marți, 6 ianuarie 2015

Test de perspicacitate si competenta pt. ministrii R. Plumb, M. Dusa, G. Oprea si pt. premierul V. Ponta! Dar si pt. fostii ministri ai muncii, M. Seitan, S. Barbu, C. Boghicevici, M. Campeanu si altii care au mai pierdut vremea pe acolo!

Stimate domnule premier, stimati domnilor ministri!

Va rugam sa ne explicati pe intelesul tuturor, ce talc ascunde situatia prezentata in continuare, desfasurata sub obladuirea inteleapta a domniilor voastre, care sunteti adevarate faruri calauzitoare ale natiunii noastre in drumul ei neabatut  spre o glorie nepieritoare! Bineinteles ca aveti dreptul sa va utilizati toate cunostintele in domeniu si sa fiti inarmati cu cei mai buni consilieri ai Dvs., astfel incat sa rezolvati enigmele din situatia solicitata. 

Situatia prezentata: 4 cetateni intra in sistemul militar in aceeasi zi, lucreaza 32 de ani efectiv, dupa care se pensioneaza in aceeasi zi. Toti cei 4 cetateni au avut grade, functii si venituri egale, din prima zi a carierei lor, pana in ultima. Diferenta intre acestia nu a fost decat aceea ca si-au desfasurat activitatea, fiecare in alta grupa de munca, dupa cum urmeaza:

- militarul nr. 1: 32 ani in conditii normale (exemplu de activate: a plimbat catelul unitatii), fapt pt. care conform legislatiei nu beneficiaza de vechime suplimentara pt. grupa de munca;
- militarul nr. 2: 32 ani in conditii deosebite (exemplu de activitate: a tras cu tunul unitatii), fapt pt. care conform legislatiei beneficiaza de 3 luni vechime suplimentara pt. grupa de munca la fiecare an lucrat in conditii deosebite si care constituie si stagiu suplimentar de cotizare;
- militarul nr. 3: 32 ani in conditii speciale (exemplu de activitate: a suflat in goarna unitatii), fapt pt. care conform legislatiei beneficiaza de 6 luni vechime suplimentara pt. grupa de munca la fiecare an lucrat in conditii speciale si care constituie si stagiu suplimentar de cotizare;
- militarul nr. 4: 32 ani in alte conditii (exemplu de activitate: s-a plimbat cu MIG-ul unitatii sau a luptat 32 de ani in Afganistan), fapt pt. care conform legislatiei beneficiaza de 12 luni vechime suplimentara pt. grupa de munca la fiecare an lucrat in alte conditii si care constituie si stagiu suplimentar de cotizare.


In urma legislatiei in vigoare, urmare a incadrarii in grupe diferite de munca despre care dupa cum bine cunoasteti definesc riscul profesional (sau ar trebui), vechimea totala in serviciu a militarilor in cauza este urmatoarea:

- militarul nr. 1: 32 ani, din care 32 ani efectiv;
- militarul nr. 2: 40 ani, din care 32 ani efectiv + 8 ani urmare a incadrarii in grupa de risc profesional conditii deosebite;
- militarul nr. 3: 48 ani, din care 32 ani efectiv + 16 ani urmare a incadrarii in grupa urmare a incadrarii in grupa de risc profesional conditii speciale;
- militarul nr. 4: 64 ani, din care 32 ani efectiv + 32 ani urmare a incadrarii in grupa urmare a incadrarii in grupa de risc profesional alte conditii.

Am precizat ca cei 4 militari au avut venituri absolut egale din prima zi pana in ultima zi a carierei. Urmeaza iesirea la pensie, toti pensionandu-se dupa 32 de ani de serviciu militar efectiv.  Si acum urmeaza enigma! La pensionare se intampla, astfel:

- militarul nr. 1 cu 32 ani vechime totala are cuantumul pensiei de 10 lei, ceea ce este normal;
- militarul nr. 2 cu 40 ani vechime totala are cuantumul pensiei de 12,5 lei, ceea ce este normal;
- militarul nr. 3 cu 48 ani vechime totala are cuantumul pensiei de 15 lei, ceea ce este normal;
- militarul nr. 4 cu 64 ani vechime totala are cuantumul pensiei de 15 lei, ceea ce este anormal;

Intrebarile pt. luminatiile voastre sunt urmatoarele:

1]. Care este diferenta financiara la calculul pensiei rezultata in urma incadrarii in grupe cu risc profesional diferit, intre militarul nr. 3 care a fost incadrat ca gornist in grupa de munca conditii speciale si militarul nr. 4 care a fost incadrat in grupa de munca alte conditii pt. pasiunea de se plimba cu MIG-ul sau prin teatrele de operatii?
2]. Cum este posibil ca in conditiile unor venituri si contributii egale in cariera, ca militarul cu 48 ani vechime totala care a activat in grupa conditii speciale si militarul cu 64 ani vechime totala care a activat in grupa alte conditii, sa aiba acelasi cuantum al pensiei?
3]. Urmare la intrebarea anterioara, in cazul militarului nr. 4, prin ce pix legislativ s-au ratacit 16 ani din cei 32 ani vechime suplimentara, din moment ce din exemplele mentionate rezulta ca 48 ani vechime totala = 64 ani vechime totala?
4]. Care este diferenta financiara la valorificarea vechimii suplimentare in munca de 12 luni la fiecare an lucrat in alte conditii, fata de vechimea suplimentara in munca de 6 luni la fiecare an lucrat in conditii speciale?
5]. Daca inlocuim intr-o decizie de pensie conditiile de munca speciale cu alte conditii sau invers, de ce nu se intampla nimic la calculul pensiei, grupele de munca fiind totusi distincte ca risc profesional, la fel si vechimile suplimentare?
6]. Mai exista vreo tara in lume unde 2 grupe diferite de munca si cu risc profesional net diferit, au acelasi tratament financiar la pensionare?

Elemente ajutatoare! Inainte de trecerea militarilor in sistemul de pensii, militarul nr. 4 urmare a activitatii in grupa de munca alte conditii, avea un cuantum al pensiei de 20 lei. Dupa desfiintarea dreptului la pensie militara, urmare a legislatiei in vigoare privind egalizarea din pix a 2 grupe de munca, cuantumul pensiei acestuia a scazut la 15 lei. Fostul premier a motivat ca i-a scazut pensia celui in cauza, intrucat a fost nesimtit. Dvs. d-le Ponta, l-ati lasat pe nesimtit cu pensia diminuata, doar 17 luni de la preluarea puterii. Apoi, ati luat masura inteleapta sa ii reintregiti pensia nesimtitului prin Legea nr. 241/2013. Cu conditia ca sa nu ii mai indexati cat traieste pensia nesimtitului in cauza [efectele art. 1 (4) din Legea nr. 241/2013]. Ministrul Finantelor Ioana Petrescu avand studii avansate la Harvard, ar putea sa se prinda din prima cum o pensie reintregita urmata de neindexare un numar de ani,  determina in final acelasi rezultat financiar si pt. reintregit si pt. buget: bugetul nu pierde nimic, iar reintregitul tot diminuat ramane/ajunge! In concluzie, nesimtitul a ramas tot nesimtit, doar ca in loc sa fie inscris astfel cu culoarea portocalie, acum este inscris cu culoarea rosie in nuanta social-democrata! Cam atat!

***
Asteptam cu interes rezolvarea cazului, fiind siguri ca la acest moment toti consilierii din domeniul muncii ajutati de cei de la finante se agita sa gaseasca un raspuns destept la intrebarea: ce diferenta exista totusi la calculul pensiei intre riscul in munca al unui militar din grupa conditii speciale si riscul in munca al unui militar din grupa alte conditii, din moment ce pensiile acestora se calculeaza in mod identic? In ceea ce priveste activitatea Dvs. domnilor ministri M. Dusa si G. Oprea, suntem siguri ca deja ati declansat cercetari ample care sa stabileasca daca totusi exista vreo diferenta intre cele 50% majorare punctaj la pensie pt. riscul in munca al gornistului din grupa conditii speciale si cele 50% majorare punctaj la pensie pt. riscul in munca al militarilor din grupa alte conditii care lupta acum in Afganistan. Presupunem ca cercetarile au inceput inca de anul trecut, primele rezultate demonstrand ca daca cei 9 militari decedati in urma prabusirii acelui elicopter ar fi fost gornisti, ar fi supravietuit si tot de 50% majorare punctaj ar fi beneficiat pt. grupa de munca! La fel si in cazul celor 27 militari decedati in teatrele de operatii! Cunoastem ca nu exista inca concluzii preliminare, ci doar constatarea ca de 5 ani nu exista nicio diferenta de ordin pragmatic privind calculul pensiei in functie de grupele de munca in armata intre activitatea unui poet militar (care tot din grupa conditii speciale face parte) si a unui militar din grupa de risc extrem denumita alte conditii, din moment ce patria le calculeaza pensiile in mod identic! Pentru riscul in  munca! Nemaidiscutand de faptul ca in ultimul caz,  existe sanse multiple ca patria sa nu mai calculeze nimic, cel in cauza avand sanse la fel de multiple sa nu mai apuce sa iasa la vreo pensie, la data iesirii din sistem fiind deja o fotografie pe o cruce oarecare!

Cu apel si recomandare pt. toti militarii din grupa alte conditii, respectiv piloti militari, parasutisti militari, cercetasi prin parasutare, alpinisti militari, scafandri militari, pirotehnisti militari, militarii participanti la misiuni in teatrele de operatii, militarii care si-au desfasurat activitatea pe submarine, de cercetare in zbor sau activitati antiteroriste (activitatile sunt prevazute in legislatie), de a contribui fiecare cum crede de cuviinta (memorii, abordare directa, poate ne organizam pt. un protest, alte metode), de a ne fi departajata grupa de munca corespunzator celor 12 luni de vechime suplimentara la fiecare an lucrat in alte conditii, la modul pragmatic. Mod care nu este altul decat majorarea cu 100% a punctajului pt. anii lucrati in alte conditii. Macar din orgoliu! Intrucat pana la acest moment, chiar nu exista nicio diferenta la calculul pensiei, intre activitatile desfasurate de noi sau daca am fi fost gornisti sau poeti militari in grupa conditii speciale! Pe de alta parte, este si o obligatie morala elementara care ne revine fata de cei care nu mai sunt intre noi sau au fost accidentati, ori mutilati in accidentele impuse de conditiile extreme de munca. Cu multumiri!

Semnat: G. Olescu 


UPDATE

Urmare a celor discutate! O facem si pe asta! Intrebari pe adresa redactia@dcnews.ro pt. M. Dusa, interviu maine la DC NEWS, orele 09.30. 

Către domnul Val Vâlcu si domnul Bogdan Chirieac

Numele meu este ........, sunt ofiter in rezerva provenind din M.Ap.N. Am luat la cunostinta despre invitatia de a adresa intrebari ministrului apararii Mircea Dusa, invitatul DC News la emisiunea live din data de 08.01.2015 [http://www.dcnews.ro/mircea-du-a-la-interviurile-dc-news-pune-i-intrebari_464097.html].  Intrebarile pe care as dori sa le adresez domnului ministru, cu mentiunea ca primele 7 vizeaza o situatie, iar a 8-a intrebare o cu totul alta situatie, sunt urmatoarele:

1].  Daca are la cunostinta despre faptul ca legislatia in vigoare prevede 4 grupe de munca distincte pt. militari, acestea fiind: grupa conditii normale, grupa conditii deosebite, grupa conditii speciale si grupa alte conditii.
2].  Daca are la cunostinta despre faptul ca grupa cu cel mai cel mai ridicat risc profesional in armata, se numeste alte conditii.
3]. Daca are la cunostinta despre faptul ca desi grupa alte conditii este grupa cu cel mai mare risc profesional din armata, la iesirea la pensie militarii acestei grupe beneficiaza de acelasi regim de pensionare, concretizat in aceeasi reducere a varstei de pensionare si acelasi calcul al financiar al pensiei, precum grupa de munca de risc imediat inferior denumita conditii speciale, personalul ambelor grupe beneficiind de 50% majorare punctaj pt. riscul in munca?
4]. La ce foloseste personalului din grupa alte conditii, la modul pragmatic analizand, faptul ca grupa de munca alte conditii are drept caracteristic faptul ca se adauga perioade suplimentare la vechimea in munca de 12 luni la fiecare an lucrat efectiv in alte conditii, fata de faptul ca grupa de munca conditii speciale are drept caracteristic faptul ca se adauga perioadele suplimentare la vechimea in munca de 6 luni la fiecare an lucrat efectiv in conditii speciale, din moment ce in cazul ambelor grupe reducerea varstei de pensionare este aceeasi, iar majorarea de punctaj pt. grupa de munca este de 50% la oricare dintre grupe?
5]. Daca cunoaste ca pilotul decedat in accidentul elicopterului din zona Sibiu, si care a facut parte din grupa extrema de munca denumita alte conditii, daca ar fi supravietuit, ar fi beneficiat de acelasi regim de pensionare (aceeasi reducere a varstei de pensionare si aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca), precum de exemplu un contabil-sef din grupa de risc imediat inferior in munca denumita conditii speciale?
6]. Daca cunoaste ca militarii decedati in teatrele de operatii si care pe perioada misiunilor au intrat conform legislatiei in grupa extrema denumita alte conditii, daca ar fi supravietuit, ar fi beneficiat de acelasi regim de pensionare (aceeasi reducere a varstei de pensionare si aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca) pt. perioadele din teatrele de operatii, precum un muzicant din grupa cu risc inferior in munca denumita conditii speciale?
7].  Cum si daca intentioneaza sa rezolve situatia creata in urma careia in Romania exista 2 grupe diferite de munca si cu risc profesional diferit, dar care in practica pensionarii sunt tratate ca si cum ar fi una si aceeasi grupa de munca?
8]. Daca cunoaste actele normative H.G.-S 1019/2010 si M.S. nr. 132/2010, ambele secrete, care prevad pt. militarii pensionati dupa data de 05.01.2011 incadrari in grupe superioare de munca fata de militarii pensionati inainte de aceasta data, in conditiile in care activitatile concret efectuate si specialitatile in cauza, sunt aceleasi? De exemplu, activitatea de tanchist efectuata inainte de data mentionata era incadrata in grupa conditii deosebite, iar dupa data mentionata a fost incadrata in conditii speciale. Caz in care, urmare a neuniformizarii aplicarii actului normativ privind grupele de munca, toate pensiile militarilor tanchisti (exemplu) pensionati inainte de 05.01.2011 au beneficiat de o majorare de 25% pt. grupa de munca, iar a celor pensionati dupa aceasta beneficiaza de o majorare de 50%, desi si unii si ceilalti au fost tanchisti, riscul in munca si activitatea desfasurata fiind aceleasi! 

Detalii despre grupa de munca alte conditii

Detaliile sunt despre anomalia legislativa care afecteaza in egala masura, atat militarii in activitate, cat si militarii aflati deja in rezerva. Situatia pe scurt, este urmatoarea: in actuala legislatie de pensionare exista 2 grupe de munca distincte pt. militari, dar care beneficiaza de acelasi tratament de pensionare, respectiv de aceeasi reducere a varstei de pensionare si de acelasi mod de calcul al pensiei. Cu toate acestea, cele 2 grupe de munca sunt diferite atat d.p.d.v. legislativ, cat si al riscului professional in activitate. Cele 2 grupe sunt: grupa conditii speciale si grupa denumita (cam anost, este drept) alte conditii. In aceasta grupa denumita alte conditii sunt incadrate cele mai riscante activitati si profesii din armata, precum: piloti militari, parasutisti militari, cercetasi prin parasutare, alpinisti militari, scafandri militari, pirotehnisti militari, militarii participanti la misiuni in teatrele de operatii, militarii care si-au desfasurat activitatea pe submarine, de cercetare in zbor sau activitati antiteroriste.

Legea nr. 263/2010 a sistemului unitar de pensii, prevede astfel:

Art. 18
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca asa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).

Dupa cum observati, legea departajeaza grupa alte conditii de grupa conditii speciale, perioadele suplimentare la vechimea in munca fiind diferite. Mai departe, urmeaza anomalia. Acele perioade suplimentare de 3 luni, 6 luni sau 12 luni, sunt transformate in majorari de punctaje la pensie, fiecare in functia de grupa de munca, altfel perioadele respective nu ar fi relevante cu absolut nimic. Dupa cum urmeaza:

Art. 100

Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Dupa cum bine observam, anomalia este aceea ca atat grupa conditii speciale, cat si grupa alte conditii au aceeasi majorare de punctaj de 50%. Corelat cu art. 18, rezulta astfel:

- 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite = 25% majorare punctaj.
- 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale = 50% majorare punctaj.
- 12 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale = (tot) 50% majorare punctaj.

Urmare a acestui fapt, apare urmatoarea situatie paradoxala: luam cazul a 2 militari. Militarul “A” lucreaza 32 ani in grupa conditii speciale (exemplu real de activitate din aceasta grupa: contabil-sef). Militarul „B” lucreaza tot 32 ani, dar in grupa alte conditii (exemplu real de activitate din aceasta grup: pilot pe supersonice). Prin urmare, avem de-a face cu 2 persoane incadrate in 2 grupe de risc diferit. La pensionare, celor 2 persoane li se calculeaza pensia in mod identic, astfel ca pt. fiecare an lucrat indiferent in care din cele 2 grupe de munca, beneficiaza si una si cealalta de 50% majorare a punctajului pt. grupa de munca la fiecare an de activitate. Deci, nu exista nicio diferenta la calculul pensiei.

Paradoxul mentionat este extrem de vizibil in deciziile de pensii ale militarilor si din alt punct de vedere. Luand exemplul celor 2 militari mentionati, se intampla astfel:

- Contabilul-sef care a lucrat 32 ani in grupa conditii speciale are o vechime totala in munca de 32 de ani efectivi lucrati, la care se adauga 6 luni la fiecare an lucrat urmare a prevederilor Art. 18 b). Total vechime in munca si stagiu de cotizare realizat: 48 de ani.
- Pilotul pe supersonice care a lucrat 32 ani in grupa alte conditii are o vechime totala in munca de 32 de ani efectivi lucrati, la care se adauga 12 luni la fiecare an lucrat urmare a prevederilor Art. 18 b). Total vechime in munca si stagiu de cotizare realizat: 64 de ani.

Cu toate acestea, urmare a art. 100 c), ambele persoane beneficiaza de 50% majorare punctaj la fiecare dintre cei 32 de ani efectiv lucrati. In conditiile unor venituri egale in cariera, este evident ca cele 2 persoane vor avea contributii si pensii egale. Cu toate ca primul (contabilul-sef) are o vechime totala in munca si stagiu de cotizare realizat de 48 de ani, iar celalat pilotul are o vechime totala in munca si stagiu de cotizare realizat de 64 de ani.

Cunosc care este cauza anomaliei legislative, intrucat am efectuat diverse demersuri in ultimii 5 ani de zile pt. corectarea situatiei. Fara success, bineinteles! Atat Ministerul Apararii, cat si Ministerul Muncii cunosc problema in cauza, accepta faptul ca este o anomalie, si admit ca grupa de munca alte conditii, trebuie departajata de grupa conditii speciale. Numai ca nu se intampla nimic, desi o simpla ordonanta de urgenta ar reyolva problema in mai putin de o ora. Intr-o corespondenta cu Ministerul Muncii de acum vreo 2 ani, mi s-a sugerat ca vina pt. anomalia mentionata ar apartine Ministerului Finantelor. Realitatea este ca ministerele isi declina responsabilitatea unul catre celalat.

Ministerul Muncii se disculpa, avand drept reper Art. 27 (3) din Legea nr. 263/2010 care prevede astfel:

ART. 27 (3) Cotele de contributii de asigurari sociale, sunt:

a) 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator; [Pana la data de 01.10.2014: 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori].
b) 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator; [Pana la data de 01.10.2014: 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori].
c) 36,3% pentru condiţii speciale si alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator. [Pana la data de 01.10.2014: 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori].

DUPA CUM BINE OBSERVAM, LA ART. 27 (3) C), APARE CHEIA ANOMALIEI: 2 GRUPE DIFERITE DE MUNCA CU ACEEASI COTA DE CONTRIBUTII SOCIALE. CONCLUZIA ESTE URMATOAREA: LA SCHIMBAREA LEGISLATIEI, LEGIUITORUL A INTEGRAT CU BUNE INTENTII GRUPA DE MUNCA ALTE CONDITII IN LEGEA NR. 263/2010 PRIVIND SISTEMUL DE PENSII PUBLICE, DOVEDIT PRIN EXISTENTA ART. 18 C). NUMAI CA LEGIUITORUL A UITAT EFECTIV SA DEPARTAJEZE COTELE DE CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE IN FUNCTIA DE GRUPA DE MUNCA IN CAZUL GRUPEI ALTE CONDITII FATA DE GRUPA CONDITII SPECIALE, DOVEDIT PRIN ART. 27 (3) C). CAZ IN CARE ART. 18 C) DEVINE INAPLICABIL, GRUPA ALTE CONDITII DEVENIND ASTFEL O GRUPA EXISTENTA DOAR LA NIVEL TEORETIC IN LEGISLATIE PRIVIND COMPENSAREA RISCULUI IN MUNCA, FIIND INSA LA NIVEL PRAGMATIC PE PRIMUL IN CEEA CE PRIVESTE RISCUL REAL IN MUNCA.

Asa s-a ajuns ca in Romania, dintr-o superficialitate legislativa, sa existe 2 grupe de munca cu riscuri in munca diferite, cu vechimi suplimentare diferite, dar cu aceeasi reducere a varstei de pensionare si cu aceeasi majorare de punctaj, totul in defavoarea grupei alte conditii.

In concluzie domnilor jurnalisti,  este necesar ca un politician indiferent cine (trebuie sa cunoasca in mod obligatoriu notiuni si de matematica elementara), sa modifice mai intai art. 27 (3) care trebuie reformulat astfel incat sa cuprinde distinct cota de contributii pt. grupa alte conditii, dupa cum urmeaza:

ART. 27 (3) REFORMULAT. Cotele de contributii de asigurari sociale, sunt:
a) 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator; [Pana la data de 01.10.2014: 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori].
b) 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator; [Pana la data de 01.10.2014: 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori].
c) 36,3% pentru condiţii speciale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator. [Pana la data de 01.10.2014: 41,3% pentru conditii speciale din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori]. 
d) 41,3% pentru alte conditii din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori. [Pana la data de 01.10.2014: 46,3% pentru alte conditii de muncă, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 35,8% pentru contribuţia datorată de angajator]. 

Abia dupa aceasta modificare, li se poate aplica la modul pragmatic si militarilor din grupa alte conditii prevederile art. 18 c) din Legea nr. 263/2010 a pensionarii unitare si care la acest moment au caracter doar pur teoretic pt. militarii grupei alte conditii, Caz in care, punctajul acestora se poate majora cu 100% pt. fiecare an lucrat in alte conditii, abia in aceasta situatie fiind valorificata vechimea suplimentara de 12 luni la fiecare an lucrat in alte conditii, realizandu-se, in sfarsit,  departajarea grupei alte conditii de grupa conditii speciale.

Mentionez ca la schimbarea legislatiei, aceasta superficialitate legislativa a fost cauza principala de diminuare a unor pensii. Eu am lucrat in grupa alte conditii si am la cunostinta de faptul ca cele mai multe pensii au fost diminuate celor din grupa alte conditii. In ceea ce priveste militarii in activitate care fac parte din aceasta grupa de munca, acestia isi vor pierde viata si in continure viata, in continuare vor fi mutilati sau accidentati, fara ca legislatia sa le ofere nimic in schimb pt. riscul in munca in plus fata de grupa inferioara ca risc profesional denumita conditii speciale. Pe de alta parte, este si un aspect care tine atat de stupiditate, cat si de orgoliu: din moment ce tratamentul de pensionare este acelasi pt. 2 grupe de munca, nu ar fi fost mai bine sa ii desfiintam si oficial pe pilotii militari, parasutistii militari, cercetasii prin parasutare, alpinistii militari, scafandrii militari, pirotehnistii militari, militarii participanti la misiuni in teatrele de operatii, militarii care si-au desfasurat activitatea pe submarine, de cercetare in zbor sau activitati antiteroriste? Stupididitatea ca un pilot pe F-16 de exemplu, sa aiba aceeasi reducere a varstei de pensionare si aceeasi majorare de punctaj de 50% ca in cazul unui muzicant sau un contabil (exemplu), pt. riscul in munca, este mult prea evidenta! Cu toate acestea, stupiditatea in cauza exista chiar acum!

Precizari care va pot fi de utile:

1. H.G. nr. 1294/2001 privind grupele de munca pt. militari [http://lege5.ro/Gratuit/gmydcmjt/hotararea-nr-1294-2001-privind-stabilirea-locurilor-de-munca-si-activitatilor-cu-conditii-deosebite-conditii-speciale-si-alte-conditii-specifice-pentru-cadrele-militare-in-activitate]. H.G. nr. 1294/2001 este modificata si completata prin H.G.-S 1019/2010 care este secreta. Incadrarea in grupe de munca la modul concret, este realizata prin acte normative interne ale armatei, respectiv Ordinul M. 116/2002 (nesecret) si M.S. 132/2010 (secret).Actele normative secrete sunt insa publicate pe diverse site-uri!

2. O eroare frecvent intalnita din partea oficialilor pe fondul confuziilor create de schimbarea legislatiei este aceea ce intre grupa alte conditii si grupa conditii special ar exista totusi o diferenta in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare. Ceea ce este fals. Conform art. 55 (1) b) din Legea nr. 263/2010 a pensionarii unitare, reducerea varstei de pensionare este aceeasi in cazul ambelor grupe.

Domnilir jurnalisti, imi exprim convingerea ca veti expune problemele prezentate ministrului apararii. Multumesc!
redactia@dcnews.ro
redactia@dcnews.ro
de mail redactia@dcnews.ro

67 de comentarii:

 1. Pe langa subiectul expus ,foarte la obiect, doresc sa intervin cu un nou subiect pentru cititorii acestui site si anume la calculul pensiei nu a fost luat in calcul si perioada suplimentara la vechimea in munca, perioada care conform oug1/2011, anexa 3, constituie sragiu de cotizare in conditii normale, respectiv conform anexa 3 , art. 3 si 5 ,pentru fiecare luna de stagiu de cotizare in aceste conditii ( perioada reiesita din grupele de munca) se acorda un punct, respectiv pentru 1 an de grupa trebuie acordat 1 punctaj mediu anual.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma intreb daca aceste materiale, foarte pertinente si la obiect, ajung vreodata la cei carora li se adreseaza si, daca ajung, sunt citite si analizate, sau aruncate la marele cos? Caci noi, prostimea, le citim si cu asta ramanem.

  RăspundețiȘtergere
 3. Poate ne intalnim la o plimbare in jurul Cotrocenilor. Data stabiliti-o dvs.

  RăspundețiȘtergere
 4. Cotroceniul chiar nu are legatura cu grupele de munca! Vina apartine in ordine: pe de o parte - ministerului muncii, ministrilor de la aparare, interne (similare) si premier, care cu o simpla OUG ar rezolva problema intr-o ora! Pe de o parte, vina apartine in egala masura sefilor comisiilor de munca din Parlament si de aparare din Parlament. Predintele doar promulga legi, cu conditia sa fie adoptate de Parlament.

  RăspundețiȘtergere
 5. @Anonim6 ianuarie 2015, 15:03 :
  N-am inteles mai nimic !...
  Va propun sa cititi in continuare acea an.3/oug 1/2011 ...
  Veti ajunge si la art.14 al acelei anexe ... articol care explica ce si cum se face cu "perioadele cu grupe/conditii de munca" ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art.14 se refera la anii lucratii in conditii de munca ,pentru care se acorda acele procente, insa eu ma refer la anii reiesiti din grupele de munca care reprezinta stagiul de cotizare si ar trebui sa se calculeze conform A3/oug1, art 11, alin3,5.In interventia initiala am facut referire gresit la art.3 si 5

   Ștergere
 6. Nu are legatura cu materialul, dar informatia poate fi utila! In M.Ap.N. s-au diminuat/redus functiile. In zilele acestea din urma! E din nou mare forfota in armata! Informatia e sigura, cei fara functii isi cauta de lucru in alte garnizoane!

  RăspundețiȘtergere
 7. @Anonim6 ianuarie 2015, 19:16 :
  Daca , inainte de 01.04.2001 NU ati avut calitatea de militar... atunci referiti-va la acel art.11/an.3/oug 1/2011 ...
  Daca , inainte de 01.04.2001 , erati militar ... "ascultati" ce va spune art.14 , si-atit !

  Art.11 se refera la cei care , inainte de 01.04.2001 , NU ERAU MILITARI ... sau au "bucati de activitate in civilie" in acea perioada ...

  Art. 11. - (1) Pentru perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care persoanele nu au avut calitatea de cadru militar în activitate, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, în cazul în care în carnetul de muncă sau în oricare alt act prevăzut de lege au fost înregistrate salarii pe oră ori salarii pe zi, salariile lunare se vor calcula prin înmultirea salariilor orare sau, după caz, zilnice cu numărul mediu de ore pe lună, respectiv cu numărul mediu de zile lucrătoare pe lună din perioadele respective, astfel:...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art.11 are mai multe alineate.Rog interpretare al.5 , eu consider ca se refera la toate situatiile care constituie stagii de cotizare si care nu au fost valorificate de articole anterioare.

   Ștergere
 8. Ramane cum am stabilit: toate sunt bune si frumoase. Va strofocati degeaba. Toata lumea e multumita. Activii au toate conditiile sa treca la treaba iar rezervistii sa stea in banca lor caci statul stie ce face. Sa nu indrazneasca cineva, ceva, ca-i dam cu planurile in cap:
  "Nicolae Ciucă, numit recent în funcţia de şef al Statului Major, a fost invitat marți după-amiază, la România TV. Generalul-erou care a luptat în Afganistan i-a acordat un interviu lui Victor Ciutacu.
  Întrebat dacă România este pregătită în caz de război, șeful Armatei Române a zis: "Suntem foarte pregătiți în sensul în care avem planuri proprii de contingență. Apărarea națională este, în primul rând, răspundere națională, este răspunderea instituțiilor statului. În al doilea rând, există planuri la nivelul Alianței, motiv pentru care indiferent de ce situație putem discuta, Armata noastră este în măsură să treacă la îndeplinirea măsurii de luptă pentru apărarea țării".
  - See more at: http://www.dcnews.ro/ciutacu-intrebare-cheie-pentru-generalul-nicolae-ciuca_464053.html#sthash.zd9D4jmZ.dpuf"

  RăspundețiȘtergere
 9. "Odihnește-te în pace Armată Română!" - un comentariu la:
  http://www.rumaniamilitary.ro/starea-armatei
  cititi, analizati si trageti singuri concluzii...

  RăspundețiȘtergere
 10. Problema grupelor de munca a fost dezbatuta de foarte multe ori. Sunt 2 situatii care trebuie luate in calcul:
  1) aplicarea unitara a HGS 1019 pentru toti rezervistii indiferent de data iesirii la pensie, altfel e discriminare clara; 2) stabilirea pentru grupa "alte conditii" a unor coeficienti diferiti de grupa "speciale". In acest context trebuie privita problema.Exemplele cu plimbatul catelului unitatii, suflatul in goarna unitatii sunt spre destinderea cetitoriului desigur. Cea cu "trasul cu tunul unitatii" e mai reusita si vine sa ne aminteasca de vajnicii tunari(cei ce au dat tunuri si nu orice fel de tunuri, cei care au beneficiat de locunite de lux pe bani putini si le-au revandut pe sume fabuloase, cei implicati in modernizarile aiuritoare care au costat statul roman miliarde de euro etc).Acsti vajnici tunari ar merita chiar "alte conditii" pe la mititica, nu sa tot iasa pe ecrane si sa ne dea sfaturi de buna purtare, placute si utile.

  RăspundețiȘtergere
 11. DCNEWS.RO continuă seria interviurilor live cu personalități ale vieții politice, sociale și culturale. Joi, 8 ianuarie 2014, MIRCEA DUȘA, ministrul Apărării Naționale, a răspuns invitației redacției De Ce News.
  În ediția de joi, 8 ianuarie, 2015, începând cu orele 9,30, puteți urmări un interviu cu MIRCEA DUȘA, ministrul Apărării Naționale, despre problemele din structura apărării și siguranței naționale în contextul ultimelor evenimente interne și internaționale.
  Emisiunea în care va fi invitat MIRCEA DUȘA va fi transmisă în format live video pe site-ul WWW.DCNEWS.RO.
  MIRCEA DUȘA va discuta cu Bogdan Chirieac și Val Vâlcu. Ei îi vor adresa fostului premier și întrebările pe care le postați în secțiunea de comentarii sau pe adresa de mail redactia@dcnews.ro.
  - ar fi un moment bun sa facem si altceva decat sa ne contram pe aici;
  - 2,3 intrebari bine alese si puse cu cap ar lamuri multe probleme.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim! Buna informatia! Numai sa raspunda. De multe ori, nici nu i se pun intrebarile de catre moderatori, pana la urma ei sunt cei care selectioneaza ce si cum, dupa cum isi "aranjeaza" emisiunea.

   Ștergere
  2. Cele mai pertinente intrebari la ora actuala cred ca ar fi cele care sa lamureasca urmatoarele aspecte;
   1) aplicarea unitara a HGS 1019 pentru toti rezervistii indiferent de data iesirii la pensie, altfel e discriminare clara;
   2) stabilirea pentru grupa "alte conditii" a unor coeficienti diferiti de grupa "speciale".

   Ștergere
 12. Imi pare rau ca ceea ce o sa prezint in continuare nu o sa fie pe placul multor co-rezervisti, dar depinde din ce punct privesti un lucru. Nu vechimea suplimentara face diferenta la pensie ci contributivitatea, care este aceeasi pentru "conditii speciale" si "alte conditii", respectiv, pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca = 25,8%, fata de 30,8% cat era pana in oct 2014. Vechimea acordata in plus permite iesirea, eventual la cerere, mai devrem la pensie pentru limita de varsta. Acesta este raspunsul meu, fie ca place sau.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu deranjezi pe nimeni! Ai spus exact problema care NU se leaga! Contributiile de asigurari in functie de grupele de munca NU corespund cu vechimile suplimentare acordate la fiecare grupa de munca.

   - 3 luni suplimentare (conditii deosebite) = majorare 25% majorare punctaj;
   - 6 luni suplimentare (conditii speciale) = majorare 50% majorare punctaj;
   - 12 luni suplimentare (alte conditii) = TOT majorare 50% punctaj?

   Se vede clar ca la ALTE CONDITII nu bate casa cu masa! Contributia de asigurari trebuie marita astfel incat sa reflecte cele 12 luni vechime suplimentara, la fel ca la celalte grupe.

   In ceea ce priveste iesirea mai devreme la pensie, ambele grupe CS si AC, au aceeasi reducere a varstei de pensionare. Deci, nici NU este diferenta nici din acest punct de vedere!

   Insa, nu trebuie facuta mare filosofie cand totul este asa simplul. Grupele de munca in armata sunt definite clar de HG 1294/2001. Fiecare grupa [http://lege5.ro/Gratuit/gmydcmjt/hotararea-nr-1294-2001-privind-stabilirea-locurilor-de-munca-si-activitatilor-cu-conditii-deosebite-conditii-speciale-si-alte-conditii-specifice-pentru-cadrele-militare-in-activitate] are un alt risc in munca, si o alta vechime suplimentara. Diferenta intre grupele de munca se face la pensionare prin reducerea pe de o parte a varstei de pensionare, pe de alta parte prin majorari de punctaj.

   Mai departe, este clar ca acest fapt trebuie sa regaseasca distinct si la grupa AC. Da, trebuie marite cotele de contributii de asigurari sociale pt. grupa AC, astfel incat sa fie majorat punctajul cu 100%. E normal sa fie marite respectivele cote. Numai daca armata mai are nevoie de aceasta grupa, respectiv de piloti militari, parasutisti militari, cercetasi prin parasutare, alpinisti militari, scafandri militari, pirotehnisti militari, militarii participanti la misiuni in teatrele de operatii, militarii care si-au desfasurat activitatea pe submarine, de cercetare in zbor sau activitati antiteroriste. Altfel sa o desiinteze si oficial si gata!

   PS: Ar putea sa o desfiinteze si respectivele specialitati sa fie introduse in grupa CS. Dar toate lumea stie ca e jenant sa asezi in aceeasi grupa de risc profesional, la gramada pilotul cu jurnalistul militar, scafandrul cu contabila etc., riscul profesional nefiind precis acelasi. Cu toate ca exact aceasta e situatia astazi.

   Ștergere
 13. Bun! In legatura cu informarea directa in chestiunea cu grupele de munca a lui Dusa prin DC News, se angajeaza cineva sau o comit eu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Compune textul afsaza-l poate mai venim si noi cu o idee. Apoi da-i drumul sau ii dam drumul toti la o ora stabilita ca sa fie mai edificator/vizibil pentru reporter.

   Ștergere
  2. E deja afisat la UPDATE la material! Nu prea mai e timp de de idei. Maine e dezbaterea, nu? Eu NU am incredere in Dusa absolut deloc si nici in metoda aceasta cu jurnalisti, dar o facem. Eu am expediat deja intrebarile, dar si detalii care sa ii ajute pe jurnalisti sa inteleaga despe ce e vorba,

   Ștergere
  3. Nu mai publica .
   Nici eu si din experienta daca-i asa lunga nici nu se obosesc sa -i dea citire.
   eu am sscri lui Rares bogdat vreo patru fraze scurte lui R.Bogdan si a mers . A intrbat-o pe Cimpeanca tot problema cu grupele insa aia a fost straina de legislstia militara si a pasat subiectul catre MapN.
   Mai revezi punctul 8 (nu se intele prea bine ) si ai grija de date tinind cont ca ,continutul anexei HGR si HGS sunt secrete Gaseste o formulare precum ca faci referire la un coleg de serviciu rezervist contabil(etc) casier nu exista prin HGR..Cred ca mai inteles.
   Eu o sa trimit una scurta Citeva fraze intrebari tot pe problema grupelor. pe la 20.40 ii dau drumul.
   Sa vedem ce iese. Succes

   Ștergere
  4. @ Anonim 7 ianuarie 2015, 20:23. Ce atatea secrete? HG-S e pe mai multe site-uri! Da, ai dreptate, nu casier-sef, ci contabil-sef. [http://www.huhurez.com/2014/03/anexa-nr1-la-hg-12942001-cu-conditiile.html]. Orice sef de modul e la speciale! Si popa militar! Si seful de la Observatorul Militar! De tot rasul am ajuns!   http://www.huhurez.com/2014/03/anexa-nr1-la-hg-12942001-cu-conditiile.html

   Ștergere
 14. G. Olescu...imi este teama ca nu pricepi ! Anonimul vrea sa spuna ca ,vechimea acordata de grupele de munca NU ESTE CONTRIBUTIVA..deci nu conteaza la calculul punctajului ! Astea (grupele ) folosesc doar la iesirea anticipata la pensie si eventual sa se bata cate unul cu caramida in ..cap ..cum ca el are 50 ani vechime desi varsta-i de ..40 ! Sincer ...nu stiu exact cum sta problema ..dar ceva dreptate se pare ca are Anonimul ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Alo! Cum sa NU fie contributiva, ce aveti? Doar la grupa AC nu este contributiva in sensul ca se iau in calcul tot 6 luni din 12 si nu 12 din 12.

   Legea 263, Art. 18
   Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, STAGIU DE COTIZARE REALIZAT IN CONDITII DEOSEBITE, CONDITII SPECIALE SAU ALTE CONDITII DE MUNCA SE ACORDA PERIOADE SUPLIMENTARE LA VECHIMEA IN MUNCA SAU LA VECHIMEA IN SERVICIU, CARE CONSTITUIE STAGII DE COTIZARE IN CONDITII NORMALE, dupa cum urmeaza:
   a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
   b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
   c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca asa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).

   Deci, cele 3 luni suplimentare in cazul CN sunt contributive, cele 6 luni suplimentare in cazul CS sunt contributive. Si cele 12 luni in cazul AC sunt tot contributive. Daca NU ar fi fost contributive, NU ar fi existat majorari de punctaj la nicio grupa si toata lumea avea pensia calculata ca la CN.

   In ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare, este al 2-lea avantaj al gupelor de munca. Cu eceptia CN unde exista reducere a varstei de pensionare, si grupa CD are reducere a varstei, si grupa AC are reducere a varstei.

   Problema este doar aceea ca in cazul grupei AC, reducerea varstei de pensionare este la fel ca la grupa CS, iar majorarea de punctaj este de 50% la ambele grupe. Deci daca EU sunt poet militar (culmea ca aici intra si jurmalistii care chiar scriu poezii) in grupa CS, iar TU esti pilot pe F-16 in grupa AC, noi 2 avem aceeasi reducere a varstei de pensionare pt. grupa de munca, si aceeasi majorare de punctaj de 50%. Cu toate acestea, noi 2 suntem in 2 grupe diferite de munca.

   Alta situatie, si mai pe inteles! Noi 2 suntem infanteristi! Intram in grupa CS. Incepe razboiul. EU raman la CMJ in continuare in grupa CS, si TU pleci pe front si intri automat dupa lege in grupa AC. Cu toate acestea, desi ai intrat intr-o grupa de risc superior, TU tot aceeasi diminuare de vrasta o ai pt. perioada cat ai stat pe front (teatre de operatii, etc.), ca si mine care am stat bine mersi la CMJ, si ambii tot 50% majorare punctaj beneficiem, desi la un moment dat am fost in 2 grupe diferite.

   Cunosc tema prea bine, e recunoscuta de M.Ap.N., e cunoscuta pe la ministerul muncii, e acceptata ca e reala, numai ca NU s-a gasit nimeni in tara asta sa modifice un articol care sa diferentieze cotele de contributii intre cele 2 grupe. Au dat copy paste dupa grupele civile si care sunt 3, nu 4 ca la militari, si au bagat la gramada grupa AC langa CS, in loc sa extraga asa cum e in lege ca fiind grupa distincta.

   Ștergere
  2. Daca o perioada se considera contributiva, trebuie calculat punctaj si pentru acea perioada.Pentru anii lucrati in conditii de munca se acorda procentele de crestere cf.art.14/A3/oug1/2011 si perioada suplimentara la vechimea in munca,pentru care asa cum am precizat constituie stagiu de cotizare.

   Ștergere
 15. Domnule (A)OLESCU, daca sunteti de buna credinta, spuneti ca in grupa care inglobeaza conditii speciale nu era doar gornistul, introdus recent probabil. Sa zicem ca erau si radiolocatoristii, care erau aratati intotdeauna cu degetul cand mai pica vreun avion. Erau invinuiti cel putin pana se demonstra ca fusese vorba de iresponsabilitatea pilotului, apoi se ingropa cazul, ca, nu-i asa?, despre morti numai de bine! Si acestia desfasurau serviciu de lupta la pace ca la razboi, dar fara prea mare castig financiar, fiindca bucatele erau impartite de cei cu "iresponsabilitati ocazionale". Ar mai fi ceva: nu neantizandu-i pe altii va veti "ridica", iar daca totusi aceasta se va intampla, va fi rezultatul unei evidente lipse de caracter a celor care... decid.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe mine si pe cei din AC, nu ne intereseaza decat departajarea grupei AC de grupa CS. Adica normalitatea existentei unor grupe de munca diferite! Asa cum dumneata ai fost diferentiat prin ceva de grupa CD, si noi vrem sa fim diferentiati de grupa CS prin ceva! Exemplele cu gornistul si contabilul sunt reliefate sa evidentieze contrastul riscului in munca. De aceea, nu m-am referit la alte specialitati din grupa CS despre care e intemeiat sa existe in CS. Dar acum pe bune, dumneata esti in CS, nu? Te simti confortabil sa fii in aceeasi grupa de risc profesional, cu gornistii si fetele de la contabilitate? Nu te afecteaza, nu te afecteaza, dar totusi! Ei pe noi, cei din AC chiar ne afecteaza ca pt. 12 luni la an, sa avem tot 50% majorare punctaj ca Dvs. cu 6 luni la an! Trebuie sa facem o data diferenta, nu?

   Ștergere
  2. Da, ati reusit sa faceti diferenta, dar modul de abordare nu va face multa onoare.

   Ștergere
  3. @ Anonim 7 ianuarie 2015, 21:41. Am incercat moduri de abordare extrem de decente! De 5 ani, continuu! Cu toate acestea, NU s-a intamplat nimic! Dupa cum stau lucrurile, nu intereseaza pe nimeni decenta, ci doar brutul! De aceea, facem ce trebuie:

   - demonstram faptul ca doamna contabila este in grupa CS, cu tine. Desi ea NU are absolut niciun risc profesional, doar TU ai ca radioliolocatorist, cunoscand bine ca doar TU esti iradiat. Cu toate acestea, amandoi sunteti in CS. Alaturi de orice gornist de R. 30 Garda. Si de orice sef DE MODUL. Adica: si de popa militar, si de tanti jurista lu' Peste si...si...etc. Ca standard medical, TU traiesti mai putin decat cei 2. Dar, toti sunteti in aceeasi gru[a de risc profesional.
   - si ajungem la noi la AC. Dar toata lumea recunoaste ca avem cel mai mare risc profesional. Ca standarde medicale, avem si cea mai mica speranta de viata. Nicio problema, de aceea sunt grupe de munca diferite. Numai ca, atunci cand esti in AC - toata lumea indicandu-te ca brav soldat, dar cand iesi la pensie, descoperi ca iesi exact in conditiile precum in grupa celor din CS ... Nu mai e bine! Si cand mai descoperi ca ori de eram in AC, ori eram gornisti, tot aia e cu riscul in munca si grupele de munca, te apuca sigur dracii! Pana la urma, am fost fost totusi in AC, NU ne-am riscat viata sa descoperim ca suntem tratati la pensie ca gornistii si contabilele. Am avut cumva ceva in comun privind riscul in munca? Evident ca NU! Murim mai repede? Evident ca da!

   Si atunci, modul de abordare NU face onoare! OK! In fata cui? Ai vazut vreodata intrand in greva vreun gornist sau contabila pt. noi? Nu! Ca refuza sa aiba aceeasi reducere a varstei de pensionare si aceeasi de majorare de punctaj de 50% ca cei din grupa AC? Nu! Stiu ca suntem fraieriti si ca armata doar se foloseste de noi, nefiindu-ne nediferentiat insa in niciun fel riscul in munca? Unii - da, unii - nu, dar fosta contabila-sef la DFC stia sigur!

   Si atunci, onoare, onoare! Dar cine are mai multa? Cei care desi cunosc adevarul - tac intrucat NU sunt in situatia respectiva, sau cei care sunt in situatia respectiva si NU tac pana situatia NU revine la normalitate?

   Ștergere
  4. Cine are mai multa onoare? Cel care isi poate striga durerea fara a produce durere si altora, ba chiar si cel ce il ajuta pe suferind sa-si strige mai clar si mai raspicat durerea sa...

   Ștergere
 16. @Anonim7 ianuarie 2015, 19:56 :
  Of , of , of !...
  In legatura cu acel buclucas alin. 5 al art.11/an.3/oug 1/2011 ...
  Povestea-i mai lunga ...

  Acel art.11 este copiat din l.19/2000 (art.161) .
  In l.19/2000 fusese introdus pentru detalierea modului de "folosire" a datelor foarte vechi (inscrise in documentele impricinatilor) ... precum si pentru stabilirea modului de rezolvare a problemelor in situatia lipsei datelor din carnetele/cartile de munca ale impricinatilor ...
  Legea 19/2000 se ocupa NUMAI cu impricinati "civilesti" ... Precizarile acelui art.161/l.19/2000 se aplicau in toate situatiile cu date vechi sau lipsa ...

  Si-acum vine idiotia celor care au "compus" oug 1/2011 ...
  S-au gindit sa introduca prevederile art.161/l.19/2000 si in aceasta oug . Pentru perioadele in care impricinatii NU FUSESERA MILITARI ... (vedeti alin.(1) al art.11/an.3/oug 1/2011)
  In continuare au copiat art.161/l.19/2000 ...
  Numai ca nu s-au oprit la timp cu copiatul ... Au copiat din art.161/l.19/2000 si alin(5) ... culmea ... tot ca alin(5)... al acelui art.11 .
  In art.161/l.19/2000 acel aliniat avea un rost precis - se aplica precizarile articolului in toate situatiile cu date vechi sau incomplete ...
  In art.11/an.3/oug 1/2011 acel alin.(5) anuleaza tot ceea ce s-a stabilise in cuprinsul oug privitor la modul de calculare a punctajelor pentru militari (pentru perioadele respective) ...

  Deci acel art.11/an.3/oug 1/2011 se refera NUMAI la perioadele in care impricinatii militari NU erau militari ...
  ----------------------------------------------------------------
  Si ... am o nedumerire ...alin(3) se refera la perioade pina in 1963 ... chiar asa de multe luni aveti din acea perioada (de acum peste 50 de ani) ? Sau credeti ca sint militari pensionari care (lucrind in acea perioada) , le-ar fi favorabil modul de calcul descris acolo ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sporul de vechime aferent grupelor sau conditiilor de munca reprezinta perioada contributiva, ca de exemplu scoala militara, stagiul militar.Consider ca pentru oricare din perioadele contributive trebuie sa se calculeze punctaj.

   Ștergere
 17. DAR ILIESCU DE LA ANCMRR SI DOGARU N-AU VAZUT TREABA CU GRUPELE PANA ACUM???SAU I-A DURUT FIX IN 14???

  RăspundețiȘtergere
 18. De unde sa stiu io sa raspund la toate intrebarile alea???Oprea e sefu',io sunt doar decorativ pe acolo pe la aparare!!!Si de cand trebuie sa se ocupe un ministru de legi si alte prostii din astea,toti politicienii au alte treburi mai importante de facut!!La niciun partid nu ne invata nimeni cum se calculeaza grupele alea de munca,noi avem alta smenuire in viata nu sa ne ocupam de toate deviatiile alea legislative!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De ras sunteti astia de la guvernare!!Auzi la ei,2 grupe de munca la fel???Rovana in Porumb ce face,doarme???Mari incompetenti sunteti!!!

   Ștergere
  2. @Sulfinoasa Barbu8 ianuarie 2015, 09:24.Tu vorbesti,fa???Nu voi ati facut legea asa??Nu mai poza in intelectuala ca nici tu n-ai miscat nimic cand ai fost la munca!!Ai aflat si tu acum de pe net ca sunt 2 grupe de munca la fel si te dai rotunda ca matilda in papusoi!!

   Ștergere
 19. Informatii inedite ale ministrului M. Dusa in interviul acordat acum DC NEWS! [http://www.dcnews.ro/mircea-du-a-la-interviurile-dc-news-pune-i-intrebari_464097.html].
  - marti, ultima runda de dezbateri inter-ministere si cu organizatiile de rezervisti privind Legea Pensiilor Militare;
  - Proiectul va fi inaintat in Parlament pana la inceperea sesiunii parlamentare (februarie);

  RăspundețiȘtergere
 20. -asadar, efortul nu a fost in zadar...s-a atins si problema AC;
  -una peste alta am ramas cu ceva...ramane de vazut ce se intampla saptamana viitoare;
  -raman unele semne de intrebare cu afirmatii de gen: "legea a fost supusa dezbaterii publice" si daca a fost avizata de toti cei in drept, cum mai poti aduce modificari prin supunerea ei unei noi dezbateri cu sindicatele si alte organisme interesate?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Calin ,multumim. M-am alaturat demersului demersului tau alaturi de R 26500 si s-au primit lamuriri sau cel putin au luat la cunostiinta in problema grupelor de munca inclusiv AC.

   Ștergere
 21. Acesta a vorbit despre un proiect de lege privind pensiile militare, care a fost supus dezbaterii publice.

  "El (n.r. Proiectul) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează legea numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia.

  Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 feruarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare", a spus Mircea Dușa.

  Ce aduce nou legea

  "În primul rând, stabilitate legislativă, un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu pentru că ceea ce s-a întâmplat în 2010 a creat și un sistem discriminatoriu. Militari care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei, s-au trezit cu pensii mai mici. Și alți militari, care nu trebuiau să ajungă la acel nivel, datorită unor elemente de conjunctură, și de aplicare a legii, au ajuns să aibă pensii mult mai mari", a exlicat acesta.

  E posibil ca pensiile mult ma mari să scadă?

  "Vreau să precizez că pensionarii militari care și-au dobânit pensiile mai mari în urma aplicării legii din 2010 nu vor pierde la pensie. E un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și un raport real între pensia cea mai mică din sistemul militar și pensia cea mai mare. Nu vrem să ajunge la pensii aberante", a încheiat ministrul pentru DC News.
  - See more at: http://www.dcnews

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am facut o treaba buna ,dar putini s-au raliat la demersul nostru. Asta-i.

   Ștergere
  2. Nu este chiar asa! Sunt "n" persoane care actioneaza, dar la modul discret. De exemplu, preiau un material care le convine sau o revendicare si il expediaza pe Facebook direct R. Plumb sau lui Dusa. Pt. chestia cu grupele de munca am fost si sunati sa fim felicitati, si mai mult ca sigur ca oamenii au dat un copy paste cu materialul si l-au expediat fiecare cum a crezut de cuviinta si cum s-a priceput.

   Ștergere
  3. Asta am vrut sa spun ,am primit retur ceeace spui. Uite ca chiar pct.5 a fost atins in interviu. Deci merita insistat. Altfel dupa teoriile lui lui mos alecu, care se tinu el deoparte pe aici cind se initie demersul, acum v-a veni la profit. Nu-i nimic, asa-s contabilii astia militari ,pe furis si ei pe unde-i osul mai bun de ros.
   Precis s-a enervat ca-l facuram din casier-sef ,contabil sef si direct in gura lui al mai mare. Acum se da pe brazda ,cred ca-i tremura izmenele.

   Ștergere
  4. @ Anonim 8 ianuarie 2015, 11:37. Nimeni NU a dorit sa ofenseze pe nimeni. La cat de haotica e legislatia, nimeni NU ar fi inteles nimic daca problema este expusa tehnic. Dar daca o prezinti fragmentat si in contrast, cazul atrage atentia! Un caz real: exista militari in CS radiati de au toate oasele ciur de cancer si civili in CS - de exemplu, balerinele! Daca nu realizezi contrastul cu exemple concrete, nimeni NU ar intelege care este problema de fapt!

   Ștergere
 22. @Anonim8 ianuarie 2015, 08:09 :
  La : "Sporul de vechime aferent grupelor sau conditiilor de munca reprezinta perioada contributiva..." .
  Nu ! Este "stagiu de cotizare" !

  Dar ...
  Acele perioade de timp "virtuale" sint folosite/folositoare numai la stabilirea momentului posibil de iesire la pensie . Numai ca stagiul real de cotizare (pina la momentul de mai sus) nu permite acumularea de punctaje ... astfel ca impricinatii ar iesi la pensie mai repede , dar cu pensii micsorate corespunzator acelui stagiu "virtual" ...
  Ca urmare "baietii" au stabilit ca punctajele (aferente perioadelor care au generat acele stagii "virtuale") sa fie majorate corespunzator "plusului" de stagiu adaugat . Astfel : la stagiu se adauga 25% ... se adauga tot 25% si la punctaj ; la stagiu se adauga 50% ... se adauga tot 50% si la punctaj ) .
  Deci am putea considera da dorinta dvs. ("Consider ca pentru oricare din perioadele contributive trebuie sa se calculeze punctaj.") este satisfacuta !

  Aici "baietii au dat cu muci'n fasole" ... pentru "alte conditii" la stagiu se adauga 100% , dar la punctaj se aduga numai 50% !
  Lucru care nu-i corect !
  Lucrul acesta nu-i corect nu doar prin prisma neconcordantei intre cele doua majorari ... Nu-i corect deoarece impricinatii respectivi , iesind la pensie mult mai repede , nu au timp sa-si constituie "punctaje" corespunzatoare situatiei lor ...
  ----------------------------------------------------------------------------
  Legat tot de chestia ca acele perioade (virtuale) sint perioade contributive ...
  Asa cum am spus ele nu sint definite de lege ca fiind perioade contributive ...
  Dar sint tratate ca fiind (oarecum) contributive ... prin majorarea de punctaj aplicata ...
  Ele pot fi tratate ca fiind (oarecum) contributive si din cauza contributiilor mai mari care sint percepute pentru respectivii ...
  Iar aceste contributii fac ca respectivele perioade sa fie doar "oarecum" contributive : pentru conditii deosebite se plateau contributii cu doar 16% mai mari fata de contributiile pentru conditii normale ; iar pentru conditii speciale cu doar 32% mai mari fata de conditii normale (in prezent cele doua procentaje sint de 19% si , respectiv , 38%) ... deci cu (destul de) mult mai putin fata de majorarile de punctaj care se acorda la cele doua situatii ...
  ---------------------------------------------------
  In concluzie : acele perioade "virtuale" nu sint contributive , dar pentru ele se calculeaza punctaj !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce ”deștept” moșu! A prins zi buna. Păcat ca atunci cind schimba blana nu umbla si la naravurile afurisite care-l baga-n ceata mereu.

   Ștergere
 23. Calin multumesc pt. tinerile la curent!

  RăspundețiȘtergere
 24. -apreciez pozitia celor cu adevarat interesati de problematica militara;
  -raman cu convingerea ca trebuie sa ramanem pe cele cateva obiective principale care ne privesc pe noi si, in paralel, pe activi (ei nu pot fi vocali dar, sunt sigur, problemele se cunosc unde trebuie);
  -sa cunoastem mai bine atitudinea unor segmente importante din societate, caci greul de-abia acum incepe (sunt cateva situri inclusiv cele postate si in drepta care, citite, te fac sa intelegi multe - de exemplu parerea execrabila a unor civili despre "populatia" din armata, sau faptul ca in virtutea ca, pe timpuri, ofiterii ii transformau pe soldati in sclavi (!) si-i foloseau numai la smotru, azi e cazul ca subofiterii sa-i cheme pe ofiteri sa faca smotru prin unitati cot la cot cu ei (!?) - va recomand articolul, cu tot cu comentarii: http://www.rumaniamilitary.ro/starea-armatei ;
  -se manifesta o lipsa crasa de transparenta la nivelele inalte - numai conjuncturile "favorabile" i-au determinat sa vorbeasca si sa ia masuri - de noi, cred ca nu le prea pasa, avand in vedere atatia ani in care alte interese au facut sa treneze treburile si armata sa cunoasca una din cele mai neagre perioade din istorie;
  -sunteti mai tineri, aveti forta si imaginatie - incarcati tunurile! Recuceriti conditia voastra de militari si nu uitati de demnitate si onoare.
  Un singur lucru ma doare: vad ca se practica "parasirea comenzii" - unde sunt comandantii nostri? Poate ma insel, poate "lucreaza" pe alte cai...pacat, i-am fi cunoscut si am fi avut ocazia sa le multumim.

  RăspundețiȘtergere
 25. @Anonim8 ianuarie 2015, 11:37 :
  Inteleg ca esti suparat foc pe mine !

  Mai inteleg ca esti bucuros ca ministrul ar fi atins si acel pct.5 (rezolvarea problemei cu "alte conditii") ... Deci pe tine nu te intereseaza rezolvarea , in intregime , a problemei pensiilor militare de stat . Tu vrei contributeala ... dar cu "alte conditii" mai bine platite !

  Mai inteleg ca eu as fi vinovat ca nu m-am afisat aici ca paritipant la "demersul" care-ti va rezolva tie , in context contributionist , problema cu "alte conditii" ...

  Mai inteleg ca tu ai inteles , din spusele ministrului , ca pensiile militare ramin contributive ... iar eu sint nevoit sa ma repliez (de pe pozitia "anti-contributeala") si-mi tremura izmenele din acest motiv ...

  RăspundețiȘtergere
 26. @Anonim8 ianuarie 2015, 11:37 :
  Si , acum , s-o luam "pe bucatele" ...
  In primul rind : in continuare voi folosi , adresindu-ma tie , "textul" (***) ! Acet "text" va inlocui expresia : "Băi , pulă ! Băi , căcat cu ochi !" ... Pentru economie de spatiu si de timp !...
  ----------------------------------------------------
  O luam in ordinea in care am prezentat anterior "durerile" tale ...

  Problema referirii ministrului la acel pct.5 ...
  (***) daca ministrul a facut referiri la acel pct.5 (problema "alte conditii) a facut-o in contextul in care anuntase ca noua lege va fi o lege care va elimina "bulibaseala" produsa in 2010 .
  (***) daca "va fi o lege care va elimina bulibaseala din 2010" ... ea nu mai poate fi "contributionista" . Pentru ca lege contributionista exista deja : L.263/2010 !
  Intelegi (***) cum sta treaba ?
  Va fi o alta lege ... care nu poate fi "contributionista ... deci poate fi o lege a pensiilor militare de stat !
  Poti fi , in continuare , (***) , bucuros : legea pensiilor militare de stat rezolva foarte bine problema diferentierii intre "conditii speciale" si "alte conditii" ...

  RăspundețiȘtergere
 27. @Anonim8 ianuarie 2015, 11:37 :
  Folosind aceeasi semnificatie pentru (***) ...

  Problema "neafisarii mele" ca participant la "demersul" promovat pe-aici ...

  (***) ai impresia ca numai cei 2-3 care au anuntat aici au participat la trimiterea de intrebari ? De unde stii tu , (***) , ca nu au fost si altii ... care nu au spus-o aici ? De fapt ... eu pot spune ca nici tu , (***) , nu ai participat la acest demers ... pentru ca "anonimi" ca tine sint "cita frunza , cita iarba" ...
  Tu ai impresia ca acest "demers" a rezolvat problema ? Ai impresia ca niste intrebari (trimise ieri dupa amiaza) l-au speriat/determinat pe ministru ?
  Iar ministrul , de ieri dupa amiaza pina azi dimineata , a intocmit proiectul de lege , l-a difuzat , a obtinut avizele ?... Si ministrul (speriat de intrebarile tale) a iesit azi dimineata spunind : "Gata , Anonime , ti-am rezolvat problema !"
  (***) , esti de plins daca asa crezi !

  @Anonim8 ianuarie 2015, 11:37 :
  Folosind aceeasi semnificatie pentru (***) ...

  Problema "neafisarii mele" ca participant la "demersul" promovat pe-aici ...

  (***) ai impresia ca numai cei 2-3 care au anuntat aici au participat la trimiterea de intrebari ? De unde stii tu , (***) , ca nu au fost si altii ... care nu au spus-o aici ? De fapt ... eu pot spune ca nici tu , (***) , nu ai participat la acest demers ... pentru ca "anonimi" ca tine sint "cita frunza , cita iarba" ...
  Tu ai impresia ca acest "demers" a rezolvat problema ? Ai impresia ca niste intrebari (trimise ieri dupa amiaza) l-au speriat/determinat pe ministru ?
  Iar ministrul , de ieri dupa amiaza pina azi dimineata , a intocmit proiectul de lege , l-a difuzat , a obtinut avizele ?... Si ministrul (speriat de intrebarile tale) a iesit azi dimineata spunind : "Gata , Anonime , ti-am rezolvat problema !"
  (***) , esti de plins daca asa crezi !

  (***) , eu "ma bat" (si cu idioti ca tine) pe tema "netrebniciei contributelii" , in domeniul pensiilor militarilor , inca din 2009 !
  Ma bat pe aceasta tema inca de cind tu nici nu auzisei despre chestiune !
  Tu ... inca te scarpinai in cur si-ti lingeai degetele ascultind bunaciunile pe care ti le prezentau basinesco-bocciii !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bai mosule,"textul" (***) se refera la familia ta,nu-i asa,terorist batrin si fara minte?

   Ștergere
 28. Atentie userii care proliferati atacurile suburbane la alti useri si folositi un limbajul vulgar! Riscati sa va dispara postarile, caz in care va consumati energia in zadar! Chiar nu merita balacareala de dragul de a pierde vremea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ciudata grila de apreciere se aplica aici ...

   Sint niste ciudati care nu spun nimic altceva pe-aici ... Numai grohaieli prin care ma musca de c.r pe mine ...
   Ale lor interventii fiind categorisite drept "urbane" si cu "limbaj elevat" ...
   Cind le raspund eu ... se ridica cartonasul galben sau chiar cel rosu !
   Ciudat !

   Ștergere
  2. No offence! ... id_ioti, c.r...Frecvent! Daca ti se adreseaza termenii tie, intervine moderarea, daca adresezi tu altora termenii si nu esti moderat, apar acuzatii de favoritism... Tu ce ai face? Esti prea OK incat sa te impiedici de c.rul unor idio.ti!

   Ștergere
  3. Mosul n-are dinti !!!...Cum ati vrea sa muste si el de c..r pe militatii-militari ????

   Ștergere
 29. @Anonim8 ianuarie 2015, 11:37 :
  Folosind aceeasi semnificatie pentru (***) ...

  Problema "...ca tu ai inteles , din spusele ministrului , ca pensiile militare ramin contributive ... iar eu sint nevoit sa ma repliez (de pe pozitia "anti-contributeala") si-mi tremura izmenele din acest motiv ..." .

  (***) ... Despre ce ar fi spus ministrul ti-am explicat mai sus : nu putea spune ca va fi "o lege noua" , tot cotributionista , atita timp cit asa ceva exista ...
  Deci (***) , daca va fi o alta lege , va fi o lege a pensiilor militare de stat : cu pensia stabilita functie de ultimele solde ; cu legarea cuantumului pensiei de soldele militarilor in activitate .

  Adica (***) nu am de unde "sa ma repliez" ...
  Eu , (***) , fiind inca din 2009 (cind au aparut primele semne basinesco-boccii de contributivizare a pensiilor militarilor) ... deci ... eu fiind "anti-contributionist" !

  Daca , prin absurd , va fi tot o lege "cu iz contributionist" , eu , (***) , nu ma voi replia nicaieri ... Voi continua sa va explic , si voua , idiotilor , de ce nu-i buna "contributeala pentru pensiile militarilor

  RăspundețiȘtergere
 30. R -26500
  Nu (nu-l) baga in seama. Mos Alecu are clientii lui fideli. Cum iese pe ulită calare pe Mig ca sa justifice trecerea în speciale maidanezii îs cu dintii în vipusca lui de beletar- beletar-contabil pe fonctie transformata din civil in militar de rutina (normale).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hai ca nici TU nu esti mai breaz! In limbaj! Dar pana la urma ce este cu acest termen "beletar"? Nu am auzit de el pana la tine? Macar sa invatam si noi un cuvant nou! Intrebarea e "pe bune", nu am auzit de "beletar" pana la aceste discutii!

   Ștergere
  2. Acuma mosu-i ”turbat” ca fu dat el, auzi,”contabilul sef”, in vileag ca-si trase grupă de pericol( sa-si arda limba-n” cafeaua” contabilei). Si culmea tocmai cind se mai dadu el pe aci cel mai militar-militar. Ei, eu, ” cu respect” ii spuse-i cum imi veni pe limba(beletar-beletar-ceva nedefinit) unui asemenea piș-palac ca el prin armata asta de militari-militari. Auzi dom”le ,sa fie el dat in vileag? Păi cum va permiteti, tovarăși !

   Ștergere
 31. ....."sa-si arda limba-n” cafeaua” contabilei). Si culmea tocmai cind se mai dadu el pe aci cel mai militar-militar. ..."....asta-i ANTOLOGICA ...s-o tinem minte ...

  RăspundețiȘtergere
 32. Cred ca mai este mult pana departe.....!!! Ce spune Dusa ii cam .....petarde cu fum! Ii peretinenta intrebarea - mirarea cuiva....cum de ,,asa zisele organizatii ale TUTUROR ..militarilor in rezerva si retragere ..nu cunosc nimic !!
  Pe de alta parte ..,,marele pnl"..sapa puternic sa vina la guvernare ...deci ii posibil ca paradigma sa se schimbe fundamental ..si nu cred ca in bine v....

  RăspundețiȘtergere
 33. sa vedem legea in proect si mai discutam , recalcularea pensiilor militare este strict necesara , cei cu pensii facute pe spranceana nu vor , sa le fie de bine

  RăspundețiȘtergere
 34. de la DUSA citire ;
  În 2010 s-a creat sistemul discriminatoriu, pentru că militarii care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei s-au trezit cu pensii mai mici şi invers. Vreau să vă spun că pensionarii care au primit pensii mai mari în 2010 nu vor pierde la pensie, e un drept câştigat şi vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just şi raport real între pensia cea mai mică în sistemul militar şi cea mai mare, că sunt şi unele cazuri aberante. Sunt şi pensii foarte mari, dar de aceea vreau să mai am o dată aceste discuţii, pentru a nu se mai greşi”, a mai spus Duşa, precizând că pensionarii militari trebuie să se aştepte la un act normativ “echitabil” pentru fiecare.
  Mircea Duşa a afirmat că efortul bugetar al acestui proiect de lege prevede alocarea a 2,5 miliarde de lei şi că, per total, nu se va depăşi suma alocată anual pentru plata pensiilor militare.

  conform celor e mai sus noi cei pagubiti , cand ne recuperam sumele retinute de jegul de BOC si BASAESCU

  RăspundețiȘtergere
 35. Cei care au avut reduceri de orice fel la pensie ,sunt in mod sigur penalizati pentru tuburile pierdute in timpul revolutiei Romane(sa nu-i zicem lovitura de stat a lui Nea Nelu),atunci cind domniile lor cu pensii nesimtite au tras in Poporul Roman,acelasi popor care acum le plateste pensia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si de acelasi popor care a ucis militari! [http://adevarul.ro/news/societate/de-i-ai-gratiat-ucigasi-1_50ad6b6d7c42d5a66394cc58/index.html].

   De exemplu:

   1. Pe Plutonierul-major Liviu Teofil Cheuchişan (33 de ani), şef de post in comuna harghiteană Dealu, ucis pe 22 decembrie 1989 de un grup de revolutionari aflaţi în stare de ebrietate.
   2. Pe Maiorul Aurel Agache (43 de ani), ofiţer la Târgu-Secuiesc (Covasna), a fost atacat pe 22 decembrie de mai mulţi revolutionari care l-au bătut şi l-au torturat până la moarte. După deces, atacatorii i-au profanat trupul, scoţându-i ochii şi băgându-i în gură un şobolan mort.
   3. Pe Plutonierul Gabriel Dănăilă (28 de ani), ajutorul şefului de post din comuna Zetea (Harghita), omorât tot la 22 decembrie de revolutionari. Subofiţerul a fost lovit în cap cu un grătar metalic, înjunghiat şi apoi împuşcat cu propriul pistol.
   4. Pe Plutonierul-major Ferencz Emeric,ucis la 27 decembrie prin taierea gatului în curtea postului de la Cristuru Secuiesc (Harghita) tot de un grup de revolutionari
   5. Pe Locotenent-colonelul Dumitru Coman, şeful Securităţii din Odorheiu Secuiesc, a fost ucis de revolutionari în după-amiaza de 22 decembrie.

   PS: Ceea ce ascund toate rapoartele este faptul ca la Revolutie au murit 665 de militari din 1100 de victime! Daca chiar vrei sa stii ce si cum! Militari ucisi de poporul roman! Te vei intalni cu ei in lumea cealalta!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!