vineri, 21 noiembrie 2014

Elicopter militar prabusit si militari decedati! Din nou! Pe fondul unei vechi lipse de respect din partea politicienilor pentru militarii romani si a unei superficialitati legislative de prim rang!

S-a intamplat din nou! 8 militari decedati, si 2 raniti. Detalii aici. Conform datelor publice, este vorba despre militari specializati in salvare-evacuare (o specialitate complexa si foarte dura care presupune inclusiv actiuni de extractie din dispozitivul adversarului) despre care se cunoaste ca apartin trupelor de elita ale oricarei armate. Nu ne ramane decat sa regretam accidentul si sa transmitem condoleante familiilor indoliate! 

Nu vrem sa cadem in cinism, dar fiind vorba despre un accident asimilat celor posibil a se intampla oricand personalului militar din grupa extrema de munca denumita ALTE CONDITII - realitatea demonstrand ca s-a intamplat din nou, fiind vorba si despre drepturile urmasilor militarilor in cauza care se calculeaza in functie de drepturile de pensie ale militarilor respectivi, trebuie sa incercam sa lamurim macar acum dupa 4 ani, de ce NU exista diferente pragmatice (marirea de punctaj si reducerea varstei de pensionare) pt. riscul in munca, intre militarii din grupa ALTE CONDITII si militarii din grupa CONDITII speciale, in legislatie existand o diferentiere doar cu caracter pur teoretic, neurmata de nimic concret!

Datele sumare sunt urmatoarele:

A]. In baza art. 18 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, personalului militar se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca.

Pana aici, pare OK! Dupa cum se observa, legiuitorul a departajat grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE, diferentiind perioadele suplimentare la vechime in munca.

NUMAI CA:
B]. In baza art. 100 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, respectivele perioade suplimentare nu ar avea nicio relevanta, daca nu s-ar transforma in majorari la pensia in functie de grupa de munca, iar legea a stabilit dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru perioadele in care militarii au desfasurat activitati in locuri in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) (tot) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Observati stupiditatea, desigur! Apar 2 grupe de munca, CONDITII SPECIALE si ALTE CONDITII, diferentiate scriptic prin art. 18 b) si c) din legea mentionata, dar care in realitate sunt egalate prin art. 100 b) si c) din aceeasi lege. Cu alte cuvinte, atat militarii din grupa CONDITII SPECIALE, cat si militarii din grupa ALTE CONDITII, au aceleasi regim de pensionare privind riscul in munca: acestia au aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca. Conform articolului 55 din lege, au si aceeasi reducere a varstei de pensionare! Daca conteaza la ceva cele 12 luni suplimentare la vechimea in munca acordate personalului din grupa ALTE CONDITII, comparativ cu cele 6 luni suplimentare la vechimea in munca acordate personalului din grupa ALTE CONDITII? Nu, nu conteaza! Personalul celor 2 grupe beneficiaza faptic de 50% majorare de punctaj pt. conditiile de munca acordate pt. fiecare an vechime efectiva in munca, indiferent de grupa in care lucreaza! Si atunci care e diferenta risc profesional concretizata in beneficiile legislatiei pt. grupa de munca cu cel mai mare risc profesional din aramata? Niciuna, desigur - militarii din grupa alte conditii, ramanand eventual doar cu mandria  de a face parte dintr-o grupa cu risc profesional extrem!

In mod informativ, personalul in rezerva caruia i s-au recalculat pensiile in baza Legii nr. 119/2010, s-a lovit de aceeasi problema, situatia care a condus la diminuarea masiva a pensiilor personalului din grupa ALTE CONDITII. De principiu, acestia sunt rezervistii cu pensii diminuate in trecut de regimul Boc, iar actualmente "inghetate" pe viata de regimul Ponta! In legea in cauza, in baza art. 8, personalului militar in rezerva i se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie si stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca.

Numai ca, se repeta anomalia legislativa din Legea nr. 263/2010: 

In baza art. 11 din Legea nr. 119/2010, respectivele perioade suplimentare se transforma in majorari de punctaj:
a) cu 25% pentru perioadele in care militarii au desfasurat activitati in locuri in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) (tot) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Observam aceeasi stupiditate ca si in cazul Legii nr. 263/2010! Grupa ALTE CONDITII este diferentiata tot scriptic de grupa CONDITII SPECIALE,  realitatea fiind ca atat militarii din grupa CONDITII SPECIALE, cat si militarii din grupa ALTE CONDITII, au aceleasi regim de pensionare privind riscul in munca: acestia au aceeasi majorare de punctaj de 50% pt. riscul in munca, desi fac parte din grupe diferite de munca. 

Asa cum v-am mai informat, am efectuat demersurile necesare pt. a lamuri acest aspect! Nu de ieri, de astazi, ci de 4 ani! In zadar! Interesant este ca atat Ministerul Apararii Nationale, cat si Ministerul Muncii - recunosc anomalia legislativa, si faptul ca trebuie diferentiate cele 2 grupe de munca. Ce spune Ministerul Muncii?

"- Aveti dreptate, noi ne-am facut datoria si am diferentiat grupa de munca ALTE CONDITII, in teorie! Dar vina de a nu putea diferentia cele 2 grupe si  in practica, apartine Ministerului Finantelor! La schimbarea legislatiei,  nimeni de la munca sau de la armata NU a sesizat Ministerul Finantelor asupra faptului ca nu se poate face departajarea si financiara a grupelor de munca, decat in functiile de contributiile de asigurari sociale, si care bineinteles ca trebuie diferentiate in functie de fiecare grupa de munca in parte. Codul Fiscal dateaza din anul 2003, in acea vreme militarii nefiind inclusi in sistemul public de pensii. In acea perioada exista o singura grupa de munca pt. cetatenii civili, unica, denumita "conditii speciale si alte conditii", cu acelasi risc profesional. Cand au fost introdusi militarii in sistemul public de pensii, nimeni nu a sesizat Ministerul Finantelor ca la militari grupa "alte conditii" este grupa distincta de munca fata de grupa "conditii speciale", cotele de contributii sociale ramanand astfel identice pt. cele 2 grupe. Noi nu putem majora punctajul care trebuie acordat grupei ALTE CONDITII si care tinand cont de perioadele suplimentare de 12 luni la vechimea in munca - trebuie majorat in mod evident cu 100%, decat atunci cand Ministerul Finantelor va departaja  cotele de contributii sociale pt. grupa ALTE CONDITII fata de grupa CONDITII SPECIALE!".   Si cu asta, Ministerul Muncii s-a spalat pe maini, gestionand in continuare o legislatie unde 2 grupe distincte de munca, au aceleasi regim de pensionare din cauza faptului ca Ministerul Finantelor a uitat efectiv sa modifice legislatia!

Revenind la tragicul accident, ce putem sa spunem? Discutam de personal navigant, mecanici de bord si insotitori aerieni! Incadrati doar la nivel simbolic in grupa extrema de munca ALTE CONDITII (alaturi de alte cateva specialitati - nu sunt multe in Romania), grupa care are specific in conditiile precizate de H.G. nr. 1294/2001, faptul ca lucreaza in locuri de muncă şi activităţi "care implică pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostateci ori alte asemenea situaţii" Pericol real, nu imaginar! Este pacat de acesti oameni si de familiile lor, intrucat niste politicieni superficiali nu reusesc sa acordeze legislatia astfel incat personalului militar din grupa alte conditii, sa i se acorde respectul cuvenit in legislatie, viata nemaifiindu-le oricum inapoiata militarilor care si-au pierdut viata sau au fost mutilati din cauza conditiilor extreme de munca! Daca militarii in cauza ar fi desfasurat activitati in grupa de risc inferior denumita conditii speciale - in conditiile in care nu exista diferentiere de tratament intre cele 2 grupe privind riscul in munca, militarii in cauza ar fi supravietuit acum! Dupa cate bine observam, si patria romana de dupa 2011  are in continuare de nevoie de eroi, dar pe stil nou, respectiv cat mai gratuit posibil - din moment ce legislatia nu mai face diferenta intre riscurile profesionale a 2 grupe de munca, totusi distincte!

Exemplu de urmari ale riscului profesional la care se expune personalul militar din grupa de munca "ALTE CONDITII" - grupa de munca recunoscuta doar la nivel simbolic in Romania
Cu speranta ca materialul a fost inteles in esenta lui, neexistand nicio intentie de a transforma in cinism suferintele unor oameni, ci doar de a trage un semnal de alarma privind superficialitatea politicienilor in gestionarea legislatiei si a vietilor oamenilor! Va asiguram ca ministrii muncii, apararii si finantelor sau premierul nici macar nu cunosc ca in Romania 2 grupe de munca au acelasi tratament la pensionare pt. riscul in munca, la fel precum nici predecesorii lor nu au cunoscut, sau pur si simplu - nu sunt interesati de situatie! De la Boc la Ponta, de la G. Oprea la M. Dusa, de Seitan la Rovana Plumb si terminad cu ministrul pe stil Harvard al finantelor Ioana Petrescu (la fel de incompetenta ca si predecesorii acesteia din moment ce gestioneaza o lege cu aceleasi cote de contributii sociale pt. 2 grupe distincte de munca - egalandu-le din pix), desi nu sunt vinovati in mod direct cu privire la producerea tragediei in sine, toti poarta o vina privind lipsa de respect legislativ acordat personalului militar din grupa alte conditii. Nemaidiscutand faptul ca in timpul din urma, Parlamentul a adoptat o  lege (retrimisa pt. reexaminare de Presedintie), privind (re)acordarea pensiilor de serviciu personalului aeronautic civil, cel militar nemeritand o astfel de minima reparatie si considerare!

Inca o data, sincere regrete pentru militarii decedati din grupa extrema de risc profesional alte conditii, si condoleante familiilor acestora! 

3 comentarii:

  1. Mi-e greata de toti politicienii care au adus armata Romaniei la stadiul de de subfinantare cronica. Cu ce sunt de vina oamenii astia de isi pun viata in pericol cand comandatul suprem si toata politichia nu asigura logistica necesara pentru antrenarea pilotilor. Toate categoriile de arme sunt in colaps. Mai prin vara cand o unitate AA pleca la Capu Midia deabia au avut carburantul necesar pentru a ajunge la gara pentru imbarcare. Oamenii acestia de la C.turzii fac adevarate saccrificii pentru a intretine tehnica si mai ales pentru a zbura putin. TOTI POLITRUCII ;OPREA, DUSA, DOBRITOIU, ETC CAREA AU CONDUS ARAMATA TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU VIATA CAMARAZILOR NOSTRII. UNDE E "CAPUL' ARAMATEI SEFUL SMG? OMUL ASTA E VAI DE MAMA LUI. ACUM DACA AR AVEA SANGE IN INSTALATIE ......S-AR LUA DE PIEPT CU TOTI NENOROCITII DE POLITICIENII SI AR OPRII DE LA ZBOR ORICE AERONAVA. CONDOLEANTE FAMILIILOR SI INSANATOSIRE CELORLALTI CAMARAZI. SA-I IERTE DUMNEZEU!Unul din cei care au murit a fost coleg cu fiul meu. L-am vazut in vara . Avea incredere ca poate se va schimba ceva in "cloaca' asta organizationala.

    RăspundețiȘtergere
  2. D-zeu sa-i odihneasca, condoleante familiilor,insanatosire grabnica pt. raniti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rugaminte! Daca isi aduce aminte cineva la ce post TV (sau altundeva) a declarat M. Dusa (cel mai probabil in prima parte a anului) ca ministerul apararii executa neconditionat hotararile judecatoresti definitive, eventual un link sau alta sursa - este rugat sa precizeze aici! Informatia va ajuta la redactarea unui viitor material care va demonstra cum M. Dusa a mintit, ministerul punand in realitate in executare hotararile judecatoresti definitive favorabile rezervistilor, numai daca este executat si silit! Cu multumiri!

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!