duminică, 26 ianuarie 2014

Ramas bun, voluntarilor Slt. Aurelia Ion si pilotului-comandant Adrian Iovan (II - Doar voluntar si militar sa nu fii in Romania)!

Cine sunt eroii?

Ii cunoastem deja! Dar exista si lucruri care nu s-au spus sau pe care s-a pus foarte putin accent. In Romania sunt cateva zeci de piloti care zboara, atat in aviatia civila, cat si in aviatia militara. Si tocmai ca sunt atat de putini, cu atat mai mult trebuie pretuiti! Pilotul Adrian Iovan a fost pilot civil, victima a regimului Basescu-Boc-Oprea care i-a diminuat pensia cu 80%. Iar regimul USL a considerat masura corecta, dovedit prin faptul ca nu a luat nicio masura pt. redarea drepturilor renumitului pilot. Astfel incat, fiind imposibil sa supravietuiasca cu o pensie de 1 800 lei, Adrian Iovan a trebuit sa lucreze din nou. Si asa a ajuns sa lucreze pt. organizatia non-guvernamentala SMURD, pe post de taximetrist aerian. Prin urmare, Adrian Iovan a fost atat un om executat politic in propria tara, cat si un luptator.

Lt. (p.m.) Lt. Aurelia Ion! Medic militar. Este evident ca ar fi putut sa opteze la fel de bine sa profeseze  ca medic civil. Intre cele 2 domenii nu exista diferente fundamentale in ceea ce priveste profesia in sine. Insa sunt altele. De exemplu, ca medic militar iti asumi si o serie de limitari si interdictii de drepturi fundamentale, specifice tuturor militarilor. Fara nicio compensatie. Pe care nici un medic civil nu le-ar accepta! Astfel, incat tinand cont de diferenta de regim intre a fi medic militar si a fi medic civil - in conditiile aceluiasi regim sa salarizare si de pensionare,  optiunea pentru domeniul militar pare cel putin bizara. Salariu calculat la zile calendaristice, interdictia de a administra un cabinet privat, alarme, aplicatii, misiuni, schimbari de garnizoane. Numai dezavantaje in comparatie cu medicii civili. Si atunci de ce medicina militara? Doar de dragul limitarilor si interdictiilor de drepturi fundamentale? In fapt, totul se rezuma la o pasiune specifica tuturor militarilor, indiferent de minister, de arma si de specialitate. Si care este cea pt.  uniforma militara. Altfel, medicina militara poate fi definita ca un act de caritate, similar voluntariatului. Asa cum tot voluntariat - de data aceasta obligatoriu, este si faptul ca militarii romani se lupta cu zapezile si gerul chiar in acest moment, gratis, in timp ce o tara intreaga priveste la telenovele. Desi ar putea sa fie si invers!

In cazul Lt. (p.m.) Lt. Aurelia Ion, voluntariatul in armata nefiind suficient, a devenit voluntar si in serviciul SMURD. Neremunerata cu nimic in plus pentru activitatea suplimentara in cadrul SMURD, in afara soldei profesiei de baza. In concluzie, o femeie puternica si cu o moralitate de sfanta!  

Ce este SMURD?

Este necesar sa readucem aminte tuturor, in special massa media si politicienilor faptul ca SMURD nu este o institutie guvernamentala, ci "o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina". Prin urmare, SMURD nu este un serviciu guvernamental de ambulanta, ci un serviciu voluntar de medicina de urgenta si de descarcerare la care poate participa oricare dintre cetatenii Romaniei. Serviciul functioneaza prin diverse conventii realizate cu M.A.I. (in special), cu Ministerul Sanatatii, dar si cu M.Ap.N. sau cu alte institutii. Care pun "mana de la mana", fie echipamente, fie personal de specialitate - pt. a asigura acele interventii medicale de urgenta si de descarcerare. In ceea ce priveste aportul populatiei neinstitutionalizate, exista si aceasta, dar trebuie sa recunoastem ca romanii nu se prea dau in vant dupa acte de caritate. Nu vom vedea ca B1 TV pune un elicopter la dispozitia SMURD. In schimb sunt romani care injura SMURD, confundând voluntariatul unor persoane, cu serviciul de Ambulanta. Ca o paranteza, situatie intr-un alt stat. Este reala. Este vorba despre Crucea Rosie - tot o organizatie voluntara si neguvernamentala. Milionar din tara respectiva, intelegand ce inseamna caritatea - lucreaza ca simplu sofer si specializat si in descarcerare pe o ambulanta Crucii Rosii, intrand in garda de 2 ori pe luna. Gratuit! Intr-un echipaj format impreuna cu un asistent medical si un medic, care participa tot voluntar si neremunerat, in timpul liber, la alcatuirea unui echipaj functional al Crucii Rosii. Cam asa este si cu SMURD. Personal medical, soferi, pompieri, militari, alti cetateni - care participa gratuit la functionarea SMURD, in afara atributiilor profesiei de baza. Cetatenii obisnuiti, politicienii si jurnalistii - mai rar! Prefera sa isi dea cu parerea la TV despre Raed Arafat - fondatorul SMURD, decat sa sprijine cu ceva concret SMURD. Nu trebuie sa inghete neaparat in ture de garda pe post de ambulantieri sau sa acorde primul ajutor, dar pot de exemplu, sa sprijine SMURD cu acei 2% care pot fi donati gratis oricarei organizatii de caritate. Mai sunt si alte organizatii voluntare. Una este Crucea Rosie, dar apropo de accidentul din Apuseni, si organizatiile Salvamont, sunt tot voluntare. 

Ce fac televiziunile, politicienii si jurnalistii?

Rating si propaganda, ce sa faca? Aproape ca este incredibil ce s-a intamplat in aceste zile in Romania. In momente in care toata lumea ar fi trebuit sa taca, politicieni si jurnalisti indoielnici au politizat evenimentul. Au inceput sa se acuze reciproc despre cauzele accidentului aviatic si despre modul cum a fost organizata operatiunea de salvare. Exemple: Monica Macovei, Robert Turcescu, Sabin Orcan, Andreea Pora si Mihail Neamtu intinau in urma cu 2 zile, intr-o emisiune la postul de propaganda portocalie B 1 TV, memoria celor doua victime intr-o dezbatere a unei teme centrate pe tragicul eveniment, in loc sa pastreze un moment de reculegere asa cu procedeaza toti romanii onesti in astfel de momente. Pe de alta parte, postul Antena 3 l-a scos la inaintare pe salvatorul Gâdea, printr-o emisiune melodramatica care avea ca unic scop ca de obicei, doar ratingul - si nu rezolvarea unor situatii. Ne aducem aminte de cazul Lt. Alexandru Gheorghe - atat de mediatizat de Antena 3 cândva, ca erou opozant al regimului Basescu-Boc-Oprea. Ei bine, eroul a ajuns somer din cauza atitudinii sale fata de respectivul regim. Dar si cu USL, tot somer este - deci a ramas tot victima a sistemului! Cu toate acestea Gâdea, Ursu si altii nu mai pomenesc niciun cuvant de soarta locotenentului care inca se lupta cu sistemul. Asadar, locotenentul a fost erou pentru Antena 3, doar când se impotrivea regimului Basescu, nu si impotriva regimului Ponta & Antonescu. In sfarsit, postul Realitatea TV care in urma cu 3 ani ii denumea nesimtiti pe cei asemenea pilotului cazut in misiune in Apuseni, acum plange cu lacrimi de crocodili pt. soarta acestuia. Bineinteles ca din peisaj nu lipsesc si vesnicii parerologi precum Monica Tatoiu, sindicalistul-sef din M.A.I., astrologi si alti abonati ai televiziunilor. Iar toate acestea au atins apogeul prin demisia ministrului interne. Interimatul fiind preluat de un vicepremier care a trecut accidentat prin armata (se spune ca a fost si militar si magistrat, desi din CV-ul acestuia lipesc ani buni care sa confirme spusele), competentele lui pt. functia de vicepremier pe probleme de aparare (ca de altfel, si de fost ministru al apararii nationale) fiind exact precum ale unui portar la Centrala Nucleara de la Cernavoda avansat pe post de director al Centralei. Fapt confirmat de militarii de cariera si prin sondajul din dreapta-sus! Dar si portarul lucreaza la Centrala Nucleara, la urma urmei si el e in domeniu, nu - de ce nu poate deveni director?

Ce se mai poate spune despre voluntari? Mai jos este o melodie sugestiva! Se numeste "Idiotii de la pompieri". Traducerea in limba germana este in fapt, o compilatie si are o semnificatie care se potriveste nu neaparat voluntarilor romani, cat mai ales societatii romanesti, mai mult decat o manusa! Titlul melodiei, nu este o calomnie la adresa voluntarilor, ci dimpotriva, este o satira amara la cetatenilor cu o educatie rudimentara care nu constientizeaza ca  supravietuiesc doar prin prisma serviciilor voluntare pe care dealtfel ar putea sa le indeplineasca orice cetatean! [Exemple: cetateni in pijamale, revoltati ca la 3 dimineata au fost treziti de semnalele acustice ale echipajelor de pe ambulanta sau de la pompieri. Si pe care ii reclama la 112 pt. tulburarea linistii publice, in timp ce barurile din zona bubuie nestingherite pe ritm de manele! Salvatorii de la SMURD, Salvamont sau Crucea Rosie, sunt in mare parte voluntari, iar la 6 dimineata trebuie sa se prezinte la serviciul de baza, chiar daca au actionat toata noaptea ca voluntari. In mod similar, la actiunile de deszapezire, rareori cineva ofera un ceai cald unui militar inghetat care la 2 dimineata, degajeaza trotuarul din fata casei unui localnic, daramite sa mai puna si mana pe lopata alaturi de acesta]. 

 


40 de comentarii:

 1. Articol bine si corect scris.
  Atunci cand suntem liberi de patimi si prejudecati putem, doar atunci reusim, sa vedem adevarul. Am fost adusi sa fim precum niste caini. Care se lupta intre ei. Dar care a servit fiecare ,conform aptitudinilor, calificarii aceeasi institutie. Aceeasi "onoare si patrie". Acum poate vedem lupul . Sau lupii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu multumiri! Aveti dreptate si totul e OK.Vedeam si inainte lupii. Dar cand acuzam politicul, alti colegi ai nostri nostri le aducea oasanale. Daca am avut vreodata o neintelegere, a fost doar cea legata de faptul ca cei cu pensii diminuate am fost abandonati - ceea ce e perfect real, si de aici a iesit altceva. Dar am inteles ca ati observat ca noi ii respectam intotdeauna pe cei ce merita.

   Ștergere
 2. Si tocmai ca sunt atat de putini, cu atat mai mult trebuie pretuiti! Pilotul Adrian Iovan a fost pilot civil, victima a regimului Basescu-Boc-Oprea care i-a diminuat pensia cu 80%. Iar regimul USL a considerat masura corecta, dovedit prin faptul ca nu a luat nicio masura pt. redarea drepturilor renumitului pilot. Astfel incat, fiind imposibil sa supravietuiasca cu o pensie de 1 800 lei, Adrian Iovan a trebuit sa lucreze din nou. Si asa a ajuns sa lucreze pt. organizatia non-guvernamentala SMURD, pe post de taximetrist aerian. Prin urmare, Adrian Iovan a fost atat un om executat politic in propria tara, cat si un luptator. Chiar asa ???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care e neintelegerea? Din moment ce statul i-a "executat" 80% din pensie, este clar ca a fost executat politic. Luptator? Cum sa nu fie? Doar dupa ce a fost "executat", nu a stat sa moara de foame, ci s-a agitat sa lucreze din nou. Si a reusit. Ambele variante sunt reale si corecte. Ca sa mergem mai departe, sa afirmam ca daca nu i s-ar fi taiat 80% din pensie, omul ar fi si acum in viata, nemaifiind nevoit sa alerge sa isi castige existenta. Intrucat si aceasta varianta e tot reala!

   Ștergere
  2. ?? Ai vreo idee cum ,,i-a castigat "pe cei 80% care zici ca i s-au taiat??
   Moare de foame cu 19 milioane ???!!! Dar ce fac cei peste 70% din armata care au sub aceasta suma ...ca sa nu mai vorbim de vreo 3milioane care se invart in jurul a 700(sape sute lei ????
   In alta ordine de idei - acum poate s-a intalnit cu cel pe care l-a ,,EXECUTAT "el cu un glonte in cap ..in timp ce amaratul cobora pe un burlan ..!!!!

   Ștergere
  3. LUMEA INCEPE SA SE INTREBE ????
   ION says:
   Ianuarie 28, 2014 at 12:55 am
   Nu gasesc raspuns la o intrebare: De ce s-au dat atatea telefoane, de catre cei accidentati si nu numai, in diverse directii, dar niciunul la 112, decat dupa 15 minute si numai la indicatiile unuia din Bucuresti.

   Primul telefon il da copilotul tatalui sau, la 16:01, dupa cateva minute de la prabusire. Tatal copilotului, pilot si el, nu suna la 112 ci la Scoala de Aviatie.
   Dr Zamfir suna la seful sau, Irinel Popescu, vorbeste cu el de mai multe ori. Nici acestia nu suna la 112.
   Dr Calu, accidentat si el, isi suna sefa, de la Elias, de mai multe ori. Nici de aici nu s-a sunat la 112.
   Irinel Popescu il suna pe Arafat, Arafat pe Burlui, seful ISU, pe Ponta, pe seful SMURD etc, nu si la 112.
   Burlui alarmeaza tot sistemul. Oamenii erau porniti in actiune, dar la 112 nu se stia nimic.
   Irinel Popescu il suna de mai multe ori pe Dr Zamfir si abia intr-un tarziu ii zice sa sune la 112 ca sa se inregistreze prabusirea. Acesta, Zamfir, cel mai usor accidentat, suna 112 la ora 16 si 16 minute.
   Sa fi fost toti bulversati? Ranitii poate, dar cei din Bucuresti?

   Nu demult o femeia a avut o problema grava, fiind in varsta s-a panicat si a strigat la mine prina data: Suna la 112! Am sunat, ca era grav si asa s-a inregistrat cazul, iar SMURD-ul a venit in 7 minute.

   Reply
   pilot Victor Bostiniuc says:
   Ianuarie 28, 2014 at 4:18 am
   E putreda rau situatia.

   Ștergere
 3. La : "..."SMURD ...o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina". Prin urmare, SMURD nu este un serviciu guvernamental de ambulanta, ci un serviciu VOLUNTAR de medicina de urgenta si de descarcerare la care poate participa oricare dintre cetatenii Romaniei. " ....

  Nuuuu!

  ://www.smurd.ro/
  Conform legislatiei SMURD este un serviciu public fara personalitate juridica, deci nu are buget propriu. In cadrul SMURD lucreaza trei categorii de angajati respectiv :
  - personal medical - angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensiva mobila si salvare aeriana, - pompieri - angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Administratiei si Internelor si - piloti - angajati ai Unitatii Speciale de Aviatie, Ministerul Administratiei si Internelor.
  Mai exista si un numar mic de pompieri/paramedici angajati ai autoritatilor publice locale.
  ------------------------------------------
  Toti acestia nu sint VOLUNTARI ! Sint desemnati de institutiile unde sint angajati permanent ; sint constituiti in echipaje SMURD ; actioneaza (ca echipaj SMURD) la nevoie

  Se poate face o similitudine cu "subunitatile de interventie" (constituite in unitatile cu efective mai mari) care trebuiau sa "ajute" unitati care nu aveau efective suficiente pentru a se apara singure ... care erau constituite din "meseriasi" care aveau alte atributii (in mod obisnuit) , dar care trebuiau sa indeplineasca atributii in cadrul subunitatii de interventie (la nevoie) ...
  ------------------------------------------

  In cadrul SMURD sint acceptati si folositi si VOLUNTARI ... acestia fiind numai pentru activitatile de paramedici (://ro.wikipedia.org/wiki/Paramedic) ... Acestia sint VOLUNTARI : au un serviciu diferit ; participa la actiunile SMURD atunci cind au timp ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este posibil sa discutam dspre lucruri pe care nici unii, nici altii - nu le intelegem prea bine. Dumneata ai citit simplu aici [http://www.smurd.ro/]. Caz in care Raed Arafat nici nu exista, este? Daca insa studiezi aici [http://www.fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=103], il regasim si pe Raed Arafat. Revenind la ceea ce ai citit dumneata, ajungem aici [http://www.smurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=26&Itemid=53]. Dupa cate se observa, intre SMURD Bihor si Serviciul Public Salvamont Bihor exista un protocol de colaborare, incheiat in anul 2002 pentru salvarea victimelor din zona montana. Dar Serviciul Public Salvamont este format doar din voluntari, au colaborare cu primariile si cam atat.

   In concluzie, ajungem la niste tentacule in care concluzia este urmatoarea: SMURD este de drept serviciu voluntar. Acum: ca in SMURD coparticipi cu institutia (IGSU, IGA), angajatii institutiilor devenind astfel cu totii voluntari - in cadrul SMURD este o alta discutie. Prea putini conteaza daca participi ca persoana sau cu institutia. Ar mai fi ceva aspecte pe care daca nu le deslusesc altii, noi oricum nu avem nicio sansa. De exemplu: la o interventie poate sosi fie Ambulanta, fie SMURD - deja sunt 2 institutii diferite. Si pompierii sunt derutati - au interventie strict de pompieri, sau de pompieri SMURD. Daca dumneata esti pasionat de astfel de enigme si poti realiza diferentele, esti invitat sa le faci. Insa in varianta pe care o agreezi, Raed Arafat nu exista - si doar el a fondat SMURD. Sau nu?

   Ștergere
 4. L.95/2006 (reforma in domeniul sanatatii)
  Art.86
  t) Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) - unitatea de intervenţie publică integrată, de importanţă strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenţei medicale şi tehnice de urgenţă, precum şi echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. SMURD funcţionează în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, având ca operator aerian structurile de aviaţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu spitalele judeţene, regionale şi cu autorităţile publice locale;

  RăspundețiȘtergere
 5. Fundatiile pentru SMURD sint altceva ... Ele se ocupa cu stringerea de fonduri care sa fie folosite de SMURD-ul oficial ... eventual de pregatirea de paramedici ...

  RăspundețiȘtergere
 6. Raed Arafat exista in continuare ... Ca initiator si fondator al SMURD !
  Initial R.Arafat a pornit , intr-adevar , cu un grup de VOLUNTARI inimosi . Inca de la inceput conceptia a fost de integrare in sistemul (in institutiile) care intervin in situatii critice care pun in pericol vietile unor oameni . Din start (in perioada de inceput ... cu voluntariat) SMURD-ul actiona (pentru salvarea vietilor oamenilor) acolo unde actionau pompierii ...
  Dupa ce a reusit dovedirea eficientei sistemului (cu voluntarii lui) , R. Arafat a reusit si institutionalizarea sistemului SMURD , si integrarea lui in sistemul de interventii la situatii de urgenta .
  -----------------------
  La : "...la o interventie poate sosi fie Ambulanta, fie SMURD " .
  Da ! Aici intervine "desteptaciunea" celor de la 112 :
  - trimit Ambulanta (cu un asistent medical si un sofer-brancardier) pentru transportul la spital a unui cetatean care s-a ranit taindu-si unghiile
  - trimit pompierii si SMURD-ul la un accident cu victime incarcerate in mijloace de transport ... Pentru ca ei au specialisti in descarcerare , si paramedici specializati in situatii mai grave ...
  -------------------------
  La : "...Si pompierii sunt derutati..." .
  Da ! Daca tîmpiliciul de la 112 nu a cules si nu a transmis date care sa clarifice situatia !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Complicata schema! Pare un joc in care statul se joaca de-a baba oarba, iasr noi intelegem fiecare ce vrem! Rezulta ca pe de o parte, statul isi recunoaste ineficienta, pe de alta parte iese "la inaintare"ca fiind jupan. Dar care este realitatea? Daca tot este vorba de voluntariat? Ce parere ai despre avionul SMURD cumparat prin donatii voluntare de 2%? [Nu costa nimic - fiecare cetatean constiincios (cam putini) se prezinta in lunile februarie-martie la fisc, completeaza un formular prin care redirectioneaza catre SMURD parte din impozitul platit catre stat]. [http://www.fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=275:2012-2013-achiziia-avionului-sanitar-destinat-smurd&catid=44:proiecte&Itemid=78]. Mai exact? Serveste un avion sanitar tuturor cetatenilor, desi o mica parte au contribuit la proiect? Un avion nu este ceva nesemnificativ. In atare conditii, nu cumva o mana de voluntari donatori - realizeaza pt. oameni ceva ceea ce nu are nicio legatura cu statul? Iar cetatenii, de regula, cei nedonatori - sunt primii care injura SMURD - ca de ce nu vine SMURD mai repede?

   Ștergere
 7. Cei 2% din impozit NU SINT DONATII !

  Acei bani se platesc obligatoriu statului ... sub forma de impozit !
  Impozit din care , statul , face ce vrea !
  S-a creat posibilitatea ca , prin vointa platitorului de impozit , o parte din acel impozit sa fie folosita acolo unde doreste acesta (platitorul de impozit) .
  Sint niste bani REDIRECTIONATI ! Nu sint bani DONATI !
  ----------------------------------
  De acel fel de redirectionari beneficiaza si alte domenii : scoli , spitale ... Unde cred de cuviinta cei care fac astfel de redirectionari !
  Pentru astfel de situatii statul are grija sa-si diminueze contributiile (pe care le-ar face din impozitele impricinatilor) cu sumele pe care le-au "ordonat" acestia (prin acele redirectionari) ... Nu-i nici o "sfîrîială" ! Numai ca populimea are impresia ca a facut ceva peste vointa statului ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu prea este asa! Revenind la SMURD (Crucea Rosie, scoli, spitale sau Salvamont), statul nu redirectioneaza 2%, decat la cererea cetateanului. Niciodata din proprie initiativa! Ca exemplu: daca esti pensionar, Fiscul nici nu iti baga cererea in seama. Indiferent cui ai dori sa redirectionezi! Ideea este ca daca eu nu redirectionez 2% catre nimeni, ce pretentie sa mai am la interventia acelui avion SMURD? Mai am temei sa acuz sau sa solicit o astfel de interventie? Cel putin moral, nu!

   Ștergere
 8. @mosi alecu
  Jupane, esti tare. Nu prea-mi dau seama ce faceai unde faceai, dar cred ca stiu de ce nu mai esti unde erai. ,,Prea bun! Prea ca la tara!''

  RăspundețiȘtergere
 9. @R-2650027 ianuarie 2014, 22:35
  La : "...statul nu redirectioneaza 2%, decat la cererea cetateanului." .
  Si eu nu am spus tot asa ????
  ----------------------------------------------------
  La : " ...daca esti pensionar, Fiscul ..." .
  Din impozitul pe pensii nu este precazuta posibilitatea redirectionarii a 2% catre ... Ca urmare pensionarii nu pot face o asemenea redirectionare .
  Salariatii , insa , pot face o asemenea redirectionare :
  Codul fiscal (://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2014.htm#_Toc304299706)

  ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii
  (4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
  (5) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării acestei sume prevăzute la alin. (4) revine organului fiscal competent.
  (6) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) şi (5) se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.

  --------------------------------
  Hai sa vedem cui se pot da cei 2% :
  Norme de aplicare cod fiscal (://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2014.htm#n57) :
  117^1. Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
  În categoria entităţilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop."

  Deci nu se pot redirectiona catre SMURD (care este o institutie de stat) ... eventual se vor directiona catre una din multele Fundatii pentru SMURD . Fundatie care va dona banii respectivi SMURD-ului oficial ...

  RăspundețiȘtergere
 10. @R-2650027 ianuarie 2014, 22:35
  La : "...daca eu nu redirectionez 2% catre nimeni, ce pretentie sa mai am la interventia acelui avion SMURD? " .
  Ciudata rau de tot aceasta afirmatie !

  Deci ... daca eu nu directionez 2% catre politie ... ce pretentie sa am la actiunea ei pentru apararea mea !
  Daca eu nu directionez 2% catre scoala ... ce pretentie sa am sa-mi invete copiii !
  Dar aceste institutii , ca si SMURD-ul , sint infiintate (si finantate) de catre stat ! Stat care si-a asumat raspunderea sa le faca functionale din banii pe care ii platesc eu ca impozit .
  Nu trebuie sa-i spun eu statului ca , din impozitul meu , sa foloseasca 2% pentru politie (sau pentru o scoala , sau pentru SMURD...) .
  Nu trebuie sa am nici-un temei sa cer acelor institutii sa-si faca datoria . Ele sint obligate sa ma deserveasca ... pentru ca pentru asta au fost infiintate !
  Ba , din contra , pot sa ma revolt daca una din acele institutii nu-si face datoria (inclusiv SMURD-ul) ... pentru ca si din banii platiti de mine (ca impozit) sint finantati ei ...

  RăspundețiȘtergere
 11. Revenind la ideea de baza a acestui artico : cum ca in acest accident au fost implicati niste VOLUNTARI...
  In acel avion ...
  Presupunind ca s-a dorit a se face referire la : "VOLUNTÁR, -Ă Persoană care se oferă să facă un. serviciu de bunăvoie și dezinteresat DEX '09 (2009) " ...

  In acel avion NU AU FOST voluntari :
  - pilotul si copilotul erau angajati ai unei companii si executau o atributiune de serviciu de a conduce un avion
  - medicii erau angajati ai unor spitale si executau o atributiune de serviciu in legatura cu efectuarea unui transplant
  - studenta era un militar indisciplinat care (fara a avea atributii in acea actiune , si fara a i se cere) "a sarit gardul unitatii" si s-a urcat intr-un avion pentru o plimbare ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre studenta, aveti informatii certe ca " a sarit gardul " pentru o plimbare, sau doar asa presupuneti?

   Ștergere
  2. Dar totusi ..CE CAUTA IN ACEL AVION ! NIMIC NU JUSTIFICA PREZENTA EI >>>>???!!!!

   Ștergere
  3. Prezenta studentei se justifica numai in situatia in care se afla in avion in calitate oficiala de stagiara.In caz contrar, ramane varianta prezentata de mos alecu.

   Ștergere
  4. Afirmatia vizavi de justificarea prezentei in avion, e hazardata (sugestie - poate citesc acest lucru si pesoane din familie, prin urmare putea fi evitata). Doar toate echipele SMURD au si medici stagiari. Toate spitalele militare au in titulatura sintagma de "DE URGENTA". Cum ajungi medic "DE URGENTA", fara instruire intr-un centru "DE URGENTA"? Cat priveste acele citate din fisc, a fi sau nu voluntar - inscrie-te si dumneata la Crucea Rosie. Sofer pe ambulanta, urmezi cursul de prim ajutor organizat de asociatie si gata. Din ce afirmi (pilotul era angajat al unei companii, medicii erau oricum angajati ai unor spitale), rezulta ca chiar daca te inscrii ca voluntar la Crucea Rosie, de fapt nu esti voluntar - intrucat ai pensie, nu?

   Ștergere
  5. IN AVION ERAU 5 (CINCI) PATURI
   “AJUNGEA O PATURA SA FIE SALAVATA
   TANARA….LOCOTENENT IN ARMATA ROMANA !
   “În programul de pregătire a studenţilor nu este prevăzut transplantul renal sau pancreatic. Ea era la clinica de chirurgie generală în stagiul de pregătire. Un student de anul V nici nu are voie să intre în sala de operaţii. Ea nu avea de ce să fie în acel avion

   ROBERT HORVATH DEVA
   NEW YORK

   Ștergere
  6. @R-26500
   Si eu cred ca este posibil ca stagiarii sa poata participa la astfel de misiuni.
   Totusi niste semne de intrebare exista si nu putem exclude din start varianta lui mos alecu, mai ales ca traim in Romania (si asta ne ocupa tot timpul, vorba lui Badea).

   Ștergere
 12. ION says:
  Ianuarie 25, 2014 at 8:32 pm
  Trei vorbe:
  1. Despre raspunderea lui Iovan cititi ce spune prodecanul Facultatii de Inginerie Aerospatiala. Interesant! Nu-i da nicio scuza.
  2. Un satean spune ca bea cafeaua cu nevasta si se uita la televizor. Il suna un sef de post dintr-o localitate vecina (nu spune care, se pare ca Abrud) si ii zice sa inchida televizorul (injura ziaristii) sa mai ia pe cineva si sa urce pe Varful Petreasa ca acolo a cazut avionul. Zis si facut: ia doi vecini si intr-o ora ajung la raniti.
  3. de unde stia seful de post locul prabusirii? Nu departe de acest loc este radarul de pe Muntele Mare, care vede orice “cioara de otel” (sau de Al) de pe cer si a fost folosit la aplicatii in Apuseni pentru dirijare de elicoptere pe vai.
  Varianta cu seful de post s-a transformat rapid in cea cu padurarul din comuna vecina care a cunoscut zona si a intuit unde sunt ranitii. De ce nu s-a vrut sa se afle de unde stia seful de post?
  S-a mai spus pe surse ca din momentul/locul in care a disparut de pe radarul de la Muntele Mare s-a calculat azimutul si distanta de 2 km, pana la prabusire. Dupa ce s-a cunoscut locul exact al prabusirii s-a refacut calculul, Erau 2,089 km.
  De ce se tem sa spuna ca armata a cunoscut locul prabusirii?

  RăspundețiȘtergere
 13. @cip dragos28 ianuarie 2014, 09:17 :
  Nu ! N-am informatii certe ca "a sarit gardul" ...
  Dar este sigur ca Institutul de Medicina Militara functioneaza ca orice ... numai ca o institutie militara nu !
  Ca urmare : studenta a fost trimisa "in practica" la un spital (i s-a spus "vezi si tu , fura cit mai mult de la medicii de pe-acolo !")... si IMM s-a considerat "spalat pe miini" ...
  Cei de la acel spital aveau "necazurile" lor ... numai sa supravegheze studentii in practica nu le trecea lor prin minte !
  Cei de la acel spital , angrenati in organizarea si desfasurarea unei operatii de transplant , constienti de raspunderea care le revenea lor (ca spital) nu si-ar fi permis sa foloseasca in aceasta activitate personal din afara spitalului ... personal neverificat in practica ... personal nepregatit special pentru astfel de interventii ...

  Sa nu se spuna ca era in sarcina spitalului sa pregateasca respectiva studenta in probleme de transplant ... Sarcina spitalului era (pentru studenti in practica) sa-i instruiasca in operatiile de extractie a unei unghii incarnate , sau de eliminare a firelor de par din nas ...
  Pentru a fi primit la instruire in domeniul transplanturilor ... studentul in practica trebuie sa "manince" (ca medic pe deplin) multe-multe-multe operatii mai simple la care el sa fie "prima mina" ...

  Deci : studenta "a sarit gardul" si nimeni n-a observat ... sau , daca a observat , nu si-a pus problema ca ceva nu este in regula ...

  RăspundețiȘtergere
 14. @R-2650028 ianuarie 2014, 09:44 :
  La : " ...(sugestie - poate citesc acest lucru si pesoane din familie, prin urmare putea fi evitata)..." .
  Eu as spune ca ... din contra !
  Persoanele din familie sa traga la raspundere pe cei care nu au impiedicat (desi era obligatoriu sa o faca) prezenta studentei in acel avion .
  ------------------------------------------------
  Probabil ca de aceea s-a grabit inaintarea ei in grad : pentru ca populimea sa fie satisfacuta ... si nimeni sa nu se intrebe de ce a fost permisa prezenta ei in acel avion in care nu avea ce cauta ...

  RăspundețiȘtergere
 15. @R-2650028 ianuarie 2014, 09:44
  La : "...rezulta ca chiar daca te inscrii ca voluntar la Crucea Rosie, de fapt nu esti voluntar - intrucat ai pensie, nu? " .
  Nu !

  A fi la pensie inseamna ca nu esti "angajat" in nici un alt loc de munca ... Adica nu ai niste atributii obligatoriu de indeplinit la un anumit nivel (obligatoriu) de calitate ...
  Ca urmare : pensionarul inscris ca voluntar undeva (intr-o anumita activitate) este VOLUNTAR !
  Pensionarul (de fapt orice alta persoana) inscris ca voluntar va indeplini niste activitati ATUNCI CIND VA PUTEA SI ASA CUM VA PUTEA !
  Nimeni nu va putea sa-l traga la raspundere (administrativ) , pe un voluntar , pentru neindeplinirea unui anumit volum de atributii sau de neindeplinirea acelor atributii la un anumit nivel de calitate ...
  Cel mult "ii va arata obrazul" , si-l va indruma sa indeplineasca atributii mai putine si "mai putin solicitante" din punct de vedere al calitatii acestora ...

  Aceasta-i esenta voluntariatului : MA OFER SA FAC CEVA , ATUNCI CIND VOI PUTEA , ASA CUM VOI PUTEA !
  Esenta activitatii angajatului (comparativ cu voluntarul) este: MA OBLIG SA FAC CE MI SE CERE , ATUNCI CIND MI SE CERE , LA NIVELUL DE CALITATE CARE MI SE CERE !

  RăspundețiȘtergere
 16. @mos alecu
  Nu cunosc modul in care functioneaza Institutul de Medicina Militara, este posibil ca lucrurile sa stea asa cum spuneti(experienta personala ma indeamna sa va dau dreptate). Insa, in situatia aceasta, mi se pare ca raspunderea pentru participarea studentei la actiunea desfasurata cu avionul pilotat de Adrian Iovan revine spitalului, nu institutiei militare.Macar pe hartie, trebuie sa existe anumite proceduri scrise, ori macar un regulament care sa se aplice pentru astfel de situatii.Ramane de vazut daca se va face o ancheta in vederea clarificarii circumstantelor care au dus la participarea studentei aflate in stagiu la misiunea de prelevare/transport de organe in vederea transplantarii.
  Mortii oricum nu mai invie, dar ar fi extrem de util pentru evitarea pe viitor a unor astfel de tragedii.

  RăspundețiȘtergere
 17. http://www.mediafax.ro/social/cine-era-aurelia-ion-tanara-moarta-in-urma-accidentului-aviatic-din-apuseni-11937519
  Irinel Popescu: Tânăra care a decedat nu ere din echipa de prelevare, era studentă în stagiu

  "Era studentă în stagiu la Fundeni, NU FACEA PARTE DIN ECHIPA DE PRELEVARE . Decizia ca aceasta să meargă la Oradea aparţine şefului echipei, respectiv doctorul Zamfir

  http://www.agentia.org/anchete/avionul-pr-bu-it-n-apuseni-dr-irinel-popescu-nu-a-fost-nevoie-s-plece-din-bucure-ti-o-asistent-la-oradea-exista-o-asistent-preg-tit-n-acest-sens-53573.html
  Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, a spus că studenta era dornică să înveţe şi S-A OFERIT CA VOLUNTAR să facă parte din echipă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faptul ca studenta nu facea parte din echipa de prelevare cred ca era evident pentru toata lumea.
   Se pune doar problema daca hotararea de a o lua ca voluntar in echipa a fost legala.
   Eu inclin sa cred ca da.Banuiesc ca daca esti in stagiu, poti participa si la astfel de actiuni.
   Cert este ca nu s-a urcat in avion de capul ei, a avut aprobarea celor care raspundeau de ea.

   Ștergere
 18. @cip dragos28 ianuarie 2014, 17:30 :
  La : "Nu cunosc modul in care functioneaza Institutul ..." .
  Nici eu ... dar :
  -Institutul Medico-Militar Bucuresti este unitate militara subordonata Directiei Medicala a MApN (://www.mapn.ro/structuri/dmed/) . Ca urmare trebuie (ar trebui) sa "functioneze" (si) ca o unitate militara !

  In cazul stagiului de studii efectuat de studenti presupun ca se proceda cam asa :
  - IMM B incheia niste conventii cu unele spitale pentru pregatirea practica a studentilor
  - pentru reducerea cheltuielilor studentii puteau opta pentru efectuarea stagiului in spitale din (din apropierea) localitatile de domiciliu ... asigurindu-si singuri cazarea si hranirea
  - pentru studentii care optau pentru efectuarea stagiului de pregatire in spitale din Bucuresti
  ------- acestia se considerau ca nefiind plecati din IMM B ; in loc sa participe la cursuri ... participau la activitatile din spitale...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   La:
   "-Institutul Medico-Militar Bucuresti este unitate militara subordonata Directiei Medicala a MApN (://www.mapn.ro/structuri/dmed/) . Ca urmare trebuie (ar trebui) sa "functioneze" (si) ca o unitate militara !"
   Acesta este si motivul pentru care am spus ca inclin sa va dau dreptate.
   In acelasi timp, deformarea profesionala ma face sa fiu reticent la presupuneri.Pe de alta parte, nici eu nu cred ca s-au schimbat in bine metehnele pe care le stim cu totii, deci sunt sanse mari sa fie vorba si de o incalcare a procedurilor.

   Ștergere
 19. @cip dragos28 ianuarie 2014, 18:37 ;
  La : "Se pune doar problema daca hotararea de a o lua ca voluntar in echipa a fost legala." .
  Legala ... pe dracu' !...
  A fost o decizie voluntarista a sefului echipei (Decizia ca aceasta să meargă la Oradea aparţine şefului echipei, respectiv doctorul Zamfir) ... Ceva de genul : "Bine , fato , hai si tu !..."

  La : "...a avut aprobarea celor care raspundeau de ea..." .
  Nu cred ! Precis nu a avut aprobarea oficiala !
  La fel de precis nu a avut INTERDICTIA ferma a participarii !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @mos alecu
   La: Nu cred ! Precis nu a avut aprobarea oficiala !
   Fara a dori sa intram in polemica, cred ca v-ati dat raspunsul singur.
   Alaturarea termenilor : "Nu cred! Precis..." indica exact ce spuneam anterior, ca este vorba de o presupunere/supozitie.
   Deci o iau ca atare, cu rezerva cuvenita.

   Ștergere
 20. Informativ ...
  http://emedic.ro/Legislatie/433.htm
  http://www.presamil.ro/OM/2004/20/pag%2011.htm

  RăspundețiȘtergere
 21. @cip dragos28 ianuarie 2014, 19:43
  Trebuia sa scriu mai clar : "Nu cred ca hotarirea de a o lua ca voluntar a fost legala . Atita timp cit "seful suprem" al acelei activitati (dr.Irinel Popescu) a spus clar ca studenta nu facea parte din echipa de prelevare .... Precis nu avea aprobare oficiala , materializata intr-un document !"
  ----------------------------------------
  Sigur ... unele din parerile mele se bazeaza pe presupuneri .
  Presupuneri care se bazeaza , la rindul lor , pe spusele unor dintre cei ceare au prezentat cazul ...
  In acest sens este foarte interesanta declaratia comandantului Institutului ... vaga , generalista , si cu o mare grija de a nu vorbi nimic concret despre prezenta studentei in acel avion ...
  ://videonews.antena3.ro/video/romania/dragos-cuzino-medicina-a-pierdut-o-studenta-eminenta.html

  RăspundețiȘtergere
 22. Probabil ca aveti dreptate.
  Asa cum am mai spus,sunt sanse mari ca faptele sa se fi desfasurat cam asa cum le-ati prezentat.
  Oricum, ramane regretul pentru moartea prematura a tinerei stagiare, indiferent de circumstante.
  Pe de alta parte, cred ca si in acest domeniu ar fi nevoie de mai multa sustinere din partea statului, mai concret, din partea Casei de asigurari de sanatate.

  RăspundețiȘtergere
 23. ,Constantin Voicu – este un fost pensionar de lux al României. În 2010 avea o pensie de 31.000 de lei pe lună. Potrivit legii, pensia se calcula la 80 la sută din veniturile încasate în ultimele trei luni. Aşa că în perioada iulie – septembrie 2008, Voicu a făcut 400 de zboruri pe lună, ajungând la pensia de 31.000 de lei. Sursele spun însă că e imposibil să se zboare atâtea ore într-o lună, semn că multe au fost trecute din pix, .....mai putei zice ca Boc ..nu a avut dreptate ! Unde credeti ca-l gasim acum pe domnul ....surprizee....

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!