sâmbătă, 9 noiembrie 2013

O noua lege a pensiilor militare va fi adoptata in acelasi "pachet legislativ" alaturi de noul statut al militarilor activi si de statutul militarilor in rezerva!

Acest fapt este afirmat de mai mult timp de colegii nostri militari activi, iar in seara zilei de 07.11.2013ministrului apararii M. Dusa a confirmat in interviul acordat jurnalistului Rares Bogdan la Realitatea TV, faptul ca chiar asa va fi. Ministrul si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla in actuala sesiune parlamentara. Ce a mai afirmat concret ministrul Dusa in afara de faptul ca legea pensiilor militare va intra doar "la pachet" cu noul statut al militarilor si cu statutul rezervistului si in afara de faptul ca nutreste sperante? Ceva in genul ca legea pensiilor militare e undeva pe traseu -  probabil pentru "imbunatatiri", pe la "niste ministere". E clar ca pana trece de Finante, va mai curge cel putin o sesiune parlamentara daca nu un intreg ciclu electoral. Emisiunea completa poate fi vizionata aici! 

Trecem peste unele inadvertente ale ministrului (care in fapt a admis cu onestitate ca nu este militar, condiderandu-se doar un simplu administrator al ministerului) si care referindu-se la cererile actuale ale unor tineri de a se incorpora ca soldati/gradati profesionisti, a precizat ca in parte acestea sunt satisfacute si in urma inlocuirii prin pensionare a soldatilor/gradatilor profesionisti, dar care in realitate pleaca din armata direct in somaj, neavand drept de pensie. Trecem si peste termenul de adoptare si care dupa cum se observa este relativ intrucat depinde de politic.

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca ai nostri colegi din M.Ap.N. intentioneaza ca schimbarea legislatiei pentru militari sa aiba loc la "pachet legislativ". Sintagma "pachet legislativ" este binecunoscuta generatiilor NATO. Dupa integrarea Romaniei in NATO, zeci si sute militari de cariera, au beneficiat de  instruire in domeniul managementului carierei militare sub autoritatea diverselor state NATO, in special a armatei S.U.A. "Pachetul legislativ" este un ansamblu de legi care reglementeaza o cariera militara, de la inceput la sfarsit. O cariera militara nu include doar privatiunle unui serviciu activ asa cum au considerat "maidanezii" nostri politici, ci mult mai mult. O cariera militara incepe o data cu recrutarea, include serviciul militar activ, include o lege de salarizare, include serviciul militar in rezerva, include dreptul de pensie militara si se incheie numai in momentul in care vaduva militarului trece in cealalta viata. 
  
Dupa cum a afirmat si ministrul Dusa, promovarea "pachetului legislativ" are un scop bine definit: sa creeze o asemenea stabilitate in privinta militarilor, incat nimeni sa nu mai indrazneasca vreodata sa arunce cu noroi in armata asa cum s-a intamplat in anul 2011 sau cu alte ocazii, chiar si acum. Asadar, pachetul exista si cuprinde in mod cert noul statul al militarilor, statutul rezervistului si legea pensiilor militare. Mai lipseste o lege specifica de salarizare,  dar nici nu este exclus ca aceasta sa fie in vreun proiect pe undeva. Iar M.Ap.N. asteapta ca initiativa M.Ap.N. sa fie luata in seama si de politicieni. Pana atunci, nu ne ramane decat sa facem supozitii privind conexiunile din "pachetul legislativ", dar si despre posibila opozitie a politicienilor sau a altor cetateni care tot blameaza armata. 

Initiativa de a se adopta o lege a pensiilor militare la "pachet legislativ" este binevenita din mai multe motive:
 • La fel ca in S.U.A. (alte state), orice militar trebuie sa cunoasca inca de la recrutare, ce drepturi si ce obligatii are. La aceasta ora, pe site-ul M.Ap.N. tinerii sunt incurajati sa urmeze o cariera militara fara ca ministerul sa poate prezenta nici un argument concret de ce trebuie sa si faca acest lucru. Din contra, ministerul ascunde prin "omisiune" faptul ca in conditiile acelorasi legi de salarizare si de pensionare precum ceilalti cetateni, este cea mai neinspirata optiune sa te "inhami" la o cariera militara, descoperind pe parcurs faptul ca in armata nu esti remunerat la "tarif orar" si nu ti se aplica Codul Muncii precum celorlalti cetateni, esti obligat sa prestezi munca nenormata si neplatita oricand, plus interdictiile din statut privind dreptul la munca, la o cariera complementara sau asupra altor drepturi cetatenesti, plus obligatiile de a fi dislocat de la Bucuresti la M. Ciuc sau de la Botosani la Constanta ori de cate ori patria o cere. Plus si plus, incat in conditiile acelorasi legi de salarizare si de pensionare precum cetatenii civili, doar un om neinformat mai poate opta pentru o cariera militara.
 • "Pachetul legislativ" va trebui sa contina un contract ferm incheiat intre militar si stat si care pentru a nu se repeta istoria din 2011, trebuie sa contina obligatii clare ale statului in cazul nerespectarii propriului contract.  
 • Un "pachet legislativ" incluzand statutul militarilor activi, statutul militarilor in rezerva si legea pensiilor militare, va realiza in sfarsit, o conexiune "contrastanta" intre privatiunile unui serviciu militar comparativ cu drepturile cetatenilor civili, precum si modul de compensare a respectivelor privatiuni, intrucat nu pot exista privatiuni fara compensatii decat numai in lagare. 
 • Cu ocazia promovarii "pachetului legislativ", orice opozant al pensiilor militare va putea observa ca atunci cand sunt in rezerva, militarii nu sunt pensionari obisnuiti, ci cetateni care au inca atributii militare. De aceea, in pachet este automat necesar si includerea statutui rezervistului. Acest statut va impune cu certitudine si obligatii concrete ale rezervistilor care vor realiza astfel diferenta fundamentala dintre un pensionar civil si unul militar. Este situatia in care nimeni dintre opozantii armatei nu va mai avea vreun motiv sa invoce "contributivitatea" si alte "egalitarisme" stupide intre pensionarii civili si cei militari. Opozantilor care nu le convine situatia, nu au varianta decat sa isi trimita parintii sau bunicii la concentrare alaturi de rezervistii militari si abia apoi sa deschida gura. Nu trebuie sa fi fost militari, sunt destule activitati in slujba patriei care nu necesita cunostinte militare, de exemplu pot sa stranga porumbul in Baragan sau sa curete sosele de zapada!
In sfarsit, cei din generatiile mai recente cunoastem destule amanunte tehnice despre cum ar trebui sa arate continutul "pachetului legislativ"! Cu referire strict la pensiile militare, este de asteptat ca acesta va cuprinde o serie de elemente din Legea nr. 164/2001. Daca Legii nr. 164/2001 i se poate reprosa ceva esential, este doar faptul ca legea a permis obtinerea unei pensii militare in urma unei vechimi hibride - parte in sistemul militar, parte in sistemul civil. Eliminarea acestei "orientari", in sensul ca pensie militara trebuie acordata doar pentru vechimea in serviciul militar, iar pentru vechimea intr-un domeniu civil trebuie acordata o a 2-a pensie civila dupa regulile sistemului civil, va permite un curs firesc al carierei militare. 

In concluzie, pachetul legislativ exista si indiferent ce afirma unii si altii, conceptul apartine militarilor activi ai generatiilor NATO si acesta este benefic 100% militarilor de cariera! In legatura cu ceea ce a mai aparut pe diverse surse care au aruncat pe piata maculatura sustind ca aceea va fi viitoarea lege a pensiilor militare, acum pe cinstite: proiectele acelea sunt la ani-lumina departare de ceea ce au invatat militarii romani ai generatiilor NATO despre cariera militara, incluzand sistemul de pensii militare!  

Raman vreo 3 necunoscute (in afara de multe altele, pe primul loc fiind himera privind un termen de implementare):

- daca militarii activi au forta sa trezeasca politicienii "mioritici", astfel incat ultimii sa implementeze "pachetul legislativ" propus de militarii de cariera;
- daca "pachetul legislativ" va suferi modificari de substanta in urma interventiilor politice;

Si a 3-a! Cei in rezerva, cunoastem ca am avut si avem inca niste "clantai" in randurile noastre. Putini, obscuri, dar foarte perversi. Acestia au sprijinit politicul in 2010 la desfiintarea pensiilor militare! Nu ar fi fost posibila desfiintarea pensiilor militare fara lobby-ul facut de acestia pe langa portocalii si U.N.P.R. Cum necum, si-au calculat ca pensiile lor ar fi fost nu cu 2%- 5%-10% mai mari (stim ca nimeni din armata nu a fost impresionat de astfel procente), ci de 3-4-5 ori mai mari, daca nu li s-ar calcula pensiile raportate la ultima solda, ci la venituri. Aceste specimene care au fost in fapt "salariati de lux" in zone obscure armatei si nefiind militari decat cu numele, au devenit din nou active. Ce specimene puteau avea in armata venituri mai mari de 5-10 ori decat solda, astfel incat sa considere solda maruntis si sa renunte la pensia militara egala cu ultima solda, in favoarea uneia contributive? Stim acum ca "specimenele" se regasesc in fosta Lege nr. 138/1999 a salarizarii. Ce se intampla acum? Specimenele in cauza nu au nicio sansa sa "altereze" in mod direct conceptul militarilor activi, de aceea "bantuie" preventiv din nou pe langa politicieni. Isi fac iar calcule ca in 2011 cand au sustinut daramarea legii pensiilor militare: daca nu ies pe plus - sunt contra pachetului legislativ, daca ies pe plus - sunt de acord cu el. Este vorba despre cateva sute de  "clantai" - nu sunt foarte multi. Si care la acest moment au ajuns la concluzia ca "pachetul legislativ" nu trebuie promovat intrucat nu prea este in favoarea lor! Referitor la cele mentionate si in atentia tuturor rezervistilor de buna credinta! Nu trebuie sa ne stresam nici macar sa ii identificam pe "clantai", nu ne foloseste la nimic. Cel mai bine este sa ii izolam si sa ii lasam sa piara pe limba lor. Cum? Pachetul legislativ trebuie sa ramana asa cum l-au conceput militarii activi! Nu trebuie sa ne impiedicam de acei "clantai" aflati in rezerva si carora (iar) nu le convin pensii militare. Pentru a scapa de acestia,  cea mai simpla posibilitate este de a li se crea optiunea legala de a-si alege daca vor sa ramana cu pensii contributive ca acum sau cu pensii militare conform pachetului legislativ. Daca reusim sa ii convingem pe politicieni sa introduca acest principiu al optiunii, scapam in mod natural si pe veci de toti "clantaii" si altfel putem sa ii sprijinim si noi pe militarii activi sa isi atinga scopul. In caz contrar, o s-o "târâim" inca mult si bine pana va fi adoptat pachetul legislativ! 

34 de comentarii:

 1. De regula, nu sunt un pesimist, dar, prefer, intotdeauna, sa-mi analizez sansele de realizare sau esec. Si de aceea, stau si ma intreb: este posibil ca noi, actualii pensionari militari, sa nu facem obiectul noii legi a pensiilor militare ?!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In mod cert este posibil deoarece au la indemina conceptul de neretroactivitate a legii iar noi, in prezent suntem scosi din rindul militarilor. Se vor folosi exact de conceptul pe care l-au incalcat cu nonsalanta dupa ce ''comandantul supre'', preacheliosul nostru presedinte, avea nesintirea ca in cadrul unei adunari la nivel inalt in cadrul MApN sa afirme ca "Legea unitara a pensiilor nu va afecta pensionarii din Sistemul National de Aparare". Probabil se gindea la Sistemul National de Decimare... Cei care prinsesem spilul declaratiilor prezidentiale am cam intrat la ginduri deoarece stiam ca daca seara vajnicul marinar facea ceva declaratii dupa clatinarea cuburilor de gheata in paharul cu licori cu miros de plosnita in mod sigur a doua zi se intimpla exact pe dos (vezi scumpirile carburantilor). Una peste alta, este de prevazut cum vor evolua lucrulile:niste UNPR-isti vor mai lua o stea pentru contributia la scoaterea pe cale naturala aunor indezirabili, niste ANCMRR-isti, idem , dupa ce vor mai trage niste pupaturi in locuri nebatute de soare iar marea majoritate va trage cu ochiul la farfuria altuia si se va scarpina in freza rarita asteptind "sa ne dea". Exista si posibilitatea sa se intimple altfel si anume sa renuntam la a mai fi obtuzi, individualisti, preocupati doar de strachina noastra. Stiu ca asta este un vis asa ca acord sanse de cca 90% ca noi, actualii contribuabili, cei care am construit ceeace vajnicii nostri conducatori se intrec intr-o veselie sa darime si sa fure, vom ramine tot ceeace suntem. Mai bine tac din gura, vad ca sunt la moda "accidentele" si daca tot nu am masina s-ar putea sa ma calce sacaua primariei...
   Apropo, nu sunt anonim si nu imi este rusine ca sunt un "fost".
   Lt.col.(r) Ion Ion

   Ștergere
  2. Eu consider ca legea pensiilor militare ne va include si pe noi. Sau pe o mare parte dintre noi. De ce? Fiind vorba de un pachet legislativ cu (minim) 3 legi, este clar ca cele 3 legi se interconditioneaza si acesta este scopul "pachetului legislativ": sa nu poti sa mai modifici/abrogi o lege, decat daca faci acelasi lucru simultan cu inca (minim) 3 legi - ceea ce ar fi aproape imposibil. Trebuie sa incercam sa intelegem exact de ce vor militarii activi "pachet legislativ" si nu o simpla lege a pensiilor militare. Leaga legea pensiilor militare nu doar de serviciul militar activ, ci si de cel in rezerva. De aceea din pachet face parte si Statutul Rezervistului. Legand legislativ legea pensiilor militare prin Statutul Rezervistului de prezenta noastra pe statele de mobilizare/completare din rezerva operationala sau generala a Armatei, practic nu pot exista contraargumente ca noi sa nu beneficiem de pensii militare. Rezerva operationala/generala exista si va exista, facem parte din ea - prin urmare in conditiile adoptarii unui pachet legislativ, acesta ni se va aplica cu siguranta.

   Este adevarat insa ca pensia militara ar putea fi legata si de niste obligatii militare in rezerva concrete - nu asa cum am fost invatati. Analizand procedurile diverselor state NATO privind obligatiile militare ale rezervistilor, e destul de plauzibil sa se produca si schimbari de substanta in modul de selectie si incadrare a rezervei operationale/generale. Dar pentru a nu face supozitii inutile, mai intai sa vedem pachetul adoptat!

   Ștergere
  3. La intrebarile ridicate cu privire la includerea sau neincluderea actualilor pensionari in beneficiile unei noi legi a pensiilor militare , parerea mea , in calitate de parerolog , este ca se poate. Cum ?. Simplu. Asa cum mai toate legile care au privit pensiile au avut un capitol cu privire la pensionarii aflati in plata la data aplicarii noi legi si aceasta posibila noua lege va prevedea ce se intampla cu pensionarii in plata dar beneficiile se vor aplica de la data aplicarii legii si nu retroactiv .

   Ștergere
  4. Nu cred ca este vorba de retroactivitate aici. Cum se poate transforma un pensionar militar peste noapte in pensionar civil?
   Aici e vorba de o tara bolnava, nu de retroactivitate.

   Ștergere
 2. Domnule col. Ion,
  Pentru a urgenta adoptarea pachetului legislativ, de care face vorbire colegul Olescu, ar trebui, in primul rand, sa depasim impotrivirea varfurilor din ANCMRR, cei care fac un lobby puternic impotriva unei noi legi a pensiilor militare de teama unor reduceri drastice a cuantumurilor lor aflate in plata!
  Ori asteptam sa crape astia (riscam prea mult, caci viata-i dulce pt ei si pot trai mai mult ca noi!), ori incercam ca la Rosia Montana, cu cianuri!

  RăspundețiȘtergere
 3. CRED CA VA TREBUI SA INCERCAM CIANURILE... !

  RăspundețiȘtergere
 4. Opinez, totusi, ca au motive de ingrijorare daca ne vor include in noua lege a pensiilor. Motivele sunt financiare. In primul rand, ne-ar recunoaste si noua dreptul de a beneficia de prevederile HG S 1019/2010 si, in al doilea rand, "ne-ar lega", din nou, de activi. Ambele motive ar "scoate" bani din buget, ceea ce nu cred ca le surade ...

  RăspundețiȘtergere
 5. Doamne ce usor se lasa pacaliti militarii romani. A vazut cineva varianta de lege a pensiilor care "circula prin ministere"?Stie cineva cum arata? Nu. De ce ? Pentru ca nu exista inca interesul sa fie vazuta. De ce ? Pentru ca nu e incurajatoare. Daca ar fi fost buna, sclavii de la ANCMRR si lingaii din SCMD care stau lipiti de Oprea, ar fi facut rost de ea si ar fi postat-o si prezentat-o ca pe o mare victorie. Dar legea nu este de loc in avantajul actualilor pensionari din doua motive clare> NU SE VA APLICA CELOR CARE SUNT DEJA TRECUTI IN REZERVA si NU CORELEAZA PENSIA DE SALARIOUL ACTIVILOR. Si atunci de ce ii spune pensie militara? Pentru ca fondurile de pensii pentru militari vor fi iarasi ale militarilor, nu se vor mai plati de la Casa de asigurari sociale. Punct. In ceea ce priveste a doua lege din pachet, ati citit ce prevede? Ati citit ca se va infiinta o noua suprastructura logistica care va fi subordonata unei persoane care va fi numita politic, de primul ministru la fel ca si sedul departamentului de siguranta militara? Atio citit ca viitorul sef al acelui departament logistic va avea dreptul sa stabileasca contracte si sa subordoneze armata din punct de vedere logistic de cine vor muschii lui, sa ii vanda pamanturile si sa faca tot ce vrea fara licitati? Ati citit ca administratiile civile vor putea lua in comanda unele structuri militare? Ati citit ca ministrul va avea dreptul sa resubordoneze unitatile cui vrea el fara sa dea socoteala nimanui ? Daca ati citit si va bucurati , cereti urgentarea aplicarii legilor inseamna ca nu sunteti militari. A luat cineva legatura cu militarii care au vazut proiectul de lege privind statutul cadrelor militare?I-a intrebat ce cred despre el? Nu, dar ca orice rman, ne bucuram ca se schimba legile fara sa stim ce contin . Vai de noi .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, din cate informatii am primit si eu de la unii fosti colegi se pare ca asa este...activii isi fac legea LOR de pensionare. Cei aflati in plata..LA REVEDERE!!!
   Cei mana pe activi in lupta???..."Lasati, ca voi ati luat plati si ajutoare compensatorii". ASTA E MAREA LOR ROSATURA DE "BOCANC"...PLATILE SI AJUTOARELE CARE LA EI S-AU TERMINAT!!!
   Spuneti-mi ca nu e adevarat si ma duc la culcare!!!

   Ștergere
  2. @ mega2005. Cum adica "PLATILE SI AJUTOARELE CARE LA EI S-AU TERMINAT"? Legea salarizarii a activilor este Legea nr. 284/2010 de aici http://www.sindicat.uaic.ro/legislatie/L_284_2010.pdf. Sa citim!

   Legea nr. 284/2010, Anexa nr. VII, Cap. II, Sect. a 2-a, Art. 20

   (1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, astfel:

   Vechime efectivă:
   - până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - între 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - între 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - între 15-20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - între 20-25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - între 25-30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
   - peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază.

   Studiu de caz: general-maior. Nu conteaza care, sa zicem ca e sefa DFC. In timpul unor explicatii ramase de pomina, renumita tovarasa tuna si fulgera cum ca cei carora ne-au fost diminuate pensiile, n-ar trebui sa ne mai revoltam intrucat am beneficiat si de salarii compensatorii in baza prevederilor O.U.G. nr. 7/1998. Chiar asa? Sa calculam care este valoarea salariilor compensatorii de care va beneficia doamna general! Acum inca activa!

   Solda functiei de baza:
   - solda de functie: 9,70 x 800 lei = 7 760 lei;
   - gradatia 7 de vechime: 7 760 x 21% = 1 630 lei (calcul sumar - finantistii pot interveni);
   - solda de comanda: 7 760 x 25% = 1 940 lei;
   - solda de grad: 504 lei;

   Total solda functiei de baza: 11 834 lei.
   Total compensatorii: 11 834 x 20 = 236 680 lei (cca. 52 595 euro). Asta da "plati si ajutoare compensatorii". Si cu cat patos ne mai infiera candva tovarasa pe noi!

   In concluzie, in legea salarizarii - exista si azi "plati si ajutoare compensatorii". Deci, argumentul cade!

   Ștergere
  3. Desigur, asa este...insa IN FAPT, daca stiti un singur general, ofiter, mm.sau subofiter care incepand aproximativ cu jumatatea anului 2010 si mai ales dupa, a mai primit ajutoare si plati compensatorii sa-mi spuneti si mie. Eu unul nu am cunostinta de asa ceva....

   Ștergere
 6. Ducu este foarte aproape de adevar cand afirma ca "varfuri din ANCMRR" fac lobby contra pensiilor militare "de teama unor reduceri drastice a cuantumurilor lor aflate in plata". Adevarul complet este insa altul: sunt "varfuri" nu doar din ANCMRR, ci si din alte organizatii sau independenti care fac acest lobby. Indivizii respectivi nu au legatura cu apartenenta sau cu non-apartenenta la o organizatie sau alta. In urma desfiintarii pensiilor militare, prin Legea 119 multi au castigat la cuantum, insa procente infime care au fost deja atenuate prin neindexarea din 2011-2012. Prin urmare, un om care a castigat 5-10% nu are nici un interes sa nu apara o lege a pensiilor militare, ba dimpotriva.

  Adevaratul lobby contra legii pensiilor militare il fac cei carora li s-au dublat, triplat sau incincit pensiile. Este vorba despre un grup de indivizi redus numeric si care au lucrat in SMFA (si in SMFN, dar mai putini). Ce s-a intamplat? In Legea 138/1999, erau niste portite pentru cei din SMFA incat prin diverse sporuri sau prime (sunt vreo 30 de prime si sporuri in lege), veniturile lor puteau depasi solda si de 10 ori. Nu este vorba despre personalul navigant (ambarcat) sau tehnic nenavigant care beneficia de prime si sporuri, insa punctual - pentru activitati concrete si executate personal. De primele si sporurile personalului navigant sau tehnic nenavigant, beneficia in realitate tot personalul din statele majore. Oricine era intr-un stat major era considerat personal navigant de sol sau nenavigant de sol, nu conta ce facea efectiv in statul major (finante, CI, jurist, personal, portar, furier etc.). In practica s-a intamplat asa: un pilot primea 3% prima la o aterizare. Daca era un zbor pe luna, cele 3% era tot adaosul la solda. Insa, in statele majore situatia era altfel: toti primeau 3% pentru acea aterizare, insa spre desoebire de pilot care beneficia de 3% pt. propriul zbor, cei din statele majore beneficiau de 3% pt. fiecare zbor al unui pilot. Numai din 100 de aterizari pe luna, primele insumau 300% fata de solda. Pretextul legal pentru aceste prime: cica indrumau, controlau, asigura buna desfasurare a activitatilor personalului navigant si tehnic nenavigant, chiar daca respectivii erau finantisti, juristi, furieri, infanteristi etc. si nu avea nici o legatura efectiva cu activitatea navigantilor sau personalului tehnic nenavigant. Bineinteles ca nu toata lumea beneficia chiar de toate cele cca. 30 de prime. Cu cat functia era mai "sus" si mai obscura, cu atat se incasau prime mai multe.

  Cele mentionate sunt constatate de piloti care in urma schimbarii legislatiei s-au trezit cu pensii diminuate sau aproximativ egale cu cele pe Legea 164. Ei au constatat insa cu surprindere ca cei care au trait in umbra lor prin diverse state majore din SMFA, li s-au dublat, triplat, incincit pensiile.

  Prin Legea 164/2001 - au fost 207 militari cu pensii peste 5 000 lei, din care doar 2 erau de cariera (Badalan si Popescu). Ceilalti 207 erau predominant magistrati care la ora asta primesc pensii de magistrat, deci nu mai au legatura cu Legea 119. Prin Legea 119 au aparut cca. 460 de indivizi cu pensii peste 5 000 lei. Dintre acestia, cei mai multi sunt "smecheri" dupa exemplul descris mai sus. Acestia sunt cei care fac lobby contra pensiilor militare. Cu Cdr. (rtg.) C. Alexandru de la ANCMRR in frunte, jurist in SMFA - caz clasic de "parazitare" a navigantilor si personalului tehnic nenavigant carora le confisca toate primele si sporurile, desi el era bagator de seama in SMFA.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru conformitate:
   - Legea 138/1999, prime si sporuri infinite in Anexa 3 si 4: http://www.legex.ro/Legea-138-1999-18142.aspx
   - Legea 35/1990: Statutul personalului aeronautic din Aviatia Militara a Romaniei: http://www.roaf.ro/en/reglementari/statutul_personalului_aeronautic.pdfhttp://www.roaf.ro/en/reglementari/statutul_personalului_aeronautic.pdf.
   Extras:
   ART. 12
   Personalul aeronautic nenavigant (de sol) cuprinde:
   a) personalul tehnic-ingineresc de aviatie;
   b) CADRELE MILITARE DIN STATELE MAJORE SI NAVIGATORII DE SOL;
   c) meteorologii;
   d) personalul tehnic-ingineresc de transmisiuni aeronautice si protectie a navigatiei aeriene.

   ART. 14
   Din categoria navigatorilor de sol si a cadrelor militare din statele majore face parte personalul militar si civil
   care, potrivit atributiilor functionale, executa dirijarea, coordonarea si controlul zborurilor aeronavelor militare
   sau organizeaza si conduc aceste activitati, fiind calificati in una din urmatoarele specialitati:
   - navigator cu dirijarea aeronavelor in zbor (navigator radar);
   - navigator pentru programarea, coordonarea si controlul zborurilor aeronavelor (navigator dispecer);
   - CADRE MILITARE DIN STATELE MAJORE.

   Ștergere
  2. Vin cu niste precizari , din sintezele publicate pe baza tabelelor puse la dispozitie de MApN in dec. 2010 :
   - dupa Legea 164/2001 pensii in plata cu valori mai mari de 5000 lei erau 481 pensii in dec. 2010 ;
   - dupa Legea 119/2010 pensii cu cuantumuri recalculate mai mari de 5000 lei , dupa principiul contributivitatii , in dec. 2010 erau anuntate 1734 pensii , o crestere de 260,5 % .

   Ștergere
 7. Sunt și voi rămâne fidel spiritului militar român, am purtat cu cinste uniforma militară și o voi mai purta, la nevoie, am stat cu drapelul de luptă, pe care l-am păzit și respectat, ca pe lumina ochilor... iar aceste deprinderi, sau obiceiuri, nu văd cum mi le-aș putea schimba.

  RăspundețiȘtergere
 8. @ R-2650013 noiembrie 2013, 21:02 :
  La : "In concluzie, in legea salarizarii - exista si azi "plati si ajutoare compensatorii"."
  Da ! Dar :

  L.118/2010
  Art. 9
  Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.

  ----------------------------------
  Ulterior efectele acestei legi au tot fost prelungite , inclusiv de actualii curvernanti ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea 118 a fost emisa in iunie 2010. In Decembrie 2010, a aparut Legea 284/2010. "ART. 39. La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: y) orice alte dispoziţii contrare prezentei legi". In consecinta, prevederile contrare Legii 284/2010 existente in Legea 118/2010 sunt abrogate.

   Legea 284/2010 este in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Pana la acest moment legea nu a fost aplicata in integralitate intrucat in 2011, 2012 si 2013 au fost emise niste ordonante/acte normative CU EFECT LIMITAT LA FIECARE AN IN PARTE care au intarziat intrarea in vigoare a anumitor prevederi (Legea 283/2011 privind aprobarea OUG 80/2010 http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_283_2011_aprobare_oug_80_2010_reglementare_masuri_financiare_domeniul_bugetar.php care a fost prelungita prin ordonante si in anii 2012 si 2013) printre care si pe cele legate de ajutoarele la trecerea in rezerva. DEOCAMDATA PENTRU ANUL 2014 NU S-A EMIS NICIO ORDONANTA PENTRU PRELUNGIREA EFECTELOR LEGII 283/2011. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2014 in lipsa unui act normativ care sa prelungeasca efectele Legii 283/2011 si pentru anul urmator, se aplica "full" Legea 284/2010 cu tot cu noii coficienti si ajutoare lunare.

   Ștergere
 9. @EU14 noiembrie 2013, 10:26 :
  Cind am spus : "Ulterior efectele acestei legi au tot fost prelungite , inclusiv de actualii curvernanti ..." ma refeream si la cele ce ar fi putut fi spuse privind "abrogarea" unor prevederi din L.118/2010 de catre acea prevedere a L.284/2010 ...

  Din argumentatia dvs. lipseste anul 2011 ... an pentru care fusese emisa L.285/2010 ...
  Deci : "Ulterior efectele acestei legi au tot fost prelungite , inclusiv de actualii curvernanti ..." prin L.285/2010 , L.283/2011 si oug 84/2012 pentru anul 2013 ...

  Legat de faptul ca pentru anul 2014 nu a fost emisa inca vreo ordonanta de prelungire a efectelot L.118/2010 ... nu disperati ! Nu cred ca vor uita , baietii , sa emita o astfel de ordonanta !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea 283/2011 privind aprobarea OUG 80/2010 http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_283_2011_aprobare_oug_80_2010_reglementare_masuri_financiare_domeniul_bugetar.php. Fix pentru anul 2011.

   Ștergere
 10. @EU14 noiembrie 2013, 10:26 :
  Daca "se uita" a se emite o ordonanta care sa prelungeasca unele efecte ale L.118/2010 , inseamna ca se confirma zvonurile precum ca vor fi "mari treceri , de marimi militare , in rezerva" ... Iar acestia nu pot "fi lipsiti" de ajutoarele pentru trecerea in rezerva ...

  RăspundețiȘtergere
 11. Zvonul se cam confirmă. Toți generalii și cei amânați cu pensionarea până acum își pregătesc bastoanele pentru ianuarie, inclusiv doamna general Lupu. Sumele estimate pentru ajutoare și plăți compensatorii se ridică la peste 8-10 milioane de euro. Bătălia pentru cei ce vor lua locul viitorilor generali pensionari este extrem de dură, Gabriel Oprea fiind vioara întâi. Cei care vor ieși la pensie au primit asigurări că vor fi cuprinși în viitoarea lege a pensiilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ultima fraza...chiar E O STIRE!!!..ca s-o parafrazez pe o realizatoare de talkshow!!!

   Ștergere
 12. Sunt in rezerva din anul 1995,pot beneficia de pensia militara?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam puține detalii pentru un răspuns. Ce perioadă de timp ați fost militar, ce vârstă aveți, ce stagiu de cotizare?
   Consultați legea 263 și veți putea afla raspunsul.

   Ștergere
  2. este o lege . dar are un traseu lung,, pana atunci vom fii pensionati pe aceasta lege 263=1010, si se vor tine cont de grupele de munca obtinute pana in 2001 , si de anii lucrati inainte de a fii cadru militar ,ca normalitate ,, asa ca mai bine sa se revada discriminarea actuala pe hg 1294 /// ca samtem aproape de pensionare ..iar pana la legea noua si panala modul cum se va aplica mai e

   Ștergere
  3. rezervistii fara drept de pensie conf legii 263]2010 pot iesi la pensie conf tabel anexa 6 ... domnul rezervist din 1995 poate iesi la pensie daca are vecchime in minca conf anexa 6 si daca adre anii in armata si cei care au crupe de munca sa lis lise aduge la anii efectivi adica 12 ani +6 ani grupa speciala =16 ani deci au minim in specia;itate ...dar aici e o discriminare ... ca nu se tine cont de adeverintele de dinainte de 2001 deci trebuie mers in judecata

   Ștergere
 13. daca stie cineva de legea noua a pensiilor militare sa ne spuna si noua pe cand se va adopta,daca ea mai este posibila sa intre anul acesta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asteapta cu arma la picior.Multi ati fost putin ati ramas cu pensii ,,nesimtite''. Ia vedeti ce spune ,,hosca cazona''despre aviatori,marinari,ca luau sporuri pe nedrept.Pai daca asa era legea?Dupa legea ,,contributivitatii''a crescut numarul celor cu pensii ,,simtite''la gamela, de peste 5000 cu peste 200%.dar nu zice nimic lt col.Ion ,cam pe unde a frecat menta si cum a facut de a iesit la pensie mai devreme.

   Ștergere
 14. Am 56 de ani. am lucrat cadru militar 9 ani +3 ani scoala mentionez ca cei 9 ani au fost in gr 1. Pot benificia de pensie militara ?

  RăspundețiȘtergere
 15. se da vreo ordonanta anul acesta pentru iesirea la pensie?

  RăspundețiȘtergere
 16. Am iesit la pensie in dec. 2013 cu o pensie sub asteptarile mele. Imi poate explica cineva cum colegul meu de banca din scoala militara care a iesit in 2oo8 are pensia mai mare decat a mea cu peste100 lei , cand el are stagiu de cotizare 32 ani iar eu 44 ? Am facut raport si ptr. salariile compensatorii. Dupa cati ani de la neplata se subscrie acordarea acestora?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, ma Cotzo :) Multa sanatate si pensie lunga. Tot taraba e de baza...

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!