luni, 11 noiembrie 2013

12 Noiembrie - La multi ani, cercetasilor!

12 Noiembrie - Ziua Cercetaşilor Militari! Probabil ca unii vor afirma ca in imaginea din stanga nu sunt cercetasi, ci luptatori ai Fortelor Speciale. Intrucat exista si Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale (1 martie). Este real, dar luptatorii Fortelor Speciale din imaginea din stanga sunt in realitate toti cercetasi si inca de prima clasa. Insa tot la fel de real este ca exista si forte speciale care nu indeplinesc misiuni de cercetare. Prin urmare, exista diferente si asemanari intre cercetasi si fortele speciale care uneori creeaza confuzii si printre militarii activi, si cu atat mai mult printre rezervisti. Acestea pot fi lamurite cu ajutorul materialelor urmatoare:

- Direcția Generală de Informații a Apărării;
- Brigada 6 Forte Speciale "Mihai Viteazul";
Forte Speciale: Subunitatile de cercetare;
Forţele speciale ale Armatei în misiuni internaţionale;


Gl. Bg. Adrian Ciolponea, 
primul "ranger" roman
Materialele recomandate sunt atat de detaliate incat cercetasii in rezerva familiarizati cu vechile notiuni precum cercetare de contact, de adancime sau in dispozitiv, prin parasutare sau alpina, cercetasi-incursori etc. - vor intelege cu siguranta faptul ca la fel ca pe vremuri, si astazi exista mai multe niveluri de instruire in specialitatea cercetare, misiuni diverse, precum si subordonari diverse. Vor realiza de asemenea cu precizie, si care sunt locul, rolul si misiunile actuale ale fortelor de cercetare, urmand ca fiecare sa se regaseasca pe sine insusi. 

"LA MULTI ANI" tuturor cercetasilor romani, indiferent de generatie si de misiunile acestora! 

Nota: Cei din generatiile NATO avem si un salut special adresat colegului nostru Gl. Bg. Adrian Ciolponea, comandantul Brigazii 6 Forte Speciale, cercetas mai mult decat autentic (primul militar roman absolvent al celebrei Ranger School, unde media de absolvire este de numai 8% dintre toti aspirantii la titlul de  "ranger"), caruia ii dorim tot binele din lume!    

6 comentarii:

 1. La multi ani "CARCOTASI"! De remarcta ca din toate site-urile militare acesta pare sa fie singurul care evita prea multe referiri la apartenenta "CARCOTASILOR" la Directia Generala de Informatii a Apararii! "CARCOTASII" adevarati stiu de ce! Nu am apartinut toti de DGIA si nici azi "CARCOTASII" nu apartin toti de DGIA. Celor din DGIA ne-a fost jena mereu de convietuirea in aceeasi structura cu fostii CI-isti. Astia au venit in armata de la DSS si nu si-au schimbat naravul nici acum.Nu fac nimic,costume civile,n-au prins si nu prind nici un spion!Au fost imbracati in uniforme de camuflaj vreo 2 ani ca cercetasii,dar acum iar sunt civili.Legatura lor CU "CARCOTASII" e una artificiala si este destinata doar sa isi justifice existenta in DGIA.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati atins o problema pe cat de sensibila, pe atat de reala in ceea ce priveste falsa asociere intre fostii CI-isti si cercetasi! La origine, fostii CI-isti au fost securisti din Directia Securitatii Statului. Ulterior si-au schimbat numele in Directia Contrainformatii Militare, dar ei tot Securitatii isi prezentau rapoartele. Marile contrainformatii se reducea inainte de '89 la a-i spiona tot pe cei din armata, inclusiv pe cercetasi, pt. a depista (cica) elemente ostile statului. Nu faceau nimic in sensul concret al contrainformatiilor militare, pur si simplu dadeau in gat la PCR pe oricine "carcotea"contra sistemului.

   In anul 1990, prin ordinul ministrului apărării naţionale M 41/1990, CI-istii iar si-a schimbat numele, de data aceasta in Direcţia Contraspionaj a M.Ap.N. Denumirea Direcţiei s-a schimbat succesiv in Direcţia Protecţie şi Siguranţă Militară (1997), Direcţia Siguranţă Militară (2001) si apoi in Direcţia Contrainformaţii şi Securitate Militară (2006). Cu toate schimbarile, naravurile au ramas aceleasi ca pe vremea DSS.

   Concluzia? Titlul este "12 Noiembrie - La multi ani, cercetasilor!" Cum de au reusit ca fostii securisti sa se ascunda in aceeasi directie cu luptatorii trupelor speciale, e o problema care tine de tipicul "mioritic". Cert este ca niciodata cercetasii nu i-au suportat pe CI-isti. Si nici invers - intrucat cercetasii aveau si au tendinta de a se debarasa de "paraziti". Cu toate acestea, ca si in politica si in alte domenii, "parazitii" impun regulile. Inca!

   Ștergere
 2. Carcotasi, cercetasi din DGIA sau din DSS, treaba e ca "purceaua-i moarta in cotetz"....adica, NU MAI AVEM ARMATA!!! CINE AFIRMA CONTRARIUL, SA-L DEMONSTREZE!!!Eu unul, nu cred ca sunt obligat sa mai demonstrez ceva,..se vede de la o posta si nu de ieri de azi!!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Răspunsuri
  1. Nu! Sau mai bine zis - avem, dar nu in forma care se vinde opiniei publice! Statul roman se afla in disolutie evidenta. Doar un inocent nu poate observa ce se intampla. In mai putin de un an, atat statul in forma actuala, cat si politicienii "clasici" vor fi istorie. In ceea ce priveste viitorul militarilor, e o problema similara. In mod cert, nu toti cei care au purtat sau poarta uniforme vor mai fi (considerati) militari peste un an. Asa concluzioneaza "datele cercetarii'!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!