miercuri, 24 septembrie 2014

A fost promulgata Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii

Dupa multe aventuri in care legea "amnsitiei" pensionarilor initiata de Guvern intr-o forma in care ar fi lovit in pensionari, si in primul rand in rezervisti, dar care din fericire a fost schimbata atat radical de Parlament incat din proiectul initiat de Guvern nu a mai ramas decat titlul (cine doreste sa verifice afirmatiile - poate urmari intregul proces legislativ aici), ieri a fost promulgata Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

Consecintele pragmatice ale legii pentru pensionari, inclusiv pt. rezervisti, sunt urmatoarele:
- cei care au suportat sau suporta retineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate (in limbajul de lemn al finantistilor) ca fiind incasate necuvenit, incepand de luna viitoare (oficial din luna urmatoarea publicarii in monitorul oficial - in speranta ca nu va fi publicata in decembrie, ci in aceste zile) nu li se mai opereaza astfel de retineri, deci vor primi pensiile intregi.
- celor care dupa data de 01.01.2011 au suportat retineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate a fi fost incasate necuvenit, li se restituie respectivele sume, in termen de 5 ani incepand cu anul 2015 (20% pe an). Atentie! Numai pe baza de cerere adresata caselor de pensii.

Una dintre consecintele importante ale legii este aceea ca exista rezervisti carora in baza deciziilor unor instante de fond li s-au restituit diverse sume de bani, conform art. 278 pct. 3 din Codul de procedura civila din 1865 in baza caruia hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect pensiile. Insa, daca verdictele finale pronuntate in apel de instante au devenit nefavorabile celor in cauza (si sunt suficiente cazuri si printre rezervisti), sumele acordate in urma deciziilor instantelor de fond se constituie in sume numite necuvenite care se recupereaza de la cei in cauza in baza art. 179 si 181 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin retineri de 1/3 din pensii pana la restituirea intregii sume. Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a stopat si aceste situatii, de altfel stupide. In cazul rezervistilor aflati in cazuistica mentionata, se regasesc si rezervistii Grupului C. de Arges-Campulung Muscel despre care se cunoaste ca in urma unor actiuni in instanta le-au fost rambursate toate sumele de bani rezultate ca diferenta intre pensia in baza Legii nr. 164/2001 si cea in baza blamatei O.U.G. nr. 1/2011, dar carora de 3 luni le sunt operate retineri din pensii, fenomen care va fi insa stopat de luna viitoare, urmand ca cei interesati sa isi recupereze si sumele retinute in cele 3 luni, in conditiile Legii nr. 125/2014.

Va readucem aminte faptul ca Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii nu constituie un privilegiu pt. nimeni, ci dimpotriva restabileste egalitatea de tratament juridic intre pensionarii-grefieri si ceilati pensionari, cunoscut fiind faptul ca pt. pensionarii-grefieri a fost emisa in mod vadit discriminatoriu in raport cu ceilalti pensionari, o astfel de lege inca din luna februarie 2013 (subiectul este detaliat pe larg aici). Desi acum exista egalitate de tratament intre pensionarii aflati in aceeasi situatie, aceasta ara inca o doza de relativitate tinand cont de faptul ca pt. grefieri s-a emis legea inainte sa le fie operata vreo retinere, nu precum celorlalti pensionari care au suportat cu stoicism viciile legislative si care mai trebuie sa astepte si 5 ani pt. a li se restitui sumele deja retinute de stat! Mai mult ca sigur ca acesta discriminare greferi versus alti pensionari este si motivul pt. care Parlamentul a schimbat total proiectul initiat de Guvern si care nu a prevazut situatiile mentionate in final in legea adoptata, proiectul initial al Guvernului lovind mai degraba in pensionari si in mod cert in cei proveniti din armata (a se revedea art. 4 din proiectul initial al Guvernului - care daca ar fi fost votat vreodata, de luna viitoare zeci de mii de rezervisti ar fi fost buni de plata).

Nota! De retinut, in special pentru colegii de la Arges! Actiunile de executare silita indreptate contra ministerelor avand drept tinta punerea in executare de catre acestea a titlurilor executorii care mentin in plata dreptul la pensie de serviciu ca drept patrimonial, NU trebuie in niciun caz stopate! In cazul unor astfel de actiuni de executare silita indreptate de pensionari contra caselor de pensii, nu exista nicio lege care sa stabileasca plata esalonata a drepturilor castigate in instante, astfel de legi care stabilesc plata esalonata a unor drepturi exista doar pt. personalul salarizat platit din fonduri publice si in situatiile mentionate la art. 1(2) din Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

UPDATE 

Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 0700 din 24 septembrie 2014, ceea ce inseamna ca prevederile acesteia intra in vigoare cu data 01.10.2014.

22 de comentarii:

 1. Sa inteleg ca daca pana acum imi retineau din pensie 1/3 pentru ca obtinusem suspendarea la Curtea de Apel, iar in final am pierdut fondul, de acum incolo , adica din octombrie 2014, nu imi mai retin aceasta suma ?
  Apoi, sumele retinute din ian 2011 pana in oct 2013 (la altii din ianuarie 2012), cand am revenit la vechiul cuantum, ne vor fi returnate in 5 ani ? - pe baza unei solicitari scrise. Poate aveti un specilaist in legislatie care sa ne lamureasca cu aceste aspecte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea este clara, nu mai trebuie alte interpretari. Acei 1/3 ti se retin in baza unei decizii de impuneri in care scrie negru pe alb ca sumele respective sunt sume NECUVENITE, nu? Art. 1(1) este clar - la sume NECUVENITE se refera. Trebuie sa apara si normele metodologice in 30 de zile, insa stoparea retinerilor opereaza cu certitudine de luna viitoare. Da, pt. ceea ce ti s-a oprit, trebuie cerere scrisa. Scrie clar la art. 1(3).

   Ștergere
  2. Am citit mai atent ultima parte. Cred ca amesteci un pic lucrurile sau nu inteleg eu bine ultima parte.

   1]. Ti se restituie doar acele sume care au fost retinute din pensie in procent de 1/3 in perioada 01.01.2011 - prezent, in urma procesului pierdut, nu ti se restituie alte sume! Cazul meu: am castigat pe fond, mi s-au rambursat cash toti banii rezultati ca diferenta intre pensia in baza L. 164/2001 si OUG 1/2011 pt. perioada 01.01.2011-01.09.2013. Dupa care la 01.10.2013 a intrat in vigoare L. 241/2013. La apel, am pierdut. Ministerul mi-a trimit decizie de impunere pt. toate suma acordata in perioada 01.01.2011-01.09.2013 si de 3 luni imi retine 1/3 din pensie. As mai avea cam un an de retineri. Insa, in baza L. 125/2014 (asta noua), de luna viitoare nu mai am retineri. Cat priveste cele 3 luni in care am avut retineri de 1/3 din pensie, trebuie sa fac cerere si voi primi si acele sume in timp de 5 ani. Deci, cheia problemei pt. rambusarea in timp de 5 ani a unor sume de bani este ca tu sa fi avut retineri in baza unei decizii de impunere in care sa scrie negru pe alb ca ai incasat NECUVENIT niste sume.

   2]. Daca insa nu ti s-au retinut bani din pensie in urma unei decizii de impunere pe care sa scrie negru pe alb ca ai incasat NECUVENIT o anumita suma, nu ai ce cerere sa faci. Din ultima parte inteleg astfel: daca se restituie in termen de 5 ani sumele care rezulta ca diferenta intre pensia in baza L. 164/2001 si cea in baza L. OUG1/2011 pt. perioada 01.01.2011-01.10.2013 (cand s-au reintregit pensiile).? Nu, nu se restituie intrucat L. 125/2014 (asta noua) nu prevede asa ceva, ci doar ceea ce este mentionat la pct. anterior. In perioada 01.01.2011-01.10.2013 ai avut o pensie diminuata in baza OUG 1/2011, legal nu ti s-a retinut nicio suma raportata la OUG 1/2011, ci doar raportata la L. 164/2001, iar diferenta intre cele 2 cuantumuri nu face obiectul L. 125/2014.

   Ștergere
 2. Injurati-l pe PONTA...pentru ca va da ..SUME NECUVENITE >>>>>

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, il injur! Citeste materialul. Nu Ponta a dat legea, ci Parlamentul. Dupa proiectul initiat de Ponta, la ora asta "chitaiam" toti. Legea adoptata de Parlament nici nu seamana cu proiectul initiat de Ponta. Ai link in prima parte a materialului cu proiectul lui Ponta si cu dovada faptului ca in proiectul sau initial a vrut sa ne "friga". Noroc ca s-a prins Parlamentul! Pe de alta parte, Ponta a dat o lege identica in februarie in 2013 pt. pensionarii-grefieri. Care sunt tot pensionari "unitari". Noi suntem in valul 2, la "negri" la 2 ani dupa grefieri.

   Si il mai injur pe Ponta pt. ceva! Pt. art. 1(4) din L. 241/2013. Prin art. 1 (1) s-a prefacut ca ne reintregeste pensiile, dar prin art. 1(4) nu mai beneficiem de nicio indexare.

   Si il mai injur pe Ponta pt. ceva! Pt. minciuna cu FMI si UE ca interzice pensiile de serviciu. Pe care tocmai le-a acordat personalui aeronautic. Civil, nici macar militar!

   Il mai injur pe Ponta pt. faptul ca mentine opresiunea asupra armatei preluata de la Boc. Bun, nu vrea pensii militare! Dar ce politistii (functionari civili) si militarii sunt in aceeasi grila de salarizare, numai ca primii isi incaseaza lefurile calculate la o munca de 8 ore (zile lucratoare), iar ultimii la 24 de ore (zile nelucratoare)?

   In sfarsit, il mai injur pe Ponta pt. ceva mostenit tot de la Boc. E de rasul curcii ca in legislatia R. Plumb si la Petrescu (aia cu Harvard), 2 grupe de munca pt. militari DISTINCTE, sa aiba aceeasi majorare de punctaj de 50% la fiecare an lucrat indiferent in care dintre grupe. Adica daca esti contabil in grupa CS sau parasutist in grupa AC, tot 50% beneficiezi la pensie pt. grupa de munca, riscul profesional fiind acelasi?

   Ștergere
  2. Cand moare capra este de vina Ponta. Cand fata vaca, tot Ponta este de vina. Da, Parlamentul a dat legea, de parca in Parlament sunt martieni si nu sunt majoritari cei ce il sprijina pe Ponta !!!!! Vai de capul unora......

   Ștergere
  3. @ Anonim26 septembrie 2014, 09:23. Este diferenta imensa intre a gandi cu mintea ta si a prelua intoxicarile propagandistice de la TV. Este drept ca trebuie si un pic de cultura pt. a face diferenta.

   Vrei exemple concrete asupra relelor fapte ale Guvernului Ponta in privinta militarilor?

   1]. Acesta [http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Proiecte_in_dezbatere/2014/2014-08-04_Proiect_Lege.pdf] este proiectul initiat de Ponta. Cel adoptat de Parlament este cu totul altul. In proiectul initiat de guvern observam urmatoarele:
   - Art. 1 NU acoperea si situatiile rezervistilor obligati sa restituie sume urmare a unor actiuni in instanta pierdute. Desi, grefierii se bucurau de acest drept inca din februarie 2013. Asadar, Parlamentul a eliminat discriminarea, nu Ponta! Acum si in Parlament sunt oameni si oameni. Unii (majoritatea) nu stiu ce voteaza, dar sunt si oameni cu capul pe umeri. In cazul de fata, Comisia pt. Egalitate de Sanse s-a opus proiectului initiat de Ponta amenintand cu avuz negativ, intrucat proiectul NU restabilea egalitatea in drepturi cu pensionarii-grefieri si a celorlalti.
   - Art. 4 din proiectul initiat de Guvernul Ponta, prevedea abrogarea art. 2(2) din L. 241/2013. Daca ar fi fost adoptat vreodata proiectul lui Ponta, aceasta ar fi fost lovitura fatala pt. rezervisti intrucat absenta art. 2(2) din L. 241/2013 (", iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se recupereaza, indiferent daca au fost sau nu emise decizii in acest sens", ar fi dat liber caselor de pensii sa recupereze de la rezervisti diverse sume de bani in baza art. 107 alin. 2. Cu alte cuvinte, Guvernul Ponta prin propriul proiect a avut intentia sa FACA ROST DE CEVA BANI DE LA REZERVISTI! Tot Parlamentul s-a opus!

   2]. Urmareste traseul legislativ al Legii 112/2012 [http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12677]. In special diferenta radicala intre proiectul adoptat de Senat la data 23.04.2012 - PONTA NEFIIND INCA LA PUTERE, si legea adoptata in final de Camera Deputatilor la 14.06.2014 - PONTA FIIND DEJA LA PUTERE. Proiectul adoptat de Senat FARA PONTA LA PUTERE ar fi oferit o reparatie rezonabila celor cu pensii diminuate (li s-ar fi reintregit pensiile, li s-ar fi restituit toate sumele si nici nu ar avut pensiile inghetate ca acum) si s-ar fi incheiat totul de atunci. Insa, PONTA A DAT AVIZ NEGATIV PROIECTULUI ADOPTAT DE SENAT, ADICA CONTRA INTERESELOR REZERVISTILOR, iar Camera Deputatilor CU PONTA LA PUTERE a adoptat in final o bazaconie - cea din data de 14.06.2012. Evident ca la ordinul lui Ponta, doar el era seful, nu?

   Eu am demonstrat cu fapte legislative vizavi de rezervisti faptul ca Ponta ca persoana este "montat" (apropo de vaci) contra rezervistilor! Probabil de Oprea sau poate chiar Ponta NU II AGREEAZA PE MILITARI! Mai e o chestie! Ponta NU a emis nicio o O.U.G. pt. rezervisti. Ne-a pasat mereu la Parlament. Dar, pt. diplomati si grefieri a emis. Sau pt. cantaretii din biserici. Si iti mai readuc aminte si faptul ca singurii cetateni din Romania cu pensia "inghetate" (carora nu li se indexeaza ca la alti cetateni) sunt tot rezervisti, cei care au fost pacaliti prin art. 1(1) din L. 241/2013 ca li s-ar fi reintregit pensiile, IN SCHIMBUL NEINDEXARII LOR - LA CEI MAI MULTI PE VIATA! Tertipul este "jidanesc" in toate regula!

   Ștergere
 3. Va frigeam rau militarilor, dar mi-au schimbat astia de la parlament proiectu' si asa ati scapat! Dar tot ma razbun! Vedeti ciuciu banii inapoi opriti pana in octombrie 2013! Ii dau doar beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din rândul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor, din rândul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Conturi...Ca asa vrea muschii mei!!! HA HA HA http://www.cdep.ro/proiecte/2014/400/00/4/pl590.pdf

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. AI FOST UN ELEGANT BA VIORELE CU ORDONANTA CU DIPLOMATII!MUREAM INGHETAT CA MILITARII DACA NU IMI DADEAI SI INDEMNIZATIE DE 3571 LEI PE LUNA PE LANGA PENSIA MEA!VEZI CUM FACI SA O DUBLEZI, EVENTUAL MAI TAIE TOT DE LA MILITARI CEVA CA ASTIA NU ZIC NIMIC ORICE LE-AI FACE CAT TIMP OPREA E SEFUL LOR!!!

   Ștergere
  2. E constitutional sa dai la toti banii inapoi!Doar pt. militari e neconstitutional!

   Ștergere
 4. Mersi ma Viorele ca mi-ai tras si mie pensie de serviciu ca la aia din NATO (altii decat militarii romani,ai nostri sunt papagali rau,se stie)!!Si cand te gandesti ca era cat pe ce sa intru in armata!!!Mare fraiera as fi fost acum!!Poate mai bagi si tu ceva in plus,e cam putin 80% pensie din media veniturilor pe ultimele 12 luni...Nu de alta da' sa se oftice judecatorii si aia dela curtea de conturi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Taci fa nu te mai lauda atat ca si am pensie de serviciu tot ca tine...tot personalul aeronautic civil are...Saracu' frate-meu!S-a facut ca bou' parasutist militar:eu parasutista civila cu pensie de serviciu,el parasutist militar cu lula aia de pensie contributiva exact ca vecina care vinde ziare la metrou...Si mai era sa crape si in Afganistan...

   Ștergere
  2. Doar la noi magistratii, la aia de la Curtea de Conturi si la voi e constitutional sa avem pensii de serviciu ca la NATO! Doar la militari le-am tras-o, la ei am declarat ca e neconstitutional! Auzi tupeu la ei! Sunt militari NATOI si vor pensii militare ca in NATO? Sa se faca stiuardeze daca nu le convine!!

   Ștergere
 5. Pe aia de la SCMD ii doare in cot de legea de care ziceti si care ii avanteajeaza pe toti cei care s-au luat la tranta cu statul!E clar ca ciumpalacii de la SCMD au avut pensii majorate si i-a durat la un kilometru in fata flascului de ailalti cu pensii diminuate!Aia cu pensii majorate fac inca reclama la cumulul pensiei cu salariul ca fiind o mareata victorie desi nici macar pe ei nu ii mai angajeaza nimeni la stat!Iar ailati de la ANCMRR joaca table ca de obicei sub influenta alcoolului si asteapta inmormantarea!La care nici parte de un amarat de gornist militar nu mai au dreptul!Asa ca mergeti inainte,restul ie morti!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hmmmmmm!!!!!
   joi, 25 septembrie 2014
   Sursa: preluare de pe blogul Filialei SCMD Craiova
   C O M U N I C A T U L FILIALELOR SCMD DIN ZONELE
   BUCUREŞTI, ILFOV, SUD-VEST, NORD-EST, SUD-EST
   Declaraţiile din ultima perioadă, precum şi atitudinea şi acţiunile întreprinse de către dl. col (r) Dogaru Mircea (preşedinte interimar SCMD) referitoare la implicarea membrilor de sindicat în activităţi de strângere de semnături pentru diverşi candidaţi la preşedinţia României, au fost făcute fără acordul organelor de conducere ale SCMD sau ale filialelor, aducând un grav prejudiciu de imagine în rândul membrilor săi.
   Acţiunile întreprinse de dl. col (r) Dogaru Mircea contravin intereselor membrilor de sindicat, la momentul în care în această perioadă urmează să se discute şi să se voteze proiectul Legii pensiilor militare de stat.
   În aceste condiţii membrii de sindicat apreciază că dl. col (r) Dogaru Mircea, încălcând grav statutul organizaţiei, nu le mai reprezintă interesele.
   Semnează

   PREŞEDINŢII FILIALELOR

   Ștergere
  2. @ Anonim 26 septembrie 2014, 06:25. Comunicatul provine de la Craiova. Opinia mea este urmatoarea: la Craiova ceva nu este in regula. De acolo a plecat mereu o "frana" contra rezervistilor care l-au arat pe Ponta cu degetul asupra faptului ca nu isi tine promisiunile si ca minte mereu. De exemplu, comunicatul din 2 noiembrie 2012 de la Craiova [http://scmdfiliala1craiova.blogspot.ro/2012/11/c-o-m-u-n-i-c-t.html] suna astfel:" - Rezervisti, stai cuminti si votati-l pe Ponta, iar noi va asiguram ca in prima zi dupa alegeri (cele din decembrie 2012), Ponta va face si va drege. Extras din comunicat: " 3. Ordonanța de Urgență de revenire la normal a pensiilor diminuate, va fi emisă până la sfârșitul anului, iar pentru Ministerul Administrației și Internelor dacă nu se vor găsi resurse, Ordonanța de Guvern urmând să se aplice începând cu 01.01.2013". DAR NOI NU AM MAI VAZUT NICIODATA ACEA ORDONANTA! Din diversele comunicate de la Craiova, rezulta in fapt un sprijin neconditionat pt. PSD si implicit pt. Ponta, desi este evident ca acesta nu si-a tinut nicio promisiune fata de rezervisti.

   In ceea ce priveste Dogaru, desi nu mai urmaresc de vreo 2 ani televiziunile politice, mi-am calcat pe principii cand a intervenit ultima data la A3. Am vazut cu ochii mei cum ministrul L. Pop l-a contrat pe Dogaru cand acesta a adus in discutie ferm ca revendicare legea pensiilor militare. In final, L. Pop a spus sec "nu se poate, intrucat nu sunt bani". Iar cand Dogaru l-a amenintat cu pichetarea sediilor PSD, L. Pop si-a schimbat culoarea la fata.

   Asadar in SCMD (in general intre rezervisti) avem de-a face cu 2 tabere: cea de la Craiova care doreste in stilul deja cunoscut, sustinerea lui Ponta cu orice pret, asta inseamna si fara adoptarea la modul concret pana la prezidentiale a legii pensiilor militare, eventual ar trebui sa inghitim iar niste promisiuni cum a fost placa servita in 2012 si atat. Si mai este o a 2-a tabara din care de data aceasta face parte si Dogaru, care este convinsa ca NU va fi emisa o lege a pensiilor pana la prezidentiale si care nu il mai sustine pe Ponta. Este evident ca tabara de la Cariova este vizibil deranjata de Dogaru si de acei rezervisti care nu mai cred(em) decat in ceea ce este "in mana", adica vrem ACUM legea pensiilor militare, si nu brasoave asa cum ne-a servit Ponta mereu.

   Dar mai este o chestie si mai dura! Afirmatia "la momentul în care în această perioadă urmează să se discute şi să se voteze proiectul Legii pensiilor militare de stat" NU are acoperire! La acest moment ar fi fost obligatoriu pt. a fi votat inainte de prezidentiale ca proiectul sa fie MACAR in DEZBATERE PUBLICA PE SITE-UL GUVERNULUI, aceasta este procedura (dezbatere publica 30 de zile). Dar NU este! Daca nu apare in 1-2 zile in dezbatere, nici NU MAI ESTE TIMP sa intre in Parlament si mai ales sa fie VOTAT PANA LA PREZIDENTIALE.

   In concluzie, mie imi pare ca ce face Dogaru este in regula (presiune pe Ponta pt. adoptarea legii pensiilor militare). In schimb, ceea ce face Craiova imi pare aceeasi placa cu "ordonanta" care trebuia sa fie emisa dupa parlamentare de Ponta si nu a mai aparut niciodata.

   Ștergere
 6. Debite sunt si sumele retinute din pensiile militarilor in perioada 01.01.2011 - 30.09.2013. Din moment ce la art 4 din aceasta lege se abroga art.2 alin 2 din legea 241/2013, unde se stipuleaza clar ca (2) " Plata drepturilor băneşti prevăzute la alin. (1) se efectuează începând cu data de 1 octombrie 2013", per a conrario inseamna ca trebuie restituite si sumele neplatite anterior lui 1 oct 2013. Aceasta ar insemna "DREPTATE PANA LA CAPAT". Ce parere aveti ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. D.p.d.v. al "dreptatii pana la capat", dumneata ai 100% dreptate si eu as dori ca acest lucru sa fie real. Insa, cu toata bunavointa nu imi rezulta ce sustii dumneata.

   Debitul este o suma achitata si ulterior retinuta. Pe de alta parte, dumneata ai indicat eronat textul de articol abrogat. Textul este de fapt al. art. 1(2) si NU al art. 2(2), iar art. 1(2) nu este abrogat. [Art. 1 (2) Plata drepturilor banesti prevazute la alin. (1) se efectueaza incepand cu data de 1 octombrie 2013]. Prin urmare, 125/2014 abroga art. 2 complet [in proiectul initiat de guvern era intr-adevar propus sa fie abrogat doar art. 2(2), dar Parlamentul a abrogat intreg art. 2], adica pe cel de mai jos:

   "Art. 2
   (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

   (2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se platesc in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se recupereaza, indiferent daca au fost sau nu emise decizii in acest sens". [Era normal sa fie abrogat art. 2, intrucat prevederile acestuia se regasesc in mod identic si in L. 263/2010 art. 107].

   In concluzie, debitul este o suma achitata unui pensionar si ulterior retinuta acelui pensionar. Nu este insa debit si diferenta intre pensia in plata in decembrie 2010 si cea calculata in baza OUG 1/2011 intrucat nu am primit decizii de impuneri (retineri), ci am intrat pur si simplu "diminuati" dintr-o lege in alta. Asadar, debitele au ca referinta sumele retinute pensionarilor raportate la OUG 1/2011. In perioada 01.01.2011 - 30.09.2013 pensia este calculata dupa OUG 1/2011. Daca cumva si sunt cazuri in care casele de pensii au emis decizii de IMPUNERE unor rezervisti prin care li s-au retinut diverse sume achitate anterior in mod eronat, acelea sunt DEBITE si intr-adevar sumele retinute se restituie celor in cauza in baza L. 125/2014.

   NOTA! Daca acceptiunea dumitale ar fi reala, la aceasta ora triumfau zeci de mii de rezervisti. Pe de alta parte, ar fi trebuit sa fie abrogata si intreaga L. 241/2013.

   Ștergere
 7. Cei cu sustinerea neconditionata sa ma mai slabeasca, am frigideru' plin de promisiuni, ce,i in mana nu,i pe gard,nu tine gogorita ca v-om face ci doar realitatea ca am facut, altfel nem tu do romano votu!

  RăspundețiȘtergere
 8. mai Viorele da laoparte intunericul si apleacate asupra luminii,... mai , ca premier, acesta este rolul tau; sa transformi intunericul in lumina, adica dezordinea in ordine!...in starea de Lumina nu poti sa fii, ca acolo nu este decat Dumnezeu, in stare de Haos, poti si nu poti fi, deoarece aici lucrurile apar prin excelenta din moarte, dar poti fi, in cea de-a treia stare , a Existentei, starea de constiinta, in care toate lucrurile izvorasc din viata..., abroga mai OUG 1 si pe Anastase complet si va fi LUMINA ! -

  RăspundețiȘtergere
 9. Mi s-au retinut din pensie in urma uni calcul gresit ai celor de la casa de pensii o gramada de bani ,in urma legii 125/2014,am fost la casa de pensii Petrosani iar aici mi-au zis ca nu stiu nimic de lege in sensul ca ei nu au primit nimic pentru restituirea acestor bani,dupa mai multe vizite si intrebari m-au pus de vreo 4 luni sa fac o cerere si atit cu asta m-am ales nu am primit nimic nici macar un raspuns,deci......

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am beneficiat deja de prevederile legii. Citeste bine legea - mai ales Art. 1(1) intrucat este posibil sa fii in alta situatie! Mie mi s-au retinut sume pe baza unor unei DECIZII DE IMPUNERE. Aceasta DECIZIE DE IMPUNERE este documentul/dovada care a stat la baza retinerilor. Am facut cerere in baza Art. 1(3) din Legea nr. 125/2014, am anexat documentul prin care am dovedit ca mi s-au retinut niste bani, iar Casa de Pensii s-a conformat si mi-a restituit prima transa din 5 transe! Atentie, L. 125/2014 are si o metodologie - aceasta este: [http://lege5.ro/Gratuit/gqydqnjzg4/normele-metodologice-de-aplicare-a-prevederilor-legii-nr-125-2014-privind-scutirea-de-la-plata-a-unor-debite-provenite-din-pensii-si-procedura-de-efectuare-a-restituirilor-din-29102014].

   In cazul dumitale pare sa fie vorba de cu totul altcveva! Probabil ca nu ai nicio DECIZIE DE IMPUNERE, ceea ce inseamna ca in mod oficial NU ai avut retineri din pensie si DEBITE de resituit. Pur si simplu ai primit o pensie mai mica din eroarea functionarilor fara nicio explicatie, fara sa ti se expedieze un document ca respectivele retineri sunt DEBITE. Situatia aceasta NU face insa obiectul Legii nr. 125/2014. Intra sub incidenta L. 263/2010 [http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_263_2010_sistemul_unitar_pensii_publice.php]. - Art. 107, atentie la Art. 107 (5). Functionarii au descoperit eroarea, iar incepand cu luna urmatoarea ti-au dat pensia majorata! Normal ar trebui sa ai o decizie de revizuire a pensiei cu acea pensie majorata. Daca nu ti-a fost emisa din initiativa Casei de Pensii, ar trebui sa soliciti dumneata o astfel de decizie de revizuire - vezi Art. 107 (1). Cat priveste banii pierduti din eroarea functionarilor in cauza, se aplica prevederile Art. 107 (2), deci trebuie returnati in termen de 3 ani de la emiterea deciziei de revizuire a pensiei prin care s-a trecut de la o pensie mai mica la cea pe care o ai acum!

   Mai departe, e decizia dumitale in ce situatie esti de fapt! Daca ai avut retineri din pensie demonstrate prin decizie de impunere - reprezinti obiectul L. 125/2014, in caz contrar reprezinti obiectul L. 263/2010.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!