marți, 22 aprilie 2014

In cazul unui conflict armat NATO-Rusia, Romania va fi un simplu poligon experimental de trageri!

Materialul survine ca urmare a sugestiilor (observatiilor sau altora asemenea) ale unor rude/prieteni stabilite/stabiliti in strainatate (unii lucrand inclusiv in armatele acelor state), si care incearca sa ne avertizeze ca Romania va fi tinta unui conflict armat. 

In timp ce politicienii fac exercitii de imagine, plimbandu-se cu barca peste balti de 1/2 metru adancime evitand sa isi ude pedichiura, mintind cetatenii dupa un vechi obicei politicianist mioritic cum ca vor face si diguri vreodata - adica in viitorul extrem de indepartat, mai exact niciodata, la granitele de est ale Romaniei se prefigureaza un conflict armat iminent intre NATO si Rusia. Si unde Romania va fi un simplu poligon de incercare! Conflictul este deja in desfasurare, acum fiind doar in etapa locala, fiind evident pt. orice militar (profesionist, nu de salon) ca pe teritoriul ucrainean se confrunta deja fortele speciale ale NATO care instruiesc din mers pe cele ucrainene, cu cele rusesti - rutinate in ceea ce exercita din plin la granitele de est ale Romaniei!

Lasand la o parte teatralismele si ignoranta actorilor scenei politice romanesti asupra situatiei la granitele de est ale Romaniei care indica pericol real de razboi, nu doar intre Ucraina si Rusia, ci intre NATO si Rusia, pozitia Rusiei ofera suficiente detalii ca de aceasta data colosul rasaritean nu mai este dispus sa joace doar la nivel declarativ in relatiile cu NATO. Dupa ani de tatonare a NATO, Federatia Rusa a ajuns la un moment cand este cu adevarat capabila sa isi testeze niste rachete Iskander si niste avioane Suhoi, in spatiul aerian al NATO. Nu pe orice teritoriu al NATO, ci conform intereselor strategice ale Federatiei Ruse, combinate cu capabilitatile sale militare. Cum totul este legat de de conflictul cu Ucraina, devine evident ca interesele strategice ale Rusiei nu vor avea ca tinta state NATO din vecinatatea Norvegiei, ci ale Ucrainei. Din punct de vedere al capabilitatilor militare ale Rusiei, este tot evident ca federatia va avea ca tinta un stat sau mai multe state NATO din vecinatatea Ucrainei, care din punct de vedere al resurselor militare proprii, nu reprezinta o opozitie armata semnificativa pt. Rusia. Insumand interesele legate de interesele strategice ale Rusiei si punctele slabe ale NATO de la granitele sale, se intrevede cu usurinta ipoteza conform careia tatonarile militare ale Rusiei contra NATO, nu pot fi efectuate decat pe teritoriul a 2 state: Romania si Bulgaria. Care practic, sunt cele mai slabe state din punct de vedere militar apartinand NATO de la granita de est a aliantei. Ar mai fi Ungaria, dar aceasta are un scut in fata Rusiei si care este Ucraina de Vest. Pe de alta parte, nu este exclus ca in cazul unui conflict NATO-Rusia, Ungaria sa reactioneze ferm si cu rapiditate sub sprijin NATO sau exclusiv european, si sa isi stabileasca propriile granite vestice pe Carpatii Orientali. In mod paradoxal, dar visul Ungariei de a anexa Ardealul se poate indeplini fara mari eforturi. Din punct de vedere militar, in cazul unui conflict NATO-Rusia, este extrem de indicata si suficient de previzibila o contralovitura a NATO si a europenilor, pe directia Budapesta-Cluj-Carpatii Orientali, in timp ce in sudul si estul Romaniei, fortele romane vor fi lasate sa se descurce la sacrificiu cu cele ale colosului rasaritean! Bineinteles ca o astfel de strategie trebuie sa vizeze si stabilirea unui cap de pod al NATO/UE natural in Ucraina de Vest. Insa, intr-o astfel de situatie, NATO/UE trebuie sa ofere ceva in schimb colosului rasaritean, altfel conflictul se va amplifica si niciuna din parti nu are un asemenea interes. 

Revenind la situatia strategica din regiune, mai apare un punct slab al NATO, dar forte pt. Rusia: Transnistria. In aceasta ecuatie, Republica Moldova nu reprezinta o forta militara care sa se opuna Rusiei, decat eventual la nivel simbolic. Tinand cont si de divizarea populatiei moldovenesti care ca si in Ucraina, parte se increde in valorile NATO si ale U.E., parte (poate cea mai mare parte) nu se increde in aceste valori, pare destul de probabil ca armata R. Moldova nici sa nu incerce sa opuna o minima rezistenta in fata unei ofensive rusesti. Nu de teama sau din lipsa de moralitate, ci din convingere, asa cum si in Ucraina de Est armata ucraineana s-a alaturat cu batalioanele celei ruse, din simplul motiv ca nu se increde nici in bunastarea U.E. si nici in valorile NATO. Si are dreptul sa creada astfel, din moment ce in 2 state ale NATO si ale U.E. - Romania si Bulgaria,  militarii rezervisti care si-au servit tarile sub umbrela NATO, au fost decimati de statele respective. In sfarsit, tot legat de strategie - dupa o misiune imediata, exista mereu si o misiune urmatoare, altfel nu mai este strategie. Dincolo de axa Moscova-Bucuresti ca foarte posibila tinta a planurilor rusesti de contracarare a NATO, undeva imediat la granita de vest a Romaniei exista si o posibila misiune urmatoare a intereselor rusesti care poate avea ca tinta finala, stabilirea unui cap de pod permanent, in Serbia. Ne aducem aminte cazul Kosovo, cand Serbia a fost redusa la tacere si dezmembrata de U.E. si de NATO. Oricum, dincolo de pozitia politica moderata a oficialilor sarbi din ultimii ani, sarbii si mai ales armata sarba, nu vor uita curand acea agresiune in urma carora le-a fost smuls leganul propriei civilizatii. Cu alte cuvinte, in cazul unui conflict NATO-Rusia, sarbii vor proceda in mod similar populatiei si armatei din Ucraina de Est care practic a fraternizat cu Rusia, situatie previzibila si in cazul populatiei si armatei moldovene. Nu este exclus insa ca astfel de fraternizari sa le regasim si in cazul populatiei si armatei bulgare si care intre noi fie vorba, apreciaza intrarea in NATO si in U.E. ca pe o mare eroare. Ca si in cazul statului roman in ceea ce priveste propria armata, si statul bulgar a comis aceeasi eroare capitala: si-a redus cu 1/2 capacitatea combativa prin decimarea pe cale legislativa, a fortelor armate din rezerva (desfiintarea pensiilor militare, cu consecinte de cele mai multe ori tragice pentru rezervistii din fortele operationale).

Asadar, la orizont se prefigureaza un conflict armat real, intre NATO/U.E. pe de o parte, si Federatia Rusa si aliatii sai, pe de alta parte. Are sanse putine sa fie extins, cel mai probabil acesta va fi localizat la marginea de este a teritoriilor NATO. In prima faza, sub forma de lovituri aeriene (aviatie, rachete) si maritime, apoi se poate extinde si la sol. Nu trebuie sa uitam ca armata rusa lupta si acum dupa conceptul (de altfel, foarte pragmatic) precum caruia acolo unde nu pune piciorul soldatul,  acela nu e teritoriu cucerit/eliberat/ocupat. Romania are sanse multiple sa devina un poligon experimental de trageri in acest conflict! NATO va sprijini Romania, la capacitate maxima - aerian si logistic. Mai putin sau deloc, cu trupe la sol. Problema este ca tinta strategica a Federatiei Ruse va fi identica cu cea a NATO/UE. Capul de pod al NATO/UE din Ucraina de Vest, necesita un schimb. Acesta pare previzibil si nu poate fi decat un cap de pod al colosului rasaritean in Serbia, ceea ce inseamna invazie terestra cu tranzit si stationare prin estul si sudul Romaniei.

Ca urmare a scenariului extrem de previzibil, exista sanse ca dupa 70 de ani, soldatul roman sa fie (din nou), fata in fata cu soldatul rus. Numai ca in 1944, a fost o chestie, pe care istoria romana fie o ascunde, fie o ambaleaza in fals. Armata romana a luptat contra Rusiei, ajungand in Caucaz fara probleme. In ciuda faptelor cu adevarat eroice, armata germana a considerata armata romana, mereu, ca fiind o armata-paria, fapt pt. care a tratat-o ca atare. Cele mai grele misiuni, cele mai grele flancuri, cel mai neprielnic teren. Cat priveste populatia de acasa? Muritori de foame, si cam atat! Pe acest fond a intors armele armata romana, la 23 August 1944. Problema este insa, ca si acum dupa 70 de ani, NATO considera armata romana ca fiind tot o armata-paria, la fel ca Germania pe vremuri si ca U.E. astazi. Dovezi? Armata Romaniei tot cu A.K.M. lupta (exceptiile in ceea ce priveste dotarea cu armament si tehnica performate, sunt ignisifiante). La fel ca si soldatii rusi. Numai ca ultimii, actioneaza conform conceptului probat in conflictele militare, conform caruia inving precis daca sunt de de minim 7 ori mai multi! Si il respecta si acum! Cetatenii romani? Dar parca nu stim! Marginalizati de diverse state europene si fara drept de de libera circulatie in S.U.A. Nu si invers!

In ceea ce priveste Romania, ar mai fi o situatie! Dotarea tehnica este cum este! Nici cu marele standard de 24 avioane F-16, nu s-ar face nici pe departe, primavara NATO in Romania. Ar fi ca 24 de fluturasi intre 3500 de lacuste Suhoi. Dar noi avem in dotare oricum, tot sicriele zburatoare MIG 21 (cu sau fara Lancer, tot depasite moral sunt). E real ca au sosit prin Romania si vreo 6 avioane, F-16  - insa au plecat. Si or sa mai vina la intimidare si vreo 6 avioane canadiene F-18. Oricum, si insumate, toate aceste vizitatoare reprezinta doar un spectacol in stil Hollywood, intrucat ca numar si putere de foc, reprezinta in realitate un mare nimic intr-un conflict cu Rusia.

Si unde ajungem atunci? Din moment ce concluzia este ca in cazul unui conflict care are sanse maximale sa se extinda teritorial in Romania, totul se va reduce la minim 7 Serghei contra unui Ion - militar roman activ, platit de 3 ori mai prost raportat la volumul de munca decat un politist roman tot activ, dar care nu are sarcini militare. Militarul activ este insa dublat la razboi si de un Gheorghe - militar roman in rezerva. Numai ca Gheorghe - militar in rezerva, un fost ofiter sau subofiter/maistru al armatei romane, a fost un pic asasinat de statul roman, desfiintandu-i pensia militara. Fapt pt. care Gheorghe - militar roman in rezerva, luat la misto de statul roman incluzand politicienii, justitia, C.C.R. si diverse alte institutii, se va baza in sfantul razboi pt. apararea patriei, exact pe deciziile si interventia celor care i-au taiat pensia militara. Adica, Gheorghe va avea asteptarea perfect intemeiata, ca politicienii, justitiarii, C.C.R. si alte institutii ale statului care au facut misto de el, sa il apere pe el in fata Sergheilor, si nu invers! Deci, Ion cel activ va ramane singur in fata a 7 Serghei. Si asta numai daca nu cumva Ion cel activ va ajunge la concluzia omologilor sai din armata ucraineana, moldoveana, bulgara sau sarba! Sau a lui Gheorghe din rezerva, din armata romana! Mai exact: "Eu va apar, dar voi politicieni, justitiari, magistrati ai C.C.R., reprezentanti ai statului roman, ce ati facut pentru mine, incat sa meritati sa mor pentru voi?"153 de comentarii:

 1. Si uite asa ii dam dreptate lui Murphy: istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie.
  Multumita bravilor nostri conducatori, suntem ca inainte de fiecare din cele doua razboaie: cu armata prost echipata, cu militari putini, ceva mai bine pregatita decat atunci, in schimb cu un corp de rezervisti pe cale de disparitie (actualii activi vor trece direct in retragere - cu un nesemnificativ stagiu ca rezervisti). Cu toate cele sapte vieti din pieptul de arama (nu o fi furat de tigani?), vom pati ca in bancul cu pisica peste care a trecut o masina cu 9 punti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. P.S. LA MULTI ANI tuturor celor care poarta numele de GHEORGHE sau derivate ale acestuia !!!

   Ștergere
  2. Corect.subscriu.

   Ștergere
  3. Si eu ii recomand lui Gheorghe sa stea la el la tara, unde s-a retras dupa ce TARA si-a batut joc de el,pentru ca Gheorghe dupa ce a invatat sa zicem strategii militare la academie, si-a luat cu el la tara si un cutitas special in cutiuta, dat de la academie cu care sa-si strapunga inima in caz de dezonoare. Cind tara -si bate joc de tine e ca si cum ai fi murit nici nu mai ai timp sa fii dezonorat. Militarii in retragere isi duc zilele pe unde pot dar de fapt ei au murit demult si toata pleava tarii nici nu trebuie sa-si faca iluzii ca merita sa fie aparati de cei de care si-au batut joc.Acum Gheorghe isi curata unghiile de pamint dupa ce pliveste rasadurile din gradina-cu acel cutitas-pumnal- si poarta un fes pe cap,pentru ca sapca de gradat nu e buna si nu sta pe cap cind te uiti dupa ciori ca sa nu-ti manince semintele din razoare. Trebuie sa continue ceea ce face acum si in caz de razboi. Si eu sint medic si am cunoscut un om deosebit de inteligent si patriot care face ce spuneam ca face Gheorghe acum si pe care l-am rugat sa continue aceste ocupatii si in caz de razboi. Mintea mea a studiat muulti ani de stiinta a corpului si a creierului si am observat ce se intimpla in tara asta in ultimii 20 de ani.Au fost distrusi oamenii cu caracter si demnitate indiferent ca erau sau nu intelectuali, s-a creat o noua generatie de hahalere in societatea care sterge 'cei 7 ani de acasa' care mai aveau asa ceva. Cum sa aperi asa adunatura? Si mai ales cum sa crezi ca imbecilii se vor schimba vreodata? Se schimba cu altii mai buni sau mai rai in locul lor-asta e mersul treburilor in aceasta tara,care sa se descurce cum poate fara ajutorul oamenilor ei, sa ramina animalele pe care le-a creat fata in fata cu orice atrocitati pe care le merita. Nici la inundatii nu ne intreaba nimeni nimic,nici cind e seceta nu sintem intrebati daca sintem de acord,pamintul este destul de primitor, si ca sa ne inghita in marea lui imbratisare e pregatit oricind ,pentru asta sint pregatiti romanii intelepti. Nu stiu si nu ma intereseaza ce vor face buricele pamintului si toti imbogatitii si figurantii acestei tari inidferent ca sint sau nu romani.

   Ștergere
  4. Perfect adevarat, din pacate....Si Gheorghe si Ioan si Vasile si altii ca ei....Pentru cine sa luptam...pentru un stat politico mafiot care timp de 25 de ani ne-au jefuit????? Si mai apoi....sa revina la putere si sa lanseze campanii mincinoase despre victoriile obtinute de Ei....sa se revanseze iar pe poporul acesta cu contracte gen Chevrom sau cu RMGC si alte mii prin care natia mai are de vandut....Eu propun altceva...Sa trimita la inaintare Jandarmeria Romana ca tot au antrenamente la Batut cetatenii pasnici care vor sa-si apere batatura saracacioasa....sa se inarmeze mafia si politicienii si sa iasa in linia intai sa dea exemplu si apoi sa cheme rezervistii...!!!

   Ștergere
  5. Autorul articolului se face că nu știe că la 80% din rezerviști le-a crescut pensia. Drept urmare nu se justifică lamentările sale (și a altora - probabil din cei 20%).
   Cât privește analiza politico-militară a evenimentelor din Ucraina mă face să cred că autorul știe mai bine ce vor să facă alții cu noi și nu știe nimic din ceea ce trebuie să facem noi pentru noi.
   In concluzie, încă un articol scris de un pensionar care încearcă să-i mai treacă timpul.

   Ștergere
  6. @ Lucian Dumitru! Ce surse ai, Radio Erevan? Procentele nu conteaza asa mult, dar nici nu este real ceea ce afirmi. Stii sa citesti? Citeste! Ministrul muncii Mariana Campeanu, afirma in data de 20 martie 2013, in emisiunea TVR 1 de aici http://www.tvrplus.ro/editie-prim-plan-92512, la minutul 16.54, ca in urma desfiintarii dreptului la pensie de serviciu pentru militari, la 60% dintre acestia - noile pensii "contributive" au crescut ca si cuantum, rezultand suficient de clar ca celelate 40% au scazut. 40% din 158 000 de pensii militare inseamna 63 200 de pensii diminuate la nivelul anului 2010. Cunoscut fiind faptul că in perioada 2010-2014 nr. total de rezervisti a scazut ca urmare a disparitiilor naturale din sistem cu cca. 30 000 si cunoscut fiind faptul ca cei cu pensiile diminuate apartin cu precadere generatiilor NATO - deci mai recente, se subintelege ca din punct de vedere procentual, la nivelul anului 2014 este depasit procentul de 40% a celor cu pensii diminuate, acesta fiind actualmente de cca. 50%." Deci nu suntem putini, doar propaganda a sustinut acest lucru, iar tu ai crezut-o!

   Pe de alta parte, ai intervenit si tu sa te afli in treaba! 100% dintre militari nu mai au drept pensie militara. Este cea mai rusine pt. un militar roman stiind ca este tratat in mod injositor in comparatie cu omologii lor de exemplu din SUA sau M.Britanie. Ni s-a desfiintat in mod abuziv un drept in cursul derularii lui, iar tu in loc sa vezi abuzul unui stat si dezonoarea care ni s-a creat, tu vezi procente? Si mai e ceva ce nu stii! In caz de mobilizare, sunt "inhatati" cei 20% sa te apere, nu cei 80%. Stii de ce? Pt. ca cei 20% sunt exact cei din generatia NATO si indeplinesc nu doar standardele cerute de NATO in procesuri, ci si criteriile de varsta pt. a fi mobilizati.

   Apropo, eu indeplinesc criteriile. Probabil ca ai cumva pretentia sa te apar pe tine si pe unii ca tine, la nevoie! Viseaza, ai dreptul! Daca te uiti in jur la comentarii, vei observa ca esti complet atipic fata de noi. Ceea ca afirmi tu, se regaseste doar printre ganditorii sectei lui Basescu & Boc - cei care ati distrus armata.

   Ștergere
  7. salut! am facut armata la tr 1984/85. nu ne-au invatat tactica,ne omorau cu munca la deszapezit si la carbuni in gara. probabil acum au pretentia sa ne batem pt romanistan. pt tara care isi va da aurul lui RMGC cu redevente incredibil de mici. pt tara in care se iarta datoriile firmelor private,se da patrolul aproape gratis ... nu multumesc! nu-i iubesc pe rusi,cunosc istoria Patriei,dar eu,NOI nu mai avem o patrie. sa si aduca mercenari de la blackwater,pe bani grei,sa se bata aceia. bine platiti,experimentati,nu vor fi carne de tun. oare chiar crede dottore sau fata aceia de killer numita dragnea,ca armata se va bate sub comanda lor IMPOTRIVA RUSIEI? dar daca chiar ei sunt spioni rusi?

   Ștergere
  8. eu cred(si voi,toti, dealtfel) ca Gheorghe isi va face datoria pana la capat, pentru ca nu e prost si intelege ca tot mai bine e cu niste politicieni corupti ca ai nostri decat cu Serghei pe langa casa....

   Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  10. Sunt un <> si ma voi duce langa un <>chiar daca nu am pensie si mi se v-a cere ....si nu are legatura cu politica sau politicienii ...numai cine a fost format in Armata Romana intelege asta.

   Ștergere
 2. NECUNOASTEREA SI PATOSUL DAUNEAZA !............. MATERIALUL E HAOTIC.... TOTUL SI NIMIC ! SPECIALISTUL ...''MILITARUL ''... EXECUTA ! ANALISTII , SOCIOLOGII, POLITICIENII , ... ANALIZEAZA !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Patosul nu dauneaza; sporeste puterea. Materialul este un articol, nu un tratat sau o analiza de detaliu destinata elaborarii unei decizii. Politicienii ar trebui sa analizeze dar efortul intelectual ii oboseste probabil, asa ca isi aleg consilieri (de dorit capabili). Analistii degeaba analizeaza daca n-are cine pricepe concluziile. Si pentru ca discutam de analisti, mai sti in ce conditii obtineai acest statul pe vremea impuscatului? Se compara cu ce este acum?

   Ștergere
  2. Si in WW 1, si in WW 2 - analistii, sociologii si politicienii romani atat au analizat, incat au dus Romania exact "in crăci". E proverbiala idiotenia analistilor, sociologilor si politicienilor romani in WW 1 cand in pofida recomandarilor militarilor, au dat ordin armatei sa atace mai intai peste Carpati, in loc sa isi consolideze si sa isi asigure mai intai flancul sudic pt. a asigura spatele. Urmarea: in timp ce romanii atacau peste Carpati, nemtii si bulgarii ocupau Bucurestiul. Asa a pierdut Romania atunci 2/3 din teritoriu si 500 000 de soldati. In WW 2, Romania a iesit sifonata tot datorita unor genii de analisti, sociologi si politicieni romani.

   In ceea ce priveste analistii, sociologii si politicienii romani de azi! Au facut ceva sa consolideze armata si nu vedem noi? Noi vedem soldati romani in NATO tot cu AKM si ARO 10. Cat priveste rezerva armatei - nu o mai vedem deloc. Nu vedem de vreo 4 ani decat rezervistii romani care se tarasc prin tribunale. Atunci despre ce analisti, sociologi si politicieni romani este vorba?

   Ștergere
  3. Pertinent. Analiza sistemelor complexe, indiferent de natra lor a trecut in civilie dupa WW2. Pana atunci era apanajul militarilor.
   Politicienii nu asculta ceea ce ii contrazice convinsi fiind ca ei sunt alfa si omega. De, asta-i educatia ...

   Ștergere
 3. nilitarul executa,dar poate si simula executia!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. LA MULTI ANI !
   STULTITIAM SIMULARE PRUDENTIA SUMMA EST (lat.) a simula prostia este cea mai bună măsură de prevedere în anumite situații – Cato, „Disticha moralia”, 2, 18.
   Ghici ce categorie sociala apeleaza la asta si ii iese atat de bine incat adeseori nu identifici simularea ? :)

   Ștergere
 4. Mare smecherie!Baga Tonta si Base niste replici contra rusilor pe la tv,iar rusii vor fugi ingroziti in Siberia!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am inteles din stufoasa ta analiza ca Romania si Bulgaria o sa fie ocupate de colosul rus si unul dintre motive este taierea pensiilor militare. Mai mult, sub protectia NATO, Ungaria o sa-si recupereze in sfirsit Ardealul deci NATO o sa ne tradeze si pe noi si pe bulgari din cauza pensiilor militare. Intrebarea logica, adresata unui ofiter NATO, este urmatoarea:
  - nu este mai bine sa cerem intrarea in CSI si revenirea sub umbrela Rusiei ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fiecare ințelege după putirința gândirii sale.

   Ștergere
  2. Constatare cam bizara! Prin Ucraina sunt doborate deja avioane militare http://epochtimes-romania.com/news/avion-doborat-deasupra-regiunii-donetk---215933. Cu prastia, desigur, doar asa-zisii rebeli nu umbla cu S-300 sau S-400 in buzunare. Referitor la intrebare! Cel mai bine este ca nasparliii astia de aurolaci politici sa se trezeasca din visare si sa realizeze ca niciodata NATO nu va suplini propria lor ignoranta in ceea ce priveste tratamentul si respectul care trebuie acordat armatei. In legatura cu pensiile militare taiate si ironia ta pe acest subiect! Daca tu crezi ca vreun rezervist decimat de statul roman se va agita sa moara pt. tine, Ponta sau Basescu, traiesti pe alta lume.

   Ștergere
  3. Cu toate ca am stors internetul vad ca chestia aia cu AVIOANELE MILITARE DOBORITE (cite ?) apare doar intr-o singura stire. Un ofiter NATO nu stie ca o informatie este credibila daca apare din mai multe surse independente ?

   Ștergere
  4. @ Anonim 23 aprilie 2014, 15:28. Un militar de cariera stie ca e suficient sa fie doborat un singur SU-27, pt. a realiza ca avionul nu e doborat cu pietre, ci cu o AA sofisticata care nu exista in dotarea unor prapaditi de rebeli bagati de reclama la inaintare. Deci, un avion de lupta al Ucrainei de Vest pro-NATO, a fost doborat de armata rusa, si nu de ciorile care au intrat in reactor. Daca tu nu tragi nicio concluzie, citeste macar articolul asa haotic cum e. Ce crezi ca le e cumva jena la rusi sa le dea jos si pe ale noastre (daca mai avem)? Si apropo de internet, media etc. In astfel de conflicte, prea putine informatii apar in spatiul public. Nu vrei sa vezi pe internet sau la A 3 si imagini subacvatice in direct cu submarinele rusesti colcaind in zona litoralului romanesc? Un ofiter NATO si nu numai, e constient ca Romania poate fi prinsa oricand in razboi. Nu dupa informatiile de pe internet, sunt altele mai pragmatice - dar se pare ca esti depasit de acest nivel. Ia totusi si un link, nu cumva sa crezi ca nu mai exista submarine rusesti in M. Neagra http://romanian.ruvr.ru/2014_01_20/Flota-rusa-de-la-Marea-Neagra-va-primi-submarine-noi-8620/

   Ștergere
  5. EU
   Lasa submarinele ca aici este vorba despre AVIOANE DOBORITE. Ti-am spus ca informatia ta nu apare in alte surse deci nu e credibila. Speculatii facem mai tirziu.

   Ștergere
  6. Bravo karadeniz. Uite ca DOAR de aici se inspira "putinta" analistilor lui Base si Ponta alesi pe spranceana politica gen Ontanu, Turcescu, izmenaru Oprea etc.etc.
   Ei uita ca e DOAR un punct de vedere ziaristic si nu o analiza araportului de forte si probabilitati ale ducerii razboiului, chiar si cu NATO prezent dar inexistent in putinta Romaniei.
   Am scris asisderea si eu pe blog, tot ziaristic, fiindca pensia e mica si nu se merita consultanta GRATIS pentru armata lui Ontanu-Base-Boc care au facut POC cu rezervistii.
   FELICITARI celor ce dau raspunsuri INTELIGENTE ce ma ung la inima acestor mancatori de rahat ce culeg ideile de pe aici cu care sa consilieze "stiintific" decizia avansatului politic la apelul bocancilor.

   Ștergere
  7. Imi cer scuze ca intervin in discutie (intre comentariile dumneavostra). Ceea ce as vrea eu sa va spun este ca un ofiter NATO fie el din Romania sau din ori care alta tara membra a organizatiei nu va comenta si nu-si va expune parererile, mai ales cele cu caracter "strategic" pe internet. As vrea sa-i transmit ceva si celui care a scris articolul, si anume: Acel Gheorghe ramas fara pensie sau tarat prin tribunale in lupta cu statul roman va opune rezistenta in cazul unui conflict armat ca doar nu va sta cu mainile in san asteptand ca Ion sa-i apere familia de "cotropitorii" veniti sa-l lase pe el "fost brav militar" fara casa, masa si familie. Domnului ofiter NATO as vrea sa-i pun o intrebare: va mai amintiti domnule gradu' de juramantul militar, asta daca l-ati rostit vreodata? va rog sa-mi spuneti si mie unde este specificat ceva despre bani sau despre vreo alta remuneratie. Armata Romaniei este condusa tot de militari, ofiteri ca dumneata, domnule gradu', si ce fac ei pentru militari? Va multumesc! Toate cele bune!

   Ștergere
  8. @UmbraUnuiNor.

   1. Ai dreptate la faza cu parerile pe net. Insa, daca tot se intampla inseamna ca Romania chiar are o problema legata de militarii sai. In concluzie, nu trebuie bagata problema sub pres doar sa n-o afle rusii, ci trebuie rezolvata efectiv. Atunci vor disparea in mod natural si parerile de pe net. Nu ti se pare ca e mai firesc asa?
   2. Gradele militare sunt unice atat pt. activi cat si pt. cei in rezerva. Ar trebui, insa militarii activi au gradele platite, cei in rezerva - incepand cu 2011- NU!. Valoarea financiara a gradului meu este zero lei. Deci eu nu mai am grad.
   3. Am depus juramant ca cetatean al statului roman. Insa dupa 2011 statul s-a dezis de mine. Ma chinuie! S-a razgandit cu pensia militara si mi-a taiat-o. Acum fac parte dintr-o minoritate de 26500-70000 cu pensiile inghetate pe viata. Statul a fost si smecher: m-a linsat, dar numai dupa ce s-a folosit de mine. Daca statul nu respecta nimic in relatiile cu mine, ar trebui sa fiu sadomasochist ca eu sa ii fiu caine credincios in continuare. Si nu sunt sadomasochist.
   4. Militarii activi nu pot face nimic, decat daca ar incalca.Constitutia. Sau daca Constitutia ar permite ca armata sa fie garantul acesteia ca in Turcia. Numai ca treaba asta asta trebuie s-o decida poporul. Insa dupa cum vezi poporul nu decide nimic, ci decid tot felul de derbedei si aventurieri politici. Sa iti raspund concret? Militarii activi spun ca s-a instaurat o asemenea teroare politica in armata, incat PCR pe vremuri era nimic. Fiecare tine de scaun si atat traind cu frica pierderii locului de munca daca ar avea curaj sa spuna ceva, daramite sa mai si faca ceva.

   In incheiere, referitor la Gheorghe alaturi de Ion, juramant, NATO, patriotism si altele. De luna viitoare la vreo 40-50 de Gheorghe cu pensii deja inghetate pe viata, patria ni le injumatateste iar pt. vreo 2 ani. Ce crezi ca ne ajuta Ion sau patria cu ceva?

   Ștergere
  9. hai sa vorbim despre juramantul militar: ce faceau cei care au depus un juramant militar cand s-au facut privatizari dezastruoase pt romania,cand petrolul era facut cadou strainilor cu redevente ridicole? nu faceau nimic. am un prieten militar care mi-a spus ca in afara de arme,soldatii plecati in irak si afganistan nu au primit nimic de la stat,au trebuit sa si cumpere echipamentul de la magazinele unor ... generali. iar ceramica de la vestele antiglont nu era buna de nimic,au trebuit sa cumpere de la americani ...oare excrocii care fac asemenea biznisuri,de ce nu sunt in puscarie?nu cumva si ei au depus juramant militar,de care si-au batut joc? sigur,tradatorii din frunrea tarii vor pretinde armatei sa se bata pt ca in juramant nu scrie nimic de pensi si salarii. da,dar ei sunt primii care au transformat armata in carne de tun,lipsind-o de inzestrare si pregatire;acum o vor varata in pamant,trimisa la moarte sigura in numele juramantului. dar oare ministrii si prim ministri nu au depus juramant la investitura? cum si-au respectat EI juramantul,daca azi avem armata de opereta? cum are polonia armata si romanistan nu? hai sa vorbim de juramintele ministrilor apararii din ultimii 15 ani si de averile lor; toti au plecat mai bogati decat au venit si au lasat armata mai rau decat au gasit-o. vrem ca responsabilii sa plateasca ,repede si cinstit,apoi sa ni se spuna ca trebuie sa murim ''pt tara'' [pt padurile lui vrestoy,pt RMGC,pt omv petrom s a m d ] prea tampiti ii credeti pe romani...

   Ștergere
 6. Acum putin timp base constata ca n-avem rezervisti. Eu cred ca pluteste, pentru ca ultimii care au facut armata si au statutul de rezervisti, altii decat restructuratii sau pensionatii, au minim 40 de ani. La o adica vor fi vajnici luptatori.
  @anonim 12:31
  S-ar putea sa apara momentul in care te intrebi: lupt pentru:
  - politicienii care ma mint si ma fura?
  - guvernul care are doar grija de a-mi lua?
  - poporul care injura armata si considera pensionarii destabilizatorul economiei?
  - terenul dat la chevron, gold, exon s.a., cu tot cu subsol?
  Sau fac 3 ani de puscarie si ii las pe cei cu ordinea si represiunea sa se descurce, ca tot sunt mai multi si au dotare mai buna decat armata. (poate prind si o gratiere).
  Asta era ideea, nu ce ai priceput dumneata...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca apare momentul cind o sa lupt (sper sa nu il prind) atunci ma gindesc doar ca am depus un juramint fara sa fiu obligat de nimeni sa-l prestez. Cine alege puscaria si spera in gratiere e treaba lui. Eu nu am depus un juramint functie de politicienii care ma fura, de grija guvernului, de injuraturile poporului etc. In juramintul meu nu scria asa ceva.

   Ștergere
  2. hop si eu pe aici23 aprilie 2014, 15:50

   Poti sa dai mai multe detalii? Tu te-ai legat cu juramant. In schimbul lui statul s-a legat cu un angajament/contract prin care sa te sprijine sa-ti respecti juramantul. Tu te consideri legat pe vecie, iar statul s-a sters undeva cu angajamentul fata de tine. Oi fi eu crestin, dar sa perseverezi in a intinde alternativ obrajii nu ma duce cu gandul la credinta ci la altceva. Deci, ma lamuresti unde incep si se gata diverse obligatii?

   Ștergere
  3. @ Anonim 15.33. Eu cred ca ai depus 3. Pe primul l-ai incalcat sigur. Iar la ultimul, precis nu ai carait nimic cand diversi politicieni au comis crime contra poporului pe care erai obligat sa il aperi.

   Ștergere
  4. hop si eu pe aici
   "Eu, ............., jur credință patriei mele, România. Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

   Unde scrie in juramint ceva despre angajament/contract ? Credinta patriei mele inseamna sa lupt pentru ea nu pentru tara in care lucreaza nepotii sau rudele mele care nu au plecat din tara la sfatul cuiva ci profitind de faptul ca au dreptul la libera circulatie si la alte libertati acordate in UE.

   Ștergere
  5. EU
   Da am depus mai multe dar fiecare pe rind a fost abrogat prin lege si l-am depus in fata comandantului unitatii care era reprezentantul statului deci eu nu am incalcat niciunul. Daca nu am tras in oameni asa cum s-a dat ordin pot fi judecat si suport rigorile legii. Daca am ciriit sau nu asta e alta problema si nu are legatura cu OBLIGATIA asumata prin juramint de a respecta legile tarii.

   Ștergere
 7. E bine că mai avem astfel de patrioți. Uitați că suntem cetățeni UE și că mulți români au dublă cetățenie. Nu fac pușcărie cei care nu sunt în țară la mobilizare dacă sunt și cetățeni ai altei țări.
  Mai e un lucru, Marele nostru comandant suprem ne-a sfătuit să plecăm ”spre alte zări de soare pline”, mai bogate și mai civilizate. Copii si nepotii mei au ascultat de acest sfat, e drept că mai ales determinați de condițiile din România create de politicienii ultimului sfert de secol.
  Deci dacă va fi nevoie mă voi duce mai degrabă să apăr țara copiilor și nepoților mei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu care sunt obligatiile persoanelor cu dubla cetatenie. Eu sunt cetatean roman si sunt obligat inclusiv prin juramintul militar sa respect legile romanesti.

   Ștergere
  2. Se pot respecta legile țării și fără să lupți. Una din cultele religioase, recunoscute de Constituția Românei, de dreptul European și internațional, interzice credincioșilor să pună mâna pe arme, să lupte ori să ucidă.
   Pentru acest motiv s-a creat, prin lege, serviciul militar alternativ. Pentru o zecime din avere ești făcut foarte rapid membru al acestui cult.
   În caz de conflict vei fi mobilizat dar nu ca luptător ci prin spatele frontului, pe la cele servicii în care excelează faimoșii noștri generali Oprea, Zisu, etc.

   Ștergere
  3. Nu ma intereseaza cultele religioase si modul in care pot sa evit lupta. Sunt ortodox, cetatean roman si sunt obligat sa respect legile tarii mele si daca am depus de bunavoie un juramint inteleg sa-l respect indiferent daca altii il respecta sau nu. Sper ca am fost destul de clar.

   Ștergere
  4. Clar de tot chiar. Mă bucură că patriotismul mai trăiește încă, la nivel declarativ deocamdată . Să sperăm că nu va fi nevoie să probați practic ceea ce afirmați acum. O întrebare, a la Toprceanu, se impune totuși – ”Câți ca voi ?”

   Ștergere
  5. ”Câți ca voi ?” Nu stiu. Sper si eu sa nu fie nevoie sa lupt ca sa-mi demonstrez patriotismul si nu despre patriotism este vorba aici ci despre respectarea cuvintului dat.

   Ștergere
  6. @ Anonim. Se are ca nu intelegi ceva! Te contrezi cu fosti militari de cariera in fata carora statul nu si-a respectat cuvantul dat! Sunt oameni care au crezut mereu in cuvantul statului. Iti reamintesc faptul ca in 2011, statul le-a desfiintat pensiile militare acestor oameni. Dupa ce s-a folosit ca militari de serviciile lor. Statutul cadrelor militare, Art. 11 "Cadrele militare trecute in rezerva sau direct in retragere au dreptul la pensie militara potrivit legii." Articol abrogat dupa trecerea in rezerva a acelor oameni cu drept de pensie militara. Deci, statul roman si-a batut joc de ei. Dupa cum observi, acesti oameni nu uita usor ceea ce s-a intamplat. Si atunci cum poti cere unor rezervisti sa respecte cuvantul dat fata de un stat care nu si-a respectat cuvantul fata de ei. Mai este ceva. Din cauza a ceea ce s-a intamplat in 2011 (si continua si in prezent), sunt rezervisti care au murit pur si simplu, din cauza schimbarii legislatiei. Sunt rezervisti carora statul ca urmare a schimbarii legislatiei si nerespectarii cuvantului dat, le-au fost diminuate pensiile si cu 90%. De 4 ani, rezervistii romani se tarasc prin tribunale cautandu-si o dreptate. Mai stii vreun stat care isi tratateaza militarii astfel? Legat de juramant! Tot lor le ceri sa fie loiali statului care i-a decimat? Nu ti se pare ca e mult prea mult?

   Ștergere
  7. Mai degraba "patrihoti". Trancaneala multa monser, cu actiunea stam mai prost.

   Ștergere
  8. @R-26500
   Nu vedeti ca Anonim este de fapt Huhurez?

   Ștergere
  9. R-26500
   Nu vreau sa ma contrez cu fosti militari de cariera deoarece si eu sunt un fost. Vreau doar sa spun ca ma simt obligat sa respect (si prin juramint dar si prin cetatenia pe care o am) LEGILE IN VIGOARE in acest moment si nu cele abrogate. Nu pot sa leg problema mea personala cu pensia de faptul ca am jurat sa respect legile deci sa ma prezint la mobilizare daca primesc ordin. Problema pensiei o rezolv favorabil sau nu in justitie dar nu am dreptul sa fiu suparat pe stat sau guvern. In fond alt guvern ne-a recalculat pensiile nu guvernul de azi (sa nu intelegi ca sunt pesedist).
   Statul este o forma de organizare reprezentata azi de niste oameni iar miine de altii. Juramintul nostru face trimitere la Romania, la legi, la Constitutie, nu apare nimic despre stat. Nu le cer prea mult si nici nu am dreptul asta. Le reamintesc ca au jurat sa apere ROMANIA cu tot ce cuprinde ea.

   Ștergere
  10. @ Anonim 23 aprilie 2014, 19:33. Nu pari militar de cariera. Eu cunosc cativa useri, si este cel putin un comandant veridic aici. Tu poti readuci aminte orice, oricui! Juramantul este doar o problema de constiinta. Tu faci insa ca imparatul chinez care si-a ucis garzile din motive de economie, dupa care cand a fost atacat de mongoli, tipa "Unde sunt garzile mele?". Ai pretentia ca un caine impuns cu furca de stapan, sa il apere tot pe acel stapan? Ar fi chiar culmea absurdului sa ceri unui soldat caruia propriul stat i-a dat un sut in spate, sa apere inca acel stat.

   Tu poti sa aperi statul. Poate te-a fericit cu ceva. Ne bazam pe tine! Dar pune-te in locul celor pe care ne-a macelarit in 2011. Si continua si acum! Crap in fata lui Aliosa, ca sa apar ce? Statul nemernic? Ca sa ne mai macelareasca o data? Dar ce daca ne-a facut bucata PD-L, dar cei de dupa au reparat ceva? Ce? [Va aparea in curand un material in care voi demonstra cum exact in acest moment, Ponta, Oprea si statul lor "asasineaza" inca militari in rezerva, exact cum au facut Boc si Basescu]. Inca o data! Apara tu un astfel de stat, noua nu mai trebuie!

   Ștergere
  11. Nu uita Anonim ca ACEST stat maine da o lege sa te caci in sus si tu nu stii decat sa te caci pe jos si dupa stiinta ta mai @ANONIM tu TREBUIE sa te caci in sus. Curat murdar e in mintea ta coane Fanica... Din pensie iata ca nici hartie higienica nu mai pot lua si atunci cum pot sa ma cac in sus? Poate desupra ta si alor lui Base, Ontanu, Boc ca sa ocolesc legea ... gravitatiei.
   Uiti si esenta ca o lege nu trebuie sa actioneze RETROACTIV si sa-mi dea in moalele capului cu ideile de la o pulime ca tine care crede si nu cerceteaza prostia ce clameaza.

   Ștergere
 8. Deci, marea dilema pe care o scoate la suprafata acest articol: dupa ani de umilinte, cine isi mai asuma TOTAL juramantul depus?
  @karadeniz
  Un punct de vedere extrem de decent.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. RECTIFICARE: una din dilemele ..... (scuze !)

   Ștergere
  2. Nu e vorba neapărat de nerespectarea jurământului ci de imposibilitatea de a respecta acest jurământ . Toți am jurat să ne apăram țara, ca militari, chiar cu prețul vieții. Problema actuală este că, după ce politicienii au neglijat atâta vreme armata, partea cu lupta, din jurământ, nu prea mai are nici o noimă, ca să lupți trebuie sa ai cu cine și cu ce. Neavând forțe și mijloace ( pentru că pe lângă dotare, care nu prea mai e, trebuie să ai și pe cine chema sub drapel, ori mare parte din cei din rezerva de mobilizare sunt plecați din țară) în cazul unui conflict în care ar fi angrenată armata română, acel ”jur să-mi apăr țara” devine caduc iar jurământul se reduce direct la jerfa supremă. De luptă nu prea mai poate fi vorba atât timp cât țara, prin reprezentanții ei aleși ori numiți, nu-mi asigură mijloacele de luptă.

   Ștergere

 9. Propunerea pentru reintregirea pensiilor grefierilor, diplomatilor, parlamentarilor, piloti civili etc, blocata in Senat din 16 12 2013
  marți, aprilie 22, 2014 Un comentariu
  Initiative inregistrate la Senat care nu au intrat în proces legislativ:

  16. Click aici - >BP861/16.12.2013 Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din rândul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor, din rândul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Conturi

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Pai sa apere ei Tara ! Din ce vad eu,si in trecut(ma refer la trecutul istoric)si acum,tot "talpa tarii" va fi mobilizata , iar domnitorul si marii boieri vor sta pe un deal(din alta tara)si vor urmari cum lupta si mor ostenii ! Nu se schimba nimic esential,iar lupta se va decide din nou la cu totul alt nivel ! Vae victis...

   Ștergere
 10. " .''MILITARUL ''... EXECUTA ! ANALISTII , SOCIOLOGII, POLITICIENII , ... ANALIZEAZA ! " .

  Asa poate spune cineva a carui legatura cu armata-militara a fost numai in calitate de Tilica-porcarul de la GAZ-ul unitatii !
  Sau unul dintre "militarii" facuti de generalul-doctor-conducator de doctorat ! General care si-a pus pe epoleti mai multe stele decit cîţi subordonati a avut in (scurta) perioada cit a fost militar in activitate ...

  Daca acest anonimut ar fi fost macar prin preajma militarilor ar fi aflat ca , la primirea unei misiuni pe care trebuie (intr-adevar) sa o execute , prima lor grija este "analiza situatiei" ... si , abia dupa aceea , stabilesc fortele , mijloacele si modalitatile concrete de indeplinire (executare) a misiunii ... Toti militarii , pe intreaga scara a ierarhiei militare , trebuie sa faca "analiza situatiei" inainte de a trece la executare ...
  Inclusiv Tilica-porcarul de la GAZ-ul unitatii facea o analiza a situatiei : cum sa faca pentru a-i ramine si lui ceva concentrate pentru "un schimb in natura" : concentrate pentru o glajă de răchie ...

  RăspundețiȘtergere
 11. Bre , anonimule ... ia-ti si tu un nume !
  Ca sa nu zica lumea ca ESTI mai multi !
  Ia-ti alt nume ... nu cel sub care ai interdictie pe acest blog !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   Scuze, credeam ca nu ti-ai dat seama ca stai de vorba cu Huhurez.
   Militianul este atat de "transparent" ca este imposibil sa nu-l depistezi imediat, dupa prima fraza "erudita si extrem de juridico-comica".

   Ștergere
  2. cip dragos
   Imi pare rau dar transparenta invocata te inseala crunt. Nu sunt Huhurez dar daca deranjeaza pe cineva parerile mele spuneti si ma retrag.

   Ștergere
 12. Juramintele succesive depuse de militari nu au fost ABROGATE !
  Au fost inlocuite prin alte formulari prevazute in alte legi .

  In codul penal nu sint prevederi privind pedepsirea "INCALCARII JURAMINTULUI MILITAR" ..
  Se pedepsesc FAPTE savirsite de militari .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "ART. 92
   La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 46/1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 11 iunie 1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare."

   Daca se ABROGA legea prevederile din ea nu se abroga ?

   Ștergere
 13. În Decretul-Lege nr. 55 din 6 februarie 1990, publicat în Monitorul Oficial nr. 21 din 8 februarie 1990 se prevede că, la intrarea în rândurile forțelor armate ale României, militarii vor depune următorul juramânt:[3]

  "Eu,............., intrând în rândurile forțelor armate, jur credință nestrămutată poporului român și patriei mele.
  Jur să respect legile țării, să execut întocmai cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei, atât în timp de pace, cât și în timp de război.
  Jur să nu-mi precupețesc sângele și viața pentru a apăra pământul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei.
  Dacă voi călca jurământul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor patriei mele, România."

  În legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial nr. 990/12 decembrie 2006, formula jurământului militar este următoarea:[4]

  "Eu, ............., jur credință patriei mele, România. Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

  RăspundețiȘtergere
 14. Jurământul de credință

  Prin Legea nr.8 din 10 ianuarie 2002 privind jurământul de credință față de țară și popor al senatorilor și deputaților din Parlamentul României, textul publicat în Monitorul Oficial nr. 101/5 feb. 2002, senatorii și deputații depun, în ședință solemnă a Camerei din care fac parte, următorul jurământ de credință față de țară și popor:[5]

  "Jur credință patriei mele România.
  Jur să respect Constituția și legile țării.
  Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.
  Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor.
  Așa să mă ajute Dumnezeu!"

  Jurământul de credință se poate depune și fără formula religioasă, aceasta putând fi înlocuită cu formula:

  Jur pe onoare și conștiință,

  care prefațează jurământul.
  Jurământul președintelui

  Articolul 82 din Constituția României prevede jurământul pe care îl depune Președintele României în fața celor două camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună, înainte de a începe exercitarea mandatului prezidențial:[6]

  Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

  RăspundețiȘtergere
 15. Deci eu , militar-militar , "Jur să-mi apăr țara" ...
  In acelasi timp conducatorii tarii isi incalca juramintul de a apara "suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României." ...
  Suveranitatea ... p.la ... o cedam cu voie buna catre mUE ...
  Independenta ... p.la ... nu putem face nimic fara aprobarea "licuricilor" ...
  Unitatea si integritatea teritoriala ... p.la ... descentralizam tot si dam puteri (autonomii) tuturor celor care vor ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca altii incalca legea, am dreptul si eu s-o incalc ? Care este numele sub care sunt interzis ca nu-l cunosc ?

   Ștergere
 16. Ne spune anonimutul : "Daca NU am tras in oameni asa cum s-a dat ordin pot fi judecat si suport rigorile legii ." .
  Vai ! Cit de emotionant ! Cita deschidere de a se pune la dispozitia justitiei !

  Ce facem cu cei care AU TRAS ... executind un ordin ? De ce sa fie la puscarie ? Ei si-au indeplinit juramintul : sa respecte legile tarii si regulamentele militare ... care-i obliga sa execute ordinele primite .
  De ce nu au fost "bagati la zdup" cei care au dat ordin , fara ca ei sa fi primit un astfel de ordin ?
  Sa nu te aud cu mizeria ca_cum_ca militarul poate sa nu execute ordinele ilegale ... Asta-i o jigodeala "avocăţelărească" ... militarul in actiune nu are timp de pledoarii ... Pentru ca , tot prin regulamente , militarul este obligat sa execute ordinul "intocmai si la timp" ...

  Si , daca se vrea respectarea jigodelii avocatelaresti , sa se ia aminte la faptul ca , dupa terminarea evenimentelor din 1907 , prima grija a lui Carol I a fost aceea de a amnistia toate faptele savirsite de militari ...

  In concluzie : respectarea juramintului militar in Romanica_capitalista este o chestiune cu multe taisuri ... In tematica articolului ... s-ar putea ca cei care vor lupta impotriva rusilor sa intre , mai apoi , la zdup ... Ca_cunoastem noi si alte cazuri !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am deschidere ci pur si simplu n-am ce face. Chestia cu ordinele ilegale nu e avocateasca ci este clar prevazuta atit in regulamente cit si in legi. Ai auzit expresia "eroarea de drept nu este recunoscuta ?" Daca Tilica are timp de ANALIZA, militarii cu grade mai mari (si cu scoala) nu au timp sa aprecieze daca ordinul primit este legal sau nu ? Daca nu ma insel Tilica porcarul nu mai este prevazut in statele de organizare asa ca lasa-i pe Carol sau pe Ceausescu, nu-i mai da de exemple. Au trecut niste ani de la ei incoace.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 17. Cu "Daca altii incalca legea, am dreptul si eu s-o incalc ?" crede anonimutul ca "m-a bagat la ingramadeala" ...

  Acei "altii" n-au incalcat nici o lege ... au creat legi prin care "suveranitatea , independenta , unitatea si integritatea teritoriala" a tarii au devenit ... p.la .
  Ca urmare militarul nu prea mai are cum sa-si incalce juramintul de a-si apara tara ... cu atit mai putin are cum sa-si indeplinesca juramintul ...
  ---------------------------------------------------------
  Constitutia Romaniei :
  ARTICOLUL 1
  (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

  ARTICOLUL 148
  (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor ...
  (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
  ------------------------------------------------------
  Deci , Romania ca "stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. " nu "se mai ezista" ...

  Probabil ca militarii ar trebui sa depuna un juramint de credinta fata de mUE si NATO ...
  Pentru a fi cit mai cuprinzator si "acoperitor" ... in textul noului juramit ar trebui inclusa si obligativitatea apararii oricarui "licurici" desemnat de conducaretii nostri ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Deci , Romania ca "stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. " nu "se mai ezista" ..."

   Se poate spune si asa dar e mai preferabil sa folosesti expresii mai civilizate ca suntem in public nu in depozitul de izmene. Inainte de a vorbi despre unitar si indivizibil ca ceva tangibil citeste mai intii prevederile tratatelor si trage concluzii DUPA ce le citesti.

   Ștergere
 18. Si , iarasi , vrea anonimutul sa "ma bage la ingramadeala" ...
  Zicindu-mi : "Daca nu ma insel Tilica porcarul nu mai este prevazut in statele de organizare asa ca lasa-i pe Carol sau pe Ceausescu, nu-i mai da de exemple " ...

  Memoria , depozitarea a cit mai multe informatii , este o necesitate esentiala a inteligentei (inteligenta insemnind capacitatea de a folosi cunostinte mai vechi pentru a descoperi cunostinte noi...)
  Ca sa nu mai spunem ca @s a sintetizat corect :
  "s23 aprilie 2014, 10:17
  Si uite asa ii dam dreptate lui Murphy: istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie." ...

  Asa ca , anonimutule , foloseste-te de toate cunostintele/informatiile mai vechi (daca ai asa ceva) daca vrei sa intelegi "ce si cum" se intimpla acum , sau se va putea intimpla in viitor ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt bune si cunostintele/informatiile mai vechi dar mai importante in ANALIZA mult pomenita sunt cunostintele/informatiile cit mai noi. Chiar si Tilica (daca mai exista in armata) in analiza lui se gindeste la ordinele in vigoare nu la cele de pe vremea lui Carol. Trezeste-te omule, suntem in 2014. Azi sunt in vigoare alte legi, alte tratate iar expresii ca "muE, p.la" nu mai fac parte din vocabularul militarilor de azi.

   Ștergere
  2. Mai Huhurez, pardon, Anonim, iar ai sarit gardul ?

   Ștergere
 19. Sigur ca da ! "e mai preferabil sa folosesti expresii mai civilizate ca suntem in public" ...
  Mai intii ca : "e preferabil" inseamna ca "nu e obligatoriu" ...
  Si ... mai de-al doilea : prin ce sint "necivilizate" cuvintele la care faci referire ? Ia uita-te in dex si vezi daca exista vrea referire la "necivilitatea" acelor cuvinte ...
  Si ... mai de-al treilea : modul de a vorbi care-ti deranjeaza sensibilele urechiuse este promovat cu mare osirdie de intii-statatorii statului romanesc in public ...
  Si ... mai de-al patrulea : vrei sa spui ca folosirea acelor cuvinte de catre Pîrţapevici si Cărturărescu in "operele" lor este ceva necivilizat ? Sau vrei sa spui ca_cartile lor nu sint "exprimare in public" ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa incercam ca la armata:

   1.Da, nu e obligatoriu, tine de educatie si asta nu e obligatorie.
   2. In DEX nu apare nici muE nici p.la dar daca ai tu alt DEX astept un link.
   3. Nu sunt papagal sa-i copiez pe altii. Am scoala suficienta sa ma exprim fara sa fur expresiile altora (sau fara sa plagiez ca e la moda)
   4. Cartile se cumpara iar cei care le cumpara isi asuma riscul de a da banii si pe ceva ce nu le convine. Cartile nu sunt exprimare in public. Blogul este spatiu public, gratuit si din pacate aici pot intra si oameni care au o parere buna despre militari iar expresiile tale le schimba parerea. Nu vrei sa demonstrezi ca militarii sunt oameni educati ?

   Ștergere
 20. I-auzi , ia !... "Inainte de a vorbi despre unitar si indivizibil ca ceva tangibil..." .
  Daca "unitar si indivizibil" nu este ceva "tangibil" ... atunci ce mama dracului este ??? Na ! ca sa nu-ti mai ranesc urechiusele! ...
  Este ceva din domeniul "sexului ingerilor" discutat de popimea constantinopolitana in timp ce in cap le cadeau ghiulele turcaletilor ?
  Sau o fi fiind ceva din domeniul efectului razelor de luna asupra galosilor de guma ?

  Cu asemenea gindireala ne asteptam sa ne spui ca si "commonwealth-ul" este unitar si indivizibil ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai studiaza ce inseamna UNITAR si ce inseamna INDIVIZIBIL dar nu in DEX-ul ala cu p.la. Nu ai inteles ce am spus. Cei doi termeni sunt tangibili dar nu conform tratatelor de aderare. Mai pe intelesul tau am spus ca aderarea la UE si NATO nu impun divizarea Romaniei si nici schimbarea caracterului unitar. Schimba-ti DEX-ul cu unul civil nu-l mai folosi pe cel de cazarma.

   Ștergere
 21. Greu treb'e sa mai fie cind ti se pare ca esti desteptul pamintului...

  La : "2. In DEX nu apare nici muE nici p.la dar daca ai tu alt DEX astept un link." .

  MÚIE s. v. gură.
  Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco

  múie s.f. (reg. argotic) gură; (în expr.) a duce cu muia = a amăgi, a înșela, a duce cu vorba.
  Sursa: DAR (2002)
  Etc. , etc. ...
  ( http://dexonline.ro/lexem/muie/102542 )
  -----------------------------------------------------------------------
  púlă sf [At: TDRG / Pl: pule / E: lat pulla] (Trv) 2 (Înv) Nuia. 3 (Înv) Coadă.
  Etc...
  Definiții din dicționare specializate
  Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

  PULA sau PULJ (în it. POLA), oraș în V Croației, situat în extremitatea de S a pen. Istria, pe țărmul M. Adriatice, la 70 km SV de Rijeka; 58,5 mii loc. (2001). Port comercial și de pescuit. Bază navală. Șantier naval. Ind. mat. de constr. (ciment, sticlă, ceramică), de prelucr. a lemnului, textilă și alim. Muzeu de arheologie. Stațiune balneoclimaterică. Centru turistic. Festival național al filmului. Vestigii romane din sec. 1-2 (Templul lui Augustus, Amfiteatrul cu 23 mii locuri, Arcul de Triumf, Poarta Gemina, mozaicuri); Bazilică în stil bizantin (sec. 6); castel venețian (sec. 13-17); catedrală (sec. 15). Cucerită de romani în sec. 2 î. Hr. și denumit Pietas Julia, apoi de venețieni (sec. 12), genovezi (1380) și Austria (1797). După Primul Război Mondial a aparținut (din 1920) Italiei, iar în 1947 a revenit părții croate a Iugoslaviei.
  Sursa: DE (1993-2009)
  Definiții din dicționare neoficiale
  Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel

  PÚLA s. f. Unitate monetară în Botswana. (din tswana (limbă bantu) pula = ploaie (folosit ca urare de a avea noroc)) [AHDEL]
  Sursa: Neoficial
  Etc ...
  ( http://dexonline.ro/definitie/pula )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ mos alecu
   Bine mosule. Vorba latinului : quod erat demonstrandum.
   Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat de mult, de cand Anonimus eramus Huhurezus.
   Apropos de Pula, chiar este un oras splendid, cu un amfiteatru roman functional, unde se tin spectacole si in prezent.Faptul ca a apartinut Italiei este evident la tot pasul aici, in Poreci si in Rovinji, alte doua statiuni superbe ale Croatiei, care, dupa Dubrovnik, sunt bijuteriile Adriaticii.
   Deci s-a demonstrat ca spoiala de cultura juridica nu poate compensa cultura generala.
   Problema pe care nu o pricep, mos alecu, este faptul ca mi se pare putin masochist sa-i faci demonstratii militianului sub acoperire de-si zice acum Anonim.

   Ștergere
 22. TANGÍBIL, -Ă, tangibili, -e, adj. Care se poate percepe prin atingere, care are un aspect concret; fig. real, evident. — Din fr. tangible.
  Sursa: DEX '09 (2009) TANGÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate fi perceput prin atingere; pipăibil; palpabil. 2) fig. Care este evident datorită caracterului concret; palpabil. /<fr. tangible
  Sursa: NODEX (2002) |
  ( http://dexonline.ro/definitie/tangibil )
  ---------------------------------------------------
  Ce treaba are daca cei doi termeni ("unitar" si "indivizibil") sint tangibili ?
  In discutie este vorba despre "(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. " .
  Romania trebuie sa fie "unitara si indivizibila" ... Iar Romania este ceva tangibil ... nu termenii "unitar" si "indivizibil" ...
  E clar !!!! S-a bagat in discutie , ca sa se bage si el in seama , un demn urmas al popimii constantinopolitane ... Noi discutam despre Romania ... El vrea sa vorbeasca despre sexul ingerilor (tangibilitatea termenilor "unitar" si "indivizibil" ...) ...

  RăspundețiȘtergere
 23. Într-o intervenție la Adevărul live, președintele Traian Băsescu a atins și probleme conflictului din Ucraina. În acest context, Băsescu este de părere că nicio țară NATO nu va fi afectată, dar România are o mare problemă cu rezerviștii care sunt la muncă în străinătate. În opinia președintelui, aceștia ar trebui aduși sub arme dacă situația o impune. Despre un posibil atac al Rusiei asupra României, Băsescu spune că ar fi o nebunie. - See more at: http://www.dcnews.ro/basescu-romanii-pleca-i-la-munca-afara-trebuie-adu-i-sub-arme-daca-e-nevoie_441922.html#sthash.LmhDY905.dpuf........problema e rezolvata !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Luat nota, fiind sugestia materialului urmator!

   Ștergere
  2. nu trebuie adusi....ca vin si singuri , daca e nevoie...

   Ștergere
 24. FELICITARI pentru analiza si inca ar fi f.multe de spus daca vrem o analiza PROFESIONISTA a raportului de forte si probabilitatea derularii razboiului. Ca suntem in cofa si rezervistii nu mai au chemare e foarte clar. Cu umila mea pensie de aceea gandesc si eu doar ATAT CAT PENSIA si nu mai dau consultatii gratis. Am tras insa cam aceleasi concluzii http://icepaliga.blogspot.ro/2014/03/semnificatia-rezultatelor-din-crimeea.html dar si aici sunt scrise DOAR cateva randuri, in sinteza si pot fi f.usor citite. Am accentuat DOAR pe cauzele economice http://icepaliga.blogspot.ro/2014/03/escaladarea-situatiei-din-ucraina.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu multumiri pt. aprecieri! Inteleg ca impartasiti cam aceleasi puncte de vedere. Suntem datori sa incercam sa spunem adevarul asa cum il vedem in urma experientelor noastre, si sa nu mai acceptam falsurile care ni se vand zi de zi. Blogul Dvs. a fost atasat la blogroll (dreapta).

   Ștergere
 25. Phii ! C'acu' observai ...

  Zisei io cindva , pe-aici-şa : "mos alecu23 aprilie 2014, 17:21 Juramintele succesive depuse de militari nu au fost ABROGATE !
  Au fost inlocuite prin alte formulari prevazute in alte legi ."

  Si mi se raspunse : "Anonim23 aprilie 2014, 17:52 ... Daca se ABROGA legea prevederile din ea nu se abroga ?" .
  Pe de-adicatelea s-ar fi abrogat juramintele depuse succesiv de catre militari ...

  Desteapta constatare !
  Numai ca mintea care a facut aceasta constatare nu poate primi acest calificativ !

  Pai bine , bre , minte pusa pe bigudiuri , aiasta ar insemna ca Romania nu mai este stat independent ! Pentru ca LEGILE de functionare ale institutiilor care au declarat si promulgat independenta au fost abrogate ... acum existind alte institutii ...
  Ar mai insemna ca Romania nu mai este republica . Pentru ca legea prin care functiona parlamentul din 1947 (cel care a legiferat noua forma de guvernamint) a fost abrogata ...
  Ar insemna ca toate amenzile date in baza Decretului 328/1966 (circulatie) sint abrogate . Deoarece acel decret a fost abrogat . Du-te tu , minte pusa pe bigudiuri , si cere sa ti se restituie banii platiti ca amenda in baza unui decret abrogat !...

  Minte creaţă intr-un creier neted !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   Minte de militian, ce sa-i faci.
   Dar insisti sa ai pretentii sa gandeasca logic.

   Ștergere
  2. Orice continuare a dialogului cu anonimul este inutila. Imediat ce are un raspuns schimba planul discutiei sau subiectul. Astfel discutia devine fara finalitate si eterna. De asemenea, modul de a pune problema este cel putin cu frana.

   Ștergere
  3. Iar m-ati prins ca sunt militianu' HUHUREZ.

   Ștergere
  4. Minte creaţă intr-un creier neted !...
   Cind o lege este abrogata efectele ei ramin neschimbate iar legea noua actioneaza pentru viitor cu exceptia legii penale mai favorabile. Mai pe intelesul tau, poate ca ai ramas cu mintea in RSR (sau RPR) dar daca te uiti pe o harta s-ar putea sa observi o mica modificare. Sau tot pe mintea ta chiar daca ti-ai primit primul grad de sergent-major in baza unui decret abrogat nu-ti cere nimeni gradul inapoi si nici nu ti-l scade din drepturi. Daca tot ai pomenit D 328/66 afla ca amenzile date in baza lui nu sunt abrogate, ele ramin bun platite. Cere tu sa ti se restitutie banii ca esti in stare.
   Cind vorbim despre vulgaritati nu amesteca denumiri de localitati din alta tara cu alte monede sau mai stiu eu ce iti trece prin minte. Ramii in Romania.

   Ștergere
  5. Foarte corect mos alecu, prin abrogarea legii s-a abrogat si juramantul depus de noi, LEGAL nu si moral. La mobilizare sau ca rezervist ar trebuie sa fie reimprospatat juramantul, LEGAL. Va amintesc ca un ministru (Oprea) a depus IN ACEIASI ZI juramantul de doua ori desi facea parte deja din ACELASI guvern. Si-a schimbat doar ... palaria.
   In concluzie MAI E VALABIL JURAMANTUL dupa abrogarea legii domnii mei JURATI? Mai juram sau nu credinta acestei tari VANDUTE si veneticilor ei?

   Ștergere
 26. Uailei !... iaca_c-a mai aparut cineva cu-n limbaj mai colorat care va deranja gingasele urechiuse ale anonimutului ...
  Anonim care cere "expresii mai civilizate" ... Nestiind , anonimutul , ca civilizat/necivilizat nu poate fi decit omul !
  Expresiile/cuvintele nu pot fi decit , eventual , licentioase , triviale , argotice , "mai colorate" ... sau , pur si simplu , inodore , incolore , insipide ...
  ------------------------------------------------------------
  S-ar parea ca trebuie sa largesc cercul posibililor apartinatori ai anonimutului ...
  Firoscosenia , pe care o afiseaza anonimutul , imi aminteste de fostul sef al fostei haite de meidanezi ... Haita de maidanezi care musca pe oricine nu era basinist , nu era iubitor de contributeala , nu le inghitea (pe nemestecate) timpeniile ...

  RăspundețiȘtergere
 27. Daca tot sinteti pusi pe analize, va rog sa analizati, ce, cit si pina la ce nivel s-a ajuns cu distrugerea in Romania, in urma intrarii in UE,si sub presiunile exercitate de UE, si ce perspective s-ar deschide pentru Roman si Romania, divortind UE si facind o alianta bine gindita, strategic favorabila cu Asia.Chevron, s-ar retrage si nu ar mai otravi apa si solul, Gabriel Gold si-ar lua talpasita de la Rosia Montana, nu v-ar mai invada alte populatii migratoare, Basarabia si Bucovina s-ar intoarce la patria mama. Ajutor economic si perspective de restabilire a puterii interne de productie atit industrial cit si agricol va fi total diferita. UE va adus in situatia neputintei de a va mai reface, doar sa fiti pentru ei o piata de desfacere, atit timp cit le va conveni lor pina vor pune in aplicare planul de dezintegrare a Romaniei. Cred ca bine stiti ca in programul lor Romania nu trebuie sa mai existe, pe cind aliatilor de la Rasarit le va suride idea de a avea un aliat de nadejde, puternic la vest, recuperind si parte din fosta Iugoslavie ce abia asteapta sa-si restabileasca granitile si statutul. Ungurii cu visul lor de a ajunge la Carpati s-ar putea sa aibe de pierdut daca nu-si vad de treaba. Aceasta depinde de ce vrea TARA, ca asa cum a zis cel pentru care am un netarmurit respsct, Tudor Vladimirescu, TARA este Norodul, nu tagma jefuitorilor! POPORUL este puterea, cei de la conducere pot fi spulberati de nu-i va mai gasi nimeni. E important POPORUL sa vrea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da daca analizezi dumneata si ne luminezi si pe noi cu concluziile nu-i bine?

   Ștergere
  2. In intreaga istorie, chiar si dupa razboi, S-AU NEGOCIAT conditiile. In UE s-a simulat negocierea si NU A EXISTAT UN REFERENDUL DE ADERARE iar populatia nu a stiut ce s-a negociat si cum s-a ingenunchiat poporul.
   Sub aspect juridic ORIUNDE am fi, la est sau la vest, ARTA NEGOCIERII isi spune cuvantul. Depinde de potentii negociatori ce si cum negociaza. Daca trimiti un tilica putinica ce doarme in lectica din start esti in GLOD fiindca un narod de tilica a negociat la putinica. Acum DUPA negociere a intrebat cineva POPORUL daca accepta sau nu negocierea pentru a o valida? Nu prin Parlament fiindca e mai mult decat O LEGE ORGANICA e o alta SOCIETATE CU DICTATE.
   Daca ASTAZI s-ar face un referendum ce credeti ca ar zice populatia? Asa ca pe 25 mai 2014 la scrutinul pentru UE va trebui in mod obligatoriu sa VOTAM cu un mare X pus pe toate paginile buletinului de vot pentru a ANULA scrutinul ca si RASPUNS la nesocotirea de UE a votului a 7,4 milioane de la referendum. Alta solutie NU EXISTA si este SINGURA noastra sansa sa ne manifestam "democratic" la furtul lor idiocratic. MERGETI SIVOTATI CU UN MARE X PENTRU A ANULA SCRUTINUL PRIN VOTURI NULE MAI MULTE CA CELE VALIDE.

   Ștergere
  3. Domnule,ce interes are Rusia sa aiba un stat PUTERNIC la vest,fie el si aliat? de cand ar avea rusia nevoie de o romanie PUTERNICA intre ea si constantinopol. fabulezi. si de ce nu ar lua rusia aurul de la rosia montana? sau rusia se multumeste cu ce are si generoasa ia sub protektie statele vecine?trezeste-te domnule,citeste ce au facut rusii pe la noi cand ne-au ''eliberat'' si de turci si de nemti si dupa aia mai scrie...

   Ștergere
 28. Phiii !....
  Va's'ca nu sint singurul noctambul care bate coclaurile internetului cu noaptea-n cap !
  Mai sint si alti insomniaci !

  RăspundețiȘtergere
 29. @s24 aprilie 2014, 08:40 ;
  La : "Orice continuare a dialogului cu anonimul este inutila. Imediat ce are un raspuns schimba planul discutiei sau subiectul." .
  Perfect adevarat !
  Tocmai de aceea am spus ca largesc cercul apartinatorilor anonimului ... Am mai patit asa ceva cu un oarecare ... (spun mai tirziu) ... pe alte "plaiuri" internetistice ...
  -------------------------------------------------------
  De ce "ma prind" in jocul lui ?
  Pentru a-i lamuri pe altii ca individul "bate cimpii" ! Altii ... care ar putea fi pacaliti de limbajul si ideile , aparent corecte , pe care le debiteaza anonimutul ...

  RăspundețiȘtergere
 30. Nestiind despre ce anonim este vorba ...
  Bre , Anonim24 aprilie 2014, 08:45 , ia-ti un nume (renume , porecla , nickname , pseudonim ...) altfel risti sa fii confundat cu (si tratat drept) cel despre care tocmai fu vorba pin-acuma ...

  RăspundețiȘtergere
 31. Pen'ca se-nmultira participantii la discutii am si io o propunere : sa nu se mai scrie comentariile dispunindu-le ca raspunsuri la alte comentarii ...
  Toate comentariile ca fie scrise ca_comentarii noi , cu indicarea destinatarului ... eventual a problemei la care se raspunde .
  In acest fel toate comentariile sint "vizibile din prima" pentru un proaspat venit (revenit in discutie)... nemaifiind necesar sa "te plimbi" prin tot sirul de comentarii pentru a vedea ce noutati au mai aparut ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma deranjeaza daca si gazda nu comenteaza la propunere.

   Ștergere
  2. Poate fi! Dar nu se "desira" cam mult?

   Ștergere
 32. mos alecu
  Fa efortul si invirte rotita de la mouse ca sa citesti raspunsul meu de la Anonim24 aprilie 2014, 12:54. Sper sa nu te epuizezi prea tare.Suntem 2 (doi) Anonimi dar iti dai tu seaama care este cel care iti raspunde.

  RăspundețiȘtergere
 33. Stie cineva dintre Dvs, care e regimul femeilor subofiteri, al celor care au facut armata in facultate. Sunt ultima promotie, am terminat in '89 si de atunci nu mai stiu nimic. Si cum bate vant de razboi, imi pun si ne punem mai multe problema. Cum multi au plecat din tara, poate ne aduna si pe noi, la o adica :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și în cazul rezerviștilor se aplică legea 446/2006 Legea pregătirii populației pentru apărare.

   Ștergere
  2. Și în cazul rezerviștilor se aplică legea 446/2006 Legea pregătirii populației pentru apărare.

   Ștergere
  3. Bun venit intre noi! Va veti regasi intr-una din situatiile in materialul urmator!

   Ștergere
 34. Anonimutule ... de la 24.04.14 12.54 ... inteleg ca imi dai dreptate ca juramintele depuse "sub obladuirea" unor legi ramin valabile (fiind , printre altele , efecte ale acelor legi) chiar daca legea respectiva a fost abrogata .
  Asa cum am spus eu de la inceput (si ai negat tu) ; asa cum am spus si in demonstratia mea ...
  In comentariul tau o invirti de colo-colo (cum invirte porcul laturile in troaca) , incercind sa dregi busuiocul ...
  Subţirel , subţirel tare , comentariul tau ... se vede treaba ca abia ti-ai luat in primire tura de postac , si inca nu ti-ai intrat in mina ...
  Dar , nu dispera ... dă-i inainte , ca trebuie sa-ti meriti banii ... Iar discutiile de aici trebuie deturnate ... ca incep sa aduca atingere "la onoarea de politician" a stapinilor tai !...

  Acum , asa ... intre noi : pina a te oplosi aici , pe unde ai umblat ? Ca nu ti-am (mai) simtit duhoarea prin alte locuri ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mos alecu, ti-am raspuns si eu. Doar moral. Vezi mai sus si intreaba-te DE CE Oprea a jurat de doua ori, IN ACEEASI ZI SI PENTRU ACELASI GUVERN, doar pentru ca ... si-a schimbat ... marca sau numarul la palarie?!

   Ștergere
 35. @Lidia24 aprilie 2014, 13:16 ;
  Aveti Livret militar ?
  Eu presupun ca ... da !
  Uitati-va la sfirsitul acelui document .
  Aveti acolo un Ordin de chemare la mobilizare ?
  Daca aveti acel Ordin de chemare trebuie sa fiti pregatita sa il executati oricind . Nu numai in situatia de acum ! ... Pina cind veti implini 63 de ani si veti fi trecuta "in retragere" ...

  RăspundețiȘtergere
 36. Retinut tendinta unui user de a infirma (chiar de a lua in bascalie) materialul. Numai ca in aceeasi zi a aparitiei materialului (dupa aparitia sa), Comandantul Forţelor Aliate din Europa afirma pe Kogalniceanu: ”Forţa plasată de Rusia la graniţele Ucrainei, foarte capabilă şi îngrijorătoare. Trebuie sa respectam asta”. Sursa aici: http://www.pressalert.ro/2014/04/comandantul-fortelor-aliate-din-europa-forta-plasata-de-rusia-la-granitele-ucrainei-foarte-capabila-si-ingrijoratoare/.

  Si nu ne-am inteles mai inainte cu generalul Philip Breedlove ce sa scriem in material!

  RăspundețiȘtergere
 37. R-26500, sa inteleg ca militarii ar trebui sa primeasca leafa mai mult decat politistii? Si ca politistii nu sunt obligati in caz de razboi sa participe? Spui niste tampenii mai mari ca tine. Dupa cum e acum legislatia politistul este obligat sa faca si treaba militarului in caz de razboi adica tocmai atunci cand este nevoie de el, dar militarul nu are nici o treaba cu obligatiile politistului pe timp de pace sau razboi. Militarul nu mai face nimic decat sa se duca in tari sa se razboiasca in sistemele de alianta militara nato, sa ne faca dusmani noua romanilor ramasi acasa pentru interesele altora. Cati militari comentau ca nu-si apara tara ci seamana vant pt a culege furtuna oameni nevinovati cand se duceau prin Irak si Afganistan? Vechea problema a militarului...banul. Doar nu s-au dus in teatrele de lupta ale nato decat din motivatia de lipsa de bani , poate nu din convingere ca face ce trebuie pt tara a carei steag o poarta pe maneca sau arborat. Pe vremea lui nea' Nicu militarii mai gospodareau prin tara , mai faceau drumuri, mai ridicau in dig, nu stateau doar prin unitati la instructie, sau participau in connflicte pt interesele nelegitime ale rechinilor nato. Meserie, nici mie nu-mi surade ideea de a diminua capacitatile de lupta ale tarii noastre sau veniturile lucratorilor armatei, dar sa te iei de cei care sunt obligati sa te sprijine la nevoie spunand ca au salarii prea mari raportat la obligatii inseamna ca nu prea ai idee ce inseamna sa fii politist. Nu zic , poate nici eu nu ar trebui sa comentez pe marginea a ceea ce faci tu ca nu stiu,poate, desi si eu am facut stagiu militar, exact ce sarcini ai acum. Te invit sa vii pe la frontiera sa o pazesti cot la cot cu mine sa faci nu doar treaba de militar(tactica in teren si munca de infanterist) ci si de functionar si detectiv. Apreciez ca totusi te-ai mai descaltat si nu mai ai tendinta de a apasa pe tragaci la ordin cum au facut acei militari impotriva unui mosneag, sef de stat, care abia il mai tineau balamalele prin 89. George Popica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu te ambala prea tare! Ai preluat o informatie din care ai retinut ceea ce ai vrut tu. Problema de fond se referea la drepturilor militarilor. Asadar:

   I. Nu a existat niciodata o intentie de a declansa un razboi intre militari si politisti, ci doar de a reliefa faptul ca militarii sunt luati de "papagali", exemplul cel mai relevant fiind comparatia cu politistii, in conditiile in care actuala lege a salarizarii pretinde ca ar fi tratati egal ("remuneratie egala pt. munca de valoare egala), fiind in aceeasi grila de salarizare".

   II. Intrebi daca "militarii ar trebui sa primeasca leafa mai mult decat politistii? (retine ca nimeni nu a afirmat ca politistii au salarii prea mari raportat la obligatii). Normal ca da! Ti se pare normal ca militarii fiind in aceeasi grila de salarizare cu politistii - adica sa aiba aceleasi lefuri, insa militarii sa isi castige respectivele lefuri la "zile calendaristice", iar politistii la "zile lucratoare"? Tu chiar nu vezi discrepanta? Chiar nu realizezi diferenta intre "zile calendaristice" si "zile lucratoare"? Iti spun eu direct. Saptamana asta o agenta dirijeaza circulatia de luni pana vineri, 8 ore pe zi. Omologul ei - sergent major din armata, e la inundatii in TL, de luni pana duminica 24 de ore pe zi. La final, au aceeasi cica "remuneratie egala pentru munca de valoare egala". Sa nu te prefaci ca nu intelegi!

   III. Tu nu pazesti nicio frontiera acum, poate ai facut-o pe vremuri. Nu iti spun dupa ce mi-am dat seama, dar sunt mai multe elemente.

   IV. Ai inteles acum ca nimeni nu a aruncat cu noroi in politisti? Daca e sa te tachinez, o pot face. De exemplu, esti depasit de vremuri la capitolul "obligatii militare" ale politistilor. A fost o data! Nu mai exista asa ceva, intrucat din 2002, politistii sunt functionari publici CIVILI. N-ai aflat inca? Citeste art. 2 de aici http://www.politiaromana.ro/statutul_politistului.htm. E si logic sa nu mai ai obligatii militare, ce faci in fata tancurilor si rachetelor, le dai amenda?

   V. Ai dreptate la faza cu "mosneagul". Dar noi romanii (direct sau cu mana altora si prin tradare), ne-am asasinat si mai inainte conducatorii, deci e la moda. Vezi M. Viteazul, C. Brancoveanu, Vladimirescu, HCC, Antonescu etc.

   In concluzie, ceea ai retinut tu e treaba ta. Problema expusa este de fapt aceea ca de ce sa nu fie si militarii retribuiti la "tarif orar" (asta inseamna "zile lucratoare" de fapt) ca politistii daca sunt in aceeasi treapta de salarizare cu militarii si legea pretinde ca ambele categorii sunt tratate dupa principiul "remuneratie egala pentru munca de valoare egala"? E foarte simpla problema. Sunt inundatii acum. De ce sa nu aiba dreptul sa intervina la inundatii si militarii tot cum dirijeaza agenta circulatia, adica 8 ore de luni pana vineri, daca tot sunt remunerati la fel?

   Ștergere
 38. @R-2650024 aprilie 2014, 17:09
  Cu ce si cum sa se "desire" ?
  Acelasi numar de linii de text apar la sfirsitul sirului de comentarii ...
  Lungimea sirului de comentarii este aceeasi ... oriunde ar fi inscrise citeva linii : la sfirsit , la mijloc ... sau oriunde altundeva in cadrul acelui sir de comentarii ...

  RăspundețiȘtergere
 39. @Cri George24 aprilie 2014, 18:14 :
  Puteti detalia afirmatia : "...politistul este obligat sa faca si treaba militarului in caz de razboi..." ???

  RăspundețiȘtergere
 40. Ati deraiat dela subiect si nu-l tratati cu seriozitate. Eu ca militar batran nu mai am ce apara la aceasta tara.

  RăspundețiȘtergere
 41. @Dumitru si mos alecu
  Multumesc. O sa incep sa studiez legea...livret militar cica avem, dar nu l-am ridicat atunci, la terminarea facultatii.

  RăspundețiȘtergere
 42. Oricare ar fi comentariul, oricare ar fi atitudinea fata de stat a rezervistului, nu imi este teama ca acesta isi va da onoarea pe rusine si va comenta la un ordin de chemare. Din acest punct de vedere militarul a fost intotdeauna /fraier/ si a pus cinstea lui inaintea a orice.

  RăspundețiȘtergere
 43. Jeje ....si eu sunt un Gheorghe ...da nu va faceti griji ....la ce declaratii fac Base si Tonta ....fug rusii de noi , dar nu de frica noastra ci de frica ca se ia prostia . Ca mai nou , prostia a devenit contagioasa tare . Apar pe dracu , ma apar pe mine , ca eu unul pe Tonta si Base ....nici vorba .

  RăspundețiȘtergere
 44. Cred ca vor fi mari "surprize" la un eventual ordin de chemare, in sensul ca oameni la care nu ne asteptam, ar da, intr-adevar, constea pe rusine, dar si viceversa!
  Am mai citit ieri diverse articole in care se punea problema ca n-am prea avea o idee pt. care sa luptam, ca, chipurile, tara e deja atat de distrusa si vanduta incat, gata, sa vina "investitorii sa lupte"...mi se pare halucinant sa pui asa problema si precis multi si-o pun chiar asa, dovada fiind dezinteresul total chiar si pentru subiect sau politica strutului ("nu vreau sa aud, ca sa nu ma enervez"!!!). In replica, ar trebui sa spunem atunci: luati care vreti, ce a mai ramas, iar noi ne ducem unde vedem cu ochii! Oamenii confunda oare tara cu politicienii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu confunda nimeni, nimic. In Romania sunt cetateni cu parere neutra despre stat, care sunt incantati de stat sau care au fost/sunt oprimati de stat. Toate cele 3 categorii exista. Deci, fiecare percepe tara dupa cum a fost tratat de catre stat. Si va reactiona ca atare in situatie de conflict armat. Acum, pe bune! Este deja absurd sa avem pretentia ca un militar in rezerva caruia statul i-a desfiintat dreptul la pensie militara si i-a mai si diminuat-o si cu 30-90%, tarat de 4 ani prin tribunale, sa ii cerem sa isi mai apere tara. Insa este perfect intemeiat ca un militar in rezerva care nu a fost "atins" de stat, sa lupte pt. tara. Sunt situatii si situatii, nu doar in cazul militarilor, ci si a altor cetateni.

   Morala este grea si o dam in filosofie! Tara suntem noi. Noi alegem politicieni care formeaza statul care conduce in final, tara. Iar unii dintre ei au luat-o pe aratura si au lovit in diverse categorii de cetateni. Caz flagrant: 26 500-70 000 de militari in rezerva si foarte buni de lupta, care vreo 2 ani au avut pensiile injumatatite, iar de un an inghetate. In randul acestora si al familiilor lor, au existat si exista inca drame. Unele fatale! Iar noi, cei care i-am ales pe cei care au produs acest rau, nu am avut nimic contra. Pai daca nu avut nimic contra cand tara - adica noi, le-a produs rau, acum ce facem? Tot pe ei ne bazam si ii acuzam ca nu isi apara tara? De fapt, acesti oameni nu se opun la nimic, pur si simplu nu mai au tara pe care sa o apere. Ce tara este aceea care isi macelareste militarii in rezerva? Poate este a ta, dar a mea nu este precis!

   Ștergere
 45. ...gasesc materialul comentat de o seama de fosti militari,..scenariu posibil corect si bine formulat,..si felicitari autorului,....cu mentiunea ca comentatorul ''anonim'' este un pupincurist amarat al actualei clase politice tradatoare a interesului national,...inclusiv al armatei de rezervisti ai tarii de care si-au batut joc ,...eu sant si pentru sustinerea politicii lui PUTIN ,care contracareaza politica agresiva a N.O.M. condusa de jidani si concernele din spatele lor,.prin armata NATO,..bratul inarmat al lor,.....numai asa se poate declansa o explozie a mamaligii romanesti,...avand drept scop ELIBERAREA acestui neam din lanturile sclaviei actuale,...

  RăspundețiȘtergere
 46. UItati ca si China are o treaba prin lumea asta si nu i-ar surade deloc sa puna mana pe Siberia cu resursele ei, caz in care nu-i vad deloc bine pe rusi, dar astia macar isi merita soarta ca mereu si-au batut pula de noi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu iti contest ipoteza. Insa d.p.d.v. al aliantelor - desi neoficializate, Rusia si China au fost, sunt si vor ramane surori. Doctrinare! Referitor la rusi. Ar trebui sa fim poate mai ponderati. Daca ne uitam in WW 2, apare un flagrant: vestul ne-a luat Transilvania de Nord, iar estul Basarabia. Deci, ne-au facut rau si unii si altii. Problema nu ar fi nici aici. Dar la trasarea granitelor, vestul ne-a aruncat pur si simplu in bratele estului. Si vestul n-a carait nimic. Azi, apartinem de vest. Cica. John vine cand vrea in Romania, iar eu roman ajung in tara lui doar cu viza. Si altele.

   Ideea este ca ar trebui sa fim mai ponderati ca natie si sa apreciem efectiv ce ne-au oferit si ne ofera alte natii. Daca Romania conta ceva pt. vest, trebuia sa fie full-option acum in dotarea cu armamente, aviatie, rachete etc. Gratis. Dar noi trebuie sa cumparam, acum vreo cativa ani SUA dona Pakistanului astfel de armamente in valoare de 2 miliarde de dolari. Noi - nu meritam decat sa cumparam.

   De fapt, noi nu contam prea mult, nici pentru Vest, nici pentru Est. Pentru Vest suntem un simplu scut teritorial contra Estului. Pentru Est, suntem un tot simplu scut teritorial care chiar daca e lovit, nu afecteaza Vestul. Asta e si conceptia Vestului in legatura cu noi. Daca sunt solutii in avantajul Romaniei? Sunt. Numai ca trebuie sa avem si noi niste conducatori care sa tina in primul rand la Romania, si abia apoi la Vest sau la Est. Ar putea sa smulga avantaje si de le Vest si de la Est, incat sa stam pe picioarele noastre oricand. Dar nu avem conducatori care sa tina in primul rand la Romania, de aceea am ajuns in bataia vantului.

   Ștergere
 47. @Cristian Droanta25 aprilie 2014, 20:17 :

  Ne spuneti ca : "UItati ca si China are o treaba prin lumea asta si NU i-ar surade deloc sa puna mana pe Siberia cu resursele ei , caz in care nu-i vad deloc bine pe rusi..." .
  N-am inteles de ce nu i-ati vedea "deloc bine pe rusi" ... in situatia in care resursele din Siberia nu prezinta nici un interes pentru China !...
  In orice caz :

  Ipingescu: Bravos ziar, domnule! Ăsta ştiu că combate bine.
  ...
  Jupân Dumitrache: (nedomirit) E scris adânc.

  RăspundețiȘtergere
 48. @Ioan Cepaliga26 aprilie 2014, 08:28
  @Ioan Cepaliga26 aprilie 2014, 08:48
  Deoarece nu am inteles ce ati dorit a spune ... repet ce am sustinut eu in legatura cu "abrogarea" juramintului militar depus (in diferite forme de redactare) de-a lungul timpului .
  - juramintul militar se depune in baza unei legi (privind organizarea apararii , sau privind pregatirea populatiei pentru aparare) . In prezent depunerea juramintului militar (asta insemnind rostirea textului si semnarea lui) este prevazuta si in Constitutie .
  - depunerea juramintului militar este UN EFECT al legii in vigoare la acea data
  - la aparitia unei noi legi (din acel domeniu) , vechea lege este abrogata
  - efectele vechii legi (inclusiv depunerea juramintului militar) nu sint "abrogate"/inlaturate
  ----- acest lucru este vizibil foarte clar la rezervisti - nici un CMJ nu a organizat niciodata activitati/festivitati/ceremonialuri prin care sa adune pe toti rezervistii , din evidente , si sa-i puna sa depuna noile "forme" ale juramintului militar . Nici la mobilizare nu erau prevazute activitati de acest gen (chiar daca la mobilizare respectivii rezervisti ar fi devenit militari in activitate) . Se considera ca "forma" sub care fusese depus juramintul militar (conform inscrisurilor din documentele de evidenta ale respectivului rezervist) era in vigoare ca "juramint militar depus" .

  Pentru militarii in activitate (precum si pentru cei activati/reactivati) , la "schimbarile de regim politic" s-au desfasurat activitati de depunere a juramintului militar conform noilor "conditii politice" (la trecerea de la monarhie la republica si la trecerea de la RSR la "colonia" Romania) . In cadrul aceluiasi "regim politic" ... nu este cazul sa se repete depunerea juramintului militar ...

  Eu am depus juramintul militar inainte de 1972 .
  In 1972 a intrat in vigoare o noua Lege a apararii (L.14/1972) cu o noua formulare a juramintului ... Nu a depus nimeni noua formulare a juramintului ...
  Am mai depus un "simulacru" de juramint de credinta prin anii 1980 ... era un "juramint" fata de Secretarul General al PCR si Presedinte al RSR ...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gresesti dar nu mi-am propus sa te fac eu destept. Eu am depus DIN NOU juramantul dupa abrogarea vechii legi. Cat priveste juramatul rezervistilor uita-te si in istorie dar eu iti spun ca era prevazut chiar in Planul de mobilizare momentul depunerii juramantului tocmai fiindca unii au un juramant depus iar altii nu din varii motive si atunci TOTI depuneau in colectiv juramantul.
   In alta ordine de idei exista si iata ca inca mai exista mai multe forme de depunere a juramantului inclusiv cu unele elemente FORMALE (semnatura) sau PROTOCOLARE (cu ceremonial) ambele cu efecte juridice distincte si mai sunt si ANGAJAMENTELE de loialitate si confidentialitate care au cam aceiasi trasabilitate juridica.
   In concluzie degeaba te dai mare aici fiindca tu vrei doar sa dregi busuiocul dar GUVERNANTII sunt aerieni in aplicarea CORECTA SI UNITARA a legilor.
   Degeaba faci caz de ordinul din livret. El este ZERO daca persoana este ... in Spania si el este si deja cu domiciliul acolo sau chiar ales in comunitate pe o functie oarecare. EL ESTE CETATEAN EUROPEAN si raspunde LA LOCUL SAU DE DOMICILIU de misiunile primite ACOLO.
   Ce te faci cu cei cu mai multe cetatenii? La care stat raspunde prezent? Intelegi acum hiba? Ce stiai tu ... s-a perimat!
   ATENTIE ! nici guvernantii nostri nu sunt pregatiti in ale mobilizarii si asta CU CERTITUDINE fiindca vad public ce prostii fac. De aia a ajuns armata plina de CIVILI si MERCENARI si nu de PROFESIONISTI cu continuitate doctrinara. La noi armata de acum e ca la pompieri ARDEEE.... sa vina NATOOOO...

   Ștergere
 49. @Ioan Cepaliga26 aprilie 2014, 08:28
  @Ioan Cepaliga26 aprilie 2014, 08:48
  Legat de "cestiunea arzatoare" a depunerii juramintului de credinta , de doua ori in aceeasi zi , de catre gropea ...
  "Situatiunea" este , intr-adevar aiuritoare/halucinanta/de risu' plinsu' .... dar are o justificare legala clara ...
  In ziua respectiva :
  - gropea isi da demisia din functia de vice-premier (fara portofoliu ... dar "cu portofel") in curvernul ponta 2...
  - este emis decretul de numire in functia de ministru al afacerilor interne in curvernul ponta 2
  - in aceasta noua calitate (ca ministru) trebuie sa depuna juramintul de credinta
  - prezidelu' anuntase ca nu va accepta un nou curvern condus de ponta
  - pina la urma , prezidelu' accepta sa investeasca un nou curvern (era "nou" deoarece plecasera laberalii...) ... curvernul ponta 3 ...
  - ca urmare curvernul ponta 2 se considera demis (inclusiv gropea de la interne...)
  - spre seara ministrii (fiecare in parte) din curvernul ponta 3 depun juramintul de credinta in calitate de ministri in noul curvern .
  - in calitate de ministru al afacerilor interne si (iarasi) vicepremier ... in curvernul ponta 3 , gropea depune juramintul ...

  Deci situatia s-a produs datorita "frecusurilor" dintre prezidel si ponta ...

  RăspundețiȘtergere
 50. M-am frecat la ochi !...
  Mi-am bagat picioarele in apa rece pentru a intelege fenomenul !...
  Am baut niste beri !...
  Am fumat ... de ... mamă-mamă !...
  Am iesit in ograda ca sa ma linistesc !...
  Nimic ! Nu inteleg , si pace !

  Iacata despre ce-i vorba ...
  - articolul la care facem noi comentarii (al carui titlu este : "In cazul unui conflict armat NATO-Rusia, Romania va fi un simplu poligon experimental de trageri! ") a provocat indignarea unui anume comentator ...
  - acelasi comentator (indignat) are , ca toata "lumea buna" , blog personal ( http://cezar-armya.blogspot.ro/ )
  - ca orice autor/patron de blog , respectivul comentator indignat si-a dovedit capacitatea de analiza si sinteza "producind un articol-bomba" : " AVERTISMENT ÎNFIORĂTOR în cazul unui conflict armat NATO-Rusia - Romania reala - NATO razboi Rusia - Militarii profesioniști AVERTIZEAZĂ:
  România va fi un simplu poligon experimental de trageri" ...
  - adica a copiat un articol de pe un alt blog ...
  - ca orice autor/patron de blog , respectivul comentator indignat incearca sa dea a se intelege ca "productia lui" ar fi fost preluata de altundeva (nu de aici) ... desi pe acolo , pe altundeva , se indica acest blog drept sursa a articolului ...
  - deci respectivul comentator indignat a copiat acest articol pe blogul sau personal ...
  - individul (fac economie de "semne/caractere" ... si nu-l mai numesc comentator indignat) s-a facut ca uita sa inscrie sursa de unde a copiat articolul ... Dar , cam prostovan de felul lui , a copiat sursa indicata in locul de unde a copiat el articolul ... acea sursa indicata (in locul de unde a furat el textul) fiind adresa acestui blog ...

  RăspundețiȘtergere
 51. Dumnezeu a spus prin sfintii Sai ca Rusia va rade orice tara care i se va opune culminand cu cucerirea Bosforului!!!adica noi ne dam impotriva celui ce castiga???santem nebuni!?

  RăspundețiȘtergere
 52. Sa continuam cu problema individului ...

  In copia acestui articol (copie prezentata pe blogul sau) nu face nicio modificare , nu face niciun fel de comentarii sau aprecieri personale , nu-si exprima in niciun fel vreun punct de vedere personal asupra problematicii articolului ...
  Ca urmare articolul este prezentat de individ ca si cum el , personal , este intru totul de acord cu forma si continutul articolului ...

  Dar , la un moment dat , individului "ii sar sigurantele" si-o ia razna ... Isi da seama ca acest articol "este o porcarie" ... ceva "de tot kkatul" ...

  Si vine individul aici sa ne explice ca_cum ii problema cu acest articol ...
  De ce nu s-o fi "reprodus" el pe blogul propriu si personal ... nu se stie ...
  (Intre noi fie vorba ... blogul lui e "plin de paianjeni" ... nici macar colegii lui din haita de maidanezi nu-l mai frecventeaza ... nici chiar vestitul si omniprezentul Robert Horvath nu-l frecventeaza...)

  Că , individul , "sare la gîţii" patronului acestui blog ... este ceva obisnuit la el ...
  Că "sare la gîţii" Calutului de Mare (karadeniz) , asa din senin , este iar de inteles : individul musca pe oricine este mai destept si mai calm decit el ... Si ... cind ma gindesc ca in alte vremuri nu-l mai scotea pe karadeniz din "d.le (gradul) se vede ca sinteti un militar de calitate , un om care intelege bine problemele ..." ... Si acum ...

  Bineinteles ... sa nu va asteptati la individ sa scoata ceva din locul in care-si purta cascheta ...
  Veti vedea imediat ce grohăituri si rîgîituri va scoate ...
  Numai de nu i-ar sterge patronul comentariul ... si daca ii va mai permite accesul pe aici !...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O sicana irelevanta. A disparut de aici. Aceeasi problema, atacuri la alti useri, limbaj indecent. La urma urmei, si clientii spitalelor de psihiatrie au dreptul sa existe.

   Ștergere
 53. BAI intelectualilor activi sau ..,,.pasivi", o tot zguduiti si o dati de gard si de copaci. Cu,, ea" in mana o sa murim cu totii.Va freaca caramida si bateti berbunca. Cand cu juramantul, cand cu taierea pensiilor, cand cu china. Nu mai sunteti normali la cap .Rusul daca vrea in 24 de ore culca totul in tara, pana sa intervina NATO, nu mai ramane nimic in picioare. La dotarea si pregatirea noastra ar trebui sa ne fie rusine sa purtam asemenea dialoguri. Reveniti-va fratilor, ca nu are nici cine sa ne mai conduca in lupta. Actualii,, doctori" in ale militariei stiti bine cum au ajuns in fruntea ostilor Deja ma cuprinde frica. Sa ne rugam la D-zeu sa ne fereasca si de data asta, dar prea multe bube rele avem.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oamenii au dreptul sa spuna ce gandesc, chiar daca unele probleme nu au legatura directa cu subiectul, au totusi legatura indirecta. Sunt prea multe frustrari adunate in ani de zile in care au fost obligati sa se uite in gura exact la conducatorii politici, stiind bine ca au fost ignorati si mintiti ceas de ceas. Oamenii sunt atat de dezgustati, incat au dreptul la orice refulare. Referitor la problema ridicata de tine, este reala si majoritatea dintre cei care au opinat pe aici o confirma. Insa, nu trebuie exagerat nimic. Romanii lupta si inca foarte bine. Relieful Romaniei e de asa natura, incat soarta unui eventual razboi nu poate fi decisa decat la sol, nu de aviatie, rachete sau marina. Nu uita ca noi avem militari profesionisti, rusii au militari voluntari, e diferenta mare de instruire in favoarea noastra. La sol, practic nu mai conteaza natia. Daca se desprinde ceva concludent din toate opiniile exprimate, este altceva: oamenii opineaza nu ca le este teama sa lupte, ci faptul ca nu au pt. ce sa lupte. Aici este problema, de fapt. Daca iti motivezi propria armata - si se poate face in 24 de ore, toate aceste opinii se vor inversa brusc. Numai ca motivarea armatei depinde de conducatorii politici, cei militari nu sunt luati in seama. Fara o motivare adecvata a armatei, se va intampla tot ce opineaza oamenii pe aici. Afirmi ca "prea multe bube rele avem". Asa este. In primul rand aceea ca am reusit sa fin condusi de tot felul de aventurieri politici.

   Ștergere
 54. Rugam evitati limbajul vulgar in contradictiile cu alti useri. Comentariile care contin un astfel de limbaj vor fi sterse

  RăspundețiȘtergere
 55. cine crede ca viitorul Romaniei va fi pana acum calm fara probleme, se inseala,90% dintre romani au trait ca niste colonisti si pagani in Romania. Eforturile unui grup de oameni de a atrage atentia, directia gresita in care se indreapta Romania nu au miscat constintele majoritatii romanilor cufundati in promiscuitate si de sustinere a celor mai josnice elemente care au condus si conduc Romania, cu ajutorul SIE, SRI, jandarmeriei au fost inutile. Moarte usoara romanasi smecherasi.

  RăspundețiȘtergere
 56. Ce mai spun altii, care nu sunt militari.
  http://www.catavencii.ro/Razboiul-fulger-de-aparare-a-patriei_0_10700.html

  Poate pricep si anonimii ...

  RăspundețiȘtergere
 57. @44f5d100-cea9-11e3-a465-000bcdcb299628 aprilie 2014, 18:02 :
  Cind o afla capitanutul nostru ce spune Buscu acolo ... sa vezi ce-i face !...
  ---------------------------
  Mama , mama ... ce mai nickname ... iti scrintesti limba si numai daca te gindesti sa-l pronunti !
  -------------------------------
  Hopa , 'şa ! S-au pus gratii ll usile blogului !...

  RăspundețiȘtergere
 58. Nu va fi razboi intre Rusia si NATO, pentru simplu motiv ca NATO nu exista decat pe hartie. Dar va fi un razboi fulger intre Romania si Rusia, plus aliatii sai din NATO, Ungaria si Bulgaria, care se vor reorienta rapid cand conjunctura le va fi favorabila. In curand vom vedea in Romania o crestere alarmata a extremismului maghiar, care va duce la conflicte inter-etnice, scenariu care se va aplica si Moldovei cu populatia rusofona. Pe acest fundal, dar si datorita impotentei si tradarii Occidentului, Romania va deveni teatru de razboi si nimeni nu ne va sari in ajutor.

  In 2008, in postura de prezidentiabil, am atras atentia opiniei publice din Romania ca lumea se pregateste pentru al treilea razboi mondial, si doar iesirea din UE si NATO si declarearea neutralitatii tarii ne vor pune la adapost de vremurile cumplite ce vor veni. In planul meu, privind Armata Romana, era cresterea bugetului alocat armatei la 5% din PIB, cresterea efectivelor militare la 300.000 de militari, revigorarea industriei de armament, serviciu militar obligatoriu si pregatirea populatiei pentru razboi.

  Basescu stia de la inceputul primului sau mandat ca va avea loc un conflict cu Rusia, dar nu a facut nimic sa pregateasca tara de razboi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam acelasi lucru incearca sa prezinte si materialul. Referitor la Basescu, este clar ca nu a facut nimic sa pregateasca tara de razboi, ba dimpotriva - a distrus complet armata. Problema este ca nici Ponta nu a facut nimic in 2 ani. Undeva in noianul de comentarii, apare o afirmatie interesanta a unei persoane, ceva in genul "nu cumva amandoi sunt "pe mana", deci amandoi tradeaza, fiind simpli agenti ai unei puteri ostile Romaniei?

   Ștergere
 59. Total nerealist, nu stiu ce "surse" s-au fost folosite... Am reusit sa citesc doar jumatate din articol si dupa amenintarea care o reprezinta armata a 14 din Transnistria pentru a ocupa eventual Bucurestiul am inteles ca materialul respectiv este facut la un misto maxim. V-ati obosit macar sa consultati ordinul de lupta al "armatei" Transnistrene si a Armatei a 14-a, ma indoiesc.

  Am deschis articolul cu maxim interes, ies de pe el cu o maxima dezamagire, de la fotbal si politica mai nou multi romani se pricep si analiza politico-militara.

  PS: Planul cu apararea pe linia Carpatilor e de pe vrea lui "ceau", de asta sunt construite la Brasov fabricile subterane de armament, depozitul de armamanent de la Fagaras si statiile de rachete de langa Piatra Neamt.

  PS2: In moldova au bazele majoritatea unitatilor mecanizate ale armatei.

  Analiza lui peste prajit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Povesti nemuritoare de "aerieni". Cu cateva rachete cu raza medie de pe navele (inclusiv de pe submarinele rusesti) din M. Neagra si de pe bombardierele TU-95, Bucurestiul devine fum in 2-3 ore. Chestia cu subteranele de la BV, si mecanizatele din Moldova, e mai mult o legenda. Da' ce crezi ca pot face niste inofensive fabrici subterane si un la fel de inofensiv depozit de armament (doar nu fi alcatuite din forte speciale, ci din muncitori simpli - multi nu au facut nici armata), contra unei armate regulate? Sau mecanizatele dotate tot tot cu T.A.B. si tancuri rusesti din generatia Revolutia din 1917? Statiile de rachete de langa Piatra Neamt? Mai sunt? E drept ca pot dobori ceva, dar nu au rachete decat pt. maxim 30 din cele 3 500 de Suhoi ale rusilor? Esti copil! Tot pe mana desantului rusesc rusesc ajung toti, esticii tot cu armatele desanteaza, nu se incurca. Iar in spate vine Aliosa pe jos sau pe T.A.B., care iar nu se incurca. Mananca fasole, bea vodka si lupta voios, cum a mai ingenuncheat si altadata Romania!

   Ștergere
 60. Va recomand si Grupul deschis CONSTIINTA OMULUI NOU https://www.facebook.com/groups/548864068543047/

  RăspundețiȘtergere
 61. Cine a reformat armata, educatia, sănătatea acum culege roadele. Parcă a semnat nu doar un pact, ci mai multe cu toate cele amintite anterior.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect! Pactul Unitar cu Prostia Sublima!

   Ștergere
 62. @Ioan Cepaliga2 mai 2014, 19:55 :
  Cetatene de la bloc .. ce-ai patit ! Ai vazut ca nu te baga nimeni in seama pe-aici ... si ce ti-ai zis : "hai s-o punem de-un scandal !" ...
  Că vorbesti cu mine ca hamalii din portul Galati ... nu m-ar deranja ! Dar , iarasi , n-am inteles cum ai putea tu sa ma "destepti" pe mine !
  Vezi-ti , cetatene de la bloc, de sorcova de blog al tau (si in forma si in continut) ! Tu nu observi ca nici acolo nu te baga nimeni in seama (18.800 accesari in 28 de luni de activitate ; iar de comentarii ce sa mai vorbim ... numai tu mai comentezi pe acolo) ...
  --------------------------------------------
  Pentru ca nu pot lasa pe cineva care bate cimpii fara sa incerc sa-l fac sa inteleaga ...

  - spui ca exista rezervisti care sa nu fi depus juramintul militar . Toti militarii trebuie sa depuna juramintul militar ... abia dupa acest moment un cetatean oarecare devine "militar" ... Daca nu a depus juramint militar ... nu este militar ; deci nu este in evidentele militare ; deci nu este chemat la mobilizare ...
  - spui ca exista "mai multe forme" de depunere a juramintului ... Sint mai multe forme , dar numai formele "formale si ceremoniale" au efecte ... Ca nu vei fi vrind sa spui ca juramintele de genul "sa moara copilasii mei..." au efect in afara gastilor de cartier ?
  - spui ca as vrea "sa ma dau mare pe aici" ...Sa chiorasti tu ca ai dovezi in acest sens ? Ia uita-te mai bine la modul cum "te umfli tu cu pompa" pe blogul tau ... si vezi cine se da mare ...
  - spui ca "as vrea sa dreg busuiocul" ... Nu inteleg despre ce-i vorba ... Probabil este tot o constare din "creierele" tale sorcovesc ...
  - nu stiu ce "caz as fi facut din ordinul din livret" ... Daca te referi la chestia cu raspunsul dat unei comentatoare ...vezi ca respectiva comentatoare a inteles despre ce-i vorba ... ea avind o minte normala , nu sorcovita ca mintea ta ...
  - despre cetatenii care au domiciliul ... in alte tari ... Cetatene cu mintea sorcova ... vezi ca despre aceasta problema nu am vorbit eu . Au vorbit , corect , altii ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Apropo de Jandarmeria Romana. Voi ce ii catolagati pe jandarmi ca "ciomagari' si scrieti ca sunt buni doar la batut vezi tu "oameni de bine" care-si apara doar drepturile. Ei bine va rog fiti cinstiti cu voi isiva si raspundeti la urmatoarele intrebari: 1) unde erau acei oameni de bine la inundatiile din '95, dar la cele de anul trecut, dar la zapezile din ultimii ani, dar la inundatiile din zilele trecute? Acuzati aceasta arma ca este opresiva. Poate ca da, dar cei ce sunt incadrati in ea chiar sunt profesionisti, ptr. ca ei nu-si fac decat datoria conform legilor in vigoare ale statului roman, legi pe care voi le ignorati considerandu-va abuzati de ele. Insa uitati ca statul acesta pe care-l huliti si v-a deziceti de el precum Petru de Isus v-a dat si v-a facut ceea ce sunteti ca daca nu poate erati si voi capsunari in Spania, hoti in metroul londonez sau cersetori prin Paris. Si da jandarmii o sa-si respecte juramantul fata de tara si popor chiar cu pretul vietii. Apropo de viata eu v-a cred ca nu v-a cazut bine taierea pensiilor dar si ptr. atata o aprob deoarece voi M.Ap.N-isti ati c-am "frecat-o la rece" in ultimii 24 de ani si ati consumat oxigen degeaba fiind chiar platiti 'binisor' ptr. asta. Asa ca mai lasati gargara cu pensii 'mici' de peste 2500 lei asa taite.

   Ștergere
  2. @ Anonim6 mai 2014, 05:21. Ai dat cu oistea in gard. Da' bine de tot! Ai afirmat: "Apropo de viata eu v-a cred ca nu v-a cazut bine taierea pensiilor dar si ptr. atata o aprob deoarece voi M.Ap.N-isti ati c-am "frecat-o la rece"? Stai un pic. Spre deosebire de politisti care sunt functionari civili, jandarmii sunt tot militari ca noi cei din M.Ap.N. Asadar, si eu au pensii taiate. Ba mai mult! In evidenta "R-26500" sunt jandarmi dati efectiv afara in anii 2011-2012. Fara niciun drept. Daca nu crezi, lasa date de contact si vei intra in contact cu un subofiter jandarm efectiv ramas traumatizat, dupa ce a fost dar afara in 2011-2012. A ajuns in Anglia spalator de masini, vase - ceva in genul asta, a revenit, crede intr-o minune de procese etc. Nu se impaca cu ideea.
   Si vii tu acum, sa faci - ce? Mai bine citeste L. 80/1995, poate realizezi ca jandarmii sunt militarii precum cei din M.Ap.N., au acelasi statut, doar ministerele difera.

   Ștergere
 63. Bine, am inteles, suntem slabi dar cum comentati asta? http://fortespeciale.ro/in-cat-timp-ar-ocupa-rusii-romania/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Comentez eu! In imagine este un vanator de munte. Eu am fost vanator de munte. Intr-adevar, rusii (si alte natii), evita trupele de munte. Rusii au motive serioase sa o faca. Nu intru in detalii. Apare insa o problema. Iar nu intru in detalii. In urma schimbarii legislatiei si a desfiintarii pensiilor militare, chiar noi vanatorii de munte am devenit victime. Chestia asta ne-au mai facut-o doar rusii drept razbunare pt. ca am intrat in Caucaz. Am inteles cu ei. Dar romanii, ce mama dracu' au avut tot cu noi? Si acum, tot noi sa va aparam? Nu stii detalii, costa mult timp sa le dau. "R-26500" are drept nucleu pe noi, cei pe care ne dai exemplu. Aparam, dar mai inainte de rusi avem treaba cu romanii! Cu politiicenii romani. Unde ai fost cand din 2011 suntem "macelariti" zi de zi? Restul e asa cum zici.

   Ștergere
 64. Moş Teacă
  Armia Română
  Armata pasăre măiastră
  De veghe stă la poarta ţării,
  Dar a rămas ca o fereastră
  Larg deschisă desrtămării.

  De veghe stă la poarta ţării
  Cu praştia şi buzduganul,
  Să-şi apere connducătorii,
  Să nu li se fure ciolanul!

  Cu praştia şi buzduganul
  O ceată de oşteni plătită
  Aşteaptă ca americanul
  Să scoată ţara din ispită...

  O ceată de oşteni plătită
  Cu tehnică de mult apusă
  Păzesc cazarma părăsită
  Si de rugină descompusă...

  Cu tehnica de mult apusă
  Noi am rămas cu vitejia,
  Cu o armată descompusă
  Că NATO apără România!C.E.


  RăspundețiȘtergere
 65. Armia Română
  Armata pasăre măiastră
  De veghe stă la poarta ţării,
  Dar a rămas ca o fereastră
  Larg deschisă desrtămării.

  De veghe stă la poarta ţării
  Cu praştia şi buzduganul,
  Să-şi apere connducătorii,
  Să nu li se fure ciolanul!

  Cu praştia şi buzduganul
  O ceată de oşteni plătită
  Aşteaptă ca americanul
  Să scoată ţara din ispită...

  O ceată de oşteni plătită
  Cu tehnică de mult apusă
  Păzesc cazarma părăsită
  Si de rugină descompusă...

  Cu tehnica de mult apusă
  Noi am rămas cu vitejia,
  Cu o armată descompusă
  Că NATO apără România!

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!