joi, 5 februarie 2015

Atentie, rezervisti pensionati pana in anul 2011! In privinta noii legi a pensiilor militare, suntem tradati si luati "la misto" de toti: de A.N.C.M.R.R., de sindicate, de Ponta, de Oprea s.a.m.d.!

In data de 03.02.2015 a avut loc o noua intalnire intre reprezentantii ministerelor de resort si ai diverselor asociatii de militari in rezerva/retragere, pe tema amendamentelor la proiectul-hibrid al Legii pensiilor militare de stat!

[Ca o paranteza! Despre amendamentele provenite din partea sindicatelor am mai discutat aici. Pe tema respectivelor amendamente am avut o interventie destul de incisiva din partea dl. Marin Neacsu care intretine site-ul "In cuiul catarii"si care in loc sa se axeze pe continutul amendamentelor in cauza, sustinea pur si simplu ca acestea ar apartine doar S.C.M.D., si nu tuturor sindicatelor! Trecand peste divergenta in cauza, dl. Marin Neacsu a aflat intre timp ca chiar acelea erau amendamentele comune, si a mai aflat ceva in plus pt. care ii multumim: rezultatele privind dezbaterile din data de 03.02.2015 asupra amendamentelor in cauza]. 

Dar sa nu o mai lungim! In urma dezbaterilor din data de 03.02.2015 a rezultat intr-un final final o noua a amendare a amendamentelor, rezultatul final fiind cel de aici! Ce rezulta este stupefiant! Atat A.N.C.M.R.R., cat si S.C.M.D. sau celelalte sindicate, le fel si ministerele de resort, executa pe unul, pe altul sau urmatoarele 2 ordine:

1]. "- Faceti cum vreti legea, denumiti-o asa la misto ca e a pensiilor militare, dar nu cumva sa se schimbe ceva (substantial) in bugetul alocat pentru pensiile aflate deja in plata!"  

2]. "- Nu cumva sa fie afectate in vreun mod pensiile "umflate cu pompa" urmare a aparitiei Legii nr. 119/2010!" (Recalcularea si/sau actualizarea pensiilor dupa soldele militarilor in activitate presupune diminuarea sau plafonarea/inghetarea respectivelor pensii pt. o anumita perioada de timp, desi recalcularea si/sau actualizarea pensiilor dupa soldele militarilor in activitate ar fi benefica pt. marea majoritate a rezervistilor). 

De aceea, nici in amendamentele amendate NU apare cerinta nr. 1 a celor pensionati inainte de anul 2011 si care constituie in fapt fundamentele unei legi a veridice a pensiilor militare, respectiv de actualizare a pensiilor in functie de soldele militarilor in activitate, urmate  imediat de recalcularea acestora. Desi atat membrii A.N.C.M.R.R., S.C.M.D., precum si ai altor sindicate au solicitat ferm acest lucru liderilor organizatiilor lor, iar rezervistii independenti au solicitat acest lucru ministerelor de resort!  

Concretizarea ar trebui realizata prin modificarea in prima faza a Art. 60 din proiect astfel incat  sa fie actualizate toate pensiile in plata in functie de soldele militarilor in activitate, coroborata cu modificarea Art. 110 astfel incat sa fie recalculate si pensiile militarilor pensionati inainte de anul 2011, le fel precum militarilor pensionati dupa acest an! Numai ca acest fapt ar avea 2 consecinte care contravin ordinelor primite: presupune atat cresterea bugetului destinat achitarii pensiilor, cat si afectarea intereselor celor carora le-au fost "umflate cu pompa" pensiile urmare a Legii nr. 119/2010! [De retinut: in amendamentele de aici apare si o confuzie/eroare materiala, in sensul ca desi este inscris a fi amendat Art. 111, in realitate acela este Art. 110].


CONCLUZII FINALE PE TEMA DEZBATERILOR DIN DATA DE  03.02.2015

1]. Proiectul de lege a fost intocmit de oamenii de casa ai lui G. Oprea, infiltrati pe de o parte in interiorul M.Ap.N. cum ar fi secretarul de stat Otilia Sava careia i se subordoneaza in mod deloc intamplator si Directia pt. Asistenta Juridica din ministerul in cauza, dar si de oameni infiltrati de acelasi G. Oprea la nivelul conducerilor A.N.C.M.R.R. si S.C.M.D. Ca fapt divers,  secretarul de stat Otilia Sava este si mare membra a U.N.P.R. in numitul departament cum altul daca nu pe probleme de aparare alaturi de V. Pricina de la S.C.M.D. Si tot ca fapt divers, a se citi comentariile asupra materialului despre juristul A.N.C.M.R.R. pe nume C. Alexandru, un sforar din randul rezervistilor care actioneaza in mod vadit contra intereselor generale ale acestora!

2]. In ceea ce priveste amendamentele survenite la actualul proiect de lege, la modul pragmatic acestea nici nu sunt amendamente, intrucat proiectul este deja preavizat de ministere. Ca un amendament sa fie inclus in proiect inainte sa ajunga in Parlament, ar insemna reavizarea proiectului de catre ministere, ceea ce este exclus. Prin urmare, amendamentele admise de "filtrele" Oprea & Dogaru & Iliescu, vor fi expediate pe o "fituica" separata anexata proiectului pt. a fi sustinute sau nu, de vreun parlamentar sau altul. Rezervistii care au transmis propuneri de amendare a proiectului, dar care nu au trecut de de "filtrele" Oprea & Dogaru & Iliescu pt. a fi inscrise pe "fituica", nu mai au alta sansa pt. le fi auzita vocea, decat decat abordarea directa a parlamentarilor in care au incredere.

3]. Este evident ca atat militarii in activitate, cat si cei in rezerva/rezerva suntem desconsiderati totalmente din moment ce nu ni s-a permis dezbaterea proiectului inainte de avizarea acestuia de catre ministere, proiectul fiindu-ne astfel bagat pe gat cu forta in forma agreata exclusiv de sinistrii initiatori. Orice dezbatere dupa preavizarea proiectului de catre ministere, devenind astfel inutila!

4]. Toti rezervistii pensionati pana la data de 01.01.2011, suntem introdusi in noua lege la misto, intrucat in lipsa actualizarii pensiilor dupa soldele militarilor in activitate si recalcularii acestora, NU se schimba absolut nimic nici pe moment, nici in viitor, fata de pensiile contributive aflate in plata la acest moment. Prin urmare, noi vom avea pensii militare doar in denumirea legii, acestea fiind in realitate tot pensiile contributive stabilite in baza Legii nr. 119/2010, luate cu toptanul si redenumite ca fiind militare.

5]. Reprezentantii A.N.C.M.R.R., S.C.M.D. si ai celorlalte sindicate, tradeaza la unison interesele rezervistilor pensionati inainte de anul 2011, din motivele mentionate: fie legate de cresterea bugetului destinat achitarii pensiilor, fie cel mai probabil legate de afectarea intereselor celor carora le-au fost "umflate cu pompa" pensiile urmare a Legii nr. 119/2010 aflati la conducerea diverselor structuri ale militarilor in rezerva/retragere, fie legate de ambele motive. Atentie la un alt detaliu! Legat de pretextul cresterii bugetului destinat achitarii pensiilor, undeva este ceva care nu se sustine! Cunoastem cu totii ca in 2010, urmare a desfiintarii pensiilor militare bugetul alocat achitarii pensiilor a crescut cu cca. 30%. Ori, propaganda A.N.C.M.R.R. si S.C.M.D. sustine ca in cazul revenirii la pensii militare, iar ar creste bugetul? Ceva nu se leaga deloc logic, ceea ce inseamna ca in realitate inapoia acestui pretext se afla exclusiv interesele celor carora le-au fost "umflate cu pompa" urmare a Legii nr. 119/2010.

6]. Asupra proiectului de lege au lucrat si decis persoane cu o pregatire juridica si profesionala indoielnica sau cel putin neactualizata din anul 2001, din moment ce la pct. 7 al amendamentelor exista 3 baze de calcul in functie de grupele de munca si nu 4 baze de calcul, desi de 14 ani de zile - inclusiv in legislatia actuala, sunt 4 grupe de munca la militari, si nu 3 grupe de munca (grupa alte conditii este a 4-a grupa, dar care la amendamente este inclusa la gramada alaturi de Grupa a II-a de munca/conditii speciale]. 

7].  Asupra proiectului de lege au lucrat si decis persoane cu o pregatire juridica si profesionala mai mult decat indoielnica, din moment ce nimeni, dar absolut nimeni nu a observat ceva elementar: grupele de munca nu pot fi aplicate si soldatilor/gradatilor profesionisti, care nu fac obiectul nici al H.G. nr. 1294/2001 si nici al H.G.-S nr. 1019/2010. Chestiune totusi posibil a fi corectata prin amendamentele de la pct. 3 si 4, ceea ce presupune emiterea obligatorie a unui act unitar privind grupele de munca in domeniul militar.

8]. Liderii S.C.M.D. au incercat o momeala care sa mascheze faptul ca NU sustin actualizarea pensiilor in functie de soldele militarilor in activitatea si recalcularea acestora, prin solicitarea de restituire a sumelor retinute in perioada 01.01.2011-01.10.2013 celor cu pensii diminuate (a se vedea pct. 11 din amendamente). Rezultatul se vede: la Sf. Asteapta, prin lege separata!

9]. Asupra proiectului de lege au lucrat si decis persoane atat in activitate, cat si in rezerva, cu interese subiective care tin de protectia exclusiva a propriilor persoane sau a pupilelor lor din sistem. A se vedea in cazul militarilor in activitate grija deosebita pt. preotii militari, iar in cazul celor in rezerva/retragere - grija suprema de a le fi mentinute "pensiile umflate cu pompa" liderilor A.N.C.M.R.R. si S.C.M.D. - chiar daca acest lucru contravine intereselor majoritatii celor aflati in rezerva/retragere.

10]. Nicio alta propunere provenita din afara celor agreati (probabil de G. Oprea) sa le faca conform instructiunilor deja primite si care au fost participantii la dezbaterea din data de 03.02.2015 , NU este luata in seama de nimeni! 


11]. In privinta comunicatelor liderilor S.C.M.D. de a sustine actualul guvern intrucat acesta ar face si ar drege privind legea pensiilor militare de stat - fiind un fel de guvern de tip Mesia, este evident ca la mijloc este vorba despre o simpla manipulare politica, datele concrete de pana la acest moment fiind zdrobitor de relevante asupra faptului ca o lege a pensiilor militare in forma data la pace intre sforarii reprezentanti ai militarilor in rezerva/retragere, nu foloseste cu absolut nimic rezervistilor pensionati pana la data de 01.01.2011 si care sunt majoritari. Manipularea nu poate servi decat urmatoarelor scopuri: guvernului in functie in cazul caderii acestuia sau la G. Oprea in cazul in care va fi vizat de D.N.A., in ambele situatii tinta sforarilor fiind fie sustinerea guvernului, fie doar a lui G. Oprea prin atragerea in strada a cator mai multor rezervisti pt. proteste in cazul in care guvernul actual sau G. Oprea urmeaza sa suporte intemperii. Rezervistii fiind insa pacaliti sa sutina guvernul sau pe G. Oprea, in stil barbar, printr-o lege numita in fals a pensiilor militare de stat, despre care se observa clar ca este o cacealma, la fel cum au fost pacaliti si prin Legea nr. 241/2013 sustinuta de aceiasi lideri ai S.C.M.D. ca mare lege reparatorie, in conditiile in care cei vizati de reparatii sunt in al 3-lea an consecutiv de neindexare (si care este infapt, tot o diminuare) a pensiilor!

CE S-AR MAI PUTEA FACE?

Aproape nimic! Este foarte greu de indreptat ceva din moment ce zarurile sunt aruncate, iar tradarea este la unison. Totusi merita incercate cateva variante:

1]. Membrii S.C.M.D., A.N.C.M.R.R. si ai altor sindicate, pensionati inainte de anul 2011 si care constientizeaza tradarea intereselor acestora de catre liderii organizatiilor amintite, ar trebui sa isi decapiteze - adica sa inlocuiasca cu fermitate, propriile conduceri si inca in termen foarte scurt! Cum? Este problema lor. Este clar ca prin cereri de bun simt catre liderii organizatiilor in cauza nu se ajunge nicaieri, fapt pt. care nu ar strica niste proteste la sediile A.N.C.M.R.R., S.C.M.D. sau ale altor sedii centrale ale organizatiilor in cauza!

2]. Interpelarea prin orice mijloc a reprezentantilor din Parlament, de catre oricine, inclusiv a celor din opozitie (si poate mai ales a acestora), in vederea amendarii corespunzatoare a proiectului de lege conform cerintelor majoritatii rezervistilor, respectiv: recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata - inclusiv ale militarilor pensionati pana in anul 2011, si nu doar ale celor pensionati in baza Legii nr. 263/2010, precum si actualizarea pensiilor simultan cu cresterea soldelor militarilor in activitate si nu dupa inflatie si salariul mediu brut, asa cum sustin in mod ipocrit cu ochii atintiti la propriile buzunare, reprezentantii organizatiilor de rezervisti ale caror pensii sunt in mod evident "umflate cu pompa" [doar o persoana cu crestere substantiala (in mod conjunctural - dupa exprimarea ministrului Dusa) a pensiei in baza Legii nr. 119/2010 - poate sa sustina actualizarea pensiilor dupa inflatie si salariul mediu brut]!

3]. Atacarea la C.C.R. a Art. 110 si Art. 111 din lege (necesita sprijinul unui grup parlamentar - oricare ar fi el), astfel incat sa NU fie realizata discriminarea privind recalcularea pensiilor intre militarii pensionati inainte de anul 2011 fata de cei pensionati incepand cu anul 2011, din moment ce si unii si ceilalti au la acest moment pensii calculate in sistemul public, doar legile diferind!

4]. Mai este o cale si mai simpla! Depinde si de noi, dar cel mai mult de politicieni! Am avea lege a pensiilor militare din oficiu si intr-un mod mult mai simplu, in cazul in care se abroga pur si simplu Legea nr. 119/2010, la pachet cu prevederile din Legea nr. 263/2010 care au abrogat Legea nr. 164/2001 si Legea nr. 179/2004. Nu costa decat un text de lege cu un articol si 2 alineate, nemaifiind nevoie de o lege noua a pensiilor militare de stat, intrucat ar intra automat in vigoare Legea nr. 164/2001 si Legea nr. 179/2004!

5]. O alta cale care ar simplifica lucrurile consta in inaintarea catre Parlament a unui nou proiect de lege, initiat de catre rezervistii care nu agreaza sub nicio proiectul initiat de Oprea/Dusa/Ponta, care sa fie sustinut de catre parlamentari in care avem incredere, parlamentari ce pot fi din orice tabara, inclusiv (si poate in mod special) din opozitie, neutri sau independenti! Legat de acest element, a existat o propaganda stupida in timpul campaniei prezidentiale provenita din partea coalitiei aflate la putere, cum ca Iohannis este omul lui Basescu, iar P.N.L. s-a transformat in partid portocaliu. Realitatile acestor zile demonstreaza insa din plin faptul ca Iohannis nu are nici in clin nici in maneca cu apucaturile lui Basescu, fiind un presedinte din ce in ce mai simpatizat de romani. In ceea ce priveste P.N.L. - putem testa daca este sau nu portocaliu, lansandu-i o provocare: sa initieze chiar P.N.L. o lege a pensiilor militare! Pana la proba contrarie nu trebuie sa avem nicio retinere fata de opozitie, intrucat opozitia reala este formata din P.N.L., portocaliii fiind simpli executanti sau valeti de casa ai ordinelor clasicului P.N.L. Noi nu trebuie omitem faptul faptul ca si P.N.L. a sustinut o lege a pensiilor militare in vremea cand facea parte din U.S.L., ceea ce ar presupune ca din ratiuni legate de credibilitate, P.N.L. ar fi capabil si acum sa sustina o astfel de lege. Pe de alta parte noi nu trebuie sa uitam ca in vremea cand C. Dobritoiu era ministrul apararii, a mai existat si un alt proiect al legii pensiilor militare, mult mai reusit intrucat cuprindea si elementele de baza care ne intereseaza, astfel incat lucrurile pot fi simplificate prin scoaterea de la naftalina chiar a proiectului in cauza.  

6]. Desfasurarea in cel mai scurt timp a unui protest in uniforma de campanie la sediul Guvernului sau a M.Ap.N./altui minister din domeniul apararii, care sa atraga atentia decidentilor si liderilor organizatiilor de rezervisti asupra faptului ca militari in rezerva/retragere, NU sunt doar M. Dogaru sau V. Pricina de la S.C.M.D.. si nici M. Iliescu sau C. Alexandru de la A.N.C.M.R.R. - despre care este evident ca reprezinta orice interese in domeniul legii pensiilor militare, doar pe ale majoritatii rezervistilor nu! Legat de acest aspect, initiativa unui protest in uniforma militara de campanie exista deja in Arges si suficient de multi rezervisti au dat semnale ca se afiliaza fara probleme, considerand-o singura cale de rezolvare rezonabila si in timp scurt a problemelor cu care ne confruntam! Aici trebuie luat in calcul un element de ordin pragmatic: protestul nu poate fi organizat in numele unei organizatii anume, ci in mod independent, din motive lesne de inteles: initiativa provine de la membrii unei filiale a S.C.M.D. din Arges fara personalitate juridica, la care au aderat si membri ai A.N.C.M.R.R. tot din Arges, in conditiile in care liderii acestora de la Bucuresti le reprezinta interesele pe dos, in mod ipocrit, dar totusi oficial. Protestul NU trebuie sa fie neaparat amplu, 100 de militari in rezerva/retragere protestand in uniforma de campanie avand o rezonanta infinit mai puternica decat in cazul a mii si zeci de mii de protestatari sufland in vuvuzele!

NOTA: In privinta ultimului punct, vom reveni cu detalii - moment pana la care rezervistii independenti sunt rugati sa isi pregateasca uniformele de campanie, astfel incat sa ne alaturam cat de cat organizat, dar prompt, colegilor nostri initiatori si sustinatori ai unui astfel de protest!


Ocazie cu care aflam urmatoarele:

- cine si ce a propus efectiv, dar (mai ales) cine si ce NU a propus;
- nici liderii S.C.M.D. (surpriza pt. creduli), si nici liderii A.N.C.M.R.R. (aici nu este surpriza), NU au solicitat nici recalcularea pensiilor aflate in plata pt. cei pensionati inainte de data de anul 2011 si nici actualizarea acestor pensii odata cu cresterea soldelor militarilor in activitate;
- liderii A.N.C.M.R.R. s-au opus ca dintodeauna recalcularii (pct. 25), cerand inca in mod expres (in disperare) prin amendament sa nu fie recalculate pensiile celor pensionati inainte de anul 2011;
 - nu rezulta cui apartine rezolutia "NU SE SUSTINE" [probabil tot oamenilor de casa ai lui G. Oprea din M.Ap.N. - din subordinea Otiliei Sava careia i se subordoneaza Directia pt. Asistenta Juridica din ministerul in cauza, dar care este si mare membra a U.N.P.R. in comisia cum alta daca nu pe probleme de aparare alaturi de V. Pricina de la S.C.M.D.], dar se confirma ca asupra proiectului de lege decid persoane cu o pregatire juridica si profesionala indoielnica sau cel putin neactualizata din anul 2001, cel mai probabil din generatia comunista pur-sange a lui Seitan, din moment la pct. 20 renegata A.N.C.M.R.R. sustine - de data aceasta in mod corect, departajarea bazei de calcul la grupa AC fata de grupa CS, iar decidentul aplica rezolutia "NU SE SUSTINE", fiind evident ca decidentul habar nu are de faptul ca de 14 ani de zile - inclusiv in legislatia actuala, sunt 4 grupe de munca la militari, si nu 3 grupe de munca (grupa alte conditii fiind a 4-a grupa, dar care la amendamente este inclusa la gramada alaturi de Grupa a II-a de munca/conditii speciale).

216 comentarii:

 1. Cine sa iasa in strada ?..cine sa interpeleze ?..aia cu CCR ar mai merge..dar iarasi cine sa faca actiunea ? Nici activii nu sunt multumiti de ce vad!

  RăspundețiȘtergere
 2. Problema importanta este ..se realizeaza 150%din solda activului (sic)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Anonim5 februarie 2015, 12:34, alias Cezar Căprarul, eşti dus cu capul "prietene". Unde ai citit tu, aici în această postare a domnului Olescu, ceva despre "150%din solda activului"? Corect şi echitabil este CA TOATE PENSIILE AFLATE ÎN PLATĂ SĂ FIE RECALCULATE, iar cele 4 grupe de muncă să fie diferenţiate în mod corespunzător. Dar ce să-i ceri unuia ca tine care n-a auzit de "alte condiţii"?
   Şi, degeaba postezi pe diferite bloguri sub "nikuri" diferite, sau anonimat, deoarece te trădează mirosul care ţi s-a impregnat în piele de la fostul tău loc de muncă, GAZ-ul.

   Ștergere
  2. @Anonim5 februarie 2015, 12:34
   Dragul meu drag anonim!
   As vrea sa-ti spun si eu ceva referitor la postarea dumitale dar nu pot fiindca, semnele de punctuatie pe care ar fi trebuit sa le folosesti, nu-ti sunt la indemana. Este o afirmatie batuta in cuie, este o mirare, este o intrebare.
   Sunt anumite situatii care, chiar pe NET fiind, necesita stropire cu ceva... gramatica.
   PS: stiti cate razboaie au pornit din cauza dactilografelor?

   Ștergere
 3. He , he , he !...
  Baietii joaca tare !
  Da-s idioti in acelasi timp !...

  Propun cresterea procentelor "de start" la 70-75-80% ... ca sa se bucure populimea de grija pe care i-o poarta "conducerea de partid si de stat" a scmd si calexandrii ancmrr-isti ...
  In acelasi timp mentin "ne-recalcularea" pensiilor din l.119 ... ceea ce , bineinteles , populimea nu baga de seama ...

  Propun , baietii , aplicarea hg s-1019 si celor care erau pensionari la data aparitiei acelei hotariri ...
  Iar bucurie mare la populime ...
  Numai ca , pensiile populimii ne-recalculindu-se ... nu se va putea folosi de acea propunere ...

  Tot la propunrea cu aplicarea hg s-1019 si celor care erau pensionari la data aparitiei acelei hotariri ...
  Este complet inutila aceasta propunere ...
  Cei care se vor pensiona pe acest proiect au asigurata aplicarea hg s-1019 . Cei carora li se vor recalcula pensiile (conform acestui proiect) sint cei pensionati pe l.263 ... carora le-au fost aplicate prevederile hg s-1019 ...
  Atunci pentru cine mai are valoare propunera ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai, chiar tu ai spus, dar nu ai finalizat! Conteaza pt. cei care se vor pensiona in viitor. Si pt. putinii pensionati incepand cu anul 2011. Si unii si altii beneficiaza de baza de 70-75-80%, independent de HG-S 1019/2010. Doar noi, ceilalti pensionati pana in anul 2011, intram la categoria "negri"!

   Ștergere
  2. Nu-i chiar asa. Vor beneficia de hgs 1019 cei care vor fi ridicati din N in CD si din CD in CS.
   Ridicarea in grupă presupune si o noua decizie de pensie. Asa ca nu va infratiti la prostia molipsitoare a mosorogului.Cuantumul dupa ridicarea in grupă se va calcula pe legea dupa care s-a stabilit cuantumul,L119.....OG1 .Pensiile celor pensionati inainte de 2011 nu se vor calcula conform prevederilor noii legi dar se vor adapta la noile conditii de incadrare in munca.Fiti destepti,ca mosi ingramaditi sunt destui.

   Ștergere
  3. @ Anonim. Cum sa calculezi cuantumul dupa L. 119 si OUG 1, daca actele normative in cauza se abroga prin prezenta lege?

   Ștergere
 4. Vedeti ca Neacsu a postat si tabelul cu propunerile refuzate de "legiuitor". Punind cap la cap cele rinduri 2 de tabele, putem concluziona care au fost de fapt propunerile "reprezentantilor" nostri in ansmblu.

  http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/02/05/amendamente-respinse-la-proiectul-legii-pensiilor-militare-8659

  RăspundețiȘtergere
 5. Iacata ca a aparut reprezentantul populimii !

  Ne spune populanul : "Ridicarea in grupă presupune si o noua decizie de pensie." .
  Poti sa ne spui , populane , unde scrie asa ceva in acest proiect de lege ?
  Populane ... emiterea unei noi decizii de pensie inseamna recalcularea acelei pensii ... iar proiectul spune ca pensiile de dinainte de 01.01.2011 NU SE RECALCULEAZA!

  Ne mai spune populanul : "Pensiile celor pensionati inainte de 2011 nu se vor calcula conform prevederilor noii legi dar se vor adapta la noile conditii de incadrare in munca ." .
  Poti sa ne spui unde scrie in acest proiect despre "adaptarea" acelor pensii la noile conditii de incadrare in munca ?

  Stiam ca sint multi populani ! Stiam ca sint multi prosti !
  Da' tu , populane , atingi culmi nebanuite de prostie ! ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosorogule ,si Bula pricepea ca daca ti-am dat un drept pe fisa de incadrare in grupe trebuie sa-i fac reflectia si in cuantumul pensiei. Deci fii sigur ca se va adauga la cuantum sporul de grupă. Exact ca in cazul in care depun o adeverinta de la arhiva prin care dovedesc ca mi-au gresit incadrarea si trebuie sa-mi remedieze situatie. Faptul ca pensia nu se recalculeaza dupa formula noii legi este cu totul alta poveste.
   Deci te rog nu-l ridiculiza pe Bula.

   Ștergere
  2. PS.
   Daca erai atent ai fi observat ca in rubrica alaturata scrie ” se va intocmi act normativ nou”. mosorogule vezi ca Bulă-i baiat deștept

   Ștergere
 6. Plenul Senatului a adopat astăzi legea privind reinstituirea pensiilor speciale ale aviatorilor.

  Legea fusese adoptată de Parlament, dar a fost retrimisă la Senat de Băsescu, acesta susţinând că este discriminatorie faţă de alte categorii profesionale.

  Legea prevede ca aviatorii să primească o pensie egală cu 80% din media salariilor ultimelor 12 luni în care au lucrat.

  Potrivit actului normativ, beneficiază de pensie de serviciu "piloţii, piloţii instructori, însoţitorii de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al achipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist".

  Proiectul îi are printre iniţiatori pe Victor Ciorbea, Alina Gorghiu, Toni Greblă, Călin Popescu Tăriceanu şi Kelemen Hunor.

  http://www.antena3.ro/romania/legea-pensiilor-speciale-ale-aviatorilor-adoptata-de-senat-282295.html
  ------------------------------------------
  Ei bine, la unii se poate, la noi, nu...

  RăspundețiȘtergere
 7. Cineva sa lamureasca o data aspectele:
  - ce intelege prin solda da baza prevazuta in proiectul de lege;
  - daca cei pe 241 ramanem cu cuantumul pe OUG 1/2011 in caz de nerecalculare dupa noua lege.
  S-ar putea sa mai fie si altele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mos Alecu ,ai cuvîntul. Abtinete de la devieri pe aratura.

   Ștergere
 8. Tot pentru populanul cu zicerile lui mobilizatoare ...
  Nu ca as spera ca vei intelege ceva ... dar pentru altii care ar putea sa creada ca tu nu esti complet diliu ...

  Populane pentru a ti se emite acea noua decizie despre care vorbesti tu va trebui sa mergi la CMJ pentru a ti se da un Certificat privind conditiile de munca in care ai fost in timpul cit erai in activitate ...
  Tu , populane , in activitate ai fost "categorisit" conform hg 1294/2001 .
  HG S-1019 s-a aplicat (pentru intreaga lor perioada de activitate) numai celor care erau in activitate la data de 01.01.2011 .
  Pentru tine , populane , nu s-a emis nici un act normativ care sa spuna ca "beneficiezi" de "categorisirea" din hg s-1019 .
  Ca urmare ... CMJ iti va elibera un Certificat cu conditiile din hg 1294 ...
  Cum sa-ti emita CPS acea idioata decizie noua ? Cind , la ei , nu exista perioadele in care ai fi lucrat tu in conditiile din hg s-1019 ?

  Populane ... nici dogaru si nici pricina nu au spus asa ceva ... Desi interesul lor este tocmai acesta : sa-i faca pe populanii ca tine sa se bucure da magaria pe care o pun ei la cale !

  RăspundețiȘtergere
 9. In timp ce incercam sa-l conving cum sta treaba cu acea "noua decizie" ... populanul a intervenit cu o zicere "beton" (dupa parerea lui) : "...daca ti-am dat un drept pe fisa de incadrare in grupe ..." .
  Asta-i problema , populane , in fisa ta de incadrare in conditii (grupe) de munca scrie ca tu ai fost incadrat in conditiile definite de hg 1294 . Nu scrie , populane , ca ai fost incadrat in conditiile din hg s-1019 ... pentru ca tu , la data aparitiei acestei hg s-1019 , nu erai in activitate ... Tu nu munceai (ca sa fii incadrat in acele conditii de munca) ... tu stateai "cu burta la soare" , ca pensionar . Ca pensionar caruia i s-au recunoscut conditiile de munca din perioada lui de activitate ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. moșorogule cred ca ai bebzina in loc de creer.

   Anonim5 februarie 2015, 15:19
   Mosorogule ,si Bula pricepea ca daca ti-am dat un drept pe fisa de incadrare in grupe trebuie sa-i fac reflectia si in cuantumul pensiei. Deci fii sigur ca se va adauga la cuantum sporul de grupă. Exact ca in cazul in care depun o adeverinta de la arhiva prin care dovedesc ca mi-au gresit incadrarea si trebuie sa-mi remedieze situatie. Faptul ca pensia nu se recalculeaza dupa formula noii legi este cu totul alta poveste.
   Deci te rog nu-l ridiculiza pe Bula.


   Anonim5 februarie 2015, 15:33
   PS.
   Daca erai atent ai fi observat ca in rubrica alaturata scrie ” se va intocmi act normativ nou”. mosorogule vezi ca Bulă-i baiat deștept

   Ștergere
 10. Înca mai caut un neuron in garantie de imprumut pentru mos Alecu.

  RăspundețiȘtergere
 11. Populane esti catastrofic de prost ...
  Art.11 din proiect se refera la cei in activitate .
  Introducerea (prin propuneri) a acelui aliniat 2 (referitor la rezervisti) este dovada faptului ca propunerea este facuta de unul de-ai tai : prost facut gramada !

  Chiar daca propunerea ar fi facuta "la locul ei" ... consemnarea acelui "se va intocmi act normativ nou" inseamna "la sfintul asteapta" ...

  Chiar daca s-ar intocmi acel act normativ nou ... nu va avea cui sa fie aplicat . Pentru ca , populane , l.119 este abrogata de proiectul acesta ...

  Chiar daca s-ar face acea "masinarie" , tie , populane , nu-ti va putea fi aplicat ... Pentru ca proiectul spune ca pensia ta nu se recalculeaza . Proiectul spune ca pensia ta , populane , devine pensie militara de stat ASA CUM A FOST recalculata de l.119 . Asa cum era la data intrarii in vigoare a acestui proiect de lege ... Nu dupa alte modificari aduse acelei pensii a tale , populane !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   Iar incerci sa destepti prostii. Este inutil, populanul nu se pricepe, dar se baga in seama precum toti din "rasa" lui. Daca numai la strambe se pricepe, ce altceva sa-i ceri?

   Ștergere
 12. @Anonim5 februarie 2015, 15:22 :
  La : "mos Alecu ,ai cuvîntul. Abtinete de la devieri pe aratura." .
  Nu inteleg ce-i cu acel "pe aratura" !
  Pentru populanul de mai inaite ar fi vorba sa-i explic ce spune legea ?
  Pentru tine ce-i ?

  RăspundețiȘtergere
 13. @Anonim5 februarie 2015, 15:17 :
  La : " ce intelege prin solda da baza prevazuta in proiectul de lege;"

  Din proiect : "Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază,..." .

  Din L.284/2010 (legea salarizarii unitare) :
  Anexa VII
  Art. 3. - (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
  (2) Solda lunară se compune din solda functiei de bază, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.

  (3) SOLDA FUNCTIEI DE BAZA este formată din solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă.
  ----------------------------------------------------------------
  Aceasta "solda a functiei de baza" este (fosta) "solda lunara" din l.138/1999.

  Fata de ceea ce era in l.138/1999 din "solda functiei de baza" lipsesc : solda de merit (care nu se mai acorda in noua legislatie) si indemnizatia de dispozitiv (care este inclusa ... fara a mai fi consemnata separat) .

  In prezent L.284/2010 se aplica dar ... nu se aplica ...
  Adica : sa calculeaza solda conform acestei legi ... dar se plateste cuantumul soldei care era in dec.2009 (pe vreamea altei legi) ... La noi "ca la nebuni" !
  Cum se va aplica aceasta "baza de calcul" in ideea proiectului de lege ? Dracu stie !...
  ---------------------------------------------------

  La : "- daca cei pe 241 ramanem cu cuantumul pe OUG 1/2011 in caz de nerecalculare dupa noua lege." .
  Din forma initiala a acestui proiect :
  "Art. 110. – Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate şi revizuite în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi." .

  Deci : Da!
  Ramin acele cuantumuri ... chiar daca , daca s-ar recalcula si aceste pensii , ar pute iesi (mai mult ca sigur) cuantumuri mai mari !

  RăspundețiȘtergere
 14. Deci in concluzie :realizam doar ..180%..din solda activului !!! Nasoool ..putin foarte putin ..!!
  Mosule treci la tabla si calculeaza ....

  RăspundețiȘtergere
 15. Personal, am participat la activitatea respectivă și voi participa și la finalizarea ei. Au rezultat unele păreri, dar nu s-a luat o hotărâre asupra soluției finale. În discuție este problema grupelor de muncă, chestiune care ar trebui abordată prin prisma celor activi, cadrele aflate în pensie înainte de 2011 având puține șanse de a beneficia, dată fiind angajarea bugetară foarte mare. fapt care ar face ca legea să nu fie acceptată, deci să nu se rezolve nimic. Asta doriți, domnilor „elitiști”? O altă problemă în discuție este abrogarea legii 241/2013, pentru a aduce pensiile în plată la ora actuală la nivelul de pensii militare de stat. Restul prevederilor legii au importanță pentru cadrele militare active, având în vedere că legea se aplică în viitor.. Fapt pe care „elitele dvs.” nu știu dacă îl înțeleg. În ce privește pensiile „umflate cu pompa”, ”elita”,. care a ucrat în Armată 20-25 de ani și au primit pensia fără penalități ar vrea să aibă pensia mai mare decât cei care au lucrat 35-45 de ani. Că doar ei sunt „elite”! Nu vă erijați, stimabililor, în ce nu sunteți!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1]. Mai lasa-ne mai, "relicva" comunista! Este cea mai proasta lege a pensiilor de serviciu din Romania! In primul rand ca baza de calcul trebuia sa se raporteze la solda lunara bruta, la fel cum la magistrati se raporteza la veniturile brute din ultima luna. Asa, iau plasa si militarii activi si nici noua NU nu ni se pot recalcula pensiile!

   2]. Invata legile de dupa 2001. Poate afli si tu ca de 14 ani sunt 4 grupe de.munca la militari, iar voi ati pus 3 baze de.calcul.

   3]. Ce functii de stat cu "dansa" la soare ai avut in armata de vorbesti asa lejer de 35-45 ani lucrati in armata, cand la maxim 25 ani in unitatile operative esti "epava". Ia baga 'mneata 40 kg in spate acum si fa un mars de vreo 100 km, asa cum fac toti militarii de dupa anul 2004 indiferent de grad si functie, si abia apoi sa ne "ciripesti" cum e cu 35-45 ani in armata, stupidule!

   PS: Pana la urma esti sau nu esti C. Alexandru?

   Ștergere
  2. Si ce angajare bugetara mai este asa de mare pt. niste grupe de munca, in conditiile in care efortul bugetar major provine din integrarea in lege si a soldatilor si gradatilor profesionisti?

   Sunt zeci de mii de soldati/gradati profesionisti trecuti in rezerva care au 10 ani de serviciu militar si 25 ani in munca. Deci, au drept de pensie militara si ei. Si atunci, ne cramponam de niste grupe de munca?

   Dar daca a venit vorba, te-ai prins ca soldatilor/gradatilor profesionisti NU li se poate aplica nicio grupa de munca din HG 1294/2001 sau HG-S 1019/2010? Din simplul motiv ca ambele acte normative se refera doar la cadrele militare. Lucru care necesita in mod indubitabil, anexarea la lege a unei prevederi unitare privind grupele de munca!

   Ștergere
  3. Apex, nu fi dobitoc si nu mai sustine prosti.Orice modificare la GRUPELE DE MUNCA trebuie aplicata si celor iesiti la pensie inainte de aparitia actului normativ care reglementeaza acest lucru, pentru a NU SE CREA DISCRIMINARI INTRE BENEFICIARI.Pe noi nu ne intereseaza daca au sau nu bani.Cand OPREA a dat aceste grupe preferential, sau pentru A DREGE BUSUIOCUL la pensiile micsorate au avut bani?...Acum sa faca bine si sa gaseasca resurse.Cat priveste ,ca legea dispune pt viitor e adevarat dar nu si in cazul INDREPTARII UNOT ABUZURI CARE AU FOST EFECTUL<REZULTATUL A NEAPLICARII ACESTUI PRINCIPIU.(adica legea s-a aplicat retroactiv) GERULA

   Ștergere
  4. @Apex
   Esti nesimtit rau prietene. Vii sa te mai si lauzi ca ai participat la jegul asta de proiect de mizerie, ca lege nu se poate numi. De unde ai scos ideea ca noi care am lucrat intre 20 si 30 de ani , vrem sa avem pensii ca rapciugile ca tine, care toata viata ati dat din coate si "in gat" pe altii ca sa va fie bine voua, ca din cauza voastra s-a intamplat toata porcaria portocalie. Pentru ca va laudati ca tembelii la civili ca ce smecheri sunteti si ce pensii mari aveti. Si mai ai tupeul sa dai lectii pe aici. Hai te du in treaba ta nesimtitule.

   Ștergere
 16. Dati un click pe Apex !
  Pe urma dati click pe Alex Trad ...
  Nenea Constantin Alexandru ne onoreaza cu o tragere de urechi !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numai daca este el! E posibil si altceva!

   Ștergere
 17. Referitor la „ ce s-ar mai putea face”, din finalul articolului :
  1 Decapitatarea conducerilor cele doua structuri asociative.
  La SCMD nu mai are cine numarul de membri find prea mic, mare parte din filiale sunt desfiintate de facto de cel putin 1-2 ani. Se pare ca UNPR sprijina financiar structura centrala de la Bucuresti si este clar ce ramasitele acestui sindicat vor fi absorbite intr-un final de UNPR.
  La ANCMRR, desi numarul de membri este in scadere, structura va ramane functionala, statutul acesteia in forma actuala nu prea permite schimbarea usoara a conducerilor, iar majoritatea membrilor ANCMRR sunt persoane in varsta pensionate pana prin anii 2000, apartenenta la aceasta strucutura fiind legata mai ales de unele avantaje pe care le aduce statutul de membru: CAR –ul, o intalnire lunara cu ceilalti membri, excursii ori pelerinaje pe la manastiri, bilete prin satiunile MApN, unele spectacole gratuite pe la cercurile militare, cate o sarbatorire de arma ori sarbatori nationale unde se poate bea si manca gratis, un ajutor de inmormantare etc.
  Punctele 2, 3 si 4 pot fi incercate dar e greu de realizat ceva individual. Cerintele majoritatii rezervistilor, pentru politicieni sunt cele sustinute acum de structurile asociative. Dupa intrarea in vigoare a noii legi ( undeva prin toamna cel mai devreme) probabil ca marea majoritate a celor pensionati inainte de 2011 vor realiza ce pierd prin separarea de noua lege dar va fi prea tarziu.
  Chiar daca se vor uni dupa a sta intr-o alta structura nu vor mai fi luati in seama datorita numarului mic, care nu intra intr-o eventuala ecuatie a voturilor din 2016.
  Pentru atacarea la CCR a art. 110 si 111 este nevoie de sprijinul a 50 de deputati ori 25 de senatori, greu de realizat acum inclusiv la cei din opozitie care-l curteaza serios pe Oprea si al sau UNPR.
  Avocatul poporului canta cum ii dicteaza ce-i care l-au numit deci nu e cazul, singura solutie oarecum viabila ar fi presedintele Romaniei.
  Punctul 5 este singurul care ar avea ceva sanse de succes, daca va fi bine organizat, va avea o participare semnificativa si va fi si mediatizat corespunzator.
  Mai exista, cred eu, si un punct 6, care nu va rezolva problema dar va sanctiona decidentii.
  La viitoarele alegeri, nu doar parlamentarele de anul viitor cei si la urmatoarele, voi sanctiona prin vot PSD dar si viitoarele formatiuni politice din care va face parte UNPR si voi incerca sa conving cati mai multi alegatori sa sa faca acest lucru. De asemeni in situatia in care in urmatorii 5 ani situatia va impune mobilizarea rezervistilor voi evita prezentarea la mobilizare ori prin schimbarea confesiunii religioase voi solicita efectuarea serviciului militar alternativ.


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. karadeniz5 februarie 2015, 17:33 afirmatie in cunostinta de cauza "... cei din opozitie care-l curteaza serios pe Oprea si al sau UNPR." dar care necesita clarificari:
   - cand a participat UNPR-ul singur in alegeri si ce rezultate a obtinut?
   - mereu s-a agatat de cei de la putere;
   - niciodata nu vor avea curajul sa participe singuri pentru ca Goprea, ca om politic si liant intre partid si alegatori este ZERO BARAT sau ceva intre muppets si un elefant in magazinul de portelanuri;
   - merita o coalitie impotriva lui dar una puternica, sustinuta, facuta cu profesionalism.

   Ștergere
  2. Oprea s-a nspirat din tactica UDMR si PC de parazitare a partidelor mari si accederea la putere pe spatele acestora. E constient ca fara sprijinul celor de la putere ajunge pe mana justitiei asa ca il va trada si pe Ponta cum a facut-o si cu PDL-ul. Spera ca prin ajungerea la SRI sa-si completeze dosarele de santaj inclusiv cu ce-i din justitie care-l pot pune-n chingi. Spre deosebilre de altii, pe unde ajunge sa conduca ,chiar vremelnic, isi implanteaza adepti si sustinatori. Asa a fost situatia la MApN unde Catalin Zisu dar nu numai el era mai tare decat fostul sef al SMG Danila.
   E buna ideea cu o coalitie imptriva lui dar deocamdata putinii romani care inca mai au verticalitate in tara asta nu prea se pot uni si actiona concertat.

   Ștergere
  3. Referitor la pct 5 DEMONSTRATII IN UNIFORMA,de acord dar fara participarea celor care au sustinut si sustin TRADATORII ca ILIESCU-ANCMRR,si DOGARU-SCMD.

   Ștergere
 18. Citind cele afirmate de Ponta pe 14.01.2015 “Pensii speciale nu se poate, dar un sistem care să îndrepte tot ce a mai apărut pe parcurs, că nu funcţionează şi tot felul de anomalii, da, trimitem în Parlament însă, nu prin Ordonanţă de urgenţă, că nu ar fi corect“ (InfoMondo Militar) si analizand propunerile admise cat si cele respinse din proiectul legii pensiilor militare rezulta concluzia ca mai mult de atat nu se va accepta in Parlament, cel putin cat PSD va avea majoritatea. Deci, pentru cei iesiti la pensie inainte de 01.01.2011 se va face o actualizare a pensiei cel mai probabil prin modificarea incadrarii in grupele de munca. Dar actualizare nu inseamana neaparat crestere, poate fi si scadere din doua motive: a) nu stim cum va arata noul act normativ, b) in proiectul de lege (cel pe care l-am citit eu ) nu este o prevedere care sa stipuleze ca ramane in plata cuantumul cel mai avantajos. Dar daca se abroga L.241 sunt sigur ca unii vor pierde din nou. Cred insa ca acest proiect este facut sa nu fie adoptat. Vor fi multe contestatii si atunci se va spune: noi am vrut dar uite ca sunt atatea contestatii asa ca il amanam pana va veti pune de accord iar noi, militarii, ne vom pune de acord la pastele cailor.

  RăspundețiȘtergere
 19. @ All. Nu are sens a se face calcule si altele. Cat timp proiectul initial prevede ca baza de calcul este procentaj din solda functiei de baza care include solda de grad, este aproape extrem de greu sau chiar imposibil a se face vreo actualizare si celor pensionati inainte de 2011. Intrucat, in cazul nostru baza de calcul dupa aceste criterii ar insemna sa ia in calcul solda de functie si pe cea de grad, si sa considere nule celelalte elemente care defineau solda (indemnizatie de comanda, solda de merit). Se poate si asa, si oricum am iesi in avantaj majoritatea, dar este atat de migalos incat toata lumea se fereste nu numai de recalculare, ci si de actualizare dupa solda functiei de baza si solda de grad.

  Singura alternativa viabila care ar rezolva problema tuturor este cea de a considera baza de calcul solda bruta. De aici poate fi realizata orice actualizare si recalculare, fara schisme. Pe de alta parte,
  proiectul in cauza ii ia la misto si pe militarii activi. Toate celelalte pensii de serviciu din Romania (magistrati, C. de Conturi, personalul aeronautic civil) au drept baza de calcul VENITURILE BRUTE DIN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE, doar la militari se iau in calcul doar parte din veniturile brute, respectiv solda de grad si cea de functie. In conditiile in care solda bruta mai cuprinde si indemnizatia de comanda si gradatiile!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Erata! Rezolvat cazul! Conform L. 284/2010 a salarizarii unitare, "Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă". Conform L. 138/1999 Cadrele militare în activitate şi militarii angajati pe baza de contract au dreptul la o solda lunarã, compusã din: solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comanda, gradatii şi indemnizaţia de dispozitiv".

   In consecinta, la modul pragmatic solda functiei de baza dupa anul 2011 = (aproape) egal cu solda lunara inainte de 2011. Pt. a fi evitate confuziile, proiectul trebuie amendat astfel incat cele 2 tupuri de solde sa fie tratate unitar, ceea ce nu este greu!

   Ștergere
 20. @R-26500 5 februarie 2015, 18:36 :
  Iar te-arunci ca rata-n bordura !
  Ia citeste mai sus ce cuprinde "solda functiei de baza" ...(mos alecu5 februarie 2015, 16:11)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. As da funda cu placere, dar cred ca citim aceleasi legi cu continut ... diferit! Eu m-am luat dupa politisti [http://www.snppc.ro/stire.php?id=25]:

   "Art.3. – (1) Pentru activitatea depusă, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, au dreptul la soldă.
   (2) Solda se compune din solda lunară şi alte drepturi salariale.
   (3) Solda lunară este formată din solda funcţiei de bază, solda de grad, gradaţii şi, după caz, indemnizaţia de comandă".

   Dar dupa varianta luata de la un ITM [http://www.itmsuceava.ro/itmsv/uploads/documente/LEGI/Lege%20284%20-2010.pdf], zice va tine! "
   ART. 3 (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
   (2) Solda lunară se compune din solda funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.
   (3) Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă. Pentru realizarea diferenţierii soldelor funcţiilor de bază, se tabilesc clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare pentru soldele de funcţie".

   TU CE SURSA AI, MACAR SA STABILIM CEVA CONCRET?

   Ștergere
  2. Sa fie ca tine! Caz in care e perfect! Ocazie cu care descoperim totusi si ceva suspect la art. 28 din proiect [http://www.snapromania.ro/comunicat_708_proiectul_legii_privind_pensiile_militare_discutat_la_guvernul_romaniei]. Sau mai bine zis un pleonasm (n-ar fi primul).

   "Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu". DE CE MAI TREBUIA SA PRECIZEZE CA SOLDA FUNCTIEI DE BAZA INCLUDE SI SOLDA DE GRAD, DIN MOMENT CE CEEA CE AI MENTIONAT TU PREVEDE DEJA ACEST LUCRU?

   Ștergere
 21. O singură dată GOprea a spus adevărul, atunci cînd afirma că procesul de recalculare a pensiilor, efectuat serios ar dura 2-3 decenii. Rezultatul? Îl vem cu toţii...Vorba aia: "un nebun aruncă o piatră în baltă..."

  RăspundețiȘtergere
 22. Este halucinant faptul ca pilotii civili,grefierii,stewardesele,etc sustinuti in prima linie de societatea civila-forta a III condusa de domnul Dogaru vor avea pensii duble sau triple fata de pilotul, genistul de pe Transfagarasan ,parasutistul militar si nu in ultimul rînd alte categorii oropsite ale armatei Române.Mizeria umana trebuia sa ajunga chiar pîna aici?
  Cînd se va face ordine in grupele de munca pentru militari si vor fi zvirliti afara din grupe toti băsinosii din birouri care nu au alt pericol in activitate decît cel de a frige cu cafeua. Pentru venit si plecat acasa de la un serviciu cu activitate care nu prezinta pericol pentru viata sau sanatate nicaieri nu se acorda grupe de munca. Grupele de munca se acorda celor care isi risca prin activitatile desfasurate in timpul programului de lucru viata si sanatatea. In rest ,afara din grupe ,si normale este prea mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand te referi la "basinosii" din birouri te referi la ofiterii de toate armele( infanteristi, artileristi, tanchisti, etc) care ocupau functii de cadristi(sef S1) , sef logistica (S4), auditori, etc. ? Ma mir ca nu au numit ofiteri de cariera si pe functii de medic, sau poate nu stiu eu. Fiecare cu meseria lui, prietene. Principalul e modul in care faci meseria pe care ti-ai ales-o. Dar asta e cam greu de inteles pentru cei ca tine.

   Ștergere
  2. @ Anonim
   Daca tot esti asa corect, mai analizeaza sporurile de care ai beneficiat in Armata si ai sa constati ca unele sporuri erau acordate numai pentru faptul ca erai militar si , de exemplu, lucrai cu documente clasificate. Dupa gandirea ta, acele sporuri le primeai aiurea, asa ca poti face o donatie sa le restitui, daca ai nemultumiri. Asa ca vezi de treaba ta, nu mai manca rahat aiurea,

   Ștergere
 23. Olescule, nici cand dai cu capul in perete nu recunosti ca esti orbete. Mai baiatul rar am vazut un catar cu un cap asa de tare. Deci pentru tine propunerile alea pe care le-ai postat tu aici sunt aceleasi cu cele de acuma? Nu cumva sunt incluse in astea si scrie in dreptul lor ca apartin SCMD? Macar taci, daca nu vrei sa recunosti si las-o asa cum a cazut, nu mai spune ca ai avut dreptate cand este clar ca acele propuneri reprezentau doar punctul de vedere al lui Dogaru, doar propunerile lui, asa cum am spus de atunci.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Pe tine te-am vazut cu ub cap mai tare! Culmea ca in documentele tale, SCMD nu apare NICAIERI ca ar fi propus ceva singur! E legat fix de PRO LEX. In ceea ce priveste F.D.S.P.R. "Al. Ioan Cuza" - pare singura pe cont propriu. Dar la urma urmei nu conteaza decat amendamentele. Mai bine sa ramana asa! Sunt lucruri mai importante la mijloc decat orgolii si sicanari de 2 bani. In plus ca eu nu sunt oltean - deci nu imi plac contradictiile inutile!

   Ștergere
  2. Bre Nea Mărine, io cred că vă lipseşte sistemul de referinţă la amîndoi. Unii "lucră" în grade Celsius, iar alţii în grade Kelvin. În loc de a face front comun şi a ne solidariza în această problemă de interes comun, ne dăm cocoşi cu "care-i ce-l mai cel şi mai frumos". Am pretenţii de la dumneata că eşti mai în vîrstă şi poţi "ridica problemele" într-un mod mai diplomatic.
   PS. Am uitat...Şi Moş Alecu/Vasile uneori iese cu afirmaţiile sale din SI de unităţi folosind cred "gradele alcoolice".

   Ștergere
  3. @Olescu
   Ia sa vedem ce iti spune tie faptul ca la propunerile SCMD apare si un alt sindicat al vamesilor . Astept opinia ta de expert.

   Ștergere
  4. @ Neacsu 5 februarie 2015, 22:29. Nu imi spune nimic din simplul motiv ca NU ma intereseaza! Titlul si continutul materialului spun totul: tot o apa si un pamant!

   Ștergere
 24. @R-26500 5 februarie 2015, 19:05 ::
  Nu te mai lua dupa surse intermediare ...
  Mergi la lege . L.284/2010 .
  Politistii aceia se folosesc de l.330/2009 ... abrogata ... Cu formulari inca din l.138/1999 ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun! Mersi! Deci "Art. 3 (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
   (2) Solda lunară se compune din solda funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.
   (3) Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă. Pentru realizarea diferenţierii soldelor funcţiilor de bază, se tabilesc clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare pentru soldele de funcţie".

   CAZ IN CARE NU MAI TREBUIE DECAT O MICA CORECTIE IN PROIECT, DAR ABSOLUT NECESARA. Care sa stabileasca ca "solda functiei de baza dupa anul 2011 = solda lunara inainte de anul 2011". Si atunci totul e OK!

   Ștergere
 25. @R-26500 5 februarie 2015, 19:17 :
  Pentru ca in acel art.28 este vorba si despre posibilitatea alegeii a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate ... Pentru acea medie se folosesc totate elemetele soldei functiei de baza , mai putin solda de grad . Dupa ce se face acea medie se adauga solda gradului detinut la data trecerii in rezerva ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va mai luati după o nalucă mosoroaga care va trimite la o definitie dintr-o lege-284/2010- nepusa in functiune si care pina la punerea in functiune trebuie sa mai treaca prin citeva valuri de dezbateri.

   Ștergere
  2. Pîna atunci afara cu Apex-ii din grupele de munca.
   Peste tot hîrciogii astia de birou ( influenti) si-au tras cele mai favorizante pozitii si nu vor in ruptul capului sa renunte la ele aruncînd in acelasi timp cu laturi in capul celor nedreptatiti de sistem.
   Deci sustineti o campanie de zvîrlire a lor afara din grupe asa ca sa-si vada lungul nasului si astfel sa fie fonduri pentru cei care cu adevarat merita incadrare in grupe de munca.

   Ștergere
 26. @ ALL. Punand cap la cap amendamentele si ce am mai comentat, ar rezulta cumva astfel?

  1]. In baza amendamentului de la pct. 9, sustinut, ar rezulta pana la urma ca pensiile militare se vor majora "ori de cate ori se vor mari salariile" si nu dupa inflatie, salariul mediu brut si alte nazbatii civile? Care salarii, ale cui? Minim pe economie, salariile/soldele militarilor in activitate sau care?

  2]. Legat de pct. precedent a se revedea si pct. 10. Art. 60 "Se modifica cu introducerea actualizarii pensiilor". Adica cea precedenta!

  Aici ar fi BUBA! Intrucat daca pensiile se actualizeaza dupa solde, lucrurile s-ar schimba radical. Pensiile nu ar putea fi actualizate fara recalculare. Singura problema este ca NU s-ar aplica actualizarea decat din luna urmatoare. Fara ca cei cu pensii (foste) diminuate sa beneficieze de returnarea diferentelor, dar tot ar fi un pas inainte! Pareri?

  RăspundețiȘtergere
 27. @ ALL. Si mai este o chestie! In ceea ce priveste grupele de munca, proiectul este inoperabil in forma actuala pt. soldatii/gradatii profesionisti. Intrucat atat HG 1294/2001, cat si HG-S 1019/2010 se refera doar la CADRE MILITARE. Ceea ce inseamna ca fie se modifica NEAPARAT cele 2 ordonante incat sa includa si pe soldatii/gradatii profesionisti. Ori si cel mai bine, se abroga LA PACHET amandoua si se emite un nou act normativ unitar (eventual sub forma de anexa la lege)! Ceea ce este deja prevazut si la amendamentele de la pct. 3, 4. Situatie in care nu vor mai exista incadrari diferite pt. personalul pensionat inainte de 2011, fata de personalul pensionat dupa aceasta data! Cert este catrebuie sa "pice" actualele prevederi privind grupele de munca - o data din motivele mentionate, dar si din motive legate de ceea ce se intampla in cazul HG-S 1019/2010 in care ca ai risc profesional sa nu, tot in CS intri!

  RăspundețiȘtergere
 28. R-265005 februarie 2015, 20:47
  L.51/2010
  7. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 18
  (1) Vechimea in serviciu in calitate de soldat sau gradat voluntar este considerata vechime in serviciul militar si se ia in calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  (2) Soldatii si gradatii voluntari beneficiaza de incadrarea in conditii deosebite, speciale si alte conditii a activitatii pe care o desfasoara sau a locului de munca unde lucreaza, conform legislatiei aplicabile cadrelor militare in activitate. Perioada in care soldatii si gradatii voluntari participa la misiuni in afara teritoriului statului roman se considera dublu la calculul vechimii in serviciul militar.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Dar asta inseamna o alta H.G. 1294/2001, o alta HG-S 1019/2010 si un alt ordin de aplicare special pt. SGP, intrucat la acest moment NU exista nicio detaliere a incadrarii in locurile de munca pt. SGP pe. functii si specialitati ca la cadrele militare!

   Ștergere
 29. Băi , populane idiot (Anonim5 februarie 2015, 20:14) , ai o alta lege a salarizarii in acest moment ?
  Ai o alta defintie a acelor solde ?
  Daca ai prezinta-le !
  Daca n-ai ... taci , in 'zda ma-tii , din gura !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”in 'zda ma-tii ” ,daca nu stii atunci taci .”Asa probabil te vei simti mai bine si nu vei mai folosi termeni interzisi intr-o” mîrîială” amicală contradictorie,ca sa nu spun ca esti nesimtit .
   Unul din principiile de drept (daca ai fi facut cel putin un an de drept) spune ca o lege trebuie sa fie clar formulata si pe intelesul tuturor. Ori la noi se fac legile in asa fel de si ei cei care le initiaza,dezbat si aproba ajung la controverse pe texte de lege pe termeni ,pe virgule ,etc.
   În mod normal legea ar fi trebuit sa explice alaturi de alti termeni si acest termen . Daca termenul este definit de o lege in vigoare atunci ramîne definit ca atare. Legea 284 este o lege trecuta prin asumare prin parlament si apoi data deoparte cu propunerea de a fi redezbatuta in parlament si numai apoi pusa in functiune. La redezbatere inclusiv acest termen poate fi modificat.Si atunci nu te apuci si faci o lege pe termeni inca netrecuti prin girul parlamentului cu toate ca prin asumare legea a devenit valabila si aplicabila. Deci partial ai dreptate partial exista un dubiu iar in mod normal legiuitorul trebuie sa faca corelarea legislativa prin text scris. Nu intîmplator sspune principiul de formare a unei legi ca aceasta trebuie sa fie clara pe intelesul tuturor sa respecte cele trei etape de formare a unei legi din care ultima etapă definesti tot ce se abroga ca sa nu mai existe ceva contrar legii propuse.Ori aceasta lege este deocamdata plina cu ambiguitati si prevederi neconstitutionale.
   Daca mîine se aproba si poimine se aplica cel care calculeaza va cere in mod sigur explicatii pe termen si chiar definirea lui.

   Ștergere
  2. @ mos alecu 5 februarie 2015, 21:09. Avertisment pt. limbaj! Si iar o sa "marai" ce si cum cu cenzura si stregerea comentariilor. Daca tot iti place sa folosesti invective si gasesti un interlocutor care procedeaza identic, foloseste doar invective si lasa mamele in pace. Intrucat la multi de varsta noastra, mamele precis nu mai sunt in viata! Pana la urma e si o chestie de educatie cu limbajul asta la militari: e o obisnuinta (militara) veche a fi folosit din plin pana la nivel maxim de caporal, capitan sau plutonier-major, dar dupa aceste trepte urmeaza si o "cizelare" a celor in cauza! Tu la ce nivel te-ai blocat?

   @ Anonim 6 februarie 2015, 08:17. Atentie si tu! Pari mai ponderat, dar totusi tu ai inceput!

   Ștergere
 30. INDUBITABIL!!!, APEX este calexandru, acel jurist al ancmmr, care baga strambe peste tot inclusiv, impotriva unei noi legi a pensiilor militare. Ujica il baga in buzunarul de la ceas pe calexandru pe roarmy230, de aceea a disparut si apare pe aici sa mai picure din otrava celor pe care ii slugareste.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Jalnic comandor mai poate fi din moment ce NU are curaj sa isi declare identitatea! Exista totusi niste suspiciuni ca nu ar fi. Oricum, daca este - are motive sa nu isi declare identitatea: acum vreo 2 saptamani era sa "o ia si in freza" de la niste membri ANCMRR din teitoriu, la pachet cu "relicva" cealalta de M. Iliescu!

   Ștergere
 31. https://groups.yahoo.com/neo/groups/roarmy230/conversations/messages/19106

  19106 Re: [roarmy230] Fw: Re: Stiati de scrisoare? Demonstratie ,,discriminare" L164.Vezi attach
  Expand Messages
  • Constantin Alexandru
  Jan 9, 2012
  Vise fara justificare. Ar trebui sa-i intrebati si pe cei care vor iesi de acum incolo la pensie. Legea nu se face pentru cei iesiti deja. Nu va faceti iluzii!
  C.A.
  ________________________________________
  From: sitmar
  To: roarmy230@yahoogroups.com
  Sent: Monday, January 9, 2012 5:57 PM
  Subject: [roarmy230] Fw: Re: Stiati de scrisoare? Demonstratie ,,discriminare" L164.Vezi attach

  Daca prin L 164 se prevedea ca salariul de merit si indemnizatia de comanda sa nu se ia in considerare la stabilirea ,,bazei de calcul", nu ar mai fi fost ,,goana" dupa functii...
  La anul vom avea capitol separat in legea pensiilor, pe structura L164...

  RăspundețiȘtergere
 32. http://ancmrr.ro/greseli-facute-de-legiuitor-privind-diminuarea-cuantumului-unor-pensii-militare/
  Greşeli făcute de legiuitor privind diminuarea cuantumului unor pensii militare
  COMUNICAT
  Din 29.11.2012

  ŞEFUL SERVICIULUI JURIDIC

  Cdor.(r) Alexandru CONSTANTIN

  RăspundețiȘtergere
 33. @Anonim 5 februarie 2015, 20:03 :
  Al citelea anonim ... nu stiu ...
  Si nici nu retin de la acest "anonim" vreo zicere "pe tema" ...

  E usor sa stai in tribuna , sa spargi seminte de soreancă , si sa critici si jucatorii si arbitrii ...
  Vad ca esti tare gingas la "sîmţire" si te deranjeaza unele exprimari mai "buruienoase" !
  Brava tie !
  Dar ... de cite ori ai vazut ca incep eu "ostilitatile" ?
  Nu te-am vazut tot atit de "sîmţitor" si sa sari (macar) cu "cartonasul galben" la colegii tai de anonimat care ma ronţăie cu dintii printre picioare !

  RăspundețiȘtergere
 34. @ADMIN 6 februarie 2015, 10:37 :
  E bine , desi de mirare , ca ai reusit sa vezi ca "inceputul" il fac altii !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mosorogule ,baga-n seama avertismentul de bun simt al lui ADMIN. Una este” o mîrîiala amicala ”si cu totul alta badarania de om necizelat pe care o afisezi tu.
   ADMIN, felicitari pentru faptul ca ai remarcat si pus la punct problema. Numai ca la unul care si-a pierdut si ultimul neuron nu se prinde nici daca-i torni cu pîlnia in .........gură.

   Ștergere
 35. @Anonim 6 februarie 2015, 08:17 :
  Populane ... gata ... nu mai folosesc expresia care te-a deranjat !
  Considera acea expresie ca fiind "scoasa in factor comun" ... si aplicata la orice discutie cu tine !
  --------------------------------------------------
  Factorul comun ...
  Din lălăiala ta inteleg ca : acea definite a soldei functiei de baya este cuprinsa in l.284/2010 , dar acea definite nu este corecta (adevarata) deoarece l.284/2010 a fost adoptata prin asumarea raspunderii . Mai este neadevarata acea definitie deoarece l.284/2010 s-ar putea sa fie rediscutata in Parlament si , iarasi , s-ar putea ca acea definite sa fie inlocuita cu alta .
  Factorul comun ...

  Tu esti sanatos la cap ?
  In discutie era ceva CE EXISTA intr-o lege , nu ceva ce s-ar putea sa fie , daca va fi , peste o zi , peste un an , sau peste 100 de ani !
  Factorul comun ...
  --------------------------------------------
  Modul in care-ti infigi dintii intre picioarele mele imi aduce aminte de initiatorul si mentorul haitei de maidanezi ... Haita de maidanezi al carei singur scop este de a sustine contributeala prin atacuri la comentariile mele ...
  Acel initiator/mentor al haitei de maidanezi (stelian p) , era tot asa de gomos (ca si tine) in exprimare...
  Se invirtea ca "un de-acela" intr-o galeata , si putea vorbi fara sa spuna nimic ... zile intregi ...
  Daca-i spuneai ca "rahatul pute" , el iti facea urmatoarea demonstratie ca nu este asa : Rahatul nu pute deoarece ultima conjunctie intre Uranus si Saturn creaza conditii ca femela de calugarita sa-si manince partenerul , iar acest lucru este clar observat in faptul ca primul cangur vinat in Antarctica era fara sex ! Este clar ca rahatul nu numai ca nu pute , dar nici nu poate fi folosit drept bete de schi !
  Exact asa ai demonstrat si tu ca definita soldei functiei de baza (din l.284) nu este corecta

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosorogule. Am sa-ti dau un exemplu ca sa priceapă si nepriceperea ta.
   Cîndva madam Androneasca a initiat o lege aprobata in parlament ,publicata in monitor de marire a salariilor la profesori cu 50%. Legea nu a fost pusa in aplicare si nici amînata de la aplicare printr-unact administrativ expres. Acest fapt a dus la producerea de efecte si cîstigarea de catre profesori a proceselor in instanta.
   Cu L 284 s-au invatat minte si prin act administrativ au prelungit termenul de punere in aplicare tocmai in scopul ca nimeni sa nu poata revendica anumite drepturi specificate in lege. In concluzie aceasta lege nu produce efecte juridice si deci nu se poate face trimitere la ea pîna cînd guvernul sau parlamentul nu o vor repune in circuit printr-un nou act administrativ. Pîna atunci legea este ca si inexistenta juridic .
   Niciun principiu de drept nu permite elaborarea unei legi noi in orice domeniu cu trimiteri in lege spre legi anulate de la punere in functiune si care nu produc efecte juridice fiindca sunt imediat atacabile.
   Solutia este definirea termenului in cadrul legii pensiilor militare sau punerea in functiune printr-un nou act administrativ a legii L 284 in forma actuala sau rediscutata si trecuta prin parlament,monitor oficial, inainte sau simultan cu aparitia noii legi a pensiilor militare.
   Pîna atunci nu poti sa faci referire ( decît presupuneri) la ceva care nu stii daca va mai produce efecte juridice cîndva, lucru care contravine principiilor de drept.

   Ștergere
 36. Se da o lege ,,militara,, benefica pentru toti (mariti sau micsorati !) au ba ??..restul discutiilor e CAN-CAN si atac la persoana. Ceva surse sigure si serioase..ca ce e in spatiul virtual, nu e de incredere.
  Toate bune.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate! "La sfarsitul acestei saptamani reformularea textelor articolelor va fi finalizata, urmand a fi asumate de demnitarii care le pot initia in Parlament". [http://sindicatulcmd.blogspot.ro/2015/02/informare-cu-privire-la-stadiul.html]. Deci, SE CAUTA acum demnitari care sa initieze legea in Parlament!

   In ceea ce priveste spatiul virtual, oferea informatii "sigure si serioase" asupra stadiului actual al legii, nimeni nu stie ceea ce va urma cu adevarat! Dar, e ceva extrem de important legat si de spatiul virtual: daca taci si NU te implici intr-un mod sau altul intr-o lege care te afecteaza (informatiile si puterea cuvantului ajung si la decidenti, chiar daca nu in totalitate, dar suficient cat sa NU isi faca de cap) INAINTE de aparitia ei, sa NU ai pretentii ca dupa aparitia legii sa constati ca altii ti-au facut de fapt, bucata!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 37. Contributeala ii sfanta !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Evident, pentru cei din sistemul public depensii,nu pentru militari.

   Ștergere
  2. Evident ..pentru toti cei care primesc PENSIE ...

   Ștergere
  3. Evident, cei care sustin asa zisa contributivitate, in fapt o inventie PDL-ista , ori sunt prea prosti pentru secolul asta, ori, cel mai probabil, sunt niste slugi mizerabile care-si vand sufletul pe doi gologani.

   Ștergere
  4. Care contributie??!! Dumneata te-ai uitat vreo data pe statele de plata pe care ai primit solda(presupun ca ai primit solda) si de cate ori ai vazut ca ti-a fost oprit vreun ban pentru fondul de pensii cu exceptia fondului de pensie suplimentara?! Bineinteles, ca s-a oprit de la militari pentru fondul de pensii incepand cu anul 2011. Dar sa ne aducem aminte ca in octombrie 2010 Boc le-a dat la solde exact cat li se oprea pentru fondul de pensii. Daca iese un militar acum la pensie are doar 4 ani de contributivitate. Dumneata vrei contributivitate cand nu ai contribuit cu niciun leu!!
   Domnule, care o tii una si buna cu contributivitatea, uite cum facem: ramai dumneata cu contributivitatea dar sa-ti calculeze pensia exact cu cat ai contribuit luandu-se datele din statele de plata si atunci vom vedea ce pensie vei avea !!!
   Propun tuturor colegilor, ca acolo unde putem fiecare, sa facem lobby, pentru toti cei care doresc pensie conform principiului contributivitatii, in legea pensiilor militare sa se prevada un articol care sa stipuleze ca toti acesteia sa faca cerere pentru a ramane pe acest principiu de calcul iar pensia sa li se calculeze exact cu cat au contribuit conform statelor de plata! E bine asa domnule?! Iti convine??!! Noi toti ceilalti vom trece la pensia militara de stat.

   Ștergere
 38. @ Apex/Constantin Alexandru
  Fata de ceilalti cititori de pe aici eu va cunosc si cariera si activitatea. Ca jurist este impardonabil sa acceptati o astfel de lege. Nu vrea nimeni, din cei care au lucrat in armata 20-25 de ani, pensii ca cei care au lucrat 35-45 de ani, legea 164 diferentia pensiile functie de vechimea ca militar . Dar nici nu ne convine ca cei care au lucrat 15 ani in armata si restul pana la 35-45 in viata civila sa li se calculeze pensia dupa legea contributivitatii dar cu stagiu de cotizare de 20 de ani si apoi sa transformati din pixul legii aceasta pensie contributiva in pensie militara.
  Cei care au lucrat in armata 20-25 de ani si carora le imputati ca au primit pensia fara penalitati, nu au plecat de buna voie ci aceasta tara, prin niste politicieni, la fel de competenti ca si dumneavoastra in materie juridica, a decis ca pentru a accede in NATO trebuie sa reducem armata, sa refacem piramida gradelor si functiilor. Au sacrificat cariera a zeci de mii de militari, pentru ca apoi prin (in)competenti ca Oprea si amiralul Marin, un alt marinar din panoplia tristelor figuri ale Marinei Militare Romane, sa umfle iar gradele si functiile, sa angajeze si sa avanseze, prin filiera indirecta, la statutul de militar tot felul de neispraviti pilosi si sa faca, impreuna cu cei care le-au urmat la comanda, o armata de paie ce poate fi invinsa si de o singura divizie senegaleza. Uitati ca datorita acestor disponibilizati si celor 20 de ani stagiu minim cu care au fost pensionati va datorati dumneavoastra, cu cei 45 de ani de munca, pensia frumoasa facuta de legea 119. Atunci nu vi s-a parut anormal ca la o vechime de 45 de ani sa vi se puna un stagiu de cotizare de 20 de ani, si nu macar 25 cum ati avut pe legea 164. Nu vi s-a parut anormal atunci ca in conditiile de criza mondiala si de austeritate trambitate de Basescu/Boc/Oprea, pensia dumneavoastra se creasca cu vre-o 40%. Acum cand nu mai e criza, cand DNA scoate la iveala fraude de zeci de milioane din exact vremea crizei, nu mai sunt bani pentru a aduce aceste pensii intr-o ecuatie normala si legala.
  Referitor la grupele de munca nu-ti trebuie multe cunostinte juridice pentru a sesiza ca este injust si nelegal ca pentru activitati desfasurate in aceleasi conditii de munca si in aceleasi perioade unul sa fie incadrat intr-o grupa de munca iar celalalt in alta. Ati uitat cat de vehement erati in 2002 cand nu vi se aplicau grupele de munca din HG 1294? Din prostia si nepriceperea unor juristi din ANCMRR dar si din obedienta fata de mai marii lumii militare de atunci s-a amanat rezolvarea acelei probleme timp de 8-10 ani pe cand politistii au rezolvat-o scurt si legal in doi ani de zile. Acum faceti aceleasi greseli din dorinta de a-l albi pe dalmatianul Oprea, cu care ati fost partas la avansarea ilegala si fara merit a sute de indivizi, dintre care unii nici macar nu aveau satisfacut stagiu militar. Veti ramane in istoria Marinei ca o pata neagra, un echivalent al Anei Paucar ori Visinevski. Pacat ca cu veti mai fi atunci cand numele dumneavoastra va fi inscris in panoplia oprobiului marinarilor romani. Vor citi totusi urmasii dumneavoastra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Karadeniz, sa trăiesti acolo unde eşti!!! Jos pălăria la comentariul tău de cum, ca de altfel la toate pe care le-ai postat în ultimii 6-7 ani. Îl uitasem pe Marin, dar cînd ai pomenit de el, mi-am adus aminte de cel mai incompetent şi pupincurist şef al SMG de cînd România are armată.

   Ștergere
  2. Karadeniz, Gerula te felicita.AI dat un raspuns demn de un adevarat MILITAR,pacat ca impricinatii nu vor pricepe.

   Ștergere
  3. @Karadeniz
   Ca jurist, acest individ poate face ce vrea. Juristii pe care i-am intalnit eu in cariera, de regula puneau pe primul loc interesul personal, nu pe cel al Armatei sau al colegilor. Cred ca la fel se intampla si in acest caz.

   Ștergere
 39. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 40. In comentatiile facute la articolul lui Neacsu ,din ,,IN CUIUL CATARII<< am sustinut aceleasi masuri propuse si aici,si anume 1UNIREA EFORTURILOR TUTUROR CELOR INTERESATI SI DE BUNA CREDINTA,2INITIEREA DE ACTIUNI CU TOTI PARLAMENTARII PENTRU A NE SUSTINE AMENDAMENTELE PROPUSE DE NOI ,3 SCHIMBAREA TUTUROR pupincuristilor aflati la conducerea filialelor ANCMRR si SCMD care ii sustin pe tradatorii ILIESCU,DOGARU ,PRICINA(aceasta javra comunista care a folosit si foloseste SCMD-ul si bugetul sau pentru atingerea unor interese personale) si camarilele lor.4IESIREA IN STRADA ASA CUM AI SPUS si au avut initiativa camarazii din PITESTI,dar fara slugoi ca VICTOR POPESCU care mai ieri il pupa in fund pe DOGARU ca in vremurile trecute.Oameni ca acest POPESCU care azi spune una iar maine alta contrazicandu-se au tinut in functie pe DOGARU SI GASCA LUI.SEMNEAZA GERULA+ GERULA.......si toti GERULA,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Popescu se contrazice din motive care tin de prea multa buna credinta, nu din premeditare: cand pulseaza contra Guvernului, e "imbarligat" in fel si chip de diversi cum ca exact la fel fac si Dogaru/Pricina, numai ca respectivii susutin ca au alte metode pe care el (Popescu) nu le intelege prea bine, dar care conduc la acelasi lucru. Si omul incepe sa ezite: " - Dar daca aia au dreptate si mai mult incurc niste chestii etc. etc.. Ca fapt divers, Popescu e singurul lider al SCMD care s-a opus fatis campaniei de sustinere a lui Ponta la prezidentiale. Tot el face parte si din initiatorii protestului in uniforma. Mai e vreun lider SCMD care sa fi procedat astfel? Nu! Deci, omul e foarte bine intentionat, dar cum se intampla in vremurile astea, vine unul si iti spune la ureche: "- Nu e bine asa! Stiu eu precis ca Dogaru/Pricina fac si dreg, dar nu trebuie sa se mai vada ce si cum! O sa vezi ca asa este si tu mai mult faci rau!" Cand iti zice nu crezi, cand iti spun insa mai multi "trogloditori" acelasi lucruri, ai tendinta sa eziti la un moment dat! Despre asta este vorba!

   Ștergere
  2. Nu CREDINTA sau BUNA CREDINTA,il fac pe POPESCU sa fie alunecos ,un om pe care nu te poti baza atunci cand trebuie sa faci opozitie la ABUZURILE SI MANIPULARILE LUI DOGARU.Desi vorbeste multe,are o atitudine SLUGARNICA fata de ,,sefi,, ...poate asa a fost si in activitate.Un lucru e cert NU TE POTI BAZA PE EL LA NEVOIE.....in rest gargara, sloganuri,si comunicate sforaitoare.Colega crede-ma ca stiu ce vorbesc si nu am nimic personal cu omul...decat DEZAMAGIRE in planul colaborarii din SCMD.Gerula

   Ștergere
  3. Si inca ceva il injura pe Ponta ca si Dogaru dar il apara pe NICOLESCU-CJ.Ce dracu sa mai creada omul?

   Ștergere
 41. Sa speram totusi ca nu vor mai avea castig de cauza( si de aceasta data) smecherii, cei cu pensii smenuite si smecherite indiferent cine ar fi acestia, cat de vocali si latrai ar fi ei. Intr-o tara normala , o lege trebuie sa fie echitabila iar o zona cum e cea a rezervistilor trebuie tratata cu respectul cuvenit. In aceasta idee , toate pensiile in plata trebuie recalculate dupa o lege noua care sa elimine abramburelile actuale in care multi smecherasi descurcareti au pensie mai mare decat fostii sefi ai smg, in care grade si functii mici au pensii mari si foarte mari fata de multi cu grade si functii mari. E drept, pare plauzibila si fezabila (cf. amendamente convenite intre cele 7 entitati- scmd, ancmrr....) aplicarea unitara a HGS1019 la toti rezervistii.Este ceva necesar insa nu suficient intrucat raman multe probleme in suspensie. Nu s-a spus nimic despre rezultatul discutiilor din 04 februarie intre cei de la ROMIL si executiv. Ar fi interesant saa se stie ce s-a convenit la discutii deoarece din postari reiese ca pe ordinea de zi erau :aplicarea Legii pensiilor militare la toti rezervistii , aplicarea unitara a HGS 1019 si alte propuneri interesante.
  Sa speram ca nu vor avea castig de cauza cateva sute(poate max. 1000) de influenti , vocali si latrai in fata a zeci de mii de rezervisti ! Rezervistii constituie o forta totusi, disciplinata, ordonata , demna si cu simtul datoriei astfel incat nu cred ca se vor lasa calcati in picioare de latraii cu pensiile umflate prin mijloace conjuncturale, necinstite !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da reprezentantii ROMIL din BUCURESTI si CRAIOVA au fost la PARLAMENT MIERCURI 4 .02. dar sedinta nu s-a mai tinut din motive de organizare A AVUT LOC SEDINTA DE PLEN.Intilnirea s-a amanat pentru saptamana viitoare.Prezenti la CAMERA DEPUTATILOR,reprez au avut o intalnire cu un inalt reprezentant al camerei, cu care au purtat discutii pe temele de interes,stabilind impreuna un calendar de actiuni comune pentru sustinerea in PARLAMENT A AMENDAMENTELOR LA LEGEA PENSIILOR MILITARE,dar si pentru alte ptoiecte menite a inlatura discriminarile si abuzurile.Detalii la timpul potrivit.UN participant la discutii.

   Ștergere
  2. @anonim 20:25. Multumim pentru precizari. Sa speram ca "timpul potrivit" nu va fi dupa ce va apare noua lege care sa le dea castig de cauza smecherilor, latrailor, vocalilor . Ar fi rusinos !

   Ștergere
  3. Pana la discutarea Legii pensiilor militare in PARLAMENT,cam prin dec 2015,asa cum e planificat, cred ca mai nimerit ar fi sa ne mobilizam efortol pentru initierea unei,,INITIATEVE LEGISLATIVE,, pe tememenite a inlatura abuzurile si discriminarile ca:1 Indexarea pensiilor stabilite in baza L241. 2Recuperarea sumelor abuziv retinute ca urmare a aplicarii OG1.3 Aplicarea ne discriminatorie a prev HG-S 1019.E o propunere a supra careia va rog sa va aplecati si sava spuneti parerea.Asta se poate obtine mai usor decat o LEGE ORGANICA ,cei care ar trebui sa voteze ,deci cei care trebuie lamuriti fiind mai putini,sansele unei reusite crescand.Un membru ROMIL.

   Ștergere
  4. Pentru noi ,actuala majoritare parlamentara ,controlata si ,,motivata,, de BINE FACATORUL NOSTRU,este ostila intereselor noastre ,si pe cale de consecinta va vota cum i se va cere.Nu stim cum va fi introdusa pe agenda Parlamentului ,in vreme ce acum NU FIGUREAZA,dar daca va ajunge ,pentru noi singura sansa e sa lamurim actuala opozitie SA NU O VOTEZE daca nu vom reusi sa ne IMPUNEM AMENDAMENTELE CARE NE PRIVESC DIRECT.Ne mai avand timp de pierdut va trebui sa actionam in doua directii,si anume calea acceptarii amendamentelor DACA LEGEA INTRA I PARLAMENT ACUM,si varianta expusa mai sus da ca lege NU INTRA IN PARLAMENT si totul e gargara electotala cu iz UNPR-ist.ACELASI MEMBRU ROMIL

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  6. Am participat la acea intalnire, este adevarat ce spune cel de la 20.25, Nu am mentionat nimic pentru ca intalnirea cu reprezentanti ai clasei politice va avea loc saptamana care vine si era inutil sa anunt ceva ce nu s-a intamplat, in plus desi invitat la discutii , nu am fost organizator si nu am avut mandat sa dau detalii despre... o activitate amanata. Voi prezenta tot ce e de interes, atunci cand va avea loc. Pot sa confirm ca propunerile sunt pertinente si pe langa amendamente la proiectul legii se vor mai discuta si alte aspecte de interes si in interesul militarilor. Deocamdata, ceea ce pot spune este ca in conformitate cu programul de guvernare al guvernului, acest proiect nu va fi introdus in parlamanet anul acesta. Cititi pe cuiul catarii de ce. Nu incerc sa imi fac reclama, doar infomez. Sunt gata sa colaborez cu oricine urmareste interesele militarilor, activi sau reyervisti, nu interese personale sau de grup, asa cum urmaresc sefii celor doua asociatii care au participat la intalnire cu reprezentantii guvernului.

   Ștergere
 42. Mie mi se pare o discriminare evidenta faptul ca militarii trecuti in rezerva dupa 01.01.2011 au pensii speciale, stabilite ca procent la solda de baza, iar ceilalti militari raman cu pensii stabilite aiurea, pe o lege nedreapta. Dar, mai ales, nu inteleg cum se va face ulterior indexarea pensiilor. La unii se indexeaza, iar la ceilalti se actualizeaza. Cred ca nici in Congo nu se intampla asa ceva.

  RăspundețiȘtergere
 43. Cezareeeee, unde te-ai pitit contributionistule? Apari si sustineti "tezele" daca ai curajul! Fii barbat si nu te mai ascunde sub anonimat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va mai pierdeti timpul si energia! MONGOLOIDUL FARISEU nu accepta nici normalitatea nici bunul simt. El nu stie cum sa iasa din beleaua politica iar de noi il doare in pix

   Ștergere
  2. Nu va mai pierdeti timpul si energia! MONGOLOIDUL FARISEU nu accepta nici normalitatea nici bunul simt. El nu stie cum sa iasa din beleaua politica iar de noi il doare in pix

   Ștergere
 44. Camaradul "Anonim6 februarie 2015, 20:59" are dreptate. Dacă am iniţia şi noi în avest sens o petiţie online?

  http://www.petitieonline.net/aspecte-legale.html

  Ce spuneţi?

  RăspundețiȘtergere
 45. @admin
  E de studiat un pic cati suntem pe net in dezbatere. Asta ca sa ne catarim fortele. Sindicatele si asociatiile sunt ca inexistente...unii reprezentanti, interesati, se mai zbat, in numele lor, dar, majoritatea nu poate fi reprezentati asa ! Petitia online ar fi o solutie, dar ramane la latitudinea celor care navigheza pe net. 70% din cunostintele mele (militari), n-au habar de net (si fie vorba intre noi (!) nici ce li se intampla). Cei pana-n 60 si capacitati odata activii, caci, in fond, e vorba de Armata Romanii si securitatea nationala, ar trebui sa puna odata piciorul in prag. Am ramas dezamagit de asazisul demers al unei organizazii militare....slabi, n-au avut sala....Pai eu sunt ARMATA !!!! Ocupam parlamentul, ala 50% vizat de DNA !!! Vai de noi, ne e frica sa deranjam pe cineva...Daca n-au vrut de bunavoie (la altii s-o putut, ca, probabil au fost mai smecheri, eleganti...destepti - de ce nu?), trebuie cumva sa le clopotim mintile adormite sau aplecate spre faradelegi. Pe la americani umbla cu minciuni....aia iau masuri in interesul lor, noi vom fi tot cu izmenele in vine. Cat despre politicieni, eu m-am saturat, iar in salba de becuri a netului degeaba se mai aprinde unul !!! Salut intentiile din Arges si cred ca asta e calea care ne-a mai ramas.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Umilinţele astea ni se trag datorită faptului că peste 90% din generalii acestei ţări, după 89 au făcuţi la apelul bocancilor, pe bază de relaţii, paporniţe cu caltaboşi şi altele...
   Ar merita să încercăm chestia cu petiţia online. Cei care ştim să folosim NET-ul şi care frecventăm acest blog, am putea "difuza" petiţia şi altora, pe mail. Cît despre cei mai în vîrstă...şi aceştia pot semna petiţia. Important este, aşa cum spunea şi Călin, să ne evaluăm forţele şi cădem la un numitor comun pe probleme. Nu în ultimul rînd, la redactarea petiţiei trebuie şă participe colegi ca Moş Alecu/Vasile, Necşu, Olescu şi alţii cu experinţă şi competenţe în acest sens.

   Ștergere
 46. Avem o avere: intelepciunea lui Alecu, seriozitatea lui Neacsu, luciditatea lui Karadeniz si forta lui Olescu - ce facem cu ea? Hai, fratilor, trebuie sa-i impingem in fata! Sa fim noi liantul intre ei! Trebuie ajutati cumva! Si sa inteleaga toti ca n-o facem pentru cuantum, ci pentru recunoasterea noastra ca ceea ce suntem: armata tarii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord cu, Calin!

   Ștergere
  2. Caline ...lasa ..abureala la oparte ....

   Ștergere
 47. ...si, in numele celor de buna credinta, as lansa, public, o lista deschisa cu fostii comandanti care adera, sprijina si se angajeaza in misiunea de salvgardare a onoarei, demnitatii si statutului armatei romane !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De mos Alecu ne ocupăm noi ,maidanezii,”prietenii lui”, îi demontam fanteziile bucata cu bucata.
   Dogaru al vostru nu cere altceva decît ceeace cereti voi si-l injura marea majoritate sindicală.
   Mai bine ati initia o petitie prin care sa cereti lui Dusa sa rupă pisica odata si sa elaboreze o lege cu recalcularea tuturor pensiilor si aplicarea unitara a grupelor de munca ,inclusiv separarea AC de CS.
   Este singura solutie prin care se pot aranja lucrurile in sistem fara discriminari .
   Si mai poate face ceva ,un nou act normativ cu grupele de munca in care sa fie incadrati doar prin expertizarea fiecarui loc de munca conform legii cei care lucreaza in locuri cu conditii de pericol si vatamarea sanatatii si zvîrlirea afara din grupe a tuturor jmecherilor de birou,chilotari,etc .
   In felul asta s-ar face o mare economie la bugetul de pensii si ar fi apreciata munca si pericolul la locul de munca eliminîndu-se discriminarea de a pune pe picior de egalitate scafandrul,etc cu neica de la biroul contabil,etc.

   Cît despre luciditatea lui Karadeniz care mai ieri il lauda pe Oprea si azi il scuipă ma indoiesc, precum si de mos Alecu care in propuneri spunea sa se acorde pentru piloti,parasutisti,potecari,etc un bonus la pensie ,lucrul cel mai idiot pe care l-am putut auzi. Nu asa se rezolva problema.
   Problema se rezolva in cadrul legii prin diferentieri clare in cadrul grupelor de munca, luarea in calcul a soldei brute cf. L 138 dar și zvîrlirea afara din grupe a celor care nu desfasoara activitati in locuri de munca cu grad de pericol sau vatamarea sanatatii.
   Acesta va fi obiectul unei alte petitii online.

   Ștergere
  2. PS anonim 7 feb. 07.55
   Completez cu ; luarea in calcul a soldei lunare brute pe ultimele 24 de luni in vederea evitarii smecheriilor facute cu functiile pe L 164.
   Cu aceste reglementari s-ar evita ca tot felul de ”alexandri” istorici,filosofi ,birocrati,etc sa dea cu tifla celor cu adevarat indreptatiti sa-si vada reflectata munca cu grad de pericol intr-o lege nepartinica.

   Ștergere
 48. @ All. Analizat ultimele interventii. Initiative excelente si mai ales pertinente. Multumiri membrilor ROMIL pt. informare. Si mai ales pt. faptul ca respectiva asociatie prezinta o alternativa viabila in demersuri fata de cele clasice ale A.N.C.M.R.R. & S.C.M.D. care dupa cum se vede nu conduc nicaieri. Acestea fiind spuse trebuie sa trecem la fapte. Aici vreau sa spun si eu ceva, urmare a unor experiente proprii:

  Revendicarile nu trebuie "amalgamate", prin urmare acestea trebuie prioritizate si expuse cat se poate de succint in prezentare si argumentatie, si mai ales departajate una de cealalta. Din acest punct de vedere ne confruntam cu urmatoarele probleme distincte, expuse in ordinea prioritatilor:

  1]. FARA LEGATURA CU LEGEA PENSIILOR MILITARE DESPRE CARE MEMBRII ROMIL AFIRMA CA NU ESTE NICIO SANSA SA INTRE IN DEZBATERE MAI DEVREME DE DECEMBRIE 2015:

  - necesitatea de amendare a L. 241/2013 astfel incat sa rezervistii cu pensii neindexate (inghetate) sa iesim cat mai urgent din situatie. Necesita abrogarea art. 1(4) din lege si o mica modificare a art. 1(1) astfel incat pensiile in baza L. 241/2013 sa devina pensii in intelesul L. 119/2010, ceea ce ar permite indexarea si a acestor pensii precum a oricaror alte pensii.
  - necesitatea de amendare a L. nr. 263/2010 astfel incat personalul incadrat in grupa AC sa beneficieze de o majorare de punctaj distincta corespunzatoare vechimii suplimentare in serviciu de 2 ani la fiecare an lucrat in AC, asa cum prevede legea insasi, chestiune care insa nu se regaseste la majorarea de punctaj.

  2]. TOT FARA LEGATURA CU LEGEA PENSIILOR MILITARE. Este necesar adoptarea unui act normativ distinct prin care sumele retinute in perioada 01.01.2011-01.10.2013 sa fie returnate celor in cauza.

  3]. LEGAT DE LEGEA PENSIILOR MILITARE.
  - trebuie sprijinite toate initiativele de amendare, prin orice mijloc, a proiectului actual de lege astfel incat: sa fie actualizate toate pensiile celor in rezerva dupa soldele militarilor in activitate si sa fie recalculate toate pensiile militarilor in rezerva. In ceea ce priveste grupele de munca, chiar amendamentele din 03.02.2015 conduc la concluzia ca acestea vor fi reevaluate. Extrem de posibil, mai ales ca in conditiile actualului proiect grupele de munca sunt inaplicabile si S.G.P., intrucat pt. categoria respectiva nu exista act normativ privind clasificarea in grupe de munca.

  RăspundețiȘtergere
 49. Ma raliez unei petitii online anonim 7 februarie 2015, 07:55. Absolut corect.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Restul sunt baliverne după preferintele fiecaruia.
  Ori toti la fel după aceeasi lege ,ori nu mai aburim lumea cu preferintele fiecaruia.

  RăspundețiȘtergere
 50. [P. II] Pana aici este clar! In ceea ce priveste modalitatile de actiune. Am spus ceva de experiente proprii.Petitia reprezinta o cale care insa nu produce efecte decat ca anexa a unei revendicari prezentata in "carne si oase" decidentilor. Imaginati-va ca la o petitie initiata si de subsemnatul, adresata Parlamentului, cand PSD preluase deja puterea, mi-a raspuns ciudatul acela de C. CANACHEU [http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=53&leg=2012&cam=2]. Care si acum e la o comisie de aparare. Raspunsul ceva in genul: "Am luat in considerare si urmeaza ca sa fie solutionata, fiind trimisa ....]". Mi-a si multumit politicos, dar pana la urma NU s-a intamplat nimic! La fel si in cazul Guvernului, alte institutii oficiale.

  IN SCHIMB! Am gasit o alta cale ce pare mai viabila cand vine vorba despre amendamente PUNTUALE ale unor legi etc.. Adoptarea Legii nr. 125/2014 (cea cu amnistia pensionarilor) - din care sa NU fie exclusi si militarii, mi se datoreaza si mie. Cum? Cea mai mare parte este intamplare! Am fost rugat de un coleg executat silit ca si mine si inca mai bine, sa ii prezint personal unui deputat problema, colegul in cauza nestapanind bine legile. Am citit bine proiectul Legii 125/2014 si am observat o faza dand iama prin alte articole: grefierii care castigasera procese pe fond, dar pierdusera la recurs - primisera toti banii inapoi in urma deciziei de fond, dar nu au mai fost obligati sa ii restituie urmare a unei legi de la inceputul lui 2013. Si cum eu, colegul si altii eram in aceeasi situatie, am cerut deputatului sa beneficiem de tratement egal cu grefierii si noi. Deputatul a inteles precedentul, faptul ca exista o discriminare si asa a aparut Legea 125/2014 care s-a aplicat tuturor pensionarilor aflati in aceeasi situatie juridica precum grefierii. Aceasta este o experienta.

  Tot ca experienta! De curand am fost contactat de un alt coleg. A intrat in legatura cu un deputat sau senator. Situatia lui: fost diminuat ca si mine, fost executat silit ca si mine dar salvat cu L. 125/2014, actualmente "neindexat" ca si mine. Si in grupa AC ca si mine. Mi-a spus asa: parlamentarul este dispus sa il sprijine, CU O CONDITIE: sa prezinte la obiect 1-2 revendicari si propuneri si nu romane-foileton cu propuneri, intrucat lucrurile merg de asa natura in Parlament incat nimeni NU citeste "foiletoane" si chiar daca le citeste, se deruteaza complet. Am inteles faza! Asa ca "am dat la pace" cu colegul asupra a 2 revendicari, in urmatoarea ordine:

  - abrogarea art. 1(4) din L. 241/2013 si amendarea art. 1(1) din aceeasi lege a.i. pensiile in baza L. 241/2013 sa devina pensii in intelesul L. 119/2010 (ar insemna iesirea din neindexare).
  - amendarea L. 263/2010 a.i. punctajul pt. grupa AC sa fie majorat corespunzator vechimii de 2 ani la fiecare an lucrat in AC, respectiv cu 100%.

  De ce aceste 2 propuneri? Intrucat am constat ceva care poate fi si intamplre, dar este extrem de real atat la mine, cat si in cercul din care fac parte. Si eu si toti cei carora le cunosc situatia, facem parte din grupa AC (sau avem cei mai multi ani in acesta grupa). Deci, cei care suntem in AC, tot noi avem si pensiile neindexate. Pt. noi este suficienta si realizarea doar a uneia din cele 2 propuneri. Am iesi din "inghetare" si doar in cazul abrogarii art. 1(4), si doar in cazul majorarii punctajului la 100% in cazul grupei AC.

  Mai departe nu stiu ce si daca se va intampla ceva cu propunerile deja plecate. Am dorit sa descriu doar mecanismul care pare singurul sa functioneze in acest moment. Situatie in care indemn pe. oricine care face parte din AC, sa interpeleze "in carne si oase" un parlamentar si sa isi expuna problema. Intrucat este aceeasi, este reala si este just a fi rezolvata!

  RăspundețiȘtergere
 51. @ All. (P. III). SI ACUM DESPRE LEGEA PENSIILOR MILITARE. Este cea mai delicata problema. Cunoastem urmatoarele: proiectul actual este facut efectiv cu "popoul". Exista 2 variante de a indrepta lucrurile:

  1]. Sa intervenim a fi amendat pana proiectul devine o lege a reala a pensiilor militare. Este greu, foarte greu - dar nu imposibil. De ce spun ca nu este imposibil. Tot urmare a experientei legate de Legea 125/2014. Proiectul a fost initiat de Guvern (Ministerul Muncii) si trimis in aceasta forma [http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Proiecte_in_dezbatere/2014/2014-08-04_Proiect_Lege.pdf]. spre Parlament. Dar din Parlament a iesit cu totul altceva, respectiv o lege justa [http://lege5.ro/Gratuit/gqydqnjzg4/normele-metodologice-de-aplicare-a-prevederilor-legii-nr-125-2014-privind-scutirea-de-la-plata-a-unor-debite-provenite-din-pensii-si-procedura-de-efectuare-a-restituirilor-din-29102014].
  ATENTIE! DIN PROIECTUL INITIAL AL LEGII INITIAT DE GUVERN NU A MAI RAMAS DECAT TITLUL. IN FORMA INITIATA DE GUVERN, NICIODATA LEGEA NU AR FI PRODUS EFECTE SI ASUPRA PENSIONARILOR MILITARI, DIMPOTRIVA!
  Concluzia in urma experientei descrise este aceea ca daca actionam EFICIENT si proiectul actual al legii pensiilor militare poate fi modificat atat de RADICAL, incat in final din acesta sa NU mai ramana decat titlul asa cum s-a intamplat in cazul L. 125/20141.

  2]. In privinta proiectului actual al legii pensiilor militare, NOI suntem intr-o mare capcana. Dogaru s-a dat de gol asupra unui element esential: cica la acest moment se cauta parlamentari care sa initieze legea [http://sindicatulcmd.blogspot.ro/2015/02/informare-cu-privire-la-stadiul.html]. Extras exact: "La sfarsitul acestei saptamani reformularea textelor articolelor va fi finalizata, urmand a fi asumate de demnitarii care le pot initia in Parlament."

  Domnilor suntem nebuni? Pana la urma este sa nu este proiect de lege initiat de Guvern sau ce facem? Acum cautam parlamentari sa initieze proiectul initiat de Guvern sau cum? Pai asta inseamna ca Guvernul nu inainteaza nimic in Parlament ca initiativa, si totul a devenit altceva! Pana la urma, ar rezulta ca Ponta avea dreptate cand a dezmintit posibilitatea implicarii guvernului in initierea unei legi a pensiilor militare. Si atunci care e manevra? Nu e clar ca ni se arunca drept "momeala" de a NU deranja cumva Guvernul cu proteste sau altele asemenea, legea fiind o simpa "cacealma"?

  2]. Tinand cont de pct. anterior! Dar putem incerca si altfel! Cu o conditie: sa nu fim "orbiti" de apartenentele politice. Vedem pana la urma daca proiectul ajunge sau nu in Parlament. Termenul pt. intrarea in dezbatere in decembrie 2015 pare foarte realist si leaga multe lucruri. Dar ce NU putem sa "grabim" lucrurile trecand pe langa Guvern? Cum? Prin aceleasi meode descrise: gasim noi parlamentari care sa initieze propriile noastre proiecte inainte sa apuce sa se trezeasca Guvernul! Si mai e o cale: dar ce opozitia NU ar putea initia o lege a pensiilor militar dand cu flit celor de la putere? Aici trebuie sa tinem cont de niste aspecte: opozitia NU inseamna "portocalii" - astia au intrat doar pe post de "executanti" in umbra PNL. La fel cum Iohannis NU inseamna Basescu - probabil ca s-au lamurit si cei care avea dubii.

  RăspundețiȘtergere
 52. @ All. (P. IV). Prin urmare, privind LEGEA PENSIILOR MILITARE putem si trebuie sa pulsam: un proiect exista deja la Guvern, si cu ce ne strica noua daca mai apare si unul la opozitie si facut cu cap de la bun inceput? Doar noi putem castiga in orice varianta? NU trebuie sa ne intereseze cine este mai rapid. Este clar ca dupa toate cele intamplate, nici puterea, nici opozitia NU se va opune legii pensiilor militare! Odata din motive care tin de faptul ca atat PSD cat si PNL au sustinut o astfel de lege cand formau USL. Dar mai este ceva: analizati ultimele evolutii din est unde treaba a devenit atat de "groasa" incat toti capii partidelor politice incep sa constientizeze la acest moment ca chiar putem intra in razboi oricand [Oficiialii SUA si NATO prefigureaza cu iminenta probabilitate atacarea Estoniei sau Lituaniei de catre Rusia! Caz in care cf. art. 5, Romania intra obligatoriu in razboi contra Rusiei fara a mai fi necesar a fi agresata ea prima de Rusia]. Prin urmare, acum este momentul oportun de a grabi aparitia legii pensiilor militare!


  CONCLUZIA LA ACEASTA INTERVENTIE! TREBUIE SA GRABIM APARITIA LEGII, DAR NU ORICUM, CI ASA CUM O DORIM! IN UNA DIN CELE 2 VARIANTE: AMENDAM ASA CUM NE CONVINE ACTUALUL PROIECT, DAR TREBUIA SA PREVENIM SI SITUATIA CA ACEST PROIECT SA ZACA LA "NAFTALINA", FAPT PT. CARE TREBUIE SA INCERCAM SI INITIEREA UNUI ALT PROIECT DE CATRE OPOZITIA, CHIAR DACA FACEM ACEST LUCRU DE EXEMPLU, PRIN PARTIDA ROMILOR.

  In ceea ce priveste modul nostru de implicare la nivel "unitar"! Consider ca indiferent de petitii, interpelari individualizate ale parlamentarilor sau guvernului si care toate sunt OK dar insuficiente, o simpla delegatie formata din reprezentanti ai celor care gandim altfel, imbracati in uniformele noastre de campanie, cu un text al revendicarilor foarte bine intocmit, cu modelul in mana al legii pensiilor militare al unui stat NATO care ne convine, in audienta la Guvern, Parlament sau grupurile parlamentare, face mai mult decat orice alta initiativa! In urma interventiei ROMIL, tinand cont ca are personalitate juridica - poate fi extrem de oportun ca delegatia sa fie formata ceva in genul ROMIL si rezervistii neafiliati (independenti).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @R-265007 februarie 2015, 12:39
   Intentiile pe care le aveti de a actiona pentru a face ceva pentru noua lege arata luciditate dar, daca mai stati mult la tastatura, se alege praful de noi.
   Formati un grup, discutati si propuneti cateva modificari ale proiectului, din cele care nu se vad si sunt cele mai dureroase. Propuneri si argumente blitz si sa vedem cum facem pentru a fi urmarite chiar in Parlament.
   Sa nu cumva sa se incheie pacea pana ne dezmeticim noi!

   Ștergere
  2. @ Casandra 7 februarie 2015, 12:58. Vechea problema "Formati un grup!" Dar de ce sa nu FORMAM un grup? E o problema intr-adevar si destul de "naspa": aceea ca suntem in locatii diferite, distantate! ROMIL are personalitate juridica. Putem sa ne regrupam in jurul ROMIL si sa trecem la treaba!Trebuie insa si ceva transparenta din partea ROMIL, altfel nu ajungem prea departe! In ceea ce priveste inregistrarea juridica a "R-26500" - mai toti cei in rezerva dau semnale ca s-au saturat de asociatii, ligi, federatii etc. Deci?

   Ștergere
  3. Da,ROMIL exista si isi asuma acest rol,de fapt a si inceput sa actioneze.In craiova s-a consrituit prima filiala a ROMIL care va fi inscrisa la JUDECATORIE sapt viitoare,acelasi lucru urmand sa se intample in BUCURESTI,si in alte cateva orase din tara.Cand vom avea mai multe filiale vom face si ADUNAREA GENERALA PE TARA si vom actualiza STATUTUL cu noile cerinte ,alegandu-ne si noua conducere la nivel national.Intentionam sa convingem sa ni se alature mai multe personalitati militare AUTENTICE,NESANTAJABILE reprezentative in plan social la nivel local si central.Cu adevarat ne dorim ca ROMIL sa fie altceva decat este ANCMRR,SI SCMD in acest moment cand DOVEDIT nu mai reprezinta interesele MILITARILOR. Cu speranta ,PRESEDINTELE ALES AL FILIALEI ROMIL Craiova.

   Ștergere
  4. @R-265007 februarie 2015, 12:39
   Practic, doua probleme importante se desprind din toate discutiile:
   1. Noua lege a pensiilor trebuie sa prevada recalcularea tuturor pensiilor militare, indiferent de data trecerii in rezerva
   2. Actualizarea tuturor pensiilor militare in functie de cresterea soldelor activilor si nu in raport cu rata inflatiei
   Daca punctul 2 mai poate fi negociat, punctul 1 este esential, altfel nu avem Legea pensiilor militare , ci o bataie de joc si o discriminare inacceptabila.

   Ștergere
  5. Apreciem verticalitatea si competenta colegilor din R 26500,si suntem dornici sa colaboram pentru a face ceva util interesului general.Colarorarea o putem initia prin purtatorol nostru de cuvant dl MARIN NEACSU.Un lucru trebuie stiut,ROMIL nu intra in polemici cu alte asociatii sau persoane,ea fiind deschisa la orice colaborare cu cei care accepta DIALOGUL CONSTRUCTIV.Presedintele ROMIL Craiova.

   Ștergere
 53. Ce se intampla cu noi?
  Multi facem apel la unitate de actiune dar, avem cereri pe diferite probleme care preocupa anumite grupuri iar cand este vorba de a lupta pentru tratarea tuturor rezervistilor cu aceeasi unitate de masura, incepem sa discutam despre „alexandri”, „istorici,filosofi ,birocrati”, „smecheriilor facute cu functiile pe L 164” etc. Dar L. 119 si OUG 1/2011 au fost bune, ca… de, au crescut efortul anual la pensii cu peste 80 de milioane de Euro iar acum nu e bine sa fim tratati toti la fel.
  Pai, cu ce sunt eu vinovat ca am iesit (m-au scos) la pensie cu L. 164? Trebuia sa refuz, trebuia sa fug, sa ma ascund sub tanc, sa sar gardul sau ce trebuia sa fac pentru ca cei de azi sa nu ma atace? Dar poate vreti sa ma duc la bOC(!) si sa-l rog sa-mi taie si restul de pensie de 72% care mi-a mai ramas? Ca sa aiba cu ce-si plati romanii mai usor datoriile, ca asa a zis!
  Unitatile se restructurau, functiile dispareau, cele care ramaneau se micsorau, plecau capitanii si maiorii cu gramada pentru limita de varsta sau pentru lipsa de functii, multi colonei au fost pusi la dispozitie, pierzand indemnizatia de comanda, salariul de merit et., apoi au fost scosi la pensie. Se faceau numai „smecherii” cu functiile! Nu pot sa cred ca este militar cel care afirma despre „smecheriilor facute cu functiile pe L 164”. Poate este militar dar a iesit la pensie din biroul alaturat cu „alexandri”, la 60-65 de ani, cu cativa ani cdt. Pl., Cp. iar restul prin comandamente, directii centrale, redactii, depozite de-ale lui Goprea etc. iar acum ne dam mari revolutionari, intransigenti, mari democrati care alegem graul de neghina, FARA SA NE DAM SEAMA CA FACEM UN MARE DESERVICIU TUTUROR REZERVISTILOR. Sau poate este un vesnic disident caruia i-a placut munca precum magarului fuga si acum nu incape de cei cu 164. Eu recunosc faptul ca nu am stiut ca va aparea L. 164, nu m-a intrebat nimeni, ea da dat peste mine. As fi vrut si eu sa stau pana la 55-60 de ani ca altii dar nu s-a putut ca trebuia sa fac loc NATO.
  Am mai spus-o si altadata dar degeaba: suntem monitorizati de cei ce nu au nici un interes ca sa ne rezolve corect pasurile noastre. Ce vad ei:
  - ca ne sfasiem intre noi;
  - ca nu suntem de acord sa primeasca ceva aia sau ailalti;
  - ca suntem divizati si nu avem o unitate de vederi sau cel putin sa fim toleranti unii cu ceilalti;
  - ca ne este frica de faptul ca daca unii ar primi ceva nu mai ajunge si pentru ceilalti etc.
  Stiti ce va urma? Vor face cum vor ei, guvernantii, parlamentarii iar noi, vom ramane sa ne rezolvam problemele iarasi pe scarile tribunalelor. Si vom castiga… praful de pe toba!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte corecte opiniile dv. La atitudinile pe care le expuneti eu am raspuns cu tacere fiindca am constatat ca orice pozitie o adopti in favoarea unuia sau altuia sare celalat care i se pare ca nu este tocmai favorizat si-ti trage injuraturi. Am mai spus si cu alte ocazii , cinste pensionarilor din sistemul militarizat , altii decat cei proveniti din MApN, care nu au dat curs scandalurilor si nu au produs surse de inspiratie pentru satiricii neamului. Tratez pe multi opinianti care apar pe aici ca pe niste oameni imbracati in pijamale , oameni care nu au avut nu au si nici nu vor avea vreo putinta in rezolvarea problemelor care va framanta pe dumneavoastra , pe mine si pe multi altii. Automultumirea este o caracteristica a multor fosti militari fiindca si in activitate erau manati de principiul suficientei.

   Ștergere
  2. Nu fi asa de sigur TROFIN, ca din cand in cand la ROMANI se mai intampla si MINUNI, in sensul ca mamaliga face explozie.Conditia e ca toti sa intelegem ca UNIREA FACE PUTEREA,iar cei care isi asuma rolul de CATALIZATOR al energiilor nu rebuie sa fie neaparat un FOST MARE GENERAL OBEBIENT SI SLUGARNIC FATA DE CINEVA SAU CEVA.Avem nevoie de oameni loiali interesului general,MINTI LUCIDE SI LUMINATE care sa ne uneasca si sa ne conduca DEZINTERESAT.

   Ștergere
 54. CÎINII LATRA ,URSUL TRECE.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La fel spun si rusii! Asteptati ca va vine cat de curand lumina de la rasarit. Adusa cu rachete aer-sol, sol-sol si mare-sol. Rusii ataca Estonia, iar voi romanii, in baza art. 5, trebuie sa ripostati imediat ca orice tara NATO si sa executati ordinul de a ataca pe directia prinicipala Sevastopol, mai mult pe uscat ca pe mare nu prea aveti cu ce! Nu v-a trecut prin cap ca nu doar NATO are obligatii fata de voi prin aplicarea art. 5, ci si voi fata de NATO!

   Ștergere
  2. Ei daaa..NATO ..o sa lase in seama Ro ..sa rezolve problema ...

   Ștergere
 55. Si camaradul Trofin trebuie să participe ca manager la acest proiect, mai ales că avem a-i mulţumi şi-i suntem datori pentru programul/programele de calcul a pensiilor noastre, pe L119. Mulţumiri înc-odată domnului Trofin!!!
  '''''''''''''''''''''''''''''''''
  A plecat lovitura!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fără parerea mosorogului Alecu? mai ales că tocmai a descoperit ca mai marii s-au sters la ......... gură (gaură) cu propunerile lui la legea pensiilor, Nici macar bonusul pentru piloti,parasutisti,potecari,scafandri si alti AC-isti nu l-au luat in seama.

   Ștergere
 56. O analiza de luat in seama!
  Va rog sa lasati deoparte disputele neproductive si ranchiuna!
  Pentru cei care doresc sa o citeasca:
  http://scmdfiliala1craiova.blogspot.ro/2015/02/proiectul-legiig-pensiilor.html

  RăspundețiȘtergere
 57. Petitie online
  În mod sigur nu va aduce multumiri in rîndul multor rezervisti insa este singurul mod de a aduce pensionarii la un numitor cu eliminarea discriminarilor.
  Domnul Dusa/guvernul sa rupă pisica odata si sa elaboreze o lege cu recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu prevederile noii legi si aplicarea unitara a grupelor de munca pentru toti militarii/politistii ,inclusiv separarea AC de CS.
  Este singura solutie prin care se pot aranja lucrurile in sistem pe baze unitare, fara discriminari .
  Si mai poate face ceva ,un nou act normativ cu grupele de munca in care sa fie incadrati doar prin expertizarea fiecarui loc de munca conform legii doar cei care lucreaza/se incadreaza in locuri cu conditii de pericol si vatamarea sanatatii si zvîrlirea afara din grupe sau trecerea in cel mai bun caz in grupe inferioare CD chiar N a tuturor jmecherilor de birou,chilotari,etc .
  In felul asta s-ar face o mare economie la bugetul de pensii si ar fi apreciata munca si pericolul la locul de munca eliminîndu-se discriminarea de a pune pe picior de egalitate scafandrul,etc cu neica de la biroul contabil,etc.
  Luarea in calcul a mediei soldei lunare brute pe ultimele 24 de luni de activitate in cea mai mare functie detinuta in ultimii cinci ani de cadru activ in vederea evitarii smecheriilor facute cu functiile pe L 164 pe ultimul parcurs din activitate (avansari in functii mari in ultimele luni de activitate pentru avantaj la pensie).

  RăspundețiȘtergere
 58. Sunt 2 (?) anonimi care sustin cu tarie solutia petitiei. S-ar putea sa fie chiar interesati sa listeze, pe de gratis, o lista "grasa" cu rezervisti. Faptul ca se ascund sub anonimat nu justifica cererea imperativa. Nu cred ca trebuie sa ridicam mai mult fusta !!! O petitie poate fi semnata si de patiserul din colt, si de coafeza de la etajul 2, si de soferul de pe liania 4, si de managerul firmei....Chiar daca, aparent, suntem dezorganiozati, nu trebuie sa facem circ! Avem deja lideri, cu notorietate, trebuie doar sa-i ajutam, sa-i sprijinim.Sunt si alte cai. V-as atrage atentia ca in alte medii s-au rezolvat problemele in liniste, cu calm si cu rezultate maxime. Ar trebui sa ne caracterizeze seriozitatea si responsabilitatea in masura mai mare decat orice alt segment al societatii. Mai ales acum !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Căline, ai citit documentul elaborat de Neacşu şi postat pe site-ul SCMD Craiova? Ce părere ai? Crezi că Dogaru sau Iliescu ne reprezintă cu adevărat interesele? Bine, afirmi că avem deja "lideri cu notorietate". Care sunt aceia? Vino şi dumneata cu o propunere, indiferent de calitatea ei. Nu cred că ne-am născut toţi experţi într-ale pensiilor. Poate soluţia petiţiei nu este cea mai bună, dar discutînd, putem s-o alegem pe cea mai bună, desigur dacă există alternative. Sper că nu mi-ai luat-o în nume de rău...Eu am fost cel care am avansat aseară ideia cu petiţia online şi nu mi-e ruşine de acest lucru. A fost doar o părere. Am supus-o discuţiilor forumului de aici tocmai pentru a fi sau a nu fi lută în considerare. Petiţia asta online are şi avantaje şi dezavantaje.
   Avantajele ar fi - din punctul meu de vedere:
   1. Poate fi semnată de toţi cei interesaţi, inclusiv de membrii familiilor acestora;
   2. Nu este strict necesară înfiinţarea unei asociaţii, sindicat, ONG...pentru a putea fi înaintată, fiind necesară doar elaborarea acesteia de un grup de iniţiaţi;
   3. Poate fi trimisă inclusiv Parlamentului European.
   Ca dezavantje...Sunt sigur că se vor găsi aici şi cum destui care să le găsescă.
   Cu stimă.
   PS. Eu sunt/am fost unul dintre anonimii aceia la care faci referire, dar nu acela care propune/propunea modificarea HG-urilor cu grupele de muncă.

   Ștergere
 59. Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

  (2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de funcţie în ultimii 5 ani de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), mai puţin solda de grad/salariul gradului profesional. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional prevăzută la alin. (1).
  ***
  Dispozitiile art. 28 sunt aplicabile celor pensionati dupa 01.01.2011, pe L-263/2010, si celor ce se vor pensiona in viitor.
  Nu poti face recalcularea pensiilor, stabilite pana la data de 31.12.2010, pe baza dispozitiilor actuale ale art. 28, pentru ca s-ar reveni la valorile din momentul iesirii la pensie.


  Daca actualizarea nu se va face in functie de solda activului, situatie in care nu se mai poate vorbi despre o lege a pensiilor militare, tinand cont de formula de calcul,

  Pensia = B.calc. x Procent + Spor,

  Legea ar trebui sa contina un articol distinct, sau completare la art. 110, prin care sa se dispuna modul de actualizare a acestor pensii (stabilite pana la data de 31.12.2010 si recalculate/revizuite), baza de calcul fiind solda de grad, solda funcţiei maxime/salariul de bază al funcţiei îndeplinite/indemnizaţia lunară ale cadrelor militare în activitate, la data intrarii in vigoare a legii, echivalente gradului militar şi funcţiei maxime avute la data trecerii în rezervă. Procentul de calcul se va actualiza/recalcula conform dispozitiilor din lege.
  ***
  V-am trimis un material, domnule G. Olescu (ATENTIE...)

  RăspundețiȘtergere
 60. @AC/DC, 21.51
  L-am citit, la aparitia lui pe "In cuiul catarii" si mi-a ajuns o zi sa inteleg de ce dracu am ajuns aici. Da, e o analiza rece, pertinenta, iar realitatea evidentiata nu ne face deloc cinste.
  N-am avut de a face cu sindicatul lui Dogaru si nici cu organizatia lui Iliescu, singurele mele surse de informare fiind cele cateva bloguri pe unde imi mai dau si eu cu parerea. Asadar, chiar daca nu am afirmat-o explicit, persoanele considerate de mine ca fiind in masura, prin pregatirea si posibilitatile reale pe care le au ar fi administratorii acestor bloguri si chiar am pledat pentru unirea acestor eforturi (am fost luat in zeflemea de unii - vezi 6 februarie 2015, 23:44) As adauga si faptul ca n-ar fi rau sa valorificam eventuala cooperare prilejuita de demersul ROMIL. Balaceanu, pentru ca il cunosc, ar putea fi abordat direct, fara nici o reticenta.
  Am afirmat ca mai pot fi si alte solutii. Da, cred ca o scrisoare deschisa, inteligent conceputa, adresata presedintelui, ar atrage atentia tuturor factorilor de raspundere si, cred, va avea urmari mai rapide.
  Cu aceiasi stima. Conteaza foarte mult schimbul de opinii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord. Rămîne în discuţie conţinutul scrisorii + semnatarii acesteia.

   Ștergere
  2. astept si parerea adm. - i-am trimis ceva, ca model

   Ștergere
 61. Cred că o lege a pensiilor miliatre trebuie elaborată şi înaintată Parlamentului "la pachet" cu alte HG-uri, OG-uri, Statute ale Militarilor, Poliţiştilor, SGV-ilor, modificate acolo unde este cazul, deci cu toată legislaţia şi normele aferente acesteia, asta ca să n-o mai lălăim de "azi pe mîine" pînă la Paştele Cailor. La grupele de muncă nu ar trebui uitaţi nici civilii din Armată + celelalte instituţii interesate. De asemenea, trebuie avut în vedere problemele de pensionare specifice poliţiştilor şi celor din penitenciare anterior apariţiei Legii care "i-a civilizat". Sunt multe probleme, dar nu cred că sunt insurmontabile. Apropos de poliţişti, după părerea mea, aceştia ar trebui să aibă o lege separată a pensiilor, dar care să ia în considerare după caz, tocmai ce spuneam mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 62. Pai, mama ei de treaba, la pachet erau gandite (ma rog, pe hartie) si de maria sa, guvernul. Asa apar in programele de guvernare din 2013 incoace. Dar n-au facut nimic. Din 2013, tot pachetul de legi, plus planificarea apararii, plus masurile din industria de aparare, plus, plus...NIMIC. Parca au primit ordin sa stopeze tot (mai stii?). Dusa, nu stiu cum va scoate camasa, de Oprea nu mai vorbesc...Doamne fereste sa vina nenorocirea peste noi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai văzut reacţia unora la întrebarea pusă de dl. Olescu că: "dacă mîine ar fi vreun bairam, ce-ar face fiecare?" Au fost mulţi cei care au spus că mai întîi facem curat în ograda noastră şi după aia "dansăm"...
   În altă ordine de idei, propun administratorului blogului, ca atunci cînd este cazul să folosească de pe platforma "blogger" şi opţiunea sondaje, Măcar ne dăm seama cum "stăm" în anumite probleme.

   Ștergere
  2. Citeste ce-am scris pe 6 februarie 2015, 22:52...s-ar putea sa ajungem la concluzii nu prea placute. Ce-i aici, e citit, vezi live traffic-ul. Putini isi si dau cu parerea. Raportat la numarul rezervistilor nu cred sa contam in ochii cuiva. Dupa mine le trebuie un IPF - cei care cunosc stiu ce-i aia. Adica un "soc" - altfel, vom continua sa plutim in sucul propriu.

   Ștergere
 63. @ All. Lucruri imbucuratoare din partea tuturor! Parca reincepem sa inviem! Zeci de mesaje primite pe e-mail.

  @ AC/DC 7 februarie 2015, 23:38. Referitor la sondaje! Au existat sondaje, dar s-a intamplat ceva curios! S-au autoresetat toate. In urma unui sondaj despre cel mai detestat ministru al apararii din Romania [http://r-26500.blogspot.ro/2014/02/sondaj-despre-gabriel-oprea-incheiat.html], unde G. Oprea a iesit pe primul loc cu 88%. Pt. resetare, poate fi si platforma de vina, dar nu este exclus sa isi fa bagat si dracu' coada! De aceea, orice viitor sondaj va fi initiat pe un site securizat!

  @ Pt. sustinatorii petitiilor! Nu sunt luate in serios de institutiile statului roman. Sa luam exemplul petitiei de aici [http://www.petitieonline.net/petitie/stop_discriminarii_militarilor_romani_stop_persecutiei_politice_si_incalcarii_drepturilor_fundamentale_ale_omului_in_romania_-p49500146.html]. Institutiile statului au raspuns ambiguu si nu au facut absolut nimic. Doar Av. Poporului a luat-o in considerare atunci cand a emis catre Parlament raportul privind desfiintarea pensiilor de serviciu [http://www.avp.ro/rapoarte-speciale/raport%20special%20pensii%20serviciu%20ianuarie2013.pdf]. Raport care insa ajuns la gunoi in Parlament. Petitiile pot fi utila eventual pt. strangerea unui numar de semnaturi care sa intareasca anumite revendicari, insa care trebuie obligatoriu prezentate in "carne si oase" decidentilor!

  @ calin. Scrisoarea este o idee buna! Problema este urmatoarea: numai lui Iohannis mai merita a fi adresata, poate are alt stil. Ceilalti toti primesc scrisori de ani de zile, iar rezultatul se vede! Ca fapt divers, cei din Pitesti au initiat spre presedinte o astfel de scrisoare, poate au si expediat-o, colegul MRV iti poate oferi cu siguranta, detalii!

  RăspundețiȘtergere
 64. Pentru a vorbi "cit de cit" aceeasi limba :

  Conceptul de INDEXARE a pensiilor NU SE MAI FOLOSESTE DIN 2001 !
  Incepind cu l.19/2000 se vorbeste despre ACTUALIZAREA valorii punctului de pensie .
  L.263/2010 vorbeste despre MAJORAREA valorii punctului de pensie .
  L.164/2001 vorbeste despre ACTUALIZAREA pensiilor .

  Legile privind pensiile de serviciu vorbesc despre ACTUALIZAREA pensiilor .

  Toate acestea (si fosta INDEXARE precum si actualele ACTUALIZARI) sint masuri de protectie sociala … pentru mantinerea „relativa” a pensiilor la nivelul de la data stabilirii lor …

  Chestia cu NEAPARITIA DE DISCRIMINARI INTRE GENERATIILE DE PENSIONARI se face prin RECALCULAREA pensiilor vechi in totalitate , si in stricta conformitate cu prevederile noii legi !
  Faptul ca in acest proiect de lege apare un capitol „indexarea…” (capitol in care se vorbeste si despre „actualizare”) este dovada dobitociei autorilor …

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hopa, s-a prezentat mosorogul la ”antrenament”..............iar în izmene.

   Ștergere
 65. @ All. In ceea ce priveste actualul proiect de lege, ne racim gura de pomana! Este DEJA preavizat de ministere. Amendamentele care au aparut ulterior, nu fac parte din proiect. Ca un amendament sa fie inclus in proiect inainte sa ajunga in Parlament, ar insemna REAVIZAREA proiectului de catre ministere.

  Prin urmare, amendamentele admise de "filtrele" Oprea & Dogaru & Iliescu, vor fi expediate pe o "fituica" separata anexata proiectului. Orice alt amendament NU mai poate fi expediat decat direct catre parlamentari, prin orice alte metoda decat via Oprea & Dogaru & Iliescu!

  Noi NU am dezbatut in realitate niciun proiect! Proiectul a fost mai intai avizat de ministere, si abia apoi dezbatut, adica ne-am agitat degeaba! Cand normal era sa fie exact invers!

  In consecinta, totul se muta in Parlament! Abia acolo urmeaza "amendarea" reala a proiectului!

  RăspundețiȘtergere
 66. @MRV 7 februarie 2015, 22:04 :
  La : "Nu poti face recalcularea pensiilor, stabilite pana la data de 31.12.2010, pe baza dispozitiilor actuale ale art. 28, pentru ca s-ar reveni la valorile din momentul iesirii la pensie." ...

  Nu se revine la CUANTUMURILE din momentul iesirii la pensie !
  Se revine (impropriu spus) la cuantumurile din momentul re...re...re ...

  Acel Art.28 spune clar ca se folosesc "soldele ACTUALIZATE la data deschiderii dreptului de pensie" ... Asta insemnind ca acea solda este considerata (in calcularea/recalcularea pensiei) in cuantumul pe care l-ar avea la aceasta data actuala ... nu se foloseste cuantumul avut atunci cind era platita impricinatului ...
  -------------------------------
  Am spus "Se revine(impropriu spus) ... " deoarece cuantumul pensiei astfel actualizat va fi mai mare (decit cel de dinainte de re...re...re...) . Va fi mai mare deoarece procentul "de pornire" in caculul acestor "noi" pensii este mai mare decit cel folosit la calculele pe l.164 ... Nu mai punem problema ca pensia impricinatului respectiv este posibil sa fi fost limitata (pe l.164) la 100% din baza de calcul ... limitare care nu mai este prevazuta in acest proiect de lege ...
  Eu nefiind de acord cu lipsa limitarii la 100% a pensiei in raport cu solda celui in activitate , omolog ca grad , functie , vechime , conditii de munca , etc . ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Completare ...
   La : "Se revine(impropriu spus) ... " . Pensia recalculata dupa regulile acestui proiect de lege va fi , pentru multi , mai mare decit cea de dinainte de re...re...re... si din cauza ca se da posibilitatea ca impricinatul sa-si aleaga o medie a soldelor din ultimii 5 ani de activitate . Prin l.164 acelasi impricinat a fost "limitat" la ultimele 6 luni de activitate . Tocmai acele 6 luni in care el fusese mutat (din nevoile restructurarii) pe o functie mult mai mica (functie mai mica , fara indemnizatie de comanda si fara solda de merit) . Prin proiect isi poate alege o perioada in care era pe functie mult mai mare ...

   Ștergere
 67. art 28 poate fi interpretat si ca ”deschiderea dreptului de pensie” la trecerea in rezerva din rîndul cadrelor militare.
  De fapt aceea este data deschiderii dreptului de pensie restul fiind redeschideri ale dreptului de pensie.
  In acest caz toate pensiile s-ar recalcula după formula noii legi a pensiilor, functie de prima data a deschiderii dreptului de pensie,toate prevederile contrare noii legi ar putea fi anulate fara efecte. Doar ca cineva trebuie sa rupă pisica si sa treaca peste impotrivirile unora sau altora.
  Un sistem de pensii trebuie sa fie unic petru toti militarii,cu aceeasi lege ,grupele de munca aplicate pentru toti,actualizare conform legii.

  RăspundețiȘtergere
 68. @Anonim 8 februarie 2015, 15:03 :
  La : "art 28 poate fi interpretat si ca ”deschiderea dreptului de pensie”..." .

  Mai intii : de ce "anonim" ??? Macar sa stiu cine ma (mai) injura !...

  Mai de-al doilea ...
  Acel art.28 va fi interpretat ca "deschiderea dreptului de pensie" pentru cei care se vor pensiona pe acest proiect de lege ...

  Pentru ceilalti , acel art.28 , va fi folosit (daca va fi folosit) ca metodologie de RECALCULARE a pensiilor lor . Pensii pentru care "le fusese deschis dreptul de pensie" cindva , altadata , prin alta lege ... :
  - prin l.3/'77 ... ulterior RECALCULATE prin l.164 ... ulterior RECALCULATE prin l.119
  - prin l.164 ... ulterior RECALCULATE prin l.119
  - prin l.263 ... ulterior RECALCULATE prin acest proiect de lege ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 69. Da ,deci se vor lua in calcul actualizate soldele de la acele date de deschidere adrepturilor de pensie. Simplu. Încurca cu ceva? Nu.
  Bîjbîiala prin inbîrligaturile facute de boc ,completate cu cele facute de Oprea apoi cu cele pe 241 nu va duce la nimic rezonabil si de normalitate.
  Deci cineva trebuie sa rupă pisica si sa aseze pensiile militare pe un sistem unic pentru toti. multumiti si nemultumiti vor fi intotdeauna.

  RăspundețiȘtergere
 70. Tot pentru "unificarea" termenilor folositi ... Pentru ca , altfel , fiecare foloseste un termen fiind convins ca-i stie semnificatia , iar altul il foloseste cu o cu totul alta semnificatie ... de nu se mai intelege "cetatean cu fumeie" ...

  Se zbate cineva pentru folosirea ca baza de calcul (pentru calcularea/recalcularea pensiilor a SOLDEI BRUTE .
  Acel cineva este convins (si nu admite nici un fel de "invatatura") ca SOLDA BRUTA inseamna o "ceva" care cuprinde toate sporurile inventate , precum si ceva in plus ...

  In principiu poate fi si asa ... Numai ca ...
  L.164 a folosit "solda lunara bruta" ... adica NUMAI NISTE elemente ale soldei . Acele elemente care , pentru civili , formeaza vechiul "salariu tarifar" (actualul "salariu de baza") .
  Ca urmare este corect ca si pentru militari sa se foloseasca "salariul tarifar/de baza" ... solda lunara din l.138 sau solda functiei de baza din l.284 ... Altfel ajungem in adsurdul folosirii veniturilor din intreaga cariera - sistemul contributionist ...

  Acele doua "tipuri" de solde sint cele care definesc un militar la un moment dat ... fara distorsiunile produse de diferite sporuri intimplatoare si de scurta durata ...
  Altfel ajungem sa nu mai putem vorbi despre corelarea pensiilor cu soldele celor in activitate ...
  Altfel ajungem sa nu mai putem "actualiza" pensiile ca urmare a modificarii soldelor celor in activitate ...

  RăspundețiȘtergere
 71. @Anonim 8 februarie 2015, 15:25 :
  Spuneti ca : "...deci se vor lua in calcul actualizate soldele de la acele date de deschidere adrepturilor de pensie..."
  Daca ati vrut sa spuneti : "...deci se vor lua in calcul (in cuantumul care ar fi actual) soldele de la acele date de deschidere adrepturilor de pensie" ... asa este !

  RăspundețiȘtergere
 72. mos alecu8 februarie 2015, 15:05

  Completare ...
  La : "Se revine(impropriu spus) ... " . Pensia recalculata dupa regulile acestui proiect de lege va fi , pentru multi , mai mare decit cea de dinainte de re...re...re... si din cauza ca se da posibilitatea ca impricinatul sa-si aleaga o medie a soldelor din ultimii 5 ani de activitate . Prin l.164 acelasi impricinat a fost "limitat" la ultimele 6 luni de activitate . Tocmai acele 6 luni in care el fusese mutat (din nevoile restructurarii) pe o functie mult mai mica (functie mai mica , fara indemnizatie de comanda si fara solda de merit) . Prin proiect isi poate alege o perioada in care era pe functie mult mai mare .
  Mosule ti-au trebuit 5 ani ca sa pricepi ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosorogul uita de fapt ca iese mereu in izmene la ”antrenament” si cu unicul neuron la ”conservă”.
   Peste alti cinci ani va dibui că de fapt a turnat pe aici doar niste idioții.

   Ștergere
 73. Pentru unii subtirei tare ma mintea lor ...
  Eu vorbesc despre perdantii disponibilizarilor de multa vreme ...
  Mintea voastra proasta nu intelege ...
  ------------------------------------------

  Message 1 of 15 , May 18, 2012
  Daca tot s-a convenit ca L.164 a avut prevederi care puteau produce nemultumiri ... sa incercam sa le definim (cu eventuale idei de corectare) ... macar pentru a fi impacati , in sinea noastra , ca stim de ce este bine ca am scapat de o lege necorespunzatoare ...
  Imi asum eu situatia ingrata de "a arunca piatra in balta" , convins fiind ca dvs. cititorii/comentatorii veti reusi sa o scoateti ...

  Unele "deficiente" ale L.164 ar fi :
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de comanda ;
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a soldei de merit ;
  - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de dispozitiv ;
  - nevalorificarea vechimii in serviciu pentru cei care au lucrat in conditii de munca , altele decit cele normale ;
  - nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor , etc ;
  - existenta unor pensii (militare de stat) uluitor de mari .

  Despre indemnizatia de comanda ...
  Exista suspiciunea unor (posibile) mutari discretionare pe/de pe functii, inainte de iesirea la pensie , pe functii cu/fara acest element al soldei , in ideea influentarii cuantumului pensiei ... In afara de afirmari vehemente ... nu am auzit despre date concrete care sa sustina ideea "discretionarismului" ... dar ...
  Cum s-ar putea rezolva problema ? Prin marirea termenului de 6 luni (la 12 luni) pentru care se face media soldelor de functie ... Marirea termenului la mai mult poate DEFAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie si a perioadelor fara acest element) pe cei care , isi indeplinesc atributiunile cu daruire ... si reusesc sa fie promovati in functie (din cauze care tin de organizarea sistemului) abia in ultimul an de activitate .
  Aceeasi marire la mai mult , a termenului , poate FAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie a perioadelor cu acest element) pe cei care , din motive IMPUTABILE lor , au fost indepartati din functii care prevedeau existenta acestui element .

  Etcetera , etcetera ...

  RăspundețiȘtergere
 74. Message 1 of 15 , May 18, 2012.......???? Abia incepeai sa te trezesti
  Da-mi exemple din 2002.....

  RăspundețiȘtergere
 75. @MRV 7 februarie 2015, 22:04 :
  Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
  (2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de funcţie în ultimii 5 ani de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), mai puţin solda de grad/salariul gradului profesional. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional prevăzută la alin. (1).
  (3) În cazul în care modificările prevăzute la alin. (2) au fost determinate ca urmare a modificărilor actelor normative incidente, se aplică prevederile alin. (1).
  (4) Pentru cadrele militare pensionate în condiţiile art. 19, 27 şi art. 39, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), ACTUALIZATA LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE.
  (5) Actualizarea prevăzută la alin. (4) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. Imi mentin pdv. Ce are al (4) respectiv art. 19,27,39 cu disp. al (1). Nici propunerea cu mediile soldelor din ultimile 6 luni nu este in regula -avand in vedere modul in care se facea actualizarea, conf. art. 48 din L 164/2001. Parerea mea...
   Adica, la prima stabilire a drepturilor de pensie este ok. Dar la actualizare ce elemnte (% IC, SM) se vor lua in calcul daca in cele 6 luni, alese, 2 luni a avut IC, 4 nu...
   Cu respect,
   MRV

   Ștergere
 76. @MRV 8 februarie 2015, 19:47 :
  La : "Adica, la prima stabilire a drepturilor de pensie este ok. Dar la actualizare ce elemnte (% IC, SM) se vor lua in calcul daca in cele 6 luni, alese, 2 luni a avut IC, 4 nu..." .
  Si "la prima stabilire" ca si la "recalculare" ... in cazul alegerii mediei a 6 luni din cei 5 ani ...in sistemul de calcul al "soldei functiei de baza" :
  - soldele de functie sint definite de niste coeficienti de ierarhizare
  - gradatiile sint procente din solda de functie ... procente din coeficientii de ierarhizare ai functiilor
  - soldele de comanda sint procente din soldele de functie ... procente din coeficientii de ierarhizare ai functiilor pe timpul carora au avut acea solda de comanda
  - se aduna acesti coeficienti de ierarhizare si partile procentuale din acesti coeficienti si se impart la 6
  - se inmulteste "coeficientul de ierahizare" (rezultat din impartire ) cu valoarea de referinta si rezulta o suma de bani . La aceasta se aduna solda de grad da la data calcularii (trecerii in rezerva) si rezulta suma de bani "baza de calcul" a pensiei ...

  Rezultatul acestor operatii (suma de coeficienti de ierarhizare) va fi folosita permanent la actualizarea pensiei in functie de evolutia soldelor celor in activitate . Acel "coeficient de ierarhizare" (media obtinuta mai sus) sa va inmulti cu valoarea de referinta (care a generat modificarea soldelor celor in activitate) si se va aduna si noul cuantum al soldei de grad ...

  Acesta ar fi modul de calculare/recalculare/actualizare in sistemul l.248/2010 ... care are coeficienti de ierarhizare pentru solda de functie si sume de bani pentru soldele de grad .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. In aceste conditii de ce sa mai iau media si nu direct solda de functie cu valoarea ce cea mai mare dintr-una din ultimele 6-12-24 de luni ( care ar include IC, SM)....
   Cu respect.

   Ștergere
 77. @MRV 8 februarie 2015, 19:47 :
  Si la l.164 actualizarea (art.48) se facea in acelasi mod ... Numai ca stabilirea acelui coeficient de ierarhizare era putin mai "intortocheata"
  - si acolo se facea media ultimelor 6 luni
  - solda de grad era "definita" (in l.138/1999) tot printr-un coeficient de ierarhizare
  - stabilirea coeficientului de ierarhizare "medie" era mai intortocheata deoarece unele elemente se refereau (procentual) si la solda de grad ...
  In final ... rezulta un coeficient de ierarhizare "medie" ... care era folosit la actualizarea pensiilor in functie de modificarile intervenite in soldele celor in activitate ...

  RăspundețiȘtergere
 78. @MRV 8 februarie 2015, 20:21 :

  La : "...de ce sa mai iau media si nu direct solda de functie ...: .

  Pen'c'asa spune proiectul de lege "Art. 28. –
  (2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de funcţie în ultimii 5 ani de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de a..." .

  RăspundețiȘtergere
 79. Cred ca am inceput sa batem apa-n piua. Mosule, pregateste o lege de la cap la coada asa cum o gandesti matale. Tot ce-ai zis pana acum e foarte OK. Nu trebuie decat sa le legi...O vedere de ansamblu e altceva si micile finisari pot fi abordate altfel. Toti ceilalti, pastrati o perioada de liniste. Admin. tine legatura cu Alecu, Neacsu si ROMIL. Din voi o sa iasa o lege ca lumea. Trebuie sa iesim pe piata cu asta pentru ca Dusa nu e in stare. Cum o sa o promovam, vom vedea, daca va fi nevoie...cu circ ! Si gata !

  RăspundețiȘtergere
 80. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 81. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 82. Da ce ma, ti-a intrat de doua ori teapa in fund?Ce nu-ti convine?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum sa nu-mi convina, inca de abia astept sa-l mai bumbaceasca și altii.
   Eu v-as sugera ca inainte de a-i acorda aceasta ” inalta onoare” sa-i favorizati un curs postuniversitar pe legislatie comunitara si a muncii plus un stagiu de o luna de zile pe la fiecare arma in parte.
   Altfel o sa aveti mari dureri de cap.

   Ștergere
 83. Abia aștept legea facuta de mosorogul unineural.
  Pîna atunci ma retrag cu Cezar la stîna.
  Cînd apare dăm drumul la cîini.
  Mosorogule deca faci legea nu cumva sa uiti de bonusul pentru piloti si potecari.
  Pe Cezar sa-l bagi la art unic in asa fel sa-i ajunga si de o țuiculita pe lînga ceapă,slana si brînza sarata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca iese pasenta, ar trebui sa ne inviti la palinca aia! Salut!

   Ștergere
  2. (ca sa raman ascuns) Lasa-ma pe mine, o sa am grija !!!!

   Ștergere
 84. Avianyc + Cezar+... = prietenenii lui Moş Alecu/Vasile şi întăresc zicala: "cei care se iubesc sincer, se şi tachinează".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca nu erau maidanezii astia, mosul nu iesea in evidenta. Ii iubesc pe toti!!!

   Ștergere
 85. @avianyc (o durat mai mult pana am gasit Y) - tu esti mare pezevenchi ! Te bagi in multime (22.07) ca sa nu te mai vada nimeni! Te asigur ca, (*)cu mari dureri de cap, o sa-i asiguram mosului cursurile necesare. Dar durerea noastra de cap va fi mai mare daca pe tine te va durea drept ...mai...in... jos!

  RăspundețiȘtergere
 86. Preluare de pe ROARMY230
  "Dan Buzescu:
  Domnule Coleg,

  Se pare ca "jocurile au fost facute" si nimeni dintre tolomacii care au participat la elaborarea proiectului de lege nu pare sa renunte la rahatul asta de proiect de lege a pensiilor militare de stat.
  Asa cum v-am trimis opinia mea ref la scheletul pe care sa fie modelata metodologia de calcul a pensiei militare de stat, tot asa am indreptat mesajul meu catre cdor (r) Alexandru de la ANCMRR.
  Iata ce mi-a raspuns juristul cu 40 ani experienta in domeniu, onorat participant la redactare si raspunsul dat de mine ulterior, de parca o noua lege nu poate prevede un mod diferit de calcul:

  ANCMRR
  Către
  eu
  Astăzi la 5:39 PM
  Domnule comandor (r) Buzescu,
  Văd că vă pronunțați pe ceva ce nu cunoașteți. Proiectul actual al legii pensiilor militare de stat este elaborat de juriști cu experiență, oameni care fac parte din structurile juridice ale instituțiilor în cauză. În ce mă privește, am avut onoarea, ca jurist cu peste 40 de ani de experiență, să fac parte din colectivul care lucrează de 3 ani la elaborarea acestui proiect. S-a ținut cont de toate propunerile pertinente primite de la diverși camarazi. Pretenția dvs. de a recalcula toate pensiile militare este în afara legii. Motivul este foarte simplu: Curtea Constituțională a declarat a fi constituționale atât legea 119/2010, cât și OUG1/2011. Așa că legile revizuite pe baza OUG1/2011 nu mai pot fi recalculate. S-a reușit, totuși, să se aprobe o lege (241/2013) prin care pensiile diminuate prin legislația menționată au revenit la cuantumul din decembrie 2010. Prin noul proiect de lege, toate pensiile recalculate și revizuite, aflate în plată la data intrării în vigoare a noii legi, devin pensii militare de stat. Vor fi recalculate însă, potrivit noii legi, pensiile acordate potrivit legii 263/2010, respectiv după 01.01.2011.
  De asemenea, modul de calcul a fost cel stabilit de lege, deci nu poate fi aplicat altul. Precizez că reglementarea respectivă prevede toate veniturile la care vă referiți. Dacă unele nu au fost luate în calcul, puteți face contestație sau cerere de revizuire a pensiei, dacă obțineți dovezi pentru a demonstra anumite venituri pe care le-ați avut, dar nu au putut fi luate în calcul. În ce privește titlul de doctor, indiferent în ce specialitate, acesta nu intră în baza de calculul a pensiei. Iar modul de calcul pentru cei care au ieșit și vor mai ieși la pensie pe legea comună 263/2010), baza de calcul va fi cea corespunzătoare actualelor condiții. În situația că actualizarea pensiilor în plată să se facă pe baza majorării soldei de grad și funcție a cadrelor active, mai sunt încă discuții. Pentru că există riscul ca majorările respective să se facă destul de rar (la 3-4 ani odată), iar cuantumul actualizării va reprezenta numai o parte din majorările respective, s-ar putea să fie mai avantajos sistemul prevăzut de legea comună (majorare anuală). Și mai este o problemă de etică. Să ne gândim și la faptul că sunt foarte mulți pensionari cu pensii mult mai mici decât cele ale militarilor.
  Toate cele bune!
  Șeful Serviciului juridic,
  Cdr. (ret.) C. Alexandru


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Continuare:
   Domnule Comandor Alexandru,

   In aceeasi logica a dvs, sa presupun ca Legea 263/2010 ar fi fost declarata neconstitutionala, asta fiind motivul recalcularii pensiilor obtinute in baza acestei legi?
   Sau dvs va scapa\conotatia notiunii "discriminare"?
   "Pretentia" mea, cea ref. la recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata, previne acea discriminarea, pe care dvs promovati fatis, si parsiv, fara elemente de logica, de drept si de bun simt.
   Si cum dvs, in opinia mea, sunteti in ACMRR cam ultima persoana indrituita a va asuma principii de etica, ......
   Pe de alta parte, daca unui civil ii creste in 9 ani pensia cu cate 100 lei, iar cea a rezervistului cu 400 la fiecare 3 ani (am exagerat negativ, nu pe plus!), cam unde ar fi dezavantajul de care vorbeati, cel prevazut de Legea 263/2010?
   Cred ca interpretarea mesajului meu, dupa lecturare, a fost deficitara, caci raspunsul dvs este lipsit de argumentatia de ordin juridic, desi faceti bravada de experienta in domeniu.
   Iar daca de "onoarea" de care vorbiti, cea ref. la elaborarea proiectului de lege, nu au avut parte si cativa subiecti al Legii 241/2013, stau si ma intreb cam care ar fi fost obiectivitatea celor din colectivul de redactare? Sau, pe "firul rosu" trasat de G. Oprea, v-ati „pliat” aranjand cuvintele astfel incat sa nu va abateti de la ordin?

   cdor (r) Dan Buzescu.

   Iata si raspunsul oferit mie de catre Dl Ujica Ionel, ca o replica la raspunsul juristului Alexandru de la ANCMRR, un om care "a irosit 40 ani intr-o profesie pe ca n-a inteles-o":

   "Pretenția dvs. de a recalcula toate pensiile militare este în afara legii. Motivul este foarte simplu: Curtea Constituțională a declarat a fi constituționale atât legea 119/2010, cât și OUG1/2011. Așa că legile revizuite pe baza OUG1/2011 nu mai pot fi recalculate."
   Iata un model de sofism.
   Se pleaca de la un argument absolut valabil (Curtea Constituțională a declarat a fi constituționale atât legea 119/2010, cât și OUG1/2011) si se ajunge la o concluzie ABSOLUT AIUREA (Așa că legile [pensiile] revizuite pe baza OUG1/2011 nu mai pot fi recalculate). a vrut sa spuna pensiile revizuite ...
   Sa ma explic, poate pricepe si Domnul Alexandru.
   1. Daca am accepta aceasta afirmatie, ar insemna ca legiuitorul sa nu mai poata modifica vreodata o lege care a fost declarata constituionala, ceea ce reprezinta o ineptie juridica ce incalca dreptul fundamental al Parlamentului: acela de adopta sau abroga legi. Pe baza logicii Dlui Alexandru nu se mai putea modifica nici legea 164!!!
   2. Legiutiorul poate oricand sa emita o lege prin care sa modifice sau chiar sa abroge o lege care a fost declarata consitutionala DACA PRIN NOUA LEGE NU INCALCA DREPTURI FUNDAMENTALE sau legal dobandite.
   3. Argumentele invocate sunt de fapt o expresie a cinismului si nicidecum o costructie juridica.
   4. Il invit sa explice ce drepturi se incalca prin recalcularea TUTUROR PENSIILOR MILITARE CU RESPECTAREA DREPTULUI LEGAL CASTIGAT?
   5. Il invit sa vorbeasca despre modul in care au putut fi aplicate cele doua acte normative in conditiile in care, pentru foarte multi militari, nu s-au gasit toate veniturlle aferente, fapt pe care legiutiorul nu-l crdea sa fie de o asemnea dimensiune. Il invit sa reciteasca Raportul Avocatului poporului in materie.
   Concluzia va las sa o trageti singuri.
   Va rog sa postati Dumneavoastra pe roarmy. Nu am facut-o eu pentru ca am primit mesajul in privat si nu am vrut sa fac public fara acordul Dvs.
   Ionel Ujica

   Ștergere
  2. Dan BuzescuToday at 7:53 PM
   Mie mi-a raspuns si Vasile Mihai, jurist la SCMD, spunand ca, pt recalculare, este necesar un imens efort uman, material si financiar! I-am raspuns ca in 2010 s-a facut recalculare fara voia mea, asa ca acu' s-o faca cu cine si cu ce stiu ei. Pe de alta parte, nu mai este nevoie sa se linga state de plata, ca data trecuta, este suficienta fisa de evidenta personala.

   Ștergere
  3. Daca si vasile miai, tincalul orisicui pe acolo, este jurist...sa nu ne mire cum arata legea in proiect. Dar ce sa faca si omu, pentru catva arinti sta cocosta si el....pana acum doar semna comunicate fara de interes, acum e parerolog?

   Ștergere
  4. @pdv halucinant. Tavarisci palkovniku kamandoru:
   - oare pensiile alea smecherite(pe L241 si pe L119) , mai mari decat ale fostilor sefi de smg sunt constitutionale de nu trebuie recalculate. Trebuie sacrificati zeci de mii de rezervisti cu onoare si demnitate militara pentru un grup de smecheri ?
   -oare e constitutional ca un rezervist din grupa "alte conditii" sa fie tratat la fel cu acrobatii, trombonistii ?
   -oare e constitutional ca un rezervist care a slujit zeci de ani sub drapel sa aiba conditii normale, cel mult deosebite iar circarii, trombonistii...sa aiba speciale?
   - oare e constitutionala aplicarea discriminatorie a HGS 1019 dupa data iesirii la pensie? Oare constitutia unui stat demn si onorabil permite ca 2 rezervisti care au muncit cot la cot in aceeasi perioada de timp , in aceleasi conditii de munca( stres, aplicatii, alarme, exercitii tactice, poligoane etc) sa beneficieze de conditii diferite , functie de data pensionarii?
   - in ceea ce priveste faptul ca sunt multi pensionari cu pensii mai mici decat ale militarilor, tavarisci palkovniku, e adevarat si e foarte trist dar acest lucru nu schimba cu nimic problema si dilema. Ar trebui mai intai sa aratati cu degetul spre pensiile alea smecherite (in genere peste 2000 euro) pe care le sustineti si nu doriti sa fie recalculate , nu spre pensiile relativ modeste ale majoritatii rezervistilor. Si apoi, o viata de sacrificii si restrictii sub drapel merita macar o recompensa de final. In privinta pensiilor militarilor, ati face mai bine sa va amintiti de comisioanele grase si laptoase incasate de cei din aga, cons de admin, de salariile exorbitante ale unor sefi si subsefi de regii mai mult sau mai putin autonome, de magariile uriase ale celor de la anrp si multe altele. Scoateti ochelarii de cal si incercati sa vedeti realitatea zilei . Rezervistii merita sa fie tratati demn, onorabil si cu aceleasi unitati de masura !

   Ștergere
  5. Domnule Alexandru,va rog sa-mi spuneti de se recalculeaza pensiile celor iesiti pe L263,si celelalte nu.Nu credeti ca se creaza o NOUA DISCRIMINARE?Cum sa preiei si sa FACI O PENSIE MILITARA ,o ,pensie care are in cuantumul ei si o componenta care se refera la ANII LUCRATI in viata civila componenta care in cazul unor politicieni,fosti ministrii,prefecti,parlamentari,prof univ,si ce or mai fi fost,DEPASESTE cgiar pensia militara la care are dreptul.O fi moral ?...cand acestia au platit contributii la BUG ASIG SOCIALE.De ce sa suporteBUG de STAT aceste pensii? Cat priveste aplicarea unitara a HGS -1019 de ce nu ati sustinut ca in actuala lege sa se introduca,asa cum era in L164,O PREVEDERE DIN CARE SAREZULTE CLAR FAPTUL CA ORICE MODIFICARE ,COMPLETARE,SE APLICA si celor iesiti LA PENSIE ANTERIOR APARITIEI ACTUALEI LEGI? La TOATE SOLICITARILE ADRESATE MApN,juristiilui MACIU,sustin ca prev HGS-1019 nu se aplica si celor iesiti la pensie anterior e pentru ca IN LEGEA 263 NU SE PREVEDE EXPRES ACEST LUCRU ASA CUM SE PREVEDEA IN VECHEA L164.Eu cred ca si acest lucru E PRETUL TRADARI ANCMRR<SI SCMD.GERULA

   Ștergere
 87. Cand eu spuneam asta incepand cu 2001 vara ....muuulti ma injurau ! Mai concret beneficiarii L-164 cu mosul Ppppartag in frunte !!
  Ce insemneaza ..dialectica revolutionara .......

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Du-te la cotetz si scarpina-l pe burta pe mistretz UNPR-istule.

   Ștergere
  2. Daca nu am treaba cu UNPR , precum si cu aqlte partide ..iti inghiti ..proteza ..????

   Ștergere
 88. Daca asta-i stiinta de ”jurist ” a acetui imbecil atunci situatia-i grava rau .
  Trag concluzia ca gasca asta ANCMRR a fost cea care a insistat cu” interventii” pe lînga Boc_Basescu sa schimbe sistemul de calcul a pensiilor pentru militari.
  Regretabil ca un ”jurist” de doi bani cu o astfel de interpretare a legii este primit la masa negocierilor ,masa la care se hotaraste sorta a zeci de mii de oameni.
  Nu intîmplator am cerut sa ne raliem unei petitii online prin care sa cerem ZVÎRLIREA afara din grupe de munca a JURISTILOR, istoricilor, filosofilor si altor precupeti de birou care nu au facut altceva prin armata deccît au batut apa-n piua pe functii totdeauna caldute.
  Este singurul lucru prin care pot fi ”sanctionati ” acesti TUPEISTI fara margini care in orice situatie au incercat sa se aseze in cele mai favorizante pozitii.

  Astita ,juristi de teapa acestui imbecil spuneau ca LT GHEORGHE nu are dreptul de a fi reîncadrad in armata. Si iata ca s-a dovedit contrariul.
  Deci ”LA LUPTA” impotriva acestor jigodii care stiu sa traga foloasele doar in favoarea lor netinînd cont de realitatile si transformarile prin care a trecut armata româna pentru a deveni armata Nato.
  ASA CUM S_A DOVEDIT CONTRARIUL IN CAZUL lt Gheorghe Alexandru ASA TREBUIE DOVEDIT SI CA ACEST IMBECIL TUPEIST CARE ISI SPUNE jurist cu 40 de ani cariera in spate SI GASCA LUI SUSTIN CU DINTII NISTE INEPTII MAI MARI CA EI DOAR IN SCOPUL MENTINERII CU ORICE PRET A UNUI AVANTAJ MATERIAL OBTINUT Printr-o LEGE ajustata de nașul fiindca daca LE APLICA mot a mot LEGEA 263 In mod sigur ACUM ERAU DE CEALALTA PARTE A BARICADEI.
  JIGODIE de jurist este normal ca tie un fel de ceva care nu te-ai spetit prea mult cu munca si riscurile sa ti se calculeze pensia prin inpărtire la 20 iar la cei din spatiul civil la care te referi comparativ cu militarii sa li se calculeze prin impartire la 30 pina la 35 in timp. Cu ce ai transpirat tu ca jurist de doi bani, in slujba binelui doar pentru tine, mai mult decît cei cu care ne compari sau chiar decît un militar de pe L.263.
  Astea sunt dovezile ca prin argumentatii suburbane confirmi titlul de jigodie in slujba intereselor meschine

  Prima masura ceruta in petitie domnului ministru
  -eliminarea din grupele de munca a juristilor ,istoricilor ,filosofilor si altor imbuibati de birou.
  Acestia nu pot beneficia de aceeasi recompensa la stabilirea pensiei cu militarii adevarati din CS si AC care-si risca viata si sanatatea pentru gloria armatei române.
  20-25 de ani in adevaratele locuri de munca de CS si AC sunt echivalente ca uzura fizica si morala cu poate peste 50 de juristi imbecili,istorici,filosofi ,etc fara obiectul muncii , prin armata. Astia pot sa stea in functii si pina la 80 de ani daca-i tin picioarele ca de minte nu-i nevoie. Daca ar fi juristi adevarati nu ar mai face apel pe bani grei la avocati care sa-i lumineze prin procese.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate va raspunde ..ELENA....!!!!

   Ștergere
  2. Lasati drakului PETITIILE ONLINE..e kaka..maka ...
   Puneti toate chestiile astea pe hartie ordonat sa priceapa orice imbecil ..formati un pluton din astia tinerei si natoisti si mergeti in poarta lu DUSA.....sa-l vedeti si sa va vada ...!!!

   Ștergere
  3. Cezar/Petrică Petrişor, ai muls "căprili"? Poate ai treabă şi noi te reţinem.

   Ștergere
  4. @ Anonim 9 februarie 2015, 10:11. Ai tras concluzia corecta! Intr-adevar, gasca de la varful ANCMRR a fost cea care a insistat cu ”interventii” pe langa Boc & Basescu sa schimbe sistemul de calcul a pensiilor pentru militari. In alte vremuri cei in cauza ar fi fost adusi in fata Tribunalului Militar si executati! Dar poate vin totusi rusii si folosim ocazia sa scapam si de idiotii aia!

   Ștergere
  5. @ CEZAR 9 februarie 2015, 10:18. La Dusa mergem degeaba! Proiectul este deja avizat de ministere, inclusiv de Dusa! Singurul lucru pe care putem sa il mai facem este doar sa protestam contra lui Dusa, Oprea si a lui Ponta pt. a fi determinati sa isi arunce propriul proiect la gunoi!

   Singura varianta mai calma nu este decat aceea de a inmana propriul nostru proiect, dar nu lui Dusa, ci opozitiei sau unui grup neutru sau unor parlamentari neafiliati pt. a fi sustinut!

   Ștergere
 89. Citesc postarile dumneavoastra si constat ca va chinuiti sa demonstrati ca unu si cu unu fac doi. Uneori unu este una si atunci unu si cu una fac trei. Acum va chinuiti sa demonstrati ca unu si cu unu fac patru, fara a lua in calcul ca factorii responsabili nu pot trage un part fara aprobari de la Inaltele Porti (UE, NATO, FMI, BM etc). Ne consumam energia luptandu-ne intre noi, uneori fara a sti de ce.
  Suntem in situatia de a alege VESTI DE INCEPUT DE AN NOU! VERIFICATE din articolul http://r-26500.blogspot.ro/2015/01/pensiile-rezervistilor-diminuate-de-boc.html, ori.., ori... sau „ciocu mic”.
  In completare, pentru o alegere in cunostinta de cauza cititi si http://www.agerpres.ro/externe/2015/02/07/putin-rusia-nu-intentioneaza-sa-faca-razboi-cu-nimeni-ci-sa-coopereze-cu-toata-lumea-17-23-12
  Am constatat ca in magazinele de specialitate sunt mai multe cozi de topor decat topoare. De vreo 20 ani ma intreb, de ce? Oare la ce s-ar folosi toporul fara coada? Inca nu am gasit raspunsul. Gheorghe Deresu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate, multe postari demonstreaza ca multi isi merita soarta de a fi bataia de joc a lui Boc, Udrea, Videanu si alte jigodii politruce. Se bate apa in piua, se are grija altora, de aceea am ajuns in situatia asta. Practic, se scapa esentialul: Actualizarea pensiilor militare trebuie sa se faca la fel pentru toata lumea- e foarte simplu. Daca unii sunt atat de tembeli sa nu priceapa asta, sau au alte interese meschine, e treaba lor. Nici nu ar fi nevoie de recalculare in momentul adoptarii legii. Ar fi suficient ca la prima majorare a soldelor activilor sa se recalculeze toate pensiile militare, folosind acelasi algoritm de calcul. Dar se pare ca aici e mai mult loc de joaca pentru unii care se plictisesc la pensie.

   Ștergere
  2. @ Gheorghe Deresu. Nu e prea clar ce doriti sa exprimati! Atrage atentia o afirmatie: "Ne consumam energia luptandu-ne intre noi, uneori fara a sti de ce". Dupa cum stau lucrurile, este din ce in ce mai evident ca lumina va veni (pt. multi romani prin surprindere, dar nu pt. toti) de la Rasarit adusa cu rachete sol-sol, aer-sol si mare-sol. Situatie in care ca militari romani chiar este posibil sa ne luptam si intre noi, la propriu! Si am sti si de ce!

   Ștergere
 90. Anonim9 februarie 2015, 10:19......????
  Vedeti ca mie mi-a raspuns ...Elena ...!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. daca sta si capră îi oferim ”comisionul” si prin față si prin spate. Conditia ca tu sa stai calare si sa ții haturile

   Ștergere
 91. "Pretenția dvs. de a recalcula toate pensiile militare este în afara legii. Motivul este foarte simplu: Curtea Constituțională a declarat a fi constituționale atât legea 119/2010, cât și OUG1/2011. Așa că legile revizuite pe baza OUG1/2011 nu mai pot fi recalculate. "
  Iata modul de gandire al unui jurist militar. Si ne mai miram ca am ajuns sa ni se taie pensiile, iar acest lucru sa nu mai poata fi rezolvat nici prin revenirea la o Lege a pensiilor militare. Cred ca nu mai e nimic de comentat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mare dreptate are 9 februarie 2015, 10:11 da nimeni nu se raliaza la ce se spune privind acesti asa ziji juristi pusi sa apere doar niste interese nu dreptatea si adevarul.

   Ștergere
 92. Jurişti militari? Mă faceţi să rîd. Toate procesele pe care MApN le-a avut în perioada 2005-2008 cu terţe părţi, pe diferite speţe, au fost PIERDUTE cu brio! NICI UNUL cîştigat!!!
  Ăştia sunt juriştii noştri şi trebuie "să ne mîndrim" cu ei.

  RăspundețiȘtergere
 93. @AC/DC
  Am intrat in contact(din pacate) cu juristi militari care nu numai ca nu castigau nici un proces, dar se comportau exact ca si cum ar fi fost avocatii partii adverse. E greu de crezut ca faceau asta numai din prostie. Mai mult ca sigur ca o faceau interesat. Si acum, in problema pensiilor militare, la conducerea SCMD si ANCMRR au ajuns din pacate tot felul de fosti politruci, pilosi, gargaragii de cea mai joasa speta, in timp ce specialistii adevarati au fost lasati pe margine, asa cum se intampla si pe timpul cand erau militari activi. Din pacate colegii s-au lasat manipulati si, ca atare , ne meritam soarta.

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!