sâmbătă, 2 noiembrie 2013

3 Noiembrie - La multi ani, Vânătorilor de Munte!

In orice armata, fiecare arma sau specialitate are propria sa importanta, propria reputatie si propriul renume! Dar tot la fel de cert este ca in toate armatele, inclusiv in cea română, toate armele si specialitatile acorda un respect aparte trupelor alpine. Acest respect nu este gratuit, ci este fundamentat avand la baza secole si milenii de experienta militara. Cand este vorba despre desfasurarea actiunilor de lupta in teren montan, intra in prim plan trupele alpine. In pofida nivelului avansat de astazi privind evolutia tacticilor de lupta, dotarea cu tehnica si armamente moderne, la toate cursurile de strategie militara se invata faptul ca terenul montan impune limite atat de severe, incat doar trupele alpine sunt suverane intr-un astfel de teren. Sunt trupe care in final pot schimba soarta unui intreg razboi! In Germania precum si in alte state europene avansate din punct de vedere militar grupate in jurul Alpilor sau al Carpatilor, se pastreaza nealterat conceptul potrivit caruia in cazul unor conficte devastatoare in care statele agresate sunt in inferioritate fata de un potential adversar, apararea se va desfasura pe aliniamente intermediare din zonele deschise doar cu scop de intarziere a ofensivei adversarului, urmand ca aceasta sa se stabilizeze si sa se concentreze definitiv in zonele montane si alpine si care devin astfel o ultima reduta de nepenetrat in fata oricarui adversar. Bineinteles ca un astfel de concept presupune pregatiri inca de pe timp de pace: comandamente de rezerva, baze militare, sisteme de armamente si baze logistice instalate total sau partial in regiunile montane. Conceptul este ideal si in conditiile reliefului Romaniei si mai ales in contextul in care Armata Romaniei este dotata precar asa cum toti cunoastem. Doar ca in cazul Romaniei, nu ii asculta nimeni pe strategii militari!


Vanatori de Munte in Crimeea (1941)
In România trupele alpine sunt formate din vânătorii de munte - luptatori de elita instruiti sub semnul Florii de Colt, denumita si Floarea Reginei. Cateva scurte incursiuni in istorie demonstreaza cu usurinta ca vânătorii de munte isi merita cu prisosinta titlul de luptatori de elita. Ii regasim in prima linie in cele 2 razboaie mondiale, fiind avangarda celorlalte trupe romane. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, vânătorii de munte s-au inclestat asa cum bine sade unor trupe de elita, cu similarii lor germani si sovietici, impunand respect in egala masura atat bavarezilor si tirolezilor din armata germana, cat si siberienilor din armata sovietica. In al 2-lea Razboi Mondial, 25% din totalul militarilor romani decedati au fost vânători de munte

Sursa: Răsunetul"La 3 Noiembrie 1916, în plin război, s-au înfiinţat în ţara noastră trupele de Vânători de Munte! Pe toată durata existenţei lor, Vânătorii de Munte au constituit elita armatei române fiind trupele cele mai disciplinate şi eficiente în acţiunile în care au fost întrebuinţate.
Patrula de schiori din B. 25 in iarna 1941/42
În vara anului 1917, batalioanele de Vânători de Munte au dat semnalul ranaşterii armatei române şi a statului român aflat în pericol de a fi şters de pe harta lumii! În cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul antisovietic Vânătorii de Munte au fost spaima duşmanului alături de panzerele germane! După întoarcerea – nefericită pentru armată, a armelor de la 23 august 1944 – Vânătorii de Munte au devenit forţa care a atras după sine întreaga armată română din estul Transilvaniei ciuntite de hortysti până dincolo de Praga şi Viena!" 

Sursa: Historia.ro. "Trupele de vânători de munte din România şi-au câştigat în cel de-al Doilea Război Mondial o reputaţie şi o faimă greu de egalat în rândul adversarilor. Iată 10 lucruri de ştiut despre vânătorii de munte:
 • Escadronul 2 Vanatori Calari  (Divizia 2 Munte)
  Batalioanele si brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea acţiunilor de luptă în teren alpin si muntos-împădurit. 
 • Trupele de V.M. duc acţiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si in cooperare cu alte trupe, în teren montan, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acţiona.
 • La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.
 • În Primul Război Mondial, trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte. 
 • La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte si-au început marsul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt, au parcurs aproape 500 de km. Si au ajuns la destinatie la 3 ianuarie 1917. Botezul focului pentru vânătorii de munte a venit în urma luptelor de la Cireşoaia si Coşna (11 august 1917).
 • În anul 1923 s-au înfiintat primele două mari unităti de vânători de munte- Divizia 1 V.M. la Brasov şi Divizia 2 V.M. la Bistriţa. Poziţia acestora în cadrul sistemului militar românesc s-a consolidat, s-au pus bazele instrucţiei in teren montan munte şi s-au adoptat norme, reguli şi principii privind lupta în munţi.
 • Vanatori de munte in Cehoslovacia (aprile 1945)
 • Acoperirea frontierei de nord a României şi participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial în cele două campanii militare din est şi din vest, a constituit examenul cel mai dur din întreaga istorie a trupelor de munte. Drumul lor a însemnat parcurgerea unui spaţiu de peste 3000 de km. adâncime, din România până în Kuban şi din Kuban până în Cehoslovacia. Spaţiul parcurs a însemnat tranzitarea prin luptă a teritoriilor a şapte state, aflându-se permanent în prima linie.
 • Al Doilea Război Mondial a curmat viaţa a 74.208 vânători de munte, ale căror morminte se găsesc presărate pe tot drumul de luptă, din nordul României, în Bucovina, Basarabia, Ucraina, Crimeea, Caucaz, Moldova, Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.
 • După cel de-Al Doilea Război Mondial a urmat o perioadă mult mai grea pentru vânătorii de munte, o confruntarea cu un adversar mult mai puternic, "aliatul sovietic" care îşi propusese lichidarea acestor trupe de elită. În perioada 1946 - 1961, trupele de vânători de munte au fost restructurate, ajungându-se la 14 aprilie 1961, la desfiinţarea şi ultimei structuri de Vânători de Munte, Brigada 2 Vânători de Munte.
 • Din anul 1964, prin ordin al Ministerului Apărării Nationale s-au reînfiintat Brigăziile de Vânători de Munte".
General Leonard Mociulschi
In ceea ce priveste vanatorii de munte, exista si parti  mai putin cunoscute ale istoriei. Una este aceea cand dupa cel de-al Doilea razboi Mondial, statul roman in loc sa isi respecte militarii asa cum se intampla in toate statele civilizate indiferent de regimul politic, a inceput sa ii decimeze: executii, detentie, domiciliu fortat, exil, privarea de drepturi civice, taierea pensiilor etc. Printre victimele acelor vremuri s-a aflat si legendarul general din Trupele de Vanatori de Munte, Leonard Mociulschi, figura emblematica a 2 razboaie mondiale. Este un caz mai aparte. Dupa chinurile provocate de detentie si supunerea la un regim de exterminare, Generalul Leonard Mociulschi a fost reabilitat, insa doar in urma interventiei generalului francez Charles de Gaulle. In realitate a fost reabilitat doar partial  intrucat i s-a refuzat acordarea unei pensii pentru merite deosebite si nu i s-a rambursat nici pensia cuvenita pentru perioada in care a fost tinut abuziv in detentie (1948-1955). Generalul a incetat din viata la data de 15 aprilie 1979, avand 90 de ani impliniti, si a fost incinerat conform ultimei sale dorinte. Cenusa sa a fost imprastiata de cercetasii Batalionului 21 V.M. Predeal peste crestele Carpatilor. Astazi B. 21 V.M. Predeal poarta numele legendarului general.


Unitate de V.M. la parada
O alta situatie mai putin cunoscuta este si aceea ca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au existat ˝alpini˝ care au refuzat să îngenuncheze în faţa ˝comisarilor˝ pro-sovietici, tranformându-se în partizani şi organizând grupuri de rezistenţă anticomunistă în munţi. Un astfel de grup a fost acela condus de maiorul Nicolae Dabija - ofiţer de elită al Armatei Regale Române - care a condus cu succes un renumit comando format preponderent din vânători de munte, în luptele contra sovieticilor din Kuban şi Caucaz, reuşind să îşi dovedească superioritatea inclusiv în faţa temuţilor puşcaşi siberieni. Întors în ţară, şi-a folosit din plina experienţa, transformându-se din ˝vânător de siberieni˝ în ˝vânător de securişti˝ în Munţii Apuseni.

Exista insa si o parte mai putin cunoscuta a istoriei recente. Dupa cum se cunoaste, in Romania exista o zona cu probleme etnice si unde comunitatea romana este minoritara. Revolutia din 1989 a degenerat in acea zona, transformandu-se in actiuni de "vendetta" contra militarilor romani din M.A.I. stabiliti in regiune (au fost 6 militari din M.A.I. efectiv asasinati). Pe fondul de haos existent in decembrie 1989, vânătorii de munte din judetele Covasna si Harghita au intervenit prompt pentru a asigura protectia militarilor romani (si a familiilor acestora) "vânati" de "revoluţionarii asasini", precum si a oricarui roman care a avut nevoie de protectie. Toti romanii care au avut nevoie de protectie au fost cazati si securizati de unitatile de vanatori de munte pana cand s-a stins "teroarea revolutionara". La randul lor, in Decembrie 1989, mare parte din vânătorii de munte din Covasna si Harghita au fost nevoiti sa isi evacueze tot din motive de protectie, propriile familii in afara zonei. Situatia avea sa dureze luni de zile, intrucat asa-zisa revolutie nu s-a incheiat in regiune decat la sfarsitul lui martie 1990, dupa evenimentele de la Tg. Mures. In acel an 1990, vânătorii de munte au participat din plin la stabilizarea regiunii alaturi de trupe din alte categorii de forte (trupele de Cc. ale A. 1, trupele de parasutisti de la Bz., trupe de blindate de la Fagaras etc.). Prin prezenta lor in Covasna si Harghita, vânătorii de munte continua sa reprezinte si astazi un simbol al continuitatii si stabilitatii statului roman unitar in regiuni nu tocmai prietenoase. Parte dintre vânătorii de munte au ramas si dupa pensionare in zona respectiva. In 2011, in urma unei schimbari nedemocratice a legislatiei de pensionare a militarilor, statul roman a lovit in intreaga armata la fel ca in anii de dupa 1945 si in mod implicit si in vânătorii de munte stabiliti in regiunea mentionata si care s-au vazut rasplatiti dupa sacrificiul de o viata, cu pensii injumatatite cu care trebuie sa supravietuiasca in conditii de izolare etnica! 

Ce-ar mai fi de spus in putine cuvinte? Poate doar faptul ca vânătorii de munte sunt primii militari romani care au purtat vreodata "basca stramba" (bereta).  Ulterior tot acestia au fost primii militari romani carora li s-a acordat recunoasterea de a purta "berete verzi", accesoriu si insemn binecunoscut ca fiind purtat doar de trupele de elita din orice armata a lumii. (Acest drept a mai fost acordat in anul 2006 si luptatorilor din Brigada 6 Operatii Speciale). In misiunile indeplinite in teatrele de operatii, vânătorii de munte români au indeplinit cu succes si de la egal la egal, misiuni de lupta in aceleasi contingente cu faimosii luptatori alpini nepalezi "Gurkhas"!    

Cu ocazia Zilei Vânătorilor de Munte, aducem in primul rand un omagiu tuturor celor care au servit in aceasta armă si care acum nu mai sunt printre noi! 

In acelasi timp, adresam un calduros "La Multi Ani" tuturor militarilor activi si in rezerva care poarta sau au purtat insemnul Florii de Colt, precum si familiilor acestora!


Materiale tematice recente despre vanatorii de munte, pot fi gasite si pe covasnamedia.ro sau pe adevarul.ro

Nota: Desi nu exista o situatie centralizatoare oficiala data publicitatii, diverse statistici locale si zonale au stabilit ca in urma schimbarii legislatiei din anul 2011 in urma careia militarii romani au ramas fara drept de pensie militara, vânătorii de munte ocupa primul ca arma (specialitate) in clasamentul "executatilor". Si tot in urma unor statistici neoficiale, la acest moment - vânătorii de munte sunt in avangarda rezervistilor "decimati" in perioda 2011-prezent care refuza sa se predea!

7 comentarii:

 1. Intreaga admiratie din partea membrilor Clubului Parasutistilor Caracaleni ! LA MULTI ANI !

  RăspundețiȘtergere
 2. Voi sunteti o parte a unui Întreg Mai Mare şi nu veti niciodată singuri!
  Este tentant, mai ales în perioade dificile, să te simţi foarte singur, ca şi cum ai face această călătorie într-un solo, neavând pe nimeni lângă tine, sau de partea ta. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.
  Voi sunteti o manifestare a Armatei!
  Armata trăieşte în voi, prin voi!.
  „Sunt cu voi mereu,până la finalul luptei, chiar până la finalul timpului!”
  LA MULTI ANI!
  Cu deosebit respect, prietenul vostru!

  RăspundețiȘtergere
 3. LA MULTI ANI tuturor vanatorilor de munte!

  RăspundețiȘtergere
 4. La mulți ani !
  http://www.youtube.com/watch?v=hLgwGBwKGYk

  RăspundețiȘtergere
 5. Un calduros "La Multi Ani!" tuturor colegilor vanatori de munte in rezerva si in activitate si familiilor lor, oriunde s-ar afla! Salutari speciale acelor colegi alaturi de care am lucrat in diverse perioade in Bg. 2 V.M., Bg. 4 V.M., B. 33 V.M. si B. 22 V.M, precum si instructorilor mei de la Scoala de Aplicatie pentru Vanatorii de Munte din Predeal. Tuturor va urez numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 6. La multi ani celor care poarta si au purtat bereta verde. ma bucur ca inca la Curtea de Arges, campulung, Predeal, Alba-iulia, Campeni, miercurea ciuc ...TINETI STEAGUL SUS. Tuturor camarazilor din promotia 1979 care au urmat lungul si anevoiosul drum al carierei la V.M..... SALUTARI SPECIALE de la un infanterist de pe campia(TURDA)unde a fost tradat(de ai nostri) si ucis marele intregitor de neam MIHAI VITEAZU.sA NE UNIM ALATURI DE ACTIVI PENTRU CA ARMATA ...E PE DUCA. Cu 60% operativitate Ceausescu ne baga la puscarie pe toti. Inca uniti mai putem salva ceva. Doamne ajuta-ne sa ne putem aduna si ridica din mocirla in care am ajuns.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am uitat. Sunt Nicolae Suciu de la Turda(cu gradele nu mai stiu le mai avem?!)

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!