luni, 23 decembrie 2013

Felicitari militarilor activi care denunta starea de discriminare a militarilor romani in noua lege a personalului militar!

Dupa cate am afirmat in materialul de aici, o noua lege a pensiilor militare va aparea doar in pachet legislativ complet, alaturi de cel putin alte 2 legi: noul al statut al personalului militar si statutul rezervistului. Primul pas si care este cel mai important element al pachetului, a fost deja infaptuit. Dupa cum se cunoaste, pe site-ul M.Ap.N. (mai exact al Directiei pentru Relatia cu Parlamentul si Asistenta Juridica) se afla expus proiectul noului statut al personalului militar. Proiectul si expunerea de motive pot fi descarcate de aici.

De ce este atat de important statutul personalului militar si ce legatura are acesta cu viitoare lege a pensilor militare? Statutul personalului militar este extrem de important, intrucat doar un astfel de statut poate lumina mintile pauker-iste intunecate ale celor care au desfiintat pensiile militare, precum si ale celor care inca se mai opun acestui drept. Si nu numai atat: statutul ii acuza pentru discriminare in stare pura!

Referitor la statutul personalului militar, este cazul sa ii felicitam pe militarii activi! De ce? Intrucat lovesc inteligent si letal in cei care indraznesc sa mai arunce cu noroi in militarii romani! Opozantii pensiilor militare au considerat intotdeauna ca acestea sunt un privilegiu pentru militari, insa nu au refuzat intotdeauna sa observe cum respectivul privilegiu era in realitate o compensatie pentru o serie de interdictii de drepturi si de libertati constitutionale din statutul cadrelor militare. 

Dar ce are inedit noul statut al personalului militar? Are elemente esentiale. In primul rand ca se observa educatia si mentalitatea militarilor generatiilor NATO. Astfel ca noua lege nu mai este doar o lege a cadrelor militare, ci o LEGE PRIVIND STATUTUL CADRELOR MILITARE, GRADAŢILOR ŞI SOLDAŢILOR. Asadar, pentru prima data in Romania, soldatii si gradatii profesionisti sunt considerati militari cu drepturi si obligatii egale precum cele ale cadrelor militare dupa cum era firesc, diferind dupa cum era tot firesc, doar rangul (gradul). Asa este in NATO si asa trebuie sa fie intr-o armata profesionista! 

Mai observam ceva! Militarii activi isi negociaza privarea de drepturi si libertati constitutionale! Pe bani sau printr-un alt tip de compensare, ceea ce este foarte normal! Exemple:

Art. 13. – Interzicerea şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi constituţionale şi obligativitatea îndeplinirii misiunilor încredinţate până la sacrificiul vieţii se compensează financiar prin acordarea unei bonificaţii lunare de fidelitate pentru fiecare an de activitate în instituţii militare, de la numirea în prima funcţie, de 1 % din solda funcţiei de bază, care se acordă în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare.

Art. 15. – (1) Personalul militar în activitate beneficiază şi de următoarele drepturi: 
m) recuperarea timpului lucrat peste durata normală de lucru, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare, sau plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru, în condiţiile legii; 
4) Pentru restrângerea dreptului la liberă exprimare publică şi pentru păstrarea cu stricteţe a confidenţialităţii în legătură cu exercitarea profesiei militare, personalul militar în activitate beneficiază de o compensaţie financiară lunară în cuantum de 15% din solda funcţiei de bază.

Din start se observa niste revendicari simple ale militarilor activi. Interzicerea şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi constituţionale sau restrângerea dreptului la liberă exprimare publică reprezinta discriminare in stare pura fata de ceilalti cetateni, daca nu sunt compensate cu ceva. De asemenea, se observa solicitarea de a li se aplica Codul Muncii. Astfel, militarii activi pun in contrast si aduc in echilibru in noul statut al personalului militar, restrictiile de drepturi si libertati constitionale vs. compensarile pentru acestea. Nu se observa inca legatura cu pensiile militare, dar rezervstii isteti o pot deduce din contest! Calcule financiare elementare conduc facil la concluzia ca este mai economic ca statul sa ofere pensii militare personalului militar, decat sa ii plateasca si pe militari la tarif orar pentru munca suplimentara. Sau sa le mareasca soldele cu 15% pentru interzicerea dreptului la libera exprimare. Prin urmare, militarii activi aplica in negocieri si o tactica a invaluirii: solicita tot, nu cu jumatati de masura. Si acest tot tine de normalitate, nu este nimic exagerat. Cum pensiile militare costa mai putin decat normalitatea tuturor celorlalte cerinte ale militarilor activi, este previzibil ca acestea reprezinta si miza adevarata a negocierilor.

In acest mod se adevereste astfel ceea ce membrii si simpatizantii "R-26500" am afirmat, sustinut si solicitat dintotdeauna! De exemplu aici sau aici. Reprezentantii organizatiilor de rezervisti au gresit in strategiile abordate in negocieri. Opozanti isterizati ai pensiilor militare trebuiau luati prin invaluire de la bun inceput. Adica - daca tot ne-au desfiintat pensiile militare pe care le-au considerat privilegii, noi ar fi trebuit sa cerem imediat in strada sau prin orice alta forma, ceea ce revendica acum in statut - militarii activi: ori discriminare compensata, ori fara discriminare la modul complet. Si acum, tot invaluirea este cea mai buna metoda de reusita. Insa parte dintre noi s-au dezis complet de militarii activi, considerand ca facem parte din 2 lumi diferite. Ceea ce este contrazis de militarii activi prin noul statut al personalului militar:

Art. 2. - (1) În înţelesul prezentei legi, prin personal militar se înţelege cetăţenii români care au dobândit calitatea de ofiţer, maistru militar, subofiţer, gradat sau soldat, în urma acordării unui grad militar, în condiţiile legii şi se află în activitate, în rezervă sau în retragere.

(3) Personalul militar în rezervă este cel care întruneşte condiţiile pentru a îndeplini serviciul militar în rezervă, potrivit legii şi este constituit din:
a) rezervişti, respectiv personal care a îndeplinit serviciul militar, a încetat raporturile de serviciu cu instituţia militară şi poate fi utilizat pentru instruire, îndeplinirea unor misiuni sau completarea structurilor instituţiilor militare;

Se observa deja premisele pentru justificarea legii pensiilor militare prin accentuarea faptului ca nu toti pensionarii au obligatii militare, ci doar cei proveniti din armata. Suficient pentru a justifica Art. 86. – (1) Personalul militar trecut în rezervă sau direct în retragere beneficiază de pensie militară de stat, potrivit legii. Cu alte cuvinte, militarii activi actioneaza tot inteligent, reliefand faptul ca nu toti pensionarii au dreptul sa stea cu dansa in sus dupa iesirea la pensie. Iar aceasta discriminare trebuie compensata din nou prin ceva, adica printr-o lege a pensiilor militare. Atentie! Militarii activi nu au cazut in capcana intinsa de M. Campeanu cu denumirea "pensii ocupationale", despre care cunoastem ca reprezinta un pilon de pensii gestionat privat. Nu, acestia solicita "pensii militare de stat".  Iar USL a promis "pensii ocupationale" si  nu "pensii militare de stat". 

Acum poate integem toti mai bine ce inseamna pachet legislativ. Din pachetul legislativ mai lipseste o veriga - statutul rezervistului. Acesta va intari si mai mult argumentatia privind noua lege a pensiilor militare. Ministrul Dusa a avut dreptate cand a afirmat ca nu trebuie emisa o noua lege a pensiilor militare in afara unui pachet legislativ. Nu a vorbit insa cu vocea dumnealui de politician, ci cu cea a militarilor activi. Din punct de vedere politic, lucrurile nu sunt deloc rotunde. Cunoastem foarte bine ca Romania are un acord cu FMI. Guvernul Boc a contractat un imprumut in conditiile unui angajament de a mentine neschimbata legislatia de salarizare si de pensionare. Premierul Ponta a preluat angajamentul si l-a mai si prelungit. Niciun un angajament insa nu este imperativ, iar orice poate fi renegociat. Din cate se observa insa, Ponta nu are chef sa isi sifoneze scaunul cu noi negocieri pentru niste militari discriminati si oprimati in propria lor tara. A preferat sa ii pacaleasca pe rezervistii cu pensiile diminuate ca le reintregeste pensiile de la 1 octpmbrie prin Legea nr. 241-2013, insa de la 1 ianuarie 2014 le ia reintregirile inapoi prin inghetarea si neindexarea pensiilor, adica balanta financiara in fata FMI este aceeasi. Cu toate acestea F.M.I. nu impune discriminari pentru cetatenii unui stat, ci doar guvernele comode care doresc sa isi pastreze privilegiile.

In aceste conditii, consideram ca politicienii romani trebuie dezmeticiti urgent. Militarii activi vor sa iasa din discriminare pe care o reliefeaza in clar in noul statut al personalului militar, iar noi idem. Din pacate, propriul statut al militarilor activi nu le permite sa actioneze si la modul concret. Insa noi putem sa ii ajutam. Cum? Trebuie sa cerem politicienilor ca niciun militarii activ sau in rezerva sa nu mai poate fi obligat sa poarte steaua galbena. Intrucat asta se intampla la acest moment in societatea romana. Militarii activi - acum, iar noi post-cariera. Totul sub privirile lui Basescu, Oprea, Ponta si Antonescu! Si in mod evident si cu complicitatea conducerilor unor organizatii de rezervisti care au ca ordin si scop sa isi tina rezervistii in lesa si cat mai departe de militarii activi!

14 comentarii:

 1. Ma tem ca situatia nu e atat de roza ca in titlul articolului, intra pe roarmy si vezi ca acolo sunt comparate statutul cadrelor militare cu al politistului

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici nu e prezentata in roz. Este evident ca daca nu ii "zguduim" un pic pe guvernanti, pachetul legislativ nu va fi adoptat pana in 2016. Nici macar atunci, va fi aruncat ca momeala in prag de alegeri, eventual votat de o singura camera asa cum ne-au mintit in 2012 ca adopta nu stiu ce ordonante reparatorii si altele si nu s-a intamplat nimic. Cat priveste comparatia intre statutul personalului militar si cel al politistului, consider ca este o tema falsa. Prin propriul statut, politistul este functionar public CIVIL, nu este MILITAR. Eventual, problema se pune altfel: dupa care criterii un functionar public CIVIL poate beneficia de pensie militara daca tot nu este MILITAR? E adevarat ca politistii au fost si sunt baieti destepti - si-au "tras" si drepturi de civil, si de militar, dar nicio obligatie de militar. Ar fi cazul sa se incheie cu aceasta analogie fortata intre MILITARI si POLITISTI. Cand spunem MILITARI, ne gandim imediat la M.Ap.N. Dar si MAI are militari: jandarmii si IGSU. Cei de la IGSU si Jandarmerie au statut ca militarii (plata la zile calendaristice, aceleasi restrictii etc,.), iar politistii din acelasi minister sunt platiti la zile lucratoare, au drept de asociere sindicala si multe alte drepturi etc. Prin urmare, nu mai merge asocierea intre MILITARI si POLITISTI si este timpul ca fiecare sa treaca in categoria sa profesionala, cu tot cu drepturi si obligatii.

   Ștergere
  2. Fii serios, tu crezi ca politistii si-ar dorii sa beneficieze de minunea de statut al militarilor? Pe cand statutul lor e beton, al militarilor este plin de aiureli, scrie pe undeva ca sunt interzise activitati contra bunelor moravuri, ma tem ca cel care a scris prostia asta nu prea poate sa explice cam ce ar fi alea bunele moravuri cum poti sa le incalci si daca exista pe undeva prin legislatie incriminat pacatul asta de moarte. Mai scrie "sa execute intocmai si la timp ordinele comandantilor si sefilor ierarhici", de parca asta e rolul unui statut, mai lipsea sa scrie ca militarul trebuie tuns scurt in zona cefei si a tamplelor.
   Sub noianul de ineptii se ascund interese marunte, citeste comentariile de pe roarmy, unul dintre ele se refera tocmai la Art.2 care vad ca aici este laudat ca fiind un pas inainte. Si daca tot vorbim de MAI(jandarmi, ISU, etc.) vezi ca sunt articole din statut care se aplica numai celor de la MApN, adica din alea unde "beneficiezi" de pedepse, de dat afara si alte bunatati, pai ori sunt toti militari ori nu. Eu consider ca acest proiect este o mizerie, a fost facut pe genunchi de cineva care nu se pricepe si sper sa nu se aprobe in forma asta.

   Ștergere
 2. @EU24 decembrie 2013, 14:21
  Calm ...

  S-ar parea ca pentru politisti "s-a hotarit" raminerea in SISTEMUL PUBLIC DE PENSII ... fara a mai fi cuprinsi intr-o lege a pensiilor (de serviciu) a pensiilor militare .
  Chestia apare intr-un proiect de statut al politistului :
  //www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Proiect%20statut%20politist.pdf
  -------------------------------------
  Art.82 – Încetarea de drept a raporturilor de serviciu are loc în următoarele cazuri:
  a) la împlinirea vârstei şi a celorlalte condiţii necesare pensionării in sistemul public de pensii pentru instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;

  RăspundețiȘtergere
 3. @EU24 decembrie 2013, 14:21
  Hai , dom'le , nu mai fiti asa de pornit ... ca au si politistii o multime de interdictii !...
  Bineinteles ca aceste interdictii au fost inscrise mai pe la coada statutului lor ... spre deosebire de militarii-militari unde interdictiile apar inca din partea de inceput a "discutiilor" ...
  Dar nu asta ar fi problema principala ...

  De risul curcilor este faptul ca principala si prima lor interdictie este aceea prin care nu au voie sa primeasca mita ...
  Le mai este interzis politistilor "să provoace unei persoane suferinţe fizice ori psihice" , de parca toti ceilalti cetateni ar avea garantat prin constitutie acest drept ...
  Si multe-multe astfel de asa-zise "interdictii specifice profesiei de politist" ...
  Pentru convingere a se vedea incepind cu art. 105 al proiectului de statut al politistului ...

  RăspundețiȘtergere
 4. diclor difenil tricloretan24 decembrie 2013, 18:08

  Oare de ce se rusineaza unii de numele pe care le foloseau cindva ? Si acum se prezinta simpli anonimi ...
  Oare de ce ne tot baga invitatia sa vedem multele comentarii de pe roarmy (aia simpla ... nu roarmy230) ? Multele comentarii ... care sint 2 bucati comentarii comise de lorem ipsum (unknown ,lacatusul mecanic specialist in torsiunea fierului forjat , bebe , plimbaretu , tepes , impaler , subofiterul provenit din lm , uemil profesionist ....)

  RăspundețiȘtergere
 5. Ia sa vedem de ce este suparat "Anonim-ul" ...
  Zice el : "statutul lor (al politistilor) e beton, al militarilor este plin de aiureli, scrie pe undeva ca sunt interzise activitati contra bunelor moravuri,..."
  - spune proiectul de statut : "Art. 11. – Personalului militar în activitate îi este interzisă exercitarea următoarelor drepturi:
  e) SA ADERE LA ORGANIZATII religioase sau de altă natură CARE, potrivit legii, sunt interzise sau cele care contravin normelor de păstrare a ordinii publice ori INCALCA BUNELE MORAVURI sau afectează exercitarea profesiei militare;" .
  - mai spune proiectul de statut : "Art. 12. – (1) Personalului militar în activitate îi este restrânsă exercitarea următoarelor drepturi şi libertăţi:
  e) exercitarea altor activităţi care afectează ori contravin bunelor moravuri ..."
  ------- deci NU militarilor le sint interzise acele activitati ... le este interzis sa adere la organizatii sau sa exercite activitati care contravin bunelor moravuri ...

  Mai zice Anonim-ul : "...daca exista pe undeva prin legislatie incriminat pacatul asta de moarte..."
  - cod penal "Art. 321
  Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice

  Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

  Dacă prin fapta prevăzută la alin. 1 s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. "  RăspundețiȘtergere
 6. Si mai este suparat (dezamagit , scirbit...) Anonim-ul de faptul ca "Pe cand statutul lor (al politistilor) e beton, al militarilor este plin de aiureli, ..." .

  Sa retinem : statutul politistilor este "beton" , pe cind statutul cadrelor militare "este plin de aiureli" ... aiureli care ar trebui sa provoace scirba tuturor ...

  Supararea (dezamagirea , scirba) vine de la faptul ca statutul cadrelor militare contine o prevedere cum ca : "Art. 9. – (1) Personalul militar în activitate are următoarele îndatoriri specifice
  h) să execute întocmai şi la timp ordinele comandanţilor şi şefilor ierarhici..."


  Numai ca "betonistii" care au intocmit statutul politistilor au prevazut : "Art. 104
  – (1) Pentru asigurarea unei conduite corespunzătoare funcţiei publice cu statut
  special şi respectarea principiilor izvorâte din prezenta lege, precum şi a normelor de etică şi
  deontologie profesională, prevăzute de actele normative în vigoare, poliţistul este obligat:
  a) SA INDEPLINEASCA cu conştiinciozitate sarcinile şi atribuţiile ce îi sunt conferite prin Constituţie, legi şi alte acte normative precum şi prin ORDINELE , DISPOZITIILE SI INSTRUCTIUNILE SEFILOR
  ierarhici; " .
  Adica "aceeasi Mărie , cu altă pălărie" ... S-atunci cum este cu "betonizarea" fata de " aiureala" ?????

  Iar aceiasi "betonisti" care au intocmit statutul politistilor au prevazut ca "Art. 103 (2) Poliţistul este obligat să se prezinte la programul de lucru stabilit. " ...
  I-auzi , ia ! Sint obligati , prin statut , sa se prezinte la lucru ! ...
  Intr-adevar ... o prevedere care "betonizeaza" statutul politistului fata de "aiurelile" din statutul cadrelor militare ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. CONTRIBUTIVITATEA AAAAAAA ...mos PPP..Alecu !!!

   Ștergere
 7. Și în acest proiect se simte influența lui Gabriel Oprea, trocul cu grade se pare că este extrem de rentabil de se încearcă menținerea și în noul statut.
  Dacă la cei in retragere nu prea mai contează, la cei în rezervă, ce pot fi chemați în caz de nevoie în activitate contează foarte mult.
  Conform aliniatului 1, de ziua națională ori în aproape orice altă zi din an, că aproape în fiecare zi se pot evoca ”evenimente importante din istoria patriei și forţelor armate ale României”, persoanlul în rezervă , poate fi înaintat la gradul următor ”indiferent DE NIVELUL FUNCŢIILOR ÎNDEPLINITE ÎN ACTIVITATE SAU ÎN CARE A FOST REPARTIZAT ÎN PLANURILE DE MOBILIZARE.” Numai că după o vreme sună goarna și îl chemi pe nenea respectivul în cazarmă. În activitate era caporal principal, bucatar. După trecerea in rezervă ”pentru servicii excepţionale aduse naţiunii prin contribuţia deosebită la promovarea valorilor naţionale”, gen înscrierea în UNPR, primește la 1 Decembrie gradul de sublocotenent, și cum omul va tot promova în partid, urmeză alte grade și ne trezim cu respectivul colonel ori general. Ce faci cu acest om în caz de moblizare? Îl pui bucătar, cu solda și gradul de general, cum îi este specialitatea militară și funcția din planul de mobilizare?

  RăspundețiȘtergere
 8. Scrieti si iar scrieti !!!! Nu sint decit lamentari vecine cu cerseala !!!
  ACTIUNE IN UNITATE SI SA VEDETI CUM SE LIMPEZESC APELE !!!! Altfel, degeaba va sesizati, ca oamenii nu mai vor sa auda de numic !!!!!
  Vreau sa vad pe acest site un plan de actiune ! Si sa aveti filiale la Bucuresti si in marile orase ca sa cresteti si sa aveti forta !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Anonim
   Dacă vreți să vedeți un plan de acțiune, veniți cu idei și propuneri concrete, cu oameni care să sprijine aceste idei. ”Să aveți” înseamnă deja pasarea sarcinilor altcuiva, corect era ”să avem”.
   ANCMR, SCMD și alte structuri asociative au filiale ”multe și cornute”, și care e efectul.
   În unitatea cui vreți acțiune ? A celor 9 de pe manșeta din dreapta blogului? Unde sunt ceilalți pană la 76.878? Sau măcar cei 7.551 cu pensile diminuate?
   Pentru acțiune e nevoie de oameni dispuși să se implice. Fără acești oameni, planurile de acțiune, filialele, comitele directoare, consiliile naționale, birourile permanente…. sunt vânare de vânt.

   Ștergere
  2. Din pacate, ,,MAREA NEAGRA,, ai dreptate...
   Stii, stau uneori si ma intreb daca nu cumva am fost un mare neghiob sa admit, la un moment dat, atunci cand inca mai activam, ca-mi pot pune oricand viatza in palma oricaruia dintre fostii mei camarazi, indiferent de arma, specialitate etc etc...

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!