sâmbătă, 10 mai 2014

Rogozin - un pretext fabricat pt. declansarea unui conflict Rusia-NATO, dar neaparat in spatiul teritorial al Romaniei!

TU-160
Faza I. Dmitri Rogozin este vicepremierul Federatiei Ruse. Ieri a participat la parada militara organizata de Ziua Victoriei in Transnistria, la Tiraspol. Dupa cum se cunoaste, vicepremierul rus pretinde faptul ca nu a primit autorizatie de survol a teritoriului ucrainean, fapt pt. care aeronava care l-a transportat la Tiraspol a deviat traseul pe ruta Bulgaria-Romania. Intr-un mesaj pe Twitter, Rogozin afirma: "Se pare că vom merge la Chişinău prin Bulgaria şi România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spaţiul său aerian. Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore." Problema serioasa este ca  vicepremierul Federatiei Ruse se afla pe lista U.E. cu oficialii rusi carora li s-a interzis accesul in spatiul U.E..  Pilotul aeronavei care il transporta pe Rogozin i-a raportat acestuia cum controlorii de trafic din Bulgaria si Romania i-au solicitat sa spuna daca la bord se afla vreun pasager care are acces interzis in U.E.. Pasagerul fiind Rogozin. In ciuda incidentului, aeronava a aterizat cu bine la Chisinau. Rogozin a declarat tot pe Twitter ca romanii si bulgarii "au intenţionat să trimită avioane de interceptare." Cert este ca un cetatean rus cu interdictie de a intra in spatiul aerian al U.E. a incalcat-o cu buna stiinta. Pe de alta parte, romanii si bulgarii au preferat sa nu reactioneze. 

Faza a II-a.  Conform agentiei Interfax, Ministerul Ucrainean de Interne a dezminţit faptul ar fi interzis tranzitul avionului vicepreşedintelui rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor ruseşti. In aceste conditii rezulta clar ca vicepremierul rus a dorit neaparat sa sfideze interdictiile care i-au fost impuse de U.E., scopul fiind crearea unui incident prin survolarea teritoriilor Bulgariei si Romaniei care sa pretexteze declansarea unui conflict Rusia-NATO. Daca avioanele de interceptare romanesti si bulgare ar fi somat aeronava rusa sa aterizeze de urgenta, pretextul ar fi fost deja creat.

Faza a III-a. Este cea mai grava. Acelasi Rogozin aflat in Transnistria a afirmat in urma cu cateva ore pe Twitter si citat de agentia Itar-Tass faptul ca "La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec!" Mai mult, a amenintat Romania in clar: "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) TU-160."

Dupa cum se observa in mod evident din cele 3 faze, vicepremierul rus  a creat un pretext, pe de o parte stupid, pe de alta parte oarecum logic pt. un conflict intre F. Rusa-NATO, dar care sa fie neaparat in spatiul romanesc. Stupiditatea este evidenta: Rogozin nu a tinut cont de interdictia impusa de U.E. Tupeul: nu a patruns doar pe teritoriile a 2 state apartinand U.E., ci pe teritoriul a 2 state ale U.E. care sunt si membre NATO. Prin gestul sau Rogozin a sfidat astfel in mod direct NATO, si in primul rand S.U.A. Logica gestului sau e ruseasca, dar fara cusur:  vicepremierul rus a incercat ca aeronava rusa care l-a transportat la Chisinau sa fie interceptata si obligata sa aterizeze in Romania - stat NATO, iar aceasta sa fie debarcat si retinut de autoritatile romane. Pretext atat de bine prefabricat, incat e mai mult decat suficient pt. declansarea unui conflict militar in toata regula. Neiesindu-i pasenta (care in fapt e si un fel de victorie psihologica contra NATO - din moment ce 2 state NATO nu au obligat aeronava rusa sa aterizeze), vicepremierul rus incearca acum varianta de rezerva: se autovictimizeaza ca fiind demnitar rus blocat pe teritoriul unui stat neutru, pe de o parte de Ucraina (desi Ucraina dezminte), pe de alta parte de Romania. Pretext tot prefabricat - desigur, insa suficient de temeinic, nu atat pt NATO/UE, cat mai ales in randurile populatiei ruse, pt. declansarea unui conflict militar Rusia-NATO. Pretextul per ansamblu este simplu: un stat oarecare - Ucraina, si un stat NATO - Romania, au atentat la securitatea unui inalt oficial rus. Dincolo de evidenta cosmetizare a pretextului, problema este ca prin amenintarea proliferata cu TU-160, Rogozin indica si directia unui eventual conflict Rusia-NATO. Amenintarea acestuia vizeaza direct spatiul teritorial al Romaniei, Ucraina de Sud fiind astfel considerata doar un simplu teritoriu de tranzit catre flancul estic al NATO, penetrarea acestui flanc fiind in realitate, obiectivul real al F. Ruse!

NOTA 1: TU-160 este un bombardier strategic supersonic si cel mai mare avion construit vreodata. Are raza de actiune de cca. 12 000 de km si  poate transporta cca. 12 000 kg munitii (inclusiv rachete de croaziera).

NOTA 2:  Cei care ne-au urmarit, pot reanaliza si materialele tematice precedente, respectiv: "In cazul unui conflict armat NATO-Rusia, Romania va fi un simplu poligon experimental de trageri!", "Vocea Rusiei: România va pierde suprematia aeriana in 30 de minute in caz de razboi" si "Sa ne scuze atat rusii, cat mai ales NATO/UE ca le facem cunoscute acordurile privind planurile de operaratii in urma carora Romania devine din nou  "hacuita"! Apoi sunt rugati sa le lege de amenintarile lui Rogozin. Intr-adevar, doar un pretext mai lipsea, dar care tocmai a fost prefabricat!

UPDATE 1

Eu cred că era şi este oportună o reuniune a CSAT fără să impunem noi de la Guvern. Este o decizie a preşedintelui. Evoluţiile sunt însă atât de dinamice, evoluţiile au fost dramatice în ultimele săptămâni, astfel încât poate că ar fi fost bine să avem o şedinţă CSAT”, a declarat Titus Corlătean in urma cu cateva ore, imediat dupa amenintarile  proliferate de Rogozin la adresa Romaniei. Cu toate acestea, Basescu e in continuare "euforic", iar Ponta e fascinat mai mult de "parasuta" E. Udrea. Realitatea este ca ambii indiferent de starea de "trezie" sau de "betie", sunt perfect "infantili" asupra a ceea ce se intampla cu adevarat Romaniei! Sau partasi!

UPDATE 2
Rogozin a ajuns oricum la Moscova.  Era de asteptat. In  ciuda interdictiilor Ucrainei, cat si ale UE/NATO. Situatia este de asa natura incat este evident ca din Crimeea catre Tiraspol, doar cine nu vrea nu ajunge teafar si nevatamat. Precum si invers, deci Rogozin putea ajunge lejer la Tiraspol, fara manevra cu tranzitul in forta prin spatiul aerian al NATO/UE. Ramane o dilema: a fost sau nu Rogozin in avionul care a tranzitat cu riscul sfidarii NATO/UE spatiul aerian al Romaniei si Bulgariei? Sau acesta doar a facut "caterinca" de NATO/UE, demonstrand ca cele 2 aliante/uniuni au temeri serioase sa contravina "in forta" intereselor Rusiei, atat de vizibil exprimate! Ramane de vazut. Oricum, pana la proba contrarie, Rogozin a castigat razboiul psihologic si ramane protagonistul unui scenariu in urma caruia F. Rusa poate argumenta oricand faptul ca un demnitar propriu, a fost expus riscurilor UE/NATO, asigurandu-si legitimitatea de interventie militara oriunde doreste in spatiul UE/NATO, Ucraina nemaicontand practic deloc in acest scenariu. 

Cat priveste amenintarea directa adresata Romaniei, Rogozin a reconfirmat-o dupa ce a ajuns la Moscova, intr-o simpla fraza: "Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi!"

Nota: Dar chiar asa, oare ce ar putea gandi Rogozin despre un stat apatinand UE/NATO care si-a decimat propriii militari in rezerva si continua si la acest moment sa o faca? 

UPDATE 3
 Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-un interviu pentru Opinia Timisoarei, ca “trebuie aflat cata vodca a consumat” vicepremierul rus Dmitri Rogozin inainte de a face declaratiile pe Twitter

E o problema aici! "Mistocariile" care fac parte din viata de zi cu zi la romani, nu sunt receptionate cu lejeritatea noastra de altii, mai ales de anglo-saxoni si de rusi. Acestia raspund de regula, cu fapte concrete.

UPDATE 4


 UPDATE 5
Ponta despre Rogozin si Basescu: „Avioanele românesti s-ar fi putut ridica în aer”, a declarat Victor Ponta, potrivit Ziare.com, iar el a actionat drept comandantul suprem al tării, în timp ce Traian Băsescu „se plimba prin Arad”. Comandantul suprem se plimba cu Udrea prin Arad. Am gestionat la nivelul MAE și am gestionat exact asa cum trebuia să procedăm: respectând angajamentele pe care România le are. O persoană aflata pe lista neagră nu are voie să tranziteze România, asa că îi interzicem trecerea prin spatiul aerian”, a mai spus Victor Ponta.

Ponta, luandu-l la misto pe Basescu nici nu a realizat imensa gafa care a facut-o facand referire la posbila ridicare a interceptoarelor pt. a-l obliga pe Rogozin sa aterizeze. 

 UPDATE 6

Acum este extrem de clar ca Rogozin a urmarit declansarea unui scandal diplomatic care sa fie utilizat de Rusia drept pretext pt. o interventie militara in Romania. Dupa cum stau lucrurile, este destul de probabil ca interceptoarele romanesti sa se fi ridicat de la sol, apoi au renuntat la misiune. De fapt, Rogozin a declarat imediat cum a ajuns in Transnistria ca romanii si bulgarii "au intenţionat să trimită avioane de interceptare." Deci, acesta a dat ca  sigura informatia. De unde o avea? Acum noi stim ca spatiul Romaniei este supravegheat de catre rusi atat din satelit, cat si cu ajutorul radarelor de inalta performanta. La fel si cum spatiul F. Ruse este supravegheat de catre U.S.A. in acelasi mod. Mai mult ca sigur ca intrarea ilegala a lui Rogozin, a fost supravegheata tot timpul, si in egala masura, nu numai de Rusia, ci si de S.U.A. Devine clar ca satelitii si radarele rusesti au detectat ridicarea interceptoarelor romanesti (si bulgare), dar care la un moment dat au renuntat la misiune. De ce sa renunte? Poate fi si din motive de tact daca eram doar un stat U.E., dar Romania este si stat NATO.  Mai mult ca sigur ca in momentul ridicarii interceptoarelor romanesti (si bulgare), si rusii si-au ridicat propria aviatie pt. a-l "salva" pe Rogozin, luand directia Romania. Aviatie rusa care era de fapt in aer, la 2 pasi, la parada din Crimeea.  Americanii au sesizat miscarea si au intrat in joc (exista frecvent  astfel de "jocuri" psihologice in spatiul aeriena intre rusi si americani, dar care pot devia oricand), ordonand interceptoarelor romanesti si bulgaresti sa aterizeze, ceea ce au si facut. Rusii s-au departat astfel de spatiul aerian al Romaniei, dand de inteles americanilor  ca "prinsesera" jocul. Problema grava este doar ca in acest "joc", este prins teritoriul Romaniei. Nu al S.U.A., nu al Rusiei. 

UPDATE 7
Rusia avertizează: Moscova va riposta faţă de statele care îşi închid spaţiul aerian! Aviz scepticii - mai ales cei din sfera politica si media care au considerat ca afirmatiile si atitudinile lui Rogozin sunt "mistocarii" ieftine in stil Basescu-Ponta. Dupa cum era de asteptat pt. cei cu mintea deschisa, Duma de Stat confirma ca pozitia lui Rogozin reprezinta exact pozitia Federatiei Ruse. "Orice stat care întreprinde acţiuni ostile faţă de Rusia trebuie să pornească de la faptul că ar putea deveni obiectul unor represalii de acelaşi gen", a avertizat Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de StatAltfel zis, dacă există sentimentul că asupra Rusiei se poate exercita acum presiune, întrerupând zborurile membrilor guvernului său, cred că ar trebui să le arătăm că vor urma represalii", a afirmat Puşkov, în declaraţia sa pentru RIA Novosti. 

Este pace! Inca. Urmeaza vizite-surpriza: a lui Obama in Polonia, a vicepresedintelui S.U.A. si a sefului Pentagonului in Romania. Mai mult! Si secretarul general al NATO vine tot in Romania! Desi nu a inceput niciun sezon estival prin Romania, nici in Polonia, puteau sa mearga toti in Caraibe. Atunci, ce sa fie?

19 comentarii:

 1. Conflictul Rusia- SUA (NATO) se vede diferit de la om la om.
  Pesimiștii văd dezlănțuiți câinii războiului și cum suntem sub poala Rusiei vor mușca și din noi.
  Optimiștii văd doar niște șicane fără efect pentru noi chiar dacă rezultatul acestora va fi extrem de trist pentru Ucraina.
  Analiștii, croiesc fel de fel de scenarii, pe baza istoriei, experienței și acțiunile anterioare ale lumii și mai ales ale celor doi actori.
  Ce va fi, cât, când și cum va fi, este extrem de dificil de estimat. Ideal este să te pregătești pentru ce e mai rău și să speri că nu va fi așa.
  Se spune în articol de oportunitatea unei reuniuni a CSAT. Băsescu spune că nu e nevoie de CSAT și culmea e că are dreptate. Ce ar putea să facă CSAT ? Să constate că armata română, industria de apărare, sistemul de mobilizare nu sunt pregătite pentru un eventual coflict? Nu e nevoie, dacă asta o știe românul de rând o știu și mahării din acest consiliu.
  Să demareze pregătirile pentru un eventual conflict? Păi au fost deja demarate. În limita posibilităților actuale crescând gradual resursele pentru apărare până la un procent de 2,5-3% din PIB , peste vre-o 10- 15 ani vom fi oarecum pregătiți.
  Să adopte o politică de genul ”fă-te frate cu dracul până treci puntea” ? Ar putea merge și asta dacă am fi de capul nostru. Dar cum nu suntem, nici asta nu putem hotărî.
  Deoacamdată în această situație vom dansa după coregrafia impusă de alții. Massmedia anunță niște vizite extrem de interesante și onorante ( în alte condiții) pentru noi.
  Adjunctul directorului CIA s-a întâlnit astăzi cu președintele și premierul . Vicepreședintele SUA, Joe Biden și şeful Pentagonului ,Chuck Hagel, sunt așteptați săptămâna viitoare. Astăzi a ajuns la Chișinău adjunctul secretarului general al NATO iar mâine este așteptat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
  Oameni aștia nu vin să facă conversații cu președintele și premierul, vin să dea clar și răspicat ordinele de rigoare la care ai noștri vor spune ”am înțeles”, indiferent ce vor declara apoi prin massmedia.
  Probabil că printre altele vor potoli și ridicatul poalelor în cap practicat de către cele două chivuțe politice și vor spulbera sper sau vor sprijini ( funcție de interesele SUA) unul din visele lui Traian Băsescu , acela de a-și prelungi ultimul mandat pe seama conflictului din Ucraina, pe baza art.83 din constituție , ”al. 3) -Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt atatea semne pe care doar cine nu vrea sa le vada, nu le vede.

   Ștergere
  2. Din fericire nu basescu poate sa dea o lege organica.
   Sa le multumim politicienilor care su semnat aderarea Romaniei la NATO, altfel laba ursului rupea si din Romania.Prima vizata ar fi fost Dobrogea.

   Ștergere
  3. @ Huhurez Rez. Amesteci lucrurile.

   A. Ce lege organica? Pt. reintroducerea in regim de urgenta a pensiilor militare de stat? Asa este, doar Ponta & Co. pot da aceasta lege organica - acum este cel mai bun moment, prin are sa indrepte o eroare a lui Basescu si camarila lui portocalie. Basescu o promulga si gata. Dupa cum rezulta din sondajul de mai sus, doar 26% din rezervistii profesionisti ai armatei romane se vor prezenta la mobilizare. Iar Ponta & Co. dorm, in timp ce C.C.R. "rade" cu voiosie orice incercare de reparare a unor nedreptati comise militarilor. Dupa cum rezulta, vom avea sprijin aerian la greu, dar la sol doar noi romanii vom duce greul luptei terestre. Cu tot cu rezervisti. Ma rog, cu 26% - probabil cei mai multi fiind din U.N.P.R. si din Garda lui Ontanu

   II. Referitor la "laba ursului" pe Dobrogea. Uita-te bine pe harta din materialul anterior. E corect ca suntem in NATO. Este clar ca intram in razboi. Nu vom putea sti decat la final daca "laba ursului" rupe iar Romania sau nu. Pana una alta sa fim realisti si la un alt aspect. In caz de conflict armat, intotdeauna statele de la limita aliantelor adversare ies "sifonate" rau de tot, indiferent care alianta castiga in final.

   Ștergere
  4. art.83 din constituție , ”al. 3) - asta ar fi cu adevarat un cosmar !

   Ștergere
 2. Dacă vom fi angrenați fizic într-un scandal, prin septembrie- octombrie, nu cred că ne mai ocupăm și de alegeri prezidențiale așa că, de voie, de nevoie, parlamentul va da o astfel de lege. Depinde și de cei care vor conduce cu adevărat.
  Cât despre Dobrogea, e mai greu să pună laba pe ea. Aici sunt grosul celor peste o sută de mii de turco-tătari precum și mare parte din afacerile investitorilor din Turcia rși m-aș mira ca aceasta să nu intervină, chiar dacă NATO ar ezita.
  Dar nu cred că rușii ar încerca așa ceva decât în situația în care ar începe un conflict direct și generalizat cu SUA.
  Rusia are destule afaceri în Romania , deci nu are interes să omoare vaca care-i dă lapte ci cel mult să-i dea câteva ciomege.
  Capitalistii ruși sunt bine înfipți pe la noi, a lor e industria de aluminiu, o parte importantă din metalurgie, una din cele trei rafinării, un sfert din piața de carburanți și intermedierea gazelor naturale.
  Concernul "Vimetco" deținut de Vitali Matsitski are 87% din acţiunile "Alro" ce cuprind "Alprom" Slatina și combinatul de alumină Alum de la Tulcea, unde urmează să construiască și o termocentrală în cogenerare, de 250 MW.
  Compania Mechel deținută de Igor Ziuzin are în România, Ductil Steel- Oţelu Roşu/Reșita, combinatul Industria Sârmei -Câmpia Turzii, combinatul de oţeluri speciale –Târgoviște, Ductil Steel - Buzău și laminorul de la Brăila.
  TMK-ul lui Dmitri Pumpianski, specializată în producţia de ţevi din oţel laminate şi sudate, al doilea producător mondial de ţevi, deține Artrom SA Slatina și TMK- Reşiţa , fostul combinat siderurgic.
  Metalimportexport" specializată pe importul de materii prime și materiale pentru industria metalurgică este deținută în procent de 51 % de de doi investitori ruși.
  Mikhail Prokhorov, prin Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, este proprietarul uzinei de reprocesare a aurului "Aurul" din Baia Mare.
  Petrochemical Holding", companie deţinută de Iakov Goldovskiy are pachetul majoritar al rafinăriei Rafo Onești.
  CET Giurgiu a fost cumpărat de firma Global International 2000, controlată de către investitori ruși Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin.
  O altă companie rusă- TISE este în tratative pentru cumpărarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
  Inclusiv în domeniul IT rușii sunt prezenti prin compania Luxoft, condusă de Dmitri Loșchinin, specializată în dezvoltarea de aplicaţii software, care a preluat "ICT Networks".
  Investițiile oficiale rusești în România se ridicau în 2010 la 4,5 milarde de dolari iar pe piața românească activau circa 300 de firme mixte bilaterale.

  RăspundețiȘtergere
 3. Este adevarat ca la voi la Rumunia v-au taiat pensiile la militari si ca acum sunteti toti prin tribunale?Si ca tot pe voi se bazeaza Base la mobilizare cand va vom ataca?Ha ha ha!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. chioru betiv nu putea face nimica daca cei din u.e. si s.u.a. nu il lasau.
   mai mult, u.e. si sua vad ca situatia este grava si ca au nevoie de militarii in rezerva dar tot nu ii duc in fatza legii pe cei care au creat haosul in sistemul pensiilor militare.
   plus ca pensionarii militari nu fac nimica acuma cand vine joe biden.
   trebuie instiintat joe biden despre situatia pensiilor militare din romania.
   oricum,in caz de razboi,militarii nu o sa miste un deget pana ce,cei 1,3 milioane de tradatori de tara care au votat cu paducheii pdlaci in decembrie 2012 nu o sa fie folositi ca si carne de tun in caz de razboi.

   Ștergere
 4. karadeniz13 mai 2014, 00:22
  Apreciez realismul comentariului dvs.

  Privind cu carcoteala, pot sa concluzionez ca /ne-am cumparat/ o oarecare pace cu rusii. :)
  Cred insa ca cea mai importanta parghie acum, diplomatia, a fost impinsa la fundul unei ultime sticle de drojdeala, undeva in ultima lada de beutura. Nu ne ramane acum decat sa jucam cum canta cine plateste, asa cum pertinent se comenta mai sus. Si atunci cand esti doar lautar, risti o sticla in cap si de la client si de la ospatar.
  Referitor la ramanerea lui base, este evident ca toata coabitarea este doar o mare cardasie si deci, indiferent care partid va aduna/matrasi mai multe voturi, tot lautarii astia paraleli vor face vocalize si vor vinde nu doar fata de masa si tacamurile, ca stea s-au dus de mult, dar si masa, acaunele si, la urma, localul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Pe 6 mai Republica Moldova și-a trecut forțele militare în stare de alertă, invocând înrăutățirea situației de securitate în Ucraina.
  In ciuda declarațiilor oficiale cum că situația din Ucraina nu afectează România și că apartenența la NATO ne ferește de orice surprize, totuși în teren situația arată oarecum altfel. La Bacău, Satu Mare, Botoșani și nu numai, sunt semnalate ceva activități pe la CMZ-uri. Sunt rezerviști chemați telefonic pentru verificări și “pentru a li se pune în faţă obligaţiile care le revin în cadrul unei acţiuni de o altă natură decât cea civilă”.
  La Botoșani s-ar fi primit și cărți poștale cu ordine de chemare la unitățile militare, inclusiv solicitări de acte medicale care să ateste starea de sănătate. Inclusiv prefectul confirmă că unii din cei care au efectuat stagiul militar obligatoriu, au primit ordine de chemare la unitățile militare sau la alte structuri aflate în subordinea MApN şi MAI, chiar acesta fiind convocat, printre alții, la o instruire pe linie de mobilizare, de trei zile, la începutul lunii iunie.
  Valeriu Pricină, vicepreședinte al SCMD și șeful departamentului pentru apărare din cadrul UNPR, în ciuda realității evindente, răspunzând întrebărilor ziariștilor pe această problemă, afirmă că ”este exclusă posibilitatea ca rezerviştii să fie chemaţi prin intermediul telefonului la centrele militare teritoriale” și că aceasta se face doar prin poștă, fie cu ordine de mobilizare oficiale fie pentru clarificarea situaţiei militare.
  Domnul Pricină uită probabil care e situația actuală a Poștei Române și faptul că înștiințările oficiale pentru exerciții, convocări ori mobilizare se fac, direct și personal, prin polițiști, iar contactarea telefonică este pasul premergător.
  Ca părere personală cred că toate aceste activități, prost mascate, au ca scop:
  1. Actualizarea planurilor de mobilizare, activitate neglijată și amânată ani buni, mai ales în contextul plecării peste graniță a unei bune părți din cei apți pentru mobilizare.
  2. Necesitatea încadrării unor funcții deficitare atât la MApN cât și la MI, în specia la poliția de frontieră, fără de care funcționalitatea acestora este diminuată în cazul unor acțiuni militare.
  3. In acest malaxor al mobilizării, pe lângă structurile militare, sunt angrenate forțe însemnate din administrația publică centrală și locală care dacă nu sunt pregătite, instruite și antrenate zădărnicesc tot efortul structurilor militare. Să nu uităm că mobilizarea însemnă nu doar chemarea rezervei operaționale și instruirea rezervei generale ci, pe lângă pregătirea populației , mai cuprinde pregătirea teritoriului și a economiei, crearea din timp de pace a rezervelor necesare efortului de război. Ori cei care au avut ca activi tangență cu activitatea de mobilizare cunosc ce inseamnă acest lucru. Practic întreaga țară este angrenată în acest proces dublu, continuarea vieții cotidiene cu constrângerile, limitările, îngrădirile unor drepturi și sacrificiile de rigoare, concomitent cu canalizarea principalelor forțe, mijloace și resurse pe efortul de apărare.

  RăspundețiȘtergere
 6. Scuze intrucat apare moderarea comentariilor (pt. o perioada limitata)! Nu este cenzura, orice este permis - mai ales contradictia despre care se cunoaste ca dintotdeauna conduce la progres, cu minima conditie de a nu ataca in stil "maidan" un alt user. Asta inseamna diferenta intre "caprar" si militar, sau intre cei 7 ani de acasa si 'aurolaci". Aviz pt cei 2 care aveti si reclama (Suprise) pe blogroll (in dreapta). Despre cei 2? Unul se autodenumeste Huhurez, celalalt isi zice Cezar (cam de marmelada). Dupa conduita si atitudine cei 2 sunt 2 subofiteri sau maistri militari, din 2 ministere diferite care au un singur lucru comun: sa scoata bani din rating (este ceva obiectiv), dar mai ales sa denigreze ofiterii armatei romane - aici fiind deja o problema de frustrare cu conotatii care implica ceva probleme psihice. Acest blog a captat in timp un anumit prestigiu. Prestigiul are la baza o simpla existenta a celor 7 ani de acasa. Nu conteaza gradul, functia, corpul de apartenenta, ci doar moralitatea. Este singurul blog care aduce la un anumitor comun si existenta S.G.P., dar si a militarilor de orice gen. Ori, in cazul unui militar sau fost militar, prestigiul consta in faptul ca nu se lasa "excitat" politic. Din acest punct de vedere, cei 2 sunt deja la faza de "sadomasochism". Sa fie sanatosi! Cei 2 reprezinta orice, dar nu Armata Romana! Altfel ar avea curajul elementar sa isi prezinte identitatea!

  Semnat: G. Olescu

  RăspundețiȘtergere
 7. UE? NATO? ... un vis prea frumos. Ma rog, cel putin, asa ni s-a inoculat....Ce reactie a avut UE? Ce reactie a avut NATO? (vezi raspunsul purtatorului de cuvant al departamentului de stat american, vezi pozitia si interesele Germaniei si a Frantei in toata afacerea asta !!! )...picam de fraieri ( DIN NOU !), cu marionetele de pe Dambovita...la mijloc : NOI, in izmene !!! (ca odata!!!). Aici, e inalta tradare ! Cine o va sustine? Cine va raspunde ? Armata... tace, si tace, si tace ...si pericolul creste, si creste, si creste !!! Mai nou ...si din stanga - ca sa nu mai spun ce am crescut la san !!! Poate sunt pesimist, poate nu le stiu pe toate, dar din ce vad si aud in jur, furtuna ne va incerca din nou - o vom lua de la inceput(uri)!

  RăspundețiȘtergere
 8. Ha, ha, ha!!! Cezar macacul mai traieste? Nu e plecat cu Tigri 2 in Andalusia la cules de castraveti cu dosul?

  RăspundețiȘtergere
 9. Imperiul rus se extinde mereu. Toată lumea e cu ochii pe Crimeea, pe sudul și estul Ucrainei și pe Tiraspol , teritorii care fără prea mare efort vor intra în ograda lor. Intre timp Rusia a mai câștigat un teritoriu , mai mare ca Elveția, de 52.000 de kmp.
  Comisia ONU privind limitele platoului continental, aprobat, pe 15 martie, solicitarea Rusiei de a-și extinde platoul continental în zona arctică din marea Ohotsk, cerere făcută de ruși acum 13 ani. Se estimează că 13% din rezervele mondiale de petrol și 30% din cele de gaze naturale nedescoperite se găsesc în regiunea arctică motiv pentru care cele 5 țări Rusia, SUA, Canada, Norvegia și Danemarca se pregătesc deja pentru exploatarea viitoare a acestora dar și pentru a-și asigura securitatea acestor zone.
  Canada a făcut și ea demersurile oficiale pentru a i se recunoaște dreptul asupra unui platou continental mai mare în Oceanul Atlantic, și zona arctică , inclusiv a Polului Nord . Este vorba de o suprafață de circa 1,2 milioane de kmp.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In momentul destramarii URSS, Federatia Rusa a iesit evident in stare de inferioritate militara fata de SUA, NATO etc. Insa, dupa cum se vede, Rusia a avut intotdeauna un plan de rafacere a puterii militare si nu a stat 25 de ani cu mainile in san, ci a recuperat decalajul militar zi de zi si an de an. Pe "muteste". A creat impresia ca s-a resemnat si s-a retras intr-un con de umbra (relatii bune cu Germania, colaborare cu americanii pt. Statia Spatiala Internationala, un fel de tact prin "abtinere"). Ultimele evenimente demonstreaza insa ca in toti acesti ani, Rusia s-a inarmat/modernizat etc., incat acum este cu adevarat in situatia sa treaca la ofensiva. Si a trecut! Practic, retragerea in conul de umbra a fost o strategie pe termen lung menita sa adoarma vigilenta SUA, NATO si UE. Spre deruta si a SUA, si a UE si a NATO! Este clar ca Rusia a ajuns la momentul in care in mod real nu doar ca nu se mai simte intimidata d.p.d.v. militar de NATO, SUA sau UE, ci pur si simplu se considera superioara. De aceea procedeaza asa.

   Ca fapt divers! Parada de la Moscova a fost precedata de un amanunt mai putin obisnuit. In loc sa se aseze direct in tribune, Putin a dat mana cu rabdare cu zeci si zeci de persoane din tribuna - majoritatea militari, dar si civili - probabil reprezentanti financiari, economici, regionali, politici etc.ca la o ultima trecere in revista a unor lucruri deja convenite cu acestia. Cu alte cuvinte - Putin si toti cei cu care a dat mana Putin, stiau ca parada este in acelasi timp, si o ultima trecere in revista a trupelor ruse inainte de misiuni de lupta concrete.

   Faptul ca Rusia a avut si are un plan strategic calculat la milimetru, este dezvaluit si prin ultimele evenimente prin care Rusia limiteaza la modul concret posibilitatile tehnice ale SUA si NATO atat pe propriul teritoriu, cat si in zona E. de Est. Rusia va suspenda functionarea sistemului de navigatie prin satelit GPS de la 1 iunie [http://inprofunzime.md/stiri/politic/rogozin-catre-sua-vom-interzice-folosirea-de-rachete-rusesti-pentru---550241.html] pe teritoriul sau, rusii avand propriul sistem Glonass. Acest element este naucitor in conditiile in care sisteme intregi de armament ale NATO se bazeaza pe pozitionarea GPS, ceea ce inseamna ca acestea ajung inutile nu doar in Rusia, ci pe marginea de este a NATO.

   Ștergere
 10. Strategie pe termen lung.
  Exact ceea ce a lipsit României în ultimii 25de ani. Criza din Ucraina și șuturile în fund date de UE și NATO încearcă să ne trezească la realitate. În loc să se adune și să vadă ce e de făcut ai noștri politicieni încearcă să adune în continuare capital electoral prin fel de fel de declarații ori acțiuni belicoase. Președintele , ca un pudel ascuns după gard, latră la elefantul rus, premierul și izmănarul Oprea, din exces de zel, se apucă sa interzică zborul de intoarcere de la Chișinau a lui Rogozin.
  Suntem prinși cu izmenele în vine din punct de vedere militar pentru că de 25 de ani singura strategie privind armata a fost reducerea continuă și politizarea ei. La structurile decizionale am avut doar oameni puși pe criterii politice și de servilism. S-a casat și distrus armamentul și tehnica mai nou achiționate, s-au cheltuit puținii bani alocați pe schimbări periodice de ținute, pe defilări și parade, pe desființări și reînființări de unități, pe tot felul de dotări în comandamente, pe crearea a tot felul de compartimente, structuri și funcții peste tot, mai puțin în unitățile operative, pe transportul aerian a diferitelor oficialități militare și civile, cu stafurile de rigoare, prin teatrele de operații.
  Acum se încearcă, tot prost, dregerea busuicului. Ponta iartă de datorii puțina industrie de apărare rămasă, în speranța că se va putea redota, măcar la nivel de avarie, armata în câțiva ani. Uită că dacă au rămas halele și ceva dotări am pierdut cel mai prețios capital, personalul calificat. Meseriașii nu se fac peste noapte, se pregătesc și se formează în ani de zile. Au alocat suplimentar în acest an la bugetul MApN 700 de milioane lei S-au întrebat ce va putea face armata cu acești bani? Mai nimic, contractele și achizițiile nu se fac în câteva zile, industria și piața de armament nu e Dragonul Roșu ori Metro, iei cardul și coșul și golești produsele de pe raft. La sârșitul anului MApN fie va rămâne cu parte din bani necheltuiți fie va achiziționa fel de fel de nimicuri.
  Ieri ministrul Dușa anunța pompos că a dispus înfiinţarea unui Centru de investigaţii socio-comportamentale, a-i cărui specialiști, majoritatea civili angajați pe funcții militare și apoi făcuți direct maiori ori colonei, ”vor desfășura activităţi de profilaxie şi combatere a stresului operaţional specific misiunilor militare, prin pregătirea psihologică a personalului şi identificarea din timp a cazurilor sensibile care pot determina tulburări psiho-comportamentale”.
  Baiatul de casă a lui Oprea, Cătălin Zisu, întors din bejenie de la rezervele statului, trage tare să dea moca diverșilor potentați, prin administrațiile locale, puținele active, cazărmi și terenuri, rămase încă în patrimoniul armatei. Vezi proiectele de HG de pe http://dlaj.mapn.ro/ de anul acesta, că cele din perioada octombrie 2013- februarie 2014 au fost șterse.

  RăspundețiȘtergere
 11. Iată cum arată o analiză privind conflictul din Ucraina făcută de un post de televiziune polonez -TVN24:
  ”Rusia nu are, teoretic, niciun fel de şanse să câştige un eventual război cu NATO, în contextul situaţiei din Ucraina, avându-se în vedere faptul că forţele militare ale blocului nord-atlantic le depăşesc cu mult pe cele ale Moscovei, însă armamentul nuclear pe care îl deţine Federaţia Rusă face ca Alianţa să se abţină de la o posibilă confruntare militară”
  Cheltuielile pentru apărare ale Alianţei sunt de 950 miliarde de dolari, în timp ce Rusia alocă în acelaşi scop mai puţin de 90 de miliarde de dolari.
  Forţele militare NATO numără 3,5 milioane de soldaţi, cu mult peste cei 776.000 de membri din armata rusă. Totodată, Alianţa dispune de 14.000 de avioane şi elicoptere, faţă de cele 2.500 ale Rusiei, şi de 900 de nave militare, în timp ce ruşii au numai 250. De asemenea, blocul nord-atlantic are de două ori mai multe tancuri şi vehicule blindate şi aproape toată tehnica este nouă, comparativ cu Rusia, al cărei armament provine, în cea mai mare parte, din perioada fostei URSS.
  O comparaţie între forţele militare ale NATO şi cele ale Rusiei duce în mod clar la concluzia că, într-un război convenţional, Alianţa ar învinge. NATO ar putea suferi pierderi semnificative, dar ar ieşi învingătoare.
  Cu toate acestea, Rusia are un avantaj major, întrucât Kremlinul poate decide singur politica sa, în timp ce NATO trebuie să-şi pună de acord o decizie cu toate statele ei membre, ceea ce uneori poate lua ani de zile.
  Un conflict militar între NATO şi Rusia ar putea duce, însă, la utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar ameninţa distrugerea omenirii. Actuala doctrină militară a Rusiei prevede că, în cazul unui atac cu ”forţe convenţionale mai puternice”, Moscova îşi rezervă dreptul să răspundă cu arme nucleare. Această prevedere a fost inclusă ca urmare a inegalităţii actuale de forţe cu NATO. Cei care decid la Kremlin cunosc starea forţelor lor convenţionale.

  Țineți seama că Polonia se poate opune, la nevoie, mult mai mult decât cele câteva ore sau cel mult zile, cât s-ar putea opune România și comparați această analiză cu declarațiile decidenților români, că despre comparația cu massmedia noastră nu este cazul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. TVN24 se bazeaza in mod evident pe cifre statistice de la finele razboiului rece. Comparatia porneste de la premisa ca in 25 de ani, Rusia nu a mai "miscat" nimic. Rusii nu sunt transparenti in mod traditional la multe lucruri, mai ales cand si cu se inarmeaza. Am observat si noi totusi cu ochiul liber, mici schimbari care denota ca armata rusa nu a stat pe loc: uniforme schimbate, trupe fara AKM. Problema ar fi ce este in spatele a ceea ce nu se vede. Ma gandesc la rachete. Stim ca rusii asigura americanilor module de motor pt. lansarea in spatiu. Rachetele rusesti Soiuz reprezinta singura modalitate prin care astronautii pot ajunge la bordul Statiei Spatiale Internationale, al carei echipaj este format deopotriva din rusi si americani.

   Luand in calcul cele expuse de dumneata - superioritate covarsitoare conventionala a NATO, mie imi iese nu ca NATO va invinge, ci eventual ca nu va fi invinsa. Ca NATO sa invinga ar trebui nu doar sa isi protejeze teritoriile, ci la un moment dat sa treaca la contraofensiva, adica sa ocupe Rusia. Este imposibil ca vreo alianta sa asigure atatea forte si mijloace sa ocupe un teritoriu atat de vast. Pe de alta parte, NATO cuprinde tot de la SUA & Canada, pana la Europa si Romania. Daca, de exemplu, F. Rusa - aflata in impas in estul Europei, schimba frontul catre Canada (chiar si catre SUA), fortele NATO din Europa (tancuri, avioane, elicoptere, trupe) capata un rol decorativ in NATO ramanand efectiv blocate in Europa, intrucat au capabilitati limitate in a sprijini un aliat de la celalalt capat al lumii.

   Rusii, amenintati, chiar sunt capabili sa isi aroge dreptul de a raspunde cu arme nucleare. Si TVN24 si oricine are dreptul sa emita opinii. Eu raman la scenariul din materialul anterior. Conflict limitat NATO-Rusia. Problema ramane ca intr-un astfel de conflict, statele din zonele limitrofe (din satelitii NATO: Romania, Bulgaria, Polonia, statele baltice, dintre satelitii F. Ruse - Belarus, R. Moldova si mai nou Ucraina de Est, dintre satelitii UE - Ucraina de Vest) au cel mai mult de suferit. Mie, in caz de conflict limitat, consecintele pt. statele situate in zonele limitrofe imi par mai periculoase decat daca ar fi conlict total NATO-Rusia. Devenim pur si simplu un fel de Fasia Gaza bombardata si de unii si de altii.

   Ștergere
 12. Mai urmează să fim înştiinţaţi prin focuri aprinse pe dealuri şi prin clopotele trase la biserică...

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mesajul-de-chemare-primit-de-mai-multi-romani-care-au-efectuat-stagiul-militar-a-fost-scris-cu-pixul-pe-un-colt-de-coala.html

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!