marți, 6 mai 2014

Cum ar putea fi taiate din nou pensiile fostilor militari? Poate fi mai simplu si mai brusc decat credeti!

 Un fel de prolog

Legat de mobilizare - trecem peste amanunte cum ar fi (asa ca discutie) stupoarea unui comandant - sa zicem colonel (si cu vreo 2 misiuni in teatrele de operatii) cand va descoperi ca al sau consilier pt. relatia cu subofiterii si maistrii militari, plutonier-adjutant (candva fost furier sau arhivator la Muzeul Militar), avusese inainte de mobilizare o pensie mai mare decat a sa. Asta ca o minunatie  a desfiintarii pensiilor militare. Dar comandantul trebuie sa le duca pe toate. Dragostea de patrie trebuie sa primeze!. Mai ales ca sunt probleme mai importante de rezolvat printre care si faptul ca la mobilizare nu i s-au prezentat 3/4 din ofiterii din statul major (printre care si oameni-cheie precum seful operatiilor si insusi seful de stat major) din cauza ca erau citati in perioda urmatoare ca parti in procese prin care cei in cauza incercau sa isi redobandeasca dreptul la pensie militare desfiintat de statul roman.

Stupiditati romanesti privind militarii

Trecem la tema principala! In caz de mobilizare poate fi activat orice ofiter/subofiter/maistru militar in rezerva, cu varsta pana la 63 de ani. Moment in care inceteaza raporturile de pensie ale celor in cauza, iar ofiterii/subofiterii/maistrii activati, beneficiaza de solde.

Dupa ce trece perioada de mobilizare (nu trebuie 10 ani, e suficienta si o zi sau o luna de activare), in mod evident ca respectivii (care supravietuiesc, desigur), vor fi trecuti din nou in rezerva. Cu drept de pensie conform legii. Legea in vigoare pt. pensionare intr-o astfel de situatie nemaifiind Legea nr. 119/2010 aplicată cu O.U.G. nr. 1/2011, ci exact Legea nr. 263/2010. In fata careia toti romanii au frisoane. Cum se face calculul pensiei, cam stim. Si mai bine cunosc militarii pensionati dupa anul 2011 care au descoperit ce inseamna o pensie diminuata la 1/2 fata de ultima solda. Coreland calculul  cu anul si luna nasterii, varstele si stagiile de cotizare prevazute in Anexa Nr. VI din lege, reies niste situatii de putem ajunge lejer la concluzia ca pt. majoritatea pensiile din ianuarie 2011 (cele injumatatite la toti) erau chiar exorbitante fata de ce ar rezulta dupa Legea nr. 263/2010. Apar si situatii hilare, in sensul ca multi vor descoperi ca desi inainte aveau pensie pt. un stagiu (asa-zis) complet, dupa mobilizare, nu se mai pot pensiona decat anticipat in conditiile Legii nr. 263/2010. Ori, stim toti ca pensionarea anticipata in conditiile Legii nr. 263/2010, inseamna o directie spre deces calculat ca fiind sigur de foame. Si altele! 

Umor negru, umor negru! Dar dupa legile romanesti, chiar asa se intampla! Acum poate inteleg si putinii opozanti (dintre fostii militari) ai desfiintarii pensiilor militare, cum pot sa ramana cu un sfert sau jumatate din pensia actuala. Nu trebuie sa se intample neaparat dupa o concentrare urmata de conflict armat, ci si dupa doar un banal exercitiu de mobilizare asa de imagine, destul de probabil in contextul creat la granitele Romaniei! Este un motiv in plus pt. care militarii altor state NATO (exemple: S.U.A., Marea Britanie) au drept de pensie militara raportat la ultima solda. Dupa cate se vede,  in Romania dupa efectuarea exercitiilor sau manevrelor militare destinate apararii patriei, ofiterii/subofiterii/maistrii militari, mai sunt inca o data linsati!

In loc de epilog

Misiunea de mobilizare/concentrare s-a incheiat. Happy-end, toti au supravietuit, Romania a invins! Ne reintoarcem la pacea romaneasca. Il mai retineti pe colonelul/comandant din prolog? Dupa ce a devenit proaspat (re)pensionat, dar dupa Legea nr. 263/2010, avand o pensie ceva mai mica decat in ianuarie 2011, primeste si o impunere de returnare a unor sume pt. perioada cat a fost mobilizat/concentrat. Ce s-a intamplat? Fostul sau consilier pt. relatia cu subofiterii si maistrii militari care inainte de mobilizare/concentrare avea pensia mai mare decat comandantul sau, l-a actionat in instanta, intrucat pe timpul mobilizarii/concentrarii colonelul avea solda mai mare decat a sa. Nu bate cu principiul contributivitatii! Daca ai salariu mai mare, nu e normal sa ai pensie mai mare? De ce nu si reciproca? Instanta i-a acordat castig de cauza plutonierului-adjutant, stabilind inversarea soldelor intre cei 2 pt. perioada de mobilizare/concentare. C.C.R. a stabilit ca e constitutional! Ce mare smecherie!  

NOTA: PUTETI VOTA SI IN SONDAJUL DIN DREAPTA-SUS! UNELE INTREBARI SUNT FORMULATE INTR-UN STIL CEVA MAI RELAXAT, DAR PRECIS SUNT PE SUBIECT. ESTE ACORDATA PERMISIUNEA PT. RASPUNSURI MULTIPLE ALE ACELUIASI PARTICIPANT LA SONDAJ, ASTFEL INCAT PERSOANA RESPECTIVA SA PREZINTE SI CU CEVA DETALII, NU NUMAI CE "IL DOARE" EFECTIV, CI SI DE CE!

44 de comentarii:

 1. T..rex ,,Este o varianta ..posibila ....dar mai greu de pus in practica ..totusi ! mai este cale lunga pana la .MOBILIZARE ..!!!
  Altceva mai apropiat ..ar trbui sa ne ..framante ! Civilimea prin organele de resort se straduieste sa modifice Legea pensiilor ! Stau si ma intreb - intr-o noua lege .....credeti ca vom mai beneficia de ,,amendamentele Oprea ?? ....sau vom realiza ca ...multe a facut pentru pensionari si drept urmare unii il mai injura si acum ...gen Karad.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. I. Poate din fata PC sau TV, pare cale lunga pt. mobilizare. Numai ca cei din armata, avem o alta ipoteza. Si alte informatii. Basescu in ceata lui bahica, a scapat un porumbel bazat pe ceva. Apoi a venit reactia contrara a lui Ponta si a M.Ap.N. cu indemn spre calmare. Sunt normale ultimele reactii. E clar ca daca mobilizezi avertizand in gura mare dinainte, cand o faci descoperi ca nu mai ai pe cine, majoritatea celor vizati parasind Romania inainte sa se intample.

   2. Oprea este un politician nemernic si atat. Urmare a amendamentelor lui, am avut pensia diminuata pana in oct. 2013. Acum e "inghetata" pana in 2023, adica tot diminuata ramane. 4 ani de procese care te termina nervos. Aceste e rezultatul amendamendelor pt. mine. Daca Oprea era adevarat, trebuia sa isi fi dat demisia atunci cand a coparticipat la desfiintarea pensiilor militare. Atunci s-ar fi incheiat totul totul pt. noi, Romania fiind zguduita de manifestatii ale rezervistilor cum a fost cea din ianuarie 2011 pana s-ar fi dus dracu' si Boc si Basescu. Prin amendamentele sale, Oprea ne-a dispersat si atat, ramanand 2 tabere: cei cu pensii majorate versus cei cu pensii diminuate. Amendamentele lui Oprea se reduc la faptul ca a luat din pensiile unei tabere pt. a majora pensiile celeilalte tabere. Optea este un nenorocit politic si atat.

   3. Singura lege pt. militari ce poate rezolva atat problemele trecutului, cat si pe cele ale viitorului, este doar o lege a pensiilor militare. Materialul de fata prezinta o alta fateta nefasta a desfiintarii pensiilor militare, care indiferent de gradul de probabilitate, este reala. Daca ai drept de pensie militara si esti mobilizat, revii la vatra cu pensie militara egala cu ultima solda. Daca nu ai drept de pensie militara si esti mobilizat, revii la vatra muritor de foame. Prea mult rau a fost produs militarilor prin desfiintarea dreptului la pensie militara. Se vede clar ca ceea ce de la bun inceput a fost conceput stramb, devine si mai stramb, iar la un moment dat se rupe!

   Ștergere
  2. @ T..rex
   Se pare că am discutat degeaba în ultimii ani. Armata română nu se reduce la pensionari, Oprea este artizanul distrugerii acestei armate. Ai uitat trocul cu grade care a bagatelizat și compromis pentru multă vreme această noțiune de grad militar? Ai uitat înregimentarea în masă, în UNPR, a conducerilor structurilor asociative ale pensionarilor, inclusiv a SCMD-istului Valeriu Pricină. Ai idee ce spirit a indus în rândul armatei active prin promovări partinice, de oameni fără valoare, în structurile de vârf ale armatei și acțiunea continuă, ba mai mult la cooptat și pe Ponta în acest joc periculos, cu urmări grave în caz de va fi nevoie ca armata să acționeze într-un viitor apropiat. Ai discutat în ultima vreme cu militarii activi să vezi care e starea de spirit a acestora?

   Ștergere
  3. izmanarul ar trebui primul impuscat.
   pai daca el spunea ca pleaca de la guvernare cand chiorul betiv a propus desfiintarea pensiilor militare,chioru betiv nu se atingea de pensiile militare.
   doar cezar maimuta este singurul bolnav psihic care sustine inventia izmanarului.
   pai daca nu iti convinea legea 164, plecai din armata.
   dar tu ai acceptat si ai iesit cu legea 164 la pensie.
   pe cand ceilalti militari nu au acceptat inventia izmanarului care da pensii civile militarilor.
   mai ales ca s-a facut dupa ce au iesit militarii la pensie.
   izmanarul putea modifica legea pensiilor pentru cei care o sa iasa la pensie,nu pentru cei care au iesit.
   este ca si cum as fi terminat facultatea in sistem bologna(adica 3 ani) si peste 10 ani,angajatorul vine la mine si spune ca daca nu am facultatea facuta in sistemul 4 ani ma concediaza,fara sa pot riposta.
   asa si aici,cei care au avut pensiile taiate ilegal nu au fost lasati de judecatori sa revina in sistemul militar pentru a-si "constributia".
   cu prima ocazie sper sa avem un presedinte care transforma pensiile magistratilor in pensii civile sa vada si ta%%rafele din justitie ce inseamna sa ai pensii taiate ilegale si sa nu poti face nimica.

   Ștergere
  4. Intotdeauna ti-am apreciat delicatetea in exprimare. Precis ai fost la cresa, apoi gradinita, la liceu in alta localitate (sau profesionala). Trebuia sa stai mai mult pe langa parinti ....

   Ștergere
  5. Asta: Anonim8 mai 2014, 10:37
   a fost pentru CEZAR8 mai 2014, 09:15

   Ștergere
 2. T-Rex...analizezi partinic si deci INCORECT ! Nu vezi decat prin prisma ..interesului tau +cativa !!!
  Daca luam analiza ta cu ..mobilizarea ...poate sa ne friga ...desii eu cred ca nu ..ramanand in vigoare cuantumul cel mai avantajos ...
  Dar daca ..am avea ,,pensii kaky ...te-ar mobiliza pentru o saptamana si normal ai primi un grad superior si cei care ,,se invart "desigur o functie maree ..ca-i razboi si politicul si Armata sunt darnice...cu carnea de tun...apoi revi ca pensionar cu pensia ....din ultima functie - solda aferenta pe timp de razboi !!!! Chiar crezi ca-i corect....???

  RăspundețiȘtergere
 3. PS. ,,Se vede clar ca ceea ce de la bun inceput a fost conceput stramb, devine si mai stramb, iar la un moment dat se rupe!.....ai dreptate L-164 a fost o ,,Croiala " stramba rau ..facuta de smecheri pentru ..jmecheri +..cativa care din intamplare intrau in ..calimera ....
  De aici a inceput ..brambureala ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. Deci, americanii si britanicii au aceeasi lege precum L. 164, iar militarii si populatiile acelor tari spun ca nu e stramba deloc. Ehe! Legi valabile inclusiv pt. soldatii simpli. Militarii romani au lege precum colhoznicii. Vii tu roman spaima NATO si din Romania care e cea mai dezvoltata tara din lume, si ai ajuns la concluzia inversa. Dupa tine, militarii romani trebuiue sa tratati ca ceilalti cetateni, nu? Bravo! Sa lupte pana la 15.30 ca ceilalti unitari, apoi liber la al 2-lea serviciu sa mai contribuie si ei ceva in plus.

   E abia in faza incipienta, dar sondajul din dreapta sus scoate deja la iveala niste chestii. Pana acum rezulta ca doar vreo 4% s-ar prezenta la mobilizare. Vezi efectele nerespectarii armatei?

   Ștergere
 4. T..Rex...,, Sa nu uitam ca la mobilizare ...nu ar veni doar fostii militari de cariera ..ci si ....CIVILII...
  Vreau pensie militara dar CORECTA....de la soldat la general acelasi principiu de calcul ...punct !!
  Calculul soldei din cei mai buni 5 ani din ultimii 10...cred ca ar rezolva toate problemele !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Poate fi si asa. Chestia asta rezolva doar pe cei care in trecut au picat de pe o functie mai mare pe una mai mica. Dar din 2001 nu mai exista astfel de situatii. Ultima solda este cea mai mare intrucat mereu ultima functie este cea mare. Asa ca ce spui tu, rezolva si situatia stupida din acele vremuri.

   2. Pensia militara trebuie acordata de la soldat la general, e corect. Asa e peste tot in lume. Cei mai tari sunt englezii. Ei acorda pensie militara dupa minim 18 ani de serviciu militar. Numai ca nu ii uita nici macar pe ceilalti. Toti englezii care au servit sub arme intre 2-18 ani, primesc un fel de renta la 65 de ani, functie de nr. de ani in serviciu.

   3. Porti cam mult grija civililor. De ce? Cunosti vreun civil salarizat la 24 de ore la fel ca pt. 8 ore? Sau care nu are drept sa isi faca firma? Sau vreun pensionar civil - de ex. un agronom, mobilizat la irigatii? Si atunci?

   Ștergere
 5. Daca se v,a intampla acest scenariu,iar d-voastra le-ati dat idea,noi la grumazul cui sarim?Iar la momentul demobilizarii apare problema returnarii arm. si munitiei la care am avut acces!Eu cred ca apare legea dorita de noi instantaneu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este vorba de scenariu sau de dat idei. Pur si simplu, daca sunteti mobilizat acum pt. o saptama, pasnic - sa zicem ca pe langa un CMJ, vi se intrerupe pensia, primiti solda pt. o saptamana, apoi va scoate la pensie din nou. Dupa L. 263, alta nu mai exista. Materialul nu e conceput sa dea idei, este pur si simplu un semnal de alarma asupra situatiei in care ne aflam d.p.d.v. legislativ!

   Ștergere
  2. Ati uitat tuburile si raportul cu data, ora, locul si motivul utilizarii munitiei. In plus, cordoane de jandarmi in cautare de inamici, nu va vor lasa sa va apropiati la mai putin de 2 km de vreun politician, :)) :))

   Ștergere
 6. PLK. IVAN ANTONOVICI7 mai 2014, 16:09

  Privet tovarisci de la rumunsckaia armiia!!!Nu speriati la voi!!!Nu intelegeam io bine situatia sau pe la voi la OTAN si Evropa luati suturi la spate dupa ce serveati la armia???Asa e la OTAN si Evropa sau doar tot voi rumunsckii ati pikat de pakalici??Nashpa ati mai ajuns!!!Dazvidania!!!Ne vedem mai incolo la Bukuresci acum suntem pe langa Galati!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Referitor la regimul pensiei rezervistilor pe timpul mobilizarii, eu cred ca aceasta doar este suspendata pe timpul mobilizarii, iar dupa incetarea mobilizarii revine in plata de drept. Nu se pune problema unei treceri din nou in rezerva cu recalcularea pensiei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar ai curaj sa probezi pe dumneata Cap. IV din L. 329/2009? Si apoi, ce smecherie! Dupa cate se vede, mereu exista un Boc cu alta fata, de exemplu fata lui Ponta! Exercitiu de imaginatie! [Art. unic: "Militarilor in rezerva reangajati in sistemul bugetar si ale caror drepturi de pensii au fost suspendate in baza L. 329/2009 redevenind militari activi, pot beneficia la o noua trecere in rezerva de drepturile de pensie prevazute de L. 263/2010 daca indeplinesc conditiile prevazute de lege]". Cam asa fac astia, n-am invatat lectia? La cate am incasat, ce ar mai fi surprinzator?

   Ștergere
  2. Alarma falsa!
   Potrivit Legii 263, mobilizarea pensionarilor nu constituie motiv de incetare sau suspendare a platii pensiei.
   In schimb, perioada de mobilizare este considerat stagiu de cotizare care se adauga la stagiul calculat la deschiderea dreptului dd pensie.

   Ștergere
  3. @ Huhurez Rez. Potrivit strategiei ruse, L. 263 ti se aplica la Bellu, iar in cel mai bun caz intr-un lagar prin Siberia. Acum, fie vorba intre noi! Daca tu si razboinicii ca tine, nu cuceriti Moscova - va puteti declara decedati! Tu stii ca esti doar un papagal a carui pensie depinde de securizarea asigurata de unul mine si de altii ca mine! Dar eu nu iti asigur nicio securizare, asa ca esti liber sa iti calculezi stagiile de cotizare! Inclusic pe cele din Siberia cu valoare zero. Mai bagi si 20 de ore munca silnica pt. o supa de sosete!

   Stii ce e misto? Ca la translatia asigurata instant aici, observa toate natiile cati prosti are Romania! Dar chiar? Tu nu esti la Odessa sa ii bati pe rusi sa ai pensie dupa legea care zici, cu stagii ai alte smecherii? Doar legea nu e promulgata de Duma de Stat, ci de niste papagali romani aparati de niste pacalici romani ca tine! Aparati-va cauza si cu viata - nu pe net, altfel Siberia "va paste". Asta cu "va paste" e de la Tonta citire!

   Ștergere
  4. @Huhurez Rez7 mai 2014, 21:52
   Nu prea te inteleg: /Potrivit Legii 263, mobilizarea pensionarilor nu constituie motiv de incetare sau suspendare a platii pensiei./
   Poate ca daca mobilizarea este pentru instruire si are o durata de cateva zile, armia romana nu te va plati. Pentru cei care au un loc de munca, legea obliga angajatorul sa te plateasca pentru timpul petrecut la instruire. Daca insa mobilizarea este pentru lupta, am dubii ca vei primi dreptul de pensie. Situatia ar fi hilara: un activ are o solda, iar un mobilizat are pensie (evident mai mica), la grade si functii egale. Deci este mai probabil sa ti se suspende pensia si sa treci la solda. Chiar daca se contabilizeaza la stagiul de cotizare, tot pe 263 ti se calculeaza drepturile, caz in care 241 nu mai functioneaza si canci cuantumul mai avantajos.
   Iar daca se exagereaza cu pregatirea, as vrea sa vad si eu firma/patronul care te plateste ca sa te foloseasca armata. Va face o restructurare de personal, mai da afara vreo doi trei pe langa tine, iar tie iti face hatarul de a iti pastra locul (teoretic). Nu de alta, dar nici o firma cu capital strain nu plateste pentru ifosele actualei armate.

   Dar cum nu stapanesc suficient de bine elementele de salarizare la mobilizare, astept pareri mai competente.

   Ștergere
  5. P.S. In loc sa ne intereseze cu ce ne-am face treaba la o adica, desi articolul este pertinent, cred ca este prea putin util sa discutam despre ce prevede legea referitor la pensii, la mobilizare.
   Realitatea ne-a aratat ca politicul are o fantezie de invidiat in a gasi mijloace prin care sa-ti ia, iar daca nu are baza legala isi face. Cinstit, ma trec mai multi fiori cand ma gandesc la ce le-ar putea trece prin cap guverantilor decat cand ma gandesc la o eventuala mobilizare.

   Ștergere
  6. L. 329/2009, Capitolul IV - Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare. Legea este clara. Nu se cumuleaza pensia cu solda decat numai daca nivelul pensiei nu depaseste nivelul salariului mediu brut. Si sunt cazuri. Si in situatia acestui articol, apare niste stupiditati de ramai masca in fata prostiei romanesti.

   Exemplu: este mobilizat un ofiter care are pensia mai mare cu un 1 leu decat salariul mediu - deci ramane doar cu solda, si un subofiter/maistru care are pensia cu 1 leu mai mica decat salariul mediu, deci primeste si pensie si solda, astfel incat acestea cumulate pot conduce la venituri mai mari decat ale propriului comandant.

   Mai apare o stupiditate. Exemplu: caz (mai rar - dar pot exista) cand pensia este mai mare decat solda. Daca optezi sa ramai doar cu pensia, de fapt nu mai poti fi mobilizat. Numai ca mobilizarea e obligatorie, nu e voluntara. Incadrarea pe state se face in functie de grad si functie, nu de pensie.

   Mai e ceva si comic. Stim bine ca pensiile in baza L. 119 si L. 263 nu platesc gradul militar pe care unii dintre noi inca pretind ca l-ar avea. Macar L.164 platea gradelor celor in rezerva la fel ca la militarii activi, aceasta era singura dovada ca avem grad militar. Sa presupunem prin absurd desi legal nu e posibil, ca ofiterul/subofiterul/maistrul mobilizat ramane cu pensia, fara solda. Si are misiunea (extrem de probabila) sa instruiasca recruti intre 20-35 ani, generatia cu tupeu. Solda de grad pt. gradul de soldat are valoarea 189 lei. Iar ofiterul/subofiterul/maistrul mobilizat, nu are grad ca element de calcul al pensiei. Toate gradele in rezerva au valoarea financiara zero, deci nu avem grade, am fost degradati militar, n-are rost s-o mai intoarcem.
   Reactie de recrut, grad soldat 189 lei: "- Bai, ala care ma instruiesti? Cum iti permiti tu un oarecare sa pretinzi ca ai avea un grad superior mie, cand gradul tau are valoarea zero lei, iar gradul meu de soldat al armatei romane are valoarea de 189 lei? Impostorule!".

   Ștergere
 8. Pentru s privind ce le-ar trece guv. prin cap.Tot asa de bine la mobil.unui cdt. mil. cu dragoste de tara,iubit de subord.,i-i poate trece prin minte sa preia modelul unei tari NATO(Turcia)"Armata este garantul Constitutiei",sa-mi inchida parlam. in palat precum Cardinalii la Vatican,pana la emanarea fumului alb(o 9 si buna Constitutie) vremelnic,dupa care preda puterea civililor.Am scapat caii in rapita?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu i-ai scapat deloc! Cam asta e singura solutie pragmatica sa mai iasa Romania din vidanja.

   Ștergere
 9. Pentru s privind ce le-ar trece guv. prin cap.Tot asa de bine la mobil.unui cdt. mil. cu dragoste de tara,iubit de subord.,i-i poate trece prin minte sa preia modelul unei tari NATO(Turcia)"Armata este garantul Constitutiei",sa-mi inchida parlam. in palat precum Cardinalii la Vatican,pana la emanarea fumului alb(o 9 si buna Constitutie) vremelnic,dupa care preda puterea civililor.Am scapat caii in rapita?

  RăspundețiȘtergere
 10. Pentru s privind ce le-ar trece guv. prin cap.Tot asa de bine la mobil.unui cdt. mil. cu dragoste de tara,iubit de subord.,i-i poate trece prin minte sa preia modelul unei tari NATO(Turcia)"Armata este garantul Constitutiei",sa-mi inchida parlam. in palat precum Cardinalii la Vatican,pana la emanarea fumului alb(o 9 si buna Constitutie) vremelnic,dupa care preda puterea civililor.Am scapat caii in rapita?

  RăspundețiȘtergere
 11. ..Nu odata ci de 3x....hi..hi..T-Rex

  RăspundețiȘtergere
 12. Blogger-ul (sistemul care afiseaza articolele si comentariile) este setat in asa fel incit numai la comentariile postate nemijlocit la articol se pot da raspunsuri . La comentariile postate ca raspunsuri la alte comentarii NU se pot da raspunsuri .
  Exceptie sint comentariile administratorului (postate ca raspunsuri la alte comentarii) - la aceste comentarii ale administratorului se pot da raspunsuri ...
  Dupa cum se observa "comentariile - raspunsuri la alte comentarii sint afisate "mai din interior" fata de comentariul caruia i se raspunde ...

  Din aceasta cauza , plus datorita subtirimii intelectuale a unui comentator , apare o situatie hilara : Cezar îl face "prost" pe Anonim7 mai 2014, 09:42 T..rex (CEZAR8 mai 2014, 09:15 Dupa ce ca esti ..prost ..mai esti si ..bou ....) ...

  Dar Cezar ESTE T.rex ! ...

  Prostovanul de "sergent Bula" (alt nume folosit de Cezar) nu se dezminte ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Retinut! Asa e sablonul. Poate fi schimbat cu un altul care sa includa ceea ce ai spus, dar e cam migalos.

   Ștergere
 13. @s8 mai 2014, 10:05 :
  Din momentul prezentarii la o unitate militara (in baza unui ordin de chemare la mobilizare sau la razboi ; precum si a unui ordin de chemare la concentrare) rezervistul intra in relatii de serviciu cu armata ... Devine militar in activitate . Ca urmare a acestui raport de serviciu militarul va primi solda . Pentru perioada cit militarul respectiv se afla in relatii de serviciu cu armata angajatorul sau este obligat "sa suspende contractul de munca"
  L.446/2006 "Art. 46
  Angajatorii au urmatoarele obligatii...
  d) sa suspende, in conditiile legii, raporturile de munca sau raporturile de serviciu care presupun absenta de la locul de munca, dupa caz, ale salariatilor care indeplinesc serviciul militar in conditiile prevazute la art. 3 alin. (5). Angajatorii sunt obligati sa pastreze locul de munca pe toata durata cat salariatii isi indeplinesc indatoririle militare. "

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adica asa cum spuneam mai sus, pensia se suspenda pe timpul mobilizarii.Nu astept raspuns, de aceea am postat la Raspundeti.

   Ștergere
 14. Frica păzește bostănăria.
  Ieri, prin Romtehnica, MApN a demarat procedura de achiziție, prin licitație publică restrânsă, a 18 torpile antisubmarin, la un preț total de 16,5 milioane euro fără TVA.
  Directorul general al Electromecanica Ploiești declară că începe retehnologizarea și modernizarea liniilor de producție pentru rachetele sol-aer.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din ce am citit prin alte parti, licitatia a fost demarata anul trecut, dar a fost suspendata iar acum este reluata.
   Mentionez: asa am gasit, dar nu am verificat.

   Ștergere
 15. Considerind lipsa oricarei reactii la un anumit e-mail (trimis de mine) ca fiind o dezaprobare a continutului acelui e-mail ... ma consider dezlegat de o oarecare "delicatete" si discretie asumata de mine ...
  Ca urmare ...
  ---------------------------------------
  La data mobilizarii nu "inceteaza raporturile de pensii" ... cel mult se suspenda plata pensiei ...

  Rezervistii pensionari sint de doua categorii :
  - cei de dinainte de 01.01.11 (recalculatii pe l.119)
  ----- cu pensie de urmas
  ----- cu pensie de invaliditate
  ----- cu pensie pentru limita de virsta (absolut toti ceilalti)
  - cei de dupa 01.01.11 (pe l.263)
  ----- cu pensie de urmas
  ----- cu pensie de invaliditate
  ----- cu pensie pentru limita de virsta
  ----- cu pensie anticipata
  ----- cu pensie anticipata partiala

  Toti cei cu pensie de urmas nu vor fi chemati la mobilizare : sint prea tineri (copii) ; sint femei ... in general de virste inaintate (ca urmare inapte chiar si pentru activitati de "entertainment") , fara obligatii militare ...

  Toti cei cu pensie de invaliditate nu vor fi chemati la mobilizare ...

  Toti cei cu pensie pentru limita de virsta au dreptul sa munceasca (sa primesca si solda) ... in limitele prevazute de l.329/2010 (aia referitoare la cumulul pensie-salariu bugetar) . Foarte multi dintre acestia sint cu virste inaintate ... deci nu vor fi chemati la mobilizare ...
  Daca , totusi , sint chemati la mobilizare ... Daca pensia lor neta este mai mare decit salariul mediu brut pe economie ... se suspenda plata pensiei (numai in acest caz) ! Nu se poate pune problema renuntarii la solda (si mentinerea pensiei) ... acest lucru ar insemna ca pleaca acasa si nu executa ordinul de mobilizare ...

  Toti cei cu pensii anticipate (si anticipate partiale) nu au dreptul de a munci (de a primi solda) ... ca atare lor li se va suspenda plata pensiei ... Acestia sint dintre cei pensionati pe l.263 ... ca atare pensiile lor sint foarte mici ...

  Cei care , avind pensii pentru limita de virsta , vor fi fost chemati la mibilizare ... cu suspendarea platii pensiei (din cauza legii cumulului) ... La repunerea in plata a pensiei (dupa demobilizare) se adauga si noul stagiu acumulat . Ca urmare pensia ramine tot pentru limita de virsta ... iar calculul punctajului se face prin impartirea la stagiul cerut la data iesirii (initiale) la pensie ...
  Cei care , avind pensii anticipate , vor fi fost chemati la mobilizare ... cu suspendarea platii pensiei din cauza obligativitatii de a nu munci ... La repunerea in plata a pensiei (dupa demobilizare) se adauga si noul stagiu acumulat . Ca urmare pensia ramine tot anticipata , sau devine pentru limita de virsta ... dar calculul punctajului se face prin impartirea la stagiul cerut la data iesirii (initiale) la pensie ...

  RăspundețiȘtergere
 16. @karadeniz8 mai 2014, 15:57 :
  Poate ca au aflat si de idei de genul :
  "ifrim7 mai 2014, 14:54

  Daca se v,a intampla acest scenariu,iar d-voastra le-ati dat idea,noi la grumazul cui sarim?Iar la momentul demobilizarii apare problema returnarii arm. si munitiei la care am avut acces!Eu cred ca apare legea dorita de noi instantaneu!" ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De aflat au aflat sigur la câte servicii suprapopulate avem. Big Brother e s-a convins pe deplin de capabilitățile decidenților români așa că se va implica direct în aceste probleme.
   Am arătat într-o postare anterioară ca Dușa a aflat de cele 6 avioane canadiene doar după ce acestea plecaseră spre Europa.
   Reacția negativă generalizată a populației pe chestia unei eventuale mobilizări și încorporări a creat o oarecare panică. Nu doar refuzul cât mai ales condiționarea participării la un eventual conflict de deratizarea anterioară a clasei politice și ”tragerea în țeapă” a celor vinovați, de la 90 încoace.
   Americanii, pragmatici ca de obicei, se pare că au găsit soluția. În caz de nevoie armata va primi în completare forțe de la celelalte structuri de apărare și cum personalul acestora sare de 200-250 de mii, cu un 15-20% trecut la MApN nu mai ai nevoie rezerva operativă.

   Ștergere
 17. @ifrim8 mai 2014, 14:59
  Nu merge. Vor fi prea putini si dispersati in zonele de operatii. Poate vor fi mai multi decat cei de la ordine si represiune, daca socotim si rezervistii. Insa nici un decident politic nu va face greseala sa stea prea aproape de militari, desi istoria le-a aratat ca, cel putin din 1944 incoace, serviciile au tradat cu perseverenta si fermitate, nu armata.

  @mos alecu8 mai 2014, 15:44
  Multumesc de detalii. Eu incercam sa punctez doar ca pentru exercitii de doar cateva zile, te plateste angajatorul. Intri in relatii contractuale cu armata doar daca te concentreaza pentru lupta, nu pentru instruire.

  RăspundețiȘtergere
 18. @karadeniz8 mai 2014, 19:50
  Reactia populatiei nu prea cred ca ii intereseaza. Stau bine la fortele de linistire, dotare, pregatire a lor.
  Utilizarea acestora in caz de conflict cred ca ar merge, eventual, la lupta urbana, dar nu prea sunt sigur de rezultat. Observatia dvs. naste insa alte intrebari; stim ca erau/sunt pregatite forte si mijloace pentru lupta de gherila. Totusi acestea nu s-au activat in '89. Mai exista oare? Daca da, decidentul activarii lor o va face, la o adica? Daca gresesc, imi cer scuze.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba cred că îi interesează foarte mult această reacție. ”Forțele de liniștire” sunt cu adevărat bine dotate și pregătite. Exceptând conducerile acestor forțe, politizate și dependente de decidenții politici, ceilalți s-au cam săturat, ca și noi, de ipotența și rapacitatea celor de la vârf și in cazul unor convulsii sociale vor acționa foarte prudent.
   Foarte mulți dintre aceștia provin din MApN, deci au pregătirea necesară de a fi utilizați în cadrul forțelor armate. Să nu uităm că militarii profesioniști angajati în aceste structuri au fost inițial încorporați și instruiți, fie ca militari în termen, fie ca MAC-i, în MApN.
   Forțele și mijloacele pentru lupta de gherilă, mult mitizate înainte de 89, au fost în realitate destul de reduse. Probabil că acum mai sunt doar pe hârtie, în niște planuri care justifică soldele unora.
   În cazul în care vom fi angrenați, cu sau fără voia noastră, într-un eventual conflict SUA/NATO ne va furniza suportul aerian și naval, dar noi va trebui să fim în prima linie cu forțele terestre.

   Ștergere
 19. @ mos alecu.Paraciosu' m-ai predat repede Marii Negre! @ Karadeniz, cei din serv. suprapop. nu vor fi gradati vesnic, a,r trebui sa vina la noi cu flori(exclus nr.cu sot,jerbe,coroane)pt. ca ne zbatem si pt. d-lor.@ s Activii prezenti au fost preg.in academii pt.marochinarie,ceasornicarie sau lupta cu asumari de riscuri si raspunderi?Privind justific. mun. va informez ca la c-da "VAZDUH" pe timpul busculadei din '89,trageam ca la nunta in ploaia de meteoriti si sa chioresc eu vb. unui comentator vechi drag mie,daca am justicat vreun cartus!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E drept că o parte a activilor, mai ales cei proveniți din filiera indirectă, fii și nepoți de…, au valoarea de care vorbiți. Ceilalți sunt din alt aluat, chiar dacă degringolada de la vîrfuri le estompează valoarea. Uitați că activi de astăzi sunt instruiți și formați de noi. Blamarea lor însemnă să ne blamăm pe noi înșine. Eu am satisfacția că cei mai mulți din cei cu care am lucrat în carieră și la formarea cărora am contribuit sunt acum oameni valoroși chiar dacă condițiile precare ale armatei nu le permit afirmarea.

   Ștergere
 20. @cip dragos9 mai 2014, 18:34 :
  @cip dragos7 mai 2014, 18:09 :

  Ca la Radio Erevan ...

  La : "...pensia se suspenda pe timpul mobilizarii..." .
  Da ! UNELE pensii se suspenda ... dar altele ramin in plata ... (a se revedea mos alecu8 mai 2014, 16:07) ...

  La : "Nu se pune problema unei treceri din nou in rezerva cu recalcularea pensiei." .
  Da ! La demobilizare se adauga noile stagii obtinute si se recalculeaza pensiile ... la TOTI : si la cei ale caror pensii au fost suspendate precum si la cei ale caror pensii au ramas in plata ...

  RăspundețiȘtergere
 21. @mos Alecu
  Ei, m-ati inteles ce-am spus.Daca ati dorit sa detaliati, e foarte bine.
  Daca tot detaliem, va dau un studiu de caz:
  Daca prin adaugarea vechimii obtinute pe timpul mobilizarii se trece de la 24 ani si patru luni la peste 25 ani vechime efectiva ca militar, se acorda si ordinul meritul militar corespunzator si implicit sporul la pensie?

  RăspundețiȘtergere
 22. Ca de fiecare data trebuie sa fie si "prevazatori" ! Cred ca este cazul sa spunem, fereasca Dummnezeu de.......... p......... si inteligenta umana!
  Hai sa nu le dam spetele, la cita minte au, dar mai ales la justitiarii angajati in aceste ministere, totul poate fi posibil.! Sa lasam lupta si sa facem negocieri, alminderi, ne asteapta macelul cu tot scutul si acoperirea NATO!

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!