joi, 8 ianuarie 2015

Informatii inedite furnizate de ministrul Apararii Nationale privind legea pensiilor militare, astazi 08.01.2015!

Informatiile au fost furnizate in interviul acordat la DC News, jurnalistilor Val Valcu si Bogdan Chirieac!

- proiectul legii pensiilor militare este finalizat si are avizele tuturor ministerelor;
- marti (13 ianuarie 2015) proiectul intra in ultima runda de dezbatere cu ministerele implicate si reprezentantii asociatiilor de rezervisti (ministrul apararii e mentionat explicit numele presedintelui SCMD);
- proiectul va fi inregistrat in Parlament, astfel incat sa intre in dezbatere la inceputul sesiunii parlamentare (februarie 2015).

[Amanunt! Jurnalistul B. Chirieac i-a cerut ministrului M. Dusa sa precizeze inca o data ceea ce a afirmat, avertizandu-l in prealabil ca ceea ce spune este auzit de 1/2 milion de oameni! Iar ministrul a confirmat inca o data, fara probleme].

Din interviu, rezulta urmatoarele:

1]. Conceptia care sta la baza legii, apartine (dupa cum este firesc) militarilor in activitate, dupa principiile unor legi similare din NATO.
2]. In lege se vor regasi de principiu, multe elemente din fosta Lege nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
3]. Legea nr. 119/2010 a provocat destabilizarea intregului sistem militar, inversand valorile ierarhice prin modul in care au fost stabilite pensiile.
4]. Legea nr. 119/2010 a creat pensii extrem de mari unor categorii de personal, in special din aviatie si marina, urmare a unor sporuri acordate in mod conjunctural (adica pe ochi frumosi). Afirmatile ministrului sunt oarecum confuze in privinta respectivelor pensii, sustinand ca in urma adoptarii legii pensiilor militare nu vor mai exista pensii exagerate, pe de alta parte sustinand ca nimeni nu va pierde la cuantum. Ceea ce inseamna ca respectivele pensii conjuncturale vor fi mai degraba plafonate (neindexate o anumita perioada) dupa regulile pe  care deja le cunoastem.
 5]. Legea nr. 119/2010 a creat situatii paradoxale (pe care le cunoastem). Pe perioada misiunilor in teatrele de operatii, soldele au fost reduse, militarii respectivi beneficiind pe timpul misiunilor de indemnizatii (diurna) in valuta (intr-o perioada 70-80 USD/zi). Care nefiind luate in calcul la stabilirea pensiilor dupa Legea nr. 119/2010, s-a ajuns in situatia ca militarii in cauza sa aiba cele mai mici perioade contributive la pensii, exact pe timpul misiunilor de razboi.
6]. In ceea ce priveste suprapunerea grupei de munca alte conditii in actuala legislatie cu grupa de munca conditii speciale, ministrul nu a fost luat prin suprindere (cel mai probabil a fost informat despre subiect inainte de inceperea misiunii, asa se procedeaza frecvent in cazul interviurilor), insa intrebarea l-a incomodat in mod vadit. Ministrul a admis ca situatia asa este, preferand sa treaca repede peste abordare, din afirmatiile acestuia rezultand ca aceasta este o noua consecinta a trecerii militarilor in sistemul public de pensii, iar situatia va fi remediata tot prin viitoarea lege a pensiilor militare de stat. Dupa procedurile jurnalistice in aceste situatii, ministrul a plecat mai mult ca sigur cu sesizarile in servieta, pt. a fi analizate si prelucrate la minister.
7].  Ministrul apararii a afirmat ca Legea nr. 284/2010 a salarizarii trebuie abrogata fiind oricum inaplicabila, urmand ca militarii sa se regaseaca intr-o noua lege in care soldele militarilor sa corespunda (in sens pozitiv, a se citi majorate) muncii acestora. [La acest punct va readucem aminte ca in actuala lege a salarizarii, militarii sunt singurii cetateni romani retribuiti la zile calendaristice, avand practic cele mai mici venituri calculate la tarif orar din Romania].

Mentionam ca jurnalistii Val Valcu si Bogdan Chirieac au avut o atitudine extrem de rezonabila in cursul interviului, solicitand frecvent ministrului apararii sa precizeze ce masuri legislative sunt initiate sau in vigoare, astfel incat si militarilor romani sa le fie aplicat un tratament atat in activitate, cat si in rezerva, similar cu al militarilor din alte state NATO, in principiu dupa modelul american! De exemplu, daca exista vreo masura legislativa concreta pt. reintegrarea militarilor trecuti in rezerva in alte locuri de munca! Ministrul nu a reusit sa raspunda nimic concret (nici nu avea ce) decat faptul ca exista o lege care permite cumulul pensiei cu salariul, cu caracter general - nu doar pt. armata, urmare a careia orice pensionar s-ar putea reangaja si la stat, nu doar in domeniul privat! Aceasta referinta a dat nastere si la o controversa in sensul ca cei 2 jurnalisti au inteles ca in acest caz un pensionar ar lua locul altei persoane, dar in final si-au dat seama probabil ca legea e apa de ploaie, intrucat in vremurile actuale doar cu "pile" pe la Bruxelles se mai poate angaja vreun pensionar la stat! 

Mentionam ca detaliu irelevant si faptul ca Mircea Dusa a prezentat si o informatie eronata si anume ca M.Ap.N. ar avea 160 000 de militari in pensie.  Ceea ce nu este real, M.Ap.N. are cca. 80 000 de militari in pensie (avea in 2010, fiind evident ca multi nu mai sunt printre noi) si cca. 80 000 de militari activi.  Cel mai probabil este faptul ca ministrul a incurcat cifrele, referindu-se la totalul pensionarilor din toate sistemele de aparare, ordine si siguranta nationala - total care este intr-adevar de cca. 160 000 (in 2010, in acest moment fiind evident ca sunt mai putini).


Extrase din interviu:

 • "Proiectul (nota: al legii pensiilor militare) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează lege  numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia. Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 feruarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare", a spus Mircea Dușa.
 • Ce aduce nou legea? "În primul rând, stabilitate legislativă, un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu pentru că ceea ce s-a întâmplat în 2010 a creat și un sistem discriminatoriu. Militari care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei, s-au trezit cu pensii mai mici. Și alți militari, care nu trebuiau să ajungă la acel nivel, datorită unor elemente de conjunctură, și de aplicare a legii, au ajuns să aibă pensii mult mai mari", a explicat M. Dusa.
 • E posibil ca pensiile mult ma mari să scadă? "Vreau să precizez că pensionarii militari care și-au dobânit pensiile mai mari în urma aplicării legii din 2010 nu vor pierde la pensie. E un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și un raport real între pensia cea mai mică din sistemul militar și pensia cea mai mare. Nu vrem să ajunge la pensii aberante", a încheiat ministrul pentru DC News.
 • Mircea Dușa a fost întrebat de un interlocutor (adica de noi - cei din alte conditii): "Aveți la cunoștință despre faptul că deși grupa alte condiții este grupa cu cel mai mare risc profesional din armată, la ieșirea la pensie militarii acestei grupe beneficiază de același regim de pensionare, concretizat în aceeași reducere a vârstei de pensionare și același calcul financiar al pensiei, precum grupa de muncă de risc imediat inferior denumită condiții speciale, personalul ambelor grupe beneficiind de 50% majorare punctaj pentru riscul de muncă?" Ministrul Dușa a răspuns: "Și acest aspect este prevăzut în proiectul de lege pentru că există o H.G. care se referă numai la sistemul militar și grupele speciale, dar eu consider că acea H.G. trebuie trecută prin lege pentru că altfel se nasc și posibilitățile acestea de a aprecia o grupă de muncă sau alta subiectiv".
  Alte extrase din interviu - pot fi gasite aici!

  De retinut si un alt aspect! Analiza informatiilor furnizate de ministrul apararii, confirma o ipoteza pe care am sustinut-o in diverse randuri. Si anume ca desfiintarea pensiilor militare in anul 2010 a avut drept substrat mascat sub paravanul contributivitatii,  favorizarea in realitate a unui nr. redus de persoane care obtinand venituri exagerate in cariera prin artificii "conjuncturale" si care au ajuns in situatia sa  obtina si pensii la fel de "conjuncturale" (exagerat de mari) in baza Legii nr. 119/2010. Este evident ca inapoia celor carora le-au crescut pensiile nesemnificativ cu 5 lei-10 lei, se aflau  in realitate interesele unui grup de fosti salarizati "conjuncturali" in activitate, aparand astfel pensii contributive la fel de "conjuncturale" de 14 000 lei calculate dupa Legea nr. 119/2010, de 2-3 ori mai mari decat ale fostilor sefi ai S.M.G.


  ALTE DATE DE INTERES

  - Romania a furnizat in teatrele de operatii cca. 40 000 de militari, din care 20 000 doar in Afganistan;
  - Spatiul aerian al Romaniei a fost incalcat in mod repetat de aeronave rusesti. Interesant ca desi datele furnizate de media sunt extrem de sumare in acest sens, ministrul nu a negat nimic. Ministrul a fost incomodat si de intrebarea cum va reactiona armata pe viitor in astfel de situatii, limitandu-se la raspunsul ca rusii stiu ca sunt monitorizati (de parca nu stiau ca erau monitorizati si pana acum). [Poate afla aceste lucruri si diversii formatori de opinie anonimi infiltrati printre comentatori si carora un posibil conflict deschis cu Rusia li se pare ceva de domeniul SF].

  DIVERSE SI UN APEL LA VIGILENTA

  Legat de legea pensiilor militare, rezervisti din cadrul A.N.C.M.R.R. sustin ca liderul acesteia si alte cateva persoane din cadrul conducerii acestei organizatii, sunt cei care pun bete in roate legii pensilor militare, preferand ca noua lege sa nu le recalculeze pensiile, ci sa fie preluate asa cum sunt acum. Daca acest lucru este real, ar insemna ca se adeveresc afirmatiile ministrului Dusa de la pct. 4, in sensul ca Legea nr. 119/2010 a produs pensii extrem de mari, pe baza unor sporuri fabuloase acordate candva in mod conjunctural (pe ochi frumosi) unor militari. Caz in care devine evident ca chiar liderii A.N.C.M.R.R. sunt in situatia descrisa de ministrul Dusa, acestia preferand sa isi salveze propriile pensii de la plafonare din moment ce nu sunt de acord cu recalcularea pensiilor, lucru care contravine insa majoritatii rezervistilor.

  Daca informatia este reala, reprezentantii rezervistilor participanti martea viitoare la ultima runda de dezbateri, trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce vor sustine liderii A.N.C.M.R.R. sau alti reprezentanti! Intrucat daca exista reprezentanti ai rezervistilor care se opun recalcularii pensiilor dupa principiile pensiilor militare de stat, este evident ca chiar persoanele in cauza au pensii stabilite in mod "conjunctural" asa cum a spus ministrul Dusa. Pt. a nu exista suspiciuni si acuzatii neintemeiate, dovada cea mai simpla de a intelege optica unor eventuali opozanti ai pensiilor militare din randurile rezervistilor, este aceea ca cei in cauza sa precizeze in mod public cuantumurile pensiilor lor, poate aflam si noi la ce suma se ridica o astfel de pensie stabilita "conjunctural" pe Legea nr. 119/2010, incat sa merite obstructionarea aplicarii legii pensiilor militare de stat si celor care suntem deja in rezerva!

  Cu multumiri comentatorului care a initiat ideea de a-l instiinta direct pe ministru despre chestiunile legate de grupele de munca, precum si tuturor celor care au participat la acest demers!

  138 de comentarii:

  1. FRUMOS!!! sa inteleg ca ati reusit, prin strangerea randurilor catorva rezervisti, sa faceti mai mult decat a facut SCMDul platit sa faca si care s-a scremut sa nu faca...Bravo! Felicitari! E un pas, razboiul nu s-a terminat, surprize pot aparea oricand, ma refer la tradari, specifice neamului.

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Nu ne asumam niciun merit! Interviul a atins mult mai multe probleme, o serie dintre ele fiind provenite cu certitudine din afara ariei "R-26500". Este insa reala esenta a ceea ce transmiteti! Intr-adevar, mare parte din probleme prezentate in interviu nu au fost ridicate niciodata nici de reprezentantii SCMD, dar nici de cei ai ANCMRR. Prin urmare, felicitarile se cuvin tuturor celor care intr-un mod sau altul NU s-au mai lasat condusi ca o turma, ci au gasit modalitatea sa prezinte realitatea si ceea ce ne framanta!

    Un element de exceptie dedus din interviu, este acela ca cei care au actionat intr-un fel sau altul, au actionat astfel incat sa NU se desprinda de militarii activi!

    Este posibil sa existe tradari in cazul nostru - al celor in rezerva, bineinteles, numai ca militarii in activitate NU mai pot fi intorsi din drum! Dintre noi, cine tine alaturi de ei, bine, cine - nu, Bye Bye!

    Ștergere
   2. Preluare de pe roarmy 230:
    ,,Interesant! Pana acum se vorbea de un proiect despre care se spunea, ba ca e la M. Muncii, ba ca la M.Ap.N., proiect pe care nu l-a vazut cineva.
    Acum dintr-o data auzim de un proiect care a fost supus dezbaterii publice in conditiile in care, nici ANCMRR, nici SCMD nu au transmis vreo informatie ca l-ar fi vazut.
    Asta da transparenta! Sa asteptam!
    Cu stima, Ionel Ujica
    Ce pozitie vor avea...pentru ca deocamdata tac...cele doua institutii, cand nimeni nu stie de vreo dezbatere publica

    Ștergere
   3. @ Anonim 9 ianuarie 2015, 07:00. Chestia cu dezbaterea publica este inteleasa eronat in Romania! Nu suntem in Elvetia, legile NU se adopta prin referendum. Ci de catre reprezentantii nostri parlamentari. Care reprezinta poporul! Prin urmare, parlamentarii dezbat in numele poporului si inca in mod public.

    In ceea ce priveste dezbaterea asa cum este interpretata la noi! Apare un proiect de lege pt. balerine sa zicem! Este logic ca in faza de dezbateri a proiectului sa nu ne bagam si noi militarii, intrucat legea priveste balerinele si nu pe noi! De unde sa stim noi ca un articol este OK, altul nu, altul trebuie modificat - din moment ce nu suntem balerine? Situatia este valabila si invers! Proiectl este pt. militari? Ce treaba au balerinele cu dezbaterea unui proiect de lege care ii priveste pe militari? Una poate sa zica la misto ca NU e de acord ca militarii sa aiba pensii militare ca ea e contributiva si gata si asa trebuie sa fie toata lumea. Dar motivatia ei reala poate fi alta: de exemplu ca a fost maritata cu un militar, militarul a divortat de ea ca a prins-o cu un actor in pat, iar acel militar s-a insurat cu o profesoara. Prin urmare balerina a decis sa se razbune pe fostul sot la dezbaterea pe proiectul pensiilor militare ca a lasat-o cam moarta de foame, si zice si ea la dezbatere ca NU este de acord ca militarii sa aia pensii militare.

    Nu am nici eu certitudinea 100%, dar dupa datele prezentate de ministrul Dusa, proiectul de lege in dezbatere marti este mai mult ca sigur cel cu baza de calcul de 70% la stabilirea pensiilor militare. Cel care apare pe diverse site-uri cu avizul M.A.I..Ori, acest proiect desi NU a aparut public pe vreun site, chiar a fost dezbatut. Nu de balerine, ci de militarii - inclusiv de cei in rezerva. Ultimii erau se si ia la tranta intre ei la o astfel de dezbatere. Pana la urma acest proiect ne-a fost transmis tuturor, dar personal - fie prin liderii organizatiilor de rezervisti.

    Ștergere
   4. @ Dl Ionel Ujica. Da! Exista posibilitatea sa NU fie acel proiect! Dar tot NU e ceva iesit din comun. Am aflat din diverse surse ca militarilor activi li s-a transmis la unitati proiectul legii in cauza. Exact asa se procedeaza in NATO (eu am fost martor intr-un stat NATO la un proiect de lege care viza militarii, care mi-a fost si mie inmanat sa il studiez si sa imi exprim opinia, desi eram strain). Atunci am aflat si eu ca in statul respectiv si foarte democratic, un proiect de lege intra in dezbaterea celor vizati direct de lege si nu si a celorlalti cetateni. Ceea ce mi se pare normal! Daca in Franta ar intra in dezbatere statutul politistului in care oricine sa isi dea cu parerea, la cate milioane de musulmani exista in Franta "imbarligati" cu alte milioane de frantuzoaice de zici ca Franta actuala e un fel de Republica Marocana Franceza, exista posibilitea ca la sfarsitul dezbaterii concluzia proiectului sa fie desfiintarea completa a politiei franceze. E normal? Sigur ca NU!

    Mergand pe ipoteza ca este vorba de al 2-lea proiect si nu de primul, si ca al 2-lea inca nu a fost dezbatut de rezervisti, avem aceasta ocazie marti, nu?

    Acum, EU va mai spun un lucru! Dezbaterea poate deveni si inutila! Intrucat dupa trecerea prin Parlament este posibil sa iasa o lege modificata in proportie de 100% fata de proiectul initial. Si va spun asta din experienta! Stiti de proiectul initiat de guvern cu legea amnistiei pensionarilor, nu? Dupa proiectul initiat de Guvern, nu faceam obiectul legii! Dupa legea adoptata de Parlament am ajuns in mod surpinzator (la modul pozitiv) obiectul legii. Mai mult, din proiectul initiat de guvern NU a ramas decat titlul in Parlament! Prin urmare, aceste dezbateri premature pot avea un caracter foarte relativ sau chiar complet inutil in cazul oricarui proiect asupra legii pensiilor militare, intrucat vor dezbate altii pe. NOI in Parlament totul! Acolo va fi lupta de fapt!

    PS: Asta inseamna ca trebuie sa avem oameni cu capul pe umeri la comisiile de aparare. Acolo se va decide totul de fapt! Nu vreau sa ofensez pe nimeni, dar ma gandesc la urmatoarea situatie. Proiectul ministrului Dusa, cel cu 70% este un fel de program "PENSII MILITARE PT. TOTI". Adica la un loc si pt. militari si pt. functionarii publici CIVILI cu statut special (politisti). Acum, daca as fi intr-o astfel de comisie, sa stiti ca m-as prinde de anomalie din prima! Pur si simplu NU as acorda pensii militare niciunui functionar public CIVIL, intrucat NU este normal! Cum sa acorzi pensie MILITARA unui CIVIL? As gasi o solutie rezonabila pt. politistii care au avut statut de militari pana in anul 2002, intrucat oamenii chiar au fost in serviciul militar! Dar in niciun caz NU trebuie acordat drept de pensie militara unui politist, in conditiile in care astazi politistii nu doar ca nu au statut de militar, dar nici macar nu depun juramant militar, ba si mai mult - nu au nici macar o zi de stagiu militar!

    In concluzie, in Parlament se va decide totul indiferent ce dezbatem acum! Avem nevoie de oameni cu cap in comisiiile de aparare si printre parlamentari, si abia atunci va incepe agitatia adevarata!

    Ștergere
  2. Cele mai pertinente intrebari la ora actuala cred ca ar fi cele care sa lamureasca urmatoarele aspecte;
   1) aplicarea unitara a HGS 1019 pentru toti rezervistii indiferent de data iesirii la pensie, altfel e discriminare clara;
   2) stabilirea pentru grupa "alte conditii" a unor coeficienti diferiti de grupa "speciale".
   E o sinteza clara si la obiect. Dar trebuie adaugat si urmatorul paragraf:
   - toate pensiile trebuie sa fie supuse recalcularii astfel incat aplicarea noii legi sa fie unitara. Sa fie respectat principiul " cuantumului mai avantajos" insa sa fie pus in discutie "cuantumul excesiv de avantajos"
   -prin eliminarea "cuantumului excesiv de avantajos" se va evita sa ajungem la pensii aberante asa cum a spus ministrul.

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Deci cu alte cuvinte, sa se recalculeze pensiile conform noi legi pe care o susti cu tarie, dar daca nu iti convine ca iese mai mica sa ramana ailalta mai mare iar celor care le iese pensia prea mare dupa legea cea noua, lor sa nu li se aplice si sa se caute ceva, lor sa le scada. Un rationament foarte sanatos. Mai ai idei d'astea?

    Ștergere
   2. Nu este obligatoriu sa scada insa pot fi "inghetate". Spre exemplu , unul cu o" pensioara balaioara" de 10.000-12.000 lei calculata dupa nu stiu ce metode , ca doar nu o fi avut intreaga cariera salarii de peste 12.000 lunar are clar cuantum "excesiv de avantajos" .Nemaivorbind de cei cu pensii de 20.000 lei si mai mari.Aici se impune macar inghetul , nu credeti?

    Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   RăspundețiȘtergere
  4. Pina nu se "regrupeaza" haita de maidanezi si reincepe atacurile impotriva mea ...
   Pen'ca ca , vezi doamne , ei au impotriva mea un limbaj "ne-suburban si elevat" , si nu le sint indepartate comentariile ... pe cind comentariile mele , mai "colorate" la adresa lor , TREBUIE sa fie trimise la gunoi ...
   -------------------------------------------------

   Este clar ca hotarirea ministrului (daca exista) de a initia o noua lege a pensiilor militare de stat (ne-contributionista) a fost "fortata" de catre cei in activitate !

   Acestia (cei in activitate) au inteles , (SI) cu ajutorul nostru , ca "contributeala" nu se potriveste "de nici o culoare" cu militarii !

   Este vorba , in primul rind , despre cei care se afla pe trepte inalte ale ierarhiei ...
   Ei avind si puterea/mijloacele de a determina un nou curs in sistemul de pensii pentru militari ...
   Ei fiind si cel mai puternic afectati de contributeala ...
   ----------------------------------------------------------

   Esenta argumentelor care i-au convins (pe cei aflati pe trepte inalte ale ierarhiei) este faptul ca :
   - pe o lege a pensiilor militare (calculata functie de ultimele solde) pot primi o pensie apropiata , ca marime , de ultima lor solda (6-7.000 lei in cazul sefului SMG) ;
   - pe contributeala pensia lor nu poate depasi (in acest an) 4.151 lei ...
   ------- au inteles ca ar putea avea pensie de 4.151 lei in cazul in care ar fi avut , IN INTREAGA CARIERA , solde peste 5 salarii medii pe economie ... ceea ce este imposibil ... Ca urmare pensia lor maxima , pe contributeala , va fi (mult) SUB 4.151 lei ...
   --------------------------------------------------

   In alta ordine de idei ...
   Tot legat de cei care au putut si au influentat luarea hotaririi de incepere a demersurilor pentru o noula lege a pensiilor militare de stat ...
   Este vorba despre cei care au fost aspru "criticati" peste tot ... pe motiv de "pensii excesive" (pe l.164) ...
   Este vorba despre cei care , militari fiind si lucrind in institutii in afara MApN , primeau pensii calculate in functie de veniturile obtinute in acele institutii ...
   Acum au inteles si ei ca_cu_contributeala "au bulit-o" : nu pot avea pensii mai mari de 4.151 lei !
   Si ... au trecut "la atac" si ei !...
   "Atacul" lor , combinat cu "atacul" celor de pe treptele inalte ale ierarhiei militare , se pare ca a condus la rezultate favorabile pentru TOATA POPULATIA "MILITAREASCA" ...
   Pentru acest lucru (interventia pentru pensii militare de stat) cred ca ar trebui acordata "o mare bila alba" si celor care , militari fiind , lucreaza in institutii din afara MApN !
   ---------------------------------------------------------------
   Liber la injuraturi la dresa mea !
   Raspunsuri , precum si alte "gaselnite" , ceva mai tirziu ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Aaaaaaaaaaaaa, mosule!
    Nu stiu ce haram(!) ai purtat matale prin armata romaneasca si nici nu ma intereseaza.
    Dar, am constatat cu invidie, ca esti foarte documentat in legislatia care ne vizeaza pe toti si ca detii un mod propriu de a explica pe intelesul tuturor situatiile mai dificile. Acest efort al matale ramane fara efect in fata celor care sunt condusi de alte interese adica ceva de genul spiritului de corp si spiritului de gasca.
    Eu nu-ti cer sa renunti la a mai fi spiritual in expresii dar, te rog sa renunti la a-i mai injura pe cei ce nu vor sa inteleaga logica legilor care, pe unii dintre noi, i-au taiat si apoi i-au congelat.
    Sper ca vei intelege si vei acorda respectul cuvenit cheliei matale!

    Ștergere
  5. Buuun !
   Sa mai speram ca Dumnezeu "a dat gindul cel bun" (celor despre care vorbeam ca ar fi intervenit in problema pensiilor militare) sa "puna o vorba buna" si pentru :
   - a) recalcularea TUTUROR pensiilor aflate in plata
   - b) actualizarea (in viitor) a pensiilor in STRICTA CONCORDANTA cu soldele celor in activitate
   - c) limitarea pensiilor la max. 100% din baza de calcul (ultima solda)
   ---------------------------------
   La a) ... este OBLIGATORIE recalcularea tuturor pensiilor ... nu numai (asa cum vrea calexandrul de la ANCMRR... sa nu fie recalculate pensiile "provenite" prin re...re...re... din l.119) , deci ... recalcularea nu numai a celor "provenite" din l.263 ... Astfel toti militarii pensionari (si cei viitori dar si cei actuali) vor fi "pusi la locul lor meritat" in sistemul militar ... Nu vor ramine cu pensii gogosate gopristic "niste exemplare" din l.119 , alaturi de ceilalti ale caror pensii vor reflecta pozitia atinsa in ierarhia militara ...

   La b) ... este obligatorie actualizarea in stricta legatura cu soldele celor in activitate pentru a se mentine permanent reflectarea pozitiei ierarhice (din activitate) si in cuantumul pensiei ...
   Prin actualizarea cu rata inflatiei se produce "ruperea" pensiilor de soldele celor in activitate ... rupere prin cresterea pensiilor in timpul cit soldele stagneaza ...

   La c) ... limitarea pensiilor la max.100% din ultima solda este obligatorie pentru a se mentine corecta pozitionare a pensionarului in cadrul ierarhiei militare . Prin depasirea plafonului de 100% se ajunge la situatiile aberante de azi : muzicantul are pensie mai mare decit comandantul unitatii ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Referitor la pct. c), logica este eronata! Nu trebuie limitat absolut nimic. La un moment dat, apare momentul cand solda devine egala cu pensia. In acest moment este ilogic sa mai ramai in armata, mai bine iesi la pensie din moment ce ai acelasi venit. In situatia in care se adauga procente la fiecare an vechime, ramai in armata si peste momentul cand pensia devine egala cu solda.

    Referitor la chestia ca muzicantul poate sa aiba o pensie mai mare decat comandantul unitatii, este imposibil in cazul pensiilor militare. Comandantul unei unitati are cel mai mare grad si cea mai mare functie. Prin urmare are si cea mai mare solda din acea unitate, respectiv cea mai mare pensie. Singura posibilitate sa se intample asa, este in cazul ramanerii in vigoare a aberantei HG-S 1019/2010. Aberanta in sensul ca a bagat la gramada in aceleasi grupe de munca pt. riscul in activitate pe cei fara absolut niciun risc profesional, alaturi de cei cu risc profesional. Sa presupunem ca este o unitate operationala. Sa zicem ca de artilerie. In aceasta situatie, dupa aberanta HG-S 1019/2010 se intampla astfel: muzicantul are grupa CS si comandantul sau are tot grupa CS. Grupa de munca acordandu-se pt. riscul profesional si influentele profesiei asupra starii de sanatate si sperantei de viata care difera CLAR de la profesie la profesie.

    Caz in care, trebuie sa fim realisti! Muzicantul supravietuieste lejer in grupa CS 40 de ani. Caldurica mereu (mai iese cateodata la vreun ceremenonial), timpul trece, flautul canta, merge 40 de ani! Insa comandantul sau este deja reumatic dupa vreo 20 de ani de serviciu, devenind practic balast pt. serviciul militar. Sa nu uitam ca acel comandant NU s-a nascut comandant, an de an de la vreo 18 ani, a luat macar 3 luni de frig in oase cate 6-8 ore pe zi, plus exercitiile aplicative. Prin urmare intre cei 2 apare o uzura diferita: muzicantul mai duce 20 ani cu brio ajungand lejer la 40 vechime, comandantul dupa 30 de ani este terminat pt. serviciul militar.

    Solutia este cea de normalitate, respectiv INCADRAREA CORECTA IN GRUPELE DE MUNCA A FIECAREI SPECIALITATI IN PARTE, IN FUNCTIE DE RISCUL PROFESIONAL REAL ASUPRA STARII DE SANATATE SI SPERANTEI DE VIATA IN CAZUL FIECAREI SPECIALITATII/ACTIVITATI IN PARTE. Caz in care, muzicantul trece frumos unde ii este locul, respectiv in grupa CN - unde va iesi cu pensie egala cu ultima solda in anul 40 de activitate in procent de 100%. Daca il tin bracinarii, mai poate ramane un an in plus, 2-5 - caz in care automat pensia lui trebuie sa depaseasca 100%, acordandu-se procente pt. fiecare an in plus.

    Un ceea ce priveste comandantul lui, fiind in grupa CS, acesta se poate pensiona dupa 27 de ani de activitate tot cu pensie de 100% raportata la ultima sa solda. Daca il tin bracinarii, si el poate ramane un an in plus, 2-5 - caz in care automat si pensia lui poate sa depaseasca 100%, acordandu-se procente pt. fiecare an in plus. Insa, daca in ambele cazuri limitezi pensia la 100% din ultima solda, niciunul NU va mai ramane in sistem nici macar o zi in plus!

    IN CONCLUZIE! SOLDA NU TREBUIE LIMITATA LA 100% DIN ULTIMA SOLDA LA NIMENI. INSA, IN MOD OBLIGATORIU FIECARE SPECIALITATE/ACTIVITATE TREBUIE INCADRATA INTR-O GRUPA DE MUNCA IN MOD REALIST, FUNCTIE DE RISCUL REAL AL ACELEI ACTIVITATI SI DE STANDARDELE MEDICALE (IMPACT MEDICAL, UZURA, SPERANTA DE VIATA) IN CADRUL FIECAREI SPECIALITATI/ACTIVITATI IN PARTE.

    In caz contrar, DA - daca atat muzicantul cat si un comandant de unitate sa - presupunem ca comandantul este si parasutist au aceeasi grupa de munca, in mod evident ca muzicantul va avea o pensie mai mare decat comandantul sau, intrucat acesta va supravietui lejer 40 de ani in armata, in timpul ce parasutistul trebuie sa plece oricum dupa maxim 25 de ani vechime sau sa isi schimbe specialitate, trecand tot la muzica militara. ASADAR, SOLUTIA CORECTA ESTE INCADRAREA CORECTA IN GRUPE DE MUNCA SI NU LA MISTO CUM E ACUM HG-S 1019/2010, FARA LIMITARE LA PENSIA LA 100% DIN ULTIMA SOLDA, SI ASTFEL NU VOR MAI APAREA CAZURI DIN CELE MENTIONATE DE TINE!

    Ștergere
  6. @Anonim9 ianuarie 2015, 09:35 :
   Cine te-a suparat neica ?
   - pe cine am injurat eu ? "Nu se pun" cei care ma injura , iar eu doar le raspund !
   - crezi ca daca "nu vrei sa intelegi logica legilor" acestea (legile) nu vor produce efecte ? Crezi ca va spune vreo lege : "La acest cetatean nu actionez ... pen'ca-i dintre cei care nu vrea sa inteleaga logica mea !"
   ------ eu merg pe ideea ca , cu_cit mai multi dintre cei care inteleg logica legilor , cu atit mai bine ... pentru ca vor sti cum sa actioneze ...
   - daca esti unul dintre cei care-ai fost "taiat si-apoi inghetat" ... care-i baiul , in cele spuse de mine , de te-ai ofuscat asa de tare ? Explica-mi ce-am spus gresit ... discutam ... si , daca ai dreptate , ridic mina si recunosc ca am gresit ... Eu credeam ca tocmai acesti "taiati si inghetati" ar trebui sa se bucure de o eventuala lege a pensiilor militare de stat ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Nu are rost sa-ti pui mintea cu maidanezii, oricum nu ajungi la nici un rezultat. Lasa-i sa latre, doar asta stiu sa faca.

    Ștergere
  7. Pen"ca nu m-a injurat nimeni in timp de ..3 (trei ) ore...le aduc mai la vedere (mosul ma injura ..instant ,,sau ma rog in 2-3 secunde !! Ce sa fie ...???....."sa-si arda limba-n” cafeaua” contabilei). Si culmea tocmai cind se mai dadu el pe aci cel mai militar-militar. ..."....asta-i ANTOLOGICA ...s-o tinem minte ...
   Cred ca mai este mult pana departe.....!!! Ce spune Dusa ii cam .....petarde cu fum! Ii peretinenta intrebarea - mirarea cuiva....cum de ,,asa zisele organizatii ale TUTUROR ..militarilor in rezerva si retragere ..nu cunosc nimic !!
   Pe de alta parte ..,,marele pnl"..sapa puternic sa vina la guvernare ...deci ii posibil ca paradigma sa se schimbe fundamental ..si nu cred ca in bine v....

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Iarnă grea (-22*C) si se pare lui mos Alecu i-a inghetat ,inghetat rău de tot.
    Desi din 2009 o freaca si o bate-n cap continuu nu reuseste sa o creasca nici macar cu un 4,..-5%. Poate acum din februar dupa ce dau ghioceii se va dezgheta la primul frecat si-l va scuti de astenia de primavara.
    Altfel pe litoral cu ea inghetata .... la fonctia ............și gradul lui din cupon................

    Ștergere
  8. @anonim 9 ian 09.35

   ”Aaaaaaaaaaaaa, mosule!
   Nu stiu ce haram(!) ai purtat matale prin armata romaneasca si nici nu ma intereseaza.”
   De la avi,
   Cu precizie milimetrica ; contabil de contabilitate primara si pilot de contabile (grupă speciala)

   RăspundețiȘtergere
  9. Pt. comentatorii adepti ai contributivitatii la militari, tema contributivitati poate fi considerata ca fiind deja istorie. Ministrul Dusa a spus lucrurilor pe nume: in cazul militarilor contributivitatea a avantajat doar pe unii fosti militari care au obtinut in mod CONJUNCTURAL venituri fabuloase in cariera. Acest termen CONJUNCTURAL inseamna in mod nemeritat, fiind speculate diverse portite ale legilor care au acordat unor "orientati" venituri extra-solde IMENSE prin specularea unor legi emise cu DEDICATIE.

   Plecand de la aceste considerente, este inutil ca respectivii "contributionisti" sa incerce sa se mai .ise contra vantului! Este foarte clar oricui ca nu poate exista pensie mai mare pe contributivitate decat ultima solda/salariu, decat daca din prima pana in ultima zi a carierei cei in cauza au avut venituri CONJUNCTURALE mai mari decat solda. Si mai ales faptul ca totul a fost o MANIPULARE cand s-au desfiintat pensiile militare. "Smecherasii" ajungand la pensii contributive triple fata de sefii SMG, i-au bat in fata pt. a NU le fi descoperite veniturile lor fabuloase din cariera obtinute pe OCHI FRUMOSI pe subofiterii si maistrii cu mariri ale pensiilor nesemnificative de 5-50 lei. Mariri nesemnificative pierdute si alea prin neindexarile din 2011-2012. "Smecherasii" avand insa 10 000-14 000 lei pe "contributie", i-au bagat la inaintare pt. a nu fi descoperiti ca au fost "granguri" candva pe saracii subofiteri si maistri militari cu mariri de 5-50 lei, pierdute si alea in 2011-2012. Sloganul "smecherasilor granguri": "- Ia uitati ca suntem 80% la care ni s-au marit pensiile!" Manipularea a fost perfecta! Acum tot "smecherasii-granguri" tipa ca din gura de sarpe ca s-au marit pensiile a 80% in 2011 urmare a desfiintarii pensiilor militare. Asa o fi fost, dar pensii de 10 000 -14 000 la contributie au doar "smecherasii granguri", NU si subofiterii sau maistrii de care s-au folosit in propaganda lor.

   NOTA: RUGAMINTE CATRE ADEPTII CONTRIBUTIVITATII. NU NE MAI INTOXICATI! NU ARE SENS SA MAI CONTRAZICETI AFIRMATIILE UNUI MINISTRU DESPRE CEI CU PENSII CONTRIBUTIVE UMFLATE CU POMPA OBTINUTE PE BAZA UNOR VENITURI "CONJUNCTURALE". ARE TOATE DATELE LA DISPOZITIE INCAT SA AJUNGA LA ACEASTA CONCUZIE, CARE NICI MACAR NU II APARTINE LUI - CI IN MOD CERT CORPULUI DE CONTROL AL PROPRIULUI MINISTER.

   CEI CARE TOTUSI MAI INSISTATI PE INTOXICAREA ASTA CU CONTRIBUTIVITATEA, SUNTETI RUGATI SA VA REGRUPATI SPRE FORMATORUL DE OPINIE HUHUREZ [http://www.huhurez.com/]. CARE SI-A MAI COLORAT SI BLOGUL CU VERDE, DE PARCA NOI NU STIM CA NU A FOST MILITAR, CI CANTONIST DE ALBASTRU PE LA SRI SAU MAI! ACOLO SE POATE EXPUNE ORICE CONTRA MILITARILOR DE CARIERA, SE POATE LAUDA CONTRIBUTIVITATEA LA LIBER SE PENSIILE OBTINUTE PE BAZA UNOR VENITURI "CONJUNCTURALE". OMUL NU VREA PENSII MILITARE, ESTE CLAR! CA IL INJURA SI AL LUI DIN MAI SAU SRI, E ALTA POVESTE - DE PARCA CEI DIN MINISTERELE IN CAUZA NU STIU SI EI CA AU AVUT SI "CONJUNCTURALII" LOR! MULTUMIM PT. INTELEGERE!

   RăspundețiȘtergere
  10. Deci libertatea de expresie ...s-a uschit pe acest blog..!!!!!
   Nu ar fi bai ..daca R26..ar face niste afirmatii ..irefutabile....
   1.. Cum necum pe contributeala au castigat ..peste 85%...din toate cxategoriile..
   2..Daca Dusa ...stie (el stie ..cum creste padurea ??)..ca sunt marlani cu pensii uluitoare obtinute prin venituri frauduloase..DNA ii aproape ! ce-l impiedica sa faca JUSTITIE in domeniul acesta ...
   3. SI CEL MAI IMPORTANT...eu nu sunt impotriva unei reveniri la pensia militara ....dar nu identica cu 164 ! Cred ca-i simplu ..ce nu bate ..cu realitatea ! Daca se va proceda ca si data trecuta ...,,BA MIE CAT IMI iese ??..va fi un fiasco ..! De luat in considerare ca acum sunt peste 85%..care vor iesi la dansuri cu ..jandarii....
   4...la fel de very ,very.important EU VREAU SA MA MENTIN PE POZITIA ,,AVOCATULUI DIVOLULUI "in idee ca daca cineva se uita pe aici ..sa se intrebe ..Ba da prostul asta ..sg . Bula ...comandant la caprine ...daca are dreptate ../?
   Ia puneti LABA si studiati ...si vedeti ce iese ..daca ...(ma refer la marii mahari ..car DECID!!
   Daca oL. a pensieinu satisface pe aprox.95 % ....nu va rezista ...100 de ani asa cum ii de dorit in Armata ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Nu este vorba de libertate de expresie, este vorba despre faptul ca pierdeti vremea aiurea pt. o cauza moarta! Este clar ca militarii activi vor avea pensii militare, o alta lege a salarizarii si altele. Societatea evolueaza mereu! Daca tu vrei sa te tii dupa militarii activi, este problema ta, daca nu - este tot problema ta!

    Nici eu nu sunt de acord in totalitate cu prevederile Legii 164. S-ar putea sa fiu influentat si de un curs sub americani, dar in sens pozitiv. Eu NU puteam sa inteleg cum poti avea drept de pensie militara pt. 10 ca civil+10 ani ca militar, in loc sa ai drept de pensie militar dupa 20 ani serviciu doar militar! Venea fatuca lu' tata cu 15 ani lucrati la adunat frunze in civilie, era avansata in 10 ani de armata cat nu reusisem eu in 25, astfel incat la un moment dat aveam grade si functii egale. Apoi, ieseam amandoi la pensie cu 25 ani vechime, ea doar 10 in serviciul militar, eu toti 25. Solde egale, pensii egale! Chestia asta chiar nu are de-a face cu principiile pensiilor militare! Pensie militara doar pt. vechimea in serviciul militar ca la americani! Restul anilor lucrati in alte domenii, conform contributivitatii si alte reguli ale sistemului public de pensii!

    PS: Dar o dam dintr-una in alta! Explica-ne si noua logic 2 lucruri:

    - ce trebuie sa fii in armata incat sa ajungi nederiorat, cu vechime complata, la varsta de 60 de ani. Mai ales in conditiile in care pt. a avansa, doar un militar din 3 poate ajunge la gradul urmator?
    - pune-te in situatia in care esti (exemplu) subofiter. Acum. Esti comandant de grupa. Acum. Si ai 51 de ani acum. Vezi ca nu mai e ca pe vremea ta cand subofiterii erau toti magazineri. Acum majoritatea sunt simpli comandanti de grupe. Cum vezi subofiterul in cauza cu 40 kg in spate la varsta lui? Dar la 60? Nu are unde sa fuga sa fie promovat pt. a scapa de cazne, decat daca ia unicul loc al consilierului comandantului pt. relatiile cu subofiterii. Sansele unui subofiter sunt cam de 154:1 sa ajunga pe postul respectiv.

    Ștergere
   2. Sunt perfect de AKORD ..cu prima chestie (cu fatuca si nu numai ..cu prof ..ing ..etc ..civili)
    Am abordat foarte agresiv ..cu ani in urma ..aceasta problema ! Daca mosul nu ar fi N>P...cum el contabilizeaza tot...ar putea exemplifica ..!!
    A doua . . cu macii - militarii profesionisti ...asa cum la cadre este limitata varsta pe grad...asa se poate face si la ei ...Comandant de grupa la 51...mai lasa..ma !
    Dar asta insemnand ca NU, pe la 35 de ani (zic eu )..care au cunostiinte -sfiinti la imparatie sunt trecuti in categ ..SUBOFITERI pus pe cea mai inalta functie de sub.(plutonier Cp ) si scos la pensie !
    Trebuie sa-si asume intra ..ca luptatot ..iese daca-l tine domnul la ... cu o anumita ...Pensie (impropiu ) si apoi mai trage si el in civilie pana la 60... e logic...si apoi ma

    Ștergere
   3. Aia cu 85% e propaganda! Tu esti cam izolat, chiar daca nu recunosti! EU am avut acces si am inca la date din diverse organizatii! Am facut o statistica atat pe grupuri de ofiteri, cat si la subofiteri/maistri, cat si impreunati la un loc. Hai sa iti dau exemple! Depozit de aviatie, mort vreo 20 de ani si apoi desfiintat! Cat era in viata, depozitul era incadrat cu ofiteri si subofiteri/maistri specialitate aeronautica, niciunul navigant, iar unii erau simpli infanteristi care si-au schimbat culoarea.

    Avand acces la date si cifre, am descoperit urmatoarele:
    - toti coloneii pe functie de colonel, vechime completa, pensii medii de cca. 4500 la contributivitate;
    - comandantul acelui depozit, comandor pe functie de comandor, vechime un pic mai mica decat incompleta, 6300 la contributivitate.
    De unde crezi TU ca provine diferenta daca nu din venituri CONJUNCTURALE? Adica tovarasul comandor desi era paznic de depozit ca orice alt paznic de depozit din armata asta, s-a imbracat in albastru, si desi nu facea nimic in plus fata de un alt paznic de depozit de artilerie sa zicem, avand pile la legea salarizarii, isi trecea si el acolo sporuri cate avea pile la SMFA cand faceau statele, fiind si el mare personal aeronautic daca tot era imbracat in albastru, nu?

    Referitor la subofiteri,maistri, aceeasi situatie! Subofiterul de artilerie de la o unitate oarecare - vechime completa 2200, subofiterul de infanterie incadrat la depozitiul de aviatie 2900. Diferenta conjuncturala este ca ultimul era imbracat in albastru, primul in kaki. Maistrul tanchist cu vechime completa 2400, maistrul acumulatorist taind frunze la caini la depozitul de aviatie 3500. Tot in albastru era si ultimul imbracat! Si tot asa! Alte explicatii sunt de prisos!

    CE REZULTA? S-au marit pensiile la 85% din acei colonei/comandari, subofiteri/maistri? Da! La 99% dintre ei cu 2 lei care au fost oricum pierdutie cu neindexarile din 2011-2012 . Dar exista si 1% cu majorari adevarate. Care se ascund bine in marea masa a celor 85%, dar care totusi au 3 .oaie! Aici e problema de fapt, domnule CEZAR! Cum pensiile noastre contributive, la grad, functii si vechimi egale, un colonel are 4500, alt colonel are 6300, un maistru are 2400, alt maistru are 3500. Ca sa nu mai discutam de faptul ca la contributivitate CHIAR exista colonei/comandori si cu 12 000 si maistri/subofiteri si cu 7000. Inteles acum ce inseamna CONJUNCTURAL?

    Este clar ca Dusa a fost bine informat inainte de interviu. Contributivitatea a dat nastere la pensii marite CONJUNCTURAL in urma unor venituri marite tot CONJUNCTURAL in cariera. De parca NU cunoastem ca am avut si noi "smenarii" nostri cu sporuri de "zambet" sau de "pus bine cu seful", doar ca erau mascate in alte "ghidusii"! Citeste L. 138/1999, imagineaza-ti ca esti la SMFA, dar esti jurist sau CI-ist. Nu ai nicio legatura faptica cu aeronautica, nicio activitate concreta, nimic, esti pur si simplu jurist sau CI-ist la SMFA. Citeste legea mentionata, si ia vezi, pot sa iti maresti solda de 2-3 ori cu venituri din sporuri acordate personalului aeronautic? Poti precis, desi niciuna din activitatile mentionate NU are legatura faptica cu aeronautica! Dar daca L. 138/1999 permite sa fii si tu "asimilat" personalului aeronautic - ca deh' si tu esti in statul major, nu? Si asa, bagi vreo 15 sporuri lunar care iti tripleaza solda! Ce mai venituri, ce mai contributie? Si TU nici macar nu stii cum arata de aproape o pista sau un avion, fiind aeronautic CONJUNCTURAL! La fel ca veniturile tale triplate, la fel ca si pensia ta contributiva! Totul a fost si este CONJUNCTURAL!

    Ștergere
   4. .... Vezi ca nu mai e ca pe vremea ta cand subofiterii erau toti magazineri.'''....esti ridicol incercand cu aceasta ,,ANATEMA"...IREALA
    JUMA DIN ACTIVITATE ....CDT PL..CP..LOCT ..CDT B..AU FOST PANA IN 89...
    SEF DE STA MAJOR...CDT .B...OFITER 3 BPL + ACT ( dupa)...
    .OFITER 3 BPL + ACT ...faimoasa functie de la Caprine (cu un curs la Cluj ...calculatoare ) Cele 2 cursuri de aplicatii de la Fagaras ..curs VM...la Predeal...curs metodologic la Bucale..
    Aveam in B..1/2 Maci + 1/21 Tilicari ...
    Printre primii ofiteri sublt..etc.+ Maci ..care au plecat in diverse misiuni ..peste granita ..au fost instruiti si de B...meu !
    Daqca ai dubii..pot pune docum ..la vizionare ...dar pe un pariu ..gras ...hi..hi...
    =======================
    Oricum....daca tu ..asa ofiter competent (si nu ma indoiesc ) ccu exp ..peste granita ...nu ai reusit sa ,,ma citest .....din exprimari ..ii grav !!
    E ti l-am citit pe mosul din primele ...3 postari acum vro 5 ani ...ii citesc si pe Anonimi ....Salutare ..

    Ștergere
   5. PS./.IZOLAT ..???..da in buricul Timisoarei ......

    Ștergere
   6. PS..2 nu ma intreba pe mine ! Intreaba-l pe Dusa ...e fapt penal ..a risipit bugetul ...si nu numai ...hai ca esti de groaza..

    Ștergere
   7. @ CEZAR 9 ianuarie 2015, 14:57. Despre ce discutam, despre trecut sau despre prezent?

    1]. Dumneata chiar esti aerian? Limite de varsta in grad NU mai pot exista decat in paralel cu o lege a pensiilor militari! Cand s-a abrogat L. 164/2001, s-au scos si limitele de varsta in grad. Nici nu avea cum sa NU fie scoase! Daca bagi limite de varsta in grad si lasi legea contributivitatii, unde ii impingi pe cei care ajung la limita de varsta in grad? Functiile superioare fiind ocupate, blocate practic pana spre 2030 cand cei in cauza ar indeplini conditiile de pensionare? Deci, daca se introduc limite de varsta in grad si ramane legea contributivitatii, se ajunge in urmatoarea situatie: "- Domnule capitan/plutonier major, ai ajuns la varsta de epuizare pe functia dumitale. Dar NU avem cum sa te facem maior/plt. adjutant, intrucat cei pe care ii inlocuiesti NU au varsta de pensionare in sistemul public si care este acum de 60 de ani. Prin urmare, somaj placut!"

    2]. TU stii cum este organizata armata acum? Militarii profesionisti sunt in realitate toti soldati. Gradatii profesionisti devin maxim ... loctiitori ai unor subofiteri comandanti de grupe: de la sergent la plutonier. Deci toate grupele sunt comandante de subofiteri. Plutoanele sunt comandante de sublocotenenti. Sublocotenentul are loctiitor un subofiter care este plutonier major. Locotenentul este loctiitor al unui comandant de companie care este capitan.

    Bun! Asa este in NATO, asa este si la noi, nu se mai schimba nimic. Si este eficient asa cum este acum! Insa, acum nemaiexistand limite de varsta in grad intrucat nu mai exista lege a pensiilor militare care sa elibereze in mod natural congestionarea avansarilor, incearca sa ii avansezi pe cei in cauza sa nu ajunga la 51 si chiar la 59 de ani, la trupele operationale tot cu gradele si functiile pe care le au. Cum faci? La ofiteri, se elibereaza o functie de maior la 3 capitani pretendenti! 2 capitani continua sa ramana pe aceleasi functii, varsta creste. La fel si la cei de sub el! La subofiteri situatia este la fel. Sunt cateva functii de plutonier-adjutant, deci din 3 plutonieri majori doar unul are o functie disponibila. Ceilalti 2 imbatranesc pe loc. Si sub ei si ceilalti subofiteri!

    Si uite asa a ajuns cu legea contributivitatii, sa ai "tineri" luptatori sergenti si sublocotenenti de 50-60 de ani! Cand mai intri in astfel de discutii, iti sugerez mai intai sa te interesezi cum sunt organizate unitatile dupa intrarea in NATO! Este simplu, unul din 3 avanseaza pe gradul si functia urmatoare, ceilalti 2 raman pe loc. La acest moment, daca cei 3 apartin aceleiasi promotii sau apropiate, 15 ani de acum incolo vor ramane cu aceleasi functii si cu aceleasi grade. La fel si cei de sub ei. Aceasta este una din consecintele devastatoare ale abrogarii legii pensiilor militare pt. eficienta sistemului militar! Armata imbatranita inseama armata ineficienta! Ce, tu credeai ca astia in NATO au de nebuni lege a pensiilor militare daca mergea cu sublocotenenti, soldati si subofiteri pe campul de lupta la varsta de 60 de ani?

    Ștergere
   8. @ CEZAR9 ianuarie 2015, 15:11. Nu este vorba de localitate, ci de faptul ca TU nu cunosti organizarea actuala a armatei. Daca TU esti incadrat azi ca sublocotenent, plutonul te manca vreo 15 ani. Dupa care, ai sanse sa ajungi mare locotenent si mare loctiitor al unui capitan comandant de companie. Sunteti 4 sublocotenenti pe un loc, dar sa zicem ca tu esti norocosul. Bagi si aici pana pe seful tau capitan isi gaseste o functie de maior in statul major! Ajungi capitan si astepti ca poate ajungi si tu maior in statul major! Ai sanse, sunt vreo 7 - depinde doar cand se elibereaza vreuna. Intrucat ca sa prinzi o functie de maior, trebuie sa fii pe faza atunci cand unul din cei 7 maiori va ajunge comandantul unitatii, adica locotenent-colonel. Poate esti tu acela, ai sanse de 1:7. Dar, revenind la inceputuri! Ai sansa ca sa nu fii tu cel mai frumos si destept, si sa fii maxim sublocotent-capitan. La varsta de pensionare. Asa este acum!

    De aceea ti-am spus ca esti izolat. adica NU mai cunosti nimic despre organizarea actuala a armatei, ceea ce explica intreaga ta mentalitate! A fost valabila candva, pe vremuri, acum este alta epoca!

    Ștergere
   9. Daaa...si ce te priveste ....???...iarasi aberezi ...sunt LOCOTENENT - COLONEL ..la pensionare

    Ștergere
   10. @ CEZAR 9 ianuarie 2015, 16:02. Nu, esti doar la pensionare. Nu si locotenent-colonel. Gradul unui locotenent-colonel valoreaza 441 lei [http://r-26500.blogspot.ro/2013/10/de-la-1-ianuarie-2014-se-maresc.html]. Prin urmare, NU ai grad militar! Doar legea pensiilor militare ti-ar remunera acest grad cu 441 lei, nu si cea contributiva! Prin urmare, acum esti la pensionare si atat! Pensionar la fel ca mama lu' mama Omida!

    Ștergere
   11. @EU
    niciun drept financiar cistigat in urma desfasurarii unor activitati prevazute in legi si intructiuni financiare evidentiate in documente strict juridice supuse CFI si curtii de conturi NU ESTE UN DREPT CONJUNCTURAL.
    Este un drept absolut legal indiferent in ce arma este obtinut.
    Valoarea unor drepturi financiare legale difera de la o unitate la alta ,de la o arma la alta functie de volumul si pericolul activitatilor desfasurate.
    In depozite din cite stiu se desfasoara unele din cele mai periculoase activitati din armata soldate uneori cu accidente grave, transportul,depozitarea si.intretinerea munitiilor sunt cele mai periculoase activitati din armata din cite stiu eu, nemaivorbind de operatiunile extrem de periculoase,dezmembrari,delaborari pentru analize casari,distugeri etc..

    Ștergere
   12. @Anonim9 ianuarie 2015, 17:02. Dar nici SPORUL DE ZAMBET nu a fost ilegal! Cu toate acestea, a fost CONJUCTURAL! CONJUCTURAL inseamna SMECHERIT, introdus pe usa din dos intr-o lege sa faca CU DEDICATIE punga mare unei tanti sau unei altei tanti!! Asa a aparut o tanti cu SPOR DE ZAMBET, alta tanti FARA SPOR DE ZAMBET! Asa si cu CONJUCTURALELE din armata! Problema nu este ca au fost acordate sporuri in armata! Problema este ca unii si-au bagat cate 20 sporuri o data, prin tot felul de tertipuri, ajungand la venituri care depaseau de 2-3-4-5 ori soldele. Astea sunt clar CONJUNCTURALE, ce tot o mai invartim atat?

    Ștergere
  11. Ba da ”prostul” asta ..sg . Bula ...comandant la caprine ... are dreptate ../?
   SATISFACE?

   RăspundețiȘtergere
  12. R26 zice ...
   1]. Dumneata chiar esti aerian? Limite de varsta in grad NU mai pot exista decat in paralel cu o lege a pensiilor militari! Cand s-a abrogat L. 164/2001...bla bla ....
   OMULE dar am zis ca SUNT de akord...dar cu perfectionari ...
   Poti da cuiva un exemplu de slt ...la 60 de ani ....
   Nu de alta dar sa pot aprecia,, justa " mea valoare cand la ..25 de ani eram CAPITAN cu functie de COMANDANT COMPANIE ....
   Esti de tot hazul ..ca atunci cand nu mai ai spatiu de manevra ...BAGI PLACA CU ACTIVII...-HI..HI...
   Lasa-i nene sa -si rezolve problema .. Oricum eu sunt istorie ..DAR SI TU R26..EU...Anonimi cat cuprinde ....Eu zic ..ca ei isi vor scoate o lege convenabila ..dar se va aplica ....doar in viitor ...
   Eu stiu foarte bine ce te frige pe tine (si inca vreo cativa )....lipsa vechimii.....eu as zice multam lu Ponta ..si mi-as mai gasi si eu de lucru- macar sa compensezi rahatul de indexare ..
   Apropo ...eu sunt PFA..cu stampila ..am lucrat pentru Pensii private P..II......

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Am studiat proiectul viitoarei legi a pensiilor militare! Am vechime suficienta incat sa depasesc lejer 100% raportata la ultima solda in activitate. Asta numai daca nu apare vreo limitare "din pix"la 100%. Mai bine decat atat, ce poate sa mai existe pt. un militar pe stil NATO?

    Ștergere
   2. Doar de primesti vechimea virtuala ! Veckime reala ai ..
    18 ani ....daca ai iesit printre ultimii ..sau 20+3 daca ai iesit mai devreme ..2
    012......

    Ștergere
   3. Sa inteleg ca TU acum NU ai grupa de munca? Adica vechime virtuala? Adica un 25% sa un 50% in plus acolo pt.vechimea virtuala in vreo grupa de munca? Nu de alta, dar ar insemna ca daca nu ai fost incadrat in nicio grupa de munca in armata, ai fi lucrat undeva pe la spalatorie sau maxim la cazarmare. Sa nu zici ca chiar la cazarmare a fost?

    Ștergere
   4. Este vorba de cei ce au parasit sistemul (tot cu un sut in cur cand ei visau sa fie Vulpea Desertului !!)...ceva mai apropiat de zilele noastre ! Vechimea obligatorie era 20 de ani (am prins-o si eu) ..apoi a scazut la 15 +3 ani scoala ..sa-i rezolve si pe ..NATOISTI ...

    Ștergere
  13. ..La ING...ce mi-a placut firma asta ...organizata ceva mai ca Armata ..locul 1
   Am luat ceva banuti 160 /fisa de inscriere
   Cu ocazia asta am vazut cum fatucile cu fusta in c..din banca faceau bani ..aveau portofoliul bancii si se duceau la sigur ...5.000 /zai erau asigurati fara salariu ...asta ...m-a facut sa injur Armata din pacate ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. ...vezi ca si-a schimbat numele...ii zice NNG...semne pt. cei cu cap sa isi transfere fondurile pt. pensiile private obligatorii (mare minune mioritica chestia asta cu privat, dar musai obligatoriu) la fonduri mai serioase...nu de alta dar pe aia saracii cu pensii obligatorii private ii asteapta niste pensii de la stat de vreo 2 ori mai mici decat cele de azi ... si restul de la NNG...restu' nefiind calculat de nimeni niciodata...mare teapa le-a tras statul la romani cu privatele obligatorii!!

    Ștergere
   2. Si daca am amestecat pensiile militare, cu cele contributive si cu pensiile private obligatorii. Fondul de pensii contributive este asigurat de cetateni care platesc din ce in ce mai putin la fondul public, de la anul cam de 2 ori si 1/2 mai putin (4,5% in loc de 10,5%). Este asa expertule ING sau nu? Prin urmare, de la anul platesc mai putin pt. tine, si mai mult pt. ei, adica contribuie la sistemul public cu numai 4,5% pt. tine si la NNG cu 6% pt. ei!

    Dupa cum stau lucrurile, va urma o asemenea "zguduiala" in sistemul public, incat este evident ca trebuie ajustate pensiile contributive si inca bine, fondul diminuandu-se. Adica pensii mai mici pt. toti cei care se "adapa" de la sistemul public!

    Pornind de la premisa ca nimic NU este intamplator, ti-ai pus cumva intrebarea ca prin revenirea militarilor la pensiile militare de stat, cineva incearca sa te salveze si pe tine, dar TU inca NU iti dai seama? Retine ca 4,5% virati la pensia ta NU mai este egal cu 10,5% virati la pensia ta, ci mai putin, cu mult mai putin! Pai daca cu 10,5% se imprumuta Romania an de an, cine crezi tu ca se va imprumuta de 3 ori mai mult doar sa iti achite tie pensia pensia umflata CONJUNCTURAL de Oprea?

    Ștergere
   3. Stai calmmm...armata isi ia portia ..necesara ...

    Ștergere
  14. @R-265009 ianuarie 2015, 16:41 :
   Nu este vorba numai despre contributiile virate la fondurile obligatorii administrate privat ...
   Vor mai "lipsi de la apelul" fondului pentru pensii publice si cei 5% pe care nu-i mai platesc angajatorii ...
   Raminind si mai putini bani pentru a fi folositi pentru plata pensiilor actuale ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Datele sunt clare de mult timp! Fondul public este destinat disparitiei! Cat priveste disperatii nostri care vor pensii contributive, nu confirma decat vechiul dicton "Unde incepe armata, se termina logica". Cica vor pensii contributive, dar sa le plateasca musai angajatii de astazi! Dar angajatii de astazi sub 45-46 ani, au contributiile dirijate in proportie de vreo 60% spre propriile lor fonduri de pensii private, NU catre fondul public.

    Greu sa merga unii pe logica! Militarii activi ies din contributie si sunt baieti destepti! Daca mai dau mult cu clanta unul si altul din cei in rezerva ca vor contributie, s-ar putea chiar sa fim lasati la contributie! Viitorul sistemul de pensii este destul de clar trasat: statul vrea sa scape de o corvoada! Cine isi pune sub perna la fondul privat bine, cine nu PA! Finalul este destul de previzibil: pensii private pe baza de acumulare (acestea sunt fondurile individuale) si pensiile de serviciu pt. aparatul de stat! Nu pt. tot - doar pt. acea parte indispensabila functionarii statului, iar armata este indispensabila!

    In alta ordine de idei, este si ilogic sa fi fost angajat la stat si sa ai pensie contributiva in sistemul public! De fapt, statul ti-a platit salariul de la buget, statul ti-a virat si contributia la fondul public, dar tot din bugetul de stat! Deci statul iti da pana la urma si salariul si pensia! Nu este atunci o cale mai directa pt. stat sa iti achite direct o pensie de serviciu de la bugetul de stat, decat sa o mai plimbe si sa o spele pe la fondul public de pensii? Sau sa vireze bani de la bugetul de stat la un fond privat obligatoriu - ultima varianta fiind un fel de deturnare de fonduri oficializata!

    Cei care mai sunt inca agatati de fondul public, vor disparea din sistem pe cale naturala si apoi dispare si sistemul public de pensii! Peste cativa ani societatea se va uita ca la extraterestri la ultimii agatati de fondul public, si nu nimeni nu poate garanta ca in viitor sa fie taiata complet macaroana - adica obligatia de a mai contribui pt. pensiile unora la un fond de catre cei care contribuie oricum NU vor mai beneficia!

    Gandirea unuia mai tanar este urmatoarea! "De ce trebuie sa iti platesc eu pensia tie, si sa nu imi pun de o parte doar pt. pensia mea! Du-te si ia-ti contributia inapoi de la aia la care le-ai platiti tu pensiile, daca nu iti convine!"

    Dar asta e! Avem si noi "ganditorii" nostri!

    Ștergere
   2. Ca bine ai zis ....,,avem si noi ganditorii nostri....!!!!...de tot hazul ....

    Ștergere
  15. Mai ..pas ...
   Se comlpeteaza de la buget ..ca si pana acum

   RăspundețiȘtergere
  16. Cleopatra ..vorba lu Eminescu ...fusta ..lunga .....

   RăspundețiȘtergere
  17. PS...nu doresc sa mai bat pas de defilare pe ..strada mare ...te las pe tine ...

   RăspundețiȘtergere
  18. Şi totuşi, Petrică/Cezărel mare locotenet colomiel, cît ai pensia după importanta ta contribuţie în Armată la dezvoltarea şeptelului Diviziei şi a creşterii productivităţii gogonicilor/ha?

   RăspundețiȘtergere
  19. https://www.youtube.com/watch?v=YNrY0gmUSZI

   Proiectul de lege a fost supus dezbaterii publice…???!!!

   Unde dle, la Stefan Gheorghiu? Cu cine… ?

   DIRECTIA PENTRU RELATIA CU PARLAMENTUL SI ASISTENTA JURIDICA
   http://dlaj.mapn.ro/
   TRANSPARENŢA DECIZIONALĂ - PROIECTE DE ACTE NORMATIVE AFLATE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

   La min. 1:10
   Bogdan Chirieac: Câţi militari aveţi în pensie?
   Stefan Gheorghiu: M.Ap.N. are în jur de 160.000 de militari, noi avem cei mai multi …??? !!!
   (Nu cumva ai pus-o pe Roberta sa-i numere?)

   http://aparare.blogspot.ro/2011/06/declaratia-ministrului-apararii.html
   vineri, 10 iunie 2011
   Declaratia ministrului Apararii Nationale
   DECLARAŢIE DE PRESĂ
   pe tema revizuirii pensiilor militare în Ministerul Apărării Naţionale
   9 iunie 2011

   Bună ziua,

   Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a face câteva precizări referitoare la procesul de revizuire a pensiilor militare în Ministerul Apărării Naţionale.
   Vă informez că Ministerul Apărării Naţionale a definitivat, la 1 iunie, procesul de revizuire a celor 76.885 de pensii ale cadrelor militare care au ieşit la pensie din armată, proces care se derulează în baza prevederilor Legii nr. 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011. Datele la care mă refer îi vizează strict pe pensionarii cadre militare care au lucrat în Ministerul Apărării Naţionale.

   Aşadar, la data de 1 iunie 2011, erau în evidenţă 77.078 pensionari şi beneficiari de indemnizaţii ai MApN.

   RăspundețiȘtergere
  20. Sa copiem un comentariu de-al lui Cezar ...
   Este postat aici ... dar exista pericolul sa fie sters de catre autorul sau dupa ce vom vedea ceva interesant in acest comentariu ...
   Daca la adresa " //r-26500.blogspot.ro/2015/01/informatii-inedite-furnizate-de.html#comment-form " veti gasi un "comentariu sters de autorul sau" sa stiti ca despre acest comentariu era vorba ...

   ========================================
   CEZAR9 ianuarie 2015, 15:54

   R26 zice ...
   1]. Dumneata chiar esti aerian? Limite de varsta in grad NU mai pot exista decat in paralel cu o lege a pensiilor militari! Cand s-a abrogat L. 164/2001...bla bla ....
   OMULE dar am zis ca SUNT de akord...dar cu perfectionari ...
   Poti da cuiva un exemplu de slt ...la 60 de ani ....
   Nu de alta dar sa pot aprecia,, justa " mea valoare cand la ..25 de ani eram CAPITAN cu functie de COMANDANT COMPANIE ....
   Esti de tot hazul ..ca atunci cand nu mai ai spatiu de manevra ...BAGI PLACA CU ACTIVII...-HI..HI...
   Lasa-i nene sa -si rezolve problema .. Oricum eu sunt istorie ..DAR SI TU R26..EU...Anonimi cat cuprinde ....Eu zic ..ca ei isi vor scoate o lege convenabila ..dar se va aplica ....doar in viitor ...
   Eu stiu foarte bine ce te frige pe tine (si inca vreo cativa )....lipsa vechimii.....eu as zice multam lu Ponta ..si mi-as mai gasi si eu de lucru- macar sa compensezi rahatul de indexare ..
   Apropo ...eu sunt PFA..cu stampila ..am lucrat pentru Pensii private P..II......
   Răspundeţi
   =================================================

   RăspundețiȘtergere
  21. Mare dreptate are @cip dragos9 ianuarie 2015, 16:50 atunci cind "ma critica" pe motivul ca n-ar trebui sa-i bag in seama pe reprezentantii haitei de maidanezi (Cezar si anonimul avianyc) ...

   Dar "nu ma lasa inima" sa-i nu-i atentionez pe ceilalti comentatori asupra adevaratei "valori" a acelor indivizi ...
   Indivizi care , pe linga faptul ca habar nu au despre ce-i vorba , mai si mint cu o dezinvoltura ... ceva de speriat ! Si au , acei indivizi , pretentia sa le fie crezute aberatiile ...
   ----------------------------------------------
   Iata inca o mostra de minciuna grosolana spusa de prostovanul de sergent bula (cezar) ...
   Cititi comentariul copiat de mine mai sus (sau cititi-l , in original , la adresa precizata ... este in mai sus acest sir de comentarii ...) .

   Deci individul spune ca "...la ..25 de ani eram CAPITAN cu functie de COMANDANT COMPANIE ...." .

   Sa vedem despre ce-i vorba :

   - individul putea fi inaltat in gradul de locotenent la virsta de 21-23 ani (in functie de virsta la care a fost dat la scoala si de numarul de ani de repetentie pe care i-a avut) .
   Admitem ca "a iesit" locotenent la 21 ani .

   - stagiul minim in gradul de locotenent era de 4 ani ; stagiul minim in gradul de lt.major era de 5 ani .
   Total 9 ani pina la gradul de capitan .

   - probabil ca era "pe bune" cu secretarul de partid ai cu CI-stul (era "omul lor") . Ca urmare acestia obtin o inaintare in grad inainte de expirarea stagiului minim in grad ("la exceptional" ... cum ii spuneam noi) . Nu se prea faceau doua la rind astfel de inaintari in grad . La o astfel de inaintare in grad trebuia sa fi depasit jumatate din stagiul minim in grad .
   Deci "a cistigat" maximum 2 ani .

   In final : de la lt. la cpt . trebuiau 9 ani ; a cistigat 2 ani ... mai ramin 7 ani !
   Virsta de 21 ani plus 7 ani face virsta de 28 ani ...
   Cum dracu a ajuns prostovanul de sergent bula capitan la 25 ani ????

   Nu mai credeti , oameni buni , spusele lui de-alde prostovanbul de sergent bula (si colegii lui din haita de maidanezi !
   Baietii astia mint mai ceva ca RobOrta la numararea voturilor la legea pensiilor !
   Baietii astia mint asa cum respira !

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Ce mare smecherie!!Nu-i clar ca o fost odrasla de nomeclaturist si el tot nomenlaturist o fost!!??Astia is aia care aterizau locotenenti din vistieria de partid si din prima zi erau pe functii de colonei si luau grade in 3 luni cati altii in 30 de ani!Is seriile alea fara scoli militare,erau la moda prin anii 65-70!!!

    Ștergere
  22. ...hi..hi ...bine bai Mosule ...,,greseala de tastatura" ...baga 2 exceptionale si mai pune 3 ani si gata ABACUL iti da rezultatul corect !!!
   Acum - asa cum am mai afirmat ..eu l-am dibuit pe Mosul ca fiind un brav reprezentant al meseriasilor cu ,,creionul chimic" in gura ..de foarte multa vreme !
   Trebuie sa-mi fac ,,mea culpa ' si sa recunosc ...ca nu l-am dibuit pana la capat !!!
   Asta-i contabil cu spor de ,,prajit limba in cafeaua neagra a colegei pmc ! Dar nu-i orice fel de contabil...II din ALA cu OCHISORII ALBASTRI ...cum se zice in popor !
   Eroarea mea rezida din faptul ca nu ...m-a interesat problema ..!

   RăspundețiȘtergere
  23. - probabil ca era "pe bune" cu secretarul de partid si cu CI-stul (era "omul lor") ..zice Contabilul cu ochisori albastrii :
   DAAAAA..eram,, pe bune"(in acceptiune militara )...cu Comandantul de R ..si cu S.de partid si cu CI si chiar cu C.de Batalion ..sau Cdt.Cp.(care mi-au fost sefi )
   Asta pentru ca eram MESERIAS la instructie si obtineam rezultate pe masura , pentru CA NU FURAM si NU CIUBUCAM soldatii...etc ..etc ..
   Numele meu a aparut de mai multe ori in ziarul militar ...poza cu activitati de instruire ..aplicatii ..etc la fel........NA...baga-ti unghia in gat ....contabile ....

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    Ștergere
  24. P.S....de 5 ani nu ai pomenit un cuvintel concret (verificabil)..din activitatea ta!! Oare de ce...(sau poate dupa 50de ani ...!!)

   RăspundețiȘtergere
  25. ...,,,Zice Omul cu ochisori albastrii....,,pe motivul ca n-ar trebui sa-i bag in seama pe reprezentantii haitei de maidanezi (Cezar si anonimul avianyc) ...
   ====================================================
   Spre stiinta tuturor...,,anonimul avianyc)''....este un fost pilot pe supersonice..MIG-uri

   RăspundețiȘtergere
  26. Păi la cîte o fi luat el peste bot de la contabila fiindca nu a” facut treaba ”cum sa se mai dea sef contabil ,auzi bre si de grupă speciala pe cind biata contabila care era adevarata sefa trebuie sa suporte de la un mos doar abia normale.

   RăspundețiȘtergere
  27. Sa-l lasam pe mos Alecu sa-și faca calculele in toate variantele L 164/bis si daca nu-i iese socoteala ”aranjam” sa-l treaca la ”alte conditii” pe functia de ”pilot de contabile”.

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Supersonicule! Ia zi-ne cum dupa contributeala asta un pilot pe supersonice a ajuns de la 4500 la 3000, iar alt pilot pe supersonice a ajuns de la 4500 la 12000? Al doilea cum facea, pleca cu supersonicul si la peste si in concediu sau cum? Si poate nu ne mai arati popoul, chestie de fair-play, nu de altceva!

    Ștergere
   2. S-a ajuns la fenomene de acest gen datorita faptului ca in unele unitati s-a zburat mai intens in altele mai putin. Exemplu; sc, de of. Boboc-pentru formarea elevului pilot se zbura aproape zilnic din ian pina in dec (inainte de 89/4-5 starturi pe saptamina/fiecare escadrila cu profilactica 8 ore la zece zile/6ore/zi/salar intre 7-11 mii lei/luna si 3,5-6 mii lei/luna tehnici) fata de un regiment obisnuit unde erau maxim 2-3 starturi/zile de zbor/saptamina/regiment/3escadrile deci un start/escadrila.
    După 89 au fost multe animozitati inclusiv intre piloti si mai ales după restructurari.De exemplu un cdt de patrula acapara orele cu greu disponibile iar restul mai zburau si ei cu greu citeva ore/luna. Au fost unitati destinate cu misiuni care au acumulat ore de zbor;transport,politie aeriana,zboruri in conditii meteo grele,etc,etc.Pe linga restructurati multi au plecat prin demisie fiindca nu zburau si atunci salariul era la nivel de baza. Iti pierzi si indeminarea. Altii au plecat la MI, Smurd unde zboara din greu.Si multe altele,difera de la unitate la unitate.

    Ștergere
  28. Daaaa ! Doua la rind "la exceptional" !... Si mai era obligatorie si "depasirea" unei jumatati din stagiul minim in grad !...
   Nu prea era voie ... dar ce nu faceau secretarii de partid si CI-istii pentru "ciripitorii de calitate" !...

   Ar fi fost posibil ... avind in vedere "cantitatea" de cunostinte pe care trebuie s-o "inmagazineze" locotenentii din arma lui ... Cantitate de cunostinte care , la arma in care am lucrat eu , era pentru caporali... Subofiterii si ofiterii nostri trebuia sa stie carte !... Carte multăăă !..... Cine prindea un "exceptional" ... era "meserias" ... "nu mai pupa" munci agricole sau industriale ... avea , deja , alt drum ... drumul lui ... in sus !...

   Promotie '77 ...

   Hm ! Atit de bun si de util in unitate incit , proaspatul "avansat la exceptional" , este trimis opt luni la minerit ... Dupa care , ca sa nu i se mai vada mutra "ciripitoare" prin unitate , este "exilat" (tot de "cursa lunga") la strins gogonele undeva prin Oltenia ...

   Si ... cind te gindesti ca "avansatii la exceptional" ajungeau pe functii serioase ... suuus tare !...
   El a ajuns pe functia de ajutor de bagator de seama la un GAZ ... sectorul "Gogonele , pastirnac , patrunjel si conopida" ... avindu-l , drept sef (incadrat pe functie) , pe un plutonier ...

   Ce sa-i faci ?!? Intre timp se disparusera "patronii" ciripitorilor , iar el nu stia sa faca altceva !...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Au fost niste situatii ciudate la generatile mai vechi! Stiu ca am avut un ofiter intr-o unitate care chiar nu avea scoala militara! Ii tin minte 2 functii: secretar PCR candva si sef logistica mai la urma! N-am fost curios sa il intreb ce si cum, spunea ca fusese activat la faza cu Cehoslovacia! Spre zilele noastre, un artilerist mai in varsta care isi incepuse cariera ca parasutist, spunea ca fusese coleg cu Dogaru la facultatea de istorie! Tipul fusese si secretar PCR! Aici m-am prins cum a fost faza: urmase facultatea de istorie, s-a activat cu gradul de locotenent, a urmat cursul de parasutism, a avut un accident de a ramas beteag de un sold, si apoi s-a convertit ca artilerist! Urmase si AISM. Ce sa mai spun, am intalnit si comandant de brigada, general tot fara scoala militara! Dar avea A.I.S.M.! Tot in perioada cu Cehoslovacia fusese activat si bineinteles ca si el a fost secretar PCR! Cam bizare vremurile alea! De parasutist nu discut, nu mai e printre noi si era un tip OK! La primul si al 3-lea, era frapant ca nu stiau sa scrie corect! Ambii aveau ceva idei in cap cum le au astia cu contributivitatea! Am discutat cu comandantul de brigada! Nu intelegea nici ce cu contributivitatea, nici ce e cu pensia militara! El stia doar ca comandantul de brigada care l-a inlocuit a iesit cu o pensie mai mare decat el! Adica omul avea o oftica personala pe o alta persoana, la aste se reducea toata filosofia lui! In final el a ramas tot cu aceeasi pensie, dar era satisfacut ca scazuse si pensia comandantului de brigada care il urmase la tron! Mari nastrusnici a nascut si amata asta!

    Ștergere
   2. Se vorbeste-n tîrg ca mos Alecu atita ”carte stia” si atit de” militar-militar” era ca daca demonta ”TT” nu-l mai stia monta la loc si asa din bucati pleca cu el la luptă. Vraja marii si atit de capătîna lui.

    Ștergere
   3. @ avianyc 10 ianuarie 2015, 18:34. Da, TU? Cam cu ce situatie reala in care ai fost doborat sau ai prabusit pe cineva, te-ai confruntat? Intrucat NU exista dovezi in acest sens in istoria militara recenta! Inca! Deci, ce ai facut in plus fata de cei 27 militari ucisi in teatrele de operarii? In minus, intuim oricum ca NU ai facut nimic! Cu probe!

    Ștergere
  29. Moş Alecu, te rog io, lasă-l în pace pe fostul meu şef Cezar-Petrică, că mi-a fost şef direct la GAZ, cu gradul de căprar!

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Saltare ...tu mulgeai tapul ..al dreak....

    Ștergere
  30. Putulica dobitocule (avianyc) mi-ai adus aminte de (inca) o faza din cauza careia era sa am mari necazuri...

   Serie de pregatire militari T.R. (dintre cei cu 9 luni inainte de facultate ...) ; terminarea pregatirii ; pentru pregatirea lor se folosea armament din stocul de mobilizare (TR-istii nefiind in statele de organizare la pace ... nu era armament "la serviciu") ; armamentul trebuia curatat "bec" pentru a fi reintrodus la "stoc" .
   Adun plutonul , iau un pistol mitraliera si ... "Pulanilor faceti ce fac eu : scoateti ... , scoateti ..., scoateti ... " ....
   Demontat tot ... ultimul surub , ultimul splint , ultimul arculet ...
   In fata fiecaruia cite un morman de piese si o teava cu un miner si un pat de pusca ...

   Apare loctiitorul tehnic , inginer de artilerie , sa vada cum se face curatarea si pregatirea armelor pentru reintroducere la "stoc" ...
   Cind vede ce era acolo ... se-ngalbeneste , se-nverzeste , se albastreste ...
   "Locotenente , cine v-a spus sa faceti asa ?"
   "Nimeni ! Eu am hotarit !"
   "Puscaria te maninca ! Montati-le la loc ! Eu , personal , le verific pe toate !" .
   De parca eu as fi avut de gind sa nu le mai montez la loc ...
   Dar o cam bagasem pe mineca ... daca uita vreun tilica sa puna ceva la loc ?!!...

   Si-ncepem montarea ...
   "Pularailor ... luati piesa cutare , aratati-mi-o , puneti-o la ..." ...
   Si tot asa cu fiecare piesa ...
   Striga cite unu' : "Toa' l'ent , la mine nu intra !" . " Stai asa !..." ma duc la el , il ajut ... se rezolva ...
   Pina la urma pistoalele mitraliera aratau iarasi a pistoale mitraliera ...
   Toate piesele fusesera montate , fiecare in parte , numai la comanda mea ...dar tot ma gindeam sa nu se fi ratacit ceva ...

   Vine loctiitorul tehnic cu vreo trei maistri de armament , verifica toate armele ...
   "Ai noroc ca le-ai facut la loc ! Da' tot ti-o iei tu !..." .

   Bineinteles ca la urmatoarele adunari cu cadrele eu eram "hopa-mitica" ! ... "Auziti , tovarasi ofiteri , ce i-a trecut prin cap locotenentului ..." ... Si da-i , si da-i !...

   Asa ca , putulica dobitocule , niste "pîrţuri" de TT sau Carpati ... floare la ureche ... se rezolva cu ochii inchisi...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Interesant!!!! După care s-a terminat progamul. O tuică la primul colt de strada................după care a doua zi de la inceput- atelierul demontati-montati- o tuica............... Interesant!!!!

    Ștergere
   2. Tema....verificati identitatea Mosului ...si apartenenta la vreo gasca militara...dupa povestea de mai sus ..hai la treaba aaaaa....

    Ștergere
   3. Măi Moş Teacă, acum este evident că faci parte din generaţia Cehoslovacia, adus direct din uzină pe uşa din dos. Militarii ăia care montau armele erau soldaţi nu pulărăi, armele pe care le montau ei şi tu te uitai ca "deşteptu" erau puşti de asalt nu pistoale mitralieră, iar dacă ei au montat armele asta nu înseamnă că poţi să o faci şi tu, meseria armelor nu se ia ca sculamentul, din cafeau contabilei. Lasă militarii să discute despre chestii din astea periculoase, tu vezi să fie ascuţite creioanele chimice, "Toa' l'en". Apropos, "pulărăii" erau studenţi pe când tu nu erai decât un fost lacătuş facut "Toa' l'en" la repezeală.

    Ștergere
   4. @ Anonim 10 ianuarie 2015, 21:46! Aha! Bun fost propagandist PCR esti si tu! Precis vrei si TU pensie contributiva! Numai ca pe noi astia din generatia NATO, nu ne duci cu "presul". Noi am montat si demontat NU numai jucariile voastre de tinichea, ci si UZI si G-3! In cazul G-3, e ca la schimbarea distributiei la masina TA. Ba si mai mult! Le-am probat in situatii reale! Ceea ce voi NU ati avut ocazia sa o faceti!

    Tovarase! Cine NU a fost militar de cariera, se vede de la o posta! TU esti vizibil deja de la posta din Islanda!

    Ștergere
   5. @R 2666, nu ştiu de unde ai tras asemenea concluzii şi ce anume te-a indignat în aşa măsură, dar spre simpla ta informare află că nu am fost nici măcar membru de partid, faţă de tine şi cel cătuia îi sari în apărare cu atâta hotărâre. Dar asemenea chestiuni nu au nici o relevantă, cel puţin in discuţia in cauză, nu vroiam să o aduc aici, dar dacă tot am ajuns fii te rog amabil şi informează-ne şi pe noi, câţi ai mai activat în armată după intrarea în NATO? Că văd că o tot trageţi cu generaţii NATO şi alte vrăjeli. Nu îmi doresc o pensie pe contributivitate, eu nu vreau decât o lege indiferent cum se numeşte ea care să acorde militarilor un venit pentru ce au facut pentru armată nu pentru cine au fost în armată, altfel ne trezim cu alde Nea Creion Chimic intrat pe uşa din dos că ne râde in faţă iar eu nu accept aşa ceva. Sper ca ministrul Duşa să facă exact ce a promis şi să nu se lase influenţat de tot felul de trepăduşi pentru care armata nu a fost decât un refugiu călduţ. Deci ca să nu o mai lungim şi să las loc de interpretări, opinia mea este că militarii trebuies apreciaţi, platiţi, recompensaţi pentru ce fac sau au facut pentru armată nu pentru cine au fost sau cine sunt. Dacă nu eşti de acord cu asemenea opinie, nu e decât treaba ta. Apropos, las-o mai moale cu comunişti, propagandist, PCR, NATO, etc. suntem între noi ce dracu, doar nu crezi că poţi să abureşti pe cineva cu astea.

    Ștergere
   6. @ Anonim 10 ianuarie 2015, 23:18. Chestia de stil! Mos Teaca ala pe care il apostrofezi TU vrea pensii militare, fapt pt. care contributionistii ii dau la gioale. Iar TU te-ai alaturat ultimilor! Poate fara intentie, dar asa rezulta!

    O tragem cu generatii NATO si alte vrajeli si avem motive! Cum papucii nostri niciunul pensionat dupa 2004 NU vrea pensie la contributivitate, iar cel cu contributivitatea nu au apucat sa intre niciodata in NATO? Despre asta e vorba! Adica undeva s-a produs o ruptura prea puternica intre mentalitati!

    Nu am cum sa o las mai moale cu comunistii, propagandistii, PCR, NATO etc. Tot din motivele mentionate anterior! Cum se face ca adeptii contributionistilor printre militari sunt cu atat mai infocati cu cat vechimea in PCR e mai mare si invers?

    Si apropo! Intre noi - rezervistii (chiar si pe aici printre comentatori) sunt si promotii care au intrat in serviciul militar abia in 1989 toamna. In 2011 cand s-au desfiintat pensiile militare erau iesiti la pensie militara cu 20-21 de ani de serviciu militar. Cei pe muchie cu 20-21 in serviciu dupa 1989, NU au apucat sa mai fie niciodata membri. Pot de ce detalii particulare vrei dumneata, oricui are o identitate reala, e cam ilogic sa dai detalii unui anonim.

    Ștergere
  31. Si ... daca am dat-o pe amintiri !...
   Dar ... ce dracu ... eu oi fi fiind cel cu cele mai vechi amintiri pe-aicisa ???

   Despre cei din perioada '68 ...
   In '68 , cind cu balamucul din Cehoslovacia , s-au luat masuri de completare cu cadre a unitatilor de la pace ... Atit ofiteri cit si subofiteri si mm ...
   Scolile de ofiteri si-au adaptat (scurtat) programele , s-a redus timpul de pregatire (de la 4 la 3 ani) a ofiterilor ...
   In unitati erau sergenti (militari in termen) incadrati pe functii de comandanti plutoane , precum si soldati si gradati pe functii de meseriasi ...

   Sergentii (cu diplome de bacalaureat) au fost inaltati in gradul de sublocotenent si incadrati pe functii de comandanti de plutoane .
   Gradatii si soldatii meseriasi au fost inaltati in gradele de serg.maj. sau MM cl.IV si incadrati pe functii de soferi si meseriasi ...
   Treaba asta a continuat pina prin '70 ... dupa care s-a renuntat la ea ! Scolile militare incepusera sa "produca" , cit de cit , numarul necesar de cadre de la baza ierarhiei ...

   In orice caz , pentru unitatile operative si pentru functiile "luptatoare" nu se apela la "filiere indirecta" ... La filiera indirecta se apela numai pentru functii de la esaloanele mai inalte ... functii din domeniile medical , tehnic , servicii ... In statele majore nu ajungeau astfel de cadre (de pe filiera indirecta) .

   Revenind la sergentii deveniti sublocotenenti ...
   Prin anii '77-'80 toti acestia (care reusisera sa "supravietuiasca" in armata) erau trimisi la Centrele de pregatire ale armelor , si , timp de un an de zile au urmat cursuri "pentru completarea pregatirii" ... Toti erau in acea perioada locotenenti , locotenenti majori ... cu experienta ...

   Multi dintre ei au urmat si Academia , ajungind ofiteri in state majore , ofiteri in comandamentele centrale , cadre didactice la scoli si la Academie , comandanti de unitati ...
   Dintre sublocotenentii initiali ... unii "s-au pierdut" pe drum ... dar altii au ajuns . pe bune , sus-sus ...

   RăspundețiȘtergere
  32. Răspunsuri
   1. @ Parca le stiai pe toate! Mai analizeaza inca o data afirmatiile ADMIN 10 ianuarie 2015, 15:56! Primul caz: maistru (nu militar, ci civil), "ucenic" la St. Gheorghiu! Nu a terminat nicio scoala militara, dar a ajuns locotenent! Sigur a fost secretar PCR. Al 2-lea student la facultatea de istorie - coleg cu M. Dogaru! O perioada, nu a terminat istoria niciodata! Si el a a ajuns tot locotenent! Sigur a fost si el secretar PCR. Al 3-lea caz: a terminat cariera ca si Cdt. Bg! Nu se cunosc date (lumea zice ca a fost tehnician agricol inainte sa ajunga locotenent). Cele 3 exemple sunt reale! Sigur si el a fost secretar PCR. Niciunul NU ca doar NU a urmat vreun liceu militar - poate fi irelevant, dar nici macar o scoala militara! Ultimii doi au urmat in schimb A.I.S.M.!

    Si dumneata ai avut colegi si mai ales sefi din "clasa" celor mentionati! Culmea este ca in ceea ce priveste mentalitatea, o aveti identica!

    Ștergere
  33. "Ciripitori" din haita de maidanezi ... aveti grija ca va atirna la spate frunzele de la morcovii care vă intra... intra....intra !...

   Acusi e marti ...se discuta proiectul legii pensiilor militare !...
   Acusi se depune la Parlament proiectul legii pensiilor militare !...
   Acusi se aproba legea pensiilor militare de stat !...

   Atentie la morcovul care vă intra ... intra... intra !...

   Ciripitori din toate haitele , uniti-va !
   Degeaba !... Legea pensiilor militare de stat vine !...
   Atentie la morcov !...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. ,,Asteptam sa vedem ce se intampla"...a zis orbul ..cand i-a trecut prin fata pisica ..13

    Ștergere
  34. Bineinteles ca prostovanul de sergent bula se mira ca proasta-n t]rg !
   Adica ce-i cu chestia prezentata de mine despre sublocotenentii lui '68 ...
   De unde sa stie el de ce am vorbit eu despre acea chestie : el citeste din doi in doi si-ntelege ce-a citit din patru-n cinci !...
   Prostovane de sergent bula ... am prezentat acele lucruri ca urmare a spuselor @ADMIN10 ianuarie 2015, 15:56 , care vorbea despre militari din "faza cu Cehoslovacia" ...

   RăspundețiȘtergere
  35. @Anonim10 ianuarie 2015, 21:46 :
   Talimbule !
   Sinteti (voi , haita de maidanezi) atit de "deparazitati" de orice urma de inteligenta incit aveti aceleasi "şabloane" de exprimare !
   Citindu-ti "rîgîelile" am fost tentat sa cred ca esti motanelul cacacios (tigri2) ... dar el este mai virulent in porcarele ... Si , in plus , copii lui sint , inca , acasa ... ca urmare motanelul cacacios are interdictie la calculator ...
   Am sesizat si un "damf" puternic de "doi ochi albastri" din gara Bartolomeu ... Damf caracteristic dez-akord-atului (Akord-75 ... in ultima vreme don corleone) ... Totusi ... se pare ca nici el nu pare a fi ... La ora cind a scris , de obicei , concentratia de "SINGE in alcool" este absolut nesemnificativa in "creerele mintii lui" ...

   Se regrupeaza haita de maidanezi !...
   Grija mare... baieti !...
   Se vad frunzele de la morcovul care intra...intra...intra !...
   ---------------------------------------------------------------
   Si acum sa vedem "tîmpelile" pe care le regurgiteaza netotul ...
   Spune : "...generaţia Cehoslovacia, adus direct din uzină pe uşa din dos...." .
   Nu ! Dobitocelule !
   "Adusi direct din uzina" fusesera prin anii patru's'sapte-cinzeci si ceva ...
   "Generatia Cehoslovacia" fusesera sergenti , spre finalul stagiului militar , pregatiti pentru functia de cdt.pl. in unitati , ulterior completindu-li-se pregatirea la Centrele de instructie ale armelor ...
   -------------------------------------------------
   Militarii aceia au montat PISTOALE MITRALIERA , cal.7,62 mm , md.1963 , cu pat normal . Acesta era si este numele acelor arme . Termenul de "pusca de asalt" se foloseste de limbocuristii dornici de a folosi numai terminologia din limbeza ...
   Talîmbule ... in prezent se foloseste termenul de PUSCA DE ASALT si pentru un rahatel de puscoci de cal.5,56 ... rahat cu perje care "omoara" vrabii pina pe la 4-500 m ... Cu arme de acest calibru se jucau , pe vremuri , pionierii din clasa a 4-a ...
   ------------------------------------------
   Citeste , talimbule : ""Pularailor ... luati piesa cutare , aratati-mi-o , puneti-o la ..." ..." ...
   Deci ... ca sa fiu sigur ca nu asambleaza piesele aiurea eu le dirijam pas cu pas activitatea ...
   ---------------------------------------------
   Talimbule ... nu " "pulărăii" erau studenţi" ... Nu erau , inca , studenti ... Abia dupa ce terminau serviciul militar (ca militar cu TR) deveneau studenti ...
   Si ... talimbule ... eu nu foloseam termenul "pularailor" ... eu le spuneam "pulanilor" ...
   --------------------------------------------------
   Totusi ... de ce dracu va este asa de frica de mine ? De ce dracu va strofocati in asa hal sa ma bruiati ?
   Si de ce dracu sinteti "trimisi la inaintare" niste prostalai ca voi ?
   Chiar numai handicapati intelectual sint multumitorii lui goprea si ai contributelii ?

   Daca tot sinteti multumiti de pensiile voastre contributioniste ... puneti mina de la mina si platiti niste baieti care sa poata vorbi si despre bunaciunile contributelii ... Care sa nu se ocupe numai de bruierea mea...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Ca sa lamurim cum stau lucrurile cu mos Alecu (Teaca) .

    De ce-si doreste mos Teaca cu atita ardoare L 164/bis după ce a facut la ”atelier” atitea montari-demontari de era cit pe aci sa intre in pirnaie urmate apoi de trecerea la ”atelierul” transmisiuni unde nu mai facea demontarea si montarea aparatului deoarece nu pricepea cum de vorbesti la un capat al firului si se aude la celalalt. Explicatia este simplă. Acel inginer sef-baiat destept si studiat l-a mirosit ca avea pe sub camasa legata la git sticluta cu slibovita din care trasese jumatate incurcind astfel armamentul de la uz cu cel de la stoc. Cind a mai auzit si limbajul de dugheana si-o fi pus si inginerul intrebarea nu cumva daca tot i se impleticeste limba-n gura sa dea vreo comanda incilcita si pularaii sa greseasca montarea ba in plus sa considere necesar si montarea cartuselor de ”rezerva” ciordite in scopul acoperirii lipsurilor la ultima tragere, a dat ordin MM-oameni seriosi sa-i verifice cu deamanultul ispravile si la cel de la OZU sa-i taie sporurile . Cum abaterile erau repetate alegindu-se cu sporurile taiate si amenintarea cu bagatul la pirnaie normal sa ceara acum cei mai favorabil pentru glorioasa lui activitate,adica recompensa după L 164/bis.
    Cum a ajuns el , din gasca de lacatusi 70, colonel ? Tot simplu.
    Posedind de atunci atitudini de marmelingi s-a dat bine pe linga ”pularaii” TR.
    Cind ”pularaul” lui sef purtator de porhart a ajuns pe undeva boss de boss la prima lor intilnire ce credeti ca i-a zis lui mos Teaca , ”mai” pularaule ”tot cpt cu parul alb esti?. Tot domnu sef-nu s-ar putea? la care seful mare-i zice ,bine ma ”pulanule” du-te la cazarma ca pun eu o vorba si te fac colonel. Si uite asa a ajuns mos Teaca mare sef colonel-activist-indrumator ,adica fara nicio raspundere. .
    Pacat de colegii lui de lacatuserie” 70” netupeisti ca el care desi au tras din greu prin cazarma nu au reusit sa treca de functie si grad de maior iar acuma cu vechime completa le-ar prinde foarte bine o pensie contributionista.precis astia la urmatoarea intilnire a generatiei 70 isi vor lustrui spitul cizmelor de fundul pantalonilor lui mos Alecu(Teaca).
    Dar ce sa mai zica ai mei mr.si mm generatia 70 care saptaminal /zilnic trebuiau sa dea coada avionului si sa demonteze motorul si alte instalatii sofisticate sa le faca lucrarile regulamentare de 25,50,100 ore zbor apoi in ordine inversa sa le monteze inapoi piesa cu piesa ,surub cu surub, fara greseala. Noroc ca erau oameni seriosi ,buni meseriasi si nu le taia nimeni sporurile,putine de altfel pe vremea aceea.
    Ei la vechimea lor completa si la functiile maxime de mr.dobindite pentru of. (sef atelier) ce bine le-a prins contributivitatea. Si acestia isi vor lustrui spitul ghetelor(nu putau cizme) de fundul pantalonilor lui mos Alecu-Teaca .

    Ștergere
  36. Amice, dacă într-o discuție în care vrei să arăți cât de militar ai fost vii cu asemenea argumente înseamnă că ți s-a colorat creierul de la creionul chimic. Și ca să-mi satisfac nesațul de cunoaștere, poți cumva, dacă iți mai amintești, în ce a constat examinarea pentru admiterea în școala militară și la ce materii ai fost examinat? Sunt convins că minciuna ți-e straină, dar pentru mine puți de la o poștă a parvenit, nu ești singurul dar la tine e deranjantă treaba că încerci să ne dai lecții.

   RăspundețiȘtergere
  37. Tema nr.2....stabiliti daca Mosul(chimizat ) a montat vreo arma in viata lui ..pornind de la afirmatia ...,,,,.Citeste , talimbule : ""Pularailor ... luati piesa cutare , aratati-mi-o , puneti-o la ..." ..." ...
   Deci ... ca sa fiu sigur ca nu asambleaza piesele aiurea eu le dirijam pas cu pas activitatea ..(mos Alecu)
   Indiciu ajutator care aproape va rezolva tema (ha!)....,,in Armata ..si cel mai neinstruit soldat CUNOASTE ca piesele oricarui armament . ..NU SUNT INTERSCHIMBABILE (a nu se confunda piesele de la armamentul de infanterie pm sau PM...care au fost proiectate pentru ase potrivi ...de la una la alta ....
   Deci arma o montezi sau NU...gresit nu o poti face ...(hui..hi..hi...la muuuunca pularailor (citat din mosul periculoso ..!!)

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. adica„ aratati-mi-o ” ca sa stiu si eu care-i a vrut sa zica? Mare hahalera !

    Ștergere
  38. @Anonim11 ianuarie 2015, 09:41:
   Imi spui ca : "...deranjantă treaba că încerci să ne dai lecții." ...

   Vai !
   Eu NU INCERC !... Eu chiar VA DAU lectii !
   Deranjant este ca voi nu discutati subiectele pe care vi le prezint eu ... Voi va marginiti numai la a ma ataca pe mine personal ... pe motive care mai de care mai idioate ...

   Combateti (cu argumente) cele spuse de mine si , atunci , acelea nu vor mai fi lectii date ... vor fi numai incercari (eventual esuate) de a da lectii !...

   Despre examenul de admitere ... ceva mai tirziu ... ca-i mai lunga povestea !...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Asta că ne dai lecţii poate numai în visurile tale, eventual să încerci. Iar cu admiterea la şcoala militară, dacă e o poveste mai lungă deja îmi întăreşte convingerea ca nu m-am înşelat, eşti un parvenit iar de la parveniţi nu accept lecţii. Cât despre argumente, ce să discutăm? Dacă te referi la "pulărăi" şi celelalte aiureli nu e nimic de discutat cât despre proiectul de lege nu expui decât un amalgam de deziderate si jigniri la adresa celor care nu-ţi împărtăşesc ideile.
    Iar referitor la morcov cred că ar trebui sa-ţi faci griji tu nu ceilalţi. Nu am avut timp să urmaresc declaraţiile ministrului Duşa însă am prins o frântură la un buletin de ştiri în care spunea că noua lege va avea ca pilon central reducerea decalajului între pensiile foarte mari şi cele mici. Dacă e aşa, noua lege nu va avea darul să îndrepte ceva şi să pună pe fiecare la locul său, este doar o masură de conjunctură să închidă gura celor mai virulenţi guralivi printre care cu onoare te numeri. Meritocraţia a fost iar dată la o parte în detrimentul oamenilor de onoare. Parveniţii au un dar ieşit din comun de a se afirma, exemple sunt cu duiumul, toţi cei cu un trecut tulbure şi cariere de conjunctură sunt cei mai virulenţi în a apăra nişte aşa zise drepturi de care nu ar trebui să beneficieze.

    Ștergere
   2. Cu certitudine te-ai lovit de sintagma "prostul harnic", ai avut mare noroc că nu v-a dotat armata cu unu ca ăsta altminteri nu mai vorbeai acum. Ce zici dacă într-o dimineaţă veneai la muncă şi găseai motorul "Demontat tot ... ultimul surub , ultimul splint , ultimul arculet ..." şi nişte pulărăi în jurul lui sub comanda lui "Toa' l'en" montau de zor la el? Mai zburai?
    El nu pricepe nici acum care e treaba cu armata, totul e luat ca la ei la lăcătuşerie, merge şi aşa, dacă nu, pui o sârmă mai groasă.

    Ștergere

  39. ”R-2650010 ianuarie 2015, 22:15
   @ avianyc 10 ianuarie 2015, 18:34. Da, TU? Cam cu ce situatie reala in care ai fost doborat sau ai prabusit pe cineva, te-ai confruntat? Intrucat NU exista dovezi in acest sens in istoria militara recenta! Inca! Deci, ce ai facut in plus fata de cei 27 militari ucisi in teatrele de operarii? In minus, intuim oricum ca NU ai facut nimic! Cu probe!”

   Da ,domnul R 26.. asa-i cum spui!
   Chiar si eu imi fac uneori ”mea-culpa” pentru faptul ca am ars gazul de pomana taiind frunza la ciini sau scuturindu-le de muste.
   Noroc ca inainte de decolare imi trasau ca sarcini sa supraveghez activitatile de demontare -montare a armamentului de la stoc de catre trupa lui mos Alecu precum si sa supraveghez caprele lui Cezar nu cumva sa cada in timp ce erau la frunza in ambuscada pregatita cu minutiozitate de cercetasii mascati cu crengi infrunzite care se antrenau in perimetrul de actiune al caprelor . Din proprie initiativa supravegheam si focul pentru bunataile prajite in vederea sarbatoririi ”victoriei in ”asalt” de catre cercetasi. Se intimpla si pe la ai nostri pe vremuri, parasutisti.
   Noroc ca nu m-ai intrebat si de ce nu mi-au dat la plecare in decolare o pusca de asalt in mina ca totusi sa-mi justific prezenta in aer?

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. @ avianyc 10 ianuarie 2015, 16:56 cumulat cu 11 ianuarie 2015, 11:01. Pana la urma ai confirmat afirmatia lui Dusa cu veniturile CONJUNCTURALE in activitate! Din ce afirmi rezulta ca au existat suficienti maistri militari cu venituri mai mari decat ale pilotilor. Si mai exact ca totul era la noroc! Vorbesti mult de perioada dinainte de '89, de unde rezulta ca e posibil sa NU stii ce s-a intamplat in anii spre anii 2000 si pana recent spre 2010. Armata a inchiriat frecvent AN-uri de transport cu tot cu echipaje, unor companii comerciale! Echipaje cu dedicatie, adica "pe pile". Zboruri extrem de frecvente, in timp ce aparatele de lupta rugineau la sol cu tot cu echipajele lor din vesnica lipsa de combustibili si mentenanta! Companiile private plateau armatei serviciile incat armata iesea mereu in pierdere, dar tot armata platea veniturile echipajelor dupa regulile mentionate de tine.

    Tot ce ai afirmat se datoreaza unor situatii CONJUNCTURALE, este foarte evident! Eroarea fundamentala a sistemului militar este legata practic de acte de coruptie, din moment ce la aeronautica personalul era platit la nr. de activitati, iar restul armatei avea remuneratii fixe! Mai mult, bugetul fiind deficitar si la aeronautica, acesta a fost alocat cu precadere unor structuri cu "pile", iar din cadrul respectivelor structuri, unor oameni cu pile. Ori, toate aceste lucruri sunt chiar CONJUNCTURALE. Asta ca sa NU mai discutam de faptul ca (am mai discutat) parca de SMECHERIILE 100%. Parca NU cunoastem ca dupa statutul personalului aeroanutic cuplat cu fostele legi ale salarizarii, oricine din statul major era imbracat in albastru, beneficia de sporuri si prime - in fata carora pilotii si echipajele lor erau chiar niste sarantoci!

    In final, totul a fost un pic de coruptie mascata bine in urma unor artificii din legi! Referitor la importanta muncii adusa ca argument frecvent de catre cei de la aeronautica (uneori si de la marina) pt. a justifica niste venituri colosale si pensii contributive la fel de colosale, este un bla ... bla ... bla! Cand spun de lucrul asta, imi vine minte o situatie care imi va parea oricand imbecila. Aplicatie iarna la mama dracu' prin sudul Olteniei, niciun sat la mai putin de 30 km, tanc "descaltat" de pe senile, transmisia rupta, echipaj blocat in nameti la - 25 grade. Conform procedurii, echipajul ramane la tanc si nu pleaca decat cu tancul reparat sau pe trailer! In conditiile in care nu ai in jur un cocean de porumb sau un ciuline sa faci un foc. Evident ca din cauza conditiilor meteo, trailerul n-a mai ajuns niciodata! A ajuns in schimb echipa de mentenanta dupa 2 zile, pe tractoarele CAP din cea mai apropiata comuna. Echipa care a ramas si asta in nameti inca o zi langa echipajul congelat, reusind sa remedieze defectul. In final, tancul a ajuns pe senile la destinatie!

    In cazul exemplului de mai sus, discutam de un ofiter comandant de tanc, plus 3 membri ai echipajului subofiteri/maistri/soldati. Toti si luptatori si tehnici! Plus de o echipa tehnica formata de ingineri/subofiteri/maistri! 3 zile la -25 de grade NU e ceva peste care sa treci usor! Ba ai sanse multiple sa te trezesti "razand"! Cu toate acestea, niciun dintre persoanele in cauza NU a beneficiat de niciun spor precum personalul de la aeronautica! Si atunci, legat de veniturile CONJUNCTURALE! Dar tanchistii din exemplul mentionat ce vina au ca NU au avut si ei "pile" sa aiba si ei venituri extra-solde CONJUNCTURALE precum personalul de aviatie? Doar si unii si altii erau ofiteri/maistri/subofiteri, toti luptatori, toti tehnici - ambele arme sunt indispensabile, deci la fel de importante!

    Ștergere
   2. @ avianyc 10 ianuarie 2015, 16:56 cumulat cu 11 ianuarie 2015, 11:01.

    Apropo de CONJUNCTURALE, sa stii o faza! Orice cercetas in dispozitiv este si parasutist! Cercetasii autentici considera parasutismul ca fiind o simpla cale de transport pt. a indeplini misiunile efective de lupta! Din cauza faptului ca veniturile CONJUNCTURALE au fost acaparate de o mana de oameni, s-a ajuns in situatia sa existe ani de zile in ca cercetasii in dispozitiv sa NU mai fie convocati pt. antrenamentele anuale in parasutism! Cica NU erau bani pt. a fi platite salturile! Ar fi fost daca se mai taia pe ici pe colo din veniturile de 11 000 lei pe care le recunosti! De exemplu de la "costumieri" sau de CI-istii si de la juristii din statele majore, inclusiv la SMFA Bucuresti, pe langa care pilotii pe MIG de la Caracal erau niste "cersetori" la venituri! Banuiesc ca stii ca toti "grangurii" din statele majore incasau niste CONJUNCTURALE, singura lor legatura cu aeronautica fiind doar ca aveau uniforme albastre si atat!

    Acum poate intelegi de ce NU are mâţa coada si de ce NU trebuie sa se bata nimeni in piept cu caramida despre importanta muncii lui si veniturile din trecut! Daca ne reintoarcem la interviul lui Dusa , rezulta ca la acest moment aviatia e moarta in cotet (de fapt, oricum stiam toti)! Cu toate acestea, nimeni nu ar avea pretentia sa nu achite veniturile personalului aeronautic ca si cum chiar ar exista aviatie! Asa si invers! Mai usor cu elogiile despre importanta imaginara a unei munci despre care stim bine ca a fost remunerata si CONJUNCTURAL, si pe "ochi frumosi" in trecut!

    Ștergere
  40. Putulica dobitocul (semi-maistrul avianyc) tot subtirel la "telectul lui" ...

   Nu te mai strofoca_ca n-are ce sa iasa din "utilajul" cu_care ti se pare tie ca gindesti ... utilajul pe care-l tii agatat in gardul din avatar...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. mos Teaca ,iar esti cu nasu-n gardul meu ,nu poti sa treci pe linga el fara sa-l scuturi?

    Ștergere
  41. Si uite asa ...in sfanta zi de Duminica ..Mosul mai incasa cateva ..bombite puturoase !!
   Oare...nu se satura ...????

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Şefu, mai taci din gură şi treci de mulge purceaua aia. Ştii tu... Vezi că trebuie să pitroceşti şi gogonelele din butoaie. Hai, nu mai sta, că îndată te lucreză Moş Alecu cu L164!
    PS. Ai pus şi morcovi la murat, nu-i aşa? Rupe-le frunzele că au început să crească.

    Ștergere
  42. Tzutzu...e Duminica ..pacatosule ! Ne limitam la ..muls Tapu!
   Asta-i specialitatea Ta ..asa ca mars la treaba ...!!!

   RăspundețiȘtergere
  43. De la comentarii pe marginea unui material, unii au dat-o un pura socializare, iar altii in vesnicele tachinari!

   Daca lecturam materialul de mai sus, atrage atentie urmatoarea afirmatie a ministrului Dusa legata de grupele de munca: "(...) există o H.G. care se referă numai la sistemul militar și grupele speciale, dar eu consider că acea H.G. trebuie trecută prin lege (...)". Ceea ce este normal! Caz in care NU este exclusa posibilitatea ca grupele de munca pt. armata sa fie incluse sub forma de capitol separat sau anexa chiar in legea pensiilor militare! Acest fapt ar conduce la transparenta totala, deci la un progres real!

   Propunerea ca grupele de munca sa fie integrate in legea pensiilor militare a fost inaintata mai de mult catre M.Ap.N. din zona "R-26500", alaturi de alte propuneri. Secretoasele HG-S 1019/2010 si M.S. 132/2010 contin niste anomalii atat de crase in ceea ce priveste repartizarea personalului in grupe de munca in functie de riscul in activitate si de impactul medical al fiecarei activitati in parte - si NU dupa alte criterii, incat daca cele 2 acte normative ar fi desecretizate in acest moment, iar ne-am face de minune in fata opiniei publice!

   In ceea ce priveste "tenebrele" HG-S 1019/2010 si M.S. 132/2010, exista si o raspundere materiala, poate chiar penala care planeaza asupra lui Boc (el a aprobat H.G.-S), precum si asupra lui Oprea (el a emis M.S. 132/2010). De exemplu, in fata unei "perieri" a celor 2 acte normatice de catre o comisie parlamentara sau guvernamentala, cum ar putea justifica cei 2 au semnat decizii prin care generalita aia cu coc - CONTABILA Maria Lupu a fost incadrata in CONDITII SPECIALE doar sa i se majoreze si respectivei pensia? In conditiile in care grupa CS este definitiva ca implicand "existenţa unor factori de risc ridicat, generaţi de specificul activităţii militare, cu repercusiuni grave şi ireversibile asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune a cadrelor militare". Ce "repercusiuni grave şi ireversibile asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune " poate avea activitatea de contabil in armata incat sa fie inclusa in grupa CS, in conditiile in care aceeasi activitate in domeniul civil este inclusa in grupa CN? Prea sfidator, prea "smechereste", si mai ales cu tupeu cat cuprinde!

   Aceeasi poveste se intampla si in cazul magistratilor militari care au fost trecuti "din pix" in grupa ALTE CONDITII. In conditiile in care grupa AC este definitiva ca implicand "pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci". Alaturi de ei intra culmea si CI-istii ascunsi in marea masa a DGIA, adica inapoia luptatorilor din fortele speciale. La ce "pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci" poate fi supus un magistrat militar sau un CI-ist care de cand e armata romana nu face decat sa isi "fileze" trupele proprii - desi sarcina li ar fi fost sa fileze trupele inamice, incat sa intre in aceeasi grupa de munca cu un militar din teatrele de operatii, de un luptator din fortele speciale sau de un pilot? Prea sfidator, prea "smechereste", si mai ales cu tupeu cat cuprinde!

   Concluzia? Da - este OK ca grupele de munca sa redevina transparente, adica sa treaca prin lege! Este indreptatit din start ca armata sa aiba grupe de munca superioare cu o treapta fata de cetatenii civili, insa este timpul ca in interiorul grupelor in cauza sa se faca si ordine, iar incadrarea sa respecte strict criteriile privind riscul profesional si impactul medical asupra personalului!

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. iar l-ai ” injurat” pe mos H-Alecu-pensie jmecherita !

    Ștergere
   2. Da ce domnule cu ..popoul in uluca...Mos -Chimizatul ...nu era in pericol..?? Daca sugea prea mult ...creionul chimic ...?...daca cafeaua ai ..era prea ferbinte ?...aide nu fi rau ...ca alde matale...nu ai arat ogoarele patriei cu Mig-ul..ca alti colegi ...!! Te puneai in scaunul ala cu un cartus de racheta sub cur ..ridicai degetul mijlociu sus...narojii care lustruisera harduchia te salutau ca pe Klauss...si pa si pusii...plecai la plimbare ! Uite la el ..domnule ....

    Ștergere
   3. @ avianyc 11 ianuarie 2015, 13:18 & CEZAR 11 ianuarie 2015, 13:55. Mos Alecu sustine ca a lucrat in "alte conditii". Acordati-i credibilitate! Este singura grupa de munca unde la stabilirea criteriilor de incadrare pt. riscul in munca, ia in calcul asa cum este normal, ACTIVITATILE concret desfasurate si NU functia. Este grupa cu cele mai concrete activitati care definesc riscul in munca: pilotaj, parasutism, scafandrerie, alpinism, pirotehnie, misiunile in teatrele de operatii, misiunile antitero. tragatori aerieni etc.

    Exemplu! Au existat si exista unitati de desant prin parasutare! Statul major are ofiteri de logistica (fosta intendenta). Acum e acum! Acesti ofiteri intra in grupa AC daca s-au parasutat dand cu sosul de pamant, alaturi de intregul stat major. Daca in schimbul aveau rau de inaltime si soseau in raion cu ARO sau cu taxiul, NU mai intra in grupa AC, ci in cel mult CD. Concluzia este ca Mos Alecu chiar a putut desfasura activitati concrete care sa ii acorde dreptul de incadrare un grupa AC. La grupa asta chiar NU exista posbilitate de intors!

    In schimb, in contrast cu cele mentionate la grupa AC, la grupa CS apare "smecheria". Pe langa activitati nominalizate concret, la grupa CS apare la gramada si prevederea ca "sefii de structuri, microstructuri, module, departamente, compartimente etc." intra din oficiu in aceasta grupa de munca. Ce observam? In grupa CS, NU mai intra activitatea, ci in mod surprinzator functia! Si atatea functii au fost si sunt inca in aceasta armata de "sefi de structuri, microstructuri, module, departamente, compartimente etc." FARA ABSOLUT NICIUN RISC PROFESIONAL, incat "smecheria" este mai mult decat evidenta! Inseamna microstructura/structura si compartiment financiar sau juridic sau redactia ziarului armatei sau serviciul religios sau fanfara unitatii... sau ..sau, sunt o gramada de sau ...sau! Ei uite ca toti astia sau..sau...intra la gramada in grupa CS, pe baza functiei si NU a risului in munca. Aici este marea anomalie! Asa a ajuns tanti aia de la DFC sa infiereze cu manie proletara pe cei cu pensiile diminuate luand apararea "politicii de partid si de stat, ea intrand in schimb desi simpla contabila, cu "nesimtire" in grupa CS pt. riscul in munca!

    In concluzie, tot tranparenta rezolva problema! La fel si cu CONJUNCTURALELE!

    Ștergere
  44. Tipic pentru haitele da maidanezi : ataca toti deodata si , tot deodata , obosesc repede ! Apoi se ascund dupa garduri si incep sa se linga la "intre picioarele din spate" (ca sa nu se mai supere admin pentru limbaj sulfuros) ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. .Citeste , talimbule : ""Pularailor ... luati piesa cutare , aratati-mi-o , puneti-o la ..." ..." ...adica„ aratati-mi-o ” și mie, ca sa stiu si eu care-i, ai vrut sa zici? Mare hahalera !

    Ștergere
  45. Prostovane de sergent bula (CEZAR11 ianuarie 2015, 10:53) tu chiar nu obosesti sa fii totdeauna prost ?

   Cum adica : piesele oricarui armament NU SINT INTERSCHIMBABILE ?
   Adica piesele de la un pistol nu le poti folosi la alt pistol de aceeasi marca ? Bai ... tu esti chiar mai "subdotat" decit ultimul soldat din arma ta !
   ---------------------------------------------------------
   "Subdotatule" ... acolo s-au DEMONTAT COMPLET acele pistoale mitraliera ! Citeste , prostovane : "Demontat tot ... ultimul surub , ultimul splint , ultimul arculet ...
   In fata fiecaruia cite un morman de piese si o teava cu un miner si un pat de pusca ..." ...

   Stiu ca la voi se stie numai ce are voie soldatul : vergea , capac cutie mecanisme , arc recuperator , port-inchizator cu piston da gaze si inchizator ; tub de gaze ...
   Demontarea completa a pistolului mitraliera este , la voi , subiect de examen pentru gradul de colonel ... Dar tu nu ai ajuns la acest capitol ! Tu ... si "examenul de maior" l-ai luat "din cauza si cu ajutorul" unei productii bune la GAZ ...
   ------------------------------------------------------
   Tot informativ ... desi sint sigur ca nu ai "dotarea" necesara pentru a intelege ...
   Pistolul mitraliera , cal.7,62 mm , md.1963 are aceeasi cutie a mecanismelor ca si pusca mitraliera , cal.7,62mm , md.1964 . Diferenta intre cele doua arme fiind numai lungimea tevii si forma patului ... Deci (in cazul de fata) piesele sint interschimbabile si intre arme din categorii diferite ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Interesanta informatie si cîta stiinta si rigurozitate ascunde pentru ate putea incadra in l 164 după metoda”ultimul salar”. Ce sa mai zica in fata unei asemenea” probe de exceptie” un pilot care trebuie sa cunoasca de la A la Z avionul(cabina,instalatiile,etc),plus navigatie aeriana,plus mecanica zborului plus codul aerian plus etc.Dar amaritul de mm care trebuie sa cunoasca pina in amanunt avionul ,nemaivorbind ca daca demonteaza motorul si-l face mii de bucatele trebuie sa cunoasca obligatoriu si fara greseala montarea in sensul invers demontarii.
    Ce sa facen noi daca un mos Teaca ne face ”semi-ofiteri” si zice el ”semi-maistri”.Recunoastem cu zimbetul pe buze in fata comisiilor de super- experti in ale militariei ca ne mai ramin piese după demantarea si montarea TT-ului sau a Carpatiului precum si ca nu folosim la atac metoda triunghi cu virful inainte ci ne asezam in linii si tragem din linia a doua peste capul celui din linia intîi.
    Daca totul s-a incheiat cu bine inseamna ca merge si asa.
    De aceea materialul informativ prezentat de mos Teaca m-a pur si simplu fascinat.Cîta stiinta si rigoare ...............de ................caporal 70 !!!!!!

    Ștergere
  46. Bolovanule de ..Mos Alecu-Chimizat...in toate instructiunile scrie mare ...ca nimeni NU ARE VOIE sa demonteze..in totalitate o Arma (in cazul de fata pm PM p sau M..PSL ! In cazuri de urgenta majora ..arma este trimisa la atelierul specializat ..care vede ce si cum ...acolo nu lucreaz Tilicari si Mm..suprspecializati
   Cat priveste proiectarea armamentului de infanterie in asa fel incat sa se poata schimba piese (sa zicem..portinchizatorul cu pistonul de gaze de la pm..la PM...ii alta mancare de peste )
   Cade fiecare data ..tu o rasucesti ...dar de fapt te afunzi tot mai mult in ..rahat ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. .........pîna sub nasucul pe care-l ciocneste mereu de ”gardul„ meu.

    Ștergere
  47. PS..mai ales..un numar impresionant de arme ..noi ..de STOC....!!
   Ma uluiesti cat de narod poti sa fi ..Chimizatule ..

   RăspundețiȘtergere
  48. Da ce domnule cu ..popoul in uluca...Mos -Chimizatul ...nu era in pericol..?? Daca sugea prea mult ...creionul chimic ...?...daca cafeaua ai ..era prea ferbinte ?...aide nu fi rau ...ca alde matale...nu ai arat ogoarele patriei cu Mig-ul..ca alti colegi ...!! Te puneai in scaunul ala cu un cartus de racheta sub cur ..ridicai degetul mijlociu sus...narojii care lustruisera harduchia te salutau ca pe Klauss...si pa si pusii...plecai la plimbare ! Uite la el ..domnule

   RăspundețiȘtergere
  49. @Anonim11 ianuarie 2015, 09:41 :
   Desi arbitrul isi cauta cartonasele pe motiv de "deviere de la subiect" ... sa speram ca mai admite , macar , un comentariu ...
   ----------------------------------
   Vorbesti ceva despre admitere in scoala militara ... Ma fac ca nu simt duhoarea care-ti iese pe gura ... Incercind sa fii spiritual ai uitat sa te speli pe dinti dupa ultima portie de fecale ingurgitate ...
   -------------------------------------------
   Deci ... drept sa spun ... e tare multa vreme de atunci ! E de pe vremea cind tu poate ca nici nu erai spermatozoid ...

   La care si cite "obiecte" am dat examen de admitere ... nu mai stiu !
   Stiu precis ca am dat examen de admitere la matematica !...

   Povestea-i mai lunga ...
   Liceu militar ... Toti cei care "luasera" bacalaureatul aveau locuri la scoli militare de ofiteri . Cine nu lua bacalaureatul pleca acasa ... cu plata cheltuielilor de scolarizare ...
   Dupa bacalaureat ... j'de comisii medicale ne-au luat "la puricat" .
   Cei care se inscrisesera la aviatie si marina au fost trimisi si la Bucale si Mangalia - examinare medicala si aptitudini fizice specifice ...

   Examenele se dadeau pe scolile si specialitatile pentru care se inscrisese fiecare ...
   La examinarea medicala eu m-am procopsit cu ochelari ... eliminata aviatia (care era una din optiunile initiale ...) .
   La aviatie , marina si la nu mai stiu care scoala ... cite 20-30 pe loc ...
   La scoala la care ma inscrisesem - 87 locuri si 27 "catindati" ... Scoala grea ... cu multa-multa carte de invatat , si cu instructie cu mult efort fizic ...

   La scoala la care ma inscrisesem ... examene (scrise) la romana , fizica (probabil) si matematica (precis) ...
   Examenele se dadeau "decalat" : unii erau la examene , altii aveau zi libera ...
   In ziua in care aveam examenul la matematica (3 ore) , la sala de festivitati rula un film din seria "Angelica" ...
   O parte din cei 27 catindati ne-am dus la salile de examen ... o parte mai erau inca "la film" ...
   In sala de examen intra ("supraveghetorul") un colonel inginer de la comandamentul de arma ... Face apelul ... Multi absenti ! Trimite pe un elev sa-i cheme pe toti ... Cu mare greu se aduna toti "catindatii" ...
   Un pic de morala din partea colonelului : ca sintem neseriosi si inconstienti ; ca este vorba despre admiterea noastra ; bla bla,bla ...
   Noi mustaceam in banci : 87 locuri si 27 catindati !... Las'ca se ocupa locurile cu "aviatorii" si "marinarii" ...

   Scrie , colonelul , subiectele pe tabla , si trecem "la treaba" ... cu gindul , mai mult , la "Angelica" ...
   Niste exercitii intortocheate din diverse capitole ale martimeticii de liceu .. si o problema de trigonometrie uşchită (trigonometria fiind unul din elementele de baza ale armei la care dadeam examen)...
   Eu si inca vreo doi din sala am terminat (in vreo juma' de ora) , si-au plecat foile prin sala ...
   Sarmanul colonel a incercat niste palide observatii (tovarasi elevi... dar nu se poate asa ceva...) .
   Pina la urma si-a adus si el aminte de proportia 87/27 si a lasat-o moarta ... Incepuse sa se gindeasca cum si cu cine ii va fi completata "suma" de 87 de admisi ...
   ---------------------------------------------
   Deci ... pe vremea aceea , examenul da baza pentru admiterea liceenilor militari la scolile de ofiteri , era BACALAUREATUL. Acel examen era organizat "la nivel national" ... cu comisie din profesori universitari din diferite zone ale tarii ... profesorii din liceu n-aveau acces in salile de examen .
   Cine lua examenul de bacalaureat ... avea loc la o SCOALA DE OFITERI ... Cine nu lua examenul ...pleca acasa ...
   Examenele "de admitere" in scolile de ofiteri erau pentru "dapartajarea" candidatilor ... nu erau pentru verificarea cunostintelor ...
   Cum am spus mai sus : cunostintele fusesera verificate prin examenul de bacalaureat ...

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. bietul militaras, cum o fi procedat el cind i se abureau ochelarii pe timpul alarmelor?. Cind se termina alarma arata probabil ca ciocanit la mecla de atacatori.

    Ștergere
  50. Putulica dobitocule (avianyc) si prostovane de sergent bula (cezar) ... bine ca v-au dat ăia afara din armata !...
   Că_cît de prosti sinteti si nu stiti sa cititi si sa intelegeti un text ... fereasca dumnezeu sa fi ajuns pe vreo functie mai mare , care sa va fi creat obligatia de a conduce , prin ordine , actiuni si oameni ... Vai de capul lor subordonati cu asa comendanti idioti ! ...
   -------------------------------------------------
   Prostovane de sergent bula ... nu-l mai peria pe putulica dobitocul cu zborul pe MIG !...
   El a vazut MIG-uri doar in poze !
   Cel mai "cu reactie" avion caruia i-a umflat cauciucurile si i-a sters praful de pe ampenaj a fost "umilul" L-29 ...
   A si zburat cu "oratania" asta dar ... ca "mina moarta" ... Cind a coborit din carlinga avea miinile invinetite (ca si Prunariu) : instructorul il tot lovea peste miini , si-i spunea "nu pune mina ... nu pune mina !"

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. iertat sa fiu dar asta cred ca nu se mai trezeste de cind ministrul i-a pus pe tava dragostea lui.

    Ștergere
   2. Nu va cunosc mos alecu. Dar impresia pe care mi-am format-o despre dvs este ca trebuie sa participati la cursuri de alfabetizare si de bun simt. Sunteti un needucat si un incult.
    Traian

    Ștergere
  51. Am mai spus-o si alta data !...
   O mai spun si acum : nu mai scrieti comentarii ca raspunsuri la alte comentarii ... ca nici dracu nu stie ca ati scris ceva-undeva prin noianul de comentarii de aici ...
   Scrieti-va comentariile ca fiind comentariu nou ; cu indicarea celui caruia ii este adresat si problema pe care doriti s-o atacati !...

   Altfel ... degeaba va scremeti sa spuneti ceva , pentru ca nu-i nimeni nebun "sa ia la laba" tot sirul de comentarii ca sa vada daca nu cumva , cineva a spus ceva nou ...

   Faceti acest lucru inclusiv cei carora va este atit de drag sa ma muscati de c.r !... Daca nu va raspund nu inseamna ca m-ati blocat ... inseamna ca n-am stiut ca ati rîgîit ceva !...

   RăspundețiȘtergere
  52. @R-2650011 ianuarie 2015, 15:30 :
   La : "Mos Alecu sustine ca a lucrat in "alte conditii"." ...
   Aloooo !
   N-am afirmat niciodata asa ceva ! Cu atit mai putin sa SUSTIN asa ceva !

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. De parca mai intelege cine ceva din razboiul asta al vostru! Bun, atunci poate ai fost in CS, nu schimba mare lucru in privinta celor cu care te "tachinezi"! EU inteleg ca ai urmat LM si ca ai fost topograf sau genist!

    Ștergere
  53. @R-2650011 ianuarie 2015, 15:30 :
   La : "In grupa CS, NU mai intra activitatea, ci in mod surprinzator functia! ".

   La toate grupele (si la CD si la AC) intra "Locuri de munca si activitati" (coloana 1) , detaliate in "Activitati sau locuri de munca pe unitati , functii si arme..." (coloana 2) .
   -------------------------------------------------------
   Legat de madama de la DFC... ea si cei ca ea sint in CS "inca din antichitate" ... inclusiv pe vremea hg.1296/2001 .

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Legat de madama de la DFC, este fals! Inainte de HG-S 1019/2010 - era in CD - pct. 6 [http://www.huhurez.com/2014/03/anexa-nr1-la-hg-12942001-cu-conditiile.html]. Cu HG-S 1019/2010 a aterizat in CS! La AC nu gasesti nicio functie, ci doar activitati! La CD si CS chiar gasesti functii, si NU activitati: contabil-sef e functie NU activitate, sef de arma/compartiment este functie, NU activitate si tot asa!

    Ștergere
  54. Lupta IMPOTRIVA unora care bla,bla,bla ... nu va conduce la nimic ! ...
   Trebuie luptat PENTRU ceva !...
   Scoaterea muzicantilor din CS nu va conduce la marirea pensiilor vinatorilor de munte ...
   Iar muzicantii NU POT FI SCOSI din CS ... Ei sint prevazuti in CS de catre alte acte normative ... inclusiv in l.263/2010 .

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. De ce NU? Dar ce la recalcularea dupa L. 119/2010, NU s-a luat de la cei din AC sa le mareasca pensiile altora?

    Ștergere
  55. ”Legat de madama de la DFC... ea si cei ca ea sint in CS "inca din antichitate" ... inclusiv pe vremea hg.1296/2001 .”

   Doamne fereste! Cred ca la parasutare (probabil de la etaj cu fusta vreunei parasute) ai cazut in cap si nu ti-ai revenit complet. Acceseaza ”vraciul” sa te scape ..... Merită,altfel !!!!!!

   RăspundețiȘtergere
  56. Da ce domnule cu ..popoul in uluca...Mos -Chimizatul ...nu era in pericol..?? Daca sugea prea mult ...creionul chimic ...?...daca cafeaua ai ..era prea ferbinte ?...aide nu fi rau ...ca alde matale...nu ai arat ogoarele patriei cu Mig-ul..ca alti colegi ...!! Te puneai in scaunul ala cu un cartus de racheta sub cur ..ridicai degetul mijlociu sus...narojii care lustruisera harduchia te salutau ca pe Klauss...si pa si pusii...plecai la plimbare ! Uite la el ..domnule

   RăspundețiȘtergere
  57. Ne pregatim de un nou material? Cititi si va minunati [http://scmdfiliala1sector1.blogspot.ro/2015/01/o-noua-filozofie-de-stabilire-pensiilor.html] - mai exact aici [https://docs.google.com/document/d/1abSdI-Pf92LMPtX74hJ8VmVPT9Xgvkg_fYd4bT-Czck/edit], cum un "ganditor" dintre rezervisti, o "trage" dintr-un foc si adeptilor pensiilor militare si "contributionistilor". Au dreptate militarii activi sa NU ne mai consulte la dezbateri! La cati "senili" avem printre noi - asa cum este demonstrat de initiatorul acelui proiect, si militarii activi "s-au prins" ca unii de-ai nostri CER sa ramana fara pensii deloc!

   RăspundețiȘtergere
  58. @R-2650011 ianuarie 2015, 16:57 :
   La : "Legat de madama de la DFC, este fals! "
   Asa-i ! Era in CD si a trecut in CS !
   Am ridicat mina ! Am gresit !

   RăspundețiȘtergere
  59. @EU11 ianuarie 2015, 16:49 :
   La : "EU inteleg ca ai urmat LM si ca ai fost topograf sau genist!" .
   La liceu : da!
   La arme : nici una nici alta !
   Nu vad ce importanta ar avea ?

   RăspundețiȘtergere
   Răspunsuri
   1. Nu are! Fapt divers! Retinusem materiile la care ai dat examem si mi-a atras atentia faza cu trigonometria, iar eu am crezut ca la acele materii ai dat exament la scoala militara! Pana la urma inteleg ca era de fapt bacalaureat! La generatiile mele a fost ceva diferit! Si treapta a 2-a la LM, bacalaureat normal, si abia apoi examen la scolile militare! Am avut si colegi care au cazut atat la treapta a 2-a, cat si la examenele la scolile militare. In ultima situatie li s-a oferit varianta sa fie subofiteri sau maistri.

    Ștergere
   2. @EU
    Nu te mai obosi, nu scoți nimic de la el, probabil nici nu ai ce. Ce văd eu e că a dat examenul de BAC cu profesori universitari, a fost la un liceu militar de topografi și geniști, a dat examen la trigonometrie contabilă la o scoală militară unde de fapt nu se dădeau examene dar până la urmă s-a dat ca să departjeze 27 de inși pe 87 de locuri, etc. Las-o așa ca el.

    Ștergere
  60. @R-2650011 ianuarie 2015, 16:59 :
   Nu ! Nu s-a luat de la AC ca sa se mareasca la ceilalti 1
   S-a luat de la AC (de fapt nu s-a luat ... nu s-a dat !) din prostie ! Si nu s-a dat la nimeni !

   Inca o data : daca se va scoate madama de la CS ...diferenta nu va aparea la nimeni ...

   RăspundețiȘtergere
  61. @R-2650011 ianuarie 2015, 17:05 :
   Daca materialul promis se publica pentru completari ... mai treaca mearga ! ... Desi este al dracului de mult de completat !...
   Altfel ... nu cred ca trebuie sa se publice ceva numai pentru a avea de ce ride ... Au facut si oamenii un proiect ! Ce ... nu au voie ?

   RăspundețiȘtergere
  62. Răspunsuri
   1. vrei ca mosu sa nu scape de morcov pina miercuri

    Ștergere

  Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!