miercuri, 21 mai 2014

Breaking News! M.Ap.N. verifica prezenta rezervistilor in tara/la domiciliu expediindu-le mai nou taloanele de pensii prin scrisori recomandate cu confirmare de primire!

Informatia este certa! Cunoastem ca indiferent daca rezervistii isi incaseaza pensiile pe card sau prin postas, acest fapt este intotdeauna insotit si de banalul cupon de pensie azvarlit in cutia postala. Ei, bine, mai nou, M.Ap.N. cheltuieste intr-o veselie expediind respectivele taloane prin scrisori recomandate, dar musai si cu confirmare de primire. De ce? Scrie in titlu si chiar daca nu ar scrie, este oricum la mintea cocosului ca acest fapt reprezinta o verificare a prezentei rezervistilor in tara, respectiv la domiciliu, verificare absolut necesara in contextului disensiunilor NATO-Rusia! Ca verificarea se extinde doar asupra celor din rezerva operationala sau asupra intregii rezerve generale, asupra doar anumitor rezervisti-tinta sau asupra tuturora, ramane de vazut! Pasul 2 - este posibil oricand!

Legat de acest fapt, este interesant de studiat si sondajul deja arhivat la care cei mai multi repondenti sunt in mod evident cadre militare in rezerva. Doar 26% sunt dispusi sa raspunda unui ordin de mobilizare, celelalte raspunsuri insumate - adica 74%, fiind negative. De ce asa? Este simplu: acesta este efectul concret al desfiintarii pensiilor militare asupra rezervistilor romani. Pe de alta parte, sondajul infirma categoric ca la 90% dintre rezervisti le-ar fi crescut cuantumurile noilor pensii rezultate in urma desfiintarii celor militare si ca acestia ar fi foarte multumiti, asa cum a sustinut si inca sustine propaganda marca Boc-G. Oprea-Ponta. Daca ar fi fost asa, 90% dintre rezervisti ar fi raspuns afirmativ la un eventual ordin de mobilizare, insa rezultatul este cel mentionat. [Ceea ce rezulta din sondaj se apropie mai degraba de o afirmatie a M. Campeanu din emisiunea TV de aici - min. 16.54 care a precizat ca la cca. 60% dintre rezervisti au scazut noile pensii, ceea ce inseamna aproximativ 70 000 de rezervisti din toate ministerele].

43 de comentarii:

 1. In situația asta nu voi ridica cuponul de pensie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am comis-o deja! Nici nu aveam de unde sa stiu ce contine recomandata. Ma asteptam la orice corespondenta de la orice expeditor, mai putin la faptul ca recomandata era de fapt talonul de pensie. Am inceput sa rad cand am sesizat "manevra". E isteata, de ce sa nu recunosc!

   Ștergere
  2. supravietuitorul22 mai 2014, 21:28

   Noi, fostii pensionari de la M.A.I. , primim de mult timp cupoanele de pensie cu recomandata cu confirmare de primire. Adica eu cel putin din 2008 de cand am fost pensionat.

   Ștergere
 2. Rugaminte! Cei care postati ca "Anonim" incercati sa alegeti optiunea "Nume" (nu e necesar sa fie trecut ceva la URL) si treceti orice la nume (macar o litera, o cifra ceva). De exemplu: anonim 17, 1234 etc. Este necesar intrucat filtrul antispam filtreaza dupa ID pe cei care ne injura si au ID "Anonim", caz in care nu mai poate deosebi un "Anonim" care injura de un "Anonim" bine intentionat si retine orice comentariu semnat "Anonim". Cu multumiri pt. intelegere!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred că măsura se aplică doar la pensionarii militari rezerviști clasa I. Eu am primit cuponul de pensie normal.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Datele de moment conduc la ipoteza ca pana la acest moment e intr-adevar vorba de rezervisti clasa I, dar nu toti, ci selectiv - ceea ce normal. Alta situatie: decizie de pensie primita de curand de cineva si tot recomandata cu confirmare. Ori o recomandata cu confirmare costa 8-9 lei. Cata grija!

   Ștergere
 4. Si eu am primit cuponul normal si sunt rezervist grupa I.

  RăspundețiȘtergere
 5. Explicatia postei. Pe stil UTC. Mai nou cupoanele au „regim special". Intrucat a fost mare scandal cica cu cupoanele (gen sustrageri pt. a fi folosite in diverse scopuri), acestea nu se mai inmaneaza decat personal celor in cauza. Fapt pt. care in situatia in care titularul nu este gasit acasa, i se lasa preaviz si merge sa isi ridice personal cuponul. Pe preaviz scrie recomandata. Tare explicatia, nu? Eu poate n-oi fi fost acasa. Da' nici vecina n-a fost acasa si ea a gasit cuponul tot sub ghiveci! Trageti concluzii! Misto faza cum ni se face prezenta, nu?

  RăspundețiȘtergere
 6. Messerschmidt21 mai 2014, 20:02

  Si eu am primit cuponul in plicul MApN, fara vreo explicatie suplimentara. Cred ca nu ma mai aflu in documente, desi fac 55 peste o luna. S-or fi gandit la gonartroza mea, si m-au scos din evidente...cred.

  RăspundețiȘtergere
 7. In concluzie. In aceasta luna a fost verificata prezenta noastra in tara si la domiciliu, via Posta Romana. Posta Romana a primit dispozitie ca incepand cu aceasta luna sa inmaneze orice document catre rezervisti - prin inmanare personala. Daca tuturor sau doar anumitor rezervsti, este o alta discutie - vom vedea! Documentele cele mai generale sunt cupoanele de pensii. Dar in cazul de fata, se intampla acelasi lucru si in cazul altor documente, gen decizii de pensii. In acest caz, ordinul primit de Posta Romana este clar! Orice document emis de M.Ap.N. trebuie receptionat personal de cel in cauza. Pretextul cu furtul cupoanelor este o copilarie intrucat posta inmaneaza personal cupoanele doar celor in rezerva, nu tuturor pensionarilor. Doar hotii nu fura cupoane pe categorii. Pt. relaxare: daca sunt probleme doar cu cupoanele militarilor, doar hotii de rusi pot sa ni le fure, nu?

  Problema este simpla: daca un postas (constiincios) nu te gaseste acasa sa iti inmaneze personal cuponul, este obligat conform dispozitiilor primite sa iti lase preaviz prin care te instiinteaza ca trebuie sa mergi la posta sa ridici o recomandata. Iar recomandata este un banal cupon. Pt. care ai semnat, confirmand ca esti in tara/la domiciliu. Aceasta este toata schema! Ca or mai fi exceptii cum ca postasul superficial a lasat cuponul tot in cutia postala, la copil sau la vecin - este o alta treaba. Dar ceea ce s-a intamplat si se intampla chiar acum, este clar: ne-a fost si ne este verificata prezenta in tara/domiciliu. In cel mai banal mod, dar sa recunoastem - in mod istet!

  RăspundețiȘtergere
 8. 1.Problema nu e de talon, ci de banii "varsati" pe card;
  2. Daca vor sa verifice situatia rezervistilor, pe linga documentele oficiale ale MApN, pot folosi "sectoristii" MI.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Nu inteleg problema cu banii "varsati" pe card. Banii intra pe card oricum. Cardul poate fi folosit de oricine din familie in Romania, iar titularul sa fie in Spania. Folosirea cardului nu reprezinta nicio dovada de prezenta in tara/domiciliu. Chiar daca banii intra pe card, tot se expediaza talon la domiciliu. Mai nou cu dispozitie sa fie inmanat personal titularului, si nu lasat in cutia postala. Pe mine m-a chemat la posta pe baza de aviz pt. recomandata. Pe plicul cu cuponul scrie ca nu am fost gasit la domiciliu, de aceea am fost chemat. Acolo am semnat sa ridic cuponul. Dar daca tu ai fost la domiciliu, ai semnat si tu pt. cupon sau ti l-a lasat tot in cutia postala?

   2. In mod legal, rezervistii nu (mai) pot fi vericati de "sectoristi" decat pe baza unui mandat sau une scheme asemanatoare celei cu Posta Romana. "Sectoristii" sunt functionari publici civili din anul 2004, ei nu sunt militari. Cum sa verifice un nemilitar pe un militar si inca pe linie de mobilizare - adica pe linie militara? Intr-o astfel de situatie, eu l-as intreba ce grad militar are si neavand grad militar l-as expedia frumos de unde a venit si as mai suna si la 112. Deci "sectoristii" nu au legalitatea sa ne verifice asa pur si simplu, ci eventual cu trucuri cetatenesti civile asa cum se face acum prin Posta Romana. Oficial, posta nu ne verifica prezenta pe linie militara, ci pe propria linie furierat, asigurandu-se (cata grija) ca receptionam corespondenta. Ca apoi raporteaza M.Ap.N. primirea sau nu a corespondentei, este alta poveste. Asa si cu "sectoristii". Nu au ce acuta la poarta sa ne verifice prezenta chiar asa "pe fata", ci cu alte "texte".

   3. REPET INTREBAREA? Dar daca tu ai fost la domiciliu, ai semnat si tu pt. cupon sau ti l-a lasat tot in cutia postala?

   Ștergere
  2. La cutie! Si, apropos, sunt/locuiesc intr-o alta localitate fata de cea inscrisa in CI.

   Ștergere
 9. Nu văd alt scop decît inducerea temerii unui iminent război ca parte a unui război psihologic. Dus de autoritățile române și îndreptat împotriva populației civile lipsite de apărare. Și care pornește de la un fals ordinar atîta timp cît NATO nu are niciun motiv să atace iar Rusia n-a atacat pe nimeni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt de acord. Tu vrei inainte sa se intample si apoi sa luam masuri? Provocarea exista. Rusii nu au atacat pe nimeni (dovedit) inca armat, dar prin faza cu Crimeea, republicile alea Lugansk, Dontetsk etc. se indreapta fix spre noi. De ce sa mai atace armat acele zone daca au trecut singure de partea Rusiei? Deci, rusii inainteaza clar spre noi prin spectacolul cu acele teitorii rusofone alipite Rusie.

   Pe de alta parte:

   - bombardiere TU 95 intrate in zona de siguranta a spatiului aerian al NATO [http://www.revista22.ro/avioanele-britanice-typhoon-au-interceptat-doua-avioane-miltare-rusesti-tupolev-tu95-in-apropierea-spatiului-aerian-al-scotiei-40878.html];
   - ieri 2 avioane de vanatoare Suhoi au intrat in spatiul aerian al Finlandei [http://www.mediafax.ro/externe/avioane-militare-ruse-interceptate-in-spatiul-aerian-al-finlandei-12642117]. Finlanda nu e in NATO, dar e in UE si intra si in zona de siguranta aeriana a NATO.

   Cum sa nu iei masuri intr-o astfel de situatie?

   Ștergere
 10. @%&$#/?;!£π¢€™22 mai 2014, 17:53

  Sa nu ziceti la nimeni! Treaba e serioasa. Oameni grei din sistem stiu precis de o lege a pensiilor militare ce va intra in vigoare fie in iulie, fie maxim la 1 ianuarie 2015. Lucrurile au inceput sa se precipite de cand cu rusii. Toate rapoartele anuale privind evaluarea starii moralului transmise de unitatile militare indica necesitatea aparitiei legii. Cica legea se va aplica normal adica numai viitorilor pensionari din armata, nu cum s-a intamplat cu Legea 119 care a actionat retroactiv. Atentie! Si rezervistii care vor fi mobilizati (nu trebuie neaparat razboi, sunt suficiente si simple exercitii aplicative de mobilizare) vor fi repensionati dupa cum e normal, dupa noua lege. Aici e o sparla si mai departe e doar o ipoteza. Mobilizati vor fi cel mai probabil toti cei cu pensii diminuate indiferent de clasa si toti cei din clasa l indiferent de cuantumul pensiei actuale. De principiu, sunt aceiasi. Ceilalti raman cu contributiva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Auzi, n-ai niste hartie sa o folosesti in fata si mai sus? Nu de alta, dar miroase ...

   Ștergere
  2. Nu e nici un secret în ceea ce spuneți. Legea pensiilor militare există în proiect. Problema este că noua lege presupune fonduri suplimentare, nu doar pentru că vor crește parte din actualele pensii cât și din faptul că va trebui introdus în continuare cuantumul cel mai avantajos. O nouă recalculare și aplicarea cuantumului cel mai avantajos ar necesita reverificarea pensiilor recalculate și revizuite, ceea ce duce automat la introducerea lui Oprea&co în locul lui Stănculescu. Ori așa ceva afectează PSD-ul și șansele lui Ponta la prezidențiale. Varianta actuală , proiectul lui Dușa/pe față/Oprea pe dos, evita această problemă prin includerea în această lege doar a celor activi și cei pensionați pe legea 263. Numai că trinomul Putin/Crimea/ Ucraina le-a cam stricat ploile. Trecerea, în caz de nevoie, de la statele de pace la cele de război ( fără declanșarea mobilizării generale) în toate structurile de apărare necesită cam 50 de mii de militari la MApN, circa 120 de mii la MAI și probabil alte câteva mii la celelalte structuri. Ori se pare că deocamdată este puțin probabil să poată asigura din rezerva operativă acest număr, mai ales în contextul în care parte din cei aflați în țară au suficiente portițe legale să fenteze o astfel de acțiune, plus cei care, la o adică preferă să să plece din țară ori să refuze reactivarea chiar cu perspectiva de a petrece între 6 și 24 de luni de închisoare, iar cei aflați în afara țării nu prea au de când să vină să-și apere patria care i-a silit să devină expați.
   Așa că deocamdată situația este în coadă de pește cu toate șuturile în fund date ciobanește de americani. Soluții există, separarea militarilor militari de ceilalți oameni de prin structurile de apărare, care beneficaiză de acest statut fără a fi militari nici ca formație nici ca atribuții, modificarea sistemului special de pensii al magistraților și celor asimilați lor, identificarea altor surse de finanțare din multiplele găuri prin care se scurge cam 30-40% din venitul de la bugetul de stat și din scoaterea la suprafașă a economiei subterane, reducerea ori eliminarea finanțării cultelor și introducerea acestora în același sistem de taxe și impozite ca ceilalți muritori și eliminarea privilegiilor și favorurilor cam neconstituționale din legea cultelor și statutul BOR.
   Această problemă a pensiilor militare este insignifiantă sub raport financiar, dar extrem de inflamabilă și periculoasă pentru întreaga clasă politică, comparativ cu celelalte probleme necesare a fi cât de cât rezolvate pentru situația în care România ar putea fi angrenată într-un eventual conflict zonal.

   Ștergere
  3. militarul ''nemilitar''22 mai 2014, 23:17

   Va rog sa explicitati :''separarea militarilor militari de ceilalți oameni de prin structurile de apărare, care beneficaiză de acest statut fără a fi militari nici ca formație nici ca atribuții''.
   Adica, as fi deosebit de interest sa stiu cine sint ''militarii nemilitari'', asta fiindca sintem in anul 2014, iar Decembrie 1989 cind ''militarii military '' au facut prapad pentru a realiza ce a recunoscut de curind ''militarul militar''Stanculesu se afla la aproape 25 de ani distanta !
   Va multumesc si sper sa primesc un raspuns macar simpatico daca intelligent nu va fi posibil !!!

   Ștergere
  4. @militarul ''nemilitar'' 22 mai 23:17
   Până să apuc eu să răspund mi-au luat-o alții înainte. Oarece scântei sărite din comentarii se datorează, cred, ultimii propoziții din comentariul dumneavoastră.
   Acum nu prea mai sunt multe de spus. Problema a fost discutată mult mai amplu și argumentat acum vre-o doi ani, găsiți prin arhiva lui Plano, cred că și pe infomondo, destule detalii.
   Cum e la modă să ne uităm la și în curțile mai mari, vă recomand să vedeți ce intră la americani în categoria militari și nu numai la ei.
   Cât despre decembrie 89 și ”prăpădul” de atunci problema e destul de complexă și nedezbătută până la capăt.
   Acum citind și restul comentariilor am înțeles și acea ultimă propoziție.

   Ștergere
 11. @militarul "nemilitar"
  Esti dezinformat prietene.
  Prapadul din 1989 a fost regizat destul de prost si nu de catre militari, care au fost simple instrumente.
  Ucraina ne-a oferit cel mai bun exemplu despre cum se pot manipula oamenii.
  Trebuie sa fii tare naiv sa mai crezi ca Armata a facut si a dres.
  E la mintea cucosului ca daca Stanculescu dorea sa ia puterea o facea foarte usor, dar era constient ca nu putea rezista in fata intereselor externe.
  Cam atat. Nu stiu daca e simpatic sau amuzant, dar e singurul raspuns logic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. militar ''nemilitar''23 mai 2014, 13:53

   Va multumesc pentru timpul risipit, la propriu, si raspunsul pe care mi l-ati furnizat in locul celui caruia i-a fost adresata intrebarea.
   Replica mea la ceea ce mi-ati spus dvs. este ca TREBUIE IDENTIFICATI TOTI TRADATORII, INDIFERENT CINE SINT ACESTIA SI DIN CE ''ARMATA'' FAC PARTE SI TRIMISI IN FATA JUDECATORILOR.
   Abia apoi ceilalti ,military-military sau military-nemilitari vor putea sa nu se mai rusineze pe seama evenimentelor de atunci.
   Asadar, TRADATORII LA CONTROL !!!
   Tradarea NU SE PRESCRIE !!!!

   Ștergere
 12. @@militarul "nemilitar"
  Este evident ca daca soliciti lamurire la ceva, cel care isi face pomana sa te limpezeasca este, foarte, foarte probabil, mai inteligent/citit/destept decat tine, minim in domeniul in care tu ceri lamuriri. Ipoteza ta ca este posibil sa nu primesti un raspuns inteligent pentru ca respondentul nu poate asta, asa cum vrei sa dai de inteles in postarea ta, ne limpezeste cat de inteligent esti tu.

  Particularizare: intrebi, pentru ca nu pricepi, dar spui ca cel pe care il intrebi este posibil sa fie prost. Pai daca un individ asteapta un raspuns de la un prost este evident ca nu poate fi decat un individ foarte prost.

  Acesta postare atrage atenta ca daca nu poti sa te exprimi decent, mai bine taci, asa cum solicita un bloger ...

  RăspundețiȘtergere
 13. Tinere militar "nemilitar" ... inteleg ca faci (ai facut) parte din acele structuri al caror personal a fost categorisit (prin legi) , total nefericit , ca fiind militari ...
  Retine , si mindreste-te , ca si Garda financiara are ca personal tot "militari" ...
  L.30/1991
  Art. 14. - Garda financiara este un corp de control financiar, militarizat, neincazarmat, care functioneaza potrivit legii, in cadrul Ministerului Finantelor.
  Art. 18. - Garda financiara este pusa sub COMANDA unui comisar general,...

  RăspundețiȘtergere
 14. Tinere militar "nemilitar" ...
  La : "...''militarii military '' au facut prapad..." .
  Se vede treaba ca nu stii ce "prapad" AR FI PUTUT FACE militarii-militari ... si ca , vorbind pe gaura camasii , prezinti ceea ce TI S-A SPUS ca ar fi adevarul ...

  Si daca ar fi asa ceea ce repeti ca un papagal ... cauza este ca INFORMATIILE prezentate (la ordin?) , de catre de de-alde voi , conduceau pe militarii-militari la luarea acelor hotariri ...

  RăspundețiȘtergere
 15. Tinere militar "nemilitar" ... pentru a nu ramine nestiutor in domeniu , iata ce inseamna a fi miltar militar :
  MILITÁR, -Ă, militari, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din cadrele armatei sau care își face stagiul militar; ostaș, oștean. 2. Adj. Care aparține armatei sau militarilor (1), privitor la armată sau la militari, specific armatei sau militarilor; făcut după principii proprii armatei; milităresc, ostășesc. ◊ Serviciu (sau stagiu) militar = stagiu pe care sunt obligați să-l presteze toți bărbații valizi ai unei țări. ♦ Realizat sau efectuat prin sau de către armată. – Din fr. militaire, lat. militaris, germ. Militär.
  Sursa: DEX '98 (1998)

  MILITÁR s., adj. 1. s. v. ostaș. 2. adj. cazon, milităresc, ostășesc, soldățesc, (rar) marțial, (pop.) cătănesc, (înv.) oștenesc, oștesc, voinicesc. (Uniformă ~.) 3. adj. v. armat.
  Sursa: Sinonime (2002)

  MILITÁR1 ~ă (~i, ~e) Care ține de armată sau de militari; propriu armatei sau militarilor. Aviație ~ă. ◊ Serviciu ~ durată de instruire a cetățenilor în rândurile forțelor armate. /<fr. militaire, lat. militaris, germ. Militär
  Sursa: NODEX (2002)

  MILITÁR2 ~i m. Persoană care își face stagiul militar sau face parte din cadrele armatei; ostaș; soldat. /<fr. militaire, lat. militaris, germ. Militär
  Sursa: NODEX (2002)

  MILITÁR, -Ă adj. Care ține de armată; ostășesc. ◊ Serviciu militar = stagiu făcut în armată de un cetățean. ♦ Care se bazează pe armată; care ține de război; războinic. // s.m. Persoană care aparține cadrelor active ale armatei; ostaș. [Cf. fr. militaire, it. militare, lat. militaris, militarius].
  Sursa: DN (1986)

  MILITÁR, -Ă I. adj. care ține de armată; ostășesc. ♦ stagiu ~ = stagiu făcut în armată de un cetățean. ♦ care se bazează pe armată; de război. II. s. m. cel care aparține cadrelor active ale armatei. (< fr. militaire, lat. militaris, germ. Militär)
  Sursa: MDN (2000)

  militar a. 1. relativ la răsboiu: artă militară; 2. ce ține de armată: costum militar. ║ m. oștean, soldat.
  Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

  *militár, -ă adj. (lat. militaris, d. miles, militis, soldat). Ostășesc, relativ la soldațĭ saŭ la ofițerĭ, la armată, la războĭ: haĭne militare, școală militară, preparative militare. Războĭnic, ĭubitor de armată: Romaniĭ eraŭ un popor militar. S. m. Care face parte din armată (soldat saŭ ofițer), ostaș, oștean. Adv. Militarmente.
  Sursa: Scriban (1939)

  MÁNU MILITÁRI loc. adv. prin folosirea forței armate. (< lat. manu militari)
  Sursa: MDN (2000)
  ( http://dexonline.ro/definitie/militar )

  ------------------------------------------------------------
  Nu se vorbeste "nicaria" despre : spioni , contraspioni , pompieri , jandarmi , militieni , gardieni de puscarii ...
  Dupa cum nu se vorbeste "nicaria" despre ceilalti (ca si ci de mai sus) purtatori (ocazional si intimplator) de diferite uniforme si/sau de armament : comisari de garda financiara , padurari , personal al societatilor de paza ...
  Se vorbeste NUMAI despre cei care SINT IN ARMATA ...

  RăspundețiȘtergere
 16. 'Ga'mi-as !...
  Sistemul cu moderarea comentariilor conduce la discutii "ca-ntre surzi" ...

  RăspundețiȘtergere
 17. @militar ''nemilitar''23 mai 2014, 13:53
  Un semn al tradarii poate fi vazut daca vezi cine a fost implicat in evenimente violente versus cine a stat la umbra, cine a avut de castigat vs. cine a pierdut, s.a.
  Devine clar: membrii de partid marcanti si servicii. Verificare: s-au acoperit, sprijinit, favorizat intre ei astfel incat acum sunt oameni prosperi, pensionari sau nu dar cu viitorul linistit.
  Sa cred ca asa esti si tu ?

  RăspundețiȘtergere
 18. Deoarece toate cele spuse de mine anterior se refereau la spusele militarului "nemilitar" de la 22 mai 2014, 23:17 (prima lui interventie/aparitie) ... voi continua tot la acea auto-bagare in seama ...
  Daca ne uitam in istorie vom vedea ca MILITARI erau doar cei pregatiti si dotati special pentru a lupta , cu arma in mina , impotriva celor care atentau la integritatea formei de organizare sociala (ginta , trib , stat sclavagist , stat feudal , etc...) . Toti cei care "participau dar nu se bagau" la aceasta lupta ... nu erau militari (cei care adunau informatii , cei care impiedicau scurgerile de informatii , cei care-i "bateau" pe recalcitrantii proprii , cei care stingeau focurile ...)

  S-ar parea ca idiotenia definirii ca militari a personalului acelor alte servicii (necesare societatii ... dar neimplicate direct si nemijlocit in lupta armata) ... deci acea definire au facut-o statele care au considerat ca :
  - 1) militarii (militarii-militari) sint singurii care pot (cu o oarecare pregatire suplimentara) sa indeplineasca si acele atributii ... ca urmare si acel personal sa fie considerat ca fiind militari
  - 2) declarind acel personal ca fiind "militari" ... ii subordona unei legislatii mult mai severe (legislatie specifica militarilor) . Asigurindu-si (statele respective) o mult mai mare fidelitate din partea acelor oameni ...
  Cu toate acestea , la marea rascolutie din '89 , cei "mai tradatori" au fost tocmai "militarii" din acele institutii (cu militari-nemilitari) ...

  RăspundețiȘtergere
 19. Pen'ca nu vad cum decurg discutiile (ostilitatile) ...
  Din ceea ce vad aparut pina acum ...

  Bag seama ca tinarul militar "nemilitar" este un adevarat troll ... Asta ca sa il consider ca fiind "in toate mintile" si stiind bine ce spune ...
  Totusi inclin , mult mai mult , sa fiu de acord cu @s , si sa cred ca este vorba despre cineva in deplina conformitate cu caracteristicile prezentate ...

  RăspundețiȘtergere
 20. Tinere militar ''nemilitar'' 23 mai 2014, 13:53 ...
  Poate ca "umpic" de organizare a ideiilor n-ar strica !...
  Deci :
  - karadeniz vorbeste despre (necesitatea) "separarea militarilor militari de ceilalți oameni de prin structurile de apărare,"
  - militarul "nemilitar" este nedumerit ... si spune : "as fi deosebit de interest sa stiu cine sint ''militarii nemilitari'' ... De aici se intelege ca militarul "nemilitar" nu este de acord cu nerecunoasterea statutuli de militar si pentru alti co-participanti la sistemul national de aparare ...
  - dupa care militarul "nemilitar" este cuprins de "minie proletara" si cere : "TREBUIE IDENTIFICATI TOTI TRADATORII, INDIFERENT CINE SINT ACESTIA SI DIN CE ''ARMATA'' FAC PARTE SI TRIMISI IN FATA JUDECATORILOR." .
  - păi , bre militarule "nemilitar" , hotaraste-te ce doresti : sa fii (in continuare , pe nedrept) considerat militar-militar ; sau sa fie considerati tradatori (pentru evenimentele din '89) si militarii-militari (nu numai cei din structurile premergatoare structurii din care faci tu parte) ! ...

  RăspundețiȘtergere
 21. militarul ''nemilitar''23 mai 2014, 19:40

  Asa e cum spuneti voi !!!
  Scuzati ca v-am tulburat somnul !!!
  Vorbiti intre voi ca asa va simtiti bine !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A. Dar parerea ta care este? Daca nu te exprimi clar, nu putem cunoaste unde vrei sa ajungi, si poate ai dreptate.

   B. De ce trebuie facuta filosofie inutila? Pe scurt, militar este o persoana care apartine fortelor armate regulate ale unui stat care are intotdeauna ca misiuni (de descurajare, defensive, ofensive etc.) combaterea unor forte armate regulate ostile apartinand unui stat strain (cazul cel mai general). De asemenea militari sunt si acele persoane care apartin atat fortelor armate regulate, cat si trupelor de interne care au drept misiune (de descurajare, combatere, anihilare, neutralizare) combaterea unor elemente teroriste inarmate, chiar daca aceste elemente sunt civile. In concluzie, militar este acela care are ca misiune "inclestarea" cu un alt militar sau cu un terorist.

   C. Dupa legislatia romana actuala, militari sunt urmatorii: cadrele militare care se supun L. 80/1995 (exista in toate ministerele cadre care se supun acestei legi), soldatii si gradatii profesionisti care se supun L. 384/2006 (in toate ministerele exista), elevii si studentii scolilor si academiilor militare. In caz de conflict armata, pot deveni militari si tinerii cu varsta 20-35 ani. Toti acestia au urmatoarea caracteristici: au depus/vor depune juramant militar cu continut unic - "Eu.... militar al Fortelor Armate, jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa respect legile tarii si regulamentele militare. Asa sa-mi ajute Dumnezeu." Au grade militare cu denumire unica. Deci, colonel la interne, colonel la aparare, colonel la SRI/SRS.

   PROBLEME SENSIBILIE.
   1. Daca politistii de azi sunt sau nu militari? Nu, in anul 2002 au devenit functionari publici civili [L. 360/2002, art. 1]. Depun juramant militar? Nu. Forma acestuia este: "EU.... Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile tării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Asa să-mi ajute Dumnezeu! PRO PATRIA ET ORDINE IURIS." Au grade militare? Nu! Comisar, subcomisar etc. sunt grade profesionale ale functionarilor publici civili, nu grade militare.
   2. Daca politistii trecuti in rezerva inainte de 2002 sunt militari? In mod normal, da! Dar trebuie citita bine L. 360/2002. Cine are chef s-o studieze.
   3. Probleme sensibile la armata? Sunt si aici. Sunt cateva specialitati/functii care nu justifica titlul de "militar" si portul unei uniforme militare, functiile/specialitatile respective putand fi ocupate de civili. Dar asa e Romania!

   Ștergere
  2. Referitor la "prapadul" din decembrie '89 si Stanculescu. In decembrie '89, ce vezi despre Ucraina, asta trebuia sa se intample si Romania. Crezi ca s-a incheiat totul in decembrie '89? Poate la Bucuresti si la Caracal, dar Revolutia inceputa de Laszlo Tokes (!) s-a incheiat abia la sfarsitul lui martie '90. Dupa conflictele de la Tg. Mures. Armata a stopat totul, in caz contrar cu totul altfel se termina revolutia Dar acest fapt este doar pt. cunoscatori.

   Sa iti pui intrebarea cum de din 1104 morti la revolutie, 663 au fost militari! Mai mult de jumatate din victime! Se mai impusca si militarii din greseala, dar nici in halul asta sa depaseasca nr. de civili ucisi. Si apoi e la mintea cocosului: daca era sa faca uz armata de forta reala contra civililor, minim 1 milion de morti ar fi fost. Pe de alta parte, in orice conflict armat raportul militari ucisi vs. civili ucisi accidental, este de 1 militar la minim 20 civili, in WW2 la 50 de civili. Ori in Romania a iesit un raport bizar de 1:1. Un astfel de lucru se intampla doar cand militarii unei natii, se lupta cu militarii altei natii "deghizati" in civili. Uitate-te si la Ucraina: mor mai multi militari decat rebeli intrucat nu ii mai poti deosebi printre civili. Asa a fost si in '89 in Romania!

   Noi stim mult mai multe despre Revolutie decat s-a spus opiniei publice la TV ceea ce trebuia sa cunoasca "prostimea". Omul mai greste, dar radiolocatoarele care semnalau in clar tinte aeriene, nu prea! Nici statiile radio care ne perturbau cu tot fel de convorbiri in limba rusa. Statii pe UUS - adica vizibilitate directa. Si altele!

   Apropo de revolutionari! Decembrie '89? La TV e una, si realitatea e alta! Citeste aici [http://adevarul.ro/news/societate/linsarea-maiorului-aurel-agache-1_50ad810c7c42d5a663966068/index.html]. Tot revolutionari erau si ei. Si au mai fost inca 5 militari linsati de "revolutionari" (rau militari la acea vreme)! Si in alte parti, numai in Tinutul Hunilor.

   Stanculescu? Da' mereu au platit militarii romani pt. pacatele altora. Si vor mai plati!

   Ștergere
  3. militare ''nemilitar''23 mai 2014, 22:53

   R-2650, cu siguranta ai inteles mesajul meu, avind in vedere cum si ce ai scris in cele doua postari de mai sus, fapt care ma bucura sincer.
   Eu si multi altii nu mai putem accepta ca prostia sau tradarea, sau dracului stie ce, sa semene discordie si dusmanie intre romanii care au jurat sa apere Tara in care au vazut lumina zilei si in care , cu siguranta, vor trece dincolo.
   Este necesar ca, cei care ''gindesc'' masuri otravite sa ia in consideratie, inainte de a le enunta, macar faptul ca, multi dintre cei care sint dispretuiti de ei si-au pus pielea in saramura ''pe bune'' si au sacrificat multe, in timp ce altii faceau aplicatii pe harta sau cine stie ce ''fapte de arme'' mai infaptuiau.
   De asemenea, printre cei care s-au aflat permanent pe frontal nevazut au fost si multi copii de ''military-militari'', pe care acum unii se grabesc sa-i puna la colt(si ar fi multe exemple de dat, insa gurile oamenilor de onoare vor ramine ferecate mereu).
   Dar, toti au fost sub juramint si daca nu au pactizat cu dusmanul, sint membri onorabili ai ''breslei'' si trebuie respectati .
   Cu o singura si definitiva conditie: respectul sa fie reciproc si sincer. Altfel nu va fi bine
   Eu cred ca am scris prea mult si e bine sa ma opresc aici, reiterind pretuirea mea pentru felul cum gindesti.

   .
   Te-as ruga sa nu postezi aceste rinduri fiindca nu cred ca e necesar; ''galeriile'' nu inteleg mai niciodata ce simt si ce gindesc jucatorii !!!
   Te saluta un ''military-nemilitar'', fiu de ''military-militar'' veteran de razboi !!!
   M-am nascut intr-o SKODA de 9 tone, militara,( poate intuiesti cit de tinar sint) asa ca stiu multe despre toti militarii; atit cei ''militari'' cit si cei ''nemilitari''.

   Ștergere
  4. @ militarul ''nemilitar''. Observat tardiv ultima parte. Nu se pot sterge doar randurile din ultima parte, ci numai intregul comentariu. Se poate face si asa. Cu toate ca ultima parte prezinta o asemenea decenta incat ar merita pastrat intregul comentariu! Cum doresti!

   Ștergere
 22. Nu ! Militarul "nemilitar" nu este troll ! Este unul dintre cei definiti de @s !

  Trollii sint foarte (mult mai) rezistenti "la tavaleala" ! Nu cedeaza de la primele lovituri (si acelea "de tatonare") ! Nu se recunosc infrinti nici cind sint "facuti knockout" ... chiar si "la podea" fiind , tot mai chelalaie !
  Pe cind "nedumeritul" nostru s-a retras "cu coada-ntre picioare" ... inainte de a fi inceput discutiile ...
  Mai raminea sa ne spuna ca "cel mai destept cedeaza primul" , pentru ca situatia sa fie complet nostima !

  RăspundețiȘtergere
 23. Revenind la situatia creata de militarul "nemilitar ...
  Problema a pornit (asa cum am mai spus) de la parerea lui karadeniz ca : cei care nu sint militari-militari nu trebuie sa fie cuprinsi intr-o lege a pensiilor MILITARE de stat !
  Asta nu inseamna ca noi , militarii-militari , avem ceva impotriva ca si acei cetateni sa beneficieze de legi ale pensiilor de stat (sau de pensii de serviciu) ! Dar nu de lege a pensiilor MILITARE de stat !

  Desi aceasta atitudine a militarilor s-a transformat in exemplificarea perfecta a zicalei : "pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti !" .
  Amintiti-va de situatia in care magistratii au copiat ideea legii pensiilor lor dupa (si in forma ... dar si in timp) L.164/2001 . Deci ei "si-au tras" pensii dupa modelul pensiilor militare de stat ! Inclusiv cu folosirea acelorasi justificari ale necesitatii unei asemenea legi !
  Numai ca_cind bociii au hotarit "răşluirea" pensiilor necontributive ... magistratii au hotarit (prin cur_tea constitutionista) ca ei (magistratii) sint constitutionali (prevazuti in Constitutie) pe cind militarii nu sint prevazuti acolo ... Ei (magistratii) au ramas cu pensii de serviciu , iar militarii-militari au ingrosat rindurile "contributionistilor" ...
  Acum , cind noi , militarii-militari , nu avem nimic impotriva ca si alti cetateni (care nu sint militari-militari) sa poata beneficia de pensii de stat (sau de pensii de serviciu) , ar fi culmea ca acestia sa obtina asa ceva ... iar noi . militarii-militari , sa raminem , iarasi , "de caruta" ...

  RăspundețiȘtergere
 24. @R-2650023 mai 2014, 21:06 :
  Cred ca trebuie facute unele precizari/compltari ...
  La : " ...C. Dupa legislatia romana actuala, militari sunt urmatorii: cadrele militare care se supun L. 80/1995 (exista in toate ministerele cadre care se supun acestei legi) soldatii si gradatii profesionisti care se supun L. 384/2006 (in toate ministerele exista)" ...
  - Nu ! Nu exista in toate ministerele ! Spre exemplu ... la agricultura nu exista ... Dar nu asta este problema principala ... Problema principala este definirea CADRELOR MILITARE data de l.80/95 : " Art. 1. - Prin cadre militare, in sensul prezentei legi, se inţelege cetăţenii romani cărora li s-a acordat grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, in raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, in condiţiile prevăzute de lege. " .
  In baza acestei prevederi orice Turcescu este considerat militar !

  - nu este corect a se defini MILITARUL-MILITAR prin prevederile legilor aflate in vigoare ... legi facute pentru a "obliga la fidelitate" , prin amenintarea legilor militare , pe cit mai multi dintre "negrii pe plantatii" ai statului ... Asa au devenit militari si comisarii garzii financiare ...
  - definim teoretic militarul-militar si , dupa aceea , scriem legea prin care il prezentam societatii ... Deci militar-militar este cetateanul pregatit si dotat special pentru a planifica , organiza , conduce si duce lupta armata (cu arme) impotriva unui agresor (de aceeasi natura) din exteriorul statului ... Pentru "agresorii" din interiorul statului se folosesc alte institutii , al caror personal nu este constituit din militari ! N-am auzit de nici un stat care sa trimita impotriva teroristilor (incendiatorilor , manifestantilor agresivi , spionilor , tradatorilor de secrete) ... tancurile , tunurile , aviatia militara sau marina militara cu militarii din compunerea acestora ... Pentru acesti ne-amici se folosesc alte mijloace ... nu mijloacele militare !
  Altfel spus : trebuie revazuta legislatia care defineste ca militari pe niste cetateni care nu au legatura directa , nemijlocita cu apararea "cu arma in mina" a tarii .  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa nu cadem in copilarii! Referirea era la ministere (alte institutii) cu atributii in domeniul apararii si sigurantei nationale: M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., S.T.S, S.P.P. Restul, da! E corect! Totusi - in interior pot actiona teroristi 100% cu instruire militara. Nici cu tancul nu ii poti casapi - am darama 1/2 de tara, dar nici cu Garda Financiara. Cu alte cuvintele, totusi fortele speciale din M.A..I. si S.R.I. (cele de interventie antitero), ar putea fi catalogate drept militari. Cat priveste Turcescu si restul? Da' face parte din viata noastra! Doar n-am fost umiliti doar o data in istoria asta de tot felul de fatuci si aurolaci in numele democratiei mioritice! Tot asa va fi si in viitor Solutia nu este decat una: armata sa fie garantul Constitutiei. Ca in Turcia! Populatia va vota cu cel putin 2 maini. Dar pana atunci, asta este. Cui nu-i dai dupa ceafa cand trebuie, iti da el tie altceva.

   Ștergere
 25. Nu mai insist pe ideea necesitatii includerii intr-o lege a pensiilor MILITARE de stat numai a militarilor-militari (cei din armata) .
  Concomitent cu includerea in alte legi (identice in continut , dar diferite ca denumire a celor vizati) ale pensiilor de stat (sau pensii de serviciu) pentru ceilalti cetateni , apartinind altor elemente ale sistemului national de aparare , ordine publica si siguranta nationala , cetateni care (cu totul nefericit) sint definiti ca fiind tot militari . Ceva de genul cum au facut politistii atunci cind au fost "civiliti" ... dar legea pensiilor lor (de stat) copiaza aproape ad-literam legea 164/2001 (legea pensiilor militare de stat) .

  Vad ca militarul "nemilitar" se "plîngăceşte" ca nu a fost inteles ... deplingind "discordia si dusmania" dintre romani (dintre militari si nemilitari) , exemplificind cu "răii" de militari care "gindesc masuri otravite" pentru separarea (la pensii) a celor doua categorii ...

  Mai intii subliniez ca este "de bine" ca mai este cineva (militarul "nemilitar") care sustine necesitatea revenirii la sistemul de pensii militare de stat pentru militari !

  Revenind ...
  Intr-adevar este de condamnat atitudinea de "semanare de dusmanie si discordie" intre cele doua categorii ... numai ca militarul "nemilitar" (in numele intregii categorii din care provine ?) este cel care contribuie din plin la o asemenea campanie :
  - incepe prin a-si manifesta convingerea ca nu va putea primi "un raspuns inteligent" de la un militar-militar . Asta insemnind ca el (si si ai lui ?) ii considera pe militarii-militari ca fiind niste prosti ... Intr-adevar , consistent indemn la non-discordie si non-dusmanie !
  - in "plingaceala" , pentru sublinierea bunelor sale intentii , vine cu o noua "moNstra de gindireala" in sprijinul non-discordiei si non-dusmaniei intre cele doua categorii ... Vorbeste despre el (si-ai lui ?) ca fiind dintre cei care si-au pus "pe bune , pielea la saramura" , in timp ce (puturosii , incompetentii , inutilii ? ) de militari-militari "faceau aplicatii pe harta sau cine stie ce alte "fapte de arme" " . Intr-adevar ... puternic argument pentru non-discordie si non-dusmanie !....

  Acum iau o pauza pentru a confectiona niste capcane pentru (alti) gindaci de bucatarie ...

  RăspundețiȘtergere
 26. @ militar "nemilitar"
  "Trebuie" multe in tara asta, dar cu discutii pe bloguri nu rezolvam noi nimic.
  Pentru a rezolva ceva e nevoie de vointa politica, ori mie personal mie si rusine sa scriu cuvantul politica.
  In Romania nu exista vointa politica si nici politicieni, doar niste gasti de "baeti destepti" pusi pe furat. In fiecare dimineata constat surprins ca mai exista o chestie numita Romania. nu stiu ce dracu o tine, caci dupa orice logica elementara, asa ceva nu are cum sa existe.Nu sunt suficient de destept sa-mi dau seama ce interese mai tin tara asta pe harta lumii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. militar ''nemilitar''25 mai 2014, 13:30

   Aveti perfecta dreptate domnule !
   Si eu ma mir nespus cum de mai existam si ma intreb pentru cit timp, date fiind evolutiile in plan extern, tendintele politico-economice interne si faptul ca sintem al treilea stat trianonic, nedestructurat inca.
   De aceea pledez eu, in utopia mintii mele, pentru unitate si cutarenie, aproape cu orice pret.
   Si pentru a nu ne departa de subiectul ''militar'', iata ce vor sa intreprinda comandantii armatei care nu a ezitat sa-l debarce, legal si constitutional, pe unul dintre cei mai mari lideri politici si militari ai Lumii: http://militar.infomondo.ro/actualitate/comandanti-din-armata-franceza-ameninta-cu-demisia-daca-bugetul-apararii-va-fi-redus.html
   Cei care se bat cu ''arma'' in piept pe meleagurile noastre ar fi capabilii, oare, de asa ceva !!!
   Ar fi un mod concret de garantare a aplicarii prevederilor legale, constitutionale !!!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!