miercuri, 4 februarie 2015

Solutii definitive devastatoare in procesul militarilor implicati in fraudarea concursurilor organizate pt. admiterea in institutiile de invatamant ale M.Ap.N.!

In urma cu 3 ani, Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata un numar de cca. 100 militari din M.Ap.N., acestia fiind acuzati de fapte de coruptie privind fraudarea concursurilor organizate pt. admiterea in institutiile de invatamant ale M.Ap.N.  (Dosarul nr. 1556/1/2012). Pentru cei care nu cunosc detalii, pot studia si comunicatul D.N.A. de aici. Sunt implicate diverse grade si functii: generali, ofiteri, subofiteri/maistri militari, soldati/gradati profesionisti, personal contractual civil si bineinteles elevi si studenti militari admisi prin frauda!

In data de 12.11.2013, I.C.C.J. i-a condamnat pe suspecti - conform Hotararii nr. 983/2013, la diverse pedepse - cele mai mult la inchisoare cu suspendare, dar exista si pedepse la inchisoare cu executare. Urmare a recursului inaintat de suspecti, I.C.C.J. a solutionat dosarul, la data de 03.02.2015, hotararea fiind definitiva (Dosarul nr. 2069/1/2014).

Fara vreo intentie de-a pune palma inculpatilor, daca totusi ne aruncam o privire asupra sumelor incasate drept șpagă, deși reprezinta mită in mod indubitabil, acestea sunt modice in comparatie cu cele vehiculate in marile dosare de coruptie, in multe situatii șpăgile incasate de inculpati fiind inferioare si fata de cheltuielile de judecata la care au fost obligati cei in cauza sa le achite! Mai apare si o problema delicata care aduce in prim plan o latura sinistră existentă atât in institutiile statului, dar si in cadrul sistemului judiciar: majoritatea celor inculpati nu sunt invinuiti a fi luat mită efectiv, de unde rezulta faptul ca acestia au picat la mijloc urmare a executarii unor cereri/ordine provenite de la sefii ierarhici privind favorizarea admiterii la institutiile de invatamant a diverselor persoane, respectivii executanti neavand drept folos nici macar 1 kg de ceapa! Latura sinistra a sistemului judiciar in acest caz este aceea ca judeca mecanic, fara a lua in calcul aspectul de santaj exercitat de catre diversii sefi ierarhici asupra unor subalterni (santajul privind acordarea unui calificativ inferior unei unitati/structuri/persoane controlate, privind mentinerea locului de munca sau promovarea in anumite functii etc.), ultimii devenind implicati la ordin in acte de coruptie!

Una peste alta, personalul M.Ap.N. si-a primit lectia si este previzibil ca nu ne vom mai intalni in viitor cu situatii de genul mentionate la institutia in cauza, ceea ce nu poate insemna decat un pas inainte pe calea normalitatii!

3 comentarii:

  1. Pe Dobritescu ..cand il vedem ...???

    RăspundețiȘtergere
  2. Actele de coruptie sunt din 2009-2010 cand eu eram jupan la aparare!

    RăspundețiȘtergere
  3. La inceput m-am crucit cand am citit cele de mai sus. Nu mi-am inchipuit de ce sunt in stare unii dintre colegii nostrii care lucrau in invatamant. Apoi am inceput sa ma enervez! Motivul: cei care au lucrat in invatamant sunt cei mai vehementi impotriva pensiilor militare pentru ca, vezi doamne, ei primeau bani si pentru orele tinute iar legea 164 nu le-a luat in calcul aceste sume pentru pensie. Ma intreb si va intreb: daca esti profesor ce alte atributii ai in afara de a tine ore ??? Eu am tot respectul pentru toti profesorii dar daca mergem pe aceasta logica atunci ar fi trebuit ca si comandantii de subunitati sa primeasca bani in plus pentru orele de instructie desfasurate, cei din structurile de operatii din unitati sa primeasca bani pentru planificarea, organizarea si coordonarea unor exercitii/aplicatii tactice cu sau fara trageri de lupta s.a.m.d. pana la cele mai inalte esaloane! Prin legea aceasta bezmetica, 119 si OUG1, cei mai loviti au fost cei care au lucrat in structurile operative, adica ceea ce inseamna armata in esenta si menirea ei. Astia nu au avut casa, nu au avut masa, nu au avut familie! Au avut in schimb multe ore peste program, aplicatii, poligoane cu tot ce implica aceste activitati si nu in ultimul rand munci agricole, bineinteles, pe vremea lui Ceausescu. Ceilalti s-au descurcat, mai niste ore in plus, un salariu gras prin diferite intreprinderi speciale etc. O fi drept si echitabil??!!

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!