duminică, 1 decembrie 2013

La Multi Ani, Romania! Si amanunte inedite despre parada militara!

LA MULTI ANI, ROMANIA SI TUTUROR ROMANILOR!

Si cum pe prim plan de Ziua Nationala a Romaniei se afla parada militara, incercam sa redam cateva detalii. Sursa materialului o reprezinta DEFENSE GROUP (un grup exclusivist de rezervisti de calitate, in cadrul caruia se spun lucrurilor pe nume) cu care "R-26500" are o buna colaborare. Materialul este foarte vast, de aceea il vom prezenta in partile cele mai relevante. 

In acest an, la Arcul de Triumf din Bucureşti are loc cea mai mare paradă militară de dupa anul 1990.

La parada participa peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie. Acestora li se vor adăuga aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece peste 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piaţa.

Tot în Bucureşti vor avea loc duminică, începând cu ora 8.00, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Începând cu ora 18.00, militari din Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – B-dul Regina Elisabeta – B-dul Eroilor Sanitari – Şoseaua Cotroceni – B-dul Iuliu Maniu – B-dul Vasile Milea – B-dul Timişoara. 

Informaţii despre parada şi despre compunerea blocurilor de paradă

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” al cărui comandant este colonelul Virgil-Ovidiu POP. Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional sau în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin. Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră. 


Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, va interpreta imnul national al Romaniei. Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare. Şi la parada din acest an, comunicaţiile sunt asigurate pe infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit planificării, Parada militară ce se desfăşoară cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României va începe la ora 11.35.

Generalul Tomescu, comandantul paradei militare
Comandantul paradei este generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, locţiitorul şefului Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major General, structura care organizează, an de an, parada militară. Generalul Tomescu are o carieră de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante atât pe linie de comandă, cât şi pe linie de reprezentare diplomatică. Şi-a început cariera militară în 1985 la Şcoala Militară pentru Ofiţeri de Tancuri şi Auto de la Piteşti şi a ocupat funcţii de comandă şi de stat major până în aprilie 2000, când a fost numit şeful Biroului pentru operaţii speciale din Statul Major al Forţelor Terestre. Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu a cunoscut afirmarea profesională o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Batalionului 341 Infanterie SEEBRIG şi, mai ales, o dată cu preluarea comenzii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO. În 2008, a schimbat mediul de conducere naţional cu cel multinaţional, activând în cadrul Comandamentului Forţelor Coaliţiei din Irak şi fiind, totodată, Reprezentantul Naţional Român în Irak. Între 2009 şi 2012, generalul Tomescu a activat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, ca locţiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO şi UE.

Generalului Tomescu îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale şi al Comandamentului Logistic Întrunit. Vor intra în Piaţa Arcului de Triumf steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii. Aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

La parada  Armatei României, participa si militari ai armatelor Franţei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii.

Detasamentul Frantei
Detasamentul francez se afla sub comanda locotenentului-colonel Raphael BERNARD. Detaşamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA şi lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban şi are militari dislocaţi în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unităţi înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.

Detasamentul Poloniei
Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă ROGATYWKA. 

Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz GROCHOWIEC.


Detasamentul Turciei

Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată “Forţa Păcii”. Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum şi în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia.

Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993, ca semn al unei istorii glorioase plină de eroism. Din anul 2005, Brigada "Forţa Păcii" este parte a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.


Detasamentul SUA
Detasamentul american este format de reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James MORONEY. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară a executat operaţii de luptă în Panama, în 1989, şi în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriştii marini americani au participat la operaţia „Iraqi Freedom” din Irak şi la operaţia „Enduring Freedom” din Afganistan.În acest an, militarii americani au luat parte la exerciţiile multinaţionale care se desfăşoară în ţara noastră.

Dispozitivul de parada al M.Ap.N.

Fortele Terestre

Primul bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul unităţii, militar cu o bogată experienţă, care a participat la şase misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a sărbătorit anul acesta 20 de ani de la înfiinţare, fiind prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti. Personalul are o pregătire deosebită şi o vastă experienţă acumulată în teatrele de operaţii din Angola, Irak şi Afganistan. Pentru rezultatele excepţionale obţinute în misiunile din străinătate, Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu Medalia ONU, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne de război, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemne de război. Personal din cadrul unităţii a participat, în septembrie 1994, la primul exerciţiu NATO-PfP “Cooperative Bridge” din Polonia. Un an mai târziu, batalionul a executat, în Angola, prima misiune de menţinere a păcii, în care a fost implicată o unitate combatantă a Armatei Române, după al doilea război mondial. Batalionul a deschis şi a închis, practic, participarea României la operaţiile ONU din Angola. În anul 2005, batalionul a participat la misiunea “Antica Babilonia” din Irak, iar în anul 2006 a fost prima unitate din Armata României care a preluat responsabilitatea unei provincii, provincia Zabul din Afganistan. În 2011, sub egida ISAF, batalionul a executat o nouă misiune în teatrul de operaţii Afganistan.

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie “Căpitan Ştefan Şoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, comandat de maiorul Gigi Iordache, ofiţer care a îndeplinit trei misiuni în teatrul de operaţii Afganistan. Batalionul ca entitate a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan. Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat după cu Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari,de război. Majoritatea militarilor sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu. Unitatea a fost înfiinţată la 30 noiembrie 1990, iar, în 1996, a primit, prin decret prezidenţial, Drapelul de Luptă şi denumirea onorifică „Căpitan Ştefan Şoverth”, după numele celui care a înfiinţat prima şcoală de paraşutişti militari. 

Urmează militarii paraşutişti din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti “SMARANDA BRĂESCU” conduşi de locotenent-colonelul Radu MÂRZAC, locţiitor al comandantului unităţii, absolvent al Universităţii pentru Operaţii Speciale Întrunite a SUA. Batalionul 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu” face parte din comunitatea de elită a forţelor pentru operaţii speciale. Componentele Batalionului 630 Paraşutişti sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate. Paraşutiştii-comando sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, perseverenţi, rezistenţi la eforturi extreme, fizice şi psihice. Structurile de paraşutişti-comando îşi bazează puterea pe surpriză, viteza de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.

Parada continuă cu defilarea militarilor Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”. Apărătorii crestelor carpatine sunt comandaţi de căpitanul Ţuca Marius. Militarii batalionului au participat la misiuni internaţionale sub egida NATO, ONU şi UE, începând cu anul 1995, în teatrele de operaţii din Angola, Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan. În decembrie 2012, Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” a generat Detaşamentul românesc de apărare apropiată a bazei aeriene Kandahar, pionieri într-o nouă misiune a Armatei României, care si-a îndeplinit misiunea în cele mai bune condiţii şi care s-a bucurat de aprecierea partenerilor de coaliţie. Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” a participat în cea de-a doua conflagraţie mondială la campania militară din est, fiind în mijlocul evenimentelor fierbinţi. 


Vânătorii de munte sunt urmaţi de un detaşament al Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru AVERESCU”, condus de maiorul Mihai BUDESCU, ofiţer, de asemenea, cu o bogată experienţă internaţională. Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din IRAK, BALCANII DE VEST şi AFGANISTAN. Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi SIGINT. Profesionalismul acestor militari, demonstrat prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit într-un mod remarcabil la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României ca partener loial.

Urmeaza FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE, componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei. Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este maiorul Dănuţ Voineagu. Brigada şi structurile subordonate participă, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo. Componentele brigăzii sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate. Militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, perseverenţi, rezistenţi la eforturi extreme, fizice şi psihice. Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.

Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, este comandat de către maiorul Dorin Văduva. Din 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. În prezent, poliţişti militari acţionează în cadrul unităţilor româneşti dislocate în Afganistan. Poliţia Militară a revenit în primăvara anului 1990 în compunerea Armatei României, ca specialitate militară a armei Infanterie. Devenind armă distinctă, în urmă cu 2 doi ani, Poliţia Militară este o structură multifuncţională, capabilă să execute o gamă largă de misiuni, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. Structurile de Poliţie Militară sprijină manevra şi mobilitatea unităţilor şi marilor unităţi, asigură securitatea unor zone importante, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina, culeg şi procesează date şi informaţii şi efectuează investigaţii specifice, concomitent cu instruirea continuă pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului operaţional. Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, poliţiştii militari pot acţiona atât independent, cât şi integrat sau în colaborare cu alte elemente ale sistemului naţional de apărare, autorităţi locale sau cu alte structuri militare ale altor state partenere, pe timpul participării la misiuni multinaţionale. După integrarea euroatlantică a României, structurile de poliţie militară au fost puse la dispoziţie, prin rotaţie, în cadrul Forţei de Răspuns a NATO. 

Forţele Aeriene

Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului Bucureşti, o zonă de responsabiliate ce acoperă o suprafaţă de peste 20.000 km2 în cinci judeţe (Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi). Comandantul detaşamentului este colonelul Mărgărit Puflea, şeful operaţiilor şi instrucţiei al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu” parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop atât asigurarea condiţiilor pentru efectuarea Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, cât şi operaţionalizarea primului batalion de rachete sol-aer HAWK, ce urmează a fi pus la dispoziţia NATO, începând cu anul 2015. Marea unitate a luat fiinţă la 1 august 1973 în cadrul fostului Comandament al Apărării Antiaeriene a Teritoriului, sub denumirea de Brigada 1 Rachete Antiaeriene, prima mare unitate de rachete antiaeriene din Armata României. La 1 septembrie 2001, a primit denumirea onorifică de Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, în semn de omagiu pentru cel care a fost comandantul primului regiment de apărare contra aeronavelor şi în timpul celui de al doilea război mondial a urcat în ierarhia militară până la funcţia de comandant al Armatei a 4-a.

Forţele Navale

La marea sărbătoare a naţiunii române sunt prezente şi Forţele Navale. Cele două detaşamente ale Forţelor Navale Române sunt comandate de comandorul Marinică MUSTĂŢEA, comandantul fregatei “REGELE FERDINAND”. Primul detaşament este alcătuit din militari aparţinând unităţilor subordonate Flotei şi este comandat de comandorul Liviu MERCORE. Militarii din acest detaşament au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operaţii din Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian, îndeplinind în bune condiţii sarcinile primite în timpul Operaţiei BLACKSEAFOR, Operaţiei Active Endeavour sau Operaţiei Atalanta, împotriva pirateriei navale. Ei au dovedit, încă o dată, că Forţele Navale Române dispun de personal şi capabilităţi pentru a executa misiunile stabilite şi angajamentele asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate naţională şi internaţională.
Forţele Navale Române promovează şi apără interesele maritime şi fluviale naţionale, planifică şi conduc apărarea litoralului, a apelor teritoriale şi a celorlalte obiective economice şi militare din zona de responsabilitate, monitorizează spaţiul maritim şi fluvial, asigură libertatea de navigaţie şi drepturile României asupra resurselor naturale şi obiectivelor din zona economică exclusivă, planifică şi conduc acţiunile militare independent şi/sau în cooperare cu alte unităţi din forţele navale, categorii de forţe armate, poliţia de frontieră şi forţe aliate/partenere. Al doilea detaşament este constituit din subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Batalionul 307 Infanterie Marină, fiind comandat de maiorul Virgil POPESCU.

Blocul de parada al institutiilor de invatamant militar

Este format din Detasamentul Academiei Tehnice Militare, Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”, Detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. In acest bloc intra si cei mai tineri osteni ai Romaniei, reprezentati de detaşamentul elevilor Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza.


Dispozitivul de parada al M.A.I.

Dispozitivul Ministerului Afacerilor Interne este condus de locotenent-colonel Costel MOCANU, din cadrul Jandarmeriei Române, iar Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare, constituit din subofiţeri de elită, va prezenta onorul într-o ţinută care aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme. La defilare participa: 

- Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Luptătorii acestei unităţi de elită sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia antiteroristă pe întreg teritoriul naţional, la obiectivele din competenţa Jandarmeriei. Din anul 2011, Brigada Specială este membră a Grupului Atlas, reţea din Uniunea Europeană ce reuneşte structuri de elită cu atribuţii în domeniul intervenţiei antiteroriste şi contrateroriste. Pe plan internaţional, jandarmii români au acţionat în misiuni sub egida NATO, ONU şi a Uniunii Europene, prestaţia lor fiind deosebit de apreciată. Aflaţi sub jurământ faţă de Patrie şi popor, jandarmii au participat la toate campaniile militare desfăşurate de Armata Română, începând cu Războiul de Independenţă, asigurând ordinea în liniile din spatele frontului, dar la nevoie s-au aflat şi în prima linie, ca forţă combatantă, contribuind la împlinirea năzuinţelor de veacuri – unirea tuturor românilor într-un stat independent. 

- I.G.S.U. Este reprezentat de un detaşament condus de locotenent-colonel CONSTANTIN CRISTIAN. Detaşamentul este constituit din:
- echipaje de servanţi pompieri,
- echipaje S.M.U.R.D.,
- echipaje de salvatori de la înălţime, 
- echipaje de intervenţie pirotehnică şi
- echipaje de intervenţie la urgenţe chimice.
Intervenţiile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din primele 10 luni ale acestui an s-au concretizat în salvarea a 4225 persoane şi asistarea medicală a 221967. Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 2,2 miliarde de lei. 

Urmeaza detaşamentul de studenţi ai ACADEMIEI DE POLIŢIE ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”. 


Dispozitivul de parada al S.R.I.


Este deschis de detaşamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii, condus de maiorul Liviu NEGRU. Este compus din luptători de intervenţie ale căror misiuni sunt:
- executarea intervenţiei anti/contrateroriste la nivel naţional;
- asigurarea securităţii diplomatice;
- protecţia antiteroristă a unor obiective şi personalităţi, precum şi securitatea zborurilor companiilor româneşti de aviaţie (Air Marshal);
În plus, au misiunea de a realiza intervenţii pirotehnice anti/contrateroriste la nivel naţional. Ca semn al recunoaşterii profesionalismului acestei unităţi de elită, Drapelul de Luptă al Brigăzii Antiteroriste a fost decorat în anul 2002 cu “Ordinul naţional pentru merit în grad de cavaler”. Al doilea detasament este format din cadre care asigură securitatea aeroportuară (pasageri şi cargo), pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară.

Alte date

La parada apare si o replica a avionului Vlaicu II, în rulaj tractat. Avionul este flancat de patru tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru ForŢele Aeriene, îmbrăcaţi în uniforme de epocă. Replica la scara 1:1 a avionului a fost realizată de o echipă de ingineri de la Romaero, respectând întocmai proiectul lui Aurel Vlaicu de acum 100 de ani. Avionul Vlaicu II a putut fi vizionat de public în cadrul unor expozitii, show-uri aeriene şi alte evenimente organizate în ţară şi străinătate. 

Parada continuă cu defilarea drapelelor de epocă dupa care urmeaza Asociaţia Tradiţia Militară. Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, cu decoraţii militare originale. Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de locotenent de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895. Drapelul asociaţiei, inspirat din cele de epocă ale regimentelor române, este tricolor şi are în centru o cruce românească, pe care se află dragonul dacic înfăşurat pe fascia română, iar în colţuri emblemele unităţilor militare istorice ale căror tradiţii le cultivă.


Blocul de paradă al tehnicii militare

Aviatia militara

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare. Evoluează cu drapelul naţional, un elicopter IAR-330 M din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Comandantul echipajului este general de flotilă aeriană Cristinel ION, comandantul Flotilei 90. Prima formaţie de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR – 330 Puma din dotarea aceleiaşi flotile şi este comandată de comandorul Vasile STANCIU. Elicopterele evoluează cu uşile deschise şi operatorii salvatori înarmaţi la vedere. 
A doua formaţie de zbor este alcătuită tot din 3 elicoptere IAR – 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Formaţia este comandată de căpitan comandor Daniel CRÎMPIŢĂ. De-a lungul timpului, piloţii români şi-au dovedit profesionalismul în pilotarea acestor elicoptere în misiuni executate în ţară şi în străinătate, la aplicaţii multinaţionale, exerciţii bilaterale şi spectacole aeriene naţionale şi internaţionale. În prezent execută Serviciul Militar Medical de Urgenţă în spaţiul aerian naţional. Notabilă este prezenţa acestor elicoptere în misiunea ALTHEA din Bosnia Herţegovina din anul 2005, desfăşurată sub egida Uniunii Europene. De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate ca urmare a inundaţiilor sau căderilor masive de zăpadă ce au afectat România în ultimii ani, transportând sute de tone de alimente şi ajutoare în zonele afectate şi evacuând pacienţi aflaţi în stare critică, la care accesul cu alte mijloace de salvare era imposibil. A treia formaţie de zbor este alcătuită din trei elicoptere IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale. Aceste elicoptere sunt ambarcate pe fregatele Forţelor Navale şi multiplică setul de capabilităţi de care acestea dispun. Comandanţii aeronavelor 140 şi 141 sunt locotenent-comandor Bogdan Curcă, respectiv căpitanul Cătălin Cârnu. Echipajele celor două elicoptere sunt formate exclusiv din ofiţeri şi maiştri de marină. Ambele echipaje au fost ambarcate la bordul fregatelor care au participat la îndeplinirea misiunilor internaţionale Active Endeavour şi Atalanta. A patra formaţie de zbor este alcătuită din 3 avioane IAK-52 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc. Formaţia este comandată de comandorul Viorel CALENCIUC. A cincea formaţie de zbor este alcătuită dintr-o aeronavă de transport C-130 HERCULES din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de comandorul Marian DINESCU. C-130 HERCULES, un avion impresionant, solid, destinat susţinerii tactice a trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. A şasea formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Formaţia este comandată de comandorul Viorel PANĂ. A şaptea formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave IAR-99 ŞOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacău. Formaţia este comandată de comandorul Valentin TĂNASĂ şi comandorul Virgil IFTODE. Avionul este în producţie pentru Forţele Aeriene Române, iar versiunea modernizată IAR-99 Şoim este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer.
A opta formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave IAR-99 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc. Formaţia este comandată de comandorul Marius OATU, comandantul şcolii, şi căpitanul-comandor Laurenţiu MITITELUA noua formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Feteşti şi este comandată de căpitanul-comandor Viorel BURNICHI. Aeronava de luptă MiG-21 Lancer este un interceptor destinat protejării unor zone extinse ale spaţiului aerian, fiind în măsură să execute atât lupte aeriene, cât şi atacuri la sol. A zecea formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Feteşti, şi este comandată de căpitan- comandor Mihail ZAMFIRESCU.

Tehnica militara

Blocul de Paradă este comandat de colonelul Gheorghiţă Vlad, din cadrul Componentei Operaţionale a Forţelor Terestre.

URO VAMTAC. Primul modul este format din 5 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007. Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime. Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone microclimatice foarte calde, este uşor de folosit în teren accidentat. URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

PIRANHA. Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 5 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre. Produs în Elveţia, Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

MLI 84 M. Urmeaza maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea lupei de către aceasta. Nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene. Se foloseşte şi la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte. Maşina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., un sistem R.A.D., o mitralieră cal. 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare. 

ZIMBRU. Coloana este formată din 5 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru. T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj de luptă format din 11 oameni cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă fapt dovedit în teatrele de operaţii unde a fost şi este folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.

TR 85 M 1. TAB-urile Zimbru sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”. Acest tip de tanc este un tanc de categorie mijlocie, având în compunerea echipajului 4 militari. În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea, cât şi capabilităţile de deplasare pe timp de noapte. Dotat cu un motor pe motorină foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32°, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m şi ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 17 km. De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 7000 m, şi calibru 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3800 m.

LAROM. Sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte ţări membre ale NATO. Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea teritoriului inamic. Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia.

Complexul antiaerian „OERLIKON”.  Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol şi avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate. Fiecare complex acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.


GEPARD. Sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate. Sistemul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performanţelor mobilităţii, puterii de foc şi precizie, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.Sistemul logistic al produsului este organizat conform cerinţelor şi standardelor NATO, permiţând compatibilitatea deplină şi un nou mod de abordare a proceselor de asigurare tehnică. 

HUMVEE. Vehiculele de luptă tip HUMVEE, în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, de la deşert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreţinere. Vehiculul pe roţi multirol de mare mobilitate Humvee este un autovehicul cu un design revoluţionar intrat în dotarea subunităţilor de forţe pentru operaţii speciale. Primele vehicule sunt modelul M-1113, urmate de M-1165, cel de-al treilea grup de autovehicule având montată o mitralieră calibru 12.7 mm. Humvee M-1165 oferă o protecţie superioară modelelor anterioare, atât pentru echipaj, cât şi pentru categoriile de armament şi muniţii aflate în dotare. Are o putere de foc sporită. Pe Humvee M-1114 se poate monta mitralieră, instalaţie lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc. În acest vehicul pot fi transportaţi 4 militari echipaţi de luptă.

CHEVROLET TAHOE. Urmeaza autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE care, pentru a veni în sprijinul acţiunilor militare, pot fi echipate cu kituri de protecţie balistică care să corespundă unor niveluri de protecţie ridicată pentru personal. Pe acest tip de autoturisme pot fi montate sisteme de comunicaţii complexe, satelitare sau video, sisteme de armament uşor de infanterie sau sisteme de bruiaj împotriva dispozitivelor explozive improvizate.


Autostaţiile radio HARRIS/CHEVROLET. Sunt autostaţii radio cu salt de frecvenţă, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută. Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4×4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare. 

Urmează autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate. Acestea sunt urmate de vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR, echipament nou intrat în înzestrarea Armatei României. Acesta asigură cu succes protecţia militarilor în îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii Afganistan. În echipajul autospecialei EOD este inclus şi MAX, vedeta Diviziei 1 Infanterie „DACICA”. MAX este un frumos şi inteligent câine ciobănesc german, membru al Grupului 2 EOD, specializat în detectarea explozibilului, cu o experienţă de un an de zile în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF.

În premieră, în formaţie se prezintă autovehiculul Dacia Duster militar, echipat cu o platformă telecomandată de tragere AGIL762, produs proiectat, dezvoltat și realizat de firma Digital Bit în colaborare cu Uzina Mecanică București. Acesta este un produs 100% românesc ce are în compunere o mitralieră calibru 7,62 m, cu capabilități de a îndeplini misiuni multiple.

Forţele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol – HAWK şi cu radarul mobil TPS-79R. Detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK este condus de locotenent Alexandra NEBLEA din Brigada 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”. În anul 2006 a început procesul de transformare şi dotare cu tehnică compatibilă cu structurile NATO, în compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” intrând un batalion HAWK. Convoiul de tehnica HAWK este format din trei puncte de conducere a focului de nivel pluton dispuse pe autospeciale, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Forţele Aeriene intră în Piaţa Arcului de Triumf cu detaşamentul de radare TPS-79 R, condus de sublocotenent Roxana PARASCHIV. Sistemul radar „Gap Filler” asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor către sistemele de rachete sol-aer. 

Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RHIB şi o ambarcaţiune rapidă FULGERUL, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri şi infanterişti marini. Aceste ambarcaţiuni sunt folosite pentru transportul, inserţia şi extracţia rapidă a echipelor de nivel tactic de luptători. Se definesc prin viteza mare pe care o pot dezvolta pe apă – până la 30 de noduri, echivalentul a aproximativ 55 km/h, şi printr-o manevrabilitate deosebită. Au posibilitatea de a transporta 10-12 militari complet echipaţi până la o distanţă de 40 mile marine, adică aproape 75 de kilometri. Propulsia ambarcaţiunilor RHIB este asigurată de un motor Johnson în 4 timpi de 70 CP, în timp ce propulsia FULGERULUI este asigurată de două motoare Yanmar de 315 CP.


Instalaţiile Mobile de Lansare a Rachetelor sunt maşini de luptă ce fac parte din Secţia Rachete Navale a Divizionului 150 Rachete Navale din compunerea Flotei. Servesc la lansarea rachetelor cu aripi asupra navelor de suprafaţă inamice, asupra mijloacelor de desant şi a navelor de transport. Intrate în compunerea Forţelor Navale în anul 1987, Instalaţiile Mobile de Lansare au executat lansări reale de rachete atât independent cât şi în cooperare cu navele purtătoare de rachete şi fregata „Mărăşeşti”.

Autostaţiile radio blindate cu salt de frecvenţă – URO VAMTAC. Blocul de defilare al Comandamentului Logistic Întrunit este condus de colonelul Valentin Becheru. Acesta este deschis de autostaţiile radio blindate, cu salt de frecvenţă – URO VAMTAC, echipate cu staţii radio Harris de ultimă generaţie, pe unde scurte şi ultrascurte. Acest tip de autospeciale sunt utilizate pentru asigurarea legăturilor de voce şi date necesare Elementului Naţional de Sprijin, structură ce asigură sprijinul logistic al forţelor româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan.Baza de transport blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, la mine şi la muniţia de infanterie, iar echipamentele de comunicaţii, operate de specialiştii Comandamentului Logistic Întrunit, şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.

PANHARD. Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 5 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD. Autospecialele PANHARD sunt cele mai noi mijloace blindate din dotarea Armatei României şi sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit. Se utilizează în zonele de conflict, fiind uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate excelentă de trecere a obstacolelor.

DACIA DUSTER. Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit se încheie cu 5 autoturisme de teren DACIA DUSTER. Achiziţionate în anul 2013 prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, acestea sunt destinate transportului personalului atât în localităţi, cât şi în poligoanele de instrucţie. Autoturismele, cu tracţiune integrală, beneficiază de o motorizare EURO 5, mobilitate mare, confort sporit şi reprezintă începutul unui proiect al Ministerului Apărării Naţionale de înlocuire a autoturismelor de teren din dotare. 

Platforma multifuncţională SAUR 2, aflată în faza de prototip industrial, este produsă de Uzina Automecanica Moreni. SAUR 2 asigură următoarele capabilităţi:
- protecţia grupei de infanterie împotriva schijelor, gloanţelor armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor CBRN;
- dislocarea rapidă a subunităţilor dintr-un raion în altul, având mobilitate sporită, atât pe şosea sau drumuri amenajate, în teren, cât şi pe apă;
- legătura radio din mişcare în reţelele radio organizate pentru deplasare;
- exploatarea atât ziua, cât şi noaptea, indiferent de anotimp sau teren;
- posibilitatea observării câmpului de luptă de către fiecărui militar din grupa de infanterie.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este precedat de două formaţii compuse din 3 elicoptere de tip Eurocopter-135 şi trei elicoptere de tip MI-17, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie. Capul formaţiei este elicopterul EC-135 SMURD, pilotat de echipajul format din generalul de flotilă aeriană Dorel GRĂDINARU şi comandorul Cătălin DACHE. Elicopterul EC – 135 este un elicopter multirol, echipat cu 2 motoare care dezvoltă fiecare 530 cai putere. Elicopterul zboară cu un echipaj standard format din 2 piloţi, având o capacitate de transport de 3 pasageri şi un rănit pe targă. Este echipat cu sistem electro-optic şi infraroşu pentru supraveghere pe timp de zi şi de noapte, proiector şi sisteme de vedere pe timp de noapte, troliu şi sisteme de adresare publică. Are o viteză maximă de 287 km/h şi poate opera până la o altitudine maximă de 6500 m. Elicopterul MI – 17 este un elicopter de transport, multirol, având două motoare care dezvoltă fiecare 2200 cai putere. Elicopterul zboară cu un echipaj standard format din 2 piloţi şi 1 tehnic de bord, având o capacitate de transport de 24 de luptători echipaţi sau 12 răniţi pe tărgi. De asemenea, poate fi echipat cu sistem de stins incendii cu o capacitate de 3000 litri de apă. Are o viteză maximă de 250 km/h şi poate opera până la o altitudine maximă de 6000 m.

Aviaţia Ministerului Afacerilor Interne participă şi cu un avion de transport medicalizat de tip Piper PA-42 Chayenne III, pilotat de echipajul format din căpitan-comandorul Laurenţiu CODREANU şi căpitan-comandorul Emil OLTEANU. Avionul Piper PA-42 Chayenne III are două motoare care dezvoltă fiecare 720 cai putere. Avionul zboară cu un echipaj standard format din 2 piloţi, având o capacitate de transport de 3 pasageri şi 2 răniţi pe targă. Este capabil să execute misiuni, ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteo. Are o viteză maximă de 450 km/h la o altitudine de maxim 10 mii de metri.

Mai sunt mult alte detalii, dar ne oprim aici! Intrucat trebuie sa inceapa parada!

LA MULTI ANI, TUTUROR ROMANILOR!

2 comentarii:

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!