luni, 17 noiembrie 2014

Sa il felicitam pe viitorul Comandant al Fortelor Armate ale Romaniei, Klaus Iohannis! Si un fel de bilant pt. rezervisti!

In cursa pentru alegerile prezidentiale, conform rezultatelor partiale furnizate de B.E.C. in urma centralizarii a 99,07% dintre voturi, K. Iohannis (54,50% din voturi) l-a invins pe V. Ponta (45,49% din voturi), si nu oricum, ci la o diferenta de aproximativ 9%. Cu alte cuvinte, K. Iohannis va fi presedintele Romaniei (doar Justitia il mai poate impiedica sa fie validat ca presedinte), si in mod implicit si Comandantul Fortelor Armate ale Romaniei.

In alta ordine de idei, dupa cum bine ati sesizat,  in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, m-am abtinut in sustinerea vreunuia dintre cei 2 candidati. Pe parcursul timpului, l-am atacat insa in mod deschis si repetat pe V. Ponta. Nu l-am atacat niciodata din ratiuni politice, ci din motive care tin exclusiv de perpetuarea unor nedreptati (preluate de la regimul portocaliu si mentinute neschimbate de Ponta) la adresa militarilor in rezerva, precum si a militarilor activi. 

In ceea ce priveste infrangerea lui V. Ponta de catre K. Iohannis, discutam de 1 031 728 voturi acordate sasului de electorat, in plus fata de V. Ponta. Inr-un material anterior, afirmam ca la alegerile prezidentiale Ponta va primi cate un vot negativ de la fiecare militar activ si in rezerva, precum si de la membrii familiilor acestora! Si realizam si un calcul sumar: 900 000 de voturi negative de la militarii activi, in rezerva si de la familiile acestora (acesta este numarul estimativ insumand cca. 300 000 militari activi si in rezerva, pt. fiecare militar adaugandu-se si voturile a minim 2 membri extrem de apropiati ai familiei). Foarte apropiat numarul de 1 031 728 de voturi care ii lipsesc lui Ponta acum, fata de numarul de 900 000 de posibil voturi negative din partea militarilor si familiilor lor, nu? Bineinteles ca nu se pot suprapune cifrele cu persoanele si in lipsa unor statistici oficiale pot exista coincidente sau simple supozitii, insa Ponta a fost taxat cu certitudine si in mod masiv de militari si de familiile acestora pt. neseriozitatea de care a dat dovada in cei 2 ani si jumatate de cand detine puterea politica.

De ce a primit Ponta voturi negative de la militari si familiile acestora?

1]. In primul rand, trebuie sa readucem aminte faptul ca militarii in rezerva cu pensii diminuate in trecut de regimul Boc, sunt acum cetatenii cu stea galbena ai regimului Ponta. Prin Legea nr. 241/2013, Ponta a mimat ca reintregeste (incepand cu 01.10.2013) pensiile diminuate ale celor in cauza, insa prin aceeasi lege a inghetat respectivele pensii, la multi pe viata. Esenta acestei mistocarii de lege este aceea ca prin neacordarea actualizarilor precum celorlalti pensionari si celor 70 000 de rezervisti, Ponta recupereaza an de an toate sumele acordate cu titlul de reintregire, astfel incat in final cei in cauza revin exact in aceeasi situatie de diminuare a pensiilor de dinainte de intrarea in vigoare a legii. Este indubitabil faptul ca d.p.d.v. matematic si financiar, prevederile art. 1(4) anuleaza prevederile art. 1(1), astfel incat rezervistii cu pensii diminuate de Boc, ajung in mod gradual prin neindexare, tot cu pensiile diminuate. Conform legii in cauza, 2015 devine al 2-lea an de neindexare, respectiv de inghetare a pensiilor celor 70 000 de rezervisti. In mod cert, rezervistii cu pensiile inghetate nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta!

2]. In al 2-lea rand, trebuie sa readucem aminte faptul ca militarii nu doar in rezerva, ci in mod special in activitate, au o revendicare simpla: reintroducerea pensiilor militare de stat. O lege a pensiilor militare de stat, nu este un moft, ci o necesitate. Regimul portocaliu, in nemernicia lui, a desfiintat respectivul drept militarilor romani, din stupiditate sau din motive doctrinare de cea mai joasa speta. Argumentul principal a fost intronarea unei asa numitati egalitati in drepturi intre cetateni. Numai ca nu poate exista egalitate in drepturi intre cetateni, daca rupem dreptul de pensie, de celelalte drepturi acordate sau nu, diverselor categorii de cetateni. Dreptul la pensie militara nu a constituit niciodata vreun privilegiu pentru militari, ci a fost doar o simpla compensare legislativa pentru o serie de diverse inechitati legislative aplicate militarilor comparativ cu cetatenii civili. In consecinta, prin desfiintarea pensiilor militare de stat, nu s-a intronat nicio egalitate in drepturi, intrucat:

- militarii in activitate sunt trasi in piept de catre toti ceilalti cetateni, prin Art. 92 (1) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare. Care prevede, pe scurt, faptul ca militarii sunt remunerati pt. un volum de munca care poate fi impus obligatoriu pt. 24 de ore din 24 si 7 zile din 7 (retribuire la zile calendaristice) in conditiile in care sunt in aceleasi trepte de salarizare cu alte categorii de cetateni care insa isi castiga remuneratiile pt. un volum de munca de maxim 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana (retribuire la zile lucratoare). Militarii au fost trecuti in sistemul public de pensii de Boc-Seitan fiind considerati nesimtiti pt. faptul ca au beneficiat de pensii de serviciu. Numai ca atat Boc-Seitan, cat si ulterior Ponta-M.Campeanu-R. Plumb au tacut si tac malc asupra faptului ca in Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare apar 2 categorii de cetateni: unii simtiti care sunt remunerati la salarizare ca boierii la zile lucratoare si militarii nesimtiti care sunt remunerati precum sclavii la zile calendaristice. Dar si noi, cei in rezerva, am fost singurii cetateni remunerati tot la zile calendaristice. Este culmea nesimtirii, ipocriziei si incompetentei in a sustine ca politician ca militarii nu trebuie sa aiba drept de pensii de serviciu - intrucat ar beneficia de un privilegiu fata de alti cetateni, in conditiile in care toti cetatenii au avut si au privilegiul sa castige in 8 ore de munca aceleasi remuneratii cat militarii in 24 de ore de munca. In mod cert, nici militarii in activitate, si nici cei in rezerva, nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta! Pensii militare - nu, in schimb la salarizare - regim de sclavi, ce atata egalitate in drepturi cu ceilalti cetateni?
- militarii in activitate sunt din nou trasi in piept de catre toti ceilalti cetateni (cei in rezerva - retroactiv), prin mentinerea interdictiilor de drepturi si libertati fundamentale impuse militarilor prin Sectiunea a 3 din Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare) si prin art. 25 din Legea nr. 384/2006 (Statutul soldatilor si gradatilor profesionisti). Aceste interdictii nu se mai justifica in conditiile in care doctrina portocalie a stabilit ca si militarii au devenit salariati si pensionari "unitari", intrucat interdictiile respective creeaza discriminarea vadita a militarilor in raport cu drepturile altor cetateni inclusiv asupra drepturilor de pensie. Exemple: un oarecare cetatean are dreptul sa infiinteze si sa administreze o firma ceea ce inseamna venituri mai mari si contributii mai mari la pensii. Militarii nu au acest drept, fiindu-le astfel obstructionat dreptul atat la obtinerea unor venituri mai mari, cat si a unor pensii mai mari, urmare a respectivelor venituri. Situatia se repeta in cazul interdictiei impuse militarilor de a indeplini functii publice. De exemplu, la alegerile prezidentiale care tocmai s-au incheiat, militarii in activitate nu au avut dreptul sa candideze. Asa cum Iohannis a creat (celor lispiti de realism) o surpriza de proportii, tot asa de bine am fi putut avea acum ca presedinte pe seful S.M.G., sau pe comandantul unei brigazi de vanatori de munte. Sau pe un soldat/gradat profesionist, ranit in Afganistan! Numai ca militarilor activi le este interzis sa ocupe functii publice, ceea ce inseamna din nou obstructionarea dreptului de a obtine venituri mai mari si de a beneficia de pensii mai mari. Nu trebuie sa uitam ca aceste drepturi fundamentale ne-au fost interzise si noua atunci cand am fost activi. Mai sunt si alte interdictii de drepturi fundamentale. Cu care regimul Ponta este total de acord, altfel ar fi abrogat respectivele inechitati la adresa militarilor.  Din nou, nici militarii in activitate, nici cei in rezerva nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta! Pensii militare - nu, in schimb in ceea ce priveste interdictiile de natura legislativa - da, ce atata egalitate in drepturi cu ceilalti cetateni?

3] In  al 3-lea rand, trebuie sa facem referiri la incompetenta versus stupiditate. Atat incompetenta, cat si stupiditatea apartinand politicienilor, desigur! Si care afecteaza de 4 ani de zile pe militarii trecuti in rezerva cu drept de pensie, precum si pe cei care se vor pensiona in viitor. Prin Legea nr. 263/2010 (a pensionarii unitare) care ii priveste pe militarii care se pensioneaza incepand cu unul 2011, si prin Legea nr. 119/2010 care ii priveste pe militarii pensionati inainte de anul 2011, 2 grupe de munca pt. militari, distincte ca risc profesional, continua sa aiba acelasi tratament la pensionare, si d.p.d.v. financiar, si in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare. Oricum am incerca sa realizam o diferenta de ordin financiar si/sau in ceea ce priveste reducerea varstei de pensionare, care sa justifice diferenta privind riscul in munca intre un pilot militar (exemplu) din grupa extrema de munca denumita alte conditii, si un casier-sef (exemplu) din grupa conditii speciale, nu reusim! Persoanele din cele 2 grupe distincte de munca, au aceeasi majorare de 50% privind riscul in munca si aceeasi reducere a varstei de pensionare ca si cum ar constitui una si aceeasi grupa de munca. Desi nu fac parte din aceeasi grupa de munca! Ce poate exista mai stupid decat atat? Legea apartine lui Boc-Seitan. Dar, nici Ponta-M. Campeanu-R. Plumb nu au incercat sa corecteze deviatia, desi o simpla O.U.G. ar rezolva problema. Cauza anomaliei legislative este de asemenea stupida! Cele 2 legi mentionate prevad aceleasi cote de contributii de asigurari sociale atat pt. grupa alte conditii, cat si pt. grupa conditii speciale, intrucat nici Boc, nici Ponta cu a lui ministresa Ioana Petrescu - mare absolventa de Harvard, au uitat la schimbarea legislatiei de pensionare sa modifice si cotele de contributii in Codul Fiscal, astfel incat acestea sa fie distincte pt. cele 2 grupe, doar astfel putand fi departajate cele 2 grupe de munca si la modul pragmatic, nu doar scriptic ca in prezent. In consecinta, nici militarii din grupa extrema de munca alte conditii nu aveau de ce sa il voteze pe Ponta, din moment ce si regimul politic al acestuia considera ca riscul unui pilot militar (exemplu) este identic precum al unui casier-sef (exemplu), tratamentul la pensionare fiind acelasi in cazul ambelor grupe de munca! 

Final

Exemplele de mai sus demonstreaza cum Ponta a pierdut voturi, inclusiv pe ale multor militari si ale familiilor lor, nu din motive legate de teoria lansata prin mass media (exagerata, chiar isterica), conform careia cine nu a votat Ponta, este basist. Aceasta a fost si este doar propaganda disperata si subliminala. Este evident ca la aceste alegeri Ponta si-a platit doar propria duplicitate si superficialitate in privinta repararii abuzurilor fostului regim portocaliu! Ce ar fi trebuie sa faca cei 70 000 de militari in rezerva si familiile lor, carora Ponta le-a inghetat pensiile si pt. care in 2015 urmeaza al 2-lea an de neindexari? Dar rezervistii din grupa alte conditii in cazul carora Ponta in loc sa gaseasca solutia corecta de departajare a grupelor de munca in functie de riscul profesional, a perpetuat fara rezerve anomaliile legislative ale lui Boc? Doar din exemplele mentionate, rezulta ca Basistul nr. 1 a fost dintodeauna chiar Ponta! Faptul ca la aceste alegeri, electoratul (incluzand cu certitudine si pe militarii romani), a dovedit din plin ca s-a maturizat si ca din ce in ce mai multi cetateni prefera sa judece cu mintea lor, nu cu a politicienilor sau a altor formatori de opinie, nu inseamna a fi nici basist, nici antibasist, ci doar ceea ce se vede: oamenii gandesc si nu mai vor sa fie marionetele oricaror aventurieri politici. Reciproca este valabila si pt. basistii de profesie: precis sunt si alegatori care l-au votat pe Iohannis considerand ca acesta este succesorul doctrinar a lui Basescu, insa cu certitudine ca marea majoritate a alegatorilor l-a votat pe Iohannis rupandu-l de imaginea lui Basescu, doar sa ofere o lectie lui Ponta (vot negativ), si in niciun caz de dragul lui Basescu! Mai degraba dupa votul de ieri, atat Basescu cat si Ponta, pot fi declarati decedati din punct de vedere politic!

Pana la proba contrarie, felicitari viitorului Comandant al Fortelor Armate ale Romaniei, Klaus Iohannis!  Deocamdata nu sasul ne-a desfiintat pensiile militare - ci Boc/Basescu/Oprea, nu sasul ne-a inghetat pensiile foste diminuate pe viata - ci Ponta/Oprea/R. Plumb/Basescu (ultimul a promulgat legea lui Ponta, deci este si el vinovat), nu sasul ii impiedica pe Ponta/R. Plumb/Oprea/Dusa sa abroge macar art. 1(4) din Legea nr. 241/2013 care stigmatizeaza 70 000 de rezervisti  cu steaua galbena a neindexarii pensiilor, nu sasul ii opreste pe Ponta/Oprea/Dusa sa reintroduca legea pensiilor militare de stat, nu sasul interzice lui Ponta/R. Plumb/I. Petrescu sa diferentieze cele 2 grupe de munca pt. militari, nu sasul a executat silit militari in rezerva - ci Ponta/Oprea/Dusa! In consecinta, militarii si familiile acestora care au votat contra lui Ponta, au procedat astfel nu pentru ca ar fi fost basisti vreodata, ci l-au taxat ferm pe Ponta (la fel ca pe Boc sau M.R. Ungureanu, candva), pentru faptele sau indeciziile sale (pe langa minciunile brute care s-au dovedit un stil de viata pt. regimul Ponta) in cei 2 ani si jumatate de mandat, prezentate sumar in acest material, dar care produc continuu efecte negative - unele extrem de grave, asupra intregului spectru militar, la fel ca pe vremea lui Basescu-Boc!

Semnat: G. Olescu. Nu am grad militar, solda de grad nemaifiind componenta a pensiilor in sistemul public, precum in sistemul pensiilor militare de stat. [Dau si explicatii suplimentare, intrucat am fost deja criticat de cineva fara nume! Desi l-am felicitat pe sas, eu nu am votat pe nimeni, intrucat am decis sa nu mai votez presedinti, experientele ultimilor ani determinandu-ma sa nu mai am nicio incredere in republica ca forma de guvernamant. Pentru cei care nu imi inteleg atitudinea vizavi de Ponta, inainte sa faca afirmatii nefondate, ii invit sa intre in rolul meu si apoi sa decida:

- In 2011 mi s-a desfiintat dreptul la pensie militara de catre regimul Boc/Basescu/Oprea. Dar si in 2014, cu Ponta de 2 ani si jumatate la putere, situatia a ramas aceeasi. Deci, nicio diferenta!
-  In perioada 01.01.2012-01.10.2013, am avut pensia diminuata. Primele 4 luni sub Boc/Ungureanu/Basescu, apoi 1 an si 6 luni cu Ponta la putere. Sumele retinute au fost utilizate de ambele regimuri, corespunzator perioadelor aflate la putere.
- Incepand cu data de 01.10.2013, regimul Ponta sustine ca mi-a "reintregit" pensia. Realitatea este ca m-a "pacalit" in stil meschin, fiind prea clar in acest sens art. 1(4) din Legea nr. 241/2013. Pensiile au fost reintregite cu conditia neindexarii lor, adica statul recupereaza toate sumele acordate pt. reintregiri prin neindexare. In 2014 nu mi s-a indexat pensia precum altor cetateni. In 2015-2021, situatia va fi aceeasi. Deci, pana in 2021, voi avea pensia "inghetata" la nivelul anului 2010, care in fapt este nivelul anului 2008. 13 ani consecutivi de neindexare a pensiei? Si atunci, ce diferenta este intre Boc si Ponta, cu exceptia metodei matematice de diminuare?
- In 2014, regimul Ponta/Oprea/Dusa m-a "executat" prin retineri de 1/3 din pensie, timp de 3 luni. Intr-adevar, a intervenit Legea nr. 125/2014, adoptata de coalitia lui Ponta si care a stopat fenomenul. Legea mentionata nu a aparut pt. mine, ci pt. pensionari in general, si nu din motive umanitare sau electorale, ci pt. a camufla sau uniformiza faptul ca o lege similara fusese deja emisa inca din februarie 2013 pt. grefieri. Am discutat la vremea respectiva despre acest aspect in articolul "Regimul Ponta si-a permis in modul cel mai grav si antidemocratic cu putinta sa-i imparta in fata legii pe pensionarii romani in albi privilegiati (grefieri) si negri bananieri (cu militarii in frunte)!"

- Despre grupele de munca? Da, am lucrat cea mai mare parte a carierei si in grupa de risc extrem denumita (cam anost) alte conditii. Mi-au fost recunoscute riscurile in munca care au fost valorificate corespunzator la iesirea la pensie, in conditiile Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Restul este explicat in material. Boc si Ponta, in loc sa diferentieze cele 2 grupe si in legislatia actuala a pensiilor prin majorari diferentiate de punctaj si/sau reducerea varstei de pensionare in favoarea grupei de risc profesional extrem denumita alte conditii, au preferat - primul sa imi diminueze pensia, al 2-lea sa o "inghete"! Am ramas doar cu mandria de a fi lucrat candva in grupa alte conditii. Bine macar ca am scapat cu viata din cateva situatii la limita, insa altii nu au avut norocul meu. Oricum, este penibil sa fii condus de niste politicieni intr-o tara, unde 2 grupe diferite de munca, au acelasi regim de pensionare, fiind diferentiate doar teoretic. 

Mai sunt si altele - cum ar fi faptul ca regimul Ponta a initiat un proiect de lege pt. rambursarea sumelor retinute tuturor fostilor beneficiari ai pensiilor de serviciu cu exceptia militarilor, precum si un alt proiect de lege (adoptat de Parlament, retrimis de presedinte pt. reexaminare) care prevede ca personalul aeronautic civil va beneficia de pensii de serviciu, militarii ramand tot "de caruta", dar ma opresc aici].

Eu as fi dorit sa am motive sa il sustin Ponta ca pe vremurile cand protestam alaturi de alti colegi contra lui Boc-Basescu, iar mie sa imi ramana in plus doar sarcina de a ma ocupa in liniste de cei 2 "portocalii" care nici acum nu sunt constienti asupra faptului ca prin deciziile lor politice, au trimis oameni la cimitir - la propriu, inclusiv militari, fapte pt. care in democratiile veritabile se plateste - tot la propriu! Numai ca Ponta "a pozat" si "pozeaza" in "antibasist" convins doar in teorie si la "gargara", practicile regimului sau demonstrand exact contrariul! Dovedit prin faptul ca cele descrise mai sus, mi s-au intamplat si mi se intampla si cu Ponta, nu doar cu Boc/Basescu. Si nu doar mie! Ca militar de cariera, nu poti vota precis un astfel de presedinte precum Ponta si care sa iti mai fie si Comandant Suprem al Fortelor Armate. Mai bine stai acasa sau incerci ceva nou! De aceea l-am felicitat pe K. Iohannis.

105 comentarii:

 1. Ultima majorare a pensiilor militare de stat, cf. L164/2001, a avut loc la data de 01.10.2008, prin creşterea valorii de referinta sectoriale la 197,3387 lei. (http://www.lege-online.ro/lr-ORDONAN%C5%A2%C4%82-8%20-2008-%2889241%29.html)
  Practic, sunt peste 6 ani de ,,îngheţare”.
  Peste 6 ani de cand cateva mii de militari in rezerva (pensionari) nu au mai primit niciun leu în plus la pensie!
  Mai mult, pentru perioada 01.01.2012 - 30.09.2013, 21 de luni, acesti militari au avut pensiile diminuate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu suntem cateva mii, suntem 70 000. Informatia privind numarul real al rezervistilor cu pensii diminuate (acum "inghetate"), nr. care este de 70 000, a fost furnizata de fostul ministru al muncii - Mariana Campeanu, la data de 20 martie 2013, la TVR 1, in emisiunea TV de aici [http://www.tvrplus.ro/editie-prim-plan-92512]. La minutul 16.54, M. Campeanu afirma ca in urma desfiintarii dreptului la pensie de serviciu pentru militari, la 60% dintre acestia - noile pensii "contributive" la care militarii au fost obligati sa adere cu forta, au crescut ca si cuantum, rezultand suficient de clar ca celelate 40% au scazut. 40% din 175 000 de (fosti) pensionari militari, nu inseamna 6 000, 10 000 sau 26 500, ci exact 70 000 de pensii scazute la nivelul anului 2010, si care sunt cele "inghetate" acum.

   Numarul real a fost mereu minimalizat pt. a fi protejat Oprea privind consecintele gestului sau din 2010 cand si-a dat acordul pt. desfiintarea pensiilor militare de stat, insa fostul ministru al muncii care folosea intotdeauna cifrele furnizate de M.M.P.S. - deci exacte, l-a devoalat.

   Ștergere
  2. De principiu, aveti dreptate. Sa nu uitam totusi ca in urma recalcularii unora le-au crescut pensiile si cu 1000-1500 de ron. Este vorba de cei care au acumulat punctaje in 40-45 de ani de activitate si carora acesta li s-a impartit la 20 de ani vechime completa. Parca sunt in jur de 80 %, asa spunea domnul Oprea.....

   Ștergere
  3. Sunt 67.000 de pensionari militari şi cca 4000 de văduve, la care se adaugă 75.000 militari activi şi 15.000 civili în armată, nu 300.000. În anul 1998, armata avea 37.000 ofiţeri, 28.000 subofiţeri şi 6.000 MM.În anul 2010 prin recalculare fiecare a primit în funcţie de soldă şi grupă ceea ce a reglat cum trebuie pensiile.Era o nebunie ca un lt.col.fost cdt.de batalion cu peste 30 de ani de serviciu să aibă o pensie de 2.000 lei, iar un lt.col. şef de armă cu 25 de ani de serviciu să aibă 3.600 lei.De ce? Fiindcă primul ieşit în anul 1987 nu avea primă şi salar de merit fiindcă nu era aşa ceva, pe când al doilea le avea şi primea o grasă sumă de bani adăugată la pensie.De ce unii să beneficieze la pensie de prime iar ceilalţi 95% nu.În ce priveşte alegerile, cca 80% din pensionarii militari l-au ales pe Ponta, la fel şi cei de la interne.

   Ștergere
  4. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 22:43. In material este precizat faptul ca 300 000 este un numar care INSUMEAZA militarii ACTIVI + militarii in REZERVA. Cei 75 000 de pensionari militari la care faci referire sunt doar cei din M.Ap.N. Insa, sunt (erau in 2010) 160 000 pensionari militari din TOATE ministerele.

   In concluzie, numarul de 300 000 de militari ACTIVI si in REZERVA este format din: 160 000 de pensionari din TOATE ministerele + 75 000 de militari activi din M.Ap.N. + cca. 65 000 de militari activi din ALTE MINISTERE/similare (M.A.I., SRI, STS, SIE, SPP) = 300 000 de militari ACTIVI si in REZERVA.

   Ștergere
 2. Pregateste-te sa primesti de la ..neamnt ..cu sacul ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu ma mai "pregatesc" decat sa nu ma mai "pregatesca" mereu altii, asa cum s-a intamplat in ultimii 4 ani. Tu cum te "pregatesti", sau te lasi mereu "pregatit" tot de altii? (raspuns in lipsa de altceva, la o intrebare in lipsa de altceva)

   Ștergere
  2. http://www.argumentesifapte.ro/2014/11/17/cheia-geopolitica-a-alegerilor-prezidentiale-din-romania/

   Ștergere
 3. Oare, nemtul realizeaza ce-l asteapta?....pfhhhhh, ce intrebare!? Oare, romanul realizeaza ce urmeaza? ...asta da intrebare ! Trebuie sa schimbam imnul - nu-si face efectul nici cantat de "primul roman".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vom vedea! Situatia este extrem de sensibila din multe puncte de vedere. Daca Iohannis va poza in Gigi Duru' si il va imita pe Basescu asa cum sustin pontistii,s- ar aprinde o scanteie nationalista asa de intensa incat Iohannis ar fi alungat efectiv din tara prin revolta. Pe de alta parte, daca coalitia lui Ponta pune cumva bete in roate in adoptarea unor legi sugerate de Iohannis, este extrem de posibil ca Ponta sa isi puna in cap 1/2 din Romanie.

   Insa, cel mai probabil va urma echilibru. Ponta e invatat sa plece capul, sasul se va rupe ca presedinte de alianta care l-a propulsat pozand in presedinte neutru si il va lasa pe Ponta si partidele din Parlament sa isi rupa gatul linistite intre ele.

   NOTA: E INSA SI ALTCEVA! EU NU MAI MAI UIT LA STIRI DE VREO 2 ANI. NU STIU DE UNDE VINE SURSA, INSA AUD ZILNIC IN ZONA MEA OAMENI REALI SI MULTI - NU CATIVA RATACITI, DISCUTAND DESPRE REINSTAURAREA MONARHIEI. FUM FARA FOC SIGUR NU EXISTA! INSEAMNA CA UNDEVA SE "CLOCESTE" DE UN MARE REFERENDUM.

   Ștergere
 4. Apropo de Iohannis, cititi si aici : http://www.altermedia.info/romania/2014/11/15/iohannis-la-cotroceni-sau-lupu-la-stana/.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este evident ca distinsul comentator ..,,EU"....nu a facut efortul..! De fapt ma indoiesc ..cum ca ar putea intelege geva....

   Ștergere
  2. Am citit. Este o opinie si cam atat! Acum suntem vaccinati toti, nu? Stim bine ca "parerologii" sunt impartiti in 2 tabere! O tabara il arata pe sas ca ar fi omul negru, cealalta tabara il arata pe Ponta ca ar fi omul negru. Concluzia poate fi oricare: orice tabara poate avea dreptate, nicio tabara nu are dreptate, ambele tabere pot avea dreptate.

   Te poti pozitiona intr-o tabara sau alta sau impotriva unei tabere sau alteia sau poti fi neutru, in functie de:
   - cine ti-a facut bine sau rau, Ponta sau Iohannis?
   - fiind influentat de diverse surse mass media. Aici este ceva ce nu se spune in Romania! Absolut toate televiziunile de stiri politice practica "spalarea creierelor". In favoarea unei tabere sau alteia. Fiecare televiziune "spala pe creier" pe cine prinde si la cine prinde ... captiv. Daca ar fi dupa mine, as gasi o schema democratica incat sa nu se mai intample acest lucru. Mai pe romaneste, as desfiinta efectiv posturile A3, RTV, B1TV si Romania TV(ultimul fiind noaptea - OTV).
   - influentat de diverse persoane, influenta putand fi subiectiva sau obiectiva, depinde de la caz la caz.

   In concluzie, sursa indicata de dumneata il arata pe Iohannis ca este omul negru. O fi pentru cine a scris articolul! Dar dintre cei aflati ACUM la putere, Basescu si Oprea mi-au desfiintat pensia militara. Ponta n-a reparat nimic, ba m-a executat si silit si mi-a "inghetat" si pensia. Deci, din punctul meu de vedere, oamenii negri aflati ACUM la putere, sunt Basescu, Oprea si Ponta, intrucat ei m-au "palit", in niciun caz Iohannis. Stii cum e pana la urma? Fiecare poate avea dreptatea lui. E in functie de criteriile mentionate la inceput.

   Ștergere
 5. ..Se pare ca esti cam ..agitat...!!??? Eu ..nu am pus nicio intrebare ......
  PS. Am convingerea...ca in deplin acord cu rigurozitatea nemteasca ,Sasul..va intreba generatia ,,FESBUCITA..care nu-i asa,l-a adus la putere, undeva unde nici el nu visa...""despre ,, nedreptatile "facute pensionarilor miliari (mai ales a celor de 37-39 de ani ).....Acestia se vor mobiliza mai ceva ca la alegeri ..si vor rezolva problema...Doamne ajuta ...!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1] . Esti intoxicat ca de obicei! Sustii varianta desteptilor de la TV! Care au fost luati toti prin surprindere ca Iohannis a castigat alegerile! Sasul nu a fost adus la putere nici de Facebook, nici de diaspora. A fost adus la putere de romanii din Romania. Cu sau fara cele 360 000 de voturi din afara, tot Iohannis castiga! Te-ai intrebat vreodata ce s-a intamplat cu cei 2,5 miliiane de romani din cei 7,5 milioane de romani care au votat in 2012 pentru demiterea lui Basescu, adica pt. Ponta? Cum de s-au intors 2,5 milioane in 2 ani contra lui Ponta? Doar nu au emigrat toti si nici pe Facebook nu stau toti. Este simplu. Oamenii sunt tot in Romania, dar s-au lamurit in 2 ani cu cine au de-a face, fapt pt. care l-au taxat pe Ponta.

   2]. In ceea ce priveste mistocaria cu nedreptatile asupra pensionarilor militari. Stiu ca esti din generatia '900 toamna. Nu exista militar din generatiile NATO care sa gandeasca dupa modul tau! Daca ai incerca sa iti sustii mistocariile in fata unui batalion de militari activi, ai fi huiduit!

   PS: Dupa cate bine observ, tu chiar de bucur sincer cand un stat loveste intr-o categorie de cetateni, incalcand principiile elementare ale democratiei! Sa stii 'mneata ca intotdeauna se platesc astfel de greseli de catre statul in cauza. Mai devreme sau mai tarziu. Intr-un fel sau altul. Dupa cum bine "miroase" (si intern si extern), este extrem de posibil ca intr-o zi sa te rogi in vreo troita disperat sa vina rezervistii aia de 37-39 ani sa iti salveze casa, viata, pamanturile. Ce zici, vine cineva dupa toate cele intamplate?

   Ștergere
  2. Puteti defini "generatia NATO" ? sa stiu si eu unde ma incadrez.(asa suntem noi romanii domnule Cezar, divizati in generatii, abia asteapta una sa moara cealalta sa ii ia locul si functiile )....nu de alta. Sa sustii in 2014 inchiderea televiziunilor !!!!!...urmeaza desfiintarea net-ului !!!!!........poate se initiaza masurile propuse in Ungaria...cine stie ?

   Ștergere
  3. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 09:25.

   1]. De principiu, diferenta intre generatia NATO si cea anterioara este similara cumva diferentei de mentalitate/comportament/atitudine/evolutie morala si spirituala intre un roman care nu a plecat niciodata din tara si un alt roman care de 10-20 de ani este stabilit si munceste intr-un alt stat. Aceasta diferenta exista, chiar daca nu vrem sa o observam si vrem, nu vrem, trebuie sa admitem ca romanii stabiliti in strainatate, sunt complet diferiti, in sens pozitiv, fata de majoritatea dintre noi, ceilalti. Bineninteles ca exista exceptii si de o parte si de cealalalta parte, dar prea putine. In ceea ce priveste generatia NATO? Cel mai bine sa sesizezi daca exista diferente de mentalitate/conduita/atitudine, este sa incerci sa te imprietenesti cu un militar activ cu care sa petreci cat mai mult timp (asa fac prietenii, nu?). Daca reusesti - nu exista diferente, dar daca nu reusesti - diferenta a fost deja creata!

   Incerc sa iti explic si altfel! Candva eram instruit de americani. Intrasem deja in NATO. Eram instruit pe teme privind cariera militara. Care incepe la recrutare, si se incheie cu steagul pe piept. Cand au fost desfiintate pensiile militare in Romania, mi-am adus aminte de curs. Am scos si DVD-ul care mi-a fost inmanat. Militarii americani - drept de pensie de serviciu dupa 20 de ani de serviciu MILITAR, soldat sau general - nu conteaza. Acum, ca stii sau nu, toti militarii romani care au luat contact cu militarii altor natii, au pastrat relatiile. Nici eu nu fac exceptie. Cand s-au desfiintat pensiile militare, am luat legatura pe e-mail cu un instructor de al meu. Si l-am intrebat daca asa ceva este posibil din punct de vedere democratic in S.U.A. Mi s-a raspuns simplu! Da, numai ca s-ar aplica exclusiv celor care urmeaza sa intre in serviciul militar dupa promulgarea unei astfel de legi. Este exclus sa fie desfiintata pensia militara unui militar american deja pensionat, sau unui militar activ cara cand a intrat in sistem, a avut in oferta legislativa a momentului intrarii in sistem, dreptul de a beneficia de pensie militara.

   Iar eu, sunt perfect de acord cu ceea ce mi-a explicat fostul instructor. Dupa cate observi, unul ca Cezar nu are nicio gara asupra faptului ca ni s-au desfiintat pensiile militare. Concluzia iti apartine daca exista sau nu diferente de mentalitate intre "generatia NATO" si altele, si mai ales de ce!

   Ștergere
  4. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 09:25.

   2] Referitor la inchiderea televiziunilor! Este vorba despre acele televiziuni care pretind ca sunt de stiri politice, dar care in realitate sunt instrumente subiective de propaganda. Intr-o societate normala, nu poate exista televiziune de stiri politice care ceas de ceas, zi si noapte, sa faca PROPAGANDA EXCLUSIVA unei anumite tabere politice. Cum se intampla ACUM. Astfel de televiziuni NU trebuie neaparat inchise (decat numai in ultima faza - cand NU respecta nicidecum regulile], dar li se pot aplica corectii financiare, administrative sau de alta natura, astfel incat sa CONSTIENTIZEZE publicul captiv de faptul ca este MANIPULAT.

   Ofer un exemplu! Pe vremea cand Ponta/USL era in opozitie, postul A 3 care "poza" in mare televiziune impartiala, a prezentat frecvent imagini, interviuri, reportaje, cu rezervistii romani care protestau contra regimului Basescu. Sau despre cazul Lt. Alexandru Gheorghe, dat afara din armata de regimul Basescu. Bun! OK! Numai ca, dupa preluarea puterii de catre Ponta/USL, aceeasi televiziune NU a mai scos niciun cuvand nici despre situatia rezervistilor (care tot pensii diminuate au avut pana la 01.10.2013 si care incepand cu aceeasi data le au "inghetate"), nici despre Lt. Alexandru Gheorghe care pana de curand a fost tot dat afara din armata. Si atunci, despre ce televiziune de stiri discutam, nu este clar ca este o simpla televiziune de propaganda? Pe cei de la Romania TV, eu i-am rugat sa prezinte faptul ca la acest moment 70 000 de rezervisti au pensiile "inghetate", dorind sa intru si in direct cu R. Plumb. Am fost ignorat, din cauza ca as fi sifonat imaginea lui Ponta!

   La modul sumar! Mai multe televiziuni care plangeau pe umerii poporului in vremea lui Boc/Basescu, prezentau imediat orice reactie a populatiei contra respectivului regim. Ne aducem aminte de zecile de proteste, cu oameni batuti si "saltati" de jandarmi, toate cazurile fiind prezentate prompt de televiziunile anti-Basescu cu A3 in frunte. Numai ca proteste au existat si vor exista si sub regimul Ponta (revolutionari, Pungesti, Oltchim, combinatul din Galati, mitingurile anti-Ponta de acum de la prezidentiale care au fost similare cu cele din 2011/2012 contra lui Boc). Numai ca televiziunile anti-Basescu, in marea lor impartialitate, au omis sa prezinte atat imagini, cat si stiri despre faptul ca oamenii protesteaza si contra lui Ponta, nu au protestat doar contra lui Boc, acum fiind numai lapte si miere in Romania!

   Ștergere
  5. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 09:25.

   3] In situatia exemplificata anterior, este foarte clar ca televiziunile repective trebuie FAULTATE, intrucat in loc sa informeze populatia corect, fiecare isi apara doar IDOLUL POLITIC, devenind un fel de TVR de pe vremuri care stim ca il preaslavea exclusiv pe tovarasu', in timp ce populatia murea de foame, frig sau era macelarita cum a fost cazul la Brasov in '87. Aceste televiziuni asa zise de stiri politice, sunt toate televiziuni de propaganda. Toate fac precum TVR pe vremuri, numai ca sunt grupate unele in jurul unui tovaras' (Basescu), altele in jurul altui tovaras (Ponta), insa niciuna NU este televiziune de stiri, ci de propaganda si care de cand lumea a fost si este extrem de nociva. Dupa 25 de ani, noi NU mai avem nevoie de televiziuni de propaganda politica, ci de televiziuni de stiri care sa informeze corect populatia, echidistant, indiferent ce se intampla si cine este la putere! Ceea ce fac aceste televiziuni acum este similar ca si cum s-ar mai infiinta una care sa il preaslaveasca zilnic pe Putin. Am avea 3 tipuri de propaganda: una pt. Basescu, una pt. Ponta si una pt. Putin! Fiecare va "spala pe creier" o anumita parte a populatiei, rezultatul fiind "indobitocirea" in masa a populatiei captive a unei sau alteia dintre televiziuni. Cam despre asta este vorba cand am spus ca as desfiinta astfel de televiziuni care practica "indobitocirea" in masa a populatiei! Sunt si alte instrumente de corectie! Este insa necesar o lege si un organism care sa combata fenomenul "indobitocirii" prin televiziuni. De exemplu: B1TV ii spala pe romani de ani de zile pe creier, idolatrizandu-l pe Basescu. Stii ce as face eu sa ii linistesc? As obliga postul sa retransmita zilnic emisiuni preluate de pe televiziunile care si acestea ii spala pe romani pe creier, cu diferenta ca il idolatrizeaza Ponta. Si invers, A3, Romania TV sa fie obligate sa preia emsiuni de la B1TV. Adica, as promova tot "spalarea creierelor", dar in timpi egali - aratand romanilor toate variantele care exista, si tot ce se intampla zi de zi si ceas de ceas in Romania reala si legat de Romania reala, intrucat noua la televiziuni ni se prezinta doar parti din ceea ce se intampla in realitate.

   Ștergere
 6. @calin17 noiembrie 2014, 20:35 :

  Dom'le , numai intrebari "cu coclenci" puneti ! ...

  La : "Oare, romanul realizeaza ce urmeaza?" .
  Nu prea ! Dar asteapta sa fie mai bine ! Ce ar trebui sa insemne acel "mai bine" nu stie ! Dar este sigur ca-i vor spune conducatorii ce-i bine pentru ei !

  In orice caz mai exista si romanii descrisi de dvs. (pe alt blog) ca fiind "pregatire solida , tacuti , foarte politicosi , extraordinar de uniti , plini de responsabilitate" !
  Pe acesti romani nu-i intereseaza cum va fi ! Pe ei ii doare-n p..a de cum va fi in Romania ! Tara lor fiind (dupa cum spuneti) "peste tot in lume , si nicaieri" . Poporul lor fiind colegii de transnationala , partenerul cu care si-o trag , lumea virtuala fesbucista ...
  Chiar daca ar putea , de ce si-ar face probleme cu un nimic ca Romania ????

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Perfect adevarat, dar.... cam atat.
   "Si la ce i-a folosit? " , vorba bancului.

   Ștergere
 7. @calin17 noiembrie 2014, 20:35 :
  La : "Oare, nemtul realizeaza ce-l asteapta?" .
  Eiii ! aici se complica treaba ... desi-i a dracului de simpla !...

  Regina Engleziei prezinta , in fiecare an , in Parlament , "discursul tronului" .
  Discurs care inseamna "liniile directoare" pe care seful statului englezesc le traseaza guvernului . Guvern care va fi obligat , prin legile emise de Parlament , sa le urmeze/realizeze "cu sfintenie" ...

  Numai ca acel "Discurs al tronului" este scris de Primul ministru ! Cind ii da reginei acel discurs , Primul ministru ii spune : "Sa nu dea dracu' sa modifici vreo virgula , sau sa dai vreo intonatie la ceea ce am scris eu aici ... c-ai belit-o ... iti tai toate alocatiile bugetare !" .

  Cam asa-i treaba si cu neamtul ! El "va domni" nu va conduce ! De condus vor conduce basinestii-pedelico-pemetisti ... cei care l-au facut prezidel .
  "Contractul" intre neamt si basinesco-pedelico-pemetei este clar : "Noi te facem prezidel , tu faci (numai) ce spunem noi ! Atentie , neamtule : noi te-am facut , noi te omorim !" .

  A se vedea primul "discurs" al neamtului : in purul stil basinesco-pedelico-pemetel , neamtul DA ORDINE Parlamentului si Guvernului ...
  Probabil ca "păpuşarii" i-au spus : "Iesi si vorbeste ! Fii ferm ! Fii dur ! Arata ca tu esti conducatorul !" ...

  ----------------------------------------------
  Tipătescu: Zoe! Zoe! Fii bărbată...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosule ai alghit maimuta-n cu.r cu... "pemetistii" matale.
   Corect este pemePistii, pemePistele sau... da` mai bine las-o asa...

   Ștergere
  2. @Anonim19 noiembrie 2014, 09:13 :
   Ptiu ! Baga-mi-as !...
   Asa-i !...
   Corect este "pemepizdele" ...
   Dracu' stie cum de-am scris cum am scris !...

   Ștergere
 8. QED..Mos Alecu! Domnule ce bine ne-am inteles in idei..intodeauna !!...mai faceau unii gurita , cum ca ne certam.....
  PS..Mosule ..pregateste-te sa incasezi replica lu ..,,EU"....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De ,,facut l-au facut,, dar spiritul teuton va domina si in defavoarea,,lor,, dar va domina in defavoarea noastra, a romanilor. Sunt din Sibiu si va garantez ca asa va fi. Numai oamenii care platesc F.D.G.R. chirie pe locuinta desi si-au cumparat cinstit locuintele.Deaceea va rog sa luati aminte si sa urmariti. Cu toata dragostea,vorba analistului politic, Klaus Johanis nu a participat la nici un eveniment militar cat timp a fost primar(si inca este). Si atunci ce sperante sa aiba pensionarii militari. Nu vreau sa fiu cobe dar ne asteapta vremuri grele.

   Ștergere
  2. Anonim18 noiembrie 2014, 17:57, puteti fi un picut mai clar cu expresia Numai oamenii care platesc F.D.G.R. chirie pe locuinta desi si-au cumparat cinstit locuintele.adica? ce chirie platesc si unde si de ce? Multumesc

   Ștergere
 9. @EU18 noiembrie 2014, 14:33 :
  La :"Cu sau fara cele 360 000 de voturi din afara, tot Iohannis castiga!" .
  Asa-i !
  Ba , chiar si fara toate voturile ... tot cistiga !

  Mai intii ar trebui vazut de unde au aparut s'tele de mii de votaci in strainezia ... alaturi de Nuti si alte figuri basinesco-pedelico-pemetiste ... Ar mai trebui vazut si cite j'de mii de excursionisti din tara au plecat in drumetie avindu-i drept ghizi pe cei de mai sus ...

  Dar nu asta ar fi problema !...

  Rolul celor din strainezia nu a fost de a determina , prin voturi , alegerea ne-romanului !
  Rolul lor a fost de a crea un "tambalau" ... ca_cum_ca , vezi doamne , ruso-chinezii coabitacului ii impiedica sa voteze ... Tambalau care a fost preluat de bandele basinesco-pedelico-pemetiste din tara ...
  Tambalau care a mascat "mînărirea" numaratorii voturilor ...
  Vezi doamne ... indignati de mirsavia coabitacului , multime de romani au iesit la vot si au votat pentru ne-roman !...
  P..a , indignare materializata in vot pentru ne-roman !
  In acest "vacarm" s-au scris , dupa dictare , procesele verbale care consfinteau/stabileau victoria ne-romanului ...
  Dar populimea "pune botu' " !
  ---------------------------------------------------
  A se vedea graba cu care coabitacu' l-a recunoscut ca invingator pe ne-roman !
  A se vedea graba cu care pesedeii executa toate ordinele primite prin ne-roman !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legat de "graba" despre care vorbeam ...
   Nu vi s-a parut ca baietii "executa niste ordine" ?
   Nu aveati senzatia , vazindu-i , ca parca ar fi fost "cu pistolul in coaste" ???

   Ștergere
  2. 1]. Nu ai cum sa "manaresti" voturile decat daca toti membrii comisiei de votare apartin aceluiasi partid. Sau sunt "sub acoperire" toti la alte partide, dar in realiate toti apartin aceluiasi partid. E o varianta, dar stim amandoi ca e stupida.

   2] Graba "coabitacului" de a-si anunta infrangerea? Nu stii probabil un aspect. Comisia cu membri din toate partidele, numara voturile in maxim o ora, chiar mult mai repede fiind vorba doar de 2 optiuni de vot. Imediat dupa numarare (nici nu asteapta incheierea proceselor verbale), fiecare membru al comisiei indiferent de partid (alianta) raporteaza rezultatul numararii prin SMS sau telefonic la sediile judetene ale propriilor partide, iar acestea la sediile centrale. Practic la maxim 22.30, fiecare partid isi cunostea situatia. Ponta l-a felicitat pe sas intrucat si el si si sasul aveau rezultatele numaratorii paralele. Inr-ub fel Ponta a fost cu tact, ar fi fost mai penibil sa ii fi anuntata infrangerea direct de BEC.

   3]. Chestia cu diaspora urnita de Udrea sau Macovei, este o legenda. Iti spune cineva care are rude in 5-6 state. Nu au votat niciodata decat acum. Dar nu ca le-a spus Udrea sau Macovei, probabil ca nici nu le cunosc. Nici pe Iohannis nu il cunosc. Unii cred si acum ca tot Iliescu e presedinte. De data asta au iesit la vot. Si l-au votat si pe sas. Stii de ce? Familiile din tara si din strainatate comunica mai intens decat iti imaginezi. Eu nu am votat. Dar! Am si eu o familie. Cei mai apropiati membri ai familiei si care sunt in tara l-au votat din proprie initiativa pe sas. Eu nu i-am indemnat sa faca nimic. L-au votat pe sas din cauza mea sau pentru mine, cum vrei sa zici. Stiau ca Ponta m-a "executat" silit, dar si faptul ca am pensia "inghetata" pana in anul de gratie 2021. Cat priveste rudele din afara? Membrii apropiati ai familiei mele i-au determinat cum necum sa iasa la vot acum si sa il voteze tot pe sas. Asta a fost! Deci, desi eu nu am votat, sasul a primit din partea familiei mele din tara si strainatate, vreo 50-60 de voturi, toate fiind acordate drept pedeapsa pt. Ponta/Oprea asupra faptului ca au fost "smecheri" cu mine.

   In conluzie, nu se leaga ce s-a intamplat in realitate, cu ce spune la TV!

   Ștergere
 10. Salutari camaraderesti, Ordinului Militar "R-26500 Elita", din partea Ligii Militarilor Profesionisti!

  www.ligamilitarilor.ro

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceleasi salutari cordiale si Dvs.! V-ati organizat frumos! Avem o colaborare cu rezervisti din zona Dvs. (nu stiu daca sunt membri L.M.P.) pe tema a ceea ce s-a intamplat in 2011 si continua si astazi, referitor la desfiintarea pensiilor militare de stat. Va felicit pt. organizare!

   Semnat: G. Olescu

   Ștergere
 11. @EU18 noiembrie 2014, 20:47 :
  Bine , dom'le ! ...
  Am inteles !
  Vi l-ati ales , voi poporenii , pe ne-roman !
  Sa va fie de bine , si sa-l purtati sanatosi ! C-asa se spune cind iti ei ceva nou ... Chiar si de la second-hand !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta cu neroman sau roman, e cam sleampata! Boc si Basescu si Oprea, jura ca sunt romani si stii ce s-a intamplat! Ponta jura si el ca e roman si dintr-un articol a "inghetat" pe viata pensiile a 70 000 de rezervisti. Daca ma gandesc bine, exact cei care se cred romani sadea ne-au facut bucata. Si pe langa ei, la umputura si cei de la UDMR si cei de alte minoritati. Asa ca?

   Ștergere
  2. @ Eu
   Pai nu e nici o noutate. Romanii sadea "ne-au facut bucata" de cand exista istoria romanilor.
   Nu-i vorba ca nici strainii n-au trecut pe-aici sa ajute, ci tot cu furatul.

   Ștergere
 12. Sa ma lamureasca si pe mine cineva.
  Tot articolul este o realitate, cruda si argumentata, nu poate fi contestat.
  Si acum, ma intreb, Ponta fiind vinovat de nerezolvarea problemelor noastre (dreptate pana la capat), noi tot atacandu-l si arogandu-ne insuccesul lui, considerati ca-l va apuca mustrarea constiintei si va reveni la sentimente prietenoase cu noi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atat Ponta cat si orice parlamentar - de la putere sau din opozitie, poate fi constrans fara probleme sa REINTRODUCA legea pensiilor militare de stat. Toate organizatiile de rezervisti au gresit cand si-au limitat revendicarile doar la pensionarii militari, si NU si la militarii activi. Din acest motiv NU ne mai baga nimeni in seama! Bun! Nu vor reintroducerea pensiilor militare, iar opinia publica asimileaza aceasta revendicare doar cu existenta noastra, NU si a militarilor activi. Militarii activi NU pot face nimic, intrucat NU au voie sa caraie. ATUNCI, SA O FACEM NOI PENTRU EI! NU MAI CEREM PENSII MILITARE, CI SOLICITAM CEEA CE ESTE SCRIS IN MATERIAL. Pe scurt, egalitate in drepturi intre militari si cetatenii civili, fara restrictii. Ca la pensii, parlamentarii spun ca nu vor pensii militare, intrucat vor egalitate in drepturi si a militarilor cu ceilalti cetateni! Atunci sa le dam satisfactie!

   Loviturile prin care li se vor incrucisa ochii oricarui parlamentar sau guvernant - fara a se putea opune, se concretizeaza prin:

   1]. Cerere ferma de abrogare a Art. 92 (1) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii UNITARE. E articolul conform caruia dintre toti angajatii bugetari, DOAR militarii sunt remunerati la zile CALENDARISTICE, avand insa remuneratii egale cu ALTII care insa NU au si obligatia de a lucra vreodata 24 de ore pe zi. Iar la lege ii spune UNITARAm precum cea a pensiilor. Dar, din cauza acelui articol, se observa clar ca legea salarizarii NU este unitara SI pentru militari.

   2] Cerere ferma de ABROGARE a intregii Sectiuni a 3-a din Statutul Cadrelor Militare. S-a explicat in material. Aceasta sectiune prin interdictiile sale INTERZICE militarilor sa CONTRIBUIE LA PENSII si din ALTE ACTIVITATI. Este foarte important acest aspect! NU poate exista la unii cetateni posibilitate NELIMITATA de a contribui la pensii, la militari posibilitate RESTRICTIONATA de a contribui la pensii, si sa ii bagi si pe unii si pe altii, la gramada in legea contributivitatii dupa falsul criteriu ca ar fi egali in drepturi sa contribuie la pensii.

   DACA REUSIM SA ATRAGEM ATENTIA ASUPRA CELOR 2 CHESTIUNI MENTIONATE, LUCRURILE VOR DECURGE DE LA SINE! Din urmatoarele motive:
   - ar fi posibil insa doar teoretic ca parlamentarii/guvernantii sa abroge Art. 92 (1) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare. Numai ca plata la TARIF ORAR, A MUNCII DE NOAPTE SI SUPLIMENTARE SI MILITARILOR CONFORM CETATENILOR CIVILI, COSTA MAI MULT DECAT REINTRODUCEREA PENSIILOR MILITARE. Dar nici NU pot contesta faptul ca militarii activi NU sunt egali in drepturi cu cetatenii civili.
   - in ceea ce priveste abrogarea intregii Sectiuni a 3-a din Statutul Cadrelor Militare, NU pot exista contraargumente pt. interzicerea unor drepturi fundamentale si militarilor. Doar parlamentarii si guvernantii vor egalitate in drepturi, asa pretind, nu? Atunci sa fie. Pana la capat! Sindicate militare, dreptul de a administra firme, posibilitatea de a candida si ocupa functii publice etc., aplicarea Codului Muncii si militarilor precum civililor etc., etc.

   Mergand la FAULT pe cele 2 elemente, dupa cum am mai mentionat, orice opozant al reintroducerii pensiilor militare (Ponta, Blaga - nu mai conteaza culoarea) va face ochii crucis, intrucat ii cerem exact ceea ce pretinde acesta: EGALITATE IN DREPTURI. Noi ii dam dreptate si NU mai solicitam pensii militare, ci exact elementele mentionate. Daca procedam astfel se bat singuri toti cei care se opun reintroducerii pensiilor militare pretextand egalitatea in drepturi. NU poate exista decat o consecinta: ori la bal, ori la spital. Adica, ori indeplinirea celor 2 revendicari, ori reintroducerea pensiilor militare pt. a renunta la cele 2 revendicari.

   Este de presupus ca daca actionam cum am afirmat, dar ferm, parlamentarii/guvernantii etc. vor OPTA singuri pt. reintroducerea pensiilor militare, intrucat celelalte 2 revendicari costa si mai mult, plus consecintele care decurg din posibila abrogare a Sectiunii a 3-a!

   Ștergere
 13. Tu...adica ,,EU"..ca de fiecare data..in scenariile tale mai mult sau mai putin ..fanteziste , pierzi din vedere elemente ESENTIALE!!..Nu pot sa uit ineptiile tale, legate de planul lui Putin...de a face praf ..NATO si a ajunge pana prin ..Serbia ..parca ziceai...!!!???....
  Revenind...tu clamezi sus si tare si cu o mare inconstienta ...drepturi salariale precum civilii si ..PENSII la fel..!!!
  Ti-ai pus macar intrebarea fireasca ..referitor la pensia ta..daca ar fi calculata IDENTIC ca la civili..??? Roaga-l pe Mos Alecu sa ti-o calculeze (ca are Abac )..! grija mare sa nu ramai ...MUT...!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu incalci o regula general valabila pe bloguri, site-uri etc. In loc sa discuti o tema, tu ataci persoane. Persoane care cum se face sau nu, NU sunt de acord ca tatucul Oprea a GRESIT si el este principalul vinovat pt. tot ce s-a intamplat si se intampla militarilor.

   Nu imi pun intrebari stupide! Ori suntem egali in drepturi, ori nu! Uite, eu am sa ii cer si lui Ponta si lui Iohannis ca civili sa fie egali in drepturi cu militarii, respectiv:
   - toti civilii sa fie REMUNERATI la zole CALENDARISTICE precum militarii;
   - nciunui civil sa NU ii mai fie remunerata munca in pluspeste cele 8 ore, exact ca la militari;
   - tuturor civililor sa li se aplice interdictiile fundamentale de drepturi precum militarilor, respectiv: fara sindicate, fara sa se inscrie in partide, fara se exprime opinii politice, fara drept de a-si face firme, fara drept de a detine functii publice;
   - toti pensionarii civili pana la varsta de 63 de ani, indiferent de fosta profesie sa poate fi MOBILIZATI (apropo de Rusia), nu doar militarii. Adica si mama lui Ponta, si a lui Oprea si tata R. Plumb etc. etc!
   - in caz de razboi, sa poate fi concentrati obligatoriu, nu doar barbatii cu varsta pana in 35 de ani, ci si femeile cu varsta pana in 35 de ani. De exemplu, pe EBA sau pe ministra finantelor. Ce atata discriminare intre barbati si femei.

   Abia atunci devin si militarii egali in drepturi cu civilii, sau invers! Abia atunci, se poate discuta de principiul contributivitatii si la miitari.

   Referitor la acuzatia de inconstienta! Dar TU esti constient ca desi militarii si politistii sunt in aceleasi trepte de salarizare si au aceleasi lefuri, militarii isi castiga lefurile la zile CALENDARISTICE [Art. 92 (1) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii UNITARE], iar politistii isi castiga ca tot omul UNITAR lefurile la zile LUCRATOARE [Art. 92 (2) din Cap. 2 din Anexa nr. VII din Legea nr. 284/2010 a salarizarii UNITARE]? Nu iti sade in gat nimic? Nu vezi nimic? Unde este egalitatea in drepturi atunci?

   PS: Cu Rusia, nu ai inteles absolut nimic! Rusii nu pierd bani in Ucraina de nebuni intrucat nu au ce face cu ei. Isi creeaza doar o baza de pornire spre ceva - doar asa spune si strategia romanesca, si ruseasca si americana si care vrei tu. Apoi, lovesc exact cand esti cu chilotii in vine, adica cu nametii pana in gat, gazele taiate, drumurile inzapezite, Romania fiind oricum decedata an de an la numai 10 cm de zapada..

   Ștergere
  2. ZDRASVUITE! IN TIMP CE VOI STATI NAUCITI DE CAP DOAR LA TV, EU AM FOST INVITAT DE ONOARE LA PARADA MILITARA DIN SERBIA, PE CARE AU DEVANSAT-O IN CINSTEA MEA SI CU 4 ZILE! SI AM FOST SI DECORAT CU ORDINUL REPUBLICII SERBIA! PREGATITI-VA POPOUL CA ALTCEVA NU PREA MAI AVETI CE??!

   Ștergere
  3. EU"..ti-ai calculat-o ??..sa vorbim pe fapte ..nu vorbe .....vorba neamntului ....hi..hi .,.

   Ștergere
  4. @ CEZAR. Da, am calculat! Daca era sa fi fost platit la ORE in cariera precum civilii, si tot ce a depasit 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana sa imi fost platit precum civililor, inclusiv sporul pt. orele suplimentare (minim 75% dupa Codul Muncii in plus fata de orele normale, frecvent 200% in plus prin contractele colective de munca la care militarii NU au avut si NU au dreptul spre deosebire de civili) si de noapte precum civililor (minim 25% in plus fata de orele normale, frecvent 300% in plus prin contractele colective de munca la care militarii NU au avut si NU au dreptul), la ora asta as fi avut pensie minim DUBLA comparativ cu cea militara si minim tripla sau aproape cvadrupla fata de cea pe principiul contributiei. Asa civilii si-au calculat orele, si noi am ramas cu luni de zile PE AN cumulate din orele suplimentare si de noapte care NU ne-au fost platite NICIODATA precum PRIVILEGIATILOR civili.

   Iar daca nu aveam interdictia sa candidez la presedintia Romaniei cat am fost activitate - interdictie pe care civilii NU o au, as fi candidat si si castigam alegerile, iar cu salariul cumulat de presedinte as fi avut pensia si mai mare! Iar unul ca Oprea nici NU ar fi mai fi fost reactivat, decat eventual la mobilizare cu gradul sau de drept care este de capitan, si pe functia sa de drept care nu poate fi mai mare decat cea de comandant companie logistica sau ofiter 3 pe la vreo structura logistica, nu la S.M.G. desigur, ci la o structura care se ocupa cu amenajarea drumurilor, aprovizionarea directa sau ceva asemenea!

   Esti satisfacut acum? Vrei cam multe detalii despre subsemnatul, iti dau cate vrei! Dar pe tine cum te cheama si de ce ti-e teama sa discutam cu nume si prenume? De viteji anonimi ascunsi in umbra lui Oprea, eu sunt cam satul!

   Ștergere
  5. Esti GLUMET ! Din pacate cu acest gen de glume ...te faci de kk in fata opiniei publice !!
   Un mic exemplu;
   1. Nu te-a obligat nimeni sa optezi pentru APV....
   2.Un civil daca a lucrat 3 h in plus ..a produs un plus de 10% saibe gaurite ....
   3. Salariul tau + celelalte ...sunt reflectate in solda pe care o primeai luna de luna...fara a avea un plan de productie..atent cuantificat
   3.
   4.
   etc ...modul de a pune asa problema ii ridicol..!!
   Fa totusi o minima comparatie intre o pensie militara - contributiva la o vechime sa zicem de 30 ani.(vechimea mea cu scoala mil.)..si o pensie civila .....la aceiasi vechime ...

   Ștergere
  6. A nu se intelege ca nu vreau si eu mai mult ...dar nu asa ...

   Ștergere
  7. Vrei cam multe detalii despre subsemnatul, iti dau cate vrei! Dar pe tine cum te cheama si de ce ti-e teama sa discutam cu nume si prenume?.........?????????????????????????????
   ==========================================================
   Sigur..cu mine vorbesti ??Nu te-am intrebat absolut nimic ......despre tine si nici nu ma intereseaza
   EU..este numele si prenumele tau ...????

   Ștergere
  8. @ CEZAR. Lasa-ma cu prostiile virtuale! Vremea replicilor fara urmari a trecut! Nu ai inteles nimic de la vot? Vrei sa iesim pe Facebook? Iesim! Am realizat si un calcul al membrilor familiei mele din afara: Olanda, Germania, Franta, Italia, Marea Britania, Spania, Portugalia, Grecia. Care toti au votat si gandesc ca mine! Pentru ca NU sunt plante ca TINE, ci au evoluat! In timp! Faci glume cu mine de scolari? Numele meu este trecut in finalul materialului! Nu stiu cati ma cunosc din pseudo-militarii generatiei tale pe stil Oprea, dar din militarii generatiei mele ma cunosc extrem de multi! Si NU au o parere proasta despre mine! Din simplul motiv ca ai mei colegi cunosc ca sunt CORECT! Dar si faptul ca am un defect: gandesc NEMTESTE! Adica fara SMECHERII!

   Vrei si PS: Ma iei cu faza ca nu m-a obligat nimeni sa optez pentru A.P.V.? Asa este! Adica, am optat sa fiu "handicapat militar" in beneficiul tuturor cetatenilor romani, ca asa am vrut eu, nu? Dar nici nu m-a obligat nimeni ca in contextul WC-ului la adresa militarilor romani dintre anii 2011-PREZENT, sa solicit dubla cetatenie si sa o primesc, fapt pentru care NU mai am nicio obligatie MILITARA legala la adresa celor ca TINE care aduceti ca argument faptul ca am fost PROSTI! Si chiar daca as avea in SCRIPTE, NU o indeplinesc! TPentru ca NU vreau eu!

   Ma agit degeaba cu tine! Nu vei intelege nimic decat in momentul in care rusii in numele carora Putin a primit deja onoruri la Belgrad, te vor "penetra" salbatic! EU, NU AM NICIO DATORIE FATA DE TINE SI CEI CA TINE! PENTRU CA SUNT PENSIONAR "UNITAR" SI VREAU CA ATUNCI CAND VEI FI "PENETRAT", SA NU MA BAG CA MUSCA IN LAPTE SA ITI SALVEZ GAOAZA TIE SAU VREUNUI MEMBRU/VREUNEI MEMBRE A FAMILIEI TALE!

   Sa vina "CONTRIBUTIVII" sa te salveze. Sunt apropae 6 milioane! Sa NU zici ca e datoria mea! NU, nu (mai) este! Eu stiu sa ma salvez pe mine si pe cine doresc eu de "PENETRAREA RUSEASCA"! Dar NU ma bag, te las pe tine, Oprea, Ponta, Basescu, sa va salvati SINGURI! Daca m-as baga in viata voastra, NU as mai fi pensionar UNITAR! Si nu vreau sa fiu mai cu MOT decat ALTI pensionari? Adica fata de aia pe umarul carora tu TE plangi ca NU fac (mari nesimtiti) la razboi NIMIC pentru tine, TU avand pretentii REDUSE tot doar la pensionarii din armata? Care acum e o breasla ca oricare alta! Da' de ce NU ai pretentii sa TE salveze pensionarii din croitorie, DACA tot suntem TOTI egali LA PENSIE?

   Te-am bagat cam mult in seama! Mult prea mult! In vremurile ce urmeaza, vor fi fapte! Iti sugerez sa iti RECALCULEZI pensia marita de Oprea, in RUBLE! Eu NU am nimic impotriva!

   Ștergere
  9. "Nu-ti pune mintea cu prostul , ca are mintea odihnita! ", se pare ca a ramas valabil.

   Ștergere
 14. PS...am omis sa mai fac referire si la indexarea (aiurea acordata de Ponta )..anticipat pe vreo 15 ani !! crezi ca pe la civili exista asa ceva ...???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se vede ca nu stai bine nici cu cititul, nici cu socotitul. Dar despre recuperarea asa zisei indexari, de ce spui nimic? 2014 - primul an de inghetare a pensiei, 2015 - al 2-lea an de inghetare a pensiei. 2021 in cazul meu, ultimul an de inghetare a pensiei. La tine cat fac 1 (pensie diminuata) +1 (reintregire pe stil Ponta/Oprea) -1 (neindexare=recuperea reintregirii)? Mie imi da rezultat final = 1. Tu cum ajungi la 2? Adaugi reintregirea dar niciun cuvand despre neindexare (inghetare), nu? Deci, cat zici ca fac 1+1-1?

   Ștergere
  2. 2015- al -3 -lea an de inghetare (2013 - VP a crescut cu 4%, 2014 - 3,75%, 2015 -5% ?) sau 2015 - al 7-lea an de inghetare, ultima majorare a fos la 01.10.2008, din care si 21 de luni de furt...

   Ștergere
  3. Art. 180 din Legea 19/2000, care dispune: „al. (6) Cuantumul pensiilor stabilite pe baza prevederilor art. 76, luându-se in considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, după caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3) (5) si (51; (7). In situaţia in care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decât cel stabilit in baza legislaţiei anterioare, se păstrează in plată cuantumul avantajos”.

   Legea 263/2010, art. 169, “…. (5) In situaţia in care cuantumul pensiei, aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicării prevederilor alin. (1)—(4) este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine acest cuantum până la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obţine un cuantum al pensiei mai mare.”

   Ștergere
  4. S-a mai discutat despre acest aspect cu privire la pensiile asa zis " inghetate". Ca de obicei, in bunul stil dambovitzean, lucrurile nu sunt duse pana la capat iar informatiile sunt trunchiate. Se tot bate moneda cu unii care au pensiile inghetate pana prin 2021 etc.Pentru a clarifica situatia ar trebui sa se vada de unde provine diferenta foarte mare intre pensia rezultata pe legea contributelii si pensia calculata pe L164 .Daca un rezervist are pe "contributeala" o pensie de 3000-4000 lei iar pe L164 are 9000 lei sa zicem , inghetul este de durata. Nu mai vorbesc de unii care au pe" contributeala" 4000-5000 lei dar pe L164 au cca 15.000 lei. E vorba aici de epoca glaciara in toata splendoarea ei. Si atunci se pune intrebarea de unde ar proveni diferenta uriasa? Raspunsul este : din metodele conjuncturale utilizate de unii baieti "dastepti" amestecand marfa cu ambalajul si L164 militara cu unele amendamente civile .S-a mai scris despre aceste cestiuni si se pare ca e vorba despre cateva sute de profitori lipitori, deci numarul lor nu e mare la care avem de-a face cu " cuantum excesiv de avantajos". Problema este ca datorita acestor "smecherasi' au de suferit ceilalti rezervisti (mii sau zeci de mii) deoarece sunt multe retineri in a promova un proiect legislativ care sa legifereze "smechereala" si sa mai si indexeze pensiile "smecherite".Solutia e extrem de simpla. Toate pensiile mai mari de 1000-1500 euro(sa zicem), calculate pe L164 (si readuse pe tapet prin L241 reparatorie) sa fie foarte atent verificate daca s-au respectat intr-adevar prevederile L164(legea valabila pentru toti fara amendamente speciale pentru speciali) .Idem, pentru pensiile pe "contributeala" mari si foarte mari -daca s-au respectat articolele de lege.Dupa verificarile de rigoare, se poate da drumul la indexare, la pensiile corect calculate.

   Ștergere
  5. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 23:25. (Partea I) Domnule, diferentele intre cele 2 legi sunt in medie de 25-30%. Nu se datoreaza unor smecherii a persoaneleor in cauza, ci unei prostii legislative.

   Sigur nu ai citit cu atentie materialul, dar iti iti explic pe intelesul dumitale care este prostia legislativa. Sa presupunem ca dumneata esti in grupa de munca CONDITII SPECIALE, ai 6 luni adaugate la fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE, fapt pt. care punctajul dumitale pt. fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE ti se majoreaza cu 50%. Colegul dumitale din grupa CONDITII DEOSEBITE, fiind intr-o grupa inferioara de munca, are doar 3 luni la fiecare an lucrat in CONDITII DEOSEBITE - dupa cum este normal, fapt pt. care i se majoreaza punctajul doar cu 25% pt. fiecare an lucrat in CONDITII DEOSEBITE - dupa cum este normal. Este evident ca la iesirea la pensie, dumneata ai o pensie ceva mai mare decat a colegului dumitale din grupa CONDITII DEOSEBITE, din cauza grupei de munca, dupa cum este si normal. Si acum, DOMNULE! Urmeaza schimbarea legislatiei! Vine Boc si da legea: chiar daca dumneata ai lucrat in grupa CONDITII SPECIALE, iar colegul dumitale in grupa CONDITII DEOSEBITE, amandorura va majoreaza prin lege punctajul cu 25%. SITUATIE IN CARE STIMABILE DOMN, DUMITALE ITI SCADE PENSIA CU CCA. 25%. Chiar daca ai lucrat in CONDITII SPECIALE. Nu mai conteaza la nimic ca ti s-au adaugat 6 luni la fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE, nici faptul ca colegului dumitale i s-au adaugat 3 luni la fiecare an lucrat in CONDITII DEOSEBITE, intrucat ambii beneficiati de 25% majorare de punctaj pt. fiecare an lucrat efectiv, indiferent de grupa. Intelegi ceva acum? In exemplul dat, dumitale iti scade pensia cu 25% pentru ca ai fost smecher sau ca pt. un idiot de legiuitor, a egalat din PIX 2 grupe de munca? Evident ca din cauza legiutorului!

   Ștergere
  6. @ Anonim 20 noiembrie 2014, 23:25. (Partea II)

   Ceea ce ti s-a explicat anterior, nu s-a intamplat insa in cazul celor 2 grupe: in cazul grupei CONDITII DEOSEBITE punctajul se majoreaza cu 25%, iar in cazul grupei CONDITII SPECIALE punctajul se majoreaza cu 50%. Numai ca in armata mai exista si o alta grupa denumita ALTE CONDITII. Este grupa cu cel mai mare risc profesional, superioara net ca risc profesional grupei CONDITII SPECIALE. Militarii din aceasta grupa au in lege 12 luni adaugate la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII. Ceea ce este normal, daca cel din CD are 3 luni, cel din CS 6 luni, automat cel din AC trebuie sa aiba o vechime suplimentara mai mare si care este de 12 luni. Numai ca, cele 12 luni nu au nicio valoare, cum nici cele 6 luni la grupa CS nu au nicio valoare, cum nici cele 3 luni la grupa CD nu au nicio valoare, daca NU acorzi majorari de punctaj in functie de conditiile de munca. Legiutorul idiot despre care ti-am povestit, a acordat majorari: la grupa CD 25%, la grupa CS - 50%, iar la grupa AC TOT 50%. Observi anomalia? Ca chiar daca cel din CS are 6 luni in plus la an, iar cel din AC are 12 luni in plus la an, in realitate ambii beneficiaza de 50% majorare de punctaj indiferent de grupa lucrata? Si acum, stimabile domn! La recalcularea pensiilor, din cauza anomaliei prezentate cand militarii din AC in loc sa aiba majorare de punctaj de 100% care sa bata cu cele 12 luni stagiu suplimentar de cotizare, un idiot a stabilit sa le acorde tot 50% majorare de punctaj ca la grupa CONDITII SPECIALE care au doar 6 luni stagiu suplimentar de cotizare.

   Din aceasta cauza a aparut scaderea de pensii care este preponderent la grupa ALTE CONDITII. Este similar exemplului daca in cazul dumitale, ca MAINE sa vina un tip sa legifereze ca de MAINE vei beneficia doar de 25% majorare punctaj, chiar daca esti in grupa CONDITII SPECIALE. Ramai doar cu mandria ca ai lucrat in CS si gata! Ti se recalculeaza pensia si iti scade cu 25%, devenind egala cu a unuia din CONDITII DEOSEBITE. Asa s-a intamplat la noi la grupa ALTE CONDITII, carora ne-au scazut punctajul de la 100% cum era normal, la 50%. De aceea ne-au scazut pensiile. Asa am ajuns 2 grupe de munca cu aceeasi majorare de punctaj, desi in legislatie suntem grupe diferite de munca, cu stagii suplimentare diferite. Noi am facut smecherii ca nu am acordat punctajul corespunzator pt. cele 12 luni suplimentare la fiecare an lucrat in AC, sau niste idioti au facut o lege pe genunchi care au zis ca ce mai conteaza 6 luni sau 12 luni, 50% si la unii si la altii?

   Ștergere
  7. Stimate domn r26500, ai perfecta dreptate cu tot ceea ce ai scris. Cu toate acestea, nu ai atins esentialul la grupele de munca daca tot veni vorba despre ele. Perfect de acord ca grupa "alte conditii 'trebuie privita ca atare, deosebita de" speciale", cu alt coeficient de majorare. Grupa alte conditii trebuie aplicata doar la cei ce o merita: parasutisti, piloti militari-in special cei de pe supersonice insa in general ar trebui aplicata la toti pilotii militari eventual cu procente mai mari la supersonice, vanatori de munte scafandri, nu la casieri, politruci, plimbatori de hartii etc. O problema cu aceste grupe o constituie insa si discriminarea( despre care se vorbeste peste tot si la scmd si la ancmrr etc dar nimeni nu face nimic pentru a o inlatura) cu privire la aplicarea unitara HGS 1019 .Momentan ea se aplica doar la cei pensionati dupa 05.01.2011 ceea ce e cu totul incorect deoarece astfel 2 rezervisti care au muncit cot la cot in aceeasi perioada, pe functii similare beneficiaza de grupe diferite, functie de data iesirii la pensie .Problema fusese rezolvata partial prin 2011 la re/re/recalculare/rerevizuire dar au venit cativa " oameni de bine", datatori de declaratii mincinoase pe propria raspundere care au catalogat drept frauduloasa aplicarea unei legi bune si drepte pentru toti rezervistii.Evident, in perioada cu "pricina" o fi fost si erori in aplicarea HGS1019( voite sau nu) insa urmare a actiunilor "oamenilor de bine" foarte multi rezervisti si-au pierdut ceea ce castigasera pe drept. Culmea, se pare ca au ramas cu grupe de munca superioare tot cei descurcareti iar cei corecti cu sfaturi placute si utile. Cam asta e situatia. Si la final-pensiile alea babane de peste 9000-10000 lei nu au aparut ca urmare a aplicarii grupelor de munca. Alte masinatiuni au fost facute si cu alte ocazii acestea au fost cat de cat descifrate. O zi buna, maestre si multumim pentru gazduire.

   Ștergere
  8. @ Anonim 21 noiembrie 2014, 12:05.

   1]. Ceea ce spui dumneata legat de HG-S 1019/2010, este important, dar este ceva secundar fata de NEDEPARTAJAREA grupei AC de grupa CS. Grupa AC nu s-a acordat inainte de 2011 pe NEMERIT! Conform HG 1294/2001, "locurile de muncă şi activităţile cu ALTE CONDITII sunt cele care implică PERICOL PERMANENT de vătămare corporală GRAVA, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci ori alte asemenea situaţii - şi pentru care nu se pot lua măsuri de prevenire sau de protecţie". Anexele la HG 1294/2001 precizeaza clar profesiile si activitatile cu PERICOL PERMANENT de vătămare corporală GRAVA. NU doar pilotajul sau parasutismul presupune PERICOL PERMANENT de vătămare corporală GRAVA, mai sunt si alte activitati in afara de pilotajul pur si parasutismul pur care prezinta acelasi tip de pericol PERMANENT: scafandreria pura, pirotehnia, cercetarea in dispozitiv (care include si parasutism, si alpinism, si scafandrerie, si alpinism si pirotehnie), alpinismul pur, activitatile de IMERSIUNE (submarin), zilele/lunile/anii petrecuti in teatrele de operatii/razboi. Dupa HG-S 1019/2010, o singura profesie a aparut aiurea in grupa AC care chiar NU are PERICOL PERMANENT de vătămare corporală GRAVA. Este cea de magistrat militat, care chiar trebuie exclusa din aceasta grupa, la astia pericolul e de fapt zero. INSA, PROBLEMA DE FOND RAMANE ACEEA CA CU SAU FARA HG-S 1019/2010, CEI DIN GRUPA AC TOT 50% MAJORARE DE PUNCTAJ AVEM, PRECUM CEI DIN GRUPA CS. AICI ESTE BUBA PRINCIPALA DE FAPT!

   Ștergere
  9. @ Anonim 21 noiembrie 2014, 12:05 (CONTINUARE)

   2] In ceea ce priveste HG-S 1019/2010. Asa este! Trebuia aplicata tuturor, nu doar celor iesiti la pensie dupa data de 05.11.2011. Ce s-a intamplat, cunoastem! In principiu, grupele de munca s-au marit cu o treapta, adica in speta, toata armata a fost trecuta din grupa CD, in grupa CS, crescand majorarea de punctaj la toti de la 25% la 50%. Dar, iar revin la grupa AC. Noua nu avea cum sa ne mai creasca cu o treapta pt. a recupera decalajul, intrucat AC este treapta maxima. Adica, noi cei din AC, am fost "prostiti" indiferent de existenta sau nu a HG-S 1019/2010, ramanand cu pensiile diminuate din cauza "stupiditatii"legislative mentionate.

   Acum, cum eu am admis ca in grupa AC a aparut prin HG-S 1019/2010, o specialitate cea a magistratilor, care nu se incadreaza de nicio culoare in conditia PERICOL PERMANENT de vătămare corporală GRAVA, trebuie sa admitem si altceva. Dupa HG-S 1019/2010, cele mai mari deviatii exista la noua grupa CS. Care, dupa HG 1294/2001, presupune "existenţa unor factori de RISC RIDICAT, generaţi de specificul activităţii militare, cu REPERCURSIUNI GRAVE şi IREVERSIBILE asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune a cadrelor militare". Acum, fie vorba intre noi! Toti sefii de birouri - inclusiv de fiante, personal, juridic, preotul militar, relatii publice, documente clasificate, desfasoara activitati ce pot genera " REPERCURSIUNI GRAVE şi IREVERSIBILE asupra sănătăţii şi/sau capacităţii de acţiune?"

   La acest capitol, concluziile se impun de la sine!

   1]. Fiecare activitate trebuie sa fie REEVALUATA, astfel incat fiecare persoana sa fie trecuta in grupa de risc profesional conform riscului real existent, si nu imaginar.
   2] In ceea ce priveste grupa AC, este clar ca trebuie departajata de grupa CS. In ceea ce priveste eventualele "caraieli" contra celor din grupa AC, este foarte simplu de demontat: cine caraie, sa execute o singura data o misiune din spectrul AC si apoi sa vorbeasca. Daca supravietuieste misunii, desigur! Pe de alta parte, legat de aceasta grupa AC - majoritatea supravietuiesc. Insa, ceea ce nu se spune in Romania - doar in alte state, intotdeauna cei din grupa AC traiesc mai putin cecat ceilalti (exceptii pot fi ca oriunde). De exemplu, in Germania se spune acest lucru, este trecut inclusiv in reglemantarile militare, unde sunt precizate si cauzele medicale. De exemplu, si o simpla stationare la peste 600 metri altitudine, produce efecte ireversibile asupra organismului (ceva cu aerul rarefiat).

   3] Bineinteles ca grupele trebuie sa fie unice si pt. militarii activi, si in rezerva.

   Dar, pana una alta, situatia este cea care este! Eu stau si ma gandesc si acum la o faza legata de militarii activi! Avem piloti, parasutisti. scafandri si alti cativa in grupa AC. Cum s-or simti oamenii astia cand desi stiu ca sunt in grupa extrema de munca, la pensionare vor avea tot 50% majorare de punctaj ca (de exemplu) un gornist de la muzici militare aflat in grupa CS sau precum seful CPS? Pe de alta parte, orice militar care merge in teatru (sau in razboi cu Rusia), intra in grupa AC, indiferent de grupa din care a facut parte. Se termina razboiul, urmeaza iesirea la pensia. Pt. perioada din teatru/razboi - tot 50% majorare pt. riscul in munca desi au fost in grupa AC, la fel ca cei care NU au participat si au stat cuminti la muzici militare sau la finante in grupa lor CS si care tot 50% majorare beneficiaza pt. riscul in munca. E prea umilitor, prea sfidator, prea stupid! Dar, exact asa se intampla!

   Ștergere
  10. Stimate domn r26500 total de acord cu dvs. Sa speram ca noua lege a pensiilor militare va repara nedreptatile foarte mari, in primul rand( de acord cu dvs!) privitor la grupa " alte conditii" care trebuie defalcata de " speciale" si sa aiba un coeficient superior .In al doilea rand, aplicarea unitara ,la toti rezervistii a HGS 1019 se impune ( eventual HGS1019 ar putea fi periata putin pentru eliminarea anomaliilor actuale). De acord si cu ideea ca in grupa "alte conditii" pot fi inclusi si pirotehnistii, cei din teatrele de operatii si alte categorii unde conditiile de munca sunt intr-adevar grele.Ideea de baza este insa ca in armata, cei care isi fac cu adevarat datoria si slujesc sub drapel ar trebui apreciati cu minimum "deosebite" iar "normalele" sa ramana doar pentru unele functii cu risc zero si sa fie luat in calcul si faptul ca un militar este 24 ore din 24 in serviciu nu ca la civili ( ma refer desigur cei cu functii caldute la stat nu la patroni) unde se rupe poarta cand se termina programul..

   Ștergere
  11. @ Anonim 21 noiembrie 2014, 14:21. Parca am avut gura aurita. Ultimul material se refera exact la riscurile in munca. Apropo: in grupa "alte conditii" sunt inclusi si pirotehnistii si perioadele din teatrele de operatii. Problema este ca aceasta grupa NU produce efecte la pensie fata de grupa conditii speciale. Exemplu simplu: dumneata esti in CS 10 ani. Incepe razboiul si mergi pe front 10 ani - timp in care dupa HG 1294/2001 si HG-S 1019/2010, dumneata intri in AC. In final, te pensionezi. Beneficiezi de 50% majorare de punctaj si pt. cei 10 ani in CS, si pt. cei 10 ani in AC. Adica daca NU mergeai pe front, tot aia era. Aceeasi majorare de punctaj, aceeasi varsta de pensionare. Exact ca un coleg de-al dumitale care nu a mers pe front, avand linistit tot 50% majorare punctaj in grupa CS, ca si dumneata in grupa AC.

   Ștergere
 15. @ anonim 19 Nov.0906 .Nu revine la sentimente mai bune,dar cat mai este in carti ne poate motiva pt. parlamentarele de care ne desparte doar 2015,iar daca parte din campania electorala s-a mutat in mediul virtual nu stiu daca cineva are mai mult timp ca noi de a combate in mediul online! E de verificat ,zic si eu!

  RăspundețiȘtergere
 16. Il voi felicita si eu pe noul Comandant al Fortelor Armate ale Romaniei! Dar numai daca da dispozitie sa revin in biroul sacru al sefilor S.M.G.! De unde am fost dat afara in mod umilitor ca pe o carpa, de Ponta, Dusa, Oprea, iar Basescu nu a avut nimic contra! Citeste mai departe: "Grav atentat la identitatea Statului Major General şi la imaginea Armatei României" [http://adevarul.ro/international/europa/grav-atentat-identitatea-statului-major-general-imaginea-armatei-romaniei-1_53d792c30d133766a8d6a573/index.html].

  RăspundețiȘtergere
 17. Multumim vanatorilor de munte ca nu muriti niciodata si mai ales pentru faptul ca nu vreti sa muriti niciodata pentru romanii prosti!

  RăspundețiȘtergere
 18. @CEZAR19 noiembrie 2014, 19:47 :

  La : "Fa totusi o minima comparatie intre o pensie militara - contributiva la o vechime sa zicem de 30 ani.(vechimea mea cu scoala mil.)..si o pensie civila .....la aceiasi vechime ..." .
  Dar de ce sa nu o compare cu a unui magistrat ... la aceeasi vechime ?
  Dar de ce sa nu o compare cu a unuia de la Curtea de conturi ... la aceeasi vechime ?
  Dar de ce sa nu o compare cu a unui pilot civil (si "stevardez" aferenta) ... la aceeasi vechime ?
  Ca nici acestia nu fac "saibe gaurite" ... (ca sa nu rida prea tare lumea de tine ... saibele , toate , sint gaurite)...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam vechi datele ...

   http://businessday.ro/10/2009/pensiile-speciale-recalculare-sau-supraimpozitare-cat-castiga-un-pensionar-special/


   ,,Avand in vedere scandalul legat de nivelul acestor pensii speciale, am fost curios sa vad cat castiga un astfel de pensionar.... Datele aferente unor categorii de pensionari speciali ...sunt mai jos, click pentru detalii. Sursa: CNPAS, Ziarul Financiar..."

   Ștergere
  2. ..ce tare esti la mecanica ..mosule .....!!!

   Ștergere
 19. http://andreeavasile.ro/2014/11/19/vlad-tausance-omul-datorita-caruia-klaus-johannis-a-devenit-primul-politician-european-care-a-atins-1-milion-de-like-uri-pe-facebook/#more-4789

  RăspundețiȘtergere
 20. @MRV19 noiembrie 2014, 21:43 :
  Mai intii ca eu nu am dat nici un fel de date ... nici noi , nici vechi !
  Pe urma ... daca cele spuse de mine sint "vechi" , cele prezentate la acea adresa cum sint : "Publicat la 13.10.2009 Pensiile speciale: recalculare sau supraimpozitare? Cat castiga un pensionar “special " ????? ...

  Si mai "pe urma" ... Eu vorbeam despre pensionari din momentul actual : militari - contributionisti ; celelalte categorii - cu PENSII DE SERVICIU ... Probabil ca nu stii ca acele categorii AU IN CONTINUARE pensii de serviciu ...

  Si ma "si mai pe urma" ... Eu voiam sa-i atrag atentia lui Cezar ca militarii (in cazul de fata - ofiterii) trebuie sa fie comparati cu alte categorii de personal . Categorii de personal mai apropiate de nivelul de pregatire , calitatea si importanta muncii lor... Nu sa fie comparati cu "producatorii de saibe ... cu gaura ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam vechi datele ... de la adresa pe care am postat-o, asta am vrut sa spun.
   Imi cer scuze daca s-a inteles altfel.

   Ștergere
 21. @CEZAR19 noiembrie 2014, 21:39 :
  La : "..ei Mosule ....Cartea futu-i gura ma-si....!!!"

  Probabil ca te-ai referit la "ajutorul" pe care voia sa ti-l dea MRV ... ajutor care s-a vrut a fi o corectura la cele spuse de mine ...
  Numai ca asa-zisul ajutor s-a potrivit "ca nuca-n perete" !...
  Iar tu , fara sa intelegi despre ce-i vorba la adresa indicata , te-ai lipit de el (de ajutor si de ajutator) "ca flaimucul de bordura" !
  ----------------------------------------
  Nu inteleg de ce nu crezi ce-ti tot spun de prin anul 2009 : esti prea prost ca sa intelegi ce ti se intimpla ! Nu te mai baga-n discutii care depasesc nivelul tau intelectual : de sef de GAZ ...
  Aaaa ! ... Acum imi dau seama de ce vrei sa compari pensiile ofiterilor cu pensiile celor care fac "saibe cu gaura" ... te simti unul de-ai lor !
  In cazul acesta : ai dreptate ... ca , doar , gura pacatosului adevar graieste ! ...
  --------------------------------
  Pentru patronul blogului : acest comentariu nu este "atac la persoana" ... este o incercare de a demonstra "cu cine avem de-a face" ...

  RăspundețiȘtergere
 22. Rugam avitati atacurile la alti useri si limbajul vulgar!

  RăspundețiȘtergere
 23. @R-2650020 noiembrie 2014, 09:24 :
  Dupa ce , prin comentarii multe , te dai de ceasul mortii sa-l convingi de ce si cum ... mie-mi spui : "Incearca sa il ignori!" ... Daca-l ignori , el si altii pe "acelasi calapod" cu el , vor crede ca au dreptate !...

  Se vede ca nu-l cunosti pe individ si pe acolitii lui ... Eu ii stiu de "cind era si nu e" ... din vremurile de inceput a bataii de joc asupra pensiilor militare de stat ... de prin 2009 . Era pe vremea cind multi nici nu se gindeau sa ia atitudine (in public) ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ignora-l cand te ataca suburban si mai ales cand foloseste limbaj vulgar! De explicat poate explica orice doreste - are acest drept, dar fara atac suburban la persoana si limbaj vulgar! Mai exact: posteaza ceva cu "Cartea futu-i gura ma-si....!!!"" Daca tu raspunzi cu "esti prea prost ca sa intelegi ce ti se intimpla !", amandoi folositi atacul la persoana si limbajul vulgar. Daca il ignori, postarea lui dispare, dar daca ii raspunzi tot cu limbaj vulgar, dispare si postarea ta! Decizia iti apartine!

   Ștergere
 24. Hi..hi..hi.....R123-UGAR..tu te chinuiesti sa-l educi pe mos Alecu...? Are doar 2 (doi ) neuroni omule..care functioneaza cu intermitente..blik...blik....
  Ai vazut ce reactie viscerala a avut mosul cand am adus vorba despre ...carte !!!! S-au scurtcircuitat neuronii in serie ..adica primul ..al doilea si ...gata .....ho..ho..ho..
  PS. Acum vorbind serios asa cum sade bine pentru un blg ..de maici de manastire.....cica..se prefigureaza umbra lui Seitan (Drakul)..la pensii.....va dati seama ...cand va incepe sa INDREPTE PORCARIILE facute de PONTA si cand va incepe sa barbiereasca POMENILE ELECTORALE .....waiiiiii..!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Parca suntem copii! Seitan a introdus cu incepere de la 01.01.2011, Legea 119/2010 prin care a desfiintat pensiile de serviciu si Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De atunci au trecut 4 ani. Cele 2 legi sunt nemodificate la acest moment. Adica, au fost de acord cu ele si M. Sarbu (UNPR parca), si M. Campeanu (PNL) si R. Plumb PSD. La capitolul premieri, Boc a introdus cele 2 legi, M.R.U. in interimatul lui le-a mentinut, iar Ponta le mentine intacte. La capitolul partide: portocaliii le-au introdus, USL le-a mentinut, iar PSD e fericit ca exista cele 2 legi.

   Asa ca despre ce vorbim? Ce diferente mai exista intre umbra lui Seitan si cea social-democrata pe stil R. Plumb, din moment ce NU s-a intamplat nimic in 4 ani cu cele 2 legi?

   Este o chestie care nu o cunosti! Exista un proiect privind legea pensiilor militare de stat! Orice proiect prezinta o expunere de motive. Expunerea de motive a M.Ap.N. seamana izbitor cu cele prezentate de multe ori pe acest blog, precum si in acest material. Expunerea suna pe scurt astfel: "- Tovarasi politicieni, ori ne tratati ca pe ceilalti cetateni UNITARI si la salarizare, si la Codul Muncii si la drepturile cetatenesti, ori ne dati in schimb legea pensiilor militare, fapt pt. care nu vom mai cere sa fim egali si noi in drepturi cu voi si ceilalti cetateni!"

   Este anul 2014, si asa cum la vot NU a mai tinut cu abureli, nici la militari NU mai tine cu abureli! Sa vina Seitan care mai gestioneaza si legea salarizarii si sa ii plateasca si pe militari la tarif orar!

   Ștergere
  2. Daca PMA s-ar fi calculat prin impartirea la un stagiu total de cotizare de 30 de ani, cum a vrut initial Seitan, cat ai mai fi luat (o) in mana, dle CEZAR?

   Ștergere
 25. MRV (de la Merkava ??)...eu cunosc problema si de aia ...,,i-am ridicat osanale lu domnul Oprea "...fapt pentru care ma injura Mosul si nu numai .......
  Chestionatii pe ...ei ......

  RăspundețiȘtergere
 26. Cinste militarilor care si-au servit tara.
  Ca militar am jurat sa slujesc NEABATUT legile tarii. Chiar daca culegeam porumbul tarii.
  Dar n-am jurat sa fiu multumit sa pierd jumatate din pensie. Chiar daca schimbarea legilor ii favoriza pe mai tinerii pensionari militari.
  Am jurat sa ma sacrific pentru tara.
  Solutia este sa-mi aleg tara in care sa-mi completez veniturile.

  RăspundețiȘtergere
 27. "COMUNICAT Nr. 49 din 06.10.2014

  DRAGI CAMARAZI – membrii ai A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”

  DRAGI REZERVIŞTI ŞI PENSIONARI MILITARI

  DIN ÎNTREGUL SISTEM DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ

  Biroul Permanent Central al A.N.C.M.R.R.„Alexandru Ioan Cuza” vă felicită şi vă mulţumeşte cu dragoste şi recunoştinţă pentru îndeplinirea obligaţiei civice de a participa la evenimentul din 2 Noiembrie a.c. – primul tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României.

  Permanent ancoraţi în realitatea cotidiană a societăţii româneşti şi interesaţi de evoluţia acesteia şi impactul ce-l poate avea asupra segmentului socio-profesional ce-l reprezentăm (rezervist–pensionar militar), apreciem necesar să reiterăm îndemnul la înţelepciune în unitate camaraderească şi de corp, fiind echidistanţi politic şi nu partizani politici, dar călăuziţi de înaltele virtuţi cuprinse în deviza Asociaţiei „PATRIE-ONOARE-DEMNITATE” precum şi de conduita de profundă probitate civică ce ne caracterizează şi să vă recomandăm participarea tuturor la VOT şi în data de 16 Noiembrie a.c., pentru a ne exprima opţiunea civică pro Alianţa Centru – Stânga (P.S.D + U.N.P.R.) şi alegerea reprezentantului acesteia, – Domnul Victor PONTA, – în funcţia de preşedinte al ROMÂNIEI şi tuturor românilor.

  Vă dorim tuturor multă sănătate şi împliniri în viaţa personală şi de familie, dar şi în marea noastră familie ce o reprezintă Armata de Rezervă a României.

  Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ocrotească în continuare paşii cu GRAŢIA-I DIVINĂ !

  BIROUL PERMANENT CENTRAL

  COMUNICAT nr.49"

  BAI,MI-A ZIS OPREA SA VA PUN SA IL VOTATI PE PONTA SI VOI CE ATI FACUT!!??AUZI LA VOI TUPEU,VRETI SA IESITI DIN INGHETARE???MAI VRETI SI PENSII MILITARE CA MILITARII AMERICANI??MAI VRETI SI DEPARTAJAREA GRUPELOR DE MUNCA???DERBEDEILOR!!MA DEGRADEAZA OPREA LA FAZA ASTA SI MA DA SI AFARA DIN UNPR!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu iti fie teama,nu te da nimeni afara din UNPR!!Daca te dam si pe tine afara din UNPR,am mai ramane 2 membri in tot partidu', eu si Oprea!!Asa macar suntem 3!!

   Ștergere
 28. Pentru administrator : ar trebui ca blogul sa aiba si o rubrica "Ultimele comentarii postate" ...
  Pentru a se evita necesitatea "defilarii prin tot sirul de comentarii , pentru a descoperi eventuale comentarii noi" ...

  RăspundețiȘtergere
 29. Pentru cei care postati comentarii : nu mai postati comentariile ca raspunsuri la alte comentarii ... Unele comentarii (la care raspundeti) sint foarte vechi ... si nimeni nu stie (nu vede) ca s-a adaugat un raspuns la acel vechi comentariu ...
  Postati comentariile ca fiind comentariu principal ; facind trimitere la care si al cui comentariu va referiti ...
  In acest fel comentariu dvs. apare la urma sirului de comentarii si este observat de cei care "circula" pe aici ...

  RăspundețiȘtergere
 30. @Anonim20 noiembrie 2014, 09:19 :
  La : "Parca sunt in jur de 80 %, asa spunea domnul Oprea....." .
  Erau ... pina prin iunie 2011 !
  Pe urma au "curs" j'de mii de decizii prin care foarte multe din acele pensii "umflate" au fost scazute ... chiar sub cuantumul din dec.2010 .
  In prezent dracu' mai stie cite mai sint ... s-ar putea ca nici la Casa sectoriala sa nu se mai stie ... procesul de recalculare continuind . Continuind sa fie micsorate pensii . Cei "loviti" in acest fel tac din gura din doua motive :
  - multi nici nu stiu despre ce-i vorba ; mai ales ca , micsorindu-li-se pensia , intra in L.241 care le da cuantumul din dec.2010
  - cei care inteleg despre ce-i vorba ... dar au fost mari sustinatori ai contributelii . Nu pot sa iasa acum si sa spuna ca au fost dobitoci.

  RăspundețiȘtergere
 31. @Anonim20 noiembrie 2014, 22:43 :
  La : "...un lt.col.fost cdt.de batalion cu peste 30 de ani de serviciu să aibă o pensie de 2.000 lei, iar un lt.col. şef de armă cu 25 de ani de serviciu să aibă 3.600 lei. De ce? Fiindcă primul ieşit în anul 1987 ..." .

  Probabil ca da ! In 1987 o fi avut 2.000 lei pensie .
  Dar in 2001 s-a facut o prima recalculare ... ceea ce i-a marit precis pensia .
  Din iul.2004 , s-a terminat recalcularea pe l.164 ... iarasi printr-o marire a pensiei cdt.B !
  Din 2007 s-a redus vechime necesara pentru barbati ... iar o crestere a pensiei cdt.B .
  Din 2008 s-au recunoscut conditiile de munca si pentru pensionari ... crestere de pensie pentru cdt.B .

  Avind in vedere faptul ca vorbiti de un cdt.B cu 30 de ani vechime , comparativ cu un sef serv. cu , numai 25 ani vechime ... precis pensia cdt.B este cu mult mai mare decit a acelui sef serv. Lasati-o dracului cu propaganda !...

  La : "...(cdt.B.) nu avea primă şi salar de merit fiindcă nu era aşa ceva, " .
  Prima de comanda (in prezent solda de comanda) exista in armata Romaniei de prin anii '50 ... Deci "mucles" cu_comandant de batalion fara prima de comanda .
  Solda de merit este , intradevar , o "inventie" mai noua .
  Era de vreo 20% (la nivelul functiilor de lt.col.) NUMAI din solda de functie . Ca urmare nu putea produce acea diferenta de pensie ... mai ales ca , spuneti dvs. , vechimea sefului de serv. era mai mica ...

  RăspundețiȘtergere
 32. @Anonim20 noiembrie 2014, 23:25 :
  La : "Toate pensiile mai mari de 1000-1500 euro(sa zicem), calculate pe L164 (si readuse pe tapet prin L241 reparatorie) sa fie foarte atent verificate daca s-au respectat intr-adevar prevederile L164 ..." .

  Mi-i frica sa nu "fac scurta la mina" de cind tot explic despre ce-i vorba ...
  Inca de la inceput : nu este vorba despre "nerespectarea prevederilor L.164" !

  Este vorba despre niste "cetateni" cu un "traseu" putin deosebit de cel al "militarilor-militari" .
  - in primul rind este vorba despre magistratii militari
  ------ acestia primeau (primesc) de la MApN solda de grad (cu sporurile de vechime aferente acesteia) . Solda lor de functie era stabilita conform legislatiei referitoare la salarizarea magistratilor (civili) . Iar aceste "solde de functie" erau , "ăhă-hăăăă , babane tare" . Ca urmare ... si pensiile lor erau "babane" ...
  - in al doilea rind este vorba despre militari care fusesera detasati , cu acte-n regula , in institutii din viata civila (ministere , regii autonome , prefecturi , intreprinderi , etc.) . Si la acestia , "veniturile" erau stabilite si calculate ca si la magistratii militari . Ca urmare si veniturile acestora erau "ăhă-hăăăă" , babane tare" .
  Venituri care generau pensii "babane" ...

  Problema ar fi ca , pe viitor , in ideea unei noi legi a pensiilor militare de stat , cei din categoriile de mai sus sa primeasca pensie militara NUMAI pentru perioada cit au lucrat efectiv in unitati ale MApN ... Pentru celelalte perioade sa primeasca pensie de acolo de unde se platesc pensiile celor care muncesc in afara MApN .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mosule, ai comentarii pertinente si la obiect. Aici insa expunerea domniei tale e incompleta. De acord ca detasatii-cei care nu prea au avut de-a face cu rigorile vietii de militar- aveau venituri babane tare dar acest lucru s-a petrecut mult dupa anul 2000 . Astfel, marea majoritate a detasatilor nu au avut multi ani cu venituri babane tare la activ. Umflarea accentuata a veniturilor si sporurilor de toate soiurile posibile ( de zambet, de venit la timp la serviciu, de venit la timp din concediul de odihna etc) a avut loc prin 2007-2010 pe vremea slabiceanului cand duduia economie "duduia" ca tractoarele de pe vremuri.Ca atare, smecherasii nostri au profitat din plin doar de cativa ani buni si foarte buni, nu au avut intreaga cariera veniturile babane tare.Problema consta in algoritmul aplicat pentru stabilirea pensiei, un algoritm bine definit, valabil numai pentru unii si ciudatul amestec al legii militare cu cea civila.Numai astfel au fost obtinute pensiile alea grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar, luandu-se in calcul doar ultima luna de activitate(maximum 3 luni in alte cazuri) , total incorect si nedrept fata de marea masa a militarilor adevarati, care au activat in unitati militare cu toate rigorile generate de viata cazona.

   Ștergere
 33. @Anonim22 noiembrie 2014, 10:10 :
  Vorba tilicarilor de pe vremuri : "Mai intii si la'nceput ..." ... La : "...marea majoritate a detasatilor nu au avut multi ani cu venituri babane tare la activ..." .
  Nici nu era nevoie sa aiba acele venituri "de la Adam si Eva , pin'la calendele grecesti" . Era suficient sa aiba acele venituri timp de 6 (sase) luni inainte de pensionare !

  La : "...acest lucru (detasare unor militari in instirutii/intreprinderi... in afara MApN) s-a petrecut mult dupa anul 2000..." .
  Eiii ! Aiasta chiar ca nu-i asa !
  Inca de pe vremea "aialalta" se practica metoda trimiterii de militari in posturi de conducere in locuri "cu schepsis" ...
  In conducerea santierului metroului , canalului Dunare-Marea Neagra , Casei Popoirului , in conducerile unor mari exploatari miniere , etc. , "iereau" multi militari cu grade mari ... Detasati pentru indeplinirea unor sarcini "deosebite" ! DETASATI ! Nu trecuti in rezerva si mutati/incadrati in functii din viata civila ... Nu mai vorbim despre intreprinderi de proiectare/productie/comert cu "materiale speciale" ...

  RăspundețiȘtergere
 34. @Anonim22 noiembrie 2014, 10:10 :
  (continuare)
  La : " ...Umflarea accentuata a veniturilor si sporurilor de toate soiurile posibile ( de zambet, de venit la timp la serviciu, de venit la timp din concediul de odihna etc..." cu referire la modul de calcul a pensiilor pe L.164.
  Nici un fel de spor nu era luat in calcul ... cu atit mai putin cele enumerate .
  In calcul se lua numai :solda de grad , solda de functie , indemnizatia de comanda , solda de merit , gradatii (vechime) , indemnizatia de dispozitiv ! Nimic altceva !
  De fapt nici un act normativ specific pensiilor civililor nu avea aplicabilitate la calcului pensiilor militare ...
  La : " ... ciudatul amestec al legii militare cu cea civila... " .
  Nu a existat asa ceva !
  Sigur ca ... cine vrea sa-si "mentina tonusul" propagandistic impotriva acelor pensii "babane" poate folosi si argumentul forte : "Las' ca stiu eu mai bine !" .
  Si sint destui "pampalai" care pun botu' si la astfel de argumente

  RăspundețiȘtergere
 35. @Anonim22 noiembrie 2014, 10:10 :
  (continuare)
  La : " ...luandu-se in calcul doar ultima luna de activitate(maximum 3 luni in alte cazuri) ..." .
  In cazul modificarii soldei de functie in ultimele 6 (sase) luni de activitate se facea o medie a soldelor brute ... Nu pentru 3 (trei) luni ...
  Asta tocmai pentru a se preveni unele posibile "mînăreli" : incadrarea pe o functie mai mare in ultima luna ...
  Facindu-se media pe ultimele 6 luni , acea functie din ultima luna era "diluata" de catre celelalte 5 luni ... efectul numirii in functia noua fiind (aproape) anulat ...

  RăspundețiȘtergere
 36. @ Anonim 22 noiembrie 2014, 10:10. Faci o afirmatie (am mai intalnit aceasta explicatie, niciodata explicata) conform careia au existat pensii militare, calculate in baza Legii nr. 164/2001 privind pensii militare de stat, "grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar." Cu scuzele de rigoare, dar dumneata spui poezii. Este posibil ca in cateva cazuri sa fi existat venituri "grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar", dar NU si pensii militare. De ce asa? La calculul pensiei militare NU au fost luate in calcul veniturile extra-solde, ci doar soldele. Soldele fiind calculate egal pt. toata lumea, fara legatura cu veniturile extra-solde. Pt. a obtine pensii "grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar", ar fi trebuit sa existe persoane care sa aiba gradul si functia de minim 3 ori mai mari decat ale unui general de armata. Ceva in genul maresal cu 3 stele, nici macar maresal simplu. Numai ca NU au existat solde in armata mai mari de ale sefilor SMG (au fost 2 sefi SMG, cu pensii de cca. 5 000-6 000 lei). In concluzie, chiar daca ai fi castigat venituri de 10 000 de euro (numai pt. cateva cazuri de detasare a fost posibil asa ceva), cand sa iesi la pensie legea nu iti lua in calcul decat solda. Adica, ori cum ai fi dat-o si oricat de smecher ai fi fost la venituri, la iesirea la pensie erai pus in pus banca ta, ajungand din nou la calculul dupa amarata de solda.

  Asadar, ca sa existe "pensii grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar", NU era posibil, decat daca cumva calculul pensiilor militare s-a mai facut si dupa alte legi decat dupa Legea nr. 164/2001 - cea pe car o stii dumneat in original. Si, DA, s-a facut! Pentru urmatoarele categorii limitate de persoane:

  - magistrati militari (a explicat Mos alecu), cazul e cunoscut si e recunscut public de M.Ap.N.;
  - "smecherasi politici". Stii cine sunt? De exemplu, G. Oprea. In 2007, pr. aceasta categorie de "smecherasi politici" s-a emis un act normatic cu dedicatie, respectiv OUG 1/2007. Art. 1 din OUG 15/2007 precizeaza astfel: "După alineatul (1) al articolului 61 [din Legea 138/1999 a salarizarii] se introduce un nou alineat, alineatul (1-1), cu următorul cuprins: "Indemnizaţia lunară prevăzută la art. 19 din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de DEMNITATE PUBLICA, cu modificările şi completările ulterioare, se ia în calcul ca SOLDA DE FUNCTIE la ACTUALIZAREA PENSIEI MILITARE DE STAT." TE-AI PRINS ACUM?

  Nu iti ramane decat sa descoperi "smecherasii politici"? Ce militari puteau ocupa si functii de DEMNITATE PUBLICA cf. Legii 154/1998 [http://www.lege-online.ro/lr-LEGE-154%20-1998-(15249).html]? Scrie in anexa 2 din legea mentionata, citeste-o si ii descoperi. Sunt secretari de stat, subsecretari de stat, consilieri de stat sau consilieri prezidentiali si prefecti. Primul caz ti-l desconspir eu. Gabriel Oprea - care din 2001 până în 2002, a îndeplinit funcția de secretar de stat și președinte al Administrației Naționale a Rezervelor Statului (care este functie de decretar de stat). Între 2002 și 2003, a fost prefect al Municipiului București". ASADAR AVEM DE-A FACE CU UN CAZ IN CARE UN MILITAR ACTIV A PUTUT AVEA PENSIE MILITARA "GRASA SI LAPTOASA", INTRUCAT IN BAZA ANEXEI 2 DIN L. 154/1998 INDEMNIZATIA INCASATA DE INDIVID ATAT CA SECRETAR DE STAT, CAT SI CA PREFECT, I S-AT LUA IN CALCUL LA ACTUALIZAREA PENSIEI MILITARE DE STAT. Deci, da - avem de-a face cu un caz in care un tip cu 20 de ani vechime in armata (din 2 transe), a putut avea pensie militara mai mare decat a unui sef S.M.G., in functie NU de solda de militar, ci de veniturile obtinute ca "smecheras politic" - adica secretar de stat sau prefect!

  Pe ceilalti, sa ii descoperi dumneata - nu pot fi prea multi, maxim cateva zeci!  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru precizari si ii multumesc si mosului ! Cu privire la descoperirea smecherasilor politici am cu totul alte preocupari si sa fie sanatosi .Lumea actuala, cel putin pe meleaguri dambovitzene este a smecherilor, a farsorilor, a falsificatorilor de declaratii, a profitorilor din toate domeniile, a hotilor din retrocedari , abia acum se incearca o corectie odata cu cresterea spectaculoasa in ultimul timp a eficientei statului de drept. Dar din ce am citit pe aici rezulta ca acesti smecherasi vor sa-si legifereze smechereala prin intrarea in procesul de indexare anuala. Mai mult, vor si smechereala retro , banii din urma spunand" :banii furati de guvernarile de "trista amintire", de sorginte "comunisto-securistica"- am citat din unele comentarii ceea ce nu e corect in primul rand fata de imensa majoritate a rezervistilor-oameni cu inalta tinuta morala, cu onoare si demnitate militara.Tocmai de aceea se impune o verificare la sange a pensiilor dobandite pe L164 (cele repuse in plata prin L241 reparatorie) pentru a se vedea daca au fost respectate articolele de lege si a se elimina smecherelile.S-a mai atins acest subiect si mi se pare corect punctul de vedere.

   Ștergere
  2. @ Anonim 22 noiembrie 2014, 11:56. [PARTEA I]! Sa nu cazi in alta capcana! De cand lumea, "smecherasii" s-au ascuns inapoia unei majoritati oneste. Eu nu am fost secretar de stat, nici prefect. Dar, am pensia tot "inghetata" ca "smecherasii". Pe aici pe undeva, este explicat faptul ca in urma unor vicii (superficialitati) legislative, tuturor militarilor din grupa de munca ALTE CONDITII, ni s-au recalculat pensiile dupa criteriile grupei CONDITII SPECIALE. Intrucat, desi legislatia actuala a pensiilor prevede ca facem parte din grupe distincte de munca, idiotii de la finante, premierii si minsitrii de la munca fosti si actuali, "au uitat", pur si simplu ca pt. a diferentia 2 grupe de munca si financiar, nu doar pe hartie, trebuie contributii de asigurari sociale diferite si pt. grupa ALTE CONDITII, nu doar pt. grupa CONDITII DEOSEBITE si CONDITII SPECIALE . Au "uitat" si gata de grupa noastra si asa s-a ajuns la 2 grupe de munca cu aceleasi pensii si conditii de pensionare pt. riscul in munca. Legea 164/2001 ne-a luat in calcul riscul in munca pt. cei din ALTE CONDITII, nu a fost nicio problema. Numai ca dupa noua legislatie, noua celor din ALTE CONDITII ne-au fost diminuate pensiile, din cauza stupiditatii mentionate. Diminuari, de laz caz la caz, cu 20-30-40%-50%, poate la unii mai mult. Legiuitorii in loc sa corecteze deviatia NEDIFERENTIERII a 2 grupe de munca, au optat sa ne "inghete" pensiile prin Legea nr. 241/2013. Acum, daca noi cerem ca legiuitorul sa faca diferenta financiara intre grupa ALTE CONDITII si CONDITII SPECIALE (si facem de 4 ani acest lucru), asa cum o face intre grupa CS si CD, sau intre grupa CD si CN, NU ne aude nimeni! Iar daca cerem sa iesim din "inghetare" si restituirea tuturor sumelor, suntem "smecheri"?

   Ștergere
  3. @ Anonim 22 noiembrie 2014, 11:56. [PARTEA I]! Acum, ca sa intelegi problema corect pana la capat! Sa luam un exemplu! Nu este real, dar atat de simplificat, incat poate fi inteles de oricine. Noi 2 suntem militari! Suntem repartizati la aceeasi unitate, avem functii egale, solde egale. Numai ca dumneata esti infanterist, iar eu sunt muzicant. Dupa lege, amandoi intram in grupa de munca CONDITII SPECIALE, adica: pt. fiecare an in armata lucrat efectiv, beneficiem de 6 luni in plus de vechime suplimentara care inseamna majorare cu 50% a pensiei. NUMAI CA SE INTAMPLA CEVA! Incepe razboiul din prima zi de repartitie! Dureaza 30 de ani! Dumneata pleci pe front, iar dupa lege intri intr-o grupa de munca de risc superior denumita ALTE CONDITII. Acest fapt inseamna ca ti se iau in calcul 12 luni in plus de vechime suplimentara la fiecare an petrecut pe front. EU nu plec pe front - sunt apt necombatant, iar dupa lege raman in continuare in grupa CONDITII SPECIALE, beneficiind in continuare de 6 luni in plus de vechime suplimentara. Dupa 30 de ani se termina razboiul. Ai supravietuit. Revii la unitate. Te intalnesti cu mine. In aceeasi luna amandoi ne pensionam amandoi Te gandesti ca intrucat ai fost pe front si intrucat ai avut 12 luni stagiu suplimentar la fiecare an pe front - fiind in grupa de risc extrem AC, nu ca mine 6 luni stagiu suplimentar - ramanand in grupa de risc inferior CS, vei avea pensia mai mare decat mine, practic dubla.

   Ne pensionam amandoi si ne intalnim la o bere! Unde afli cu stupoare ca avem pensii egale. EU afirm ca undeva este o eroare - TU ar fi trebuit sa ai pensie mai mare ca mine. Fiind prieteni, ne comparam deciziile de pensionare. TU ai 30 ani efectiv lucrati + 30 rezultati din cele 12 luni vechime suplimentara pt. grupa AC, total 60. EU am 30 ani efectiv lucrati + 15 rezultati din cele 6 luni vechime suplimentara pt. grupa CS, total 45. TU - desi ai stagiu de cotizare mai mare cu 15 ani decat mine din cauza grupei de munca, totusi avem pensii egale. Mai bem o bere! Si descoperim ceva! Si tie, si mie ni s-a calculat pensia astfel: la cei 30 de ani efectiv lucrati - TU in grupa AC, si eu in grupa CS, ni s-a majorat punctajul si TIE, si MIE tot cu 50%. Desi am facut parte din grupe diferite de munca, cu stafii suplimentare de cotizare diferite.

   Ștergere
  4. @ Anonim 22 noiembrie 2014, 11:56. [PARTEA III]! Mai bem o bere si fiind prieteni, mergem sa il tragem "de socoteala" pe cadrist, ca ti-a gresit fisa de pensie. Ajungem la fosta unitate nervosi pe cadrist si il luam la rost asupra faptului ca desi am fost in grupe diferite de munca ni s-au calculat pensiile la fel. Cadrist care ne zambeste duplicitar! "- Colegi, voi aveti dreptate! Dar problema e veche. Boul de Seitan a "uitat" sa majoreze punctajul la grupa AC. Vacile de dupa el - Campeanu si Plumb, la fel! Asa ca TU - ala din ALTE CONDITII, poti sa ai stagiu de cotizare suplimentar si de 120 de luni la fiecare an pe front, ca tot 50% majorare punctaj la fiecare an efectiv lucrat! Asta e, au "uitat" legiutorii lu' Peste sa iti majoreze si punctajul pt. grupa de munca si gata! Ai luat ţeapă cu grupa de munca!"

   TU taci si inghiti! Ramai doar cu mandria ca ai fost in ALTE CONDITII! A facut tara misto de tine sau nu? Ei, uite asa a facut tara misto de noi - cei din ALTE CONDITII la recalcularea pensiilor! Intrucat Seitan/Boc "au uitat" ca pt. a diferentia 2 grupe de munca, trebuie ca legea sa acorde punctaj diferit. Asa ne-a scazut pensiile. Asa ne-au "inghetat" pensiile. Cat priveste militarii activi de azi din grupa ALTE CONDITII? Patesc exact ca in exemplu dat! In zadar isi risca viata ca piloti, parasutisti, cercetasi, alpinisti, scafandri, pirotehnisti, pe submarin, in teatrele de operatii sau intr-un viitor razboi! Fac parte toti din grupa AC. Dar, tot 50% majorare punctaj la pensie ca si muzicantul din exemplu. Morala? Nu ar fi mai bine sa nu mai existe specialitatile mentionate si sa ne fi facut toti muzicanti?

   PS: Esenta este ca nu toti cu pensiile diminuate, mai nou "inghetate" am fost "smecheri", ci altii au facut misto de noi! Nici macar cu intentie! Din prostia lor! Numai ca noi platim pt. prostia lor! Am explicat in stil mai relaxat, pt. a intelege ca la acest moment, atat "smecherasii" de care zici, cat si "victimele", suntem bagati in aceeasi oala. Eu am demonstrat insa cum exista si militari "smecheriti" de schimbarea legislatiei, adica mai pe romaneste, "prostiti" si umiliti in fata! Suntem cei din ALTE CONDITII.

   Ștergere
 37. @R-2650022 noiembrie 2014, 11:18 :
  La : " ca sa existe "pensii grase si laptoase de zeci de mii de lei lunar", NU era posibil, decat daca cumva calculul pensiilor militare s-a mai facut si dupa alte legi decat dupa Legea nr. 164/2001 - cea pe car o stii dumneat in original. Si, DA, s-a facut! Pentru urmatoarele categorii limitate de persoane:..." .
  Fundamental gresit !

  Calculul pensiilor s-a facut STRICT , dar STRICT-STRICT , conform prevederilor L.164/2001 . Exact la fel , atit pentru militarul care a muncit in unitati ale MApN cit si pentru magistratul militar , cit si pentru militarul detasat pentru indeplinirea unor atributii in afara MApN .

  Diferenta de marime a pensiei (intre un lt.col.-"militar" si un lt.col.-magistrat sau un lt.col.-detasat in afara MApN) nu apare din cauza modului de calcul a pensiei . Modul de calcul a pensiei este absolut acelasi ; adica se foloseste aceeasi baza de calcul (solda de grad+solda de functie+indemnizatie de comanda+solda de merit+gradatii+indemnizatie de dispozitiv) .
  Diferenta apare din cauza "salarizarii" diferite a lt.col.-"militar" fata de lt.col.-magistrat sau lt.col.-detasat in afara MApN .
  Deci : de marimile diferite ale pensiilor militare nu este "vinovata" L.164/2001 . "Vinovate" sint legile "salarizarii" acelor categorii de personal inainte ca respectivii sa ajunga a fi pensionati .
  Ca urmare "strigatele" ca_cum_ca ar trebui verificat modul de calcul (in baza L.164/2001) a acelor pensii "babane" sint fara rost , ridicole si penibile ! Oricum s-ar face verificarile ar rezulta aceleasi pensii ... SOLDELE respectivilor fiind cele stabilite de ALTE LEGI ! Acele "alte legi" obligind L.164/2001 sa considere acele venituri ca fiind "soldele de functie" ale respectivilor .

  Daca tot vrea cineva "sa strige" impotriva acelor pensii ..."sa strige" impotriva salarizarii "babane" a magistratilor sau a unor functii care au fost indeplinite de militari detasati in afara MApN ... Eu v-as propune "s-o lasati balta" cu astfel de "strigate" ... nu va va baga nimeni in seama !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Cf. L164 in calculul pensiei intra gradul, functia militara (nu e la x sau alte inventii de pe la regiile mai mult sau mai putin autonome, instit. civile ),vechimea, IC, SM si ID(dispozitiv). Legile care au obligat L164 sa considere veniturile smecherilor ca fiind soldele de functie nu sunt de fapt legi organice ci niste amendamente speciale pentru cei alesi.Salarizarea babana a fost ( si mai este in unele cazuri) cat se poate de reala in anumite regii asa zis autonome.Unele dintre ele au cam dat faliment dupa ce ani la rand au platit venituri imense pentru cei din conducere si pentru cei din aga /cons de admin.in timp ce restul salariatilor aveau venituri modeste.Ea a fost insa pe timp limitat si nu poate justifica sub nici o forma pensiile babane de peste 20.000 lei ! Si nu sunt ale magistratilor ! Nici macar pensiile de peste 8000-9000 lei nu pot fi justificate prin salariile alea babane !Daca erau babane pe o perioada mare din cariera, nu apareau diferentele foarte mari intre pensia pe contributeala si pensia pe L164 altoita.
   2. Pensiile calculate pe L164 pentru marea majoritate a rezervistilor sunt corect calculate iar L241 reparatorie a fost binevenita pentru acestea. Problema ramane pentru cele smecherite .
   3. Exista e adevarat si problema veniturilor excesiv de avantajoase in regiile autonome unde de regula se aplica principiul drag lui ilici si echipei :privatizarea profitului si nationalizarea pierderilor !Cum am spus, unele astfel de regii au intrat in colaps , cei din conducere plecand cu carute de bani acasa si pensii superbabane iar restul plecand capul si plecand cu coada intre picioare !
   4. Chestiunea cu : " nu va va baga nimeni in seama " cred ca e inca de actualitate pentru unii dar sa nu uitam ca nu aduce anul ce aduce ceasul.Oare cine se gandea in ziua de 16.11pana pe la orele 18.30 ca un candidat ales intre alesi, votat si supervotat nu va iesi .Cei care spuneau altfel nu erau bagati in seama, erau chiar ridiculizati . Cine se gandea acum cateva luni ca mari rechini, jefuitori de jdemii de ha de padure vor da seama? Cam putini si aceia isi pierdusera speranta . De aceea, domnule mos nu trebuie pierduta speranta macar in ideea ca lucrurile vor intra pe fagasul normal si pentru majoritate iar pentru smecherasi vor urma niste corectii.

   Ștergere
 38. @R-2650022 noiembrie 2014, 11:18 :
  La : "...pr. aceasta categorie de "smecherasi politici" s-a emis un act normatic cu dedicatie, respectiv OUG 1/2007. Art. 1 din OUG 15/2007 ..." .
  Nu !

  Modul "specific" privind salarizarea militarilor detasati in afara MApN (inclusiv pentru magistratii militari) erau prevazute in L.138/1999 , anexa 7 . Iar acolo fusese "mostenit" din legislatia anterioara privind salarizarea militarilor ...
  Chestia din 2007 a fost facuta pentru militarii care ocupau (detasati fiind) functii DE DEMNITATE PUBLICA . Acesti nu au "salarii" . Acestia au o "indemnizatie lunara" ...
  Iar L.138/1999 (inclusiv Anexa 7) vorbeau numai despre "salarii" .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este! Am mai discutat despre detasati. In concluzie, "smecherasii" au fost cei exceptati la calculul soldei fata de noi "prostimea". Intalnim 3 categorii:

   1. Unii mai de la coada! A se citi Anexa 3 si 4 din Legea nr. 138/1999. "Primele acordate personalului aeronautic militar, cu exceptia majorãrilor, sporurilor si primelor speciale, prevãzute în prezenta anexa, se iau în calcul la stabilirea pensiei militare de stat si a pensiei suplimentare" + "Indemnizatia de ambarcare care se acorda în timpul cat navele se afla în baza lor permanenta se ia în calcul la stabilirea pensiei militare de stat si a pensiei
   suplimentare" + "Prima de clasificare, indemnizatia de salt si indemnizatia de scufundare se iau în calcul la stabilirea pensiei militare de stat si a pensiei suplimentare" + "Indemnizatia de ambarcare si indemnizatia de imersiune se iau în calcul la stabilirea pensiei militare de stat si a pensiei suplimentare". CEI IN CAUZA AU LUAT INSA TEAPA, DREPTURILE RESPECTIVE FIIND ABROGATE PRIN ORDONANTA nr. 15 din 31 ianuarie 2007 , publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 1 februarie 2007. Smecheriile au fost subtiri, dar sunt si care au sarit calul rau de tot. O.G. 15 din 2007 a ras orice "smecherie" si la aviatie si marina.

   2. De cei detasati si de magistrati nu s-a atins nimeni.

   3. Pe langa cei detasati, au aparut si cei care au ocupat functii de demnitate publica.

   In concluzie, la data schimbarii schimbarii legislatiei, NU mai exista niciun militar de carierea printre "smecherasi", ci:
   - detasati;
   - magistrati
   - cei cu functii de demnitate publica.

   Legea nr. 138/1999 cu toate modificarile, este aceasta [http://www.jandarmeriasatumare.ro/LEGISLATIE/LEGE%20nr138.pdf]. Bine macar ca am reusit sa ii scoatem din ecuatie pe aviatorii si marinarii inesti. Deci, "smecherasii" pe L. 164/2001 au fost de fapt o mana de granguri impartiti in 3 gasti: detasati, magistrati si cei cu demnitate publica.

   IN SCHIMB! S-a abrogat legea! Iar cand pe Legea 119/2010 am gasit iar pensii "grase si laptoase", si chiar mult mai multe ca pe L. 164/2001, ne intrebam ce s-a intamplat? Ca sa ai pensii "grase si laptoase" si pe Legea nr. 119/2010, inseamna ca si veniturile au fost "grase si laptoase" si NU DOAR IN ULTIMA LUNA, CI IN INTREAGA CARIERA!

   SI ACUM SA TRAGEM LINIE SI SA ADUNAM! DESCOPERIM:
   - detasati favorizati de L. 164, dar si mai multi detasati favorizati de L. 119;
   - magistrati favorizati de L. 164, dar si mai multi magistrati favorizati de L. 119;
   - militari care au ocupat functie publica favorizati de L. 164, dar si mai multi militari care au ocupat functie publica favorizati de L. 119.

   Concluzia? Cei favorizati de L. 164 au facut "smecherii" doar in ultima luna, iar cei favorizati de L. 119 au facut "smecherii" luna de luna, din prima luna a carierei pana la ultima. Si unii, si altii au speculat portite ale legilor. Dar niciunul NU a fost militar de cariera.

   Despre ceilalti militari (cei obisnuiti) NU are sens sa discutam, intrucat niciun dintre ei nu a ajuns la o pensie "grasa si laptoasa" nici pe L. 164, nici pe L. 119. "Gras si laptos" fiind zeci de mii de lei, NU +5/+10% sau -5/-10%. Ceilati militari (obisnuiti) DOAR am fost folositi si atat. Drept paravan pt. un razboi mediatic care nu era al nostru. Basescu dadea exemplul subofiterilor cu pensii crescute. Asa este! Cu cat, NU a spus nimeni! Are vreunul pensia "grasa si laptoasa" adica de zeci de mii de lei? Desigur - Nu! Dar 1 leu in plus - este crestere, nu? Conteaza ;a propaganda cum ca au crescut pensiile a 80%, nu? Numai ca inapoia noastra s-au aflat insa intotdeauna interese acelor "smecherasi" de care am pomenit. Care probabil ca s-au si amuzat pe seama noastra cu scosul ochilor pt. IC/SM de 2 lei, ca ala a fost ofiter, si alalalt subofiter, ei "smecherii" avand pensii si pe o lege si pe alta, cat a 10 ofiteri si subofiteri LA UN LOC!

   Ștergere
 39. @EU22 noiembrie 2014, 19:55 :
  Prevederile din L.138/1999 care au fost abrogate cu O 15/2007 erau prevederi care se refereau la "pensiile militare de stat SI pensiile suplimentare " . Adica despre acele pensii care se stabileau pentru militari in baza D.214/1977 (L.3/1977) . La aparitia L.164/2001 acele prevederi deveneau neoperante deoarece nu mai existau (cel putin) pensiile suplimentare ...
  L.164/2001 spunea clar care este baza de calcul . Baza de calcul era SOLDA LUNARA BRUTA . Iar solda lunara (conf.l.138/1999) era compusa din solda grad+solda functie+ gradatii+indemniz.de cda.+solda de merit+indemniz.de dispozitiv) . Atit si nimic mai mult !
  Deoarece , probabil , au fost "strigaturi" din aviatie si marina ca_cum_ca L.138 spune si de alte sporuri pentru calulul pensiei ... s-a hotarit sa se "stearga" (prin abrogare) din L.138 acele prevederi "buclucase" (valabile pentru pensiile pe D.214) ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam asa m-am exprimat si eu! L. 164/2001 a sters prevederile CONTRARE pt. aviatori si marinari abia din 2007 si nu in forma initiala, Legea 138/1999 fiind opozabila formei initiale si finale a L. 164 prin faptul ca a definitiv solda pt "smecheri" altfel decat pentru noi. Odata cu aparitia O.U.G. 15/2007, s-a schimbat macaroana. Doar de fatada! Acea O.U.G. 15/2007 NU a sters prevederile pt. magistrati si detasati, ci a sters doar derogarile pt. aviatori si marinari. In plus, a adaugat si pe cei cu functii de demnitate publica! In concluzie, noi suntem ostasi! Dar avem dreptul sa gandim! Este asa sau nu? Constanta exceptiilor au ramas magistratii si detasatii, adica oamenii sistemului! Orice smecherie se face cand bugetul NU se schimba. Asa cum a facut Ponta cand ne-a "inghetat" pensiile! Ni le-a reintregit (cica), dar NU le mai indexeaza, deci bugetul este ACELASI! Smecheria exista, bugetul e acelasi pe termen lung, fraieritii raman la fel! Asa si in 2007! S-a taiat "smecheria" de la aviatori si marinari, si s-a dat celor cu functii de (mare) demnitate publica.

   Concluzia ramane tot cea precedenta! "Porcii" nostri finali, indiferent de lege, au fost, sunt si vor fi: magistratii si detasatii (constanta) + "smecherii" cu functii de demnitate publica.

   La modul concret! As vrea sa cunosc si eu un nume (in afara de magistrati - nu avem ce le face deocamdata, sunt prima falanga a sistemului mafiot), din "smecherii" cu functie de demnitate publica (in afara de G. Oprea, pt. a nu se interpreta politic) si MAI ales dintre detasati, ce VENITURI au avut in cariera, daca au fost cumva mai mari decat ale unui sef S.M.G. si MAI ales de unde proveneau (adica ce au invartit in functiile de "capatuiala" in care au ajuns). Si in rest e treaba MEA! Dca si sefa D.I.I.C.O.T. e la "umbra", NU voi ceda precis in fata unuia ca G. Oprea cu 20 de ani vechime (din 2 transe in armata) sau a altora ca el (mai sunt cativa), pana cand nu devin colegi cu sefa D.I.I.C.O.T.!

   Ștergere
 40. @EU22 noiembrie 2014, 19:55 :
  La : "Iar cand pe Legea 119/2010 am gasit iar pensii "grase si laptoase", si chiar mult mai multe ca pe L. 164/2001, ne intrebam ce s-a intamplat? Ca sa ai pensii "grase si laptoase" si pe Legea nr. 119/2010, inseamna ca si veniturile au fost "grase si laptoase" si NU DOAR IN ULTIMA LUNA, CI IN INTREAGA CARIERA! " .
  Exact ! Veniturile magistratilor si ale celor detasati in institutii din afara MApN (inclusiv in functii de demnitate publica) au fost "babane la greu" ! Imense ... daca le comparam cu soldele militarilor-militari ... Seful SMG era/este (din punct de vedere al salarizarii) un "neica-nimeni" fata de cite unul dintre aceia ...
  Si unii dintre ei ("baieti buni" si descurcareti...) erau "de cursa lunga" pe acele functii ! Deci si pensiile pe l.119 au fost "pe masura" ... In plus , la acestia , se mai pune si problema "mînăririi culegerii" datelor (veniturilor) ...

  RăspundețiȘtergere
 41. @Anonim22 noiembrie 2014, 19:47 :
  Nu stiu despre care "Anonim" este vorba ...
  Unui Anonim ii raspunsesem... si credeam ca am reusit sa explic ce si cum ...

  La : "Legile care au obligat L164 sa considere veniturile smecherilor ca fiind soldele de functie nu sunt de fapt legi organice ci niste amendamente speciale pentru cei alesi." .
  Acele legi nu sint amendamente la l.164 pentru a favoriza militarii detasati in acele institutii ...
  Acele legi sint legi pentru salarizarea tuturor salariatilor din acele institutii ... marea majoritate fiind civili ai acelor institutii ... Militarii detasati in acele institutii erau/sint o minoritate nesemnificativa in numarul total de personal ... In nici un caz acele legi nu au fost facute pentru acei , putini , militari ...

  La : "Daca erau babane pe o perioada mare din cariera, nu apareau diferentele foarte mari intre pensia pe contributeala si pensia pe L164 altoita." .

  Am mai explicat : pentru pensia pe l.164 era nevoie de salariu mare timp de 6 luni ... Nu trebuia timp mai mare .

  "Daca erau babane pe o perioada mare din cariera, nu apareau diferentele foarte mari intre pensia pe contributeala si pensia pe L164 altoita." .
  Daca erau babane o perioada lunga de timp ... puteau aparea pensii mari si pe l.119 .
  Mai ales din cauza ca l.164 nu lua in considerare toate sporurile si sporuleţele ; si si din cauza ca l.164 limita pensia la max. 100% din veniturile ultimei luni .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. OK! Se poate si nume, fara alte explicatii dintre cei de "cursa lunga"? Dar nu din alea cu 10-100 lei in plus, ci din cele adevarate! Restul NU te intereseaza! Orice nas isi are nasul! Apropo de ultimele evenimente legate de tarficul de influenta si altele!

   Ștergere
  2. Element ajutator! Pt. a NU cadea amandoi in derizoriu! In acest an, intr-o alta tara, EU am stat la o masa, cu un ofiter S.I.E.! Care nici macar stagiul militar NU il indeplinise (dupa varsta, cred ca se si abrogase obligativitatea). Scoli militare, academii etc.- nici forma! EU in rezerva din M.Ap.N., EL activ in S.I.E. Grade egale, desi eu sunt mai in varsta. Trecem! Ca sa aflu! EL mai la talpa la un consulat! Cred ca la talpa cea mai de jos! Solda cum am avut EU functie cum am avut EU! Ar fi trebuit sa avem pensii (relativ) egale, nu? O LULA! Tipul (aflat la talpa M.A.E.), are o indemnizatie de 3 000 de euro, in afara soldei. Iar nevasta-sa un venit de 25% din cei 3 000 de euro! Nicio problema! Cariera lunga! Tipul poate ajunge lejer in 5 ani la 10 000 euro indemnizatie, adica sef la acel consulat.

   In final, urmeaza decontul pensiilor! Dupa legea contributivitatii! El - colonel, eu colonel. El - pe functie de colonel. Eu - pe functie de colonel. Eu - 4500 lei, el 18 000 lei. Eu - in Afganistan de 2 ori si o data in Irak. El - pe viata in Palma de Mallorca. Eu - raspunzand de un batalion de lupta, el sa NU i se rupa scaunul sau sa nu se impiedice in pres pe drumul spre WC.

   Nu mai dau amanunte! Am observat ca judeci si inca bine! Dar daca ridici stacheta, ar fi si mai util - pentru noi toti!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!