sâmbătă, 22 februarie 2014

IT Utile (II) - Blocare reclame, PC mai rapid si antivirusi!

AdBlock pt. Google Chrome
Sugestiile se adreseaza persoanelor mai putin sau deloc experimentate in gestionarea unui PC si care sunt exasperate de reclame, de faptul ca PC-ul functioneaza foarte greoi si care se confrunta cu virusari repetate. Sunt multe alte solutii, unele mai simple, altele extrem de complicate, dar care necesita o experienta in domeniu, de aceea ne limitam la cele mai simple si care sunt la indemna oricui. 


Cum scapam de reclamele nedorite?

AdBlock Plus
Stiti, cele enervante de tip pop-up cu castiguri la loterie, sa cumparam fel de fel de produse sau altele. Cautam o lege sau o adresa si ne trezim intoxicati cu reclame care ne indeamna sa ne marim vreun organ al corpului. De reclamele enervante scapam foarte simplu. Folosim AdBlock. Pt. Chrome - se instaleaza AdBlock de aici (click pe Adaugat la Chrome, se instaleaza automat - semnul in browser este cel din stanga-sus), pt. IE - se instaleaza AdBlock Plus de aici (click pe Install for Internet Explorer, se descarca si se instaleaza manual - se verifica in Manage Add-ons daca e instalat si activat), pt. Mozilla - se instaleaza AdBlock Plus de aici (click pe + Add to Firefox, se instaleaza automat, semnul in browser este cel din dreapta). Gata! Am scapat de reclame! Daca dorim totusi sa activam o reclama (uneori e necesar, altfel nu vedem pagina intreaga), utilitarul AdBlock are o optiune care permite dezactivarea temporara pe acea pagina sau pe un site. 

Cum sa avem un PC mai rapid?


Trecem peste factorii fizici cum ar fi memoria insuficenta, procesor slabut sau  spatiu insuficient pe partitia sistemului de operare. Un PC este foarte mult ingreunat de faptul ca prea multe procese/programe ruleaza in acelasi timp. De regula, orice program nou instalat are tendinta prin propriile setari initiale de a se autoinstala fara sa ne dam seama, astfel incat pe de o parte sa porneasca simultan cu deschiderea PC (apare startul greoi si in timp lung), pe de alta parte determina ingreunarea intregului sistem atat pe timpul folosirii PC, cat si la inchidere. Este normal - orice program care se autoinitiaza la start consuma atat din resursele procesorului, cat si ale memoriei, de aceea se incetineste sistemul. Solutia? Sa oprim toate programele inutile sa porneasca simultan cu PC, si le folosim doar cand si daca avem nevoie de ele. Programele inutile la start sunt aproape toate cu exceptia programului antivirus (a se pastra la start si driverele strict necesare - care de regula sunt ale placii video si ale procesorului, celealte se pot dezactiva).  Procedeu simplificat si verificat! Se descarca CCleaner de aici (click pe Download Latest Version) se instaleaza si se deschide (are optiune si pt. limba romana). Click pe "Unelte" si apoi pe "Start" ca in imaginea de mai sus. Dupa cate se observa in imagine, cu ajutorul CCleaner sunt activate la start doar 3 procese (cele inscrise lizibil cu negru) din cca. 30 (cele dezactivate sunt inscrise cu nuanta gri-sters), altfel ar fi fost declansate toate 30. Pt. activarea/dezactivarea proceselor la start se foloseste (pt. fiecare program in parte) comanda Abilitat/Dezabilitat din dreapta-sus a imaginii.  De retinut! Cu acelasi program, pot fi activate/dezactivate si programele inutile din browsere (IE, Firefox, Chrome) care doar ingreuneaza navigarea. De ex., daca aveti bifat ca activ in browser Yahoo Toolbar! sau denumirea imprimantei Dvs., respectivele extensii nu fac decat sa va va ingreuneze navigarea. CCleaner are multe alte optiuni utile. Va recomandam sa folositi cu incredere pe cele de curatare PC (stanga-sus "Curatare" si "Registru)! In cazul ultimelor 2 operatiuni, CCleaner va intreaba daca doriti sa faceti copii de siguranta in eventualitatea ca programul sterge ceva ce ulterior v-ar putea folosi. Fiecare face cum doreste, practica demonstreaza insa ca CCleaner nu curata/sterge decat  ceea ce este perfect inutil in PC.  

Antivirusi

Aici este un domeniu foarte vast si trebuie sa il restrangem la minim, tinta materialului fiind sprijinul persoanelor fara experienta sau cu experienta redusa in domeniu. Discutam de 2 situatii.

1) Utilizatori cu licenta pe Windows, indiferent care. Recomandare program antivirus: este cel oferit gratuit chiar de Microsoft posesorilor de licenta. Se numeste Microsoft Security Essentials si nu trebuie decat descarcat de aici si instalat. Are interfata inclusiv in limba romana! Nu consuma resurse si este foarte eficient. Nu incercati sa il folositi daca nu aveti licenta. Extrem de rar s-a virusat cineva cu acest program antivirus. Il puteti folosi si in combinatie cu MBAM de la pct. urmator.

Malwarebytes Anti-Malware
2) Utilizatori fara licenta pe Windows. Aici va oferim o combinatie verificata. Pot aparea si alte opinii corecte, le respectam. Sugestia noastra: antivirusul gratuit AVG, combinat cu antimalware-ul tot gratuit MBAM. Ordinea de instalare: mai intai se descarca MBAM (Malwarebytes Anti-Malware) de aici si se instaleaza. Lasati-l sa isi faca upgrade. La instalare, optati pt. varianta gratuita. De curiozitate, incercati o scanare si veti fi surprinsi de ceea ce va gasi prin PC, chiar daca aveti un antivirus. Are interfata in limba romana. Dupa ce termina scanarea, va apar rezultatele. Stergeti tot ce va indica MBAM ca fiind suspect, nu pierdeti nimic. Si veti observa si rezultatele in functionarea PC. Dupa ce incheiem cu MBAM, descarcam AVG - varianta gratuita de aici si il instalam (instalarea e online, optati pt. setarea Basic). Nu uitati! Daca aveti deja un antivirus, trebuie dezinstalat intrucat pe un PC nu trebuie sa existe 2 programe antivirus niciodata (se recunosc ca virus unul pe celalalt, ingreuneaza sau blocheaza complet computerul). AVG consuma ceva resurse, dar isi face treaba excelent. Nu are interfata in limba romana. Scaneaza inclusiv e-mailurile si site-urile web. Dintr-o statistica proprie, cele mai putine PC-uri infectate avand instalate un antivirus gratuit, sunt cele pe care este instalat AVG.

Diverse! Dupa instalarea MBAM, debifati-l de la START in CCleaner in asa fel incat sa nu porneasca simultan cu antivirusul. Folositi MBAM doar la nevoie, macar o scanare pe luna. Antivirusul trebuie sa ramana activat permanent. Si o alta sugestie legata de browsere. A fost o perioada in care Mozilla le surclasa net pe celelalte, dar in ultima perioada a devenit cam instabil, Chrome impunandu-se ca browser absolut. Pt. cei cu sisteme Windows 7 si 8, IE variantele 10 si 11 ruleaza mult mai eficient decat variantele 6, 7, 8 pt. Windows XP, apropiindu-se destul de mult de Google Chrome pe care uneori il depaseste la viteza de navigare.

In speranta ca informatiile sunt utile, va uram succes!

Un comentariu:

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!