la fel ca armata Turciei...

   Ștergere
  3. @ AC/DC 13 februarie 2015, 22:54. EU nu cred in sindicate! Atunci a fost ceva superb, dar politic! Daca ar fi intervenit insa atunci in ianuarie 2011, noi nu mai eram in situatia asta! Dar niciun sindicat din MAI nu a miscat nimic! Pentru noi, si nici pt. ai lor - care erau in rezerva! Acesta e adevarul!

   Ștergere
  4. Chestia asta cu sindicatele este valabilă la toţi în ţara asta, nu numai la poliţie. Uită-te la Mitrea, Ciorbea, rahatul ăla de Sîrbu care împreună cu Şeitan ne-au băgat mîna în portofel. Şi de ce nu şi la Dogaru, Pricină, Iliescu et.co. din ANCMRR. Toţi sunt nişte profitori şi nişte lepre, ca de altfel întreaga aşa-zisa clasă politică. Toţi golanii ăştia se conduc şi ne conduc după principiile lui Dinu Păturică; "Să fii om de lume nouă, să furi cloşca de pe ouă"! Pedeapsa prin împuşcare a celor care ne-au condus la dezastru în ultimii 25 de ani ar fi prea mică. Cum de în alte ţări foste comuniste de genul: Poloniei, Cehiei, Ungariei, Slovaciei, Croaţiei...s-a putut, iar lucrurile au progresat, pe cînd la noi totul este o ruină de parcă ar mai fi trecut un război mondial?

   Ștergere
 8. Juramant Academia de Politie 2013 pe YouTube

  Ca sa nu crezi ca toti din MAI sunt ,hoti,banditi si civili de mina a doua fara juramint fata de tara si popor vei primi o plingere penala pentru aceasta magarie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da-ti numele, anonim! La cultura esti oricum praf! MAI are 2 tipuri de angajati: functionari publici civili si militari. Militari sunt jandarmii, pompierii si anumite trupe de interventia care au exact acelasi statutu (Legea 80/1995) precum militarii din M.Ap.N. si S.R.I.!

   Functionarii publici CIVILI depun juramant civil si NU au grade militare si nu sunt in Serviciul militar! Jandarmii, pompierii si cei din trupele de interventie depun juramant militar pt. ca sunt militari! acum stii diferenta?

   Dar nu imi baga mie tata pe gat, ca fiind militar cand nu e, pe politista mea de proximitate promotie 2013 cand ea nu e militar, ci functionar CIVIL! Nu esti in toate mintile sau cum? Da' ce am ajuns de rasul curcilor si in NATO si Asia?

   PS: Nu ma intereseaza plangerea ta! Conform Constitutiei, art. 31 parca - liberatea de exprimare este neingradita! Materialul NU prezinta ce insinuezi TU, ci o realitate: NU poti pretinde un drept, PRETINZAND ca esti altceva decat esti. Eu nu pot pretinde pensie de magistrat intrucat NU sunt magistrat! Dar nici TU nu poti pretinde pensie militara intrucat nici TU nu esti militar! Penal este sa iti arogi un drept fals, in virtutea unui titlu pe care ti-l atribui in fals! Cam TU esti in situatia asta daca pretinzi drept de pensie militara si TU esti civil!

   Ștergere
 9. Google -Juramant Academia de Politie 2013 pe YouTube min 2.00 -2.40

  Ca sa nu crezi ca toti din MAI sunt ,hoti,banditi si civili de mina a doua fara juramint fata de tara si popor vei primi o plingere penala pentru aceasta magarie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce Google, batrane! Legea Nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul politistului [http://www.politiasibiu.ro/statutul-politistului/]. Nu depuneti nici macar jurmantul dupa lege sai ce ai?

   Art. 23
   (1) La acordarea primului grad profesional absolventul sau politistul incadrat direct depune juramantul de credinta in fata sefului institutiei de invatamant sau a sefului unitatii de politie si in prezenta a doi politisti.
   (2) Juramantul de credinta are urmatorul continut: “Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa-mi indeplinesc cu raspundere si buna credinta indatoririle ce-mi revin potrivit functiei si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

   Ștergere
  2. Ca sa vezi cît de mari prostii ai putea viziona pe viu juramîntul militar depus de politisti in curtea Academiei de politie. Doar trebuie sa scrii pe google „Juramant Academia de Politie 2013„ si vei avea prilejul sa auzi si sa vezi disciplina militara cu depunere de juramît militar.
   Juramîntul este dublat la terminarea scolii de juramîntul de credinta fata de profesie asemenea juramîntului depus de medic sau judecator la investirea in fuctie.
   Faci de rîs armata romana prin ceeace faci si spui ,iar noi astia denigrati vom face demersuri de separare . Insa fara noi alaturi nimeni nu va baga in seama. Noi ne descurcam oricînd si fara voi si mult mai bine.
   După vizionare vei vedea ca scoala de politie este militarizata si cu juramint militar.Nu stim cum te vei apăra insa fiindca nu ai cunostiinte in domeniu iti voi transmite si articolul din codul penal care te incrimineaza cu o astfel de denigrare,defaimare in public si creerea de ura intre semeni.

   Ștergere
  3. @ Anonim 13 februarie 2015, 22:31. Pe mine sa nu mai iei cu balarii din astea securiste cu amenintari! Nu de alta, dar s-ar putea sa se inverseze rolurile! Parca si Basescu a amenintat-o pe Firea! Asta e ce ai facut tu acum! Materialul este foarte logic, nu include nicio calomnie, prezinta doar realitatea exact asa cum este! Pozele NU sunt trucate ci preluate din mass media, fiind foarte reale! Tot ce este inscris in material este real! Opinia mea este aceasta: pensie militara pentru anii in serviciul militar. Tare am impresia ca tu ii si ai! Dar te arunci asa, din spirit de turma in apara un principiu care NU este just! Nu ai cum sa acorzi drept de pensie militara unei persoane care NU indeplineste consitiile de a fi fost in serviciul militar! Restul e gargara!

   PS: Dar de ce nu vrei pensie de serviciu de magistrat? Tot aia este, oricum iti arogi un drept pt. ceva ce nu esti si daca iti arogi drept de pensie militara si de magistrat! Sa imi zici sa iti trimit copia dupa CI!

   Ștergere
  4. Mai, Tilica militianu, fii mai atent la forma, ca si asa fondul este de kk. Ori ai invatat limba romana asa cum ai invatat si tabla inmultirii, pe melodie? Stiu si cum va descurcati. Il mai vad pe unu' ca tine in piata, aducand marfa unei conlocuitoare, spre a fi vanduta. Sunteti plini de cinste, corectitudine si, mai ales, de ordine... "militara". Esti jenant, mare cunoscator de legi: lexemul MILITAR este in raport de antonimie cu CIVIL. Doua paralele, militianule!

   Ștergere
 10. @ Anonim 13 februarie 2015, 21:48. Afirmi ca vrei sa vezi un articol de lege cu juramantul militar!

  În legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial nr. 990/12 decembrie 2006, formula jurământului militar este următoarea:

  "Eu, ............., jur credință patriei mele, România. Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

  Acesta este juramantul unui militar! Singurul care nu face rabat de la a-ti da viata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. alt anonim

   Nu vreau sa ma amestec dar chiar gresiti profund. Nu confundati politia nationala, politia de frontiera, si politia peitenciarelor cu politia comunitara subordonata primarului.
   Toti cei admisi in scolile militare de politie indiferent de arma depun juramintul militar si fac scoala in regim militarizat, Fiul meu a trecut prin asa ceva,am fost la depunerea juramîntului. si stiu ce spun. Va rog sa incetati.

   Ștergere
  2. @ Anonim 13 februarie 2015, 22:42. Nu inventam legi. Conform statului fiecaruia! In ce an a depus fiul Dvs. juramant militar si dupa care lege? Ce statut are acum si ce scrie in acesta - la toti este trecut la art. 1, daca sunt sau nu militari!

   Ștergere
  3. @Anonim
   Fiul tau a depus "juramant" nu "juramant militar", e o diferenta. Si medici depun juramant insa nu inseamna ca sunt militari.

   Ștergere
 11. Eu va propun amindorora sa incheiati polemica pe acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Polemica NU trebuia pornita! Materialul are un substrat anume, vedeti 13 februarie 2015, 22:53. Nu trebuie sa fim chiar fraieri sa vedem ca MAI si-a aruncat pe cei in retragere/rezerva "la gunoi" (pe cei pensionati pana in anul 2011), la fel cum am fost aruncati si noi! Restul scrie in comentariu!

   Ștergere
 12. Viata a fost generoasa cu mine. Am activat/cooperat in/cu toate institutiile de forta ale statului si atunci, in tot felul de situatii limita, m-am simtit util tarii, indiferent ca eram in kaki, verde, rosu, albastru sau negru. Izvorul a fost MApN, iar dupa o viata in haina militara credeam ca ma voi bucura de implinirea visului si crezului meu. N-a fost sa fie ! Imi inteleg fostii camarazi care s-au dus, mai slabi de inima...dar nu mai inteleg atitudinea voastra, indiferent de unde aveti izvorul. Dati cu piciorul la o sansa...o sansa uriasa pe care nu vreti sa o valorificati sau, sa participati constructiv la traducerea ei in viata. Toti "aparatorii" de lege si tara avem un drept. Cum va fi legalizat acesta poate fi discutat, acolo, la masa verde, cu calm, intelegere in spiritul unor principii corecte fata de toti si in special fata de tara. Trec peste faptul ca cele mai multe necazuri le-am avut ca pensionar cu "ïzvorul" meu, dar nu cred ca e cazul sa ajungem la stadiul de amenintari si, in final, la dusmanie. Nu va dati seama ca am intrat in "jocul adversarului"? Lasati galceva si vedeti mai bine cum putem rezolva treburile, astfel incat sa castige tara si armata ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stii de unde provine? Nu e ceva personal! E o problema acolo la M.A.I. Sunt singurii care au sindicatecare ii reprezinta pe cei in activitate, pe cei in rezerva i-au bagat si ei "la fund". Acele sindicate (sunt multe, zeci) atat apara personalul pensionat inainte de 2011, incat NU misca absolut nimic! Si pot face multe, dar nu fac decat pentru ei!

   In aceste conditii, stai in fund, te uiti la tun ... stii mai departe! Pai daca astia in activitate din MAI pot face ceva intrucat doar ei au sindicate si NU fac decat pt. ei, nici macar pt. cei ai lor in rezerva/retragere, automat iti sare mustarul. Intrucat cei in activitate din MAI, NU indeplinesc ei insisi conditiile de acordare a unei pensii militare "pe bune" care ar insemna minim 15 ani in serviciul militar.

   Ideea este simpla: misca ceva, tacem, nu misca nimic si deocamdata au demonstrat ca nu misca nimic pt. cei pensionati inainte de 2011, le taiem craca pe stil NATO: pensii militare doar pt. 15 ani in serviciul militar! Culmea ca indeplinesc aceasta conditie cei deja pensioanti din MAI, si mare parte din cei in activitate - nu o indeplinesc!

   Explicatia ii este adresata si acelui incisiv care probabil e in rezerva/retragere, dar NU ii pica fisa ca si soarta lui depinde de cei din in activitate din MAI - de sindicate mai exact, care NU fac nimic pt. el - l-au aruncat tot ca pe o masea stricata! Asta e tot!

   Ștergere
 13. @ R 26500
  alt anonim
  2012 -agenti de politie la Sc. vasile Lascar
  Este aici pe acest link
  https://www.youtube.com/watch?v=cHGANVQ4vwI

  Va rog inca odata incetati,eu sunt militar si nu-mi cade bine ce aud

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Sugestie! Cititi la 13 februarie 2015, 22:53! In ceea ce priveste link-ul, e o chestie bizara! Dar totul se simplifica ulterior. La obinerea primului grad profesional, devin functionari publici civili. Si depun juramantul de la articolul 23 (2) de aici [http://www.politiasibiu.ro/statutul-politistului/]. Din acest moment s-a incheiat cu armata! Daca contestam si legea scrisa, restul nu mai are importanta!

   Ștergere
  2. Cu tot respectul, nu am nevoie de sugestii, ce ati facut este o mare greseala doar in sensul ca ati afirmat ca nu au depus juramîntul militar. Copilul meu are tata militar si l-am educat in spiritul nostru ostasesc,nu iese din tipare, a prin la crima organizata. Mereu are masina zgîriata si de multe ori si el si sefului lui dorm cu pistolul sub perna. Ca militar nu am trecut prin asa ceva.
   Stiind ce spun v-am rugat sa incetati ca faceti foarte mult rau. Ori fi ,nu or fi apti pentru intrarea in pensiile militare lasati sa decida de comun acord cei care le acorda fiindca banii de la buget sunt aceeasi indiferent daca sunt impreuna sa separat.
   Un salut caramaderesc. Noapte buna.

   Ștergere
  3. @ Anonim 13 februarie 2015, 23:47. Erata se insuseste! Dar NU si restul! Mai exact: daca in lumea asta se acorda pensii militare pt. un nr. de ani in serviciul militar, atunci sa fie asa! Pentru toti!

   In ceea ce priveste decidentii! Materialul va disparea cand si numai daca - vom vedea acolo la cele cateva zeci de sindicate din MAI ca bat pumnul in masa, ca militarii pensionati pana in anul 2011, sa NU fim luati de "prosti" in ceea ce priveste pensiile militare (actualizare, recalculare). Au forta, poate singura forta si sunt singurii care pot face ceva! Deocamdata trendul deciziei este ce se vede: cei pensionati pana in 2011, avem directia spre "tomberon"1

   Caz in care suntem nevoiti si noi cei "prostiti" sa ne readucem aminte ce am invatat de la americani, britanici, alte state NATO: pensie militara pt. anii in serviciul militar! Fara exceptii. Ca sunt 5, 10, 15 sau 30 NU conteaza, dar in SERVICIUL MILITAR sa fie! Fara "echivalari" si alte "smecherii" ca NU tine cat timp suntem "aruncati la gunoi". Iar opinia noastra conteaza nu dupa decizii, ci inaintea lor. Dupa decizii - daca sunt proaste, NU mai conteaza nimic! Punct!

   Cu aceleasi salutari camaraderesti, in speranta ca intelegeti tot!

   Ștergere
 14. Dupa ce scap de la diribau am drept la pensie militara sau nu??/Macar o anticipata ceva!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cati de armata ai?/Parca nu te-am vazut decat agent??

   Ștergere
 15. @R26500, am depus juramantul militar de 7 ori - parca nu-i mai ajungea tarii !!! Pana la urma tara m-a tradat !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum asa? Eu stiam de 3! Poate fi interesant! De unde 7?

   Ștergere
  2. Am luat-o din tanara pruncie...ca m.t. era deja al 2-lea....in rest cele obisnuite, plus ...prostia din AM din '90....plus ce-o mai urmat....(le tin la secret !!!)

   Ștergere
  3. la: "Cum asa? Eu stiam de 3! Poate fi interesant! De unde 7?" Pacat, credeam ca vei insista pe al doi-lea aspect....

   Ștergere
  4. @ calin 14 februarie 2015, 00:22. Deci, au fost 3 juraminte! Acum ca le depuneam de mai multe ori, tot 3 au fost. Nu le readuc aminte ca anii au trecut, si sunt unii care au depus doar doua. Adica nu l-au mai prins pe cel cu comandantul suprem.

   Ștergere
 16. R esti un frustrat,ca ai inceput o disputa falsa.Ce conteaza cum se numeste pensia daca este obtinuta in conditii de principialitate pt toate armele?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Frustrare fata de ce? Fata de (ne)acceptarea adevarului? Atunci sa ii spuna "de serviciu" si stim o treaba!

   Ștergere
 17. Trebuie sa plecam de la definita si rolului fiecarei categorii din ceea ce intra acum, la gramada, in termenul de militar. Ca stat ce face parte din UE si membru al NATO trebue sa vedem care sunt in aceste tari raporturile intre armata ( ca forta militara a unui stat cu rol de aparare in interorul granitelor si de atac in afara lor, ai caror militari sunt pregatiti, instruiti si dotati special pentru a lupta , au o organizare si o ierarhie specifice, se supun unui juramant militar ce le cere sa-si dea viata, au o serie de restrictii a unor drepturi constitutionale fata de ceilalti cetateni. Chiar daca parasesc structurile militare raman in continuare in evidentele armatei si pot fi chemati in caz de mobilizare ori razboi) si alte structuri, gen politie, jandarmerie, politie de frontiera, sistemul penitenciarelor, SRI, SIE, STS ,SPP.
  Cei 25 de ani de orbecaiala prin tenebrele democratiei sunt de ajuns, este momentul sa facem un pic de ordine in haosul national si se ne aliniem celor in randul caror am aspirat sa ajungem si sa intram.
  Asa cum armata, compusa preponderent din militari, are un anumit procent de civili si mare parte din structurile incluse acum in categoria aparare au un procent din personal asimilabil ca formatie si atributii militarilor, dar a include tot personalul acestor structuri, mai numeros de cateva ori decat efectivele actualei armate, in categoria militarilor este o chestie care doar in Romania se poate intampla. Riscurile profesionale exista in multe meserii, iar o parte din personalul acestor structuri ce apartin de interne, justitie, externe ori de nimeni, ca in cazul asaziselor servicii secrete SRI, SIE, STS ,SPP au probabil riscuri si factori de stres mult mai mari decat ale militarilor pe timp de pace. Acestia pot fi remunerati, in activitate si la pensie, corespunzator cu munca prestata, chiar mult mai bine ca militarii, dar daca nu au nimic de-a face cu notiunea de militar nu trebuie inclusi in aceasta categorie.
  In concluzie pentru comentatorii din aceste structuri, va suparati degeaba, aici nu e vorba de ce spun cativa militari pe acest site ci de realitatea care exista in jurul nostru. Inteleg si supararea unora, militari de cariera, unii incepand de la 14 ani, care prin jocul permutarilor postdecembriste ati ajuns in astfel de structuri.

  RăspundețiȘtergere
 18. COR conform ISCO-08 rezolva incadrarea in legea pensiilor militare a diferitelor categorii de personal propuse pentru a beneficia de aceasta lege. Insa aici este o problema, Romania a fost obligata sa aplice standardul ISCO-08 de o directiva europeana, aceasta trebuia sa se finalizeze inca din anul 2011 pe vremea guvernului Boc. Sarcina de implementare a Grupei Majore 0 - Fortele Armate in COR, culmea, a fost atribuita MAI. Probabil citind in ISCO-08 asta:
  Excluded from this group are:
  - jobs held by persons in civilian employment of government establishments concerned with defence issues;
  - police (other than military police);
  - customs inspectors and members of border or other armed civilian services.
  Este de-a dreptul evident de ce Romania este singura tara din lume care nu are o grupa destinata militarilor iar tot felul de functionari sunt considerati militari. Aici nu e vorba doar de politisti, inclusiv serviciile sunt excluse explicit din aceasta categorie, deci trageti concluzia ce sansa exista ca acest normativ sa intre in vigoare in viiitorul apropiat.
  Restul e vrajeala, cu juramant militar la politisti, gardieni, scoli militare(la politie) grele, conditii de asemenea, etc.
  Daca un politist/jandarm/granicer/pompier/gardian/SPP-ist etc. lucreaza in conditii deosebit de grele si periculoase atunci sa fie recompensati pentru acele activitati cum trebuie insa nu au ce cauta in categoria militarilor.
  Acum este momentul oportun de modificare a celorlalte acte normative conexe, toti suntem incadrati in legea unica a pensiilor, sa fie extrasi de aici doar cei care trebuie ceilalti sa ramana in continuare fara a incepe iar o nebunie a tot felul de recalculari, incadrari, etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dintr-un raspuns al M.M.P.S. a rezultat altceva: implementarea trebuia relizata de catre fiecare minister care are militari. Ca n-a implementat-o niciunul, e alta discutie!

   Ștergere
  2. @R-2600
   Esti gresit informat, implementarea Grupei 0 in COR a fost atribuita MAI. Am facut personal o cerere la MMPS pentru a clarifica acest aspect, raspunsul a fost cel pomenit de mine si sfatuit sa ma adresez MAI pentru rezolvarea problemei. Poti sa faci acelasi lucru printr-o cerere la MMPS si ai sa afli.

   Ștergere
  3. @R 26
   Pe deasupra nu ai ce sa implementezi, MMPS trebuie sa introduca in COR Grupa 0 si atat. Adica o traduce din ISCO-08 si o copiaza in COR si gata, nu trebuie trimisa la nici un minister care are "militari", este tocmai invers ministerele se ghideaza se ghideaza dupa COR. Ca fapt divers in acest moment militarii in activitate sunt angajati la "negru" sau in cel mai bun caz in zona gri, ITM-ul se ghideaza dupa COR nu dupa tot felul de bazaconii sau impresii, nu este recunoscuta oficial nicaieri ocupatia de militar de aceea orice sticlete se trezeste ca e si el militar, oricine poate sa speculeze ceva atat timp cat nu e reglementat.

   Ștergere
 19. Constat ca termenul de aplicare a posibilei legi a pensiilor militare , dupa 2021 , se contureaza. Daca tot mergem cu opinii din acest gen , care este mai militar sau mai putin militar , care este mai muncit sau mai putin muncit in alte conditii de munca , ni se va implini visul intr-o noua lume.

  RăspundețiȘtergere
 20. Daca tot nu va intelegeti poate ar fi mai bine ca fiecare minister inclusiv SRI sa-si faca propria lege de pensionare, cu privilegiile pe care si le poate trage fiecare.
  Si atunci cind cei de la SRI si interne vor avea pensii mai mari,fiindca sunt mai abili in obtinerea unor drepturi decit cei de la aparare, iar vor striga cei de la apărare ca in 90 ,” vrem alinierea salariilor si pensiilor cu cei de la interne” Acum vreti sa le dezbinati iar sub diverse pretexte numite directive europene nato etc.
  Sa nu uitatam ca tot cu ajutorul ”directivelor” ne-am darîmat fabricile,ne-am vindut pe nimic resursele,cotizam la UE cu bani grei ca apoi acestia sa se intoarca nerambursabili doar la ”cîstigatorii” asa ziselor proiecte manevrate de jmecheri, ca omul de rind moare cu proiectul in brate. Si uite asa pe spinarea tuturor cu concursul ”directivelor se nasc marii patroni inbogatiti prin proiecte europene nerambursabile ,din cotizatia tuturor amarîtilor.
  Acum daca tot am reusit sa ne unim sub o lege ,de ce sa nu ne dezbinam. Cel putin nu ne-am mai reprosa ca unii sunt mai avantajati ca altii. Daca prin farimitarea legii pensiilor pe categorii profesionale,militari semimilitari-civili etc credeti ca se va reduce efortul bugetar pe pensiile din sistemul national de aparare ,ordine publica si siguranta nationala care trebuie sa fie un sistem integrat si unic peste tot in legislatie ,nu cu privilegii pentru unii si altii ,atunci va inselati.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-am grabit sa postez opinia mea , similara cu a domniei voastre .

   Ștergere
  2. @Trofin
   Esti de-a dreptul naiv, nu exista Utopia. Tu chiar crezi in balivernele astuia de mai sus de la "14 februarie 2015, 10:03", e clar ca e un sticlete si baga si el strambe poate s-o prinde ceva. Chiar daca legea va cuprinde si functionarii publici gen politai sau serviciile unde este clar ca au mult mai multa influenta in politic decat amaratii de la armata, sa fii sigur de faptul ca legea va fi completata cu tot felul de acte normative aditionale bagate la secret care sa reglementeze activitatea celor numiti mai sus iar APV-istii vor ramane tot cu praful de pe toba, exact cum se intampla si acum, asa ca nu mai fii in asentimentul Anonim mai de sus.
   nu te astepta ca sticletii sau serviciile sa te sprijine pe tine in ceva, ei nu au nevoie decat de un paravan ca apoi se ocupa ei sa puna lucrurile in ordine.
   Clarificarea se face prin COR cu 10 grupe si atat, restul e vrajeala ieftina. Doacamdata Romania nu este condusa de legi si reguli ci de interese si grupuri. Exemplu concret cu aplicarea COR ISCO-08 nu este in interesul grupurilor de aceea nici nu a fost aplicata si nici nu are sanse prea mari in viitorul apropiat.

   Ștergere
  3. Cum sa nu se ajunga la dezbinare, daca cei dedati la spurcaciuni, carora le atribuiti calificativul "mai abili" isi urmaresc interese strict personale, eliminand din prevederile proiectului de lege problemele pensionatilor MApN anterior anului 2011? Iar daca li se riposteaza, incep sa ameninte nu procese, facand parada de extraordinara lor cunoastere a legilor. Aceasta se numeste "urcat cu copitele in troc", fapt care poate determina o eventuala dezbinare. Obrazul, baieti, obrazul...

   Ștergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 22. Din cîte se vede ”dreptatea (adevarul) pe acest seit se imparte prin intrebare-raspuns-apostrofare dupa caz, dintr-un singur izvor globalizat in EU-unul si acelasi cu (R-26500, ADMIN, G. Olescu, anonim 10.36 plus, C. Cioca) si tot ce se mai poate inventa ca user pentru a oferi o intrebare sau un raspuns convenabil lui EU(....).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce dreptate si adevar? Si ce raspunsuri! Analiza situatiei este clara: cei pensionati pana in 2011, suntem aruncati la "tomberon" intrucat NU ar fi lovele si pt. actualizarea si recalcularea pensiilor noastre! Fa rost de ei! Materialul prezinta cum se poate face rost! Ai alte propuneri sau preferi sa ramai in "tomberon"?

   Ștergere
 23. Voi in MapN nu ati fost in stare sa implementati hgs 1019 si mai vorbiti de grupa 0.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici ai mare dreptate, suntem foarte dezbinati, am putea sa invatam multe lucruri de la sticleti privind acest aspect. Cat despre Grupa 0 imi permit sa ma citez ca sa nu o iau de la capat cu explicatiile:
   "MMPS trebuie sa introduca in COR Grupa 0 si atat. Adica o traduce din ISCO-08 si o copiaza in COR si gata, nu trebuie trimisa la nici un minister care are "militari".
   In plus vreau sa precizez ca COR conform ISCO-08 este obligatorie pentru toate tarile membre UE

   Ștergere
  2. Ba ,au fost in stare sa-si taie singuri aplicarea lui !

   Ștergere
  3. DOGARU ..cu CANTUMUL si cuplarea pensiei cu salariu ...sa traiascaaa..!!!
   Sniper 01

   Ștergere
 24. @ All. Cei care spun ca materialul dezbina, cu siguranta ca nu l-au citit! S-au uitat la poze si gata, iar unora le-a sarit tandara din spirit de breasla. Fara sa observa ca propria lor breasla i-a "aruncat la gunoi"! La acest moment, datele problemei asa cum rezulta din toate proiectele de legi vehiculate, sunt urmatoarele:

  1]. Toate ministerele i-au eliminat din ecuatie pe cei pensionati pana in anul 2011 (fara actualizare, fara recalculare).
  2]. Toate sindicatele din MAI (si care sunt o gramada) si care reprezinta in proportie de 99% pe cei in activitate, nu pe cei in rezerva/retragere, i-au eliminat din ecuatie pe cei pensionati pana in anul 2011 (fara actualizare, fara recalculare). Cu o exceptia: Federatia Al. I. Cuza - care a incercat sa introduca actualizarea si pt. cei pensionati inainte de 2011, dar tot fara recalculare.
  3]. Militare in activitate indiferent de minister NU au niciun sindicat, nu le permite statutul - deci pe ei nu ii reprezinta decat capii ministerelor dupa regula "- Sa traiti, am inteles!"
  4]. Militarii in rezerva/retragere nu sunt reprezentati decat de cateva asociatii si un sindicat, din care reprezentative sunt doar doua: ANCMRR si SCMD. Si care, reanalizand proiectele de legi vehiculate si amendamentele propuse efectiv de cele 2 organizatii rezulta ca si acestea i-au eliminat din ecuatie pe cei pensionati pana in anul 2011 (fara actualizare, fara recalculare).

  Si atunci, problema este unde este dezbinarea? Nu este clar? Bun! Atunci daca dezbinarea porneste "pe o mana", pe de o parte din partea ministerelor cu sindicatele lor in frunte, pe de alta parte din partea unor organizatii ale celor in rezerva/retragere, ce dezbinare mai exista din moment ce cei pensionati pana in 2011, am fost oricum "aruncati la gunoi"? De toti!

  In aceste conditii, NU mai avem practic ce pierde daca sarim la "gatul lor"! Rezultatul in cel mai bun caz nu poate fi decat ca am dezbina dezbinarea lor! Afirma ca "ne-au sarit din schema" pe cei pensionati pana in 2011, intrucat NU mai sunt fonduri si pt. noi! Bun! Atunci, prin material le-am aratat de ce NU sunt fonduri: intrucat parte din cei care ne-au "aruncat la gunoi" pe cei pensionati pana in 2011 - respectiv functionarii publici, s-au trecut "moț in fata" la pensii militare, desi nu mai sunt de peste 12 ani personal militar prin statut!

  Asa ca trebuie sa incercam sa contracaram cumva faptul ca "ne-au scos din schema" pe cei pensionati pana in 2011! Iar cea mai buna metoda este sa DEMONSTRAM ca daca ne lasa tot la "tomberon" pe cei pensionati pana in 2011, si NOI putem sa ii scoatem pe ei din schema! II obligam astfel sa se gandeasca de 2 ori inainte sa "ne comita bucata". Dupa principiul ca cine sapa groapa altuia asa cum fac ei cu noi, risca sa cada singur in ea!

  Despre asta e vorba! Daca cunoaste cineva in acest moment dintre cei pensionati pana in 2011 o metoda mai eficienta de a iesi din "tomberon", sa o faca public si sa o aplice! Dar sa nu stea ca planta asteptan cai verzi pe pereti! Atentie! Nu uitati de unde am plecat! Noi NU avem loc "in schema" din lipsa de fonduri! Daca EI sustin "placa" asta, suntem datori sa le ARATAM de ce NU sunt fonduri. Poate le vine mintea la cap pana la urma!

  RăspundețiȘtergere
 25. ” Sistemul National de Ordine Publica si Siguranta Nationala” trebuie ,in scopul evitarii discrepantelor si a creerii de privilegii ,sa aiba un sistem unic de salarizare si un sistem unic de pensionare.
  Altfel se da posibilitatea de a se crea dezechilibre.
  Pe acest sistem trebuie determinat si bugetul unic necesar .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte important de inteles !!!!!!!!
   Trebuie sa lamurim termenii cu care discutam si anume:
   Din titlul :” Sistemul National de Ordine Publica si Siguranta Nationala”, armata nu se regaseste in acest context, cu certitudine armata nu se regaseste la capitolul "Ordine Publica" care este destinata altor structuri, ex. jandarmerie iar la capitolul "Siguranta Nationala" la fel nu se regaseste, citez din legea 51/91 Art.1 ce se intelege prin " Siguranta Nationala":
   "Prin siguranta nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman, ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie." Armata nu are astfel de atributiuni, deci ea saraca(armata) legal nu se regaseste in ”Sistemul National de Ordine Publica si Siguranta Nationala”. Cu alte cuvinte cel care a incadrat armata in acest sistem nu avea proprietatea cuvintelor in cel mai bun caz iar in cel mai rau a facut-o intentionat, nici nu e de mirare cu atatia doctori in tot felul de stiinte care mai de care mai exotice care se ocupa de destinele apararii. Armata trebuie sa aibe capitolul ei separat exact cum se intampla in toate tariel normale cu capul. Cei care mai amestecati armata cu ”Sistemul National de Ordine Publica si Siguranta Nationala” argumentati si de ce o faceti.

   Ștergere
  2. Scuze ”Sistemul National de Apărare Ordine Publica si Siguranta Nationala” ,usor de dedus,daca se vrea.

   Ștergere
 26. Atata timp cat Oprea-penalul si Ponta-terminatul politic sunt unde sunt, cei executati vom ramane... morti!
  Mai bine luptam sa nu apara aceasta lege deoarece, pentru noi, nu are niciun efect. Ori ca este aprobata, ori ca nu, noi ramanem aceeasi executati de bOC!
  Doar lui "alexandri" ii convine.

  RăspundețiȘtergere
 27. IA MAI CITITI DIN... ISTORIA ISTORIEI NOASTRE!

  "Ştire şi un comentariu: Anonim18 februarie 2013, 17:07
  Sursa: www.realitatea.net/jurnale.html
  Locul: Palatul Parlamentului, astazi, incepand cu ora 11:16:46, inainte de sedinta saptamanala a USL:
  - Reporter: In privinta recalcularii pensiilor militarilor (!!!), cand se va incepe acest proces? Ati luat o decizie?
  - Victor Ponta: Nu! Inteleg ca au fost niste probleme; m-a informat si dl. ministru al Apararii si doamna ministru Campeanu, si trebuie sa vedem cum sa facem in asa fel incat, pe de o parte sa calculam corect, pe de alta parte sa nu starnim o noua panica, adica oamenii sa creada ca le scadem pensia. Nu, nu cred ca asta este ideea! E.., e o situatie delicata, pentru ca s-au facut erori in calcul. Pe de alta parte, repet, nu poti sa vii sa incepi acuma sa le spui oamenilor ca daca s-au facut erori in jos... sigur ca poti sa le maresti pensia, dar daca s-au facut erori in a calcula mai mult decat era,... sa incepi sa-i spui omului acuma ca de fapt ii tai din pensie,.... e foarte complicat!
  - Reporter: Daca s-au facut erori in sensul ca unii au primit mai multi bani, pana la urma li se va taia... sau va ramane situatia asa?
  - Victor Ponta: Parerea mea este ca trebuie sa gasim o alta solutie legislativa. Pana la urma nu este vina omului, e vina celor care au calculat si... din institutiile statului; si.... sa te duci sa te intorci iarasi impotriva oamenilor mi se pare anormal, si mi se pare ca daca a gresit statul - nu plateste omul! Daca au gresit cei de la stat, platesc cei de la stat!(N.B.:pentru cei carora li s-a taiat pensiile, inseamna ca asa trebuia si asa va ramine)

  Numai că, Legea 263/2010 în art.107 reglementează procedura de urmat în astfel de situații; și cînd se greșește în plus și cînd se greșește în minus... pentru pensionar.
  Art. 107
  (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
  (2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor."

  RăspundețiȘtergere
 28. @loremipsum ;
  @unknown ;
  @lacatusul mecanic specialist in torsiunea fierului forjat
  @bebe
  @plimbaretu
  @tepes
  @velaoviva
  @impaler
  @subofiterul provenit din lm
  @uemil
  Toti acesti destinatari fiind una si aceeasi persoana ! Aceeasi persoana cu anonimul care doreste "grupa majora 0" ...

  Hai , noroc ! Ai revenit "in actualitate" ?
  Tot cu ideea ta unica si ... fixa ? Aia cu "grupa majora 0" ... care rezolva toate relele din lume !
  Ia citeste tu hg 1352/2010 ...
  Este cuprinsa in COR si "grupa majora 0" .

  ://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/HOTARARI-DE-GUVERN/HG1352-2010.pdf

  ://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37027/COR-2014-republicata-Cum-arata-Clasificarea-ocupatiilor-din-Romania-dupa-ultimele-modificari.html

  Acest "standard" se foloseste NUMAI pentru operatiuni/activitati STATISTICE ! Nu produce nici un fel de efect asupra legislatiei/politicilor unui stat referitoare la acele persoane ...

  Objective

  ISCO is intended for use in statistical applications and in a variety of client-oriented applications. Client-oriented applications include:

  Matching job seekers with job vacancies;
  Managing short or long-term migration of workers between countries;
  Developing vocational training programmes and guidance.

  ://joinup.ec.europa.eu/catalogue/asset_release/scl-international-standard-classification-occupations-2008-isco-08
  ------------------------------------------

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hai noroc! E un lucru imbucurator daca Anonimul este una si aceasi persoana, inseamna ca sunt mai multi insi care au descoperit aceasta eroare in sistemul legislativ romanesc.
   Este evident ca nu faci decat sa intoxici cititorii cu prostiile pe care le debitezi, probabil cu un interes, cred ca esti si tu un "APV-ist cu maxim 15 ani ca militar". Nu am obiceiul sa intru in polemica cu oameni complexati insa e pacat ca cititori sa fie informati gresit de unul ca tine.
   Text preluat de pe site-ul MMFPS:
   " Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispoziţie o clasificare mai eficientă care să poată fi folosită de toate ţările la următoarea rundă de recensăminte ale populaţiei, precum şi în cadrul serviciilor naţionale de ocupare a forţei de muncă şi al altor aplicaţii orientate către clienţi".
   Deci minti cu nerusinare in "se foloseste NUMAI pentru operatiuni/activitati STATISTICE ".
   Daca vrei sa te angajezi la o companie pe un post anume, cel de la personal merge cu dosarul tau la ITM unde inspectorul studiaza dosarul si verifica daca indeplinesti conditiile de ocupare a postului respectiv conform COR, daca indeplinesti conditiile, bine, daca nu iti vezi de drum. Deci totul e perfect compatibil cu ce scrie "precum şi în cadrul serviciilor naţionale de ocupare a forţei de muncă şi al altor aplicaţii orientate către clienţi". Pentru recensamant COR se foloseste o data la n ani pe cand in activitati cu ocuparea fortei de munca, zilnic.
   Asta e link-ul la site-ul MMFPS la capitolul COR:
   http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/c-o-r
   Link-urile pe care le-ai pus n-au nici o legatura cu realitatea. Iar daca grupa 0 nu rezolva toate relele din lume, poate rezolva totusi separarea astora ca tine de cei care ar trebui sa beneficieze de drepturile pe care ti le ofera calitatea de militar, calitate oferita legal tocmai COR-ul ala care zici tu ca se foloseste "NUMAI pentru operatiuni/activitati STATISTICE".
   In rest, sictir!

   Ștergere
 29. Stie cineva , cumva , de existenta , undeva , oriunde in lume , a vreunei "Legi a pensiilor judecatoresti" , a vreunei "Legi a pensiilor marinaresti" , a vreunei "Legi a pensiilor ministeresti" , a vreunei "Legi a pensiilor intelectualicesti" ...
  Daca nu exista ... de ce ar exista o "Lege a pensiilor militare" ?...
  De ce sa nu existe o "Lege a pensiilor de stat" in care "statul" sa-i includa pe cine "vrea muschii lui" (ai statului) ?
  ----------------------------------------------------------------
  La discutarea si elaborarea de propuneri la acest proiect de lege apare , undeva , un sindicat al politistilor de frontiera si al vamesilor ...
  Dupa discutiile aiuritoare generate de acest articol ... sa nu ne miram ca va aparea o lege a pensiilor de stat (sau , macar , de serviciu) pentru vamesi ... Asta , asa , pina cind "militarii" se vor invata minte sa nu mai sustina idei idioate ...
  -----------------------------------------
  La exemplele "zdrobitoare" , referitoare la politisti , date de unii "militari" ... şedeţi blînzi ... Sint si printre noi de-alde cioaca ... Baietii din echipa generalilor marian si chirita ...
  Acestia , daca indeplinesc conditiile , pot trimite documente (din puscarie) si vor primi pensie . Care le va fi "recalculata" .. si vor avea pensie "militara" ...
  Hai sa ne mindrim (si) cu ei , "militarilor coltosi" ! Ca-ntre noi ... pensionarii militari !...

  In loc sa militati , aiurea , pentru ne-cuprinderea in lege a unor categorii de personal ... mai bine militati pentru o denumire mai "neutra" a legii ! In acest fel si populimea "doritoare de singe militar" va fi calma in injuraturi !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact ce banuiam, esti sticlete!

   Ștergere
  2. Total de acord.Acelasi lucru l-am propus si eu intr-o postare anterioara.Ce conteaza cum se numeste pensia atata timp cat respecta aceleasi principii pt fiecare arma(sa zicem).

   Ștergere
  3. @mos Alecu
   Ca de obicei ai dreptate. Din pacate, minte putina pe la multi "populani" .Capra vecinului e prea "tentanta", se pare.

   Ștergere
 30. @Anonim14 februarie 2015, 16:48 si Anonim14 februarie 2015, 16:45 :
  Ce faci , bre , ai inceput sa te rusinezi de calitatea de administrator al blogului ?

  Legat de chestia cu "clasificarea ocupatiilor din Roamnia" ...
  Vezi ca "pilotii" si "insotitorii de bord" sint in grupe total diferite (in acea clasificare" ... dar sint in acelasi sistem (lege) de pensionare .
  Mai vezi ca "judecatorii" si multi "procurori" sint in grupe total diferite (in acea clasificare) ... dar sint in acelasi sistem (lege) de pensionare .

  Intelegeti , "vitejilor" ? COR 08 NU ARE NICIO treaba cu modul de "tratare" a personalului ... Modul de "tratare" a personalului este treaba politicilor statului , iar COR 08 ia in evidenta (statistic) ceea ce a facut statul cu niste categorii de personal ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi ca "pilotii" si "insotitorii de bord" sint in grupe total diferite (in acea clasificare" ... dar sint in acelasi sistem (lege) de pensionare .
   Stii tu mai multe legi ale pensiilor decat aia unica?
   Daca ai citi titlul articolului ai observa ca aici e vorba de asimilarea functionarilor publici cu statut special cu militarii nu de legea pensiilor. Ori nimeni nu contesta calitatea de insotitor de bord unei persoane, calitate profesionala pe care i-o da COR, nu poate fi nici o confuzie, chiar daca insotitorii de bord intr-o zi s-ar supara si ar cere sa fie considerati militari sau altceva. La fel si in cazul politailor, pompieri, paznici de puscarii, etc. au deja grupa lor Grupa majora 5, daca militarii ar avea si ei o grupa atunci nu s-ar mai face tot felul de confuzii iar politaii nu s-ar mai considera militari. Ecler?

   Ștergere
 31. @Anonim14 februarie 2015, 16:45 :
  Vad ca esti foarte "curat" in exprimare ... Vezi ultimul rind al comentariului tau .
  Pentru expresii mult mai benigne administratorul imi stergea comentariile !
  Sint curios : iti vei sterge propriul comentariu , administratorule ?

  RăspundețiȘtergere
 32. Situatia angajatilor inclusiv de la MAPN trebuie raportata periodic la ITM conform

  HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Hotarare nr. 500/2011
  Art.2
  (2) Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

  Art. 3
  d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;

  RăspundețiȘtergere
 33. @Anonim14 februarie 2015, 17:41 :
  La : "Stii tu mai multe legi ale pensiilor decat aia unica?" .
  Da , olescule !
  Statutul magistratilor , organizarea si functionare Curtii de conturi , legea (retrimisa in parlament ... aprobata deja la senat , urmind a fi aprobata la Camea) perivind revenire la pensii de serviciu a pilotilor civili , legea (in curs de aprobare) privind revenirea la pensii de serviciu a grefierilor ... Nu mai vorbim despre statutul avocatilor , sau pensionarea la unele culte religioase ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Alo! Ce ai cu mine? Nu vezi ca n-am nicio legatura cu cine te contrezi tu pe acolo? Mai ai sa zici ca sunt si Cezar!

   Ștergere
 34. Dac indrazneste il dau in Judecata ....!! Nu se poate sa ma jigneasca chiar in asa hal ...hi..hi..hi...

  RăspundețiȘtergere
 35. Ha, ha, ha, .... ha. Multe creaturi sub soare!

  RăspundețiȘtergere
 36. Foarte bun articolul!!! Colegii din MAI cu state mai vechi in serviciu, nu au de ce sa fie vehementi in ceea ce priveste modul de abordare a subiectului.
  Pana la urma este o problema de principiu si mai alest de STATUT. Noi, ca natie, ne-am cam obisnuit sa "producem" legi gandindu-ne in primul rand la "adrisanti" si nu la ceea ce vrem sa reglementam. Exact ca la modificarea si completarea unui stat de organizare...se introduc functii sau se radiaza pentru "unii si altii" nu pentru functionalitatea structurii...asa si cu pensiile. La "gramada" se-nghesuie, culmea (!!!), prin lege, unii care intr-adevar, nu au un STATUT clar care sa le confere acest drept.
  Trebuie sa se termine pentru totdeauna cu "asimilatii" in uniforme ca fiind cadre militare!!! Nu spune nimeni sa nu aibe drepturi statutare mai favorabile, inclusiv la pensionare, dar sa nu se mai "lipeasca"in mod neprincipial si nestatutar de cei care au drept de pensie militara!!!

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!