luni, 19 ianuarie 2015

Sa ii felicitam pe rezervistii invingatori! Acceptam demisiile de onoare ale domnilor V. Ponta, M. Dusa si G. Oprea, precum si eventuala cerere de eutanasiere a fostului premier E. Boc!

Materialul poate fi ceva mai greu de inteles urmare a unor detalii de natura juridica! Insa este necesar, intrucat avem invingatori finali ai sistemului pe care trebuie sa ii felicitam! Este real, dupa 5 ani de actiuni instanta, au aparut primii rezervisti care au reusit sa execute silit statul roman in vederea determinarii institutiilor sale de a respecta hotarari judecatoresti definitive care mentin in plata pensiile militare de stat!


MEDALIA DE AUR PENTRU REZERVISTII DIN JUDETUL ARGES SI AFILIATI ACESTORA CARE AU REUSIT SA EXECUTE SILIT MINISTERELE CU CONSECINTA MENTINERII IN PLATA A PENSIILOR MILITARE DE STAT DESFIINTATE IN MOD ABUZIV SI NELEGITIM IN ANUL 2011 DE STATUL ROMAN


Cunoastem ca in anul de gratie 2011 au fost desfiintate in mod abuziv si nelegitim, pensiile militare! Militarii in rezerva/retragere au intentat zeci de mii de actiuni in instante in vederea recuperarii dreptului legitim la pensie militara! Actiunile au avut acelasi fond, insa in majoritatea covarsitoare a cazurilor, instantele nu au dat castig de cauza rezervistilor! Motivul principal pt. care instantele nu au dat castig de cauza rezervistilor, este dat fie de superficialitatea apararilor, fie de superficialitatea instantelor! Cu toate acestea, exista atat cateva instante, cat si aparatori ai rezervistilor care au sesizat un detaliu in favoarea rezervistilor, ignorat in cele mai multe cazuri de majoritatea instantelor si apararilor rezervistilor, detaliu care a condus insa la o victorie categorica a catorva zeci de oameni contra statului, dupa aproape 5 ani de procese!

Revenind la anul 2011, urmare a desfiintarii pensiilor militare, casele de pensii sectoriale ale ministerelor au comis o eroare cu iz penal care in acest an 2015, le-a devenit fatala! Au emis in ianuarie 2011, in mod punctual decizii de recalculare a pensiilor militare in baza Legii nr. 119/2010, in conditiile in care actul normativ de aplicare a legii, respectiv H.G. nr. 735/2010 era suspendata definitiv! Va readucem aminte ca H.G. nr. 735/2010 a fost suspendată prin S.C. nr. 338/28.09.2010 a Curţii de Apel Cluj, fapt reconfirmat prin Decizia definitivă nr. 38/07.01.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, casele de pensii au emis in luna ianuarie 2011 decizii de recalculare a pensiilor (foste) militare, ministerele incalcand simultan atat o decizie definitiva a autoritatii judecatoresti, cat si Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, art. 14 (7) care prevede faptul că "Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării" (durata suspendării fiind definitivă). Dar ministerele nu s-au sinchisit sa incalce nici hotararea autoritatii judecatoresti, nici legea mentionata, si au emis in ianuarie 2011 decizii de recalculare a pensiilor (foste) militare. Acesta este detaliul tehnic si juridic nesesizat de majoritatea instantelor si de majoritatea aparatorilor rezervistilor, dar care a fost valorificat in avantaj propriu de cateva zeci de rezervisti, majoritatea din Argeș, dar nu numai! In cazul carora instantele au constatat emiterea unor decizii de recalculare a pensiilor pe fondul incalcarii grosolane de casele de pensii sectoriale, in mod simultan atat a unei hotarari judecatoresti definitive a I.C.C.J., cat si a unei legi a statului roman. Fond pe care instantele nu s-au limitat doar sa constate in mod pasiv situatia de nelegalitate a institutiilor statului, ci au anulat dupa cum era firesc si deciziile de recalculare emise nelegal, stabilind tot in mod firesc sa mentina in plata pensiile militare respectivilor rezervisti ca drept patrimonial. Hotararile judecatoresti ramanand in anul 2013, definitive! Conform Deciziilor nr. 215/2012 şi nr. 1601/2010 ale C.C.R., hotărârile judecătoreşti „se bucură de autoritatea de lucru judecat şi determină obligarea autorităţilor publice la plata drepturilor de pensie astfel cum au fost constatate de către instanţele de judecată". Conform acelorasi decizii, obligaţia mentionata "subzistă atâta timp cât este în vigoare şi temeiul legal în baza căruia au fost pronunţate hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile”. Iar temeiul juridic subzista si astazi, Decizia definitivă nr. 38/07.01.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind suspendata practic la infinit, iar art. 14 (7) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ este de asemenea in vigoare! Din punct de vedere tehnic si juridic, cazul este inchis!

Pe fondul celor mentionate anterior, rezervistii cu hotarari judecatoresti redactate sub forma celei atasate in material, au solicitat ministerelor sistematic incepand cu anul 2013, sa puna in executare de buna voie titlurile executorii, respectiv sa le mentina in plata pensia militara de serviciu, ca drept patrimonial! Ministerele fie au tacut, fie s-au limitat eventual la raspunsuri care au sfidat logica juridica, unele fiind de-a dreptul hazlii! Ministerele eschivand pur si simplu sa puna in executare hotararile judecatoresti definitive, incalcand astfel in picioare Decizia C.C.R nr. 972 din 21 noiembrie 2012 care prevede in modul cel mai clar cu putinta faptul ca "Hotărârea judecătorească, având autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecăţii (...). Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei. (…). În acord cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, "dreptul la un tribunal ar fi iluzoriu dacă ordinea juridică internă a unui stat contractant ar permite ca o decizie judiciară definitivă şi obligatorie să rămână inoperantă (...).

De ce au eschivat ministerele sa puna in executare de buna voie  hotararile judecatoresti? Aici trebuie sa lamurim un aspect! Unii dintre juristii ministerelor au intr-adevar o pregatire superficiala, dar nu sunt toti batuti in cap! Acestia au decis sa nu execute de buna voie hotararile judecatoresti in cauza, dintr-un motiv care tine de salvarea scaunelor si chiar a libertatii respectivilor juristi, dar si a unor capi existenti la conducerea ministerelor in anul 2011! Ministerele ar fi executat de buna voie hotararile respective daca acestea nu ar fi continut un element care si la acest moment poate declansa urmariri penale impotriva ministerelor in cauza: in hotararile judecatoresti scrie negru pe alb ca instantele au constatat faptul ca in 2011 ministerele au incalcat atat o decizie definitiva a autoritatii judecatoresti, cat si o lege a statului roman! Or, acest element poate declansa in orice moment si o ancheta penala impotriva institutiilor in cauza! Acesta este motivul pt. care ministerele in cauza au ignorat recunoasterea de buna voie a titlurilor executorii, si nu faptul ca hotararile judecatoresti mentin in plata pensiile de serviciu unor rezervisti!

Anul 2014! Urmare a nepunerii in executare de buna voie a titlurilor executorii care mentin in plata pensiile militare de serviciu, in cursul anului trecut cateva zeci de rezervisti din Arges au procedat la executarea silita a Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apararii Nationale! Acestora li s-au alaturat treptat si alti cativa rezervisti din alte judete (de exemplu din Constanta si Dambovita) cu titluri executorii identice precum rezervistii din Arges! Si aici au aparut cazuri si cazuri! Executarea silita se efectueaza prin executor judecatoresc, insa aceasta trebuie sa fie incuviintata in prealabil de instanta de judecata din raza unde isi are sediul institutia executata! In majoritatea cazurilor, instantele au incuviintat executarea silita, insa au fost si cazuri in care acestea nu au dat curs executarii! Asa este in justitie, fiecare complet este atat de independent incat in dosare identice, verdictele sunt ca la loterie: tu - da, tu - nu, tu - poate, deci la noroc! Majoritatea instantelor au incuviintat executarea silita de catre rezervisti a caselor de pensii sectoriale, pronuntand verdicte dupa modelul de mai jos:

Verdictul instantei privind incuviintarea cererii de executare silita a M.Ap.N.

Mai departe, odata incuviintata executarea silita - institutiile executate silit mai au la dispozitie un singur instrument! Sa depuna contestatie la executarea silita, printr-un nou proces! Ceea ce au si facut! Ca amanunt, odata incuviintata o actiune de executare silita, nu mai poate fi contestata decizia instantei care a incuviintat executatea silita, ci doar aspectele tehnice sau financiare de ordin secundar al executarii silite, cum ar fi contestarea sumelor datorate rezervistilor sau altele asemenea, dar in niciun caz titlul executoriu! De exemplu, in unele contestatii la executare - Casa de Pensii a M.Ap.N. are ca obiect principal al contestatiei faptul ca executorul judecatoresc a impus institutiei sa achite biroului de executare silita, cheltuieli necesitate de actiunea de executare silita pe care le apreciaza ca fiind exagerate! Si in cazul contestatiilor la executare, instantele au pronuntat decizii contradictorii: tu - da, tu - nu, tu - poate, deci tot la noroc! 

Trecand si peste aceasta etapa,  la finalul a cca. 5 ani de razboi cu statul roman, apar in sfarsit si primii invingatori din randul rezervistilor! Ministerul Apararii Nationale este executat silit fara sa mai aiba absolut nicio cale de atac, institutia fiind obligata prin forta institutiei executorului judecatoresc si al justitiei, sa puna in executare acele faimoase hotarari judecatoresti pronuntate in anul 2012 care precizeaza negru pe alb faptul ca Menţine în plată pensia de serviciu stabilită contestatorului în baza Legii nr. 164/2001, modificată şi completată şi aflată în plată în luna decembrie 2010.”

Verdictul instantei la contestatia la executare depusa de M.Ap.N.
MAT LA CONTESTATIA LA EXECUTARE DEPUSA DE MINISTERUL APARARII NATIONALE!
Sunt mai multe cazuri identice, plus altele in derulare! Conform unor informatii provenite din zona institutiei executorilor judecatoresti, precedentul fiind deja creat, institutia va uzita de instrumente specifice propriei legislatii, astfel incat sa fie puse in executare toate hotararile judecatoresti de genul celor mentionate in material, tuturor celor care detin astfel de titluri executorii! Reprezentantii ministerului si-au recunoscut in final, infrangerea. Cu mentiunea ca si-a adaugat in palmares si stigmatul neexecutarii de buna voie a unor hotarari judecatoresti definitive. In final la acest punct, felicitari invingatorilor!


MEDALIA DE ARGINT PENTRU REZERVISTII DIN GRUPUL VANATORILOR DE MUNTE DIN CURTEA DE ARGES-CAMPULUNG MUSCEL

Daca tot avem invingatori, pare o ocazie potrivita sa aducem in discutie si alt tip de victorii! In cazul vanatorilor de munte, discutam despre o alta situatie! Parte din rezervistii din acest grup se regasesc si in situatia mentionata anterior, si in situatia mentionata la acest punct, precizarea fiind necesara pt. a nu amesteca lucrurile. Particularitatea acestor rezervisti este urmatoarea: si-au recuperat in integralitate sumele rezultate ca diferenta intre cuantumurile fostelor pensii militare si cele diminuate, in urma unor actiuni in instanta intr-o alta etapa, respectiv in procesele pe O.U.G. nr. 1/2011. Ulterior, au fost obligati sa returneze prin executare silita sumele respective, prin popriri de 1/3 din pensii. Popriri care au durat din fericire numai 3 luni, fiind stopate in final prin Legea nr. 125/2014. Lege in baza carora ministerele sunt obligate sa returneze (la cerere) si sumele aferente celor 3 luni, in termen de 5 ani, iar conform metodologiei de aplicare daca institutiile detin banii necesari in bugetele alocate, acestea pot returna respectivele sume si intr-o transa (art. 25). Din informatiile detinute, M.Ap.N. are banii necesari si intentioneaza sa returneze si sumele retinute pt. cele 3 luni, intr-o singura transa!

De retinut faptul in acest caz nu discutam decat de sume de bani, si nu si de recastigarea dreptului patrimonial la pensie! De aceea am precizat ca parte din rezervistii din acest grup se regasesc si in situatia mentionata la punctul anterior - executand silit Ministerul Apararii, persoanele in cauza nemaiavand drept scop in sine recuperarea unor sume de bani, cat mai ales recastigarea dreptului patrimonial la pensie de serviciu. Legat de acest grup, statul de drept si justitie, iese in evidenta si un aspect relevant atat pt. nefunctionarea statului de drept, cat si a justitiei. Poate sa para chiar hazliu, dar pur si simplu la un moment dat rezervistii in cauza si ministerele se executau silit in mod reciproc!

Felicitari si acestui grup al vanatorilor de munte printre care se afla si promotorii care au sustinut dintotdeauna calea executarii silite!


MEDALIA DE ONOARE PENTRU GRUPUL "ALEXANDRU MARIN" DIN VALCEA

Este un grup mai aparte al carui membri, conform datelor pe care le detinem, se afla in urmatoarea situatie: au depus plangeri penale la adresa M.Ap.N. pt. neexecutarea hotararilor judecatoresti, dar si plangere la CEDO contra statului tot pt. neexecutarea hotararilor judecatoresti. Reactia CEDO este cunoscuta in astfel de situatii - nu admite niciunui stat sa nu execute hotararile justitiei, impunand statelor in cauza si plata unor sume importante! Felicitam si acest grup, extrem de greu incercat!

 ***
De retinut si un anume aspect care tine de moralitate si de onestitate! In urma discutiilor cu unul dintre rezervistii detinatori ai medaliei de aur si care este si lider recunoscut al acestora, persoana in cauza a spus simplu: "- Nu este nici pe departe victoria mea! Este a tuturor! Dar o dedic in mod special, tuturor militarior in rezerva/retragere care au fost ucisi sau traumatizati de sistem in acesti 5 ani de zile, urmare a desfiintarii dreptului lor legitim la pensie militara!"

[Precizare! Nu am comunicat pana la acest moment date despre cursul executarilor silite, dintr-un anumit considerent. In urma unor experiente din toti acesti ani, am ajuns la concluzia ca oamenii ministerelor se foloseau de datele date publice furnizate de noi, anticipandu-ne si "blocandu-ne" demersurile prin diverse "scheme" minutios pregatite si care tin de mecanismele "perverse" si intunecate ale statului. Astfel ca in cazul executarilor mentionate, ministerele au fost "invaluite" de catre rezervisti fara nicio publicitate prealabila, printr-o actiune discreta, dar organizata impecabil si in cadrul careia intercomunicarea a avut un rol esential.]

8 comentarii:

 1. Trista victorie daca un militar care s-a pregatit o viata intreaga si s-a angajat sub juramant sa-si dea, la nevoie, viata pentru tara ajunge sa se judece cu cei care conduc tara pe care a jurat s-o apere.
  In celelalte tari din NATO o astfel de “victorie” ar insemna demisia automata a ministrului apararii si aproape sigur caderea guvernului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa ar trebui intr-o tara normala, dar nu este cazul Romaniei! Deocamdata functionarii din M.Ap.N. afirma (neoficial - desigur), responsabil pt. situatia creata ar fi G. Oprea si ca el ar trebui sa fie tras la raspundere, inclusiv materiala! Pe de alta parte nu este deloc exclus ca victoriile in cauza sa fi precipitat si problema cu legea pensiilor militare! Termenele s-au suprapus oricum!

   Ștergere
 2. Eu ii felicit pe toti invingatorii! Si in mod special pe Col. (r) Victor Popescu, o persoana modesta, dar foarte tenace. Este persoana care a reusit organizarea de exceptie a tuturor rezervistilor din Arges care au procedat la executarea silita a ministerelor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitări pentru rezultat, dar, aşa cum spunea şi Karadeniz, păcat că ţara îşi bate joc de cei care au apărat-o, o apără şi o vor apăra, chiar cu preţul vieţii. Numai cine nu a fost militar cu adevărat nu ştie ce înseamnă jurămîntul militar. Acum, cu tîlharii, cocalarii şi jegoşii care ne conduc de 25 de ani, ce pretenţii mai poţi avea? Trebuie să înţelegem că dacă "nu se întîmplă ceva", România, ca stat va intra foarte curînd în disoluţie. Lipsa culturii/educaţiei + influenţele dinafară îşi spun cuvîntul. Citeam undeva, nu-mi mai aduc bine aminte unde, nivelul de pregătire al unor parlamentari. Te luai cu mîinile de cap. Cred că vreo 50-60 dintre ei erau foşti muncitori, şefi de aprozare...meserii care de altfel sunt respectabile, dar care "nu au nici în clin nici în mînecă" cu activitatea parlamentară. Dacă analfabeta aia mică a lui Băsescu şi Jiji ciobanul au ajuns europarlamentari, ce mai vreţi?
  Felicitări încă odată acelora dintre noi care nu s-au lăsat călcaţi în picioare!

  RăspundețiȘtergere
 4. 1)
  "18 ianuarie 2015
  Punct de vedere a Presedintelui Filialei Craiova
  PUNCTUL DE VEDERE AL PREŞEDINTELUI FILIALEI CRAIOVA
  REFERITOR LA PROPUNERILE S.C.M.D.
  Analizând conţinutul „COMUNICATELOR” domnului Preşedinte interimar al SCMD, referitor la Convocarea de la Guvernul României din data de 13.01.2015, te întrebi pe bună dreptate, care a fost scopul acestei întâlniri la nivel înalt, în condiţiile în care aşa cum afirma domnul Ministru Duşa, „Legea Pensiilor Militare de Stat este în formă finală, având toate avizele de la ministerele de resort”.
  Despre ce „dezbatere”, mai poate fi vorba când iniţiatorul acestei Legi, a ţinut Legea la „SECRET”, eludând dezbaterea publică şi consultarea cu toate Asociaţiile şi ONG-urile militare, iar la şedinţa de guvern, şedinţă de informare au participat numai reprezentanţii anumitor Asociaţii agreate, printre acestea aflându-se de această dată şi SCMD.
  Încadrându-se în acţiunile cu caracter de imagine, întâlnirea cu pricina a fost una pur informativă, menită a da o bună imagine Guvernului şi a crea impresia unui dialog cu cei interesaţi, în fapt ea fiind o înţelegere dinainte stabilită, între mai vechii şi mai noii parteneri politici ai unui mai vechi „partid de suflet”.
  Întrebarea logică şi de bun simţ, care se ridică este aceea referitoare la rostul şi conţinutul propunerilor SCMD, propuneri care nu sunt rezultatul consultărilor conducerii cu filialele SCMD, ci emanaţia unei „minţi creatoare”, a unui jurist din Departamentul Juridic, personaj plătit din cotizaţiile membrilor de sindicat, şi care lucrează după cum rezultă din „Propunerile făcute”, împotriva intereselor acestor membrii...)

  RăspundețiȘtergere
 5. 2)
  "...Aberanta propunere referitoare la actualizarea Pensiei Militare de Stat, aflată în plată, cu două unităţi de măsură şi anume până la vârsta de 65 de ani, cu creşterea soldei de grad a militarilor în activitate, iar după această vârstă, actualizarea pensiei fiind făcută ca la pensiile civile, respectiv cu 50% din creşterea salariului mediu pe economie, atenţie! denotă pe lângă o ignoranţă crasă în domeniul Legislaţiei, şi o incompetenţă si rea intenţie de neacceptat.
  Cei care au propus, dar mai ales cei care şi-au însuşit şi promovat o asemenea aberaţie, trebuie să cunoască câteva elemente şi principii fundamentale legate de Cariera Militară şi Pensia Militară de Stat:
  1. Cariera Militară, meseria în sine de militar de profesie, este una vocaţională, ea neputând fi urmată de către oricine, impunând anumite calităţi şi trăsături psihice şi de comportament. (este adevărat cei care au intrat în sistem pe uşa din dos, pe filiera clasei muncitoare, filiera de partid şi mai nou filiera indirectă, nu au cum să cunoască acest lucru).
  2. Această meserie este supusă unor privaţiuni, interdicţii, limitări de drepturi şi solicitări fizice şi intelectuale deosebite, care impun multe renunţări în raport cu alte meserii. Într-o societate normală toate acestea se compensează atât pe perioada de activitate prin sporuri salariale, dar şi după pensionare printr-o pensie decentă până la sfârşitul vieţii şi nu numai până la 65 de ani.
  3. Gradul militar este proprietatea militarului, degradarea, adică pierderea acestei proprietăţi, fiind posibilă numai în condiţii şi cauze speciale, aşa cum prevede Legea Statutului Cadrelor Militare, şi nu cum gândeşte orice minte bolnavă. De ultimul grad din activitate precum şi de ultima funcţie îndeplinită, depinde şi cuantumul Pensiei Militare de Stat, care este o recunoaştere a „contributivităţii de efort, pregătire, competenţă, dăruire şi sacrificiu” a fiecărui militar şi nu o contributivitate financiară scriptică.
  4. Pensia Militară de Stat dobândită prin lege, rămâne Pensie Militară de Stat până la sfârşitul vieţii, ca fiind o recunoaştere a activităţii desfăşurate, şi neavând nimic cu obligaţiile militare prezente şi viitoare. Pentru aceste obligaţii, militarii rezervişti care îndeplinesc funcţii şi atribuţii la mobilizare sunt remunerate conform Legislaţiei în vigoare. (pe care ar trebui să o studieze şi juriştii SCMD).
  5. Actualizarea Pensiilor Militare de Stat aflate în plată nu pot fi făcute cu două unităţi de măsură, pentru că acest lucru ar conduce la noi discriminări. Tocmai pentru a preveni şi a elimina aceste discriminări, legiuitorul a instituit principiul potrivit căruia „La studii egale, la grade egale, la funcţii egale îndeplinite în aceleaşi condiţii de muncă, indiferent de data pensionării, Pensia Militară trebuie să aibă acelaşi cuantum”.
  6. Pentru acest motiv nu trebuie să acceptăm ca după vârsta de 65 de ani, pensia să fie legată de salariul brut pe economie ci de solda de grad a activilor, chiar dacă în mintea unora, economia românească va cunoaşte un salt semnificativ iar salariile din viaţa civilă vor cunoaşte creşteri spectaculoase.
  Acestea sunt doar câteva argumente care ar trebui să-i facă pe cei care au susţinut şi promovat această aberantă propunere, să o retragă imediat, şi să îşi ceară scuze faţă de camarazii lor, dacă nu cumva tocmai aceasta propunere este preţul unei noi trădări.
  Dacă în conţinutul noi legi vom regăsi acest mod aberant de actualizare a pensiei, înseamnă că trădarea a avut loc, iar cei care au înşelat aşteptările camarazilor lor, trebuie să plătească. Cu speranţa că şi în curtea iniţiatorului, mai sunt minţi lucide care nu vor ţine cont de această propunere care nu este a membrilor SCMD, aşteptăm cu nerăbdare publicarea proiectului de lege.
  PREŞEDINTELE FILIALEI 1 CRAIOVA
  Col.(r.)
  Ioan Mişu NAON"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Retinut! Faptul ca nu mai intereseaza pe nimeni rezervistii invingatori sau invinsi, ci doar noua lege a pensiilor militare. Fapt pt. care ultimul material se refera exact la aceasta!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!